Sunteți pe pagina 1din 234

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE Aleea Universitii nr.

1, Campus, Corp B, Constana TEL/FAX.: 0241-605050 E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro Web: http://www.pharmaovidius.ro

Departamentul de Stiinte Farmaceutice pentru Evaluarea Actiunii Medicamentelor

TESTE GRIL PENTRU EXAMENUL LA DISCIPLINA FIZIOLOGIE I FIZIOPATOLOGIE SPECIALIZAREA FARMACIE Anul II, semestrul II SESIUNEA DE VAR

Director de Departament .L. Dr. HORAIU MIREAN

ef Disciplin FIZIOLOGIE I FIZIOPATOLOGIE Conf.Univ. Dr. GABRIELA LILIOS

Anul universitar 2011-2012

Universitatea OVIDIUS Constana Facultatea de Farmacie Specializarea Farmacie Disciplina:Fiziologie i Fiziopatologie

SESIUNEA DE EXAMEN:IUNIE 2012

TEMA FIZIOLOGIA I FIZIOPATOLOGIA RESPIRAIEI

ntrebri tip complement simplu


1. Producerea expiraiei forate necesit o for suplimentar fa de forele toraco-pulmonare, obinut prin: A. ridicarea grilajului costal B. contracia muchilor abdominali C. relaxarea diafragmului D. retracia elastic a plmnilor E. contracia diafragmului 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. Muchii care determin ridicarea grilajului costal n inspiraie sunt n special: muchii drepi abdominali muchii intercostali interni muchii gtului diafragmul muchii subhioidieni ntre plmni i pereii cutiei toracice se afl: ligamente muchi intercostali mediastin lichid pleural pericard

4. Variaia volumului pulmonar pentru fiecare unitate de cretere a presiunii transpulmonare poart denumirea de: A. surfactant B. for elastic pulmonar C. filtrare pulmonar D. complian pulmonar E. respiraie pulmonar 5. A. B. C. D. E. Surfactantul este secretat de: celulele conjunctive alveolare celule epiteliale pleurale celule epiteliale alveolare de tip II celule conjunctive reticulate celule epiteliale alveolare de tip I

6. Lucrul mecanic necesar pentru a depi rezistena opus de ci le aeriene la trecerea aerului spre interiorul plmnilor se numete: A. lucru mecanic elastic B. travaliu compliant C. lucru mecanic al rezistenei tisulare D. lucru mecanic al rezistenei cilor aeriene E. travaliul expirator
2

7. Lucrul mecanic necesar pentru depirea vscozitii pulmonare i a structurilor peretelui toracic este numit: A. lucru mecanic al rezistenei traheale B. travaliu compliant C. lucru mecanic al rezistenei tisulare D. lucru mecanic al forelor elastice E. travaliu capilar 8. Coeficientul de difuziune al gazului influeneaz rata difiziunii prin membrana respiratorie astfel: A. proporional cu grosimea membranei respiratorii B. invers proporional cu temperatura absolut C. proporional cu solubilitatea gazului n membran D. invers proporional cu suprafaa membranei respirato rii E. proporional cu greutatea molecular a gazului 9. Capacitatea de difuziune pentru oxigen la adultul tnr, n condiii de repaus are valoarea de: A. 18 ml/min/mmHg B. 21 ml/min/mmHg C. 50 ml/min/mmHg D. 121 ml/min/mmHg E. 34 ml/min/mmHg 10. Capacitatea de difuziune a dioxidului de carbon la adultul sntos n condiii de efort fizic are valoarea de: A. 200-300 ml/min/mmHg B. 400-450 ml/min/mmHg C. 1200-1300 ml/min/mmHg D. 21-34 ml/min/mmHg E. 1800-2000 ml/min/mmHg 11. Gazele respiratorii prezint urmtoarele proprieti: A. gradientul de difuziune al oxigenului reprezint o zecime din cel al dioxidului de carbon B. dioxidul de carbon difuzeaz de 20 de ori mai repede dect oxigenul C. oxigenul este de 25 de ori mai solubil dect dioxidul de carbon n lichidele organismului D. gradientul de difuziune al oxigenului este mai mic dect gradientul de difuziune al dioxidului de carbon E. presiunea parial a dioxidului de carbon n aerul inspirat este mult mai mare dect cea a oxigenului 12. Afinitatea hemoglobinei pentru oxigen scade cu: A. creterea pH-ului B. scderea temperaturii C. creterea presiunii pariale a dioxidului de carbon D. scderea concentraiei difosfogliceratului eritrocitar (2,3 DPG) E. creterea grosimii membranei respiratorii 13. Bicarbonatul plasmatic este obinut n urma urmtoarelor etape: A. CO2 intr n eritrocit unde n prezena fosforilazei reacioneaz cu apa B. CO2 reacioneaz cu hidrogenul molecular din hematii formnd acidul carbonic C. acidul carbonic disociaz n ion de hidrogen i ion de bicarbonat
3

D. ionul de bicarbonat este neutralizat de hemoglobina redus E. ionul de hidrogen trece, n prezena anhidradei carbonice, n plasm 14. n urma difuziunii ionului bicarbonat prin membrana eritrocitar se produce o scdere a numrului de sarcini electrice negative n interiorul celulei care se compenseaz prin: A. difuziunea ionului de potasiu din eritrocit n plasm B. difuziunea ionului de clor din plasm n eritrocit C. neutralizarea ionului de hidrogen de ctre hemoglobina redus D. disocierea acidului carbonic E. difuziunea ionului de clor din eritrocit n plasm 15. Activitatea GRD (grupul respirator dorsal) poate fi modificat astfel: A. scderea presiunii pariale a oxigenului inhib activitatea GRD B. creterea pH-ului stimuleaz activitatea GRD C. destinderea plmnilor stimuleaz activitatea GRD D. scderea presiunii pariale a dioxidului de carbon stimuleaz activitatea GRD E. creterea activitii la nivelul SRAA stimuleaz activitatea GRD 16. Receptorii activai de substane iritante din cile aeriene mari declaneaz urmtoarele reflexe, cu excepia: A. reflex de tuse B. secreie de mucus C. oprirea respiraiei D. tahipnee E. bronhoconstricie 17. Insuficiena de oxigen la nivel tisular poart denumirea de: A. hipoxemie B. anoxemie C. anoxie D. histotoxie E. hipoxie 18. Hipoxia hipoxic prezint urmtoarele modificri fiziologice, cu excepia: A. hipoxemie B. hipercapnie C. hiperventilaie D. hipocapnie E. alcaloz respiratorie 19. Disfunciile bronhopulmonare restrictive se caracterizeaz prin: A. creterea indicelui Tiffeneau B. scderea capacitii vitale C. scderea indicelui de permeabilitate pulmonar D. creterea volumului expirator maxim pe secund E. creterea volumului rezidual 20. Stimularea receptorilor beta 2-adrenergici de ctre catecolaminele circulante produce: A. bronhodilataie B. bronhoconstricie C. secreie de mucus din glandele submucoase D. secreie de mucus din celulele calciforme epiteliale E. inactivarea adenilat-ciclazei
4

21. Respiraia intern se produce la nivel: A. hepatic B. pulmonar C. sanguin D. celular E. alveolar 22. Presiunea parial a gazelor sanguine se msoar n sngele: A. arterial B. venos C. capilar D. aortic E. periferic 23. Riscul letal apare la o scdere a PaO2 sub: A. 35 mm Hg B. 60 mm Hg C. 45 mm Hg D. 20 mm Hg E. 10 mm Hg 24. Hipercapnia grav apare la o valoare peste: A. 70 mm Hg B. 60 mm Hg C. 40 mm Hg D. 45 mm Hg E. 80 mm Hg 25. Hipoxia hipoxic se produce prin scderea presiunii O2 din: A. sngele arterial B. aerul atmosferic C. sngele venos D. sngele capilar E. esuturi 26. Insuficiena respiratorie apare prin tulburarea ventilaiei produs de: A. boli toraco-pulmonare B. boli circulatorii C. hipoxia anemic D. hipoxia histotoxic E. oc hipovolemic 27. Hipoxia anemic apare n urmtoarea situaie: A. fibrozelor endoteliale B. bolilor toraco-pulmonare C. scderea hemoglobinei din snge D. insuficienei cardiace globale E. deshidratrilor importante 28. Hipoxia circulatorie de cauz periferic apare n urmtoarele situaii, cu excepia: A. ateroscleroza B. hipovolemie C. deshidratri importante
5

D. oc hipovolemic E. hemoragii 29. Emfizemul pulmonar se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. distrugerea septurilor interalveolare B. creterea elasticit ii pulmonare C. modificri toracice D. inegalitatea ventila iei n teritoriile pulmonare E. scderea patului vascular pulmonar 30. Modificrile toracice n emfizem sunt: A. ridicarea diafragmei B. crete elasticitatea pulmonar C. coastele se orizontalizeaz D. lordoza lombar E. crete mobilitatea cutiei toracice 31. Insuficiena respiratorie se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: A. hipoxie respiratorie B. hipoxemie C. hipercapnie D. alterarea schimburilor gazoase dintre mediu i celule E. hipocapnie 32. Astmul bronic apare prin: A. hiperventila ie B. hipoventila ie C. insuficien circulatorie D. embolie pulmonar E. obstrucia cilor aeriene 33. Astmul bronic se caracterizeaz prin urmtoarele manifestari clinice, cu excepia: A. anxietate B. wheezing C. dispnee expiratorie D. dispnee inspiratorie E. tuse i expectoraie 34. Modificrile structurale reversibile n astmul bronic sunt urmtoarele: A. bronhospasmul B. hipertrofia muchilor netezi ai bronhiilor C. hiperplazia glandelor mucoase D. infiltrat inflamator peribronic E. ngroarea membranei bazale a bronhiilor 35. Pacienii asmatici prezint o hiperreactivitate: A. adrenergic B. betaadrenergic C. colinergic D. nonadrenergic E. histaminergic 36. Sistemul non-adrenergic non-colinergic acioneaz prin eliberarea urmtoarelor neuropeptide:
6

A. B. C. D. E.

substana P adrenalina histamina acetilcolina noradrenalina

37. Hematoza pulmonar reprezint: A. schimbul de gaze la nivelul membranelor alveolocapilare B. oprirea sngerarii la nivelul pulmonar C. schimbul de gaze tisular D. schimbul de gaze la nivel pleurocapilar E. niciuna de mai sus 38. Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana respiratorie sunt urmtorii, cu excepia: A. presiunea parial a gazului n alveol B. presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar C. vasoconstric ia pulmonar D. dimensiunea membranei respiratorii E. coeficientul de difuziune al gazului 39. Membrana respiratorie este alctuit din urmtoarele, cu excepia: A. endoteliul capilar B. trahee C. intersti iul pulmonar D. epiteliul alveolar E. surfactant 40. Unitatea respiratorie este alctuit din urmtoarele, cu excepia: A. bronhiola respiratorie B. ducturi alveolare C. antrumuri D. alveole E. plexuri capilare 41. Ventilaia alveolar determin: A. presiunea parial a oxigenului n alveole B. stimularea receptorilor J C. complian pulmonar D. hipoxia pulmonar E. edemul pulmonar 42. Schimburile de gaze la nivelul membranelor alveolocapilare poart numele de: A. osmoza B. ventila ie C. hemostaz D. respira ie E. hematoz 43. Centrul apneustic se gsete n: A. bulbul superior B. puntea superioar C. hipotalamus D. mezencefal
7

E. zona caudal a pun ii 44. Chemoreceptorii periferici sunt stimulai de: A. hipocapnie B. hipotensiune C. hipoxemie D. hipertensiune E. vasodilataie 45. Stimularea receptorilor J induce: A. hipoventila ie B. hiperventila ie C. dispnee D. vasodilataie E. vasoconstric ie 46. Receptorii J sunt stimulai de: A. hipotensiune B. hipoventila ie C. distensia vaselor pulmonare D. edemul cardiac E. hipertensiune 47. Receptorii J sunt localizai la nivelul: A. capilarelor pulmonare B. intersti iului cardiac C. cerebral D. traheei E. laringelui 48. Chemoreceptorii centrali sunt localizai n: A. crosa aortic B. sinusul carotidian C. centrul respirator bulbar D. mezencefal E. hipotalamus 49. Centrul pneumotaxic este localizat n: A. bulbul superior B. puntea superioar C. hipotalamus D. mezencefal E. cortex 50. Expansiunea i retracia plmnilor se pot produce n urmtorul mod : A. doar prin micarea descendent a diafragmului B. prin ascensionarea coastelor care determin diminuarea diametrului antero -posterior al cavitii toracice C. doar prin micarea ascendent a diafragmului D. doar prin coborrea coastelor, care determin diminuarea diametrului antero -posterior al cavitii toracice E. prin ascensionarea coastelor care determin mrirea diametrului antero -posterior al cavitii toracice
8

51. Muchii care au rol auxiliar n inspiraie sunt : A. muchii scaleni, care ascensioneaz sternul B. muchii drepi abdominali, care au un efect intens de tracionare descendent a coastelor interioare C. muchii dinai anteriori, care ascensioneaz cea mai mare parte a coastelor D. muchii sternocleidomastoidieni, care ascensioneaz primele dou coaste E. muchii intercostali interni 52. Despre presiunea pleural i modificrile acesteia n timpul respiraiei se pot afirma urmtoarele : A. aceast presiune este rezultatul unei suciuni uoare, fiind prin urmare uor pozitiv B. reprezint presiunea aerului din interiorul alveolelor pulmonare C. la nceputul inspiraiei , presiunea pleural normal este de 7,5 centimetri coloan de ap D. reprezint presiunea lichidului din spaiul ngust cuprins ntre pleura visceral i pleura parietal E. n timpul unei inspiraii normale , expansiunea cutiei toracice produce traciunea extern a plmnilor i conduce la pozitivarea presiunii intrapleurale Despre vasele limfatice sunt adevrate urmtoarele rspunsuri : sunt prezente doar n zonele de esut conjunctiv care nconjoar broniolele terminale particulele strine ptrunse n alveole sunt parial ndeprtate prin canalele limfatice scurgerile de proteine i plasm din capilarele pulmonare nu pot fi eliminate din esutul pulmonar prin canalele limfatice D. de la nivelul hilului pulmonar vasele limfatice dreneaz n special n ductul toracic stng E. particulele strine, scurgerile de proteine i plasm eliminate din esutul pulmonar nu previn instalarea edemului pulmonar 53. A. B. C. 54. Aerul alveolar nu are sub nici o form aceleai concentraii de gaze ca i aerul atmosferic, iar prin afirmaiile urmtoare se pot explica aceste diferene : A. dioxidul de carbon este absorbit n mod constant din aerul alveolar n sngele pulmonar B. aerul atmosferic umed care ptrunde n cile respiratorii este uscat nainte de a ajunge n alveole C. aerul alveolar este nlocuit n totalitate cu aer atmosferic n cursul fiecrui respiraii D. oxigenul este absorbit n mod constant din aerul alveolar n sngele pulmonar E. dioxidul de carbon difuzeaz n mod constant din sngele pulmonar n alveole 55. Despre aerul expirat sunt adevrate urmtoarele afirmaii : A. compoziia acestuia este determinat numai de cantitatea de aer mort care intra n alctuirea aerului expirat B. este un amestec de aer din spaiul mort i aer alveolar C. compoziia acestuia este determinat numai de cantitatea de aer alveolar care intra n alctuirea aerului expirat D. prima poriune a aerului expirat, reprezentat de aerul alveolar conine un aer umidificat tipic E. la sfritul expiraiei se elimin doar aer mort Selectai rspunsurile adevrate despre suprafaa membranei respiratorii : excizia unui plmn nu reduce suprafaa membranei n emfizemul pulmonar se produce coalescena alveolelor cu dispariia mai multor perei alveolari spaiile alveolare nou formate sunt mai mici dect alveolele normale suprafaa total a membranei respiratorii crete de pn la cinci ori din cauza disparaiei pereilor alveolari E. cnd suprafaa total a membranei crete la valori cuprinse ntre 1/3 i 1/4 din valoarea normal, schimbul gazos transmembranar este sever afectat 56. A. B. C. D. 57. Selectai rspunsurile adevrate despre grosimea membranei respiratorii :
9

A. grosimea membranei respiratorii poate scade ocazional, spre exemplu, ca urmare a lichidului de edem din spaiul interstiial de la nivelul membranei i din alveole B. gazele respiratorii trebuie s difuzeze numai prin lichidul acumulat C. rata difuziunii prin membran este direct proporional cu grosimea membranei D. unele afeciuni pulmonare care induc fibrozarea plmnilor pot crete grosimea membranei respiratorii n anumite poriuni E. factorii care determin creterea grosimii membranei mai mult dect valoarea normal nu pot afecta schimburile gazoase normale de la nivel respirator 58. Despre transportul oxigenului de la plmni la esuturi putem afirma : A. oxigenul difuzeaz din sngele capilarelor pulmonare n alveole B. presiunea parial a oxigenului n sngele capilar este mai mare dect presiunea parial a oxigenului n aerul alveolar C. presiunea intracelular a dioxidului de carbon crete semnificativ i provoac difuziunea dioxidului de carbon n capilarele tisulare D. dup ce sngele venos ajunge la nivel pulmonar, dioxidul de carbon difuzeaz din alveole n snge E. transportul sangvin al oxigenului i al dioxidului de carbon depine n totalitate de fluxul sangvin 59. Despre rolul hemoglobinei n transportul oxigenului putem afirma : A. aproximativ 80% din oxigen este transportat de la plmni la esuturile periferice sub forma unui compus chimic cu hemoglobina din eritrocite B. aproximativ 97% din oxigen este transportat de la plmni la esuturile periferice sub forma unui compus chimic cu hemoglobina din eritrocite C. restul de 10% este transportat sub form dizolvat n apa din plasm i hema tii D. n condiii normale, oxigenul nu este transportat la esuturi n intregime de ctre hemoglobin E. restul de 97% este transportat sub form dizolvat n apa din plasm i hematii Despre transportul oxigenului n condiii de efort fizic intens putem af irma : n timpul unui efort fizic, celulele musculare prezint o rat sczut de utilizare a oxigenului are loc scderea PO2 n lichidul interstiial la valoare inferioar de 15 mmHg la o presiune att de sczut, o cantitate de doar 2 ml de oxigen rmne legat de hemoglobin la fiecare 100 ml de snge D. fiecare volum de snge care strbate esuturile furnizeaz de trei ori mai puin oxigen dect n mod normal E. PO2 tisular scade foarte mult sub valoarea normal n cursul celui mai intens efort 60. A. B. C. 61. A. B. C. D. E. 62. A. B. C. Despre centrul respirator putem afirma : este submprit n dou grupe neuronale principale este alctuit dintr-un singur grup de neuroni localizat la nivelul trunchiului cerebral grupul respirator dorsal are rol n declanarea expiraiei grupul respirator ventral are loc n declanarea inspiraiei centrul pneumotaxic are rol n controlul ratei i a amplitudinii respiraiei

Selectai rspunsurile adevrate despre reglarea respiraiei n condiii de efort fizic : n sngele arterial, PO2, PCO2; i pH-ul se modific semnificativ consumul de oxigen i producerea de dioxid de carbon pot crete de 10 ori n cazul unui atlet sntos, ventilaia alveolar crete invers proporional cu creterea ratei de metabolizare a oxigenului D. n sngele arterial, PO2, PCO2; i pH-ul rmn la niveluri normale E. creierul care transmite impulsuri motorii ctre musculatura n activitate nu transmite simultan impulsuri colaterale ctre trunchiul cerebral 63. Despre aria chemosenzitiv a centrului respirator sunt adevrate urmtoarele afirmaii :
10

A. B. C. D. E. 64. A. B. C. D. E.

este localizat bilateral, la o distan de 0,5 milimetri de faa ventral a bulbului este sensibil la variaiile PO2 sangvin sau ale concentraiei ionilor de hidrogen nu stimuleaz restul poriunilor din centrul respirator este localizat bilateral, la o distan de 0, 2 milimetri de faa ventral a bulbului nu este o arie neuronal adiional Volumul inspirator de rezerv reprezint: volumul de aer inspirat n cursul unei respiraii normale are o valoare medie de 500 de mililitri la adultul de sex masculin volumul de aer suplimentar care poate fi inhalat peste volumul curent ntr-o inspiraie normal volumul de aer care rmne n plmni la sfritul unei expiraii forate volumul suplimentar maxim care poate fi introdus printr-o expiraie forat care urmeaz unei inspiraii normale

65. Despre energia necesar respiraiei sunt adevrate urmtoarele afirmaii : A. capacitatea individual de a asigura energia muscular necesar respiraiei reprezint una dintre limitrile minore refer itoare la intensitatea efortului fizic B. n timpul unui efort fizic intens, cantitatea de energie necesar poate crete de 50 ori, mai ales dac exist un grad oarecare de rezisten respiratorie crescut C. n timpul respiraiei normale de repaus este necesar ventilaiei pulmonare o cantitate de 13-15% din consumul energetic total al organismului D. n timpul unui efort fizic intens, cantitatea de energie necesar poate crete de 50 ori, mai ales dac exist un grad oarecare de complian pulmonar crescut E. n timpul respiraiei normale de repaus este necesar ventilaiei pulmonare o cantitate de 23 -25% din consumul energetic total al organismului 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. 68. A. B. C. D. E. Chemoreceptorii centrali rspund la creterea pCO 2 inducnd : hiperventilaie hipoventilaie acidoz metabolic hipoxemie hipercapnie Pentru a stimula chemoreceptorii periferici, pO2 arterial trebuie s scad sub valoarea: 90 mmHg 80 mmHg 70 mmHg 60 mmHg 50 mmHg Durerea i emoiile pot stimula sau inhiba centrii respiratori prin intermediul: hipotalamusului hipofizei glandei suprarenale trunchiului cerebral tiroidei

69. n cadrul reflexului Hering-Breuer stimularea receptorilor de la nivelul pleurei viscerale i a celor din cile aeriene, din timpul hiperinflaiei, trimit impulsuri ce determin: A. inhibarea neuronilor inspiratori n timpul inspirului profund B. stimularea neuronilor inspiratori pentru a proteja plmnii de o ntindere excesiv C. inhibarea neuronilor corticali cu iniierea controlului voluntar D. inhibarea expirului profund pentru a favoriza schimburile gazoase pulmonare E. inhibarea neuronilor inspiratori pentru a prelungi inspirul profund i oxigenarea sngelui
11

ntrebri tip complement multiplu


1. Lucrul mecanic necesar pentru expansionarea plmnilor mpotriva propriilor lor fore elastice este numit: A. lucru mecanic al rezistenei cilor aeriene B. travaliu compliant C. lucru mecanic al rezistenei capilare D. lucru mecanic elastic E. travaliu al rezistenei tisulare 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. 6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. Respiraia normal, de repaus, se realizeaz aproape n ntregime prin: micrile de ridicare i coborre ale diafragmului alungirea i scurtarea cavitii toracice micrile de ridicare i coborre ale coastelor micrile de ridicare i coborre ale claviculelor creterea i descreterea diametrului antero-posterior al cavitii toracice Tulburrile produse de hipoxemie sunt urmtoarele: scderea reflexelor tulburri de coordonare psihomotorie oboseal acidoz respiratorie palpitaii Mecanismele compensatorii stabile, economice ale hipoxemiei sunt: hiperproducia medular de hematii creterea debitului cardiac prin creterea inotropismului creterea tensiunii arteriale scderea activitii enzimelor respiratorii tisulare scderea afinitii hemoglobinei pentru oxigen Alcaloza respiratorie apare n: hipoxia anemic insuficiena respiratorie prin scderea difuziunii gazelor prin membrana alveolocapilar insuficiena respiratorie global insuficiena respiratorie prin inegalitatea dintre ventilaie i perfuzie bronhopneumopatia obstructiv cronic Disfunciile bronhopulmonare obstructive se caracterizeaz prin: creterea volumului expirator maxim pe secund (VEMS) scderea debitului expirator maxim de vrf (PEF) scderea indicelui de permeabilitate bronic creterea raportului dintre volumul expirator maxim pe secund i capacitatea vital scderea capacitii vitale Scderea global i sever a ventilaiei pulmonare produce: hipocapnie hipoxemie hipercapnie acidoz respiratorie alcaloz respiratorie
12

8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E.

Scderea ventilaiei alveolare produce: hipotensiune pulmonar funcional arteriopatie hipoxic arteriolodilataie pulmonar hipertrofia tunicii medii a arteriolelor reflex vasoconstrictor von Euler Urmtoarele afeciuni pot produce scderea global a ventilaiei alveolare: pleurezii lichidiene masive fracturi costale leziuni ale nervilor frenici accident vascular cerebral pancreatit cronic

10. Efectul de unt se realizeaz ntr-o zon de parenchim: A. perfuzat B. neperfuzat C. ventilat D. neventilat E. necrozat 11. Spaiul mort alveolar reprezint: A. o zon de parenchim hipoventilat B. o zon de parenchim perfuzat C. o zon de parenchim neperfuzat D. o zon de parenchim ventilat E. o zon de parenchim neventilat 12. Reflexele care tind sa echilibreze raportul perfuzie/ventilaie la nivel pulmonar sunt: A. reflexul bronhodilatator B. reflexul von Euler C. reflexul vasoconstrictor prin care sngele este dirijat spre teritoriile mai bine ventilate D. reflexul bronhoconstrictor n urma cruia aerul este dirijat spre alveolele neventilate E. reflexul Hering-Breuer 13. Suprafaa membranei alveolo-capilare scade n urmtoarele afeciuni: A. emfizem pulmonar B. atelectazie C. rezecii de parenchim pulmonar pentru chist hidatic D. bloc alveolo-capilar E. hipertrofia muchilor netezi ai bronhilor 14. Cauzele de unt vascular dreapta-stnga pot fi: A. anevrisme arterio-venoase B. unele boli cardiace congenitale C. litiaza renal D. insuficiena de oxigen prin afectarea cilor aeriene E. stenoza mitral 15. Tahikininele sunt reprezentate de: A. neurokininele A i B B. adrenalin C. calcitonin D. catecolamine
13

E. substana P 16. Fenomenele caracteristice pentru criza de astm sunt produse de : A. activarea VIP (vasointestinal peptide) de ctre triptaza mastocitar B. eliberarea n exces prin reflexe de axon a neurokininelor A i B C. inactivarea calcitoninei de ctre enzimele eliberate de celulele inflamatorii D. stimularea receptorilor muscarinici M2 i M3 E. hiperactivitatea colinergic 17. Pacienii astmatici prezint: A. hiperactivitate colinergic B. edem al mucoasei bronice C. hipoactivitate a SNV simpatic beta-adrenergic D. tahikinine eliberate n exces E. hipoactivitate colinergic 18. Reflexele de axon care produc eliberarea tahikininelor la pacienii cu astm bronic pleac de la: A. terminaiile fibrelor senzitive nemielienizate de tip C din laringe B. receptorii iritani C. terminaiile fibrelor de tip C din nazo -faringe D. baroreceptorii din epiteliul traheal E. receptorii beta 2-adrenergici 19. Mediatorii eliberai de mastocitele intraluminale au urmtoarele roluri: A. deschid jonciunile strnse dintre celulele epiteliale B. inhib manifestrile unei crize de astm n primele 2-3 ore C. favorizeaz ptrunderea alergenelor spre mastocitele subiacente D. produc bronhodilataie i chemotactism E. produc colagen care sclerozeaz n timp bronhiile 20. Mediatorii responsabili de manifestrile din primele 2 -3 ore ale crizei de astm sunt: A. heparinele B. prostaglandinele C. histaminele D. factorii chemotactici pentru neutrofile (NCFA) E. leucotrienele 21. Mediatorii sintetizai de mastocite pe calea acidului arahidonic, care intr n aciune la aproximativ 10 ore de la debutul crizei de astm sunt: A. tromboxan A2 B. factorul activator plachetar (PAF) C. histaminele D. prostaglandinele E. factorul chemotactic pentru eozinofile (ECFA) 22. Datorit mediatorilor chemotactici eliberai de mastocite se produc: A. creteri anormal de mari ale IgE B. leziuni ale epiteliului bronic C. hipercelularitatea submucoasei bronice D. stimularea guanil-ciclazei i creterea concentraiei GMPc E. microtromboze i necroze peribronice 23. Consecinele modificrilor parenchimului pulmonar n emfizem sunt:
14

A. B. C. D. E.

scderea elasticitii pulmonare transformarea expirului dintr-un proces pasiv ntr-un proces activ creterea spaiului mort fiziologic prin scderea volumului rezidu al scderea suprafeei de schimb alveolo -capilar creterea perfuziei pulmonare

24. Scderea elasticitii parenchimului pulmonar afecteaz peretele toracic astfel: A. scade mobilitatea cutiei toracice B. apare scolioza coloanei toracale C. cartilajele costo-sternale se osific D. respiraia devine de tip costal E. coastele se orizontalizeaz i se deprteaz 25. n evoluia emfizemului pulmonar apar urmtoarele modificri cardiovasculare: A. stimularea produciei de eritropoietin n urma hipoxemiei B. scderea patului vascular pulmonar i hemoconcentraia C. fibrozarea i ngroarea pereilor alveolari i capilari D. vasodilataia hipoxic a arteriolelor pulmonare E. scderea volemiei i a debitului cardiac 26. Respiraia are urmtoarele etape: A. de aport B. circulatorie C. tisular D. oxidativ E. inspiratorie 27. Etapa alveolo-capilar necesit urmtoarele condiii: A. ventila ie pulmonar cu aport suficient de aer atmosferic B. integritatea circula iei pulmonare C. integritatea morfo funcional a septurilor interalveolare D. debit cardiac normal E. volemie normal 28. Etapa de transport necesit urmtoarele condiii, cu excepia: A. concentraie adecvat de hemoglobin n snge B. integritatea circula iei pulmonare C. integritatea morfo func ional a septurilor interalveolare D. debit cardiac normal E. volemie normal 29. Etapa de utilizare a oxigenului necesit urmtoarele condiii, cu excepia: A. ventila ie pulmonar cu aport suficient de aer atmosferic B. integritatea func ional a enzimelor respiratorii C. integritatea morfo func ional a endoteliului D. debit cardiac normal E. volemie normal 30. Hipoxia circulatorie de cauz central se datoreaz: A. fibrozelor endoteliale B. bolilor toraco-pulmonare C. disfunciilor de pomp cardiac D. insuficienei cardiace globale E. deshidratrilor importante
15

31. Insuficiena de O2 prin alterarea utiliz rii tisulare apare n urmtoarele situaii, cu excepia: A. alterarea microcircula iei B. ateroscleroza C. disfunciilor de pomp cardiac D. insuficienei cardiace globale E. deshidratrilor importante 32. Hipoxia anemic apare n urmtoarele situaii, cu excepia: A. fibrozelor endoteliale B. bolilor toraco-pulmonare C. scderea hemoglobinei din snge D. insuficienei cardiace globale E. deshidratrilor importante 33. Hipoxia circulatorie de cauz periferic apare n urmtoarele situaii, cu excepia: A. ateroscleroza B. hipovolemie C. deshidratri importante D. fibroze endoteliale E. embolii pulmonare masive 34. Tulburrile de aport de oxigen au urmtoarele caracteristici comune: A. suboxigenarea sngelui care pleac de la plmni B. viteza cu care se instaleaz patologia determin deficitul de aport C. sunt ireversibile chiar daca se intervine medical D. instalarea lent a patologiei blocheaz mecanismele compensatorii E. insuficiena respiratorie trebuie diagnosticat n faza decompensat 35. Hipoxia hipoxic se produce n urmtoarele situaii: A. prin sunt anatomic dreapta-stnga B. prin afectarea cilor aeriene C. prin scderea presiunii atmosferice D. prin vicierea aerului respirat E. hiperplazia membranei bazale a bronhiilor 36. Volumele respiratorii n emfizemul pulmonar prezint urmtoarele modificri: A. crete volumul rezidual B. scade VEMS C. scade indicele Tiffneau D. scade volumul rezidual E. crete VEMS 37. Modificrile cardiovasculare i sanguine n emfizem sunt: A. hemoconcentraia B. poliglobulia C. hipertensiunea pulmonar D. scderea debitului cardiac E. hemodilu ia 38. Edemul pulmonar acut se caracterizeaz prin: A. inundarea alveolelor cu lichid B. sindrom restrictiv grav C. creterea frecvenei respiratorii
16

D. hipoxie sever E. insuficien cardiac dreapt 39. Edemul pulmonar acut cardiogen este determinat de urmtoarele cauze, cu excepia: A. stenoza mitral B. insuficiena cardiac stng C. insuficiena cardiac global D. stenoza aortic E. insuficien respiratorie 40. Emfizemul pulmonar se caracterizeaz prin: A. distrugerea septurilor interalveolare B. creterea elasticit ii pulmonare C. modificri toracice D. inegalitatea ventila iei n teritoriile pulmonare E. scderea patului vascular pulmonar 41. Insuficiena respiratorie se caracterizeaz prin: A. hipoxie respiratorie B. hipoxemie C. hipercapnie D. alterarea schimburilor gazoase dintre mediu i celule E. hipocapnie 42. Astmul bronic se caracterizeaz prin urmtoarele manifestri clinice: A. anxietate B. wheezing C. dispnee expiratorie D. dispnee inspiratorie E. tuse i expectoraie 43. Modificrile cilor respiratorii n astmul bronic sunt: A. hipersecreie de mucus B. edemul mucoasei bronice C. bronhospasm D. dispnee inspiratorie E. tahicardie 44. Modificrile structurale ireversibile n astmul bronic sunt urmtoarele: A. edemul mucoasei bronice B. hipertrofia muchilor netezi ai bronhiilor C. hiperplazia glandelor mucoase D. infiltrat inflamator peribronic E. bronhospasmul 45. Anomaliile imunologice i mediatorii inflamaiei n astmul bronic sunt: A. excesul de IgE sanguin B. eliberarea histaminei din mastocite C. eliberarea factorilor chemotactici D. inhibarea mastocitelor E. scderea sintezei de reagine 46. n criza de astm bronic avem urmtoarele modificri ale volumelor pulmonare, cu excepia: A. crete volumul rezidual
17

B. C. D. E.

crete capacitatea vital scade VEMS scade indicele de permeabilitate bronic crete indicele de permeabilitate bronic

47. Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana respiratorie sunt urmtorii: A. presiunea parial a gazului n alveol B. presiunea parial a gazului n capilarele cerebrale C. vasoconstric ia pulmonar D. dimensiunea membranei respiratorii E. coeficientul de difuziune al gazului 48. Membrana respiratorie este alctuit din urmtoarele: A. endoteliul capilar B. trahee C. intersti iul pulmonar D. epiteliul alveolar E. surfactant 49. Unitatea respiratorie este alctuit din urmtoarele: A. bronhiol respiratorie B. ducturi alveolare C. antrumuri D. alveole E. plexuri capilare 50. Ventilaia alveolar determin: A. presiunea parial a oxigenului n alveole B. stimularea receptorilor J C. presiunea parial a CO2 n alveole D. hipoxia pulmonar E. edemul pulmonar 51. Selectai afirmaiile adevrate despre muchii respiratori: A. sunt muchi netezi si, ca urmare, pentru a se contracta au nevoie de stimuli electrici trans mi i de la nivelul sistemului nervos central B. sunt muchi scheletici si, ca urmare, pentru a se contracta au nevoie de stimuli electrici transmi i de la nivelul sistemului nervos central C. muchiul inspirator cel mai important este diafragmul D. muchii care determin ridicarea grilajului costal sunt n special muchii gtului E. muchii care determin ridicarea grilajului costal sunt n special muchii drepi abdominali 52. Pentru a asigura aportul de oxigen necesar esuturilor i eliminarea dioxidului de carbon , funcia respiratorie include procese fiziologice majore,reprezentate prin : A. difuziunea oxigenului i a dioxidului de carbon ntre alveole i snge B. ventilaia pulmonar, care reprezint deplasarea aerului ntr -un singur sens ntre atmosfer i alveolele pulmonare C. difuziunea oxigenului i a dioxidului de carbon ntre snge i lichidele interstiiale D. reglarea ventilaiei E. transportul oxigenului i a dioxidului de carbon prin snge i lichidele interstiiale 53. Selectai afirmaiile adevrate despre spirometrie: A spirometria reprezint o metod simpl pentru studiul ventila iei pulmonare
18

B spirometria este nregistrarea volumului aerului deplasat spre interiorul i respectiv exteriorul plmnilor C spirometria este nregistrarea volumului aerului deplasat numai spre interiorul plmnilor D spirometria este nregistrarea volumului aerului deplasat numai spre exteriorul plmnilor E spirometria este nregistrarea energiei aerului deplasat spre interiorul i respectiv exteriorul plmnilor 54. Selectai afirmaiile false despre volumele pulmonare: A. exist patru volume pulmonare diferite care, adunate, totalizeaz volumul maxim pe care l poate atinge expansiunea pulmonara B. volumul curent reprezint volumul de aer care rm ne n plmni i dup o expiraie forat C. volumul rezidual reprezint cantitatea suplimentar de aer care poate fi expirat n urma unei expiraii forate dup expirarea unui volum curent D. volumul expirator de rezerv reprezint cantitatea suplimentar de aer care poate fi inspirat peste volumul curent E. volumul inspirator de rezerv este un volum suplimentar de aer care poate fi inspirat peste volumul curent 55. Selectai afirmaiile adevrate despre respiraie: A. respira ia reprezint schimbul de oxigen i dioxid de carbon dintre organism i mediu B. d.p.d.v. func ional , respiraia poate fi mprit n 3 etape C. a treia etap este reglarea respiraiei D. prima etap presupune deplasarea aerului n ambele sensuri ntre alveolele pulmonare i atmosfer E. prima etap presupune ventila ia pulmonar 56. Selectai afirmaiile false despre respiraie: A. respira ia normal , de repaus, se realizeaz aproape n ntregime prin micrile de ridicare i coborre ale diafragmului B. respira ia normal , de repaus, se realizeaz aproape n ntregime prin ridicarea i coborrea coastelor C. respira ia este controlat automat n timpul cntatului D. la reglarea respira iei contribuie i receptorii de la nivelul cutiei toracice care pot detecta fora generat de contrac ia muchilor respiratori E. la reglarea respira iei contribuie i receptorii activai prin ntindere ce sunt localizai n cile aeriene mici i sunt stimula i de distensia plmnilor 57. Urmtoarele afirmaii despre surfactant i efectul su asupra tensiunii superficiale sunt adevrate , cu excepia : A. surfactantul este un agent activ de suprafa, ceea ce nseamn c reduce semnificativ tensiunea superficial a apei B. surfactantul este secretat de ctre celule epiteliale specializate n secreia de surfactant, denumite alveolocite de tip II, care reprezint 40% din suprafaa alveolelor C. surfactantul este un amestec complex de fosfolipide, proteine i ioni D. dipalmitoilfosfatidilcolina, alturi de alte cteva fosfolipide, este responsabil de reducerea tensiunii superficiale E. tensiunea superficial la nivelul suprafeei alveolare reprezint ntre 1/20 i 1/12 din tensiunea superficial a unei suprafee de ap pur 58. Efectul razei alveolare asupra presiunii generate de tensiunea superficial este: A. tensiunea superficial din alveole este invers proporional cu raza alveolei B. presiunea alveolar generat de tensiunea superficial scade pe msura creterii dimensiunilor alveolare C. n cazul alveolelor a cror raz este de jumtate din valoarea medie normal ( 50 n loc de 100 de microni ) presiunile i dubleaz valoarea
19

D. surfactantul ncepe s fie secretat n luna a asea de gestaie, iar la natere alveolele multora dintre prematuri nu conin dect puin surfactant sau chiar deloc, iar plmnii acestora au o tendin pronunat de colabare, iar aceasta genereaz afeciunea sindromului de detres respirat orie a nounscutului E. sindromul de detres respiratorie a nou-nscutului nu este letal n absena unui tratament susinut 59. Volumele pulmonare sunt : A. volumul expirator de rezerv reprezint volumul suplimentar maxim care poate fi eliminat printr o expiraie forat, iar valoarea acestuia este de 3000 de mililitri B. volumul rezidual reprezint volumul de aer care rmne n plmni la sfritul unei expiraii forate, iar valoarea acestui volum este de 1200 mililitri C. volumul inspirator de rezerv reprezint volumul de aer suplimentar care poate fi inhalat peste volumul curent printr-o inspiraie forat D. valoarea volumului inspirator de rezerv este de aproximativ de 1100 de mililitri E. valoarea volumului curent este de aproximativ 500 de mililitri 60. n descrierea evenimentelor care au loc n ciclul pulmonar, este necesar uneori considerarea a dou sau a mai multe volume pulmonare , iar aceste combinaii sunt denumite capaciti pulmonare : A. capacitatea inspiratorie este egal cu suma dintre volumul curent i volumul inspirator de rezerv i reprezint cantitatea de aer pe care un individ o poate inspira ncepnd de la sfritul unui expir normal i pn la nivelul de distensie pulmonar B. capacitatea rezidual funcional este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv, volumul curent i volumul expirator de rezerv i reprezint cantitatea de aer care rmne n plmni la sfritul unei expiraii normale C. capacitatea pulmonar total reprezint volumul maxim pn la care pot fi destini plmnii n urma unui efort inspirator maxim D. capacitatea vital este egal cu suma dintre volumul expirator de rezerv i volumul curent i reprezint volumul maxim la care pot fi destini plmnii n urma unui efort inspirator maxim E. valorile tuturor volumelor i capacitilor pulmonare sunt cu 20-25% mai mici la sexul feminin comparativ cu sexul masculin i sunt mai mari n cazul persoanelor cu talie mare si constituie atletic spre deosebire de persoanele cu talie mic i constituie astenic 61. Despre debitul respirator sunt adevrate urmtoarele afirmaii : A. reprezint cantitatea total de aer care ptrunde n cile respiratorii n fiecare secund B. valoarea normal a volumului curent normal este de aproximativ 500 de mililitri, iar frecvena normal a respiraiilo r este de aproximativ 12/min C. debitul respirator este n medie de aproximativ 3 l/min D. omul poate supravieui perioade scurte de timp cu un debit respirator de 1,5 l/min i o frecven a respiraiilor de 2-4 /minut E. ocazional, frecvena respiraiilor cret e la 40-50/min , iar debitul respirator poate depi valoarea de 200 l/min 62. Despre reflexul de tuse sunt adevrate urmtoarele afirmaii , cu excepia : A. broniile i traheea sunt att de sensibile la atingere nct cantiti foarte mici de particule str ine declaneaz reflexul de tuse B. impulsurile nervoase eferente din cile respiratorii ajung, predominant pe calea nervilor vagi, la nivel bulbar C. la nivel bulbar, circuitele neuronilor bulbari declaneaz nchiderea epiglotei, iar coardele vocale se apropie strns pentru a reine aerul intrapulmonar D. presiunea intrapulmonar crete rapid la valori de 100 mmHg, iar coardele vocale i epiglota se deschid larg ,brusc ,astfel nct aerul intrapulmonar cu presiune crescut explodeaz n exterior

20

E. presiunea intrapulmonar crete rapid la valori de 50 mmHg, iar coardele vocale i epiglota se deschid larg, astfel nct aerul intrapulmonar este expulzat ntotdeauna la viteze cuprinse ntre 120160 de km/h 63. Despre constricia parasimpatic a broniolelor sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. nervii vagi care ptrund n parenchimul pulmonar secret acetilcolin, iar cnd sunt stimulai determin constricie broniolar uoar B. n cazul n care un proces patologic , cum ar fi astmul, determin un grad oarecare de constricie broniolar, supraadugarea efectului stimulrii nervoase parasimpatice nu agraveaz aceast afeciune C. pentru a bloca efectele acetilcolinei se administreaz atropina care produce dilatarea cilor respiratorii i uneori chiar dispariia obstruciei D. reflexul constrictor broniolar apare de asemenea n cazul obstruciei microembolice a arterelor pulmonare mici E. nervii simpatici sunt uneori stimulai de reflexe cu origine pulmonar 64. Urmtoarele afirmaii despre vasele pulmonare sunt adevrate, cu excepia : A. artera pulmonar este subire i are o grosime a peretelui de trei ori mai mic dect artera aort, iar ramurile acesteia sunt extrem de scurte B. venele pulmonare, n mod similar arterelor pulmonare, au traiect lung C. sistemul arterial prezint o complian mare , n medie de aproximativ 7 ml/mmHg, care corespunde complianei ntregii circulaii sistemice arteriale D. artera pulmonar depete cu 10 centimetri apexul ventriculului drept, iar apoi se mparte n dou ramuri, fiecare dintre acestea vasculariznd plmnul de aceeai parte E. venele pulmonare deverseaz imediat sngele n atriul stng, iar inima l va pompa n circulaia sistemic 65. Despre vasele bronice se pot afirma urmtoarele : A. sngele din arterele bronice nu este oxigenat, spre deosebire de sngele parial oxigenat din arterele pulmonare B. sngele ajunge la nivel pulmonar prin arterele bronice mici care preiau 1 -2% din debitul cardiac total C. dup ce sngele arterial bronic strbate esuturile pulmonare, dreneaz prin venele pulmonare i ajunge n atriul drept D. fluxul de snge ctre atriul drept i debitul ventricular drept sunt cu 1 -2% mai mari dect debitul ventricular stng E. sngele din arterele bronice aduce nutrieni pentru esuturile pulmonare, inclusiv pentru esutul conjunctiv, septuri, broniile mari i mici Despre presiunea din artera pulmonar putem afirma urmtoarele: n timpul sistolei, presiunea din artera pulmonar este egal cu presiunea din ventriculul drept dup nchiderea valvei pulmonare la sfritul sistolei, presiunea intraventricular crete brusc presiunea din artera pulmonar scade ntr -un ritm mai lent determinat de curgerea sngelui prin capilarele pulmonare D. presiunea sistolic din artera pulmonar n cazul unui individ normal are o valoare medie de 8 mmHg E. presiunea medie din artera pulmonar n cazul unui individ normal este de 15 mmHg 66. A. B. C. 67. Urmtoarele afirmaii despre presiunile din atriul stng i venele pulmonare sunt adevrate : A. presiunea msurat cu ajutorul cateterului, numit presiune de nfund are , are o valoare de 15 mmHg B. presiunea medie n atriul stng i principalele vene pulmonare are o valoare medie de aproximativ 2 mmHg, n clinostatism
21

C. cnd presiunea atrial stng are valori crescute, presiunea pulmonar de nfundare scade D. presiunea atrial stng este dificil de determinat folosind un dispozitiv de msurare direct, deoarece introducerea unui cateter prin cavitile inimii pn n atriul stng nu poate fi efectuat cu uurin E. determinarea presiunii pulmonare de nfundare poate fi ut il pentru evaluarea clinic a presiunii din atriul stng la pacienii cu insuficien cardiac de tip congestiv 68. Despre efectul concentraiei sczute a oxigenului alveolar asupra fluxului sangvin alveolar putem afirma : A. cnd concentraia oxigenului din aerul alveolar scade sub 70% din valoarea normal, vasele adiacente se contract, iar rezistena vascular poate crete de peste cinci ori la niveluri extrem de sczute ale oxigenului B. efectul scderii concentraiei de oxigen asupra rezistenei vasculare p ulmonare are un rol important: acela de a distribui fluxul sangvin n zonele eficiente funcional C. n cazul unor alveole slab ventilate i a cror concentraie de oxigen scade semnificativ, se produce vasodilataie local D. vasele din circulaia sistemic nu se contract, ci se dilat n condiii de hipoxemie E. creterea concentraiei oxigenului induce eliberarea din esutul pulmonar a unei substane vasoconstrictoare 69. Efectul creterii debitului cardiac asupra fluxului sangvin pulmonar i a presiunii arteria le pulmonare n efortul fizic intens este relevat prin urmatoarele afirmaii : A. fluxul sangvin pulmonar crete de patru pn la zece ori B. plmnii preiau fluxul suplimentar prin creterea numrului de capilare funcionale i a presiunii arteriale pulmonare C. capacitatea plmnilor de a prelua fluxuri sangvine semnificativ crescute n condiii de efort fizic, fr creterea presiunii arteriale pulmonare, menajeaz energia inimii D. plmnii preiau fluxul suplimentar prin dilatarea tuturor capilarelor i creterea de cel mult dou ori a ratei fluxului sangvin prin capilare E. capacitatea plmnilor de a prelua fluxuri sangvine previne creterea marcat a presiunii din capilarele pulmonare i impiedic apariia edemului pulmonar 70. Despre schimbul capilar de lichide la nivel pulmonar i dinamica lichidului interstiial pulmonar putem afirma urmtoarele: A. pereii alveolari sunt extrem de subiri, iar epiteliul alveolar care acoper suprafeele alveolare este att de fragil nct o valoare pozitiv a presiunii intersti iale mai mare dect presiunea aerului alveolar l poate rupe, genernd inundarea alveolelor cu lichid interstiial B. dinamica schimbului lichidian de la nivelul membranelor capilare este identic sub aspect cantitativ cu cea de la nivelul esuturilor periferice C. capilarele pulmonare sunt relativ permeabile pentru molecule proteice, astfel nct presiunea coloid-osmotic a lichidului interstiial este de aproximativ 7 mmHg D. presiunea lichidului interstiial pulmonar este uor mai negativ comparativ cu presiunea esutului subcutanat periferic E. presiunea din capilarele pulmonare are valori sczute, de aproximativ 7 mmHg 71. Despre edemul pulmonar putem afirma : A. factorii care determin creterea presiunii lichidului interstiial de la valori negative la valori pozitive conduc la umplerea rapid a spaiilor interstiiale pulmonare i a alveolelor cu volume mari de lichid liber B. edemul pulmonar poate aprea ca urmare a lezrii membranelor capilarelor sangvine pulmonare produse de infecii sau prin inhalarea de gaze toxice C. edemul pulmonar nu se produce n acelai mod ca i edemul localizat n alt parte a corpului

22

D. presiunea din capilarele pulmonare trebuie s ating o valoare cel puin egal cu presiunea coloid osmotic a plasmei din interiorul capilarelor pentru a putea conduce la apariia unui edem pulmonar important E. insuficiena cardiac stng sau boala mitral, care genereaz creteri semnificative ale presiunii venoase nu determin apariia edemului pulmonar 72. Despre lichidul din cavitatea pleural sunt adevrate urmtoarele afirmaii : A. pentru a facilita micarile de expansiune i retracie pulmonar din timpul respiraiei normale, ntre pleura parietal i cea visceral exist un strat subire de lichid mucos B. pleura este o membran seroas de origine mezenchimal, prin care cantiti mari de lichid interstiial transsudeaz n mod continuu n spaiul pleural C. cantitatea total de lichid din fiecare cavitate pleural este redus n mod normal, fiind de numai civa mililitri D. excesul lichidian este drenat pe calea limfaticelor care se deschid din cavitatea pleural numai n mediastin E. lichidul transsudat conine proteine tisulare, fapt care determin aspectul mucos al lichidului pleural 73. Despre presiunea negativ a lichidului pleural sunt adevrate urmtoarele, cu excepia : A. prezena unei fore negative n exteriorul plmnilor este permanent necesar pentru a -i menine n expansiune B. presiunea lichidului pleural trebuie s fie n permanen cel puin egal cu -7 mmHg pentru a menine expansiunea pulmonar C. fora negativ este consecina presiunii negative care exist n mod normal n spaiul pleural D. presiunea negativ este generat n principal ca urmare a drenajului lichidului pleural pe calea limfaticelor E. presiunea negativ a lichidului pleural nu este cea care menine plmnii ataai la pleura parietal a cavitii toracice 74. n structura membranei respiratorii se pot identifica urmtoarele straturi : A. este un strat de lichid care acoper suprafaa alveolei i care conine surfactant, substan responsabil de reducerea tensiunii superficiale a lichidului alveolar B. prezint un spaiu interstiial lat, situat ntre epiteliul alveolar i membrana capilar C. un epiteliu alveolar alctuit din celule epiteliale mari D. o membran bazal a capilarului care, n multe locuri, fuzioneaz cu membrana bazal a epiteliului alveolar E. un endoteliu capilar 75. Factorii care influeneaz rata difuziunii gazoase prin membrana respiratorie sunt urmtorii : A. grosimea membranei respiratorii poate crete ocazional,spre exemplu , ca urmare a lichidului de edem din spaiul interstiial de la nivelul membranei i din alveole astfel nct gazele respiratorii trebuie sa difuzeze nu numai prin membran, ci i prin lichidul acumulat B. gradientul presional transmembranar reprezint diferena dintre presiunea parial a gazului n alveole i a gazului n sngele din capilarele pulmonare C. coeficientul de difuziune al fiecrui gaz care strbate membrana respiratorie depinde direct proporional de solubilitatea gazului n membran D. suprafaa membranei se poate mri drastic n multe situaii, de exemplu n emfizemul pulmonar se produce coalescena alveolelor cu apariia multor perei alveolari E. coeficientul de difuziune al fiecrui gaz care strbate membrana respiratorie depinde invers proporional de rdcina ptrat a greutii moleculare a gazului respectiv 76. Despre unitatea sistemului respirator putem afirma c : A. este alctuit din o broniol respiratorie, ducte alveolare, saci alveolari i alveole pulmonare
23

pereii alveolari sunt foarte groi, iar ntre alveole exist o reea aproape compact de capilare anastomozate C. din cauza bogiei plexului capilar, fluxul sangvin la nivelul peretului capilar a fost asemnat cu un nveli circulator D. cei doi plmni conin aproximativ 500 de milioane de alveole i fiecare alveol are un diametru de aproximativ 0,2 milimetri E. schimbul gazos ntre aerul alveolar i sngele pulmonar are loc doar n alveolele propriu -zise B. 77. Despre concentraia i presiunea parial a dioxidului de carbon ( PCO 2 ) n aerul alveolar sunt adevrate : A. dioxidul de carbon nu este eliminat n mod continuu din alveole prin ventilaie B. nivelul normal de activitate al PCO2 alveolar este de 104 mmHg C. PCO2 alveolar crete direct proporional cu rata eliminrii dioxidului de carbon D. PCO2 alveolar crete invers proporional cu ventilaia alveolar E. dioxidul de carbon este produs n mod continuu n organism i ulterior este transportat prin snge ctre alveole 78. Despre concentraia i presiunea parial a oxigenului (PO 2) n aerul alveolar se poate afirma : A. cu ct oxigenul este absorbit mai repede, cu att devine mai mic concentraia acestuia n aerul alveolar B. o cretere marcat a ventilaiei alveolare poate induce o cretere a PO 2 alveolar mai mare de 149 mmHg C. concentraia i presiunea parial a oxigenului n aerul alveolar se afl sub controlul exercitat de rata absoriei oxigenului n snge i rata nnoirii oxigenului pulmonar prin ventilaie D. cu ct oxigenul este inspirat mai lent din aerul atmosferic n alveole, cu att crete mai mult concentraia acestuia E. dac subiectul respir amestecuri gazoase cu presiuni pariale ale oxigenului mai mari de 40 mmHg, PO2 alveolar poate atinge niveluri presionale superioare n condiiile unor rate crescute ale ventilaiei 79. Selectai rspunsurile adevrate despre absorbia oxigenului n sngele pulmonar : A. n timpul unui efort fizic intens, necesarul de oxigen al corpului poate depi de 20 ori valoarea normal B. din cauza creterii debitului cardiac n condiii de efort, durata circulaiei sngelui prin capilarul pulmonar se poate reduce sub jumtate din valoarea normal C. n absena efortului fizic, sngele este complet saturat cu oxigen dup ce a parcurs jumtate din lungimea capilarului pulmonar D. datorit factorului de protecie a difuziunii oxigenului prin membrana pulmonar, sngele este saturat complet cu oxigen cnd prsete capilarele pulmonare E. n condiii de efort fizic se produce scurtarea duratei de circulaie a sngelui prin capilarele pulmonare, iar sngele nu este oxigenat complet 80. Selectai rspunsurile corecte despre transportul oxigenului prin sngele arterial : A. exist un volum de aproximativ 98% din sngele de la nivel pulmonar care ptrunde n atriul stng i care a strbtut capilarele alveolare i a fost oxigenat, i are o valoa re a PO2 de 104 mmHg B. fluxul sangvin este denumit flux untat, ceea ce nseamn ca sngele respectiv ocolete zonele de schimb gazos C. la ieirea din plmni, valoarea PO2 n sngele unat este mai mare dect cea din sngele venos sistemic D. volumul de 2% a trecut din aort n circulaia bronic, asigurnd vascularizaia nutritiv a esuturilor pulmonare i este expus aerului pulmonar E. cnd sngele untat i cel oxigenat din capilarele alveolare se amestec n venele pulmonare, acest adaos venos de snge produce scderea la 95 mmHg a valorii PO2 n sngele venos
24

81. Despre transportul dioxidului de carbon prin combinare cu hemoglobina i proteinele plasmatice sunt adevrate urmtoarele : A. combinarea dioxidului de carbon cu hemoglobina este rezultatul unei reac ii ireversibile care duce la formarea unei legturi chimice labile B. dioxidul de carbon reacioneaz direct cu radicalii amino ai moleculei de hemoglobin, formnd un compus denumit carbaminohemoglobin C. dioxidul de carbon poate fi uor eliberat n alveole , unde valoarea PCO2 este mai mare dect n capilarele pulmonare D. cantitatea de dioxid de carbon care poate fi transportat de la esuturile periferice la plmni sub form de carbaminohemoglobin n combinaie cu proteinele plasmatice reprezint 30% din cantitatea total de CO2 transportat E. o cantitate mare de dioxid de carbon reacioneaz n manier similar cu proteinele plasmatice din capilarele tisulare 82. Prin combinarea oxigenului cu hemoglobina este eliberat CO 2 ( efectul Haldane) determinnd creterea transportului de CO2 .Se pot afirma urmtoarele : A. efectul Haldane este consecina faptului c, prin combinarea oxigenului cu hemoglobina la nivel pulmonar, hemoglobina devine un acid mai puternic B. la ptrunderea n plmni, PCO2 crete la 100 mmHg i PO2 scade la 40 mmHg C. aciditatea crescut a hemoglobinei determin eliberarea unui exces de ioni de hidrogen care se combin cu ionii bicarbonat formnd acid carbonic D. hemoglobina mult mai acid se combin mai uor cu dioxidul de carbon pentru a forma carbaminohemoglobina, producnd astfel disocierea CO2 din compuii carbamino din snge E. prin dublarea cantitii de CO2 care difuzeaz din snge n plmni i dublarea absorbiei dioxidului de carbon din esuturi se produce efectul Haldane 83. A. B. C. D. E. Selectai rspunsurile adevrate despre coeficientul respirator : produsul dintre dioxidul de carbon produs i oxigenul consumat este denumit coeficient respirator cnd metabolismul energetic utilizeaz numai lipide, coeficientul respirator crete la valoarea 1 raportul dintre dioxidul de carbon produs i oxigenul consumat este denumit coeficient respirator cnd metabolismul energetic utilizeaz numai lipide, coeficientul respirator scade la valoarea 0,7 n cazul unei persoane cu o diet normal, care consum carbohidrai, lipide i proteine n cantiti obinuite, coeficientul respirator are o valoare medie de 0,825

84. Selectai rspunsurile corecte despre centrul pneumotaxic : A. este localizat central n nucleul parabrahial al poriunii pontine superioare B. rolul principal al acestui centru const n controlarea punctului de oprire al pantei inspiratorii, ceea ce permite controlul duratei fazei de distensie aeric a ciclului pulmonar C. cnd impulsul pneumotaxic are intensitate crescut, inspiraia poate dura numai 0,5 secun de, distensia aeric a plmnilor fiind crescut D. n mod secundar, se produce scderea frecvenei respiratorii, deoarece limitarea inspiraiei antreneaz scurtarea expiraiei i a duratei fiecrei inspiraii E. un impuls pneumotaxic cu intensitate mare poate induce creterea frecvenei respiratorii la 30-40 pe minut, n timp ce un impuls cu intensitate redus induce scderea acesteia la 3 -5 respiraii pe minut 85. Despre grupul respirator ventral de neuroni putem afirma c are roluri att n inspiraie ct i n expiraie : A. electrostimularea ctorva neuroni din grupul ventral produce inspiraie, n timp ce stimularea altor neuroni produce expiraie B. exist dovezi a participrii grupului respirator ventral la generarea ritmului oscilator bazal al respiraiei
25

cnd stimularea respiratorie a ventilaiei pulmonare devine mult mai intens dect n mod normal, impulsuri respiratorii diseminate din mecanismul oscilator bazal generat de aria respiratorie dorsal ajung i la nivelul neuronilor grupului ventral D. respiraia normal, de repaus nu este produs numai de ctre impulsurile inspiratorii repetitive ale grupului dorsal, care sunt transmise n principal diafragmului E. aria respiratorie ventral asigur o stimulare respiratorie adiional C. 86. Selectai rspunsurile adevrate despre controlul chimic al respiraiei : A. oxigenul are un efect direct, semnificativ ,asupra centrului respirator i n controlul respiraiei B. scopul final al respiraiei este meninerea unei concentraii adecvate de oxigen, dioxid de carbon i ioni de hidrogen la nivelul esuturilor C. activitatea respiratorie nu este sensibil la variaiile concentraiilor de oxigen, dioxid de carbon i ioni de hidrogen D. oxigenul acioneaz aproape n ntregime asupra chemoreceptorilor periferici localizai n glomusur ile aortice i carotidiene E. excesul de dioxid de carbon din snge acioneaz n principal direct asupra centrului respirator propriu-zis 87. Despre interrelaia i efectele factorilor chimici i nervoi asupra controlului respiraiei n condiii de efort fizic,urmtoarele afirmaii sunt incorecte : A. la debutul efortului fizic, ventilaia alveolar scade brusc, naintea creterii iniiale a PCO 2 n sngele arterial B. creterea ventilaiei este att de mare nct determin iniial creterea PCO 2 peste nivelul normal C. n timpul unui efort fizic, impulsurile nervoase directe stimuleaz centrul respirator cu intensitatea cvasiadecvat pentru a putea asigura surplusul de oxigen necesar desfurrii efortului D. factorii chimici capat un rol semnificativ n ajustarea final a respiraiei , care este necesar meninerii unor concentraii cvasinormale ale O2, CO2, i al ionilor de hidrogen E. la debutul efortului fizic, creierul produce o stimulare anticipativ a respiraiei i genereaz un surplus de ventilaie alveolar chiar nainte ca acesta sa fie necesar 88. Ali factori care influeneaz respiraia sunt : A. epiteliul traheal, bonic i broniolar este prevzut cu terminaii nervoase senzitive, denumite receptori pulmonari de iritaie care produc tusea i strnutul B. pentru perioade scurte de timp respiraia poate fi controlat voluntar, genernd hiperventilaie sau hipoventilaie, fr s apar perturbri ale PCO2, ale pH-ului i ale PO2 la nivel sangvin C. excitarea receptorilor J pulmonari poate genera un status dispneiform D. receptorii pulmonari de iritaie pot genera bronhodilataie n cadrul unor afeciuni cum sunt astmul bronic i emfizemul pulmonar E. activitatea centrului respirator poate fi deprimat sau chiar inactivat n cazul unui edem cerebral acut aprut ca urmare a unei contuzii cerebrale 89. Apneea de somn central apare n condiiile abolirii temporare a controlului nervos al musculaturii respiratorii i este caracterizat prin : A. pacienii cu apnee de somn central hiperventileaz i n stare de veghe, dei au capacitatea de a-i controla voluntar respiraia i de a o aduce la parametri normali B. afeciunile care pot determina abolirea controlului nervos al ventilaiei n timpul somnului includ lezarea centrilor respiratori bulbari i afeciunile respiratorii ne uromusculare C. n timpul somnului, episoadele de apnee devin mai frecvente i determin creterea PO 2 i scderea PCO2 pn la atingerea unui prag critic care stimuleaz n cele din urma respiraia D. pacienii cu apnee sunt foarte sensibili la doze mici de sedative i narcotice, medicamente care reduc i mai mult responsivitatea centrilor respiratori la efectele stimulatoare ale CO 2 E. medicamentele care stimuleaz centrii respiratori pot fi utilizate n anumite cazuri, ns de regul, se impune utilizarea ventilaiei cu PPCR/CPAP(ventilaie nazal cu presiune pozitiv continu n cile respiratorii) n cursul nopii
26

90. A. B. C. D. E. 91. A. B. C. D. E. 92. A. B. C. D. E. 93. A. B. C. D. E. 94. A. B. C. D. E. 95. A. B. C. D. E. 96. A. B. C. D. E. 97. A. B. C.

