Sunteți pe pagina 1din 9

ECTS

NTREBRI 1. ntre caracteristicile serviciilor se numr: nematerialitatea (1), netangibilitatea (2), neperisabilitatea (3), nestocabilitatea (4). a. 1,2,3; b. 1,3,4; c. 2,3,4; d. 1,2,4; 2. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat? a. serviciile sunt neproductive; c. exist i servicii materiale; b. serviciile sunt omogene; d. serviciile sunt tangibile. 3. Evaluarea serviciilor este mai dificil i adesea subiectiv datorit caracteristicii lor de: a. nestocabilitate; b. absen a proprietii; c. nematerialitate; d. nici una dintre acestea. 4. Care din cei trei economiti este considerat ntemeietorul clasificrii sectoriale a ramurilor economiei: a. Colin Clark; b. Allen Fisher; c. Jean Fourasti. 5. Sectorul secundar al economiei cuprinde: a. cercetarea tiinific; b. industria extractiv; c. industria prelucrtoare i construciile. 6. Dezvoltarea i multiplicarea serviciilor a condus la: a. dispariia unor categorii de servicii; b. apariia sectorului cuaternar; c. dispariia unui sector economic 7. Cercetarea tiinific, nvmntul, sntatea, cultura, activitile legate de timpul liber sunt cuprinse n sectorul economic: a. primar; b. secundar; c. teriar; d. cuaternar; 8. Care din urmtoarele mutaii n economia romneasc dup 1990, reprezint semne ale modernizrii economiei: creterea ponderii sectorului teriar n populaia ocupat (P.O.) (1); creterea ponderii sectorului primar n P.O. (2); scderea ponderii sectorului secundar n P.O. (3); PIB (4). a. 1,2,3; b. 2,3,4 ; c. 1,2,4; d. 1,3,4. 9. n rile cu un nivel mediu i sczut de dezvoltare, ponderea serviciilor este: a. 35 40%; b. 25- 35%; c. 30 -35%; d. 40 45%. 10. Scindarea teriarului apare din urmtoarele cauze: a. dezvoltarea i multiplicarea serviciilor; b. tangibilizarea serviciilor; c. separabilitatea serviciilor; 11. mprirea economiei n sectoare n funcie de nivelul progresului tehnic i receptivitatea fa de acesta aparine lui: a. J. Naisbitt; b. J. Fourasti; c. D. Bell; d. J. Nusbaumer. 12. Ansamblul serviciilor i sectorul teriar se afl n urmtoarea relaie: a. primul l include pe al doilea; b. al doilea l include pe primul; c. sunt egale; d. nu au legtur. 13. Care este criteriul de clasificare n cele trei sectoare (primar, secundar, teriar): a. receptivitatea fa de progresul tehnic; c. intangibilitatea; b. complexitatea proceselor de producie; d. eterogenitatea.

