Sunteți pe pagina 1din 22

Grila Drept procesual penal licenta 2012

1. In ceea ce priveste aplicarea in timp, normele procesual penale: a. de regula retroactiveaza daca sunt mai favorabile; b. de regula sunt ultraactive; c. de regula se aplica imediat; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

2. Actele necesare desfasurarii procesului penal se indeplinesc: a. numai din oficiu; b. din oficiu, afara de cazul cand prin lege se dispune altfel; c. la cererea partilor; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

3. Conform principiului prezumtiei de nevinovatie, in cursul urmaririi penale, faptuitorul va fi considerat nevinovat pana la: a. sesizarea organelor de urmarire penala; b. inceperea urmaririi penale; c. punerea in miscare a actiunii penale; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT D

4. Prezumtia de nevinovatie: a. este consacrata expres de Codul de procedura penala; b. nu este consacrata expres de Constitutia Romaniei; c. este o prezumtie absoluta care nu poate fi rasturnata decat printr-o hotarare penala definitiva; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

5. Dreptul la aprare este garantat nvinuitului sau inculpatului: a. dup punerea n miscare a actiunii penale; b. n timpul prezentrii materialului de urmrire penal c. pe tot parcursul procesului penal; d. nici una din variantele de mai sus.
ANS: C 1

6. Pentru garantarea dreptului la aparare: a. organele judiciare sunt obligate sa ia masuri pentru asigurarea asistentei juridice a invinuitului sau inculpatului in toate procesele penale; b. organele judiciare sunt obligate sa ia masuri pentru asigurarea asistentei juridice a partii vatamate in toate procesele penale; c. organele judiciare au obligatia sa incunostinteze, de indata si mai inainte de a-l audia, pe invinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, incadrarea juridica a acesteia si sa-i asigure posibilitatea pregatirii si exercitarii apararii; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

7. In cursul procesului penal: a. orice parte are dreptul de a fi asistata de aparator; b. orice parte trebuie asistata de aparator; c. invinuitul sau inculpatul trebuie asistat de aparator; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

8. Sunt trasaturi ale actiunii penale: a. actiunea penala apartine statului, este obligatorie, este indisponibila, este individuala si indivizibila; b. actiunea penala este obligatorie, indisponibila si indivizibila; c. actiunea penala este obligatorie, este indisponibila, individuala si indivizibila numai daca este pornita de autoritatile statului; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

9. Actiunea penala: a. este suficienta existenta unor informatii privind savarsirea unei infractiuni pentru punerea in miscare a actiunii penale; b. nu poate fi pusa in miscare decat in personam; c. implica dobandirea de catre faptuitor a calitatii de invinuit; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

10. Obiectul actiunii penale il constituie: a. intocmirea actului de inculpare; b. intocmirea rechizitoriului; c. tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiuni; d. nici una din variantele de mai sus.
2

CORECT

11. Se va dispune scoaterea de sub urmarire penala in urmatoarele ipoteze: a. fapta nu exista, lipseste plangerea prealabila, fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat; b. fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, fapta nu a fost savarsita de invinuit sau de inculpat, fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii; c. persoana vatamata si-a retras plangerea prealabila, a intervenit decesul faptuitorului, a intervenit prescriptia raspunderii penale; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

12. Daca nu exista invinuit sau inculpat in cauza si s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale, se va dispune: a. incetarea urmaririi penale; b. scoaterea de sub urmarire penala; c. clasarea; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

13. Daca inculpatul si partea vatamata se impaca in cursul cercetarii judecatoresti: a. instanta va inceta procesul penal; b. procurorul va dispune incetarea procesului penal; c. cauza se claseaza; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

14. Actiunea civila exercitata in cadrul procesului penal: a. nu este scutita de taxa de timbru; b. poate fi pornita oricand; c. se stinge intotdeauna prin pronuntarea unei hotarari de achitare; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT D

15. Actiunea civila se exercita in procesul penal impotriva: a. inculpatului, mostenitorilor inculpatului si partii responsabile civilmente; b. partii civile; c. partii responsabile civilmente, daca inculpatul se sustrage de la judecata; d. nici una din variantele de mai sus.
3

CORECT

16. Repararea pagubei in cazul in care actiunea civila a fost exercitata in procesul penal: a. se face numai in natura; b. se face numai prin echivalent, cu exceptia situatiei in care bunul a fost gasit la inculpat; c. se face in natura sau prin plata unei despagubiri banesti, in masura in care repararea in natura nu este posibila; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

