Sunteți pe pagina 1din 85

Drept procesual penal. Partea speciala MULTIPLE CHOICE 1. Sunt limite ale urmririi penale: a.

punerea n miscare a aciunii penale si trimiterea n judecat b. sesizarea organelor de urmrire penal si trimiterea n judecat; c. ntocmirea actului de ncepere a urmririi penale si trimiterea n judecat, scoaterea de sub urmrire penal sau ncetarea urmririi penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 2. Limitele urmririi penale pot fi: a. nceperea urmririi penale in rem si trimiterea n judecat prin rechizitoriu; b. nceperea urmririi penale in personam si trimiterea n judecat prin rechizitoriu; c. nceperea urmririi penale in personam si punerea n miscare a aciunii penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 3. Urmrirea penal se desfsoar de ctre: a. procuror si organele de cercetare penal; b. magistrai; c. organele de cercetare penal speciale; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 4. Organele de urmrire penal dispun prin ordonan: a. acolo unde legea prevede expres; b. numai dac aciunea penal este pus n miscare; c. n situaia n care inculpatul se afl n stare de arest preventiv; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 5. Procurorul competent s efectueze sau s exercite supravegherea activitii de cercetare penal este: a. procurorul de la parchetul corespunztor instanei care, potrivit legii, judec n prim instan cauza; b. procurorul de la parchetul corespunztor instanei n circumscripia creia s-a svrsit infraciunea; c. procurorul care supravegheaz activitatea organului de cercetare penal competent s instrumenteze cauza; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 6. n situaia n care organul de cercetare penal constat c nu este competent s efectueze cercetarea penal: a. si declin competena organului de cercetare penal competent; b. ndrum persoana vtmat s formuleze plngerea penal la organul competent si claseaz plngerea primit cu ignorarea dispoziiilor privind competena; c. trimite de ndat cauza procurorului care exercit supravegherea, n vederea sesizrii organului competent; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 7. Ofierii si subofierii Jandarmeriei Romne care au constatat o infraciune n timpul misiunilor specifice: a. nu au dreptul s rein corpurile delicte; b. nainteaz procurorului actele ncheiate, n cel mult 3 zile de la data descoperirii faptei ce constituie infraciune; c. nainteaz procurorului actele ncheiate, n cel mult 3 zile de la data descoperirii faptei ce constituie infraciune flagrant; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B

8. Agenii poliiei de frontier, pentru infraciunile de frontier, au urmtoarele obligaii: a. nu pot efectua percheziii corporale; b. pot prinde pe fptuitor, pe care l predau de ndat procurorului sau organului de cercetare penal, mpreun cu lucrrile efectuate si cu mijloacele materiale de prob; c. pot prinde pe fptuitor, pe care l predau procurorului n termen de maxim 5 zile de la prima constatare efectuat, mpreun cu mijloacele materiale de prob; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 9. Constituie moduri generale de sesizare a organelor de urmrire penal: a. plngerea, denunul si plngerea prealabil; b. plngerea, denunul si sesizarea din oficiu; c. plngerea, denunul si sesizarea comandantului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 10. Pentru persoana vtmat, plngerea: a. nu poate fi formulat de substituiii procesuali; b. poate fi formulat de ctre unul din soi pentru cellalt so sau de ctre copilul major pentru prini; c. poate fi formulat de substituiii procesuali numai dac partea vtmat nu se afl n ar; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 11. n situaia n care organul de cercetare penal constat, nainte de nceperea urmririi penale, incidena cazului prevzut de art. 10 lit. b/1) C. proc. pen.: a. nainteaz dosarul procurorului cu propunere de nencepere a

urmririi penale; b. nainteaz dosarul procurorului cu propunere de ncepere a urmririi penale; c. dispune nceperea urmririi penale; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 12. Actul prin care se dispune scoaterea de sub urmrire penal n cazul prevzut de art. 10 lit. b/1 C. proc. pen. este: a. ordonana; b. rezoluia; c. ordonana de scoatere de sub urmrire penal si aplicare a unei sanciuni cu caracter administrativ; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 13. Actul prin care se dispune nenceperea urmrii penale este: a. rezoluia; b. rezoluia de nencepere a urmririi penale; c. ordonana; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 14. Actul prin care se dispune scoaterea de sub urmrire penal n cazurile prevzute de art. 10 lit. a), b), c), d) si e) este: a. ntotdeauna ordonana; b. ntotdeauna rezoluia; c. rezoluia sau ordonana, dup stadiul urmririi penale si n funcie de propunerea organelor de cercetare penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 15. Actul prin care se dispune ncetarea urmririi penale este:

a. ntotdeauna ordonana; b. ntotdeauna rezoluia; c. rezoluia sau ordonana, dup stadiul urmririi penale si n funcie de propunerea organelor de cercetare penal; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 16. Folosirea investigatorilor sub acoperire: a. trebuie autorizat de procurorul care supravegheaz urmrirea penal; b. nu este permis n cazul infraciunilor de falsificare de monede; c. trebuie autorizat de judector; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 17. Folosirea investigatorilor sub acoperire: a. se autorizeaz prin ordonan motivat, pentru o perioad de cel mult 60 de zile; b. autorizarea poate fi prelungit pentru o perioad de cel mult 60 de zile; c. durata total a autorizrii, n aceeasi cauz, cu privire la aceeasi persoan, nu poate depsi 180 de zile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 18. Procedura prezentrii materialului de urmrire penal: a. nu poate fi repetat; b. trebuie repetat dac organele de urmrire penal au administrat probe noi; c. poate fi repetat dac nvinuitul a refuzat s semneze procesulverbal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

19. Prezentarea materialului de urmrire penal nvinuitului este: a. facultativ; b. trebuie efectuat numai de organul de cercetare penal; c. trebuie efectuat de procuror; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 20. Participarea procurorului la efectuarea urmririi penale: a. este obligatorie; b. este facultativ; c. se poate manifesta prin asistarea la efectuarea oricrui act de cercetare penal, ocazie cu care procurorul poate ndruma organul de cercetare penal cu privire la efectuarea unor acte de cercetare penal; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 21. Actul prin care se dispune nceperea urmririi penale cnd organul de urmrire penal este sesizat prin denun este: a. procesul-verbal; b. ordonana; c. rezoluia; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 22. n situaia n care, ulterior adoptrii soluiei, procurorul constat c nu a existat sau c a disprut mprejurarea pe care se ntemeia propunerea de a nu se ncepe urmrirea penal: a. infirm rezoluia si dispune scoaterea de sub urmrire penal; b. infirm rezoluia si restituie actele organului de urmrire, dispunnd nceperea urmririi penale; c. infirm rezoluia si dispune suspendarea urmririi penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 23. Reluarea urmririi penale se dispune: a. dac a ncetat cauza de suspendare; b. dac a intervenit o lege mai favorabil; c. dac aciunea penal a fost pus n miscare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 24. n incinta instituiilor de interes public: a. actele de urmrire penal se pot efectua cu autorizarea judectorului; b. actele de urmrire penal se pot efectua numai cu autorizaia procurorului sau cu acordul conducerii acelei uniti; c. nu se pot efectua acte de urmrire penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 25. n ipoteza svrsirii infraciunii de abuz de ncredere de ctre un notar public, plngerea prealabil se adreseaz: a. organului de cercetare penal competent teritorial; b. parchetului de pe lng curtea de apel; c. curii de apel; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 26. Plngerea prealabil trebuie introdus: a. de persoana vtmat; b. n termen de 2 luni de la data svrsirii infraciunii; c. la instana competent s judece cauza n fond; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 27. n cazul infraciunii flagrante pentru care este necesar plngerea prealabil: a. organul de urmrire penal este obligat s constate fapta si apoi s cheme partea vtmat pentru a o ntreba dac formuleaz plngere prealabil; b. organul de urmrire penal constat fapta dac exist plngerea prealabil a prii vtmate; c. organul de urmrire penal constat fapta, iar partea vtmat are posibilitatea s formuleze plngerea prealabil n termen de 2 luni de la acest moment; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 28. nvinuitul este: a. persoana fa de care se efectueaz cercetri ntr-o cauz penal; b. persoana fa de care s-a dispus nceperea urmririi penale; c. persoana fa de care s-a dispus punerea n miscare a aciunii penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 29. Urmrirea penal poate fi suspendat: a. dac inculpatul sufer de o boal grav care l mpiedic s ia parte la procesul penal; b. dac partea vtmat sufer de o boal grav care o mpiedic s participe la procesul penal; c. dac una din pri sufer de o boal grav care o mpiedic s participe la procesul penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 30. n cazul ncetrii urmririi penale ntr-o cauz n care inculpatul este arestat preventiv:

a. procurorul comunic o copie a ordonanei administraiei locului de deinere; b. instana care a dispus revocarea arestrii preventive comunic o copie a ncheierii la administraia locului de deinere; c. instana care a dispus revocarea arestrii preventive nstiineaz prin adres administraia locului de deinere, cu dispoziia de a pune de ndat n libertate pe inculpat;. d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 31. Ordonana sau rezoluia de ncetare a urmririi penale se comunic: a. numai prii vtmate si inculpatului; b. autorului sesizrii, nvinuitului sau inculpatului si oricrei alte persoane interesate; c. numai prii vtmate, prii civile, nvinuitului sau inculpatului, prii responsabile civilmente; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 32. Prezentarea materialului de urmrire penal trebuie repetat: a. dac se constat c trebuie schimbat ncadrarea juridic ori dac sau efectuat acte noi de cercetare penal; b. dac s-au efectuat acte noi de cercetare penal; c. dac inculpatul formuleaz o astfel de cerere; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 33. Actul de sesizare a instanei de judecat este: a. plngerea prealabil, n cazul infraciunilor pentru care aciunea penal se pune n miscare la plngere prealabil; b. numai rechizitoriul; c. ncheierea de declinare a competenei n situaia necompetenei teritoriale;

