Sunteți pe pagina 1din 88

Academia De Studii Economice

Departamentul de Informatic i Cibernetic Economic


Colectivul de B.C.E.








TESTE GRIL LA DISCIPLINA:
BAZELE CIBERNETICII ECONOMICE
















Bucureti 2013

2 Bazele Ciberneticii Economice


AUTORI:








Prof. univ. dr. Scarlat Emil
Prof. univ. dr. Chiri Nora
Drd. Bradea Ioana-Alexandra
Dr. Delcea Camelia
Dr. Mrie Iulia
Drd. Popescu Bianca













3 Bazele Ciberneticii Economice
Teste Gril: Capitolul I
Apariia i dezvoltarea ciberneticii

1. Care dintre urmtorii savani a fost un precursor al ciberneticii?
a. Norbert Wiener
b. tefan Odobleja
c. Ross Ashby
d. Stuart Kaufmann

2. Care sunt cercetatorii care au extins pentru prima dat mecanismele feedback de reglare la fiine si la maini:
a. Norbert Wiener, Arturo Rosenblueth, Julian Bigelow
b. Andre Marie Ampre, Claude Bernard, Henry Poincar
c. Norbert Wiener, Bertrand Russell, Whitehead
d. Gregory Bateson, Denis Weaver, Claude Bernard

3. Legea emergenei (formulatde Hartmann i denumit de el novum) este urmtoarea:
a. Elementele categoriale se modific n cursul recurenei ctre nivelele superioare;
b. Categoriile inferioare se regresc la nivelele superioare ca subcomponente ale categoriilor superioare, dar
niciodat invers;
c. Nivelele diferite nu se dezvolt continuu, ci n salturi.
d. Categoriasuperioar, compus dintr-o diversitate de elemente inferioare, conine un novum specific care nu
este inclus n nivelele inferioare;

4. Walter Bradford Cannon, n cartea sa The Wisdom of the Body, introduce n tiin conceptul de:
a. Autopoiesis
b. Bucl feedback
c. Homeostaz
d. Funcionare departe de echilibru

5. Legea varietii necesare a fost formulat de:
a. Norbert Wiener
b. Ross Ashby
c. Ilya Prigogine
d. Nicolai Hartman

6. Unul dintre principiile ciberneticii este:
a. Principiul conexiunii inverse;
b. Principiul homeostazei;
c. Principiul maximului;
d. Principiul minimului.

7. Apariia i dezvoltarea ciberneticii poate fi mprit n perioadele:
a. Precursori, Pionieri, ntemeietori, Inovatori, Cibernetica de ordin III i tiinele complexitii
b. Pionieri, Precursori,ntemeietori, Inovatori, Cibernetica de ordin III i tiinele complexitii
c. Precursori, ntemeietori, Pionieri, Inovatori, Cibernetica de ordin III i tiinele complexitii
d. Precursori, Pionieri, ntemeietori, Inovatori

8. Printre ntemeietorii ciberneticii se regsesc:
a. Ross Ashby, Ludwig von Bertalanffy, Keneth Boulding
b. Gregory Bateson, Claude Shanon, Denis Weaver
c. Claude Bernard, Nicolai Hartman, Henry Poincare
d. Norbert Wiener, Whitehead, Ross Ashby

4 Bazele Ciberneticii Economice


9. Rolul informaiei n sistemele cibernetice i modul n care aceasta determin eficiena proceselor de reglare i
control sunt dezvoltate de ctre William Ross Ashby n lucrarea sa fundamental:
a. ,,An Introduction to Cybernetics
b. ,,A Mathematical Theory of Communication
c. ,,A New Kind of Science
d. ,,Living Systems

10. Una dintre legalitile fundamentale ale sistemelor cibernetice este Legea verietii necesare, conform creia:
a. pentru a obine o varietate dat la ieirea unui sistem este necesar s se asigure la intrarea sistemului
respectiv o varietate cel mult la fel de mare
b. pentru a obine o varietate dat la intrarea unui sistem este necesar s se asigure la intrarea sistemului
respectiv o varietate cel puin la fel de mare
c. pentru a obine o varietate dat la ieirea unui sistem este necesar s se asigure la intrarea sistemului
respectiv o varietate cel puin la fel de mare;
d. pentru a obine o varietate dat la intrarea unui sistem este necesar s se asigure la ieirea sistemului
respectiv o varietate cel puin la fel de mare.

11. Teoria stratificrii se bazeaz pe una dintre axiomele:
a. Recuren, modificare, emergen, distan ntre nivele;
b. Recuren, verosimilitate maxim, emergen, preferine relevate;
c. Recuren, nonsaietate, emergen, distan ntre nivele;
d. Recuren, autoorganizarea straturilor, emergen, distan ntre nivele.

12. Mainile de nvat, care au constituit un imbold n dezvoltarea de mai trziu a inteligenei artificiale i roboticii
au fost dezvoltate de ctre:
a. Stafford Beer
b. Herman Haken
c. Gordon Pask
d. Francesco Varela

13. Metoda cutiei negre const n:
a. Nu se cunoate structura sistemului;
b. Stabilirea echilibrului pentru sistemele departe de echilibru;
c. Funcionarea unui sistem poate fi evideniat prin analiza intrrilor i ieirilor n i din sistem, fr a
considera structura intern a sistemului;
d. Optimizarea interaciunilor ntre agenii sistemului.

14. Herbert A. Simon introduce n tiin paradigma general a:
a. Complexitii
b. Sistemelor vii
c. Sinergeticii
d. Autopoiesisului

15. Herman Haken a propus i dezvoltat ,,sinergetica ca fiind:
a. modul n care diferite sisteme sau pri ale acestora co-evolueaz i coopereaz pentru a crea o ordine nou
n aceste sisteme sau n procesele n care ele intervin
b. conceptul de ,,proces cauzal amplificator, care se refer la rolul buclelor feedback pozitive n sistemele
aflate n competiie cu alte sisteme din mediul nconjurtor
c. definirea ntr-un limbaj sistemic a auto-comportamentului, auto-elementului, auto-procesului, auto-
organizrii
d. model ce coninea elemente interactive care evoluau ctre configuraii complexe pebaza unor reguli de
transformare deosebit de simple



5 Bazele Ciberneticii Economice
16. Cei care au determinat n mod decisiv apariia ciberneticii de ordinul doi au fost:
a. Umberto Maturana, Francesco Varela, Heinz von Foerster
b. von Glasersfeld, Ilya Prigogine, Stafford Beer
c. Claude Shannon, Heinz von Foerster, Herman Haken
d. Gordon Pask, Umberto Maturana, S. Umpleby

17. Celebra carte ,,Origins of Order: Self Organization and Selection i aparine lui:
a. Norbert Wiener
b. Stuard Kauffman
c. Charles Darwin
d. Francisco Varela

18. Savantul care a denumit mulimea de discipline ce s-au desprins din cibernetic ca fiind tiinele Complexitii
a fost:
a. E. Milerton-Kelly
b. James G. Miller
c. Stuart Kauffman
d. Herbert A. Simon

19. Cibernetica de ordinul trei este considerat:
a. Cibernetica ciberneticii
b. Cibernetica interaciunii dintre sistemul observat i observator
c. Cibernetica inginereasc
d. Cibernetica sistemelor conceptuale.

20. John von Neuman a creat un dispozitiv de tip cibernetic denumit:
a. automat celular;
b. automat finit nedeterminist;
c. prghie
d. plan nclinat

21. Homeostaz semnific:
a. Proprietatea sistemelor de a se descompune n subsisteme;
b. Proprietatea sistemului de a conserva structura intern i echilibrul, n urma apariiei factorilor perturbatori;
c. Proprietatea sistemelor de a evolua structural;
d. Proprietatea sistemelor de a se adapta:

22. n cadrul ciberneticii de ordin II, sistemul este considerat:
a. Unul pasiv
b. Unul dinamic
c. Capabil de interaciune cu observatorul
d. Capabil de a furniza feedback pentru atingerea scopurilor umane

23. Primul dispozitiv tehnic modern de tip cibernetic a fost realizat de:
a. Claude Bernard
b. James Watt
c. Andre Marie Ampere
d. Henry Poincar

24. Principiul izomorfismului semnific:
a. Analogia ntre dou sisteme din punct de vedere funcional;
b. Gradul de asemnare structural i funcional a dou sisteme, ceea ce faciliteaz transferul proprietilor
sistemului mai cunoscut, ctre un sistem mai puin cunoscut;
c. Analogia ntre dou sisteme din punct de vedere structural;
d. Elementele care compun sistemele nu interacioneaz


6 Bazele Ciberneticii Economice
25. Dup semnul de transmitere a semnalelor prin conexiunea invers, identificm:
a. Conexiune invers direct i mediat;
b. Conexiune invers intern i extern;
c. Conexiune invers simpl i multipl;
d. Conexiune invers pozitiv i negativ.

26. Care dintre urmtoarele lucrri aparine echipei Norbert Wiener, Arturo Rosenblueth i Julian Bigelow?
a. Construction of the Real World
b. Psihologia Consonantist
c. ,,Behaviour, purpose, and teleology
d. ,,A Logical Calculus of the Ideas Immanents in Nerous Activity

27. Care dintre urmtoarele concepte este sinonim pentru termenul teleologic?
a. Homeostaz
b. Emergen
c. Evoluie
d. Feedback

28. Noua concepie asupra ciberneticii consider ca fiind obiectul de studiu al acesteia:
a. Mecanismul feedback
b. Procesele de reglare si autoreglare
c. Sistemele economice
d. Sistemele adaptive complexe

29. A-Life specific:
a. Artificial life i examineaz sistemele n interaciune cu viaa,
utiliznd ca metode simularea, modelarea pe calculator, robotica, biochimia;
b. Anti-life i analizeaz sistemele materiale, fr via;
c. Anterior-life i studiaz sistemele care au trecut de la forma vie, la forma materiei moarte;
d. Artificial-life i studiaz metodele de creare a vieii artificiale.

30. Teoria algoritmilor genetici a fost fondat de:
a. H. von Foerster
b. John Holland
c. Stuart Kauffman
d. Chris Langton

31. Cnd nu ntlnim complexitatea dinamic, conform autorului Peter Senge:
a. cnd aceeai aciune are efecte diferite pe termen scurt i pe termen lung.
b. Cnd o aciune are consecine diferite n pri diferite ale sistemului
c. cnd aceeai aciune are efecte similare pe termen scurt i pe termen lung
d. cnd intervenii obinuite n sistem produc consecine neobinuite

32. Noiunea de fitness landscape a fost introdus de:
a. Ross Ashby
b. Stuard Kauffman
c. Ilya Prigogine
d. Charles Darwin

33. Jay Forrester a dezvoltat metoda:
a. Dinamicii de sistem
b. Criticalitii autoorganizate
c. Geometriei fractale
d. Reelelor neuronale



7 Bazele Ciberneticii Economice
34. Cine este autorul modelului sofware ECHO, care ilustreaz modul n care emerge o organizaie complex:
a. Joel Moses
b. Murray Gell-Mann
c. W. Brian Arthur
d. John H. Holland

35. Fondatorul Algoritmilor Genetici este considerat a fi:
a. Charles Darwin
b. John Holland
c. Chris Langhton
d. Benoit Mandelbrot

36 Legea modificrii este urmtoarea:
a. Elementele categoriale se modific n cursul recurenei ctre nivelele superioare;
b. Categoriile inferioare se regresc la nivelele superioare ca subcomponente ale categoriilor superioare, dar
niciodat invers;
c. Nivelele diferite nu se dezvolt continuu, ci n salturi.
d. Categoriasuperioar, compus dintr-o diversitate de elemente inferioare, conine un novum specific care nu
este inclus n nivelele inferioare;

37. Legea recurenei este urmtoarea:
a. Elementele categoriale se modific n cursul recurenei ctre nivelele superioare;
b. Categoriile inferioare se regresc la nivelele superioare ca subcomponente ale categoriilor superioare, dar
niciodat invers;
c. Nivelele diferite nu se dezvolt continuu, ci n salturi.
d. Categoriasuperioar, compus dintr-o diversitate de elemente inferioare, conine un novum specific care nu
este inclus n nivelele inferioare;

38. Teoria Autopoiesis-ului se poate regsi i sub denumirea de:
a. Teoria grafurilor
b. Teoria automatelor celulare
c. Cibernetica de ordin II
d. Cibernetica de ordin III

39. Legea distanei dintre nivele este urmtoarea:
a. Elementele categoriale se modific n cursul recurenei ctre nivelele superioare;
b. Categoriile inferioare se regresc la nivelele superioare ca subcomponente ale categoriilor superioare, dar
niciodat invers;
c. Nivelele diferite nu se dezvolt continuu, ci n salturi.
d. Categoriasuperioar, compus dintr-o diversitate de elemente inferioare, conine un novum specific care nu
este inclus n nivelele inferioare;

40. Contribuia fundamental la dezvoltarea Teoriei Reelelor Booleene a avut-o:
a. Benoit Mandelbrot
b. Stuard Kaufmann
c. Herman Haken
d. Edward Lorenz

41. Obiectul de studiu al ciberneticii l constituie:
a. sistemul adaptiv complex
b. bucla feedback
c. emergena
d. co-evoluia


8 Bazele Ciberneticii Economice
42. Considerm c evoluia populaiei este dat de relaia ) ( ) ( t nL t L =

, unde n este rata de cretere (constant) a


populaiei. n acest caz populaia la momentul t va fi dat de funcia:
a. t n t L ln ) ( =
b.
nt
e L t L
0
) ( =
c.
0
) ( nL t L =
d.
nt
ne t L = ) (

43. Prin sistem disipativ nelegem:
a. Sistem care funcioneaz departe de echilibru i a crui structur se distruge brusc trecnd la o structur
haotic;
b. Sistem care se adapteaz la aciunea factorilor perturbatori;
c. Sistem cu grad mare de organizare, a crui structur de echilibru se conserv conform principiului
homeostaziei;
d. Sistem care are potenialul de a evolua.

44. Printre caracteristicile complexitii dinamice se gsesc:
a. aceeai aciune are efecte diferite pe termen lung i pe termen scurt;
b. elementele sistemului au dinamic necunoscut;
c. mecanismele feedback sunt numai pozitive;
d. mecanismele feedback sunt numai negative.

45. Legea varietii necesare a fost formulat de:
a. John von Neumann
b. Ross Ashby
c. tefan Odobleja
d. Nicolai Hartman

46. Metoda analogiei cibernetice se bazeaz pe principiul:
a. izomorfismului cibernetic;
b. conexiunii inverse;
c. lui Pontreghin;
d. homeostaziei cibernetice.

47. Teoria haosului a fost fondat de:
a. Norbert Wiener;
b. Edward Norton Lorenz;
c. Ross Ashby;
d. David Ricardo.

48. Efectul Butterfly descoperit de Ed. Lorenz semnific:
a. Sensitivitatea la condiiile iniiale, micarea aripilor unui fluture poate declana o tornad;
b. Sistemele dinamice n natur au proprietatea de homeostazie, micarea aripilor unui fluture nu are niciun
efect;
c. Populaiile de fluturi, prin comportamentul specific evolueaz mpreun cu mediul din care fac parte;
d. Instabilitate n sentimente i a fost surs de inspiraie pentru Giacomo Puccini pentru opera sa Madame
Butterfly







9 Bazele Ciberneticii Economice
49. Considerm ieirea dintr-un sistem de tip Black-box: ) ( ) )( ( ) (
0
t K e e L t K t K
t nt

| o
=

. n acest caz,
intrarea va fi:
a. { }
) 1 /( 1 ) 1 ( 1
0
) 1 (
) 1 (
) 1 (
) 1 (
) (
o o o
o
o
o
o

+
A
+
(

+
A
=
at t
e
a
e
a
K t K , cu |
|
+ = = A n a AL ,
0

b. { }
) 1 /( 1
) 1 (
) 1 (
) (
o
o
o

+
A
=
at
e
a
t K , cu |
|
+ = = A n a AL ,
0

c. { }
) 1 /( 1 ) 1 ( 1
0
) 1 (
) 1 (
) (
o o o
o
o

(

+
A
=
t
e
a
K t K , cu |
|
+ = = A n a AL ,
0


d. { }
) 1 /( 1 ) 1 (
) 1 (
) 1 (
) (
o o
o
o

+
A
+ =
at t
e
a
e t K , cu |
|
+ = = A n a AL ,
0


50. Cercettorii au denumit ordinele ciberneticii, dup cum urmeaz:
a. Cibernetica de ordinul unu: inginereasc, de ordinul doi: biologic+evoluionist, de ordinul trei: social;
b. Cibernetica de ordinul unu: simpl, de ordinul doi: complex, de ordinul trei: social;
c. Cibernetica de ordinul unu: clasic, de ordinul doi: neoclasic, de ordinul trei: modern;
d. Cibernetica de ordinul unu: transdisciplinar, de ordinul doi: a organizrii, de ordinul trei: a evoluiei;

51. Modelul Frontiera lui Markowitz st la baza:
a. Problemelor de echilibru
b. Problemelor de optimizare
c. Reelelor sociale
d. Reelelor neuronale

52. Euler este considerat a fi ntemeietorul:
a. Teoriei stratificrii
b. Teoriei automatelor
c. Teoriei grafurilor
d. Teoria general a sistemelor

53. Lucrrile de pionerat ale lui McCulloch i Pitts, ce l-au inspirat pe Wiener, reprezentau rezultatele cercetrilor
acestora referitoare la:
a. Teoria stratificrii, bazat pe introducerea unor nivele ale realitii, fiecare nivel fiind descris utiliznd
categorii comune, n timp ce ntre nivele exist corelaii (interdependene) cauzale
b. Rolul conexiunilor nervoase n transmiterea impulsurilor de la creier ctre restul organelor din organismul
uman
c. Celulele haxagonale care se formeaz ntr-un vas de ap nclzit
d. Raporturile de interdependen dintre sistemul economic i sistemul ecologic

54. Conferinele care au avut un rol foarte important n dezvoltarea noii tiine a ciberneticii s-au numit:
a. Josiah Macy, Jr
b. Wiener
c. Kybernetes
d. tiinele complexitii

55. Unul dintre primii economiti care au privit n mod sceptic bazele destul de ubrede pe care era construit teoria
economic a timpului su a fost:
a. Ludwig von Bertalanffy
b. Keneth Boulding
c. H. von Foerster
d. Gordon Pask

10 Bazele Ciberneticii Economice
56. Umberto Maturana a ctigat Premiul Nobel pentru:
a. Chimie
b. Fizic
c. Economie
d. Nu l-a ctigat niciodat

57. Sintagma ,,cibernetica ciberneticii a fost utilizat pentru prima oar de ctre:
a. Francesco Varela
b. Heinz von Foerster
c. Umberto Maturama
d. Ross Ashby

58. Anul n care se consider c ar fi aprut n mod oficial tiina ciberneticii este:
a. 1950
b. 1935
c. 1896
d. 1948

59. Lucrarea lui Stefan Odobleja Psihologia Consonantist a fost publicat n anul 1938 la:
a. Bucureti
b. Londra
c. Paris
d. New York

60. Lucrarea Discurs asupra metodei a fost scris de:
a. tefan Odobleja
b. Rene Descartes
c. Andre Marie Ampere
d. Claude Bernard

61. Cartea n care se stabilesc condiiile n care un set de reguli logice este noncontradictoriu a fost scris de:
a. Andre Marie Ampere
b. Henry Poincar
c. Bertrand Russell i A. N. Whitehead
d. Konig

62. Cartea Construction of the Real World a fost scris de:
a. Bertrand Russell i Whitehead
b. Nicolai Hartmann
c. Walter Bradford Cannon
d. Norbert Wiener

63. Norbert Wiener a fost la origine:
a. American
b. Francez
c. Evreu
d. Romn

64. Ce au n comun urmtorii oameni de tiin: Murray Gell-Man, Phillip Anderson, Keyneth Arrow, Ilya
Prigogine, Thomas Schelling?
a. Au descoperit stetoscopul
b. Au ctigat premiul Nobel
c. Au fost intemeietorii Ciberneticii
d. Au fost printre precursorii Ciberneticii


11 Bazele Ciberneticii Economice
65. Care dintre urmtorii oameni de tiin este considerat ntemeietorul ciberneticii sociale datorit aplicrii
principiilor descoperite de Norbert Wiener n studii antropologice:
a. Margaret mead
b. Gregory Bateson
c. Claude Shannon
d. Walter Cannon

66. Opera principal a lui Claude Shannon, ,,A Mathematical Theory of Communication a fost scris:
a. Anterior apariiei lucrrii fundamentale a lui Norbert Wiener
b. In acelai an cu lucrarea lui Norbert Wiener
c. la civa ani dup apariia lucrrii lui Norbert Wiener
d. Shannon nu a scris lucrarea menionat.