Chemoreceptorii centrali din bulb sunt stimulai de urmtoarele modificri: scderea pH-ului creterea concentraiei de H+ creterea pH-ului creterea CO2 scderea HCO3Scderea pH-ului n esutul cerebral induce: hiperventilaie contracia muchilor respiratori inhibarea centrilor respiratori creterea frecvenei i amplitudinii micrilor ventilatorii hipoventilaie Scderea pH-ului arterial va stimula chemoreceptorii periferici inducnd: stimularea centrilor respiratori contracia muchilor respiratori hiperventilaie hipercapnie acidoz lactic Scderea pH-ului arterial este indus de : acumularea de acid lactic n condiiile unui efort fi zic intens creterea concentraiei ionilor de H+ creterea CO2 hiperventilaie scderea concentraiei ionilor de H+ Cnd o persoan hiperventileaz apar urmtoarele modificri sanguine: scderea pCO2 hipercapnie hipoxemie creterea pH-ului sngelui scderea pH-ului sanguin Cnd o persoan hipoventileaz apar urmtoarele modificri sanguine: hipoxemie hipercapnie scderea pH-ului creterea pH-ului hipocapnie Hipoxemia induce: stimularea chemoreceptorilor periferici inhibarea centrilor respiratori contracia muchilor respiratori hipoventilaie inhibarea chemoreceptorilor centrali Scderea pH-ului arterial induce: stimularea centrilor respiratori hipoxemie hipercapnie
27

D. stimularea chemoreceptorilor periferici E. hipoventilaie 98. A. B. C. D. E. 99. A. B. C. D. E. Creterea pCO2 n sngele arterial i n esutul cerebral induce: scderea pH-ului sanguin creterea concentraiei H+ n esutul cerebral i n snge stimularea chemoreceptorilor periferici stimularea chemoreceptorilor centrali hipoventilaie Factorii care influeneaz ventilaia sunt: durerea emoiile hiperinflaia pulmonar controlul involuntar vrsta

100. Volumele pulmonare sunt: A volumul curent B volumul rezidual C volumul respirator pe minut D volumul expirator de rezerv E volumul inspirator de rezerv 101. Ventilaia alveolar: A este cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare minut B este egal cu produsul dintre volumul curent i frecvena respiratorie C este volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator n fiecare minut i particip la schimburile de gaze respiratorii D valoarea sa medie este de 4,5- 5 l/min E este unul din factorii majori care determin presiunile pariale ale oxigenului i dioxidului de carbon n alveole 102. Selectai afirmaiile adevrate: A ventila ia alveolar este urmat de difuziunea O2 din alveole n sngele capilar i difuziunea n sens invers a CO2 B difuziunea are loc fr o surs de energie C imediat ce aerul a ptruns n cile respiratorii,apa de la suprafaa acestora se evapora, umezindu-l D cu fiecare respira ie ptrund n alveole 100 ml de aer proaspt E cu fiecare respira ie, numai o septime din volumul de aer alveolar este rennoit 103. Concentraia gazelor din aerul alveolar este foarte diferit de cea din aerul atmosferic deoarece: A toate gazele implicate n fiziologia respira iei sunt molecule simple, libere s se mite unele printre altele B n fiziologia respira iei avem de-a face cu un amestec gazos continnd mai ales oxigen, azot i dioxid de carbon C cu fiecare respira ie, aerul alveolar este nlocuit doar parial cu aer atmosferic D din aerul alveolar este extras permanent O2 i se primete permanent CO2 E aerul atmosferic uscat care ptrunde n cile respiratorii este umezit nainte de a ajunge n alveole

Tema: Inflamaia
28

ntrebri tip complement simplu


Inflamaia reprezint o reacie vascular al crei rezultat este: specific fiecrui agent patogen eliberarea de mediatori insolubili care vor aciona strict local trecerea plasmei i a celulelor sangvine din patul vascular n esutul interstiial din jurul ariei afectate D. scderea fluxului sangvin n zona afectat E. scderea permeabilitii vasculare n zona afectat 1. A. B. C. 2. Inflamaia este o reacie de aprare complex care include urmtoarele fenomene, cu excepia: A. fenomene reparatorii B. fenomene alterative C. fenomene reacionale vasculo -exudative D. fenomene reacionale specifice stimulului E. fenomene proliferative 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. Radiaiile ionizante sunt ageni fizici care pot avea, n funcie de doz, urmtoarele efecte: n doze mici altereaz permeabilitatea capilar n doze mari pot avea un efect antiinflamat or, modificnd funciile leucocitare n doze mici au efect proinflamator n doze mici pot avea un efect bactericid n inflamaiile septice n doze mari au efect antiinflamator, n special bacteriostatic Creterea debitului sanguin local n inflamaie este condiionat: doar reflex reflex i umoral de trecerea prin peretele vascular a proteinelor plasmatice n esuturile din jur doar umoral de creterea permeabilitii capilarelor i a venulelor

Transudatul se formeaz datorit urmtoarelor modificri vasc ulare: activarea sistemului contractil al celulelor endoteliului capilar creterea permeabilitii capilarelor i venulelor i trecerea fibrinogenului prin peretele vascular dilatarea arteriorelor, capilarelor i venulelor care permite ieirea extravascular a unui lichid cu o concentraie redus de proteine D. modificarea celulelor endoteliului capilar sub aciunea histaminei, serotoninei i a altor mediatori ai inflamaiei E. creterea spaiilor intercelulare n urma modificrii formei celulelor endoteliale al e capilarelor care devin globuloase 6. A. B. C. D. E. Transudatul reprezint un lichid neinflamator care formeaz: puroiul edemul granulomul trombusul cheagul

7. Durerea care nsoete reacia inflamatorie se datoreaz n cea mai mare parte formrii: A. fagozomului B. bradikininei
29

C. interleukinei 6 D. limfokinei E. histaminazei 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. Ultimele care trec n esuturi la locul inflamaiei unde se transform n macrofage sunt: monocitele citokinele leucotrienele neutrofilele prostaglandinele Bradikininogenul este activat de ctre: C3a-anafilatoxin fraciunea C5b a complementului C1-esteraz histamin lizolecitin Complexele proteice C2 i C4 au urmtoarele roluri: favorizeaz scindarea complexului C3 n 3 fragmente: C3a, C3b i C3c iniiaz chemotaxia neutrofilelor degranuleaz histamina din mastocit i bazofil favorizeaz scindarea complexului C3 n 2 fragmente: C3a-anafilatoxin i C3b sintetizeaz leucotriene C3a-anafilatoxina are urmtoarele roluri: realizeaz opsonizarea structurilor non-self stimuleaz degranularea mastocitelor i bazofilelo r favorizeaz fagocitarea germenilor iniiaz producia de radicali liberi sintetizeaz leucotriene Leucotrienele i prostaglandinele sunt mediatori sintetizai de ctre: tromboxani eritrocite mastocite eozinofile hepatocite

13. Acidul arahidonic reprezint o fraciune lipidic eliberat din membrana mastocitelor de ctre: A. ciclooxigenaz B. lipooxigenaz C. o fosfolipaz intracelular D. o transaminaz intracelular E. peroxidaz 14. Prostaglandinele sunt lanuri lungi de acizi grai nesaturai rezultai din acidul arahidon ic sub aciunea: A. fosfolipazei B. ciclooxigenazei C. lipooxigenazei D. transaminazei E. transferazei
30

15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E.

Chemotactismul neutrofilelor este inhibat de ctre: fraciuni ale complementului seric histamin streptolizine streptococice fibrinopeptide prostaglandine Calea comun din cascada coagulrii ncepe odat cu activarea urmtorului factor: factorul VIII factorul X factorul Hageman factorul antihemofilic C factorul IX Activatorul de prekalicrein este generat n timpul activrii: componentei C1 a complementului factorului VIII al cascadei coagulrii factorului XII al cascadei coagulrii componentei C5 a complementului factorului X al cascadei coagulrii Degradarea leucotrienelor este mediat de ctre: histaminaz transferaz arylsulfataza B transaminaz piruvat decarboxilaz Afirmaiile referitoare la inflamaia acut sunt adevrate cu excepia: creterea permeabilit ii vasculare determin trecerea proteinelor plasmatice n spatiul intersti ial se produce activarea limfocitelor diapedeza are loc n special la nivelul venulelor component C3b determin opsonizare nespecific radicalii liberi de oxigen determin efecte citotoxice Mediatorii inflamaiei sintetizai de celule sunt: fracia C3 a complementului plasmina fibrinogenul histamina prostaglandine Principalele manifestari locale ale inflamaiei sunt: febr leucocitoz edem scderea TA scderea apetitului

22. Ordinea modificrilor de dinamic leucocitar n inflamaie este: A. margina ia, aderarea, migrarea, diapedeza B. aderarea, margina ia, diapedeza, migrarea
31

C. diapedeza, migrarea, aderarea, margina ia D. margina ia, aderarea, diapedeza, migrarea E. aderarea, margina ia, migrarea, diapedeza 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. Proteinele inflamatorii de faz acut sunt urmtoarele cu excepia: ceruloplasmina alfa antitripsina haptoglobina carnitina fibrinogenul Calea ciclooxigenazei este rspunzatoare de producerea : prostaglandina E2 leucotriene TNF chemochine integrine Calea lipooxigenazei este rspunztoare de producerea : prostaglandine leucotriene interleukine limfokine interferon Proteine inflamatorii de faza acut pozitive sunt urmtoarele, cu excepia: ceruloplasmina alfa1 antitripsina haptoglobina transferina fibrinogenul Creterea permeabilitii vasculare este determinat de urmtorii factori, cu excepia: tromboxan A2 mieloperoxidaza histamina bradikinina factorul de activare plachetar VSH-ul este accelerat n urmtoarele situaii: hemoconcentraie policitemia vera insuficien respiratorie cronic poliglobulie n nici una din aceste situaii Staza sanguin caracteristic inflamaiei nu favorizeaz : coagularea intravascular constituirea exudatului inflamator creterea tensiunii arteriale margina ia leucocitelor diapedeza leucocitelor
32

30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. E. 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D.

Reacia inflamatorie acut ndeplinete urmtoarele funcii cu excepia: izolarea esuturilor infectate inactivarea agentului etiologic neutralizarea toxinelor ndeprtarea detritus-urilor tisulare declanarea reac iilor de hipersensibilizare Fagocitoza : este un proces pasiv este un proces activ se realizeaz ntr-o singur etap se realizeaz n trei etape independente induce vasodilataia local Proteinele plasmatice ndeplinesc urmtoarele funcii cu o excepie: n aprarea antimicrobian nespecific n transportul de ioni, vitamine i medicamente n coagulare i fibrinoliz n prevenirea edemelor n men inerea tensiunii arteriale la valori normale Hipoalbuminemia este caracterizat prin urmtoarele, cu excepia: determin scderea presiunii hidrostatice favorizeaz apari ia edemelor poate fi consecina unui sindrom de malabsorb ie reprezint un semn cardinal al sindromului nefrotic este asociat cu ascita Care dintre urmtoarele afirmaii despre fagocitoz este adevrat: macrofagul emite pseudopode , nglobeaz celula int i se formeaz fagozomul; limfocitul B formeaz fagolizozomul mastocitul distruge celula int cu ajutorul enzimelor lizozomale anticorpii emit pseudopode i formeaz fagolizozomul anticorpii fagociteaz parazi i n care din urmtoarele situaii nu avem leucocitoz : n sarcin postprandial infec ii bacteriene infec ii virale traumatisme Care dintre urmtoarele celule nu este fagocit: limfocit neutrofil eozinofil macrofag monocit Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat: neutrofilele ajung n esutul inflamat prin procesele de chemotactism, margina ie i diapedez eozinofilul fagociteaz numai virusuri limfocitul T produce anticorpi neutrofilele se degranuleaz i elibereaz histamina.
33

E. limfocitul B nu secret anticorpi 38. A. B. C. D. E. Ceruloplasmina este : lipoproteina 2 globulina globulina albumina 1 globulina

39. Un pacient prezint: nr.leucocite=3500/mm3, nr. eritrocite = 2,5mil/mm3, nr. trombocite=100.000/mm3, nr.reticulocite = 0,5%, neutrofile =50%, bazofile=0%,eozinofile4%,monocite=8%, limfocite=38%; care varia nt corespunde diagnosticului: A. neutrofilie B. inflama ie acut C. limfopenie D. pancitopenie E. eozinofilie 40. Un pacient prezint: nr.leucocite= 14500/mm3, nr. eritrocite = 4,5mil/mm3, nr. trombocite=220.000/mm3, nr.reticulocite = 0,5%, neutrofile =80%, bazofile=0%,eozinofile4%,monocite=4%, limfocite=12%; care varia nt corespunde diagnosticului: A. limfocitoz B. inflama ie acut C. neutropenie D. trombocitoz E. eozinopenie 41. Referitor la sistemul complementului este fals afirmaia: A. activarea complementului din serul prezent n interstiiu se poate realiza direct, ca urmare a interaciunii sale cu proteinele modificate din teritoriul lezat B. activarea complementului din serul prezent n interstiiu se poate realiza indirect prin intermediul complexelor imune C. anafilatoxine sau factorii anafilactici sunt mediatori ai inflamaiei D. complementul intervine i n activarea lizolecitinei, cu efect hiperpermeabilizant E. C1-esteraza iniiaz chemotaxia neutrofilelor 42. A. B. C. D. E. Factorul chemotactic C5a nu iniiaz: chemotaxia eozinofilelor sinteza de leucotriene (LT) agregarea degranularea producia de radicali liberi (RL).

43. Activarea sistemului coagulrii se poate face specific de ctre mucopolizaharidele (MPZ) alterate prin activarea factorului: A. VIII B. IX C. X D. XI E. XII
34

44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E.

Referitor la sistemul kininelor este incorect rspunsul: kininele plasmatice apar din kininogenul activat de kalicre in, plasmin, tripsin sunt puternic vasodilatatoare sunt puternic hipopermeabilizante sunt stimuleni ai algoceptorilor kalicreina se formeaz din prekalicreina plasmatic Prin degranulare, mastocitele elibereaz meditori ce se gsesc n granule: kinina factorul chemotactic al bazofilelor serotonina factorul eozinofilic al anafilaxiei factor chemotactic al trombocitelor Leucotrienele (slow reacting substances of anaphilaxis SRSA) nu produc: contracia muchilor netezi creterea permeabilitii vasculare contracia muchilor striai efect chemotactic asupra neutrofilelor efect chemotactic asupra eozinofilelor

47. Prostaglandinele sunt lanuri lungi de acizi grasi nesaturai rezultai din acidul arahidonic sub aciunea unei enzime: A. peroxidaza B. feroxidaza C. epoxid hydrolaza D. catalaza E. ciclooxigenaza 48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. Despre PAF (factorul activator plachetar) nu putem spune c: se formeaz din fosfoproteinele membranare stimuleaz agregarea neutrofilelor stimuleaz degranularea neutrofilelor iniiaz agregarea plachetar poate contribui la apariia leziunilor tisulare Unele toxine bacteriene cum sunt de exemplu streptolizinele streptococice: inhib chemotactismul eozinofilelor inhib chemotactismul neutrofilelor stimuleaz chemotactismul neutrofilelor stimuleaz chemotactismul eozinofilelor favorizeaz chemotactismul neutrofilelor

50. Cei mai importani factori chemotactici pentru neutrofile, eozinofile i monocite nu sunt reprezentai de: A. produii bacterieni B. fibrinopeptide C. factorii chemotactici ai neutrofilelor eliberai de mastocite D. factorii chemotactici ai eozinofilelor eliberai de neutrofile E. produii de degradare ai fibrinei 51. Principalul radical liber format n urma exploziei activitii metabolice a fagocitului este: A. halogenura de iod B. halogenura de clor
35

C. halogenura de brom D. oxidul de hidrogen E. peroxidul de hidrogen 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. Mieloperoxidaza are aciune distructiv. Procesul de distrugere nu este favorizat de: pH acid (3,5-4,0) din interiorul fagolizozomului pH bazic (8,5-9,0) din exteriorul fagolizozomului prezena proteinelor cationice care se fixeaz pe celula int i i distrug membrana elastazele lizozomale ce distrug mucopeptidele din peretele celulei int lactoferina care prin fixarea fierului inhib creterea i multiplicarea bacterian Eliberarea produilor lizozomali contribuie la alte aspecte ale inflamaiei: scderea permeabilitii vasculare distrugerea esutului muscular activarea sistemelor proteinelor plasmatice chemotactismul neutrofilelor chemotactismul eozinofilelor

54. Activarea cii clasice prin care este activat cascada complementului ncepe cnd complexul antigen-anticorp coninnd IgG sau IgM interacioneaz cu: A. C1 B. C5 C. C9 D. C3bi E. C3a 55. A. B. C. D. E. Cea mai important substan n sistemul factorilor coagulrii este reprezentat de: hemoglobin chinin albumin fibrin colagen

56. n cascada complementului calea clasic i cea alternativ converg atunci cnd fiecare activeaz: A. C1 B. C5 C. C6 D. C9 E. C3a 57. Sistemul coagulrii poate fi activat de numeroase substane eliberate n timpul distruciei tisulare i infeciei neincluznd: A. fibrele de colagen B. proteazele C. kalicreina D. plasmina E. exotoxinele bacteriene 58. Bradikinina este responsabil de reacia celulelor endoteliale i creterea permeabilitii vasculare n fazele tardive ale inflamaiei mpreun cu : A. kalicreina B. prekalicreina C. prostaglandina E
36

D. fibrinogenul E. fibrina 59. A. B. C. D. E. Interleukina 1(IL1 ) este produs de macrofage i nu are urmtorul rol: pe hepatocite stimuleaz sinteza de reactani de faz acut: fibrinogen, proteina C reactiv induce neutrofilia crete chemotactismul eozinofilelor crete activitatea enzimelor lizozomale ale neutrofilelor induce febra (IL1 este factor pirogen endogen)

ntrebri tip complement multiplu


1. Ca urmare a vasoconstriciei reflexe a arteriolelor urmat de dilataia arteriolelor, capilarelor i venulelor se produc urmtoarele modificri fiziologice: A. scderea debitului sanguin local de aproximativ 10 ori B. hiperemia local care determin rubor i calor C. edemul local D. creterea debitului sanguin local de aproximativ 10 ori E. activarea sistemului conctractil intracelular al celulelor e ndoteliale i creterea spaiilor intercelulare 2. Exudatul reprezint un lichid inflamator care se formeaz datorit urmtoarelor modificri vasculare: A. vasodilataie local care permite ieirea extravascular a unui lichid cu o concentraie sczut de proteine B. activarea sistemului contractil al celulelor endoteliului capilar C. trecerea proteinelor plasmatice prin peretele vascular n esuturile din jur n cantitate mai mare D. modificarea celulelor endoteliului capilar sub aciunea histaminei, serotoninei i a altor mediatori ai inflamaiei E. creterea spaiilor intercelulare n urma modificrii formei celulelor endoteliale ale capilarelor care devin globuloase 3. ncetinirea circulaiei sanguine pn la formarea stazei locale poate fi efectul urmtoarelor fenomene: A. scderea vscozitii sngelui ca urmare a formrii edemului B. creterea tonusului vascular local C. compresia edemului inflamator asupra segmentului venular al microcirculaiei D. injuria tisular persistent E. scderea tonusului vascular local 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. Constituirea infilt ratului leucocitar inflamator este favorizat de: scderea vitezei de circulaie local izolarea procesului inflamator edemul inflamator creterea permeabilitii vasculare locale presiunea exercitat de exudat pe terminaiile nervoase Marginaia i apoi aderarea leucocitelor la endoteliul vascular presupun: creterea numrului de receptori glicoproteici pentru integrine de tipul C3bi, LFA-1 scderea numrului de proteine de adeziune - selectine mobilizarea receptorilor pentru factori chemotactici i opson ine
37

D. creterea adezivitii leucocitare sub aciunea factorilor chemotactici tisulari E. emiterea unui pseudopod leucocitar ce se infiltreaz ntr -o jonciune interendotelial postcapilar mrit 6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. Sub aciunea factorilor chemotactici din spaiul extravascular, fagocitele: trec pasiv din sistemul vascular n interstiiu i cresc mobilitatea migreaz direcional n esuturi emit un pseudopod leucocitar trec intracelular prin jonciunile transmembranare ale eritrocitelor Din cadrul factorilor chemotactici fac parte: histamina i bradikinina leucotrienele citokinele chemotactice pentru serotonin produii de degradare ai fibrinei lizolecitina plasmatic activ Monocitele sanguine se deosebesc de neutrofile prin: au o rezisten mai crescut dect neutrofilele la acidoza din zona afectat sunt primele care trec n esuturi unde se transform n macrofage rmn active o perioad mai lung de timp dect neutrofilele acioneaz ntr-o faz mai avansat a rspunsului inflamator dect neutrofilele au o mobilitate mai crescut dect neutrofilele Citokinele sunt molecule proteice care: sunt eliberate n circulaie odat cu apariia i activarea macrofagelor determin generalizarea rspunsului inflamator sunt sintetizate de ctre histamin pot fi proinflamatorii sau antiinflamatorii produc generalizarea rspunsului inflamator pe calea axului hipotalamo -tiroidomedulosuprarenalian

10. Activarea cascadei complementului duce la apariia urmtorilor factori implicai n patogenia reaciei inflamatorii: A. factori chemotactici B. factori ai coagulrii C. factori anafilactici D. factori de degradare ai fibrinei E. anafilotoxine 11. Activarea complementului din serul prezent n interstiiu se realizeaz: A. direct prin intermediul complexelor imune B. indirect, ca urmare a interaciunii sale cu proteinele mo dificate din teritoriul lezat C. indirect prin intermediul complexelor imune D. direct, n urma interaciunii sale cu proteinele modificate din zona afectat E. direct prin distrugerea celulelor- n special bacteriilor 12. Fraciunea C5a a complementului are urmtoare le roluri: A. iniiaz chemotaxia neutrofilelor B. activeaz bradikininogenul C. scindeaz complexul C3 n 2 fragmente D. iniiaz sinteza de leucotriene E. determin producia de radicali liberi
38

13. Activarea sistemului factorilor coagulri se poate realiza: A. nespecific, n urma contactului fibrinogenului extravazat cu proteinele modificate din interstiiu B. direct prin intermediul complexelor imune C. specific prin activarea factorului Hageman de ctre mucopolizaharidele alterate D. specific, n urma contactului fibrinogenului extr avazat cu proteinele modificate din interstiiu E. indirect prin activarea factorului stabilizator al fibrinei de ctre prostaglandine 14. n urma degranulrii plachetelor sangvine se elibereaz: A. serotonin B. factorul chemotactic al neutrofilelor C. factorul eozinofilic al anafilaxiei D. histamin E. leucotriene 15. Kininele plasmatice apar din kininogenul activat de ctre: A. plasmin B. tripsin C. kalicrein D. fibrin E. serotonin 16. Kininele plasmatice prezint urmtoarele roluri: A. stimuleaz algoreceptorii B. sunt puternic vasoconstrictoare C. sunt hiperpermeabilizante D. sintetizeaz prostaglandine E. stimuleaz hemoliza 17. Eozinofilele au urmtoarele roluri n reacia inflamatorie: A. conin factorul chemotactic al neutrofilelor B. controleaz eliberarea de ctre mastocite a mediatorilor biochimici C. particip la distrugerea paraziilor D. conin enzime care degradeaz aminele vasoactive controlnd astfel efectele vasculare ale inflamaiei E. fagociteaz majoritatea paraziilor 18. Spre deosebire de histamin, leucotrienele sunt mediatori care: A. cresc permeabilitatea vascular B. produc contracia muchilor netezi C. sunt activi n fazele tardive ale reaciei inflamatorii D. au efecte mai lente dar de mai lung durat dect histamina E. au efect chemotactic doar asupra neutrofilelor nu i asupra eozinofilelor 19. Sub aciunea ciclooxigenazei, din acidul arahidonic se obin: A. prostaglandine B. leucotriene C. hidroxiperoxizi D. histamine E. tromboxani 20. Exudatul sau puroiul ce a rezultat din reacia inflamatorie este drenat direct spre: A. epiteliu
39

B. C. D. E.

rinichi circulaia sanguin circulaia limfatic ficat

21. Cei mai importani factori chemotactici pentru neutrofile, eozinofile i monocite sunt reprezentai de ctre: A. fraciuni ale complementului seric (C5 i C3a) B. fibrinopeptide C. prostaglandine D. produi de degradare ai fibrinei E. unele toxine bacteriene (streptolizinele streptococice) 22. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la procesul de opsonizare: A. reprezint procesul prin care, n timpul digestiei, celula int i lizozomii sunt izolai de restul fagocitului printr-o membran fin B. reprezint procesul n urma cruia crete puterea de fagocitoz C. protejeaz fagocitul de aciunea att a toxinelor microbiene ct i de aciunea litic a propriilor enzime lizozomale D. opsoninele pot fi reprezentate de anticorpi E. prin fraciunea C3b a complementului se realizazea opsonizarea, adic recunoaterea imunologic nespecific 23. Procesul de distrugere al celulei int este favorizat de: A. proteinele cationice care distrug membrana celulei int B. pH-ul alcalin din interiorul fagolizozomului C. lactoferina care prin fixarea magneziu lui inhib creterea i multiplicarea bacterian D. elastazele lizozomale ce distrug mucopeptidele din peretele celulei int E. alfa-1-antitripsina din interiorul lizozomilor 24. Eliberarea produilor lizozomali n urma lizei membranei fagocitului contribuie la urmtoarele aspecte ale inflamaiei: A. chemotactismul monocitelor B. scderea permeabilitii vasculare C. distrugerea esutului conjunctiv D. activarea sistemelor proteinelor plasmatice E. degranularea eozinofilelor 25. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la sist emul complementului: A. poate fi activat de complexele antigen-anticorp i de bacteriile distruse B. este cel mai important dintre sistemele proteinelor plasmatice n reaciile inflamatorii C. componentele sale particip la toate fazele rspunsului inflamator D. reprezint circa 40% din proteinele plasmatice circulante E. este un mecanism specific de autoaprare al organismului (mediaz procesul inflamator) 26. Calea alternativ prin care este activat cascada complementului poate fi declanat de: A. interaciunea dintre IgG sau IgM cu componenta C1 a sistemului complement B. polizaharidele din peretele bacteriilor C. polizaharidele din peretele fungilor D. anafilatoxinele din structura virusurilor E. endotoxinele bacteriene 27. Componentele de la C6 la C9 ale complementului prezint urmtoarele roluri: A. realizeaz opsonizarea bacterilor
40

B. C. D. E.

creeaz complexe capabile s realizeze pori n peretele bacterian atrag leucocitele prin chemotactism permit intrarea de ap i ioni n bacterie prin intermediul complexelor create acioneaz ca anafilatoxine i induc degranularea mastocitelor

28. Sistemul coagulrii poate fi activat de ctre urmtoarele substane eliberate n timpul distruciei tisulare i infeciei: A. plasmin B. fibre de colagen C. kalicrein D. fibrin E. endotoxine bacteriene 29. Cele dou fibrinopeptide eliberate din fibrinogen n timpul producerii fibrinei prezint urmtoarele roluri: A. cresc permeabilitatea vascular B. inhib efectul bradikininei C. au chemotactism pentru neutrofile D. activeaz sistemul coagulrii E. formeaz complexe capabile s realizeze pori n peretele bacterian 30. Kalicreinele din secreiile salivare, lacrimale sau din urin convertesc kininogenul seric n: A. kalidin B. fibrinopeptide C. lis-bradikinin D. plasmin E. kininaze 31. Interleukinele sunt mesageri biochimici produi de ctre: A. neutrofile B. macrofage C. limfocite D. eozinofile E. prostaglandine 32. Interleukina IL1 are urmtoarele roluri: A. stimuleaz pe hepatocite sinteza de reactani de faz acut ai inflamaiei B. induce neutropenia C. crete chemotactismul neutrofilelor D. scade activitatea enzimelor lizozomale ale neutrofilelor E. induce febra 33. Metabolismele intermediare sunt modificate n focarul inflamator astfel: A. se produce lipoliz cu acumulare de acizi grai i corpi cetonici B. crete glicogenogeneza C. scade glicoliza i producerea de acid piruvic i acid lactic D. crete proteoliza cu acumularea local de peptone, aminoacizi i peptide E. scade lipoliza 34. Disproteinemia din inflamaia acut presupune : A. modificarea raportului albumine/ globuline n sensul creterii B. creterea fibrinogenului ca reactant de faz acut C. creterea sintezei hepatice de beta globuline D. creterea sintezei de ceruloplasmina
41

E. creterea sintezei de alfa1 antitripsina 35. Alegei afirmaiile corecte privind leucocitoza din timpul inflamaiei: A. numrul neutrofilelor crete B. formula Arneth deviaz spre stnga C. formula Arneth deviaz spre dreapta D. numrul neutrofilelor tinere este crescut E. numrul neutrofilelor mature este mai mare ca numrul neutrofilelor tinere 36. Principalele manifestri locale ale inflamaiei acute sunt: A. vasodilataie B. leucocitoz C. edem D. impoten func ional E. disproteinemie 37. Principalele manifestri sistemice ale inflamaei acute sunt: A. febra B. leucocitoza C. disproteinemie D. scderea TA E. scderea apetitului 38. Prostaglandinele : A. scad permeabilitatea membranar B. cresc permeabilitatea capilar C. induc vasoconstric ie D. induc febra E. induc durere 39. Ce sunt chemokinele: A. citokine chemotactice pentru limfocite B. citokine chemotactice pentru prostaglandine C. compui adenilici D. lipopolizaharide bacteriene E. citokine chemotactice pentru neutrofile 40. n reacia inflamatorie acut , neutrofilele au urmtoarele roluri: A. elibereaz enzime care contribuie la delimitarea leziunilor B. formeaz radicali liberi care contribuie la distrugerea microorganismelor C. fagociteaz produsele patologice opsonizate n prealabil de IgG i frac iunea C3b a complementului D. opresc hemoragiile E. sintetizeaz prostaglandine implicate n producerea durerii 41. La distrugerea microorganismelor particip: A. radicalii iberi B. kalicreina C. mieloperoxidaza D. defensinele E. fibrinogenul 42. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la celulele implicate n rspunsul inflamator: A. neutrofilele sunt primele fagocite care ajung la locul inflama iei
42

B. monocitele sanguine au o mobilitate mai mare i o rezisten mai mic la acidoza local dect neutrofilele C. eozinofilele ac ioneaz indirect mpotriva parazi ilor D. eozinofilele ajut la controlul rspunsului inflamator E. n esuturi, monocitele se transform n macrofage 43. Inflamaia este mediat de urmtoarele sisteme de proteine plasmatice: A. sistemul complementului B. sistemul kininelor C. sistemul albuminelor D. sistemul proteinelor de transport E. sistemul coagulrii 44. Sistemul complementului: A. este alcatuit din 3 proteine B. reprezint circa 10% din proteinele plasmatice circulante C. odata activat, componentele sale particip la toate fazele rspunsului inflamator D. intervine i n activarea lizolecitinei, cu efect hiperpermeabilizant E. poate fi activat de complexele antigen-anticorp ca i de bacteriile distruse 45. Selectai afirmaiile adevrate despre reacia inflamatorie acut: A. streptolizinele streptococice inhib chemotactismul neutrofilelor B. colagenul stimuleaz degranularea trombocitelor C. histamina inhib chemotactismul granulocitelor D. aspirina stimuleaz sinteza de PGE, inhibnd astfel inflama ia E. fagocitele sunt atrase la locul inflama iei prin fenomene de chemotactism 46. Selectai afirmaiile adevrate despre sistemul complementului: A. joac un rol indirect n distrugerea celulelor, n special bacterii B. inhib procesul inflamator C. activarea complementului se poate realiza direct ca urmare a intera ciunii sale cu proteinele modificate din teritoriul lezat D. activarea cascadei complementului duce la apari ia a dou tipuri de factori implica i n patogenia reaciei inflamatorii, anafilactici i chemotactici E. complementul intervine i n activarea lizolecitinei, cu efect hiperpermeabilizant 47. Selectai afirmaiile false despre sistemul kininelor: A. ajut la controlul vascular al per meabilitii B. sunt puternic vasoconstrictoare C. inhib algoreceptorii D. kalicreina plasmat ic se formeaz din kininogenul inactiv E. sunt hiperpermeabilizante 48. Inflamaia local este caracterizat prin urmtoarele semne i simptome cu excepia: A. rubor B. tumor C. calor D. temperatur normal E. cianoz 49. Modificri inflamatorii ale microcirculaiei sunt urmtoarele cu excepia: A. vase sangvine obliterate B. permeabilitate vascular sczut C. leucocite neaderente de peretele intern al vaselor
43

D. viteza sngelui este crescut E. permeabilitate crescut. 50. Factorii etiologici ai inflamaiei sunt: A. procese autoimune B. agen i traumatici C. proliferri neoplazice D. anticorpi E. edemul 51. Clasificarea reaciilor inflamatorii din punct de vedere anatomo-clinic este urmtoarea: A. alterative B. exudative C. specifice D. nespecifice E. proliferative 52. Clasificarea reaciilor inflamatorii din punct de vedere clinic este urmtoarea cu excepia: A. acut B. alterativ C. subacut D. specifice E. supraacute 53. Tumefacia se produce datorit urmtoarelor reacii locale inflamatorii, cu excepia: A. edemului B. vasodilataiei sistemice C. prezenei transudatului D. permeabilit ii vasculare sczute E. lipsei de vascularizare 54. Factorii chemotactici sunt urmtorii: A. fraciunea de complemnent B. histamina C. serotonina D. prostaglandina E. sistemul complementului 55. Kininele au urmtoarele caracteristici: A. sunt factori anafilactici B. sunt vasodilatatoare C. hiperpermeabilizante D. sunt factori antipiretici E. sunt inhibitori ai algoreceptorilor 56. Mastocitele elibereaz urmtorii mediatori ce se afl n granule ,cu excepia: A. prostaglandina B. serotonina C. histamina D. factori chemotactici ai neutrofilelor. E. factori eozinofilici ai anafilaxiei 57. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la reacia inflamatorie, sunt adevrate:
44

A. febra este indus de IL8 B. inflama ia este reprezentat ntotdeauna de infec ie C. factorii care induc degranularea mastocitelor sunt reprezentai de factori fizici, chimici, imunologici D. produii celulari implicai n reac ia inflamatorie sunt interleukinele, limfokinele i interferonul E. IL1 este produs macrofage i induce neutrofilia 58. ntr-o infecie bacterian (proces inflamator acut sistemic) avem: A. febra, leucocitoz i formula Arneth deviat la dreapta; B. febra, disproteinemie i leucopenie; C. disproteinemie i eozinofilie; D. leucocitoz, neutrofilie cu devierea la stnga a formulei Arneth E. disproteinemie . 59. Care din urmtoarele afirmaii sunt false: A. tromboxanii sunt sintetiza i pe calea ciclooxigenazei B. proteinele au rol de sisteme tampon n men inerea echilibrului acidobazic C. limfocitele T sintetizeaz anticorpi cu rol n imunitate D. proteinele au rol n transportul medicamentelor E. albuminele nu men in presiunea oncotic 60. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la procesul inflamator sunt adevrate: A. disproteinemia reprezint modificrea raportului alb/glob.n sensul creterii peste 1,5 B. VSH- ul este un test specific de inflama ie C. valoarea normal a fibrinogenului este 400-600mg/dl D. VSHul crete n politraumatisme E. cauza creterii VSH-ului n inflamaia sistemic este disproteinemia 61. Manifestrile sistemice ale reaciei inflamatorii acute sunt : A. febr,leucocitoz,hipoproteinemia B. leucocitoz,febr i hiperproteinemia C. disproteinemia i leucocitoz D. leucocitoz,febr i paraproteinemia E. febr 62. Eozinofilele elibereaz urmtoarele enzime: A. histaminaza B. kalicreina C. arylsulfataza B D. leucotriene E. interleukine 63. Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la complement, sunt adevrate: A. sunt celule plasmatice cu rol n inflamaie B. se activeaz pe calea clasic i alternativ C. calea alternativ poate fi declanat de endotoxinele bacteriene D. componentele de la C6 la C9 creeaz complexe cu rol bactericid E. cascada complementului are ca finalitate realizarea rolului hemostatic 64. Modificrile metabolice n focarul inflamator sunt urmarea : A. modificrilor locale de staz vascular B. descrcrilor de enzime lizozomale din neutrofilele implicate C. scderii permeabilit ii vasculare locale
45

D. glcolizei cu producere de acid piruvic i lactic E. creterii pH-ului local 65. Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la prostaglandine, sunt adevrate: A. induc vasoconstric ie local B. induc febra C. se sintetizeaz pe calea lipooxigenazei D. induc durerea E. cresc permeabilitatea vascular 66. Exudatul inflamator din inflamaia cronic este format din : A. plasma exudat B. celule sanguine transvazate C. proliferarea local celular D. produii locali de catabolism E. terminaiile nervoase libere 67. Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la reacia inflamatorie, sunt false: A. sistemul complementului se activeaz pe dou cai : intrinsec i extrinsec B. sistemul factorilor coagulrii particip la hemostaza primar, pentru oprirea sngerarilor C. complementul intervine i n activarea lizolecitinei, cu efect hiperpermeabilizant D. sistemul kininelor ajut la controlul vascular al per meabilit ii E. kininele sunt puternic vasoconstrictoare i inhib algoreceptorii 68. Modificrile calibrului vascular n procesul inflamator sunt reprezentate de: A. vasoconstric ie ini ial foarte scurt B. dilataie arteriolo-capilar C. vasoconstric ie prelungit D. creterea permeabilit ii vasculare E. agregare trombocitar 69. Contracia celulelor endoteliale este indus de : A. histamin B. fibrinogenul C. bradikinin D. catecolamine E. NO 70. IL-1 i TNF produc urmtoarele efecte n cursul inflamaiei: A. determin apari ia unor manifestari de faza acut B. determin modificr i vasculare C. acioneaz asupra fibroblatilor D. stimuleaz secre ia leucocitar de citokine E. cresc VSH-ul 71. Principalele evenimente celulare din inflamaia acut sunt: A. margina ia B. diapedeza C. fagocitoza D. vasodilataia E. staza 72. Principalele mecanisme care pot determina creterea permeabilitii vasculare n cursul inflamaiei acute sunt :
46

A. B. C. D. E.

retracia celulelor endoteliale dilatarea endoteliului lezarea direct a endoteliului diapedeza exprimarea moleculelor de adeziune pe suprafaa celulelor endoteliale

73. Inflamaia: A. este o reacie de aprare complex i specific B. este o reacie de aprare complex i nespecific C. este un rspuns lent al esuturilor care nconjur esutul afectat, acest rspuns fiind denumit proces inflamator D. este un rspuns rapid al esuturilor care nconjur esutul afectat, acest rspuns fiind denumit proces inflamator E. este ntotdeauna infec ie 74. Inflamaia include urmtoarele tipuri de fenomene: A. alterative B. vasculo-exudative C. proliferative D. reparatorii E. vasculo-transudative 75. Selectai afirmaiile adevrate: A. inflama ia este un proces biochimic i celular care apare n esuturile vascularizate B. inflama ia i infec ia sunt sinonime C. inflama ia este o reacie de aprare dezvoltat de organism n condi iile unei agresiuni localizate eficiente D. inflama ia este specific deoarece, indiferent de natura agentului etiologic au loc aceleai tipuri de modificr i E. inflama ia apare n esuturi nevascularizate 76. Clinic, inflamaia local se caracterizeaz prin: A. durere B. impoten func ional a organismului sau regiunii afectate C. cldur D. roea E. febr 77. n zona afectat, modificrile caracteristice inflamaiei la nivelul microcirculaiei sunt: A. leucocitele ader de peretele intern al vaselor, apoi migreaz prin peretele acestora spre locul afectat B. permeabilitatea vascular crete rezultnd exudatul prin trecerea plasmei, a proteinelor plasmatice din patul vascular n esuturi C. fluxul sanguin crete n zona afectat D. scade permeabilitatea vascular la nivel cerebral E. scade chemotactismul datorit aciunii locale a IL1 78. Factorii etiologici ai inflamaiei pot fi: A. microorganisme patogene B. produi rezultai din distrugeri tisulare C. proliferri celulare neoplazice D. radia iile ionizante n doze mici E. anticorpii antivirali
47

79. Dup criteriul clinic, reaciile inflamatorii sunt: A. localizate B. acute C. exudative D. cu evolu ie spre cronicizare E. cronice 80. Dup criteriul evolutiv, reaciile inflamatorii sunt: A. proliferative B. subacute C. cu evolu ie spre cronicizare D. cu evolu ie spre vindecare prin restitutio ad integrum E. cu evolu ie spre vindecare prin cicatrizare primar sau secundar 81. Dup criteriul anatomo-clinic, reaciile inflamatorii sunt: A. cronice B. alterative C. nespecifice D. exudative E. proliferative 82. Reacile inflamatorii exudative pot fi: A. seroase B. granuloame C. hemoragice D. purulente E. catarale 83. Alegei afirmaiile adevrate: A. acizii biliari i ureea elimina i pe alte ci dect cele fiziologice produc inflama ie B. inflama ia este un tip de reacie de aprare a sistemului imun C. n condi iile unei reactivit i normoergice, deosebit de important pare cantitatea agentului patogen n producerea inflama iei D. efectele vasculare ale inflama iei apar n secunde E. ischemia prelungit produce inflama ie 84. Alegei afirmaiile adevrate despre modificrile vasculare locale din inflamaie: A. arteriolele din jurul locului afectat sufer o vasodilataie brusc B. substratul hiperemiei locale e reprezentat de creterea fluxului sanguin local de aproximativ 10 ori C. creterea debitului sanguin local de aproximativ 10 ori poate dura pn la 48 de ore i este conditionat reflex i umoral de mediatorii elibera i n focarul inflamator D. edemul local se formeaz datorit creterii permeabilit ii capilarelor i venulelor E. ini ial, creterea permeabilitii capilarelor i venulelor este redusa i se datoreaz doar vasoconstric iei 85. n reacia inflamatorie acut , sistemul contractil intracelular al celulelor endoteliale se activeaz sub influena: A. serotoninei B. melatoninei C. histaminei D. albuminei E. fibrinogenului 86. Durerea care nsoete reacia inflamatorie este indus de:
48

A. B. C. D. E.

proteina ocului termic oxid nitric bradikinina histamina prostaglandine

87. n reacia inflamatorie acut ,activarea coagulrii i formarea de microtrombi e favorizat de: A. creterea tonusului vascular local B. efectul compresiv al edemului inflamator asupra segmentului venular al micro circula iei C. creterea vscozitii sngelui ca urmare a formrii edemului D. injuria tisular E. nici un rspuns corect 88. Alegei afirmaiile false: A. aspectele clinice locale ale inflamaiei acute sunt consecina modificr ilor vasculare B. cldura i eritemul se datoreaz vasodilataiei C. durerea se datoreaz migrrii leucocitelor prin pereii vasculari D. tumefac ia se produce prin presiunea exercitat pe terminaiile nervoase E. exudatul inflamator duce la apari ia edemului i a tumefac iei 89. Urmtoarele afirmaii despre modificrile vasculare locale din reacia inflamatorie acut sunt adevrate ,cu excepia: A. ini ial, arteriolele din jurul locului afectat sufer o vasoconstric ie brusc B. dup scurta vasoconstric ie reflex, urmeaz o faz de dilataie a arteriolelor, capilarelor i venulelor postcapilare C. sub influena serotoninei, histaminei i a altor mediatori ai inflama iei se activeaz sistemul contractil intracelular al celulelor endoteliale D. staza i edemul mpiedic izolarea procesului inflamator E. scderea vitezei de circulaie sanguin local i creterea permeabilit ii inhib constituirea infiltratului leucocitar inflamator 90. Urmtoarele afirmaii despre modificrile vasculare locale din reacia inflamatorie acut sunt adevrate, cu excepia: A. crete debitul sanguin local de aproximativ 100 de ori, fenomenul poate dura pn la 24 de ore i este condi ionat reflex i umoral de mediatorii eliberai n focarul inflamator B. prin creterea permeabilit ii capilarelor i venulelor se formeaz edemul local C. vasodilataia activ determin treptat o ncetinire a circula iei sanguine, iar daca injuria sau efectele ei persist, se transform n vasodilataie paralit ic cu staz local D. simultan cu activarea coagulrii se stimuleaz i sistemul imun E. activarea coagulrii determin producerea de microtrombi 91. Urmtoarele afirmaii despre modificrile vasculare locale din reacia inflamatorie acut sunt false cu excepia: A. prin activarea sistemului contractil intracelular al celulelor endoteliale, ele devin globuloase i cresc spa iile intercelulare B. proteinele plasmatice trec prin peretele vascular n esuturile din jur n cantitate mai mare i transudatul anterior format se transform n exudat C. vasodilataia activ determin treptat o accelerare a circulaiei sanguine D. daca injuria sau efectele ei persist, vasodilataia activ se transform n vasodilataie paralit ic cu staz local E. edemul inflamator are un efect compresiv asupra micro circulaiei

49

92. Urmtoarele afirmaii despre modificrile vasculare locale din reacia inflamatorie acut sunt adevrate cu excepia: A. dilataia arteriolar crete presiunea n microcirculaia regional, determinnd trecerea plasmei i celulelor sanguine n esuturi B. transudatul duce la apari ia edemului i a tumefaciei C. pe masur ce plasma prsete patul vascular trecnd n esuturi, sngele devine mai vscos i fluxul sanguin crete n regiunea respectiv D. leucocitele migreaz ctre pereii vasculari i ader la acetia E. mediatorii biochimici stimuleaz celulele endoteliale ce cptuesc capilarele i venulele i acestea se retract crend gap-uri 93. n inflamaie, modificrile de dinamic leucocitar sunt: A. margina ia B. aderarea C. diapedeza D. migrarea E. metamorfoza vscoas 94. Marginaia i aderarea leucocitelor presupun urmtoarele modificri la nivelul endoteliului: A. creterea numrului de receptori glicoproteici pentru integrine B. mobilizarea receptorilor pentru factori chemotactici i opsonine C. creterea numrului de celule endoteliale D. creterea adezivitii leucocitare E. scderea numrului de receptori pt. catecolamine 95. Urmtoarele afirmaii despre diapedez sunt adevrate ,cu excepia: A. reprezint a treia faz a modificr ilor de dinamic leucocitar B. reprezint prima faz a modificr ilor de dinamic leucocitar C. semnific trecerea leucocitelor din sistemul vascular n interstiiu D. este un fenomen pasiv E. debuteaz cu emiterea unui pseudopod leucocitar ce se infiltreaz ntr-o jonciune interendotelial postcapilar mrit prin procesul de hiperpermeabilizare 96. Factorii chemotactici pot fi: A. endoteliali B. tisulari C. bacterieni D. catecolaminici E. ADH 97. Sunt factori chemotactici: A. lipopolizaharidele bacteriene B. produii de degradare ai catecolaminelor C. produii de degradare ai histaminei D. produii de degradare ai fibrinei E. compuii adenilici 98. Sunt factori chemotactici: A. calciu plasmatic B. fraciuni ale complementului (C5b, C3a, C5a) C. lizolecitina plasmat ic activ D. elastaza E. mieloperoxidaza
50

99. Ce sunt chemokinele : A. citokine chemotactice pentru monocite B. citokine chemotactice pentru prostaglandine C. compui adenilici D. lipopolizaharide bacteriene E. citokine chemotactice pentru neutrofile 100. Vasoconstricia reprezint : A. mecanism de termoliz B. mecanism de termogenez C. mecanism de conservare a cldurii D. mecanism facilitat de straturile izolatoare ale pielii care protejeaz temperatura intern E. mecanism involuntar 101. Modificrile de dinamic leucocitar n inflamaii sunt: A. diapedeza B. aderarea C. migrarea D. hipercapnia E. proliferarea 102. Manifestrile locale ale inflamaiei sunt: A. edem B. impoten func ional C. tumefac ie D. leucocitoz E. devierea la dreapta a formulei leucocitare a lui Arneth 103. Din punct de vedere clinic reaciile inflamatorii sunt: A. acute B. cronice C. nespecifice D. specifice E. alterative 104. Din punct de vedere anatomo-clinic inflamaiile sunt: A. alterative B. exudative C. proliferative D. subacute E. acute

Tema: Fiziologia i fiziopatologia termoreglrii. Reacia febril ntrebri tip complement simplu
1. A. B. C. D. Temperatura corpului crete patologic n urmtoarele situaii: n hipotiroidie n timpul desfurrii activitilor fizice n hipertiroidie n timpul somnului
51

E. naintea ovulaiei 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. 6. A. B. C. D. E. Mecanismul neuroendocrin al termogenezei ncepe cu urmtorul hormon hipotalamic: catecolamina tireoliberina corticostimulina tireostimulina adrenocorticotropina Corticoliberina stimuleaz direct secreia urmtorilor hormoni: glucocorticoizi catecolamine tiroxin adrenocorticotrop tireostimulina Tiroxina are urmtoarele efecte: vasoconstricie creterea tonusului muscular creterea ratei metabolice vasodilataie scderea ratei metabolice Frisonul se produce pe calea: sistemului nervos vegetativ parasimpatic sistemului nervos somatic sistemului endocrin sistemului nervos vegetativ simpatic sistemului paracrin Centrul motor primar al frisonului se afl la nivelul: mduvei spinrii hipotalamusului anterior trunchiului cerebral hipotalamusului posterior epitalamusului

