Sunteți pe pagina 1din 93

14. vfolyam (2003) 5. szm (131.

300 gyans v
stksknt trt be a magyar piacra knyvvel Heribert Illig, vagy ahogy egyre tbben nevezik: a kzpkorkutats Erich von Dnikenje. Mve hatalmas feltnst keltett, m korntsem a szakmai kzvlemny, hanem sokkal inkbb a trtnelem irnt hobbiszinten rdekldk krben. lltst, miszerint hrom vszzad trtnete mer kitalci, utlag iktattk be a trtnelembe, teht meg nem trtntnek kell tekinteni, a trtnszek vrmrskletktl fggen szamrsgnak vagy sarlatnsgnak tartjk. Az elmlet megalkotja nem trtnsz, soha nem is tanulta ezt a mestersget. Heribert Illig eredeti foglalkozsa matematikus, rendszerelemz. Ez segtette elmletnek kidolgozsban, miszerint XIII. Gergely ppa 1582-es naptrreformja kiss hibs. Matematikai alapon levezetett hipotzise alapjn azt lltja, hogy a ppa ltal bevezetett j idszmts 3 nappal kevesebbet szmolt. A hinyz hrom napot keresgl szerz nem hitte el a trtnszek adatait hogy azt a bizonyos hrom napot mr a 325-s niceai zsinaton kiigaztottk , mert szerinte erre megbzhat adatok nem llnak rendelkezsnkre a mai napig sem. A naptrreform krli anomlikbl vgl azt a kvetkeztetst vonta le, hogy tbb vszzadot betoldottak a trtnelembe, s gy vli, ha a 614 augusztusa s 911 szeptembere kztti idszakot kiemeljk a trtnelmi idfolyambl, a trtnelem nem omlik ssze. Mr csak azt kellett kitallnia, kinek llhatott rdekben, hogy hrom vszzadot kitalljon. Illig hrom, a 900-as vek vge fel lt szemlyt jell meg. VII. (Bborbanszletett) Konstantin biznci csszrt, a vele rokoni kapcsolatban lv III. Ott nmetrmai csszrt, valamint II. Szilveszter ppt. A nmet exrendszerszervez szerint ezt rszben azrt tettk, hogy elejt vegyk a jvendlseknek, miszerint Rma buksval a trtnelem is vget rne, rszben hogy III. Ottnak Nagy Kroly szemlyben egy t hatalmasnak lttat csszrst kreljanak, mindezeken fell pedig azrt, hogy lehessen, aki npt az j vezredbe vezeti. De mi a helyzet a trgyi emlkekkel? Ezt a krdst Illig akknt hidalja t, hogy a korszak rgszeti emlkeit egytl-egyig 614 elttire, illetve 911 utnira datlja. Az aacheni templomrl pldul amelyben Nagy Krolyt 800 karcsonyn megkoronztk azt mondja, kupoljval azt a romn stlust s ptszeti tudst kpviselte, amely csak hromszz vvel ksbb volt jellemz az eurpai ptszetre. Egybknt pedig ha nem tallnak egy valamireval frank kori pletet, az Illig szmra nyomban azt bizonytja, hogy az nem is ltezett. Ha viszont megvannak a romok, akkor tdatlt hamistvnynak mondja az rsos forrsokat.

7. szzadi viking bronzsisak, Sutton Hoo

Lukcs evanglista szimbluma. Books os Kells, 8. szzad

Egy ereklyetart rszelete, Konstantinpoly, 89. szzad

Nagy Kroly aranypnze, 812814

A kitallt kzpkor kitallsa


KRIST GYULA trtnsz, akadmikus, egyetemi tanr, Szegedi Tudomnyegyetem A trtnsznek alkotmunkjhoz kpletesen szlva nagytra, irnra s trlgumira van szksge. Nagytra azrt, hogy aprlkosan megvizsglhassa forrsait, reszkzre azrt, hogy lejegyezhesse mindazt, amire a ktfk tanulmnyozsa sorn jutott (mert a trtnelem mgsem egyenl a forrsok sszessgvel), vgl pedig radrra azrt, hogy kitrlje a szmba vehet anyagok kzl a hamis s hiteltelen forrsokat. Mindezen munkaeszkzk clirnyos hasznlathoz persze mg szakkpzettsg (szakrtelem) s nagy adag ktely is szksges.

Mkedvel trtnsz Mindezt azrt kellett elrebocstani, mert Heribert Illig Kitallt kzpkor cm munkja elksztshez jszervel csak radrt hasznlt. Ha nagytt kzbe is vett, az bizony nagyon avtt eszkz volt, tele foltokkal, egyenetlen fokuszlssal, ami hol kicsinytett, hol nagytott, hol meg mg a ltst is lehetetlenn tette. Szakrtelem csak ppen annyi kvntatott, amennyi megakadlyozza, hogy a szerzt teljesen dilettnsnak nevezhessk, a ktelynek pedig Illig nem gyakorlja, hanem vmszedje volt. Illig, mint affle mkedvel trtnsz, kitallta, hogy elvesz az emberisg illetve fleg Nyugat-Eurpa trtnetbl 297 (azaz majdnem 300) vet, s ilyen mdon szerinte 614. augusztus vge utn 911. szeptember eleje kvetkezett. Szerinte ami e kt dtum kztt trtnt, az vagy egyszeren nem ltezett, vagy kegyelmi llapot esetn ltezett ugyan, de nem 911 utni (hanem 614 utni) dtummal. Ezt a meghkkent lltst persze bizonytania illenk.

s ekkor tmadnak a gondok. Illig egyik munkatrsa, Klaus Weissgerber kendzetlen nyltsggal ismerte be: Illig rnak mindig is nehzsget okozott, hogy tziseit pozitv trtneti forrsadatokkal kzvetlen mdon bizonytsa. Ez megszpt kifejezse a teljes kudarcnak, annak, hogy Illig lltsaibl semmit sem tudott igazolni. Ezen nem csodlkozhatunk, hiszen olyan feladatot tztt maga el, ami nemes egyszersggel szlva teljesthetetlen: a trtnelem sokszorosan igazolt szerves folyamatbl, sszefgg szvetbl egy jkora darabot akart kimetszeni, radsul gy, hogy a vgsok helyn, az gy keletkezett szleknl az illeszts megoldhat legyen.

Az echternachi kolostor scriptoriumban alkot szerzetesek III. Henrik Biblijnak egyik lapjrl lltsa bizonytkainak teljes hinyt azzal leplezte el, hogy az egsz 300 v kimetszst egy globlis kt csszr s egy ppa ltal elhatrozott sszeeskvs eredmnynek lltotta be (jllehet Illig kzzel-lbbal tiltakozik az ellen, hogy itt sszeeskvs lett volna), mrpedig az sszeeskvs lnyeghez tartozik: az abban rszt vevk nem hagynak lpten-nyomon maguk utn rulkod nyomokat. Bnjelek utn teht ne is nyomozzunk, gysem tallunk. Ha viszont itt egy az emberisg trtnelme elleni bntettrl van sz, kellett lennie indtoknak. Illig sznalmasan erlkdik, hogy legalbb produkljon valamit, de ez termszetesen nem sikerlhet. Az Illig ltal kitallt indtkok (klnfle Biblia-rtelmezsek, a Szentkereszt visszaszerzse, majd jbli elvesztse krli biznci bonyodalmak, illetve az 1000. vvel kapcsolatos nyugat-eurpai vrakozsok) kivtel nlkl zavarosak, lgbl kapottak, nem lljk ki a trtneti kritika prbjt. Nincs bizonytva sem ezek kln-kln rvnyesl nagy horderej volta (ami egy ekkora bntettet elidzhetett volna), sem ezek egymssal val sszefggse, a hrom hatalmi kzpont ekkora egyetrtse. Maga Illig elhatroldva az sszeeskvs s a bntny feltevstl az ratlltssal kapcsolatban uralkodi rendeletrl, kormnydntsrl beszl. Ez mrkzst eldnt ngl, hiszen mivel ezt nem mobiltelefonon hoztk az illetkesek tudomsra megannyi rsos nyomnak kellett volna maradnia, ugyanis ebben, ismeri el Illig, az sszes olvasni s rni tud eurpai ember rintett vlt, akr a kzigazgatsban, akr a kolostorok puritn szobiban dolgozott. Mikzben a levltrak ennl sokszorta kisebb horderej rendelkezsekrl szl

anyagokat riztek meg szerte Eurpban, az emltett uralkodi rendeletnek sehol semmi nyoma nem maradt. rthet, hiszen ilyen rendelet (kormnydnts) nem ltezett. A tudsi ktely vmszedje Mgis, mi vitte r Illiget arra, hogy effle kptelensget lltson, s ennek igazolsra hatalmas szakirodalmi appartust mozgstson s kzel 2000 jegyzetet szenteljen? A vals szndkok megmaradnak Illig titknak. Lehet, hogy ebben sajt hrneve megrktsnek, a minden kpzeletet fellml npszersg elrsnek (a knyv Nmetorszgban hat v alatt 16 kiadst rt meg), a hivatsos trtnsz szakma megleckztetsnek szndka egyarnt szerepet jtszott. De mindez kevs lett volna egy effle rdgi tlet kitallsra. Illignek ktsgtelenl voltak bizonyos tmpontjai. Melyek ezek? Mindenekeltt a profi trtnszek alapos ktelyei, a gondos filolgiai vizsgldsok, amelyek azt eredmnyeztk, hogy egyre tbb okmnyrl mutattk ki azok hamis vagy betoldsokon tesett (interpollt) voltt. Az itliai langobardoktl rnk maradt 70 irat kzl a kutats mindssze 14-et minstett eredetinek s valdinak, vagyis az Illig szerint soha nem ltezett hrom vszzad alatt keletkezettnek (mikzben persze a tbbi 56 kztt a nyilvnval hamistvnyok mellett vannak tartalmilag hitelesnek tekinthet msolatok, illetve az eredeti szndkokat tkrz interpolcik is). Illig elmlete szempontjbl akr egyetlen valdi irat is roppant zavar lehetne (nemhogy 14), de a tudatlanok magabiztossgval jelenti ki: Ht gy leplezdik le a fensges iratllomny a kutatk kezben. Nem elhamarkodott kijelents, hogy a fennmarad iratok kzl a valdiak szma nullra cskken, amennyiben az ember ezeket a fantomid-elmlet fnyben jra megvizsglja. Illig a tudsi ktely vmszedje, ugyanis azt hiszi, hogy amit szabad megtennie egy szakkpzett, az rstrtnet s a oklevltan tern pallrozott kutatnak egyenknti vizsglat rvn (hogy ti. elvitassa bizonyos iratok megbzhatsgt), azt neki, a flmveltnek is szabad, mghozz egyetlen flnyes kinyilatkoztatssal.

A Lindaui Evanglium htlapja Nagy Kroly korbl (rszlet)

A kzpkor e korai szakaszra kvlrl tekint, arrl a hozz nem rt hryjnos nagyotmondsval tletet alkot Illig dlyfsen llaptja meg: Walther Kienast [a korszak egyik legjelentsebb nmet trtnsze] egsz letben dolgozott azrt, hogy az Illig ltal egybknt nem lteznek tekintett Nagy Kroly sok ezer vazallusbl 24-et nven nevezhessen. Hogyan lehet az krdi gnyoldva Illig , hogy a tbbit mg csak meg sem emltik a krnikk? letrajzuk megrsa mg csak szba sem kerlt. Legalbb a legrangosabb tven biogrfijnak nekifoghattak volna. De nem. Szra sem mltattk ket. A 2021. szzad forduljrl a 89. szzadba visszatekint flmvelt ember szenvelgse ez. Fogalma sincs Illignek arrl, hogy akkoriban nem volt divat minden nemesrl letrajzot rni (ez csak Nagy Krolynak jrt ki Einhard tollbl, aki ezzel egy j mfaj, a kzpkori vita, azaz letirat alapjait vetette meg). Az letrajzok hinya teht nem a korszak nem ltezsnek bizonytka, hanem egy nagyon is valsgos trtnelmi idszak sajtossga.

Illig sszegyjttte a korszak kutatinak a 79. szzadi trtnelem egyes krdseire (de nem a korszak ltre!) vonatkoz agglyait, s ezeket a maga elmlete rdekben sokszor ppen az eredetivel ellenkez eljellel felhasznlta. Elrngatott peremjelensgeket, amelyeket eredeti helykrl kiszaktva s j sszefggsbe helyezve elmlete pillreiv tett (pl. az aacheni kpolna krdse). Illignek kezre dolgozott a korszak valban hzagos s gyr szm forrsanyaga, tovbb az a krlmny, hogy mindebbl a legtbb nem egykor formjban, hanem ksbbi tiratban, msolatban maradt fenn. Ugyancsak kiaknzta azokat a bizonytalansgokat, amelyek a kzpkorban az idmeghatrozsban, egyes idszmtsi rendszerek tszmtsban valban jelentkeznek.

