Sunteți pe pagina 1din 148

CUPRINS

CUPRINS...............................................................................................1 I.NEVOILE I RESURSELE. ACTIVITATEA ECONOMIC...........................2 II. ECONOMIA, O REALITATE DIVERS...................................................6 III. ECONOMIA DE PIA......................................................................10 IV. BANII..............................................................................................14 V. FACTORII DE PRODUCIE................................................................24 VI. PROGRESUL TEHNIC......................................................................29 VII. UTILIZAREA FACTORILOR DE PRODUCIE. COSTUL DE PRODUCIE ...........................................................................................................32 VIII. PRODUCTIVITATEA.......................................................................44 IX. CONSUMATORUL I UTILITATEA ECONOMIC................................46 X. PIAA..............................................................................................50 XI. CONCURENA................................................................................55 XII. PIAA MONETAR.........................................................................57 XIII.PIAA CAPITALURILOR..................................................................61 XIV.PIAA FOREI DE MUNC. SALARIUL............................................68 XV.PROFITUL.......................................................................................76 XVI.VENITUL, CONSUMUL, INVESTIIILE..............................................85 XVII.EFICIENA I ECHILIBRUL ECONOMIC..........................................93 XVIII.OMAJUL.....................................................................................99 XIX.INFLAIA.....................................................................................105 XX.FLUCTUAIILE ACTIVITII ECONOMICE......................................112 XXI.STATUL I ECONOMIA.................................................................118 XXII. PIAA MONDIAL......................................................................124 XXIII.PIAA SCHIMBURILOR VALUTARE.............................................132 XXIV.ECONOMIA ROM~NIEI..............................................................136 XXV.PROBLEME GLOBALE ALE ECONOMIEI MONDIALE.....................140

RSPUNSURI ....................................................................................144

I.

NEVOILE I ECONOMIC

RESURSELE.

ACTIVITATEA

1. Care din urmtoarele caracteristici nu aparine nevoilor? a. dinamice ; b. nelimitate; c. neregenerabile; d. biologice; e. sociale. 2. Care dintre urmtoarele caracteristici nu poate aparine resurselor naturale? a. limitate ; b. nelimitate ; c. parial recuperabile; d. regenerabile; e. neregenarible. 3. Obiectul de studiu al tiinei economice este: a. activitatea uman; b. relaiile dintre oameni; c. interesele individuale; d. comportamentul uman ca relaie ntre eluri i resursele rare care au ntrebuinri alternative; e. modalitile concrete de aplicare n economie a rezultatelor cercetrii tiinifice. 4. Care dintre urmtoarele afirmaii este incorect? a. resusele sunt limitate; b. resursele nu cresc odat cu nevoile; c. resursele se scumpesc; d. resursele sunt nelimitate;

e. resursele sunt rare. 5. Care din urmtoarele bunuri reprezint un bun primar? a. plugul; b. automobilul; c. oelul; d. ina de cale ferat; e. minereul de fier. 6. Care din urmtoarele bunuri reprezint un bun final? a. cheresteaua ; b. crbunele; c. strungul; d. fonta; e. minereul de fier. 7. Ritmul de cretere i gradul de diversificare a resurselor, n raport cu cele ale nevoilor, sunt: a. de aceeai intensitate i amploare; b. mai nalt i mai mare; c. mai sczut i de o mai mic amploare; d. datorit progresului tehnic, ritmul de cretere a resurselor depete ritmul de sporire a nevoilor; e. nici una dintre afirmaiile anterioare nu este corect. 8. Existena unor nevoi reduse i n scdere, concomitent cu existena pe pia a factorilor de producie corespunztori, constituie pentru ntreprinztori premise pentru: a. maximizarea produciei de bunuri; b. minimizarea consumului de factori; c. sporirea i diversificarea produciei; d. creterea preului de vnzare; e. diminuarea productivitii muncii i creterea productivitii capitalului. 9. Economia politic studiind activitatea economic nu urmrete: a. utilizarea resurselor n cea mai adecvat form; b. conceperea i relizarea unui raport eficient ntre resurse i nevoi; c. prognozarea evoluiei raportului resurse-nevoi; d. gsirea cilor de optimizare a raportului dintre resurse i nevoi; e. furnizarea de soluii concrete la problemele agenilor economici. 10. a. b. c. Sunt considerate bunuri libere, bunurile care: se produc n agricultur; au caracter material; sunt un dar al naturii;

d. sunt limitate; e. sunt realizate cu costuri de producie mici. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. Are caracter funcional i finalitate: activitatea uman n general; doar activitatea economic; numai acivitile din care rezult profit; orice activitate din care rezult doar bunuri materiale; orice activitate n care productivitatea muncii este cel puin egal cu cea existent pe plan internaional. Cunotinele oferite de tiina economic reprezint: resurse epuizabile; resurse primare; resurse derivate; idei veridice care nu se include n resurse; elemente de capital circulant.

13. Calitatea specific omului care l difereniaz de regnul animal este: a. existena sentimentelor; b. discernmntul ; c. creativitatea; d. agilitatea; e. curiozitatea. 14. Unul din serviciile pe care trebuie s le consume omul n vederea satisfacerii nevoilor este: a. hrana; b. asistena sanitar; c. informaia; d. mbrcminte; e. energia electric. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. Comportamentul omului fa de natur este determinat de: necesitatea de a-i satisface nevoile; instinctele sale, omul fiind un produs al naturii; admiraia sa pentru natur; dorina de a nvinge natura; necesitatea schimbrii legilor naturii. Activitatea uman are la baz: resursele derivate; cunotinele dobndite; resursele naturale; relaiile cu semenii; legislaia n vigoare.

17. a. b. c. d. e.

tiina economic are ca rezultat: elaborarea legilor economice; cunoaterea volumului global a resurselor naturale; administrarea eficient a resurselor limitate; cunoaterea volumului nevoilor; cunoaterea fenomenelor economice.

18. Resursele biologice fac parte din categoria resurselor: a. recuperabile; b. parial recuperabile; c. nerecuperabile; d. derivate; e. epuizabile. 1. Resursele sunt limitate pentru c: a. scad continuu pe msura folosirii lor; b. sunt folosite n activitatea economic; c. satisfac nevoi tot mai diversificate; d. au o calitate din ce n ce mai slab; e. cresc mai ncet dect nevoile. 2. Are caracter funcional i finalitate: a. activitatea uman n general; b. doar activitatea economic; c. activitatea de producie n general; d. numai activitile din care rezult un profit; e. orice activitate din care rezult doar bunuri materiale. 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. 20. a. b. c. Sunt nevoi nelimitate: nevoia de informaii; nevoia de hran; nevoia de a comunica; nevoia de teatru; toate cele de mai sus. }n cadrul activitii economice omul creeaz: condiiile materiale ale vieii; structura social n care triete; mijloacele necesare realizrii intereselor economice; a + b; a + b + c. Nevoile elementare sunt la rndul lor: limitate; de baz; neregenerabile;

d. e. 21. a. b. c.

fundamentale; b+d Utilizarea raional a resurselor presupune: studierea comportamentului uman n activitatea de producie; maximizarea efectelor utile; realizarea unui raport eficient ntre resurse i nevoi, respectiv ntre producie i consum; d. ca acestea s fie primare; e. satisfacerea unui volum mai redus de nevoi;

II. ECONOMIA, O REALITATE DIVERS


1. Obiectul aciunii economice l constituie: a. relaia nevoi-resurse; b. volumul, structura i dinamica resurselor de munc; c. divizibilitatea factorilor de producie; d. combinarea factorilor de producie n vederea obinerii de bunuri; e. forma de proprietate. 2. Subiectul aciunii economice l constituie: a. producia de bunuri materiale i servicii; b. mijloacele de munc utilizate; c. satisfacerea ct mai deplin a trebuinelor; d. creterea profitului; e. agentul economic, omul, privit individual sau colectiv. 3. Una din caracteristicile fundamentale ale firmelor private este: a. i datoreaz apariia exclusiv iniiativei statului; b. nu dispun de un minim capital propriu; c. nu i asum riscurile rezultate din activitatea firmei; d. nu au independen total n ceea ce privete activitatea lor; e. apariia lor se datoreaz inclusiv iniiativei ntreprinztorilor particulari. 4. Dimensiunile firmei dintr-o anumit ramur i subramur economic nu depind de: a. tipul de progres tehnic existent la un moment dat; b. mrimea cererii, a pieei interne i externe; c. exigenele concurenei; d. tendinele caracteristice diviziunii internaionale a muncii; e. natura activitii economice. 5. Bunurile economice se deosebesc esenial de cele libere prin aceea c: a. sunt destinate autoconsumului ;

b. satisfac nevoi vitale; c. se afl n proprietatea particular; d. sunt insuficiente n raport cu nevoile, n condiii date de loc i timp; e. sunt destinate vnzrii-cumprrii. 6. Bunurile libere sunt acelea care: a. dup ce le-a procurat, individul le consum cum dorete; b. pot fi procurate la preuri mici; c. se obin din resurse nelimitate; d. n funcie de loc i timp sunt accesibile oricui, dup nevoi i fr o contraprestaie; e. se obin n condiiile unei productiviti foarte ridicate a factorilor de producie. 7. Agenii economici sunt aceia care: a. obin bunuri economice fr a consuma factori de producie; b. se afl numai n proprietate privat; c. se afl numai n proprietate public; d. nu constituie surse de venituri; e. produc bunuri economice. 8. Totalitatea fluxurilor economice dintr-o economie formeaz: a. produsul intern net; b. produsul naional net; c. circuitul economic; d. mecanismul economic; e. cerere de bunuri economice. 9. Diversitatea activitii economice este determinat de: a. nivelul de dezvoltare a tiinei economice; b. diversitatea trebuinelor; c. raportul trebuine-resurse; d. cunoaterea uman; e. piaa serviciilor. 10. a. b. c. d. e. Bunurile economice au drept caracteristic raritatea deoarece: puterea de cumprare a indivizilor este ridicat; se produc n cantiti limitate; trebuinele cresc mai rapid dect resursele; pieele sunt insuficient dezvoltate; nivelul tehnologiilor de producere a bunuriloe economice este sczut.

11. Autonomia productorilor se fundamenteaz pe: a. cunotinele lor economice; b. accesul la liber pe pia;

c. suma de bani deinut de fiecare; d. o anumit form de proprietate; e. diviziunea muncii. 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. 17. a. b. c. d. e. 18. Universul economiei reprezint: tot ceea ce presupune realizarea activitii economice; folosirea raional a resurselor; definirea legilor economice specifice; stabilirea indicatorilor economici; manifestarea concurenei. Fluxurile economice reprezint: transferul de bani ntre vnztor i cumprtor; transferul de informaii economice; schimbul de moned naional pe moned strin; transferurile economice realizate ntre diferii ageni economici; satisfacerea nevoilor pe seama resurselor. Diviziunea muncii presupune specializarea: n funcie de vrste i sexe; pe ocupaii, activiti i teritorial; n funcie de sistemul de valori specific oamenilor; pe rase i sexe; b + d. Redistribuie veniturile: administraiile publice; administraiile private; societile comerciale; menajele; societile de asigurare. Orice bun economic: este limitat; este marf; este un bun liber; a + b; b + c. Diviziunea muncii este pentru economia de schimb o condiie: necesar; suficient; necesar i suficient; fr importan; de eficien ridicat. Implicarea statului n economiile moderne:

a. b. c. d. e.

nu este necesar; nu este posibil; este att necesar, ct i posibil; nu este nici necesar, nici posibil; are consecine negative.

19. }ntr-o economie de pia modern, corectarea dezechilibrelor economice se realizeaz de ctre: a. stat; b. pia; c. societile comerciale; d. bnci; e. instituiile juridice. 20. Bunurile economice se deosebesc de cele libere n mod esenial prin: a. raritate; b. abundent; c. sunt mrfuri; d. a + c; e. a + b. 21. Administraiile private realizeaz: a. servicii nemarfare i servicii marf pentru populaie; b. doar servicii nemarfare pentru colectiviti; c. repartizarea disponibilitilor financiare din economie; d. producie i servicii financiare; e. numai bunuri pentru colectiviti. 22. }mprirea economiilor n economii naturale i economii de schimb are la baz, n principal, urmtorul criteriu: a. modul n care oamenii au acces la bunurile economice; b. modul n care circul bunurile n cadrul economiei; c. raritatea bunurilor economice; d. modul n care se consum i se nlocuiesc bunurile economice; e. spaiul geografic n care s-au format economiile naionale. 23. Economia are drept finalitate: a. evoluia bunurilor; b. satisfacerea nevoilor realizat cu ajutorul banilor; c. creterea profiturilor; d. satisfacerea trebuinelor, realizat cu ajutorul bunurilor; e. scderea costurilor; 24. Economia natural: a. se menine i n prezent n proporii diferite, n ri diferite; b. corespunde unei perioade scurte din istoria societii; c. are la baz diviziunea social a muncii;

d. e.

are la baz bunurile primare; presupune prevenirea degradrii mediului natural;

III. ECONOMIA DE PIA


1. Care dintre urmtoarele afirnaii nu este caracteristic economiei de pia? a. prioritile economice determin raportul dintre cerere i ofert; b. preul regleaz accesul la bunuri; c. proprietatea privat este predominant; d. proprietatea public e predominant; e. concurena st la baza progresului economico-social. 2. Care dintre urmtoarele trsturi nu aparine economiei de pia? a. formarea liber a preurilor; b. folosirea prghiilor economice i a banilor; c. primordialitatea proprietii private; d. absena falimentului; e. concurena imperfect. 3. La a. b. c. d. e. baza liberei iniiative se afl: pluralismul formelor de proprietate; proprietatea privat; conducerea centralizat a economiei; progresul tehnic; interesele generale.

4. Obiectul proprietii se limiteaz la: a. bunurile primare; b. bunurile finale; c. bunurile materiale; d. serviciile; e. orice bun existent sau rezultat dintr-o activitate economic. 5. Pluralismul formelor de proprietate reprezint: a. coexistena mai multor forme de proprietate, n aceeai ar; b. o caracteristic a economiilor aflate n tranziie; c. o caracteristic a economiilor dezvoltate; d. o caracteristic a economiei naturale; e. o caracteristic a economiilor conduse centralizat. 6. Care dintre urmtoarele atribute ale proprietii nu este exercitat de proprietarul care nu este i productor: a. dreptul de utilizare; b. dreptul de posesiune; c. dreptul de dispoziie; d. dreptul de administrare;

10

e. dreptul de uzufruct. 7. }n economia de schimb este marf: a. orice bun economic; b. orice bun liber; c. doar bunurile de calitate superioar; d. doar bunurile produse n cadrul firmalor aflate n proprietate privat; e. orice bun economic care circul de la un agent la altul prin vnzare-cumprare. 8. Economiile moderne sunt economiile; a. care cunosc cel mai nalt ritm de dezvoltare; b. celor mai mari ri; c. care se dezvolt ntr-un ritm moderat; d. care furnizeaz maximum din ceea ce oamenii au nevoie; e. care au diverse forme de relief. 9. Autonomia, independena productorilor, ca a doua condiie a economiei de schimb se fundamenteaz pe: a. realizarea de ctre fiecare agent economic a unor activiti din care deine bunuri de un anumit fel; b. realizarea din activitatea proprie a tuturor bunurilor de care are nevoie; c. specializarea agenilor economici pe diverse activiti; d. existena unei anumite forme de proprietate i n primul rnd, a proprietii particulare; e. diminuarea interdependenei dintre agenii economici. 10. Coexistena formelor de proprietate, ca trstur a economiei de pia este: a. fortuit; b. posibil numai n rile aflate n tranziie la economie de pia; c. expresia fireasc a liberei iniiative; d. specific rilor cu economie de pia avansat; e. un efect al interveniei statului n economie. 11. Sunt trsturi fundamentale ale economiei de pia: 1. creterea permanent a nivelului de trai pentru ntraga populaie. 2. formarea liber a preurilor pe baza reaciei interesate a agenilor economici; 3. pluralismul formelor de proprietate asupra resurselor avuiei i capitalului , n care proprietatea privat este dominant;

11

4. creterea produciei, indiferent de nivelul costurilor aferente; 5. scopul activitii economice este maximizarea satisfaciei, adic satisfacerea propriilor interese. a. b. c. d. e. (1, 2, 3 ); (2,3,4,5); (1,3,5); (3,4,5); (2,3,5).

12. }n modelul ideal al economiei de pia rolul <minii invizibile>, care direcioneaz opiunile economice ale fiecruia este ndeplinit de ctre: a. mecanismul pieei i intervenia statului; b. mecanismul pieei i al concurenei; c. mecanismul preurilor i al concurenei; d. mecanismul recalmei i masa monetar; e. toate cele de mai sus sunt adevrate. 13. a. b. c. d. e. }n orice condiii, sunt trsturi specifice ale economiei de pia existena banilor care-i exercit funciile; raionalitate i eficien; concurena perfect; echilibrul pieei muncii; formarea liber a preurilor pentru majoritatea bunurilor marfare.

14. Cel mai important instrument de reglare a accesului la bunurile economice, n condiiile economiei de pia este: a. mrimea veniturilor; b. raportul cerere ofert; c. vnzarea mrfurilor pe credit; d. preul; e. statul. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. Una din trsturile fundamentale ale economiei de pia este: proprietatea privat; existena monedei liber convertibile; nivelul ridicat al indicatorilor economici; ciclitatea economic; nici una din toate acestea. Proprietatea reprezint: dreptul unui individ de a se folosi de rodul unui bun o calitate a bunurilor o relaie ntre oameni cu privire la bunuri

12

d. libertatea individului de a dezvolta, menine sau restrnge aciunea lor economic e. ansamblul bunurilor produse prin munc i folosite pentru obinerea altor bunuri i servicii 17. Proprietatea mixt reprezint: a. proprietatea obinut prin asocierea ntre un ntreprinztor strin i unul naional; b. proprietatea obinut prin asocierea ntre stat pe de o parte i proprietar privai c. propritatea obinut prin asocierea unui productor de bunuri cu un productor de servicii d. proprietatea obinut prin asocierea unui agent economic posesor de capital tehnic cu unul posesor de factor de munc e. proprietatea obinut prin asocierea unui agent economic investitor cu un agent economic consumator de bunuri 18. a. b. c. d. e. 19. a. b. c. d. e. Fundamentul libertii de aciune l reprezint: nevoile; banii; proprietatea; resursele; cunotinele economice. Subiectul proprietii l formeaz: bunurile economice; serviciile; necesitile; agenii economici; dreptul de posesiune.

20. }n modelul ideal al economiei de pia, rolul minii invizibile este jucat de: 1. statul; 2. mecanismul concurenei; 3. mecanismul preurilor 4. reglementrile juridice; 5. populaia cu preferinele sale. Alegei varianta corect: a. (1,4); b. (2,3); c. (2); d. (1); e. (2,4). 21. }ntr-o economie de pia accesul la bunurile economice este reglat prin: a. pre;

13

b. c. d. e.

mecanismul cererii; posibilitile de cumprare ale consumatorilor; intervenia statului; concuren.

22. }n condiiile economiei de pia, viabilitatea formelor de proprietate se verific prin: a. numrul societilor private; b. mrimea firmelor; c. volumul produciei realizat de firme; d. eficien i rentabilitate; e. volumul ncasrilor. 23. Motivaia participrii agenilor economici la activitatea economic este realizarea propriilor interese i anume: a. maximizarea profitului, pentru productori; b. minimizarea costului, pentru productori; c. maximizarea utilitii, pentru consumatori; d. b+c; e. a+c; 24. Concurena sau competiia este: a. form particular de ntrecere ntre cel puin doi ageni economici: b. o caracteristic a economiilor naturale; c. form special sub care se manifest relaiile dintre agenii economici pe pia; d. form generalsub care se manifest relaiile dintre agenii economici pe pia; e. deopotriv necesar si posibil n condiii de dumping;

IV. BANII
1. Valoarea mrfurilor destinate vnzrii: 25000 mld lei. Numrul mediu de acte de vnzare cumprare i de pli mijlocite de o moned: 10. Masa monetar este: a. 1500 mld. u.m.; b. 3500 mld. u.m.; c. 2500 mld. u.m.; d. 250 mld. u.m.; e. 1600 mld. u.m. 2. Cunoscndu-se faptul c 4000 u.m. au viteza de circulaie 5 , 800 u.m. au viteza de circulaie 4 i 7000 u.m. au viteza de circulaie 8, se cere s se calculeze viteza medie de circulaie a unei uniti monetare: a. 8,2;

14

b. c. d. e.

4,3; 6,5; 6,7; 7,5.

3. Masa monetar din t0 este de 4000 mld lei, iar n t1 a crescut cu 50 %. }n t0, viteza de circulaie a banilor era 4. }n intervalul t0-t1, volumul valoric al bunurilor i serviciilor a crescut cu 20 %. Cum a evaluat viteza de circulaie a banilor? a. a crescut cu 40 %; b. a crescut cu 20 %; c. a sczut cu 20 %; d. a sczut cu 40 %; e. a rmas constant. 4. }ntr-un trimestru preurile la principalele bunuri de consum au crescut cu 20 %. Modificarea procentual a puterii de cumprare a 1000 de lei i puterea de cumprare a 1000 de lei la sfritul trimestrului sunt: a. 20 % i 800 lei; b. 20 % i 800 lei; c. 25 % i 750 lei; d. 16,7 % i 833 lei; e. 16,7 % i 833 lei . 5. La nceputul unui trimestru, cu 100000 lei se cumprau 5 uniti fizice din bunul X. La sfritul trimestrului, preul a crescut de 2,5 ori. Numrul de uniti din marfa X ce se pot cumpra la afritul trimestrului este: a. 1 ; b. 4 ; c. 2 ; d. 6 ; e. 3. 6. }ntr-un an puterea de cumprare a banilor s-a diminuat cu 25 %, iar volumul fizic al bunurilor supuse vnzrii-cumprrii este constant; modificarea procentual a vitezei de circulaie a banilor, astfel nct masa bneasc s nu se modifice, va fi: a. scade cu 33,3 %; b. crete cu 33,3 %; c. se menine constant; d. crete cu 50 %; e. scade cu 25 %. 7. }ntr-un trimestru, masa monetar a crescut cu 25 %, n condiiile n care ceilali factori, cu excepia preului, nu se modific. Dinamica puterii de cumprare a banilor este:

15

a. b. c. d. e.

90 85 60 80 75

%; %; %; %; %.

8. Banca Naional schimb n lei suma de 12 milioane $ (vinde $) la cursul de schimb 1$ 12000 lei; cum a evoluat masa monetar: a. a crescut cu 144 mld. lei; b. a sczut cu 144 mld. lei; c. rmne constant; d. a crescut cu 100 mld. lei; e. a sczut cu 50 mld. lei. 9. Banca Naional cumpr 5 mil. $ la cursul de schimb de 1$-11000 lei; cum a evoluat masa monetar? a. a sczut cu 55 mld. lei; b. a crescut cu 55 mld. lei; c. a rmas constant; d. a crescut cu 45 mld. lei; e. a sczut cu 45 mld. le. 10. }n intervalul t0-t1 masa monetar s-a dublat, ajungnd la 2000 mld u.m.; cantitatea de bunuri aflate n circulaie i evaluate cu uniti etalon a sporit de la 4000 de milioane la 8000 milioane buci, iar viteza de circulaie a banilor s-a meninut la 4. Indicele puterii de cumprare a banilor n intervalul t0-t1 i preul mediu (unitar) al bunurilor economice n uniti etalon, n t0 i t1sunt: a. 100 %; 1000; 1000; b. 50 %; 2000; 2000; c. 75 %; 1000; 1000; d. 100 %; 2000; 2000; e. 150 %; 1000; 1000. 11. cu a. b. c. d. e. 12. a. b. c. Dac ntr-un an indicele preurilor bunurilor de consum a sczut 20 %, cum a evoluat puterea de cumprare a unui leu? a crscut cu 125 %; a sczut cu 20 %; a crescut cu 25 %; a sczut cu 25 %; a rmas constant. O emisiune suplimentar de bani se justific atunci cnd: scade volumul de bunuri i servicii; se mresc importurile; bugetul de stat este excedentar;

16

d. Banca Naional vinde valut strin n schimbul monedei naionale; e. crete volumul de bunuri i servicii. 13. a. b. c. d. e. Care dintre urmtoarele funcii nu este ndeplinit de bani? mijloc de schimb; mijloc de existen; mijloc de plat; mijloc de msur a activitii economice; forma universal sub care se constituie rezervele agenilor economici.

14. Valoarea banilor este dat de: a. cantitatea de bunuri i servicii care se poate cumpra cu o unitate monetar; b. cantitatea de valut deinut de ctre Banca Naional; c. cursul de schimb valutar; d. viteza de circulaie a banilor; e. cantitatea de aur deinut de ctre Banca Naional. 15. Cursul de schimb dintre dou monede convertibile nu depinde de: a. raportul dintre cererea i oferta pentru monedele respective; b. inflaia existenei n rile respective; c. puterea de cumprare a celor dou monede; d. materialul din care sunt confecionai banii; e. nici una din afirmaiile anterioare nu este corect. 16. }n t0, 1$5000 lei, iar n t1 1$10000 lei. Cum a evoluat cursul de schimb exprimat prin numrul de uniti monetare strine ce revin la o unitate monetar naional? a. a crescut de la 0,0002 $/1 leu la 0,0004 $/1 leu; b. a crescut de la 0,002 $/1 leu la 0,004 $/1 leu; c. a crescut de la 0,0001 $/1 leu la 0,0002 $/1 leu; d. a sczut de la 0,0002 $/1 leu la 0,00001$/1 leu; e. a sczut de la 0,0001 $/1 leu la 0,00001 $/1 leu. 17. Dac o unitate monetar particip la o tranzacie o dat la o lun, care este viteza de circulaie a banilor? a. 8; b. 11; c. 12; d. 10; e. 14.

17

18. }n t0 masa monetar este de 10000 miliarde uniti monetare, din care 20 % numerar. Dac se formeaz un depozit bancar de 100 mld. u.m., cum evolueaz masa monetar? a. crete masa monetare cu 100 mld. uniti bneti; b. se reduce masa monetare cu 100 mld. uniti bneti; c. creterea monedei scripturale cu 200 mld. uniti bneti; d. scade numeralul cu 200 mld. uniti bneti; e. volumul masei monetare rmne 10000 mld. uniti bneti. 19. }n perioada t0-t1 masa monetar crete cu 25 %, n condiiile meninerii vitezei de circulaie a banilor i a volumului fizic al bunurilor supuse tranzaciilor. Cum a evoluat puterea de cumprare a banilor? a. a crescut cu 20 %; b. s-a redus cu 20 %; c. nu s-a modificat; d. a crescut cu 25 %; e. a sczut cu 25 %. 20. Dac se presupune c evoluia cursului de schimb este determinat exclusiv de dinamica preurilor, artai n care din urmtoarele situaii are loc scderea cursului de schimb al leului: a. indicele preurilor n Germania este de 125 %, iar n Romnia preurile cresc n medie, n aceeai perioad de 1, 225 ori; b. creterea preurilor n Germania este cu 5 % mai mare dect n Romnia; c. n Germania preurile scad cu 20 %, iar n Romnia se reduc cu 15 %; d. la un salariu nominal constant n ambele ri, salariul real din Romnia se reduce cu 10 %, iar cel din Germania cu 20 %; e. la un salariu nominal constant n ambele ri se menine constant i salariul real. 21. Banii sunt form universal sub care se constituie rezervele agenilor economici dac: a. au acoperire n aur; b. sunt mijlocul general de cumprare i de plat; c. economia naional funcioneaz normal; d. ndeplinesc acte de vnzare-cumprare; e. nu au acoperire n bunuri reale. 22. Convertibilitatea nseamn: a. schimbarea unei monede ntr-o alt moned prin intermediul bncilor de emisiune; b. liber circulaie a monedei naionale pe piaa intern; c. nsuirea legal a unei monede de a fi schimbat liber cu o alt moned;

18

d. cursuri de schimb fixe; e. cantitatea de bunuri care pot fi procurate cu o unitate minetar la un moment dat. 23. Dac toate celelalte condiii rmn neschimbate, atunci masa monetar crete cnd: a. sporete viteza de circulaie a banilor; b. scad preurile bunurilor supuse vnzrii; c. crete volumul de bunuri produse i supuse vnzrii; d. crete cursul de schimb; e. ieirile de valut depesc intrrile de valut n ar. 24. Numrul mediu de operaiuni de vnzare cumprare i de pli pe care o unitate monetar le mijlocete ntr-o perioad de timp reflect: a. viteza de rotaie a capitalului b. valoarea banilor c. nivelul productivitii muncii d. viteza de circulaie a banilor e. rata inflaiei 25. Retragerea de mas monetar de ctre Banca central ca modalitate de ajustare a mrimii acesteia, este condiionat de : a. existena cheltuielilor mai mari dect veniturile bugetului de stat b. sporirea volumului de bunuri de nalt tehnicitate c. acoperirea deficitului bugetar d. vnzarea de valut ctre agenii economici e. sporirea de bunuri economice tranzacionate pe pia 26. a. b. c. d. e. Prezena efectiv a banilor nu se impune atunci cnd: se ncaseasz impozitele la bugetul de stat se pltesc indemnizatiile de omaj se realizeaz schimbul pe pia se exprim preul bunurilor economice se pltesc pensiile

27. Cursul de schimb dintre dou monede convertibile depinde de: a. calitatea materialului din care sunt confecionate b. raportul dintre mrimea i fora economic a celor duo ri care au emis monedele respective c. raportul dintre volumul de bunuri din cele dou ri d. raportul dintre cererea i oferta de bani naionali i dintre puterea de cumprare a celor dou monede e. ponederea proprietii private

19

28. a. b. c. d. e.

Cantitatea de bani naionali n circulaie crete atunci cnd: crete excedentul bugetar intrrile de valut sunt mai mici dect ieirile de valut crete volumul de bunuri economice pe pia intrrile de valut sunt egale cu ieirile de valut agenii economici solicit schimbarea monedei naionale n valut

29. Dintre urmtoarele aprecieri cu privire la banii scripturali este corect: a. au existen material b. au o valoare prestabilit i constant c. nu pot fi transformai n numerar d. constituie un simbol e. sunt pe cale de dispariie 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. Punctul de plecare a apariiei banilor l-a constituit: diviziunea muncii schimburile economice proprietatea consumul de bunuri progresul tehnic

Moneda scriptural reprezint: bancnota nscrisuri n conturi bancare suma de bani aflat n circulaie la un moment dat nsuirea legal a unei monede de a fi schimbat cu alt moned prin vnzare-cumprare e. cursul la care se schimb o unitate monetar strin cu o unitate monetar naional

32. Masa monetar se calculeaz: a. ca raoprt ntre suma de bani aflat la un moment dat n economie i nivelul preurilor bunurilor economice b. ca raport ntre cantitatea de bai numerar i cantitatea bunurilor economice supuse tranzaciilor c. ca raport ntre valoarea exprimat n bani a bunurilor existente la un moment dat pe pia i viteza de rotaie a monedei d. ca raport ntre viteza de rotaie a monedei i cantitatea de bunuri i servicii care se poate procura cu o unitate bneasc e. nici una din toate aceste 33. Care este mrimea masei monetare n momentul t1, dac n mometul t0 era de 10.000 mld u.m., iar n acest interval nivelul

20

preurilor a crescut cu 20 %, cantitatea bunurilor supuse tranzaciilor cu 5 %, iar viteza de circulaie a monedei cu 13 %? a. 12.000 mld u.m. b. 11.062 mld u.m. c. 10.000 mld u.m. d. 11.150 mld u.m. e. 10.520 mld u.m. 34. Calculai viteza de circulaie a monedei n momentul t1 dac n momentul t0 era 5, n acest interval cantitatea i preul bunurilor tranzacionate au crescut de 1,1 ori, iar masa monetar a crescut cu 1 %. a. 5 b. 4 c. 6 d. 5.5 e. 4.5 35. Cunoscndu-se faptul c 50 u.m. au viteza de circulaie 8, 60 u.m. au viteza de circulaie 4 i alte 60 u.m. au viteza de circulaie 6, se cere s se calculeze viteza medie de circulaie a unei uniti monetare: a. 5,9; b. 4,3; c. 6,5; d. 6,7; e. 7,0. 36. O unitate monetar particip la o tranzacie o dat la 2 luni. Care este viteza de rotaie a banilor? a. 2 rotaii; b. 5 rotaii; c. 10 rotaii; d. 6 rotaii; e. 3 rotaii. 37. Dac viteza de rotaie a banilor, exprimat prin numrul de rotaii, crete de la 4 la 8 rotaii pe an, atunci durata unei rotaii se modific astfel: a. crete cu 50 %; b. scade cu 50 %; c. crete cu 33,3 %; d. scade cu 33,3 %; e. scade cu 56,67 %. 38. Numerarul i banii de cont: a. se deosebesc doar ca valoare; b. au putere de cumprare diferit;

21

c. au acelai rol, dar nu se pot substitui; d. ndeplinesc funcii diferite; e. se deosebesc doar ca form de existen. 39. a. b. c. d. e. Dac puterea de cumprare scade cu 20 %, preurile cresc cu: 20 %; 10 %; 25 %; 80 %; 100 %.