7. Centrul motor primar al frisonului este inhibat de semnalele ce transmit informaia de cald trimise de la: A. mduva spinrii B. piele C. zona preoptic a hipotalamusului D. zona dorsomedial a hipotalamusului E. encefal 8. OVLT (organum vasculum laminae terminalis) este o reea vascular cu permeabilitate crescut care se gsete la nivelul: A. hipotalamusul posterior B. metatalamusului C. zonei preoptice a hipotalamusului anterior D. zona dorsomedial a hipotalamusului E. epitalamusului

52

9. Modificarea centrului termoreglrii la nivel superior (resetarea hipotalamusului) este produs de: A. eliberarea de ctre endoteliul OVLT a interferonului B. difuzarea n zona preoptic a hipotalamusului anterior a prostaglandinei PGE2 i stimularea formrii mesagerului secund AMPc C. eliberarea de polipeptide cu funcie de citokine D. stimularea hipotalamusului posterior de ctre interleukina 1 (IL1) E. difuzarea n zona nucleilor parvocelulari ai hipotalamusului a interferonului i stimularea formrii mesagerului secundar GMPc 10. Senzaia de rece care apare n timpul febrei este datorat: A. secreiei de epinefrin B. creterii tonusului muscular C. mecanismului cortical al termogenezei D. secreiei de tiroxin E. mecanismului neuroendocrin al termogenezei 11. Stadiul rece al reaciei febrile apare datorit: A. eliberrii substanelor antipiretice B. creterii tonusului simpatoadrenergic C. resetrii termostatului hipotalamic la un nivel inferior D. solicitrii organismului de a crete temperatura pn la noul set point hipotalamic E. eliberrii corticoliberinei care acioneaz la nivelul hipotalamusului resetndu -l la nivelul normal 12. Manifestrile clinice ale ocului termic sunt reprezentate de urmtoarele manifestri, cu excepia: A. scderea fluxului sanguin central i muscular B. tahicardie intens C. alterri hepatice cu icter D. cefalee i ameeli E. dezechilibre ale echilibrului electrolitic 13. Hipotermiile terapeutice sunt folosite n: A. operaii pe cord B. infecii bacteriene C. infecii virale D. acidoze respiratorii E. frisonare sever 14. Creterea tonusului muscular ca mecanism de termogenez este controlat de ctre: A. cortexul cerebral B. mduva spinrii C. bulbul rahidian D. hipotalamus E. mezencefal 15. Temperatura corpului este meninut constant prin intermediul: A. mezencefalului B. diencefal C. talamus D. subtalamus E. hipotalamus 16. Temperatura corpului crete n urmtoarele situaii:
53

A. B. C. D. E.

n timpul somnului n hipotiroidism dimineaa n timpul emo iilor nu este influenat de ovula ie

17. Despre mecanismele voluntare de termogenez sunt adevrate afirmaiile: A. se produc prin mecanism neuro-endocrin B. au loc prin SNVS C. au loc la nivel cortical D. duc la stimularea tiroidei E. duc la apari ia frisoanelor 18. n cazul scderii temperaturii corpului, hipotalamusul acioneaz prin urmtoarele mecanisme, cu excepia: A. termogeneza B. termoliza C. conservarea cldurii D. produce cldur E. hipotalamusul induce mecanisme involuntare 19. Stimularea sistemului nervos parasimpatic are loc n: A. termogenez B. conservarea cldurii C. termoliz D. stimularea volunt ar a hipotalamusului E. procese cu efecte calorigene 20. Despre termogenez sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: A. se poate face prin secre ie sudoral B. este iniiat de mecanisme hormonale C. prezint corelaii cu sistemul endocrin D. este activat pe calea SNVS E. se produce prin stimularea metabolismului bazal 21. Despre adrenalin sunt adevrate afirmaiile: A. produce vasodilataie B. inhib termogeneza C. are efect calorigen D. nu produce mecanisme de conservare a cldurii E. stimuleaz termoliza 22. Calea neuroendocrin stimuleaz: A. frisonul B. secreia sudoral C. mecansimele de termoliz D. termogeneza E. conservarea cldurii 23. Termoliza este produs de: A. stimularea mecanismului neuroendocrin B. stimularea SNVS C. frisoane D. catecolamine
54

E. stimularea sistemului nervos parasimpatic 24. Mecanismele de termongenez sunt urmtoarele, cu excepia: A. stimulare metabo lic B. contracia muscular C. mecanisme de conduc ie D. creterea produciei de adrenalin E. calea sistemului nervos simpatic 25. Despre reaciile chimice ale metabolismului sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: A. apar la nivelul ficatului B. sunt responsabile de men inerea temperaturii interne C. au rol n termoliz D. ofer cldur E. apar n timpul ingestiei 26. Despre termogeneza chimic sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: A. reprezint termogeneza netremurnd B. duce la eliberarea adrenalinei C. are efect calorigen D. intensific metabolismul bazal E. produc vasodilataie periferic 27. Pierderile de cldur se realizeaz prin urmtoarele mecanisme, cu excepia: A. conducie B. contracia musculaturii scheletice C. convecie D. radia ie E. vasodilataie periferic 28. Conducia se refer la pierderile de cldur prin: A. radia ii electromagnetice B. intermediul curentilor de aer C. aducerea sngelui la suprafaa D. transfer de cldur de la o molecul la alta E. secreie sudoral 29. Despre secreia sudoral sunt adevrate afirmaiile: A. este stimulat de SNVS B. nu este influenat de umiditatea aerului C. este un mecanism voluntar D. este stimulat de hipotalamus E. este stimulat de catecolamine 30. Mecansimele de conservare a caldurii produc: A. stimularea SNVS B. intensificarea metabolismului bazal C. intensificarea secreiei sudorale D. inhibarea secre iei de catecolamine E. vasodilataie 31. O persoan se afl n echilibru termic atunci cnd: A. corpul nu mai trebuie s genereze cldur B. rata de pierdere a cldurii este mai mic dect cea de producere
55

C. sunt activate numai mecanismele de conservare a c ldurii D. temperatura corpului este egal cu temperatura mediului E. rata de pierdere i de producere a cldurii sunt egale 32. Conservarea cldurii se poate face prin urmtoarele mecanisme, cu excepia: A. frison B. oprirea sudora iei C. stimularea SNVS D. piloerec ie E. vasoconstric ie 33. Tiroxina prezint urmtoarele efecte: A. inhibarea metabolismului bazal B. efect calorigen mai rapid dect cel al epinefrinei C. frison D. creterea lent a metabolismului bazal E. termoliz 34. Despre febr sunt adevrate afirmaiile: A. apare n tumori cerebrale prin afectarea hipotalamusului B. nu are loc prin resetarea hipotalamusului C. apare printr-un dezechilibru ntre mecanismele de termogenez i termoliz D. agen ii pirogeni induc resetarea hipotalamusului E. n febr hipotalamusul nu funcioneaz normal 35. Agenii pirogeni endogeni sunt urmtorii, cu excepia: A. interleukine B. factorul de necroz al tumorilor C. arginina D. interferon E. IL1 36. Ageni pirogeni endogeni sunt urmtorii, cu excepia: A. TNF B. interleukine C. interferon D. aldosteron E. IL1 37. Hipotalamusul este resetat de: A. factorul de necroz tumoral B. interferon C. prostaglandine D. interleukine E. arginina 38. Fazele febrei sunt urmtoarele, cu excepia: A. perioada de laten B. stadiul rece C. perioada prodromal D. perioada de stare E. stadiul cald 39. Afirmaiile corecte referitoare la perioada de laten a febrei sunt:
56

A. B. C. D. E.

sunt inhibate mecansimele de termoliz n aceast faz apar frisoanele temperatura corpului este ridicat hipotalamusul prezint un nou nivel termoreglator hipotalamusul este resetat un un set point normal

40. Stadiul cald al febrei este caracterizat de urmtoarele: A. este stimulat termoliza B. la sfritul perioadei, temperatura corpului scade C. apare frisonul D. nivelul termoreglator hipotalamic este crescut la sfritul stadiului E. se elibereaz substanele cu efect antipiretic 41. Substanele antipiretice sunt eliberate n: A. perioada de laten B. perioada de convalescen C. perioada de scdere a temperaturii corpului D. perioada de stare E. stadiul rece 42. Afirmaiile adevrate referitoare la stadiul rece sunt urmtoarele, cu excepia: A. reprezint perioada de scdere a temperaturii corpului B. apar mecanisme voluntare de termogenez C. hipotalamusul este resetat la un nivel termoreglator superior D. la sfritul perioadei, temperatura corpului este ridicat E. mecanismele de termoliz sunt inhibate 43. Apariia febrei prezint urmtoarele avantaje, cu excepia: A. mpiedic multiplicarea microorganismelor B. inhib motilitatea neutrofilelor C. faciliteaz rspunsul imun D. scade nivelul seric al fierului E. sporete fagocitoza 44. Afirmaiile corecte referitoare la hipertermie sunt urmtoarele, cu excepia: A. nu are loc ca urmare a resetrii hipotalamusului B. este mediat de agen i pirogeni C. poate fi accidental D. reprezint creterea temperaturii corpului E. poate fi terapeutic 45. Hipertermia accidental prezint urmtoarele forme, cu excepia: A. insola ie B. oc caloric C. febr D. hipertermie malign E. form minor a crampelor de cldur 46. n hipertermia malign apar urmtoarele simptome: A. hipertensiune arterial B. bradicardie C. hipotonie D. tahipnee E. dispnee
57

47. n hipotermie apar urmtoarele mecanisme: A. bilan caloric pozitiv B. vasodilataie C. creterea temperaturii corpului D. instalarea exagerat a termogenezei E. pierderile de cldur sunt superioare cantitii generate 48. Renclzirea rapid poate duce la urmtoarele complicatii, cu excepia: A. aritmii B. hipotermie profund final C. ocul nclzirii D. alcaloz E. acidoz 49. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia : A. expunerea la frig accentueaz termogeneza B. eliberarea de catecolamine determin reac ii metabolice energogenetice C. catecolaminele produc glicogenogeneza D. hormonii tiroidieni stimuleaz producerea de cldur E. frisonul induce termogeneza 50. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la febr este fals: A. este o manifestare sistemic a unui proces inflamator B. n febr hipotalamusul este resetat la un nivel superior C. orice hipertermie este febra D. febra este indus de prezena agen ilor pirogeni exogeni i endogeni E. febra evolueaz n 4 stadii 51. Urmtorii ageni pot avea rolul de pirogeni exogeni cu excepia: A. virusuri B. bacterii C. leucocite D. endotoxine bacteriene E. polizaharide capsulare 52. Termoliza se realizeaz prin urmtoarele procese fizice, cu excepia: A. radia ie B. conducie C. convecie D. vasoconstric ie E. evaporare

ntrebri tip complement multiplu


1. A. B. C. D. E. Tireoliberina este secretat de ctre: neuronii parvocelulari hipofiza anterioar neuronii magnocelulari hipofiza posterioar hipotalamusul anterior

2. Amplitudinea efectului calorigen datorat administrrii de tiroxin depinde de:


58

A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E.

nivelul metabolismului nainte de stimulare secreia de catecolamine perioada de laten de dup administrare secreia de estrogeni nivelul iodului din organism Frisonul este un mecanism al termoreglrii caracterizat prin: n timpul frisonului se produce lucru mecanic determin creterea produciei de cldur toat energia este transformat n cldur este reprezentat de fasciculaii rapide musculare rezult din eliberarea de epinefrin

4. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la mecanismele de termoliz: A. prin conducie se pierde cldur prin radiaii electromagnetice B. convecia apare pasiv pe msur ce aerul mai cald de la suprafaa corpului se ridic i un altul mai rece l nlocuiete C. prin radiaie se pierde cldur de la o molecul la alta prin transfer de la o suprafa la alta D. procesul de convecie poate fi facilitat de briz i vnt E. prin vasodilataie periferic sngele nclzit din interiorul corpului este adus la suprafaa lui iar cldura este transferat prin conducie pielii 5. A. B. C. D. E. 6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. Pierderea unui volum mare de ap prin transpirai e poate duce la: scderea presiunii sanguine lein acumulri mari de electrolii n snge creterea volumului plasmatic creterea frecvenei respiratorii Sudoraia este un mecanism de termoliz stimulat de ctre: sistemul nervos somatic aria preoptic din partea anterioar a hipotalamusului sistemul nervos vegetativ simpatic sistemul nervos vegetativ parasimpatic aria tegmental ventral a hipotalamusului Glanda sudoripar este o structur tubular alctuit din: o poriune rsucit care se deschide la suprafaa pielii o poriune tubular care secret un lichid numit secreie precursoare o poriune tubular care se deschide la suprafaa pielii o poriune rsucit, profund care reprezint poriunea secretorie o poriune tubular n care constituenii secreiei precursoare se schimb

Aldosteronul acioneaz pe tubii uriniferi i glandele sudoripare astfel: crete reabsorbia pasiv a sodiului n tubii uriniferi scade reabsorbia activ a clorului la nivelul glandelor sudoripare scade pierderile de clorur de sodiu prin sudoare cnd concentraia sanguin a clorurii de sodiu este deja sczut D. scade reabsorbia de ap E. crete reabsorbia activ a sodiului la nivelul glandelor sudoripare 9. esuturile din interiorul organismului sunt izolate termic de ctre: A. esuturile subcutanate B. snge
59

C. piele D. esutul adipos E. esutul limfatic 10. Mecanismele de conservare a cldurii sunt reprezentate de: A. sudoraie B. piloerecie C. vasoconstricie D. frison E. vasodilataie 11. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la arcul reflex al frisonulu i: A. centrul reflex este reprezentat de centrul motor primar al frisonului din hipotalamus B. receptorii sunt situai la nivel cutanat i sunt reprezentai de terminaii nervoase libere C. calea aferent este reprezentat de tracturile laterale D. efectorii sunt reprezentai de motoneuronii anteriori E. calea eferent este reprezentat de musculatura scheletic 12. Termogeneza chimic este produs de: A. stimularea simpatic B. stimularea parasimpatic C. adrenalina circulant D. noradrenalin E. serotonin 13. Prin termogenez chimic poate crete rata produciei de cldur astfel: A. cu 10-15% la adult B. cu maxim 10-15% la nou-nscut C. cu 50% la adult D. cu pn la 100% la nou-nscut E. cu maxim 50% la nou-nscut 14. Secreia de TRH poate fi stimulat de ctre: A. rcirea ariei preoptice din hipotalamus B. scderea nivelului de tiroxin din snge C. nclzirea ariei preoptice din hipotalamus D. tireostimulina secretat de ctre hipotalamus E. nclzirea poriunii dorsomediale a hipotalamusului posterior 15. Sub aciunea factorilor pirogeni endogeni, endoteliul OVLT elibereaz: A. produi ai acidului arahidonic B. histamin C. prostaglandin D. interleukine E. interferon 16. Fluctuaiile febrei sunt datorate: A. substanelor antipiretice endogene B. corticoliberinei C. histaminei D. argininei E. feed-back-ului negativ din stadiul al doilea al febrei 17. Faza de laten a reaciei febrile este caracterizat de:
60

A. B. C. D. E.

eliberarea factorilor pirogeni endogeni schimbarea nivelului termoreglator hipotalamic creterea temperaturii corpului modificarea activitii granulocitelor i a monocitelor activarea celor trei mecanisme de termogenez

18. Senzaia de frig din stadiul rece al febrei apare ca urmare a: A. stimulrii crioreceptorilor cutanai B. contraciilor musculare clonice (frison) C. creterii tonusului musculaturii scheletice D. stimulrii termogenezei chimice E. stimulrii mecanismulu i cortical al termogenezei 19. La sfritul stadiului rece al reaciei febrile temperatura corpului este: A. mai mare dect temperatura normal a organismului B. sub temperatura nivelului termoreglator superior generat de factorii pirogeni endogeni C. egal cu temperatura noului set -point hipotalamic generat de IL1 D. mai mic dect temperatura normal a organismului E. mai mare dect temperatura set -point-ului hipotalamic generat de agenii pirogeni endogeni 20. Perioada de stare a febrei este caracterizat de: A. pacientul are senzaia de cldur B. scade temperatura cutanat C. crete frecvena respiratorie i debitul cardiac D. sunt eliberate substane antipiretice care reseteaz hipotalamusul la nivelul normal E. apar contraciile musculare clonice (frison) 21. Scderea brusc, brutal a temperaturii corpului n urma revenirii la normal a nivelului termoreglator hipotalamic este caracterizat de: A. diurez accentuat B. astenie C. transpiraii profunde D. apare n febra tifoid E. apare n erizipel 22. Febra de tip invers este caracterizat prin: A. scderea temperaturii organismului sub nivelul normal B. apariia vrfului termic pe parcursul dimineii i nu dup-amiaza ca de obicei C. apare n febra tifoid D. apare n TBC pulmonar grav E. apare n infecia urinar 23. Creterea temperaturii corpului poate determina urmto arele efecte: A. scade nivelului seric al cuprului B. stimuleaz biogeneza lizozomilor C. previne multiplicarea celulelor infectate D. scade motilitatea neutrofilelor E. inhib fagocitoza i producerea de interferon 24. Hipertermia reprezint creterea temperaturii organismului caracterizat prin: A. poate fi accidental sau terapeutic B. poate provoca afeciuni nervoase C. este mediat de ageni pirogeni exogeni D. nu se produce ca urmare a resetrii set point -ului hipotalamic
61

E. poate produce coagularea proteinelor plasmatice 25. Hipertermia malign este un sindrom foarte rar caracterizat prin: A. exagerarea termogenezei i insuficiena termolizei B. apare n anesteziile generale n care s-a utilizat succinilcolina i halotanul C. tensiune arterial n scdere rapid D. scderea intens a consumului de oxigen la nivel tisular E. hipotonie i rigiditatea musculaturii netede 26. Hipotermia acut se caracterizeaz prin: A. vasodilataie periferic B. distribuirea continu a fluxului sanguin ctre periferia tegumentelor rcite C. ischemie tisular periferic D. reperfuzie intermitent a extremitilor E. fenomen Lewis 27. La temperatura intern de 30C apar urmtoarele modificri fiziologice: A. crete frecvena cardiac B. scade frecvena respiratorie C. crete metabolismul D. nodul sinusal ncepe s fie depresat E. vasoconstricie periferic sever 28. Frisonul poate s apar n: A. hipotermii accidentale B. stadiul rece al reaciei febrile C. faza de laten a reaciei febrile D. hipotermii severe cu scderea temperaturii sub 28 C E. perioada de stare a reaciei febrile 29. Cele mai importante complicaii ale renclzirii sunt: A. alcaloza sanguin B. aritmii C. scderea pH-ului sanguin D. hipotermie profund final (after fall) E. ocul renclzirii reprezentat de incapacitatea organismului de a menine o presiune sanguin normal 30. Care sunt mecanismele ce apar n stadiul 4 al febrei: A. convecia B. radia ia C. vasoconstric ie periferic D. scderea permeabilit ii vasculare E. vasodilataie periferic 31. Conservarea cldurii se face prin : A. vasoconstric ie cutanat B. vasodilataie periferic C. piloerec ie D. oprirea sudora iei E. convecie 32. Fazele febrei sunt urmtoarele : A. faza de laten
62

B. C. D. E.

faza de cretere a temperaturii stadiu cald perioada de scdere a temperaturii corpului perioada de stare-stadiu rece perioada de stare stadiu cald

33. Alegei afirmaiile corecte: A. febra continu -38-39-40 C B. febra intermitent are oscilatii mari C. febra recurent are un debut lent D. ondulant apare n limfomul malign Hodgkin E. febra de tip invers-vrful termic este seara i nu dimineaa 34. Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la fiziopatologia febrei, sunt adevrate: A. n faza de laten a febrei temperatura corpului ramane nemodificata B. n stadiul rece al febrei exist un echilibru ntre termogenez i termoliz C. n perioada de stare apare frisonul D. n stadiul rece al febrei hipotalamusul induce activarea mecanismului neurohormonal de termogenez E. n stadiul cald nivelul termoreglator hipotalamic revine la normal 35. Cum i cnd apare frisonul: A. pe calea neuroendocrin B. pe calea sistemului nervos central- mecanism voluntar C. pe calea sistemului nervos vegetativ-simpatic D. pe calea sistemului nervos vegetativ parasimpatic E. n stadiul rece al febrei 36. Stadiul I al febrei se caracterizeaz prin: A. scderea activitii fagocitare a neutrofilelor i macrofagelor B. apari ia factorilor pirogeni endogeni (IL1) C. inhibarea termolizei D. inhibarea termogenezei E. resetarea centrului termoreglator hipotalamic la nivel superior 37. Stadiul II al febrei se caracterizeaz prin urmtoarele : A. este un stadiu stabil din punct de vedere al echilibrului dintre termogenez i termoliz B. la sfritul stadiului II temperatura corpului este crescut C. este inhibat termogeneza i activat termoliza D. este inhibat termoliza i activat termogeneza E. apare frisonul 38. Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la hipertermia accidental, sunt adevrate: A. crampele de cldur apar la persoanele care sunt obinuite cu cldura B. insola ia implic tulburri vasomotorii cerebrale C. ocul caloric apare printr-o termoproducie crescut i o termoliz insuficient D. hipertermia malign apare foarte des i nu reprezint o form grav E. tratamentul crampelor de cldura const n administrarea de solu ii saline pe cale oral sau parenteral 39. Care dintre urmtoarele mecanisme intervin n stadiul 4 al febrei: A. vasodilataia periferic B. vasoconstric ia periferic C. radia ia D. convecia
63

E. frisonul 40. Mecanismele de termogenez sunt: A. vasoconstric ia periferic B. creterea secreiei de tireoliberin C. creterea tonusului muscular D. stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic E. activarea mecanismelor voluntare corticale 41. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la febr, sunt adevrate: A. la sfritul fazei de laten temperatura corpului ncepe s creasc B. n stadiul cald nu se activeaz mecanismele de termoliz C. n stadiul rece nu se activeaz mecanismele de termogenez D. n stadiul patru hipotalamusul este resetat la un nivel termoreglator normal E. n primul stadiu sunt secretai IL1, TNF i interferon ca agen i pirogeni endogeni 42. Mecanismele de termogenez sunt urmtoarele cu excepia: A. reacii chimice ale metabolismului B. radia ia C. contracia muscular D. conducia E. termogeneza chimic 43. Care sunt mecanismele de termoliz: A. reacii chimice ale metabolismului B. vasodilataia periferic C. scderea tonusului muscular D. convecia E. tonusul muscular 44. Alegei urmtoarele afirmaii corecte despre epinefrin: A. induce vasoconstricie B. produce hipersplenism hematologic C. stimularea glicolizei D. determin trombocitopenie E. stimularea termogenezei 45. Supranclzirea este caracterizat prin: A. oboseal B. ameeli C. crampe musculare D. dispnee E. bradicardie 46. Cauzele unei hipotermii patologice sunt urmtoarele cu excepia: A. epilepsie diencefalic B. leziuni hipotalamice C. aritmii D. insuficiena hepatic E. leziuni medulare 47. Temperatura corpului este meninut constant cu ajutorul: A. hipotalamusului B. diencefalului
64

C. talamusului D. centrului termoreglarii E. mezencefalului 48. Meninerea temperaturii corpului se face prin: A. termogenez B. ritm cicardian C. conservarea cldurii D. termoliz E. ciclul menstrual 49. Mecansimele de termogenez sunt urmtoarele: A. inhibarea cii neuroendocrine B. stimularea SNVS C. mecanisme voluntare D. scderea metabolismului bazal E. inhibarea produciei de catecolamine 50. Despre calea neuroendocrin a termogenezei sunt adevrate afirmaiile: A. apare la nivel cortical B. stimuleaz tiroida C. intensific metabolismul bazal D. stimuleaz sistemul nervos parasimpatic E. este influenat de secreia de epinefrin 51. n cazul scderii temperaturii corpului acioneaz urmtoarele mecanisme: A. stimularea termolizei B. supresia mecanismelor de producere a cldurii C. stimularea termogenezei D. inhibarea mecanismului de conservare a c ldurii E. supresia termolizei 52. Termogeneza se realizeaz prin: A. mecanisme hormonale B. sistemul nervos parasimpatic C. mecanismul cortical D. sistemul endocrin E. hipertermie 53. Temperatura corpului crete n urmtoarele situaii : A. hipotiroidism B. timpul somnului C. timpul emo iilor D. timpul activit ilor fizice E. naintea ovula iei 54. Afirmaiile adevrate referitoare la frison sunt urmtoarele: A. reprezint un mecanism de termoliz B. este stimulat de hipotalamusul anterior C. apare prin stimularea SNVS D. apare prin mecanisme neuroendocrine E. reprezint un mecanism de termogenez 55. Calea sistemului nervos parasimpatic produce:
65

A. B. C. D. E.

secreia sudoral vasoconstric ie mecanisme voluntare de termoliz stimularea secreiei de catecolamine scderea tonusului muscular

56. Stimularea produciei de epinefrin induce: A. inhibarea metabolismului bazal B. frisonul C. efectul calorigen D. scderea temperaturii E. vasoconstric ie 57. Cldura se poate produce prin urmtoarele mecanisme: A. contracie muscular B. radia ie C. vasodilataie periferic D. convecie E. reacii ale metabolismului 58. Despre termogeneza chimic sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: A. se numete i termogenez tremurnd B. induce frisonul C. este produs de adrenalin D. are efect calorigen E. duce la scderea metabolismului bazal 59. Despre reaciile chimice ale metabolismului sunt adevrate afirmaiile: A. apar la nivelul ficatului B. au rol n termoliz C. apar n timpul ingestiei D. sunt responsabile de men inerea temperaturii interne E. stimuleaz secre ia sudoral 60. Afirmaiile adevrate referitoare la termogenez sunt: A. se poate face prin secre ie sudoral B. este iniiat de mecanisme hormonale C. se produce prin stimularea metabolismului bazal D. este activat pe calea simpatic E. prezint corelaii cu sistemul endocrin 61. Mecanismele de termogenez sunt: A. creterea produciei de catecolamine B. contracie muscular C. inhibarea metabolismului D. conducie E. calea sistemului nervos simpatic 62. Pierderile de cldur se produc prin: A. stimularea produciei de epinefrin B. vasodilataie periferic C. radia ie D. convecie E. creterea tonusului muscular
66

63. Despre mecanismele voluntare de termogenez sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: A. au loc la nivel cortical B. produc senza ia de rece C. pornesc de la stimularea hipotalamusului D. induc creterea metabolismului bazal E. stimuleaz producia de epinefrin 64. Termoliza are loc prin: A. stimularea cii corticale B. stimularea SNVS C. inhibarea cii endocrine D. intensificarea metabolismului E. vasoconstric ie 65. Afirmaiile incorecte ,referitoare la mecanismul neuroendocrin de termogenez ,sunt urmtoarele: A. stimuleaz hipofiza posterioar B. este inhibat n termoliz C. induce creterea metabolismului bazal D. reprezint o cale involuntar E. nu are efect calorigen 66. Mecanismele de conservare a cldurii sunt: A. stimularea metabolismului bazal B. producia de catecolamine C. stimularea sistemului nervos simpatic D. frisonul E. mecanisme voluntare 67. Conservarea cldurii se poate face prin: A. piloerec ie B. stimularea sudoraiei C. vasoconstric ie cutanat D. mecanism neuroendocrin E. intensificarea metabolismului 68. Mecanismele de conservare a cldurii sunt: A. intensificarea secreiei sudorale B. vasoconstric ia cutanat C. inhibarea secre iei de catecolamine D. oprirea sudoraiei E. stimularea sistemului nervos parasimpatic 69. Afirmaiile adevrate referitoare la febr sunt: A. apare din cauza existenei unor factori antipiretici B. apare un dezechilibru ntre termogenez i termoliz fr resetarea hipotalamusului C. apare n cazul unui hipotalamus normal func ional, care va fi resetat D. nu poate fi indus de endotoxine E. este determinat de prezena n organism a factorilor pirogeni 70. Sunt ageni pirogeni endogeni: A. interferonul B. interleukine
67

C. tromboxani D. corticoliberina E. factor de necroz tumoral 71. Creterea set pointului hipotalamic duce la apariia: A. vasodilataiei B. creterea termolizei C. eliberare de adrenalin D. creterea metabolismului bazal E. stimularea secreiei sudorale 72. Substane antipiretice endogene sunt: A. corticoliberina B. interfeon C. prostaglandine D. interleukine E. arginina 73. Agenii pirogeni exogeni sunt: A. interleukine B. factor de necroz tumoral C. bacterii D. corticoliberina E. traumatisme cu distrugeri tisulare 74. Fazele febrei sunt: A. perioada prodromal B. perioada de convalescen C. stadiul rece D. perioada de laten E. perioada de stare 75. Despre perioada de laten a febrei sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: A. exist un echilibru ntre termogenez i termoliz B. nu este indus de agen i pirogeni C. temperatura este normal D. sunt activate mecanisme nespecifice de inflama ie E. hipotalamusul are un nivel normal termoreglator 76. Despre stadiul rece al febrei sunt adevrate afirmaiile: A. apare secreia sudoral B. apar frisoanele C. termoliza este activat n exces D. hipotalamusul este resetat la un nivel superior E. duce la apari ia substanelor antipiretice 77. Despre perioada de stare din febr sunt adevrate afirmaiile: A. nivelul termoreglator revine la normal B. se produce un dezechilibru ntre termogenez i termoliz C. se mai numete i stadiu cald D. temperatura corpului revine la normal E. determin creterea tonusului musculaturii scheletice

68

78. Afirmaiile referitoare la perioada de scdere a temperaturii corpului n febr sunt urmtoarele: A. scderea temperaturii are loc numai lent B. nivelul termoreglator scade sub normal C. se declaneaz mecanisme de termoliz D. procesele metabolice scad n intensitate E. duce la stimularea termogenezei 79. Afirmaiile corecte referitoare la supranc lzire sunt: A. apare din cauza factorilor pirogeni B. este produs de o termoliz intensificat C. capacitatea de pierdere de cldur este depit D. poate duce la instaurarea acidozei E. apar tulburri hidroelectrolitice 80. Febra prezint urmtoarele avantaje: A. duce la multiplicarea microorganismelor B. produce autodistrugerea celulelor infectate C. stimuleaz fagocitoza D. induce creterea nivelului seric al cuprului E. favorizeaz creterea numrului de lizozomi

Tema: Metabolisme: hidro-electrolitic, acido-bazic, glucidic, lipidic (ateroscleroza) ntrebri tip complement simplu
1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. Identificai afirmaiile false referitoare la rolul funcional al glucidelor: moleculele macroergice de ATP conin riboz heparina, un anticoagulant natural, conine glucoz glucidele intr n alctuirea trigliceridelor riboza i dezoxiriboza fac parte din structura acizilor nucleici glucidele intr n alctuirea unor hormoni Din glucoz, prin anabolizare la nivel hepatic, se pot obine urmtoarele substane: acid citric ap dioxid de carbon glicogen acid piruvic Sub aciunea glucokinazei, glucoza se transform n: 2 molecule de lactat acid piruvic ester glucozo-6-fosfat acetil coenzima A ester glucozo-1,6-difosfat

4. n urma decarboxilrilor i dehidrogenrilor enzimatice succesive ale acidului citric se obine n final:
69

A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E.

acid piruvic glucoz acetil coenzima A acid oxaloacetic ester glucozo-6-fosfat n afar de dehidrogenaze, lanul respirator celular conine citocromi care: elibereaz ionul de hidrogen n mediul celular sintetizeaz molecule de ap refac acidul citric din acetil coenzima A i acid oxaloacetic transport atomii de hidrogen pe lanul respirator celular preiau o pereche de electroni de un atom de hidrogen care sunt trecute apoi unui atom de oxigen care se ncarc cu dou valene negative Gluconeogeneza reprezint procesul prin care: se obine glicogen prin anabolizarea glucozei se obin trigliceride din precursori glucidici se obine glucoz din metabolii intermediari ai glicolizei se obin cetoacizi din metabolii intermediari ai glicolizei se obine glucoz din glicerolul lipidelor i din cetoacizi Glicogenoliza este iniiat enzimatic de ctre: dehidrogenaze fosforilaze carboxilaze transaminaze citocromi Prin glicogenoliz muscular se obine glucoz pentru esutul: nervos muscular hepatic pulmonar epitelial Sub aciunea fosforilazelor active, din macromolecula de glicogen se desprind molecule de: glucozo-1-fosfat glucoz glucozo-6-fosfat fructoz acid piruvic Sub aciunea unei fosfataze hepatice esterul glucozo -6-fosfat se transform n: glucozo-1-fosfat acid citric acid fosforic i glucoz acid piruvic acid lactic esutul muscular nu poate furniza glucoz altor esuturi deoarece: n muchi nu se gsesc receptori pentru insulin glicogenul se depoziteaz n muchi ntr-o cantitate mult mai mic dect n ficat n muchi nu se gsete fosfataza care hidrolizeaz glucozo -6-fosfatul n acid fosforic i glucoz
70

6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C.

D. n muchi nu se gsesc fosforilaze active care desprind din macromolecula de glicogen, molecule de glucozo-1-fosfat E. n muchi esterul glucozo -1-fosfat nu poate fi transformat n ester glucozo-6-fosfat 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. Lipogeneza din glucide se intensific sub aciunea: sistemului nervos simpatic glucagonului insulinei hormonilor tiroidieni glucocorticoizi Glicoliza este inhibat local de ctre: insulin creterea concentraiei de ADP scderea concentraiei de ATP efortul fizic creterea concentraiei de ATP Catabolismul exagerat al lipidelor prezint incovenientul generrii n exces a: acidului citric creatininei acidului lactic corpilor cetonici acidului uric Vitamina F este reprezentat de: acidul citric acizi grai nesaturai acizi grai neeseniali acidul palmitic acizi grai saturai Trigliceridele reprezint o rezerv energetic pentru urmtoarele esuturi, cu excepia: muscular adipos hepatic nervos renal Constanta lipemiei este asigurat de: depunerea excesului de grsimi ca rezerve tisulare cnd lipemia scade schimbul permanent dintre grsimile neutre plasmatice i cele de rezerv mobilizarea rezervelor lipidice cnd lipemia crete inhibarea secreiei de glucagon n lipsa glucidelor din snge resinteza continu a trigliceridelor din acizi grai i alfa glicerofosfat Degradarea acizilor grai are loc la nivelul: reticulului endoplasmatic ribozomilor mitocondriilor nucleolilor aparatului Golgi

19. Lipoprotein lipaza este o enzim eliberat de:


71

A. B. C. D. E. 20. A. B. C.

chilomicroni endoteliul capilar hepatocite adipocite trigliceridele endogene

Apa intracelular se determin astfel: direct, prin injectarea intravenoas a deuteriumului indirect, prin scderea volumului lichidelor extracelulare din volumul lichidelor interstiiale prin folosirea unor substane ce difuzeaz n plasm i la nivelul lichidelor intersiale fr a penetra membrana celular D. indirect, prin scderea volumului plasmatic din volumul lichidelor extracelulare E. indirect, prin scderea volumului lichidelor extracelulare din volumul lichidelor totale 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. Cauzele deshidratrii hipotone pot fi: pierderile de snge pierderile renale de sodiu administrarea de diuretice n exces aportul hidric insuficient ingerarea de ap de mare Polizaharidele existente la animale sunt : amidon fructoza riboza celuloza glicogen Afirmaiile corecte referitoare la rolul fiziologic al glucidelor sunt : cel mai important rol plastic l au fosfolipidele se oxigeneaz numai pn la acid piruvic particip la construirea unor structuri celulare prezint rol de izolator termic pot fi depozitate n cantiti mai mari dect lipidele Principalul glucid din organism este : fructoza glicogen riboza amidon glucoza Afirmaiile corecte despre glucoz sunt urmtoarele, cu excepia: reprezint principalul material energetic este catabolizat n compusi toxici este descompus prin glicoliz anaerob este catabolizat n dioxid de carbon i ap este descompus prin glicoliz aerob Glucidele pot suferi urmtoarele reacii metabolice, cu excepia: catabolizare pn la monoxid de carbon i ap polimerizare transformare n glicogen pot fi transformate n acid citric
72

E. pot fi transformate n dioxid de carbon i ap 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. Afirmaiile adevrate despre catabolismul glucozei sunt urmtoarele, cu excepia: are loc prin glicoliz aerob are loc n absena oxigenului are loc n citoplasm are loc numai n prezena oxigenului are loc n mitocondrii Acidul citric se formeaz prin: polimerizarea acetil CoA condensarea acetil CoA cu acid acetic copolimerizarea acetil CoA cu acid oxaloacetic copolimerizarea acetil coenzimei A cu acid oxaloacetic conndensarea acetil coenzimei A cu acid oxaloacetic Atomii de hidrogen sunt transportai pe lanul respirator celular prin intermediul: citocromilor dehidrogenzelor enzimelor respiratorii celulare, bogate n fier electronilor apei Sediul glicolizei anaerobe este: mitocondria nucleul reticulul endoplasmatic citoplasma membrana celular Sediul glicolizei aerobe este: mitocondria nucleul reticulul endoplasmatic citoplasma membrana celular Gluconeogeneza este inhibat de: glucagon hormoni tiroidieni insulin hormoni glucocorticoizi cortizol Glucogenogeneza este stimulat de: glucagon SNVS insulin hormoni tiroidieni hormoni glucocorticoizi

34. Glicogenogeneza are loc n: A. creier B. rinichi


73

C. inim D. ficat E. stomac 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C. D. E. Prin polimerizarea glucozei rezult: glucagon fructoz glicerol glicogen glicol Procesul de glicogenogenez se intensific atunci cnd: glicemia crete se produce depolimerizararea glicogenului scade glicemia crete sinteza de insulin scade sinteza de glucagon Afirmaiile corecte referitoare la glicoliza anaerob sunt urmtoarele: are loc n mitocondrii reprezint a dou etap a catabolismului glucozei are loc numai n prezena oxigenului produsele finale sunt dioxidul de carbon i ap are loc n absena oxigenului Afirmaiile incorecte despre lipogenez sunt: reprezint arderea grasimilor surplusul de glucoz este transformat n lipide sinteza de gliceride nu are loc n lipsa glucozei se intensific sub ac iunea insulinei este influenat de ptrunderea glucozei n celule Mecanismele locale de reglare a metabolismului glucidic se fac prin: participarea sistemului nervos reacii mult mai complexe fa de mecanismele generale reacii de autoreglare participarea glandelor endocrine mecanisme neuro-endocrine Mecanismele generale de reglare a metabolismului glucidic sunt: reacii de feedback biochimic reacii de autoreglare numai mecanisme ale sistemului nervos numai mecanisme ale glandelor endocrine mecanisme neuro-endocrine Hipoglicemia se instaleaz sub aciunea: adrenalinei glucagonului sistemului nervos simpatic epifizei glucocorticoizi

42. Creterea glicemiei pune n aciune urmtoarele mecanisme:


74

A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. E. 48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E.

feedback pozitiv mecanisme hipoglicemiante mecanisme hiperglicemiante mecanisme cu efecte hiperglicemiante nu influeneaz reglarea glicemiei Hiperglicemia este produs sub aciunea: insulinei sistemului nervos parasimpatic hormonul somatotrop epifizei hormonului hipoglicemiant Hipersecreia de insulin duce la urmtoarele efecte, cu excepia: hipoglicemie exagerarea depozitrii glucidelor n rezerve intensificarea glicolozei hiperglicemie scderea concentraiei glucozei sanguine Diabetul zaharat se prezint urmtoarele manifestri, cu excepia: scderea depozitelor de glicogen glicozurie hiperglicemie scderea depozitelor de lipide scderea concentraiei glucozei sanguine Cele mai importante lipide cu rol energetic sunt: chilomicroni trigliceride VLDL LDL-col HDL-col Cele mai importante lipide cu rol plastic sunt: monogliceridele colesterol fosfolipide glicerol trigliceride Principala form de depozit a lipidelor este reprezentat de: monogliceridele colesterol fosfolipide glicerol trigliceride Afirmaiile corecte referitoare la lipogenez sunt urmtoarele, cu excepia: reprezint sinteza lipidelor de rezerv are loc n ficat are loc n esutul adipos este condiionat de aportul glucidic este stimulat n lipsa glucozei
75

50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E. 56. A. B. C. D. E. 57. A. B. C.

Afimaiile adevrate referitoare la lipazele tisulare sunt urmtoarele, cu excepia: sunt activate de sistemul nervos parasimpatic duc la hidrolizarea trigliceridelor sunt activate de adrenalin sunt activate de glucagon sunt activate de epinefrin Afirmaiile incorecte referitoare la lipoprotein-lipaza sunt urmtoarele: este o enzim desface lipoproteinele circulante permite depozitarea tisular a lipidelor permite depozitarea tisular a fosfolipidelor permite depozitarea tisular a trigliceridelor Despre hormonii anabolizani lipidici sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: au aciune adipokinetic sunt reprezentai de somatotrop sunt reprezentai de hormoni epifizari sunt reprezentai de glucocorticoizi sunt reprezentai de hormoni tiroidieni Afirmaiile corecte referitoare la exagerarea adipolizei sunt: duce la obezitate este cauzat de hiperalimentaie este favorizat de sedentarism este cauzat de boli endocrine induce cresterea n greutate Ateroscleroza reprezint: atrofierea esutului nervos afec iunea arterelor organismului o boal ce prezint retard mintal o afeciune a venelor lezarea capilarelor Localizrile cele mai frecvente n cazul aterosclerozei sunt urmtoarele, cu excepia: arterele cerebrale arterele coronare aorta abdominal capilarele de la nivelul minii carotidele interne Plcile de aterom apar n: ateroscleroz scleroza tuberoas scleroza multipl ateromatoza capilar la nivelul creierului Grsimile neutre sunt reprezentate de: LDL-col HDL-col colesterol total
76

D. trigliceride E. lipoproteine 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. 61. A. B. C. D. E. 62. A. B. C. D. E. 63. A. B. C. D. E. 64. A. B. C. D. E. Lipidele se transport sub forma de: trigliceride LDL-col glucide fosfolipide lipoproteine Trigliceridele exogene se gsesc n snge sub form de: HDL-col LDL-col VLDL chilomicroni pre-beta lipoproteine Trigliceridele endogene se gsesc n snge sub form de: LDL-col chilomicroni beta-lipoproteine VLDL HDL-col LDL-col prezint: rol protector rol pro-aterogeni rol anti-aterogen fosfolipide cu densitate mic lipoproteine cu densitate mare HDL-col prezint: lipoproteine cu densitate mare rol pro-aterogeni rol anti-aterogen fosfolipide cu densitate mic fosfolipide cu densitate mare Colesterolul transportat de LDL se numete: colesterol ru HDL-col colesterol bun VLDL alfa lipoproteine Factori neinfluenabili de risc ai aterosclerozei sunt: hiperlipidemiile HTA hipolipidemii factori genetici tabagismul

65. Factori influenabili de risc ai aterosclerozei sunt: A. hipolipidemiile


77

B. C. D. E. 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. 68. A. B. C. D. E. 69. A. B. C. D. E. 70. A. B. C. D. E. 71. A. B. C. D. E. 72. A. B. C. D. E.

factori genetici vrsta sexul diabetul zaharat Primele evenimente care au loc la formarea plcilor de aterom sunt: coagulare intravascular diseminat leziunile celulelor endoteliale leziunile celulelor miocardice leziunile celulelor nervoase depunerea de glucide n vasele de snge Cauzele leziunilor endoteliale sunt urmtoarele, cu excepia: obezitatea factori hemodinamici toxinele bacteriene infec iile virale renunarea la fumat Endoteliul lezat permite: acumularea de glucide la nivelul intimei depozitarea de HDL depozitarea de chilomicroni acumularea de LDL depozitarea de pre beta lipoproteine n urma procesului de oxidare a LDL se formeaz: stria iunile lipidice citokine macrofage spumoase alfa lipoproteine pre beta lipoproteine n ateroscleroz, macrofagele active prezint urmtoarele roluri, cu excepia: formeaz macrofagele spumoase capteaz LDL oxidate secret citokine produc radicali liberi de oxigen capteaz HDL oxidate Placa fibroas este alctuit din: HDL-col trigliceride fosfolipide proteine fibroase VLDL Ruptura unei plci fragile de aterom determin: declanarea coagulrii declanarea procesului inflamator stimularea limfocitelor B stimularea limfocitelor T stimularea hematopoezei
78

73. A. B. C. D. E. 74. A. B. C. D. E. 75. A. B. C. D. E. 76. A. B. C. D. E.

Ischemia miocardic reprezint: infarctul miocardic moartea celular ocluzia complet a vasului afectat angina pectoral obliterarea ireversibil a arterei afectate Infarctul miocardic reprezint: intreruperea temporar a fluxului sanguin moartea celular ocluzii vasculare incomplete angina pectoral ischemia miocardic Ce organ ocup un rol central n depozitarea excesului glucidic alimentar: pancreasul ficatul intestinul muchii scheletici splina Calea glucuronic este posibil numai n : pancreas intestin tegument ficat rinichi

77. Rezultatele testului de toleran oral la glucoz ntr-o situaie normal fiziologic presupune: A. glicemia a jeun <= 200 mg/dl B. glicemia la 2 h ajunge la valoarea glicemiei g0 C. glicemia a jeun <= 140 mg/dl D. glicemia la 2 h depaseste valoarea glicemiei g0 E. glicemia a jeun <= 180 mg/dl 78. Alterarea metabolismului glucidic, n oc, este caracterizat prin urmtoarele modificri, cu o excepie: A. glicogenoliza hepatic i muscular B. gluconeogeneza C. glicoliza anaerob D. crete raportul acetat/lactat din snge E. n stadiile tardive se produce hipoglicemie 79. A. B. C. D. E. Procesul de sintez a glucozei din produi neglucidici se numete: glicogenogenez glicogenoliz gluconeogenez glicoliz glucokinaz

80. Cea mai mare concentraie de trigliceride se gsete n A. VLDL B. chilomicroni


79

C. HDL D. IDL E. LDL 81. A. B. C. D. E. 82. A. B. C. D. E. 83. A. B. C. D. E. 84. A. B. C. D. E. 85. A. B. C. D. E. 86. A. B. C. D. E. 87. A. B. C. D. E. Proteinele coninute n particulele de lipoproteine au urmtoarele roluri, cu excepia: clearance-ul hepatic al lipoproteinelor cofactori n esterificarea colesterolului liganzi pentru receptorii tisulari specifici solubilizarea trigliceridelor rol enzimatic LDL sunt factori aterogeni prin urmtoarele mecanisme cu excepia: transporta colesterolul tisular spre ficat sunt oxidate i ncorporate n celulele endoteliale sunt citotoxice particip la formarea de celule spumoase prin ncorporarea lor n macrofage conin mediatori chimici proinflamatori Urmtoarele afirmaii cu privire la homeostazia sodiului sunt adevrate cu o excepie: natremia normal este 135-145mEq/l n sectorul extracelular se afl 20% din totalul de Na este principalul cation extracelular aportul de sodiu variaz n limite largi (6-10 g/zi) sodiul se absoarbe la nivelul intestinului Cele mai importante sisteme tampon din organism sunt urmtoarele cu excepia: sistemul acid carbonic-bicarbonat sistemul fosfatilor sistemul hemoglobinatilor sistemul glucidelor sistemul proteinatilor Cnd pH-ul sngelui este acid concentraia ionilor de H este: crescut sczut normal poate fi sczut dar nu este o condi ie esenial poate fi crescut dar nu este o condiie esenial Urmtoarele valori: pH-ul = 7,15; pCO2=60mmHg;HCO3 =39mEq/l, sanguine reflect: acidoz metabolic acidoz respiratorie alcaloz respiratorie alcaloz metabolic alcaloz mixt Urmtoarele valori: pH-ul = 7,49; pCO2=26mmHg;HCO3 =25mEq/l, sanguine reflect: acidoz metabolic acidoz respiratorie alcaloz respiratorie alcaloz metabolic alcaloz mixt
80
+

88. A. B. C. D. E. 89. A. B. C. D. E.

Urmtoarele valori: pH-ul = 7,32; pCO2=30mmHg;HCO3 =16mEq/l, sanguine reflect: acidoz metabolic acidoz respiratorie alcaloz respiratorie alcaloz metabolic alcaloz mixt n deshidratare avem: pierderi de ap cu bilan hidric pozitiv crete apa intracelular scade nr. de leucocite crete hematocritul hipoproteinemie

90. Factorul cel mai important ce determin ateroscleroza, este creterea concentra iei plasmatice a: A. acizilor grai liberi B. trigliceridelor C. chilomicronilor D. colesterolului E. lipoproteinelor 91. A. B. C. D. E. 92. A. B. C. D. E. 93. A. B. C. D. E. 94. A. B. C. D. E. Lipogeneza este condiionat de aportul: glucidic caloric energetic proteic de lipoproteine Energia eliberat de acizii grai depinde de: lungimea lanului acestora greutatea lanului locul degradrii lor grosimea lanului acestora durata oxidrii lor Hidroliza trigliceridelor n acizi grai i glicerol are loc sub ac iunea: hidrolazelor lipazelor fosforilazelor beta-oxidazelor triglicerazelor Principalul glucid metabolizat n organism este: aminoacidul glucoza pentoza maltoza dextroza

95. Produsul final al glicolizei anaerobe este: A. acidul lactic B. acidul piruvic
81

C. CO2 D. acidul oxaloacetic E. glucoza 96. A. B. C. D. E. 97. A. B. C. D. E. 98. A. B. C. D. E. 99. A. B. C. D. E. Sediul glicolizei anaerobe l constituie: citocromii mitocondriile citoplasma ribozomii aparatul Golgi Sediul glicolizei aerobe l constituie: citocromii mitocondriile citoplasma reticulul endoplasmatic aparatul Golgi Gluconeogeneza este inhibat de : hormonii glucocorticoizi hormonii tiroidieni glucagon insulin aldosteron Glicogenogeneza este stimulat de: hormonii glucocorticoizi hormonii tiroidieni glucagon insulin aldosteron

100. Centrii glicoreglatori sunt localizai n: A. ficat B. pancreas C. trunchiul cerebral D. cortex E. hipotalamus 101. Procentul de protein din structura alfalipoproteinei este: A. 50 B. 2 C. 10 D. 20 E. 60 102. Glicoliza anaerob are ca produs final : A. acidul lactic B. H2O C. CO2 D. acidul piruvic E. acetil CoA 103. Insulina stimuleaz urmtoarele procese cu excep ia:
82

A. B. C. D. E.

neoglucogeneza glicogenogeneza hepatic utilizarea aminoacizilor pentru sinteza de noi proteine creterea utilizrii celulare de glucoz lipogeneza

104. Lipsa glucozei induce oxidarea urmtoarelor molecule ca surs de ATP,cu excepia: A. acizi grai B. acid arahidonic C. aminoacizi D. acid lactic E. corpi cetonici 105. Tipul IIa de hiperlipoproteinemie se numete i : A. hipertrigliceridemie pur B. disbetalipoproteinemie C. disalfalipoproteinemie D. hipercolesterolemie E. hiperlipidemie mixt 106. Tipul IIb de hiperlipoproteinemie se numete i : A. hipertrigliceridemie pur B. disbetalipoproteinemie C. disalfalipoproteinemie D. hipercolesterolemie E. hiperlipidemie mixt 107. Tipul V de hiperlipoproteinemie prezint creterea urmtoarelor lipoproteine serice: A. chilomicroni B. LDL C. LDL i VLDL D. IDL E. VLDL i chilomicroni

ntrebri tip complement multiplu


1. Urmtoarele afirmaii referitoare la cile metabolice ale glucidelor sunt adevrate, cu excepia: A. glucidele se absorb sub form de monozaharide B. dup absorbia intestinal glucidele ajung prin vena cav inferioar n esutul hepatic C. glucoza este preluat din circulaia portal de toate celulele corpului D. la nivelul fiecrei celule glucidele pot fi transformate n lipide E. dintr-o molecul de glucoz pot fi generate dou molecule de acid citric 2. A. B. C. D. E. Din glucoz, prin catabolizare la nivel celular, se pot obine urmtoarele substane: ap glicogen monoxid de carbon glucagon acid piruvic

83

3. n absena prelungit a oxigenului, acidul lactic obinut prin hidrogenarea acidului piruvic produce: A. blocarea glicolizei B. acidoz C. degradarea glucozei pn la acid citric D. acumulare de acetil coenzima A E. alcaloz 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. n urma reaciilor catalizate enzimatic din ciclul Krebs se obin: dioxid de carbon care difuzeaz n afara celulei i este transportat de snge spre plmni acetil coenzima A atomi de hidrogen care sunt transportai pe lanul respirator celular acid oxaloacetic molecule de ap Citocromii sunt enzime respiratorii celulare care: transport atomii de hidrogen pe lanul respirator celular preiau dioxidul de carbon rezultat n urma decar boxilrilor din ciclul Krebs sunt bogate n fier preiau electronul de pe atomul de hidrogen elibereaz ionul hidroniu n mediul extracelular

6. Din degradarea complet pn la dioxid de carbon i ap a unui mol gram de glucoz se obine energie din care: A. 45% se depoziteaz sub form de moli de AMP B. 55% se pierde sub form de cldur C. 300 kcal se depoziteaz sub form de moli de ATP D. 45% se pierde sub form de energie termic E. 38 kcal se pierd sub form de cldur 7. Acidul lactic generat n faza anaerob a glicolizei este apoi transportat de snge la ficat, unde: A. n prezena oxigenului se transform n acid piruvic B. se transform n glucagon C. se transform n acid piruvic din care o cincime este oxidat pn la dioxid de carbon i ap D. se transform n acid oxaloacetic din care patru cincimi este utilizat pentru resinteza glucozei E. n absena oxigenului se transform n acid citric 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. Gluconeogeneza este un proces de formare a glucozei care: se realizeaz n ficat i rinichi este stimulat de insulin se declaneaz n stri de inaniie se produce prin catabolizarea glicerolului este stimulat de hormonii tiroidieni Gluconeogeneza se poate realiza din: glucocorticoizi cetoacizi (rezultai din dezaminarea aminoacizilor) glucagon glicogen glicerol

10. Glucoza poate fi catabolizat pe calea: A. glicolizei aerobe


84

B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E.

fosfogluconatului glicolizei anaerobe glicogenolizei hepatice ciclului Krebs Pe calea ciclului oxidativ al fosfogluconatului se formeaz: substane donatoare de ioni de hidrogen, din glucoz energie substane donatoare de ioni de oxigen, din glucoz substane care leag ionii de hidrogen necesari proceselor anabolice celulare substane donatoare de electroni, din glicerol Identificai afirmaiile adevrate referitoare la glicogenogenez: ncepe cu o reacie de fosforilare esterul glucozo-6-fosfat este transformat n uridin-monofosfat glucoz din uridin-difosfat glucoza are loc glicogenogeneza sub aciunea unor glicogen-sintetaze ncepe cu o reacie de decarboxilare are loc sub aciunea unor enzime numite citocromi Ficatul poate produce glicogen din: fructoz galactoz glucoz maltoz lactoz Principalele organe n care are loc procesul de gluconeogenez sunt: creierul rinichii muchii ficatul pancreasul Glucoza se poate obine prin: glucogenez glicogenoliz glicoliz glicogenogenez gluconeogenez Prin glicogenoliz, ficatul asigur necesarul de glucoz pentru: esutul muscular esutul conjunctiv esutul nervos numai pentru esutul hepatic numai pentru cord Sub aciunea glucagonului se produc urmtoarele modificri la nivel hepatic: sunt activate fosforilazele sunt inhibate fosfatazele se produce glicogenogenez se produce gluconeogenez ester glucozo-6-fosfat este hidrolizat n acid fosforic i glicerol
85

18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E.

