Sunteți pe pagina 1din 5

Analiza factorilor care influeneaz rata omajului n perioada 1995-2009 n Romnia

Acest proiect are ca obiectiv principal analizarea influenei pe care numrul omerilor, numrul populaiei activ disponibile, investiiile, numrul pensionarilor de invaliditate, numrul persoanelor sosite din mediul rural n mediul urban i importurile o exercit asupra ratei omajului n Romnia n perioada 1995-2009. Analiza are la baz noiuni teoretice cu privire la rata omajului ca raport ntre numrul omerilor (nregistrai la ageniile pentru ocuparea forei de munc) i populaia activ civil (omeri + populaie ocupat civil, definit conform metodologiei balanei forei de munc), exprimat procentual. omerii nregistrai reprezint persoanele apte de munc, ce nu pot fi ncadrate din lips de locuri de munc disponibile (Legea nr. 1/1991 republicat n anul 1994 i completat prin ordonana Guvernului nr. 47/1997) i care s-au nscris la ageniile teritoriale pentru ocuparea forei de munc. Pe de alt parte populaia activ din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele de 15 ani i peste, care furnizeaz fora de munc disponibil pentru producia de bunuri i servicii. Populaia ocupat cuprinde, conform metodologiei Anchetei trimestriale asupra forei de munc n gospodrii, toate persoanele de 15 ani i peste, care au desfurat o activitate economic productoare de bunuri sau servicii de cel puin o or n perioada de referin (sptmna naintea nregistrrii), n scopul obinerii unor venituri sub form de salarii, plat n natur sau alte beneficii Pentru realizarea analizei sunt utilizate urmtoarele teste: Testul DurbinWatson, Testul Student, Testul Fisher si Testul Chow. Pentru a studia modul n care rata omajului este influenat de numrul omerilor, numrul populaiei activ disponibile, investiii, numrul pensionarilor de invaliditate, numrul persoanelor sosite din mediul rural n mediul urban i importuri, modelul este construit astfel:
RS t = a 0 + a1 NrS t + a 2 NrPAt + a 3 Invt + a 4 NrPI t + a5 NrS t + a 6 Im pt + t

unde: RS t = rata omajului; NrS t = numrul omerilor; NrPAt = numrul populaiei active disponibile; Inv t = investiiile; NrPI t = numrul pensionarilor de invaliditate; NrS t = numrul persoanelor sosite din mediul rural n mediul urban; Im p t = importurile; a 0 , a1 , a 2 , a 3 , a 4 , a 5 , a 6 = parametrii modelului; t = eroarea de specificare; Pentru a efectua analiza autocorelaiei erorilor pentru modelul obinut, se aplic testul Durbin-Watson. Se calculeaz DW, pentru care rezult o valoare de 2.16, n condiiile n care d1=0.447 i d2=2.472 (d1 i d2 sunt valori extrase din tabel). ntruct aceast valoare aparine intervalului [d2, 4-d2] rezult faptul c nu exist o autocorelaie a erorilor.

Identificnd coeficienii din tabela de regresie modelul econometric devine:

RS t = 10.19 + 9.2 NrS t 9.47 NrPAt 0.014 Invt + 0.011NrPI t + 1.5 NrS t + 5.28 Im pt + et

(6.13)

(50.8)

(6.91)

(-2.28)

(1.02)

(2.79)

(0.19)

n urma aplicrii testului Student se deduce o valoare teoretic a raiei Student egala cu 2.306, corespunztoare la 8 grade de libertate i un prag de semnificaie de 95%. n concluzie se poate afirma c n urma comparrii valorii teoretice a raiei Student cu valoarea lui tStat (din tabelul de regresie), se accept ipoteza H1, i anume c se poate afirma cu o probabilitate de 95%, c valorile parametrilor difer semnificativ de 0, i variabilele explicative ataate acestora (numrul omerilor, numrul populaiei activ disponibile i numrul persoanelor sosite din mediul rural n mediul urban ) au o influen semnificativ asupra ratei omajului. Pentru celelalte variabile explicative (investiiile, numrul pensionarilor de invaliditate i importurile), se poate afirma cu o probabilitate de 95% c se accepta ipoteza H0, i anume nu au o influen semnificativ asupra ratei omajului. In consecinta se recurge la reconstruirea modelului, numai cu ajutorul variabilelor : numrul omerilor, numrul populaiei activ disponibile i numrul persoanelor sosite din mediul rural n mediul urban. n paralel cu analiza tStat se studiaz i coloanele P-Value, Lower 95% i Upper 95%. P-Value trebuie s fie mai mic sau egal cu (5%). Valoarea P-Value indic pragul de semnificaie , de la care ncepnd estimatorii se pot considera semnificativ diferii de zero, iar, n consecin, din analiza P-Value, Lower/Upper 95% se intrete afirmaia c estimatorii a 3 , a4 i a6 trebuiesc eliminai din analiz. Dup eliminarea coeficienilor modelul se poate scrie astfel:
RS t = a0 + a1 NrS t + a 2 NrPAt + a5 NrPS t + t

n funcie de aceste variabile modelul se poate scrie sub forma:


