Sunteți pe pagina 1din 270

CONTABILITATEA BANCAR

FB III

CUPRINS
Cuvnt nainte Istoria sistemului bancar din Romnia 7 1.1. Evoluia sectorului bancar romnesc n perioada modern 7 1.2. Sistemul bancar n perioada economiei centralizate 12 1.3. Sistemului bancar de dup anul 1989 13 1.4. Organizarea activitii nstituiilor de credit 17 1.4.1. Structura organizatoric a instituiilor de credit 17 1.4.2.Conducerea instituiilor de credit 20 1.4.3. Principii contabile privind organizarea activitii instituiilor de credit 23 1.4.4. Evaluarea patrimoniului instituiilor de credit 25 1.5. Planul de conturi 27 II. Operaiuni intra i interbancare 31 2.1. Decontrile ntre unitile aceleiai instituii de credit (intrabancare) 32 2.2. Operaiuni interbancare 35 2.2.1. Contabilizarea operaiunilor privind decontrile interbancare prin sistemul conturilor de coresponden 36 2.2.2 Contabilizarea operaiunilor privind decontrile interbancare prin reeaua BNR 42 2.2.3. Credite i mprumuturi interbancare 50 2.2.4. Depozite interbancare 53 2.3. Teste gril 56 III. Contabilitatea operaiunilor cu clientela 72 3.1. Creditarea clientelei 72 3.1.1. Definirea creditului i tipologia acestuia 72 3.1.2. Contabilizarea operaiunilor I.

privind creditele acordate clientelei 78 3.2. Depozite bancare 95 3.3. Teste gril 101 IV. Contabilitatea operaiunilor cu titluri 118 4.1. Contabilitatea titlurilor de tranzacie 120 4.2. Contabilitatea operaiunilor cu titluri de plasament124 4.3. Contabilitatea operaiunilor cu titluri de investiii 132 4.4. Teste gril 136 V. Contabilitatea valorilor imobilizate 152 5.1. Contabilizarea operaiunilor privind imobilizrile necorporale 152 5.2. Contabilizarea operaiunilor privind imobilizrile corporale 155 5.3. Contabilizarea operaiunilor privind imobilizrile financiare 159 5.4. Teste gril 165 VI. Contabilitatea capitalurilor proprii i asimilate 179 6.1. Contabilizarea constituirii, majorrii i diminurii capitalului social al instituiilor de credit 180 6.2 Contabilizarea operaiunilor privind primele legate de capital 185 6.3. Contabilizarea operaiunilor privind rezervele 186 6.4. Contabilizarea operaiunilor privind fondurile i datoriile subordonate 188 6.5. Teste gril 191 VII. Contabilitatea veniturilor, cheltuielilor i a rezultatelor 201 7.1. Contabilitatea veniturilor instituiilor de credit 201 7.2. Contabilitatea cheltuielilor instituiilor de credit207 7.3. Contabilitatea rezultatelor 211 7.4. Teste gril 214 BIBLIOGRAFIE 217 ANEXE 219

CUVNT NAINTE Lucrarea de fa pune la dispoziia studenilor i a specialitilor un ansamblu de tehnici i eviden bancar care permit mbinarea aspectelor teoretice cu aplicaiile practice privind, ndeosebi, nregistrarea n contabilitate a principalelor operaiuni bancare. n acest context sunt abordate probleme care vizeaz contabilitatea operaiunilor cu clientela, a operaiunilor cu titluri, contabilitatea capitalurilor, contabilitatea operaiunilor intra i interbancare precum i cea a veniturilor, cheltuielilor i a rezultatelor. Studiile de caz prezentate prin formule au menirea s faciliteze modul de nelegere a nregistrrilor contabile din contabilitatea nstituiilor de credit. Prezenta carte a fost elaborat avnd la baz principalele teme abordate n literatura de specialitate i n contextul normelor i legislaiei romneti actuale specifice contabilitii bancare. n elaborarea lucrrii am avut n vedere planul de conturi pentru societile bancare i normele metodologice de utilizare a acestuia aprobat de ctre Ministerul Finanelor Publice i Banca Naional a Romniei sub nr. 1418 i 344/august 1997 i publicate n Monitorul Oficial 212 bis/1997. Cartea fiind la prima ediie, i ca urmare cu anse mari de mbuntire a coninutului, mulumesc tuturor celor care, prin sugestii i propuneri m-au ajutat s o finalizez i sunt n continuare receptiv la ideile lor. Lect. univ. dr. Carmen Gabriela Srbu 1 octombrie 2007 6

CAPITOLUL I
ISTORIA SISTEMULUI BANCAR DIN ROMNIA
Primele dovezi ale desfurrii unei activiti bancare pe teritoriul Romniei au fost descoperite ntre anii 1786 i 1855 i reprezint 55 de plci de piatr, gsite ntr-o zon de mine aurifere. Aceste mine datau din perioada Daciei Troiane. Din cele 25 de plci pstrate pn n prezent, a 13-a conine detalii referitoare la contractul privind nfiinarea unei instituii bancare. Contractul era datat 28 martie 167 e.n. i fusese semnat Deusara. Clauzele principale se refereau la faptul c bncile acordau mprumut n numerar i percepeau dobnzi. Din fondurile constituite drept capital, bncile acordau credite pe termen scurt, iar profitul se obinea din dobnda perceput la mprumuturile respective.

1.1. Evoluia sectorului bancar romnesc n perioada modern


n perioada modern, primele ncercri de creare a unei bnci au avut loc a nceputul secolului al XIX-lea. n anul 1856 a fost creat Banca Naional a Moldovei, cu sediul la Iai, care a fost astfel prima instituie bancar ce-i desfura activitatea pe teritoriul Romniei. n anul urmtor banca a dat faliment, datorit

lipsei de fonduri, recurgerii la credite din strintate, precum i datorit faptului c, din capitalul subscris, a fost vrsat doar o mic parte. Dup unirea rii Romneti cu Moldova, n 1859, au nceput s funcioneze i alte bnci. Ca urmare a legii adoptat n anul 1864, a fost fondat Casa de Depuneri i Consemnaiuni. Aceast instituie, pn la crearea Bncii Naionale a Romniei, n 1880, a avut un rol foarte important, ntruct a fost principala banc de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite. n 1865 a aprut la Bucureti, sub denumirea de Banca Romnia, o banc care iniial a avut atribuii de banc de emisiune i de scont care ulterior, ca urmare a modificrii statutului su, a desfurat o activitate pur comercial. n aceeai perioad au mai aprut i alte bnci: Banca Albina, prima banc cu capital integral romnesc, care i-a nceput activitatea n 1872, la Sibiu, Creditul Financiar Rural, care a aprut n 1873, ca i Banca Aurora, din Nsud. n urmtorul an, a fost creat Creditul Financiar Urban i Rural. Cea mai important banc nfiinat n aceast perioad a fost Banca Naional care, din punct de vedere organizatoric, a fost conceput dup modelul Bncii Naionale a Belgiei (aceasta, la rndul ei, folosise ca model Banca Angliei). Acesta a fost nceputul dezvoltrii unui sistem bancar nou i modern. nfiinarea Bncii Naionale a Romniei a creat premisele pentru apariia i a altor bnci i pentru dezvoltarea sistemului bancar romnesc. Statutul prin care s-a creat Banca Naional a fost aprobat de Parlamentul Principatelor Unite la 17 aprilie 1880. Banca Naional a Romniei s-a constituit ca important instituie

destinat creditrii activitii economice i comerciale, scontrii cambiilor i operaiunilor cu alte instrumente financiare. Ulterior, Banca Naional a acordat un sprijin semnificativ modernizrii sectorului agricol. Au devenit evidente efectele benefice ale asistenei acordate de banca central dezvoltrii pieei, prin intermediul creditelor. Rapid, au aprut i alte bnci noi. Banca central, prin emisiuni monetare, a ajutat noile bnci comerciale s susin dezvoltarea activitii economice. Procesul de creare a noilor instituii de credit a fost accelerat prin aportul de capital autohton, aparinnd reprezentanilor burgheziei i moierimii romne, dar i prin infuzia de capital strin. n noul context, n 1881, la Bucureti, a fost nfiinat Bursa de valori i apoi Bursa de mrfuri. Dup 1880, a crescut numrul i importana bncilor romneti, de la numai 5 bnci existente ntre 1880-1890, a aproape 200 bnci, nainte de primul rzboi mondial. Patru dintre principalele bnci din acea vreme (Banca General Romn, Marmorosch Blanc & Co., Banca de Credit Romn, Banca Comercial Romn) erau nfiinate i prin capital strin. Alte patru bnci importante Banca Agricol (1894), Banca de Scont (1898), Banca Comerului din Craiova (1898) i Banca Romneasc (1911) au fost create cu capital autohton, participnd apoi la formarea capitalului altor bnci, ntreprinderi industriale i firme comerciale. Astfel, capitalul autohton cuta s ctige teren n concurena cu capitalul strin, urmrind, n acest mod, dobndirea unei poziii avantajoase pe piaa financiar romneasc.

n perioada primului rzboi mondial s-a intensificat activitatea bancar n Romnia. Ca rezultat al neutralitii Romniei, n aceast perioad au aprut oportuniti noi de comer cu toate prile implicate n conflict. Nivelul ridicat al comerului a adus beneficii sistemului bancar. Anii care au urmat imediat rzboiului au adus o ncetinire dramatic a activitii economice. Recesiunea a cuprins ntreaga Europ, specula i inflaia atingnd, n aceast perioad, niveluri record. Treptat, rile din Europa au nceput s-i refac economia, fenomen resimit i n Romnia. Rezultatele acestui proces s-a regsit, imediat, i n sistemul bancar. Bncile au atras importante fonduri disponibile de pe pia i prin intermediul creditelor acordate de ctre Banca Naional au reuit s ramburseze sumele, n bani devalorizai. Dup primul rzboi mondial, numrul bncilor din Romnia a continuat s creasc pn la criza economic din perioada 1929 1933. Aceast depresiune a determinat falimentul multor bnci sau fuzionarea pentru a supravieui. Guvernul Romniei a trebuit s intervin pentru a contracara efectele crizei economice, bancare i monetare. Guvernul a adoptat politici de conducere i control, n vederea acordrii ajutorului necesar revigorrii sistemului bancar. n 1934, a fost nfiinat Consiliul Superior Bancar, al crui preedinte era guvernatorul Bncii Naionale. Au fost adoptate mai multe legi, att pentru a ajuta economia, ct i pentru a mbunti sistemul bancar. Aceste legi au contribuit la salvarea bncilor mai mari, dar cca. 600 bnci au

10

fost lichidate sau au fuzionat. Astfel, dac la apariia legii pentru organizarea i reglementarea comerului de banc (n 1934) existau 1204 bnci, n 1940 mai erau operaionale doar 446 bnci. n anii40, sistemul bancar a fost dominat de cinci bnci principale: Banca Romneasc, Banca de Credit Romn, Banca Comercial Romn, Banca Comercial Italian i Romn i Societatea Bancar Romn. Aceste bnci realizau peste 50% din totalitatea operaiunilor bancare din Romnia. Pn n 1947, sistemul bancar romnesc cunoscuse o dezvoltare remarcabil. Bncile deineau resurse importante i funcionau conform standardelor internaionale, iar personalul bancar era format din specialiti pregtii n condiii de concuren i standarde profesionale ridicate, aa cum erau stabilite de Banca Naional. Banca Naional a Romniei avea un rol important: deinea monopolul emisiunii monetare i asigura acoperirea creditelor de scont, n favoarea altor bnci. Dup 1947, sistemul bancar a fost restrns datorit trecerii la economia de comand i intrrii Romniei n zona de influen sovietic (fosta U.R.S.S.).

11

1.2. Sistemul economiei centralizate

bancar

perioada

n decembrie 1946, Banca Naional a Romniei a devenit Banca Republicii Populare Romne Banc de stat. Odat cu introducerea metodelor de conducere centralizat n economie, s-a redus numrul bncilor. Prin decretul nr.197/1948 s-a prevzut ca toate bncile, private sau de stat, s fie lichidate sau dizolvate. Singurele excepii au fost: Banca de Credit pentru Investiii (Societatea Naional de Credit Industrial), Casa Naional de Economii i Cecuri Potale i Casa de Depuneri i Consemnaiuni. Ultimele dou bnci au fuzionat i au format Casa de Economii, Cecuri i Consemnaiuni care, n octombrie 1949, a primit denumirea de Casa de Economii i Consemnaiuni. Aceast instituie a deinut monopolul n domeniul depunerilor populaiei pn la sfritul anului 1989. n septembrie 1948, Banca de Credit pentru Investiii a devenit Banca de Investiii. ncepnd cu 15 noiembrie 1948, toate operaiunile bancare au fost concentrate la nivelul unei singure instituii Banca de Stat (fosta Banc Naional a Romniei), care funciona ca centru de ncasri i control al numerarului. Aceast metod de distribuire planificat a banilor a permis guvernului s instituie propriul su sistem de conducere centralizat, supraveghere i control al economiei naionale. Sistemul a funcionat astfel pn n 1967, cnd au aprut bnci noi. A fost creat Banca pentru Agricultur i Industrie Alimentar i Banca Romn pentru Comer Exterior, iar Banca

12

Naional a fost reorganizat. Aceste schimbri au fost nsoite de un anumit grad de deschidere, dar conducerea centralizat a continuat s funcioneze n acelai mod. Prin reglementrile Bncii Naionale, rolul i funciile bncilor au fost strict limitate i priveau, n principal, atragerea disponibilitilor de la populaie i din economie i distribuirea acestora, conform planului de credite, unor ntreprinderi sau unor persoane. ns, bncile trebuiau s respecte anumite reglementri stricte, de exemplu, aveau voie s transfere fonduri ctre ntreprinderi, numai n conformitate cu planul naional unic. Ele funcionau ca parte pasiv a afacerilor i erau, n principal, uniti administrative. Sistemul centralizat elimina orice form de concurent ntre bnci, ntruct funcionau i acionau numai n cadru unor linii directoare foarte stricte.

1.3. Sistemului bancar de dup anul 1989


Pn la sfritul anului 1989, sistemul bancar romnesc oferea un numr limitat de servicii i produse bancare. Dup 1989, n urma trecerii la o economie de pia a avut loc o cretere continu a numrului agenilor economici privai. Acesta a determinat dezvoltarea unui sistem bancar care s rspund solicitrilor pieei i s asigure oferta de produse i servicii bancare necesare unei economii de pia. Reforma sistemului bancar a nceput n 1990/1991, prin elaborarea i adoptarea unei noi legislaii bancare privind organizarea i funcionarea bncii centrale i a bncilor

13

comerciale. Noua legislaie bancar se refer, n principal, la Legea privind activitatea bancar (nr.33/1991) i Legea privind Statutul Bncii Naionale a Romniei (nr.34/1991). De asemenea, o importan deosebit o deine Legea societilor comerciale (nr.31/1990) datorit faptului c bncile sunt, la rndul lor, organizate ca societi comerciale, n plus fiind necesar autorizarea acordat de BNR pe baza criteriilor stabilite prin reglementri i norme speciale. n acelai timp, au nceput s apar noi bnci, finanate fie de stat, fie prin aport de capital privat. Aceste bnci ofer servicii att statului, ct i agenilor economici privai; bncile private prefer s ncurajeze i s susin procesul de privatizare. Aceste reglementri au fost concepute pentru a acorda flexibilitate economiei de pia i pentru a ncuraja iniiativa privat. n vederea susinerii bncilor n realizarea obiectivelor menionate i asigurrii realizrii standardelor internaionale bancare, Romnia a primit sprijinul rilor cu sisteme bancare dezvoltate. Sistemul bancar din Romnia este structurat pe dou nivele, respectiv o banc central i instituiile financiare, crora, prin lege, li s-a acordat statutul de bnci. Banca Naional a Romniei este banca central a rii, instituia de emisiune a statului romn. BNR coordoneaz i stabilete reglementrile n domeniile: monetar, de credit, valutar i de pli, asigurnd, totodat, supravegherea celorlalte instituii bancare. n Romnia, bncile comerciale funcioneaz conform legii privind societile comerciale, legii privind activitatea bancar i pe baza licenei (autorizaiei) acordate de BNR.

14

Romnia i-a mbuntit practica bancar cu noi tehnici i instrumente. Obiectivul principal al tuturor acestor mbuntiri este de a constitui o reea de bnci comerciale, eficiente i viabile, care s ofere o gam larg de servicii bancare necesare susinerii creterii economice ntr-o economie de pia. Bncile comerciale joac un rol activ n luarea deciziilor privind activitatea lor, comparativ cu rolul pasiv jucat n perioada sistemului monobancar, specific economiei centralizate. ns, i n noul context, autonomia este limitat, potrivit anumitor cerine pe care bncile trebuie s le respecte. Astfel, sunt stabilite anumite reglementri, cu scopul de a asigura concurena n sistemul bancar i pentru a limita poziiile de monopol. Bncile nu au voie s ncheie contracte, nelegeri sau acorduri care le-ar putea conferi o poziie dominant pe piaa monetar sau posibilitatea de a dicta politicile comerciale n sectorul bancar. Bncile nu trebuie s se angajeze ntr-o concuren neloial. Un alt set de limitri are n vedere asigurarea eficienei activitii de supraveghere realizat de Banca Naional a Romniei. Bncile comerciale trebuie s aib conturi deschide la BNR i conturi cu un nivel minim stabilit (rezerve minime obligatorii). Totodat, bncile comerciale trebuie s ntocmeasc anumite situaii, s aib evidenele la zi i s pun la dispoziia inspectorilor bncii centrale aceste evidene. O alt cerin este asigurarea confidenialitii bancare. n alte privine, bncile au autonomie considerabil. Astfel, pot s ofere i s efectueze o gam larg de operaiuni, cum ar fi:

15

depozite la vedere i la termen i operaiuni n cont; retrageri i transferuri de numerar; transmiterea banilor prin cec sau prin alte instrumente de plat;

tranzacii care implic instrumente financiare diferite, cum ar fi certificate de depozit, cambii etc. Una din principalele activiti ale bncilor comerciale este aceea de acordare a creditelor. Bncile pot oferi o gam variat de credite, n condiii diferite, cu scadene diferite. Bncile comerciale trebuie s in seama de bonitatea persoanelor mprumutate, n decizia de acordare sau neacordare de credite solicitanilor. Bncile pot s cumpere, s vnd, s administreze active monetare sau s le pstreze n custodie sigur, s efectueze transferuri, pli sau operaiuni de compensare. De asemenea, ele pot s dein titluri asupra activelor monetare, fie sub forma garaniilor pentru credit, fie n numele clienilor. n plus, bncile pot furniza i alte servicii: tranzacii cu alte valute, metale preioase sau alte active disponibile pe pia; acceptarea garaniilor pentru credite; acceptarea i derularea mandatelor clienilor; consultan bancar; alte operaiuni efectuate n contul propriu sau n contul clienilor. Bncile comerciale au o autonomie considerabil n ceea ce privete modul n care-i utilizeaz profiturile, cu condiia s menin un nivel minim de rezerve obligatorii. Bncile pot s

16

realizeze provizioane pentru riscuri i credite neperformante, s constituie fonduri de rezerv, fonduri pentru dezvoltare, sau s distribuie profitul sub forma dividendelor.

1.4. Organizarea activitii nstituiilor de credit


1.4.1. instituiilor de credit Structura organizatoric a

Legea privind activitatea bancar (nr.33/1991) prevede: Structura organizatoric, conducerea i administrarea societilor bancare se stabilesc prin statute proprii. (art.4) Fiecare instituie de credit este persoan juridic, fiind organizat ca societate comercial bancar pe aciuni. Structura reelei de uniti a acelor bnci care i-au organizat activitatea n teritoriu, urmrind mprirea administrativ-teritorial a rii, const n:

centrala bncii; sucursale Bucureti; filiale (subordonate organizatoric i funcional sucursalelor) n unele orae ale rii i, n unele cazuri, la nivelul sectoarelor municipiului Bucureti; judeene i sucursala municipiului

agenii, subordonate filialelor sau, n unele cazuri, chiar sucursalelor.

17

Sucursalele, filialele i ageniile sunt uniti cu sarcini operative, ele neavnd personalitate juridic. n calitatea lor de uniti operative, sucursalele, filialele i ageniile bncilor execut operaiuni bancare specifice societilor bancare, reglementate prin lege, n limita competenelor stabilite de centrala bncii i funcioneaz pe baza aprobrii Consiliului de Administraie al bncii respective. Sucursalele, filialele i ageniile au relaii directe cu clienii din raza lor de activitate (att persoane fizice, ct i persoane juridice).Banca exist pentru clienii si. Ca instituie i activitate. Ea a aprut pe o anumit treapt de dezvoltare a societii, datorit nevoii oamenilor de a efectua diverse tranzacii. Dezvoltarea unei reele de uniti proprii n teritoriu, care s desfoare o activitate ct mai complex i s rspund acestei cerine (apropierea de client) este, n acelai timp, determinat i de concurena dintre diferitele bnci, prezente pe piaa bancar, care doresc s penetreze n anumite zone n care exist reale posibiliti de desfurare a unei activiti bancare eficiente. Bncile care operau i nainte de 1990 beneficiaz de reeaua de subuniti existent cu o distribuie uniform pe tot teritoriul rii. n continuare, aceste bnci sunt preocupate de nfiinarea de uniti n localitile ce le ofer condiii optime de desfurare a activitii. Bncile nou nfiinate au pornit, practic, de la zero, ncercnd s ctige poziii pe piaa bancar i s dezvolte o reea de uniti proprii, care s le asigure succesul n afaceri. Aceste bnci noi i elaboreaz strategia dezvoltrii de uniti, n teritoriu,

18

pe baza prospectrii pieei, utiliznd tehnici moderne de marketing. n Romnia, procesul de dezvoltare a reelei de uniti teritoriale bancare a inut seama de structura administrativ teritorial a rii, respectiv mprirea pe judee1. n principiu, bncile i-au structurat reeaua teritorial n funcie de aceste nuclee, la nivelul fiecrui jude existnd uniti care coordoneaz activitatea din zon. Apariia de noi bnci, n contextul cadrului legal ce asigur caracterul de banc de tip universal tuturor bncilor comerciale romneti, a condus la apariia i accentuarea concurenei. Astfel, multe bnci nou nfiinate au simit nevoia descentralizrii activitii i nfiinarea unei reele interne, pentru valorificarea posibilitilor locale, prin apropierea geografic de clieni. Aceste bnci au deschis sucursale i/sau filiale zonale, care se adreseaz clientelei din raza lor de activitate, oferindu-le serviciile, instrumentele i avantajele specifice bncilor respective. Pe msura ctigrii de experien, unitile nou nfiinate preiau, treptat, operaiunile realizate de central. Dezvoltarea tehnic i ptrunderea pe scar larg a informaticii n activitatea bancar au dus la apariia unor servicii bancare care fac posibil derularea tranzaciilor n alte condiii dect cele clasice, care impuneau prezena clientului la ghieul bncii. Aceste aspecte vor duce, n timp, la restructurarea bncilor i a unitilor bancare.

C. Lucian, I. Ionescu, Bncile i operaiunile bancare, Editura Economic, Bucureti 1996, p.18

19

1.4.2. Conducerea instituiilor de credit


Pentru buna desfurare a activitii, la nivelul fiecrei instituii de credit se stabilesc organe de conducere, care s asigure procesul de coordonare, conducere i decizie. Conducerea, administrarea i controlul societilor bancare sunt asigurate, n cadrul fiecrei bnci, de: Adunarea general a acionarilor bncii (n cazul bncilor cu capital privat sau mixt de stat i privat); Consiliul de Administraie al bncii; Comitetul de direcie al bncii; Preedinte i vicepreedini; Comitetul de conducere (la sucursale, filiale i agenii); Comisia de cenzori organ de control.

Adunarea general a acionarilor


Adunarea general a acionarilor este organ cu rol deliberativ. Acesta hotrte problemele generale privind activitatea bncii. Adunarea general a acionarilor i reprezint pe toi acionarii bncii i la ea particip delegaii unitilor, persoanelor juridice i persoanelor fizice deintoare de aciuni emise de banc.

20

Consiliul de Administraie
Conducerea i administrarea societilor bancare este realizat de Consiliul de Administraie. Acesta este compus din preedinte, vicepreedini i membri alei de Adunarea General a acionarilor pe un termen stabilit prin statutul societii respective. Aceti membri ai Consiliului de Administraie pot fi reprezentani ai acionarilor, specialiti din banc sau din alte instituii. Consiliul de Administraie este organ deliberativ i se ntrunete lunar, sau ori de cte ori e necesar, la sediul central al bncii.

Comitetul de direcie
Conducerea operativ a bncii se realizeaz de ctre Comitetul de direcie, numit de Consiliul de Administraie. Comitetul de direcie aduce la ndeplinire hotrrile acestui consiliu, fiindu-i ncredinate, n acest sens, o parte din competene. Comitetul de direcie este format din preedinte, vicepreedinte i membri.

Preedintele Consiliului de Administraie conduce i Comitetul de direcie. n general, Comitetul de direcie examineaz i ia hotrri n limita competenelor acordate i rspunde n faa Consiliului de Administraie.

21

Conducerea curent
Conducerea curent a bncii este asigurat de ctre preedinte, vicepreedini i directorii direciilor/departamentelor din centrala bncii. Desigur, fiecare societate bancar i stabilete propriile norme n ceea ce privete modalitatea de realizare a conducerii curente. n principiu, ns, gama atribuiilor este distribuit astfel: Preedintele rspunde de desfurarea in condiii optime i ct mai profitabile, a ntregii activiti a bncii. Vicepreedinii ndeplinesc atribuiile stabilite de preedinte, coordoneaz i controleaz direciile din central i sucursale, filiale sau agenii care le-au fost repartizate, iau msuri i rspund de activitatea acestora. Directorii direciilor din central organizeaz i rspund de ntreaga activitate a direciei pe care o conduc, n conformitate cu normele, regulamentele, ordinele, instruciunile i hotrrile organelor de conducere ale bncii. Rspund de folosirea raional a forei de munc, de calitatea muncii, de disciplina i comportamentul salariailor direciei. Comisia de cenzori Comisia de cenzori se constituie la nivelul conducerii bncii i are ca atribuie principal controlul asupra modului cum se efectueaz operaiunile bncii, n cadrul legal existent, i informeaz Consiliul de Administraie i Adunarea General asupra celor constatate.

22

1.4.3. Principii contabile privind organizarea activitii instituiilor de credit Instituiile de credit sun persoane juridice autorizate s efectueze n mod curent operaiunile bancare, Ele sunt obligate, n conformitate cu prevederile Legii 82/1991 modificat i republicat s organizeze i s in contabilitatea. Legea contabilitii i planul de conturi pentru instituiile bancare sunt obligatorii pentru toate bncile cu sediul n Romnia i pentru subunitile cu sediul n Romnia ale bncilor din strintate. Principiile contabile aplicabile instituiilor bancare sunt similare cu cele aplicabile agenilor economici, cu mici derogri sau excepii de la acestea datorate specificului bancar.

1.

Principiul continuitii activitii presupune

c activitatea instituiilor de credit se desfoar n mod normal, fr a exista suspiciuni cu privire la reducerea activitii n mod sensibil sau la intrarea n lichidare a acesteia. Orice modificare de acest fel trebuie prezentat n mod obligatoriu de ctre administratorul instituiei de credit n notele explicative din cadrul situaiilor financiare anuale.

2.

Principiul permanenei metodelor asigur

comparabilitatea datelor n timp presupunnd meninerea acelorai norme i reguli de nregistrare n contabilitate.

3.

Principiul prudenei urmrete s evite un

transfer n viitor al incertitudinii din prezent prin contabilizarea peirderilor certe i probabile, a veniturilor certe dar nu i a veniturilor probabile, excepie fcnd operaiunile de pia:

23

operaiuni cu titluri de tranzacie, devize, instrumente financiare la termen.

4.

Principiul independenei exerciiului impune

delimitarea n timp a veniturilor i a cheltuielilor aferente instituiilor de credit n exerciiul financiar pentru care se face raportarea.

5.

Principiul evalurii separate a elementelor

de activ i de pasiv potrivit cruia fiecare element din activ i din pasiv se evalueaz distinct pentru a i se stabili valoarea.

6.

Principiul

intangibilitii

bilanului

de

deschidere potrvit cruia toate valorile elementelor din bilanul de nchidere al exerciiului financiar anterior trebuie s fie identice cu valorile elementelor din bilanul de deschidere al noului exerciiu deschis.

7.

Principiul necompensrii potrivit cruia nu se

poate face nici o compensare ntre posturile de activ i de pasiv ale bilanului precum i ntre venituri i cheltuieli, cu excepia celor permise de Standardelor Internaionale de Contabilitate, i anume a celor care se refer la operaiunile cu titluri de tranzacie, cu instrumente financiare la termen, etc.

8.

Principiul prevalenei economicului asupra

juridicului potrivit cruia informaiile prezentate n situaiile financiare anuale trebuie s reflecte realitatea economic privind activitatea firmei i nu doar forma lor juridic.

9.

Principiul pragului de semnificaie potrivit

cruia n situaiile financiare anuale trebuiesc prezentate doar elementele care au o valoare semnificativ.

24

1.4.4. Evaluarea patrimoniului instituiilor de credit


Regulamentul de aplicare a Legii contabilitii nr. 82/1991 modificat i completat stabilete reguli precise de evaluare ale patrimoniului difereniate astfel: A. Reguli generale Acestea privesc evoluia patrimoniului n urmtoarele ipostaze: a) La intrarea n patrimoniu; b) Cu ocazia inventarierii; c) La inchiderea exerciiului financiar. La data intrrii n patrimoniu bunurile sunt evaluate i nregistrate n contabilitate la valoarea de intrare, sub diversele sale forme, n funcie de modalitatea de intrare a acestora n patrimoniu. Dac bunul constituie aport la capitalul social, nregistrarea n contabilitate a acestuia se va face la valoarea de aport, aceasta fiind determinat pe baza criteriilor privind utilitatea, starea i amplasarea bunurilor. Dac bunurile sunt obinute cu titllu gratuit, valoarea de intrare se stabilete n funcie de preul pieei. Dac bunurile sunt procurate cu titlu oneros, valoarea de intrare o reprezint preul de cumprare, n care sunt incluse i taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport i alte cheltuieli accesorii. Dac bunul este produs n cadrul instituiei de credit (cazul programelor informatice), valoarea de intrare o reprezint costul de producie.

25

La inventariere evaluarea elementelor patrimoniale se face la valoarea actual a fiecrui element, denumit valoare de inventar. Aceasta se determin n funcie de utilitatea bunului i preul acestuia pe pia. La evaluarea creanelor se ine seama de valoarea probabil de ncasat i respectiv de plat. Evaluarea la nchiderea exerciiului financiar se face la valoarea de intrare n patrimoniu, respectiv la valoarea contabil pus de acord cu reprezentanii inventarierii, n acest sens comparndu-se valoarea contabil cu valoarea de inventar. Eventualele diferene se trateaz astfel:

Pentru elementele de activ, diferena constatat n plus (valoarea contabil < valoarea de inventar) nu se nregistreaz n contabilitate; diferenele constatate n minus (valoarea contabil > valoarea de inventar) se nregistreaz n contabilitate pe seama amortizrii atunci cnd deprecierea este ireversibil sau se constituie provizioane atunci cnd se consider c deprecierea este reversibil.

