Sunteți pe pagina 1din 37

Pancreatita acuta

[doar CM] [doar CS] < Inapoi 1. [C1211001] In pancreatita acuta, pentru a avea semnificatie diagnostica, raportul dintre clearance-ul amilazei si al creatininei trebuie sa fie cuprins intre: (pag. 1995) A: 0.5-1 B: 1.5-2.3 C: 3-4.6 D: 6-8.9 E: 15-20 Vezi raspuns 2. [C1211002] Stadiul 'C' al clasificarii tomodensitometrice Ranson si Baltazar este reprezentat de: (pag. 1998) A: pancreas normal B: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei C: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului D: prezenta unei colectii peripancreatice E: prezenta mai multor colectii lichidiene peripancreatice si la distanta de pancreas Vezi raspuns 3. [C1211003] Simptomul major prezent in cadrul tabloului clinic al pancreatitei acute este reprezentat de: (pag. 1994) A: durere B: greturi C: febra D: varsaturi bilioase E: tahicardie Vezi raspuns 4. [C1211004] Elementul definitoriu al formei supurate a pancreatitei acute este reprezentat de (pag. 1993) A: edemul pancreatic B: necroza pancreatica C: hemoragia intrapancreatica D: sechestrul pancreatic E: infectarea zonelor de necroza pancreatica Vezi raspuns 5. [C1211005] Germenii responsabili de infectia necrozelor pancreatice sunt reprezentati cel mai frecvent de: (pag. 2001) A: bacterii Gram-pozitive B: bacterii Gram-negative C: bacterii anaerobe D: virusuri E: fungi Vezi raspuns 6. [C1211006] Din totalul formelor clinico-morfologice de pancreatita acuta, forma usoara (edematoasa) se intalneste in procent de (pag. 1999) A: 5% B: 20% C: 50% D: 80% E: 95% Vezi raspuns 7. [C1411007] Scorul Ranson ia in calcul urmatorii parametrii cu exceptia: (pag. 1997)

A: Glicemia B: Varsta C: LDH D: ASAT E: ALAT Vezi raspuns 8. [C1411008] Complicatiile sistemice apar: (pag. 1994) A: In 5-10%in pacreatita necrozanta B: In 40-60% din pacientii cu necroza pancreatica infectata C: In 30%din pacientii cu PA usoara D: 100% la pacientii cu necroza sterila E: In 5-10%la pacientii cu PA usoara Vezi raspuns 9. [C1511009] Laparotomia precoce in pancreatita acuta este indicata pentru: (pag. 2005) A: diagnosticul pancreatitei acute; B: tratamentul unei perforatii gastro-intestinale precoce; C: tratarea necrozei pancreatice D: evacuarea abcesului pancreatic E: pentru drenajul chirurgical al unor colectii pancreatice. Vezi raspuns 10. [C1511010] Abordul retroperitoneal al necrozei pancreatice (pag. 2006) A: este indicat in necrozele situate la nivelul capului pancreasului B: nu prezinta riscul lezarii colonului C: ofera ca avantaj ablatia partiala a necrozei infectate D: permite un abord iterativ la bolnavii deja operati pe cale transperitoneala; E: prezinta riscul contaminarii peritoneale. Vezi raspuns

11. [C1511011] Un pseudochist pancreatic sub 6 cm: (pag. 2005) A: necesita antibioterapie curativa; B: necesita interventie chirurgicala de rutina; C: necesita imediat drenaj percutanat ghidat prin echografie sau tomografie computerizata D: necesita derivatie digestiva : chistojejunoanastomoza sau chistogastroanastomoza; E: indeamna la abstentie chirurgicala Vezi raspuns 12. [C1511012] Care dintre urmatoarele criterii clinice si biologice nu fac parte din scorul Ranson la internare: (pag. 1997) A: Varsta; B: Glicemia C: Ureea; D: ASAT E: LDH. Vezi raspuns 13. [C1611013] Simptomul major in pancreatita acuta este: (pag. 1994) A: febra B: varsaturile C: diareea D: durerea abdominala E: greturile Vezi raspuns 14. [C1611014] Scorurile prognostice Ranson si Glasgow au valoare in pancreatita acuta in: (pag. 1999) A: primele 24-48 ore B: primele 48-72 ore C: prima saptamana

D: primele 12-24 de ore E: prima luna Vezi raspuns 15. [C1611015] Cel mai sensibil si mai specific semn in diagnosticul biologic al pancreatitei acute este: (pag. 1995) A: cresterea lipazemiei B: cresterea amilazemiei C: cresterea raportului dintre clearance-ului amilazei si al creatininei D: cresterea bilirubinemiei E: cresterea amilazuriei Vezi raspuns 16. [C1611016] Infectia pancreatica care apare ca o complicatie a pancreatitei acute este cauza de deces intr-o proportie de: (pag. 2001) A: 30% B: 80% C: 50% D: 15% E: 60% Vezi raspuns 17. [C1611017] Cheia succesului resuscitarii in tratamentul pancreatitelor acute severe este: (pag. 2000) A: restabilirea rapida si mentinerea volumului lichidului intravascular B: scaderea perfuziei tisulare C: cresterea consumului de oxigen D: administrarea de antibiotice E: analgezia Vezi raspuns 18. [C2211018] In ce procent atacurile de pancreatita acuta se dovedesc fatale? (pag. 1989) A: 10% B: 20% C: 30% D: 40% E: 50% Vezi raspuns 19. [C2211019] Complicatiile sistemice apar la: (pag. 1994) A: 50% dintre pacientii cu necroza pancreatica infectat? B: 75% dintre pacientii cu necroza pancreatica infectat? C: 80% dintre pacientii cu necroza pancreatica infectat? D: 90% dintre pacientii cu necroza pancreatica infectat? E: 100% dintre pacientii cu necroza pancreatica infectat? Vezi raspuns 20. [C2211020] In pancreatita acuta raportul dintre clearance-ul amilazei si al creatininei atinge valori de: (pag. 1995) A: 1 - 1,5 B: 1,5 - 3,5 C: 4 - 7,2 D: 6 - 8,9 E: 10 - 12,5 Vezi raspuns 21. [C2211021] Scorul RANSON nu ia in calcul urmatorii parametri (pag. 1997) A: varsta B: leucocite C: glicemie D: LDH E: ALAT Vezi raspuns

22. [C2211022] Infectia focarelor de necroza pancreatica se realizeaza cel mai frecvent cu: (pag. 2001) A: germeni Gram-negativi B: germeni Gram-pozitivi C: fungi D: virusuri E: anaerobi Vezi raspuns 23. [C2211023] Stadiul 'B' al clasificarii tomodensitometrice RANSON si BALTAZAR e reprezentat de: (pag. 1998) A: pancreas normal B: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei C: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului D: prezenta unei colectii peripancreatice E: prezenta mai multor colectii lichidiene peripancreatice si la distanta de pancreas Vezi raspuns 24. [C2211024] Stadiul 'D' al clasificarii tomodensitometrice RANSON si BALTAZAR e reprezentat de: (pag. 1998) A: pancreas normal B: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei C: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului D: prezenta unei colectii peripancreatice E: prezenta mai multor colectii lichidiene peripancreatice si la distanta de pancreas Vezi raspuns 25. [C2211025] Din punct de vedere morfopatologic forma edematoasa a pancreatitei acute presupune: (pag. 1993) A: abcese pancreatice B: abcese peripancreatice C: pancreas marit de volum printr-un edem gelatinos D: sechestre pancreatice E: leziuni hemoragice si necrotice Vezi raspuns 26. [C2211026] Stadiul 'A' al clasificarii tomodensitometrice RANSON si BALTAZAR e reprezentat de: (pag. 1998) A: pancreas normal B: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei C: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului D: prezenta unei colectii peripancreatice E: prezenta mai multor colectii lichidiene peripancreatice si la distanta de pancreas Vezi raspuns 27. [C2211027] Stadiul C al clasificarii tomodensitometrice RANSON si BALTAZAR e reprezentat de: (pag. 1998) A: pancreas normal B: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei C: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului D: prezenta unei colectii peripancreatice E: prezenta mai multor colectii lichidiene peripancreatice si la distanta de pancreas Vezi raspuns 28. [C2211028] Stadiul E al clasificarii tomodensitometrice RANSON si BALTAZAR e reprezentat de: (pag. 1998) A: pancreas normal B: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei C: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului D: prezenta unei colectii peripancreatice E: prezenta mai multor colectii lichidiene peripancreatice si la distanta de pancreas Vezi raspuns 29. [C2211029] Laparatomia precoce in pancreatita acuta se indica pentru: (pag. 2005) A: diagnosticul cu certitudinea unei pancreatite acute B: evacuarea puroiului pancreatic C: evacuarea zonelor necrozate pancreatice

D: tratamentul unei perforatii gastro-intestinale precoce E: drenajul chirurgical al unor colectii pancreatice Vezi raspuns 30. [C2211030] Pseudochisturile pancreatice mai mici de 6 cm.: (pag. 2006) A: necesit? antibioterapie curativ? B: necesit? punc?ie ghidat? C: necesit? chistogastrostomie D: necesit? chistojejunostomie pe ans? n Y E: ndeamn? la abstinen?a chirurgical? Vezi raspuns 31. [C2311031] Precizati daca si in ce fel chirurgia biliara precoce influienteaza prognosticul pancreatitei acute grave (pag. 2003) A: Da,agraveaza prognosticul B: Da, imbunatateste prognosticul C: Nu influienteaza prognosticul D: Nu influienteaza prognosticul in 20% din cazuri E: Da,imbunatateste prognosticul in 20% din cazuri Vezi raspuns 32. [C2511032] Care dintre urmatoarele criterii clinice si biologice nu fac parte din scorul Ranson la internare : (pag. 1997) A: vrsta; B: glicemia; C: ureea; D: ASAT E: LDH. Vezi raspuns 33. [C2511033] Care dintre urmatoarele valori biologice la internare pledeaza pentru o etiologie biliara a pancreatitei acute, conform scorului Ranson: (pag. 1997) A: varsta de 45 de ani B: leucocitoza 16500/mm3; C: glicemie 180 mg/dl; D: LDH 250 UI/dl E: ASAT > 9 x N. Vezi raspuns 34. [C2511034] Care dintre urmatoarele afirmatii despre abcesul pancreatic nu este adevarata: (pag. 199) A: este o colectie purulenta nchistata determinata de contaminarea microbiana a focarelor de necroza pancreatica; B: apare cam n a doua saptamna de la debutul pancreatitei; C: poate apare si prin infectarea unui pseudochist pancreatic; D: este sugerat de aparitia bulelor de gaz n masa colectiei lichidiene pe imaginea computer-tomografica; E: este confirmat numai prin punctia aspirativa. Vezi raspuns 35. [C2511035] Interventia chirurgicala precoce in pancreatita acuta este indicata pentru: (pag. 2005) A: diagnosticul pancreatitei acute B: tratarea necrozei pancreatice C: tratamentul unei perforatii gastro-intestinale precoce; D: evacuarea abcesului pancreatic E: pentru drenajul chirurgical al unor colectii pancreatice. Vezi raspuns 36. [C2511036] Un pseudochist pancreatic sub 6 cm (pag. 2005) A: necesita imediat drenaj percutanat ghidat prin echografie sau tomografie computerizata; B: necesita interventie chirurgicala de rutina; C: necesita antibioterapie curativa;