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 34. Reluarea urmririi penale se dispune, dup suspendare: a. prin proces-verbal; b. prin rezoluie; c. prin ordonan; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 35. Reluarea urmririi penale se dispune, n caz de restituire: a. prin rezoluie; b. prin ordonan c. prin hotrre judectoreasc d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 36. Redeschiderea urmririi penale se dispune: a. prin rezoluie; b. prin ordonan; c. prin hotrrea instanei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 37. Pot face plngere: a. mpotriva actelor de urmrire penal: partea vtmat, partea civil si nvinuitul sau inculpatul; b. mpotriva msurilor de urmrire penal: nvinuitul sau inculpatul, partea vtmat; c. mpotriva msurilor si actelor de urmrire penal: orice persoan, dac prin acestea s-a adus atingere intereselor sale legitime; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 38. n situaia n care judectorul admite plngerea, prin ncheiere, desfiineaz rezoluia sau ordonana atacat si reine cauza spre judecare: a. ncheierea poate fi atacat separat cu recurs de ctre procuror si de ctre persoana fa de care s-a dispus netrimiterea n judecat; b. ncheierea poate fi atacat odat cu fondul, calea de atac fiind cea prevzut de lege pentru cauza respectiv; c. ncheierea poate fi atacat cu apel odat cu fondul; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 39. Plngerea mpotriva soluiei de netrimitere n judecat: a. va fi respins ca inadmisibil dac a fost gresit ndreptat; b. constituie actul de sesizare a instanei n cazul admiterii plngerii si reinerii cauzei spre judecare; c. trebuie soluionat de judector n terme de maxim 20 de zile de la primirea acesteia; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 40. Plngerea mpotriva actelor si msurilor de urmrire penal: a. se depune la procuror sau la organul de cercetare penal; b. trebuie formulat n termen de 20 de zile de la data la care partea a cunoscut msura sau actul de urmrire penal; c. se adreseaz organului de cercetare penal sau procurorului, dup caz; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 41. Plngerea mpotriva actelor si msurilor de urmrire penal trebuie soluionat:

a. n termen de 20 de zile de la formularea acesteia; b. n termen de 30 de zile de la primire; c. n termen de 20 de zile de la primire; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 42. Inculpatul trebuie ascultat: a. nainte de a se lua decizia punerii n miscare a aciunii penale; b. n cursul cercetrii judectoresti, ori de cte ori este necesar; c. dup prezentarea materialului de urmrire penal; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 43. mpotriva ordonanelor sau rezoluiilor, dup caz, de nencepere a urmririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmrire penal sau de ncetare a urmririi penale poate face plngere: a. dup respingerea plngerii de ctre prim-procurorul parchetului, procurorul general sau, dup caz, de ctre procurorul sef de secie, de ctre partea vtmat, nvinuit sau inculpat; b. dup respingerea plngerii formulate conform art. 275-278 C. proc. pen., n termen de 20 de zile de la data comunicrii modului de rezolvare, de ctre persoana vtmat si de ctre orice alte persoane ale cror interese sunt vtmate; c. dup admiterea plngerii formulate conform art. 275-278 C. proc. pen., n termen de 20 de zile de la data comunicrii modului de rezolvare, de ctre persoana vtmat si de ctre orice alte persoane ale cror interese sunt vtmate, plngerea urmnd a fi adresat instanei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 44. Soluionnd plngerea conform art. 278/1 C. proc. pen., judectorul: a. poate admite orice alte probe necesare si utile soluionrii cauzei; b. nu poate admite proba cu nscrisuri; c. verific rezoluia sau ordonana atacat, pe baza lucrrilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricror nscrisuri noi prezentate;

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 45. Judecata se poate desfsura: a. numai la sediul instanei; b. n alt loc dect sediul instanei numai dac prin lege special referitoare la competena dup calitatea persoanei se prevede aceasta; c. n lipsa inculpatului aflat n stare de deinere, dac aducerea acestuia la instan nu este posibil din cauza lipsei escortei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 46. Principiul nemijlocirii presupune: a. ca judectorii care fac parte din completul de judecat s ia contact direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost administrate n cursul urmririi penale sau prin administrarea de probe noi; b. ca judectorii care fac parte din completul de judecat s ia contact direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost administrate n cursul urmririi penale sau prin administrarea de probe noi, toate acestea n prezena prilor; c. ca judectorii care fac parte din completul de judecat, procurorul si prile s ia contact direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost administrate n cursul urmririi penale sau prin administrarea de probe noi; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 47. Ca o consecin a principiului nemijlocirii: a. pn la pronunarea hotrrii, este posibil schimbarea completului de judecat pe tot parcursul judecrii cauzei; b. dup nceperea cercetrii judectoresti, orice schimbare n compunerea completului presupune reluarea de la nceput a cercetrii; c. pn la nceperea dezbaterilor, este posibil schimbarea completului de judecat fr vreo consecin asupra continurii judecii; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 48. Sedina de judecat: a. este public numai dac toi inculpaii sunt majori; b. este public numai dac inculpatul este arestat; c. este public, de regul; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 49. Citarea este obligatorie la fiecare termen: a. n cazul militarilor si deinuilor; b. n cazul minorilor; c. n cazul n care partea a fost prezent la un termen, dar procedura de citare nu a fost ndeplinit pentru acel termen; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 50. Citarea este obligatorie: a. cnd instana a dispus repunerea cauzei pe rol n urma deliberrii; b. la pronunare; c. cnd inculpatul este minor; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 51. Citarea nu este obligatorie: a. n cazul experilor, martorilor si interpreilor; b. n cazul prii prezente la unul din termene, chiar dac la termenele ulterioare lipseste; c. n cazul militarilor; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 52. Lista cauzelor: a. se afiseaz la instan cu 48 de ore nainte de termenul de judecat; b. se comunic parchetului cu 24 de ore nainte de termenul de judecat; c. se afiseaz la instan cu 24 de ore nainte de termenul de judecat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 53. Sunt atribuii ale presedintelui completului: a. asigurarea ordinii si a solemnitii sedinei; b. strigarea cauzei si apelul celor citai c. decide asupra cererilor formulate de pri; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 54. Constatarea infraciunilor de audien: a. este o atribuie a completului de judecat b. se menioneaz numai n ncheierea de sedin c. se menioneaz ntr-un proces-verbal care se ataseaz la dosar; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 55. Prin infraciune de audien se nelege: a. infraciunea svrsit n cursul sedinei de judecat; b. infraciunea svrsit n sala de sedin; c. infraciunea svrsit n cursul urmririi penale, n cursul audierii prilor sau martorilor; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

56. La prima nfisare: a. instana este obligat s verifice regularitatea actului de sesizare; b. instana poate s verifice regularitatea actului de sesizare; c. instana verific regularitatea actului de sesizare la cererea prilor; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 57. Partea vtmat poate formula cereri, ridica excepii si pune concluzii cu privire la: a. latura penal; b. latura civil; c. latura penal si latura civil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 58. n situaia n care motivul suspendrii priveste numai pe unul dintre inculpai: a. instana dispune suspendarea ntregii cauze numai dac motivul suspendrii a fost boala grav de care sufer unul dintre inculpai; b. instana de judecat dispune suspendarea ntregii cauze numai dac motivul suspendrii a fost formularea unei cereri de extrdare pasiv; c. instana dispune suspendarea ntregii cauze numai dac disjungerea nu este posibil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 59. Recursul formulat mpotriva ncheierii prin care s-a admis cererea de suspendare a judecii pentru c s-a formulat o cerere de extrdare activ: a. este inadmisibil; b. este suspensiv de executare; c. se judec n termen de 5 zile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 60. ncheierea de sedin se ntocmeste: a. de ctre unul dintre judectorii din complet, n termen de 3 zile de la terminarea sedinei; b. de grefier, n termen de 24 de ore de la terminarea sedinei; c. de presedintele completului, n termen de 24 de ore de la terminarea sedinei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 61. Dac hotrrea se pronun n ziua n care au avut loc dezbaterile: a. se ntocmeste o ncheiere separat; b. se ntocmeste o ncheiere separat numai dac se amn pronunarea; c. nu se ntocmeste o ncheiere separat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 62. Deliberarea si pronunarea hotrrii: a. au loc de ndat dup ncheierea dezbaterilor; b. nu pot fi amnate; c. nu pot fi amnate pe un termen scurt, determinat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 63. Deliberarea: a. are loc n secret; b. poate avea loc cu participarea grefierului care tehnoredacteaz minuta; c. poate avea loc cu participarea judectorilor care au administrat probele n cursul cercetrii judectoresti; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 64. Completul de divergen se poate constitui: a. n prim instan; b. n apel; c. n recurs; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 65. Dac unanimitatea completului de judecat nu poate fi ntrunit: a. hotrrea se ia n complet de divergen; b. hotrrea se ia cu majoritate; c. cauza se repune pe rol d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 66. Dac n urma deliberrii rezult mai mult de dou preri: a. hotrrea se ia n complet de divergen; b. judectorul care a opinat soluia cea mai blnd trebuie s se se alture celei mai apropiate de prerea sa; c. judectorul care a opinat soluia cea mai sever trebuie s se alture celei mai apropiate de prerea sa; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 67. Lipsa minutei: a. atrage nulitatea relativ a hotrrii, deoarece rezultatul deliberrii este consemnat n dispozitivul hotrrii; b. atrage nulitatea absolut a hotrrii; c. nu are niciun efect asupra validitii hotrrii dac hotrrea a fost semnat de toi membrii completului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 68. Minuta: a. se redacteaz de grefier si se semneaz de membrii completului de judecat; b. se redacteaz n termen de 15 de zile de la data terminrii cercetrii judectoresti; c. se ntocmeste n dou exemplare originale, din care unul se ataseaz la dosarul cauzei, iar cellalt se depune la dosarul de minute al instanei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 69. Hotrrea judectoreasc penal, sentin sau decizie: a. se redacteaz de grefier; b. se redacteaz de toi judectorii din complet; c. se redacteaz de unul dintre judectorii din complet; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 70. n cauzele n care inculpatul este trimis n judecat n stare de arest: a. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat fixeaz un termen n interiorul cruia i se comunic citaia inculpatului; b. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat fixeaz un termen, care nu poate fi mai mare de 48 de ore, nuntrul cruia se comunic citaia mpreun cu o copie a actului de sesizare a instanei; c. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat fixeaz un termen, care nu poate fi mai mic de 48 de ore, nuntrul cruia se comunic citaia mpreun cu o copie a actului de sesizare a instanei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 71. Procurorul trebuie s participe la sedinele de judecat:

a. numai dac este citat; b. numai cnd consider necesar; c. numai n cauzele n care instana a fost sesizat prin rechizitoriu d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 72. Obiectul judecii: a. este stabilit numai de procuror; b. se mrgineste la fapta si la persoana artat n actul de sesizare a instanei, de regul; c. se refer la fapta sau la persoana cu privire la care se refer extinderea; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 73. Dac instana constat, n cursul cercetrii judectoresti, c ncadrarea juridic dat faptei prin actul de sesizare urmeaz a fi schimbat: a. pune n discuie noua ncadrare juridic; b. dispune suspendarea procesului penal; c. dispune schimbarea ncadrrii juridice prin rezoluie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 74. n cazul extinderii aciunii penale pentru alte acte materiale: a. instana dispune extinderea prin ncheiere; b. procurorul dispune extinderea aciunii penale prin declaraie oral; c. dosarul se restituie pentru ca inculpatul s fie trimis n judecat pentru toate actele materiale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 75. n cazul extinderii procesului penal pentru alte fapte:

a. procurorul poate cere extinderea procesului penal si n ceea ce priveste aceast fapt; b. instana pune n miscare aciunea penal si pentru fapta nou; c. obiectul judecii nu se schimb; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 76. n cazul extinderii procesului penal pentru alte fapte: a. instana face aplicarea dispoziiilor privind schimbarea ncadrrii juridice; b. procurorul pune n miscare aciunea penal prin ordonan; c. instana trebuie s sesizeze, prin ncheiere, organul de urmrire penal competent pentru efectuarea de cercetri cu privire la fapta descoperit, dac procurorul particip la judecat; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 77. n cazul extinderii procesului penal cu privire la alte persoane: a. procurorul poate cere extinderea procesului penal cu privire la acele persoane; b. instana pune n miscare aciunea penal prin ncheiere; c. instana sesizeaz procurorul competent pentru punerea n miscare a aciunii penale; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 78. Ultimul cuvnt al inculpatului: a. inculpatului i se d cuvntul personal sau prin aprtor; b. inculpatului i se d cuvntul personal; c. nu se impune, n ipoteza n care, n cadrul dezbaterilor, inculpatul a luat cuvntul ultimul pentru a rspunde susinerilor prii civile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