67 Norbert Wiener a intuit c bucla feedback din sistemele cibernetice transmite n esen:
a. Informaie
b. Impulsuri nervoase
c. Tehnologii de fabricaie
d. Nici una dintre cele de mai sus

68. Un mesaj purttor de informaie nu poate s aib :
a. Coninut semantic
b. Coninut sinctactic
c. Coninut pragmatic
d. Coninut vid.

69. Cine a introdus bitul ca unitate fundamental de msurare a cantitii de informaie:
a. Claude Shannon i Denis Weaver
b. J. McCulloch i W. Pitts
c. A. Rosenblueth i Julian Bigelow
d. Gregory Bateson i Margaret Mead

70. Cuvntul grec kybernetycos nsemna:
a. Cpitan de nav
b. Marinar
c. Pilot de nav
d. Semnalizator

71. Platon utilizeaz termenul de kybernetykes cu sensul cel mai apropiat de coninutul modern al ciberneticii n
dialogul:
a. Alcibiades
b. Atlantida
c. Tectet
d. Thaietetos

72. Termenul de sistem, fundamental n cibernetic, provine din
a. Latina veche
b. Greaca veche
c. Egipteana faraonic
d. Sanscrit

73. Care este titlul correct al crii fundamentale a lui Norbert Wiener:
a. Cibernetica sau tiina comunicrii la fiine maini
b. Cibernetica sau tiina comenzii mainilor de calcul
c. Cibernetica sau tiina comenzii i comunicrii la fiine i maini
d. Cibernetica sau tiina comenzii i comunicrii n organizaii


12 Bazele Ciberneticii Economice
74. Ludwig von Bertalanffy, creatorul tiinei Generale a Sistemelor, a fost primul savant care a afirmat c:
a. Bucla feedback este inerent informaional
b. Sistemele sunt organizate pe niveluri
c. Exist sinteme nchise i sisteme deschise
d. Doar sistemele deschise sunt auto-organizatoare

75. Cu cine a fost comparat Ludwig von Bertalanffy pentru descoperirile sale n domeniul sistemelor:
a. Galileo Galilei
b. Cristofor Columb
c. Albert Einstein
d. Nu a fost comparat niciodat cu un mare descoperitor

76. Ce ambiie declara Ludwig von Bertalanffy c ar avea prin lucrrile sale n domeniul tiinelor
a. S descopere legile izomorfe ale tiinelor
b. Sa creeze un sistem general care s cuprind ntreaga realitate nconjurtoare
c. S reformeze societatea prin cunoatere sistemic
d. Sa ia premilul Nobel

77. Kenteth Boulding, primul economist care a utilizat cibernetica n lucrrile sale tiinifice, este recunscut i ca
a. Primul economist care a mers n Antarctica
b. Primul economist care a mbriat doctrina lui Gandhi a non-violenei
c. Primul economist care a neles interdependena dintre sistemul economic i sistemul ecologic
d. Primul economist care a vorbit despre schimbrile climaterice actuale

78. Conceptul de automat, studiat pe larg n cibernetic, a fost introdus de:
a. J. McCulloch i W. Pitts
b. J. von Neumann i Stanislas Ulam
c. Claude Shannon i Denis Weaver
d. Norbert Wiener i Julian Bigelow

79. Pe lng contribuia la apariia teoriei automatelor, J. von Neumann a contribuit la:
a. Teoria jocurilor
b. Programarea matematic
c. tiinei calculatoarelor
d. Toate cele de mai sus

80. Stafford Beer este considerat printele:
a. Ciberneticii tehnice
b. Ciberneticii medicale
c. Ciberneticii manageriale
b. Ciberneticii sociale

81. n concepia sa tiinific, Stafford Beer a fcut o analogie ntre
a. Organizaiile economice i creierul uman
b. Funcionarea calculatoarelor i funcionarea creierului uman
c. Sistemel vii i sistemele artificiale
d. Sistemele tehnice i sistemele naturale

82. Ilya Prigogine, laureat al premiului Nobel pentru chimie, este cel care a descoperit
a. Brusselatorul
b. Funcionarea-departe-de-echilibru
c. Rolul structurilor dissipative n sistemele naturale
d. Toate cele de mai sus




13 Bazele Ciberneticii Economice
83. Herbert A Simon, laureat al Premiului Nobel pentru economie, a avut o contribuie hotrtoare la:
a. Apariia tiinelor complexittii
b. Apariia tiinelor calculatoarelor
c. Apariia modelrii matematice
d. Apariia Teoriei jocurilor.

84. Norbert Wiener, a fost profesor de:
a. chimie, la Cambridge
b. matematica, la MIT
c. limbi slave, la Columbia University
d. cibernetic, la Gottingen

85. Lucrarea Sunt matematician aparine lui:
a. Arturo Rosenblueth
b. Stuart Umpleby
c. Stuart Kauffman
d. Norbert Wiener

86. Procesul aleator brownian, care constituie si azi un model perfect al micrii aleatoare, a fost descris de:
a. Browm
b. Norbert Wiener
c. Kolmogorov
d. J. G. Miller

87. n timpul celui de-al doilea rzboi mondial, preocuprile lui Norbert Wiener s-au axat pe:
a. transmiterea impulsurilor nervoase i inhibiia cerebral
b. perfecionarea dispozitivelor de ochire automat a tunurilor antiaeriene
c. informaia oferit de bucla feedback
d. metoda comportamental

88. Profesia colaboratorului lui Norbert Wiener, Julian Bigelow era:
a. medic neurochirurg
b. inginer
c. profesor de psihologie
d. matematician

89. Perioada inovatorilor este considerat a fi cuprins ntre anii:
a. 1850-1900
b. 1970-1980
c. 1965-1980
d. 1960-1985

90. n opinia lui Andre Marie Ampere, tiina ciberneticii reprezint:
a. Arta guvernrii
b. Complexitate
c. Un principiu al armoniei prestabilite
d. tiina universului









14 Bazele Ciberneticii Economice
Teste Gril: Capitolul II
Definirea ciberneticii ca tiin. Obiectul ciberneticii economice


1. Noua concepie asupra ciberneticii de ordinul trei consider ca fiind obiectul de studiu al acesteia:
a. Mecanismul feedback
b. Procesele de reglare si autoreglare
c. Sistemele economice
d. Sistemele adaptive complexe

2. Afirmaia conform creia mijloacele cele mai sofisticate de prognoz i analiz a afacerilor... de regul eueaz
n ncercarea de a produce schimbri radicale n conducerea acestora i aparine lui:
a. Joel Moses
b. Richetin i Maier
c. Flood i Carlson
d. Peter Senge

3. n ce lucrare se introduce termenul de complexitate dinamic?
a. Complexity and Flexibility
b. The Fifth Discipline
c. The Art of System Architecturing
d. Modeling of Complex Systerms

4. Cnd nu ntlnim complexitatea dinamic conform autorului Peter Senge?
a. cnd aceeai aciune are efecte diferite pe termen scurt i pe termen lung.
b. Cnd o aciune are consecine diferite n pri diferite ale sistemului
c. cnd aceeai aciune are efecte similare pe termen scurt i pe termen lung
d. cnd intervenii obinuite n sistem produc consecine neobinuite

5. n care lucrare se prezint sistemul complex ca fiind compus din din pri interconectate, sistemul pur i simplu
crescnd n complexitate ?
a. Complexity and Flexibility
b. The Fifth Discipline
c. The Art of System Architecturing
d. Modeling of Complex Systerms

6. Care savani au fcut pentru prima dat distincia dintre complexitatea tiinific i cea matematic?
a. Coveney i Highfield
b. Richetin i Maier
c. Flood i Carlson
d. Edward G. Wilson i W.Brian Arthur

7. Cine este autorul modelului sofware ECHO, care ilustreaz modul n care emerge o organizaie complex?
a. Joel Moses
b. Murray Gell-Mann
c. W. Brian Arthur
d. John H. Holand

8. Printele Sinergeticii este considerat a fi:
a. Charles Darwin
b. John Holland
c. Benoit Mandelbrot
d. Herman Haken

15 Bazele Ciberneticii Economice
9. Printele A-Life este considerat a fi:
a. H. Maturana
b. Jay Forrester
c. Chris Langhton
d. Benoit Mandelbrot

10. Printele Biologiei evoluioniste este considerat a fi:
a. H. Maturana
b. Jay Forrester
c. Charles Darwin
d. Benoit Mandelbrot

11. Teoria Autopoiesis-ului se poate regsi i sub denumirea de:
a. Teoria grafurilor
b. Teoria automatelor celulare
c. Cibernetica de ordin II
d. Cibernetica de ordin III

12. Per Bak i Chao Tang sunt considerai creatorii:
a. Dinamicii de sistem
b. Criticalitii autoorganizate
c. Geometriei fractale
d. Reelelor neuronale

13. Contribuia fundamental la dezvoltarea Teoriei Reelelor Booleene a avut-o:
a. Benoit Mandelbrot
b. St. Kaufmann
c. Herman Haken
d. Edward Lorenz

14. Obiectul de studiu al ciberneticii de ordinul III l constituie:
a. sistemul adaptiv complex
b. bucla feedback
c. emergena
d. co-evoluia

15. Jay Forrester a dezvoltat metoda:
a. Dinamicii de sistem
b. Criticalitii autoorganizate
c. Geometriei fractale
d. Reelelor neuronale

16. Noiunea de peisaj fitness a fost introdus de:
a. Ross Ashby
b. St. Kauffman
c. S. Wright
d. Ch. Darwin

17. Teoria algoritmilor genetici a fost fondat de:
a. H. von Foerster
b. John Holland
c. Stuart Kauffman
d. Chris Langton




16 Bazele Ciberneticii Economice
18. Amprenta lui Dumnezeu, aa cum a fost denumit mulimea fractal, a fost descoperit de:
a. J. M. Keynes
b. St. Kauffman
c. E. Lorentz
d. B. Mandelbrot

19. Dinamica de sistem a fost ntemeiat de:
a. F. Capra
b. J. Forrester
c. Waren McCulloch
d. Julian Bigelow

20. Codul DNA al unei ntreprinderi se aseamn cu:
a. reeaua neuronilor
b. genomul uman
c. combinaie de gene
d. mutaie n gene

21. Cine a propus o tiin a complexitii care s includ toate nivelele tiinei, de la celul pn la societate:
a. J. Von Neumann
b. Keneth Boulding
c. L. von Bertalanffy
d. Norbert Wiener

22. Ce coal a avut o contribuie determinant la apariia tiinelor complexitii:
a. Scoala de la Princeton
b. Scoala de la Yale
c. Scoala de la Santa Fe
d. Scoala de la Bucureti

23. Teoria haosului, component a tiinelor complexitii, studiaz:
a. Senzitivitatea la condiiile iniiale
b. Sistemele neliniare
c. Mulimile fractale
d. Toate cele de mai sus

24. Printre componenii colii de la Santa Fe care au contribuit la dezvoltarea tiinelor complexitii nu se numr:
a. Brian Arthur
b. Steven N. Durlauf
c. Julian Bigelow
d. St. Kaufmann

25. Care dintre urmtoarele motive sunt considerate ca fiind motive temeinice ale schimbrii tiinei economice
actuale:
a. Economia este compus din ageni interconectai, distribuii i eterogeni
b. Economia nu dispune de un control global
c. Economia are o organizare de tip ierarhic ncruciat i recursiv
d. Toate cele de mai sus

26. Cine a fcut afirmaia urmtoare ,,Noua economie const dintr-o meta-reea global de interaciuni tehnologice i
umane complexe... ?
a. Fridjof Capra
b. Karl Marx
c. John Maynard Keynes
d. Nicholas Kaldor


17 Bazele Ciberneticii Economice
27. Ce savant contemporan a scris A New Kind of Science, o adevrat biblie a tiinelor complexitii:
a. Brian Arthur
b. St. Kaufmann
c. J. Holland
d. St. Wolfram

28. Cibernetica de ordinul trei mai este denumit:
a. Cibernetica ciberneticii
b. Cibernetica biologic
c. Sociocibernetica
d. Cibernetica tehnic

29. ntre cibernetica de ordinul nti i cea de ordinul doi deosebirea fundamental const n:
a. Natura diferit a buclelor feedback
b. Modul de includere a sistemului observator
c. Dimensiunea sistemelor cibernetice studiate
d. Una este static iar cealalt dinamic

30. Cibernetica de ordinul trei:
a. Explic relaia dintre tiinele naturii i tiinele sociale
b. Explic modul n care funcioneaz creierul uman
c. Se ocup de relaia dintre om i calculator
d. Studiaz sistemele distribuite din diferite domenii tiinifice

31. Cibernetica economic, ca o component a ciberneticii de ordinul trei, studiaz:
a. Sistemul general din economie
b. Sistemul legitilor economice
c. Sistemul adaptiv complex din economie
d. Sistemul organizrii activitilor umane

32. Care dintre urmtoarele domenii tiinifice a influenat cel mai mult dezvoltarea ciberneticii economice:
a. Dinamica de sistem
b. Criticalitatea auto-organizat
c. Biologia evoluionist
d. Teoria sistemelor dinamice deterministe

33. Cibernetica economic se aplic n economie doar :
a. Sistemelor Macroeconomice
b. Sistemelor Microeconomice
c. Ecosistemelor de afaceri
d. Oricrui sistem complex indiferent de nivelul acestuia

34. Care dintre urmtoarele sisteme nu sunt studiate de ctre cibernetica economic:
a. ntreprinderile (firmele)
b. Pieele
c. Reelele biologice
d. Sistemul economiei naionale

35. Printre domeniile cuprinse n cadrul ciberneticii economice nu se regsete:
a. Cibernetica ntreprinderilor
b. Cibernetica economiei naionale
c. Cibernetica pieelor financiare
d. Cibernetica medical




18 Bazele Ciberneticii Economice

Teste Grile: Capitolul III
Modelarea metod de studiu a ciberneticii economice


1. Care dintre urmtoarele criterii nu sunt utilizate n evaluarea modelelor cibernetice:
a. Completitudinea modelului
b. Consistena modelului
c. Simularea modelului
d. Validitatea modelului

2. Non-partiionarea ca proprietate general a unui model este dat de:
a. orice sistem este un model al lui nsui
b. un model al unui subsistem nu este n mod necesar model al ntregului sistem
c. un model al ntregului sistem este irelevant pentru un subsistem al sistemului respectiv
d. dou modele ale aceluiai sistem nu sunt n mod necesar echivalente. Altfel spus, putem reprezenta un
sistem n mai multe moduri, asociindu-le modele care nu au relaii ntre ele

3. Non-transferabilitatea ca proprietate general a unui model este dat de:
a. orice sistem este un model al lui nsui
b. un model al unui subsistem nu este n mod necesar model al ntregului sistem
c. un model al ntregului sistem este irelevant pentru un subsistem al sistemului respectiv
d. dou modele ale aceluiai sistem nu sunt n mod necesar echivalente. Altfel spus, putem reprezenta un
sistem n mai multe moduri, asociindu-le modele care nu au relaii ntre ele

4. Consistena modelului se refer la:
a. culegerea datelor i informaiilor despre sistemul care urmeaz a fi modelat i/sau mediul su nconjurtor
b. aprecierea valorii unui model
c. faptul c nici un aspect important al modelului nu trebuie evitat sau neglijat
d. imposibilitatea celui care utilizeaz modelul de a face confuzii

5. Raionalitatea agenilor presupune c:
a. agenii iniiaz orice aciune n scopul maximizrii performanei lor n raport cu o funcie de evaluare
b. agentul funcioneaz fr intervenia direct a omului sau a altor ageni
c. agenii au un rol activ
d. agentul primete inputuri de la mediul su i c el poate executa aciuni care schimb acest mediu ntr-un
anumit fel

6. Primul savant care a utilizat termenul de agent n sensul su actual a fost:
a. J. Ferber
b. Wooldridge
c. Tim Ray
d. Thomas Schelling

7. Proprietatea de proactivitate a unui agent are n vedere:
a. operarea agentului fr intervenia direct a oamenilor sau a altor sisteme, avnd un anumit tip de control
asupra aciunilor (activitilor) proprii i strii interne
b. perceperea agentului a mediului nconjurtor i rspunderea la schimbrile continue i neanticipate care au
loc n mediu
c. interacionarea cu ali ageni (i posibil oameni) utiliznd un anumit limbaj de comunicare, care este neles
de toi ceilali ageni
d. faptul c agentul nu reacioneaz doar ca rspuns la schimbrile din mediul nconjurtor; el este capabil s
aib comportamente orientate ctre atingerea unor scopuri, avnd n acest sens iniiativ proprie


19 Bazele Ciberneticii Economice
8. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint un tip de interaciune ce poate fi gsit n sistemele multiagent:
a. bunvoina
b. colaborarea
c. cooperarea
d. negocierea

9. Coordonarea n sistemele multiagent reprezint:
a. interaciunea cu ali ageni utiliznd un anumit limbaj de comunicare, care este neles de toi ceilali ageni
b. operarea fr intervenia direct a oamenilor sau a altor sisteme, avnd un anumit tip de control asupra
aciunilor (activitilor) proprii i strii interne
c. agentul nu are scopuri conflictuale n raport cu ali ageni i execut ntotdeauna ceea ce i se cere
d. realizarea unei manieri n care aciunile pentru ndeplinirea diferitelor sarcini pot fi organizate n timp i
spaiu pentru a realiza obiectivele

10. Cooperarea n sistemele multiagent reprezint:
a. realizarea unei manieri n care aciunile pentru ndeplinirea diferitelor sarcini pot fi organizate n timp i
spaiu pentru a realiza obiectivele
b. rspunderea la ntrebrile: cine ce face, cnd i cu ce mijloace, n ce mod i cu cine. Const n rezolvarea
unor subprobleme, prin repartizarea de sarcini, coordonarea aciunilor i rezolvarea conflictelor ce pot s
apar
c. folosirea unor ageni mediatori, n vederea aplanrii conflictelor
d. stabilirea manierii de repartizare a unei sarcini ntre mai muli ageni, fiind posibil s se utilizeze tehnici
specializate sau distribuite

11. Colaborarea n sistemele multiagent reprezint:
a. realizarea unei manieri n care aciunile pentru ndeplinirea diferitelor sarcini pot fi organizate n timp i
spaiu pentru a realiza obiectivele
b. rspunderea la ntrebrile: cine ce face, cnd i cu ce mijloace, n ce mod i cu cine. Const n rezolvarea
unor subprobleme, prin repartizarea de sarcini, coordonarea aciunilor i rezolvarea conflictelor ce pot s
apar
c. folosirea unor ageni mediatori, n vederea aplanrii conflictelor
d. stabilirea manierii de repartizare a unei sarcini ntre mai muli ageni, fiind posibil s se utilizeze tehnici
specializate sau distribuite

12. Negocierea n sistemele multiagent reprezint:
a. realizarea unei manieri n care aciunile pentru ndeplinirea diferitelor sarcini pot fi organizate n timp i
spaiu pentru a realiza obiectivele
b. rspunderea la ntrebrile: cine ce face, cnd i cu ce mijloace, n ce mod i cu cine. Const n rezolvarea
unor subprobleme, prin repartizarea de sarcini, coordonarea aciunilor i rezolvarea conflictelor ce pot s
apar
c. folosirea unor ageni mediatori, n vederea aplanrii conflictelor
d. stabilirea manierii de repartizare a unei sarcini ntre mai muli ageni, fiind posibil s se utilizeze tehnici
specializate sau distribuite

13. Agenii autonomi reprezint:
a. ageni care se adapteaz dinamic i nva despre i din mediul lor nconjurtor. Deci aceti ageni se
adapteaz la incertitudine i schimbare
b. ageni care interacioneaz cu oamenii, ali ageni, sisteme legale i surse informaionale
c. ageni proactivi, orientai ctre un scop i acionnd conform acestuia, fr s fie necesar intervenia
utilizatorului, confirmarea i acordul acestuia
d. ageni care comunic cu oamenii utiliznd diferite tipuri de interfee, inclusiv limbajul natural






20 Bazele Ciberneticii Economice
14. Agenii adaptivi reprezint:
a. ageni care i coordoneaz aciunile i negociaz pentru a atinge obiective comune
b. ageni care se adapteaz dinamic i nva despre i din mediul lor nconjurtor
c. ageni care se deplaseaz unde este nevoie, posibil urmnd un itinerar
d. ageni care colaboreaz cu ali ageni i/sau oameni pentru a atinge scopuri comune