RS t = 8.37 + 9.32 NrS t 7.85 NrPAt + 5.70 NrPS t + et

(15,78)

(2,25)

(5,65)

(5,01)

n urma aplicrii din nou a testului Student se deduce o valoare teoretic a raiei Student egala cu 2.201, corespunztoare la 11 grade de libertate i un prag de semnificaie de 95%. Se poate deduce faptul n urma comparrii valorii teoretice a raiei Student cu valoarea lui tStat, se accept ipoteza H1, i anume c se poate afirma cu o probabilitate de 95%, c valorile parametrilor difer semnificativ de 0. n urma efecturii testului Fisher, rezult o valoare egal cu 1199.84, care se analizeaz cu o valoare teoretic, cuprins n tabela de distribuie Fisher, concordant pentru pragul de semnificaie egal cu 5% ( = 5 ), i 3,11 grade de libertate, egal cu 3.5874. Ca rezultat al acestei comparaii se evideniaz faptul c F*> F5% 3,11 (1199.84>3,5874), rezultnd c se accept ipoteza alternativ, prin care coeficienii sunt diferii de 0, afirmndu-se acest lucru cu o probabilitate de 95%, altfel spus modelul este bine construit. n urma realizrii testului Fisher, rezult c modelul este global semnificativ. Coeficientul de determinaie, R2 = 0.998, iar coeficientul de corelaie multipl,

r =0.996 de unde rezult c modelul liniar este bine ales, iar rata omajului este puternic influenat de numrul omerilor, numrul populaiei activ disponibile i numrul persoanelor sosite din mediul rural n mediul urban. Stabilitatea coeficienilor n timp se face cu ajutorul testului de stabilitate Chow. Pentru a efectua acest test se imparte perioada n dou subperioade, dup cum urmeaz: prima subperioad ntre anii 1995-2001, iar cea de-a doua subperioad ntre anii 2002-2009. Valoarea rezultat n urma aplicrii testului Chow n ambele subperioade s-a obinut pentru F* valoarea 3.8922, iar valoarea corespunztoare pentru 4 i 7 grade de libertate, i un prag de semnificaie de 5% egal cu 4.1203. Prin 5% compararea acestor dou valori rezult c Fk + 1, n 2k 2 > F*, de unde reiese, cu probabilitatea de 95% c modelul este stabil pe ntreaga perioad.

Concluzii: Obiectivul acestui proiect a fost analizarea unui model economic pentru a vedea n ce msur i n ce condiii variabila de explicat, rata omajului, este influenat de variabile explicative, n cazul analizat numrul omerilor, numrul populaiei active disponibile, investiii, numrul pensionarilor de invaliditate, numrul persoanelor sosite din mediul rural n mediul urban si importuri. n urma efecturii testelor s-au obtinut urmatoarele rezultate Cu ajutorul testului Durbin-Watson a reieit faptul ca nu exist o autocorelaie a erorilor, i am concluzionat c semnificativ au influenat individual numai 3 variabile explicative i anume: numrul omerilor, numrul populaiei activ disponibile, i migraiile din mediul rural n mediul urban. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul testului Student. Ulterior, cu ajutorul testului Fisher am putut concluziona c modelul este global semnificativ, iar n final, prin aplicarea testului de stabilitate Chow s-a dovedit, cu probabilitatea de 95%, c modelul astfel rezultat este stabil pe ntreaga perioad de timp.

Bibliografie: 4

-Anuarul Statistic al Romniei 2009, capitolul 3. Fora de Munc -Balana forei de Munc pentru datele privind populaia ocupat civil pe activiti ale economiei naionale, pe forme de proprietate i pe judee -Agenia Naional pentru Ocuparea Forei de Munc

Anex:
Rata somajului (%) Y 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 1.8 3 8.2 10.4 10.9 9.5 6.6 8.9 10.4 11.8 10.5 8.8 8.4 8.1 7.6 Nr. somerilor X1 204210 337440 929019 1164705 1223925 998432 657564 881435 1025056 1130296 1007131 826932 760623 710800 680923 Nr. pop. active disp. X2 11345000 11248000 11329500 11199086 11228669 10509810 9963090 9903764 9856307 9578779 9591723 9396954 9055940 8775308 8959513 Investitiile (mil. $) X3 5894.2 2366.4 2314.2 2771.9 4678.3 5636.4 5885.4 5810.6 6104.6 4998.7 5686.8 8167.8 9704.8 11803.2 12450.9 Nr. pensionarilor de invaliditate (mii pers.) X4 208 222 263 307 374 433 469 493 527 567 609 660 706 810 903 Migratiile din mediul rural in urban (pers.) X5 691803 185459 186172 144994 149712 148333 152585 144034 132472 131138 105614 148066 154801 162362 165450 Importuri (mil $) X6 2630.2 3496.3 322.7 4997.4 6966.1 9183.4 10025.8 10761.4 10660.1 9765.8 13070.6 18071 21112.1 22307.3 24180.4

Anii