Sunteți pe pagina 1din 86

SEMINARE I TESTE

Drept penal. Partea special


Caiet de seminar

CIOCLEI, VALERIAN Studii: Facultatea de Drept a Universitii din Bucureti, promoia 1984; Diploma de studii aprofundate n specializarea Drept penal - tiine criminale, ca bursier al guvernului france/. (1991); doctor in drept al Universitii Bucureti, precum i al Universitii MontpcHcr ~ Frana. Activitate: profesor. Criminologie i Drept penal - partea special, Facultatea de Drept a Universitii din Bucureti; prodecan ai Facultii de Drept i Director tiinific al Colegiului Juridic Franco-Romn de studii europene (2001-2008); jurisconsult (dup absolvire); procuror (pn n 1991); diplomat (1991-1992); cadru didactic (din 1992); avocat, membru al Baroului Bucureti (1993-prezent); membru al Consiliului tiinific al Analelor Universitii Bucureti, seria Drept, Colegiului de redacie al revistei Curierul Judiciar i Consiliului tiinific al revistei Caiete de Drept Penal; director editorial Editura C.H. Beck (din 2008). Publicaii: a publicat numeroase lucrri tiinifice, articole i cri, n domeniul criminologiei i dreptului penal, dintre care: Mobilul n conduita criminal (1999); Manual de criminologie (1999, 2003, 2005, 2007); Drept penal. Partea special. Infraciuni contra persoanei (2007); Constituia Romniei. Comentariu pe articole, coautor (2008), lucrare distins cu premiul Hanibal Teodorescu" al UJR; Critica raiunii penale (2009).

Valerian Cioclei

Cristina Rotam

Drept penal. Partea special


Caiet de seminar

ROTARU, CRISTINA Studii: Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureti (1991-1995); Institutul Naional de Magistratur (1995-19%); doctor n drept. Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureti (2004); doctorand al Departamentului Drept Public al Universitii Las Palmas de Gran Canaria (2000 - prezent). Activitate: confereniar universitar la materia Drept Penal - partea special la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureti (din 2009); formator la Institutul Naional al Magistraturii, materia Drept Penal (2005-prezent); cadru didactic (din 1996); judector la Judectoria sector 5 (1995-1999); judector la Tribunalul Bucureti (1999-2004); judector la Curea de Apel Bucureti (2004-prezent); redactor responsabil de rubricile de drept penal i drept procesual penal la revista Curiend Judiciar (din 2008). Publicaii: autoare a mai multor lucrri i articole de specialitate, dintre care menionm: Legea falimentului - doctrin, jurispruden, legislaie (2001); Drept penal. Drept procesual penal. Teste gril pentru examene de an i examenul de licen (2002, 2003, 2005, 2006, 2007), Fundamentul pedepsei. Teorii moderne (2006).

Editura C.H. Beck Bucureti 2009

Editura C.H. Beck este acreditat CNCSIS - Consiliul Naional al Cercetrii tiinifice din nvmntul Superior Drept penal. Partea special. Caiet de seminar Valerian Cioclei Copyright 2009 - Editura C.H. Beck Toate drepturile rezervate Editurii C.H. Beck Nicio parte din aceast lucrare nu poate i copiat fr acordul scris al Editurii C.H. Beck. Drepturile de distribuie n strintate aparin n exclusivitate editurii. Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei CIOCLEI, VALERIAN Drept penal - partea special : caiet de seminar / Valerian Cioclei, Cristina Rotaru. - Bucureti : Editura C.H. Beck, 2009 ISBN 978-973-135-654-5 1. Rotaru, Cristina 343(498)(075.8) Editura C.H. Beck Cuprins Cuvnt-nainte.......................................................................IX Schema general de analiz a infraciunilor.................................1 Titlul L Infraciuni contra siguranei statului.........................5 Caracterizare general a titlului......................................5 ntrebri............................................................................8 Spee.................................................................................9 Teste gril.......................................................................10 Titlul II. Infraciuni contra persoanei.....................................12 Capitolul I. Infraciuni contra vieii, integritii corporale i sntii........................................................12 Seciunea I. Omuciderea....................................................12 Caracterizare general a seciunii.................................12 ntrebri..........................................................................14 Spee...............................................................................16 Teste gril.......................................................................25 Practic judiciar...........................................................26 Exerciiu.........................................................................31 Seciunea a 11-a. Lovirea i vtmarea integritii corporale sau a sntii.....................................................31 Caracterizare general a seciunii.................................31 ntrebri..........................................................................34 Spee...............................................................................34 Teste gril.......................................................................39 Seciunea a IH-a. Avortul...................................................40 Caracterizare general a seciunii.................................40 ntrebri..........................................................................41 Spee...............................................................................42 Teste gril.......................................................................42 Capitolul II. Infraciuni contra libertii persoanei........43 Caracterizare general a capitolului..............................43 ntrebri..........................................................................45

Str. Serg. Nuu Ion nr. 2, sector 5, Bucureti Tel.: 021.410.08.47; 021.410.08.09; 021.410.08.73; 021.410.08.46 Fax: 021.410.08.48 E-mail: comenzi@beck.ro Redactor: Laura Trifa Tehnoredactor: Ctlin Mantu

Spee.......................................................................46 Teste gril...............................................................48 Capitolul III. Infraciuni privitoare la viaa sexual...... 50 Caracterizare general a capitolului..........................50 ntrebri.............................................................,....52 Spee.......................................................................53 Teste gril...............................................................54 Titlul III. Infraciuni contra patrimoniului......................... 55 Caracterizare general a titlului................................55 ntrebri..................................................................57 Spee.......................................................................59 Teste gril...............................................................68 Practic judiciar...........,........................................72 Exerciiu.................................................................77 Titlul V. Infraciuni contra autoritii................................78 Caracterizare general a titlului............,..................78 ntrebri..................................................................80 Spee....,..........................................................,......80 Teste gril...............................................................82 Titlul VI. Infraciuni care aduc atingere unor activiti de interes public sau altor activiti reglementate de lege.... 84 Capitolul I. Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul..................................................................84 Caracterizare general a capitolului...........................84 ntrebri..................................................................87 Spee.......................................................................88 Teste gril...............................................................89 Capitolul II. Infraciuni care mpiedic nfptuirea justiiei............................................,..........................91 Caracterizare general a capitolului...........................91 ntrebri..................................................................93 Spee.......................................................................95 Teste gril...............................................................96 Titlul VIL Infraciuni de fals..............................................98 Caracterizare general a titlului................................98 ntrebri................................................................100

Spee.....................................................................101 Teste gril.............................................................102 Exerciiu...............................................................104 Subiecte de examen...............................................................105 Subiectul tir. 1.......................................................105 Subiectul nr. 2......>..............................................109 Subiectul nr. 3.......................................................113 Subiectul nr. 4.......................................................117 Subiectul nr. 5.......................................................121 Subiectul nr. 6.......................................................125 Subiectul nr. 7.......................................................328 Subiectul nr. 8.......................................................132 Subiectul nr. 9.......................................................136 Subiectul nr. 10.....................................................139 Subiecte de examen - rspunsuri..........................................143 Modtl rezolvare exerciiu......................................................149

Cuvnt-nainte
Prezenta lucrare se adreseaz, n primul rnd, studenilor de la -Hcultile de drept i este destinat desfurrii activitii la seminarele de Drept penal partea special. Lucrarea este structurat conform diviziunilor existente n partea special a Codului penal, liinitndu-se la tematica fixat pentru examenul de an i pentru examenul de licen, la aceast disciplin. Acest Caiet de seminar se dorete a fi un mijloc de fixare a cunotinelor de baz n aceast materie, de aceea cuprinde o scurt irecere n revist a noiunilor teoretice din titlurile, capitolele i seciunile stabilite n tematic, spee cu diferite grade de complexitate, ntrebri i teste gril. Caietul nu ofer i rezolvarea speelor, deoarece, fund conceput ca un instrument de lucru pentru seminare, tui s-a dorit canalizarea ateniei ctre o soluie pretins corect, ci s-a urmrit punctarea unor probleme care s suscite discuii precum i formarea abilitii de a argumenta. Am inserat dou hotrri judectoreti, ce nu se doresc a fi modele de redactare, ci doar exemple privind modul n care arat o decizie n materie penal, n practica judiciar din Romnia. i textde acestor hotrri reprezint, de fapt, un prilej de analiz i dezbatere. Caietul propune, de asemenea, studenilor, n cadru] unor exerciii, s ncerce s redacteze dispozitivul unei hotrri judectoreti, plecnd de la o spe dat. Se urmrete prin aceasta stimularea dobndirii unor abiliti practice incipiente, ce pot constitui o baz minim pentru aptitudini ce vor trebui dezvoltate n activelaca viitoare a absolvenilor. in partea final, lucrarea cuprinde zece subiecte de examen, prunele cinci aferente materiei studiate n primul semestru, iar celelalte cinci din materia semestrului al doilea, oferindu-se i rezolvarea acestora, ca mijloc de verificare a cunotinelor. Tot n pariea final se ofer un exemplu de redactare a dispozitivului unei hotrri, ca un suport n rezolvarea celorlalte exerciii.

Credem c modul n care a fost conceput lucrarea permile utilizarea ei i de ctre absolvenii facultilor de drept care doresc s urmeze diferite forme de nvmnt postuniversitar. Astfel, cei care pregtesc un examen de admitere la un Mater n tiine penale sau candidaii la concursurile de admitere n diferite profesii (avocatur, magistratur) pot gsi n acest Caiet un instrument util de verificare a cunotinelor. n acelai timp, exerciiile i speele propuse n lucrare pot fi utilizate ca material didactic pe parcursul formelor de pregtire postuniversitar menionate. Autorii

Schema general de analiz a infraciunilor


Pentru buna nelegere a explicaiilor teoretice din partea special este necesar trecerea n revist a unor cunotine predate !a disciplina Drept penal - parte general. Aceste explicaii pot fi reunite ntr-o schem care va fi utilizat pentru analiza teoretic a oricrei infraciuni cuprinse n partea special. I. Obiectul ocrotirii penale 1. Obiectul juridic este reprezentat de valorile i relaiile sociale protejate prin incriminarea unei fapte. Fiecare infraciune are un obiect juridic generic, comun unui grup de infraciuni (titlu, capitol, seciune). O infraciune poate avea i un obiect juridic special (specific, propriu), n msura n care valorile ocrotite reprezint doar un fragment al obiectului generic (spre exemplu, la infraciunea de ameninare obiectul juridic generic este dat de libertatea persoanei, in timp ce obiectul special se refer doar la libertatea psihic). La unele infraciuni exist i un obiect juridic secundar (adiacent), atunci cnd, pe lng valoarea ocrotit n mod direct, este protejat i o alt valoare social (spre exemplu, la atentat, unde pe lng valoarea ocrotit n principal, sigurana statului, n mod adiacent sunt ocrotite viaa, integritatea fizic i sntatea persoanei). 2. Obiectul material este reprezentat de acea entitate mate rial, prin care se exprim valoarea social ocrotit, i mpotriva creia se ndreapt fapta (elementul material al infraciunii). Poate fi obiect material al unei infraciuni: corpul persoanei, un bun mobil sau imobil, un nscris etc. De regul, infraciunile de rezultat au obiect material, n timp ce infraciunile de pericol nu au. II, Subiecii infraciunii 1. Subiectul activ este persoana care comite nemijlocit sau care particip ia comiterea unei infraciuni.

Este de interes dac subiectul activ nemijlocit poate fi orice persoan sau dac acesta trebuie s ndeplineasc o anumit activitate, s aib o anumit calitate (funcionar, militar, cetean romn etc), adic s fie circumstaniat (calificat). Este important de precizat, dac infraciunea poate avea mai muli autori sau, dimpotriv, este susceptibil de a fi realizat doar de un autor unic (in persana propria), cum este cazul la nedenunare, la pruncucidere etc. Trebuie, de asemenea, stabilit, dac fapta poate fi svrit n participaie (autori, complici, instigatori) sau dac pluralitatea de fptuitori este necesar n mod natural (ex: incestul), sau juridic (ex: complotul sau asocierea n vederea svririi de infraciuni). 2. Subiectul pasiv este persoana fizic, sau juridic, vtmat prin comiterea faptei, cea care sufer rul provocat prin infraciune. Trebuie stabilit dac subiectul pasiv poate fi orice persoan sau doar una care are o anumit calitate, respectiv dac subiectul pasiv este calificat (circumstaniat). Exist un subiect pasiv circumstanial, spre exemplu, n cazul pruncuciderii (copilul nou-nscut) sau n cazul ultrajului (funcionarul). III. Locul i timpul svririi infraciunii pot constitui, n unele cazuri, destul de reduse ca numr, condiii eseniale pentru existena infraciunii. Cu privire la loc, spre exemplu, n cazul ultrajului contra bunelor moravuri (art. 321 C.pen.) este necesar ca fapta s se comit n public. Cu privire la timp, spre exemplu, n cazul infraciunii de trdare prin ajutarea inamicului (art. 156 C.pen.), este necesar ca fapta s se comit n timp de rzboi. Locul i timpul pot constitui, n alte cazuri, elemente circumstaniale prin care se realizeaz varianta agravat sau calificat a unei infraciuni: spre exemplu, timpul nopii, sau locul public, n cazul infraciunii de furt calificat. IV. Situaia premis este o condiie prealabil pentru existena infraciunii. Ea const n preexistenta unei realiti (situaie, calitate, stare) fr de care comiterea faptei nu este posibil (spre exemplu, existena unei persoane n via n cazul infraciunii de omor, existena sarcinii n cazul infraciunii de provocare ilegal a avortului etc). Nu toate infraciunile presupun o situaie premis.

V. Latura obiectiv a infraciunii este acea conduit apt s produc o modificare a realitii, pe care legea penal o sancio neaz. Latura obiectiv a oricrei infraciuni are trei componente: Elementul material (verbum regens) este chiar actul de conduit interzis i poate fi realizat, fie printr-o aciune (spre exemplu, aciunea de ucidere, n cazul omorului, sau aciunea de luare a unui bun mobil din posesia altuia, n cazul furtului), fie printr-o inaciune (spre exemplu omisiunea de a denuna de ndat svrirea unei infraciuni, n cazul nedenunrii). Urmarea imediat este modificarea pe care realizarea elementului material o produce asupra realitii; aceasta poate consta ntr-o stare de pericol (spre exemplu o stare de pericol cu privire la sigurana statului, n cazul trdrii) sau ntr-un rezultat (spre exemplu o pagub material n cazul nelciunii). Legtura de cauzalitate este relaia cauz-efect ce trebuie s existe ntre elementul material i urmarea imediat; aceast legtur trebuie stabilit n cazul infraciunilor de rezultat (materiale) i rezult implicit din comiterea faptei (ex re) n cazul infraciunilor <Jc pericol (formale). VI. Latura subiectiv reprezint atitudinea psihic a fptuito rului fa de propria fapt. Elementul principal al laturii subiective este vinovia, la care se pot aduga unele condiii privind mobilul sau scopul infraciunii. Vinovia este atitudinea psihic a fptuitorului fa de fapt i urmarea ei. Exist dou forme de vinovie, intenia i culpa, iar n iazul unor infraciuni, ambele forme se combin ntr-o form mixt, praeterintenia. Intenia se prezint n dou modaliti: direct (autorul prevede rezultatul faptei i l urmrete) i indirect (autorul prevede rezultatul, nu l urmrete, dar l accept). Culpa se prezint, la rndul ei, n dou modaliti: cu prevedere (autorul prevede rezultatul, nu l urmrete, nu l accept, ci socotete fr temei c acesta nu se va produce) i simpl (autorul nu prevede rezultatul, dei trebuia i putea s-1 prevad). Praeterintenia sau intenia depit este o form hibrid de vinovie n care autorul comite cu intenie o fapt, dar rezultatul produs este mai grav dect cel urmrit sau acceptat.

Mobilul este acel factor psihic de natur afectiv, de regul iraional i, ca atare, incontrolabil, care l mpinge pe individ spre un anumit comportament. Scopul este acel factor psihic de natur raional, care desemneaz rezultatul prefigurat i urmrit de individ printr-un anumit comportament, VII. Formele infraciunii se refer la fazele de desfurare a activitii infracionale din punctul de vedere al laturii obiective. n acest sens trebuie fcut distincia ntre: acte preparatorii, tentativ, consumare, epuizare. VIIL Variantele infraciunii se refer la incriminarea difereniat a unor fapte, n raport cu gradul de pericol social pe care l prezint. Exist ntotdeauna varianta de baz a unei fapte, varianta tip, la care se pot aduga diferite variaiuni n raport cu incriminarea de baz, acestea putnd fi variante agravate sau variante atenuate. XIX. Sanciunile sunt acele msuri cu caracter coercitiv, ce pot fi luate n urma comiterii unei fapte penale, respectiv pedepse, msuri educative i msuri de siguran. Prezint interes felurile pedepselor principale aplicabile unei infraciuni (deteniunea pe via, nchisoarea, amenda penala), precum i infraciunile pentru care aplicarea pedepselor complementare este obligatorie.

Titlul I Infraciuni contra siguranei statului


Caracterizare general a titlului I. Obiectul ocrotirii penale
1. Obiectul juridic Valoarea protejat prin incriminrile din acest titlu este reprezentat de statul romn mpreun cu trsturile sale fundamentale stabilite prin Constituie, respectiv: suverani tatea, independena, unitatea i indivizibilitatea. 2. Obiectul material. Infraciunile contra siguranei statului sunt lipsite n general de obiect material. Excepie fac: infraciunea de trdare prin ajutarea inamicului, unde obiectul material este constituit din teritorii, orae, aeronave, armament, valori ete. predate sau procurate inamicului; infraciunea de trdare prin transmiterea de secrete, unde obiectul material este alctuit din documente sau date care constituie secrete de stat (n msura n care datele sunt redate pe un suport material); la infraciunea de atentat care pune n pericol sigurana statului sau de atentat contra unei colectiviti exist un obiect material secundar reprezentat de corpul persoanei (persoanelor) asupra crora se acioneaz.

II. Subiecii infraciunii 1. Subiectul activ. La cele mai multe infraciuni din acest titlu subiectul activ nu este circumstaniat; la unele infraciuni ns este calificat, absena calitii pretinse n textul de lege fiind de natur a conduce la o alt ncadrare juridic. De exemplu: la infraciunea de trdare, in cele trei modaliti legislative (art. 155, art. 156; art. 157 C.pen.) subiectul activ are calitatea de cetean romn sau apatrid cu domiciliul n Romnia; la infraciunile de spionaj i aciuni dumnoase contra sta tului, calitatea autorului este aceea de cetean strin sau apatrid care nu domiciliaz pe teritoriul Romniei;

Guvernului, al Parlamentului i al unor partide politice, precum i n unele secii de poliie. n urma acestei descinderi n for, primulministru a fost obligat s demisioneze. S-a apreciat de ctre instana suprem c faptele inculpatului CM. de a determina, cu intenie, masele de mineri s svreasc aciuni violente ce au fost de natur s slbeasc puterea de stat ntrunesc elementele constitutive ale instigrii la infraciunea de subminare a puterii de stat, n varianta atenuat, sub forma participaiei improprii. Este corect reinerea participaiei improprii? Este corect reinerea variantei atenuate i nu a variantei tip (aciune armat)? 2. ncepnd cu anul 1996, n exercitarea atribuiilor aferente funciilor de conducere avute la Secia Judeean D. a S.R.I. i apoi la U.M. (XXX) Bucureti, inculpatul I.C. a sustras mai multe documente, unele clasificate secret de stat, pe care le-a deinut la domiciliu, punnd astfel n pericol sigurana statului. Ulterior, dup trecerea sa n rezerv, a ncercat s pun la dispoziia unui ziarist de la cotidianul J.N. documente coninnd date i informaii cu caracter secret, n schimbul unor avantaje materiale, dar a fost surprins n flagrant n timp ce se deplasa la ntlnirea cu ziaristul respectiv. Fiindu-i percheziionat locuina, s-au gsit mai multe documente, precum i mai multe casete audio cu date i informaii secrete. Care este ncadrarea juridic a faptei? Teste gril 1. Infraciunile de trdare (art. 155, art. 156 i art. 157 C.pen.) au ca subiect activ: a) numai ceteanul romn; b) ceteanul romn sau persoana fr cetenie care domicili az pe teritoriul statului romn; c) ceteanul strin sau persoana fr cetenie care nu domicili az pe teritoriul statului romn. 2. Infraciunea de Trdare prin ajutarea inamicului" (art. 156 C.pen.) poate fi svrit numai: a) pe cmpul de lupt; b) n condiii de lupt; c) n timp de rzboi.

3. La infraciunea de Atentat care pune n pericol sigurana statului" (art, 160 C.pen.) urmarea imediat principal const n: a) crearea unei stri de pericol pentru viaa, integritatea corpo ral ori sntatea unei persoane care ndeplinete o activitate important de stat sau alt activitate public important; b) decesul, vtmarea integritii corporale ori a sntii unei persoane care ndeplinete o activitate important de stat sau alt activitate public important; c) crearea unei stri de pericol pentru sigurana statului. 4. n cazul infraciunii de Complot" (art. 167 C.pen.) subiectul activ: a) nu poate fi un cetean romn; b) nu poate fi un cetean strin; c) poate fi att cetean romn, ct i cetean strin.

- la infraciunea de divulgare a secretului care pune n pericol sigurana stalului, calitatea autorului este aceea de funcionar. Infraciunile contra siguranei statului sunt susceptibile de a fi svrite n participafie: coautorat, instigare, complicitate. Pentru existena unor infraciuni este necesar o pluralitate de fptuitori (de exemplu: complotul, subminarea puterii de stat). 2. Subiectul pasiv. La loate infraciunile contra siguranei statului subiectul pasiv principal este statul. In unele cazuri avem i un subiect pasiv secundar: n cazul infraciunii prevzute de art. 160 C.pen. (atentatul care pune n pericol sigurana statului) o persoan care ndeplinete o activitate de stat important sau alt activitate public important; n cazul art. 171 C.pen. (infraciuni contra reprezentantului unui stat strin) - reprezentantul unui stat strin, III. Locul i timpul n general nu prezint relevan, ns pot exista i excepii: n cazul infraciunii de trdare prin ajutarea inamicului faptele trebuie svrite n timp de rzboi. Timpul este, aadar, un element esenial n cazul acestei infraciuni. IV. Situaia premis Unele din infraciunile acestui titlu presupun existena unei situaii premis. De exemplu, n cazul infraciunii de trdare prin transmiterea de secrete este necesar existena unor secrete de stat, n cazul variantei tip, sau a unor documente sau date ce pot periclita sigurana statului, n cazul variantei atenuate. V. Latura obiectiv Elementul material. Infraciunile contra siguranei starului se svresc, de regul, prin aciuni, fiind aadar infraciuni comisive. Exist i o infraciune omisiv, aceea de nedenunare. n cazul multor infraciuni elementul material are i o cerin .special (spre exemplu: fapta s fie de natur s slbeasc puterea de stat). Urmarea imediat se caracterizeaz prin producerea unei stri de pericol pentru sigurana statului, motiv pentru care infraciunile din acest titlu sunt infraciuni de pericol. n cazul unor infraciuni

putem constata i existena unei urmri imediate secundare: spre exemplu, n cazul art. 160 C.pen. urmarea secundar const ntr-o atingere adus vieii, integritii corporale sau sntii celui ce ndeplinete o activitate important de stat sau public. Legtura de cauzalitate. Fiind vorba de infraciuni de pericol, legtura de cauzalitate rezult ex re. n cazul unei urmri imediate secundare, legtura de cauzalitate trebuie stabilit.

VI. Latura subiectiv


Vinovia. Toate infraciunile contra siguranei statului se comit cu intenie, cu excepia infraciunii de nedenunare care, sub aspectul laturii subiective, poate fi svrit att cu intenie ct i din culp. Mobilul i scopul nu prezint relevan pentru realizarea infraciunilor, pot servi pentru individualizarea pedepsei aplicate inculpatului. Dei n art. 157 C.pen. este menionat cuvntul scop", nu este vorba despre scopul ca element al laturii subiective, ci de un scop ce fine de realizarea laturii obiective. VII. Formele infraciunilor Prin derogare de la principiul conform cruia actele preparatorii nu sunt sancionate n sistemul nostru de Drept penal, art. 173 C pcn. prevede c n cazul unor infraciuni contra siguranei sloiului actele de pregtire sunt asimilate tentativei i, ca atare, suni sancionate. Tentativa se pedepsete la toate infraciunile din acest titlu jart 173 alin. (l)]; face excepie nedenunarea (art. 170), infraciuni; omisiv, la care tentativa nu este posibil. Ciinsumarea infraciunilor are loc n momentul producerii strii de pericol, moment ce coincide, de regul, cu momentul realizrii i material. VIII. Variantele infraciunilor Deoarece sunt fapte cu un grad de pericol generic ridicat, chiar ir, varianta de baz (tip), legiuitorul nu a prevzut dect ntr-un riiui caz o variant agravat [art. 165 alin. (2)]; exist n schimb

trei infraciuni pentru care au fost prevzute variante atenuate [an. 157 alin. (2), art. 162 alin. (2), art. 169 alin. (2), (3) i (4)). IX. Sanciuni Pentru aceste infraciuni sunt prevzute sanciuni foarte aspre, de regul pedeapsa deteniunii pe via alternativ cu pedeapsa nchisorii de la 15 la 25 de ani, Ia care se asociaz, de regul, pedeapsa complementar: - este prevzut o cauz de nepedepsire pentru participantul care denun svrirea infraciunii nainte de consumarea ei [art. 172 alin. (1)] i o cauz de reducere a pedepsei pentru partici pantul care nlesnete arestarea infractorilor dup ce urmrirea penal a nceput ori infractorii au fost descoperii [art. 172 alin. (2)]; - tinuirea i favorizarea privitoare la infraciunile contra sigu ranei statului se pedepsesc mai sever n comparaie cu infrac iunile prevzute de art. 221, respectiv art. 264 C.pen.; tot diferit fa de regimul comun, n cazul celor mai grave infraciuni contra siguranei statului, tinuirea i favorizarea svrite de so sau o rud apropiat se sancioneaz, dar limitele pedepselor se reduc la jumtate [art. 173 alin. (3) i (5) C.pen.).

7. Care este elementul material al infraciunii de atentat contra unei colectiviti? 8. Care este diferena ntre noiunea de aciune armat" i cea

de aciuni violente svrite de mai multe persoane mpreun" n cazul infraciunii prevzute de art. 162 Cod penal?
9. Care este elementul material n cazul infraciunii prevzute de art. 163 C.pen. actele de diversiune"?

10. Care este cerina esenial n cazul infraciunii de subminare a economiei naionale?
11. Ce se nelege prin noiunea de propagand n contextul infraciunii prevzute de art. 166 C.pen.?

12. Care este tipul de participaie n cazul infraciunii de complot? 13. Poate exista complicitate n cazul infraciunii de complot?
14. Care este cerina esenial n cazul infraciunii de compro mitere a unor interese de stat? 15. Care este urmarea imediat n cazul infraciunii de comu nicare de informaii false?

ntrebri
1. Care este subiectul activ al infraciunii de trdare?
2. Care este situaia premis a infraciunii de trdare prin aju tarea inamicului?

16. Care este forma de vinovie n cazul infraciunii de nedenuntare? Spee 1. Inculpatul CM. a fost condamnat, printre altele, pentru infracjiunea prevzut de art. 31 alin. (2) raportat la art. 162 alin. (2) C.pen. S-a reinut n fapt c, n toamna anului 1991, un numr mare de mineri (de ordinul miilor) a venit din Valea Jiului n Bucureti, sub pretextul unor revendicri salariale, instigai fiind de inculpatul CM. Pe drumul spre Bucureti, minerii au ocupat abuziv mai multe trenuri a cror circulaie a fost deturnat, tulburnd activitatea de transport pe calea ferat, au distrus bunuri, au violat o femeie, au prixJus vtmri corporale i moartea a patru persoane. Ajuni n i:aji;ia!, narmai cu bastoane de cauciuc, bare metalice i sticle iiKriiiiiare, minerii au atacat forele de ordine i au ptruns n sediul

material?

3. Infraciunea de trdare prin transmitere de secrete are obiect

4. Care este subiectul activ al infraciunii de aciuni dum noase contra statului? 5. Care este diferena ntre infraciunea de trdare i cea de spionaj? 6. Care este subiectul pasiv secundar al infraciunii de atentat care pune n pericol securitatea statului?

Titlul II Infraciuni contra

persoanei

n Titlul II sunt cuprinse infraciunile care au ca obiect juridic generic persoana omului, drepturile i libertile fundamentale ale acesteia: viaa, integritatea corporal i sntatea, libertatea i demnitatea. Titlul este structurat pe patru capitole: - Infraciuni contra vieii, integritii corporale i sntii (Capi tolul I); - Infraciuni contra libertii persoanei (Capitolul II); - Infraciuni privitoare la viaa sexual (Capitolul III) i - Infraciuni contra demnitii (Capitolul IV) - infraciunile din acest capitol au fost abrogate prin Legea nr. 278/2006.

Capitolul I Infraciuni contra vieii, integritii corporale i sntii


Acest capitol este format din trei seciuni: 1. Omuciderea. 2. Lovirea i vtmarea integritii corporale sau a sntii. 3. Avortul. Seciunea I. Omuciderea Caracterizare general a seciunii I. Obiectul ocrotirii penale 1. Obiectul juridic. Valoarea ocrotit prin intermediul infraciunilor din aceast seciune este viaa persoanei.

2. Obiectul material este reprezentat de corpul unei persoane n via. II. Subiecii infraciunii 1. Subiectul activ. Autor al infraciunilor de omucidere poate fi n general orice persoan. Pot exista cazuri n care legea prevede un subiect activ circumstaniat, de exemplu: n cazul infraciunii de pruncucidere, subiectul activ este mama copilului nou-nscut; n cazul infraciunii de omor calificat [art. 175 lit. c)], soul sau o rud apropiat; n cazul infraciunii de omor deosebit de grav [art. 176 lit. g)], judectorul, procurorul, poli istul, jandarmul sau militarul. 2. Subiectul pasiv. Poate fi subiect pasiv orice persoan n via. n anumite cazuri, legea prevede un subiect calificat, de exemplu femeia gravid, n cazul omorului deosebit de grav prevzut de art. 176 lit. e) C.pen. HI. Locul i timpul n general locul i timpul nu prezint relevan n cazul acestor infraciuni. Locul public reprezint un element circumstanial n cazul infraciunii de omor calificat [art. 175 lit. i) C. pen.]. IV. Situaia premis este dat de existena unei persoane n via. V. Latura obiectiv Elementul material este reprezentat de uciderea unei persoane i se realizeaz, n general, printr-o aciune, dar poale consta i ntr-o inaciune (lipsirea unei persoane bolnave de ngrijirea necesar datorat). Exist o singur excepie, n cazul art. 179 C.pen., unde elementul material const n aciunea de a determina sau de a nlesni sinuciderea. Urmarea imediat const, n cazul acestor infraciuni, n moartea victimei, cu excepia infraciunii de determinarea sau nlesnirea sinuciderii, unde poate consta i n ncercarea de sinucidere a victimei.

