Sunteți pe pagina 1din 18

1.

Count the number of squares in the figure

1. Count the number of squares in the figure A. 8 B. 12 C. 5 D.

A.

8

B.

12

C.

5

D.

9

2.

A right angle is formed by the hands of which clock?

A.

A.

B.

B.

C.

C.

D.

D.

3.

If 12 bottles are arranged in 3 rows, then the number of bottles in each row are

A.

4

B.

3

C.

2

D.

5

4.

Use this graph to answer the question. How tall is Nick?

A.

45 inches

B.

50 inches

C.

53 inches

5.

The product of 98 and 6 is 80 less than

A.

104

 

B.

184

C.

668

D.

986

6.

6 groups of 9 is the same as---------

 

A.

6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6

 

B.

6

6

6

6

6

6

6

6

6

C.

9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9

 

D.

9

9

9

9

9

9

9

9

9

7.

Mrs. Sharma bought 40 eggs. She used 10 eggs to bake cakes and threw away 8 rotten ones. How many eggs were

left?

A.

18 eggs

 

B.

30 eggs

C.

22 eggs

D.

48 eggs

8.

Which of these gives the smallest number?

A.

2

8

B.

9

4

C.

4

3

D.

7

2

9.

Choose the correct alternative which completes the given Fig. X.

 
 

Fig. X

A.

A.

B.

B.

C.

C.

D.

D.

10.

Prem is travelling 520 km to see his friend. He drives 269 km before he stops for lunch. How many more miles

Prem has to travel?

A.

789 km

B.

251 km

C.

269km

D.

152km

11.

Kavitaís birthday is on May 10 th . Parulís birthday is two weeks later. When is Parulís birthday?

A. May 24 th

B. May 1 7 th

C. May 20 th

D. May 23 rd

12. The smallest number that can be made using numbers 2, 3, 5 is

A. 235

B. 325

C. 523

D. 253

13. Jyothi counted 16 daisies, 21 roses and 27 sunflowers at the flower shop. What was the total number of roses and

sunflowers?

A.

64

B.

48

C.

43

D.

37

14.

2 Rupees equals

A. Four 50-paise

B. Five 25-paise

C. Ten 50-paise

D. Nine 25-paise

15. Sita started playing at 10 : 00 am. After one hour which clock is showing the correct time?

A.

B.

C.

Nine 25-paise 15. Sita started playing at 10 : 00 am. After one hour which clock
Nine 25-paise 15. Sita started playing at 10 : 00 am. After one hour which clock

D.

16.

What fraction of the figure is shaded?

4

A.

8

3

B.

4

1

C.

4

3

D.

5

17.

Which is the longest measure?

A.

18 inches

B.

3 cm

C.

2 km

D.

36 m

18.

18. is equivalent to

is equivalent to

A.

A.

B.

B.

C.

C.

D.

D.

19. Which has the same value as the number 725?

A. 70+20+5

B. 700+20+5

C.

700 + 2 + 5

D. 70+20 + 50

20. At half past 3, the minute hand will be at

A. 3

B. 6

C. 9

D. 4

21. Which is the next figure in the given pattern?

9 D. 4 21. Which is the next figure in the given pattern? A. B. C.

A.

A.

B.

B.

C.

C.

D.

D.

22. 4 x 35 is ------- less than 2 75

A. 10

B. 140

C. 150

D. 290

23. Ant Gibli has to reach the grains. She is looking for the shortest road. Can you tell her which is the shortest?

the shortest road. Can you tell her which is the shortest? A. Road A B. Road

A. Road A

B. Road B

C. Road C

D. Road D

24. Each child in Mrs.Veenaís class owns not more than one pet. Mrs. Veenaís class counted the number of pets they

own. The number of each is shown in the graph. How many children own fish and cats?

A. 5 children B. 6 children C. 7 chdren D. 8 children 25. What is

A.

5 children

B.

6 children

C.

7 chdren

D.