ECTS 14. n care din rile dezvoltate ale lumii, ponderea populaiei n servicii este de peste 73%: a. SUA, Canada, Germania; b. Canada, Frana, Olanda; c. SUA, Italia, Olanda; d. SUA, Canada, Olanda. 15. Indicatorii prin intermediul crora se poate asigura o evaluare obiectiv a calitii vieii sunt n numr de: a. 3; b. 25; c. 45; d. 250. 16. n rile cu un nivel de dezvoltare mai ridicat, sectorul serviciilor deine o parte nsemnat din totalul forei de munc: a. 2/3; b. 1/10; c. 1/2; d. 1/4. 17. Ce se nelege prin teriarizare? a. deplasarea continu a forei de munc spre ramurile din sfera serviciilor; b. deplasarea forei de munc spre sectorul agricol; c. deplasarea forei de munc spre sectorul industriei. 18. n rile cu un nivel mediu i sczut de dezvoltare (Portugalia, Grecia, Turcia), ponderea serviciilor este de: a. 35-40%; b. 25 35%; c. 30 35%; d. 40 -45%. 19. n cte grupe importante au fost structurai indicatorii calitii vieii din ara noastr: a. 3 grupe; b. 5 grupe; c. 6 grupe; d. 8 grupe. 20. n funcie de participarea la crearea produciei materiale, serviciile sunt grupate n: a. materiale i nemateriale; b. productive i neproductive; c. pure i asociate bunurilor tangibile; d. toate acestea. 21. Calitatea vieii se reflect n urmtorii indicatori: a. calitatea mediului social-politic; b. nivelul i evoluia veniturilor; c.nivelul i structura consumului; d. condiiile de munc i satisfacia muncii; 22. Care din urmtoarele servicii reprezint aciuni tangibile: a. ngrijirea sntii; b. educaie; c. servicii juridice; d. asigurri. 23. n decursul ultimelor dou secole, mrirea duratei medii de via s-a produs n beneficiul: a. timpului de munc, transport, colarizare; b. timpului de transport, colarizare, liber; c. timpului de munc, colarizare, liber; d. timpului de munc, transport, liber. 24. Care din urmtoarele clasificri face parte din categoria clasificrilor pe produs: a. Clasificarea Internaional Tip Industrii (CITI); b. Clasificarea Activitilor din Economia Naional (CAEN); c. Clasificarea Bunurilor i Serviciilor pentru Gospodrii (CBSG); d. Nomenclatorul Activitilor din Comunitatea European (NACE). 25. Care din urmtoarele clasificri face parte din categoria clasificrilor pe activiti: a. Clasificarea Bunurilor i Serviciilor pentru Gospodrii (CBSG); b. Clasificarea Internaional Tip Industrii (CITI); c. Clasificarea Schimburilor Invizibile; d. nici una dintre acestea.

e. toate acestea.

ECTS 26. Serviciile de Hoteluri i restaurante reprezint n Clasificarea Activitilor din Economia Naional (CAEN): a. o seciune; b. o diviziune; c. o clas; d. o grup. 27. Romnia s-a preocupat de modernizarea i armonizarea clasificrii activitilor dup 1990. Astfel ea a adugat sistemul: a. Clasificarea Internaional Tip Industrii (CITI); b. Clasificarea Activitilor din Economia Naional (CAEN); c. Nomenclatorul Activitilor i Produselor (NAP); d. Standard Industrial Clasification (SIC). 28. Pentru cuantificarea ofertei serviciilor de transport se folosesc indicatori referitori la numrul mijloacelor de transport disponibile (1); numrul de cltori (2); tipul mijloacelor de transport(3); numrul lucrtorilor(4). a. 1,2,3; b. 1,2,4; c. 1,3,4; d. 2,3,4. 29. Clasificarea Internaional Tip Industrii a activitilor economice este o clasificare: a. simpl; b. ierarhic; c. simpl i cu mai multe nivele; d. nici una dintre ele. 30. Dup natura beneficiarului serviciile se clasific n: a. materiale i nemateriale; b. intemediare i finale; c. marf i nemarf; d. de pia i non-market. 31. Armata i poliia intr n categoria serviciilor: a. intermediare; b. non-market; c. marf; d. market.

32. Serviciile factor se refer la venituri din investiii (1); redevene (2); venituri din munc (3); leasing (4). a. 1,2,3; b. 1,2,4; c. 1,3,4; d. 2,3,4. 33. Transporturile i telecomunicaiile intr n categoria serviciilor: a. non-market; b. factor; c. intermediare i finale; d. nici una dintre acestea. 34. Dezvoltarea rapid a informaticii i telecomunicaiilor antreneaz creterea rapid a serviciilor: a. n situ; b. non-factor; c. non-market; d. nici una dintre acestea. 35. rile n curs de dezvoltare, au un avantaj n: a. bunuri; b. servicii; c. bunuri i servicii intensive n munc. 36. Serviciile de sntate sunt servicii: a. non-marf; b. intermediare; c. colective personalizate.

37. rile dezvoltate au un avantaj comparativ n: a. bunuri; b. servicii; c. bunuri i servicii intensive n cunoatere. 38. Serviciile personale (coafur, frizerie) se ncadreaz n categoria serviciilor: a. intermediare; b. finale cu caracter industrial; c. finale cu caracter neindustrial. 39. Starea de sntate a populaiei, este determinat n mare msur de: a. nivelul general de dezvoltare economico-social; b. structura consumului; c. standardul igienei individuale; d. gradul de cultur; e. toate cele de mai sus.