D: necesita derivatie digestiva : chistojejunoanastomoza sau chistogastroanastomoza; E: ndeamna la abstentie chirurgicala Vezi raspuns 37. [C2511037] Abordul retroperitoneal al necrozei pancreatice: (pag. 2006) A: este indicat n necrozele situate la nivelul capului pancreasului; B: nu prezinta riscul lezarii colonului; C: ofera ca avantaj ablatia partiala a necrozei infectate; D: permite un abord iterativ la bolnavii deja operati pe cale transperitoneala E: prezinta riscul contaminarii peritoneale. Vezi raspuns 38. [C2511038] Care dintre urmatoarele afirmatii despre pancreatita acuta usoara sunt adevarate: (pag. 1989) A: disfunctia de organe si sisteme este minima B: histopatologic exista zone de necroza acinara; C: tesutul adipos peripancreatic nu este afectat; D: se asociaza cu complicatii amenintatoare de viata; E: colectiile peripancreatice reprezinta focare de necroza infectata. Vezi raspuns 39. [C2511039] Care dintre urmatoarele afirmatii despre pancreatita acuta severa sunt adevarate: (pag. 1989) A: disfunctia de organe si sisteme este minimala si complet reversibila; B: din punct de vedere histopatologic corespunde pancreatitei acute edematoase C: se asociaza cu complicatii sistemice amenintatoare de viata D: nu evolueaza spre complicatii locale E: nu prezinta leziuni de necroza acinara. Vezi raspuns 40. [C2511040] Care dintre urmatoarele mecanisme fiziopatologice intervin in etiopatogenia pancreatitei acute induse de litiaza biliara: (pag. 1990) A: prezenta calculilor in vezicula biliara; B: pasajul microcalculilor prin tractul biliar; C: efectul toxic direct al acizilor biliari asupra pancreasului; D: refluxul biliar in canalele pancreatice in cazul obstructiei sfincterului Oddi; E: insuficienta oddiana tardiva cu reflux duodenopancreatic izolat. Vezi raspuns 41. [C2511041] In cazul pancreatitei acute necrozante cu necroza sterila riscul de complicatii sistemice este de : (pag. 1994) A: 5-10%; B: 10-40%; C: 40-60%; D: 60-80%; E: 80-100%. Vezi raspuns 42. [C2511042] Care dintre urmatoarele semne biologice sunt specifice diagnosticului de pancreatita acuta: (pag. 1994) A: cresterea amilazei serice B: cresterea amilazei serice de peste 3 ori valoarea normala; C: cresterea amilazei in urina, dupa 72 de ore; D: cresterea lipazei serice E: cresterea amilazei serice cu amilazurie normala. Vezi raspuns 43. [C2511043] In pancreatita acuta, radiografia abdominala simpla poate evidentia urmatoarele aspecte : (pag. 1995) A: disparitia umbrei psoasului B: ansa intestinala destinsa in vecinatatea lojei pancreatice; C: aerocolie difuza D: ascensiunea hemidiafragmului drept

E: imagine hidroaerica suprapusa pe aria de proiectie a ficatului Vezi raspuns 44. [C2511044] Urmatorul aspect ecografic il intalnim in pancreatita acuta forma usoara: (pag. 1995) A: calcificari pancreatice difuze la nivelul glandei pancreatice B: glanda pancreatica marita de volum cu ecogenitate diminuata C: reducerea dimensiunilor glandei pancreatice cu dilatarea canalului pancreatic principal D: cresterea ecogenicitatii parenchimului glandular E: aspect heterogen al grasimii peripancreatice, colectii peripancreatice Vezi raspuns 45. [C2511045] Care dintre urmatoarele nu reprezinta un scor de apreciere a prognosticului unei pancreatite acute: (pag. 1997) A: Ranson; B: Apache II; C: Atlanta; D: Imrie; E: Glasgow. Vezi raspuns 46. [C2511046] Care dintre urmatorii parametrii nu intra in componenta scorului Imrie de evaluare a prognosticului unei pancreatite acute: (pag. 1998) A: leucocitoza; B: glicemia; C: varsta; D: potasiul seric; E: ASAT-ALAT Vezi raspuns 47. [C2511047] Care dintre urmatoarele corespunde stadiului C din clasificarea tomodensitometrica RansonBaltazar din pancreatita acuta: (pag. 1998) A: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului; B: pancreas normal C: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei; D: prezenta unei colectii peripancreatice E: prezenta mai multor colectii lichidiene peripancreatice si la distanta de pancreas Vezi raspuns 48. [C2511048] Care dintre urmatoarele corespunde stadiului D din clasificarea tomodensitometrica RansonBaltazar din pancreatita acuta: (pag. 1998) A: pancreas normal; B: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei C: o colectie peripancreatica D: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului; E: prezenta mai multor colectii lichidiene peripancreatice si la distanta de pancreas. Vezi raspuns 49. [C2511049] Care dintre urmatoarele nu reprezinta complicatie a pancreatitei acute : (pag. 1999) A: tromboze vasculare splenice; B: abcesul pancreatic; C: accidentul vascular cerebral D: necroza cailor biliare; E: tromboze vasculare mezenterice Vezi raspuns 50. [C2511050] Care tip de germeni predomina in infectia pancreatica: (pag. 2001) A: stafilococul aureu B: anaerobi C: gram negativi; D: Clostridium; E: pneumococul.

Vezi raspuns 51. [C2511051] Somatostatina si Octreotidul sunt ((pag. 2002)) A: stimulatori ai secretiei gastrice; B: inhibitori ai enzimelor pancreatice C: inhibitori puternici ai secretiei exocrine pancreatice; D: inhibitori ai migrarii neutrofilelor E: antioxidanti Vezi raspuns 52. [C2511052] Cheia succesului resuscitarii in pancreatitele acute severe este reprezentata de: (pag. 2000) A: administrarea de antibiotice cu spectru larg; B: administrarea de inhibitori enzimatici; C: restabilirea volumului plasmatic si mentinerea acestuia; D: administrarea de inhibitori ai secretiei pancreatice; E: interventia chirurgicala de debridare a necrozelor pancreatice Vezi raspuns 53. [C2611059] Simptomul major in pancreatita acuta este: ((pag. 1994) A: greturile B: diareea C: varsaturile D: febra E: durerea abdominala Vezi raspuns 54. [C2611060] Cel mai sensibil si mai specific semn in diagnosticul biologic al pancreatitei acute este: (pag. 1995) A: cresterea lipazemiei B: cresterea amilazuriei C: cresterea raportului dintre clearanceul amilazei ?i al creatininei D: cresterea bilirubinemiei E: cresterea amilazuriei Vezi raspuns 55. [C2611061] Scorurile prognostice Ranson si Glasgow au valoare predictiva in pancreatita acuta in: ((pag. 1999) A: primele 24-48 ore B: primele 48-72 ore C: prima saptamana D: primele 12-24 ore E: prima lun? Vezi raspuns 56. [C2611062] Cheia succesului in tratamentul pancreatitelor acute severe este: ((pag. 2000) A: restabilirea rapida si mentinerea volumului lichidului intravascular B: scaderea perfuziei tisulare C: cresterea consumului de oxigen D: administrarea de antibiotice E: analgezica Vezi raspuns 57. [C2811063] In cadrul complicatiilor evolutive ale pancreatitei, abcesele pancreatice se manifesta, in timp, dupa (pag. 1999) A: 7 zile de la debutul pancreatitei acute B: 3 zile de la debutul pancreatitei acute C: 3-6 saptamani de la debutul pancreatitei acute D: 8 saptamani de la debutul pancreatitei acute E: 24 ore de la debutul pancreatitei acute Vezi raspuns

58. [C2811064] Complicatia cea mai de temut a pancreatitei acute necrozante este: (pag. 2001) A: tetania B: infectia pancreatica, responsabila de 80% din decese C: infarctul miocardic D: encefalita E: diabetul insipid Vezi raspuns 59. [C2811065] In tratamentul chirurgical al pancreatitei acute necrotico-hemoragice, interventia de referinta este: (pag. 2005) A: laparotomia mediana B: rezectia pancreatica reglata C: necrosectomia D: lavajul peritoneal E: sutura capsulei pancreatice Vezi raspuns 60. [C2911066] Stadiul C din clasificarea semnelor tomodensitometrice facuta de Ranson si Baltazar semnifica: (pag. 1998) A: cresterea in volum a pancreasului cu conservarea conturului glandei; B: prezenta unei colectii peripancreatice C: prezenta mai multor colectii peripancreatice si la distanta D: pancreas normal; E: inflamarea pancreasului si a grasimii peripancreatice cu pierderea conturului. Vezi raspuns 61. [C2911067] Cea mai fecventa etiologie a pancretitei acute la varstnici din mediu rural si de sex feminin este: (pg. 1989) A: alcool; B: litiaza biliara; C: tulburari metabolice; D: infectia virala; E: hiperparatiroidism. Vezi raspuns 62. [C2911221] pentru a exclude sursele extrapancreatice ale hiperamilazemiei totale se indica: (C2911221) A: metode colorimetrice de dozare a lipazelor B: metode cromatografica a izoamilazelor C: determinarea elastazei pancreatice D: ERCP E: laparoscopie Vezi raspuns 63. [C2911224] doza maxina de dextran este: (C2911224) A: 2g/kgc/zi B: 1500-2000ml/zi C: 1,5g/kgc/zi D: 1,5g/zi E: 1,8g/zi Vezi raspuns 64. [C2911225] Pentru inlociurea volumului plasmatic trebuie folositi coloizii sintetici, dar in anumite conditii trebuie administrata albumina, care este aceasta? (2000) A: solutiile de gelatina determina anafilaxie B: valoarea proteinelor este > 40g/l C: cand proteinele plasmatice sunt f scazute (<40g/l) D: albumina este mai ieftina, mai stabila si nu are riscul de transmitere a unor boli infectioase E: cand coloizii nu reusesc sa impiedice recidiva hipovolemiei Vezi raspuns 65. [C2911230] Pseudochistul pancreatic: () A: este o colectie seroasa strict intrapancreatica

B: apare secundar edemului pancreatic C: uneori dispare la 4-6 sapamani de evolutie D: se dezvolta predominant la nivelul capului pancreatic E: poate fi evidentiat la ecotomografie de la un diametru mai mare de 1 cm Vezi raspuns 66. [medicbft] La femeia varstnica, cea mai frecventa cauza de pancreatita acuta este: () A: litiaza biliara B: consumul de alcool C: hipertiroidismul D: infectiile virale E: traumatismele Vezi raspuns 67. [SI000002] Lichidul pancreatic bogat in enzime poate difuza in, cu exceptia: () A: Spatiul retroperitoneal, de obicei la radacina mezourilor B: poate cobori pina in scrot C: in jurul glandei sau in interiorul ei D: cavitatea peritoneala E: spatiul retrorenal drept si sting Vezi raspuns 68. [SI000014] Sunt sisteme de scor aplicate in PA urmatoarele, cu exceptia: () A: Ranson B: APACHE C: Glasgow D: SAPS E: Pickford Vezi raspuns 69. [SI000015] Metoda standard pt definirea pancreatitei necrozante este: () A: CT-scanner B: CTcu adm simultana orala si i.v. a subst de contrast C: Abordul retroperitoneal sub videoscopie D: Ecografia E: ERCP Vezi raspuns 70. [SI000016] Contaminarea bacteriana a necrozei pancreatice se controleaza prin: () A: Punctia ghidata a zonelor de necroza B: Laparoscopie C: Necrosectomie si cultura bacteriana D: Insamintare din lichidul peritoneal E: Abordul retroperitoneal sub videoscopie Vezi raspuns 71. [SI000017] In depistarea precoce a necrozei pancreatice o acuratete deosebita o are: () A: Radicalii liberi de oxigen B: PMN-elastaza C: IL6 D: CRP E: Citokinele care joaca un rol major in pr. inflamator Vezi raspuns 72. [SI000020] Cele mai valoroase date biochimice in diag. PA sunt furnizate de : () A: Cuantificarea CRP si PMN-elastazei B: PMN-elastaza sau IL6 C: Rad. liberi de oxigen D: TAP in urina E: Tripsinogenul Vezi raspuns