17. Constituirea ca parte civila are ca efect: a. punerea in miscare a actiunii penale; b. punerea in miscare a actiunii civile; c. obligarea inculpatului condamnat la plata despagubirilor solicitate de partea civila; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

18. Constituirea ca parte civila are ca efect: a. punerea in miscare a actiunii penale; b. punerea in miscare a actiunii civile; c. obligarea inculpatului condamnat la plata despagubirilor solicitate de partea civila; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

19. Partea vatamata este: a. persoana fizica, care a suferit o vatamare fizica, morala sau materiala prin savarsirea infractiunii, indiferent daca participa sau nu in procesul penal: b. subiectul pasiv al infractiunii; c. persoana fizica, care a suferit o vatamare fizica, morala sau materiala prin savarsirea infractiunii daca a cerut sa participe in aceasta calitate; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

20. Inculpatul: a. este numai persoana fizica impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala; b. trebuie sa fie o persoana, fizica sau juridica, determinata, fata de care s a pus in
4

miscare actiunea penala; c. poate fi o persoana careia legea ii recunoaste imunitatea penala; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

21. Este parte in faza de judecata a procesului penal: a. partea responsabila civilmente; b. invinuitul; c. procurorul; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

22. Are calitatea de inculpat: a. numai persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala; b. numai persoana citata in aceasta calitate de instanta penala; c. persoana fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

23. Inalta Curte de Casatie si Justitie nu judeca: a. in fond; b. in apel; c. in recurs; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

24. Cererea de stramutare: a. se adreseaza instantei care a primit cauza spre judecare; b. se adreseaza instantei ierarhic superioare celei care a primit cauza spre judecare; c. se adreseaza Inaltei Curti de Casatie si Justitie; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

25. Sarcina administrarii probelor in procesul penal apartine: a. organelor judiciare; b. politiei judiciare si procurorului; c. partilor, politiei judiciare, procurorului si instantei; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A
5

26. Dreptul la tacere: a. poate fi folosit de invinuit sau inculpat cu privire la datele sale de identitate; b. reprezinta dreptul invinuitului sau inculpatului de a refuza sa raspunda la orice intrebare care i se pune de catre organele judiciare; c. reprezinta posibilitatea invinuitului sau inculpatului de a refuza sa raspunda la orice intrebare care i se pune de catre organele judiciare cu privire la invinuirea care i se aduce; d. nici una din variantele de mai sus CORECT C

27. Partea civila: a. poate fi reprezentata in procesul penal, dar numai daca este lipsita total de capacitate de exercitiu; b. este introdusa din oficiu in procesul penal chiar majora fiind; c. poate declara ca participa in procesul penal in aceasta calitate numai pana la citirea actului de sesizare; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

28. Persoana obligat s pstreze secretul profesional: a. nu este obligat s declare ca martor b. nu poate fi ascultat ca martor cu privire la faptele si mprejurrile de care a luat cunostin n exerciiul profesiei, fr ncuviinarea persoanei sau a unitii fa de care este obligat s pstreze secretul c. nu poate s fie ascultat ca martor n nicio cauz d. nici una din variantele de mai sus ANS: B 29. Sotul si rudele apropiate ale invinuitului: a. nu pot fi audiate ca martori; b. nu sunt obligate sa declare ca martori; c. nu pot savarsi infractiunea de marturie mincinoasa daca au fost audiate; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B 30. Minorul care nu a implinit 14 ani: a. nu poate fi audiat ca martor in procesul penal; b. poate fi audiat numai in sedinta secreta; c. poate fi audiat, dar numai in prezenta unuia dintre parinti sau a persoanei
6

careia ii este incredintat spre crestere si educare; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

31. Nu pot dobandi calitatea de martor in procesul penal: a. rudele inculpatului si rudele partii vatamate; b. partile civile; c. minorii; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

32. Perchezitia poate fi: a. numai domiciliara; b. corporala sau domiciliara; c. numai corporala; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

33. Comisia rogatorie se poate adresa: a. parchetului ierarhic superior; b. parchetului ierarhic inferior; c. instantei egale in grad; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

34. Sunt masuri preventive: a. retinerea; b. obligarea la tratament medical; c. sechestrul; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

