Sunteți pe pagina 1din 41

Universitatea "Dunrea de Jos" din Galai

MODELE DE TESTE GRIL PENTRU ADMITEREA 2012 DISCIPLINA: ISTORIA ROMNILOR

Testele sunt recomandate pentru urmtoarele domenii de licen i faculti: Nr. crt. 1. 2. 3. 4. 5. Domeniul de licen la care se recomand Istorie Filosofie Sociologie Drept tiine administrative Facultatea de tiine Juridice, Sociale i Politice Facultatea Facultatea de Istorie, Filosofie i Teologie

EDIIA A II-A REVIZUIT (12 IULIE 2012)

PRECIZRI:
Pregtirea candidailor i elaborarea subiectelor se vor realiza n conformitate cu prevederile prezentei programe i a manualelor aprobate prin ordinele M.E.C.T.S. pentru clasa a XII-a, aflate n vigoare n anul colar 2011-2012.

Se recomand urmtoarele manuale: Zoe Petre (coordonator), Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corint, 2007. Magda Stan, Cristian Vornicu, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Niculescu, 2007. Valentin Bluoiu, Maria Grecu, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Didactic i pedagogic, R.A., 2007. Ioan Scurtu, Florentina Dondorici, Vasile Ionescu, Elena Emilia Lica, Octavian Osanu, Emil Poam, Relu Stoica, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Gimnasium, 2007. Alexandru Barnea (coordonator), Vasile Aurel Manea, Eugen Palade, Bogdan Teodorescu, Istorie.Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corint, 2007. Ioan Scurtu, Constantin Dinc, Nicolae Cristea, Marian Curculescu, Aurel Constantin Soare, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Economic Preuniversitaria, 2007. Felicia Adscliei, Liviu Lazr, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corvin, 2007.

Alegei varianta corect: 1. n ce perioad a domnit Decebal? A) 87-106 d. Hr. B) 98-117 d. Hr. C) 45-102 d. Hr. D) 45-102 d. Hr. 2. n ce perioad a domnit Burebista? A) 82-12 . Hr. B) 44-12 . Hr. C) 82-44 . Hr. D) 82-44 d. Hr. 3. n ce perioad au avut loc rzboaiele lui Traian cu Dacii? A) 101-102 i 105-106 d. Hr. B) 86-89 i 98-117 d. Hr. C) 46-60 i 79-86 d. Hr. D) 117-118 si 120-121 d. Hr. 4. n urma pcii din 89 d. Hr. dintre Decebal i Domiian ...? A) Dacia devine stat clientelar Romei B) Dacia este cucerit de romani C) Dacia este mprit ntre romani i barbari D) Dacia include o parte din Moesia 5. n ce ora a fost ridicat Columna lui Traian? A) Singidunum B) Potaissa C) Roma D) Romula 6. Care este adstratul n formarea limbii romne? A) slav B) got C) hun D) gepid 7. Care era religia romnilor n perioada etnogenezei? A) cretin B) musulman C) iudaic D) budist 8. Cum se numea capitala Regatului Dacia, condus de Decebal? A) Drobeta B) Sarmizegetusa C) Tamasidava D) Tibiscum

9. Cine dintre istoricii antici este considerat printele istoriei? A) Tucidide B) Herodot C) Diodor din Sicilia D) Cassius Dio 10. Pe cine a dorit s sprijine Burebista mpotriva lui Caesar? A) Pompei B) Cleopatra C) Antonius D) Brutus 11. Cum l chema pe marele preot, sfetnic al regelui Burebista? A) Deceneu B) Scorilo C) Duras D) Diurpaneus 12. Cine au fost aliaii dacilor n timpul rzboaielor cu Traian? A) sarmaii B) galii C) parii D) illirii 13. Capitala provinciei romane Dacia a fost? A) Buridava B) Ulpia Traiana Sarmizegetusa C) Apullum D) Potaissa 14. Ce tip de credin este cretinismul? A) Monoteist B) Politeist C) Sincretist D) Animist 15. Care este ordinea corect a urmtoarelor evenimente istorice? A) Domnia lui Burebista; Rzboaiele lui Traian mpotriva dacilor; Constituirea Provinciei Dacia; Retragerea armatei i administraiei romane din Provincia Dacia B) Constituirea Provinciei Dacia; Domnia lui Burebista; Retragerea armatei i administraiei romane din Provincia Dacia; Rzboaiele lui Traian mpotriva dacilor C) Domnia lui Burebista; Constituirea Provinciei Dacia; Rzboaiele lui Traian mpotriva dacilor; Retragerea armatei i administraiei romane din Provincia Dacia D) Rzboaiele lui Traian mpotriva dacilor; Domnia lui Burebista; Constituirea Provinciei Dacia; Retragerea armatei i administraiei romane din Provincia Dacia 16. Cine a fost "Cel dinti i cel mai mare rege din Thracia"? A) Decebal B) Deceneu C) Burebista D) Comosicus 4

17. Sub ce mprat a atins Imperiul Roman cea mai mare extindere teritorial? A) Caesar B) Octavian Augustus C) Traian D) Septimius Severus 18. Cine dintre autorii antici au oferit primele i cele mai detaliate informaii despre geto-daci? A) Suetonius B) Pomponius Mela C) Herodot D) Titus Livius 19. Care dintre regii daci este creatorul statului dac? A) Burebista B) Scorilo C) Duras D) Decebal 20. Care este titlul lucrrii lui Herodot, n care se relateaz despre campania regelui Darius mpotriva sciilor? A) Istorii B) Istorie roman C) Anale D) Geografia 21. Cine este considerat a fi divinitatea suprem la geto-daci? A) Jupiter B) Zeus C) Zalmoxis D) Marte 22. Cum a reuit primul rege al statului centralizat dac, Burebista, s-i disciplineze pe geto-daci? A) prin constituirea armatei B) prin renunarea la consumul vinului i distrugerea viei de vie C) prin baterea de monede D) prin instituirea unor recompense 23. De ce neam sunt geto-dacii? A) traci B) celi C) scii D) greci 24. Care era grania sudic a regatului lui Burebista? A) Munii Haemus B) Dunrea C) Pontul Euxin D) Marea Mediteran 25. Cine era generalul trimis de Domiian n 87 s i pedepseasc pe daci i care i pierde viaa n lupta de la Tapae? A) Tettius Iulianus 5

B) C) D)

Terentius Scaurianus Cornelius Fuscus Catus Aelius

26. Cu cine s-a luptat Decebal n perioada 101-102 i 105-106? A) parii B) roxolanii C) romanii D) germanii 27. Geto-dacii fceau comer cu grecii din aceast colonie de pe malul Pontului Euxin ? A) Sucidava B) Histria C) Brecu D) Piatra Roie 28. Burebista a folosit ca moned a regatului dac ..... ? A) tetradrahma macedonean B) denarul republican roman C) didrahma greceasc D) moneda dacic 29. Cum se numeau aezrile civile fortificate geto-dacice? A) ceti B) davae C) castre D) villae rusticae 30. Cine este arhitectul care a proiectat podul de la Drobeta n perioada 102-105? A) Apolodor din Damasc B) Cassius Dio C) Eusebius din Caesareea D) Diodor din Sicilia 31. n ce an a fost ucis Burebista? A) 49 .Hr. B) 42 .Hr. C) 44 .Hr. D) 39 .Hr. 32. Cu cine s-a luptat Cornelius Fuscus n 87 d.Hr. la Tapae? A) Dicomes B) Oroles C) Duras D) Decebal 33. Care dintre urmtoarele orae nu au fost colonie greac? A) Histria B) Sarmizegetusa C) Tomis D) Callatis 6

