Sunteți pe pagina 1din 13

DREPT PENAL PARTEA SPECIAL MULTIPLE CHOICE 1. Elementul material al infractiunii de omor consta in : a. corpul persoanei n viat; b.

actiunea ucigtoare; c. corpul delict ANS: B PTS: 1

2. Mama care isi ucide copilul nou-nascut imediat dupa nastere fara sa se afle intr-o stare de tulburare pricinuita de nastere va raspunde penal: a. pruncucidere; b. omor calificat; c. omor deosebit de grav. ANS: B PTS: 1

3. In situatia in care, faptuitorul savarseste infractiunea de omor asupra sotiei, persoana care il determina sa savarseasca fapta, va raspunde pentru: a. instigare la infractiunea de omor simplu; b. complicitate la infractiunea de omor calificat; c. instigare la infractiunea de omor calificat; ANS: A PTS: 1

4. Constituie omor calificat: a. omorul savarsit profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara, stare provocata de faptuitor; b. omorul savarsit pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmarire sau arestare ori de la executarea unei pedepse; c. omorul savarsit asupra unui magistrat, politist , jandarm sau militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei. ANS: B PTS: 1

5. Nu exista tentativa la infractiunea de omor: a. cand faptuitorul din eroare, si-a indreptat actiunea impotriva altei persoane; b. cand faptuitorul a actionat cu intentia de a lovi victima , dar aceasta a decedat; c. cand consumarea infractiunii nu a fost posibila datorita defectuozitatii mijloacelor folosite. ANS: B 6. PTS: 1

Infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte este o infractiune: a. de omucidere; b. contra integritatii corporale sau sanatatii; 1

c. care aduce atingere unor relatii privind convietuirea sociala. ANS: B PTS: 1

7. Nu exista tentativa la infractiunea de omor : a. cand faptuitorul din eroare si-a indreptat actiunea ucigatoare impotriva altei persoane; b. cand consumarea infractiunii nu a fost posibila datorita defetuozitatii mijloacelor folosite; c. cand faptuitorul a actionat cu intentia de a lovi victima, dar acesta a decedat. ANS: C PTS: 1

8. Infractiunea de ucidere din culpa are urmatoarea particularitate: a. tentaiva nu este posibila; b. tentativa este posibila, dar nu se pedepseste; c. se comite numai prin inactiune. ANS: A PTS: 1

9. Constrangerea victimei sa se sinucida de catre faptuitor, consituie infractiunea de: a. determinarea sau inlesnirea sinuciderii; b. omor ; c. instigare la infractiunea de determinarea sau inlesnirea sinuciderii ANS: B PTS: 1

10 In cazul infractiunii de amenintare , pedeapsa care se aplica faptuitorului : a. pedeapsa nu poate depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care face obiectul amenintarii; b. poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea cu care se ameninta; c. trebuie sa fie aceesi cu cea prevazuta de lege pentru infractiunea care face obiectul amenintarii. ANS: A PTS: 1

11. Infractiunea de violare de domiciliu: a. se va retine in forma tentativei, atunci cand patrunderea s-a facut doar in curtea locuintei, deoarece faptuitorul a fost impiedicat sa patrunda in casa; b. nu se retrine daca faptuitorul a patruns in locuinta , desi avea doar acordul uneia dintre persoanele prezente care o folosesc. c. se retine in cazul chiriasului care, la expirarea contractului de inchiriere, refuza sa paraseasca apartamentul inchiriat, la cererea expresa a proprietarului. ANS: B PTS: 1 2

12. Producerea sau procurarea mijloacelor, a instrumentelor sau luarea de masuri in scopul lipsirii de libertate in mod ilegal a unui minor: a. constituie tentativa la infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal; b. constuie infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal; c. nu constituie infractiune ANS: C PTS: 1

13. In cazul infractiunii de seductie, victima de sex feminin: a. poate avea si peste 18 ani; b. trebuie sa fie in varsta de pana la 16 ani; c. trebuie sa fie in varsta de pana la 18 ani. ANS: C PTS: 1

14. Fapta aceluia care, prin promisiuni de casatorie, determina o persoana de sex femeiesc in varsta de 14 ani si 6 luni de a avea cu el raport sexual, constituie: a. infractiunea de seductie; b. act sexual cu un minor; c. concurs intre infractiunea de seductie si cea de act sexual cu un minor ANS: B PTS: 1