Pentru elementele de pasiv, diferenele constatate n

minus nu se nregistreaz n contabilitate, ar pentru diferenele n plus se constituie un provizion, elementele menindu-i valoarea de intrare. La data ieirii din patrimoniu bunurile se evalueaz i se scad din gestiune la valoarea de intrare. B. Reguli specifice

26

Avnd n vedere specificul activitii instituiilor de credit exist i reguli specifice de evaluare, dintre care cele mai importante sunt urmtoarele: Titlurile de pia se evalueaz la valoarea lor de pia; Operaiunile n devize se nregistreaz n conturi deschise pe fiecare deviz n parte, soldul acestora evalundu-se la valoarea de pia a acestora; Activele date n garanie, cu excepia numerarului, sunt menionate n toate cazurile n bilanul instituiei de credit iar activele primite n garanie, cu excepia numerarului, nu figureaz n bilanul instituiei de credit. Cesiunile temporare de active sunt considerate operaiuni de trezorerie, cu menionarea lor n activul bilanului., etc.

1.5. Planul de conturi


Planul de conturi aplicabil instituiilor de credit a fost elaborat n baza reglementrilor contabile n vigoare, armonizate cu Directiva CEE nr. 86/635 i cu respectarea standardelor contabile internaionale. Aceasta mpreun cu normele metodologice de utilizare elaborate de ctre Banca Naional a Romniei au fost aprobate prin O.M.F. i al Guvernatorului BNR nr. 1418/344/1997. Planul de conturi conine opt clase de conturi simbolizate cu o cifr. Fiecare clas de conturi este mprit n grupe de

27

conturi simbolizate cu dou cifre. Grupele de conturi sunt formate din conturi sintetice de gradul I simbolizate cu trei cifre, care la rndul lor se pot desfura pe conturi sintetice de gradul II i III simbolizate cu patru sau cu cinci cifre. n funcie de necesitile bncilor, acestea i pot desfura conturile sintetice pe analitice. Clasele de conturi cuprinse n planul de conturi aplicabil instituiilor de credit sunt: - clasa I operaiuni de trezorerie

clasa II operaiuni cu clientela clasa III operaiuni cu titluri i operaiuni diverse clasa IV valori imobilizate clasa V capitaluri proprii i asimilate, provizioane

- clasa VI cheltuieli - clasa VII venituri - clasa VIII operaiuni de gestiune - clasa IX operaiuni n afara bilanului Documentele bancare reprezint nscrisurile n baza crora se efectueaz operaiunile contabile. Ele por avea ca obiect operaiile de trezorerie i interbancare, operaiuni cu clientela, operaiuni cu titluri etc. Se pot clasifica dup mai multe criterii i anume: a. dup momentul ntocmirii lor i a operaiunilor pe care le conin: a1. documente primare care, de regul, cuprind date referitoare la o singur operaiune. De exemplu: foi de vrsmnt, ordine de plat, cecuri etc.

28

a2. documente centralizatoare care conin mai multe operaiuni contabile grupate dup mai multe criterii. De exemplu: borderouri de cecuri de decontare, specificaii etc. b. dup locul de ntocmire: b1. documente ntocmite n cadrul bncilor (ordine de plat sau de ncasare, note contabile, registre, balana, bilanul etc.) b2. documente ntocmite n afara instituiei de credit (ordine de plat, de ncasare, CEC-uri, foi de vrsmnt etc.) b3. documente ntocmite de ambii parteneri (foi de vrsmnt cu chitan, ordine de plat pentru trezorerie etc.) c. n funcie de scopul ntocmirii lor: c1. documente ce privesc operaiunile cu numerar (foi de vrsmnt, ordine de ncasare, CEC de numerar etc.) c2. documente ce privesc viramentele (ordine de plat, CEC de decontare, B.O., cambia, etc. Evidena bancar este un instrument important utilizat n vederea ndeplinirii funciilor instituiilor de credit. n funcie de datele vehiculate evidena bancar poate fi: - eviden operativ; - eviden statistic; - eviden contabil. Evidena operativ presupune cunoaterea i urmrirea operaiunilor economice pe msur ce acestea se efectueaz. Rolul

29

evidenei operative este de a raporta permanent micrile de fonduri din cadrul instituiilor de credit. Astfel, zilnic, se raporteaz micarea casei, respectiv ncasrile i plile n numerar i soldul zilei, care se centralizeaz la nivelul BNR, n baza jurnalului de ncasri i pli, ntocmit la rndul lui n baza cecurilor de numerar i a foilor de vrsmnt. Evidena statistic presupune urmrirea, studierea i raportarea evoluiei diferitelor categorii de operaiuni efectuate de instituiile de credit. Dintre acestea cele mai importante sunt:

operaiile de creditare ale agenilor economici i a

populaiei; - operaii de virri de sume prin conturile deschise la instituiile de credit; - finanarea i creditarea investiiilor etc. Evidena contabil (conturile, instituiile de credit) presupun nregistrarea n partid dubl a operaiunilor economice desfurate de ctre banc. Pe lng urmrirea structurii patrimoniului instituiilor de credit, evidena contabil mai urmrete i fluxurile monetare dintre agenii economici, dintre diverse bnci prin intermediul; documentelor de decontare emise de ctre acetia. La nivelul unei instituii de credit contabilitatea acestora este privit din dou unghiuri i anume:

contabilitatea contabilitatea

bancar proprie,

care

urmrete care

fluxurile urmrete

monetare dintre clienii bncii; intern, modificarea structurii patrimoniului instituiei de credit.

30

CAPITOLUL II
OPERAIUNI INTRA I INTERBANCARE
Relaiile dintre bnci se pot mpri n dou categorii: - relaii interbancare; - relaii intrabancare. Relaiile interbancare presupun relaiile ntre bnci diferite, cu personalitate juridic distinct. Se pot distinge astfel trei categorii de operaii interbancare:

1. relaii ntre bnci diferite aflate pe teritoriul


aceleiai ri, derulate prin intermediul sistemului de compensare interbancar i prin relaii de corespondent;

2. relaii ntre bnci diferite aflate n ri diferite,


derulate prin parteneriat; relaii de corespondent sau de

3. relaii ntre bnci i banca central, derulate prin


intermediul conturilor deschise de bnci la banca central. Relaiile intrabancare presupun operaiuni ce intervin ntre uniti diferite aparinnd aceleiai instituii de credit.

31

Acestea se pot desfura att ntre sucursal i filiale ct i ntre filialele aceleiai bnci.

2.1. Decontrile ntre unitile aceleiai instituii de credit (intrabancare)


Decontrile ntre unitile aceleiai instituii de credit (intrabancare) presupun stingerea obligaiilor ntre subunitile aceleiai instituii de credit. Aceste operaiuni se mai ntlnesc n contabilitatea instituiilor de credit i sub denumirea de operaiuni ntre sedii, ele provenind din decontri ntre titulari de conturi bancare, operaiunile de ncasri i pli ctre bugetul de stat precum i din operaiuni proprii ale bncii. Operaiunile intrabancare se regsesc nregistrate att n contabilitatea unitii bancare care a nregistrat operaiunea, denumit banc iniiatoare, ct i n contabilitatea unitii bancare destinatare, denumit banc destinatar. Documentele n baza crora se nregistreaz aceste operaiuni sunt:

avizul de creditare, atunci cnd banca iniiatoare este

banca pltitorului; - avizul de debitare, atunci cnd banca iniiatoare este banca beneficiarului. Tipurile de operaiuni interbancare pot fi: - de creditare; - de debitare.

32

Operaiunile de creditare sunt generate de instrumente de plat de credit ale titularilor de conturi bancare. Conturile n baza crora se efectueaz operaiunile sunt: 111 Cont curent BNR 341 Decontri intrabancare 111 Cont curent la BNR este un cont de activ care se debiteaz cu depunerea unor sume n cont, la ncasri sau credite obinute de banc i se crediteaz cu ieirile din cont sub forma unor retrageri de numerar, pli ctre alte bnci sau rambursri de credite. 341 Decontri intrabancare este un cont bifuncional care se crediteaz cu sumele virate ctre clienii altor subuniti i se debiteaz cu sumele primite de la aceti clieni. De regul, la finele lunii acest cont este nchis, eventualele solduri reprezentnd doar operaiuni aflate n curs de lmurire.

Exemplu:
Un client al filialei A cere bncii din disponibilul pe care l are n cont s vireze 10.000 lei ctre beneficiarul X care are un cont deschis la filiala B a aceleiai bnci. a) unitatea bancar A vireaz suma de bani ctre unitatea bancar B avizului de creditare.

10.000

2511

341

10.000

33

Conturi curente / pltitor

Dec. intrabancare op. emise

b) unitatea bancar B, n baza avizului de creditare emis de unitatea bancar A vireaz suma de bani n contul beneficiarului X.

10.000

341 Dec. intrabancare Op. primite

2511 Conturi curente / beneficiar

10.000

Operaiunile de debitare sunt generate, de obicei, de transmiterea valorilor din aur, metale preioase sau pietre preioase, materialelor de natura obiectelor de inventar, altor subuniti ale instituiilor de credit sau alimentarea cu numerar a altor subuniti.

Exemplu:
Subunitatea A cere subunitii B prin intermediul unui aviz de debitare s-i transmit numerar i materiale de natura obiectelor de inventar, n valoare de 10.000 lei i respectiv 40.000 lei.

341 Dec.

% 1011 Casa n lei

50.000 - 10.000

34

intrabancare op. emise

363 Materiale de natura obiectelor de inventar

- 40.000

La sfritul fiecrei zile sau luni se verific dac exist corelaie ntre conturile analitice deschise la sediile respective ele trebuind s se nchid unele prin altele.

2.2. Operaiuni interbancare


Operaiunile interbancare presupun nregistrarea de decontri ntre bnci diferite care se refer la: - operaii n nume proprii; - ncasri i pli ordonate de clienii bncilor; - constituirea depozitelor ntre componentele sistemului bancar; - acordarea / primirea de credite de ctre / de la bncile componente ale sistemului bancar. Decontrile ntre bnci se pot face prin dou forme:2 a. prin sistemul conturilor de coresponden;

b. prin reeaua BNR.


Conturile de corespondent reprezint conturi curente deschise de ctre o banc la alt banc comercial din ar sau din strintate.

C. Dasclu, M. Botea, Contabilitate i tehnic bancar, Ed. InfoMega, Bucureti, 2005, p. 100

35

Relaiile de coresponden ntre bnci au urmtoarele caracteristici: - se bazeaz pe cunoatere i ncredere reciproc ntre bnci;

n relaiile internaionale fiecare banc efectueaz pentru banca sa corespondent operaiuni n zona n care funcioneaz;

bncile i deschid conturi curente reciproce (conturi

de corespondent nastro i lorro) n cadrul crora se stabilesc platforme maxime de ndatorare; - se stabilete regimul de dobnzi i de comisioane pentru operaiunile reciproce i regulile de stopare a datoriilor. Contul de corespondent de tip nostro este contul deschis la banca proprietar, iar contul corespondent de tip lorro este contul care funcioneaz la banca gestionar. Utilizarea conturilor de corespondent d posibilitatea bncilor de a realiza decontri directe fr a apela la casele de compensaie.

2.2.1. Contabilizarea operaiunilor privind decontrile interbancare prin sistemul conturilor de coresponden
n vederea contabilizrii operaiunilor de decontare prin intermediul conturilor corespondente se utilizeaz urmtoarele conturi: 121 conturi de corespondent la bnci (nostro); 122 conturi de corespondent la bnci (lorro);

36

1271 creane ataate 1272 datorii ataate 7012 cheltuieli la conturile de corespondent 6012 dobnzi la conturile de corespondent 121 Conturi de corespondent la bnci (nostro) este un cont de Activ. n debit se nregistreaz sumele ncasate n favoarea bncii proprietare. n credit se nregistreaz sumele pltite din ordinul bncii proprietare. Soldul este debitor i reflect disponibilul n cont al bncii proprietare aflat la o banc rezident. 122 Contul de corespondent la bnci (lorro) este un cont de Pasiv. n credit se nregistreaz sumele ncasate de banca gestionar n numele bncii proprietare. n debit se nregistreaz sumele pltite de banca gestionar n numele bncii proprietare. Soldul este creditor i reflect disponibilul n cont al bncii proprietare la banca gestionar. 1271 Creane ataate este un cont de activ i reflect dobnzile aferente conturilor de corespondent. n debit se nregistreaz creanele privind dobnzile aferente conturilor de corespondent, calculate i neajunse la scaden. n credit se nregistreaz dobnzile ncasate aferente conturilor de corespondent, precum i dobnzile restante sau ndoielnice. Soldul este debitor i reflect creanele privind dobnzile calculate i neajunse la scaden. 1272 Datorii ataate este un cont de pasiv prin care se ine evidena datoriilor privind dobnzile calculate de banca gestionar i cuvenite bncii proprietare. Se crediteaz cu nregistrarea dobnzilor calculate, aferente bncilor proprietare,

37

dobnzi neajunse la scaden. Se debiteaz cu virarea dobnzilor conform conturilor corespondente ctre banca proprietar. Soldul este creditor i reflect dobnzile calculate pentru conturile corespondente neajunse la scaden. 6012 Cheltuieli la conturile de corespondent este un cont de activ care ine evidena cheltuielilor pentru bncile gestionare, prin dobnzile datorate bncilor proprietare. Se debiteaz cu nregistrarea lor. Se crediteaz la sfritul lunii prin nchiderea conturilor de cheltuieli prin contul de rezultate. Nu prezint sold la sfritul lunii. 7012 Dobnzi de la conturile de corespondent este un cont de pasiv ce reflect veniturile obinute de bncile proprietare din dobnda de la conturile de corespondent deschise la bncile gestionare. Se crediteaz cu nregistrarea veniturilor aferente. Se debiteaz la sfritul lunii prin nchiderea conturilor de venituri prin contul de rezultate. Nu prezint sold la sfritul lunii.

Exemple 1. -

BCR

Romn

deschde

un

cont

corespondent la BRD SG pe care l alimenteaz cu 300.000 lei. la BCR efectuarea viramentului ctre BRD:

121.1 = Conturi de corespondent la bnci / BRD

101.1 Casa n lei

300.000

- la BRD nregistrarea crerii contului de corespondent: 38

101.1 Casa n lei

121.1 300.000 Conturi de corespondent la bnci / BCR

2. BCR primete de la un client un ordin de plat n valoare de 10.000 lei n vederea efecturii unei pli ctre un furnizor cu cont la BRD.

a. la BCR: 2511/ = pltitor conturi curente

121 Conturi de coresponden BRD

- 10.000

b. la BRD: 122.1 Conturi de coresponden BCR

2511 beneficiar conturi curente

- 10.000

3. BCR primete de la un client o fil de CEC n valoare de 30.000 lei al crei emitent are cont la BRD.

a. la BCR: 121.1 Conturi de corespondent la bnci / BRD

2511/ beneficiar conturi curente

- 30.000

39

40

b. la BRD: 2511/ = 122.1 - 30.000 pltitor Conturi corespondente/BCR conturi curente


4. BCR primete un mprumut de la BRD n valoare de 80.000 lei, ncasabil la sfritul perioadei de creditare. - nregistrarea primirii creditului la BCR:

121.1 BRD Conturi corespondente

142 mprumuturi primite de la bnci

- 80.000

- nregistrarea acordrii creditului la BRD: 141 = 122.1 - 30.000 Credite acordare Conturi de bncilor coresponden BCR nregistrarea dobnzii de plat la BCR: 6012 = 1272 Cheltuieli la conturile de Datorii corespondent ataate -

- 8.000

- nregistrarea dobnzii de ncasat la BRD: 1271 = 7012 - 8.000 41

Creane ataate

Venituri la conturile de corespondent

5. Se nregistreaz rambursarea mprumutului i a dobnzilor aferente la BCR i primirea acestora la BRD.

a. rambursarea la BCR: % 142 nprumuturi de la banc 1272 Datorii ataate


b. primirea banilor la BRD:

= 121.1 BRD

88.000 80.000 8.000

122.1 Conturi de coresp. BCR

% 141 Credite acordare bncilor 1271 Creane ataate

88.000 80.000 8.000

2.2.2 Contabilizarea operaiunilor decontrile interbancare prin reeaua BNR

privind

42

Decontrile ntre instituiile de credit prin reeaua BNR se fac prin intermediul caselor de compensaie, acestea funcionnd sub tutela bncii centrale. Atunci cnd o banc dorete s efectueze, la cererea unui client, o plat ctre un furnizor ce are contul la o alt banc se iniiaz operaiunea la casa de compensaii.. Astfel, banca depune documentele de plat la casa de compensaii. n funcie de locul unde se afl instituiile bancare ale pltitorului i ale beneficiarului i de locul unde se realizeaz compensarea se ntlnesc mai multe cazuri i anume:3

1. Decontare local, care se efectueaz ntre bncile


comerciale din aceeai localitate.

2. Decontare intrajudeean efectuat ntre bncile


comerciale care au sediul n localiti diferite dar care aparin aceluiai jude;

3. Decontare interjudeean are loc atunci cnd


decontarea se face ntre bnci n localiti diferite din judee diferite. Aceast variant se utilizeaz pentru toate decontrile pe baz de ordin de plat cu valoare mai mare de 1 miliard lei i pentru celelalte decontri ordonate de clieni sau efectuate n nume propriu de ctre o banc cu alte bnci cu care nu are relaie de coresponden sau care nu ndeplinesc condiiile pentru compensare. Contul cu ajutorul cruia se ine evidena decontrilor de acest gen este contul 111 Cont curent la BNR, care este un cont de Activ.
3

ibidem, p. 105

43

Se debiteaz cu depunerile i intrrile de numerar pe numele bncii titulare. Se crediteaz cu retragerile i plile ordonate de banca titular. Soldul este debitor i reflect disponibilul aflat n cont la BNR. Not: Este contul n care bncile comerciale i pstreaz rezerva minim obligatorie la BNR.

Exemple A. Decontri interjudeene


1. La BCR Galai se primete un ordin de plat n valoare de 150.000 lei pentru un client care are conturi deschise la BRD Brila.

Caz 1: BCR are punct de lucru n Brila. a. BCR Galai primete ordinul de plat i l remite ctre BCR Brila: = 341 - 150.000 2511/Pltitor BCR Brila Conturi curente Dec. intrabancare b. BCR Brila remite banii n contul deschis la BNR Brila: 341 = 111 - 150.000 BCR Brila Cont curent la BNR Dec. intrab. Brila 44

c. BNR Brila trimite banii n contul curent al BRD deschis la BNR:

Cont curent BCR = Cont curent BRD - 150.000


d. BRD Brila transfer banii din contul su curent n contul beneficiarului:

111 Cont curent la BNR

2511/ - 150.000 Beneficiar Cont curent

Caz 2: BRD are punct de lucru n Galai. a. BCR Galai remite banii n contul su curent deschis la BNR Galai:

2511/ = 111 - 150.000 Pltitor Cont curent la BNR Cont curent b. BNR Galai transfer suma din contul curent al BCR
Galai deschis la BNR n contul curent al BRD Galai deschis la BNR:

Cont curent BCR Galai

Cont curent BRD Galai

- 150.000

c. BRD Galai i retrage banii n contul deschis la BNR i i transfer ctre BRD Brila:

45

111 Cont curent la BNR

341 BRD Brila / Dec. intrabancare

- 150.000

d. BRD Brila transfer banii n contul curent al


beneficiarului:

341 BRD Brila / Dec. Intrabancare

2511/ Beneficiar Cont curent

- 150.000

Caz 3: BRD nu are puncte de lucru n Galai i BCR nu are puncte de lucru n Brila.

a) BCR Galai trimite suma primit de la pltitor n


contul su deschis la BNR Galai.

2511/ = 111 - 150.000 Pltitor Cont curent la BNR Cont curent


b) BNR Galai face transferul ntre contul curent al BCR deschis n cadrul acesteia i BNR Brila.

Cont curent BCR

341 BNR Brila / Dec. intrabancare

- 150.000

c) BNR Brila transfer banii n contul deshis al BRD Brila n cadrul acesteia.

46

341 BNR Brila / Dec. Intrabancare

Cont curent BRD

- 150.000

d) BRD Brila transfer banii din contul su curent la BNR Brila n contul beneficiarului. 111 = 2511 - 150.000 Cont curent la BNR Beneficiar Cont curent

B. Decontri intrajudeene
La BCR Galai se primete un ordin de plat n valoare de 100.000 lei pentru un client care are conturi deschise la BRD Tg. Bujor

a.

BCR Galai transfer suma de bani n contul

su deschis la BNR Galai:

2511/ = 111 - 100.000 Pltitor Cont curent la BNR Cont curent


b. ncasarea nregistrat la BRD Tg. Bujor.

111 = Cont curent la BNR

2511/ - 100.000 Beneficiar Cont curent 47

C. ncasri interbancare
n contabilizarea ncasrilor interbancare mai intervin 3 conturi i anume: 3712 Valori primite la ncasare cont de activ care ine evidena cecurilor primite spre ncasare. Se crediteaz cu valoarea cecurilor primite spre compensare i ncasare. Se crediteaz cu valoarea cecurilor transmise spre compensare i ncasare. Soldul este debitor i reflect valoarea cecurilor primite spre ncasare i netransmise spre acceptare i ncasare. 3716 Conturi indisponibile privind valorile la ncasare este un cont de pasiv. Se crediteaz cu valoarea cecurilor primite spre ncasare. Se debiteaz cu valoarea cecurilor acceptate i compensate. Soldul este creditor i reflect valoarea cecurilor primite spre ncasare i nc necompensate sau acceptate. 1621 Alte sume datorate este un cont de pasiv. Se crediteaz cu valoarea cecurilor acceptate de pltitor i transmise pentru a fi compensate. Se debiteaz odat cu compensarea lor. Soldul este creditor i reflect valoarea cecurilor primite de la banca prezentatoare, neacceptate nc sau trimise spre compensare bncii prezentatoare.

1. Decontri locale
BCR Galai primete de la un client al su un cec barat n valoare de 50.000 lei destinat BRD Galai.

48

a.
ncasare.

nregistrarea primirii cecului la BCR spre

3712 Valori primite la ncasare

3716 - 50.000 Conturi indisponibile pentru valoarea la ncasare


cecului spre acceptare i

b. transmiterea compensare de ctre BCR.

111 Cont curent la BNR c.

3712 Valori primite la ncasare


transmite spre

- 50.000

BRD

acceptare

cecurile

clienilor pltitori. Acesta accept, iar BRD transmite ? valoarea cecurilor acceptate ctre BCR.

2511 = 111 - 50.000 Conturi curente Cont curent la BNR


d. n cadrul BNR Galai are loc compensarea dintre BCR Galai i BRD Galai.

Cont curent BRD = Cont curent BCR - 50.000


e. beneficiarul primete suma de bani n contul su curent deschis la BCR.

3716 Conturi indisponibile privind valoarea la ncasare

2511/ Beneficiar Cont curent

- 50.000

49

2. Decontri interjudeene
BCR Galai primete de la un client un CEC barat n valoarea de 50.000 lei, destinat BRD Brila. a. BCR nregistreaz primirea cecului spre ncasare:

3712 Valori primite la ncasare

3716 Conturi indisponibile privind valoarea la ncasare

- 50.000

b. BCR Galai transmite cecul spre acceptare i


compensare ulterioar:

341 BCR Brila Decontri intrabancare

3712 Valori primite la ncasare

- 50.000

c. BCR Brila transmite mai departe cazul spre acceptare i compensare la BNR Brila.

111 = Cont curent la BNR

341 - 50.000 BCR Brila Dec. intrabancare

d. BRD nregistreaz datoria sa fa de BCR

341 = 111 - 50.000 BRD Brila Cont curent la BNR dec. intrabanc.

50

2.2.3. Credite i mprumuturi interbancare


n activitatea lor zilnic, instituiile de credit urmresc realizarea unui echilibru ntre nevoi i disponibiliti. De asemenea, n vederea creterii profitului banca va cuta n permanen s plaseze sub form de credite interbancare eventualele disponibiliti. n funcie de durata i scopul pentru care au fost acordate sau primite acestea se pot clasifica astfel:

a. credite / mprumuturi de pe o zi pe alta acordate


bncilor caracterizate prin aceea c sunt fr garanie, acordate pe o perioad de cel mult o zi;

b. credite / mprumuturi la termen, acordate sau


primite pe un termen fix, de asemenea fr garanie, n baza unui contract;

c. credite / mprumuturi financiare, reprezentnd


mprumuturi sau credite acordate sau primite de ctre bnci nerezidente, avnd drept beneficiar agentul economic nefinanciar4 nregistrarea n contabilitate a operaiunilor privind creditele i mprumuturile interbancare se face cu ajutorul conturilor. Grupa 14 Credite i mprumuturi interbancare 141 Credite acordate bncilor 1411 Credite de pe o zi pe alta
4

ibidem, p. 129

51

1412 Credite la termen acordate bncilor 1413 Credite financiare 1417 Creane ataate 142 mprumuturi primite de la bnci 1412 mprumuturi de pe o zi pe alta primite de la bnci 1422 mprumuturi la termen primite de la bnci 1423 mprumuturi financiare primite de la bnci 1427 Datorii ataate Conturile de credite interbancare sunt conturi de activ, iar cele de mprumuturi sunt de pasiv. Dobnzile de primit se urmresc cu ajutorul contului 1417 Creane ataate, cont de activ, iar cele de pltit cu ajutorul contului 1427 Datorii ataate, cont de Pasiv.

Exemplu:
1. BCR acord BRD un credit bancar pentru o zi n valoare de 20.000 lei pentru care va ncasa o dobnd de 5.000 lei. A doua zi BRD ramburseaz creditul i pltete dobnda.

La BCR
a. Acordarea creditelor:

1411 Credite de pe o zi pe alta

111 Cont curent la BNR

- 20.000

52

b. nregistrarea dobnzilor de ncasat:

1417 Creane ataate

7014 Dobnzi la credite acordate bncilor

- 5.000

c. ncasarea dobnzilor:

111 = 1417 - 5.000 Cont curent la BNR Creane ataate


d. Rambursarea creditelor:

111 Cont curent la BNR

1411 Credite de pe o zi pe alta

- 20.000

2.2.4. Depozite interbancare


Depozitele interbancare reprezint o modalitate de a atrage resurse de la alte bnci. n funcie de durata pentru care sunt atrase ele pot fi depozite pe termene scurte (1 an), medii (1-5 ani), i lungi (peste 5 ani). nregistrarea n contabilitate a operaiunilor privind depozitele bancare se face cu ajutorul conturilor Grupa 13 Depozite bancare. Aceasta cuprinde urmtoarele conturi: 131 Depozite la bnci 1311 Depozite la vedere la bnci 1312 Depozite la termen la bnci 1313 Depozite colaterale la bnci

53

1317 Creane ataate 132 Depozite ale bncilor 1321 Depozite la vedere ale bncilor 1322 Depozite la termen ale bncilor 1323 Depozite colaterale ale bncilor 1327 Datorii ataate Contul 131 Depozite la bnci este un cont de activ. Se debiteaz cu ocazia constituirii depozitului i se crediteaz odat cu lichidarea acestuia. Soldul este debitor i reflect valoarea depozitelor unei bnci constituite n cadrul altor bnci. Acest cont se desfoar pentru conturile sintetice de grupa a II-a cu patru cifre care au urmtorul rol. 1311 ine evidena depozitelor la vedere, caracterizate prin perioada foarte scurt de constituire i anume la maximum o zi lucrtoare. 1312 ine evidena depozitelor la termen ? cele constituite pe perioade mai mari de o zi. 1313 ine evidena depozitelor colaterale, adic a celor constituite drept garanii sau pentru efectuarea unor operaiuni ulterioare. 1317 ine evidena dobnzilor de primit pentru depozitele constituite la alte bnci. Contul 132 Depozite ale bncilor este un cont de pasiv. Se crediteaz cu valoarea depozitelor constituite i se debiteaz cu lichidarea lor la scaden. Soldul este creditor i reflect depozitele constituite de alte bnci la banca depozitar.

54

Acest cont se desfoar i el pe conturi sintetice de gradul II, pe categorii de depozite. Contul 1327 Datorii ataate ine evidena dobnzilor calculate i neajunse la scaden aferente depozitelor bncilor la banca depozitar.

55

Exemplu:
BCR constituie un depozit la termen la BRD, n valoare de 50.000 lei, pentru care va ncasa o dobnd de 2.000 lei. La scaden, BCR ncaseaz dobnda i lichideaz depozitul.

La BRD:
a. Constituirea depozitului:

111 Cont curent la BNR

1322 Depozitele la termen ale bncilor

- 50.000

b. nregistrare dobnzi de plat:

6012 Dobnzi la depozite ale bncilor


c. Plata dobnzilor:

1327 Datorii ataate

- 2000

1327 = 111 - 2000 Datorii ataate Cont curent la BNR


d. Lichidarea depozitului:

1322 Depozit la termen al bncilor

111 Cont curent la BNR

- 50.000

56

2.3. Teste gril


1. Care este formula contabil de nregistrare a transferului unei sume de bani de la o unitate bancar la alta: a) 2511 = 2532.1 - 10.000 Cont curent/pltitor Depozit la termen b) 2511 = 341 - 10.000 Cont curent/pltitor Decontri interbancare c) 121.1 = 101.1 - 10.000 Cont corespondent la Casa n lei bnci d) 30213 = 7032 - 1.000 Aciuni si alte titluri cu Venit. din titluri de de venit variabil tranzacie e) Nici un rspuns nu este corect. 2. Completai formula contabil de nregistrare a transferrii unei sume de bani de la unitatea bancar A la unitatea bancar B conform avizului de credit: _______ = 341 - 10.000 _ Decontri interbancare

57

a) 2511 Cont curent pltitor;

b) 6025 Dobnzi la conturile de depozit; c) 7029 Comisioane;


d) 101 Casa n lei

e) Nici un rspuns nu este corect.


3.Ce semnific urmtoarea formul contabil: 2511 = 341 Cont curent/pltitor Decontri interbancare

- 10.000

a) nregistrarea transferrii unei sume de bani de la o unitate


bancar la alt unitate bancar;

b) c) d) e)

primirea unui mprumut de la o banc; nregistrarea acordrii unui credit; primirea unui credit; Nici un rspuns nu este corect.

4. Care este formula contabil pentru prin care unitatea bancar B n baza unui aviz de creditare emis de unitarea bancar A vireaz suma de bani in contul beneficiarului: a) 341 = - 50.00 % Decontri 0 intrabancare 1011 10.000 Casa n lei 363 40.00 Materiale de natura 0 obiectelor de inventar

58

b) 341 Decontri interbancare = 2511 Cont curent/pltitor - 10.000

59

c) 1211 Cont corespondenta la banci d) 25336 = 2511 - 20.000 Alte depozite Cont curent/ beneficiar colaterale e)Nici un rspuns nu este corect 5. Completati formula contabil prin care unitatea bancar B, n baza unui aviz de creditare emis de unitarea bancar A, vireaz suma de bani n contul beneficiarului: 341 = ______ - 10.000 Decontri _ interbancare = 1011 - 300.000 Casa n lei

a) 70211 Dobnzi la operaiuni de scont;


b) 101 Casa n lei; c) 2511 Cont curent/Beneficiar; d) 1111 Credite acordate bncilor; e) Nici un rspuns nu este corect. 6. Ce reprezint urmtoarea formul contabil: 341 = 2511 - 10.000 Decontri Cont curent/pltitor interbancare a) nregistrarea acordrii unui credit; b) nregistrarea cererii contului de coresponden; c) Unitatea bancar B n baza unui aviz de creditare emis de unitarea bancar A vireaz suma de bani n contul beneficiarului; d) Efectuarea unui virament ctre un client; e) Nici un rspuns nu este corect.