34. Care au fost factorii externi care au dus la centralizarea primului stat dac? A) ameninarea grecilor B) ameninarea romanilor i a celilor C) ameninarea sciilor D) ameninarea sarmailor 35. Care dintre urmtoarele situri a fost cetate geto-dacic? A) Histria B) Blidaru C) Vindobona D) Axiopolis 36. Geii i dacii vorbeau aceeai limb ne spune autorul antic? A) Strabon B) Ovidiu C) Pliniu cel Btrn D) Titus Livius 37. Cte campanii militare au fost necesare n timpul mpratului Traian pentru cucerirea Daciei? A) dou B) patru C) trei D) una 38. Dup cucerire, Traian a inclus n Provincia Moesia Inferior? A) doar sudul Moldovei B) cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei i colul sud-estic al Transilvaniei C) doar Muntenia D) doar colul sud-estic al Transilvaniei 39. Romanii i-au retras armata i administraia din Dacia n timpul crui mprat? A) Septimius Severus B) Gordian al III-lea C) Aurelianus D) Gallienus 40. Informaii despre retragerea armatei i a administraiei romane din Dacia avem de la autorul antic? A) Eutropius B) Trogus Pompeius C) Eusebius din Caesareea D) Tacitus 41. Unul dintre urmtoarele puncte nu a fost ora n Dacia roman. Care dintre ele? A) Drobeta B) Apullum C) Histria D) Napoca 42. Cretinilor li s-a acordat libertate de manifestare religioas, n 313, prin Edictul de la ? A) Ravenna B) Milan 7

C) Roma D) Constantinopol 43. n perioada secolelor III-IV d. Hr. au ptruns n spaiul Daciei n calitate de migratori.... ? A) hunii B) bulgarii C) goii D) slavii 44. Prin ce misionar martir au fost atrai spre cretinism goii? A) Sava Gothul B) Epictet C) Camasis D) Astion 45. Unde au fost identificai cei patru martiri cu nume cunoscute: Attalos, Philipos, Camasis i Zoticos? A) Niculiel B) Halmyris C) Troesmis D) Capidava 46. Unde a fost construit podul lui Apollodor din Damasc? A) Oescus B) Drobeta C) Cernavoda D) Dinogetia 47. Cum se numete mpratul roman care a schimbat forma de guvernare n Dominat? A) Domitian B) Constantin cel Mare C) Diocletian D) Aurelian 48. Cum s-a numit teritoriul dintre Dunre i Mare, dup reforma administrativ a lui Diocletian? A) Moesia B) Scythia Minor C) Moesia Inferior D) Moesia Superior 49. n ce an s-au retras romanii din Dobrogea? A) 602 B) 276 C) 330 D) 576 50. Unde a fost descoperit donariul cretin cu Hrisma, datat n secolul al IV-lea? A) Biertan B) Niculiel C) Apullum D) Sucidava 51. Sub ce mprat a devenit Cretinismul religie oficial a Imperiului roman? 8

A) B) C) D)

Constantin cel Mare Constantius Anastasius I Teodosius cel Mare

52. Din ce grup lingvistic face parte limba romn? A) german B) grec C) romanic D) slav 53. n ce an s-a produs marea schism a cretinismului? A) 1054 B) 1009 C) 800 D) 1111 54. Crei populaii migratoare i este atribuit Tezaurul de la Pietroasele? A) goti B) gepizi C) avari D) huni 55. n ce an s-a prbuit Imperiul Roman de Apus? A) 459 B) 309 C) 476 D) 747 56. Unde a fost exilat poetul Ovidiu? A) Tomis B) Halmyris C) Histria D) Drobeta 57. Cine este istoricul bizantin care reine expresia "torna, torna fratre", folosit de un soldat n 587? A) Theofilact de Simocatta B) Eutropius C) Eusebius din Caesareea D) Anna Comnena 58. Care sunt dialectele limbii romne? A) romna nord dunrean i aromna B) romna nord dunrean, aromna, istroromna, meglenoromna C) istroromna i meglenoromna D) romna nord dunrean, aromna, istroromna, 59. Peste 70% din vocabularul limbii romne l formeaz ? A) elementele romanice B) elementele slave C) elementele germanice D) elementele neo-greceti 9

60. n ce an rscoala generalului Phocas a permis slavilor s ptrund la sudul Dunrii? A) 395 B) 275 C) 602 D) 565 61. Identificai una dintre limbile de mai jos care nu intr n categoria celor neolatine? A) italiana B) romna C) engleza D) franceza 62. Structurile politice cu funcii defensive, constituite pe ambele laturi ale Carpailor prin contopirea mai multor obti sub conducerea unui duce sau voievod erau n secolele IX-XIII: A) comitatele B) regatele C) voievodatele D) obtile 63. Forma de baz n organizarea social a romnilor la nceputul Evului Mediu era: A) breasla B) obtea C) ducatul D) ara 64. Denumire a unei forme de organizare prestatal care se gsete numai n teritoriile de la est de Carpai (Moldova) era: A) ocolul B) obtea C) ara D) cnezatul 65. Forma de organizare administrativ-teritorial i militar introdus de regalitatea maghiar n zonele de grani pentru ntrirea aprrii (n special mpotriva cumanilor i ttarilor) a fost: A) principatul B) ducatul C) marca D) comitatul 66. Banatul de Severin a fost nfiinat n jurul anului: A) 1230 B) 1341 C) 1156 D) 1290 67. Marca Moldovei a fost nfiinat n jurul anului: A) 1359 B) 1356 C) 1352 D) 1400

10

68. Rscoala vlahilor din Thessalia a avut loc n anul: A) 998 B) 1204 C) 1101 D) 1066 69. ara Brsei (Terra Borza) a fost consemnat prima dat ca ar romneasc n anul: A) 1100 B) 1222 C) 1356 D) 1134 70. Autonomie politic local romneasc amintit n anul 1247 era: A) ara Maramureului B) ara Fgraului C) ara Lovitei D) ara Haegului 71. Formaiunea politic condus de Menumorut era localizat n: A) Banat B) Criana C) Maramure D) ara Brsei 72. Formaiunea politic cu centrul la Cuvin n Banat era condus de: A) Gelu B) Glad C) Menumorut D) Jupan Dimitrie 73. Formaiunea politic din centrul Transilvaniei, condus de Gelu, avea centrul probabil la: A) Dbca B) Morisena C) Cenad D) Biharea 74. Legenda Sfntului Gerard (secolul al XI-lea) amintea n Banat de o formaiune politic cu centrul la Morisena condus de: A) Litovoi B) Seneslau C) Kean D) Ahtum 75. Ungurii s-au aezat n Cmpia Pannoniei la sfritul secolului al: A) XIII-lea B) IX-lea C) X-lea D) VIII-lea 76. Primul comitat din Transilvania, Bihorul, n zona vechii ceti romno-slave de la Biharea, este nfiinat de regalitatea maghiar n anul: A) 1111 11

B) C) D)

1122 1200 1001

77. Transilvania este organizat ca principat de regalitatea maghiar n anul: A) 1167 B) 1111 C) 1234 D) 1300 78. Transilvania este menionat ca voievodat condus de voievodul Leustachius n anul: A) 1113 B) 1125 C) 1176 D) 1221 79. Regalitatea maghiar i-a colonizat pe secui n Transilvania ncepnd cu secolul: A) X B) XI C) XII D) XIII 80. Saii au fost colonizai n Transilvania ncepnd cu a doua jumtate a secolului: A) X B) XI C) XII D) XIII 81. Cavalerii Teutoni primesc de la regalitatea maghiar n anul 1211: A) ara Fgraului B) ara Amlaului C) ara Brsei D) ara Maramureului 82. O bul papal meniona existena unor elemente de ierarhie bisericeasc ortodox, ceea ce implica i o organizare politic la sud de Carpai, n anul: A) 1234 B) 1359 C) 1222 D) 1290 83. Cavalerii Teutoni sunt alungai din Transilvania de armata regal maghiar n anul: A) 1234 B) 1301 C) 1345 D) 1225 84. Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247 a fost dat de regele maghiar: A) Andrei al II-ea B) Andrei al III-lea C) Bela al III-lea D) Bela al IV-lea 12

85. Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247 amintete de existena n ara Haegului i nord-vestul Olteniei a unui voievodat condus de: A) Seneslau B) Litovoi C) Farca D) Ioan 86. Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247 menioneaz existena n ara Fgraului i nordul-estul Munteniei a unui voievodat condus de: A) Seneslau B) Litovoi C) Farca D) Ioan 87. Litovoi este ucis de armata regal maghiar ca urmare a refuzului plii tributului i a opoziiei militare n anul: A) 1277 B) 1279 C) 1283 D) 1299 88. Tradiia istoric din cronicele muntene menioneaz un desclecat la sud de Carpai al unui voievod din ara Fgraului, Negru-Vod, pe la anul: A) 1290 B) 1350 C) 1400 D) 1330 89. n anul 1330, voievodul Basarab I l nvinge pe regele maghiar Carol Robert de Anjou n btlia de la: A) Rovine B) Neajlov C) Trgovite D) Posada 90. Izvorul care nareaz evenimentele din timpul btliei de la Posada este: A) Alexiada B) Cronica pictat de la Viena C) Legenda Sfntului Gerard D) Cronica notarului anonim 91. Urmaul lui Basarab I care i va lua titlul de domn autocrat i va ntemeia Mitropolia UngroVlahiei n anul 1359 a fost: A) Mircea cel Btrn B) Vladislav I C) Nicolae Alexandru D) Radu I 92. Un izvor epigrafic slav (inscripia de la Mircea-Vod) din prima jumtate a secolului al X-lea se refer la: A) Jupan Dimitrie 13

B) C) D)

Jupan Gheorghe Jupan Ioan Jupan Vasile

93. Alexiada Anei Comnnena (secolul XI) l menioneaz ca lider local la Drstor pe: A) Tatos (Chalis) B) Seslav C) Satza (Saccea) D) Pudil 94. Alexiada Anei Comnnena (secolul XI) l menioneaz ca lider local la Vicina pe: A) Tatos (Chalis) B) Seslav C) Satza (Saccea) D) Pudil 95. ara Crvunei (Cavarnei) este menionat documentar pe la: A) 1400 B) 1300 C) 1230 D) 1250 96. Legenda despre Oguz han (Oguzname) i menioneaz pe romnii de la est de Carpai cu termenul de: A) valahi B) ulakes C) volohi D) blahi 97. Cronicile vechi ruseti (Povestea vremurilor de demult, Cronica lui Nestor etc.) consemneaz, pentru secolul al XII-lea, n centrul Moldovei a unei ri a: A) brodnicilor B) bolohovenilor C) berladnicilor D) valahilor 98. Documentele papale sau cele emise de cancelaria regelui Ungariei vorbesc despre ara Brodnicilor ca fiind localizat n: A) Nord-estul Moldovei B) Nord-vestul Moldovei C) Centrul Moldovei D) Sudul Moldovei 99. ntr-un act papal din 1227, care se refer la rspndirea catolicismului la est de Olt i de Carpai, teritoriul din sudul Moldovei i nord-estul Munteniei apare menionat cu numele de: A) Moldova B) ara Romnilor C) Cumania D) ara Valahilor

14

100. ntemeierea Mrcii Moldovei din iniativa regelui maghiar Ludovic I de Anjou a avut loc n jurul anului: A) 1347 B) 1352 C) 1359 D) 1365 101. Tradiia istoric l consider ca autor al primului desclecat al Moldovei pe: A) Drago B) Bogdan C) Sas D) Balc 102. Rscoala lui Bogdan din Cuhea mpotriva politicii lui Ludovic de Anjou a avut loc n anul: A) 1355 B) 1359 C) 1370 D) 1371 103. Domnul Moldovei care a acceptat n 1370 nfiinarea unei episcopii catolice la Siret a fost: A) Lacu B) Roman I C) Petru I D) Alexandru cel Bun 104. Imediat dup ntemeierea Moldovei ca stat, capitala rii era la: A) Siret B) Suceava C) Iai D) Baia 105. Prima mitropolie ortodox cu sediul la Suceava a fost constituit n vremea domnitorului: A) Alexandru cel Bun B) Petru I Muat C) tefan I D) Roman I 106. Roman I se intituleaz mare singur stpnitor, domn al rii Moldovei, de la Munte pn la Mare ntr-un document din anul: A) 1391 B) 1392 C) 1393 D) 1394 107. n 1401 Mitropolia Moldovei, cu scaunul la Suceava, a fost recunoscut de: A) Papalitate B) Regele Poloniei C) Regele Ungariei D) Patriarhia de la Constatinopol 108. Alexandru cel Bun a domnit ntre anii: A) 1397-1425 15

B) C) D)

1400-1430 1400-1432 1402-1430

109. Mircea cel Btrn a luptat alturi de srbi mpotriva turcilor n 1388 n btlia de la: A) Rovine B) Kossovopolje C) Nicopole D) Belgrad 110. Btlia de la Nicopole a avut loc n: A) septembrie 1396 B) septembrie 1395 C) 10 mai 1395 D) 17 octombrie 1394 111. n martie 1402, Alexandru cel Bun recunoate suzeranitatea: A) Imperiului Otoman B) Ungariei C) Poloniei D) rii Romneti 112. n anii 1410 i 1422, la Grnwald, respectiv Marienburg, moldovenii au luptat alturi de poloni mpotriva: A) otilor maghiare B) otilor ttare C) otilor turceti D) Cavalerilor Teutoni 113. Campania cea lung, desfurat de Iancu de Hunedoara pe teritoriul Serbiei i Bulgariei a avut loc n anii: A) 1443-1444 B) 1442-1442 C) 1445-1446 D) 1444-1445 114. n septembrie 1442, Iancu de Hunedoara zdrobete o oaste turceasc condus de Sehabbedin, beilerbeiul Rumeliei, ntr-o lupt dat pe rul: A) Olt B) Arge C) Buzu D) Ialomia 115. n iulie 1456 are loc btlia de la: A) Varna B) Belgrad C) Kossovopolje D) Zemun 116. Vlad epe a fost fiul lui: A) Mircea cel Btrn B) Dan al II-lea 16

C) D)

Vlad Dracul Neagoe Basarab

117. La 16/17 iunie 1462 a avut loc: A) ruperea relaiilor cu Poarta de ctre Vlad epe prin refuzul plii tributului B) arestarea lui Vlad epe din porunca regelui maghiar Matia Corvin C) nceputul campaniei otomane conduse de ctre Mehmed al II-lea mpotriva lui Vlad epe D) atacul de noapte al trupelor lui Vlad epe asupra taberei otomane de lng Trgovite 118. Vlad epe a revenit pentru ultima oar pe tronul rii Romneti n anul: A) 1456 B) 1476 C) 1470 D) 1475 119. Vlad epe a fost reinut din ordinul regelui maghiar timp de aproape 13 ani n castelul de la: A) Viegrad B) Belgrad C) Sighioara D) Bran 120. Prima domnie a lui Vlad epe a fost n anul: A) 1450 B) 1456 C) 1444 D) 1448 121. n aprilie 1459, tefan cel Mare recunoate suzeranitatea regelui polon Cazimir al IV-lea prin tratatul de la: A) Baia B) Suceava C) Overchelui D) Colomeea 122. tefan cel Mare l-a nlturat de pe tronul Moldovei n 1457 pe: A) Bogdan al II-lea B) Petru al III-lea Aron C) Petru al II-lea D) tefan al II-lea 123. tefan cel Mare cucerete n 1465 cetatea Chilia, aflat pn atunci n stpnirea: A) Ungariei B) rii Romneti C) Imperiului Otoman D) Genovei 124. Victoria repurtat de tefan cel Mare mpotriva lui Matia Corvin a avut loc n anul: A) 1465 B) 1469 C) 1475 17