15. Subiect pasiv al infractiunii de hartuire sexuala poate fi: a. orice persoana, indiferent de sex, aflata in imposibilitate de a se apara; b. orice persoana, indiferent de sex, angajata in munca in aceeasi structura profesionala cu subiectul activ; c. orice persoana de sex feminin. ANS: B PTS: 1

16. Obiectul material al infractiunii de furt este constituit din: a. obiectele folosite la comiterea infractiunii; b. bunurile insusite din patrimoniul public sau privat; c. contravaloarea bunurilor insusite din patrimoniul public sau privat. ANS: B PTS: 1

17. Dintre infractiunile contra patrimoniului,tentativa se pedepseste la infractiunea de : a. distrugere calificata; b. tulburare de posesie; c. gestiune frauduloasa. ANS: A PTS: 1 3

18. Infractiunea de vatamare corporala grava se realizeza din punct de vedere obiectiv printr-o fapta care poate produce: a. punerea in primejdie a vietii persoanei; b. vatamari corporale care au necesitat pentru vindecare peste 60 de zile de spitalizare; c. o infirmitate temporara fizica. ANS: A PTS: 1

19. Neeliberarea in termenul legal a unei persoane arestate initial in mod legal reprezinta: a. abuz in serviciu contra intereselor persoanelor; b. arestare nelegala; c. lipsire de libertate in mod ilegal. ANS: C PTS: 1

20. Infractiunea de violare de domiciliu prezinta urmatoarea modalitate agravata: a. daca fapta se savarseste de catre o persoana inarmata; b. daca fapta se savarseste prin amenintare; c. daca fapta se savarseste prin folosire de chei mincinoase. ANS: A PTS: 1

21. Infractiunea de loviri sau alte violente: a. se urmareste intotdeauna la plangerea prealabila a persoanei vatamate; b. nu se sanctioneaza daca partile s-au impacat, indiferent daca actiunea penala s-a pus in miscare din oficiu sau la plangerea prealabila; c. nu se poate retine decat daca victima lovita dispune si de un certificat medico-legal. ANS: B PTS: 1

22. Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal este mai grava daca este savarsita : a. in timpul noptii; b. prin folosire de calitati mincinoase; c. prin simulare de calitati oficiale. ANS: C PTS: 1

23. Furtul este calificat daca este savarsit in una din urmatoarele imprejurari: a. intr-un tramvai; b. faptuitorul a consumat o substanta narcotica; c. de catre o persoana care a mai savarsit anterior un furt. ANS: A PTS: 1 4

24. Fapta persoanei care, prin promisiuni de recompensare substantiale, determina o persoana cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani de a avea raport sexual, constituie: a. infractiunea de viol in forma agravata; b. infractiunea de act sexual cu un minor; c. infractiunea de coruptie sexuala. ANS: B PTS: 1

25. Luarea unui autoturism din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, inscopul folosirii pe nedrept constituie: a. infractiunea de furt prev. de art. 208 C.pen; b. infractiunea de abuz de incredere; c. infractiunea de furt calificat. ANS: A 26. PTS: 1

Furtul savarsit prin efractie , escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase , absoarbe infractiunea de: a. distrugere; b. tulburare de posesie; c. violare de domiciliu. ANS: C PTS: 1

27. Insusirea unui bun incredintat pentru transport, consituie: a. infractiunea de furt prevazuta de art. 208 C.pen b. infractiunea de abuz de incredere; c. infractiunea de gestiune frauduloasa. ANS: B PTS: 1

28. Prin savarsirea infractiunii de santaj se incalca: a. relatiile sociale privitoare la libertatea morala a persoanei; b. relatiile sociale referitoare la libertatea fizica a unei persoane; c. relatiile sociale referitoare exclusiv la patrimoniul unei persoane. ANS: C PTS: 1

29. Daca victima lipsita in mod ilegal de libertate decedeaza ca urmare a acestei fapte, activitatea infractionala realizeaza continutul: a. unui concurs intre infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal si infractiunea de ucidere din culpa; b. unui concurs intre infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal si infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte; c. unei singure infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal in varianta agravata. ANS: C PTS: 1

30. Elementul material al infractiunii de delapidare const n: 5

a. nsusirea, distrugerea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate; b. primirea, traficarea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate; c. nsusirea, traficarea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate. ANS: C PTS: 1

31. Dac s-a provocat vtmarea corporal din culp a mai multor persoane, ncadrarea juridic va fi: a. un concurs de infractiuni de vtmare corporal din culp (attea infractiuni cte persoane au fost vtmate); b. o singur infractiune de vtmare corporal din culp n varianta tip; c. o singur infractiune de vtmare corporal din culp n variant agravat. ANS: A PTS: 1