35. Masurile preventive pot inceta de drept: a. la data solutionarii plangerii impotriva masurii preventive luate de procuror; b. cand s-au schimbat temeiurile care au dus la luarea masurii preventive; c. la data pronuntarii hotararii de achitare; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C
7

35bis. Msurile preventive pot nceta de drept: a. la data soluionrii plngerii mpotriva msurii preventive luate de procuror; b. cnd s-au schimbat temeiurile care au dus la luarea msurii preventive; c. la data pronunrii hotrrii de achitare; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: C 36. Masurile preventive pot fi dispuse prin: Art. 202 - Scopul, condiiile generale de aplicare i categoriile msurilor preventive (1) Msurile preventive pot fi dispuse dac exist probe sau indicii temeinice din care rezult suspiciunea rezonabil c o persoan a svrit o infraciune i dac sunt necesare n scopul asigurrii bunei desfurri a procesului penal, al mpiedicrii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmrirea penal sau de la judecat ori al prevenirii svririi unei alte infraciuni. (2) Nicio msur preventiv nu poate fi dispus, confirmat, prelungit sau meninut dac exist o cauz care mpiedic punerea n micare sau exercitarea aciunii penale. (3) Orice msur preventiv trebuie s fie proporional cu gravitatea acuzaiei aduse persoanei fa de care este luat i necesar pentru realizarea scopului urmrit prin dispunerea acesteia. (4) Msurile preventive sunt: a) reinerea; b) controlul judiciar; c) controlul judiciar pe cauiune; d) arestul la domiciliu; e) arestarea preventiv. 37. Este competenta sa dispuna arestarea preventiva: a. numai instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond; b. numai instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau instanta in a carei circumscriptie se afla locul de detentie; c. numai instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau instanta in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului care efectueaza cercetarea penala; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

38. Arestarea preventiva se dispune prin: a. ordonanta procurorului; b. incheierea de sedinta; c. mandatul de arestare emis de judecator; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B
8

39. Arestarea preventiva a inculpatului: a. se poate dispune inainte de inceperea urmaririi penale in cazul infractiunilor flagrante; b. nu se poate dispune decat in cursul urmaririi penale; c. presupune in prealabil, punerea in miscare a actiunii penale; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

40. In cazul in care instanta admite propunerea de arestare preventiva: a. mandatul de arestare preventiva este emis de judecator; b. mandatul de arestare preventiva este emis de procuror; c. mandatul de arestare preventiva este emis de grefier; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

41. Arestarea inculpatului major: a. nu poate depasi 180 de zile ; b. nu poate depasi 180 de zile in cursul urmaririi penale; c. nu poate depasi 180 de zile in fiecare faza a procesului penal; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT A

42. Cererea de liberare provizorie pe cautiune poate fi facuta: a. in cursul urmaririi penale; b. numai de catre invinuitul sau inculpatul aflat in stare de arest preventiv; c. pe tot parcursul procesului penal, chiar de inculpatul liber; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

43. In ipoteza in care termenul de apel de 10 zile curge de la data pronuntarii hotararii: a. nu se iau in considerare zilele nelucratoare; b. ziua pronuntarii hotararii intra in durata termenului; c. ziua in care termenul incepe sa curga si ziua in care acesta se implineste nu se socotesc in durata termenului; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

44. Sanctiunea nerespectarii dispozitiilor referitoare la competenta dupa calitatea persoanei este:
9

a. nulitatea relativa, care poate fi invocata pana la citirea actului de sesizare; b. nulitatea relativa, care poate fi invocata pana la pronuntarea hotararii in prima instanta; c. nulitatea absoluta care poate fi invocata oricand; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

45. Dac organele de cercetare ale poliiei judiciare apreciaz c inculpatul nu si poate face singur aprarea: a. asistena juridic este obligatorie; b. asistena juridic nu este obligatorie, cu excepia situaiilor prevzute de art. 171 C. proc. pen. n care se afl inculpatul; c. nu exist o prevedere legal referitoare la aceast situaie; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 46. Sunt limite ale fazei de judecata: a. trimiterea in judecata si pronuntarea hotararii; b. trimiterea in judecata si ramanerea definitiva a hotararii; c. prezentarea materialului de urmarire penala si pronuntarea hotararii; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT B