73. [SI000029] Doza de Pentastarch este de : () A: 1500-2000ml la adulti B: 2000-2500ml C: 50 ml/min/kgc D: 100-150 ml/min /kgc E: 1000-1500ml Vezi raspuns 74. [SI000041] Primul sistem de scor aplicat in PA cuprindea 11 masuratori obiective in primele: () A: 48 ore B: 24 ore C: 3 ore D: 8 ore E: 12 ore Vezi raspuns 75. [C1211067] Complicatiile evolutive ale pancreatitei acute necrotico-hemoragice sunt reprezentate de: (pag. 1999) A: sechestrul pancreatic B: infarctul splenic C: pseudochistul pancreatic D: abcesul pancreatic E: cancerul pancreatic Vezi raspuns 76. [C1211068] Elementele caracteristice ale examenului ecografic in pancreatita acuta edematoasa sunt reprezentate de: (pag. 1995) A: evidentierea unei litiaze biliare B: marirea volumului pancreasului C: reducerea ecogenitatii parenchimului pancreatic D: cresterea ecogenitatii pancreatice E: prezenta unei colectii lichidiene intrapancreatice, neomogena Vezi raspuns 77. [C1211069] Formele morfopatologice ale pancreatitei acute sunt reprezentate de (pag. 1993) A: forma edematoasa B: forma ulcerativa C: forma necrotico-hemoragica D: forma emfizematoasa E: forma supurata Vezi raspuns 78. [C1211070] Cele mai frecvente cauze etiologice ale pancreatite acute sunt reprezentate de: (pag. 1989) A: consumul de alcool B: fumatul C: litiaza biliara D: medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene E: hipercolesterolemia Vezi raspuns 79. [C1211071] Dintre criteriile luate in calcul pentru calcularea scorului Ranson la internare in pancreatita acuta fac parte: (pag. 1997) A: varsta B: glicemia C: sideremia D: leucocitoza E: febra Vezi raspuns 80. [C1211072] Modificarile radiologice care apar in cadrul pancreatitei acute pot fi reprezentate de (pag. 1995)

A: pneumobilie B: "ansa santinela C: "semnul colonului amputat D: aspect radiologic de ileus paralitic difuz E: hidrotoracele stang Vezi raspuns 81. [C1311073] Tratamentul chirurgical al pseudochisturilor pancreatici se face prin: (pag. 2006) A: Drenaj extern B: Chisto-gastrostomie C: Wirsungo-jejunostomie D: Chisto-duodenostomie E: Chisto-jejunostomie cu ansa in Vezi raspuns 82. [C1311074] Tratamentul chirurgical este indicat in pancreatita acuta pentru: (pag. 2004-2005) A: Oprirea evolutiei bolii prin decapsulare pancreatica B: Oprirea evolutiei bolii prin drenaj peritoneal peripancreatic C: Indepartarea tesutului pancreatic si peripancreatic necrozat si infectat D: Eliminarea unei eventuale litiaze biliare E: Drenajul canalului Wirsung Vezi raspuns 83. [C1311075] Care din urmatoarele afirmatii despre tabloul clinic al pancreatitei acute sunt adevarate? ((pag. 1994) A: Greturile si varsaturile insotesc frecvent durerea din pancreatita acuta B: Semnele insuficientei organice multiple reprezinta manifestari ale unei pancreatite acute severe C: Complicatiile sistemice apar la 40-50% din pancreatitele acute usoare D: Icterul este rareori prezent E: Distensia abdominala poate fi prezenta la pacientii cu pancreatita acuta Vezi raspuns 84. [C1311076] Dupa prezentarea clinica la debutul bolii se cunosc urmatoarele forme clinice de pancreatita acuta: (pag. 1994) A: Forma pseudodispeptica B: Forma pseudoanginoasa C: Forma pseudoperitonitica D: Forma pseudoapendiculara E: Forma pseudoocluziva Vezi raspuns 85. [C1311077] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate (pag. 1995) A: pag. 1995Computertomogerafia este superioara ecografiei in diagnosticarea pancreatitei acute B: Administrarea substantei de contrast in timpul computertomografiei permite diferentierea pancreatitei acute edematoase de cea necrotico-hemoragica C: Computertomografia este mai accesibila decit ecografia D: Rezultatele computertomografiei pot fi folosite si la evaluarea prognostica a pancreatitei acute E: Computertomografia permite evidentierea complicatiilor locale ale pancreatitei acute Vezi raspuns 86. [C1311078] Care din urmatoarele semne clnice sunt intilnite in pancreatita acuta? (pag. 1994) A: Echimoza in jurul ombilicului (semnul Cullen) B: Echimoza pe flancuri (semnul Grey-Turner) C: Palparea unei formatiuni tumorale in epigastru D: Perceperea unor zgomote hidroarice accentuate in flancul drept E: Echimoza sub ligamentul inghinal (semnul Fox) Vezi raspuns 87. [C1311079] Radiografia abdominala simpla in ortostatism poate evidentia urmatoarele: (pag. 1995) A: O ansa intestinala destinsa in apropierea lojei pancreatice B: Imagine de calculi radioopaci in lojele renale

C: Imagine de ileus paralitic difuz D: Semnul colonului amputat E: Imagine de abdomen Vezi raspuns 88. [C1311080] Care sunt caracterele durerii in pancreatita acuta? (pag. 1993-1994) A: Debut brusc B: Persista cel putin 1-2 zile C: Localizata in epigastru cu iradiere in hipocondrul drept si sting si in regiunea dorso lombara D: Caracter pulsatil E: Cedeaza la ingestia de alimente Vezi raspuns 89. [C1311081] Care sunt formele histopatologice ale pancreatitei acute? (pag. 1989) A: Pancreatita acuta necrotico-hemoragica B: pancreatita acuta edematoasa C: pancreatita acuta supurata D: pancreatita acuta flegmonoasa E: pancreatita acuta noninflamatorie Vezi raspuns 90. [C1411082] Din punct de vedere morfopatologic, forma necrotico hemoragica a pancreatitei acute prezinta: (pag. 1993) A: Pancreas cu zone necrotice de consistenta moale si friabila B: Abcese pancreatice si peripancreatice C: Pancres marit de volum printr-un edem gelatinos D: Sechestre pancreatice E: Leziunile hemoragice si necrotice sunt mai larg reprezentate in tesutul peripancreatic Vezi raspuns 91. [C1411083] Abcesele pancreatice au urmatoarele caracteristici: (pag. 1999) A: Sunt colectii lichidiene fara perete propriu B: Se manifesta la 3-6 saptamani de la debutul PA C: Se realizeaza prin delimitarea zonelor de necroza pancreatica si peripancreatica D: Sunt colectii purulente inchistate E: Se pot rupe sangera sau infecta Vezi raspuns 92. [C1411084] Din punct de vedere clinic bolnavii cu pancreatita acuta prezinta: (pag. 1993) A: Durere similara cu colica biliara la cei la care PA are origine biliara B: Durere abdominala care este simtomul major si singular C: Durere cu debut lent si persistenta 3-4zile D: Durere localizata de obicei in epigastru cu iradiere spre hipocondru drept si sting E: Greturi si varsaturi care insotesc frecvent durerea abdominala Vezi raspuns 93. [C1411085] Cele mai frecvente cauze etiologice ale pancreatitei sunt: (pag. 1989) A: Infectiile virale cu virusul urlian si Coxsackie B: Administrarea unor medicamente C: Explorari digestive invazive D: Consumul de alcool E: Litiaza biliara Vezi raspuns 94. [C1511086] Tratamentul chirurgical in pancreatita acuta: (pag. 2004) A: vizeaza eliminarea litiazei biliare ca factor etiologic; B: are indicatie necroza pancreatica si peripancreatica infectata; C: consta in rezectii pancreatice reglate; D: in necroza pancreatica operatia de referinta este necrosectomia; E: stopeaza evolutia bolii prin efectuarea unei decapsulari pancreatice precoce. Vezi raspuns

95. [C1511087] Abordul retroperitoneal sub videoscopie: (pag. 2006)) A: este o realizare importanta a ultimilor ani; B: este o tehnica sigura fara riscuri C: nu prezinta complicatii specifice D: indicatia preferentiala a acestei metode o reprezinta colectiile heterogene de necroza pancreatica cu contaminare bacteriana E: expune la aparitia unor eventratii laterale reziduale Vezi raspuns 96. [C1511088] Care dintre urmatoarele afirmatii despre necroza pancreatica sunt adevarate: (pag. 2005) A: poate fi uni sau multifocala; B: daca nu se infecteaza se poate resorbi C: poate antrena complicatii locale si generale grave prin eliberarea de substante vasoactive si toxice; D: necesita obligatoriu tratament chirurgical; E: poate da nastere la un pseudochist dupa 3 saptamani de la debut. Vezi raspuns 97. [C1511089] Care dintre cauzele de mai jos sunt cel mai frecvent intalnite in etiologia pancreatitei acute: (pag. 1989-1990) A: colangiopancreatografia retrograda endoscopica; B: litiaza biliara; C: hiperparatiroidia; D: consumul de alcool; E: traumatismele intraoperatorii. Vezi raspuns 98. [C1511090] Care dintre urmatoarele afirmatii despre infectia pancreatica sunt adevarate: (pag. 2005) A: este o complicatie a pancreatitei acute necrozante; B: frecventa ei creste dupa 3 saptamani de la debut C: calea de infectie este reprezentata de translocatia bacteriana a germenilor din intestin; D: se trateaza numai cu antibiotice E: odata dovedita prin punctii aspirative ghidate necesita tratament antibiotic si chirurgical. Vezi raspuns 99. [C1511091] Care dintre urmatoarele variante corespund formelor clinice de pancreatita acuta conform clasificarii de la Atlanta 1992: (pag. 1989)) A: pancreatita acuta edematoasa; B: pancreatita acuta usoara; C: pancreatita acuta necrotico-hemoragica; D: pancreatita acuta severa; E: pancreatita acuta supurata Vezi raspuns 100. [C1511092] Inaintea efectuarii explorarilor biologice si imagistice la internare, diagnosticul diferential al pancreatitei acute trebuie sa includa (pag. 1996) A: infarctul miocardic B: ulcerul perforat; C: diabetul zaharat; D: ocluziile intestinale mecanice E: infarctul entero-mezenteric Vezi raspuns 101. [C1611093] Clasificarea clinica a pancreatitelor acute cunoaste urmatoarele tipuri: (pag. 1989-vol.II) A: pancreatita acuta usoara B: pancreatita acuta medie C: pancreatita acuta severa D: pancreatita acuta edematoasa E: pancreatita acuta necrotico-hemoragica Vezi raspuns

