Sunteți pe pagina 1din 208

Prof.univ.dr. Veronica STOICA Prof.univ.dr. Alexandru BOROI Prof.univ.dr.

Tudor AMZA

DREPT
Teste gril pentru pregtirea examenului de licen ZI i I.D.

Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei STOICA,VERONICA Drept : Teste gril pentru pregtirea examenului de licen / Veronica Stoica, Alexandru Boroi, Tudor Amza Bucureti: Editura Victor, 2012 Bibliogr. ISBN 978-973-1815-64-0 I. Boroi, Alexandru II. Amza, Tudor 34(075.8)(079.1)

ISBN 978-973-1815-64-0

UNIVERSITATEA HYPERION DIN BUCURETI FACULTATEA DE DREPT I ADMINISTRAIE PUBLIC


Prof.univ.dr. Veronica STOICA Prof.univ.dr. Alexandru BOROI Prof.univ.dr. Tudor AMZA

pentru pregtirea examenului de licen ZI i I.D. DREPT


EDITURA VICTOR
Bucureti, 2012 3

Toate drepturile aparin Universitii HYPERION

Cuprins
Discipline, tematici i bibliografii recomandate. Drept civil ............... Teste gril. Drept civil ........................................................................... Grile anul I ............................................................................................. Rspunsuri grile ...................................................................................... Grile anul II. Drepturile reale principale ............................................. Rspunsuri grile ...................................................................................... Grile anul II. Teoria general a obligaiilor ......................................... Rspunsuri grile ...................................................................................... Grile anul III ........................................................................................... 7 11 11 41 43 61 63 87 89

Rspunsuri grile ...................................................................................... 111 Problematica ce trebuie avut n vedere pentru examenul de licen. Drept penal...................................................................................... 113 Teste gril. Drept penal partea general ........................................... 117 Teste gril. Drept penal partea special............................................. 173 Rspunsuri teste gril ............................................................................. 202

Discipline, tematici i bibliografii recomandate


pentru examenul de licen SESIUNEA IUNIE 2012 DISCIPLINE FUNDAMENTALE I DE SPECIALITATE 1.1. INSTITUII DE DREPT CIVIL ATENIE! Avnd n vedere faptul c studenii din anul IV (actual) au studiat dreptul civil n ntregul sau (anii I, II, III) conform reglementrilor prevzute n Codul civil de la 1864, instituiile de drept civil stabilite n vederea promovrii examenului de licen vor fi studiate potrivit legislaiei i literaturii de specialitate existente la momentul de pn la intrarea n vigoare a Codului civil din 2009 (1 octombrie 2011). 1.1.2. DREPT CIVIL ANUL I
a) Raportul juridic civil 1. Coninutul raportului juridic civil 2. Obiectul raportului juridic civil b) Actul juridic civil 1. Noiunea, clasificarea i condiiile actului juridic civil 2. Efectele actului juridic civil 3. Nulitatea atului juridic civil

BIBLIOGRAFIE 1. 2. 3. 4. Gh. Beleiu, Drept civil romn, Introducere n dreptul civil romn, Subiectele dreptului civil, Ediia a XI-a, revzut i adugit de P. Truc i M. Nicolae, Editura Universul Juridic, Bucureti, 2007; G. Boroi, Drept civil, Partea general, Editura ALL, Bucureti, 1998, pp.162-268. M. Nicolae, Actul juridic i raportul juridic civil, n lucrarea Drept civil romn. Curs selectiv pentru licen, ediia a III-a revzut i adugit, Editura Press Mihaela, Bucureti, pp. 9-93; E. Lupan, I. Sabau-Pop, Tratat de drept civil romn, vol. I-II, Ed. C. H. Beck, Bucureti 2007.

1.1.3. DREPT CIVIL ANUL II


a) Drepturile reale principale 1. Dreptul de proprietate. Definiie, atribute, caractere juridice, trsturi, forme; 2. Dreptul de proprietate public; 3. Modalitaile juridice ale dreptului de proprietate; 4. Modurile de dobndire a proprietii i a altor drepturi reale. Uzucapiunea; 5. Apararea dreptului de proprietate prin aciunea n revendicare. b) Teoria generala a obligaiilor 1. Contractul ca izvor de obligaii: a) ncheierea contractului (oferta, acceptarea, momentul i locul ncheierii contractului); b) efectele contractului (interpretarea contractului, principiile efectelor contractului, excepii de la principiul relativitii contractului); c) efectele specifice contractelor sinalagmatice. 2. Fapta ilicit cauzatoare de prejudicii ca izvor de obligaii (rspunderea civil delictual) a) Noiunea, natura juridic, trsturile, funciile i felurile rspunderii civile delictuale;

b) Rspunderea pentru fapta proprie; c) Rspunderea pentru fapta altei persoane; d) Rspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale, edificii i de lucruri n general.

BIBLIOGRAFIE 1. 2. 3. 4. 5. C. Brsan, M. Gai, M/M/Pivniceru, Drept civil, Drepturile reale, Institutul european Iai, pp. 92-135, 138-152, 189-209; I. P. Filipescu, Drept civil, Dreptul de proprietate i alte drepturi reale, Bucureti, 1996, pp. 46-73, 147-171, 203-224, 227-242; C. Brsan, Drept civil. Drepturile reale principale, Editura C. H. Hamangiu, Bucureti, 2007; C. Statescu, C. Brsan, Drept civil. Teoria general a obligaiilor, ediia a VIII-a reviziuit i adugit, Editura ALL, Bucureti, 2002, pp. 43-104 i 133-321. Gh. Botea, Drept civil, Patrimoniu i drepturile reale principale, Editura Agona Bucureti, 1996, pp. 94-98, 102-254, 277-296.

1.1.4. DREPT CIVIL ANUL III a) Contractul de vnzare-cumprare b) Contractul de locaiune (dreptul comun) c) Contractul de donaie

BIBLIOGRAFIE 1. 2. 3. V. Stoica, Drept civil. Contracte speciale, Editura Universul Juridic, Bucureti, 2008. Fr. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale, ediie reviziuit i actualizat de M. Lucian i R. Popescu Editura Universul Juridic, Bucureti, 2006; Fr. Deak, St. D. Carpenaru, Contracte civile si comerciale, Editura Lumina Lex, Bucureti, 1993, pp.11-81, 87-116, 137-158;

4.

L. Stanciulescu, V. Stoica, Contracte civile, n lucrarea Drept civil, Curs pentru pregtirea examenului de licen, Editura Lumina Lex, Bucureti, 1997, pp. 362-426

d) Devoluiunea legal a motenirii


BIBLIOGRAFIE 1. 2. 3. 4. 5. V. Stoica, Dreptul la mostenire, Editura Universul Juridic, Bucureti, 2007. Fr. Deak, Tratat de drept succesoral, Editura Universul Juridic, 2002, Bucureti, pp. 54-154; Gh. Botea, Drept civil, Dreptul de motenire, Editura Scorpio 78, Bucureti, 1999, pp. 43-168; D. Macovei, M. S. Striblea, Drept civil. Contracte. Succesiuni, Editura Junimea, Iai, 2000, pp. 9-80, 117-146, 149-170; L. Stnciulescu, Drept civil. Contracte speciale. Succesiuni, Editura AllBeck, Bucureti, 2002, pp. 9-101, 109-147, 148-170.

10

Drept civil
Grile anul I
1. Intr n categoria incapacitilor civile speciale: a) interzicerea dreptului de a fi tutore sau curator; b) interzicerea drepturilor printeti; c) dobndirea de ctre tutore a unor bunuri din patrimoniul celui aflat sub tutel. 2. Nu au capacitatea de a primi donaii: a) persoana fizic neconceput i organizaiile care au dobndit personalitate juridic; b) medicii i farmacitii i persoanele care practic ilegal profesia de medic sau farmacist, care au tratat o persoan n boala de care a decedat; c) minorii i persoanele puse sub interdicie. 3. Constituie eroare obstacol situaia n care: a) nstrintorul a fcut dovada c a dorit s ncheie un contract de ntreinere i nu de vnzare-cumprare; b) o persoan dobndete prin cumprare o bijuterie creznd c este din aur, dar n realitate este din bronz; c) o parte crede c a cumprat un imobil care se afl situat n Bucureti, iar cealalt parte crede c a vndut imobilul situat n Cluj. 4. Constituie error si substantiam situaia cnd: a) o persoan se oblig s plteasc o datorie care nu exist; b) o parte vinde un pian cu plac de fier, iar cealalt parte este convins c a cumprat pianul cu plac de bronz; c) o parte crede c a cumprat autoturismul proprietarului, marca Opel, iar proprietarul a neles c este vorba despre autoturismul Ford.

11

5. Dolul: a) e o eroare provocat; b) poate interveni n momentul ncheierii actului; c) e o eroare spontan. 6. Dolul se manifest sub forma: a) interceptrii corespondenei; b) ndeprtrii unei persoane prin izolare, de ctre rudele sale; c) calomnii la adresa rudelor cu vocaie succesoral. 7. Dolul: a) este sancionat i cu nulitate relativ; b) d dreptul la o aciune n despgubiri n condiiile rspunderii civile delictuale; c) poate mbrca i forma unei inaciuni. 8. Exist dol prin reticen n situaia: a) necomunicrii strii de graviditate, cu rea-credin, n momentul ncheierii cstoriei; b) necomunicrii bolii grave care ar mpiedica ncheierea cstoriei, dac ar fi cunoscut de cealalt parte; c) folosirii de ctre o persoan a unor mijloace viclene, prin care influeneaz o alt persoan de a dispune cu titlu gratuit n favoarea sa. 9. Nu exist dol atunci cnd: a) eroarea a fost provocat din simpl neglijen; b) cocontractantul cunoate mprejurarea pretins ascuns; c) este vorba de atenii interesate. 10. Violena: a) poate proveni i de la un ter; b) privete integritatea fizic sau bunurile persoanei; c) are un domeniu restrns de aplicare n ceea ce privete persoanele care o pot invoca.

12

11. Violena: a) const n ameninarea cu un ru care poate fi numai de natur fizic sau moral; b) poate fi probat prin orice mijloc de prob admis de lege; c) nu cuprinde i situaiile n care ameninarea rezult din mprejurri ce constituie stare de necesitate. 12. Violena: a) are caracterul unui fapt juridic; b) se sancioneaz cu nulitate relativ; c) n cazul actelor bilaterale trebuie s provin de la cealalt parte contractant. 13. Leziunea, ca viciu de consimmnt, se aplic n cazul: a) persoanelor puse sub interdicie; b) persoanelor cu capacitate de exerciiu restrns; c) persoanele lipsite de capacitatea de exerciiu. 14. Leziunea: a) se sancioneaz cu nulitate relativ; b) se sancioneaz cu reducerea sau mrirea uneia dintre prestaii; c) se aplic i n cazul actelor de conservare. 15. Dolul, spre deosebire de leziune: a) e o mprejurare de fapt care mpiedic darea unui consimmnt liber i n deplin cunotin de cauz; b) este aplicabil att actelor unilaterale ct i celor bilaterale; c) poate atrage, n principiu, att anularea actului juridic civil, ct i micorarea unei prestaii sau mrirea acesteia. 16. Cauza: a) se probeaz prin mijloc de prob admis de lege; b) se prezum ca fiind existent i valabil; c) trebuie s fie prevzut expres n nscrisul constatator al actului juridic civil.

13

17. Forma cerut ad validitatem: a) este un element constitutiv al actului juridic civil; b) se confund cu forma autentic; c) are ca izvor legea i convenia prilor. 18. Forma cerut ad validitatem este necesar n cazul: a) adopiei; b) recunoaterii unui copil din afara cstoriei; c) contractului de nchiriere a suprafeelor locative. 19. Nerespectarea formei cerute ad probationem se sancioneaz cu: a) nulitatea relativ a actului juridic civil; b) imposibilitatea dovedirii actului juridic civil cu alt mijloc de prob; c) imposibilitatea cunoaterii de ctre teri a existenei i valabilitii actului juridic civil. 20. Aplicaii ale formei cerute ad probationem sunt: a) ipoteca convenional; b) tranzacia; c) contractul de asigurare. 21. Decderea din beneficiul termenului intervine: a) cnd debitorul ajunge n stare de insolvabilitate, indiferent dac este vinovat sau nu de producerea ei; b) cnd debitorul ajunge n stare de insolvabilitate, dac este vinovat de producerea ei; c) cnd debitorul refuz garaniile asumate fa de creditor. 22. Dac termenul este stipulat n favoarea ambelor pri: a) ele nu pot renuna la beneficiul termenului dect mpreun; b) se prezum renunarea debitorului la beneficiul termenului; c) numai creditorul poate renuna la beneficiul termenului. 23. n cazul unui contract de vnzare-cumprare afectat de o condiie suspensiv: a) n cazul nendeplinirii condiiei, cumprtorul nu poate solicita restituirea preului pltit;

14

b) nainte de ndeplinirea condiiei, dac s-a transmis posesia bunului ctre cumprtor, vnztorul este n msur s cear plata preului; c) n cazul nendeplinirii condiiei, contractul de vnzare-cumprare se desfiineaz cu efect retroactiv. 24. n cazul condiiei suspensive pendente conditione: a) obligaia se poate stinge prin plat; b) creditorul nu poate cere executarea obligaiei; c) creditorul este ndreptit s solicite i s obin garanii pentru creana sa. 25. Lipsa de discernmnt: a) constituie o excepie de la principiul forei obligatorii a actului juridic civil; b) atrage nulitatea relativ a actului juridic civil; c) nu poate fi invocat n cazul actelor juridice unilaterale. 26. Dac termenul este stabilit n favoarea creditorului, atunci: a) debitorul nu-l poate obliga pe creditor s primeasc plata nainte de scaden; b) creditorul poate solicita executarea obligaiei; c) creditorul poate oricnd s renune la beneficiul termenului. 27. Constituie excepie de la principiul resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis, meninerea: a) actelor subsecvente cu executare succesiv; b) actelor de dispoziie cu titlu oneros avnd ca obiect un imobil nscris n cartea funciar; c) actelor de conservare i de administrare cu privire la bunul care formeaz obiectul actului nul. 28. De la principiul retroactivitii efectelor nulitii exist urmtoarele excepii: a) meninerea efectelor n cazul actelor cu executare succesiv;

15

b) meninerea efectelor cstoriei declarate nul n privina copiilor rezultai din acea cstorie; c) meninerea actului de nstrinare lovit de nulitate, dar valabil ca revocare a legatului care are ca obiect bunul ce formeaz obiect i al actului de nstrinare anulat. 29. Conversiunea actului juridic civil nu opereaz n cazul: a) validrii actului prin confirmare; b) ndeplinirii ulterioare a cerinei legale care nu s-a respectat la ncheierea actului juridic civil; c) actului nul care trebuie s se converteasc ntr-un act juridic diferit. 30. Sunt aplicaii ale principiului validitii aparenei n drept: a) oficierea n mod public a cstoriei de ctre un funcionar al primriei care nu are calitatea de ofier de stare civil; b) cazul mandatarului aparent; c) cazul minorului care declar c e major. 31. Sunt aplicaii ale principiului rspunderii civile delictuale: a) anularea unui act juridic civil ncheiat de minorul fr capacitate de exerciiu, fr a fi reprezentat; b) falsificarea de ctre minor a actului de identitate pentru a induce n eroare pe cocontractant, care l consider major; c) comiterea de ctre un minor a unor delicte civile. 32. Actul juridic civil ncheiat cu nerespectarea legii, n care o parte este de bun-credin, va produce efecte juridice n cazul: a) cstoriei putative; b) dobndirii fructelor de ctre posesorul de bun-credin; c) nstrinrii bunului de ctre ho sau gsitor. 33. Creditorii chirografari: a) au mpotriva debitorului lor o garanie real care s le asigure realizarea creanei;

16

b) au un drept de gaj general numai asupra bunurilor prezente ale debitorilor lor; c) sunt acei creditori crora le sunt opozabile actele ncheiate de debitorii lor i tere persoane. 34. Sunt cauze de nulitatea absolut: a) lipsa discernmntului n momentul ncheierii actului juridic civil; b) lipsa consimmntului datorat erorii-obstacol; c) lipsa autorizaiei administrative sau eliberarea ei cu nclcarea legii. 35. Reprezint cauze de nulitate relativ: a) ncheierea actului juridic civil de o persoan lipsit de capacitatea de exerciiu; b) ncheierea actului juridic civil fr ncuviinarea autoritii tutelare; c) lipsa preului n contractul de vnzare-cumprare. 36. Nulitatea absolut: a) poate fi invocat att pe cale de aciune, ct i pe cale de excepie; b) poate fi invocat numai de persoana ocrotit i al crei interes a fost nesocotit la ncheierea actului juridic civil; c) poate fi invocat i nluntrul termenului de prescripie. 37. Prin excepie, nulitatea absolut poate fi confirmat: a) n cazul cstoriei ncheiate cu nclcarea dispoziiilor legale privitoare la vrst; b) n cazul autentificrii donaiilor de ctre motenitori sau reprezentanii donatorului, dup moartea sa, consimite anterior de ctre autorul lor, fr respectarea formalitilor cerute de lege; c) n cazul ratificrii actelor juridice civile ncheiate de ctre mandatar cu depirea puterilor conferite prin contractul de mandat.

17

38. Nulitatea relativ poate fi invocat: a) de persoana ocrotit i al crei interes a fost nesocotit la ncheierea actului; b) de creditorii chirografari ai prii ocrotite; c) de procuror. 39. Confirmarea expres a nulitii relative are loc dac: a) autorul confirmrii actului anulabil este persoana care ar putea invoca nulitatea; b) autorul confirmrii actului renun la dreptul su de a invoca nulitatea relativ; c) autorul confirmrii este i o persoan cu capacitate restrns de exerciiu. 40. Dup modul de formare, actele juridice civile se clasific n: a) solemne, consensuale i aleatorii; b) reale, solemne i consensuale; c) consensuale, autentice i reale. 41. Dup numrul prilor, actele juridice civile se grupeaz n: a) acte unilaterale i contracte bilaterale; b) contracte unilaterale i bilaterale; c) acte unilaterale, bilaterale si multilaterale. 42. Dup scopul urmrit de pri, actele juridice civile se clasific n: a) liberaliti i acte dezinteresate; b) oneroase i comutative; c) oneroase i gratuite. 43. Dup efectele produse, actele juridice civile se clasific n: a) constitutive, confirmative i de dispoziie; b) constitutive, declarative i translative; c) constitutive, de ratificare i de administrare. 44. Sarcina: a) opereaz de drept;

18

b) este admisibil i n cazul liberalitilor; c) afecteaz eficacitatea actului juridic civil. 45. Sarcina: a) este o modalitate legal a actului juridic civil; b) este o obligaie impus gratificatului de ctre dispuntor numai n actele cu titlu gratuit; c) afecteaz valabilitatea actului n caz de neexecutare a ei. 46. Persoana care dobndete sau poate dobndi un anumit drept, privit individual, iar nu ca element al unui patrimoniu, este: a) succesor cu titlu universal; b) succesor cu titlu particular; c) creditor chirografar. 47. Persoana care, dei nu este parte la ncheierea actului juridic civil, este inut, dup caz, s profite sau s suporte efectele actului ncheiat de autorul lui, este: a) avnd-cauz; b) donatar; c) ter. 48. Persoana care dobndete o fraciune dintr-un patrimoniu se numete: a) legatar cu titlu universal; b) succesor cu titlu universal; c) motenitor cu titlu universal. 49. Este lovit de nulitate absolut actul juridic civil n care: a) obiectul este ilicit, imoral sau nedeterminat; b) lipsete discernmntul prilor; c) lipsete consimmntul n cazul erorii obstacol. 50. Nulitatea relativ i absolut se deosebesc prin: a) sfera persoanelor care o pot invoca; b) natura normelor juridice care le reglementeaz; c) efectele produse prin declararea lor.

19

51. Actele de administrare ncheiate de minorul cu vrsta cuprins ntre 14-18 ani: a) sunt valabile fr a fi nevoie de ncuviinarea prealabil a autoritii tutelare; b) pot fi anulate pentru leziune dac minorul a suferit un prejudiciu major; c) sunt valabile dac sunt ncuviinate numai de ocrotitorul legal. 52. Spre deosebire de nulitatea actului juridic, inopozabilitatea: a) intervine ntotdeauna pentru cauze ulterioare ncheierii actului; b) se aplic numai actului juridic civil cu titlu oneros; c) presupune un act juridic valabil ncheiat. 53. Pendente conditione, condiia suspensiv produce urmtoarele efecte: a) creditorul nu poate ceda dreptul su pe calea cesiunii de crean; b) creditorul poate cere executarea obligaiei; c) creditorul poate lua msuri de conservare a bunului. 54. Eveniente conditione, condiia rezolutorie produce urmtoarele efecte: a) drepturile constituite de dobnditor n favoarea altor persoane se desfiineaz; b) debitorul trebuie s-i execute obligaiile; c) prile trebuie s-i restituie prestaiile efectuate. 55. Avndul-cauz este: a) persoana care ncheie actul juridic civil i dobndete drepturi i obligaii; b) i persoana care dobndete de la autorul ei o fraciune dintrun patrimoniu; c) persoana strin de actul juridic civil, care nu a participat nici personal, nici prin reprezentant la ncheierea lui.

20

56. Nulitatea actului juridic civil: a) privete att actele juridice ct i faptele juridice stricto senso; b) se aplic numai contractelor sinalagmatice; c) nu privete neaprat actul n ntregime, ci doar clauzele nelegale. 57. Nulitatea absolut intervine cnd: a) a lipsit ncuviinarea autoritii tutelare, dac aceasta era obligatorie potrivit legii; b) lipsete consimmntul datorit unei erori obstacol; c) actul juridic civil s-a ncheiat cu depirea capacitii de folosin a persoanei juridice. 58. Spre deosebire de prescripia achizitiv, prescripia extinctiv: a) stinge dreptul la aciune n sens material; b) are termene mai scurte i mai puine; c) are la baz posesiunea i nu va da, n principiu, natere dect la o excepie. 59. Spre deosebire de prescripia extinctiv, termenul extinctiv: a) marcheaz stingerea dreptului subiectiv civil i a obligaiei corelative; b) privete doar domeniul actelor juridice civile; c) se stabilete numai prin lege sau prin voina prilor. 60. Sunt imprescriptibile extinctiv: a) aciunea de partaj care are ca obiect bunuri imobile; b) aciunea de stabilire a domiciliului conjugal; c) aciunea de reintegrare n locuina care constituie domiciliul comun. 61. Sunt prescriptibile extinctiv: a) aciunea n revendicarea bunurilor pierdute sau furate de la terul de bun-credin; b) aciunea de valorificare a privilegiului locatorului; c) aciunea pentru ncredinarea copiilor minori unuia dintre prini.

21

62. Cauza imediat n contractul de donaie const n: a) transmiterea cu titlu gratuit a unui drept real sau de crean; b) predarea bunului care formeaz obiectul contractului n momentul autentificrii actului; c) intenia de a gratifica. 63. Obiectul actului juridic civil este licit i moral atunci cnd: a) o persoan i-a asumat obligaia de a parcurge not Marea Neagr n schimbul unei sume de bani; b) o persoan acord consultaii juridice fr a avea profesia de jurist, n schimbul unei remuneraii; c) o persoan dobndete o cas pentru a locui n ea mpreun cu familia. 64. Obiectul actului juridic civil reprezint: a) obiectul raportului juridic nscut din acel act juridic; b) motivaia care a stat la baza ncheierii actului juridic; c) modalitatea de exteriorizare a manifestrii de voin. 65. Forma actului juridic civil const n: a) mijlocul sau modul de exteriorizare a voinei interne; b) exteriorizarea hotrrii luate privind aducerea la cunotina altor subiecte de drept; c) voina exteriorizat a autorului actului. 66. Forma cerut pentru opozabilitatea fa de teri: a) se fundamenteaz pe ideea de protecie a terilor fa de eventualele efecte prejudiciabile ale unor acte juridice; b) are ca scop ocrotirea drepturilor sau intereselor persoanelor care nu au participat la ncheierea actului juridic; c) const n ntocmirea unui nscris n vederea publicitii actului juridic ncheiat de pri. 67. Revocarea, spre deosebire de nulitatea actului juridic civil: a) presupune cauze contemporane i ulterioare ncheierii actului juridic civil;

22

b) se aplic, n principiu, liberalitilor; c) presupune un act valabil ncheiat. 68. Capacitatea de a ncheia acte juridice: a) e o parte a capacitii de folosin; b) se dobndete la natere; c) e o stare de drept. 69. Incapacitatea de exerciiu: a) const n inaptitudinea de a avea drepturi i obligaii; b) const n lipsa posibilitii juridice de a exercita personal i singur drepturile i de a-i asuma obligaiile; c) const n lipsirea unei persoane de dreptul de a ncheia un act de dispoziie. 70. Tcerea valoreaz consimmnt cnd: a) legea prevede n mod expres acest lucru; b) potrivit obiceiului locului, tcerii i se atribuie valoare juridic; c) este exprimat n aa fel nct terii s o neleag ca fiind una productoare de efecte juridice. 71. Eroarea obstacol este: a) falsa reprezentare a realitii care mpiedic formarea actului juridic civil; b) falsa reprezentare a realitii ce cade asupra persoanei contractante; c) falsa reprezentare a unor mprejurri care sunt mai puin importante la ncheierea actului juridic civil. 72. n contractul de vnzare-cumprare, scopul imediat const n: a) reprezentarea mental a contraprestaiei; b) prefigurarea remiterii bunului; c) intenia de a gratifica. 73. Cauza fals: a) apare cnd exist o eroare asupra acelor elemente care constituie motivul determinant al consimmntului;

23

b) atrage nulitatea relativ; c) apare atunci cnd vine n contradicie cu normele imperative ale legii. 74. Aplicaii ale formei cerute pentru opozabilitatea fa de teri sunt: a) darea de dat cert nscrisului sub semntur privat; b) notificarea cesiunii de crean; c) contractul de locaiune. 75. Termenul de graie este: a) stabilit de ctre o parte sau pri prin actul juridic civil; b) acel termen a crui dat de mplinire nu este cunoscut n momentul ncheierii actului juridic civil; c) acordat debitorului de instana de fond, n considerarea situaiei sale patrimoniale. 76. Termenul suspensiv: a) afecteaz existena dreptului subiectiv civil i a obligaiei corelative; b) amn nceputul exercitrii dreptului subiectiv civil, respectiv executrii obligaiei corelative; c) este stabilit ntotdeauna de legiuitor. 77. Condiia potestativ pur: a) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri; b) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri, ct i de un eveniment exterior acesteia; c) depinde exclusiv de voina uneia dintre pri, ct i de voina unei persoane determinate. 78. Spre deosebire de termen, condiia: a) este un eveniment viitor i sigur ca realizare, care produce efecte retroactive; b) afecteaz existena obligaiilor i a drepturilor corelative; c) afecteaz existena obligaiilor i drepturilor i produce efecte pentru viitor.

24

79. Sarcina, spre deosebire de condiie: a) afecteaz numai actele cu titlu gratuit; b) afecteaz i actele cu titlu gratuit, alturi de cele cu titlu oneros; c) nu creeaz nicio incertitudine cu privire la existena valabil sau la executarea actului juridic civil. 80. Excepiile de la irevocabilitatea actelor juridice bilaterale sunt: a) revocarea donaiei ntre soi; b) retractarea renunrii la motenire; c) revocarea contractului de mandat de oricare dintre pri. 81. Constituie excepii de la principiul relativitii efectelor actelor juridice civile: a) stipulaia pentru altul; b) revocarea testamentului; c) revocarea contractului de mandat de ctre mandant. 82. Nulitatea, spre deosebire de rezoluiune: a) e o cauz de ineficacitate a actului juridic civil; b) presupune un act juridic civil nevalabil ncheiat; c) privete doar contractele sinalagmatice. 83. Nulitatea relativ este atras de urmtoarele cauze: a) lipsa discernmntului n momentul ncheierii actului; b) nclcarea ordinii publice; c) fraudarea legii. 84. Prescripia extinctiv spre deosebire de prescripia achizitiv: a) are caracter sancionator pentru debitorul inactiv al obligaiei corelative; b) const n stingerea dreptului subiectiv neexercitat n termenul stabilit de lege; c) nuntrul termenului stabilit de lege nu-i produce efectele.

25

85. Decderea, spre deosebire de prescripie extinctiv: a) presupune termene att legale, ct i convenionale; b) e o instituie de ordine public sau privat, n funcie de caracterul normelor ce o reglementeaz; c) marcheaz stingerea dreptului subiectiv civil i a obligaiei corelative. 86. Termenul extinctiv, spre deosebire de prescripia extinctiv: a) privete doar domeniul actului juridic civil; b) reprezint o instituie de drept civil bazat pe mplinirea unui anumit interval de timp; c) poate izvor numai din voina prilor i a unui organ jurisdicional. 87. Neexecutarea sarcinii: a) afecteaz valabilitatea actului juridic civil; b) afecteaz eficacitatea actului juridic civil; c) d dreptul dispuntorului de a opta ntre a cere rezoluiunea actului juridic civil sau a pretinde executarea n natur a sarcinii. 88. Sarcina n favoarea unui ter: a) e o form de manifestare a stipulaiei pentru altul; b) e o form de manifestare a simulaiei prin interpunere de persoan; c) d posibilitatea terului beneficiar de a cere revocarea actului juridic civil pentru nendeplinirea sarcinii. 89. n cazul termenului suspensiv stipulat n favoarea debitorului: a) executarea obligaiei de ctre debitor nainte de scaden e o plat nedatorat; b) pn la mplinirea termenului, creditorul nu e ndreptit s cear plata de la debitor; c) nainte de mplinirea termenului, creditorul e ndreptit s ia msuri conservatorii cu privire la patrimoniul debitorului.

26

90. Constituie excepii de la caracterul retroactiv al efectelor condiiei, eveniente conditione: a) fructele culese de cel care a nstrinat bunul rmne ale sale, astfel nct dobnditorul va culege fructele numai din momentul ndeplinirii condiiei; b) actele de administrare fcute de cel care a nstrinat pendente conditione se desfiineaz cu efect retroactiv; c) riscurile produse pendente conditione sunt n sarcina celui care a nstrinat. 91. Condiia, modalitate a actului juridic civil: a) afecteaz existena dreptului subiectiv i a obligaiei corelative; b) este un eveniment mplinit la data ncheierii actului; c) este un eveniment viitor i sigur ca realizare. 92. Actul juridic de confirmare: a) presupune refacerea actului juridic anulabil; b) reprezint o convenie prin care se ratific un act juridic anulabil; c) valideaz retroactiv actul juridic anulabil. 93. Termenul suspensiv n actul juridic civil produce urmtoarele efecte: a) creditorul este ndreptit s intenteze aciunea oblic sau cea paulian nainte de termen; b) creditorul, pn la ndeplinirea termenului suspensiv, nu poate cere plata de la debitor; c) creditorul, nainte de mplinirea termenului suspensiv, nu poate opune debitorului compensaia sa. 94. Constituie excepii de la principiul retroactivitii efectelor nulitii actului juridic civil: a) meninerea efectelor produse n trecut de un contract cu executare n timp;

27

b) situaia posesorului de bun-credin care nu e exonerat de obligaia de a restitui, odat cu bunul, i fructele culese n perioada ct a durat buna credin; c) anularea cstoriei nu produce efecte fa de copiii din acea cstorie, nici pentru trecut, nici pentru viitor. 95. Fora major reprezint o cauz de: a) suspendare a cursului prescripiei extinctive n cazul aciunii confesorii, ntemeiate pe dreptul de servitute; b) suspendare a cursului prescripiei n cazul aciunii n grniuire; c) suspendare a cursului prescripiei n cazul aciunii negatorii. 96. Cauza fals: a) este un motiv de nulitate relativ, care poate fi invocat, numai de vnztorul de bun-credin; b) este o eroare asupra scopului mediat; c) atrage nulitatea absolut a actului juridic, care poate fi invocat de orice persoan interesat sau de instana din oficiu. 97. Conversiunea actului juridic civil: a) este o condiie necesar pentru exercitarea aciunii n simulaie prin deghizare total; b) este posibil n cazul nulitii absolute; c) este un caz particular de novaie prin schimbare de obiect. 98. Nulitatea absolut: a) poate interveni i n cazul nerespectrii principiului specialitii capacitii de folosin; b) opereaz de drept n cazul contractului de ntreinere, dac este invocat de creditorul obligaiei de ntreinere i n cazul mprumutului fr dobnd; c) nu poate fi invocat de partea creia i este imputabil motivul de nulitate.

28

99. Pentru a opera conversiunea actului juridic civil: a) este necesar ca unele clauze cuprinse n act s fie anulate, iar altele meninute; b) este necesar ca actul s fie validat prin confirmare sau prin ndeplinirea ulterioar a cerinei legale nerespectate la ncheierea lui; c) actul socotit valabil s ntruneasc toate condiiile de valabilitate, iar aceste condiii s se regseasc n chiar cuprinsul actului anulat. 100. Capacitatea de a ncheia actul juridic civil: a) este o condiie esenial, de fond, general i de eficacitate a actului juridic civil; b) este o stare de drept, spre deosebire de discernmnt, care este o stare de fapt; c) este o parte a capacitii civile. 101. Forma cerut ad validitatem a actului juridic civil: a) este incompatibil cu manifestarea tacit a voinei; b) d posibilitatea terului interesat de a nesocoti actul juridic invocat de prile acestuia sau de una dintre ele mpotriva sa, n caz de nerespectare; c) este un element esenial, constitutiv al actului juridic civil. 102. n cazul n care condiia suspensiv nu s-a ndeplinit: a) toate drepturile constituite de debitor cu privire la bun se desfiineaz; b) raportul juridic obligaional nu ia natere; c) toate prestaiile efectuate se vor restitui. 103. Aplicaii ale formei ad validitatem sunt: a) contractul de asigurare; b) contractul de cesiune a drepturilor asupra mrcii; c) exprimarea n scris a consimmntului de a dona esuturi sau organe umane terapeute.