Legtura de cauzalitate ntre aciunea sau inaciunea ce reprezint elementul material i urmarea imediat (decesul victimei sau ncercarea de sinucidere) trebuie stabilit. VI. Latura subiectiv Vinovia. Legiuitorul a incriminat svrirea omuciderilor cu intenie (omor, determinarea sau nlesnirea sinuciderii), dar i din culp (uciderea din culp). Mobilul i scopul nu prezint relevan n privina existenei infraciunilor. VII. Formele infraciunilor Tentativa se sancioneaz doar n cazul infraciunilor de omor (art. 174, art. 175, art. 176 C.pen.); este posibil, dar nu este sancionat, n cazul infraciunii de pruncucidere i a celei de determinare sau nlesnire a sinuciderii; nu este posibil la uciderea din culp. Consumarea are loc n momentul producerii urmrii imediate. Aceste infraciuni nu pot fi continue sau continuate, din cauza specificitii urmrii imediate. VIII. Variante Pruncuciderea are doar variant tip, omorul are i dou variante calificate, care mbrac aspectul unor infraciuni distincte (art. 175 i art. 176 C.pen.). IX. Sanciuni Pedeapsa cu nchisoarea sau pedeapsa deteniunii pe via, alternativ cu pedeapsa nchisorii i interzicerea unor drepturi.

4. Care sunt elementele obiective ce permit conturarea vino viei, pentru a putea fi difereniat infraciunea de omor (tentativ de omor) de alte infraciuni contra persoanei? 5. Este diminuat sau nlturat rspunderea penal n caz de unor in persana sau aberaia ictus dac autorul a exercitat o aciune uciga? 6. Sunt sancionate actele preparatorii n cazul omuciderilor? 7. Care sunt condiiile pentru a putea reine c omorul a fost i'omis cu premeditare? 8. Poate coexista premeditarea alturi de scuza provocrii? 9. Ce persoane intr n categoria de rude apropiate"? 10. Ce nseamn starea de neputin a victimei de a se apra"? 11. Care este deosebirea ntre omorul svrit prin mijloace ce pun n pericol viaa mai multor persoane i omorul svrit asupra a dou sau mai multor persoane? 12. Ce se nelege prin sustragere de la urmrire sau arestare n cazul infraciunii de omor calificat? 13. n cazul reinerii omorului pentru a nlesni sau ascunde svrirea unei infraciuni [art. 175 lit. h) C.pen.] aceast infrac iune este absorbit, sau intr n concurs cu cea de omor? 14. Care este coninutul noiunii n public" n cazul infraciunii du omor calificat? 15. Ce se nelege prin expresia cruzimi" n cazul omorului deosebit de grav? 16. Care sunt opiniile privind timpul scurs ntre omorul svrit anterior i cel ce face obiectul judecii, n cazul infraciunii prevzute de art. 176 lit. c) C.pen.? 17. Care este condiia ce trebuie ndeplinit pentru ca uciderea unei femei gravide s constituie omor deosebit de grav? 18. Care este coninutul conceptelor de copil nou-nscut", ,,iii!eiiiat dup natere", stare de tulburare pricinuit de natere"?

ntrebri
1. Care sunt teoriile privind apariia vieii? Care sunt teoriile privind momentul instalrii morii? 2. Este sancionat eutanasia n Dreptul penal romn? 3. Poate fi comis infraciunea de omor i prin acte omisive?

19. Ce se nelege prin vehicul cu traciune mecanic", mbi base alcoolic ce depete limita legal", stare de ebrietate", n cazul infraciunii de ucidere din culp? 20. La nivelul cror elemente constitutive apar diferene ntre infraciunea de omor i cea de determinare sau nlesnire a sinu ciderii? 21. Care este elementul material i cerina esenial ataat acestuia, n cazul infraciunii de determinare sau nlesnire a sinu ciderii? 22. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. n legtur cu inci dena dispoziiilor art. 75 alin. (1) lit. b) C.pen.. n cazul comiterii unui omor calificat asupra soului sau unei rude apropiate? (RIL, decizia nr. IV din 26 septembrie 2005 ). 23. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. n legtur cu apli carea art. 176 alin. (1) lit. b), n cazul actelor de violen comise, n aceeai mprejurare, cu intenia de a ucide, asupra a dou persoane, dintre care doar una a decedat? (RIL, decizia V din 20 februarie 2006).

3. Fapta inculpatului de a arunca victima de la etajul al Hl-lea al unei cldiri, provocndu-i leziuni grave - fracturi ale coloanei vertebrale, ale coastelor, ruperea unor organe constituie infrac iune n ipoteza n care nu a intervenit moartea victimei? Dac da, care este ncadrarea juridic a faptei?.______

4. Ce se poate reine in sarcina mernpatului care a lovit victima, cu consecina unor contuzii cranio-cerebrale vindecabile n 7-8 zile, dar care au declanat o meningit acut, survenit la un orga nism cu grave alterri hepato-renale i miocardice, avnd ca urmare moartea victimei? . AJU-C CfuJLSlj> C 5. n spe, instana a reinut c victima, n vrst de 81 de ani si suferind de anumite afeciuni (diabet, ulcer) s-a deplasat n acea zi cu bicicleta la parcela pe care o avea pentru a desfura munci agricole. Inculpatul, care avea un conflict mai vechi cu victima, pricinuit de situaia juridic a acelei parcele, dup o scurt alter caie, a lovit victima cu sapa n cap, iar aceasta a decedat. Instana 1-a condamnat pe inculpat pentru svrirea infraciunii de omor calificat prevzut de art. 174-175 lj. d) C.pen. Este corect nca drarea juridic? rvu(p % K-^-P4^ &&< i ~^i ' 6. Inculpatul, nervos c fiica sa n vrst de 2 luni plngea, i-a \$UrA, aplicat o lovitur puternic cu palma n cap. Lovitura a determinat i^r" J o nfundare a oaselor craniene i o dilacerare a creierului ce a avut r* ca efect moartea copilului. Ce se va reine n sarcina inculpatului?
7. Ce se va reine n sarcina inculpatului care a imobilizat viclinui i a lovit-o timp de 8 ore cu o nuia pe tot corpul, producnd tumefiere a acestuia i, n cele din urm, decesul? V^ h i~ j ^6

L C Mj u W

1 5 ^ ,U

24. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. n legtur cu problema caracterului complex al infraciunii de ucidere din culp, comis n condiiile art. 178 alin. (3)? (REL, decizia I din 15 ianua rie 2007). Spee j

1. Inculpatul a lovit victima, socrul su n vrst de 75 de ani, de mai multe ori n cap i peste corp cu un ciomag, provocndu-i astfel o hemoragie meningo-cerebral, cu focare multiple, ce a determinat moartea. Care estejncadrarea juridic a faptei? ulpatul a aphcat victimelo lovitur *dp cuit, a crui lam a ptruns n cavitatea toracic prin spaiul intercostal, leznd pleura i producndu-i un pneumotorax. Aceast lovitur nu a pus n primejdie viaa victimei, aa cum se arat n raportul de constatare medico-legal, i a necesitat 18 zile de ngrijiri medicale. Care este ncadrarea juridic a faptei?

8. Cum poate fi calificat fapta inculpatului de a fi aplicat victimei, aflat ntr-o avansat stare de ebrietate, o puternic lovilui cu pumnul, care a proiectat-o ntr-un bazin cu ape reziduale, cderea ci fiind auzit de inculpat, care a prsit locul faptei, fr a ncerca s o salveze? OAi:)^ 4 \ i $ 9. Inculpatul a determinat victima prin lovituri repetate s ias din camera situat la etajul IV pe ua unui balcon fals, ieirea normal fiind blocat de el. Victima a prsit balconul, sprijinindu-se

cu picioarele de pervazul ferestrei a& la etajul HI i, cnd se afla n aceast poziie periculoas, inculpatul i-a cerut s plece de sub balconul su, i-a aruncat hainele n strad i i-a nchis ua de la balcon, determinnd-o astfel s se deplaseze pe spaiul ngust unde se afla, spre fereastra de la casa scrilor, singurul loc prin care, n condiiile date, mai putea reveni n cldire. Victima i-a pierdut echilibrul, a czut i s-a accidentat mortal. Ce se va reine n sarcina inculpatului?
WLA

15. Nemulumit c soia sa prsise domiciliul conjugal i introdusese aciune de divor, dup ce i-a ateptat soia la locul de munc i au mers mpreun ntr-un parc, inculpatul a atras-o ntr-un loc retras, unde i-a aplicat o lovitur n regiunea gtului, cu un cuit de dimensiuni mari, impropriu de a fi purtat n mod obinuit asupra unei persoane. Care este ncadrarea juridic a faptei?

M o?
n spe, s-a reinut n fapt c ntr-o sear, dup trei sptde la un incident n cursul cruia inculpatul i victima s-au lovit reciproc, cei doi s-au ntlnit din ntmplare la un bufet, iar ulterior, n timp ce se ndrepta spre cas, victima a fost urmrit de inculpat, nsoit de alte trei persoane i, dei a ncercat s fug, a fost lovit de acesta n cap cu un par smuls dintr-un gard, suferind leziuni ce i-au pus n pericol viaa. Care este ncadrarea juridic a faptei? _. A 17. In spe, inculpatul i victima, rude de gradul 5, au ncheiat un contract de vnzare-cumprare cu clauz de ntreinere. ntre cei doi existau relaii ncordate, determinate de faptul c inculpatul nu-i ndeplinea n bune condiii obligaiile de ntreinere. Pentru acest motiv, victima a introdus o aciune pentru rezilierea contrac tului, ^icjiujie_Ja_^areJn_ji_je^unjajL In ziua svririi faptei, victima se afla la mas mpreun cu inculpatul i familia acestuia, ntre cei doi s-a iscat o ceart determinat de modul n care inculpatul i ndeplinea obligaiile de ntreinere, iar inculpatul, aflat n stare de ebrietate, a aplicat victimei o lovitur cu un cuit de

1*T*)10. Inculpaii, dup ce s-au neles s aplice victimei o corecie ~ '^ s ^ ^ nOl & r' ns uciderea acesteia - s-au narmat cu buci lemn smulse dintr-un gard i au aplicat victimei lovituri violente 'n zona capului, producndu-i un traumatism cranio-cerebral acut, cu fractur de bolt i iradiere la baz, care, n cele din urm, a avut drept rezultat moartea victimei. Care este ncadrarea juridic a faptei? Care este forma (i modalitatea) de vinovie?

Ml2. Care este ncadrarea juridic a faptei unei persoane care, ^ gpri'ectnd cablul de la reeaua de curent electric de 220 voli, la \KJiT&M t|ardu! mprejmuitor din srm al terenului su, cultivat cu porumb, fl^ a cauzat astfel moartea victimei, care a atins srma gardului ncrcat cu electricitate? Care este forma de vinovie? '. Inculpatul a aplicat victimei cu un briceag, n partea infe- v iar a coapsei, o lovitur care a avut ca efect secionarea arterei \^, femurale i care, din cauza unei hemoragii puternice, a provocat la curt timp moartea victimei. Care este ncadrarea juridic a faptei? 14. Inculpatul, n timp ce se lupta cu fiul victimei a aplicat o de cuit victimei, care s-a interpus ntre cei doi. Care va li juridic a faptei, avnd n vedere c inculpatul susine c a fost n eroare cu privire la identitatea victimei, n sensul c nu a prevzut interpunerea acesteia?

1, Constituie infraciune fapta unei persoane de a ncerca, din rzbunare, s loveasc vieri mpite, cu autoturismul pe care l conducea cu mare vitez, chiar dac acestea nu au fost lovite datorit modului n care au acionat spre a se salva? Dac da, care este ncadrarea juridic?

buctrie n zona pieptului. Victima a decedat. Instana 1-a con damnat pe inculpat pentru infraciunea de omor ca|ificat.comis di interes material. Este corect soluia? U*- J.*<M<*. i*W*S (*> 18. n spe, n actul de natere al inculpatului, partea vtmat nu figureaz ca tat al acestuia, nefiind stabilit paternitatea, dar ditLprob.e rezullxu certitudine c inculpatul s-a nscut din relaiile din afara_jstorie.i. dintre mam <?j patiffl vfttamata Acesta din urm 1-a considerat ntotdeauna drept copilul su, 1-a adus n domiciliu i i-a dat ngrijirea necesar. La rndul lui, jqculpatuj a considerat-o pe partea vtmat ca fiindjai sau, rwlpnin dintre g' fiind de notorietate n comuna n care locuiau . Dac inculpatul a ucis-o pe partea vtmat, care va fi ncadrarea juridic a faptei?

19. Care va fi calificarea juridic n cazul uciderii soului, dac fapla a fost svrit dup ce hotrrea de divor a fost atacat cu recurs de ctre fptuitor, dar numai pe captul de cerere privind partajul, n ceea ce privete desfacerea cstoriei, hotrrea Fiind definitiv i irevocabil? e ncadrare juridic poate primi fapta inculpatului de a fi ucis victima prin aruncarea de la etajul VII, n timp ce aceasta se afla -i-j n pat nuvun somn adnc, datorit unei stri avansate de ebrietate? y~pH > 2l.irrspe{, inculpatul major a aruncat victima n vrst de 9 ani de pe un pod plutitor, iar aceasta a decedat. Care este nca-

n regiunea icic, punndu-i n pericol viaa? <y, *Vi

iJu"{L.A"1 !

r,
i'? ) drarea juridic a far !, 'j-f- 22. Care este ncadrarea juridic a firptei l&ulpatului care a J lsat victima, persoan n vrst, aflat n stare grav de ebrietate, ;?Jf (]U p5 violarea ei, pe cmp, parial dezbrcat, .noap tea, la sfritul lunii noiembrie, pe vreme geroas, iar aceasta a decedat din cauza ocului hipotermic? f) h r). jfij ^J^?~^

> ?

Y 23. n spe, prima instan a reinut existena agravantei prevzute de art^iS4i^d) cu motivarea c, dup ce a mpucat victima 'n piept i aceasta, grav rnit, nu a mai putut opune rezisten, inculpatul a izbit-o cu gtul de balustrada metalic a unui pode, provocndu-i leziuni prin ele nsele mortale. Instana de apel a schimbat ncadrarea juridic, reinnd n cauz doar infraciunea de omor. Care din cele dou soluii este corect? 24. Ce ncadrare juridic se poate reine pentru fapta inculpaii de a intra ntr-o ncpere unde dormeau mai multe persoane i de a trage rafale de pistol automat n direcia uneia din ele. pe cure ; a i ucis^p, f/ a le rni pe celelalte? ,vv : f -.. ; calificarea juridic 'a faptei unei persoane care, svrind un furt n dauna unitii i fiind surprins de paznic imediat dup aceea, cu bunul sustras asupra sa, pentru a pstra acel toracic , a aplicat paznicului o puternic, lo.viu4-de_uit 26. X a fost chemat la o secie de poliie pentru a i se lua o declaraie n calitate de fptuitor. De fa la luarea declaraiei a fost

i un student la Academia de Poliie, aflat n practic. Dei i s-a spus s atepte pe hol, pentru c va ii chemat s dea o nou declaraie, X a plecat. Studentul, observnd acesl lucru i cunoscnd din momentul declaraiei domiciliul lui X, a plecat acas la acesta, pentru a-1 surprinde. Studentul a ajuns naintea lui X, i-a spus soiei acestuia c trebuie s-i permit accesul n cas pentru c este n misiune i s-a ascuns ntr-o debara, cu gndul s-1 ia prin surprindere pe X i s1 duc Ia secia de poliie. n momentul n care X a venit acas, soia 1-a informat despre prezena unui poliist n debara; X s-a narmat cu un cuit i i-a aplicat studentului o lovitur n zona toracic, punndui viaa n pericol. Ce se va reine n sarcina lui X? ,, _ ,._.,.. ,'"' ._ -gT i^^-4--J.. 0 "O(,' 27. n fapt s-a reinut c inculpaii au ncercat s o violeze pe P.V., cu care se aflau n acelai apartament, cu toate c femeia le-a spus c, dac nu renun, se va arunca pe fereastr. Ignornd acest avertisment repetat, inculpaii au struit n intenia lor, astfel c, la un moment dat, P.V., aflat n dormitor, dndu-i seama c nu mai are nicio posibilitate de scpare, a srit pe geam de la o nlime de 31 m, decednd n urma leziunilor suferite. Care este ncadrarea

Jl

"""n. fapt, inculpatul ah?o^l*frM &9 cu zahr; aw sustras dintr-un vagon saci 28.

c afa ptei?

fiind vzut de o femeie de serviciu, care i-a cerut a doua zi, ntr-o discuie, s restituie zahrul sustras, inculpatul a ncercat s-o mituiasc, oferindu-i un sac cu zahr; la refuzul victimei i ame ninarea acesteia de a-1 denuna la organele de poliie, inculpatul i-a aplicat lovituri puternice n cap cu o lopat. Care este nca drarea juridic a faptei? ' ,
j

i j

"-.

i.

'

"'>-''

** 29. Fapta unei persoane de a aplica victimei numeroase lovituri de curea, pe tot corpul, cu o deosebit intensitate, lovituri care au i"jprovocat multiple echimoze, interesnd mai mult de jumtate din \ suprafaa corpului, plgi contuze, fracturi ale coastelor, staz n organe i care au produs decesul victimei, poate fi calificat drept infraciunea de omor deosebit de grav svrit prin cruzimi? 30. Instana de fond a reinut urmtoarea stare de fapt: din primvara anului 1977 inculpatul S.P., fr ocupaie, prsit de

soie, locuia sub acelai acoperi cu sora sa, S.L., n vrst de 58 de ani, pe care adesea o btea, spre a o determina s-i cedeze o parte din ctigurile pe care aceasta le obinea din practicarea ceretoriei, precum i pentru a o constrnge s ntrein raporturi sexuale. n ziua de 19 ianuarie 1980 inculpatul, aflat n stare de ebrietate, a btut-o din nou pe sora sa: aplicndu-i cu un corp dur mai multe lovituri, i-a zdrobit ambii globi oculari, iar n cele din urm, ntruct femeia a nceput s ipe, s-a urcat cu genunchii peste toracele acesteia i a strns-o de gt cu ambele mini, violene care au cauzat moartea victimei. Ce ncadrare juridic va reine instana? ^ J. Cum poate fi calificat fapta inculpatului care a vrsat coninutul unei sticle de petrol peste doi copii ai concubinei sale, pe cnd acetia dormeau, i apoi le-a dat foc, iar cnd copiii, trezindu-se, au vrut s se salveze,; a ncercat s-i mpiedice^mprejurare care a dus la producerea de arsuri deosebit de grave pe 70-90% din suprafaa copului ambelor victime i, n final, la decesul acestora?
v

34. Care este ncadrarea juridic a faptei inculpatei care, concepnd un copil n afara cstoriei, a ascuns sarcina de familia sa, a nscut ntr-un loc retras, fr a anuna pe nimeni, i a asfixiat copilul imediat dup natere? 35. Ce se va reine n situaia n care inculpata, bolnav de schizofrenie, i-a ucis copilul, imediat dup natere, dac expertiza medico-legal a stabilit c mama, la momentul svririi faptei, a avut discernmnt? 36. Inculpata a nscut un copil, neasistat, i apoi 1-a pus ntr-o saco i 1-a abandonat pe scrile unei biserici. Copilul a fost gsit dup cteva minute de o persoan care 1-a dus la spital. S-a consta tat c noul nscut este sntos. Ce se va reine n sarcina mamei? 37. n spe, inculpatul, care avea asupra sa o arm de vn toare, a fost trezit din somn de un zgomot i, fiind noapte, a vzut o mogldea" despre care a crezut greit c e un animal; nfricoat, el a tras n acea direcie un foc de arm, vtmnd n mod grav inte gritatea corporal a victimei. Care va fi ncadrarea juridic a faptei? 38. Inculpatul, aflat n stare de ebrietate la volanul autoturis mului proprietate personal, a produs un accident rutier n care au decedat 2 pietoni i fiul su, care se afla n autoturism. Ce se va

32. n urma unui conflict personal, inculpatul a aplicat persoanei vtmate o puternic lovitur cu o bt, n zona toracic, provocndu-i ruptura splinei. Fiind internat n spital, victima a fost supus unei operaii de spleneoctomie, apoi externat. Dup 5 zile persoana vtmat s-a reinternat, constatndu-se c prezint o " ocluzie intestinal, complicaie Ipostoperatorie j cu dezechilibru 'metabolic grav. S-a efectuat o nou intervenie chirurgical, de . data aceasta pentru ocluzie, ns a intervenit o alt complicaie -jperitonit postoperatorie - din cauza creia victima a decedat. Se poale reine vreo infraciune n sarcina inculpatului? A fost ntrerupt n cauz lanul cauzal, ntre fapta inculpatului i decesul -victimei? - \ 33. Inculpatul era n stare de ebrietate,i fcea zgomot n faa .blocului, motiv pentru care vecinii au chemat poliia. Agentul de poliie sosit ia faa locului i-a aplicat mai multe lovituri inculpatului n zona abdominal pentru a-1 determina s tac i apoi i-a jsf>us s-1 urmeze la secia de poliie. Inculpatul a scos un briceag i i-a aplicat poliistului o lovitur mortal. Ce se va reine n sarcina inculpatului?
\ . .

reine n la telefonul mobil. Arma a fost luat sarcina de un copil n vrst de 5 ani care, manevrnd arma n joac, a inculpat mpucat un alt copil. Cine va rspunde penal pentru aceast fapt ului? i care este ncadrarea juridic? 41. Aflndu-se ntr-un vagon de tren, inculpatul a ameninat 39. I nculpat victima cu un pistol c o va ucide. Observnd c trenul se apropie de gar i a micorat viteza, victima a srit, dar n cdere s-a lovit ul a manevr cu capul de un stlp i a decedat, inculpatul a fost trimis n at neglijen t un utilaj la locul de munc, produc nd moarte a unui coleg. Ce se va reine n sarcina incul patului? 40. S ., soldat aflat n post, a abando nat pentru cteva minute arma, pentru a purta o discuie

judecat pentru infraciunea de determinarea sau nlesnirea sinuciderii. Ce va decide instana? 42. n spe, inculpata, fiind sub influena buturilor alcoolice, a mers la locuina unei vecine, bnuind c acolo se afl concubinul ei. Btnd cu violen n u, a cerut victimei s deschid, profe rnd ameninri la adresa acesteia. Cunoscnd firea violent a inculpatei, victima a refuzat s deschid, motiv pentru care incul pata a nceput s loveasc n u cu un picior de scaun, ameninnd n acelai timp cu moartea. n disperare de cauz, victima a ncer cat s se refugieze ntr-un apartament vecin, escaladnd fereastra de la baie. n timp ce victima fcea aceast ncercare i avea nc picioarele nuntrul camerei de baie, inculpata a reuit s sparg ua i s ptrund n apartament; speriat, victima i-a tras picioa rele, ns s-a dezechilibrat i a czut de la etajul doi pe bordura de asfalt a blocului, suferind un traumatism cranio-cerebral, care i-a provocat moartea. Ce se va reine n sarcina inculpatei? 43. Inculpatul a aplicat timp de 10 zile concubinei sale lovituri pe tot corpul, cu o curea ce avea o cataram metalic, astfel nct, dup 7 zile, victima nu se mai putea deplasa. Inculpatul a inut-o n tot acest timp ncuiata n cas pe concubina sa, renunnd i el s mai mearg la serviciu. n timpul n care se odihnea, inculpatul chema un prieten s o pzeasc, deoarece victima avusese o tentativ de suicid. Victima a reuit totui n una din zile, n care se alia acas doar cu inculpatul i acesta era la baie, s se deplaseze pn la buctrie i s se arunce pe fereastr. Victima a decedat i, cu ocazia autopsierii, s-a constatat c aceasta prezenta staze n toate organele interne, din cauza loviturilor aplicate. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 44. Victima, mpreun cu soul su, protestau n faa primriei pentru c nu le fusese repartizat o cas. La un moment dat, victima a ameninat c-i va da foc, dac nu este primit de primar. Soul i-a procurat victimei benzin i o brichet, iar aceasta i-a dat foc. A fost internat n spital pentru c suferise arsuri grave pe o mare suprafa a corpului i a decedat dup 7 zile. Se poate reine vreo infraciune n sarcina soului? Dai' n situaia n care soul a stropit-o pe victim cu benzin, iar aceasta din urm a aprins bricheta?

Teste gril
1. Exist agravanta prevzut la art. 176 lit. b) C.pen. (svr irea omorului asupra a dou sau mai multor persoane): a) doar dac rezultatul faptei const n moartea mai multor persoane; b) dac prin mijloacele folosite a fost pus n pericol viaa mai multor persoane; c) indiferent dac au murit mai multe persoane sau mijlocul folosit a pus n pericol viaa mai multor persoane. 2. Omorul svrit asupra fratelui soiei reprezint: a) omor calificat, svrit asupra unei rude apropiate [art. 175 lit. c) C.pen.]; b) omor simplu (art. 174 C.pen.); c) omor calificat, profitnd de starea de neputin a victimei de a se apra [art. 175 lit. d) C.pen.]. 3. La infraciunea de pruncucidere (art. 177 C.pen.): a) tentativa este posibil, dar nu se pedepsete; b) tentativa este posibil i se pedepsete; c) tentativa nu este posibil. 4. Fapta mamei de a aplica lovituri n cap copilului n vrst de 2 luni, producndu-i o fractur de bolt cranian avnd ca rezultat moartea, constituie infraciunea de: a) pruncucidere; b) omor calificat; c) loviri sau vtmri cauzatoare de moarte. 5. Dac n urma unui accident de circulaie au fost ucise dou persoane, fapta constituie: a) infraciunea de ucidere din culp, modalitatea simpl; b) dou infraciuni de ucidere din culp aflate n concurs; c) infraciunea de ucidere din culp n form agravat. 6. Dac fptuitorul ajut victima n aplicarea unei lovituri mortale cu cuitul ntr-o z.on vital, n scopul sinuciderii, se poate reine svrirea infraciunii de: a) omor; b) determinarea sau nlesnirea sinuciderii; c) loviri sau vtmri cauzatoare de moarte.

Practic judiciar
Prin sentina penal nr. 336 din 25 iunie 2008, pronunat de Tribunalul Bacu, s-a dispus schimbarea ncadrrii juridice a faptei din art. 197 alin. (3) teza a II-a C.pen. n art. 197 alin. (1) i art. 174 -art. 175 alin. (1) lit. h) C.pen., cu aplicarea art. 33 lit. a) C.pen. Inculpatul D.E. a fost condamnat pentru svrirea urmtoarelor infraciuni: - viol, prevzut n art. 197 alin. (1) C.pen., la pedeapsa de 9 ani nchisoare i 4 ani pedeapsa complementar a interzicerii drep turilor prevzute n art. 64 alin. (1) lit. a) i b) C.pen.; - omor calificat, prevzut n art. 174 - art. 175 alin. (1) lit. h) C.pen., la pedeapsa de 19 ani nchisoare i 9 ani pedeapsa comple mentar a interzicerii drepturilor prevzute n art. 64 alin. (1) lit. a) i b) C.pen.; - violare de domiciliu, prevzut n art. 192 alin. (2) C.pen., la pedeapsa de 4 ani nchisoare. n baza art. 33 lit. a), art. 34 alin. (1) lit. b) i art. 35 alin. (3) C.pen., s-au contopit pedepsele aplicate inculpatului n pedeapsa cea mai grea de 19 ani nchisoare i 9 ani pedeapsa complementar a interzicerii drepturilor prevzute n art. 64 alin. (1) lit. a) i b) C.pen., sporit cu un an nchisoare, n final avnd de executat 20 de ani nchisoare i 9 ani pedeapsa complementar a interzicerii drepturilor prevzute n art. 64 alin. (1) lit. a) i b) C.pen. Pentru a pronuna aceast sentin, instana de fond a reinut c, n seara zilei de 21 noiembrie 2007, n jurul orelor 23:00, dup ce a consumat buturi alcoolice, inculpatul D.E. s-a hotrt s mearg la domiciliul numitei C.R., n vrst de 78 de ani, cu scopul de a ntreine relaii sexuale cu aceasta. Pentru a ptrunde n locuin, cunoscnd c ua de acces era asigurat cu un zvor, inculpatul a spart un geam din partea dreapt a casei, dup care a intrat n camera unde dormea victima. Inculpatul a nceput s o dezbrace, moment n care victima i-a cerut n mod insistent s prseasc locuina. n timp ce ntreinea raporturi sexuale cu aceasta, pentru a nu ipa i a nu-i mai cere s prseasc locuina i bnuind c a fost recunoscut de victim, inculpatul i-a acoperit nasul i gura, astfel c nu a mai auzit-o strignd. Dup

comiterea faptei, inculpatul a prsit locuina victimei, fiind depistat de ctre organele de poliie n ziua de 22 noiembrie 2007. n raportul de constatare medico-legal se concluzioneaz c moartea victimei a fost violent, ea datorndu-se insuficienei cardio-respiratorii acute instalate dup un sindrom anoxic-asfixic cu hemoragie extern i oc hemoragie, consecutive unei rupturi de col uterin prin viol i asfixie mecanic prin obstrucia cilor respiratorii superioare (nas, gur) - omucidere. Leziunile de violen s-au putut produce prin obstrucia cilor respiratorii superioare (nas, gur) i datorit unei agresiuni sexuale (viol cu ruptur de col uterin) i au legtur de cauzalitate direct cu decesul. n ceea ce privete ncadrarea juridic a faptei de viol, se reine c, prin rechizitoriu, inculpatul a fost trimis n judecat pentru comiterea infraciunii de viol, n forma agravat prevzut n art. 197 alin. (3) teza a II-a C.pen. Potrivit textului de lege menionat, forma agravat se refer la producerea, n afar de urmarea specific violului, a unui alt rezultat care const n moartea victimei. Din raportul de constatare medico-legal rezult c moartea victimei s-a datorat ocului hemoragie, determinat de ruptura de col uterin prin viol i asfixiei mecanice prin obstrucia cilor respiratorii superioare (nas, gur). n raport cu succesiunea momentelor survenite, inculpatul a acionat n baza a dou rezoluii infracionale distincte, care impun reinerea a dou infraciuni concurente. Astfel, inteniei iniiale a inculpatului de a ntreine relaii sexuale cu victima prin constrngere i profitnd de imposibilitatea de a se apra ori de a-i exprima voina datorit vrstei i strii de sntate, concretizat n dezbrcarea acesteia i ntreinerea de relaii sexuale, i-a succedat acoperirea de ctre inculpat a cilor respiratorii superioare (nas, gur), pentru ca aceasta s nu ipe i s nu-i mai cear s prseasc locuina, bnuind c victima l~a i recunoscut, ceea ce ar fi condus la identificarea ulterioar a sa de ctre organele de poliie. Succesiunea acestor momente demonstreaz c inculpatul a depit intenia iniial, atunci cnd a sufocat" victima, ceea ce

evideniaz c el a prevzut i acceptai posibilitatea ca rezultatul decesul acesteia prin asfixie mecanic s se produc. Rezult c inculpatul a ucis victima pentru a nlesni ori ascunde svrirea infraciunii de viol, forrna de vinovie fiind aceea prevzut n art. 19 alin. (1) pct. 1 lit. b) C.pen. In aceste condiii, s-a apreciat c inculpatul a svrit infraciunea de viol, n forma simpl prevzut n art. 197 alin. (1) C.pen., n concurs cu infraciunea de omor calificat prevzut n art. 174 - art. 175 alin. (1) lit. h) C.pen. Avnd n vedere considerentele reinute i ncadrarea juridic dal faptei de viol prin actul de sesizare a instanei, s-a dispus scliimbarea ncadrrii juridice n mod corespunztor. n drept, faptele inculpatului au realizat coninutul infraciunilor de viol, de omor calificat i de violare de domiciliu prevzute n art. 197 alin. (1), art. 174 - art. 175 alin. (1) lit. h) i art. 192 alin. (2) C.pen. mpotriva acestei hotrri a declarat apel inculpatul D.E., criticnd, n principal, ncadrarea juridic reinut de prima instan. Astfel, inculpatul consider c ncadrarea juridic corect a faptelor este cea reinut n actul de sesizare al instanei, respectiv infraciunea de viol comis n forma agravat prevzut n art. 197 alin. (3) C.pen., n concurs real cu infraciunea violare de domiciliu prevzut n art. 192 alin. (2) C.pen. Prin decizia nr. 103 din 19 august 2008 a Curii de Apel Bacu, Secia penal, cauze cu minori i familie, a fost respins ca nefondat apelul inculpatului. Instana de apei a reinut c, n mod corect, instana de fond a dispus schimbarea ncadrrii juridice din infraciunea de viol prevzut n art. 197 alin. (3) C.pen. n infraciunile de viol prevzut n art. 197 alin. (1) C.pen. i omor calificat prevzut n art. 174 - art. 175 alin. (1) lit. h) C.pen. Agravanta prevzut n art. 197 alin. (3) C.pen. se refer la producerea, n afara urmrii specifice violului, a unui alt rezultat care, de data aceasta, const n moartea sau sinuciderea victimei. Pentru realizarea agravantei enunate, este necesar s se stabileasc, pe de o parte, raportul de cauzalitate dintre fapta de viol i rezultatul mai grav produs (moartea sau sinuciderea victimei), iar, pe de alt parte, praeterintenia fptuitorului. Dac fptuitorul a

acionat cu intenie n ceea ce privete moartea sau sinuciderea victimei, infraciunea de viol intr n concurs, dup caz, cu infraciunea de omor sau infraciunea de determinare sau nlesnire a sinuciderii. Analiznd situaia faptic relevat de ansamblu] probelor administrate n cauz, instana de apel consider c inculpatul D.E. a acionat att cu intenia de a viola victima, ct i cu intenia a o ucide. Potrivit datelor existente n raportul de constatare medico-legal, moartea victimei s-a produs ca urmare a ocului hemoragie, determinat de ruptura de col uterin, i asfixiei mecanice prin obstruefionarea cilor respiratorii superioare. innd cont de circumstanele n care au fost svrite faptele, instana de apel, ca i prima instan, apreciaz c inculpatul a acionat cu intenia de a suprima viaa victimei, rezultat care chiar dac nu a fost urmrit, posibilitatea producerii acestuia a fost prevzut i acceptat de inculpat. Avnd n vedere c moartea victimei nu a fost un rezultat care a depit intenia inculpatului, instana de apel a constatat c ncadrarea juridic dat faptelor inculpatului de ctre instana de fond este corect, nefiind ntrunite n spe elementele constitutive ale infraciunii de viol comis n form agravat prevzut n art. 197 alin. (3) C.pen. mpotriva acestei decizii a declarat recurs inculpatul D.E.. invocnd cazul de casare prevzut n art. 385 9 alin. (1) pct. 14 C.proc.pen. i solicitnd redozarea pedepsei. Examinnd hotrrea recurat prin prisma criticii formulate i a cazului de casare n care aceasta formal se ncadreaz, nalta Curte de Casaie i Justiie constat c recursul este nefondat. Materialul probator administrat n cauz n cursul urmririi penale i n faza de judecat a fost corect evaluat de ctre instanele de fond i apel, att sub aspectul situaiei de fapt i a vinoviei inculpatului, ct i al ncadrrii juridice a faptelor comise de ctre acesta. Inculpatul nu a negat svrirea faptelor pentru care a fost trimis n judecat, ns a contestat schimbarea ncadrrii juridice dispus de instana de fond, soluie meninut de instana de control judiciar, susinnd n esen c nu a intenionat s ucid victima, moartea acesteia fiind un rezultat praeierintenionat al infraciunii de viol.

