Sunteți pe pagina 1din 42

Universitatea Dunrea de Jos din Galai Facultatea de Economie i Administrarea Afacerilor TESTE GRIL DE ECONOMIE PENTRU ADMITEREA 2012

Autori: Prof. dr. Daniela arpe Lect. dr. Mihaela Neculi Lect. dr. Daniela Nechita Lect. drd. Daniela Manea

Bibliografie 1. Ilie Gavril, Paul Tnase Ghi, Dan Niescu, Constantin Popescu Economie manual pentru clasa a XIa, Editura Economic, Bucureti, 2006. Cap. 1. Activitatea economic Cap. 3. Comportamentul consumatorului Cap. 4. Comportamentul productorului Cap. 5. Utilizarea factorilor de producie Cap. 6. Piaa. Mecanismul concurenial Cap. 7. Piaa monetar Cap. 8. Piaa capitalurilor Cap. 9. Piaa muncii Cap. 11. C1 Inflaia C2 omajul 2. Emilia Tnsescu (coord.), Panru Petru, Stoica Angelica, Mihai Chiril, Ancua Daniela arpe, Daniela Nechita Economie Teste gril pentru admiterea n nvmntul

superior economic, ediia a IXa, Universitatea Dunrea de Jos din Galai, 2007.

1. Bunurile sau utilitile reprezint: a) Rezultatele oricrei activiti economice; b) Elementele sau mijloacele folosite n vederea satisfacerii nevoilor vieii i activitii oamenilor; c) Produsele destinate n mod direct producerii altor bunuri i servicii; d) Mijloacele la care nu oricine are acces pentru ai satisface nevoile.

2. Bunurile economice au drept caracteristic fundamental raritatea, deoarece: a) Se gsesc n cantiti insuficiente n raport cu nevoile n continu cretere i diversificare; b) Sunt produse numai de firmele care obin profit; c) Sunt obinute de firme cu costuri reduse; d) Sunt condiionate de cheltuielile efectuate de cumprtori cu procurarea lor.

3. Gospodrirea, ca act economic, reprezint procesul de: a) Satisfacere a trebuinelor din producia proprie; b) Acoperire a trebuinelor din bunurile produse de ali productori; c) Folosire a bunurilor pentru a produce alte bunuri i servicii; d) Folosire raionala a resurselor limitate n vederea diminurii tensiunii dintre nevoile generale nelimitate i mijloacele limitate de acoperire ale

acestora.

4. Costul de oportunitate sau costul real al alegerii, reprezint: a) Ansamblul cheltuielilor cu materii prime i energie necesare obinerii unui produs; b) Expresia (valoric) bneasc a consumului de factori materiali de producie; c) Cea mai bun alternativ la care se renun (sau preuirea acordat acesteia) atunci cnd se alege din mai multe variante producerea sau procurarea unui anumit bun; d) a+b. 5. Care este afirmaia corect cu privire la relaia dintre resurse i factori de producie : a) Raport de la ntreg la parte; b) Raport de la parte la ntreg; c) Raport subunitar; d) Raport unitar.

6. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la nevoile economice nu este adevrat? a) Reprezint cerine ale existenei oamenilor ca indivizi i membri ai societii; b) Se satisfac prin consumul de bunuri; c) Au att o determinare obiectiv, ct i o determinare subiectiv; d) Sunt limitate i dinamice.4 7. Care dintre enunurile de mai jos definete utilitatea marginal ? a) Sporul de producie obinut la o unitate de cheltuial;

b) Sporul de producie obinut prin creterea cu o unitate a volumului unui factor, n condiiile n care ceilali factori rmn constani; c) Sporul de utilitate obinut prin reducerea preurilor bunurilor; d) Sporul de utilitate ce se obine prin consumarea unei uniti suplimentare dintr-un bun sau serviciu.

8. Una din afirmaiile de mai jos este fals: a) Baza utilitii o reprezint proprietile, caracteristicile pe care le posed fiecare bun sau categorie de bunuri; b) Capacitatea unui bun de a satisface o nevoie reprezint utilitatea n sens general, n timp ce utilitatea economic exprim satisfacia obinut de productor prin folosirea unei cantiti determinate dintrun bun de producie; c) Utilitatea marginal exprim sporul de utilitate total obinut prin consumarea fiecrei uniti suplimentare dintrun bun (ce aparine unei clase omogene de bunuri); d) Utilitatea total este suma utilitilor individuale.

9. Utilitatea marginal este normal descresctoare deoarece: a) Utilitatea total se mrete; b) Intensitatea nevoii descrete odat cu creterea cantitii consumate dintr un bun economic; c) Utilitatea total rmne constant odat cu evoluia preurilor; d) Intensitatea nevoii consumatorului crete cu fiecare unitate consumat.

10. Utilitatea economic a unui bun: a) Are aceeai mrime pentru oricine consum bunul respectiv;

b) Depinde de relaia pe care fiecare consumator o face ntre caracteristicile acelui bun economic i trebuinele sale; c) Este negativ atunci cnd utilitatea sa marginal descrete; d) Este pozitiv cnd bunul este prodfactor.

11. Ce utilitate poate avea un bun economic care nu mai este cerut de consumatori ? a) Zero; b) Negativ; c) Pozitiv; d) Nu se poate preciza.

12. Aprecierea utilitii economice a unui bun are: a) Un caracter obiectiv; b) Un caracter subiectiv; c) Att un caracter obiectiv ct i unul subiectiv; d) Valene multiple. 5 13. Aprecierea utilitii unui bun economic depinde de: a) Munca nmagazinat n bunul respectiv; b) Raportul pe care individul l stabilete ntre bun i nevoile sale; c) Cantitatea bunului respectiv; d) Bunvoina consumatorilor.

14. Cnd utilitatea marginal a unui bun este pozitiv dar descresctoare, utilitatea total resimit de ctre consumator prin sporirea cantitii consumate din bunul respectiv:

a) Crete; b) Scade; c) Rmne neschimbat; d) Se dubleaz.