29

104. Sanciunea nerespectrii formei cerute ad probationem const n: a) nevalabilitatea actului juridic negotium iuris; b) inopozabilitatea actului juridic civil; c) imposibilitatea dovedirii actului cu alt mijloc de prob. 105. n cazul termenului suspensiv, dac: a) debitorul execut obligaia sa nainte de mplinirea termenului, el face o plat valabil, renunnd la beneficiul termenului; b) pn la mplinirea termenului, creditorul poate cere plata de la debitor; c) dup mplinirea termenului, creditorul nu poate opune debitorului compensaia. 106. Condiia rezolutorie este: a) eveniment viitor i sigur de a crui realizare depinde naterea actului juridic; b) eveniment viitor i nesigur care, pn la realizarea lui, nu suspend existena drepturilor subiective i a obligaiilor corelative; c) o modalitate a actului juridic care const n a da, a face ori a nu face ceva, numai n cuprinsul actului juridic cu titlu gratuit. 107. Pendente conditione, condiia suspensiv produce urmtoarele efecte: a) ncepe s curg prescripia dreptului la aciune; b) creditorul poate cere executarea obligaiei, debitorul fiind inut de aceasta; c) obligaia nu se poate stinge prin compensaie. 108. Eveniente conditione, condiia rezolutorie, dac s-a mplinit, produce urmtoarele efecte: a) debitorul sub condiia rezolutorie suport riscul pieirii bunului, pentru c a dobndit proprietatea lucrului; b) nstrintorul va restitui preul i dobnditorul bunul; c) drepturile constituite de dobnditor se desfiineaz.

30

109. Constituie excepii de la principiul irevocabilitii, n categoria actelor unilaterale: a) ncetarea contractului de concesiune; b) retractarea renunrii la motenire; c) revocarea mandatului. 110. Conduce la vicierea consimmntului: a) condiia care afecteaz un act juridic civil; b) ameninarea care creeaz o temere serioas; c) dolul. 111. Sunt anulabile pentru leziune numai actele juridice care: a) sunt comutative, cu titlu oneros; b) sunt acte de conservare ncheiate de minorul ntre 14-18 ani, fr ncuviinarea ocrotitorului legal; c) sunt acte pgubitoare pentru minor. 112. Pentru valabilitatea obiectului actului juridic civil sunt necesare urmtoarele condiii generale: a) obiectul s constea ntr-un fapt personal al debitorului; b) obiectul s fie licit, moral i posibil; c) cel ce se oblig s fie titularul dreptului. 113. Scopul obligaiei: a) n contractele sinalagmatice const n prefigurarea mental a contraprestaiei; b) n contractele aleatorii const n prefigurarea unei mprejurri viitoare i incerte de care depinde ansa unui ctig sau riscul unei pierderi; c) n contractele reale const n obiectivul urmrit la ncheierea unui astfel de act. 114. Minorul ntre 14-18 este prezumat c: a) are discernmnt juridic n curs de formare; b) nu are discernmnt datorit strii de sntate mintal; c) este ntotdeauna o persoan fizic cu deplin capacitate de exerciiu.

31

115. Eroarea de fapt este: a) falsa reprezentare a realitii ce cade asupra normelor care determin natura actului juridic civil ce se ncheie; b) falsa reprezentare a realitii unor mprejurri care nu afecteaz valabilitatea actului juridic civil; c) falsa reprezentare a unei situaii faptice la ncheierea actului juridic civil. 116. Dolul incident (incidental) este: a) cel care cade asupra unor elemente determinante la ncheierea actului juridic; b) acela care d natere unei aciuni n despgubiri; c) acela care nu atrage anulabilitatea actului. 117. Lipsa discernmntului la ncheierea actului juridic civil se poate datora: a) unor tulburri vremelnice, ale minii; b) vrstei naintate, cnd ncheierea unui act juridic civil impune numirea unui curator; c) alienaiei sau debilitii mintale. 118. Lipsete intenia de producere a efectelor juridice: a) cnd manifestarea de voin s-a fcut sub o condiie potestativ simpl; b) cnd manifestarea de voin s-a fcut cu o rezerv mintal, cunoscut de destinatarul acesteia; c) cnd manifestarea de voin a fost fcut din pura complezen. 119. Prin excepie, tcerea valoreaz consimmnt la ncheierea unui act juridic civil cnd: a) dup obicei, tcerea se consider acceptare a succesiunii; b) prile, prin voina lor, stabilesc un asemenea neles al tcerii; c) succesibilul face un act de dispoziie cu privire la un bun succesoral.

32

120. Exist eroare asupra naturii juridice a actului cnd una dintre pri: a) crede c se cumpr originalul unui tablou al unei personaliti i, n realitate, tabloul reprezint o copie; b) crede c particip la ncheierea unui anumit act juridic civil, iar cealalt parte crede c ncheie un alt act juridic; c) are n vedere c actul juridic civil are un anumit obiect, iar cealalt parte crede c trateaz asupra altui obiect. 121. Dolul, viciu de consimmnt: a) e o eroare provocat, nu spontan; b) poate consta i ntr-o inaciune, n cazul numit reticen; c) se presupune, adic cel ce pretinde c i-a fost viciat consimmntul, nu trebuie s dovedeasc acest fapt. 122. Leziunea e viciu de consimmnt dac: a) apare dup momentul ncheierii actului juridic civil; b) disproporia de valoare ntre contraprestaii este vdit; c) este o consecin direct i nemijlocit a contractului respectiv. 123. Dac termenul este stabilit numai n favoarea debitorului, atunci: a) debitorul poate plti nainte de termen, de bunvoie, dar nu poate fi obligat la aceasta; b) debitorul poate cere executarea obligaiei nainte de mplinirea termenului, fr ca, creditorul s se poat opune; c) debitorul poate cere executarea nainte de termen dar numai i cu acordul creditorului. 124. Condiia imposibil n actul juridic civil: a) const ntr-un fapt care contravine regulilor de convieuire social; b) desfiineaz actul juridic i atunci cnd este suspensiv; c) desfiineaz actul numai cnd este rezolutorie. 125. Suntem n prezena unei excepii de la principiul forei obligatorii dac: a) prile au prevzut o clauz de dezicere;

33

b) se acord prin lege un termen de amnare general a executrii unor obligaii contractuale de ctre anumii debitori; c) prile au prevzut posibilitatea rennoirii contractului. 126. Constituie excepii aparente de la principiul relativitii: a) cesiunea de crean; b) novaia; c) delegaia. 127. Nulitatea actului juridic: a) lipsete actul juridic de efectele care contravin normelor juridice; b) privete ncheierea actului juridic; c) priveste eficacitatea actului juridic. 128. Nulitatea absolut intervine cnd: a) actul s-a ncheiat n lipsa ori cu depirea capacitii de folosin a persoanei juridice; b) a lipsit consimmntul, i lipsa lui se datoreaz lipsei discernmntului; c) actul s-a ncheiat cu nerespectarea unei interdicii care are ca scop protecia unor interese proprii. 129. Nulitatea relativ intervine: a) cnd actul s-a ncheiat n lipsa autorizaiei prealabile cerut de lege pentru anumite acte de dispoziie; b) cnd actul a fost fcut de interzisul judectoresc; c) cnd consimmntul este viciat prin dol, violen, leziune. 130. Invocarea nulitii relative se face de ctre: a) creditorii chirografari ai prii ocrotite, pe calea aciunii oblice; b) oricine are un interes juridicete ocrotit i chiar din oficiu de organul de jurisdicie; c) de ctre succesorii prii ocrotite, cu excepia cazurilor n care dreptul la aciune nu se transmite motenitorilor.

34

131. Refacerea actului juridic, nul absolut, este valabil dac: a) actul refcut este un act nou care i va produce efectele de la data cnd a fost fcut actul iniial; b) actul refcut este un act nou care i va produce efectele de la data facerii lui; c) actul iniial rmne lovit de nulitate relativ. 132. Confirmarea expres a nulitii relative este un act: a) unilateral, fcut n scopul de a acoperi nulitatea relativ; b) care trebuie s emane de la cel ndreptit s invoce nulitatea; c) ce rezult din acele mprejurri care nu las nicio ndoial asupra inteniei de confirmare a actului anulabil. 133. Intervine nulitatea total atunci cnd: a) nstrinarea unui teren ori a unei construcii, bun comun, de ctre unul dintre soi, s-a fcut fr consimmntul expres al celuilalt so; b) ncheierea actului s-a fcut dintr-o eroare asupra substanei lucrului, iar calitile eseniale ale obiectului au constituit cauza ncheierii actului; c) cstoria este putativ. 134. Constituie excepii de la principiul retroactivitii efectelor nulitii: a) cazul cstoriei desfcute; b) cazul copiilor dintr-o cstorie anulat; c) cazul posesorului de bun-credin care pstreaz fructele. 135. Constituie excepii de la principiul restitutio si integrum: a) cazul persoanelor incapabile; b) cazul posesorului de bun-credin a unui bun mobil; c) cazul actelor de dispoziie, cu titlu oneros, ncheiate cu un subdobnditor de bun-credin. 136. Constituie excepii de la principiul resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis: a) cazul uzucapiunii;

35

b) cazul actelor juridice ncheiate prin nerespectarea unor dispoziii imperative, dar executate n fapt; c) cazul actelor de conservare i de administrare a bunului. 137. Spre deosebire de nulitate, rezoluiunea: a) se aplic tuturor categoriilor de acte juridice; b) se datoreaz neexecutrii culpabile de ctre una din prile contractului sinalagmatic cnd cealalt parte i-a executat obligaiile; c) se analizeaz n cazul executrii contractului. 138. Inopozabilitatea se deosebete de nulitate, prin faptul c vizeaz: a) nerespectarea unor condiii privind valabilitatea actului; b) doar actul juridic pentru care legea prevede anumite msuri de publicitate; c) n mod deosebit, prile. 139. Caducitatea se deosebete de nulitate, prin faptul c: a) opereaz ex nunc; b) presupune numai un act care nu a produs nc efecte; c) presupune un act care nu este valabil ncheiat. 140. n categoria avnzilor-cauz, intr printre alii, i: a) succesorii cu titlu universal ai prilor; b) reprezentanii convenionali ai prilor; c) toate persoanele care, dup ncheierea actului juridic, au contractat cu prile acestuia. 141. Excepii reale de la principiul relativitii efectelor actului juridic sunt, printre altele: a) contractul n favoarea unei tere persoane; b) promisiunea pentru altul; c) reprezentarea. 142. Obligaia asumat sub condiie: a) suspensiv pur potestativ din partea debitorului este valabil;

36

b) rezolutorie cazual este nul; c) pur potestativ din partea creditorului este valabil. 143. n funcie de ntinderea efectelor sale, nulitatea se clasific n: a) nulitate de fond i nulitate de form; b) nulitate total i nulitate parial; c) nulitate de drept i nulitate judiciar. 144. Clasificarea nulitilor n absolute i relative se face n funcie de: a) felul condiiei de valabilitate nendeplinit; b) modul de valorificare; c) natura interesului ocrotit. 145. Forma ad validitatem a actului juridic civil: a) const, n toate situaiile, n ntocmirea unui nscris autentic; b) este incompatibil cu manifestarea tacit de voin; c) este cerut, printre altele, n cazul contractului de asigurare. 146. Nulitatea relativ: a) poate fi acoperit prin confirmare, expres sau tacit, de ctre cel ce o poate invoca; b) poate fi invocat de orice persoan care are interes; c) poate fi invocat numai n cadrul termenului de prescripie extinctiv. 147. Nulitatea virtual (tacit) este aceea care: a) rezult n mod implicit, nendoielnic, din textul de lege; b) rezult n mod explicit dintr-un text legal; c) se deduce, cel mai adesea, din modul de redactare a textelor. 148. Conversiunea actului juridic presupune ndeplinirea urmtoarelor condiii: a) s existe identitate de pri cu cele dou acte juridice; b) unul din acte s fie anulat efectiv i parial; c) s existe un element de diferen ntre actul nul i actul valabil.

37

149. Pacta sunt servanda este un principiu: a) care guverneaz efectele nulitii actului juridic; b) fundamental al dreptului civil; c) consacrat prin lege numai pentru convenii, nu i pentru acte juridice unilaterale. 150. Pot fi revocate n mod unilateral urmtoarele acte: a) contractul de locaiune ncheiat pe o perioad determinat; b) donaia ntre soi; c) contractul de depozit, de ctre deponent. 151. Nulitatea relativ intervine n cazul: a) dolului principal; b) predecesului legatarului; c) nendeplinirii formalitilor privind publicitatea imobiliar. 152. n contractele sinalagmatice lipsete scopul imediat cnd: a) obiectul contraprestaiei reprezentate nu exist la ncheierea actului i nici nu poate exista n viitor; b) bunul nu a fost predat; c) exist o eroare asupra motivului determinant. 153. n funcie de criteriul cunoaterii sau necunoaterii momentului cnd se va mplini termenul, exist: a) termen cert; b) termen suspensiv; c) termen voluntar. 154. Termenul de graie se acord: a) n cazul vnzrii de imobile, dac vnztorul e n pericol de a pierde lucrul; b) n cazul plii nedatorate; c) n cazul gestiunii de afaceri. 155. Dac debitorul execut plata nainte de mplinirea termenului: a) face o plat nedatorat;

38

b) face o plat perfect valabil; c) are dreptul de a cere restituirea prestaiei efectuat ca plat. 156. Creditorul, nainte de mplinirea termenului: a) nu poate opune debitorului, compensaia; b) poate cere plata, dac termenul este n favoarea debitorului; c) poate intenta aciunea oblic. 157. Creditorul, pendente conditione: a) poate face acte de conservare a dreptului su; b) nu poate cere i obine garanii; c) nu poate cere executarea obligaiei de ctre debitor. 158. Condiia, n funcie de cauza de care depinde realizarea sau nerealizarea evenimentului, se clasific n: a) condiie mixt; b) condiie suspensiv; c) condiie cauzal. 159. Condiia pur potestativ este condiia: a) a crei realizare sau nerealizare depinde de voina unei persoane determinate; b) a crei realizare sau nerealizarea depinde exclusiv de voina unei singure pri; c) a crei realizare sau nerealizare depinde de voina unei pri i de fapte exterioare. 160. Condiia mixt este acea condiie a crei realizare depinde de: a) hazard; b) voin uneia sau a celeilalte pri a actului juridic; c) voina unei pri i a altei persoane. 161. Condiia negativ este acea condiie care: a) afecteaz existena actului juridic printr-un eveniment ce urmeaz s nu se ndeplineasc; b) afecteaz naterea dreptului i obligaiei;

39

c) const ntr-un eveniment sau fapt ce nu se poate realiza, fie sub aspect fizic, fie sub aspect juridic. 162. n cazul n care condiia rezolutorie s-a ndeplinit: a) actul juridic se consolideaz, fiind socotit, de la ncheierea lui, ca pur i simplu; b) actul juridic este desfiinat cu efect retroactiv; c) prile se afl n aceeai situaie n care s-ar fi aflat dac nu ar fi ncheiat actul juridic. 163. n materia violenei, ca viciu de consimmnt: a) temerea insuflat celui ameninat trebuie s fie considerabil i actual; b) ameninarea s provin de la un cocontractant; c) sanciunea care intervine este nulitatea absolut a actului juridic.

40

Rspunsuri grile

1. c; 2. b; 3. a, c; 4. b; 5. a, b; 6. a, b; 7. c; 8. a, b; 9. a, b; 10. a, b; 11. b, c; 12. a, b; 13. b; 14. a, b; 15. b; 16. a, b; 17. a; 18. a, b; 19. b; 20. b, c; 21. a, c; 22. a; 23. b; 24. b, c; 25. b; 26. b, c; 27. c; 28. a, b; 29. a, b; 30. a, b; 31. b;

32. a; 33. c; 34. b, c; 35. a, b; 36. a; 37. a; 38. a; 39. a, b; 40. b; 41. c; 42. c; 43. b; 44. c; 45. b; 46. b; 47. a; 48. b; 49. c; 50. a, b; 51. b; 52. a, c; 53. c; 54. a, c; 55. b; 56. c; 57. b, c; 58. a; 59. a, c; 60. b, c; 61. a, b; 62. a, c;

63. c; 64. a; 65. a; 66. a, b; 67. b, c; 68. a, c; 69. b; 70. a, b; 71. a; 72. a; 73. a, b; 74. a, b; 75. c; 76. b; 77. a; 78. b; 79. a, c; 80. a, c; 81. a; 82. b; 83. a; 84. c; 85. a, b; 86. a; 87. b, c; 88. a; 89. b, c; 90. a, c; 91. a; 92. c; 93. b, c;

94. a, c; 95. a; 96. b; 97. b; 98. a; 99. c; 100. b; 101. a, c; 102. b, c; 103. b, c; 104. c; 105. a; 106. b; 107. c; 108. b, c; 109. b; 110. b, c; 111. a, c; 112. b; 113. a, b; 114. a; 115. c; 116. c; 117. a, c; 118. b, c; 119. b, c; 120. b; 121. a, b; 122. b, c; 123. a, b; 124. b; 41

125. b; 126. a; 127. a, b; 128. a; 129. b, c; 130. a, c; 131. b; 132. a, b; 133. a, b; 134. b;

135. a; 136. a, c; 137. b, c; 138. b; 139. a, b; 140. a; 141. a; 142. c; 143. b; 144. c;

145. b; 146. a, c; 147. a, c; 148. a, c; 149. c; 150. b, c; 151. a; 152. a; 153. a; 154. b, c;

155. b; 156. a; 157. a; 158. a; 159. b; 160. c; 161. a; 162. b, c; 163. a;

42

Grile anul II Drepturile reale principale 1. Dreptul de proprietate privat: a) nu se stinge prin nstrinarea bunului; b) este inalienabil, dac titularul lui este statul; c) nu poate avea ca titular statul, dac asupra lucrului s-a constituit un drept de uzufruct n favoarea unei persoane fizice. 2. Dreptul de superficie: a) este prescriptibil extinctiv; b) poate fi aprat prin aciunea confesorie; c) nu poate fi constituit prin legat. 3. Dreptul de superficie: a) este imprescriptibil extinctiv; b) se stinge prin neuz; c) presupune c superficiarul are un drept de proprietate asupra terenului i un drept de folosin asupra construciilor. 4. Dreptul de uz: a) nu poate fi nchiriat; b) are ca obiect o locuin; c) poate fi nstrinat. 5. Bunurile domeniale sunt bunurile: a) imobile sau mobile care aparin numai statului; b) imobile sau mobile asupra crora se exercit fie un drept de proprietate public, fie un drept de proprietate privat; c) care aparin statului i unitilor administrativ-teritoriale. 6. Intr n categoria bunurilor de uz public: a) bibliotecile publice locale; b) echipamente i instalaii n domeniul aprrii naionale; c) drumurile naionale sau locale.

43

7. Intr n categoria bunurilor de interes public: a) operele de art; b) bogiile subsolului; c) bibliotecile publice naionale. 8. Spre deosebire de dreptul de proprietate privat, dreptul de proprietate public: a) este absolut, exclusiv i perpetuu; b) este imprescriptibil, absolut si exclusiv; c) este imprescriptibil, inalienabil i insesizabil. 9. Dreptul de proprietate public: a) nu poate fi nstrinat i dobndit prin fapte juridice n sens restrns i prin acte juridice de drept privat; b) confer titularului su, atributele de posesie, folosin i dispoziie asupra unui bun, care numai prin natura sa este de uz sau utilitate public; c) constituie expresia juridic a aproprierii comunitare a bunurilor. 10. n noiunea de patrimoniu, spre deosebire de cea de bunuri domeniale, intr: a) drepturile de proprietate asupra bunurilor, precum i toate celelalte drepturi reale, de crean i datorii corespunztoare; b) drepturile i obligaiile patrimoniale, precum i bunurile care formeaz aceste drepturi; c) drepturile i datoriile patrimoniale, prezente i viitoare, aparinnd unei anumite persoane. 11. Aciunea n revendicare ntemeiat pe dreptul de proprietate public: a) poate fi introdus oricnd, dar numai dac a trecut un an de la deposedarea titularului dreptului; b) dac are ca obiect bunuri mobile, prtul nu poate s opun posesia de bun-credin n condiiile art. 1909 i 1910 C.civ.;

44

c) este imprescriptibil, prtul neputnd s opun reclamantului nici prescripia achizitiv. 12. Dreptul de concesiune se poate constitui asupra: a) infrastructurilor feroviare, portuare, aeroportuare civile; b) tuturor terenurilor proprietate public; c) plajelor, cheiurilor i zonelor libere. 13. Dreptul de concesiune asupra bunurilor proprietate public: a) se poate constitui pentru o perioad de cel puin 49 de ani ncepnd de la momentul semnrii contractului; b) poate fi subconcesionat; c) se constituie prin contract de concesiune care este solemn, sinalagmatic, cu titlu oneros, comutativ, cu executare succesiv i constitutiv de drepturi reale. 14. Cauzele obligatorii de ncetare a contractului de concesiune sunt: a) denunarea unilateral a contractului de ctre concesionar; b) expirarea termenului concesiunii; c) intervenia unui caz fortuit sau de for major. 15. Dreptul de proprietate public se dobndete prin: a) achiziii publice pentru cauz de utilitate public; b) hotrre a Guvernului, a Consiliului Judeean, respectiv a Consiliul General al Municipiului Bucureti; c) transferarea unor elemente din coninutul juridic al dreptului de proprietate asupra bunului respectiv ctre stat. 16. Uzufructul, constituit n favoarea unei fizice: a) are caracter esenialmente viager; b) are o durat maxim de 30 de ani; c) nu se transmite la motenitori, uzufructuarul putnd ceda doar emolumentul dreptului su. 17. Dreptul de administrare: a) are n vedere bunuri care, prin natura lor sau potrivit legii, sunt de uz sau interes public;

45

b) reprezint dreptul de folosin pe care statul l poate constitui asupra bunurilor din domeniul public; c) nceteaz prin reziliere n cazul n care titularul dreptului de administrare nu i execut obligaiile. 18. Bunurile, care formeaz obiectul dreptului de proprietate public a statului: a) nu pot fi posedate de terii achizitori; b) au acelai regim juridic ca i bunurile proprietate privat a statului, sub aspectul imprescriptibilitii; c) nu pot fi urmrite de creditori pentru realizarea creanei lor. 19. Bunurile din domeniul public al statului: a) nu pot fi nstrinate sau dobndite prin niciun mijloc de drept privat, n afar de vnzarea silit; b) pot forma obiectul executrii silite; c) nu pot forma obiectul constituirii garaniilor reale. 20. Dreptul de administrare: a) se poate constitui numai n favoarea regiilor autonome i instituiilor publice; b) poate fi constituit sau revocat prin acte de drept administrativ; c) este un drept real principal, inalienabil, constituit de autoritatea competent, cu titlu oneros. 21. Proprietatea comun pe cote-pri presupune c: a) niciunul dintre coproprietari nu are un drept exclusiv asupra unei pri materiale determinate din bunul dobndit n coproprietate; b) fiecare coproprietar are un drept exclusiv i asupra unei cote pri ideale i abstracte din dreptul de proprietate asupra acelui bun; c) actele de folosin materiale a bunului pot fi exercitate de fiecare coproprietar i dac schimb destinaia i modul de utilizare a bunului.

46

22. n cazul proprietii comune pe cote-pri: a) un coproprietar va putea, fr acordul celorlali, s execute lucrri de transformare sau renovare a bunului; b) productele bunului revin fiecrui coproprietar proporional cu cota parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun; c) oricare coproprietar poate solicita remedierea degradrilor cauzate bunului comun sau despgubiri de la autorul lor n condiiile rspunderii civile delictuale. 23. Proprietatea comun pe cote-pri obinuit nceteaz prin: a) exproprierea bunului; b) uzucapiune, de ctre coproprietarul care a intervertit posesia echivoc ntr-o posesie util ca urmare a actelor de rezisten fa de ceilali coproprietari; c) constituirea unei ipoteci asupra unei pri indivize. 24. Dreptul de proprietate public: a) poate fi aprat prin aciunea n revendicare; b) poate fi dobndit pe cale natural; c) n condiiile legii, d posibilitatea constituirii ipotecii asupra bunurilor ce formeaz obiectul acestui drept. 25. Aciunea n revendicare: a) este prescriptibil sub aspect extinctiv; b) este o aciune petitorie personal; c) se introduce de proprietarul neposesor. 26. Titlul invocat n sprijinul unei aciuni n revendicare poate fi: a) o hotrre judectoreasc de partaj; b) o tranzacie; c) numai un titlu translativ de proprietate. 27. Revendicarea mobilelor se aplic asupra: a) bunurilor mobile corporale; b) bunurilor mobile care formeaz o universalitate; c) bunurilor mobile considerate accesorii ale unui imobil.

47

28. n cazul admiterii aciunii n revendicare posesorul prt este obligat: a) s restituie bunul liber de orice sarcini cu care ar fi fost grevat cu consimmntul posesorului neproprietar; b) s restituie bunul n natur; c) s restituie indemnizaia de asigurare, dac bunul pierit a fost asigurat. 29. n cazul aciunii n revendicare, dac posesorul prt a fost de bun credin, este obligat: a) s restituie toate fructele lucrului; b) s restituie fructele pe care le-a ncasat sau perceput pentru perioada intentrii aciunii; c) s restituie fructele pe care le-a ncasat sau perceput pn la data intentrii aciunii. 30. n cazul admiterii aciunii n revendicare posesorul prt are dreptul s cear restituirea: a) cheltuielilor fcute pentru conservarea lucrului; b) cheltuielilor care au sporit valoarea bunului, dar numai n msura sporului de valoare pe care aceste cheltuieli le-a adus lucrului; c) cheltuielilor din simpla plcere. 31. Ca urmare a admiterii aciunii n revendicare, posesorul prt e obligat s restituie: a) bunul, doar n msura n care exist n materialitatea lui; b) bunul n natur sau prin echivalent, la alegerea prtului; c) bunul, n toate situaiile. 32. Termenul de trei ani pentru revendicarea bunului furat sau pierdut este un termen: a) de decdere; b) de prescripie achizitiv; c) de prescripie extinctiv.

48

33. Aciunea n revendicare este: a) o aciune prescriptibil achizitiv; b) o aciune petitorie real; c) o aciune care n anumite situaii este prescriptibil extinctiv. 34. n aciunea n revendicare: a) reclamantul trebuie s fie proprietar exclusiv al bunului revendicat; b) reclamantul poate s fie i un proprietar aflat n indiviziune; c) titularul i apr dreptul su real asupra bunului i pretinde restituirea lui de la cel care-l stpnete fr temei. 35. n aciunea n revendicare, care are ca obiect bunurile din domeniul public: a) prtul se va putea apra prin invocarea uzucapiunii; b) statul va trebui s fac dovada dreptului de proprietate potrivit principiilor dreptului comun; c) niciodat prtul nu se va putea apra prin invocarea dobndirii proprietii bunurilor mobile corporale prin posesia de bun credin. 36. Aciunea n grniuire poate fi promovat: a) de nudul proprietar; b) de chiria; c) de arenda. 37. Cel care a pierdut sau cruia i s-a furat un lucru mobil, pentru a-l revendica, trebuie s fac dovada faptului c: a) el a fost posesorul lucrului; b) acel lucru a ieit din patrimoniul su fr voia sa; c) bunul revendicat este aproape identic cu cel pierdut sau furat. 38. Respingerea aciunii n revendicare a bunului furat de la proprietar va putea fi obinut de posesor dac: a) de la data furtului au trecut mai mult de 3 ani; b) a fost de bun-credin la momentul cnd a intrat n posesie, n cazul n care a cumprat bunul din trg;

49

c) la data intrrii n posesie a crezut c acela care i-a vndut i predat bunul cu mai mult de 3 ani nainte de introducerea aciunii e adevratul proprietar. 39. Posesorul poate valorifica un drept asupra fructelor bunului revendicat dac: a) dovedete existena unui titlu care s confere posesiei sale o aparen de legalitate; b) titlul este lovit de nulitate absolut sau relativ, dac nu s-a cunoscut cauza nulitii; c) a cunoscut viciile titlului su. 40. Restituirea fructelor se datoreaz de la data: a) cererii de chemare n judecat; b pronunrii hotrrii; c) anterioar cererii de chemare n judecat, dac se dovedete reaua-credin a posesorului la acea dat. 41. Posesorul de rea-credin va fi obligat s restituie fructele bunului revendicat de la data: a) cererii de chemare n judecat; b) pronunrii hotrrii; c) intrrii sale n posesia bunului revendicat. 42. Domeniul de aplicare al aciunii n revendicare conform dispoziiilor art. 1909 C. civ. are n vedere: a) bunurile corporale; b) bunurile incorporale; c) titlurile la purttor. 43. Revendicarea bunurilor mobile de la posesorul de bun credin atunci cnd adevratul proprietar s-a desesizat voluntar de bunurile sale, presupune ndeplinirea urmtoarelor condiii: a) proprietarul bunului s fi ncredinat voluntar bunul su unui detentor precar;

50

b) detentorul precar s nstrineze bunul unui ter fr acordul proprietarului; c) terul s dobndeasc bunul mobil cu bun-credin de la adevratul proprietar. 44. Aciunea n revendicare a bunurilor mobile n situaia n care adevratul proprietar s-a desesizat involuntar de bunurile sale este ndreptat mpotriva: a) hoului; b) gsitorului; c) terului de bun-credin care a dobndit bunul de la ho sau gsitor. 45. Prin furt n potrivit art. 1909 alin. 2 se nelege: a) ieirea bunului din patrimoniul proprietarului prin furt simplu; b) ieirea bunului din patrimoniu prin tlhrie sau piraterie; c) ieirea bunului din patrimoniu prin svrirea infraciunii de abuz de ncredere. 46. Cel cruia i s-a furat un bun mobil sau l-a pierdut l poate revendica: a) numai dac terul posesor este de bun-credin; b) numai dac terul posesor este de rea-credin; c) indiferent dac terul posesor este de bun sau rea-credin. 47. Termenul n care poate fi intentat aciunea n revendicare a unui bun mobil pierdut sau furat este: a) un teren de prescripie; b) un termen de decdere; c) un termen convenional. 48. Aciunea n revendicare a unui bun mobil gsit sau furat aparine: a) numai proprietarului care a pierdut sau cruia i s-a furat bunul; b) i detentorului precar; c) i creditorilor adevratului proprietar.

51

49. Pentru a beneficia de dispoziiile de protecie ale excepiei prevzute de art. 1910 C.civ., posesorul care a cumprat bunul mobil pierdut sau furat trebuie: a) s fie de bun-credin; b) s nu fi cumprat bunul dintr-un loc public unde se fac n mod obinuit asemenea operaii; c) s fie n posesia bunului. 50. Aciunea n revendicare are ca scop: a) naterea unui nou drept de proprietate; b) recunoaterea dreptului de proprietate existent; c) readucerea bunului n patrimoniul reclamantului. 51. Ca efect al aciunii n revendicare, proprietarul este obligat s-l despgubeasc pe posesor: a) numai de cheltuielile utile; b) i de cheltuielile necesare; c) i de cheltuielile voluptorii. 52. Contractul de concesiune este un contract prin care se transmite: a) pe o perioad nedeterminat, dreptul i obligaia de exploatare a unui bun, a unei activiti sau a unui serviciu public n schimbul unei redevene; b) pe o perioad de cel puin 48 de ani, dreptul i obligaia de exploatare a unui bun, a unei activiti sau a unui serviciu public n schimbul unei redevene; c) pe o perioad determinat, de cel mult 49 de ani, dreptul i obligaia de exploatare a unui bun, a unei activiti sau a unui serviciu public n schimbul unei redevene. 53. Dreptul de concesiune se ntemeiaz pe: a) un drept de administrare; b) un drept de folosin; c) un drept de proprietate public. 54. Contractul de concesiune este un contract: a) constitutiv de drepturi reale;

52

b) intuitu personae; c) cu executare dintr-o dat. 55. Contractul de concesiune nceteaz prin: a) denunarea unilateral de ctre concesionar; b) intervenia unui caz fortuit sau de for major; c) reziliere. 56. Dreptul de proprietate public se dobndete prin: a) achiziii publice efectuate n condiiile legii; b) trecerea unor bunuri din domeniul public al statului sau al unitilor administrativ-teritoriale n domeniul privat al acestora, pentru cauz de utilitate public; c) acte de donaie sau legate acceptate de Guvern, de Consiliul judeean sau de Consiliul local, dup caz, dac bunul intr n domeniul public. 57. Dreptul de proprietate public se caracterizeaz prin faptul c: a) nu poate fi nstrinat si dobndit prin mijloace de drept privat; b) bunurile care fac parte din domeniul public sunt apropiabile; c) bunurile care fac parte din domeniul public al statului pot fi urmrite de creditori pentru realizarea creanelor lor. 58. Proprietatea comun pe cote-pri forat i perpetu nceteaz prin: a) dispariia imobilului; b) la cererea oricrui coproprietar, prin partaj; c) exproprierea imobilului, obiect al coproprietii. 59. Dreptul de uz: a) nu poate fi nchiriat; b) nu poate fi nstrinat; c) are ca obiect o locuin. 60. n cazul proprietii comune pe cote-pri: a) fructele civile se cuvin coproprietarului care le-a perceput;

53

b) posesia exercitat de unul dintre coproprietari este, n principiu, echivoc; c) actele juridice de conservare pot fi efectuate numai cu consimmntul expres al tuturor coproprietarilor. 61. n ceea ce privete fructele produse de bunul care face obiectul coproprietii: a) se cuvin coproprietarului care a efectuat cheltuieli i a prestat munc pentru producerea i perceperea lor; b) se cuvin tuturor coproprietarilor, proporional cu cota lor parte din dreptul de proprietate asupra bunului; c) coproprietarul care a efectuat cheltuieli pentru producerea fructelor este ndreptit s pretind de la oricare dintre ceilali coproprietari despgubiri. 62. Proprietatea comun pe cote-pri se caracterizeaz prin faptul c fiecare coprta: a) are un drept exclusiv asupra unei pri determinate din bun; b) are un drept propriu, exclusiv asupra cotei-pri ideale din dreptul asupra bunului comun; c) prin folosina material a bunului, va putea transforma utilizarea lui obinuit fr acordul unanim al celorlali coprtai. 63. Oricare dintre coprtai, fr consimmntul celorlali, poate: a) s ntrerup cursul unei prescripii; b) s greveze cu sarcini reale bunul comun; c) s ncheie un contract care s aib ca obiect repararea bunului. 64. Coproprietatea temporar nceteaz: a) prin partaj; b) prin vnzare de ctre unul dintre coprtai; c) prin donaie, dac unul dintre coprtai devine titular al tuturor cotelor-pri.