60

7. Completai formula contabil de cerere a subunitii A, prin intermediul unui aviz de debitare, de transmitere de numerar i materiale de natura obiectelor de inventar unei subuniti B: 341 = - 50.00 % Decontri 0 intrabancare 1011 10.000 Casa n lei 363 40.00 Materiale de natura 0 obiectelor de inventar a) 363 Materiale de natura obiectelor de inventar; b) 2511 Cont curent/Beneficiar; c) 121 Cont de coresponden la bnci; d) 7029 Comisioane; e) Nici un rspuns nu este corect. 8. Ce reprezint urmtoarea formul contabil: 341 = % Decontri intrabancare 1011 Casa n lei 363 Materiale de natura obiectelor de inventar 50.00 0 10.000 40.00 0

a) nregistrarea acordrii unui credit; b) nregistrarea cererii subunitii A prin intermediul unui
aviz de debitare s-i transmit numerar i materiale de natura obiectelor de inventar unei subuniti B; c) Primirea unui ordin de plat pentru materialele de natura obiectelor de inventar transmise; d) Primirea unui credit pentru materialele de natura obiectelor de inventar; e) Nici un rspuns nu este corect.

61

9. Care este formula contabil de cerere a subunitii A prin intermediul unui aviz de debitare de transmitere de numerar si materiale de natura obiectelor de inventar unei subuniti B.

62

a) 341 Decontri interbancare b) 1221 Cont de coresponden la bnci = % 141 Credite acordate bncilor 1272 Creane ataate 7012 Venituri din contul de coresponden 14.00 0 10.000 4.000 = 2511 Cont curent/pltitor - 10.000

c) 1271 Conturi de coresponden d) 341 Decontri intrabancare = % 1011 Casa n lei 363 Materiale de natura obiectelor de inventar e) Nici un rspuns nu este corect. 50.00 0 10.000 40.00 0 = - 10.000

10. Care este formula contabil de efectuare a unui virament de la BCR la BRD: a) 1211 = 1011 - 300.000 Cont coresponden la Casa n lei bnci

63

b) 1221 = 2511 Cont de coresponden ale Cont curent/ bncilor/BCR Beneficiar c) 1211 = 142 Cont coresponden la Imprumuturi primite de bnci la bnci d) 141 = 1221 Credite acordate Cont de coresponden ale bncilor bncilor/BCR e) Nici un rspuns nu este corect. - 90.000

- 300.000

- 300.000

11. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 1211 = 1011 - 300.000 Cont coresponden la Casa n lei bnci

a) nregistrarea acordrii unui credit; b) Lichidarea unui cont curent la o banc; c) nregistrarea unei cereri a subunitii A prin intermediul
unui aviz de debitare, de transmitere de numerar i materiale de natura obiectelor de inventar unei subuniti B; d) Efectuarea unui virament de la o banc la alta. e) Nici un rspuns nu este corect. 12. Completai formula contabil de efectuare a unui virament de la o banc la alta: ______ = 1011 - 300.000 _ Casa n lei

64

65

a) b) c) d) e)

141 Credite acordate bncilor; 1211 Cont corespondent; 142 mprumuturi acordate de la bnci; 2511 Cont curent/Beneficiar; Nici un rspuns nu este corect.

13. Care din urmtoarele formule se afl n concordan cu explicaia data: a) efectuarea unu virament de la BCR la BRD 1211 = 1011 - 300.000 Cont coresponden la Casa n lei bnci

b) nregistrarea acordrii unui credit:


1221 Cont de coresponden ale bncilor/BCR = 2511 Cont curent/ Beneficiar 2327 Datorii atasate - 90.000

c) Lichidarea unui depozit la o banc: 6025 = Dobnzi la depozite la termen

- 1.000

d) nregistrarea rambursrii unu credit:


6012 = 1272 - 1.000 Chelt. la cont. de coresponden Creane atasate

e) Nici un rspuns nu este corect.

66

14.Ce semnific urmtoarea formul contabil: 1211 = 142 Cont coresponden la Imprumuturi primite de bnci la bnci

- 30.000

a) nregistrarea primirii creditului de la o banc la alt banc; b) nregistrarea crerii contului de coresponden; c) ncasarea dobnzii primite de la o banc pentru depozitele
din cadrul acesteia;

d) Efectuarea unui virament de la o banc la alt banc; e) Nici un rspuns nu este corect.
15. Completai formula contabil de primire a unui credit de la o banc la alt banc: 1211 = 142 - 30.000 Cont coresponden la Imprumuturi primite de bnci la bnci

a) b) c) d) e)

363 Materiale de natura obiectelor de inventar; 2511 Cont curent/Beneficiar; 142 Imprumuturi acordate de la bnci; 1211 Cont de coresponden la bnci; Nici un rspuns nu este corect.

16. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat:

a) nregistrarea primiri creditului de la o banc la alt banc:


1211 Cont coresponden la bnci = 142 Imprumuturi primite de la bnci - 30.000

67

b) Rambursarea mprumutului i a dobnzii aferente


creditului la BCR 341 = Decontri intrabancare % 1011 Casa n lei 363 Materiale de natura obiectelor de inventar 50.00 0 10.000 40.00 0

c) inregistrarea acordarii unui credit 1271 = 7012 Creane Venit. cu dob.contul de ataate coresponden coresponden: 6012 Chelt. la cont. de coresponden

- 30.000

d) nregistrarea dobnzii de plat aferent contului de


= 1271 Creane ataate - 30.000

e) Nici un rspuns nu este corect.


17. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 6012 = 1272 Chelt. la cont. de Datorii coresponden ataate - 30.000

a) b) c) d) e)

nregistrarea dobnzii de plata la BCR; Rambursarea mprumutului de la BCR; Efectuarea unu virament ctre BRD de la BCR; nregistrarea acordrii unui credit; Nici un rspuns nu este corect.

68

69

18. Completai formula contabil de nregistrare a dobnzii de plata la BCR aferent contului de coresponden: ______ = 1272 - 300 _ Datorii ataate

a) b) c) d) e)

7029 Comisioane; 6012 Cheltuieli la contul de corespondenta; 1211 Cont corespondent BRD; 142 mprumuturi acordate de la bnci; Nici un rspuns nu este corect.

19. Care este formula contabila de inregistrare a dobanzi de plata la BCR a) % = 1211 88.00 142 Cont corespondent 0 BRD Imprumuturi primite 80.00 de la banci 0 1272 Datorii ataate 8.000

b) 6012 Chelt. la cont. de coresponden c) 341 Decontri = % 50.00 0 = 1272 Datorii ataate - 30.000

70

intrabancare

1011 Casa n lei 363 Materiale de natura obiectelor de inventar

10.000 40.00 0

71

d) 141 Credite acordate bncilor = 1221 Cont de coresponden la bnci/BCR 30.000

e) Nici un raspuns nu este corect. 20. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia date: a) nregistrarea unei cereri a subunitii A, prin intermediu unui aviz de debitare, de transmitere de numerar i materiale de natura obiectelor de inventar unei subuniti B: 341 = - 50.00 % Decontri 0 intrabancare 1011 10.000 Casa n lei 363 40.00 Materiale de natura 0 obiectelor de inventar

b) Virarea unei sume de bani de la o unitate bancar la alta:


2511 Cont curent/ pltitor = 341 Decontri intrabancare 30.000

c) Rambursarea imprumutului si a dobanzi aferente


creditului la BCR % 142 Imprumuturi primite de la banci 1272 Datorii ataate = 1211 Cont corespondent BRD 88.00 0 80.00 0

72

8.000

d) nregistrarea dobnzii de plat la o banc corespondent:


6012 Chelt. la cont. de coresponden = 1272 Datorii ataate - 200

e) Nici un rspuns nu este corect.


21. Ce reprezint urmtoarea formul contabil: 1271 = 7012 Creane Venit din dobnzi la contul de ataate coresponden bancar la alta; Rambursarea unui credit; nregistrarea dobnzii de ncasat la o banc Lichidarea unui cont; Nici un rspuns nu este corect. - 3.000

a) nregistrarea primiri unei sume de bani de la o unitate b) c) d) e)

22. Completati urmtoarea formul contabil de nregistrare a dobnzii de ncasat la banc: 1271 = _______ - 3.000 Creane _ ataate

a) 7012 Venit. din dob. afer. contulului de coresponden;


b) 508 Acionari si asociai; c) 101 Casa in lei; d) 2511 Cont de coresponden; e) Nici un rspuns nu este corect.

73

23. Care este formula contabil de nregistrare a dobnzii de ncasat aferent unui cont de coresponden la o banca :

74

a) 6012 Chelt. la cont. de coresponden = 1272 Datorii ataate - 200

b) 341 Decontri intrabancare = % 1011 Casa n lei 363 Materiale de natura obiectelor de inventar 7012 Venit din dobnzi la contul de coresponden = 142 Imprumuturi primite de la bnci 50.00 0 10.000 40.00 0

c) 1271 Creane ataate d)

- 3.000

1211 Cont coresponden la bnci

- 30.000

e) Nici un rspuns nu este corect. 24. Completai formula contabil de rambursare a unui mprumut i a dobnzi aferente: % = 1211 88.00 142 Cont corespondent 0 BRD Imprumuturi primite de la 80.00 banci 0 1272 Datorii ataate

75

8.000

a) 147 mprumuturi de la bnci;


b) 2511 Cont de coresponden; c) 101 Casa n lei; d) 7012 Venit. din dob. af. Cont. de coresponden; e) Nici un rspuns nu este corect. 25. Ce reprezint urmtoarea formula contabil: % = 1211 142 Cont corespondent BRD Imprumuturi primite de la banci 1272 Datorii ataate 88.00 0 80.00 0

8.000

a) Rambursarea unui mprumut si a dobnzii aferente de la o


instituie bancar la alta;

b) nregistrarea dobnzii de plat a unei banci; c) Acordarea unui credit; d) Primirea unui ordin de plat de la un client n vederea
efecturi unei plti ctre un furnizor al acestuia;

e) Nici un rspuns nu este corect

76

26. BRD are punct de lucru n Galai i n Brila. Formula contabil prin care BRD Galai i retrage banii din contul deschis la BNR i i transfer ctre BRD Brila este urmtoarea: a) 2511/pltitor = 111 25.000 Cont curent Cont curent la BNR b) Cont curent BCR Galati 25.000 =Cont curent BRD Galati

77

c) 111 Cont curent la BNR

= 341 25.000 BRD BR/Decontari intrabancare

d)

341 = 2511/beneficiar 25.000 BRD BR/Decontari intrabancare Cont curent e) Nici un rspuns nu este corect. 27. Un client X al bncii depune spre operare un ordin de plat la BCR Galai n valoare de 50.000 lei pentru plata unui furnizor care are conturi deschise la BRD Brila. BCR are punct de lucru n Brila. Completai formula contabi de nregistrare a remiterii banilor de ctre BCR Brila n contul deschis la BNR Brila. .....A....... = B. - 50.000

a) b) c) d) e)

A = 2511/Platitor Conturi curente; B = 341 BCR Braila/ Decontari intrabancare A = 111 Cont curent la BNR; B = 341 BCR Braila/ Decontari intrabancare A = 341 BCR Braila/ Decontari intrabancare; B = 111 Cont curent la BNR A = Cont curent BCR deschis la BNR B = Cont curent BRD deschis la BNR A = 341 BCR Galati/ Decontari intrabancare; B = 111 Cont curent la BNR

28. Prin urmtoarea formul contabil se nregistreaz: 1317 = 7013 - 1.000 Creane Dobnzi de la conturile de ataate depozite la bnci a) dobnda aferent creditelor restante; b) dobnda aferent depozitelor constituite la alte bnci; c) dobnda aferent disponibilului aflat n cont la BNR; d) dobnda aferent depozitelor constituite de alte bnci;

78

e) nici un rspuns nu este corect. 29. Completai formula contabil de nregistrare a rambursri unui mprumut i a dobnzii aferente cu contul care lipsete: % = 1211 2.15 ........... Cont 0 corespondent 2.00 1272 0 Datorii ataate 150 a) b) c) d) e) 1271 Creane ataate; 2511 Conturi curente 142 mprumuturi de la banc; 1011 Casa n lei; 6012 Cheltuieli la conturile de corespondent.

79

CAPITOLUL III
CONTABILITATEA OPERAIUNILOR CU CLIENTELA
3.1. Creditarea clientelei
3.1.1. Definirea creditului i tipologia acestuia
Creditul reprezint o crean deinut de banc asupra clientelei. Sub aspect conceptual operaiunea de creditare reprezint actul prin care banca5: a. pune la dispoziie sau se oblig s pun la dispoziia clienilor fondurile solicitate; b. i ia un angajament prin semntur, de natura avalului, cauiunii sau a garaniei n favoarea acestora. n funcie de criteriile avute n vedere, creditele se clasific astfel: a. n funcie de termenul de rambursare: credite pe termen scurt (sub un an); credite pe termen mediu (1-5 ani); credite pe termen lung (peste 5 ani).

M. Trandafir, Contabilitatea instituiilor de credit din Romnia, E.D.P., Bucureti, 2005, p. 130

80

b. n funcie de destinaie credite comerciale: credite de trezorerie; credite pentru export; credite pentru echipamente; credite pentru bunuri imobiliare; alte credite.

Creditele comerciale privesc creanele clienilor cu privire la operaiunile de scont comercial i asimilate factoring i alte creane comerciale. Creditele de trezorerie sunt creditele acordate pentru acoperirea necesarului de lichiditi privind activitatea curent de exploatare, ca de exemplu: vnzri n rate, credite acordate persoanelor fizice, faciliti de trezorerie pentru titularii crilor de plat, credite pentru finanarea stocurilor, credite pe baz de linii globale de exploatare etc. Creditele pentru export privesc creditele de mobilizare a creanelor pe termen scurt asupra strintii, creditele furnizor, creditele cumprtor sau alte credite pentru export. Creditele pentru echipament sunt acordate pentru cumprarea de ctre clienii bncii de echipamente tehnologice, pentru achiziia, constituirea sau modernizarea de imobilizri corporale de uz profesional, cumprarea de imobilizri necorporale. Acest tip de credite se acord de obicei pe termen mediu sau lung.

81

Credite pentru bunuri imobiliare sunt creditele acordate de bnci pentru achiziii, amenajri sau reparaii de bunuri imobiliare. Se acord de obicei pe termen mediu sau lung. c. dup gradul de risc:

credite cu grad de risc 0%; credite cu grad de risc 20%; credite cu grad de risc 100%.

Creditele cu grad de risc 0% sunt garantate cu metale i pietre preioase, cu numerar, cu valori de aur sau cu titluri emise de BNR, administraia public central a Romniei, certificate de depozit sau alte instrumente financiare. Cele cu risc 20% sunt garantate ca titluri de valoare emise de administraiile locale sau de cea central din Romnia. Cele cu grad de risc 100% sunt acoperite cu orice alte garanii cu excepia celor menionate.

d. dup modalitatea de rambursare:


credite rambursate la scaden; credite rambursate prin rate fixe; credite rambursate prin anuiti constante.

n vederea acordrii creditelor persoanelor juridice, instituiile de credit apreciaz performanele economico-financiare ale acestora n baza unor criterii stabilite de ctre bnci. Procesul de analiz presupune pe lng o analiz formal a documentelor care nsoesc cererea de credit i o apreciere a bonitii acestuia prin analiza unor indicatori economici i financiari. Dintre acetia cei mai importani sunt:

82

1) Solvabilitatea general (Sg), conform relaiei de calcul: Sg = TA TD

TA , n care: TD

= total activ; = total datorii.

Acest indicator msoar securitatea de care se bucur creditorii ntreprinderii pe termen lung i scurt i marja de creditare a acesteia. Cu ct valoarea ratei solvabilitii este mai mare dect 1, cu att situaia financiar de ansamblu a firmei este mai bun. 2) Solvabilitatea patrimonial6(Sp), conform relaiei de mai jos:

Sp =
Cappr Tcr

Cap pr Cap pr + Tcr

, n care:

= capital propriu; = total credite.

Valoarea minim a ratei solvabilitii patrimoniale se apreciaz c trebuie s fie n limitele 0,3-0,5, iar peste 0,5 situaia se apreciaz ca fiind favorabil. 3) Activul net contabil (ANC), conform relaiei de calcul: ANC = TA TD, n care: TA = total activ; TD = total datorii.

C.G Horne., Diagnostic global strategic, E.D.P., Bucureti, 2006, p, 215

83

Acest indicator reprezint echivalentul capitalurilor proprii din pasivul bilanului financiar, i constituie garania creditorilor n variaia evoluiei nefavorabile a activitii ntreprinderii. 4) Activul net contabil corectat (ANCC) n determinarea acestui indicator se pornete de la reevaluarea activelor patrimoniale precum i a datoriilor, fcndu-se apoi diferena ntre ele. Aadar, are ca punct de pornire7, activul net contabil urmnd a se efectua anumite corecii, numai n legtur cu actualizarea preurilor i a raportului de schimb. 5) Lichiditate general (Lg), conform relaiei: Lg = AC TDc

AC , n care: TD c

= active circulante; = total datorii curente.

Semnific gradul n care activele cu lichiditate mai mare pot s fac fa totalului datoriilor existente la un moment dat. Datoriile curente sunt formate din obligaiile fa de furnizori, cele fiscale i salariale, creditele pe termen scurt precum i partea din mprumuturile pe termen mediu i lung a cror scaden este n cadrul exerciiului financiar curent. 6) Lichiditate relativ (Lr) sau lichiditate curent, se determin conform relaiei:

LS =
7

AC S ,n care TD c

M. Toma, M. Chivulescu, Ghid pentru diagnostic i evaluare a ntreprinderii, Ed CECCAR, Bucureti, 1994, p. 130

84

AC S TDc

= active circulante; = stocuri; = Datorii pe termen scurt.

Poate lua valori cuprinse ntre 1,8 i 2 i evideniaz capitalul de exploatare al ntreprinderii. 7) Lichiditate imediat (Lr)8: LS = Disponibilitati si plasamente , n care : TDc TDc = Datorii pe termen scurt. Conform concepiei franceze, din activele circulante se exclud stocurile i alte active cu o lichiditate redus (ex. cheltuielile nregistrate n avans). Are ca valoare optim intervalul 0,8-1. n situaia n care valoarea este mai mic de 1, acest indicator avertizeaz dificultile n plat, iar cnd valoarea este mai mare dect 1 se vorbete de o gestiune de trezorerie nul.

Ibidem,p. 71

85

3.1.2. Contabilizarea operaiunilor privind creditele acordate clientelei Conturile cu ajutorul crora se contabilizeaz operaiunile privind creditele acordate clientelei sunt: 201 Creane comerciale 202 Credite de trezorerie 203 Credite pentru export 204 Credite pentru echipament 205 Credite pentru bunuri imobiliare 206 Alte credite acordate clienilor Toate conturile prezentate sunt conturi de activ ele prezentnd conturi sintetice de gradul II n funcie de necesiti, inclusiv pentru dobnzile de ncasat n astfel de operaiuni. Se debiteaz cu acordarea creditelor i se crediteaz odat cu rambursarea lor. Soldul este debitor i reflect creditele acordate i nc neajunse la scaden. n cazul n care creditele nu sunt recuperate n maximum 30 de zile de la data scadenei, atunci ele devin credite restante, evidena acestora inndu-se cu ajutorul contului 281 Creane restante. n momentul declanrii procedurii de recuperare / executare, creditele restante devin credite ndoielnice, evidena acestora inndu-se cu ajutorul contului 282 Creane ndoielnice. Veniturile din dobnzi aferente creditelor restante i ndoielnice i se nregistreaz n contabilitate n contul 7028 Dobnzi la credite restante i ndoielnice.

86

3.1.2.1. Creanele comerciale i reflectarea lor n contabilitate Creanele comerciale reprezint rezultatul cesiunii de creane ale clienilor, mobilizate de ctre banc sub forma operaiunilor de scont comercial i asimilate, factoring i alte creane comerciale.9

A. Creditele de scont se acord clienilor bncilor,


persoane juridice, n vederea finanrii activitilor lor comerciale, scontul reprezentnd operaiunea prin care posesorul unei cambii obine de la banc, prin cesiune nainte de scaden, contravaloarea acestui titlu, mai puin taxa de scont (agio) i comisioanele aferente nainte de scadena cambiei. Scontul se calculeaz conform urmtoarei formule:10

Scont =

Vn t s d , unde: 360 100

Vn = valoatea normal a cambiei ts = taxa de scont d = durata n zile de la scontare pn la scaden Pentru a fi admise la scontare, titlul trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:11 - s fie prezentat pentru scontare unitii bancare al crei client este beneficiarul titlului;
9

M. Trandafir, op. cit., p.135 V. Dedu, A. Enciu, Contabilitate bancar, Ed. Economic, Bucureti, 2001, p. 125 11 M. Trandafir, op. cit., p.136
10

87

s fie acceptat legal la plat s fie prezentat spre scontare cu maximul un an nainte de scadena titlului respectiv

Exemplu: BCR primete o cambie cu o valoare convenit de 10.000 lei n vederea scontrii nainte de termen cu 30 de zile. Taxa de scont perceput este de 2% din valoarea nominal a cambiei pe lun, comisioanele percepute sunt de 0,5% pe lun din valoarea nominal a cambiei. Banca cere constituirea unei garanii de 20% din valoarea cambiei. a. evidenierea nregistrrii cambiei la valoarea nominal:

20111 Scont i operaiuni asimilate

2511 / beneficiar Cont curent

- 10.000

b. nregistrarea taxei de scont i a comisioanelor aferente:

2511 / beneficiar = Cont curent

% 376 Venituri nregistrate n avans 7029 Comisioane

- 250 200 50

88

c. nregistrarea reinerii garaniei (se gireaz cu nsui titlul respectiv):

2511 / beneficiar = 25336 Cont curent Alte depozite colaterale

- 2.000

d. nregistrarea ncasrii scontului dup 30 de zile:

376 Venituri nregistrate n avans

70211 Dobnzi la operaiunile de scont

- 200

e. remiterea cambiei bncii trasului n vederea achitrii valorii acesteia:

121 Cont corespondent


f.

20111 Scont i operaiuni asimilate

- 10.000

restituirea garaniei:

25336 Alte depozite colaterale

= 2511 / beneficiar - 2.000 Cont curent

B. Operaiunea de factoring
Factoringul reprezint operaiunea prin care se acord un credit pe termen scurt de ctre o banc, pe baza cesiunii creanelor unui furnizor fa de clientul su, nscrise n facturi. Pe baza documentelor primite banca achit valoarea nominal a creanelor, mai puin agio, fie imediat, fie la scadena

89

acestora, fie la termenele de plat stabilite conform clauzelor contractuale, acceptnd de asemenea i eventualul risc de neplat ulterioar a acestora. Reflectarea n contabilitate a operaiunilor de factoring se face cu ajutorul conturilor 20112 Factoring i a celor corespondente acestuia.

Exemplu:
BCR Galai achiziioneaz o factur n valoare de 19000 lei destinat unui client care are conturi deschise la BRD Galai, unde BCR are deschis cont de corespondent. Termenii de creditare prin factoring prevd: - finanare imediat a 75% din valoarea facturii; - garanie privind evitarea riscului 20% din valoarea facturii; - comision de factoring 2%; - dobnd 36% pe an. Cedarea facturii se face pe 1 septembrie, iar ncasarea pe 1 octombrie. La 1 septembrie: 1. nregistrarea creanelor primite n factoring cu finanare imediat:

20112 = Factoring

25211 Conturi de factoring disponibile

- 19.000

2. punerea la dispoziie a sumei n vederea utilizrii ei, mai puin reinerile aferente:

90

25211 Conturi de factoring disp

% 2511 / aderent Cont curent 25336 Depozite pentru garanii / gestionari 7029 Comisioane 70212 Dobnzi de la operaiunile de factoring

19000 - 14.250 3.800 380 570

La 1 octombrie 3. ncasarea creanelor de la pltitorul n drept: 121 / BRD = 20112 - 19.000 Cont corespondent Factoring
4. Returnarea garaniei rmas fr obiect:

25336 Depozite pentru garanii gestionari

2511/aderent Cont curent

- 3.800

Not: Mai pot exista situaii n care ntre bncile participante nu exist relaii de coresponden. Se apeleaz astfel la decontri intrabancare, atunci cnd avem de efectuat transferuri ntre puncte de lucru diferite ale aceleiai bnci (contul 341) sau la conturile deschise la BNR (contul 111) atunci cnd avem de efectuat transferuri ntre bnci diferite.

91

3.1.2.2. Creditele de trezorerie i reflectarea lor n contabilitate


Creditele de trezorerie sunt creditele pe termen scurt, acordate de ctre bnci clientelei sale n vederea acoperirii necesarului de lichiditi privind desfurarea activitii de exploatare curent12. Evidena creditelor de trezorerie acordate se ine cu ajutorul contului 202 Credite de trezorerie, desfurat pe analitice distincte n funcie de tipul de credit de trezorerie acordat, astfel: 20211 Vnzri n rate; 20212 Credite acordate persoanelor fizice; 20213 Diferene de rambursat legate de utilizarea crilor de plat; 20214 Utilizri de deschideri de credite permanente; 20215 Credite globale de exploatare; 20216 Credite pentru finanarea stocurilor; 20217 Credite garantate cu valori financiare; 20218 Credite acordate importatorilor; 20219 Alte credite de trezorerie.

Dobnzile aferente acestor tipuri de credite de trezorerie sunt evideniate n contabilitate cu ajutorul contului 2027 Creane ataate.

12

M. Trandafir, op. cit., p. 151

92

Creditele globale de exploatare constau n creditele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de exploatare: materii prime, materiale, energie electric, ap, combustibili, n vederea desfurrii n condiii normale a activitii. Ele se acord pe baza analizei fluxului de lichiditi (cash-flow) i a capacitii de rambursare. Creditele acordate pentru utilizri de deschideri de credite permanente sunt reprezentate de liniile de credite deschise pentru diveri clieni n vederea acoperirii cheltuielilor curente de aprovizionare, producie, desfacere, etc. Se acord pe o perioad de maxim un an, putnd fi utilizate n mod fracionat, corelat cu ncesitile beneficiarului.

Exemplu:
1. O firm X solicit BCR Galai un credit global de exploatare n valoare de 50.000 lei. Banca i cere acestuia pentru analiza dosarului un comision de analiz a cererii de 150 lei. Se aprob creditul n urmtoarele condiii: Perioad de creditare 5 ani; Dobnd anual 30%.

nregistrarea i plata dobnzilor se face lunar, mpreun cu rata scadent. Creditul fiind fr garanie imobiliar, banca i constituie un provizion de risc de credit i altul de risc de dobnd. Dup rambursarea integral a creditului banca i anuleaz provizioanele.

93

1. nregistrarea ncasrii comisionului de analiz: 2511/ = 7029 - 150 beneficiar Comisioane Conturi curente 2. nregistrarea acordrii creditului: 20215 = 2511/ Credite globale de beneficiar exploatare Cont. curente

- 50.000

3. Constituirea provizionului de risc de credit: 6621 = 2911 - 50.000 Chelt. cu proviz. de Proviz. specifice de risc de credit risc de credit
4. Constituirea provizionului de risc de dobnd (valoare estimat):

6622 Chelt. cu proviz. de risc de dob.

2912 Proviz. specifice de risc de dob.

- 15.000

5. nregistrarea n prima lun a dobnzii de ncasat: Val. dobnd/lun = (50.000 * 30%) /12 = 1250 lei 2027 = 70213 - 1250 Creane ataate Dob la credite de trezorerie

94

6. Rambursarea n prima lun a ratei scadente i a dobnzii aferente: Rata = 50.000/5 ani/12 luni = 833 lei

2511 / beneficiar Cont curent

% 2027 Creane ataate 20215 Credite globale de exploatare

- 2.083 1.250 833

7. Dup rambursarea integral a creditului se anuleaz provizioanele rmase fr obiect: 2911 Proviz. specifice de risc de credit 2912 Proviz. specifice de risc de dob. = 7621 Venituri cu proviz. de risc de credit 7622 Venituri cu proviz. de risc de dob. - 50.000

- 15.000

95

3.1.2.3. Creditele pentru echipament i reflectarea lor n contabilitate


Creditele pentru echipament sunt destinate pentru acoperirea temporar a lipsei de resurse proprii n vederea achiziionrii de imobilizri corporale i necorporale, acoperirii cheltuielilor privind efectuarea probelor tehnologice, achiziionrii de piese specifice n vederea realizrii de lucrri de construciimontaj, etc. ele acordndu-se pe termen scurt. Reflectarea n contabilitate a acestui tip de credit se realizeaz cu ajutorul contului 2041 Credite pentru echipament, cont de activ, care se debiteaz odat cu acordarea creditului i se crediteaz odat cu rambursarea lui. Soldul este debitor i reflect creditele acordate pentru echipament nc neajunse la scaden. Dobnzile aferente unui astfel de credit acordat se evideniaz n contabilitate cu ajutorul contului 2047 Creane ataate.

Exemplu:
BCR Galai acord unei firme X un credit pentru echipament n urmtoarele condiii: Valoare credit: 20.000 lei Perioada de creditare 1 an; Dobnda aferent: 15%

Suma mprumutat i dobnda aferent se restituie la sfrsitul perioadei de creditare.

96

a) nregistrarea acordrii creditului: 2041 = 2511/ beneficiar - 20.000 Credite pentru echipament Cont. curente
b) nregistrarea dobnzii de ncasat aferent creditului acordat: Val. dobnd = 20.000 * 15% = 3.000 lei

2047 Creane ataate

70215 Dobnzi aferente creditelor ptr. echipament

- 3000

c) Restituire credit i plat dobnd: 2511 / beneficiar = % Cont curent 2047 Creane ataate 2041 Credite pt echipament

- 23.000 3.000 20.000

97

3.1.2.4. Creditele pentru finanarea de bunuri imobiliare i reflectarea lor n contabilitate


Creditele pentru finanarea de bunuri imobiliare se pot acorda att persoanelor fizice sau juridice considerate investitori proprietari, ct i persoanelor specializate n achiziia, construcia, amenajarea sau repararea de imobile cu destinaia de locuine. nregistrarea n contabilitate a acestui tip de credite se face cu ajutorul contului 205 Credite pentru bunuri imobiliare, cont de activ care se debiteaz odat cu acordarea creditului i se crediteaz pe msura rambursrii lui. Soldul este debitor i reflect creditele pentru bunuri imobiliare acordate i neajunse nc la scaden.

Exemplu:
BCR acord un credit unui investitor persoan fizic n vederea achiziiei unui apartament, n valoare de 120.000 lei, pe o perioad de 25 ani, cu o rat anual a dobnzii de 7 %. Lunar, se nregistreaz dobnda i se ncaseaz rata scadent i dobnda aferent.

a) Acordarea creditului: 2051 = 2511/ beneficiar - 120.000 Credite investitori Cont. curente

98

b) nregistrarea n prima lun a dobnzii de ncasat: Val. dobnd = (120.000 * 7%)/12 = 700 lei 2057 = 70216 Creane Dobnzi de la credite ptr. bunuri ataate imobiliare

70 0

c) nregistrarea ncasrii n prima lun a ratei scadente i a dobnzii aferente: 2511 / beneficiar = - 1.100 % Cont curent 2057 700 Creane ataate 2051 20.000 Credite investitori

3.1.2.5. Creanele restante reflectarea lor n contabilitate

ndoielnice

n cazul n care un credit nu este rambursat la scaden,


acesta se transform n evidenele contabile ale instituiilor de credit iniial ntr-un credit restant, iar dup o perioad de timp sau n cazul acionrii clientului n instan, creana se transform din crean restant n crean ndoielnic. nregistrarea n contabilitate a operaiunilor privind transformarea creanelor n creane restante sau ndoielnice se face

99

cu ajutorul conturilor din grupa 28 Creane restante i ndoielnice:

281 Creane restante o o o 2811 Creane restante 2812 Dobnzi restante 2817 Creane ataate 2821 Creane ndoielnice 2822 Dobnzi ndoielnice

282 - Creane ndoielnice o o

o 2827 Creane ataate


Conturile prezentate mai sus sunt conturi de activ. Se debiteaz cu sumele considerate a fi creane restante sau ndoielnice i se crediteaz cu recuperarea acestora sau acceptarea lor ca pierderi. Soldul este debitor i reflect creanele restante sau ndoielnice nc nencasate sau neacceptate ca cheltuieli. Exemple 1. n urma evalurii creditelor nerambursate la scaden la sfritul lunii septembrie se constat credite restante n valoare de 10.000 lei, cu dobnzi aferente de 1.500 lei. La sfritul lunii octombrie se nregistreaz dobnzi aferente creditelor restante de 1.300 lei. n ziua de 10 noiembrie se nregistreaz ncasarea creanelor restante i a dobnzilor restante.