D)

1467

125. La 10 ianuarie 1475 a avut loc btlia de la: A) Codrii Cosminului B) Rzboieni C) Podul nalt D) Lacul Ctlabuga 126. tefan cel Mare i Matia Corvin au ncheiat un tratat de alian n anul: A) 1475 B) 1473 C) 1484 D) 1468 127. n iulie-august 1484 a avut loc asediul cetilor: A) Vaslui i Brlad B) Suceava i Roman C) Trgu Neam i Baia D) Chilia i Cetatea Alb 128. n septembrie 1485 tefan cel Mare a rennoit jurmntul de vasalitate fa de: A) regele polon Ioan Albert B) regele polon Cazimir al IV-lea C) Imperiul Otoman D) Regele maghiar 129. Btlia de la Codrii Cosminului a avut loc n: A) octombrie 1497 B) octombrie 1499 C) iulie 1497 D) iulie 1499 130. n 1487, tefan cel Mare a ncheiat pace cu turcii. Valoarea tributului era de: A) 2000 de florini veneieni B) 3000 de florini veneieni C) 2000 de galbeni ungureti D) 3000 de galbeni ungureti 131. n anul 1529, sultanul Soliman Magnificul: A) cucerete Belgradul B) nfrnge armatele maghiare la Mohacs C) declaneaz asediul Vienei D) l nltur de la domnia Moldovei pe Petru Rare 132. Transilvania devine Principat autonom sub suzeranitate otoman n anul: A) 1521 B) 1526 C) 1529 D) 1541 133. Btlia de la Clugreni a avut loc la data de: A) 13/23 august 1595 18

B) C) D)

10/20 ianuarie 1595 17/27 iunie 1595 1/10 ianuarie 1596

134. n primvara anului 1596, Mihai Viteazul declaneaz o campanie peste Dunre, ajungnd pn la: A) Sofia i Belgrad B) Sofia i Vidin C) Constantinopol D) Plevna i Sofia 135. n iulie 1599, o solie trimis de Mihai Viteazul la Praga i solicita mpratului Rudolf al II-lea permisiunea: A) declanrii unei campanii antiotomane B) declanrii unei campanii n Transilvania C) declanrii unei campanii n Moldova D) unei ntrevederi personale 136. Intrarea lui Mihai Viteazul n Alba Iulia, dup lupta de la elimbr, a avut loc la data de: a) 18 octombrie 1599 b) 1 noiembrie 1599 c) 27 mai 1600 d) 1 august 1600 137. n mai 1600, Mihai Viteazul ntreprinde o expediie n: A) Imperiul Otoman B) Polonia C) Imperiul Habsburgic D) Moldova 138. Mihai Viteazul este nfrnt n tentativa de nnbuire a rscoalei nobililor maghiari n btalia de la: A) Guruslu B) Mirslu C) Alba-Iulia D) elimbr 139. Dup intrarea sa n Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a fost recunoscut de ctre Dieta Principatului drept: A) lociitor al mpratului B) Domn C) Voievod D) Principe 140. Mihai Viteazul a murit pe Cmpia Turzii la 9 august 1601, ucis din ordinul: A) sultanului B) mpratului Rudolf al II-lea C) lui Andrei Bathory D) lui Gheorghe Basta 141. Declinul Imperiului Otoman a fost marcat de nfrngerea turcilor (1683) n btlia de la: A) Viena 19

B) C) D)

Paris Moscova Mohacs

142. Bucovina a fost anexat de Imperiul habsburgic n anul: A) 1718 B) 1774 C) 1775 D) 1784 143. Vechile capitulaii i autonomia Principatelor Romne au fost recunoscute pentru prima data ntr-un act cu valoare juridic internaional prin tratatul de la Kuciuk Kainargi, semnat n anul: A) 1718 B) 1774 C) 1812 D) 1829 144. Nu s-a numrat printre idealurile politice ale micrii conduse de Tudor Vladimirescu A) ncercarea de a obine dreptile rii B) ndeprtarea grecilor din funciile laice i ecleziastice C) nfiinarea unei armate naionale D) lupta pentru obinerea independenei de stat 145. Pacea de la Adrianopol a fost ncheiat n anul: A) 1812 B) 1826 C) 1829 D) 1834 146. Tratatul de la Paris a fost ncheiat n anul: A) 1826 B) 1829 C) 1849 D) 1856 147. ndeprtarea domnitorilor fanarioi din Principatele Romne s-a fcut n urma revoluiei din anul: A) 1784 B) 1791 C) 1821 D) 1829 148. Basarabia a fost anexat de Imperiul arist n anul: A) 1718 B) 1774 C) 1775 D) 1812 149. Regulamentul Organic a fost impus n Moldova ncepnd cu anul: A) 1812 B) 1826 C) 1829 20

D)

1832

150. Nu a fost domnitor al Principatelor Romne n secolul al XIX-lea: A) Ioni Sandu Sturdza B) Grigore Dimitrie Ghica C) Mihail Sturdza D) Alexandru Ipsilanti 151. n secolul al XVIII-lea, autonomia Principatelor Romne Moldova i ara Romneasc a fost grav afectat de impunerea: A) Regimului arist B) Regimului austro-ungar C) Regimului fanariot D) Regimului austriac 152. ndeprtarea fanariotismului a fost un obiectiv maximal al revoluiei conduse: A) Nicolae Blcescu B) Tudor Vladimirescu C) Gheorghe Lazr D) Horea, Cloca i Crian 153. Printre principalii reprezentani ai colii Ardelene nu s-a numrat: A) Petru Maior B) Gheorghe incai C) Ioan Budai Deleanu D) Tudor Vladimirescu 154. Horea, Cloca i Crian au condus o rscoala a romnilor din Transilvania n anul: A) 1769 B) 1774 C) 1784 D) 1791 155. Tudor Vladimirescu a fost asasinat de eteriti n anul: A) 1818 B) 1820 C) 1821 D) 1828 156. Programul Cererile norodului romnesc a fost redactat n anul: A) 1812 B) 1815 C) 1818 D) 1821 157. nceputul luptei de emancipare a romnilor ardeleni se leag de numele episcopului unit al Transilvaniei: A) Horea B) Tudor Vladimirescu C) Inochentie Micu D) Nicolae Blcescu 21

158. Domnitorii, numii pe apte ani, erau considerai nali funcionari ai Imperiului Otoman prin prevederile: A) Tratatului de la Paris B) Conveniei de la Paris C) Statutului Dezvolttor al Conveniei de la Paris D) Conveniei de la Balta Liman 159. Retrocedarea judeelor Cahul, Bolgrad i Ismail ctre Moldova a fost prevzut n: A) Tratatul de la Paris B) Tratatul de la Berlin C) Constituia din 1866 D) Convenia de la Balta Liman 160. Garanii internaionale privind autonomia, neutralitatea i inviolabilitatea Principatelor Romne au fost solicitate de reprezentanii romnilor n cadrul: A) Conveniei de la Balta Liman B) Congresului de Pace de la Paris C) Statutului Dezvolttor al Conveniei de la Paris D) Divanurilor ad-hoc 161. Rol de constituie pentru statul numit Principatele Unite ale Moldovei i Valahiei a avut documentul: A) Convenia de la Balta Liman B) Rezoluia adunrilor ad-hoc C) Convenia de la Paris D) Regulamentele Organice 162. Reprezentanii romnilor au solicitat ca n fruntea Principatelor sa fie ales un prin strin prin documentul: A) Convenia de la Balta Liman B) Rezoluiile Adunrilor ad-hoc C) Convenia de la Paris D) Statutul Dezvolttor al Conveniei de la Paris 163. Desfiinarea privilegiilor i a rangurilor boiereti, ca i egalitatea tuturor cetenilor n faa legilor, erau prevzute n documentul: A) Tratatul de la Paris B) Convenia de la Balta Liman C) Rezoluiile Adunrilor ad-hoc D) Convenia de la Paris 164. Problema Unirii Principatelor Romne a fost discutat mai nti n cadrul: A) Congresului de pace de la Paris B) Divanurilor ad-hoc C) Adunrilor elective de la Iai i Bucureti D) Conferinei de la Paris 165. Barbu tirbei i Grigore Al. Ghica au fost domnitori ai Principatelor Romne pn n anul: A) 1855 B) 1856 C) 1857 D) 1858 22