102. [C1611094] Radiografia abdominala simpla in pancreatita acuta poate evidentia: (pag. 1995) A: ansa santinela B: ileus paralitic difuz C: semnul colonului amputat D: distensia gastrica E: pneumoperitoneu Vezi raspuns 103. [C1611095] Cele mai frecvente cauze etiologice ale pancreatitelor sunt: (pag. 1989) A: consumul de alcool B: iatrogena C: traumatica D: metabolica E: litiaza biliara Vezi raspuns 104. [C1611096] Factorul vascular intervine in declansarea pancreatitelor acute: (pag. 1990) A: postoperator B: la alcoolici C: posttraumatice D: dupa transplante de organe E: dupa circulatie extracorporeala Vezi raspuns 105. [C1611097] Din punct de vedere morfopatologic in pancreatita acuta avem urmatoarele forme: (pag. 1993) A: edematoasa B: necrotico-hemoragica C: supurata D: abcedata E: chistica Vezi raspuns 106. [C1611098] Diagnosticul diferential al pancreatitei acute se face: (pag. 1996) A: cu alte forme de abdomen acut chirurgical B: infarctul miocardic C: uremia D: embolia pulmonara E: delirium tremens Vezi raspuns 107. [C1611099] Complicatiile pancreatitei propriu-zise ale pancreatitei acute sunt reprezentate de: (pag. 1999) A: sechestru pancreatic B: tromboze vasculare C: pseudochistul pancreatic D: necroza cailor biliare E: abcesele pancreatice Vezi raspuns 108. [C1611100] Cheia succesului tratamentului chirurgical al necrozei pancreatice consta in: (pag. 2006) A: detectia precoce a infectiei zonelor necrozate B: colecistectomie C: ablatia intregului material necrotic D: drenajul caii biliare principale E: abordul retroperitoneal al acestora Vezi raspuns 109. [C2211101] In declansarea pancreatitei acute factorul vascular intervine in urmatoarele cazuri: (pag. 1990) A: postoperator B: posttraumatic C: litiaza biliara D: dupa transplant de organe

E: la alcoolici Vezi raspuns 110. [C2211102] In declansarea pancreatitei acute factorul vascular nu este incriminat in urmatoarele cazuri: (pag. 1990) A: postoperator B: posttraumatic C: litiaza biliara D: dupa transplant de organe E: la alcoolici Vezi raspuns111. [C2211103] Pancreatita acuta determinata de consumul excesiv de alcool apare frecvent la: (pag. 2000) A: tineri B: varstnici C: populatia urbana D: populatia rurala E: sexul masculin Vezi raspuns 112. [C2211104] Factorii precipitanti cei mai frecventi ai aparitiei insuficientei organice multiple (M.O.F.) pe parcursul primei saptamani a pancreatitei acute sunt: (pag. 2000) A: hipoxia B: socul circulator C: infectia pancreatica D: radicalii liberi de O2 E: abcesul pancreatic Vezi raspuns 113. [C2211105] Care dintre urmatoarele medicatii se utilizeaza in tratamentul pancreatitei acute: (pag. 2002) A: somatostatina B: octreotid C: PGE2 D: pentoxifilina E: buflomedilul Vezi raspuns 114. [C2211106] Pancreatita acuta datorata litiazei biliare apare frecvent la: (pag. 1989) A: tineri B: varstnici C: populatia urbana D: populatia rurala E: sexul feminin Vezi raspuns 115. [C2211107] Printre cauzele pancreatitei acute se numara: (pag. 1989-1990) A: litiaza biliara B: consumul de alcool C: hipertiroidismul D: hiperparatiroidismul E: virusul Coxsackie Vezi raspuns 116. [C2211108] Clasificarea histopatologica a pancreatitei acute cuprinde urmatoarele forme: (pag. 1989) A: pancreatita edematoasa B: pancreatita acuta usoara C: pancreatita necrotico-hemoragica D: pancreatita acuta severa E: pancreatita supurata Vezi raspuns 117. [C2211109] Clasificarea clinica a pancreatitei acute cuprinde urmatoarele forme: (pag. 1989)

A: pancreatita edematoasa B: pancreatita acuta usoara C: pancreatita necrotico-hemoragica D: pancreatita acuta severa E: pancreatita supurata Vezi raspuns 118. [C2211110] Cele mai frecvente cauze etiologice ale pancreatitei acute sunt: (pag. 1989) A: consumul de alcool B: litiaza biliar? C: cauzele iatrogene D: fumatul E: medicamente antiinflamatorii nesteroidiene Vezi raspuns 119. [C2211111] Formele morfopatologice ale pancreatitei acute sunt: (pag. 1993) A: forma edematoasa B: forma necrotico-hemoragica C: forma ulcero-hemoragica D: forma ulcerativa E: forma supurata Vezi raspuns 120. [C2211112] Durerea din pancreatita acuta are urmatoarele caractere: (pag. 1993-1994) A: debut brusc B: atinge o intensitate maxima cateva ore mai tarziu C: persista cel putin 3 - 4 zile D: localizata de obicei in epigastru, durerea iradiaza spre hipocondrul stang si drept si frecvent in regiunea dorso - lombara E: greturile si varsaturile insotesc frecvent durerea abdominala Vezi raspuns 121. [C2211113] Diagnosticul biologic in pancreatita acuta pune in evidenta: (pag. 1994)) A: hiperamilazemie B: hipoamilazemie C: hiperamilazurie D: hiperlipazemie E: hipolipazemie Vezi raspuns 122. [C2211114] Amilaza digestiva este produsa de catre: (pag. 1994) A: glandele salivare B: pancreas C: pancreas D: creier E: masele musculare Vezi raspuns 123. [C2211115] Amilazele extradigestive sunt produse de catre: (pag. 1994) A: creier B: masele musculare C: trompele uterine D: pancreas E: glandele salivare Vezi raspuns 124. [C2211116] in pancreatita acuta radiografia abdominala simpla in ortostatism poate evidentia: (pag. 1995) A: ansa santinela B: pneumotorace C: semnul colonului amputat D: hidrotorace stang E: ileus paralitic difuz

Vezi raspuns 125. [C2211117] Diagnosticul diferential al pancreatitei acute se face cu: (pag. 1996) A: ulcerul perforat B: diabetul zaharat C: infarctul enteromezenteric D: colica ureterala stanga E: infarctul miocardic Vezi raspuns 126. [C2211118] Scorul RANSON ia in calcul urmatorii parametri: (pag. 1997) A: varsta B: leucocite C: glicemie D: LDH E: ALAT Vezi raspuns 127. [C2211119] Complicatiile evolutive propriu-zise ale pancreatitei acute sunt: (pag. 1999) A: sechestrul pancreatic B: cancerul pancreatic C: pseudochistul pancreatic D: litiaza biliar? E: abcesele pancreatice Vezi raspuns 128. [C2211120] Intr-o pancreatita acuta, mai rar, pot surveni urmatoarele complicatii: (pag. 1999) A: hemoragii pancreatice B: tromboze vasculare splenice C: colecistita acuta D: necroza cailor biliare E: fistule pancreatice Vezi raspuns 129. [C2211121] Intr-o pancreatita acuta scurgerile necrozante sunt mai adesea observate in: (pag. 2004) A: spatiul pararenal anterior si posterior B: bursa omentala C: loja renala dreapta D: mezocolonul transvers E: fata posterioara a colonului ascendent si a colonului descendent Vezi raspuns 130. [C2211122] Avantajele analgeziei epidurale in tratamentul pancreatitei acute sunt: (pag. 2001) A: evita efectele secundare ale analgeziei conventionale B: creste debitul sanguin intestinal si motilitatea intestinala C: reduce constipatia D: faciliteaza nutritia enterala E: este neinvaziva Vezi raspuns 131. [C2211123] Avantajele ecografiei in confirmarea modificarilor morfologice de la nivelul pancreasului sunt: (pag. 1995) A: se realizeaza cu usurinta B: costul este mare C: poate fi efectuata la patul bolnavului D: este invaziva E: nu implica riscuri pentru bolnav Vezi raspuns 132. [C2211124] La examenul ecografic pancreatita forma usoara (benigna sau edematoasa) se caracterizeaza prin: (pag. 1995)

A: marirea glandei B: parenchimul cat si grasimea peripancreatica devin heterogene C: prezenta unor mari colectii lichidiene D: reducerea ecogenitatii parenchimatoase E: cresterea ecogenitatii parenchimatoase Vezi raspuns 133. [C2211125] La examenul ecografic pancreatita forma severa (necrozanta) se caracterizeaza prin: (pag. 1995) A: marirea glandei B: parenchimul cat si grasimea peripancreatica devin heterogene C: prezenta unor mari colectii lichidiene D: reducerea ecogenitatii parenchimatoase E: cresterea ecogenitatii parenchimatoase Vezi raspuns 134. [C2211126] In cazul unui pacient cu pancreatita acuta prezentarea tipica include: ((pag. 1993)) A: durere abdominala superioara B: greata C: varsaturi D: febra E: bradicardie Vezi raspuns 135. [C2211127] Dupa prezentarea clinica la debut se recunosc mai multe forme clinice de pancreatita acuta si anume: (pag. 1994) A: forma pseudodispeptica B: forma pseudoocluziva C: forma pseudoapendiculara D: forma pseudoperitonitica E: forma toxica Vezi raspuns 136. [C2211128] La examenul clinic intr-o pancreatita acuta se poate constata: (pag. 1994) A: palparea unei formatiuni inflamatorii in epigastru B: echimoza in jurul ombilicului (semnul CULLEN) C: echimoza sub ligamentul inghinal (semnul FOX) D: echimoza pe flancuri (semnul GRAY-TURNER) E: frecvent icter Vezi raspuns 137. [C2211129] Din punct de vedere morfopatologic forma supurata a pancreatitei acute presupune: (pag. 1993) A: abcese pancreatice B: abcese peripancreatice C: pancreas marit de volum printr-un edem gelatinos D: sechestre pancreatice E: leziuni hemoragice si necrotice Vezi raspuns 138. [C2211130] Din punct de vedere morfopatologic forma necrotico-hemoragica a pancreatitei acute presupune: (pag. 1993) A: abcese pancreatice B: abcese peripancreatice C: pancreas marit de volum printr-un edem gelatinos D: sechestre pancreatice E: leziuni hemoragice si necrotice Vezi raspuns 139. [C2211131] Sechestrul pancreatic reprezinta (pag. 1999) A: complicatie evolutiva propriu-zisa a unei pancreatite acute

B: delimitarea zonelor de necroza pancreatice si peripancreatice C: colectie lichidiana extra sau intrapancreatic D: colectie purulenta inchistata E: diagnosticul se pune la eco sau CT Vezi raspuns 140. [C2211132] Pseudochistul pancreatic reprezinta: (pag. 1999) A: complicatie evolutiva propriu-zisa a unei pancreatite acute B: delimitarea zonelor de necroza pancreatice si peripancreatice C: colectie lichidiana extra sau intrapancreatica D: colectie purulenta inchistata E: survine secundar organizarii unei necroze pancreatice dupa o pancreatita acuta Vezi raspuns 141. [C2211133] Abcesele pancreatice reprezinta: (pag. 1999) A: complicatie evolutiva propriu-zisa a unei pancreatite acute B: delimitarea zonelor de necroza pancreatice si peripancreatice C: colectii lichidiene extra sau intrapancreatice D: colectii purulente inchistate E: clinic se manifesta la 3-6 saptamani de la debutul pancreatitei acute Vezi raspuns 142. [C2211134] Abcesele pancreatice se manifesta clinic: (pag. 1999) A: la 3-6 saptamani de la debutul pancreatitei acute B: printr-un sindrom general septic C: prin durere localizata in etajul abdominal superior D: rareori prin palparea unei tumori inflamatorii cu limite imprecise in aria pancreatica E: prin durere localizata in etajul abdominal inferior Vezi raspuns 143. [C2211135] Tratamentul chirurgical in pancreatita acuta: (pag. 2005) A: poate viza eliminarea litiazei biliare ca factor etiologic B: are obiect in momentul constituirii necrozelor pancreatice si peripancreatice infectate C: interventia chirurgicala de referinta este necrosectomia D: interventia chirurgicala de referinta este rezectia pancreatica reglata E: cea mai buna cale este abordul anterior bisubcostal Vezi raspuns 144. [C2211136] Caile concurente in tratamentul chirurgical al pancreatitei acute sunt: (pag. 2006) A: drenajul transcutanat ghidat prin scanner B: abordul retroperitoneal al necrozei pancreatice C: abordul retroperitoneal sub videoscopie D: laparatomia precoce E: laparatomia secundara Vezi raspuns 145. [C2211137] Abordul retroperitoneal sub videoscopie in tratamentul pancreatitei acute: (pag. 2006) A: este o realizare importanta a ultimilor ani B: are un mare grad de securitate C: este indicat mai ales in cazul colectiilor heterogene de necroza pancreatica cu contaminare bacteriana D: expune la aparitia de fistule colonice E: expune la aparitia de eventra?ii laterale reziduale Vezi raspuns 146. [C2311138] Care sunt formele histopatologice ale pancreatitei acute (pag. 1989) A: Pancreatita acuta necrotico-hemoragica B: pancreatita acuta edematoasa C: pancreatita acuta supurata D: pancreatita acuta flegmonoasa E: pancreatita acuta noninflamatorie Vezi raspuns