15. Resursele economice se manifest n calitate de factori de producie atunci cnd : a) Sunt limitate i au ntrebuinri alternative; b) Particip la procesul de producie; c) Constituie obiect al speculei; d) Formeaz obiectul vnzrii - cumprrii.

16. Legtura dintre factorii de producie i resurse const n aceea c: a) Factorii de producie particip la producerea resurselor; b) Factorii de producie reprezinta resurse atrase i utilizate pentru a produce bunuri economice; c) Resursele sunt din abunden i factorii de producie sunt limitai; d) Nu exist nici o legtur.

17. Dup coninutul i natura aciunii lor, factorii de producie se clasific n: a) Munca, profitul i capitalul; b) Munca, natura i capitalul; c) Munca, natura, capitalul i rezervele valutare; d) Munca, natura, capitalul i proprietatea.

18. Caracterul restrictiv al pmntului pentru activitatea economic poate fi compensat prin :

a) Extinderea suprafeelor cultivate; b) Desfiinarea impozitelor pe terenurile agricole; c) Utilizarea lui ct mai raional n combinaie cu ali factori de producie d) Sporirea preului pmntului.

19. Capitalul ca factor de producie reprezint: a) Bunurile produse prin munc i utilizate pentru obinerea altor bunuri i/sau servicii destinate vnzrii; b) Mijloacele de producie i bunurile de consum; c) Bunurile create n anii precedeni i destinate vnzrii; d) Bunurile produse n economia natural. 20. Uzura fizic a capitalului fix se produce datorit : a) Progresului tehnic; b) Creterii productivitii muncii; c) Deprecierii treptate a caracteristicilor funcionale, ca urmare a folosirii i/sau a aciunii agenilor naturali; d) Rotaiei capitalului fix. 21. Din capitalul circulant fac parte : a) Cldirile pentru producie; b) Materiile prime; c) Tractoarele pentru agricultur; d) Amortizarea. 22. Capitalul circulant : a) Particip la un singur ciclu de producie; b) Se uzeaz n mod treptat; c) Pe termen scurt rmne neschimbat; d) Include materiile prime i o parte a salariilor.

23. Uzura moral se datoreaz: a) Aciunii agenilor naturali asupra capitalului fix; b) Creterii ndemnrii forei de munc n utilizarea capitalului fix; c) Apariiei i manifestrii pe pia a unor ageni economici concureni care utilizeaz capital circulant, cu o eficien ridicat; d) Progresului tehnic i a condiiilor pieei, care asigur maini, utilaje etc., noi, mai ieftine dect cele n funciune i/sau cu performane tehnico economice superioare. 24. Factorii de producie se refer la: a) Volumul de bunuri realizat ntr-un an; b) Partea resurselor atrase i consumate n crearea bunurilor libere; c) Partea resurselor atrase i consumate pentru producerea bunurilor economice; d) O parte din banii pui n circulaie de Banca Naional. 25. Munca reprezint: a) activitate incontient; b) activitate fr finalitate; c) Factorul activ i determinant al produciei; d) Un factor de producie derivat.

26. Natura ca factor de producie include: a) Pmntul i apa; b) Pmntul, apa i resursele minerale; c) Pmntul, apa i resursele minerale i cosmice; d) Pmntul, apa i resursele cosmice.7 27. Dup modul n care particip la activitatea economic, cum se consum i se nlocuiete, capitalul se mparte n:

a) Capital tehnic i capital circulant; b) Capital fix i capital circulant; c) Capital tehnic i capital fix; d) Capital tehnic, capital fix i capital circulant.

28. Productivitatea muncii se poate determina sub forma raportului dintre: a) Producie i capitalul fix folosit; b) Cheltuielile de producie i numrul de salariai; c) Producia total i cantitatea total de munc utilizat; d) Costurile de producie totale i producia obinut. 29. Creterea productivitii muncii influeneaz invers proporional nivelul: a) Costului unitar de producie; b) Salariului nominal; c) Produciei; d) Cifrei de afaceri.

30. Utilizarea eficient a factorilor de producie se exprim prin: a) Creterea productivitii; b) Creterea ratei inflaiei; c) Creterea ratei omajului; d) Reducerea salariului mediu;

31. Reducerea duratei muncii este determinat de: a) Creterea rodniciei muncii, care permite oamenilor si asigure cele necesare traiului ntr-un timp mai scurt; b) Scderea productivitii muncii; c) Preuirea mai mic pe care oamenii o acord timpului liber;

d) Sporirea nelimitat a resurselor ce se pot folosi n activitatea economic. 32. Sporul de producie obinut prin creterea cu o unitate a unui factor de producie, cnd ceilali factori rmn nemodificai, exprim: a) Costul marginal; b) Costul unitar; c) Productivitatea medie; d) Productivitatea marginal. 33. Productivitatea nseamn: a) Cost; b) Dinamic; c) Inerie; d) Randament. 8 34. La formarea costurilor variabile particip: a) Cheltuielile cu chiria unitii respective; b) Cheltuielile cu reparaiile utilajelor; c) Cheltuielile cu salariile personalului administrativ; d) Cheltuielile cu combustibilul utilizat n fabricaie.

35. Care din elementele de mai jos sporesc atunci cnd producia crete cu o unitate ? a) Costurile fixe; b) Costurile variabile; c) Valoarea capitalului fix; d) Numrul de lucrtori.

36. Costul de producie se reprezint:

a) Numai cheltuielile de fabricaie a produselor; b) Numai cheltuielile de desfacere a produselor; c) Totalitatea cheltuielilor fcute de ctre productor cu producerea, depozitarea i vnzarea produselor sale; d) Preul de vnzare a bunurilor economice.

37. Criteriul care st la baza mpririi costurilor de producie n fixe i variabile se refer la: a) Domeniul de activitate; b) Dimensiunile activitii economice; c) Gradul de eficien i rentabilitate a activitii respective; d) Relaia existent ntre dinamica volumului produciei i dinamica cheltuielilor efectuate.