166. Convenia de la Balta Liman a fost semnat, n afara de Turcia, i de statul: A) Austria B) Frana C) Moldova D) Rusia 167. Rzboiul Crimeii a izbucnit n anul: A) 1853 B) 1855 C) 1856 D) 1857 168. Moldova primete de la Rusia judeele din sudul Basarabiei n anul: A) 1853 B) 1855 C) 1856 D) 1857 169. Adunrile ad-hoc solicit unirea Principatelor ntr-un singur stat numit Romnia n anul: A) 1853 B) 1855 C) 1856 D) 1857 170. Tratatul care prevedea scoaterea Principatelor de sub protectoratului exclusiv al Imperiului arist a fost semnat la: A) Berlin B) Bucureti C) Londra D) Paris 171. Mihail Koglniceanu a ocupat funcia de prim-ministru n timpul domnitorului: A) Alexandru Ioan Cuza B) Carol I C) Ioni Sandu Sturdza D) Gheorghe Bibescu 172. Principatele erau puse sub garania colectiv a puterilor europene prin tratatul de pace din anul: A) 1812 B) 1829 C) 1849 D) 1856 173. Unirea Principatelor pe perioada domniei lui Al. I. Cuza a fost recunoscut, n decembrie 1861, n cadrul: A) Conferinei puterilor garante de la Constantinopol B) Congresului de pace de la Berlin C) Congresului de pace de la Paris D) Conveniei de la Paris

23

174. Primul guvern unic al Romniei, sub conducerea conservatorului Barbu Catargiu, a fost format n anul: A) 1859 B) 1860 C) 1861 D) 1862 175. Atribuiile domnitorului Al. I. Cuza au fost mult sporite n urma loviturii de stat din: A) 22 ianuarie 1862 B) 24 ianuarie 1864 C) 2 mai 1864 D) 14 august 1864 176. Statutul Dezvolttor al Conveniei de la Paris a fost nsoit de o: A) reform agrar B) lege a instruciunii publice C) lege a secularizrii averilor mnstireti D) lege electoral 177. Legea rural a fost adoptat n anul: A) 1861 B) 1864 C) 1865 D) 1866 178. Monstruoasa Coaliie, gruparea care urmrea nlturarea lui Al. I. Cuza, a reuit s-l oblige pe domnitor s abdice n anul: A) 1863 B) 1864 C) 1865 D) 1866 179. Nu a fost realizat n perioada domniei lui Cuza: A) Votarea legii instruciunii publice B) Impunerea Constituiei din 1866 C) Deschiderea Adunrii legislative unice de la Bucureti D) nfiinarea Universitii din Bucureti 180. Legea impus de Cuza, prin care sporea numrul alegtorilor, era: A) Legea agrar B) Legea instruciunii publice C) Codul civil D) Legea electoral 181. Alexandru Ioan Cuza a impus un sistem legislativ bicameral prin formarea: A) Constituiei B) Corpului Ponderator C) Comisiei centrale de la Focani D) Adunrii deputailor 182. Oraul Bucureti a devenit capital a Romniei din anul: A) 1856 24

B) C) D)

1858 1860 1862

183. Dup lovitura de stat din 2 mai 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a impus: A) Convenia de la Balta Liman B) Tratatul de pace de la Paris C) Statul dezvolttor al Conveniei de la Paris D) Rezoluiile adunrilor elective 184. Legea care oferea ranilor clcai posibilitatea de a deveni proprietari deplini pe locurile supuse posesiunii lor a fost: A) Legea secularizrii averilor mnstireti B) Legea rural C) Codul civil D) Codul penal 185. Regimul autoritar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza n Romnia a debutat n anul: A) 1859 B) 1861 C) 1862 D) 1864 186. Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a acceptat propunerea i a primit acceptul familiei i al oficialilor prusieni de a veni n Romnia n anul: A) 1864 B) 1866 C) 1867 D) 1881 187. Printre atribuiile monarhului, conform Constituiei din 1866, nu era i aceea: A) de a conduce armata B) de a numi primul ministru C) de a avea deplin putere juridic D) de a avea dreptul de veto 188. Constituia din 1866 avea anumite limite n privina: A) dreptului de vot B) libertii cuvntului C) libertilor individuale D) dreptului de azil politic 189. Regele Carol I a fost cstorit cu regina: A) Ana B) Elena C) Elisabeta D) Ioana 190. Carol I a fost ncoronat rege al Romniei n anul: A) 1866 B) 1877 C) 1878 25

D)

1881

191. Printre liderii liberali nu s-a numrat i: A) Ion C. Brtianu B) Titu Maiorescu C) C. A. Rosetti D) D. A. Sturdza 192. Convenia militar ruso-romn prin care Imperiul arist se obliga s respecte integritatea teritorial a Romniei a fost ncheiat n anul: A) 1866 B) 1876 C) 1877 D) 1878 193. Convenia militar dintre Rusia i Romnia a fost negociat de guvernul condus de: A) Mihail Koglniceanu B) Lascr Catargiu C) Ion Ghica D) Ion C. Brtianu 194. Judeele din sudul Basarabiei (Cahul, Ismail, Bolgrad) au fost reanexate de Rusia n anul: A) 1859 B) 1866 C) 1876 D) 1878 195. Comandantul arist al frontului balcanic care a solicitat sprijinul armatelor romne pentru cucerirea Plevnei a fost: A) arhiducele Nicolae B) arul Nicolae C) generalul Zotov D) generalul Miliutin 196. Tratatul de la San Stefano prevedea recunoaterea independenei statelor Romnia i: A) Heregovina B) Bulgaria C) Grecia D) Serbia 197. La Congresul de la Berlin, delegaia romn format din Ion C. Brtianu i Mihail Koglniceanu nu a solicitat i: A) garantarea integritii teritoriale B) recunoaterea independenei C) recunoaterea regatului D) dreptul la despgubiri de rzboi 198. Petiiunea-Proclamaiune a fost programul revoluionar formulat n oraul: A) Iai B) Islaz C) Bucureti D) Braov 26

199. Nu a fost lider al revoluiei paoptiste: A) Nicolae Blcescu B) Vasile Alecsandri C) Ion C. Brtianu D) Mihail Sturdza 200. Nu a fost program al revoluiei romne de la 1848: A) Cererile norodului romnesc B) Petiiunea-Proclamaiune C) Petiia naional D) Prinipiile nostre pentru reformarea patriei 201. Nu a fost organizat o aciune public revoluionar, n anul 1848, n oraul: A) Bucureti B) Blaj C) Izlaz D) Constana 202. Nu a fost lider al revoluiei paoptiste n ara Romneasc: A) Nicolae Blcescu B) Ion C. Brtianu C) Constantin A. Rosetti D) Costache Negri 203. Idealurile unioniste romneti nu au fost susinute, la Congresul de pace de la Paris (1856), de statul: A) Austria B) Frana C) Prusia D) Rusia 204. Tratatul de pace de la Paris (1856) nu cuprindea i: A) rmnerea Principatelor sub suzeranitatea Turciei B) trecerea Principatelor sub garania colectiv a celor apte puteri europene C) deplina libertate de navigaie pe Dunre D) unirea Principatelor Moldova i ara Romneasc 205. Rezoluiile divanurilor ad-hoc nu au cerut i: A) respectarea autonomiei Principatelor B) unirea Principatelor ntr-un singur stat, sub numele de Romnia C) independena Romniei D) neutralitatea Principatelor 206. Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Transilvania, cu un rol important pentru propirea naiunii romne din Imperiul austriac (austro-ungar) n secolul al XIX-lea a fost: A) Inochentie Micu B) Samuil Micu C) Simion Brnuiu D) Andrei aguna

