Sunteți pe pagina 1din 26

drept diplomatic cristina boroiu MULTIPLE CHOICE 1.

Am dus, de fapt, tara -acolo unde ma aflam; a sti sa te faci iub it cand reprezinti tara ta, inseamna a o servi" -spunea: a. Nicolae Titulescu b. Gh. Duca c. Al.I. Cuza ANS: A 2. Am dus, de fapt, tara -acolo unde ma aflam; a sti sa te faci iub it cand reprezinti tara ta, inseamna a o servi" -spunea: a. Nicolae Titulescu b. Gh. Duca c. Al.I. Cuza ANS: A 3. Prin "bune maniere" se intelege: a. totalitatea comportamentelor, atitudinilor, regulilor de eticheta si notiunil or de protocol care ne permit sa facem fata unei multitudini de situatii si in v iata particulara si in publica b. un manual de bune maniere ce va aborda atat circumstantele vietii de familie, ale vietii in cuplu, relatiile profesionale din viata de toate zilele - medic, bancher, director - cat si arta conversatiei sau convorbirile telefonice c. ambele variante. a. a b. b c. c ANS: C a. b. c. a. a. b. c. a. 4. Mediul international este alcatuit: din ansamblul relatiilor internationale. nu este denumit si scena internationala nu este denumit arena mondiala c b. b c. a ANS: C 5. Caracteristicile mediului diplomatic international constau in: Democratizarea relatiilor internationale. Indivizibilitatea pacii, lipsa unui mediu de securitate crearea unei dependente intre state c b. b, c. a ANS: C diplomatie se considera c

6. Din punct de vedere etimologic, cuvantul a vine de la a. grecescul dyploo (a plia) b. latinul dyploo (a plia) c. termenul de origine franceza dyploo a. a b. b c. c ANS: A 7. Din punct a vine de la: a. grecescul dyploo (a b. un cuvant grecesc care actele oficiale c. ambele raspunsuri sunt a. a b. b c. c ANS: C de vedere etimologic, cuvantul

diplomatie

se considera c

plia), desemna actiunea suveranilor de a elabora copii de pe corecte.

8. Majoritatea autorilor care s-au ocupat de studierea originilor d iplomatiei sunt insa de acord sa-i atribuie filologului si filosofului.......... ........................... stabilirea faptului ca notiunea de diplomatie , chiar d aca are o origine mai veche, a inceput sa se generalizeze abia in secolul XVII, fiind aplicata la inceput in mod restrictiv pentru a defini un ansamblu de docum ente si tratate privind relatiile internationale. a. Emile Littre b. Nicolae Titulescu c. Gottfried Leibnitz ANS: A 9. Termenul de diplomatie este utilizat in mai multe sensuri.

a. desemneaza mai ales arta diplomatiei, b. cariera de diplomat specifica primului ministru c. politica interna a unui stat a. a b. b c. c ANS: A 10. Diplomatia poate fi definita ca fiind: a. aplicarea inteligentei si tactului in conducerea relatiilor oficiale dintre g uvernele statelor independente, care se extind uneori de asemenea la relatiile l or cu statele vasale b. conducerea afacerilor dintre state prin mijloace pasnice. c. aplicarea constanta a politicii interne a unui stat a. a b. b c. c ANS: B 11. Diplomatia poate fi definita ca fiind: a. aplicarea inteligentei si tactului in conducerea relatiilor oficiale dintre g uvernele statelor federale, care se extind uneori de asemenea la relatiile lor c u statele vasale b. conducerea afacerilor dintre state prin mijloace pasnice. c. ambele variante sunt acceptate a. b b. a c. c ANS: A 12. Diplomatia reprezinta ansamblul mijloacelor prin care statele, s au alti actori, folosind reprezentantii lor oficiali sau alti reprezentanti, art iculeaza, coordoneaza sau asigura realizarea interesele lor speciale sau general e, folosind in acest scop: a. corespondenta, contactele particulare, b. schimbul de pareri, actiunile de influenta, c. toate variantele. a. a b. b c. c ANS: C 13. Ceea ce se apreciaza ca fiind specific diplomatiei in perioada e i de origine este: a. caracterul itinerant. b. caracterul continuu c. caracterul scris, solemn a. a b. b c. c ANS: A 14. n perioada de inceput a diplomatiei un rol deosebit il au scolil e antice: a. egipteana b. asiriana c. ambele variante. a. c b. a c. b ANS: A 15. Specific diplomatiei in perioada ei de origine este faptul ca: a. ambasadorii, diplomatii, erau trimisi numai cand exista un obiectiv precis de rezolvat b. atunci cand era nevoie, fie de o declaratie de razboi, de incheierea unui tra tat de pace, de o alianta sau de un acord de comert c. ambele variante sunt corecte. a. c b. a c. b ANS: A a. b. c. a. 16. In perioada de inceput a diplomatiei: existau documente cu caracter diplomatic, existau demersuri si actiuni diplomatice, toate variantele sunt corecte. c b. a c. b ANS: A 17. In perioada de inceput a diplomatiei:

a. activitatea diplomatica avea in mare masura un caracter ad-hoc b. nu existau demersuri si actiuni diplomatice c. exista notiunea de ambasador sau diplomat rezident a. a b. b c. c ANS: A 18. Cel mai important document diplomatic antic cunoscut este: a. Tratatul de pace incheiat intre faraonul egiptean Ramses II si Hattushil III, regele hititilor, la 1278 i.Ch b. redactat in limbile egipteana si hitita, si gravat pe tablite de argint c. ambele variante sunt corecte. a. c b. a c. b ANS: A 19. Cel mai important document diplomatic antic cunoscut este: a. Tratatul de pace incheiat intre faraonul Ramses II si Hattushil III, regele hititilor, la 1278 i.Ch. b. redactat in limbile latina si siriana, si gravat pe tablite de aur c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 20. Tratatul de pace incheiat intre faraonul egiptean Ramses II si Hattushil III, regele hititilor: a. are un preambul in care se declara ca prietenia traditionala dintre egipteni si hititi se restabileste pentru eternitate b. textul tratatului contine o alianta ofensiva si defensiva nu numai impotriva inamicilor externi, ci si impotriva unor eventuale razvratiri interne c. ambele variante sunt ccorecte. a. a b. b c. c ANS: C 21. Mentiuni despre trasaturile diplomatiei grecesti avem inca din s ecolele VII-VIII i.Ch. Ele se refera: a. la desemnarea de soli de catre cetatenii cetatii, b. misiunile de incheiere a unor aliante si intelegeri si chiar a unor aliante, cunoscute sub numele de amfictionii, grupari religioase care pe langa rolul de a asigura buna desfasurare a unor serbari religioase, erau si o forma de solidari tate a oraselor care intrau in componenta lor. Acestea pot fi considerate si ca precursoare ale organizatiilor internationale de mai tarziu c. toate variantele. a. a b. c c. b ANS: B 22. ^coala romana are trasaturi caracteristice: a.diplomatia era un element secundar, b. romanii au folosit pe scara larga tratatele ca instrumente de expansiune poli tica, chiar si pe cele cu denumiri dintre cele mai inocente: de capitulare (dedi to), de alianta (societas sau foedus), de prietenie (amicitia), de egalitate (fo edera aequa), de inegalitate (foedera minus aeaua), de ospitalitate (hospitum) c. toate variantele sunt corecte. a. c b. a c. b ANS: A 23. ^coala romana are trasaturi caracteristice: a.diplomatia era un element principal, b. romanii nu au folosit pe scara larga tratatele c. pacta sunt servanda a aparut in perioada romana. a. c b. a c. b ANS: A 24. ^coala romana are trasaturi caracteristice: a.in Imperiul roman incep sa apara reguli pentru diplomatie, care aveau in foart e mare masura o aureola de sacralitate b. la Roma problemele de protocol reveneau colegiului preotesc, preotii respecti vi, pe langa serviciile religioase, se ocupau si cu servicii de protocol, de cer emonial si diplomatie