Ellenkezik a kzpkor szellemvel De vajon eltrlhetjk-e a teljes kort vagy legalbbis annak nagy rszt pusztn azrt, mert rshagyomnya velejt kzpkori msolatok hagyomnyoztk rnk? Vajon mondhatjuk-e azt Szent Istvn magyar kirlyrl, hogy nem ltezett, kizrlag azrt, mert mind oklevelei, mind trvnyknyvei csak ksbbi lejegyzsekbl ismertek? Illignek alaposan kellett volna tjkozdnia a kzpkor lelkt illeten, mert ez rengeteg tvedstl megvta

volna, st egyltaln ilyen bizarr tlet megfogalmazstl is elvette volna a kedvt. Teljesen ellenkezik a kzpkor szellemvel az a fantazmagrija, hogy miutn megszletett a kormnydnts az ra tlltsrl, a kolostorok szerte Eurpban kzponti utastsra sok-sok vtizeden t a kitallt hrom vszzad forrsainak hamistsval foglalkoztak. Aki egy kicsit is ismeri a kzpkor e szzadainak viszonyait, tudja, hogy milyen kulturlis szintet kpviseltek s mekkora elszigeteltsgben ltek e monostorok, amelyek ennlfogva alkalmatlanok voltak egy effle parancs vgrehajtsra, radsul oly mdon, hogy a 1112. szzadban pontosan visszalmodjk az Illig szerint soha nem ltezett 79. szzad latin nyelvt, helynvi formit stb. Illiget maguk az rott forrsok szortjk sarokba, s szegezik elmlete torkra a kst. Ezt kivdend rja: A kzpkorkutats ktsges esetben mindig az okmnyhoz nyl mint gydnt eszkzhz, ha meg akarja ismerni az egykor igazsgot. Csakhogy a trelmes vizsglds j ideje bebizonytotta, hogy semmit sem lehet knnyebben hamistani, mint magt az rst. Akkor mr inkbb vizsgljuk a fld mlybl elkerlt alapkveket, azok mgiscsak slyosabb rvknt eshetnek latba [] A kvek ritkbban hibznak.

Nagy Kroly eredetileg aranyozott bronzszobra. Valsznbb azonban, hogy unokjt, kopasz Krolyt brzolja. Metz, 860870 k. Illig tved, amikor azt hiszi, hogy a kzpkorban knny volt a valsg illzijt kelt hamistvnyokat kszteni. Ugyanakkor knyelmetlen szmra, hogy az rsok szlnak a szerinte kitallt Nagy Krolyrl, a kvek pedig nem. Ennlfogva Illig cljainak az rsnl sokkal kevsb pontosan datlhat s radsul nma kvek jobban megfeleltek, gy az rott forrsok s a rgszeti leletek kzti ellentmondsok esetn rendre az rsos ktfk hztk a rvidebbet. Mindent egybevve: nem a 10. szzadban talltk ki a 614911 kzti hrom vszzadot, hanem Illig tallta ki a kitallt kzpkort. Az pedig ltalnos viszonyaink szomor tkre, hogy mint mr annyiszor modern korunkban ezttal is egy tudomnytalan elmlet (egy ltudomnyos munka) kapott sokszorta nagyobb figyelmet s nyilvnossgot, mint amekkorhoz a valdi tudomny szokott hozzjutni.

Eltntethet-e a kzpkor? Gondolatok Heribert Illig: A kitallt kzpkor c. knyvrl IFJ. BARTA JNOS
trtnsz, az MTA doktora, egyetemi tanr, Debreceni Egyetem Heribert Illig elmletnek egy nagy trtnelemhamists felttelezse a kiindulpontja: trtnetnk a valsgban tbb vszzaddal rvidebb volt, mint ahogyan azt a jelenleg hasznlt idszmtsunk mutatja. Valahol mestersgesen toldottak be kt vagy hrom vszzadot. ezt a betoldst az eurpai trtnelem 7. s 10. szzada kztt egszen pontosan 614 szeptembere s 911 augusztusa kztt vli megtallni. Ami e kt vszm kz esik, az szerinte kitalci, egyszeren nem ltezett, utlag iktattk be. Mit llt Illig? Nem ltezett a legnevesebb frank uralkod, Nagy Kroly, st, egyetlen Karoling-uralkod sem. Nem ltezett az angol Nagy Alfrd, a vikingek (normannok) elleni harc hse, de nem lteztek a vikingek sem, s gy nem veszlyeztethettk a kzpkori Nyugat Eurpa lakosait. Bizncban sem dlt a kprombol mozgalom, s a biznciaknak nem kellett lethallharcot vvniuk az arabokkal. Az 56. szzadban sznre lp kazrok is hamar eltnhettek, hogy ms, hdt steppei npeknek adjk t a helyket. Nem ltezett Arnulf keleti frank kirly (887 899), aki a magyarokat szvetsgesl hvva gyzte le Szvatopluk morva fejedelmet, hogy fggsgbe knyszertse a birodalom hatrn l szlvokat. Szvatoplukrl szemly szerint nem esik sz a knyvben, de Illig elmlete szerint sem ltezhetett. A hrom vszzad kitallsnak s betoldsnak a trtnelembe Heribert Illig szerint nagyon is hatrozott politikai clja volt. A kitallk a 10. szzad (Illig szmtsa szerint a 7. szzad) meghatroz eurpai politikusai: VII. (Bborbanszletett) Konstantin biznci csszr (919959), II. Szilveszter ppa (9991003, tle kapta koronjt Szent Istvn kirlyunk) s III. Ott nmet-rmai csszr (9831002) voltak. A kt csszr s a ppa (Pap Gbor bevezetje szerint a trojka) fzte volna ki a kzel 300 v beiktatsnak a tervt, rszben azrt, hogy sajt legitimitsukat (uralkodsuk trvnyes jogalapjt) erstsk, rszben azrt, hogy a keresztnysg ideolgijban az ezredfordulhoz kapcsold vrakozsok (Isten orszgnak eljvetele) hamarabb beteljeslhessenek. Ezen elkpzels szerint III. Ott lett volna az utols fldi csszr, mltsgnak minden megtiszteltetsvel egyetemben.

A tervet pedig tbb vszzadra kiterjed megvalsts kvette. Bizncban azzal az rggyel, hogy a nehezen olvashat rgi szvegek hozzfrhetek legyenek, iratmsolsi akci indult (ilyen valban volt), amelyben azonban szmos eredeti iratot puszttottak el, s helyettestettek hamistvnnyal (41213. o.). A Bborbanszletett csszr tlett Teophanu biznci hercegn (III. Ott desanyja) ksretnek tagjai ltettk t nmet fldre, ahol elssorban a kolostorokban ugyancsak megindult a hamistsok sorozata. Bekapcsoldott Franciaorszg s Anglia is, br ez utbbi esetben a csatlakozs mikntjre a knyvbl nem derl fny. Milyen ellenrveket hozhatunk fel Heribert Illig knyvvel szemben? Termszetesen lehetne cfolni lltsait, amelyeket megnevezett szakknyvekbl vett idzetekkel tmaszt al s amelyek rendszerint azt bizonytjk, hogy mennyire hinyoznak a forrsaink a 79. szzadi idszakra. Az idzett kutatk azonban aligha arra gondoltak, hogy e nehezen kutathat hrom vszzadot trlni kell a trtnelem menetbl. A panaszkods a forrsok hinyossgaira, ellentmondsaira a trtnszek alapvet jellemvonsa. Egy vegysszel vagy fizikussal ellenttben, aki brmikor megismtelheti az ltala megfigyelt ksrletet, vagy akr az irodalomtudssal szemben, aki akrhnyszor elolvashatja a vizsglni kvnt mvet, a trtnsz csak a forrsokon keresztl tud rintkezsbe lpni az ltala vizsglt korral, esemnnyel vagy szemllyel. A mlt megismtelhetetlen, a forrsok kszti esendek. Brlatunkban mgsem vllaljuk Illig tvedseinek egyenknti bemutatst, hiszen a forrsok elemzse, a szerz egyes kijelentseinek cfolata gysem gyzn meg az olvast, akinek nincs mdja ellenrizni, hogy valjban mit is mondtak az idzett szerzk. Helyette nhny olyan ltalnosabb (semlegesebb) mdszert prblunk vlasztani, amelyek bizonysgtl rszben legalbbis Illig is megriadt, olyannyira, hogy eleve hasznlhatatlannak minstette azokat.

A termszettudomnyok segtsge Ilyen a termszettudomnyos eredmnyek felhasznlsa a trtneti kronolgia (az esemnyek idrendbe lltsa, elhelyezsk az idskln) fellltsban. A trtnettudomny ma mr szerencsre nemcsak a sokszor valban bizonytalan, nha szubjektv rott forrsokra tmaszkodhat, hanem objektv termszettudomnyos eredmnyekre is. A legismertebb az n. C 14-es mdszer, amely az l szervezetbl kikerlt szerves anyagokban lv C 14-es izotp felezsi rtke segtsgvel tudja megllaptani, hogy mikor sznt meg mkdni (lni) az adott szerves lny. Igaz, a mdszer az idskln visszafel haladva egyre nagyobb hibaszzalkkal mkdik, 1200 vvel visszamenleg akr (plusz-mnusz) 70 ves eltrst is mutathat. A hibaszzalk teht bven az Illig ltal trlni akart 300 ven bell marad, ami aligha jogostja fel t arra, hogy a mdszert a csdt mondott C 14-es mdszer cmmel intzze el (399400.). S ugyan valban a trtnszeket kellene krhoztatni azrt, mert az llati hrtyra rt oklevelekkel eddig nem vgeztek ilyen vizsglatokat? Ez nem a mdszer csdjt igazolja, hanem azt, hogy a trtnszek feleslegesnek tartjk alkalmazst olyankor, amikor ms mdszerek is lehetsget adnak valamely oklevl keletkezsi idejnek meghatrozsra.

Nagy Kroly Szz Mrinak ajnlja a palotakpolnt. Aachen, 12. szzad Viszonylag j tudomny az n. dendrokronolgia, amely a fagyrk sszevetsvel kvn korszak-meghatroz szerepet vllalni. Vizsglata trgyt rgen kivgott fatrzsek (pletfa, hajcsolat) darabjai szolgltatjk, amelyekbl kvetkeztetni lehet egy adott idszak idjrsi viszonyaira, az pletelemek egymshoz viszonytott korra. (E sorok rjnak volt szerencsje a nmetorszgi Wismar egyik kzpkori templomnak tetszerkezett ltni, ahol a dendrokronolgia segtsgvel llaptottk meg, hogy amg egy favzas polgrhz pletfit egyetlen vben termeltk ki, addig a templom tetszerkezethez vtizedekig gyjtttk a ft.) A fagyrk vizsglatnak lehetsgei azonban korltozottak, nll kronolgiai meghatrozsra nehezen alkalmazhatk. Kvetkeztetseket akkor tudunk levonni bellk, ha van kiindul tmpontunk: a felhasznls (bepts s valszn kitermels) idpontja. Az ismert idpontban beptett, a felhasznlskor magas letkor trzsek egymshoz viszonytsval persze akr hosszabb korszak jellemzsre is lehet vllalkozni, volt olyan kutat, aki ezt a fahidat a rmai korig prblta meg visszavezetni. Ebbe kapaszkodik Illig, aki elszr a fennmaradt leletek szmt kevesli az ltala trlsre sznt korszakbl (Elkpzelhet, hogy valamennyi akkori faszerkezetes hz legett, minden fa ptanyagot eltzeltek vagy jra felhasznltak? 401. o.), majd ezen hd megllaptsait szembesti a C 14-es vizsglatok nem mindig azonos eredmnyeivel. Ezek utn azon sem kell csodlkoznunk, hogy az vgyrs s a C 14-es mdszer eredmnyei ugyanazon korszakokban kszn viszonyban sincsenek egymssal vonja le a kvetkeztetst (403. o.). Ez valban megtrtnhet, hiszen a dendrokronolgia eredmnyeit csak kevs tuds akarja abszolutizlni. Vizsglatai tovbbi finomtst ignyelnek. Az egyik tudomnyg kifejletlensge, eredmnyeinek bizonytalansga azonban megint csak nem jogostja fel a szerzt

arra, hogy mindkt termszettudomny eredmnyeit ktsgbe vonja, st azt jelentse ki, hogy az egzakt termszettudomnyok sem preczebbek, mint a leggyengbb humn blcselkeds (403.). A trtnelmi kronolgia sszelltsban fontos szerepet jtszanak a napfogyatkozsok. Ezek idpontjt a csillagszat ma mr visszamenleg pontosan meg tudja llaptani. Ugyanakkor a korabeli forrsok is megemlkeznek rluk, mint rendkvli jelensgekrl, amelyekhez klns rendszerint baljs vrakozsokat fztek. ppen a nekik tulajdontott jelentsg miatt a napfogyatkozsok emlegetse feljegyzsrl feljegyzsre szllt, s kzben egyre tbb tveds csszhatott lersukba. Tbbnyire ezeket hasznlja ki Illig, aki elszr a hiteles lersok szmt igyekszik messzemenen korltozni, majd ezek kzl nhny esetben szakt az eddigi idponttal, s helyette valamely msik, az elmletnek jobban megfelel napfogyatkozst fogadja el (395, 463. o.). gy pldul a Tours-i Gergely ltal lert 563. s 590. vi kt napfogyatkozs szerinte jobban megfelel a 863-ra s 887-re helyezett jelensgeknek (393. o.). A nhny kiragadott plda azonban aligha lehet elegend a rgmlt idk forrsainak teljes trtkelshez, a csillagszok ltal fellltott idrend teljes cfolathoz.