27

207. Memorandumul, cel mai important program naional al romnilor din Austro-Ungaria, a fost prezentat public n anul: A) 1791 B) 1821 C) 1848 D) 1892 208. Constituia din 1866 nu prevedea i: A) Principiul suveranitii naionale B) Faptul c puterea legislativ era deinut de un Parlament bicameral C) Faptul c puterea judectoreasc aparinea naltei Curi de Casaie i instanelor judectoreti locale D) Deplina egalitate de vot a tuturor alegtorilor 209. Nu a deinut funcia de prim-ministru al Romniei n perioada domniei lui Carol I: A) Barbu Catargiu B) Ion C. Brtianu C) Ion I. C. Brtianu D) Dimitrie A. Sturdza 210. Romnia a aderat la Tripla Alian n anul: A) 1859 B) 1866 C) 1877 D) 1883 211. Nu a fost lider al Partidului Conservator: A) Lascr Catargiu B) Manolache Costache Epureanu C) Constantin A. Rosetti D) Petre P. Carp 212. Consiliul de Coroan care a decis neutralitatea Romniei la nceputul Primului Rzboi Mondial a fost organizat n localitatea: A) Bucureti B) Iai C) Cotroceni D) Sinaia 213. n rndul statelor care au luptat n Primul Rzboi Mondial mpotriva Puterilor Centrale nu a fost i: A) Rusia B) Frana C) Italia D) Bulgaria 214. Luptele de la Mrti, Mreti i Oituz au avut loc n anul: A) 1914 B) 1915 C) 1917 D) 1918 28

215. Ion Incule a fost proclamat lider al micrii naionale romneti n oraul: A) Alba Iulia B) Cernui C) Timioara D) Chiinu 216. Nu a fost lider al micrii de ntregire naional n perioada de sfrit a Primului Rzboi Mondial : A) Simion Brnuiu B) Iancu Flondor C) Vasile Goldi D) Alexandru Vaida-Voevod 217. Unirea Basarabiei cu Romnia a fost pronunat la Chiinu pe data de: A) 24 ianuarie 1918 B) 27 martie 1918 C) 24 aprilie 1918 D) 28 noiembrie 1918 218. Dobrogea s-a aflat sub stpnire otoman pn n anul: A) 1859 B) 1866 C) 1867 D) 1878 219. Unirea Bucovinei cu Romnia a fost pronunat la Cernui pe data de: A) 24 ianuarie 1918 B) 27 martie 1918 C) 24 aprilie 1918 D) 28 noiembrie 1918 220. Unirea Transilvaniei cu Romnia a fost pronunat la Alba Iulia pe data de: A) 24 ianuarie 1918 B) 27 martie 1918 C) 24 aprilie 1918 D) 1 decembrie 1918 221. Votul universal a fost introdus n Romnia pentru prima dat prin reforma: A) administrativ B) financiar C) agrar D) electoral 222. n perioada 1918-1938, Romnia a avut un regim politic: A) democratic B) autoritar C) totalitar D) caracteristic absolutismului monarhic 223. Constituia Unirii a fost adoptat n anul: A) 1921 B) 1923 29

C) D)

1925 1918

224. Unul dintre efii Partidului Naional Liberal din perioada interbelic a fost: A) Lascr Catargiu B) Mihail Koglniceanu C) Ion I.C. Brtianu D) Alexandru Averescu 225. Prin introducerea votului universal, s-a stabilit ca prag de la care se putea vota mplinirea vrstei de: A) 19 ani B) 18 ani C) 21 ani D) 20 ani 226. Extremismul de stnga a fost reprezentat din punct de vedere politic n perioada interbelic prin: A) Partidul Muncitoresc Romn B) Partidul Socialist C) Partidul Social-Democrat din Romnia D) Partidul Comunist din Romnia 227. ntre anii 1914-1927, rege al Romniei a fost: A) Carol I B) Ferdinand I C) Carol al II-lea D) Mihai 228. Criza dinastic din decembrie 1925 a fost cauzat de: A) renunarea la tron a prinului motenitor Carol B) lipsa de succesori a regelui Ferdinand C) instituirea Regenei D) faptul c prinul Mihai era minor 229. n perioada 1938-1940, regimul politic din Romnia a fost de tipul: A) autoritate monarhic B) democraie C) monarhie absolutist D) republic 230. Un partid politic interbelic, reprezentativ din punct de vedere a extremismului de dreapta a fost: A) Partidul Poporului B) Partidul Naional Liberal C) Partidul Naional-rnesc D) Garda de Fier 231. Partidul Naiunii a fost noua denumire adoptat n 1940 de: A) Liga Aprrii Naional Cretine B) Partidul Poporului C) Frontul Renaterii Naionale 30

D)

Partidul Totul Pentru ar

232. O consecin a pierderilor teritoriale din vara anului 1940 a fost abdicarea: A) regelui Mihai B) Regenei C) regelui Carol al II-lea D) ntregii dinastii a Hohenzollernilor 233. Unul dintre cei mai mari istorici ai romnilor asasinat n 1940 de legionari a fost: A) Nicolae Iorga B) I.G. Duca C) Armand Clinescu D) Gheorghe Brtianu 234. n decembrie 1933, a fost asasinat de legionari primul ministru liberal: A) I.G. Duca B) Armand Clinescu C) Nicolae Iorga D) Gheorghe Brtianu 235. Un teoretician al doctrinei neoliberalismului a fost: A) Virgil Madgearu B) tefan Zeletin C) Corneliu Zelea Codreanu D) Octavian Goga 236. Vintil Brtianu a fost teoreticianul doctrinei interbelice a: A) poporanismului B) semntorismului C) neoliberalismului D) rnismului 237. Deviza economic prin noi nine a fost folosit n perioada interbelic de formaiunea: A) Partidul Conservator Democrat B) Legiunea Arhanghelului Mihail C) Partidul Naional rnesc D) Partidul Naional Liberal 238. Deviza economic a porilor deschise a fost folosit n perioada interbelic de formaiunea: A) Partidul Naionalist Democrat B) Partidul Poporului C) Partidul Naional Liberal D) Partidul Naional rnesc 239. Formula prin noi nine exprim teoria: A) privind protejarea culturii autohtonilor B) privind concurena liber a capitalurilor C) privind protecionismul D) privind sprijinirea proprietilor agricole 240. Interesele burgheziei industriale i financiare a fost reprezentat politic de formaiunea: A) Partidul Naional rnesc 31

B) C) D)

Partidul Naional Liberal Partidul Poporului Liga Aprrii Naional Cretine

241. Un reprezentant al doctrinei rnismului a fost: A) Ion Mihalache B) Vintil Brtianu C) Mihail Manoilescu D) Alexandru Averescu 242. Iuliu Maniu a fost eful urmtoarei formaiuni politice: A) Partidul Naional Liberal B) Partidul Naional rnesc C) Liga Poporului D) Partidul Naional Democrat din Transilvania 243. Liga Aprrii Naional Cretine a fost ntemeiat n 1923 de ctre: A) A.C. Cuza B) Mihail Manoilescu C) Corneliu Zelea Codreanu D) Alexandru Vaida Voevod 244. Legionarii erau adepii alianei externe a Romniei cu: A) Germania i Frana B) Germania i Italia C) Uniunea Sovietic D) Frana i Marea Britanie 245. Partidul Comunist din Romnia s-a afiliat nc din momentul constituirii sale (1921) la: A) Prima Internaional B) Internaionala a II-a C) Internaionala a III-a D) Internaionala a IV-a 246. Corneliu Zelea Codreanu a fost eful: A) Micrii legionare B) Partidului Corporatist C) Ligii Aprrii Naional Cretine D) Partidului Comunist din Romnia 247. Principiul luptei de clas este nscris n doctrina: A) Partidului Comunist din Romnia B) Pardinului Naional Liberal C) Partidul Totul pentru ar D) Partidul Naiunii 248. n perioada 22 iunie 1941 23 august 1944, Romnia s-a aflat n rzboi mpotriva: A) Austro-Ungariei B) Uniunii Sovietice i a Germaniei C) Germaniei D) Uniunii Sovietice 32