47. Sunt corpuri delicte: a. obiectele care contin o urma a faptei savarsite; b. obiectele care poarta o urma a faptei savarsite; c. obiectele care au fost folosite sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea unei infractiuni, precum si obiectele care sunt produsul infractiunii; d. nici una din variantele de mai sus. CORECT C

48. Participarea procurorului la judecarea propunerii de arestare preventiva: a. este obligatorie, indiferent de infractiune; b. este obligatorie, dar numai daca pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este de 4 ani sau mai mare; c. este obligatorie, dar numai daca inculpatul este minor ori infractiunea savarsita este pedepsita cu o pedeapsa mai mare de 4 ani; d. nici una din variantele de mai sus CORECT A
10

49. Sunt limite ale urmririi penale: a. punerea n miscare a aciunii penale si trimiterea n judecat b. sesizarea organelor de urmrire penal si trimiterea n judecat; c. ntocmirea actului de ncepere a urmririi penale si trimiterea n judecat, scoaterea de sub urmrire penal sau ncetarea urmririi penale; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: C 50. Urmrirea penal se desfsoar de ctre: a. procuror si organele de cercetare penal; b. magistrai; c. organele de cercetare penal speciale; d. nici una din variantele de mai sus ANS: A 51. Organele de urmrire penal dispun prin ordonan: a. acolo unde legea prevede expres; b. numai dac aciunea penal este pus n miscare; c. n situaia n care inculpatul se afl n stare de arest preventiv; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 52.Sunt doar organe de constatare, fr a putea efectua urmrirea penal: a. conductorii autoritilor i instituiilor publice; b. ofierii poliiei de frontier anume desemnai, pentru infraciunile de frontier; c. ofierii desemnai de comandanii centrelor militare, pentru infraciunile de competena instanelor militare svrite de civili n legtur cu obligaiile lor militare; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 53. Constituie moduri generale de sesizare a organelor de urmrire penal: a. plngerea, denunul si plngerea prealabil; b. plngerea, denunul si sesizarea din oficiu; c. plngerea, denunul si sesizarea comandantului; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 54. Actul prin care se dispune scoaterea de sub urmrire penal n cazul prevzut de art. 10 lit. b/1 C. proc. pen. este:
11

a. ordonana; b. rezoluia; c. ordonana de scoatere de sub urmrire penal si aplicare a unei sanciuni cu caracter administrativ; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 55. Actul prin care se dispune nenceperea urmrii penale este: a. rezoluia; b. rezoluia de nencepere a urmririi penale; c. ordonana; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 56. Reluarea urmririi penale se dispune: a. dac a ncetat cauza de suspendare; b. dac a intervenit o lege mai favorabil; c. dac aciunea penal a fost pus n miscare; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 57. n ipoteza svrsirii infractiunii de abuz de ncredere de ctre un notar public, plngerea prealabil se adreseaz: a. organului de cercetare penal competent teritorial; b. parchetului de pe lng curtea de apel; c. curii de apel; d. nici una din variantele de mai sus ANS: B 58. Urmrirea penal poate fi suspendat: a. dac inculpatul sufer de o boal grav care l mpiedic s ia parte la procesul penal; b. dac partea vtmat sufer de o boal grav care o mpiedic s participe la procesul penal; c. dac una din pri sufer de o boal grav care o mpiedic s participe la procesul penal; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 59. Ordonana sau rezoluia de ncetare a urmririi penale se comunic: a. numai prii vtmate si inculpatului; b. autorului sesizrii, nvinuitului sau inculpatului si oricrei alte persoane interesate;
12

c. numai prii vtmate, prii civile, nvinuitului sau inculpatului, prii responsabile civilmente; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 60. Actul de sesizare a instanei de judecat este: a. plngerea prealabil, n cazul infraciunilor pentru care aciunea penal se pune n miscare la plngere prealabil; b. numai rechizitoriul; c. ncheierea de declinare a competenei n situaia necompetenei teritoriale; d. nici una din variantele de mai sus ANS: D 61. Reluarea urmririi penale se dispune, dup suspendare: a. prin proces-verbal; b. prin rezoluie; c. prin ordonan; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: C 62. Pot face plngere: a. mpotriva actelor de urmrire penal: partea vtmat, partea civil si nvinuitul sau inculpatul; b. mpotriva msurilor de urmrire penal: nvinuitul sau inculpatul, partea vtmat; c. mpotriva msurilor si actelor de urmrire penal: orice persoan, dac prin acestea s-a adus atingere intereselor sale legitime; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: C 63. Ordinea in care se da cuvantul la termenul fixat pentru judecarea plangerii impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata este: Dac procurorul nu a introdus apel, ordinea n care se d cuvntul n dezbateri este: a. procuror, intimat, apelant; b. apelant, intimat, procuror; c. apelant, procuror, intimat; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B
13