Nagy Kroly brzolsa az aacheni dmban, 1215 Nem emlti Illig azt a ksrletet, amelynek sorn legjabban Grnlandon prblkoznak a vastag jgtakarbl frssal jgoszlopokat kiemelni, hogy ezekbl kvetkeztessenek az elmlt vezredek idjrsra (lehlsek, csapadkviszonyok). Tudomsom szerint a frsokkal olyan mlyre jutottak, hogy a grg ezstbnyszat fellendlsnek 2500 vvel ezeltti nyomait is sikerlt megtallni. Az akkor mkdtetett kohk fstje ugyanis olyan mrtkben szennyezte a lgkrt, hogy az Grnland levegjben (pontosan a hra-jgre lecsapd szennyezdsben) is kimutathat. A nedvessg lerakdsa s jg formban val megrzdse persze megint nem alkalmas az abszolt idrend megllaptsra. Eredmnyre csakis mshonnan ismert, az ghajlatra vonatkoz adatokkal trtn egybevetssel juthatunk. De manapsg a meteorolgia mr elg jl ismeri a mlt idjrsvltozsait. Hromszz v egy ilyen ttekintsbl sem tnhet el nyomtalanul. Tudjuk, az ghajlattrtnet a magyar np strtnetnek kidertsben is fontos szerepet jtszik. seink vndorlst a steppevidk elhagyst, az ugorok visszavndorlst az erd-vezetbe ilyen vltozsok indokoltk. Mltunkat az elmlet elfogadsval alapveten ms megvilgtsba kellene helyeznnk. Igaz, Pap Gbor ppen Illig elmletben ltja bizonytkt az j (hun, avar) identitsnak, az elmlet alapjn teht legalbbis azonossgtudatot kellene vltanunk.

Zrzavaros prhuzamok Ellene szlnak Illig elmletnek az Eurpn kvli vilggal lteslt kapcsolatok. A szerz btran nyl a keleti vilg prhuzamaihoz (rmny rejtly, zrzavar Indiban, az indonz megersts), nyilvn abban a tudatban, hogy ezen vidkek trtnethez olvasi, de mg az eurpai trtnszek sem nagyon rtenek, mondhat, amit jnak lt. Az egy-egy lapnyi zrzavar Indiban s az indonz megersts (365367. o.) azonban vgl nem tartalmaz mst, mint a kt rgi idszmtsnak nhny ellentmondst. (Eltr adatok Buddha hallra, pontosabban tmenetelre a Nirvnba stb.) A knyv elejn (32. o.) a szerz egyik clzsa akr gy is rthet, hogy elmletbe mg Kna trtnete is bekapcsolhat. A knai trtnelem megrvidtsre azonban vgl nem vllalkozik. (Az eurpai trtnelem kitallt idszaknak knyve 367. lapja szerint Knban a jl dokumentlhat Tang-dinasztia korszaka felel meg.) Az rintkezsi pontok hinya miatt azonban Kna trtnete teht az, hogy az azonos kornak tekintett knai esemnyek 300 vvel megelzik az eurpaiakat vlemnye szerint elmlete szempontjbl kzmbs.

Temetsi jelenet a stuttgarti kpes zsoltrban. A kpen jl megfigyelhet a Karoling-kori haj- s ruhaviselet (820830) Az eurpai s a knai trtnelem kztt valban kevs rintkezsi pontot lehet tallni, amely felhasznlhat lenne a kronolgia pontostshoz. Illig ezeket is elutastja (mint a 368. lapon egy felttelezett 751. vi csatt), mondvn, hogy a knaiak mg vletlenl sem voltak olyan nagy kronolgusok, ahogy azt oly nagy elszeretettel lltjk rluk. Az eurpai trtnetrs Illig felttelezse ellenre mgis szmon tart egy fontos rintkezsi pontot vagy inkbb sszefggst. Ez a hunok trtnete s vndorlsa. A Kr. e. a 41. szzadban Knt zaklat hiung-nu vagy hsiung-nu npet (ellenk plt a Nagy Fal) a Kr. u. 3. szzadtl fogva sikerlt folytonos harcokkal nyugatabbra zni. A trtnetrs ezt az elmozdulst tartja a npvndorls 45. szzadi hullma megindtjnak. A hunok 375-ben a dlorosz steppn legyztk a keleti gtokat, a kvetkez nyolcvan vben pedig az eurpai trtnelem meghatroz tnyezjv vltak. Ha a knai trtnelembe is betoldottak volna egy korszakot, akkor a hunok vndorlsa eltnsk Kna melll s gyors feltnsk a dlorosz steppn teljesen normlis tempt kvetne. Ha viszont mgsem, s a knai trtnelem 300 vvel az eurpai eltt jrna, akkor nemigen lenne megmagyarzhat, hogy a hunok mirt vrtak kzel 400 vig a tovbbvndorlssal s hol voltak kzben. Az 5. szzad kzepn a hun birodalom sszeomlsa utn a knaiak ugyanis mr jabb npet, az avarok seit szortottk nyugat fel. Illignek az arabok esetben is magyarzkodnia kell, hiszen a kzpkori arab trtnelem is jl dokumentlt. Neki itt az tnik fel, hogy Mohamed fellpst, Medinba val tkltzst (hidzsra, 622) milyen szerinte hihetetlenl gyorsan kvettk a hdtsok. Az arabok a hidzsra utn 89 vvel (711) mr Hispnit hdoltattk, hogy nhny jabb v alatt a Loire-ig trjenek elre. Ezt csak hosszabb idszak alatt tartja lehetsgesnek, az arab trtnelmen teht nem rvidtettek, esemnyeit azonban az eurpai trtnetrs sszevonta, rvidebb idszakban helyezte el, mint a valsgban lejtszdtak. Az iszlm trtnete teht 614 (Mohamed fellpse) eltt elkezddtt, akr 300 vvel korbban, 325-ben (386387. o.). A Nagy Konstantin ltal kezdemnyezett niceai zsinat ppen alkalmas volt arra, hogy a zsid-keresztny alapokra tmaszkod iszlm kialakuljon (389. o.). Szerznket a

legkevsb sem zavarja az, hogy az j vallsrl az akkor mg virgz Rmai Birodalomban nem tudtak. A 6. szzadban Justinianusnak sem az arabok ellen kellett harcolnia, hanem a perzsk ellen.

Albecslt rgszet Illig tlsgosan is lebecsli a rgszet eredmnyeit, s tlbecsli az ptszet sajtossgait. Igaz: a rgszeti emlkek nem tudnak megszlalni, valamely nphez val tartozsuk vagy idbeli elhelyezsk gyakran lehet bizonytalan. Megeshet, hogy a leletek szerny mrete nehezen illeszkedik a forrsok tlzsokat felvonultat lersaihoz. A szerzt nem gyzik meg az angolszsz s frank krnikk panaszai a vikingekre, az osli hajmzeumban killtott viking hajk, a kijevi Rusz keletkezsnek trtnete (amelyben Rurikot mg lehet fiktvnek blyegezni, normann nevet visel utdait mint Oleg, Igor vagy Vlagyimir azonban mr aligha). Mirt is emlten azokat az arab utazkat, akik alapos lersokat adnak a vikingekrl, mivel ez a tny nem fr bele az elmletbe.

Kopasz Kroly brzolsa Liuthart krnikjban. Kszlt 842 s 869 kztt Hasonlkppen sntt az avarok ltnek tagadsa. A Krpt-medencben tallt nagyszm 69. szzadi sr (kztk Kunszentmikls krnykn egy kagni sr), a srleletekben mutatkoz npessgvltsok pedig nemcsak az avarok ltezst igazoljk, hanem azt is, hogy ezen a nven tbb trk np is szerepel a hazai trtnelemben. Br az n. ks avarokrl Lszl Gyula elkpzelhetnek tartotta, hogy finnugor nyelvet beszl eleink lehettek, vakodott attl, hogy egybemossa ket a magyarsggal. Eredmnyeit klnben csak hipotzisnek tekintette, amelyet megfontolsra ajnlott, s nem felttlen elfogadsra. Az avar kultra nyomait ismerve nehz lenne ezt a npet folyamatos magyar jelenlttel helyettesteni. Illig szmra bizonytk a Nagy Kroly korbl fennmaradt pnzrmk alacsony szma is (amely elmarad a Meroving-kor hagyatka mgtt 130. o.). Nem fogadja el rvknt viszont azt, hogy a trtnettudomny Nagy

Krolynak tulajdont egy jelents pnzreformot. A Meroving- s a Kroly korabeli rmek felbukkansnak arnyait ugyan nem ismerem, a leletek cskkensre azonban van logikus magyarzat. A keresztny temetkezsi szoksokba mr nem felttlenl frt bele az rmek srba helyezse, a csszr ltal teremtett bksebb idszak pedig nem sztnztt nagyobb kincsek elrejtsre. Klnben is: a kora kzpkori llamokban szokss vlt, hogy az llami jvedelmeket folytonos pnzcservel nveljk. Idnknt bevontk a rgi rmeket, hogy jakat bocsssanak ki helyettk, de a bevltsnl kevesebb j rmet adtak (pl. kt jat hrom rgi helyett). Ezzel meg lehetett akadlyozni a pnzrontst, az rmek ezsttartamnak cskkentst, de az llam is jvedelemhez jutott. Az angol trtnetrs is panaszkodik a szigetorszg angolszsz korabeli remleleteinek viszonylagos hinya miatt, mikzben Skandinviban jelents szm angolszsz rmet tartalmaz leletek kerltek el a rabl viking vezrek hagyatkbl. Mg nehezebben lehet elkpzelni azt, hogy a Nagy Kroly korbl fennmaradt kb. 1500 rmet utbb kifejezetten hamists cljbl vertk s rejtettk el. Meglehetsen szabadon bnik Illig az ptszeti emlkekkel is. A kzpkori ptszetre vonatkozan vannak szerny ismereteim, ezek mgsem bizonyultak elegendnek ahhoz, hogy belssam, mirt elzn meg kort az aacheni palotakpolna kupolja. Bizncban Justinianus uralkodsa (527565) alatt emeltk a Hagia Sophia templomot 32 mter tmrj kupoljval, Ravennban pedig ugyanekkor az aachenihez hasonlan nyolcszg alaprajz, kupolval fedett San Vitale-templomot. A mvszettrtnet sszehasonltsa szerint az aacheni kpolna egyszerbb kivitel a ravennainl, oszlopai vaskosabbak, nehzkesebbek, a kzprsz fel vezet folyosi sttek, alagtszerek. Minderre azrt volt szksg, mert az ptk nem rendelkeztek kzel 300 vvel korbban lt ravennai trsaik technikai gyessgvel. Ha pedig az rmny rejtly cm fejezetben emlegetett Etschmiadsin (Ecsmiadzin) centrlis elrendezs templomnak bels tert nzzk, megint csak nem rtjk, hogy mi az benne, amit a biznciak nem ismertek (364. o.). A kpen ugyanis a szveg keresztkupolj belsje helyett egy nyolc csegellyel altmasztott kupolt ltunk, amelynl technikailag a Hagia Sophia, de mg a szintn konstantinpolyi Szent Szergiosz s Bacchosz-templom 4 csegelyes kupolja is elrbb jr.

Karoling-kori ereklyetart talizmn

Aligha rtennek egyet Illig elmletvel az ltala segtsgl hvott rokontudomnyok kpviseli, mint pldul a mvszettrtnszek. Illig gy vli, hogy pldul a Karoling-korszak miniatrit ksbb hamistottk, mgpedig a Karoling-kor bels tagolsnak megfelelen, tbb korszakban. A 750780 kz datlt mvek eszerint 930975, a 780815 kzttiek 9751010, a 815875 kzttiek 10101050 kztt keletkeztek volna. A hamists teht tbb nemzedket vett ignybe, jval a kitallk halla utn is folytatdott (202. o.).