249. Armata Roie era termenul prin care era desemnat armata urmtorului stat: A) Romnia B) U.R.S.S C) Germania D) Rusia arist 250. Un membru al Partidului Comunist din Romnia implicat n actul de la 23 august 1944 a fost: A) Nicolae Ceauescu B) Lucreiu Ptrcanu C) Gheorghe Cristescu D) Ana Pauker 251. Guvernul instalat n Romnia la 6 martie 1945 a avut ca preedinte al Consiliului de Minitri (prim ministru) pe: A) Petru Groza B) Gheorghe Maurer C) Gh. Gheorghiu Dej D) Constantin Sntescu 252. Marealul Antonescu a fost nlturat de la conducerea Romniei la: A) 23 august 1944 B) 22 iunie 1941 C) 6 mai 1945 D) 12 septembrie 1944 253. n ncercarea de a evita comunizarea Romniei, Regele Mihai va apela ncepnd din august 1945 la: A) greva regal B) greva parlamentar C) greva administraiei publice D) manifestaii politice de protest 254. Alegerile parlamentare de la 19 noiembrie 1946 au fost falsificate de ctre: A) socialiti B) comuniti C) liberali D) naional-rniti 255. Regele Mihai a fost silit s abdice la: A) 30 noiembrie 1948 B) 30 noiembrie 1947 C) 30 decembrie 1947 D) 30 decembrie 1948 256. Scnteia a fost ziarul oficial al formaiunii politice: A) Partidului Social Democrat B) Partidului Comunist din Romnia C) Blocului Partidelor Democratice D) Frontul Renaterii Naionale 257. ntre 1944 i 1948 au fost cunoscute sub denumirea de partide istorice urmtoarele formaiuni politice: 33

A) B) C) D)

Partidul Naional rnesc i Partidul Naional Liberal Partidul Naional rnesc i Partidul Muncitoresc Romn Partidul Social Democrat i Partidul Comunist din Romnia Partidul Muncitoresc Romn i Partidul Comunist din Romnia

258. Unul dintre marii oameni politici interbelici romni care i-a pierdut viaa n nchisorile comuniste a fost: A) Iuliu Maniu B) Gheorghe Ttrescu C) Ana Pauker D) Lucreiu Ptrcanu 259. n februarie 1948, partidul unic constituit dup modelul celui sovietic a adoptat denumirea de: A) Partidul Comunist Romn B) Partidul Muncitoresc Romn C) Frontul Naional Democrat D) Frontul Plugarilor 260. Tratatul de pace de la sfritul celui de-al doilea rzboi mondial a fost ncheiat n februarie 1947 n localitatea: A) Brest-Litovsk B) Moscova C) Paris D) Londra 261. Diversiunea de la Tmdu, din iulie 1947, a constituit pretextul de a se interzice existena: A) Partidului Social Democrat B) Partidului Comunist Romn C) Monarhiei D) Partidului Naional rnesc 262. Prima Constituie din perioada comunist a fost elaborat n anul: A) 1948 B) 1950 C) 1952 D) 1965 263. Pentru a reprima orice form de opoziie mpotriva regimului comunist a fost nfiinat n august 1948: A) Jandarmeria B) Direcia General a Securitii Poporului C) Direcia General a Poliiei D) Sigurana Romn 264. n lupta pentru putere din interiorul Partidului Muncitoresc Romn, prima victim a grupului Gheorghe Gheorghiu Dej a fost n 1946: A) Vasile Pauker B) tefan Fori C) Ana Pauker D) Vasile Luca

34

265. n 1952, cu sprijinul lui Stalin, au fost nlturai din fruntea conducerii Partidului: A) Lucreiu Ptrcanu i tefan Fori B) tefan Fori, Vasile Luca i Ana Pauker C) Vasile Pauker, Vasile Luca i Teoharie Georgescu D) Ana Pauker, Vasile Luca i Teoharie Georgescu 266. Prin Declaraia din aprilie 1964, Partidul Muncitoresc Romn a condamnat voalat preteniile de hegemonie ale: A) S.U.A. B) U.R.S.S. C) Chinei D) N.A.T.O. 267. n 1953, cel mai important eveniment din lumea comunist a fost: A) Formarea Pactului de la Varovia B) aducerea la putere a lui Gorbaciov C) moartea lui Stalin D) criza din Ungaria 268. Dup moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, noul lider al comunismului romnesc a fost: A) Gheorghe Maurer B) Nicolae Ceauescu C) Vasile Luca D) Gheorghe Apostol 269. n 1965, n Romnia: A) s-a declanat revoluia cultural B) a fost ndeprtat Ana Pauker C) a fost reabilitat Lucreiu Ptrcanu D) a ncetat din via Gheorghe Gheorghiu Dej 270. Ultima Constituie comunist a fost elaborat n anul: A) 1975 B) 1979 C) 1967 D) 1965 271. Din 1965, Partidul unic din Romnia s-a numit: A) Partidul Comunist Romn B) Partidul Muncitoresc Romn C) Partidul Socialist D) Partidul Social Democrat 272. Prin Constituia din 1965, noua denumire a statului era: A) Republica Popular Romn B) Republica Socialist Romnia C) Romnia D) Republica Federativ Romnia 273. n timpul regimului Ceauescu, Romnia a fost vizitat de preedintele francez: A) Richard Nixon B) Jacques Chirac 35

C) D)

Charles de Gaulle Georges Clemenceau

274. n timpul regimului Ceauescu, Romnia a fost vizitat de preedintele Statelor Unite ale Americii: A) Jimmy Carter B) George Bush C) Richard Nixon D) William Clinton 275. n 1968, Ceauescu a condamnat cu vehemen: A) intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Polonia B) intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Cehoslovacia C) intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Ungaria D) intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Bulgaria 276. n 1971, inspirat de modelul comunismului din China i Coreea de Nord, Nicolae Ceauescu a introdus n Romnia: A) modelul revoluiei culturale B) modelul neinterveniei n treburile altor partide freti C) modelul autonomiei interne D) modelul conducerii colective 277. n 1974, n cadrul Congresului al XI-lea al Partidului Comunist Romn, a debutat socialismul dinastic, prin care: A) Romnia s-a ndeprtat de Moscova B) Gheorghe Maurer era avansat n cadrul conducerii partidului C) Elena Ceauescu devenea al doilea om politic n stat D) se introduceau alegerile pentru funcii politice 278. Funcia de preedinte al Republicii Socialiste Romnia a fost introdus din: A) 1971 B) 1974 C) 1975 D) 1965 279. O obsesie a lui Nicolae Ceauescu a fost: A) industrializarea forat B) dezvoltarea agriculturii C) dezvoltarea mediului rural D) depirea Uniunii Sovietice n cursa contra narmrilor 280. Prin planul Valev (1964), Romniei i era destinat misiunea de a deveni n blocul comunist: A) o furnizoare de produse agrare B) o ar industrializat C) un lider al Balcanilor D) o ar multilateral dezvoltat 281. Sovromurile reprezentau: A) cooperative agricole de producie B) ntreprinderi mixte nfiinate dup primul rzboi mondial C) ntreprinderi mixte romno-sovietice nfiinate dup al doilea rzboi mondial 36