15. Agenii reactivi reprezint:
a. ageni care sunt activai de evenimente i senzitivi la conjunctura din domeniul realitii nconjurtoare
b. ageni care mijlocesc alocarea resurselor de orice fel ntre oameni i/sau alte categorii de ageni
c. ageni care comunic cu oamenii utiliznd diferite tipuri de interfee, inclusiv limbajul natural
d. ageni care colecteaz informaie din surse multiple eterogene i trimit informaie ctre surse multiple

16. Agenii mobili reprezint:
a. ageni care interacioneaz cu oamenii, ali ageni, sisteme legale i surse informaionale
b. ageni care i coordoneaz aciunile i negociaz pentru a atinge obiective comune
c. ageni care se deplaseaz unde este nevoie, posibil urmnd un itinerar
d. ageni care colaboreaz cu ali ageni i/sau oameni pentru a atinge scopuri comune

17. Agenii interactivi reprezint:
a. ageni care interacioneaz cu oamenii, ali ageni, sisteme legale i surse informaionale
b. ageni care colaboreaz cu ali ageni i/sau oameni pentru a atinge scopuri comune
c. ageni care comunic cu oamenii utiliznd diferite tipuri de interfee, inclusiv limbajul natural
d. ageni care execut anumite operaii n mod autonom i n timp real ca urmare a apariiei anumitor
evenimente sau mesaje n mediul nconjurtor

18. Agenii cooperativi reprezint:
a. ageni care i coordoneaz aciunile i negociaz pentru a atinge obiective comune
b. ageni care colaboreaz cu ali ageni i/sau oameni pentru a atinge scopuri comune
c. ageni care colecteaz informaie din surse multiple eterogene i trimit informaie ctre surse multiple
d. ageni care mijlocesc alocarea resurselor de orice fel ntre oameni i/sau alte categorii de ageni

19. Agenii sociali reprezint:
a. ageni proactivi, orientai ctre un scop i acionnd conform acestuia, fr s fie necesar intervenia
utilizatorului, confirmarea i acordul acestuia
b. ageni care interacioneaz cu oamenii, ali ageni, sisteme legale i surse informaionale
c. ageni care colaboreaz cu ali ageni i/sau oameni pentru a atinge scopuri comune
d. ageni care comunic cu oamenii utiliznd diferite tipuri de interfee, inclusiv limbajul natural

20. Mediul fizic al agenilor const n:
a. principii i procese care guverneaz i susin o populaie de ageni
b. legile naturii ce exprim adevrurile fundamentale care sunt eseniale n lumea nconjurtoare
c. principiile i procesele care guverneaz i susin schimbul de idei, cunotine, informaii i date
d. principii, procese i structuri care asigur o infrastructur pentru ca agenii s schimbe informaii

21. Accesibilitatea ca i caracteristic de baz a mediului fizic al unui agent ilustreaz:
a. n ce msur agentul poate s prezic evenimente din mediu?
b. ct de omogene sau de eterogene sunt entitile din mediu?
c. ct de mult poate mediul s se schimbe n timp ce agentul alege o aciune urmtoare?
d. n ce masur observatorul poate influena agentul

22. Controlabilitatea ca i caracteristic de baz a mediului fizic al unui agent reprezint:
a. n ce msur agentul poate modifica mediul su inconjurator
b. ct de mult poate mediul s se schimbe n timp ce agentul alege o aciune urmtoare
c. n ce msur agentul poate s prezic evenimente din mediu
d. ct de omogene sau de eterogene sunt entitile din mediu


21 Bazele Ciberneticii Economice
23. Nu reprezint reglementri care caracterizeaz mediul social varianta:
a. Limbajul de comunicare
b. Protocoale de interaciune
c. Cultura
d. Prelucrarea limbajului

24. Protocoalele de interaciune reprezint:
a. comunicarea pentru ca agenii s i ating scopurile proprii i scopurile grupului social la care ei iau parte
b. modalitatea de comunicare ca o secven acceptat de mesaje ntre entiti i restriciile privind coninutul
acestor mesaje
c. regulile care impun un comportament social acceptabil
d. servicii de eviden ce localizeaz agentul prin metode de tip pagini albe (pentru agentul individual), pagini
galbene (pentru colectiviti de ageni) i pagini verzi (servicii oferite), precum i servicii de mediere ce
acioneaz prin intermediul unui agent mediator

25. Care dintre variantele de mai jos nu reprezint un beneficiu al utilizrii MBA-ului n raport cu alte tehnici de
modelare:
a. MBA surprinde fenomene emergente
b. MBA constituie o descriere natural a sistemului modelat
c. MBA este flexibil
d. Nici un rspuns corect

26. Se d urmtorul grafic:

Acest grafic corespunde situaiei cnd rdcina ecuaiei caracteristice a soluiei prii omogene a unei ecuaii cu
diferene de ordin I este:
a. Funcie pozitiv
b. Constanta 1
c. < -1
d. Fracie negativ

27. Se d urmtorul grafic:



22 Bazele Ciberneticii Economice
Acest grafic corespunde situaiei cnd rdcina ecuaiei caracteristice a soluiei prii omogene a unei ecuaii cu
diferene de ordin I este:
a. Funcie pozitiv
b. Constanta 1
c. < -1
d. Fracie negativ

28. Ecuaia caracteristic corespunztoare lui a*

- (c ) *

= 0 este:
a. (c - ) = 0
b. + (c - ) = 0
c. (c - ) / a = 0
d. ( )



29. Ecuaia

= A *

reprezint pentru o ecuaie cu diferene de ordin I:


a. Forma soluiei particulare
b. Forma soluiei prii omogene
c. Forma soluiei de echilibru
d. Forma soluiei generale

30. Multiplicatorul Keynesian este de forma:
a. c / ( 1 - c )
b. 1 / ( 1 + c )
c. c / (1 + c )
d. 1 / ( 1 - c )

31. Modelul Pnzei de Pianjen este:
a. Un model de cerere i ofert cu un decalaj de o perioad la rspunsul ofertei
b. Un model de cerere i ofert cu un decalaj de dou perioade la rspunsul ofertei
c. Un model de cerere i ofert fr decalaj
d. Nici un rspuns corect

32. Care ecuaie a venitului ntr-o economie nchis este incorect:
a.
b. Y = C + S + T
c. Y = C - S + T
d. Y = Co + c * Yd + I + G

33. Punctul de echilibru a urmtorului sistem discret
x ( t + 1) = 9 2 x (t) este:
a. -3
b. 3
c. 4.5
d. -4.5

34. Alegei varianta corect pentru urmtorul sistem: x ( t + 1) = 4 + 1/2 * x (t)
a. Panta este pozitiv , stabilitate global
b. Panta este pozitiv, instabilitate global
c. Panta este negativ, stabilitate global
d. Panta este negativ, instabilitate global







23 Bazele Ciberneticii Economice
35. Se d urmtorul model:

() ()

() ()
p (t + 1) = 0,1 * [

()

() ]
q (t) = min [

()

()]

Preul i cantitatea de echilibru sunt:
a. ( 15,3 ; 15.9 )
b. ( 34 ; 72 )
c. ( 46 ; 108 )
d. ( 34 ; 132 )

36. Ecuaia deficitului bugetar este:
a. DB = G + TR + T
b. DB = G TR + T
c. DB = G Tr T
d. DB = G + Tr T

37. Se cunosc urmtoarele date: C= 40, G=1000, Tr= 200, I= 70, T= 90. Care este valoarea deficitului bugetar?
a. 1290
b. 1110
c. 150
d. 820

38. Efectul creterii investiiilor cu 50 um asupra venitului, n cazul economiei cu 2 sectoare este: ( c = 0,3 ; t = 1/3 )
a. 71.42
b. 38.46
c. 62.5
d. 35.71

39. Se d modelul economiei cu 4 sectoare:

D = C + I + G + NX
C = Co + c * Yd
Yd = Y-T+TR
T = To + t * Y
D = Y
t = 1/3 ; c=0,9


Dac variaia deficitului bugetar este -100, ct este variaia cheltuielilor guvernamentale?
a. -600 um
b. -40 um
c. + 40 um
d. -54,54 um


40. Se cunoate ecuaia caracteristic a unei ecuaii cu diferene de ordin II:


Utiliznd testul semnului putem afirma c rdcinile sunt:
a. Ambele negative
b. Ambele pozitive
c. rdcin pozitiv, una negativ
d. Nu exist suficiente date

24 Bazele Ciberneticii Economice

41. Se d o ecuaie cu diferene de ordin II care are urmtoarea ecuaie caracteristic:


Care dintre urmtoarele variante nu reprezint o condiie necesar pentru testul de stabilitate:
a. 1 1 + 2 > 0
b. 1 + 1 - 2 > 0
c. 1 + 1 + 2 > 0
d. 1 - 2 > 0

42. Se d urmtorul sistem compus din dou ecuaii difereniale neomogene cu coeficieni constani:
() ()

= 25* () ()
Matriceal sistemul se poate scrie:

43. Expresia curbei IS este:
a.
[ ( )]


b.
[ ( )]


c.
[ ( )]


d.
[ ( )]



44. Care dintre urmtoarele expresii nu reprezint curba LM:
a.


b.


c.


d. Nici un rspuns corect

45. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
a. La dreapta curbei IS venitul este cresctor
b. La dreapta curbei LM rata dobnzii este cresctoare
c. La stnga curbei IS venitul este cresctor
d. La stnga curbei LM rata dobnzii este descresctoare

46. Pentru un model IS-LM continuu se cunosc valorile: G=100; k = 0,25; c=0,75; mo=10; t = 0,5; u = 0,1; h=1,2.
Echilibrul economiei se gsete n punctul:
a. (62,15)
b. (15,62)
c. (61,52)
d. (52,61)

25 Bazele Ciberneticii Economice

47. Multiplicatorul cheltuielilor autonome ( n cazul economiei cu 3 sectoare) este:
a.


b.


c.


d.



48. Se cunosc datele: c=0,9; t= 0,33; TR = 200
Modificarea venitului ca rspuns la modificarea transferurilor este:
a. 450
b. 500
c. 550
d. 600

49. Utiliznd efectul multplicatorului Keynesian, o scdere a investiiilor duce la:
a. Cretere a consumului
b. Scdere a venitului
c. Scdere a ratei dobnzii
d. Nici un rspuns corect

50. Irelevana ca proprietate general a unui model este dat de:
a. orice sistem este un model al lui nsui
b. un model al unui subsistem nu este n mod necesar model al ntregului sistem
c. un model al ntregului sistem este irelevant pentru un subsistem al sistemului respectiv
d. dou modele ale aceluiai sistem nu sunt n mod necesar echivalente.

51. Principala metod utilizat n cibernetica econmic pentru studiul sistemelor adaptive complexe i a proceselor
la care acestea particip este:
a. simularea
b. observarea
c. modelarea
d. analiza relaiilor

52. Cibernetica utilizeaz urmtoarea metod de modelare:
a. bazat pe ageni
b. inspirat din natur
c. bazat pe ecuaii
d. toate variantele de mai sus

53. Figura de mai jos reprezint:
.

26 Bazele Ciberneticii Economice
a. reprezint sumatorul corespunztor operaiei de nsumare a elementelor (variabilelor) de intrare
b. reprezint simbolul integrator, asociat operaiei de integrare a intrrii
c. reprezint multiplicatorul, adic simbolul corespunztor transformrii liniare a vectorului de intrare n
vector de ieire
d. reprezint derivatorul, asociat operaiei de derivare a intrrii.


54. Figura de mai jos reprezint:



a. reprezint sumatorul corespunztor operaiei de nsumare a elementelor (variabilelor) de intrare
b. reprezint simbolul integrator, asociat operaiei de integrare a intrrii
c. reprezint multiplicatorul, adic simbolul corespunztor transformrii liniare a vectorului de intrare n
vector de ieire
d. reprezint derivatorul, asociat operaiei de derivare a intrrii.

55. Figura de mai jos reprezint:


a. reprezint sumatorul corespunztor operaiei de nsumare a elementelor (variabilelor) de intrare
b. reprezint simbolul integrator, asociat operaiei de integrare a intrrii
c. reprezint multiplicatorul, adic simbolul corespunztor transformrii liniare a vectorului de intrare n
vector de ieire
d. reprezint derivatorul, asociat operaiei de derivare a intrrii.





27 Bazele Ciberneticii Economice
56. Principala diferen dintre sistemele difereniale i cele cu diferene const n:
a. modul de abordare al relaiilor
b. modul de percepere al timpului
c. modul de calcul al soluiei
d. reprezint acelai lucru.

57. Modelul lui Harrod este un exemplu pentru:
a. ecuaii cu diferene de ordin II
b. ecuaii difereniale neomogene
c. ecuaii difereniale omogene de ordin I
d. ecuaii cu diferene de ordin I

58. Conform modelului lui Harrod, echilibrul n economie se stabilete atunci cnd:
a. investiia este egal cu venitul
b. economiile egaleaz investiiile
c. venitul este constant
d. economiile cresc exponenial

59. Soluia general a prii omogene a unei ecuaii difereniale este de forma:
a.

=
=
n
i
t
i
G
i
e A t y
1
* ) (


b.
[
=
=
n
i
t
i
G
i
e A t y
1
* ) (


c. ) ( ) ( ) ( t y t y t y
p g
+ =
d. ); (t y
P
de forma termenului liber

60. Soluia particular a prii neomogene a unei ecuaii difereniale este de forma:
a.

=
=
n
i
t
i
G
i
e A t y
1
* ) (


b.
[
=
=
n
i
t
i
G
i
e A t y
1
* ) (


c. ) ( ) ( ) ( t y t y t y
p g
+ =
d. ); (t y
P
de forma termenului liber

61. Soluia unei ecuaii difereniale este de forma:
a.

=
=
n
i
t
i
G
i
e A t y
1
* ) (


b.
[
=
=
n
i
t
i
G
i
e A t y
1
* ) (


c. ) ( ) ( ) ( t y t y t y
p g
+ =
d. ); (t y
P
de forma termenului liber

62. Modelul logistic este creat de:
a. Solow
b. Domar
c. Verhulst
d. Harrod

28 Bazele Ciberneticii Economice

63. P.F. Verhulst a fost de origine:
a. German
b. Austriac
c. Olandez
d. Belgian

64. Modelul logistic este creat ca reacie la:
a. Teza malthusian a creterii explozive a populaiei
b. Teza lui Domar privind deprecierea capitalului fix
c. Teza malthusian a creterii logaritmice a populaiei
d. Nici o variant de mai sus

65. Conform lui Malthus, rata mortalitii:
a. Depinde de volumul populaiei
b. Este constant n timp
c. Este nesemnificativ modelului
d. Depinde de aria geografic

66. Curba logistic este de forma:
a.
n
e
n
P
t P
nt

+
(

* ) 0 (
1
) (
b.
n
e
n
P
t P
nt

+
(

+
=

* ) 0 (
1
) (
1

c.
n
e
n
P
t P
nt

+
(


=

* ) 0 (
1
) (
1

d.
n
e
n
P
t P
nt


(


=

* ) 0 (
1
) (
1


67. n cadrul modelului lui Solow privind ocuparea total a forei de munc, acumularea capitalului trebuie s fie
egal cu:
a. Investiia brut
b. Investiia net + Creterea de capital necesar noilor generaii de for de munc
c. Creterea de capital necesar noilor generaii de for de munc
d. Investiia net

68. n cadrul modelului lui Solow privind ocuparea total a forei de munc:
a. Se consider c exist depreciere a capitalului
b. Se consider c nu exist depreciere a capitalului
c. Se consider c propensitatea marginal ctre investire este mai mare dect cea ctre economisire
d. Se consider c propensitatea marginal ctre investire este mai mic dect cea ctre economisire

69. Cte etape are procesul de modelare?
a. 3 etape
b. 4 etape
c. 5 etape
d. 6 etape

29 Bazele Ciberneticii Economice
70. Redundana n modelele cibernetice reprezint:
a. Un numr prea mare de ecuaii
b. Imposibilitatea rezolvrii modelului
c. Transferul proprietilor modelului ctre sistem
d. Existena unor informaii care nu sunt necesare

71. Rolul observatorului n procesul de modelare este:
a. Extragerea informaiei din sistem
b. Extragerea informaiei din model
c. Minimizarea diferenelor dintre informaiile sistemului i informaiile modelului
d. De destinatar al modelului

72. n mod abstract un model M al unui sistem S este:
a. {S, H, U}
b. {S, U, T}
c. {S, T, D}
d. {S, H, U, T, D}







































30 Bazele Ciberneticii Economice
Teste Grile: Capitolul IV
Simularea-metod de studiu
a ciberneticii economice

1. Elementul fundamental al modelelor de dinamic de sistem este:
a. Bucla nchis;
b. Bucla deschis;
c. Buclele conectate;
d. Buclele disparate.

2. Dinamica de sistem, n opinia lui Forrester, reprezint:
a. O metod orientat ctre optimizare i obinerea unor soluii analitice;
b. Un corp de teorii i metode de abordare a mediului nconjurtor;
c. Un corp de teorii i metode de abordare a sistemelor feedback informaionale;
d. O metod de rezolvare a anumitor probleme manageriale strategice.

3. Lucrarea Industrial Dynamics aprut n 1961, a fost scris de:
a. Stuart Kauffman;
b. Benoit Mandelbrot;
c. Francesco Maturana;
d. Jay Forrester.

4. Cel mai mare succes pe care l-a nregistrat metoda Dinamicii de Sistem a fost atunci cnd a fost aplicat pentru:
a. Studierea dinamicii sociale;
b. Studierea dinamicii urbane;
c. Studierea dinamicii populatiei;
d. Studierea dinamicii globale.

5. Dinamica de sistem este o metod care depinde de calitatea:
a. Modelului elaborat;
b. Programului de simulare;
c. Observatorului;
d. Nici o variant corect.

6. Care dintre variante reprezint, dup Forrester, conexiunile cu mediul nconjurtor?:
a. Limite nchise;
b. Limite deschise;
c. Bucla feedback;
d. Nivele i ritmuri.

7. Orice bucl feedback dintr-un model de dinamic de sistem conine cel puin:
a. un nivel;
b. un ritm;
c. un nivel i un ritm;
d. Nici o variant nu este corect.

8. Nivelele (sau stocurile) reprezint:
a. acumulri n sistem;
b. fluxuri;
c. auxiliare;
d. limitele sistemului.



31 Bazele Ciberneticii Economice

9. n cadrul limbajului grafic al dinamicii de sistem, nivelele sunt reprezentate prin:
a. dreptunghiuri;
b. nori;
c. ptrate;
d. romburi.

10. n cadrul limbajului grafic al dinamicii de sistem, ritmurile sunt reprezentate prin:
a. romburi;
b. cercuri;
c. ptrate;
d. valve.

11. n cadrul limbajului grafic al dinamicii de sistem, limitele sistemului sunt reprezentate prin:
a. dreptunghiuri;
b. nori;
c. ptrate;
d. romburi.

12. n cadrul limbajului graphic al dinamicii de sistem, variabilele auxiliare sunt reprezentate prin:
a. dreptunghiuri;
b. nori;
c. ptrate;
d.cercuri.

13. Procesul de construire al unui model de dinamic de sistem cuprinde:
a. 4 etape;
b. 5 etape;
c. 7 etape;
d. 10 etape.

14. nchiderea cauzal, n cazul dinamicii de sistem, presupune:
a. mediul nconjurtor schimb semnificativ interiorul sistemului;
b. mediul nconjurtor nu schimb semnificativ interiorul sistemului;
c. mediul nconjurtor i interiorul sistemului sunt neutre unul fa de cellalt;
d. mediul nconjurtor este ncorporat sistemului modelat.

15. n dinamica de sistem:
a. Comportamentul ntregului sistem este determinat de structura buclelor feedback;
b. Buclele feedback sunt pozitive i negative:
c. Orice bucl feedback conine cel pui un ritm si un nivel:
d. Toate cele de mai sus sunt adevrate.

16. O bucl feedback pozitiv:
a. Determin procese de cretere (descretere) continu;
b. produce fluctuaii ale mrimilor de stare afectate;
c. este ntotdeauna dominat de o bucl feedback negativ;
d. domina ntotdeauna o bucl feedback negativ.

17. O bucl feedback negativ:
a. Este, prin natura ei, stabilizatoare;
b. Produce creteri continue ale mrimilor de stare afectate;
c. domina ntotdeauna o bucl feedback pozitiv;
d. este ntotdeauna dominat de o bucl feedback pozitiv.



32 Bazele Ciberneticii Economice
18. Comportamentul indus de o bucl feedback negativ n sistem:
a. conduce la stabilizarea sistemului;
b. este orientat ctre atingerea unui scop;
c. poate determina oscilaii n timp ale mrimilor de nivel;
d. toate cele de mai sus sunt adevrate.