64. Plangerea mpotriva actelor si msurilor de urmrire penal trebuie soluionat: a. n termen de 20 de zile de la formularea acesteia; b. n termen de 30 de zile de la primire; c. n termen de 20 de zile de la primire; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: C 65. Inculpatul trebuie ascultat: a. nainte de a se lua decizia punerii n miscare a aciunii penale; b. n cursul cercetrii judectoresti, ori de cte ori este necesar; c. dup prezentarea materialului de urmrire penal; d. nici una din variantele de mai sus ANS: B 66. Citarea este obligatorie la fiecare termen: a. n cazul militarilor si deinuilor; b. n cazul minorilor; c. n cazul n care partea a fost prezent la un termen, dar procedura de citare nu a fost ndeplinit pentru acel termen; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 67. Citarea este obligatorie: a. cnd instana a dispus repunerea cauzei pe rol n urma deliberrii; b. la pronunare; c. cnd inculpatul este minor; d. nici una din variantele de mai sus ANS: A 68. Partea vtmat poate formula cereri, ridica excepii si pune concluzii cu privire la: a. latura penal; b. latura civil; c. latura penal si latura civil; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 69. ncheierea de sedin se ntocmeste: a. de ctre unul dintre judectorii din complet, n termen de 3 zile de la terminarea sedinei; b. de grefier, n termen de 24 de ore de la terminarea sedinei;
14

c. de presedintele completului, n termen de 24 de ore de la terminarea sedinei; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 70. Completul de divergen se poate constitui: a. n prim instan; b. n apel; c. n recurs; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 71. Dac unanimitatea completului de judecat nu poate fi ntrunit: a. hotrrea se ia n complet de divergen; b. hotrrea se ia cu majoritate; c. cauza se repune pe rol d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 72. Procurorul trebuie s participe la sedinele de judecat: a. numai dac este citat; b. numai cnd consider necesar; c. numai n cauzele n care instana a fost sesizat prin rechizitoriu d. nici una din variantele de mai sus. ANS: D 73. Dac instana constat, n cursul cercetrii judectoresti, c ncadrarea juridic dat faptei prin actul de sesizare urmeaz a fi schimbat: a. pune n discuie noua ncadrare juridic; b. dispune suspendarea procesului penal; c. dispune schimbarea ncadrrii juridice prin rezoluie; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 74. Ultimul cuvnt al inculpatului: a. inculpatului i se d cuvntul personal sau prin aprtor; b. inculpatului i se d cuvntul personal; c. nu se impune, n ipoteza n care, n cadrul dezbaterilor, inculpatul a luat cuvntul ultimul pentru a rspunde susinerilor prii civile; d. nici una din variantele de mai sus.
15

ANS: B 75. Nu pot fi acordate despgubiri civile dac: a. achitarea s-a pronunat pentru c fapta nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni; b. achitarea s-a pronunat pentru c fapta nu exist; c. achitarea s-a pronunat pentru c lipseste unul din elementele constitutive ale infraciunii; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 76. Instanta penala nu solutioneaza actiunea civila: (4) Instanta penala nu solutioneaza actiunea civila cand pronunta achitarea pentru cazul prevazut in art. 10 alin. 1 lit. b) ori cand pronunta incetarea procesului penal pentru vreunul dintre cazurile prevazute in art. 10 alin. 1 lit. f) si j), precum si in caz de retragere a plangerii prealabile. Art10 b) fapta nu este prevazuta de legea penala; b1) fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni; f) lipseste plangerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesar a pentru punerea in miscare a actiunii penale; j) exista autoritate de lucru judecat. Impiedicarea produce efecte chiar daca faptei definitiv judecate i s-ar da o alta incadrare juridica, 77.Instanta are obligatia ca, prin hotararea prin care solutioneaza actiunea penala, sa se pronunte asupra: a) o pedeapsa cu inchisoare cel mult egala cu durata retinerii si arestarii preventive; b) o pedeapsa cu inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii ori cu suspendarea executarii sub supraveghere sau cu executare la locul de munca; c) amenda. d) o masura educativa. ANS: C 78. Procurorul poate face apel: a. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; b. numai n ceea ce priveste latura penal; c. n ceea ce priveste latura penal, iar n ceea ce priveste latura civil numai n cazul minorilor; d. nici una din variantele de mai sus.
16