D)

ntreprinderi agricole de stat

282. La 23 martie 1945, guvernul Petru Groza a legiferat: A) reforma financiar B) reforma electoral C) reforma agrar D) reforma administrativ 283. Procesul de colectivizare a agriculturii n Romnia de ctre comuniti s-a finalizat prin: A) retrocedarea proprietilor confiscate prin reforma agrar din 1921 B) mproprietrirea ranilor C) nfiinarea sovromurilor D) nfiinarea Cooperativelor Agricole de Producie 284. De la vrsta de 7 ani, fr excepie, toi copiii erau nregimentai politic n regimul comunist n: A) oimii Patriei B) Organizaia Pionierilor C) Uniunea Tineretului Comunist D) Partidul Comunist Romn 285. Direcia General a Securitii Poporului era organizat dup modelul organizaiei similare din: A) U.R.S.S. B) China C) Marea Britanie D) dup niciun model 286. Ce nelegei prin fenomenul Piteti: A) nfiinarea fabricii de maini Dacia de la Piteti B) reeducarea aplicat tuturor deinuilor i opozanilor politici n nchisorile comuniste C) un model de arhitectur urban caracteristic regimului comunist D) nceputul colectivizrii agriculturii n regimul comunist 287. O regiune preferat de regimul comunist pentru deportarea unor ntregi comuniti etnice sau pentru stabilirea domiciliului obligatoriu n cazul opozanilor politici a fost: A) Banatul B) Brganul C) Maramureul D) zona Braovului 288. n 1948, a fost desfiinat de ctre regimul comunist: A) Biserica ortodox B) Biserica greco-catolic C) Biserica romano-catolic D) Biserica protestant 289. Armata Roie a fost retras din Romnia n anul: A) 1948 B) 1960 C) 1958 D) 1968 37

290. Pe versantul sudic al munilor Fgra, micarea de rezisten anticomunist dintre 1948-1959 este cunoscut sub denumirea: A) haiducii Muscelului B) haiducii lui Avram Iancu C) gruparea Macoveiciuc D) Sumanele Negre 291. Ion Gavril Ogoreanu este cunoscut ca: A) membru important al Partidului Comunist B) membru cunoscut al Securitii C) torionar D) lupttor n rezistena anticomunist 292. Romnia, Cehoslovacia i Regatul Srbo-Croato-Sloven (din 1929 Iugoslavia) vor forma n 1921 aliana regional cunoscut sub denumirea de: A) Mica nelegere B) Puterile Centrale C) Tripla Alian D) Tripla nelegere 293. Primul organism internaional nfiinat la sfritul primului rzboi mondial n numele principiului securitii colective a fost cunoscut sub denumirea de: A) Organizaia Naiunilor Unite B) UNESCO C) N.A.T.O. D) Societatea Naiunilor 294. Uniunea Sovietic nu a recunoscut niciodat n perioada interbelic unirea Romniei cu: A) Banatul B) Transilvania C) Bucovina D) Basarabia 295. Una dintre rile care au format mpreun cu Romnia n 1934 nelegerea Balcanic a fost: A) Grecia B) Polonia C) Cehoslovacia D) Bulgaria 296. Unul dintre cei mai mari diplomai romni interbelici, ales de dou ori ca preedinte al Adunrii Generale a Societii Naiunilor, a fost: A) Nicolae Titulescu B) Ionel Brtianu C) Nicolae Iorga D) Alexandru Vaida-Voevod 297. Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1944, a fost ncheiat ntre: A) Germania, Italia i Japonia B) Germania i Uniunea Sovietic C) Germania i Italia D) Frana i Marea Britanie 38

298. n urma notelor ultimative din 26-27 iunie 1940, Romnia a pierdut urmtoarele teritorii n favoarea Uniunii Sovietice: A) nord-vestul Trasilvaniei B) Basarabia i ntreaga Bucovin C) Bucovina, nordul Basarabiei i inutul Hera D) Basarabia, nordul Bucovinei i inutul Hera 299. Romnia a fost obligat s cedeze Ungariei, la 30 august 1940, nord-vestul Transilvaniei prin: A) note ultimative B) Tratatul de la Craiova C) Dictatul de la Munchen D) Dictatul de la Viena 300. La 14 mai 1955, statele comuniste aflate n sfera de influen a Uniunii Sovietice, au nfiinat o organizaie militar cunoscut sub denumirea de: A) N.A.T.O. B) C.A.E.R. C) Pactul de la Varovia D) Kominternul

39

Rspunsuri corecte:
1A 2C 3A 4A 5C 6A 7A 8B 9B 10 A 11 A 12 A 13 B 14 A 15 A 16 C 17 C 18 C 19 A 20 A 21 C 22 B 23 A 24 A 25 C 26 C 27 B 28 B 29 B 30 A 31 C 32 D 33 B 34 B 35 B 36 A 37 A 38 B 39 C 40 A 41 C 42 B 43 C 44 A 45 A 46 B 47 C 48 B 49 A 50 A 51 D 52 C 53 A 54 A 55 C 101 - A 102 - B 103 - A 104 - D 105 - B 106 - C 107 - D 108 - C 109 - B 110 - A 111 - C 112 - D 113 - A 114 - D 115 - B 116 - C 117 - D 118 B 119 - A 120 - D 121 - C 122 - B 123 - A 124 - D 125 - C 126 - A 127 - D 128 - B 129 - A 130 - B 131 - C 132 - D 133 - A 134 - D 135 - B 136 - B 157 - D 138 - B 139 - A 140 - D 141 - A 142 - C 143 - B 144 - D 145 - C 146 - D 147 - C 148 - D 149 - D 150 - D 151 - C 152 - B 153 - D 154 - C 155 - C 201 - D 202 - D 203 - A 204 - D 205 - C 206 - D 207 - D 208 - D 209 - A 210 - D 211 - C 212 - D 213 - D 214 - C 215 - D 216 - A 217 - B 218 - D 219 - D 220 - D 221 - D 222 - A 223 - B 224 - C 225 - C 226 - D 227 - B 228 - A 229 - A 230 - D 231 - C 232 - C 233 - A 234 - A 235 - B 236 - C 237 - D 238 - D 239 - C 240 - B 241 - A 242 - B 243 - A 244 - B 245 - C 246 - A 247 - A 248 - D 249 - B 250 - B 251 - A 252 - A 253 - A 254 - B 255 - C

40

56 A 57 A 58 B 59 A 60 C 61 C 62 - C 63 - B 64 - A 65 - C 66 - A 67 - C 68 - D 69 - B 70 - D 71 - B 72 - B 73 - A 74 B 75 - C 76 - A 77 - B 78 - C 79 - B 80 - C 81 - C 82 - A 83 - D 84 - D 85 - B 86 - A 87 - B 88 - A 89 - D 90 - B 91 - C 92 - A 93 - A 94 - B 95 - C 96 - B 97 - C 98 - D 99 - C 100 - B

156 - D 157 - C 158 - D 159 - A 160 - D 161 - C 162 - B 163 - D 164 - A 165 - B 166 - D 167 - A 168 - C 169 - D 170 - D 171 - A 172 - D 173 - A 174 - D 175 - C 176 - D 177 - B 178 - D 179 - B 180 - D 181 - B 182 - D 183 - C 184 - B 185 - D 186 - B 187 - C 188 - A 189 - C 190 - D 191 - B 192 - C 193 - D 194 - D 195 - A 196 - D 197 - C 198 - A 199 - D 200 - A

256 - B 257 - A 258 - A 259 - B 260 - C 261 - D 262 - A 263 - B 264 - B 265 - D 266 - B 267 - C 268 - B 269 - D 270 - D 271 - A 272 - B 273 - C 274 - C 275 - B 276 - A 277 - C 278 - B 279 - A 280 - A 281 - C 282 - C 283 - D 284 - B 285 - A 286 - B 287 - B 288 - B 289 - C 290 - A 291 - D 292 - A 293 - D 294 - D 295 - A 296 - A 297 - B 298 - D 299 - D 300 - C

41