19. Curba Phillips a relaiei dintre inflaie i omaj este un exemplu de:
a. dependen a unui sistem de perturbaii externe;
b. bucl feeback pozitiv;
c. bucl feedback negativ;
d. proces de reglare a unei piee a forei de munc.

20. Raportul n care o bucl fedback determin cu prioritate comportamentul unui sistem se numete:
a. ntrziere;
b. neliniaritate;
c. determinare;
d. dominan.

21. ntrzierean dinamica de sistem reprezint:
a. perioada dup care efectul unei decizii se manifest;
b. timpul n care o bucl feedback funcioneaz;
c. momentul de timp final al evoluiei unui sistem;
d. incrementul de timp dintre dou instanieri ale unui nivel.

22. O ntrziere de ordinul trei se poate obine:
a. cuplnd n paralel trei bucle feedback;
b. cuplnd n serie trei bucle feedback;
c. cuplnd sub form de cuib trei bucle feedback;
d. nici una dintre cele de mai sus nu este adevat.

23. Etapa de identificare n dinamica de sistem reprezint:
a. identificarea scopului urmrit prin realizarea modelului;
b. explicitarea modului referenial de comportament;
c. stabilirea orizontului de timp asociat modelului;
d. toate cele de mai sus sunt adevrate.

24. Conceptualizarea sistemului reprezint:
a. reprezentarea vizual a principalelor componente ale sistemului;
b. alegerea conceptelor matematice utilizate n model;
c. reprezentarea schematic a interaciunilor din sistem;
d. stabilirea conceptelor dinamicii de sistem utilizate n model.

25. Diagrama buclelor cauzale constituie:
a. reprezentarea sintetic a relaiilor cauzale din sistem;
b. complementara unei diagrame de flux;
c. reprezentarea simplificat a unei diagrame de flux;
d. mulimea buclelor feedback din sistem reprezentate grafic.

26. O diagram de flux include:
a. doar fluxurile materiale din sistem;
b. fluxurile materiale i informaionale din sistem;
c. doar fluxurile informaionale din sistem;
d. doar fluxurile energetice i de for de munc din sistem.




33 Bazele Ciberneticii Economice
27. ntr-o diagram cauzal pot fi incluse:
a. bucle feedback simple legturile dintre ele;
b. bucle feedback multiple de aceeai polaritate;
c. bucle feedback multiple de polariti diferite;
d. buclele feedback dominante.

28. Determinarea structurii buclelor feedback ce acioneaz ntr-un sistem de determin
a. Simultan pentru toate buclele feedback existente;
b. iterativ, ncepnd cu buclele feedback cele mai importante;
c. iterativ, ncepnd cu buclele feedback cele mai simple;
d. independent, pentru fiecare bucl feedback n parte.

29. Partea calitativ a analizei sistemului n vederea elaborrii unui model de dinamic de sistem este alctuit din:
a. Identificare i conceptualizare;
b. Identificare i formularea modelului;
c. Conceptualizarea i estimarea parametrilor;
d. identificarea, conceptualizarea i formularea modelului.

30. Fluxurile materiale dintr-un model de dinamic de sistem se refer la:
a. materii prime i materiale;
b. bani;
c. oameni i comenzi;
d. toate cele de mai sus.

31. n modelele de dinamic de sistem constanta DT poate s reprezinte:
a. O perioad de timp standard;
b. Timpul necesar constituirii unui nivel;
c. Timpul necesar aciunii unui ritm;
d. O mrime auxiliar.

32. O ecuaie de nivel aflat pe un flux al populaiei are structura corect de forma:
a. POP
t
= POP
t-1
+ DT (nateri
dt
- decese
dt
)
b. POP
t
= DT (nateri
dt
- decese
dt
)
c. POP
t
= POP
t-1
+ (nateri
dt
- decese
dt
)
d. POP
t
= POP
t-1
+ DT ( nateri
dt
)

33. Timpul de simulare nr-un model de dinamic de sistem este:
a. Perioada de timp dintre dou iteraii succesive;
b. Perioada de timp necesar obinerii soluiei modelului;
c. Orizontul de timp pe care modelul este simulat;
d. Unitatea de timp utilizat n model (zi, sptmn, an etc.)

34. Dac DT = 1/12 i intervalul de timp pe care modelul este simulat este de un an, atunci modelul calculeaz:
a. 12 valori ale nivelelor;
b. o singur valoare a nivelelor;
c. 12 valori ale nivelelor n fiecare dintre cele 12 luni;
d. 1 valoare a nivelelor n fiecare lun.

35. Alegerea lui DT ntr-un model de dinamic de sistem se face
a. Conform deciziei celui ce construiete modelul;
b. ntmpltor, fr s se in seama de DT;
c. Dup anumite reguli;
d. Nici una dintre cele de mai sus nu este adevrat.




34 Bazele Ciberneticii Economice
36. Ecuaiile de ritm:
a. Au o structur standard;
b. Depind de timpul de simulare;
c. Depind de tipul de nivel pe care l controleaz;
d. Nu au o structur standard.

37. Care dintre urmtoarele relaii poate fi o ecuaie de ritm:
a. Numar de nateri = Nivelul populaiei x DT
b. Numrul de nateri = Nivelul populaiei x Rata naterilor
c. Numrul de nateri = Numrul de decese / Populaia total
d. Numrul de nateri = Populaia total / Numrul de decese

38. Care dintre urmtoarele relaii poate fi o ecuaie de ritm:
a. RV.KL = 2000 + STEP (500, 100)
b. RV.K = 2000 + STEP (500, 100)
c. RV.KL = 2000 + DT x Step (500, 100)
d. RV = DT x STEP (500, 100) 2000

39. Care dintre urmtoarele relaii poate fi o ecuaie de ritm:
a. PC.KL = DELAY3 (RV.JK, 10)
b. PC.KL = DELAY3 (RV.KL, 10)
c. PC.JK = DELAY3 (RV.KL, 10)
d. Nici una dintre cele de mai sus

40. Care dintre urmtoarele relaii nu poate fi o ecuaie de ritm:
a. HFR.KL = (1/TAWF)(DCWF.K WF.L)
b. HFR.KL = (1/TAWF)(DCWF.K WF.K)
c. HFR.KL = (1/TAWF)(DCWF.K/WF.K)
d. HFR.KL = (1/TAWF) RAND(DCWF.K/WF.K)

41. Care dintre urmtoarele relaii dintr-o secven de model este incorect:
a. L1.K =L1..J + (DT)(X.JK R1.JK)
b. SMTHX.K = L1/SMTM
c. R1.KL = SMTHX.L
d. L1 = (X)(SMTM)

42. Principala funcie a fluxurilor decizionale este:
a. Introducerea conexiunilor dintre nivelele sistemului;
b. Introducerea legturilor materiale dintre ritmuri i nivele;
c. introducerea politicilor decizionale;
d. toate cele de mai sus sunt adevrate.

43. Mecanismele de control ale sistemului sunt formate din:
a. Fluxurile informaionale mpreun cu politicile decizionale;
b. Doar din fluxurile informaionale;
c. Din politicile decizionale mpreun cu parametrii de control;
d. Din totalitatea politicilor decizionale din sistem.

44. O politic decizional const din:
a. un scop i o stare dorit;
b. o stare dorit, o stare observat i o diferen dintre starea dorit i starea observat;
c. un scop, o stare dorit i o aciune;
d. un scop, o stare dorit, o stare observat i o aciune.




35 Bazele Ciberneticii Economice
45. ntr-un sistem, numrul de mecanisme de control depinde de:
a. Dimensiunile sistemului;
b. Numrul de nivele observate n sistem;
c. Complexitatea scopurilor urmrite;
d. Numrul de nivele ntrziate.

46. Consistena intern a ecuaiilor unui model de dinamic de sistem se verific:
a. Cu ajutorul dimensiunilor variabilelor din model;
b. cu ajutorul diagramelor de flux;
c. cu ajutorul diagramelor de faz;
d. rmne la aprecierea celui care face modelul.

47. Estimarea parametrilor n modelele de dinamic de sistem se realizeaz prin:
a. Cunoaterea direct a procesului;
b. Metode statistice;
c. Metoda de simulare Monte carlo;
d. Prin toate cele de mai sus.

48. Acurateea determinrii parametrilor se apreciaz prin utilizarea urmtoarei reguli: Dac implicaiile politice
ale unui model nu se schimb dac parametrii acestuia se schimb cu plus sau minus X % , atunci parametrii nu
este necesar s se mai modifice printr-o estimare suplimentar. Care este acest procent?
a. 10%
b. 1%
c. 3%
d. 5%

49. Testarea modelelor de dinamic de sistem se realizeaz:
a. Automat de ctre limbajul de modelare utilizat;
b. Ori de cte ori este nevoie, la cererea utilizatorului;
c. Repetat, pentru creterea nelegerii modelului;
d. Numai cnd sunt disponibile date reale.

50. Care dintre urmtoarele nu este o regul aplicat la testarea modelelor de dinamic de sistem;
a. Elaborarea unei liste de teste care se dorete s fie efectuate;
b. Efectuarea de teste separate atunci cnd un model este mrit prin adugarea unor noi componente;
c. Efectuarea de predicii asupra efectului testelor nainte de rularea efectiv a modelului;
d. Oprirea testelor daca se constat diferene dintre predicii i rezultatele obinute.

51. Un test important n modelele de dinamic de sistem este:
a. Dezactivarea uneia sau mai multor bucle feedback;
b. Scrierea modelului matematic al sistemului i rezolvarea separat a acestuia;
c. Schimbarea valorilor iniiale;
d. Schimbarea frecvent a constantelor modelului.

52. Analiza de senzitivitate ndeplinete n modelare urmtoarele funcii:
a. Mai buna nelegere a modelului;
b. Localizarea parametrilor de senzitivitate din model;
c. Amndou funciile de mai sus;
d. Nici una dintre funciile menionate.

53. Validitatea modelului reprezint:
a. Capacitatea modelului de a reprroduce corect comportamentul sistemului;
b. Capacitatea modelului de a furniza informaii valide pentru decideni;
c. Capacitatea modelului de a reprezenta grafic structura intern a sistemului;
d. Capacitatea modelului de a reprezenta simplificat realitatea n care funcioneaz sistemul.


36 Bazele Ciberneticii Economice
54. Raportul dintre validitatea i utilitatea unui model nseamn;
a. Creterea validitii conduce la creterea utilitii acestuia;
b. Creterea validitii i creterea utilitii nu sunt posibile simultan;
c. Validitatea i utilitatea nu sunt n nici o relaie de dependen;
d. Validitatea este condiionat de utilitate i de costurile modelului.

55. Analiza politicilor decizionale n dinamica de sistem presupune
a. Schimbarea punctelor din model n care se introduc decizii;
b. Urmrirea efectelor pe care deciziile le au asupra evoluiei nivelelor;
c. Schimbrilor structurale din model;
d. Toate cele de mai sus sunt adevrate.

56. O politic robust este aceea care:
a. Nu se modific semnificativ dac au loc n continuare schimbri structurale ale modelului;
b. Nu se modific semnificativ dac nu au loc schimbri structurale ale modelului;
c. Se modific semnificativ dac au loc schimbri structurale ale modelului;
d. Se modific semnificativ dac nu au loc schimbri structurale ale modelului.

57. Care dintre urmtoarele nu este un limbaj specific dinamicii de sistem:
a. DYNAMO2;
b. POWERSIM;
c. C++;
d. STELLA.

58. n procesul de simulare trebuie respectat urmtoarea secven de simulare:
a. Nivele; Auxiliare; Ritmuri.
b. Nivele; Ritmuri; Auxiliare;
c. Ritmuri; Nivele; Auxiliare;
d. Auxiliare; Ritmuri; Nivele.

59. ntre DT, TIME i LENGHT, cele trei perioade de timp importante n simularea modelelor de dinamic de
sistem, este adevrat relaia:
a. DT > TIME > LENGHT;
b. LENGHT > TIME; TIME < DT;
c. DT< TIME < LENGHT;
d. Nu exist nici o relaie ntre acestea.

60. Procesul de simulare se oprete atunci cnd:
a. TIME = LENGHT;
b. DT = TIME;
c. DT = LENGHT;
d. DT + TIME = LENGHT.

61. Prima metod de simulare aplicat n studiul sistemelor cibernetice este considerat:
a. Dinamica Sistemelor
b. Sinergetica
c. Reelele Booleene
d. Algoritmii Genetici







37 Bazele Ciberneticii Economice
62. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint un limbaj de modelare i simulare din domeniul sistemelor
multiagent?
a. JAS
b. SPADES
c. MATHLAB
d. REPAST

63. Limbajul de modelare i simulare din domeniul sistemelor multiagent, Swarm, a fost iniiat de:
a. Jay Forrester
b. Chris Langthon
c. Uri Wilensky
d. St. Kauffman





































38 Bazele Ciberneticii Economice
Teste Gril: Capitolul V
Sistemul adaptiv complex n economie

1. Printre proprietile sistemelor adaptive complexe nu sunt cuprinse:
a. Conectivitatea i interdependena
b. Funcionarea departe de echilibru
c. Auto-organizarea
d. Creterea uniform

2. Co-evoluia este:
a. O schimbare evolutiv reciproc ntre sisteme sau specii interactive;
b. O cretere nedifereniat a subsistemelor unui sistem adaptiv complex
c. O echilibrare a tendinelor de evoluie a sistemelor dintr-un mediu nconjurtor
d. O modalitate de funcionare a sistemelor haotice

3. n sistemele cu structur disipativ apare tendina de a avea soluii alternative care se numesc:
a. Conexiuni
b. Peisaje fitness
c. Bifurcaii
d. Nici una dintre cele de mai sus

4. Care din variante nu pot fi ncadrate principiilor care stau la baza definirii unui sistem adaptiv complex, n opinia
lui K. Dooley ?
a. istoria lor este ireversibil
b. varietate, interaciune i selecie
c. ordinea i controlul n astfel de sisteme sunt proprieti emergente i nu predeterminate
d. viitor incert

5. Care din variante nu pot fi ncadrate principiilor care stau la baza definirii unui sistem adaptiv complex, n opinia
lui S. A. Levin?
a. viitor incert
b. diversitatea i individualitatea componentelor
c. interaciuni localizate ntre aceste componente
d. mecanism de adaptare

6. Care dintre urmtorii savani nu a contribuit la definirea sistemului adaptiv complex?
a. Leigh Tesfatsion
b. Zimmerman
c. Liebnitz
d. Axelrod

7. Ideea fundamental a sistemelor adaptive complexe dup Axelrod i Cohen const n:
a. agenii ntreprind o operaie de selecie a acestor strategii pentru a se adapta mai bine la mediu
b. agenii i dezvolt propriile lor reguli ale jocului pentru a efectua i controla tranzaciile ce au loc ntre ei
c. n economiile de pia, nu se pot anula tranzaciile deja efectuate
d. agenii vor reaciona n mod diferit la stimulii aplicai de ctre ali ageni sau de mediul nconjurtor

8. Care din variante nu pot fi ncadrate principiilor care stau la baza definirii unui sistem adaptiv complex, n opinia
lui Flake?
a. selecia celei mai bune strategii
b. sistemul este compus din uniti interdependente
c. sistemul are proprieti emergente
d. Nici o variant corect

39 Bazele Ciberneticii Economice

9. Definiia dat sistemului adaptiv complex de ctre Plsek, Lindberg i Zimmerman este urmtoarea:
a. Un sistem adaptiv complex este un sistem complex care include uniti planificatoare, deci uniti care sunt
orientate ctre atingerea unor scopuri care ncearc s exercite un anumit grad de control asupra mediului
su nconjurtor pentru a facilita atingerea acestor scopuri.
b. Un Sistem Adaptiv Complex este un sistem compus din ageni individuali, care au libertatea de a aciona n
moduri care nu sunt total predictibile i ale cror aciuni sunt interconectate, astfel nct aciunile unui agent
schimb contextul pentru ali ageni
c. Un sistem adaptiv complex este un sistem complex care include uniti reactive, deci uniti capabile s
prezinte sistematic rspunsuri diferite ca reacie la condiiile de mediu schimbate.
d. Un sistem adaptiv complex este un sistem complex care include uniti orientate ctre un scop, deci uniti
care sunt reactive i care orienteaz cel puin unele dintre reaciile lor ctre atingerea scopurilor

10. Un sistem adaptiv complex nu are un comportament caracterizat de:
a. Emergen
b. Predictibilitate
c. Auto-organizare
d. Noutate

11. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint o caracteristic a CAS-ului n viziunea lui E. Mitleton-Kelly ?
a. co-evoluia
b. istoricitatea
c. diversitatea componentelor
d. funcionarea departe-de-echilibru

12. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint o caracteristic a CAS-ului n viziunea lui E. Mitleton-Kelly ?
a. explorarea spaiului imposibilitilor
b. feedbackul
c. auto organizarea
d. emergena

13. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint o caracteristic a CAS-ului n viziunea lui E. Mitleton-Kelly ?
a. conectivitate;
b. interdependena
c. feedbackul
d. interactiunile

14. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint o caracteristic a CAS-ului?
a. sistemele sunt compuse din ageni compui;
b. agenii au interpretri i desfoar aciuni bazate pe propriile lor modele mentale;
c. agenii pot avea, fiecare, propriul su model mental sau l pot mprti cu ceilali ageni;
d. modelele mentale se pot schimba; drept urmare, nvarea, adaptarea i co-evoluia sunt posibile n aceste
sisteme;

15. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint o caracteristic a CAS-ului?
a. interaciunile dintre ageni i dintre sisteme sunt ncorporate altor sisteme;
b. comportamentul sistemului n ansamblul su nu emerge din interaciunile dintre ageni;
c. aciunile unui agent schimb contextul altor ageni;
d. sistemul poate nva noi comportamente

16. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint o caracteristic a CAS-ului?
a. sistemul este liniar; adic mici modificri pot conduce la schimbri majore n sistem;
b. comportamentul sistemului este, n general, impredictibil la nivel de detaliu;
c. prediciile pe termen scurt asupra comportamentului sistemului sunt, uneori, posibile;
d. ordinea este o proprietate inerent sistemului i nu trebuie impus din afar;


40 Bazele Ciberneticii Economice
17. Care dintre urmtoarele variante nu reprezint o caracteristic a CAS-ului?
a. creativitatea i noutatea emerg din comportamentul de ansamblu al sistemului;
b. sistemele sunt capabile de auto-organizare
c. sistemul este liniar; adic mici modificri pot conduce la schimbri majore n sistem;
d. agenii au interpretri i desfoar aciuni bazate pe propriile lor modele mentale;

18. Caracteristica definitorie a conectivitii din cadrul unui CAS este:
a. multidimensionalitatea
b. capabilitatea de a se adapta i evolua, realiznd o nou ordine i coeren
c. c o decizie sau aciune ale unui individ poate afecta ali indivizi i sisteme
d. c interaciunile i interdependenele se formeaz ntre componente care se afl pe nivele diferite

19. Co-evoluia reprezint:
a. fiecare specie interacioneaz cu o anumit submulime din numrul total de specii existente n mediul su
nconjurtor, deci sistemul are o anumit structur extins de tip reea
b. modalitile prin care sistemele deschise schimb energie, materie sau informaie cu mediile lor i care
atunci cnd sunt mpinse, departedeechilibru
c. faptul c un domeniu sau entitate se schimb n context cu altele
d. mecanismul de baz n formarea n cadrul sistemului adaptiv complex, a condiiilor de desfurare a
proceselor adaptive i de selecie

20. Care este rolul feedback-ului pozitiv?
a. formeaz n cadrul sistemului adaptiv complex, condiiile de desfurare a proceselor adaptive i de selecie
b. determin schimbri n sistem
c. rol de echilibrare, amortizare i stabilirea a sistemului
d. schimb aciuni i comportamente poteniale

21. Care este rolul feedback-ului negativ?
a. formeaz n cadrul sistemului adaptiv complex, condiiile de desfurare a proceselor adaptive i de selecie
b. determin schimbri n sistem
c. rol de echilibrare, amortizare i stabilirea a sistemului
d. schimb aciuni i comportamente poteniale

22. Posibilitatea ca un sistem s aib mai multe puncte de echilibru este dat de:
a. emergen
b. funcionarea departe de echilibru
c. interdependen
d. structurile disipative