38. Costul marginal reprezint: a) Cheltuielile suplimentare ocazionate de creterea cu o unitate a volumului produciei; b) Cheltuielile suplimentare ocazionate de creterea cu o unitate a utilitii marginale, c) Cheltuielile suplimentare efectuate pentru a spori utilitatea total; d) Raportul dintre producie i numrul de lucrtori.

39. Productorul, n efortul su de ai gestiona activitatea ct mai bine, se folosete: a) Numai de costurile totale ; b) Att de costurile totale, ct i de cele pe unitatea de produs ; c) Numai de cele pe unitatea de produs ;

d) Numai de costurile fixe medii sau unitare.

40. Care din afirmaiile de mai jos corespund costului mediu (unitar): a) Reprezint raportul dintre costul produciei i volumul produciei; b) Se consum integral ntrun singur ciclu de producie; c) Consumul lui poate fi evideniat n producie obinut att n expresie bneasc, ct i fizic; d) Include doar costurile materiale.9

41. n cadrul costului variabil (CV) nu sunt incluse cheltuielile cu: a) Materiile prime i materialele auxiliare; b) Salariile directe ale lucrtorilor din producie; c) Salariile personalului administrativ; d) Combustibilii.

42. Atunci cnd producia crete, pe termen scurt, se modific n acelai sens: a) Costurile fixe; b) Costul fix salarial; c) Costul fix mediu; d) Costurile variabile totale. 43. Amortizarea reprezint: a) Recuperarea cheltuielilor cu capitalul fix; b) Recuperarea cheltuielilor cu capitalul circulant; c) Recuperarea cheltuielilor cu protecia mediului; d) Recuperarea cheltuielilor cu formarea personalului direct productiv.

44. Consumul factorului pmnt poate fi exprimat:

a) Fizic i valoric; b) Numai fizic; c) Fictiv; d) Numai valoric.

45. Consumul capitalului fix: a) Are loc treptat; b) Cuprinde costul variabil; c) Pe termen lung este invariabil; d) Include salariile.

46. n economia de pia, ce categorie de cost poate ajunge pn la limita preului de vnzare, fr s pun n pericol activitatea agentului economic?: a) Costurile fixe; b) Costul fix salarial; c) Costul fix mediu; d) Costul unitar. 47. Un posesor de factor de producie va ncasa, prin comercializarea acestuia, un venit mai mare, atunci cnd: a) Pe piaa factorului respectiv cererea scade i oferta crete; b) Pe piaa factorului respectiv, cererea este mai mic dect oferta; c) Oferta factorului respectiv este mai mic dect cererea; d) Oferta pe piaa factorului respectiv crete iar cererea nu se modific.10 48. Pentru contribuia adus la realizarea produciei, posesorul forei de munc primete de la patronul firmei : a) Recompense pentru ineficien;

b) O parte din fondul de dezvoltare a firmei ; c) Salariu ; d) Numai meniuni i felicitri.

49. Salariul este suma de bani sau remuneraia primit de posesorul factorului munc, n funcie de : a) Mrimea i dinamica preurilor ; b) Dimensiunea necesitilor materiale i spirituale ale salariailor ; c) Contribuia adus de posesorul forei de munc la realizarea produciei ; d) Mrimea veniturilor bugetului de stat i natura soldului acestuia.

50. Salariul real n economia de pia reprezint: a) Suma de bani primit de salariai n funcie de munca prestat i rezultatele economice ale firmei; b) Cantitatea de bunuri i servicii care poate fi cumprat la un moment dat cu salariul nominal ; c) Volumul de bunuri i servicii care poate fi cumprat cu o unitate monetar; d) Puterea de cumprare a monedei.

51. Formarea salariului de echilibru se produce atunci cnd pe piaa muncii cererea i oferta de munc evolueaz astfel : a) Cererea este mai mare dect oferta ; b) Cererea este mai mic dect oferta ; c) Oferta este egal cu cererea ; d) Cererea i oferta evolueaz n acelai sens.

52. In care din situaiile de mai jos, are loc o cretere a salariului real ? a) Cnd puterea de cumprare a leului este constant ; b) Cnd productivitatea muncii descrete ; c) Cnd salariul nominal crete i preurile rmn constante ; d) Cnd preurile cresc.

53. Spre deosebire de salariul colectiv, cel social este o sum de bani care: a) Se atribuie tuturor salariailor ; b) Se pltete din fondul destinat consumului intermediar ; c) Crete pe msura sporirii productivitii muncii ; d) Se acord unor salariai care se confrunt cu dificulti.

54. Criteriul major al eficienei agentilor economici producatori l constituie: a) Reducerea costurilor de producie; b) Creterea productivitii muncii; c) Sporirea volumului de capital; d) Maximizarea profitului. 11 55. Mrimea profitului brut se determin: a) Ca diferen dintre ncasrile totale i costurile totale; b) Ca diferen ntre ncasrile totale i costurile materiale; c) Ca diferen ntre ncasrile totale i costurile salariale; d) Ca sum a salariului, rentei i dobnzii. 56. n economia de pia profitul poate fi interpretat ca: a) Sum ncasat de un lucrtor; b) Criteriu de apreciere a eficienei unei firme ; c) Preul de vnzare a unei mrfi;