ECTS 40. Serviciile de nchirieri locuine sunt servicii: a. personalizate; c. cu efect asimilabil investiiilor umane;

b. destinate colectivitii n ansamblul su; d. servicii cu caracter locativ.

41. Totalitatea actelor de vnzare- cumprare de servicii, n interdependena lor exprim: a. cererea de servicii; b. piaa serviciilor; c. sfera serviciilor; d. consumul de servicii. 42. Monopolul natural este justificat prin: a. economii de scal; b. piee necontestabile; c. economii de sinergie; d. toate acestea.

43. Concesionarea este o form de: a. privatizare a proprietii; b. privatizare a gestiunii; c. leasing imobiliar; d. nici una dintre ele. 44. Dup prezena i natura relaiilor de pia, serviciile se clasific n: a. materiale i nemateriale; b. private i publice; c. marf i ne-marf; d. productive i neproductive. 45. Dup modul de furnizare n cadrul schimburilor internaionale serviciile se clasific n: a. materiale i nemateriale; b. intensive n munc i intensive n cunatere; c. marf i ne-marf; d. transferabile i netransferabile. 46. n sectoarele de servicii cu efecte externe negative este necesar intervenia statului prin: a. reglementri administrative; b. reglementri tehnice; c. reglementri fiscale; d. nu este necesar. 47. Ca i n cazul bunurilor i n cazul serviciilor exist pia potenial i pia real (efectiv) (1); piaa nou (2); piaa productoare i piaa consumatorilor (3); pia de testare (4): a. 1,2,3; b. 1,2,4; c. 1,3,4; d. 2,3,4. 48. Reglementrile specifice serviciilor, dup opinia lui Fr. Escalle, pot fi grupate n: a. reglementri tehnice; b. reglementri economice; c. reglementri administrative; d. toate acestea. 49. Tendinele de liberalizare, de diminuare a interveniei statului n sectorul serviciilor se refer la: a. transferul spre sectorul privat a importante pri din sectorul public; b. dereglementarea sectorului; c. transferul spre sectorul public a importante pri din sectorul privat; d. a i b 50. Care dintre urmtoarele domenii are piaa cea mai contestabil: a. telecomunicaiile; b. transporturile feroviare; c. restauraia; 51. O pia este contestabil atunci cnd: a. costurile de intrare sunt mici; c. exist foarte puini ofertani; d. sectorul bancar.

b. costurile de intrare sunt mari; d. exist foarte puini cumprtori.

52. Cre din urmtoarele servicii finale sunt organizate ca ramuri distincte ale economiei: transporturi (1); nchirieri de maini i echipamente (2); pot i telecomunicaii (3); iluminatul public (4); sntate (5); cultura (6). a. 1,2,3,4; b. 1,3,5,6; c. 1,3,4,6; d. 2,3,4,5.

ECTS 53. Prin marea privatizare se nelege: a. privatizarea ntreprinderilor mici i mijlocii; b. concuren excesiv de mare, care poate duce la falimente; c. privatizarea ntreprinderilor mari. 54. Henry Lapage grupeaz modalitile de intervenie a statului n sectorul serviciilor n ....... categorii: a. 5 categorii; b. 2 categorii; c. 3 categorii; d. 7 categorii. 55. Standardizarea ofertei de servicii se refer la stabilirea unor norme care s: a. stabileasc sarcini clare pentru fiecare angajat; b. uniformizeze nivelul ofertei; c. echilibreze cererea cu oferta; d. toate acestea. 56. n unele ri diferenierea tarifelor se face n funcie de: a. variaia cererii n timp; b. destinatarul serviciilor; c. frecvena cererii i motivaia acesteia; d. toate acestea. 57. Pentru dimensionarea ofertei de servicii n condiii de risc se poate folosi metoda: a. venitului marginal egal cu costul marginal; b. deflaiei; c. mini-max; d. nici una dintre acestea. 58. Ca urmare a caracteristicii de nematerialitate i nestocabilitate, oferta de servicii poate: a. s mbrace forma stocurilor existente pe pia; b. s mbrace forma cantitilor de mrfuri care pot fi aduse pe pia; c. nu poate s mbrace forma stocurilor existente pe pia i a cantitilor care pot fi aduse pe pia. 59. n afara noiunii de tarif mai ntlnim: a. tax; b. pre; c. redeven; d. dobnd; e. chirie; f. salariu; g. prim; h. toate acestea.