79. Nu pot fi acordate despgubiri civile dac: a. achitarea s-a pronunat pentru c fapta nu prezint gradul de pericol social al unei infraciuni; b. achitarea s-a pronunat pentru c fapta nu exist; c. achitarea s-a pronunat pentru c lipseste unul din elementele constitutive ale infraciunii; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 80. Procurorul poate face apel: a. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; b. numai n ceea ce priveste latura penal; c. n ceea ce priveste latura penal, iar n ceea ce priveste latura civil numai n cazul minorilor; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 81. Inculpatul poate declara apel: a. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; b. n caz de achitare, numai cu privire la temeiul achitrii; c. n caz de ncetare a procesului penal, numai cu privire la temeiul ncetrii; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 82. Partea vtmat poate formula apel: a. numai n ceea ce priveste latura penal; b. n ceea ce priveste latura penal si latura civil; c. numai cu privire la latura civil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

83. Partea civil si partea responsabil civilmente pot face apel: a. n ceea ce priveste latura civil si latura penal; b. numai n ceea ce priveste latura penal; c. numai n ceea ce priveste latura civil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 84. Aprtorul: a. poate formula apel n nume propriu n ceea ce priveste latura civil; b. nu poate formula apel n nume propriu; c. nu poate formula apel n nume propriu dect cu privire la cheltuielile judiciare care i se cuvin; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 85. Sunt substituii procesuali n cazul declarrii apelului: a. aprtorul prii vtmate; b. soul prii vtmate c. rudele apropiate ale inculpatului d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 86. Dac apelul este introdus de o alt persoan pentru inculpat, titular al apelului devine: a. inculpatul; b. persoana care a introdus apelul; c. inculpatul si persoana care a introdus apelul au calitatea de titulari d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 87. O persoan ale crei interese legitime au fost vtmate printr-o

msur sau printr-un act al instanei poate declara apel: a. dac nu este parte n proces; b. dac atac soluia de fond a cauzei; c. dac msura sau actul instanei i-a produs o vtmare de natur direct si personal care decurge din soluia de fond a cauzei privind prile din proces; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 88. Poate declara apel: a. persoana care, reclamnd c un martor a fost mincinos n cauza pe care a avut-o, instana l-a achitat ca fiind de bun-credin; b. ruda apropiat a inculpatului, vtmat moral si material de pe urma condamnrii; c. persoana care, deinnd un bun confiscabil ca urmare a infraciunii svrsite de inculpat, a fost obligat s l predea; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 89. Aprtorul, ca substituit procesual, poate declara apel: a. numai dac nu a acordat asisten juridic la instana a crei hotrre se atac; b. dac a acordat asisten juridic la instana a crei hotrre se atac; c. ca reprezentant convenional; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 90. Apelul declarat de tatl prii civile este: a. inadmisibil; b. admisibil; c. fondat sau nefondat, dup caz; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 91. Termenul de apel este: a. de 10 zile de la pronunare pentru procuror, dac legea nu dispune altfel; b. de 10 zile de la comunicare pentru procuror, dac legea nu dispune altfel; c. de 10 zile de la pronunare pentru toate prile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 92. Termenul de apel curge: a. de la pronunare pentru inculpatul elev al unei instituii militare de nvmnt, dac acesta a fost prezent la dezbateri, dar a lipsit la pronunare; b. de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru inculpatul arestat care a lipsit la pronunare; c. de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru procurorul care a lipsit la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 93. Repunerea n termenul de apel se poate face: a. dac instana de fond constat c apelul a fost formulat n termen de 10 zile de la nceperea executrii despgubirilor civile; b. dac instana de apel constat c apelul a fost formulat n termen de 10 zile de la nceperea executrii pedepsei; c. dac partea a lipsit de la judecat, dar a fost prezent la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 94. Dac inculpatul care a fost prezent la pronunare formuleaz apel dup expirarea termenului de 10 zile, invocnd lipsa din localitate din cauza obligaiilor de serviciu: a. instana de apel poate admite apelul peste termen;

b. instana de apel poate admite cererea de repunere n termenul de apel; c. apelul va fi respins ca tardiv; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 95. Inculpatul a lipsit att la judecat, ct si la pronunare si a declarat recurs a doua zi dup ce a nceput s execute pedeapsa: a. recursul este tardiv; b. instana poate admite recursul declarat peste termen; c. instana poate admite cererea de repunere n termenul de recurs; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 96. Apelul peste termen se poate declara: a. dac ntrzierea este determinat de o cauz temeinic de mpiedicare; b. dac partea a lipsit la toate termenele de judecat; c. dac partea a lipsit la toate termenele de judecat si la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 97. Apelul peste termen poate fi admis: a. dac ntrzierea este determinat de o cauz temeinic de mpiedicare; b. dac partea a declarat apel n termen de 10 zile de la nceperea executrii pedepsei; c. dac partea a declarat apel dup 10 zile de la nceperea executrii despgubirilor civile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 98. Inculpatul care a fost prezent la pronunare declar apelul dup

expirarea termenului de 10 zile si dovedeste n faa instanei de apel faptul c a fost plecat din localitate n interes de serviciu: a. apelul este tardiv; b. instana poate admite apelul declarat peste termen; c. instana poate admite cererea de repunere n termenul de apel; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 99. Apelul se declar: a. numai prin cerere scris depus la instana care a pronunat hotrrea care se atac; b. numai prin cerere scris; c. oral, caz n care se ntocmeste un proces-verbal pentru constatarea acestei mprejurri; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 100. Renunarea la apel: a. se poate produce dup expirarea termenului de apel; b. poate interveni dup pronunarea hotrrii si pn la expirarea termenului de declarare a apelului; c. este irevocabil; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 101. Retragerea apelului: a. nu este posibil dect nainte de nceperea dezbaterilor la instana de apel; b. se poate face de inculpatul minor, dac apelul a fost declarat personal de acesta; c. se poate face prin mandatar special; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 102. Aprtorul inculpatului: a. poate retrage apelul declarat de inculpat; b. poate retrage apelul declarat pentru inculpat, dar numai dac declaraia de apel a fost fcut de aprtor n numele inculpatului; c. nu poate retrage apelul declarat de inculpat dect dac prezint un mandat special n acest sens; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 103. Apelul declarat n termen: a. este suspensiv de executare att n ceea ce priveste latura civil, ct si n ceea ce priveste latura penal, dac prin lege nu se dispune altfel; b. este suspensiv de executare numai n ceea ce priveste latura penal c. nu este suspensiv de executare d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 104. Dac inculpatul nu motiveaz cererea de apel: a. apelul va fi respins ca nefondat; b. apelul va fi examinat n temeiul efectului devolutiv; c. apelul va fi respins ca nemotivat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 105. Principiul neagravrii situaiei n propriul apel presupune: a. instana de apel nu poate agrava situaia prii n favoarea creia procurorul a declarat apel; b. instana de apel nu poate pronuna o pedeaps mai mare dect instana de fond; c. instana de apel nu l poate condamna pe inculpatul achitat de instana de fond; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 106. Efectul extensiv al apelului presupune: a. instana de apel examineaz cauza prin extindere si cu privire la prile care nu au declarat apel, fr a le putea crea o situaie mai grea; b. instana de apel examineaz cauza prin extindere si cu privire la prile la care apelul nu se refer, chiar dac le creeaz o situaie mai grea; c. instana de apel nu poate hotr n privina prilor care nu au declarat apel sau la care declaraia de apel nu se refer; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 107. Participarea procurorului la judecarea apelului: a. este obligatorie; b. este obligatorie numai dac a participat si la judecarea cauzei n faa primei instane sau dac a declarat apelul suspus judecii; c. nu este obligatorie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 108. Dac procurorul nu a introdus apel, ordinea n care se d cuvntul n dezbateri este: a. procuror, intimat, apelant; b. apelant, intimat, procuror; c. apelant, procuror, intimat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 109. Recursul declarat de inculpat mpotriva ncheierii prin care instana de apel a respins cererea acestuia de suspendare a judecii este: a. admisibil; b. inadmisibil;

c. fondat sau nefondat, dup caz; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 110. Recursul: a. trebuie motivat n scris sau oral n ziua judecii; b. trebuie motivat ntotdeauna n scris, motivele urmnd a fi depuse cu 5 zile nainte de primul termen de judecat; c. poate fi motivat oral n ziua judecii numai n cazul hotrrilor care nu pot fi atacate cu apel; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 111. Raportul scris este obligatoriu: a. la nalta Curte de Casaie si Justiie; b. la toate instanele de recurs; c. la curile de apel si la nalta Curte de Casaie si Justiie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 112. Declaraia de retragere a recursului trebuie depus: a. la instana de fond; b. la instana de apel sau la instana de recurs; c. numai la instana de recurs; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 113. n cazul recursului procurorului: a. devoluia este total n ceea ce priveste latura penal si latura civil cu privire la toate persoanele care au fost pri n proces; b. devoluia este total numai n ceea ce priveste orice lipsuri, fie n favoarea, fie n defavoarea oricrei pri;

c. devoluia este total n ceea ce priveste orice lipsuri n defavoarea inculpatului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 114. n cazul recursului prii civile: a. devoluia este total n ceea ce priveste latura penal; b. devoluia este total n ceea ce priveste latura civil si cu privire la toate persoanele care au fost pri n proces; c. se devolueaz cauza cu privire la soluia care o priveste, pentru orice lips care este n defavoarea ei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 115. Necompetena teritorial a instanei: a. poate fi invocat n recurs, deoarece este sancionat cu nulitatea relativ; b. poate fi invocat n recurs, deoarece se ncadreaz n dispoziiile art. 3859 alin. (1) pct. 1; c. nu poate fi invocat n recurs, deoarece se acoper n cazul n care nu a fost invocat n faa primei instane; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 116. n cazul decesului prii civile, mostenitorii acesteia, introdusi n procesul civil: a. devin titulari ai dreptului de apel sau de recurs; b. pot declara recurs ca substituii procesuali; c. pot declara apel n numele prii civile; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 117. n cadrul dezbaterilor asupra recursului:

a. procurorul are ntotdeauna primul cuvnt; b. inculpatul are ultimul cuvnt c. intimatul are ultimul cuvnt d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 118. Constituie motive de contestaie n anulare: a. faptul c instana de recurs nu s-a pronunat asupra unei cauze de achitare cu privire la care existau probe la dosar; b. faptul c dou sau mai multe hotrri definitive nu se pot concilia; c. faptul c mpotriva unei persoane s-au pronunat dou hotrri definitive pentru aceeasi fapt; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 119. Este instan competent s soluioneze contestaia n anulare: a. instana de recurs; b. instana a crei hotrre este atacat; c. instana la care a rmas definitiv ultima hotrre; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 120. Admisibilitatea n principiu a contestaiei n anulare se analizeaz: a. cu citarea prilor, n sedin public; b. fr citarea prilor, n sedin public; c. fr citarea prilor, n camera de consiliu d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 121. Sunt supuse revizuirii:

a. toate hotrrile judectoresti; b. numai hotrrile pronunate de instanele de recurs; c. toate hotrrile judectoresti care rezolv fondul cauzei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 122. Revizuirea poate fi cerut cnd: a. fa de aceeasi persoan si aceeasi fapt s-au pronunat dou hotrri definitive; b. s-au pronunat dou hotrri definitive care nu se pot concilia; c. procurorul a svrsit o infraciune; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 123. n cazul n care s-au descoperit fapte sau mprejurri ce nu au fost cunoscute de instan la soluionarea cauzei, se poate cere revizuirea: a. numai de ctre procuror; b. numai dac necunoasterea acestora a dus la pronunarea unei hotrri nelegale sau netemeinice; c. numai dac pe baza faptelor sau mprejurrilor noi se poate dovedi netemeinicia hotrrii de achitare, de ncetare a procesului penal ori de condamnare; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 124. Pot cere revizuirea: a. soul si rudele apropiate ale condamnatului, numai dup decesul acestuia; b. procurorul; c. soul si rudele apropiate ale prii vtmate, dup decesul acesteia; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