Glicoliza este intensificat de ctre: creterea local a concentraie i de ATP hormonul somatotrop creterea local a concentraiei de ADP scderea local a concentraiei de ADP insulin Identificai afirmaiile adevrate referitoare la primul act al metabolismului lipidic: are loc la nivelul adipocitelor este reprezentat de resinteza trigliceridelor din alfa-glicerofosfat i acizi grai are loc la nivelul hepatocitelor este reprezentat de formarea corpilor cetonici (cetogenez) are loc la nivelul enterocitelor Sinteza lipidelor de rezerv are loc la nivelul: nefronilor hepatocitelor enterocitelor adipocitelor mastocitelor Acizii grai necesari sintezei trigliceridelor provin din: alimentaie unii aminoacizi creatinin glucide alfa glicerofosfai Mobilizarea rezervelor lipidice este stimulat de: sistemul nervos parasimpatic insulin adrenalin creterea lipemiei glucagon Pe calea beta-oxidrii acizii grai sunt: metabolizai pn la dioxid de carbon i ap fragmentai succesiv n molecule de acetil coenzima A metabolizai incomplet anabolizai n mitocondrii fragmentai succesiv n molecule de ester glucozo-6-fosfat Lipoprotein lipaza este o enzim care descompune: trigliceridele endogene chilomicronii lipoproteinele cu densitate foarte joas trigliceridele exogene lipoproteinele cu densitate intermediar (IDL) Fumatul are un efect toxic i este un factor de risc al aterosclerozei deoarece: favorizeaz spasmul coronarian scade permeabilitatea endotelial crete vscozitatea plachetelor
86

25. A. B. C.

D. produce oxidarea LDL E. crete concentraia grsimilor sanguine 26. A. B. C. D. E. Cauzele leziunilor endoteliale care pot duce la formarea plcilor de aterom sunt: fumatul diabetul zaharat curgerea laminar a sngelui prin artere toxinele bacteriene curgerea turbionar a sngelui prin artere

27. Monocitele sanguine care penetreaz intima arterelor i se transform n macrofage active prezint urmtoarele roluri n arteroscleroz: A. oxideaz LDL-ul din intima arterelor B. secret citokine care atrag alte celule inflamatorii C. produc radicali liberi de oxigen care altereaz n plus structura endoteliului D. capteaz HDL-ul oxidat E. formeaz microtrombi, provocnd astfel ocluzia arterial Placa fibroas se formeaz prin: creterea i rigidizarea plcii de aterom acumularea de celule grase i proteine fibroase la nivelul adventicei arteriale secretarea colagenului i a proteoglicanului de ctre celulele musculare netede de la nivelul pereilor vasculari D. transformarea macrofagelor active n macrofage spumoase E. oxidarea LDL-ului i formarea striaiunilor lipidice 28. A. B. C. 29. Striaiunile lipidice produse prin oxidarea LDL -ului la nivelul intimei arterelor stimuleaz adeziunea urmtoarelor celule sanguine: A. eritrocite B. trombocite C. monocite D. eozinofile E. granulocite 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. Hormonii care stimuleaz catabolismul protidic sunt: hormonii androgeni catecolaminele glucocorticoizii insulina hormonul somatotrop Apa din compartimentul extracelular este repartizat n urmtoarele compartimente: interstiial format din apa plasmatic intravascular prin intermediul cruia sunt eliminai cataboliii sau excesul de lichide transcelular care cuprinde apa situat ntre membrana celular i capilar compartimentul hidric din esutul conjunctiv dens transcelular care se refer la mediile lichidiene oculare, articulare etc. Creteri ale volumului plasmatic se ntlnesc n urmtoarele afeciuni: hipertensiune arterial hipertiroidie insuficien cardiac decompensat arsuri diabet insipid
87

33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. E. 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E.

Apa extracelular se determin astfel: prin injectarea intravenoas a unor substane ca ureea se folosesc substane ce difuzeaz n plasm i la nivelul lichidelor intersiiale se utilizeaz substane ca sodiul sau clorul marcat radioactiv se folosesc substane care penetreaz rapid membranele celulare prin injectarea intravenoas a unor substane ca deuterium sau tritium Hiperhidratarea hipoton se caracterizeaz prin: concentraia normal a sodiului n snge volemie crescut semne de hemodiluie osmolaritate crescut punct crioscopic crescut Deshidradatarea hiperton se caracterizeaz prin: punct crioscopic normal natremie crescut osmolaritate sczut volemie crescut uree crescut Hipoglicemia poate aprea n urmtoarele afeciuni: acromegalie tumori hipersecretante de insulin alcoolism cronic insuficien hipofizar diabet zaharat Administrarea pe cale oral a glucozei antreneaz secreia de insulin prin: hormonii neurohipofizari aciunea direct asupra celulelor beta din insulele Langerhans hormonii gastroduodenali aciunea direct asupra celulelor alfa din insulele Langerhans stimularea secreiei de aldosteron

38. n condiii normale, glicemia determinat la 2 ore n cadrul testului de toleran la glucoz pe cale oral trebuie sa aib o valoare: A. egal cu glicemia iniial (a jeun) B. peste 120 mg/dl C. mai mare dect glicemia iniial D. sub 120 mg/dl E. maxim pe care o atinge pacientul 39. A. B. C. D. E. Scderea toleranei la glucoz apar n afeciuni cum ar fi: tumori ale celulelor beta pancreatice endocrinopatii cu hiperfuncie hiperlipoproteinemii tip III diabet inaniie

40. Hipertrigliceridemia exogen este o hiperlipoproteinemie primar caracterizat prin: A. colesterol normal sau uor crescut B. creterea alfa lipoproteinelor
88

C. creterea prebeta lipoproteinelor D. scderea VLDL-ului E. aspect clar al serului la 4C 41. A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. E. Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la tulburrile potasiului, sunt adevrate: aldosteronul stimuleaz excre ia potasiului n nefronul distal ; insulina stimuleaz intrarea potasiului n celule acidoza induce ieirea potasiului din celule adrenalina stimuleaz intrarea potasiului n celule hipopotasemia apare n insuficiena renal cronic; Alegei afirmaiile corecte privind metabolismul intermediar: augmentarea glicolizei proteoliza accentuat scderea osmolaritii zonei inflamate lipoliza cu acumulare de acizi grasi creterea PH-ului. Proteinele coninute n particulele de lipoproteine au urmtoarele roluri : clearance-ul hepatic al lipoproteinelor cofactori n esterificarea colesterolului liganzi pentru receptorii tisulari specifici solubilizarea trigliceridelor rol enzimatic Chilomicronii au urmtoarele caracteristici : sunt particule aterogene nu migreaz electroforetic sunt degradai specific de lipaza pancreatic nivelul lor crete post prandial conin 66% lipide exogene HDL este considerat particula antiaterogen datorit urmtoarelor mecanisme: solubilizeaz colesterolul prin esterificare i l cedeaz particulelor IDL particip la catabolismul trigliceridelor i la clarifierea serului particip la transportul invers al colesterolului conine procentul cel mai mare de proteine scade prin consumul moderat de alcool LDL sunt factori aterogeni prin urmtoarele mecanisme : transport colesterolul tisular spre ficat sunt oxidate i ncorporate n celulele endoteliale sunt citotoxice particip la formarea de celule spumoase prin ncorporarea lor n macrofage conin mediatori chimici proinflamatori n hiperhidratarea global sunt prezente urmtoarele manifestri clinice : vrsturi absena setei bradicardie edem febr

48. Deshidratarea extracelular hipotona se poate produce n urmtoarele situaii:


89

A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E.

pierderi de sodiu urinare (rinichi polichistic) nefrite care pierd sare faza poliur ic a IRA n insuficiena corticosuprarenal la cirotici cu ascit Urmtoarele afirmaii cu privire la homeostazia sodiului sunt adevrate: natremia normal este 135-145mEq/l n sectorul extracelular se afl 20% din totalul de Na este principalul cation al sectorului intracelular aportul de sodiu variaz n limite largi (6-10 g/zi) sodiul se absoarbe la nivelul intestinului PTH este un hormon hipercalcemiant prin urmtoarele mecanisme : crete direct absorbia intestinal de calciu crete reabsorbia calciului la nivel renal determin mobilizarea calciului din oase crete concentraia de P din snge stimuleaz sistemul osteocitar care prezint receptori pt. PTH Hipocalcemia grav se manifest prin : apari ia de poteniale de ac iune spontane la nivel neuromuscular scderea activitii musculaturii digestive contracii musculare involuntare ale muchilor netezi crete pragul receptorilor periferici pt. excita ie astenie Cele mai importante sisteme tampon din organism sunt: sistemul acid carbonic-bicarbonat sistemul fosfa ilor sistemul hemoglobina ilor sistemul glucidelor sistemul proteina ilor Acidoza metabolic decompensat este diagnosticat prin urmtoarele elemente: scade concentraia bicarbonatului plasmatic scade pH-ul sngelui sub 7,35 scade pH-ul sngelui sub 7,45 crete pH-ul sngelui peste 7,45 scade excesul de baze Acidoza respiratorie decompensat este diagnosticat prin urmtoarele elemente: scade concentraia bicarbonatului plasmatic scade pH-ul sngelui sub 7,35 hipercapnie crete pH-ul sngelui peste 7,45 hipocapnie Alcaloza respiratorie decompensat este diagnosticat prin urmtoarele elemente: scade concentraia bicarbonatului plasmatic scade pH-ul sngelui sub 7,35 hipercapnie crete pH-ul sngelui peste 7,45 hipocapnie
90

56. A. B. C. D. E. 57. A. B. C. D. E. 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. 61. A. B. C. D. E. 62. A. B. C. D. E. 63. A. B. C.

Principalele organe implicate n meninerea echilibrului acidobazic sunt: plmnul tubul digestiv rinichiul cordul pancreasul Sistemul tampon al proteinelor : acioneaz exclusiv la nivel intracelular acioneaz att n plasma ct i n esuturi acioneaz exclusiv extracelular se bazeaz pe caracterul amfoter al proteinelor se bazeaz pe caracterul acid al proteinelor Bazele exces indic : excesul de baze (cnd valoarea este pozitiv) deficitul de baze (cnd valoarea este pozitiv) deficitul de baze (cnd valoarea este negativ) excesul de baze (cnd valoarea este negativ) alcaloz mixt Alcaloza metabolic: este determinat de pierderea ionilor de H este determinat de creterea eliminrilor de HCO3este determinat de vrsturile incoercibile din stenoza piloric este determinat de creterea eliminrilor de CO2 este determinat de hipoventila ie Acidoza respiratorie este determinat de: hiperventila ie hipoventila ie prezena hipercapniei prezena hipocapniei hipertensiunea arterial Rolurile calciului n organism sunt: n excitabilitatea neuromuscular activeaz gastrina i tripsinogenul activeaz unii factori ai coagulrii n transmiterea intracelular a stimulilor extracelulari de natur proteic stimuleaz eliminarea urinar a fosforului Care dintre urmtoarele afirmaii despre acidoza respiratorie decompensat sunt adevrate: pH ul sngelui depete 7,45 avem ntotdeauna hipercapnie apare n afec iunile respiratorii cronice nsoite de hipoventila ie excesul de baze este mai mare de +2 mEq/l se nsoete de alcaloz metabolic. ntr-o deshidratare extracelular izoton avem: scderea volemiei i scderea hematocritului proteinemia depete 8 g/dl natremia este n intervalul 135-145 mEq/l
91

D. apa din sectorul extracelular crete E. pseudohipoproteinemie 64. A. B. C. D. E. 65. A. B. C. D. E. 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. 68. A. B. C. D. E. 69. A. B. C. D. E. 70. A. B. C. D. E. Prin toleran alterat la glucoz (TAG) nelegem situaia n care : testul de toleran oral la glucoz este normal glicemia a jeun (G0) depete 180 mg/d glicemia la 2 ore de la administrarea oral a glucozei(G2) este cuprins ntre 120-180mg/dl pacientul prezint zilnic glicozurie glicemia a jeun (G0) nu depete 140 mg/dl i nu apare glicozurie Hipoalbuminemia este caracterizat prin urmtoarele: determin scderea presiunii hidrostatice favorizeaz apari ia edemelor poate fi consecina unui sindrom de malabsorb ie reprezint un semn cardinal al sindromului nefrotic este asociat cu ascita Secreia de glucagon este stimulat de : hiperglicemie strile de post unii aminoacizi (arginina i lizina) hipoglicemie hipoproteinemie Calea glucuronic (prin acidul glucuronic) este folosit pentru conjugarea unor: medicamente substane toxice hormoni steroizi bilirubina proteine Glucagonul provoac : hiperglicemie lipoliz creterea nivelului de acizi grai liberi circulan i hipoglicemie hipoproteinemie Secreia de insulin este stimulat de : nivelul glicemiei agen ii betaadrenergici unii aminoacizi (arginina i leucina) agen ii alfaadrenergici hipoproteinemia Testul de toleran oral la glucoz se recomand n urmtoarele situaii: glicemii relativ crescute a jeun glicemii relativ crescute oricnd n timpul zilei hiperglicemii de sarcin la persoanele cu obezitate la persoanele n vrst de peste 70 ani

71. n patogenia diabetului zaharat de tip II contribuie n mod variabil urmtorii factori: A. insulino-dependena
92

B. C. D. E. 72. A. B. C. D. E. 73. A. B. C. D. E.

insulino-rezistena insulino-deficiena hiperinsulinemia hiposecreia de glucagon Alcaloza respiratorie decompensat se evideniaz prin: pH-ul sngelui peste 7,45 hipercapnie hipocapnie pH-ul sngelui sub 7,35 pH-ul sngelui sub 7,45 n acidoza respiratorie decompensat urmtoarele sunt adevrate: hipercapnie pH-ul sngelui mai mic de 7,35 afec iuni cronice cu insuficien respiratorie hipocapnie pH-ul sngelui mai mare de 7,45

74. Rezultatele testului de toleran oral la glucoz ntr-o situaie normal fiziologic presupune: A. glicemia a jeun <= 110 mg/dl B. glicemia la 2 h ajunge la valoarea glicemiei G0 C. glicemia a jeun <= 140 mg/dl D. glicemia la 2 h depete valoarea glicemiei G0 E. glicemia a jeun <= 180 mg/dl 75. Rezultatele testului de toleran oral la glucoz n situaia de toleran alterat la glucoz(TAG) presupune: A. glicemia a jeun >=120 mg/dl B. glicemia la 2 h nu depete 180mg/dl C. glicemia a jeun <= 140 mg/dl D. glicemia la 2 h nu depete valoarea glicemiei G0 E. glicemia a jeun <= 180 mg/dl 76. A. B. C. D. E. 77. A. B. C. D. E. 78. A. B. C. D. Rezultatele testului de toleran oral la glucoz n situaia de DZ nu presupune: glicemia a jeun >=140 mg/dl glicemia la 2h depete 180mg/dl glicemia a jeun <= 200 mg/dl glicemia la 2 h depete valoarea glicemiei G0 glicemia a jeun <= 180 mg/dl esuturile insulino-dependente sunt: osteoarticular splenic muscular adipos hepatic Hiperglicemiile tranzitorii apar n urmtoarele situaii: postprandial n sarcin infec ii grave n insulinoame
93

E. n glicogenoze 79. A. B. C. D. E. 80. A. B. C. D. E. 81. A. B. C. D. E. 82. A. B. C. D. E. 83. A. B. C. D. E. Clasele clinice de diabet zaharat sunt: diabet zaharat(DZ) gesta ional DZ tip III DZ cu scderea toleranei la glucoz DZ asimptomatic DZ biochimic Clasele cu risc statistic crescut la DZ sunt reprezentate de persoanele cu : obezitate tratament cronic cu medicamente betablocante tratament prelungit cu antiinflamatorii steroidiene tratament prelungit cu anticoncep ionale tratament prelungit cu antibiotice n cadrul metabolismului glucidic, insulina are mai multe efecte: stimuleaz intrarea glucozei n celule stimuleaz arderile celulare de glucoz stimuleaz ieirea glucozei din celule inhib glicogenogeneza stimuleaz glicogenoliza n cadrul metabolismului protidic, insulina are mai multe efecte: stimuleaz intrarea aminoacizilor n celule stimuleaz formarea legtur ilor peptidice stimuleaz ieirea aminoacizilor din celule crete sinteza acizilor nucleici stimuleaz sinteza de proteine n ficat n cadrul metabolismului lipidic, insulina are mai multe efecte anabolizante: inhib lipoliza prin inhibarea lipazei hormonosensibile stimuleaz lipogeneza crete sinteza hepatic a lipoproteinelor stimuleaz catabolizarea periferic a lipoproteinelor prin activarea lipoproteinlipazei inhib lipogeneza Ateroscleroza reprezint: afec iunea intimei arteriale afec iunea inimii afec iunea arterelor organismului depunerea depozitelor lipidice n creier depunerea plcilor de aterom Localizrile cele mai frecvente ale plcilor de aterom sunt: carotidele interne aorta abdominal vena cav capilare arterele cerebrale

84. A. B. C. D. E. 85. A. B. C. D. E.

86. Lipidele sunt reprezentate de: A. colesterol


94

B. C. D. E. 87. A. B. C. D. E. 88. A. B. C. D. E. 89. A. B. C. D. E. 90. A. B. C. D. E. 91. A. B. C. D. E. 92. A. B. C. D. E. 93. A. B. C. D. E.

glucide acizi nucleici trigliceride haptoglobina seric Afirmaiile corecte referitoare la trigliceridele exogene sunt: se gsesc n snge sub forma de VLDL se absorb la nivelul intestinului sub ire sunt sintetizate n ficat sunt descompuse de lipoprotein lipaza se gsesc n snge sub forma de chilomicroni Afirmaiile corecte referitoare la trigliceridele endogene sunt: sunt sintetizate n ficat sunt descompuse de lipoprotein lipaza se gsesc n snge sub form de chilomicroni n urma metabolizrii rezult resturi de chilomicroni se numesc i trigliceride alimentare Colesterolul plasmatic se gsete sub form de: LDL-col trigliceride HDL-col albumine globuline LDL-col reprezint: lipoproteinele cu densitate mare fosfolipidele cu densitate mic colesterolul ru colesterolul bun lipoproteine cu rol pro-aterogen HDL-col reprezint: lipoproteinele cu densitate mare fosfolipidele cu densitate mic colesterolul ru colesterolul bun lipoproteine cu rol pro-aterogen Factorii neinfluenabili de risc ai aterosclerozei sunt: tabagismul vrsta diabetul zaharat factorii genetici sexul Factorii influenabili de risc ai aterosclerozei sunt: tabagismul vrsta obezitatea modul de via sedentar sexul
95

94. A. B. C. D. E. 95. A. B. C. D. E. 96. A. B. C. D. E. 97. A. B. C. D. E. 98. A. B. C. D. E. 99. A. B. C. D. E.

Cauzele leziunilor endoteliale sunt: stresul factori hemodinamici exerci iile fizice renunarea la fumat infec iile virale Afirmaiile corecte referitoare la adeziunea celulelor sanguine n ateroscleroza sunt: plachetele capteaz LDL oxidate se formeaz macrofage spumoase radicalii liberi de oxigen inhib oxidarea LDL microtrombii se formeaz prin secreia de citokine trombocitele elibereaz factori de cretere pentru musculatura neted a pere ilor vasculari arteriali n ateroscleroz, macrofagele active prezint urmtoarele aciuni: capteaz HDL oxidate secret citokine produc radicali liberi de oxigen formeaz microtrombi capteaz trigliceridele n ateroscleroz plachetele sanguine prezint urmtoarele roluri: secret citokine capteaz LDL oxidate formeaz microtrombi elibereaz factori de cretere pentru musculatura neted a pere ilor vasculari arteriali produc radicali liberi de oxigen Afirmaiile corecte referitoare la placa fibroas sunt: este format din HDL-col reprezint o acumulare de celule grase i fibre este format din trigliceride este determinat de creterea i rigidizarea plcii de aterom apare prin secreia de proteine fibroase de ctre celulele musculare netede Consecina unei ocluzii vasculare incomplete este: obliterarea ireversibil a arterei afectate moartea celular ischemia miocardic infarctul miocardic angina pectoral

100. Consecina unei ocluzii vasculare complete este: A. obliterarea ireversibil a arterei afectate B. moartea celular C. ischemia miocardic D. infarctul miocardic E. angina pectoral 101. Afirmaiile corecte referitoare la glucide sunt: A. pot conine i fosfor B. sunt alctuite din C, O i H C. se mai numesc i hidrai de carbon D. conin mult hidrogen i puin oxigen
96

E. nu conin oxigen i hidrogen n aceleai proporii ca apa 102. Sunt monozaharide urmtoarele variante: A. lipoproteine B. hexoze C. trigliceride D. riboza E. dezoxiriboza 103. Rolurile glucidelor sunt: A. rol energetic B. rol func ional C. rolul plastic al fosfolipidelor D. prezint o valoare energet ic mai mic dect cea a proteinelor E. particip doar la construc ia unor structuri intercelulare 104. Animalele prezint urmtoarele polizaharide, cu excepia: A. glicogen B. glucoz C. riboz D. celuloz E. amidon 105. Glucidele prezint urmtoarele roluri fiziologice: A. particip la construcia unor structuri celulare B. se oxideaz pn la dioxid de carbon i ap C. cel mai important rol plastic l au fosfolipidele D. prezint rol de izolator termic E. nu pot fi depozitate n cantiti mai mari dect lipidele 106. Principalele hexoze importante pentru organism sunt: A. glicogen B. fructoza C. dezoxiriboza D. galactoza E. glucoza 107. Afirmaiile corecte despre glucoz sunt urmtoarele: A. este catabolizat n compui toxici B. este catabolizat n substane pe care organismul nu poate s le elimine C. este descompus prin glicoliza anaerob D. reprezint principalul material energetic E. este descompus numai prin glicoliza aerob 108. Glucidele sufer urmtoarele reacii metabolice: A. catabolizare pn la dioxid de carbon i ap B. transformare n lipide C. polimerizare sub form de amidon D. catabolizare pn la substane netoxice E. condensare sub form de glicogen 109. Glucidele sufer urmtoarele reacii metabolice: A. polimerizare sub form de glicogen B. pot fi transformate n acid citric
97

C. se pot transforma n proteine D. pot fi catabolizate pn la monoxid de carbon i ap E. polimerizare sub form de celuloz 110. Catabolizarea glucozei are loc n urmtoarele etape: A. glicogeneza anaerob B. glicogeneza aerob C. glicoliza n prezena oxigenului D. gliconeogeneza n absena oxigenului E. glicoliza anaerob 111. Afirmaiile adevrate referitoare la glicoliza anaerob sunt urmtoarele, cu excepia: A. reprezint a doua etap a catabolizrii glucozei B. are loc n absena oxigenului C. duce la formarea acidului citric D. se finalizeaz cu formarea acidului lactic E. are loc n mitocondrii 112. Afirmaiile corecte referitoare la glicoliza aerob sunt: A. este format din ciclul Krebbs B. se finalizeaz cu formarea acidului lactic C. se elibereaz cantiti mari de energie D. reprezint etapa metabolizrii incomplete a glucozei E. are loc n citoplasm 113. Principalele organe n care se produce gluconeogeneza sunt urmtoarele, cu excepia: A. rinichi B. ficat C. plmni D. creier E. muchi striati 114. Glicogenul este sintetizat n: A. rinichi B. ficat C. plmni D. creier E. muchi 115. Glicogenogeneza este stimulat de: A. SNVS B. insulin C. glucagon D. sistem nervos parasimpatic E. epinefrin 116. Activarea fosforilazelor hepatice se face sub aciunea: A. epinefrinei B. insulinei C. glucagonului D. SNVS E. sistem nervos parasimpatic 117. Afirmaiile corecte despre lipogenez sunt:
98

A. B. C. D. E.

reprezint arderea grasimilor surplusul de glucoz este transformat n lipide sinteza de gliceride are loc n lipsa glucozei se intensific sub ac iunea insulinei este influenat de ptrunderea glucozei n celule

118. Utilizarea glucozei se face prin: A. mecanisme locale B. mecanisme generale C. reacii de autoreglare D. numai prin mecanism nervos E. numai prin mecanism endocrin 119. Mecanismele generale de reglare a metabolismului glucidic sunt: A. mecanisme de feedback pozitiv B. mecanisme nervoase C. mecanisme endocrine D. mecanisme de autoreglare E. mecanisme neuro-endocrine 120. Creterea glicemiei induce: A. apari ia unui feedback negativ B. activarea mecanismelor hiperglicemiante C. creterea secreiei de glucagon D. activarea mecanismelor hipoglicemiante E. creterea secreiei de insulin 121. Hipoglicemia este produs de: A. glucagon B. hipofiz C. insulin D. adrenalin E. epifiz 122. Hiperglicemia este produs de: A. glucocorticoizi B. tiroxin C. epinefrin D. insulin E. hormonul de cretere 123. Hipersecreia de insulin induce urmtoarele efecte: A. intensificarea glicolizei B. hipoglicemie C. extragerea depozitrii glucidelor n rezerve D. hiperglicemie E. creterea concentraiei glicemiei 124. n diabetul zaharat pot aprea urmtoarele manifestri: A. glicozurie B. hipoglicemie C. creterea depozitelor celulare de lipide D. scderea depozitelor celulare de glicogen E. creterea secreiei de insulin
99

125. Hipersecreia de insulin poate induce: A. glicozurie B. exagerare a depozitrii glucidelor n rezerve C. hiperglicemie D. intensificarea glicolizei E. scderea depozitelor celulare de glicogen 126. Hipoglicemia poate induce: A. afectarea funciilor sistemului nervos B. bradicardie C. dispnee D. hipertensiune arterial E. pierderi de constien 127. Principalele lipide din organism sunt urmtoarele, cu excepia: A. colesterol B. fosfolipide C. glucoz D. trigliceride E. riboz 128. Afirmaiile adevrate referitoare la rolurile fiziologice ale lipidelor sunt: A. cel mai important rol plastic l au trigiceridele B. cel mai important rol plastic l au fosfolipidele C. cel mai important rol energetic l au trigliceridele D. lipidele nu au rol protector mecanic E. lipidele au rol de izolator termic 129. Lipidele se absorb sub form de: A. colesterol B. glicogen C. trigliceride D. glicerol E. fosfolipide 130. Lipidele sufer urmtoarele transformri: A. catabolizare B. adipogenez C. anabolizare D. gluconeogenez E. glicoliz 131. Lipidele de rezerv sunt sintetizate n: A. ficat B. rinichi C. muchi D. esut adipos E. intestin 132. Metabolismul intermediar lipidic este reglat prin urmtoarele mecanisme: A. nervos B. endocrin C. feedback biochimic
100

D. autoreglare E. prin mecanisme similare celor care regleaz metabolismul intermediar glucidic 133. Afirmaiile corecte referitoare la lipogenez sunt urmtoarele: A. reprezint sinteza lipidelor de rezerv B. are loc n ficat C. nu are loc n esutul adipos D. este condiionat de aportul glucidic E. este stimulat n lipsa glucozei 134. Afimatiile adevrate referitoare la lipazele tisulare sunt urmtoarele: A. sunt activate de sistemul nervos parasimpatic B. duc la hidrolizarea trigliceridelor C. sunt activate de adrenalin D. sunt inactivate de glucagon E. sunt activate de epinefrin 135. Sub aciunea lipazelor tisulare, trigliceridele sunt hidrolizate n: A. glicerol B. monoglicide C. aminoacizi D. glucoz E. acizi grai 136. Hormonii anabolizani lipidici sunt urmtorii, cu excepia: A. glucocorticoizi B. insulina C. glucagon D. somatrop E. hormoni tiroidieni 137. Care dintre afirmaiile despre metabolism sunt adevrate: A. reprezint schimbul permanent de substan i energie dintre organism i mediul extern B. ncepe o dat cu transformrile biochimice de la nivel celular C. totalitatea schimburilor energetice organism-mediu reprezint metabolismul energetic D. prima etap este cea celular E. se desfoar n trei etape 138. Moleculele simple rezultate n urma etapei digestive a metabolismului sunt: A. glucoz B. acizi grai C. glicerin D. aminoacizi E. trigliceride 139. Glucoza i aminoacizii sunt molecule: A. simple B. complexe C. fr specificitate D. absorbabile E. neabsorbabile 140. n etapa digestiv a metabolismului, asupra macromoleculelor organice din alimente se intervine prin :
101

A. B. C. D. E.

fragmentarea de tip electrolitic fragmentarea de tip hidrolitic aciunea unor fermeni specifici aciunea unor fermeni nespecifici transformarea n molecule simple

141. Produii finali, neutilizabili, rezultai din reaciile catabolice sunt: A. glucoza B. dioxidul de carbom C. apa D. acizii grai E. substanele azotate simple 142. Reaciile anabolice asigur: A. rennoirea permanent a structurilor celulare uzate B. generarea de energie C. sinteza unor subst ane precum enzimele i hormonii D. creterea celulelor E. ncrcarea celulelor cu material nutritiv de rezerv 143. Despre reaciile metabolice din celule se poate afirma c: A. sunt de dou feluri: anabolice i catabolice B. sunt de trei feluri: anabolice, embolice i catabolice C. reaciile anabolice necesit energie D. reaciile catabolice elibereaz energie E. reaciile embolice stocheaz energie 144. Selectai afirmaiile adevrate despre metabolismul intermediar: A. se desfoar n trei etape B. ncepe odat cu ingestia alimentelor C. reprezint schimbul de substane i energie dintre celul i mediul intern D. reprezint totalitatea schimburilor energetice organism-mediu E. reprezint totalitatea transformrilor biochimice care au loc la nivel celular 145. Produii intermediari comuni glucidelor, lipidelor i proteinelor sunt: A. dioxidul de carbon B. sorbitolul C. acetil coenzima A D. acidul oxaloacetic E. acidul lactic 146. Selectai afirmaiile adevrate despre reaciile catabolice: A. genereaz energie B. se desfoar cuplat cu reaciile anabolice C. se desfoar n trei faze succesive D. sunt reacii de scindare a substanelor pn la produi finali neutilizabili E. necesit energie 147. Despre ciclul Krebbs se poate afirma c: A. are sediul n mitocondrii B. are sediul n aparatul Golgi C. se mai numete i ciclul acidului citric D. const n reacii de oxido-reducere E. aceste reacii elibereaz o cantitate redus de energie
102

148. Selectai afirmaiile false despre reaciile catabolice: A. n prima faz are loc metabolizarea incomplet a substanelor nutritive B. n prima faz se elibereaz o cantitate redus de energie C. n faza a doua are loc metabolizarea complet a produilor intermediari D. produii finali sunt acidul oxaloacetic i acetil coenzima A E. faza a doua const din reacii de hidroliz 149. Hipoglicemia se produce sub aciunea: A. tiroxinei B. prolactinei C. insulinei D. epifizei E. parasimpaticului 150. Efect hipoglicemiant au: A. efortul fizic B. ngheata C. regimul hipoglucidic D. sedentarismul E. ciocolata 151. Selectai afirmaiile adevrate despre glicoliz: A. reprezint principala cale de degradare a glucozei B. are loc n dou etape C. prima etap se mai numete glicoliz aerob D. glicoliza aerob corespunde fazei metabolizrii complete a glucozei E. glicoliza anaerob nu se poate desfura n absena oxigenului 152. Selectai afirmaiile adevrate despre rolul ficatului n homeostazia glicemic: A. n caz de hiperglicemie, capteaz glucoza i o fixeaz sub form de glicogen sau lipide B. orice intensificare a glicogenolizei hepatice duce la hiperglicemie C. n caz de hipoglicemie, alimenteaz mediul intern cu glucoz prin glicogenogenez D. pentru meninerea homeostaziei glicemice, funcioneaz ca un comutator cu dublu sens E. rolul su este dovedit i prin dozarea glucozei postprandial din vena port, concomitent cu venele azygos 153. Hiperglicemia este produs de: A. regimul hiperglucidic B. efortul fizic C. sistemul nervos simpatic D. glucocorticoizi E. sistemul nervos parasimpatic 154. Selectai afirmaiile false despre cile metabolice ale glucidelor: A. principalul glucid metabolizat n organism este fructoza B. glucoza este utilizat n primul rnd ca material energetic C. n faza metabolizrii incomplete, dintr-o molecul de glucoz poate fi generat o molecul de acid piruvic D. dup absorbie, glucidele ajung prin circulaia mezenteric n ficat E. glucidele se absorb sub form de monozaharide 155. La nivelul fiecrei celule, glucidele sufer reacii metabolice similare: A. catabolizare pn la dioxid de carbon i ap
103

B. C. D. E.

exclusiv catabolizare pn la acid citric polimerizare sub form de glicogen polimerizare sub form de amidon transformare n lipide

156. Glucoza poate fi degradat prin cile: A. calea fosfogluconatului B. calea acidului piruvic C. gluconeogenez D. glicogenoliz E. glicoliz 157. n cadrul ciclului Krebbs, acidul citric se formeaz prin condensarea urmtorilor compui: A. acetil CoA B. acidului butiric C. acidul piruvic D. acidul oxaloacetic E. acidul lactic 158. Selectai afirmaiile adevrate despre citocromi: A. fac parte din clasa dehidrogenazelor B. sunt enzime respiratorii celulare C. conin fier D. preiau numai electronul de pe atomul de hidrogen, elibernd protonul n mediul celular E. conin magneziu 159. Principalele organe n care are loc gluconeogeneza sunt: A. duodenul B. ficatul C. rinichiul D. pancreasul E. splina 160. Despre etapele glicolizei se poate afirma c: A. sediul glicolizei anaerobe este citoplasma B. glicoliza aerob corespunde etapei metabolizrii incomplete a glucozei C. sediul glicolizei aerobe este mitocondria D. sediul glicolizei anaerobe este mitocondria E. glicoliza anaerob corespunde etapei metabolizrii incomplete a glucozei 161. Organe cu rol important n metabolismul hidrailor de carbon sunt : A. ficatul B. esutul adipos C. pancreasul D. stomacul E. esutul muscular 162. Care dintre urmtoarele afirmaii despre glicoliza anaerob sunt false: A. produsul su final este acidul lactic B. ncepe cu fosforilarea glucozei C. este format din ciclul lui Krebbs i lanul respirator celular D. are loc n mitocondrie E. are loc n dou etape
104

163. Acumularea acidului lactic n celule: A. are loc n absena oxigenului B. provoac acidoz C. provoac creterea pH-ului D. blocheaz glicoliza E. stimuleaz glicoliza 164. Despre bilanul energetic al glicolizei se poate afirma c: A. prin degradarea complet, pn la CO2 i H2O, a unui mol gram de glucoz se elibereaz 680 kilocalorii B. n faza anaerob se elibereaz numai 300 kilocalorii C. o molecul de ATP conine 2 legturi fosfatmacroergice D. din 680 kilocalorii circa 300 se depoziteaz sub form de moli de ATP E. un mol gram de glucoz conine 180 grame de glucoz 165. Gluconeogeneza este stimulat de: A. insulin B. glucagon C. hormonii glucocorticoizi D. hormonii tiroidieni E. calcitonin 166. Care dintre urmtoarele afirmaii despre gluconeogenez sunt reale: A. reprezint parcurgerea invers a reaciilor de degradare a glucozei din faza anaerob B. reprezint procesul de sintez a glucozei din precursori neglucidici C. prezint o mare importan pentru esutul nervos D. este stimulat n inaniie E. este stimulat de insulin 167. Care dintre afirmaiile despre rolul fiziologic al lipidelor sunt reale: A. cel mai important rol energetic l au trigliceridele B. degaj prin ardere o cantitate mic de cldur C. metabolizarea lipidelor este independent de cea a glucidelor D. teaca de mielin a nervilor este foarte bogat n lipide E. stratul cornos al epidermului este impermeabil datorit bogiei n fosfolipide 168. Principalele transformri suferite de lipide n organism sunt: A. lipogeneza B. lipoliza C. glicoliza D. cetogeneza E. gluconeogeneza 169. Factori care determin apariia aterosclerozei sunt: A. creterea concentraiei plasmatice a colesterolului B. fumatul C. efortul fizic D. hipotiroidismul E. umezeala 170. Lipidele se absorb sub form de: A. colesterol B. monogliceride
105

C. acizi grai D. trigliceride E. esteri 171. Enterocitul resintetizeaz trigliceridele din: A. glicerol B. monogliceride C. acizi grai D. -glicerofosfat E. colesterol 172. Sinteza lipidelor de rezerv are loc n: A. ficat B. pancreas C. rinichi D. esutul adipos E. muchi 173. Lipazele tisulare sunt activate de: A. adrenalin B. sistemul nervos parasimpatic C. insulin D. parathormon E. tiroxin 174. Sunt acizi grai eseniali: A. arahidonic B. palmitic C. linoleic D. linolic E. stearic 175. Insulina stimuleaz urmtoarele procese cu excepia: A. glicogenogeneza hepatic i muscular B. utilizarea aminoacizilor pentru sinteza de noi proteine C. creterea utilizrii celulare de glucoz i creterea produciei celulare de ATP D. sinteza de trigliceride n ficat i esutul adipos E. neoglucogeneza 176. Scderea nivelului plasmatic al glucozei induce eliberarea urmtorilor hormoni: A. cortisol B. insulin C. glucagon D. epinefrin E. norepinefrin 177. Creterea glicemiei postprandial induce: A. eliberarea insulinei pancreatice B. glicogenogenez C. glicogenoliz D. neoglucogenez E. intrarea i creterea utilizrii celulare de glucoz 178. Cortizolul i glucagonul stimuleaz:
106

A. B. C. D. E.

gluconeogeneza glicogenoliza glicogenogeneza hepatic lipogeneza cetogeneza

179. Epinefrina i norepinefrina stimuleaz urmtoarele procese metabolice cu excepia: A. lipoliza B. glicogenoliza C. lipogeneza D. proteoliza E. glicogenogeneza muscular 180. Lipsa glucozei ca material energetic induce oxidarea urmtoarelor substraturi (molecule) ca su rs de producere de ATP: A. acizi grai B. aminoacizi C. acid lactic D. corpi cetonici E. acid arahidonic 181. Sinteza ATP-ului la nivelul celulelor musculare joac rol important pentru furnizarea energiei necesare urmtoarelor procese, cu excepia: A. formarea punilor actomiozinice B. funcionarea pompelor ionice de calciu C. sinteza proteinelor de adeziune D. activarea enzimelor lizozomale E. sinteza acetilcolinei n placa motorie 182. Sinteza de ATP la nivelul fibrelor musculare se realizeaz pe urmtoarele ci: A. hidroliza creatin fosfatului B. glicoliza aerob C. ciclul Krebs i fosforilarea oxidativ D. glicogenogeneza aerob E. neoglucogeneza hepatic 183. Sursele de glucoz pentru celula muscular sunt urmtoarele, cu exceptia: A. glucoza sanguin B. glicogenul muscular C. corpii cetonici D. aminoacizii musculari E. trigliceridele ca form de depozit 184. Produii finali ai glicolizei aerobe din celula muscular sunt: A. 2 molecule de ATP B. 4 molecule de ATP C. 36 molecule de ATP D. acidul piruvic E. acidul lactic 185. Oxigenul muscular este asigurat pe urmtoarele ci: A. direct din snge B. eliberat din mioglobin C. eliberat din oxihemoglobina din mitocondrii
107

D. din ciclul Krebs E. prin glicoliz aerob 186. n prezena oxigenului ciclul Krebs furnizeaz urmtoarele produse finale: A. 36 molecule de ATP/1 molecul glucoz B. 26 molecule de ATP/1 molecul glucoz C. acetil CoA D. acid piruvic E. H2O + CO2 187. Sunt corpi cetonici: A. acidul oxaloacetic B. acidul acetoacetic C. acetona D. acidul lactic E. acidul - OH butiric 188. Selectai afirmaiile reale despre reglarea metabolismului intermediar lipidic: A. valoarea lipemiei se menine constant n jurul a 700mg la 100ml plasm B. insulina favorizeaz lipoliza C. depozitele de lipide sunt de ordinul gramelor D. sistemul limbic joac un rol important n reglarea echilibrului lipemic E. mobilizarea lipidelor din esutul adipos se face sub aciunea triglicerid-lipazei 189. Selectai afirmaiile reale despre metabolism: A. pentru un organism adult, depozitele de glicogen reprezint maximum 500g B. sub aciunea hormonilor catabolizani scade fondul metabolic al aminoacizilor C. centrii glicoreglatori sunt localizai n hipotalamus D. glucidele nu pot fi convertite n grsimi E. catabolismul proteic se intensific la btrni

Tema:Reacia imun.Reacii de hipersensibilitate ntrebri tip complement simplu


1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. A doua linie de aprare a organismului este reprezentat de: rspunsul imun barierele anatomice mucoase mecanismele mecanice de ndeprtare a substanelor nocive rspunsul inflamator Imunitatea postinfecioas este o imunitate: adoptiv dobndit artificial dobndit activ dobndit pasiv specio-dependent
108

3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. 6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D.

Imunitatea adoptiv este o imunitate: natural dobndit natural dobndit artificial dobndit activ rezultat n urma unei stimulri antigenice directe Imunitatea adoptiv se realizeaz prin: vaccin transfer de celule imunocompetente transfer de efectori activi transfer transplacentar de anticorpi trecerea organismului prin boal Imunitatea dobndit pasiv este un tip de imunitate: de scurt durat care asigur rezistena fat de boal toat viaa dobndit prin transfer de celule imunocompetente obinut prin vaccinare specio-dependent Stimularea antigenic a limfocitelor T determin la nivelul acestor celule: formarea printr-un proces de diviziune a unei clone de celule formarea plasmocitelor producerea unor substane numite limfokine producerea imunoglobulinelor producerea histaminei Proliferarea clonei celulare care produce anticorpi este inhibat, n primul rnd, prin: feed-back generat de masa de anticorpi produs stimularea secreiei de citokine inhibarea maturrii limfocitelor T n timus producerea de leucotriene distrugerea limfocitelor T supresoare Haptenele nu pot fi: precipitante complete simple imunogene inhibitorii Fragmentul Fab din structura imunoglobulinelor prezint urmtoarele caracteristici: prezint situsul de activare a l complementului este purttorul specificitilor antigenice caracteristice fiecrei clase i subclase imunoglobulinice prezint situsul de recunoatere i combinare cu antigenul este format din jumtatea COOH terminal a lanurilor grele prezint situsul implicat n transport ul transplacentar al imunoglobulinelor Anticorpii sunt sintetizai n: mitocondrie reticulul endoplasmatic rugos nucleu aparatul golgi
109

E. peroxizomi 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. Secreia imunoglobulinelor plasmocitare are loc prin intermediul: nucleolilor mitocondrilor dictiozomilor reticulului endoplasmatic neted ribozomilor 70-80% din imunoglobulinele serice la om sunt reprezentate de: imunoglobulinele A imunoglobulinele G imunoglobulinele D imunoglobulinele M imunoglobulinele E Hemaglutininele grupelor sanguine ABO sunt: imunoglobuline G imunoglobuline A imunoglobuline D imunoglobuline M imunoglobuline E Identificai afirmaiile false referitoare la reacia de hipersensibilitate: cuprinde toate caracteristicile eseniale ale oricrui proces imunologic ntre momentul stimulrii i cel al manifestrii sensibilitii exist o perioad de laten nu se poate produce fr stimularea prealabil a organismului cu un anumit antigen fenomenele de hipersensibilitate nu se pot declana n prezena unei haptene organismul sensibilizat sintetizeaz imunoglobuline strict specifice pentru antigen Tipul II de hipersensibilitate este o hipersensibilitate: anafilactic tardiv citotoxic mediat de complexe imune antigen - anticorp mediat celular de ctre limfocitele B Reacia de hipersensibilitate de tipul IV este mediat celular de ctre : anticorpi de tipul IgE limfocite T limfocite B anticorpi de tipul IgG sau IgM complexele imune antigen-anticorp Proteinele cationice din granulele eozinofilelor (MBP, ECP) au un puternic efect: anticoagulant citotoxic vasodilatator cresc permeabilitatea vascular cresc secreia de mucus

18. Prima linie de aprare este constituit de ctre : A. inflama ie B. limfocit B


110

C. neutrofile D. bariere anatomice E. limfocit T 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D. E. Fac parte din prima linie de aprare: complementul glandele sebacee proteina C reactiv limfocitul neutrofilul Afirmaiile corecte referitoare la prima linie de aprare sunt urmtoarele, cu excepia: este reprezentat de muscoasa respiratorie glandele sebacee secret substane antibacteriene lacrimile con in lizozim pielea prezint pH acid reprezint reacii de aprare specifice A doua barier de aprare este reprezentat de: inflama ie limfocit B neutrofile bariere anatomice limfocit T Ultima linie de aprare este reprezentat de: inflama ie mucoasa tractului respirator sistemul imun complement pH-ul acid al stomacului Imunitatea dobndit implic: fagocitarea agen ilor patogeni de ctre macrofage apari ia rspunsului imun prin formarea anticorpilor rolul de barier antiinfecioas a pielii prezena n snge a neutrofilelor distrugerea agen ilor patogeni de ctre pH-ul acid al stomacului Imunitatea natural mai este numit i imunitate: dobndit natural dobndit artificial adoptiv motenit dobndit activ Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea natural sunt: apare dup o stimulare antigenic cunoscut se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boal este prezent nc de la natere este produs de un rspuns imun se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare

26. Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit natural sunt:


111

A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E.

nu este produs de un rspuns imun se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare este prezent nc de la natere se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boal se instaleaz n perioada fetal Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit artificial sunt: nu este produs de un rspuns imun se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare este prezent nc de la natere se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boal se instaleaz n perioada fetal Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit activ sunt: reprezint o stimulare antigenic direct se obine prin transferul de efectori activi se realizeaz prin transferul de anticorpi de la mam la ft nu este produs de un rspuns imun este o imunitate natural Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit pasiv sunt: reprezint o stimulare antigenic direct nu este produs de un rspuns imun este o imunitate natural se realizeaz prin vaccinare se obine prin transferul de efectori activi Imunitatea umoral se realizeaz prin intermediul: limfocitelor T neutrofilelor monocitelor masctocitelor limfocitelor B Imunitatea celular se realizeaz prin intermediul: limfocitelor T neutrofilelor monocitelor masctocitelor limfocitelor B n viaa intrauterin limfocitul i are originea n: mduva spinrii ficat mduva osoas rinichi ganglionii limfatici La adult limfocitul i are orginea n: splin ficat mduva osoas rinichi ganglionii limfatici
112

34. A. B. C. D. E. 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C.

Sistemul reticulo-endotelial cuprinde: macrofage limfocite T helper imunoglobuline limfocite B limfocite T citotoxice Limfocitele T se intruiesc n: mduva osoas bursa Fabricius splin timus ficat Limfocitele B se intruiesc n: epifiz bursa Fabricius splin timus ficat Dup instruire limfocitele se gsesc n: timus bursa Fabricius organe primare ganglioni limfatici hipofiz Stimularea antigenic a limfocitelor T determin producerea de: fibrinogen anticorpi plasmocite limfokine imunoglobuline Stimularea antigenic a limfocitelor B determin producerea de: imunoglobuline leucotriene limfokine citokine prostaglandine Clonele de limfocite B produc: mai multe tipuri de anticorpi limfokine un singur tip de imunoglobuline prostaglandine factor de activare al complementului Din punct de vedere cronologic, primele imunoglobuline care apar sunt: IgG IgA IgE
113

D. IgM E. IgD 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. E. 48. A. B. C. D. E. Antigenele reprezint: substanele secretate de plasmocit substanele cu rol n aprare substanele care declaneaz n organism o reacie imun imunoglobuline substane ce sunt sintetizate de sistemul imun Afirmaiile corecte referitoare la antigene sunt: nu pot declana rspunsul imun pot lua natere n organism prin apari ia unor mutaii pot reaciona doar cu limfocitele T nu prezint imunogenitate sunt proteine sintetizate de limfocitele B Imunogenele reprezint: antigenele ce au fost distruse de anticorpi antigene complete haptene antigene incomplete antigene ce declaneaz inflama ia Haptenele reprezint: antigenele ce au fost distruse de anticorpi antigene complete imunogene antigene incomplete antigene ce declaneaz inflama ia Afirmaiile corecte referitoare la antigenele complete sunt: se numesc haptene necesit cuplarea cu o molecul carrier reacioneaz specific cu anticorpii reprezint antigene cu greutate molecular foarte mic nu pot ini ia un rspuns imun umoral Antigenele care nu pot induce singure formarea de anticorpi se numesc: antigene complete imunogene epitopi paratopi haptene Afirmaiile corecte referitoare la haptenele precipitante sunt: pot reaciona cu anticorpii omologi, dar nu pot stimula producerea de anticorpi sunt haptene incomplete se combin cu anticorpul omolog precipitant n vivo stimuleaz producia de anticorpi se numesc i inhibitorii

49. Sunt antigene complete: A. lipopolizaharidele


114

B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E. 56. A. B. C. D. E.

haptene complete haptene incomplete dizaharidele compuii organici simpli Sunt haptene simple: polizaharidele acizii nucleici nucleoproteinele dizaharidele proteinele Anticorpii reprezint: substane care induc sinteza de antigene substane care sunt capabile s se combine specific cu Ag glicoproteine strine care declaneaz n organism o reacie imun substane ce pot lua natere direct n organism prin apari ia unor mutaii somatice substane ce stimuleaz producia de imunoglobuline Anticorpii sunt sintetizai de ctre: limfocite B neutrofile macrofage eozinofile limfocite T Plasmocitul i are originea n: limfocitul T citotoxic limfocitul T helper limfocitul T supresor limfocitul B neutrofil Afirmaiile corecte referitoare la IgG sunt: apar n timpul rspunsului imun primar se gsesc i n secre ii pot exercita o aciune de inhibare asupra sintezei anticorpilor de tip IgM nu traverseaz placenta sunt Ig cu cea mai mic concentraie seric Afirmaiile corecte referitoare la IgA sunt: sunt prezente doar n ser traverseaz bariera fetoplacentar activeaz complementul pe calea clasic se gsete sub dou forme: monomer i dimer nu se gsesc n colostru Afirmaiile corecte referitoare la IgG sunt: apar n rspunsul imun primar nu activeaz complementul posed activitate reaginic prezint coninut ridicat de opsonine traverseaz placenta
115

57. A. B. C. D. E. 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. 61. A. B. C. D. E. 62. A. B. C. D. E. 63. A. B. C. D. E. 64. A. B. C. D.