23. Emergena n concepia lui Franceso Varela reprezint:
a. tranziia de la regulile locale ctre principiile globale sau strile generale care nsoesc ntreaga mulime de
ageni.
b. un sistem este perturbat suficient de mult de la normele stabilite sau de la modalitile obinuite de lucru
sau odihn
c. mecanismul de baz n formarea n cadrul sistemului adaptiv complex, a condiiilor de desfurare a
proceselor adaptive i de selecie
d. explorare a ceva care este denumit ,,posibilul adiacent

24. Ipoteza eficienei pieelor este dat de varianta:
a. cnd o pia este supus unui oc exogen, cum ar fi, de exemplu, noutile privind evoluia economiei,
sistemul de pia poate s absoarb acest oc i s revin, dup un timp finit, la o stare de echilibru
b. omogenitatea ,,produselor tranzacionale, numrul mare de ageni de pia, istoricitatea i atracia
exercitat de aceast pia pentru cei care vor s ctige bani
c. determinarea unei legturi deterministe sau probalistice ntre cauz i efect

41 Bazele Ciberneticii Economice
d. preurile activelor financiare ncorporez toat informaia relevant i c aceast informaie este uor
disponibil i larg rspndit, astfel c orice investitor are acces la ea i nu exist posibilitatea ca unul
dintre ei s profite de anumite oportuniti i s obin rezultate superioare

25. Ipoteza raionalitii investitorilor reprezint:
a. ctigurile obinute pe piaa de capital recompenseaz doar riscul pe care i-l asum anumii investitori fa
de alii care nregistreaz pierderi fiindc nu accept riscul respectiv
b. cautarea obinerii, din tranzaciile de pia efectuate, celui mai mare venit pentru un anumit nivel de risc
c. o mulime de ageni interdependeni i conectai care prezint comportamente de grup emergente,
dobndite n urma agregrii comportamentelor individuale ale acestor ageni
d. agenii dintr-un sistem adaptiv complex i culeg informaia din mediul nconjurtor, o combin cu propriile
lor interaciuni cu mediul i, de aici, rezult propriile decizii i proceduri decizionale

26. Care dintre urmtoarele caracteristici ale ecosistemelor de afaceri poate fi asociat i ecosistemelor naturale?
a. conin ageni inteligeni, care sunt capabili s planifice i s-i reprezinte viitorul cu o anumit acuratee
b. concureaz pentru a ctiga noi membri
c. pot apela la anumite inovaii
d. sunt sisteme dinamice, construite pe baz organic i care au metode de producie, schimb, stocare i
dezvoltare

27. Care dintre variante nu reprezint o proprietate comun pentru ecosistemele biologice i ecosistemele digitale
pentru afaceri ?
a. interaciunea, interdependena
b. liniaritatea
c. comportamentul emergent, auto-organizarea
d. feedbackul

28. Care dintre variante nu reprezint o proprietate comun pentru ecosistemele biologice i ecosistemele digitale
pentru afaceri ?
a. tipuri de sisteme care funcioneaz ca un organism
b. nu sunt optimizatoare ale propriului lor comportament
c. sunt sisteme dinamice
d. Nici o variant corect

29. Care variant nu reprezint n opinia lui Iansiti i Levien un factor care determin succesul unui ecosistem pentru
afaceri?
a. productivitatea este factorul fundamental care, la un anumit moment, va defini succesul oricrui tip de
afacere
b. orice ecosistem pentru afaceri ar trebui s fie robust
c. abilitatea de a crea nie i oportuniti pentru noile firme
d. Nici un rspuns corect

30. Chris Langton denumete mulimea de circumstane n care apare emergena creativ:
a. Haos
b. Limita haosului
c. Evoluie
d. Co-evoluie

31. Care dintre urmtorii savani denumete ,,limita haosului?
a. Chris Langton
b. Hartmann
c. Kauffman
d. Henry Poincare




42 Bazele Ciberneticii Economice
32. Care persoan definete CAS-ul utiliznd 10 caracteristici generice?
a. E. Mitleton-Kelly
b. Claude Bernard
c. Kauffman
d. Whitehead

33. Funcia de msura n care contribuia la fitness adus de un individ depinde de ali indivizi se numete:
a. interaciuni epistatice
b. bucle feedback
c. haos
d. cooperare

34. Cnd ntlnim co-evoluie exogen?
a. Cnd se aplic indivizii i grupurile din cadrul unei organizaii
b. Cnd organizaia interacioneaz cu alte ecosisteme.
c. Cnd exist interaciuni i relaii intricate i ncruciate i de influene multidirecionale, att directe ct i
mediate
d. Cnd sistemele deschise schimb energie, materie sau informaie cu mediile lor

35. Care dintre urmtorii cercettori considerau ecosistemul ca fiind: ,,nie n mijlocul unei anumite activiti?
a. Stuart Kauffman
b. Walter Bradford Cannon
c. Francesco Varela
d. Keyneth Arrow

36. Prigogine a dat o interpretarea nou pentru:
a. Fora centrifug
b. Legea II a termodinamicii
c. Lucru mecanic
d. Putere

37. O bifurcaie poate conduce la:
a. O singur traiectorile posibil
b. Drum nchis
c. Mai multe traiectorii posibile
d. Dinamic

38. Exapotarea reprezint:
a. Introducerea unei noi funcii pentru o parte a unei entiti existente
b. Riscul de a obine o singur strategie prea trziu, care poate s nu fie chiar cea mai bun
c. Mecanisme endogene care mijlocesc explorarea posibilului adiacent
d. Mecanismul de baz n formarea n cadrul sistemului adaptiv complex, a condiiilor de desfurare a proceselor
adaptive i de selecie

39. Cnd ntlnim co-evoluie endogen?
a. Cnd se aplic indivizii i grupurile din cadrul unei organizaii
b. Cnd organizaia interacioneaz cu alte ecosisteme.
c. Cnd exist interaciuni i relaii intricate i ncruciate i de influene multidirecionale, att directe ct i
mediate
d. Cnd sistemele deschise schimb energie, materie sau informaie cu mediile lor

40. Primul dispozitiv tehnic modern de tip cibernetic este considerat a fi:
a. Stetoscopul
b. Dispozitivul de reglare a presiunii aburului ntr-un cazan
c. Termometrul
d. Mitraliera

43 Bazele Ciberneticii Economice
Teste Gril: Capitolul VI
Conectivitate i interdependena n sistemele adaptive complexe

1. O reea complex este format din:
a. O mulime de noduri
b. O multitudine de noduri conectate prin arce
c. O form de organizare a sistemelor adaptive complexe
d. O suprapunere de reele de natur diferit

2. Cel mai cunoscut model al unei reele libere de scal este:
a. Modelul Barabasi Albert
b. Modelul Erdos Renyi
c. Modelul Euler
d. Modelul Reelei Semantice

3. O reea social cu un grad nalt de conectivitate:
a. Are un numr mare de laturi n raport cu numrul de vrfuri
b. Are un numr mare de vrfuri n raport cu numrul de laturi
c. Are un numr egal de laturi i de vrfuri
d. Nu ndeplinete nici una dintre proprietile de mai sus

4. Mecanismele prin care sistemele sunt interdependente n cursul evoluiei sunt urmtoarele:
a) Competiia
b) Cooperarea
c) Inovarea
d) Toate cele de mai sus

5. Caracteristica CAS-ului: conine un numr mare de elemente interdependente se refer la:
a. Un sistem poate fi analizat la nivel microscopic, macroscopic, messcopic, putnd extinde dimensiunile sale
pn la infinit
b. Interaciunile dintre aceste elemente nu sunt deterministe
c. Topologia interaciunilor este distribuit
d. Toate variantele de mai sus

6. Ce reprezint o reea?
a. O ordine social binefctoare, care emerge din consecinele neintenionale ale acunii umane individuale
b. Un sistem compus din ageni individuali, care au libertatea de a aciona n moduri care nu sunt total
predictibile i ale cror aciuni sunt interconectate
c. Un proces de peisaje cuplate, deformate, n care micrile adaptive ale fiecrei entiti schimb peisajele
vecinilor si
d. mulime de noduri sau vrfuri care sunt conectate ntre ele prin arce

7. Ce reprezint o reea social complex?
a. mulime de oameni sau grupuri de oameni cu un anumit tip de contacte sau interdependene ntre ei
b. mulime de ageni software cu un anumit tip de contacte sau interdependene ntre ei
c. reea n care participanii colaboreaz n grupuri diferite, iar legturile dintre perechile de indivizi sunt
determinate de apartenena la un grup comun
d. Nici un rspuns corect






44 Bazele Ciberneticii Economice
8. Ce reprezint o reea colaborativ ?
a. mulime de oameni sau grupuri de oameni cu un anumit tip de contacte sau interdependene ntre ei
b. mulime de ageni software cu un anumit tip de contacte sau interdependene ntre ei
c. reea n care participanii colaboreaz n grupuri diferite, iar legturile dintre perechile de indivizi sunt
determinate de apartenena la un grup comun
d. Nici un rspuns corect

9. Ce reprezint reeaua Peer-to-Peer?
a. Reeua de pagini web, coninnd informaii legate ntre ele prin hiperlinkuri de la o pagin la alta
b. Reeaua fizic de calculatoare legate ntre ele prin fibre optice i alte tipuri de interaciuni
c. Reeaua virtual de calculatoare ce mpart ntre ele fiiere apelate de utilizatori plasai ntr-o reea local
d. Reeaua ce permite reprezentarea structurii unui limbaj i ajut la realizarea corespondenelor dintre limbaje
n traducerea automat

10. Ce reprezint World Wide Web?
a. Reeaua informaional bipartit, are 2 tipuri de vrfuri, reprezentnd indivizi i obiecte preferate
b. Reeaua utilizat pentru distribuia unor produse sau resurse
c. Reeaua de pagini web, coninnd informaii legate ntre ele prin hiperlinkuri de la o pagin la alta
d. Reeaua virtual de calculatoare ce mpart ntre ele fiiere apelate de utilizatori plasai ntr-o reea local

11. Ce reprezint internetul?
a. Reea fizic de calculatoare legate ntre ele prin fibre optice i alte tipuri de interaciuni
b. Reea virtual de calculatoare ce mpart ntre ele fiiere apelate de utilizatori plasai ntr-o reea local
c. Reea informaional bipartit, are 2 tipuri de vrfuri, reprezentnd indivizi i obiecte preferate
d. Reea utilizat pentru distribuia unor produse sau resurse

12. Ce reprezint reeaua semantic?
a. Reeaua virtual de calculatoare ce mpart ntre ele fiiere apelate de utilizatori plasai ntr-o reea local
b. Reeaua ce permite reprezentarea structurii unui limbaj i ajut la realizarea corespondenelor dintre limbaje
n traducerea automat
c. Reeaua informaional bipartit, are 2 tipuri de vrfuri, reprezentnd indivizi i obiecte preferate
d. Reeaua utilizat pentru distribuia unor produse sau resurse

13. Ce reprezint reeaua preferenial?
a. Reea informaional bipartit, are 2 tipuri de vrfuri, reprezentnd indivizi i obiecte preferate
b. Reea utilizat pentru distribuia unor produse sau resurse
c. Reea virtual de calculatoare ce mpart ntre ele fiiere apelate de utilizatori plasai ntr-o reea local
d. Reea ce permite reprezentarea structurii unui limbaj i ajut la realizarea corespondenelor dintre limbaje
n traducerea automat

14. Ce reprezint reeaua tehnologic?
a. Reea fizic de calculatoare legate ntre ele prin fibre optice i alte tipuri de interaciuni
b. Reea virtual de calculatoare ce mpart ntre ele fiiere apelate de utilizatori plasai ntr-o reea local
c. Reea informaional bipartit, are 2 tipuri de vrfuri, reprezentnd indivizi i obiecte preferate
d. Reea utilizat pentru distribuia unor produse sau resurse

15. Ce reprezint conectivitatea ca proprietate a reelelor complexe?
a. Gradul n care vrfurile unei reele sunt conectate direct
b. Numrul de laturi sau conexiuni ale unui nod
c. Numrul mediu de laturi sau conexiuni ntre vrfuri, care trebuie s fie strbtute pe drumul cel mai scurt
dintre dou vrfuri dintr-o reea
d. Cel mai lung drum minim dintr-o reea
e. Raportul dintre numrul de legturi existente n realitate cu vecinii i numrul de legturi poteniale




45 Bazele Ciberneticii Economice
16. Ce reprezint gradul unui vrf?
a. Gradul n care vrfurile unei reele sunt conectate direct
b. Numrul de laturi sau conexiuni ale unui nod
c. Numrul mediu de laturi sau conexiuni ntre vrfuri, care trebuie s fie strbtute pe drumul cel mai scurt
dintre dou vrfuri dintr-o reea
d. Cel mai lung drum minim dintr-o reea
e. Raportul dintre numrul de legturi existente n realitate cu vecinii i numrul de legturi poteniale

17. Ce reprezint lungimea drumului mediu?
a. Gradul n care vrfurile unei reele sunt conectate direct
b. Numrul de laturi sau conexiuni ale unui nod
c. Numrul mediu de laturi sau conexiuni ntre vrfuri, care trebuie s fie strbtute pe drumul cel mai scurt
dintre dou vrfuri dintr-o reea
d. Cel mai lung drum minim dintr-o reea

18. Ce reprezint diametrul unei reele?
a. Gradul n care vrfurile unei reele sunt conectate direct
b. Numrul de laturi sau conexiuni ale unui nod
c. Numrul mediu de laturi sau conexiuni ntre vrfuri, care trebuie s fie strbtute pe drumul cel mai scurt
dintre dou vrfuri dintr-o reea
d. Cel mai lung drum minim dintr-o reea

19. Ce reprezint gradul de clusterizare?
a. Gradul n care vrfurile unei reele sunt conectate direct
b. Numrul de laturi sau conexiuni ale unui nod
c. Raportul dintre numrul de legturi existente n realitate cu vecinii i numrul de legturi poteniale
d. Numrul mediu de laturi sau conexiuni ntre vrfuri, care trebuie s fie strbtute pe drumul cel mai scurt
dintre dou vrfuri dintr-o reea
e. Cel mai lung drum minim dintr-o reea

20. Formula de calcul pentru conectivitate este dat de varianta:

a. C =

( )

b. C =

( )

c. C =

( )

d. C =

( )


21. Formula de calcul pentru lungimea drumului mediu a unei reele complexe este:
a

( )

( )

( )

( )

( )

( )

( )

( )




46 Bazele Ciberneticii Economice
22. Formula de calcul pentru diametrul unei reele este:
a. D =

( )
b. D =

( )
c. D =

( )
d. D =

( )

23. Formula de calcul pentru coeficientul de clusterizare n jurul unui vrf este:
a.

=
+
=
1
1
) 1 ( 1
1
N
i i i
i
k k
E
N
CC
b.

=
+
=
1
1
) 1 (
1
N
i i i
i
k k
E
N
CC
c.

=
+
=
N
i i i
i
k k
E
N
CC
1
) 1 (
1

d.

=

=
N
i i i
i
k k
E
N
CC
1
) 1 (
1


24. Gradul mediu al unui arbore de ordin k este dat de formula:
a. < k > = 1-


b. < k > = 2-


c. < k > = 1-


d. < k > = 2-



25. Ce reprezint criticalitatea reelelor complexe?
a. Pragul de la care se formeaz legturile dintre vrfuri
b. Pragul de la care se formeaz componentele mici
c. Pragul de la care se formeaz componentele gigant
d. Toate variantele de mai sus

26. Numrul de arce dintr-un graf aleator este dat de formula:
a.
( )


b.
( )


c.
( )


d.
( )



27. Ce efect a fost demonstrat prin experimentul celor 6 grade de separare ?
a. Efectul placebo
b. Efectul lumii mici
c. Efectul sincronizrii
d. Efectul Barabasi Albert




47 Bazele Ciberneticii Economice

28. Distana medie geodezic dintre perechile de vrfuri ale reelei este dat de formula:
a.
>

=
j i
ij
d
N N
l
) 1 (
2

b.
>
+
=
j i
ij
d
N N
l
) 1 (
2

c.
>

=
j i
ij
d
N N
l
) 1 (
1

d.
>

=
j i
ij
d
N
l
) 1 (
2


29. Care dintre variante nu reprezint o concluzie a
cercetrilor lui Euler privind problema podurilor din Knisberg?
a. Suma gradelor nodurilor unui graf este impar
b. Fiecare graf trebuie s aib un numr par de noduri impare
c. Dac nu exist noduri impare, drumurile Euler pot ncepe din oricare nod arbitrar
d. Dac numrul de noduri impare este 2, exist drumuri Euler plecnd din fiecare dintre nodurile impare

30. Care dintre variante poate fi considerat o reea social?
a. World Wide Web
b. Contacte tiinifice
c. Reele de citri
d. Internetul

31. Care dintre variante poate fi considerat o reea tehnologic?
a. Mesajele e-mail
b. Contactele sexuale
c. Reeaua de cale ferat
d. Reelele neurale

32. Care dintre variante nu poate fi considerat o reea tehnologic?
a. Reeaua de calculatoare Grid
b. Pachetele software
c. Circuitele electronice
d. World Wide Web

33. Care dintre variante poate fi considerat o reea informaional?
a. Reelele metabolice
b. Reelele genetice
c. Reelele de citri
d. Reelele ecologice

34. Care dintre variante nu poate fi considerat o reea biologic?
a. Contactele sexuale
b. Reelele genetice
c. Reelele neurale
d. Reelele ecologice


48 Bazele Ciberneticii Economice
35. Cel mai cunoscut model al grafurilor aleatoare este:
a. Modelul Barabasi Albert
b. Modelul Erdos Renyi
c. Modelul Euler
d. Modelul Reelei Semantice

36. Gradul mediu al unui vrf este dat de formula:
a.
Np p ) 1 N (
N
p ) 1 N ( N
z ~ =

=

b.
Np
p N N
z ~
+
=
1
) 1 (

c.
p p N
N
p N N
z ~ =

= ) 1 (
) 1 (

d. Nici o variant de mai sus

37. Ce reprezint un graf aleator?
a. Un graf direcionat
b. Un graf nedirecionat
c. Un subgraf
d. Vrfuri legate ntre ele prin arce plasate ntre perechi de vrfuri alese aleator

38. Cel ce a realizat experimentul ce a reprezentat sursa popularului concept de ase grade de separare a fost:
a. Milgram
b. Frigyes Korinthy
c. Barabasi
d. Euler

39. n cadrul unei reele, vrfurile puternic conectate se numesc:
a. Laturi
b. Edge
c. Arce
d. Hub-uri

40. Care dintre urmtoarele variante este fals?
a. CAS este omogen n ceea ce privete structura interaciunilor precum i distribuirea lor spaial
b. CAS conine un mare numr de elemente interdependente
c. interaciunile dintre elementele unui CAS nu sunt deterministe
d. topologia interaciunilor dintre elementele unui CAS este distribuit

41. Legea Productivitii tiinifice a fost descoperit de:
a. Euler
b. Jacob Moreno
c. Alfred Lotka
d. Elton Mayo

42. Care savant considera c: Funciile sociale dominante sunt organizate n tot mai mare msur n jurul
reelelor, iar participarea la aceste reele este o surs esenial de putere.?
a. F. Capra
b. Euler
c. Milgram
d. Nici unul dintre acetia



49 Bazele Ciberneticii Economice
43.Care om de tiin a afirmat c statul-naiune este pe cale de a fi nlocuit cu statul-reea?
a. Erdos
b. Castells
c. Barabasi
d. Baum

44. Cte poduri existau n problema lui Euler?
a. 3
b. 5
c. 7
d. 9




























50 Bazele Ciberneticii Economice
Teste Gril: Capitolul VII
Co-evoluie, disipaie i haosul n sistemele adaptive complexe

1. Ce reprezint interdependena simbiotic?
a. Speciile se ajut una pe alta
b. O specie are avantaj asupra alteia
c. O specie o alung pe alta sau evolueaz n nie distincte
d. Nici un rspuns corect

2. Ce reprezint interdependena dominatoare?
a. Speciile se ajut una pe alta
b. O specie are avantaj asupra alteia
c. O specie o alung pe alta, sau evolueaz n q nie distincte
d. Nici un rspuns corect

3. Ce reprezint interdependena competitiv?
a. Speciile se ajut una pe alta
b. O specie are avantaj asupra alteia
c. O specie o alung pe alta, sau evolueaz n nie distincte
d. Nici un rspuns corect

4. Se poate considera ca fiind o caracteristic a co-evoluiei varianta:
a. schimbarea evolutiv reciproc ntre specii interactive
b. are loc ntotdeauna n cadrul unui ecosistem
c. afecteaz att indivizii ct i sistemele.
d. Toate variantele de mai sus