125. Procurorul trebuie s efectueze actele de cercetare cu privire la cererea de revizuire n termen de: a. 2 luni de la data introducerii cererii de revizuire; b. 30 de zile de la data introducerii cererii de revizurie; c. oricnd; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 126. Poate cere revizuirea unei hotrri penale definitive, n cazul n care Curtea European a Drepturilor Omului a constatat o nclcare a unui drept prevzut de Convenia european pentru aprarea drepturilor omului si a libertilor fundamentale: a. numai procurorul; b. numai persoana al crei drept a fost nclcat sau soul acesteia; c. soul condamnatului, chiar si dup moartea acestuia d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 127. Decizia pronunat de nalta Curte de Casaie si Justiie cu privire la cererea de revizuire n cazul n care Curtea European a Drepturilor Omului a constatat o nclcare a unui drept prevzut de Convenia european pentru aprarea drepturilor omului si a libertilor fundamentale: a. poate fi atacat cu recurs; b. poate fi atacat cu apel; c. este definitiv; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 128. Sunt subieci oficiali ai fazei de punere n executare: a. instana de executare, procurorul, condamnatul; b. instana de executare, organele administraiei financiare, direcia de sntate public; c. administraia penitenciar, condamnatul, direcia de sntate public;

d. niciuna din variantele de mai sus

ANS: B 129. Hotrrea instanei de apel rmne definitiv: a. la expirarea termenului de apel, cnd nu s-a declarat apel n termen sau cnd apelul declarat a fost retras nuntrul termenului; b. la data retragerii recursului declarat mpotriva hotrrii prin care apelul a fost admis fr trimtere spre rejudecare, dac aceasta s-a produs dup expirarea termenului de recurs; c. la data pronunrii hotrrii, dac hotrrea nu este supus recursului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 130. Hotrrile penale se pun n executare de ctre: a. instana care a judecat cauza n prim instan, ntotdeauna; b. instana care a pronunat prima hotrrea de condamnare, ntotdeauna; c. Tribunalul Militar Teritorial, dac hotrrea a fost pronunat n prim instan de nalta Curte de Casaie si Justiie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 131. Mandatul de executare a pedepsei deteniunii pe via: a. se ntocmeste n patru exemplare; b. se ntocmeste ntotdeauna n ziua n care hotrrea penal a rmas definitiv; c. instana de executare trimite dou exemplare organului de poliie cnd condamnatul este arestat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 132. Mandatul de executare a pedepsei nchisorii cu executare la locul

de munc: a. se emite n trei exemplare; b. un exemplar se trimite consiliului local n a crui raz teritorial si are domiciliul condamnatul; c. un exemplar rmne la instana de executare d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 133. n cazul punerii n executare a obligrii la tratament medical: a. instana de executare comunic o copie a hotrrii direciei sanitare din judeul pe teritoriul cruia locuieste persoana fa de care s-a luat msura; b. instana de executare comunic o copie de pe dispozitivul hotrrii si o copie de pe raportul medico-legal direciei sanitare din judeul pe teritoriul cruia locuieste persoana fa de care s-a luat msura; c. instana de executare comunic o copie a raportului medico-legal unitii sanitare stabilite; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 134. nlocuirea pedepsei amenzii se dispune: a. numai de instana de executare; b. de instana de executare sau de instana corespunztoare de la domiciliul condamnatului; c. de instana de executare sau de instana corespunztoare n a crei raz teritorial se afl locul de deinere, n situaia n care condamnatul se afl n stare de deinere; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 135. Liberarea condiionat se dispune: a. numai de instana n a crei raz teritorial se afl locul de deinere; b. de judectoria n a crei raz teritorial se afl locul de deinere; c. de judectoria n a crei raz teritorial se afl locul de deinere sau

de judectoria instan de executare; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 136. Cererea de amnare a executrii pedepsei nchisorii: a. are ca efect suspendarea executrii mandatului pn la soluionarea cererii; b. poate fi formulat n termen de 10 zile de la emiterea mandatului de executare; c. poate fi retras de cel care a formulat-o; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 137. Recunoasterea de ctre tatl condamnat a unui copil nscut din concubinaj: a. poate constitui un motiv de ntrerupere a executrii pedepsei n temeiul art. 453 alin. (1) lit. c) C. proc. pen.; b. poate constitui un motiv de ntrerupere a executrii pedepsei n temeiul art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. n situaia n care copilul este mai mic de 1 an; c. nu poate constitui motiv de amnare a executrii pedepsei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 138. Instana competent s se pronune asupra amnrii executrii pedepsei este: a. instana care a pronunat hotrrea de condamnare; b. instana de executare c. instana la care s-a judecat fondul cauzei d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 139. Condamnata se afl n executarea unei pedepse cu nchisoarea

pentru svrsirea infraciunii de omor calificat fa de fiul su nou nscut. Cererea sa de ntrerupere a executrii pedepsei pentru c a nscut un copil este: a. inadmisibil; b. admisibil, dac este solicitat pn cnd copilul mplineste un an; c. nentemeiat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 140. Durata ntreruperii executrii pedepsei n cazul intervenirii unor mprejurri speciale care ar avea consecine grave pentru unitatea la care lucreaz condamnatul este: a. de maxim 3 luni; b. de 3 luni; c. de minim 3 luni; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 141. ntreruperea executrii pedepsei se poate acorda: a. cnd se stabileste, pe baza unei constatri medico-legale, c cel condamnat sufer de o boal care l pune n imposibilitate de a executa pedeapsa; b. cnd se constat, pe baza unei constatri medico-legale, c cel condamnat sufer de o boal care poate fi tratat n reeaua sanitar a penitenciarelor; c. cnd se constat, pe baza une expertize medico-legale, c cel condamnat sufer de o boal care nu poate fi tratat n reeaua sanitar a penitenciarelor d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 142. Competena de a soluiona cererea de ntrerupere a executrii pedepsei aparine: a. judectoriei n a crei raz teritorial se afl locul de deinere;

b. instanei de executare sau instanei n a crei raz teritorial se afl locul de deinere sau unitatea unde se execut pedeapsa la locul de munc, corespunztoare n grad instanei de executare; c. numai instanei de executare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 143. Timpul ct pedeapsa a fost ntrerupt: a. intr n durata pedepsei executate; b. se scade din durata pedepsei; c. nu se socoteste n executarea pedepsei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 144. Aplicarea amnistiei: a. se face de judectorul de la instana de executare; b. se face de judectorul de la instana de executare sau de judectorul de la instana n a crei raz teritorial se afl locul de deinere c. se face de judectorul de la instana de executare sau de judectorul de la instana n a crei raz teritorial se afl locul de deinere, dac intervine dup condamnarea definitiv; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 145. n situaia n care se iveste o mpiedicare la executare, competena de soluionare a contestaiei la executare aparine: a. instanei de executare sau instanei corespunztoare n a crei raz teritorial se afl locul de deinere b. numai instanei care a pronunat hotrrea care se execut; c. numai instanei de executare d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

146. Contestaia privitoare la amenzile judiciare se soluioneaz de: a. instana n a crei raz teritorial se afl locul de deinere b. numai instana de executare c. numai instana care le-a pus n executare d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 147. Dac ulterior ntocmirii procesului-verbal de constatare a infraciunii flagrante se impune ascultarea altor persoane: a. se adaug declaraiile acestor persoane n continuarea procesuluiverbal, care se semneaz de aceste persoane si de organul care a ntocmit procesul-verbal; b. acestea nu vor fi ascultate, deoarece dup ncheierea procesuluiverbal nu mai este posibil continuarea acestuia; c. declaraiile vor fi consemnate separat, potrivit procedurii obisnuite d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 148. n cazul infraciunii flagrante: a. reinerea nvinuitului este lsat la aprecierea organului de cercetare penal care constat fapta; b. reinerea nvinuitului este supus aprecierii procurorului care supravegheaz cercetrile n cauz; c. reinerea nvinuitului este obligatorie, dac sunt ndeplinite condiiile msurii preventive; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 149. Dac instana constat c nu sunt ntrunite condiiile referitoare la cazurile de aplicare a procedurii speciale: a. judecata se face potrivit procedurii obisnuite; b. restituie dosarul procurorului pentru a efectua urmrirea penal conform procedurii obisnuite; c. dispune achitarea inculpatului d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 150. n cazul procedurii speciale referitoare la judecarea unor infraciuni flagrante: a. prezena prii vtmate este obligatorie; b. reinerea si arestarea preventiv a nvinuitului sunt obligatorii; c. judecata poate avea loc n lipsa inculpatului d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 151. Hotrrea instanei n cazul procedurii speciale referitoare la infraciunile flagrante: a. trebuie pronunat n prezena inculpatului aflat n stare de deinere; b. trebuie redactat n cel mult dou zile de la pronunare; c. trebuie pronunat n ziua n care s-au ncheiat dezbaterile sau cel mult n 24 de ore; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 152. Termenul de exercitare a apelului sau recursului n cazul infraciunilor flagrante este de: a. 10 zile de la pronunare b. 3 zile de la pronunare, pentru prile prezente, si de la comunicare, pentru cei care au lipsit att la dezbateri, ct si la pronunare c. 3 zile de la pronunare; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 153. Procedura special de urmrire si judecare a infraciunilor flagrante nu se aplic: a. infraciunilor svrsite de minori b. infraciunilor pedepsite la plngere prealabil

c. infraciunilor pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mic de 15 ani; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 154. Dac nvinuitul sau inculpatul nu a mplinit 16 ani: a. citarea prinilor este obligatorie la prezentarea materialului de urmrire penal; b. citarea prinilor este obligatorie la orice ascultare a minorului n cursul urmririi penale; c. citarea prinilor este obligatorie la prima audiere si la prezentarea materialului de urmrire penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 155. Inculpatul care a svrsit infraciunea n timpul ct era minor: a. este judecat potrivit dispoziiilor procedurale referitoare la minori, chiar dac a mplinit 18 ani nainte de sesizarea instanei; b. este judecat potrivit dispoziiilor procedurale referitoare la minori numai dac instana a fost sesizat nainte ca minorul s devin major; c. este judecat potrivit dispoziiilor procedurale referitoare la minori numai dac instana apreciaz c este necesar aceast procedur; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 156. Cnd n aceeasi cauz sunt inculpai minori si inculpai majori: a. se dispune obligatoriu disjungerea cauzei pentru ca inculpaii minori s fie judecai potrivit procedurii speciale; b. dac nu se poate dispune disjungerea, instana judec dup procedura obisnuit, aplicnd cu privire la inculpaii minori dispoziiile speciale referitoare la acestia; c. dac nu se poate dispune disjungerea, instana judec dup procedura obisnuit; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 157. Este competent s hotrasc asupra cererii de reabilitare: a. instana care a pronunat condamnarea b. instana care a judecat n prim instan cauza n care s-a pronunat condamnarea pentru care se cere reabilitarea c. instana n a crei raz teritorial se afl ultimul loc de deinere n care pedeapsa a fost executat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 158. Este competent s se pronune asupra reabilitrii judectoresti: a. judectoria n circumscripia creia locuieste condamnatul, chiar dac acesta a fost condamnat de curtea de apel, conform competenei dup calitatea persoanei; b. tribunalul n circumscripia cruia locuieste condamnatul, cnd acesta a fost condamnat de nalta Curte de Casaie si Justiie conform competenei dup calitatea persoanei; c. Tribunalul Bucuresti, cnd condamnarea s-a pronunat n prim instan de nalta Curte de Casaie si Justiie conform competenei dup calitatea persoanei; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 159. Cererea de reabilitare judectoreasc: a. se face numai de condamnat, dac acesta este n via; b. se poate face de so sau de rudele apropiate ca substituii procesuali, n timpul vieii condamnatului sau dup decesul acestuia c. nu se poate face dect de condamnat, deoarece decesul acestuia face s nceteze orice interdicii sau sanciuni, n condiiile n care rspunderea penal este personal d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A