147. [C2311139] Care sunt caracterele durerii in pancreatita acuta (pag. 1993-1994) A: Debut brusc B: Persista cel putin 1-2 zile C: Localizata in epigastru cu iradiere in hipocondrul drept si sting si in regiunea dorso lombara D: Caracter pulsatil E: Cedeaza la ingestia de alimente Vezi raspuns 148. [C2311140] Care din urmatoarele semne clnice sunt intilnite in pancreatita acuta (pag. 1994) A: Echimoza in jurul ombilicului (semnul Cullen) B: Echimoza pe flancuri (semnul Grey-Turner) C: Palparea unei formatiuni tumorale in epigastru D: Perceperea unor zgomote hidroarice accentuate in flancul drept E: Echimoza sub ligamentul inghinal (semnul Fox) Vezi raspuns 149. [C2311141] Radiografia abdominala simpla in ortostatism poate evidentia urmatoarele (pag. 1995) A: O ansa intestinala destinsa in apropierea lojei pancreatice B: Imagine de calculi radioopaci in lojele renale C: Imagine de ileus paralitic difuz D: Semnul colonului amputat E: Imagine de abdomen Vezi raspuns 150. [C2311142] Diagnosticul diferential al pancreatitei acute trebuie facut cu: (pag. 1996) A: Ulcerul gastro-duodenal perforat B: Colica ureterala dreapta C: Ocluzia intestinala mecanica D: Infarct enteromezenteric E: Anevrism de aorta rupt Vezi raspuns 151. [C2311143] Care sunt complicatiile evolutive propriuzise ale pancreatitei acute? (pag. 1999) A: Stenoza rectosigmoidiana B: Sechestrul pancreatic C: Pseudochistul de pancreas D: Abcesul pancreatic E: Fistule digestive Vezi raspuns 152. [C2311144] Tratamentul chirurgical este indicat in pancreatita acuta pentru (pag. 2004-2005) A: Oprirea evolutiei bolii prin decapsulare pancreatica B: Oprirea evolutiei bolii prin drenaj peritoneal peripancreatic C: Indepartarea tesutului pancreatic si peripancreatic necrozat si infectat D: Eliminarea unei eventuale litiaze biliare E: Drenajul canalului Wirsung Vezi raspuns 153. [C2311145] Pseudochisturile pancreatice trebuie tratate chirurgical daca: (pag. 2006) A: Au diametrul mai mare de 6 cm B: Sunt simptomatice C: Sunt complicate D: Au pereti calcificati E: Sunt multipli Vezi raspuns 154. [C2311146] Tratamentul chirurgical al pseudochistilor pancreatici se face prin (pag. 2006)) A: Drenaj extern B: Chisto-gastrostomie C: Wirsungo-jejunostomie D: Chisto-duodenostomie

E: Chisto-jejunostomie cu ansa in Vezi raspuns 155. [C2311147] Care din urmatoarele afirmatii despre simptomatologia pancreatitei acute sunt adevarate (pag. 1994)) A: Greturile si varsaturile insotesc frecvent durerea din pancreatita acuta B: Semnele insuficientei organice multiple reprezinta manifestari ale unei pancreatite acute severe C: Semnele insuficientei organice multiple reprezinta manifestari ale unei pancreatite acute severe D: Icterul este rareori prezent E: Distensia abdominala poate fi prezenta la pacientii cu pancreatita acuta Vezi raspuns 156. [C2311148] Dupa prezentarea clinica la debutul bolii se cunosc urmatoarele forme clinice de pancreatita acuta: ((pag. 1994) A: Forma pseudodispeptica B: Forma pseudoanginoasa C: Forma pseudoperitonitica D: Forma pseudoapendiculara E: Forma pseudoocluziva Vezi raspuns 157. [C2311149] Care din urmatoarele afirmatii este adevarata? (pag. 1994-1995) A: Amilazemia creste intre 2-12 ore dupa debutul pancreatitei acute B: Hiperamilazemia nu este specifica pentru pancreatita acuta C: In pancreatita acuta de cauza alcoolica se pot gasi valori enzimatice sub limita diagnosticului pozitiv D: Bilirubina totala cu valori sub 3mg/dl este sugestiva pentru pancreatita de origine biliara E: Diagnosticul de pancreatita acuta este luat in seama atunci cind durerea abdominala se asociaza cu amilazemie de 3 ori mai mare decit normal Vezi raspuns 158. [C2311150] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate. (pag. 1995)) A: Computertomogerafia este superioara ecografiei in diagnosticarea pancreatitei acute B: Administrarea substantei de contrast in timpul computertomografiei permite diferentierea pancreatitei acute edematoase de cea necrotico-hemoragica C: Computertomografia este mai accesibila decit ecografia D: Rezultatele computertomografiei pot fi folosite si la evaluarea prognostica a pancreatitei acute E: Computertomografia permite evidentierea complicatiilor locale ale pancreatitei acute Vezi raspuns 159. [C2311151] Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate? (pag. 2001)) A: Infectia pancreatica este raspunzatoare de 80% din decesele prin pancreatita acuta B: Infectia zonelor pancreatice necrozate are o frecventa in crestere de la prima la a treia saptamina de boala C: Infectarea focarelor de necroza se face prin translocare bacteriana D: Exista o predominenta a germenilor gram pozitivi la nivelul focarelor necrotice pancreatice E: Antibioterapia este indicata in pancreatita acuta severa fie in scop profilactic fie in scop curativ Vezi raspuns 160. [C2511152] Care dintre urmatoarele variante reprezinta forme clinice de pancreatita acuta dupa clasificarea de la Atlanta (1992) : ((pag. 1989) A: pancreatita acuta usoara B: pancreatita acuta edematoasa; C: pancreatita acuta severa; D: pancreatita acuta necrotico-hemoragica; E: pancreatita acuta supurata Vezi raspuns 161. [C2511153] Care dintre anomaliile biologice din pancreatita acuta au valoare prognostica: (pag. 1994) A: hiperamilazemia B: hiperamilazuria; C: hiperglicemia; D: hipocalcemia;

E: hiperlipazemia. Vezi raspuns 162. [C2511154] Care dintre cauzele de mai jos sunt cel mai frecvent intalnite in etiologia pancreatitei acute (pag. 1989-1990) A: litiaza biliara B: consumul de alcool C: hiperparatiroidia D: anumite medicamente E: dislipidemia Vezi raspuns 163. [C2511155] Inaintea efectuarii explorarilor biologice si imagistice la internare, diagnosticul diferential al pancreatitei acute trebuie sa includa (pag. 1996) A: infarctul miocardic B: embolia pulmonara C: ulcerul perforat D: ocluziile intestinale mecanice; E: anevrismul de aorta Vezi raspuns 164. [C2511156] Care dintre urmatoarele afirmatii despre infectia pancreatica sunt adevarate (pag. 2005) A: este o complicatie a pancreatitei acute necrozante B: calea de infectie este reprezentata de translocatia bacteriana a germenilor din intestin; C: frecventa ei creste dupa 3 saptamni de la debut; D: se trateaza numai cu antibiotice; E: odata dovedita prin punctii aspirative ghidate necesita tratament antibiotic si chirurgical Vezi raspuns 165. [C2511157] Care dintre urmatoarele afirmatii despre necroza pancreatica sunt adevarate (pag. 2005) A: poate fi uni sau multifocala; B: daca nu se infecteaza se poate resorbi C: poate antrena complicatii locale si generale grave prin eliberarea de substante vasoactive si toxice D: necesita obligatoriu tratament chirurgical E: poate da nastere la un pseudochist dupa 3 saptamani de la debut Vezi raspuns 166. [C2511158] Urmatoarele afirmatii privind atitudinea terapeutica in cazul pseudochistului pancreatic sunt corecte: (pag. 2006) A: pseudochisturile cu diametrul mai mic de 6 cm au indicatie de punctie ghidata; B: pseudochistele pancreatice cu diametru peste 6 cm si complicatii hemoragice au indicatie de drenaj percutan si instilare de hemostatice pe tubul de dren; C: practicarea unei derivatii chistodigestive evita riscul producerii unei fistule pancreatice externe D: drenajul extern al pseudochistelor pancreatice expune mai frecvent la recidiva fata de derivatia chistodigestiva; E: hemoragia intrachistica necesita tratament endoscopic. Vezi raspuns 167. [C2511159] Abordul retroperitoneal sub videoscopie (pag. 2006) A: este o realizare importanta a ultimilor ani; B: este o tehnica sigura fara riscuri; C: nu prezinta complicatii specifice; D: indicatia preferentiala a acestei metode o reprezinta colectiile heterogene de necroza pancreatica cu contaminare bacteriana; E: expune la aparitia unor eventratii laterale reziduale. Vezi raspuns 168. [C2511160] Tratamentul chirurgical in pancreatita acuta : (pag. 2004) A: vizeaza eliminarea litiazei biliare ca factor etiologic B: are indicatie necroza pancreatica si peripancreatica infectata C: consta in rezectii pancreatice reglate