Afirmaiile corecte referitoare la IgE sunt: se afl n concentraia cea mai mare n ser traverseaz bariera placentar se numesc i reagine apar n rspunsul imun primar nu se pot ataa de mastocite Organele limfatice centrale sunt reprezentate de: ganglioni limfatici tonsile timus ficat splin Compartimentul celulelor susa la ft este reprezentat de: splin maduva hematogen timus bursa Fabricius ficat Compartimentul celulelor susa la adult este reprezentat de: splin maduva hematogen timus bursa Fabricius ficat Compartimentul organelor limfatice periferice este reprezentat de: bursa Fabricius maduva hematogen timus splin ficat Primele celule susa se formeaz n: ficat splin sacul vitelin maduva hematogen timus Maturaia precursorilor limfocitari T are loc n: maduva hematogen timus splin ficat bursa Fabricius Limfocitele B se matureaz la ft n: maduva hematogen timus ficat splin
116

E. rinichi 65. A. B. C. D. E. 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. 68. A. B. C. D. E. 69. A. B. C. D. E. 70. A. B. C. D. E. 71. A. B. C. D. E. Limfocitele B se matureaz la adult n: maduva hematogen timus ficat splin rinichi esutul limfoid din splin este reprezentat de: hepatocite pulpa roie pulpa alb lob hepatic medulosuprarenal Zona paracortical a ganglionilor limfatici este populat de: limfocite B neutrofile macrofage limfocite T plasmocite Cortexul ganglionilor limfatici este populat de: limfocite B neutrofile macrofage limfocite T citotoxice limfocite T helper Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea sistemic sunt: este asociat mucoaselor se face cu participarea splinei este asociat pielii nu depinde de anticorpi nu depinde de limfocite Reaciile de hipersensibilitate mediate celular apar din cauza: IgE IgG limfocite T complexe imune limfocite B Afirmaiile corecte referitoate la reaciile de hipersensibilitate sunt: apar la primul contact cu antigenul se pot declana la ntlnirea antigenului incomplet din alergenul ini ial organismul sintetizeaz antigene specifice pentru alergen ntre stimularea i manifestarea sensibilit ii nu exist perioada de laten se pot declana numai cu haptena antigenului care a realizat stimularea iniial

72. Hipersensibilitatea de tip I reprezint: A. hipersensibilitatea imediat B. hipersensibilitatea citotoxic


117

C. hipersensibilitatea tardiv D. hipersensibilitatea mediat de complexe imune E. hipersensibilitatea mediat celular 73. A. B. C. D. E. 74. A. B. C. D. E. 75. A. B. C. D. E. 76. A. B. C. D. E. 77. A. B. C. D. E. 78. A. B. C. D. E. 79. A. B. C. D. E. Hipersensibilitatea de tip II reprezint: hipersensibilitatea imediat hipersensibilitatea citotoxic hipersensibilitatea tardiv hipersensibilitatea mediat de complexe imune hipersensibilitatea mediat celular Hipersensibilitatea de tip III reprezint: hipersensibilitatea imediat hipersensibilitatea citotoxic hipersensibilitatea tardiv hipersensibilitatea mediat de complexe imune hipersensibilitatea mediat celular Hipersensibilitatea de tip III reprezint: hipersensibilitatea imediat hipersensibilitatea citotoxic hipersensibilitatea tardiv hipersensibilitatea mediat de complexe imune hipersensibilitatea anafilactic Alergenii reprezint: anticorpi IgE antigene imunoglobuline eozinofile La persoanele cu predispoziie pentru boli alergice, se stimuleaz: limfocitele B limfocitele T citotoxice limfocitele T supresoare limfocitele T helper complexul major de histocompatibilitate tip I Anergia reprezint: toleran imunitar capacitatea organismului de a fi sensibilizat starea unei persoane cu teren atopic capacitatea sistemului imunitar de a produce reagine capacitatea sistemului imunitar de a produce IgM Ataarea IgE de mastocite se face astfel: se fixeaz de extremitatea Fab se fixeaz de extremitatea Fc IgE se fixeaz numai de bazofile IgE se fixeaz numai de neutrofile IgE se fixeaz numai de eozinofile

80. Anticorpii anafilactici sunt reprezentai de:


118

A. B. C. D. E. 81. A. B. C. D. E.

IgM IgG IgA IgE IgD Receptorii IgE cu mare afinitate se leag de: macrofage mastocite eozinofile monocite limfocite B

82. Afirmaiile corecte referitoare la faza acut precoce a reaciei de hipersensibilitate de tip I sunt: A. apare din cauza recrutrii de celule proinflamatorii B. apare la 2-6 ore dup debut C. apare din cauza efectelor produse de mediatorii preforma i eliberai D. se constituie infiltratul inflamator cu eozinofile E. se produc leziuni tisulare 83. A. B. C. D. E. 84. A. B. C. D. E. 85. A. B. C. D. E. 86. A. B. C. D. E. 87. A. B. C. D. Histamina determin: bronhodilataie vasoconstric ie apari ia reaciei urticariene scderea permeabilitii vasculare scderea motilitii intestinale Celulele implicate n alergii sunt: limfocite B limfocite T neutrofile bazofile hematii Eozinofilia apare n urmtoarele cazuri, cu excepia: boli alergice limfoame boli parazitare sindroame imunodeficitare coagularea intravascular diseminat Leocotrienele produc: scderea permeabilit ii vasculare scad producia de mucus contracia musculaturii scheletice genereaz PG se obine pe calea ciclooxigenazei Mediatorii de novo n reacia de hipersensibilitate sunt: prostaglandinele histamina serotonina bradikinina
119

E. endotelina 88. A. B. C. D. E. 89. A. B. C. D. E. 90. A. B. C. D. E. 91. A. B. C. D. E. 92. A. B. C. D. E. Mediatorii preformai n reacia de hipersensibilitate sunt: prostaglandine leucotriene tromboxni histamina eicosanoizi Interferonul gamma este sintetizat de: limfocite B plasmocite limfocite T citotoxice limfocite T helper limfocite T supresoare n sensibilizarea local anafilactic pe calea tegumentar apare: rinita alergic urticarie tulburri de tranzit hipotensiune obstrucie bronic n sensibilizarea local anafilactic pe calea digestiv apare: angioederm astm tulburri de tranzit edem laringian hipotensiune Imunoglobulinele au urmtoarele caracteristici cu excepia: sunt glicoproteine sunt secretate de plasmocite sunt distribuite n spa iul intravascular leag specific antigenul activeaz sistemul complement

93. Reaciile de hipersensibilizare nu apar: A. la indivizi sensibiliza i n prealabil printr-un contact anterior cu ant igenul, deci sunt reac ii secundare B. la persoanele cu teren atopic C. ca reacii anafilactice mediate de reagine D. la persoanele predispuse genetic (atopici) care prezint un titru foarte sczut de IgE seric E. ca reacii mediate de limfocitele T sensibilizate 94. n reacia de hipersensibilitate de tip I, IgE datorit capacitii citofilice mari se fixeaz la suprafaa mastocitelor prin: A. captul Fab B. fragmentul Fc C. lanul K D. captul Fc RI E. captul Fc RII 95. Prin reacie de hipersensibilitate nelegem:
120

A. B. C. D. E. 96. A. B. C. D. E. 97. A. B. C. D. E.

instalarea unei stri refractare-anergia creterea rezistenei organismului fa de anumii agen i lezionali o reacie de aprare nespecific a organismului un proces imunologic nespecific care induce unul din cele 4 tipuri de reac ii de hipersensibilitate un rspuns imun care apare ntr-o manier improprie sau exagerat Reacia de hipersensibilitate de tip III este mediat de : Ig E Ig G Ig M limfocite T complexe imune Leucotriena (LTC4) are n special efect: bronhoconstrictor vasodilatator mucolitic chemotactic vasoconstrictor

98. Forma sistemic a anafilaxiei apare atunci cnd ptrunderea n organism a alergenului se face pe cale: A. oral B. digestiv C. inhalatorie D. parenteral E. cutanat 99. A. B. C. D. E. Eozinofilia din alergie este indus de : IL-5 IL-4 IL-13 Ig E mastocite

100. Degranularea mastocitelor este indus prin reacie ncruciat ntre alergen i 2 molecule de Ig E la nivelul: A. extremit ilor Fab B. extremit ilor Fc C. receptorilor FcRI D. receptorilor FcRII E. att a captului Fab ct i Fc 101. Dup stimularea antigenic apare o clon de plasmocite identice care vor produce: A. un singur tip de anticorp B. anticorpi de tip Ig M i Ig E C. anticorpi de tip Ig M i Ig G D. limfokine E. interleukine 102. Care dintre urmtoarele elemente va inhiba proliferarea clonei celulelor imunoformatoare indus de contactul cu antigenul: A. masa de anticorpi produi B. masa de plasmocite activate
121

C. masa de limfocite Th2 D. interleukina 4 E. interferonul gama 103. Selectai rspunsurile adevrate despre imunitatea nnscut: A. se mai numete i imunitate adaptativ B. confer organismului uman rezisten deplin C. confer organismului rezisten la anumite boli precum unele infecii virale paralitice ale animalelor, febra porcin, pesta bovin D. acioneaz extrem de puternic mpotriva agenilor agresori, cum sunt bacteriile letale, vir usurile, toxinele i chiar esuturi strine provenite de la alte animale E. se mai numete i imunitate dobndit 104. Despre limfocite putem afirma urmtoarele lucruri : A. sunt responsabile de dezvoltarea imunitii nnscute B. sunt localizate predominant n ganglionii limfatici,dar i n splin, timus, mduv osoas C. persoanele care au un deficit limfocitar genetic nu prezint imunitate nnscut D. limfocitele nu au un rol esenial pentru supravieuirea fiinei umane E. esutul limfoid din ganglionii limfatici joac un rol specific de interceptare a agenilor antigenici care au reuit s ajung n sngele circulant 105. Despre mecanismul activrii unei clone limfocitare sunt incorecte urmtoarele rspunsuri : A. fiecare clon limfocitar poate reaciona cu un singur tip de antigen B. n cazul limfocitelor B, fiecare dintre acestea are pe suprafaa membranei celulare un numr de aproximativ 100.000 molecule de anticorpi C. n cazul limfocitelor T, pe suprafaa membranei celulare a acestora exist molecule similare anticopilor, denumite receptori proteice de suprafa D. fiecare clon limfocitar poate reaciona cu un numr de antigeni diferii E. receptori proteici de suprafa prezint o specificitate nalt pentru un singur antigen activator 106. Selectai rspunsurile incorecte despre rolul macrofagelor n procesul de activare : A. majoritatea microorganismelor agresoare sunt iniial fagocitate i parial digerate de ctre macrofage, iar produii antigenici rezultai sunt eliberai n citosolul macrofagului B. macrofagele mrginesc sinusoidele din ganglionii limfatici, splin i alte esuturi limfoide C. n esutul limfoid sunt prezente milioane de macrofage D. macrofagele secret o substan activatoare special numit interleukina -1 care stimuleaz creterea si reproducerea limfocitelor specifice E. macrofagele transmit antigeni limfocitelor, prin contact intercelular indirect, proces care determin activarea clonelor limfocitare specifice 107. Despre neutralizarea virusurilor putem afirma urmtoarele : A. enzimele complementului i ali produi ai complementului pot ataca structural anumite virusuri i le pot anihila virulena B. complexul litic are un efect direct de distrugere a membranelor celulare bacteriene sau a altor organisme invadatoare C. are rolul de a amplifica de sute de ori numrul de bacterii care pot fi distruse D. produii complementului au de asemenea capacitatea de a modifica suprafeele organismelor agresoare care devin aderente ntre ele E. iniiaz chemotactismul neutrofilelor i macrofagelor, determinnd deplasarea unui numr mare dintre fagocite ctre zonele tisulare adiacente agentului antigenic 108. Despre limfocitele T supresoare putem afirma : A. se mai numesc i celule killer (ucigae)
122

sunt cele mai numeroase limfocite T i faciliteaz buna funcionare a sistemului imunitar au capacitatea de a inhiba att funciile limfocitelor T citotoxice ct i pe cele ale limfocitelor T helper D. constituie principalul reglator al tuturor funciilor imunologice E. secret proteine perforante, ce poart numele de perforine B. C. 109. Despre limfocitele T citotoxice putem afirma : A. prezint un rol important n limitarea capacitii sistemului imunitar de a ataca esuturile proprii ale organismului B. prezint un rol important prin intermediul limfokinelor care acioneaz asupra celulelor din sistemul imunitar, dar i a celor din mduva osoas C. au capacitatea de a inhiba att funciile limfocitelor T citotoxice ct i pe cele ale limfocitelor T helper D. prezint un rol important n distrugerea celulelor neoplazice, a celulelor din cordul transplantat sau a altor tipuri de celule straine din organism E. sunt celule care acioneaz prin atac indirect, capabile s distruga microorganismele 110. Selectai rspunsurile adevrate despre urticarie : A. reacia alergen-reagin apare la nivelul cavitailor nazale B. apare adesea la persoanele cu teren alergic C. se produce prin ptrunderea antigenului n anumite zone ale tegumentelor, unde determin reacii anafilactoide D. administratea preparatelor antihistaminice dup expunere va preveni apariia urticariei E. histamina eliberat local determin vasoconstricie care induce imediat un eritem 111. Receptorii antigenici ai limfocitelor B sunt reprezentai de: A. molecule de imunoglobuline B. moleculele complexului de histocompatibilitate C. determinanii antigenici provenii de la celulele prezentatoar e de antigene D. fosfolipide membranare de tipul interleukinelor E. limfokine secretate chiar de limfocitele B

ntrebri tip complement multiplu


1. A. B. C. D. E. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la suprafaa cutanat a organismului: suprafaa pielii prezint un ph neutru glandele sebacee ale pielii secret acid lactic perspiraia conine lizozim care atac peretele bacteriilor gram-negative glandele sebacee ale pielii secret acizi grai cu efect antibacterian reprezint prima linie de aprare a organismului

2. Mecanismele mecanice de ndeprtare a substanelor nocive care penetreaz prima linie de aprare a organismului sunt: A. descuamarea B. tusea C. miciunea D. fagocitarea E. emeza 3. Imunitatea nnscut include urmtoarele mecanisme:
123

A. distrugerea microorganismelor ptrunse n stomac de ctre secreiile acide ale stomacului i de ctre enzimele digestive B. fagocitarea de ctre mastocite a bacteriilor i a altor ageni patogeni C. rolul de barier antiinfecioas al pielii D. prezena n snge a anumitor compui chimici care se ataeaz de microorganismele strine sau toxine care sunt distruse E. fagocitarea de ctre leucocite a agenilor patogeni 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. 6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. Imunitatea natural asigur rezistena organismului fa de urmtoarele boli: febra tifoid scarlatin holera porcin pesta bovin jigodia Imunitatea natural mai poate fi numit imunitate: motenit dobndit specio-independent nnscut postinfecioas Imunitatea postvaccinal este o imunitate: dobndit artificial dobndit natural dobndit activ dobndit pasiv adoptiv La copil, limfocitul i are originea din: o celul precursoare de la nivelul ficatului o celul precursoare de la nivelul timusului celula stem mieloblast o celul precursoare de la nivelul mduvei osoase Sistemul imunitar este alctuit din urmtoarele sisteme de celule : sistemul fagocitar mononuclear sistemul complement sistemul limfocitar sistemul reticulo-endotelial sistemul citokinelor Dup ce devin imunocompetente, limfocitele colonizeaz urmtoarele organe secundare: splina ficatul mduva oaselor ganglionii limfatici timusul Limfocitele T din zonele timo-dependente reintr periodic n circulaia general pe calea: vaselor limfatice arterelor capilarelor
124

D. canalului toracic E. arterei splenice 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. Imunoglobulinele sunt produse de: plasmocite limfocitele T citotoxice mastocite limfocitele B activate monocite Identificai afirmaiile adevrate referitoare la plasmocite: durata vieii unui plasmocit este de cteva zile un plasmocit secret un singur anticorp provin din limfocitele B transformate blastic asigur reaciile imune de mare amploare ca rspuns la un nou contact cu antigenul toate limfocitele B stimulate de limfokine sau direct de ctre antigen se transform n plasmocite Declanarea rspunsului imun implic urmtoarele etape: selecia clonal n care anticorpii selecteaz limfocitele antigen-specifice activarea metabolic a limfocitelor ca urmare a recunoaterii antigenice expansiunea clonal a limfocitelor activate metabolic proliferarea limfocitelor T helper sub aciunea citokinelor producerea imunoglobulinelor de ctre limfocitele T supresoare

14. Antigenele care prezint capacitatea de a declana rspunsul imun i de a reaciona specific cu produsele rezultate (anticorpi sau receptori de membran), se numesc: A. antigene complete B. haptene C. imunoglobuline D. antigene incomplete E. imunogene 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. Haptenele sunt antigene pariale care interacioneaz cu: imunoglobulinele citokinele receptorii de membran limfocite B macromolecule imunogene (carrier) Antigenele sunt substane capabile sa reacioneze n organism cu: macromolecule imunogene anticorpi receptori de membran limfocite B limfocite T Haptenele simple sunt haptene inhibitorii care: reacioneaz cu anticorpii omologi formeaz precipitate cu anticorpii omologi stimuleaz producerea de imunoglobuline blocheaz anticorpii omologi care nu vor mai putea reaciona cu antigenul complet blocheaz anticorpii omologi care vor putea ns reaciona cu haptenele precipitante ale acestora

18. Molecula de baz a imunoglobulinelor este alctuit din urmtoarele fragmente:


125

A. dou fragmente Fc care sunt constituite din extremitatea NH2 terminal a lanurilor grele i cte un lan uor B. un fragment Fab constituit n exclusivitate din jumtatea COOH terminal a lanurilor grele C. dou lanuri grele i dou lanuri uoare solidarizate prin puni disulfuric e D. dou fragmente identice Fab care recunosc antigenul i cre eaz legturi cu acesta E. un fragment Fc care reprezint axul central al imunoglobulinei 19. A. B. C. D. E. Identificai afirmaiile adevrate ale fragmentului Fc (c = cristalizabil) al imunoglobulinelor: prezint o poriune variabil i o poriune constant este constituit din jumtatea COOH terminal a lanurilor grele este purttorul specificitilor antigenice caracteristice fiecrei clase i subclase imunoglobulinice este purttorul situsului de activare a l complementului este purttorul situsului de recunoatere i combinare cu antigenul

20. Imunoglobulinele G reprezint anticorpii cei mai eficace n aprarea antibacterian, ei intervenind n: A. procesul de opsonizare B. rspunsul imun secundar C. aglutinarea i liza germenilor D. neutralizarea exotoxinelor bacteriene E. stimularea rspunsurilor imune umorale 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. Imunoglobulinele A prezint urmtoarele caracteristici: nu se gsesc n secreiile digestive nu traverseaz placenta activeaz cascada complementului pe cale direct reprezint procentul cel mai mare al imunoglobulinelor serice se gsesc n laptele matern Identificai afirmaiile adevrate referitoare la esutul limfoid al splinei: face parte din pulpa alb a splinei este dispus n jurul unei arteriole centrale poart numele de strat limfoid periarteriolar face parte din pulpa roie a splinei cuprinde foliculi primari constituii din limfocite B neactivate Reacia de hipersensibilitate citolitic - citotoxic este dependent de anticorpi de tipul: imunoglobuline E imunoglobuline G imunoglobuline A imunoglobuline M imunoglobuline D Reacia de hipersensibilitate de tipul II se realizeaz cu participarea: sistemului complement reaginelor macrofagelor celulelor K imunoglobulinelor G Penetrarea n circulaie doar a unei cantiti infime de alergen este datorat: bronhiilor ficatului splinei
126

D. intestinului subire E. rinichilor 26. La persoanele cu predispoziie genetic pentru bolile alergice, interleukinele secretate de ctre limfocitul Th2, sunt implicate n: A. sinteza de IgA2 B. sinteza de IgM C. maturarea mastocitelor D. creterea numrului de eozinofile E. fixarea IgE de mastocite i bazofile cu fragmentele Fab 27. n bolile alergice degranularea mastocitului cu descrcarea consecutiv a mediatorilor biochimici are loc: A. la primul contact cu alergenul B. dup captarea alergenului de ctre IgE prin gruparea Fab (fragmentul Fc este fixat pe mastocit) C. ca o consecin a influxului de ioni de calciu D. dup captarea alergenului de ctre IgE prin gruparea Fc (fragmentul Fab este fixat pe mastocit) E. ca o consecin a influxului de ioni de sodiu 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. Interferonul secretat de ctre limfocitele Th1 prezint urmtoarele roluri: activeaz macrofagele stimuleaz sinteza de IgE inhib sinteza de IgE produce eozinofilie produce degranularea mastocitelor n reacia de hipersensibilizare de tip 1 sunt stimulate urmtoarele celule: limfocitele B interleukina 2 interferonul limfocitele Th2 limfocitele Th1

30. Mediatorii preformai eliberai n faza de rspuns precoce a reaciei de hipersensebilitate sunt reprezentai de: A. triptaz B. prostaglandinele C. citokinele D. heparin E. histamin 31. A. B. C. D. E. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la heparin: este o protein este o mucopolizaharid are activitate anticoagulant are activitate antihistaminic contribuie la repararea vaselor de snge prin activarea fibrinogenului

32. Identificai afirmaiile false referitoare la bazofilele care particip la reacia de hipersensibilitate de tipul I: A. conin pe suprafaa lor receptori cu mic afinitate pentru IgE ( Fc RII) B. activarea lor este mai rapid dect cea a mastocitelor C. nu conin pe suprafaa lor receptori pentru C3a i C5a D. conin pe suprafaa lor receptori cu mare afinitate pentru IgE ( Fc RI)
127

E. degranularea masiv a bazofilelor se ntlnete n ocul anafilactic 33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. E. 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. Receptorii H1 ai histaminei se gsesc n: piele celulele gastrice musculatura neted celulele T musculatura striat Reacia de hipersensibilitate de tip II apare n: infecii streptococice (cardita reumatismal) reacii alergice reaciile posttransfuzionale anemia hemolitic a nou-nscutului reacia de tip Arthus Reacia de hipersensibilitate de tip III se manifest cu: febr splenomegalie leucocitoz cu neutrofilie i eozinofilie creterea complementului seric albuminurie Faza tardiv a rspunsului imun n alergie se caracterizeaz prin : apare la 24 de ore de la debut apare la 2-6 ore de la debut se constituie infiltratul inflamator cu mastocite se constituie infiltratul inflamator leucocitar i apar leziunile tisulare histamina nu se elibereaz n aceast faz Histamina determin prin stimularea receptorilor de pe fibrele musculare urmtoarele: bronhoconstric ie vasodilataie arteriolocapilar scade permeabilitatea capilar scade motilitatea intestinal reacie urticarian Prostaglandinele au urmtoarele aciuni: vasodilataie vasoconstric ie bronhoconstric ie activitate anticoagulant scade permeabilitatea capilarelor Mastocitele se activeaz neimun (direct) de ctre: factori nespecifici antibioterapia antiinflamatorii opiacee substane hiperosmolare

40. Leocotrienele determin: A. constric ia musculaturii netede B. scade permeabilitatea vascular


128

C. crete producia de mucus D. deprim performana cardiac E. relaxeaz musculatura neted 41. A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. Tabloul clinic al formei sistemice a anafilaxiei cuprinde: respirator-edem laringeal respirator-astm digestiv-dureri abdominale cardiovascular-hipotensiune arterial digestiv-tulburri de tranzit Histamina are urmtoarele efecte : vasodilataie i creterea permeabilit ii capilare la nivel tisular bronhoconstric ie cu hipersecreie de mucus contracii intestinale dureroase vasoconstric ie n teritoriul cerebral inhib secre ia de acid la nivel gastric

43. Care din urmtoarele afirmaii, despre alergie, sunt adevrate: A. persoanele cu teren atopic prezint un titru crescut de IgE plasmatic B. n mod normal la primul contact cu alergenul are loc stimularea limfocitelor T supresor care induc sinteza de IgM C. la persoanele cu teren atopic sunt stimulate limfocitele T helper 2 la primul contact cu antigenul D. la primul contact cu alergenul pot apare reacii alergice severe de tip oc anafilactic E. IgE se vor fixa cu captul Fab pe receptorii de mare afinitate de pe mastocite 44. A. B. C. D. E. Mediatorii sintetizai de mastocite sunt: histaminaza leucotriene histamina factorul chemotactic al neutrofilelor prostaglandine

45. Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la reacia de hipersensibilitate de tip I, sunt adevrate: A. la persoanele cu teren atopic are loc stimularea limfocitelor Th2 urmata de secreia de interleukine B. la persoanele fr teren atopic, la primul contact cu antigenul are loc stimularea limfocitelor Tsupresor C. la persoanele alergice nivelul reaginelor serice este normal D. la persoanele cu teren atopic limfocitele Th1 sunt stimulate inducnd sinteza de IgE E. la primul contact cu alergenul moleculele de IgE se vor fixa prin extremitatea Fab pe mastocite 46. A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. Prin degranulare, mastocitele elibereaz urmtorii mediatori preformai : histamina leucotriene prostaglandine factor chemotactic pt. neutrofile factor chemotactic pt. eozinofile Imunitatea celular se realizeaz prin: limfocite T helper bazofile eozinofile anticorpi
129

E. limfocite T citotoxice Care din urmtoarele afirmaii sunt false: mediatorii de novo implica i n alergie sunt eicosanoiziii prostaglandinele sunt eliberate prin degranularea mastocitelor tromboxanii se sintetizeaz pe calea lipooxigenazei leucotrienele provenite din acidul arahidonic intervin n procesul inflamator al arborelui traheobronic inducnd hiperproducie de mucus i efect chemotactic E. interleukina-1 nu este implicat n fiziopatologia febrei 48. A. B. C. D. 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. Rspunsul imun: este o reacie nespecific este o reacie specific de aprare a organismului apare rapid n urma contactului cu agentul inflamator este caracterizat prin manifestri locale i manifestri sistemice are memorie Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: organele limfatice centrale sunt reprezentate de timus i splin plasmocitele activate secret anticorpi anticorpii sunt lipoproteine din clasa albuminelor TSH-ul este hormonul tireotrop care stimuleaz secreia de tiroxin etapa pulmonar a respira iei se realizeaz prin schimbul de gaze la nivelul membranelor alveolocapilare Histamina produce: vasodilataie cu edem i eritem creterea produciei de mucus i bronhoconstricie durere vasodilataie cu scderea permeabilit ii vasculare creterea secreiei de endotelin Homeostazia imun este meninut de timus prin : maturaia precursorilor limfocitari T distribu ia limfocitelor B ctre organele limfoide periferice distribu ia limfocitelor T ctre anumite arii ale organelor limfoide periferice stimularea limfocitelor B imunitatea umoral Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la anticorpi, sunt adevrate: sunt sintetiza i i secretai de plasmocite prezint un fragment Fab i dou fragmente Fc IgA este implicat n alergie IgM intervin n rspunsul imun primar IgG intervin n rspunsul imun secundar Antigenele incomplete sunt reprezentate de : haptene complete haptene simple nucleoproteine prostaglandine limfokine

51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E.

55. Imunitatea se clasific n :


130

A. B. C. D. E. 56. A. B. C. D. E.

imunitate umoral imunitate celular imunitate tisular imunitate natural pasiv imunitate dobndit activ Receptorii cu mare afinitate pentru IgE se gsesc pe suprafaa urmtoarelor celule: limfocite B macrofage monocite mastocite bazofile

57. Receptorii cu mic afinitate pentru IgE se gsesc pe suprafaa urmtoarelor celule, cu excepia: A. limfocite B B. macrofage C. eozinofile D. mastocite E. bazofile 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. 61. A. B. C. D. E. 62. A. B. C. D. PAF (factorul activator plachetar) are urmtoarele aciuni: stimuleaz producia de mucus la nivel traheo bronic induce bronhoconstricia inhib fagocitoza are efect anticoagulant produce trombocitopenie Prima linie de aprare este constituit de ctre: limfocitele B bariere anatomice limfocitele T mucoasa tractului respirator glandele sebacee Lizozimul este prezent n: perspira ie sucul gastric lacrimi saliv secreii genitale Mecanismele mecanice de ndeprtare sunt reprezentate de: mic iune activarea limfocitelor T tuse activarea plasmocitelor formarea complexelor antigen-anticorp Afirmaiile corecte referitoare la sistemul imun sunt: induce apari ia inflama iei reprezint cea de-a doua linie de aprare se instaleaz lent este nespecific
131

E. ofer organismului protecie de lung durat 63. A. B. C. D. E. 64. A. B. C. D. E. 65. A. B. C. D. E. 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. 68. A. B. C. D. E. 69. A. B. C. D. E. Celulele care aparin imunitii nnscute sunt: limfocitele T macrofagele limfocitele B eozinofilele neutrofilele Imunitatea nnscut include: pH-ul acid al stomacului sinteza de plasmocite fagocitarea de ctre macrofage prezena n snge a unor compui care distrug patogenii sinteza de imunoglobuline Dup originea reactivitii imune, imunitatea poate fi: imunitate umoral imunitate dobndit imunitate motenit imunitate natural imunitate celular Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea natural sunt: poate fi natural sau artificial este produs de un rspuns imun omul nu se mbolnvete de vaccina bovinelor se instaleaz dup vaccinare este prezent nc de la natere Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit natural sunt: se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boal nu este practic produs de un rspuns imun se mai numete i postinfec ioas este prezent nc de la natere Dup mecanismul de instalare al imunitii dobndite, imunitatea poate fi: artificial activ adoptiv natural pasiv Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit activ sunt: se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinarea selectiv se obine prin transferul de efectori activi se obine prin transfer de celule imunocompetente reprezint o imunitate de scurt durat nu este produs de un rspuns imun

70. Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit pasiv sunt: A. se obine prin transferul transplacentar B. se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare
132

C. reprezint o imunitate de lung durat D. se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boal E. se obine prin transferul de anticorpi de la un organism imunizat 71. A. B. C. D. E. 72. A. B. C. D. E. 73. A. B. C. D. E. 74. A. B. C. D. E. 75. A. B. C. D. E. 76. A. B. C. D. E. 77. A. B. C. D. E. Dup tipul de efector imunologic, imunitatea poate fi : dobndit umoral natural artificial celular Afirmaiile corecte referitoare la limfocit sunt: i are originea la nivelul ficatului n viaa intrauterin nu necesit maturarea n alte organe i are originea la nivelul mduvei osoase la ft prezint caractere imunocompetente imediat dup ce se formeaz se formeaz din celula stem Populaia celular care compune sistemul imunitar este reprezentat de: sistemul limfocitar hematii sistemul reticulo-endotelial sistemul nervos celulele stem Activitatea sistemului imunitar se caracterizeaz prin: specificitate rapiditatea sintezei de Ac memoria imunologic stimularea mduvei de a produce mai multe limfocite stimularea limfocitelor T pentru producerea imunoglobulinelor Afirmaiile corecte referitoare la limfocite sunt: limfocitele B se matureaz n timus limfocitele B nu necesit instruire dup instruire, limfocitele T colonizeaz ganglionii limfatici doar limfocitele B prezint specificitate limfocitele T pot produce limfokine Afirmaiile corecte referitoare la limfocitele B sunt: se transform n plasmocite nu pot produce clone secret limfokine produc anticorpi produc imunoglobuline Afirmaiile corecte referitoare la limfocitele T sunt: produc Ac secret limfokine se transform n plasmocite se pot transforma n celule cu memorie produc imunoglobuline

78. Afirmaiile corecte referitoare la antigene sunt:


133

A. B. C. D. E. 79. A. B. C. D. E. 80. A. B. C. D. E. 81. A. B. C. D. E. 82. A. B. C. D. E. 83. A. B. C. D. E. 84. A. B. C. D. E. 85. A. B. C. D. E.

pot lua natere n organism prin apari ia unor mutaii somatice declaneaz rspunsul imun sunt produse de plasmocite nu sunt recunoscute de sistemul imunitar reacioneaz specific cu produsele rezultate n urma elicitirii acestora Afirmaiile adevrate referitoare la imunogene sunt: reprezint antigenele complete nu pot declana un rspuns imun umoral singure reprezint antigenele incomplete prezint imunogenitate i specificitate necesit cuplarea cu o molecul carrier Afirmaiile adevrate referitoare la haptene sunt: reprezint antigenele complete nu pot declana un rspuns imun umoral singure reprezint antigenele incomplete prezint imunogenitate i specificitate necesit cuplarea cu o molecul carrier Haptenele pot fi: antigene complete haptene precipitante haptene inhibitorii anticorpi incompleti haptene neprecipitante Haptenele precipitante reprezint: haptene simple care nu pot stimula producerea de anticorpi haptene care blocheaz anticorpii omologi, fr a forma precipitate haptene complete haptene care se combin cu anticorpul omolog precipitant haptene care "n vitro" nu stimuleaz producerea de anticorpi Sunt antigene complete: dizaharidele nucleoproteinele compuii organici simpli polizaharidele proteinele Sunt haptene complete: lipidele compuii organici simpli dizaharidele polipeptidele acizii nucleici Sunt haptene incomplete: lipidele compuii organici simpli dizaharidele polipeptidele acizii nucleici
134

86. A. B. C. D. E. 87. A. B. C. D. E. 88. A. B. C. D. E. 89. A. B. C. D. E. 90. A. B. C. D. E. 91. A. B. C. D. E. 92. A. B. C. D. E. 93. A. B. C.

Anticorpii reprezint: glicoproteine ce sunt capabile s se combine specific cu Ig substane care declaneaz rspunsul imun au drept scop indepartarea Ag sunt sintetiza i de limfocitele B sunt sintetiza i de limfocitele T Afirmaiile corecte referitoare la structura anticorpilor sunt: prezint dou lanuri uoare prezint dou lanuri grele prezint dou fragmente Fc prezint dou fragmente Fab prezint forma literei Y Afirmaiile corecte referitoare la plasmocite sunt: i au originea n limfocitele T secret anticorpi se gsesc numai n mduva hematogen secret proteine secret antigene Afirmaiile corecte referitoare la tipurile de imunoglobuline sunt: se deosebesc printr-o secven a lanului L lanul este prezent la IgG lanul este prezent la IgE lanul este prezent la IgG lanul este prezent la IgA Afirmaiile corecte referitoare la IgG sunt: apar n timpul rspunsul imun primar apar n timpul rspunsul imun secundar pot inhiba sinteza de IgM intervin n aglutinarea i liza germenilor particip la eliminarea autoantigenelor Afirmaiile corecte referitoare la IgA sunt: nu traverseaz placenta activeaz complementul pe calea direct sunt prezente n secreii reprezint cele mai numeroase tipuri de Ig din ser sunt prezente n laptele matern Afirmaiile corecte referitoare la IgM sunt: se numesc i reagine reprezint imunoglonulinele cele mai rspndite n ser apar n rspunsul imun primar traverseaz placenta nu activeaz complementul Afirmaiile corecte referitoare la IgD sunt: nivelul IgD este crescut n serul gravidelor se numesc i reagine nivelul crete n reac ii de hipersensibilitate
135

D. sunt prezente n secreii E. nivelul crete n timpul travaliului 94. A. B. C. D. E. 95. A. B. C. D. E. 96. A. B. C. D. E. 97. A. B. C. D. E. 98. A. B. C. D. E. 99. A. B. C. D. E. Afirmaiile corecte referitoare la IgE sunt: se numesc anticorpi homocitotropi se numesc reagine nivelul crete n timpul travaliului apar n rspunul imun primar apar n rspunsul imun secundar Compartimentele sistemului limfatic sunt: compartimentul celulelor stem compartimentul celulelor compartimentul organelor limfatice centrale compartimentul celulelor susa sistemul limfatic este reprezentat doar de organele limfactice principale Compartimentul organelor limfatice centrale este reprezentat de: ganglioni limfatici timus ficat splin mduva hematogen Compartimentul organelor limfatice periferice este reprezentat de: ganglioni limfatici timus ficat splin mduva hematogen Afirmaiile corecte referitoare la compartimentul celelelor susa sunt: deriv din celulele stem pluripotentate include i splina primele celule susa se formeaz n sacul vitelin aici au loc maturarea limfocitelor T d natere la limfocitele pre-T Afirmaiile corecte referitoare la timus sunt: joac un rol bine definit n procesul de matura ie i diferen iere a limfocitelor B ajut la deprimarea rspunsului imun celular ajut la men inerea homeostaziei imune ajut la procesul de maturaie a plasmocitelor este implicat n distribuia limfocitelor T ctre organele limfoide centrale

100. Afirmaiile corecte referitoare la splin sunt: A. ajut la maturarea limfocitelor B B. zona imediat limitrof arteriolei centrale este populat de ctre limfocite T C. limfocitele se gsesc n pulpa roie D. teritoriul de la periferia PALS conine aproape n exclusivitate limfocite B E. printre limfocite B se pot gasi i macrofage 101. Afirmaiile corecte referitoare la ganglionii limfatici sunt: A. zona paracortical este populat aproape n exclusivitate de limfocite B
136

B. C. D. E.

zona medular conine numai limfocite B zona medular conine limfocite T zona medular conine plasmocite zona paracortical cuprinde celule prezentatoare de antigen

102. Imunitatea sistemic este reprezentat de: A. splin B. timus C. mduva hematogen D. ganglioni limfatici E. ficat 103. Funcia imunitii sistemice depinde de: A. antigene B. anticorpi C. limfocite D. mastocite E. neutrofile 104. Reaciile de hipersensibilitate pot fi mediate umoral cu ajutorul: A. limfocitelor T B. IgE C. IgM D. IgG E. IgA 105. Afirmaiile corecte referitoare la reaciile de hipersensibilitate sunt: A. apar la primul contact cu antigenul B. se pot declana la ntlnirea antigenului incomplet din alergenul ini ial C. organismul sintetizeaz anticorpi specifici pentru alergen D. ntre stimularea i manifestarea sensibilit ii exist o perioada de laten E. se pot declana numai cu haptena antigenului care a realizat stimularea ini ial 106. Reacia de hipersensibilitate de tipul I reprezint: A. hipersensibilitatea imediat B. hipersensibilitatea tardiv C. hipersensibilitatea citotoxic D. hipersensibilitatea mediat celular de limfocitele T E. hipersensibilitatea anafilact ic 107. Reacia de hipersensibilitate de tipul II reprezint: A. hipersensibilitatea imediat B. hipersensibilitatea citotoxic C. hipersensibilitatea depende nt de IgG D. hipersensibilitatea mediat celular de limfocitele T E. hipersensibilitatea depende nt de IgM 108. Reacia de hipersensibilitate de tipul IV reprezint: A. hipersensibilitatea mediat de complexe imune B. hipersensibilitatea citotoxic C. hipersensibilitatea tardiv D. hipersensibilitatea mediat celular de limfocitele T E. hipersensibilitatea depende nt de IgM
137

109. n reacia de hipersensibilitate de tip I se secret: A. IgA B. reagine C. IgG D. IgE E. alergeni 110. IgE se fixeaz de: A. limfocite T B. eozinofile C. neutrofile D. bazofile E. mastocite 111. Afirmaiile corecte referitoare la reacia de hipersensibilitate de tip I sunt: A. tolerana la alergeni se produce prin sinteza IgM B. la primul contact cu antigenul are loc prezentarea acestuia limfocitelor Ts C. complexul major de histocompatibilitate tip II stimuleaz limfocitele CD8 D. anergia apare la o persoan cu teren atopic E. anergia apare la o persoan ce sintetizeaz IgM la ntlnirea cu un antigen 112. Anticorpii formai ca rspuns la primostimulul antigenic sunt: A. IgG B. anticorpi anafilactici C. IgD D. IgE E. reagine 113. Moleculele de IgE se fixeaz pe suprafaa: A. neutrofilelor B. bazofilelor C. limfocitelor T D. mastocitelor E. eritrocitelor 114. Prezint receptori cu mare afinitate pentru IgE: A. macrofage B. bazofile C. limfocite B D. mastocite E. eozinofile 115. Prezint receptori cu afinitate mic pentru IgE: A. macrofage B. bazofile C. limfocite B D. mastocite E. eozinofile 116. Mesagerii secunzi intracelulari care activeaz celula sunt: A. ionii de calciu B. ATP C. ADP D. AMPc
138

E. ionii de sodiu 117. n faza de rspuns precoce a reaciei de hipersensibilitate apare: A. eliberarea mediatorilor preforma i B. eliberarea mediatorilor neoformai C. recrutarea de celule proinflamatorii D. eliberarea aminelor vasoactive eliberate din granulele bazofilelor E. constituirea infiltratului inflamator cu eozinofile 118. n faza tardiv a rspunsului reaciei de hipersensibilitate apare: A. eliberarea mediatorilor preforma i B. eliberarea mediatorilor neoforma i C. recrutarea de celule proinflamatorii D. eliberarea aminelor vasoactive eliberate din granulele bazofilelor E. constituirea infiltratului inflamator cu eozinofile 119. Celulele implicate n alergii sunt: A. neutrofilele B. mastocitele C. bazofilele D. plachetele E. eozinofilele 120. Mediatorii preformai sunt reprezentai de: A. serotonin B. leucotrienele C. prostaglandinele D. tromboxanii E. histamin 121. Mediatorii de novo sunt reprezentai de: A. serotonin B. leucotrienele C. prostaglandinele D. tromboxanii E. histamin 122. Histamina prezint urmtoarele efecte: A. produce vasoconstric ie B. crete permeabilitatea vascular C. contract musculatura neted D. scade producia de mucus E. produce vasodilataie 123. Leucotrienele prezint urmtoarele efecte: A. cresc permeabilitatea vascular B. deprim performana cardiac C. scad secre ia de mucus D. produc vasoconstric ie E. induc generarea de prostaglandine 124. Factorul de activare al trombocitelor prezint urmtoarele efecte: A. produce vasoconstric ie B. crete permeabilitatea vascular
139

C. induce hiporeactivitatea bronic D. produce chemotactism E. produce vasodilataie 125. Forma local a anafilaxiei prezint fenomene: A. astm bronic B. oc anafilactic C. hipotensiune D. urticarie E. angioedem 126. Un organism sensibilizat pe cale tegumentar prezint urmtoarele fenomenele restrnse: A. urticarie B. hipertensiune C. tulburri de tranzit D. astm bronic E. angioedem 127. Un organism sensibilizat pe mucoasa respiratorie prezint urmtoarele fenomene restrnse: A. rinit alergic B. angioedem C. tulburri de tranzit D. astm bronic E. hipotensiune 128. n forma sistemic a anafilaxiei apare: A. astm bronic B. hipotensiune C. angioedem D. obstrucie bronic E. fenomene de oc 129. Reaciile de hipersensibilizare apar: A. la indivizi sensibiliza i n prealabil printr-un contact anterior cu antigenul, deci sunt reac ii secundare B. la persoanele cu teren atopic C. ca reacii anafilactice mediate de reagine D. la persoanele predispuse genetic (atopici) care prezint un titru foarte sczut de IgE seric E. ca reacii mediate de limfocitele T sensibilizate 130. Reaciile de sensibilizare sunt: A. rspunsuri imune B. reacii secundare ce apar la indivizi sensibiliza i n prealabil C. de 3 tipuri clasificate de Gell i Coombs D. situaii n care n urma contactului cu un anumit antigen organismul devine mai sensibil la factorul respectiv E. mediate fie umoral, fie celular 131. Reaciile de hipersensibilitate mediate umoral prezint urmtorii efectori imunologici : A. imunoglobuline A B. imunoglobuline G C. imunoglobuline M
140

D. complexe imune E. imunoglobuline D 132. Reacia de hipersensibilitate de tip II - citotoxic este mediat de anticorpi de tipul : A. Ig G B. Ig M C. Ig E D. Ig A E. Ig D 133. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la alergie sunt false: A. se numete i hipersensibilitate reaginic B. la persoanele cu teren atopic exist un titru sczut de Ig E n ser C. la primul contact cu alergenul se activeaz doar limfocitele B cu secreie de Ig A i Ig M cu rol protector, de eliminare a alegenului D. la persoanele cu teren atopic are loc stimularea limfocitelor Th2 urmat de secreia de interleukine implicate n sinteza crescut de Ig E cu capacitate citofilic mic E. limfocitele Th1 cu secreie predominant de interferon gama sunt inhibate 134. La primul contact cu alergenul, Ig E se fixeaz pe mastocite: A. pe receptorii FcRII B. pe receptorii de mic afinitate C. pe receptorii FcRI D. prin extremitatea Fc E. prin extremitatea Fab 135. Faza de rspuns precoce se caracterizeaz prin manifestri clinice alergice produse prin eliberarea mediatorilor preformai ca : A. histamin B. heparin C. interferon D. prostaglandine E. leucotriene 136. Leucotriena (LTE4) are urmtoarele efecte: A. bronhoconstrictoare B. produce vasodilata ie C. crete permeabilitatea capilar D. induce apari ia edemelor E. antiagregante plachetare 137. Legarea anticorpilor de celula int cu activarea pe cale clasic a complementului i citoliz consecutiv, se ntlnete n : A. reaciile posttransfuzionale cu hemoliz intravascular B. anemia hemolitic a nou-nscutului C. astmul bronic D. ocul anafilactic E. reacia de tip Arthus 138. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la hipersensibilitatea de tip III sunt adevrate: A. este o reacie mediat de complexe imune cu participarea complementului B. este o reacie mediat de limfocitele T C. este o reacie citotoxic mediat de reagine
141

D. complexele Ag-Ac ptrund prin epiteliul vascular, se depun pe membrana bazal a vaselor i activeaz complementul E. boala serului este un exemplu de reac ie de hipersensibilitate de tip III generalizat la pacien ii crora li s-a administrat , n scop terapeutic, doze mari de ser imun heterolog 139. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la hipersensibilitatea de tip III sunt false: A. este o reacie mediat de complexe imune cu participarea complementului B. este o reacie mediat celular fiind rezultatul unei interac iuni exagerate dintre un antigen i mecanismele imunit ii celulare C. este o reacie citotoxic mediat de reagine D. complexele Ag-Ac ptrund prin epit eliul vascular, se depun pe membrana bazal a vaselor i activeaz complementul E. reaciile au rol n aprarea antiinfecioas fa de infec ii cronice cu bacterii intracelulare (tuberculoza, lepra,bruceloza,etc) 140. Imunitatea ca reacie de aprare a organismului are urmtoarele caracteristici, cu excepia: A. este o reacie nespecific, cu memorie B. se instaleaz lent C. intervine rapid prin degranularea mastocitelor i sinteza de anticorpi D. ncepe n cteva secunde i are memorie E. confer organismului o protec ie de lung durat sau permanent 141. Dup originea reactivitii imune, deosebim urmtoarele tipuri de imunitate: A. natural B. dobndit C. umoral D. celular E. reaginic 142. Dup o perioad de instruire n timus sau n burs, limfocitele colonizeaz urmtoarele organe: A. mduva oaselor B. splina C. ganglionii limfatici D. timusul E. ficatul 143. Ca urmare a recunoaterii antigenice, limfocitele Ag-specifice selectate sufer urmtoarele modificri: A. activare metabolic B. expansiune clonal C. inhibarea clonei selectate cu secreia de anticorpi D. selec ia clonal E. se transform n limfocite cu memorie 144. Plasmocitele sunt rspndite n urmtoarele esuturi limfoide: A. timus B. ganglioni limfatici C. splin D. de la baza vilozit ilor mucoasei intestinale E. din epiploon

142

145. n faza de plasmocit, celula nu se mai divide, ntreag a energie disponibil fiind consumat pentru sinteza de: A. imunoglobuline B. anticorpi C. interleukine D. limfocite E. reagine 146. Imunitatea nnscut include urmtoarele procese : A. distrugerea tegumentelor la invazia microorganismelor B. fagocitarea bacteriilor i a altor agresori de ctre leucocite i celulele sistemului macrofagic tisular C. prezena lizozimului, care reacioneaz cu anumite categorii de bacterii gram-pozitive i le inactiveaz D. prezena limfocitelor natural killer care pot recunoate i distruge celulele strine, celulele tumorale i chiar unele celule infectate E. distrugerea microorganismelor ingerate de ctre secreiile acide gastrice i de ctre enzimele digestive 147. Despre imunitatea dobndit putem afirma urmtoarele lucruri : A. aceast imunitate nu poate conferi o protecie deplin B. organismul uman are capacitatea de a dezvolta o imunitate specific care acioneaz extrem de puternic mpotriva agenilor agresori C. nu poate proteja organismul de efectul anumitor toxine, precum toxina botulinic paralitic sau toxina tetanic D. tratamentul cunoscut sub numele de imunizare este important pentru protejarea fiinelor umane mpotriva bolilor i a toxinelor E. organismul uman este protejat de toxina tetanic n doze de pn la 100.000 de ori mai mari fa de cantitatea care ar fi fost letal n lipsa imunizrii 148. Selectai rspunsurile adevrate despre limfocitele T i limfocitele B : A. ambele tipuri de celule deriv n viaa embrionar din celulele stem hematopoietice pluripotente B. doar limfocitele B ajung n esutul limfoid C. limfocitele T activate migreaz i sunt procesate iniial n timus i sunt responsabile de imunitatea mediat celular D. limfocitele B , care vor ajunge s produc anticorpi, sunt procesate n ficat n trimestrul al II -lea de via fetal, respectiv n mduva osoas, n ultima parte a vieii fetale i dup natere E. limfocitele T au fost descoperite pentru prima dat la psri i sunt responsabile de imunitatea umoral 149. Despre procesarea limfocitelor T n timus sunt incorecte urmtoarele rspunsuri : A. n timus ele se divid rapid i dobndesc totodat o mare diversitate n reacia mpotriva diferiilor antigeni specifici B. dac un limfocit T reacioneaz cu unul dintre antigeni, el este eliberat n circulaie C. timusul selecteaz care dintre limfocitele T vor fi eliberate n circulaie realiznd iniial un amestec ntre aceste limfocite i toi antigenii specifici din esuturile organismului D. ndeprtarea timusului cu cteva luni nainte de natere nu mpiedic apariia tuturor proceselor imunitii mediate celular E. singurele limfocite T eliberate n circulaie sunt cele care nu reacioneaz cu antigenii proprii ai organismului, ci doar cu antigenii provenii dintr -o surs extern 150. Urmtoarele afirmaii despre limfocite sunt adevrate : A. n esutul limfoid exist milioane de tipuri diferite de limfocite B i T preformate, capabile s produc tipuri extreme de specifici de anticorpi sau limfocite T activate
143

fiecare dintre aceste limfocite preformate sunt capabile s produc mai multe tipuri de anticorpi sau de limfocit T activat, care nu au specificitate unic i pot reaciona cu mai multe tipuri de antigene C. n cazul unui limfocit B, celulele descendente vor secreta tipul specific de anticorpi, care circul apoi prin tot organismul D. dup ce un limfocit este activat de ctre antigenul su specific, el se va reproduce foarte puin, formnd un numr foarte mic de limfocite identice E. totalitatea limfocitelor capabile se produc un anticorp specific sau un anumit tip de limfocit T activat poart numele de clon limfocitar B. 151. Despre originea multitudinii de clone limfocitare putem afirma : A. exist numai cteva sute sau cteva mii de gene care codific milioane de tipuri diferite de anticorpi i de limfocite T B. n celula stem originar, este prezent ntotdeauna materialul genetic complet necesar pentru formarea fiecrui tip de limfocit T i B C. n timpul procesrii limfocitelor T i B exist fragmente genice ce se amestec unele cu altele n combinaii aleatorii, proces ce duce la formarea genelor complete D. pentru fiecare limfocit T sau B funcional care se formeaz, genele nu codific specificitate pentru un singur antigen E. celulele mature devin limfocite B sau T cu o specificitate nalt, care se rspndesc i populeaz esutul limfoid 152. Selectai rspunsurile adevrate despre producerea anticorpilor de ctre plasmocite : A. nainte de expunerea la antigenul specific, clonele de limfocite B din esutul limfoid se afl ntr -o stare de activare B. dup expunerea la un antigen strin, macrofagele din esutul limfoid fagociteaz antigenul i apoi l prezint limfocitelor B adiacente C. limfocitele B specifice pentru respectivul antigen ncep s-i mreasc dimensiuni i capt un aspect de plasmoblast D. plasmocitele mature produc anticorpi de tip gamagobuline cu o rat extrem de rapid, 200 de molecule/sec pentru fiecare plasmocit E. limfocitele T citotoxice contribuie la activarea intens a limfocitelor B 153. Despre formarea celulelor cu memorie i diferena ntre rspunsul imun primar i cel secundar putem afirma : A. populaia de limfocite B din clona specific activat i mrete marcat numrul, noi limfocite B adugndu-se limfocitelor originale ale acestei clone B. aceste limfocite populeaz toate esuturile limfoide i rmn inactivate pn cnd sunt din nou activate de acelai antigen i poart numele de celule cu memorie C. o expunere ulterioar la acelai antigen va determina un rspuns mult mai lent i sczut, deoarece numrul limfocitelor B cu memorie este mult mai mic dect al limfocitelor B originale din clona respectiv D. rspunsul primar debuteaz rapid dup expunerea la antigen, este mult mai puternic i se soldeaz cu producerea prelungit de anticorpi, timp de mai multe luni E. creterea intensitii i duratei de manifestare a rspunsului imun secundar st la baza procesului de imunizare realizat prin injectarea unui antigen n doze repetate 154. Selectai rspunsurile corecte despre structura anticorpilor : A. anticorpii sunt gamaglobuline ce poart numele de imunoglobuline B. toate imunoglobulinele sunt alctuite din combinaii de lanuri polipeptidice usoare i grele C. anticorpii constituie n mod normal aproximativ 50% din totalitatea proteinelor plasmatice D. poriunea constant a anticorpului este resposabil de capacitatea de ataare la complexul complementului, uurin cu care anticorpii traverseaz membranele
144

E.

imunoglobulinele au n structur combinaii de pn la 5 lanuri grele i 5 lanuri uoare, care dau natere imunoglobulinelor cu greutate molecular mare

155. Selectai rspunsurile adevrate despre specificitatea anticorpi lor : A. cnd anticorpul are o specificitate crescut, asocierea dintre antigen i anticorp este foarte puternic, fiind meninut numai prin legturi hidrofobe B. fiecare anticorp este specific unui anumit antigen, iar specificitatea este determinat de organizarea structural unic a aminoacizilor din poriunea variabil a lanurilor grele i uoare C. cnd anticorpul are o specificitate crescut, asocierea dintre antigen i anticorp este foarte puternic, fiind meninut numai prin atracii ntre ioni D. cnd anticorpul are o specificitate crescut, asocierea dintre antigen i anticorp este foarte puternic, fiind meninut i prin legturi de hidrogen E. fiecare anticorp este specific unui anumit antigen, iar specificitatea este determinat de organizarea structural unic a aminoacizilor din poriunea variabil doar a lanurilor grele 156. Despre clasele de anticorpi putem afirma : A. exist 5 clase generale de anticorpi, denumite IgM, IgG, IgA, IgD i IgE B. exist 3 clase generale de anticorpi, denumite IgM, IgG, i I gE C. IgG este un anticorp bivalent i constituie aproximativ 75% din anticorpii unei persoane normale D. IgM formeaz un procent mic din masa total de anticorpi, dar sunt implicai mai ales n reaciile alergice E. o mare parte din anticorpii formai n cadrul rspunsului imun primar aparin clasei IgM 157. Despre sistemul complementului putem afirma urmtoarele lucruri: A. este un termen colectiv, care descrie un sistem alctuit din 20 de proteine, multe dintre acestea fiind precursori enzimatici B. componentele principale ale acestui sistem sunt reprezentate de 10 proteine, notate de la C 1 la C8 i B C. precursorii enzimatici sunt n mod normal inactivi, dar pot fi activai n special prin calea clasic D. calea clasic de activare a complementului este iniiat de o reacie anticorp-anticorp E. componentele principale ale acestui sistem sunt reprezentate de proteine, notate de la C1 la C9 158. Efectele inflamatorii ale activrii complementului n cascad determin : A. scderea extravazrii proteinelor din capilare B. amplificarea suplimentar a fluxului sangvin, al crui debit deja era crescut C. coagularea proteinelor lichidului interstiial n spaiile tisulare mpiedic rspndirea microorganismului agresor ctre alte esuturi D. creterea extravazrii proteinelor din capilare E. coagularea proteinelor lichidului interstiial n spaiile tisulare determin rspndirea microorganismului agresor ctre alte esuturi 159. Despre eliberarea limfocitelor T activate din esutul limfoid i formarea celulelor cu memorie putem afirma : A. limfocitele T ce aparin unei clone limfocitare specifice prolifereaz i elibereaz un numr foarte mare de limfocite T activate cu reacie specific B. procesul are loc ntr-un mod diferit celui de eliberare a anticorpilor de ctre limfocitele B activate C. limfocitele T activate prsesc n ntregime esutul limfoid i ajung n limf D. celulele cu memorie se rspndesc n ntregul esut limfoid al organismului E. limfocitele T cu memorie se formeaz n acelai fel n care limfocitele B cu memorie sunt produse de sistemul imunitar al anticorpilor 160. Selectai rspunsurile corecte despre proteinele MHC : A. sunt codate de un grup mare de gene ce poart numele de complex major de histocompatibilitate
145

leag fragmente peptidice ale proteinelor antigenice care sunt degradate n exteriorul celulei prezentatoare de antigen i le transport spre interiorul celulei C. limfocitele T rspund la antigeni numai cnd acetia sunt legai de proteinele MHC D. proteinele MHC I prezint antigenii celulelor T citotoxice E. proteinele MHC I prezint antigenii celulelor T helper B. 161. Despre limfocitele T helper sunt adevrate urmtoarele afirmaii : A. rolul de principal reglator al tuturor funciilor imunologice este exercitat prin intermediul mediatorilor lipidici, numii limfokine B. sunt cele mai numeroase limfocite T, constituid n mod normal mai mult de trei sferturi din acestea C. ele faciliteaz buna funcionare a sistemului imunitar D. interleukina-3 este singura limfokin secretat de limfocitele T helper E. limfokinele secretate acioneaz asupra altor celule din sistemul imunitar i asupra celulelor din mduva osoas 162. Despre limfocitele T citotoxice sunt incorecte urmtoarele rspunsuri : A. sunt denumite celule killer (ucigae) B. sunt celule care acioneaz prin atac indirect, capabile s distrug microorganismele i chiar anumite celule proprii organismului C. limfocitul T citotoxic secret proteine perforante, ce poart numele de perforine, care au capacitatea de a realiza orificii n membrana celulelor atacate D. prin eliberarea de substane citotoxice direct n celulele atacate apare o tumefiere aproape imediat a celulei atacate E. toate limfocitele T citotoxice au un efect distructiv n special asupra celulelor invadate de bacterii 163. Selectai rspunsurile adevrate despre limfocitele T citotoxice : A. unele dintre aceste celule citotoxice pot rmne n esuturi timp de civa ani B. sunt celule care acioneaz prin atac indirect, capabile s distrug microorganismele i chiar anumite celule proprii organismului C. prin eliberarea de substane citotoxice direct n celulele atacate apare o tumefiere aproape imediat a celulei atacate, care se dezintegreaz la scurt timp dup aceea D. aceste limfocite joac un rol important n distrugerea celulelor neoplazice, a celulelor din cordul transplantat sau a altor tipuri de celule strine organismului E. receptorii proteici de pe suprafaa acestora determin legarea strns de acele microorganisme sau celule care conin antigenul specific 164. Selectai rspunsurile adevrate despre limfocitele T supresoare : A. au capacitatea de a inhiba doar aciunea limfocitelor T helper B. mpiedic inducerea de ctre celulele citotoxice a unor reacii imune excesive, care ar putea distruge esuturi proprii organismului C. mpreun cu limfocitele T helper sunt clasificate n categoria limfocitelor T r eglatoare D. prezint un rol important n limitarea capacitii sistemului imunitar de a ataca esuturile proprii ale organismului, efect ce poart numele de toleran imunitar E. au capacitatea de a inhiba doar aciunea limfocitelor T citotoxice 165. Autoimunitatea d natere mai multor boli specifice : A. lupusul eritematos, n care persoana se imunizeaz simultan mpotriva mai multor esuturi diferite, o boal care determin leziuni extinse i adesea un deces rapid B. miastenia gravis, n care persoana se imunizeaz mpotriva membranei bazale glomerulare C. reumatismul articular acut, n care organismul se imunizeaz mpotriva esuturilor articulare i cardiace D. glomerulonefrita , n care persoana se imunizeaz mpotriva membranei bazale glomerulare E. astmul bronic care apare adesea la persoanele cu teren alergic
146

166. Selectai rspunsurile corecte despre imunizarea prin injectare de antigeni : A. imunizarea se utilizeaz de muli ani pentru a induce imunitate nnscut mpotriva unor afeciuni specifice B. imunizarea se face prin injectarea unor microorganisme anihiliate care i pstreaz antigenii chimici i este utilizat pentru protecia mpotriva febrei tifoide, a tusei convulsive, difteriei i a multor altor infecii bacteriene C. o persoan poate fi tratat i mpotriva unor toxine care au fost tratate cu substane chimice, iar toxicitatea lor a fost inactivat, dar antigenii care determin imunitatea sunt n stare activ D. imunitatea poate fi obinut i prin infectare cu organisme vii care au fost atenuate, iar acest procedeu se utilizeaz pentru protejarea mpotriva botulismului i tetanosului E. imunitatea poate fi obinut i prin infectare cu organisme vii care au fost atenuate, iar acest procedeu se utilizeaz pentru protejarea impotriva febrei galbene, rujeolei, va riolei, etc 167. Funciile sistemului imun, n organismul uman, sunt: A. distrugerea patogenilor B. detectarea i distrugerea celulelor anormale (celule canceroase) C. imunotolerana pentru unii ageni patogeni D. iniierea unor mecanisme nespecifice de aprare care prezint memorie imunologic de lung durat E. secreia de limfokine cu memorie 168. Care dintre urmtoarele celule sunt fagocite prezente n torentul circulator: A. neutrofile B. eozinofile C. monocite D. macrofage E. mastocite 169. Care dintre urmtoarele sunt celule prezentatoare de antigen: A. celule dendritice B. macrofage C. limfocite T D. mastocite E. neutrofile 170. Care dintre urmtoarele celule implicate n rspunsul imun se gsesc n esuturi (nu circul n snge): A. macrofage B. neutrofile C. mastocite D. eozinofile E. limfocite T 171. Care dintre urmtoarele rspunsuri reprezint caracteristici ale limfocitelor T i B: A. specificitatea i diversitatea receptorilor B. expansiunea clonal C. memoria de scurt durat D. apoptoza controlat E. fagocitoza specific 172. Selectai rspunsurile incorecte despre reacia alergic ntrziat : A. este indus de limfocitele T activate B. este indus de anticorpi
147

n cazul dematitei de contact indus de iedera otrvitoare, toxina propriu -zis a plantei produce leziuni importante D. unele consecine ale reaciilor alergice ntrziate pot fi extrem de duntoare pentru esuturi E. leziunile apar n mod normal n ariile tisulare n care este prezent antigenul declanator, cum ar fi n tegumente, n cazul iederei otrvitoare C. 173. Despre anafilaxie sunt adevrate urmtoarele afirmaii : A. este definit prin apariia unei reacii alergice extins n cadrul ntregului sistem vascular i a esuturilor vecine B. histamina eliberat n circulaie produce vasodilataie i creterea permeabilitii capilarelor cu pierderea unor cantitii importante de plasm din circulaie C. persoana poate deceda n cteva minute datorit ocului circulator, chiar dac se instituie tratamentul cu epinefrin D. mastocitele i bazofilele elibereaz un amestec de leucotriene numit substan lent reactiv a anafilaxiei E. leucotrienele pot produce spasm al musculaturii netede din bronhiole i declaneaz o criz asemntoare cu cea astmatic, determinnd uneori decesul prin sufocare 174. Selectai rspunsurile adevrate despre febra fnului : A. histamina eliberat determin constricie vascular local intranazal B. reacia alergen-reagin apare la nivelul cavitilor nazale C. mucoasa nazal devine inflamat i prezint hipersecreiei D. utilizarea medicamentelor anthistaminice poate preveni reacia inflamatorie E. ali produi ai reaciei alergen-reagin declaneaz sindromul tipic manifestat prin tuse 175. Selectai rspunsurile adevrate despre astmul bronic : A. apare adesea la persoanele cu teren alergic B. reacia alergen-reagin se desfaoar n bronhiolele pulmonare C. histamina este factorul declanator major al reaciei astmatice D. administrarea de antihistaminice are efect puternic asupra evoluiei astmului E. substana lent-reactiv a anafilaxiei determin spasmul musculaturii netede bronhiolare

Tema: Fiziopatologia durerii. ocul ntrebri tip complement simplu


1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. Durerea exercit asupra organismului urmtoarele efecte, cu excepia: protejeaz esuturile scade reflex tonusul muscular intensific activitatea sistemului nervos vegetativ produce tulburri ale somnului determin anxietate Durerea este un fenomen psiho-fiziologic complex care: afecteaz esuturile nu afecteaz psihicul bolnavului este o reacie specific de aprare scade activitatea sistemului nervos vegetativ crete reflex tonusul muscular
148

3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E.