Mind hamistvny? Vgl pldaknt mgsem mellzhetjk teljesen az rott forrsok tanbizonysgait, amelyeket a szerz rendszerint kevesell, s ezrt is tartja valsznnek, hogy valamennyit utlag hamistottk. Tegyk fel, hogy a kzvetlenl Kroly letre s uralkodi tevkenysgre vonatkoz letrajzokat hamistottk. Hiba kszlt az Einhard-fle letrajzbl 80 pldny, az mind hamistvny. (Vagy jobb esetben egyetlen hamistvnyrl msoltk?) De hogyan s mirt kszlt a korszak nagyszm adminisztratv-gazdasgi irata? Ugyan minek hamistottk a tbb szz Karoling-capitulart (uralkodi rendeletet, utastst, amelyek tbbsgnek nem birodalmi szint, hanem csupn helyi rvnye volt), a kolostorok szerzetesnvsorait? Illig egyik brlja szembeszegezte szerznkkel azt a tnyt, hogy a 9. szzadi reichenaui let knyvben 603 olyan fuldai szerzetes neve szerepel, akik rvidebb-hosszabb idn bell a fuldai aptsg halotti vknyveiben is feltnnek. Illig vlasza szerint a kt aptsgot alig 300 km vlasztja el egymstl, gy knnyen egytt tudtak mkdni a hamistsban (458. o.). Illig rvelsnek fontos rsze, hogy Nagy Kroly vazallusai kzl csak keveset ismernk nv szerint (110. o.). De ha a hamistknak arra volt idejk s energijuk, hogy nem ltez, kolostorokba eldugott, jelentktelen szerzetesekrl koholt nvsorokat szerkesszenek s azt 300 km-rel odbb ms elrendezsben jra felhasznljk, akkor mirt nem kreltak a ksbbi frang urak szmra kedvez (hzelg) snvsorokat? s egyltaln, ha III. Ott csszr s a hamists tnyt elfogad Capeting-uralkodk sajt legitimitsukat igyekeztek volna ersteni, akkor mirt egy idegen, a 10. szzadra kihalt csaldban kerestek maguknak st, s nem sajt dinasztijuknak teremtettek eldt? Krds marad, hogy hogyan oldottk meg az angolszsz kziratok hamistst. Szerznk Nagy-Britannit az 1066 (a normann hdts) eltti leletek kis szma miatt nagyvonalan a lyukak orszgnak nevezi (344. o.). A valsgban a szigetorszgban az angolszsz korszakban megdbbent mennyisg rsos anyag szletett. Az Angol-szsz krniknak 7-8 verzija ismert, amelyeket kolostorokban ksztettek angolszsz nyelven. Aethelweard earl (vilgi ember, Alfrd kortrsa) pedig sajt kezdemnyezsbl lefordtotta latinra. E kziratok meglehetsen hamar alkalmaztk az Urunk megtesteslstl val idszmtst. Tegyk fel, hogy mind hamistvny. Ekkor azonban ketts ellentmondssal kell szembenznnk: ha 1066 utn keletkeztek, amikor a helyi vezetket-klerikusokat normandiai francik vltottk fel, akkor honnan ismertk az angolszsz nyelvet? Ha viszont mg az ezredfordul tjn keletkeztek, akkor hamisti nem fltek attl, hogy a viszonylag eleven emlkek (pl. Nagy Alfrd kirlyrl) megcfoljk ket? Angliban is szmtalan olyan adminisztratv irat keletkezett, amelynek kitallsa ugyancsak aligha rte meg a fradsgot. A vikingek jelenltt pedig Angliban nemcsak a krnikk panaszai igazoljk, hanem egy sor szaki germn helysgnv, mint a -thorpe vgzdsek (jelentse: falu, mint a nmet Dorf) vagy a -by vgzdsek (jelentse: bl, part). Elmlkedhetnk azon is, hogy mirt egy nem ltez uralkodrl vettk kirly (krl) szavukat a szlv npek? (A sz a 9. szzadi Metd-legendban is szerepel.) A sz egybknt a kollektv trtnelmi emlkezsre is plda lehet: Nagy Kroly egy idegen np emlkezetben is meg tudott ragadni. Felmerlhet bennnk az a krds is, hogy a kitallk egy mlyen hv korban Istent is be akartk csapni az ezredfordul elrehozatalval, vagy csak alattvalikat? Utbbi a valls szempontjbl pont annyira bn, mint az elz. s megint csak az emberi termszetre hivatkozva: hogyan lehet az, hogy a nhny vtized mlva a ppasg s csszrsg kztt kirobbant invesztitrahbor kshegyig men kzdelmeiben soha senki nem akarta leleplezni a nagy hamistst? Nem hivatkozott r sem a ppa, sem a csszr. Nem akadt egy rul, aki az ellenfl, vagy akr megbzja szembe vgta volna a hamistst? Illignek erre van vlasza: a hamistst egyik fl sem merte leleplezni, mert akkor sajt hazugsgra is fny derl (225. o.). Az elkvetk teht vllaltk bnk terht a srban s a msvilgon is. A vlasz mgis tl idealista s trtnelmietlen egy bonyolult kor megrtshez. Az Illig-knyv olvasi ltalban nem vehetik szre a ktetben szerepl cssztatsokat, ltudomnyos magyarzatokat. Van azonban egy pont, ahol szerznk mgis kiesni ltszik szerepbl. Hossz oldalakon

keresztl taglalja a keresztny idszmts kialaktsnak nehzsgeit. Azok a trtnelmi s csillagszati esemnyek ugyanis, amelyekhez a Biblia Krisztus szletsnek, mkdsnek, keresztre fesztsnek idpontjt kti, nem esnek egybe. Illignek e bizonytalansg felvzolsra azrt van szksge, hogy megindokolja, mirt nem hasznltk csaknem az els ezredfordulig az r szletsi dtumt kezdpontnak. A legismertebb kivtelt, az angolszsz krniks, Beda Venerabilis 8. szzad elejn szletett, Az angol nemzet egyhztrtnete cm munkjt egyszeren lespri: az angol krniks ltt tagadja, a munkt egy ksbbi hamist mvnek tartja, akit Pseudo-Bednak l- vagy hamis-Bednak kellene nevezni (376. o.). A Krisztus szletsnek idejvel foglalkoz fejezetei kifejtshez egybknt gazdag teolgiai s csillagszati irodalom ll rendelkezsre. Csakhogy, elmlete rtelmben, nem a 2000 vvel ezeltti napfogyatkozsokat s csillagllsokat kellett volna figyelembe vennie, hanem az 1700 vvel ezelttieket, hiszen a rmai korra vonatkoz rott forrsokkal ellenttben, amelyek az jszvetsg esemnyeivel prhuzamos jelensgekrl szlnak a csillagszat jelensgeit a mai dtumoktl visszafel szmoljuk. A kitallt 300 v trlsvel Krisztus szletse s kereszthalla is kzelebb kerl hozznk. Volt-e 300 krl betlehemi csillag (stks vagy csillag konjunkci azaz JupiterSaturnus egyttlls), amely Krisztus szletst jelezte, ezt nem tudjuk meg a munkbl (v. a 279283. lapokkal). Taln azrt nem, mert ezzel a hagyomnyos kronolgit elfogad nyomtatott szakirodalom nem foglalkozik. Illignek ehhez a forrsokhoz kellett volna visszanylnia. S a forrshasznlat knyvnek gyenge pontja.

Elvetett forrsok Munkjban egyetlenegyszer sem hivatkozik forrsokra. Ez pedig trtneti munkban meglehetsen szokatlan mdszer. A trtnsznek forrsai ismeretben kell kialaktania a vlemnyt, s nem msok ellehetetlentsvel (35. o.). A forrsfelhasznls pedig, minl rgebbi kort vizsglunk, annl nagyobb szakrtelmet kvn. El kell olvasnunk a rgies betket, feloldanunk a rvidtseket, lefordtanunk latin szvegt (mindezt az analfabtnak nevezett Nagy Kroly tudta, Illig sajnos nem). Ha sikerlt elolvasnunk, akkor vizsglhatjuk, hogy valdi avagy hamistvny, igaz-e a kzlendje, vagy sem, utbbi esetben tartalmt mennyire befolysoltk szerzje szubjektv rzsei. A mlyebb ismeretek szksgessgt Illig azzal utastja el, hogy az oklevltan specilis terletn a nem szakember nem lehet sikeres, elvgre soha nem kaphat a kezbe eredeti oklevelet (223. o.). Nem tudjuk, melyik levltrban hrtottk el a szerz krst, hogy eredeti oklevelet tanulmnyozzon, az biztos, hogy manapsg ezeket valban szigor felttelekkel bocstjk a kutatk rendelkezsre. De ma mr lteznek msolsi eljrsok (fnykpezs), s szmos nyomtatott forrskiadvny ll a kutatk rendelkezsre. Utbbiak munkjukat is megknnytik, hiszen nem a korabeli rsformkhoz val alkalmazkodssal kell az idt tltenik, hanem nyomtatott szveget tanulmnyozhatnak. Ezt a kzknyvtrakban a nem szakemberek is brmikor megtehetik. A trtnszek lltsait oly szvesen brl tudsok azonban idig nem szoktak eljutni. Pedig be kellene ltniuk, hogy ms tudomnyokhoz hasonlan a trtnettudomnynak is megvannak a maga szigor szablyai. Ebben a tudomnyban sem annak lesz igaza, aki a leghangosabb, st a tudomnyg sok vszzados mvelse miatt olyan szint felfedezsekre is ritkn kerlhet sor, mint a 20. szzadban risi lptekkel elrehalad termszettudomnyokban. A kora kzpkor trtnetnek feltrsa valban szmos nehzsggel jr. A forrsok valban hinyosak, ellentmondak. Illig jl mutat r arra, hogy mg olyan, a figyelem kzppontjban ll szemly lettrtnetben is szmtalan hinyt s bizonytalansgot tallhatunk, mint amilyen Nagy Kroly volt. Ltt azonban ezen hinyossgok alapjn sem lehet ktsgbe vonni, a forrsok ill megkzeltsvel pedig kvetkeztetseket is lehet levonni. A vitk persze az avatott trtnszek kztt sem hinyozhatnak, akr a szemlyeskedsek sem. De ezek altmasztsra elengedhetetlenek a forrsok, nem helyettesthetik ket a vitatkoz felek kijelentsei. Illig azonban nem a korabeli dokumentumok rsformjnak, nyelvi fordulatainak, szhasznlatnak alapjn mondja ki, hogy hamisak, hanem leginkbb azrt, mert megelzik korukat. Somms lltsai gy leginkbb arra tudnak rvilgtani, hogy mennyire tjkozatlan a forrsok kezelsben. Tvedseire knyvnek megjegyzsei alapjn szmosan igyekeztek felhvni a figyelmt, mindhiba. Reaglsa a hlyogkovcsok: mivel ttele mostanig minden tmadsnak ellenllt, gy knyvnkben bizonytottknt kezeljk (268. o.). Vagy mgsem hlyogkovcsrl van sz, hanem olyan feltnsi viszketegsgben szenved alkatrl, aki kpes felismerni fellpsnek slyt, de magamutogatsi knyszere gtlstalann teszi?

rpd s Attila
Nem Illig az els, aki trtnelmi mben kzlt fantasztikus elmlettel lpett el, br az vhez hasonl lptk mg nem szletett. A magyar olvas szmra kln vonzert gyakorolhat az, hogy Pap Gbor bevezetje az elmlet lehetsges magyar vonatkozsait s a kitallt vszzadok kiiktatsnak a magyar trtnelemre gyakorolt hatst vizsglja. A hrom vszzad trlse ugyanis kzelebb hozza honfoglalsunkat (895 helyett 595) a hun trtnelemhez, az rpd- (Pap Gbor megfogalmazsban a Turul-) dinasztit Attilhoz. St, kiderl, hogy a nagy trtnelemhamists az Eurpa peremvidkn (hjn) l biznciak, a ppasg s a nmetek tmadsa a kontinens "kells kzpen lak" magyarsg (a centrum) ellen. Pap Gbor szerint: Tapasztalati tny, s nemcsak a mltra vonatkoztatva: aki ura a Krpt medencnek, az ura Eurpnak. Hozz kpest Rma is, Kln is, Biznc is a mondatot itt Pap Gbor befejezetlenl hagyja. Pedig milyen kr szmunkra Nagy Kroly elvesztse, hiszen Illig szerint anyja lehetett akr magyar hercegn is (49. o.), a Nagy Kroly birodalmt brzol trkp peremn pedig (vszzaddal honfoglalsunk eltt) ott tallhatk a magyarok is (99. o.).

Tvedsek vgjtka
A magyarorszgi fordts kiadja minden bizonnyal elssorban az anyagi haszon remnyben vllalkozott a ktet megjelentetsre. Ehhez nem kellett a trtnsz szakma egyetrtse. A ktetbl nem tudjuk meg, hogy ki volt a fordt, nem neveznek meg trtnszt, aki a fordtst szakmailag ellenrizte volna (ez ignyesebb kiad esetben elengedhetetlen), nincs felelse a lbjegyzeteknek. A trtnelmi nevek fordtsa gy meglehetsen egyedire sikerlt. Nemcsak a nmet trtnelem alakjai, esetleg helysznei rzik meg nevk nmetes formjt (Arnulf von Baiern, Jmbor Ludwig, Stauferek, Sachsen), hanem gyakran angolokfrancik is nmet nevet kapnak (Alfred von Wessex, Gregor von Tours). Dadog Notker mellkneve hol latinul (Balbulus, 38. o.), hol nmetl (Stammler, 227. o.) szerepel. A fogalommagyarz lbjegyzetek sem megbzhatak. A 34. lapon a diplomatika tudomnyrl azt olvashatjuk, hogy az oklevelek valdisgt vizsglja. Valjban az oklevltan az oklevelek minden formai s tartalmi sajtossgval foglalkozik. A kzpkori templomok krus elnevezst az nekkar helyeknt rtelmezni (38. o.) tves, mert ezt a kifejezst a szentlyre szoktk alkalmazni. A szveg elrehaladtval pedig a magyarzatok lassan elfogynak. Nem tudni, hogy a fordts hibja-e vagy az eredeti szveg, amikor a ktet Ausztrirl szl a Frank Birodalom keleti rszn fekv Austrasia helyett. A magyar kiads elszavval s bizonytalan fordtsval csak tovbb fogja nvelni az alapszveg ltal keltett zavart a trtnelem irnt rdekld olvaskban. Mindebben csak az a szomor, hogy Illig mikzben egyetlen j, sajt kutatsain (a forrsok tanulmnyozsn) alapul eredmnyt sem tud felmutatni, hanem csak rombol, s az olvast a mlt tbb vszzadnak, a trtneti Eurpa szletst magba foglal s sajt korszakunk megrtshez nlklzhetetlen idszaknak a kiiktatsra biztatja a trtnettudomnyt s mvelit is jcskn lejratja.