ANS: A 79, Inculpatul poate declara apel: a. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; b. n caz de achitare, numai cu privire la temeiul achitrii; c. n caz de ncetare a procesului penal, numai cu privire la temeiul ncetrii; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 80. Partea vtmat poate formula apel: a. numai n ceea ce priveste latura penal; b. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; c. numai cu privire la latura civil; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 81. Partea civil si partea responsabil civilmente pot face apel: a. n ceea ce priveste latura civil si latura penal; b. numai n ceea ce priveste latura penal; c. numai n ceea ce priveste latura civil; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 82. Dac apelul este introdus de o alt persoan pentru inculpat, titular al apelului devine: a. inculpatul; b. persoana care a introdus apelul; c. inculpatul si persoana care a introdus apelul au calitatea de titulari d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 83) O persoan ale crei interese legitime au fost vtmate printr-o msur sau printrun act al instanei poate declara apel: a. dac nu este parte n proces; b. dac atac soluia de fond a cauzei; c. dac msura sau actul instanei i-a produs o vtmare de natur direct si personal care decurge din soluia de fond a cauzei privind prile din proces; d. nici una din variantele de mai sus.
17

ANS: A 84) Termenul de apel este: a. de 10 zile de la pronunare pentru procuror, dac legea nu dispune altfel; b. de 10 zile de la comunicare pentru procuror, dac legea nu dispune altfel; c. de 10 zile de la pronunare pentru toate prile; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 85. Termenul de apel curge: a. de la pronunare pentru inculpatul elev al unei instituii militare de nvmnt, dac acesta a fost prezent la dezbateri, dar a lipsit la pronunare; b. de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru inculpatul arestat care a lipsit la pronunare; c. de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru procurorul care a lipsit la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 86) Repunerea n termenul de apel se poate face: a. dac instana de fond constat c apelul a fost formulat n termen de 10 zile de la nceperea executrii despgubirilor civile; b. dac instana de apel constat c apelul a fost formulat n termen de 10 zile de la nceperea executrii pedepsei; c. dac partea a lipsit de la judecat, dar a fost prezent la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus ANS: B 87) Repunerea n termenul de apel se poate: a. dac instana de fond constat c apelul a fost formulat n termen de 10 zile de la nceperea executrii despgubirilor civile; b. dac instana de apel constat c apelul a fost formulat n termen de 10 zile de la nceperea executrii pedepsei; c. dac partea a lipsit de la judecat, dar a fost prezent la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus ANS: B 88) Instanta de apel poate suspenda executarea hotararii atacate: R: pn la solutionarea repunerii n termen;

18

89) Dac inculpatul care a fost prezent la pronunare formuleaz apel dup expirarea termenului de 10 zile, invocnd lipsa din localitate din cauza obligaiilor de serviciu: a. instana de apel poate admite apelul peste termen; b. instana de apel poate admite cererea de repunere n termenul de apel; c. apelul va fi respins ca tardiv; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: C 90) Apelul peste termen se poate declara: a. dac ntrzierea este determinat de o cauz temeinic de mpiedicare; b. dac partea a lipsit la toate termenele de judecat; c. dac partea a lipsit la toate termenele de judecat si la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: C 91) n cazul apelului declarat peste termen: Art. 365 Apelul peste termen Partea care a lipsit att la toate termenele de judecat, ct i la pronunare poate declara apel i peste termen, dar nu mai trziu dect 10 zile de la data, dup caz, a nceperii executrii pedepsei sau a nceperii executrii dispoziiilor privind despgubirile civile. Apelul declarat peste termen nu suspend executarea. Instana de apel poate suspenda executarea hotrrii atacate. 92) Renunarea la apel: a. se poate produce dup expirarea termenului de apel; b. poate interveni dup pronunarea hotrrii si pn la expirarea termenului de declarare a apelului; c. este irevocabil; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 93) Efectul extensiv al apelului presupune: a. instana de apel examineaz cauza prin extindere si cu privire la prile care nu au declarat apel, fr a le putea crea o situaie mai grea; b. instana de apel examineaz cauza prin extindere si cu privire la prile la care apelul nu se refer, chiar dac le creeaz o situaie mai grea;
19