40. La momentul t0 volumul bunurilor i serviciilor vndute a fost de 20 mld. de lei, din care pe credit 14 mld. de lei; pli ajunse la scaden 2 mld. de lei; viteza de rotaie a banilor 4. La momentul t1 preurile cresc cu 50 %, la aceeai cantitate de mrfuri vndut; plile ajunse la scaden sunt egale cu vnzrile pe credit din t0; vnzri pe credit 24 mld. de lei; viteza de rotaie a banilor 8. Indicele de cretere a masei monetare este: a. 138 %; b. 156 %; c. 100 %; d. 150 %; e. 75 %. 41. Cantitatea total de bani existent n economie este de 4000 u.m., iar nivelul mediu general al preurilor de 40 u.m.; cantitatea de bunuri supus vnzrii este de 2000 buc. Viteza de rotaie a banilor este: a. 20; b. 10; c. 5; d. 7; e. 15. 42. Preurile cresc de 5 ori la aceeai cantitate de mrfuri vndute, dar masa monetar rmne aceeai deoarece viteza de rotaie a banilor: a. crete de 5 ori; b. scade de 5 ori; c. crete de 25 ori; d. scade de 25 ori; e. nu se modific. 43. }n care dintre situaiile de mai jos este necesar prezena efectiv a banilor: a. cnd se msoar rezultatele activitii economice;

22

b. c. d. e. 44. a. b. c. d. e.

cnd banii ndeplinesc funcia de mijloc de schimb; cnd banii ndeplinesc funcia de mijloc de plat; cnd se pltesc impozitele; nici un rspuns nu este corect. Cursul de schimb al monedei naionale nu depinde de: starea comerului exterior; situaia balanei de pli; puterea de cumprare a monedei naionale; inflaie; nici un rspuns nu este corect.

45. }ntr-o perioad dat, volumul valoric al bunurilor economice se tripleaz, iar viteza de rotaie a banilor crete cu 200 %. Masa monetar: a. se tripleaz; b. crete cu 50 %; c. scade cu 33,3 %; d. nu se modific; e. crete cu 100 %. 46. a. b. c. d. e. Emiterea sau baterea de moned a avut loc dup Herodot: n secolele XVII XVI . Hr.; n secolele III II . Hr.; n secolele II III e.n.; n secolele VII VI . Hr.; n secolele VI VII e.n.;

47. Se cunosc urmtoarele: masa monetar m40 mil.u.m.; viteza de rotaie a banilor v3; volumul mrfurilor vndute pe credit: 15%. S se calculeze volumul mrfurilor destinate vnzrii i cel al mrfurilor vndute pe credit. a. (43.92; 120.18); b. (21.25; 23.75); c. (141.18;21.18); d. (19.17;20.78); e. (38.19;28.17); 48. Volumul bunurilor i serviciilor ce sunt destinate pieei crete cu 18 mld.lei, deficitul bugetar este de 3 mld. lei i se preschimb 15 mil. $ n lei, iar 3 mld.lei n dolari. 1$1000lei. Ce cantitate de moned emite Bannca Naional pentru acoperirea nevoilor circulaiei bneti? a. 22mld.lei; b. 9 mil.lei; c. 18 mld.lei; d. 33 mld.lei

23

e. 11 mld.lei;

V. FACTORII DE PRODUCIE
1. Nu sunt componente ale factori lor de producie: a. munca; b. animalele domestice folosite la traciune; c. pmntul arabil; d. apartamentele de locuit; e. electrocarele. 2. Reprezint capital fix: a. energia electric; b. materiile prime; c. combustibilul; d. cldirile; e. apele curgtoare. 3. Factorul activ i determinant al produciei este: a. progresul tehnic; b. revoluia tehnico-tiinific; c. informaia; d. munca; e. capitalul fix. 4. Dezvoltarea de tip intensiv se caracterizeaz prin: a. creterea produciei prin sporirea volumului de munc utilizat; b. creterea produciei prin sporirea volumului capitalului tehnic folosit; c. creterea produciei prin sporirea materiilor prime i materialelor atrase n circuitul economic; d. extinderea suprafeelor atrase n circuitul agricol; e. creterea produciei cu preponderen pe seama mbuntirii calitii i eficienei factorilor de producie. 5. Cheltuielile materiale: 60 mld lei; amortizarea: 20 mld lei. Capitalul circulant utilizat reprezint: a. 60 mld. lei; b. 20 mld. lei; c. 50 mld. lei; d. 40 mld. lei; e. 45 mld. lei. 6. Valoarea amortizat a capitalului fix: 20 mld lei, iar valoarea rmas de amortizat: 40 mld lei. Capitalul fix utilizat este: a. 40 mld. lei;

24

b. c. d. e.

80 mld. lei; 100 mld. lei; 20 mld. lei; 60 mld. lei. de amortizare

7. Valoarea capitalului fix: 20 mld lei, iar termenul este de 10 ani. Amortizarea anual este: a. 1 mld. lei; b. 2 mld. lei ; c. 0.5 mld. lei; d. 1.5 mld. lei; e. 2.5 mld. lei.

8. Dac termenul de amortizare este 5 ani, care este rata anual de amortizare? a. 25 %; b. 30 %; c. 20 %; d. 15 %; e. 50 %. 9. Dup patru ani, capitalul fix amortizat este de 16 mld. lei, iar capitalul fix neamortizat 4 mld lei. Termenul de amortizare este: a. 4 ani; b. 6 ani; c. 5 ani; d. 5.5 ani; e. 8 ani. 10. Dac rata anual de amortizare este 10 % care este durata de amortizare? a. 10 ani; b. 11 ani; c. 12 ani; d. 9 ani ; e. 8 ani. 11. Dac valoarea rmas de amortizat dup 3 ani este de 70 mld lei, iar rata anual de amortizare este de 10 %, care este valoarea capitalului fix? a. 80 mld. lei; b. 120 mld. lei; c. 70 mld. lei; d. 100 mld. lei; e. 90 mld. lei.

25

12. }n primul an de funcionare a firmei, diferena dintre capitalul utilizat i capitalul consumat este de 10 mld lei. Care este valoarea capitalului fix neamortizat? a. 12 mld. lei; b. 5 mld. lei; c. 20 mld. lei; d. 15 mld. lei; e. 10 mld. lei. 13. Valoarea iniial (preul de achiziie) a unui utilaj este de 10 mld. lei, iar durata de amortizare este de 10 ani. Amortizarea anual i rata de amortizare sunt: a. 1 mld. lei; 20 %; b. 2 mld. lei; 10 %; c. 0.5 mld. lei; 5 %; d. 1.5 mld.lei; 15 %; e. 1 mld. lei; 10 %. 14. Dup 9 ani de funcionare, valoarea rmas de amortizat este de 2 mld lei. Rata de amortizare: 10 %. Valoarea iniial (preul de achiziie) a utilajului i termenul de amortizare sunt: a. 25 mld. lei; 5 ani; b. 20 mld. lei; 10 ani; c. 10 mld. lei; 10 ani; d. 20 mld. lei; 5 ani; e. 25 mld. lei; 10 ani. 15. O firm a achiziionat n anul 1995 un utilaj cu 6 mld lei. Termenul de amortizare este de 8 ani. Valoarea amortizat a utilajului peste cinci ani, valoarea rmas de amortizat i rata medie anual de amortizare sunt: a. 3.75 mld. lei; 2.25 mld. lei; 10.5 %; b. 3.75 mld. lei; 3.25 mld. lei; 12.5 %; c. 4.75 mld. lei; 2.25 mld. lei; 10 %; d. 3.75 mld. lei; 2.25 mld. lei; 12.5 %; e. 2.75 mld. lei; 2.25 mld. lei; 12.5 %. 16. }ncasrile anuale sunt de 20 mld u.m., iar consumul de factori necesar obinerii unei uniti de venit este de 0.80 u.m. Dac valoarea factorilor de producie utilizai este de 40 mld u.m., care este ponderea factorilor de producie consumai n ansamblul celor utilizai? a. 45 %; b. 40 %; c. 50 %; d. 20 %; e. 25 %.

26

17. Capitalul circulant utilizat deine 25 % din valoarea bunurilor de producie utilizate. Consumul capitalului tehnic este de 2 mld lei, din care 25 % este amortizarea capitalului fix. Mrimea capitalului utilizat este: a. 5 mld. lei; b. 4 mld. lei; c. 6 mld. lei; d. 7 mld. lei; e. 4.5 mld. lei. 18. }ncasrile anuale ale unei firme sunt de 60 mld lei, iar rata profitului calculat n funcie de cifra de afaceri este de 20 %. Capitalul consumat n anul respectiv este egal cu costurile salariale, amortizarea este de 4 ori mai mic dect capitalul circulant utilizat, iar termenul de funcionare a capitalului fix este de 10 ani. Mrimea capitalului tehnic utilizat n anul respectiv este: a. 67.2 mld. lei; b. 80 mld. lei; c. 70 mld.lei; d. 45 mld. lei; e. 55 mld. lei. 19. }mprirea capitalului tehnic n fix i circulant are la baz: a. productivitatea diferitelor componente ale acestuia b. gradul de mobilitate spaial: capitalul fix este imobil, iar cel variabil este mobil c. capacitatea de a se asocia cu factorul munc d. capacitatea de a-i modifica n timp valoarea i preul e. toate variantele de mai sus sunt false 20. a. b. c. d. e. 21. a. b. c. d. e. Consumul capitalului fix se nregistreaz: n calitate de costuri variabile sub form de consum specific numai n expresie valoric numai n expresie fizic att n expresie fizic ct i n expresie monetar Viteza de rotaie a capitalului se poate exprima: prin volumul anual al costurilor numai ca numr de rotaii pe o perioad determinat de timp numai prin durata unei rotaii att prin durata unei rotaii ct i ca numr de rotaii prin cantitatea de produse obinute n decursul unei perioade

22. Pentru a evidenia eficiena utilizrii factorilor de producie ne folosim de indicatorii:

27

a. b. c. d. e.

1. productivitate global 2. consumul total de factori 3. puterea de cumprare a banilor 4. costul mediu 5. costul marginal Alegei varianta corect: (1.2.3.5) (2.3.4.5) (1.4.5) (2.3.4) (1.3.5)

23. Ca sfer de cuprindere ntre resursele economice i factorii de producie exist o relaie: a. de la ntreg la parte b. de suprapunere fiind identici c. de la o parte la ntreg d. invers proporional e. nici una din afirmaiile anterioare nu este corect 24. a. b. c. d. e. 25. a. b. c. d. e. 26. a. b. c. d. e. 27. a. b. c. d. e. }n capitalul fix al unei ferme agricole se include: seminele folosite la semnat terenul pe care sunt construite cldirile administrative materiile prime foarte greu de manevrat animalele la ngrat sistemele de irigaie Nu intr n categoria capitalului tehnic: obligaiuni; maini-unelte, echipamente; depozite bancare; a, c; resurse cu care pot fi produse alte bunuri. Munca i natura se aseamn prin: sunt factori de producie originari; sunt factori de producie derivai; sunt resurse neregenerabile; sunt resurse epuizabile; a + c. Un utilaj pstrat n magazie: se uzeaz; se amortizeaz; i pstreaz calitile iniiale; aduce un venit posesorului; aduce profit ntreprinztorului.

28

28.

Munca este un factor de producie: a. primar; b. regenerabil; c. derivat; d. a + b; e. b + c.

29. O firm dispune, potrivit bilanului contabil ncheiat la fritul anului, de urmtoarele (mil. u.m.): numerar n casierie 500; disponibil n cont curent 750; stocuri de materii prime i materiale 650; cldiri 2350; stocuri de conbustibil 150; echipament de producie 4100; stoc de semifabricate 450; stoc de producie finit 850. Capitalul fix, capitalul circulant i capitalul tehnic au valorile: a. 6450; 1250; 6600 b. 6200; 1200; 7700 c. 2350; 5350; 7700 d. 6450; 1250; 7700 e. 2350; 2100; 4450 30. a. b. c. d. e. 31. a. b. c. d. e. Pmntul, ca factor de producie este: neregenerabil; regenerabil; nelimitat; un factor derivat; un factor epuizabil; Progresul factorilor de producie: const n a obine un profit suplimentar; conduce la scderea costurilor; duce la epuizarea n timp a acestora; duce la creterea consumului de resurse; reprezint un ir de realizri ce poate fi pus n eviden prin surpinderea tendinelor fundamentale de schimbare manifestate pe termen foarte lung.

VI. PROGRESUL TEHNIC


1. Capacitatea progresului tehnic de a potena posibilitile economiei const n: a. extinderea mecanizrii; b. meninerea constant a consumului de factori de producie pe unitatea de produs; c. dezvoltarea de tip extensiv; d. creterea consumului de factori de producie pe unitatea de produs; e. creterea volumului produciei cu aceleai consum de factori de producie.

29

2. De regul, consecinele progresului tehnic sunt: a. creterea inflaiei; b. sporirea masei monetare; c. creterea costurilor de producie totale; d. creterea timpului de lucru; e. creterea productivitii factorilor de producie. 3. Reglarea economic a progresului tehnic, ntr-o economie de pia, se face prin: a. creterea veniturilor cercettorilor; b. sporirea cheltuielilor bugetare penntru stimularea progresului tehnic; c. intervenia statului n organizarea activitii de cercetare tiinific; d. concurena i comercializarea pe pia a rezultatelor cercetrii tiinifice; e. creterea ponderii cercettorilor n totalul populaiei ocupate. 4. Care dintre urmtoarele afirmaii este corect? a. inovaia aplicat transform progresul tehnic n progres economic; b. progresul economic desemneaz totalitatea cunotinelor dobndite de oameni; c. descoperirile tehnico-tiinifice actuale sunt mai importante dect cele realizate ntr-o etap trecut; d. creterea eficienei sub incidena progresului tehnic este anihilat de consecinele negative pe care acesta le are; e. toate afirmaiile anterioare sunt false. 5. Pe termen lung, una din tendinele cercetrii tiinifice este: a. executarea cercetrii ntr-o msur tot mai mare de ctre oamenii de tiin n instituii aflate n proprietate particular; b. robotizarea lucrrilor de cercetare tiinific; c. accelerarea cercetrilor tiinifice; d. reducerea cheltuielilor cu cercetarea; e. creterea timpului de executare a unei cercetri. 6. Inovaia const din acea idee, acel proiect, acea realizare prin aplicarea creia aceasta i demonstreaz: a. capacitatea de a reduce numrul persoanelor ocupate; b. capacitatea de sporire a eficienei economice; c. ansa de a fi vndute scump; d. posibilitatea de a accelera inflaia; e. proprietatea de a reduce cheltuielile destinate cercetrii tiinifice.

30

7. Sunt tendine ale cercetrii tiinifice i inovrii: a. evoluia liniar n timp b. afirmarea ca singur factor de producie activ i determinant c. creterea cheltuielilor pe total i pentru o inovaie d. neimplicarea statului n susinerea financiar a inovrii e. creterea intervalului de timp dintre momentul unei descoperiri tiinifice i momentul aplicrii ei n practic 8. Tendina obiectiv de reducere a duratei muncii are loc ca urmare a: a. sporirii rodniciei muncii b. faptului c oamenii sunt preocupai ntr-o msur crescnd de refacerea forei de munc c. reducerii timpului liber n general d. interveniei statului n activitatea agenilor economici particulari e. creterii numrului de ageni economici 9. Reglarea economic a progresului economic este realizat de pia prin: a. descoperirea i aplicarea unor idei tiinifice noi b. concurena i comercializarea progresului tehnic c. subvenionarea cercetrii tiinifice i inovaiei d. creterii vitezei de deplasare a mijloacelor de transport e. circulaia mai bun a informaiilor n fluxul productiv 10. Tendina de accelerare pe termen lung a cercetrii const n: a. diminuarea cheltuielilor pentru o inovaie b. creterea timpului necesar pregtirii specialitilor n cercetrii c. creterea ponderii produselor noi d. reducerea timpului care trece de la brevetarea comercializarea unei convenii e. reducerea timpului necesar pregtirii specialitilor n cercetrii tiinifice domeniul pn la domeniul

11. Progresul tehnic devine premis a progresului economic atunci cnd: a. contribuie la creterea produciei; b. determin creterea eficienei economice; c. efectele sale pozitive i negative se compenseaz; d. are doar efecte pozitive asupra economiei; e. se comercializeaz pe pia. 12. Piaa progresului tehnic:

31

a. este o pia care funcioneaz dup reguli diferite de regulile celorlalte piee; b. asigur reglarea economic a progresului tehnic; c. permite schimbarea de opinii ntre savani; d. funcioneaz doar la nivel naional; e. funcioneaz doar la nivel internaional. 13. Sporul de competitivitate obinut de o firm care aplic o inovaie: a. este permanent; b. se diminueaz pe msura generalizrii inovaiei; c. se amplific pe msura generalizrii inovaiei; d. este neegal; e. este incert. 14. a. b. c. d. e. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. d. e. Implicarea statului n susinerea cercetrii tiinifice: este o frn n calea creterii competitivitii firmelor private; are ca scop principal creterea nivelului de trai; este absolut necesar n rile slab dezvoltate; este absolut inutil n rile dezvoltate; nu este posibil. Cercetarea tiinific: este intermitent; se realizeaz n toate unitile economice; se realizeaz de ctre unitile economice profitabile; este permanent; este temporar; Ionovarea: este denumit i inovaie; prin aplicare determin reducerea costurilor; nu genereaz progresul economic; genereaz progresul economic; este o activitate creatoare, specific uman, prin care este generat progresul tehnic;

VII. UTILIZAREA FACTORILOR DE PRODUCIE. COSTUL DE PRODUCIE


1. Amortizarea este un cost: a. variabil; b. aferent consumului de munc net; c. material, aferent consumului de capital fix; d. aferent consumului de materii prime i materiale ocazionat de producerea bunului; e. nici una dintre afirmaii nu este valabil.

32

2. Nu sunt costuri de desfacere cheltuielile cu: a. reclame; b. transportul la beneficiar; c. ambalarea mrfurilor; d. ncrcatul mrfurilor n vederea expedierii la destinatar; e. combustibiliul utilizat pentru producerea mrfurilor. 3. Sunt costuri fixe materiale cheltuielile cu: a. materiile prime folosite pentru producerea bunului; b. consumul de capital fix; c. energia consumat pentru fabricarea bunului; d. salariile personalului administrativ; e. combustibilul utilizat n procesul de fabricaie a bunului. 4. Sunt costuri variabile: a. amortizarea capitalului fix; b. costul energiei utilizate pentru iluminat n cadrul firmei; c. materiile prime folosite pentru producerea bunului; d. salariile personalului de paz; e. cheltuielile cu ntreinerea capitalului fix. 5. Consumul nu este direct proporional cu: a. mrimea venitului; b. nivelul de dezvoltare a societii; c. gradul de cultur; d. profesia individului; e. nici una dintre afirmaiile anterioare nu este adevrat. 6. Capitalul circulant folosit este egal cu amortizarea, iar cheltuielile materiale dein 75 % din cost. Profitul este de 10 mld lei, iar rata profitului calculat la cifra de afaceri este de 20 %. Consumul de capital fix este : a. 15 mld. lei; b. 20 mld.lei; c. 10 mld lei; d. 25 mld. lei; e. 12 mld.lei. 7. Indicele ratei profitului calculat n funcie de cifra de afaceri n t0 este 87,5%. Profitul crete cu 20 %, iar indicele cifrei de afaceri este 0.70. Indicele ratei profitului calculat n funcie de cifra de afaceri n t1 este: a. 171.5 %; b. 160 %; c. 150 %; d. 155 %; e. 175 %.

33

8. Costul fix deine 20 % din costul total, n condiiile n care costul variabil reprezint 8 mld. lei. Care va fi costul n anul urmtor, dac indicele su va fi 200%: a. 15 mld. lei; b. 10 mld. lei; c. 40 mld. lei; d. 20 mld. lei; e. 12 mld. lei. 9. }n t0, costul total mediu este de 40000 lei, din care 90 % este costul variabil unitar. Costul variabil mediu din t1, crete de 2.5 ori, iar producia ajunge la 60000 buci, sporind cu 200 %. }n asemenea condiii: a. costul marginal va fi negativ; b. costul marginal va fi egal cu costul mediu din t0; c. costul total mediu va crete; d. costul total mediu va scdea; e. costul total mediu va fi constatnt. 10. }n t0 costurile variabile totale erau de 6 mld. lei, iar producia realizat de 300000 buci. }n t1 producia este cu 50 % mai mare, iar costul marginal este de 1.5 ori mai mare dect costul variabil mediu n t0. Care este sporul absolut al costurilor? a. 20.5 mld.lei; b. 10.5 mld.lei; c. 15.3 mld.lei; d. 4.5 mld.lei; e. 11.5 mld.lei. 11. }n anul 1998, costurile fixe ale unei firme dein 20 % din costul de producie. }n anul urmtor, la o producie dubl, costurile fixe au fost de 4 mld. lei, iar costurile variabile au crescut cu 150 %. Care este mrimea costurilor variabile n anul 1999? Dar costul marginal? a. 40 mld. lei; 24 mld. lei/Q0; b. 10 mld. lei; 7 mld. lei/Q0; c. 8 mld. lei; 5 mld. lei/Q0; d. 8 mld. lei; 4 mld. lei/Q0; e. 7 mld. lei; 4 mld. lei/Q0. 12. }n condiiile n care costurile variabile totale cresc cu 25 %, iar indicele produciei n perioada respectiv este 125 %, rezult c: a. indicele costului variabil mediu este de 100 %; b. costul total mediu este egal cu costul variabil mediu din perioada de baz; c. costul fix total din perioada de baz este zero;

34

d. costul marginal este mai mare dect costul variabil mediu din perioada de baz; e. costul marginal este inferior costului variabil mediu. 13. Se cunosc urmtoarele date din activitatea unei firme capitalul utilizat: 20 mld lei din care 20 % capital circulant; durata de amortizare a capitalului fix: 8 ani; salarii 10 mld lei. Calculai: costurile materiale, costurile cu materiile prime i materiale, costul total i diferena dintre capitalul utilizat i cel consumat; a. 17 mld. lei; 16 mld. lei; 27 mld. lei; 2 mld. lei; b. 6 mld. lei; 4 mld. lei; 16 mld. lei; 14 mld. lei; c. 18 mld. lei; 15 mld. lei; 26 mld. lei; 2 mld. lei; d. 20 mld. lei; 17 mld. lei; 29 mld. lei; 2 mld. lei; e. 16 mld. lei; 18 mld. lei; 30 mld. lei; 2 mld. lei. 14. O firm realizeaz 2000 buci din produsul <X> cu un cost total mediu de 80000 lei, din care 25% reprezint costul fix mediu. Se reduc CFM cu 20% i CVM cu 40%. Cte produse suplimentare, aproximativ, se pot produce din economiile realizate? a. 1077 buc.; b. 1600 buc.; c. 1346 buc.; d. 1400 buc.; e. 1200 buc. 15. Costuri fixe materiale: 200 mld. lei; costuri variabile 160 mld. lei; costuri variabile salariale 60 mld. lei; salarii 180 mld. lei. Costurile materiale, costurile fixe i costul total sunt: a. 350 mld. lei; 200 mld. lei; 480 mld. lei; b. 300 mld. lei; 320 mld. lei; 480 mld. lei; c. 250 mld. lei; 150 mld. lei; 480 mld. lei; d. 200 mld. lei; 100 mld. lei; 480 mld. lei; e. 400 mld. lei; 300 mld. lei; 480 mld. lei. 16. Costuri fixe: 40 mld. lei; costuri variabile 60 mld. lei; salarii directe 20 mld. lei; salariile personalului auxiliar i de conducere este 10 mld. lei; consumul de capital fix 6 mld. lei. Costurile materiale: totale, variabile i fixe i capital circulant consumat pe total, i cel inclus n costurile fixe i n costurile variabile sunt: a. 25 mld. lei; 35 mld. lei; 60 mld. lei; 60 mld. lei; 24 mld. lei; 40 mld. lei; b. 35 mld. lei; 40 mld. lei; 50 mld. lei; 62 mld. lei; 24 mld. lei; 40 mld. lei; c. 70 mld. lei; 40 mld. lei; 30 mld. lei; 64 mld. lei; 24 mld. lei; 40 mld. lei; d. 40 mld. lei; 45 mld. lei; 80 mld. lei; 64 mld. lei; 24 mld. lei; 40 mld. lei;

35

e. 45 mld. lei; 42 mld. lei; 75 mld. lei; 63 mld. lei; 24 mld. lei; 40 mld. lei. 17. Cnd Q 2 (Q- numr piese/lun), costul total este de 8 mil. lei, iar cnd Q3, costul total este 11 mil. lei. Costul marginal al celei de-a treia uniti este: a. 11 mil. lei; b. 8 mil. lei; c. 3 mil. lei; d. 14 mil. lei; e. 5 mil. lei. 18. Costul fix este de 10 mil. lei, costul variabil mediu este de 15 mil. lei, iar preul unitar de vnzare este de 25000 lei. De la ce nivel al produciei firma devine rentabil? a. mai mare dect 100 buc.; b. mai mare dect 10000 buc.; c. mai mare dect 1000 buc. ; d. mai mare dect 15000 buc.; e. mai mare dect 12000 buc. 19. Costul marginal reprezint: a. valoarea produciei suplimentare obinut prin creterea costului de producie cu o unitate; b. cheltuielile fcute pentru obinerea unei uniti de produs; c. cheltuielile suplimentare pentru sporirea produciei cu o unitate; d. cheltuielile fcute pentru achiziionarea cu factorilor de producie din afara firmei pentru creterea produciei; e. cheltuielile materiale pentru sporirea produciei cu o unitate. 20. Costurile fixe reprezint: a. cele mai mici costuri nregistrate de firm; b. costurile care se modific numai atunci cnd sporete volumul produciei; c. costurile care nu se modific odat cu modificarea volumului produciei; d. expresia bneasc a consumului de factori de producie ocazionat de producerea unui bun; e. cheltuielile aferente capitalului fix utilizat pentru producerea unui bun economic. 21. Costul variabil reprezint: a. costurile care difer de la o perioad la alta; b. costurile care se modific ntr-o msur mai mic atunci cnd se modific producia; c. costurile care se modific strict proporional cu producia; d. costurile care se modific odat cu volumul produciei;

36

e. costurile aferente materiilor prime, materialelor etc. incluse n produsele fabricate i cheltuielile salariale fcute cu personalul administrativ de paz etc. 22. Capitalul fix al unei firme este de 16 mld. lei iar termenul de amortizare de 8 ani. Ciclul de producie dureaz 3 luni. Care este mrimea amortizrii incluse n cost? a. 1.5 mld. lei; b. 1 mld. lei; c. 2 mld. lei; d. 0.5 mld. lei; e. 2.5 mld. lei. 23. Capitalul circulant reprezint 20 % din capitalul total, iar capitalul fix este de 20 mld. lei, amortizabil cu 10 ani. Costurile materiale sunt: a. 8 mld. lei; b. 7 mld. lei; c. 7.5 mld. lei; d. 6 mld. lei; e. 6.5 mld. lei. 24. Un produs se realizeaz cu urmtoarele cheltuieli: - materii prime: 20 mil. lei; - combustibil pentru nclzit: 2 mil. lei; - combustibil pentru fabricaie: 4 mil. lei; amortizare: 8 mil. lei; - salarii directe: 24 mil. lei; - salarii totale: 34 mil lei; Ponderea costului material n costul total este: a. 47 %; b. 66 %; c. 75 %; d. 57 %; e. 50 %. Un produs se realizeaz cu urmtoarele cheltuieli: - materii prime: 20 mil. lei; - combustibil pentru nclzit: 2 mil. lei; - combustibil pentru fabricaie: 4 mil. lei; amortizare: 6 mil. lei; - salarii directe: 24 mil. lei. Costurile variabile sunt: a. 44 mil. lei; b. 42 mil. lei; c. 48 mil. lei; d. 50 mil. lei; 25.

37

e. 46 mil. lei. 26. La o firm costul total este de 50 mil. lei, costul variabil este de 40 mil. lei, iar costul material este de 30 mil. lei . Costul fix i costul salarial reprezint: a. 10 mil; 20 mil; b. 40 mil; 30 mil; c. 30 mil; 40 mil; d. 50 mil; 30 mil; e. 50 mil; 40 mil. 27. }n legtura cu activitatea desfurat ntr-un an de ctre un ntreprinztor se cunosc urmtoarele date: capitalul fix utilizat 12 mld lei; capitalul consumat reprezint 75 % din costul produciei; valoarea produciei realizat 100 mld. lei; costul salarial 20 mld. lei; preul de vnzare pe unitate de produs 40000 lei; Dac durata de funcionare a capitalului fix este de 12 ani; determinai pentru anul respectiv: 1. volumul capitalului utilizat; 2. valoarea capitalului circulant consumat; 3. costul total al produciei i cel unitar; 4. rata profitului n funcie de CA; 5. consumul unitar de capital fix; a. 71 mld. lei; 59 mld. lei; 80 mld. lei; 32000 lei; 20 %; 400 lei; b. 41 mld. lei; 21 mld. lei; 20 mld. lei; 35000 lei; 20 %; 10000 lei; c. 40 mld. lei; 31 mld. lei; 25 mld. lei; 30000 lei; 30 %; 11000 lei; d. 39 mld. lei; 30 mld. lei; 30 mld. lei; 25000 lei; 10 %; 12000 lei; e. 41 mld. lei; 28 mld. lei; 32 mld. lei; 20000 lei; 15 %; 12000 lei. 28. Raportul dintre ncasrile totale anuale i costul total al produciei este de 4/3, iar mrimea profitului de 12 mld. lei. +tiindu-se c amortizarea anual inclus n cost a fost de 4 mld. lei, iar costurile salariale dein 20 % din costul total, ponderea costului total n veniturile anuale este? a. 85 %; b. 80 %; c. 70 %; d. 75 %; e. 90 %. 29. }n condiiile n care costurile variabile totale scad mai repede dect scade producia, rezultnd o scdere absolut a nivelului costurilor variabile unitare mai mic dect creterea nivelului costurilor fixe unitare, artai care dintre enunurile urmtoare sunt adevrate:

38

a. b. c. d. e.

costul costul costul costul costul

unitar unitar unitar unitar unitar

i costul marginal cresc; este constant, iar costul marginal crete; crete, iar costul marginal scade; scade, iar costul marginal este constant; i costul marginal scad.

