Sunteți pe pagina 1din 7

Classification: Odd One Out

UThe Questions are based on the certain relationship among the given set of things.

UIn all cases, one of the set will not have the proper relation with the other sets i.e. one of the set will be not be related properly with others and thus the Odd One.

UThe relation among the sets may be: Arrangement of digits or alphabets Any living being such as humans, animals, birds etc Place, cities, countries, oceans Technology Mathematical property etc

Example 1: ABCD, PQRS, WXYZ and LNMO. The Odd one is LNMO as the digits are not in alphabetical order.

Example 2: New Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata Here we can find the odd one as per many relations: New Delhi is the capital of India, and hence the Odd One: Most preferred New Delhi is not the port and hence the Odd One

-4-

There is the difference between ascending or descending things and the Odd one. Here we will not try to find out the Odd one by using things like, which city has the highest population, most industries etc. There still exist other relations in this case.

Forward / backward numbering of alphabets is used very frequently


1 A 26 2 B 25 3 C 24 4 D 23 5 E 22 6 F 21 7 G 20 8 H 19 9 I 18 10 J 17 11 K 16 12 L 15 13 M 14 14 N 13 15 O 12 16 P 11 17 Q 10 18 R 9 19 S 8 20 T 7 21 U 6 22 V 5 23 W 4 24 X 3 25 Y 2 26 Z 1

Example 3: What is the relationship between GNU and TMF? Solution: See the order of the alphabets in the above table GNU: 7th, 14th, 21st alphabets in forward numbering. While TMF: 7th, 14th , 21st alphabets in backward numbering.

Example 4: Find the Odd One: AFBE, ADBC, EHFG and ILJK Solution: AFBE: A followed by F, then alphabet next to A followed by alphabet previous to F. But some alphabets are there in between. [A B C D E F] ADBC: A followed by D, then B (alphabet next to A in series) followed by alphabet previous to C. In this there are no alphabets left in between. [A B C D] Similarly EHFG and ILJK. Hence Odd one is AFBE.

-5-

Example 5: Find the Odd One: AFBE, ADBC, EHFG, IJLK Solution: Reasoning for the first three AFBE, ADBC, EHFG remains the same as in the previous question. In IJLK, the order has changed. IJLK: I followed by J. and LK comes after IJ. Hence it is the Odd One. [IJKL]

Example 6: Choose the Odd One (a)BCEF (b) HIKL (c) NOQR (d)ABYZ Solution: d. All other are symmetric (one alphabet missing at the centre) [BCDEF], [HIJKL], [NOPQR], [AB..YZ]

Example 7: Choose the Odd One (a) WXYZ (b) XCWD (c) VEUF (d) ZAYB Solution: Try to find out the relation, use forward and backward numbering. Else it can be easily seen that a is the odd one, out of the four options.

Example 8: (a)HJLN (b) FHJL (c) ACEG (d)PMRS Solution: d is the odd one, in others we have alternate alphabets (alternate numbers in series)

Example 9: (a)ABCD (b) DEFG (c) IJKL (d)OPQR All the four alphabets in a set are in the continuous fashion.

-6-

Therefore we have to go for first word. A= 1st alphabet, D= 4th Alphabet , I = 9th Alphabet , O = 15th alphabet . 1,4,9 are perfect square. D is the odd one

Example 10: Select the Odd one (a) chair (b) table (c)sofa (d)bed Solution: d is the odd one

Example 11: Select the Odd One (a) Sachin Tendulkar (b) Don Bradman (c) PT Usha (d) Vishwanathan Anand Solution: C is the answer

Example 12: Select the Odd One (a) Phone (b) Mobile (c) TV (d) Newspaper Solution: d is the answer, all rest are electronic media.

Example 13: Select the Odd one (a) 6 (b) 15 (c) 30 (d) 42 Answer: try to find out the patter in each of the following. 6=22 +2 30 = 5 5 + 5 42= 6 6 + 6 15 = No such pattern, Hence b is the answer.

-7-

Number Series
URule for solving number series:
Do not act in a haste manner. Try to find out the mathematical operations, skipping of numbers, the way numbers have been written Sometimes you have to read four options and try to reject the wrong options.

Example 1: Series: 3 , 6, 11, 18, 27 , _ .Find the missing term. Solution: The series is of the type: nth digit = n n + 2 i.e. 1 1 + 2 = 3 , 2 2 + 2 = 6 etc So next digit is 6 6 + 2 = 38

Example 2: Series: 6, 10, 11, 12 , 16, 20, 21, 22, 26 _ . Find the missing term. Solution: We arrange the series as follows : 6 10,11,12, 16, 20,21,22, 26, _

i.e. 3 numbers are in continuous, then 4 is added to the last digit

-8-

6+ 4 = 10 12+4 = 16, 16+4 =20 22+4 = 26, 26+4 = 30 Answer is 30

Example 3: Series: 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, _ Solution: As we observe the series we finds that the numbers are increasing at the faster pace, such type of things are observed when multiplication, square cube etc are also involved. What happening here is as follows: 2 = 11 + 1 6 = 22 +2 12 = 3 3 + 3 20 = 4 4 + 4 30 = 55 + 5 56 = 7 7 +7 72 = 8 8 + 8 Answer is 72

Example 4: Series: 1, 4, 9, 16, 25, _ Solution: The series is the simple squares of the numbers 1,2,3,4,5,6

-9-

Answer is 36

Example 5: Series: 2, 5, 6, 15, 18, 45, 54, 135, _ Solution: We arrange the series as follows 2,5 6,15 18,45 54,135

We observe two different series 2,6,18,54, 162 and 5,15,45,135, 405 i.e. every number is multiplied b 3 to get the next number. So answer is 162 and the digit next to 162 will be 405

Example 6: Series: 2,4,5,15,17,68,71,355,_ Solution: Initially the series does not increased fast, but later it has increased significantly, it implies multiplication by a small number is involved. We write the series as follows: 2,4, 5,15, 17,68, 71,355, _

We make two different series from the above series 2,5,17,71 2 2 +1 = 5 5 3 + 2 = 17 17 4 + 3 = 71 71 5 + 4 = 359 Answer Other series: 4, 15, 68, 355 22=4 5 3 = 15 17 4 = 68 71 5 = 355

- 10 -