c. toate variantele sunt corecte. a. c b. a c. b ANS: A 25. Originea diplomatiei permanente este fixata de majoritatea autor ilor la: a. Venetia, b. Geneva c. Bruxelles a. a b. b c. c ANS: A 26. Venetienii sunt considerati ca fiind intemeietorii diplomatiei p ermanente si prin faptul ca: a. au adoptat reguli foarte precise de desfasurare a activitatii diplomatice, ex istand in arhive rapoartele pe care le intocmeau; b. au stabilit primele misiuni diplomatice permanente la Constantinopol si Roma, dupa aceea si in alte republici c. toate variantele. a. a b. b c. c ANS: C 27. Caracteristicile diplomatiei permanente sunt urmatoarele: a. regulile de drept diplomatic sunt imprecise; b. existau privilegii si imunitati diplomatice, dar de multe ori ele nu se respe ctau; c.ambele variante corecte. a. c b. a c. b ANS: A 28. Caracteristicile diplomatiei permanente sunt urmatoarele: a. regulile de drept diplomatic sunt clare; b. existau privilegii si imunitati diplomatice, dar de multe ori ele nu se respe ctau. c.diplomatul este considerat ca fiind indeosebi reprezentantul unei t ari; a. b b. a c. c ANS: A 29. Caracteristicile diplomatiei permanente sunt urmatoarele: a. regulile de drept diplomatic sunt imprecise. b. exista o veritabila cariera diplomatica, diplomatii sunt profesionisti; ambas adorii, trimisii, solii, sunt alesi de catre suveran dintre oamenii cu un anumit renume la curtea lui (nobili sau alte persoane care se bucura de o imagine rema rcabila, negustori, magistrati de exceptie, etc.) c. exista un personal diplomatic a. a, b. b, c. c ANS: A 30. Caracteristicile celei de-a treia faze a istoriei diplomatiei su nt: a) Diplomatii devin reprezentantii statelor suverane si independente si nu a unui suveran; b) Membrii ambasadei fac parte din administratia de stat, sunt functionari, au un statut bine precizat si se bucura de imunitati si privilegii diplomatice; c) toate variantele sunt corecte. a. a b. b c. c ANS: C 31. Caracteristicile celei de-a treia faze a istoriei diplomatiei su nt: a) Regulile de baza ale dreptului diplomatic care se refera la eticheta si la protocol, la ordinea de precadere, la ierarhie, la deschiderea si inchiderea misiunilor diplomatice, privilegiile si imunitatile, incep sa devina reguli foar te clare si bine stabilite, b) Diplomatia este realizata aproape exclusiv prin diplomati; deciziile de politica externa sunt adoptate de organele care au aceasta competenta, insa pune

rea lor in practica este atributul diplomatilor; c) ambele variante. a. c b. a c. b ANS: A 32. A patra faza a istoriei diplomatiei se caracterizeaza: a. printr-o anumita decadere, reducerea rolului diplomatiei traditionale, a dipl omatiei bilaterale, a ambasadorilor care sunt acreditati in diverse tari b. prin aparitia unei noi diplomatii, bazata pe conferinte si reuniuni internat ionale, c. toate variantele sunt corecte. a. c b. a c. b ANS: A 33. n ........................................, in secolul al XVI-lea , exista numeroase referiri la alegerea solilor, in capitolele VII si IX, atat i n ce priveste alegerea lor, cat si modul de comportament. Sunt incluse, de aseme nea, reguli de protocol si comportament extrem de avansate pentru epoca respecti va, demonstrand o reala influenta a sistemului bizantin asupra protocolului Curt ilor domnesti de la noi a. Legiuirea lui Caragea b. Codul Calimach c. nvataturile lui Neagoe Basarab . ANS: C 34. Pe langa solii ocazionale, tarile romane au avut: a. misiuni cu caracter permanent -asa-zisele capuchehai, acreditate de domni pe langa Poarta, la Constantinopol b. sediul capuchehailor barii Romanesti se numea Vlad-serai si se afla in Fanar, in cartierul Tahtaminare, c.toate variantele sunt corecte. a. a b. b c. c ANS: C a. ga b. in c. 35. Pe langa solii ocazionale, tarile romane au avut: misiuni cu caracter permanent -asa-zisele ambasade acreditate de domni pe lan Poarta, la Constantinopol sediul capuchehailor barii Romanesti se numea Vlad-serai si se afla in Fanar, cartierul Tahtaminare. sediul capuchehailor Moldovei era situat in cartierul Balta. b. c c. b ANS: C

36. Unele dintre primele masuri care au fost adoptate de catre A.I.C uza au fost: a. crearea Ministerului Afacerilor Externe. b. infiintarea unei ambasade la Paris si transformarea reprezentantului roman de aici in trimis diplomatic (1859) c. deschiderea a cinci oficii diplomatice ale Romaniei in Franta, Rusia si Germa nia a. a b. b c. c ANS: A 37. Dupa primul razboi mondial,in tratatele de pace incheiate la Ver sailles, Romania a avut in aceasta perioada o politica concentrata pe doua mari directii de actiune: a. lupta impotriva revizionismului (schimbarea frontierelor create dupa primul r azboi mondial) b. crearea unor sisteme colective de securitate c. ambele variante sunt corecte. a. c b. a c. b ANS: A 38. Dupa primul razboi mondial,diplomatia romaneasca a fost reprezen tata in aceasta perioada de: a. Nicolae Titulescu, numit la 6 iulie 1927 ministrul afacerilor externe, b. Nicolae Balcescu, numit la 6 iulie 1927 ministrul afacerilor externe, c. Gh. Duca, numit la 6 iulie 1927 ministrul afacerilor externe,

a. a b. b c. c ANS: A 39. Dreptul diplomatic cuprinde: a. totalitatea normelor juridice care guverneaza statutul organelor dipl omatice b. totalitatea regulilor de drept international care se refera la organizarea, sarcinile, competenta si statutul organelor pentru relatiile i nterne c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 40. Dreptul diplomatic este definit in doctrina ca: a. o ramura a dreptului international public care are ca obiect normele si prac tica ce reglementeaza relatiile externe ale statelor si ale altor subiecti de dr ept international b. acea parte a dreptului international care stabileste regulile practicii r elatiilor interne ale statelor intre ele c. o ramura a dreptului international public care reglementeaza infiinta rea, functionarea si statutul juridic, precum si desfiintarea ministerelor a. a b. b c. c ANS: A 41. Caracteristici ale izvoarelor dreptului diplomatic: a. precizarile cu privire la izvoarele dreptului international sunt valabile si in ce priveste dreptul diplomatic; b. izvoarele dreptului diplomatic se plaseaza atat in sectorul dreptului intern ational, cat si in cel al dreptului intern: c. toate variantele sunt corecte. a. c b. a c. b ANS: A a. b. c. a. 42. Sunt surse ale dreptului diplomatic: Cutuma, Tratatul, toate variantele. a b. b c. c ANS: C

43. Sunt surse ale dreptului diplomatic: a. Legile interne, b. Jurisprudenta c. toate variantele. a. a b. b c. c ANS: C 44. Toate regulile privind inviolabilitatea agentilor diplomatici, a sediului misiunii diplomatice si a resedintei agentilor diplomatici, exceptar ea de la jurisdictia statului de resedinta sunt exemple de reguli de drept a. diplomatic de natura cutumiara. b. international c. ambele variante sunt corecte a. c b. b c. a ANS: C 45. Primele conventii de codificare a normelor dreptului diplomatic sunt: a. Regulamentul de la Viena din 1815 b. La 20 februarie 1928, in cursul celei de-a VI-a conferinte panamericane, s-a incheiat la Havana o conventie multilaterala cu privire la functionarii diplomat ici. c. Ambele variante sunt corecte. a. c b. a c. b ANS: A 46. Institutia reprezentarii diplomatice ale in prezent o baz a conventionala ca urmare a adoptarii:

a. conventiei de la Viena din 1961. b. conventiei de la Viena din 1991; c. conventiei de la Viena din 1951; a. a b. b c. c ANS: A 47. Institutia reprezentarii diplomatice are in prezent o baz a conventionala ca urmare a adoptarii: a. conventiei de la Viena din 1961. b. conventiei de la Berlin din 1961; c. conventiei de la Paris din 1951; a. a b. b c. c ANS: A a b. t c. t a. a. b. t c. t a. a. b. c. a. 48. Curtoazia internationala reprezinta un izvor propriu-zis al dreptului diplomatic este o norma juridica, nerespectarea ei nu constituie un fapt ilici nu angajeaza raspunderea juridica a statului, ci, de obicei, un comportamen similar din partea statului afectat. a b. b c. c ANS: C 49. Curtoazia internationala reprezinta un izvor propriu-zis al dreptului diplomatic este o norma juridica, nerespectarea ei nu constituie un fapt ilici nu angajeaza raspunderea juridica a statului, ci, de obicei, un comportamen similar din partea statului afectat. a b. b c. c ANS: C 50. Diplomatia desemneaza intr-un sens foarte larg: politica externa a unui stat (diplomatia romaneasca), politica unui grup de state (diplomatia Uniunii Europene), toate variantele a b. b c. c ANS: C 51. Dreptul diplomatic cuprinde:

a. totalitatea normelor juridice care guverneaza statutul organelor diplomatice b. totalitatea normelor de drept intern, cu forta obligatorie c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 52. Termenul de diplomatie isi are originea in:

a. Roma antica b. Grecia antica c. China antica a. b b. a c. c ANS: A 53. Printre izvoarele dreptului diplomatic mentionam: a. cutuma b. principiile generale de drept intern c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 54. n functie de durata lor, reprezentantele diplomatice sunt clasifi cate in: a. temporare b. intrerupte c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 55. Ambasada: a. constituie misiunea diplomatica cea mai importanta

b. este o misiune de tip clasic care are caracter multilateral c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 56. Relatiile diplomatice reprezinta: a. conducerea, prin intermediul organelor reprezentative si prin mijloace pasnice, a relatiilor externe ale unui anumit subiect al dreptului intern ational cu oricare alt subiect sau alti subiecti. b. relatiile diplomatice sunt proprii statelor, care isi admit reciproc, stabilind relatiile diplomatice, personalitatea juridica internationala. c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: C 57. Diplomatia cunoaste la ora actuala mai multe forme de man ifestare: a. diplomatia permanenta, care poate fi bilaterala sau multilaterala se realizeaza prin intermediul organizatiilor internationale; b. diplomatia ad-hoc (temporara), realizata prin misiunile speciale; c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: C 58. Pentru stabilirea relatiilor diplomatice este necesara ind eplinirea anumitor conditii: a. entitatea care stabileste relatii diplomatice sa nu aiba calitatea de subiect de drept international, deoarece principalele subiecte nu sunt state le; b. cand doua state stabilesc relatii diplomatice, nu este necesara recunoasterea lor reciproca, c. stabilirea relatiilor diplomatice se realizeaza numai pe baza acordului recip roc, prin exprimarea libera a consimtamantului partilor, acord care poate lua fo rma unui tratat solemn sau a unui schimb de note intre ministerele aface rilor externe, ori o alta forma potrivit practicii diferite a statelor. a. c b. a c. b ANS: A 59. Desi relatiile diplomatice sunt caracterizate prin continuitate ca stare de normalitate, exista posibilitatea incetarii acestora, aceasta putan d fi: a. totala ceea ce presupune ruperea relatiilor diplomatice; b. temporara ceea ce presupune suspendarea relatiilor diplomatice. c. ambele variante a. a b. b c. c ANS: C 60. Desi relatiile diplomatice sunt caracterizate prin continuitate ca stare de normalitate, exista posibilitatea incetarii acestora, aceasta putan d fi: a. totala ceea ce presupune suspendarea relatiilor diplomatice; b. temporara ceea ce presupune ruperea relatiilor diplomatice. c. nici o varianta corecta a. c b. a c. b ANS: A 61. Ruperea relatiilor diplomatice reprezinta un act unilateral al statelor, care se poate manifesta: a. expres (declaratie oficiala, motivata sau nu) sau EX GEORGIA SI RUSIA, COLUMB IA SI NICARAGUA, RWANDA SI FRANTA b. tacit, caz in care deseori sunt ascunse adevaratele intentii. c. ambele variante a. c b. a c. b ANS: A 62. n virtutea teoriei extrateritorialitatii: a. agentul diplomatic, ca reprezentant al unui stat suveran, se substituie statu

lui trimitator b. persoanele, locuinta si bunurile anumitor organe de stat straine sunt conside rate ca existand pe teritoriul statului caruia apartin, nu pe teritoriul pe care se afla c. agentii diplomatici isi exercita functia in afara teritoriului statului lor a. b b. a c. c ANS: A 63. Care dintre urmatoarele realatii diplomatice au fost rupte in mo d expres : a. GEORGIA SI RUSIA b. COLUMBIA SI ROMANIA c. ambele variante a. c b. b c. a ANS: C 64. Care dintre urmatoarele realatii diplomatice au fost rupte in mo d expres : a. GEORGIA SI S.U.A b. COLUMBIA SI NICARAGUA c. ambele variante a. a b. c c. b ANS: C 65. Care sunt izvoarele dreptului diplomatic potrivit art. 38 din St atutul Curtii Internationale de Justitie? a. cutuma internationala b. conventiile particularilor c. principiile generale de drept intern a. a b. b c. c ANS: A 66. Notiunea de relatii diplomatice desemneaza: a. doar relatiile statului cu alte state b.doar relatiile statului cu alte subiecte de drept international state sau org anizatii internationale interguvernamentale in scopul infiintarii de misiuni dip lomatice permanente c. totalitatea legaturilor externe ale unei tari, in care se includ raporturile statului cu alte state sau organizatii internationale interguvernamentale a. a b. c c. b ANS: C 67. Ce inseamna imunitatea diplomatica? a. Supunerea organelor diplomatice fata de jurisdictia locala b. Scutirea de care se bucura organele diplomatice de sarcinile si obligatiile l a care sunt tinuti alti subiecti de drept care se afla pe teritoriul acelui stat ; c. ambele variante sunt corecte a. a b. c c. b ANS: C 68. Stabilirea relatiilor diplomatice necesita indeplinirea

unor conditii: a. entitatile intre care se stabilesc relatiile diplomatice trebuie sa aiba pers onalitate juridica internationala, b. cele doua state sau guvernele celor doua state trebuie sa se fi recunoscut; c. toate variantele a. c b. a c. b ANS: A 69. Stabilirea relatiilor diplomatice necesita indeplinirea

unor conditii: a. entitatile intre care se stabilesc relatiile diplomatice nu trebuie sa aiba p ersonalitate juridica internationala, b. cele doua state sau guvernele celor doua state trebuie sa se fi recunoscut;

c. nu trebuie sa existe un acord in acest sens intre cele doua state; a. c b. a c. b ANS: C a. b. c. a. a. b. c. a. 70. Intre care state relatiile diplomatice au incetat temporar: VENEZUELA SI SPANIA, SPANIA SI PORTUGALIA VENEZUELA SI RUSIA ca urmare a unor diferente de opinie a b. b c. c ANS: A 71. Intre care state relatiile diplomatice au incetat temporar: VENEZUELA SI COLUMBIA, SPANIA SI PORTUGALIA VENEZUELA SI RUSIA ca urmare a unor diferente de opinie A b. B c. C ANS: A