d) Un avantaj cuvenit n exclusivitate statului. 57. Gradul de rentabilitate a unei firme se exprim prin: a) Nivelul costului de producie; b) Viteza de rotaie a capitalului; c) Mrimea ratei profitului; d) Abilitatea agentului economic. 58. Profitul net este: a) Ceea ce rmne din profitul brut, dup plata impozitelor i taxelor; b) Profitul nelegitim; c) Volumul profitului realizat; d) Venitul obinut de firm. 59. Profitul nelegitim este ntotdeauna consecina : a) Abilitii ntreprinztorului; b) Riscului agentului economic; c) Obinerii unui ctig cuvenit; d) nsuirii unui venit fr o contribuie la activitatea economic. 60. O societate comercial la care ncasrile (veniturile) sunt egale cu cheltuielile (costurile) : a) i nceteaz activitatea; b) Este n faliment; c) Nu obine profit; d) Nu obine profit, dar va da faliment; 61. Care dintre tendinele de mai jos este determinata de creterea ratei dobnzii ? a) Creterea cererii de credite ; b) Creterea incitaiei spre investiii ; c) Scderea depozitelor bancare ;

d) Scderea cererii de credite.12 62. Una din afirmaiile urmtoare cu privire la pia este corect, marcaio: a) Piaa este acel spaiu economic n care se vnd doar bunuri cu preuri reduse ; b) Pe piaa oricrui bun vnztorul reflect consumul i cumprtorul producia; c) Piaa este o relaie ntre ageni economici care acioneaz simultan n spaii economice diferite ; d) Intro tranzacie pe piaa un agent economic poate fi la un moment dat numai cumprtor sau numai vnztor.

63. Cnd preul unui produs crete, iar cererea este elastic, venitul ncasat de ctre vnztor: a) Crete; b) Scade; c) Rmne neschimbat; d) Poate s creasc sau s scad.

64. Atunci cnd preul se afl la un nivel la care apare un exces de ofert, se manifest tendina de : a) Cretere a preului ; b) Scdere a preului ; c) Meninere constant a preului ; d) Cretere a profitului unitar.

65. Dac cererea pentru un bun este elastic n raport de pre atunci se manifest urmtoarea tendin :

a) Cantitatea cerut rmne constant, cnd preul scade ; b) Cantitatea cerut scade pe msura scderii preului ; c) Cantitatea cerut fie crete, fie scade dar ntro alt proporie mai mic n raport cu preul; d) Cantitatea cerut pentru un bun crete mai rapid fa de scderea preului.

66. Dac cheltuielile fcute de un cumprtor nu se modific n urma modificrii preului unui bun, atunci cererea pentru bunul respectiv poate fi: a) Elastic, b) De elasticitate unitar ; c) Inelastic ; d) Constant.

67. Cererea este influenat, n mod fundamental, de : a) Costul de producie; b) Venitul consumatorilor; c) Numrul de firme care produc acelai bun; d) Anticiprile productorilor;13 68. Piaa este: a) Cadrul de formare a impozitelor i taxelor; b) Cadrul de formare a preului; c) Cadrul de formare a profitului realizat; d) Cadrul de formare a venitului obinut de firm. 69. Preul reprezint: a) Aprecierea n bani a unui bun economic marfar;

b) Aprecierea n bani a profitului legitim; c) Aprecierea n bani a unui bun liber; d) Aprecierea n bani a profitului net. 70. Profitul brut este: a) Ceea ce rmne dup plata impozitelor i taxelor; b) Profitul nelegitim; c) Volumul profitului realizat, determinat ca diferen ntre ncasrile totale i costurile totale; d) Venitul obinut de firm. 71. Preul de echilibru este cel la care se realizeaz: a) Cel mai mic volum de tranzacii de pe pia; b) Un volum mediu de tranzacii pe pia; c) Volumul profitului; d) Cel mai mare volum de tranzacii de pe pia. 72. La nivelul preului de echilibru: a) Cererea i oferta tind s fie inegale; b) Cererea i oferta sunt inelastice; c) Cererea i oferta tind s fie egale; d) Cererea i oferta sunt elastice. 73. Concurena exprim un sistem specific de relaii ntre agenii pieei. Precizai aceste relaii: a) Relaii ntre marile companii, pe de o parte, i micile ntreprinderi, pe de alt parte, n vederea ndrumrii acestora din urm; b) Relaii ntre deintorii de mijloace de transport; c) Relaii ntre agenii pieei, n care fiecare are libertatea si realizeze propriile interese astfel nct libertatea niciunuia s nu fie tirbit; d) Relaii ntre deintorii de capitaluri i stat n scopul realizrii unor

obiective de infrastructur. 74. Concurena loial sau corect se desfoar, atunci cnd: a) Pe pia sunt impuse preurile administrate; b) Exist pe pia un numr mare de cumprtori; c) Se respect regulile i mijloacele stabilite prin reglementri democratice, considerate corecte i recunoscute de agenii pieei; d) Pe pia se manifest abuzuri din partea unor ageni economici, care sunt protejai de puterea politic;14 75. Starea de echilibru a pieei cu concuren perfect, pentru un bun, are loc atunci cnd: a) Cererea este mai mare dect oferta; b) Oferta este mai mare dect cererea; c) Pe baza unui pre dat rezultat din confruntarea dintre cerere i ofert, cantitile cerute i cele oferite se egaleaz; d) Cnd ofertanii sunt ncurajai s produc continuu. 76. Piaa care se apropie cel mai mult de cerinele pieei cu concuren perfect, este: a) Piaa forei de munc; b) Piaa bursier; c) Piaa progresului tehnic; d) Piaa extern.

77. Pieele reale, care funcioneaz n diferite ri, sunt de modelul: a) Pieei de concuren perfect; b) Pieei monopolistice; c) Pieei de monopson; d) Pieelor imperfecte.

78. Care din elementele de mai jos caracterizeaz piaa monopolistic: a) Diferenierea produselor; b) Un singur vnztor; c) Un singur cumprtor; d) Civa cumprtori;

79. n condiiile pieei monopolistice, concurena dintre productori se desfoar, n principal, prin: a) Restriciile la sursele de materii prime; b) Restriciile la noutile tehnice; c) Produs, fiecare agent economic urmrete s ofere o marf mai bun i s satisfac n mai mare msur preferinele diferitelor categorii de consumatori; d) Restriciile generate de concentrarea produciei.