60. Pentru calculul valorii adugate de servicii n preuri comparabile se poate folosi metoda: a. corelaiei; b. trendului; c. elasticitii; d. extrapolrii. 61. Pe termen scurt costul marginal este egal cu: a. costul total unitar; b. costul fix unitar; c. costul variabil unitar; d. costul fix total.

62. Prin asocierea ofertei de servicii se nelege: a. separarea unor servicii n cadrul ofertei globale i producerea i/sau comercializarea lor autonom; b. capacitatea prestatorilor de a furniza servicii pentru pia; c. gruparea serviciilor n pachete care sunt oferite consumatorilor. 63. Noiunea de tax se folosete pentru: a. serviciile de alimentaie public; b. contravaloarea serviciilor legate de achiziionarea de licene sau know/how; c. servicii a cror valoare intr n competena de stabilire a organelor fiscale. 64. Metoda deflaiei const n: a. maximizarea profitului; b. eliminarea inflaiei; c. producia de servicii destinat comercializrii pe pia 65. Caracteristicile cererii pentru servicii: a. cererea acoper numai o parte a nevoilor de consum care sunt solvabile; b. mobilitatea ei teritorial; c. elasticitatea ei ridicat; d. toate acestea.

ECTS 66. n concepia clasic, n raportul cerere/ofert primatul revine: a. cererii; b. ofertei; c. sunt tratate la fel; d. nu sunt considerate importante. 67. n economia serviciilor, cererea reprezint un mecanism de: a. echilibru; b. selecie; c. redistribuire; 68. ntre cererea efectiv de servicii i consumul de servicii exist relaia: a. sunt egale; b. prima este mai mare dect al doilea; c. al doilea este mai mare; d. nu exist legtur 69. Nivelul relativ al cheltuielilor prestatorilor de servicii se obine prin: a. scderea din venituri a cheltuielilor; b. raportarea cheltuielilor la cifra de afaceri; c. raportarea veniturilor la cheltuieli; d. raportarea numrului de lucrtori la cheltuieli. 70. Evidenele statistice ofer date despre: a. dimensiunile cererii nesatisfcute; c. motivaia cererii; b. structura i repartizarea teritorial a cererii; d. toate acestea. d. toate acestea.

71. Acordarea de ctre un lan hotelier de renume a permisiunii de a-i fi folosit marca n strintate reprezint: a. export direct; b. export indirect; c. franciz; d. investiii directe. 72. Prin nivelul de calitate al produselor oferite, ntreprinderile de servicii au posibilitatea: a. s se diferenieze de concurenii lor; b. s-i fidelizeze clientela; c. s ptrund pe alte piee; d. meninerea pe pia; e. toate acestea. 73. Al doilea val n evoluia serviciilor de producie se caracterizeaz prin: a. tendina de externalizare a serviciilor; b. apariia serviciilor cu rol periferic pentru producie; c. dezvoltarea exploziv a serviciilor informatice; d. nici una dintre acestea. 74. Serviciile pentru producie pot fi organizate sub forma: a. unor societi specializate; b. unor compartimente n cadrul ntreprinderilor; c. unor compartimente n cadrul societilor de tip holding; d. sub toate formele menionate. 75. Serviciile de cercetare dezvoltare i studiile de fezabilitate fac parte din categoria serviciilor pentru producie prestate: a. n amonte de producie; b. n timpul produciei; c. n paralel cu producia; d. n aval de producie. 76. Serviciile de telecomunicaii n Romnia, n perioada de tranziie se caracterizeaz prin: a. curs ascendent; b. acelai curs ca i al principalilor indicatori macroeconomici; c. acelai curs ca i totalul serviciilor de pia; d. curs descendent 77. Serviciile de factoring se ncadreaz n categoria serviciilor: a. finale; b. non-factor; c. internalizate; 78. ntre avantajele serviciilor de leasing nu se numr: a. diminuarea bazei impozabile a ntreprinderii; b. simplificarea aparatului contabil al ntreprinderii; c. posibilitatea de a ine pasul cu tehnica modern; d. asigurarea finanrii echipamentelor tehnice. d. nici una dintre acestea.