100

a) nregistrarea transformrii creditelor nerambursate la scaden n credite restante: 2811 = 205 - 10.000 Credite Creane pentru bunuri restante imobiliare b) nregistrarea transformrii dobnzilor nepltite la scaden n dobnzi restante:

2812 = 2037 - 1.500 Dob. restante Creane ataate


c) nregistrarea dobnzii pentru creane restante: 2817 = 70287 - 1.300 Creane Dob. din credite restante i ataate ndoielnice d) Rambursarea creditelor restante:

2511/ = 2811 - 10.000 Beneficiar Credite restante Cont curent


e) ncasarea dobnzilor restante i a dobnzilor pentru creane restante: 2511 / beneficiar = - 2.800 % Cont curent 2812 1.500 Dobnzi restante 2817 1.300 Creane ataate

101

2. Un credit restant n valoare de 100.000 lei devine ndoielnic. Dobnzile restante n valoare de 20.000 lei devin i ele ndoielnice. Se nregistreaz dobnda pentru creane i dobnzi ndoielnice n valoare de 30.000 lei. Dup o lun se ramburseaz creanele ndoielnice n proporie de 75% i dobnda aferent. Diferena se consider pierdere neacoperit din provizioane. a) nregistrarea transformrii creditului restant n credit ndoielnic:

2821 = 2811 - 100.000 Credite ndoielnice Credite restante b) nregistrarea


transformrii dobnzilor aferente

creditelor restante n dobnzi aferente creditelor ndoielnice:

2822 = 2812 - 20.000 Dobnzi ndoielnice Dobnzi restante c) nregistrarea dobnzii pentru creane i dobnzi ndoielnice: 2827 = 7028 - 30.000 Creane Dob. din credite restante i ataate ndoielnice d) nregistrarea rambursrii creanelor ndoielnice: 2511/beneficiar = 2821 - 75.000 102

Cont curent

Creane ndoielnice

e) nregistrarea ncasrii dobnzii pentru creane i dobnzi ndoielnice: 2511/beneficiar = 2827 - 30.000 Cont curent Creane ataate f) nregistrarea diferenei de 25% din creditul ndoielnic pe pierderi: 668 = 2821 - 25.000 Pierderi din creane nerecup Creane neacop. cu proviz. ndoielnice

3.2. Depozite bancare


Clientela poate depunde sume de bani n cadrul bncilor cu scopul de a obine venituri sub form de dobnd sau pentru garantarea unor obligaii contractuale. Aceste depunderi se fac n baza unui contract ncheiat ntre banc i client, n care se stipuleaz drepturile i obligaiile acestora. Aceste contracte sunt ncheiate n special cu clieni persoane fizice. n funcie de scopul n care au fost constituite, depozitele bancare pot fi: a) depozite n conturi curente reprezint depozitele constituite de client care provin din activitatea zilnic de ncasri i pli ( ex: plata i ncasarea facturilor, plata

103

salariilor, a obligaiilor fa de bugetul statului, al asigurrilor sociale etc). Caracteristic acestui tip de depozit i este faptul ca sumele de bani se pot ridica din cont n orice moment, fr preaviz. Rata dobnzii pentru astfel de credite este de obicei foarte mic, uneori putnd fi chiar zero. b) depozitele la vedere sunt depozitele constituite de clieni de obicei pe termen scurt, cu precizarea c, i de aceast dat retragerea de sume din cont se poate face oricnd, fr preaviz. Dobanda i de aceast dat este foarte mic. c) depozitele la termen sunt depozitele contituite de clieni, pe perioade determinate, stabilite pe baz de contract. Nivelul dobnzii pentru astfel de depozite este ridicat, fiind diferit n funcie de suma depus i termenul pentru care a fost depus. d) depozitele colaterale reprezint sumele de bani depuse n cont n vederea garantrii unor obligaii contractuale de tipul: cecurilor certificate, garanii, gestionri, emitere de scrisori de garanie etc. e) certificate de depozit13 -reprezint sume depuse ntr-un cont, n funcie de banc primindu-se: - certificat de economii; - carnet de economii; - certificat de depozit.

13

V. Dedu, A. Enciu, op. cit., p. 158

104

Dobnda pentru astfel de depozit este echivalent cu dobanda de pe piaa monetar, ea putnd fi ncasat anticipat sau la scaden. Contabilizarea conturilor privind depozitele bancare se realizeaz cu ajutorul conturilor: GRUPA 25 CONTURILE CLIENTELEI 251 Conturi curente 252 Conturi de factoring 253 Conturi de depozite 2531 Depozite la vedere 2532 Depozite la termen 2533 Depozite colaterale 254 Certificate de depozit, carnete i librete de economii In fiecare cont sintetic de gradul I se ataeaz conturi sintetice de gradul II care in evidena creanelor sau datoriilor ataate. Conturile prezentate mai sus sunt conturi de activ, care se debiteaz odat cu constituirea depozitului i se crediteaz odat cu lichidarea acestuia. Soldul este debitor i reflect depozitele aflate n cont la un moment dat. Exemplu: 1) Pe data de 1 noiembrie N o persoan fizic decide s-i constituie un depozit la termen n valoare de 20.000 lei, pe 3 luni. Dobnda pentru un astfel de credit este de 7%, aceasta pltindu-se la expirarea termenului. La scaden, clientul

105

i ridic dobnda n numerar i lichideaz depozitul. Comision la plata dobnzii n numerar 0,5 %. a) depunerea sumei n vederea constituirii depozitului

101 = 2532 - 2.000 Casa n lei Depozit la termen


b) nregistrarea lunar a dobnzii dobnda de plat =[(20.000*7%): 12] = 117 lei

6025 Dob la depoz.la termen

2357 - 117 Datorii ataate

c) dup 3 luni se pltete dobnda 2357 = % Datorii 101 ataate Casa n lei 7029 Comisioane

350 348,2 5 1,75

d) lichidarea depozitului (comision 0,5%) = 20.00 % 0 2532 101 19.90 Depozite la Casa n lei 0 termen 7029 Comisioane 100

106

2) Un client deine un cont curent la BCR cu suma de 10.000 lei. Acesta decide s transfere banii ntr-un depozit la termen pe 1 lun. Rata dobnzii pentru acest tip de depozit este de 6,75%. Plata dobnzii de face la expirarea termenului. Comision la plat n numerar 0,5%. Dup o lun clientul decide ca suma s fie transferat ntrun depozit pe trei luni, cu o dobnd anual de 7 %. Dobnda aferent depozitului anterior cere s fie pltit n numerar. Pe lng aceste sume clientul depune la casierie i suma de 5.000 lei, care cere s se adauge la depozitul pe trei luni. Dobnda la acest tip de depozit se poate scoate lunar, contra unui comision de 0,5% La scaden, clientul ridic dobnda n numerar i lichideaz depozitul. a) constituirea depozitului prin transferul banilor din contul curent al clientului n contul de depozit la termen:

2511 / = 2532.1 - 10.000 client Depozite la cont curent termen


b) nregistrarea dobnzii aferente depozitului: dobnda de plat=(10.000*6,75%) : 12 = 56,25 lei

6025 = 2357 - 56,25 Dob la dep la termen Datorii ataate


c) dup expirarea duratei depozitului se cere lichidarea lui i transformarea acestuia ntr-un alt depozit pe 3 luni - valoarea depozitului scadent 10.000 lei - valoarea depozitului nou 10.000 lei

107

2532.1 = 2532.3 - 10.000 Dep. la termen Dep. la termen


d) plata n numerar a dobnzii (comision 0,5%) dobnda datorat= 56,25 lei comision = 56,25 * 0,5% = 0,28 lei Rest = 55,97 lei 2357 Datorii ataate = 56,2 5 55,9 7 0,28

% 101 Casa n lei 7029 Comisioane

e) depunerea de ctre client a sumei de 5000 i ataarea acesteia la depozitul pe 3 luni:

101 Casa n lei

2532.3 - 5.000 Depozite la termen

f) nregistrarea lunar a dobnzii aferente depozitului (pe 3 luni) dobnda de plat = (15.000 * 7%) : 12 = 87,5lei
6025 Dobnzi la depozite la termen = 2357 Datorii ataate la termen 87, 5

108

g) ridicarea dobnzii la termen (comision 0,5%): 2357 = % 262,5 Datorii 101 261,1 ataate Casa n lei 9 7029 Comisioane 1,31 h) lichidarea depozitului (comision 0,5%): 2532.3 = % 15.000 Depozite 101 14.925 la termen Casa n lei 7029 75 Comisioane

3.3. Teste gril


1.Ce reprezint urmtoarea formul contabil: 20215 = 2511 Credite globale de Beneficiar/ cont. exploatare curent a) constituirea provizionului de risc; b) nregistrarea ncasrii comisionului de analiz; c) rambursarea ratei scadente; d) nregistrarea dobnzii de ncasat; e) nregistrarea ncasrii creditului. - 50.000

109

2. Completai formula contabil de nregistrare a dobnzii de ncasat : ________ _ = 70213 Dobnda la credite de trezorerie - 1.000

a) b)
c) d)

e)

2027 Creane ataate 20215 Credite globale de exploatare 2511 Debitor/ cont curent 2911 Provizioane specifice de risc la credite 2912 Provizioane specifice de risc la dobnd

3. nregistrarea rambursrii ratei scadente se face cu formula contabil: a) 2911 = 7621 - 1.000 Provizioane specifice Venit. din provizioane de risc la credite specifice de risc de credite b) 2027 = 70213 - 1.000 Creane Dobnda la credite de ataate trezorerie c) 2511 = 7029 - 1.000 Beneficiar/ cont Comisioane curent d) 6622 = 2912 - 1.000 Chelt. cu proviz de Provizioane specifice de risc de dobnda risc la dobnda e) Nici un rspuns nu este corect.

110

111

4. Completai formula contabil de nregistrare a rambursrii ratei scadente i a dobnzii aferente: __A__ Depozite la termen = % 2027 Creane ataate __B__ 2.083 1.250 833

a) b) c) d) e)

A= 2511 Beneficiar cont. curent; B= 2912 Provizioane specifice de risc la dobnd A=20215 Credite globale de exploatare; B= 2511 Beneficiar/ cont curent A= 2511 Beneficiar cont curent; B=20215 Credite globale de exploatare A= 2027 Creane ataate; B=2511Beneficiar cont curent; A= 2511 Beneficiar cont curent; B=2911 Provizioane specifice de risc la credite

5. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat:

a) nregistrarea ncasrii comisionului de analiz:


20215 Credite globale de exploatare 2911 Provizioane specifice de risc la credite = = 2511 Beneficiar/ cont. curent 7621 Venit. din provizioane specifice de risc de credite - 50.000

b) Constituirea provizionului de risc de credite:


10 0

c) nregistrarea acordrii creditului: 112

2511 Beneficiar/ cont. curent 2027 Creane ataate =

20215 Credite globale de exploatare 70213 Dobnda la credite de trezorerie

- 1.200

d) nregistrarea dobnzii de ncasat:


- 200

e) Nici un raspuns nu este correct.


6. Care din urmtoarele formule contabile nu este n concordan cu explicaia dat:

a) Rambursarea ratei scadente:


2511 Beneficiar/ cont. curent = = 20215 Credite globale de exploatare 70213 Dobanda la credite de trezorerie - 1.200

b) nregistrarea dobnzii de ncasat:


2027 Creante atasate - 200

c) nregistrarea constituirii provizionului de dobnd:


6621 = 2911 Chelt. cu proviz de Provizioane specifice de risc de credite risc de credite d) Toate rspunsurile de mai sus sunt corecte ; e) Nici un raspuns nu este corect. - 1.000

113

7. Ce reprezint urmtoarea formul contabil: 6622 = 2912 Chelt. cu proviz de Provizioane specifice de risc de dobnd risc la dobnd

- 1.000

a) b) c) d) e)

Constituirea provizionului de risc de credit ; Anularea provizionului de risc de dobnd ; nregistrarea ncasrii comisionului de analiza; Anularea provizionului de credit; Constituirea provizionului de risc de dobnd.

8. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 2511 = 7029 - 1.200 Beneficiar/ cont. curent Comisioane

a) nregistrarea rambursrii ratei scadente; b) nregistrarea de penaliti aferente nerambursrii la


termen ; c) nregistrarea ncasrii comisionului de analiz; d) nregistrarea acordrii creditului; e) nici un rspuns nu este corect. 9. Completai urmtoarea formul contabil de nregistrare a ncasrii comisionului de analiz aferent unui credit de exploatare: = ______ - 1.200 2511 _ Beneficiar/ cont. curent

a) 20215 Credite globale de exploatare; b) 70213 Dobnzi la credite de trezorerie ; c) 7621 Venit. din provizioane specifice de risc de
credite ; d) 7029 Comisioane; e) 7622 Venit. din provizioane specifice de risc de dobnd.

114

115

10. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 2027 = 70213 - 1.200 Creane Dobnda la credite de ataate trezorerie a) nregistrarea rambursrii dobnzii aferente unui credit de trezorerie; b) nregistrarea anulri provizionului de risc de credit ; c) nregistrarea dobnzii de ncasat aferente unui credit de trezorerie ; d) nregistrarea acordrii unui credit de trezorerie ; e) Nici un rspuns nu este corect. 11. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 2511 = 25336 Beneficiar-cont Alte depozite colaterale curent a) nregistrarea primirii cambiei; b) nregistrarea restituirii garaniei; c) nregistrarea taxei de scont; d) nregistrarea ncasrii scontului; e) Nici un rspuns nu este corect. - 1.200

12. nregistrarea remiterii cambiei emitentului n vederea achitrii contravalorii acesteia se nregistreaz astfel: a) 20111 = 2511 - 1.200 Scont i alte operaiuni Beneficiar-cont asimilate curent b) = 2511 - 1.200 25336 Beneficiar-cont Alte depozite colaterale curent c) 121 = 20111 - 1.200

116

Cont corespondent d) 2511 Beneficiarcont curent

Scont i alte operaiuni asimilate = % 376 Venituri n avans 7029 Comisioane 2.083 1.250 833

e) Nici un rspuns nu este corect. 13. nlocuii contul care lipsete din formula contabil de nregistrare a restituirii garaniei: ______ = 2511 - 1.200 _ Beneficiar-cont curent

a) b) c) d) e)

20111 Sconturi i operaiuni asimilate; 376 Venituri n avans; 121 Cont corespondent; 25336 Alte depozite colaterale; Nici un rspuns nu este corect.

14. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat:

a) nregistrarea ncasrii scontului:


20111 Scont i alte operaiuni asimilate 2511 = = 2511 Beneficiar-cont curent 25336 - 1.200

b) nregistrarea restituirii garaniei:


- 1.200

117

Beneficiar-cont curent

Alte depozite colaterale

118

c) nregistrarea cambiei la valoarea nominal:


25336 Alte depozite colaterale = 2511 Beneficiar-cont curent - 1.200

d) nregistrarea constituirii garaniei:


121 Cont corespondent = 20111 Scont i alte operaiuni asimilate - 1.200

e) Nici un rspuns nu este corect.


15. Care din formulele contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat:

a) nregistrarea ncasrii scontului:


20111 Scont i alte operaiuni asimilate 2511 Beneficiar-cont curent = = 2511 Beneficiar-cont curent - 1.200

b) nregistrarea restituirii garaniei:


25336 Alte depozite colaterale - 1.200

c) nregistrarea cambiei la valoarea nominal:


25336 Alte depozite colaterale d) a + c e) a+b+c = 2511 Beneficiar-cont curent - 1.200

119

120

16. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 20111 = 2511 Scont i alte operaiuni Beneficiar-cont asimilate curent a) Constituirea garaniei; b) Restituirea garaniei; c) nregistrarea reinerii taxelor aferente scontului; d) nregistrarea ncasrii taxei de scont; e) nregistrarea cambiei la valoarea nominal.

- 1.200

17. Completai formula contabil de nregistrare a taxei de scont si a comisioanelor aferente: ___A___ = % 2.083 ___B___ 1.250 7029 Comisioane B 376 Venituri n avans 833

a) A- 20111 Scont i alte operaiuni asimilate b) A- 2511 Beneficiar- cont curent


B- 376 Venituri in avans

c) A 25336 Alte depozite colaterale


B 70211 Dobnzi la operaiunile de scont

d) A- 2511 Beneficiar-cont curent


B-121 Cont corespondent e) A- 2511 Beneficiar-cont curent B- 70211 Dobnzi la operaiunile de scont

121

18. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 20112 = 25211 - 1.200 Factoring Conturi de factoring disponibil

a)

nregistrarea restituirii garaniei aferente operaiunii de factoring; b) nregistrarea creanelor primite n factoring; c) nregistrarea financiar a 75% din valoarea creanelor; d) nregistrarea ncasrii creanelor de la pltitorul de drept; e) Nici un rspuns nu este corect. 19. nlocuii contul care lipsete n formula de nregistrare a returnrii garaniei rmase fr obiect: ________ = 2511 - 1.200 _ Beneficiar-cont curent a) 25336 Depozite pentru garanii; b) 20112 Factoring; c) 121 BRD Cont corespondent; d) 7029 Comisioane; e) Nici un rspuns nu este corect. 20. nregistrarea ncasrii creanelor de la pltitorul de drept se nregistreaz astfel: a) = 2511 - 1.200 25336 Beneficiar-cont Depozite pentru garanii curent b) 20112 = 25211 - 1.200 Factoring Conturi de factoring disponibil c)

122

121 BRD Cont corespondent

20112 Factoring

- 1.200

123

d) 25211 Conturi de factoring disponibil

% 2511 Beneficiar-cont curent 25336 Depozite pentru garanii 7029 Comisioane 70212 Dobnzi de la op. de factoring

5000 3000 1000 500 500

e) Nici un rspuns nu este corect. 21. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat: Returnarea garaniei: = 2511 25336 Beneficiar-cont Depozite pentru garanii curent

a)

- 1.200

ncasarea creanelor de la pltitorul de drept: 121 = 20112 - 1.200 BRD Cont corespondent Factoring

b)

c)
20112 Factoring d) e) =

Returnarea garaniei 25211 - 1.200 Conturi de factoring disponibil a+b b+c

124

22. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat: Returnarea garaniei: = 2511 25336 Beneficiar-cont Depozite pentru garanii curent

a)

- 1.200

ncasarea creanelor de la pltitorul de drept: 121 = 20112 - 1.200 BRD Cont corespondent Factoring c) 20112 Factoring d) e) = Returnarea garaniei 25211 - 1.200 Conturi de factoring disponibil a+b b+c

b)

23. Completai formula contabil de nregistrare a finanrii imediate a factoringului mai puin reinerile: 25211 = % 5000 Aderent-cont 2511 3000 curent Beneficiar-cont curent ___A___ 1000 ___B___ 70212 Dobnzi de la op. de factoring 500 500

a)

A 25336 Depozite pentru garanii B 376 Venituri inregistrate in avans

125

b) A 25211 Cont de factoring B 70212 Dobnzi la operaiuni de factoring

c)

A 25336 Depozite pentru garanii B 7029 Comisioane

d)

A 25336 Depozite pentru garanii B 70212 Dobnzi la operaiuni de factoring e) A 20112 Factoring B 376 Venituri nregistrate n avans 24. Ce reflect urmtoarea formul contabil: 121 = 20112 BRD Cont corespondent Factoring - 1.200

a) b) c) d)

Returnarea garaniei rmase fr obiect; nregistrarea creanelor primite n factoring; ncasarea creanelor de la pltitorul de drept; Punerea la dispoziie a sumei obinute prin factoring n vederea utilizrii ei; e) Nici un rspuns nu este corect. 25. Urmtoarea formul contabil reflect: 3716 = 2511 Conturi indisponib. priv. Beneficiar-cont valori la incasare curent

- 10.200

a) b) c) d) e)

Transmiterea CEC-ului spre ncasare; Plata de ctre beneficiar a contravalorii CEC-ului; nregistrarea primirii CEC-ului spre ncasare; Primirea de ctre beneficiar a contravalorii CEC-ului; Compensarea ntre dou bnci cu contravaloarea CEC-ului.

126

26. Completai cu contul care lipsete operaia de nregistrare a dobnzii aferent creditelor acordate clientelei: _______ = 7022 - 1.200 _ Dob. de la credite acordate clientelei a) b) c) d) e) 7019 Comisioane; 2317 Creane ataate; 591 Profit i pierdere; 411 Pri n societi comerciale legate; 7051 Dobnzi de la credite subordonate la termen.

27. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat: a) nregistrarea acordrii unui credit global de exploatare: 20215 = 2511/beneficiar - 1.000 Credite globale de Conturi curente exploatare b) constituirea provizionului de risc de dobnd: 7622 = 2912 Venituri din provizioane Provizioane specifice din risc de risc de dobnd de dobnd c) nregistrarea unei cambii la valoarea nominal: 20111 = 2511/beneficiar Scont i operaiuni Conturi curente asimilate 1.000

1.000

127

d) nregistrarea ncasrii scontului dup 4 zile: 376 = 70211 Venituri nregistrate n Dobnzi la operaiuni avans de scont e) Restituirea garaniei aferent cambiei: 2511/beneficia = 25336 r Depozite colaterale Conturi curente -

1.000

1.000

28. Prin urmtoarea formul contabil se nregistreaz: 2821 = 2811 - 1.000 Credite Credite restante ndoielnice a) transformarea creditelor restante n credite ndoielnice; b) nregistrarea unui credit restant; c) transformarea creditelor ndoielnice n credite restante; d) nregistrarea dobnzii pentru credite restante; e) nici un rspuns nu este corect. 29. Completai urmtoarea formul contabil de nregistrare a dobnzii aferente creditelor i dobnzilor restante: a) 7019 Dobnzi la BNR; b) 7812 Dobnzi restante c) 2511 Conturi curente d) 7051 Dobnzi de la credite subordonate la termen e) 4019 Alte credite subordonate la termen. 30. Urmtoarea formul contabil semnific: 514 = 2812 Rez. general pt Credite ndoielnice 1.000

128

risc de credit a) Diminuarea capitalului social prin utilizarea rezervei generale pentru risc de credit; b) Utilizarea rezervei generale pentru acoperirea creditelor ndoielnice; c) Constituirea rezervei generale pentru acoperirea de pierderi; d) Majorarea creditelor ndoielnice prin utilizarea rezervei generale pentru risc de credit; e) Nici un rspuns nu este corect. 31. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat: a) Primirea unui CEC spre ncasare de la un client: 3716 = 3712 - 1.000 Conturi Valori primite la ncasare indisponibile pentru valori la ncasare b) nregistrarea acordrii unui credit imobiliar de ctre banc: 2051 = 2511/beneficiar - 1.000 Credite Conturi curente investitori c) Primirea de ctre beneficiarul unui CEC a contravalorii acestuia n contul curent: 2511/beneficia = 3716 - 1.000 r Conturi indisponibile pentru Conturi curente valori la ncasare

129

d) nregistrarea cumprrii de aciuni: % = 333 3031 Conturile societilor Aciuni i alte titluri cu de burs venit variabil 60331 Cheltuieli de achiziie

2.15 0 2.00 0

150 e) nregistrarea creanelor primite n factoring cu finanare imediat: 20112 = 25211 - 1.000 Factoring Conturi de factoring disponibile

130

CAPITOLUL IV
CONTABILITATEA OPERAIUNILOR CU TITLURI
Contabilitatea operaiunilor cu titluri se ine cu ajutorul conturilor din clasa IV denumit Operaiuni cu titluri i operaiuni diverse. Titlurile reprezint denumirea generic utilizat pentru instrumentele financiare negociabile, emise sub form material sau prin nscriere n cont14. In categoria titlurilor sunt cuprinse: - valorile mobiliare; - titlurile de stat; - titlurile de creane negociabile; - titlurile de pia interbancar; - alte creane reprezentate printr-un titlu, negociabil pe pia. Valorile mobiliare sunt instrumente negociabile, emise n form material sau evideniate prin nregistrri contabile care confer deintorilor lor drepturi patrimoniale asupra emitentului,

14

Ordinul privind aprobarea Planului de conturi pentru banci si a normelor metodologice de utilizare emise de M.F.P. si BNR nr. 1418 si 344 / ong 1997

131

n conformitate cu prevederile legale i cu condiiile specifice de emisiune15. In aceast categorie sunt cuprinse: aciunilie, obligaiunile, instrumentele financiare derivate i alte titluri de credit ncadrate de Comisia Naional a Valorilor Mobiliare n aceast categorie. Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de organele de specialitate ale administraiilor publice centrale, n general sub form dematerializat, n scopul acoperirii cheltuielilor bugetare. In aceast categorie sunt incluse: bonurile de tezaur, certificatele de trezorerie, obligaiunile de stat. Titlurile de creane negociabile sunt reprezentate de certificatele de depozit, biletele de trezorerie i alte titluri emise de ctre bnci n baza unor reglementri specifice16. Titlurile pieei interbancare sunt instrumente financiare emise de ctre bnci, fiind negociabile pe piaa interbancar. Din aceast categorie fac parte: biletul la ordin negociabil, certificatul interbancar i alte titluri emise i negociabile pe piaa interbancar. n funcie de tipurile de venit pe care le genereaz titlurile pot fi: a) cu venit fix; b) cu venit variabil. Dup scopul n care au fost achiziionate, titlurile se clasific astfel: a) titluri de tranzacie; b) titluri de plasament; c) titluri de investiii;
15 16

C. Dascalu, M. Botea, op. cit., p. 217 M. Trandafir, op. cit., p. 176

132

d) pri n societi comerciale legate; e) titluri de participare; f) titluri ale activitii de portofoliu.

4.1. Contabilitatea titlurilor de tranzacie Titlurile de tranzacie sunt titluri cu venit fix sau cu venit variabil, achiziionate cu intenia de a fi revndute pe termen scurt sau n condiiile n care nu exist nc definit o intenie cu privire la perioada deinerii17. Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc simultan un titlu pentru a putea fi considerat titlu de tranzacie sunt18: a) intenia de tranzacionare s se realizeze nainte de scaden, de regul n mai puin de 6 luni; b) titlurile s fie tranzacionabile n orice moment pe o pia lichid; c) preul de pia al titlurilor s fie n orice moment accesibil terilor. Evaluarea titlurilor de tranzacie se face n trei momente, i anume: - la intrarea n patrimoniu (conform standardelor internaionale IAS 30) la valoarea de achiziie, aceasta cuprinznd preul de cumprare i cheltuielile de achiziie aferente;

17 18

A. Enciu, Contabilitate bancar, Curs ASE, p. 59 C. Dascalu, M. Botea, op. cit., p. 218

133

- periodic se face reevaluarea acestora la preul pieei, diferenele favorabile fiind preluate pe venituri, iar cele nefavorabile pe cheltuieli; - la cesiunea titlurilor cnd se face la preul de vnzare, eventualele diferene ntre preul de nregistrare i preul de cesiune nregistrndu-se ca venituri sau cheltuieli. Contabilizarea operaiunilor privind titlurile de tranzacie se face cu ajutorul contului 3021 Titluri de tranzacie, cont de activ, care se debiteaz odat cu intrarea n patrimoniu a titlurilor de tranzacie prin achiziie i se crediteaz odat cu cesiunea acestora. Soldul este debitor i reflect valoarea titlurilor de tranzacie aflate n patrimoniu la un moment dat. Exemple 1) BCR Galai achiziioneaz n noiembrie anul N, 5000 aciuni BRD Galai la un pre de 3 lei/aciune, cheltuieli de achiziie aferente 1500 lei. La sfritul anului titlurile se reevalueaz stabilindu-se o valoare de pia de 3,5 lei /aciune. In februarie anul N+1, BCR vinde 1000 aciuni la un pre de vnzare de 4,4 lei/aciune, cheltuielile de vnzare 500 lei. a) nregistrarea achiziiei titlurilor de tranzacie: pre de cumprare: 5000 aciuni*3 lei/ aciune = 15.000lei cheltuieli de achiziie = 1500lei pre de achiziie = 16.500 lei

134

30213 = 333 - 16.500 Aciuni i alte titluri Conturile soc. cu venit variabil de burs
b) nregistrarea reevluarii titlurilor de tranzacie val. actual : 5000 ac. * 3,5lei = 17.500 lei val. de achiziie = 16.500 lei Diferen favorabil = 1000 lei

30213 = 7032 - 1.000 Aciuni i alte titluri Venituri din titluri cu venit variabil de tranzacie
c) nregistrarea vnzrii aciunilor: pre de vnz = 1000 ac. *4,4 lei/aciune = 4400lei val. contab. = 1000 aciuni *3,5lei/aciune=3500lei ----------------------------------------------------------------Diferen favorabil = 900lei Cheltuieli de vnzare = 500 lei Pre vnzare final = 4400 500 = 3900 lei

333 Conturile societilor de burs

% 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 7032 Venituri din titluri de tranzacie

3.900 3.500 400

135

2) Se dau cu mprumut pentru 3 luni 1000 de titluri de tranzacie la valoarea de nregistrare de 30 lei/titlul. Dobnda anual pentru acest tip de mprumut este de 15 % ncasabil pn la sfritul perioadei. Dup 3 luni se ncaseaz dobnda aferent i se nregistreaz restituirea titlurilor. a) nregistrarea drii cu mprumut a titlurilor de tranzacie:

3025 = 3021 - 3.000 Titluri date cu mprumut Titluri de tranzacie


b) nregistrarea dobnzii de ncasat la titlurile de tranzacie date cu mprumut (pe luni cumulat): Dob. de nc. (pe 3 luni) : [(30000*15%): 12] * 3= 1125 lei

30257 Creane ataate

7037 Venituri diverse din operaiuni cu titluri

- 1.125

c) ncasarea dobnzii aferente titlurilor date cu mprumut: 111 = 30257 - 1125 Cont curent la BNR Creane ataate d) nregistrarea restituirii titlurilor de tranzacie date cu mprumut: 3021 = 3025 - 30.000 Titluri de Titluri date cu tranzacie mprumut

136

4.2. Contabilitatea operaiunilor cu titluri de plasament


Titlurile de plasament sunt titluri de valoare achiziionate cu intenia de a le deine o perioad mai mare de ase luni, dar fr ca aceast deinere s implice o conservare pn la scadena lor19. Ca i titlurile de tranzacie, ele sunt evaluate n mai multe momente distincte, i anume: a) la intrarea n patrimoniu, la preul de achiziie, exclusiv cheltuielile de achiziie adiacente, acestea din urm fiind nregistrate n contabilitate la cheltuieli (ct. 60331 Cheltuieli de achiziie ); b) la inventariere, titlurile de plasament evalundu-se la preul pieei; c) la finele perioadei (lunar) cnd sunt evaluate la preul pieei, eventualele diferene de curs bursier (favorabile sau nefavorabile) nregistrndu-se n contabilitate dup cum urmeaz: - diferenele favorabile (valoarea de pia este mai mare dect valoarea de nregistrare) nu se nregistreaz n contabilitate - diferenele nefavorabile (valoarea de pia este mai mica dect valoarea de nregistrare), se nregistreaz n contabilitate. d) la ieirea din patrimoniu, la preul de vnzare, exclusiv cheltuielile privind vnzarea care se nregistreaz separat
19

I. Garliceanu, M. Garliceanu, M. Cristea, Contabilitate bancar, E.D.P, Bucureti, 1999, p. 122

137

n contabilitate n contul 6037 Cheltuieli diverse din operaiuni cu titluri sau 6039 Comisioane. Diferenele de curs nregistrate la vnzare sunt nregistrate n contabilitate cu ajutorul contului de venituri i cheltuieli: 70336 Venituri din cesiune i 60336 Pierderi din cesiune. Evidena n contabilitate a titlurilor de plasament se realizeaz cu ajutorul contului 3031 Titluri de plasament, cont de activ care se debiteaz cu intrarea n patrimoniu a titlurilor i se crediteaz odat cu vnzarea acestora. Soldul este debitor i reflect titlurile de plasament aflate n patrimoniu la un mooment dat. Acest cont se desfoar pe analitice distincte, dup cum urmeaz: 303111 Efecte publice i valori asimilate 30312 Obligaiuni i alte titluri cu venit fix 30313 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 30314 Aciuni proprii Pentru obligaiuni i alte titluri cu venit fix se calculeaz dobnzi nregistrate n contabilitate cu ajutorul contului 3037 Creane ataate, iar pentru aciuni i alte titluri cu venit variabil se calculeaz dividende, ele constituind venituri, fiind nregistrate cu ajutorul contului 70333 Dividende i alte venituri asimilate.