c. instana de apel nu poate hotr n privina prilor care nu au declarat apel sau la care declaraia de apel nu se refer; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 94) Participarea procurorului la judecarea apelului: a. este obligatorie; b. este obligatorie numai dac a participat si la judecarea cauzei n faa primei instane sau dac a declarat apelul suspus judecii; c. nu este obligatorie; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 95) Dac procurorul nu a introdus apel, ordinea n care se d cuvntul n dezbateri este: a. procuror, intimat, apelant; b. apelant, intimat, procuror; c. apelant, procuror, intimat; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: B 96) Trimiterea cauzei pentru rejudecare in cazul admiterii apelului este posibila daca: R: exist vreunul dintre cazurile de nulitate prevzute n art. 197 alin. (2) C. proc. pen.; 97) n cazul decesului prii civile, mostenitorii acesteia, introdusi n procesul civil: a. devin titulari ai dreptului de apel sau de recurs; b. pot declara recurs ca substituii procesuali; c. pot declara apel n numele prii civile; d. nici una din variantele de mai sus ANS: A 98) Constituie motive de contestaie n anulare: a. faptul c instana de recurs nu s-a pronunat asupra unei cauze de achitare cu privire la care existau probe la dosar; b. faptul c dou sau mai multe hotrri definitive nu se pot concilia; c. faptul c mpotriva unei persoane s-au pronunat dou hotrri definitive pentru aceeasi fapt; d. nici una din variantele de mai sus.
20

ANS: C 99) Pe timpul solutionarii contestatiei in anulare, instanta: R: poate suspenda executarea hotrrii a crei anulare se cere; 100) Cererea de revizuire in cazul in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a unui drept prevazut de Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale: a. poate fi atacat cu recurs; b. poate fi atacat cu apel; c. este definitiv; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: C 101.Revizuirea n cazul n care Curtea European a Drepturilor Omului aconstatat o nclcare a unui drept prevzut de Conventia european pentru aprarea drepturilor omului si a liberttilor fundamentale: a. se poate face n termen de un an de la data la care partea a cunoscut motivul de revizuire; b. se poate face n termen de un an de la data publicrii hotrrii Curii Europene a Drepturilor Omului n Monitorul Oficial; c. se poate face n termen de un an de la data comunicrii hotrrii Curii Europene a Drepturilor Omului; d. nici una din variantele de mai sus. ANS:D 102.. Autoritatea de lucru judecat presupune ndeplinirea cumulativ a urmtoarelor conditii: a. existena unei hotrri penale definitive, identitatea de persoan; b. existena unei hotrri penale definitive, identitatea de obiect; c. existena unei hotrri penale definitive, identitatea de persoan i identitatea de obiect; d. nici una din variantele de mai sus ANS;C 103) n cazul infractiunii flagrante, termenul de judecata: a. reinerea nvinuitului este lsat la aprecierea organului de cercetare penal care constat fapta; b. reinerea nvinuitului este supus aprecierii procurorului care supravegheaz cercetrile n cauz; c. reinerea nvinuitului este obligatorie, dac sunt ndeplinite condiiile msurii preventive;
21

d. nici una din variantele de mai sus ANS: D 104) Termenul de exercitare a apelului sau recursului n cazul infraciunilor flagrante este de: a. 10 zile de la pronunare b. 3 zile de la pronunare, pentru prile prezente, si de la comunicare, pentru cei care au lipsit att la dezbateri, ct si la pronunare c. 3 zile de la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus ANS: C 105) Procedura special de urmrire si judecare a infraciunilor flagrante nu se aplic: a. infraciunilor svrsite de minori b. infraciunilor pedepsite la plngere prealabil c. infraciunilor pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mic de 15 ani; d. nici una din variantele de mai sus. ANS: A 106) Inculpatul care a savatsit infractiunea in timpul cat era minor: a. este numai persoana fizic mpotriva creia s-a pus n miscare aciunea penal; b. trebuie s fie o persoan, fizic sau juridic, determinat; c. poate fi o persoan creia legea i recunoaste imunitatea penal d. nici una din variantele de mai sus ANS: B

22