Aa cum corect au reinut instanele de fond i apel, modalitatea n care inculpatul i-a conceput i realizat activitatea infracional, mprejurrile n care faptele au fost comise (victima fiind o persoan n vrst de 78 de ani), ca i concluziile actelor medico-legale ntocmite n cauz demonstreaz existena unui raport de cauzalitate direct ntre leziunile de violen suferite de victim, produse exclusiv de ctre inculpat, i decesul acesteia, situaie n care nu se poate susine c inculpatul nu a acceptat mcar rezultatul letal al aciunii sale, chiar dac nu 1-a urmrit. In consecin, inculpatul a acionat cu intenia indirect de a suprima viaa victimei, astfel nct corect s-a procedat la schimbarea ncadrrii juridice, n sensul reinerii infraciunii de omor calificat. Sub aspectul individualizrii pedepsei, nalta Curte de Casaie i Justiie apreciaz c au fost avute n vedere prin coroborare toate criteriile prevzute n art. 72 C.pen., att cu privire la tratamentul sancionator stabilit pentru fiecare infraciune reinut n sarcina inculpatului, ct i n ce privete pedeapsa rezultant. Ptrunderea pe timp de noapte ntr-o locuin, violarea unei persoane n vrst de 78 de ani (despre care inculpatul cunotea c locuiete singur i are posibiliti reduse de ripost, inclusiv datorit afeciunilor de care suferea), urmat de uciderea acesteia prin asfixie mecanic reprezint fapte cu un grad ridicat de pericol social, ce denot o periculozitate sporit a persoanei care le-a comis i justific pedepse ntr-un cuantum superior minimului special. Conduita procesual corect a inculpatului, faptul c acesta nu este cunoscut cu antecedente penale care s atrag starea de recidiv, ca i mprejurarea c la momentul comiterii faptelor se afla sub influena buturilor alcoolice, nu reprezint circumstane de natur a conduce la un tratament sancionator mai blnd, innd scama de circumstanele reale grave n care faptele au fost svrite. Prin urmare, pedepsele stabilite de instana de fond i meninute de cea de apel rspund imperativelor nscrise n art. 52 C.pen., iar sporul aplicat la pedeapsa cea mai grea, de un an nchisoare, este justificat fa de numrul i gravitatea infraciunilor comise. In consecin, critica formulat de inculpat nu poate fi primit, sens n care recursul declarat de inculpatul D.E. mpotriva deciziei

nr. 103 din 19 august 2008 a Curii de Apel Bacu, Secia penal, cauze cu minori i familie, a fost respins ca nefondat.

Exerciiu
Inculpatul A.D. a aplicat n ziua de 30.07. 2006 mai multe lovituri de cuit n zona toracic, vecinului su I.S., pentru c acesta intrase n curtea sa i i lovise nejusiflcat copilul. I.S. a decedat dup 2 zile, ca urmare a loviturilor primite. A.D. a fost arestat preventiv la 2.08.2006; msura preventiv a fost prelungit i apoi meninut de instana de judecat pe parcursul soluionrii cauzei. Soia victimei s-a constituit parte civil n cauz cu suma de 13.000 lei din care 3.000 daune materiale, constnd n cheltuielile de nmormntare i 10.000 daune morale. Inculpatul a beneficiat pe parcursul urmririi penale i a judecii de serviciile unui aprtor din oficiu. ntocmii minuta (dispozitivul hotrrii) pe care trebuie s o pronune instana la 3.05.2009.

Seciunea a H-a. Lovirea i vtmarea integritii corporale sau a sntii Caracterizare general a seciunii I. Obiectul ocrotirii penale
1. Obiectul juridic. Infraciunile din aceast seciune au ca obiect juridic generic relaiile sociale privind ocrotirea integritii corporale i a sntii persoanei. 2. Obiectul material este reprezentat de corpul unei persoane n via.

II. Subiecii infraciunii


Subiectul activ poate fi orice persoan. Exist cazuri n care calitatea subiectului activ reprezint o circumstan agravant |de exemplu, la art. 180 alin. (l1) i alin. (21) sau la art. 181 alin. (l1), subiectul activ trebuie s fie un membru al familiei victimei].

Subiectul pasiv poate fi orice persoan n via. i n acest caz, legea prevede uneori un subiect calificat [de exemplu, la art. 180 alin. (l1), i alin. (21) sau la art. 181 alin. (l1), subiectul pasiv trebuie s fie membru al familiei subiectului activ; la art. 182, n varianta agravat referitoare la fapta prin care s-a produs avortul, subiectul pasiv este doar femeia gravid]. n cazul pluralitii de subieci pasivi vor exista attea infraciuni cte victime.
III. Locul i timpul nu prezint relevan.

intenie indirect sau praeterintenie, iar n varianta de la alin. (3) doar cu intenie direct (cu meniunea c este exclus ipoteza punerii n primejdie a vieii). Mobilul i scopul. Prezint relevan doar scopul, n cazul infraciunii prevzute de art. 182 alin. (3) C.pen. VIL Formele infraciunilor Tentativa este posibil, dar nu este pedepsit n cazul acestor infraciuni, cu o singur excepie, n cazul vtmrii corporale grave comis cu intenie direct. Tentativa nu este posibil n cazul infraciunii de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte i a celei de vtmare corporal din culp.

IV. Situaia premis Trebuie s existe o persoan n via asupra creia s se exercite violenele. V. Latura obiectiv Elementul material. Se realizeaz, de regul, printr-o aciune. Aceasta poate fi direct (lovire, mpingere etc.) sau indirect (spre exemplu, tragerea scaunului, n momentul n care victima vrea s se aeze). Elementul material poate consta i ntr-o inaciune (de exemplu, omisiunea de a anuna victimei prezena n curte a unui animal agresiv). Urmarea imediat. Const n provocarea unor suferine fizice, atingerea adus integritii corporale sau sntii victimei. Exist i o excepie, ia infraciunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte, unde urmarea imediat este moartea victimei. Legtura de cauzalitate. n cazul unei simple loviri, legtura rezult din chiar materialitatea faptei. n ipoteza producerii unor consecine mai grave (zile de ngrijiri medicale sau decesul victimei), trebuie demonstrat relaia cauz-efect, ntre violenele exercitate i rezultatul produs. VI. Latura subiectiv Vinovia. Infraciunile prevzute de art. 180 i art. 181 se svresc cu intenie direct .sau indirect. Infraciunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte se svrete cu praeterintenie, iar cea de vtmare corporal din culp se svrete din culp. Infraciunea prevzut de art. 182 C.pen. poate fi svrit cu

VIII. Variante
Toate infraciunile din aceast seciune prezint variante agravate, mai puin infraciunea prevzut de art. 183 C.pen. IX. Sanciuni Pedeapsa prevzut este fie nchisoarea alternativ cu amenda [art. 180 i art. 184 alin. (1), (2) i (3) C.pen.], fie exclusiv nchisoarea la celelalte infraciuni, cu un maxim de 15 ani n cazul art. 183 C.pen. Explicaii privind diferena ntre omor, ucidere din culp i loviri sau vtmri cauzatoare de moarte.
Infraciune Vinovia cu privire la elementul material (exercitarea unor violene) intenie + intenie + Vinovia cu privire la urmarea imediat (moartea victimei) intenie culp Forma de vinovie cerut de lege pentru existena infraciunii Intenie Praeterintenie

Omor Loviri sau vtmri cauzatoare de moarte Ucidere din culp

culp

culp

Culp

Not: Diferena ntre cele trei infraciuni, care au aceeai urmare imediat (moartea victimei), const n forma de vinovie cemt de lege. Pentru a detecta care este forma de vinovie cu care a fost svrit fapta, vom face o distincie artificial ntre vinovia cu care au fost exercitate violenele i vinovia n raport de urmrile faptei. Din nsumarea celor dou rezult forma de vinovie cu cate a fost svrit fapta i, n funcie de aceasta, o vom ncadra n una din cele (rei infraciuni.

2. X a suflat praf de bachelil n ochii colegului su. Se poate reine n sarcina acestuia vreo infraciune? ]<'fcJ (c<) 3. Fapta inculpatului de a fi lovit victima cu pumnii, peste fa, cauzndu-i pierderea vederii la un ochi a crui capacitate func ional era afectat n proporie de 66%, din cauza unui traumatism anterior, reprezint infraciune? 4. Din actele medico-legale se constat c partea vtmat F.D. a suferit o paralizie recurecional, ca urmare a lezrii nervului laringelui, leziuni care sunt definitive, reprezentnd o invaliditate definitiv de 15%. S-a menionat c din punct de vedere funcional nu prezint deficiene care s-i reduc acestuia capacitatea de munc n raport cu profesia pe care o exercita. Prima instan a apreciat c pierderea corzii vocale stngi este suplinit funcional de cea dreapt i c victima, nefiind de profesie cntre, artist, orator, nu a fost lezat, astfel c fapta inculpailor se ncadreaz n art. 181 Cod penal. Este corect soluia? 5. Se poate reine infraciunea prevzut de art. 182 Cod penal n situaia n care inculpatul a lovit victima cu un ciob de sticl producndu-i o cicatrice facial stnga de 7 cm, consecutiv unei plgi tiate care i-a modificat nfiarea fizic, astfel nct aceasta apare cu o uoar asimetrie prin modificrile esutului cicatricea!? 6. Inculpatul a aplicat victimei o lovitur n zona abdominal fr a cunoate c aceasta e nsrcinat. Ce infraciune se va reine dac s-a produs avortul, iar victima a necesitat 18 zile de ngrijiri medicale? 7. Inculpatul a lovit victima cu consecina producerii unei fracturi a braului cu durata de ngrijiri medicale pn la 90 zile. Fractura s-a produs n locul unde victima mai suferise o fractur, iar n lipsa acesteia durata de vindecare ar fi fost mai mic de 60 zile. Din raportul de expertiz medico-legal reiese c fractura cubitusului stng s-a putut produce prin lovire cu un corp dur i c prelungirea ngrijirilor medicale de la 40-50 la 80-90 zile, necesare pentru vindecare, s-a datorat terenului patologic preexistent pe care a suferit leziunea, astfel c s-a impus imobilizarea din nou n aparat

ntrebri
1. Ce se nelege prin noiunea ngrijiri medicale"? 2. Care este diferena ntre fapta prevzut de alin. ( l ) i cea prevzut n alin. (2) din art. 180 Cod penal? 3. Care este diferena ntre infraciunea prevzut de art. 180 i cea prevzut de art. 181 Cod penal? 4. Care este forma de vinovie i care sunt modalitile aces teia, n cadrul infraciunii prevzute de art. 182 Cod penal? 5. Care este urmarea imediat n cazul infraciunii prevzute de art. 182 Cod penal? 6. La nivelul crui element constitutiv apar diferene ntre infrac iunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte i cea de omor? 7. Care este urmarea imediat a infraciunii de vtmare corpo ral din culp? 8. Care este diferena dintre infraciunea de ucidere din culp i cea de vtmare corporal din culp? 9. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. n legtur cu raportul dintre infraciunile de lovire sau alte violene, sau vtmare corporal, pe de o parte, i infraciunea de rele tratamente aplicate minorului, prevzut de art. 306 C.pen., pe de alt parte (RIL, decizia nr. 37/2008).

Spee
1. Se va reine vreo infraciune n situaia n care fptuitorul pune piedic unei persoane, iar aceasta cade i se lovete uor?

pentru 4 sptmni, osificarea nefiind complet dup 50 zile. Exist legtur de cauzalitate ntre fapt i durata ngrijirilor medicale. Ce infraciune se va reine? 8. Inculpatul a mbrncit puternic, cu intenie, victima, n cursul unui conflict personal, din care cauz aceasta s-a dezechilibrat i a czut, suferind leziuni pentru a cror vindecare a avut nevoie de ngrijiri medicale de 80 zile. Care este ncadrarea juridic? 9. Ce infraciune reprezint lovirea unei persoane care suferea de o grav maladie cardiac, despre care fptuitorul avea cunotin, urmat de moartea victimei din cauza insuficienei cardiace, declan at de violene, stresul i efortul fcut n condiiile agresiunii? 10. Inculpatul, fost boxer profesionist, a aplicat o puternic lovitur de pumn victimei n zona feei. Victima s-a dezechilibrat, s-a lovit de un plan dur i a decedat. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 11. Inculpatul, luptndu-se la pmnt cu victima, a reuit s o deposedeze de un briceag cu care apoi i-a aplicat o lovitur n gamb, lovitur ce a secionat artera tibial i i-a provocat o hemo ragie puternic ce a condus la deces. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 12. Inculpatul i victima, aflai sub influena buturilor alcoo lice, s-au luat n joac la trnt pe un cmp. Inculpatul a reuii s trnteasc victima la sol, dup care a imobilizat-o cu faa spre pmnt, el aflndu-se deasupra ei i, cu for, a tras cu minile spre spate capul victimei i un picior, provocndu-i hiperextensia coloanei cervicale. Victima a decedat dup 2 zile. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 13. Ce infraciune reprezint fapta lui A care, lovindu-i n mod grav cu pumnii i picioarele soia, a determinat-o pe aceasta s sar pe fereastr de la etajul I, suferind leziuni pentru a cror vindecare a avut nevoie de 80 de zile de ngrijiri medicale? 14. Inculpatul a lovit n mod repetat victima, provocndu-i multiple traumatisme n zona toracic, ce i-au pus viaa n primejdie i

care au necesitat 30 zile ngrijiri medicale. Care va fi ncadrarea juridic? 15. Inculpatul a aplicat victimei, n vrst de 23 de ani, multiple lovituri n zona feei, ceea ce a condus la pierderea a doi dini. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 16. Ce se va reine n sarcina inculpatului care a aplicat unei btrne n vrst de 70 ani o lovitur n zona feei, provocndu-i pierderea unicului dinte pe care l avea? 17. Prima instan a reinut n sarcina inculpatului infraciunea prevzut de art. 182 alin. (2) Cod penal pentru c acesta a aplicat mai multe lovituri victimei, i-a tiat prul i i-a ras sprncenele, considernd c aceasta reprezint sluire. Este corect soluia? 18. Ce se va reine n sarcina inculpatului care a cauzat vic timei o plag mucat a marginii libere a pavilionului unei urechi cu lips de substan n proporie de 2/3 i care, cu toat intervenia de specialitate ntr-o clinic de chirurgie plastic, n-a putut fi remediat? 19. Inculpatul, enervat de faptul c soia sa plecase de acas, lsnd cele 5 fetie singure, a avut o izbucnire de moment i a aruncat un taburet n direcia patului unde se aflau dou din fiicele sale. Piciorul metalic al taburetului a lovit n cap pe una din fetie, cauzndu-i leziuni ce au provocat moartea. Dei inculpatul a aruncat taburetul de la o distan relativ mic, el nu 1-a orientat spre capul fiicei sale, ci fr o int precis, i doar ntmplarea a fcut ca acesta s loveasc n cap pe minor. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 20. Inculpaii, lucrtori la o sond petrolier, au organizat dup orele de program, mpreun cu ceilali colegi, o petrecere n aer liber. Dup ce au consumat buturi alcoolice, cei doi inculpai au cuprins n brae victima dorind s fac o glum, au deplasat-o, cu toat mpotrivirea acesteia, i au purtat-o deasupra unui foc. Hai nele victimei fiind mbibate cu petrol, au luat foc cu uurin, iar atunci cnd s-a reuit stingerea acestuia, victima era deja decedat. Ce se va reine n sarcina inculpailor?

21. Inculpatul a aplicat victimei numeroase lovituri, dar acestea au produs leziuni superficiale (excoriaii, echimoze, plgi contuze); traumatismele mai profunde au fost cauzate prin lovituri date cu picioarele nclate cu nclminte uoar. Victima a czut ntr-un an adnc de 2m, plin cu ap, dar inculpatul a salvat-o de la moarte prin nec, srind n an cu riscul propriei viei. n conti nuare, inculpatul, lsnd victima pe cmp, a plecat n sat pentru a aduce haine uscate pentru victim i pentru a-i schimba propriile haine ude, dar, fiind sub influena alcoolului, a adormit. Cnd s-a trezit, a plecat la locul unde o lsase pe victim, ducnd cu el mbrcmintea necesar, ns victima ncetase din via. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 22. n urma unui accident de circulaie rutier s-a cauzat vt marea corporal a victimei, avnd ca urmare internarea n spital, tratament medical i alterarea temporar a condiiilor de via. Care va fi ncadrarea juridic a faptei? 23. n urma unui accident de circulaie provocat de un ofer profesionist, partea vtmat a necesitat 8 zile de ngrijiri medi cale. Ce se va reine n sarcina oferului? 24. Instana a reinut c inculpatul, dup ce a consumat buturi alcoolice, s-a deplasat cu autoturismul pe drumurile publice, unde a intrat pe contrasens i a lovit frontal un autoturism, care se deplasa regulamentar din sens opus. n urma impactului, o persoan a decedat, una a suferit leziuni ce au necesitat 17 zile ngrijiri medi cale, alta a suferit leziuni ce au necesitat 53 de zile ngrijiri medicale, iar cea de a 4-a persoan a necesitat 5 zile ngrijiri medicale. Ce se va reine n sarcina inculpatului, dac buletinul de analiz toxicologic a indicat o mbibaie alcoolic n snge de 1,4 %o? 25. Inculpaii, unul mecanic, cellalt mecanic ajutor la ntre prinderea de exploatare Metrou Bucureti, conducnd un tren de metrou, la plecarea din staie au pus n micare vehiculul, dup care au anunat c se nchid uile, fr a fi observat c persoana vtmat, care ncercase s ptrund n ultimul vagon dup darea semnalului sonor, a rmas prins ntre ui, cu laba piciorului stng i cu mna dreapt n interiorul vagonului, iar cu restul corpului n

afar. n urma pornirii trenului ea a fost inut n aceeai poziie pn la captul peronului, unde s-a izbit de peretele tunelului, cznd pe terasamentul cii ferate i suferind leziuni corporale grave, pentru a cror vindecare a avut nevoie de 200 zile ngrijiri medicale. Care va fi ncadrarea juridic? Ce va reine instana, dac expertiza efectuat n cauz a stabilit o culp de 50% n sarcina celor 2 inculpai?

Teste gril
1. Lovirea intenionat de ctre fptuitor, cu aceeai ocazie, a dou persoane constituie: a) o infraciune de lovire sau alte violene (art. 180 C.pen.); b) dou infraciuni de lovire aflate n concurs; c) o infraciune de lovire sau alte violene n form continuat. 2. Aplicarea unei lovituri de cuit n zona abdominal ce a pro dus victimei leziuni care au necesitat 18 zile de ngrijiri medicale constituie infraciunea de: a) tentativ de omor; b) lovire sau alte violene; c) vtmare corporal. 3. Dac fptuitorul a aplicat intenionat victimei lovituri care au provocat vtmri ce necesit pentru vindecare 20 de zile de ngri jiri medicale, fapta poate constitui infraciunea de: a) lovire sau alte violene [art. 180 alin. (1) C.pen.]; b) lovire sau alte violene [art. 180 alin. (2) C.pen.]; c) vtmare corporal (art. 181 C.pen.). 4. Fptuitorul (F) lovete victima (V) cu un cuit n zona toracic, producndu-i o leziune profund. Transportat la spital, V este examinat i tratat superficial de medici, iar dup cteva zile decedeaz. Expertiza medico-legal constat o culp medical, n lipsa creia leziunea ar fi necesitat circa 40 de zile de ngrijiri medicale. F va fi condamnat pentru infraciunea de: a) omor (art. 174 C.pen.); b) loviri sau vtmri cauzatoare de moarte (art. 183 C.pen.); c) vtmare corporal (art. 181 C.pen.).

Seciunea a IlI-a. Avortul Caracterizare general a seciunii


Dei exist o seciune cu acest titlu, ea nu cuprinde dect o singur infraciune, intitulat Provocarea ilegal a avortului", astfel nct analiza fcut seciunii va corespunde analizrii acestei infraciuni. I. Obiectul ocrotirii penale acestei infraciuni, pe de o parte, sntatea, integritatea corporal, viaa femeii nsrcinate i libertatea de a duce la bun sfrit o sarcin, iar, pe de alt parte, este ocrotit produsul de concepie. 2. Obiectul material este i acesta complex, constnd n corpul femeii nsrcinate, precum i n produsul de concepie. II. Subiecii infraciunii 1. Subiectul activ poate fi orice persoan(chiar i medicul specialist), cu excepia femeii nsrcinate. 2. Subiectul pasiv este doar femeia nsrcinat, n variantele de la alin. (2) i (3). III. Locul i timpul svririi infraciunii Prezint relevan locul comiterii faptei, pentru existena infraciunii n varianta tip de la art. 185 alin. (1) lit. a) (fapta svrit n afara instituiilor medicale sau cabinetelor medicale autorizate). IV. Situaia premis este dat de existena sarcinii. Dac femeia nu este nsrcinat, se poate realiza, eventual, o alt infrac iune contra vieii sau integritii corporale, dar nu se poate reine infraciunea de provocare ilegal a avortului. V. Latura obiectiv Elementul material se realizeaz printr-o aciune, aceea de ntrerupere a cursului sarcinii. Cerina esenial ataat elementului material este ca aciunea de ntrerupere a cursului sarcinii s se realizeze nlr-una din mprejurrile prevzute la alin. (1) (n
1. Obiectul juridic este complex. Este ocrotit prin intermediul

afara instituiilor medicale, de o persoan care nu e medic de specialitate; dac vrsta sarcinii a depit 14 sptmni) sau fr consimmntul femeii nsrcinate. Urmarea imediat const n oprirea evoluiei sarcinii, urmat sau nu de expulzarea produsului de concepie. Pentru varianta agravat exist i o urmare imediat secundar, constnd Fie n vtmarea corporal grav, fie n decesul femeii nsrcinate. Legtura de cauzalitate trebuie dovedit, n mod special la varianta agravat, care prevede decesul femeii nsrcinate. VI. Latura subiectiv Vinovia este cerut sub forma inteniei directe, la variantele tip, i praeterinteniei, la varianta agravat de la alin. (3). Mobilul i scopul nu prezint relevan pentru ncadrarea juridic. VIL Formele infraciunii Tentativa este posibil i se pedepsete. Consumarea are loc n momentul ntreruperii efective a cursului sarcinii. VIII. Variante Infraciunea prezint dou variante tip n alin. (1) i (2) i dou variante agravate n alin. (3) i (4). IX. Sanciuni Pedeapsa nchisorii pentru variantele tip, iar pentru variantele agravate pedeapsa nchisorii i interzicerea unor drepturi.

ntrebri
1. Care este valoarea social ocrotit n cazul infraciunii de provocare ilegal a avortului? 2. Cine poate fi subiect activ al infraciunii de provocare ilegal a avortului? 3. Care este situaia premis pentru existena infraciunii de provocare ilegal a avortului?

4. n ce const elementul material al infraciunii de provocare ilegal a avortului? 5. Care este urmarea imediat a infraciunii de provocare ilegal a avortului? Spee 1. Ce se va reine n situaia n care fptuitorul exercit mano pere abortive asupra unei femei nsrcinate n 7 luni, cu acordul acesteia, dac aceste manopere au declanat naterea unui copil viu, iar femeia a decis s pstreze copilul? 2. Inculpatul a aplicat mai multe lovituri victimei cu pumnii i picioarele. Victima, ipnd, 1-a rugat pe inculpat s nceteze pentru c este nsrcinat. Acesta a continuat ns s i aplice lovituri pe toat suprafaa corpului. Victima a suferit leziuni ce au necesitat 30 de zile de ngrijiri medicale i pierderea sarcinii aflate n luna a 4-a. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 3. B a efectuat n luna a asea de sarcin manopere abortive, fr a reui ns ntreruperea sarcinii. Dup o lun, aceasta a nscut un copil cu malformaii, cauzate de manoperele abortive. Ce infraciune se poate reine n sarcina lui B?

Capitolul II Infraciuni contra libertii persoanei


Caracterizare general a capitolului I. Obiectul ocrotirii penale
1. Obiectul juridic. Infraciunile din acest capitol au ca obiect juridic relaiile sociale privind ocrotirea libertii persoanei. Se poate vorbi i de un obiect juridic subsidiar, respectiv sntatea i viaa persoanei, n cazul infraciunii prevzute de art. 189 alin. (2) i (6) C.pen. 2. Obiectul material. Deoarece obiectul juridic se refer la un drept subiectiv, n cele mai multe cazuri infraciunile din acest capitol sunt lipsite de obiect material. Pot exista i excepii, cum ar fi, de exemplu, n cazul infraciunii prevzute de art. 189, cnd fapta este svrit n varianta agravat a supunerii la suferine, ipotez n care corpul persoanei devine obiectul material al infraciunii. II. Subiecii infraciunii 1. Subiectul activ nu este circumstanial. Excepie tace art. 196 (divulgarea secretului profesional), unde subiectul activ trebuie s aib o funcie sau profesie prin care s poat lua cunotin de anumite date. Participaia n general este posibil, iar la unele infraciuni (lipsire de libertate n mod ilegal, violare de domiciliu) comiterea faptei de dou sau mai multe persoane mpreun repre zint element circumstanial pentru o variant agravat. 2, Subiectul pasiv nu este, de obicei, circumstaniat. Pot exista i excepii, de exemplu n cazul art. 189 alin. (2), pentru una din modaliti, cnd victima trebuie s fie minor. III. Locul i timpul, n general, nu prezint relevan. n cazul violrii de domiciliu [art. 192 alin. (2) C.pen.j svrirea faptei n timpul nopii reprezint element circumstanial.

Teste gril
1. Diferena ntre provocarea ilegal a avortului care a avut ca urmare moartea victimei i vtmarea corporal grav, ce a avut ca urmare avortul apare la nivelul: a) elementului material; b) subiectului pasiv; c) situaiei premis. 2. Fapta inculpatului de a aplica soiei sale, nsrcinat n 5 luni, o puternic lovitur cu o bt peste abdomen, pentru a o ajuta s avorteze, lovitur care i-a provocat ns moartea acesteia, reprezint: a) omor deosebit de grav; b) ucidere din culp; c) avort urmat de moartea victimei.

IV. Situaia premis Pentru existena infraciunii de violare de domiciliu, este necesar existena unui domiciliu n sensul legii penale. V. Latura obiectiv Elementul material se realizeaz, de regul, printr-o aciune, n unele cazuri (lipsirea de libertate, violarea de domiciliu) elementul material se poate realiza i prin inaciune. La unele infraciuni, pe lng elementul material exist i o cerin esenial, de exemplu, n cazul infraciunii de violare de domiciliu, ptrunderea trebuie s se fac fr drept. Urmarea imediat const n nclcarea libertii sub unul din diferitele ei aspecte. Poate s fie i o urmare imediat care s constea ntr-un rezultat mai grav - decesul victimei - n cazul lipsirii de libertate n mod ilegal n varianta agravat. Legtura de cauzalitate rezult, de regul, din materialitatea faptei. Exist i excepii (lipsirea de libertate urmat de moartea victimei), unde legtura de cauzalitate trebuie stabilit. VI. Latura subiectiv Vinovia este cerut, de regul, sub forma inteniei, direct sau indirect. Excepia apare n cazul art. 189 alin. (6), unde forma de vinovie este praeterintenia. Mobilul i scopul nu prezint aspecte relevante. VII. Formele infraciunilor Tentativa este posibil la toate infraciunile din acest capitol, dar este sancionat doar pentru infraciunea de lipsire de libertate [alin. (l)-(4)] i pentru infraciunea de sclavie. Infraciunile se consum n momentul producerii urmrii imediate. VIII. Variante Pentru infraciunile de lipsire de libertate, antaj, violare de domiciliu, exist variante agravate; pentru celelalte infraciuni din acest capitol exist doar variante tip.

IX. Sanciuni Este prevzut, de regul, pedeapsa nchisorii, iar n unele cazuri (art. 193 i art. 196) pedeapsa nchisorii este prevzut alternativ cu cea a amenzii. Explicaii privind diferena ntre omor, ucidere din culp, loviri sau vtmri cauzatoare de moarte i lipsirea de libertate urmat de moartea victimei
Elementul material Vinovia cu privire la elementul material intenie + Vinovia cu privire la urinarea imediat (moartea victimei) intenie = Infraciunea

Exercitarea unor violene Exercitarea unor violene Lipsirea de libertate

omor

intenie

culp

intenie

culp

loviri sau vtmri cauzatoare de moarte Lipsire de libertate urmat de moartea victimei Ucidere din culp

Exercitarea unor violene

culp

culp

Not: La lipsirea de libertate urmat de moartea victimei, decesul trebuie s fie determinat de lipsirea de libertate, nu de violenele exercitate, poate n aceeai mprejurare, dar cu rezoluie infracional distinct.

ntrebri
1. Cnd poate intra n concurs infraciunea de lipsire de liber tate n mod ilegal cu cea de viol?

tate?