ECTS 79. Alegerea soluiei interne sau externe de realizare a serviciilor pentru producie nu depinde de: a. costurile de producie; b. frecvena de utilizare a serviciului; c. forma de proprietate a ntreprinderii; d. caracterul specific al nevoii serviciului respectiv. 80. Factorii care influeneaz cererea de servicii a populaiei sunt: a. veniturile i timpul liber; b. oferta de servicii; c. tarifele; d. factorii demografici; e. factorii psihologici i sociali; f. concurena ntre bunuri, servicii i self-service; g. toate acestea. 81. Potrivit evoluiei serviciilor, dezvoltarea serviciilor moderne pentru agenii economici poate fi caracterizat prin succesiunea a: a. 5 valuri; b. 4 valuri; c. 3 valuri; d. 7 valuri. 82. Primul val n evoluia dezvoltrii serviciilor moderne pentru agenii economnici, a fost localizat n Europa Central n perioada: a. interbelic; b. 1950-1960; c. 1965-1975; d. 1985-1990. 83. Dup criteriul siturii n timp fa de derularea procesului de producie propriu-zis, serviciile pentru agenii economici se subdivid : a. n 3 grupe; b. n 4 grupe; c. n 2 grupe; d. n 5 grupe. 84. Serviciile de intermediere financiar au aprut pentru prima dat: a. n Europa Occidental; b. n S.U.A., c. n Marea Britanie, d. n Olanda. 85. Cele mai importante i totodat moderne servicii din cadrul serviciilor de intermediere financiar sunt: a. leasingul (credit bail), factoringul; b. franciza, concesionarea; c. leasingul, franciza. 86. Care a fost rata anual de cretere a operaiunilor de leasing n Europa Occidental n ultimii ani? a. 20% ; b. 30 % ; c. peste 20 % ; d. peste 25%. 87. n ce ri nivelul de dezvoltare a serviciilor de cercetare tiinific se bucur de foarte mult atenie: a. SUA, Japonia Germania; b. SUA, Japonia, Frana; c. Japonia, Austria, Frana; d. toate acestea. 88. n Romnia, serviciile de cercetare tiinific au nregistrat, dup 1990: a. o involuie; b. o evoluie; c. stagnare. 89. Serviciile situate n amonte de producie sunt: cercetare-dezvoltare-proiectare (1); studii de fezabilitate i evaluarea riscului (2); engineering (3); studii de pia (4); consultan n domeniul afacerilor (5): a. 1,2,3,4; b. 1,3, 4, 5; c. 1,2,4,5; d. 2,3,4,5. 90.Serviciile transfrontiere presupun: a. prezena persoanei fizice n strintate; c. prezena consumatorului n strintate; b. prezena persoanei juridice n strintate; d. nici una dintre aceste variante

91. Piaa primar a forei de munc n servicii se refer la: a. slujbe n servicii ce satisfac nevoi primare; b. slujbe bune n servicii; c. profesiuni de servicii n sectorul primar; d. toate acestea.

ECTS 92. Mijloacele de transport n comun fac parte din: a. capitalul fix ce aparine domeniului serviciilor; b. capitalului circulant ce aparine domeniului serviciilor; c. capitalului natural; d. nici una dintre acestea.

93. Al doilea val n evoluia serviciilor de producie se caracterizeaz prin: a. apariia serviciilor cu rol periferic pentru producie; b. tendina de externalizare a serviciilor; c. dezvoltarea exploziv a serviciilor informatice; d. nici una dintre acestea. 94. n accepiunea anglo-saxon, operaiunile de leasing sunt: a. de un singur tip; b. de dou tipuri; c. de trei tipuri; 95. Operaiunile de factoring sunt efectuate de ctre: a. o banc; b. o societate de asigurare; d. un serviciu juridic; e. un serviciu de sondare a pieei; 96. Serviciile factor se refer la: a. venituri din investiii; b. redevene; d. toate acestea.