30. }n condiiile n care costurile variabile totale scad mai repede dect scade producia, rezultnd o reducere net a costurilor variabile unitare egale cu sporul costurilor fixe unitare, artai care dintre consecinele urmtoare este adevrat: a. costul unitar este constant; b. costul unitar scade; c. costul unitar crete; d. costul unitar crete i costul marginal scade; e. costul unitar scade i costul marginal crete. 31. }n condiiile n care costurile variabile totale cresc n acelai ritm cu producia, artai care dintre consecinele de mai jos este adevrat: a. costul unitar este constant, iar costul marginal crete; b. costul unitar crete, iar costul marginal este constant; c. costul unitar scade, iar costul marginal crete; d. costul unitar i costul marginal scad; e. costul unitar scade, iar costul marginal este constant. 32. }n condiiile n care costurile variabile totale cresc mai repede dect producia, rezultnd un spor al costurilor variabile unitare superior volumului absolut cu care scad costurile fixe, artai care dintre consecinele urmtoare este adevrat: a. costul unitar este constant, iar costul marginnal scade; b. costul unitar crete i costul marginal scade; c. costul unitar scade i costul marginal crete; d. costul unitar i costul marginal scad; e. costul unitar i costul marginal cresc. 33. }n condiiile n care costurile variabile totale cresc mai repede dect producia, rezultnd un spor al costurilor variabile unitare egale cu volumul absolut al scderii costurilor fixe unitare, artai care dintre consecinele de mai jos este adevrat: a. costul unitar scade, iar costul marginal crete; b. costul unitar crete, iar costul marginal crete; c. costul unitar crete, iar costul marginal scade; d. costul unitar este constant, iar costul marginal crete; e. costul unitar este constant, iar costul marginal scade.

39

34. }n condiiile n care costurile variabile totale scad mai ncet dect producia, artai care dintre consecinele de mai jos este adevrat: a. costul unitar i costul marginal scad; b. costul unitar i costul marginal cresc; c. costul unitar crete i costul marginal scade; d. costul unitar crete i costul marginal este constant; e. costul unitar este constant i costul marginal crete. 35. La baza mpririi costurilor de producie n fixe i variabile se afl: a. volumul capitalului utilizat; b. eficiena economic; c. legtura lor cu producia; d. abundena resurselor; e. elasticitatea ofertei. 36. a. b. c. d. Substituirea factorilor de producie se bazeaz pe: consumurile specifice; costurile variabile; calitatea factorilor de producie; compatibilitatea caracteristicilor de utilitate i adaptabilitate a prilor ce se combin; e. tehnici de marketing.

37. Rata marginal de substituire a factorilor de producie se poate exprima prin: a. raportul dintre costul marginal i costul mediu; b. raportul dintre profit i consumul intermediar; c. cantitatea necesar dintr-un factor de producie pentru a compensa reducerea cu o unitate a altui factor; d. raportul dintre sporul factorilor de producie folosit i sporul de producie e. costul marginal. 38. a. b. c. d. e. Cnd producia este zero: CTCF; CF<CV; CTCV; CFCV; CF0.

39. Care din aprecierile urmtoare reflect corect coninutul costului marginal? a. cheltuielile efectuate pentru ntreaga producie obinut; b. sporul de cheltuieli determinat de creterea eficienei economice;

40

c. cheltuielile fixe i variabile efectuate pentru obinerea unei uniti de produs; d. sporul de cheltuieli pentru creterea factorului munc; e. sporul de cheltuieli totale ocazionate de creterea cu o unitate a produciei. 40. Cnd costul variabil total crete mai ncet dect crete producia, costul variabil mediu: a. crete; b. scade; c. nu se modific; d. este egal cu costul fix mediu; e. este inferior costului fix mediu. 41. }n mrime valoric (monetar), consumul specific este influenat: a. numai de expresia sa fizic; b. de expresia sa fizic i de preul elementelor de capital circulant; c. numai de preul elementelor de capital circulant; d. de uzura capitalului fix; e. de politica social. 42. a. b. c. d. e. }n costurile variabile nu sunt cuprinse; salariile lucrtorilor din producie; consumul de capital fix; cheltuielile cu materiile prime pentru producie; cheltuielile cu combustibilul folosit n producie; materia folosit n lucrrile agricole mecanizate.

43. Costurile globale variabile cresc proporional cu creterea cantitii produse. Diferena dintre costul mediu total i cel mediu variabil va; a. scade; b. crete; c. rmne neschimbat; d. depinde de elasticitatea cererii pe pia; e. depinde de mrimea productivitii muncii. 44. Cu ct trebuie redus costul pentru ca rata profitului n funcie de cost s creasc cu 300 %, preul fiind de 20000 lei, din care 20 % profit? a. 7000 u.m.; b. 5000 u.m.; c. 8000 u.m.; d. 6000 u.m.; e. 4000 u.m.

41

45. Cnd pe termen scurt, costul variabil total crete mai repede dect producia, costul fix mediu: a. crete b. rmne constant c. scade d. este egal cu costul variabil mediu e. este egal cu consumul specific 46. La fixarea nivelului normal al costurilor trebuie s se ia n considerare: a. volumul capitalului fix b. costul cel mai ridicat realizat de firm n perioada anterioar c. uzura moral a capitalului fix d. costul ntreprinderii cu cea mai bun poziie competitiv din acel domeniu e. numrul de firme cu care ntreprinderea are relaii 47. La un moment dat, costul unitar (mediu) este influenat; a. doar de mrimea costului salarial b. numai de mrimea costurilor fixe antrenate de producerea bunului respectiv c. numai de mrimea costurilor variabile ocazionale de producerea bunului respectiv d. numai de puterea de cumprare a banilor e. nici unul din rspunsurile anterioare nu este corect 48. Nivelul costului marginal este influenat nemijlocit de evoluia costurilor: a. globale salariale b. fixe medii c. globale variabile d. globale fixe e. totale medii 49. Dac costurile globale variabile se modific n acelai ritm cu producia, atunci costul marginal este egal cu: a. costurile totale b. costurile fixe c. costul total mediu d. costul fix mediu e. costul variabil mediu 50. Consumul specific (tehnologic) poate fi caracterizat prin urmtoarele afirmaii: a. evolueaz n acelai sens cu eficiena economic din cadrul firmei

42

b. reprezint consum de capital circulant - n expresie fizic i monetar - ocazionat de sporirea cu o unitate a produciei c. desemneaz cantitatea consumat de capital fix i circulant pentru deinerea unui volum dat de bunuri economice d. se reduce atunci cnd crete productivitatea capitalului e. evolueaz n acelai sens cu productivitatea medie a muncii 51. a. b. c. d. e. 52. a. b. c. d. e. 53. a. b. c. d. e. Costurile fixe sunt: egale cu capitalul fix; costurile care se modific pe termen scurt; constante pe termen lung; independente de producie; egale cu dotrile iniiale ale productorului. Consumul de capital circulant pe unitate de produs se numete: productivitate medie a capitalului circulant; productivitate marginal a capitalului circulant; consum specific; eficiena capitalului; productivitatea muncii. Cnd costul fix mediu scade i costul total mediu crete, atunci: CVM i Q cresc; CVM i Q scad; CVM scade i Q crete; CVM crete i Q scade; CVM este constant i Q crete.

54. Funcia costului total al unui bun (CT) 1.000 + 8Q - 4Q2 + Q3. S se determine CF i CV la o producie de 8 buci si C mg cnd Q crete de la 8 la 10 buci: a. 1000; 500; 580; b. 500; 500; 580; c. 500; 1000; 530; d. 1000; 500; 100; e. 1000; 320; 180. 55. a. b. c. d. e. CFM crete cnd Q: crete; scade; nu se modific. Q nu influeneaz CFM; CFM este mereu constant.

56. Costul fix CF3000; costul variabil mediu CVM600; pre1200. De la ce nivel al produciei firma este rentabil? a.

43

VIII. PRODUCTIVITATEA
1. La o firm 50 de lucrtori munceau 8 pe sptmna, cu o productivitate a Dac sptmna de lucru se reduce trebuie s sporeasc rodnicia muncii producie? a. 25 %; b. 10 %; c. 30 %; d. 20 %; e. 15 %. ore pe zi i 6 zile lucrtoare muncii de 5 piese/om or. la 5 zile lucrtoare, cu ct pentru a se obine aceeai

2. Producia crete cu 50 %, iar timpul de lucru scade cu 25 % n perioada t0-t1. Cu ct se modific productivitatea muncii? a. crete cu 50 %; b. crete cu 200 %; c. crete cu 150 %; d. crete cu 75 %; e. crete cu 100 %. 3. Productivitatea muncii se poate exprima sub forma raportului dintre: a. capitalul fix folosit i producie; b. producia i capitalul tehnic folosit; c. numrul de salariai i cheltuielile cu salariile; d. producie i numrul de salariai; e. costurile de producie totale i producia obinut. 4. Cnd productivitatea medie a muncii crete mai repede dect salariul mediu, cheltuielile cu salariile pe unitatea de produs: a. scad; b. cresc; c. rmn constante; d. sunt egale cu capitalul variabil pe produs; e. determin creterea costului unitar. 5. Nivelul i dinamica productivitii muncii realizate ntr-o firm influeneaz direct proporional: a. nivelul i evoluia costului mediu; b. mrimea i dinamica costului salarial pe produs; c. nivelul i dinamica salariului nominal; d. nivelul cheltuielilor fixe pe unitatea de produs; e. volumul capitalului utilizat. 6. Mrimea productivitii muncii, la nivelul economiei naionale se determin n principal prin:

44

a. b. c. d. e.

raportul raportul raportul raportul raportul

dintre dintre dintre dintre dintre

profit i capital fix; cifra de afaceri i venitul naional; capitalul fix i numrul de personal; P.I.B. i populaia ocupata; P.I.B. i populaia total.

7. }n concepia profesorului Mihail Manoilescu este indicat protecia bunurilor naionale care au o productivitate: a. egal cu media naional b. inferioar celei medii c. superioar mediei mondiale d. superioar mediei naionale e. mai mic sau egal cu media naional 8. Creterea productivitii muncii constant) are ca efect: 1. creterea costului global total 2. creterea salariului nominal 3. creterea diferenei dintre pre i costul unitar 4. diferenierea cursului de schimb 5. creterea inflaiei Alegei varianta corect: a. b. c. d. e. (3.4) (2.3) (3.4.5) (2.3.4) (1.2.3) (cantitatea de munc este

9. Dac producia scade iar numrul salariailor crete atunci: a. productivitatea marginal a muncii este zero b. productivitatea marginal a muncii devine pozitiv c. productivitatea marginal a muncii este negativ d. productivitatea medie a muncii crete cu fiecare angajat e. productivitatea marginal a muncii este egal cu costul marginal 10. Care este nivelul productivitii marginale a muncii dac prin angajare a 5 salariai producia crete de la 20.000 buc. la 30.000 buc? a. 4.000 b. 6.000 c. 5.000 d. 3.000 e. 2.500

45

11. Reprezint o condiie pentru sntatea economic a unei firme: a. reducerea costurilor; b. reducerea produciei; c. creterea mai rapid a productivitii muncii fa de salarii; d.creterea mai rapid a productivitii muncii fa de productivitatea capitalului; e.creterea mai rapid a productivitii muncii f de productivitatea pmntului. 12. O ntreprindere cu 100 de salariai i 50 de utilaje realizeaz o producie zilnic de 50 de milioane u.m. n 8 ore. Cum se modific productivitatea muncii dac, prin intrarea n funciune a 5 utilaje mai performante, producia sporete cu 50 %, iar numrul salariailor crete cu 10 %? a. crete, dar nu poate preciza cu ct; b. crete cu 25 %; c. crete cu 12,5 %; d. crete cu 13 %; e. crete cu 36%. 13. Cnd producia crete i productivitatea medie a muncii scade, numrul de lucrtori: a. crete; b. scade; c. este constant; d. poate cunoate orice evoluie; e. nu este optim. 14. }ntr-o firm se reduce sptmna de lucru de la 40 la 36 de ore. Pentru a obine aceeai producie, productivitatea muncii trebuie s sporeasc cu: a. 10 %; b. 33,3 %; c. 11,1 %; d. 111,1 %; e. 133,3 %.

IX. CONSUMATORUL I UTILITATEA ECONOMIC


1. Mrfurile sunt bunuri: a. destinate consumului; b. destinate producerii altor bunuri; c. cu utilitate medie; d. economice destinate cumprrii;

46

e. destinate autoconsumului. 2. Pentru care dintre urmtoarele motive fiecare nou unitate dintrun bun care se consum continuu are o utilitate mai mic, descresctoare? a. calitatea bunului este mai redus; b. preul bunului este mai redus; c. nevoia consumatorului este mai intens; d. cantitatea consumat este mai redus; e. intensitatea nevoii satisfcute continuu scade. 3. Un cumprtor dorete s cumpere cu 70000 u.m. dou bunuri, x i y, care au acelai pre unitar, de 10000 u.m./buc. Utilitatea total ale celor dou bunuri se prezint astfel: Uniti 0 1 2 3 4 5 Utilitatea total a 0 12 18 22 bunului x 24 24 Utilitatea total a 0 6 12 14 bunului y 14 12 1) care este utilitatea marginal a fiecrei uniti din cele dou bunuri? 2) care sunt cantitile cumprate din cele dou bunuri? 3) care este utilitatea total obinut? 4) care vor fi cantitile cumprate dac preul la bunul y se dublez? 5) care va fi utilitatea total n situaia de mai sus? 1. a. 12, 6, 4, 2, 0 i 6, 6, 2, 0,-2 b. 14, 8, 6, 4, 0 i 8, 8, 4, 0, 0 c. 17, 11, 9, 3 i 11, 11, 7, 3, 3 d. 14, 8, 6, 4, 0 i 11, 11, 7, 3, 3 e. 14, 8, 6, 4, 0 i 8, 8, 4, 2, 4. 2. a. 2x i 3y; b. 3x i 4y; c. 4x i 3y; d. 5x i 2y; e. 5x i 6y. 3. a. 40; b. 38; c. 33; d. 42; e. 49. 4. a. 2x i 2y; b. 3x i 3y;

47

c. 4x i 5y; d. 6x i 3y; e. 3x i 2y. 5. a. b. c. d. e. 32; 31; 35; 34; 33.

4. La categoria general de marf se include: a. toate bunurile utile; b. orice bun care face obiectul schimbului prin vnzarecumprare; c. numai bunurile de consum destinate vnzrii-cumprrii pe pia; d. orice bun economic; e. orice bun material care satisface o nevoie a productorului. 5. Dac se substituie munca prin capital, iar productivitatea marginal a capitalului este 800, fiind cu 20 % mai mic dect productivitatea marginal a muncii, care este rata marginal de substituire a muncii cu capital? a. 0.75; b. 2.25; c. 1.25; d. 1.5; e. 2.5. 6. Dac raportul dintre productivitatea marginal a factorului ce substituie i productivitatea marginal a factorului substituit este 0.5, care este rata marginal de substituire a muncii cu capital? a. 4; b. 2; c. 1; d. 2.5; e. 1.5. 7. Cnd utilitatea marginal este zero, utilitatea total este: a. egal cu 1 b. negativ c. maxim d. zero e. pozitiv, dar cresctoare 8. Odat cu creterea cantitii consumate dintr-un anumit bun economic utilitatea economic:

48

a. b. c. d. e.

individual individual individual individual individual

este constant, total crete descrete, total nu se modific descrete, total crete descrete, total descrete este zero, total descrete

9. Cnd utilitatea marginal este pozitiv, iar consumul crete, utilitatea total: a. crete cu un ritm crector b. scade cu un ritm constant c. crete cu un ritm descresctor d. scade cu un ritm descresctor e. nu se modific 10. Utilitatea marginal pentru unitile dintr-un bun economic care sunt achiziionate i consumate succesiv ntr-un timp scurt de ctre un consumator raional este: a. acelai pentru fiecare dintre unitile consumate b. cresctoare n funcie de nevoi c. descresctoare, cu o rat constant sau diferit d. cresctoare n funcie de vrsta consumatorului e. aceeai pentru toi consumatorii 11. Un consumator obine maximum de utilitate considernd date venitul disponibil i preurile unitare atunci cnd; a. utilitatea marginal a celor n bunuri achiziionate este aceeai b. raportul dintre utilitile marginale ale celor n bunuri achiziionate rmne constant c. utilitile marginale i individuale ale bunurilor achiziionate sunt identice d. cnd raportul dintre utilitile marginale i preurile unitare ale celor n bunuri este maxim e. cnd raportul dintre utilitile marginale i preurile unitare ale celor n bunuri este constant 12. }n tabelul de mai jos se prezint utilitatea economic oferit consumatorului unui anumit bun. Q 1 2 3 4 5 U.T. 6 11 15 17 18 Care este utilitatea consumului celei de-a patra uniti? a. 4.25 b. 1 c. 3 d. 17 e. 2

49

13. Satisfacia resimit de un consumator din consumul ultimei uniti dintr-o mulime de bunuri omogene se numete: a. utilitate total; b. utilitate marginal; c. utilitate intrinsec; d. utilitate intrinsec marginal; e. cerere. 14. Utilitatea n sens general semnific: a. capacitatea unui bun de a satisface o nevoie; b. satisfacia pe care crede c o obine un consumator dat prin folosirea unei cantiti determinate dintr-un bun economic, n anumite condiii de loc i de timp; c. utilitatea total pe care o resimte consumatorul prin consumul unui bun; d. sporul de utilitate adus de ultima unitate consumat dintr-un bun; e. utilitatea unui bun recunoscut ca normal de ctre colectivitate. 15. Un consumator dispune de 40 u.m. pe care dorete s-i cheltuiasc pe dou bunuri x i y, ale cror preuri sunt px = 4 u.m. i py = 8 u.m. Utilitatea marginal pe care el o aloc fiecrei doze consumate din cele dou bunuri este: U.M. X Y a. b. c. d. e. 1 20 40 2 18 36 3 16 28 4 14 20 5 10 16 6 8 10 7 5 8 8 2 1

Consumatorul va cumpra: 8 x i 1 y; 2 x i 2 y; 3 x i 7 y; 4 x i 3 y; 6 x i 2 y.

16. Care dintre urmtoarele variabile au o determinare exclusiv obiectiv: a. nevoile; b. utilitatea intrinsec; c. profitul normal; d. utilitatea economic; e. profitul legitim.

X. PIAA

50

1. Preul unei mrfi crete de la 10000 lei la 12000, lei iar cantitatea cerut zilnic scade de la 50000 buci la 40000 buci. Coeficientul de elasticitate a cererii n funcie de pre este: a. Kec/p 1; b. Kec/p -1; c. Kec/p 2; d. Kec/p 5; e. Kec/p 3. 2. Venitul crete cu 10 %. Atunci cnd coeficientul de elasticitate a cererii n funcie de venit este 1.5, care este modificarea procentual a cantitii cerute? a. crete cu 10 %; b. crete cu 15 %; c. scade cu 15 %; d. crete cu 20 %; e. crete cu 25 %. 3. Elasticitatea cererii n funcie de pre este 3/2. S se arate ce relaii exist ntre evoluia preului i a cantitii cerute cnd p/p0 0,05 : a. preul (p) a crescut cu 3 % iar C (cererea) a crescut cu 2 %; b. preul a crescut cu 5% iar cererea a sczut cu 2 %; c. preul a crescut cu 3 % iar cererea a sczut cu 2 %; d. preul a crescut cu 5 % iar cererea a sczut cu 3 % sau preul a sczut cu 5 % iar cererea a crescut cu 2 %; e. preul a crescut cu 2 %, iar cantitatea cerut a sczut cu 3 procente sau preul a sczut cu 2 %, iar cantitatea cerut a crescut cu 3 %. 4. }n cazul unui bun <X> cererea este inelastic dac: a. preul scade cu 100 % i cererea crete cu 200 %; b. creterea preurilor altor bunuri determin creterea cererii bunului X; c. cererea bunului respectiv scade cu 20 %, iar preul su crete de 1.25 ori; d. preul bunului x crete de 1.25 ori, iar cererea pentru bunul respectiv se reduce cu 25 %; e. preul bunului x crete de 2 ori, iar cererea pentru bunul respectiv se reduce cu 300 %. 5. Oferta bunului X este inelastic, dac: a. IP/IQ> 1 unde: Ipindicele preului; IQ indicele ofertei bunului respectiv; b. IP/IQ< 1;

51

c. raportul dintre modificarea procentual a cantitii oferite din bunul respectiv i modificarea procentual a preului este supraunitar; d. volumul valoric al vnzrilor scade, dei cererea crete; e. volumul valoric al vnzrilor crete, indiferent de evoluia preurilor. 6. S se araten care dintre variantele urmtoare cererea este elastic: 1. preul (P) scade cu 10 % i venitul total (VT) crete cu 10 %; 2. P crete cu 40 % i VT scade cu 40 %; 3. P crete cu 20 % i VT crete cu 20 %; 4. P scade cu 30 % i VT scade cu 30 %; 5. P scade cu 20 % iar cererea ( c) crete cu 20 %. a. (1,3); b. (3,4); c. (5); d. (1,2); e. (2,3). 7. Coeficientul elasticitii cererii la venit (EC/V) este 2, iar nclinaia marginal spre economii este 0.2. Rata consumului este: a. 0.4; b. 0.5; c. 0.7; d. 0.9; e. 0.8. 8. Piaa real care se apropie cel mai mult de modelul pieei cu concurena perfect este: a. piaa muncii b. piaa financiar primar c. bursa de valori d. piaa elementelor de capital fix e. piaa produselor agricole 9. La aceleai resurse folosite, creterea consumurilor medii de producie determin: a. creterea ofertei b. atenuarea inflaiei c. reducerea ofertei d. diminuarea utilitii marginale e. creterea eficienei economice 10. Meninerea unui grad sczut de satisfacere a cererii interne, un timp ndelungat are ca efect: 1.frnarea importurilor

52

2.o dezvoltare economic extensiv 3.creterea importurilor 4.frnarea exporturilor 5.creterea datoriei externe Alegei alternativa corect: a.(2,3,4,5) b.(3,4,5) c.(1,2,4) d.(1,2,3) e.(1,2,3,4,5) 11. }n condiiile ofertei inelastice funcie de pre, modificarea acestuia determin o modificare a cantitii oferite: a. n ritmuri cresctoare fa de rata dobnzii b. n aceeai proporie c. ntr-o proporie mai mic d. n sens opus e. n aceeai proporie 12. Meninerea unui grad sczut de satisfacere a cererii interne, un timp ndelungat are ca efect; 1. o dezvoltare economic intensiv 2. creterea salariului real 3. frnarea exporturilor 4. creterea datoriei externe 5. creterea importurilor Alegei alternativa corect; a. (3.4.5) b. (2.3.4.5) c. (1.2.4) d. (1.2.3) e. (1.2.3.4.5) 13. Sunt trsturi fundamentale ale economiei de pia: 1. maximizarea produciei indiferent de costurile aferente acesteia 2. pluralismul formelor de proprietate asupra resurselor, avuiei i capitalului, n care proprietatea privat este dominant 3. formarea liber a preurilor 4. conducerea centralizat planificat a economiei naonale 5. scopul activitii economice este maximizarea satisfaciei, adic satisfacerea propriilor interese Alegei varianta corect: a. (1.2.3) b. (2.3.5) c. (1.3.5) d. (3.4.5) e. (2.3.4.5)

53

14. a. b. c. d. e.

Cererii elasitice n raport de pre i este specific faptul c: scade cnd preul crete rmne constat cnd crete preul se modific n sens contrar preului, dar mai intens scade proporional cu scderea preului toate afirmaiile anterioare sunt adevrate

15. Se consider c preul pentru un bun <X> se afl la un nivel la care apare un exces de cerere. }n aceste condiii, pe o pia liber concurenial, preul are o tendin normal de: a. cretere b. scdere c. meninere la un nivel ridicat d. egalizare cu costul marginal e. egalizare cu productivitatea medie a muncii 16. Acioneaz n direcia creterii preului de echilibru: a. scderea veniturilor cumprtorilor b. gsirea de ctre productor a unor ci de reducere a costului de producie c. scderea preului unitar al factorilor de producie i creterea consumului specific (fizic) d. reducerea ratei dobnzii e. creterea veniturilor cumprtorilor 17. Preul unui bun crete de la 10.000 lei la 15.000 lei. }n acest caz cererea pentru bunul respectiv scade de la 2.500 de buci la 2.000 de buci. Coeficientul de elasticitate a cererii n funcie de pre este: a. 1 b. >1 c. <1 d. 0 . 18. Elasticitatea negativ a cererii n raport cu preul nseamn c: 1. dac preul scade, cantitatea cerut crete; 2. dac preul crete, cantitatea cerut scade; 3. bunul este normal; 4. bunul este inferior; 5. bunul este superior. (1,2); (1,2,3); (1,2,4); (1,2,5); (1).

a. b. c. d. e.

54

19. Dac dup o modificare a preului unui bun, cheltuielile totale pentru acel bun nu se modific, elasticitatea cererii pentru bunul respectiv: 1. este zero; 2. este unitar; 3. este infinit; 4. este subunitar; 5. este supraunitar; a.(1,4); b.(3,5); c.(1); d.(2); e.(5). 20. Modificarea cererii n funcie de modificarea preului se numete: a. elasticitate unitar; b. elasticitatea cererii la pre; c. sensibilitatea cererii la pre; d. creterea cererii; e. reducerea cererii. 21. Dac la o cretere cu 25 % a preului o firm i pierde jumtate din clientel, coeficientul elasticitii cererii la pre este: a. subunitar; b. supraunitar; c. egal cu zero; d. unitar; e. nu se poate determin. 22. Cererea i oferta au urmtoarele ecuaii: C 5p - 10; O = 3p + 6. Care vor fi preul de echilibru i cantitatea de echilibru. a. 2 i 5; b. 10 i 40; c. 4 i 10; d. 6 i 20; e. 8 i 30.

XI. CONCURENA
1. Piaa de monopol se caracterizeaz prin: a. avantaje pentru consumatori; b. preul de monopol mai mic dect preul de pe piaa de oligopol; c. acoperirea consumului ntr-o msur mai mare cu aceeai cheltuial;

55

d. determinarea de ctre monopol a cantitii de produse vndute; e. controlul pieei de ctre un singur productor; 2. Piaa cu concuren monopolistic se deosebete de piaa de oligopol prin: a. atomicitatea cererii; b. preuri mai mari; c. atomicitatea ofertei; d. omogenitatea produselor; e. existena a ctorva consumatori. 3. Care din caracteristicile de mai jos definesc piaa cu concuren monopolistic: a. preul este stabilit de ctre productor; b. omogenitatea produselor; c. lipsa caracterului de atomicitate a cererii i a ofertei; d. lipsa de omogenitate a produselor; e. mici posibiliti de alegere pentru cumprtor. 4. Piaa cu concuren oligopol se caracterizeaz prin: a. o bun satisfacere a cererii; b. diferenierea produselor; c. lipsa de atomicitate a cererii; d. cumprtori puini; e. fiecare ofertant poate influena piaa. 5. Msurile antitrust urmresc: a. acordarea de faciliti clienilor; b. creterea disponibilitilor de cumprare; c. creterea puterii unor productori; d. limitarea tendinei de monopolizare a produciei; e. eliminarea liberei concurene. 6. Spre deosebire de monopol,monopsonul se caracterizeaz prin; a. atomicitatea cererii b. un singur cumprtor c. un singur vnztor d. muli cumprtori e. omogenitatea bunurilor 7. Concentrarea eforturilor firmei n direcia realizrii unui produs de o calitate excepional formeaz coninutul; a. strategiei efortului concentrat b. strategiei costurilor c. politicilor de protecie social d. strategiei elitei e. politicilor de modificare a masei monetare

56

8. }ntlnirea cererii exprimat de civa cumprtori cu oferta, exprimat de o infinitate de vnztori, reflect; a. piaa monopolistic b. piaa de oligopson c. piaa de oligopol d. piaa de monopol e. piaa cu concuren perfect 9. Piaa de monopol nu se caracterizeaz prin: a. eliminarea liberei concurene; b. atomicitatea cererii; c. omogenitatea produsului; d. bariere la intrarea pe pia; e. perfecta mobilitate a factorilor de producie. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. }n concuren perfect, preul pieei: se formeaz n mod liber; este un pre administrat; depinde de decizia unilateral a firmelor care intr pe pia; nu depinde de consumatori; este un pre perfect.

Concurena de oligopol: exclude concurena perfect; presupune omogenitatea produsului; presupune intrarea liber a firmelor pe pia; se caracterizeaz printr-o bun satisfacere a cerinelor consumatorilor; e. nu este o pia eficient pentru firme.

12. Piaa de monopol i cea de monopson au n comun urmtoarele trsturi: a. atomicitatea ofertei; b. atomicitatea cererii; c. elimin libera concuren; d. diferenierea produselor; e. nici un rspuns nu este corect.

XII. PIAA MONETAR


1. Dac un debitor pltete o dobnd de 1.6 mil. lei pentru un credit pe o durat de 45 de zile cu o rat anual a dobnzii de 40 %, care a fost volumul creditului? a. 40 mil. lei; b. 35 mil. lei;

57

c. 64 mil. lei; d. 32 mil. lei; e. 36 mil. lei. 2. Ratele anuale ale dobnzii practicate de o banc sunt de 30 % la depozite i 40 % la creditele acordate. Cheltuielile adminstrative anuale sunt de 1 mld. lei, reprezentnd fa de profit 20 %. Capitalul rulat de ctre banc este: a. 120 mld. lei; b. 65 mld. lei; c. 60 mld. lei; d. 55 mld. lei; e. 62 mld. lei. 3. La o banc dobnzile ncasate sunt de 70 mld. lei, iar dobnzile pltite sunt de 50 mld. lei. Capitalul propriu al bncii este de 140 mld. lei, iar cheltuielile administrativ financiare de 6 mld.lei. Profitul bancar i rata profitului bancar sunt: a. 10 mld. lei; 14 %; b. 12 mld. lei; 12 %; c. 11 mld. lei; 15 %; d. 14 mld. lei; 10 %; e. 12 mld. lei; 10 %. 4. Pentru a stimula investiiile, rata dobnzii trebuie s fie: a. superioar ratei medie de rentabilitate; b. inferioar ratei medie de rentabilitate; c. egal cu rata medie de rentabilitate; d. superioar vitezei de circulaie a banilor; e. superioar ritmului de cretere a preurilor. 5. Operaiile care au loc pe piaa monetar se pot grupa n: a. de finanare i refinanare b. a la hause i a la baise c. la vedere i la termen d. cu scaden i fr scaden e. rigide i flexibile 6. Rata dobnzii, ca pre al creditului, crete, celelalte condiii rmnnd neschimbate cnd: a. crete cursul titlurilor de valoare b. scade riscul c. sporete oferta de credite d. sporete riscul e. scade cererea de credite 7. O politic monetar moderat, echilibrat, are ca rezultat:

58

1. inflaie slab sau nul 2. atragerea de capitaluri strine 3. un curs de schimb defavorabil 4. o balan de pli echilibrat sau excedentar 5. descreterea preurilor Alegei varianta corect: a. (1.2.3.4.5) b. (2.3.4) c. (1.2.4) d. (2.4.5) e. (1.3.5) 8. Dintre operaiile efctuate pe piaa monetar fac parte: a. plasarea noilor titluri de valoare b. deinerea de venituri la bugetul de stat prin lansarea de obligaiuni c. finanarea i refinanarea agenilor economici d. organizarea vnzrii-cumprrii de titluri de valoare emise anterior e. procurarea de ctre ageni economici a factorului de producie capital prin vnzarea diferitelor valute convertibile 9. La modificarea masei monetare scripturale, n component a masei monetare, contribuie: a. doar Banca Central b. instituiile financiare i societile de asigurare c. orice banc d. bncile, administraiile publice i private e. menajele calitate de

10. Pe piaa monetar, oferta real de bani este reprezentat prin: a. rezultatul produsului dintre masa monetar i viteza de circulaie a banilor b. rezultatul raportului dintre masa monetar i rata dobnzii c. volumul numerarului i al monedei scripturale emise de ctre sistemul bancar d. masa monetar deinut de ctre ageni privai e. numerar i alte instrumente ca moned 11. O banc acord credite anuale n proporie de 70 % din resursele de care dispune, cu o rat a dobnzii de 60 %. Capitalul su propriu este de 100 mld lei. Pentru depozitele de 200 mld lei banca pltete dobnd de 50 %. Calculai ctigul i profitul bncii, dac mrimea cheltuielilor efectuate de banc este de 12 mld. a. 126.26 b. 126.100

59

c. 26.14 d. 26.12 e. 14.12 12. a. b. c. d. e. 13. a. b. c. d. e. Volumul masei bneti nu crete atunci cnd: crete volumul creditului bancar se reduce cantitatea de bunuri destinate vnzrii banca central cumpr valut banca central emite numerar crete deficitul bugetului de stat Profitul bncii nu este influenat de: scderea natalitii scderea dobnzii pltite scderea dobnzii ncasate creterea ratei dobnzii creterea volumului creditelor

14. Care din urmtoarele elemente nu constituie resurse de creditare; a. depunerile agenilor economici din ncasri b. economiile populaiei pstrate acas c. depunerile populaiei la bnci d. excedentul bugetului de stat e. capitalul propriu al bncilor 15. Principalii factori de care depinde rata dobnzii sunt: 1. starea economiei; 2. risc; 3. raportul dintre cererea i oferta de credite; 4. rata profitului; 5. deciziile bncii centrale. a.(2,3,4,5); b.(1,2,3,4); c.(1,2,3); d.(1,2); e.(3).