138

Exemple
1) n data de 1 octombrie N, BCR Galai achiziioneaz un pachet de 500 aciuni Petrom la preul de 4 lei/aciune. Plata se face n aceeai zi, cheltuielile de achiziie fiind n valoare de 150 lei. La sfritul anului, aciunile se evalueaz stabilindu-se o valoare de pia de 3,9 lei. n februarie N+1 se vnd 200 aciuni la un pre de vnzare de 4,3 lei/aciune, cheltuieli de vnzare 0,5 % din valoarea tranzaciei. ncasarea contravalorii aciunilor vndute se face n aceeai zi. In martie N+1 se ncaseaz dividende aferente de 500 lei. a) nregistrarea cumprrii aciunilor: pre de cump = 500 aciuni *4lei/aciune = 2000 lei cheltuieli de achiziie =150 lei ------------------------------------------total de plat = 2150 lei

% 30313 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 60331 Cheltuieli de achiziie

333 Conturile societilor de burs

2.150 2.000

150

b) nregistrarea reevalurii aciunilor la sfritul anului:

139

val contabil = 500 aciuni * 4lei / ac. = 2000 lei val de pia = 500 aciuni * 3,9 lei /ac = 1950 lei ---------------------------------------------------------------Diferen nefavorabil (depreciere) = 50 lei rezult constituirea unui provizion de depreciere

66311 Chelt cu proviz pt. depr titlurilor de plasament

39113 Proviz pentru deprecierea actiunilor i a altor titluri

- 50

c) nregistrarea vnzrii aciunilor val contabil = 200 aciuni * 4 lei / aciune = 800 lei pre de vnz = 200 aciuni * 4,3 lei / ac = 860 lei -------------------------------------------------------------------Diferen favorabil (venit) = 60 lei

333 Conturile societilor la burs

% 30313 Aciuni si alte titluri cu venit variabil 70336 Venituri din cesiune titluri de plasament

860 800

60

140

d) nregistrarea cheltuielilor de vnzare aferente: cheltuieli de vnzare = 860 lei * 0,5% = 4,3 lei

60336 Pierderi din cesiune titluri cu venit fix

333 Conturile soc. de burs

- 4,3

e) nregistrarea ncasrii de dividende:

333 Conturile soc. de burs

70333 Dividende i venituri asimilate

500

f) anulare provizion:

39113 Proviz pt depr actiunilor i a altor titluri

76311 Venituri din provizioane pentru deprecierea titlurilor de plasament

- 20

2) BCR Galai cumpr la 1 octombrie N 1200 obligaiuni de la BRD Galai cu o valoare nominal de 50 lei / obligaiune, pre de achiziie 57 lei/obligaiune. Dobnda aferent acestora este de 20% anual, cupon scurs 4000 lei, cupon rmas 8000 lei. Cheltuielile la achiziie au fost de 30 lei. Scadena cuponului este la 1 iunie N+1. La sfritul anului obligaiunile se reevalueaz, stabilinduse o valoarea de pia de 53 lei/obligaiune. La 15 ianuarie se ncaseaz dobnda aferent anului N.

141

La 1 februarie se vnd obligaiunile la un pre de vnzare de 59 lei / obligaiune, cheltuielile de vnzare aferente 50 lei. a) nregistrarea cumprrii obligaiunilor val. nominal = 50 lei * 1200 oblig = 60.000 lei pre achiziie = 57 lei * 1200 obligaiuni = 68.400 lei cupon scurs (se pltete vnztorului i se recupereaz de la emitent) = 4000 lei cheltuieli de achiziie = 30 lei Total de plat = 72.430 lei

% 30312 Obligaiuni i alte titluri cu venit fix 30372 Creane ataate 60331 Cheltuieli de achiziie

333 Conturile societilor de burs

72.430 68.400

4000 30

b) la 31 decembrie se nregistreaz dobnda aferent anului N: Dob. lunar = [(1200oblig*50 lei)*20%]/ 12 x3 = 3000 lei

30372 = Creane ataate

70331 Venituri din titluri de plasament dobnzi

3.000

d) la 31 decembrie se reevalueaz obligaiunile:

142

val. contabil = 1200 oblig * 57 lei/oblig. = 68400lei val. de pia = 1200 oblig * 53 lei/oblig. = 63600 lei Diferen nefavorabil = 4800 lei => constituirea unui provizion pentru depreciere

66311 Chelt cu proviz. pt. depr titlurilor de plasament

39112 Proviz pt. depr. oblig. si a altor titluri cu venit fix

4.800

e) la 15 ianuarie se nregistreaz ncasarea dobnzii aferent anului N:

333 Conturile societilor de burs

30372 Creane ataate

7.000

e) la 30 ianuarie se nregistreaz dobnda aferent lunii ianuarie:

30372 = Creane ataate

70331 Ven din titl. de plasam dobnzi

1.000

f) la 1 februarie se nregistreaz vnzarea obligaiunilor: pre de vnz.= 1200 oblig. * 59 lei / oblig. = 70800lei val contabil=1200oblig.*57 lei/oblig. = 68400lei Diferen favorabil Cupon scurs = 1000 lei (venit) = 2400lei

333

71.800 143

Conturile societilor de burs

30212 Oblig. i alte titluri cu venit fix 30372 Creane ataate 70336 Venituri din cesiunea titl. de plasament

68.400

1000 2400

g) nregistrarea cheltuielilor cu vnzarea:

60336 Pierderi din cesiune titluri cu venit fix

333 Conturile soc. de burs

50

h) anularea provizionului rmas fr obiect

39112 Proviz. pentru deprecierea oblig. i a altor titluri cu venit fix

76311 Venituri din proviz pt. depr titlurilor de plasament

4.800

144

4.3. Contabilitatea operaiunilor cu titluri de investiii


Titlurile de investiii sunt titluri cu venit fix, achiziionate de banc n vederea pstrrii lor pe o perioad ndelungat de timp, de obicei pn la scadena acestora. Gestionarea de ctre bnci a portofoliului de titluri de investiii presupune evaluarea acestora20:

la intrarea n patrimoniu, la valoarea de achiziie, format din preul de cumprare, exclusiv cheltuielile de achiziie ) de tipul comisioanelor i a altor cheltuieli similare) i dobnzile calculate pentru perioada scurs ( care se nregistreaz n contul Creane ataate);

la

valoarea

de

achiziie

(valoarea

din

ziua

transferului, respectiv preul pieei); periodic la preul pieei, caz n care: - diferenele favorabile nu se nregistreaz n contabilitate - pentru diferenele nefavorabile nu se constituie de regul, provizioane; acestea se pot constitui pentru deprecierea titlurilor de investiie n situaia unei posibile vnzri a titlurilor de investiie nainte de scaden sau n caz de faliment emitentului titlurilor respective;

20

M. Trandafir, op. cit., p. 188

145

- la inventariere evaluarea se realizeaz potrivit

regulilor aplicabile titlurilor de plasament. Contabilizarea operaiunilor cu privire la titlurile de investiii se face cu ajutorul contului 304 Titluri de investiii desemnat pe conturi sintetice de grad II dup cum urmeaz: 304 Titluri de investiii 3041 Titluri de investiii 3045 Titluri date cu mprumut 3046 Diferene de conversie 3047 Creane ataate. Contul 3041 Titluri de investiii este un cont de activ care se debiteaz cu valoarea titlurilor de investiii intrate n patrimoniu i se crediteaz cu valoarea titlurilor de investiii iesite din patrimoniu. Soldul este debitor i reflect titlurile de investiii aflate n patrimoniu la un moment dat. Exemple:

1) Pe 1 februarie N, BCR Galai cumpr 500 obligaiuni cu o valoare nominal de 4 lei / obligaiune, pre de achiziie 4,3lei / obligaiune, cheltuieli de achiziie 1% din valoarea tranzaciei, dobnda 25%, dobnzi scurse n valoare de 208 lei. Dobnda se pltete n septembrie N+1. La 31 decembrie se reevalueaz titlurile, valoarea de pia fiind 4,5 lei.

146

a) nregistrarea achiziiei titlurilor: pre de cumprare = 500 oblig* 4,3 lei = 2150 lei dobnzi scurse = 208 lei cheltuieli de achiziie = 21,5 lei total de plat = 2379,5 lei % 3041 Titluri de investiii 3047 Creane ataate 60341 Cheltuieli de achiziie = 333 Conturile societilor de burs 2.379, 5 2.150

208 21,5

b) nregistrarea dobnzii lunare n perioada 28 februarie decembrie N: dob lunar =[(1500 oblig*4lei) * 25%] : 12 = 41,67 lei dobnda = 41,67 * 11 luni = 458,3 lei

3047 = Creane ataate

70431 Venituri din titluri de investiii

458,3

147

c) la 31 decembrie se reevalueaz titlurile:


val. de plat :500 oblig. * 4,5 lei / oblig. = 2250lei val contabil :500 oblig. * 4,3 lei / oblig. = 2150 lei Diferen favorabil = 100 lei=> nu se nregistreaz n contabilitate d) se nregistreaz dobnda pentru perioada ianuarie N+1 septembrie N+1: dobnda = 41,67 lei * 9 luni = 375, 03 lei

3047 = Creane ataate

70431 Venituri din titluri de investiie dobnzi

375,03

h) rambursarea titlurilor: 500 obligaiuni * 4 lei = 2000 lei % = 3041 333 Titluri de investiii Conturile societilor de burs 60341 Chelt. de achizitie i) ncasarea dobnzii aferente:

2.150 2000

150

333 Conturile societilor de burs

3047 Creane ataate

1.041,33

148

4.4.

Teste gril

1. Se cunosc urmtoarele date privitoare la titlurile de tranzacie : - pre de cumprare = 20000 lei - cheltuieli de achiziie = 2000 lei Completai formula contabil de nregistrare a achiziiei titlurilor de tranzacie . A = 333 Conturile societilor de burs B

a ) A = 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil ; B = 20000 lei; b) A = 3031 - Titluri de plasament ; B = 22000 lei ; c) A = 30213 - Aciuni i alte titluri cu venit variabil ; B = 22000 lei ; d) A = 60331 Cheltuieli de achiziie ; B = 22000 lei . 2. S se completeze urmtoarea formul contabil de nregistrare a vnzrii titlurilor de tranzacie : 333 = % 4.50 Conturile societilor 30213 0 de burs Aciuni i alte titluri cu 4.20 venit variabil 0 .A 300

a) A = 70336 - Venituri din cesiune ;

149

b) A = 7032 - Venituri din titluri de tranzacie ;


c) A = 7033 - Venituri din titluri de plasament ; d) A = 1011 - Casa n lei ; e) A = 39113 - Provizioane pt. deprecierea aciunilor i a altor titluri . 3. Ce semnific urmtoarea formul contabil : 30213 = 7032 Aciuni i alte titluri cu Venituri din titluri de venit variabil tranzacie 50 0

a) b) c) d) e)

nregistrarea vnzrii aciunilor; nregistrarea cumprrii aciunilor; nregistrarea reevalurii titlurilor de tranzacie; nregistrarea ncasrii de dividende; nregistrarea drii cu mprumut a titlurilor de tranzacie.

4. Completai formula de nregistrare a dobnzii de ncasat la titlurile date cu mprumut : ..A. = ..B.. - 1500

a) A = 30257 Creane ataate B = 7032 - Venituri din titluri de tranzacie; b) A = 7037 -Venituri din div. op. cu titluri B = 30257 Creane ataate; c) A = 30257 - Creane atasate B = 7037 - Venituri din div. op. cu titluri ; d) A = 3025 - Titluri date cu mprumut B = 7037 Venituri din div. op. cu titluri; e) Nici un rspuns corect. 5. Se vnd 100 aciuni achiziionate anterior la un cost de achiziie de 3 lei/aciune cu pre de vnzare de 3.5 lei/aciune. Completai formula contabil de nregistrare a aciunilor vndute.

150

___A__ _

% 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 7032 Venituri din titluri de tranzacie

33 0 B

a) A = 111 Cont curent la BNR B = 300 C = 30 ; b) A= 333 - Conturile soc. de bursa B = 350 C = - 20 ; c) A = 333 - Conturile soc. de bursa B= 300 C= 30; d) A = 1011 Casa n lei B = 300 C= 30 . 6. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat :

a) nregistrarea dobnzii de ncasat la titlurile de


tranzacie date cu mprumut: = 30257 333 Creane Conturile soc. de burs ataate - 1125

151

b) nregistrarea vnzrii aciunilor;


333 Conturile societilor de burs = % 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 7032 Venituri din titluri de tranzacie 630 0 590 0

400

c) constituirea unui provizion de depreciere:


39112 Proviz. pentru deprecierea oblig. i a altor titluri cu venit fix = 76311 Venituri din proviz pt. depr titlurilor de plasament aferente 30257 Creane ataate titlurilor 4.80 0

d) ncasarea
mprumut;

dobnzii =

date

cu

111 Cont curent la BNR

- 1125

e) Nici un rspuns nu este corect. 7. Ce semnific urmtoarea operaiune : 3047 = 70341 Creane Venituri din titluri de ataate investiie dobnzi investitii; 375,0 3

a) nregistrarea dobnzii de ncasat la un titlu de

152

b) nregistrarea dobnzii de pltit la un titlu de investiii; c) Plata dobnzii la un titlu de investiii; d) nregistrarea diferenelor de curs favorabile la un titlu
de investiii ; e) Nici un rspuns nu este corect. 8. Ce semnific urmtoarea nregistrare contabil: % = 333 3041 Conturile societilor de Titluri de investiii burs 3047 Creane ataate 60341 Cheltuieli de achiziie 2.379, 5 2.150

208 21,5

a) b) c) d) e)

nregistrarea vnzrii obligaiunilor; nregistrarea vnzrii aciunilor; nregistrarea achiziiei titlurilor de investiii; nregistrarea cheltuielilor cu vnzarea obligaiunilor; Rambursarea titlurilor.

9. Completai formula contabil de nregistrare a ncasrii dobnzii aferente titlurilor de investiii : = ___A____ - 1125 333 Creane Conturile soc. de burs ataate

a) b) c) d) e)

A 3041 - Titluri de investiii; A 70431 Venituri din titluri de investiii; A 3047 Creane ataate; A 7032 - Venituri din titluri de tranzacie; Nici un rspuns corect

153

154

10. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat:

a) nregistrarea achiziiei titlurilor de investiii


% 3041 Titluri de investiii 3047 Creane ataate 60341 Cheltuieli de achiziie = 333 Conturile societilor de burs 2.379, 5 2.150

208 21,5 333 Conturile soc. de bursa 333 Conturile soc. de bursa 458, 3

b) Rambursarea titlurilor de investiii:


3041 = Titluri de investitii

c) ncasarea dobnzii aferente titlurilor de investiii:


3047 Creane ataate = 375

d) rambursarea titlurilor de investiii:


333 = 3041 - 1125 Conturile soc. de burs Titluri de investiii e) Nici un rspuns nu este corect. 11. Cu ajutorul crei operaiuni se nregistreaz vnzarea titlurilor de tranzacie cnd preul de vnzare este superior celui din contabilitate:

155

a) % 333 Conturile societilor de burs 6032 Pierderi la titluri de tranzacie = 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 360 0 300 0

600

b) 3021 = Titluri de tranzacie c) 333 Conturile societilor de burs = % 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 7032 Ven din titl. de tranzacie 630 0 590 0 3025 Titluri date cu imprumut 150 0

400 d) 30257 Creante ataate = 7037 Venituri diverse din operatiuni cu titluri 1500

e) Nici un rspuns nu este corect.

156

12. S se completeze urmtoarea formula contabil de nregistrare a achiziiei titlurilor de tranzacie: 30213 = _________ - 50 Aciuni i alte titluri cu 0 venit variabil

a) b) c) d) e)

7032 Venituri din titluri de tranzacie; 60331 Cheltuieli de achiziie a titlurilor de plasament; 333 Conturile societilor de burs; 1011 Casa n lei; Nici un rspuns nu este corect.

13. S se completeze urmtoarea formul contabil de nregistrare a vnzrii titlurilor de tranzacie: 333 = % 630 Conturile societilor de ________ 0 burs 590 7032 0 Ven din titl. de tranzacie 400

a) b) c) d) e)

30213 Aciuni si alte titluri cu venit variabil; 7037 Venituri diverse din operaiuni cu titluri; 30257 Creane ataate; 1011 Casa n lei; Nici un rspuns nu este corect.

14. Urmtoarea formul contabil semnific: 30213 = 333

550

157

Aciuni i alte titluri cu venit variabil

Conturile societilor de burs

158

a) b) c) d) e)

Achiziia titlurilor de tranzacie; Vnzarea titlurilor de tranzacie; ncasarea de dividende; Anularea provizionului; Reevaluarea titlurilor.

15. Cu ajutorul crei formule contabile se nregistreaz reevaluarea titlurilor de tranzacie: a) 30213 = 333 - 550 Aciuni i alte titluri cu Conturile societilor 0 venit variabil de burs b) 30213 = 7032 - 550 Aciuni i alte titluri cu Venituri din titluri de 0 venit variabil tranzacie c) 60331 = 333 - 550 Cheltuieli de achiziie a Conturile societilor 0 titlurilor de plasament de burs d) % = 333 2.30 30213 Conturile societilor 0 Aciuni si alte titluri cu de burs 2.15 venit variabil 0 60331 Cheltuieli de achiziie 150 e) Nici un rspuns nu este corect.

159

16. Cu ajutorul crei formule contabile se nregistreaz vnzarea titlurilor de tranzacie: a) 333 = % 630 Conturile societilor 30213 0 de burs Aciuni si alte titluri cu 590 venit variabil 0 7032 Ven din titl. de tranzacie 400 b) 60331 Cheltuieli de achiziie a titlurilor de plasament c) % 30213 Aciuni si alte titluri cu venit variabil 60331 Cheltuieli de achiziie d) 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil = 333 Conturile societilor de burs 550 0 = 333 Conturile societilor de burs 333 Conturile societilor de burs 550 0

2.30 0 2.15 0

150

e) Nici un rspuns nu este corect.

160

17. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat:

a) nregistrarea reevalurii titlurilor de tranzacie:


30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 333 Conturile societilor de burs = = 7032 Venituri din titluri de tranzacie % 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 7032 Ven din titl. de tranzacie 550 0

b) nregistrarea achiziiei aciunilor:


630 0 590 0

400

c) nregistrarea vnzrii titlurilor de tranzacie:


30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 60331 Cheltuieli de achiziie a titlurilor de plasament = 333 Conturile societilor de burs 333 Conturile societilor de burs 550 0

d) nregistrarea ncasrii de dividende:


= 550 0

e) Nici un rspuns nu este corect.

161

18. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat:

a) nregistrarea achiziiei titlurilor de tranzacie:


30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 30213 Aciuni i alte titluri cu venit variabil = 333 Conturile societilor de burs 7032 Venituri din titluri de tranzacie 550 0

b) nregistrarea reevalurii titlurilor de tranzacie:


= 550 0

c) nregistrarea cheltuielilor de vnzare aferente tilturilor tranzacionate: 60336 = 333 - 550 Pierderi din cesiunea Conturile societilor 0 titlurilor cu venit fix de burs Anularea provizionului pentru deprecierea titlurilor de plasament: 39113 = 76311 - 550 Proviz. pentru Venituri din 0 deprecierea aciunilor provizioane pt. deprecierea titlurilor de plasament

d)

e)

Nici un rspuns nu este corect.

162

19. Care din urmtoarele formule contabile sunt n corcondan cu explicaia dat:

a) inregistrarea achiziiei aciunilor:


333 Conturile societilor de burs = % 30313 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 70336 Ven din cesiune 630 0 590 0

400

b) nregistrarea ncasrii de dividende:


60336 = Pierderi din cesiune 333 Conturile societilor de burs favorabile la 5500

c) nregistrarea
aciunilor: 66311 Cheltuieli cu provizioane tranzacionate: 60336 Pierderi din cesiunea titlurilor cu venit fix

diferenei =

reevaluarea 550 0

39113 Provizioane pentru deprecierea aciunilor

d) nregistrarea cheltuielilor de vnzare aferente titlurilor


= 333 Conturile societilor de burs 550 0

e) Nici un rspuns nu este corect.

163

20. Care din urmtoarele formule contabile nu sunt n concordan cu explicaia dat :

a) nregistrarea achiziiei de aciuni:


333 Conturile societilor de burs = % 30313 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 70336 Ven din cesiune 630 0 590 0

400

b) nregistrarea vnzrii aciunilor:


333 Conturile societilor de burs = % 30313 Aciuni i alte titluri cu venit variabil 70336 Ven din cesiune 630 0 590 0

400

c) constituirea
aciunilor: 60311 Cheltuieli cu provizioane 333

unui =

provizion

pentru

deprecierea 550 0

39113 Proviz pt depr ac.

d) nregistrarea dividendului de pltit:


= 70333 550

164

Conturile societilor de burs

Dividende i venituri asimilate

e) Nici un rspuns nu este corect. 21. Urmtoarea formul contabil semnific: 333 = 70333 - 550 Conturile societilor de Dividende i venituri 0 burs asimilate a) Vnzarea de aciuni; b) Cumprarea de aciuni; c) nregistrarea de provizion pentru deprecierea titlurilor; d) nregistrarea cheltuielilor de vnzare aferente vnzrii de aciuni; e) nici un rspuns nu este corect. 22. Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat: a) nregistrarea reevalurii titlurilor de tranzacie: = 30213 - 150 333 Aciuni i alte titluri 0 Conturile soc. de burs cu venit variabil b) nregistrarea vnzrii aciunilor: 30213 = 7032 Aciuni i alte titluri cu Venituri din titluri de venit variabil tranzacie c) nregistrarea achiziiei titlurilor de tranzacie: 333 = 7032 Conturile soc. de burs Venituri din titluri de tranzacie 1.000

1.000

165

d) nregistrarea drii cu mprumut a titlurilor de tranzacie: 3021 = 3025 - 1.000 Titluri de tranzacie Titluri date cu impr. e)Nici un rspuns nu este corect. 23. nregistrarea cumprrii de aciuni prin intermediul unei firme specializate de intermediere se face cu ajutorul urmtoarei formule contabile: a) 30213 = 7032 - 1.000 Aciuni i alte Venituri din titluri de tranzacie titluri cu venit variabil b) 30213 = 333 - 1.000 Aciuni i alte Conturile soc de burs titluri cu venit variabil c) 333 = 30213 - 1.000 Conturile Aciuni i alte titluri cu venit societilor de variabil burs d) 333 = 7032 - 1.000 Conturile Venituri din titluri de tranzacie societilor de burs e) nici un rspuns nu este corect.

166

CAPITOLUL V
CONTABILITATEA VALORILOR IMOBILIZATE
Valorile imobilizate sunt bunurile i alte active destinate a servi activitii bncii pe perioad ndelungat. Ele se materializeaz sub form de: - imobilizri necorporale; - imobilizri corporale - imobilizri financiare; - imobilizri date n leasing sau locaie simpl. 5.1. Contabilizarea operaiunilor privind imobilizrile necorporale Imobilizrile necorporale sunt reprezentate de fondul comercial, cheltuielile de constituire, concesiuni, brevete, licene i alte imobilizri necorporale. Fondul comercial este partea din fondul de comer care nu figureaz n cadrul celorlalte elemente de patrimoniu, dar care concur la meninerea sau la dezvoltarea potenialului bncii, cum sunt: clientela, vadul, reputaia i alte elemente necorporale.21 Cheltuielile de constituire apar odat cu nfiinarea bncii i constau din taxe de nmatriculare, emiterea i vnzarea de

21

I. Galiceanu, M. Garliceanu, M. Cristea, op. cit., p. 164

167

aciuni, cheltuieli de publicitate i reclam etc. (vezi legea contabilitii) Evidena n contabilitate a imobilizrilor necorporale se face cu ajutorul contului 441 Imobilizri necorporale de activiti de exploatare i a contului 451 Imobilizri necorporale n afara activitii de exploatare, ambele fiind conturi de activ, care se debiteaz prin intrarea mobilizrilor necesare n patrimoniu i se crediteaz la ieirea lor. Soldurile sunt debitoare i reflect valoarea imobilizrilor necorporale existente. Contul 441 Imobilizri necorporale ale activitii de exploatare se desfoar n conturi sintetice de gradul II, pe tipuri de imobilizri necorporale, astfel: 4411 Fond comercial 4412 Cheltuieli de constituire 4419 Alte imobilizri necorporale ale activitii de exploatare Amortizarea imobilizrilor necorporale se nregistreaz n contabilitate cu ajutorul grupei 46 de conturi intitulat Amortizri privind imobilizrile, respectiv prin intermediul conturilor:

4611

Amortizarea

imobilizrilor

necorporale,

desfurat pe urmtoarele analitice: 46111 Amortizarea fondului comercial; 46112 Amortizarea constituire; 46119 Amortizarea necorporale; cheltuielilor altor de

imobilizri

168

4621 Amortizarea imobilizrilor necorporale n afara activitii de exploatare

Exemplu: Se nregistreaz cheltuieli cu nfiinarea firmei X, n valoare de 5000 lei, pltibile 50% din numerar i 50% n contul curent al beneficiarului. Se nregistreaz amortizarea cheltuielilor de constituire n fiecare lun, timp de 5 ani. Dup amortizarea lor complet se scot din eviden: a. nregistrarea intrrii n patrimoniu a cheltuielilor de constituire i plata acestora:

4412 = Cheltuieli de constituire

- 5.000

101 - 2.500 Casa (lei) 2511 / beneficiar - 2.500 Conturi curente


b. nregistrarea amortizrii lunare (timp de 5 ani): Am=(5000 / 5 ani / 12 luni = 83,3 lei

651 Cheltuieli cu amortizrile imobiliz. necorporale

46112 Amortizarea cheltuielilor de constituire

- 83,3

169

c. scoaterea din eviden a cheltuielilor de constituire amortizate complet: 46112 = 4412 - 5000 Amortizarea cheltuielilor Cheltuieli de de constituire constituire

5.2. Contabilizarea operaiunilor privind imobilizrile corporale


Imobilizrile corporale sunt reprezentate de acele bunuri economice cu coninut material existente n patrimoniul instituiilor de credit, care formeaz baza tehnic n vederea obinerii de venituri n concordan cu obiectul de activitate al acestora. Acestea sunt reprezentate de terenuri i mijloace fixe. Contabilitatea imobilizrilor corporale se ine cu ajutorul urmtoarelor conturi: 442 Imobilizri corporale ale activitii de exploatare 452 Imobilizri corporale n afara activitilor de exploatare Ambele sunt conturi de activ care se debiteaz odat cu intrarea n patrimoniu a imobilizrilor corporale i se crediteaz odat cu ieirea din patrimoniu a imobilizrilor corporale. Soldul este debitor i reflect imobilizrile corporale aflate n patrimoniu la un moment dat.

170

Amortizarea imobilizrilor corporale se nregistreaz n contabilitate cu ajutorul grupei 46 de conturi intitulat Amortizri privind imobilizrile, respectiv prin intermediul conturilor:

4612

Amortizarea

imobilizrilor

corporale,

desfurat pe urmtoarele analitice: o 46121 Amortiz amenaj. de terenuri o o o o o o o 46122 Amortiz cladirilor 46123 Amortiz constr. speciale 46124 Amortiz mainilor, utilajelor si instalaiilor. de lucru 46125 Amortiz ap. i instal de msurare, control i reglare 46126 Amortiz mijl de transport 46127 Amortiz uneltelor, dispoz. instrum, mob., ap birotic 46128 Am. altor active corp mobile

4622 Amortizarea imobilizrilor corporale n afara

activitii de exploatare, desfurat de asemenea pe analitice distincte ca i contul 4612. Mijloacele fixe, la intrarea n patrimoniu, se nregistreaz n contabilitate la valoarea de intrare prin care se nelege:22

a. costul de achiziie, pentru mijloacele fixe procurate


cu titlu oneros;

b. costul de producie pentru mijloacele fixe construite


sau produse de instituiile de credit;
22

Legea contabilitii nr. 82/91, republicat

171

c. valoarea actual estimat la intrarea n patrimoniu,


innd seama de valoarea mijloacelor fixe cu caracteristici tehnice similare sau apropiate pentru mijloacele fixe obinute cu titlu gratuit;

d. valoarea de aport (utilitate) acceptat de pri, pentru


mijloacele fixe intrate n patrimoniu cu ocazia asocierii, fuziunii, conform statutelor i contractelor;

e. valoarea rezultat n urma reevalurii, pentru


mijloacele fixe reevaluate n baza unei dispoziii legale exprese. Exemplu: Se achiziioneaz de ctre BCR Galai un mijloc de transport pentru activitatea de exploatare n valoare de 25.000 lei de la teri, TVA 19%. Mijlocul fix se amortizeaz pe o perioad de 10 ani. Dup 5 ani mijlocul fix se vinde la un pre de vnzare de 20.000 lei, TVA 19%.

a. nregistrarea achiziiei mijlocului de transport: % = 3566 - 29.750 Ali creditori diveri 44225 25.000 Mijloc de transport 4426 4750 TVA deductibil

172

b. nregistrarea lunar a amortizrii (timp de 5 ani): Am = 25.000 / 10 ani = 2500 / an Am (5 ani) = 2500x5 = 12.500 lei = 46126 - 12.500 625 Amortizarea Cheltuieli cu amortiz imobilizrilor imobiliz. corporale corporale c. vnzarea mijlocului fix: 3556 = % Ali debitori diveri 7461 Venituri din cesiunea imobilizrilor corporale i necorporale 4427 TVA colectat

23.800

- 20.000

3.800

d. scoaterea din eviden a mijlocului de transport vndut: Vi = 25.000 V amortizare = 12.500 V rmas = 12.500 % = 4425 Mijl de - 25.000

173

transp 4612
Amortizarea imobilizrilor corporale

- 12.500 - 12.500

6461
Chelt din cesiunea imobiliz. corp i necorp

5.3. Contabilizarea operaiunilor privind imobilizrile financiare


Imobilizrile financiare reprezint utilizri pe termen lung ale capitalului social disponibil i a altor resurse sub urmtoarele forme: - credite subordonate - pri n societi comerciale legate; - titluri de participare; - titluri ale activitii de portofoliu etc. Creditele subordonate sunt credite pe termen lung pentru care banca accept ca drepturile sale s fie restituite numai dup satisfacerea celorlali creditori, n caz de lichidare, sau accept suspendarea drepturilor sale n caz de redresare juridic, pn la sfritul perioadei de redresare. Din aceast categorie fac parte: - creditele participative; - alte credite subordonate la termen; - credite pe perioad nedeterminat.