2. Care este urmarea imediat a infraciunii de lipsire de liber

3. Care este elementul material al infraciunii de sclavie? 4. Ce se nelege prin munc obligatorie"? 5. Care sunt agravantele n cazul infraciunii de violare de domiciliu? 6. Care este obiectul material ai infraciunii de violare de domi ciliu? 7. Care este elementul material al infraciunii de ameninare? 8. Care este cerina esenial la infraciunea de ameninare? 9. Cnd se consum infraciunea de antaj? 10. Care este elementul material al infraciunii de antaj? 11. Care sunt persoanele inute de secretul profesional? 12. Care este forma de vinovie pentru infraciunea de violare a secretului corespondenei? Spee 1. Inculpaii au hotrt s recupereze de la victim o sum de bani pretins datorat de aceasta. De aceea, au imobilizat-o i au condus-o ntr-un loc prsit, unde au legat-o cu lanuri la picioare de un par i au sunat-o apoi pe soia acesteia, creia i-au solicitat suma respectiv n schimbul eliberrii victimei. Ce se va reine n sarcina inculpailor? Sunt ntrunite elementele constitutive ale infraciunii de antaj? 2. Ce se va reine n sarcina inculpailor care, n scopul de a svri infraciunea de viol, au urcat victima cu fora n auto furgoneta condus de unul din ei i au transportat-o contra voinei ei la locul unde aveau intenia s svreasc violul, ns victima a srit din main i i-a fracturat braul? 3. Ce infraciune svresc cei care au legat, n scopul imobili zrii, o persoan agresiv pn la venirea organelor de poliie? 4. Urmrind s lipseasc pe concubinul surorii sale de libertate, pentru ca aceasta s-i poat lua lucrurile din locuin, inculpatul

s-a ntlnit cu victima, a obligat-o s se urce n autoturismul su, a dus-o n afara oraului i a legat-o de un copac. ntruct victima 1-a insultat pe inculpat, acesta a lovit-o cu pumnii i picioarele n abdomen i torace i a abandonat-o, n stare de incontien. n urma loviturilor primite, care i-au provocat rupturi ale organelor interne, victima a ncetat din via. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 5. n spe inculpaii au luat partea vtmat ntr-un autoturism, spunndu-i c vor merge n oraul Alexandria spre a se distra, ns au dus-o n Bucureti, la locuina unuia dintre ei, unde au inut-o nchis timp de cinci zile, silind-o s se prostitueze. Ce se va reine n sarcina inculpailor? 6. Ce se va reine n situaia n care, pentru a face o glum, fptuitorul a nchis-o pe sora sa minor ntr-un beci timp de cteva ore, iar din cauza temperaturii sczute, aceasta a intrat n oc hipotermic i a decedat? 7. n spe, inculpatul, n urma unei nenelegeri cu tatl su. 1-a trntit pe patul din buctrie i, imobilizndu-1 prin apsarea toracelui cu genunchiul, i-a legal minile i picioarele cu o bucat de sfoar, dup care, astfel legat, 1-a dus n pivni unde, dup aproximativ o or, victima a decedat. Moartea s-a produs, conform expertizei medico-legale, ca urmare a hemoragiei consecutive traumatismului cu ruptur de splin, produs prin comprimarea toraco-abdominal. Care va fi ncadrarea juridic? 8. Reprezint infraciune fapta inculpatului de a ptrunde ntr-o cas la care a gsit ua de la intrare neasigurat? 9. Chiriaul a formulat o plngere prealabil la Parchet, soli citnd sancionarea proprietarului apartamentului n care locuiete, care a ptruns n repetate rnduri, fr acordul su, n locuin. Ce trebuie s dispun Parchetul, n situaia n care cele relevate n plngere se dovedesc a ii adevrate? 10. Numitul L.A. a nmnat inculpatei cheile apartamentului su pentru perioada ct urma s fie plecat n concediu. Inculpata a gsit n apartament cheile prii vtmate, care locuia i ea n

acelai imobil i care era plecat pentru o perioad de timp. Folosind aceste chei, inculpata a sustras bunuri n repetate rnduri din casa prii vtmate. Ce se va reine n sarcina sa? 11. Care va Fi ncadrarea juridic n situaia n care inculpatul ptrunde n locuina victimei, fr acordul acesteia, i apoi refuz s o prseasc, la cerina expres a victimei? 12. Ce se va reine n sarcina fptuitorului care a ptruns n curtea vecinului su pentru a recupera nite bunuri mprumutate? 13. Ce infraciune va fi reinut n situaia n care inculpatul a ameninat victima cu un cuit, fr a efectua i alte acte care s demonstreze c i pune n practic aceast ameninare? 14. Ce se va reine n sarcina inculpatului care a ameninat partea vtmat c, dac nu i va remite suma de 2.000 lei, o va denuna la poliie pentru un furt svrit n urm cu 3 luni? 15. Svrete vreo fapt penal soul care folosete dispozitive de interceptare a convorbirilor telefonice pentru a verifica fideli tatea soiei sale? 16. Sunt ntrunite elementele constitutive ale infraciunii de divulgarea secretului profesional n situaia n care medicul anun autoritile despre faptul c un pacient al su, care lucreaz n alimentaia public, are o boal contagioas? Teste gril 1. Lipsirea de libertate n mod ilegal se va reine n variant agravat atunci cnd fapta este svrit: a) n scopul de a obliga victima la practicarea prostituiei; b) n timpul unei calamiti; c) de ctre o persoan mascat, deghizat sau travestit. 2. Violarea de domiciliu (art. 192 C.pen.): a) are ca obiect juridic relaiile sociale de ordin patrimonial; b) se grefeaz pe o situaie premis care const n preexistenta domiciliului n sensul legii penale; c) este incriminat n forma tentativei.

3. Violarea de domiciliu (art. 192 C.pen.) va fi reinut n vari ant agravat atunci cnd este svrit: a) n timpul unei calamiti; b) prin folosire de caliti mincinoase; c) de o persoan mascat, deghizat sau travestit. 4. La infraciunea de antaj (art. 194 C.pen.): a) tentativa este posibil i se realizeaz atunci cnd subiectul pasiv nu a cedat constrngerii i nu s-a lsat antajat; b) tentativa nu este posibil; c) tentativa se pedepsete. 5. Prin aplicarea de violene fizice, fptuitorul constrnge vic tima (V) s-i dea o sum de bani. A doua zi, n timp ce se ndrepta cu banii spre locuina fptuitorului, V este interceptat de organele de poliie, care fuseser sesizate de un martor. n sarcina fptuito rului se va reine: a) antaj; b) tlhrie; c) tentativ la antaj. 6. Deschiderea unei scrisori adresate altuia poate reprezenta in fraciunea de: a) lipsire de libertate n mod ilegal; b) violarea secretului corespondenei; c) divulgarea secretului profesional.

IV. Situaia premisnu prezint relevan.

Capitolul m Infraciuni privitoare la viaa sexual


Caracterizare general a capitolului I. Obiectul ocrotirii penale
1. Obiectul juridiceste reprezentat de relaiile sociale referi toare la libertatea i inviolabilitatea vieii sexuale a persoanei, precum i la moralitatea vieii sexuale. Exist i un obiect juridic secundar, integritatea corporal i sntatea persoanei, sau viaa acesteia (n cazul unor variante agravate, ca de exemplu, n cazul violului urmat de moartea victimei). 2. Obiectul material. Infraciunile din acest titlu nu au obiect material, ntruct obiectul juridic const n libertatea vieii sexuale, care nu se poate obiectiva ntr-o valoare material. Cnd faptele sunt comise prin utilizarea violenei fizice, se poate discuta de un obiect material secundar, corpul persoanei.

V. Latura obiectiv Elementul materialse realizeaz, n toate cazurile, printr-o aciune. Dei n toate cazurile are valene sexuale, elementul material difer de la o infraciune la alta: act sexual de orice natur (art. 197 i art. 198); raport sexual (art. 199 i art. 203); acte de perversiune sexual (art. 201); acte cu caracter obscen (art. 202). Prin excepie, la hruirea sexual, elementul material nu are n mod direct conotaie sexual, constnd ntr-o ameninare sau o constrn gere a victimei, n scopul de a obine satisfacii de natur sexual. Urmarea imediatconst, de regul, ntr-o nclcare a liber tii sexuale. La unele variante agravate exist i o urmare imediat adiacent: de exemplu, n cazul violului urmat de moartea victimei, urmarea imediat const n decesul persoanei vtmate. Legtura de cauzalitaterezult, de cele mai multe ori, din realizarea elementului material. n cazul n care urmarea imediat const ntr-un rezultat, legtura de cauzalitate trebuie stabilit. VI. Latura subiectiv Vinovia. Infraciunile din aceast categorie pot fi comise doar cu intenie. In cazul unor variante agravate (viol urmat de moartea victimei), forma de vinovie este praeterintenia. MobDul i scopul prezint relevan nu VII. Formele infracplunilor Cu excepia seduciei i a hruirii sexuale, la celelalte infrac iuni tentativa este posibil i se sancioneaz. Consumarea are loc, de obicei, n momentul realizrii elementului material al infrac iunii, moment ce coincide cu lezarea libertii sexuale sau tulbu rarea moralei publice. VIII. Variante Seducia, incestul i hruirea sexual sunt incriminate doar n varianta tip, celelalte infraciuni conin variante agravate.

II. Subiecii infraciunii


1. Subiectul activnu este, de regul, circumstanial, la varian tele tip ale incriminrilor. Exist ns i excepii: n cazul infrac iunii de seducie, unde subiect activ poate fi doar o persoan de sex masculin; n cazul infraciunii de incest, unde subiectul activ este rud n linie direct sau frate (sor) cu victima; n cazul infraciunii de hruire sexual, unde subiectul activ ndeplinete o funcie ce i confer autoritate sau influen asupra victimei. Unele infraciuni necesit o participaie natural (de exemplu, incestul). 2. Subiectul pasiveste uneori circumstaniat, n funcie de: sex (la seducie subiectul pasiv este o persoan de sex feminin); vrst [Ui actul sexual cu un minor, la agravanta de la viol prevzut n alin. (3)]; calitatea de membru al familiei [la viol n varianta de la alin. (2) lit. b1)]; calitatea de rud n linie direct, frate sau sor (la incest).

111. Locul i timpul prezint relevan. nu

IX. Sanciuni La infraciunea de hruire sexual pedeapsa este nchisoarea alternativ cu amenda; pentru celelalte infraciuni sanciunea este pedeapsa nchisorii. Explicaii privind diferena ntre omor, ucidere din culp, loviri sau vtmri cauzatoare de moarte i viol urmat de moartea victimei
Elementul material Vinovia cu privire la elementul material intenie intenie Vinovia cu privire la urmarea imediat (moartea victimei) intenie = culp = Infraciunea

4. Care este subiectul pasiv al infraciunii de seducie? 5. Care este elementul material al infraciunii de seducie? 6. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. n legtur cu sensul expresiilor: act sexual de orice natur" i acte de perversiune sexual" (RIL, decizia nr. III/23.O5.2OO5)? 7. Cine poate fi subiect activ al infraciunii de corupie sexual? 8. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. n legtur cu ipoteza incestului comis n condiiile de la viol (RIL, decizia nr. n/23.05.2005)? 9. Care este subiectul activ al infraciunii de hruire sexual?

Exercitarea unor violene Exercitarea unor violene Acte sexuale prin constrngere Exercitarea unor violene

+ +

omor Loviri sau vtmri cauzatoare de moarte Viol urmat de moartea victimei Ucidere din culp

Spee
1. Ce se va reine n sarcina inculpatului care, ncercnd s vio leze victima, a izbit-o cu capul de o piatr, iar aceasta a decedat?
2. Care va fi ncadrarea juridic pentru fiecare inculpat, dac unul dintre ei a ntreinut acte sexuale cu victima prin constrngere, iar ceilali doi au inut victima imobilizat? 3. Inculpatul a ntreinut acte sexuale cu fiica fostei sale soii, persoan suferind de o atrofie muscular, deci n imposibilitate de a se apra, mpotriva voinei acesteia. Ce se va reine n sarcina inculpatului, avnd n vedere c victima, major, nu fusese nfiat de inculpat, iar fiica nu gospodrea mpreun cu mama sa? 4. Inculpatul a exercitat asupra victimei violene, n scopul de a avea raport sexual cu aceasta, iar victima, pentru a se apra, s-a urcat pe pervazul unei ferestre de la etajul 3 de unde, dezechilibrndu-se din cauza strii de temere n care se afla, a czut i a ncetat din via. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 5. Care va fi ncadrarea juridic a faptei inculpatului de a ntre ine raport sexual, prin constrngere, cu bunica sa, care locuia n aceeai cas?

intenie culp

+ +

culp culp =

Not: La violul urmat de moartea victimei, moartea trebuie s fie determinat de actul sexual sau de violenele exercitate pentru ntreinerea actului sexual. Dac pentru violenele ce determin moartea exist o rezoluie infracional separat, se va reine viol n concurs cu loviri sau vtmri cauzatoare de moarte.

ntrebri
1. Care este subiectul activ al infraciunii de viol? 2. Care este accepiunea dat n doctrin noiunilor de act sexual i raport sexual? 3. Care sunt diferenele ntre infraciunea de act sexual cu un minor i cea de viol?

6. Inculpatul a ntreinut relaii sexuale cu victima prin constrn gere. Pe fondul panicii determinate de strigtele victimei, inculpatul

a sugrumat victima, care a decedat. Ce se va reine n sarcina inculpatului?

Teste gril
1. La infraciunea de viol (art. 197 C.pen.): a) subiectul activ nu poate fi dect brbatul; b) subiectul pasiv nu poate fi dect femeia; c) subiectul activ poate fi orice persoan, indiferent de sex. 2. Violul (ari. 197 C.pen.) este n varianta agravat: a) cnd fptuitorul profit de imposibilitatea victimei de a se apra; b) cnd s-a cauzat victimei o vtmare corporal; c) cnd victima se afl n ngrijirea fptuitorului. 3. imobilizarea victimei prin legarea minilor i constrngerea la ntreinerea unui act sexual reprezint infraciunea de: a) viol; b) viol n concurs cu lipsire de libertate; c) viol n varianta agravat. 4. Violarea victimei, urmat de uciderea acesteia, pentru ca fapta s nu poat fi descoperit, reprezint: a) infraciunea de viol urmat de moartea victimei [art. 197 alin. (3) C.pen.]; b) infraciunea de omor calificat prevzut de art. 175 lit. h) C.pen. (pentru a nlesni sau ascunde svrirea unei infraciuni); c) infraciunea de viol n concurs cu cea de omor calificat [art. 197 alin. (1) i art. 175 lit. h) C.pen.]. 5. Actul sexual cu un minor n vrst de 5 ani, atunci cnd acesta nu se opune, reprezint infraciunea de: a) act sexual cu un minor; b) perversiune sexual; c) viol.

Titlul III Infraciuni contra patrimoniului


Caracterizare general a titlului I. Obiectul ocrotirii penale
1. Obiectul juridic. Infraciunile din acest t i t l u au ca obiect juridic general relaiile sociale privind patrimoniul. Nu este ocrotit doar dreptul de proprietate, ci i posesia i detenia. Poate exista i un obiect juridic secundar n cazul unor infraciuni prin intermediul crora sunt ocrotite i alte valori: spre exemplu, viaa i integritatea corporal, n cazul infraciunii de tlhrie i a celei de piraterie. 2. Obiectul material este reprezentat fie doar de un bun mobil, n cazul unor infraciuni (furt, abuz de ncredere), fie att de un bun mobil, ct i de un imobil, n cazul altor infraciuni (distrugerea), fie doar de un bun imobil (tulburarea de posesie). Poate exista i un obiect material secundar, cum ar fi corpul persoanei, n cazul infraciunilor de tlhrie i piraterie. II. Subiecii infraciunii 1. Subiectul activ nu este, de regul, circumstanial. Sunt i excepii, cum ar fi, spre exemplu, n cazul delapidrii, unde subiectul activ este dublu circumstanial, respectiv funcionarul care are calitatea de gestionar sau administrator. n principiu, pot exista toate formele de participaie penal (coautorat, instigare, complicitate). 2. Subiectul pasiv nu este circumstanial. Poate fi subiect pasiv persoana fizic sau juridic vtmat prin infraciune. III. Locul i timpul svririi infraciunii - pot constitui elemente circumstaniale. De exemplu: noaptea, locul public, n cazul infraciunii de furi i a celei de tlhrie, conduc la reinerea unor variante agravate, care n cazul infraciunii de furt mbrac forma unei infraciuni distincte (art. 209).

FV. Situaia premis n cazul unor infraciuni, cum ar fi furtul sau tlhria, este necesar s preexiste posesia sau detenia persoanei vtmate asupra bunului ce constituie obiectul material al infraciunii. In cazul abuzului de ncredere, dimpotriv, trebuie s existe un raport juridic n baza cruia bunul este deinut de fptuitor. La infraciunea de tulburare de posesie este necesar s existe un bun imobil, n posesia subiectului pasiv. V. Latura obiectiv Elementul material const, de regul, ntr-o aciune (luarea unui bun, distrugerea, inducerea n eroare etc), ns multe din infraciunile din acest titlu pot fi comise i prin inaciuni (abuzul de ncredere, nelciunea, nsuirea bunului gsit). Urmarea imediat const, n general, n producerea unui prejudiciu. Poate exista i o urmare imediat secundar, constnd n atingerile aduse sntii, integritii corporale sau vieii, n cazul infraciunii de tlhrie i a celei de piraterie. Legtura de cauzalitate rezult uneori din materialitatea faptei (la infraciunea de furt, la cea de distrugere), iar n alte cazuri trebuie stabilit (de exemplu, la infraciunea de tlhrie, n varianta agravat, ce a avut ca urmare decesul victimei). VI. Latura subiectiv Vinovia sub forma inteniei este necesar pentru existena tuturor infraciunilor contra patrimoniului, cu o singur excepie, distrugerea din culp. n cazul unor variante agravate [art. 211 alin. (3), art. 212 alin. (3) C.pen.] forma de vinovie este praeterintenia. Mobilul i scopul nu prezint relevan.

art. 215, art 2151, art. 217 i art. 218. Momentul consumrii infraciunilor patrimoniale este diferit, n funcie de specificul fiecrei infraciuni. Cele mai multe infraciuni pot mbrca forma continu sau continuat i, ca atare, pot avea un moment al epuizrii.

VIII. Variante
n cazul majoritii infraciunilor (art. 211, art. 212, art. 215, art. 2151 C.pen.), pe lng varianta tip, sunt prevzute i variante agravate. Unele infraciuni (tinuire, abuz de ncredere) prezint doar variant tip. IX. Sanciuni Cele mai multe infraciuni se sancioneaz cu pedeapsa nchisorii, iar unele se sancioneaz cu pedeapsa nchisorii alternativ cu cea a amenzii (distrugerea, distrugerea din culp, nsuirea bunului gsit, abuzul de ncredere).

ntrebri
1. Care este obiectul material al infraciunii de furt? 2. Care este obiectul material n cazul furtului de folosin? 3. Care sunt teoriile privind momentul consumrii infraciunii de furt? 4. Ce se nelege prin noiunea dou sau mai multe persoane mpreun", n cazul infraciunii de furt calificat? 5. Care este accepiunea noiunilor de arm" i substan narcotic" n cazul infraciunii de furt calificat? 6. Care este accepiunea noiunilor de persoan mascat", deghizat", travestit"? 7. Dai exemplu de situaii n care o persoan se afl n impo sibilitatea de a-i exprima voina sau de a se apra? 8. Care este accepiunea noiunii de loc public" n cazul infrac iunii de furt calificat?

VIL Formele infraciunilor


n cazul infraciunilor contra patrimoniului, actele preparatorii nu sunt sancionate, cu excepia unor acte pregtitoare realizate n vederea comiterii furtului calificat de produse petroliere. Tentativa este posibil (cu excepia infraciunii prevzute de art. 219) i este sancionat n cazul infraciunilor prevzute de art. 208-212,

9. Ce mijloace de transport nu pot fi considerate mijloace de transport n comun, conform practicii existente n cazul infraciunii de furt calificat? 10. Definii noiunile de efracie", escaladare", folosirea fr drept a unei chei adevrate ori a unei chei mincinoase"? 11. Care sunt actele ce servesc pentru dovedirea strii civile, pentru legitimare sau identificare? 12. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J, n legtur cu nca drarea juridic a faptei de nsuire pe nedrept de cabluri, linii, echipa mente i instalaii de telecomunicaii, etc. (RIL, decizia nr. UI 2006). 13. Care este subiectul pasiv al infraciunii de furt la plngere prealabil (art. 210 C.pen.)? 14. Cnd trebuie exercitate violenele, n raport cu sustragerea bunului, pentru a putea fi n prezena infraciunii de tlhrie? 15. Care este diferena ntre infraciunea de tlhrie urmat de moartea victimei i cea de omor pentru a svri sau a ascunde svrirea unei tlhrii? 16. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. n legtur cu apli carea dispoziiilor art. 2 11 , raportat la art. 192 C.pen. (RIL, decizia XXXI/2007). 17. Care sunt diferenele ntre infraciunea de antaj i cea de tlhrie? IX. Care este diferena ntre infraciunea de tlhrie i cea de piraterie? 19. Care este elementul material al infraciunii de abuz de ncredere? 20. Ce bunuri nu pot face obiectul infraciunii de abuz de ncre dere? 21. Care este situaia premis n cazul infraciunii de gestiune frauduloas'? 22. Care este elementul material al infraciunii de nelciune?

23. Care este urmarea imediat la infraciunea de nelciune? 24. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. cu privire la apli carea dispoziiilor art. 84 alin. (1) pct. 2 din Legea nr. 59/1934, n raport cu art. 215 alin. (4) C.pen., n ipoteza n care beneficiarul unui cec cunoate i accept mprejurarea c respectivul cec nu are acoperirea necesar? (RIL, decizia nr. IX /2OO5). 25. Artai care sunt asemnrile i deosebirile ntre infraciu nile de abuz de ncredere, gestiune frauduloas i delapidare? 26. n ce const elementul material al infraciunii de delapidare? 27. Care a fost soluia adoptat de I.C.C.J. cu privire la ncadrarea juridic a faptei de nsuire, folosire sau traficare de bani, valori sau alte bunuri, pe care le gestioneaz sau adminis treaz, comis de administratorul asociaiei de proprietari sau de locatari? (RIL, decizia nr. 111/2002). 28. Care sunt asemnrile i deosebirile ntre infraciunea de furt i cea de nsuirea bunului gsit? 29. Care este elementul material al infraciunii de distrugere? 30. Care este diferena ntre infraciunea de distrugere (art. 217 C.pen.) i cea de distrugere calificat (art. 218 C.pen.) i ntre infraciunea de distrugere i cea de distrugere din culp (art. 219)? 31. Care este obiectul material al infraciunii de tulburare de posesie? 32. Care este situaia premis n cazul infraciunii de tinuire? Spee 1. Inculpatul a ptruns ntr-o cas de unde a sustras o caset de bijuterii i un telefon fix, prin smulgerea cablului prin care acesta era conectat, bunuri pe care le-a pus ntr-o geant. n momentul n care se pregtea s prseasc acea cas, a fost reinut de organele de poliie. Ce se va reine n sarcina sa? 2. Fptuitorul a ptruns printr-o gur de aerisire ntr-o box aflat la subsolul unui bloc, unde erau depozitate mai multe bunuri.

A pus un radiocasetofon i mai multe casete ntr-o geant, toate aceste bunuri fiind gsite acolo. Cnd se pregtea s prseasc boxa prin gura de aerisire, a auzit un zgomot din direcia uii i, creznd c este proprietarul, a abandonat geanta i a prsit n grab boxa. Zgomotul auzit de fptuitor provenea ns de pe holul din scara blocului. Proprietarul a venit la box abia peste 3 zile, cnd a constatat c cineva ptrunsese acolo i pusese acele bunuri n geant, motiv pentru care a anunat poliia. Organele judiciare au prelevat urmele papilare lsate de fptuitor i, ntruct acesta avea antecedente penale, a fost identificat. Se poate reine vreo infraciune n sarcina sa? 3. Ce se va reine n sarcina fptuitorului care a luat o drujb de la vecinul su, fr consimmntul acestuia, spunndu-i c o va ine drept garanie, pn cnd acesta i va plti sumele datorate pentru efectuarea unor munci agricole? 4. Inculpatul a ptruns ntr-un apartament de unde a sustras haine aparinnd unui brbat, unei femei i unui copil. Ce se va reine n sarcina acestuia? 5. Fptuitorul a solicitat victimei, pe care nu o cunotea, s i mprumute un minut telefonul mobil pentru a da un telefon de urgen, ntruct bunica sa se simte ru. Dup ce a efectuat apelul telefonic, fptuitorul a fugit cu telefonul. n procesul penal, incul patul a susinut c ncadrarea juridic a faptei este aceea de abuz de ncredere, ntruct bunul i-a fost mprumutat de partea vtmat. Ce ncadrare juridic trebuie reinut? 6. Care va fi ncadrarea juridic a faptei inculpatului de a ptrunde ntr-un apartament de unde a sustras un televizor, un calcu lator i o cafetier, pe care le-a transportat pe rnd la autoturism? 7. Inculpatul a sustras un autoturism pentru a se deplasa cu el la munte, propunndu-i s-1 aduc n parcarea de unde l luase dup 3 zile. La cteva ore dup ce a sustras autoturismul, inculpatul a aflat c este cutat de poliie, care l suspecteaz de furt. n aceast situaie, inculpatul a dezmembrat autoturismul i a vndut compo nentele acestuia. Ce se va reine n sarcina sa?

8. Ce se va reine n sarcina fptuitorului care a forat ncuietoarea unui autoturism, pentru a dormi n interiorul acestuia, iar a-1 mica din locul n care era parcat? 9. Ce se va reine n sarcina inculpatului care a luat o biciclet din rastelul aflat n faa unui magazin i a circulat cu ea, pn ntr-o comun nvecinat, iar apoi, n loc s o restituie prii vtmate, a depus-o drept garanie, pentru a obine cu mprumut o sum de bani? 10. Fptuitorul a sustras un cal de pe cmp, s-a deplasat cu el n satul vecin, unde 1-a abandonat. Care va fi ncadrarea juridic? 11. Fapta inculpatului major de a fi nlesnit unui minor n vrst de 13 ani sustragerea unui portofel din poeta persoanei vtmate, acoperind activitatea ilicit a acestuia cu corpul su, reprezint infraciune? Dac dat care este ncadrarea juridic? 12. Conducerea liceului X a formulat o plngere pentru c o persoan necunoscut a sustras un laptop din secretariat. Martorii au declarat c au vzut o tnr mbrcat ntr-un tricou negru i n pantaloni, care avea prul lung, strns ntr-o coad, pe cnd prsea n grab curtea liceului ducnd n mn un laptop. A fost identificat autorul furtului i s-a constatat c acesta corespundea descrierii fcute de martori, doar c n realitate nu era vorba de o tnr, ci de un tnr. Se poate reine n cauz infraciunea prev zut de art. 208 - art. 209 alin. (1) Ut. c) C.pen.? 13. Ce infraciune va fi reinut n sarcina inculpatului care a sustras bunuri dintr-un autoturism parcat pe un bulevard? 14. Ce se va reine n sarcina inculpatului care s-a apropiat de victima unei agresiuni svrit de alt persoan i, profitnd de faptul c aceasta se afla la pmnt, i-a smuls ceasul de la mn? 15. Care va fi ncadrarea juridic a faptei inculpatului care, pentru a ptrunde n curtea prii vtmate, de unde a sustras mai multe bunuri, a spat o groap pe sub gard? 16. Ce se va reine n sarcina inculpatului care a ptruns pe poarta deschis, a sustras mai multe bunuri dintr-o curte i i-a asigurat scparea prin grdin, unde a escaladat un gard pentru a prsi curtea?