54

65. Spre deosebire de proprietatea comun n devlmie, coproprietatea comun pe cote-pri: a) se poate nate din contract, lege, uzucapiune etc.; b) reprezint o modalitate a dreptului de proprietate; c) nceteaz prin mpreal. 66. n materia uzucapiunii: a) aceasta nu poate fi invocat pe cale de excepie, ci doar pe cale aciune; b) justul titlu n cazul uzucapiunii prescurtate, trebuie dovedit separat de buna-credin; c) posesorul este considerat proprietar de la data mplinirii termenului uzucapiunii. 67. Dac proprietarul unui teren ridic o construcie cu materiale aparinnd altei persoane atunci acesta: a) dobndete dreptul de proprietate asupra construciei, dac este de bun credin; b) este obligat la plata contravalorii materialelor de la momentul efecturii construciei precum i la daune interese, dac este cazul; c) este obligat s plteasc o sum de bani egal cu aceea a creterii valorii fondului. 68. Pentru a se dobndi proprietatea bunului prin uzucapiunea prelungit posesia trebuie: a) s fie util; b) s se ntemeieze pe un just titlu; c) s fie de bun-credin. 69. Poate servi ca baz a uzucapiunii de 10-20 ani: a) contractul de locaiune; b) hotrrea judectoreasc declarativ; c) hotrrea judectoreasc de adjudecare a unui bun.

55

70. Indiferent de felul uzucapiunii, termenul se calculeaz astfel: a) ziua n care ncepe prescripia nu se ia n calcul; b) dies a quo intr n calculul prescripiei; c) dies a quem intr n calculul prescripiei. 71. ntreruperea natural a prescripiei achizitive are loc: a) cnd posesorul este i rmne lipsit, n decurs de cel puin 1 an, de folosina lucrului; b) cnd lucrul este declarat imprescriptibil prin lege; c) prin recunoaterea dreptului a crui aciune se prescrie, fcut de cel n folosul cruia curge prescripia. 72. n cazul uzucapiunii de 10-20 de ani: a) buna-credin trebuie s existe n momentul intrrii n posesie; b) este suficient si un titlu putativ; c) nu se poate recurge la jonciunea posesiilor. 73. Termenul uzucapiunii scurte este de 10 ani dac adevratul proprietar a locuit: a) n raza teritorial a tribunalului unde se afl imobilul; b) n raza teritorial a judectoriei unde se afl imobilul; c) n aceiai localitate cu uzucapantul. 74. Jonciunea posesiilor este posibil dac: a) detenia precar este unit cu posesia; b) cel care invoc jonciunea este un succesor n drepturi al autorului; c) transmiterea posesiei de la posesorul precedent la cel actual are loc n temeiul unui act juridic lovit de nulitate absolut. 75. Posesorul actual va putea invoca jonciunea dac: a) posesia dobnditorului este de aceeai natur cu aceea a autorului, ambele posesii fiind de bun-credin; b) dobnditorul i autorul sunt de rea-credin, dobnditorul nu va putea uzucapa dect prin posesia de 30 de ani;

56

c) dobnditorul este de rea credin i are just titlu, iar autorul este i el de rea-credin. 76. Uzucapiunea: a) se poate invoca din oficiu; b) poate fi invocat att pe cale de aciune, ct i pe cale de excepie; c) produce efecte retroactive. 77. n situaia n care dobnditorul unui bun imobil are just titlu i este de bun-credin, iar autorul este de rea-credin: a) dobnditorul poate beneficia de posesia autorului su n cadrul uzucapiunii de 30 de ani; b) dobnditorul ncepe o nou prescripie de 10-20 de ani, putndu-se prevala i de posesia autorului su; c) dobnditorul ncepe o nou prescripie de 10-20 de ani, fr s se prevaleze de posesia autorului su. 78. Termenul pentru uzucapiune, n cazul n care adevratul proprietar a locuit 7 ani n circumscripia aceluiai tribunal judeean n care este situat imobilul, dup care se mut n raza altui tribunal judeean, este: a) 10 ani; b) 13 ani; c) 17 ani. 79. Nu constituie just titlu: a) hotrrile judectoreti declarative; b) hotrrile judectoreti care constat o convenie translativ dintre prile unui proces; c) conveniile de mpreal. 80. Jonciunea posesiilor reprezint: a) adugarea la termenul posesiei actuale a posesorului a timpului ct bunul a fost posedat de un ter;

57

b) adugarea la termenul posesiei actuale a timpului ct bunul a fost posedat de ctre proprietarul su; c) adugarea la termenul posesiei actuale a posesorului, a timpului ct bunul a fost posedat de autorul su. 81. Uzucapiunea prescurtat: a) se invoc numai pentru a dobndi proprietatea asupra bunurilor imobile; b) se invoc pentru a dobndi proprietatea asupra unei universaliti de bunuri; c) se ntemeiaz pe un titlu ce eman de la adevratul proprietar. 82. Aciunea n revendicare imobiliar este o aciune: a) petitorie; b) posesorie; c) real. 83. Aciunea n revendicare poate fi exercitat: a) de un proprietar aflat n indiviziune; b) de titularul dreptului de proprietate asupra bunului revendicat; c) de posesorul neproprietar. 84. Dac aciunea n revendicare imobiliar este admis atunci: a) prtul are dreptul la restituirea cheltuielilor voluptorii numai dac au fost fcute cu bun-credin; b) se restituie imobilul liber de orice sarcini cu care a fost grevat de prt; c) prtul culege toate fructele pn la rmnerea definitiv a hotrrii de admitere, dac a fost de bun-credin. 85. Exercitarea aciunii n revendicare de ctre proprietarul bunului mobil furat sau pierdut are loc: a) n termen, de cel mult trei ani calculat de la data pierderii sau furtului, indiferent de cel care stpnete bunul;

58

b) n termen de cel mult trei ani, calculat de la data pierderii sau furtului, dac posesorul bunului este de bun-credin; c) n termen de cel puin trei ani calculat de la data pierderii sau furtului, dac posesorul bunului este de rea-credin. 86. n cadrul aciunii n revendicare, proba dreptului de proprietate: a) presupune ntotdeauna existena unui nscris doveditor al transmisiunii dreptului de proprietate; b) are caracter absolut numai dac se face dovada unui mod originar de dobndire a dreptului de proprietate; c) se realizeaz i printr-un titlu putativ. 87. n temeiul art. 1909 alin. 1 C. civ., prezumia de proprietate: a) este o prezumie iuris et de iure; b) opereaz n favoarea detentorului precar de bun-credin; c) opereaz chiar dac terul dobnditor stpnete bunul, corpore alieno, avnd ns animus possidendi. 88. Aciunea n revendicare: a) poate fi admis numai dac are ca obiect bunuri mobile; b) poate fi exercitat i de creditorii chirografari ai proprietarului; c) poate fi exercitat i mpotriva detentorului precar, dar numai dup mplinirea termenului de prescripie extinctiv a aciunii personale. 89. Cel care dobndete un bun mobil de la un ho sau gsitor se prezum a fi: a) posesor de bun-credin; b) detentor precar; c) posesor rea-credin. 90. Ca efect al aciunii n revendicare: a) posesorul de bun-credin va putea s rein fructele ncasate sau percepute pn la data intentrii aciunii n revendicare de adevratul proprietar;

59

b) posesorul de bun-credin va restitui fructele pe care le-a cules pentru perioada intentrii aciunii n revendicare; c) posesorul de rea-credin va rmne cu fructele pe care le-a consumat. 91. Dac aciunea n revendicare este admis, atunci prtul poate solicita: a) cheltuielile necesare, precum i cele utile, ns n ce privete cele din urm, numai n limita sporului de valoare adus bunului; b) toate cheltuielile utile, care, fr a fi fost necesare, aduc un folos, sporind valoarea bunului; c) numai cheltuielile fcute cu conservarea lucrului. 92. Aciunea n revendicare privitoare la dreptul de proprietate public: a) este imprescriptibil extinctiv; b) poate fi paralizat doar prin invocarea uzucapiunii; c) este prescriptibil n privina bunurilor mobile care fac parte din domeniul public. 93. Proba dreptului de proprietate n aciunea n revendicare are caracter absolut dac: a) dreptul de proprietate a fost dobndit prin uzucapiune; b) dreptul de proprietate a fost dobndit prin ocupaiune; c) dovada dreptului de proprietate se face prin titlu. 94. Ca efect al admiterii aciunii n revendicare prtul din proces va executa obligaia de restituire prin echivalent dac bunul: a) a fost dobndit de un ter de bun credin; b) revendicat a format obiectul restituirii; c) a pierit din caz de for major sau caz fortuit, iar posesorul prt n aciunea n revendicare a fost de bun-credin.

60

Rspunsuri grile

1. a; 2. b; 3. a; 4. a; 5. b; 6. a, c; 7. a, b; 8. c; 9. a, c; 10. a, c; 11. b, c; 12. a, c; 13. c; 14. b, c; 15. a, b; 16. a, c; 17. a; 18. c; 19. c; 20. b; 21. a; 22. b; 23. a, b; 24. a, b;

25. c; 26. a, b; 27. a; 28. a, c; 29. b; 30. a, b; 31. a; 32. a; 33. b, c; 34. a, c; 35. b, c; 36. a; 37. b; 38. c; 39. a, b; 40. a; 41. c; 42. a, c; 43. a, b; 44. c; 45. a, b; 46. c; 47. b; 48. a;

49. a; 50. b, c; 51. b; 52. c; 53. c; 54. a, b; 55. b, c; 56. a, c; 57. a, b; 58. a, c; 59. a, b; 60. b; 61. b; 62. b; 63. a, c; 64. a, c; 65. a; 66. b; 67. b; 68. a; 69. c; 70. a, c; 71. b; 72. a;

73. a; 74. b; 75. a; 76. b, c; 77. a; 78. b; 79. a, c; 80. c; 81. a; 82. a, c; 83. b; 84. b; 85. b; 86. b; 87. c; 88. b; 89. a; 90. a, b; 91. a; 92. a; 93. a, b; 94. a, b.

61

62

Grile anul II Teoria general a obligaiilor


1. Prin institutor nelegem: a) numai cadrele din nvmntul public; b) i cadrele din nvmntul privat; c) i cadrele didactice din nvmntul superior. 2. Pentru angajarea rspunderii institutorilor sau artizanilor este necesar ca: a) fapta elevului s fie svrit, indiferent de vrsta acestuia; b) fapta elevului sau ucenicului s fie comis n timpul minoritii acestuia; c) pagubele s fie suportate personal de elev sau ucenic. 3. Rspunderea institutorului sau a meseriaului este angajat chiar i atunci cnd: a) cadrul didactic lipsete ori ntrzie de la or n mod culpabil; b) meseriaul prsete atelierul i nu instruiete pe ucenic n legtur cu activitatea pe care urmeaz s o desfoare; c) elevul sau ucenicul fuge de la orele de curs sau atelier. 4. Rspunderea comitentului este angajat numai dac: a) prepusul a creat prejudiciul n cadrul funciilor ce i s-au ncredinat; b) victima a cunoscut c prepusul a svrit fapta cu depirea funciei i chiar prin exerciiul abuziv al acesteia; c) exist legtur ntre fapta prepusului i funcia ncredinat. 5. Fundamentul rspunderii comitentului i are temeiul n: a) culpa prezumat a comitentului; b) reprezentarea comitentului de ctre prepus; c) garantarea de ctre comitent a intereselor victimei. 6. Dac victima prejudiciului pretinde despgubiri att de la comitent ct i de la prepus, atunci: a) ei rspund n calitate de codebitori;

63

b) comitentul rspunde n calitate de garant al intereselor victimei; c) prepusul rspunde n calitate de autor al faptei prejudiciabile. 7. Prin aciunea n regres ndreptat de comitent mpotriva prepusului: a) comitentul cere restituirea n ntregime a despgubirii avansat victimei; b) comitentul se subrog de drept n drepturile victimei mpotriva prepusului su; c) nu poate cere restituirea integral a despgubirii, ntruct rspunderea lor este solidar. 8. Ca efect al aciunii n regres, comitentul: a) preia toate drepturile si aciunile victimei; b) nu va putea pretinde restituirea despgubirii dect pe calea aciunii civile de drept comun, preluat de la victima prejudiciului; c) va putea recupera despgubirea acordat victimei i pe alt cale. 9. Pentru angajarea rspunderii comitentului pentru fapta prepusului, victima trebuie s probeze ntrunirea urmtoarelor condiii speciale: a) existena raportului de prepusenie; b) svrirea faptei ilicite i prejudiciabile de ctre prepus n cadrul funciilor ncredinate de comitent; c) pretinderea reparaiei numai de la prepus. 10. Raporturile de prepusenie pot rezulta: a) din raporturile de munc; b) i ocazional ntre membrii unei familii; c) din raportul dintre locator i locatar. 11. Au calitatea de prepus: a) arendaul;

64

b) mandatarul, dac renun la independena sa i accept autoritatea mandantului su; c) militarul n termen. 12. n cazul rspunderii pentru prejudiciile cauzate de animale, au calitatea de paznic juridic al animalului: a) numai proprietarul animalului; b) i persoana creia proprietarul i-a transmis paza juridic (uzufructuarul, chiriaul etc.); c) persoanele care au numai paza material a animalului, cum este prepusul pzitorului juridic. 13. nlturarea rspunderii paznicului juridic poate avea loc prin dovedirea: a) forei majore; b) cazului fortuit; c) faptei victimei nsi. 14. Pentru angajarea rspunderii n cazul prejudiciilor cauzate de animale, victima trebuie s dovedeasc: a) existena prejudiciului; b) existena raportului de cauzalitate ntre comportamentul animalului i prejudiciu; c) faptul c animalul se afl n paza juridic a unei alte persoane. 15. Prin edificiu, n cazul rspunderii pentru ruina edificiului, nelegem: a) orice construcie ncorporat direct sau indirect la sol; b) construcia destinat folosinei directe a omului; c) construcia realizat de om. 16. Rspunderea pentru ruina edificiului revine: a) numai proprietarului edificiului; b) i superficialului; c) uzufructuarului.

65

17. Ruina edificiului angajeaz rspunderea proprietarului numai dac: a) provine din lipsa de ntreinere a edificiului; b) a fost provocat de un viciu de construcie, inclusiv al terenului; c) a fost provocat prin drmarea voluntar a edificiului ori de incendiu. 18. Rspunderea pentru ruina edificiului poate fi nlturat dac proprietarul edificiului dovedete: a) fora major; b) cazul fortuit; c) fapta victimei. 19. Aciunea n rezoluiunea contractului se invoc: a) numai de partea care a executat sau se declar gata s execute contractul; b) numai de ctre partea care se afl n imposibilitate fortuit de a-i executa obligaia; c) numai dac debitorul obligaiei imposibil de executat a fost pus n ntrziere. 20. Clauza penal: a) reprezint clauza n temeiul creia are loc rezoluiunea convenional a contractului; b) este prevzut numai pentru obligaii contractuale; c) are ca scop stabilirea anticipat a cuantumului despgubirilor ce urmeaz s fie pltite de debitor n caz de neexecutare, executare necorespunztoare sau executare cu ntrziere a obligaiei asumate. 21. Riscul contractului sinalagmatic: a) n contractele translative de proprietate l suport acea parte care avea calitatea de proprietar al bunului n momentul pieirii fortuite a acestuia;

66

b) n contractele translative care au ca obiect bunuri de gen, de debitorul obligaiei imposibil de executat; c) n contractele netranslative de proprietate, de creditorul obligaiei imposibil de executat. 22. Spre deosebire de rezoluiune, rezilierea: a) face s nceteze efectele contractului numai pentru viitor; b) n toate cazurile, are caracter judiciar; c) are ntotdeauna cauze contemporane sau concomitente cu momentul ncheierii contractului. 23. Dac printr-un contract cu executare instantanee, prile au prevzut o clauz c n cazul n care o parte nu-i va executa obligaiile, cealalt parte este n drept s considere contractul ca desfiinat: a) rezoluiunea va opera pe baza declaraiei unilaterale de rezoluiune a prii ndreptite; b) rezoluiunea va opera dac partea care nu i-a ndeplinit obligaia a fost pus n ntrziere, n formele prevzute de lege; c) rezoluiunea va opera, de ndat ce a expirat termenul de executare, fr ca obligaia s fi fost adus la ndeplinire. 24. ntr-un contract sinalagmatic cu executare dintr-o dat, dac este prevzut un pact comisoriu, atunci: a) se nltur posibilitatea creditorului care i-a executat sau se declar gata s-si execute obligaia, de a cere executarea silit; b) poate fi invocat de debitorul care nu i-a executat obligaia n cazul pactului comisoriu de gradul IV; c) nu mai e nevoie de intervenia instanei de judecat, excepie fcnd pactul comisoriu de gradul I. 25. Dac n contractul sinalagmatic este stipulat un pact comisoriu de gradul II, atunci instana de judecat: a) nu poate acorda termen de graie; b) poate constata c rezoluiunea a avut loc;

67

c) are posibilitatea aprecierii cu privire la oportunitatea pronunrii rezoluiunei. 26. Excepia de neexecutare a contractului este admisibil: a) dac exist o neexecutare, chiar parial a obligaiilor din partea cocontractantului; b) numai dac debitorul a fost pus n ntrziere; c) chiar dac prile au convenit un termen de executare a uneia dintre obligaiile reciproce. 27. Spre deosebire de antecontract, oferta de a contracta: a) atrage dup sine responsabilitatea contractual a debitorului promitent n caz de nerespectare; b) este o manifestare de voin real, neviciat fr intenia de a angaja din punct de vedere juridic; c) poate fi revocat de ofertant n mod liber i fr vreo consecin atta timp ct nu a ajuns la destinatar. 28. n cazul stipulaiei pentru altul: a) terul beneficiar este ndreptit s-l acioneze n instan pe promitent pentru ca acesta s execute prestaia n condiiile stabilite n contractul ncheiat cu stipulantul; b) numai promitentul i stipulantul sunt prile contractului; c) dac terul beneficiar decedeaz nainte de a accepta dreptul, acesta nu se va transmite succesorilor si. 29. Aciunea n simulaie: a) are ca efect principal ncetarea caracterului ocult al contranscrisului; b) de regul, este introdus de terul pe care contractul aparent l prejudiciaz; c) are ca scop evitarea aplicrii unor legi sau ocolirea prevederilor prohibitive la anumite contracte. 30. n materia aciunii n simulaie: a) creditorul trebuie s probeze existena complicitii la fraud a celui cu care debitorul su a contractat;

68

b) insolvabilitatea debitorului nu reprezint o condiie pentru admiterea aciunii; c) urmrete desfiinarea actului juridic care corespunde voinei reale a prilor. 31. Pentru valabilitatea contractului n folosul unei tere persoane: a) trebuie ca voina de a stipula s fie nendoielnic, cert; b) este necesar ca beneficiarul stipulaiei s fie determinat sau cel puin determinabil; c) trebuie ca obiectul stipulaiei s-l constituie propria fapt a debitorului. 32. n cazul simulaiei: a) admiterea aciunii n simulaie, nu valideaz contractul secret dac, la ncheierea acestuia, nu au fost respectate condiiile de validitate; b) terii de bun-credin sunt ndreptii s invoce, n beneficiul lor i mpotriva prilor, efectele actului secret; c) n situaia existenei unui conflict ntre teri, ctig de cauz vor avea acei teri care invoc actul secret. 33. Sunt teri n materia simulaiei: a) creditorii chirografari ai prilor simulaiei; b) succesorii universali i cu titlu universal ai prilor simulaiei, exceptnd situaia cnd prin actul ocult li se ncalc drepturi proprii; c) succesorii cu titlu particular ai prilor simulaiei. 34. Clauza penal: a) n cazul n care nu sunt ntrunite condiiile necesare acordrii de despgubiri, nu este datorat; b) este un contract accesoriu care se ncheie dup producerea prejudiciului si prin care prile stabilesc despgubirile ce urmeaz a fi pltite de debitor. c) nu confer debitorului dreptul de a se libera valabil de obligaia asumat prin executarea altei prestaii.

69

35. Rspunderea prinilor pentru fapta ilicit i prejudiciabil a copilului lor minor: a) revine adoptatorilor, n cazul copilului care a fost adoptat cu efecte restrnse, i nu prinilor fireti; b) trebuie s fie ntemeiat nu numai pe nendeplinirea sau ndeplinirea necorespunztoare a obligaiei de supraveghere ci i de asigurare a educaiei copilului minor; c) se aplic i dac, potrivit legii, copilul a devenit major, nainte de mplinirea vrstei, prin cstorie. 36. Dac, la momentul svririi faptei ilicite, minorul a avut discernmnt, victima are latitudinea de a trage la rspundere: a) numai pe minor, singur; b) fie pe prini, singuri; c) fie deopotriv pe minor i pe prini. 37. Se angajeaz rspunderea comitentului pentru fapta prepusului pentru: a) pagubele cauzate de prepus prin fapte care nu au legtur cu funcia ncredinat, dar care au fost svrite n timpul exercitrii acesteia; b) tot ceea ce prepusul svrete n cadrul normal al funciei, cnd a lucrat pentru comitent, n limitele scopului n vederea cruia iau fost conferite funciile; c) daunele cauzate de prepus cnd acesta i ndeplinete atribuiile care deriv din funcia ncredinat, n limitele funciei i n interesul comitentului. 38. Dac mai muli prepui, subordonai unor comiteni diferii, au svrit o fapt ilicit cauzatoare de prejudiciu unuia dintre comiteni: a) prepuii vor fi inui solidar fa de victima prejudiciului, pentru ntregul prejudiciu; b) comitenii vor fi inui solidar fa de victima prejudiciului, pentru ntregul prejudiciu;

70

c) fiecare comitent este solidar cu propriul su prepus doar n limitele prii de prejudiciu pe care a produs-o acest prepus. 39. n ipoteza prinilor minorului din afara cstoriei, pentru fapta ilicit a minorului cauzatoare de prejudicii: a) va rspunde printele cruia minorul i-a fost ncredinat, fie prin hotrre judectoreasc, fie, dup caz, prin simpla nvoial a prinilor; b) va rspunde printele la care copilul locuia n fapt; c) va rspunde printele cruia minorul i-a fost ncredinat, numai prin nvoiala acestora ncuviinat de instana judectoreasc. 40. Pentru ca rspunderea comitentului pentru fapta prepusului s fie angajat: a) trebuie ca raportul de prepusenie s existe la momentul svririi faptei ilicite; b) trebuie ca prepusul s fi lucrat pentru comitent n limitele scopului n vederea cruia i-au fost conferite funciile; c) trebuie ca fapta cauzatoare de prejudicii s fi fost svrit, fie n timpul serviciului, fie n timpul concediului de odihn, fie n timp ce venea spre serviciu. 41. Cel care are paza juridic a animalului se poate exonera de rspundere, numai dac face dovada c producerea, de ctre animal, a prejudiciului s-a datorat: a) cazului fortuit; b) faptei unei tere persoane pentru care cel care are paza juridic a animalului este inut s rspund; c) faptei victimei nsi. 42. Rspunderea n temeiul art. 1001 C.civ. poate fi angajat: a) pentru animalele aflate n grdini zoologice; b) pentru animalele slbatice aflate n rezervaii ori parcuri de vntoare nchise; c) pentru animalele slbatice care triesc n stare de libertate.

71

43. Se poate angaja rspunderea pentru ruina edificiului dac: a) ruina edificiului a fost determinat de un cutremur de pmnt; b) ruina edificiului este urmarea lipsei de ntreinere ori a unui viciu de construcie; c) ruina edificiului este urmarea unui incendiu. 44. Prezumiile privind rspunderea prevzut n art. 1000 alin. 2 C.civ. se aplic: a) persoanelor fizice crora le-au fost ncredinai minorii; b) prinilor, dac filiaia este din cstorie; c) adoptatorului. 45. Potrivit art. 1002 C. civ. rspunde pentru ruina edificiului: a) proprietarul edificiului; b) locatarul edificiului; c) constructorul su, dup caz, arhitectul. 46. Paza juridic a bunului: a) presupune n mod nendoielnic contactul nemijlocit cu bunul; b) este subordonat pazei materiale; c) se constituie ntr-un raport juridic care presupune obligaia de a prentmpina producerea vreunui prejudiciu, prin mijlocirea lucrului. 47. Sunt cauze exoneratoare de rspundere n materia rspunderii pentru prejudiciile cauzate se de lucruri, n general: a) cazul fortuit; b) fora major; c) fapta unei tere persoane, pentru care paznicul juridic al lucrului nu este inut a rspunde. 48. Victima prejudiciului n cazul rspunderii instituite de art. 1000 alin. 1 C.civ. este ndreptit s obin despgubiri de la: a) cel care are paza juridic a lucrului;

72

b) cel care are paza material a lucrului; c) terul participant la producerea prejudiciului. 49. n cazul abuzului de ncredere prin refuzul de a restitui un bun primit n depozit, n temeiul contractului de depozit: a) deponentul are la ndemn numai aciunea n responsabilitate contractual; b) deponentul are la ndemn numai aciunea n responsabilitate delictual; c) deponentul are posibilitatea de a opta ntre aciunea n responsabilitate contractual ori cea delictual. 50. Rspunderea delictual se deosebete de rspunderea contractual: a) prin faptul c are ca scop repararea prejudiciului patrimonial produs prin fapta ilicit i culpabil a unei persoane; b) prin faptul c acela care a svrit fapta ilicit cauzatoare de prejudicii este de drept n ntrziere; c) prin caracterul divizibil al obligaiei de plat a daunelor. 51. n materia rspunderii civile delictuale: a) gravitatea vinoviei este, exclusiv, un criteriu pentru stabilirea cuantumului despgubirilor; b) despgubirea se stabilete n raport cu prejudiciul efectiv suferit de cel pgubit; c) autorul rspunde att pentru prejudiciile previzibile, ct i pentru cele neprevizibile. 52. Caracterul ilicit al faptei prejudiciabile este nlturat prin: a) starea de necesitate; b) abuzul de drept; c) consimmntul dat de victim la producerea prejudiciului. 53. Pentru a se angaja rspunderea comitentului pentru fapta prepusului: a) trebuie ca raportul de prepusenie s existe la momentul svririi faptei ilicite;

73

b) fapta ilicit s fi fost svrit n interesul comitentului sau s existe cel puin aparena c este svrit n interesul comitentului; c) trebuie ca fapta ilicit s fi fost svrit n timpul exercitrii funciei ncredinate chiar dac nu are legtur cu aceasta. 54. Prinii rspund pentru fapta ilicit i prejudiciabil a copilului lor minor: a) numai dac minorul nu a acionat cu discernmnt; b) i atunci cnd, la data svririi faptei, minorul se afla temporar la rude; c) i dac, copilul a devenit major nainte de mplinirea vrstei de 18 ani, prin cstorie. 55. Dac fapta ilicit productoare de prejudicii a fost svrit de prepuii unor comiteni diferii: a) obligaia fiecrui prepus i a comitentului su este conjunct; b) aciunea n regres a prepusului care a pltit se va diviza corespunztor vinoviei celorlali prepui; c) victima poate urmri numai n subsidiar pe fiecare dintre comiteni. 56. Rspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri n general, se aplic numai pentru: a) lucrurile care prezint o anumit periculozitate; b) lucrurile aflate n staionare; c) bunurile pentru care nu este reglementat o form distinct de rspundere civil delictual. 57. Rspunderea institutorului pentru fapta elevului, n temeiul art. 1000 alin. 4 C.civ.: a) este o rspundere obiectiv; b) se angajeaz doar pentru cel care are calitatea de elev; c) se fundamenteaz pentru nendeplinirea sau ndeplinirea necorespunztoare de ctre institutor a obligaiei de supraveghere a elevului.

74

58. Repararea prejudiciului n cadrul rspunderii delictuale: a) nltur n totalitate efectele faptei ilicite; b) constituie o surs de dobndire a unor venituri suplimentare fa de prejudiciul suferit; c) const n obligarea autorului prejudiciului numai la acoperirea prejudiciului efectiv. 59. Repararea prin echivalent a prejudiciului: a) se asigur numai prin acordarea unei sume globale; b) se asigur numai prin stabilirea unor prestaii periodice, succesive cu caracter viager sau temporar; c) se face inndu-se seama de interesele prilor care reclam despgubirea dar i de posibilitile autorului prejudiciului. 60. n cazul rspunderii civile delictuale, se acoper: a) numai prejudiciul previzibil; b) i prejudiciul imprevizibil; c) att paguba efectiv ct i ctigul nerealizat, numai dac aufost previzibile. 61. Rspunderea pentru fapta proprie se angajeaz dac fapta a fost svrit: a) numai cu intenie direct sau indirect; b) din impruden; c) din neglijen. 62. Rspunderea prinilor pentru copilul minor poate fi angajat: a) concomitent cu cea a profesorului; b) numai subsidiar, n msura n care profesorul va reui s fac dovad c nu a putut mpiedica faptul prejudiciabil; c) solidar cu profesorul. 63. Raportul de prepusenie, condiie special pentru angajarea rspunderii comitentului pentru fapta prepusului, exist: a) ntre locator i locatar;

75

b) ntre angajat i angajator; c) ntre client i antreprenor. 64. Creditorii chirografari: a) devin creditori sau debitori n contractele pe care le-a ncheiat debitorul lor; b) se bucur de o garanie real; c) pot urmri numai bunurile care se afl n patrimoniul debitorului lor la data cnd creana a devenit exigibil. 65. Stipulaia pentru altul este valabil: a) chiar dac este fcut n folosul unei persoane viitoare; b) numai dac beneficiarul ei este determinat; c) dac este fcut n beneficiul primului copil ce se va nate n viitor; 66. n cazul stipulaiei pentru altul: a) terul beneficiar poate pretinde daune interese pentru acoperirea prejudiciului suferit din cauza neexecutrii contractului; b) terul beneficiar va putea solicita instanei de judecat rezoluiunea contractului; c) promitentul poate refuza executarea obligaiei ctre terul beneficiar pe motiv c nici stipulantul nu i-a ndeplinit obligaia ce-i revenea. 67. Dreptul nscut din contractul n folosul unei tere persoane aparine: a) terului beneficiar; b) stipulantului; c) terului beneficiar, dac l-a acceptat. 68. Terul beneficiar n cazul stipulaiei pentru altul: a) va avea de suferit concursul creditorilor stipulantului; b) va fi la adpost de preteniile motenitorilor stipulantului; c) va avea o aciune direct mpotriva permitentului pentru satisfacerea dreptului su;

76

69. Rezoluiunea, ca i rezilierea: a) e supus acelorai reguli n ceea ce privete condiiile de aplicare i pactele comisorii exprese; b) nu determin o desfiinare propriu-zis a contractului, ci marcheaz ncetarea prestaiilor reciproce ntre pri; c) produce efecte ex nunc. 70. Excepia pentru neexecutarea contractului presupune: a) ca obligaiile reciproce ale prilor s-i aib temeiul n acelai contract; b) ca prile s fi stabilit un termen de executare a uneia dintre obligaiile reciproce; c) ca debitorul s fi fost pus n ntrziere. 71. Rezoluiunea contractului: a) opereaz de drept; b) e o sanciune a neexecutrii culpabile a tuturor contractelor sinalagmatice; c) are ca efect desfiinarea retroactiv a contractului. 72. Partea care cere instanei de judecat rezoluiunea contractului are posibilitatea: a) s execute prestaiile datorate n tot cursul procesului; b) s renune la dreptul de a cere rezoluiunea i s solicite executarea contractului; c) de a-l obliga pe debitor la executarea contractului, ntr-un anumit termen. 73. Excepia de neexecutare a contractului poate fi invocat numai dac: a) cocontractantul a fost pus n ntrziere; b) este sesizat instana de judecat; c) din partea celuilalt contractant s existe o neexecutare, chiar parial, dar destul de important a contractului. 74. Excepia pentru neexecutarea contractului: a) e un mijloc de aprare pus la dispoziia prilor din contractul sinalagmatic;

77

b) presupune intervenia instanei de judecat; c) presupune o suspendare a executrii propriilor obligaii a prii care o invoc pn la executarea obligaiilor celeilalte pri. 75. Pactul comisoriu de gradul IV presupune: a) desfiinarea necondiionat a contractului, din momentul n care a expirat termenul de executare a contractului, fr ca obligaia s fi fost ndeplinit; b) ca partea care nu i-a ndeplinit obligaia s fi fost pus n ntrziere prin formele prevzute de lege; c) c n caz de neexecutare, contractul se consider desfiinat de drept, fr punere n ntrziere si fr alte formaliti. 76. Prin rezoluiunea contractului: a) prile i restituie una alteia tot ceea ce i-au prestat n temeiul contractului; b) se desfiineaz i titlul prin care terii au dobndit bunurile care formeaz obiectul contractului, ei fiind ndatorai a le restitui; c) partea care s-a declarat gata s-i execute obligaia nu este ndreptit a obine despgubiri. 77. Riscul pieirii fortuite a lucrului n contractul de antrepriz: a) este suportat, n toate cazurile, de antreprenor; b) este suportat de client dac materialele au fost procurate de acesta n calitate de proprietar. c) este suportat de antreprenor dac materialele se gsesc n detenia sa; 78. Excepia de neexecutare a contractului: a) se aplic contractelor sinalagmatice; b) nu poate fi invocat dect de partea care i-a executat obligaia; c) e o sanciune a neexecutrii culpabile a contractelor sinalagmatice.