D: in necroza pancreatica operatia de referinta este necrosectomia E: stopeaza evolutia bolii prin efectuarea unei decapsulari pancreatice precoce Vezi raspuns 169. [C2511161] Care dintre variantele de mai jos reprezinta forme anatomo-patologice de pancreatita acuta: (Care dintre variantele de mai jos reprezinta forme anatomo-patologice de pancreatita acuta:) A: pancreatita acuta usoara B: pancreatita acuta edematoasa C: pancreatita acuta medie D: pancreatita acuta necrotico-hemoragica E: pancreatita acuta severa Vezi raspuns 170. [C2511162] Care dintre urmatoarele reprezinta cauze iatrogene ale pancreatitei acute: (pag. 1990) A: consumul de alcool B: colangiopancreatografia retrograda endoscopica C: traumatismele D: interventiile chirurgicale; E: punctia pancreatica. Vezi raspuns 171. [C2511163] Care dintre urmatoarele mecanisme fiziopatologice intervin in etiopatogenia pancreatitei acute la alcoolici: (pag. 1990) A: hipervascozitatea secretiei pancreatice prin precipitatele proteice; B: pasajul de microcalculi biliari prin papila oddiana; C: stimularea secretiei pancreatice in duct inchis D: efect toxic direct asupra parenchimului pancreatic E: existenta unui canal comun de excretie bilio-pancreatic Vezi raspuns 172. [C2511164] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tabloul clinic al pancreatitei acute sunt adevarate: (pag. 1993-1994) A: durerea abdominala este localizata de regula in hipocondrul stang si iradiaza in epigastru; B: durerea abdominala poate lipsi complet din tabloul clinic al pancreatitei acute C: durerea abdominala este simptomul major; D: alaturi de durerea abdominala mai pot apare greata, varsaturile, constipatia sau diareea E: poate imbraca aspectul unei iritatii peritoneale difuze Vezi raspuns 173. [C2511165] In pancreatitele acute examenul clinic poate decela: (pag. 1994)) A: contractura musculara generalizata B: formatiune inflamatorie epigastrica ca o impastare difuz conturata C: echimoze in jurul ombilicului sau pe flancuri D: semne de soc hipovolemic E: disparitia matitatii hepatice. Vezi raspuns 174. [C2511166] Pe cliseul de radiografie toracica, in pancreatita acuta se pot observa urmatoarele aspecte (pag. 1995) A: marirea hilurilor pulmonare bilateral B: infiltrat alveolar difuz C: opacitate tringhiulara cu baza la peretele toracic si varful la hil; D: atelectazie pulmonara bazala E: hidrotorax stang Vezi raspuns 175. [C2511167] Urmatoarele afirmatii despre rolul ecografiei in pancreatita acuta sunt adevarata: (pag. 1995)) A: se poate realiza cu usurinta la patul bolnavului B: are o specificitate de 60-95% si o sensibilitate de 90%; C: are o sensibilitate de 60-95% si specificitate de 90%; D: are un pret de cost redus;

E: poate fi repetata de ori cate ori este nevoie nefiind nociva pentru pacient. Vezi raspuns 176. [C2511168] Care dintre urmatoarele aspecte ecografice se pot intalni se intalnesc in pancreatita acuta forma severa: (pag. 1995) A: marirea de volum a glandei pancreatice cu calcificari difuze in interiorul glandei; B: dilatatia canalului Wirsung C: aspect heterogen al parenchimului pancreatic, colectii lichidiene mari; D: reducerea volumului glandei pancreatice cu prezenta de calcificari la interior E: aspect heterogen al grasimii peripancreatice Vezi raspuns 177. [C2511169] Care dintre urmatoarele afirmatii despre rolul CT in pancreatita acuta sunt adevarate: (pag. 1995) A: este superioara ecografiei din punct de vedere al calitatii informatiilor; B: nu se poate practica la pacientii meteorizati deoarece continutul gazos al intestinului impiedica vizualizarea pancreasului C: poate stabili diagnosticul de pancreatita acuta; D: are contraindicatie la pacientii purtatori de pace-maker; E: permite diagnosticul complicatiilor locale Vezi raspuns 178. [C2511170] Care dintre urmatoarele afirmatii despre rolul tomografiei computerizate in pancreatita acuta sunt adevarate (pag. 1995) A: permite diferentierea intre forma edematoasa si cea necrozanta prin administrarea de substanta de contrast B: este obligatorie pentru stabilirea diagnosticului; C: expune pacientii la iradiere D: permite stabilirea etiologiei litiazice sau alcoolice; E: datele obtinute pot fi folosite la calcularea unui scor de prognostic Vezi raspuns 179. [C2511171] Despre rolul colangiopancreatografiei retrograde endoscopice in pancreatita acuta se poate afirma ca: (1995-1996) A: stabileste diagnosticul etiologic de pancreatita acuta etanolica; B: ofera date pentru stabilirea etiologiei litiazice C: in cazul existentei unei colangite se practica papilosfincterotomie D: permite extragerea unui calcul inclavat in papila E: permite diagnosticul diferential cu o perforatie ulceroasa gastro-duodenala Vezi raspuns 180. [C2511172] Care dintre urmatoarele reprezinta criterii prognostice de evaluat la internarea unui pacient cu diagnosticul de pancreatita acuta: (pag. 1997) A: varsta; B: leucocitoza C: calcemia; D: deficitul de baze E: glicemia Vezi raspuns 181. [C2511173] Care dintre urmatoarele valori ai parametrilor clinico biologici din scorul Ranson pledeaza pentru etiologia etanolica a pancreatitei acute: (pag. 1997) A: varsta de 65 de ani; B: leucocitoza de 17.000/ mm3 C: ASAT peste 9 ori valoarea normala D: valoarea LDH sub 300 UI/l; E: glicemie de min. 11 mmol/l. Vezi raspuns 182. [C2511174] Diagnosticul de sechestru pancreatic se stabileste : (pag. 1999) A: prin radiografie abdominala simpla care evidentiaza bule de gaz; B: prin punctie fina aspirativa percutana;

C: prin tomografie computerizata cu substanta de contrast; D: prin colangiopancreatografie retrograda endoscopica; E: in a doua saptamana de boala Vezi raspuns 183. [C2511175] La diagnosticul de abces pancreatic contribuie urmatoarele: (pag. 1999) A: sindromul septic B: radiografia abdominala simpla care arata bule de gaz in loja pancreatica; C: tomografia computerizata care evidentiaza bule de gaz la nivelul unei colectii pancreatice; D: punctia fina aspirativa percutana E: colangiopancreatografia retrograda endoscopica. Vezi raspuns 184. [C2511176] Care dintre urmatoarele antibiotice au o buna penetratie tisulara pancreatica: (pag. 2002) A: ampicilinele; B: imipenemul C: chinolonele; D: aminoglicozidele; E: metronidazolul. Vezi raspuns 185. [C2511177] Care dintre antibioticele de mai jos au o buna penetratie tisulara si un spectru adecvat pentru tratarea infectiilor pancreatice (pag. 2002) A: ureidopenicilinele B: cefalosporinele de generatia a III-a; C: imipenemul; D: ciprofloxaina; E: metronidazolul Vezi raspuns 186. [C2511178] Indicatiile sfincterotomiei endoscopice in tratamentul pancreatitei acute de cauza biliara sunt : (pag. 2004) A: de rutina B: in caz de calcul impactat in ampula lui Vater C: litiaza veziculara D: dilatatii ale canalului Wirsung; E: litiaza de cale biliara principala. Vezi raspuns 187. [C2511179] Abordul laparoscopic in tratamentul chirurgical al pancreatitei acute de cauza biliara : (pag. 2004) A: este permis in formele benigne B: permite efectuarea colecistectomiei; C: permite efectuarea colangiografiei transcistice; D: are o rata de conversie de peste 10%; E: amelioreaza prognosticul formelor grave in comparatie cu calea de abord clasic. Vezi raspuns 188. [C2511180] Nutritia adecvata a pacientilor cu pancreatita acuta: (pag. 2001) A: trebuie sa aduca un aport proteic mare pentru a reduce catabolismu B: se poate efectua clasic pe cale parenterala; C: se poate efectua suplimentar pe cale enterala; D: necesita un aport crescut de carbohidrati; E: prezenta ileusului intestinal contraindica nutritia enterala. Vezi raspuns 189. [C2611058] Cele doua ipoteze cu privire la mecanismul autodigestiei pancreatice sunt: ((pag. 1992)) A: autoactivarea tripsinogenului B: disturbarea reactiilor de fuziune-fisiune C: actiunea enzimelor lizozomale duce la transformarea tripsinogenului in tripsina D: exocitoza

E: modificarile transportului intracelular Vezi raspuns 190. [C2611191] Clinic pancreatitele acute sunt: (pag. 1989) A: u?oare B: medii C: severe D: edematoase E: necroticohemoragice Vezi raspuns 191. [C2611192] Factorul vascular intervine in declansarea pancreatitelor acute: (pag. 1990) A: postoperator B: la alcoolici C: posttraumatic D: dupa circulatia extracorporeala E: dupa transplantul de organe Vezi raspuns 192. [C2611193] Morfopatologic in pancreatita acuta avem urmatoarele forme (pag. 1993) A: necrotico-hemiragica B: supurata C: chistica D: abcedata E: edematoasa Vezi raspuns 193. [C2611194] Radiografia abdominala simpla in pancreatita acuta poate evidentia: (pag. 1995) A: ileus paralitic difuz B: semnul colonului amputat C: distensia gastrica D: ansa santinela E: pneumoperitoneu Vezi raspuns 194. [C2611195] Diagnosticul diferential al pancreatitelor acute se face cu: (pag. 1996) A: cu alte forme de abdomen acut chirurgical B: infarctul miocardic C: uremia D: embolia pulmonara E: delirium tremens Vezi raspuns 195. [C2611196] Complica?iile evolutive propriu-zise ale pancreatitei acute sunt reprezentate de: (pag. 1999) A: sechestru pancreatic B: tromboze vasculare C: pseudochistul pancreatic D: necroza c?ilor biliare E: abcesele pancreatice Vezi raspuns 196. [C2611197] Tratamentul laparoscopic in pancreatitele acute vizeaza ((pag. 2004) A: formele benigne de pancreatita acuta B: realizarea colecistectomiei C: explorarea caii biliare D: drenajul biliar extern E: indepartarea necrozelor pancreatice Vezi raspuns 197. [C2611198] Scopurile terapiei chirurgicale in pancreatitele acute pot fi atinse prin: (pag. 2005) A: laparotomie precoce

B: laparotomie secundara C: cai concurente D: sfincterotomia endoscopica E: colecistectomie Vezi raspuns 198. [C2611199] Cheia succesului tratamentului chirurgical al necrozei pancreatice consta in (pag. 2005) A: detectia precoce a infectiei zonelor necrozate B: colecistectomie C: ablatia intregului material necrotic D: drenajul caii biliare principale E: abordul retroperitoneal al acesteia Vezi raspuns 199. [C2611200] Tratamentul abceselor pancreatice cuprinde urmatoarele: (pag. 2006) A: tratamentul chirurgical ca indicatie absoluta B: antibioterapie cu spectru larg C: laparostomie D: derivatie interna E: hemostaza Vezi raspuns 200. [C2711201] Cauzele cele mai frecvente ale pancreatitei acute sunt: (pag 1989-1990) A: parazitozele B: litiaza C: idiopatice D: consumul de alcool E: pancreatitele cronice Vezi raspuns 201. [C2711202] Simptomele in pancreatita acuta sunt (pag 1993) A: durere intensa B: greturi C: varsaturi D: ileus E: pneumoperitoneu Vezi raspuns 202. [C2711203] Diagnosticul diferential al pancreatitei acute se face cu: (pag 1996)) A: ulcerul perforat B: ocluziile intestinale C: infarctul enteromezenteric D: chistul hidatic hepatic necomplicat E: anevrismul aortic rupt Vezi raspuns 203. [C2811204] Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute sunt: (pag. 1989) A: consumul de alcool, frecvent la tineri B: litiaza biliara, frecvent la varstnici C: obezitatea D: tabagismul E: traumatismele Vezi raspuns 204. [C2811205] Formele morfopatologice ale pancreatitei acute, sunt reprezentate de: (pag. 1993)) A: forma gangrenoasa B: forma edematoasa C: forma necrotico-hemoragica D: forma hemoragica E: forma supurata Vezi raspuns