5. Primul savant care a introdus co-evoluia ntr-un context socio-economic, interpretnd-o ca reflectnd feedback-
urile pe termen lung care apar ntre principalele subsisteme: cunoatere, valoare, organizare, tehnologie i mediu, a
fost:
a. Norgaard
b. Lewin
c. Volberda
d. S. Wright

6. Printre principalele elemente care trebuie s fie considerate prin aplicarea perspectivei co-evoluioniste, se
enumer i varianta:
a. utilizarea seriilor de timp longitudinale pentru studiul adaptrii organizaiilor pe o perioad lung de timp;
b. examinarea adaptrii organizaiei ntr-un context istoric pentru sistem i mediul su nconjurtor;
c. luarea n considerare a cauzalitii multidimensionale ntre macro i micro-evoluie i ntre acestea i alte
elemente ale sistemului;
d. Toate variantele de mai sus

7. Printre principalele elemente care trebuie s fie considerate prin aplicarea perspectivei co-evoluioniste, se
enumer i varianta:
a. luarea n considerare a cauzalitii multidimensionale ntre macro i micro-evoluie i ntre acestea i alte
elemente ale sistemului;
b. ncorporarea efectelor reciproce, simultane, ntrziate i intermediare care pot produce schimbri
contraintuitive n variabilele afectate;
c. considerarea dependenei de traiectorie, care permite i restricioneaz adaptarea la nivel de firm i la nivelul
populaiei;
d. Toate variantele de mai sus

51 Bazele Ciberneticii Economice
8. Printre principalele elemente care trebuie s fie considerate prin aplicarea perspectivei co-evoluioniste, se
enumer i varianta:
a. considerarea dependenei de traiectorie, care permite i restricioneaz adaptarea la nivel de firm i la nivelul
populaiei;
b. ncorporarea schimbrilor care apar la nivelul diferitelor sisteme instituionale care afecteaz firmele i
industriile;
c. luarea n considerare a macrovariabilelor economice, sociale i politice care se pot schimba n timp i
influeneaz structura adnc n care micro i macro-structura evolueaz, identificnd i ncorpornd efectele
acestora.
d. Toate variantele de mai sus

9. Primul care a plasat peisajul fitness ntr-un context dinamic, utiliznd pentru aceasta reelele booleene, a fost:
a. St. Kauffman
b. Wright
c. Norbert Wiener
d. Nici o variant de mai sus

10. Ce reprezint mecanismul de cutare adaptiv?
a. micarea de-a lungul peisajului este efectuat prin evaluarea efectelor modificrii unor mici componente ale
sistemului
b. const n efectuarea de mici pai n sus i n jos, de-a lungul peisajului i urmrirea efectelor acestor pai
asupra ntregului sistem
c. nu este legat de efectuarea unor micri mici de-a lungul peisajului fitness
d. Toate variantele de mai sus

11. Ce reprezint mecanismul de tatonare?
a. micarea de-a lungul peisajului este efectuat prin evaluarea efectelor modificrii unor mici componente ale
sistemului
b. const n efectuarea de mici pai n sus i n jos, de-a lungul peisajului i urmrirea efectelor acestor pai
asupra ntregului sistem
c. nu este legat de efectuarea unor micri mici de-a lungul peisajului fitness
d. Toate variantele de mai sus

12. Care variant corespunde pentru mecanismul salturilor?
a. micarea de-a lungul peisajului este efectuat prin evaluarea efectelor modificrii unor mici componente ale
sistemului
b. const n efectuarea de mici pai n sus i n jos, de-a lungul peisajului i urmrirea efectelor acestor pai
asupra ntregului sistem
c. nu este legat de efectuarea unor micri mici de-a lungul peisajului fitness
d. Toate variantele de mai sus

13. Condiia de baz pentru apariia haosului este:
a. neintersecia diferitelor traiectorii posibile n spaiul de stare
b. traiectoriile mrginite
c. divergena exponenial a diferitelor traiectorii
d. toate variantele de mai sus

14. Din ce domeniu provine termenul de co-evoluie?
a. Chimie
b. Fizic
c. Biologie
d. Matematic





52 Bazele Ciberneticii Economice
15. Definiia urmtoare: Co-evoluia este o schimbare evolutiv reciproc ntre specii interactive a fost dat de:
a. Kauffman
b. Baum
c. Prigogine
d. Odobleja

16. Co-evoluia are loc ntotdeauna n cadrul unui:
a. Sistem
b. Ecosistem
c. Ciclu limit
d. Mecanism feedback

17. Ecosistemul social:
a. include mediul economic, cultural i geografic, care include guvernul i ali actori instituionali
b. include afacerile care sunt legate unele de altele, n cadrul aceluiai sau mai multor industrii, care au o
influen asupra organizaiei i sunt influenate de organizaia studiat
c. include mijloacele de culegere, prelucrare, stocare si transmitere a informatiei sub forma digitala privite in
contextul relatiilor lor reciproce si a influentelor exercitate de mediul inconjurator asupra acestora
d. include mijloacele de culegere, prelucrare, stocare si transmitere a informatiei manuale

18. Ecosistemul economic:
a. include mediul economic, cultural i geografic, care include guvernul i ali actori instituionali
b. include afacerile care sunt legate unele de altele, n cadrul aceluiai sau mai multor industrii, care au o
influen asupra organizaiei i sunt influenate de organizaia studiat
c. include mijloacele de culegere, prelucrare, stocare si transmitere a informatiei sub forma digitala privite in
contextul relatiilor lor reciproce si a influentelor exercitate de mediul inconjurator asupra acestora
d. include mijloacele de culegere, prelucrare, stocare si transmitere a informatiei manuale

19. Ecosistemul digital:
a. include mediul economic, cultural i geografic, care include guvernul i ali actori instituionali
b. include afacerile care sunt legate unele de altele, n cadrul aceluiai sau mai multor industrii, care au o
influen asupra organizaiei i sunt influenate de organizaia studiat
c. include mijloacele de culegere, prelucrare, stocare si transmitere a informatiei sub forma digitala privite in
contextul relatiilor lor reciproce si a influentelor exercitate de mediul inconjurator asupra acestora
d. include mijloacele de culegere, prelucrare, stocare si transmitere a informatiei manuale

20. Cu ce se difereniaz co-evoluia de evoluie?
a. Se realizeaz permanent
b. Afecteaz toi indivizii
c. Afecteaz att indivizii ct i sistemele
d. Nu se difereniaz

21. Ce reprezint terenul muntos cu vrfurile cele mai nalte ale unui peisaj fitness?
a. Strategii de supravieuire de succes
b. Strategii de preluare a monopolului
c. Strategii de extindere
d. Strategii de preluare a controlului

22. Mecanismul de tatonare reprezint:
a. Un algoritm care pstreaz acelai fitness
b. Un algoritm care nrutete fitnessul obinut dup o cutare adaptiv
c. Un algoritm care mbuntete fitnessul obinut dup o cutare adaptiv
d. Un algoritm care studiaz fitnessul obinut dup o cutare adaptiv




53 Bazele Ciberneticii Economice
23. Cui aparine urmtoarea afirmaie: Teoria presupune c organizaiile, industriile i mediul co-evolueaz?
a. Lewin
b. St. Kaufmann
c. Baum
d. Prigogine

24. Ideea de a modela co-evoluia organizaie mediu utiliznd un model NK i aperine lui:
a. Baum
b. St. Kaufmann
c. Lewin
d. Prigogine

25. Co-evoluia endogen are loc
a. la nivelul subsistemelor componente
b. la nivelul ntregului sistem
c. la nivelul mediului nconjurtor
d. la nivelul ecosistemului din care face parte sistemul

26. Co-evoluia exogen are loc
a. la nivelul indivizilor sau grupurilor
b. la nivelul ntregului sistem
c. la nivelul unui singur subsistem
d. la limita dintre sistem si mediul sau inconjurtor

27. Co-evoluia ca proprietate a sistemelor complexe
a. este independent de celelalte proprieti ale acestor sisteme
b. este dependent de interdependenele dintre elementele componente
c. este dependent de auto-organizare
d. este dependent de haos i funcionare-departe-de-echilibru

28. Un sistem complex se deplaseaz n peisajul su fitness utiliznd:
a. Un mecanism de cutare adaptiv
b. Un mecanism de tatonare
c. Un mecanism al salturilor
d. Toate cele de mai sus

29. Mecanismul de cutare adaptiv presupune:
a. efectuarea de mici pai n sus i n jos n peisajul fitness
b. cutare local n vederea mbuntirii unei valori a peisajului fitness
c. cutarea aleatoare n peisajul fitness
d. cutarea utiliznd o metod de gradient (celei mai rapide ascensiuni)

30. Mecanismul de tatonare presupune:
a. mersul ntpltor n peisajul fitness n sperana c performana sistemului se va mbunti
b. evaluarea efectelor unor mici modificri asupra fitnessului sistemului
c. evaluarea efectelor unor modificri majore asuprafitnessului sistemului
d. nici una dintre aciunile de mai sus.

31. Mecanismul salturilor presupune:
a. descompunerea sistemului n subsisteme i evaluarea efectelor acestora asupra ntregului sistem
b. urmrirea efectelor unor mici modificri asupra fitnessului sistemului
c. simularea apariiei unor modificri majore n sistem i evaluarea efectelor acestora
d. nici una dintre aciunile de mai sus.



54 Bazele Ciberneticii Economice
32. Pentru a elabora modele ale co-evoluiei, Kaufmann a utilizat
a. reelele booleene
b. reelele neurale artificiale
c. reelele sociale complexe
d. reelele tehnologice

33. n modelul NK, numrul de combinaii de alele care influeneaz fitnessul este egal cu
a. NxK
b. N
2
xK
2

c. N
K

d. 2
N


34. Un sistem disipativ este acel sistem pentru care
a. comportamentul pe termen lung este independent de starea sa iniial
b. comportamentul pe termen lung este independent de starea sa iniial
c. comportamentul pe termen scurt este independent de starea sa iniial
d. comportamentul pe termen scurt este dependent de starea sa iniial

35. Traiectoria unui sistem disipativ poate s evolueze ctre
a. un punct fix
b. o suprafa limit
c. o zon a spaiului de stare
d. toate cele de mai sus

36. Mulimea de puncte iniiale care dau natere unei mulimi de traiectorii tinznd ctre un atractor dat se numete
a. bazin de atracie
b. punct fix
c. ciclu limit
d. punct izolat

37. Criteriul principal de determinare a proprietii de disipaie este
a. testarea tuturor punctelor iniiale ale sistemului i stabilirea tipurilor de traiectorii
b. testarea unui eantion de puncte iniiale i stabilirea tipurilor de traiectorii
c. determinarea tuturor punctelor de atracie i a traiectoriilor asociate acestora
d. reprezentarea n plan a traiectoriilor posibile ale sistemului

38. n cazul sistemelor unidimensionale, disipaia este testat calculnd
a. variaia lungimii segmentelor aflate ntre dou puncte ce aparin dreptei reale
b. variaia distanei dintre punctele aflate pe dreapta real i origine
c. variaia lungimii unui segment de dreapt ales ntmpltor
d. variaie unui segment de dreapt ales n apropierea originii

39. n cazul sistemelor unidimensionale, rata de schimbare a lungimii unui segment
a. tinde ctre zero
b. este mai mare dect zero
c. este mai mic dect zero
d. nici una dintre cele de mai sus
40. n spaiile de stare bidimensionale, sistemele sunt disipative dac relaia
2
2
1
1
X
f
X
f

dt
dA
A
1

c
c
+
c
c
=

a. are partea dreapt pozitiv
b. are partea dreapt negativ
c. are partea dreapt egal cu zero
d. nici una dintre condiiile de mai sus.


55 Bazele Ciberneticii Economice
41. n spaiile de stare tridimensionale, pentru a determina disipaia sistemelor ce le conin se determin
a. divergena unei mulimi de funcii
b. divergena unei mulimi de puncte
c. divergena unei arii
d. divergena unui segment de dreapt

42. Regiunea de atracie a unui spaiu tridimensional poate fi
a. un punct (nod)
b. un ciclul limit
c. o arie
d. toate cele de mai sus

43. Teorema de divergen n cazul sistemelor m-dimensionale afirm c un spaiu de stare are cel puin un atractor
de dimensiune mai mic sau egal cu m-1 dac
a. div
m
(f) =0
b. div
m
(f)<0
c. div
m
(f)>0
d. toate cele de mai sus

44. Care dintre urmtoarele sisteme economice are cel mai frecvent un comportament haotic?
a. Piaa bunurilor i serviciilor
b. Piaa asigurrilor
c. Piaa financiar
d. piaa interbancar

45. n cadrul comportamentului haotic
a. Pot s apar ferestre de ordine n care sistemul este obserevabil
b. Nu pot s apar ferestre de ordine
c. Pot s apar sferestre de ordine dar sistemul este complet inobservabil
d. Sistemul este complet observabil

46. Haosul economic se poate manifesta
a. Numai n sisteme nedeterministe
b. Numai n sisteme deterministe
c. i n sistemele deterministe
d. n nici una dintre situaiile de mai sus

47. Comportamentul haotic al unui sistem economic ncepe
a. la limita incertitudinii
b. la limita haosului
c. la limita unei ferestre de ordine
d. la limita zonei de observabilitate

48. Principala proprietate a sistemelor adaptive complexe care asigur prezena haosului este
a. Neliniaritatea
b. Funcionarea-departe-de-echilibru
c. Dependena de istorie (istoricitatea)
d. Conectivitatea

49. Funcionarea-departe-de-echilibru a sistemelor complexe a fost pentru prima oar descris de
a. Norbert Wiener
b. Ilia Prigogine
c. St. Kaufmann
d. Brian Arthur



56 Bazele Ciberneticii Economice

Teste Gril: Capitolul VIII
Procese feedback fundamentale n sistemele adaptive complexe


1. Nu reprezint criterii de clasificare a buclelor i mecanismelor feedback varianta:
a. simplitatea
b. durata
c. sursa
d. nici o variant

2. Nu reprezint criterii de clasificare a buclelor i mecanismelor feedback varianta:
a. puterea explicativ
b. efect
c. surs
d. calitate

3. Buclele feedback multiplicator reprezint:
a. cazul n care efectul procesului feedback se exercit asupra vitezei cu care crete sau scade variabila
rezultativ considerat
b. cazul n care efectul final se obine nmulind variabila respectiv cu o constant de multiplicare
c. cazul n care viteza de modificare a variabilei respective se nmulete, la rndul ei, cu o constant
d. efecte de stabilizare, de echilibrare i de meninere a integritii sistemului n raport cu mediul su
nconjurtor

4. Buclele feedback accelerator reprezint:
a. cazul n care efectul procesului feedback se exercit asupra vitezei cu care crete sau scade variabila
rezultativ considerat
b. cazul n care efectul final se obine nmulind variabila respectiv cu o constant de multiplicare
c. cazul n care viteza de modificare a variabilei respective se nmulete, la rndul ei, cu o constant
d. efecte de stabilizare, de echilibrare i de meninere a integritii sistemului n raport cu mediul su
nconjurtor

5. Buclele feedback mixte reprezint:
a. cazul n care efectul procesului feedback se exercit asupra vitezei cu care crete sau scade variabila
rezultativ considerat
b. cazul n care efectul final se obine nmulind variabila respectiv cu o constant de multiplicare
c. cazul n care viteza de modificare a variabilei respective se nmulete, la rndul ei, cu o constant
d. efecte de stabilizare, de echilibrare i de meninere a integritii sistemului n raport cu mediul su
nconjurtor

6. Efectul multiplicator Keynes se declaneaz:
a. prin intermediul avuiei acumulate n economie
b. prin intermediul pieei financiare
c. prin intermediul cererii de munc
d. Nici o variant corect

7. Efectul multiplicator Pigou se declaneaz:
a. prin intermediul avuiei acumulate n economie
b. prin intermediul pieei financiare
c. prin intermediul cererii de munc
d. Nici o variant corect



57 Bazele Ciberneticii Economice
8. Care dintre variante nu reprezint un multiplicator:
a. Mundell
b. Rose
c. Pigou
d. Smith

9. n cazul multiplicatorului Rose, se formeaz:
a. bucl feedback negativ
b. Dou bucle feedback pozitive
c. bucl feedback pozitiv i una negativ
d. bucl feedback pozitiv

10. Ce reprezint deflaia?
a. Preuri constante
b. cretere continu a preurilor i a salariilor
c. scdere continu a preurilor i a salariilor
d. Nici o varianta de mai sus

11. Care dintre variante nu reprezint un mecanism accelerator?
a. Fisher
b. Harrod
c. Kaldor
d. Metzler

12. Cea mai important consecin a informaiei transmise prin feedback este influena asupra:
a. Resurselor
b. Mediului nconjurtor
c. Motivaiei decidenilor
d. Sistemului

13. Ce va face n general un decident care a primit un feedback pozitiv?
a. tinde s fie proctiv i s continue cursul precedent al aciunii fr modificri
b. tinde s fie motivat i s continue cursul precedent al aciunii cu mici modificri
c. i pierde motivaia i caut alte alternative pentru rezolvarea problemei
d. i pierde motivaia i renun

14. Ce va face n general un decident care a primit un feedback negativ?
a. tinde s fie proctiv i s continue cursul precedent al aciunii fr modificri
b. tinde s fie motivat i s continue cursul precedent al aciunii cu mici modificri
c. i pierde motivaia i caut alte alternative pentru rezolvarea problemei
d. i pierde motivaia i renun

15. nvarea nu poate s aib loc fr existena:
a. cooperrii
b. interaciunilor
c. unui feedback
d. coordonrii










58 Bazele Ciberneticii Economice
16.


Reprezint o bucl feedback:
a. Pozitiv
b. Negativ
c. Mixt
d. Stabilizatoare


17.

Reprezint o bucl feedback:
a. Pozitiv
b. Negativ
c. Mixt
d. Nici o variant corect

18. Mecanismele feedback pot fi modelate de:
a. Dinamica de sistem
b. Lanurile de transmisie
c. Varianta a + b
d. Nici un raspuns corect

19. Procesul feedback include:
a. Activitatea tuturor mecanismelor din sistem
b. Activitatea unui singur mecanism din sistem
c. Nu necesit activitatea nici unui sistem
d. Bucla feedback pozitiv i o bucl negativ

20. Asigurarea echilibrului ntre cerere i ofert este dat de:
a. Un mecanism feedback
b. bucl feedback
c. Un proces feedback
d. Cooperare

21. Mecanismele de reglare ale sistemului pot fi:
a. Mecanisme multiplicator
b. Mecanisme accelarator
c. Mecanisme mixte
d. Toate variantele de mai sus

59 Bazele Ciberneticii Economice

22. n cazul efectului multiplicator Keynes, dac venitul crete atunci i:
a. Cererea de for de munc crete
b. Salariile cresc
c. Cheltuielile cu investiiile cresc
d. Varianta a+b+c

23. n cazul efectului multiplicator Keynes se regsete:
a. bucl feedback negativ
b. bucl feedback pozitiv
c. 2 bucle feedback
d. 3 bucle feedback

24. n cazul efectului multiplicator Keynes se regsete:
a. bucl feedback negativ
b. 2 bucle feedback negative
c. 2 bucle feedback pozitive
d. bucl feedback negativ i una pozitiv

25. Legea balanei monetare reale a fost dat de:
a. Harrod
b. Keynes
c. Pigou
d. Rose

26. Ce reprezint balana monetar real?
a. Masa monetar
b. Puterea de cumprare a populaiei
c. Inflaia
d. Salariile

27. Salariile reprezint o variabil de:
a. Stare
b. Nivel
c. Flux
d. Comand

28. Ld n cazul efectului multiplicator Pigou reprezint:
a. Cererea de munc din partea ntreprinderilor
b. Cererea de munc din partea gospodriilor
c. Oferta de munc din partea ntreprinderilor
d. Oferta de munc din partea gospodriilor

29. Efectul Pigou este considerat:
a. Efect stabilizator
b. Efect accelerator
c. Efect mixt
d. Nici un rspuns corect

30. Efectul Rose are ca element central:
a. Inflaia
b. Deflaia
c. Inflaia salariilor
d. Hiperinflaia



60 Bazele Ciberneticii Economice
31. Efectul de portofoliu se ncadreaz categoriei:
a. Multiplicator
b. Accelerator
c. Stabilizator
d. Mixt

32. Efectul de venit disponibil se ncadreaz categoriei:
a. Multiplicator
b. Accelerator
c. Stabilizator
d. Mixt

33. Comportamentul anticiclic al dobnzii la creditele acordate reprezint un efect:
a. Multiplicator
b. Accelerator
c. Stabilizator
d. Mixt

34. Care variant este incorect? Efectul Accelerator se mparte n:
a. Real
b. Blanchard
c. Real-financiar
d. Mixt


35. Diagrama de influenta in cazul efectului Mundell este urmatoarea:
a
{ } { } { } { } { } { } | | | | | | | | | w p Y C I r w p
e e
; ; ; t t
b. { } { }
)
`

+
|
| |
)
`

| |
p
W
p
w
Y C
p
W
w } {
c. { } { } { } { }
)
`

| | | |
)
`

| +
p
M
w Y C
p
M
p
d.
{ } { } { } } ; { } ; { ; ; ; + + | | | | | + + + w p L AS Y I C r w p
d


36. Efectul feedback Keynes este de tip:
a. multiplicator;
b. accelerator real;
c. accelerator financiar;
d. mixt.

37. Diagrama de influenta in cazul efectului Pigou este urmatoarea:



61 Bazele Ciberneticii Economice

38. Mecanismul accelerator Harrodian se poate reprezenta schematic prin:



39. Diagrama de influenta in cazul efectului Keynes este urmatoarea:



40. Diagrama de influenta in cazul efectului Rose este urmatoarea:



41. Diagrama de influenta in cazul efectului Fisher deflationist este urmatoarea:







62 Bazele Ciberneticii Economice
42. Efectul de transmisie exercitat de avutie (cazul efectului accelerator-multiplicator de portofoliu) poate fi
exprimati schematic prin:



43. Care dintre urmatoarele efecte este de tip accelerator:
a. Metzler;
b. Rose;
c. Keynes;
d. Fisher.

44. Efectul de transmisie asociat mecanismului venitului disponibil (cazul efectului accelerator-multiplicator de
venit disponibil) este :

A. { } { } { } { } { } { } | | | | | | | | | w p Y C I r w p
e e
; ; ; t t
B. { } { }
)
`

+
|
| |
)
`

| |
p
W
p
w
Y C
p
W
w } {
C.
n e d
W T Y Y t =
D.
} { } { } { } ; { } { } { } { | + + + + + | | p Y I S C
p
Y
p
d
e
t


45. Este mecanism mixt urmatorul:
a. mecanismul sporului de capital: piata obligatiunilor;
b. mecanismul sporului de capital: piata actiunilor;
c. mecanismul sporului de capital: piata valutara;
d. efectul de portofoliu

46. Efectul de transmisie al mecanismului accelerator financiar-monetar ce priveste comportamentul aciclic al ratei
dobanzii asupra creditelor acordate se poate reda schematic prin:






63 Bazele Ciberneticii Economice
47. Dintre urmatoarele efecte, identificati care nu este de tip multiplicator:
a. Pigou;
b. Mundell;
c. Fisher;
d. Harrod.