72. Suspendarea si ruperea relatiilor diplomatice: a. sunt doua institutii juridice asemanatoare,: b. imprejurari nespecifice conducand fie la suspendarea, fie la ruperea relatiilor diplomatice. c. in cazul suspendarii, relatiile diplomatice se mentin in forma in care exista u la data suspendarii, nefiind necesara prezentarea unor noi scrisori de acredit are de catre seful de misiune diplomatica. a. a b. b c. c ANS: C 73. Prin ruperea relatiilor diplomatice: a. raporturile oficiale dintre cele doua state sunt intrerupte, b. misiunile diplomatice nu se inchid, c. agentii diplomatici si ceilalti membri ai misiunii diplomatice nu trebuie sa paraseasca teritoriul statului acreditar. a. a b. b c. c ANS: A 74. Prin ruperea relatiilor diplomatice: a. raporturile oficiale dintre cele doua state nu sunt intrerupte, b. misiunile diplomatice nu se inchid, c. agentii diplomatici si ceilalti membri ai misiunii diplomatice trebuie sa par aseasca teritoriul statului acreditar. a. a b. b c. c ANS: C 75. Ministrul de externe: a. nu reprezinta guvernul in strainatate b. nu poate negocia si incheia acorduri internationale fara a prezenta deplinele puteri. c. indeplineste atributii directe cu privire la toate aspectele politicii ex terne a statului si are competenta de a controla misiunile diplomatice si consul are ale statului sau, iar cand se afla in strainatate, beneficiaza de toate imun itatile si privilegiile diplomatice. a. a b. b c. c ANS: C 76. Ministrul de externe: a. reprezinta guvernul in strainatate b. poate negocia si incheia acorduri internationale dar are obligatia de a prezenta deplinele puteri. c. ambele variante a. a b. b c. c ANS: A 77. Statul: a. care trimite misiunea diplomatica se numeste stat acreditant, iar c el care primeste se numeste stat acreditar. b. care trimite misiunea diplomatica se numeste stat acreditar, iar cel

care primeste se numeste stat acreditant. c. ambele variante a. a b. b c. c ANS: A 78. Misiunile dipomatice pot fi clasificate dupa rangul misiunii dip lomatice: a. Ambasada si nuntiatura apostolica b. legatie c. toate variantele a. c b. a c. b ANS: A 79. Misiunile dipomatice pot fi clasificate dupa rangul misiunii dip lomatice: a. internuntiatura apostolica reprezinta Sfantul Scaun in Tarile unde n u exista Nuntiatura, corespunde ca rang legatiei si este condusa de un internuntiu; b. naltul Comisariat c. ambele variante a. a b. b c. c ANS: C 80. n cadrul diplomatiei multilaterale intalnim urmatoarele categ orii de misiuni diplomatice: A) reprezentantele permanente sau delegatiile permanente acreditate de un stat pe langa o organizatie internationala guvernamentala; B) misiunile permanente ale organizatiilor internationale pe langa state. C) ambele variante a. a b. b c. c ANS: C 81. Functia de ocrotire in statul acreditar a intereselor statului a creditant se realizeaza, in principal: a. prin asentimentul Ministerului Afacerilor Externe; b. prin ordinul Ministerului Afacerilor Externe c. prin protectia diplomatica a. a b. b c. c ANS: C 82. n cazul ruperii relatiilor diplomatice intre doua state: a. statul acreditar este obligat sa respecte si sa ocroteasca localurile misiuni i b. statul acreditar nu este obligat sa ocroteasca localurile misiunii in cazul u nui conflict armat c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 83. Din punct de vedere al duratei unei misiuni avem: a. diplomatie intrerupta b. diplomatie temporara c. ambele variante ANS: C 84. Structura unei misiuni diplomatice reflecta functiile aces teia si prezinta ca valabil urmatorul exemplu: a. seful misiunii si cancelaria b. departamentul politic administratia si coordonarea Secretariatul si arhivele Securitatea c. toate variantele sunt corecte a. a b. b c. c ANS: C 85. Structura unei misiuni diplomatice reflecta functiile aces teia si prezinta ca valabil urmatorul exemplu: a. Personalul localnic

b. Contabilitatea si Serviciul militar, naval, aerian si alte servicii speciali zate si Departamentul comercial si Departamentul consular c. toate variantele sunt corecte a. a b. b c. c ANS: C 86. Care este afirmatia falsa? a. Seful misiunii este raspunzator pentru toate problemele legate de misiune. b. El nu poate sa delege diferite functii personalului misiunii, dar este singur ul responsabil, atat fata de propriul guvern, cat si fata de guvernul pe langa c are este acreditat, pentru conducerea misiunii. c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 87. Care este afirmatia falsa? a. Seful misiunii nu este raspunzator pentru toate problemele legate de misiune. b. El poate sa delege diferite functii personalului misiunii, dar este singurul responsabil, atat fata de propriul guvern, cat si fata de guvernul pe langa care este acreditat, pentru conducerea misiunii. c. ambele variante sunt corecte a. a b. b c. c ANS: A 88. Recunoasteti afirmatia falsa: Seful misiunii acorda atentie deos ebita urmatoarelor aspecte: a. indeplinirea obiectivelor politico-diplomatice care revin misiunii; b. ascunderea efectiva a opiniilor propriului guvern asupra problemel or importante de interes comun sau implicand o politica comuna; in as emenea cazuri actioneaza drept canal de comunicatie intre cele doua guverne; c. elaborarea pentru propriul guvern de rapoarte asupra evenimentelor po litice si economice s.a. Semnificative din Tara de resedinta; a. a b. b c. c ANS: B 89. Recunoasteti afirmatia falsa: incetarea misiunii diplomatice poa te avea drept cauze: A) ruperea, din diferite cauze, a relatiilor diplomatice; statul acreditar nu este obligat sa respecte si sa asigure protectia localurilor reprezentantei impr euna cu bunurile si arhiva ei (art. 45 din conventia de la Viena). B) disparitia unuia dintre state (fuziune sau dezmembrare) constituie u n alt mod de incetare a activitatii unei misiuni diplomatice; C) refuzul de recunoastere a guvernelor nou instalate in unul din cele doua stat e; a. a b. b c. c ANS: A 90. Recunoasteti afirmatia falsa: ncetarea misiunii diplomatice poate avea drept cauze: A) ruperea, din diferite cauze, a relatiilor diplomatice; statul acreditar est e obligat sa respecte si sa asigure protectia localurilor reprezentantei impreun a cu bunurile si arhiva ei (art. 45 din conventia de la Viena). B) disparitia unuia dintre state (fuziune sau dezmembrare) constituie u n alt mod de incetare a activitatii unei misiuni diplomatice; C) refuzul de plata a guvernelor nou instalate in unul din cele doua state; a. a b. b c. c ANS: C 91. Conventia de la Viena din 1961 cu privire la relatiile diplomatice clasifica membrii misiunii diplomatice in trei categorii: a. seful misiunii, b. membrii personalului misiunii si personalul privat al misiunii. c. toate variantele a. a b. b c. c ANS: C

92. ntre 11 ianuarie 1911 si 17 ianuarie 1914 diplomatia romaneasca a fost condusa de : a. Alexandru Averescu b. Titu Maiorescu c. Ion I. C. Bratianu a. a b. b c. c ANS: B 93. Care este conduita statului acreditant?: a. Statul acreditant trebuie sa se asigure ca persoana pe care intentioneaza sa o acrediteze ca sef al misiunii in statul acreditar a primit agrementul acestui stat. b. Statul acreditant trebuie sa se asigure ca persoana pe care intentioneaza sa o acrediteze ca sef al misiunii in statul acreditar a primit abilitarea acestui stat. c. Statul acreditant trebuie sa se asigure ca persoana pe care intentioneaza sa o acrediteze ca sef al misiunii in statul acreditar a primit non-grata acestui stat. a. a b. b c. c ANS: A 94. Cum se perfecteaza numirea unui sef de misiune?: a. Numirea unui sef de misiune se perfecteaza in mod formal prin procedura acred itarii si nu din momentul acordarii agrementului. b. Numirea unui sef de misiune se perfecteaza in mod formal prin procedura acord arii agrementului. c. Numirea unui sef de misiune se perfecteaza in mod formal prin procedura acord arii statutului non-grata. a. a b. b c. c ANS: A 95. Ce este acreditarea? a. acreditarea este procedura speciala prin care dreptul international p ublic reglementeaza afirmarea definitiva a calitatii de sef de misiune a unei persoane fizice care a primit deja agrementul. b. acreditarea este procedura speciala prin care dreptul international p rivat reglementeaza afirmarea definitiva a calitatii de sef de misiune a unei persoane fizice care a primit deja agrementul. c. acreditarea este procedura speciala prin care dreptul international r eglementeaza afirmarea definitiva a calitatii de sef de misiune a unei persoane juridice care a primit deja agrementul. a. a b. b c. c ANS: A 96. Procedura acreditarii presupune existenta unor declaratii de voi nta distincte. Recunoasteti una din context: a. vointa statului acreditant referitoare la numirea agentului diplomatic b. declaratia tacita a statului acreditar de acceptare a numirii respective. Dre ptul international atribuie acestor declaratii unilaterale distincte efectul jur idic de perfectare a raportului de misiune diplomatica. c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: A 97. Procedura acreditarii presupune existenta unor declaratii de voi nta distincte. Recunoasteti una din context: a. vointa statului acreditant referitoare la numirea agentului diplomatic b. declaratia tacita a statului acreditar de acceptare a numirii respective. Dre ptul international atribuie acestor declaratii unilaterale distincte efectul jur idic de perfectare a raportului de misiune diplomatica. c. nici o varianta corecta a. a b. b c. c ANS: A 98. Procedura acreditarii presupune existenta unor declaratii de voi nta distincte. Recunoasteti una din context: a. vointa statului acreditar referitoare la numirea agentului diplomatic