16. Un agent economic depune la banca X suma de 1 mld. lei. Rata dobnzii la depuneri pe un an = 100%. Dac i retrage totul dup 2 ani i 6 luni, ce ctig are? a. 4,65 mld.; b. 10 mld; c. 3 mld.; d. 15 mld.; e. 6 mld.

60

17. Dobnzi ncasate: 5 mil. lei; dobnzi pltite: 3 mil. lei. Cheltuieli administrativ-financiare: 0,5 mil. lei. Capital propriu al bncii: 10 milioane lei. Calculai profitul bancar i rata profitului bancar. a. 1,5 mil.; 15% b. 2 mil.; 15%; c. 1,5 mil.; 20%; d. 2 mil.; 20%; e. 3 mil. 15%. 18. Suma a dou capitaluri este 240.000 u.m. Primul este plasat 180 de zile cu d= 10%, iar cel de-al doilea, 90 zile cu d= 12%. Dobnda primului este de 5 ori mai mare dect a celui de-al doilea. Aflai cele dou capitaluri. a. 180.000; 80.000; b. 180.000; 60.000; c. 80.000; 150.000; d. 80.000; 60.000; e. 60.000; 150.000. 19. Pe o perioad de un an, ctigul brut al unei bnci este de 2 ori mai mare dect volumul creditelor. Rata dobnzii la depuneri este de 50%. De cte ori este mai mare rata dobnzii ncasate fa de rata dobnzii pltite? a. de 3 ori; b. de 2 ori; c. de 5 ori; d. de 4 ori; e. de 10 ori.

XIII. PIAA CAPITALURILOR


1. Pe piaa financiar se efectueaz tranzacii: a. cu titluri de proprietate; b. cu titluri imobiliare; c. cu titluri de valoare; d. cu valut; e. cu titlu gratuit; 2. Titlurile cu venit variabil sunt reprezentate de : a. titlurile vndute pe piaa primar; b. obligaiuni; c. dobnzile bancare; d. contractele individuale de munc; e. aciuni; 3. Acionarul minoritar are i urmtorul drept:

61

de a destitui managerul firmei la care este acionar; de a hotr planul de activitate al firmei; de a fi informat asupra gestiunii firmei; de a lua decizii cu privire la situaia economico-financiar a firmei; e. de a ncasa profitul integral al firmei. a. b. c. d. 4. Aciunile nu se pot: a. preschimba n numerar; b. moteni; c. dona; d. vinde n afara pieei de titluri mobiliare; e. folosi drept garanie. 5. Obligatarul are urmtoarea calitate fa de emitentul de obligaii: a. creditor; b. garant; c. acionar; d. beneficiar al creditului; e. agent de burs. 6. Pe piaa financiar primar, cursul unui titlu: a. se negociaz; b. are o valoare prestabilit; c. l stabilete cumprtorul; d. este impus de guvern; e. este stabilit la burs. 7. Rolul bncilor pe piaa financiar primar este i de a: a. stabili cursul titlului vndut; b. numi cumprtorul de titlu; c. realiza campania publicitar pentru vnzarea titlului; d. ncasa dobnzi aferente titlului vndut; e. negocia preul de vnzare a titlului. 8. La a. b. c. d. e. bursa de valori se : negocieaz valoarea nominal a titlului; stabilete cursul leu-dolar; formeaz preul titlurilor pe piaa secundar; favorizeaz dispersia pachetului de acionar; stabilete cifra de afaceri a firmei.

9. Tranzacia efectuat la vedere definete: a. vnzarea de titluri atunci cnd cumprtorul vede vnztorul de titlu; b. cumprarea de titluri atunci cnd cursul curent este afiat la vedere;

62

c. o tranzacie de titluri la cursul curent; d. tranzacia de titluri n care vnztorul arat titlurile cumprtorului; e. operaiunea de schimb de titluri de valoare nsoit de o transparen a informaiilor. 10. Speculatorul < a la baisse> mizeaz pe faptul c: a. n ziua scadenei preul titlului va fi mai mare dect cel stabilit n ziua ncheierii tranzaciei cu cumprtorul; b. n ziua scadenei preul titlului va fi mai mic dect cel stabilit n ziua ncheierii tranzaciei cu cumprtorul; c. va cumpra bunuri dintr-un loc i le va vinde n altul la pre mai mare; d. nu va fi surprins de organele de control ale statului n momentul efecturii speculaiei; e. preul titlului de valoare pe care l speculeaz rmne neschimbat ntre momentul tranzacionrii i ziua scadenei tranzaciei. 11. a. b. c. d. Operaiunile la termen determin: un ctig sigur mai mare dect cele la vedere; formarea de fonduri n vederea investiiilor; riscuri mai mici din partea speculatorului; sustragerea de capitaluri bneti din procesele economice reale; e. o stabilitate a activitii bursiere.

12. }n economia de pia principalele ntreprinderi cu scop lucrativ sunt organizate ca: a. societi cu rspundere limitat; b. societi cu nume colectiv; c. societi n comandit simpl; d. societi pe aciuni; e. societi n comandit pe aciuni. 13. }mprejurrile n care plasarea obligaiunilor are loc la un pre sub valoarea nominal vizeaz: a. maximizarea profitului emitentului; b. creterea ratei profitului pentru emitent; c. creterea veniturilor cumprtorului; d. mobilizarea rapid ale unor sume subscrise n favoarea unui mprumut; e. creterea comisionului bncilor. 14. Cursul titlurilor fiduciare depinde, n principal de: a. climatul social i politic intern i internaional; b. numrul titlurilor care sunt supuse vnzrii;

63

c. raportul dintre cererea i oferta de titluri; d. perspectivele veniturilor aduse de titluri; e. rata inflaiei. 15. a. b. c. d. e. Aciunea se deosebete de obligaiune prin aceea c: are un curs mai mare; are un curs mai mic; este emis doar de ctre stat; se vinde la bursa de valori; aduce un venit variabil.

16. Scderea brusc a cursurilor titlurilor de valoare, adeseori, este semnalul pentru: a. creterea veniturilor obligaiunilor; b. creterea veniturilor aciunilor; c. declanarea unei crize economice; d. scderea numrului de participani la burs; e. scderea inflaiei. 17. Concentrarea puterii economice n cadrul unei societi pe aciuni se poate realiza rapid prin: a. achiziii treptate de aciuni; b. oferta public de cumprare; c. sporirea cursului aciunilor; d. nfiinarea bursei de valori; e. creterea ponderii operaiunilor speculative. 18. Un agent economic este proprietarul a 100 obligaiuni care i aduc anual un venit fix n sum de 600.000.000 lei, corespunztor unei rate a dobnzii de 80 %. }n situaia n care rata dobnzii crete cu 50 %, cursul unei obligaiuni va fi: a. 5.000.000 lei; b. 7.500.000 lei; c. 500.000.000 lei; d. 750.000.000 lei; e. 250.000.000 lei. 19. O aciune aduce fiecare din anii t0 i t1, un dividend n sum de 800.000 lei, corespunztor unei rate a dobnzii n t0 egal cu 16 %. Dac diferena dintre cursurile aciunii din t1 i t0 este de 3.000.000 lei, atunci rata dobnzii n t1 va fi: a. 32 %; b. 5 %; c. 100 %; d. 10 %; e. 26.7 %.

64

20. Pentru mobilizarea rapid a unor sume n favoarea unui mprumut pe termen lung o mare firm comercial pune n vnzare 3.000.000 obligaiuni, din care n primul an 1.500.000, 1.500.000 n al doilea an i restituie n al treilea an. }n condiiile n care rata dobnzii pe piaa monetar a fost n primul an 10 %, n al doilea an a fost 40 % i 20 % n ultimul an, iar venitul fix al unei obligaiuni a fost pentru fiecare an de 10.000 dolari, mprumutul total a fost de: a. 500 mld. $; b. 162.5 mld. $; c. 410 mld. $; d. 50 mld. $; e. 5.000 mld. $. 21. Reducerea cu100.000 lei a cursului unei obligaiuni este rezultatul creterii ratei dobnzii de la 30 % la 50 %. Venitul anual aferent unei obligaiuni este: a. 150.000 lei; b. 20.000 lei; c. 75.000 lei;; d. 30.000 lei; e. 50.000 lei. 22. Cursul unei aciuni crete cu 1.000.000 lei, n condiiile n care diferena dintre raportul ratelor dividendului i ale dobnzii n anii t0 i t1, a fost de 20 %. Mrimea valorii nominale a aciunii este: a. 200.000 lei; b. 2.000.000 lei; c. 5.000.000 lei; d. 50.000 lei; e. 500.000 lei. 23. O familie i- a plasat economiile n 1000 obligaiuni cu valoarea nominal de 1000 % i n 5 % din aciunile unei firme care va repartiza anual sub form de dividende 1.000.000 %. Dac rata dobnzii pe piaa monetar a fost 50 %, venitul total al familiei va fi: a. 50.500 $; b. 5.050.000 $; c. 50.000 $; d. 500.000 $; e. 550.000 $. 24. Un agent economic i plaseaz economiile n sum de 10.000.000 lei sub form de 500 aciuni la firma A. Dup un timp, le vinde la termen la scaden, pierde suma de 4.000.000 lei. Cursul aciunilor firmei A, la scaden, s-a modificat astfel:

65

a. b. c. d. e.

a a a a a

crescut cu 4%; crescut cu 40 %; sczut cu 40 %; crescut cu 2000 %; sczut cu 60 %.

25. Un agent economic i-a plasat, n pri egale, disponibiliti bneti n sum de 300.000.000 lei, la trei firme, astfel: - la firma <X> deine 50 aciuni i are garantat un divident de 100.000 lei pentru fiecare aciune; - la firma <Y> deine 1000 aciuni, respectiv 25 % din totalul aciunilor i se garanteaz n repartizarea din profitul firmei, ca dividende, a sumei de 25.000.000 lei; - la firma <Z>, deine un numr de 100 aciuni i are garantat pentru ele, ca dividende suma de 4.000.000 lei. }n raport de eficiena plasamentului, ordinea firmelor este: a. X; Z; Y; b. Y;X;Z; c. Z;X;Y; d. Y;Z;X; e. X;Y;Z. 26. O firm pe baza studiului de pia hotrte s-i majoreze rapid capitalul pe baza emisiunilor i punerii n vnzare a 1.000 aciuni i 2.000 obligaiuni. Pentru obligaiuni valoarea nominal este 100.000 lei, dar vnzrile vor avea loc n regim de < sub pari> cu 20 %. Aciunile se vnd la o valoare nominal de 400.000 lei. Mrimea majorrii capitalului firmei este: a. 400.000.000 lei; b. 200.000.000 lei; c. 600.000.000 lei; d. 580.000.000 lei; e. 560.000.000 lei. 27. Un agent economic cumpr 50 obligaiuni care au o valoare nominal de 100.000 lei i garanteaz un venit fix aferent unei rate a dobnzii de 60 %. }n condiiile n care scadena este la 5 ani, iar cumprarea are loc pe piaa primar n regim de <sub pari> de 30 %, venitul total al agentului cumprtor din aceste operaiuni este: a. 12.000.000 lei; b. 16.500.000 lei; c. 4.500.000 lei; d. 15.000.000 lei; e. 1.500.000 lei.

66

28. Operaiunile pe piaa financiar primar se efectueaz n principal prin intermediul: a. comerului interior b. bursei de valori c. ministerului finanelor d. bncilor e. ageniilor de schimb 29. Cursul titlurilor financiare pe piaa secundar depinde de numeroi factori economici i extraeconomici, decisiv fiind n ultim instan: a. inflaia b. rata dobnzii c. raportul dintre cererea i oferta de titluri d. numrul societilor pe aciuni e. costul marginal 30. Diferenierea operaiunilor pe piaa monetar n funcie de durata angajamentelor asumate de debitori i consecinele pentru creditori, este important pentru c: a. mrete interdependena dintre agenii economici b. este legat de numrul deponenilor c. riscurile au tendine s creasc odat cu durata d. sumele se acord n funcie de durat e. nu se acord credite pe perioade mai mari de 180 de zile 31. Operaiile la termen la bursa de valori sunt speculative pentru c : 1. urmresc ctigul imediat; 2. urmresc obinerea unui ctig la scaden; 3. nu au acoperire; 4. sunt o form de nelciune legal; 5. sustrag importante sume de bani activitii economice reale. a. (2,3,5); b. (1,3,5); c. (3); d. (3,4,5); e. (2,5). 32. a. b. c. d. e. Urmtoarele operaii sunt specifice pieei capitalurilor: operaii pentru credite de o zi; operaii pentru credite pe perioade de la 2 la 90 zile; operaii pentru credite mai lungi de 90 zile pn la doi ani; operaii cu hrtii de valoare pe termen lung; operaii de refinanare.

67

33. a. b. c. d. e.

Cursul obligaiunilor crete cnd: cresc dividendele; crete rata dobnzii; crete cursul de schimb al monedei naionale; crete cursul aciunilor; scade rata dobnzii.

34. Preul de cumprare al unei aciuni este de 4.000 u.m. i dividendele anuale sunt maximum 500 u.m. Ct este randamentul aciunii? a. 7,8%; b. 20%; c. 10%; d. 12,5%; e. 8,5%. 35. Aciunile i obligaiunile sunt titluri: 1. mobiliare; 2. imobiliare; 3. de valoare; 4. de rent; 5. fiduciare. a.(1,2,3); b.(1,4); c.(2,5); d.(1,3,5); e.(3,4,5). }n operaiile bursiere la termen, cnd cursul aciunilor crete: ctig cumprtorul; ctig vnztorul; nu pierde vnztorul; pierde cumprtorul; nu pierde nici unul.

36. a. b. c. d. e.

37. }ncasri: 50 milioane lei. Cheltuieli materiale: 26 milioane de lei. Salarii: 4 milioane lei. Din profit, 30% se repartizeaz pentru investiii nete i restul se mparte acionarilor. Pe total, s-au emis 10.000 de aciuni. Ce dividend revine la o aciune? a. 2.000 lei; b. 2.400 lei; c. 1.400 lei; d. 4.000 lei; e. 3.000 lei.

XIV. PIAA FOREI DE MUNC. SALARIUL

68

1. Care din urmtoarele activiti genereaz nevoia de for de munc, nevoie ce se manifest pe piaa muncii: a. activitatea de strngere a recoltei, executat cu membrii familiei, pe terenul ce-l dein n proprietate; b. construirea unui rambleu de cale ferat, executat de ctre militari geniti; c. activitatea de igenizare a munilor, efectuat de membrii cluburilor montane; d. activitatea de cercetare tiinific rezervat specialitilor; e. activitatea de cercetare tiinific rezervat studenilor. 2. Oferta de munc este reprezentat de: a. ntreaga populaie, mai puin copii sub 18 ani; b. populaia total, creia i se aplic rata populaiei apte de munc; c. populaia apt de munc din care se scad cei ce nu presteaz o activitate salarial; d. populaia total care poate presta o munc salarial; e. volumul total de munc necesar ponderat cu durata muncii. 3. Nivelul ocuprii cu for de munc dintr-o anumit ar, la un moment dat reprezint: a. rezultatul confruntrii cererii cu oferta de munc; b. totalul populaiei apte de munc care presteaz o activitate; c. numrul mediu al orelor de munc pe zi, pe persoan ocupat; d. volumul total de munc, necesar care ar trebui s fie prestat de indivizi api de munc; e. numrul total de locuri de munc, disponibile la un moment dat n ara respectiv care ar trebui ocupate de populaia activ disponibil. 4. Piaa muncii se desfoar n dou etape (faze). Prima faz este reprezentat de: a. cererile de munc anunate ntr-o anumit perioad n pres n faza a II-a acestea urmnd a fi ocupate de populaia disponibil (fora de munc aflat n cutarea unui loc de munc); b. pregtirea populaiei tinere, care urmeaz s devin populaie activ; c. crearea de noi locuri de munc ntr-o firm, urmnd ca acestea s fie ocupate prin angajri de noi salariai; d. activitatea ce se realizeaz la nivelul unui segment economic i n care se stabilesc condiiile generale de angajare a salariailor (precum i principiile i limitele de stabilire a salariilor); e. negocierea salariului n momentul angajrii. 5. A doua treapt, ca faz de desfurare a pieei muncii este desemnat de:

69

a. micri revendicative sindicale care urmeaz primei faze, de avertisment dat de ctre sindicate patronatului; b. nceperea activitii propriu-zise de ctre persoana angajat; c. reluarea negocierilor ntre patronat i sindicate; d. perfecionarea prin organizarea de cursuri a personalului angajat; e. ntlnirea n termeni reali a cererii cu oferta de munc, la nivelul firmelor i stabilirea condiiilor concrete ale contractului de munc. 6. Salariul poate fi privit drept un cost deoarece: a. pe individ l cost consumul de resurse necesare meninerii unei condiii care s i permit desfurarea muncii, deci trebuie s primeasc un salariu; b. munca fiind un factor de producie, consumul ei se nregistreaz n costul de producie al bunului; c. pregtirea n coal l cost pe individ un anumit tip din via plus cele necesare ntreinerii n aceast perioad, urmnd ns ca mai apoi aceast cost s fie recompensat de salariul care l primete; d. prestarea unei activiti n urma creia un individ primete un salariu l cost pe acesta timpul afectat muncii respective; e. salariatul folosete n activitatea sa o parte din capital, a crui consum este nregistrat drept cost. 7. Salariul este difereniat pe indivizii ce presteaz aceeai activitate pe acelai nivel ierarhic deoarece: a. au vechimi n munc diferite; b. au relaii diferite la nivelul conducerii firmei; c. au aptitudini, cunotine teoretice i practice diferite; d. au nevoi diferite (familii mai mari sau mai mici de ntreinut, nevoi fiziologice proprii diferite unii sunt mai gurmanzi, alii mai puin etc.); e. unii sunt mai norocoi dect alii. 8. }n cadrul economiei de pia, tendina de egalizare a salariilor este: a. un fenomen nedorit, care nseamn nerespectarea principiilor economice; b. un fenomen benefic deoarece asigur bunstarea unui numr ct mai mare de persoane; c. un fenomen ce respect principiile economiei de pia i care se justific prin posibilitile care le ofer acest tip de economie; d. un fenomen pe care salariaii l accept cel mai greu, cnd vd c n jurul lor alte persoane au salarii mai mari; e. un fenomen impus de guvern, dar respins de sindicate.

70

9. }n timp s-a ajuns la concluzia c diferenierea salariilor trebuie s determine: a. elemente de negociere ntre sindicat i patronat; b. condiiile generale de angajare a salariailor, condiii ce se formeaz pe prima treapt a pieei muncii; c. uneori incitaia la munc; d. aspiraii la ridicarea pregtirii profesionale precum i o vie dorin de munc; e. o bunstare difereniat a indivizilor societii. 10. Salariul real reprezint: a. cantitatea de bunuri i servicii, necesare salariatului, care le poate cumpra la un moment dat cu salariul nominal; b. cantitatea de bunuri i servicii care pot fi cumpratte, oricnd, cu salariul nominal; c. este suma de bani ncasat n numerar de ctre un salariat; d. cantitatea de bunuri i servicii, de orice fel, care poate fi cumprat la un moment dat, cu salariul nominal; e. este raportul ntre salariul nominal i preul bunurilor i serviciilor cumprate de un salariat cu banii de care dispune la un moment dat. 11. Orice individ i dorete un standard de via ct mai ridicat i, implicit, un salariu real ct mai mare. Aciunile pe care le poate ntreprinde n vederea creterii salariului real sunt: a. va munci mai mult n gospodrie (pe terenul agricol deinut n proprietate) obinnd mai multe bunuri alimentare, scutind astfel o sum ct mai mare din salariul care ar utiliza-o pentru aceste produse; b. n condiiile n care preurile cresc, s cear n aceeai msur s i creasc i salariul nominal; c. s cear ca salariul s i fie calculat n valut ; d. s munceasc mai multe ore pe zi n regim salarial, crescndu-i astfel salariul nominal ntr-un ritm mai mare dect creterea preurilor; e. s cear indexri ale salariilor care s acopere inflaia. 12. a. b. c. Salariul colectiv reprezint: salariul luat de cei ce lucreaz n colectiv; salariul mediu al mai multor indivizi ce formeaz un colectiv; o sum de bani, atribuit global tuturor salalriailor unei formaii de lucru pentru rezultatele bune obinute de acesta; d. o sum de bani atribuit persoanelor ce se confrunt cu dificulti, n mediul rural i care au lucrat la colectiv; e. o sum de bani primit de un colectiv de oameni ce au venituri foarte mici.

71

13. Salariul social este: a. o component a salariului, generalizat la nivelul societii; b. salariul minim garantat de ctre guvern, valabil pentru ntreaga societate; c. o sum de bani, pe care firmele o acord pentru a spori veniturile unor categorii sau grupuri de salariai aflai n dificultate (accidente de munc, boli profesionale, omaj etc); d. o sum de bani pe care societatea o acord pentru a spori veniturile unor grupuri de salariai aflai ntr-o situaie dificil, rezultat n urma activitii desfurate; e. salariul primit de persoanele care au un rol social important. 14. a. b. c. d. e. Ce nu se formeaz pe principiile economiei de pia? cererea i oferta de munc; oferta de for de munc; cererea de munc; oferta de credite; oferta de mrfuri i servicii.

15. Care din urmtoarele caracteristici este comun cererii i ofertei de munc? a. invariabil; b. neomogenitatea; c. mobilitatea ridicat; d. perisabilitatea; e. omogenitatea. 16. Dimensionarea precis ca volum i structur pe baza contractelor a cererii de munc are loc pe baza: a. contractelor dintre sindicate i patronat la nivelul economiilor naionale; b. n a doua faz a ntlnirii dintre cererea i oferta de munc; c. n prima faz a ntlnirii dintre cererea i oferta de munc; d. pe piaa muncii; e. n statutul de organizare i funcionare a firmei. 17. Mrimea concret a salariului se poate stabili numai la nivelul firmei deoarece: a. este o component a costului; b. este o component a valorii adugate; c. numai la nivel de firm se poate cunoate contribuia salariatului la realizarea venitului; d. aici cererea de munc se dimensioneaz precis ca volum i structur; e. aici se poate cunoate gradul de organizare n sindicate i capacitatea sindicatelor de a obine ctig de cauz pentru revendicrile salariailor.

72

18. Posesorii forei de munc au o mobilitate relativ redus pentru c : a. au anumite avantaje economice; b. nu accept navetismul; c. nu accept din principiu schimbarea locului de munc; d. trebuie s prsesc mediul economico-social fa de care sunt ataai; e. ntruct trebuie s-i schimbe domiciliul. 19. Salariatul renun la munca suplimentar n urmtoarea situaie: a. salariul real atinge un nivel destul de ridicat pentru a-i realiza aspiraiile de via; b. salariul real este n cretere; c. salariul nominal are o cretere mult superioar a creterii preurilor; d. munca suplimentar este salarizat cu puin mai mult dect munca normal e. pe lng salariul nominal individual primete i salariul colectiv i salariul social. 20. }n anul 1998 salariul mediu nominal lunar a crescut de la 1.200.000 lei la 1.800.000 lei, n timp ce masa monetar a crecut cu 40 %. Puterea de cumprare a banilor s-a redus cu 30 %, determinnd urmtoarea evoluie a indicelui salariului real: a. a crescut cu 50 %; b. a crecut cu 7.1 %; c. a sczut cu 25 %; d. a sczut cu 6.7 %; e. a rmas constant. 21. Conform negocierilor dintre sindicate, patronat i guvern salariul real urmeaz s se majoreze cu 20 %. Avnd n vedere c indicele preurilor bunurilor de consum urmeaz s ating nivelul de 180 %, creterea procentual a salariului nominal trebuie s fie: a. 200 %; b. 216 %; c. 150 %; d. 116 %; e. 50 %. 22. }ntr-o economie naional salariile nominale cresc, n medie, cu 50 %, iar preurile bunurilor de consum scad, n medie cu 20 %. Evoluia indicelui slariului real este urmtoarea: a. crete cu 30 %; b. crete cu 70 %;

73

c. crete cu 12.5 %; d. crete cu 87.5 %; e. scade cu 20 %. 23. }ntr-o economie naional se prognozeaz o cretere a preurilor bunurilor de consum de 50 %, din care 80 % urmeaz s fie acoperit prin indexarea salariilor. Salariul nominal al unui angajat care anterior indexrii era de 1.400.000 lei va avea n final urmtoarea mrime: a. 2.100.000 lei; b. 1.540.000 lei; c. 2.520.000 lei; d. 1.120.000 lei; e. 1.960.000 lei. 24. La nivelul unei ri ntr-un an indicele preurilor bunurilor de consum este cu 20 % mai mare dect indicele bunurilor de producie, acesta din urm fiind de 150 %. Creterea salariilor nominale, n msur s asigure, n condiiile de mai sus, creterea salariului real cu 10 %, va fi de; a. 198 %; b. 164 %; c. 180 %; d. 98 %; e. 70 %. 25. }n anul t0, ntr-o anumit economie naional, indicele preurilor bunurilor de consum a fost de 135 %, n timp ce indicele salariului nominal a fost de 115 %. }n anul t1 n aceeai economie naional, indicele salariului nominal este de 165.6 %, iar creterea indicelului preurilor bunurilor de consum este de 143 %. }n aceste condiii indicele salariului real s-a modificat astfel: a. a sczut cu 20 %; b. a crescut cu 35.9 %; c. a sczut cu 1.35 %; d. a sczut cu 42 %; e. a crescut cu 1.4 %. 26. Dimensiunea ofertei de munc este; a. identic cu cea a populaiei apte de munc (populaia activ disponibil) b. egal cu cea a populaiei ocupate (efective active) c. mai mic dect mrimea populaiei apte de munc d. mai mare dect populaia apt de munc e. mai mic dect aceea a populaiei ocupate (efectiv active) 27. Salariul nominal se deosebete fundamental de profit prin:

74

a. b. c. d. e.

ponderea pe care o deine n costul de producie modul de exprimare factorul de producie pe care-l remunereaz destinaiei mrime

28. Care dintre urmtorii factori influeneaz n mod direct i nu indirect mrimea salariului: a. gradul de organizare n sindicate; b. capacitatea sindicatelor de a negocia cu organizaiile patronale i cu statul; c. rezultatele muncii; d. legislaia cu privire la micarea grevist; e. migraia internaional a forei de munc. 29. Cnd salariul practicat pe piaa muncii este inferior nivelului su de echilibru, n mod normal: 1. oferta de munc crete; 2. oferta de munc scade; 3. oferta de munc rmne neschimbat; 4. n mod cert, oferta de munc este mai mare dect cererea; 5. cererea i oferta de munc se egalizeaz la cel mai mare volum de tranzacii. a. (1,4); b. (2,4); c. (1,5); d. (3,5); e. (2). 30. Salariul nominal n martie a fost de 3.000.000 de lei i a crescut la 3.400000 n aprilie, salariul real rmnnd neschimbat. Indicele preurilor a fost: a. 105 %; b. 113, %; c. 84,5 %; d. 75 %; e. nici un rspuns nu este corect. 31. La o cretere a SN de la 600.000 u.m. la 700.000 u.m. i o scdere a preurilor bunurilor de consum cu 3%, salariul real a sporit cu: a. 118.000 u.m.; b. 121.000 u.m.; c. 18.000 u.m.; d. 21.000 u.m.; e. 100.000 u.m.

75

32. Cnd preurile bunurilor de consum scad cu 20%, iar salariul real scade cu 5%, salariul nominal, a. crete cu 15,5%; b. scade cu 24,0%; c. crete cu 20,5%; d. scade cu 76,0%; e. crete cu 10,5%. 33. tiind c n perioada T0, salariul nominal a fost de 1.500.000 lei i c preurile bunurilor de producie s-au redus n perioada T1 fa de T0 cu 5%, n timp ce cele ale bunurilor de consum personal au sporit cu 10%, urmtorul salariu nominal ce va asigura meninerea salariului real la nivelul anterior va fi: a. 1.700.000; b. 1.650.000; c. 1.550.000; d. 1.800.000; e. 1.750.000. 34. Pentru comportamentul salariului n munc, cea mai mare importan o are: a. salariul real; b. salariul nominal; c. relaia cu patronatul; d. nivelul cel mai sczut al preurilor; e. e. nivelul cel mai ridicat al preurilor.

XV. PROFITUL
1. }n condiiile economiei de pia agenii economici din categoria firme consider ca fiind realizat raionalitatea activiti lor atunci cnd: a. obin o anumit rat a profitului cu un capital ct mai mare; b. dein cea mai mare mas i rat a profitului, n condiiile unui numr ct mai mare de rotaii; c. la o mas a profitului egal cu a altor ntreprinderi, rata profitului este mai mic dect a acestora; d. reuesc s plteasc impozitele pe care le datoreaz statului; e. numrul persoanelor disponibilizate este mai mare dect cel al altor firme. 2. Profitul normal este: a. profitul care l obine un agent economic n orice condiii de activitate; b. profitul care nu depete o anumit limit legal;

76

c. profitul care se obine pe ci normale, oricnd i oricum de ctre agentul economic; d. profitul considerat suficient de fiecare agent economic pentru a putea funciona n continuare; e. profitul rmas dup impozitare. 3. Profitul nelegitim este: a. profitul obinut pe ci nelegale; b. profitul care nu este nsuit de posesorul firmei de producie; c. profitul pe care l nsuete agentul economic ca proprietar al firmei dar nu este realizat n urma activitii desfurate de el ca individ n cadrul firmei; d. profitul pe care l realizeaz un agent economic beneficiind de condiii mai bune economice sau naturale i de care nu se folosete printr-o concuren imperfect; e. profitul suplimentar obinut de un agent economic fr ca acesta s fi adus un aport benefic societii, superior fa de ceilali ageni economici, care nu-l obin. 4. Profitul care rmne efectiv la dispoziia agentului economic este: a. Procentul de impozitare; b. supraprofitul; c. profitul legitim; d. profitul net; e. profitul total. 5. Factorii eseniali n stabilirea valorii impozitului pe profitul admis sunt: a. valoarea profitului brut i a impozitului pe profit; b. rata profitului calculat cu ajutorul cifrei de afaceri; c. valoarea profitului legitim; d. dorina agentului economic de a admite o parte din venit drept profit; e. reglementrile administraiei financiare care admit un profit de o anumit valoare. 6. Funcia de producie are rolul: a. de a exprima o legtur ntre rezultatele obinute i modul de combinare al factorilor de producie; b. de a da informaii despre ce i ct trebuie s se produc; c. s exprime modul de valorificare a produciei; d. de a reflecta evoluia produciei n timp; e. de a indica ceea ce trebuie s fac muncitorul n activitatea sa productiv. 7. Funcia de producie face legtura ntre:

77

a. b. c. d. e.

piaa factorilor de producie i cea a rezultatelor; diferii ageni economici; salarii i producia obinut; costul mediu al produciei i producia fizic obinut; nivelul costului marginal i venitul total.