80. Vnzarea de mrfuri difereniate calitativ de ctre un numr mare de productori, caracterizeaz piaa: a) Cu concuren perfect; b) Cu concuren incorect; c) Cu concuren de oligopol; d) Cu concuren monopolistic.

81. Cnd pe pia ntlnim atomicitatea cererii i civa vnztori avem: a) Oligopson; b) Oligopol; c) Monopson; d) Monopol;

15 82. Caracteristica esenial a pieei cu concuren de oligopol const n: a) Atomicitatea ofertei; b) Faptul c fiecare agent domin piaa i poate stabili preul; c) Omogenitatea ofertei; d) Faptul c fiecare ofertant ine seama n aciunile sale de reaciile pe care le vor avea ceilali i implicaiile pe care aceste reacii le au asupra sa.

83. Pe piaa de monopol : a) ntre productori exist o puternic concuren; b) Productorul controleaz piaa; c) Se asigur posibilitatea satisfacerii maxime a trebuinelor cumprtorului; d) Exist atomicitatea ofertei.

84. O firm are situaie de monopol atunci cnd: a) Oferta este concentrat la nivelul unui singur agent economic; b) ntmpltor obine un profit mai mare dect cel obinuit; c) Desfoar o concuren neloial; d) Preul se stabilete pe pia, n mod liber, ca raport ntre cerere i ofert;

85. n cadrul pieei concureniale, cumprtorul poate exercita influen asupra preurilor n situaia de: a) Oligopol; b) Monopson; c) Monopol; d) Piaa monopolistic.

86. Piaa de monopol se aseamn cu piaa de monopson prin: a) Atomicitatea cererii; b) Civa cumprtori; c) Civa vnztori; d) Preul este influenat de un singur agent economic. 87. Piaa pe care sunt civa cumprtori i o multitudine de productori este: a) Pia cu concuren perfect; b) Pia cu concuren monopolistic; c) Piaa de de tip oligopson; d) Pia de monopson.

88. Oligopolul se deosebete de oligopson prin: a) Atomicitatea cererii; b) Atomicitatea ofertei; c) Funcionarea pieelor de echilibru; d) Nu exist nici o deosebire. 89. Pe piaa de monopol: a) Oferta este atomizat; b) Sunt muli productori; c) Cererea este atomizat; d) Sunt puini purttori ai cererii.

90. Oferta reprezint: a) Producia total; b) O parte a produciei totale; c) Numai producia de bunuri perisabile;

d) Acoperirea total a cererii.

91. Relaia dintre ofert i pre este una: a) Indirect; b) De la parte la ntreg; c) Nu exist nici o legtur; d) Direct. 92. Banii reprezint forma universal de constituire a rezervelor agenilor economici, deoarece: a) Sunt un simbol al avuiei; b) Prin intermediul lor se msoar cheltuielile i rezultatele trecute, prezente i viitoare; c) Fac parte din universul economiei; d) Sunt mijloc de schimb. 93. Banii ndeplinesc funcia de mijloc de plat atunci cnd servesc la: a) Obinerea unor bunuri n schimbul cedrii banilor; b) Evaluarea n moned a obligaiilor economice, a cheltuielilor i rezultatelor; c) Evaluarea i stingerea obligaiilor economice n i prin moned; d) Stingerea datoriilor legate de vnzarea pe credit a bunurilor libere. 94. Banii ndeplinesc funcia de msur a activitii economice, atunci cnd, prin intermediul lor se: a) Exprim cheltuielile i rezultatele, indiferent de momentul efecturii / obinerii lor; b) Sting obligaiile (datoriile) diverilor ageni economici; c) Realizeaz schimburi echivalente; d) Pltesc chiriile, cheltuielile cu ntreinerea, alimentaia i a variatelor

servicii pentru populaie.17 95. n condiiile n care volumul fizic al bunurilor supuse vnzrii rmne constant, creterea preurilor acestora i a vitezei de circulaie a banilor determin: a) Sporirea masei monetare; b) Reducerea masei monetare; c) Nu se poate preciza; d) Modificarea structurii masei monetare n sensul creterii ponderii numerarului. 96. Un agent economic retrage din contul su deschis la banc, suma de 180 mii lei, ceea ce va avea drept efect: a) Reducerea masei monetare cu 180 mii lei; b) Sporirea masei bneti din economie cu 180 mii lei; c) Creterea numerarului cu 180 mii lei i diminuarea corespunztoare a masei monedei scripturale; d) Nu se poate preciza. 97. Care din elementele de mai jos nu exprim funcii ale banilor ? a) Mijloc general de schimb; b) Mijloc de sporire a profitului; c) Mijloc de plat; d) Mijloc de economisire. 98. Valoarea banilor este dat de: a) Valoarea aurului ce st la baza lor; b) Cantitatea de mrfuri ce se poate cumpra cu o unitate bneasc; c) Valoarea materialului din care sunt confecionai; d) Puterea de cumprare a salariului nominal. 99. Un agent economic depune la banc suma de 7 mii lei; ca urmare a acestei

aciuni, are loc: a) Reducerea masei monetare cu 7 mii lei; b) Creterea masei monetare cu 7 mii lei; c) Reducerea numerarului cu 7 mii lei i creterea corespunztoare a masei monetare scripturale; d) Scderea masei monetare scripturale cu 7 mii lei i creterea corespunztoare a numerarului. 100. Profitul bncii se determin prin: a) Scderea dobnzii pltite din dobnda ncasat; b) Scderea din dobnda ncasat a cheltuielilor de funcionare ale bncii; c) Diferena dintre ctigul bncii i cheltuielile de funcionare ale bncii; d) Diferena dintre dobnda ncasat i ctigul bncii; 101. Ctigului brut al bncii este egal cu: a) Mrimea dobnzii ncasate; b) Mrimea profitului bancar; c) Cheltuielile de administraie ale bncii; d) Diferena dintre dobnda ncasat i dobnda pltit de banc.18 102. Pentru creditor, dobnda reprezint : a) Un cost; b) Un venit; c) Un avantaj necuvenit; d) O datorie de pltit. 103. n economia de pia, rata dobnzii : a) Este un pre; b) Este o mrime invariabil; c) Se formeaz pe o pia de monopol; d) Este ntotdeauna mai mare dect rata profitului.