Mersz kijelentsek
Illig szmos modern trtnszre hivatkozik, legalbbis munkiknak azokra a megllaptsaira, amelyekben a 7 9. szzad forrsszegnysgre s a meglv forrsok ellentmondsaira panaszkodnak. Kevesli a kor ptkezseit, a fennmaradt rgszeti leleteteket, megszaktottnak rzi az rott forrsok sorozatt. Hzagosnak ltja az egyes tudomnyok trtnett, hinyolja a megbzhat korabeli krnikar szerzket, ami szmra mind azt bizonytja, hogy itt magban a trtnelmi folyamatban tapasztalhat valdi hzag. Felhasznlja azt, hogy a trtnettudomny eddig is szmos, a korral foglalkoz forrs hamis voltra mutatott r. Hivatkozik a hreshrhedt Nagy Konstantin-fle adomnylevlre, amellyel a keresztnysget elfogad rmai csszr a 4. szzad els felben Itlia kzps rszt s vele az uralkodk feletti vilgi hatalmat adomnyozta volna a rmai ppnak.

Hliosz napisten s a csillagkpek brzolsa Ptoleimaiosz Asztronmia cm mvnek 813 s 820 kztt kszlt msolatn Az adomnylevl hamis voltt a 15. szzadban Lorenzo Valla itliai humanista tuds fedezte fel, a hamists idpontjt pedig a 8. szzad kzepre helyezte. (A ppk a Bizncban dl kprombol-kptisztel konfliktust kihasznlva ekkor fggetlenedtek a biznci csszroktl, s kzeltettek a frank llam trnjt frissen elfoglal Karolingokhoz, nevezetesen a 741768 kztt uralkod Kis Pippinhez.) Mindezek ellenre a ppk a csszrokkal vvott kzdelmeikben nagyjbl a 10. szzadig nem hasznltk fel az adomnylevelet. Illig ebbl azt a kvetkeztetst vonja le, hogy a hamists is csak ksbb trtnt meg, akkor, amikor a ppai hatalom valban lni kvnt vele. St, nemcsak a Konstantin-fle adomnylevl s azok a trsai hamisak, amelyeket a trtnszek annak tartanak, hanem a 614911 kztt keletkezett valamennyi oklevl, valamennyi krnika, trgyi emlk, st plet is. Az rott forrsokat egy nagyszabs koncepci alapjn megrendelsre s utlag ksztettk, az ugyancsak ksbb kszlt trgyakat (kszereket, hasznlati eszkzket) hamis idmeghatrozssal lttk el, az pleteket mint a Nagy Kroly impozns aacheni palotjbl egyedl megmaradt kpolnt ugyancsak korbbi dtummal lttk el. A trtnetrk eddig nem a hamists egszt lepleztk le, csupn a rossz hamistvnyokat sikerlt levlasztaniuk a j hamistvnyok krrl mondja (112. o.).

Egy jtlandi mezn a fldben tallt Karoling-kori ezstedny A knyvet olvasva csak kapkodhatjuk a fejnket a mersz kijelentsek nyomn. A bizonyts mdszere kvetkezetesnek tnik, a szerz szmos tudomnyg (elssorban a trtnettudomny segdtudomnyai, de ms tudomnyokat is bevon) kutatinak megllaptsaira hivatkozik, amelyek mind az elmlett tmasztank al, ha elfogadnk az alapttelt. Sajnlatosnak tartja, hogy a kzpkortudomny csakis s teljes egszben a korabeli okmnyokra alapoz (36. o.). Ebbl kvetkezik ugyanis az, hogy nem fedezik fel a kitallt korszakra vonatkoz forrsok hamis voltt. A knyv ezrt komolynak ltsz ptszettrtneti rvekkel igyekszik bizonytani, hogy mirt kell a forrsok szerint 805-ben felszentelt aacheni palotakpolna ptst a speyeri dm (11. szzadban, tbb szakaszban trtnt) ptse utnra helyezni. Nagy magabizottsggal spri le a kora kzpkori rgszet eredmnyeit, rendszerint kevesli ket egy ilyen gazdagnak ltsz korhoz kpest, vagy ktsgbe vonja idbeli elhelyezsket. (A rgszeti emlkekrl ugyanis nehz lenne azt lltani, hogy a kzpkorban eleve a hamists szndkval helyeztk el ket.) B ktszz oldalt szentel Nagy Krolynak (a kitallt uralkodnak), hevesen cfolva a korabeli forrsok szinte minden lltst. Ktsgbe vonja azt a sokoldalsgot, amit a kortrsak s az utkor trtnetri a frank uralkodnak tulajdontanak. Val igaz, hogy a korabeli s kevssel ksbb keletkezett forrsok ersen felnagytottk az uralkod tetteit, nagyobb hadsereget, tbb ptkezst, llamigazgatsi reformot, tbb j trvnyt, a kultrt tmogat intzkedst tulajdontottak neki, mint amit a valsgban vgrehajtott. Ez azonban ms trtnelmi szemlyisgekkel is elfordul.

Viking haj dszesen faragott orrrboca, 9. szzad Illig ironizl azon, hogy a jnev, elismert belga trtnsz, F. L. Ganshof kpes volt Nagy Krolyt nagy llamfrfinak nevezni, mikzben inkbb egy modern Batmanhez kellene hasonltani (94. o.). Mivel a csszr egyes intzkedsei a szegnysg enyhtsre irnyultak, szerznk szerint az els szocialistnak s szakszervezeti vezetnek nevezhetnnk Krolyt (95. o.). Msutt kihasznlja azt, hogy a csszr a kzpkor sok ms alakjhoz hasonlan nem tudott rni, csak olvasni. E tny elegend szerznk szmra, hogy a frank uralkodt analfabtnak nevezze (74. o.). Nem tudom, hasonl-e a vlemnye a kzpkori nmet kltszet kiemelked alakjrl, a szzadokkal ksbb lt Wolfram von Eschenbachrl, akirl gy hrlik, szintn nem tudott rni. Az rs s olvass ismerete ugyanis nem minden korban tartozott ssze. De nem tkztt szerzi jogokba a ms szerzk munkibl val tvtel, korltlan msolgats sem. Illig ilyen alapon nevezi a 12. szzad kzepn lt nagy tuds saint-denis-i aptot, Sugert tudatlannak (230. o.). Mrcjvel a 1617. szzadi kortrs angol drmarktl nha bizony nyakl nlkl idzget Shakespeare is tudatlan lenne. Ugyancsak hossz fejtegetst tallunk a kor kpzmvszetrl, amelynek sorn a mvszettrtnet ltal oly csodlt Karoling-kori miniatrkat igyekszik msik korokba thelyezni. Van alapos csillagszati rtekezs, amely a keresztny idszmts bonyodalmaiba igyekszik bevezetni bennnket. Az adott korban ugyanis csak elvtve alkalmaztk az abszolt (Krisztus szletstl szmtott) idmeghatrozst, helyette rendszerint az ppen regnl uralkod trnra lpsnek vhez viszonytottak. (Nhny lap mg annak is jut, hogy hiba szmtja a matematika 2001-tl a harmadik vezredet, a trtnsz szmolhat 2000-rel, mivel az idszmts esetben ms prioritsokat alkalmazunk, mint az iskolbl ismert szmolsi szablyokat 271. o.).

Meroving-kori, 7. szzadi kszer Szinte hihetetlen, hogy ennyi bizonytk lttn eddig senkinek nem jutott eszbe, hogy csak kitallt vszzadokkal llunk szemben. s ppen ez a kvetkezetessg, az adathalmaz az, ami klnsen veszlyess teszi Heribert Illig knyvt. A trtnelmet csak felletesen ismer, a trtnelmi kutats szablyaiban jratlan olvas hinni fog neki, ahogyan a knyv fogadtatsa (kelendsge) ezt altmasztja. Hiszen a trtnelem az a tudomny, amelyhez mindenki rt, amelyben mindenki vlemnyt nyilvnthat, ellentmondhat az eddigi ismereteknek. Illig tbbszr is megengedi magnak azt, hogy trtnszeken s munkssgukon gnyoldjon. Mg knyve elejn kijelenti, hogy a trtnelmi munkkban tapasztalhat ellentmondsokat sem egyeztetni, sem feloldani nem ll szndkban, sokkal inkbb az lltsokat mindkt oldalon ellehetetlenteni (35. o.). Bszkn jelenti ki, hogy eljhet az id, amikor a tapasztalatlan kvlll szinte pillantsval egy olyan megoldst ismer fel, amelyet a szakember nem vesz szre (36. o.) Elmondhat lenne ugyanez a termszettudomnyokrl is? Ki mern valamely matematikai vagy fizikai szablyra, jelensgre azt mondani, hogy kptelensg?

II. Ott csszr, Theopanu biznci hercegn s fiuk, a jvend III. Ott csszr trdel alakja

RVID NAPTRTRTNET Hogyan jtt ltre jelenlegi naptrunk?


HETESI ZSOLT csillagsz, ELTE TTK csillagszat tanszk A naptrksztssel s csillagszati idszmtssal foglalkoz tudomnyt a csillagszaton bell kronolginak nevezik. Ahhoz, hogy megrthessk, mit is llt Heribert Illig, illetve cfolni tudjuk elmletnek naptrt s idszmtst rint krdseit melyek egybknt az egsz elmletet tarthatatlann teszik , meg kell ismernnk a kronolgia fogalmait s a naptrkszts menett. Mindenki tudja, hogy veinket Jzus szletstl szmtjuk, rnk kezdete a Kr. u. 1. v. Sokan taln azzal is tisztban vannak, hogy ebben nem egszen pontos idszmtsunk, hiszen a kutatsok szerint Krisztus valsznleg Kr. e. 7-ben szletett. Az idszmtsunk kezdett kitz esemnyt Dionysius Exiguus apt megfelel forrsadatok hinyban csak ekkora hibval tudta meghatrozni. m ezt azta az egsz vilg tvette, gy a mdostsra nincs lehetsg, hiszen zavart keltene, s nem is szksges. m egy ra, egy kezdpont csak akkor hatroz meg egy ksbbi idpontot, ha a kiindulpont s a kifejezni kvnt idpont tvolsgt az idszalagon mennyisgileg kifejezzk. Az id mrst a trtnelem sorn mindig valamilyen periodikus jelensgre igyekeztek visszavezetni. A keresztny ra teht csak akkor lesz idszmts, ha meghatrozunk idegysgeket is, hogy jelezzk az eltelt idt az ra kezdettl, Kr. u. 1-tl.

Az idszmts alapelemei Az id mrst ltalban csillagszati jelensgek periodikus ismtldshez kapcsoltk a trtnelmi npek is, s ez ma is gy van. Jellemz a Nap s Hold, ritkbban ms gitestek (Jupiter, Vnusz) ltszlagos vagy valdi mozgsa, valamint a Fld tengely krli forgsa. Ezekbl erednek az idszmts elemei s mrtkegysgei: a nap, a hnap, az v s a ht. Az gitestek mozgsnak idtartama s a bellk kpzett mrtkegysgek egymssal maradk nlkl nem oszthatk pldul egy csillagszati pontossg v hossza sem adhat meg egsz szm napokban (365,242199 nap). m a kalendrium jvnek mindig janur elsejn 0 rakor kell kezddnie, nem lehetnek trt napok a naptrban! gy ht az idszmts knytelen kikerekteni fennmarad trtegysgeket, s mikor sszegylik bellk elg, egsz egysgg sszeolvasztani. A nap A nap volt az els termszeti jelensg, melyet az ember idmrsre kezdett hasznlni. A nap az az idtartam, amg a Fld megfordul a tengelye krl, illetve ezen forgs kvetkeztben az llcsillagok ltszlag megkerlik a Fldet, s ugyanarra a helyre rnek vissza ltalban delelskhz, azaz amikor a dli irny fel nzve azon az gi fkrn megy t a csillag, mely a horizont dl-pontjt s a fejnk felett lv pontot, a zenitet metszi. Egy csillag kt delelse kztt eltel id neve a csillagnap, idtartama 23 ra 56 perc 4 msodperc. m mi a nap hosszt a Nappal mrjk, hiszen annak mozgsa feltnbb. A mi napunk (szolris nap) az az idtartam, mely a Nap kt delelse kztt eltelik. Mivel a Nap Fld krli ltszlagos tjn (az ekliptika mentn) is mozog, [1] kiss ksbb r vissza kvetkez delelshez, mint a csillagok ez az idtartam 24 ra. [2]