160. Cererea de reabilitare judectoreasc: a. se poate face de procuror b. se poate face de rudele apropiate ale condamnatului, dac acesta a decedat; c. nu se poate formula dect de condamnat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 161. mpotriva hotrrii de admitere a cererii de reabilitare se poate declara: a. apel si recurs; b. apel sau recurs c. recurs; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 162. Anularea reabilitrii poate fi cerut: a. numai de procuror; b. de procuror sau de partea vtmat, dup caz c. de condamnat, de so sau rudele apropiate ori de procuror d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 163. Aciunea pentru repararea pagubei, n cazul condamnrii pe nedrept, poate fi introdus: a. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare; b. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de achitare; c. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de ncetare a procesului penal; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 164. Aciunea pentru repararea pagubei n cazul condamnrii pe nedrept poate fi introdus: a. numai de persoana care a fost condamnat definitiv, n timpul vieii acesteia; b. de persoana care a fost condamnat definitiv sau de persoanele aflate n ntreinerea acesteia; c. de persoanele aflate n ntreinerea persoanei condamnate definitiv, n timpul vieii acesteia d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 165. Competena de a soluiona cererea pentru repararea pagubei n cazul condamnrii pe nedrept aparine: a. tribunalului n circumscripia cruia domiciliaz persoana ndreptit; b. tribunalului n circumscripia cruia domiciliaz persoana ndreptit sau persoanele aflate n ntreinerea acesteia c. tribunalului n circumscripia cruia domiciliaz persoanele aflate n ntreinerea persoanei ndreptite d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 166. Aciunea n regres: a. este obligatorie b. se exercit de stat n cazul reparrii pagubei potrivit art. 506 C. proc. pen. sau n cazul n care statul a fost condamnat de ctre o instan internaional c. nu este obligatorie, chiar dac situaia generatoare de daune a fost provocat cu rea-credin sau din grav neglijen d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B

Drept procesual penal. Partea generala MULTIPLE CHOICE 1. Oficialitatea procesului penal priveste: a. numai faza urmririi penale b. numai faza urmririi penale si faza judectii c. numai faza judectii d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 2. Actele necesare desfsurrii procesului penal se ndeplinesc: a. numai din oficiu b. din oficiu, afar de cazul cnd prin lege se dispune altfel c. la cererea prtilor d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 3. Conform principiului prezumtiei de nevinovtie, n cursul urmririi penale, fptuitorul va fi considerat nevinovat pn la: a. sesizarea organelor de urmrire penal b. nceperea urmririi penale c. punerea n miscare a actiunii penale d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 4. Prezumtia de nevinovtie: a. este consacrat expres de Codul de procedur penal; b. nu este consacrat expres de Constitutia Romniei c. este o prezumtie absolut care nu poate fi rsturnat dect printr-o hotrre penal definitiv d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 5. Dreptul la aprare este garantat nvinuitului sau inculpatului: a. dup punerea n miscare a actiunii penale; b. n timpul prezentrii materialului de urmrire penal c. pe tot parcursul procesului penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 6. Pentru garantarea dreptului la aprare: a. organele judiciare sunt obligate s ia msuri pentru asigurarea asistentei juridice a nvinuitului sau inculpatului n toate procesele penale b. organele judiciare sunt obligate s ia msuri pentru asigurarea asistentei juridice a prtii vtmate n toate procesele penale; c. organele judiciare au obligatia s ncunostinteze, de ndat si mai nainte de a-l audia, pe nvinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, ncadrarea juridic a acesteia si s-i asigure posibilitatea pregtirii si exercitrii aprrii d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 7. n cursul procesului penal: a. orice parte are dreptul de a fi asistat de aprtor b. orice parte trebuie asistat de aprtor; c. nvinuitul sau inculpatul trebuie asistat de aprtor d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 8. Desfsurarea procesului penal n limba romn: a. exclude posibilitatea ca judecata s aib loc fr interpret, chiar dac judectorul, procurorul, aprtorii si prtile cunosc aceeasi limb matern b. presupune c prtii i se numeste un interpret, din oficiu si n mod obligatoriu, ori de cte ori limba sa matern este alta dect limba romn; c. presupune c prtii i se desemneaz n mod gratuit un interpret dac nu si poate apra interesele dect n limba sa matern

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 9. n procesul penal: a. procedura judiciar se desfsoar n limba romn, cu exceptiile prevzute de lege b. procedura judiciar se desfsoar n limba matern pe care prtile o nteleg, cu ajutorul interpretilor c. prtile si alte persoane n proces pot folosi limba matern, dar actele procedurale se ntocmesc n limba romn d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 10. Prtilor care nu se pot exprima: a. li se asigur posibilitatea de a lua cunostint de piesele dosarului, dreptul de a vorbi, precum si dreptul de a pune concluzii n instant prin interpret, ales sau numit, contra cost, de instant b. li se asigur posibilitatea de a lua cunostint de piesele dosarului, dreptul de a vorbi, precum si dreptul de a pune concluzii n instant prin interpret, ales sau numit, gratuit, de instant; c. li se asigur posibilitatea ca interpretul ales s studieze dosarul d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 11. Sunt acte prin care se poate pune n miscare actiunea penal: a. numai ordonanta, rechizitoriul, declaratia oral a procurorului b. ordonanta, rechizitoriul, declaratia oral a procurorului sau ncheierea instantei c. numai ordonanta si rechizitoriul d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 12. Sunt trsturi ale actiunii penale:

a. actiunea penal apartine statului, este obligatorie, este indisponibil, este individual si indivizibil b. actiunea penal este obligatorie, indisponibil si indivizibil c. actiunea penal este obligatorie, este indisponibil, individual si indivizibil numai dac este pornit de autorittile statului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 13. Actiunea penal: a. este suficient existenta unor informatii privind svrsirea unei infractiuni pentru punerea n miscare a actiunii penale b. nu poate fi pus n miscare dect in personam c. implic dobndirea de ctre fptuitor a calittii de nvinuit d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 14. Actiunea penal: a. se poate pune n miscare, n cursul fazei de judecat, numai prin ncheiere, dac procurorul particip la judecarea cauzei b. se poate pune n miscare prin declaratia oral a procurorului care solutioneaz cauza c. se poate exercita att n fata instantei penale, ct si n fata instantei civile d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 15. Solutiile care pot duce la stingerea actiunii penale n urma judecrii unei cauze: a. condamnarea sau achitarea b. clasarea sau ncetarea procesului penal; c. ncetarea urmririi penale sau ncetarea procesului penal d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

16. Se va dispune scoaterea de sub urmrire penal n urmtoarele ipoteze: a. fapta nu exist, lipseste plngerea prealabil, fapta nu a fost svrsit de nvinuit sau de inculpat b. fapta nu prezint gradul de pericol social al unei infractiuni, fapta nu a fost svrsit de nvinuit sau de inculpat, fapta nu ntruneste elementele constitutive ale infractiunii c. persoana vtmat si-a retras plngerea prealabil, a intervenit decesul fptuitorului, a intervenit prescriptia rspunderii penale d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 17. Dac nu exist nvinuit sau inculpat n cauz si s-a mplinit termenul de prescriptie a rspunderii penale, se va dispune: a. ncetarea urmririi penale b. scoaterea de sub urmrire penal c. clasarea; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 18. nvinuitul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal dac: a. s-a constat c faptei i lipseste unul din elementele constitutive ale infraciunii b. s-a constat c fapta nu este prevzut de legea penal c. prile s-au mpcat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 19. Dac, dup ce s-a constat c a intervenit prescripia rspunderii penale, nvinuitul sau inculpatul solicit continuarea procesului penal: a. procurorul dispune ncetarea urmririi penale, n situaia n care a intervenit o cauz care nltur caracterul penal al faptei b. procurorul dispune scoaterea de sub urmrire penal, dac fapta nu este prevzut de legea penal

c. procurorul dispune ncetarea urmririi penale d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 20. nvinuitul poate cere continuarea procesului penal dac: a. exist o cauz de ncetare a procesului penal b. a intervenit amnistia c. s-a mpcat cu partea vtmat d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 21. Mostenitorii persoanei vtmate: a. pot exercita aciunea civil n nume propriu, dac persoana vtmat a decedat nainte de a se constitui parte civil b. pot exercita aciunea civil numai n calitate de mostenitori ai victimei infraciunii, dac aceasta a decedat ca urmare a svrsirii infraciunii c. pot continua aciunea civil, dac persoana vtmat a decedat dup constituirea ca parte civil, chiar dac nu au acceptat mostenirea d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 22. Aciunea civil exercitat n cadrul procesului penal: a. nu este scutit de taxa de timbru; b. poate fi pornit oricnd c. se stinge ntotdeauna prin pronunarea unei hotrri de achitare d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 23. n cazul aciunii civile: a. dreptul de opiune nu funcioneaz dac aciunea civil se exercit din oficiu; b. dac persoana care a suferit un prejudiciu s-a constituit parte civil n

procesul penal, aciunea introdus la instana civil nu este admisibil dac instana penal a suspendat procesul penal; c. dac persoana care a suferit un prejudiciu s-a constituit parte civil n procesul penal, aciunea introdus la instana civil nu este admisibil dac instana penal a lsat nesoluionat aciunea civil d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 24. Aciunea civil se exercit n procesul penal mpotriva: a. inculpatului, mostenitorilor inculpatului si prii responsabile civilmente b. prii civile c. prii responsabile civilmente, dac inculpatul se sustrage de la judecat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 25. Repararea pagubei n cazul n care aciunea civil a fost exercitat n procesul penal: a. se face numai n natur b. se face numai prin echivalent, cu excepia situaiei n care bunul a fost gsit la inculpat; c. se face n natur sau prin plata unei despgubiri bnesti, n msura n care repararea n natur nu este posibil; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 26. Instana rezolv din oficiu aciunea civil numai atunci cnd aceasta are ca obiect: a. restituirea lucrurilor b. restabilirea situaiei anterioare c. desfiinarea total sau parial a unui nscris; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D

