Sunteți pe pagina 1din 8

Triunghi

Pătrat Hexagon
echilateral
(n = 4) (n = 6)
(n = 3)
Latura (ln) R 3 R 2 R
R R 2 R 3
Apotema (an)
2 2 2
3R 2 3 3R 2 3
Aria (An) 2R 2
4 2
300 450 600
1 2 3
sin x
2 2 2
3 2 1
cos x
2 2 2
3
tg x 1 3
3
3
ctg x 3 1
3
( a + b ) = a 2 + 2ab + b 2
2

( a − b ) = a 2 − 2ab + b 2
2

( a + b )( a − b ) = a 2 − b 2
( a + b + c ) = a 2 + b 2 + c 2 + 2ab + 2ac + 2bc
2

( a + b ) 3 = a 3 + 3a 2b + 3ab 2 + b3
( a − b ) 3 = a 3 − 3a 2b + 3ab 2 − b3
( a + b ) ( a 2 − ab + b 2 ) = a 3 + b3
( a − b ) ( a 2 + ab + b 2 ) = a 3 − b3
a, b ∈ R, a ≠ 0, x ∈ R

1. ax + b = 0 | −b
2. ax = −b | : a
b
3. x=−
a
 b
⇒ S = −  multimea solutiilor
 a
a1 x + b1 y + c1 = 0

a 2 x + b2 y + c 2 = 0, ai , bi , ci ∈ R
I. METODA SUBSTITUŢIEI SAU ÎNLOCUIRII
1. Într-una dintre ecuaţii se exprimă o variabilă în funcţie de cealaltă.
2. Variabila găsită se înlocuieşte în cealaltă ecuaţie, care devine astfel o ecuaţie cu o singură
necunoscută.
3. Se rezolvă ecuaţia cu o singură necunoscută.
4. Se înlocuieşte necunoscuta găsită într-o ecuaţie a sistemului şi se determină valoarea celeilalte
variabile.
5. Se verifică soluţia găsită în forma iniţială a sistemului.
Obsv.: această metodă este mai eficientă atunci când una din ecuaţii conţine o singură variabilă
(necunoscută).

II. METODA REDUCERII SAU ELIMINĂRII


1. Se înmulţesc convenabil ambele ecuaţii a.î. prin adunarea lor membru cu membru să se reducă o
necunoscută.
2. Se rezolvă ecuaţia cu o necunoscută obţinută după adunarea ecuaţiilor echivalente.
3. Se înlocuieşte necunoscuta găsită într-o ecuaţie a sistemului şi se determină valoarea celeilalte
variabile.
4. Se verifică soluţia găsită în forma iniţială a sistemului.
I.
 x − y −2 =0 x = y + 2 (I)
 ⇔  inlocuim x in ecuatia ( II )
2 x + 3 y − 4 = 0 2 x + 3 y − 4 = 0 ( II )
⇒ 2( y + 2 ) + 3 y − 4 = 0 ⇔ 2 y + 4 + 3 y − 4 = 0 ⇔ 5 y = 0 ⇒ y = 0 ⇒ x = 0 + 2 = 2
⇒ S = { ( 2;0 )}

II.
 2 x + 3 y = 5 | ⋅(−5)
 eliminam necunoscuta x
 5 x + 2 y = −2 | ⋅ 2
 − 10 x − 15 y = −25

 10 x + 4 y = −4
29
/ − 11 y = −29 ⇒ y = inlocuim y in prima ecuatie
11
29 87 32 16
⇒ 2x + 3 ⋅ = 5 ⇔ 2x = 5 − ⇔ 2x = − ⇒x=−
11 11 11 11
 16 29 
⇒ S =  − ; 
 11 11 
ax 2 + bx + c = 0, a, b, c ∈ R, a ≠ 0

∆ = b 2 − 4ac, ∆ − discriminantul ecuatiei


1. ∆>0 - ecuaţia are două soluţii reale distincte:
−b− ∆
x1 =
2a
−b+ ∆
x2 =
2a

2. ∆=0 - ecuaţia are două soluţii reale identice (confundate):


−b
x1 = x 2 =
2a

3. ∆<0 - ecuaţia nu are soluţii reale