48. Diagrama de influenta in cazul efectului Fisher deflationist este:


49. innd cont de criteriul surs, buclele feedback se pot mpri n:
a. bucle feedback simple i complexe
b. bucle feedback imediate sau cu ntrziere
c. bucle feedback extrinseci i intrinseci
d. feedback al outputului sau feedback cognitiv

50. innd cont de criteriul simplitate, buclele feedback se pot mpri n:
a. bucle feedback simple i complexe
b. bucle feedback imediate sau cu ntrziere
c. bucle feedback extrinseci i intrinseci
d. feedback al outputului sau feedback cognitiv

51. innd cont de criteriul puterii explicative, buclele feedback se pot mpri n:
a. bucle feedback simple i complexe
b. bucle feedback imediate sau cu ntrziere
c. bucle feedback extrinseci i intrinseci
d. feedback al outputului sau feedback cognitiv

52. innd cont de criteriul durata, buclele feedback se pot mpri n:
a. bucle feedback simple i complexe
b. bucle feedback imediate sau cu ntrziere
c. bucle feedback extrinseci i intrinseci
d. feedback al outputului sau feedback cognitiv

53. Ce reprezint feedback-ul cognitiv?
a. descrie de ce problema a evoluat ntr-un anumit mod
b. oglindete evoluia dinamic a problemei
c. se obine imediat dup adoptarea unei decizii, desfurarea unei aciuni sau a unui proces
d. conin mai multe feedbackuri, posibil de polariti diferite

54. Ce reprezint feedback-ul outputului?
a. descrie de ce problema a evoluat ntr-un anumit mod
b. oglindete evoluia dinamic a problemei
c. se obine imediat dup adoptarea unei decizii, desfurarea unei aciuni sau a unui proces
d. conin mai multe feedbackuri, posibil de polariti diferite


64 Bazele Ciberneticii Economice
55. Cui i aparine afirmaia: Transformarea rapid a economiei, care a trecut de la aa numita economie a
,,crmizii i mortarului la o economie de tip reea (networked economy) a fcut ca rolul i importana proceselor
feedback s devin majore ?

a. F. Capra
b. Margret Mead
c. Lourance Kubic
d. Golec















































65 Bazele Ciberneticii Economice
Teste Gril: Capitolul IX
Autoorganizare i emergen n sistemele adaptive complexe

1. Care este proprietatea universal n sistemele vii, organizaii i sisteme economice i sociale, crora le confer
calitatea de a manifesta caracteristici i comportamente cu totul noi, care nu se ntlnesc la nici unul dintre
elementele componente?
a. Auto-organizarea
b. Co-evoluia
c. Emergena
d. Procesele feed-back

2.Heylighen d urmtoarea definiie: ,,aparitie spontan a unei noi structuri coerente globale a CAS plecnd de la
interaciunile locale dintre ageni pentru:
a. Auto-organizarea
b. Co-evoluia
c. Emergena
d. Procesele feed-back

3.Principiul formulat de W. Ross Ashby conform cruia:un sistem dinamic, indiferent de structura acestuia, tinde
ntotdeauna s evolueze ctre o stare de echilibru, pe care astzi o denumim atractor, se numete:
a. Principiul auto-organizrii
b. Principiul al Co-evoluiei
c. Principiul al Emergenei
d. Principiul feed-back-ului

4. Principiul formulat de H. von Foerster conform cruia: cu ct perturbaiile din mediul nconjurtor sunt mai
mari, cu att mai repede sistemul se auto-organizeaz, se numete:
a. Principiul perturbaiilor mari
b. Principiul auto-organizrii
c. Principiul ordinii aprute din zgomot
d. H. von Foerster nu a fost cel care a formulat acest principiu

5. Pentru a putea fi i adaptive, sistemele complexe trebuie neaprat s aib i capacitatea (proprietatea) de:
a. Auto-organizare
b. Co-evoluie
c. Funcionare- departe- de-echilibru
d. Conexiune i interdependen

6. Care dintre urmtoarele variante reprezint o caracteristic ale sistemelor auto-organizatoare:
a. Ordinea local rezult din interaciunile globale
b. Neliniaritatea
c. Bifurcaia i haosul
d. nchiderea organizaional

7. Care dintre variante nu reprezint o caracteristic ale sistemelor auto-organizatoare:
a. Ordinea global rezult din interaciunile locale
b. Liniaritatea
c. Bifurcaia i haosul
d. nchiderea organizational





66 Bazele Ciberneticii Economice
8. Care dintre variante nu reprezint o caracteristic ale sistemelor auto-organizatoare:
a. Controlul nedistribuit
b. Rezilien
c. Funcionare-departe-de-echilibru
d. Bifurcaie i haos

9. Care dintre variante nu reprezint o caracteristic ale sistemelor auto-organizatoare:
a. Funcionarea-departe-de-echilibru
b. Ordine i haos
c. Robustee
d. nchidere organizaional

10. Magnetizarea piliturii de fier reprezint un exemplu pentru:
a. Ordinea global rezult din interaciunile locale
b. Robustee (rezilien)
c. nchidere organizaional
d. Bifurcaie i haos

11. Cauzalitatea circular, mpreun cu evoluia departe de echilibru, reprezint condiia sine qua non a:
a. explorrii spaiului posibilitilor
b. feedback-ului
c. auto organizrii
d. emergenei

12. Existena cauzalitii circulare asigur:
a. auto-organizarea, ca emergena ordinii din interaciunile locale (dzordonate)
b. integrarea interaciunilor locale i structurilor globale ct i stabilitatea reproducerii lor reciproce
c. apariia de noi structuri stabile n locul structurilor instabile care dispar
d. Toate variantele de mai sus

13. La ce se refer faptul c sistemele auto-organizatoare sunt robuste sau reziliente?
a. sunt relativ puin sensibile la perturbaii sau erori i au o capacitate puternic de a se reface
b. exist un agent intern sau extern care coordoneaz, orienteaz sau controleaz sistemul respectiv
c. organizarea ntregului sistem rezult n mod emergent din interaciunile existente ntre componentele
acestuia la nivel local
d. Nici o variant corect

14. La ce se refer faptul c sistemele auto-organizatoare sunt neliniare?
a. sunt relativ puin sensibile la perturbaii sau erori i au o capacitate puternic de a se reface
b. exist un agent intern sau extern care coordoneaz, orienteaz sau controleaz sistemul respectiv
c. efectele sunt neproporionale cu cauzele
d. organizarea ntregului sistem rezult n mod emergent din interaciunile existente ntre componentele
acestuia la nivel local

15. Conceptul de ,,entropie ca msur a unei cantiti care crete necontenit datorit disiprii cldurii este introdus
de:
a. Arthur Eddington
b. Rudolf Clausius
c. Ilya Prigogine
d. Nici o variant corect







67 Bazele Ciberneticii Economice
16. La ce se refer emergena ontologic?
a. dezvoltarea teoriilor despre lucrurile pe care suntem n stare s le observm i s le explicm n lumea real
b. permite explicarea modului n care sistemele pot exista ntr-o lume dominat de cea de-a doua lege a
termodinamicii i de o microfizic nchis cauzal
c. forme globale complexe pot s apar din interaciuni computaionale locale
d. modelnd procese similare celor care, n sistemele reale, pot produce proprietile emergente observate

17. La ce se refer emergena reprezentativ?
a. dezvoltarea teoriilor despre lucrurile pe care suntem n stare s le observm i s le explicm n lumea real
b. permite explicarea modului n care sistemele pot exista ntr-o lume dominat de cea de-a doua lege a
termodinamicii i de o microfizic nchis cauzal
c. forme globale complexe pot s apar din interaciuni computaionale locale
d. modelnd procese similare celor care, n sistemele reale, pot produce proprietile emergente observate

18. La ce se refer emergena computaional?
a. dezvoltarea teoriilor despre lucrurile pe care suntem n stare s le observm i s le explicm n lumea real
b. permite explicarea modului n care sistemele pot exista ntr-o lume dominat de cea de-a doua lege a
termodinamicii i de o microfizic nchis cauzal
c. forme locale simple pot s apar din interaciuni computaionale globale
d. modelnd procese similare celor care, n sistemele reale, pot produce proprietile emergente observate

19. Ce reprezint auto-mentenana?
a. forme globale complexe pot s apar din interaciuni computaionale locale
b. explicare a apariiei unor proprieti coerente globale n orice sistem care se compune din pri sau
elemente avnd comportamente observabile la nivel local
c. meninerea unei coerene continue a sistemului obinut n urma agregrii, n ciuda fluxurilor de resurse
dintre prile agregate, precum i a apariiei i dispariiei unora dintre ele
d. funcie ce depinde de ierarhia organizaional a sistemului

20. Ce reprezint agregarea?
a. forme globale complexe pot s apar din interaciuni computaionale locale
b. explicare a apariiei unor proprieti coerente globale n orice sistem care se compune din pri sau
elemente avnd comportamente observabile la nivel local
c. meninerea unei coerene continue a sistemului obinut n urma agregrii, n ciuda fluxurilor de resurse
dintre prile agregate, precum i a apariiei i dispariiei unora dintre ele
d. funcie ce depinde de ierarhia organizaional a sistemului

21. Studiul emergenei presupune elucidarea urmtoarei probleme:
a. cum se formeaz nivelele ierarhice noi ntr-un sistem pe baza unor componente aflate deja pe un anumit
nivel ierarhic inferior;
b. cum se pot stabili i descrie limitele care separ diferitele nivele ale unui sistem;
c. cum o mulime de pri componente poate s capete coeren pentru a forma nu nou nivel ierarhic
d. Toate variantele de mai sus

22. Sistemele emergente pot fi definite ca acele sisteme adaptive complexe care:
a. produc noutate
b. asigur coeren, integritate
c. determin auto-mentenana
d. Toate variantele de mai sus

23. Care dintre variante nu reprezint o caracteristic a sistemelor emergente:
a. produc noutate
b. asigur coeren, integritate
c. sunt predictibile
d. determin auto-mentenana


68 Bazele Ciberneticii Economice
24. Care dintre variante nu reprezint o caracteristic a sistemelor emergente:
a. sunt asimetric cauzale
b. determin auto-mentenana
c. sunt impredictibile
d. Nici un rspuns corect

25. Cine face pentru prima dat distincia dintre emergena ontologic i cea reprezentativ?
a. Cariani
b. Holland
c. Searle
d. Prigogine

26. Robusteea sau reziliena unui sistem complex se mai numete i:
a. Tolerana le erori
b. Auto-mentenana
c. Fiabilitate
d. Sigurana n funcionare

27. Organizarea distribuit i redundant a sistemelor permite:
a. Controlul centralizat al acestora
b. Cooperarea pentru refacerea prilor afectate ale acestora
c. nchiderea organizaional a acestora
d. Funcionarea haotic a acestora

28. O cantitate mai mare de incertitudine n sistemele auto-organizatoare genereaz
a. Imposibilitatea controlului asupra acestora
b. O putere mai mare de a previziona evoluiile viitoare
c. Facilitarea capacittii de auto-organizare
d. Imposibilitatea formrii buclelor feed-back de auto-reglare

29. Robusteea sistemelor faciliteaz
a. nchiderea organizaional a acestora
b. Controlul distribuit al sistemelor
c. Funcionarea optimal a subsistemelor componente
d. Efectul stabilizator al buclelor i mecanismelor feed-back pe care sistemele le conin

30. Ipoteza Makerului Somatic a fost formulat de
a. A. R. Damasio
b. Sigmund Freud
c. J.von Neumann
d. George Bateson

31. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat:
a. n sistemele auto-organizatoare, controlul este distribuit n ntreg sistemul
b. n sistemele auto-organizatoare, controlul este concentrat ntr-un subsistem specializat
c. n sistemele auto-organizatoare nu exist nici un fel de control
d. n sistemele auto-organizatoare nu este necesar controlul sistemului

32. n sistemele economice
a. existena reelelor complexe constituie condiia suficient a existenei controlului distribuit
b. existena reelelor complexe constituie condiia necesar a existenei controlului distribuit
c. existena reelelor complexe constituie condiia necesar i suficient a existenei controlului distribuit
d. existena reelelor complexe nu constituie o condiie a existenei controlului distribuit




69 Bazele Ciberneticii Economice
33. Existena cazalitii circulare nu reprezint o condiie prealabil a apariiei
a. Fenomenelor neliniare
b. Fucionrii-departe-de-echilibru
c. Bifurcaiei i haosului
d. Tuturor celor de mai sus

34. Cauzalitatea circular este condiia sine qua non a apariiei auto-organizrii mpreun cu
a. Evoluia departe-de-echilibru
b. Neliniaritatea
c. Haosul determinist
d. Conectivitate i interdependen

35. Cauzalitatea circular poate fi definit ca fiind
a. O succesiune a cauzelor i efectelor, normal n orica sistem cibernetic
b. O reea circular de subsisteme ntre care exist bucle feed-back
c. O for care menine i amplific procesul prin care emerge noua ordine din interaciunile locale
d. O for care se manifest prin rspunsul adecvat al sistemului la perturbaiile exercitate de mediul
nconjurtor

36. Cauzalitatea circular n cibernetic reprezint
a. O bucl feed-back pozitiv sau negativ
b. Un mcanism format ditr-o succesiune de bucle feed-back pozitive
c. Un mecanism format din bucle feed-back negative
d. Un proces feed-back la care particip att bucle feed-back pozitive ct i bucle feed-back negative

37. Sistemele emergente sunt acele sisteme adaptive complexe care:
a. au capcitatea de a se auto-organiza
b. produc noutate
c. au conexiuni cu mediul nconjurtor
d. dispun de reele complexe aleatoare

38. Sistemele emergente sunt acele sisteme adaptive complexe care:
a. sunt impredictibile
b. sunt haotice
c. sunt co-evolutive
d. sunt sensibile la condiiile iniiale

39. Sistemele emergente sunt acele sisteme adaptive complexe care:
a. funcioneaz-departe-de-echilibru
b. sunt dependente de traiectorie
c. asigur coeren, integritate
d. sunt oscilante

40. Sistemele emergente sunt acele sisteme adaptive complexe care:
a. sunt reziliente
b. sunt sigure n funcionare
c. sunt auto-reproductoare
d. sunt inteligente

41. Sistemele emergente sunt acele sisteme adaptive complexe care:
a. au cel puin un mecanism feed-back dominant
b. au un agent coordonator
c. au limite bine stabilite cu mediul nconjurtor
d. sunt asimetric cauzale



70 Bazele Ciberneticii Economice
42. Asimetria cauzal este proprietatea emergenei care se caracterizeaz n modul urmtor:
a. proprietile noi sunt determinate doar de jos n sus, fr s se observe apariia unor noi proprieti
emergente de sus n jos
b. noile proprieti sau comportamente obinute n urma emergenei nu puteau fi prevzute nainte ca emergena
s aib loc.
c. obiectele i componentele sunt inute mpreun de interaciuni cauzale ce asigur unitatea lor organic
d. nici una dintre cele de mai sus

43. Formularea Noua form este stabil n raport cu variaiile mediului nconjurtor precum i cu modificrile ce
au loc n propria structur intern se refer la:
a. auto-organizare
b. auto-conducere
c. auto-mentenan
a. auto-reproducere

44. Holland a utilizat pentru studiul proceselor emergente din sistemele adaptive complexe:
a. automatele celulare
b. ecuaiile cu diferene finite
c. algoritmii euristici
d. metode ale sistemelor multi-agent

45. Cele dou proprieti puse n eviden de Holland i legate de emergen sunt:
a. auto-organizarea i haosul
b. auto-mentenana i agregarea
c. auto-reproducerea i inteligena
c. auto-conducerea i descentralizarea

46. Bifurcaiile apar datorit:
a. Modificrii condiiilor iniiale
b. Modificrii intelor urmrite de sistem n evoluia sa
c. Modificrii valorilor parametrilor de ordine
d. Modificrii iteraciunilor dintre elementele sistemelor

47. Domeniul n care parametrii de ordine al unui sistem pot lua valori se numete:
a. Spaiul de stare
b. Spaiul fazelor
c. Spaiul parametrilor
d. Spaiul traiectoriilor

48. Haosul ntr-un sistem adaptiv complex apare
a. la perioade stabilite, bine determinate
b. pe neateptate, fara nici un semn premergtor
c. pe neateptate, dar cu manifestarea unor semne anterioare
d. nici una dintre cele de mai sus nu este adevrat

49. O fereastra de ordine reprezint
a. o perioad n care n sistem nu se manifest haos
b. un segment altraiectoriei sistemului care este observabil
c. o zon n care sistemul devine controlabil
d. o zon a spaiului de stare al sistemului n care traiectoriile sunt monotone

50. nainte de auto-organizare, singura configuraie posibil a sistemului este:
a. una ordonat
b. una dezordonat
c. una ierarhic
d. una heterarhic

71 Bazele Ciberneticii Economice

Teste Gril: Capitolul X
Exemple de sisteme adaptive complexe n economie


1. Ce reprezint emergena n cazul ntreprinderilor?
a. Toate ntreprinderile exist n cadrul mediului lor nconjurtor i ele sunt pri ale acestui mediu.
b. Cu ct mai mare este varietatea unei ntreprinderi cu att ea este mai puternic.
c. Agenii din ntreprinderi interacioneaz ntr-un mod aleator mai degrab dect s fie planificai i
controlai.
d. ntreprinderile funcioneaz dup reguli simple.

2. Ce reprezint co-evoluia n cazul ntreprinderilor?
a. Toate ntreprinderile exist n cadrul mediului lor nconjurtor i ele sunt pri ale acestui mediu.
b. Cu ct mai mare este varietatea unei ntreprinderi cu att ea este mai puternic.
c. Agenii din ntreprinderi interacioneaz ntr-un mod aleator mai degrab dect s fie planificai i
controlai.
d. ntreprinderile fucioneaz dup reguli simple.