A hnap A termszeti npek rg szrevettk a Hold fzisvltozsainak periodikus jellegt. Azt az idtartamot, mely alatt a Hold egy Fld krli keringst elvgez, holdhnapnak nevezzk. A holdhnap is tbbfle lehet. Szmunkra csak a szinodikus holdhnap a fontos, melynek azt az idtartamot hvjuk, mialatt a Hold egy meghatrozott fzisba jra eljut. Pldul jholdtl jholdig vagy teleholdtl teleholdig 1 szinodikus holdhnap telik el. Napokban kifejezve ez 29,530589 nap, azaz 29 nap 12 ra 44 perc 2 msodperc. [3] A kronolgia az jholdon nem a csillagszati jholdat a NapHold-egyttllst rti, hanem az jhold sarljnak feltnst, mivel a trtnelmi npek is csak ezt tudtk megfigyelni, hiszen a csillagszati jhold a Nap kzelsge miatt nem figyelhet meg. A holdhnapok sem vgzdhetnek trt napokban, gy a gyakorlatban 29 vagy 30 naposak. Tbb holdhnap hossznak szmtsakor a gyakorlatban 29,5 naposnak szoks venni ket. A mi naptrunk hnapjai eredetkben ugyan holdhnapok, de ma mr semmi kzk a Hold jrshoz, az v 12 egyenetlen, 28/29, 30 s 31 napos hnapra van felosztva. Az v Az vszakok periodikus vltozsa, a terms idszaki visszatrse s a termszet ciklikus vltozsa az vnek mint nagyobb egysgnek a ltre vilgt r. A napv az az idtartam, ami alatt a Nap a Fldet az ekliptika mentn krbemenve ltszlag megkerli, a valsgban pedig amg a Fld a Napot egyszer megkerli. Az ekliptika mentn az gen 12 csillagkp foglal helyet, ezt zodikusnak vagy llatvnek is mondjk, mert ltalban llatokrl elnevezett csillagkpek ezek. Ezekben a Nap nyugatrl keletre vente egyszer ltszlag krbejr. Az ekliptika nem ms, mint a Nap ltszlagos plyja az gbolton, azaz a Fld Nap krli keringsi skjnak az gbolttal alkotott metszete. Ha kivettjk az gboltra a fldi egyenltt is, akkor az ekliptika s ez a kivettett gi egyenlt a Fld tengelyferdesge miatt egymssal 23 27 szget zrnak be. Abban a kt pontban, ahol az ekliptika s az gi egyenlt metszi egymst,

tartzkodik a Nap a tavaszi s szi napjegyenlsg napjn. [4] Ez a tavasz-, illetve szpont. Szmunkra a napv azon megfogalmazsa rdekes, melyben a Nap tavaszponttl tavaszpontig jut el. Ez a tropikus v, hossza napban kifejezve 365,242199 nap, azaz 365 nap 5 ra 48 perc s 46 msodperc.

XIII. Gergely ppa naptrreformi rtekezlete, 1582, Vatikn Azok a naptrak, melyek csak a Hold jrst veszik tekintetbe, a lunris naptrak. Ilyen pldul a mohamedn naptr, ebben 12 holdhnap van, ez rvidebb is, mint a tropikus v, hiszen 12x29,5 csak 354 napot ad ki. Azok a naptrak, melyekben holdhnapok vannak, de valahogyan egyeztetnek a Nap jrsa szerinti tropikus vhez is, a luniszolris naptrak. Ilyen pldul a zsid naptr. Tulajdonkppen a mi naptrunk sem tiszta szolris naptr, mely csak a Nap jrst s a tropikus vet veszi figyelembe, hiszen a hsvt nnepe a Hold jrshoz kthet, s ez lunris elemet hoz be naptrunkba. A naptrkszts problmja a mi kultrnkat tekintve ketts: egyrszt a tavaszi napjegyenlsg napjt meghatrozott dtumon kell tartani ez jelenleg mrcius 21 , s garantlni kell, hogy mrcius mindig tavasszal legyen. E ketts cl egytt is megfogalmazhat: olyan naptrat kell konstrulni, mely tlagosan nagyon jl megkzelti a valdi tropikus v 365,242199 napos hosszt! A ht Nem tudni, hogy a ht trtnelmi vagy valamilyen csillagszati peridus emlkt rzi. Egy biztos, a zsid idmrsbl a keresztny kultrba tjutva terjedt el az egsz vilgon. Csillagszati alapja esetleg annyi lehet, hogy a pogny rmai kultrkrben a ht napjainak a ht szabad szemmel is lthat gitest (bolyg-isten) felelt meg. Htf: dies Lunae = a Hold napja Kedd: dies Martis = a Mars napja Szerda: dies Mercurii = a Merkr napja Cstrtk: dies Iovis = a Jupiter napja Pntek: dies Veneris = a Vnusz napja Szombat: dies Saturni = a Szaturnusz napja Vasrnap: dies Solis = a Nap napja rdemes megjegyezni, hogy a magyar nevek nem ezeket a mitolgiai elemeket rzik, hanem ltalban szlv eredetek, s a htben elfoglalt helyre utalnak. Htf: a ht feje (szlvban ponygylnyik, jelentse ua.) Kedd: a kettedikbl (szlvban vtornyik = msodik) Szerda: szlvbl, ahol a szreda kzepet jelent Cstrtk: szlvbl, ahol a cstvjerg negyediket jelent Pntek: szlvbl, ahol a pjtnyic tdiket jelent Szombat: a zsid sabbatbl, szlvban is Vasrnap: vsr-nap, a szlvban voszkresznyje = feltmads

Naptrunk kialakulsa Jelenlegi naptrunk kt nagy reform eredmnyekpp jtt ltre, s kzeltette meg minl jobban a tropikus v hosszt. Az els lpst Julius Caesar naptrreformja jelentette, mely modernn tette a Caesar korra az vszakok valdi rendjtl mr jelents eltrst mutat rmai naptrat. A msodik lps XIII. Gergely ppa reformja volt, amely a julin naptr hibit korriglta, ezt hasznljuk ma is. A rmai naptr A Caesar kort megelz rmai naptr a legends Numa Pompilius (Kr. e. 715672) alkotsa, aki Rma msodik kirlya volt. eltte a rmai naptr 304 napos volt, s 10 hnapbl llt, mrciussal kezdve decemberig. Mivel ez nem felelt meg sem a hold-, sem a napvnek, gy Numa javtott a naptron: kt j hnapot csatolt a naptrhoz, janurt s februrt, gy 355 napos vet nyert. Ez mg gy is rvidebb volt a napvnl, ezrt minden msodik vben felvltva 23 vagy 22 napos szkhnapot iktatott be. gy nyert egy ngyves ciklust 355+378+355+377=1465 nappal. Kitlagolva ngy vre ez 366,25 napot ad, ami meg hosszabb a tropikus vnl kb. 1 nappal. A szknapot februr vgre iktattk be. A szkhnapok beiktatsa a pontifexek kollgiumnak feladata volt. Nem elg, hogy Numa ve hosszabb volt a tropikus vnl, s gy jabb korrekcikra lett volna szksg, a rmai papok nknyesen vgeztk el a szkhnapok beiktatst, rdekeik szerint. Ez akkora eltoldshoz vezetett, hogy Caesar korra mr 90 nap volt az eltrs a rmai v s a valdi napv kztt. A julin naptr Julius Caesar Sosigenes alexandriai csillagsz szmtsai alapjn hajtotta vgre reformjt. A reform gy egyiptomi mintt kvetett, kivve azt a tnyt, hogy a napjegyenlsg napja rmai mdra maradt mrcius 25-n. A naptrat a kvetkezkppen alaktotta ki: 90 nappal meghosszabbttatta a reformot megelz Numa-fle vet, s a kvetkez vvel kezdve elrendelte, hogy sznjn meg a szkhnap, az v 12, felvltva 31 s 30 napos hnapbl lljon, kivve a februrt, amely rendes vben csak 29, szkvben pedig 30 napos volt. [5] A rendes v 365, a szkv 366 napos lett. Minden negyedik vet szkvv tett, amelyben februr 24. utn egy szknap kvetkezett, minek kvetkeztben a februr 30 napos lett. Az gy elllt ngyves peridus alatt 3x365+366=1461 nap telik el, 1 v alatt tlagosan 365,25 nap. Eszerint a julin v hosszabb a valdi vnl, csaknem pontosan 11 perccel s 14 msodperccel. Ez a hiba krlbell 128 v alatt tesz ki egy napot, mellyel a julin naptr a tropikus v mgtt elmarad. Ennek egyik kvetkezmnye pldul, hogy a tavaszi napjegyenlsg 128 v alatt a naptrban egy napot htrl, azaz dtumban visszamegy. Julius Caesar gy alakttatta ki naptrt Sosigenes egyiptomi csillagsszal, hogy a napjegyenlsg a rmai gyakorlat szerint mrcius 25-re essen. Mivel ebben a korban a csillagszati mrsek pontossga nagyjbl egy nap volt, gy nem csoda, hogy ennyit tvedett is. A napjegyenlsget mrcius 25-re hatrozta meg, de szmtssal knnyen ellenrizhet, hogy az a reform vben, Kr. e. 45-ben 23-ra esett, egy julin ciklusbeli szkv eltti vben pedig 24-re, onnan teszi vissza a szkv beiktatsa ismt 23-ra. Kr. u. 325-re, a niceai zsinat idejre nagyjbl hrom nap [6] volt az eltrs a tropikus v s a julin v kztt. Ebbl kvetkezik, hogy a napjegyenlsg idpontja mr mrcius 20-ra htrlt. Mivel a zsinat idejn is jellemz volt egy nap hiba, ezrt itt sem meglep, hogy a zsinati atyk krsre kiszmolt napjegyenlsg dtumt mrcius 21-ben hatroztk meg. Azt konstatltk a zsinaton, hogy mr rgen nem 25-n van a napjegyenlsg, hanem korbban, de a hiba okt [ti. a kt vhossz eltrse] nem ismertk, gy a hibt is csak rszben orvosoltk: a napjegyenlsg napjt thelyeztk mrcius 21-re. Csakhogy a kt naptr klnbsge megmaradt, s a hiba halmozdott, egyre getbb szksg volt a valdi reformra. A Gergely-naptr A hibkat teht orvosolni kellett, erre szolglt XIII. Gergely naptrreformja, melyet legfkpp Lilius ksztett el, s a ppa hirdette azt ki. A reform 1582. oktber 15-n lpett letbe. A julin naptr szktetsi rendszerbl add hiba azt eredmnyezte, hogy a zsinat ltal lergztett mrcius 21-ei napjegyenlsg nem maradt 21-n, hanem tovbb htrlt, 1582-re mr mrcius 10-re. [7] Ennek az eltrsnek az orvoslsra 1582. oktber 4-e utn 15-t rtak, de cstrtk utn pntek kvetkezett, a heti napok teht folyamatosak maradtak. A tropikus vvel val kiegyenltst pedig az j szktetsi szably megalkotsa hozta meg: ezentl a szzas (kt

nullval vgzd) vek csak akkor lesznek szkvek, ha ngyszzzal is oszthatk. Egy ngyszz ves Gergelyciklus 303x365+97x366=146 097 napbl ll. Ezzel az tlagos gregorin v hossza mr 365,2425 nap lett, ami a tropikus vnl mr csak 26 msodperccel hosszabb, gy kb. 3322 v alatt keletkezne egy nap lemarads. A julin v kezdetben 10, majd 1700-tl 11, jelenleg 13 nappal eltr a gregorin naptrtl, az eltrs legkzelebb 2100ban nvekszik jra 1 nappal. JEGYZETEK: [1] Egy krt egy v alatt tve meg. [2] Valjban ez nem pontosan igaz. A Nap nem egyenletes sebessggel jr krbe az gbolton az ekliptika mentn. Ennek fkppen az az oka, hogy a Fld Nap krli keringse nem egyenletes sebessg mozgs. Ennek a keringsnek a kvetkezmnye a Nap ltszlagos vi mozgsa az ekliptika mentn, mely az elbbiekbl kvetkezen nem lesz egyenletes. A nap hossza gy teht hol kisebb, hol nagyobb 24 rnl. Az tlag azonban 24 ra. Tovbbi okok is kzrejtszanak a jelensg kialakulsban, de ezek nem olyan jelentsek. [3] Ez is csak kzprtk, mivel a Hold is ellipszisplyn kering a Fld krl. [4] Ezek a metszspontok nem fix helyzetek. A Fld forgstengelye ugyanis lassan precesszl, azaz a fldtengely egy kppalst mentn mozog krbe, egy teljes krt kb. 26 000 v alatt tve meg. A precesszi a tavaszpont elmozdulst is eredmnyezi, mely szintn 26 000 v alatt r vissza kiindulpontjba. Ezen elmozduls a Nap ltszlagos vi mozgsval ellenttes irny, a tavaszpont mintegy elbe siet a Napnak. [5] A mostani elrendezs Augustus csszr beavatkozsa miatt alakult ki. A rmai naptr szerinti tdik (a mostani naptrban hetedik) hnapot Caesar halla utn, irnta val tiszteletbl jliusnak neveztk el. Ez 31 napos hnap volt. Augustus magrl nevezte el a kvetkez a rmai naptr szerinti hatodik, a mai rendszer szerinti nyolcadik hnapot, s nem akarvn lemaradni Caesar mgtt, azt is 31 naposs tette, gy, hogy 1 napot levett a februrbl, gy az 28/29 napos lett. Az augusztus utn kvetkez szeptembert 30 naposs tette (Caesarnl az 31 napos volt), s gy tovbb kellett cserlgetni a hnapok utols napjait az esztend vgig. Ezzel a Caesar ltal elgondolt szimmetria kiss felborult. [6] 2,87 nap. [7] Tulajdonkppen a zsinat alatt sem mrcius 21-re esett, hanem 20-ra. gy a tnyleges eltrs 10 nap volt. [8] A ciklust els lerja utn Metn-ciklusnak nevezik. A grg Metntl eredeztetik annak felismerst, hogy 19 tropikus v elmltval a Hold fnyvltozsai az v ugyanazon napjra esnek. Ez a 19 ves ciklus vagy Metnciklus, melynek segtsgvel a nap- s holdv kztti klnbsg kiegyenlthet. A kb. 29,5 napos holdhnapok kvetkeztben felvltva 30 s 29 napos holdhnapokat szoks venni, 19 holdv alatt 228 holdhnapot kapunk. Ehhez ht 30 napos szkhnapot hozzadva, valamint hozzadva a ciklusba es ngy Julianus-szknapot, sszesen 6726+210+4=6940 napot kapunk. Ez nagyjbl 1 nappal tbb, mint 19 tropikus v, gy a ciklus vgn 1 napot el kell hagyni (holdugrs, saltus lunae). [9] A zsid nnepek egy rsze nem eshet a ht brmely napjra, gy egyes zsid hnapok hosszt 1 nappal rvidtik vagy 1 nappal hosszabbtjk. Ez, rthet mdon, befolysolja az v hosszt is. [10] Krisztus eltt s utn 500 vet magban foglal, nagyjbl ezerves idszak, melyben kikristlyosodott, majd vgl rsba foglaltatott a zsid tants. [11] A zsid vkezdet egy szi holdhnapra, Tisri 1-jre esik. [12] Szktetsi rendszer ktfle is hasznlatos a mohamedn naptrban. Az egyik a trk, ahol minden 8. v szkv, a msik az arab, ahol a 2., 5., 7., 10., 13., 16., 18., 21., 24., 26., s 29. v szkv egy harmincves ciklusban.