8. Mrimea profitului pentru posesorul capitalului este direct proporional cu: a. structura firmei care realizeaz produsele i serviciile; b. volumul serviciilor i produselor vndute; c. durata unei rotaii a capitalului; d. costul factorilor de producie utilizai la obinerea bunurilor sau serviciilor; e. nivelul impozitului pe profit. 9. Orice iniiativ economic se afl sub incidena direct a profitului deoarece: a. profitul sintetizeaz rezultatele activitii oricrei uniti economice; b. profitul este o component a valorii adugate; c. profitul este sursa fundamental a investiiilor; d. profitul este sursa salariului colectiv; e. profitul este scopul urmrit de acionari. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. d. e. Mrimea profitului nsuit este invers proporional cu: nivelul preului mrfii; nivelul costului mrfii; volumul serviciilor i mrfurilor; numrul de rotaii al capitalului; valoarea produciei. Scopul aciunii oricrui proprietar de capital este: creterea i diversificarea volumului produciei; limitarea consecinelor inflaiei; obinerea profitului; ridicarea calitii produciei; creterea salariului real. Rata profitului reflect n mod direct: nivelul calitii mrfurilor; diferena dintre preul unitar i costul produciei; capacitatea concurenial a firmei; gradul de rentabilitate al firmei; nivelul profitului admis.

13. Care din sursele menionate nu contribuie la formarea profitului nelegitim:

78

a. b. c. d. e. 14. a. b. c. d.

practicarea concurenei incorect; creterea vitezei de rotaie a capitalului; creterea inflaiei; economii la cheltuielile pentru protecia mediului; practicarea unor preuri mai mari dect preul de echilibru.

Salariul se deosebete de profit, n principal, prin aceea c: salariul este mai mic dect profitul; salariul este impozitat mai mult dect profitul ; profitul este venit, iar salariul este cost; sunt dou forme de venit care revin unor factori de producie diferii; e. profitul este folosit pentru investiii, iar salariul pentru consum.

15. O firm dispune de un capital fix care are o durat normat de amortizare de 10 ani. Firma realizeaz anual o producie n valoare de 1500000000 lei, pentru care cheltuiete un capital circulant de 2 ori mai mic dect celelalte cheltuieli materiale i egal cu cheltuielile salariale. Avnd n vedere c dup vnzarea ntregii producii rata profitului calculat prin cost a fost 50 %, mrimea capitalului fix este: a. 500.000.000 lei; b. 5.000.000.000 lei; c. 5.250.000.000 lei; d. 750.000.000 lei; e. 250.000.000 lei. 16. O banc dispune de un capital propriu de 100.000.000 lei i mobilizeaz de la populaie sub form de depuneri la termen 200.000.000 lei, pe o perioad de 5 ani, cu o rat a dobnzii de 50 %. Banca acord sub form de credite o sum de 250.000.000 lei, pe o perioad de 5 ani, cu o rat a dobnzii de 80 %, restituibili n cote egale. Dac cheltuielile anuale ale bncii sunt de 50.000.000 lei, rata anual a profitului realizat, n primul an, de banc pentru capitalul propriu este: a. 25 %; b. 33,3 %; c. 50 %; d. 100 %; e. 250 %. 17. O societate bancar are profit anual de 100.000.000 lei i cheltuielile de funcionare anuale de 50.000.000 lei. Banca mobilizeaz de la deponeni i plaseaz n mprumuturi acordate un capital egal. Mrimea acestuia, dac ratele anuale ale dobnzilor practicate de banc sunt: 60 % pentru creditele acordate i 40 % pentru depozitate este:

79

a. b. c. d. e.

75.000.000 lei; 750.000.000 lei; 375.000.000 lei; 500.000.000 lei; 250.000.000 lei.

18. Un agent economic obine un profit anual de 5.000.000 lei. Valoarea mijloacelor de producie consumate este de 10.000.000 lei, din care 40 % reprezint amortizarea capitalului fix. Cunoscnd faptul c ponderea capitalului circulant n totalul bunurilor de producie utilizate este de 20 % mrimea ratei profitului la capitalul utilizat este de : a. 41.67 %; b. 22.73 %; c. 35.71 %; d. 16.67 %; e. 10.00 %. 19. Un agent economic produce 10.000 buci din marfa <X> i efectueaz urmtoarele cheltuieli: - cheltuieli fixe 1.000.000 lei - cheltuieli variabile 4.000.000 lei Din vnzarea mrfurilor ncaseaz 6.000.000 lei. Cunoscnd faptul c elasticitatea ofertei n raport cu preul unitar este egal cu 3, mrimea profitului n condiiile creterii preului unitar cu 50 % este: a. 8.000.000 lei; b. 11.500.000 lei; c. 1.000.000 lei; d. 18.000.000 lei; e. 3.000.000 lei. 20. O firm realizeaz o cifr de afaceri de 5.600.0000 $, pentru care cheltuiete cu salariile 2.000.000$. Cunoscnd faptul c amortizarea este egal cu salariile i mai mare de dou ori dect celelalte cheltuieli materiale, mrimea ratei profitului calculat prin cost este: a. 40 %; b. 12%; c. 22.4%; d. 32%; e. 10.7%. 21. O firm dispune de un capital fix care este prevzut s se amortizeze n 16 ani. Ea realizeaz anual o producie de 4.200.000 $, pentru care consum sub form de salarii o sum egal cu amortizarea i de trei ori mai mare dect restul cheltuielilor

80

materiale. }n condiiile n care dup vnzarea produciei rata profitului calculat prin cost a fost de 50 %, mrimea capitalului utilizat i a profitului sunt : a. 1.600.000 $; 1.400.000 $; b. 19.600.000 $; 1.400.000 $; c. 19.600.000 $; 2.100.000 $; d. 19.200.000 $; 1.400.000 $; e. 14.700.000 $; 2.100.000 $. 22. O firm poate produce anual 1.000 t din marfa <X> pentru care i propune s cheltuiasc 10.000.000 $ pentru salarii; 2.000.000 $ pentru amortizare, 500.000 $ pentru protecia mediului i 1.500.000$ alte cheltuieli materiale. }n timpul executrii produciei aloc salarii doar 8.500.000 $ i justific pentru protecia mediului ntreaga sum, dei cheltuiete doar jumtate. Tinnd cont de faptul c restul cheltuielilor au fost efectuate la nivelul propus i c preul unitar de vnzare a fost de 20.000 $/t, mrimea profitului legitim este: a. 6.000.000 $; b. 7.500.000 $; c. 7.750.000 $; d. 5.500.000 $; e. 8.000.000 $. 23. O firm dispune de un capital n sum de 100 mld. lei i realizeaz o cifr de afaceri de 10 mld. lei. Firma obine respecttiva producie cu un personal de 500 persoane, crora le pltete un salariu mediu de 2.000.000 lei. }n condiiile n care ponderea cheltuielilor materiale n totalul costului de producie este de 80 %, rata profitului calculat la capital, la cost i la cifr de afaceri este: a. 100%; 10%; 50 %; b. 10%; 50%; 50 %; c. 5%; 50%; 100 %; d. 5%; 100%; 50 %; e. 50%; 5%; 100 %. 24. O firm obine 1.000 t din produsul A, al crui cost unitar este de 1.000 $ i reprezint 80 % din pre. Profitul total i rata profitului calculat prin cost, ca urmare a reducerii costului unitar, cu 20 % se modific, pentru aceeai producie fizic i acelai pre, astfel: a. crete cu 40 % i rmne constant; b. crete cu 80 % i crete cu 125 %; c. crete cu 80 % i crete cu 31.25 %; d. crete cu 80 % i crete cu 16 %; e. crete cu 80 % i crete cu 80 %.

81

25. O firm produce anual 10.000 buci din marfa A, cu cheltuieli materiale n sum de 800.000 lei din care 60 % sunt variabile. Cheltuielile salariale sunt de 600.000 lei, din care 80 % sunt variabile. Preul de vnzare unitar este de 500 lei. Creterea productivitii muncii exprimat n uniti fizice cu 25 % va determina majorarea cheltuielilor variabile cu 20 %, cu acelai personal. }n condiiile meninerii preului unitar profitul i rata sa calculat prin costul de producie se modific astfel: a. crete cu 29.4 % ; crete cu 5.8 %; b. crete cu 29.4 % ; crete cu 13.8 %; c. crete cu 129.4 %; crete cu 13.8 %; d. crete cu 29.4 % ; crete cu 113.8 % e. crete cu 26.9 % ; crete cu 5.8 %. 26. Un agent economic produce o marf al crei cost reprezint 70 % din preul de vnzare. Dac preul unitar rmne neschimbat, iar costul se reduce cu 30 %, rata profitului calculat prin cost se modific astfel: a. crete cu 70 %; b. crete cu 242.7 %; c. crete cu 61.2 %; d. crete cu 142.7 %; e. crete cu 170 %. 27. }ntr-o ntreprindere se execut dou produse, respectiv, produsul A n cantitatea de 1.000 buci i produsul B n cantitatea 2.000 buci. pentru execuia lui A se cheltuie 1.000.000 lei costuri fixe i 3.000.0000 lei costuri variabile, iar pentru B se cheltuie 3.000.000 lei costuri fixe i 5.000.000 lei costuri variabile. Preul unitar de vnzare este de 5.000 lei pentru A i 6.000 lei pentru B. } n vedere creterii rentabilitii, echipa managerial hotrte sporirea cu 30 % a produciei fizice pentru produsul cel mai rentabil. }n noile condiii, pe fondul meninerii acelorai preuri unitare de vnzare, rata profitului calculat prin cost pe total firm, se va modifica astfel: a. crete cu 41.7 %; b. crete cu 10.9 %; c. crete cu 64.2 %; d. crete cu 52.6 %; e. crete cu 26.1 %. 28. }ntreprinztorul unei activiti care este i posesorul tuturor factorilor de producie ncaseaz ca venit: a. numai profit b. doar rent c. numai dobnd d. salariul i profit

82

e. o sum care cuprinde profit, salariu i rente 29. Masa profitului este influenat direct proporional de viteza de rotaie a capitalului atunci cnd: a. durata unei rotaii crete b. numrul de rotaii scade c. ponderea capitalului circulant scade d. numrul de rotaii crete e. nici unul din rspunsurile anterioare nu este corect 30. Dup aprecierea economistului Henri Guitten, cel de care depinde prosperitatea ntreprinderii, cel care <face firma> este: a. proprietarul b. acionarul c. ntreprinztorul d. creditorul e. statul 31. a. b. c. d. e. Cnd durata unei rotaii a capitalului scade, masa profitului: crete; scade; nu se modific; este zero; este negativ.

32. }n t0 raportul profit/cost este 1/2 . n t1 profitul crete cu 30 %, iar costul scade cu 35%. Rata profitului la cifra de afaceri crete cu: a. 50 %; b. 150 %; c. 100 %; d. 25 %; e. nici un rspuns nu este corect. 33. O firm realizeaz ncasri de 20 mld., are costuri materiale de 10 mld., iar 2 mld. sunt costuri salariale. Din profitul brut, 25 % este impozitul, iar din rest, 75 % este repartizat acionarilor ca dividende. Capitalul social al firmei este divizat n 2000 de aciuni, dividendul pe o aciune este de: a. 20 mld.; b. 2,25 mld.; c. 3 mld.; d. 4 mld.; e. 5 mld. 34. Rata profitului fa de ncasri: 25%. Ct este rata profitului n funcie de cost?

83

a. b. c. d. e.

50%; 33%; 25%; 30%; 45%.

35. Pre: 200 lei, din care 20% profit. Cu ct trebuie redus costul pentru ca rata profitului n funcie de cifra de afaceri s creasc cu 300%? a. 200; b. 300; c. 180; d. 120; e. 80. 36. }ncasri: 40 mil. u.m. Costuri materiale: 20 mil. u.m.; costuri salariale: 10 mil. u.m. }ntreprinztorul a investit propriul su capital de 100 mil. u.m. i a pus la dispoziia firmei un teren propriu. Dac ar fi depus banii la banc, ar fi obinut o rent de 2,3 mil. lei. Dac s-ar fi angajat manager la alt firm, ctiga un salariu de 1,7 milioane lei. Aflai profitul normal i supraprofitul. a. 7 mil.; 4 mil.; b. 6 mil.; 4 mil.; c. 3 mil.; 7 mil.; d. 5 mil.; 2 mil.; e. 5 mil.; 5 mil. 37. a. b. c. d. e. Producia scade cu 10%. CFM se modific astfel: scade cu 25%; crete cu 20%; crete cu 25%. scade cu 10%; crete cu 11%.

38. Rata profitului calculat la costul de producie, n raport cu rata profitului calculat la capitalul folosit este n mod normal: a. mai mare; b. mai mic; c. egal; d. nu se poate preciza; e. a sau b. 39. Sunt venituri ale factorilor de producie: 1. profitul; 2. salariul; 3. preul; 4. dobnda;

84

a. b. c. d. e.

5. costul. (1,2,3,4); (1,2,3,4,5); (1,4); (3,5); (1,2,4).

40. CFM0 = 2000 u.m., CVM0 = 3000 u.m. Producia crete de 2 ori i costurile variabile totale cresc cu 50%. Care este sporul de profit? a. nu este nici un spor; b. 1750; c. 250; d. 5000; e. 850. 41. Rata profitului era n t1 10%, iar n t1 scade cu 2%. Care este rata profitului n t1. a. 9,8%; b. 9,98%; c. 8%; d. 8,8%; e. 2%.

XVI. VENITUL, CONSUMUL, INVESTIIILE


1. Forma de exprimare a indicatorilor economici este; a. n uniti fizice sau valorice; b. procentual; c. adimensional; d. numai valoric; e. numai n uniti fizice. 2. Indicatorii macroeconomici se pot calcula: a. numai la nivelul economiei naionale; b. numai la nivelul agenilor economici; c. cu ocazia unei operaiuni comerciale; d. de la nivelul agentului economic pn la nivel macroeconomic; e. n cazul unei operaiuni bancare. 3. Calculul indicatorilor macroeconomici are rolul de a : a. cuantifica activitatea economic sau anumite aspecte ale acesteia; b. stabili nivelul preurilor din economia naional; c. fi raportai organelor fiscale de ctre agenii economici; d. orienta cheltuielile bugetare;

85

e. furniza informaii cu privire la produsul intern al unei firme. 4. Produsul intern brut se calculeaz astfel: a. se nsumeaz consumul personal cu cel al statului de bunuri i servicii, cu investiiile brute i cu exportul net; b. se nsumeaz consumul personal de bunuri i servicii, cu consumul statului de bunuri i servicii la care se adaug consumul de capital fix; c. se scade din valoarea total a bunurilor i serviciilor produse n perioada de calcul de agenii economici care i desfoar activitatea n interiorul rii, valoarea investiiilor nete; d. din valoarea total a bunurilor i serviciilor produse n perioada de calcul de agenii care i desfoar activiti n interiorul rii se scade producia final a agenilor naionali care lucreaz n strintate; e. din valoarea total a bunurilor i serviciilor produse n perioada de calcul de agenii care desfoar activitatea n interiorul rii se scade producia agenilor strini care produc n interiorul rii precum i consumul intermediar. 5. Produsul intern brut exprim valoarea bunurilor i serviciilor ce formeaz: a. consumul privat, public, formarea brut de capital i exportul net; b. consumul privat, public, intermediar i amortizarea capitalului fix; c. consumul public, investiii brute i export brut; d. consum public, intermediar, de capital i cel privat, precum i exportul brut; e. consumul public i privat, formarea brut de capital i consumul de capital fix. 6. Venitul naional se calculeaz astfel: a. PIB CCF; b. PNB CCF + CI; c. PIB + CI; d. CPbBS + CPvBS + SE + IN; e. CPbBS + CPvBS + SE + IB. Unde: CCF consum capital fix; CI consum intermediar; CPbBS consum public de bunuri i servicii; CPvBS consum privat de bunuri i servicii; SE sold ntre producia final a agenilor economici naionali ce i desfoar activitatea n strintate i a agenilor economici strini ce-i desfoar activitatea n ar; IN investiii nete; IB investiii brute; Exn export net.

86

7. Mrimea cheltuielilor pentru consum ale unui salariat depinde de : a. nivelul preurilor; b. mrimea salariului net; c. mrimea i dinamica salariului; d. rata omajului; e. volumul de munc prestat. 8. Dup J.M. Keynes, la modificarea venitului, majoritatea oamenilor nclin s: a. i modifice direct proporional consumul; b. i modifice invers proporional consumul; c. i modifice n acelai sens consumul ns cu o rat mai mic; d. pstreze acelai consum; e. i modifice n acelai sens consumul ns cu o rat mai mare. 9. Partea din venit folosit pentru formarea capitalului tehnic reprezint: a. investiii nete; b. investiii brute; c. cheltuieli de producie; d. consumul de capital fix; e. profit repartizat. 10. Multiplicatorul investiiilor arat c atunci cnd are loc o sporire a investiiilor fa de situaia iniial, venitul se va modifica astfel: a. va crete cu sporul investiiilor ponderat cu coeficientul K; b. va scadea cu o valoare egal cu I (V C-I) fa de cconsum; c. va crete cu o mrime de K ori mai mare dect sporul consumului; d. va crete proporional cu nclinaia marginal spre economii; e. va crete invers proporional cu nclinaia marginal spre consum. 11. Factorul care st la baza incitaiei pentru investiii este: a. existena unui numr suficient de ntreprinztori ce investesc n acelai domeniu; b. rata dobnzii n economie s fie n raport subunitar fa de rata rentabilitii; c. creterea rspunderii statului n organizarea direct a investiiilor; d. creterea preului forei de munc; e. scderea preurilor bunului sau serviciului pentru care se face investiia. 12. }ntre investiia net i investiia brut exist urmtoarele deosebiri:

87

a. investiia net este mai mare dect investiia brut; b. nici o deosebire; c. investiia net se refer numai la creterea stocurilor, n timp ce investiia brut se refer i la creterea capitalului fix; d. investiia brut se refer att la creterea capitalului fix ct i a celui circulant n timp ce investiia net se refer numai la creterea capitalului fix; e. investiia brut cuprinde fa de investiia net i amortizarea. 13. Artai care din rspunsurile de mai jos exprim corect coninutul investiiilor: a. parte de venit destinat creterii stocurilor de mrfuri; b. parte din venit cheltuit pentru creterea salariilor personalului angajat suplimentar; c. partea din venit alocat creterii capitalului fix; d. reprezint partea din venit cheltuit pentru formarea capitalului; e. partea din venit destinat nlocuirii capitalului fix uzat i creterii capitalului circulant. 14. Pentru analiza economic a consumului de mrfuri i servicii ale populaiei se folosesc, n principal, urmtoarele: a. anchetele sociologice; b. literatura economic; c. anuarele statistice; d. bugetele de consum al familiilor; e. evoluia produselor de baz n alimentaia oamenilor. 15. }n situaia n care venitul depete cheltuielile pentru consum, excedentul este folosit n mod direct pentru: a. investiii nete; b. investiii; c. n scopuri neproductive; d. acordarea de mprumuturi; e. alte destinaii, n afara investiiilor. 16. Ponderea cheltuielilor pentru consum n totalul venitului su pe care o are o familie care aloc pentru economii 300.000 lei, iar pentru consum 1.100.000 lei, este: a. 27.3 %; b. 7.9 %; c. 78.6 %; d. 150.0 %; e. nu se poate determina.

88

17. Ponderea economiilor pe care le realizeaz o familie, n totalul venitului su, care aloc pentru satisfacerea trebuinelor de consum 1.200.000 lei i pentru economii 400.000 lei, este: a. 75 %; b. 25 % c. 33.3 %; d. nu se poate determina; e. 2.5 %. 18. }ntr-o economie naional produsul global brut este de 1.000 mld. $, iar diferena dintre producia final a agenilor naionali cei desfoar activitatea n strintate i a agenilor strini ce-i desfoar activitatea n ar este de 10 mld. $. Consumul intermediar fiind de 400 mld. $, nlocuirea capitalului fix scos din funciune fiind egal cu 100 mld. $, produsul naional net are mrimea agal cu: a. 500 mld. $; b. 600 mld. $; c. 610 mld. $; d. 510 mld. $; e. 490 mld. $. 19. }n economia unei ri la o cretere a venitului cu 30 % are loc o cretere a consumului cu 10 %. }ntruct iniial rata consumului a fost de 60 %, nclinaia marginal spre consum este: a. 0.6; b. 0.4; c. 0.2; d. 0.8; e. 0.02. 20. }n anul de baz, ntr-o economie naional, investiiile au o pondere de 20 % din totalul venitullui. }n condiiile n care nclinaia spre economii este 0.4, venitul crete i determin sporirea consumului cu 18 %. Creterea venitului a fost de; a. 36. %; b. 18 %; c. 48 %; d. 12 %; e. 24 %. 21. }ntr-o economie naional venitul naional n anul curent era de 400 mld. i reprezenta o cretere de 20 % fa de anul anterior, considerat ca baz. }n condiiile n care nclinaia marginal spre economii este de 0.4, sporul de venit n anul viitor realizat pe seama investiiilor din perioada curent va fi: a. 6.67 mld. $;

89

b. c. d. e.

93.4 mld.$; 466.7 mld.$; 66.7 mld.$; 26.7 mld.$.

22. }n anul curent la nivelul unei economii naionale venitul naional a nregistrat fa de anul de baz o cretere de 35 %. }n anul curent mrimea venitului naional a fost de 1620 mld.$, nclinaia marginal spre consum a fost de 0.7, iar mrimea sporului economiilor a fost de: a. 420 mld.$; b. 396.9 mld.$; c. 170.1 mld.$; d. 294 mld.$; e. 126 mld.$. 23. }n urma unor investiii suplimentare de 6.400.000 $, n economia unei ri, se realizeaz un spor de venit naional de 25.600.000 $. }n aceast situaie mrimea sporului consumului i a nclinaiei spre consum au fost: a. 12.800.000 $; 0.75; b. 19.200.000 $; 0.75; c. 19.200.000 $; 0.25; d. 6.400.000 $; 0.75; e. 6.400.000 $; 0.25. 24. nclinaia marginal spre consum reprezint matematic ntre a. consum i venit b. consumul personal i salariul real c. variaia consumului i variaia venitului d. venit i consum e. variaia consumului i variaia produciei. 25. a. b. c. d. e. o relaie

Multiplicatorul investiiilor este cu att mai mare cu ct impozitele sunt mai mari rata consumului este mai mare nclinaia marginal spre economii este mai mare nclinaia marginal spre consum este mai mic nclinaia marginal spre economii este mai mic.

26. O persoan obine din munca prestat, la nivelul unui an, un venit n sum de 5o.ooo.ooo lei, din care pltete un impozit pe venitul global n sum de 2o.ooo.ooo lei. Contribuia persoanei la formarea P.I.B. n anul respectiv a fost de a. 3o.ooo.ooo lei b. 7o.ooo.ooo lei

90

c. 5o.ooo.ooo lei d. 2o.ooo.ooo lei e. nu se poate stabili 27. Indicatorii care msoar mrimea rezultatelor macroeconomic se exprim n a. uniti convenionale b. uniti fizice sau valorice c. uniti fizice, valorice sau convenionale d. numai n uniti fizice e. numai n uniti valorice la nivel

28. n momentul t0 venitul naional este de 20000 mld. u.m., iar economiile sunt de 4000 mld. u. m..}n t1; venitul naional crete cu 20%, iar nclinaia marginal spre consum este de 0;8. Economiile i multiplicatorul investiiilor n t1 vor fi: a) 4000 mld. u.m.; 4; b) 4800 mld. u.m.; 5; c) 3800 mld. u.m.; 3; d) 2800 mld. u.m.; 2; e) 2900 mld. u.m.; 6. 29. a. b. c. d. e. Rata consumului crete atunci cnd: crete venitul crete rata economisirii scade venitul agenilor economici scade multiplicatorul investiiilor crete numrul agenilor economici

30. Volumul economiilor constituie rezultatul comportamentului colectiv al: a. administraiilor private i publice b. agenilor economici privai i publici c. ntreprinztorilor individuali d. deintorilor de valut e. consumatorului individual 31. Cnd are loc o sporire a investiiilor (I) multiplicatorul investiiilor (K) ilustreaz faptul c venitul: a. crete cu o mrime egal cu K b. crete cu o mrime invers proporional cu K c. scade cu o mrime de K ori mai mic dect I d. crete cu o mrime de K ori mai mare dect C e. crete de K ori mai mult dect I

91

32. J.M.Keynes consider c orice fluctuaie a investiiilor va duce la fluctuaia gradului de ocupare, dac nu e compensat de o modificare a: a. produsului naional net b. produsului naional brut c. nclinaiei marginale spre consum d. diferenei dintre rata dobnzii i a profitului e. costului total 33. }n baza legii psihologice fundamentale formulate de J.M. Keynes, rezult c, n mod normal, ca regul i n medie: a. venitul evolueaz n sens invers fa de consum i economii b. atunci cnd venitul scade, consumul i economiile se reduc cu acelai procent c. modificarea procentual a economiilor este superioar celei a consumului d. modificarea procentual a venitului este mai nalt dect modificarea economiilor i consumului e. dinamica modificrii consumului este superioar dinamicii modificrii ventitului i economiilor 34. a. b. c. d. e. 35. Produsul intern net nu cuprinde: cheltuielile statului; amortizarea capitalului; consumul de stat de bunuri i servicii; investiia net; consumul personal de bunuri i servicii. Cnd PIB = PNB, este adevrat c: 1. investiia brut = investiia net; 2. consumul intermediar n mod normal este mai mare dect consumul de capital fix; 3. PIN PNN; 4. soldul valorilor adugate brute cu strintatea este zero; 5. VN = C + I. a 1 + 2 + 3 + 4 + 5; B 3 + 4; C 4; D 3; E 3 + 4 + 5.

36. .Economiile cresc cu 30%, iar venitul cu 9%. Multiplicatorul investiiilor este: a. 5/3; b. 4; c. 7/3; d. 3; e. un numr pozitiv i subunitar. 37. Cnd crete ponderea consumului intermediar n valoarea produsului global brut:

92

a. b. c. d. e.

crete eficiena de ansamblu a economiei; scade eficiena de ansamblu a economiei; eficiena de ansamblu a economiei rmne neschimbat; crete exportul net; amortizarea capitalului fix (CCF) crete.

38. Presupunnd c n T0 economiile au reprezentat 40% din venitul naional, iar acestea au crescut de la 4.000 mil.u.m. la 5.000 mil.u.m., cheltuielile pentru consum sporesc n mod normal cu: a. 20%; b. mai mult de 25%; c. 1.000 mil.u.m.; d. mai puin de 25%; e. mai puin de 300 mil.u.m. 39. Conform legii psihologice fundamentale i presupunnd c ponderea econmiilor n venitul naional iniial a fost de 20%, la o sporire a venitului naional de la 4.000 miliarde u.m. n t0 la 4.500 miliarde u.m. n t1, economiile ar putea spori cu: a. 520 mld.u.m.; b. mai mult de 100 mld.u.m.; c. 90 mld.u.m. d. 100 mld.u.m.; e. mai puin de 100 mld.u.m.

XVII. EFICIENA I ECHILIBRUL ECONOMIC


1. Eficiena economic este: a. un concept opus raionalitii umane; b. coincide cu raionalitatea uman; c. o component a raionalitii umane; d. o relaie ntre factorul uman i cel tehnic implicat n activitatea economic; e. dat de gradul de nzestrare tehnic a produciei. 2. Eficiena economic se poate exprima astfel: a. sub forma consumului de factori de producie utilizai n vederea obinerii rezultatelor respective b. sub forma randamentului forei de munc c. sub forma raportului ntre veniturile realizate i factorii de producie neconsumai; d. ca raport ntre rezultatul obinut i consumul de factori de producie; e. ca raport ntre veniturile obinute i cantitatea de bunuri i servicii realizate.

93

3. Dac cererea pentru un anumit bun produs de un agent economic este elastic, acesta va aciona pentru creterea eficienei astfel: a. va reduce producia dar va crete preul; b. va crete preul de vnzare; c. va scade preul de vnzare i va crete producia pn cnd costul marginal va fi egal cu costul mediu total; d. va crete producia n condiiile n care costul marginal va depi costul mediu total; e. va mri stocul de produse pentru a le vinde cnd cererea i va pierde elasticitatea. 4. Pragul minim al rentabilitii firmei se realizeaz atunci cnd: a. veniturile totale sunt egale cu costul marginal; b. veniturile totale sunt egale cu costul mediu; c. venitul mediu este egal cu costul marginal; d. venitul total este egal cu costul total; e. costul mediu este egal cu costul marginal. 5. Pentru creterea eficienei, ntreprinderea trebuie s ia msuri precum: a. creterea cheltuielilor pentru mbuntirea calitii bunurilor (preul bunurilor rmne constant); b. reducerea cheltuilelilor cu implementarea noi tehnologii; c. creterea activitii economice (a produciei) indiferent de condiiile de pia; d. reducerea cheltuielilor sociale i de protecie a mediului; e. reducerea general a costurilor pe baza criteriilor economice. 6. Echilibrul economic apare astfel: a. statul creeaz printr-o legislaie corespunztoare condiiilor apariiei echilibrului economic; b. numai patronatul este cel care acioneaz ctre obinerea i meninerea echilibrului economic; c. bugetul de stat este cel ce creeaz condiiile exitenei strii de echilibru; d. agenii economici, n totalitate, acioneaz pe pia conform intereselor lor determinnd apariia echilibrului economic; e. consumatorii, prin comportamentul lor fac s apar echilibrul economic. 7. Condiia de echilibru n cazul pieei bunurilor este urmtoarea: a. Y = D + H; b. Y+ H = C + S; c. C + S + D = H + E + I; d. S + E = I + H; e. S + C + H = E + I + C.

94

8. Printre condiiile care trebuie s le ndeplinesc echilibrul pieei monetare se numr: a. cererea i oferta de moned s fie n concordan cu cererea i oferta de bunuri economice; b. viteza de circulaie a banilor; c. volumul global al tranzaciilor de pe pia s fie constant; d. inflaia s fie zero; e. oferta real de bani s depeasc cererea real de bani. 9. Printre motivele pentru care condiiile echilibrului economic au un caracter teoretic sunt: a. egalitatea cererii cu oferta se realizeaz doar ca tendin i niciodat n realitate; b. cererea depete totdeauna oferta, deci nu pot fi niciodat egale; c. existena mai multor cumprtori dect ofertani; d. deoarece doar teoria a descoperit condiiile echilibrului general i nu a existat, pn n prezent, nimeni care s le aplice n practic; e. existena permanent a unei rate a inflaiei. 10. Starea de presiune care relev dezechilibrul pe pia se manifest prin: a. existena unei oferte mai mici dect cererea; b. creterea valorii indicatorilor economici; c. creterea puternic a preurilor; d. atragerea cumprtorului prin oferte mai bune calitativ; e. investiii masive pentru creterea produciei. 11. Starea de absorbie care determin dezechilibrul pe pia se caracterizeaz prin: a. creterea omajului ; b. scderea preurilor; c. apar cozile n vederea stabilirii ordinii de acces la bunuri; d. cumprtorii sunt satisfcui mai ales de calitatea n cretere a bunurilor; e. marea majoritate a investiiilor servesc direct lrgirii gamei sortimentale i caliative a produselor. 12. Referitor la activitatea economic a unei societi comerciale se cunosc urmtoarele date: - capitalul folosit de 100 mld. lei, din care 60 mld. lei reprezint capitalul fix cu o durat normal de funcionare de 12 ani; - ponderea cheltuielilor materiale n totalul costurilor de producie este de 80 %; - numrul de salariai este de 100 persoane;

95

- valoarea produciei anuale este de 80 mld. lei; Mrimile productivitii muncii, ratei profitul prin costuri i consumul de factori de producie pe unitatea de venit realizat, sunt n ordine, urmtoarele: a. 0,08 mld. lei/salariat; 42,2 %; 0,7 lei cheltuieli/1 leu venit; b. 0,8 mld. lei/salariat; 29,7 %; 1,25 lei cheltuieli/1 leu venit; c. 0,8 mld. lei/salariat; 42,2 %; 1,25 lei cheltuieli/1 leu venit; d. 0,8 mld. lei/salariat; 42,2 %; 0,7 lei cheltuieli/1 leu venit; e. 0,8 mld. lei/salariat; 29,7 %; 0,7 lei cheltuieli/1 leu venit. 13. }n cadrul unei economii naionale valoarea mrfurilor destinate vnzrii este de 5000 mld. $, iar nivelul indicelui preurilor este de 175 %. Viteza de circulaie a banilor n condiiile unei mase monetare de 2000 mld. $ este egal cu: a. 437,5 rotaii; b. 2,500 rotaii; c. 28,571 rotaii; d. 4,375 rotaii e. nu se poate determina. 14. Pentru a produce marfa <A> un agent economic are un cost variabil unitar de 5000 $ i cun cost fix global de 20000 $. }n condiiile n care preul unitar este de 10000$, pragul minim al rentabilitii este aferent unei producii de: a. 9 buci; b. 5 buci; c. 6 buci; d. 4 buci; e. 3 buci. 15. n condiiile n care o firm produce marfa x cu un pre unitar de lo.ooo dolari, la un cost fix global de 5o.ooo.ooo dolari i un cost variabil unitar de 5.ooo dolari, pragul minim al rentabilitii corespunde unei producii de: a. 5000 buc. b. 11000 buc. c. 5500 buc d. l0000 buc e) nu se poate determina. 16. ntre afirmaiile de mai jos, adevrat este a. oricare activitate n care crete productivitatea muncii este eficient b. oricare activitate n care crete randamentul capitalului este eficient c. oricare activitate rentabil este eficient d. oricare activitate industrial este rentabil

96

e. oricare din cele de mai sus 17. a. b. c. d. e. Criteriul major al strii de rentabilitate la nivelul firmei este maximizarea produciei maximizarea cifrei de afaceri satisfacerea cerinelor consumatorilor maximizarea profitului realizarea echilibrului economic.