Identificai afirmaiile false referitoare la nociceptorii mecanici: rspund la presiune i neptur se gsesc i la nivelul muchilor sunt ramificaii ale dendritelor neuronilor senzitivi care iau parte la alctuirea unui nerv cutanat sunt reprezentai de terminaiile nervoase mielinice situate n apropierea membranei bazale rspund la variaii mari de temperatur Impulsurile care duc la apariia senzaiilor tactile sunt conduse prin: fibrele A-delta fibrele C fibrele A-alfa fibrele gamma fibrele extrafusale

5. Durerea acut cu perioad de laten scurt este declanat de impulsuri nociceptive transmise prin: A. fibre eferente B. fibre amielinice C. fibre extrafusale D. fibre mielinice E. fibre intrafusale 6. Durerea cu perioad de laten prelungic este declanat de impulsuri nociceptive transmise prin: A. fibre extrafusale B. fibre eferente C. fibre mielinice D. fibre intrafusale E. fibre amielinice 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. Durerea poate fi nsoit de urmtoarele reacii endocrine: se stimuleaz eliberarea de corticoliberin din hipotalamus se stimuleaz eliberarea de ADH n adenohipofiz se inhib eliberarea de hormoni corticosuprarenalieni se stimuleaz eliberarea de STH din adenohipofiz se inhib eliberarea de ACTH din hipofiz Compresiunea fibrelor motorii din constituia unui nerv periferic genereaz: durerea de tip cauzalgic durerea de tip mialgic parestezia durerea de tip nevralgic cefaleea

9. Durerea caracteristic leziunilor pariale ale nervului median sau sciatic popliteu intern este durerea te tip: A. nevralgic B. visceral C. cenestopatie D. mialgic E. cauzalgic 10. Lezarea trunchiului cerebral poate duce la: A. hiperalgezie visceral
149

B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E.

anestezie termic i dureroas parestezii la nivelul membrelor durere de tip mialgic cenestopatii Hipoxia tisular nu se poate produce prin: hipovolemie deficiena pomei cardiace deshidratare poliglobulie arsuri ocul este o stare patologic de amploare i de durat instalat ca urmare a: emboliei pulmonare iritaiei sinusului carotidian agresiunii ocogene asupra organismului tulburrilor de ritm cardiac dilatrii brute a vaselor musculare ale membrelor inferioare ocul cardiogen mecanic nu poate aprea ca urmare a urmtoarelor afeciuni: defect septal ventricular anevrism ventricular cardiomiopatie dilatativ insuficien mitral tamponad cardiac Stadiul lezional al ocului nu se caracterizeaz prin: anoxie acidoz alterri celulare profunde metabolism aerob insuficien organic multipl n strile de oc sngele ajunge din arteriole n venule prin urmtoarele ci: membrana arteriolar untul arteriolo -venular metaarteriol-capilar-venul untul metarteriolo -venular membrana capilar Identificai afirmaiile false referitoare la tulburrile hidro -electrolitice din oc: n condiii postagresive se descarc ADH n cantiti crescute se produce ieire spre interstiiu a ionilor de potasiu n caz de insuficien renal se poate ajunge uor la fenomene de hipopotasemie se produce fenomenul de transmineralizare scade concentraia extracelular a ionilor de sodiu n primele faze ale ocului, n ficat se produc urmtoarele fenomene metabolice, cu excepia: glicogenoliz hiperglicemie hiperpotasemie gluconeogenez hipopotasemie
150

18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D.

Sfincterul untului arterio-venular conine receptori: adrenergici care sub aciunea catecolaminelor produc vasoconstricie adrenergici care sub aciunea catecolaminelor produc vasodilataie adrenergici care sub aciunea noradrenalinei produc vasodilataie adrenergici care sub aciunea adrenalinei produc vasoconstricie fr afinitate pentru adrenalin Afirmaiile corecte referitoare la durere sunt urmtoarele, cu excepia: reprezint o reacie specific de aprare este reprezentat de fenomenele psiho-afective contiente reprezint reacii somato-vegetative reflexe rezultate din aciunea stimulilor nociceptivi este un fenomen complex este un fenomen neplacut Durerea exercit asupra organismului urmtoarele efecte: scade reflexul tonusului muscular afecteaz esuturile inhib activitatea sistemului nervos vegetativ produce modificri n psihicul bolnavului nu produce alterri ale somnului Teritoriul nociceptor este reprezentat de: releele sinaptice ale influxului nociceptiv structurile nervoase centrale de integrare a informatiilor nociceptive de transformare a stimulului dureros n influx nervos cile sinaptice ale influxului nociceptiv elaborarea senza iei de durere Nociceptorii mecanici sunt reprezentai de: terminaii nervoase mielinice receptori pentru cldur fibre amielinice care rspund la variaii mari de temperatur terminaii nervoase amielinice stimulate de excita ii de presiune mare receptori polimodali Nociceptorii termici sunt reprezentai de: fibre amielinice care rspund numai la excitanii de presiune puternic receptori care rspund la distensia i traciunea organelor interne terminaiile nervoase amielinice situate n apropierea membranei bazale receptori stimula i de vibratii receptori polimodali Fibrele A-alfa ale nervilor cutanai pot conduce impulsuri: pentru durere tolerabil pentru apariia senzatiilor tactile responsabile de apari ia durerii intense pentru durere relativ bine localizat responsabile de apari ia durerii difuze Fibrele mielinice transmit impulsurile nociceptive ce declan eaz durerea: ntrziat secundar acut cu o perioad de laten prelungit
151

E. cu caracter difuz 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. Fibrele amielinice conduc impulsurile care declan eaz durerea: ntrziat imediat acut cu perioad de laten scurt care dispare rapid Afirmaiile incorecte referitoare la receptorii opoizi sunt: sunt situai preponderent n substana cenuie periapeductal sunt situai n nucleii rafeului medial sunt situai n coarnele dorsale ale mduvei spinrii sunt situai n membranele sinaptice sunt situai preponderent n substana alb Durerea poate produce urmtoarele reacii neurovegetative, cu excepia: iritabilitate grea sincop lipotimie oc Afirmaiile corecte referitoare la terminaiile nervoase libere sunt: sunt foarte bine reprezentate la nivelul tegumentului sunt reprezentate de corpusculii Gorgi determin percepia specific de temperatur daca aceti stimuli au o intensitate foarte mare apare senza ia de durere sunt reprezentai de corpusculii Meissner Afirmaiile corecte referitoare la formaiunile ncapsulate sunt: sunt foarte bine reprezentate la nivelul tegumentului durerea somat ic este foarte bine localizat determin percepia specific de temperatur durerea visceral este difuz, greu de delimitat se adapteaz foarte lent n timp Fibrele aferente de tip A reprezint fibre: nemielinizate vegetative preganglionare cu diametrul sub un micron cu o viteza de conducere foarte mare care conduc durerea surd Fibrele aferente de tip B reprezint fibre: care conduc durerea ascuit care conduc durerea surd ce conduc durerea care persist un timp dup ncetarea stimulului nemielinizate care transmit sensibilitatea dureroas visceral

33. Fibrele aferente de tip C reprezint fibre: A. cu diametrul de 2-6 microni B. care conduc durerea surd
152

C. mielinizate D. care transmit sensibilitatea dureroas visceral E. ce conduc durerea care dispare repede dup ncetarea stimulului algogen 34. A. B. C. D. E. 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. Primul neuron senzitiv se gsete: n ganglionii spinali n centrii talamo-corticali n cornul posterior al mduvei spinrii n cornul anterior al mduvei spinrii la nivelul stimulului Al doilea neuron senzitiv se gsete: n ganglionii spinali n centrii talamo-corticali n cornul posterior al mduvei spinrii n cornul anterior al mduvei spinrii la nivelul stimulului Al treilea neuron senzitiv se gsete: n ganglionii spinali n centrii talamo-corticali n cornul posterior al mduvei spinrii n cornul anterior al mduvei spinrii la nivelul stimulului Durerea poate induce urmtoarele mecanisme: inhib secre ia de ACTH stimuleaz secre ia de insulin stimuleaz producia de minetalocorticoizi stimuleaz eliberarea de corticoliberin stimuleaz secre ia de hormoni hipoglicemian i Sunt opioide endogene: morfina codeina enkefalina opiu loperamid Factorii care influeneaz caracterul durerii sunt urmtorii, cu excepia: stare funcionala cortical vrsta proprietile agentului algozon gradul de excitabilitate al neuronilor de pe traseu nu este influenat de sex Hiperalgezia reprezint: se datoreaz suprimrii aportului de oxigen ntr-un anumit teritoriu apare prin ac iunea brutal a agen ilor mecanici asupra esuturilor rspuns dureros excesiv fa de un stimul care n mod normal nu este nociceptiv apare n inflama ii acute apare n inflama ii cronice

41. Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip nevralgic sunt:


153

A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. E. 48. A. B. C. D. E.

se datoreaz compresiunii fibrelor motorii ale nervului este definit ca o senza ie dureroas intens, difuz cu caracter de arsur se nsoete aproape constant de tulburri vasomotorii trofice este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului nu se suprapune dermatoamelor Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip mialgic sunt: se datoreaz compresiunii fibrelor motorii ale nervului este definit ca o senza ie dureroasa intens, difuz cu caracter de arsur se nsoete aproape constant de tulburri vasomotorii trofice este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului se suprapune dermatoamelor Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip cauzalgic sunt: se datoreaz compresiunii fibrelor motorii ale nervului este definita ca o senzatie dureroas intens, difuz cu caracter de arsur nu se nsoete de tulburri vasomotorii trofice este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului se suprapune dermatoamelor Hiperalgeziile periferice sunt: lezarea talamusului lezarea mduvei durerea de tip nevralgic lezarea trunchiului cerebral lezarea scoarei cerebrale Hiperalgeziile centrale sunt: durerea de tip mialgic lezarea mduvei hiperalgezii faciale durerea de tip nevralgic durerea de tip cauzalgic Afirmaiile corecte referitoare la faza de vasodilataie a migrenei sunt: este n general nedureroas este resimit de pacient ca o cefalee pulsatil este produs prin eliberarea mediatorilor care servesc permeabilitatea capilarelor este produs de histamin este caracterizat prin contractura unor artere din interorul carotidei interne Afirmaiile corecte referitoare la faza de edem a migrenei sunt: este n general nedureroas este resimit de pacient ca o cefalee pulsatil este produs prin eliberarea mediatorilor care servesc permeabilitatea capilarelor se produc ischemie i hipoxie cerebral este caracterizat prin contractura unor artere din interorul carotidei interne Parestezia reprezint: crize dureroase de-a lungul unuia sau mai multor nervi cranieni sau spinali senzaia de furnicura sau amoreal o senzaie fr obiect dureri resim ite fr nici un motiv obiectiv produs de dereglri corticale crize intense, paroxistice ce se nsoesc sau nu de deficite neurologice
154

49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E. 56. A. B. C.

Cenestopatia reprezint: senzaia de furnictur senzaia de amoreal crize dureroase de-a lungul unuia sau mai multor nervi cranieni sau spinali dureri resim ite fr nici un motiv obiectiv produse de dereglri corticale crize intense, paroxistice ce se nsoesc sau nu de deficite neurologice Pragul durerii reprezint: durerea minimal perceput la 50 % din subiecii investigai punctajul maxim de suportare a durerii diferena dintre toleran i necesarul de medicaie analgezic necesarul de medica ie analgezic cele mai mici intervale ce se pot stabili n cursul producerii durerii Tolerana la durere reprezint: durerea minimal perceput la 50 % din subiecii investigai punctajul maxim de suportare a durerii diferena dintre necesarul de medicaie analgezic i pragul durerii necesarul de medica ie analgezic cele mai mici intervale ce se pot stabili n cursul producerii durerii Ordinea sensibilitii la durere este dat de: necesarul de medica ie analgezic cele mai mici intervale ce se pot stabili n cursul producerii durerii diferena dintre toleran i pragul durerii punctajul maxim de suportare a durerii durerea minimal perceput la 50% din subiec ii investigai Afirmaiile corecte referitoare la semnificaia biologic a durerii sunt: se realizeaz cu ajutorul fenomenului de percepie dureroas sensibilitatea dureroas genereaz un ir de manifestri ofer rela ii asupra unui organ afectat const n ndeplinirea rolului de sistem de alarm al organismului se realizeaz cu capacitatea de precizare a locului de aciune a excitantului algogen Sistemul lemniscal este reprezentat de: fibre amielinice fibre de calibru mic sistemul spinotalamic fibre cu conducere lent fibre cu deutoneuroni situa i n nucleul Goll Formaiunea reticulat a trunchiului cerebral reprezint: sediul esen ial al reac iilor de stres sediul reaciilor de orientare sediul reac iilor emotionale sediul durerii sediul reac iilor de adaptare spa io- temporale Ealonul talamo hipotalamic reprezint: sediul esen ial al reac iilor de stres sediul reac iilor de orientare sediul reac iilor emotionale
155

D. sediul durerii E. sediul reac iilor de adaptare spa io-temporale 57. A. B. C. D. E. 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. Fenomenele de CID din oc se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: crete vscozitatea sngelui crete sinteza de fibrinogen tromboplastina tisular trece brusc n circula ie apari ia PDF (produi de degradare ai fibrinei) n snge crete cantitatea de kinaze ce activeaz tromboza Clasificarea ocului este reprezentat prin urmtoarele tipuri de oc cu excepia: oc cardiogen oc hipovolemic oc septic oc neurogen oc progresiv n prima etap de evoluie a ocului, se produc urmtoarele modificri cu excepia: tulburri hemodinamice tahicardie oligurie insuficien circulatorie cerebral insuficien circulatorie hepatic Afectarea renal iniial, n oc, se caracterizeaz prin : circulaie preferenial n sectorul suprarenal creterea filtratului glomerular poliurie hipoxie prelungit renal insuficien renal acut ireversibil

ntrebri tip complement multiplu


1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la nociceptorii termici: sunt receptori polimodali sunt reprezentai de fibre mielinice rspund la excitani de presiune puternic transmit impulsuri la mduv prin fibrele sensibilitii somatice pe calea ramurii comunicante albe rspund la variaii mari de temperatur Impulsurile viscerale ajung la mduv pe calea: ramurii dorsale rdcinii anterioare ramurii comunicante cenuii ramurii comunicante albe rdcinii posterioare

3. n stratul 5 al mduvei spinrii i n vecintatea sa se gsesc neuroni care sunt activai de stimuli: A. tactili transmii prin fibrele A-delta B. nociceptivi transmii pe calea fibrelor A-alfa i C C. de origine visceral vehiculai pe calea fibrelor fine
156

D. nociceptivi vehiculai pe calea fibrelor A-delta i C E. tactili transmii prin fibrele A-alfa 4. A. B. C. D. E. Cile durerii sunt reprezentate de: cile extrapiramidale cile spino-talamice cile piramidale cile spino-reticulate cile spino-cerebeloase

5. Nucleul ventrocaudal parvocelular al talamusului primete aferene prin fasiculul spino talamic care apoi se proiecteaz: A. n lobul temporal B. n girusul postcentral C. n lobul parietal D. n lobul frontal E. n girusul precentral 6. A. B. C. D. E. Sensibilitatea dureroas se proiecteaz n: koriocortexul postcentral lobul occipital girusul parahipocampic aria Wernicke lobul parietal

7. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la nucleii talamici de releu ai sensibilitii dureroase: A. partea median a fasciculului spino -talamic se termin n nucleii intralaminari B. nucleul ventral lateral proiecteaz n aria numit koriocortex postcentral C. nucleii intralaminari proiecteaz n palidum i sunt responsabili de durerea trit D. nucleul talamic de proiecie cortical direct stimuleaz cile durerii subcorticale E. dac nucleul talamic de proiecie cortical este distrus apare durerea patologic 8. Identificai afirmaiile false referitoare la releul medular al sensibilitii dureroase: A. la acest nivel intervin o serie de mecanisme care moduleaz transmisia nociceptiv B. activarea fibrelor A-delta blocheaz la nivel medular transmisia impulsurilor nociceptive vehiculate de fibrele A-alfa i C C. stimularea fibrelor A-alfa produce la nivelul straturilor 2 i 3 din cornul anterior al mduvei spinrii un cmp electric negativ D. scderea activitii electro-fiziologice a fibrelor aferente provoac o reducere a mediatorului chimic sinaptic E. activarea fibrelor subiri (A-delta i C) produce un cmp electric pozitiv, deci hiperpolarizarea aferenelor naintea conexiunii sinaptice din stratul 5 9. A. B. C. D. E. Receptorii opiozi sunt situai preponderent n: coarnele laterale ale mduvei spinrii substana cenuie periapeductal nucleii rafeului medial nucleii intralaminari ai mezencefalului nucleul dinat superior

10. Durerea poate produce urmtoarele reacii vegetative i endocrine: A. polipnee B. transpiraii
157

C. stop cardiac D. hipoglicemie E. bradicardie 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. Durerea poate fi produs prin stimularea terminaiile nervoase libere de ctre: modificarea raportului ioni de potasiu/ioni de calciu din lichidul interstiial influxul ionilor de sodiu n celule introducerea subcutanat a unor soluii care conin citrai sau oxalai reabsorbia activ a ionilor de potasiu la nivel tubular modificarea raportului ioni de clor/ ioni de oxigen din lichidul interstiial Durerea din inflamaiile acute este datorat: alcalozei locale eliberrii de bradikinin acidozei locale eliberrii de limfokine eliberrii de serotonin

13. Durerea prin hipoxie se datoreaz urmtorilor factori: A. ndeprtarea incomplet din esut a produilor de anabolism B. stimularea terminaiilor nervoase libere de ctre produii de degradare din leziunile tisulare hipoxice C. devierea metabolismului spre glicoliza aerob cu producie de acid lactic D. suprimarea sau scderea fluxul sangvin n anumite zone datorit tulburrilor circulatorii E. evacuarea substanelor algogene datorit creterii permeabilitii vasculare 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. Lezarea cordoanelor anterioare i laterale ale mduvei spinrii duce la: pierderea sensibilitii termice hiperalgezie periferic pierderea sensibilitii proprioceptive contiente pierderea sensibilitii dureroase ataxie senzorial Identificai afirmaiile adevrate referitoare la migren: este o cefalee vascular este ntotdeauna bilateral este pulsatil are localizare fronto-orbitar este urmat de diskinezie biliar Odontalgiile pot determina urmtoarele reacii sistemice: lipotimie sincop anemii cefalee parodontite Analgia i hipoalgia dobndit se poate datora urmtoarelor afeciuni: polinevrite neuropatii sindromului talamic clasic postero-lateral odontalgii secionare de nervi
158

18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D.

Durerea din infarctul miocardic acut este resimit la nivelul: sternului baza gtului dermatoamelor nervilor lombari inimii dermatoamelor nervilor toracici superiori Stimulii algogeni chimici sunt reprezentai de: unele prostaglandine histamin ioni de hidrogen substana P plasmin Structurile nervoase centrale de integrare a informaiilor nociceptive sunt reprezentate de: rinencefalul neocortexul prefontal epitalamus ealonul talamo -hipotalamic formaiunea reticulat a trunchiului cerebral ocul este un fenomen biologic caracterizat prin: insuficien circulatorie care amenin viaa pierderea total a contiinei prezint cauze intrinseci alterri hipoxic-metabolice ale funciei celulare o tulburare hemodinamic pur, n general aprut prin vasodilataie Pentru ca agenii lezionali sa devin ocogeni trebuie sa aib urmtoarele caracteristici: s ating pragul de oc s produc hipertensiune arterial s produc hemoragii peste 25% din volumul sanguin s produc combustii sub 15% din organism s nu produc insuficien renal Pacientul poate fi salvat prin tratament medical n: stadiul de oc ireversibil stadiul precoce de oc stadiul care corespunde sindromului de insuficien organic multipl stadiul de hipoperfuzie tisular generalizat stadiul n care apar fenomenel de coagulare intravascular diseminat (CID) ocul este reversibil prin: reechilibrare hidric i electrolitic tratarea cauzei scderea tensiunii arteriale msuri de terapie intensiv tratarea necrozelor organelor interne Stadiul de hipoperfuzie tisular generalizat din oc este caracterizat de: necroze n organele interne decompensarea acidozei metabolice fenomene de coagulare intravascular diseminat scderea debitului cardiac
159

E. leziuni ale membranelor celulare i mitocondriale 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. ocul hipovolemic poate aprea datorit unor: plasmedoxii reacii alergice boli endocrine (caexia hipofizar) hemoragii embolisme pulmonare ocul cardiogen mecanic poate aprea datorit urmtoarelor afeciuni: cardiomiopatie dilatativ embolism pulmonar tamponad cardiac stenoz aortic insuficien mitral ocul reversibil n faz tardiv se caracterizeaz prin: vasodilataie i staz n microcirculaie tensiune arterial normal acidoz sistemic sechestrarea sngelui n organe autodigestie celular ocul reversibil n faz refractar nu se caracterizeaz prin: fenomene de sludge n microcirculaie alcaloz sistemic apariia zonelor de necroz infecii cu germeni gram negativi insuficiene de organ Stadiul funcional al ocului cuprinde urmtoarele faze: perioada lezional perioada decompensat perioada de recuperare perioada de acidoz sistemic perioada compensat Adaptarea circulaiei periferice n oc se face prin: vasoconstricie i trecerea sngelui prin unturile arterio -venoase vasodilataia din organele digestive i rinichi scderea volumului sanguin circulant mobilizarea sngelui din depozite trecerea lichidelor din spaiul interstiial n fluxul sanguin Trauma declaneaz eliberarea de catecolamine care au urmtoarele aciuni: produc vasoconstricie n rinichi deschid sfincterul precapilar produc vasoconstricie n inim deschid anastomozele arterio-venoase produc constricie metarteriolar

33. La un anumit grad de hipoxie mastocitele se degranuleaz i elibereaz: A. histamina care deschide sfincterul postcapilar B. catecolamine care deschid sfincterul precapilar
160

C. histamina care este degradat pe loc i nu trece n circulaia sanguin D. catecolamine care nchid unturile arteriolo -venulare E. histamina care deschide captul arteriolar al capilarului 34. n urma deschiderii sfincterului precapilar, datorit hipoxiei i degranulrii mastocitare, se produce: A. o cretere brutal a presiunii intracap ilare B. agravarea fenomenelor microcirculatorii i evolu ia spre hipovolemie C. plasmexodie D. scderea permeabilitii capilare E. crete chemotactismul celular 35. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la metabolismul protidic n oc: A. n stadiile avansate ale ocului aminoacizii sunt utilizai pentru gluconeogenez B. n oc predomin proteoliza, manifestat printr -un bilan azotat negativ cu eliminri urinare de azot mai mari dect aportul alimentar C. n stadiile avansate ale ocului aminoacidemia crete D. unii aminoacizi plasmatici sunt catabolizai i transformai n amine vasoactive E. cnd se instaleaz insuficiena renal acut, n snge se acumuleaz produi de catabolism proteic: acid arahidonic i corpi cetonici. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. Hormonii de stres sunt: tiroxina glucocorticoizii insulina catecolaminele aldosteron Prostaciclina era urmtoarele efecte: antiagregant plachetar vasodilatator coagulant degradeaz glicerolul n ficat vasoconstrictor n oc, plmnul sufer urmtoarele modificri: edem interstiial pulmonar scderea rezistenei pulmonare oxigenare insuficient a sngelui creterea rezistenei pulmonare creterea filtratului glomerular

39. n oc, datorit pierderii capacitii de a menine gradientul electrochimic de o parte i de alta a membranei semipermeabile, se acumu leaz intracelular: A. ioni de sodiu B. ioni de potasiu C. ioni de clor D. ap E. oxigen 40. A. B. C. Organele n care exist receptori beta-adrenergici sunt: ficatul inima creierul
161

D. plmnii E. rinchii 41. A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. Organele n care exist alfa-receptori sunt: inima rinichii ficatul creierul splina Durerea este: manifestare senzitiv- reacional complex netratat poate declana reflexe nociceptive un fenomen fiziologic determinat de stimuli cnd intensitatea lor este mai mare dect cea normal un fenomen simplu Urmtoarele viscere sunt afectate n oc cu excepia: ficat rinichi pulmon pancreas splina Fenomenele de CID din oc se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia: crete vscozitatea sngelui crete sinteza de fibrinogen tromboplastina tisular trece brusc n circula ie apari ia PDF (produi de degradare ai fibrinei) n snge crete cantitatea de kinaze ce activeaz tromboza Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la oc sunt adevrate: se clasific n normovolemic i hipovolemic n funcie de volemia din sadiul final se clasific n normovolemic, hipovolemic i hipervolemic se clasific n normovolemic i hipovolemic n funcie de volemia ini ial se caracterizeaz prin tulburri hemodinamice, metabolice i afectarea organelor n oc ca mecanisme adaptative avem: adaptarea circula iei periferice n oc i adaptarea funciei cordului n oc Durerea orofacial se caracterizeaz prin: inervaia senzitiv a sistemului orofacial este asigurat n principal de nervul trigemen inervaia senzitiv a sistemului orofacial este asigu rat n principal de nervul facial durerile zoosteriene se explic prin dispari ia controlului inhibitor pre i post sinaptic durerea dentar apare prin stimularea fibrelor amielinice pulpare inervaia senzitiv a sistemului orofacial este asigurat, n principal, de nervi care i au originea n neuronii pseudounipolari din ganglionul lui Gasser Afectarea celular n oc apare prin: scderea secre iei de catecolamine creterea debitului cardiac hipoxie i febr care agraveaz ocul septic hipoxie care induce anaerobioza metabolismului intrarea sodiului i clorului n celule
162

46. A. B. C. D. E.

47. A. B. C. D. E.

48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E.

Urmtoarele afirmaii despre hiperalgeziile viscerale sunt adevrate: durere parietal durere visceral durere ischemic durere de tip mialgic durere de tip cauzalgic Rolul catecolaminelor n oc este : de a induce vasodilataia sistemic de stimulare a agregarii trombocitare de adaptare a circula iei periferice prin redistribuia sngelui de cretere a volumului sistolic de stimulare a degranulrii mastocitare Adaptarea activitii cordului n oc se face prin: diminuarea volumului patului vascular efect cronotrop pozitiv scderea secre iei de catecolamine eliberarea de histamin n microcircula ie efect inotrop pozitiv Alegei afirmaiile corecte privind stadiul precoce al ocului: este ireversibil tensiunea arterial are valori acceptabile S.N.C. e irigat normal apare IRA nu se poate trata Durerea are urmtoarele semnificaii distincte cu excepia: semnificaie biologic semnifica ie semiologic semnificaie patogenetic semnificaie clinic semnifica ie imunologic Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la oc, sunt adevrate: ficatul datorit hipoxiei produce glicogenoliza rinichiul nu beneficiaz de circulaie preferenial n oc plmnul de oc este caracterizat prin edem intersti ial pulmonar cordul induce induce hipertensiune cu bradicardie ulcerul de stres apare prin scderea secre iei de glucocorticoizi

54. Tulburrile metabolice n oc sunt reprezentate prin urmtoarele modificri: A. metabolismul protidic este caracterizat prinproteoliza i aminoacidemie B. n ocul caracterizat prin insuficien renal acut n snge se acumuleaz produi de catabolism proteic C. n fazele ini iale ale ocului apare hipolipemia D. tulburrile hidroelectrolitice sunt caracterizate de transmineralizare cu intrarea potasiului n celule E. metabolismul glucidic, n stadiul ini ial, este caracterizat prin glicoliz 55. A. B. C. Cefalea apare n urmtoarele procese patologice: boli infec ioase acute boli hepatodigestive parazitoze intestinale
163

D. mielom multiplu E. teren atopic 56. A. B. C. D. E. 57. A. B. C. D. E. 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. 61. A. B. C. D. E. 62. A. B. C. D. E. Afectarea renal iniial, n oc, se caracterizeaz prin : circulaie preferenial n sectorul suprarenal scderea filtratului glomerular poliurie hipoxie prelungit renal insuficien renal acut ireversibil Stimularea terminaiilor nervoase senzitive produce : micorarea calibrului vascular creterea calibrului vaselor mici scderea calibrului vaselor mici creterea permeabilit ii vasculare HTA Stadiul ireversibil al ocului se caracterizeaz prin : coagulare intravascular diseminat afectarea microcircula iei metabolic apare acidoza grav i hipoglicemie metabolic apare acidoza grav i hiperglicemie hipertensiune i hemoragii tegumentare Durerea are urmtoarele semnificaii : biologic semiologic patogenetic imunologic psihic Principalii stimuli algogeni mecanici sunt: termici distensia organelor interne traciunea organelor interne vibraie chimici Principalii stimuli algogeni chimici sunt : bradikinina serotonina substana P leucotriene tromboxani Durerea reprezint: o reacie specific reacia de activare a plasmocitelor o manifestare senzitivo-reacional complex o simpl senza ie un fenomen psiho-fiziologic complex

63. Efectele durerii sunt: A. protejarea esuturilor


164

B. C. D. E. 64. A. B. C. D. E. 65. A. B. C. D. E. 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. 68. A. B. C. D. E. 69. A. B. C. D. E. 70. A. B. C. D. E.

inhib activitatea sistemului nervos vegetativ scade reflexul tonusului muscular produce alterri ale somnului produce modificri n psihicul bolnavului Etapele drumului parcus de excitaia stimulului sunt: teritoriul nociceptor cile refluxului nociceptiv structurile nervoase centrale de integrare a informa iilor nociceptive trecerea prin limf staionarea influxului n mduva osoas Receptorii nociceptori mecanici rspund la: presiune cldur distensia organelor interne variaii mari de temperatur vibraii Nociceptorii termici reprezint: receptori pentru cldur receptori pentru presiune fibre mielinice receptori ce rspund la traciunea organelor interne receptori polimodali Afirmaiile corecte referitoare la fibrele C ale nervilor cutan ai sunt: conduc impulsuri pentru apari ia senzaiilor tactile conduc impulsuri responsabile de apari ia durerii intense conduc impulsuri pentru durere tolerabil conduc impulsuri pentru durere relativ bine localizat conduc impulsuri responsabile de apari ia durerii difuze Fibrele A ale nervilor cutanai conduc impusurile: relativ bine localizat responsabile de apari ia durerii difuze de tip nepare scurt pentru apari ia senzaiei tactile pentru durere tolerabil Fibrele amielinice conduc impulsurile care declan eaz durerea: imediat acut ntarziat secundar cu caracter difuz care dispare repede Fibrele mielinice conduc impulsurile care declan eaz durerea: ntrziat cu o perioad de laten mare acut cu un caracter difuz care dispare repede
165

71. A. B. C. D. E. 72. A. B. C. D. E. 73. A. B. C. D. E. 74. A. B. C. D. E. 75. A. B. C. D. E. 76. A. B. C. D. E. 77. A. B. C. D. E. 78. A. B. C. D.

Mecanismele generale ale durerii sunt: hipoxia alergia inflama ia declanarea limfocitelor B durerea mecanic Afirmaiile corecte referitoare la durerea mecanic sunt: se datoreaz suprimarii aportului de oxigen apare prin ac iunea brutal a agen ilor mecanici metabolismul este deviat spre glicoliza anaerob durerea este produs prin tulburri circulatorii care suprim fluxul sanguin recunoate mecanisme complexe Afirmaiile corecte referitoare la durerea prin hipoxie sunt: se datoreaz suprimrii aportului de oxigen recunoate mecanisme complexe metabolismul este deviat spre glicoliz aerob durerea este produs prin tulburri circulatorii care suprim fluxul sanguin apare prin ac iunea brutal a agen ilor mecanici Afirmaiile adevrate referitoare la hiperalgezie sunt: durerea duce la activarea rspunsului imun se caracterizeaz printr-un rspuns dureros excesiv este declanat de un stimul nociceptiv apare n special n unele leziuni ale nervilor periferici se caracterizeaz printr-o percepie exagerat a excita iilor dureroase Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip nevralgic sunt: se datoreaz compresiunii fibrelor motorii este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului este definit ca o senza ie cu caracter de arsur nu se suprapune dermatoamelor durerea profund are un caracter surd Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip mialgic sunt: este definit ca o senza ie cu caracter de arsur este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului se datoreaz compresiunii fibrelor motorii este definit ca o senza ie dureroas intens nu se suprapune dermatoamelor Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip cauzalgic sunt: nu se suprapune dermatoamelor este definit ca o senza ie cu caracter de arsur se datoreaz compresiunii fibrelor motorii este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului este definit ca o senzaie dureroas intens Hiperalgeziile centrale sunt reprezentate de: lezarea talamusului lezarea trunchiului cerebral durerea visceral durerea parietal
166

E. hiperalgeziile superficiale 79. A. B. C. D. E. Hiperalgeziile viscerale sunt reprezentate de: lezarea scoarei cerebrale durerea ischemic hiperalgeziile superficiale lezarea talamusului durerea parietal

80. F. G. H. I. J. 81. A. B. C. D. E. 82. A. B. C. D. E. 83. A. B. C. D. E. 84. A. B. C. D. E. 85. A. B. C. D. E.

Care sunt modurile principale de clasificare ale durerii: durere mixt durere lent durere rapid durere cronic durere acut Unde sunt rspndii cel mai mult nociceptorii: periost suprafee auriculare perei arteriali suprafee articulare tentorium Care sunt tipurile de stimuli care excit nociceptorii: electrici mecanici termici dureroi chimici Din ce este alctuit sistemul analgezic: substana alb substana cenuie periapeductal ariile periventriculare ale mezencefalului nucleul magnus al rafeului comisura cenuie Menionai neurotransmitorii cu rol deosebit n funcionarea sistemului analgezic: bradikinina adrenalina noradrenalina enkefalina serotonina Cele mai importante substane de tip opioide sunt: -endorfina met-enkefalina leu-enkefalina serotonina dinorfina

86. Tipuri de cefalee intracranian: A. cefaleea din meningit


167

cefaleea migrenoas C. cefaleea cauzat de diaree D. cefaleea cauzat de scderea presiunii lichidului seminal E. cefaleea cauzat de constipaie
B.

87. A. B. C. D. E. 88. A. B. C. D. E. 89. A. B. C. D. E. 90. A. B. C. D. E. 91. A. B. C. D. E. 92. A. B. C. D. E. 93. A. B. C. D. E.

Tipuri extracraniene de cefalee: cefaleea asociat consumului excesiv de alcool cefaleaa cauzat de spasmele musculare cefaleea cauzat de constipaie cefaleea cauzat de afeciuni oculare cefaleea cauzat de iritaia cavitilor nazale Anomalii clinince ale durerii i ale altor tipuri de sensibilitate somatic: hiperalgezia herpes zoster ticul dureros ticul acut nevralgia trigeminal Cauzele durerii viscerale reale: ischemia stimulii mecanici stimulii chimici spasmul unui viscer cavitar miocardita Care sunt fasciculele formate de fibrele nervoase cu traiect spre cortexul cerebral: tractul neospinotalamic tractul paleospinotalamic fasiculul corticospinal fasciculul Hiss fasciculul Burdach Durerea rapid are numeroase denumiri alternative, precum: durere lent durere mixt durere ascuit durere de tip electric durere cu caracter de neptur Durerea lent are numeroase denumiri alternative, precum: durere surd durere acut durere emetizant durere rapid durere cu caracter de arsur Substane chimice care produc durere de tip chimic sunt: ionii de sodiu bradikinina serotonina ionii de potasiu enzimele proteolitice
168

94. A. B. C. D. E.

Substane chimice care nu produc durere de tip chimic sunt: ionii de sodiu ionii de calciu acizii histamina bradikinina

95. Durerea a fost clasificat n dou tipuri principale: durere rapid i durere lent. Afirmaiile false sunt urmtoarele, cu excepia: A. durerea rapid este perceput dup 0,1 secunde de la aplicarea unui stimul dureros, n timp ce durerea lent debuteaz dup 1 secund sau mai mult B. durerea rapid are numeroase denumiri alternative, de exemplu durere ascuit, durere cu caracter de neptur, durere acut sau durere emetizant C. durerea lent are de asemenea denumiri alternative, de exemplu durere cu caracter de arsur, durere surd, durere emetizant sau durere cronic D. durerea lent este perceput dup 0,1 secunde de la aplicarea unui stimul dureros, n timp ce durerea rapid debuteaz dup 1 secund sau mai mult E. durerea rapid de tip ascuit nu poate fi perceput la nivelul esuturilor profunde ale corpului. 96. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la nociceptori i stimularea acestora: A. aceti receptori sunt larg rspndii n straturile cutanate superficiale i n anumite esuturi interne B. nociceptorii de la nivelul tegumentului i al altor esuturi sunt reprezentai de terminaii nervoase libere C. aceti receptori nu sunt larg rspndii n straturile cutanate superficiale i n anumite esuturi interne D. nociceptori prezeni n esuturi interne precum periostul, pereii arteriali, suprafeele articulare precum i la nivelul mduvei spinrii, n falx cerebri i tentorium (cortul c erebelului) E. majoritatea celorlalte esuturi profunde conin numai un numr redus de receptori pentru durere 97. A. B. C. D. E. Unele dintre substanele chimice care produc durere de tip chimic sunt: bradikinina, serotonina, histamina bradikinina, ionii de calciu ionii de potasiu, acetilcolina enzimele proteolitice, prostaglandinele i substana P ionii de sodiu, ionii de calciu

98. Afirmaiile adevrate sunt urmtoarele, cu excepia: A. excitaiile dureroase rapide acute sunt generate de stimuli dureroi mecanici sau de stimuli dureroi termici B. excitaiile dureroase rapide acute sunt transmise sub form de impulsuri nervoase prin nervii periferici spre mduva spinrii pe calea fibrelor mici de tip A, cu viteze ntre 6 i 30 m/sec C. durerea lent - cronic este produs n special de stimuli dureroi de tip chimic, ns uneori i de stimuli mecanici sau termici persisteni D. excitaiile dureroase rapide acute sunt transmise sub form de impulsuri nervoase prin nervii periferici spre mduva spinrii pe calea fibrelor mici de tip A, cu viteze ntre 0,5 i 2 m/sec E. durerea lent - cronic este transmis spre mduva spinrii prin fibre nervoase de tip C, cu viteze ntre 6 i 30 m/sec. 99. Glutamatul: A. este neurotransmitor secretat n mduva spinrii la nivelul terminaiilor nervoase pentr u durere ale fibrelor de tip A B. este neurotransmitor secretat n mduva hematopoietic la nivelul terminaiilor nervoase pentru durere ale fibrelor de tip A C. este unul dintre cei mai frecvent ntlnii neurotransmitori excitatori din sistemul nervos pe riferic
169

D. este un neurotransmitor excitator n sistemul nervos central E. are de obicei o durat de aciune de numai cteva milisecunde 100. Sistemul analgezic este alctuit din componente principale, dintre care menionm: A. substana cenuie periapeductal i ariile periventriculare ale mezencefalului i punii superioare B. substana alb periapeductal i ariile periventriculare ale mezencefalului i punii superioare C. nucleul magnus al rafeului D. complex inhibitor al durerii localizat n coarnele anterioare ale mduvei E. substana cenuie periapeductal i ariile periventriculare ale mezencefalului i punii superioare, care nconjoar apeductul lui Sylvius i regiuni ale ventriculilor II i IV 101. Cauzele durerii viscerale reale sunt urmtoarele: A. ischemia, determin durere visceral n acelai mod ca i la nivelul altor esuturi, probabil deoarece conduce la formarea unor produi finali acizi de metabolism sau a unor produi ai degenerrii tisulare B. stimulii chimici C. spasmul unui viscer intracavitar D. supraextensia unui viscer cavitar E. supraumplerea unui viscer cavitar poate produce de asemenea durere, probabil din cauza distensiei excesive a esuturilor 102. Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia: A. hiperalgezia reprezint hipersensibilitate la durere B. una din cauzele posibile ale hiperalgeziei este hipersensibilitatea receptorilor pentru durere, situaie denumit hiperalgezie secundar C. una din cauzele posibile ale hiperalgeziei este hipersensibilitatea receptorilor pentru durere, situaie denumit hiperalgezie primar D. alt cauz a hiperalgeziei este reprezentat de facilitatea transmiterii senzoriale, situaie denumit hiperalgezie secundar E. un alt exemplu de hiperalgezie primar este sensibilitatea extrem a tegumentelor cu arsuri solare 103. Alegei afirmaiile adevrate: A. ticul dureros se mai numete i tic douloureux, nevralgie trigeminal sau nevralgie glosofaringian B. ticul dureros se mai numete i tic douloureux, nevralgie tetrageminal sau nevralgie glosofaringian C. durerea este asemntoare cu cea produs de ocuri electrice aplicate brusc i poate fi prezent numai cteva minute, sau poate avea caracter continuu D. durerea este asemntoare cu cea produs de ocuri electrice aplicate brusc i poate fi prezent numai cteva secunde, sau poate avea caracter discontinuu E. durerea din ticul dureros poate fi de obicei abolit prin secionarea chirurgical a nervului periferic corespunztor ariei hipersensibile 104. Care dintre urmtoarele afirmaii nu sunt false: A. cefaleea reprezint un tip de durere iradiat la suprafaa gtului, cu originea n structurile craniene profunde B. cefaleea reprezint un tip de durere iradiat la suprafaa capului, cu originea n structurile craniene profunde C. cefaleea cauzat de meningit este extrem de sever, deoarece afeciunea produce inflamaia tuturor meningelo r, inclusiv a ariilor senzitive ale durei i a celor din jurul sinusurilor venoase D. cefaleea migrenoas debuteaz frecvent prin diferite senzaii prodromale, precum grea, pierderea vederii ntr-o arie a cmpului vizual, aur vizual i alte tipuri de halucinaii senzoriale E. alcoolul, avnd aciune toxic asupra esuturilor, irit direct meningele i produce durere extracranian 105. Precizai tipurile de cefalee extracranian:
170

A. B. C. D. E.

cefaleea cauzat de spasmele musculare cefaleea cauzat de afeciuni auriculare cefaleea cauzat de iritaia cavitilor nazale i a structurilor nazale accesorii cefaleea asociat consumului excesiv de alcool cefaleea cauzat de constipaie

106. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la sindromul Brown -Sequard: A. secionarea complet a mduvei spinrii conduce la abolirea tuturor senzaiilor i funciilor motorii distal de nivelul leziunii, ns n cazul n care mduva este secionat numai unilateral apare sindromul Brown-Sequard B. secionarea complet a mduvei spinrii conduce la abolirea tuturor senzaiilor i funciilor motorii distal de nivelul leziunii, ns n cazul n care mduva este secionat numai bilateral apare sindromul Brown-Sequard C. consecina hemiseciei spinale este pierderea tuturor funciilor motorii de partea bilateral la nivelul tuturor segmentelor aflate sub nivelul leziunii D. consecina hemiseciei spinale este pierderea tuturor funciilor motorii de partea ipsilateral la nivelul tuturor segmentelor aflate sub nivelul leziunii E. numai unele dintre tipurile de sensibilitate sunt pierdute de partea unilateral hemiseciei, iar altele sunt pierdute n jumtatea opus 107. Urmtoarele afirmaii referitoare la tractul neospinotalamic pentru durerea rapid sunt adevrate, cu excepia: A. fibrele nervoase de tip A pentru durerea rapid transmit n special durerea acut de natur mecanic sau termic B. fibrele nervoase de tip C pentru durerea rapid transmit n special durerea acut de natur mecanic sau termic C. fibrele nervoase de tip A pentru durerea lent transmit n special durerea acut de natur mecanic sau termic D. fibrele nervoase de tip A pentru durerea rapid transmit n special durerea acut de natur chimic sau termic E. fibrele nervoase de tip A pentru durerea rapid transmit n special durerea acut de natur chimic sau electric 108. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la fibrele pentru durerea rapid: A. aceste fibre se termin n special la nivelul laminei I (lamina marginalis) B. aceste fibre se termin n special la nivelul coarnelor anterioare C. aceste fibre se termin n special la nivelul coarnelor posterioare D. stimuleaz neuronii de ordinul doi ai tractului neospinotalamic E. stimuleaz neuronii de ordinul cinci ai tractului neospinotalamic 109. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la tractul paleospinotalamic pentru durerea lent sunt adevrate: A. calea paleospinotalamic reprezint un sistem mai vechi filogenetic care transmite durerea lent n special prin fibre nervoase periferice de tip C B. la nivelul acestei ci, fibrele nervoase de la receptorii periferici fac sinaps n mduva spinrii aproape n totalitate la nivelul laminelor III i VI ale coarnelor posterioare C. la nivelul acestei ci, fibrele nervoase de la receptorii periferici fac sinaps n mduva spinrii aproape n totalitate la nivelul laminelor II i III ale coa rnelor posterioare D. la nivelul acestei ci, fibrele nervoase de la receptorii periferici fac sinaps n mduva spinrii aproape n totalitate la nivelul laminelor II i III ale coarnelor anterioare E. majoritatea impulsurilor sunt transportate ulterior prin unul sau mai muli axoni scuri ai neuronilor din coarnele posterioare nainte de a ptrunde n lamina V 110. Precizai care sunt afirmaiile false referitoare la proiecia tractului paleospinotalamic:
171

A. calea paleospinotalamic pentru durerea lent-cronic se proiecteaz n cea mai mare parte n trunchiul cerebral, la nivelul vastei regiuni umbrite B. numai o sutime pn la un sfert dintre fibre ajung la talamus C. numai o zecime pn la un sfert dintre fibre ajung la talamus D. majoritatea se termin la nivelul uneia dintre urmtoarele trei regiuni: nuclei reticulari, aria tectal, substana alb periapeductal E. calea paleospinotalamic pentru durerea lent-cronic se proiecteaz n cea mai mare parte n trunchiul cerebral 111. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. cteva regiuni viscerale sunt aproape complet sensibile la orice tip de durere B. cteva regiuni viscerale sunt aproape complet insensibile la orice tip de durere C. regiunile viscerale aproape complet insensibile sunt parenchimul hepatic i alveolele pulmonare D. capsula ficatului este ns extrem de puternic att la traumatisme directe ct i la ntindere E. bronhiile ct i pleura parietal au sensibilitate foarte mic la durere. 112. Herpes zoster are urmtoarele caracteristici: A. durerea este asociat frecvent cu o erupie cutanat B. cauza durerii este probabil repezentat de infecia viral a corpilor celulari neuronali din ganglionul rdcinii dorsale C. cauza durerii este probabil repezentat de infecia viral a corpilor celulari neuronali din ganglionul rdcinii ventra le D. adiional la declanarea durerii, virusul este transportat de fluxul citoplasmatic ctre periferia axonilor neuronali, la nivel cutanat E. virusul determin o erupie cutant, urmat dup cteva zile, de formarea crustelor 113. Cefaleea cauzat de scderea presiunii lichidului cefalorahidian are urmtoarele caracteristici, cu excepia: A. ndeprtarea unei cantiti mici de numai 20 mililitri de lichid din canalul spinal, n special dac persoana rmne n poziie ortostatic, produce adeseori cefalee intracranian sever B. ndeprtarea unei cantiti mari de 50 mililitri de lichid din canalul spinal, n special dac persoana rmne n poziie ortostatic, produce adeseori cefalee intracranian sever C. ndeprtarea unei cantiti mici de numai 20 mililitri de lichid din canalul spinal, n special dac persoana rmne n poziie ortostatic, produce adeseori cefalee extracranian sever D. ndeprtarea unei cantiti mici de numai 10 mililitri de lichid din canalul spinal, n special dac persoana rmne n poziie ortostatic, produce adeseori cefalee intracranian sever E. ndeprtarea unei cantiti mici de numai 20 mililitri de lichid din canalul spinal, produce adeseori cefalee intracranian grav 114. Alegei afirmaiile reale referitoare la cefaleea cauzat de afeciuni oc ulare: A. dificultatea de a focaliza imaginea poate determina contracia puternic a muchilor ciliari ai globului ocular n ncercarea de a obine o imagine clar B. cu toate c aceti muchi au dimensiuni foarte reduse, contracia lor tonic poate produce cefa lee retroorbital C. cu toate c aceti muchi au dimensiuni foarte reduse, dilataia lor tonic poate produce cefalee retroorbital D. ncercrile repetate de a focaliza imaginea pot determina producerea unui spasm reflex al unor muchi faciali i extraoculari E. un al doilea tip de cefalee cu origine la nivel ocular apare atunci cnd ochii sunt expui la lumin de intensitate mic, n special la raze ultraviolete 115. Hiperalgeziile extremitii cefalice sunt reprezentate de: A. durerea visceral B. hiperalgeziile superficiale
172

C. lezarea talamusului D. hiperalgeziile profunde E. hiperalgeziile faciale 116. n faza iniial de vasoconstricie a migrenei apare: A. o cefalee pulsatil B. ischemia C. edemul pervascular D. hipoxia cerebral E. o senzaie dureroas

Tema: Fiziologia i fiziopatologia aparatului digestiv ntrebri tip complement simplu


1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. Glandele parotide sunt glande cu secreie: mucoas seroas mixt vscoas bogat n proteine Saliva conine urmtoarele substane, cu excepia: ioni de sodiu i clor bicarbonat factor intrinsec imunoglobulina A lizozim Procesul de reabsorbie are loc la nivelul urmtorului segment al glandelor salivare: duct excretor acin seros duct intercalat duct striat acin mucos La nivelul celulelor mucoase ale glandelor salivare mici din mucoasa bucal se produce : saliva primar saliva final reabsorbia ionilor de sodiu secreia salivar apoas reabsorbia ionilor de potasiu Identificai afirmaiile false referitoare la reglarea secreiei salivare la nivel ductal: acetilcolina scade reabsorbia sodiului i a clo rului adrenalina crete reabsorbia sodiului i a apei acetilcolina crete secreia de bicarbonat adrenalina scade reabsorbia sodiului i a apei aldosteronul crete reabsorbia sodiului i a apei
173

6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D.

Celulele gastrice care secret pepsinogenul sunt: celulele G celulele endocrine celulele zimogene celulele parietale celulele oxintice Celulele endocrine din zona antral a stomacului secret: labferment pepsinogen acid clorhidric factor intrinsec gastrin Pancreasul secret urmtoarele enzime, cu excepia: tripsinogen procarboxipeptidaz amilaz pepsinogen colesterolesterhidrolaz Somatostatina este secretat de ctre: duoden glandele oxintice pancreas glandele pilorice jejunul superior La nivel gastric are loc absorbia urmtoarelor substane, cu excepia: apei proteinelor substanelor foarte solubile n lipide glucozei etanolului n faza compensat ciroza se manifest prin: ascit anorexie sngerri ale varicelor esofagiene encefalopatie hepatic peritonit bacterian spontan Digestia reprezint: degradarea alimentelor n molecule complexe degradarea alimentelor n molecule cu specificitate biologic degradarea alimentelor n molecule ce sunt absorbite prin mucoasa stomacului degradarea alimentelor n molecule simple degradarea alimentelor n molecule fr specificitate chimic Afirmaiile corecte despre proteaze sunt urmtoarele: degradeaz glucide reprezint enzimele amilolitice degradeaz lipide degradeaz proteine
174

E. reprezint enzimele lipolitice 14. A. B. C. D. E. 15. A. B. C. D. E. 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. Afirmaiile corecte despre lipaze sunt urmtoarele: degradeaz glucide reprezint enzimele amilolitice reprezint enzimele proteolitice degradeaz proteine reprezint enzimele lipolitice Organele active ale masticaiei sunt: muchii masticatori ai obrajilor oasele maxilare oasele mandibulare din ii esofagul Fragmentarea alimentelor determin: ini ierea procesului de digestie a amidonului stimularea secreiei gastrice facilitarea degluti iei lubrifierea i nmuierea bolului alimentar ini ierea procesului de digestie a lipidelor Amestecarea alimentelor cu produsul de secreie al glandelor salivare induce: creterea suprafeei de contact dintre alimente i enzimele digestive lubrifierea i nmuierea bolului alimentar stimularea secreiei gastrice facilitarea degluti iei fragmentarea alimentelor Afirmaiile corecte referitoare la glandele salivare sublinguale sunt: sunt localizate lng unghiul mandibulei sunt cele mai mari glande produc o secreie apoas secret o saliv ce con ine o cantitate mai mare de proteine se numesc parotide Afirmaiile adevrate referitoare la saliv sunt urmtoarele, cu excepia: este izoton conine electroli i conine substane bactericide conine produi de catabolism poate conine uree Secreia salivar este controlat de: insulin hormoni tiroidieni sistemul nervos vegetativ numai de sistemul nervos simpatic numai de sistemul nervos parasimpatic

21. Funciile de protecie asupra mucoase bucale ale salivei sunt: A. saliva ncepe procesul de digestie al lipidelor B. lubrifierea alimentelor
175

C. elaborarea senza iei gustative prin dizolvarea substanelor D. rcirea alimentelor fierbin i E. excre ia unor substane exogene 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. Funciile digestive ale salivei sunt: saliva ncepe procesul de digestie al lipidelor lubrifierea alimentelor diluarea eventualului HCl ce ar regurgita n cavitatea bucal rcirea alimentelor fierbin i excre ia unor substane exogene Afirmaiile corecte referitoare la retropulsie sunt urmtoarele: reprezint contraciile peristaltice are rol n amestecul alimentelor cu secreii gastrice apare cnd particulele chimului pot strbate sfincterul piloric reprezint trecerea alimentelor din esofag n stomac determin propulsia con inutului gastric ctre sfincterul piloric deschis

24. Afirmaiile adevrate referitoare la reglarea evacuarii coninutului gastric n duoden sunt urmtoarele, cu excepia: A. reflexele locate inhibitorii sunt produse de expansiunea antrului piloric B. secretina are efect inhibitor C. reflexele locate sunt declanate de scderea pH-ului D. unii hormoni elibera i de stomac pot influena reglarea E. reflexele enterogastrice sunt inhibitorii 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. Faza intestinal a secreiei gastrice implic: o secreie crescut creterea pH-ului gastric dependena integritii fibrelor vagale ce inerveaz stomacul declanarea la intrarea alimentelor n stomac gastrina ca mecanism dominant Faza gastric a secreiei gastrice se declaneaz la: intrarea alimentelor n stomac intrarea alimentelor n cavitatea bucal intrarea chimului n duoden gustul sau mirosul mncrii vederea mncrii Afirmaiile corecte despre glandele gastrice pilorice sunt: conin celule ce secret pepsinogen sunt localizate la nivelul fundului i corpului gastric conin celule G ce secret mucus sunt localizate n regiunile antral i piloric nu conin celule mucoase Afirmaiile corecte despre glandele gastrice oxintice sunt: sunt localizate n regiunile antral i piloric conin celule G ce secret gastrina conin celule parietale ce secret factor intrinsec conin celule oxintice ce secret pepsinogen nu conin celule ce secret mucus
176

29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. E. 35. A. B. C. D. E.

Secreia de acid clorhidric este inhibat de: acetilcolin somatostatin secretin gastrin pepsin Afirmaiile corecte referitoare la secreia de acid clorhidric sunt urmtoarele, cu excepia: ajut la digestia proteinelor asigur un pH alcalin optim pentru aciunea pepsinei induce activarea pepsinogenului mpiedic proliferarea intragastric a unor bacterii patogene asigur formarea pepsinei Labfermentul prezint urmtorul rol: hidrolizeaz lipidele ingerate sub form de emulsie protejeaz mucoasa gastric coaguleaz laptele digera colagenul hidrolizeaz gelatina Peristaltismul intestinal este inhibat de: gastrin colecistokinin insulin secretin serotonin Afirmaiile corecte referitoare la gastrin sunt: scade contraciile ileale relaxeaz sfincterul ileo-cecal inhib peristaltismul intestinal scade fora contraciilor peristaltice este secretat de celulele secretorii gastrice parietale Celulele exocrine ale pancreasului produc: glucagon somatostatin amilaze suc pancreatic hormoni hipoglicemian i Celulele ductale ale pancreasului produc: suc pancreatic nucleaze insulin somatostatin peptidaze

36. Afirmaiile corecte referitoare la compoziia secreiei pancreatice sunt urmtoarele, cu excepia: A. potasiul se gsete n cantitate mai mare dect n plasm B. ionul bicarbonat se gsete n cantiti mai mari dect n plasm C. amilaza pancreat ic hidrolizeaz glicogen
177

D. proenzimele protejeaz pancreasul de autodigestie E. sucul pancreatic con ine n cantiti mici sulfa i 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C. D. E. Enzimele prezente n secreia pancreatic sunt urmtoarele, cu excepia: amilaza pancreatic proteaze gastrin chimotripsin fosfolipaz Afirmaiile corecte referitoare la secreia intestinal a secreiei pancreatice sunt: gustul alimentelor stimuleaz secre ia este stimulat prin distensie gastric este stimulat de prezena produilor de digestie secretina inhib secre ia pancreatic colecistokinina stimuleaz secre ia pancreatic Bila prezint urmtoarele funcii , cu excepia: ajut la digestia lipidelor determin excreia unor substane solubile n apa ajuta la absorbia lipidelor ajuta la excreia colesterolului ajuta la excreia bilirubinei Bila este compus din urmtoarele substane, cu excepia: colesterol fosfolipide acizi biliari somatostatin biliverdin Afirmaiile adevrate referitoare la partea bila-independent a secreiei biliare sunt: se refer la cantitatea de sruri biliare secretate de ficat se refer la cantitatea de ap i electrolii secretat de secretin se refer la cantitatea de ap i electroi secretat zilnic de pancreas este direct proporional cu cantitatea de sruri biliare reabsorbite de hepatocite nu se afl sub control hormonal

42. Dizaharidazele asociate cu microvilii celulelor epiteliare intestinale sunt urmtoarele, cu excepia: A. glucoz B. maltaz C. izomaltaz D. zaharaz E. lactaz 43. A. B. C. D. E. Glucidele ce nu pot fi digerate de organismul uman sunt: sucroza lactoza amidon celuloza amiloza

44. Vitaminele liposolubile sunt urmtoarele, cu excepia:


178

A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E.