78

79. Riscul pieirii fortuite a bunului n contractul de vnzare/cumprare, se transmite n momentul: a) executrii contractului; b) realizrii acordului de voin, dac nu s-a prevzut altfel prin contract; c) realizrii condiiei suspensive, indiferent de data pieirii bunului. 80. Spre deosebire de rezoluiune, rezilierea: a) nu are ca efect repunerea prilor n situaia anterioar ncheierii contractului; b) nu poate fi constatat printr-un pact comisoriu de gradul IV; c) se aplic si unor contracte afectate de termen extinctiv. 81. Rezilierea presupune: a) ncetarea efectelor contractului pentru viitor; b) c rmn neatinse prestaiile succesive care au fost fcute anterior rezilierii; c) aplicarea ei n cazul tuturor contractelor sinalagmatice. 82. Excepia de neexecutare a contractului: a) nu atrage punerea n ntrziere a nici uneia din prile contractante; b) poate fi invocat numai de partea care i-a executat propria obligaie; c) nu poate fi invocat n contractele bilaterale cu executare succesiv. 83. Simulaia presupune: a) existena concomitent, ntre aceleai pri, a dou contracte; b) ca partea s ncheie mai nti contractul aparent, iar ulterior contractul secret prin care modific efectele primului contract; c) inopozabilitatea fa de terele persoane a situaiei juridice create prin contractul secret.

79

84. Rspund n temeiul art. 1000 alin. 2 C.civ., pentru faptele ilicite ale copiilor minori: a) numai prinii fireti ai minorului; b) i prinii adoptatori; c) i alte persoane sau instituii de ocrotire, care au fost investite potrivit legii, cu drepturile i ndatoririle printeti. 85. Nendeplinirea sau ndeplinirea necorespunztoare a ndatoririlor printeti presupune: a) culpa n ndeplinirea obligaiei de supraveghere; b) culpa prinilor n ndeplinirea obligaiei de educaie; c) culpa prinilor n ndeplinirea obligaiei de cretere a copilului. 86. Rspunderea prinilor pentru copii lor minori se angajeaz i atunci cnd: a) copilul este minor sub 14 ani; b) copilul are locuina la prinii si; c) copilul are domiciliul la prinii si. 87. Rspunderea prinilor pentru faptele ilicite ale copiilor lor minori este: a) solidar; b) in solidum; c) conjunct. 88. n situaia n care domiciliul minorului nu coincide cu locuina, pentru angajarea rspunderii prinilor se va lua n considerare: a) domiciliul minorului; b) locuina pe care trebuia s o aib minorul; c) locuina pe care o are n fapt. 89. Dac prepusul minor svrete fapta ilicit n funciile ncredinate de comitent, atunci: a) prinii rspund numai pentru paguba produs comitentului; b) prinii rspund i pentru paguba comis unui ter; c) rspunderea comitentului nltur definitiv rspunderea prinilor.

80

90. Sunt excepii veritabile de la principiul relativitii efectelor contractului: a) contractul de munc; b) aciunile directe; c) contractul n favoarea unei tere persoane. 91. Domeniul de aplicare a principiului relativitii efectelor contractului vizeaz: a) prile contractului; b) terii; c) succesorii prilor. 92. Succesorul cu titlu particular va suporta efectele unor contracte ncheiate de autorul lor, numai dac: a) contractele au fost ncheiate de autorul su posterior dobndirii dreptului de ctre el; b) momentul dobndirii va fi probat prin dat cert; c) au fost respectate formele de publicitate n cazurile prevzute de lege. 93. Creditorii chirografari: a) nu pot deveni creditori sau debitori n contractele ncheiate de debitorii lor; b) sunt teri propriu-zii fa de actele ncheiate de debitorii lor; c) se deosebesc de terii propriu-zisi prin aceea c vor resimi direct modificrile suferite de patrimoniul debitorilor lor ca urmare a ncheierii contractelor. 94. Convenia de porte-fort presupune: a) ncheierea ei ntre debitor i creditor; b) ncheierea ei ntre debitor i tera persoan; c) tera persoan rmne strin de contract. 95. Prin promisiunea faptei altuia: a) debitorul promite propria sa fapt; b) terul devine obligat prin contractul ncheiat ntre debitor i creditor;

81

c) obligaia terului fa de creditor este rezultatul nemijlocit al manifestrii sale de voin. 96. Particularitile conveniei de porte-fort constau n faptul c: a) nu constituie excepie de la principiul relativitii efectelor contractului; b) obligaia debitorului este o obligaie de mijloace; c) debitorul este obligat s garanteze fa de creditor c terul i va executa obligaia. 97. Convenia de porte-fort d natere unei obligaii: a) de a face; b) de mijloace; c) de rezultat. 98. Stipulaia pentru altul i produce efectele: a) voina de a stipula este cert, nendoielnic; b) nu este fcut n folosul unei persoane viitoare; c) beneficiarul stipulaiei este determinat n momentul ncheierii contractului dintre stipulant i promitent. 99. n cazul contractului de asigurare pentru rspundere civil delictual, terul beneficiar trebuie s fie determinat: a) i cnd stipulaia trebuie s-i produc efectele; b) n momentul ncheierii contractului dintre stipulant i promitent; c) n momentul producerii riscului asigurat. 100. n cazul stipulaiei pentru altul: a) este necesar acceptarea stipulaiei de ctre terul beneficiar, pentru naterea dreptului stipulat n patrimoniul su; b) confirmarea terului beneficiar este numai o condiie de eficacitate a stipulaiei; c) dreptul nscut n favoarea terului beneficiar este opera exclusiv a acordului de voin realizat ntre stipulant i ter.

82

101. Pentru valabilitatea stipulaiei pentru altul: a) voina terului beneficiar trebuie manifestat expres; b) terul beneficiar trebuie s aib capacitatea deplin de exerciiu; c) beneficiarul stipulaiei poate fi i o persoan lipsit de capacitatea de exerciiu. 102. Constituie un efect al stipulaiei pentru altul n raporturile dintre promitent i terul beneficiar: a) faptul c beneficiarul stipulaiei nu este n pericol s suporte eventuala insolvabilitate prezent sau viitoare a stipulantului; b) faptul c dac beneficiarul stipulaiei pentru altul, decedeaz naintea acceptrii dreptului i aciunii nsoitoare nscute din stipulaie, acestea se vor transmite ctre proprii si motenitori; c) posibilitatea beneficiarului stipulaiei de a cere rezoluiunea contractului pentru neexecutarea culpabil a obligaiei de ctre promitent. 103. Acceptarea de ctre beneficiar a dreptului prevzut n folosul su nseamn c: a) acceptarea dreptului are efect constitutiv; b) dreptul se dobndete n virtutea contractului ncheiat ntre stipulant i promitent i nu n virtutea acceptrii; c) acceptarea are ca efect consolidarea dreptului nscut din stipulaie. 104. Revocarea dreptului nscut n favoarea terului beneficiar este posibil: a) numai dac este prevzut o clauz special expres n stipulaie; b) numai pn n momentul acceptrii dreptului de ctre ter; c) i dup confirmarea dreptului de ctre beneficiar, dac revocarea a fost prevzut expres n contract.

83

105. Conform teoriei dreptului direct, stipulaia pentru altul se explic prin faptul c: a) stipulaia este o veritabil excepie de la principiul relativitii efectelor contractului; b) dreptul beneficiarului i are originea n contractul ncheiat ntre stipulant i promitent; c) dobndirea dreptului este una derivat i nu originar. 106. Avantajele teoriei dreptului direct, n justificarea stipulaiei pentru altul, constau n faptul c: a) din momentul naterii sale, dreptul se poate transmite la motenitorii terului beneficiar; b) motenitorii stipulantului nu au nicio aciune cu privire la acest drept; c) confirmarea de ctre ter a dreptului stipulat n favoarea sa, poate avea loc numai n timpul vieii stipulantului. 107. Simulaia are n structura sa urmtoarele acte juridice: a) numai actul aparent; b) numai actul secret; c) i acordul simulatoriu care face legtura dintre actul real i cel aparent. 108. n cazul simulaiei: a) actul secret poate fi anterior celui public; b) actul public exist deja n momentul ntocmirii celui secret; c) cele dou acte trebuie s fie simultane. 109. n cazul simulaiei, contranscrisul: a) trebuie s fie un act secret necunoscut terilor; b) i pstreaz caracterul secret i n situaiile n care este supus formalitilor de publicitate; c) rmne secret i dac este supus formalitilor de nregistrare la administraia fiscal. 110. Contranscrisul i pierde caracterul secret dac: a) existena lui este menionat n actul public;

84

b) este supus formalitilor de autentificare; c) urmeaz procedura datei certe. 111. Intenia comun a prilor de a simula const: a) numai n intenia prilor de a-i determina pe teri s cread ntr-o aparen juridic; b) n discordana spontan ntre voina declarat i voina real; c) i n existena acordului simulatoriu al prilor. 112. Prin simulaia realizat sub forma actului fictiv: a) prile disimuleaz total realitatea; b) actul public este anihilat prin acordul simulatoriu; c) este obligatorie prezena actului secret. 113. n materia simulaiei succesorii cu titlu particular: a) sunt avnzi-cauz n raport cu actul secret; b) sunt teri fa de simulaie; c) devin pri att n actul secret ct i n cel public. 114. Sunt teri fa de simulaie: a) numai succesorii cu titlu particular; b) numai creditorii chirografari; c) att succesorii cu titlu particular ct i creditorii chirografari, dac sunt de bun-credin, necunoscnd existena actului secret. 115. n cazul simulaiei: a) ntre pri, produce efecte numai actul secret; b) fa de succesorii universali i cei cu titlu universal va produce efecte numai actul secret; c) fa de succesorii universali va produce efecte numai actul public. 116. Terul poate invoca inopozabilitatea fa de el a actului secret dac: a) va proba calitatea lui originar de succesor universal sau cu titlu universal, succesor cu titlu particular ori creditor chirografar;

85

b) dovedete interesul su serios i legitim; c) dovedete c actul secret l prejudiciaz. 117. Ca efect al simulaiei: a) fa de teri va produce efecte actul aparent; b) fa de teri actul secret este inopozabil; c) terii nu pot invoca n favoarea lor efectele actului secret; 118. Terii n materia simulaiei:pot invoca inopozabilitatea, fa de ei, a actului secret: a) pot invoca inopozabilitatea, fa de ei, a actului secret, numai dac sunt de bun-credin; b) pot invoca inopozabilitatea, fa de ei, a actului secret si dac sunt de rea-credin; c) au drept de opiune, ntre a invoca actul aparent sau secret dac sunt de bun-credin n momentul realizrii simulaiei. 119. Simulaia d natere unui conflict ntre teri atunci cnd: a) d natere unui conflict ntre teri atunci cnd unii au interes s invoce actul aparent; b) d natere unui conflict ntre teri atunci cnd unii au interes s invoce actul secret; c) confer ctig de cauz terilor de bun-credin care invoc n favoarea lor actul secret.

86

Rspunsuri grile 1. b; 2. b; 3. a, b; 4. a; 5. c; 6. b, c; 7. a, b; 8. a, b; 9. a, b; 10. a, b; 11. b; 12. b; 13. a, c; 14. a, b; 15. a; 16. b; 17. a, b; 18. a, c; 19. a, c; 20. c; 21. a, b; 22. a; 23. a; 24. c; 25. a; 26. a; 27. c; 28. a., b; 29. a, b; 30. b; 31. a, b; 32. a, b; 33. a, c; 34. a, c; 35. a, b; 36. b, c; 37. b, c; 38. a; 39. a; 40. a, b; 41. c; 42. a, b; 43. b; 44. c; 45. a; 46. c; 47. b, c; 48. a; 49. c; 50. b; 51. b, c; 52. a; 53. a, b; 54. b; 55. b; 56. c; 57. c; 58. a; 59. c; 60. b; 61. b, c; 62. b; 63. b; 64. c; 65. a, c; 66. a, c; 67. a; 68. b, c; 69. a; 70. a; 71. c; 72. b; 73. c; 74. a, c; 75. a, c; 76. a, b; 77. b; 78. a; 79. b; 80. a; 81. a, b; 82. a; 83. a, c; 84. b; 85. a, b; 86. b; 87. a; 88. b; 89. c; 90. c; 91. a; 92. b; 93. a, c; 94. a, c; 95. a, c; 96. a; 97. a, b; 98. a; 99. a, c; 100. b, c; 101. c; 102. a, b; 103. b, c; 104. a, b; 105. a, b; 106. a, b; 107. c; 108. c; 109. a, c; 110. a; 111. a; 112. a, b; 113. b; 114. c; 115. a, b; 116. a, b; 117. a, b; 118. a, c; 119. a, b;

87

88

Grile anul III


1. Contractul de vnzare-cumprare este acel contract prin care, n schimbul unui pre, se transmite: a) numai dreptul de proprietate, ntruct transmiterea proprietii este de esena contractului; b) i un alt drept real dect dreptul de proprietate; c) numai drepturi asupra unei universaliti. 2. Nu pot forma obiectul contractului de vnzare-cumprare: a) drepturile personale patrimoniale; b) dreptul de abitaie al soului supravieuitor; c) dreptul real de uz. 3. Prin efectul realizrii acordului de voin (solo consensu), n contractul de vnzare-cumprare se produce: a) numai ncheierea contractului; b) numai transmiterea dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor; c) ncheierea valabil a contractului, dar opereaz i transmiterea dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor. 4. Dac obiectul vnzrii l constituie un lucru dintre dou sau mai multe bunuri individual determinate, dar numai alternativ, atunci proprietatea se transmite: a) din momentul individualizrii, care se face, de regul, prin predare; b) n momentul alegerii, pentru c prin alegere se individualizeaz bunul; c) din momentul acordului de voin. 5. Pactul de preferin este o variant a promisiunii de vnzare, afectat de o condiie: a) simpl potestativ;

89

b) pur potestativ; c) suspensiv. 6. Vnzarea-cumprarea este un act de dispoziie: a) numai raportat la lucrul vndut i preul care formeaz obiectul contractului; b) numai raportat la patrimoniul prii contractante; c) numai pentru vnztor, ntruct el transfer dreptul de proprietate. 7. Vnzarea ntre soi este lovit de nulitate relativ, putnd fi cerut: a) numai de ctre oricare dintre soi; b) i de motenitorii ocrotii ai soilor, fr s fie obligai s dovedeasc fraudarea drepturilor; c) de creditori, cu obligaia de a face dovada fraudrii drepturilor lor. 8. Judectorii, procurorii i avocaii nu pot deveni cesionari de drepturi litigioase care sunt de competena: a) tribunalului n care-si exercit funcia sau profesia; b) curii de apel n a crei circumscripie i exercit funcia sau profesia; c) naltei Curi de Casaie i Justiie. 9. Nulitatea relativ pentru error si personam intervine: a) de regul, n actele cu titlu gratuit; ncheiate intuitu personae; b) de regul, n actele cu titlu oneros; c) n cazul actelor cu titlu gratuit, dar i oneros, dac consideraia persoanei reprezint cauza principal pentru care s-a fcut convenia. 10. Preul, obiectul prestaiei cumprtorului care corespunde valorii lucrului vndut, trebuie s fie: a) fixat n bani, ntruct ine de natura contractului;

90

b) un pre real, pe care prile s nu-l fi stabilit n mod fictiv, ci cu scopul de a fi cerut i pltit n realitate; c) determinabil, cnd cuantumul lui este hotrt de pri n momentul ncheierii contractului. 11. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) este o aciune personal; b) se poate exercita i de creditorii donatorului pe calea aciunii oblice; c) se poate exercita i de motenitorii donatorului, dac acesta a decedat nainte de expirarea termenului n care aciunea putea fi intentat. 12. Dac donaia se ncheie prin acte separate (ntre abseni), donatorul trebuie s fie capabil: a) numai n momentul manifestrii de voin; b) n momentul acceptrii de ctre donatar a ofertei de a dona; c) n momentul facerii ofertei, al acceptrii ei de ctre donatar i al primirii comunicrii actului de acceptare. 13. Donaia este lovit de nulitate dac: a) s-a stipulat expres rentoarcerea bunurilor druite pentru cazul cnd donatarul ar muri naintea donatorului; b) exist clauz n contract prin care donatarul este obligat la plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta n viitor; c) este prevzut o condiie care depinde exclusiv de voina donatarului. 14. Garania vnztorului mpotriva eviciunii: a) privete tulburrile de drept sau de fapt; b) intervine cnd eviciunea are o cauz anterioar vnzrii; c) presupune necunoaterea, de ctre cumprtor, a cauzei eviciunii la ncheierea contractului. 15. Aciunea redhibitorie: a) este imprescriptibil extinctiv;

91

b) este admisibil numai dac natura viciului face lucrul absolut impropriu destinaiei sale normale; c) poate fi exercitat att de cumprtor ct i de subdobnditor. 16. Pot forma obiectul darului manual: a) biletele la banc; b) drepturile de crean; c) fondul de comer. 17. Donatorul datoreaz garanie contra eviciunii: a) dac eviciunea provine din fapta unui ter; b) dac donaia este cu sarcin, rspunznd n limita valorii sarcinii; c) n caz de dol. 18. Donaia ntre soi se revoc: a) printr-un legat cu titlu particular care are ca obiect bunul donat; b) numai printr-o aciune n justiie; c) printr-un act notarial din care rezult voina soului donator de a revoca donaia. 19. Cumprtorul este obligat s plteasc dobnda pn la achitarea efectiv a preului: a) dac lucrul vndut i predat nu e productor de fructe; b) dac, cumprtorul a fost pus n ntrziere printr-o notificare; c) dac exist convenie n acest sens. 20. Donaia cu sarcin n favoarea donatarului este: a) un contract sinalagmatic, n limita sarcinii; b) un act juridic afectat de o condiie rezolutorie pur potestativ; c) lovit de nulitate, ntruct contravine principiului irevocabilitii donaiilor.

92

21. Dac, lucrul care formeaz obiectul contractului de locaiune nu mai poate fi folosit potrivit destinaiei atunci: a) contractul este desfcut de drept; b) locatarul va fi obligat la refacerea sau nlocuirea lucrului; c) locatarul va fi obligat la plata daunelor interese. 22. Dac locatorul vinde lucrul nchiriat, cumprtorul: a) va respecta locaiunea fcut nainte de vnzare, numai dac s-a obligat n acest sens; b) va respecta locaiunea fcut nainte de vnzare cu condiia s fi fost ncheiat prin nscris autentic sau prin nscris sub semntur privat cu dat cert; c) este obligat s aduc la cunotina locatarului concediul, prin respectarea termenului de preaviz, pentru a obine desfacerea contractului. 23. Locaiunea ncheiat verbal va putea fi probat cu: a) orice mijloace de probe admise de lege; b) martori, dac nu s-a nceput derularea contractului i exista un nceput de dovad scris; c) martori sau prezumii, atunci cnd contractul este n curs de executare i exist un nceput de dovad scris. 24. Chiria trebuie s fie: a) determinat sau cel puin determinabil; b) n bani sau alte prestaii; c) numai n bani, pentru c ine de esena contractului. 25. Sublocaiunea: a) este permis, dac este ncheiat printr-un act autentic i nu contravine clauzelor din contractul principal; b) reprezint un alt contract de locaiune; c) este permis, numai dac exist clauz expres n contractul principal.

93

26. Termenul de preaviz n cazul denunrii unilaterale a locaiunii: a) este stabilit de lege; b) poate fi stabilit convenional de pri; c) nu exist criterii de stabilirea acestuia. 27. Locatarul este obligat s suporte tulburarea provocat de reparaia lucrului dac: a) are caracter urgent i nu depete o lun; b) nu depete 40 de zile; c) are caracter urgent i nu poate fi amnat. 28. Dreptul de folosin asupra bunului nchiriat al locatarului: a) este un drept de crean; b) este un drept de crean, numai dac locaiunea este sub 5 ani; c) este un drept de crean, numai dac locaiunea este sub 3 ani. 29. Rezilierea contractului de nchiriere nainte de expirarea termenului contractual poate fi dispus: a) la cererea proprietarului, n cazul n care chiriaul nu a pltit chiria; b) la cererea asociaiei de proprietari, n cazul n care chiriaul nu i-a onorat obligaiile ce-i revin din cheltuielile comune; c) la cererea proprietarului, cnd locatarul a schimbat destinaia lucrului nchiriat. 30. Aciunea n revocarea donaiei pentru neexecutarea sarcinii poate fi intentat: a) de creditorii chirografari, pe calea aciunii revocatorii; b) de donator; c) de motenitorii legali sau testamentari ai donatorului. 31. Revocarea donaiei pentru survenien de copil: a) opereaz ope legis;

94

b) opereaz i n situaia n care donatorul, dup nchirierea contractului de donaie, adopt unui copil; c) intervine numai dac n momentul facerii donaiei, donatorul nu avea copii, i ulterior i s-a nscut un copil. 32. Donaia este: a) o liberalitate; b) un act dezinteresat; c) act juridic bilateral, sub aspectul numrului de voine exprimate. 33. Pot forma obiect al donaiei: a) bunurile aflate n comer; b) bunurile altuia; c) bunurile viitoare. 34. Pentru ca donaia, nul pentru vicii de form, s fie productoare de efecte juridice, este necesar: a) s fie refcut n ntregime; b) s fie validat printr-un act confirmativ al donatorului; c) ca motenitorii donatorului s o confirme, s o ratifice sau s o execute voluntar. 35. Pentru validitatea donaiei ntre abseni, este necesar ca: a) oferta de donaie i acceptarea s mbrace forma autentic; b) acceptarea ofertei s fie fcut n timpul vieii donatorului; c) oferta de donaie s-l oblige pe donator nainte de acceptarea sa de ctre donatari. 36. Dac donatarul decedeaz nainte de acceptarea ofertei de donaie, atunci: a) motenitorii donatarului nu pot accepta donaia; b) creditorii donatarului pot accepta donaia pe calea aciunii oblice; c) creditorii donatarului pot ataca refuzul acceptrii donaiei pe calea aciunii pauliene.

95

37. Pentru ca donaia acceptata prin nscris separat s produc efecte este necesar ca: a) actul de acceptare s fie comunicat donatorului nainte de a fi devenit n capabil; b) notificarea acceptrii s fie fcut numai de ctre donatar n timpul vieii lui; c) notificarea s fie fcut de ctre succesorii sau creditorii donatarului, dup decesul acestuia. 38. Dac donaia are ca obiect bunuri mobile, atunci: a) se impune ca obiectele mobile s fie trecute ntr-un stat estimativ, semnat de donator i donatar; b) statul estimativ trebuie s fie ntocmit n form autentic; c) inexistena statului estimativ atrage nulitatea contractului. 39. n favoarea tutorelui: a) minorul nu poate dispune prin donaie; b) majorul poate dispune chiar dac nu a avut loc descrcarea de gestiune; c) minorul poate dispune prin curator. 40. Sunt n capabili de a primi o donaie medicii care: a) au tratat o persoan n boala din care moare, donaia fiind remuneratorie i potrivit cu starea material a bolnavului; b) primesc donaia de la o persoan pe care au asistat-o medical n cursul ultimei boli; c) acord periodic consultaie unei persoane. 41. Minorii i interziii judiciari: a) pot primi o donaie, dar nu au exerciiul acestui drept; b) pot accepta o donaie numai prin reprezentanii lor legali; c) pot accepta o donaie prin ascendenii lor de orice grad. 42. Donaia fcut unei persoane fizice nscut la mai mult de 300 de zile de la momentul ncheierii actului este: a) un act valabil;

96

b) un act valabil, dac a fost confirmat de reprezentantul su legal; c) un act nul absolut. 43. Medicii i farmacitii: a) nu pot primi o donaie de persoana pe care au asistat-o n cursul ultimei boli; b) pot primi donaii, dac sunt rude pn la gradul al IV-lea cu donatorul defunct, chiar dac acesta are rude directe; c) pot primii donaii remuneratorii innd cont de starea material a donatorului i serviciile primite de la medic sau farmacist. 44. Donaiile fcute surdo-mutului care nu tie s scrie: a) nu pot fi acceptate de ctre acesta; b) pot fi acceptate prin intermediul unui mandatar; c) pot fi acceptate de ctre un curator special, care are rolul de interpret. 45. Substituia fideicomisar: a) este o clauz permis n contractul de donaie; b) este interzis, deoarece restrnge dreptul de a dispune al donatarului; c) este interzis, deoarece indisponibilizeaz bunul donat prin voina donatorului pn la moartea donatarului. 46. Sunt n compatibile cu principiul irevocabilitii donaiilor clauzele: a) care fac actul revocabil prin voina donatorului; b) care oblig pe donatar la plata datoriilor pe care donatorul le va contracta n viitor; c) prin care donatorul i rezerv dreptul de a dispune n continuare de bunul donat, dar numai dac donatorul a uzat de acel drept n timpul vieii sale. 47. Clauza de rentoarcere convenional a bunului donat este valabil: a) n caz de predeces al donatarului sau att al donatarului ct i al descendenilor si;

97

b) dac lucrul donat se rentoarce n patrimoniul donatorului; c) chiar dac este stipulat n favoarea descendenilor donatorului. 48. Pot constitui obiect al darului manual: a) numai bunurile mobile corporale; b) titlurile la purttor; c) conosamentele. 49. Darul manual este: a) un act strict personal; b) valabil i dac se face prin mandatar; c) este un act revocabil. 50. Darul manual este: a) un act juridic; b) un fapt juridic; c) un fapt material. 51. Donaia indirect presupune: a) gratificarea unei persoane pe calea altui act juridic dect donaia direct; b) transferul de drepturi de la donator la donatar, n mod n direct; c) ca actul de donaie n direct s fie i mulat. 52. Renunarea la un drept este: a) o liberalitate; b) un accesoriu al operaiei principale, care este renunarea; c) o donaie, de care va profita persoana desemnat de donator. 53. Donaia n direct realizat prin intermediul remiterii de datorie presupune: a) renunarea cu titlu gratuit de ctre creditor la valorificarea dreptului su de creana pe care l are faa de debitor;

98

b) ca iertarea de datorie s fie fcut prin acte mortis causa; c) i consimmntul debitorului. 54. Pentru a fi valabil, donaia realizat prin intermediul remiterii de datorie, trebuie: a) s fie realizat printr-un act ntre vii; b) s fie realizat n form autentic; c) ca prile s aib cel puin capacitate de exerciiu restrns. 55. Proba iertrii de datorie se poate face: a) numai cu ajutorul unei chitane fictive, eliberate de ctre creditor, prin care recunoate, n mod ireal, c a primit plata de la debitorul su; b) i printr-un nscris care consemneaz acordul prilor cu privire la iertarea de datorie a debitorului; c) i cu ajutorul prezumiilor instituite n aceast materie expres de Codul civil. 56. n cazul donaiei cu sarcini, persoanele beneficiare ale sarcinii pot fi: a) numai donatorii; b) numai donatarul; c) i un ter n favoarea cruia s-a convenit ndeplinirea sarcinii. 57. Dac n cazul donaiei cu sarcini, n favoarea terului, donatarul nu-i execut obligaia, atunci: a) numai donatorul poate cere executarea; b) i terul poate cere executarea; c) revocarea donaiei poate fi cerut numai de ctre donator. 58. Donaia cu sarcini n favoarea donatarului: a) este o donaie pur gratuit; b) nu poate fi revocat pentru nendeplinirea sarcinii; c) poate fi revocat pentru nendeplinirea sarcinii.

99

59. Donatorul va rspunde pentru eviciune: a) chiar dac nu i-a asumat expres o asemenea obligaie; b) dac donaia este cu sarcini; c) dac tulburarea de drept provine din fapta proprie donatorului. 60. Obligaia de recunotin a donatarului: a) i are izvorul n contract; b) i are izvorul n lege; c) poate atrage revocarea donaiei n caz de nendeplinire a ei. 61. Donaia ncheiat ntre persoane absente, care are ca obiect bunuri imobile ori drepturi reale, produce efecte fa de teri dac: a) oferta de donaie este nscris n registrul de publicitate imobiliar; b) acceptarea ofertei i notificarea acceptrii sunt nscrise n registrul de publicitate imobiliar; c) att oferta de donaie, ct i acceptarea ei, precum i notificarea acceptrii ei sunt nscrise n registrul de publicitate imobiliar. 62. Donatorul, care a stipulat rentoarcerea bunului donat: a) este inut de pasivul succesiunii; b) nu este inut de pasivul succesiunii; c) trebuie s fie capabil i vrednic. 63. Rentoarcerea convenional a bunului donat pentru cazul n care donatarul moare naintea donatorului, este permis: a) dac donatarul nu are succesori; b) dac donatarul are succesori; c) att n ipoteza n care donatarul nu are succesori, ct i n ipoteza n care donatarul are succesori. 64. Aciunea n revocare a donaiei pentru nendeplinirea sarcinilor este n admisibil dac: a) executarea sarcinii de ctre donatar a devenit imposibil din culpa donatorului, care l-a ucis pe donatar;

100

b) donaia cu sarcini mbrac forma darului manual; c) ndeplinirea sarcinii, care avea caracter aleatoriu, a devenit imposibil, neexistnd o culp a prilor. 65. Donaia poate fi revocat n caz de atentat la viaa donatorului dac: a) fapta a fost comis cu intenie; b) fapta a fost svrit din culp; c) donatarul a fost condamnat penal pentru fapta sa. 66. Revocarea donaiei pentru refuzul nejustificat de alimente va funciona: a) dac donatorul, aflat n nevoie, a cerut alimente de la donatar, care, avnd posibiliti materiale, a refuzat s i le dea; b) chiar dac bunul druit a pierit fortuit; c) i dac donatorul avea rude obligate de lege s-l ntrein. 67. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) este o aciune strict personal; b) poate fi introdus n termenul de prescripie de 1 an, stabilit de lege pentru aceast aciune; c) poate fi introdus i de creditorii persoanei fa de care s-au comis faptele de ingratitudine. 68. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine poate fi introdus: a) numai mpotriva autorului faptei de ingratitudine; b) i mpotriva motenitorilor, dac fptuitorul a ncetat din via; c) att mpotriva donatarului vinovat de ingratitudine ct i mpotriva donatarului nevinovat de ingratitudine, dac donaia cuprinde o clauz conform creia actele de ingratitudine comise de ctre un donatar duc la revocarea donaiei i fa de ceilali.

101

69. Aciunea n revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) este o aciune n restituire; b) produce efecte retroactive; c) nu produce efecte retroactive fa de teri. 70. Dac este admis aciunea n revocare pentru ingratitudine, atunci donatarul este obligat s restituie: a) bunurile druite cu toate accesoriile sale; b) fructele percepute de la data cererii de revocare; c) fructele percepute de la data comiterii faptei. 71. Revocarea donaiei pentru ingratitudine: a) opereaz de drept; b) opereaz numai la sesizarea titularilor aciunii n revocare; c) nu opereaz dac titularii aciunii n revocare nu o intenteaz n termen de 1 an. 72. Iertarea donatarului ingrat este prezumat dac: a) a trecut un an de la ncheierea contractului de donaie; b) a trecut un an de la momentul n care titularul aciunii n revocare a cunoscut faptul de ingratitudine, chiar dac dreptul la aciune a fost exercitat nluntrul acestui termen; c) aciunea este introdus dup expirarea termenului de 1 an, fiind respins ca tardiv. 73. Revocarea donaiei pentru ingratitudine i are temeiul: a) exclusiv n culpa donatarului; b) n voina donatarului; c) n intervenia unor evenimente speciale, obiective, aflate n afara oricrei culpe. 74. Revocarea de drept a donaiei se produce n cazul: a) nendeplinirii sarcinilor; b) contractului ncheiat ntre soi; c) naterii primului copil al donatorului, dup efectuarea donaiei.

102

75. Revocarea donaiei ntre soi opereaz: a) prin voina donatorului; b) de drept; c) pe cale judiciar. 76. Actul de revocare a donaiei ntre soi: a) este un act personal; b) poate fi exercitat i de ctre creditorii donatorului; c) va putea fi exercitat i prin mandatar. 77. Principalele derogri ale revocrii donaiei ntre soi vizeaz: a) derogarea de la principiul irevocabilitii donaiilor, n sensul c se pot stipula clauze incompatibile cu acest principiu; b) revocarea trebuie s fie stipulat expres n contract; c) interdicia ncheierii de donaii simulate ntre soi. 78. Revocarea donaiei ntre soi: a) poate fi fcut prin voina unilateral a soului donator; b) poate fi fcut chiar dup moartea soului donator; c) nu se poate realiza pe cale tacit. 79. Revocarea donaiei ntre soi poate interveni: a) numai n timpul cstoriei; b) i dup desfacerea, desfiinarea sau ncetarea cstoriei; c) dup decesul soului donator. 80. Pot forma obiect al donaiei ntre soi: a) numai bunurile proprii ale soului donator; b) i cota parte din dreptul de proprietate asupra unui bun ce nu face parte din comunitatea legal de bunuri; c) bunuri dintr-o succesiune nedeschis. 81. Revocarea donaiei ntre soi: a) trebuie s mbrace forma unei aciuni n justiie; b) poate fi expres; c) poate fi tacit.