8 children

25.

What is the missing digit in the blank?

7 9

5

_

1

2

4

3

2 6

A. 3

B. 4

C. 2

D. 5

9

1

26. Trunk is the main stem of the tree. It divides into many branches higher up in tree. The

the trunk

A. Stem

B. Bark

C. Pigment

D. Roots

of the tree protects

27. Four of Mr. Singhís pupils made a statement each about the leaves of a plant.

Anna

Anna The leaves make food.

The leaves make food.

Sandhya

Sandhya The leaves produce oxygen

The leaves produce oxygen

Ajay

Ajay The leaves have tiny openings

The leaves have tiny openings

Dev

Dev The leaves hold plant firmly in the soil

The leaves hold plant firmly in the soil

Which of the pupils was/were correct?

A. Anna only

B. Sandhya & Dev

C. Ajay only

D. Anna, Sandhya & Ajay

28. Which part of the plant protects the seeds?

A.

B.

C.

D.

28. Which part of the plant protects the seeds? A. B. C. D. 29. Ravi wert
28. Which part of the plant protects the seeds? A. B. C. D. 29. Ravi wert
28. Which part of the plant protects the seeds? A. B. C. D. 29. Ravi wert
28. Which part of the plant protects the seeds? A. B. C. D. 29. Ravi wert

29. Ravi wert to a bird park and saw a bird that cannot fly. Which of the following bird cold he have probably seen?

A.

B.

C.

D.

the following bird cold he have probably seen? A. B. C. D. 30. which of the
the following bird cold he have probably seen? A. B. C. D. 30. which of the
the following bird cold he have probably seen? A. B. C. D. 30. which of the
the following bird cold he have probably seen? A. B. C. D. 30. which of the

30. which of the followÏng organisrns can live both in water and land?

A.

B.

C.

D.

A. B. C. D. 31. Ritu filled a syringe with water and tried to push the
A. B. C. D. 31. Ritu filled a syringe with water and tried to push the
A. B. C. D. 31. Ritu filled a syringe with water and tried to push the
A. B. C. D. 31. Ritu filled a syringe with water and tried to push the

31. Ritu filled a syringe with water and tried to push the piston down with her finger covering the opening but found it

difficult to do so. What does this experiment show?

found it difficult to do so. What does this experiment show? A. Water can be compressed

A. Water can be compressed

B. Water cannot be compressed

C. Water occupies space

D. Water has mass and volume

32. What is cloud made up of?

A. Gas

B. Lakes and rivers

C. Smoke

D. Tiny water droplets

33. Water drops from the sky as rain. Where does all this water go?

drops from the sky as rain. Where does all this water go? (i) It is absorbed

(i) It is absorbed into the soil. (ii) The plants absorb the water. (iii) It collects into the seas and rivers. (iv) It collects into the ponds and reservoirs

A.

(i) & (ii)

B.

(ii) & (iii)

C.

(i) & (iii)

D.

(i), (ii), (iii) & (iv)

34.

Which of the following is a plant product?

A.

B.

C.

D.

Which of the following is a plant product? A. B. C. D. 35. Which of the
Which of the following is a plant product? A. B. C. D. 35. Which of the
Which of the following is a plant product? A. B. C. D. 35. Which of the

35. Which of the following fruits generally do not have seed?

A.

B.

C.

D.

the following fruits generally do not have seed? A. B. C. D. 36. Which of the
the following fruits generally do not have seed? A. B. C. D. 36. Which of the
the following fruits generally do not have seed? A. B. C. D. 36. Which of the
the following fruits generally do not have seed? A. B. C. D. 36. Which of the

36. Which of the following activities should be done in a house?

A. We should keep our house clean

B. We should sweep the floor of all the rooms

C. Floor should be mopped with phenyl everyday

D. All of the above

37. The house shown in the figure is usually seen in

above 37. The house shown in the figure is usually seen in A. Kashmir B. Rajasthan