C A K E D Micrile de la nivelul colonului sunt urmtoarele, cu excepia: de amestec haustraiile propulsive peristaltice n mas Defecaia este favorizat de urmtoarele procese, cu excepia: contracia diafragmului contracia muchilor abdominali scderea presiunii intraabdominale reflexe de defeca ie activitate voluntar

47. Prin fibre eferente parasimpatice ale nervilor pelvici, pornesc comenzi contractile spre urmtoarele poriuni, cu excepia: A. colon descendent B. sigmoid C. rect D. colon ascendent E. anus 48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. Hipersalivaia patologic apare n : nevralgia de trigemen emoii administrarea de atropin deshidratri boli febrile Stimularea parasimpaticului induce: secreie salivar crescut apoas secreie salivar crescut,vscoas, bogat n mucin secreie salivar sczut,vscoas, bogat n mucin i lizozim secreie salivar parotidian sczut blocarea secre iei glandelor sublinguale Stimularea simpaticului induce: secreie salivar crescut apoas secreie salivar crescut,vscoas, bogat n mucin secreie salivar sczut,vscoas, bogat n mucin i lizozim secreie salivar parotidian sczut blocarea secre iei glandelor sublinguale Rolul factorului intrinsec este: n digestia proteinelor n activarea pepsinogenului antimicrobian n absorbia vitaminei B12
179

E. ca barier de protecie gastric 52. Infecia cu Helicobacter Pylori, ca factor de agresiune, n cadrul fiziopatologiei ulcerului gastro-duodenal intervine prin secreia de: A. ureaz B. gastrin C. HCl D. histamin E. prostaglandine 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E. Care dintre urmtoarele modificri sanguine reflect hipersplenismul hematologic: poliglobulie trombocitoz trombopatie trombocitopenie leucopenie Cauzele hipersecreiei acide din ulcerul duodenal sunt urmtoarele, cu excepia: hipertonia vagal hipersensibilitatea celulelor parietale la stimularea vagal hipermotilitatea gastric creterea numrului de celule parietale HCl secretorii hipersensibilitatea celulelor parietale la stimularea adrenergic Urmtoarele investigaii de laborator exploreaz sindromul de citoliz hepatic, cu excepia: pseudocolinesteraza TGP TGO LDH sideremia

ntrebri tip complement multiplu


1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. Mucinele salivare prezint urmtoarele roluri: hidrolizeaz amidonul preparat particip la sistemele tampon asigur masticaia asigur rezistena smalului distruge mucopolizaharidele din peretele bacteriilor Identificai afirmaiile adevrate referitoare la electroliii din saliv: ionii de potasiu se gsesc ntr-o concentraie mai sczut dect n plasm saliva nu conine sruri anorganice de calciu ioni de sodiu se gsesc ntr-o concentraie mai sczut dect n plasm saliva conine lizozim care asigur rezistena smalului bicarbonatul se gsete ntr-o concentraie mai crescut dect n plasm Prin saliv se excret urmtoarele substane: uree corpi cetonici hormoni virusul poliomielitei labferment
180

4. A. B. C. D. E.

La nivelul ductului striat al glandelor salivare au loc urmtoarele procese: formarea salivei primare reabsorbia activ a ionilor de sodiu ionii de sodiu intr n celula ductal prin pompa Na+/K+ ionii de potasiu ies n lumen prin antiportul K+/H+ formarea salivei finale

5. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la reabsorbia i secreia ductal a electroliilor la nivelul glandelor salivare: A. ionii de sodiu ies din celula ductal n lumenul glandei prin antiportul Na +/H+ B. ionii de clor sunt reabsorbii din duct prin antiportul Cl-/HCO3 C. ionii de sodiu ies din celula ductal n snge prin pompa Na+/K+ D. ionii de potasiu ies din celula ductal n snge prin antiportul K+/H+ E. ionii de clor trec din celula ductal n lumen prin pompa Na+/Cl6. A. B. C. D. E. 7. A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. La nivelul ductului striat al glandelor salivare sunt reabsorbii ionii de: clor prin antiportul Cl-/HCO3 sodiu prin antiportul Na+/H+ potasiu prin pompa Na+/K+ bicarbonat prin pompa HCO3-/H+ litiu prin pompa Li+/K+ Identificai afirmaiile false referitoare la compoziia salivei: concentraia bicarbonatului din saliv este mai mare dect cea din plasm concentraia ionilor de sodiu din saliv este egal cu concentraia ionilor de clor concentraia ionilor de potasiu din saliv este mai mic dect cea din plasm concentraia ionilor de sodiu din saliv este mai mic dect cea din plasm concentraia ionilor de potasiu din saliv este mai mic dect cea a ionilor de sodiu Celulele parietale ale glandelor fundice ale stomacului secret: mucus factor intrinsec pepsinogen gastrin acid clorhidric Mucoasa gastric este protejat de ctre urmtoarele substane: pepsinogen amilaz bicarbonat factor intrinsec mucus Identificai afirmaiile adevrate referitoare la pepsin: are rol n degradarea proteinelor este activ la pH egal cu 5 secreia sa este stimulat de acetilcolin este secretat n form activ de ctre celulele oxintice este secretat n form inactiv de ctre celulele zimogene

11. Stimularea parasimpatic determin la nivelul stomacului urmtoarele modificri: A. crete secreia de acid clorhidric B. scade secreia de gastrin
181

C. scade secreia gastric D. crete secreia de histamin E. crete secreia de gastron 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. Urmtorii hormoni gastro-intestinali au efect inhibitor asupra secreiei gastrice: histamina gastrina polipeptidul vasoactiv intestinal (VIP) gastrona acetilcolina Eliberarea histaminei din mastocite este stimulat la nivel gastric de: adrenalin gastrin nervul vag acetilcolin nervul hipoglos Identificai afirmaiile adevrate referitoare la secreia de gastrin: este inhibat de calcitonin crete secreia de pepsinogen este stimulat de pH<2 este stimulat de cafea scade secreia de factor Castle

15. La contactul mucoasei duodenale cu chimul gastric hiperton se produc urmtoarele modificri la nivelul celulelor intestinale: A. se elibereaz secretin B. crete secreia de acid clorhidric C. se elibereaz gastrin D. scade secreia de colecistokinin E. se elibereaz polipeptidul gastro -inhibitor 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. Secreia gastric este inhibat de ctre: secretin gastrin colecistokinin histamin glucagon Identificai afirmaiile adevrate referitoare la produii de secreie ai acinilor pancreatici : acinii secret component enzimatic a sucului pancreatic secreia acinilor pancreatici este stimulat de secretin acinii secret component hidroelectrolitic a sucului pancreatic lichidul secretat este redus n volum i bogat n enzime proenzimele secretate se sintetizeaz n ribozomii celulelor ductale Celulele acinare ale pancreasului secret urmtoarele enzime n form activ: amilaza pancreatic chimotripsinogenul colesterolesterhidrolaza pepsina fosfolipaza
182

19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D.

Celulele G care secret gastrina se gsesc la nivelul: glandelor oxintice duodenului ileonului colonului transvers glandelor pilorice Identificai afirmaiile false referitoare la colecistokinin: este secretat de mucoasa duodenal stimuleaz secreia ecbolic a acinilor pancreatici este secretat de glandele pilorice este stimulat de ptrunderea lipidelor i a peptonelor n duoden scade secreia pancreatic Evacuarea coninutului gastric n duoden este inhibat de: creterea osmolaritii la nivel duodenal scderea pH-ului la nivel gastric prezena la nivelul antrului piloric ai unor produi ai digestiei proteice distensia peretelui duodenal secreia de colecistokinin Identificai afirmaiile adevrate referitoare la acizii biliari secundari: sunt sintetizai n hepatocite se formeaz din cei primari sunt metabolii ai hemoglobinei se formeaz din colesterol i bilirubin se formeaz sub aciunea bacteriilor intestinale n ciroz pot fi gsite urmtoarele aspecte clinice: splenomegalie edeme hipotensiune portal circulaie colateral eritem palmar Tractul gastro-intestinal asigur aportul de: ap electroli i glucagon substane nutritive insulin Afirmaiile corecte referitoare la proteaze sunt: acioneaz asupra glucidelor hidrolizeaz lipidele degradeaz substanele pn la aminoacizi degradeaz glucide pn la stadiul de glucide simple acioneaz asupra proteinelor Organele pasive ale masticaiei sunt: din ii muchii masticatori ai limbii oasele maxilare mandibula
183

E. muchii masticatori ai obrajilor 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. Organele active ale masticaiei sunt: din ii muchii masticatori ai limbii oasele maxilare mandibula muchii masticatori ai obrajilor Fragmentarea alimentelor determin: facilitarea deglutitiei ini ierea procesului de digestie a amidonului lubrifierea i nmuierea bolului alimentar ini ierea procesului de digestie a lipidelor creterea suprafeei de contact dintre alimente i enzimele digestive Amestecarea alimentelor cu produsul de secreie al glandelor salivare induce: facilitarea degluti iei stimuleaz secre ia gastric lubrifierea bolului alimentar ini ierea procesului de digestie a amidonului nmuierea bolului alimentar Glandele salivare sunt: parotide linguale gastrice sublinguale submandibulare Saliva prezint urmtoarele componente: mucin gastrin lizozim concentraii mici de potasiu concentraii mici de sodiu Afirmaiile false referitoare la compoziia salivei sunt: este hipoton poate conine produi de catabolism conine cantiti mari de sodiu nu conine proteine conine substane bactericide Secreia salivar este controlat de: sistemul nervos simpatic aldosteron sistemul nervos parasimpatic hormonii tiroidieni glucagon

34. Afirmaiile corecte despre glandele salivare parotide sunt: A. secret o saliv ce con ine o cantitate mai mare de proteine B. sunt glande mai mici prezente n toata cavitatea bucal
184

C. sunt localizate lng unghiul mandibulei D. induc o secreie mai vscoas E. produc o secreie apoas 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C. D. E. Afirmaiile corecte despre glandele salivare sublinguale sunt: produc o secreie apoas secret o saliv ce con ine o cantitate mai mare de proteine sunt localizate lng unghiul mandibulei sunt cele mai mari glande induc o secreie mai vascoas Saliva prezint urmtoarele funcii : digestiv excre ia unor substane endogene lubrefierea alimentelor protecia mucoasei gastrice elaborarea senzaiei gustative Protecia mucoasei bucale se face prin: digestia amidonului excre ia unor substane endogene ndeprtarea unor bacterii diluarea eventualului HCl regurgitat n cavitatea bucal rcirea alimentelor fierbin i n urma trecerii prin cavitatea bucal alimentele sufer urmtoarele transformri: sunt omogenizate formeaz chimul gastric sunt mbibate cu mucus formeaz bolul alimentar sunt eterogenizate Afirmaiile corecte despre deglutiie sunt urmtoarele, cu excepia: are loc n doi timpi cuprinde activitiile secretorii asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac este un act reflex cuprinde totalitatea activit ilor motorii Afirmaiile corecte referitoare la peristaltismul secundar al esofagului sunt: este declanat de degluti ie se datoreaz prezenei alimentelor n esofag continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac ncepe cnd alimentele trec din faringe n esofag este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului Afirmaiile corecte referitoare la peristaltismul primar al esofagului sunt: este declanat de degluti ie se datoreaz prezenei alimentelor n esofag continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac ncepe cnd alimentele trec din faringe n esofag este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului

42. Motilitatea gastric realizeaz urmtoarele funcii :


185

A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E. 45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. E. 48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E.

evacuarea coninutului gastric n colon amestecul alimentelor cu secreiile gastrice stocarea alimentelor ca urmare a relaxrii receptive evacuarea coninutului gastric n duoden amestecul alimentelor cu bila Fora contraciilor peristaltice este crescut de: insulin somatostatin acetilcolin GABA gastrin Reflexele locale ale reglrii evacu rii coninutului gastric pot fi: excitatorii - declanate de expansiunea antrului piloric stimulate de gastrin inhibate de hormoni precum secretina enterogastrice inhibitorii declanate de creterea pH-ului Reflexele locale inhibitorii ale reglrii evacurii coninutului gastric pot fi declanate de: scderea osmolaritii scderea pH-ului secreia de colecistokinin distensia peretelui duodenal prezena unor produi ai digestiei proteice Faza cefalic a fazelor secreiei gastrice este declanat de: intrarea alimentelor n stomac mirosul mncrii intrarea chimului n duoden intrarea bolului alimentar n stomac gustul mncrii Faza gastric a fazelor secreiei gastrice determin: creterea pH-ului eliberare de acid stimularea vagal tamponarea acidit ii gastrice secreia de insulin Afirmaiile corecte referitoare la glandele gastrice oxintice sunt: sunt localizate n regiunea antral pot secreta HCl celulele peptice secret factor intrinsec conin celule G conin celule mucoase Afirmaiile corecte referitoare la glandele gastrice pilorice sunt: sunt localizate n regiunea antral pot secreta HCl celulele peptice secret factor intrinsec conin celule G conin celule mucoase
186

50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E. 56. A. B. C. D. E.

Secreia de HCl este stimulat de: somatostatin insulin acetilcolin gastrin secretin Afirmaiile corecte referitoare la pepsin sunt: este o enzim proteolitic este prezent n buturile rcoritoare este activ n mediu alacalin reprezint forma inactiv a pepsinogenului diger colagenul Peristaltismul intestinal este stimulat de: colecistokinin gastrin secretin glucagon serotonin Peristaltismul intestinal este inhibat de: colecistokinin gastrin secretin glucagon serotonin Afirmaiile corecte referitoare la gastrin sunt: relaxeaz sfinterul ileo-cecal crete fora contraciilor peristaltice scade contraciile ileale inhib peristaltismul intestinal este secretat de celulele G Celulele exocrine ale pancreasului secret: insulin peptidaze glucagon nucleaze somatostatin Celulele ductale ale pancreasului secret: insulin lipaze ioni bicarbonat amilaze suc pancreatic

57. Afirmaiile corecte referitoare la compoziia secreiei pancreatice sunt urmtoarele, cu excepia: A. conine ioni bicarbonat n cantiti mici B. amilaza pancreat ic hidrolizeaz colesterol
187

C. inhibitorul tripsinei protejeaz pancreasul de autodigestie D. tripsinogenul este transformat din tripsin de ctre enterochinaz E. conine n cantiti mici Mg 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. 61. A. B. C. D. E. 62. A. B. C. D. E. 63. A. B. C. D. E. 64. A. B. C. D. E. Bila este compus din: colesterol bilirubin insulin fosfolipide glucagon Afirmaiile corecte referitoare la partea bila-dependent a secreiei biliare sunt: se refer la cantitatea de ap secretat de ficat se refer la cantitatea de sruri biliare secretate de ficat este secretat de secretin este direct proporional cu cantitatea de sruri biliare reabsorbite de hepatocite nu este sub control hormonal Afirmaiile corecte referitoare la partea bila-independent a secreiei biliare sunt: se refer la cantitatea de ap secretat de ficat se refer la cantitatea de sruri biliare secretate de ficat este secretat de secretin este direct proporional cu cantitatea de saruri biliare reabsorbite de hepatocite se refer la cantitatea de electroli i secretai de ficat Secreia intestinului subire conine: enzime bil ap electroli i mucus Dizaharidaze din secreia intestinal sunt: glucoza maltaza izomaltaza fructoza lactaza Dizaharidele necesare dietei sunt: glucoza sucroza galactoza lactoza fructoza Produii finali ai digestiei glucidelor sunt: glucoza sucroza galactoza lactoza fructoza

65. Fierul se absoarbe n:


188

A. B. C. D. E. 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. 68. A. B. C. D. E. 69. A. B. C. D. E. 70. A. B. C. D. E. 71. A. B. C. D. E.

jejun cec intestin sub ire ileon intestin gros Rolurile principale ale colonului sunt: absorbia apei depozitarea materiilor fecale absorbia fierului absorbia electroli ilor absorbia glucidelor Micrile de la nivelul colonului sunt: de amestec haustraiile propulsive peristaltice n mas Fibre eferente parasimpatice aparinnd nervilor pelvici pornesc comenzi contractile spre: jejun anus colon ascendent sigmoid rect Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la rolul salivei ,este adevrat: men ine echilibrul termic n cavitatea bucal favorizeaz digestia lipoproteinelor pregtete mecanic bolul alimentar mpiedic hidroliza amidonului are rol n men inerea echilibrului hidroelectrolitic Hiposecreia i hipoaciditatea gastric apar n : gastritele cronice atrofice autoimune ulcerul duodenal sindromul Zollinger-Ellison cancerul gastric rezeciile pancreatice Rolurile principale ale colonului sunt: absorbia glucidelor absorbia apei absorbia electroli ilor depozitarea materiilor fecale pn la eliminarea lor absorbia lipidelor

72. Alegei rspunsurile corecte: A. colonul nu poate absorbi mai mult de 1L de ap pe zi B. colonul absoarbe cea mai mare parte a sodiului i clorului care nu au fost absorbite n intestinul sub ire C. potasiul este secretat de ctre colon D. rolurile principale ale colonului sunt absorbia apei i a electroli ilor
189

E. micrile de la nivelul colonului sunt contracii de amestec i micri de propulsie rapide 73. A. B. C. D. E. 74. A. B. C. D. E. 75. A. B. C. D. E. 76. A. B. C. D. E. 77. A. B. C. D. E. 78. A. B. C. D. E. 79. A. B. C. D. E. Rolul masticaiei : fragmentarea alimentelor asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac formeaz bolul alimentar asigur contactul cu receptorii gustativi particip la eliberarea substanelor odorante care stimuleaz receptorii olfactivi Prin masticaie se asigur: fragmentarea alimentelor creterea suprafeei de contact dintre alimente i anumite enzime transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n esofag eliberarea substanelor odorante din alimente iniaz secreia gastric Care este cantitatea de saliv secretat zilnic i compoziia sa: zilnic se secret 800-1500 ml de saliv 95,5 % ap 99,5 % ap 0,2 % substane organice 0,3 % substane anorganice Electroliii din saliv a cror concentraie este mai mic dect n plasm sunt: Na+ K+ Ca2+ Cl Mg2+ Funciile salivei: n procesul de digestie al amidonului mrete suprafaa de contact a alimentelor cu enzimele favorizeaz vorbirea n eliminarea unor substane endogene sau exogene favorizeaz procesul oftalmic Principalele funcii ale salivei: protecia mucoasei bucale ncepe procesul de digestie al maltozei excret unele substane exogene rol bactericid n meninerea echilibrului hidroelectrolitic Principalele substane organice din compoziia salivei sunt: labfermentul amilaza salivar mucina pepsinogenul lizozimul

80. Deglutiia este reprezentat de : A. trecerea bolului alimentar din exterior n cavitatea bucal B. trecerea bolului alimentar prin faringe
190

C. trecerea bolului alimentar prin laringe D. trecerea bolului alimentar prin esofag E. trecerea bolului alimentar prin stomac 81. A. B. C. D. E. 82. A. B. C. D. E. 83. A. B. C. D. E. 84. A. B. C. D. E. 85. A. B. C. D. E. 86. A. B. C. D. E. 87. A. B. C. D. E. Care din afirmaiile despre deglutiie sunt adevrate: deglutiia asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac deglutiia asigur transportul bolului alimentar de afar pn n stomac deglutiia este n ntregime un act voluntar controlat de scoara cerebral deglutiia este un act reflex deglutiia are trei timpi n timpul faringian al deglutiiei: bolul alimentar stimuleaz ariile receptoare din jurul intrrii n faringe impulsurile de la acest nivel ajung la scoara cerebral sunt generate cotracii musculare faringiene voluntare timul de trecere al alimentelor prin faringe este de 1-2 secunde centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator bulbar pe durata deglutiiei n timpul faringian al deglutiiei: bolul alimentar stimuleaz ariile receptoare din jurul intrrii n faringe impulsurile de la acest nivel ajung la trunchiul cerebral sunt generate cotracii musculare faringiene voluntare succesiunea etapelor deglutiiei sunt controlate automat de centrul deglutiiei centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator bulbar pe durata deglutiiei n timpul esofagian al deglutiiei: esofagul transport alimentele din faring n stomac esofagul prezint dou tipuri de micri peristaltice esofagul este controlat nervos voluntar o und de relaxare precede contracia esofagului la captul terminal al esofagului musculatura circular formeaz un sfincter Peristaltismul esofagian primar: este declanat de deglutiie ncepe cnd alimenetele trec din faringe n esofag este coordonat de sistemul nervos enteric al esofafului este coordonat vagal continu pn cnd alimentele sunt propulsate n duoden Peristaltismul esofagian secundar: se datoreaz prezenei alimentelor n n esofag ncepe cnd alimenetele trec din faringe n esofag este coordonat de sistemul nervos enteric al esofafului este coordonat vagal continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac Puterea contraciilor peristaltice ale stomacului sunt controlate de: adrenalin acetilcolin pepsin HCl gastrin

88. Puterea contraciilor peristaltice ale stomacului nu sunt controlate de:


191

A. B. C. D. E. 89. A. B. C. D. E. 90. A. B. C. D. E. 91. A. B. C. D. E. 92. A. B. C. D. E. 93. A. B. C. D. E. 94. A. B. C. D. E. 95. A. B. C. D. E.

adrenalin acetilcolin pepsin HCl gastrin Unde sunt localizate glandele oxintice ale stomacului: la nivelul cardiei la nivelul fornixului gastric la nivelul corpului gastric la nivelul pilorului pe toat suprafaa stomacului Unde nu sunt localizate glandele oxintice ale stomacului: la nivelul cardiei la nivelul fornixului gastric la nivelul corpului gastric la nivelul pilorului la nivelul duodenului Celulele oxintice ale stomacului secret: pepsin HCl tripsinogen factorul intrinsec gastrin Glandele gastrice conin urmtoarele tipuri de celule: parietale zimogene epiteliale intrinseci apicale Glandele pilorice secret: pepsinogen mucus HCl tripsinogen gastrin HCl ndeplinete urmtoarele roluri n sucul gastric: activeaz pepsinogenul antisecretor antiemetic barier de protec ie gastric denatureaz proteinele Glandele pilorice nu secret: pepsinogen mucus tripsinogen tripsin gastrin
192

96. A. B. C. D. E. 97. A. B. C. D. E. 98. A. B. C. D. E. 99. A. B. C. D. E.

Glandele gastrice secret: fosfolipaz labferment tripsinogen pepsinogen gelatinaz Principalele substane organice secretate de stomac sunt: pepsina labfermentul mucusul gelatinaza lipaza gastric Care afirmaii sunt adevrate: labfermentul este secretat numai la sugari paracazeinatul de calciu se transform n cazeinogen insolubil lipaza gastric are activitate lipolitic puternic mucusul nu are rol n protecia mucoasei labfermermentul coaguleaz laptele n sucul gastric se gsesc: pepsina tripsina i chimotripsina gelatinaza colesterol-lipaza labfermentul

100. HCl este necesar n stomac pentru: A. digestia proteinelor B. activarea pepsinei C. asigurarea unui anumit pH D. inhib dezvoltarea intragastric a unor bacterii E. absorbia vitaminei B12 101. HCl gastric are urmtoarele aciuni: A. asigur un anumit pH B. diger proteinele C. activeaz pepsinogenul D. transform Cu+ (neabsorbabil) n Cu+ (absorbabil) E. inhib dezvoltarea intragastric a unor bacterii 102. Secreia gastric de HCl este stimulat de: A. acetilcolin B. pepsinogen C. secretin D. somatostatin E. gastrin 103. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. organele masticaiei sunt oasele maxilare, mandibulare i dinii (orga ne pasive) B. organele masticaiei sunt oasele maxilare, mandibulare i dinii (organe active)
193

C. prin deglutiie, alimentele introduse n cavitatea bucal sunt tiate i transformate n fragmente mult mai mari D. muchii masticatori ai limbii i ai obrajilor sunt organe active ale masticaiei E. reflexul masticator este coordonat de centrii nervoi din mduva spinrii 104. Alegei afirmaiile care nu corespund adevrului: A. la nchiderea gurii, receptorii de ntindere din muchii mandibulei iniiaz contracia reflex a muchilor maseter, pterigoid medial i temporal B. la nchiderea gurii, alimentele, n contact cu receptorii bucali, determin contracia reflex a muchilor digastric i pterigoid lateral, ceea ce duce la deschiderea cavitii bucale C. la coborrea mandibulei, st imularea receptorilor de ntindere face ca ntreg ciclu s se reia D. la deschiderea gurii, alimentele, n contact cu receptorii bucali, determin contracia reflex a muchilor digastric i pterigoid lateral, ceea ce duce la nchiderea cavitii bucale E. musculatura obrajilor contribuie la realizarea actului masticaiei, mecanic i estetic 105. Rolurile masticaiei sunt: A. fragmentarea alimentelor B. amestecarea alimentelor cu produsul de secreie al glandelor lacrimale C. fragmentarea alimentelor, ceea ce determin scderea suprafeei de contact dintre alimente i enzimele digestive D. asigurarea contactului cu receptorii gustativi i eliberarea substanelor odorante care vor stimula receptorii olfactivi E. iniierea procesului de digestie a amoniacului sub aciunea amilazei sal ivare 106. Alegei afirmaiile adevrate privind compoziia salivei: A. zilnic se secret 800-1500 ml saliv B. saliva mai conine substane bactericide (lizozim) i unii produi de catabolism (uree, acid uric) C. saliva nu reprezint i o cale de eliminare din organis m a unor virusuri D. n saliv se gsesc dou tipuri de proteine: 1.enzime: a. amilaza salivara (ptialina) i lipaza lingual; 2. mucina, glicoprotein ce lubrifiaz alimentele E. concentraia electroliilor i osmolalitatea nu variaz cu debitul secreiei 107. Urmtoarele afirmaii referitoare la rolurile salivei sunt false, cu excepia: A. protecia mucoasei bucale prin: rcirea alimentelor fierbini, diluarea eventualului HCl sau bilei ce ar regurgita n cavitatea bucal, ndeprtarea unor bacterii B. lubrifierea alimentelor uureaz masticaia C. protecia mucoasei bucale prin: nclzirea alimentelor reci, diluarea eventualului HCl sau bilei ce ar regurgita n cavitatea bucal D. elaborarea senzaiei gustative prin dizolvarea substanelor cu gust specific i suprafaa receptiv a analizatorului gustativ E. elaborarea senzaiei gustative prin dizolvarea substanelor cu gust specific i suprafaa receptiv a analizatorului vizual 108. Alegei afirmaiile false referitoare la deglutiie: A. deglutiia cuprinde totalitatea activitilor motorii ce asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac B. deglutiia cuprinde totalitatea activitilor senzitive ce asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac C. deglutiia cuprinde totalitatea activitilor motorii ce asigur transportul bolului alimentar din stomac n cavitatea bucal D. este un act reflex ce se desfoar n trei timpi E. este un act reflex ce se desfoar n cinci timpi
194

109. Care dintre urmtoarele afirmaii despre timpul bucal al deglutiiei sunt adevrate: A. n momentul n care alimentele sunt gata pentru a fi nghiite ele sunt n mod voluntar mpinse n faringe datorit presiunii pe care o exercit limba prin micarea ei n sus i posterior asupra palatului moale B. n momentul n care alimentele sunt gata pentru a fi nghiite ele sunt n mod voluntar mpinse n stomac datorit presiunii pe care o exercit limba prin micarea ei n sus i posterior asupra palatului moale C. de acum ncolo, procesul deglutiiei devine n ntregime, sau aproape, un act automat i, n mod obisnuit nu mai poate fi oprit D. de acum ncolo, procesul masticaiei devine n ntregime, sau aproape, un act automat i, n mod obisnuit nu mai poate fi oprit E. se mai numete i timp involuntar 110. Care dintre urmtoarele afirmaii despre timpul faringian al deglutiiei sunt adevrate: A. la intrarea n faringe sunt stimulate ariile receptoare de la acest nivel B. impulsurile de la acest nivel ajung n trunchiul cerebral i iniiaz o serie de contracii faringiene musculare automate C. impulsurile de la acest nivel ajung n mduva spinrii i iniiaz o serie de contracii faringiene musculare automate D. plicile palato faringiene de pe fiecare parte a faringelui sunt trase posterior, apropiindu-se unele de celelalte, formnd o deschizatur sagital prin care alimentele trec in faringele medial E. corzile vocale sunt puternic apropiate, iar laringele este mpins n sus i anterior de ctre muchii gtului 111. Care dintre urmtoarele afirmaii despre timpul esofagian al deglutiiei sunt adevrate: A. esofagul are, n principal, rolul de a transporta alimentele din faringe n stomac, iar micrile lui sunt organizate specific n vederea acestei funcii B. n mod normal esofagul prezint trei tipuri de micri peristaltice: peristaltism primar, peristaltism secundar i peristaltism teriar C. peristaltismul secundar este declanat de deglutiie i ncepe cnd alimentele trec din faringe n esofag; este coordonat vagal. D. peristaltismul primar se datoreaz prezenei alimentelor n esofag i continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac; este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului E. n mod normal esofagul prezint dou tipuri de micri peristaltice: peristaltism primar i peristaltism secundar 112. Activitatea motorie a stomacului (motilitatea gastrica) realizeaz trei funcii: A. stocarea alimentelor ca urmare a relaxrii receptive B. amestecul alimentelor cu secreiile gastrice C. evacuarea coninutului gastric n duoden D. amestecul enzimelor cu secreiile digestive E. evacuarea coninutului gastric n splin 113. Care afirmaii cu privire la secreia enzimelor pancreatice nu sunt adevrate: A. proteazele pancreatice sunt secretate n form inactiv B. amilaza pancreatic este secretat n form inactiv C. din categoria lipazelor face parte tripsinogenul D. lipazele sunt secretate n form inactiv E. proteazele pancreatice sunt activate n intestinul sub ire 114. Bila conine: A. tripsinogen B. sruri biliare
195

C. lecitin D. pigmeni biliari E. electrolii 115. Evacuarea bilei n intestin este consecina: A. contraciei musculaturii veziculei biliare B. contraciei sfinct erului Oddi C. stimulrii vagale D. secreiei de colecistochinin E. secreiei de gastrin 116. Srurile biliare : A. sunt preluate din intestin prin vena port B. sunt preluate din intestin prin vena cav superioar C. au rol n absorbia glucidelor D. au rol n emulsionarea lipidelor E. stimuleaz motilitatea intestinal 117. Rolul srurilor biliare const n: A. emulsionarea lipidelor B. absorbia aminoacizilor C. absorbia colesterolului D. stimularea motilitii intestinale E. au aciune bactericid 118. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. faza cefalic este declanat de gndul, vederea, gustul sau mirosul mncrii B. faza intestinal este declanat de gndul, vederea, gustul sau mirosul mncrii C. faza gastric se declaneaz la intrarea alimentelor n stomac; acest fapt determin tamponare a aciditii gastrice, scznd pH-ul gastric, i permite altor stimuli (de exemplu, vag, gastrina) s elibereze acid D. faza intestinal ncepe odat cu intrarea chimului n duoden; cantitativ, secreia este foarte redus n timpul acestei faze E. faza cefalic ncepe odat cu intrarea chimului n duoden; cantitativ, secreia este foarte redus n timpul acestei faze 119. Urmtoarele afirmaii referitoare la glandele gastrice sunt adevrate, cu excepia: A. oxintice, localizate la nivelul fundului i corpului gastric; acestea conin trei timpuri de celule B. pilorice, localizate la nivelul fundului i corpului gastric; acestea conin trei timpuri de celule C. pilorice, localizate n regiunile antral i piloric D. oxintice, conin celule G (ce elibereaz gastrina) i celule muc oase E. pilorice, care conin celule parietale i peptice 120. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la digestia n intestinul subire: A. micrile de la nivelul intestinului subire sunt: contracii de amestec i contracii propulsive B. contraciile propulsive se mai numesc i contracii segmentare C. contraciile de amestec: cnd o poriune a intestinului subire este destins de chim, ntinderea pereilor intestinali determin apariia n lungul intestinului a unor contracii concentrice localizate, separate prin anumite intervale. D. contraciile propulsive: cnd o poriune a intestinului subire este destins de chim, ntinderea pereilor intestinali determin apariia n lungul intestinului a unor contracii concentrice localizate, separate prin anumite intervale.

196

E. micrile de propulsie; chimul este propulsat la acest nivel de undele peristaltice, care apar n orice parte a intestinului subire se deplaseaz n direcia anal cu o vitez de 0,5-2 cm pe secund, mult mai rapid n intestinul proximal i mai lent n intestinul terminal 121. Urmtoarele afirmaii referitoare la compoziia secreiei pancreatice sunt false, cu excepia: A. Na i K se gsesc n aceeai concentraie ca i n plasm; HCO3 - se gsete n cantitate mult mai mare B. sucul pancreatic conine n cantiti mari i Ca, Mg, Zn, sulfai, fosfai C. secreia de HCO3- din celulele ductale se face printr-un mecanism ce implic cel puin un transport activ D. secreia de HCO3- din celulele ductale se face printr-un mecanism ce implic cel puin un transport pasiv E. sucul pancreatic conine n cantiti mici i Ca, Mg, Zn, sulfai, fosfai 122. Alegei afirmaiile false referitoare la compoziia bilei: A. acizii biliari primari sunt sintetizai n hepatocite din colesterol i conjugai cu taurin i glicin, rezultnd srurile biliare secretate activ n canaliculele biliare B. acizii biliari secundari- se formeaz din cei primari sub aciunea bacteriilor intestinale C. pigmenii biliari: bilirubina i biliverdina sunt metabolii ai hemoglobinei ce sunt conjugai n hepatocite i excretai biliar, conferind bilei culoarea sa roie D. acizii biliari secundari sunt sintetizai n hepatocite din colesterol i conjugai cu taurin i glicin, rezultnd srurile biliare secretate activ n canaliculele biliare E. n compoziia bilei intr: acizii biliari, pigmenii biliari, fosfolipidele, colesterolul i electrolii 123. Precizai care din urmtoarele afirmaii referitoare la glucide sunt adevrate: A. cele trei glucide majore ale dietei sunt dizaharidele sucroza i lactoza i polizaharidul amidon, fie sub form de amilopectin, fie sub form de amiloz B. celuloza, un alt polizaharid vegetal, prezent n diet n cantiti mici, nu poate fi digerat, deoarece n tractul gastro-intestinal uman nu exist enzime care s o digere C. aportul de glucide este de 250-800 g/zi care reprezint 50-60% din diet D. aportul de glucide este de 50-700 g/zi care reprezint 30-60% din diet E. produii finali ai digestiei glucidelor sunt: fructoza, glucoza i galactoza 124. Precizai care din urmtoarele afirmaii referitoare la proteine sunt adevrate: A. dieta proteic zilnic necesar unui adult este de 0,5-0,7g/kg corp B. dieta proteic zilnic necesar unui adult este de 0,7-0,9g/kg corp C. proteinele ajunse n intestin provin din 2 surse: endogen (30 -40g/zi, sunt proteine secretorii i componentele proteice ale celulelor descuamate) i exogen (proteinele din diet). D. proteinele ajunse n stomac provin din 2 surse: exogen (30 -40g/zi, sunt proteine secretorii i componentele proteice ale celulelor descuamate) i endogen (proteinele din diet). E. pentru a fi absorbite, proteinele trebuie transformate n polipeptide mici i aminoacizi 125. Precizai care din urmtoarele afirmaii referitoare la lipide sunt adevrate: A. aportul zilnic de lipide variaz ntre 25 i 160 g B. spre deosebire de glucide i de proteine, lipidele se absorb din tractul gastro-intestinal prin difuziune pasiv C. spre deosebire de glucide i de proteine, lipidele se absorb din tractul gastro -intestinal prin difuziune activ D. produii digestiei lipidice (monogliceride, colesterol) trebuie s formeze micelii cu srurile biliare pentru a putea fi absorbii E. miceliile sunt agregate sferice mici, cu diametrul de 10nm, ce conin 30 -40 molecule de sruri biliare i lipide
197

126. Alegei afirmaiile false privind vitaminele: A. vitaminele liposolubile (A, D, K, E) intr n alctuirea miceliilor i se absorb mpreun cu celelalte lipide n intestinul proximal B. vitaminele liposolubile (A, D, K, E) intr n alctuirea miceliilor i se absorb mpreun cu celelalte lipide n duoden C. vitaminele hidrosolubile se absorb prin transport facilitat sau prin sistem de transport activ Nadependent, proximal, n intestinul gros D. fierul se absoarbe n jejun i ileon; Fe 2+ se absoarbe mai uor dect Fe 3+ E. fierul se absoarbe n jejun i ileon; Fe 3+ se absoarbe mai uor dect Fe 2+ 127. Referitor la glandele salivare sunt incorecte urmtoarele afirmaii: A. sunt glandele parotide B. sunt glandele mari diseminate n mucoasa bucal C. sunt glandele mici diseminate n mucoasa nazal D. sunt submaxilare E. sunt corticosuprarenale 128. Alegei afirmaiile corecte: A. glandele parotide sunt mixte B. glandele parotide sunt seroase C. glandele sublinguale i submaxilare sunt mixte D. glandele mici diseminate n mucoasa bucal sunt mucoase E. glandele mici diseminate n mucoasa bucal sunt seroase 129. Urmtoarele afirmaii referitoare la saliv sunt adevrate, cu excepia: A. volumul zilnic este de 1,5-2 l /zi B. volumul crete la stimularea alimentar C. volumul crete la repaus alimentar i somn D. volumul scade la repaus alimentar i somn E. volumul scade la stimularea alimentar 130. Alegei afirmaiile incorecte privind saliva: A. aspectul este opalescent, filant B. pH-ul 7,6 C. vscozitate sczut D. osmolaritate 50-100 mOsm (hiperton) E. volum zilnic 1-1,5 l /zi 131. Selectai afirmaiile corecte referitoare la saliv: A. amilaza salivar: hidrolizeaz amidonul preparat dextrine maltoz B. amilaza salivar: hidrolizeaz amoniacul preparat dextrine fructoz C. mucinele salivare au mai multe roluri, printre care formarea bolului alimentar, asigur vorbirea, masticaia i deglutiia D. mucinele salivare au mai multe roluri, printre care: rol antibacterian, inhibnd dezvoltarea bacteriilor E. fluorul are rol n formarea fluorapatitei care asigur rezistena smalului 132. Urmtoarele afirmaii referitoare la saliv sunt false, cu excepia: A. imunoglobulinele asigur aprarea antibacterian, IgA secretor este sintetizat n glandele salivare B. imunoglobulinele asigur aprarea antibacterian, IgG secretor este sintetizat n glandele salivare C. lizozimul apar mucopolizaharidele din peretele bacteriilor D. lizozimul distruge mucopolizaharidele din peretele bacteriilor E. tiocianatul are un rol antibacterian, permind dezvoltarea bacteriilor, virusurilor i micoplasmelor
198

133. Rolurile salivei sunt urmtoarele, cu excepia: A. rol digestiv, intervenind n meninerea igienei buco -dentare, prin lizozim, tiocianat, imunoglobuline B. rol de stimulare a receptorilor gustativi n urma solubilizrii constituenilor alimentari, inducnd senzaia de gust i reflexele secretorii salivare, gastrice, pancreatice C. rol antibacterian, amilaza salivar realizeaz digestia amidonului pn la maltoz D. rol protectiv prin lubrifierea structurilor moi i dure din cavitatea nazal E. rol digestiv, amilaza salivar realizeaz digestia amidonului pn la maltoz 134. Rolurile salivei sunt urmtoarele, cu excepia: A. rol n meninerea echilibrului hidroelectrolitic i acido -bazic B. rol excretor pentru metabolii, uree, medicamente, hormoni, substane toxice C. rol antibacterian prin formarea filmului de mucin de la suprafaa alimentelor i a structurilor buco-dentare D. rol excretor prin meninerea echilibrului hidroelectrolitic i acido -bazic E. rol digestiv prin lubrifierea structurilor moi i dure din cavitatea bucal 135. Urmtoarele afirmaii privind saliva primar sunt adevrate: A. este izoton (290-310 mOsm/l) B. are o compoziie similar cu un ultrafiltr at plasmatic C. are concentraia K+ mai mare dect n plasm D. are concentraia Na+ mai mare dect n plasm E. este hipoton (290-310 mOsm/l) 136. Alegei afirmaiile corecte privind reabsorbia/secreia ductal (la nivelul glandelor salivare): A. ionii de Na+ sunt reabsorbii activ B. ionii de Na+ sunt secretai activ C. ionii de K+ sunt secretati activ D. ionii de K+ sunt reabsorbii activ E. ionii de Na+ i K+ sunt secretai activ 137. Alegei afirmaiile incorecte privind reabsorbia/secreia ductal (la nivelul glandelor salivare) : A. Na+ intr n celula ductal prin antiportul Na+/H+ i canale de Na+ B. K+ intr n celula ductal prin antiportul K+/H+ i canale de K+ C. K+ iese n lumen prin antiportul K+/H+ de pe membrana luminal D. Na+ iese n lumen prin antiportul Na+/H+ de pe membrana luminal E. Na+ din celul iese prin pompa Na+/K+ de pe membrana bazo-lateral 138. Alegei afirmaiile false: A. concentraia Na+ i Cl este egal, de aproximativ 15 mEq/l, ceea ce reprezint 1/7 - 1/10 din concentraia plasmatic B. concentraia Na+ este de aproximativ 30 mEq/l adic de 6 ori mai mare dect n plasm C. concentraia HCO3 - este de 50-70 mEq/l deci de 2-3 ori mai mic ca n plasm D. concentraia K+ este egal, de aproximativ 15 mEq/l, ceea ce reprezint 1/7 - 1/10 din concentraia plasmatic E. concentraia HCO3 - este de 50-70 mEq/l deci de 2-3 ori mai mare ca n plasm 139. Precizai care sunt afirmaiile corecte privind reglarea secreiei salivare prin mecanisme la nivel celular: A. secreia primar: AMPc amilaza: adrenalina (), VIP
199

B. secreia secundar: Ca H2O: adrenalina (), Ach, sP C. secreia primar: Ca H2O: adrenalina (), Ach, sP D. modificrile ductale: Ach reabsorbia K i Cl, Ach secreia de HCO3-, Adr () reabs K (secundar i H2O), aldosteronul reabs Ca (secundar i H2O) E. secreia primar: AMPc 140. Precizai care sunt afirmaiile incorecte privind reglarea secreiei salivare prin mecanisme nervoase: A. invervaia parasimpatic: g landele submaxilare + sublinguale : nucleu salivator superior din punte nerv VII B. invervaia simpatic: glandele submaxilare + sublinguale : nucleu salivator superior din punte nerv VII C. glandele salivare mici: nucleu salivator superior din bulb nerv IX D. inervaia simpatic: origine: coarnele laterale ale mduvei T1 -T4 ganglioni cervicali superiori glandele salivare E. inervaia simpatic: glandele parotide: nucleu salivator inferior din bulb nerv IX 141. Rolurile simpaticului i parasimpaticului sunt: A. stimularea parasimpaticului induce secreie salivar apoas B. stimularea simpaticului induce secreie salivar vscoas, bogat n mucin + lizozim C. stimularea parasimpaticului induce secreie salivar vscoas D. stimularea simpaticului induce secreie salivar apoas, bogat n mucin + lizozim E. stimularea parasimpaticului induce secreie salivar apoas 142. Alegei afirmaiile corecte: A. stimularea secreiei salivare se face prin mecanisme reflexe necondiionate i condiionate B. reflexele necondiionate includ vederea, mirosul, evocarea alimentar, toate acestea ducnd la secreie salivar crescut C. reflexele condiionate includ vederea, mirosul, evocarea alimentar, toate acestea ducnd la secreie salivar crescut D. reflexele necondiionate includ influene intercentrale cu centrii respiraiei, deglutiiei i vomei E. reflexele condiionate includ influene intercentrale cu centrii respiraiei, deglutiiei i vomei 143. Alegei afirmaiile care corespund adevrului privind funciile stomacului: A. stomacul este depozit temporar de alimente B. stomacul este depozit permanent de alimente C. etapele iniiale ale digestiei includ: HCl denatureaz proteinele alimentare, activarea pepsinogenului i pepsina cliveaz proteinele n peptide D. etapele iniiale ale digestiei includ: H2SO4 denatureaz proteinele alimentare, activarea pepsinogenului i pepsina cliveaz proteinele n peptide E. alimentele prelucrate (chimul gastric) trec fracionat n intestin 144. Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia: A. celule productoare de mucus (glande fundice) B. celule productoare de mucus (zona gtului glandelor) C. celule parietale (oxintice) HCl (glande fundice) D. celule zimogene (principale) pepsin E. celule exocrine (ex. n zona antral: celule G gastrin ) 145. Selectai afirmaiile false privind sucul gastric: A. protecia mucoasei este realizat de HCl i pepsinogen B. digestia este realizat prin mucus i bicarbonat
200

C. sucul gastric este compus din: pepsinogen/pepsin, lipaza gastric, labferment, HCl, mucus, factor intrinsec D. mucusul are rol antibacterian E. HCl are rol n absorbia vitaminei B12 146. Urmtoarele afirmaii referitoare la HCl sunt false, cu excepia: A. este produs de celulele parietale B. intervine n denaturarea proteinelor C. activeaz pepsina la pepsinogen D. transform Fe2+ din alimente n Fe3+ absorbabil E. transform Fe3+ din alimente n Fe2+ absorbabil 147. Urmtoarele afirmaii referitoare la mucusul gastric sunt adevrate, cu excepia: A. mucusul gastric poate fi vizibil (care apare la pH acid) i este secretat de celulele epiteliale superficiale B. mucusul gastric poate fi solubil (care apare la pH acid) i este secretat de celule mucoase auxiliare de la gtul glandei, celule ale g landelor pilorice i cardiale C. mucusul gastric poate fi solubil (care apare la pH alcalin) i este secretat de celulele epiteliale superficiale D. compoziia mucusului gastric curpinde: proteine plasmatice, factor extrinsec, MPZ E. rolul mucusului gastric: protecia mucoasei gastrice (barier de mucus) 148. Afirmaiile adevrate privind factorul intrinsec sunt: A. este secretat de celulele parietale n paralel cu secreia de HCl B. are rol n absorbia vitaminei B12 C. are rol n absorbia vitaminei B12 i acidului folic D. este secretat de celulele parietale n paralel cu secreia de HNO 3 E. are rol n absorbia vitaminei B12 i este secretat de celulele parietale 149. Urmtoarele afirmaii referitoare la gastrin sunt false, cu excepia: A. gastrina este eliberat de celulele G din glandele antropilorice i acioneaz pe un receptor specific (CCKb) de pe membrana celulei parietale i stimuleaz producia de HCl B. gastrina este stimulat de aciditate i inhibat de distensia mecanic C. gastrina este stimulat de distensia mecanic i este inhibat de aciditate (pH< 2) D. gastrina este eliberat de celulele G din glandele antropilorice i nu acioneaz pe un receptor specific (CCKb) de pe membrana celulei parietale i nu stimuleaz producia de HCl E. gastrina inhib producia de HCl 150. Urmtoarele afirmaii referitoare la histamin sunt adevrate, cu excepia: A. este eliberat de celulele enterocromafine din mucoasa gastric i acioneaz sinergic cu gastrina i acetilcolina B. este inhibat de acetilcolin i gastrin C. acioneaz pe receptori H2 de pe membrana celulelor parietale i stimuleaz secreia HCl D. acioneaz pe receptori H2 de pe membrana celulelor parietale i inhib secreia HCl E. este eliberat de celulele enterocromafine din mucoasa piloric 151. Alegei afirmaiile corecte referitoare la fazele secreiei gastrice: A. sunt reprezentate de faza cefalic, faza gastric i faza intestinal B. faza cefalic are 60 80% rspuns C. faza gastric are 60 80% rspuns D. faza intestinal are 5 - 10% rspuns E. faza cefalic are 5 - 10% rspuns 152. Urmtoarele afirmaii referitoare la sucul pancreatic sunt false, cu excepia:
201

A. compoziia: 98,5 ap i 1,5 reziduu uscat B. enzimele lipolitice sunt reprezentate de amilaza pancreatic C. enzimele glicolitice sunt reprezentate de lipaza pancreatic, fosfolipaza A2 i colesterolesterhidrolaza D. enzimele proteolitice sunt reprezentate de tripsin, elastaz, chimotripsin i carboxipeptidaz E. are dou componente, i anume: componenta enzimatic produs de celulele ductale (secreie hidrolactic) i este stimulat de secretin, i componenta hidro-electrolitic produs de acini (secreie ecbolic) i este stimulat de gastrin 153. Selectai afirmaiile adevrate privind reglarea secreiei pancreatice: A. faza cefalic (10-15%), activarea eferenelor vagale duce la eliberarea enzimelor B. faza gastric, fr importan la om C. faza intestinal, majorit atea secreiei CCK efect hidrolactic (enzimele) i secretina efect ecbolic ( HCO3 ) D. faza intestinal, majorit atea secreiei CCK efect ecbolic (enzimele) i secretina efect hidrolatic ( HCO3 ) E. faza gastric (10-15%), activarea eferenelor vagale duce la eliberarea enzimelor 154. Urmtoarele afirmaii referitoare la compoziia secreiei intestinale sunt false: A. compoziia depinde de zon B. n duoden predomin glande BRUNNER secret mucus C. n duoden predomin glande LIEBERKUHN secret mucus D. n restul intestinului subire predomin glande BRUNNER produc SI propriu-zis E. n restul intestinului subire predomin glande LIEBERKUHN produc SI propriu-zis 155. Enzimele secreiei intestinale sunt: A. enzime pentru glucide: lipaza intestinal care realizeaz hidroliza trigliceridelor B. enzime pentru lipide: lipaza intestinal care realizeaz hidroliza trigliceridelor C. enzime pentru glucide: amilaza intestinal, dizaharide D. enzime proteolitice reprezentate de erepsin, nucleaze, nucleotidaze i nucleozidaze E. enterokinaza care activeaz tripisina i chemotripsina 156. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la secreia biliar: A. este produs de hepatocit (bila hepatic) B. este eliberat n stomac n perioadele digestive (bil coledocian) C. este eliminat n cile biliare, este depozitat i concentrat n vezica biliar (bil vezicular) D. este eliminat n cile biliare, este depozitat i concentrat n uretr (bil vezicular) E. este eliberat n duoden n perioadele digestive (bil coledocian) 157. Alegei afirmaiile adevrate: A. bila hepatic este brun i vscoas, pe cnd bila vezicular este galben i fluid B. bila vezicular este brun i vscoas, pe cnd bila hepatic este galben i fluid C. pH-ul pentru bila vezicular este alcalin, iar pentru bila hepatic este neutru/alcalin D. pH-ul pentru bila hepatic este alcalin, iar pentru bila vezicular este neutru/alcalin E. secreia bilei hepatice este depozitat (40-50 ml) iar cea a bilei veziculare este continu (750 ml/zi) 158. Alegei afirmaiile false referitoare la secreia intestinal: A. reflexele locale sunt cele mai importante mecanisme de reglare a secreiei intestinului subire (n special cele iniiate de stimului tactili sau iritani) B. reflexele locale sunt cele mai importante mecanisme de reglare a secreiei intestinului gros (n special cele iniiate de stimului tactili sau iritani)
202

C. prezena chimului duce la declanarea secreiei intestinale (volumul secreiei este d.p. cu volumul chimului) D. prezena chimului duce la declanarea secreiei intestinale (volumul secreiei este i.p. cu volumul chimului) E. n reglarea nervoas intervin gastrina, CCK, secretina, VIP, care duc la creterea secreiei intestinale 159. Mucoasa gastric conine urmtoarele tipuri de celule: A. productoare de mucus B. parietale fundice productoare de HCl C. oxintice productoare de gastrin D. zimogene (principale) E. endocrine 160. Reglarea umoral a secreiei gastrice se face prin urmtorii hormoni gastro-intestinali: A. gastrin B. calcitriol C. gastron D. polipeptid vasoactiv intestinal E. polipeptidul gastro-inhibitor 161. Infecia cu Helicobacter Pylori, ca factor de agresiune, n cadrul fiziopatologiei ulcerului gastro-duodenal intervine prin secreia de: A. fosfolipaz B. proteaze C. citotoxin vacuolizant D. ureaz E. prostaglandine 162. Cauzele hipersecreiei acide din ulcerul duodenal sunt: A. hipertonia vagal B. hipersensibilitatea celulelor parietale la stimularea vagal C. hipermotilitatea gastric D. creterea numrului de celule parietale HCl secretorii E. hipersensibilitatea celulelor parietale la stimularea adrenergic 163. Care dintre urmtoarele investigaii de laborat or exploreaz funcia de sintez hepatic: A. proteine totale plasmatice B. fibrinogenul C. electroforeza proteinelor plasmatice D. ceruloplasmina E. TGP 164. Care dintre urmtoarele, sunt enzime de colestaz: A. fosfataza alcalin B. leucinaminopeptidaza C. 5-nucleotidaza D. gama-glutamil transpeptidaza E. sideremia

Tema: Fiziologia i fiziopatologia aparatului excretor


203

ntrebri tip complement simplu


1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. Zona cortical a rinichilor prezint urmtoarele structuri: piramidele renale glomerulii renali calicele mici bazinetul papilele renale Pelvisul renal se continu cu urmtoarele structuri: tubul contort proximal ureterul glomerulii renali uretra piramidele renale Rinichii prezint urmtoarele roluri, cu excepia: reglarea balanei hidro-electrolitice realizeaz procesul de gluconeogenez reglarea tensiunii arteriale sinteza factorilor coagulrii i a albuminelor sinteza eritropoietinei Polul urinar al capsulei Bowman reprezint: locul de ieire a urinei primare n calicele mari locul de intrare a arteriolei aferente locul de ieire a ultrafiltratului glomerular n tubul proximal locul unde se formeaz aparatul juxtaglomerular locul de ieire a urinei finale n tubul colector Tubul contort proximal al nefronului se afl n: zona medular bazinetul renal calicele mici piramidele renale cortexul renal

6. Cantitatea de plasm depurat de o anumit substan pe unitatea de timp reprezint: A. produsul dintre concentraia urinar a substanei i concentraia plasmatic a substanei B. produsul dintre concentraia urinar a substanei i debitul urinar raportat la concentraia plasmatic a substanei C. raportul dintre concentraia plasmatic a substanei i debitul urinar D. produsul dintre concetraia plasmatic a substanei i concentraia urinar a substanei raportat la unitatea de timp E. produsul dintre concentraia plasmatic a substanei i debitul urinar 7. A. B. C. D. E. Polul apical al nefrocitelor prezint: cili un numr crescut de pompe Na+/K+ margine n perie glande Lieberkuhn epiteliu pluristratificat
204

8. Identificai afirmaiile false referitoare la procesul de trecere a substanelor din lumenul tubular n snge: A. este un process neselectiv, spre deosebire de filtrarea glomerular B. este denumit reabsorbie tubular C. realizeaz controlul excreiei diferitelor substane n urin D. n condiii fizologice glucoza este reabosrbit n proporie de aproape 100% E. are loc la nivelul tubului proximal 9. A. B. C. D. E. Proteinele din lumenul tubular se reabsorb: prin transport pasiv prin pinocitoz pe cale paracelular prin intermediul ATP-azei Na+/K+ prin osmoz

10. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la ionii de amoniu rezultai din dezaminarea aminoacizilor la nivelul tubului proximal: A. trec pasiv n urin B. se reabsorb C. trec n lumenul tubular prin antiporterul Na+/NH4+ D. trec prin mecanism activ n urin E. se secret n urin prin transport activ primar 11. A. B. C. D. E. 12. A. B. C. D. E. 13. A. B. C. D. E. 14. A. B. C. D. E. Segmentul subire descendent al ansei Henle este foarte permeabil pentru: ionii de sodiu creatinin uree moleculele de ap inulin Celulele principale ale segmentului de finalizare a urinei au urmtoarele roluri: realizeaz reabsorbia ionilor de sodiu prezint anhidraza carbonic realizeaz secreia de ioni de hidrogen prin transport activ primar realizeaz reabsorbia bicarbonatului prezint ATP-aza Na+/K+ la polul apical Despre funciile rinichilor sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: contribuie la stabilirea echilibrului acido-bazic elibereaz renina elimin calcitonina excret produii finali ai metabolismului au rol n glucogenoliz Care din urmtoarele variante prezint roluri ale rinichilor: elibereaz epinefrina formeaz eritropoietina produce angiotensinogen nu contribuie la men inerea homeostaziei secret aldosteron

15. Tubul renal este alctuit din urmtoarele, cu excepia: A. capsula Bowman B. tub distal
205

C. ansa Henle D. tub colector medular E. arteriola aferent 16. A. B. C. D. E. 17. A. B. C. D. E. 18. A. B. C. D. E. 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. 22. A. B. C. D. E. Despre nefronii juxtamedulari sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: prezint ansa Henle scurt prezint glomerulul situat ntre cortical i medul pot ajunge la nivelul papilelor renale coboar adnc n medular reprezint tipul majoritar de nefroni Nefronii corticali prezint urmtoarele caracteristici: glomerulul situat ntre cortical i medular ansa Henle ajunge n cortexul renal glomerulul situat n poriunea intern a rinichiului ansa Henle este situat n poriunea intern a rinichiului ansa Henle se afl n stratul extern al corticalei Despre reeaua capilar peritubular sunt adevrate urmtoarele afirmaii: primete snge direct din arteriolele aferente se gsete n jurul suprarenalelor primete snge care a trecut prin glomerul din aceasta se desprind ramuri ce intr adnc n cortical formeaz un sistem port cu glandele suprarenale Referitor la organizarea rinichiului sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: glomerulii renali sunt prezen i n cortical prin hilul renal trec nervi corticala reprezint poriunea interioar vrful piramidelor renale este situat spre cortex bazinetul prezint calice mici Despre capsula Bowman sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: reprezint poriunea ini ial a nefronului prezint un pol urinar ce reprezint locul de ieire al urinei prezint o foi extern, parietal nvelete ghemul vascular este situat n medular Rolul tubului renal proximal este: stimuleaz concentrarea urinei stimuleaz diluarea urinei transport urina stimuleaz reabsorbia apei controleaz funcia nefronului Tubul renal este format din urmtoarele, cu excepia: tub contort distal tub colector macula dens ansa Henle pol vascular

23. Macula dens prezint urmtoarele roluri:


206

A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D. E. 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. D. E. 30. A. B. C. D. E.

func ioneaz ca i tub colector controleaz funcia nefronului definitiveaz urina ajut la concentrarea urinei stimuleaz secre ia apei Despre tubul colector proximal sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: colecteaz urina este localizat n cortexul renal are rol n reabsorb ie are rol n secreie primete ultrafiltratul glomerular Despre tubul contort distal sunt adevrate afirmaiile: se gsete n medular inhib dilutia urinei definitiveaz urina controleaz nefronul reprezint o component a aparatului juxtaglomerular Despre patul capilar glomerular sunt adevrate afirmaiile: este de joas tensiune prin acesta lichidul este absorbit continuu n capilare prezint ca segment particular vasa rect func ioneaz similar cu captul arterial primete sngele din arteriola eferent Despre presiunile n circulaia renala sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: n arterele arcuate presiunea sngelui este de 100 mmHg la nivelul glomerului presiunea este de 60 mmHg n venele ce dreneaz sngele presiunea este de 80 mmHg n capilarele peritubulare presiunea este de 13 mmHg arteriola aferent reprezint o zona de principal rezisten Membrana glomerular este alctuit din urmtoarele, cu excepia: endoteliu capilar ansa Henle membrana bazal celule epiteliale podocite Despre compoziia filtratului glomerular sunt adevrate afirmaiile: conine eritrocite conine cantiti semnificative de proteine prezint n compozi ie substane nutritive prezint aceeasi compozitie ca i lichidul care filtreaz n interstitii conine substane cu mas molecular foarte mare Urina primar prezint urmtoarele caracteristici, cu excepia: conine proteine este izoton are o compoziie asemnatoare plasmei reprezint un ultrafiltrat de plasm nu conine albumine
207

31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. E. 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. 37. A. B. C. D. E. 38. A. B. C.