17. Inculpatul a urcat ntr-un troleibuz aliat pe traseu i a sus tras un aparat de compostat. Ce se va reine n sarcina inculpatului, dac n troleibuz nu se afla niciun cltor? 18. Care este ncadrarea juridic a faptei unui ofer de taxi de a-i nsui un obiect uitat de un cltor n autovehiculul condus de el? 19. Cum va fi ncadrat fapta de a sustrage certificatul de nmatriculare a unui autovehicul? 20. O firm de transport avea n curtea unitii un rezervor de 500 de litri de combustibil pentru alimentarea vehiculelor firmei. Ce infraciune svresc doi inculpai care ptrund n timpul nopii n curtea unitii i sustrag 50 de litri de combustibil? 21. Inculpaii au ptruns prin efracie n depozitul unei firme de telefonie i au sustras 200 de metri de cablu telefonic. Care va fi ncadrarea juridic a faptei? 22. Dup desfacerea cstoriei, inculpata a continuat s locuiasc mpreun cu fostul so, parte vtmat n proces, pentru a ngriji i educa copiii rezultai din cstorie. Aceasta a nstrinat bunurile personale ale prii vtmate, fr acordul acesteia. Ce se poate reine n sarcina inculpatei? 23. Soii triau desprii n fapt, soia ocupndu-se de creterea copilului minor. Pentru c fiul lor a suferit un accident, soia a vndut mai multe bunuri mobile pentru a face rost de bani, pe care i-a utilizat pentru tratamentul copilului. Soul a formulat o plngere prin care solicita condamnarea soiei pentru infraciunea prevzut de art. 210 C.pen. Ce va trebui s dispun Parchetul? 24. iMtua i-a gzduit nepotul din provincie, care urma s susin examen la facultate, n Bucureti. Mtua a sustras din bagajul nepotului suma de 200 de lei. Care este infraciunea ce se poate reine n sarcina rntuii? 25. Inculpatul, muncitor ntr-o echip de fierari betoniti, a fost tolerat s doarm alternativ, timp de aproximativ 6 luni, n una din cele dou camere situate ntr-un cmin de nefamiliti, n care era cazat echipa din care fcea parte. Cum va fi ncadrat fapta sa, de

a fi sustras ntr-o noapte, pe cnd se afla, pentru a dormi, ntr-una din acele ncperi, diverse obiecte i sume de bani, aparinnd muncitorilor din ambele camere? 26. Ce se va reine n sarcina lui B., care a sustras dou pahare din hotelul unde era cazat? 27. Partea vtmat a invitat acas o prostituat. Dup ce a ntreinut relaii sexuale, partea vtmat a adormit, iar prostituata a sustras mai multe bunuri din cas. Fiind trimis n judecat pentru infraciunea de furt; inculpata a solicitat ncetarea proce sului penal pentru lipsa plngerii prealabile, ntruct la momentul svririi faptei era gzduit de partea vtmat. Ce trebuie s dispun instana? 28. Cum poate fi ncadrat juridic fapta inculpatului de a sustrage bunuri din camera de hotel unde este cazat? 29. Inculpatul a intrat n restaurant i a avut o discuie n contradictoriu cu partea vtmat, pe care a i lovit-o cu pumnii. Agresat, partea vtmat a plecat din restaurant. Dup plecarea sa, inculpatul a observat c partea vtmat uitase un portofel pe mas, mprejurare n care i-a nsuit respectivul bun. Ce ncadrare juridic se va reine n sarcina inculpatului? 30. A trebuia s ridice din banc o sum de bani aparinnd firmei la care era angajat. L-a ntiinat despre acest lucru pe B i au convenit ca B s simuleze un atac asupra lui A, cruia sa-i aplice cteva lovituri i s-i ia suma de bani, urmnd ca apoi cei doi s mpart banii. Care va fi ncadrarea juridic a faptei reinute n sarcina fiecruia dintre cei doi? 31. Inculpaii au lovit, cu ajutorul unor rngi, doi ciobani aflai cu oile la cmp, furnd mai multe oi; dup sustragere, inculpaii i-au lovit din nou pe ciobani, pentru a-i asigura pstrarea oilor. n sarcina inculpailor au fost reinute dou infraciuni de tlhrie n concurs. Este corect soluia? 32. Fptuitorul a lovit victima de mai multe ori, avnd impresia c aceasta a injuriat-o. Victima, speriat, a scos telefonul mobil din buzunar, ncercnd s sune la poliie. Fptuitorul a smuls din mna

victimei telefonul, pentru a o mpiedica s sune la poliie. A nmnat n acelai timp telefonul unui vr de al su i i-a spus s fac ce vrea cu el Ce infraciune se poate reine n sarcina fptuitorului?
33. Inculpatul s-a apropiat de victima care vorbea la telefonul

poliist, de a se ntoarce apoi i de a-1 lovi pe poliist cu o sticl peste mna n care avea pistolul, cu urmarea declanrii focului i mpucarea mortal a unui martor? 39. Inculpatul a ptruns prin efracie ntr-o locuin cu intenia de a sustrage bunuri. Partea vtmat se afla n cas i, dup o confruntare fizic cu aceasta, inculpatul a legat-o de un picior al unei mese, pentru a putea sustrage bunuri. Ce se va reine n sarcina inculpatului?
40. Z a cumprat n luna februarie 100 de oi de la V. Cei doi au convenit ca preul s fie pltit n mai multe trane pn la sfritul lunii iunie, urmnd ca, dac Z nu i ndeplinete obligaia, s-i restituie oile lui V. La 3 august, ntruct nu pltise preul, Z a fost nevoit s restituie oile Iui V. n tot acest timp, Z le-a spus prietenilor si c a cumprat 100 de oi i le-a i artat. La 7 august, inculpatul le-a spus prietenilor si A i B c noaptea i-au fost sustrase oile i c, din informaiile sale, acestea se afl la o stn din satul vecin, mprejurare n care i-a rugat s l ajute s le recupereze. Noaptea, cei trei s-au deplasat n satul vecin, au ajuns la o stn i au constatat c oile se afl acolo. Z i-a rugat pe A i B s conduc oile la stna sa, n timp ce el va avea o discuie cu ciobanul. Z a ptruns n coliba ciobanului angajat de V i, pentru a-1 mpiedica pe acesta s se opun sustragerii oilor, i-a aplicat mai multe lovituri cu un par i apoi l-a legat de un stlp, abandonndu-1. Z, A i B au fost trimii n judecat. Ce ar trebui s dispun instana? 41. Inculpatul a ptruns n curtea unei societi comerciale, srind gardul, pentru a sustrage bunuri, moment n care a fost atacat de mai muli cini folosii la paz. Inculpatul a pulverizat un spray lacrimogen ns, cum acesta nu a avut efect, a fugit, de team s nu fie mucat. Inculpatul a fost trimis n judecat pentru infrac iunea de tlhrie. Este corect ncadrarea juridic? 42. Fapta inculpatului care, primind n custodie, pe baza unui proces-verbal, de la executorul judectoresc, anumite bunuri pro prietatea persoanei vtmate, refuz s le restituie acesteia, repre zint infraciune?

mobil i i 1-a smuls din mn, fugind cu el. Care este ncadrarea juridic a faptei, avnd n vedere c partea vtmat nu i-a scos un certificat medico-legal, ntruct asupra sa nu au fost exercitate violene fizice?
34. Inculpatul a invitat-o pe partea vtmat, pe care o cunos

cuse n acea zi, la el acas, la o cafea. Dup ce i-a oferit o cafea i partea vtmat a ncercat s se retrag, inculpatul a ameninat-o c nu i va permite s plece, dac nu i d ceasul i inelul. Se poate reine n sarcina inculpatului svrirea unei tlhrii ntr-o locuin?
35. Inculpaii au ptruns ntr-o ser pentru a sustrage morcovi. Acolo, au ntlnit o persoan pe care au nceput s o loveasc creznd c este paznic, pn cnd aceasta le-a dezvluit c i ea venise pentru a fura morcovi. Instana a schimbat ncadrarea juridic a faptei din infraciunea de tlhrie n cea de furt calificat, motivnd c a existat o eroare cu privire la persoana agresat. Este corect soluia instanei?

36. Cte infraciuni vor fi reinute n sarcina inculpatului care a ameninat trei persoane n aceeai mprejurare, lundu-le banii pe care i aveau asupra lor?
37. Inculpatul s-a dus pe o parcel care nu i aparinea i a ncrcat portbagajul mainii cu porumb, care fusese de curnd recoltat i depozitai pe cmp. In momentul n care ncerca s pr seasc parcela, doi poliiti i-au fcut semn s opreasc. Inculpatul, n loc s ncetineasc sau s opreasc autoturismul, a accelerat, conducnd autoturismul n direcia celor doi, i a trecut printre ei, accidentndu-i grav. Unul dintre poliiti a decedat a doua zi, cellalt a avut nevoie de 90 de zile de ngrijiri medicale. Care va fi ncadrarea juridic a faptelor svrite de inculpat? 38. Cum va fi ncadrat fapta inculpatului de a sustrage bunuri

dintr-un magazin, motiv pentru care a fost urmrit i somat de un

43. Cum poate fi ncadrat juridic fapta unei persoane de a primi un telefon mobil pentru a-1 repara i de a refuza s l mai restituie? 44. Fptuitorul era angajat ca zugrav la o firm. ntruct nu i se pltise salariul de dou luni, fptuitorul i-a dat demisia i a reinut uneltele folosite n procesul muncii, care i fuseser ncredinate de firm, menionnd c le va restitui la plata drepturilor salariale restante. Se poate reine vreo infraciune n sarcina acestuia? 45. Partea vtmat a mprumutat vecinului su, pentru dou sptmni, o main de tuns iarba. Vecinul a decedat nainte de a fi restituit maina. Partea vtmat a solicitat soiei celui decedat s i restituie bunul, ns aceasta, dei tia cui aparine maina, a refuzat s i-o napoieze, spunnd c ei nu i-a fost nmnat niciun bun. Se poate reine vreo infraciune n sarcina acesteia? 46. Proprietarul unei turme a angajat un cioban, pentru a avea grij de oi. Ciobanul a tiat toi mieii nscui n perioada de dou luni ct a pstorit turma, pentru nunta fiicei sale. Se poate reine vreo fapt penal n sarcina ciobanului? 47. Inculpatul a venit la apartamentul lui V. i i-a spus c este prietenul fratelui su, c acesta a rmas fr benzin la o distan de 500m de locul respectiv i c are nevoie de 100 lei pentru benzin. V. i-a dat inculpatului 100 lei pentru a-i nmna fratelui su. Ulterior, V a aflat c fratele su nu trimisese niciun prieten la ea. Ce se poate reine n sarcina inculpatului? 48. D. avea un cabinet stomatologic i trata pacieni de aproximativ 3 ani, n cabinetul su fiind expuse diplome de licen, mater i autorizaii de funcionare. S-a constatat ns c D. nu absolvise niciodat facultatea de medicin. Ce se poate reine n sarcina lui D.? 49. X a cumprat de la Y o cantitate mare de marf i i-a lsat acestuia o fil cec n care era menionat suma reprezentnd preul stabilit de cei doi. Cnd s-a prezentat la banc i a introdus cecul la plat, Y a constatat c nu exista acoperire n cont. Y a formulat o plngere penal. Ce se poate reine n sarcina lui X? Dar dac X a

lsat un cec n alb drept garanie , ntiinndu-1 pe Y c nu are disponibil n cont i c i va plti ulterior cash, dar acest lucru nu se ntmpl i Y completeaz cecul, l introduce la plat, constat c nu exist disponibil n cont i apoi face plngere penal? 50. Ce infraciune reprezint fapta de a induce n eroare o garde robier prin atribuirea calitii de depuntor al unor haine pentru care s-a eliberat fis, pierdut de depuntorul real i gsit de inculpat? 51. Care va fi ncadrarea juridic a faptei de a depune la o agenie Loto" un loz falsificat, ulterior constatat nevalabil n cadrul operaiei de omologare? 52. Inculpatul i-a vndut lui B o vac pe care o furase cu dou zile n urm, fr s i aduc acest lucru la cunotin cumpr torului. Dup cteva zile, victima furtului i-a recunoscut animalul, iar B i-a napoiat bunul i a fcut plngere la poliie mpotriva inculpatului, care a fost trimis n judecat pentru infraciunea de nelciune. Ce ar trebui s decid instana? 53. Un vnztor gestionar, angajat la o unitate de comer cializare a fructelor, a fost rcit timp de dou zile i a rugat-o pe soia sa s se ocupe de vnzare. Soia i-a nsuit sumele obinute din vnzarea fructelor, fr s-i spun soului. Cine poate fi tras la rspundere penal pentru lipsurile din gestiune? 54. Care va fi ncadrarea juridic pentru fapta gestionarului care a scos n mod repetat sume de bani din ncasrile zilnice, dintre care pe unele le-a cheltuit, iar pe altele le-a ascuns n magazie? 55. B a intrat ntr-un restaurant, s-a aezat la o mas pe care a gsit un telefon mobil, pe care 1-a bgat n buzunar. Cel care ocupase n prealabil masa s-a ntors i 1-a ntrebat pe B dac nu a gsit un telefon, dar B a negat. Se poate reine vreo infraciune n sarcina lui B? 56. X, nemulumit c un proces pe care l avea la judectoria Craiova se tergiversa, a protestat n faa Ministerului Justiiei, unde i-a parcat autoturismul, 1-a stropit cu benzin i i-a dat foc. Auto turismul a explodat, ateriznd pe spaiul verde din faa ministe rului. Nu s-au nregistrat pagube i nu a fost rnit nicio persoan. Reprezint infraciune fapta svrit de X?

57. Nervos c fiul su avusese un accident, S i-a scos din garaj maina proprietate personal pe care o condusese fiul su, a luat un ciocan i a lovit-o timp de 5 ore, pn a distrus-o. Ce fapt penal se poate reine n sarcina lui S? 58. X a scris cu vopsea sloganuri pe Coloana Infinitului? Se poate reine n sarcina sa vreo fapt penal? 59. Mai muli romi au ocupat o cas de vacan aflat la mar ginea unei pduri. Dei proprietarul le-a pus n vedere s pr seasc imobilul, acetia au refuzat, argumentnd c, la momentul cnd au ocupat-o, casa era prsit. Proprietarul a formulat pln gere penal mpotriva lor. Se poate reine vreo infraciune? 60. Ce se va reine n sarcina inculpatului dac, dup ce a cumprat unele bunuri sustrase de la autorii furtului, s-a neles cu acetia ca el s le gseasc ali cumprtori, iar apoi, n baza acestei promisiuni, autorii l-au solicitat s le transporte i valorifice mrfuri sustrase ulterior de ei, druindu-i unele bunuri furate? 61. Fiul i-a spus mamei sale c a cumprat o biciclet cu 100 lei. Mama 1-a ntrebat cum a reuit s obin un pre att de bun, iar fiul i-a spus c vecinul lor sustrsese bicicleta din parc i i-o ofe rise la acest pre. Mama i fiul au convenit s foloseasc amndoi bicicleta. Se poate reine vreo infraciune n sarcina mamei? Dar n sarcina fiului?

3. Nu poate exista infraciunea de furt atunci cnd: a) bunul n cauz aparine fptuitorului; b) bunul n cauz fusese nmnat fptuitorului de ctre persoana vtmat; c) bunul n cauz fusese pierdut. 4. Infraciunea de furt nu se consider a fi consumat dac: a) aciunea de deposedare a persoanei vtmate a nceput, dar ea nu a fost dus pn la capt; b) fptuitorul nu a reuit s pstreze bunurile, fiind prins ime diat dup sustragere; c) fptuitorul sustrage bunul dintr-un loc asigurat cu paz, dar nu reuete s treac de paznic. 5. nscrisurile pot fi obiect material al infraciunii de furt: a) doar dac au valoare economic; b) doar dac sunt acte ce dovedesc starea civil; c) indiferent dac au sau nu valoare economic. 6. n cazul inculpatei care, neprimind chiria de la partea vt mat, i-a luat acesteia, fr consimmntul ei, o bluz, afirmnd c i-o va restitui cnd va primi chiria, instana suprem a decis c: a) fapta constituie infraciunea de furt, deoarece fptuitorul tie c ia un bun fr consimmntul posesorului su; b) fapta reprezint infraciunea de furt, deoarece nimeni nu-i poate face dreptate singur; c) fapta nu constituie furt, deoarece lipsete scopul nsuirii pe nedrept. 7. Dac fptuitorul ptrunde ntr-o locuin n care locuiau dou persoane i sustrage bunuri aparinnd amndurora, ncadrarea juridic va reine: a) dou infraciuni de furt; b) o infraciune de furt; c) o infraciune de furt n form continuat. 8. Fapta oferului de taxi care, dei observ c partea vtmat coboar din main fr s-i recupereze un bun depus pe bancheta din spate, nu o atenioneaz, iar ulterior i nsuete bunul respectiv, reprezint infraciunea de: a) nsuirea bunului gsit (art. 216 C.pen.);

Teste gril
1. Prin infraciunea de furt: a) posesia de rea-credin este ocrotit n orice mprejurare; b) posesia de rea-credin nu este ocrotit n nicio mprejurare; c) posesia de rea-credin nu este ocrotit contra proprietarului bunului mobil. 2. Infraciunea de furt poate avea ca obiect material: a) imobilele prin destinaie; b) lucrurile ce nu aparin cuiva (res nullius); c) lucrurile abandonate de posesorul lor (res derelictae).

b) furt (art. 208 C.pen.); c) furt calificat [svrit ntr-un mijloc de transport n comun art. 209 alin. ( l ) lit. f) C.pen.], 9. Furtul unui bun dintr-un autobuz oprit la capt de linie repre zint: a) furt calificat, svrit n public [art. 209 alin. (1) lit. e) C.pen.]; b) furt calificat, svrit ntr-un mijloc de transport n comun [art. 209 alin. ( 1 ) lit. f) C.pen.]; c) furt simplu, ntruct autobuzul, neavnd niciun cltor i fiind oprit, nu servea ca mijloc de transport n comun. 10. Sustragerea unui bun de ctre un fptuitor reprezint: a) infraciunea de furt calificat svrit n loc public, dac bunul se afla ntr-o camer de hotel; b) infraciunea de furt calificat svrit ntr-un mijloc de trans port n comun, dac sustragerea are loc ntr-un taxi; c) infraciunea de furt calificat svrit n loc public, dac fapta are loc ntr-un magazin deschis, dar n care nu se afl niciun cum prtor. 11. Reprezint infraciunea de tlhrie (art. 211 C.pen.): a) furtul svrit prin ntrebuinare de insulte; b) furtul urmat de ntrebuinarea de ameninri pentru pstrarea bunului furat; c) furtul svrit asupra victimei aflate n stare de incontien sau neputin de a se apra. 12. Tlhria este o infraciune: a) complex; b) de obicei; c) simpl. 13. n cazul infraciunii de tlhrie: a) infractorul profit de starea preexistent de incontien sau de neputin a victimei de a se apra ori de a-i exprima voina; b) victima este supus n mod obligatoriu unei violene fizice; c) persoana asupra creia se exercit violene nu este n mod obligatoriu cea care sufer prejudiciul patrimonial.

14. n cazul n care doi fptuitori, dup o nelegere prealabil, atac victima, unul svrind acte de violen, iar cellalt sustrgnd bunul de la victim, se va putea reine: a) infraciunea de lovire sau alte violene pentru unul dintre fp tuitori i infraciunea de tlhrie pentru cellalt; b) infraciunea de tentativ de tlhrie pentru cel ce a aplicat loviturile i infraciunea de tlhrie pentru cellalt fptuitor; c) coautorat la infraciunea de tlhrie. 15. Dac fptuitorul solicit victimei s-i predea haina, amenin nd-o cu un cuit, i victima se conformeaz, ncadrarea juridic va fi: a) antaj (art. 194 C.pen.); b) ameninare (art. 193 C.pen); c) tlhrie (art. 211 C.pen.). 16. Fapta inculpatului de a mbrnci victima care se afla la vola nul unui autoturism, a lua acest autoturism i a pleca de la locul faptei cu el, urmat de restituirea autoturismului dup numai o zi: a) reprezint infraciunea de furt de folosin; b) nu reprezint infraciune; c) reprezint infraciunea de tlhrie. 17. nsuirea unui bun mobil al altuia, deinut cu orice titlu, reprezint: a) furt; b) nsuirea bunului gsit; c) abuz de ncredere. 18. Nu poate exista infraciunea de abuz de ncredere (art. 213 C.pen.) n cazul n care fptuitorul i nsuete: a) o sum de bani pe care avea obligaia s o depun la C.E.C. pe numele proprietarului; b) o sum de bani care i fusese dat cu titlu de mprumut; c) o sum de bani care i fusese nmnat pentru a procura plti torului anumite servicii (o excursie, un bilet la spectacol ctc). 19. Situaia premis la infraciunea de abuz de ncredere este: a) existena unui titlu n baza cruia fptuitorul deine bunul; b) nsuirea pe nedrept a unui bun de ctre subiectul activ; c) existena unui act translativ de proprietate.

20. Sustragerea de ctre tutore a unei pri din pensia de urma i din alocaia de stat cuvenit minorilor aflai sub tutela sa con stituie infraciunea de: a) furt; b) gestiune frauduloas; c) abuz de ncredere. 21. Obiectul material al infraciunii de gestiune frauduloas este: a) doar un bun mobil; b) doar o sum de bani; c) o universalitate de bunuri mobile i/sau imobile. 22. Subiect activ al infraciunii de gestiune frauduloas" poate fi: a) numai un gestionar sau un administrator la o persoan juridic; b) orice persoan al crei patrimoniu este prejudiciat; c) persoana care are sarcina de a administra sau conserva averea altei persoane. 23. La infraciunea de nelciune (art. 215 C.pen.), urmarea imediat const: a) ntr-o stare de pericol cu privire la patrimoniul victimei; b) ntr-o pagub ce se produce n patrimoniul victimei; c) n obinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos material injust. 24. Infraciunea de nelciune svrit prin ntrebuinarea de nume sau caliti mincinoase ori de alte mijloace frauduloase: a) poate intra n concurs cu alte infraciuni (fals, uz de fals, fal sul privind identitatea etc); b) absoarbe n mod natural infraciunile de fals, fr aceste ele mente circumstaniale neputndu-se reine svrirea infraciunii de nelciune n forma agravat prevzut la art. 215 alin. (2) C.pen.; c) confer infraciunii de nelciune caracter de infraciune complex.

Practic judiciar
Prin sentina penal nr. 2619/29.11.2006, pronunat de Judectoria Sector 1 Bucureti, n dosarul nr. 33795/299/2006, n baza art. 208 alin. (1) - art. 209 alin. (1) lit. e) Cod penal, cu aplicarea

art. 37 lit. a) Cod penal, a fost condamnat inculpata S.A.M., la pedeapsa de 5 ani nchisoare. In baza art. 61 Cod penal, a revocat liberarea condiionat privind restul de 373 zile nchisoare rmas neexecutat din pedeapsa aplicat prin sentina penal nr. 90/28.01.2003 a Judectoriei Sectorului 3 Bucureti, pe care 1-a contopit n prezenta, inculpata urmnd s execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani nchisoare la care a aplicat un spor de 6 luni, n final inculpata urmnd s execute 5 ani i 6 nchisoare. A fcut aplicarea art. 71 art. 64 lit. a) teza final i lit. b) Cod penal. n baza art. 350 alin. (1) Cod procedur penal, a meninut msura arestrii preventive luat fa de inculpat. n baza art. 88 Cod penal, a dedus perioada reinerii i arestrii preventive de la 25.09.2006 la zi. n baza art. 346 alin. (1) Cod procedur penal, a luat act c partea vtmat G.G.C. nu s-a constituit parte civil. n baza art. 191 alin. (1) Cod procedur penal, a obligat inculpata la 800 RON cheltuieli judiciare ctre stal, onorariul aprtorului din oficiu urmnd a fi avansat din fondul Ministerului Justiiei. Pentru a dispune astfel, prima instana a reinut c n data de 25.09.2006, n timp ce se afla n Piaa Amzei, inculpata S.A.M. a observat-o pe partea vtmat G.G.C, care avea pe umr o poet n al crei buzunar exterior inculpata a observat c se afla un telefon mobil. Inculpata a urmrit-o pe partea vtmat, n timp ce aceasta se uita ndeaproape la vitrinele magazinelor, i a urmat-o pe aceasta cnd a intrat ntr-un magazin de pantofi. Aici, s-a aezat n spatele prii vtmate i, profitnd de aglomeraie, a mpins-o pe partea vtmat de mai multe ori, pn cnd poeta pe care o avea pe umr s-a deplasat ctre spate, dup care a acoperit poeta prii vtmate cu sacoa pe care o avea n mna dreapt, iar cu mna stng a sustras din buzunarul exterior telefonul mobil al acesteia, dup care a prsit n grab magazinul, intenionnd s se ndeprteze de locul faptei. Inculpata a fost imobilizat n momentele imediat urmtoare de organele ce poliie care o supravegheaser pn n acest moment, asupra inculpatei fiind gsit telefonul mobil, care a fost restituit prii vtmate n prezena martorei D.F. Inculpata a negat svrirea faptei, att n cursul urmririi penale, ct i cu ocazia audierii n faza cercetrii judectoreti. Inculpata a

susinut, c nu a sustras telefonul mobil respectiv, c a intrat n magazin pentru a proba o pereche de ghete dup care, n momentul cnd dorea s se ndrepte spre cas, s-a ntlnit cu numitul B, pe care l cunotea din penitenciar, care i-a dat s in n man un telefon mobil, fr s i spun ce este cu acest telefon. Inculpata a susinut c s-a deplasai civa metri mpreun cu numitul B, intenionnd s ias din pia i s ajung la staia de metrou pentru a merge acas, ns a fost oprit de organele de poliie, care au gsit asupra sa telefonul mobil i au nvinovit-o de furt. A susinut inculpata c numitul B a fugit n momentul n care de ei s-au apropiat organele de poliie. Instana a nlturat aprrile inculpatei, ca nesincere, necoroborndu-se cu materialul probator administrat n cauz. Astfel, instana a constatat c n cuprinsul procesului-verba! de constatare a infraciunii a fost reinut i descris ntreaga activitate a inculpatei, organele de poliie consemnnd n detaliu actele materiale prin care inculpata i-a pus n aplicare rezoluia infracional. Martora D.F. a declarat cu ocazia audierii n faa instanei c, dei nu a observat momentul n care a fost comis fapta, a vzut c organele de poliie au luat de la inculpat un telefon mobil, pe care partea vtmat 1-a recunoscut ca fiind al su. Instana a reinut n acelai sens i declaraiile prii vtmate, date n cursul urmririi penale, din care rezult c aceasta a simit c este mpins de persoana ce se afla n spatele su, iar cnd s-a uitat a observat c n mn aceasta avea o saco din plastic pe care o inea foarte aproape de poeta sa, n momentele urmtoare fiind ntrebat de organele de poliie dac i s-a sustras vreun bun. Declaraiile prii vtmate confirm meniunile procesului-verbal de constatare a infraciunii. Instana a mai reinut c susinerile inculpatei nu pot fi primite, ntruct din actele dosarului reiese c sustragerea bunului s-a realizat n interiorul magazinului, or, inculpata afirm c telefonul i-a fost dat de o persoan care nu fusese n magazin, cu care s-a ntlnit n faa acestuia. Sub aspectul individualizrii judiciare a pedepsei, instana a avut n vedere dispoziiile art. 72 Cod penal. n acest sens a evaluat modul concret n care a fost svrit fapta, urmrile ce puteau fi

produse, poziia constant i evident nesincer a inculpatei, circumstanele personale ale acesteia, aspectul c a suferit numeroase condamnri pentru svrirea unor infraciuni de aceeai natur (astfel cum reiese din fia de cazier aflat la fila 32-33 din dosar), dovedind astfel o periculozitate sporit. Condamnrile anterioare nu i-au ndeplinit scopul reeducativ, condiii n care apare ca evident c ocrotirea ordinii publice i a valorilor sociale enumerate de art. 1 Cod procedur penal poate fi realizat numai dnd prioritate scopului eliminatoriu al pedepsei. mpotriva acestei sentine a formulat apel inculpata, criticnd-o sub aspectul nelegalitii si netemeiniciei, considernd c sporul aplicat de 6 luni nchisoare nu se justific, pedeapsa de 5 ani nchisoare care a fost stabilit pentru infraciunea ce face obiectul prezentei cauze fiind suficient pentru atingerea scopului preventiv-educativ i sancionator al pedepsei. Examinnd legalitatea i temeinicia sentinei apelate att prin prisma criticilor formulate de apelanta-inculpat, cl i din oficiu, sub toate aspectele, potrivit art. 371 alin. (2) Cod procedur penal, Tribunalul a apreciat c apelul este nefondat pentru urmtoarele considerente: Astfel, din fia de cazier a inculpatei aflat la fila 31 d.u.p., rezult c aceasta a fost n repetate rnduri condamnat pentru svrirea infraciunii de furt calificat dup cum urmeaz: n perioada minoratului a fost internat la SSMR pn la 18 ani prin sentina penal nr. 3312/6.12.1995 a Judectoriei Sector 5 Bucureti; ulterior, a fost condamnat la 1 an nchisoare tot minor fiind, prin sentina penal nr. 1126/22,11.1995 a Judectoriei Sector 3 Bucureti; a mai fost condamnat la l an i 6 luni nchisoare tot n minorat, prin sentina penal nr. 270/18.02.1998 a Judectoriei Sector 4 Bucureti, a fost condamnat la 3 ani nchisoare, pedeaps n care a fost contopit i restul rmas neexecutat din pedeapsa anterioar de 117 zile, fr ns a i se aplica vreun spor. Din aceast pedeaps inculpata a fost liberat condiionat cu un rest de pedeaps neexecutat de 357 zile. Ulterior, a fost condamnat la 3 ani nchisoare tot pentru o infraciune de furt calificat, pedeaps n care s-a contopit restul rmas neexecutat de 357 zile nchisoare, fr a primi vreun spor. i din aceast pedeaps aplicat prin sentina penal 1776/15.06.2001 a Judectoriei Sector

4 Bucureti inculpata a fost liberat condiionat cu un rest neexeculat de 315 zile nchisoare. Prin sentina penal 1655/25.06.2002 a Judectoriei Sector 4 Bucureti inculpata a mai fost condamnat la 3 ani nchisoare pentru furt calificat, i s-a revocat liberarea condiionat i au fost contopite 2 pedepse de 3 ani nchisoare fiecare, care au fost constatate ca fiind concurente, pentru ntreaga activitate infracional inculpatei stabilindu-i-se ca pedeaps rezultant aceea de 4 ani i 6 luni nchisoare. Ultima condamnare a fost de 4 ani i 6 luni nchisoare, aplicat prin sentina penal nr. 90/20.01.2003 a Judectoriei Sector 3 Bucureti, din care s-a liberat condiionat cu un rest de 373 zile nchisoare. Din aceast expunere a antecedentelor penale ale inculpatei, rezult c pedeapsa de 5 ani nchisoare aplicat prin prezenta sentin sporita cu 6 luni, este chiar blnd fa de perseverena infracional a inculpatei i specializarea acesteia n svrirea unor infraciuni ndreptate mpotriva patrimoniului, cu att mai mult cu ct rezult c inculpata este consumatoare de droguri, fapt ce n sine prezint pericol social deosebit, i care este de natur s o determine s svreasc infraciuni de furt calificat, n vederea procurrii unor sume de bani. mpotriva sentinei penale i a deciziei penale a formulat recurs inculpata, criticnd cele dou hotrri ca netemeinice sub aspectul individualizrii pedepsei i solicitnd redozarea acesteia. A fost invocat cazul de casare prevzut de art. 385 9 pct. 14 Cod procedur penal. Curtea, analiznd hotrrea recurat prin prisma criticilor formulate, ct i prin prisma cazurilor de casare care, conform dispoziiilor art. 385 9 alin. (3) Cod procedur penal se pun n discuie din oficiu, a constatat c recursul formulat este nefondat. Inculpata a fost condamnat la 5 ani nchisoare pentru c a fost surprins n flagrant n timp ce sustrgea un telefon mobil din geanta prii vtmate G.G.C. La aprecierea cuantumului pedepsei i a modului de executare a acesteia instana trebuie s aib n vedere gravitatea faptei comise, dar i periculozitatea inculpatei. Periculozitatea poate fi dedus n special din antecedena penal a acesteia. Inculpata a fost condamnat n repetate rnduri pentru fapte de aceeai natur, ceea ce indic o specializare n comiterea unor astfel de

infraciuni, o periculozitate sporit, precum i faptul c anterioarele condamnri nu au condus la reeducarea acesteia. De aceea, Curtea a considerat c o reducere a cuantumului pedepsei nu ar fi de natur s asigure ndeplinirea scopurilor preveniei generale i ale preveniei speciale. De aceea, conform art. 385 15 pct. 1 lit. b) Cod procedur penal a respins ca nefondat recursul i conform art. 192 alin. (2) Cod procedur penal a obligat-o pe inculpat la cheltuieli judiciare ctre stat.

Exerciiu
La 14 ian. 2007, ora 23:00, A i B au ptruns ntr-o farmacie, n afara programului cu publicul, cu intenia de a sustrage bani. n interior au constatat ns prezena unei farmaciste, pe care au ameninat-o cu un cuit s spun cum se deschide casa de bani. Aceasta a refuzat, motiv pentru care A a imobilizat-o i a legat-o cu o curea de un dulap, timp n care B ncerca s deschid casa de bani. n momentul n care B a ncercat s foreze ncuietoarea casei de bani, s-a declanat alarma, cei doi s-au speriat i au fugit. Farmacista a reuit s se dezlege la cteva secunde de la fuga celor doi. Din fia de cazier a lui A, nscut la 30 decembrie 1984, rezult c a fost condamnat prin sentina penal nr. 112/2003 a judectoriei J, definitiv prin neapelare la 5 ianuarie 2004, la un an nchisoare cu suspendarea executrii pedepsei. B, nscut la 29 decembrie 1993, nu este cunoscut cu antecedente penale. ntocmii dispozitivul hotrrii judectoreti.

Titlul V Infraciuni contra autoritii


Caracterizare general a titlului l. Obiectul ocrotirii penale
1. Obiectul juridic. Infraciunile din acest titlu au ca obiect juridic generic relaiile sociale privind autoritatea, iar unele din ele au i un obiect juridic secundar, deoarece prin intermediul lor sunt ocrotite i alte valori: libertatea, integritatea fizic i sntatea persoanei (de exemplu, n cazul infraciunii de ultraj). 2. Obiectul material exist doar n cazul infraciunilor prin intermediul crora este ocrotit un bun ce reprezint autoritatea (de exemplu, n cazul infraciunii prevzute de art. 242 C.pen., obiectul material const n nscrisuri: dosare, registre, documente) sau o persoan care este reprezentantul autoritii (de exemplu, n cazul infraciunii de ultraj svrit prin exercitarea de violene, obiectul material const n corpul persoanei).