A 0. v problmakre
Az kori npek, belertve a rmaiakat, grgket, zsidkat is, nem ismertk a nulla matematikai fogalmt. A nulla nlkl val szmols mdszert megriztk idszmtsunk veinek szmllsnl, mivel ez sem nullval kezddik, hanem Kr. u. 1-gyel. Az ezt megelz vek szmtsa sem a nullbl, hanem a Kr. e. 1.-bl indul visszafel. Azt kell teht megjegyeznnk, hogy Kr. e. 1. december 31-e utn nem 0. janur elseje jtt, hanem Kr. u. 1. janur elseje, azaz a trtnelmi idszalagon Kr. e. 1. s Kr. u. 1. kztt csak egy vnyi hosszsgegysg van, s nem kett, mint egy szmegyenesen. Ha gy szmolunk, eredmnynk korrekt lesz.

Ms rk ms idszmtsi rendszerek
Jelenleg termszetesnek tnik, hogy a vilgon mindenhol elfogadott a keresztny ra szerinti vszmlls s keltezs. Ez nem volt mindig gy, s tulajdonkppen ma sem igaz. Az egysges tudomny, gazdasg, s politika ugyan megkveteli az egysges naptr hasznlatt vilgszerte, mgis tovbb l nhny ms idszmtsi rendszer. Tekintsk most t a legjelentsebbeket.

A zsid naptr s vilgra A zsid naptr luniszolris naptr, azaz 12 vagy 13 holdhnapbl ll, melyek felvltva 29 s 30 naposak. veikbl 19 kitesz 19 julin vet, eszerint vannak ciklusba foglalva a zsid vek. [8] Minden ilyen ciklusban 12 v rendes, 7 v szkv, azaz a 12 holdhnap mellett az v egy szkhnapot is tartalmaz. Ezltal a zsid naptr ve lehet 353, 354, 355, valamint 383, 384, 385 napos. [9] A Talmud megalkotsnak korban [10] mr ismert volt, de csak a kzpkorban terjedt el a zsid vilgra, mely az veket Kr. e. 3761 sztl szmtja. Teht ezen ra els ve Kr. e. 3761 sztl 3760 szig tartott. [11] Ez az rakezdet valsznleg teljesen nknyes kortani fltevsen alapul, nevezetesen azon, hogy Kr. e. 3761-ben a zsid jv els napja (Tisri 1.) vasrnapra esett, a holdsarl htfn tnt fel. Jelenleg a zsid vilgra 5763. vt rjuk, egszen 2003. szeptember 25-ig. Szeptember 26-n jhold van, a zsid hnapok pedig jholdkor kezddnek, hiszen holdhnapok. Mivel a zsidsg igen rgta napnyugttl napnyugtig szmtja a napokat, szeptember 26-n este j holdhnap veszi kezdett, mely egyben az 5764. esztend els napja is a zsid vilgra szerint.

Hber zsebnaptr

A mohamedn naptr s ra A mohamedn naptr tiszta lunris naptr, azaz csak a Hold jrshoz igazodik, s 12 holdhnapbl ll, melyek felvltva 29 s 30 naposak. Ettl csak szkvben van eltrs, amikor az utols hnap 29 helyett 30 napos lesz. [12] gy esztendejk csak 354 vagy 355 napos, azaz kb. 11,25, vagy 10,25 nappal rvidebb a tropikus vnl. Mint az knnyen kiszmthat, gy a mohamedn naptr dtumai 32 v alatt vgigvonulnak az egsz napven, egy teljes v lemaradsba kerl a mohamedn ra a gregorinhoz kpest. Az ra kezdpontja a hidzsra, azaz Mohamed kivndorlsa Mekkbl, mely Kr. u. 622. szeptemberben lehetett, maga az ra 622. jlius 16-n kezddik, mely egy jhold napja. Jelenleg a mohamedn ra 1424. vben jrunk, mely 2003. mrcius 4-n este vette kezdett.

Babiloni krsos naptrtbla

A Szeleukida-ra Ez az ra ugyan korunkban nem jut nagy szerephez, csak egyes vallsi csoportok hasznljk a Kzel-Keleten, de folyamatos egszen kiindulstl kezdve napjainkig, semmi nyoma benne 300 v hinynak vagy betoldsnak, gy bizonytja, hogy jelenlegi naptrunk sem esett t hamistson. A Szeleukida-ra kiindulpontja Kr. e. 312. sze, ekkor aratott gyzelmet Szeleukosz Nikator szriai s Ptolemaiosz Sztr egyiptomi kirly Gznl Demetriosz Poliorktsz felett. Az ra els ve teht Kr. e. 312 sztl 311 szig tartott. gy Kr. u. 1. a Szeleukida ra 312/313. ve. Ez az ra volt hasznlatos Szriban s a szomszdos orszgokban a Krisztus eltti s utni szzadokban egszen a kzpkorig, s a szr monofizita egyhzi naptrban mig is alkalmazzk.

Muzulmn tekercsnaptr

HETESI ZSOLT: A bizonytk hinya nem a hiny bizonytka


Korunk ltalnos jellemzje, hogy komoly szaktudsok munkjt s a tudomnyok sokszor vszzados eredmnyeit el nem ismert s az esetek tbbsgben hozz nem rt mkedvelk megkrdjelezik, vitatjk.[1] Heribert Illig csillagszati-kronolgiai rvelse rendkvl ingatag.

A hipotzis kronolgiai alapjai Heribert Illig hipotzisnek alapja az, hogy a gregorin naptrreform sorn csak 10 napot igaztottak a naptrban. Mivel a julin naptrban kb. 128 v alatt keletkezik egynapos elcsszs, Illig gy kvetkeztet: Ha anno, 1582ben Gergely ppnak 13 helyett csak 10 helyesbt nap volt szksges a napjegyenlsg jbli mrcius 21-hez, illetve szeptember 23-hoz ktshez, akkor csak 10x128,2=1282 v telhetett el a kt naptrreform kztt ha 1627 v lett volna a kt alkot kztt, akkor Gergelynek 13 napot kellett volna trlnie (308. o.). [2] A szerz figyelmt nem kerli el az a tny, hogy a niceai zsinat mdostsa a naptr hibjnak kt problmja kzl az egyiket megoldotta, nevezetesen a Caesar kortl addigra mr 3 napot htrlt tavaszi napjegyenlsget mrcius 21-re rgztette. Ez nyilvn megoldan a krdst, hiszen a zsinat s Gergely ppa pontifiktusa kztt csak 10 napot htrlt a napjegyenlsg, gy ha a zsinati idponthoz akart a ppa visszatrni, 10 napot kellett korriglnia. Ez pedig nyilvnval, hiszen a mostani gregorin naptrban a napjegyenlsg mrcius 20/21-re esik. Ha Gergely ppa a caesari napjegyenlsg idpontjhoz hajtott volna visszatrni, akkor 13 napot kellett volna korriglnia a naptrban. Ez a valdi magyarzat, mely rendkvl egyszer s rthet. m a szerz ezt nem fogadja el, mert mg lteznek a zsinatrl aktamsolatok, de bellk nem vehet ki utals egy naptrreformra (316. o.). Azaz a szerz azt lltja, hogy mivel nincsenek fennmaradt adatok arra nzve, hogy a niceai zsinat a napjegyenlsg napjt mrcius 21-re rgztette, az nem is trtnt meg, teht ellenrvnket, illetve magyarzatunkat ignorlja. Itt csak a cmre utalunk: a bizonytk hinya nem a hiny bizonytka. St, egszen odig elmegy, hogy valjban mr Caesar korban is mrcius 21-n volt a tavaszi napjegyenlsg, s ezt tudva Gergely ppa is oda tetette azt vissza. Ha ez gy lenne, akkor Gergely ppa s Caesar kztt valban mintegy hromszz vvel kevesebb id telt volna el. Nzzk meg, mire alapozza Illig ezt az lltst: Ha feltjk Augustus legjabb letrajzt, tallunk egy vilgos mondatot [] bkeoltrrl s naprjrl: Az oltrra val hivatkozs abban jelentkezik, hogy az ra napjegyenlsg-vonala pontosan annak kzepn megy keresztl, [3] s ezltal Augustusra utal, aki az szi napjegyenlsg napjn, szeptember 23-n szletett. [4] Ha ez helyes, akkor a tnylls egyrtelm, hiszen szeptember 23-a sszel ugyanaz, mint tavasszal mrcius 21-e: gy Kr. e. 63. szeptember 23-n ppgy szi napjegyenlsgnek kellett volna lennie, mint 1582-ben. Egyszersmind nyugodtan kvetkeztethetnnk, hogy Kr. e. 9. szeptember 23-n, Augustus naprjnak felavatsakor ugyanazok az vsarokpontok [rtsd: a napjegyenlsg napjai] voltak rvnyesek, mint Kr. e. 45. janur 1-jn, Caesar reformjnak bevezetsekor. Amibl az is kvetkezik, hogy Gergely ppa azt az llapotot lltotta vissza, amely a juliusi naptr bevezetsekor llt fenn. [] a napnl is vilgosabban kvetkezik, hogy a jelenleg elfogadottnl kevesebb, azaz nem 1627 v telt el Caesar s Gergely kztt, [] az idszmts fiktv vszzadokat tartalmaz (307308. o.). sszefoglalva: Illig lltsa szerint Gergely ppa 10 napos korrekcijnak nem helyes magyarzata, hogy a ppa a niceai zsinat napjegyenlsg-dtumra korriglt volna, mert a zsinat dokumentumai kztt nincs arra bizonytk, hogy a tavaszi napjegyenlsg dtumt mrcius 21-re rgztettk volna. A tavaszi napjegyenlsg a szerz szerint mr Caesar korban is mrcius 21-n volt, erre Augustus csszr naprjnak kikpzsbl kvetkeztet. Mindebbl arra a megllaptsra jut, hogy a ppa Caesar korig visszamenleg kijavtotta a naptrat, de 10 nap kiigazts csak kb. 1282 vnek felel meg, gy az idszalag fiktv veket tartalmaz. Vgl, trtnelmi okfejts utn arra jut, hogy idszmtsunk pontosan 297 betoldott vet tartalmaz, Kr. u. 614 s 911 kztt (481482. o.).

Ellenvetsek Elszr nzzk mindjrt a szerz llspontjnak kt kardinlis lltst: 1. A zsinatrl nem maradt fenn naptrral

kapcsolatos dokumentum. Ez nem igaz. A zsinat aktinak nhny msolata tartalmaz naptrra vonatkoz rszeket. Az akkori ppa, I. Le az alexandriai pspkhz rt levelben megbzza azt a naptr krdseinek kidolgozsval. Ez is dokumentum rtk, [5] noha szigoran vve a krdsnket nem rinti. 2. Illig azt is lltja az Augustus-letrajz nyomn, hogy a csszr az szi napjegyenlsg idejn, szeptember 23-n szletett. Kvetkeztetse arra pl, hogy a napra rnyka szeptember 23-n esett a csszr oltrra. Csakhogy ez nem bizonytk arra, hogy a napjegyenlsg akkor is ezen a napon volt, ugyanis a napra rnyka valsznleg csak azrt esett szeptember 23-n az oltrra, mert az volt a csszr szletsnapja. A nmet letrajzr, aki mvt korunkban rta, valsznleg automatikusan kvetkeztetett arra, hogy a napjegyenlsg sszel szeptember 23ra esett akkor is, ppgy, mint ma. Illig pedig azt hitte, hogy trtnelmi tnnyel ll szemben, s gondolkods nlkl tvette azt. m mindezek mg csak hibk. Az igazi ellenrvek most kvetkeznek.