27. Favorizatorul rspunde civil solidar cu inculpatul: a. dac a dat ajutor pentru asigurarea folosului infraciunii, dar numai n limitele acestuia b. dac a svrsit acte de favorizare a persoanei inculpatului c. da, n toate cazurile n care inculpatul este obligat la plata despgubirilor civile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 28. Vor rspunde civil n solidar cu inculpatul, dac sunt trasi la rspundere penal n faa instanei de judecat: a. coautorii, instigatorii si complicii b. tinuitorul si favorizatorul pentru ntregul prejudiciu produs de inculpat c. partea responsabil civilmente d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 29. Persoana vtmat prin infraciune, constituit parte vtmat, poate participa n aceeasi cauz: a. numai n calitate de parte vtmat; b. numai n calitate de parte civil, dac solicit aceast calitate prin constituirea ca parte civil c. n calitate de parte civil, dac solicit aceast calitate prin constituirea ca parte civil; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 30. Partea responsabil civilmente: a. poate fi introdus n cauz oricnd n cursul procesului penal; b. poate interveni n procesul penal numai pn la citirea actului de sesizare c. poate interveni n procesul penal numai pn la terminarea cercetrii judectoresti d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 31. Introducerea n procesul penal a prii responsabile civilmente: a. nu se poate face n cursul urmririi penale b. se poate face la cererea prii civile c. se poate face la cererea prii vtmate sau a prii civile d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 32. Procurorul: a. este obligat s susin aciunea civil pornit de partea civil nainte de citirea actului de sesizare b. poate s susin aciunea civil, dac partea civil este lipsit de capacitate de exerciiu c. este obligat s susin interesele persoanei vtmate prin infraciune, dac aceasta este lipsit de capacitate de exerciiu sau are o capacitate de exerciiu restrns; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 33. n cazul n care persoana vtmat printr-o infraciune solicit s participe n procesul penal n calitate de parte civil si, n acelasi timp, introduce o aciune la instana civil: a. hotrrea definitiv si irevocabil a instanei penale are autoritate de lucru judecat n faa instanei civile care judec aciunea civil cu privire la existena faptei, a persoanei care a svrsit-o si a vinoviei acesteia; b. hotrrea definitiv a instanei civile are autoritate de lucru judecat n faa instanei penale cu privire la existena faptei, a persoanei care a svrsit-o si a vinoviei acesteia; c. judecata n faa instanei civile se suspend pn la rezolvarea definitiv a cauzei penale d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C

34. Persoana vtmat prin infraciune se poate adresa instanei civile: a. oricnd, chiar dac s-a constituit parte civil n procesul penal; b. n caz de suspendare a procesului penal, dac s-a constituit parte civil n procesul penal c. oricnd, chiar dac instana penal a rezolvat aciunea civil; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 35. Partea vtmat este: a. persoana fizic, dac a suferit o vtmare fizic, moral sau material prin svrsirea infraciunii; b. subiectul pasiv al infraciunii c. persoana fizic, dac a suferit o vtmare fizic, moral sau material prin svrsirea infraciunii si dac particip n procesul penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 36. Inculpatul: a. este numai persoana fizic mpotriva creia s-a pus n miscare aciunea penal; b. trebuie s fie o persoan, fizic sau juridic, determinat; c. poate fi o persoan creia legea i recunoaste imunitatea penal d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 37. Partea vtmat particip n procesul penal: a. n ceea ce priveste latura penal b. n ceea ce priveste latura civil c. n ceea ce priveste latura penal si latura civil, concomitent, dar numai dac s-a constituit parte civil; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A

38. Persoana vtmat: a. dobndeste n mod automat calitatea de parte vtmat dac a sesizat svrsirea infraciunii b. dobndeste n mod automat calitatea de parte civil dac a indicat cuantumul prejudiciului pe care l-a suferit c. trebuie chemat de organele judiciare pentru a fi ntrebat dac se constituie parte vtmat sau parte civil, dup caz; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 39. Este parte n faza de judecat a procesului penal: a. partea responsabil civilmente; b. nvinuitul; c. procurorul d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 40. Are calitatea de inculpat: a. numai persoana fa de care s-a pus n miscare aciunea penal; b. numai persoana citat n aceast calitate de instana penal c. persoana fa de care s-a dispus nceperea urmririi penale d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 41. Parte vtmat n procesul penal poate fi: a. numai victima infraciunii; b. numai o persoan fizic c. o persoan fizic sau o persoan juridic d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 42. Competena dup calitatea persoanei:

a. stabileste numai instana judectoreasc mputernicit s judece n prima instan b. stabileste instana judectoreasc mputernicit s judece n prim instan si, implicit, instanele care judec n apel si n recurs c. stabileste numai parchetul competent s efectueze urmrirea penal d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 43. Secii maritime si fluviale funcioneaz: a. numai la tribunale si curi de apel; b. nu numai la judectorii, tribunale, curi de apel, ci si la nalta Curte de Casaie si Justiie c. la unele judectorii, tribunale si curi de apel; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 44. Secii maritime si fluviale funcioneaz pe lng instanele din: a. Galai; b. Brila c. Clrasi; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 45. Judecata n apel se realizeaz de ctre un complet format din: a. trei judectori la tribunal si la curtea de apel; b. trei judectori la curtea de apel si Completul de 9 judectori la nalta Curte de Casaie si Justiie; c. doi judectori la tribunal si la curtea de apel d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 46. Sunt considerate forme subsidiare ale competenei n materie penal:

a. competena dup calitatea persoanei, competena material, competena teritorial; b. competena special si competena personal; c. competena funcional si competena material d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 47. Competena special: a. este prevzut sub sanciunea nulitii absolute si nu poate fi invocat oricnd pe parcursul procesului penal, pn la rmnerea definitiv a hotrrii; b. reprezint o form de competen subsidiar; c. se ntlneste numai la instanele si parchetele militare d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 48. Instanele militare judec: a. numai infraciunile svrsite de militari; b. numai infraciunile svrsite de militari, dac au legtur cu ndeplinirea atribuiilor de serviciu c. numai anumite infraciuni prevzute de Codul penal si de legi speciale si numai infraciunile svrsite de militari, dac au legtur cu ndeplinirea atribuiilor de serviciu; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 49. Infraciunea de omor svrsit asupra unui magistrat de la tribunal va fi judecat de: a. nalta Curte de Casaie si Justiie; b. curtea de apel; c. tribunal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 50. Infraciunea de omor svrsit de un magistrat de la tribunal va fi judecat de: a. nalta Curte de Casaie si Justiie b. curtea de apel; c. tribunal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 51. Conflictele de competen ntre tribunalele militare: a. se soluioneaz de Curtea Militar de Apel; b. pot interveni numai cu privire la cauzele n care se judec infraciuni contra ordinii si disciplinei militare; c. sunt date n competena tribunalului militar teritorial; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 52. Curtea Militar de Apel: a. judec numai n prim instan si n recurs; b. judec n fond, n apel si n recurs; c. judec n prim instan infraciunile svrsite de judectorii militari si de procurorii militari; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 53. Infraciunea de fals material n nscrisuri oficiale svrsit de un avocat: a. presupune, n vederea nceperii urmririi penale, avizul ministrului justiiei; b. este de competena curii de apel; c. implic o judecat care se poate desfsura pe trei grade de jurisdicie: fond, apel, recurs; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 54. n cazul n care un avocat a svrsit o infraciune, competena de soluionare a cauzei aparine: a. curii de apel, dac infraciunea are legtur cu atribuiile de serviciu ale inculpatului; b. instanei competente dup gravitatea infraciunii svrsite; c. curii de apel; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 55. Completul de 9 judectori al naltei Curi de Casaie si Justiie judec: a. apelurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate n prim instan de Secia penal; b. recursurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate n prim instan de Secia penal; c. recursurile n interesul legii d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 56. Seciile Unite ale naltei Curi de Casaie si Justiie: a. sesizeaz Curtea Constituional pentru a se pronuna asupra constituionalitii legilor nainte de promulgarea acestora b. judec recursurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate n prima instan de Secia penal; c. judec apelurile declarate mpotriva hotrrilor pronunate n prim instan de Completul de 9 judectori; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 57. Sunt caliti si funcii care atrag competena de judecat a naltei Curi de Casaie si Justiie ca instan de fond: a. judectorii de la tribunale si cei de la curile de apel;

b. membrii Consiliului Superior al Magistraturii; c. controlorii financiari de la Curtea de Conturi; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 58. nalta Curte de Casaie si Justiie nu judec: a. n fond; b. n apel; c. n recurs; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 59. Infraciunea svrsit de un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. se judec n prim instan de: a. curtea de apel; b. nalta Curte de Casaie si Justiie; c. instana corespunztoare din punct de vedere teritorial dup calitatea persoanei d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 60. n situaia infraciunilor continuate: a. instana de la locul unde s-a produs rezultatul este competent s judece cauza; b. instana de la locul unde s-a comis primul act material este competent s judece cauza; c. oricare dintre instanele de la locul unde s-au comis oricare din actele materiale sau instana de la locul unde s-a produs rezultatul d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 61. Regulile de stabilire a competenei teritoriale:

a. se aplic n ordinea n care acestea sunt prevzute n art. 30 C. proc. pen.; b. se aplic n ordinea n care acestea sunt prevzute n art. 30 C. proc. pen. numai dac sesizrile sunt simultane c. nu exist o ordine de prioritate ntre criteriile prevzute n art. 30 C. proc. pen., indiferent de data sesizrii d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 62. Cnd urmrirea penal s-a efectuat de un organ central cruia i corespund mai multe instane competente potrivit criteriilor prevzute n art. 30, judecarea cauzei revine: a. instanei n circumscripia creia s-a svrsit infraciunea b. instanei n circumscripia creia si are sediul organul de cercetare penal; c. instanei stabilite de procuror d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 63. Prin locul svrsirii infraciunii se poate nelege: a. locul unde a fost prins fptuitorul b. locul unde s-a desfsurat activitatea infracional, n totul sau n parte; c. locul unde au fost desfsurate actele premergtoare svrsirii infraciunii; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 64. Cauzele sunt reunite: a. numai n faa primei instane de judecat b. n faa primei instane de judecat, chiar dup desfiinarea hotrrii cu trimitere de ctre instana de apel sau dup casarea cu trimitere de ctre instana de recurs, n faa instanei de apel sau a instanei de recurs, dac se afl n acelasi stadiu de judecat; c. n faa instanei de apel sau de recurs, dar numai prin prorogare de competen d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 65. Exist indivizibilitate: a. cnd la svrsirea unei infraciuni au participat mai multe persoane; b. cnd dou sau mai multe infraciuni au fost svrsite n timp si loc diferit, dar dup o prealabil nelegere ntre infractori; c. cnd ntre dou sau mai multe infraciuni exist legtur, iar reunirea cauzelor se impune pentru o mai bun nfptuire a justiiei d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 66. Exist conexitate: a. n cazul infraciunii continue sau continuate; b. n cazul n care la svrsirea unei infraciuni au participat mai multe persoane; c. cnd dou sau mai multe infraciuni au fost svrsite prin acelasi act; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 67. Cauzele trebuie reunite ntotdeauna: a. n cazurile de conexitate n care o infraciune a fost svrsit pentru a ascunde sau a nlesni svrsirea unei alte infraciuni b. n toate cazurile de conexitate n care la svrsirea unei infraciuni au participat mai multe persoane; c. n cazul infraciunii continuate sau n orice alte cazuri cnd dou sau mai multe acte materiale alctuiesc o singur infraciune; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 68. n cazul normelor de competen teritorial: a. excepiile pot fi invocate numai pn la citirea actului de sesizare; b. excepiile pot fi invocate oricnd, n orice stadiu al procesului, de ctre oricare dintre pri;