A. Kashmir

B. Rajasthan

C. Assam

D. Delhi

38. The professionals who take care of sick animals and cure them by giving medicines are called

A. Physicians

B. Veterinarians

C. Obsterics

D. Paediatrics

39. Which of the following telephone services can be used within the country?

A. PCO

B. STD

C. ISD

D. Both (A) & (B)

40. The vehicles moving on the land and those flying in the air have which of the following things in common?

A. Wings

B. Wheels

C. Both (A) & (B)

D. None of these

41. Which one of the following is a development in communication technology?

A. Development of wheels

B. Development of brass

C. Development of the light bulb

D. Development of man-made satellites

42. The organ system in your body that is responsible for changing the balloon from ëaí to ëbí as shown in the given

figure is

a

b

a b A. Digestive system B. Circulatory system C. Respiratory system a D. Skeletal system 43.

A.

Digestive system

B.

Circulatory system

C.

Respiratory system a

D.

Skeletal system

43.

Bits of food sticking to the teeth causes growth of bacteria. Bacteria attack the teeth which causes tooth decay.

Tooth decay causes

A. Headache

B. Bad Breath

C. Hunger

D. Itching

44. Look at the classification table.

Hunger D. Itching 44. Look at the classification table. Which of the following can `X` be

Which of the following can `X` be ?

A. Blood vessels

B. Brain

C. Small intestine

D. Backbone

45. It takes twenty-four hours for one rotation of

A. The Sun on its axis

B. Earth on its axis

C. Moon on its axis

D. The solar system

46. Which of the following revolves(s) around the Sun ?

a

b

Earth on its axis C. Moon on its axis D. The solar system 46. Which of

c

d

e

c d e A. (a) & (e) B. (a), (b) & (c) C. (a), (b), (d)
c d e A. (a) & (e) B. (a), (b) & (c) C. (a), (b), (d)

A.

(a) & (e)

B.

(a), (b) & (c)

C.

(a), (b), (d) & (e)

D.

(a), (b), (c) & (e)

47.

The earth is round like a ball but it appears flat to us because

A. The Earth spins about its axis

B. The Sun covers the remaining part

C. We can see only a part of the Earth

D. Earth is bigger than Moon

48. Study the classification chart below carefully.

Moon 48. Study the classification chart below carefully. Object P can be placed under both groups.

Object P can be placed under both groups. What could object P be made off?

A. Glass

B. Iron

C. Wood

D. Plastic

49. Urvashi is doing an experiment as shown in the figure. She puts some ice cubes on a jar as shown. The jar was

empty at the beginning of the experiment. But after sometime she observes water inside the jar. The water is a result of

she observes water inside the jar. The water is a result of A. Evaporation B. Melting

A. Evaporation

B. Melting

C. Freezing

D. Both (A) & (B)

50. Use the words from the box to complete the paragraph below. Heat, solids, freezes, shape, volume, cool, melts. Moving a liquid from a bottle to glass does not change its

When a liquid into a solid, we must

When a solid

it turns into a solid. To turn a solid into a liquid we must it.

A. Volume, melts, freezes, heat, cool

B. Shape, cool, cool, melt, freeze

C. Volume, freezes, melts, heat, cool

D. Shape, cool, freezes, heat, cool

it turns into a liquid. it. To turn a liquid

1.

B

2.

C

3.

A

4.

C

5.

C

6.

C

7.

C

8.

C

9.

A

10.

B

11.

A

12. A

13.

B

14. A

15. A

16.

A

17.

C

18.

B

19.

B

20.

B

21.

B

22. A

23.

C

24.

C

25.

C

26.

B

27.

D

28. A

29.

C

30. A

31.

B

32.

D

33.

D

34.

D

35. A

36.

D

37. A

38.

B

39.

D

40.

B

41.

D

42.

C

43.

B

44. A

45.

B

46.

A

47.

C

48.

D

49.

B

50. A