18. Se cunosc urmtoarele informaii privind piaa bunurilor dintr-o ar: rata consumului este 80%, valoarea bunurilor produse n ar etse de 1 mil. u.m., investiiile nete sunt de 300.000 u.m., exporturile de 400.000 u.m., importurile de 390.000 u.m.. Pe baza acestor informaii, rezult c piaa bunurilor se caracterizeaz prin: a. dezechilibru de absorbie de 110.000 u.m. b. echilibru c. dezechilibru de presiune de110.000 u.m. d. absorbie pe termen lung; presiune pe termen scurt e. presiune pe termen lung; absorbie pe termen. 19. Condiia cea mai important pentru ca o economie s fie eficient este a. creterea venitului total i pe locuitor b. rentabilitatea c. echilibrul d. balan de pli echilibrat e. inexistena omajului i a inflaiei. 20. }n dinamica unei economii de pia condiiile echilibrului economic sunt realizate: a. ciclic b. numai n situaii de presiune c. numai n situaii de absorbie d. ca tendin e. numai n condiii de criz economic 21. Minimizarea consumului de resurse are drept consecine nemijlocite: a. scderea PNB b. scderea calitii bunurilor produse c. scderea competitivitii bunurilor produse d. minimizarea diferenei dintre cost i pre pentru bunurile produse e. creterea eficienei economice 22. Fa de sfera de cuprindere a productivitii muncii, sfera eficienei economice este:

97

a. mai larg; b. mai restrns; c. aceeai; d. aceeai, dac productivitatea muncii crete mai repede dect salariile; e. aceeai, dac productivitatea muncii crete mai ncet dect salariile. 23. Starea de presiune se manifest prin: 1. cerere mai mare dect oferta; 2. concuren ntre cumprtori; 3. stimularea creterii calitii; 4. stimularea risipei; 5. cerere mai mic dect oferta. a = 1 + 4; b = 1 + 3+ 4; c = 3 + 5; d = 3 + 4 + 5; e = 1 + 2.

24. Cnd pe piaa bunurilor i serviciilor selecia o fac vnztorii exist: 1. echilibru; 2. dezechilibru; 3. presiune; 4. absorbie; 5. recesiune. a = 2 + 4; b = 2 +3; c = 1; d = 1 + 4; e = 2 + 4 + 5. 25. Dac ntr-o economie masa monetar este de 3.000 mld.u.m., viteza de rotaie a banilor este 10, volumul valoric al tranzaciilor este de 20.000 mld.u.m., atunci piaa monetar: a. este n echilibru; b. este dezechilibrat, deoarece oferta este n exces; c. poate s fie sau poate s nu fie n echilibru; d. este dezechilibrat, deoarece oferta este prea mic; e. nu se poate aprecia ntruct datele sunt insuficiente. 26. Cnd preul unui bun crete de la 10 la 20 u.m., cererea scade de la 1.000 la 700 buci, iar oferta crete cu 10%. Dac iniial pia se afl n echilibru, creterea preurilor va determina: a. un nou nivel de echilibru; b. exces de cerere de 400 buci; c. esces de ofert de 400 buci; d. nu se poate preziza efectul creterii preului asupra ofertei, deoarece nu se cunoate nivelul iniial al acestuia; e. un exces de ofert de 100 buci. 27. Se cunosc urmtoarele informaii privind piaa bunurilor dintr-o ar: rata consumului este de 80%, valoarea bunurilor produse n ar este de 1 mil.u.m., investiiile nete sunt de 300.000 u.m.,

98

exporturile de 400.000 u.m., importurile de 390.000 u.m. Pe baza acestor informaii rezult c piaa bunurilor se caracterizeaz prin: a. echilibru; b. dezechilibru de presiune de 110.000 u.m.; c. dezechilibru de absorbie de 110.000 u.m.; d. absorbie pe termen lung; presiune de termen scurt; e. presiune pe termen lung; absorbie pe termen scurt. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. Care dintre elementele de mai jos fac parte din cererea global: exporturile; volumul bunurilor economice; importurile; economiile; resursele. Piaa de bunuri care funcioneaz bine este ntotdeauna: plin de mrfuri; cea monetar; n stare de presiune; n stare de absorbie; n echilibru.

XVIII.

OMAJUL

1. Din categoria omerilor fac parte: a. orice individ care nu gsete un loc de munc; b. persoanele apte de munc dar care nu gsesc un loc de munc cu norm ntreag; c. populaia activ disponibil care caut un loc de munc i care poate fi angajat cu norm ntreag sau redus numai n anumite momente ale dezvoltrii economice; d. populaia apt de munc dar care nu este angajat astfel nct s primeasc un salariu regulat; e. orice individ care triete pe seama unei forme de ajutor social. 2. Printre caracteristicile omajului se numr i nivelul omajului. Semnificaia acestei caracteristici este: a. numrul ramurilor economice n care se nregistreaz omaj; b. numrul rilor n care exist omaj; c. nu are o reprezentare real, fiind doar un concept; d. numrul absolut sau relativ al omerilor; e. vrsta pn la care populaia este afectat de omaj. 3. O caracteristic a omajului este i intensitatea cu care se manifest. Semnificaia acestui termen este: a. gradul de ocupare a populaiei, adic poate fi omaj total sau parial;

99

b. n timp omajul cunoate niveluri ridicate sau niveluri mai mici; c. se refer la gradul de nemulumire al omerilor, n funcie de posibilitile materiale ale acestora; d. c n unele ri omajul este mai accentuat, n altele (ri dezvoltate) este mai mic ca nivel; e. nu au o semnificaie real. 4. Conform definiiei dat de Biroul Internaional al Muncii, vrsta de la care o persoan poate fi considerat omer este: a. peste 16 ani; b. peste 18 ani; c. peste 15 ani; d. peste 21 ani; e. peste 17 ani. 5. Printre condiiile care trebuie s le ndeplineasc o persoan pentru a fi ncadrat drept omer, conform Biroului Internaional al Muncii se numr: a. este disponibil pentru o munc salariat i are peste 15 ani; b. persoane care se confrunt cu dificulti mari, precum: accidentele de munc, bolile profesinale crora nu le pot face fa cei n cauz dac nu li se acord ajutorul de omaj; c. nu muncete i are 18 ani; d. are peste 15 ani i nu caut un loc de munc; e. Biroul Internaional al Muncii nu a definit condiiile ca o persoan s fie catalogat drept omer. 6. omajul se poate forma astfel: a. pe baza persoanelor care termin parioada de colarizare i ndeplinesc condiiile pentru a fi omeri; b. numai n urma restructurrii unitilor economice; c. pe seama persoanelor care nu mai vor s munceasc, gsind alte surse existen; d. pe seama persoanelor care au o ocupaie, dar a cror venit nu este sub form salarial; e. pe seama indivizilor care nu mai vor s munceasc. 7. omajul ciclic reprezint: a. situaia unei persoane care la un anumit interval regulat (sub 1 an) pierde locul de munc; b. fenomenul care face ca la un numr de <n< persoane una s fie omer; c. este omajul care apare din cauza crizelor economice i conjuncturilor defavorabile la diferite intervale de timp; d. reprezint omajul n care persoana aflat n aceast situaie este susinut de ctre stat cu o anumit sum de bani oferit ciclic;

100

e. este tipul de omaj n care omerul trebuie s se prezinte periodic (ciclic) la oficiul de omaj. 8. omajul tehnologic reprezint: a. situaia economic n care capitalul tehnic este oprit din lips de materii prime sau comenzi; b. acel omaj care este monitorizat cu ajutorul tehnologiilor moderne; c. omajul determinat de retehnologizare i restructurare; d. omajul care afecteaz personalul ce lucreaz n domeniul tehnic; e. omajul aprut n era tehnologiilor moderne. 9. omajul structural este omajul ce apare n urma: a. modificrii structurrii populaiei omere pe sexe; b. modificrii structurrii populaiei omere pe categorii de vrst; c. modificrii structurrii populaiei omere pe categorii profesionale; d. modificrii structurii economiei pe activiti, ramuri i subramuri; e. structurii omerilor n funcie de veniturile din perioada cnd erau salariai fapt ce determin i diferenieri ale ajutorului de omaj. 10. omajul voluntar apare n urmtoarea condiie: a. cnd un grup de indivizi ce au surse de existen se sacrific i intr n omaj pentru a lsa alte persoane mai defavorizate s lucreze; b. cnd sunt persoane care presteaz voluntar activiti fr a fi pltite, ocupnd astfel locul altor persoane care sunt nevoite s rmn n omaj; c. atunci cnd nivelul ndemnizaiei de omer este sczut; d. patronatul nu vrea s angajeze personal din cauza salariilor mari pe care trebuie s le plteasc; e. cnd populaia omer nu vrea s lucreze deoarece patronatul este imoral. 11. Populaia apt de munc a unei ri este de 12.000.000 locuitori, din care 80% reprezint populaia ocupat. Numrul omerilor este de 1.200.0000 persoane, iar rata omajului n funcie de populaia ocupat are o mrime procentual egal cu: a. nu se poate determina; b. 8%; c. 10%; d. 12.5%; e. 125%.

101

12. }ntr-o economie naional care are n perioada curent o populaie de 25 milioane locuitori, numrul omerilor a crescut n perioada curent fa de perioada de baz, ajungnd s dein o pondere de 20% din totalul populaiei active. Dac rata de activitate n perioada curent este de 60%, rata omajului calculat prin populaia activ are n perioada curent urmtorul nivel: a. 12%; b. 13.6%; c. 20%; d. 2%; e. nu se poate calcula. 13. }ntr-o ar 16 milioane persoane sunt apte de munc. Populaia ocupat este de 12 milioane persoane. Din populaia apt neocupat, 80% caut un loc de munc i sunt dispui s se angajeze imediat. Gradul de ocupare, numrul de omeri i rata omajului calculat n funcie de populaia apt de munc sunt: a. 75%, 4.2 milioane persoane, 25%; b. 70%, 2.2 milioane persoane, 20%; c. 80%, 4.2 milioane persoane, 25%; d. 75%, 3.2 milioane persoane, 20%; e. 75%, 5.2 milioane persoane, 25%. 14. Populaia total a unei ri reprezint 40 milioane persoane; populaia inapt de munc din diferite motive (vrst, sntate, etc.) deine o pondere de 40% din populaia total. Numrul omerilor este de 2 milioane persoane, iar populaia ocupat de 20 milioane persoane. Populaia apt de munc i rata omajului calculat n funcie de populaia ocupat sunt: a. 26 milioane persoane; 10%; b. 24 milioane persoane; 12%; c. 24 milioane persoane; 10%; d. 22 milioane persoane; 10%; e. 25 milioane persoane; 10%. 15. Populaia apt de munc dintr-o ar este de 27 milioane persoane, din care 18 milioane de persoane reprezint populaia ocupat. Populaia total a rii este de 36 milioane persoane. Rata omajului calculat n funcie de populaia ocupat este de 4 %. Numrul omerilor i rata omajului calculat n funcie de populaia apt de munc sunt: a. 700.000 persoane; 2.8%; b. 650.000 persoane; 3%; c. 750.000 persoane; 2.6%; d. 720.000 persoane; 3.5%; e. 720.000 persoane; 2.6%.

102

16. }ntr-o ar, rata omajului calculat n funcie de populaia ocupat este de 6% iar populaia ocupat este de 16 milioane. Numrul omerilor este: a. 950.000 persoane; b. 940.000 persoane; c. 1.000.000 persoane; d. 960.000 persoane; e. 905.660 persoane. 17. Populaia apt de munc dintr-o ar este 12.000.000 persoane iar cea ocupat este 10.000.000 persoane. Dintre persoanele neocupate 300.000 nu doresc s lucreze i nu caut loc de munc, 195.000, dei au depus cereri de ncadrare n munc nu se pot angaja pentru c nu sunt disponibili, iar 5.000 au fost afectate de accidente i au fost pensionate pe perioade determinate precis. Numrul omerilor i rata omajului calculat n funcie de populaia apt de munc sunt: a. 1.500.000 persoane; 12.5%; b. 1.000.000 persoane; 10%; c. 1.500.000 persoane; 10%; d. 1.400.000 persoane; 12%; e. 1.500.000 persoane; 14.5%. 18. }ntr-o ar, din totalul populaiei ocupate de 16 milioane persoane, lucrau, n t0, n sectorul de stat 12.5%. }n perioada t1, numrul populaiei ocupate a sporit cu 2.000.000 de persoane, din care 1.800.000 au fost ocupate n sectorul particular. Numrul angajailor din sectoarele particular i de stat n totalul populaiei ocupate, n t1, sunt: a. 16.000.000 persoane; 2.200.000 persoane; b. 15.800.000 persoane; 2.200.000 persoane; c. 16.500.000 persoane; 2.200.000 persoane; d. 15.800.000 persoane; 2.500.000 persoane; e. 14.000.000 persoane; 2.000.000 persoane. 19. Indemnizaia de omaj este o form a: a. salariului colectiv; b. salariului de baz; c. salariului nominal; d. salariului real; e. salariului social. 20. Capacitatea cea mai mare de a crea locuri de munc i de ameliorare a productivitii muncii pe termen mediu i lung, o are a. .reducerea omajului b. diminuarea inflaiei

103

c. creterea investiiilor d. mprirea muncii. e. repatrierea emigranilor n rile lor. 21. Marile dificulti pe care le ntmpin garantarea indemnizaiei de omaj sunt a. limita fondurilor ce pot fi utilizate n acest scop b. necesitatea practicrii unor sisteme de acordare ct mai echitabil a fondurilor c. nemulumirile celor care contribuie la constituirea fondului pentru omaj d. stabilirea unui nivel al ajutorului pentru omaj n aa fel nct s incite la ncadrarea n munc e. toate cele de mai sus. 22. Soluionarea problematicii urmtorilor factori a. firmele b. societatea c. cei care lucreaz d. omerii e. toi cei de mai sus omajului vizeaz implicarea

23. Pornind de la dificultile pe care le ridic definirea omajului, msurarea sa reprezint a. o problem soluionat b. o activitate care nu poate fi soluionat c. o problem de estimare ct mai aproape de realitate d. o problem nesemnificativ pentru omaj e. nici una din cele de mai sus. 24. }n mod normal, populaia ocupat, comparativ cu numrul omerilor dintr-o economie: a. este mai mare; b. este mai mic; c. este egal; d. noiunile sunt sinonime; e. nu exist nici o legtur ntre cele dou noiuni. 25. La momentul T0, rata omajului este de 10%. Ulterior, populaia activ disponibil crete cu 1% iar numrul omerilor cu 11,1%. }n aceste condiii, rata omajului: a. scade cu 1%; b. nu se modific; c. crete cu 9,9%; d. scade cu 5%; e. crete cu 5%.

104

26. omajul care apare atunci cnd persoanele active disponibile nu pot s se angajeze pentru c nivelul ridicat al salariilor impus prin negocieri colective determin diminuarea cererii de munc, se numete: a. parial; b. voluntar; c. involuntar; d. structural; e. total (tehnologic). 27. Populaia total a unei ri este de 22,5 mil.pers. Populaia n afara limitelor pentru vrsta de munc 10 mil.pers.; populaiei n vrst de munc, dar inapt 0,2 mil.pers.; femei casnice, elevi, studeni 0,8 mil.pers.; populaia ocupat 10 mil.pers. Numrul omerilor i rata omajului (calculat prin ambele metode) reprezint: a. 2,3 mil. 23% 18%; b. 1,5 mil. 15% 12,2%; c. 2,5 mil. 25% 22%; d. 1,5 mil. 13% 11%; e. 2,3 mil. 21,3% 19,3% 28. Cnd numrul personalului ocupat crete, producia total crete dac: 1. productivitatea marginal a muncii crete; 2. productivitatea marginal a muncii scade; 3. productivitatea marginal a muncii rmne constant; 4. productivitatea marginal a muncii devine negativ; 5. productivitatea marginal a muncii devine zero. a. (1,2,3); b. (1,2,3,5); c. (1,3); d. (1,3,5); e. (1,2,3,4,5).

XIX. INFLAIA
1. Fenomenele majore ce afecteaz economia n condiiile inflaiei sunt: a. scderea puterii de cumprare datorat creterii generalizate a preurilor; b. creterea general a nivelului omajului; c. restructurarea economic a marilor firme; d. creterea salariului real; e. privatizarea pe scar larg a agenilor economici.

105

2. Care din urmtoarele creteri de pre poate fi considerat ca fiind o expresie a inflaiei: a. creterea preului la carburant prin majorarea accizelor; b. creterea preului la pine datorat unui deficit de gru; c. creterea preului la un produs de monopol fenomen prin care se urmrete creterea profitului firmei productoare; d. creterea preului la produsele alimentare i nealimentare nregistrat timp de 3 luni; e. creterea temporar preurilor la produsele alimentare n preajma srbtorilor de iarn. 3. }n cazul unui proces inflaionaist, odat cu creterea preurilor se nregistreaz: a. cretera cantitii de bunuri cumprate; b. o ofert de bunuri mai mare dect masa monetar; c. scderea n mrime absolut a veniturilor; d. scderea puterii de cumprare a unitii monetare; e. creterea salariului real. 4. Dezechilibrul ntre masa monetar excendentar i volumul sczut al bunurilor i serviciilor determin n cel mai scurt timp: a. o cerere sczut de bunuri i sevicii; b. o cerere mai mare de bunuri i servicii; c. o cretere n termeni reali a veniturilor; d. o scdere a salariului nominal net; e. o cretere a bunstrii generale, datorate deinerii de ctre populaie a unor sume mari de bani. 5. Inflaia se diminueaz n condiiile: a. existena unei cereri inelastice; b. existena unei oferte elastice; c. existena unei oferte inelastice; d. creterii veniturilor populaiei; e. scderii nivelului dobnzilor bancare. 6. Inflaia importat reprezint: a. un import ca oricare altul, care are ns taxe vamale foarte mari; b. inflaia datorat preurilor mari la unele bunuri n rile din care acestea se import; c. inflaia care exist n rile din jur i care este preluat ca model, chiar dac nu exist relaii comerciale cu aceste ri; d. creterea preurilor de export a bunurilor importate; e. creterea preurilor bunurilor importate datorat creterii taxelor vamale.

106

7. Propagarea undei inflaioniste presupune: a. dezvluirea de ctre pres a nivelului inflaiei; b. o cretere a veniturilor nominale datorat creterii preurilor; c. o cretere a volumului produselor pe pia, datorat creterii preului; d. o cretere a puterii de cumprare; e. o scdere a nivelului general al dobnzilor (datorat creterii ofertei de mas monetar). 8. Indexarea veniturilor agenilor economici reprezint: a. o msur de diminuare a inflaiei; b. o msur de control a inflaiei; c. o msur de protecie a agenilor economici fa de scderea mrimii reale a veniturilor; d. o msur de protecie a agenilor economici fa de risurile la care se supun depunndu-i veniturile la o banc ce poate da faliment; e. o metod de calcul a indicelui de cretere a salariilor n raport cu mrimea inflaiei . 9. Pentru anul <X> comisia de negociere a indexrii salariilor a hotrt ca salariile nominale s fie majorate cu 50 %, ceea ce reprezint o cretere a salariilor reale cu 10 %. Creterea total a indicelui general al preurilor bunurilor ce consum luat n calcul a fost de: a. 50 %; b. 13.6 %; c. 36.36 %; d. 165 %; e. 150 %. 10. }n perioada curent un agent economic are n contul unei bnci o anumit sum de lei. Pentru anul urmtor se prevede ca rata dobnzii s fie de 20 %. Mrimea real a depunerii bancare se va majora cu 10 % dac rata inflaiei va fi de : a. 10 %; b. 9.1 %; c. 9.1 %; d. 90.9 %; e. 109.1 %. 11. Comisia naional de negociere a indexrilor salariale a hotrt ca n anul 1999 s se asigure o cretere a salariilor reale cu 20 %, n condiiile sporirii salariilor nominale cu 70 %. Mrimea ratei inflaiei luat n calcul este de: a. 141.7 %; b. 204.0 %;

107

c. 104.0 %; d. 41.7 %; e. nu se poate calcula.

12. Structura cheltuielilor totale de consum din Romnia n anul 1997 i creterile de preuri ale bunurilor de consum, preluate din bugetele de venituri i cheltuieli ale unei familii de salariai este prezentat n tabelul de mai jos: N c Denumirea de cheltuieli categoriei Ponderea categoriei de cheltuieli n total consum 58 % 9% 14 % 2% 8% 4% 5% % Creterea indicelul aferent fiecrei categorii 10 % 20 % 30 % 10 % 40 % 50 % 20 %

1 2 3 4 5 6 7

Alimente i buturi }mbrcminte i nclminte Locuin i nzestrarea cu bunuri Medicamente i ngrijire medical Transport i telecomunicaii Cultur, nvmnt, educaie Alte cheltuieli pentru uz personal

}n condiiile de mai sus, rata inflaiei a fost de: a. 182 %; b. 18.2 %; c. 118.2 %; d. 18.2 %; e. nu se poate calcula. 13. Msurarea inflaiei se realizeaz apelnd cel mai adesea la: a. indicele preului pentru un produs reprezentativ; b. indicele sintetic la preurilor;

108

c. creterea spectaculoas a preurilor produselor alimentare d. indicele masei monetare e. toi indicatorii mai sus prezentai 14. a. b. c. d. Printre cauzele multiple care explic inflaia ntlnim: acoperirea deficitelor bugetare i balanelor de pli externe creterea excesiv a creditului creterea salariilor i a costurilor scderea produciei de bunuri i servicii care nu a fost urmat de scderea corespunztoare a masei monetare e. toate cele de mai sus

15. Printre msurile antiinflaioniste, de aprare sau protecie a agenilor economici mpotriva creterii preurilor i scderii puterii de cumprare a banilor, cea mai important, prin dimensiunile sale, este: a. creterea dobnzilor pltite pentru economiile pstrate la instituiile financiare; b. acordarea de compensaii de ctre stat i ntreprinderi pentru diferitele categorii ale populaiei; c. subvenionarea preurilor unor produse; d. indexarea veniturilor agenilor economici, ndeosebi a salariilor i pensiilor e. toate cele de mai sus. 16. Populaia unei ri poate obine avantaje n condiiile strii inflaioniste dac: a. cumpr aciuni b. mprumut propriile disponibiliti bneti c. cumpr obligaiuni d. i menine economiile bneti n numerar e. transform disponibilitile bneti n moned convertibil i stabil, pe care, ulterior , o schimb pe moned naional; 17. Pentru dimensiunea i controlul inflaiei nu se acioneaz pentru: a. echilibrarea balanei de pli externe b. echilibrarea bugetului de stat c. restrngerea ofertei de bunuri i servicii d. <nghearea> salariilor i a preurilor e. restrngerea masei monetare 18. a. b. c. d. Inflaia afecteaz negativ: pe debitori pe speculatorii de valut economiile i pe ageni economici cu venituri mici i fixe importul i exportul

109

e. pe speculatorii de valut 19. a. b. c. d. e. 20. se a. b. c. d. e. Inflaia nu poate nu fi limitat prin: reducerea slariilor meninerea preurilor limitarea vnzrilor n rate diminuarea dobnzii la creditele bancare creterea rezervelor monetare obligatorii ale bncilor }ntr-o economie naional n care are loc un proces inflaionist recoman urmtoarele msuri: reducerea impozitului reducerea fiscalitii reducerea cantitii de bunuri destinate vnzrii reducerea dobnzilor echilibrarea bugetului

21. Viteza de circulaie a banilor crete cu 3 %, oferta de bani cu 9 %, iar producia cu 5%. Rata nominal a dobnzii este de 12 %. Ct este rata real a dobnzii? a. 9 %; b. 5 %; c. 3 %; d. 12 %; e. 7 %. 22. Dac n perioada 1996-1999 preurile au crescut cu 1200 % iar n perioada 1990-2000 cu 1452 %, cu ct s-a modificat rata inflaiei n 2000 fa de 1999? a. a sczut cu 21 %; b. a crescut cu 21 %; c. a crescut cu 26 %; d. a sczut cu 250 %; e. a crescut cu 250 %. 23. a. b. c. d. e. 24. a. b. Pentru reducerea inflaiei se acioneaz prin: creterea cheltuielilor publice; creterea omajului; creterea fiscalitii; reducerea ratei dobnzii; reducerea omajului. }n scopul reducerii ratei inflaiei se pot lua urmtoarele msuri: creterea preurilor; vnzarea de hrtii de valoare de ctre guvern pe piaa financiar; c. creterea ratei dobnzii; d. a + b + c; e. b + c.

110

25.

Se cunosc urmtoarele date privind o economie naional: T0 4000 ----100% T1 --50.000 10 200%

- mas monetar (mld.) - volumul valoric al bunurilor marfare (mld.) - viteza de rotaie a banilor - indicele preurilor (%) Puterea de cumprare a banilor: a. crete cu 200%; b. crete cu 25,5%; c. scade cu 625%; d. scade cu 37,5%; e. nu se modific.

26. Inflaia se caracterizeaz prin aceea c: a. sporirea preului i meninerea puterii de cumprare a unitii monetare au loc concomitent; b. masa monetar depete nevoile tranzaciilor de bunuri i servicii pe pia; c. oferta de bunuri economice este mai mare dect masa monetar; d. salariul real crete mai repede dect salariul nominal; e. utilitatea total crete cu o rat descresctoare. 27. a. b. c. d. e. Dezechilibrul inflaionist reflect: deprecierea banilor; creterea ofertei agregate; meninerea puterii de cumprare a banilor; scderea masei monetare; venituri bugetare mai mari dect cheltuielile.

28. Intensitatea influenei inflaiei importate este n scdere dac: a. crete ponderea bunurilor importate n ansamblul consumului; b. scade ponderea bunurilor importate n totalul consumului; c. elasticitatea ofertei n raport cu preurile bunurilor de import sau fabricate cu mrfurile din import este n cretere; d. firmele importatoare nu accept s-i reduc beneficiul; e. salariaii nu accept s-i limiteze revendicrile salariale. 29. }n cadrul msurilor antiinflaioniste, care acioneaz asupra reducerii masei monetare, se evideniaz: a. scderea ratei dobnzii; b. liberalizarea salariilor i a preurilor; c. echilibrarea bugetului de stat i a balanei de pli externe;

111

d. creterea rezervelor monetare obligatorii ale bncilor; e. introducerea de noi bunuri i servicii. 30. Din cauza inflaiei, prin negocieri ntre sindicate i organizaiile patronale, s-a hotrt o cretere cu 25% a salariilor nominale. }n acest fel salariul real va nregistra o reducere cu 10%. Cu ct au crescut preurile: a. cu 138,8%; b. cu 38,8%; c. de 2,5 ori; d. cu 12,5%; e. cu 35%; 31. a. b. c. d. e. 32. a. b. c. d. e. Indexarea salariilor este, mai ales, o msur: pentru a diminu inflaia; de protecie social; de stimulare a competenei profesionale; anticiclic, de natur fiscal; anticiclic, de natur monetar. Inflaia afecteaz negativ: exportul i importul; veniturile tuturor agenilor economici; economiile i pe agenii economici cu venituri mici i fixe; pe speculatorii de valut; pe debitori.

XX. FLUCTUAIILE ACTIVITII ECONOMICE


1. Fluctuaiile economice ciclice sunt determinate de : a. factorii interni ce in de funcionarea activitii economice, i care reproduc condiiile economice n perioade sub 1 an; b. factori interni ce influeneaz activitatea economic i interdependenele dintre pri ale acesteia i care d natere la modificri care se reproduc cu o anumit regularitate; c. factori aleatori precum evenimente politice i sociale, aciuni care nu se reproduc cu o anumit regularitate; d. gradul de ocupare al forei de munc; e. evoluia eficienei utilizrii factorilor de producie. 2. Perioadele de expansiune economic se caracterizeaz prin: a. un nivel nalt al ocuprii forei de munc; b. inflaia este ntr-o permanent cretere; c. creterea masei monetare n condiiile meninerii constante a volumului de marf; d. creterea nivelului dobnzilor;

112

e. creterea produciei i venitului naional. 3. Unul din elementele care detremin frnarea expansiunii este: a. scderea productivitii; b. ncepe s scad inflaia; c. ncepe s scad omajul; d. crete preul aciunilor pe piaa secundar; e. creterea ratei profitului. 4. Criza economic se caracterizeaz prin: a. creterea continu a volumului de capital fix; b. adaptarea permanent a ofertei de bunuri la o cerere n cretere; c. creterea salariului net i ntr-o msur mai mare indicelui preurilor; d. scade costul creditului; e. scderea puterii de cumprare. 5. Starea de boom economic reprezint: a. poriunea reprezentat pe graficul ciclului economic ideal i cuprins ntre punctul minim i maxim al unei perioade; b. poriunea reprezentat pe graficul ciclului economic ideal unde curba nregistreaz un maxim; c. perioada de declin economic; d. momentul n care ncepe s creasc producia i venitul naional; e. punctul de cotitur de pe graficul ciclului economic i marcat de creterea investiiilor. 6. Politica monetar i de credit are ca instrumente: a. rata dobnzii, masa bneasc i creditul; b. rata de schimb valutar; deficitul bugetar i puterea de cumprare; c. rata inflaiei, viteza de circulaie a banilor, rezervele monetare ale agenilor economici; d. emisiunea monetar, rezerva obligatorie impus de Banca Central, masa (volumul) de bunuri i servicii de pe pia, ce trebuiesc acoperite cu masa monetar; e. rezerva de aur a Bncii Naionale, bonurile de tezaur, aciuni i obligaii negociate pe piaa secundar. 7. Printre principalele componente ale programelor anticriz se numr: a. politica cheltuielilor publice; b. politica ocuprii forei de munc; c. politica de credit i a titlurilor de valoare; d. politica de protecie a mediului; de msuri

113

e. politica asigurrilor de sntate. 8. }n perioada de recesiune politica cheltuielilor publice se bazeaz pe: a. restrngerea chletuielilor publice; b. creterea cheltuielilor cu investiiilor n domenii precum nvmnt public, sntate public, armat, administraie public; c. creterea cheltuielilor n domeniul proteciei sociale, reale nominale; d. creterea salariilor nete ale personalului ce lucreaz n domenii publice; e. creterea volumului cheltuielilor publice cu procurarea de bunuri din import, pentru asigurarea abundenei pieii. 9. }n perioada de boom economic politica cheltuielilor va aciona n direcia: a. restrngerii cheltuielilor publice; b. creterii cheltuielilor publice; c. emisiunii de moned pentru finanarea cheltuielilor publice; d. creterii invetiiilor i achiziiilor de stat; e. achiziionrii de bunuri din producia indigen n vederea formrii de rezerve .pentru perioada derecesiune. 10. a. b. c. d. e. Utilizarea politicii fiscale n perioada de recesiune const n: creterea fiscalitii n vederea creterii veniturilor bugetare; reducerea impozitelor i taxelor; meninerea fiscalitii din perioada de boom economic; diversificarea elementelor ce se impun impozitrii; reducerea taxelor de consum dar ntr-o proporie mai mic dect creterea impozitrii veniturilor, ncurajund astfel consumul.