c. excepiile pot fi invocate de ctre oricare dintre pri, numai pn la nceperea dezbaterilor; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 69. Excepiile privind competena instanei pot fi ridicate: a. pn la citirea actului de sesizare, n cazul competenei teritoriale b. pn la citirea actului de sesizare, n cazul competenei materiale c. pn la citirea actului de sesizare, n cazul competenei dup calitatea persoanei d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 70. n situaia n care, dup svrsirea unei infraciuni, o persoan dobndeste calitatea de senator, cauza va fi judecat: a. de nalta Curte de Casaie si Justiie; b. de curtea de apel c. de instana competent material d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 71. n situaia n care un amiral svrseste o infraciune, iar ulterior nu mai deine aceast calitate: a. cauza va fi judecat de nalta Curte de Casaie si Justiie n orice situaie; b. cauza va fi judecat de nalta Curte de Casaie si Justiie dac s-a dat o hotrre n prim instan c. cauza va fi judecat de instana competent material d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 72. n situaia declinrii de competen determinate de competena teritorial:

a. actele ndeplinite ori msurile dispuse se menin b. actele ndeplinite ori msurile dispuse pot fi meninute; c. actele ndeplinite ori msurile dispuse nu pot fi meninute d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 73. Cnd instana sesizat cu soluionarea conflictului de competen constat c acea cauz este de competena altei instane dect cele ntre care a intervenit conflictul: a. dac fa de a treia instan nu este instan ierarhic superioar comun, trimite dosarul instanei superioare comune b. trimite dosarul instanei competente, chiar dac fa de a treia instan nu este instan ierarhic comun c. desfiineaz hotrrea instanei care a declansat conflictul de competen, pentru a se dispune declinarea n favoarea instanei competente d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 74. n cazul unui conflict de competen pozitiv: a. soluionarea are ca efect suspendarea judecii, cu excepia actelor si msurilor care reclam urgen; b. sesizarea instanei ierarhic superioare se face de instana care si-a declarat prima competena; c. sesizarea instanei ierarhic superioare se face de instana care si-a declinat ultima competena; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 75. Conflictul de competen ntre dou organe de cercetare penal: a. trebuie soluionat de procurorul care supravegheaz activitatea de cercetare penal efectuat de aceste organe; b. va fi soluionat de conductorul parchetului cruia i-ar reveni competena s instrumenteze dosarul; c. se rezolv de ctre seful ierarhic superior din punct de vedere administrativ al celor dou organe de cercetare penal

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 76. Judectorul nu este incompatibil s judece o cauz n apel dac: a. ntr-o discuie ntre prieteni a afirmat c apelul declarat de un inculpat n cauza respectiv va fi admis; b. a schimbat ncadrarea juridic prin ncheiere, nainte de soluionarea cauzei; c. a participat la judecarea unui recurs mpotriva unei ncheieri privind o msur preventiv, pronunndu-se asupra vinoviei inculpatului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 77. Judectorul este incompatibil s judece o cauz numai dac: a. este so, rud sau afin pn la gradul 3 inclusiv cu una din pri b. este so, rud sau afin pn la gradul 3 inclusiv cu unul dintre ceilali judectori care face parte din complet c. este so, rud sau afin pn la gradul 3 inclusiv cu procurorul d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 78. Judectorul este incompatibil s judece o cauz dac: a. este so, rud sau afin pn la gradul 4 inclusiv cu procurorul care a dispus reinerea nvinuitului; b. este so, rud sau afin pn la gradul 4 inclusiv cu procurorul general adjunct al parchetului care a ntocmit rechizitoriul c. este so, rud sau afin pn la gradul 4 inclusiv cu un grefier care a ntocmit citaiile n dosarul de urmrire penal d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 79. Se reine existena unui caz de incompatibilitate n urmtoarea situaie:

a. judectorul a fost reprezentant sau aprtor al interpretului b. judectorul este so, rud sau afin cu unul din avocai c. judectorul a primit liberaliti de la mandatarul unei pri; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 80. n cazul n care partea afl cazul de incompatibilitate dup pronunarea hotrrii: a. poate formula cererea de recuzare n apel; b. nu mai poate formula cererea de recuzare, dar poate declara apel pentru acest motiv; c. poate formula cererea de recuzare, chiar dac hotrrea a rmas definitiv prin neapelare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 81. Cererea de recuzare poate fi formulat: a. numai de ctre pri; b. de ctre pri sau de procuror c. de orice persoan interesat si de procuror d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 82. Dac n cauz sunt arestai preventiv, iar partea vtmat formuleaz o cerere de recuzare a judectorului: a. cererea este inadmisibil b. cererea va fi soluionat de un alt complet, dar completul n faa cruia s-a formulat cererea de recuzare, cu participarea judectorului recuzat, hotrste asupra msurilor preventive; c. cererea va fi soluionat de un alt complet, care va hotr si asupra msurilor preventive; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

83. Cererea de abinere formulat de procurorul de sedin: a. este inadmisibil, ntruct acesta nu soluioneaz cauza si nici nu efectueaz acte necesare desfsurrii procesului penal; b. se depune la conductorul parchetului, care o nainteaz presedintelui instanei, iar acesta o admite sau o respinge prin rezoluie; c. se soluioneaz de instan d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 84. Constituie motiv de recuzare: a. participarea expertului de mai multe ori n aceeasi cauz; b. audierea martorului de mai multe ori n aceeasi cauz c. judectorul a fost expert sau martor n cauz d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 85. Strmutarea judecrii unei cauze penale poate fi cerut: a. de secretarul Consiliului Superior al Magistraturii b. numai de Ministrul Justiiei; c. de presedintele instanei superioare n grad celei la care se afl cauza; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 86. Poate fi solicitat strmutarea judecrii unei cauze penale dac: a. imparialitatea judectorilor ar putea fi stirbit din cauza dusmniilor locale; b. nu a fost citit actul de sesizare; c. a fost terminat cercetarea judectoreasc d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

87. Strmutarea unei cauze se poate cere: a. numai cnd aceasta se afl pe rolul instanei de fond; b. numai cnd aceasta se afl pe rolul unei instane c. numai dac aceasta nu se afl n apel; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 88. Cererea de strmutare: a. se adreseaz instanei care a primit cauza spre judecare b. se adreseaz instanei ierarhic superioare celei care a primit cauza spre judecare; c. se adreseaz naltei Curi de Casaie si Justiie; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 89. Cererea de informaii n cazul strmutrii: a. este obligatorie n toate cazurile; b. este facultativ n toate cazurile; c. este facultativ n situaia n care se formuleaz o nou cerere de strmutare n aceeasi cauz; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 90. Prile sunt anunate despre formularea cererii de strmutare de ctre: a. nalta Curte de Casaie si Justiie, prin citare; b. instana n faa creia se afl cauza pe rol, prin comunicarea cererii; c. instana superioar celei la care se afl cauza pe rol; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 91. Strmutarea:

a. se dispune de ctre Parchetul de pe lng nalta Curte de Casaie si Justiie n cauzele aflate n curs de urmrire penal; b. examinarea cererii se face n sedin public, cu citarea prilor; c. se dispune prin ncheiere motivat mpotriva creia se poate declara recurs; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 92. Desemnarea altei instane pentru judecarea cauzei: a. se dispune de ctre Parchetul de pe lng nalta Curte de Casaie si Justiie n cauzele aflate n curs de urmrire penal b. examinarea cererii se face n sedin public, fr citarea prilor c. se dispune prin ncheiere motivat mpotriva creia se poate declara recurs d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 93. Strmutarea poate fi cerut din nou: a. oricnd; b. dup trecerea unui termen de la respingerea cererii anterioare c. numai dac noua cerere se ntemeiaz pe mprejurri noi, necunoscute naltei Curi de Casaie si Justiie la data soluionrii cererii anterioare, sau dac noua cerere se ntemeiaz pe mprejurri noi, ivite dup respingerea cererii anterioare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 94. Probele indirecte: a. sunt ntotdeauna obinute din alt surs dect cea original b. dovedesc n mod direct fapta c. sunt ntotdeauna obinute din sursa original d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D

95. Probele directe: a. sunt probele prin care se constat faptele probatorii; b. sunt probele care se refer la faptul principal; c. sunt elemente de fapt care ajung la cunostina autoritilor judiciare dintrun izvor nemijlocit; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 96. Sarcina administrrii probelor n procesul penal aparine: a. organelor judiciare; b. poliiei judiciare si procurorului c. prilor, poliiei judiciare, procurorului si instanei d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 97. Dreptul la tcere: a. poate fi folosit de nvinuit sau inculpat cu privire la datele sale de identitate; b. reprezint posibilitatea nvinuitului sau inculpatului de a refuza s rspund la orice ntrebare care i se pune de ctre organele judiciare c. reprezint posibilitatea nvinuitului sau inculpatului de a refuza s rspund la orice ntrebare care i se pune de ctre organele judiciare cu privire la nvinuirea care i se aduce; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 98. Probele n procesul penal: a. nu pot fi administrate dect n faza cercetrii judectoresti b. pot fi propuse numai pn la nceperea dezbaterilor; c. trebuie s fie admisibile, pertinente, concludente si utile d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 99. Declaraia nvinuitului sau inculpatului: a. are o valoare probatorie absolut b. are o valoare probatorie relativ c. este indivizibil; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 100. Declaraiile nvinuitului sau inculpatului pot servi la aflarea adevrului: a. necondiionat, dac nvinuitul sau inculpatul a acceptat s fie audiat; b. numai dac se coroboreaz cu alte probe; c. numai dac se coroboreaz cu alte fapte sau mprejurri care rezult din ansamblul probelor administrate n cauz d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 101. Reprezint probe concludente n procedura penal: a. probele care au legtur cu faptele sau mprejurrile ce fac obiectul probaiunii; b. probele care contribuie la aflarea adevrului n cauza penal c. probele care sunt necesare pentru soluionarea cauzei; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 102. Ascultarea nvinuitului sau inculpatului: a. se face separat dac sunt mai muli nvinuii sau inculpai, n faza de urmrire penal; b. se face separat dac sunt mai muli nvinuii sau inculpai, indiferent de faza n care se afl procesul penal; c. nvinuitul poate prezenta o declaraie scris personal mai nainte, dac aceasta cuprinde amnunte greu de reinut;

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 103. Declaraiile nvinuitului sau inculpatului: a. se consemneaz n scris sau se nregistreaz cu mijloace audiovideo; b. se consemneaz n scris; c. se consemneaz n scris de ctre nvinuit sau inculpat ori de ctre avocatul acestuia d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 104. Declaraiile prii vtmate pot servi la aflarea adevrului: a. necondiionat; b. numai dac se coroboreaz cu alte probe; c. numai dac se coroboreaz cu alte fapte sau mprejurri care rezult din ansamblul probelor administrate n cauz; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 105. Ascultarea nvinuitului sau inculpatului: a. se face numai la sediul parchetului sau poliiei; b. se face numai la sediul organului judiciar; c. se poate face oriunde acesta se gseste, dac se afl n imposibilitate de deplasare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 106. Partea vtmat poate declara c particip n aceast calitate n procesul penal: a. pn la terminarea cercetrii judectoresti b. pn la citirea actului de sesizare c. pn la punerea n miscare a aciunii penale