c. un serviciu de contabilitate; f. toate acestea d. toate acestea

c. venituri din munc;

97. O investiie este considerat a fi cu capital strin atunci cnd valoarea participrii cu capital este de cel puin: a. 5 % ; b. 10 % ; c. 15 % ; d. 20 %. 98. Capitalul fix este constituit din : a. cldiri, echipamente; b. materii prime, echipamente; 99. Serviciile guvernamentale cuprind: a. cheltuielile ambasadelor i consulatelor; c. redevene i venituri din licene; c. cldiri, bani.

b. serviciile de informatic; d. construcii i inginerie

100. Rata rentabilitii comerciale se calculeaz ca raport ntre: a. cifra de afaceri i profit; b. rezultatul exerciiului i cifra de afaceri; c. cifra de afaceri i rezultatul exerciiului; d. profit i capital.

1. d, 2.c, 3.c, 4. c, 5. c, 6. b, 7. d, 8. d, 9. a, 10.a, 11. b, 12. a, 13. a, 14. d, 15. d, 16. a, 17. a, 18. a, 19. b, 20. d, 21. d, 22. a, 23. b, 24. c, 25. b, 26. a, 27. b, 28. c, 29. b, 30.b, 31. b, 32. a, 33.c, 34. b, 35. c, 36. c, 37. c, 38. c, 39. e, 40. d, 41. b, 42. d, 43. b, 44. c, 45. d, 46. b, 47. a, 48. d, 49. d, 50. c, 51. d, 52. b, 53. c, 54. c, 55.a, 56. d, 57. c, 58. c, 59. h, 60. d, 61. c, 62. c, 63. c, 64. b, 65. d, 66. b, 67. b, 68. c, 69. b, 70. d, 71. c, 72. e, 73. a, 74. d, 75. a, 76. a, 77. d, 78. b, 79. c, 80. g, 81, c, 82. b, 83. b, 84. b, 85. a. 86. d, 87. b, 88. a, 89. c, 90. d, 91. b, 92. a, 93. b, 94. a, 95. f, 96. d, 97.b, 98. a, 99. a, 100.b.

ECTS NTREBRI: 1. Caracteristic important este intangibilitatea. Justificai. 2. Serviciile non-market sunt distribuite prin mecanisme din afara pieei. Argumentai. 3. Sunt cteva servicii comerciale prestate agenilor economici considerate prin pondere i dinamic cele mai reprezentative. Justificai. 4. Importana i dimensiunile serviciilor de nvmnt pot fi puse n eviden printr-o serie de indicatori. Justificai. 5. Tarifele influeneaz cererea de servicii a populaiei. Argumentai. 6. Caracterului nematerial al serviciului i poate fi asociat i o alt caracteristic i anume cea de nestocabilitate. Justificai. 7. Argumentai contribuia serviciilor la valorificarea superioar a resurselor natural-materiale. 8. Serviciile din domeniul comunicaiilor (sau pot i telecomunicaii, n unele situaii), dei au o pondere relativ modest n PIB se numr, pentru majoritatea rilor lumii, n categoria celor cu o evoluie superioar mediei. Justificai. 9. Factorii psihologici i sociali influeneaz cererea de servicii a populaiei. Argumentai. 10. Factorii demografici influeneaz cererea de servicii a populaiei. Argumentai. 11. Transporturile rutiere de mrfuri prezint unele avantaje. Argumentai. 12. Serviciile marf sunt cele procurate prin acte de vnzare cumprare. Argumentai. 13. Dezvoltarea serviciilor moderne pentru agenii economici poate fi caracterizat prin succesiunea a trei valuri, corespunztor rolului jucat de acestea n satisfacerea nevoilor produciei. Argumentai. 14. Cele mai importante i moderne servicii de intermediere financiar sunt leasingul i factoringul. Justificai. 15. Serviciile furnizate populaiei cu titlu gratuit, au ca obiectiv satisfacerea nevoilor spirituale ale membrilor societii. Justificai. 16. Datorit caracteristicii de imaterialitate, multe dintre servicii nu pot fi exportate ca atare n strintate, fiind necesar furnizarea lor n situ. Justificai.