174

Evidena contabil a creditelor subordonate se ine cu ajutorul grupei de conturi 40 Credite subordonate, care cuprinde conturile: 401 Credite subordonate la termen 402 Credite subordonate pe perioad nedeterminat 407 Creane ataate Contul 407 Creane ataate ine evidena dobnzilor aferente creanelor subordonate. Toate conturile prezentate mai sus sunt (n afar de 407) conturi de activ. Se debiteaz cu intrarea n patrimoniu a imobilizrilor financiare i se crediteaz cu ieirea din patrimoniu a acestora. Soldul este debitor i reflect imobilizrile financiare de natura creditelor subordonate aflate n patrimoniu la un moment dat. Exemplu: 1. Se evideniaz acordarea unui credit subordonat la termen, ctre o alt instituie de 200.000 lei, perioada de rambursare fiind de 5 ani, dobnd 10% pe an. Dup 4 ani, 20% din creditul acordat i cu dobnzile aferente devin pri n societile comerciale legate. Dobnzile aferente diferenei de 80% din creditul subordonat nu se achit n termen drept care se transform n dobnzi restante. Se ramburseaz creditul acordat i dobnzile restante aferente.

175

a. nregistrarea acordrii creditului subordonat la termen: 4019 = 2511 / - 20.000 Alte credite subordonate la beneficiar termen Cont curent b. nregistrarea dobnzii aferente (pe 4 ani) Dobnda = 200.000*10%=20.000 lei / an Dobnda / 4 ani = 20.000*4=80.000 lei 407 = 7051 Creane Dobnzi de la creditele ataate subordonate la termen

- 80.000

c. nregistrarea transformrii a 20% din credit i a dobnzilor aferente n pri n societile comerciale legate.

Credit 20%*200.000 Dobnzi Total


411 Pri n societi comerciale legate =

= 40.000 lei = 80.000 lei = 120.000 lei


% 120.00 0 40.000 80.000

4019 Alte credite subordonate la termen 407 Creane ataate

176

d. nregistrarea dobnzii pentru anul 5 aferent creditului: 160.000 x 10% = 16.000 lei

407 Creane ataate

7051 Dobnzi de la creditele subordonate la termen

- 16.000

e. nregistrarea dobnzilor aferente creditelor la dobnzi restante:

4812 = 407 - 16.000 Dobnzi restante Creane ataate


f. rambursarea creditului i a dobnzilor restante: Credit restant = 80%*200.000=160.000 2511 / = % 176.00 beneficiar 0 Cont curent 4019 - 160.000 Alte credite subordonate la termen 4812 - 16.000 Dobnzi restante Prile n societile comerciale legate se constituie sub forma valorilor imobilizate n aciuni i n alte titluri cu venit variabil. Acestea pot fi deinute de ctre o instituie de credit n cadrul unei societi comerciale, dar nu mai mult de 50% din fondurile acestora pot fi afectate pentru astfel de investiii.

177

Titlurile de participare reprezint aciuni i alte titluri cu venit variabil a cror deinere de durat, este considerat util activitii instituiei de credit. Trebuie respectat ns una dintre urmtoarele condiii: - s reprezinte 10% sau mai mult din capitalul unei societi, fr ca aceasta s fie controlat ntr-o manier excesiv; - s reprezinte mai puin de 10% din capitalul unei societi, n condiiile n care este respectat una din urmtoarele cerine: o exist administratori sau conducere comun o o cu societatea emitent; societatea emitent deine o parte din aciunile emise de instituiile de credit; persoanele fizice sau juridice care conduc

grupul din care fac parte instituia de credit i societatea comercial practic o decizie unic. Titlurile activitii de portofoliu sunt reprezentate de aciuni i alte titluri cu venit variabil definite de o banc pe o perioad ndelungat n vederea realizrii de venituri financiare sub forma de dobnzi sau dividende. Exemplu: BCR Galai cumpr titluri de participare n valoare de 80.000 lei (1000 titluri * 8 lei / titlu) de la BRD Galai, banca neavnd cont corespondent n BRD, plata efectundu-se imediat. Dup 3 ani, BCR vinde titlurile la un pre de 7 lei / titlu.

178

a. nregistrarea cumprrii titlurilor de participare: 412 = 111 - 80.000 Titluri de participare Cont curent la BNR b. nregistrarea vnzrii titlurilor de participare: P achiziie = 8 lei * 1000 titluri = 80.000 lei P vnzare = 7 lei * 1000 titluri = 70.000 lei Diferena nefavorabil = 10.000 lei => pierdere % = 412 Titluri de participare 80.000

111 Cont curent la BNR 6462 Pierderi din cesiunea imobilizrilor financiare

- 70.000 - 10.000

Observaii: n loc de 111 Cont curent la BNR se mai pot folosi 2511 Cont curent i 333 Contul societilor de burs n funcie de situaie.

179

5.4. Teste gril


1.Ce reprezint urmtoarea formul contabil: 4412 = % 5.000 Chelt. de constituire 101 - 2.500 Casa in lei 2511/Beneficiar - 2.500 Conturi curente

a) nregistrarea intrri n patrimoniu a cheltuielilor de


constituire si plata acestora;

b) c) d) e)

nregistrarea amortizarii lunare; nregistrarea achiziiei mijlocului de transport; nregistrarea acordrii creditului subordonat la termen; nici un rspuns nu este corect.

2. Completai urmtoarea formul contabil de nregistrare a intrrrii n patrimoniu a cheltuelilor de constituire si plata acestora: ______ = % 5.000 101 - 2.500 Casa in lei 2511/Beneficiar - 2.500 Conturi curente a) 46112 Amortizarea cheltuelilor de constituire b) 651 Cheltuieli cu amortizarea mobilizrilor necorporale c) 4412 Cheltuieli de constituire d) 4419 Alte imobilizri necorporale ale activitilor de
exploatare

180

e) Nici un rspuns nu este corect.


3.Care din urmtoarele formule contabile reflect nregistrarea intrrii n patrimoniu a cheltuielilor de constituire i plata acestora: a) 4412 Chelt. de constituire = % 5.000 101 - 2.500 Casa in lei 2511/Beneficiar - 2.500 Conturi curente b)

651
Chelt. cu amortizarea imobiliz. necorporale c)

46112
Amortizarea imobiliz. Chelt. de constituire

- 5.000

46112
Amortizarea imobiliz. Chelt. de constituire d)

4412
Chelt. de constituire

- 5.000

625

46126

- 12.500

Chelt. cu amortizarea Amortizarea imobiliz. corporale imobiliz. corporale e) nici un rspuns nu este corect 4. Ce reprezint urmtoarea formul contabil:

651
Chelt. cu amortizarea imobiliz. necorporale

46112
Amortizarea imobiliz. Chelt. de constituire

- 12.500

a) nregistrarea intrrii n patrimoniu a cheltuielilor de


constituire i plata acestora;

181

b) nregistrarea achiziiei mijlocului de transport; c) nregistrarea amortizrii lunare a imobilizrilor corporale; d) scoaterea din eviden a cheltuelilor de constituire
amortizate complet;

e) nici un rspuns nu este corect.


5.Care este formula contabil de nregistrare lunar a amortizrii imobilizrilor necorporale: a)

651
Chelt. cu amortizarea imobiliz. necorporale b)

46112
Amortizarea imobiliz. Chelt. de constituire

- 12.500

46112
Amortizarea chelt. de constituire c)

4412
Chelt. de constituire

- 5.000

625 Chelt. cu amortizarea imobiliz. corporale


d) 3556 Ali creditori diveri =

46126
Amortizarea imobiliz corporale %

- 1.200

5.00 0 - 2.500 - 2.500

7461 Venituri din cesiunea imob. Corporale i necorp. 4427 TVA colectat e) nici un raspuns nu este corect

182

6.Completai formula contabil de nregistrare a amortizrii imobilizrilor necorporale:

______ a) b) c) d) e)

46112
Amortizarea chelt. de constituire

- 12.500

4412 Cheltueli de constituire; 651 Cheltuieli cu amortizarea imobilizrilor necorporale; 4426 T.V.A. deductibil 3556 Ali creditori diversi Nici un rspuns nu este corect.

7.Care este formula contabil de scoatere din eviden a cheltuielilor de constituire amortizate complet: a)

651
Chelt. cu amortizarea imobiliz. necorporale b)

46112
Amortizarea imobiliz. Chelt. de constituire

- 12.500

46112
Amortizarea imobiliz. Chelt. de constituire c) 4412 = Chelt. de constituire

4412
Chelt. de constituire %

- 5.000

5.000

101 - 2.500 Casa in lei 2511/Beneficiar - 2.500 Conturi curente

183

d) % = 3566 Ali creditori diveri 29.75 0 - 25.000

44225 Mijloace de transport 4426 TVA deductibil e) nici un rspuns nu este corect

4.750

8. Completai formula contabil de scoatere din eviden a cheltuielilor de constituire amortizate complet:

_______ =

4412
Chelt. de constituire

- 5.000

a) b) c) d)

44225 Mijloace de transport ; 46112 Amortizarea cheltuelilor de constituire; 651 Cheltuieli cu amortizarea imobilizrilor necorporale; 7461 Venituri din cesiunea imobilizrilor corporale i necorporale; e) Nici un rspuns nu este corect. 9. Ce reprezint urmtoarea formul contabil:

46112
Amortizarea chelt. de constituire

4412
Chelt. de constituire

- 5.000

a) nregistrarea amortizrii lunare a imobilizrilor corporale; b) Scoaterea din eviden a cheltuielilor de constituire
amortizate complet; c) nregistrarea amortizrii mijloacelor de transport; d) Vnzarea unui mijloc de transport;

184

e) Nici un raspuns nu este corect


10.Care din urmtoarele formule contabile sunt n concordan cu explicaia dat: a) nregistrarea intrrii n patrimoniu a cheltuielilor de constituire i plata acestora: 4412 = % 5.000 Chelt. de constituire 101 - 2.500 Casa in lei 2511/Beneficiar - 2.500 Conturi curente b) scoaterea din eviden a cheltuelilor de constituire amortizate complet: % = 3566 29.75 Ali creditori diveri 0 44225 - 25.000 Mijloace de transport 4426 - 4.750 TVA deductibil c) nregistrarea amortizrii lunare a imobilizrilor corporale:

46112
Amortizarea chelt. de constituire

4412
Chelt. de constituire

- 5.000

d) vnzarea unui mijloc de transport:

651

46112

- 12.500

Chelt. cu amortizarea Amortizarea imobiliz. imobiliz. necorporale Chelt. de constituire e) Nici un rspuns nu este corect.

185

11. Ce reprezint urmtoarea formul contabil: % = 3566 Ali creditori diveri 44225 Mijloace de transport 4426 TVA deductibil

29.75 0 - 25.000

4.750

a) b) c) d)

nregistrarea amortizrii lunare a imobilizrilor corporale; nregistrarea achiziiei unui mijloc de transport; vnzarea mijlocului de transport; scoaterea din eviden a mijlocului de transport; e) nici un rspuns nu este corect. 12. Completai formula contabil de nregistrare a achiziiei unui mijloc de transport: % = ______ 29.750 _ 44225 Mijloace de transport 4426 TVA deductibil - 25.000

4.750

a) 625 Cheltuieli cu amortizarea imobilizarilor corporale b) 3566 Ali debitori diveri c) 3556 Alti creditori diversi d) 2511 Beneficiar /cont curent e) Nici un raspuns nu este corect.

186

13. Ce reprezint urmtoarea formul contabil:

625 = - 1.200 46126 Chelt. cu amortizarea Amortizarea imobiliz corporale imobiliz. corporale a) nregistrarea achiziiei unui mijloc de transport; b) nregistrarea amortizrii lunare a imobilizrilor corporale; c) Scoaterea din eviden a mijlocului de transport; d) Scoaterea din eviden a cheltuielilor de constituire
amortizate complet; e) nici un rspuns nu este corect. 14. Completai formula contabil de nregistrare a amortizrii lunare a imobilizrilor corporale:

625 = - 1.200 _______ Chelt. cu amortizarea imobiliz. corporale a) 7461 Venituri din cesiunea imobilizrilor corporale i
necorporale; b) 2511 Beneficiar /cont curent c) 46126 Amortizarea imobilizrilor corporale d) 401 Credite subordonate la termen e) Nici un rspuns nu este corect. 15. Care este formula contabila de nregistrare a amortizrii lunare a imobilizrilor corporale. a) % = 3566 29.75 Ali creditori diveri 0 44225 - 25.000 Mijloace de transport 4426 - 4.750 TVA deductibil

187

b)

625 Chelt. cu amortizarea imobiliz. corporale


c)

46126
Amortizarea imobiliz corporale

- 1.200

46112
Amortizarea chelt. de constituire d)

4412
Chelt. de constituire

- 5.000

651

46112

- 12.500

Chelt. cu amortizarea Amortizarea chelt. imobiliz. necorporale de constituire e) nici un raspuns nu este corect 16. Ce semnific urmtoarea formula contabil: 3556 Ali debitori diveri = % 7461 Venit.din cesiunea imobilizrilor corporale i necorporale 4427 TVA colectat 23.800 - 20.000 3.800

a) nregistrarea vnzrii unui mijloc de transport; b) Scoaterea din eviden a unui mijloc de transport; c) nregistrarea achizitionrii unui mijloc de transport; d) nregistrarea lunar a amortizrii imobilizrilor corporale; e) Nici un rspuns nu este corect.

188

17. Completai formula contabil de nregistrare a mijloc de transport: 3556 = % Ali debitori diveri ______ 4427 TVA colectat necorporale;

vnzrii unui 23.800 20.000 3.800

a) 7461 Venituri din cesiunea imobilizrilor corporale i b) 6471 Cheltuieli din cesiunea imobilizrilor corporale i
necorporale c) 46126 Amortizarea imobilizrilor corporale d) 2511 Beneficiar /cont curent e) nici un rspuns nu este corect. 18. Care este formula contabil de nregistrare a mijloc de transport: a) 4412 = % Ali debitori diveri 101 Casa in lei 2511/Beneficiar Conturi curente b) vnzrii unui 5.000 2.500 2.500

651
Chelt. cu amortizarea imobiliz. necorporale

46112
Amortizarea chelt. de constituire

- 12.500

189

c) 3556 Ali debitori diveri

% 7461 Venit.din cesiunea imobilizrilor corporale i necorporale 4427 TVA colectat

23.800 - 20.000 3.800

d) % = 3566 Ali creditori diveri 29.75 0 - 25.000

44225 Mijloace de transport 4426 TVA deductibil e) nici un raspuns nu este corect 19. Ce semnifica urmtoarea formul contabil: % = 44225 Mijloace de transport 4612 Amortiz. imobilizrilor corporale 6471 Chelt. din cesiunea imobiliz. corporale i necorporale

4.750

25.00 0 - 12.500 - 12.500

a) Scoaterea din eviden a mijlocului de transport; b) nregistrarea lunar a amortizrii imobilizrilor corporale; c) nregistrarea vnzrii mijlocului de transport; d) nregistrarea cumprrii mijlocului de transport;

190

e) Nici un raspuns nu este corect. 20. Completai formula contabil de scoatere din eviden a mijlocului de transport vndut: % = ______ 25.00 _ 0 4612 - 12.500 Amortiz. imobilizrilor corporale 6471 - 12.500 Chelt. din cesiunea imobiliz. corporale i necorporale a) 44225 Mijloc de transport b) 4426 T.V.A colectat c) 3556 Ali creditori diveri d) 46126 Amortizarea imobilizrilor corporale e) Nici un raspuns nu este corect. 21. Ce semnific urmtoarea formula contabil:

4019
Alte credite subordonate la termen

2511/Beneficiar
Conturi curente

- 12.000

a) Lichidarea unui cont subordonat la termen; b) nregistrarea dobnzii aferente unui credit subordonat la termen; c) nregistrarea acordrii unui credit subordonat la termen; d) Rambursarea unui credit subordonat la termen; e) Nici un rspuns nu este corect. 22. Ce semnific urmtoarea formul contabil:

407
Creane ataate

7051
Dobnzi de la credite subordonate la termen

- 2.000

191

a) nregistrarea dobnzii aferente unui credit subordonat la termen; b) Rambursarea unui credit subordonat la termen; c) nregistrarea acordrii unui credit subordonat la termen; d) Lichidarea unui cont subordonat la termen; e) Nici un raspuns nu este corect. 23. Ce semnific urmtoarea formul contabil:

4812
Dobnzi restante

407
Creane ataate

- 20.000

a) nregistrarea acordrii unui credit subordonat la termen; b) nregistrarea dobnzii aferente creditelor la dobnzi restante; c) nregistrarea acordrii unui credit de trezorerie; d) Lichidarea unui cont subordonat la termen; e) Nici un raspuns nu este corect. 24. Completai formula contabil de nregistrare a dobnzii aferente creditului subordonat la termen:

407
Creane ataate

= _______

- 8.000

a) 7051 Dobnzi la creditele subordonate la termen de ncasat b) 4812 Dobnzi restante c) 44225 Mijloace de transport d) 4019 Alte credite subordonate la termen e) Nici un rspuns nu este corect.

192

25. Ce semnific urmtoarea formul contabil : 2511 = % Conturi curente 4019 Alte credite subordonate la termen 4812 Dobnzi restante

180.000 - 160.000 20.000

a) Lichidarea unui cont subordonat la termen; b) Rambursarea unui credit restant i a dobnzii aferente; c) nregistrarea acordri unui credit subordonat la termen; d) nregistrarea dobnzii aferente unui credit subordonat la termen; e) Nici un rspuns nu este corect. 26. Ce reprezint urmtoarea formul contabil :

412
Titluri de participare

111
Cont curent la BNR

- 20.000

a) nregistrarea cumprrii titlurilor de participare ; b) nregistrarea vnzrii titlurilor de participare ; c) nregistrarea veniturilor aferente titlurilor de participare ; d) nregistrarea cheltuielilor aferente titlurilor de participare ; e) Nici un rspuns nu este corect.

193

CAPITOLUL VI
CONTABILITATEA CAPITALURILOR PROPRII I ASIMILATE
Capitalurile sunt expresia bneasc a obligaiilor instituiei de credit fa de cei care au participat la constituirea sa, persoane fizice sau juridice. Banca Naional a Romniei delimiteaz dou categorii de capitaluri: a. capital propriu b. capital suplimentar Pentru desfurarea activitii lor, instituiile de credit dispun, permanent sau suplimentar, de fonduri proprii, constituite, potrivit normelor emise de BNR, din:23

capital propriu compus din: o o o o capital social vrsat; prime legate de capital; rezerve legale, rezerva general pentru riscul de credit i rezerva statutar; rezerve din influene de curs valutar aferente aprecierii disponibilitilor n valut reprezentnd capital social n valut i din diferenele favorabile din reevaluarea patrimoniului;

23

Normele privind fondurile proprii ale bncilor nr. 7/1999

194

o o o o

fondul imobilizrilor corporale; fondurile constituite de bnci i fondul pentru creterea resurselor proprii de finanare; rezultatul reportat reprezentnd profit nerepartizat; rezultatul net al exerciiului financiar curent reprezentnd profit.

capitalul suplimentar se compune din alte rezerve, alte fonduri i datorii subordonate.

6.1. Contabilizarea constituirii, majorrii i diminurii capitalului social al instituiilor de credit


Capitalul social al instituiilor de credit este format din totalitatea aciunilor la valoarea nominal emise de ctre acestea. Pentru constituirea lor BNR stabilete i actualizeaz permanent nivelul minim al capitalului social. Majorarea capitalului social al instituiilor de credit se poate face din urmtoarele surse:24 - emiterea de noi aciuni; - prime legate de capital rmase dup acoperirea cheltuielilor legate de operaiunile respective; - rezerve constituite din profitul net; - diferene din reevaluarea patrimoniului;

24

A. Enciu, op. cit., p. 145

195

obligaiuni, dividende i dobnzi convertibile n aciuni; rezerve constituite din diferene favorabile de curs valutar, conform normelor legale.

Diminuarea capitalului social se poate face prin: - rscumprarea aciunilor proprii; - acoperirea pierderilor din anii precedeni; - alte operaiuni. Evidenierea n contabilitate a operaiunilor privind constituirea, majorarea i diminuarea capitalului social aferent instituiilor de credit se face cu ajutorul grupei 50 Capital, 51 Prime legate de capital i rezerve: 52 Fonduri 53 Datorii subordonate 54 Subvenii i fonduri publice alocate 55 Provizioane pentru riscuri i cheltuieli 56 Provizioane reglementate 58 Rezultatul reportat 59 Rezultatul exerciiului Exemple: 1. Se decide nfiinarea unei instituii de credit cu capital autohton n valoare total de 1.000.000 lei, format din 10.000 de aciuni cu o valoare nominal de 100 lei / aciune. Se vars capitalul de ctre acionari n numerar n proporie de 50%, diferena vrsndu-se n cont curent la BNR.

196

a. subscrierea capitalului social: 508 Acionari sau asociai = 5011 Capital subscris nevrsat - 1.000.000

b. vrsarea capitalului: % = 508 Acionari sau asociai 1011 Casa n lei 111 Cont curent la BNR

1.000.00 0 500.000 500.000

c. transformarea capitalului social nevrsat n capital social vrsat: 5011 = 5012 - 1.000.000 Capital subscris Capital subscris nevrsat vrsat 2. BCR Galai hotrte s majoreze capitalul su social prin emisiunea de 500 de aciuni noi, valoarea de emisiune fiind de 110 lei, valoarea nominal 100 lei. Capitalul se vars n numerar.

197

a. nregistrarea vnzrii aciunilor noi:

Val. nominal: Val. de emisiune: Prim de emis.:


508 Acionari sau asociai

500 aciuni * 100 lei = 50.000 lei 500 aciuni * 110 lei = 55.000 lei 5.000 lei
= % 55.00 0

5011 - 50.000 Capital subscris nevrsat 5111 - 5.000 Prime de emisiune

b. ncasarea n numerar a contravalorii aciunilor: 1011 = 508 - 55.000 Cas n lei Acionari sau asociai c. transformarea capitalului nevrsat n capital vrsat: 5011 = 5012 - 50.000 Capital social nevrsat Capital social vrsat
3. Adunarea general a Acionarilor a BRD decide majorarea capitalului social al bncii prin capitalizarea rezervelor statutare n sum de 20.000 lei, a primelor legate de capital n sum de 5.000 lei i al rezultatului net al exerciiului curent n valoare de 2500 lei. % = 5012 - 27500 Capitalul social vrsat

198

513 Rezerve statutare 511 Prime legate de capital 592 Repartizarea profitului

- 20.000 5.000

2.500

4. BCR rscumpr de pe pia 300 de aciuni proprii la preul de 110 lei / aciune, valoarea nominal a acestora fiind de 100 lei / aciune. Aciunile rscumprate sunt anulate, capitalul social diminundu-se cu valoarea lor. a. nregistrarea rscumprrii aciunilor:

303 = 111 - 33.000 Titluri de plasament Cont curent la BNR b. diminuarea capitalului social: Val. nominal = 300 aciuni * 100 lei = 30.000 lei Val. de rsc = 300 aciuni *110 lei = 33.000 lei 5012 = % - 30.000 Capital social vrsat 303 - 33.000 Titluri de plasament 511 - 3.000 Prime de emisiune

199

6.2 Contabilizarea operaiunilor privind primele legate de capital


Primele legate de capital reprezint plusul de valoare dintre valoarea nominal i valoarea de emisiuni. Contabilizarea operaiunilor privind primele de capital se realizeaz cu ajutorul contului 511 Prime legate de capital, desfurat pe urmtoarele conturi sintetice de gradul II: 5111 Prime de emisiune sau de aport 5112 Prime de fuziune, de sciziune, de conversie 5119 Alte prime Primele de aport reprezint diferena dintre valoarea majorrii de capital n natur i valoare nominal a aciunilor emise. Determinarea primelor de fuziune devine necesar atunci cnd dou sau mai multe instituii de credit hotrsc s fuzioneze. Primele de sciziune sau conversie apar atunci cnd o instituie de credit se scindeaz n dou sau mai multe instituii de credit sau se convertesc obligaiunile, datoriile i dividendele n aciuni.

200

Exemplu: 1. Se nregistreaz n contabilitate prime de conversie la obligaiuni convertibile n aciuni n valoare de 10.000 lei.

3251 = 5112 - 10.000 Obligaiuni Prime de conversie


2. Se nregistreaz majorarea capitalului social prin includerea n cadrul acestuia a primelor de emisiune n valoare de 5.000 lei.

511 = 5012 - 5.000 Prime de emisiune Capital subscris vrsat

6.3.Contabilizarea operaiunilor privind


rezervele Rezervele bancare care se constituie potrivit normelor n vigoare sunt: - rezerva legal - rezerva statutar - rezerva general pentru riscul de credit - alte rezerve Rezerva legal reprezint o garanie pentru angajamentele bncii i se constituie prin repartizarea a 20% din profitul brut pn cnd aceasta egaleaz capitalul social, apoi 15% din profitul brut pn cnd rezerva legal este de dou ori mai mare dect capitalul social25. Rezerva statutar se constituie i se utilizeaz n conformitate cu prevederile statutului instituiei de credit, sursa fiind profitul net.
25

I. Garliceanu, M. Garliceanu, M. Cristea, op. cit., p.185

201

Rezerva general pentru riscul de credit se constituie din profitul net sau brut pentru acoperirea eventualelor pierderi din credite nerecuperate. Exemple 1. Se constituie rezerva legal din profitul brut n valoare de 1.000 lei. La sfritul exerciiului urmtor se utilizeaz rezerva pentru acoperirea unei pierderi. a) constituirea rezervei: 592 = 512 - 1.000 Repartizarea profitului Rezerve legale b)utilizarea rezervei legale pentru acoperirea pierderii: 512 = 591 - 1.000 Rezerve legale Profit sau pierdere

2. Se constituie rezerva general pentru riscul de credit n valoare de 2.000 lei. Se utilizeaz rezerva n exerciiul financiar urmtor pentru acoperirea unor credite ndoielnice, care nu se mai pot recupera, n valoare de 1.500 lei. a) constituirea rezervei:
592 Repartiz profit. = 514 - 2.000 Rezerva gen. pt. riscul de credit

b) utilizarea rezervei pentru acoperirea creditului nerecuperabil: 202

514 Rezerva gen. pt. riscul de credit

2821 Credite ndoielnice

- 1.500

Contabilizarea operaiunilor privind rezervele se realizeaz cu ajutorul conturilor: 512 Rezerve legale 513 Rezerve statutare 514 Rezerva general pentru riscul de credit 516-Diferene din reevaluare 519-Alte rezerve Conturile prezentate mai sus sunt conturi de pasiv. Ele se crediteaz odat cu constituirea lor i se debiteaz odat cu utilizarea lor. Soldul este creditor i reflect rezervele contituite la un moment dat.

6.4. Contabilizarea operaiunilor privind fondurile i datoriile subordonate


Fondurile se constituie din profitul net n conformitate cu prevederile statutului instituiilor de credit. Principalul fond constituit este fondul de dezvoltare utilizat pentru achiziia sau realizarea n regie proprie de mijloace fixe. Se constituie din amortizarea inclus pe cheltuieli, din repartizrile din profitul net sau din profitul reportat, din sume obinute din dezmembrarea i vnzarea unor mijloace fixe.

203

Datoriile subordonate reprezint mprumuturi primite pe baza emisiunilor de titluri sau mprumuturi subordonate, la termen sau pe durat nedeterminat, a cror rambursare, n caz de lichidare, nu este posibil dect dup plata celorlali creanieri26. Contabilizarea operaiunilor privind fondurile i datoriile subordonate se realizeaz prin intermediul urmtoarelor conturi: Grupa 52-Fonduri -521-Fondul de dezvoltare -528-Alte fonduri -529-Repartizri la fondul de dezv. Grupa 53 Datorii subordonate -531-Datorii subordonate la termen -532-Datorii subord. pe durat nedet. -537-Datorii ataate Exemple 1. Se constituie fondul de dezvoltare prin repartizare din profitul net n valoare de 1.000 lei.

592 = 521 - 1.000 Repartizarea profitului Fondul de dezvoltare


2. Se primete un mprumut n baza unor titluri emise n valoare de 10.000 lei, rambursabil ntr-o singur tran, la sfritul perioadei de creditare. Dobnda anual aferent acestui credit este de 30%. a) nregistrarea primirii mprumutului:
26

ibidem, p 188

204

111 Cont curent la BNR

531 Datorii subordonate la termen

- 10.000

b) se nregistreaz dobnda datorat (anual): Dobnda: 10000*30% = 3000 lei

6051 Cheltuieli privind datoriile subordonate la termen

537 Datorii ataate

- 3.000

c) se nregistreaz virarea dobnzii datorate:

537 = 111 - 3.000 Datorii ataate Cont curent la BNR


d) rambursarea creditului primit:

531 Datorii subordonate la termen

111 Cont curent la BNR

- 10.000

205

6.5. Teste gril


1. Ce reprezint urmtoarea formul contabil :

508
Actionari sau asociati

5011
Capital subscris nevrsat

- 10.000

a) Subscrierea capitalului social ; b) nregistrarea vnzri de aciuni; c) nregistrarea n numerar a contravalorii aciunilor; d) Anularea aciunilor; e) Nici un rspuns nu este corect. 2. Completai formula contabil de transformare a capitalului subscris nevrsat n capital subscris vrsat :

5011
Capital subscris nevrsat

= __________ - 100.000

a) 508 Acionari sau asociai b) 5012 Capital subscris vrsat c) 111 Cont curent la BNR d) 513 Rezerve statutare e) Nici un rspuns nu este corect. 3. Ce reprezint urmtoarea formul contabil :

5011
Capital subscris nevrsat

= __________ - 100.000

a) nregistrarea vnzrii de aciuni noi ; b) nregistrarea vnzrii n numerar a aciunilor; c) Vrsarea capitalului n natur ; d) Transformere a capitalului subscris vrsat n capital subscris nevrsat ; e) Nici un rasuns nu este corect.

206

4. Completai formula contabil de vrsare a capitalului n numerar i n cont la BNR :

508 Acionari sau asociai

- 1.000.000

______ 111 Cont curent la BNR

500.000 500.000

a)1011 Casa n lei b) 5011 Capital subscris nevarsat c) 5111 Prime de emisiune d) 603 Cheltueli privind operaiunile cu titluri e) Nici un rspuns nu este corect. 5. Ce reprezint urmtoarea formul contabil :

508 Acionari sau asociai

- 55.000

5011 Capital subscris nevrsat 5111 Prime de emisiune

- 50.000

5.000

207

a) nregistrarea majorrii de capital prin vnzarea de noi actiuni ; b) Subscrierea capitalului social nevrsat ; c) nregistrarea n numerar a contravalorii aciunilor ; d) Diminuarea capitalului social ; e) Nici un rspuns nu este corect. 6. Completai formula contabil de majorare a capitalului social prin vnzarea de noi aciuni :

508 Acionari sau asociai

- 55.000

5011 Capital subscris nevrsat 5111 Prime de emisiune


a) 1011 Casa in lei; b) 5111 Prime de emisiune; c) 513 Rezerve statutare; d) 5011 Capital subscris nevarsat; e) Nici un rspuns nu este corect.

- 50.000

5.000

208

7. Care este formula contabil de majorare a capitalului social prin vnzarea de noi aciuni : a) 508 = % - 55.00 Acionari sau 0 asociai 5011 - 50.000 Capital subscris nevrsat 5111 - 5.000 Prime de emisiune b) % = 5012 - 27500 Capitalul social vrsat 513 - 20.000 Rezerve statutare 511 - 5.000 Prime legate de capital 592 - 2.500 Repartizarea profitului c) 5011 = 5012 - 100.000 Capital subscris Capital subscris nevrsat vrsat d) 508 = - 10.000 5011 Actionari sau Capital subscris nevrsat asociati e) nici un rspuns nu este corect.