104. Profitul bancar, comparativ cu dobnda ncasat este : a) Mai mare; b) Mai mic; c) Egal; d) Nu se poate preciza. 105. Obiectivul pieei financiare l constituie: a) Vnzarea de mrfuri n partizi mari; b) Tranzacii cu elemente de capital fix; c) Tranzacii cu titluri de valoare, n special aciuni i obligaiuni; d) Vnzareacumprarea de valut. 106. Participanii la constituirea capitalului unei societi pe aciuni, se numesc: a) Salariai; b) Obligatori; c) Acionari; d) Consilieri. 107. Titlurile de valoare se refer la: a) Aciuni i obligaiuni; b) Bancnote; c) Dividende; d) Cupoanele obligaiunilor. 108. Aciunea este un titlul de valoare care atest deintorului ei, calitatea de: a) Obligatar; b) Creditor; c) Proprietar asupra unei fraciuni din capitalul social; d) Ofertant al produselor obinute de firm.19 109. Precizai mecanismul prin care acionarii i exercit drepturile sociale:

a) Prin intermediul cererii i a ofertei de aciuni; b) Prin participarea la luarea hotrrilor i exprimarea votului pentru hotrrile adoptate; c) Prin cotizarea lunar la capitalul firmei la care sunt acionari; d) Prin numrul de obligaiuni pe care l posed acionarii. 110. Dividendul reprezint: a) O parte din profitul net al societii pe aciuni, ncasat de posesorul unei aciuni, n calitate de coproprietar al capitalului societii; b) O parte din venitul societii pe aciuni, n calitate de posesor de obligaiuni; c) O parte din profitul net al societii, n calitate de specialist ce i desfoar activitatea n cadrul societii; d) O cot fix din costul total al societii, n calitate de proprietar a unei pri din capitalul societii pe aciuni. 111. Aciunea se deosebete de obligaiune prin faptul c: a) Are un pre mai mare; b) Aduce ntotdeauna un venit mai mare; c) Nu se poate negocia la bursa de valori; d) Aduce un venit variabil. 112. Cuponul unei obligaiuni reprezint: a) Salariul obligatarului; b) Impozitul pe obligaiunea vndut; c) Venitul ferm la care are dreptul deintorul unei obligaiuni; d) Suma nscris pe o obligaiune. 113. n cadrul pieei financiare primare: a) Preul de vnzare al titlurilor este de obicei ferm (valoare nominala); b) Are loc plasarea titlurilor emise anterior;

c) Operaiunile se efectueaz la termen; d) Preul de vnzare al titlurilor se stabilete n funcie de nivelul ratei dobnzii. 114. Piaa financiar secundar cuprinde: a) Ansamblul tranzaciilor cu valut; b) Tranzaciile cu aciuni nou emise; c) Totalitatea tranzaciile cu hrtiile de valoare ce nu au acces la piaa primar; d) Ansamblul tranzaciilor cu titluri de valoare emise anterior. 115. Care din componentele sistemului de piee din cadrul economiei de pia, se apropie cel mai mult de piaa cu concuren perfect? a) Piaa de oligopol; b) Piaa monetar; c) Piaa valutar; d) Piaa bursier.20 116. Posesorul unei obligaiuni emise de ctre o societate comercial este, n raport cu aceasta : a) Debitor; b) Creditor; c) Asociat; d) Acionar. 117. Obligaiunea este un: a) Titlu de proprietate; b) Titlu de credit; c) Efect de comer; d) Un mijloc fix. 118. Fac obiectul cererii i ofertei de munc activitile:

a) Casnice; b) Realizate de studeni; c) Realizate de salariai; d) Realizate de nesalariai. 119. Prima treapt sau faz a pieei muncii const n: a) ntlnirea cererii cu oferta de munc n termeni reali; b) Dimensionarea precis ca volum i structur a cererii de munc; c) Determinarea pieei muncii i dinamicii reale ale salariului; d) Manifestarea pieei muncii pe ansamblul unei economii 120. A doua treapt sau faz a pieei muncii const n: a) ntlnirea cererii cu oferta de munc n termeni reali; b) Conturarea principiilor ce acioneaz la stabilirea salariilor; c) Manifestarea ei pe ansamblul unei economii; d) Formarea condiiilor generale de angajare a salariailor. 121. Obiectul cererii i ofertei pe piaa muncii este reprezentat de: a) Munca; b) Munca salariat; c) Munca la negru; d) Munca nesalariat. 122. Pe termen lung salariul nominal are tendina: a) De cretere; b) De scdere; c) De stagnare; d) Fluctuanta. 123. Salariul minim garantat este stabilit de: a) Firma; b) Guvern;

c) Salariat; d) omeri.21 124. Salariul real este n raport cu ctigul real: a) Mai mare; b) Egal; c) O component; d) Cresctor. 125. Cererea pe piaa muncii este format din: a) Persoanele apte de munc la un moment dat, dar care din diferite motive nu au un loc de munc; b) Persoanele aflate n omaj tehnic i a cror ajutor de omaj a ajuns n ultima lun de plat; c) Locurile de munc necesare ntro economie, n condiii salariale; d) Nevoia de munc existent ntr-o ar la un moment dat indiferent n ce condiii urmeaz s se desfoare. 126. Oferta de munc este definit n mod corect astfel: a) Munca pe care orice persoan fizic dorete s o depun dup ce a obinut o calificare prin colarizare; b) Locurile de munc neocupate i oferte spre angajare de ctre patroni i stat; c) Activitatea (munca) pe care oricine dorete s o presteze n schimbul primirii unui salariu; d) Nevoia de munc existent ntro perioad determinat n economia unei ri; 127. Cererea i oferta de munc pot fi comensurate n: a) Ore de munc; b) Norme de munc;