11. }n perioada de boom economic politica fiscal se remarc prin: a. reducerea fiscalitii; b. creterea gradului de impozitare a veniturilor concomitent cu reducerea taxelor de consum; c. creterea att a impozitelor pe venit ct i a taxelor de consum; d. reducerea fiscalitii proporional cu creterea economic; e. variaii mari cu caracter ciclic ale fiscalitii. 12. Politicile economice de tipul <stop and go> se refer la: a. politicile cheltuielilor publice n sensul c ele utilizeaz indicatori economici att de stare ct i dinamice; b. politica cheltuielilor publice (care este invariabil) i politica fiscal (care se modific n funcie de ciclul econonomic);

114

c. politica monetar i de credit i cea fiscal, care se schimb n funcie de fazele ciclului economic; d. politica bugetar i comercial a statului; e. politica n domeniul inflaiei i a omajului. 13. a. b. c. d. Programele economice de tip <mix policy> se refer la: politicile monetar i bugetar; programe de protecie social (ajutor de omaj, de boal etc.); programe mixte antiinflaioniste i antiomaj; programe de investiii i alte cheltuieli publice ce vizeaz instituia Poliiei; e. programe de restructurare a unor ntreprinderi cu capital majoritar sau integral de stat. care ntlnim ciclitatea este

14. Activitatea economic n considerat c are o evoluie; a. anormal b. ocazional c. normal d. sezonier e. accidental

15. Condiiile care, determin ciclitatea sunt legate n ultim instan de: a. evoluia omajului i a inflaiei b. starea balanei de pli externe c. modul specific de evoluie a randamentului utilizrii factorilor de producie d. schmbarea structurii consumului personal i guvernamental e. toate cele de mai sus 16. }n faza de recesiune, prin politica monetar i de credit, este stimulat (favorizat): a. cererea de bunuri b. cererea de investiii c. majorarea produciei d. creterea gradului de ocupare a forei de munc e. toate cele de mai sus 17. Orice fluctuaie a investiiilor care nu este compensat de o modificare corespunztoare a nclinaiei spre consum, va determina, n mod firesc; a. meninerea constant a omajului b. fluctuaia gradului de ocupare c. scderea omajului d. reducerea capacitilor de producie

115

e. toate cele de mai sus. 18. Ciclul economic reprezint: a. ansamblul fenomenelor de expansiune n economie; b. totalitatea fluxurileconomice priviten interdependena lor; c. perioada de la nceputul unei contracii a activitii economice de ansamblu pn la nceputul contraciei urmtoare; d. perioada de la nceputul procesului tehnologic pn la obinerea produsului finit; e. perioada n care se recupereaz valoarea capitalului fix utilizat n activitatea economic. 19. a. b. c. d. e. Are tendin normal de reducere, n condiii de recesiune: indicele preurilor de consum rata omajului rata dobnzii rata profitului numrul omerilor voluntari

20. Ciclicitatea dezvoltrii economice se caracterizeaz prin; a. derularea exclusiv n cadrul granielor naionale b. regularitatea, pn la similitudine, a alternanei n timp i spaiu a fazelor ciclului economic c. faptul c ocolete rile cu economiile cele mai dezvoltate moderne d. faptul c poate fi evitat e. durata i configuraia fazelor diferite n timp i spaiu 21. Faza de expansiune a ciclului economic demareaz nsoit de urmtoarele fenomene: a. devasarea cererii de ctre ofert b. temporizarea procesului investiional c. scderea volumului impozitelor ncasate de ctre stat d. credit scump e. creterea gradului de ocupare a forei de munc 22. Prin politicile anticriz se urmrete: a. atenuarea fluctuaiilor ciclice i a efectelor lor negative, menifestate n special n faza de recesiune b. asigurarea creteriie eficienei utilizrii factorilor de producie c. reducerea omajului d. echilibrarea bugetului public e. eliminarea fluctuaiilor activitii economice 23. Care din evoluiile de mai jos sunt caracteristice expansiunii ca faz a ciclului economic? a. creterea gradului de ocupare a forei de munc;

116

b. c.

scumpirea creditului; reducerea volumului vnzrilor deoarece piaa este plin de mrfuri; d. sporirea numrului falimentelor; e. reducerea ratei profitului. 24. }n cadrul expansiunii sunt evidente: 1. creterea produciei; 2. scderea gradului de ocupare; 3. sporirea profitului; 4. creterea vnzrilor; 5. reducerea investiiilor. (1,3,4); (1,2,3,4); (2,5); (3,4); (1,3).

a. b. c. d. e.

25. }mprejurarea care are rolul determinant n generarea ciclicitii economice este: a. creterea cumulativ a produciei, a veniturilor i a ocuprii forei de munc; b. accentuarea procesului investiional pentru producerea de capital fix; c. modul specific de evoluie a eficienei utilizrii factorilor de producie; d. calitatea i structura capitalului tehnic; e. gradul de calificare a forei de munc. 26. Msuri cumulative anticiclice care se recomand a fi luate n condiii de recesiune economic sunt: a. diminuarea cheltuielilor publice, creterea masei monetare i a fiscalitii; b. sporirea cheltuielilor efectuate de la buget, reducerea ratei dobnzii i a icalitii; c. sporirea cheltuielilor efectuate de la buget, a volumului de credite i a fiscalitii; d. reducerea cheltuielilor de la buget de stat i sporirea fiscalitii; e. reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat i sporirea ratei dobnzii. 27. a. b. c. d. e. }n faza de recesiune se recomand o politic fiscal bazat pe: emisiunea suplimentar de bani; sporirea cheltuielilor publice; sporirea ratei dobnzii; creterea taxelor i impozitelor; lsarea mai multor venituri la dispoziia agenilor economici.

117

28. a. b. c. d. e.

}n faza de recesiune a ciclului economic se recomand: reducerea investiiilor; reducerea ratei dobnzii i a fiscalitii; reducerea duratei zilei de lucru; creterea ratei dobnzii i a fiscalitii; creterea exporturilor i reducerea ndemnizaiei de omaj.

29. Fluctuaiile ciclice sunt: a. distorsiuni, evoluii anormale, atipice ale activitii economice; b. variaii ale activitii economice de ansamblu determinate de factori perturbatorii, accidentali; c. evoluii normale ale activitii economice de ansamblu; d. evoluii de ansamblu ale activitii economice care urmeaz orientrile stabilite prin programe i prognoze; e. evoluii accidentale din unele ramuri, n special din agricultur i turism. 30. Politica bugetar, n calitate de component a politicilor anticiclice, reprezint: a. abordarea n legtur reciproc a politicii monetare i fiscale; b. politicile economice conjuncturale bazate pe cerere de tip stop and go; c. programe analitice denumite de tip mix policy; d. politica cheltuielilor publice i politica fiscal, abordate n legtura lor reciproc; e. creterea gradului de impozitare a veniturilor i de taxare a consumului. 31. J.M.Keynes, consider c orice fluctuaie a investiiilor va duce la fluctuaia gradului de ocupare, dac nu este compensat de o modificare a: a. venitului naional; b. nclinaiei marginale spre consum; c. nclinaiei marginale spre economie; d. costul marginal; e. diferenei dintre rata dobnzii i a profitului.

XXI. STATUL I ECONOMIA


1. Statul, ca agent economic poate juca rolul: a. de partener n operaii de schimb economic; b. de agent de schimb la instituia bursier; c. de mijlocitor al vnzrilor de titluri de valoare pe piaa primar; d. de emitent de titluri de valoare pe piaa secundar; e. de garant al echilibrului economic.

118

2. Modul de intervenie a statului n activitatea firmelor indiferent de forma de proprietate sub care funcioneaz acestea este: a. direct, gestionndu-le nemijlocit; b. direct, pltind salariile personalului; c. indirect, asigurnd cadrul legislativ de funcionare i colectnd impozitele i taxele de la fiecare agent economic; d. direct, lichidnd orice conflict ce apare ntre muncitori i patronat, cu ajutorul organelor de ordine de care dispune; e. ntr-un sistem democratic statul nu intervine n activitatea firmelor. 3. Intervenia statului n economie are loc n dublu sens. Acesta presupune c: a. se realizeaz la nivel macroeconomici la nivelul relaiilor economice internaionale; b. se realizeaz pe termen lung i termen scurt; c. se face att la nivelul firmelor private ct i a celor cu capital de stat; d. se face la nivelul produciei i al consumului; e. se formeaz i se cheltuiesc resurse ale statului. 4. Scopul interveniei statului la nivel macroeconomic este de a: a. limita sau nltura unele dezechilibre din economie; b. gestiona eficient proprietile publice; c. soluiona conflictele dintre sindicat i patronatul unei firme; d. analiza i informa despre efectele politicii economice adoptate; e. reprezenta firmele naionale n relaiile cu partenerii strini. 5. Intervenia statului la nivel microeconomic are drept scop printre altele i de a: a. fixa limite minime ale salariilor; b. stabili partenerii cu care o firm poate ntreine relaii economice; c. fixa nivelul preurilor la produsele i serviciile de pe piaa intern; d. fixa nivelul preurilor la produsele i serviciile exportate; e. stabili valoarea mrfurilor aduse prin import. 6. Implicarea statului n economie este limitat i pentru c: a. agenii economici sunt mpotriva acestei practici; b. organele administraiei de stat nu pot aciona asupra agenilor economici privai; c. nu dispune de fondurile publice (bugetar) necesare; d. exist dezechilibre economice majore; e. agenii economici dispun de libertatea de decizie i aciune.

119

7. Resursele financiare ale statului sunt colectate: a. la bncile comerciale; b. la Banca Naional; c. la Banca Central; d. la bugetele locale i cel central; e. la C.E.C. 8. Cheltuilelile statului se fac n principal: a. pe baza unor subvenii acordate de agenii economici; b. pe baza emisiunilor monetare ale Bncii Naionale; c. pe baza rezervelor monetare ale Bncii Centrale; d. pe baza fondurilor colectate drept venituri la bugetul de stat; e. pe baza mprumuturilor de la forurile monetare internaionale (FMI, BIRD, etc.). 9. Bugetul de stat se structureaz pe: a. dou pri: una de venituri i una de cheltuieli detaliate pe capitole; b. anii pentru care este ntocmit; c. judee i regiuni unde se vor face cheltuieli; d. principalele investiii care se fac n domeniul public; e. paragrafe i articole, ca oricare lege. 10. a. b. c. d. e. 11. a. b. c. d. e. 12. a. b. c. Printre capitolele bugetului se numr i urmtorul: profitul firmelor comerciale; contul de profit i pierdere al agenilor economici naionali; venitul naional; produsul global brut; impozitul pe venitul agricol.

}n veniturile bugetului de stat, ponderea cea mai mare o au: taxele vamale; accizele aplicate produselor destinate consumului; veniturile naionale; impozitele; investiiile publice. Deficitul bugetar reprezint: neprezentarea la timp a proiectului de buget n parlament; execentul de venituri, comparativ cu nivelul cheltuielilor; valoarea cu care cheltuielile bugetare depesc veniturile bugetare; d. lipsa unui capitol din veniturile bugetare; e. lipsa unui capitol de cheltuieli din buget.

13. Datoria public reprezint: a. datoria agenilor economici privai ctre bugetul de stat; b. datoria agenilor economici publici ctre bnci;

120

c. datoria bugetului de stat de a susine cheltuielile publice; d. mprumuturile fcute n vederea acoperirii deficitului bugetar; e. datoria fiecrui cetean al unei ri de a respecta legile acestei ri. 14. Deficitul bugetar de dimensiuni mari i care se menine pe parcursul mai multor ani are efecte; a. stimulative pentru ntreaga economie; b. nu influeneaz starea economiei; c. negative asupra economiei; d. n primii ani negative, dup care stimuleaz economia; e. ciclice asupra economiei. 15. a. b. c. d. e. 16. a. b. c. Excedentul bugetar reprezint: un surplus al cheltuielilor bugetare comparativ cu veniturile; existena unui capitol de cheltuieli bugetare suplimentar; un surplus al veniturilor fa de cheltuielile bugetare; depirea termenului de aplicare a bugetului; un numr mai mare de capitole bugetare dect cele acceptate prin lege.

Un excedent bugetar mare, are efecte: pozitive asupra economiei; negative supra economiei; pozitive numai dac se perpetueaz pe parcursul mai multor ani; d. nu influeneaz starea economiei; e. ciclice dac se perpetueaz pe o durat mai mare de timp.

17. Sistemul de colectare al impozitelor trebuie astfel conceput nct: a. s se obin fonduri ct mai mari la bugetul de stat; b. s se creeze un echilibru ntre interesele bugetare i cele ale agenilor economici; c. agenii economici s poat beneficia de ntregul rezultat al activitii lor; d. s creeze un excedent bugetar; e. s creeze un deficit bugetar. 18. <Este clar c orice corectiv esenial adus relaiei dintre sistemul planificat i sistemul pieei trebuie s nceap cu egalizarea puterii celor dou sectoare ale economiei>. Este fraza exprimat de: a. J.M. Keynes; b. J.K. Galbraith; c. Michel Didier; d. Mihail Manoilescu; e. N.N. Constantinescu.

121

19. }n concepia lui J. K. GALBRAITH oricare corectiv esenial a dus relaiei dintre sistemul panificat (programat) i sistemul pieei trebuie s nceap cu: a. favorizarea sistemului pieei b. favorizarea sistemului planificat (programat) c. egalizarea puterii celor dou sectoare ale economiei d. dezvoltarea ntreprinderilor mici i mijlocii e. nici una din cele de mai sus 20. }n Frana, dei programarea economic nu este obligatorie, are caracter stimulativ, deoarece statul intervine prin: a. ncheie contracte pentru obiectivele prevzute n programe b. cheltuiete sume apreciabile pentru obiectivele sale c. acord importante avantaje agenilor economici care acioneaz pentru nfptuirea obiectivelor din programe d. influeneaz modul de funcionare a pieei i a economiei, n general e. totate cele de mai sus. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. Intervenia statului la nivel macroeconomic vizeaz: creterea standardelor de calitate; reducerea costurilor totale n cadrul firmelor publice i private; limitarea sau atenuarea inflaiei i omajului; stabilirea preurilor factorilor de producie; reducerea consumurilor specifice n cadrul firmelor private.

Care din urmtoarele afirmaii este corect: veniturile bugetare nu au legtur cu producia veniturile bugetare nu au legtur cu P.I.B. la venituri, ponderea cea mai mare o au impozitele i cotizaiile pentru asigurri sociale d. veniturile bugetului de stat provin n exclusivitate de la proprietatea public e. nici una din cele de mai sus.

23. Bugetul central, ca un tablou al veniturilor i cheltuielilor statului, se ntocmete: a. ctre administraiille publice locale; b. numai pe baza exigenelor pieei mondiale; c. eludndu-se evoluia economiei; d. de anticipat pe un an, pe baza estimrii evoluiei economiei; e. anticipat numai pe baza ncasrilor din anul precedent. 24. Cnd deficitul bugetar se acoper prin mprumuturi publice (de stat), se creaz premise ca rata dobnzii s:

122

a. b. c. d. e.

fie inferioar nivelului ratei dobnzii fie superioar ratei omajului s scad creasc s rmn constant

25. Realizarea unei balane comerciale excedentare constituie un imperativ pentru acele ri care nregistreaz: a. o rat mare a omajului b. o balan de pli excedentar c. deficit bugetar d. datorii externe i se pregtesc s treac la convertibilitatea monedei e. o rat a dobnzii mare 26. Cea mai ampl implicare a statului ca agent economic n condiiile economiei de pia se realizeaz prin; a. programare economic b. proprietatea statului asupra unor bunuri de capital fix c. formarea i cheltuirea resurselor sale financiare d. intervenia pentru limitarea creterii preurilor e. intervenia n domeniul comerului exterior 27. a. b. c. d. e. Reducerea fiscalitii nu determin: reducerea numrului locurilor de munc impulsionarea activitii agenilor economici creterea consumului ncurajarea liberei iniiative reducerea cererii

28. Intervenia statului n economia de pia este ineficient atunci cnd: a. determin creterea profitului b. asigur pe termen lung o execuie bugetar deficitar c. stimuleaz libera iniiativ d. determin creterea competitivitii agenilor economici publici e. asigur condiiile necesare pentru ridicarea nivelului de trai 29. a. b. c. d. e. Programarea economic urmrete: ridicarea competitivitii; combaterea inflaiei; rezolvarea unor probleme mai dificile care au aprut; nlturarea efectelor negative ale polurii; toate rspunsurile sunt corecte.

30. Implicarea statului n funcionarea economiei de pia se face prin:

123

a. b. c. d. e.

planificare; balana comercial; dirijarea pieei; medierea unor conflicte de munc; limitarea creterii salariilor datorat creterii productivitii muncii.

31. Implicarea statului n economie n cadrul programrii economice se realizeaz prin: 1. elaborarea recomandrii pentru agenii economici; 2. aciuni de constituire a resurselor; 3. modaliti practice de utilizare a resurselor; 4. restrngerea liberei iniiative; 5. desfiinarea creditului pentru firmele private. a. (1,2,5); b. (2,3,4); c. (3,4,5); d. (1,3,4,); e. (1,2,3); 32. Prima direcie de intervenie a statului n economie, cea care determin efecte ample pentru un segment majoritar al populaiei este: a. de propietar, de gestionar al sectorului public; b. de ntreprinztor; c. de limitare sau de nlturare a unor dezechilibre macroeconomice; d. de fixare a unor preuri minime; e. maximizarea profitului firmelor particulare. 33. Marja interveniei statului n economie este rezultatul unui ansamblu de factori, dintre care un loc important l ocup: a. amploarea comerului exterior; b. raportul de interese dintre cei pro i cei contra interveniei statului; c. rata inflaiei; d. mrimea omajului ciclic, conjunctural; e. rata rentabilitii.

XXII.

PIAA MONDIAL

1. Economia mondial reprezint: a. ansamblul economiilor naionale ale statelor lumii, privite n interdependena legturilor economice dintre ele; b. ansamblul fondurilor monetare internaionale (FMI, BM,BIRD); c. ansamblul firmelor multinaionale;

124

d. ansamblul rilor lumii , inclusiv sistemul de comunicaii ce stabilete legturile dintre ri; e. un concept istoric, care nu mai este de actualitate, dar care merit studiat pentru implicaiile sale. 2. Piaa internaional a capitalurilor reprezint: a. ansamblul tranzaciilor cu capital tehnic pe care agenii economici dintr-o ar le fac cu exteriorul; b. ansamblul tranzaciilor cu capital sub form de investiii directe, mprumuturi i titluri de valoare fcute ntre agenii economici ai unei ri i exterior; c. capitalele rilor lumii n care sunt organizate piee, specializate pentru diferite mrfuri; d. ansamblul tranzaciilor internaionale cu titluri de valoare; e. ansamblul tranzaciilor internaionale care se bazeaz pe transeferuri de bani din diferite ri, n cantiti foarte mari. 3. Piaa mondial a muncii se manifest prin: a. emigrarea i imigrarea forei de munc; b. tranzacii de bunuri n care este nglobat fora de munc dintro anumit ar; c. utilizarea forei de munc dintr-o anumit ar de ctre companii transnaionale prin intermediul sucursalelor sau filialelor din ara respectiv; d. existena unui for intranaional avnd rolul de a reglementa piaa muncii din fiecare ar; e. burse unde se vinde i cumpr for de munc. 4. Forma principal de manifestare a pieei mondiale o constituie: a. piaa internaional a schimburilor valutare; b. piaa internaional a capitalurilor; c. comerul internaional; d. piaa produselor care ncorporeaz un nivel foarte nalt de cunotine tiinifice; e. forurile monetare internaionale (FMI, BM, etc.). 5. }n cadrul comerului internaional, alturi de tranzaciile cu mrfuri ce prezint o existen material se include i: a. turismul internaional; b. tranzaciile internaionale cu titluri de valoare; c. schimbul valutar internaional; d. contractele de munc pentru alte ri dect cea de provenien a forei de munc; e. comerul internaional cu bunuri de producie de consum i servicii ale ramurilor de vrf. 6. Balana comercial reprezint:

125

a. un instrument de sintez, capabil s msoare echilibrul bugetar; b. un instrument de analiz economic a comerului internaional al unei ri; c. un tablou n care se regsesc grupate tranzaciile internaionale cu bunuri de consum, titluri de valoare, precum i cele valutare efectuate de ctre ar; d. un tabel, anexat la bugetul de stat n care se reflect totalitatea operaiunilor de comer efectuate pe terotoriul rii respective; e. capitolul din bugetul de stat care se refer la comer. 7. Balana de pli este: a. o component a balanei comerciale; b. capitolul din bugetul de stat n care sunt reflectate plile efectuate de la buget; c. un tablou statistico-economic care reflect n termeni comparativi toate cheltuielile i ncasrile efectuate de ctre o ar cu partenerii strini ntr-o anumit perioad; d. un tablou statistico-economic n care se nscriu i prin care se compar totalitatea plilor i ncasrilor efectuate ntr-o ar, pe o perioad determinat; e. un indicator microeconomic. 8. Taxele vamale sunt: a. un gen de impozite care se percep asupra mrfurilor care fac obiectul comerului exterior; b. cheltuieli care se fac de la bugetul de stat privind mrfurile ce se vmuiesc; c. preuri ale bunurilor care sunt importate; d. indicatori macroeconomici; e. taxe pltite de comercianii care vnd produse ntr-o alt ar. 9. Alturi de taxele vamale, fa de importuri se utilizeaz i msuri netarifare precum: a. accize; b. norme de protecie a mediului nconjurtor; c. impozitul pe circulaia internaional a mrfurilor; d. TVA numai pentru mrfurile importate; e. alte impozite i taxe. 10. a. b. c. Cursul de revenire brut la export reprezint: un indicator macroeconomic; un indicator de rentabilitate a comerului exterior; preul unui bun exportat n care este inclus amortizarea capitalului fix utilizat pentru producerea bunului; d. unul din capitolele de venituri din bugetul de stat; e. un indicator care compar volumul brut al exporturilor cu cel al importurilor.

126

11. Printre cile de cretere a eficienei comerului exterior se numr: a. creterea volumului bunurilor exportate prin scderea preului acestora sub nivelul costurilor; b. creterea produsului naional brut comparativ cu produsul intern brut; c. modernizarea i adaptarea modului de prezentare a mrfurilor la cerinele pieelor pe care se vnd produsele; d. reducerea cheltuielilor cu reclam i publicitate; e. reducerea taxelor vamale. 12. O societate specializat n operaiuni de comer exterior folosete pentru import ntreaga sum rezultat din export, realiznd ncasri nete pentru marfa important n sum de 105 mld. lei. }n condiiile n care cursul de revenire brut la export a fost de 10.000 lei/$, iar cursul de revenire brut la import a fost cu 50% mai mare dect acesta, profitul operaiunilor a fost de: a. 7.000.000 lei; b. 35.000.000.000 lei; c. 3.500.000.000 lei; d. 7.000.000 $; e. nu se poate calcula. 13. Un comerciant specializat n operaiuni de comer exterior achiziioneaz de pe piaa intern 10.000 buci din marfa <A> cu un pre unitar de 100.000 lei/bucat i 1.000 buci din marfa <B> la o valoare total de 400.000.000 lei. Pentru operaiunile de transport n strintate cheltuiete 420.000.000 lei i ncaseaz pentru mrfurile exportate 70.000 $. Cu valuta obinut cumpr marfa <C> n cantitate de 5.000 kg, pe care o vinde n ar cu 1.000.000 lei/kg, cheltuind cu desfacerea 450.000.000 lei. }n condiiile n care cursul de schimb al leului n raport cu dolarul a fost de 15.000 lei/$, rezultatul aferent exportului, importului i ntregii activiti, a nregistrat, n ordine, mrimile: a. 770.000.000 lei; 3.500.000.000 lei; 4.270.000.000 lei; b. -770.000.000 lei; .350.000.000 lei; -420.000.000 lei; c. 770.000.000 lei; 350.000.000 lei; 1.120.000.000 lei; d. -770.000.000 lei; 3.500.000.000 lei; 2.730.000.000 lei; e. nu se pot determina. 14. O firm produce i export 1.000 buci din marfa <X> pentru care cheltuiete 800.000.000 lei, iar profitul unitar aferent este de 700.000 lei. Mrimea cheltuielilor de circulaie pn la frontier este de 300.000.000 lei. Nivelul preului unitar, n valut, pentru a realiza un curs de revenire la export de 1$ 20.000 lei, este de: a. 55.000 $;

127

b. c. d. e.

55 $; 90.000 $; 90 $; 60 $.

15. Pentru realizarea a 100 buci din marfa <X> destinate exportului un agent economic cheltuiete 10 mld. lei, n condiiile unei rate a profitului calculat prin cost de 50 %. }ntruct cheltuielile de circulaie pn la frontier sunt de 3 mld. lei, rezult c obinerea unui curs de revenire la export de 15.000 lei pentru 1 $, presupune realizarea unui pre unitar de vnzare n valut de : a. 1.200.000 $; b. 120.000 $; c. 10.000 $; d. 12.000 $; e. nu se poate determina. 16. se a. b. Migraia populaiei apte de munc dintr-o ar n alta pentru a angaja face parte din: piaa schimburilor valutare piaa produselor ca ncorporeaz un nivel deosebit de nalt de cunotine tiinifice c. comerul internaional d. piaa mondial a muncii e. piaa internaional a capitalurilor

17. }n concepia lui Mihail Manoilescu, decizia privind producerea unei mrfi n ar sau procurarea ei prin import este determinat numai de: a. situaia balanei comerciale b. situaia balanei de pli c. extinderea relaiilor politice d. gradul productivitii muncii e. toate cele de mai sus 18. Eficiena unei operaiuni de export se evideniaz prin: a. cantitatea de moned naional ce revine la o unitate valutar cheltuit la import b. cantitatea de valut obinut prin export c. cheltuil n moned naional pentru a obine o unitate valutar strin d. situaia balanei de pli e. nici una din situaiile de mai sus 19. Creterea cursului oficial de schimb al monedei naionale are ca efect: a. echilibrarea balanei de pli

128

b. c. d. e.

dezechilibrarea balanei comerciale stimularea exporturilor descurajarea exporturilor nu se poate preciza

20. Cursul de revenire brut la import reprezint: a. cantitatea de moned naional ce revine pentru o unitate valutar convertibil cheltuit pentru import b. mrimea valutei ncasat la export c. contribuia adus la echilibrarea balanei de pli d. baza trecerii la convertibilitate e. toate cele de mai sus 21. Constituie un factor nemijlocit restrictiv al participrii Romniei la relaiile economice internaionale: a. funcionarea nesatisfctoare a bursei de valori b. condiiile pedo-climatice c. modul de organizare a socitilor comerciale d. nivelul sczut de satisfacere a cererii pe piaa intern e. formarea liber a preurilor pe piaa intern 22. a. b. c. d. e. Cea mai nalt prioritate economic a lumii trebuie s devin: reducerea cheltuielilor pentru inovare extinderea necontrolat a urbanizrii accelerarea ritmului de cretere economic controlul crizelor economice sporirea produciei agricole a rilor n curs de dezvoltare prin procese tehnologice superioare de de de de

23. Comerul exterior este eficient atunci cnd: a. cursurile de revenire la import i export depesc cursul schimb b. cursul de revenire la import este mai mare dect cursul schimb c. valoarea exportului este mai mare dect valoarea importului d. cursul de revenire la import este mai mic dect cursul schimb e. cursul de revenire la export este mai mare dect cursul schimb

24. Preul intern al unui bun exportat este de 40 mil. de lei i pentru fiecare leu de efort intern se obin din export 50 lei. Cursul de schimb este de 20.000 lei/dolar. Valuta ncasat i cursul de revenire la export sunt: a. 100.000 $ i 4000 lei/$; b. 20.000 $ i 800 lei/$; c. 200.000 $ i 450 lei/$;

129

d. 220.000 $ i 400 lei/$; e. nici un rspuns nu este corect. 25. }n ultimele trei decenii, cea mai accentuat dinamic a cunoscut-o: a. comerul internaional; b. piaa financiar internaional; c. piaa valutar; d. piaa muncii internaional; e. piaa produselor care ncorporeaz un nivel tiinifico- tehnic ridicat. 26. Fie Cre 1.000 lei/$. Cu valuta ncasat se import marf, care se vinde n ar cu 10 mil. de lei, Cri 5.000 lei/$. Care este profitul afacerii? a. 20 mil. de lei; b. 8 mil. de lei; c. 10 mil. de lei; d. 15 mil. de lei; e. nu se poate calcula. 27. a. b. c. d. e. 28. a. b. c. d. e. 29. a. b. c. d. e. 30. a. b. c. d. e. Balana comercial deficitar se echilibreaz prin: credite interne; credite externe; utilizarea rezervei valutare; b + c; a + b + c. Introducerea plafoanelor cantitative la importuri reprezint: o barier tarifar; o barier netarifar; o contramsur la existena plafoanelor cantitative la export; rezultatul politicii de liberarizare a schimburilor externe; nu reprezint o barier n calea comerului internaional. Vnzrile de licene ctre exterior fac parte din: comerul invizibil; comerul material; comerul cu amnuntul; comerul interior; comerul intermediar. Criteriul totalizator al eficienei comerului exterior este: creterea contribuiei efortului propriu fcut de o ar; aportul su la creterea produsului naional net; creterea consumului specific; diminuarea veniturilor populaiei; mrirea datoriei publice.

130

31. }n ansamblul cilor de cretere a eficienei activitii de comer exterior, reducerea cheltuielilor de producie este important deoarece determin: a. reducerea cursului de revenire brut la import; b. obinerea unui pre de echilibru pe piaa bunurilor respective; c. reducerea taxelor vamale la export; d. sporirea cursului de revenire brut la export; e. reducerea preului intern al produsului. 32. Exportul este eficient atunci cnd: a. revin mai multe uniti monetare naionale la o unitate valutar obinut din export; b. revin mai puine uniti monetare naionale la o unitate valutar din export; c. cursul de revenire la export este mai mare dect cursul de schimb al monedei naionale n valuta respectiv; d. preul n valut la export este egal cu cheltuielile naionale pentru obinerea produsului; e. preul pe piaa internaional este stabilit de rile dezvoltate. 33. a. b. c. d. e. Forma principal sub care s-a constituit piaa mondial este: comerul invizibil; piaa schimburilor valutare; comerul internaional; piaa capitalului; piaa produselor tehnico-tiinifice.

34. O firm cumpr 1.000$ la cursul de 9.000 lei/$. Suma este folosit pentru a importa mrfuri pentru care suport diferite taxe de 20% i realizeaz un profit de 5 milionane. Cursul de revenire brut import reprezint: a. 15.800; b. 15.000; c. 14.000; d. 12.800; e. 10.800. 35. Creterea mai rapid a comerului mondial, fa de produsele interne brute nsumate ale rilor, semnific: a. scderea PIB n unele ri; b. creterea gradului de dependen a rilor fa de relaiile economice externe; c. existena unor dezechilibre pe piaa mondial; d. scderea ponderii mrfurilor cu grad nalt de prelucrare; e. extinderea pieei valutare.