209

8. Ce reprezint urmtoarea formul contabila

1011 Casa n lei

508
Actionari sau asociati

- 10.000

a) nregistrarea majorrii de capital prin vnzarea de noi aciuni ; b) transformarea capitalului subscris nevrsat n capital subscris vrsat ; c) diminuarea capitalului social ; d) nregistrarea n numerar a contravalorii aciunilor de la noii acionari ; e) nici un rspuns nu este corect. 9. Completai formula contabil de ncasare n numerar a contravalorii aciunilor de la noii acionari :

= ______

508
Acionari sau asociai

- 10.000

a) 5111 Prime de emisiune; b) 1011 Casa in lei; c) 603 Cheltuieli privind operaiunile cu titluri; d) 111 Cont curent la BNR e) Nici un rspuns nu este corect. 10. Care este formula contabil de ncasare n numerar a contravalorii aciunilor de la asociai sau acionari : a) 508 = % - 55.00 Acionari sau 0 asociai 5011 - 50.000 Capital subscris nevrsat

210

5111 Prime de emisiune b) % 513 Rezerve statutare 511 Prime legate de capital 592 Repartizarea profitului c) =

5.000

5012 - 27500 Capitalul social vrsat - 20.000 5.000

2.500

1011 Casa n lei


d)

508
Actionari sau asociati

- 10.000

508

Actionari sau Capital subscris nevrsat asociati e) nici un rasuns nu este corect 11. Completai formula contabil de majorare a capitalului social al bncii prin capitalizarea rezervelor statutare si a rezultatului reportat net: % _______ 511 Prime legate de capital 592 = 5012 - 27500 Capitalul social vrsat - 20.000 - 5.000

5011

- 10.000

2.500

211

Repartizarea profitului

212

a) 1011 Casa in lei; b) 508 Acionari sau asociai; c) 513 Rezerve statutare; d) 603 Cheltueli privind operaiunile cu titluri; e) Nici un rspuns nu este corect. 12. Ce reprezint urmtoarea formul contabil: % = 5012 - 27500 Capitalul social vrsat 513 - 20.000 Rezerve statutare 511 - 5.000 Prime legate de capital 592 - 2.500 Repartizarea profitului a) nregistrarea majorrii de capital prin vnzarea de noi aciuni ; b) nregistrarea vnzrii n numerar a aciunilor; c) Majorarea capitalului social al bncii prin capitalizarea rezervelor statutare si a rezultatului reportat; d) nregistrarea n numerar a contravalorii aciunilor de la noii acionari ; e) nici un rspuns nu este corect. 13. Ce reprezint urmtoarea formul contabil:

303
Titluri de plasament

111
Cont curent la BNR

- 13.000

a) Majorarea capitalului social al unei bnci prin capitalizarea rezervelor statutare si a rezultatului reportat; b) Anularea aciunilor rscumparate de pe pia ; c) nregistrarea rscumprrii aciunilor de pe pia ; d) nregistrarea vnzrii de noi aciuni ; e) Nici un rspuns nu este corect.

213

14. Ce reprezint urmtoarea formul contabil: 5012 = % Capital subscris vrsat 303 Titluri de plasament 5111 Prime de emisiune

- 53.000 - 50.000 3.000

a) nregistrarea rscumprrii aciunilor de pe pia ; b) Anularea aciunilor rscumprate de pe pia ; c) nregistrarea vnzrii de noi actiuni ; d) Majorarea capitalului social al bncii prin capitalizarea rezervelor statutare si a rezultatului reportat; e) Nici un rspuns nu este corect. 15. Ce reprezint urmtoarea formul contabil :

3251
Obligatiuni

5112
Prime de conversie

- 13.000

a) nregistrarea majorrii de capital prin vnzarea de noi actiuni ; b) nregistrarea diminurii de captal n urma rscumprrii unor aciuni de pe pia ; c) nregistrarea majorrii de capital prin ncorporarea primelor de emisiune ; d) nregistrarea primelor de conversie la obligaiuni convertibile n actiuni ; e) Nici un rspuns nu este corect.

214

17. Ce reprezint urmtoarea formul contabil :

511

5012

- 130.000

Prime de emisiune Capital subscris varsat a) Majorarea capitalului social al bncii prin capitalizarea rezervelor statutare si a rezultatului reportat; b) nregistrarea diminurii de capital n urma rscumprrii unor aciuni de pe pia ; c) Majorarea de capital prin includerea n cadru acestuia a primeler de emisiune ; d) Anularea aciunilor rscumprate de pe pia ; e) Nici un rspuns nu este corect. 18. Ce reprezint urmtoarea formul contabil :

592

512

- 12.000

Repartizarea profitului Rezerve legale a) Constituirea rezervei din profitul brut ; b) Utilizarea rezervei legale pentu acoperirea pierderii ; c) nregistrarea majorrii de capital prin includerea n cadrul acestora a rezervelor legale; d) Utilizarea rezervelor pentru acoperirea unui credit restant; e) Nici un rspuns nu este corect. 19. Care din urmtoarele formule contabile reflect constituirea rezervei legale din profitul brut : a)

511
Prime de emisiune b)

= 592 = =

5012
Capital subscris varsat

- 130.000 - 12.000 - 10.000

512
Rezerve legale

Repartizarea profitului c)

508
Actionari sau

5011
Capital subscris nevrsat

215

asociati d)

3251

5112

- 13.000

Obligatiuni Prime de conversie e) Nici un rspuns nu este corect.

216

CAPITOLUL VII
CONTABILITATEA VENITURILOR, CHELTUIELILOR I A REZULTATELOR 7.1. Contabilitatea veniturilor instituiilor de credit
Veniturile instituiilor de credit provin din:

dobnzi

aferente

creditelor

acordate

alte

plasamente; livrri de bunuri, executri de lucrri, prestri de servicii; executarea unor obligaii legale sau contractuale din partea terilor; venituri extraordinare; venituri din vnzarea activelor; venituri din producia de imobilizri; diminuarea sau anularea provizioanelor.

Evidena veniturilor obinute de instituiile de credit se ine cu ajutorul conturilor din Clasa 7 Venituri, desfurat pe urmtoarele grupe:

Grupa 70 Venituri din activitatea de exploatare bancar; Grupa 74 Venituri diverse din exploatare;

217

Grupa 76 Venituri din provizioane i venituri din creane nerecuperabile; Grupa 77 Venituri extraordinare; Grupa 78 Venituri din reluarea rezervei generale pentru riscul de credit.

Cele mai importante venituri se obin de ctre instituiile de credit din activitatea de exploatare, evideniate n contabilitate cu ajutorul grupei 70 i 74 de conturi, desfurat pe conturi sintetice de gradul 1, astfel:

701 Venituri din operaiuni de trezorerie i 702 Venituri din operaiuni cu clientela; 703 Venituri pentru operaiuni cu titluri; 704 Venituri din operaiuni de leasing, 705 Venituri din credite subordonate, pri n

operaiuni interbancare;

locaie simpl i asimilate; cadrul societilor comerciale, legate, titluri de participare, titluri ale activitii de portofoliu;

706 707

Venituri Venituri

privind din

operaiunile n

de afara

schimb; operaiuni bilanului; 708-Veniturile din prestaiile de servicii 709-Alte venituri din exploatarea bancar. financiare;

Grupa 74 Venituri diverse din exploatare se desfoar pe urmtoarele conturi sintetice de gradul 1:

218

741 Cheltuieli refacturate; 742 Cota parte privind operaiunile de exploatare nebancare efectuate n comun; 743 Cota parte din cheltuielile sediului social; 746-Venituri din cesiunea imobilizrilor; 747 Venituri accesorii; 749 Alte venituri diverse din exploatare.

Toate conturile prezentate mai sus sunt conturi de pasiv care i ncep funciunea prin a se credita odat cu nregistrarea veniturilor respective, i se debiteaz la sfritul lunii prin transferarea lor n contul de profit i pierdere, contul 591. Nu prezint sold la sfritul lunii. Exemple: 1. Se nregistreaz dobnda aferent constituite la alte bnci n valoarea de 2.000 lei. depozitelor

1317 Creane ataate

7013 Dobnzi de la conturile de depozit la bnci

- 2.000

2. Se nregistreaz ncasarea creditelor acordate n valoare de 500 lei.

comisionului

aferent

111 = 7019 - 500 Cont curent la BNR Comisioane


3. Se nregistreaz dobnda aferent disponibilitilor aflate n cont curent la BNR n valoare de 1.000 lei.

219

1171 = 7019 - 1.000 Creane ataate Dobnzi la BNR


4. Se nregistreaz dobnda aferent creditelor acordate clientelei, neajuns la scaden n valoare de 1.000 lei.

2317 Creane ataate

7022 Dob. de la creditele acordate clientelei fin.

- 1.000

5. Se nregistreaz dobnda calculat aferent creditelor restante din operaiuni cu clientela n valoare de 300 lei:

2817 = 7028 - 300 Creane ataate Dobi din credite rest i nd.
6. Se nregistreaz comisioanele aferente clientelei pentru serviciile aferente operaiunilor de creditare, n valoare de 1.500 lei, pltibile n numerar:

101 = 7029 - 1.500 Casa Comisioane


7. Se nregistreaz comisioanele aferente clientelei pentru serviciile aferente operaiunilor de factoring n valoare de 1.000 lei, pltibile n cont

2511 = 7029 - 1.000 Conturi curente Comisioane

220

8. Se nregistreaz diferena favorabil rezultat din vnzarea obligaiunilor la un pre de vnzare mai mare dect preul de achiziie, n valoare de 1.500 lei.

333 = 70336 - 1.500 Conturile soc. de burs Venituri din cesiune


9. Se nregistreaz dobnda aferent titlurilor de plasament date cu mprumut n valoare de 2.000 lei.

378 Venituri de primit

7037 Venituri diverse din operaiunile cu titluri

- 2.000

10. Se nregistreaz venituri obinute din vnzarea unui teren n valoare de 50.000 lei

3556 Ali debitori diveri

7721 Venituri din cesiuni imobilizate

- 50.000

Pe lng veniturile obinute din activitatea de exploatare, instituiile de credit mai nregistreaz i altfel de venituri sintetizate n grupele 76, 77 i 78. Grupa 76 Venituri din provizioane i venituri din creane nerecuperabile, cuprinde urmtoarele conturi sintetice de grad I:

761 Venituri din provizioane pentru creane din operaiuni interbancare; 762 Venituri din provizioane pentru creane din operaiuni cu clientela;

221

763 Venituri din provizioane privind operaiunile cu titluri i operaiuni diverse; 764 Venituri din provizioane pentru valori imobilizate; 765 Venituri din provizioane pentru riscuri i cheltuieli; 766 Venituri din provizioane reglementate; 767 Venituri din provizioane pentru recuperri de creane amortizate. cuprinde de

Grupa 77 Venituri extraordinare urmtoarele conturi sintetice de gradul I:

771

Venituri

extraordinare

din

operaiuni

gestiune; 773 Venituri extraordinare din provizioane; 777 Alte venituri extraordinare.

Grupa 78 Venituri din reluarea rezervei generale pentru riscul de credit cuprinde un singur cont sintetic de gradul I i anume:

781 Venituri din reluarea rezervei generale pentru riscul de credit.

Toate conturile prezentate mai sus sunt conturi de pasiv, cu funciune similar celor descrise la activitatea de exploatare.

222

Exemple:
1. Se nregistreaz sume de ncasat din despgubiri n valoare de 300 lei

3556 Ali debitori diveri

7711 Venituri din despgubiri i penaliti

- 300

2. Se nregistreaz anularea provizioanelor pentru riscuri i cheltuieli cu caracter extraordinar n valoare de 5.000 lei.

559 Alte provizioane

7731 Venituri extraordinare din provizioane pentru riscuri i cheltuieli

- 5.000

7.2. Contabilitatea cheltuielilor instituiilor de credit


Cheltuielile instituiilor de credit se grupeaz n dou mari categorii:

a) cheltuieli de exploatare bancar, nregistrate n


contabilitate cu ajutorul conturilor din grupa 60

b) alte cheltuieli bancare, nregistrate n contabilitate cu


ajutorul contului din grupele 61-69 i anume: o grupa 61-Cheltuieli cu personalul;

o grupa 62-Impozite i taxe;

223

o grupa 63-Cheltuieli cu materialele, lucrrile


i serviciile executate de teri; o grupa 64-Cheltuieli diverse de exploatare;

o grupa 65-Cheltuieli cu amortizrile privind


imobilizrile necorporale i corporale; o grupa 66-Cheltuieli cu provizioane pierderi din creane nerecuperabile; o grupa 67-Cheltuieli extraordinare; i

o grupa 69-Cheltuieli cu impozitul pe profit.


Toate conturile cuprinse n grupele prezentate mai sus sunt conturi de activ care i ncep funciunea prin a se debita odat cu nregistrarea cheltuielilor i se crediteaz la sfritul lunii prin transferarea acestora n contul de profit i pierdere (591). Nu prezint sold la sfritul lunii. Cele mai importante tipuri de cheltuieli sunt cele de exploatare grupate astfel: Grupa 60 Cheltuieli de exploatare bancar:

601 Cheltuieli cu operaiunile de trezorerie i


operaiunile interbancare;

602 Cheltuieli privind operaiunile cu clientela; 604 Cheltuieli cu operaiuni de leasing, locaie
simpl i asimilate;

605 Cheltuieli privind datoriile subordonate i


fondurile publice alocate;

606 Cheltuieli privind operaiunile de schimb; 607 Cheltuieli privind operaiunile n afara
bilanului;

224

608 Cheltuieli privind operaiunile cu prestaiile


de servicii financiare;

609 Alte cheltuieli de exploatare bancar.


Exemple: 1. Se nregistreaz dobnda aferent depozitelor primite de la alte bnci n valoare de 1.200 lei:

6013 = 1327 - 1.200 Dobnzi la depozitele bncilor Datorii ataate


2. Se nregistreaz dobnda aferent mprumuturilor primite de la alte bnci n valoare de 2.500 lei:

6014 Dobnzi la mprumuturile de la alte bnci

1427 Datorii ataate

- 2.500

3. Se nregistreaz comisioanele pltite, aferente operaiunilor cu clientela n valoare de 500 lei, pltite n numerar

6029 = 101 - 500 Comisioane Casa n lei


4. Se nregistreaz dobnzile aferente operaiunilor de factoring n valoare de 5.000 lei, neajunse la scaden:

6021 Dobnzi la conturile de factoring

2527 Datorii ataate

- 5.000

225

5. Se nregistreaz cheltuieli de achiziie privind titlurile de investiii n valoare de 650 lei, pltite prin contul curent la BNR

60341 = 111 - 650 Cheltuieli de achiziie Cont curent la BNR


6. Se nregistreaz contravaloarea chiriei de pltit pentru un mijloc de transport nchiriat n valoare de 1.000 lei

6041
Chelt cu op de leasing i asim

3566 - 1.000 Ali creditori div

7. Se nregistreaz cheltuielile cu impozitul pe profit de 5.000 lei

691 Cheltuieli cu impozitul pe profit

3531 Impozit pe profit

- 5.000

226

7.3. Contabilitatea rezultatelor


Rezultatul exerciiului, respectiv profitul sau pierderea, se determin ca diferen ntre veniturile i cheltuielile exerciiului, indiferent de data ncasrii sau plii lor. El se regsete n contabilitate n contul 591 Profit sau pierdere, ca sold debitor sau creditor, respectiv: - sold debitor, atunci cnd rezultatul exerciiului reprezint o pierdere - sold creditor, atunci cnd rezultatul exerciiului reprezint un profit Pentru determinarea rezultatului i repartizarea acestuia pe destinaii se parcurg urmtoarele etape evideniate prin formule contabile: a) nregistrarea nchiderii conturilor de cheltuieli: 591 = % Profit sau pierdere 60 Cheltuieli de exploatare bancar 61, 62, ....67

25.00 0

227

b) nregistrarea nchiderii contului de venituri


% = 591 Profit sau pierdere 65.00 0

70 Venituri din activ. de exploatare bancar 71, 72, ....77 c) n cazul obinerii de profit se nregistrea constituirea rezervei legale din profitul brut i a rezervei generale de risc: 592 Repartizarea profitului = % 4.00 0

512 Rezerva legal 514 Rezerva general pentru riscul de credit d) nregistrarea impozitelor pe profit datorat: - Profit brut -40.000 lei - Rezerva legal -2.000 lei - Rezerva general pentru riscul de credit -2.000 lei Profit impozabil *16% = Impozit pe profit 36.000 *16% = 5.760 lei

- 2.000 - 2.000

228

691 Cheltuieli cu impozitul pe profit

3531 Impozit pe profit

- 5.760

e) nregistrarea nchiderii contului 691 Cheltuieli cu impozitul pe profit: 591 = 691 - 5.000 Profit sau Cheltuieli cu impozitul pe pierdere profit f) nregistrare repartizrii profitului net: Profit impozabil - 36.000 lei Impozit pe profit 5.760 lei Profit net - 30.240 lei 592 = % Repartizarea profitului 513 Rezerva statutar 519 Alte rezerve

4.00 0 - 2.000 - 1.240

g) nregistrarea repartizrii de dividende acionarilor: 592 = 354 - 27.000 Repartizarea profitului Dividende de plat

229

h) se nregistreaz reinerea impozitului pe dividende la surs: 354 Dividende de plat = 691 Alte impozite, taxe i vrsminte asim. - 2.700

i) n anul urmtor are loc nchiderea conturilor 591 Profit sau pierdere i 592 Repartizarea profitului: 591 = 592 - 5.000 Profit sau Repartizarea profitului pierdere

7.4. TESTE GRIL


1. Ce reprezint urmtoarea formul contabil :

512
Rezerve legale

591
Profit si pierdere

- 1.000

a) Constituirea rezervelor legale ; b) Utilizarea rezervelor legale pentru acoperirea pierderilor; c) nregistrarea majorrii de capital prin includerea n cadrul acestora a rezervelor legale; d) Majorarea capitalului prin includerea rezervelor legale ; e) Nici un rspuns nu este corect.

230

2. Care este formula contabil de constituire a unei rezerve generale pentru risc de credit : a) 514 = 2821 - 1.500 Rezerve generale pt risc de Credite credit indoelnice b)

592
Repartizarea profitului c)

514
Rezerve generale pt risc de credit

- 2.500

592
Repartizarea profitului d)

= =

521
Fonduri de dezvoltare

- 2.500 - 2.500

511

5012

Prime de emisiune Capital subscris varsat e) Nici un rspuns nu este corect. 3.Completai formula contabil de utilizare a rezervei generale de risc de credit pentru acoperirea creditului nerecuperat :

514
Rezerve generale pt risc de credit

= ________

- 1.500

a) 591 Profit si pierdere; b) 592 Repartizarea profitului; c) 537 Datorii ataate; d) 2821 Credite ndoelnice; e) Nici un rspuns nu este corect.

231

4. Care este formula contabil de nregistrare a constituirii fondului de dezvoltare din repartizarea profitului net : a)

592
Repartizarea profitului b)

514
Rezerve generale pt risc de credit

- 2.500

514
Rezerve generale pt risc de credit c)

2821
Credite indoelnice

- 1.500

591
Profit i pierdere d)

521
Fonduri de dezvoltare

- 2.500

511

5012

- 2.500

Prime de emisiune Capital subscris varsat e) Nici un rspuns nu este corect. 5.Ce reprezint urmtoarea formul contabil:

514
Rezerve generale pt risc de credit

2821
Credite indoelnice

- 1.500

a) Constituirea rezervelor generale pentu risc de credit ; b) Utilizarea rezervei generale pentru risc de credit necesar acoperirii unui credit nerecuperabil ; c) Inregistrarea cumprrii de aciuni ; d) Inregistrarea majorrii de capital prin includerea n cadrul acestuia a rezervelor legale; e) Nici un rspuns nu este corect.

232

BIBLIOGRAFIE
1 Basno C., Dardac N. Management bancar, Ed. Economic, Bucureti, 2002 2 Dasclu C., Botea M. 3 Dedu V., Enciu A. Contabilitate i tehnic bancar, Ed. InfoMega, Bucureti, 2005

Contabilitate bancar, Ed. Economic, Bucureti, 2001 4 Diaconescu M. Bnci, sisteme de pli, riscuri, Ed. Economic, Bucureti, 1999 5 Dragomir G., Bnci i contabilitate bancar, Ed. Evrika, Ciobanu R. Brila, 2000 6 Enciu A Contabilitate bancar, Curs ASE, Bucureti, 2005 7 Galiceanu I., Contabilitate bancar, E.D.P., Bucureti, Galiceanu M., 1999 Cristea M. Horne C.G. Diagnosticul i strategia firmei, E.D.P., Bucureti, 2006 8 Ionescu L. Bncile i operaiunile bancare, Ed. Economic, Bucureti, 1996 9 Trac M. Contabilitatea societilor bancare, Ed. Sitech, Craiova, 1999 1 Trandafir M. Contabilitatea instituiilor de credit din 0 Romnia, E.D.P., Bucureti, 2005 Toma M., Ghid pentru diagnostic i evaluare a Chivulescu M. ntreprinderii, Ed CECCAR, Bucureti, 1994 1 Turcu I. Operaiuni i contracte bancare, Ed. 1 Lumina Lex, Bucureti, 1995 12 Zaharciuc E. Contabilitatea societilor bancare, Ed. Teora, Bucureti, 2000 1 *** Ordinul privind aprobarea planului de

233

1 *** 4 1 *** 5

1 *** 6 1 *** 7 1 *** 8

conturi pentru bnci i a normelor metodologice de utilizare a acestora emis de Ministerul Finanelor Publice i Banca Naional a Romniei sub nr. 1418 i 344/august 1997 (MO 212 bis/1997) Legea contabilitii 82/1991, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare n MO 629/2002 Ordinul Ministrului finanelor publice i al Guvernatorului BNR pentru aprobarea Reglementrilor contabile armonizate cu Directiva CEE nr. 86/635/CEE i cu Standardele Internaionale de Contabilitate (MO 694/2001) Legea bancar nr, 485/2003 Colecia de reviste Finane, bnci, asigurri, 2000-2006 Colecia de reviste Piaa financiar, 2000-2006

234

ANEXE

235

PLAN DE CONTURI
CLASA 1 OPERATIUNI DE TREZORERIE SI INTERBANCARE
Grupa 10 Casa si alte valori 101 Casa 102 Alte valori Grupa 11 Decontari cu BNR 111 Cont curent la BNR 112 Imprumuturi de refinantare de la BNR 1121 Imprumuturi structurale 1122 Imprumuturi de licitatie 1123 Imprumuturi speciale 1124 Imprumuturi lombard (overdraft) 117 Creante si datorii atasate 1171 Creante atasate 1172 Datorii atasate Grupa 12 Conturi de corespondent 121 Conturi de corespondent la banci (nostro) 122 Conturi de corespondent ale bancilor (loro) 127 Creante si datorii atasate 1271 Creante atasate 1272 Datorii atasate Grupa 13 Depozite bancare 131 Depozite la banci 1311 Depozite la vedere la banci 1312 Depozite la termen la banci 1313 Depozite colaterale la banci 1317 Creante atasate 132 Depozite ale bancilor

236

1321 1322 1323 1327

Depozite la vedere ale bancilor Depozite la termen ale bancilor Depozite colaterale ale bancilor Datorii atasate

Grupa 14 Credite si imprumuturi interbancare 141 Credite acordate bancilor 1411 Credite de pe o zi pe alta acord bancilor 1412 Credite la termen acordate bancilor 1413 Credite financiare acordate bancilor 1417 Creante atasate 142 Imprumuturi primite de la banci 1421 Credite de pe o zi pe alta prim de la banci 1422 Credite la termen primite de la banci 1423 Credite financiare primite de la banci 1427 Datorii atasate Grupa 15 Valori primite sau date in pensiune 151 Valori primite in pensiune 1511 Valori primite in pens de pe o zi pe alta 1512 Valori primite in pensiune la termen 1517 Creante atasate 152 Valori date in pensiune 1521 Valori date in pens de pe o zi pe alta 1522 Valori date in pensiune la termen 1527 Datorii atasate Grupa 16 Valori de recuperat si alte sume datorate 161 Valori de recuperat 1611 Valori de recuperat 1612 Creante atasate 162 Alte sume datorate 1621 Alte sume datorate 1622 Datorii atasate

237

Grupa 18 Creante restante si indoielnice 181 Creante atasate 1811 Creante restante 1812 Dob restante 1817 Creante atasate 182 Creante indoielnice 1821 Creante indoielnice 1822 Dob indoielnice 1827 Creante atasate Grupa 19 Provizioane pentru creante din operatiuni interbancare 191 Proviz pentru creante din op interb 1911 Proviz specifice de risc de credit 1912 Proviz specifice de risc de dobanda CLASA 2 OPERATIUNI CU CLIENTELA Grupa 20 Credite acordate clientelei 201 Creante comerciale 2011 Creante comerciale 20111 Scont si op asimilate 20112 Factoring 20119 Alte creante comerciale 2017 Creante atasate 202 Credite de trezorerie 2021 Credite de trezorerie 20211 Vanzari in rate 20212 Credite acordate persoanelor fizice 20213 Diferente de rambursat legate de utilizarea cartilor de plata 20214 Utiliz de deschid de credite perm. 20215 Credite global de expl 20216 Credite pentru finan. stocurilor 20217 Cred garantate cu val. financiare 20218 Credite acordate importatorilor 20219 Alte credite de trezorerie

238

2027 Creante atasate 203 Credite pentru export 2031 Credite pentru export 20311 Cred garant cu creante as. strain 20312 Credite furnizori 20313 Cred comer acord. nerezidentilor 20319 Alte credite pentru export 2037 Creante atasate 204 Credite pentru echipamente 2041 Credite pentru echipamente 2047 Creante atasate 205 Credite pentru bunuri imobiliare 2051 Credite investitori 2052 Credite promotori 2057 Creante atasate 206 Alte credite acordate clientelei 2061 Alte credite acordate clientelei 2067 Creante atasate Grupa 23 Credite si imprumuturi privind clientela financiara 231 Credite acordate clientelei financiare 2311 Credite de pe o zi pe alta acordate clientelei financiare 2312 Cred la termen acord. clientelei fin 2317 Creante atasate 232 Imprumuturi de la clientela financiara 2321 Impr. de pe o zi pe alta de la clientela financiara 2322 Impr la termen de la clientela financ 2327 Datorii atasate Grupa 24 Valori primite sau date in pensiune 241 Valori primite in pensiune 2411 Val. primite in pens de pe o zi pe alta 2412 Valori primite in pensiune la termen 2417 Creante atasate

239

243 Valori date in pensiune 2431 Valori date in pens de pe o zi pe alta 2432 Valori date in pensiune la termen 2437 Datorii atasate Grupa 25 Conturile clientelei 251 Conturi curente 2511 Conturi curente 2517 Creante si datorii atasate 25171 Creante atasate 25172 Datorii atasate 252 Conturi de factoring 2521 Conturi de factoring 25211 Conturi de factoring dispon. 25212 Conturi de fact. indispon 2527 Datorii atasate 253 Conturi de depozite 2531 Depozite la vedere 2532 Depozite la termen 2533 Depozite colaterale 25331 Dep. pentru deschid de acred 25332 Dep. pentru emit. de scrisori de garantie 25333 Depozite pentru cecuri certif. 25334 Depozite pt ord de pl cu scad 25335 Depozite pentru garantii gestionari 25336 Alte depozite colaterale 2537 Datorii atasate 254 Certificate de depozit, carnete si lib de econ 2541 Certificate de depozit 2542 Carnete si librete de economii 2547 Datorii atasate Grupa 26 Valori de recuperat si alte sume dat 261 Valori de recuperat 2611 Valori de recuperat 2617 Creante atasate

240

262 Alte sume datorate 2621 Alte sume datorate 2627 Datorii atasate Grupa 28 Creante restante si indoielnice 281 Creante restante 2811 Creante restante 2812 Dob restante 2817 Creante atasate 282 Creante indoielnice 2821 Creante indoielnice 2822 Dob indoielnice 2827 Creante atasate Grupa 29 Provizioane pentru creante din operatiuni cu clientela 291 Proviz pt creante din op cu clientela 2911 Proviz specifice de risc de credit 2912 Proviz specifice de risc de dobanda CLASA 3 OPERATIUNI CU TITLURI SI OPERATIUNI DIVERSE Grupa 30 Operatiuni cu titluri 301 Titl primite sau date in pensiune livrata 3011 Titl primite in pensiune livrata 30111 Titl primite in pensiune livrata 30117 Creante atasate 3012 Titl date in pensiune livrata 30121 Titl date in pensiune livrata 30127 Datorii atasate 302 Titl de tranzactie 3021 Titl de tranzactie 30211 Efecte publ. si valori asim. 30212 Obligat. si alte titl cu v. fix 30213 Act. si alte titl cu v. variabil 30214 Actiuni proprii

241

3025 Titl date cu imprumut 30251 Efecte publ si valori asim. 30252 Obligat si alte titl cu v. fix 30253 Act. si alte titl cu v. Var. 30254 Actiuni proprii 30257 Creante atasate 3026 Titl luate cu imprumut 30261 Efecte publ. si valori asimilate 30262 Oblig si alte titl cu venit fix 30263 Act. si alte titl cu venit variabil 30264 Actiuni proprii 3027 Datorii privind titl 30271 Dat priv. titl luate cu imprum 30272 Alte datorii privind titlurile 30277 Datorii atasate 303 Titl de plasament 3031 Titl de plasament 30311 Efecte publ. si valori asimilate 30312 Oblig si alte titl cu venit fix 30313 Act. si alte titl cu venit var. 30314 Actiuni proprii 3035 Titl date cu imprumut 30351 Efecte publ. si valori asimilate 30352 Oblig si alte titl cu venit fix 30353 Act. si alte titl cu venit var. 30354 Actiuni proprii 3036 Varsam de efectuat priv titl de plasament 3037 Creante atasate 30371 Efecte publ. si valori asimiate 30372 Oblig si alte titl cu venit fix 30373 Act si alte titl cu venit variabil 30374 Actiuni proprii 304 Titl de investitii 3041 Titl de investitii 30411 Efecte publ si valori asimilate 30412 Oblig si alte titl cu venit fix 3045 Titl date cu imprumut

242

30451 Efecte publ. si valori asimilate 30452 Oblig si alte titl cu venit fix 3046 Diferente de conversie 30461 Efecte publ si valori asimilate 30462 Oblig si alte titl cu venit fix 3047 Creante atasate 30471 Efecte publ si valori asimilate 30472 Oblig si alte titl cu venit fix Grupa 32 Datorii constituite prin titluri 321 Titl de piata interbancara 3211 Titl de piata interbancara 3217 Datorii atasate 322 Titl de creante negociabile 3221 Titl de creante negociabile 3227 Datorii atasate 325 Obligatiuni 3251 Obligatiuni 3257 Datorii atasate 326 Alte datorii constituite prin tituri 3261 Alte datorii constituite prin tituri 3267 Datorii atasate Grupa 33 Conturi de decontare privind operatiunile cu titluri 331 Conturile societatilor bancare 332 Conturile org. de plasam col. de valori mobiliare (OPCVM) 333 Conturile societatilor de bursa 334 Conturile altor institutii financiare 335 Conturile clientelei 336 Alte conturi de decontare privind operatiunile cu titl 3361 Alte sume de platit privind op cu titluri 3362 Alte sume de incasat priv op cu titluri 337 Creante si datorii atasate 3371 Creante atasate 3372 Datorii atasate