III. Locul i timpul svririi infraciunii n cazul infraciunii prevzute de art. 241, timpul reprezint un element circumstanial, existnd o variant agravat, n situaia n care purtarea tar drept de uniforme, grade sau insigne militare se svrete n timp de rzboi. IV. Situaia premis Unele infraciuni pot prezenta situaie premis. De exemplu, n cazul infraciunii prevzute de art. 236, situaia premis este dat de existena unor nsemne ce constituie simbol al autoritii de stat. V. Latura obiectiv Elementul material se realizeaz, de regul, printr-o aciune, fiind vorba de infraciuni comisive: manifestarea prin care se exprim dispre pentru nsemnele Romniei, la ofensa adus unor nsemne; ameninarea, lovirea sau orice acte de violen, vtmarea corporal sau vtmarea corporal grav, la ultraj, etc. Urmarea imediat este reprezentat de starea de pericol pentru prestigiul i respectul de care trebuie s se bucure autoritatea. La unele infraciuni exist i o urmare imediat secundar: de exemplu, la infraciunea de ultraj aceasta const ntr-o vtmare adus integritii fizice i sntii persoanei. Legtura de cauzalitate rezult, de regul, ex re, VI. Latura subiectiv Vinovia. Infraciunile din acest titlu se svresc cu intenie, direct sau indirect. Excepie face art. 242 unde varianta din alin. (2) poate fi comis i din culp. Mobilul i scopul nu au relevan n privina ncadrrii juridice. VII. Formele infraciunilor Tenlativa este posibil la majoritatea infraciunilor, dar este sancionat doar n cazul infraciunii prevzute n art. 242 alin. (1) C.pen. Infraciunea prevzut de art. 241 C.pen. are un caracter continuu, celelalte infraciuni pot mbrca forma continuat.

II. Subiecii infraciunii


Subiectul activ nu este, de regul, circumstanial. Pot exista i excepii: n cazul infraciunii prevzute de art. 243 alin. (2) i art. 244 alin. (2), subiectul activ este custodele, iar n cazul de la art. 242 alin. (3), este funcionarul public. Subiectul pasiv principal este instituia a crei autoritate a fost prejudiciat. La infraciunea de ultraj, subiectul pasiv secundar este funcionarul public ce ndeplinete o funcie ce implic exerciiul autoritii de stat, iar n cazul agravantei de la alin. (5) subiectul pasiv poate fi doar un judector, procuror, organ de cercetare penal, expert, executor judectoresc, poliist, jandarm ori militar. i la infraciunea prevzut de art. 239 1 subiectul pasiv secundar este circumstanial soul sau o rud apropiat a uneia din persoanele prevzute n art. 239 alin. (5).

VIII. Variante
Cu excepia infraciunii prevzute de art. 240, care are doar variant tip, celelalte infraciuni din titlu prezint i variante agravate. VIII. Sanciuni De regul este prevzut pedeapsa nchisorii, dar la unele infraciuni [art. 241alin. (1), (2), art. 242 alin. (2), art. 243, art. 244] pedeapsa nchisorii e alternativ cu cea a amenzii.

2. Poate fi reinut n sarcina inculpatului infraciunea de sus tragere de sub sechestru dac a vndut un apartament pentru care exista o sentin civil prin care s-a dispus nfiinarea sechestrului, ns aceast hotrre nu a fost pus n executare? 3. Inculpatul a sustras ntr-un mijloc de transport n comun un telefon mobil de la partea vtmat. Aceasta i-a declinat calitatea de poliist i i-a solicitat inculpatului s-1 urmeze la secia de poliie. Inculpatul i-a aplicat o lovitur n zona feei, ncercnd s scape. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 4. ntre pri, care erau vecini, a avut loc un conflict particular i o altercaie n cadrul creia s-au proferat insulte i s-au produs violene reciproce, n legtur cu un dulap aparinnd familiei inculpatului, pe care cealalt parte, agent de poliie de poliie, l deinea pe nedrept, inculpatul struind s-1 restituie. Ulterior inci dentului, lucrtorul de poliie a restituit dulapul familiei inculpa tului. In sarcina inculpatului s-a reinut infraciunea de ultraj prevzut de art. 239. Este corect ncadrarea juridic? 5. Un agent de poliie i un gardian public au ncercat s sileasc o persoan s-i nsoeasc pn la locul unui accident, n legtur cu comiterea cruia persoana respectiv nu a avut nicio legtur. Ce se va reine n sarcina acestuia, dac a avut o atitudine ofensatoare i 1-a ameninat pe agentul de poliie? 6. Fapta inculpatei de a lovi un pdurar, peste mn, cu un baston confecionat din textolit, pe motiv c acesta semnalase poliiei faptul c un fiu al inculpatei sustrsese material lemnos din pdure, fapt ce a cauzat victimei leziuni care au necesitat pentru vindecare 45 de zile de ngrijiri medicale, a fost calificat ca fiind infraciune de ultraj prevzut de art. 239 alin. (2) C.pen. Este corect ncadrarea juridic? 7. Instana a reinut c, la 7 august 2006, inculpaii A i B au intrat n sediul primriei comunei pentru a discuta cu primarul, partea vtmat n cauz, n legtur cu indemnizaia lor de con silieri, pe care o considerau nejustificat de mic. ntlnind pe partea vtmat, cei doi inculpai au proferat insulte i ameninri. Inculpaii au fost condamnai pentru infraciunea de ameninare, mpotriva acestei hotrri s-a formulat recurs de ctre Parchet, cu

ntrebri
1. Care sunt nsemnele Romniei? 2. Care este subiectul pasiv al infraciunii de ultraj? 3. Care este elementul material al infraciunii de ultraj?
4. In ce const latura obiectiv a infraciunii de uzurpare de caliti oficiale?

5. Care sunt formele infraciunii de port nelegal de decoraii sau semne distinctive?
6. Care este obiectul material ai infraciunii de sustragere sau

distrugere de nscrisuri? 7. Care este situaia premis a infraciunii de rupere de sigilii?


8. Care este cerina esenial n cazul infraciunii de sustragere de sub sechestru?

Spee
1. Ce se poate reine n sarcina inculpatului care a lovit un poliist ce a intervenit n aplanarea conflictului dintre acesta i prietena sa, cu meniunea c poliistul se afla n afara orelor de program ntr-un loc ce nu avea legtur cu sarcinile sale de serviciu, dar c a intervenit dup ce i-a declinat calitatea de poliist?

8. Se poate reine vreo infraciune, pe lng cea de furt calificat, n sarcina inculpatului care, fiind surprins de poliie sustrgnd bunuri, a declarat cu ocazia identificrii sale alt dat de natere i alte nume ale prinilor, ns a indicat n mod corect numele su? 9. Ce infraciune se poate reine n sarcina inculpatului care, mergnd la centrul de achiziii al unei societi comerciale, pentru a valorifica un cablu electric de aluminiu ce provenea din furt, i-a atribuit cu ocazia perfectrii actului de achiziie o identitate fals? 10. Inculpatul a determinat o alt persoan care a acionat fr vinovie s falsifice mai multe borderouri de achiziii animale, pe care le-a prezentat bncii, pentru a justifica destinaia unui mprumut. Ce se va reine n sarcina inculpatului? 11. Ce se poate reine n sarcina inculpatului care a falsificat actele contabile ale unei societi comerciale cu rspundere limi tat, prin tersturi i adugiri, acte ce au fost folosite la ntocmirea evidenelor contabile? 12. Care este ncadrarea juridic a faptei angajatului unei socie ti comerciale care a ntocmit facturi nereale de livrare a unor mrfuri, pentru a acoperi lipsuri din gestiune? 13. Ce se va reine n sarcina inculpatului care a formulat o cerere de chemare n judecat avnd ca obiect modificarea unui t i t l u de proprietate, cerere n care afirma c defunctul nu are ali motenitori, dei cunotea c exist motenitori? 14. Ce fapt penal comite un student care copiaz la examenul de drept penal?

2. Pentru existena infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale (art. 288 C.pen.): a) este necesar ca subiectul activ s fie un funcionar; b) esle necesar ca nscrisul falsificat s fi produs consecine juridice; c) nu este necesar ca nscrisul s fie folosit. 3. n cazul infraciunii de fals intelectual": a) alterarea privete materialitatea nscrisului; b) alterarea privete coninutul actului; c) alterarea este ntotdeauna ulterioar ntocmirii actului. 4. Obiect material al infraciunii de uz de fals poate fi: a) doar un nscris oficial; b) doar un nscris sub semntur privat; c) un nscris oficial sau un nscris sub semntur privat. 5. Fapta soului care a semnat o cerere de schimb de locuin, att n numele su, ct i n numele soiei sale de care era desprit n fapt, dup care a depus cererea la primrie, constituie: a) fals n nscrisuri sub semntur privat, n concurs cu uz de fals; b) fals n nscrisuri sub semntur privat; c) fals intelectual. 6. ncredinarea unui nscris care servete pentru dovedirea strii civile ori pentru legitimare sau identificare spre a fi folosit fr drept poate reprezenta infraciunea de: a) fals n declaraii; b) fals privind identitatea; c) uz de fals. 7. Subiectul activ al infraciunii de fals n declaraii" este: a) martorul, expertul sau interpretul; b) persoana care face n public declaraii calomnioase; c) orice persoan, capabil s fac declaraii productoare de consecine juridice.

Teste gril
1. Subiect activ al infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale" poate fi: a) orice funcionar; b) doar funcionarul public; c) orice persoan.

Exerciiu
La 20.07.2008, T., folosind un contract de vnzare-cumprare fals al unei case i un act de identitate fals, a ncercat s vnd imobilul lui C, la biroul notarial X. Notarul a redactat actul de vnzare-cumprare, dar mai nainte de a-1 oferi prilor pentru a-1 semna, avnd suspiciuni cu privire la veridicitatea actelor lui T., a chemat poliia. T. a fost reinut i pe numele su s-a emis un mandat de arestare pe data de 21.07.2008. Inculpatul a fost pus n libertate la 15.12.2008. ntocmii dispozitivul hotrrii pronunate la 15 iunie 2009.

Subiecte de examen
Subiectul nr. 1 I. Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri - 4 puncte 1, Care este obiectul juridic i care este obiectul material la infraciunea de trdare (art. 155 C.pen.)?

2. n ce const distincia ntre vtmarea corporal (art. 181 C.pen.) i vtmarea corporal grav (art. 182 C.pen.) din punctul de vedere al laturii obiective?

3. Cine nu poate avea calitatea de subiect activ Ia infrac:

unea de avort? 4. n ce const este elementul material i condiia ataat acestuia, la infraciunea de viol?

II. ncercuii varianta corect - 2,5 'ntncte p 1, n cazul comiterii unei infraciuni de atentat (art. 160 C.pen.) prin uciderea victimei, se va reine: a) infraciunea de atentat n concurs real cu cea de omor; b) infraciunea de atentat n concurs ideal cu cea de omor; c) doar infraciunea de atentat deoarece aceasta absoarbe omorul.

motivarea c ncadrarea juridic este greit, pentru c ar fi trebui s se rein infraciunea de ultraj i nu cea de ameninare. Ce va decide instana superioar n grad? 8. Partea vtmat Z, poliist comunitar, se afla n timpul servi ciului, patrulnd mpreun cu un coleg al su. Inculpata S, soacra prii vtmate, 1-a insultat pe Z, dup care 1-a lovit cu o saco n cap, acuzndu-l c a lovit-o pe fiica sa cu o zi n urm. Ce infraciune se poate reine n sarcina inculpatei S? 9. Inculpatul a fost condamnat, ntre altele, pentru svrirea infraciunii de uzurpare de caliti oficiale i port nelegal de semne distinctive pentru c oficia slujbe religioase, dei nu era preot. Este corect soluia?
10. Parchetul a sesizat instana cu fapta inculpatului de a-i atribui fr drept calitatea de detectiv particular, ce ntrunete ele mentele constitutive ale infraciunii de uzurpare de caliti oficiale. Ce va decide instana? 11. Ce ncadrare juridic va primi fapta inculpatului de a soli cita spre control certificatele de productor ale mai multor per soane, crora le-a spus c este funcionar la primrie, obinnd astfel mai multe sume de bani drept taxe? 12. Cum poate fi calificat fapta inculpatului de a sustrage mrfuri dintr-un vagon, dup distrugerea n prealabil a sigiliului aplicat pe ua acestuia?

3. Infraciunea de sustragere sau distrugere de nscrisuri (art. 242 C.pen.) are ca element material n varianta tip: a) reinerea sau distrugerea unui nscris emis de un organ de urmrire penal, de o instan de judecat sau de un alt organ de jurisdicie, ori mpiedicarea n orice mod ca un nscris destinat unuia dintre organele menionate s ajung la acesta; b) sustragerea ori distrugerea unui dosar, registru, document sau orice alt nscris care se afl n pstrarea ori n deinerea unui organ sau unei instituii de stat ori a unei alte uniti din cele la care se refer art. 145 C.pen.; c) sustragerea oricrui nscris aflat n pstrarea sau deinerea unei persoane juridice, de drept public sau privat, dac acest nscris avea o valoare sentimental deosebit pentru subiectul pasiv. 4. Sustragerea de sub sechestru reprezint o infraciune: a) de pericol; b) de rezultat; c) complex. 5. Sustragerea i nsuirea de ctre custode a unui bun legal sechestrat reprezint infraciunea de: a) sustragere de sub sechestru (art. 244 C.pen.); b) furt (art. 208 C.pen.); c) furt (art. 208 C.pen.) n concurs cu infraciunea de sustragere de sub sechestru n form agravat Jart. 244 alin. (2) C.pen.].

Teste gril 1. Lovirea unui poliist aflat n exerciiul funciunii, dar care i-a depit atribuiile de serviciu, reprezint infraciune de: a) ultraj; b) ultraj n concurs cu infraciunea de lovire sau alte violene; c) lovire sau alte violene. 2. Fapta subiectului activ de a lovi un poliist pentru a-i asi gura scparea, dup ce a sustras un bun, reprezint infraciune de: a) ultraj; b) ultraj n concurs cu infraciunea de tlhrie; c) ultraj n concurs cu infraciunea de furt.

n cazul art. 250 C.pen., cnd purtarea abuziv const n exercitarea de violene (corpul persoanei).

Titlul VI Infraciuni care aduc atingere unor activiti de interes public sau altor activiti reglementate de lege
Acest titlu este format din patru capitole: Capitolul I: Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul. Capitolul II: Infraciuni care mpiedic nfptuirea justiiei. Capitolul III: Infraciuni contra siguranei pe cile ferate. Capitolul IV: Infraciuni privitoare la regimul stabilit pentru unele activiti reglementate de Lege. Se va face cte o caracterizare general a infraciunilor cuprinse n fiecare din primele dou capitole.

II. Subiecii infraciunii


1. Subiectul activ este, de cele mai multe ori, calificat: funcio narul sau funcionarul public. Prin excepie, la infraciunile de dare de mit i trafic de influen, subiectul activ nu este circumstanial, ci poate fi orice persoan. Infraciunile sunt susceptibile de participaie sub toate formele, cu precizarea c, n cazul celor cu subiect activ circumstanial coautorul trebuie s aib i el calitatea cerut de lege subiectului activ. 2. Subiectul pasiv principal este instituia pe care o reprezint funcionarul. Poate exista i un subiect pasiv secundar (adiacent), respectiv persoana fizic lezat prin svrirea infraciunii (n cazul infraciunilor prevzute de art. 246, art. 247 C.pen.).

Capitolul I Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul


Caracterizare general a capitolului I. Obiectul ocrotirii penale
juridic general relaiile sociale privind buna desfurare a atribu iilor de serviciu. ntruct prin intermediul unor infraciuni sunt protejate i alte valori, se poate vorbi i de un obiect juridic secun dar format fie din relaiile sociale privind ocrotirea patrimoniului (spre exemplu, la infraciunea prevzut de art. 248 C.pen.), fie din relaiile privind ocrotirea demnitii, libertii, integritii fizice i sntii persoanei (art. 250 C.pen.). 2. Obiectul material. n general, aceste infraciuni nu au obiect material. Exist i excepii, de exemplu n cazul infraciunii prev zute de art. 252 C.pen. (documentul ce constituie secret de stat) sau
1. Obiectul juridic. Infraciunile din acest titlu au ca obiect

IU. Locul i timpul svririi infraciunii nu prezint relevan, cu o singur excepie, n cazul conflictului de interese (art. 253' C.pen.); n cazul acestei infraciuni, pentru una dintre modaliti, existena faptei este condiionat de o perioad de timp de cinci ani, n interiorul creia s fi existat raporturi comerciale ori de munc, ntre funcionar i persoana care realizeaz un folos material de pe urma activitii acestuia. IV. Situaia premis const n preexistenta unor atribuii de serviciu de care este legat svrirea faptei. V. Latura obiectiv Elementul material const ntr-o aciune sau inaciune, prin care se aduce atingere bunului mers al unitii sau intereselor legitime ale unei persoane. La infraciunea prevzut de art. 252 C.pen. exist o cerin eseniala ataat elementului material, constnd n aceea c fapta trebuie s fie de natur a aduce atingere intereselor statului. Urmarea imediat. Cele mai multe infraciuni din acest capitol au ca efect producerea unei stri de pericol, dar sunt i infraciuni la caxe rezultatul trebuie s constea n producerea unei tulburri

nsemnate bunului mers al unui organ sau altei instituii de stat sau altei uniti la care se refer art. 145 C.pen,, sau o pagub patrimoniului acesteia (art. 248, art. 248', art. 249 C.pen.). Legtura de cauzalitate trebuie stabilit doar n cazul infraciunilor de rezultat (ea rezult ex re n cazul infraciunilor de pericol). VI. Latura subiectiv Vinovia este cerut, n genera], n forma inteniei, direct sau indirect. La infraciunile prevzute de art. 249 i art. 252 C.pen., forma de vinovie este culpa. Mobilul i scopul. Existena infraciunii prevzute de art. 247 C.pen. este condiionat de un mobil special, n baza cruia acioneaz fptuitorul, ura sau desconsiderarea pe motiv de sex, religie, naionalitate etc. VII. Formele infraciunilor Tentativa este posibil n cazul majoritii infraciunilor din capitol, dar nu se sancioneaz. Tentativa nu este posibil la infraciunile ce au ca form de vinovie culpa. Multe dintre aceste infraciuni pot fi cornie n form continuat. La infraciunile de pericol, consumarea are loc n momentul realizrii elementului material; pentru cele de rezultat, consumarea are loc, dup caz, n momentul producerii tulburrii activitii sau n momentul producerii pagubei.

ntrebri
1. Care este subiectul activ al infraciunii de abuz n serviciu contra intereselor persoanelor? 2. Care este subiectul pasiv al infraciunii de abuz de serviciu prin ngrdirea unor drepturi? 3. Care este elementul material al infraciunii de abuz n serviciu contra intereselor publice? 4. Care este urmarea imediat a infraciunii de neglijen n serviciu? 5. Care este elementul material al infraciunii de purtare abuziv? 6. n ce const diferena ntre infraciunea de lovire sau ate violene i cea de purtare abuziv? 7. Care este diferena ntre infraciunea de neglijen n ps trarea secretului de stat (art. 252 C.pen.) i cea de divulgare a secretului care pericliteaz sigurana statului (art. 169 C.pen.)? 8. Cine poate fi subiect activ al infraciunii de luare de mit? 9. n ce const elementul material al infraciunii de luare de mit? 10. Care este elementul material al infraciunii de dare de mit? 11. n ce const diferena ntre infraciunea de luare de mit i infraciunea de primire de foloase necuvenite? 12. Care este sanciunea prevzut pentru cel care ofer foloase necuvenite? 13. Cine poate fi subiect activ al infraciunii de trafic de influen? 14. Care este diferena ntre infraciunea de trafic de influen i cea de nelciune?

Vffl. Variante
Infraciunile prevzute de art. 252, art. 253 1, art. 256 i art. 257 prezint doar variant tip. n cazul infraciunilor prevzute de art. 246-250 exist, pe lng o variant tip, i o variant atenuat, atunci cnd subiectul activ este un funcionar. Celelalte infraciuni prezint i variante agravate.

IX. Sanciuni
De regul, este prevzut pedeapsa nchisorii. La infraciunile prevzute de art. 249 alin. (1) i art. 250 alin. (1), (2) i (3) C.pen., pedeapsa nchisorii este alternativ cu cea a amenzii.

Spee
1. Ce infraciune se poate reine n sarcina poliistului nsrcinat cu evidena proceselor-verbale de contravenie i valorificarea lor prin dare n plat, de a nu-i ndeplini timp de peste un an aceast obligaie, cu urmarea c amenzi contravenionale de peste 150 de milioane lei s-au prescris? 2. Cum poate fi calificat juridic fapta efului postului de poliie de a svri acte de violen contra unei persoane, ntruct nu s-a prezentat la chemrile anterioare, pentru a fi cercetat ntr-o cauz aflat n curs de urmrire penal? 3. Cum poate fi ncadrat fapta unui profesor, membru al comisiei de bacalaureat i examinator n cadrul acelei comisii, de a fi primit de la dou din persoanele ce s-au prezentat la examenul de bacalaureat diverse sume de bani, n scopul de a le asigura reuita la acel examen? 4. Este corect reinerea art. 41 alin. (2) C.pen. n sarcina incul patului condamnat pentru infraciunea de luare de mit, cu moti vaia c foloasele promise au fost date ulterior n rate? 5. Inculpatul, avocat, a fost trimis n judecat pentru infrac iunea de luare de mit, reinndu-se faptul c a pretins i primit de la un client sume de bani n plus fa de cele stabilite prin contract drept onorariu? Ce va decide instana? 6. Ce se va reine n sarcina celui care a oferit unei secretare o cutie cu bomboane, pentru a-i elibera o adeverin? 7. Cum poate fi ncadrat juridic fapta unei persoane care a pretins i primit o sum de bani, lsnd s se neleag c prin influena sa va asigura intrarea la liceu a unui tnr? 8. La dala de 30 septembrie 2004 s-a sustras din depozitul unei uniti o cantitate mare de gresie. n urma cercetrilor efectuate, organele judiciare au ajuns la concluzia c autorul faptei este A.D. n cursul cercetrilor, acesta a recunoscut fapta i a declarat c a putut sustrage gresia, deoarece 1-a mituit pe paznic, pentru a nu interveni. Inculpatul a fost trimis n judecat pentru infraciunea de

furt calificat n concurs cu cea de dare de mit. Inculpatul a invocat c pentru infraciunea de dare de mit beneficiaz de cauza special de nlturare a rspunderii penale, ntruct a denunat fapta. Poate fi reinut aceast aprare? 9. Inculpatul, director de banc, a pretins sume de bani unui client, n scopul acordrii unui credit, pentru care respectivul client ndeplinea condiiile necesare. Inculpatul a fost trimis n judecat pentru infraciunea de abuz n serviciu? Ce va trebui s dispun instana?

Teste gril
1. Infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor publice prezint consecine deosebit de grave i dac: a) se cauzeaz o tulburare nsemnat a bunului mers al unui organ sau al unei instituii de stat, ori al unei alte uniti din cele la care se refer art. 145 C.pen., sau o pagub patrimoniului acesteia mai mare de 100.000; b) se cauzeaz un prejudiciu mai mic de 100.000 lei; c) se cauzeaz unui organ sau unei instituii de stat, ori unei alte uniti din cele la care se refer art. 145 C.pen. o pagub mai mare de 200.000 lei. 2. Neglijena n serviciu (art. 249 C.pen.) se svrete: a) numai din culp; b) numai cu intenie; c) att cu intenie, ct i din culp. 3. Infraciunea de purtare abuziv: a) absoarbe n mod natural infraciunea de loviri sau alte violene; b) intr n concurs cu infraciunea de loviri sau alte violene (art. 180 C.pen.); c) nu intr n concurs cu infraciunile de vtmare coqioral i vtmare corporal grav. 4. n cazul infraciunii de luare de mit (art. 254 C.pen.) folosul injust: a) trebuie n mod obligatoriu s fie determinat n cazul acceptrii promisiunii;

b) poate consta ntr-un mprumut; c) nu poate consta n efectuarea unei pli de ctre mituitor pen tru cel mituit. 5. Elementul material al infraciunii de luare de mit (art. 254 C.pen.) poate consta n: a) darea de bani ori alte foloase; b) promisiunea sau oferirea de bani; c) acceptarea promisiunii unor foloase. fi. Constrngerea rnituitoruui de ctre cel care a luat mit de a svri aceast fapta este: a) o cauz de nepedepsire; b) o cauz care nltur caracterul penal al faptei; c) o cauz de reducere a pedepsei. 7. La infraciunea de dare de mit (art. 255 C.pen.) elementul material al faptei: a) se svrete doar anterior efecturii sau neefecturii actului de serviciu; b) se svrete doar ulterior efecturii sau neefecturii actului de serviciu; c) se poate svri fie anterior, fie ulterior efecturii sau neefec turii actului de serviciu.

Capitolul II Infraciuni care mpiedic nfptuirea justiiei


Caracterizare general a capitolului I. Obiectul ocrotirii penale
1. Obiectul juridic. Infraciunile din acest capitol au ca obiect juridic generic relaiile sociale privind nfptuirea justiiei, buna funcionare a acesteia. ntruct prin intermediul unor infraciuni sunt ocrotite i alte valori, exist i un obiect juridic secundar, constnd n relaiile sociale privind ocrotirea integritii fizice, sn tii (art. 271, art. 267 1 C.pen.) sau libertii persoanei (art. 260, art. 259 i art. 266, art. 271 C.pen.). 2. Obiectul material. n general, aceste infraciuni nu au obiect material. Cnd sunt aprate i alte valori, precum viaa sau integri tatea fizic a persoanei, obiectul material poate consta n corpul persoanei (de exemplu, art. 267, art. 2671 C.pen.). Infraciunea pre vzut de art. 272 C.pen. are totdeauna obiect material, reprezentat prin nscrisul emis de organul de urmrire penal sau de instan, sau alt organ de jurisdicie. II. Subiecii infraciunii 1. Subiectul activ nu este, de regul, circumstanial. La unele infraciuni, subiectul activ trebuie s fie calificai: martor, expert, sau interpret pentru infraciunea prevzut de art. 260 C.pen.; funcionarul public pentru art. 263 C.pen.; persoan aflat n stare de reinere sau deinere pentru art. 269 C.pen. Participaia este posibil la majoritatea infraciunilor. 2. Subiectul pasiv principal este statul prin organul judiciar a crui activitate a fost pus n pericol. Poate exista i un subiect pasiv secundar (adiacent): persoana fizic ce suport consecinele tulburrilor ce apar n nfptuirea justiiei (art. 259, art. 260, art. 261, art. 261', art. 266, art. 267, art. 2671 C.pen.); judectorul.

procurorul sau un organ de cercetare penal, poliist sau jandarm, n cazul infraciunii prevzute de art. 272' Cpen.
III. Locul i timpul svririi infraciunii nu prezint relevan.

VIL Formele infraciunilor Tentativa este pedepsit n cazul infraciunilor prevzute de art. 2611, art. 2671, art. 270 alin. (1), (2), (3). Infraciunile unde forma de vinovie este culpa nu sunt susceptibile de a mbrca forma tentativei. Cele mai multe din infraciunile acestui capitol se pot svri n form continuat. Infraciunea prevzut de ari. 266 este continu. VIII. Variante Unele infraciuni au doar variant tip (art. 261', art. 265, art. 267, art. 268, art. 272), altele au cte o variant asimilat (art. 261 i art. 272'), iar n unele cazuri exist variante agravate (art. 259, art. 263, art. 266, art. 267\ art. 269, art, 270, art. 271). VI. Sanciuni De regul, este prevzut pedeapsa nchisorii. La unele infraciuni, pedeapsa nchisorii este alternativ cu cea a amenzii. n cadrul unor infraciuni sunt prevzute cauze de nepedepsire [art. 260 alin. (1), art. 262 alin. (2), (3)J, sau de reducere a pedepsei [art. 259 alin. (3), art. 260 alin. (3) Cpen.].

IV. Situaia premis Unele infraciuni din acest capitol presupun o situaie premis, ca de exemplu: existena unei cauze civile, penale sau disciplinare n cazul art. 260, art. 261; existena strii de reinere sau deinere pentru art. 269, art. 270 Cpen. V. Latura obiectiv Elementul material const, de regul, ntr-o aciune, dar poate consta i n inaciuni (art. 262, art. 263, art. 265). Uroiarea imediat principal const n punerea n primejdie a bunei funcionri a justiiei. La unele infraciuni, alturi de urmarea imediat principal, se poate produce i o urmare adiacent constnd ntr-o vtmare adus subiectului pasiv secundar (art. 267, art. 267'C.pen.). Legtura de cauzalitate. Cele mai multe incriminri din capitol reprezint infraciuni de pericol i, n consecin, legtura de cauzalitate rezult implicit. n cazul n care existena faptei este condiionat de producerea unui rezultat (spre exemplu, tortura care a avut ca urmare moartea victimei), raportul dintre elementul material i urmarea imediat (decesul victimei n exemplul anterior) trebuie stabilit. VI. Latura subiectiv Vinovia. De regul, forma de vinovie pentru aceste infraciuni este intenia, direct sau indirect. Exist i infraciuni unde vinovia poate consta att n intenie, ct i n culp (art. 262, art. 263, art. 265 Cpen.). Mobilul i scopul nu prezint relevan, cu o singur excepie: n cazul uneia dintre modalitile torturii, fapta are ca resort un motiv bazat pe o form de discriminare oricare ar fi ea".

ntrebri
1. Ce se nelege prin noiunea de probe mincinoase"?
2. Care sunt modalitile legale de svrire a infraciunii de denunare calomnioas? 3. Cine poale fi subiect pasiv al infraciunii de mrturie minci noas? 4. n ce const clauza de impunitate n cazul infraciunii de mrturie mincinoas? 5. Care este diferena ntre infraciunea de ncercare de a determina mrturia mincinoas i cea de tentativ la mrturia mincinoas?

6. Care este subiectul pasiv al infraciunii de mpiedicare a participrii n proces?

7. Care este diferena ntre infraciunea de nedenunare a unor infraciuni (art. 262 C.pen.) i cea de nedenunare Om. i 70 C.pen.)? 8. Care este forma de vinovie n cazul infraciunii de omi siunea sesizrii organelor judiciare? 9. Care este elementul material al infraciunii de favorizarea infractorului? 10. Care este diferena ntre infraciunea de favorizarea infrac torului i cea de tinuire? 11. n ce const diferena ntre urmtoarele dou infraciuni: omisiunea de a ncunotina organele judiciare i omisiunea sesi zrii organelor judiciare? 12. n ce const elementul material a! infraciunii de arestare nelegal i cercetare abuziv? 13. Cine poate fi subiect pasiv al infraciunii de supunere la rele tratamente? 14. Cine poate fi subiect activ al infraciunii de tortur? 15. Care este diferena ntre infraciunea de tortur i cea de purtare abuziv? 16. n ce const elementul material al infraciunii de represiune nedreapt? 17. Care este diferena ntre infraciunea de supunere la rele tratamente (art. 267 C.pen.) i cea de represiune nedreapt (art. 268 C.pen.)? 18. Care este situaia premis la infraciunea de evadare? 19. Cine poate ft subiect activ la infraciunea de nlesnirea evadrii? 20. n ce const elementul material al infraciunii de nerespeclarea hotrrilor judectoreti? 21. n ce const elementul materia! al infraciunii de reinere sau distrugere de nscrisuri (art. 272 C.pen.)?