b. declaratia expresa a statului acreditar de acceptare a numirii respective. Dr eptul international atribuie acestor declaratii unilaterale distincte efectul ju ridic de perfectare a raportului de misiune diplomatica. c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: A 99. Procedura acreditarii presupune existenta unor declaratii de voi nta distincte. Recunoasteti una din context: a. vointa statului acreditar referitoare la numirea agentului diplomatic b. declaratia expresa a statului acreditar de acceptare a numirii respective. Dr eptul international atribuie acestor declaratii unilaterale distincte efectul ju ridic de perfectare a raportului de misiune diplomatica. c. nici o varianta corecta a. a b. b c. c ANS: A 100. Declaratia de vointa prin care statul acreditant participa la pr ocedura acreditarii este cuprinsa intr-un document formal numit: a. b. c. a. scrisori de acreditare agrement acreditare a b. b c. c ANS: A

101. Seful de misiune diplomatica trebuie sa considere pr ioritati fundamentale urmatoarele: a. formularea politicii diplomatice; transmiterea catre statul acreditar a punct elor de vedere ale propriului guvern in probleme importante de interes comun b. sa raporteze ministerului sau evenimentele cu semnificatii politice s au economice importante si sa comenteze punctele de vedere ale unor tari terte; c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 102. Seful de misiune diplomatica trebuie sa considere pr ioritati fundamentale urmatoarele: a. sa fie la curent in ce priveste persoanele cu influenta si sursel e puterii nationale in statul in care se afla in misiune, b. sa nu cultive vreun cerc de prieteni c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: A a. b. le c. a. a. b. le c. a. 103. Functiile misiunilor diplomatice constau, in special, in: a reprezenta statul acreditar in statul acreditant; a ocroti in statul acreditar a intereselor statului acreditant si a cetatenilor sai, in limitele admise de dreptul international ambele variante corecte a b. c c. b ANS: C 104. Functiile misiunilor diplomatice constau, in special, in: a reprezenta statul acreditant in statul acreditar; a ocroti in statul acreditnt a intereselor statului acreditaar si a cetatenilor sai, in limitele admise de dreptul international; a nu duce tratative cu guvernul statului acreditar; a b. b c. c ANS: A

105. Functiile misiunilor diplomatice constau, in special, in: a. a informa prin toate mijloacele ilicite, despre conditiile si evolu tia evenimentelor din statul acreditar si de a raporta cu privire la acestea sta tului acreditant; b. promovare a relatiilor de prietenie si de dezvoltare a rela

tiilor economice, culturale si stiintifice intre statul acreditant si st atul acreditar. c. ambele variante corecte ANSB 106. Recunoasteti varianta gresita: a. Functia de a reprezenta statul acreditar in statul acreditant este cea mai ve che functie a misiunilor diplomatice, seful misiunii fiind cel care repre zinta statul sau in plenitudinea relatiilor sale diplomatice, prin modal itati foarte variate de participare la viata publica a statului acredita nt. b. Functia de a reprezenta statul acreditant in statul acreditar este cea mai ve che functie a misiunilor diplomatice, seful misiunii fiind cel care repre zinta statul sau in plenitudinea relatiilor sale diplomatice, prin modal itati foarte variate de participare la viata publica a statului acredita r c. nici o varianta gresita a. a b. b c. c ANS: A 107. Formele prin care se realizeaza functia de reprezentare sunt mul tiple: a. participarea la viata publica a statului acreditar; b. negocierea in numele statului acreditant; promovarea politicii statului acred itant c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 108. Negocierea este cel mai la indemana si cel mai eficient mijloc diplomatic de solutionare a diferendelor, negocierile pot fi a. directe (intre seful misiunii si seful statului) b.indirecte (intre seful misiunii si ministerul afacerilor externe ori alte auto ritati ale statului acreditar) c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 109. Atributiile Presedintelui, in baza Constitutiei Romaniei, in rel atia cu statele straine: a. negociaza tratate internationale, in baza atributiilor ce ii revin fara a pre zenta documentul de depline puteri b. incheie tratate internationale in numele Romaniei c. ambele variante corecte a a b b c c ANS: C 110. Atributiile Presedintelui, in baza Constitutiei Romaniei, in rel atia cu statele straine: a. poate incheia tratate internationale, adreseaza mesaje Parlamentului cu privi re la problemele politicii nationale, inclusiv cele de politica externa, b. , c. a. a. b. c. a. acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici, aproba, infiinteaza desfiinteaza sau schimba rangul misiunilor diplomatice. ambele variante corecte a b. b c. c ANS: C 111. Atributiile Guvernului in relatiile cu statele straine: exercita conducerea generala si absoluta in relatiile cu statele straine conduce si orienteaza activitatea misiunilor diplomatice ambele variante corecte a b. c c. b ANS: C

112. Imunitatile diplomatice sunt concretizate in urmatoarele categor ii: A) Imunitatea de jurisdictie; inviolabilitatile;

B) Exceptarea de la obligatia de a depune marturie C) toate variantele a. a b. b c. c ANS: C 113. Recunoasteti afirmatia falsa: a. Agentii diplomatici se bucura de imunitate absoluta de jurisdictie penala b. Agentii diplomatici se bucura de imunitate absoluta de jurisdictie civila c. Inclusiv in cazul actiunilor imobiliare cand proprietatea este cu titlu privat, actiunilor referitoare la succesiune, actiunilor privind activitatea profesionala sau comerciala privata a agentului a. a b. b c. c ANS: C 114. Recunoasteti afirmatia falsa: a. inviolabilitate opereaza chiar si in timp de conflict armat b. localurile misiunii, mobilierul lor si celelalte obiecte care se gasesc acolo , precum si mijloacele de transport ale misiunii, pot face obiectul nic i unei perchezitii, rechizitii, sechestru sau masuri executorii; c. inviolabilitatea resedintei diplomatului, care este aceeasi cu inviolabilitatea localurilor misiunii. a. b b. a c. c ANS: A 115. Recunoasteti afirmatia falsa: a. inviolabilitate nu opereaza si in timp de conflict armat b. localurile misiunii, mobilierul lor si celelalte obiecte care se gasesc acolo , precum si mijloacele de transport ale misiunii, nu pot face obiectul nici unei perchezitii, rechizitii, sechestru sau masuri executorii; c. inviolabilitatea resedintei diplomatului, care este aceeasi cu inviolabilitatea localurilor misiunii. a. a b. b c. c ANS: A 116. Care ministrul de externe a reusit sa se puna in dificultate la Washington prin conversatia sau mai bine spus prin lipsa intretinerii unei conve rsatii cu secretarul de stat al SUA. In cadrul conferintei de presa cu secretaru l de stat al SUA, Condoleezza Rice,......................nu a fost in stare sa p ronunte alte cuvinte in afara de "da", "bineinteles" si "desigur". Discutia prac tic a constat intr-o serie de afirmatii ale oficialului american si o serie de a probari din partea oficialului roman. a. Adrian Cioroianu b. Teodor Melecanu c. Bogdan Olteanu ANS: A 117. Ce ministru aflat in Spania in delegatia care-l insotea pe Traia n Basescu in vizita oficiala a reusit sa-l surprinda pana si pe regele Spaniei, Juan Carlos. In timpul ceremoniei de primire, ministrul i s-a adresat regelui Juan Carlos in tr-un limbaj colocvial. "Good point, good, good point", i-a spus oficialul roman suveranului, imediat dupa ce i-a fost prezentat. Cuvintele i-au fost insotite d e ridicarea degetului mare de la mana dreapta, cu pumnul strans, faciandu-i rege lui Juan Carlos semnul OK. a. Cristian Diaconescu b. Miron Mitrea c. Adrian Cioroianu ANS: C 118. Oficiile consulare ale Romaniei indeplinesc urmatoarele acte not ariale: a. redactarea de inscrieri in vederea autentificarii sau legalizarii semnaturii; b. autentificarea inscrisurilor; c. ambele variante a. a b. b c. c ANS: C 119. Oficiile consulare ale Romaniei indeplinesc urmatoarele acte not ariale: a. legalizarea sigiliilor si semnaturilor; b. darea de data certa inscrisurilor prezentate de parti;