243

Grupa 34 Decontari intrabancare 341 Decontari intrabancare Grupa 35 Debitori si creditori 351 Personal si conturi asimilate 3511 Personal remuneratii datorate 3512 Personal ajutoare mat. datorate 3513 Participarea personalului la profit 3514 Avansuri acordate personalului 3515 Drepturi de personal neridicate 3516 Retineri din remun. datorate tertilor 3519 Alte dat si creante in legat cu personalul 35191 Alte dat in leg cu pers. 35192 Alte creante in leg. cu pers 352 Asig soc, protectia soc si conturi asimilate 3521 Asigurari sociale 35211 Contrib unit. la asig sociale 35212 Contrib pers pt pensia suplim 3522 Ajutor de somaj 35221 Contrib unit la fd de somaj 35222 Contrib pers. la fd de somaj 3526 Alte datorii si creante sociale 35261 Alte datorii sociale 35262 Alte creante sociale 353 Bg statului, fd speciale si conturi asimilate 3531 Impozitul pe profit 3532 Taxa pe valoarea adaugata 35323 TVA de plata 35324 TVA de recuperat 35326 TVA deductibila 35327 TVA colectata 35328 TVA neexigibila 3533 Impozitul pe salarii 3534 Subventii 3536 Alte imp, taxe si vars asimilate 3538 Fd speciale taxe si vars asimilate

244

3539 Alte dat si creante cu bug. statului 35391 Alte dat fata de bug statului 35392 Alte cr priv bug statului 35393 Datorii fata de stat 35394 Creante in leg. cu statul 354 Dividende de plata 355 Debitori diversi 3551 Depozite de garantii varsate 3552 Debitori din avansuri spre decontare 3556 Alti debitori diversi 3557 Creante atasate 356 Creditori diversi 3561 Depoz de garant pt leasing si loc simpla 3566 Alti creditori diversi 3567 Datorii atasate Grupa 36 Conturi de stocuri 361 Valori din aur, metale si pietre pretioase 362 Materiale 363 Obiecte de inventar 364 Uzura obiectelor de inventar 365 Stocuri aflate la terti 367 Alte stocuri si asimilate 368 Alte bunuri diverse Grupa 37 Conturi de regularizare 371 Conturi privind valori de incasat 3712 Valori primite la incasare 3716 Cont indisp privind valori la incasare 372 Conturi de ajustare 3721 Pozitie de schimb 3722 Contravaloarea pozitiei de schimb 3723 Conturi de ajustare devize 3729 Conturi de ajustare privind alte elemente din afara bilantului 373 Conturi de diferente 3731 Diferente privind devizele

245

374

375 376 377 378 379

3732 Diferente privind vanzarile de titl cu posibilitate de rascumparare 3739 Alte conturi de diferente Chelt de repartizat 3741 Prime de emis priv titl cu venit fix 3742 Prime de ramb priv titl cu venit fix 3749 Alte chelt de repartizat Chelt inregistrate in avans Venituri inregistrate in avans Chelt de platit Venituri de primit Alte conturi de regularizare

Grupa 38 Creante restante si indoielnice 381 Creante restante 3811 Creante restante 3812 Dob restante 3817 Creante atasate 382 Creante indoielnice 3821 Creante indoielnice 3822 Dob indoielnice 3827 Creante atasate Grupa 39 Provizioane privind operatiuni cu titluri si operatiuni diverse 391 Proviz pentru depr titllor 3911 Proviz pt depr titl de plasament 39111 Proviz pentru depr efect publ si a altor val asimilate 39112 Proviz pentru depr oblig si a altor titl cu venit fix 39113 Proviz pentru depr act si a altor titl cu venit variabil 39114 Proviz pentru depr actiunilor proprii 3912 Proviz pt depr titl de investitii 39121 Proviz pentru deprecierea efect

246

publ si a altor val asimilate 39122 Proviz pentru depr oblig si a altor titl cu venit fix 393 Proviz pentru depr stocurilor 399 Proviz pentru creante restante si indoielnice CLASA 4 VALORI IMOBILIZATE Grupa 40 Credite subordonate 401 Credite subordonate la termen 4011 Credite participative 4019 Alte creite subordonate la termen 402 Credite subord pe durata nedeterminata 407 Creante atasate Grupa 41 Parti in cadrul societatilor comerciale legate, titluri de participare si titluri ale activitatii de portofoliu 411 Parti in societatile comerciale legate 4111 Parti in societati bancare 4112 Parti in societ cu caracter financiar 4113 Parti in alte societ cu carac nefinan 412 Titl de participare 4121 Titl de particip la societati bancare 4122 Titl de particip la societ cu caract fin 4123 Titl de part la alte societ cu caract nefin 413 Titl ale activitatii de portofoliu 414 Diferente de conversie 415 Titl date cu imprumut 417 Creante atasate 418 Vars de efectuat pentru parti in societati comerciale legate, pentru titl de particip si pt titl ale activitatii de portofoliu Grupa 42 Dotari pentru unit proprii din strainat 421 Dotari pentru unitatile proprii din strainatate 424 Diferente de conversie

247

Grupa 43 Imobilizari in curs 431 Imobilizari necorporale in curs 432 Imobilizari corporale in curs Grupa 44 Imobilizari ale activitatii de exploatare 441 Imobiliz necorp ale activitatii de expl 4411 Fondul comercial 4412 Chelt de constituire 4419 Alte imobiliz necorp ale activ de expl 442 Imobiliz corp ale activitatii de expl 4421 Terenuri 44211 Terenuri 44212 Amenajari de terenuri 4422 Mijloace fixe 44221 Cladiri 44222 Constructii speciale 44223 Masini, util si instal de lucru 44224 Ap. si intal de masurare, control si reglare 44225 Mijloace de transport 44227 Unelte, disp, instrum, mobilier si ap. birotica 44228 Alte active corp. mobile Grupa 45 Imobiliz in afara activit de exploatare 451 Imobiliz necorp in afara activit de exploatare 452 Imobiliz corporale in afara activit de exploatare 4521 Terenuri 45211 Terenuri 45212 Amenajari de terenuri 4522 Mijloace fixe 45221 Cladiri 45222 Constructii speciale 45223 Masini, util si instal de lucru 45224 Ap. si intal de masurare, control si reglare 45225 Mijloace de transport

248

45226 Animale si plantatii 45227 Unelte, dispoz, instrum, mobilier si ap. birotica 45228 Alte active corp. mobile Grupa 46 Amortizari privind imobilizarile 461 Amortiz privind imobiliz activit de exploat 4611 Amortiz imobiliz necorporale 46111 Amortiz fd. comercial 46112 Amortiz chelt de constit 46119 Amortiz altor imob. necorp 4612 Amortiz imobiliz corporale 46121 Amortiz am. de terenuri 46122 Amortiz cladirilor 46123 Amortiz constr. speciale 46124 Amortiz masinilor, util si instal. de lucru 46125 Amortiz ap. si instal de masurare, control si reglare 46126 Amortiz mijl de transport 46127 Amortiz uneltelor, dispoz. instrum, mob., ap birotica 46128 Am. altor active corp mobile 462 Amortiz priv imobiliz in afara activit de exploatare 4621 Amortiz imobiliz necorporale 4622 Amortiz imobiliz corporale 46221 Amortiz amenaj de terenuri 46222 Amortiz cladirilor 46223 Amortiz constr speciale 46224 Amortiz masinilor, util si instal de lucru 46225 Amortiz ap. si instal de masurare, control, reglare 46226 Amortiz mijl de transport 46227 Amortiz anim si plantatiilor 46228 Amortiz uneltelor, instrum, mobilierului, ap. birotice

249

46229 Am altor active corp mobile Grupa 47 Leasing, locatie simpla si op asimilate 471 Op de leasing si asimilate 4711 Leasing mobiliar 4712 Leasing imobiliar 4713 Leasing cu active necorporale 4717 Creante atasate 472 Op de leasing privind imobilizarile in curs 4721 Leasing mobiliar 4722 Leasing imobiliar 4723 Leasing cu active necorporale 473 Imobilizari neinchiriate din leasing reziliat 474 Bunuri date in locatie simpla 4741 Bunuri date in locatie simpla 4747 Creante atasate 476 Amortizari 4761 Amortizari privind op de leasing 4762 Amortiz priv op de locatie simpla Grupa 48 Creante restante si indoielnice 481 Creante restante 4811 Creante restante 4812 Dob restante 4817 Creante atasate 482 Creante indoielnice 4821 Creante indoielnice 4822 Dob indoielnice 4827 Creante atasate Grupa 49 Provizioane pentru valori imobilizate 491 Proviz pentru depr partilor detinute in cadrul soc. com. legate, a titllor de particip si a titl activ de portofoliu 492 Proviz pentru depr imobiliz 4921 Proviz pentru depr imobiliz in curs 49211 Proviz pentru depr imobiliz

250

necorporale in curs 49211 Proviz pentru depr imobiliz corporale in curs 4922 Proviz pentru depr imobiliz activ de expl 49221 Proviz pentru depr imobiliz necorp ale activ de expl. 49222 Proviz pentru depr imobiliz corp ale activ de expl 4923 Proviz pentru depr imobiliz in afara activ de expl 49231 Proviz pt depr imob necorp in afara activ de expl. 49232 Proviz pentru depr imob corp in afara activ de expl 493 Proviz pentru op de leasing 494 Proviz pentru op de locatie simpla 499 Proviz pentru creante restante si indoielnice CLASA 5 CAPITALURI PROPRII, ASIMILATE SI PROVIZIOANE Grupa 50 Capital 501 Capital social 5011 Capital subscris nevarsat 5012 Capital subscris varsat 502 Elemente asimilate capitalului 503 Diferente de conversie 508 Actionari sau asociati Grupa 51 Prime legate de capital si rezerve 511 Prime legate de capital 5111 Prime de emisiune sau de aport 5112 Prime de fuziune, de sciz, de conv 5119 Alte prime 512 Rezerve legale 5121 Rezerve legate de profitul brut

251

5122 Rezerve legate de profitul net 513 Rezerve statutare 514 Rezerva generala pentru riscul de credit 5141 Rez gen pt riscul de cred din profit brut 5142 Rez gen pt riscul de credit din prof. net 516 Diferente din reevaloare 519 Alte rezerve Grupa 52 Fonduri 521 Fondul de dezvoltare 528 Alte fonduri 529 Repartizari la fondul de dezvoltare Grupa 53 Datorii subordonate 531 Datorii subordonate la termen 5311 Titl subordonate la termen 5312 Imprumuturi participative 5319 Alte imprumuturi subord la termen 532 Datorii subordonate pe durata nedeterminata 5321 Titl subord pe durata nedeterminata 5322 Impr subord pe durata nedeterm 537 Datorii atasate Grupa 54 Subventii si fonduri publice alocate 541 Subventii pentru investitii 5411 Subv pt investitii inreg la venituri 542 Fonduri publice alocate Grupa 55 Provizioane pentru riscuri si cheltuieli 551 Proviz pentru riscuri de exec a angaj prin semnatura 552 Proviz pentru facilitati acordate personalului 553 Proviz pentru riscuri de tara 559 Alte proviz Grupa 56 Provizioane reglementate 561 Proviz reglementate

252

Grupa 58 Rezultatul reportat 581 Rezultatul reportat Grupa 59 Rezultatul exercitiului 591 Profit sau pierdere 592 Repartizarea profitului CLASA 6 CHELTUIELI Grupa 60 Cheltuieli de exploatare bancara 601 Chelt cu op de trez si op interbancare 6011 Dob la BNR 6012 Dob la conturile de corespondent 6013 Dob la depozitele bancilor 60131 Dob la depozitele la vedere 60132 Dob la depozitele la termen 60133 Dob la depoz colaterale 6014 Dob la imprumuturile de la banci 60141 Dob la impr de pe o zi pe alta 60142 Dob la impr la termen 60143 Dob la imprumut financiare 6015 Dob la valorile date in pensiune 60151 Dob la val date in pens de pe o zi pe alta 60152 Dob la val date in pensiune la termen 6017 Alte chelt cu dob 60171 Dob priv titl cu posib de rasc 60172 Report / deport 60179 Chelt diverse cu doble 6019 Comisioane 602 Chelt cu ople cu clientela 6021 Dob la conturile de factoring 6022 Dob la impr primite de la client financ 60221 Dob la impr de pe o zi pe alta 60222 Dob la imprum la termen

253

6023 Dob la valorile date in pensiune 60231 Dob la val date in pens de pe o zi pe alta 60232 Dob la val date in pens la termen 6024 Dob la conturile curente 6025 Dob la conturile de depozite 60251 Dob la ct de dep la vedere 60252 Dob la ct de dep la termen 60253 Dob la cont de dep colaterale 6026 Dob la certif de depozit, carnetele si libretele de economii 6027 Alte chelt cu doble 60271 Dob privind titl cu posib de rascumparare 60272 Report /deport 60279 Chelt diverse cu doble 6029 Comisioane 603 Chelt pentru ople cu titl 6031 Dob la titl date in pensiune livrata 6032 Pierderi la titl de tranzactie 6033 Chelt cu titl de plasament 60331 Chelt de achizitie 60336 Pierderi din cesiune 6034 Chelt cu titl de investitii 60341 Chelt de achizitie 60342 Chelt cu amortiz primelor 6036 Chelt priv datorii constituite prin titl 60361 Dob priv titl de piata interbanc 60362 Dob priv titl de creante neg 60363 Dob privind obligatiunile 60369 Alte chelt priv datoriile constit prin titl 6037 Chelt diverse privind ople cu titl 6039 Comisioane 604 Chelt cu op de leasing, locatie simpla si asim 6041 Chelt cu ople de leasing si asimilate

254

60411 Chelt cu amortiz 60412 Pierderi din depr imob date in leasing si asimilate 60413 Pierderi din cesiunea imob date in leasing si asimilate 60414 Chelt cu proviz pentru op de leasing si asimilate 60419 Alte chelt cu op de leasing si asimil 6042 Chelt cu op de locatie simpla 60421 Chelt cu amortiz 60422 Pierderi din depr imobiliz date in locatie simpla 60423 Pierderi din cesiunea imob date in locatie simpla 60424 Chelt cu proviz pentru op de locatie simpla 60429 Alte chelt cu op de locatie simpla 605 Chelt priv datoriile subord si fondurile publ 6051 Chelt priv datoriile subord la termen 6052 Chelt priv datoriile subord pe durata nedeterminata 6053 Chelt priv fondurile publice alocate 606 Chelt privind ople de schimb 6061 Pierderi din op de schimb si arbitraj 6069 Comisioane 607 Chelt privind ople din afara bilantului 6071 Chelt cu angajamentele de finantare 60711 Chelt cu angaj de finantare primite de la alte banci 60712 Chelt cu angaj de finantare primite de la clientela 6072 Chelt cu angajamentele de garantie 60721 Chelt cu angaje de garantie primite de la alte banci 60722 Chelt cu angaj de garantie

255

primite de la clientela 6077 Chelt cu alte angajamente primite 608 Chelt cu prestatiile de servicii financiare 6081 Chelt cu mijloacele de plata 6082 Alte chelt cu prest de servicii fin 609 Alte chelt de expl bancara 6092 Cota-parte priv op de expl bancara efectuate in comun 6093 Venituri retrocedate priv op de expl bancara efectuate in comun 6099 Chelt diverse de explatare bancara Grupa 61 Cheltuieli cu personalul 611 Chelt cu remuneratiile personalului 612 Chelt privind asigurarile si protectia sociala 6121 Chelt priv contrib unit la asig sociale 6122 Chelt priv contrib unit pt aj de somaj 6127 Alte chelt privind asig si prot soc 617 Alte chelt privind personalul Grupa 62 Impozite si taxe 621 Chelt cu impozitul pe salariu 627 Chelt cu alte impozite, taxe si vars asimilate Grupa 63 Cheltuieli cu materialele, lucrarile si serviciile executate de terti 631 Chelt cu materialele 6311 Chelt cu materialele consumabile 6312 Chelt privind combustibilii 6313 Chelt privind piesele de schimb 6317 Chelt privind alte materiale 632 Chelt privind obiectele de inventar 633 Chelt privind alte stocuri 634 Chelt cu lucrarile si serv executate de terti 6341 Chelt de intretinere si reparatii 6342 Chelt privind energia si apa 6343 Chelt postale si taxe de comunicatii

256

6344 Chelt cu colab si intermediere 6345 Chelt cu deplasari, detasari, transf si transp persoanelor si bunurilor 6346 Chelt cu serv furniz de soc grupului 6347 Alte chelt cu lucr si serv ex de terti 63471 Chelt cu primele de asig 63472 Chelt cu redev priv op de leasing si asimilate 63473 Chelt cu redev priv conces, locat de gest si chiriile 63479 Alte chelt 635 Chelt de protocol, reclama si publicitate Grupa 64 Cheltuieli diverse de exploatare 641 Venituri retroced priv op de expl nebancara ef in comun 642 Cota-parte priv ople de expl nebancara ef in comun 643 Cota-parte din cheltle sediului social 646 Pierderi din cesiunea imobiliz 6461 Pierderi din cesiunea imob necorp si corporale 6462 Pierd din cesiunea imobiliz finan 649 Alte chelt diverse de expl Grupa 65 Cheltuieli cu amortizarile privind imobilizarile necorporale si corporale 651 Chelt cu amortizarile imobiliz necorporale 652 Chelt cu amortizarile imobiliz corporale Grupa 66 Cheltuieli cu provizioane si pierderi din creante nerecuperabile 661 Chelt cu proviz pt creante din op interb 6611 Chelt cu proviz specif de risc de credit 6612 Chelt cu proviz specif de risc de dob 662 Chelt cu proviz pentru creante din op cu cl 6621 Chelt cu proviz specif de risc de credit

257

6622 Chelt cu proviz specif de risc de dob 663 Chelt cu proviz priv ople cu titl si op div 6631 Chelt cu proviz pentru depr titllor 66311 Chelt cu proviz pentru depr titl de plasament 66312 Chelt cu proviz pt depr titl de investitii 6632 Chelt cu proviz pt depr stocurilor 6637 Chelt cu proviz pt creante restante si indoielnice 664 Chelt cu proviz pentru valori imobilizate 6641 Chelt cu proviz pt depr partilor detinute in cadrul soc com legate, a titl de particip si a titllor activ de portofoliu 6642 Chelt cu proviz pentru depr imobiliz 66421 Chelt cu prov pt depr imob in curs 66422 Chelt cu proviz pentru depr imobiliz activ. de expl 66423 Chelt cu proviz pt depr imob in afara activ de expl 6647 Chelt cu proviz pt creante restante si indoielnice 665 Chelt cu proviz pentru riscuri si chelt 6651 Chelt cu proviz pt riscuri de exec a angaj prin semnatura 6652 Chelt cu proviz pentru facilitatile acordate personalului 6653 Chelt cu proviz pentru risc de tara 6657 Chelt cu proviz pt alte risc si chelt 666 Chelt cu proviz reglementate 667 Pierd din creante nerecup acop cu proviz 668 Pierderi din creante nerec neacop cu proviz Grupa 67 Cheltuieli exceptionale 671 Chelt exceptionale privind ople de gestiune

258

6711 Despagubiri, amenzi penalitati 6712 Donatii si subventii acordate 6713 Chelt privind sponsorizarile 6714 Pierderi din debitori diversi 6717 Alte chelt excep priv op de gestiune 673 Chelt exceptionale privind amortiz si proviz 6731 Chelt excep priv amortiz imobiliz 6732 Chelt exceptionale priv proviz pt riscuri si chelt 6733 Chelt exceptionale priv proviz pt deprecieri 6734 Chelt excep priv proviz reglem 677 Alte chelt exceptionale Grupa 69 Cheltuieli cu impozitul pe profit 691 Chelt cu impozitul pe profit

259

CLASA 7 VENITURI Grupa 70 Venituri din activitatea de exploatare bancara 701 Venituri cu op de trez si op interbancare 7011 Dob de la BNR 7012 Dob de la conturile de corespondent 7013 Dob de la depozitele bancilor 70131 Dob de la depoz la vedere 70132 Dob de la depoz la termen 70133 Dob de la depoz colaterale 7014 Dob de la creditele acord bancilor 70141 Dob de la cr de pe o zi pe alta 70142 Dob de la creditele la termen 70143 Dob de la creditele financiare 7015 Dob de la valorile primite in pensiune 70151 Dob de la valorile primite in pens de pe o zi pe alta 70152 Dob de la valorile primite in pens la termen 7017 Alte venituri din dob 70171 Dob privind titl cu posib de rascumparare 70172 Report / deport 70179 Venituri diverse din dob 7018 Dob din creante restante si indoielnice 7019 Comisioane 702 Venituri din op cu clientela 7021 Dob de la creante com si credite acord clientelei 70211 Dob de la ople de scont, asim si alte creante com 70212 Dob de la op de factoring 70213 Dob de la creditele de trez 70214 Dob de la creditele pt export 70215 Dob de la credit pt echip 70216 Dob de la credit pt bunuri imob

260

70217 Dob de la alte cred acord clientilor 7022 Dob de la cred acord client financ 70221 Dob de la cr de pe o zi pe alta 70222 Dob de la credite la termen 7023 Dob de la valorile primite in pens 70231 Dob de la valorile primite in pens de pe o zi pe alta 70232 Dob de la valorile primite in pens la termen 7024 Dob de la conturile curente debitoare 7027 Alte venituri din dob 70271 Dob priv titl cu posib de rasc 70272 Report / deport 70279 Venituri diverse din dob 7028 Dob din creante rest si indoielnice 7029 Comisioane 703 Venituri pentru op cu titl 7031 Dob de la titl primite in pens livrata 7032 Venituri de la titl de tranzactie 7033 Venituri din titl de plasament 70331 Dob 70333 Dividende si venituri asim 70336 Venituri din cesiune 7034 Venituri din titl de investitii 70341 Dob 70342 Venituri din prime 7036 Venituri din datorii constit prin titl 7037 Venituri diverse din ople cu titl 7038 Dob din creante rest si indoielnice 7039 Comisioane 704 Venituri din op de leasing, loc simpla si asim 7041 Venituri din ople de leasing si asim 70411 Venituri din amortiz 70413 Venituri din cesiunea imob date in leasing si asim 70414 Venituri din proviz pentru

261

705

706 707

708

op de leasing si asim 70419 Alte venit din op de leasing si asim 7042 Venituri din ople de locatie simpla 70421 Venituri din chirii 70423 Venituri din cesiunea imob date in locatie simpla 70424 Venituri din proviz pentru op de locatie simpla 70429 Alte venituri din op de locatie simpla 7048 Venit din creante rest si indoielnice Venituri din credite subord, parti in cadrul soc com legate, titl de partic, titl ale activ de portof 7051 Dob de la credit subord la termen 7052 Dob de la cr subord pe durata nedet 7053 Dividende si venituri asimilate 7058 Dob din creante rest si indoielnice Venituri privind ople de schimb 7061 Venituri din op de schimb si arbitraj 7069 Comisioane Venituri din ople din afara bilantului 7071 Venituri din angaj de finantare 70711 Venituri din angaj de finant in favoarea altor banci 70712 Venituri din angaj de finant primite de la clientela 7072 Venituri din angaj de garantie 70721 Venituri din angaj de gar in favoarea altor banci 70722 Venituri din angaj de gar primite de la clientela 7077 Venituri din alte angajamente date Venituri din prestatiile de servicii financiare 7083 Comis din activ de asistenta si consult 70831 Comisioane din activ de asist si cons pentru pers fiz

262

70832 Comis din activ de asist si consult pentru pers jure 70839 Alte comisioane 7085 Venituri privind mijloacele de plata 7087 Alte venituri din prest de serv financ 709 Alte venituri de expl bancara 7092 Cota-parte priv op de expl bancara ef in comun 7093 Venituri refact priv op de expl bancara ef in comun 7094 Transferuri de chelt de expl bancara 7099 Venituri diverse de exploat bancara Grupa 74 Venituri diverse din exploatare 741 Chelt refacturate 7411 Chelt refacturate societ grupului 7412 Chelt refacturate altor societati 742 Cota-parte priv op de expl nebanc ef in comun 743 Cota-parte din cheltle sediului social 746 Venituri din cesiunea imobiliz 7461 Ven din cesiunea imob necorp si corp 7462 Venit din cesiunea imob financiare 747 Venituri accesorii 7471 Venit privind imob legate de expl 7472 Venituri din activitati nebancare 7479 Alte venituri accesorii 749 Alte venituri diverse din expl 7491 Transf de chelt de expl nebancara 7492 Cota-parte din subv de inv trecuta la venituri 7493 Venituri din subventii de expl 7494 Venituri din prod de imobilizari 7495 Venituri priv bunurile mobile si imobile din executarea creantelor 7499 Alte venituri

263

Grupa 76 Venituri din provizioane si venituri din creante nerecuperabile 761 Venit din proviz pentru creante din op interb 7611 Venit din proviz specif de risc de credit 7612 Venit din proviz specif de risc de dob 762 Venit din proviz pentru creante din op cu cl 7621 Venit din proviz specif de risc de credit 7622 Venit din proviz specif de risc de dob 763 Venit din proviz privind op cu titl si op div 7631 Venituri din proviz pt depr titllor 76311 Venituri din proviz pt depr titl de plasament 76312 Venituri din proviz pt depr titl de investitii 7632 Venit din proviz pentru depr stocurior 7637 Venituri din proviz pt creante rest si indoielnice 764 Venituri din proviz pentru valori imobilizate 7641 Venituri din proviz pt depr partilor detinute in cadrul soc com legate, a titl de partic si a titllor activ de portof 7642 Venituri din proviz pentru depr imobiliz 76421 Venituri din proviz pt depr imobiliz in curs 76422 Venituri din proviz pt depr imob activ de expl 76423 Venituri din proviz pt depr imob in afara activ de expl 7647 Venituri din proviz pt creante rest si indoielnice 765 Venituri din proviz pentru riscuri si chelt 7651 Venituri din proviz pt riscuri de exec a angaj prin semnatura 7652 Venituri din proviz pentru facilit acord pers 7653 Venituri din proviz pt risc de tara 7657 Venit din proviz pt alte riscuri si chelt

264

766 Venituri din proviz reglementate 767 Venit din recuperari de creante amortizate Grupa 77 Venituri exceptionale 771 Venituri exceptionale din opler de gestiune 7711 Venituri din despag si penalitati 7712 Alte venit excep din op de gestiune 773 Venituri exceptionale din proviz 7731 Venituri exceptionale din proviz pt riscuri si chelt 7732 Venit except din proviz pt deprec 7733 Venit except din proviz reglem 777 Alte venituri exceptionale Grupa 78 Venituri din reluarea rezervei generale pentru riscul de credit 781 Venit din reluarea rez generale pt riscul de credit CLASA 90 OPERATIUNI IN AFARA BILANTULUI Grupa 90 Angajamente de finantare 901 Angajamente in favoarea altor banci 902 Angajamente primite de la alte banci 903 Angajamente in favoarea clientelei 9031 Deschideri de credite confirmate 90311 Garantii imobiliare 90312 Deschideri de cr. docum 90319 Alte deschid de cr confirm 9032 Acceptari sau angajamente de plata 9039 Alte angajamente in fav clientelei 904 Angajamente primite de la cl financiara si institutiile administratiei publice Grupa 91 Angajamente de garantie 911 Caut, avaluri si alte garantii date altor banci 9111 Confirm de deschid de cr docum 9112 Acceptari de plata

265

9119 Alte garantii date altor banci 912 Cautiuni, avaluri si alte garan prim de alte banci 913 Garantii date pentru clientela 9131 Cautiuni, avaluri si alte garantii 91311 Cautiuni imobiliare 91312 Cautiuni admin si fiscale 91313 Garantii financiare 91314 Garantii de ramb a cred. acordate de alte banci 9139 Alte garantii date pentru clientela 914 Garantii primite de la clientela 9141 Garantii primite de la institutiile administratiei publice si asim 9142 Garantii primite de la asig si capitaliz 9143 Garantii primite de la cl financiara 9144 Ipoteci imobiliare 9145 Gajuri cu deposedare 9146 Gajuri fara deposedare 9149 Alte garantii primite de la clientela Grupa 92 Angajamente privind titlurile 921 Titl de primit 9211 Titl vandute cu posib de cumparare 9219 Alte titl de primit 922 Titl de livrat 9221 Titl cump cu posib de rascumparare 9229 Alte titl de livrat Grupa 93 Operatiuni in devize 931 Op de schimb la vedere 9311 Lei cumparati si inca neprimiti 9312 Devize cumparate si inca neprimite 9313 Lei vanduti si inca nelivrati 9314 Devize vandute si inca nelivrate 932 Op privind deviz date si luate cu imprumut 9321 Devize date cu imprumut si inca neliv 9322 Deviz luate cu imprumut si inca neprim

266

933 Op de schimb la termen 9331 Lei de primit contra devize de livrat 9332 Devize de livrat contra lei de primit 9333 Devize de primit contra lei de livrat 9334 Lei de livrat contra devize de primit 9335 Devize de primit contra devize de livrat 9336 Devize de livrat contra devize de primit 934 Report / deport calculat anticipat 9341 Report / deport de primit 9342 Report / deport de platit 935 Dob neaj la scad in devize acop la termen 9351 Dob in devize acop la term, de incasat 9352 Contrav in lei a dob in devize la termen, de incasat 9353 Dob in devize acop la termen, de platit 9354 Contrav in lei a doblor in devize acop la termen, de platit 936 Conturi de ajustare devize in afara bilantului 9361 Pozitia de schimb 9362 Contravaloarea pozitiei de schimb 9363 Conturi de ajustare devize Grupa 95 Angajamente diverse 951 Redev, locatii de gestiune, chirii si alte asim 952 Titl primite in garantie 953 Titl date in garantie 959 Alte angajamente diverse 9591 Alte angajamente date 9592 Alte angajamente date Grupa 98 Angajamente indoielnice 981 Angajamente indoielnice Grupa 99 Conturi de evidenta 991 Mijloace fixe luate cu chirie 992 Valori primite in pastrare sau custodie 993 Creante scoase din activ, urmarite in contin

267

994 Debitori din penalitati pretinse 995 Amortiz aferenta grad de neutiliz a mijl fixe 998 Alte conturi de evidenta 9981 Alte valori primite 9982 Alte valori date 999 Contrapartida

268

RSPUNSURI CORECTE
Cap. II 1) B 2) A 3) A 4) B 5) C 6) C 7) A 8) B 9) D 10) A Cap. III 1) E 2) A 3) E 4) C 5) D 6) E 7) E 8) C 9) D 10) C Cap. IV 1) C 2) B 3) C 4) C 5) C 6) B, D 7) A 8) C 9) C 10) B, C 11) E 12) C 13) D 14) E 15) E 16) E 17) B 18) B 19) A 20) C 11) C 12) C 13) A 14) A 15) B 16) A 17) A 18) E 19) D 20) A, D 11) D 12) B 13) A 14) A 15) C 16) A 17) A 18) B 19) B 20) C 21) D 22) C 23) C 24) C 25) D 26) B 27) B, E 28) A 29) B 30) B 21) E 22) E 23) B 21) C 22) A 23) C 24) A 25) A 26) C 27) E 28) B 29) C

31) A, C

269

Cap. V 1) A 2) C 3) A 4) C 5) A 6) B 7) B 8) B 9) B 10) A Cap. VI 1) A 2) B 3) E 4) A 5) A 6) B 7) A 8) D 9) B 10) C Cap. VII 1) B 2) B 3) D 4) E 5) B

11) B 12) C 13) B 14) C 15) B 16) A 17) A 18) C 19) A 20) A 11) C 12) C 13) C 14) E 15) D 16) B 17) C 18) A 19) B

21) C 22) A 23) B 24) A 25) B 26) A

270