c) Locuri de munc cu program complet sau parial; d) a + b + c. 128. Inflaia avantajeaz debitorii datorit: a) Scderii puterii de cumprare a banilor restituii; b) Creterii riscurilor de pe piaa valutar; c) Sporirii masei monetare; d) Reducerii ratei omajului. 129. Indexarea salariilor n condiii de inflaie este o msur: a) De diminuare a inflaiei; b) De protecie a veniturilor i a puterii de cumprare a salariailor; c) De stimulare a competenei profesionale; d) De diminuare a omajului.22 130. Inflaia, ca dezechilibru de ansamblu al economiei, se caracterizeaz prin: a) Creterea preurilor la produsele noi, ca urmare a mbuntirii calitii acestora; b) Creterea generalizat a preurilor i scderea puterii de cumprare a banilor; c) Creterea veniturilor tuturor agenilor economici; d) Dezechilibrul balanei comerciale. 131. Inflaia poate fi rezultatul unor cauze care in: a) De creterea excesiv a creditelor; b) De scderea produciei de bunuri materiale i servicii; c) a+b; d) De creterea eficienei factorilor de producie. 132. Punerea n circulaie a unei mase monetare, care depete cantitatea de bunuri i servicii supuse vnzrii, conduce la: a) Creterea puterii de cumprare a monedei;

b) Apariia inflaiei; c) Reducerea ratei dobnzii; d) Sporirea salariului real; 133. Se apreciaz c cei mai afectai de efectele negative ale inflaiei sunt: a) Toi agenii economici; b) Agenii economici care se mprumut de la bnci; c) Agenii economici cu venituri mici i fixe; d) Creditorii. 134. Inflaia se reduce dac: a) Sporete deficitul bugetar; b) Se produc mai multe bunuri economice; c) Sporete volumul creditelor; d) Crete masa monetar. 135. Inflaia creeaz avantaje: a) Persoanelor cu venituri fixe i mici; b) Persoanelor cu economii mari; c) Agenilor economici cei convertesc disponibilitile bneti n monedele mai stabile ale altor ri; d) Persoanelor aflate n omaj. 136. La atenuarea inflaiei poate contribui: a) Creterea omajului; b) Sporirea deficitului bugetului de stat; c) Creterea salariilor nominale; d) Creterea ofertei de bunuri de consum i servicii.23 137. Pentru a exprima inflaia, se consider c mai relevant este: a) Indicele costului de producie; b) Indicele salariului real;

c) Indicele masei monetare; d) Indicele general mediu al preurilor bunurilor de consum. 138. Inflaia este cauzat de: a) Creterea excesiv a creditului; b) Acoperirea deficitului bugetar i a balanei de pli externe; c) Creterea costurilor; d) Toate cele de mai sus. 139. Scderea puterii de cumprare a banilor, const n esen: a) n scderea cantitii de bunuri ce poate fi cumprat cu o unitate monetar; b) Creterea cantitii de bunuri achiziionat de ctre firme; c) Scderea generalizat a preurilor n economie; d) Scderea inflaiei. 140. Inflaia se diminueaz, dac: a) Reacia de adaptare a ofertei la nivelul i structura cererii este rapid; b) Volumul bunurilor i serviciilor rmne n urma masei monetare; c) Cresc deficitele bugetare i a balanelor de pli externe; d) Cresc salariile, fr acoperire n sporirea productivitii muncii. 141. Dezechilibrul inflaionist reflect: a) Creterea ofertei agregate; b) Meninerea puterii de cumprare a banilor, c) Scderea puterii de cumprare a banilor; d) Scderea preurilor 142. Pe termen lung, inflaia se poate diminua, dac: a) Crete rata dobnzii; b) Se reduc impozitele; c) Sporete producia intern de bunuri economice;

d) Crete rata omajului; 143. Inflaia se manifesta: a) Doar n cadrul economiilor rilor dezvoltate; b) In proporii diferite n economiile tuturor rilor; c) In economiile n care indicele general al preturilor este mai mic dect unu; d) Ca un echilibru ntre piaa monetara i piaa bunurilor i serviciilor. 144. Care dintre modalitile de intervenie enumerate mai jos, contribuie la diminuarea omajului? a) Creterea ajutorului de omaj; b) Creterea timpului de munc; c) Creterea volumului investiiilor; d) Creterea duratei vieii active;24 145. Indemnizaia sau ajutorul de omaj: a) Este mai mare dect salariul; b) Este n toate rile la fel de mare; c) Este att de avantajoas nct i determin pe unii salariai s demisioneze spre a o ncasa; d) Se pltete pe o perioad reglementat legislativ n fiecare ar. 146. In orice ar, pe termen scurt, pentru omeri, se pune ndeosebi problema: a) Garantrii locului de munc ; b) Garantrii unui venit minim necesar existenei ; c) Asigurrii unor venituri ct mai mari ; d) mbuntirii condiiilor de munc. 147. In afar de pierderea locurilor de munc, omajul se formeaz i datorit faptului c : a) Sporete inflaia ;

b) Dezvoltarea economic nu poate asigura locuri de munc n pas cu creterea ofertei de munc ; c) Se schimb guvernele ; d) Se ieftinete creditul. 148. Exist omaj cnd cererea de munc (DL) i oferta de munc (YL) se afl n relaia: a) DL > YL ; b) DL < YL ; c) DL = YL ; d) Nici una din cele de mai sus. 149. omajul este un dezechilibru ce se manifesta: a) Pe piaa muncii; b) Pe piaa valutar; c) Pe piaa financiar: d) In schimburile economice internaionale. 150. In calitate de ofertani pe piaa monetar se afl : a) Bncile i alte instituii financiare; b) Banca Central; c) Trezoreria; d) Toate variantele sunt corecte.