Spee
1. S-a reinut n fapt c, n timp ce era audiat de procuror n legtur cu svrirea unei infraciuni de tlhrie, n momentul n care i s-a prezentat declaraia spre a fi semnat, inculpatul a inototolit-o i a rupt-o, spunnd c nu corespunde adevrului. Parchetul a reinut pentru aceast fapt n sarcina inculpatului, pe lng infrac iunea de tlhrie, i pe cea de sustragere sau distrugere de nscrisuri. prevzut de art. 242 C.pen. Este corect ncadrarea juridic? 2. S-a reinut, n fapt, c inculpata a mpiedicat-o pe partea vtmat s foloseasc un teren asupra cruia aceasta fusese pus n posesie, n baza unei hotrri judectoreti rmase definitive, iar pe executorul judectoresc 1-a mpiedicat s pun n executare aceast hotrre, fr a folosi violene sau ameninri. Prima instan a achitat-o pe inculpat cu motivarea c neexistnd violene sau ameninri fapta nu reprezint infraciune. Este corect soluia? 3. S.C. a condus un autoturism fr a poseda permis de con ducere, fiind cercetat penal. n cadrul audierilor, martorul B.F. a fcut declaraii necorespunztoare adevrului, artnd c n reali tate el a condus autoturismul la acea dal. Ce infraciune se va reine n sarcina lui B.F.? 4. n sarcina inculpatului s-a reinut infraciunea de mrturie mincinoas alturi de alte infraciuni, ntruct iniial a avut n dosar, anterior extinderii penale, calitatea de martor i, n aceast calitate, a dat declaraii necorespunztoare adevrului. Este corect ncadrarea juridic? 5. Inculpatul P.A. a fost trimis n judecat pentru infraciunea de cercetare abuziv, reinndu-se c a aplicat mai multe lovituri cu bastonul de cauciuc peste palme i brae unui minor, pentru a-1 determina s recunoasc svrirea unui furt. Inculpatul s-a aprat, artnd c nu sunt ntrunite elementele constitutive ale acestei infraciuni, deoarece nu s-a acionat cu intenia de a obine decla raii ntruct la momentul svririi faptei nu exista un cadru procesual, mpotriva minorului nefiind nceput urmrirea penal. Ce ar trebui s decid instana?

6. Cu ocazia dezbaterii la notariat a unei succesiuni, una dintre inculpate s-a declarat unic motenitoare, dei tia c decedata mai avusese o nepoat aflat n strintate, iar cealalt a declarat c a fost vecin cu defuncta i tie c aceasta nu mai are rude. n sarcina primei inculpate s~a reinut infraciunea de fals n declaraii, iar n sarcina celei de a doua, infraciunea de mrturie mincinoas. Sunt corecte ncadrrile juridice? Teste gril 1. n cazul denunrii calomnioase" (art. 259 C.pen.) nvi nuirea mincinoas: a) se poate referi la o fapt care ar expune persoana ia o sanci une disciplinar; b) se poate referi la svrirea unei contravenii; c) se poate referi doar la svrirea unei infraciuni. 2. Retragerea mrturiei mincinoase nainte de arestarea incul patului sau, n toate cauzele, nainte de pronunarea unei hotrri ori a unei alte soluii ca urmare a mrturiei mincinoase, reprezint o cauz de: a) impunitate; b) reducere a pedepsei conform art. 76 C.pen.; c) o cauz de nlturare a caracterului penal al faptei. 3. Subiect activ al infraciunii de mrturie mincinoas" este: a) doar martorul; b) martorul sau persoana care ncearc s-1 determine pe martor s dea declaraii mincinoase; c) martorul, expertul sau interpretul. 4. ncercarea de a determina o persoan, prin corupere, s dea declaraii false ntr-o cauz n care are calitatea de martor repre zint: a) instigare la mrturie mincinoas; b) autorat la infraciunea de ncercare de a determina mrturia mincinoas; c) instigare la ncercarea de a determina mrturia mincinoas.

5. Infraciunea de ncercare de a determina mrturia mincinoas: a) se poate svri i printr-o inaciune; b) se poate svri i prin convingerea martorului s dea de claraii mincinoase; c) se poate svri prin corupere sau constrngere. 6. Omisiunea sesizrii organelor judiciare (art. 263 C.pen.) se poate comite din punct de vedere al vinoviei: a) numai cu intenie; b) numai din culp; c) att cu intenie, ct i din culp. 7. Ajutorul dat fptuitorului, n urma unei nelegeri avute cu acesta anterior svririi faptei, pentru zdrnicirea urmririi penale, a judecii sau a executrii pedepsei, reprezint infraciunea de: a) favorizarea infractorului; b) tinuire; c) complicitate la acea infraciune.

Titlul VII Infraciuni de fals


Caracterizare general a titlului
Acest titlu cuprinde trei capitole: Capitolul I - Falsificarea de monede, timbre sau alte valori. Capitolul II - Falsificarea instrumentelor de autentificare sau de marcare. Capitolul III - Falsuri n nscrisuri. I. Obiectul ocrotirii penale 1. Obiectul juridic este reprezentat de relaiile sociale privind ncrederea public n autenticitatea unor bunuri sau valori mate riale (monede, timbre, instrumente de autentificare, nscrisuri etc.) care au fie o semnificaie oficial determinat, fie aptitudinea de a certifica (proba) o stare de fapt. 2. ObiectuJ material. In principiu, obiectul material al infrac iunilor din acest titlu este reprezentat de bunurile i valorile ocrotite de lege mpotriva falsificrii. n cazul falsificrii prin alte rare entitatea falsificat (nscris, moned etc.) constituie nu numai obiect material al infraciunii, ci i produsul acesteia. n cazul fal surilor prin plsmuire (contrafacere) entitatea falsificat (moned, titlu de valoare, nscris) reprezint doar produsul infraciunii de falsificare, nu i obiectul material al acesteia. II. Subiecii infraciunii 1. Subiectul activ nu este, de regul, circumstaniat, deci poate fi orice persoan. Exist i excepii: spre exemplu, n cazul infraciunii de fals intelectual, subiectul activ este funcionarul aflat n exercitarea atribuiilor de serviciu. Participaia este posibil la toate infraciunile. 2. Subiectul pasiv principal este instituia sau organizaia care a emis moneda, titlul de valoare, nscrisul etc. Subiect pasiv

secundar poate fi persoana fizic mpotriva creia nscrisul produce efecte juridice sau care a fost indus n eroare prin intermediul monedei, a titlului de valoare falsificat, a nscrisului etc. III. Locul i timpul svririi infraciunii nu prezint relevan, cu o singur excepie: n cazul falsului prin folosirea emblemei Crucii Roii exist o variant agravat, dac fapta se comite n timp de rzboi. IY. Situaia premis Exist mai multe infraciuni n acest titlu care presupun o situaie premis, cum ar fi, spre exemplu: preexistenta unei stri de fapt sau de drept care s justifice ntocmirea unui nscris fals (n cazul falsului n nscrisuri) sau existena unei valori autentice, care s serveasc drept model (n cazul falsului de moned sau a falsificrii instrumentelor de autentificare). V. Latura obiectiv Elementul material const, de regul, ntr-o aciune de falsifycare. Exist dou forme de falsificare prin aciune: contrafacerea (plsmuirea) i alterarea (modificarea). Prin excepie, elementul material poate consta ntr-o inaciune (Ia falsul intelectual, n modalitatea omisiunii de a consemna unele date sau mprejurri). Urmarea imediat const, de regul, ntr-o stare de pericol pentru ncrederea public, n autenticitatea unor bunuri sau valori materiale. Prin excepie, la falsul prin folosirea emblemei Crucii Roii, urmarea const n producerea de pagube materiale. Legtura de cauzalitate rezult, de cele mai multe ori, din materialitatea faptei. n cazul falsului prin folosirea emblemei Crucii Roii raportul ntre elementul material i pagubele produse trebuie dovedit. VI, Latura subiectiv Vinovia. Toate infraciunile din acest titlu se svresc cu intenie, direct sau indirect. Mobilul i scopul nu prezint relevan, de regul. Prin excepie, n cazul art. 285 C.pen., latura subiectiv conine o cerin

esenial, dat de existena unui scop special (fabricarea ori deinerea de instrumente sau materiale cu scopul de a servi la falsifycarea valorilor sau titlurilor). VII. Formele infraciunilor Actele preparatorii nu sunt incriminate. Tentativa este posibil i este incriminat n cazul unor infraciuni (art. 282, art. 283, art. 286, art. 288, art. 289, art. 290) nu este posibil sau nu este incriminat n cazul altora (art. 285, art. 287, art. 291, art. 292, art. 293, art. 294). Consumarea are loc, de regul, n momentul producerii elementului material, fiind vorba despre infraciuni de pericol. Majoritatea infraciunilor din acest titlu pot cpta caracterul de infraciune continuat. Deinerea de monede sau valori falsificate [art. 282 alin. (2)] constituie o infraciune continu. VIII. Variante Majoritatea infraciunilor prezint doar varianta tip, dar sunt i infraciuni care au variante agravate (art. 282, art. 288, art. 294 C.pen.). IX. Sanciuni Infraciunile din acest titlu se sancioneaz cu pedeapsa nchisorii ori cu pedeapsa nchisorii alternativ cu amenda.

5. n faa cui trebuie fcut declaraia fals, pentru a fi n prezena infraciunii prevzute de art. 292 C.pen.? 6. Care este cerina esenial n cazul infraciunii de fals privind identitatea?

Spee
1. X a cumprat o cantitate de mrfuri de la Y i i-a lsat aces tuia o fil cec. n momentul n care Y a introdus fila cec la plat, a constatat c X nu avea cont deschis la acea banc i fila cec era contrafcut. Ce se poate reine n sarcina lui X?
2. Cum poate fi ncadrat fapta aceluia care, dup ce a cumprat de la un cetean strin 10 bancnote a cte 20 de dolari, falsificate, dndu-i seama c sunt false, le-a pus n circulaie? 3. Ce ncadrare juridic se va reine n sarcina celui care, n cadrul unui schimb de valut, remite celeilalte persoane, contra unei sume n lei, o sum n dolari format din mai multe bancnote falsificate? 4. Fapta inculpatului de a fi ntocmit pentru o alt persoan o cerere de eliberare a unui certificat de urbanism i de a fi semnat cererea n numele acelei persoane constituie infraciune? 5. Care este ncadrarea juridic a faptei inculpatului care s-a legitimat n faa organului de poliie cu un paaport emis pe numele altei persoane, pe care lipise propria fotografie? 6. Ce infraciune svrete directorul unei bnci care a semnat o adeverin prin care se atesta, n mod nereal, c o anumit persoan este salariat al bncii, confirmnd astfel coninutul fals al acesteia, dei tia care este adevrul? 7. Expertul tehnic, desemnat s ntocmeasc un raport de exper tiz ntr-o cauz civil, a ntocmit greit raportul din punct de vedere tehnic, n mod intenionat. Inculpatul a fost trimis n judecat pentru infraciunea de fals intelectual. Ce ar trebui s decid instana?

ntrebri
1. Care este diferena dintre infraciunea de falsificare de moned (art. 282 C.pen.) n varianta falsificare de cecuri i infrac iunea de nelciune prin cecuri [art. 215 alin. (4) C.pen.]? n nscrisuri oficiale?
2. In ce const elementul material al infraciunii de fals material

3. Cine poate fi subiect activ al infraciunii de fals intelectual?


4. Care este cerina esenial n cazul infraciunii de fals n nscrisuri sub semntur privat?

2. Omorul svrit cu premeditare [art. 175 lit. a) C.pen.]: a) implic doar o chibzuire anterioar asupra faptei; b) implic exteriorizarea rezoluiei infracionale prin acte de pregtire a infraciunii; c) implic existena unui interval de timp ntre luarea hotrrii de a comite infraciunea i svrirea acesteia, chiar dac fptui torul nu a chibzuit asupra faptei i nu a pregtit-o. 3. Fapta inculpatului care. cu ajutorul unui somnifer, reuete s adoarm victima, dup care o leag de copac i i aplic o lovitur de topor n cap, fapt ce duce la decesul victimei reprezint: a) infraciunea de omor calificat, inculpatul profitnd de starea de neputin a victimei de a se apra [art. 175 lit. d) C.pen.]; b) infraciunea de omor calificat [art. 175 lit. d) C.pen.] n concurs cu infraciunea de lipsire de libertate (art. 189 C.pen.); c) infraciunea de omor simplu" (art. 174 C.pen.). 4. Infraciunea de vtmare corporal grav (art. 182 C.pen.) poate fi comis: a) doar cu intenie; b) fie cu intenie, fie cu praelerintenie; c) doar cu praeterintenie. 5. Actele de violen intenionate care au pricinuit victimei o vtmare ce necesit pentru vindecare 20 de zile de ngrijiri medi cale constituie infraciunea de: a) vtmare corporal (art. 181 C.pen.); b) vtmare corporal grav (art. 182 C.pen.); c) lovire sau alte violene [art. 180 alin. (2) C.pen.]. 6. Lipsirea de libertate n mod ilegal se va reine n variant agravat atunci cnd fapta este svrit: a) n scopul de a obliga victima la practicarea prostituiei; b) n timpul unei calamiti; c) de ctre o persoan mascat, deghizat sau travestit. 7. Exist infraciunea de violare de domiciliu (art. 192 C.pen.): a) i atunci cnd ptrunderea inculpatului fr drept are loc ntr-o locuin care nu este efectiv ocupat de partea vtmat;

b) i atunci cnd ptrunderea n domiciliu se realizeaz cu intenia inculpatului de a solicita restituirea unor bunuri pe care Je mprumutase prii vtmate; c) i atunci cnd inculpatul refuz s prseasc locuina la cererea expres a unui vecin al locatarului. 8. In cazul n care, prin constrngere, dou persoane au fiecare raport sexual cu aceeai victim, sprijinindu-se reciproc (prin imobilizarea victimei), calificarea corect a faptei este: a) cte o infraciune de viol n variant agravat [art. 197 alin. (2) lit. a) C.pen.] pentru fiecare fptuitor; b) cte o infraciune de viol n variant agravat [art. 197 alin. (2) lit. a) C.pen.] n concurs cu complicitate la viol n variant agravat, pentru fiecare fptuitor; c) cte dou infraciuni de viol n variant agravat [art. 197 alin. (2) lit. a) C.pen.] pentru fiecare fptuitor. 9. Conform soluiei pronunate de ctre I.C.C.J., ntr-un recurs n interesul legii, n cazul n care fptuitorul ucide o rud apropiat, iar aceasta din urm locuiete mpreun cu autorul faptei, este svrit infraciunea de: a) omor simplu cu reinerea circumstanei agravante prevzute la art. 75 alin. (1) lit. b) C.pen. (svrirea infraciunii prin acte de cruzime, prin violene asupra membrilor familiei ori prin metode sau mijloace care prezint pericol public); b) omor calificat, art. 175 lit. c) (asupra soului sau unei rude apropiate) cu reinerea circumstanei agravante prevzute la art. 75 alin. ( l ) lit. b) C.pen. (svrirea infraciunii prin acte de cruzime, prin violene asupra membrilor familiei ori prin metode sau mijloace care prezint pericol public); c) omor calificat, art. 175 lit. c) - asupra soului sau unei rude apropiate. 10. Infraciunea de lipsire de libertate n mod ilegal, n varianta agravat (dac n schimbul eliberrii se cere un folos material): a) va intra n concurs cu infraciunea de antaj; b) va absorbi n orice ipotez antajul; c) va absorbi antajul n ipoteza n care folosul material se cere n mod direct persoanei vtmate.

III. Analizai pe scurt infraciunea de vtmare corporal 3,5 puncte

Subiectul nr. 2
I. Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri 4 puncte 1. Cine poate fi subiect activ n cazul infraciunii de spionaj (art. 159 C.pen.)?

2. n ce const elementul material i cerina esenial necesar pentru realizarea laturii obiective, la infraciunea de pruncucidere (art. 177 C.pen.)?

3. n ce const elementul material i urinarea imediat la infraciunea de provocare ilegal a avortului (art. 185 C.pen.), n varianta tip?

4. Cine poate fi subiect activ al infraciunii de divulgarea secretului profesional (art. 196 C.pen.)?

II. ncercuii varianta corect 2,5 puncte I. La infraciunea de Trdare" (art. 155 C.pen.) elementul material este reprezentat de: a) aciuni de provocare de rzboi contra rii sau de nlesnire a ocupaiei militare strine, ori de subminare economic sau politic a statului, ori de aservire fa de o putere strin, sau de ajutare a unei puteri strine pentru desfurarea unei activiti dumnoase contra siguranei statului; b) aciunea de a suprima sau tirbi unitatea i indivizibilitatea, suveranitatea sau independena statului;

c) aciunea de a intra n legtur cu o putere sau cu o organizaie strin ori eu ageni ai acestora. 2. Uciderea unui poliist cu o arm artizanal pregtit special n acest scop, de ctre cumnatul su, din cauza unui litigiu privitor la o motenire reprezint: a) infraciunea de omor calificat; b) infraciunea de omor deosebit de grav; c) infraciunea de omor calificat n concurs cu infraciunea de ultraj. 3. Fapta de a pune o pictur de otrav n cana cu ceai a victimei i de a o ajuta s bea, la rugminile insistente ale acesteia, fapt care i-a determinat moartea reprezint: a) infraciunea de determinarea sau nlesnirea sinuciderii; b) fapta nu reprezint infraciune; c) infraciunea de omor. 4. Poate exista infraciunea de omor calificat, n varianta omo rului svrit asupra soului sau unei rude apropiate [art. 175 lit. c) C.pen.J, atunci cnd: a) fptuitorul a tgduit paternitatea n privina victimei i aci unea sa a fost admis; b) fptuitorul se afla n curs de divor cu victima; c) fptuitorul nu cunotea legtura de rudenie cu victima. 5. Dac n urma unui accident rutier victima necesit pentru vindecare 8 zile de ngrijiri medicale, fapta va fi ncadrat ca: a) vtmare corporal din culp fart. 184 alin. (3) C.pen.j; b) lovire sau alte violene [art. 180 alin. (2) C.pen.]); c) fapta nu este infraciune. 6. X a aplicat cu intenie o lovitur de cuit lui Y n braul drept. provocndu-i o leziune ce a necesitat pentru vindecare 12 zile de ngrijiri medicale. Din cauza unor complicaii generate de vtmare, victima a decedat dup 20 de zile. Fapta reprezint infraciunea de: a) ucidere din culp; b) loviri sau vtmri cauzatoare de moarte; c) omor.

7. Fptuitorii, ncercnd s ptrund n locuina victimei, au srit gardul n curtea acesteia, iar n momentul n care se pregteau s intre n cas au fost surprini de paznic i au fugit. Fapta reprezint: a) tentativ la violare de domiciliu; b) violare de domiciliu n form consumat, n varianta tip; c) violare de domiciliu n form consumat, n variant agravat. 8. Prin aplicarea de violene fizice, fptuitorul constrnge vic tima (V) s-i dea o sum de bani. A doua zi, n timp ce se ndrepta cu banii spre locuina fptuitorului, V este interceptat de organele de poliie, care fuseser sesizate de un martor. n sarcina fptuito rului se va reine: a) antaj; b) lovire sau alte violene n concurs cu antaj; c) tentativ la antaj. 9. Victima unei infraciuni contra integritii corporale sau a sntii (art. 180-184 C.pen.): a) poate solicita doar repararea daunelor patrimoniale, nu i a celor morale; b) poate solicita i daune morale; c) poate solicita i daune morale doar dac s-a comis o infrac iune intenionat. 10. Fptuitorul a lipsit victima de libertate timp de 20 zile, innd-o nchis ntr-o pivni, n scopul de a obine o rscum prare, ntr-o zi cnd fptuitorul i-a dus victimei mncare, aceasta 1-a insultat, iar fptuitorul i-a dat o palm. Lovitura a proiectat victima pe un perete din apropiere, motiv pentru care aceasta a decedat. Ce se va reine n sarcina fptuitorului: a; infraciunea de lipsire de libertate urmat de moartea victimei; b) infraciunea de lipsire de libertate n concurs cu cea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte; c) infraciunea de lipsire de libertate n concurs cu cea de vt mare corporal.

III. Analizai pe scurt infraciunea de lipsire de libertate 3,5 puncte

Subiectul nr. 3
I. Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri - 4 puncte 1. n ce const elementul material (i modalitile acestuia) la infraciunea de trdare prin transmitere de secrete (art. 157 C.pen,)?

2. Care este numrul minim de zile de ngrijiri medicale pentru reinerea infraciunilor de vtmare corporal (art. 181 C.pen.) i vtmare corporal din culp (art. 184. C.pen.)?

3. n ce const elementul material al infraciunii de antaj?

4. Ce diferene exist, la nivelul laturii obiective, ntre infraciunea de viol i aceea de act sexual cu un minor?

II. ncercuii varianta corect - 2,5 puncte 1. n cazul infraciunii de Complot" (art. 167 C.pen.) subiectul activ: a) nu poate fi un cetean romn; b) nu poate fi un cetean strin; c) poate fi att cetean romn, ct i cetean strin. 2. Pentru a obliga victima s-i cedeze, inculpatul o lovete de mai multe ori, cu putere, n zona capului, cu o lopat, dup care ntreine cu victima un raport sexual. Loviturile primite i-au produs victimei multiple fracturi craniene n urma crora aceasta

a decedat, la cteva sptmni dup agresiune. Fapta inculpatului reprezint: a) infraciunea de omor (art. 174 C.pen.)> n concurs cu infrac iunea de viol (art. 197 C.pen.); b) infraciunea de omor calificat, comis pentru a nlesni sau a ascunde svrirea unei alte infraciuni {art. 175 lit. h) C.pen. | n concurs cu infraciunea de viol (art. 197 C.pen.); c) infraciunea de viol urmat de moartea victimei [art. 197 alin. (3) C.pen.]. 3. Ce ncadrare juridic se va aplica faptei celui care, pentru a se sustrage arestrii, ucide 2 poliiti n plin strad prin explozia unei grenade? a) art. 174 C.pen. raportat la art. 175 C.pen. literele e) (prin mij loace care pun n pericol viaa mai multor persoane), f) (n legtur cu ndeplinirea ndatoririlor de serviciu sau publice ale victimei), g) [pentru a se sustrage (...) de la arestare (...)] i i) (n public), combinat cu art. 376 C.pen. literele b) (asupra a dou sau mai multe persoane) i f) (asupra unui magistrat, poliist (...)]; b) art. 174 C.pen. raportat la art. 175 C.pen. literele g) i i), combinat cu art. 176 C.pen. literele b) i f); c) ari. 174 C.pen., raportat la art. 175 C.pen. literele f), g) i i) combinat cu art. 176 C.pen, literele b) i f)4. Fapta de a aplica victimei o lovitur cu piciorul n zona abdominal fapt ce a pus n pericol viaa victimei i care a produs leziuni ce au necesitat 7 zile de ngrijiri medicale, reprezint infraciunea de: a) tentativ de omor; b) lovire sau alte violene; c) vtmare corporal grav. 5. Aruncarea victimei de ctre fptuitori ntr-un bazin cu inten ia de a face o glum, fapt ce a determinat decesul victimei, care nu a putut fi salvat, poate fi calificat drept: a) infraciunea de loviri cauzatoare de moarte; b) omor cu intenie indirect; c) ucidere din culp.

6. Lipsirea de libertate n mod ilegal (art. 189 C.pen.) este mai grav n cazul n care fapta este svrit: a) prin simulare de caliti oficiale; b) n timpul nopii; c) de ctre o persoan mascat, deghizat sau travestit. 7. Ameninarea lansat de proprietarul unui teren celui care i depozitase pe terenul su nite materiale de construcii, c l va da n judecat dac nu ridic materialele: a) reprezint infraciunea de ameninare; b) reprezint infraciunea de antaj; c) nu reprezint infraciune. 8. Imobilizarea victimei prin legarea minilor i constrngerea la ntreinerea unui raport sexual, reprezint infraciunea de: a) viol; b) viol n concurs cu lipsire de libertate; c) viol n varianta agravat. 9. Ameninarea adresat de un subaltern efului su c va da n vileag, n situaia n care nu va fi avansat n funcie, informaii pe care le-a aflat dintr-o scrisoare adresat celui din urm i pe care a desfcut-o, a citit-o i a sigilat-o din nou reprezint: a) infraciunea de ameninare n concurs cu cea de antaj i violarea secretului corespondenei; b) infraciunea de antaj n concurs cu cea de divulgare a secretului profesional; c) infraciunea de antaj n concurs cu cea de violarea secretului corespondenei. 10. Fapta prinilor de a deschide corespondena copilului lor minor, n vrst de 12 ani, i de a nu-i mai permite acestuia s se ntlneasc n viitor cu prietenul care i trimisese scrisorile reprezint: a) infraciunea de violare a secretului corespondenei; b) nu reprezint infraciune; c) infraciunea de violare a secretului corespondenei n concurs cu cea de lipsire de libertate n mod ilegal.

UI. Analizai pe scurt infraciunea de antaj - 3,5 puncte

Subiectul nr. 4
I. Rspundei pe scurt Ia urmtoarele ntrebri: - 4 puncte 1. n ce condiii se poale reine ca ncadrare juridic o tentativ la infraciunea de atentat (art. 160 C.pen.)?

2. n ce const elementul material la infraciunea de incest i cine poate fi subiect activ al acestei infraciuni?

3. n ce const elementul material i care este situaia premis, la infraciunea de violare de domiciliu?

4. La nivelul crui element constitutiv apar diferene ntre infraciunea de omor i cea de ucidere din culp?

II. ncercuii rspunsul corect -2,5 puncte 1. Inculpatul i-a aplicat soiei sale, nsrcinat n 3 luni, mai multe lovituri cu o bt n zona abdominal pentru a o ajuta s avorteze. Intensitatea loviturilor a determinat ns rupturi ale organelor inteme i au provocat moartea victimei. Care este ncadrarea juridic a faptei?

a) infraciunea de omor deosebit de grav; b) infraciunea de ucidere din culp n concurs cu cea de provocare ilegal a avortului; c) infraciunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte. 2. ntreinerea de acte sexuale de ctre o persoan de sex mas culin cu un minor de acelai sex n vrst de 16 ani contra unei sume de bani: a) nu se pedepsete; b) reprezint infraciunea de act sexual cu un minor; c) reprezint infraciunea de corupie sexual. 3. Exist infraciunea de violare de domiciliu (art.192 C.pen.): a) i atunci cnd ptrunderea inculpatului fr drept are loc ntr-o locuin care nu este efectiv ocupat de partea vtmat; b) i atunci cnd ptrunderea n domiciliu se realizeaz cu intenia inculpatului de a solicita restituirea unor bunuri pe care le mprumutase prii vtmate; c) i atunci cnd inculpatul refuz s prseasc locuina la cererea expres a unui vecin al locatarului. 4. Uciderea fratelui mamei reprezint infraciunea de: a) omor; b) omor calificat; c) omor deosebit de grav. 5. Aplicarea mai multor lovituri cu bul unui minor n vrst de 10 luni de ctre mama sa, lovituri care au produs ruperea unor organe interne i au cauzat n final moartea acestuia, reprezint infraciunea de: a) pruncucidere; b) omor calificat; c) loviri sau vtmri cauzatoare de moarte. 6. Conform majoritii soluiilor date n practica judiciar, elementul circumstanial al omorului deosebit de grav prevzut de art. 176 lit. b) C.pen. (asupra a dou sau mai multor persoane) exist: a) doar atunci cnd uciderea a dou sau mai multor persoane a avut loc printr-o singur aciune; b) ori de cte ori dou sau mai multe persoane au fost ucise de infractor n aceeai mprejurare sau cu aceeai ocazie, indiferent

dac omorul multiplu s-a produs printr-o singur aciune sau prin mai multe aciuni; c) atunci cnd omorul este svrit de o persoan care a mai svrit un omor, indiferent dac pentru omorul anterior fptuitorul fusese condamnat definitiv sau nu. 7. Dac n urma unui accident rutier victima necesit pentru vindecare 8 zile de ngrijiri medicale: a) fapta va fi ncadrat la vtmare corporal din culp [art. 184 alin. (3) C.pen.]; b) fapta va fi ncadrat la lovire sau alte violene [art. 180 alin. (2) C.pen.]; c) fapta nu este infraciune. 8. Nu poate fi subiect activ al infraciunii de avort (art. 185 C.pen.): a) femeia nsrcinat; b) medicul de specialitate; c) o persoan care nu este cadru medical. 9. Fapta de a aplica victimei o lovitur cu piciorul n zona abdo minal, lovitur ce a pus n pericol viaa victimei i a produs leziuni ce au necesitat 7 zile de ngrijiri medicale, reprezint infraciunea de: a) tentativ de omor; b) lovire sau alte violene; c) vtmare corporal grav. 10. Nu exist infraciunea de violare de domiciliu dac: a) proprietarul imobilului a ptruns n locuina chiriaului fr acordul acestuia; b) fptuitorul a ptruns doar n curtea imobilului; c) chiriaul a continuat s locuiasc n imobilul nchiriat i dup pronunarea unei hotrri definitive de evacuare.

III. Analizai pe scurt infraciunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte - 3,5 punere

Subiectul nr. 5
1. Rspundei pe scurt Ia urmtoarele ntrebri -4 puncte 1. n ce const elementul material al infraciunii de trdare (art. 155C.pen.)?

2. Ce condiii sunt necesare pentru a se putea reine premeditarea, ca element circumstanial al omorului calificat [art. 175 lit. a) C.pen.]?

3. Ce diferen poate exista ntre momentul consumrii i momentul svririi faptei, la infraciunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte (art. 183 C.pen.)?

4. Care este diferena ntre infraciunea de viol i infraciunea de incest din punct de vedere al obiectului juridic i al laturii obiective?

II. ncercuii varianta corect -2,5 puncte 1. Diferene ntre infraciunea de spionaj i cea de trdare prin transmiterea de secrete apar la nivelul: a) subiectului activ; b) subiectului pasiv; c) elementului material.

2. Omorul cu premeditare [art. 175 lit. a) C.pen.]: a) se rsfrnge asupra tuturor participanilor, fiind un element circumstanial real; b) implic curgerea unei perioade de timp de la luarea hotrrii infracionale i pn la comiterea omorului, chiar dac fptuitorul nu a chibzuit asupra faptei; c) presupune luarea hotrrii infracionale i exteriorizarea aces teia fie i numai ntr-un singur act de pregtire material sau moral. 3. Dac fptuitorul a ucis n aceeai mprejurare, cu intenie, dou persoane, se poate regine: a) svrirea a dou infraciuni de omor simplu aflate n concurs; b) svrirea unei infraciuni de omor; c) svrirea unei infraciuni de omor deosebit de grav. 4. Aplicarea unei lovituri de cuit n zona abdominal, ce a pro dus victimei o plag penetrant care a necesitat 18 zile de ngrijiri medicale constituie infraciunea de: a) tentativ de omor; b) lovire sau alte violene; c) vtmare corporal. 5. Cnd fptuitorul aplic deliberat victimei lovituri care, dei nu vizeaz o zon vital, i-au pus n primejdie viaa i au cauzat vtmri care au necesitat pentru vindecare 20 de zile de ngrijiri medicale, ncadrarea juridic poate fi: a) lovire sau alte violene [art. 180 alin. (2) C.pen.j; b) vtmare corporal (art. 181 C.pen.); c) vtmare corporal grav (art. 182 C.pen.). 6. Violarea victimei urmat de uciderea ei, pentru ca fapta s nu poat fi descoperit, reprezint: a) infraciunea de viol urmat de moartea victimei (art. 197 alin. (3) C.pen.j; b) doar infraciunea de omor calificat prevzut de art. 175 lit. h) C.pen. (pentru a nlesni sau ascunde svrirea unei infraciuni); c) infraciunea de viol n concurs cu cea de omor calificat [art. 197 alin. ( I ) C.pen. i art. 175 lit. h) C.pen.].