c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 120. Oficiile consulare ale Romaniei indeplinesc urmatoarele acte not ariale: a. certificarea unor fapte; b. legalizarea de copii de pe inscrisuri; c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 121. Recunoasteti definita dreptului consular: a. dreptul consular este acea parte a dreptului international public ca re reprezinta totalitatea normelor si regulilor care reglementeaza relatiile co nsulare dintre state, b. organizarea si functionarea oficiilor consulare, precum si cele care se refer a la statutul juridic al oficiilor consulare si a personalului acestora. c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 122. Relatiilor consulare se caracterizeaza prin aceea ca ele se deru leaza, in principal, prin institutii specializate: a. oficiile consulare b. serviciile consulare din cadrul misiunilor c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C a. b. c. a. a. b. c. a. 123. Protectia consulara acopera in mod obligatoriu: asistenta in caz de deces; asistenta in caz de boala sau accident grav; ambele variante corecte a b. b c. c ANS: C 124. Protectia consulara acopera in mod obligatoriu: asistenta in caz de arestare sau detentie; asistenta acordata victimelor unor violente; ambele variante a b. b c. c ANS: C

125. Sefii de post consular se impart in a. patru clase b. doua clase c. trei clase a. a b. b c. c ANS: A 126. Structural raportul numirii consulare este constituit din: A) numirea prin patenta consulara si transmiterea acesteia in vederea admi terii persoanei concrete la exercitiul functiilor consulare; B) hotararea statului de resedinta de a-l admite pe consulul strain la exercitarea functiilor consulare, care poarta denumirea de exequatur. C) ambele variante a. a b. b c. c ANS: C a. ar b. ar c. a. 127. Patenta consulara este documentul pe care il primeste o persoana numita ca sef de oficiu consul de guvernul sau sau de la un agent autorizat, legitimeaza acea persoana sa actioneze in aceasta calitate la un post consul in strainatate. ambele variante corecte a b. b c. c ANS: C

128. n practica, cel mai frecvente forme pe care le imbraca exequaturu l sunt urmatoarele: a.ordonanta a sefului de stat, semnata de el, contrasemnata de catre ministrul afacerilor externe si eliberata in original sefului de oficiu consular ; b. ordonanta semnata in aceleasi conditii, dar din care nu mai o copie certifica ta c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 129. Sunt trasaturi ale functiilor consulare urmatoarele: a. functiile consulare nu au caracter de exceptie de la principiul exercitarii j urisdictiei exclusive de catre statul de resedinta pe teritoriul sau; b. efectele juridice ale actelor realizate de indeplinirea functii lor consulare se produc, in principal, pe teritoriul statului trimitator; c. ambele variante corecte a. a b. c c. b ANS: C 130. Sunt trasaturi ale functiilor consulare urmatoarele: a. functiile consulare au caracter de exceptie de la principiul exercitarii juri sdictiei exclusive de catre statul de resedinta pe teritoriul sau; b.efectele juridice ale actelor realizate de indeplinirea functiil or consulare se produc, in principal, pe teritoriul statului trimitator; c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 131. Sunt trasaturi ale functiilor consulare urmatoarele: a. functiile consulare au caracter de exceptie de la principiul exercitarii juri sdictiei exclusive de catre statul de resedinta pe teritoriul sau; b. efectele juridice ale actelor realizate de indeplinirea functii lor consulare nu se produc, in principal, pe teritoriul statului trimitator; c.exercitarea functiilor consulare nu este supusa, in practica, conditiei reciprocitatii. a. a b. b c. c ANS: A 132. Specific diplomatiei in perioada ei de origine este faptul ca: a. ambasadorii, diplomatii, erau trimisi numai cand exista un obiectiv precis de rezolvat b.ambele varainte corecte c. ambasadorii, diplomatii, erau trimisi cu caracter permanent a. a b. b c. c ANS: A 133. Specific diplomatiei in perioada ei de origine este faptul ca: a. ambele variante sunt corecte b. diplomatii erau trimisi atunci cand era nevoie, fie de o declaratie de razboi , de incheierea unui tratat de pace, de o alianta sau de un acord de comert. c. ambasadorii, diplomatii, erau trimisi cu caracter permanent a. b b. a c. c ANS: A a. b. c. a. 134. In perioada de inceput a diplomatiei: nu existau documente cu caracter diplomatic, existau demersuri si actiuni diplomatice, exista notiunea de ambasador sau diplomat rezident b b. a c. c ANS: A

135. Tratatul de pace incheiat intre faraonul egiptean Ramses II si Hattushil III, regele hititilor: a. nu are un preambul in care se declara ca prietenia traditionala dintre egipt eni si hititi se restabileste pentru eternitate.

b. textul tratatului contine o alianta ofensiva si defensiva nu numai impotriva inamicilor externi, ci si impotriva unor eventuale razvratiri interne. c. nu are nici un fel de semnificatie diplomatica a. b b. a c. c ANS: A 136. Caracteristicile diplomatiei permanente sunt urmatoarele: a. regulile de drept diplomatic sunt concise si exacte; b. nu existau privilegii si imunitati diplomatice, dar de multe ori ele nu se re spectau; c.diplomatul este considerat ca fiind indeosebi reprezentantul unui suv eran si nu al unei tari; a. a b. b c. c ANS: C 137. Caracteristicile diplomatiei permanente sunt urmatoarele: a. regulile de drept diplomatic sunt imprecise; b. nu existau privilegii si imunitati diplomatice, c.regulile de drept diplomatic sunt neclare si lipsesc chiar si normele esential e a. a b. b c. c ANS: A 138. Unele dintre primele masuri care au fost adoptate de catre A.I.C uza au fost: a. crearea Ministerului de Interne b. infiintarea unei ambasade la Constantinopol si transformarea reprezentantului roman de aici in trimis diplomatic (1859) c. deschiderea a cinci oficii diplomatice ale Romaniei in Franta, Rusia si Germa nia. a. a b. b c. c ANS: B 139. Unele dintre primele masuri care au fost adoptate de catre A.I.C uza au fost: a. crearea Ministerului de Interne, b. infiintarea unei ambasade la Paris si transformarea reprezentantului roman de aici in trimis diplomatic (1859) c. deschiderea a trei oficii diplomatice ale Romaniei in Franta, Rusia si German ia. a. c b. a c. b ANS: A 140. Curtoazia internationala a. nu reprezinta un izvor propriu-zis al dreptului diplomatic b. este o norma juridica, nerespectarea ei constituie un fapt ilicit c. angajeaza raspunderea juridica a statului, ci, de obicei, un comportament similar din partea statului afectat. a. a b. b c. c ANS: A 141. Curtoazia internationala a. reprezinta un izvor propriu-zis al dreptului diplomatic b. nu este o norma juridica, nerespectarea ei nu constituie un fapt ilicit c. angajeaza raspunderea juridica a statului, ci, de obicei, un comportament similar din partea statului afectat. a. b b. a c. c ANS: A 142. Pentru stabilirea relatiilor diplomatice este necesara ind eplinirea anumitor conditii: a. entitatea care stabileste relatii diplomatice sa aiba calitatea de su biect de drept international, deoarece principalele subiecte sunt statele; b. cand doua state stabilesc relatii diplomatice, nu este necesara recunoasterea lor reciproca, c. stabilirea relatiilor diplomatice nu se realizeaza numai pe baza acordului re