103

82. n timpul vieii soului donator, donaia: a) poate fi revocat pentru survenien de copil; b) poate fi revocat pentru ingratitudine, la cererea motenitorilor donatorului, dup moartea acestuia; c) poate fi revocat pentru nendeplinirea sarcinilor la cererea motenitorilor donatorului, dup decesul acestuia. 83. Revocarea donaiei pentru survenien de copil, opereaz: a) de drept; b) n urma pronunrii revocrii de ctre instana de judecat; c) prin voina unilateral a soului donator. 84. Revocarea donaiei pentru survenien de copil i produce efectele n cazul: a) copilului nscut din cstorie; b) copilului nscut n afara cstoriei, dac i-a stabilit filiaia fa de donator; c) copilului din adopia cu efecte depline. 85. n cazul revocrii donaiei pentru survenien de copil: a) orice clauz de renunare din partea donatorului este nul de drept; b) revocarea nu trebuie pronunat de ctre instana de judecat; c) revocarea poate fi nlturat printr-un act de renunare ntocmit ulterior ivirii cauzei de revocare. 86. Revocarea pentru survenien de copil nu se aplic dac: a) donatorul are un copil conceput n momentul facerii donaiei, care se nate ulterior; b) donatorul avea un copil declarat disprut n momentul facerii donaiei i i se nate ulterior un alt copil; c) copilul donatorului a fost declarat mort prin hotrre judectoreasc.

104

87. n cazul copilului din afara cstoriei, revocarea donaiei pentru survenien de copil opereaz dac: a) filiaia fost stabilit n mod legal; b) s-a stabilit filiaia copilului nscut dup facerea donaiei; c) s-a stabilit filiaia copilului nscut anterior facerii donaiei. 88. Ca efect al revocrii donaiei pentru survenien de copil bunul donat: a) reintr n patrimoniul donatorului; b) intr n patrimoniul copilului donatorului, nscut ulterior facerii donaiei; c) revine n patrimoniul donatorului i n situaia n care a fost ncorporat n domeniul public. 89. Revocarea donaiei pentru survenien de copil produce urmtoarele efecte: a) terii dobnditori prin acte ntre vii, care pierd dreptul sub motiv c a fost dobndit de la un neproprietar; b) terii nu pot invoca prescripia instantanee, dac bunul este mobil; c) terii nu pot invoca prescripia achizitiv, dac bunul este imobil. 90. Aciunea n restituirea bunului donat, n cazul revocrii donaiei pentru survenien de copil se prescrie: a) n termenul general de prescripie, care ncepe s curg de la naterea copilului; b) n termenul de 30 de ani, care ncepe s curg de la naterea copilului; c) n termen de 30 de ani, care ncepe s curg de la data notificrii ctre donatar a naterii copilului. 91. Dac n contractul de vnzare-cumprare este prevzut un termen suspensiv, atunci termenul afecteaz: a) transferul dreptului de proprietate pn la mplinirea termenului;

105

b) numai executarea obligaiilor din contract; c) transferul dreptului de proprietate numai dac prile au prevzut expres acest lucru. 92. Dac doar unul dintre concubini este parte n contractul de vnzare-cumprare care are ca obiect un bun imobil, atunci si cellalt concubin devine: a) coproprietar al bunului achiziionat n timpul concubinajului; b) eventual creditor, ca titular al unui drept de crean, dac a contribuit la achiziionarea bunului; c) codevlma, prin aplicarea regimului comunitii de bunuri. 93. Contractul ncheiat ntre pri n februarie 1990 care avea ca obiect nstrinarea unei suprafee de teren semnific: a) o promisiune de vnzare-cumprare; b) un contract de vnzare-cumprare; c) o convenie scris de vnzare-cumprare a terenului. 94. Promisiunea unilateral de vnzare-cumprare reprezint: a) ofert de vnzare, ntruct reprezint manifestarea de voin a unei singure pri; b) un contract unilateral, care creeaz obligaii numai pentru promitent; c) un antecontract, dac este ncheiat numai pentru un anumit termen. 95. Promisiunea unilateral de vnzare: a) nate obligaia de a face n sarcina promitentului; b) are caracter translativ de proprietate; c) se probeaz potrivit regulilor generale n materie de prob. 96. n cazul promisiunii bilaterale de vnzare-cumprare: a) ambele pri pot cere ncheierea contractului; b) dac promitentul-vnztor nu-i respect obligaia stabilit, beneficiarul cumprtor poate cere predarea bunului;

106

c) nerespectarea din culp a obligaiei de ncheiere a contractului de vnzare-cumprare nu d dreptul celeilalte pri de a solicita rezoluiunea. 97. Pactul de preferin: a) are drept consecine transmiterea dreptului de proprietate; b) e o promisiune unilateral de vnzare; c) d natere, n caz de nerespectare a lui din partea promitentului, unei obligaii de dezdunare fa de cel prejudiciat. 98. Convenia intervenit ntre pri cu privire la vnzarea/cumprarea unei construcii, n temeiul creia, cumprtorii au intrat n posesia bunului, iar vnztorul a primit un avans, urmnd ca diferena de pre s fie pltit odat cu ncheierea actului autentic de vnzare-cumprare: a) este o promisiune de vnzare-cumprare; b) are efectul transmiterii dreptului de proprietate de la vnztor la cumprtor; c) l oblig numai pe vnztor s ncheie n viitor contractul de vnzare-cumprare. 99. n cazul introducerii unei aciuni n anularea contractului de vnzare ntruct preul stabilit de pri nu este serios: a) instana poate respinge aciunea fr s se fi administrat probe concludente prin care s se stabileasc caracterul de pre serios; b) instana are obligaia s constate prin probe administrate elementele necesare pentru stabilirea caracterului de pre serios; c) instana poate admite aciunea dac din contractul ncheiat de pri rezult existena unei proporii ntre cuantumul preului stabilit de pri si valoarea bunului, fr a se mai administra probe.

107

100. Donatorul este responsabil de eviciune: a) numai n cazul donaiei cu sarcin; b) cnd a promis expres garania pentru eviciune; c) dac bunul donat are vicii aparente i grave. 101. Se sancioneaz cu nulitatea donaia sub condiie: a) potestativ rezolutorie din partea donatorului; b) potestativ suspensiv din partea donatorului; c) cazual. 102. Obligaia promitentului-vnztor (cumprtor) este: a) personal; b) prescriptibil ntr-un termen special de un an; c) prescriptibil n termenul general de prescripie. 103. Aciunea redhibitorie trebuie intentat: a) n termen de 6 luni, dac vnztorul a fost de bun-credin; b) n termen de 1 an, dar numai dac viciile nu au fost ascunse cu viclenie; c) n termen de 3 ani, dac vnztorul a fost de rea-credin. 104. Eviciunea reprezint: a) pierderea proprietii lucrului de ctre cumprtor; b) tulburarea proprietarului n exercitarea prerogativelor sale; c) tulburarea folosinei linitite a deintorului legal. 105. Vnzarea ntre soi este interzis pentru c: a) nu-i pot vinde reciproc bunuri proprii; b) donaia ntre soi este revocabil; c) se apr interesele creditorilor chirografari i ipotecari. 106. Vnzarea unei moteniri are ca obiect: a) dreptul asupra unei universaliti; b) dreptul dobndit de legatarul cu titlu particular; c) dreptul asupra unor bunuri determinate.

108

107. Viciul lucrului vndut trebuie: a) s fie, de regul, ascuns, i numai ca excepie aparent; b) s fie ascuns i grav; c) s fie descoperit cel mai trziu ntr-un termen de 6 luni de la cumprare. 108. Sunt condiii ale retractului litigios: a) s existe un proces nceput sau cel puin preconizat; b) cesiunea s aib un pre; c) procesul trebuie s fie asupra fondului dreptului. 109. Prin aciunea redhibitorie cumprtorul cere: a) rezoluiunea vnzrii; b) rezoluiunea vnzrii, dar numai dac lucrul a devenit absolut impropriu destinaiei; c) rezilierea cu daune interese. 110. Locaiunea nceteaz prin denunare unilateral: a) dac este ncheiat pe durat nedeterminat; b) dac s-a respectat termenul de preaviz; c) numai dac denunarea unilateral este prevzut n contract. 111. Locatarul nu rspunde pentru incendiu datorit: a) unui caz fortuit; b) unui caz de for major; c) comunicrii focului de la alt imobil. 112. n caz de neplat a preului, vnztorul este ndreptit s cear: a) executarea n natur; b) rezoluiunea contractului; c) rezilierea cu daune-interese. 113. Contractul de vnzare-cumprare e un contract: a) n principiu, consensual;

109

b) solemn; c) real. 114. Vnzarea dup numr, greutate, msur este valabil n momentul: a) individualizrii bunului; b) acordului de voin al prilor; c) transmiterii dreptului de proprietate.

110

Rspunsuri grile 1. b; 2. b, c; 3. c; 4. b; 5. a; 6. a; 7. b; 8. b; 9. a, c; 10. b; 11. a, c; 12. c; 13. b; 14. b, c; 15. c; 16. a; 17. b, c; 18. a, c; 19. b, c; 20. a; 21. a; 22. b; 23. c; 24. a, b; 25. b; 26. b, c; 27. c; 28. a; 29. c; 30. b; 31. a, c; 32. a, c; 33. a; 34. a, c; 35. a, b; 36. a; 37. a, c; 38. a, c; 39. a; 40. b; 41. a, c; 42. c; 43. a, c; 44. a, c; 45. b, c; 46. a, b; 47. a, b; 48. b, c; 49. b; 50. a; 51. a, b; 52. b; 53. a, c; 54. a; 55. b, c; 56. c; 57. b, c; 58. c; 59. b; 60. b; 61. c; 62. b; 63. c; 64. a, c; 65. a; 66. a; 67. a; 68. a; 69. a, c; 70. a, b; 71. b, c; 72. c; 73. a; 74. c; 75. a; 76. a, c; 77. a; 78. a; 79. b; 80. b; 81. b; 82. b, c; 83. a; 84. a, b; 85. a, b; 86. c; 87. a, b; 88. a; 89. a; 90. b; 91. b, c; 92. b; 93. a; 94. b; 95. a, c; 96. a; 97. b, c; 98. a; 99. b; 100. b; 101. a, b; 102. c; 103. a, c; 104. a, b; 105. b; 106. a; 107. b; 108. b, c; 109. a; 110. a, b; 111. b, c; 112. a, b; 113. a; 114. b;

111

112

Problematica ce trebuie avut n vedere pentru examenul de licen


A. Drept penal partea general I. Infraciune: definiia infraciunii; pericolul social al faptei; vinovia: intenia i modalitile ei; culp; praeterintentia (intenia depit). II. Elementele constitutive ale infraciunii: elementele de structur ale infraciunii; condiii preexistente infraciunii; coninutul constitutiv al infraciunii: latura obiectiv; latura subiectiv; III. Infraciuni intenionate faze i forme de desfurare: faza intern; faza extern; formele infraciunii intenionate n raport cu fazele de desfurare; actele preparatorii; tentativ; infraciunea consumat; cauzele de nepedepsire ale tentativei desistarea; mpiedicarea producerii rezultatului. IV. Pluralitatea de infraciuni: concursul de infraciuni; recidiva;

113

V. Cauzele care nltur caracterul penal al faptei: legitima aprare; starea de necesitate; constrngerea fizic; constrngerea moral; cazul fortuit; iresponsabilitatea; beia; minoritatea fptuitorului; eroarea de fapt. VI. Participaia penal: felurile participaiei penale; natura juridic a participaiei penale; autoratul i coautoratul; instigarea; complicitatea; participaia improprie; pedeapsa n caz de participaie. VII. Rspunderea penal: nlocuirea rspunderii penale; cauzele care nltur rspunderea penal. VIII. Pedepsele: trsturi, scop, funcii; categorii i limite generale; pedepsele principale; pedepsele complementare; pedepsele accesorii; pedepsele aplicabile persoanei juridice. IX. Minoritatea fptuitorului: limitele rspunderii penale; pedepsele aplicabile minorului; msurile educative.

114

X. Msurile de siguran; XI. Aplicarea i executarea pedepsei; XII. Cauze care nltur executarea pedepsei. B. Drept penal partea special I. Infraciuni contra siguranei statului; II. Infraciuni contra persoanei: infraciuni contra vieii, integritii corporale i sntii; infraciuni contra libertii persoanei; infraciuni privitoare la viaa sexual; infraciuni contra demnitii. III. Infraciuni contra patrimoniului; IV. Infraciuni contra autoritii; V. Infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul; VI. Infraciuni care mpiedic nfptuirea justiiei; VII. Infraciuni de fals: falsificarea de monede, timbre sau alte valori; falsuri n nscrisuri. VIII. Infraciuni contra familiei.

115

BIBLIOGRAFIE OBLIGATORIE RECOMANDAT 1. 2. 3. 4. 5. Tudor Amza, Drept penal. Partea general, Editura universitar Carol Davila, Bucureti, 2010, p. 86-317; Alexandru Boroi, Drept penal i drept procesual penal. Curs selectiv pentru licen, ediia 2, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, p. 3-627; Costic Bulai i Bogdan N. Bulai, Manual de drept penal. Partea general , Editura Universul Juridic, Bucureti, 2007, p.151-645; Lavinia Valeria Lefterache, Drept penal. Partea general, Editura Universul Juridic , Bucureti, 2009, p. 226-610; Codul penal i Codul de procedur penal aflate n vigoare.

116

A. Drept penal partea general


1. Infraciunea este fapta penal care: a) este prevzut de legea penal i prezint pericol social; b) este svrit cu vinovie; c) prezint pericol social, fiind svrit cu vinovie i prevzut de legea penal. 2. Infraciunea este: a) o fapt penal; b) singurul temei al rspunderii penale; c) un pericol social. 3. Prin pericolul social se aduce atingere: a) valorilor culturale; b) valorilor religioase i politice; c) valorilor stabilite n art. 1 C.proc.pen. 4. La stabilirea gradului de pericol social se ine seam de: a) modul i mijloacele de svrire a faptei, de scopul urmrit, de mprejurrile n care a fost svrit fapta, de urmarea produs sau care s-ar fi putut produce, precum i de persoana i conduita fptuitorului; b) modul n care legiuitorul nelege s stabileasc unele fapte crora li se atribuie un anumit grad de pericol; c) mprejurrile fixate n C.proc.pen, Constituie i legile speciale, n contextul reglementrilor europene. 5. Exist vinovie cnd: a) fapta penal a fost svrit pentru a nclca nite norme de conduit;

117

b) fapta prezint pericol social i este svrit cu intenie sau din culp; c) fapta s-a produs din vina infractorului. 6. Fapta este svrit cu intenie cnd infractorul: a) prevede rezultatul faptei sale i urmrete producerea lui, ori, prevede rezultatul faptei sale i, dei nu-l urmrete, accept posibilitatea producerii lui; b) a premeditat cu profunzime aciunea sa criminal, urmrind producerea unui rezultat care s-i satisfac impulsurile; c) atunci cnd fapta este svrit n interesul infractorului, care dei nu este de acord cu rezultatul infraciunii l accept dac i aduce un folos material. 7. Faptele penale svrite au modaliti diferite de: a) comitere; b) de evideniere; c) de susinere i aplicare n practic. 8. Fenomenul antisocial care nu este cuprins n sfera normelor juridice penale rmne un fenomen: a) infracional i pedepsit dup ce s-a dovedit comiterea sa; b) respins de societate, reprobat dar care, n sens juridic, nu constituie infraciune; c) intrat n sfera normelor juridice cu consecine speciale n planul sancionrii sale. 9. Pericolul social al faptei reprezint: a) o regul fr de care nu poate exista o norm juridic; b) una din trsturile eseniale pe care o fapt trebuie s o prezinte pentru a fi infraciune; c) un pericol generic delimitat printr-o dispoziie a legii penale. 10. Modalitile prin care intenia se poate manifesta sunt: a) modalitile fixate de legiuitor n cuprinsul normei penale; b) intenia direct i intenia indirect, dol direct sau eventual; c) cuprinse n comportamentul infractorului.

118

11. Culpa se poate prezenta: a) sub dou forme, culp cu prevedere i culp simpl, culp cu uurin i culp din greeal; b) sub dou forme, simpl i compus; c) sub un criteriu subiectiv n raport cu persoana infractorului. 12. Prin coninut al infraciunii nelegem: a) totalitatea condiiilor impuse de legea penal pentru existena unei anumite infraciuni; b) trsturile sale eseniale care o particularizeaz de faptele civile, administrative sau de ordin social; c) distincia dintre drept i nedrept, dintre social i antisocial, ct i pericolul public pe care fapta penal l poate produce. 13. Persoanele implicate n raportul juridic penal reprezint: a) infractorii care trebuie s rspund pentru fapta lor; b) subiecii infraciunii; c) aceeai poziie juridic desprit de interesele personale ale fptuitorilor. 14. Poate avea calitatea de subiect activ al infraciunii: a) persoanale care au svrit faptele; b) victima i infraciunea, care i-au adus atingere intereselor legitime; c) persoana fizic sau juridic. 15. Persoana fizic poate fi subiect activ al infraciunii doar dac: a) are vrsta de 14 ani i este responsabil; b) a acionat ntr-o unitate de voin care a nclcat legea penal; c) prezint un document medical care i atest starea de responsabilitate juridic. 16. Simularea strilor psihice de iresponsabilitate n cursul procesului penal de ctre infractori: a) are efecte juridice asupra faptei svrite;

119

b) contribuie la aflarea adevrului; c) are efecte doar dac iresponsabilitatea este dovedit c, n momentul comiterii faptei, aceasta a existat. 17. Pentru existena laturii obiective a infraciunii, sunt necesare: a) trei precizri legislative c fapta constituie infraciune; b) trei elemente: act de conduit interzis, o urmare imediat care aduce atingere ordinii de drept penal i o legtur de cauzalitate ntre fapt i urmrea produs; c) dou condiii care se refer la modul de aciune i la mprejurrile n care s-a petrecut fapt. 18. Lipsa elementului material al infraciunii face ca: a) infraciunea s nu existe; b) infraciunea s existe dar s nu poat fi apreciat dect n raport cu consecinele sale juridice; c) infraciunea s ntruneasc toate condiiile de periculozitate. 19. Elementul material poate fi desemnat, uneori, prin textul de lege dac: a) prezint elemente de noutate juridic; b) prezint o not caracteristic care l deosebete de alte precizri fcute n coninutul normei de incriminare; c) vizeaz mai multe conduite interzise de legea penal. 20. Exist legtur de cauzalitate ntre: a) conduita interzis de legea penal i urmarea produs; b) normele penale de incriminare i fapta penal; c) activitatea de administrare a probelor i coninutul acestora. 21. Elementul esenial al laturii subiective l constituie: a) scopul infraciunii; b) existena elementului material al infraciunii; c) vinovia autorului infraciunii. 22. Elementele eseniale ale laturii obiective a infraciunii sunt: a) vinovia, mobilul i scopul infraciunii;

120

b) starea de necesitate, legitima aprare i cazul fortuit; c) mobilul i scopul infraciunii. 23. Ca latur subiectiv a coninutului unei infraciuni determinate, vinovia nu poate exista dect: a) n situaia n care fapta este prevzut de legea penal; b) n modalitatea prevzut de legea penal; c) n coninutul normei juridice. 24. Faptele penale sunt infraciuni care se svresc cu intenie: a) doar cnd legea prevede expres aceasta; b) dac sunt svrite printr-o aciune; c) dac sunt svrite printr-o aciune sau inaciune. 25. Mobilul, ca element al laturii subiective a infraciunii, reprezint: a) un impuls intern, subiectiv, care l determin psihic pe autor s treac la comiterea faptei; b) rezultatul ce va aprea n urma svririi faptei penale; c) un rezultat urmrit i dorit de infractor. 26. Scopul, ca element al laturii subiective, reprezint: a) nceputul aciunii sau inaciunii infractorului; b) rezultatul n plan mintal care va aprea n urma svririi faptei penale, rezultat urmrit i dorit de ctre infractor; c) motivul, impulsul interior care determin hotrrea infracional. 27. Scopul i mobilul este prevzut expres n legea penal atunci: a) cnd pentru existena unei infraciuni este necesar ca aceasta s aibe o component subiectiv ce o caracterizeaz i o difereniaz fa de alte conduite ilicite penale; b) cnd pentru existena infraciunii nu este necesar existena vinoviei fptuitorului; c) cnd este necesar incriminarea unei fapte ca fiind infraciune.

121

28. Scopul i mobilul, odat identificate, servesc la: a) individualizarea pedepsei (circumstane de agravare sau atenuare); b) probarea activitii infracionale; c) definirea faptei ilicite sancionat de legea penal. 29. Formele infraciunii intenionate, dup modul de desfurare a executrii acestora, sunt: a) actele anterioare svririi infraciunii; b) actele pregtitoare, tentativa, fapta consumat i fapta epuizat; c) formele pluralitii de infraciuni asociate participaiei penale. 30. Actele preparatorii nu fac altceva dect: a) s asigure recuperarea prejudiciului cauzat prin infraciune; b) s-l determine pe inculpat s-i recunoasc fapta; c) s asigure succesul svririi infraciunii. 31. Actele preparatorii sunt incriminate n legislaia penal romneasc? a) da, n totalitate; b) nu; c) da, dar n cazuri strict limitate, ca de exemplu: infraciuni contra siguranei statului, lipsirea de libertate n mod ilegal i deinerea de instrumente n vederea falsificrii de valori. 32. Care este pedeapsa ce se aplic actelor premergtoare? a) o pedeaps cuprins ntre jumtatea minimului i jumtatea maximului pedepsei pentru infraciunea consumat; b) o treime din pedeapsa maxim aplicat pentru infraciunea consumat; c) legiuitorul stabilete acelai regim sancionator ca pentru infraciunea consumat, avnd n vedere gravitatea infraciunilor.

122

33. Tentativa se afl situat: a) ntre faza de judecat n prim instan i momentul rmnerii definitive a pedepsei; b) ntre faza actelor pregtitoare i faza consumrii infraciunii; c) ntre momentul svririi faptei i momentul rmnerii definitive a pedepsei. 34. Tentativa const n punerea n executare a inteniei de a svri infraciunea: a) executare care a fost ntrerupt sau nu i-a produs efectul; b) executare care a fost finalizat i i-a produs efectul; c) executare care nu a mai avut loc. 35. Coninutul tentativei este identic cu acela al infraciunii a crei consumare s-a urmrit n cazul: a) obiectului i subiectului tentativei; b) subiectului tentativei; c) latura obiectiv care se realizeaz doar prin aciunea fptuitorului. 36. n cazul infraciunilor complexe, cnd dou sau mai multe fapte sunt incluse n coninutul aceleiai infraciuni i una din acestea este consumat n totalitate iar cealalt (celelalte) doar parial, avem: a) o fapt consumat precedat de o tentativ la ea; b) numai o fapt consumat; c) doar tentativa la acea infraciune i nu o fapt consumat. 37. Caracteristicile laturii obiective a tentativei sunt: a) aciunea nu a fost dus pn la capt i fapta penal comis nu a fost executat; b) aciunea a fost ntrerupt fr ca fapta epuizat parial s-i fi produs efectele i fapta penal, att ct a fost comis, prezint totui urmri socialmente periculoase; c) vtmrile nu sunt concrete i nu se circumscriu n sfera ilicitului penal.

123

38. n cazul tentativei, latura subiectiv se realizeaz: a) n totalitate; b) doar parial; c) n funcie de coninutul infraciunii. 39. Latura subiectiv a tentativei se caracterizeaz numai prin: a) intenie; b) fapt neconsumat n totalitate; c) elementul material. 40. Nu este posibil tentativa n cazul urmtoarelor genuri de infraciuni: a) infraciuni omisive; infraciunile din culp i infraciunile praeterintenionate; infraciunile omisive pure; infraciunile de obicei i infraciunile de imediat consumare; b) infraciunile svrite din culp; c) toate genurile de infraciuni unde exist intenia. 41. Formele tentativei sunt: a) tentativa ntrerupt (neterminat, imperfect) i tentativ perfect sau fr efect; tentativa insuficient sau defectuoas i tentativa de fapt putativ; b) tentativ complet i tentativ incomplet; c) tentativa improprie i tentativa absolut improprie. 42. Tentativa se sancioneaz cu o pedeaps cuprins ntre: a) jumtatea minimului i jumtatea maximului prevzut de lege pentru infraciunea consumat, fr ca minimul s fie mai mic dect minimul general al pedepsei; b) jumtatea minimului i jumtatea maximului prevzut de lege pentru infraciunea consumat; c) jumtatea minimului i o treime din pedeapsa maxim aplicat prevzut de lege pentru infraciunea consumat. 43. n cazul faptelor penale sancionate cu nchisoarea pe via, tentativa: a) nu se pedepsete;

124

b) se pedepsete ntre jumtatea maximului i jumtatea minimului prevzut de lege pentru infraciunea consumat; c) se pedepsete cu nchisoarea de la 10 la 25 de ani. 44. n cazul persoanelor juridice, tentativa: a) se pedepsete n aceleai limite ca n cazul persoanelor fizice; b) se pedepsete doar n limitele fixate de C.pen.; c) nu este reglementat. 45. Aciunea infractorului se consider ncheiat atunci cnd: a) organul de cercetare penal efectueaz activiti de cercetare a locului faptei; b) rezultatul activitii sale criminale s-a produs; c) cnd pericolul social al faptei a fost nlturat. 46. Urmtoarele categorii de fapte penale sunt apreciate ca fiind infraciuni epuizate: a) infraciunile continue, infraciunile continuate, infraciunile de obicei i infraciunile progresive; b) infraciunile de interes de serviciu, infraciunile de obicei i infraciunile de imediat consumare; c) infraciunile din culp i infractiunile omisive. 47. Cauzele de nepedepsire a tentativei sunt: a) autodenunul i plngerea prealabil; b) desistarea i mpiedicarea producerii rezultatului; c) recunoaterea i regretarea faptei penale svrite. 48. Pluralitatea de infraciuni presupune: a) fapta sau activitatea desfurat corespunde coninutului mai multor infraciuni; b) un moment juridic important care ajut la identificarea cauzelor i condiiilor care l-au determinat pe infractor s svreasc una sau mai multe infraciuni; c) c o persoan svrete mai multe infraciuni nainte de a fi tras la rspundere i sancionat pentru vreuna din acestea.

125

49. Pluralitatea de infraciuni poate fi apreciat: a) ca o cauz de agravare, de atenuare sau modificarea a pedepsei; b) ca un moment ce vizeaz temeiul rspunderii penale pentru fiecare infraciune n parte; c) ca un indicator legal ce vizeaz individualizarea i aplicarea pedepsei. 50. n Codul penal romn, formele consacrate ale pluralitii de infraciuni sunt: a) tentativa i intenia; b) pedeapsa i limitele sale de aplicare; c) concursul de infraciuni i recidiva. 51. Pentru existena concursului de infraciuni sunt necesare urmtoarele condiii: a) svrirea infraciunii ntr-o form continuat, svrirea infraciunii sub stare de recidiv i svrirea infraciunii nainte ca infractorul s mai fi fost condamnat definitiv pentru o fapt penal; b) svrirea a dou sau mai multe infraciuni, faptele s fi fost svrite de aceeai persoan, svrirea faptelor nainte de a se fi pronunat o hotrre judectoreasc definitiv pentru vreuna din infraciuni i cel puin dou dintre infraciuni s poat fi supuse judecii; c) svrirea repetat a una sau mai multe infraciuni, de una sau mai multe persoane, cu condiia ca, cel puin una din faptele penale comise s fi fost svrit cu intenie. 52. Avem concurs real de infraciuni, cnd: a) dou sau mai multe persoane svresc o infraciune cu intenie sau din omisiune, nainte de a mai fi fost condamnate definitiv pentru vreo fapta penal; b) cnd mai multe infraciuni au fost svrite de mai muli infractori n aceeai zon i n acelai interval de timp;

126

c) cnd dou sau mai multe infraciuni au fost svrite de aceeai persoan prin dou sau mai multe aciuni sau inaciuni, nainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna din ele. 53. Sancionarea concursului de infraciuni se poate face prin trei sisteme: a) sistemul sancionator procedural, sistemul adunrii pedepselor i sistemul nglobrii pedepselor; b) sistemul cumulului aritmetic, sistemul absorbiei i sistemul cumulului juridic; c) sistemul infraciunilor concurente, sistemul absorbiei i sistemul sancionrii proporionale. 54. Pedepsele complementare pot fi aplicate: a) numai pentru infraciunile pedepsite cu nchisoarea i care prezint o anumit gravitate; b) doar n cazul infraciunilor pentru care legiuitorul a stabilit pedeapsa nchisorii mai mare de 10 ani; c) atunci cnd pedeapsa principal se aplic doar n concurs cu pedeapsa complementar. 55. n cazul pedepselor complementare se aplic principiul: a) cumulului aritmetic; b) contopirii pedepselor; c) absorbiei. 56. n cazul concursului de infraciuni, msurile de siguran se contopesc cnd: a) pentru infraciuni concurente s-au aplicat msuri de siguran de acelai fel; b) cnd legea prevede n mod expres contopirea; c) cnd s-au svrit infraciuni concurente supuse judecii. 57. Problema contopirii pedepselor, n cazul concursului de infraciuni, se pune doar: a) cnd infraciunile nu sunt judecate separat;

127

b) cnd infraciunile sunt judecate separat, fie de aceeai instan, fie de instane diferite i cnd se pronun hotrri separate de condamnare; c) cnd pentru infraciunile judecate au fost aplicate aceleai pedepse. 58. Cnd infractorul a executat anterior contopirii, n total sau parial, pedeapsa pronunat n urma unei sau unor hotrri de condamnare, pedeapsa poate fi: a) contopit; b) nlocuit; c) computat 59. n caz de concurs de infraciuni svrite de o persoan juridic se aplic: a) pedeapsa nchisorii; b) pedeapsa amenzii fixe; c) pedeapsa amenzii celei mai mari. 60. n cazul recidivei, unei persoane i se poate imputa svrirea a cel puin: a) dou infraciuni; b) cel puin dou fapte, din care una s fie o fapt penal; c) o infraciune, care s fie sancionat cu pedeapsa nchisorii. 61. n ce const primul termen al recidivei: a) ntr-o condamnare anterioar; b) ntr-o condamnare definitiv la o pedeaps privativ de libertate; c) ntr-o dubl condamnare. 62. n ce const al doilea termen al recidivei: a) ntr-o condamnare definitiv la o pedeaps privativ de libertate; b) ntr-o condamnare anterioar; c) n svrirea din nou a unei infraciuni.