205. [C2811206] Diagnosticul diferential al pancreatitei acute se face cu ((pag. 1996) A: ulcerul perforat B: ocluziile intestinale C: infarctul enteromezenteric D: anevrismul aortic rupt E: endocardita acuta Vezi raspuns 206. [C2811207] Tabloul clinic tipic din pancreatita acuta cuprinde (pag. 1993) A: durerea intensa supraombilical B: cefaleea C: greata D: varsaturile E: febra joasa Vezi raspuns 207. [C2811209] Factorii precipitanticei mai frecventi implicati in aparitia insuficientei organice multiple (MOF ), in prima saptamana de evolutie a pancreatitei acute sunt: (pag. 2000) A: hipoxia B: alimentatia orala C: dislipidemia D: socul circulator E: hiperglicemia Vezi raspuns 208. [C2811210] Pseudochisturile pancreatice cu diametrul mai mic de 6 cm si asimptomatice: (pag. 2006) A: se opereaza B: se dreneaza percutan C: au sansa unei regresii spontane D: sunt supuse terapiei sclerozante E: indeamna la abstinenta chirurgicala Vezi raspuns 209. [C2911211] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la semnele de insuficienta organica din pancreatita acuta sunt adevarate? (pag. 1994) A: reprezinta manifestari ale unei pancreatite acute severe; B: apar la 5-10% din pacientii cu pancreatita acuta usoara; C: apar la 50 - 70% din pacientii cu pancreatita necrozanta sterila; D: apar la 80-90% din pacientii cu necroza pancreatica infectata; E: apar la debutul pancreatitei acute. Vezi raspuns 210. [C2911212] In pancreatita acuta biliara urmatoarele elemente ale scorului Ranson la internare sunt corecte: ((pag. 1997) A: varsta > 60 de ani; B: leucocite > 16.000/mm3 C: glicemia > 10 mmol/e D: LDH > 1,7x N E: ASAT > 9 x N Vezi raspuns 211. [C2911213] Urmatoarele elemente ale scorului Ranson la internare in pancreatita acuta alcoolica sunt corecte: (pag. 1997) A: Varsta > 50 ani B: Leucocite > 18.000/mm3 C: Glicemie > 12 mmol/l D: LDH > 1,5 x N E: ASAT > 6 x N Vezi raspuns

212. [C2911214] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la pseudochistul pancreatic sunt adevarate? (pag. 1999) A: este o colectie lichidiana extra sau intrapancreatica delimitata de un perete propriu B: survine secundar organizarii unei necroze pancreatice C: unele pseudochiste pot sa dispara dupa 4 - 6 saptamani de evolutie D: eco-tomografia poate evidentia numai chisturile mai mari de 1,5 cm; E: tomodensitometria asigura un diagnostic mai corect. Vezi raspuns 213. [C2911215] Virusii cei mai frecventi implicati in producerea pancreatitei acute sunt: () A: virusul paragripal; B: virusul gripal; C: virusul urlian; D: rinivurusii; E: virusul Coxsackie. Vezi raspuns 214. [C2911216] 7In cazul in care nu exista contraindicatii (tulburari de coagulopatie), intr-o pancretita acuta, analgezia se poate realiza prin analgezia epidurala datorita urmatoarelor efecte: () A: creste debitul sangvin intestinal; B: creste motilitatea intestinala; C: faciliteaza nutritia enterala; D: stimuleaza miscarile respiratorii; E: scade constipatia. Vezi raspuns 215. [C2911217] Criteriul Ranson in pancretita acuta biliara la internare cuprinde: () A: varsta > 70; B: uree > 16; C: leucocite > 18.000; D: calcemia < 2 mmol/l; E: glicemia > 12 mmol/l. Vezi raspuns 216. [C2911218] Etiologia pancreatitei acute cuprinde: () A: infectii bacteriene B: boli ale sistemului nervos central C: boli metabolice D: consumul de alcool E: virusul urlian Vezi raspuns 217. [C2911219] PA la alcoolici este explicata: (C2911219) A: gastroduodenita cronica B: hipervascozitatea secretiei pancreatice ce duce la obstructie canalara C: factorul vascular D: ipoteza canalului comun E: diskinezii duodenale Vezi raspuns 218. [C2911220] componentele intracelulare ale citoschetetului ce prezinta importanta pentru exocitoza regulata a zimogenelor enzimatice digestive: (C2911220) A: reteaua terminala de microfilamente B: proteaza activa C: microtubuli D: aparatul Golgi E: reticulul endoplasmic nuclear Vezi raspuns 219. [C2911222] Laparoscopia: (C2911222) A: confirma diagnosticul

B: vizualizeaza leziunile in vederea evaluarii gravitatii bolii C: vizualizeaza fata posterioara a pancreasului D: determina tulburari ischemice si nu favorizeaza infectia prin translocatie bacteriana E: reprezinta o modalitate de infestare bacteriana acavitatii peritoneale din exterior Vezi raspuns 220. [C2911223] efectele dopaminei si dobutaminei: (C2911223) A: efecte mai benefice asupra inimii B: efecte benefice asupra distributiei fluxului sangvin C: rezistenta sistemica scazuta D: vasodilatatie si cresterea debitului cardiac E: creste consumul miocardic de O2 Vezi raspuns 221. [C2911226] Dintre criteriile luate in calcul pentru stabilirea scorului Ranson la internare, in pancreatita acuta, fac parte: () A: varsta B: glicemia C: sideremia D: cresterea leucocitelor E: febra Vezi raspuns 222. [C2911227] Diagnosticul diferential al pancreatitei acute se poate face cu: () A: ulcerul perforat B: infarctul de miocard C: uremia acuta D: embolia pulmonara E: delirium tremens Vezi raspuns 223. [C2911228] In pancreatita acuta, radiografia abdominala simpla in ortostatism poate evidentia: () A: ansa santinela B: ileus paralitic difuz C: semnul colonului amputat D: penumoperitoneul E: distensia gastrica Vezi raspuns 224. [dr.12398] Defibrotidele,au actiune asupra: () A: mediatorilor inflamatiei cronice B: mediatorilor inflamatiei acute C: fibrinolizei D: ischemiei E: trombolizei Vezi raspuns 225. [PA000001] Solutiile coloidale sintetice folosite in tratamentul pancreatitei acute sunt () A: gelatina B: metastarch (amidon cu greutate moleculara mare) C: dextran D: albumina umana E: pentastarch (amidon cu greutate moleculara mica) Vezi raspuns 226. [PA000002] Infectiei pancreatica se poate produce prin urmatoarele mecanisme () A: translocatie bacteriana a germenilor din colon B: pe cale hematogena C: prin reflux duodenal sau biliar D: prin fistule digestive E: pe cale limfatica

Vezi raspuns 227. [SI000001] PA la alcoolicieste explicata prin: () A: hipertrigliceridemie B: hipercalcemie C: insuficienta oddiana tardiva cu reflux duodeno-pancreatic accentuat D: factorul vascular E: fluxul stinjenit Vezi raspuns 228. [SI000003] Mecanismele instalarii hipovolemiei din "septicemia enzimatico-toxica" sunt: () A: pierderile masive de lichide prin sechestrare in sectorul al III-lea Randal B: eliberarea de substante hipotensoare C: determina instalarea CID si encefalopatiei pancreatice D: determina ascita pancreatica E: sunt factori declansatori ai MOF Vezi raspuns 229. [SI000004] Mecanismele de aparare ale celulelor acinare care le protejeaza de autodigesie , sunt: () A: Enzimele ramin stocate in vezicule secretorii B: Peptidul de activare de la capatul lor C-terminal le impiedica activitatea enzimatica C: Prezenta in compartimentul lor a inhibitorilor de proteaze D: Reteaua terminala de microfilamente E: Tamponarea puternica a citosolului Vezi raspuns 230. [SI000005] Modificarile morfopatologice din PA sunt deteminate de: () A: Hemoragie B: Edem C: Necroza D: Infectarea necrozei E: Inflamatia interstitiala Vezi raspuns 231. [SI000006] Sunt consicerate entitati clinice ale PA ,urmatoarele: () A: Forma edematoasa B: Forma necrotico-hemoragica C: Forma supurata D: PA severa E: PA usoara Vezi raspuns 232. [si000007] Dintre cele doua surse de amilaza cea digestiva este produsa de ,cu exceptia: () A: Ficat B: Pancreas C: Creier D: Glandele salivare E: Bacteriile intestinale Vezi raspuns 233. [SI000008] Despre amilaza digestiva sunt adevarate urmatoarele: () A: Este produsa de :bacteriile intestinale,pancreas si ficat B: Aceasta amilaza este absorbita de intestinul normal C: Modificari ale permeabilitatii peretelui intestinal pot produce un pasaj anormal al amilazei D: In perforatiile UG sau UD ,hiperamilazemia se explica prin resorbtia de catre limfaticele subperitoneale E: Ele filtreaza prin glomerul ,si sunt reabsorbite la nivelul tubului renal Vezi raspuns 234. [SI000009] Sunt adevarate urmatoarele: () A: Amilaza este eliminata mai rapid decit lipaza sau tripsina B: Elastaza este eliminata mai rapid decit amilaza

C: In PA alcoolica putem inregistra concentratii serice enzimatice sub limita diagnosticului pozitiv D: Pacientii cu PA alcoolica au un rap. lipaza /amilaza mai mare E: Bilirubinemia mai mare de 3 mg/dl la intrare sugereaza prezenta calculilor biliari intraductali Vezi raspuns 235. [SI000010] In PA alcoolica: () A: Concentratiile serice ale enzimelor P tind sa fie mai mici B: Raport lipaza/amilaza mai mare C: Aspartat-aminotransferaza este tranzitoriu crescuta(>30 UI/l) D: cONCENTRATIILE SERICE ALE ENZIMELOR p TIND SA FIE MAI MARI E: Raportul lipaza/amilaza este mai mic Vezi raspuns 236. [SI000011] Sunt adevarate urmatoarele afirmatii despre ERCP: () A: Poate sa ofere date pt diag etiologic prin litiaza biliara a unor PA B: Se practica peste 48-72 de ore C: Poate fi completata de papilosfincterotomie endoscopica D: SE poate facilita migrarea altor calculi dupa cel care a provocat boala E: SE nu poate facilita trecerea in D a unui calcul inclavat in papila Vezi raspuns 237. [SI000012] Sunt adevarate urmatoarele afirmatii in cadrul PA: () A: In afara explorarilor imagistice se mai practica si paracenteza diagnostica B: In aceasta explorare concentratia amilazei in fluidul peritoneal are o mare valoare C: O PAsevera este evidentiata de prezenta fluidului peritoneal intunecat D: In formele usoare ale PA fluidul este slab colorat galben-pai E: Posibilitatea de a aspira mai mult de 10 ml fluid peritoneal liber ,indiferent de culoare , poate fi un indicator de atac sever Vezi raspuns 238. [SI000013] Laparoscopia in urgenta : () A: Confirma diagnosticul si si vizualizarea leziunilor B: Este periculoasa si incompleta C: Incompleta pentru posibilitatea explorarii fetei posterioare a pancreasului D: Periculoasa datorita instalarii pneumoperitoneului si a cresterii presiunii abdominale E: Nu reprezinta modalitate de infestare bacteriana a cav. peritoneale Vezi raspuns 239. [SI000018] Despre IL6 sunt adevarate urmatoarele: () A: induce sinteza in ficat a prot. fazei acute B: Creste concentratia serica a CRP C: Contribuie la activarea zimogenelor pancreatice D: Intensifica suplimentar leziunile celulelor acinare E: Furnizeaza inf. privind relatia dintre conc. serice ale acestei citokine si severitatea clinica a PA Vezi raspuns 240. [SI000019] La bolnavii cu PA severa , laboratoarele dotate descopera: () A: Scaderea conc. circulante de antitrombina III si peptid C B: Scaderea de inhibitor al activatorului plasminogenului si de inhibitor al alfa 2-plasminei C: Scaderea prekalicreinei si plasminogenului D: Cresterea conc. serice de CRP E: Cresterea conc. de rad. liberi de oxigen Vezi raspuns 241. [SI000021] Despre scorul APACHE sunt adevarate urmatoarele: () A: Ia in calcul 34 de parametrii B: Reflecta gradul anormalitatii a 7 sisteme fiziologice majore C: Fiecarui rezultat ii este atribuit un coef. de la 0 la 4 in functie de gradul anormalitatii D: Cu cit suma punctelor este mai crescuta cu atit stadiul bolii este mai putin sever E: Ia in calcul 36 de parametrii Vezi raspuns