7. Deschiderea unei scrisori adresate altuia poate reprezenta infraciunea de: a) lipsire de libertate n mod ilegal; b) violarea secretului corespondenei; c) divulgarea secretului professional. 8. Actul sexual cu un minor (art. 198 C.pen.) poate avea ca subiect pasiv: a) o persoan n vrst de 16 ani, dac fapta este svrit de ngrijitor folosind calitatea sa; b) o persoan care nu a mplinit vrsta de 4 ani; c) o persoan ntre 15-18 ani, dac fapta este svrit de admi nistrator, folosind calitatea sa. 9. Dac fptuitorul aplic victimei multiple lovituri de cuit, pentru a fi sigur c va reui s o ucid, iar loviturile produc decesul rapid al victimei printr-o hemoragie intern i extern masiv, este svrit infraciunea de: a) omor simplu; b) omor deosebit de grav - prin cruzimi; c) omor deosebii de grav - prin cruzimi, mpreun cu reinerea circumstanei agravante (svrirea infraciunii prin acte de cru zime) prevzut de art. 75 lit. b) C.pen. 10. Fapta unei persoane de a determina un minor n vrst de 5 ani s se sinucid, prin aruncarea de pe un pod, reprezint infrac iunea de: a) determinarea sau nlesnirea sinuciderii; b) omor simplu; c) omor calificat - profitnd de starea de neputin a victimei de a se apra.

III. Analizai pe scurt infraciunea de vtmare corporal


grav 3,5 puncte

Subiectul nr. 6 I. Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri - 4 puncte 1. Cine poate fi subiect activ la infraciunea de delapidare?

2. n ce const urmarea imediat a infraciunii de tlhrie (art. 21lC.pen.)?

3. n ce const elementul material i urmarea imediat la infraciunea de nelciune?

4. n ce const elementul material la denunaiea calomnioas, n varianta tip?

II. ncercuii rspunsul corect - 2,5 puncte 1. Fapta de a lua un fierstru mecanic ascuns de muncitori ntre frunze pentru a nu fi sustras, cunoscnd acest aspect: a) reprezint infraciunea de furt; b) nu reprezint infraciune; c) reprezint infraciunea de nsuirea bunului gsit. 2, Fapta de a condamna o persoan tiind c este nevinovat, reprezint infraciunea de: a) represiune nedreapt; b) arestare nelegal i cercetare abuziv; c) supunere la rele tratamente.

3. Fapta inculpatului de a solicita prii vtmate telefonul mobil pentru a chema o ambulan i de a fugi cu telefonul reprezint: a) infraciunea de furt; b) infraciunea de abuz de ncredere; c) infraciunea de nelciune. 4. X a mprumutat lui Y un autoturism pentru o sptmn. La mplinirea termenului, Y a refuzat s-i restituie bunul lui X. Fapta lui Y reprezint infraciunea de: a) furt; b) abuz de ncredere; c) nelciune. 5. Fapta de a oferi un cadou unui funcionar din primrie, dup ntocmirea unui act n virtutea funciei sale: a) reprezint infraciunea de dare de mit; b) reprezint infraciunea de primire de foloase necuvenite; c) nu reprezint infraciune. 6. nvinuirea mincinoas fcut prin denun sau plngere, cu privire la svrirea unei infraciuni de ctre o anumit persoan reprezint: a) infraciunea de denunare calomnioas; b) infraciunea de mrturie mincinoas; c) infraciunea de arestare nelegal i cercetare abuziv. 7. Sunt aplicabile dispoziiile art. 210 C.pen. (pedepsirea unor furturi la plngerea prealabil) n cazul n care subiectul activ este: a) fie gzduitorul, fie gzduitul, care fur unul n paguba celuilalt; b) doar gzduitorul care svrete furtul n paguba celui pe care l gzduiete; c) doar gzduitul care sustrage bunuri de la persoana care l gzduiete. 8. Dac funcionarul corupt, n scopul de a satisface solicitarea mituitonilui, nu ndeplinete un act privitor la ndatoririle lui de ser viciu, iar aceast nendeplinire constituie prin ea nsi o infraciune: a) luarea de mit va intra n concurs cu respectiva infraciune; b) luarea de mit absoarbe respectiva infraciune; c) luarea de mit se reine n variant agravat.

9. La infraciunea de mrturie mincinoas subiectul activ poate fi: a) orice persoan care face afirmaii mincinoase n public; b) doar martorul ascultat ntr-o cauz penal; c) expertul chemat s realizeze o expertiz ntr-o cauz civil. 10. Se va reine infraciunea de furt svrit de o persoan avnd asupra sa o arm sau o substan narcotic: a) atunci cnd fptuitorul are asupra sa o pereche de ctue; b) atunci cnd fptuitorul are un cuit la vedere i e vzut de mai muli aiartori; c) atunci cnd fptuitorul are asupra sa un briceag pe care l folosete uneori la desfacerea cutiilor, la locul de munc. III, Analizai pe scurt infraciunea de fals material n nscrisuri oficiale - 3,5 puncte

Subiectul nr. 7 I. Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri - 4 puncte 1. Cine poate fi subiect activ al infraciunii de fals intelectual?

n sarcina acestuia se va reine: a) infraciunea de abuz n serviciu; b) infraciunea de furt; c) infraciunea de luare de mit. 3. X, aflndu-se mpreun cu un prieten, Y, a fost de fa cnd acesta din urm, fr o nelegere prealabil, a smuls din mna unei femei un portofel, dup care a luat-o Ia fug. Cum ns victima ipa, autorul furtului a aruncat portofelul ntr-un tufi, de unde inculpatul X, aflat mai n urm, 1-a ridicat, fr a fi observat de persoana vtmat, iar mai trziu, ntlnindu-se cu Y, i 1-a remis. Ce infraciune poate fi reinut n sarcina inculpatului X? a) infraciunea de nsuire a bunului gsit; b) infraciunea de favorizare a infractorului; c) infraciunea de tinuire. 4. Fptuitorul a sustras paaportul victimei, cu intenia de a-1 folosi peste o sptmn pentru trecerea frontierei, cnd urma s-i atribuie alt identitate. Avnd n vedere c inculpatul a fost descoperit imediat dup sustragerea paaportului, n sarcina sa se poate reine: a) infraciunea de fals privind identitatea; b) infraciunea de tinuire; c) infraciunea de furt calificat. 5. n cazul infraciunii de evadare: a) pedeapsa aplicat pentru aceast infraciune se adaug la pedeapsa ce se execut; b) pedeapsa aplicat pentru infraciunea de evadare se conto pete cu pedeapsa ce se execut; c) poate avea calitatea de subiect activ i persoana care avea ndatorirea de a- pzi pe cel care a evadat. 6. ntrebuinarea de expresii jignitoare fa de o persoan, de ctre un funcionar public aflat n exerciiul atribuiilor de serviciu, reprezint: a) infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor persoa nelor; b) infraciunea de purtare abuziv; c) infraciunea de abuz n serviciu prin ngrdirea unor drepturi.

2. Care este forma de vinovie n cazul infraciunii de omisiune a sesizrii organelor judiciare?

3. n ce const obiectul material al infraciunii de furt?

4. Care este situaia premis a infraciunii de mrturie mincinoas (art. 260 C.pen.)?

II. ncercuii rspunsul corect - 2,5 puncte 1. Pentru existena infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale (art, 288 C.pen,): a) este necesar ca subiectul activ s fie un funcionar; b) este necesar ca nscrisul falsificat s ti produs consecine juridice; c) nu este necesar ca nscrisul s fie folosit. 2. Inculpatul, ncadrat ca agent de paz la o societate comercial, a permis celorlali doi inculpai s sustrag din incinta unitii mai multe anvelope, indicnd locul unde erau depozitate i ajutndu-i s le ncarce ntr-o main, primind pentru aceasta a doua zi trei anvelope.

7. Fapta oferului de a permite unui coleg care lucra la depo zitul de produse electronice s ascund n cutia unui televizor pe care oferul urma s-l transporte la un client, un aparat foto sustras n ziua anterioar din depozit, urinnd ca dup ieirea pe poarta unitii oferul s predea aparatul foto celui care 1-a sustras, reprezint: a) infraciunea de complicitate la furt; b) infraciunea de tinuire; c) infraciunea de favorizarea infractorului. 8. Fapta de a cumpra de la o cas de schimb valutar o bancnot de 100 euro, care se dovedete ulterior a fi fals i de a o vinde dup cteva zile la o alt cas de schimb valutar, cunoscnd c este fals: a) reprezint infraciunea de uz de fals; b) reprezint infraciunea de falsificare de moned sau alte valori (prin raportare la infraciunea de falsificare de valori strine); c) nu reprezint infraciune. 9. Fapta unui ofer de tir de a adormi la volan i de a produce un accident rutier soldat cu drmarea unui gard de lemn, drma rea unui stlp electric i secionarea cablurilor de nalt tensiune, n condiiile n care prejudiciul total este de 300 RON: a) nu reprezint infraciune; b) reprezint distrugere din culp; c) reprezint distrugere calificat. 10. Rugmintea mamei inculpatului adresat unui martor, de a nu depune mrturie mpotriva fiului su: a) reprezint infraciunea de mpiedicarea participrii la proces; b) ncercarea de a determina mrturia mincinoas; c) nu reprezint infraciune.

III. Analizai pe scurt infraciunea de trafic de influen 3,5 puncte

Subiectul nr. 8 I. Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri - 4 puncte 1. Care este situaia premis n cazul infraciunii de tinuire?

2. Degradarea autoturismului propriu, marca Dacia, prin apli carea cu intenie a mai multor lovituri de topor: a) reprezint infraciunea de distrugere, prevzut de art. 217 C.pen., elementul material constnd n aducerea n stare de nentrebuinare a bunului"; b) reprezint infraciunea de distrugere calificat; c) nu reprezint infraciune. 3. Fapta unei persoane care contraface un cec, l prezint la o banc i obine o sum de bani reprezint: a) infraciunea de nelciune prin emitere de cecuri fr acope rire [(art. 215 alin. (4)]; b) infraciunea de falsificare de moned (art. 282 C.pen.) n concurs cu infraciunea de nelciune; c) infraciunea de fals material n nscrisuri oficiale (art. 288 C.pen.) n concurs cu infraciunea de nelciune prin folosirea de mijloace frauduloase jart. 215 alin. (2) C.pen.]. 4. Fapta inculpailor de a sustrage un autoturism, de a se deplasa cu el n alt ora, unde l-au dezmembrat i au vndut piesele componente constituie: a) infraciunea de furt de folosin n concurs cu infraciunea de furt calificat; b) infraciunea de furt de folosin n concurs cu infraciunea de distrugere; c) infraciunea de furt calificat. 5. Fapta inculpatului de a falsifica grosolan un loz, prin apli carea meniunii Ctigtor-Dacia 1310" cu un pix rou i de a-1 vinde unui btrn n schimbul verighetei acestuia: a) reprezint infraciunea de nelciune n concurs cu infrac iunea de fals material n nscrisuri oficiale; b) nu reprezint infraciune; c) reprezint infraciunea de nelciune. 6. Fapta oferului angajat la o unitate, nsrcinat s transporte marfa, de a prezenta documente false cu ajutorul crora a ridicat o cantitate mai mare de marf, folosind o parte din ea n interes propriu reprezint:

2. Care este forrna de vinovie n cazul infraciunii de nedenunare a unor infraciuni?

3. Cine poate fi subiect activ la infraciunea de mrturie mincinoas?

4. Care este urmarea imediat la infraciunea de neglijen n serviciu, n varianta tip?

II. ncercuii rspunsul corect - 2,5 puncte 1. Ce infraciune se poate reine n sarcina fptuitorului, dac acesta solicit unui vnztor un telefon mobil, pentru a-1 examina, i n momentul n care primete aparatul fuge cu el? a) infraciunea de furt; b) infraciunea de abuz de ncredere; c) infraciunea de nelciune.

a) infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur privat n concurs cu infraciunea de nelciune; b) infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur privat n concurs cu infraciunea de gestiune frauduloas; c) infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur privat n concurs cu infraciunea de delapidare.

III. Analizai pe scurt infraciunea de mrturie mincinoas - 3,5 puncte

7. Pentru existena infraciunii de primire de foloase necuvenite: a) este necesar s fi existat o nelegere prealabil realizrii actului ntre funcionar i cel care ofer foloasele necuvenite; b) este suficient existena unei promisiuni sau pretinderea unor foloase necuvenite de ctre funcionar; c) este necesar primirea unor foloase dup ndeplinirea actului. 8. n cazul n care prin acelai denun mai multe persoane sunt nvinuite mincinos de aceeai infraciune, se va reine: a) o singur infraciune de denunare calomnioas n varianta tip; b) mai multe infraciuni de denunare calomnioas n concurs; c) o singur infraciune de denunare calomnioas n varianta agravat. 9. Fapta unei persoane care, vznd c din incinta unei ntre prinderi s-a aruncat peste gard, de ctre o persoan necunoscut, o saco despre care i-a dat seama c ar conine bunuri furate din unitate i pe care i-a nsuit-o, reprezint: a) infraciunea de tinuire; b) infraciunea de furt; c) infraciunea de nsuire a bunului gsit. 10. Fapta lui A de a amenina i a-1 lovi pe copilul procurorului care l ancheta ntr-o cauz penal, cu scopul ca acesta din urm s-i dea o soluie favorabil, reprezint: a) infraciunea de lovire (art. 180) raportat la art. 239' (cazuri speciale de pedepsire) n concurs cu infraciunea de ameninare (art. 193) raportat la art. 2391; b) infraciunea de ultraj (art. 239) raportat la art. 2391; c) infraciunea de ultraj, n concurs cu cea de lovire i cu cea de ameninare.

Subiectul nr. 9 I. Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri -4 puncte 1. Care este elementul material al infraciunii de abuz de ncredere?

3. Fapta de a avea o nelegere prealabil cu autorul unui furt de a-i depozita bunurile sustrase poate constitui infraciunea de: a) tinuire; b) complicitate la furt; c) favorizarea infractorului. 4. ncercarea de a determina o persoan, prin corupere, s dea declaraii false ntr-o cauz n care are calitatea de martor reprezint: a) instigare la mrturie mincinoas; b) autorat la infraciunea de ncercare de a determina mrturia mincinoas; c) instigare la ncercarea de a determina mrturia mincinoas. 5. Fapta de a contraface un act provenind de la o societate comercial cu rspundere limitat i de a-1 depune ca prob ntr-o cauz civil reprezint: a) fals n nscrisuri sub semntur privat; b) fals material n nscrisuri oficiale n concurs cu infraciunea de uz de fals; c) uz de fals n concurs cu infraciunea de fals intelectual. 6. n cazul infraciunilor patrimoniale continuate, caracterul de consecine deosebit de grave se determin prin: a) raportarea la prejudiciul produs prin fiecare aciune sau inac iune ce intr n coninutul infraciunii continuate; b) totalizarea prejudiciilor ce privesc patrimoniul aceleiai per soane fizice sau juridice (nu prin totalizarea pagubelor produse unor pri vtmate diferite); c) totalizarea pagubelor materiale cauzate tuturor persoanelor fizice sau juridice prin toate aciunile sau inaciunile prin care se realizeaz elementul material al laturii obiective a infraciunii). 7. Nu pot face obiectul infraciunii de furt: a) nscrisurile fr valoare economic; b) energia fr valoare economic; c) imobilele prin destinaie. 8. Pentru existena infraciunii de delapidare este necesar ca: a) subiectul activ s cumuleze calitile de funcionar, gestionar i administrator;

2. n ce const obiectul material i care este elementul material la infraciunea de nelciune?

3. Care este elementul material prin care se poate comite forma tip a infraciunii de purtare abuziv?

4. Care sunt modalitile elementului material n cazul infraciunii de fals intelectual?

II. ncercuii varianta corect - 2,5 puncte 1. nscrisurile pot fi obiect material al infraciunii de furt: a) doar dac au valoare economic; b) doar dac sunt acte ce dovedesc starea civil; c) indiferent dac au sau nu valoare economic. 2. Fapta inculpatului de a mbrnci victima care se afla la vo lanul unui autoturism, a lua acest autoturism i a pleca de la locul faptei cu el, urmat de restituirea bunului dup numai o zi: a) reprezint infraciunea de furt de folosin; b) nu reprezint infraciune; c) reprezint infraciunea de tlhrie.

b) instigatorul sau complicele s aib calitile cerute de lege pentru autor; c) subiectul activ s fie funcionar. 9. Furtul svrit ntre fotii soi: a) reprezint un furt ce se urmrete numai la plngerea preala bil; b) nu reprezint infraciune; c) reprezint un furt ce se urmrete la plngere prealabil numai n situaia n care cei doi locuiesc mpreun. 10. n cazul infraciunii de tinuire: a) fapta prevzut de legea penal din care provine bunul tinuit poate consta doar ntr-o infraciune de furt; b) sora tinuitorului beneficiaz de cauza de nepedepsire dac folosete bunul tinuit de fratele su; c) nu exist situaie premis. III. Analizai pe scurt infraciunea de nelciune - 3,5 puncte

Subiectul nr. 10
I. Rspundei pe scurt la urmtoarele ntrebri - 4 puncte 1. Care este situaia premis n cazul infraciunii de abuz de ncredere?

2. Care este forma de vinovie n cazul infraciunii de gestiune frauduloas?

3. n ce const elementul material al infraciunii de distrugere?

4. Care este elementul material i cine poate fi subiect activ al infraciunii de luare de mit?

II. ncercuii rspunsul corect - 2,5 puncte 1. Elementul material al infraciunii de delapidare const n: a) nsuirea, traficarea, folosirea bunurilor gestionate sau admi nistrate; b) nsuirea, distrugerea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate; c) primirea, traficarea, folosirea bunurilor gestionate sau admi nistrate. 2. Fptuitorul care, ncercnd s-i asigure scparea dup ce a sustras un bun, a ameninat i a lovit un poliist, svrete; a) infraciunea de furt n concurs cu cea de ultraj; b) infraciunea de tlhrie n concurs cu cea de ultraj; c) infraciunea de furt n concurs cu cea de ultraj i cea de ameninare.

3. Pentru existena infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale: a) este necesar ca subiectul activ s fie un funcionar; b) este necesar ca nscrisul falsificat s fi produs consecine juridice; c) nu este necesar ca nscrisul s fie folosit. 4. Inculpatul, aflndu-se la volanul unui autoturism pe care l conducea fr permis i fiind legitimat de organele de poliie, a prezentat un buletin de identitate aparinnd altei persoane. Ce se poate reine n sarcina inculpatului n concurs cu infraciunea de conducere pe drumurile publice fr a avea permis de conducere: a) infraciunea de uz de fals i infraciunea de fals privind iden titatea; b) infraciunea de fals privind identitatea; c) infraciunea de uz de fals i infraciunea de fals n declaraii. 5. Fptuitorul a sustras paaportul victimei cu intenia de a-1 folosi peste o sptmn pentru trecerea frontierei, cnd urma s-i atribuie alt identitate. Avnd n vedere c inculpatul a fost descoperit imediat dup sustragerea paaportului n sarcina sa se poate reine: a) infraciunea de fals privind identitatea; b) infraciunea de tinuire; c) infraciunea de furt calificat. 6. n cazul infraciunii de evadare: a) pedeapsa aplicat pentru aceast infraciune se adaug la pedeapsa ce se execut; b) pedeapsa aplicat pentru infraciunea de evadare se conto pete cu pedeapsa ce se execut; c) poate avea calitatea de subiect activ i persoana care avea ndatorirea de a-1 pzi pe cel care a evadat. 7. ntrebuinarea de expresii jignitoare fa de o persoan, de ctre un funcionar public aflat n exerciiul atribuiilor de serviciu, reprezint: a) infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor persoanelor; b) infraciunea de purtare abuziv; c) infraciunea de abuz n serviciu prin ngrdirea unor drepturi.

8. Exist infraciunea de tlhrie n cazul n care: a) furtul este urmat de ntrebuinarea de ameninri pentru ps trarea bunului furat; b) furtul este svrit prin ntrebuinarea unor mijloace frau duloase; c) furtul este svrit asupra unei persoane care se afla n stare de incontien. 9. Infraciunea de favorizarea infractorului se poate reine doar atunci cnd: a) exist o nelegere prealabil ntre persoana care a svrit infraciunea i cel care i d ajutor (favorizator); b) nu exist o nelegere prealabil ntre favorizator i infractor; c) pentru infractorul favorizat exist o hotrre definitiv de condamnare, iar favorizatorul l ajut s ngreuneze executarea pedepsei. 10. Fapta lui A de a-1 imobiliza pe B i de a-i smulge acestuia din mn telefonul mobil, pe care urma s l in drept garanie a faptului c B i va restitui o sum pe care A i-o mprumutase n urm cu dou luni, termenul de restituire fiind de trei sptmni: a) nu reprezint infraciune, ci un litigiu civil; b) reprezint infraciunea de furt calificat; c) reprezint infraciunea de tlhrie. III. Analizai pe scurt infraciunea de delapidare - 3,5 puncte

Subiecte de examen rspunsuri


Subiectul nr. 1 I. 1. Obiect juridic. Statul cu atributele sale fundamentale: suve ranitatea, independena, unitatea i indivizibilitatea. Obiect mate rial - nu are. 2. Urmarea imediat: la art. 181 avem ntre 21 i 60 zile de ngri jiri medicale; la art. 182 avem 61 zile sau mai mult (la varianta tip) sau una din consecinele prevzute pentru varianta agravat (pier derea unui sim sau organ, ncetarea funcionrii acestora, o infirmi tate permanent, slujirea, avortul, sau punerea n primejdie a vieii). 3. Femeia nsrcinat care i ntrerupe cursul sarcinii. 4. Elementul material const n actul sexual de orice natur cu o persoan de sex diferit sau de acelai sex; condiia ce se cere este ca actul s se realizeze, fie prin constrngere, fie profitnd de imposibilitatea victimei de a se apra ori de a-i exprima voina. II 1. c; 2. b; 3. c; 4. b; 5. c; 6. a; 7. a; 8. a; 9. c; 10. c. Subiectul nr. 2 I.
1. Ceteanul strin sau persoana fr cetenie care nu domi ciliaz pe teritoriul statului romn. 2. Aciunea de ucidere a copilului nou-nscut, cu cerina ca uciderea s se realizeze imediat dup natere. 3. Aciunea de ntrerupere a cursului sarcinii; stoparea evoluiei sarcinii, urmat sau nu de expulzarea produsului de concepie. 4. Persoana care n virtutea profesiei sau a funciei intr n posesia anumitor date confideniale (ex. avocat, medic, farmacist, notar etc).

II. 1. c; 2. a; 3. c; 4. b; 5. c; 6. b; 7. c; 8. a; 9. b; 10. b. Subiectul nr. 3 I.


1. Elementul material const ntr-o aciune ce se poate realiza n

4. La nivelul laturii subiective, forma de vinovie: n timp ce omorul se comite cu intenie (direct sau indirect), uciderea din culp, dup cum o arat i denumirea, se comite din culp, n ambele modaliti (cu prevedere, simpl). BL 1. a; 2. b; 3. a; 4. b; 5. b; 6. b; 7. c; 8. a; 9. c; 10. c. Subiectul nr. 5 I. 1. Aciunea de a intra n legtur cu o putere sau cu o organi zaie strin ori cu ageni ai acestora. 2. Adoptarea rezoluiei infracionale i chibzuirea asupra faptei; Exteriorizarea rezoluiei infracionale prin acte de executare; Existena unui interval de timp ntre luarea hotrrii de a ucide i punerea ei n executare. 3. Momentul consumrii faptei coincide cu momentul produ cerii rezultatului (decesul); Momentul svririi infraciunii coincide cu momentul realizrii actului de executare (lovirea sau vtmarea). 4. n cazul violului, obiectul juridic este libertatea sexual a per soanei, n timp ce la incest se protejeaz normalitatea i moralitatea vieii sexuale; elementul material la viol este actul sexual de orice natur, n timp ce la incest este incriminat numai raportul sexual. O. 1. a; 2. c; 3. c; 4. a; 5. c; 6. c; 7. b; 8. a; 9. a; 10. c. Subiectul nr. 6 I. 1. Funcionarul care are atribuii de administrare sau gestionare. 2. Urmarea imediat are un caracter complex, ce decurge din complexitatea infraciunii. Urmarea imediat principal este similar celei de la furt: schimbarea strii de fapt a bunului.

trei modaliti: transmiterea secretelor de stat; procurarea de docu mente sau date ce constituie secrete de stat; deinerea de docu mente ce constituie secrete de stat. 2. 21 de zile, respectiv 11 zile. 3. Aciunea de constrngere realizat prin violen sau ameninare. 4. Dei elementul material este identic (actul sexual de orice natur), n cazul violului apare o condiie: actul sexual trebuie s se realizeze prin constrngerea victimei sau profitnd de imposi bilitatea ei de a se apra ori de a-i exprima voina. II. 1. c; 2. b; 3. b; 4. c; 5. a; 6. a; 7. c; 8. a; 9. c; 10. b. Subiectul nr. 4 I. 1. Va fi sancionat pentru tentativ la atentat persoana care va efectua acte pregtitoare (producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, sau luarea de msuri) n vederea comiterii infraciunii [conf. art. 173 alin. (2) C.pen.j. 2. Elementul material este reprezentat de un raport sexual. Ambii parteneri ai raportului sexual au calitatea de subiect activ al infraciunii. Autorii sunt circumstaniai, n sensul c trebuie s existe ntre ei o relaie de rudenie special: rude n linie direct (ascendeni ori descendeni) sau frai i surori. n plus, fiind vorba de un raport sexual, autorii trebuie s fie persoane de sex opus. 3. Elementul material const n aciunea de ptrundere fr drept n domiciliul unei persoane sau n refuzul de a-1 prsi, la cererea acesteia. Situaia premis const n preexistenta unui domiciliu n sensul legii penale (locuin, ncpere, dependin sau loc mprejmuit innd de acestea).

Urmarea imediat secundar: atingerea adus integritii corporale, sntii ori libertii persoanei, sau decesul victimei [n ipoteza de la alin. (3)J. 3. Elementul material const n aciunea de inducere n eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevrat a unei fapte minci noase sau ca mincinoas a unei fapte adevrate; urmarea imediat const n crearea unei pagube. 4. Aciunea de nvinuire mincinoas fcut prin denun sau pln gere, cu privire la comiterea unei infraciuni de ctre o persoan. II. 1. a; 2. a; 3. a; 4. b; 5. c; 6. a; 7. c; 8. a; 9. c; 10. c. Subiectul nr. 7 I. 1. Funcionarul aflai n exerciiul atribuiilor de serviciu. 2. Intenie i culp. 3. - bunurile mobile; - bunuri imobile prin destinaie; - bunuri imobile prin natura lor, dac au fost dezmembrate i au fost furate bucat cu bucat; - energia care are valoare economic; - nscrisurile. 4. Preexistenta unei cauze civile, penale, disciplinare sau alt cauz n care se ascult martori. II. 1. c; 2. b; 3. b; 4. c; 5, a; 6. b; 7. c; 8. b; 9. b; 10. c. Subiectul nr. 8 I. 1. Existena unei fapte penale din care s provin bunul tinuit. 2. Intenie i culp. 3. Martorul, expertul, interpretul.

4. O tulburare nsemnat bunului mers al unui organ sau al unei instituii de stat ori al unei alte uniti din cele prevzute de art. 145 C.pen., o pagub patrimoniului acesteia sau o vtmare important a intereselor legale ale unei persoane.

n.
1. a; 2. c; 3. b; 4. c; 5. a; 6. a; 7. c; 8. b; 9. b; 10. a. Subiectul nr. 9 1 nsuirea unui bun mobil al altuia sau dispunerea pe nedrept de bunul respectiv, ori refuzul de a restitui bunul. 2. Obiectul material poate fi att un bun mobil, ct i un bun imobil; elementul material este realizat printr-o aciune: inducerea n eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevrat a unei fapte mincinoase sau ca mincinoas a unei fapte adevrate. 3. ntrebuinarea de expresii jignitoare fa de o persoan. 4. Falsificarea unui nscris oficial, fie prin atestarea unor fapte sau mprejurri necorespunztoare adevrului, fie prin omisiunea de a insera unele date sau mprejurri.

n.
1. c; 2. c; 3. b; 4 b; 5. a; 6. c; 7. b; 8. c; 9. c; 10. b. Subiectul 10 I.
1. Existena unui titlu n baza cruia fptuitorul deine bunul. Poate fi un contract, un act al unei autoriti ori o situaie de fapt n baza creia se transmite detenia bunului. 2. Intenia n ambele modaliti pentru varianta tip. Intenia direct n varianta agravat. 3. Distrugerea, degradarea, aducerea n stare de nentrebuinare a unui bun, mpiedicarea lurii msurilor de conservare i de salvare a unui bun, precum i nlturarea msurilor luate.

4. Element material: aciunea de a pretinde, primi, accepta promisiunea de bani sau alte foloase; inaciunea de a nu respinge o promisiune de bani sau alte foloase. Subiect activ: funcionarul (varianta tip) i funcionarul cu atribuii de control (n varianta agravat). II. 1. a; 2. b; 3. c; 4. b; 5. c; 6. a; 7. b; 8. a; 9. b; 10. c.

Model rezolvare exerciiu


X, n vrst de 46 de ani, a fost trimis n judecat pentru svrirea infraciunii de omor calificat, reinndu-se c la 30.09.2007 a ucis-o pe soia sa Y, prin aplicarea unei lovituri de cuit n zona toracic. X a fost reinut la data de 30.09.2007 i arestat preventiv la 1.10.2007, iar starea de arest a fost prelungit i meninut pn la pronunarea hotrrii judectoreti. Din fia de cazier judiciar rezult c X a fost condamnat la 23.04.2006 prin sentina penal nr. 218 a judectoriei J., definitiv la 15.05.2006, la 2 ani nchisoare cu suspendarea condiionat a executrii pedepsei. Pe parcursul urmririi penale i a judecii, X a beneficiat de serviciile unui aprtor din oficiu. ntocmii dispozitivul hotrrii judectoreti ce va fi pronunat la 16 septembrie 2009. Hotrre 16 septembrie 2009 In baza art. 174 - art. 175 lit. c) C.pen. cu aplicarea art. 37 lit. a) C.pen., condamn pe inculpatul X la 21 de ani nchisoare i 5 ani interzicerea drepturilor prevzute de art. 64 lit. a), b), dup executarea pedepsei principale. n baza art. 67 alin. (2) C.pen. aplic inculpatului pedeapsa complementar a degradrii militare. n baza art. 83 C.pen. revoc suspendarea condiionat a executrii pedepsei de 2 ani nchisoare aplicat prin sentina penal nr. 218 a judectoriei J., definitiv la 15.05.2006, i dispune executarea acestei pedepse pe lng cea de 21 de ani nchisoare, urmnd ca n final inculpatul s execute 23 de ani nchisoare i 5 ani interzicerea drepturilor prevzute de art. 64 lit. a), b) dup executarea pedepsei principale. Inculpatului i va fi aplicat i pedeapsa complementar a degradrii militare.

Face aplicarea art.71 - art. 64 lit. a), b) C.pen. Menine starea de arest a inculpatului i n baza art. 88 C.pen. deduce reinerea i arestarea preventiv de la 30.09.2007 la zi. n baza art. 191 alin. (1) C.pen. oblig pe inculpat la ... lei cheltuieli judiciare ctre stat, din care ... lei onorariu aprtor din oficiu va fi avansat din fondul Ministerului Justiiei. Cu apel n 10 zile de la pronunate pentru procuror i de la comunicare pentru inculpat. Pronunat n edin public azi, 16 septembrie 2009. Preedinte