128

63. Condiiile de existen la al doilea termen al recidivei dup con damnare, sunt: a) svrirea dup intervenirea unei condamnri definitive a dou sau mai multe infraciuni; b) infraciunea ulterioar s fi fost comis nainte de executarea complet a pedepsei pronunat prin hotrrea de condamnare definitiv; c) noua pedeaps aplicat s depeasc 6 luni. 64. Recidiva dup executare (postexecutorie) trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: a) infraciunea svrit s vizeze viaa i integritatea persoanei; b) pedeapsa s fi fost executat n totalitate i pedeapsa executat sau considerat ca executat s fie nchisoarea mai mare de 6 luni; c) pedeapsa s nu fi fost executat n ntregime. 65. O condamnare pronunat printr-o hotrre judectoreasc definitiv de o instan dintr-o ar membr a U.E. poate constitui recidiv? a) da, cu condiia s fie ar membr a U.E.; b) nu, se ncalc principiul teritorialitii; c) numai dac fapta penal pentru care a fost condamnat este prevzut i de legea romn. 66. Starea de recidiv a unui infractor constituie: a) o cauz personal de agravare; b) o cauz general de pedepsire; c) o circumstan agravant pentru toi participanii. 67. n cazul infraciunii de evadare, din punct de vedere al recidivei, prin pedeapsa anterioar se nelege: a) pedeapsa ce se execut, la care se adug pedeapsa aplicat pentru evadare;

129

b) pedeapsa care a fost aplicat pentru svrirea infraciunii de evadare; c) pedeapsa ce urmeaz a se aplica infractorului de ctre instana de judecat. 68. n situaia unei graieri pariale n caz de recidiv postcondamnatorie, cnd se stabilete pedeapsa ce a mai rmas de executat, instana va avea n vedere: a) pedeapsa rmas de executat; b) pedeapsa aplicat pentru evadare (de exemplu); c) pedeapsa care a mai rmas de executat, la care se adug durata pedepsei aplicate pentru evadare (de exemplu). 69. Exist recidiv n cazul persoanei juridice? a) da, cnd se svrete de ctre aceasta, dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare, o nou infraciune cu intenie iar amenda pentru infraciunea anterioar a fost executat sau considerat ca executat; b) nu, deoarece persoanelor juridice nu li se aplic regulile procedurale privind starea de recidiv; c) da, cnd aceasta , dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare, svrete o nou infraciune. 70. Pluralitatea intermediar de infraciuni, n cazul recidivei exist atunci cnd: a) o persoan, dup ce a fost condamnat definitiv pentru o infraciune, svrete o alt infraciune; b) o persoan, dup ce a fost condamnat definitiv pentru o infraciune, svrete o alt infraciune, nainte de nceperea executrii pedepsei, n timpul executrii pedepsei sau n stare de evadare i nu sunt ndeplinite condiiile pentru recidiva postcondamnatorie; c) o persoan svrete n mod repetat mai multe infraciuni dei cunotea c este recidivist. 71. Poate fi nlturat caracterul penal al faptei? a) nu;

130

b) doar dac nu este recidivist fptuitorul; c) da. 72. Infraciunea este: a) o situaie cnd legea penal a fost nclcat; b) singurul temei al rspunderii penale; c) o fapt penal grav. 73. nlturnd caracterul penal al faptei se nltur i: a) rspunderea penal (existena infraciunii); b) cauzele generale de nepedepsire; c) excepiile referitoare la persoan. 74. Este n legitim aprare: a) acela care svrete o infraciune pentru a acoperi fapta altuia; b) acela care svrete fapta pentru a nltura un atac material, direct, imediat i injust ndreptat mpotriva sa, a altuia sau a unui interes general i care l pune n pericol grav pe cel atacat; c) svrete fapta din motive umanitare, aprnd drepturile eseniale ale omului. 75. Omul, sub stpnirea constrngerii, i mai poate dirija liber voina? a) da; b) nu; c) da, cnd nu este ameninat i Nu cnd este constrns de mai multe persoane. 76. n cazul legitimei aprri, este necesar ndeplinirea urmtoarelor condiii referitoare la aprare: a) aciunea de aprare s constituie o fapt prevzut de legea penal, care s fie necesar i s se desfoare n limitele proporionalitii atacului; b) aciunea de aprare s vizeze nfptuirea unui act curajos, prin care sunt aprate valorile fiinei umane;

131

c) aciunea de aprare s depeasc n intensitate aciunea infractorului pentru a-l putea opri pe acesta de la comiterea unui act agresiv grav. 77. Legitima aprare produce efecte: a) asupra tuturor participanilor; b) asupra celor aflai n conflict; c) doar in personam. 78. Cnd starea de necesitate este invocat de mai multe persoane, existena constrngerii va fi: a) cercetat, laolalt, pentru toi participanii; b) cercetat separat pentru fiecare participant la aciunea de salvare; c) cercetat pentru toate persoanele aflate la locul i n timpul svririi faptei. 79. Constrngerea fizic nltur caracterul penal al faptei: a) cnd a fost demonstrat; b) cnd a fost invocat; c) cnd situaia a impus aceasta. 80. Constrngerea fizic produce efecte: a) asupra celor agresai fizic de infractori; b) fa de persoanele constrnse fizic i care nu au putut lua o alt msur; c) cnd nu a fost demonstrat. 81. Persoana care a svrit fapt penal fiind constrns fizic, poate rspunde: a) penal; b) civil; c) nu rspunde nici penal i nici de urmrile civile. 82. Nu exist constrngere moral atunci cnd aceasta poate fi nlturat prin: a) trimitere n judecat a celui vinovat;

132

b) denun; c) opunerea rezistenei fizice. 83. Fapta prevzut de legea penal al crei rezultat este consecina unei mprejurri care nu putea fi prevzut, constituie: a) un caz de constrngere fizic; b) un caz de constrngere moral; c) un caz fortuit. 84. Constatarea cazului fortuit are loc ntotdeauna: a) dup ce fapta s-a produs; b) nainte ca rezultatul s se fi produs; c) odat cu producerea rezultatului infraciunii. 85. Efectele cazului fortuit opereaz: a) in personam; b) in rem; c) prudentia juris. 86. Iresponsabilitatea fptuitorului nltur; a) rspunderea moral; b) caracterul penal al faptei; c) starea de recidiv. 87. n cursul procesului penal, starea de alcoolemie poate fi dovedit: a) cu ajutorul fiolei alcoolscop; b) cu ajutorul procesului-verbal ntocmit de agentul de circulaie; c) cu ajutorul unei expertize medicale. 88. Fapta penal svrit de o persoan n perioada n care era minor, cu vrsta sub 14 ani, exclude pe aceasta de la rspunderea civil? a) nu, fiindc minorul nu poart rspunderea actelor sale; b) nu, fiindc minorul nu a svrit fapta cu intenie;

133

c) da, pentru minorul care a svrit o fapt penal, rspunderea civil o poart persoanele care, la data svririi faptei, l aveau n supraveghere. 89. Eroarea de fapt este ntotdeauna: a) o cauz care justific comportamentul infracional; b) o cauz personal care ar putea justifica comportamentul infracional dar care nu are aplicabilitate i la ali fptuitori; c) o cauz de agravare avut n vedere la individualizarea pedepsei. 90. Eroarea de fapt: a) nu nltur rspunderea civil; b) constituie o cauz imputabil; c) nltur rspunderea penal chiar i atunci cnd ea nu privete un element contitutiv al infraciunii, fr de care aceasta nu poate exista. 91. Pedeapsa este o form de constrngere juridic ce se aplic: a) celui care a svrit o infraciune; b) celor care comit ilegaliti; c) acelora care nu respecta normele de conduit social. 92. Pedeapsa are un dublu caracter: a) sancionator i juridic restrictiv; b) coercitiv i corectiv; c) subiectiv i obiectiv. 93. Scopul pedepsei este: a) de a impune o anumit conduit; b) de a sanciona infraciunile svrite; c) de a ndrepta i preveni. 94. Pedepsele principale sunt: a) nchisoarea i interzicerea unor drepturi; b) amenda i avertismentul; c) detenia pe via, nchisoarea i amenda.

134

95. Pedepsele complementare sunt: a) interzicerea unor drepturi (1-10 ani) i degradarea militar; b) detenia pe via i interdicia de a vota; c) interzicerea drepturilor printeti i de ordin social. 96. Pedeapsa principal pentru persoana juridic este: a) interzicerea unor activiti; b) amenda de la 2500 lei la 2.000.000 lei; c) dizolvarea societii. 97. Cnd se aplic pedeapsa nchisorii de 25 de ani, se aplic i: a) pedeapsa interzicerii unor drepturi printeti; b) pedeapsa interzicerii unor drepturi pe durata maxim; c) pedeapsa regimului nchis de excutare. 98. Condamnaii execut pedeapsa n unul din urmtoarele regimuri: a) regim de maxim siguran, regim nchis, regim semideschis i regim deschis; b) regim de maxim importan, regim deschis i regim nchis; c) regim nchis, regim neutru i regim aleatoriu. 99. Brbaii care au mplinit vrsta de 60 de ani i femeile de 55 de ani sunt exceptate de la: a) executarea pedepsei; b) executarea unor activiti sociale; c) executarea pedepsei n regim de maxim siguran. 100. Pedepsele complementare se aplic ntotdeauna: a) cumulativ cu pedeapsa amenzii; b) alturi de pedeapsa principal i doar de ctre instana de judecat, cnd pedeapsa depete 2 ani; c) alturi de regimul de executare a pedepsei i doar n condiii de strict securitate. 101. Pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi nu poate fi aplicat: a) btrnilor;

135

b) femeilor gravide; c) minorilor. 102. Persoana condamnat la pedeapsa complementar a degradrii militare: a) pierde gradul militar; b) pierde dreptul de a purta uniform; c) pierde gradul militar i dreptul de a purta uniform. 103. Pe durata suspendrii condiionate a executrii pedepsei nchisorii sau suspendrii sub supraveghere a executrii pedepsei nchisorii: a) se suspend i executarea pedepselor accesorii; b) nu se suspend executarea pedepselor accesorii; c) constituie un capt de cerere separat care trebuie soluionat de instana de judecat; 104. Scopul pedepsei pentru persoana juridic poate fi atins dac: a) pedeapsa aplicat este ct mai sever; b) pedeapsa este corect individualizat; c) pedeapsa principal este nsoit de o pedeaps complementar. 105. Instana de judecat poate aplica persoanei juridice pedeapsa dizolvrii acesteia, dac: a) persoana juridic a svrit mai mult de 2 infraciuni intenionate; b) persoana juridic funcioneaz la un alt sediu dect cel declarat; c) persoana juridic a fost nfiinat n scopul svririi de infraciuni i obiectul de activitate al acesteia a fost deturnat n acest scop. 106. De la suspendarea uneia dintre activitile persoanei juridice sunt exceptate: a) organele de conducere i organizaiile de baz ale Oficiului Registrului Comerului;

136

b) partidele politice, sindicatele, patronatele, organizaiile religioase i ale minoritilor naionale care funcioneaz potrivit legii; c) centrele medicale, asociaiile sportive, asociaiile de vntori i organele de poliie comunitar. 107. Difuzarea i afiarea hotrrii de condamnare a persoanei juridice se face pe cheltuiala: a) statului; b) bugetului local; c) persoanelor juridice condamnate. 108. Constituie stare de agravare a pedepselor: a) titlul n care o pedeaps este cuprins; b) starea de recidiv, concursul de infraciuni i infraciunea continuat; c) participaia penal, pluralitatea intermediar i actele pregtitoare. 109. Constituie stare de atenuare a pedepsei: a) tentativa i minoritatea fptuitorului; b) beia i starea de urgen; c) starea de urgen i legitima aprare. 110. Care este deosebirea ntre circumstanele legale i circumstanele judiciare: a) circumstanele legale sunt prevzute n legi speciale iar circumstanele judiciare deriv din practica instanelor; b) circumstanele legale sunt prevzute expres de lege i trebuiesc reinute de judectori, pe cnd circumstanele judiciare nu sunt determinate de lege i sunt lsate la aprecierea judectorilor; c) au aceiai identitate i sunt obligatorii de aplicat de ctre instanele de judecat.

137

111. Care este deosebirea ntre circumstanele reale i circumstanele personale: a) nu exist nicio deosebire, ambele fiind cu valoare orientativ pentru instana de judecat; b) sunt circumstane facultative, pe care organul de urmrire penal le are n vedere la ncadrarea juridic; c) circumstanele reale privesc fapta svrit, pe cnd circumstanele personale privesc persoana fptuitorului. 112. Circumstanele atenuante legale sunt: a) depirea limitelor legitimei aprri, ale strii de necesitate i provocarea; b) bun conduit a infractorului, caracterizrile de la locul de munc i din comunitate; c) comportamentul infractorului dup svrirea infraciunii. 113. Produc efecte circumstanele atenuante asupra pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi? a) da; b) nu; c) legea penal nu distinge n aceast privin. 114. Circumstanele agravante legale sunt enumerate limitativ de ctre legiuitor sau ele sunt expres prevzute n lege? a) sunt expres prevzute n lege; b) sunt menionate n legile speciale; c) sunt limitativ enumerate de legiuitor. 115. Starea de beie voluntar complet produs de alcool sau alte substane: a) nltur caracterul penal al faptei; b) nu nltur caracterul penal al faptei; c) constituie, dup caz, o circumstan atenuant sau agravant. 116. Pedeapsa n caz de concurs ntre cauzele de agravare i cauzele de atenuare se stabilete astfel: a) se ine cont de circumstanele agravante, de circumstanele atenuante i de starea de recidiv;

138

b) se procedeaz la aplicarea principiului cumulului pedepselor; c) se ine cont de persoana infractorului i de comportamentul acestuia n timpul cercetrii judectoreti. 117. n caz de concurs ntre circumstanele atenuante i circumstanele agravante: a) se impune adugarea unui spor de pedeaps; b) coborrea pedepsei sub minimul special nu este obligatorie; c) este necesar medierea organului de urmrire penal. 118. n cazul persoanei juridice, dac exist circumstane agravante, atunci: a) pedeapsa amenzii poate fi dublat; b) pedeapsa amenzii poate fi nlocuit cu o pedeaps mult mai sever; c) se poate aplica amenda pn la maximul special la care se mai poate adug pn la o ptrime din acel maxim. 119. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei const n: a) dispoziia dat de instan de a suspenda pe o anumit perioad de timp denumit termen de ncercare executarea pedepsei aplicate, dac sunt ntrunite anumite condiii; b) suspendarea dat de instana de judecat cu efect asupra modului n care pedeapsa va fi executat, i va avea aplicabilitatea, facultativ, n regim de penitenciar sau n libertate; c) dispoziia dat de instana de judecat n legtur cu modul de executare al pedepsei aplicate. 120. n caz de concurs de infraciuni, suspendarea condiionat a executrii pedepsei se poate acorda dac pedeapsa aplicat este: a) de cel puin 2 ani; b) de cel mult 3 ani; c) de cel mult 2 ani; 121. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei se poate dispune numai dac pedeapsa aplicat de instan este nchisoarea de: a) cel mult 5 ani sau amenda;

139

b) cel mult 3 ani sau amenda; c) cel mult 2 ani sau amenda. 122. Durata pe care se dispune suspendarea condiionat a executrii pedepsei constituie pentru persoana condamnat: a) termen de analiz; b) termen de verificare a altor fapte penale comise de persoana condamnat; c) termen de ncercare. 123. Durata termenului pe care s-a dispus suspendarea condiionat reprezint: a) durata pedepsei aplicate la care se adaug 2 ani; b) termenul n care condamnatul trebuie s se conformeze unei legii penale; c) un moment important pentru condamnat. 124. n cazul suspendrii condiionate a executrii pedepsei aplicate minorului, termenul de ncercare se compune din: a) durata pedepsei nchisorii la care se adaug 6 luni; b) durata pedepsei nchisorii la care se adaug un interval de timp de la 6 luni la 2 ani, fixat de instan; c) durata pedepsei nchisorii, la care, legiuitorul, fiind vorba de un minor, a neles s nu mai adauge un alt interval de timp. 125. Termenul de ncercare, n cazul suspendrii condiionate, se socotete mplinit: a) cu o zi nainte de ziua corespunztoare datei de la care a nceput s curg; b) la epuizarea perioadei de ncercare fixat de serviciul de probaiune; c) la mijlocul termenului de ncercare, dac persoana condamnat a avut un comportament corespunztor. 126. Termenul de ncercare, n cazul suspendrii condiionate, se socotete de la: a) data pronunrii sentinei de ctre instana de judecat;

140

b) data nceperii executrii pedepsei; c) data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare. 127. n cazul minorilor pentru care pedeapsa a fost suspendat condiionat, anularea suspendrii: a) se aplic n aceleai condiii ca pentru celelalte persoane condamnate; b) nu se aplic; c) se aplic doar dac organul de urmrire penal solicit n mod expres anularea. 128. Anularea suspendrii condiionate a executrii pedepsei se aplic n urmtoarele situaii: a) condamnatul a mai svrit o infraciune anterior rmnerii definitive a hotrrii de condamnare cu suspendare condiionat pentru care i s-a aplicat pedeapsa nchisorii i care a fost descoperit nainte de mplinirea termenului de ncercare; b) condamnatul a mai svrit o alt infraciune pentru care a fost condamnat definitiv; c) condamnatul a avut un comportament ireverenios fa de organele de poliie, atunci cnd i-au fcut verificarea periodic la domiciliu. 129. Suspendarea condiionat a executrii pedepsei poate fi dispus cnd: a) a intervenit un deces n familia condamnatului; b) a solicitat n scris suspendarea; c) n cazul infraciunii de abandon de familie cnd prile s-au mpcat, sau cnd condamnatul i-a pierdut n totalitate capacitatea de munc i nu mai poate executa pedeapsa la locul de munc. 130. Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere se deosebete de suspendarea condiionat a executrii pedepsei prin: a) mprejurrile specifice de executare a pedepsei;

141

b) condiiile n care se poate dispune i prin obligaiile stabilite n sarcina condamnatului pe parcursul termenului de ncercare; c) msurile speciale dispuse de ctre instana de judecat pe parcursul executrii pedepsei. 131. Efectele suspendrii executrii pedepsei sub supraveghere sunt: a) unele imediate, care sunt provizorii i altele, finale, care sunt definitive; b) pedeapsa nu se mai execut n regim de detenie; c) benefice actului de reeducare a condamnatului. 132. Specifice revocrii suspendrii executrii pedepsei sub supraveghere, este acea situaie cnd: a) condamnatul a svrit o nou fapt; b) condamnatul a ncercat s evadeze, ns aciunea sa a fost ntrerupt de ctre supraveghetorii legali; c) condamnatul nu ndeplinete msurile de supraveghere prevzute de lege ori obligaiile stabilite de instan dispunndu-se executarea n ntregime a pedepsei. 133. Instana poate dispune executarea pedepsei la locul de munc doar atunci cnd sunt ndeplinite condiiile referitoare la: a) pedeapsa aplicat, persoana condamnatului i exist acordul scris al unitii unde condamnatul urmeaz s presteze munc; b) vrsta, antecedente i recidiv; c) gravitatea faptei penale comise i prejudiciul este acoperit. 134. Pedeapsa nchisorii la locul de munc se execut n baza: a) sentinei instanei de judecat; b) mandatului de executare a pedepsei; c) ncheierii speciale date de ctre instana de judecat. 135. Pentru ca pedeapsa s fie executat ntr-o nchisoare militar se cer ndeplinite trei condiii cumulative: a) condamnatul s aib calitatea de ofier sau subofier, pedeapsa aplicat s nu depeasc 5 ani i executarea

142

pedepsei n modalitatea respectiv s fie prevzut de lege pentru infraciunea svrit; b) condamnatul s fie angajatul unei uniti militare, pedeapsa aplicat s nu depeasc 3 ani i modalitatea de executare s fie prevzut de lege; c) condamnatul s aib calitatea de militar n termen, pedeapsa s nu depeasc 2 ani nchisoare i modalitatea de executare s fie prevzut de lege pentru infraciunea svrit. 136. De liberarea condiionat poate beneficia: a) orice condamnat; b) persoanele condamnate pentru infraciuni al cror maxim nu depete 10 ani; c) persoanele condamate care nu sunt recidiviste. 137. Liberarea condiionat se acord, potrivit C.proc.pen., n urmtoarele mprejurri: a) la propunerea ministrului justiiei cu acordul C.S.M.; b) la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepsei privative de libertate; c) la propunerea conducerii penitenciarului. 138. Efectul imediat al liberrii condiionate const n: a) prezentarea de urgen a persoanei condamnate n faa instanei de judecat pentru a dispune eliberarea; b) prezentarea imediat n faa comisiei de examinare a cererilor de liberare condiionat; c) punerea n libertate a condamnatului. 139. Liberarea condiionat n cazul deteniunii pe via presupune: a) existena unor condiii speciale; b) singura condiie specific este ca persoana condamnat s fi executat efectiv 20 de ani de nchisoare iar brbaii care au peste 60 de ani i femeile peste 55 ani pot fi liberai condiionat dac au executat efectiv 15 ani de detenie;

143

c) liberarea condiionat a persoanelor condamnate la detenie pe via nu este posibil legal. 140. Cauzele care nltur executarea pedepsei sau consecinele condamnrii, sunt: a) graierea, prescripia executrii pedepsei i reabilitarea; b) graierea, recidiva postcondamnatorie i reabilitarea; c) legitima aprare, starea de necesitate i cazul fortuit. 141. Instituia graierii are o dubl natur: a) parlamentar i executiv; b) executiv i legislativ; c) instituie de drept constituional i instituie de drept penal. 142. Persoanele care au dreptul s acorde graierea individual sunt: a) preedintele Senatului Romniei; b) preedintele Curii Constituionale; c) preedintele Romniei. 143. Graierea colectiv poate fi acordat de: a) Parlament, prin lege; b) Preedintele Romniei; c) Guvernul Romniei prin Ordonane de Urgen. 144. Obiectul graierii vizeaz: a) pedepsele complementare aplicate de instan; b) pedepsele principale aplicate de instanele de judecat i pedepsele accesorii acestora; c) pedepsele accesorii. 145. Graierea pedepselor are ca efect: a) iertarea condamnatului de a mai executa pedeapsa accesorie; b) nlturarea, total sau parial, a executrii pedepsei principale sau comutarea acesteia ntr-o pedeaps mai uoar; c) doar pedepsele executate parial.

144

146. Graierea individual, n cazul concursului de infraciuni, vizeaz numai: a) pedeapsa aplicat de instan; b) pedeapsa rmas definitiv; c) pedeapsa rezultant. 147. Graierea produce efecte asupra msurilor de siguran i educative? a) nu; b) da; c) nu exist o reglementar legal n acest sens. 148. Cnd exist graieri succesive, care le sunt efectele? a) nu pot exista asemenea situaii; b) se aplic dispoziiilor de graiere mai favorabile; c) se aplic succesiv fiecare graiere. 149. Care sunt efectele prescripiei executrii pedepsei? a) stinge executarea pedepsei principale i a celei accesorii; b) stinge doar executarea pedepselor accesorii; c) stinge executarea pedepselor complementare. 150. Cnd pedeapsa este deteniunea pe via, termenul de prescripie a executrii pedepsei pentru persoana fizic este: a) 25 ani; b) 20 ani; c) imprescriptibil. 151. Termenul de prescripie a executrii pedepsei curge de la: a) rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare; b) de la momentul svririi faptei; c) de la data descoperirii autorilor. 152. Termenele de prescripie a executrii pedepsei pentru minor: a) sunt aceleai ca n cazul infractorilor majori; b) se reduc la jumtate; c) se reduc cu 2/3 din pedeapsa aplicat.

145

153. Prescripia executrii pedepsei se ntrerupe prin: a) nceperea executrii pedepsei, svrirea unei noi infraciuni i sustragerea de la executare dup nceperea executrii pedepsei; b) sustragerea de la msurile preventive sau apariia unui act de clemen prezidenial; c) moartea unuia dintre fptuitori, ncetarea executrii pedepsei i svrirea unei alte infraciuni. 154. Suspendarea cursului executrii prescripiei, are drept efect: a) ncetarea prescripiei; b) sustragerea de la executare; c) oprirea curgerii termenului de prescripie. 155. Reabilitarea este mijlocul legal prin care fostul condamnat: a) este pe deplin integrat n societate; b) i recapt drepturile politice; c) devine cetean liber. 156. Reabilitarea constitue o cauz care: a) nltur consecinele sociale; b) nltur consecinele penale i extrapenale; c) nltur hotrrea dat de instana de judecat. 157. n tiina penal se cunosc dou forme de reabilitare: a) reabilitarea judectoreasc i reabilitarea penal; b) reabilitarea penal i reabilitarea de drept; c) reabilitarea de drept i reabilitarea judectoreasc 158. Reabilitarea face s nceteze: a) decderile, interdiciile i incapacitile care rezult din condamnare; b) pedeapsa aplicat de instana de judecat; c) pedeapsa principal; pedeapsa accesorie i pedeapsa complementar.

146

159. Reabilitarea poate produce efecte: a) doar asupra pedepsei principale aplicate de instana de judecat; b) doar pentru viitor; c) doar n legtur cu pedepsele accesorii i pedepsele complementare. 160. Reabilitarea de drept opereaz n: a) virtutea legii n momentul ndeplinirii condiiilor; b) mod automat asupra pedepsei; c) situaia unor condamnri a cror executare nu depete 5 ani. 161. Condiiile reabilitrii de drept sunt cu privire la: a) situaia juridic a persoanei condamnate; b) condamnare, la termenul de reabilitare i la conduita condamnatului; c) termenul de reabilitare, i ndeplinirea obligaiilor legale; 162. Reabilitarea opereaz doar cu efecte: a) in personam; b) asupra pedepsei; c) asupra tuturor participanilor. 163. Reabilitarea judectoreasc se acord: a) la propunerea comisiei de liberare condiionat; b) la cererea condamnatului; c) la propunerea instanei de judecat. 164. Reabilitarea judectoreasc se acord pentru acele condamnri n privina crora: a) exist putere de lucru judecat; b) au rmas definitive; c) nu opereaz reabilitarea de drept. 165. Anularea reabilitrii judectoreti se dispune cnd: a) s-a descoperit c cel condamnat mai suferise o condamnare, care, dac era cunoscut, ar fi condus la respingerea cererii de reabilitare;

147

b) s-a descoperit c cel condamnat, pe timpul executrii pedepsei, a mai suferit o condamnare; c) s-au descoperit fapte noi, de natur contravenional, svrite de cel condamnat n mod repetat. 166. Msurile educative care pot fi aplicate minorului sunt: a) amenda, mustrarea i nchisoarea ntr-o instituie special de reeducare; b) mustrarea, libertatea supravegheat, internarea ntr-un centru de reeducare i internarea ntr-un institut medical educativ; c) interzicerea de a participa la anumite ntruniri, urmarea unor cursuri de instruire special i nchisoarea cnd a svrit fapte foarte grave. 167. Codul penal prevede, n privinta minorilor, un sistem sancionator special, format din: a) msuri restrictive i msuri de natur familial; b) msuri complementare de natur a ajuta minorul s se integreze n societate; c) msuri educative i pedepse. 168. Caracterul msurilor de siguran este unul pur: a) educativ; b) preventiv; c) de pedeaps. 169. Msurile de siguran se iau fa de: a) cei sancionai pentru diferite abateri; b) cei care au comis fapte prevzute de legea penal; c) cei special nominalizai n hotrrile judectoreti. 170. Msurile de siguran au n principal: a) caracterul de mijloc de prevenie; b) caracterul de mijloc de constrngere; c) caracterul de mijloc de prevenie i n subsidiar caracterul de mijloc de constrngere.

148

171. Msurile de siguran sunt numai: a) sanciuni de drept penal; b) sanciuni generale; c) sanciuni administrative. 172. La individualizarea msurilor de siguran se au n vedere: a) prevederile generale prevzute de lege; b) gravitatea strii de pericol i posibilitile de nlturare a acesteia; c) mijloacele de prevenie folosite de legiuitor. 173. Msurile de siguran, ca msuri de prevenie, sunt dispuse de: a) organele de urmrire penal; b) organele judectoreti; c) organele de urmrire penal i organele judectoreti. 174. Msurile de siguran dureaz ct: a) dureaz starea de pericol; b) a stabilit organul judiciar; c) dureaz procesul penal. 175. Msura de siguran privind obligarea la tratament medical, dureaz: a) o perioad nedeterminat; b) pn la nsntoirea persoanei aflate la tratament; c) pn la executarea pedepsei. 176. Msura de siguran a internrii medicale se ia mpotriva persoanei care a svrit o fapt prevzut de legea penal, fiind: a) bolnav mintal sau toxicoman; b) bolnav de o boal grav; c) bolnav datorit rnilor produse prin automutilare. 177. Pentru pedepsirea tentativei, n Codul penal romn s-a adoptat soluia: a) diversificrii pedepsei n raport cu pedeapsa prevzut pentru infraciunea consumat;

149

b) parificrii pedepsei n raport cu pedeapsa prevzut pentru infraciunea consumat; c) nepedepsirii acesteia. 178. Incriminarea tentativei la svrirea unei infraciuni, n Codul penal actual, se realizeaz printr-o dispoziie: a) general, prevzut n partea general a Codului penal; b) special, prevzut la unele incriminri din partea special; c) ce permite instanelor de judecat s aprecieze. 179. Aplicarea pedepsei pentru tentativ la svrirea unei infraciuni este condiionat de dispoziiile legii care prevede c: a) tentativa se pedepsete; b) tentativa se pedepsete numai dac pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea consumat este mai mare de 2 ani; c) pedepsirea tentativei este lsat la aprecierea instanei de judecat. 180. Actele preparatorii n legislaia penal romn: a) se pedepsesc la toate infraciunile; b) se pedepsesc prin asimilare cu tentativa la anumite infraciuni; c) se pedepsesc ca sanciuni administrative. 181. Tentativa la o infraciune pedepsit cu deteniunea pe via se sancioneaz cu pedeapsa nchisorii: a) de la 10 la 20 de ani; b) de la 10 la 25 de ani; c) de la 15 la 25 de ani; 182. Tentativa la svrirea unei infraciuni se sancioneaz: a) cu pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea consumat; b) cu pedeaposa cuprins ntre minimul special prevzut pentru acea infraciune i minimul general; c) cu o pedeaps cuprins ntre jumtatea minimului i jumtatea maximului prevzute de lege pentru infraciunea consumat.

150

183. Cnd n lege pentru infraciunea svrit sunt prevzute pedepse alternative, tentativa la o astfel de infraciune se sancioneaz cu pedeaps: a) mai uoar, cuprins ntre limitele ei speciale; b) mai grav, ale crei limite se reduc la jumtate; c) aleas dintre cele alternative ale crei limite se reduc la jumtate. 184. n cazul persoanei juridice tentativa se pedepsete: a) cu amenda prevzut de lege pentru infraciunea consumat; b) cu amend sau nchisoarea ale crei limite sunt reduse la jumtate; c) cu amend cuprins ntre minimul special i maximul special prevzut de lege pentru infraciunea consumat, reduse la jumtate. 185. n cazul persoanei juridice pentru sancionarea tentativei se poate aplica: a) doar pedeapsa amenzii; b) pe lng pedeapsa principal i una sau mai multe pedepse complementare; c) pe lng pedeapsa principal doar o singur pedeaps complementar. 186. n cazul persoanei juridice pentru sancionarea tentativei, aplicarea pedepselor complementare: a) este facultativ; b) este obligatorie; c) este obligatorie cnd se aplic doar una dintre acestea. 187. Tentativa nu este posibil: a) la infraciunile comisive; b) la infraciunile omisive; c) la infraciunile de rezultat. 188. Desistarea fptuitorului constituie: a) o cauz de nepedepsire;

151

b) o cauz care nltur caracterul penal al faptei; c) o cauz care nltur rspunderea penal. 189. Fptuitorul care a mpiedicat mai nainte de descoperirea faptei producerea rezultatului realizeaz condiiile unei: a) cauze care nltur rspunderea penal; b) cauze de impunitate; c) cauze care nltur caracterul penal al faptei. 190. Dac actele ndeplinite pn n momentul desistrii sau mpiedicrii producerii rezultatului constituie o alt infraciune: a) nu se pedepsesc; b) se pedepsesc ca tentativ la infraciunea de la care s-a desistat; c) se aplic pedeapsa pentru infraciune. 191. Desistarea ori mpiedicarea producerii rezultatului constituie cauze de nepedepsire dac fptuitorul: a) a acionat din culp; b) a acionat mai nainte de descoperirea faptei; c) a acionat sub imperiul unei constrngeri. 192. Autorul unei fapte prevzute de legea penal comite fapta n autorat cnd: a) svrete fapta singur fr contribuia altei persoane; b) svrete fapta singur, direct i nemijlocit, i cu contribuia altei persoane ca instigator sau complice; c) svrete fapta doar mpreun cu un minor. 193. Autorul svrete fapta prevzut de legea penal: a) prin determinarea altei persoane; b) direct i nemijlocit; c) prin acordarea de sprijin moral altei persoane. 194. Autoratul ca form a participaiei penale presupune svrirea unei fapte prevzute de legea penal: a) de un autor ajutat de un complice;

152

b) de doi instigatori; c) de doi complici. 195. Coautoratul ca form a participaiei penale presupune: a) cooperarea a cel puin dou persoane la svrirea direct i nemijlocit a faptei; b) svrirea faptei de ctre autor cu sprijinul unui complice; c) svrirea faptei de ctre autor mpreun cu un instigator. 196. Complice este persoana ce svrete fapta prevzut de legea penal cu vinovie sub forma: a) culpei; b) inteniei; c) doar a inteniei depite. 197. Contribuia unui complice la svrirea unei fapte prevzute de legea penal se realizeaz: a) prin promisiuni de tinuire a bunurilor provenite din svrirea faptei prevzute de legea penal; b) prin determinarea autorului s comit o fapt; c) prin acte de executare directe i nemijlocite. 198. Contribuia complicelui la comiterea unei fapte prevzute de legea penal se poate realiza: a) prin determninarea cu intenie a autorului; b) prin sprijinirea n orice mod, din culp a autorului; c) prin ajutorul dat cu intenie autorului. 199. Complicele contribuie la comiterea unei fapte prevzute de legea penal de ctre autor prin: a) promisiunea fcut dup svrirea infraciunii c va tinui bunurile provenite din aceasta; b) promisiunea fcut n timpul svriri infraciunii de a favoriza pe infractor; c) sprijinul acordat din culp autorului.

153

200. Ce contribuii la comiterea unei fapte prevzute de legea penal nu sunt ale complicelui? a) actele de executare direct i nemijlocit; b) actele de sprijinire date autorului; c) actele de ajutor date autorului. 201. Ce contribuii la svrirea unei fapte prevzute de legea penal nu sunt acte de complicitate? a) promisiunea de a tinui bunurile provenite din infraciune fcut n timpul comiterii infraciunii; b) sprijinul acordat autorului dup comiterea infraciunii fr o nelegere prealabil; c) promisiunea de a favoriza pe infractor fcut n timpul comiterii infraciunii. 202. Instigator la svrirea unei fapte prevzute de legea penal este persoana care: a) cu intenie nlesnete, ajut n orice mod pe autor s comit o fapt prevzut de legea penal; b) cu intenie promite s favorizeze pe autorul faptei; c) cu intenie determin o alt persoan s svreasc o fapt prevzut de legea penal. 203. Contribuia instigatorului la svrirea unei fapte prevzute de legea penal se poate realiza prin: a) acte de executare directe; b) determinarea cu intenie a autorului; c) cooperarea nemijlocit la actele autorului. 204. Instigarea la svrirea unei fapte prevzute de legea penal se realizeaz: a) att cu intenie ct i din culp; b) cu orice form i modalitate a vinoviei; c) numai cu intenie.