32. Furtul savarsit prin punerea victimei in stare de inconstienta, constituie: a. infractiunea de talharie in varianta agravata; b. infractiunea de furt calificat in concurs cu infractiunea de talharie; c. infractiunea de talharie in varianta tip. ANS: C PTS: 1

33. Care este obiectul material al infractiunii de gestiune frauduloas? a. doar un bun mobil b. doar o sum de bani c. o universalitate de bunuri mobile si/sau imobile d. doar un bun imobil ANS: C PTS: 1

34. Furtul este urmarit la plangerea prealabila a persoanei vatamate , daca este comis: a. intre soti sau rude apropiate , indiferent daca locuiesc sau nu impreuna; b. intre soti sau rude apropiate, cu conditia ca acestia sa locuiasca impreuna; c. de catre tutore in paguba minorului. ANS: A PTS: 1

35. Tulburarea de posesie este mai grava daca: a. de catre o persoana avamnd asupra sa o arma; b. s-a prin folosire de calitati mincinoase; c. s-a savarsit prin desfiintarea reperelor de marcare.. ANS: C PTS: 1

36. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele, in ceea ce priveste infractiunile de lovire sau alte violente si vatamare corporala: a. numai daca actiunea penala a fost pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate; 6

b. atat in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, cat si in cazul in care aceasta a fost pusa in miscare din oficiu; c. nu este inlaturata raspunderea penala, daca actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu ANS: B PTS: 1

37. In cazul infractiunii de tainuire, primirea, folosirea, transformarea sau inlesnirea valorificarii bunului, se savarseste : a. dupa o intelegere cu autorul faptei din care provine bunul tainuit in timpul savarsirii acesteia; ( concomitenta) b. dupa o intelegere prealabila cu autorul faptei din care provine bunul tainuit; c. fara o intelegere prealabila cu autorul faptei din care provine bunul tainuit. ANS: C PTS: 1

38. Obiectul material al infractiunii de abuz de incredere consta in : a. un bun mobil al altuia, care in momentul comiterii faptei se afla in detentia, cu orice titlu, a faptuitorului; b. un bun mobil al altuia, care in momentul comiterii faptei se afla in posesia faptuitorului; c. un bun mobil, care in momentul comiterii faptei se afla in posesia faptuitorului. ANS: A PTS: 1

39. In situatia in care, in cazul infractiunii de delapidare, actele materiale repetate sunt de natura diferita-insusire, folosire, traficare, se va retine: a. infractiunea de delapidare in forma continua; b. un concurs de infractiuni de delapidare; c. infractiunea de delapidare in forma continuata. ANS: C PTS: 1

40. n ce const obiectul material al infractiunii de tulburare de posesie? a. un bun imobil b. un bun mobil sau imobil c. ocuparea fr drept a unui imobil aflat n posesia altuia d. un bun mobil ANS: A PTS: 1

41. Infractiunea de tulburare de posesie se epuizeaza: a. la data pronuntarii unei hotarari de condamnare; b. la data luarii in stapanire a bunului; c. la data punerii in executare a hotararii de condamnare. ANS: A PTS: 1 7

42. In cazul infractiunii de tainuire: a. pedeapsa aplicat tinuitorului nu poate depsi pedeapsa prevzut de lege pentru infractiunea din care provine bunul tinuit b. pedeapsa aplicat tinuitorului nu poate fi mai mare dect aceea care s-a aplicat autorului faptei din care provine bunul c. pedeapsa aplicat tinuitorului se reduce dac pentru autorul faptei din care provine bunul s-au retinut circumstante atenuante ANS: A PTS: 1

43. Fapta de lovire savarsita din culpa care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare 6-8 zile de ingrijiri medicale, constituie: a. infractiunea de lovire sau alte violente; b. infractiunea de vatamare corporala din culpa; c. nu este infractiune ANS: C PTS: 1

44. Pentru existenta infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, este necesar ca faptuitorul: a. sa fi folosit fara drept o calitate oficiala; b. sa fi folosit fara drept o calitate oficiala si sa fi indeplinit un act legat de acea calitate; c. sa fi indeplinit un act ilegal legat de calitatea sa oficiala. ANS: B 45. PTS: 1

Lovirea unui politist aflat n exercitiul functiunii, in situatia in care acesta si-a depsit atributiile de serviciu, constituie: a. ultraj b. ultraj n concurs cu infractiunea de lovire sau alte violente; c. lovire sau alte violente. ANS: C PTS: 1