131

XXIII. PIAA SCHIMBURILOR VALUTARE


1. Majoritatea schimburilor valutare se fac prin intermediul: a. burselor de valori; b. caselor de schimb valutar; c. firmelor de turism internaional; d. bugetului de stat; e. bncilor. 2. Pe piaa schimburilor valutare la vedere se face: a. livrarea valutelor cumprate n maxim 48 ore de la data realizrii tranzaciei; b. livrarea valutelor cumprate n maxim 3 zile de la data realizrii tranzaciei; c. livrarea valutei se face simultan cu ncheierea tranzaciei n condiiile n care cursul valutar este vzut de ambii parteneri; d. schimburile valutare se fac pe piee deschise, unde vnztorul de valut l vede n permanen pe cumprtorul de valut; e. schimburi valutare ce au loc la casele de schimb valutar. 3. Piaa schimburilor valutare la termen se caracterizeaz prin faptul c : a. livrarea monedelor cumprate se face n cel mult dou zile de la data ncheierii tranzaciei; b. livrarea valutei se face simultan cu ncheierea tranzaciei, existnd un termen de contestare a contractului; c. ncheierea tranzaciei i schimbul monedelor se fac simultan dar numai dup un termen de timp obligatoriu ce trebuie s treac de la cunoaterea partenerilor de afacere; d. tranzacia se efectueaz la cursul din data semnrii contractului, urmnd ca livrarea monedelor s se fac la o dat ulterioar; e. tranzacia are loc dup 48 de ore de la data livrrii valutei. 4. Pe piaa valutar interbancar se efectueaz: a. operaiuni de vnzare-cumprare de valute ntre diferii ageni economici la un curs prestabilit i ntr-o anumit cantitate; b. tranzacii valutare ntre bnci i restul agenilor economici, la un curs liber, fr limitarea sumelor; c. tranzacii n valut ntre diferite bnci; d. numai vnzri i cumprri de valut la termen;

132

e. tranzacii ntre bnci cu titluri de valoare a cror pre se exprim n valut. 5. Printre elementele ce difereniaz ordinele de vnzare, fa de odinele de cumprare de valut primite de bnci, se numr: a. numai ordinele de vnzare trebuie nsoite de o documentaie adecvat; b. numai la ordinele de cumprare se anexeaz documente ce trebuie s justifice operaiunea bancar; c. pe ordinul de cumprare nu se menioneaz destinaia sumei de valut ce se cumpr; d. ordinele de vnzare se fac numai n moned naional; e. ordinele de cumprare se fac numai la termen (7 zile). 6. Cursul de schimb determinat de cererea i oferta pe piaa schimbului valutar este: a. un curs de schimb prestabilit; b. un curs de schimb flotant; c. un curs de schimb artificial; d. un curs de schimb fixat; e. nici una din afirmaiile de mai sus. 7. Convertibilitatea monedei naionale a rii noastre este: a. intern; b. extern; c. limitat ca sum; d. intern, limitat de cont curent; e. nici una din afirmaiile de mai sus nu este adevrat. 8. Pe piaa valutar interbancar cursul oficial este: a. stabilit de ctre casele de schimb valutar; b. este stabilit de ctre Banca Naional; c. este un curs maxim care nu poate fi depit; d. este un curs minim sub care nu se poate cobor; e. este stabilit de ctre bncile de investiii. 9. Omul de tiin IONEL STOLERU apreciaz c n condiiile ineficienei msurilor cantitative de recuperare i vnzare de devize n raport cu masa capitalurilor flotante, guvernele au neles c este mult mai bine s acioneze asupra cantitilor de aceea, rata dobnzii a devinit treptat: a. un instrument al strategiei economice b. un obiectiv al negocierilor dintre sindicat, patronat i guvern c. arma esenial a politicii monetare de reglare a cursului de schimb d. constant a funciilor de producie e. o prghie economic oarecare

133

10. }n cadrul pieei schimburilor valutare, tranzaciile la vedere au loc n special prin; a. telefon b. telex c. telefon i telex d. ntlnirea i ngocierea direct a reprezentanilor bncilor interesate e. nici una din formele prezentate 11. }n Romnia, pe piaa valutar trebuie justificate: a. ordinele de cumprare; b. ordinele de vnzare; c. doar ordinele de vnzare emannd de la rezideni; d. doar ordinele de vnzare care eman de la nerezideni; e. toate ordinele de vnzare care depesc suma de 50.000 de dolari. 12. Pe piaa valutar interbancar, cursul oficial: a. este stabilit de ctre casele de schimb valutar; b. este o medie aritmetic a cursurilor de schimb afiate la casele de schimb valutar; c. este o medie aritmetic a cursurilor de schimb afiate de bnci; d. este stabilit pe baza unei anumite metodologii elaborate de Banca Naional; e. este stabilit n corelaie cu evoluia cursului de schimb de pe piaa neagr. 13. Necesitatea existenei pe piaa valutar a operaiunilor la termen, este impus, mai ales de: a. plasarea capitalurilor disponibile n societate b. existena operaiunilor speculative c. existena i pe alte piee a acestei categorii de operaii d. asigurarea mpotriva riscurilor generate de mdificarea cursului care ar putea interveni oricnd, genernd peirderi e. toate cele de mai sus 14. Pe piaa schimburilor valutare se efectueaz: a. operaii de vzare-cumprare a banilor i titlurilor de valoare care aparin diferitelor ri b. prioritar, tranzacii cu elemente de capital circulant c. prioritar, tranzacii prin intermediul bncilor d. operaii de finanare i refinanare e. prioritar, tranzacii cu titluri de valoare

134

15. Pe piaa schimburilor valutare, cursul operaiunilor la termen este n general: a. mai mic dect cursul la vedere b. mai dinamic dect cursul la vedere c. mai ridicat dect cursul la vedere d. identic cu cel la vedere e. mai mare dect cursul la vedere deoarece este corectat cu indicele de cretere a preurilor 16. a. b. c. d. e. Tranzaciile valutare la termen au ca scop: plasarea avantajoas a disponibilitilor curente asigurarea mpotriva riscului valutar participarea agenilor economici interni pe piaa valutar influenarea cursului valutar protejarea disponibilitilor curente de efectele devalorizrii monedei

17. Operaiile la termen pe piaa schimburilor valutare au ca scop: a. sustragerea unor importante sume de bani din economia real; b. sporirea n viitor a numrului de firme care acioneaz pe aceast pia; c. asigurarea mpotriva riscurilor generate de modificarea cursurilor titlurilor de valoare; d. plasarea capitalului disponibil n strintate; e. modificarea cursului de schimb. 18. Cererea i oferta pe piaa schimburilor valutare i au sursa n: 1. comerul exterior; 2. activitatea bncilor; 3. activitatea agenilor economici; 4. politica de stabilizaremacroeconomic; 5. tranziia la economia de pia. (1,3); (1,2,3); (2,3); (1,2,3,4); (1,2,3,4,5). Operaiunile efectuate pe piaa valutar interbancar sunt: vnzri i cumprri de valut la vedere i la termen; numai vnzri i cumprri de valute la termen; tranzacii cu titluri financiare; numai operaiuni de vnzare a valutelor; vnzri i cumprri de valute la un pre stabilit anterior.

a. b. c. d. e.

19. a. b. c. d. e.

20. Piaa valutar interbancar actual se caracterizeaz prin: a. fixing, de genul licitaiei ferme;

135

b. efectuarea de operaiuni la cursuri liber negociate pe tot timpul zilei; c. realizarea convertibilitii monedei naionale(a leului); d. operaiuni pe piaa de capital; e. cursuri constante. 21. a. b. c. d. e. 22. a. b. c. d. e. Fac obiectul schimburilor pe piaa valutar: toate monedele naionale; doar monedele rilor membre ale FMI; toate monedele convertibile; doar monedele rilor Uniunii Europene; numai monedele rilor vest-europene. Pe piaa schimburilor valutare se efectueaz: operaii de finanare i refinanare; prioritar, tranzacii cu titluri de valoare; prioritar, tranzacii n numerar; prioritar, tranzacii prin intermediul bncilor; operaii de vnzare-cumprare a banilor i titlurilor de valoare care aparin diferitelor ri.

23. Pe piaa valutar interbancar cursul oficial: a. este stabilit de ctre bnci mpreun cu casele de schimb valutar; b. reprezint o medie aritmetic a cursurilor de schimb afiate de casele de schimb valutar. c. reprezint o medie aritmetic a cursurilor de schimb afiate de bnci; d. reprezint o medie calculat pe baza tranzaciilor zilnice care au loc pe piaa interbancar; e. este stabilit, pe baza unei anumite metodologii, elaborat de Banca Naional. 24. Pe piaa schimburilor valutare, cursul operaiunilor la termen este n general: a. mai mic dect cursul la vedere; b. mai ridicat dect cursul la vedere; c. identic cu cel la vedere; d. mai dinamic dect cursul la vedere; e. mai ridicat dect cursul la vedere pentru c el este afectat de inflaie.

XXIV.

ECONOMIA ROM~NIEI

1. Tendinele majore care marcheaz economia Romniei sunt: a. dezvoltarea economiei de pia;

136

b. c. d. e.

meninerea unor standarde de via a populaiei; redresarea economei de pia; incertitudinea progresului economic; meninerea statutului de stat socialist.

2. Reforma economic reprezint: a. procesul transformrii proprietii i mecanismelor activitii economice astfel nct acinile agenilor economici s fie reglate prin intermediul pieei; b. restructurarea agenilor economici; c. instaurarea libertii agenilor economici; d. introducerea legii concurenei pentru a stabili ordinea de acces la resurse; e. procesul transformrii structurale a proprietii, organizrii, conducerii i mecanismelor activitii economice, rolul regulator al aciunilor economice revenind pieei. 3. Schimbarea structurii proprietii nseamn: a. transformarea ntreprinderilor de stat n regii autonome i societi comerciale; b. modificarea structurii acionariatului ntr-o societate pe aciuni cu capital privat; c. modoficarea impozitului pe proprietate; d. modificarea ponderii diferitelor forme de proprietate n totalul acestora; e. apariia proprietii private. 4. Descentralizarea conducerii vieii economice i sociale reprezint: a. schimbarea persoanelor aflate la conducerea statului (parlament, guvern, preedenie) pe baza alegerilor libere; b. desfiinarea instituiilor de stat ce se ocup cu planificarea economic i social; c. schimbarea directorilor cu manageri; d. instaurarea autonomiei decizionale i financiare a administraiei publice locale i a agenilor economici; e. introducerea metodelor moderne de conducere a firmelor.

5. Printre motivaiile participrii unei ri la schimburile internaionale de valori se numr: a. asigurarea furnizrii de materii prime ctre rile dezvoltate sau de tehnologie ctre rile rmase n urm n ierarhia dezvoltrii economice b. meninerea unor relaii de prietenie cu alte state; c. asigurarea echilibrrii pieei internaionale de valori;

137

d. asigurarea pieei de desfacere a bunurilor care nu sunt competitive pe piaa intern; e. asigurarea convertibilitii monedei naionale. 6. Structurile europene reprezint: a. ansamblul statelor europene dezvoltate; b. reuniunea conducerilor rilor europene n instituii suprastatale; c. ansamblul instituiilor constituite prin acordul ntre statele europene interesate i n care acestea sunt reprezentate; d. ansamblul aderrilor rilor eupropene fa de diferite idei, atitudini, fenomene; e. ansamblul problemelor economice, sociale, militare i politice ale rilor europene structurate n funcie de importana lor. 7. Scopul major al structurilor europene l reprezint: a. dezvoltarea echilibrat i la un nivel nalt a rilor membre europene; b. aprarea reciproc teritorial n cazul unei agresiuni militare; c. scutirea de taxe vamale la comerul ntre rile membre; d. crearea unei monede unice europene; e. evitarea conflictelor economice, militare sau de alt natur ce ar putea pare ntre rile membre. 8. Printre factorii restrictivi n participarea Romniei la relaiile economice internaionale se numr: a. scderea permanent a PIB-ului n valori reale; b. gradul avansat al uzurii morale a aparatului tehnic i tehnologic; c. scderea permanent a cursului leului fa de valut; d. politica de lichidare i privatizare a ntreprinderilor cu capital de stat; e. deficitul bugetar. 9. Fraza: <Relaiile dintre naiuni i n cadrul naiunilor au legat naiunile ntr-o reea complex de interdependene, din care nici o naiune, orict de puternic ar fi, nu se poate autoexclude n mod realist>, a fost menionat n lucrarea: a. Restructurarea ordinii internaionale (Jan Timbergen); b. Forele naionale productive i comerul exterior (M. Manoilescu); c. Al treilea val (A. Toffler); d. tiina economic i interesul public (J.K. Galbraith); e. LAmbition international (Lionel Stoleru). 10. Reforma economic n Romnia a demarat n urmtoarele direcii principale:

138

a. transformarea ntreprinderilor de stat n regii autonome i societi comerciale b. reconstituirea i constituirea dreptului de proprietate privat asupra pmntului c. constituirea de ntreprinderi lucrative private d. privatizarea ntreprinderilor de stat e. toate cele de mai sus 11. Stucturile europene sunt formate din mai multe instituii al cror obiect l formeaz problemele: a. economice b. sociale c. militare d. politice e. toate cele de mai sus 12. Protecia social cu caracter general se acord; a. numai persoanelor n vrst legal de munc b. numai persoanelor n vrst legal de munc i inapte pentru munc c. numai omerilor d. numai persoanelor defavorizate de existena concurenei i a liberei iniiative e. ntregii populaii 13. Aderarea Romniei la structurile europene, este urmat, de integrarea efectiv care reprezint un proces complex care are la baz principiile: a. existena unor elemente comune ale civilizaiei b. acceptarea toleranei c. compatibilitatea i complementaritatea d. rezolvarea n comun a problemelor globale ale omenirii e. unitatea statelor europene, ca suport n reuita consurenei cu SUA 14. Integrarea Romniei n structurile europene, reprezint obiectivul fundamental al relaiilor sale externe, ntruct aceasta este singura cale pentru; a. dezvoltarea unor relaii armonioase cu vecinii b. asigurarea stabilitii i integritii naionale c. ieirea de sub influena nefast a Rusiei d. realizarea economiei de pia e. nfptuirea obiectivelor ce decurg din statutul de membru al ONU 15. Reforma n economia romneasc urmeaz s se finalizeze prin: a. meninerea conducerii centralizate a vieii economice i sociale;

139

f. reglarea prin pia n condiii de concuren a raportului dintre cerere i ofert; g. reglarea prim plan a activitilor economice; h. transformarea structural a economiei fr un sistem adecvat de proteie social; i. autonomia limitat a agenilor economici privai. 16. Depirea actualei situaii n care se afl economia Romniei se poate realiza n timp, prin transformri structurale care vizeaz: a. eliminarea inflaiei; b. asigurarea unei balane comerciale permanent excedentare; c. transformarea structural a prioritii i autonomia real a agenilor economici; d. fixarea preurilor reale i reducerea rolului economic al statului; e. eliminarea datoriei publice i reducerea costurilor sociale. 17. Adncirea reformei si a tranziiei n concordan cu criteriile de eficien impuse de pia, determin schimbarea structurii proprietii n sensul: a. diminurii continue a marimii sectorului public n favoarea celui privat; b. diminurii mrimii sectorului public n favoarea celui privat i mixt; c. creterii absolute a celor trei sectoare - public, privat, mixt; d. creterii n ritmuri egale a celor trei sectoare - public, privat, mixt; e. diminurii proprietii private - asociative i creterii proprietii publice i mixte.

XXV. PROBLEME MONDIALE

GLOBALE

ALE

ECONOMIEI

1. }nainte de a fi rezolvate problemele omenirii trebuie s fie: a. identificate i corect formulate; b. cutate soluiile de a le evita; c. cutate soluiile de a le preveni; d. cunoscute cauzele care le determin i efectele lor directe propagate n timp, i spaiu; e. eliminate fenomenele care perturb manifestarea problemelor. 2. Globalizarea problemelor omenirii se bazeaz pe: a. dezvoltarea mijloacelor de telecomunicaie; b. comerul internaional; c. diviziunea internaional a muncii; d. unicitatea economiei mondiale; e. distribuia neuniform a resurselor la nivel global.

140

3. Probleme globale ale omenirii precum: poluarea, scderea volumului resurselor neregenerabile, creterii populaiei etc, cunosc o dezvoltare: a. liniar; b. logoritmic; c. exponenial; d. parabolic; e. hiperbolic. 4. Caracteristica de baz a evoluiei problemelor globale ale omenirii se concretizeaz n: a. rezultatele determinate de timpul necesar dublrii efectelor negative din lume; b. cutarea permanent a soluiilor care s rezolve problemele globale ale omenirii; c. generalizarea efectelor polurii la nivel global; d. diminuarea pn la epuizare a resurselor neregenerabile; e. efectele asupra economiei mondiale privite prin prisma unicitii acesteia. 5. Criza alimentar, ca o problem global a economiei mondiale, caracterizeaz: a. lipsa acut de alimente pentru o mare parte a populaiei globului; b. lipsa de alimente a populaiei de pe glob ca urmare a unei secete dintr-un anumit an; c. lipsa de carne i produse din carne datorate unei crize economice accentuate; d. lipsa de alimente din consumul populaiei datorate puterii de cumprare reduse; e. existena unui raport incorect n consum ntre proteine i calorii, n anumite ri de pe glob. 6. Printre factorii care frneaz creterea produciei de alimente pe locuitor se numr: a. creterea mai rapid a numrului populaiei fa de volumul produciei de alimente; b. scderea suprafeelor agricole cultivate din rile dezvoltate; c. creterea continu a preului alimentelor; d. creterea omajului n agricultur; e. scderea productivitii globale n agricultur. 7. <Cea mai nalt prioritate economic a lumii> este: a. sporirea produciei agricole a rilor n curs de dezvoltare cu ajutorul tehnologiilor moderne;

141

b. creterea produciei de alimente prin dare n folosin a noi terenuri agricole n rile dezvoltate unde este posibil aplicarea de procedee tehnologice superioare; c. angrenarea a tot mai multor persoane n sfera agricol n vederea creterii produciei; d. utilizarea pe scar tot mai larg a produselor chimice ce permit creterea productivitii terenurilor; e. cercetarea tiinific n vederea descoperirii i aplicrii de noi tehnologii ce permit creterea produciei agricole n rile dezvoltate. 8. Poluarea reprezint: a. eliminarea n natur de ageni poluani n orice cantitate sau condiii; b. deprecierea ciclurilor normale de via biogeochimic, ca urmare a unor factori poluani; c. emisia de gaze arse n atmosfer; d. evacuarea de substane chimice n cursurile de ap; e. evacuarea de ageni poluan n faze ecologice. 9. Limitele superioare ale polurii reprezint: a. cantitatea masiv de poluani ce poate fi eliminat n natur; b. momentul pn la care dezechilibrarea balanei ecologice naturale a pmntului nu determin deteriorri ireversibile ale proceselor vitale ale ciclurilor biogeochimice; c. numrul maxim de cicluri biogeochimice ce pot avea loc; d. volumul maxim de ageni poluani ce pot fi evacuai n natur, fr a determina poluarea mediului; e. debitul maxim de deversare a substanelor poluante n aer sau ap. 10. a. b. c. Cea mai urgent i permanent problem a omenirii este: eradicarea centrelor de conflict de pe glob; furnizarea de ajutoare rilor subdezvoltate; asimilarea oceanului planetar i a cosmosului pentru progresul i bunstarea popoarelor; d. aranziia la economia de pia a fostelor ri comuniste; e. sprijinirea dezvoltrii continue a tiinei i punerii cuceririlor ei n slujba mbuntirii vieii oamenilor.

11. Globalizarea porblemelor omenirii este legat i de faptul c: a. nclinaia marginal spre consum este aproximativ aceeai la familiile de pe glob, indiferent de ara n care triesc; b. ele conin elemente tehnice, social-economice, politice i ecologice comune; c. s-a dezvoltat foarte mult: comerul internaional i pieele financiare internaionale;

142

d. se extind zonele de conflict militar; e. nu sunt suficient cunoscute i analizate aceste probleme. 12. Relaia ntre modificarea produciei agricole mondiale i a produciei de alimente pe locuitor n rile slab dezvoltate este: a. n timp ce prima crete cea de a doua este cel mult constant; b. ambele cresc direct proporional; c. ambele scad pstrnd un raport direct proporional ntre ele; d. prima crete, cea de a doua cunoscnd o modificare invers proporional; e. prima scade, cea de a doua avnd o variaie invers proporional. 13. Printre factorii care conduc la complicarea problemelor dezvoltrii i a vieii pe planet se numr: a. criza alimentar; b. creterii populaiei globului; c. modificarea climei i n special a microclimei; d. existena n majoritatea rilor a fenomenului inflaionist; e. modificarea annual a PIB-ului rilor de pe glob. 14. a. b. c. d. Efectul de ser la nivel planetar se datoreaz: utilizrii energiei nucleare; utilizrii de combustibili fosili; produciei de florocarburi clorurate; utilizrii n industrie de metale toxice care apoi sunt evacuate n atmosfer; e. existenei unui decalaj ntre evacuarea oricrui tip de poluant n atmosfer i apariia efectelor lui.

15. Exitena unui decalaj ntre evacuarea unui poluant n mediul nconjurtor i apariia efectelor lui negative determin: a. atenuarea influenei poluantului asupra mediului; b. dispersia mai mare a poluantului n atmosfer; c. creterea pericolului atingerii limitei superioare a polurii; d. afectarea stratului de ozon prin creare unui <gol> n acesta n dreptul Polului Sud; e. ridicarea temperaturii medii a plantei, n viitor, cu 1.5-4.5oC. 16. Istoria civilizaiei umane demonstreaz faptul c problemele globale ale omenirii pentru a fi rezolvate trebuie mai nti: 1. descoperite i localizate; 2. corect formulate; 3. integrate ntr-o strategie realist de dezvoltare; 4. discutate n universiti; 5. stabilite rile care nu doresc s participe la rezolvarea lor. a. (1,2,3,4);

143

b. c. d. e.

(1,2,3); (1,2,4); (1,2); (2,3,4).

17. Criza alimentar nseamn: a. lipsa acut de alimente n rile slab dezvoltate; b. lipsa total de alimente n anumite ri; c. scderea produciei bunurilor alimentare n cele mai multe ri; d. lipsa acut de alimente pentru o mare parte a populaiei globului; e. creterea mai lent a produciei de bunuri alimentare fa de nevoi. 18. Prima dintre problemele urgente i permanente ale omenirii este: a. tranzacia la economia de pia n rile foste socialiste; b. oprirea degradrii mediului natural; c. temporizarea inflaiei i controlul ei; d. dezvoltarea tiinei i punerea rezultatelor ei n slujba mbuntirii vieii oamenilor; e. extinderea necontolat a urbanizrii.

RSPUNSURI

144

I.

NEVOILE

RESURSELE.

ACTIsVITATEA

ECONOMIC. 1-c; 2-b; 3-d; 4-d; 5-e; 6-c; 7-c; 8-b; 9-e; 10-c; 11-a; 12-c; 13-c; 14-b; 15-a; 16-c; 17-c;18-b;19-a; 20-a; 21-e; 22-e. I. ECONOMIA, O REALITATE DIVERS 1-a; 2-e; 3-e; 4-e; 5-d; 6-d; 7-e; 8-c; 9-c; 10-b; 11-d; 12-a; 13-d; 14-b; 15-a; 16-a; 17-a; 18-c; 19-a; 20-a; 21-a; 22-a. II. ECONOMIA DE PIA 1-d; 2-d; 3-b; 4-e; 5-a; 6-a; 7-e; 8-d; 9-d; 10-c; 11-e; 12-c; 13-e; 14-d; 15-a; 16-c; 17-b; 18-c; 19-d; 20-b; 21-a; 22-d. III. BANII 1-c; 2-d; 3-c; 4- e; 5-c; 6-b; 7-d; 8-b; 9-b; 10-a; 11-c; 12-e; 13-b; 14-a; 15-d; 16-d; 17-c; 18-e; 19-b; 20-c; 21-c; 22-c; 23-c; 24-d; 25-d; 26-d; 27-d; 28-c; 29-d; 30-b; 31-b; 32-c; 33-d; 34-b; 35-a; 36-d; 37-b; 38-e; 39-c; 40-c; 41-a; 42-a; 43-a; 44-b; 45-d. IV. FACTORII DE PRODUCIE 1-d; 2-d; 3-d; 4-e; 5-d; 6-e; 7-b; 8-c; 9-c; 10-a; 11-d; 12-e; 13-e; 14-b; 15-d; 16-b; 17-c; 18-a; 19-e; 20-c; 21-d; 22-c; 23-a; 24-e; 25-d; 26-a; 27-a; 28-d; 29-d. VI. PROGRESUL TEHNIC VII. UTILIZAREA FACTORILOR DE PRODUCIE. 1-e; 2-e; 3-d; 4-a; 5-c; 6-b; 7-c; 8-a; 9-b; 10-c; 11-b; 12-b; 13-b; 14-c. COSTUL DE PRODUCIE 1-c; 2-e; 3-b; 4-c; 5-d; 6-a; 7-c; 8-d; 9-c; 10-d; 11-a; 12-a; 13-b; 14-a; 15-b; 16-c; 17-c; 18-c; 19-c; 20-c; 21-d; 22-d; 23-b; 24-e; 25- c; 26-a; 27-a; 28-d; 29-c; 30-a; 31-e; 32-e; 33-d; 34-b; 35-c; 36-d; 37-c; 38-a; 39-e; 40-b; 41-b; 42-b; 43-a; 44-d; 45-c; 46-d; 47-e; 48-c; 49-e; 50-d; 51-d; 52-c; 53-a; 54-e; 55-b. VIII. PRODUCTIVITATEA 1-d; 2-e; 3-d; 4-a; 5-c; 6-d; 7-d; 8-e; 9-c; 10-e; 11-c; 12-e; 13-a; 14-c.

145

IX.

CONSUMATORUL I UTILITATEA ECONOMIC

1-d; 2-e; 3-1a, 2c, 3b,4e,5d; 4-b; 5-c; 6-b; 7-c; 8-c; 9-c; 10-c; 11-e; 12e; 13-b; 14-a; 15-d;16-b. 10. PIAA 1-a; 2-b; 3-e; 4-c; 5-b; 6-d; 7-a; 8-c; 9-c; 10-b; 11-c; 12-a; 13-b; 14-c; 15-a; 16-e; 17-c; 18-a; 19-d; 20-b; 21-b; 22-e. XI. 12. CONCURENA PIAA MONETAR 1-e; 2-c; 3-d; 4-e; 5-d; 6-b; 7-d; 8-b; 9-e; 10-a; 11-a; 12-c; 1-d; 2-c;3-d;4-b; 5-a; 6-d; 7-c; 8-c; 9-c; 10-a; 11-c; 12-b; 13-a; 14-b; 15-c; 16-a; 17-a; 18-b; 19-c; XIII. PIAA CAPITALURILOR 1-c; 2-e; 3-c; 4-d; 5-a; 6-b; 7-c; 8-c; 9-c; 10-b; 11-d; 12-d; 13-d; 14-c; 15-e; 16-c; 17-b; 18-a; 19-d; 20-a; 21-c; 22-c; 23-e; 24-b; 25-b; 26-e; 27-b; 28-d; 29-c; 30-c; 31-e; 32-d; 33-e; 34-d; 35-d; 36-a; 37-c. XIV. PIAA FOREI DE MUNC. SALARIUL 1-d; 2-d; 3-a; 4-d; 5-e; 6-b; 7-c; 8-a; 9-d; 10-d; 11-d; 12-c; 13-d; 14-b; 15-b; 16-b; 17-c; 18-d; 19-a; 20 c; 21-d; 22-d; 23-b; 24-d; 25-a; 26-c; 27-c; 28-c; 29-e; 30-b; 31-b; 32-b; 33-a; 34-a. XV. PROFITUL 1-b; 2-d; 3-e; 4-d; 5-a; 6-a; 7-a; 8-b; 9-a; 10-b; 11-c; 12-d; 13-a; 14d;15-b; 16-c;17-b; 18-d; 19-b; 20-b; 21-b; 22-c; 23-d; 24-b; 25-b; 26-d; 27-e; 28-e; 29-d; 30-c; 31-a; 32-a; 33-b; 34-b; 35-d; 36-b; 37-e; 38-a; 39-e; 40-b; 41-a. XVI. VENITUL, CONSUMUL, INVESTIIILE 1-a; 2-a; 3-a; 4-a; 5-a; 6-d; 7-c; 8-c; 9-a; 10-a; 11-b; 12-e; 13-d; 14-d; 15-b; 16-c; 17-b; 18-d; 19-c; 20-e; 21-d; 22-e; 23-b; 24-c; 25-e; 26-c; 27-e; 28-b; 29-c; 30-c; 31-e; 32-c; 33-c; 34-b; 35-a; 36-d; 37-b; 38-d; 39-b.

146

XVII. EFICIENA I ECHILIBRUL ECONOMIC 1-c; 2-d; 3-c; 4-d; 5-e; 6-d; 7-e; 8-a; 9-a; 10-d; 11-c; 12-d; 13-d; 14-d; 15-d; 16-c; 17-d; 18-a; 19-d, 20-d; 21-e; .22-a; 23-c; 24-a; 25-b; 26-c; 27-c; 28-a; 29-a. XVIII. OMAJUL 1-c; 2-d; 3-a; 4-c; 5-a; 6-a; 7-c; 8-c; 9-d; 10-d; 11-d; 12-c; 13-d; 14-c; 15-e; 16-d; 17-a; 18-b; 19-e; 20-c; 21-e; 22-e; 23-c; 24-a; 25-c; 26-b; 27-b; 28-a. . XIX. INFLAIA 1-a; 2-d; 3-d; 4-b; 5-b; 6-d; 7-b; 8-c; 9-c; 10-b; 11-d; 12-b; 13-b; 14-e; 15-d; 16-e; 17-c; 18-c; 19-d; 20-e; 21-b; 22-b; 23-c; 24-c; 25-d; 26-b; 27-a; 28-b; 29-d; 30-d; 31-b; 32-c. XX. FLUCTUAIILE ACTIVITII ECONOMICE 1-b; 2-e; 3-a; 4-e; 5-a; 6-a; 7-a; 8-b; 9-a; 10-b; 11-c; 12-c; 13-a; 14-c; 15-c; 16-c17-b; 18-c; 19-d; 20-e; 21-e; 22-a; 23-a; 24-a; 25-c; 26-b; 27-e; 28-b; 29-c; 30-d; 31-b. XXI. STATUL I ECONOMIA 1-a; 2-c; 3-e; 4-a; 5-a; 6-e; 7-d; 8-d; 9-a; 10-e; 11-d; 12-c; 13-d; 14-c; 15-c; 16-b; 17-b; 18-b; 19-c; 20-e; 21-c; 22- c; 23-d; 24-d; 25-d; 26-c; 27-a; 28-b; 29-e; 30-a; 31-e; 32-c; 33-b. XXII. PIAA MONDIAL 1-a; 2-b; 3-a; 4-c; 5-a; 6-b; 7-c; 8-a; 9-b; 10-b; 11-c; 12-b; 13- d; 14-d; 15-d; 16-d; 17-d; 18-c; 19-c; 20-a;21-d; 22-e; 23-b; 24-a; 25-b; 26-b; 27-d; 28-b; 29-a; 30-b; 31-e; 32-b; 33-c; 34-a; 35-b. XXIII. PIAA SCHIMBURILOR VALUTARE 1-e; 2-a; 3-d; 4-c; 5-b; 6-b; 7-d; 8-b; 9-c; 10-d; 11-d; 12-d; 13- d; 14-c; 15-c; 16-b; 17-a; 18-c; 19-a; 20-b; 21-c; 22-d; 23-d; 24-b. XXIV. 15-b; 16-c; 17-b. XXV. PROBLEME GLOBALE ALE ECONOMIEI MONDIALE ECONOMIA ROM~NIEI 1-d; 2-e; 3-d; 4-d; 5-a; 6-c; 7-a; 8-b; 9-a; 10-e; 11-e; 12-e; 13-c; 14- b;

147

1-a; 2-d; 3-c; 4-a; 5-a; 6-a; 7-a; 8-b; 9-b; 10-e; 11-b; 12-a; 13-b; 14-b; 15-c; 16-b; 17-d; 18-d.

148