154

205. Instigarea la comiterea unei fapte pevzute de legea penal nu se poate realiza: a) din culp; b) prin determinarea cu intenie a autorului; c) prin aciune. 206. Contribuia instigatorului la comiterea unei fapte prevzute de legea penal: a) este asemntoare cu cea a autorului; b) este diferit de cea a autorului; c) nu poate fi difereniat fa de a celorlali participani. 207. Contribuia la svrirea unei fapte prevzute de legea penal a instigatorului presupune: a) i o contribuie a complicelui; b) o contribuie a autorului ce realizeaz cel puin o tentativ pedepsibil; c) nu este condiionat de o activitate a autorului. 208. n toate formele de participaie penal: a) complicele acioneaz cu intenie; b) instigatorul acioneaz din culp; c) autorul acioneaz doar din culp. 209. Participaia penal este proprie cnd: a) autorul i instigatorul acioneaz din culp; b) toi participanii acioneaz cu intenie; c) autorul acioneaz cu intenie i complicele din culp. 210. Participaia penal este proprie cnd: a) toi participanii contribuie din culp la svrirea faptei prevzute de legea penal; b) autorul acioneaz din culp i complicele fr vinovie; c) complicele acioneaz cu intenie, iar autorul fr vinovie. 211. Participaia penal este improprie cnd: a) instigatorul acioneaz din culp i autorul fr vinovie;

155

b) instigatorul acioneaz cu intenie, iar autorul din culp; c) complicele acioneaz fr vinovie, iar autorul svrete fapta cu intenie depit. 212. Pluralitatea natural de infractori exist n cazul: a) infraciunilor de obicei; b) infraciunilor care prin natura lor presupun contribuia a cel puin dou persoane; c) infraciunilor deviate. 213. Nu pot fi svrite n coautorat: a) infraciunile omisive; b) infraciunile comisive; c) infraciunile intenionate. 214. Coautoratul ca form a participaiei penale nu se poate realiza n cazul infraciunilor: a) intenionate; b) omisive; c) svrite de minori. 215. Instigatorul la o fapt prevzut de legea penal svrit cu intenie se sancioneaz: a) ntotdeauna cu o pedeaps mai grea dect cea aplicat autorului; b) cu pedeapsa prevzut de lege pentru autor; c) cu aceeai pedeaps care a fost aplicat autorului. 216. Complicele la o fapt prevzut de legea penal svrit cu intenie se sancioneaz: a) cu aceeai pedeaps care a fost aplicat autorului; b) cu aceeai pedeaps care a fost aplicat instigatorului; c) cu pedeapsa prevzut de lege pentru autor. 217. Promisiunea de tinuire a lucrurilor provenite din svrirea faptei prevzute de legea penal pentru a fi calificat complicitate trebuie s fie fcut: a) dup svrirea faptei de ctre autor;

156

b) anterior svririi faptei de ctre autor; c) dup svrirea faptei de ctre autor, dar s fie intenionat. 218. Promisiunea de a-l favoriza pe infractor fcut anterior comiterii faptei prevzut de legea penal, dar care nu este ndeplinit: a) reprezint o contribuie de complice; b) constituie infraciune de favorizare a infractorului; c) nu reprezint o contribuie la svrirea faptei. 219. Promisiunea fcut n timpul svririi faptei c va tinui lucrurile provenite din infraciune, dar care nu este ndeplinit: a) nu reprezint o contribuie la svrirea faptei; b) este o contribuie de instigator; c) este o contribuie de complice. 220. Circumstanele privitoare la persoana unui participant la svrirea unei fapte prevzute de legea penal: a) se rsfrng ntotdeauna asupra participanilor; b) nu se rsfrng asupra participanilor; c) se rsfrng asupra participanilor numai n msura n care acetia le-au cunoscut sau le-au prevzut. 221. Circumstanele privitoare la fapt, n cazul participaiei penale: a) se rsfrng asupra participanilor fr nicio difereniere; b) nu se rsfrng asupra participanilor; c) se rsfrng asupra participanilor numai n msura n care acetia le-au cunoscut sau le-au prevzut. 222. Pentru instigarea la svrirea unei infraciuni pedepsit cu deteniunea pe via, neurmat de executare, instana de judecat: a) va aplica o pedeaps cuprins ntre 2 i 7 ani; b) va aplica pedeapsa nchisorii de la 2 la 10 ani; c) va aplica pedeapsa nchisorii de la 5 la 10 ani.

157

223. Actele de instigare neurmate de executarea faptei se sancioneaz cu o pedeaps cuprins: a) ntre jumtatea minimului i jumtatea maximului prevzut de lege pentru infraciunea la care s-a instigat; b) ntre minimul special al pedepsei pentru infraciunea la care s-a instigat i minimul general; c) ntre minimul special al pedepsei pentru infraciunea la care s-a instigat i jumtatea acestui minim. 224. Cnd n urma aciunii de determinare, svrit asupra autorului, nu s-a reuit ca acest s ia hotrrea de a comite o infraciune: a) nu se realizeaz o form de participaie penal; b) se realizeaz o instigare improprie; c) se realizeaz o instigare urmat de desistarea autorului. 225. Fapta inculpatului care a strigat ctre ali inculpai care loveau cu btele o persoan czut la pmnt c "aceasta trebuie omort", iar n urma loviturilor primite victima a ncetat din via, constituie: a) o contribuie de instigator la infraciunea de omor; b) o contribuie de complice la infraciunea de omor; c) o fapt fr semnificaie penal. 226. Cnd n activitatea unui participant la svrirea unei infraciuni se pot distinge att acte de instigare ct i de complicitate, participantul va fi pedepsit: a) pentru instigare; b) pentru complicitate; c) att pentru instigare ct i pentru complicitate. 227. Cnd o persoan contribuie la svrirea unei infraciuni prin acte de determinare specifice instigatorului i acte de executare direct i nemijlocit alturi de autorul faptei prevzute de legea penal, se va reine i va fi pedepsit pentru: a) instigare la svrirea faptei; b) coautorat la svrirea faptei; c) att coautorat ct i instigare la svrirea faptei.

158

228. Cnd aceeai persoan contribuie la svrirea unei infraciuni prin acte de sprijinire, de ajutor specific complicelui ct i prin acte de executare direct i nemijlocit alturi de autorul faptei, va fi sancionat pentru: a) complicitate; b) att coautorat ct i complicitate; c) coautorat. 229. Dac la svrirea unei infraciuni de ctre o persoan se pot distinge acte de determinare specifice instigrii, acte de sprijinire specifice complicitii ct i acte de executare direct i nemijlocit alturi de autor, va fi sancionat pentru: a) coautorat; b) complicitate; c) instigare. 230. Cnd la svrirea unei infraciuni o persoan contribuie cu acte de executare specifice participanilor, contribuia sa de instigator este: a) principal n raport cu cea de complice; b) principal n raport cu cea de autor; c) secundar n raport cu cea de complice. 231. Cnd la svrirea unei fapte prevzute de legea penal o persoan contribuie cu acte de executare specifice participanilor, contribuia sa de complice este: a) principal n raport cu cea de autor; b) secundar n raport cu cea de instigator; c) principal n raport cu cea de instigator. 232. Cnd participarea unei persoane la svrirea unei fapte prevzute de legea penal const n acte de determinare, de sprijinire ca i de executare direct i nemijlocit, atunci contribuia de autor este: a) principal n raport cu cea de instigator; b) secundar n raport cu cea de instigator; c) secundar n raport cu cea de complice.

159

233. Unitatea de rezoluie infracional cu care se svresc aciunile sau inaciunile caracterizeaz: a) concursul de infraciuni; b) infraciunea continuat; c) infraciunea progresiv. 234. Concursul real de infraciuni se caracterizeaz printre altele prin: a) svrirea mai multor infraciuni prin mai multe aciuni sau inaciuni; b) svrirea mai multor infraciuni printr-o singur aciune ori inaciune; c) svrirea unei infraciuni complexe. 235. Concursul ideal de infraciuni presupune printre altele: a) comiterea mai multor infraciuni prin mai multe aciuni sau inaciuni; b) comiterea mai multor infraciuni de pericol; c) comiterea mai multor infraciuni printr-o singur aciune ori inaciune. 236. n cazul concursului cu conexitate etiologic, infraciunile se svresc: a) ambele cu intenie; b) ambele din culp; c) una din culp alta cu intenie. 237. n cazul concursului cu conexitate consecvenional, infraciunile se svresc: a) ambele din culp; b) prima infraciune cu intenie i a doua din culp; c) prima infraciune cu intenie ori din culp i a doua numai cu intenie. 238. Cnd pentru comiterea a trei infraciuni concurente, instana de judecat a stabilit o pedeaps cu amend, o pedeaps cu nchisoarea i pedeapsa deteniunii pe via, se aplic: a) pedeapsa deteniunii pe via i amenda;

160

b) pedeapsa deteniunii pe via i amenda dac se apreciaz c este necesar; c) pedeapsa deteniunii pe via. 239. Cnd pentru dou infraciuni concurente instana a stabilit o pedeaps cu nchisoare i o pedeaps cu amend se aplic: a) pedeapsa nchisorii; b) pedeapsa nchisorii la care se poate aduga n totul sau n parte pedeapsa amenzii; c) pedeapsa nchisorii la care se adaug obligatoriu pedeapsa amenzii. 240. Pedepsele complementare se aplic pe lng pedeapsa rezultant a nchisorii n cazul concursului de infraciuni: a) numai dac au fost aplicate pe lng pedeapsa cea mai grea; b) numai dac au fost aplicate pe lng pedepsele stabilite; c) chiar dac nu au fost aplicate pe lng pedepsele stabilite. 241. Cnd pentru dou infraciuni concurente instana a stabilit numai pedepse cu nchisoarea, se aplic: a) doar pedeapsa cea mai grea; b) pedeapsa cea mai grea la care se adaug pedeapsa mai uoar; c) pedeapsa cea mai grea care poate fi sporit. 242. n cazul concursului de infraciuni, pedepsele complementare stabilite pe lng pedepsele principale se aplic: a) toate dac sunt de natur diferit; b) toate dac sunt de aceeai natur i acelai coninut; c) numai pedepsele cu acelai coninut. 243. n cazul concursului de infraciuni, pedepsele complementare stabilite pe lng pedepsele principale, se aplic pe lng pedeapsa rezultant a nchisorii: a) numai cele asemntoare; b) toate dac sunt de aceeai natur, dar cu coninut diferit; c) toate dac sunt de aceeai natur i cu acelai coninut.

161

244. Msurile de siguran luate n cazul infraciunilor concurente: a) se cumuleaz, dac sunt de natur deosebit; b) se va lua doar cea care a fost luat pe lng pedeapsa cea mai grea; c) se contopesc ca i pedepsele principale. 245. Sporul aplicat la pedeapsa cea mai grea, dintre cele stabilite n cazul infraciunilor concurente: a) este limitat de maximul pedepsei celei mai grele; b) este limitat de totalul pedepselor stabilite de instan; c) nu este limitat. 246. Pentru dou infraciuni concurente instana de judecat a stabilit o pedeaps cu nchisoarea i o pedeaps cu amend i a dispus aplicarea doar a pedepsei nchisorii: a) soluia instanei este greit, fiindc trebuia s aplice pe lng pedeapsa nchisorii o treime din cuantumul amenzii; b) soluia instanei este legal; c) instana trebuia s sporeasc pedeapsa nchisorii ca echivalent al pedepsei cu amend. 247. Pentru existena concursului de infraciuni, se cere printre altele, ca infraciunile svrite: a) s fie de aceeai natur; b) s fie pedepsite cu nchisoarea; c) s nu fi intervenit o condamnare definitiv pentru vreuna dintre ele. 248. Concursul ideal de infraciuni presupune, printre altele: a) comiterea unei infraciuni; b) comiterea mai multor infraciuni printr-o singur aciune; c) comiterea unei infraciuni pentru a nlesni svrirea altei infraciuni. 249. Cnd aceeai persoan comite o infraciune pentru a nlesni svrirea altei infraciuni, se realizeaz: a) o infraciune deviat;

162

b) un concurs real de infraciuni; c) o infraciune continuat. 250. Cnd aceeai persoan comite o infraciune pentru a nlesni svrirea altei infraciuni, se realizeaz: a) un concurs real cu conexitate etiologic; b) un concurs ideal; c) o infraciune deviat. 251. Dac infractorul condamnat definitiv pentru o infraciune este judecat ulterior pentru o infraciune concurent, pedeapsa stabilit pentru aceasta: a) se contopete cu pedeapsa anterioar definitiv; b) se cumuleaz cu pedeapsa anterioar definitiv; c) se aplic i se sporete obligatoriu la maximul ei special. 252. Dac infractorul condamnat definitiv pentru o infraciune este judecat ulterior pentru dou infraciuni concurente cu cea care a atras condamnarea definitiv, instana de judecat: a) stabilete cte o pedeaps pentru infraciunile concurente, pe care le contopete, iar rezultanta o contopete cu pedeapsa anterioar definitiv; b) stabilete cte o pedeaps pentru infraciunile concurente, iar contopirea se face ntre cele trei pedepse stabilite; c) stabilete cte o pedeaps pentru fiecare infraciune concurent descoperit ulterior pe care le va contopi separat cu pedeapsa definitiv anterioar, iar rezultantele vor fi din nou contopite. 253. Dac infractorului care a fost condamnat definitiv pentru trei infraciuni concurente i s-a aplicat la pedeapsa cea mai grea un spor, este judecat ulterior pentru o infraciune concurent cu cele judecate anterior, instana de judecat: a) stabilete o pedeaps pentru noua infraciune, pe care o va contopi cu rezultanta din contopirea anterioar;

163

b) stabilete o pedeaps pentru infraciunea descoperit ulterior, va descontopi pedeapsa rezultant a celor trei infraciuni concurente judecate anterior i va contopi cele patru pedepse. c) stabilete o pedeaps pentru infraciunea descoperit ulterior, dup care, aplic pedeapsa rezultant celor trei infraciuni judecate anterior, pe care o poate spori. 254. Cnd o persoan comite o infraciune pentru ascunderea altei infraciuni, se realizeaz: a) un concurs real cu conexitate etiologic; b) un concurs real cu conexitate consecvenional; c) un concurs ideal. 255. Pluralitatea de infraciuni exist, potrivit legii penale romne: a) numai n cazul recidivei; b) numai n cazul concursului de infraciuni; c) att n cazul concursului ct i n cazul recidivei. 256. Cnd o infraciune se svrete pentru a nlesni comiterea altei infraciuni, se realizeaz: a) o infraciune deviat; b) un concurs ideal; c) un concurs cu conexitate etiologic. 257. Cnd o infraciune se svrete pentru a ascunde comiterea altei infraciuni, se realizeaz: a) o infraciune continuat; b) un concurs cu conexitate consecvenional; c) un concurs real simplu. 258. n cazul concursului real de infraciuni, cnd o infraciune se svrete pentru a nlesni comiterea altei infraciuni, cele dou infraciuni se afl: a) n conexitate topografic; b) n conexitate etiologic; c) n conexitate consecvenional.

164

259. Cnd se svrete o infraciune pentru ascunderea altei infraciuni, cele dou infraciuni se afl: a) n conexitate etiologic; b) n conexitate consecvenional; c) n concurs fr conexitate. 260. Pentru comiterea a dou infraciuni concurente instana de judecat a stabilit dou pedepse cu nchisoare de 5 ani i de 2 ani, iar n baza art. 34 C.pen. a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani fr a spori: a) instana a procedat greit; b) instana nu a greit; c) instana trebuia s adiioneze pedepsele. 261. Sporirea pedepsei celei mai grele dintre cele stabilite pentru infraciunile concurente este limitat: a) de jumtatea maximului general al pedepsei nchisorii; b) de totalul pedepselor stabilite de instan pentru infraciunile concurente; c) doar de maximul special al celei mai grele pedepse. 262. n cazul concursului de infraciuni, pedeapsa cu nchisoarea cea mai grea, dintre cele stabilite: a) se aplic obligatoriu; b) se poate aplica; c) aplicarea ei este lsat la aprecierea instanei. 263. Sporirea pedepsei cu nchisoarea celei mai grele dintre cele stabilite de instana de judecat, n cazul concursului de infraciuni, este: a) obligatorie; b) facultativ; c) obligatorie pn la maximul ei special. 264. n cazul concursului de infraciuni, cnd judectorul aplic doar pedeapsa cea mai grea, dintre cele stabilite fr a mai aduga un spor, soluia corespunde sistemului: a) adiionrii pedepselor;

165

b) absorbiei; c) cumulului juridic. 265. Cnd pentru svrirea a dou infraciuni concurente, instana a stabilit o pedeapsa cu nchisoarea, o pedeaps cu amenda i a aplicat pedeapsa nchisorii la care a adugat amenda ntreag, soluia corespunde sistemului: a) absorbiei; b) adiionrii pedepselor; c) cumulului juridic. 266. Cnd pentru svrirea mai multor infraciuni concurente, instana a stabilit pedepse cu nchisoarea i a aplicat pedeapsa cea mai grea pe care a sporit-o, soluia corespunde sistemului: a) absorbiei; b) adiionrii pedepselor; c) cumulului juridic. 267. Cnd pentru dou infraciuni concurente comise de un minor, judecate de instane diferite, s-a stabilit o pedeapsa cu nchisoare i respectiv s-a luat o msura educativ, instana sesizat cu cererea de contopire va aplica: a) pedeapsa nchisorii la care se va aduga msura educativ; b) pedeapsa nchisorii, c) pedeapsa nchisorii care se va spori la maximul special n considerarea msurii educative. 268. n cazul infraciunilor concurente svrite de un minor i judecate separat, contopirea sanciunilor va avea loc: a) ntre msurile educative luate; b) ntre pedepsele stabilite; c) ntre pedepsele stabilite i msurile educative luate. 269. n cazul n care pentru mai multe infraciuni concurente, svrite de un minor i judecate separat, dac diferitele instane au stabilit mai multe pedepse i au luat mai multe msuri educative, se contopesc: a) doar pedepsele;

166

b) pedepsele cu msuri educative; c) msurile educative. 270. Fa de minorul care a comis mai multe infraciuni de o gravitate redus se poate lua: a) doar o singur msur educativ; b) mai multe msuri educative; c) o msur educativ i aplic o pedeapsa. 271. Fa de minorul care a svrit mai multe infraciuni, instana de judecat poate: a) lua mai multe msuri educative; b) aplic o singur pedeapsa; c) aplic o pedeapsa i lua o msur educativ. 272. n caz de concurs de infraciuni, dintre care pentru unele s-au stabilit pedepse n privina crora a intervenit graierea, dispoziiile referitoare la contopire: a) se aplic numai cu privire la pedepsele executabile ce nu au fcut obiectul graierii sau au fost graiate parial; b) se aplic la toate pedepsele indiferent c au fcut sau nu obiectul graierii; c) nu se aplic. 273. Sporul aplicabil celei mai grele pedepse cu nchisoarea, dintre cele stabilite de instana de judecat, n cazul concursului, poate fi: a) doar pn la maximul special al acesteia; b) pn la o treime din maximul special al acesteia; c) pn la maximul special al acesteia i dac acest maxim este nendestultor, poate fi depit cu pn la 5 ani. 274. Amenda cea mai mare stabilit pentru o infraciune, n caz de concurs de infraciuni, svrite de persoana juridic: a) se aplic i este obligatoriu sporit; b) se aplic i poate fi sporit doar pn la maximul ei special;

167

c) se aplic i poate fi sporit pn la maximul ei special, iar dac acest maxim este nendestultor se poate aduga un spor de pn la o treime din acel maxim. 275. Dac instana de judecat a aplicat n caz de concurs de infraciuni svrite de persoana juridic amenda cea mai mare, stabilit pentru o infraciune concurent, fr a aduga un spor: a) pedeapsa este legal aplicat; b) pedeapsa este nelegal pentru c trebuia sporit cu o treime; c) pedeapsa este nelegal pentru c nu a fost stabilit la maximul ei special. 276. Primul termen al recidivei mari postcondamnatorii poate consta ntr-o condamnare definitiv: a) la pedeapsa amenzii; b) la pedeapsa nchisorii de 6 luni; c) la pedeapsa deteniunii pe via; 277. Primul termen al recidivei mari postcondamnatorii poate consta ntr-o condamnare definitiv: a) la pedeapsa nchisorii mai mic de 6 luni; b) la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni; c) la pedeapsa nchisorii de cel mult 6 luni. 278. Primul termen al recidivei mari postcondamnatorii poate consta ntr-o condamnare definitiv: a) la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni ce se execut ntr-o nchisoare militar; b) la pedeapsa nchisorii de 6 luni; c) la pedeapsa nchisorii nchisorii mai mic de 6 luni. 279. Primul termen al recidivei mari postcondamnatorii poate consta ntr-o condamnare definitiv: a) la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni a crei executare a fost suspendat condiionat; b) la pedeapsa amenzii; c) la pedeapsa nchisorii de 6 luni.

168

280. Primul termen al recidivei mari postcondamnatorii poate consta ntr-o: a) condamnare definitiv pentru o infraciune svrit din culp; b) condamnare definitiv la pedeapsa nchisorii de 6 luni; c) condamnare definitiv la pedeapsa deteniunii pe via. 281. Primul termen al recidivei mari postcondamnatorii poate consta ntr-o condamnare definitiv: a) la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni pronunat pentru o infraciune svrit n timpul minoritii; b) la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni pronunat pentru o infraciune praeterintenionat; c) la pedeapsa cu amenda. 282. Nu pot forma primul termen al recidivei mari postcondamnatorii, condamnrile definitive la: a) la pedeapsa nchisorii de 6 luni; b) la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni; c) la pedeapsa deteniunii pe via. 283. Nu pot constitui primul termen al recidivei mari postcondamnatorii, condamnrile definitve pronunate pentru infraciuni: a) svrite cu intenie depit; b) svrite din culp; c) svrite n timpul liberrii condiionate din executarea pedepsei nchisorii de 2 ani, aplicat pentru o infraciune intenionat. 284. La stabilirea strii de recidiv nu se ine seama de condamnrile pentru infraciunile: a) svrite cu intenie direct; b) svrite din culp cu previziune; c) svrite cu intenie depit. 285. Nu pot forma primul termen al recidivei mari postcondamnatorii condamnrile privitoare la: a) infraciunile comise cu intenie;

169

b) infraciunile amnistiate; c) infraciunile comise cu intenie depit. 286. Nu se ine seama la stabilirea strii de recidiv de condamnarea: a) pentru care a intervenit reabilitarea; b) pentru o infraciune comis cu intenie; c) la o pedeaps cu nchisoarea mai mare de un an. 287. Nu poate forma primul termen al recidivei mari postcondamnatorii, n cazul persoanei fizice, condamnarea: a) la pedeapsa deteniunii pe via; b) la o pedeaps pronunat pentru o infraciune svrit cu intenie depit; c) la pedeapsa amenzii. 288. Cel de-al doilea termen al recidivei mari postcondamnatorii const n svrirea din nou a unei infraciuni intenionate pentru care legea prevede: a) pedeapsa nchisorii de pn la un an; b) pedeapsa nchisorii de cel puin un an; c) pedeapsa deteniunii pe via. 289. Recidiva n dreptul penal romn este: a) perpetu; b) temporar; c) doar special. 290. Recidiva mare n dreptul penal romn este: a) general; b) doar special; c) perpetu. 291. Cnd pedeapsa ce formeaz primul termen al recidivei mari a fost pronunat de o instan strin, recidiva este: a) naional; b) internaional; c) doar special.

170

292. n Codul penal romn, pentru a exista starea de recidiv: a) infraciunile svrite trebuie s fie de aceeai natur; b) infraciunile svrite trebuie s fie de natur diferit; c) nu are relevan natura infraciunilor svrite. 293. Sistemul de sancionare a recidivei mari postcondamnatorii n Codul penal romn, consacr: a) sistemul absoriei n toate cazurile; b) sistemul adiionrii pedepselor; c) sistemul contopirii. 294. Sporul la pedeapsa cea mai grea, sporit deja pn la maximul special n cazul recidivei mari postcondamnatorii, este: a) de pn la 5 ani; b) de pan la 7 ani; c) de pn la 10 ani. 295. n cazul recidivei mari postcondamnatorii, cnd svrirea din nou a unei infraciuni are loc n timpul executrii primei condamnri, pedeapsa se aplic astfel: a) pedeapsa pentru infraciunea anterioar se contopete cu pedeapsa stabilit pentru noua infraciune; b) restul rmas neexecutat din pedeapsa anterioar calculat de la data svririi noii infraciuni se contopete cu pedeapsa stabilit pentru infraciunea svrit din nou; c) pedeapsa stabilit pentru infraciunea svrit se contopete cu restul rmas neexecutat din pedeapsa anterioar calculat de la data rmnerii definitive a hotrrii de condamnare pentru noua infraciune. 296. Cnd infraciunea svrit din nou este evadarea i sunt ndeplinite condiiile strii de recidiv, pedeapsa se aplic astfel: a) pedeapsa stabilit pentru evadare se contopete cu pedeapsa anterioar; b) pedeapsa stabilit pentru evadare se cumuleaz cu restul rmas neexecutat din pedeapsa anterioar;

171

c) pedeapa stabilit pentru evadare se contopete cu restul rmas neexecutat din pedeapsa anterioar. 297. Dac n stare de evadare din executarea unei pedepse cu nchisoare, aplicat pentru o infraciune svrit din culp, condamnatul svrete o infraciune pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai mare de un an, se realizeaz condiiile: a) recidivei mari postexecutorii; b) pluralitii intermediare de infraciuni; c) recidivei mici postexecutorii. 298. Cnd infraciunea ce formeaz al doilea termen al recidivei se svrete n stare de evadare, pedeapsa se aplic astfel: a) pedeapsa pentru evadare se adaug la pedeapsa stabilit pentru noua infraciune i rezultanta se contopete cu restul rmas neexecutat din pedeapsa anterioar; b) pedeapsa stabilit pentru infraciunea svrit n stare de evadare se contopete cu pedeapsa pentru primul termen ce este format din restul rmas neexecutat la care s-a adugat pedeapsa pentru evadare; c) restul rmas neexecutat din pedeapsa anterioar, pedeapsa pentru evadare i pedeapsa stabilit pentru infraciunea svrit n stare de evadare se contopesc. 299. Dac n stare de evadare din executarea pedepsei cu nchisoarea aplicat pentru o infraciune svrit din culp, condamnatul svrete o infraciune intenionat pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii de un an sau amend, se realizeaz condiiile: a) recidivei dup condamnare; b) recidivei dup executare; c) pluralitii intermediare de infraciuni. 300. Inculpatul arestat preventiv n timpul urmririi penale care svrete infraciunea de evadare, realizeaz: a) o pluralitate intermediar; b) un concurs real de infraciuni; c) o recidiv postexecutorie.

172

B. Drept penal partea special


301. Infraciunea de Trdare prin ajutarea dumanului (art. 156 C.pen.) poate fi svrit numai: a) pe cmpul de lupt; b) n condiii de lupt; c) n timp de rzboi. 302. n cazul infraciunii de Complot (art. 167 C.pen.) subiectul activ: a) nu poate fi cetean romn; b) nu poate fi cetean strin; c) poate fi att cetean romn ct i cetean strin. 303. Infraciunea de trdare prin transmitere de secrete (art. 157 C.pen.) se svrete din punct de vedere subiectiv: a) numai cu intenie direct; b) cu intenie direct sau indirect; c) cu intenie direct calificat prin scop. 304. Diferenele ntre infraciunea de spionaj i cea de trdare prin transmiterea de secrete apar la nivelul: a) subiectul activ; b) subiectul pasiv; c) elementul material. 305. Nedenuntarea unei infraciuni contra siguranei statului (art. 170 C.pen.) svrit de so sau de o rud apropiat: a) nu se pedepsete; b) se pedepsete mai blnd; c) se pedepsete mai aspru. 306. Omorul svrit cu premeditare [art. 175 lit. a) C.pen]: a) implic o simpl chibzuire anterioar asupra faptei;

173

b) implic exteriorizarea rezoluiei infracionale prin acte de pregtire a infraciunii; c) implic existena unui interval de timp ntre luarea hotrrii de a comite infraciunea i svrirea acesteia, chiar dac fptuitorul nu a chibzuit asupra faptei i nu a pregtit-o. 307. Omorul svrit din interes material( art. 175 lit. b) C.pen): a) nu se poate reine din cauza erorii asupra identitii persoanei (error in persona); b) se poate reine i n cazul devierii aciunii (aberratio ictus); c) nu se poate reine cnd fptuitorul urmrete obinerea unei sume de bani. 308. Uciderea fratelui mamei reprezint infraciunea de: a) omor; b) omor calificat; c) omor deosebit de grav. 309. Care va fi ncadrarea juridic, n cazul n care fptuitorul a ncuiat i abandonat victima ntr-o camer frigorific, cu scopul de a o mpiedica s participe la o ntlnire, iar victima a decedat? a) lipsire de libertate urmat de moartea victimei; b) ucidere din culp; c) omor n concurs cu lipsire de libertate. 310. Conform legislaiei romne, suprimarea vieii unui bolnav aflat n faz terminal, la rugmintea acestuia (eutanasia): a) nu reprezint infraciune; b) reprezint infraciunea de omor; c) nu reprezint infraciune, dac a fost n prealabil aprobat de organele abilitate. 311. Omorul svrit asupra soului sau unei rude apropiate [art. 175 lit. c) C.pen], nu se poate reine atunci cnd: a) nu se poate reine n cazul n care victima este fiul fratelui tatlui fptuitorului;

174

b) nu se poate reine n cazul n care victima este soia fratelui tatlui fptuitorului; c) nu se poate reine n cazul n care fptuitorul era desprit n fapt de soia sa (victima) care locuia n alt localitate. 312. Omorul (art. 174 C.pen.) reprezint uciderea unei persoane svrit cu: a) orice form de vinovie; b) intenie direct sau indirect; c) intenie sau praeterintenie. 313. Omorul comis pentru svrirea unei tlhrii reprezint: a) omor calificat; b) omor deosebit de grav; c) concurs de infraciuni ntre omor calificat i tlhrie. 314. Omorul cu premeditare [art. 175 lit. a) C.pen]: a) se rsfrnge asupra tuturor participanilor, fiind un element circumstanial real; b) implic curgerea unei perioade de timp de la luarea hotrrii infracionale i pn la comiterea omorului, chiar dac fptuitorul nu a chibzuit asupra faptei. c) presupune luarea hotrrii infracionale i exteriorizarea acesteia fie i numai ntr-un singur act de pregtire material sau moral. 315. Omorul (art. 174 C.pen.) se svrete: a) numai printr-o aciune, fiind o infraciune comisiv; b) printr-o aciune sau o inaciune; c) printr-o inaciune, fiind o infraciune omisiv. 316. Omorul svrit pentru a comite sau a ascunde svrirea unei tlhrii sau piraterii are ca form de vinovie: a) intenia depit; b) intenia direct sau indirect sau praeterintentia; c) intenia sub oricare din cele dou modaliti ale ei.

175

317. Reprezint omor calificat (art. 175 C.pen.) omorul svrit: a) asupra a dou sau mai multe persoane; b) asupra unei femei gravide; c) asupra unei rude apropiate. 318. Omorul svrit prin cruzimi reprezint: a) omor calificat (art. 175 C.pen.) cu reinerea circumstanei agravante prevzute de art. 75 lit.b) C.pen. (svrirea infraciunii prin acte de cruzime); b) omor deosebit de grav (art. 176 C.pen.); c) omor (art. 174 C.pen.) cu reinerea circumstanei agravante prevzute de art. 75 lit.b) C.pen. (svrirea infraciunii prin acte de cruzime). 319. Infraciunea de pruncucidere (art. 177 C.pen.): a) reprezint suprimarea vieii unui nou-nscut comis de un printe; b) se comite imediat dup natere de ctre mam; c) are un subiect activ necircumstantial, putnd fi orice femeie. 320. La infraciunea de pruncucidere (art. 177 C.pen.): a) tentativa este posibil, dar nu se pedepsete; b) tentativa este posibil i se pedepsete; c) tentativa nu este posibil. 321. Subiectul pasiv al infraciunii de pruncucidere (art. 177 C.pen.) poate fi: a) copilul nou-nscut, cu condiia de a fi viabil; b) copilul nou-nscut, cu condiia s fie viu; c) copilul nscut mort. 322. Dac fptuitorul ajut victima n aplicarea unei lovituri mortale cu cuitul ntr-o zon vital, n scopul sinuciderii se poate reine svrirea infraciunii de: a) omor; b) determinarea sau nlesnirea sinuciderii; c) lovituri cuzatoare de moarte.

176

323. n cazul n care fptuitorul, n aceeai mprejurare, ucide mai multe persoane, exist: a) attea infraciuni cte victime sunt; b) o singur infraciune; c) o infraciune continuat. 324. Uciderea din culp (art. 178 C.pen.) este o infraciune: a) omisiv; b) comisiv, care se poate svri doar prin aciune; c) comisiv, care se poate svri prin aciune, ct i prin inaciune. 325. Uciderea din culp (art. 178 C.pen.) se reine n varianta agravat: a) cnd fapta a fost comis de dou sau mai multe persoane mpreun; b) cnd prin fapta comis s-a cauzat moartea a dou sau mai multe persoane; c) cnd fapta a fost comis de ctre o persoan care a mai svrit un omor. 326. n cazul infraciunii prevzute de art.180 C.pen. (Lovirea sau alte violene): a) tentativa nu este posibil; b) tentativa este posibil ns nu este incriminat; c) tentativa este posibil i este incriminat. 327. Infraciunea de vtmare corporal grav (art. 182 C.pen.) poate fi comis: a) doar cu intenie; b) fie cu intenie, fie cu praeterintenie; c) doar cu praeterintenie. 328. Infraciunea de lovire sau alte violene (art. 180 C.pen.): a) se pedepsete n forma tentativei; b) este susceptibil de a fi realizat n forma continuat; c) se consum n momentul n care se creeaz o stare de pericol pentru sntatea sau integritatea fizic a persoanei.