46. Elementul material al infractiunii de ultraj consta in: a. orice actiune de amenintare a unui functionar public, indiferent daca se afla in exercitiul functiei sau nu; b. orice actiune de amenintare a unui functionar public, dar doar daca acesta se afla in exercitiul functiei; c. orice actiune de amenintare impotriva unui functionar public, chiar daca acesta isi depaseste atributiile de serviciu ANS:B PTS: 1 47. In cazul infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, elementul material poate fi: a. o actiune constand in indeplinirea defectuoasa de catre un functionar public, a indatoririlor de serviciu cauzand o paguba patrimoniului unei insitutii de stat; b. o inactiune constand in neindeplinirea, cu intentie, de catre un functionar 8

public, a indatoririlor de serviciu cauzand o vatamare a intereselor legale ale unei persoane; c. o inactiune constand in neindeplinirea, din culpa, de catre un functionar public, a indatoririlor de serviciu cauzand o vatamare a intereselor legale ale unei persoane; ANS: B PTS: 1

48. Participatia penala, in cazul infractiunii de neglijenta in serviciu: a. este posibila in toate formele; b. este posibila doar sub forma coautoratului; c. este posibila doar sub forma participatiei improprii. ANS: C PTS: 1

49. In cazul infractiunii de sustragere de sub sechestru,in varianta tip, subiect activ al infractiunii poate fi: a. doar custodele; b. orice persoana, chiar si proprietarul bunului; c. doar un functionar public care a instituit sechestrul. ANS: B PTS: 1

50. ntrebuintarea de expresii jignitoare fat de o persoan, de ctre un functionar public n exercitiul atributiilor de serviciu reprezint: a. infractiunea de abuz n serviciu contra intereselor persoanelor; b. infractiunea de purtare abuziv; c. infractiunea de abuz n serviciu prin ngrdirea unor drepturi ANS: B 51. PTS: 1

Infractiunea de luare de mit se consuma : a. n momentul realizrii actiunii sau inactiunii incriminate; b. doar n momentul n care fptuitorul intr n posesia folosului necuvenit; c. dup ndeplinirea unui act privitor la ndatoririle sale de serviciu ANS: A PTS: 1

52. Fapta functionarului care, dupa ce a efectuat un act in cadrul atributiilor sale de serviciu, a primit o suma de bani, constituie: a. infractiunea de luare de mita; b. infractiunea de primire de foloase necuvenite; c. nu consituie infractiune. ANS: B PTS: 1

53. Ingradirea de catre un functionar a folosintei sau a exercitiului drepturilor unui cetatean ori crearea pentru acesta a unor situatii de inferioritate, daca prin aceasta se cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane, constituie: a. abuz in serviciu contra interelor publice; b. abuz in serviciu contra intereselor persoanelor; c. abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi. ANS: B PTS: 1

54. Din punct de vedere al naturii juridice denuntarea de ctre mituitor a faptei mai nainte ca organul de urmrire s fi fost sesizat, reprezinta: a. o cauz special de nepedepsire; b. o cauz ce nltur caracterul penal al faptei; c. o cauz de reducere a pedepsei. ANS: A PTS: 1

55. Nu consituie infractiunea de dare de mita: a. cand mituitorul desi a dat mita, functionarul public nu l-a mai favorizat; b. cand mituitorul a denuntat autoritatii fapta mai inainte ca organele de urmarire penalasa fi fost sesizate pentru acea infractiune; c. cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita. ANS: C 56. PTS: 1

Daca promisiunea, oferirea , darea de bani sau alte foloase este savarsita prin intermediul altei persoane, aceasta : a. raspunde in calitate de coator pentru infractiunea de dare de mita; b. raspunde in calitate de complice la infractiunea de dare de mita, chiar daca prin activitatea sa nu infaptuieste actiunea incriminata; c. raspunde pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. ANS: B PTS: 1

57. Pentru existenta infractiunii de marturie mincinoasa este necesar ca: a. martorul sa nu fi declarat tot ce stie , chiar daca nu a fost intrebat asupra imprejurarilor faptei; b. martorul sa nu fi declarat tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat; c. martorul sa nu fi declarat tot ce stie in legatura cu fapta in declaratia data in cursul urmaririi penale. ANS: B 58. PTS: 1

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase n sprijinul unei nvinuiri nedrepte constituie infractiunea de : a. mrturie mincinoas; b. denuntare calomnioas; c. nedenuntarea unor infractiuni. 10

ANS: B

PTS: 1

59.