Teste gril - Admiterea 2012 Rspunsuri 1. b 31. a 61. d 91. d 121. b 2. a 32. d 62. d 92. a 122. a 3. d 33. d 63. b 93. c 123. b 4. c 34. d 64. b 94. a 124. c 5. a 35. b 65. d 95. c 125. c 6. d 36. c 66. b 96. c 126. c 7. d 37. d 67. b 97. b 127. d 8. b 38. a 68. b 98. b 128. a 9. b 39. b 69. a 99. c 129. b 10. b 40. a 70. c 100. c 130. b 11. a 41. c 71. d 101. d 131. c 12. b 42. d 72. c 102. b 132. b 13. b 43. a 73. c 103. a 133. c 14. a 44. d 74. c 104. b 134. b 15. b 45. a 75. c 105. c 135. c 16. b 46. d 76. b 106. c 136. d 17. b 47. c 77. d 107. a 137. d 18. c 48. c 78. a 108. c 138. d 19. a 49. c 79. c 109. b 139. a 20. c 50. b 80. d 110. a 140. a 21. b 51. c 81. b 111. d 141. c 22. a 52. c 82. d 112. c 142. c 23. d 53. d 83. b 113. a 143. b 24. c 54. d 84. a 114. d 144. c 25. c 55. a 85. b 115. d 145. d

26. c 56. b 86. d 116. b 146. b 27. b 57. c 87. c 117. b 147. b 28. c 58. a 88. a 118. c 148. b 29. a 59. d 89. c 119. d 149. a 30. a 60. c 90. b 120. a 150. D

UNIVERSITATEA, ,DUNAREA DE JOS" DIN GALATI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR TEMATICA $I BIBLIOGRAFIA PENTRU INTERVIUL DE ADMITERE LA PROGRAMELE DE MASTER I. SPECIALIZAREA MANAGEMBNT FINANCIAR $I BANCAR Evaluareo situo/iei interne a tntreprinderii pe bazo informaliilor inscrise in bilonl (bilanlul ftn anciar, bil anl ul funclional, indicatorii echilibr ul ui Jinanciar). Bibl iograf ie: Vintila G. - Gestiunea financi ard a intreprinderii, Editura didacticd gi pedagogicd Bucuregt i , 2000. 2. SPBCIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACBRILOR INTERNATIONALE t Politici comerciale; Negociere comerciald internationald. Bibl iograf ie: Nistor C. - Comunicare gi negociere in afaceri, Editura Didacticd gi pedagogicd Bucureqt i ,2006 Suta Nicolae (coordonator) - Comer! internafional gi politici comerciale contemporane, Vol . I , Edi tura , ,Ef icient " , Bucureqt i , 2006. 3. SPECIALIZAREA MARKETING $I COMUNICARE iN ATACBRI Mixul de marketing (politica de produs, politica de prey, politica de distribulie, politica de comunicare). Bibl iograf ie:

Micu A., Susanu I. - Marketing, Editura Didacticd gi Pedagogicd,2009. 4. SPECIALIZAREA STRATEGII $I POLITICI MANAGERIALE F uncliile manag ement ului Bibl iograf ie: Nicolescu O., Verboncu I. - Management, Editura Economicd, Bucuregti,2007 .5. SPECIALIZAREA SISTEME INFORMATICE PENTRU MANAGBMBNTUL RESURSBLOR Sisteme informa(ionale gi sisteme informatice Bibl iograf ie: Novac Ududec Cornelia -Bazele informaticii, Universitatea ,,Dundrea de Jos" din Galali, 2008; Georgescu Cristian - Sisteme informatice de gestiune, Universitatea,,Dundrea de Jos" din Galaf i , 2008, cap.2; Lupagc Adrian -Baze de date aplicate in economie, Universitatea,,Dundrea de Jos" din Galaf i , 2008. 6. SPECIALIZAREA CONTABILITATB $I AUDIT Analiza gi funclionorea conturilor. Contabilitatea ciclurilor de oper{ii din activitatea tntreprinderii. Bibl iograf ie: Mihai Iuliana Oana, Moisescu Florentina

- Bazele contabilitdfii, suport de curs IFR, Universitatea,,Dundrea de Jos" din Galali, 2010 (pg.7l-124). Balcu Florina -Bazele contabilitdlii de la teorie la practicd, Note de curs, Editura Europlus, Gala[ i , 2010, pg. I 03- I 60. 7. SPECIALIZARE ADEZVOLTARE REGIONALA $I RURALA Economia agroolimentard. Dezvoltare regionald si regionald. Bibl iograf ie: ZahiuLeti[ia, Dachin Anca, Politici agroalimentare comparate, Editura Economicd, Bucuregt i ,200l ; Zahiu L., Toncea V., Ldpugan A., Toderoiu F., Dumitru M., - Structuri agrare gi viitorul politicilor agricole, Editura Economic[, Buctireqti, 2003; NOTA: . Candidalii la ciclul de studii universitare de masterat (mastere gtiilifice), vor pregdti in vederea suslinerii interviului, o singuri temd din cele expuse in tematica pentru interviu, in funclie de prima opliune fdcuti la inscr iere. . tn cazuri excepfionale, daci a fost pregititd o alti tem6, candidatul va primi intrebdri din aceasta. r Pentru masterele profesionale, candidalii vor alege una din tematicile prezentate mai sus" r Candidal i i care au obf inut premiul I , I I sau I I I la ol impiadele nal ionale, vor avea nota maximl la interviu

Universitatea Dunarea de Jos din Galati Admitere 2012 Criteriile pentru examenul de admitere, la ciclul de studii universitare de master, forma de invatamant cu frecventa, in anul 2012 Facultatea Criterii de Admitere ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR www.feaa.ugal.ro Media finala se calculeaza din: 50% nota obtinuta la interviu; 50% media aritmetica a examenului de diploma/licenta; Candidatii care au obtinut premiul I, II sau III la olimpiadele nationale vor avea nota maxima la interviu