ciproc, prin exprimarea libera a consimtamantului partilor. a. a b. b c. c ANS: A 143. Care presedinte de stat a fost recent tinta unui atac cu pantofi in timpul unei conferinte de presa? a. G.W. Bush b. Traian Basescu c. Hugo Chavez ANS: A 144. Diplomatia reprezinta ansamblul mijloacelor prin care statele, s au alti actori, folosind reprezentantii lor oficiali sau alti reprezentanti, art iculeaza, coordoneaza sau asigura realizarea interesele lor speciale sau general e, folosind in acest scop: a. corespondenta, contactele particulare, b. vizitele, presiunile sau alte activitati relevante. c. toate variantele a. c b. a c. b ANS: A 145. In perioada de inceput a diplomatiei: a. existau documente cu caracter diplomatic, b. nu exista notiunea de ambasador sau diplomat rezident c. toate variantel sunt corecte a. c b. a c. b ANS: A 146. Mentiuni despre trasaturile diplomatiei grecesti avem inca din s ecolele VII-VIII i.Ch. Ele se refera: a. la desemnarea de soli de catre cetatenii cetatii, b. primele forme de protectie pentru cetatenii straini, care aveau sa devina mai tarziu institutiile consulare. c. toate variantele a. a b. b c. c ANS: C 147. ^coala romana are trasaturi caracteristice: a.diplomatia era un element secundar, b. pacta sunt servanda a aparut in perioada romana. c. toate variantele sunt corecte a. c b. a c. b ANS: A 148. Venetienii sunt considerati ca fiind intemeietorii diplomatiei p ermanente si prin faptul ca: a. au adoptat reguli foarte precise de desfasurare a activitatii diplomatice, ex istand in arhive rapoartele pe care le intocmeau; b. au fost primii care au pastrat in ordine arhivele de stat c. toate variantele a. c b. a c. b ANS: A 149. A patra faza a istoriei diplomatiei se caracterizeaza: a. printr-o anumita decadere, reducerea rolului diplomatiei traditionale, a dipl omatiei bilaterale, a ambasadorilor care sunt acreditati in diverse tari b. opinia publica incepesa joace un rol foarte important c. toate variantele sunt corecte a. c b. a c. b ANS: A 150. Caracteristici ale izvoarelor dreptului diplomatic: a. precizarile cu privire la izvoarele dreptului international sunt valabile si in ce priveste dreptul diplomatic; b. normele referitoare la infiintarea, functionarea si incetarea misiunilor diplomatice sunt, in primul rand, norme care tin de ordinea juridica internationala; c. toate variantele sunt corecte a. c b. a c. b ANS: A

151. Care din urmatoarele reprezinta functii ale diplomatiei? a. reprezentarea b. aplicarea si infaptuirea politicii externe a statului c. a mbele variante ANS: C 152. a. b. c. Care din urmatoarele reprezinta functii ale diplomatiei?

reprezentarea aplicarea si infaptuirea politicii interne a statului ambele ANS: A 153. Care din urmatoarele reprezinta functii ale diplomatiei?

a. negocierea b. aplicarea si infaptuirea politicii externe a statului c. ambele a. c b. a c. b ANS: A 154. Care dintre uramatoarele personalitati a fost ministru de extern e al Romaniei in perioada 1932 1936 ? a. Nicolae Titulescu b. Spiru Haret c. Nicolae Balcescu ANS: A 155. Ordinele si instructiunile cui sunt respectate de catre oficiile diplomatice ? a. Ministrului de externe b. Ministrului de interne c. Ministrului turismului ANS: A 156. Membrii personalului de serviciu ai unei reprezentante diplomati ce beneficiaza de imunitate de jurisdictie ? a. da in mod nelimitat b. nu c. beneficiaza doar de privilegiul imunitatii de jurisdictie numai ptr. actele de exercitare a sarcinilor in cadrul misiunii A NS: C 157. Dupa modul in care se constituie , postul consular poate fi ? a. de cariera trimis (missus) cand este condus de un functionar consular de cari era ; b. onorific consul ales (electus) cand este condus de un functionar onori fic . c. ambele ANS: C 158. ? a. Statul trimitator si le supune aprobarii statului de resedinta b. Statul ca re gazduieste postul c. ambele state prin intrevedere particulara ANS: A 159. Agentii diplomatici trebuie sa fie n principiu cetateni ai carui stat: a. ai statului trimitator b. ai oricarul stat c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: A 160. Ce reprezinta dreptul diplomatic? a. Dreptul diplomatic este ansamblul normelor care reglementeaza raporturile din tre institutiile subiectelor de drept international abilitate sa se ocupe de rel atiile externe ale acelor subiecte. b. Dreptul diplomatic este rezultatul consimtamantului subiectelor de drept inte rnational asupra normelor in conformitate cu care se desfasoara activitatile dip lomatice. c. ambele variante corecte Cine fixeaza sediul , rangul si circumscriptia postului consular

a. c b. a c. b ANS: A 161. Care este tratatul multilateral cel mai important ca izvor al dr eptului diplomatic? a. Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice si consulare b. Conventia de la Berlin cu privire la relatiile diplomatice si consulare c. Conventia de la Luxemburg cu privire la relatiile diplomatice si consulare a. a b. b c. c ANS: A 162. Ce nseamna inviolabilitatea arhivei si a corespondentei diplomati ce ? a. Arhivele ambasadei nu pot fi controlate nicicum, nicunde si niciodata. b. Documentele din ambasada ramanad inviolabile indiferent de persoana care le g estioneaza, de locul in care se afla sau de vehiculul cu care sunt transportate. c. ambele variante a. c b. a c. b ANS: A 163. e? a. b. c. a. Care bunuri ale agentului diplomatic se bucura de inviolabilitat

locuinta, documentele corespondenta si bunurile private ambele variante c b. a c. b ANS: A

164. Agentul diplomatic este scutit de orice impozite si taxe, perso nale sau reale, nationale, regionale cu exceptia: a. impozitelor indirecte care prin natura lor snt n mod normal ncorporate n preturil e marfurilor sau ale serviciilor; b. impozitelor si taxelor asupra bunurilor imobile particulare situate pe terito riul statului acreditar, afara numai daca agentul diplomatic le poseda n contul s tatului acreditant, pentru realizarea scopurilor misiunii c. ambele variante corecte a. a b. b c. c ANS: C 165. Care dintre urmatorii presedinti este denumit de catre prestigioasa public atie HYPERLINK "http://online.wsj.com/public/us" Wall Street Journal masina de gafe ? a. Barack Obama b. G. W. Bush c. Traian Basescu ANS A 166. Seful statului se bucura de imunitate de jurisdictie n alte sta te pentru : a Acte de coruptie sau alte infractiuni de drept comun, b Actele oficiale ndeplinite n timpul mandatului sau. c Crime de razboi comise din ordinul sau; ANS:B 167. Daca un functionar consular este chemat ca martor ntr-un proces a Poate sa refuze sa depuna ma rturie b Poate sa refuze sa depuna ma rturie asupra faptelor legate de exercitarea functii lor sale c Trebuie obligatoriu adus cu mandat judecatoresc A 168. Ce drepturi are consulul n lega tura cu arestarea unui ceta tean al sau?