Retragerea mrturiei mincinoase nainte de arestarea inculpatului sau n toate cauzele nainte de pronuntarea unei hotrri ori a unei alte solutii ca urmare a mrturiei mincinoase reprezinta: a. o cauz special de impunitate; b. o cauz de reducere a pedepsei conform art. 76 C. pen; c. o cauz de nlturare a caracterului penal al faptei. ANS: A PTS: 1

60. Daca functionarul, desi nu are competenta de a efectua un anumit act, l-a facut sa creada pe cel care i-a dat banii sau alte foloase ca indeplinirea actului intra in atributiile sale de serviciu, atunci suntem in prezenta infractiunii de : a. luare de mit; b. abuz n serviciu contra intereselor persoanelor; c. inselaciune. ANS: C PTS: 1

61. Persoana care a determinat pe o alt persoan s ncerce s determine pe un martor, expert, interpret s svrseasc infractiunea de mrturie mincinoas, va rspunde pentru: a. instigare la mpiedicarea participrii n proces; b. instigare la ncercarea de a determina mrturia mincinoas; c. instigare la mrturie mincinoas. ANS: B PTS: 1

62. Mentinerea intentionat a strii de arest/detinere dup expirarea duratei mandatului de arestare preventiv/de executare a pedepsei constituie infractiune de: a. lipsire de libertate n mod ilegal; b. arestare nelegal; c. represiune nedreapt. ANS: A PTS: 1

63. Ajutorul dat unui infractor pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului produsul sau folosul infractiunii, constituie: a. infractiunea de tainuire; b. infractiunea de favorizarea infractorului, daca exista o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii premisa; c. complicitate la infractiunea comisa de persoana favorizata, daca exista o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii premisa; ANS: C PTS: 1 11

64. Falsificarea materiala a unui inscris oficial, fara sa fie urmata de folosirea acestuia: a. constituie infractiune numai daca s-a realizat prin contrafacerea subscrierii; b. nu consituie infractiune; c. consituie infractiune daca sunt sunt indeplinite si celelalte cerinte esentiale. ANS: C PTS: 1

65. Falsificarea de cecuri sau de titluri de orice fel pentru efectuarea platilor, emise de insitutia bancara ori de alte insitutii de credit competente, consituie infractiunea de: a. fals intelectual sau fals material in inscrisuri oficiale dupa caz; b. inselaciune in varianta agravata; c. falsificare de moneda sau alte valori. ANS: C PTS: 1

66. Pedeapsa aplicata pentru infractiunea de evadare : a. se aplica conform regulilor comune de la starea de recidiva postcondamnatorie; b. se aplica regulile de la concursul de infractiuni; c. se adauga la pedeapsa ce se executa fara a se putea depasi maximul general al inchisorii. ANS: C PTS: 1

67. Falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, constituie : a. infractiunea de fals in declaratii; b. infractiunea de fals intelectual; c. infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale. ANS: B PTS: 1

68. Fapta persoanei careia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca spre crestere si educare de a inpiedica o singura data pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de lege, consituie: a. infractiunea de relele tratamente aplicate minorului; b. infractiunea de nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului; c. nu consituie infractiune. ANS: C 69. PTS: 1

Incadrarea juridic a faptei de falsificare a unui nscris sub semntur privat fara a fi urmata de folosirea sa de ctre autorul falsului, consituie: a. infractiunea de fals n nscrisuri sub semntur privat n concurs cu infractiunea de uz de fals b. infractiunea de fals n nscrisuri sub semntur privat; c. nu constituie infractiune. 12

ANS: C

PTS: 1

70. Impotrivirea la executarea unei hotarari judecatoresti, prin intrebuintarea de expresii jignitoare fata de executorul judecatoresc si fata de politistul carel insotea la executare, consituie: a. infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti fata de executorul judecatoresc si infractiunea de ultraj fata de politist; b. nu consituie infractiune; c. infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti atat fata de executorul judecatoresc, cat si fata de politist. ANS: B PTS: 1

71. Formele pedepsite ale infractiunii de proxenetism sunt: a. actele pregatitoare, tentativa si forma consumata; b. numai forma consumata, tentativa desi posibila nu se pedepseste; c. tentativa si forma consumata a infractiunii. ANS: C PTS: 1

72. Subiect activ al infractiunii de prostitutie poate fi: a. persoana care practica raporturi sexuale cu diferite persoane indiferent daca a pretins sau nu sume de bani; b. persoana care isi procura mijloacele de existenta, precticand in acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane; c. numai o persoana de sex feminin. ANS: B PTS:1

13