Forele care favorizeaz filtrarea glomerular sunt: presiunea hidrostatic din ansa Henle presiunea hidrostatic din capilarele glomerulare presiunea osmotic a proteinelor din capilare presiunea oncotic a proteinelor din macula dens presiunea oncotic glomerular medie Scderea debitului filtrrii glomerulare se face prin: creterea debitului sangvin scderea presiunii oncotice medii constric ia arteriolei aferente constric ia arteriolei eferente creterea presiunii din capilarele glomerulare Creterea debitului sanguin la nivel renal determin: scderea presiunii din capilarele glomerulare creterea presiunii oncotice medii creterea debitului filtrarii glomerulare scderea cantitii de plasm ce intr n glomerul scderea concentraiei proteinelor Constricia arteriolei eferente determin: scderea presiunii glomerulare creterea fluxului sangvin scderea excesiv a presiunii oncotice mrirea debitului filtrrii glomerulare filtarea din capilare a unor cantiti mici de lichid Urmtoarele variante reprezint factori determinani ai filtrrii glomerulare, cu excepia: caracterisiticile particulelor solvite n plasm coeficientul de permeabilitate al capilarului glomerular membrana filtrant glomerular presiunea net de filtrare cantitatea de ap din plasm Filtrarea glomerular se regleaz prin urmtoarele mecanisme, cu excepia: autoreglare prin secreie de adrenalin cu ajutorul factorilor vasoconstrictori stimulare parasimpatic prin feedback tubulo-granular Mecanismul de feedback tubulo-granular este important n: reacia de aprare stimularea secreiei de ap hemoragii ischemie sever men inerea constant a filtrrii glomerulare Despre angiotensina II sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: sinteza are loc doar la nivel local restabilete tensiunea arterial stimuleaz reabsorbia de ap
208

D. restabilete volemia E. menine filtrarea glomerular 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. Factorii vasodilatatori n sistemul renal sunt: catecolamine adrenalina epinefrina norepinefrina bradikinina Despre debitul filtr rii glomerulare sunt corecte afirmaiile, cu excepia: este constant prezint variatii mari- ntre 75 i 160 mmHg asigur elimiarea substanelor nefolositoare este men inut prin autoreglare este men inut prin feedback vasodilatator al arteriolei aferente Scderea filtrrii glomerulare determin: scderea fluxului renal creterea tensiunii arteriale scderea grosimii membranei filtrante creterea numrului de nefroni inhibarea vasoconstric iei Mecanismul de feedback vasodilatator al arteriolei aferente determin: eliberarea de renin formarea angiotensinei II controlarea prin feedback pozitiv debitul FG autoreglarea fluxului sanguin renal ini ierea unui sistem constrictor Fenomenul de diurez presional reprezint: influena presiunii arteriale asupra debitului urinar efectul pronun at al presiunii venoase asupra debitului urinar stimularea SRAA mecanismul de feedback negativ al aut oreglrii formarea eritropoietinei

44. Efectele stimulrii simpaticului asupra debitutului sanguin renal sunt urmtoarele, cu excepia: A. vasocontric ia arteriolelor renale B. scderea filtrarii glomerulare C. creterea debitului sangvin prin glomerul D. prezint efecte doar pe arteriola eferent E. nu prezint efecte pe tubii uriniferi 45. A. B. C. D. E. Transportul activ n reabsorbia tubular determin: reabsorb ia apei n gradient osmotic reabsorb ia sodiului n gradient electric prezena caracterului selectiv nu influeneaz reabsorbia glucozei reabsorb ia ureei n gradient chimic

46. n rinichi este inhibat reabsorbia:


209

A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. E. 48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E.

aminoacizilor unor vitamine polipeptidelor creatininei apei Despre reabsorbia apei sunt adevrate afirmaiile: reabsorb ia facultativ are loc la nivelul tubului contort proximal reabsorb ia facultativ nu se produce n lipsa ADH este inhibat n prezena unei cantiti mari de sodiu majoritatea apei este reabsorbit la nivelul tubilor colectori la nivelul tubului contort proximal se absoarbe aproximativ 4% din apa filtrat Secreia de ioni de potasiu are loc la nivelul: tubului contort distal tubului colector tubului contort proximal ansei Henle capsulei Bowman Referitor la secreia ionilor de hidrogen sunt adevrate afirmaiile: are loc prin transport pasiv particip la reglarea echilibrului acido-bazic nu este influenat de aldosteron are loc n tubul colector se face cu ajutorul glutaminazei Despre conceptul de clearance plasmatic sunt adevrate afirmaiile: exprim capacitatea de epurare a rinichiului este egal cu produsul dintre concentraia urinar i concentraia plasmatic reprezint cantitatea de urin depurat n unitatea de timp este egal cu produsul concentraiei urinare i plasmatice raportate la debitul urinar este egal cu produsul dintre concentraia plasmatic i debitul urinar raportat la concentraia urinar La nivelul tubului contort distal are loc: secreia de ioni de hidrogeni secreia apei secreia de amoniac secreia de ioni de potasiu secreia de ioni amoniu Reasorbia ionilor magnesiu se face astfel: prin transport activ ionii de magneziu nu se reabsorb prin transport pasiv prin transport facilitat prin pinocitiz Despre reabsorbie sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: este crescut pentru glucoz este sczut pentru ioni de potasiu este sczut pentru creatinin este izoton
210

51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D. E. 53. A. B. C. D.

E. este crescut pentru ap 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E. 56. A. B. C. D. E. 57. A. B. C. D. E. 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. 60. A. B. C. D. E. Glicozuria reprezint: creterea glucozei n snge scderea glicemiei creterea peste normal a cantitii de glucoz din urin scderea cantitii de glucoz din urin apari ia glucozei n urin Albuminuria poate aparea n urmtoarele condiii, cu excepia: sindrom nefrotic afec iuni tubulare pielonefrite n condi ii fiziologice cnd ncrcarea cu proteine este foarte mare Despre mecanismul de excreie a excesului de ap sunt false afirmaiile: reprezint excreia unei urini diluate reprezint una din cele mai importante funcii ale rinichiului reprezint controlul osmolarit ii lichidelor organismului este controlat de ADH apare n patologie Poriunile permanent impermeabile pentru ap sunt: poriunea terminal a tubului distal poriunile corticale ale tubilor colectori segmentul de dilu ie al tubului distal partea descendent a ansei Henle sunt permanent impermeabile numai n absena ADH Mecanismul contracurent are rol n: secreia de ioni de potasiu secreia de sodiu concentrarea urinei reabsorb ia glucozei transportul urinei n mecanismul contracurent, tubul colector are urmtorele roluri, cu excepia: are rol n schimburile ionice controleaz reabsorb ia apei determin compoziia final a urinei transport urina determin volumul urinei Fracia de filtrare reprezint: varia iile presiunii intravezicale procentul din debitul plasmatic renal forele care realizeaz filtrarea mecanismul contracurent pentru excre ia urinii capacitatea rinichiului de epurare

61. Creatinina seric normal este cuprins n intervalul: A. 1,3-1,6 mg/dl B. 1,2-1,8 g/dl
211

C. 0,6-1,2 mg/dl D. 0,6-1,2 g/dl E. 6-12 mg/dl

ntrebri tip complement multiplu


1. A. B. C. D. E. 2. A. B. C. D. E. 3. A. B. C. D. E. 4. A. B. C. D. E. 5. A. B. C. D. E. 6. A. B. C. D. E. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la funciile rinichilor: produc excreia produilor de catabolism i a substanelor chimice strine realizeaz metabolizarea lipidelor i sinteza trigliceridelor din glicin i acizi grai regleaz echilibrul osmotic nu sintetizeaz renin regleaz eritropoieza Identificai afirmaiile false referitoare la unitiile morfo -funcionale ale rinichiului: sunt reprezentate de glomerulii renali se gsesc n numr de 1-1,3 milione n fiecare rinichi nu se pot regenera se gsesc n calicele mici sunt alctuite din corpusculul renal Malpighi i tubul renal Capsula Bowman a nefronului prezint: o foi intern care se continu cu tubul proximal o foi visceral care ader la capilarele glomerulare un pol vascular prin care intr arteriola aferent i iese cea eferent o foi parietal care se continu cu glomerulul renal un pol urinar prin care urina final trece n tubul colector Urmtoarele afirmaii referitoare la macula dens sunt adevrate, cu excepia: este localizat ntre capsula Bowman i tubul proximal conine celule specializate cu rol n mecanismul de autoreglare al filtrrii glomerulare are rol n sinteza albuminelor este component a aparatului juxtaglomerular este localizat ntre ansa Henle i tubul distal Nefronii corticali prezint urmtoarele caracteristici: au glomerulii situai n partea extern a zonei medulare diametrul arteriolei aferente este mai mic dect diametrul arteriolei eferente arteriola eferent se recapilarizeaz n jurul tubului au rol n creterea filtrrii glomerulare i scderea reabsorbiei au ansa Henle scurt, care coboar foarte puin n zona medular Referitor la nefronii juxtamedulari sunt adevrate urmtoarele afirmaii: arteriola eferent se continu cu vasa recta, care se vars n venele corticale diametrul arteriolei aferente este mai mare dect diametrul arteriolei eferente fluxul ansei Henle este n paralel i n acelai sens cu cel din vasa recta au rol n concentrarea i diluia urinei au ansa Henle lung, care coboar pn n zona papilar

7. n urma filtrrii glomerulare se obine:


212

A. B. C. D. E. 8. A. B. C. D. E. 9. A. B. C. D. E. 10. A. B. C. D. E. 11. A. B. C. D. E.

filtratul glomerular hipoton 180 de ml de urin primar pe zi ultrafiltratul de plasm 125 ml de filtrat glomerular pe minut filtratul glomerular izoton Foia visceral a capsulei Bowman prezint: celulele cu procese podocitare fenestraii prin care trec albuminele podocite cu ncrcare pozitiv care previn filtrarea proteinelor celule endoteliale care se continu cu tubul proximal spaii lacunare prin care trece filtratul glomerular Creatinina este o molecul generat de metabolismul muscular care, la nivel renal: nu se filtreaz se reabsoarbe nu se secret se filtreaz se secret Catecolaminele determin la nivel renal: scderea sintezei de eritropoietin scderea filtrrii glomerulare constricia arteriolei aferente scderea presiunii hidrostatice intracapilare creterea filtrrii glomerulare Obstrucia tractului urinar determin la nivelul corpusculului renal Malpighi: creterea presiunii hidrostatice capsulare scderea filtrrii glomerulare scderea presiunii hidrostatice capsulare creterea coeficientului de permeabilitate al capilarului glomerular creterea grosimii membranei filtrante

12. Scderea filtrrii glomerulare determin, prin feedback-ul tubulo-glomerular, urmtoarele modificri la nivel renal: A. scderea concentraiei ionilor de sodiu de la nivelul maculei densa B. scderea rezistenei arteriolei aferente C. vasoconstricia arteriolei aferente D. creterea presiunii hidrostatice intracapilare E. scderea eliberrii de renin din celulele juxtaglomerular e 13. Trecerea apei i a solviilor micromoleculari din lumenul tubular n interstiiul renal are loc: A. pe cale paracelular B. prin mecanismul denumit solvent drag C. pe cale transcelular D. la nivelul jonciunilor strnse dintre nefrocite E. prin mecanismul denumit flux n bloc 14. A. B. C. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la ATP-aza Na+/K+: este localizat la polul apical al nefrocitului asigur transportul pasiv al ionilor de sodiu este stimulat de aldosteron
213

D. are rol de antiporter: ionii de sodiu trec extracelular iar cei de potasiu intracelular E. este localizat la membrana bazo -lateral a nefrocitului 15. A. B. C. D. E. Urmtoarele afirmaii referitoare la antiporterul Na+/H+ sunt adevrate, cu excepia: este cuplat cu ATP-aza Na+/K+ asigur reabsorbia ionilor de hidrogen n paralel cu secreia ionilor de sodiu este localizat la nivelul membranei bazo-laterale a nefrocitului realizeaz un transport activ primar produce trecerea intracelular a ionilor de sodiu n schimbul ionilor de potasiu

16. La nivelul tubului proximal se reabso rb n proporie de aproximativ 100% urmtoarele substane: A. creatinina B. glucoza C. moleculele de ap D. proteinele E. ioni de clor 17. A. B. C. D. E. Urina care trece n ansa Henle prezint urmtoarele caracteristici: este bogat n glucoz este hiperton este redus la aproximativ 35% din filtratul glomerular este bogat n creatinin este izoton

18. Moleculele de ap sunt reabsorbite la nivelul tubului contort proximal prin urmtoarele mecanisme: A. prin pinocitoz B. pe cale transcelular C. prin aquaporine D. pe cale paracelular E. pe baza gradientului osmotic peritubular 19. A. B. C. D. E. 20. A. B. C. D. E. 21. A. B. C. D. E. La o glicemie sub 180 mg% glucoza este reabsorbit din tubul proximal prin: transport activ secundar transport pasiv (solvent drag) transport facilitat transport activ primar cotransport Na+/glucoz la membrana bazo -lateral a nefrocitelor Segmentul subire ascendent al ansei Henle permite reabsorbia: apei ionilor de sodiu creatininei ureei glucozei n urma proceselor de reabsorbie i secreie de la nivelul ansei Henle se obine: aproximativ 35% din filtratul glomerular urina hipoton aproximativ 15% din filtratul glomerular urina izoton urina hiperton
214

22. A. B. C. D. E. 23. A. B. C. D. E. 24. A. B. C. D.

La nivelul tubului colector al nefronului se realizeaz: controlul endocrin al reabsorbiei apei i a electroliilor schimburi ionice reabsorbia glucozei i a aminoacizilor transportul pasiv al ureei diluarea urinei sub aciunea ADH-ului Aldosteronul determin la nivelul nefronului: creterea reabsorbiei ionilor de potasiu activarea ATP-azei Na+/K+ scderea reabsorbiei pasive de ioni de clor creterea reabsorbiei pasive de bicarbonat scderea reabsorbiei de ap

Reabsorbia ionilor de calciu la nivel renal depinde de urmtorii factori: vitamina D3 determin creterea reabsorbiei calciului calcitonina scade reabsorbia calciului acidoza determin creterea reabsorbie i calciului fosfatul plasmatic determin scderea sintezei de parathormon i, indirect, creterea reabsorbiei calciului E. alcaloza determin creterea reabsorbiei calciului 25. A. B. C. D. E. 26. A. B. C. D. E. 27. A. B. C. D. E. 28. A. B. C. D. E. 29. A. B. C. Funciile rinichiului sunt: sinteza de calcitriol formarea reninei meninerea homeostaziei secreia eritropoietinei produce angiotensinogen Rinichiul prezint urmtoarele roluri, cu excepia: regleaz echilibrul acido-bazic regleaz tensiunea arterial nu secret aldosteron elibereaz catecolamine nu produce renina Rolurile rinichiului sunt: excre ia proteinelor controleaz concentraiile majoritii constituien ilor organismului lipogeneza activarea vitaminei D produce epinefrina Rinichii prezint urmtoarele roluri: formarea eritropoietinei eliberarea hormonilor androgeni reglarea echilibrului oncotic sinteza vitaminei D inactive excre ia produilor finali de metabolism Despre cortexul rinichiului sunt adevrate afirmaii: reprezint partea intern prezint formaiuni piramidale orientate cu vrful spre hil reprezint partea extern
215

D. conine glomeruli renali E. reprezint o poriune din parechimul renal 30. A. B. C. D. E. 31. A. B. C. D. E. 32. A. B. C. D. E. 33. A. B. C. D. E. 34. A. B. C. D. E. 35. A. B. C. D. E. 36. A. B. C. D. E. Nefronul este alctuit din: glomerul tub renal cortical arteriola aferent medular Componentele tubului renal sunt: arteriola aferent capsula Bowman glomerul tub colector arteriola eferent Despre ansa Henle sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: face parte din glomerul este prevazut dintr-un segment gros ascendent este alctuit dintr-o poriune descendent sub ire este situat n continuarea tubului contort proximal prezint un segment subire ce se rentoarce din medular n cortical Papilele renale sunt: situate n cortical proeminente sferice ale medularei recesuri ale pelvisului renal proeminente conice ale corticalei proeminente conice ale medularei Despre capsula Bowman sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: reprezint o component a nefronului nvelete ghemul vascular reprezint poriunea final a nefronului este situat n medular prezint o foi parietal ce se continu cu tubul contort distal Tubul proximal prezint urmtoarele roluri: concentrarea urinei secreia anumitor ioni transportul urinei controleaz funcia nefronului reabsorb ie Care din urmtoarele variante nu reprezint roluri ale tubului colector: concentrarea urinei colectarea urinei dilu ia urinei reabsorb ie influeneaz secreia

37. Ansa Henle prezint urmtoarele roluri: A. controleaz funcia nefronului


216

B. C. D. E. 38. A. B. C. D. E. 39. A. B. C. D. E. 40. A. B. C. D. E. 41. A. B. C. D. E. 42. A. B. C. D. E. 43. A. B. C. D. E. 44. A. B. C. D. E.

concentrarea urinei definitivarea urinei reabsorb ia substanelor nefolositoare diluarea urinei Afirmaiile corecte referitoare la tubul contort proximal sunt: este localizat n medular aparine tubului renal este situat n apropierea tubului capsulei Bowman are rol n diluia urinei primete ultrafiltratul glomerular Nefronii corticali prezint: glomerulul situat n cortexul renal ansa Henle lung rol n reabsorbie glomerulul situat la jonc iunea dintre cortical i medular rol n concentrarea urinei Despre nefronii juxtamedulari sunt corecte afirmaiile, cu excepia: sunt cei mai numeroi prezint anse Henle scurte, ce coboar adnc n medular prezint importan n mecanismul contracurent au rol n concentrarea urinei prezint glomerulul situat n cortex Nefronii pot fi: medulari corticali micti juxtamedulari suprarenali Urina se formeaz prin: filtrare glomerular reabsorbie tubular secreie tubular clearance cistometrogram Afirmaiile corecte referitoare la vasa rect sunt: ptrunde adnc n medular nu se rentorc n cortex se vars n venele corticale se continu cu arteriola eferent nsoete ansa Henle Afirmaiile corecte referitoare la presiunile din circulaia renal sunt: n arterele arcuate presiunea este de 8 mmhg la nivelul glomerului presiunea este de 60 mmhg n capilarele peritubulare presiunea este de 13 mmhg arteriola aferent nu prezint rezisten variaz ntre 75 i 160 mmhg
217

45. A. B. C. D. E. 46. A. B. C. D. E. 47. A. B. C. D. E. 48. A. B. C. D. E. 49. A. B. C. D. E. 50. A. B. C. D. E. 51. A. B. C. D. E. 52. A. B. C. D.

Afirmaiile adevrate despre creatinin sunt: se filtreaz este reinut n organismse nu se reabsoarbe nu se filtreaz din punct de vedere molecular, este asemntoare insulinei Membrana glomerular este format din urmtoarele straturi: celule epiteliale arteriol aferent endoteliu capilar membran bazal capsula Bowman Despre permeabilitatea membranei glomerular sunt adevrate afirmaiile, cu excepia: este mai mare dect cea a capilarelor obinuite nu este selectiv este aproape impermeabil pentru proteinele plasmatice are permeabilitate mic pentru substanele dizolvate n plasm substanele cu masa molecular mic se filtreaz la fel de uor ca i apa Afirmaiile corecte referitoare la compoziia filtratului glomerular sunt: poate conine eritocite nu conine proteine n cantiti semnificative este simular cu lichidul care filtreaz n interstiii la captul arterial al capilarelor conine cantiti semnificative de proteine este o plasm Patologia membranei filtrante poate induce: hiperalbuminemie proteinurie hiperproteinemie hipercapnie albuminurie Forele care realizeaz filtrarea la nivelul glomerului n capsula Bowman sunt: presiunea coloid-osmotic a proteinelor plasmatice din capilare presiunea osmot ic a proteinelor din capsula Bowman fracia de filtrare presiunea din capilarele glomerulare presiunea din capsula Bowman Factorii determinani ai filtrrii glomerulare sunt: presiunea net de filtrare caracteristicile particulelor solvite n plasm coeficientul de permeabilitate al capilarului glomerular membrana filtrant glomerular cantitatea de ap din plasm Forele favorabile filtrrii glomerulare sunt: presiunea hidrostat ic din capsula Bowman presiunea coloid osmot ic capilar presiunea oncot ic intracapilar presiunea hidrostatic intracapilar
218

E. presiunea hidrostat ic extracapilar 53. A. B. C. D. E. 54. A. B. C. D. E. 55. A. B. C. D. E. 56. A. B. C. D. E. 57. A. B. C. D. E. 58. A. B. C. D. E. 59. A. B. C. D. E. Creterea debitului filtrrii glomerulare sunt determinate de: constric ia arteriolei aferente creterea presiunii coloid osmotice creterea debitului sanguin dilatarea arteriolei aferente scderea presiunii glomerulare Rolurile tubului renal proximal sunt urmtoarele, cu excepia: transport urina controleaz funcia nefronului stimuleaz reabosrb ia apei stimuleaz diluarea urinei stimuleaz concentrarea urinei Urina primar prezint urmtoarele caracteristici: reprezint un ultrafiltrat de plasm conine proteine nu are o compoziie asemntoare plasmei este hipoton este izoton Scderea debitului filtrrii glomerulare se face prin urmtoarele mecanisme, cu excepia: constric ia arteriolei aferente creterea debitului sanguin creterea presiunii din capilarele glomerulare scderea presiunii oncotice medii dilatarea arteriolei eferente Filtrarea glomerular este reglat astfel: cu ajutorul norepinefrinei prin stimularea SNVS prin SRAA cu ajutorul factorilor vasoconstrictori prin procesul de autoreglare Scderea filtrrii glomerulare este stimulat de: sistemul nervos vegetativ parasimpatic prostaglandine catecolamine vasodilataie factori umorali Scderea filtrrii glomerulare poate fi cauzat de: creterea fluxului renal scderea tensiunii arteriale creterea grosimii membranei filtrante creterea rezistenei arteriolei eferente creterea numrului de nefroni

60. Creterea debitului filtr rii glomerulare este stimulat de: A. constric ia arteriolei aferente B. scderea debitului sanguin
219

C. scderea presiunii coloid-osmotice medii D. creterea presiunii glomerulare E. dilatarea arteriolei eferente 61. Referitor la mecanismul de feedback vasodilatator al arteriolei aferente sunt false afirmaiile: A. autoreglarea fluxului sanguin renal B. elibereaz renina C. controleaz debiltul filtrrii glomerulare prin feedback negativ D. ini iaz un sistem constrictor E. formeaz angiotensina II 62. A. B. C. D. E. 63. A. B. C. D. E. 64. A. B. C. D. E. 65. A. B. C. D. E. 66. A. B. C. D. E. 67. A. B. C. D. E. Feedback-ul tubulo-glomerular este format din: mecanism de autoreglare mecanism de feedback vasodilatator al arteriolei aferente mecanism de feedback vasoconstrictor al arteriolei eferente mecanism de feedback vasodilatator al arteriolei eferente mecanism de feedback vasocontrictor al arteriolei aferente Complexul juxtaglomerular este alctuit din: celule musculare netede capsula Bowman celule juxtaglomerulare tub contort proximal macula dens Despre mecanismul de feedback pe arteriola aferent sunt adevrate afirmaiile: se realizeaz prin feedback pozitiv controleaz debitul filtrarii glomerulare scderea concentraiei ionilor de sodiu ini iaz un semnal vasoconstrictor ajut la autoreglarea fluxului sanguin renal acioneaz prin formarea angiotensinei Mecanismul de feedback pe arteriola eferent determin: vasoconstric ie eliberarea reninei dilataia arteriolei eferente formarea angiotensinei stimularea parasimpaticului La scderea filtrrii glomerulare apar urmtoarele efecte: vasoconstric ie scderea rezistenei arteriolei aferente scderea eliberrii de renin scderea tensiunii arteriale prin SRAA activarea SRAA Efectele simpaticului asupra debitului sanguin sunt: stimularea moderat are efect redus stimularea brusc produce vasodilataie acioneaz pe arteriola aferent stimuleaz creterea debitului sanguin acioneaz pe arteriola eferent
220

68. A. B. C. D. E. 69. A. B. C. D. E. 70. A. B. C. D. E. 71. A. B. C. D. E. 72. A. B. C. D. E. 73. A. B. C. D. E. 74. A. B. C. D. E. 75. A. B. C. D.

Urmtoarele variante referitoare la reabsorbia tubular sunt adevrate, cu excepia: asigur trecerea substanelor n snge se face numai prin transport pasiv se poate face pe baza gradientului hidrostatic prezint selectivitate nu este influenat de pompele metabolice din membranele celulelor tubulare Urmtoarele substane nu sunt reabsorbite: ionii de sodiu aminoacizii proteinele ureea creatinina Substanele ce sunt reinute n organism sunt urmtoarele: aminoacizi ionii de amoniu glucoza vitamine creatinina Urina se finalizeaz n: tubul distal capsula Bowman tubul proximal ansa Henle tubul colector Prin transportul pasiv se reabsorb urmtoarele substane, cu excepia: polipeptide apa ioni de sodiu vitamine glucoza Prin transport activ se reabsorb: creatinina fosfa ii apa aminoacizii ionii bicarbonat Reabsorbia tubular se poate face: prin transport activ - n cazul apei prin transport activ n cazul glucozei ionii de clor sunt reabsorbi i n gradient elecrochimic aminoacizii se reabsorb prin transport pasiv apa se reabsoarbe n gradient osmotic Despre reabsorbie sunt adevrate afirmaiile: este sczut pentru ap este izoton este sczut pentru creatinin este crescut pentru glucoz
221

E. este sczut pentru ionii de potasiu 76. A. B. C. D. E. 77. A. B. C. D. E. 78. A. B. C. D. E. 79. A. B. C. D. E. 80. A. B. C. D. E. 81. A. B. C. D. E. 82. A. B. C. D. E. Glicozuria apare: n condi ii fiziologice cnd capacitatea de transport maxim a glucozei este depait la diabetici cnd corpul secret suficient insulin cnd glicemia scade Ionii de sodiu se reabsorb prin: gradient osmotic transport pasiv gradient electrochimic transport activ gradient electric Despre reabsorbia apei sunt adevrate afirmaiile: se face prin gradient chimic se face prin transport pasiv poate fi facultativ la nivelel tubului contort proximal cea mai mare cantitate de ap absorbitaare loc la nivelul tubulor colectori toate segmentele nefronului pot reabsorbi apa Albuminuria apare n: pielonefrite hipoalbuminemie afectarea membranei filtrante reabsorb ia proteinelor afec iuni tubulare Despre secreia ionilor de hidrogen sunt adevrate afirmaiile: se face prin mecanism activ sediul principal al secreiei este tubul contort distal duce la creterea pH-ului urinar n acidoze particip la reglarea echilibrului acido-bazic se face prin gradient osmotic Despre mecanismul de excreie a excesului de ap sunt corecte afirmaiile, cu excepia: la osmolaritate sczut se elimin cantiti mari de ap din organism excre ia urinei diluate este influenat de angiotensin ADH-ul influeneaz excre ia unei urine diluate sau concentrate n absena vasopresinei organimsul excret o cantitate sczut de ap segmentul de dilu ie al tubului distal este permeabil pentru ap Despre mecanismul de excreie a excesului de ap sunt adevrate afirmaiile: este controlat de ADH reprezint controlul osmolarit ii lichidelor orgaismului reprezint excreia unei urini concentrate reprezint una din cele mai importante funcii ale rinichiului reprezint excreia unei urini diluate

83. Poriunile permanent impermeabile pentru ap sunt urmtoarele, cu excepia: A. segmentul de dilu ie al tubului distal B. partea ascendent a ansei Henle
222

C. poriunea terminal a tubului distal D. poriunile corticale ale tubilor colectori E. partea descendent a ansei Henle 84. A. B. C. D. E. 85. A. B. C. D. E. 86. A. B. C. D. E. 87. A. B. C. D. E. 88. A. B. C. D. E. 89. A. B. C. D. E. 90. A. B. C. D. E. Rolurile mecanismului multiplicator contracurent sunt: concentrarea urinei transportului urinei controlul func iei nefronului dilu ia urinei colectarea urinei Despre segmentul subire descendent sunt adevrate afirmaiile: are permeabilitate sczut pentru ionii de sodiu are permeabilitate crescut pentru ap reprezint segmentul de diluare a urinei prezint permeabilitate crescut pentru uree prezint permeabilitate sczut pentru ap n mecanismul contracurent, tubul colector prezint urmtoarele roluri: transport urina determin compozi ia final a urinei controleaz reabsorb ia apei colecteaz urina determin volumul urinei Despre segmentul gros ascendent sunt adevrate afirmaiile: nu permite reabsorb ia ionilor de sodiu duce la scderea osmolaritatii urinei este permeabil pentru uree este impermeabil pentru ap are rol n concentrarea urinei Rolurile celulelor principale sunt: secreia ionilor hidroniu reabsorb ia ionilor de potasiu reabsorb ia ionilor de sodiu secreia ionilor bicarbonat secreia ionilor de potasiu Despre secreia amoniacului i ionilor amoniu sunt adevrate afirmaiile: amoniacul se ob ine din glutamin amoniacul poate fi secretat alturi de protoni producnd acidoz ionul amoniu se elimin mpreun cu clorul ionul amoniu se secret mpreun cu ionul bicarbonat amniogeneza renal are efect toxic Scderea diurezei este determinat de: aldosteron ADH adrenalin urodilatin angiotensin

91. Scderea eliminrii apei este determinat de:


223

A. B. C. D. E. 92. A. B. C. D. E.

creterea tensiunii arteriale sistem nervos vegetativ simpatic stimularea SRAA creterea volemiei secreia de catecolamine Disproteinemia din sindromul nefrotic se caracterizeaz prin : hipoproteinemie hipoalbuminemie cretere de alfa1 globuline cretere de gama globuline cretere de alfa 2 i beta globuline

93. Selectai afirmaiile adevrate despre influena presiunii arteriale asupra debitului urina r: A. efectul pronunat al presiunii arteriale asupra debitului urinar este numit diurez presional B. scderea presiunii arteriale medii de la aproximativ 100 mmHg la 50 mmHg determin oprirea complet a debitului urinar C. valoarea normal a presiunii arteriale medii este de aproximativ 700 mmHg D. orice cretere a filtrrii glomerulare determin automat scderea debitului urinar E. dublarea valorii normale a presiunii arteriale medii determin creterea de 7 pn la 8 ori a debitului urinar 94. Despre efectul stimulrii simpaticului asupra debitului sangvin renal i al filtrrii glomerulare se poate afirma: A. nervii simpatici inerveaz exclusiv arteriola aferent B. nervii simpatici inerveaz parial tubii uriniferi C. stimularea simpatic puternic, brusc, poate produce o vasoconstricie puternic a arteriolelor renale D. stimularea simpatic puternic, brusc, poate scdea debitul urinar pn la zero pentru cteva minute E. stimularea simpatic moderat are efect puternic asupra debitului sangvin renal i filtrrii glomerulare 95. A. B. C. Despre mecanismul de contracurent se poate afirma: reprezint un mecanism complex pentru concentrarea urinii depinde de dispoziia anatomic special a anselor Henle i a vasa recta n medular renal primul pas pentru excreia unei urini concentrate este acela de a crea o presiune osmotic foarte mic n lichidul interstiial medular D. fr un sistem vascular medular corespunztor, fluxul sangvin prin interstiiul renal ar ndeprta rapid excesul de solvii din medulara renal E. sngele care trece prin vasa recta ndeprteaz doar o mic parte din solviii medularei 96. A. B. C. D. Despre mecanismul de contracurent se poate afirma: osmolalitatea lichidului interstiial medular este mai mare dect a plasmei osmolalitatea lichidului interstiial medular la nivelul vrfului papi lelor renale este 100 mosm/l sodiul i ionii si asociai se concentreaz n lichidul interstiial medular vasa recta funcioneaz ca un mecanism de schimb prin contracurent care diminu splarea solviilor din medular E. fluxul sangvin medular este de 10-20 % din debitul sangvin renal 97. Selectai afirmaiile adevrate despre funciile rinichiului: A. conceptul de clearance plasmatic este folosit pentru a exprima capacitatea rinichiului de a epura plasma de diferite substane B. toate segmentele nefronului pot reabsorbi ap n aceeai proporie
224

C. prin secreie tubular, rinichii intervin i n reglarea concentraiei plasmatice a unor constitueni obinuii (acid uric, creatinin) D. fracia de filtrare este procentul din debitul plasmatic renal care devine urin final E. principala modalitate de curire a plasmei de cataboliii azotai neutilizabili este filtrarea 98. A. B. C. Despre mecanismul de feedback vasodilatator al arteriolei aferente se poate spune: reprezint un mecanism de tip feedback negativ care controleaz debitul filtrrii glomerulare macula dens este punctul de plecare al semnalului dilatator al arteriolei aferente un debit crescut al fluxului tubular produce reabsorbia exagerat a ionilor de sodiu i clor n poriunea ascendent a ansei Henle D. ca urmare a semnalului dilatator al arteriolei aferente, va scdea debitul sangvin prin glomerul E. prin acest mecanism se realizeaz, n acelai timp, i autoreglarea fluxului sangvin renal 99. Fiecare nefron este prevzut cu dou mecanisme speciale de feedback de la tubul distal la arteriolele periglomerulare: A. un mecanism de feedback vasodilatator al arteriolei aferente B. un mecanism de feedback vasodilatator al arteriolei eferente C. un mecanism de feedback vasodilatator i vasoconstrictor al arteriolei aferente D. un mecanism de feedback vasoconstrictor al arteriolei aferente E. un mecanism de feedback vasoconstrictor al arteriolei eferente 100. Despre mecanismul de feedback vasoconstrictor al arteriolei eferente se poate spune: A. o concentraie redus a ionilor de sodiu i clor la nivelul maculei densa determin eliberarea de renin activ de ctre celulele glomerulare B. renina activ determin formarea angiotensinei C. angiotensina are efect vasodilatator D. arteriola aferent este mult mai sensibil la aciunea angiotensinei II dect arteriola eferent E. arteriola eferent este mult mai sensibil la aciunea angiotensinei II dect arteriola aferent 101. Despre membrana glomerular se poate afirma: A. are o selectivitate redus n privina dimensiunii moleculelor ce trec prin ea B. substanele cu masa molecular de 5200 filtreaz la fel de uor ca apa C. are o permeabilitate foarte mare pentru proteinele plasmatice D. permeabilitatea sa este de 100-500 ori mai mic dect a capilarelor obinuite E. din proteinele cu masa molecular de 69000 filtreaz doar 0,5 % 102. Selectai afirmaiile adevrate despre cistometrograma n timpul umplerii vezicale: A. dac volumul de urin depete 300-400 ml, presiunea crete foarte mult i rapid B. cnd n vezic s-au adunat 30-50 ml de urin, presiunea crete la 5-10 cm ap C. cistometrograma arat variaiile presiunii intravezicale pe msur ce aceasta se golete de urin D. n esen, vezic urinar se umple progresiv , pn ce tensiunea intraparietal atinge o anumit valoare prag E. acumularea n vezic urinar a 200-300 ml de urin determin o cretere de numai civa centimetri ap a presiunii intravezicale 103. Care dintre afirmaiile de mai jos referitoare la cistit sunt false: A. tractul urinar nu este steril n condi ii normale B. tractul urinar este rezistent la colonizarea bacterian n mod normal C. o hidratare redus micoreaz riscul de apari ie al cistitei D. prezena bacteriilor la nivelul vezicii urinare determin fenomene inflamatorii ale peretelui vezical E. inflamaia vezicii urinare are rsunet clinic diferit la femeie fa de brbat 104. Selectai afirmaiile adevrate despre insuficiena renal: A. poate fi acut i cronic
225

B. C. D. E.

este stadiul evolutiv intermediar pentru numeroase boli renale n insuficiena renal acut, rinichii nceteaz s mai funcioneze complet sau aproape complet n insuficiena renal cronic, pierderea funcionalitii renale se instaleaz brusc tratamentul insuficienei renale se poate realiza prin dializ

105. ntre funciile rinichilor se numr i urmtoarele: A. meninerea homeostaziei B. meninerea echilibrului acido -bazic C. de a asigura schimbul de gaze cu exteriorul D. de a excreta cea mai mare parte a produilor finali de metabolism E. de a controla concentraia constituienilor organismului

BIBLIOGRAFIE
[1] ARAMA S. S. Fiziopatologie, Editura Cerma, Bucureti, 1999 [2] GUYTON ARTHUR C., HALL JOHN E. Tratat de fiziologie a omului, ediia a 11-a , editori:Dr. Cuculici Gh.,Dr. Anca Gheorghiu, Ed. Medical Callisto, Bucureti, 2007 [3] LILIOS GABRIELA Fiziologie normala i patologica-note de curs, Ed. Ovidius University Press, Constana, 2006 [4] SILBERNAGL S.,LANG F Fiziopatologie. Atlas color, Ed. Medical Callisto, Bucureti, 2011

226

1 1. Fiziologia si fiziopatologia respiratiei C.S 1B 26 A 51 C 2C 27 C 52 D 3D 28 A 53 B 4D 29 B 54 D 5C 30 C 55 B 6D 31 E 56 B 7C 32 E 57 D 8C 33 D 58 C 9B 34 A 59 B 10 C 35 C 60 B 11 B 36 A 61 E 12 C 37 A 62 D 13 C 38 C 63 D 14 B 39 B 64 C 15 E 40 E 65 B 16 D 41 A 66 A 17 E 42 E 67 D 18 B 43 E 68 A 19 B 44 C 69 A 20 A 45 C 21 D 46 C 22 A 47 A 23 A 48 C 24 A 49 B 25 B 50 E

C.M 1 BD 2 AB 3 ABCE 4 ABE 5 ABD 6 BC 7 BCD 8 BDE 9 ABCD 10 AD 11 CD 12 BC 13 ABC 14 ABD 15 ACE 16 BDE 17 ABCD 18 ABC 19 AC 20 ACD 21 ABD 22 BCE 23 ABD 24 ACDE 25 ABC 26 ABC 27 ABC

28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

BC ADE CD CDE ABDE ADE AB CD ABC ABC ABCD CDE ACDE ABCD ABCE ABC BCD ABC ACD ADE ACDE ABCD AC BCD ADE AB BCD

55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81

ADE BC BE ACD BCE ACE BDE BE ACD BD BE ACE BDE ABD BCE ADE ABD ACE BE ADE ABC AC CE AC ABD ABE BD

82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103

ACE CDE BE ACE BDE AB ACE BDE ABD ABD ABC ABC AD ABC AC AD ABCD ABC ABDE CDE ACE CDE

2. Inflamatia C.S 1C 47 2D 48 3D 49 4B 50 5C 51 6B 52 7B 53 8A 54 9C 55 10 D 56 11 B 57 12 C 58 13 C 59 14 B 15 C 16 B 17 C 18 C 19 B 20 E 21 C 22 D 23 D 24 A 25 B 26 D 27 B 28 E 29 C 30 E 31 B 32 A 33 A 34 A 35 D 36 A 37 A 38 B 39 D 40 B 41 E 42 A 43 E 44 C 45 D 46 C

E A B D E B C A D B E C C

C.M. 1 BD 2 BCDE 3 CDE 4 AD 5 ACD 6 BCD 7 ABDE 8 ACD 9 ABD 10 ACE 11 CD 12 ADE 13 AC 14 AD 15 ABC 16 AC 17 BCD 18 CD 19 AE 20 AD 21 ABCD 22 BDE 23 AD 24 ACD 25 ABC 26 BCE 27 BD 28 ABCE 29 AC 30 AC 31 BC 32 ACE 33 AD 34 BDE 35 ABD 36 ACD 37 ABC 38 BDE 39 AE 40 ABC 41 ACD 42 ADE 43 ABE 44 BCDE 45 ABE 46 CDE

47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92

BCD DE BCD ABC ABE BDE BCDE ABCD BC AB CDE DE CE DE CE AC BCD ABD BDE ABCD ABE AB AC ABCD ABC AC BD ABCD AC ABCD ABC ABC BE CDE BDE ACDE ADE BD AC CE BCD CD DE AD ABDE BC

93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104

ABCD AB BD ABC ADE BC AE CDE ABC ABC AB ABC

3. Fiziologia si fiziopatologia termoreglrii. Reacia febril. C.S. C.M. 1C 28 D 1 AE 28 2B 29 D 2 AB 29 3D 30 A 3 BCD 30 4C 31 E 4 BDE 31 5D 32 A 5 AB 32 6D 33 D 6 BC 33 7C 34 D 7 CDE 34 8C 35 C 8 CE 35 9B 36 D 9 BCD 36 10 C 37 C 10 BC 37 11 D 38 C 11 AB 38 12 A 39 D 12 ACD 39 13 A 40 E 13 AD 40 14 D 41 D 14 AB 41 15 E 42 A 15 AC 42 16 D 43 B 16 BD 43 17 C 44 B 17 ABD 44 18 B 45 C 18 AE 45 19 C 46 D 19 AC 46 20 A 47 E 20 ACD 47 21 C 48 D 21 ABCE 48 22 D 49 C 22 BD 49 23 E 50 C 23 AC 50 24 C 51 C 24 ABDE 51 25 C 52 D 25 ABC 52 26 E 26 DE 53 27 B 27 BD 54

AB BCDE ABE ACD ACE ABD ADE CE BCDE BDE BCE ACD BCDE BDE BD BCD ACE ABCD CD AD ACD BC BCE CE ACD CDE CE

55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80

AE CE AE CD ACD BCDE ABE BCD DE AC AE BCE AC BD CE ABE CD AE CE CDE BE BD AC CD CDE BC

4. Metabolisme: Hidroelectrolitic, Acido-bazic, Glucidic ,Lipidic(Ateroscleroza) C.S C.M 1C 47 C 93 B 1 BCE 47 ABCD 93 ACD 2D 48 E 94 B 2 AE 48 ABCD 94 ABE 3C 49 E 95 A 3 AB 49 ADE 95 BE 4D 50 A 96 C 4 ACDE 50 BCE 96 BC 5A 51 D 97 B 5 CD 51 AC 97 CD 6E 52 C 98 D 6 BC 52 ABCE 98 BD 7B 53 D 99 D 7 AC 53 ABE 99 CE 8B 54 B 100 E 8 ACE 54 BC 100 ABD 9A 55 D 101 A 9 BE 55 DE 101 BC 10 C 56 A 102 A 10 ABCE 56 AC 102 BDE 11 C 57 D 103 A 11 AB 57 BD 103 AB 12 C 58 E 104 B 12 AC 58 AC 104 BCDE 13 E 59 D 105 D 13 ABC 59 AC 105 ABE 14 D 60 D 106 E 14 BD 60 BC 106 BDE 15 B 61 B 107 E 15 ABE 61 ABCD 107 CD 16 D 62 C 16 ABC 62 BC 108 ABD 17 B 63 A 17 AD 63 BC 109 AB 18 C 64 D 18 CE 64 CE 110 CE 19 B 65 E 19 BE 65 BCDE 111 ACE 20 E 66 B 20 BD 66 BCD 112 AC 21 B 67 E 21 ABD 67 ABCD 113 CDE 22 E 68 D 22 CE 68 ABC 114 BE 23 C 69 A 23 BC 69 ABC 115 BD 24 E 70 E 24 ABCD 70 ABC 116 ACD 25 B 71 D 25 ACD 71 BC 117 BDE 26 A 72 A 26 ABDE 72 AC 118 ABC 27 D 73 D 27 BC 73 AB 119 BCE 28 E 74 B 28 AC 74 AB 120 ADE 29 B 75 B 29 BC 75 BD 121 CE 30 D 76 D 30 BC 76 BD 122 ABCE 31 A 77 B 31 BDE 77 CDE 123 ABC 32 C 78 D 32 ABC 78 ABC 124 AD 33 C 79 C 33 BC 79 AC 125 BD 34 D 80 B 34 BCE 80 ABC 126 ADE 35 D 81 E 35 BE 81 AB 127 CE 36 A 82 E 36 BCD 82 ABD 128 BCE 37 E 83 B 37 BC 83 ABCD 129 ACDE 38 A 84 D 38 AD 84 ACE 130 ABD 39 C 85 A 39 BCDE 85 ABE 131 AD 40 E 86 B 40 AC 86 AD 132 ABE 41 D 87 C 41 ABCD 87 BDE 133 ABD 42 B 88 A 42 ABD 88 AB 134 BCE 43 C 89 D 43 ABCD 89 AC 135 AE 44 D 90 D 44 BD 90 CE 136 ADE 45 E 91 A 45 BCD 91 AD 137 ACE 46 B 92 A 46 ABCD 92 BDE 138 ABCD

139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184

ACD BCE BCE ACDE ACD ABD CD ABD ACD ABC CDE AC ABD ABD ACD ACD ACE AE AD BCD BC ACE ABE CDE ABD ACDE BCD BCD AD ABDE ABD ABC CD AD AE ACD ABCD ACDE ABE AB CDE ABCD CDE ABC CDE AD

185 186 187 188 189

AB AE BCE ADE ACE

5. Reacia imun. Reacii de hipersensibilitate C.S 1E 47 E 93 D 1 2C 48 C 94 B 2 3C 49 A 95 E 3 4B 50 D 96 E 4 5A 51 B 97 A 5 6C 52 A 98 D 6 7A 53 D 99 A 7 8D 54 C 100 A 8 9C 55 D 101 A 9 10 B 56 E 102 A 10 11 C 57 C 103 C 11 12 B 58 C 104 B 12 13 D 59 E 105 D 13 14 D 60 B 106 E 14 15 C 61 D 107 A 15 16 B 62 C 108 C 16 17 B 63 B 109 D 17 18 D 64 C 110 C 18 19 B 65 A 111 A 19 20 E 66 C 20 21 A 67 D 21 22 C 68 A 22 23 B 69 B 23 24 D 70 C 24 25 C 71 E 25 26 D 72 A 26 27 B 73 B 27 28 A 74 D 28 29 E 75 C 29 30 E 76 C 30 31 A 77 D 31 32 B 78 E 32 33 C 79 B 33 34 A 80 D 34 35 D 81 B 35 36 B 82 C 36 37 D 83 C 37 38 D 84 D 38 39 A 85 E 39 40 C 86 D 40 41 D 87 A 41 42 C 88 D 42 43 B 89 D 43 44 B 90 B 44 45 D 91 C 45 46 C 92 C 46

BCDE ABCE ACDE CDE AD AC CE ACD ACD AD AD AC BC AE ACE BCDE AD CDE BCD ABCD BE ABCE BD ACDE AD CD BC AC AD ADE BC ABC AC ACD ABCE BDE ABE AC ABDE ACD ACD ABC ABC BE AB ADE

C.M 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92

AE BCE BE BDE AB AC ADE AB ABE DE DE AB BDE ACD AC CE BDE ACD BCD CE BD BCE AD AE BE AE AC AC CE ADE BD ABE AD BCE BCE CD BDE ADE BC CD ABDE BD BC BCDE ACE BC

93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138

AE AB ABCD BE AD ACE BC BDE CDE AD BC BCD CDE AE BCE CD BD BDE BE BDE BD BD ACE AD AD BCE BCE AE BCD BCE ABE BDE ADE AE AD BDE ABCE ABDE BCD AB BCD CD AB BCD AB ADE

139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175

BCE ACD AB ABC AB BCDE AB BDE BDE ACD BD ACE ACE BD ABE ABD BD ACE ACE BCD ACDE ACD BCE BE CDE BCD ACD BCE AB ABC AB AC AB BC ABDE BCD ABE

6.Fiziopatologia durerii. ocul C.S. 1B 21 C 41 D 2E 22 D 42 A 3D 23 E 43 B 4C 24 B 44 C 5D 25 C 45 B 6E 26 A 46 B 7A 27 E 47 C 8B 28 E 48 B 9E 29 A 49 D 10 B 30 C 50 A 11 D 31 D 51 B 12 C 32 E 52 C 13 E 33 B 53 D 14 D 34 A 54 E 15 B 35 C 55 B 16 C 36 B 56 A 17 E 37 D 57 B 18 B 38 C 58 E 19 A 39 E 59 D 20 D 40 C 60 D

C.M. 1 ACE 2 DE 3 CDE 4 BD 5 BC 6 AE 7 ACE 8 BC 9 BC 10 ABC 11 AC 12 BCE 13 BD 14 AD 15 ACD 16 ABD 17 ABE 18 ABE 19 ABCD 20 ABDE 21 AD 22 AC 23 BD 24 ABD 25 BD 26 AD 27 ADE 28 AD 29 BC 30 BCE 31 ADE 32 ADE 33 CE 34 ABC 35 BCD 36 ABD 37 AE 38 ACD

39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76

ACD BC BCE ABC DE ACDE CDE ACE CDE ABC CD BE BCD DE ABC ABE ABCD BD BD ABC ABC BCD ABC CE ADE AC ACE ABE BE ACE CD CE ACE BE AD BDE BE CE

77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114

BE AB BE BCDE ACDE BCE BCD DE ABCE ABE BDE ABCE ACD AB CDE ACE BCDE AB ACE ABE ACD DE ADE AC ABE ACDE AE BCD ABC AD BCDE ACD ACE BD BC ABDE BCD ABD

115 BDE 116 BD

7.Fiziologia i fiziopatologia aparatului digestiv C.S. C.M. 1B 21 D 41 B 1 BC 2C 22 A 42 A 2 CE 3D 23 B 43 D 3 ACD 4A 24 A 44 A 4 BDE 5D 25 E 45 D 5 BC 6C 26 A 46 C 6 AB 7E 27 D 47 D 7 CE 8D 28 C 48 A 8 BE 9C 29 B 49 A 9 CE 10 B 30 B 50 C 10 ACE 11 B 31 C 51 D 11 AD 12 D 32 D 52 A 12 CD 13 D 33 B 53 D 13 BCD 14 E 34 C 54 E 14 ABD 15 A 35 A 55 A 15 AE 16 C 36 A 16 AC 17 B 37 C 17 AD 18 D 38 E 18 ACE 19 A 39 B 19 BE 20 C 40 D 20 CE 21 ADE 22 BE 23 ABDE 24 ABD 25 CE 26 ACD 27 BE 28 AE 29 CDE 30 ABDE 31 ACE 32 CD 33 ABC 34 CE 35 BE 36 ABCE 37 CDE 38 ACD 39 AB 40 BCE 41 AD 42 BCD 43 CE 44 AD

45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88

BDE BE ABD BE ADE CDE AE ABE CD ABE BD CE AB ABD BDE ACE ACDE BCE BD ACE ACD ABD ABCE BDE ACE AD BCD BCD ACDE ABDE AC ACDE ACD ACDE BCE BD ADE ADE ABDE ABDE ABD ACE BE ACD

89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132

BC ADE BD ABC BE AE ACD BDE BCDE AE ACE ACD ABCE ACE BCE AD AD ABD AD BCE AC ABE AE ABC BCD BCDE ACD ADE ACDE BCE BDE ACE ACE CD ACE ACE ABD BCE BCE BCD ACE BCD ACE AD

133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164

ACD CDE ABC AC BD BCD AC BCE AB ACE ACE BCD ABDE ABE ACD ABE AC BDE ACD AD ABD CD BCDE ACE BD BDE ABDE ACDE ABCD ABCD ABCD ABCD

8.Fiziologia i fiziopatologia aparatului excretor C.S. C.M. 1B 31 B 1 ACE 2B 32 C 2 AD 3D 33 C 3 BC 4C 34 D 4 AC 5E 35 E 5 CE 6B 36 D 6 ADE 7C 37 E 7 CDE 8A 38 A 8 AE 9B 39 E 9 CD 10 C 40 B 10 BCD 11 D 41 A 11 AB 12 A 42 D 12 ABD 13 C 43 A 13 ABCD 14 B 44 E 14 CDE 15 E 45 C 15 BCDE 16 A 46 D 16 BD 17 D 47 B 17 CDE 18 C 48 A 18 BCDE 19 C 49 B 19 ABC 20 E 50 A 20 BD 21 D 51 D 21 BC 22 E 52 C 22 ABD 23 B 53 B 23 BD 24 A 54 E 24 AC 25 C 55 D 25 ABCD 26 D 56 E 26 DE 27 C 57 C 27 BD 28 B 58 C 28 AE 29 D 59 D 29 CDE 30 A 60 B 30 AB 61 C 31 BD 32 AE 33 CE 34 CDE 35 BE 36 ACDE 37 BE 38 BCE 39 AC 40 ABE 41 BD 42 ABC

43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84

ACE BC AC ACD BD BCE BE ADE ABCD BD CD ABDE AE BCD ABE CE BC CE BDE BC ACE BD ABD ABE ACE BE DE ACD AE ADE BDE BCE BCD BC BCDE BE ACE AD AC ABDE CDE AD

85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105

AB BCE BD CE AC ABCE BCE ABE ABE BCD ABDE ACD ACE ABE AE ABE BE ABDE AC ACE ABDE