177

329. Tentativa se pedepsete la: a) determinarea sau nlesnirea sinuciderii (art. 179 C.pen.); b) lovire sau alte violene (art. 180 alin. 2 C.pen.); c) vtmare corporal grav (art. 182 alin. 4 C.pen.). 330. Poate reprezenta infraciunea de vtmare corporal grav (art. 182 C.pen.) fapta prin care s-a pricinuit: a) pierderea unei proteze; b) pierderea cunotinei; c) pierderea mirosului. 331. Infraciunea de lovire sau vtmare cauzatoare de moarte (art. 183 C.pen.) se svrete: a) cu intenie indirect; b) cu praeterintenie; c) fie cu intenie, fie din culp. 332. Poate exista tentativ la infraciunea de: a) ucidere din culp; b) lovituri cauzatoare de moarte; c) pruncucidere. 333. Infraciunea de Loviri sau vtmri cauzatoare de moarte (art. 183 C.pen.) se deosebete de omor (art. 174 C.pen.) prin: a) obiect material; b) urmare imediat; c) latura subiectiv. 334. Nu poate fi subiect activ al infraciunii de avort (art. 185 C.pen.): a) femeia nsrcinat; b) medicul de specialitate; c) o persoan care nu este cadru medical. 335. Lipsirea de libertate n mod ilegal (art. 189 C.pen.) este mai grav n cazul n care fapta este svrit: a) prin simulare de caliti oficiale;

178

b) n timpul nopii; c) de ctre o persoan mascat, deghizat sau travestit. 336. Luarea de ostatici reprezint infraciunea de: a) sclavie (art. 190 C.pen.); b) supunerea la munc forat sau obligatorie (art. 191 C.pen.); c) lipsire de libertate n mod ilegal (art. 189 C.pen.). 337. Lipsirea de libertate n mod ilegal se va reine n varianta agravant atunci cnd fapta este svrit: a) n scopul de a obliga victima la practicarea prostituiei; b) n timpul unei calamiti; c) de ctre o persoan mascat, deghizat sau travestit. 338. Ptrunderea fr drept ntr-o locuin fr consimmntul persoanei care o folosete de ctre o persoan narmat constituie: a) infraciunea de furt calificat (art. 209 C.pen); b) o form agravat a infraciunii de violare de domiciliu (art. 192 C.pen.); c) o form a tentativei de tlhrie (art. 211 C.pen.). 339. Nu exist infraciunea de violare de domiciliu dac; a) proprietarul imobilului a ptruns n locuina chiriaului fr acordul acestuia; b) fptuitorul a ptruns doar n curtea imobilului; c) chiriaul a continuat s locuiasc n imobilul nchiriat i dup pronunarea unei hotrri definitive de evacuare. 340. Violarea de domiciliu (art. 192 C.pen.) va fi reinut n varianta agravat atunci cnd este svrit: a) n timpul unei calamiti; b) prin folosire de caliti mincinoase; c) de o persoan mascat, deghizat sau travestit. 341. La infraciunea de antaj (art. 194 C.pen.): a) tentativa este posibil i se realizeaz atunci cnd subiectul pasiv nu a cedat constrngerii i nu s-a lsat antajat;

179

b) tentativa nu este posibil; c) tentativa se pedepsete. 342. La infraciunea de antaj (art. 194 C.pen.) forma de vinovie cerut de lege este: a) intenia direct sau indirect; b) intenia direct calificat prin scop; c) praeterintenia. 343. Deschiderea unei scrisori adresate altuia poate reprezenta infraciunea de: a) tulburarea de posesie; b) violarea secretului corespondenei; c) divulgarea secretului profesional; 344. La infraciunea de viol (art. 197 C.pen.): a) subiectul activ nu poate fi dect brbatul; b) subiectul pasiv nu poate fi dect femeia; c) subiectul activ poate fi orice persoan, indiferent de sex. 345. Violul (art. 197 C.pen.) este n varianta agravat: a) cnd fptuitorul profit de cineva care se afl n imediata apropiere; b) cnd s-a cauzat victimei o vtmare corporal; c) cnd victima se afl n ngrijirea fptuitorului. 346. Imobilizarea victimei prin legarea minilor i constrngerea la ntreinerea unui raport sexual, reprezint infraciunea de: a) viol; b) viol n concurs cu lipsire de libertate; c) viol n varianta agravat. 347. ntreinerea de acte sexuale de ctre o persoan de sex masculin cu un minor de acelai sex n vrst de 15 ani, cu acordul acestuia, contra unei sume de bani: a) nu se pedepsete;

180

b) reprezint infraciunea de act sexual cu un minor; c) reprezint infraciunea de corupie sexual. 348. Actul sexual cu un minor n vrst de 5 ani atunci cnd acesta nu se opune reprezint infraciunea de: a) act sexual cu un minor; b) perversiune sexual; c) viol. 349. Infraciunea de incest: a) are ca element material actul sexual de orice natur; b) se poate realiza ntre frai i surori; c) poate fi comis de tat asupra fiului soiei sale dintr-o alt cstorie de care a divorat. 350. Atunci cnd fptuitorul amenin victima c va da publicitii unele fotografii ale concubinei sale dac nu i d o sum de bani, poate exista infraciunea de: a) ameninare; b) antaj; c) nu exist infraciune. 351. Prin infraciunea de furt: a) posesia de rea-credin este ocrotit n orice mprejurare; b) posesia de rea-credin nu este ocrotit n nicio mprejurare; c) posesia de rea-credin nu este ocrotit contra proprietarului bunului mobil. 352. Infraciunea de furt poate avea ca obiect material: a) imobilele prin destinaie; b) lucrurile ce nu aparin cuiva (res nullis); c) lucrurile abandonate de posesorul lor (res derelictae). 353. nscrisurile pot fi obiect material al infraciunii de furt: a) doar dac au o valoare economic; b) doar dac sunt acte ce dovedesc starea civil; c) indiferent dac au sau nu valoare economic.

181

354. Dac fptuitorul ptrunde ntr-o locuin n care locuiau dou persoane i sustrage bunuri aparinnd amndurora ncadrarea juridic va reine: a) dou infraciuni de furt; b) o infraciune de furt; c) o infraciune de furt n form continuat. 355. Nu reprezint infraciune de furt calificat: a) luarea unui bun mobil din posesia altuia fr consimmntul acestuia; b) sustragerea unor bunuri n timpul unei calamiti; c) sustragerea unui bun de la o persoan aflat n imposibilitatea de a se apra. 356. Pentru aprecierea existenei infraciunii de furt svrit n timpul nopii se ntrebuineaz n practica juidiciar: a) criteriul astronomic; b) criteriul geografic; c) criteriul realitii. 357. Furtul calificat svrit prin efracie: a) presupune depirea unui obstacol interpus ntre fptuitor i bunul pe care acesta intenioneaz s-l sustrag; b) absoarbe infraciunea de distrugere; c) implic ptrunderea ntr-un imobil. 358. Furtul calificat svrit prin efracie: a) implic ntotdeauna o violare de domiciliu; b) nu poate fi svrit n loc public; c) implic nlturarea unui obstacol interpus ntre fptuitor i bunul pe care acesta intenioneaz s-l sustrag. 359. Reprezint furt calificat (art. 209 C.pen.) furtul comis: a) asupra soului sau unei rude apropiate; b) asupra unei persoane strine n imposibilitate de a-i exprima voina; c) asupra unei persoane aflate n imposibilitate de a-i exprima voina.

182

360. Reprezint furt calificat (art. 209 C.pen.) furtul: a) unui act care servete pentru legitimare; b) unui bun care face parte din patrimoniu; c) unui act care servete pentru dovedirea strii medicale. 361. La infraciunea de tlhrie, tentativa este posibil: a) doar la varianta tip; b) att la varianta tip, ct i la variantele agravante; c) att la varianta tip ct i la variantele agravante, cu excepia celor care se svresc cu praeterintenie. 362. Reprezint infraciunea de tlhrie (art. 211 C.pen): a) furtul svrit prin ntrebuinarea de insulte; b) furtul svrit asupra victimei aflate n stare de incontien sau neputin de a se apra; c) furtul urmat de ntrebuinarea de ameninri. 363. Tlhria se va reine n varianta agravat atunci cnd: a) a avut vreuna dintre urmrile artate la art. 181 C.pen.; b) a fost svrit prin efracie; c) a fost svrit ntr-un mijloc de transport. 364. Tlhria este o infraciune: a) comisiv i intenionat; b) de obicei; c) simpl. 365. Coautoratul i complicitatea concomitent nu pot fi reinute la infraciunea de: a) furt simplu (art. 208 C.pen.); b) furt calificat (art. 209 C.pen.); c) tlhrie care are ca urmare moartea victimei. 366. Nu reprezint agravant a infraciunii de tlhrie: a) svrirea faptei de ctre o persoan mascat, deghizat sau travestit;

183

b) svrirea faptei asupra unui magistrat, poliist, jandarm sau asupra unui militar; c) svrirea faptei n timpul unei calamiti. 367. Dac fptuitorul solicit victimei s-i predea haina, ameninnd-o cu un cuit i victima se conformeaz, ncadrarea juridic va fi: a) antaj (art. 194 C.pen.); b) ameninare (art. 193 C.pen.); c) tlhrie (art. 211 C.pen.). 368. nsuirea unui bun mobil al altuia, deinut cu orice titlu, reprezint: a) furt; b) nsuirea bunului gsit; c) abuz de ncredere. 369. n cazul infraciunii de abuz de ncredere, fptuitorul poate deine bunul n baza: a) unui contract de munc; b) unui act al unei autoriti; c) n baza unui contract de mprumut de consumaie (mutuum). 370. Subiectul activ la infraciunea de abuz de ncredere trebuie s fie: a) deintorul precar al bunului; b) proprietarul bunului; c) posesorul bunului. 371. Latura subiectiv la infraciunea de abuz de ncredere este format din: a) intenie direct sau indirect; b) praeterintenie; c) intenie sau culp. 372. Nu poate fi obiect material al infraciunii de abuz de ncredere: a) o sum de bani dat cu titlu de mprumut;

184

b) un bun imobil prin destinaie; c) un bun mobil corporal. 373. Sustragerea de ctre tutore a unei pri din pensia de urma i din alocaia de stat cuvenit minorilor aflai sub tutela sa constituie infraciune de: a) furt; b) gestiune frauduloas; c) abuz de ncredere. 374. Obiectul material al infraciunii de gestiune frauduloas este: a) doar un bun mobil; b) doar o sum de bani; c) o universalitate de bunuri mobile i/sau imobile. 375. Subiectul activ al infraciunii de gestiune frauduloas poate fi: a) numai un gestionar sau un administrator la o persoan juridic; b) orice persoan al crei patrimoniu este prejudiciat; c) persoana care are sarcina de a administra sau conserva averea altei persoane. 376. La infraciunea de gestiune frauduloasa: a) tentativa este posibil i se pedepsete; b) tentativa, dei posibil, nu este incriminat; c) tentativa nu este posibil, fiind o infraciune cu consumare instantanee. 377. La infraciunea de nelciune: a) obiectul material poate fi un bun mobil sau imobil; b) obiectul material este doar un bun mobil; c) elementul material const ntotdeauna ntr-o aciune.

185

378. La infraciunea de nelciune (art. 215 C.pen.) urmarea imediat const: a) ntr-o stare de pericol cu privire la patrimoniul viitor al victimei; b) n obinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos material injust; c) ntr-o pagub ce s-ar putea produce n patrimoniul victimei. 379. La infraciunea de nelciune (art. 215 C.pen): a) vinovia poate mbrca i forma culpei; b) urmarea imediat const ntr-o stare de pericol; c) obiectul material poate s fie un bun imobil, mobil, sau nscrisuri cu valoare patrimonial. 380. Infraciunea de nelciune (art. 215 C.pen): a) nu poate avea obiect material; b) poate avea ca obiect material doar bunuri mobile; c) poate avea ca obiect material att bunuri mobile ct i imobile. 381. La infraciunea de delapidare (art. 215 1C.pen): a) subiect activ poate fi orice persoan care ncaseaz sume de bani; b) coautoratul cu o persoan care nu are calitatea de funcionar public, gestionar sau administrator nu este posibil; c) complicele trebuie s aib i el, n mod obligatoriu, atribuii de gestionar sau administrator. 382. Elementul material al infraciunii de delapidare const n: a) nsuirea, traficarea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate; b) nsuirea, distrugerea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate; c) primirea, traficarea, folosirea bunurilor gestionate sau administrate.

186

383. Tentativa se pedepsete la infraciunea de: a) abuz de ncredere(art. 213 C.pen); b) gestiunea frauduloas (art. 214 C.pen); c) delapidarea (art. 215 1C.pen). 384. Fapta paznicului unei uniti de a ajuta dou persoane s sustrag piese din cadrul unitii reprezint infraciunea de: a) delapidare; b) gestiune frauduloas; c) complicitate la furt. 385. Infraciunea de distrugere (art. 217 C.pen): a) este o infraciune contra demnitii; b) se poate svri prin aciune sau inaciune; c) nu se pedepsete dac rmne la stadiul de tentativ. 386. Tentativa la infraciunea de distrugere din culp: a) este posibil dar nu se pedepsete; b) este incriminat; c) nu este posibil. 387. Elementul material la infraciunea de tulburare de posesie const i n: a) refuzul de a elibera imobilul aflat n posesia altuia, ocupat fr drept n ntregime sau n parte; b) un imobil cu construcia neterminat; c) dreptul de posesie netulburat asupra unui teren agricol. 388. Infraciunea de tulburare de posesie: a) este o infraciune cu consumare instantanee; b) este o infraciune continu; c) este o infraciune de obicei. 389. Tulburarea de posesie este o infraciune: a) simpl, care trebuie s intre obligatoriu n concurs cu alte infraciuni (lovirea sau alte violente, ameninare);

187

b) complex, n variantele agravante; c) de obicei. 390. Exist infraciunea de tulburare de posesie n varianta agravant atunci cnd: a) imobilul aparine domeniului public al statului; b) fapta a fost svrit de dou sau mai multe persoane mpreun; c) fapta a fost svrit n timpul nopii. 391. Tinuirea este o infraciune: a) contra patrimoniului; b) contra nfptuirii justiiei; c) contra libertatii persoanei. 392. Tinuirea svrit de so sau de o rud apropiat: a) se pedepsete n aceleai condiii ca orice tinuire; b) se pedepsete cu o pedeaps redus; c) nu se pedepsete. 393. Ultrajul nu include n coninutul su obiectiv: a) ameninarea; b) lovirea sau alte acte de violene; c) insulta. 394. Fapta subiectului activ de a lovi un poliist pentru a-i asigura scparea dup ce a sustras un bun reprezint: a) ultraj; b) ultraj n concurs cu infraciunea de tlhrie; c) ultraj n concurs cu infraciunea de furt. 395. La infraciunea de sustragere sau distrugere de nscrisuri (art. 242 C.pen) vinovia poate exista: a) doar sub forma inteniei; b) doar sub forma culpei; c) att sub forma inteniei ct i a culpei.

188

396. Neglijena n pstrarea secretului de stat (art. 252 C.pen) este: a) o infraciune de serviciu sau n legtur cu serviciul; b) o infraciune contra autoritii c) o infraciune contra siguranei statului. 397. Abuzul n serviciu prin ngrdirea unor drepturi (art. 247 C.pen.): a) poate avea ca subiect activ i un funcionar; b) nu se poate referi la o discriminare pe temei de avere; c) este o infraciune contra autoritii. 398. Tentativa la infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor publice (art. 248 C.pen.): a) nu este posibil, fiind o infraciune de pericol (cu consumare instantanee); b) este posibil, dar nu este incriminat; c) este posibil i este incriminat. 399. Subiect activ la infraciunea de neglijen n serviciu poate fi: a) numai un funcionar public; b) orice funcionar; c) orice salariat care exercit o nsrcinare n serviciul unei persoane fizice sau juridice. 400. Neglijena n serviciu (art. 249 C.pen) se svrete: a) numai din culp; b) numai cu intenie; c) att cu intenie ct i din culp. 401. Neglijena n serviciu (art. 249 C.pen): a) este o infraciune de pericol; b) se poate realiza n form continuat; c) nu se poate realiza n form continuat. 402. Subiectul activ al infraciunii de neglijen n serviciu este: a) doar funcionarul public; b) funcionarul public sau orice funcionar; c) orice persoan.

189

403. Purtarea abuziv (art. 250 C.pen.): a) nu poate avea ca subiect pasiv un funcionar; b) poate avea ca element material i vtmarea corporal grav a unei persoane; c) este o infraciune contra nfptuirii justiiei. 404. Elementul material al infraciunii de luare de mit (art. 254 C.pen) poate consta n: a) darea de bani ori alte foloase; b) promisiunea sau oferirea de bani; c) acceptarea promisiunii unor foloase. 405. Infraciunea de luare de mit (art. 254 C.pen) se consum: a) n momentul realizrii oricreia dintre modalitile elementului material; b) doar n momentul cnd fptuitorul intr n posesia folosului necuvenit; c) n momentul producerii pagubei. 406. La luarea de mit pot fi confiscate de la subiectul activ: a) doar bunurile care au fost primite sau echivalentul lor n bani; b) bunurile care au fost promise; c) echivalentul bunurilor pe care le-a pretins cel mituit. 407. Subiectul activ al infraciunii de luare de mit poate fi: a) doar funcionarul public; b) orice funcionar; c) orice persoan. 408. Constrngerea mituitorului de ctre cel care a luat mit de a svri aceast fapt este: a) o cauz de nepedepsire; b) o cauz care nltur caracterul penal al faptei; c) o cauz de reducere a pedepsei.

190

409. Subectul activ al infraciunii de dare de mit este: a) orice persoan, fiind necircumstaniat; b) orice funcionar; c) numai un funcionar public. 410. Luarea de mit este o infraciune: a) de rezultat; b) de pericol; c) de obicei. 411. n cazul infraciunii de dare de mit: a) bunurile nu pot fi confiscate de la mituitor; b) bunurile pot fi confiscate de la autor doar dac oferta de mituire a fost acceptat de funcionar; c) bunurile pot fi confiscate de la autor chiar dac oferta de mituire nu a fost urmat de acceptare. 412. Exist infraciunea de primire de foloase necuvenite (art. 256 C.pen.) atunci cnd: a) bunurile au fost primite de funcionar dup ce a ndeplinit un act, n baza unei nelegeri anterioare; b) bunurile au fost primite de funcionar nainte de ndeplinirea unui act la care era obligat n temeiul funciei sale; c) bunurile au fost primite de funcionar dup ce a ndeplinit un act n virtutea funciei sale. 413. Tentativa la primirea de foloase necuvenite (art. 256 C.pen.): a) se pedepsete; b) nu este incriminat; c) nu este posibil. 414. Infraciunea de trafic de influen (art. 257 C.pen.): a) are un subiect activ circumstaniat; b) se poate comite i printr-o inaciune, respectiv prin nerespectarea unei promisiuni; c) are ca urmare imediat o stare de pericol pentru normala evoluie a relaiilor de serviciu.

191

415. La infraciunea de trafic de influen (art. 257 C.pen.) subiectul activ poate fi: a) orice persoan; b) doar un funcionar public; c) funcionarul care ndeplinete un act ce intr n atribuiile sale de serviciu. 416. La infraciunea de denunare calomnioas: a) coautoratul este posibil; b) subiectul pasiv secundar este statul, prin organul judiciar a crui activitate a fost periclitat; c) obiectul juridic special adiacent se refer la relaiile sociale privind normala desfurare a actelor de justiie. 417. Producerea sau ticluirea de probe mincinoase n sprijinul unei nvinuiri nedrepte reprezint: a) infraciunea de mrturie mincinoas (art. 260 C.pen.); b) infraciunea de denunare calomnioas (art. 259 C.pen.); c) infraciunea de omisiune de a ncunotina organele judiciare (art. 263 C. pen.). 418. n cazul denunrii calomnioase (art. 259 C.pen.) nvinuirea mincinoas: a) se poate referi la o fapt care ar expune persoana la o sanciune disciplinar; b) se poate referi la svrirea unei contravenii; c) se poate referi doar la svrirea unei infraciuni. 419. Mrturia mincinoas (art. 260 C.pen.) are ca urmare: a) crearea unei stri de pericol pentru nfptuirea justiiei; b) soluionarea injust a unei cauze; c) condamnarea pe nedrept a unei persoane. 420. Urmarea imediat la infraciunea de mrturie mincinoas (art. 260 C.pen.) const n: a) producerea unui prejudiciu;

192

b) crearea unei stri de pericol pentru nfptuirea justiiei; c) mpiedicarea aflrii adevrului ntr-o cauz. 421. Infraciunea de mrturie mincinoas (art. 260 C.pen.): a) se poate svri i printr-o inaciune; b) se refer i la afirmaii mincinoase fcute de martor asupra oricror mprejurri despre care este ntrebat n soluionarea unei cauze; c) se svrete i prin interpretarea personal eronat pe care, cu rea-credin, o d martorul unor mprejurri, de altfel corect prezentate de acesta. 422. Infraciunea de mrturie mincinoas (art. 260 C.pen.): a) este incriminat i n forma tentativei; b) nu poate avea forma continuat; c) se consum n momentul n care s-au fcut afirmaiile mincinoase, chiar dac soluia dat n cauz a fost just. 423. Omisiunea sesizrii organelor judiciare (art. 263 C.pen.) are ca element material: a) numai o aciune; b) numai o inaciune; 424. Omisiunea sesizrii organelor judiciare (art. 263 C.pen.) se poate comite din punct de vedere al vinoviei: a) numai cu intenie; b) numai din culp; c) att cu intenie, ct i din culp. 425. Infraciunea de omisiunea sesizrii organelor judiciare poate avea ca subiect activ: a) numai un funcionar; b) numai un funcionar public; c) orice persoan care rspunde penal;

193

426. Omisiunea sesizrii organelor judiciare este o infraciune: a) de serviciu sau n legtur cu serviciul; b) care mpiedic nfptuirea justiiei; c) de corupie. 427. Infraciunea de favorizarea infractorului (art. 264 C.pen.): a) intr ntotdeauna n concurs cu infraciunea de tinuire; b) se poate svri printr-o aciune sau printr-o inaciune; c) poate fi svrit i de so sau o rud apropiat infractorului, n acest caz pedeapsa fiind redus la jumtate. 428. n cazul infraciunii de favorizare a infractorului (art. 264 C.pen.) ajutorul: a) nu presupune neaprat o nelegere prealabil; b) nu are niciun obiectiv; c) nu se poate acorda n timpul svririi faptei. 429. Elementul material al infraciunii de favorizare a infractorului (art. 264 C.pen.) se poate realiza: a) doar printr-o aciune; b) doar printr-o inaciune; c) att printr-o aciune, ct i printr-o inaciune. 430. n cazul infraciunii de favorizare a infractorului (art. 264 C.pen.) fapta se comite: a) numai cu intenie direct; b) cu intenie direct sau indirect; c) cu intenie sau din culp. 431. Infraciunea de arestarea nelegal i cercetarea abuziv (art. 266 C.pen.): a) se svrete numai cu intenie; b) este incriminat i n forma tentativei; c) poate mbrca forma continu, dar nu i pe cea continuat.

194

432. Infraciunea de supunere la rele tratamente (art. 267 C.pen.): a) este o infraciune de pericol; b) are ca subiect pasiv nemijlocit un minor aflat n creterea, educarea sau ngrijirea fptuitorului; c) se svrete numai printr-o inaciune. 433. Infraciunea de supunere la rele tratamente (art. 267 C.pen.): a) presupune lovire sau alte violente; b) presupune aplicarea de ctre instana de judecat a unei pedepse foarte mari; c) are un subiect activ calificat; 434. Infraciunea de tortur (art. 2671 C.pen.) n varianta tip (alin.1) se svrete: a) numai cu intenie direct calificat prin scop; b) cu intenie (direct sau indirect); c) att cu intenie, ct i din culp. 435. Nu exist infraciunea de tortur (art. 267 C.pen.) dac: a) tratamentele ce provoac suferin au fost aplicate anterior iniierii unei proceduri oficiale; b) fapta a fost svrit n cadrul unei proceduri civile sau administrative; c) durerea sau suferinele rezult exclusiv din sanciuni legale i sunt inerente acestor sanciuni. 436. Infraciunea de tortur, art. 267 C.pen, poate intra n concurs ideal cu infraciunea de: a) lovire sau alte violente; b) lipsire de libertate n mod ilegal; c) loviri sau vtmri cauzatoare de moarte. 437. Infraciunea de represiune nedreapt (art. 268 C.pen.): a) se poate svri numai prin dispunerea arestrii sau condamnarea unei persoane tiut ca fiind nevinovat; b) poate avea ca subiect activ numai un magistrat; c) are un subiect pasiv adiacent circumstaniat.

195

438. Fapta de a condamna o persoan tiind c este nevinovat, reprezint infraciunea de: a) represiune nedreapt; b) arestare nelegal i cercetare abuziv; c) supunere la rele tratamente. 439. Infraciunea de evadare (art. 269 C.pen.) se va reine n varianta agravat dac: a) fapta este svrit prin folosirea de caliti mincinoase; b) fapta este svrit de dou sau mai multe persoane mpreun; c) fapta este svrit n timpul nopii. 440. n cazul infraciunii de evadare (art. 269 C.pen.): a) pedeapsa aplicat pentru aceast infraciune se adaug la pedeapsa ce se execut; b) pedeapsa aplicat pentru infraciunea de evadare se contopete cu pedeapsa ce se execut; c) poate avea calitatea de subiect activ i persoana care avea ndatorirea de a-l pzi pe cel care a evadat. 441. Situaia premis n cazul infraciunii de evadare (art. 269 C.pen.)const n: a) existena unei hotrri judectoreti de condamnare; b) existena strii legale de reinere sau deinere; c) existena unui mandat de executare a pedepsei. 442. Pedeapsa n cazul infraciunii de evadare: a) se adaug la pedeapsa ce se execut, fr a putea depi maximul general al nchisorii; b) se contopete cu pedeapsa ce se execut; c) nu poate depi cuantumul pedepsei ce se execut la momentul evadrii. 443. Nu exist agravant la infraciunea de evadare dac: a) fapta a fost svrit prin folosirea de violene;

196

b) fapta a fost svrit de dou sau mai multe persoane; c) fapta a fost svrit n timpul nopii. 444. Infraciunea de nlesnire a evadrii (art. 270 C.pen.) se poate svri: a) numai cu intenie direct calificat prin scop; b) numai cu intenie; c) att cu intenie, ct i din culp. 445. Vinovia n cazul svririi infraciunii de nlesnire a evadrii (art. 270 C.pen.) de ctre o persoan ce avea ndatorirea de a pzi pe cel ce a evadat poate mbrca: a) doar forma inteniei directe; b) doar forma inteniei; c) forma inteniei sau culpei. 446. Infraciunea de nerespectarea hotrrilor judectoreti (art. 271 C.pen.): a) incrimineaz sustragerea de la executarea oricrei msuri de siguran; b) are n toate cazurile un subiect activ calificat: persoana mpotriva creia s-a pronunat o hotrre judectoreasc definitiv; c) poate avea ca subiect pasiv adiacent organul de executare mpotriva cruia s-au svrit violene sau ameninri. 447. Ameninarea executorului judectoresc cu prilejul punerii n executare a unei hotrri judectoreti constituie infraciunea de: a) ultraj (art. 239 C.pen.); b) ameninare n concurs cu infraciunea de ultraj (art. 193 i art. 239 C.pen.); c) nerespectarea hotrrilor judectoreti (art. 271 C.pen.). 448. Infraciunea de nerespetare a hotrrilor judectoreti (art. 271 C.pen.) presupune: a) sustragerea de la executarea unei pedepse;

197

b) sustragerea de la executarea unei msuri de siguran; c) sustragerea de la executarea unei msuri educative. 449. Fapta unei persoane care contraface un cec, l prezint la o a banc i obine o sum de bani reprezint: a) infraciunea de nelciune prin emitere de cecuri fr acoperire; b) infraciunea de falsificare de moned (art. 282 C.pen.) n concurs cu infraciunea de nelciune; c) infraciunea de fals material n nscrisuri oficiale (art. 288 C.pen.) n concurs cu infraciunea de nelciune prin folosirea de mijloace frauduloase (art. 215 alin. 2 C.pen.) 450. Infraciunea de falsificare de monede sau alte valori (art. 282 C. pen.) se poate realiza: a) doar prin contrafacere (confecionarea prin imitarea de monede sau valori); b) doar prin alterare (modificarea coninutului sau formei unor monede sau valori adevrate); c) fie prin contrafacere, fie prin alterare. 451. Elementul material al infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale este (art. 288 C.pen.): a) falsificarea unui nscris oficial, cu prilejul ntocmirii acestuia, prin consemnarea unor fapte sau mprejurri neadevrate ori neconsemnarea unor date sau mprejurri; b) falsificarea unui nscris oficial prin contrafacerea scrierii sau a subscrierii ori prin alterarea lui n orice mod: c) folosirea unui nscris oficial n vederea producerii de consecine juridice. 452. Pentru existena infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale (art. 288 C.pen): a) este necesar ca subiectul activ s fie un funcionar; b) este necesar ca nscrisul falsificat s fi fost rezultatul unei culpe a unui funcionar;

198

c) este necesar ca nscrisul s fie falsificat cu intenie direct sau indirect. 453. La infraciunea de fals intelectual (art. 289 C. pen): a) nu este posibil coautoratul; b) elementul material nu se poate realiza prin omisiune; c) tentativa este posibil i este pedepsit. 454. n cazul infraciunii de fals intelectual: a) alterarea privete materialitatea nscrisului; b) alterarea privete coninutul actului; c) alterarea este ntotdeauna ulterioar ntocmirii actelor. 455. Infraciunea de fals intelectual: a) poate avea ca subiect activ numai o persoan cu studii superioare; b) se refer numai la falsificarea actelor de studii; c) se svrete numai cu prilejul ntocmirii actului. 456. Folosirea unui nscris sub semntur privat, cunoscnd c este fals, nvederea producerii unor consecine juridice reprezint: a) infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur privat n concurs cu infraciunea de uz de fals; b) infraciunea de uz de fals n nscrisuri sub semntur privat; c) infraciunea de uz de fals. 457. La infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur privat (art. 290 C.pen): a) tentativa este posibil i se pedepsete; b) tentativa este posibil dar nu se pedepsete; c) tentativ nu este posibil. 458. Obiectul material al infraciunii de uz de fals poate fi: a) doar un nscris oficial; b) doar un nscris sub semntur privat; c) un nscris oficial sau un nscris sub semntur privat.

199

459. La infraciunea de uz de fals (art. 291 C. pen), obiectul material: a) poate fi doar un nscris sub semntur privat; b) este reprezentat de nscrisul fals folosit, care este un nscris oficial sau unul sub semntur privat; c) poate fi doar un nscris oficial. 460. Subiectul activ al infraciunii de fals n declaraii este: a) martorul, expertul sau interpretul; b) persoana care face n public declaraii calomnioase; c) orice persoan, capabil s fac declaraii productoare de consecine juridice. 461. Infraciunea de fals n declaraii (art. 292 C. pen): a) are ca obiect material nscrisul n care se consemneaz declaraia; b) nu are obiect material; c) are ca obiect material aciunea de a face declaraii necorespunztoare adevrului. 462. La infraciunea de fals privind identitatea (art. 293 C. pen): a) nu poate exista obiect material; b) participaia este posibil, inclusiv sub forma coautoratului; c) tentativa este incriminat. 463. Situaia premis la infraciunea de abandon de familie n modalitatea prevzut la art. 305 alin. 1 lit. c) C. pen. (neplata cu rea credin a pensiei de ntreinere) consta n: a) neplata cu rea credin timp de 2 luni a pensiei de ntreinere; b) preexistenta unei hotrri judectoreti de stabilire a pensiei de ntreinere; c) omisiunea plii pensiei de ntreinere. 464. La infraciunea de abandon de familie (art. 305 C. pen) subiectul activ este: a) doar persoana care are obligaia legal de ntreinere, fa de cel ndreptit la ntreinere;

200

b) doar persoana care are de pltit o pensie de ntreinere stabilit pe cale judectoreasc; c) orice persoan. 465. Subiectul activ al infraciunii de rele tratamente aplicate minorului (art. 306 C.pen.) poate fi: a) orice persoan; b) doar printele minorului; c) printele minorului sau orice persoan cruia minorul i-a fost ncredinat. 466. Aplicarea de lovituri minorului de ctre unul din prini, fapt ce a avut ca efect pierderea unui organ, poate constitui: a) infraciunea de rele tratamente aplicate minorului n concurs cu cea de vtmare corporal grav; b) doar infraciunea de rele tratamente aplicate minorului; c) doar infraciunea de vtmare corporal grav. 467. Infraciunea de rele tratamente aplicate minorului (art. 306 C.pen): a) nu poate avea forma continuat; b) se consum n momentul crerii strii de pericol pentru dezvoltarea fizic, intelectual sau moral a minorului; c) se consum doar n momentul producerii unei vtmri fizice sau psihice minorului.

201

Rspunsuri
Rspunsurile la ntrebri fac referire la tematica, bibliografia recomandat i cursurile predate studenilor n anul de nvmnt universitar 2010/2011. De asemeni, rspunsurile au ca bibliografie principal problematica ce trebuie avut n vedere pentru examenul de licen.

Partea general
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 c b c a b a a b b b a a b c a c b a b a 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 c a b b a b a a b c c a b a a c b b a a 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 a a c b b a b c a c b c b a c a b c c a

202

61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94

b c a b c a a c a b c b a b b a c b a b c b c a b b c c b a a b c c

95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128

a b b a c b c c a b c b c b a b c a a c c a b c a c b c a b a c b a

129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162

c b a c a b c a b c b a c c a b b c a b a b a b a c a b c a b a b a

203

163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196

b c a b c b b c a b c a b a a b a b b c c c b a b a b c b b b a a b

197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230

a c b a b c b c a b b a b c b b a b b c b a c b c b b a b a b c a a

231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264

b a b a c a c c b b c a b a b b c b b a a b b b c c b b b a b a b b

204

265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282

b c b b a a b a c c a c b a a c b a

283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300

b b b a c c b a b c c b b b b b c b

205

Partea special
301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 c c b a a b b b c b b b b c b c c b b a b a b c b b b b c c b c c a 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 a c a b c b a b b c c a b c b b c a c b a c b c c b b b c a a b c c 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 b a a a b c c b a b c c b a c c b c a b b b a c c b c a a b b a b b

206

403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436

b c a a b b a b c c b c a a b c a b a c b c b b b a c b a a c b c b

437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467

b a b a b a c c c c c b b c b c c b c c a c b c b b b a c a b

207

Redactor: Elena DIATCU Tehnoredactor: Florica BUDNIC Postprocesare: Mihaela PASCHIA Bun de tipar: 11.04.2012. Format: 16/61 86. Tipografia Editurii VICTOR Bucureti, Calea Clrailor 169 Tel. fax: 021-346 55 85; Mobil: 0744-26 15 10; 0722-54 24 57

208