3. Ce reprezint varietatea necesar?
a. Toate ntreprinderile exist n cadrul mediului lor nconjurtor i ele sunt pri ale acestui mediu.
b. Cu ct mai mare este varietatea unei ntreprinderi cu att ea este mai puternic.
c. Agenii din ntreprinderi interacioneaz ntr-un mod aleator mai degrab dect s fie planificai i
controlai.
d. ntreprinderile funcioneaz dup reguli simple.

4. Ce reprezint suboptimalitatea:
a. ntreprindere nu trebuie s fie perfect pentru a prospera n cadrul mediului su nconjurtor.
b. Relaiile dintre ageni sunt mai importante dect agenii nii.
c. Modificri mici ale condiiilor iniiale ale ntreprinderii pot avea efecte semnificative dup ce ele trec
printr-un proces emergent cum ar fi un efect feedback
d. Nu exist o ierarhice de comand i control ntr-un CAS.

5. Care dintre sistemele urmtoare reprezint un CAS?
a. Firma
b. Piaa de capital
c. Banca comercial
d. Toate variantele de mai sus

6. Care dintre variantele urmtoare nu reprezint un CAS?
a. Economia naional
b. Piaa de capital
c. Roiurile de albine
d. Cldirile rezideniale
7. Ce reprezint n esen Teoria Eficienei Pieelor?
a. ctigurile obinute pe piaa de capital recompenseaz doar riscul pe care i-l asum anumii investitori fa
de alii care nregistreaz pierderi fiindc nu accept riscul respectiv
b. n procesul continuu de a cuta oportuniti de profit, investitorii rezolv o problem de alegere ntre risc i
venit
c. pieele de capital, pot fi considerate sisteme adaptive complexe, ele fiind alctuite dintr-o mulime de ageni
interdependeni i conectai care prezint comportamente de grup emergente, dobndite n urma agregrii
comportamentelor individuale
d. Toate variatele de mai sus

72 Bazele Ciberneticii Economice
8. Ce reprezint teoria investitorilor decideni raionali?
a. ctigurile obinute pe piaa de capital recompenseaz doar riscul pe care i-l asum anumii investitori fa
de alii care nregistreaz pierderi fiindc nu accept riscul respectiv
b. n procesul continuu de a cuta oportuniti de profit, investitorii rezolv o problem de alegere ntre risc i
venit
c. pieele de capital, pot fi considerate sisteme adaptive complexe, ele fiind alctuite dintr-o mulime de ageni
interdependeni i conectai care prezint comportamente de grup emergente, dobndite n urma agregrii
comportamentelor individuale
d. Toate variatele de mai sus

9. Care dintre variantele de mai jos nu reprezint o funcie bancar?
a. Ofer acces la un sistem de pli
b. Transform active
c. Managementul riscurilor
d. Nici o variant corect

10. Care a fost prima activitate a bncilor?
a. Constituirea i pstrarea depozitelor bneti
b. Schimbul monetar
c. Acordarea de mprumuturi
d. Acordarea de scrisori de garanie bancar

11. Care dintre variante reprezint tipuri de transformare a activelor deinute de banc:
a. Transformarea mrimii
b. Transformarea calitii
c. Transformarea maturitii
d. Toate variantele de mai sus

12. Ce reprezint riscul de creditare?
a. lipsa complet de active lichide din portofoliul bncii, sau lipsa abilitii de a asigura fonduri la un cost
normal
b. diminuarea ctigurilor datorit fluctuaiilor ratei dobnzii
c. riscul ca clienii s nu-i ndeplineasc obligaiile ce decurg dintr-un contract de creditare
d. riscul de pierdere ce rezult din carene sau prbuiri atribuibile procedurilor, persoanelor i sistemelor
interne sau evenimentelor externe ale unei organizaii bancare

13. Ce mecanism este determinat de raportul dintre cererea i oferta agregat?
a. Mecanismul agregat
b. Mecanismul cererii
c. Mecanismul de pia
d. Mecanismul ofertei

14. Elementul esenial al oricrui mecanism de pia l constituie:
a. Agentul economic
b. Oferta
c. Cererea
d. Preul

15. Modelarea funcionrii mecanismelor de reglare a economiei se poate face utiliznd metode i instrumente cum
ar fi:
a. modele de simulare dinamic evolutiv
b. modele ale algoritmilor genetici
c. modele bazate-pe-ageni
d. Toate variantele de mai sus



73 Bazele Ciberneticii Economice
16. Care este legea Walras?
a. Cantitatea total de bunuri cerut pe o pia este dependent negativ de preul de pia
b. Cantitatea total de bunuri cerut pe o pia este dependent pozitiv de preul de pia
c. Cantitatea total de bunuri cerut pe o pia este dependent de oferta agregat
d. Nici o variant corect

17. Curba AD se modific permanent sub aciunea unor factori care intervin pe pia, i anume:
a. venitul consumatorilor
b. preurile de pe alte piee
c. preferinele i ateptrile consumatorilor
d. Toate variantele de mai sus

18. Costul de oportunitate al productorilor este compus din:
a. costul total al inputurilor utilizate n producie
b. profiturile pierdute cnd productorii aleg s nu produc alte produse i servicii
c. Varianta a + b
d. Nici o variant corect

19. Curba AS reprezint:
a. Piaa monetar
b. Piaa bunurilor i serviciilor
c. Cererea agregat
d. Oferta agregat

20. Factorii principali ce determin deplasarea curbei AS sunt:
a. preurile factorilor de producie
b. schimbrile tehnologice
c. preul resurselor financiare
d. Toate variantele de mai sus

21. Ce situaie este reprezentat n graficul urmtor?

a. Dezechilibrul pieei
b. Noul echilibru de pia
c. Descreterea cererii agregate
d. Creterea cererii agregate

22. Ce situaie este reprezentat n graficul urmtor?


74 Bazele Ciberneticii Economice
a. Dezechilibrul pieei
b. Noul echilibru de pia
c. Descreterea cererii agregate
d. Creterea cererii agregate

23. Ce situaie este reprezentat n graficul urmtor?

a. Cretere a cererii agregate
b. Cretere a ofertei agregate
c. Noul punct de echilibru
d. Cretere simultan a cererii i ofertei agregate

24. Ce situaie este reprezentat n graficul urmtor?

a. Descretere a ofertei agregate
b. Cretere a ofertei i descretere a cererii
c. Descretere ofertei i creterea cererii
d. Cretere simultan a cererii i ofertei agregate
e. Descretere simultan a cererii i a ofertei agregate

25. n urma confruntrii dintre cererea de bani i oferta de bani pe piaa monetar, rezult un pre de echilibru al
acestei piee, numit:
a. Fluxuri financiare
b. Masa monetar
c. Baza monetar
d. Rata dobnzii





75 Bazele Ciberneticii Economice
26. Care dintre urmtoarele variabile sunt de nivel?
a. Profitul
b. Investiia
c. Datoriile
d. Toate cele de mai sus

27. Care dintre urmtoarele variabile sunt de flux?
a. Investiia
b. Capitalul propriu
c. Datorii
d. Capital total

28. Ritmurile sunt asociate unor variabile de:
a. Flux
b. De nivel
c. De decizie
d. De stare

29.Ce nelegei prin conectivitate n cadrul unei ntreprinderi?
a. Toate ntreprinderile exist n cadrul mediului lor nconjurtor i ele sunt pri ale acestui mediu; pe msur
ce mediul se modific , ntreprinderile se modific pentru a se asigura o mai bun potrivire.
b. Relaiile dintre ageni sunt mai importante dect agenii nii.
c. ntreprindere nu trebuie s fie perfect pentru a prospera n cadrul mediului su nconjurtor; trebuie doar
s fie un pic mai bun dect competitorii si.
d. Cu ct mai mare este varietatea unei ntreprinderi cu att ea este mai puternic.

30. Ce nelegei prin sisteme ierarhizate n cadrul unei ntreprinderi?
a. Cele mai multe ntreprinderi sunt ierarhizate n interior i multe ntreprinderi sunt sisteme ale unor sisteme
mai mari.
b. Agenii din ntreprinderi interacioneaz ntr-un mod aleator mai degrab dect s fie planificai i controlai.
c. O ntreprindere nu trebuie s fie perfect pentru a prospera n cadrul mediului su nconjurtor; trebuie doar
s fie un pic mai bun dect competitorii si.
d. Cu ct mai mare este varietatea unei ntreprinderi cu att ea este mai puternic.

31. Ce nelegei prin autoorganizare n cadrul unei ntreprinderi?
a. Toate ntreprinderile exist n cadrul mediului lor nconjurtor i ele sunt pri ale acestui mediu;
b. Agenii din ntreprinderi interacioneaz ntr-un mod aleator mai degrab dect s fie planificai i controlai.
c. Nu exist o ierarhie de comand i control ntr-un CAS.
d. Cu ct mai mare este varietatea unei ntreprinderi cu att ea este mai puternic.

32. Ce nelegei prin sensibilitate la condiiile iniiale n cadrul unei ntreprinderi?
a. Toate ntreprinderile exist n cadrul mediului lor nconjurtor i ele sunt pri ale acestui mediu;
b. Agenii din ntreprinderi interacioneaz ntr-un mod aleator mai degrab dect s fie planificai i controlai.
c. O ntreprindere nu trebuie s fie perfect pentru a prospera n cadrul mediului su nconjurtor; trebuie doar
s fie mai bun dect competitorii si.
d. Modificri mici ale condiiilor iniiale ale ntreprinderii au efecte semnificative asupra traiectoriilor lor de
evoluie

33. Un sistem financiar bine dezvoltat i consolidat faciliteaz alocarea eficient a capitalului financiar i a
capitalului fizic pentru cea mai productiv utilizare n sectorul afacerilor este afirmaia care aparine lui:
a. St. Kauffman
b. Norbert Wiener
c. Robert Merton
d. Markowitz



76 Bazele Ciberneticii Economice
34. Care dintre variante nu reprezint o funcie bancar n cadrul sistemului bncii comerciale?
a. Ofer acces la un sistem de pli
b. Transform active
c. Managementul riscurilor
d. Nici un rspuns corect

35. Care dintre urmtoarele variante reprezint o funcie bancar?
a. Ofer acces la un sistem de pli
b. Face tranzacii monetare
c. Execut bunuri si servicii pentru clieni
d. Nici un rspuns corect

36. Piaa de capital poate fi considerat sistem adaptiv complex deoarece
a. sunt alctuite dintr-o mulime de ageni interdependeni i conectai
b. prezint comportamente de grup emergente
c. acioneze unitar n anumite ,,puncte critice,
d. toate cele de mai sus sunt adevrate

37. Considernd piaa de capital ca un sistem adaptiv complex
a. impune reconsiderarea ntreagii concepii privind comportamentul investitorilor
b. duce la imposibilitatea utilizrii modelelor matematice
c. explic legturile dintre investitori
d. permite prognoza evoluiei preurilor pe aceast pia

38. Procesele feedback existente pe pieele de capital
a. amplific efectele factorilor prezeni pe pia
b. amortizeaz efectele factorilor prezeni pe pia
c. au un efect stabilizator asupra pieei
d. nici una dintre cele de mai sus nu este adevrat

39. Formarea echilibrelor pe piaa de capital a fost explicat de ctre
a. Markowitz
b. Sharpe
c. Alfred Marshall
d. karl Marx

40. Printre produsele tranzacionate pe o pia de capital nu se numr
a. aciunile
b. obligaiunile
c. banii
d. contractele la termen

41. Formarea preurilor pe piaa de capital are la baz
a. Ipoteza pieelor eficiente
b. Ipoteza pieelor fractale
c. Ipoteza pieelor iraionale
d. Ipoteza pieelor de echilibru

42. Una dintre ipotezele pieelor eficiente este
a. O pia se afl ntotdeauna la echilibru
b. O pia funcioneaz ntotdeauna departe-de-echilibru
c. Pe o pia investitorii sunt decideni raionali
d. Pe o pia investitorii sunt iraionali




77 Bazele Ciberneticii Economice
43. Una dintre ipotezele pieelor eficiente este
a. Preurile activelor tranzacionate depind unele de altele
b. Preurile activelor tranzacionate sunt independente unele de altele
c. Pe pia se tranzacioneaz ntotdeauna un singur activ
d. Pe pia se tranzacioneaz ntotdeauna mai multe active

44. Ipoteza raionalitii investitorilor pe piaa de capital presupune faptul c:
a. Acetia rezolv o problem de alegere ntre risc i venit
b. Acetia sunt adveri fa de risc
c. Acetia sunt neutri fa de risc
d. Acetia rezolv o problem de alegere ntre pierdere i ctig

45. Neliniaritatea n cazul pieelor de capital nseamn c
a. Preurile activelor evolueaz neliniar
b. Anumite modificri mici produc rezultate exagerat de mari
c. Indicii bursieri au o evoluie volatil
d. Toate cele de mai sus sunt adevrate

46. Cui aparine afirmaia urmtoare referitoare la rolul bncilor n economie: Un sistem financiar bine dezvoltat i
consolidat faciliteaz alocarea eficient a capitalului financiar i a capitalului fizic pentru cea mai productiv
utilizare n sectorul afacerilor:
a. Robert Merton
b. Ben Bernanke
c. Alan Greenspan
d. Harry Markowitz

47. Denumirea de banc provine de la
a. Bncile pe care edeau depuntorii cnd se duceau s depun banii
b. Bncile aezate n fa caselor din Florena, pe care se fceau tranzacii financiare
c. Bncile pe care edeau angajaii caselor de comer n evul mediu
d. Nici una dintre variantele de mai sus nu este adevrat

48. Care dintre urmtoarele tipuri de transformri ale activelor nu este efectuat de ctre banc
a. Transformarea mrimii
b. Transformarea calitii
c. Transformarea maturitii
d. Transformarea volumului

49. Care dintre urmtoarele forme de risc nu se ntlnete n sistemul bancar
a. Riscul de creditare
b. Riscul de via
c. Riscul de lichiditate
d. Riscul de rat a dobnzii

50. n cadrul sistemului cibernetic al economiei naionale numrul de sectoare (sisteme) este de
a. apte
b. trei
c. cinci
d. ase

51. Nu este o pia agregat la nivel macroeconomic
a. Pia bunurilor i serviciilor
b. Pia factorilor de producie
c. Pia financiar
d. Piaa aciunilor


78 Bazele Ciberneticii Economice
52. Elementul esenial al oricrui mecanism de pia este
a. cererea
b. oferta
c. echilibrul de pia
d. preul

53. Mecanismul de pia ideal este considerat
a. Ateptarea la coad
b. Mecanismul bazat pe criterii politice
c. Mecanismul cererii i ofertei
d. Mecanismul licitaiilor
















Rspunsuri
Capitolul I

1. b
2. a
3. d
4. c
5. b
6. a
7. c
8. b
9. a
10. c
11. a
12. c
13. c
14. a
15. a
16. a
17. b
18. c
19. d
20. a
21. b
22. c
23. b
24. b
25. d
26. c
27. d
28. d
29. a
30. b
31. c



32. b
33. a
34. d
35. b
36. a
37. b
38. c
39. c
40. b
41. a
42. b

79 Bazele Ciberneticii Economice
43. a
44. a
45. b
46. a
47. b
48. a
49. a
50. a
51. b
52. c
53. b
54. a
55. b
56. d
57. b
58. d
59. c
60. b
61. c
62. b



63. c
64. b
65. b
66. b
67. a
68. d
69. a
70. c
71. a
72. a
73. c
74. d
75. b
76. a
77. c
78. d
79. d
80. c
81. a
82. d
83. a
84. b
85. d
86. b
87. b
88. d
89. d
90. a




Rspunsuri
Capitolul II



1. d
2. d
3. b
4. c
5. c
6. a
7. d
8. d
9. c
10. c
11. c
12. b























13. b
14. a
15. a
16. b
17. b
18. d
19. b
20. b
21. b
22. c

80 Bazele Ciberneticii Economice
23. d
24. c























25. d
26. a
27. d
28. c
29. d
30. a
31. a
32. a
33. d
34. c
35. d




















Rspunsuri
Capitolul III


1. c
2. b
3. d
4. d
5. a
6. c
7. d
8. a
9. d
10. b
11. d
12. c
13. c
14. b
15. a
16. c
17. a
18. a
19. c
20. a
21. d
22. a
23. d
24. b
25. d










26. c
27. d
28. c
29. b
30. d
31. a
32. c
33. b
34. c
35. c
36. d
37. b

81 Bazele Ciberneticii Economice
38. a
39. a
40. a
41. b
42. d
43. b
44. c
45. a
46. c
47. b
48. a
49. b
50. c
51. c
52. d











53. b
54. a
55. c
56. b
57. c
58. b
59. a
60. d
61. c
62. c
63. d
64. a
65. b
66. c
67. b
68. b
69. c
70. d
71. b
72. d
















Rspunsuri
Capitolul IV


1. a
2. c
3. d
4. d
5. a
6. b
7. c
8. a
9. c
10. d
11. b
12. d
13. c
14. b
15. d
16. a
17. a
18. d
19. c
20. d
21. a














22. b
23. d
24. a
25. a
26. b
27. c
28. b
29. a
30. d
31. a
32. a
33. c

82 Bazele Ciberneticii Economice
34. a
35. c
36. d
37. b
38. a
39. a
40. a
41. c
42. c
43. a















44. d
45. c
46. a
47. d
48. b
49. c
50. d
51. a
52. c
53. a
54. b
55. d
56. a
57. c
58. a
59. c
60. a
61. a
62. c
63. b
















Rspunsuri
Capitolul V


1. d
2. a
3. c
4. b
5. a
6. c
7. a
8. a
9. b
10. b
11. c
12. a
13. d
14. a





















15. b
16. a
17. c
18. b
19. c
20. b
21. c
22. d
23. a
24. d
25. b
26. d

83 Bazele Ciberneticii Economice
27. b
28. d





















29. d
30. b
31. a
32. a
33. a
34. b
35. a
36. b
37. c
38. a
39. a
40. b






















Rspunsuri
Capitolul VI


1. b
2. a
3. a
4. d
5. a
6. d
7. a
8. c
9. c
10. c
11. a
12. b
13. a
14. d
15. a




















16. b
17. d
18. d
19. c
20. d
21. d
22. a
23. d
24. d
25. c
26. d
27. b

84 Bazele Ciberneticii Economice
28. a
29. a
30. b




















31. c
32. d
33. c
34. a
35. b
36. a
37. d
38. a
39. d
40. a
41. c
42. a
43. b
44. c




















Rspunsuri
Capitolul VII


1. a
2. b
3. c
4. d
5. a
6. d
7. d
8. d
9. a
10. b
11. a
12. c
13. d
14. c
15. b
16. b
17. a


















18. b
19. c
20. c
21. a
22. c
23. a
24. b
25. b
26. a
27. b
28. d
29. a

85 Bazele Ciberneticii Economice
30. b
31. c
32. a
33. d
34. a


















35. d
36. a
37. b
38. a
39. c
40. b
41. a
42. d
43. b
44. c
45. a
46. c
47. b
48. a
49. b




















Rspunsuri
Capitolul VIII


1. d
2. d
3. b
4. a
5. c
6. b
7. a
8. d
9. b
10. c
11. a
12. c
13. b
14. c
15. c
16. a
17. b
18. c

















19. a
20. c
21. d
22. d
23. c
24. c
25. c
26. a
27. d
28. b
29. a
30. c

86 Bazele Ciberneticii Economice
31. d
32. d
33. b
34. d
35. a
36. a




















37. c
38. a
39. d
40. b
41. d
42. b
43. a
44. c
45. d
46. b
47. d
48. c
49. c
50. a
51. d
52. b
53. a
54. b
55. a
















Rspunsuri
Capitolul IX


1. c
2. a
3. a
4. c
5. a
6. a
7. b
8. a
9. b
10. a
11. c
12. d
13. a
14. c
15. b
16. b
17. a


















18. d
19. c
20. d
21. d
22. d
23. c
24. d
25. c
26. a
27. b
28. c
29. d

87 Bazele Ciberneticii Economice
30. a
31. a
32. b
33. d
34. a


















35. c
36. d
37. b
38. a
39. c
40. a
41. d
42. a
43. c
44. a
45. b
46. c
47. c
48. b
49. a
50. b



















Rspunsuri
Capitolul X


1. c
2. a
3. b
4. a
5. d
6. d
7. a
8. b
9. d
10. b
11. d
12. c
13. c
14. d
15. d
16. a
17. d


















18. c
19. d
20. d
21. d
22. a
23. d
24. c
25. d
26. c
27. a
28. c
29. b

88 Bazele Ciberneticii Economice
30. a
31. c
32. d
33. c
34. d


















35. a
36. d
37. a
38. c
39. c
40. c
41. a
42. c
43. b
44. a
45. b
46. a
47. b
48. d
49. b
50. c
51. d
52. d
53. c