242. [SI000022] Despre tratamentul PA sunt false urmatoarele: () A: De cele mai multe ori trat. nonchir. sunt suficiente B: Este preferabil de a opera PA ,mai ales pe cele necrozante C: TRAT .CHIR. ESTE INDICAT IN INFECTIA TESUTURILOR NECROZATE D: Cristaloidele sunt de prima intentie in MOF E: Nu se folosesc droguri inotrop pozitive Vezi raspuns 243. [SI000023] Folosirea adrenalinei si noradrenalinei poate fi periculoasa deoarece: () A: Scad consumul cardiac de oxigen B: Scad postsarcina C: Determina frecvent aritmii cardiace D: Pot det reducerea flx sg. spre organele abdominale E: Favorizeaza permeatia bacteriana Vezi raspuns 244. [SI000024] Despre dopamina si dobutamina sunt adevarate urmatoarele : () A: Determina cresterea DC si a ofertei de O2 B: Dobutamina este principalul agonist beta 1 C: Au efecte benefice asupra inimii si distributiei flx. sg D: Actioneaza in principal asupra receptorilor A1 si beta 2 E: Ar putea fi drogurile preferate pt cresterea ofertei de O2 in PA Vezi raspuns 245. [SI000025] Drogurile cu efect inotrop poz . folosite in tratamentul PA sunt: () A: Dopexamina B: Digitalina C: Digoxinul D: Dobutamina E: Dopamina Vezi raspuns 246. [SI000026] Valorile "supranormale " la care cresc DC si oferta de O2 sub trat. cu dobutamina si dopamina sunt: () A: CI(index cardiac)>4,5 ml/min/m2 B: DO>600 ml/min/m2 C: DO>900ML/MIN D: CI>5ML/MIN/M2 E: DO>600ml/min/kgc Vezi raspuns 247. [SI000027] Despre dopexamina sunt adevarate urmatoarele: () A: Actioneaza in principal asipra receptorilor beta2 si dopaminergici A1 B: Determina vasodilatatie si creste DC C: Nu creste consumul miocardic de oxigen D: Ar putea fi drogul preferat pentru cresterea DC si a ofertei de O2 E: Determina scaderea flx. sg spre org. abdominale Vezi raspuns 248. [SI000028] Pt expansiunea volemica in PA trebuie folositi: () A: Coloizii B: Cristaloidele izotone trebuie folosite numai pt inlocuirea pierderilor insensibile C: Coloizii sintetici sunt la fel dew eficienti ca si albumina D: Nu se foloseste DEXTRANUL E: Ser fiziologic Vezi raspuns 249. [SI000030] Despre coloizi sunt false urmatoarele: () A: Coloizii sintetici nu sunt la fel de eficienti ca si albumina B: Atunci cind proteinele pls totale sunt >40g/l trebuie administrata albumina

C: Solutiile de gelatina au efecte de plasma expanders cu viata scurta D: Riscul r. alergice la gelatina este mai mare decit la dextran E: Dextranul are actiune plasma expander mai lunga Vezi raspuns 250. [SI000031] Sunt coloizi sintetici, cu exceptia: () A: Albumina B: Metastarch C: Dextranul D: Solutia de gelatina E: SF glucozat 5% Vezi raspuns 251. [SI000032] Suprasarcina metabolica este evitata prin: () A: Nutritia excesiva cu carbohidrati (>5g/kgc/zi) B: Aportul de 25-30 calorii/kgc/zi C: Furnizare de aminoacizi in doze de 1,5/kgc D: Aport proteic mare pt a reduce catabolismul E: Aportul de 30-35calorii/kgc/zi Vezi raspuns 252. [SI000033] Urmatoarele sunt adevarate despre tratamentul PA: () A: Analgezia este necesara in trat. PA B: Alte masuri suportive includ profilaxia ulcerului de stres C: In cazul insuficientei renale se instituie hemofiltrarea arteriovenoasa D: Antibioticoprofilaxia nu poate fi realizata prin decontaminare digestiva selectiva E: Nu se utilizeaza inhibitori de enzime pancreatice Vezi raspuns 253. [SI000034] Printre agentii terapeutici care reduc edemul se gasesg si: () A: Terbutalina B: Pentoxifilina C: Dihidroergotamina D: Buflomedilul E: Defibrotidul Vezi raspuns 254. [SI000035] Sunt adevarate urmatoarele pt th abordului retroperitoneal: () A: Ofera ca avantaje ablatia completa a necrozei infectate B: Expune la complicatii, mai ales fistule colonice si eventratiilaterale reziduale C: Permite un abord iterativ la bolnavii deja operate pe cale transperitoneala D: Este o realizare importanta a ultimilor ani E: Indicatia preferentiala o reprez. colectiile heterogene de necroza pancreatica Vezi raspuns 255. [SI000036] Despre pseudochistele pancreatice se poate afirma ca: (1999) A: sunt colectii puruleante inchistate B: sunt colectii fara perete propriu initial C: predomina la nivelul corpului si cozii pancratice D: pot regresa dupa 4-6 saptamani E: se pot rupe, sangera sau infecta sau chiar comprima un organ vecin Vezi raspuns 256. [SI000037] Abcesele pancreatice sunt: (1999) A: apar la 3-6 saptamani de la debutul unei pancreatite acute printr-un sdr general septic B: durerea ce le insoteste este localizata in etajul abdominal superior C: pot fi evidentiate prin tomodensitometrie cel mai bine D: sunt confirmate prin ecografie sau CT E: confirmarea se poate face prin insamantaraea lichidului aspirat Vezi raspuns

257. [SI000038] Importanta colangiografiei peroperatorie in cadrul pancreatitei acute se rezuma la: (2004) A: recunoaste calculii din CBP cu talie mica 2-5 mm B: masurarea canalului comun cu o lungime de 8 cm C: se poate masura unghiul coledoco-wirsungian la o valoare >40 de grade D: dilatarea canalului cistic E: permite efectuarea sfincterotomiei endoscopice Vezi raspuns 258. [SI000039] Abordul laparoscopic in pancreatita acuta : (2004) A: este permis in formele benigne B: este permis in formele in care inflamatia nu constituie un obstacol in realizarea gestului chirurgical C: este mai usor de realizat intre ziua a &-a si a 10 -a D: este mai udor de realizat la debut E: conversia la debut poate fi de 10% Vezi raspuns 259. [SI000040] Duodenoscopia este indicata: (2004) A: bolnavilor cu PA severa B: la toti pacientii la debutul bolii C: la toti pacientii cu PA de cauza biliara D: bolnavilor cu semne de colestaza importante E: celor cu colangita Vezi raspuns 260. [SI000042] La bolnavii cu PA severa,laboratoarele larg dotate descopera: () A: scaderea concentratiilor circulante de antitrombina III B: cresterea concentratiilor circulante de antitrombina III C: sacderea concentratiilor circulante de peptid C D: cresterea concentratiilor circulante de peptid C E: nu s-a evaluat inca utilitatea prognostica a acestor factori Vezi raspuns 261. [SI000043] Scopurile tratamentului chirurgical al PA pot fi atinse prin: () A: laparotomie precoce B: laparotomie secundara C: cai concurente D: laparostomie precoce E: cai convergente Vezi raspuns 262. [SI000044] Necroza pancreatica: () A: se extinde sub forma de fuzee de necroza adipoasa extrapancreatica in lungul insertiei peritoneale B: ia nastere dintr-un singur focar C: ia nastere obligatoriu din mai multe focare D: ia nastere din unul sau mai multe focare E: scurgerile necrozante se observa mai adesea pe fata posterioara a colonului transvers Vezi raspuns

1D 2C 3A 4E 5B 6D 7E 8E 9B 10 D

12 C 13 D 14 A 15 C 16 B 17 A 18 A 19 E 20 D 21 E

23 B 24 D 25 C 26 A 27 C 28 E 29 D 30 E 31 A 32 C

34 B 35 C 36 E 37 D 38 A 39 C 40 B 41 C 42 B 43 B

45 C 46 D 47 A 48 C 49 C 50 C 51 C 52 C 53 E 54 C

56 A 57 C 58 B 59 C 60 E 61 B 62 B 63 C 64 C 65 C

67 E 68 E 69 B 70 A 71 B 72 A 73 A 74 A 75 ACD 76 BC

11 E 78 AC 79 ABD 80 BCDE 81 ABDE 82 CD 83 ABDE 84 ACE 85 ABDE 86 ABCE 87 ACD 88 ABC 89 ABC 90 ADE 91 BD 92 ADE 93 DE 94 ABD 95 AD 96 ABCE 97 BD 98 ACE 99 BD 100 ABDE 101 AC 102 ABCE 103 AE

22 A 104 ACDE 105 ABC 106 ABDE 107 ACE 108 AC 109 ABD 110 CE 111 ACE 112 AB 113 ABDE 114 BDE 115 ABDE 116 ACE 117 BD 118 AB 119 ABE 120 ABDE 121 ACD 122 ABC 123 ABC 124 ACE 125 ACE 126 ABCD 127 ACE 128 ABDE 129 ABDE

33 E 130 ABCD 131 ACE 132 AD 133 BC 134 ABCD 135 ABD 136 ABCD 137 AB 138 DE 139 ABE 140 ACE 141 ADE 142 ABCD 143 ABCE 144 ABC 145 ABC 146 ABC 147 ABC 148 ABCE 149 ACD 150 ACDE 151 BCD 152 CD 153 ABC 154 ABDE 155 ABDE

44 B 156 ACE 157 ABCE 158 ABDE 159 ABCE 160 AC 161 CD 162 AB 163 ABCD 164 ABE 165 ABCE 166 CD 167 AD 168 ABD 169 BD 170 BDE 171 ACD 172 BCDE 173 BC 174 BDE 175 ACDE 176 CE 177 ACE 178 ACE 179 BCD 180 ABCE 181 ABE

55 A 182 CE 183 ACD 184 BCE 185 CD 186 BE 187 ABC 188 ABCE 189 AC 190 AC 191 ACDE 192 ABE 193 ABDE 194 ABDE 195 ACE 196 ABCD 197 ABC 198 AC 199 ABC 200 BD 201 ABCD 202 ABCE 203 AB 204 BCE 205 ABCD 206 ACDE 207 AD

66 A 208 CE 209 AB 210 DE 211 DE 212 BCE 213 CE 214 ABCE 215 ACE 216 CDE 217 ABE 218 AC 219 ABE 220 ABD 221 ABD 222 ABDE 223 ABCD 224 BCDE 225 ABCE 226 ABCD 227 ABC 228 ABC 229 ABCE 230 ACDE 231 AB 232 AC 233 CD

77 ACE 234 ACDE 235 AB 236 ACD 237 ACDE 238 ABD 239 ABE 240 ABC 241 ABC 242 BDE 243 CDE 244 ABC 245 ADE 246 AB 247 ABCD 248 ABC 249 AB 250 AE 251 BCD 252 ABC 253 AC 254 ABC 255 BCDE 256 ABDE 257 ABC 258 ABC 259 ADE 260 ACE 261 ABC 262 AD