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 107. Partea civil: a. poate fi reprezentat n procesul penal, dar numai dac este lipsit total de capacitate de exerciiu b. este introdus din oficiu n procesul penal c. poate declara c particip n procesul penal n aceast calitate numai pn la citirea actului de sesizare d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 108. Persoana obligat s pstreze secretul profesional: a. nu este obligat s declare ca martor b. nu poate fi ascultat ca martor cu privire la faptele si mprejurrile de care a luat cunostin n exerciiul profesiei, fr ncuviinarea persoanei sau a unitii fa de care este obligat s pstreze secretul c. nu poate s fie ascultat ca martor n nicio cauz d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 109. n situaia n care soia inculpatului este audiat n calitate de martor: a. poate svrsi infraciunea de mrturie mincinoas dac declar necorespunztor adevrului b. poate svrsi infraciunea de mrturie mincinoas numai dac este audiat n legtur cu fapte de corupie, iar mrturia e mincinoas c. poate svrsi infraciunea de favorizare a infractorului, dac mrturia e mincinoas d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 110. Ascultarea ca martor a persoanelor care prezint infirmiti

fizice: a. este interzis, deoarece persoana respectiv nu poate s redea constient cunostinele pe care le are b. nu este interzis dac ascultarea se face cu privire la fapte pe care le-a perceput cu simurile sntoase c. este permis n orice condiii si cu privire la faptele percepute n orice mod; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 111. Soul si rudele apropiate ale nvinuitului: a. nu pot fi audiate ca martori b. nu sunt obligate s declare ca martori c. nu pot svrsi infraciunea de mrturie mincinoas dac au fost audiate; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 112. Minorul care nu a mplinit 14 ani: a. nu poate fi audiat ca martor n procesul penal b. poate fi audiat numai n sedin secret; c. poate fi audiat, dar numai n prezena unuia dintre prini sau a persoanei creia i este ncredinat spre crestere si educare d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 113. Minorul: a. nu poate fi ascultat ca martor n procesul penal; b. nu este obligat s declare ca martor n procesul penal c. poate fi ascultat ca martor d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C

114. Nu pot dobndi calitatea de martor n procesul penal: a. rudele inculpatului si rudele prii vtmate; b. prile civile; c. minorii; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 115. Persoana vtmat: a. nu poate fi ascultat ca martor n procesul penal b. poate fi obligat s declare ca martor c. poate fi ascultat ca martor dac nu s-a constituit parte civil sau nu particip n proces ca parte vtmat d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 116. Nu depune jurmnt: a. preotul; b. ateul; c. minorul care nu a mplinit 14 ani d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 117. Pot fi audiai ca martori cu identitate protejat: a. procurorul care a supravegheat urmrirea penal; b. investigatorii sub acoperire; c. minorii, n cazul infraciunilor privind violena n familie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 118. Confruntarea poate fi efectuat:

a. numai ntre martorii ale cror declaraii sunt contradictorii; b. numai ntre nvinuit sau inculpat si martori; c. ntre persoanele ascultate n aceeasi cauz, dac ntre declaraiile acestora exist contradicii; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 119. n cazul confruntrii: a. persoanele sunt ascultate cu privire la faptele si mprejurrile n privina crora declaraiile date anterior se contrazic; b. declaraiile se consemneaz n scris, n procese-verbale separate pentru fiecare persoan; c. persoanele confruntate trebuie s si pun reciproc ntrebri d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 120. Una din pri prezint o nregistrare video n procesul penal ca prob: a. nregistrarea video efectuat de parte este inadmisibil ca mijloc de prob, dac a fost fcut fr autorizarea instanei; b. nregistrarea video poate servi ca mijloc de prob, chiar dac a fost efectuat de parte, cu condiia ca infraciunea s fie cercetat la plngere prealabil; c. nregistrarea poate servi ca mijloc de prob dac nu este interzis de lege sau dac priveste nregistrri ale propriilor convorbiri sau comunicri ale prii purtate cu teri; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 121. Convorbirile si comunicrile prii vtmate pot fi interceptate: a. la cererea motivat a acesteia, cu autorizarea judectorului, indiferent de natura infraciunii; b. indiferent de natura infraciunii, dar numai cu autorizarea judectorului; c. la cererea motivat a acesteia, cu autorizarea procurorului,

indiferent de natura infraciunii, dar nu mai mult de 30 de zile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 122. Mijloacele de prob administrate ca urmare a interceptrilor convorbirilor si comunicaiilor: a. pot fi supuse expertizei numai la cererea inculpatului; b. pot fi supuse expertizei la cererea procurorului, a prilor sau din oficiu; c. nu pot fi supuse expertizei; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 123. Nu pot fi martori asisteni: a. vecinii persoanei al crei domiciliu este percheziionat; b. persoanele care au asistat la svrsirea faptei c. persoanele interesate n cauz d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 124. Ridicarea de obiecte sau nscrisuri se dispune: a. numai de ctre instan; b. numai de ctre procuror; c. de ctre executorul judectoresc d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 125. Percheziia poate fi: a. numai domiciliar; b. corporal sau domiciliar c. numai corporal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 126. Comisia rogatorie se poate adresa: a. parchetului ierarhic superior; b. parchetului ierarhic inferior; c. instanei egale n grad; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 127. Sunt msuri preventive: a. reinerea; b. obligarea la tratament medical; c. sechestrul; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 128. mpotriva ordonanei procurorului prin care se dispune reinerea: a. nvinuitul poate formula plngere care se soluioneaz de procurorul ierarhic superior procurorului care a dispus reinerea; b. nvinuitul poate formula plngere care se soluioneaz de instan n termen de 3 zile de la data sesizrii; c. nvinuitul nu poate formula plngere; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 129. mpotriva ordonanei organului de cercetare penal prin care se dispune reinerea: a. nvinuitul poate formula plngere, nainte de expirarea termenului de 24 de ore, plngere care se soluioneaz de procuror; b. nvinuitul poate formula plngere, nainte de expirarea termenului de 24 de ore, plngere care se soluioneaz de instan n termen de 3 zile de la data sesizrii;

c. nvinuitul nu poate formula plngere; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 130. n cazul comisiei rogatorii: a. instana care efectueaz comisia rogatorie va dispune desemnarea unui aprtor din oficiu pentru inculpatul arestat; b. comisia rogatorie se poate adresa unei instane inferioare; c. prezentarea materialului de urmrire penal se poate realiza prin comisie rogatorie dac se asigur transportarea dosarului; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 131. Msurile preventive pot nceta de drept: a. la data soluionrii plngerii mpotriva msurii preventive luate de procuror; b. cnd s-au schimbat temeiurile care au dus la luarea msurii preventive; c. la data pronunrii hotrrii de achitare; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 132. n cazul reinerii: a. msura nu poate fi luat dac pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea svrsit este amenda; b. msura nu poate fi luat dect dac pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea svrsit este nchisoarea, chiar si alternativ cu amenda; c. msura poate fi luat oricare ar fi pedeapsa prevzut de lege; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 133. Reinerea poate fi dispus de:

a. judector; b. comandantul navei sau aeronavei pentru infraciunile svrsite la bordul navelor sau aeronavelor; c. agenii poliiei de frontier n ipoteza constatrii unor infraciuni la regimul frontierei de stat; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D 134. Msurile preventive pot fi dispuse prin: a. rezoluia organului de cercetare penal b. rezoluia procurorului; c. ordonana procurorului; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C 135. Cazurile prevzute de art. 148 lit. a)-e) C. proc. pen.: a. nu prezint nicio relevan n cazul obligrii de a nu prsi localitatea; b. nu prezint nicio relevan n cazul arestrii preventive; c. nu prezint nicio relevan n cazul reinerii d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 136. Urmtoarea msur preventiv poate fi prelungit: a. reinerea, numai de ctre procuror, pentru o perioad de 24 de ore b. arestarea preventiv, numai de ctre instan; c. obligarea de a nu prsi ara, numai de ctre instan; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 137. Copia actului prin care s-a dispus obligarea de a nu prsi localitatea se comunic:

a. poliiei de frontier; b. administraiei financiare n a crei circumscripie locuieste nvinuitul sau inculpatul; c. prii vtmate d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 138. Arestarea preventiv se dispune prin: a. ordonana procurorului; b. ncheierea judectorului c. mandatul de arestare emis de judector d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 139. Arestarea preventiv a nvinuitului: a. se poate dispune de ctre procuror, n cursul urmririi penale, si de ctre instana de judecat, n cursul judecii; b. nu se poate dispune dect n cursul urmririi penale; c. presupune punerea n miscare a aciunii penale; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D 140. Msura preventiv a reinerii: a. nu poate fi luat dac infraciunea svrsit este pedepsit numai cu amenda; b. poate dura mai mult de 24 de ore n cazul n care persoana a fost reinut administrativ; c. poate fi luat chiar dac nu s-a nceput urmrirea penal fa de persoana respectiv; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 141. n situaia n care aciunea penal se pune n miscare fa de

nvinuitul arestat preventiv: a. inculpatul poate fi arestat preventiv pentru o perioad de maxim 30 de zile; b. inculpatul nu mai poate fi arestat preventiv; c. inculpatul poate fi arestat preventiv pentru perioada care a mai rmas din termenul maxim de 30 de zile; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 142. n cazul n care instana admite propunerea de arestare preventiv: a. mandatul de arestare preventiv este emis de judector b. mandatul de arestare preventiv este emis de procuror c. mandatul de arestare preventiv este emis de grefier; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A 143. Poate fi prelungit: a. reinerea inculpatului; b. arestarea preventiv a nvinuitului; c. arestarea preventiv a inculpatului; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 144. Arestarea inculpatului major: a. nu poate depsi 180 de zile dect dac s-a pronunat o hotrre de prim instan; b. nu poate depsi 180 de zile n cursul urmririi penale; c. nu poate depsi 180 de zile n fiecare faz a procesului penal; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

145. Sunt msuri procesuale reale: a. liberarea provizorie pe cauiune si restituirea lucrurilor; b. msurile asigurtorii, restituirea lucrurilor; c. liberarea provizorie pe cauiune si msurile asigurtorii; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 146. Sunt acte procesuale: a. introducerea plngerii prealabile de ctre persoana vtmat, trimiterea n judecat, punerea n miscare a aciunii penale; b. nmnarea citaiei, efectuarea unei percheziii, ascultarea unui martor; c. mpcarea prilor, cercetarea la faa locului, nmnarea citaiei d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A 147. Nerespectarea dispoziiilor privind incompatibilitatea judectorilor este sancionat cu: a. nulitatea relativ; b. nulitatea absolut; c. nulitatea relativ, care poate fi invocat la termenul urmtor; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B 148. Dac organele de cercetare ale poliiei judiciare apreciaz c inculpatul nu si poate face singur aprarea: a. asistena juridic este obligatorie; b. asistena juridic nu este obligatorie, cu excepia situaiilor prevzute de art. 171 C. proc. pen. n care se afl inculpatul; c. nu exist o prevedere legal referitoare la aceast situaie; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

149. Sunt faze ale procesului penal: a. urmrirea penal, procesul penal si punerea n executare a hotrrilor penale rmase definitive; b. urmrirea penal, judecata si punerea n executare a hotrrilor penale definitive; c. urmrirea penal si judecata; d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B 150. Sunt corpuri delicte: a. obiectele care conin o urm a faptei svrsite; b. obiectele care poart o urm a faptei svrsite; c. obiectele care au fost folosite sau au fost destinate s serveasc la svrsirea unei infraciuni, precum si obiectele care sunt produsul infraciunii; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C 151. Participarea procurorului la judecarea propunerii de arestare preventiv: a. este obligatorie, indiferent de infraciune; b. este obligatorie, dar numai dac pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea svrsit este de 4 ani sau mai mare; c. este obligatorie, dar numai dac inculpatul este minor ori infraciunea svrsit este pedepsit cu o pedeaps mai mare de 4 ani; d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A