a Sa comunice cu acesta b Sa ceara autorita tilor sa justifice arestarea c Sa ceara eliberarea lui imediata A 169. Ce conditii trebuie ndeplinite pentru exercitarea protectiei diplomatic e? a Persoana protejata sa aiba ceta tenia statului trimita tor. b Persoana protejata sa aiba drept de sedere n statul primitor, c Sa nu existe o plangere la organisme internationale; a 170. Care este temeiul acordarii de privilegii si imunitati diplomatice persoane lor care reprezinta statul n relatii internationale? a. Vointa statului primitor; b. Calitatea de organ de stat care actioneaza pe teritoriul si n domeniul suveran itatii altui stat. c. Functiile ndeplinite; b 171. Ce se ntampla cu localul si bunurile ambasadei n cazul ruperii relatiilor dip lomatice? a Statul primitor trebuie sa asigure n continuare inviolabilitatea lor b Statul primitor poate sa preia controlul asupra lor c Pot fi ncredintate organelor locale a 172. Ce obligatii are un stat fata de seful altui stat aflat n vizita oficiala? a Sa protejeze persoana sa mpotriva oricarei violente. b Sa-i ofere emisiuni la televiziunile locale; c. Sa interzica orice critici la adresa lui; a 173. n ce moment nceteaza imunita tile unui diplomat declarat persoana non grata? a Imediat ce diplomatul a luat la cunostiinta, b La data fixata de statul primitor pentru a pa ra si teritoriul sa u. c La data sa varsirii faptei pentru care a fost declarat persoana non grata; b 174. Bagajul personal al diplomatului poate fi supus controlului vamal daca exis ta motive serioase sa se creada ca ar contine a Obiecte din metale pretioase; b Obiecte interzise la import sau export n statul primitor. c Brosuri de propaganda; b 175. Diplomatia cunoaste la ora actuala mai multe forme de manifestare: a. diplomatia permanenta, care poate fi bilaterala sau multilaterala se realizea za prin intermediul organizatiilor internationale; gresit b. diplomatia ad-hoc (temporara), realizata prin misiunile speciale; c. ambele variante sunt corecte. 176. Misiunile diplomatice pot fi conduse de: a nsarcinati cu afaceri. b Diplomati ai altor state, c Atasati militari; a 177. n ce consta functia de reprezentare a statului trimitator a Participarea la sedinte ale guvernului local,

b Transmiterea de mesaje si efectarea de demersuri, orale sau scrise catre autor itatile statului de resedinta. c Discursuri n adunari publice si la televiziune; b 178. Care sunt conditiile pentru deschiderea unei misiuni diplomatice n alt stat? a Sa existe relatii diplomatice ntre cele doua state. b Sa deschida si celalalt stat o misiune; c Sa existe si un consulat; a 179. Care sunt sursele admise de informare a misiunii diplomatice a Contactele oficiale si oficioase cu autorita tile locale. b Documente obtinute pe ca i ilicite, c Ascultarea convorbirilor telefonice ; a 180. n ce constau obligatiile statului primitor privind inviolabilitatea localuri lor misiunii? a Sa asigure paza localurilor mpotriva incendiilor, b Sa puna la dispozitia misiunii localuri corespunza toare, c Agentii sa i nu pot intra n aceste localuri decat cu consimta mantul expres al sefului misiunii. C 181. Unele din cazurile de ncetare a unei misiuni diplomatice sunt: a Participarea statului trimitator la o organizatie din care statul de resedinta nu face parte, b La cererea unui stat tert, c Razboiul ntre cele doua state. C 182. Diplomatul beneficiaza de imunitate de jurisdictie pentru actiuni privind a Un imobil proprietate privata pe care l foloseste n folos propriu, b Pretentii ale unei persoane pentru daune produse de un vehicul. c O succesiune primita n statul primitor B 183. Ce atributii revin Guvernului Romaniei privind ncheierea de tratate intern ationale? a Aproba acordurile interguvernamentale semnate la nivel de guverne. b Transmite ambasadelor instructiuni pentru negocieri; c ncheie acorduri cu unitati teritoriale din alte state; a 184. Care este tratatul multilateral cel mai important ca izvor al dreptului dip lomatic a. Conventia privind relatiile consulare din 1963, b. Carta ONU din 1945, c. Conventia privind relatiile diplomatice din 1961. c 185. Care sunt izvoarele dreptului diplomatic si consular a. Uzantele locale, b. Tratatele internationale, cutuma si dreptul intern al statelor n cauza. c. Rezolutiile organizatiilor internationale; b

186. n ce cazuri se prevede posibilitatea controlului bagajului personal al agen tului diplomatic, daca exista motive serioase sa se creada ca ar contine... a Obiecte de unica folosinta; b Obiecte supuse regulamentelor de carantina n statul primitor. c Documente de propaganda contra statului primitor; b 187. Ce tratate sunt n mod obligatoriu supuse ratifica rii Parlamentului Romanie i? a Cele cu privire la prevenirea poluarii apelor de granita, b Cele cu privire la teritoriu si frontierele tarii. c Cele privind lupta mpotriva criminalitatii; b 188. De ce scutiri de taxe beneficiaza misiunea diplomatica? a Taxe pe drepturile percepute pentru actele oficiale eliberate de misiune. b Impozitul pe circulatia ma rfurilor, inclus n pret; c Taxe pentru servicii prestate la cerere sau pe baza de contracte; 189. n ce consta libertatea de comunicare a misiunii diplomatice? a Comunicarea libera cu autorita tile statului Trimita tor b Instalarea unui post de televiziune propriu c Transmiterea de mesaje prin presa 190. Ce nseamna aplicarea reciprocitatii n domeniul dreptului diplomatic si consul ar? a. Posibilitatea de a aplica un regim restrictiv numai fata de misiunile unor st ate, chiar daca acestea nu aplica restrictii misiunii sale, b. Posibilitatea ca doua state sa-si acorde un regim mai favorabil decat cel gen eral, aplicat celorlalte state. c. Posibilitatea de a reduce la minimum privilegiile si imunitatile misiunilor u nor state, pe criterii politice; 191. Care sunt organele centrale de stat competente sa reprezinte statul roman n relatiile externe? a. Seful statului. b. Curtea Constitutionala; c. Parlamentul; 192. Seful statului roman are competenta de : a. A ncheia tratate cu aplicare imediata privind situatia cetatenilor emigrati n a lte state; b. A angaja statul prin ncheierea unui tratat, afara de cazul cand constitutia im pune si alte conditii. c. A dispune acordarea cetateniei romane; 193. Cum poate actiona un stat altui stat? a Sa declare persona non grata b Sa ceara nchiderea misiunii c Sa ceara statului trimitator pentru a limita efectivul misiunii diplomatice a un numar de membri ai misiunii, diplomatice, mentinerea efectivului misiunii n anumite limite.

194. Care sunt etapele pentru acreditarea unui ambasador n alt stat? a Solicitarea si primirea agrementului statului primitor. b Avizarea de catre comisiile parlamentului; c Trecerea unui examen de limba straina; Raspuns A, 195. Care bunuri ale agentului diplomatic se bucura de inviolabilitate? a Salariul primit, contul n banca si autoturismul personal.

b Bunurile provenite din activita ti care nu au lega tura cu functia oficiala; c Bunurile primite ca mostenitor de la alte persoane decat membrii familiei sale 196. n ce cazuri se prevede posibilitatea controlului bagajului personal al agent ului diplomatic, daca exista motive serioase sa se creada ca ar contine... a manucrise si jurnale cu informatii de interes jurnalistic; b Obiecte supuse regulamentelor de carantina n statul primitor. c Documente de propaganda contra statului primitor; 197. a n b La c La 198. a De b De c De n ce moment nceteaza imunita tile unui diplomat declarat persoana non grata? momentul declara rii ca persoana non grata, data fixata de statul primitor pentru a pa ra si teritoriul sa u. data sa varsirii faptei pentru care a fost declarat persoana non grata; De ce privilegii si imunita ti se bucura persoana curierului diplomatic? inviolabilitate personala. scutire de taxe pe salariu; libertatea de deplasare oriunde pe teritoriul statului primitor;

199. Ce activita ti poate sa desfa soare un diplomat n statul primitor? a Activita ti diplomatice n cadrul misiunii b Activita ti profesionale sau comerciale retribuite c Activita ti pentru statul primitor