A ciklusokra pl ellenrvek Amikor Julius Caesar s Sosigenes megalkotta az j naptrat, annak kezdett egy nevezetes ponthoz ktttk. Kr. e. 45. janur elsejt jhold napjra szerettk volna tenni. Ez majdnem sikerlt is. Korbban rtunk arrl, hogy egy nap hiba megszokott volt ebben a korban, az jhold valjban janur 2-n hajnalban volt. Mindenesetre a tny az tny marad, janur elsejhez jholdat szerettek volna kapcsolni. [6] A holdfzisok 19 julin v elteltvel ugyanarra a napra esnek, csak kb. kt rval elbb kvetkeznek be. [7] Ez egy rendkvl fontos megllapts! Ha Caesar els vnek els (vagy msodik) napjn jhold volt, akkor az Illig szerint megadott helyn is annak kell lenni. Az javaslata az, hogy a kvetkezkppen osszuk fel az idtengelyt: Kr. u. 911-ig nincs vltozs a jelenkorbl visszamenve. Ott vegynk ki 297 vet, gy minden Kr. u. 611-et megelz v 297 vvel kzelebb esik hozznk. gy Kr. e. 45. a Caesar-fle reform ideje is tkerl Kr. u. 253-ra! De ha Caesar reformja 297 vvel ksbbre kerl, [8] akkor mr nem lesz jhold janur elseje krnykn, hiszen a 297 nem tbbszrse a 19nek. Mrpedig az jholdak csak 19 vente esnek ugyanarra a napra! 253-ban az els jhold janur 17-n volt, teht nem elsejn, mg csak a kzelben sem. Ugyangy szmtalan problma megfogalmazhat ezen a bzison. A rmai trtnelemben bevezettek egy adzsi ciklust, mely 15 vet foglalt magba. Ezt indictio-ciklusnak hvtk. A ciklus a trtnelem folyamn folytonos volt egszen az kortl a kzpkor vgig, amikor felhagytak hasznlatval. Ha 297 v kimaradt volna a trtnelembl, akkor zavar keletkezett volna ezen ciklusban is, hiszen 297 nem oszthat 15-tel, gy nem egsz ciklusnyi v maradt volna ki a naptrbl. A kvetkez rv a nap-krrel kapcsolatos. Az vek heti napjai 28 vente megismtldnek. [9] Ha nem ennek tbbszrst vesszk ki az idszalagbl, akkor zavart idznk el a hetinapok s a szktets sorban. Mrpedig 297 28-cal sem oszthat maradk nlkl. Ha ezt az rvet tovbbgondoljuk, mg nyilvnvalbb lesz, hogy az elmlet tarthatatlan. Fentebb kiszmoltuk, hogy Illig rendszerben a Caesar-fle reform 253-ban veszi kezdett. Caesar els ve szkv volt, s onnantl minden negyedik v is. [10] Jelenleg gy llaptjuk meg egy v szkv voltt, hogy megnzzk, oszthat-e nggyel. Ennek folytonosnak kellene lennie Illig rendszerben is, de nem az. Az emltett korban szkv volt Kr. u. 252, 256 stb., de 253 nem. Mindez azrt alakul gy, mert 297 nem oszthat 4-gyel maradk nlkl. [11] Mindezek a kisebb ciklusok [12] sszefoglalhatk egy 532 ves ciklusba is, mely a julin naptr hsvtciklusval kapcsolatos. Mivel ennek a ciklusnak a ltezsrl s mkdsrl vannak adatok a 611 eltti idbl is, hiba s zavar nlkl csak minimum ekkora darabot lehet kivenni az idszalagbl, vagy ennek tbbszrst a 297 vre ezek egyike sem igaz.

A precesszira tmaszkod rv Mivel a Fld forgstengelye precesszis mozgst vgez, a tavaszpont is krbejr az ekliptika mentn, 26 000 v alatt tve meg egy teljes krt. Mr az kori grgk is hasznltak olyan koordinta-rendszert az gen, melyben gy hatroztk meg egyes, az ekliptikhoz kzeli csillagok helyzett, hogy mrtk a csillag s a tavaszpont szgtvolsgt az gen. Az els ilyen pontos mrseket Hipparkosz (Kr. e. 190127) vgezte. Adatai

fennmaradtak, s meg tudjuk hatrozni, hogy mennyi a klnbsg az mrsei s a jelenlegi helyzet kztt. Mivel a tavaszpont egy krforgst 26 000 v alatt tesz meg, ami 360, Hipparkosz kora ta 2000+130=2130 vnyi elmozdulst, azaz (2130/26 000)x360=29,5 eltrst kell tapasztalnunk. Ha hinyzik 300 v a trtnelmnkbl, akkor Hipparkosz ta 1700+130=1830 v telt csak el, ennek csak 24 eltrs felelne meg, mivel a precesszi sebessge lland. Termszetesen a megfigyelsek a 29,5-os eltrst erstik meg, azaz Hipparkosz ta krlbell 2130 v telt el, nincs fiktv 300 v a trtnelmnkben. Illig elmlete teht tbb kronolgiai, csillagszati rvvel is cfolhat, melyek mindegyike nmagban is elgsges az elmlet cfolathoz. A knyv tovbbi kronolgiai tvedseket is tartalmaz Dionysius Exiguus szmtsval, valamint Jzus szletsnek vvel kapcsolatban, m ezekre nincs md kitrni. JEGYZETEK [1] Illignek akadt egy magyar kvetje is, Hunnivri Zoltn, aki Hungr Naptr cmmel rt egy nagyon hasonl tartalm knyvet. A kt kutat elmlete ugyanarra a gondolatmenetre pl, m vgkvetkeztetseik klnbznek. [2] Illig, Heribert: Kitallt kzpkor (AllPrint, 2002. Msodik kiads). [3] Magyarn, a napra oszlopnak rnyka szeptember 23-n, a csszr szletsnapjn a bkeoltrra esik. [4] Ez Illig knyvnek jegyzete. Utal Bleicke Augustus. Eine Biographie cm mvre (516. o.). [5] Ginzel: Hdb. Der Chronol. III. 217. Idzi: Szentptery Imre: A kronolgia kziknyve (Knyvrtkest Vllalat, Bp., 1985. 21. o.). [6] Szkely I.: Krisztus szletsnek ve, s a keresztny idszmts (Bp, 1922. SzIT 182. o.). [7] 235 szinodikus holdhnap egyenl 19 julin vvel, 1 ra 52 perc 22,3 msodperc eltrssel. Lsd mg a 8. sz. jegyzetet is. [8] Kr. u. 253. janur 1. [9] Ennek az az oka, hogy htfle nap van, s a kznsges v azzal a nappal r vget, amellyel kezddtt is teht a kvetkez v egy hetinappal ksbb kezddik. Ha nem lenne szktets, akkor 7 v mlva ugyanahhoz a dtumhoz ugyanaz a hetinap esne. A julin szktets miatt 28 v mlva kerlnek ugyanazon dtumok mell ugyanazon hetinapok. Ez a 28 ves ciklus a nap-kr. [10] Augustus korban zavar tmadt a rendszerben, de a hibt orvosoltk, mghozz gy, hogy nem tmadt eltrs, szmolhatunk Caesar kortl ngyvente szkvekkel. Teht minden negyedik v szkv 1582-ig. Ezutn a szzasok nem, kivve ha 400-zal is oszthatk. [11] Ha belegondolunk, az ellenrv akkor is j marad, ha azt a megoldst vlasztjuk az idszalag tszabsa sorn, hogy veink szmt 614-ig 297-tel cskkentjk. Ezzel a megoldssal jelenleg 1706-ot rnnk, de a szkvek ekkor sem lennnek folytonosak, mert jvre (1707) szkv lesz. Ebbl visszaszmolva Kr. e. 46. lenne szkv, 45 nem. [12] Kivve az indictit.

CAROLUS MAGNUS Vals trtnetek s tvhitek Nagy Kroly letrl


PAPP IMRE trtnsz, kandidtus, egyetemi docens, Debreceni Egyetem A kzpkori Eurpa els csszrnak alakjt vszzadokon t mly tisztelet vezte, uralkodk s keresztes lovagok tekintettk sknek, pldakpknek. Nevbl keletkezett a cseh kral s a lengyel krl szl, amely a magyar nyelvben a kirlly alakult. A keresztny hit harcosaknt, a keresztny npek egyestjeknt Eurpa atyjaknt , trvnyalkotknt, s nem utolssorban a nyugati keresztnysg szellemi egysgnek megalapozjaknt mr letben kirdemelte a Magnus (Nagy) jelzt, amellyel I. Hadrianus ppa Nagy Constantinus csszrhoz kvnta hasonltani.

Aki Kroly lettrtnetbe akar betekinteni, ma sem nlklzheti Einhard (kb. 770840) Vita Caroli Magni (Nagy Kroly lete) cm mvt, a kora kzpkor els letrajzt. A szerz egy elkel kelet-frankniai csaldbl szrmazott. Maingauban szletett s a hres fuldai kolostorban szerzett mveltsget. A keresztny egyhzatyk mvein kvl a rmai irodalom klasszikusait is megismerte. Valsznleg a 790-es vek elejn kerlt a frank kirly udvarba, Baugolf apt tancsra. Kroly udvara ekkor mr a keresztny szellemi megjuls a Karolingrenesznsz kzpontja volt. Einhardot kis termete miatt eleinte gyakran kignyoltk. Tudsval azonban csakhamar tekintlyt szerzett magnak. Kroly bizalmas emberv vlt, aki a kirlyi ptkezsek ffelgyeljv nevezte ki. Tantott az udvari iskolban is, amelynek Alkuin (kb. 735804) tvozsa utn a vezetje lett. A 9. szzad elejn mr az orszg nagyjai kztt emltettk.

Az els letrajz A Nagy Kroly lete a csszr halla utn, valsznleg 826 krl rdott. Einhard hljt akarta kifejezni volt csszra irnt, s egyttal kornak pldt lltani az uralkodsrl. A mhz C. Suetonius Tranquillus (74140) Tizenkt csszr letrajza szolglt mintul, klnsen az Augustusrl rt rszek. Einhard letrajza azonban nem egy rmai, hanem egy frank uralkodrl, az els kzpkori csszrrl szlt. Vltozatosan, szemlletesen, j latinsggal rt szeretett csszrrl. Jellemzse sznes volt, s tbbnyire tall a nagy uralkod szemlyisgt illeten. Az uralkods esemnyein tl Kroly letmdjnak, viselkedsnek, szoksainak is teret adott. Az letrajzot 849-ben Walafrid Strabon reichenaui szerzetes fejezetekre osztotta s elszt rt hozz. Einhard elfogult volt egykori uralkodja irnt, s a nagy rmai csszrok utdaknt, a keresztny npek atyjaknt s blcs kormnyzknt brzolta. Emlkezetben a csszr jsgos hdt volt, aki megvdte npt az ellensgtl, s megbntette a hitszegket. Ugyanakkor Kroly lett viszonylag tnyszeren rta le, mtoszoktl s legendktl mentesen. A mlt esemnyeit az ltala vlt valsgnak megfelelen igyekezett brzolni. Forrsknt elssorban a frank birodalmi vknyveket (Annales regni Francorum) hasznlta, amelyek a 741-tl 829-ig terjed vek esemnyeit foglaltk ssze. Az vknyvek szerzi hivatalos kancellriai dokumentumokat is

felhasznlva rktettk meg a trtnseket, gyakran elhallgatva olyanokat, amelyek nem szolgltk az uralkod dicssgt. Einhard ugyan azt rta bevezetjben, hogy elssorban azt rktette meg, amit hitelesen tapasztalt, de nem tapasztalhatott meg mindent, gy pldul a hadjratokat sem. Ezrt, s elfogultsga miatt, is elhallgatta azokat a tetteket, esemnyeket, amelyek Kroly nagysgn esetleg foltot ejthettek volna. A Vita Caroli Magni mg Einhard letben npszer lett, gy nem csoda, hogy nyolcvan msolata maradt az utkorra. Ksbb tbb letrajz, trtnet, rott s szjhagyomny tjn terjed legenda ihletje lett. Einhard hatsra a 9. szzadban fellendlt a krnika- s gesztairodalom. Thgan, Astronomus, Fekete Ermold, Nithart s Dadog Notker tollbl egyms utn szlettek a mltat s korukat rsba foglal mvek. Uralkodja szrmazsrl Einhard ismeretek hjn keveset rult el. Nagy Kroly sei a Frank Birodalom keleti, fejletlenebb rszbl, Austrasibl szrmaztak. A trtnelem sznpadn a 7. szzad els felben jelentek meg. 619-ben Landeni Pipin Austrasia majordomusa a Meroving-rszkirlysg uralkodjnak hznagya lett. Ekkoriban a tnyleges hatalmat a majordomusok gyakoroltk. A birodalom nyugati, fejlettebb tartomnya, Neustria majordomusaival vvott sikeres hbor utn, 687-ben Heristali Pipinnek Landeni Pipin unokjnak sikerlt mind a hrom rszkirlysg (Austrasia, Neustria, Burgundia) majordomusi tisztsgt megszereznie. Ezzel a megjul Frank Birodalom tnyleges ura lett. Fia, Kroly (Ers a nv jelentse) kvette a birodalom ln. Martell (Kalapcs) Kroly nven vonult be a trtnelembe, miutn 732-ben Poitiers mellett gyzelmet aratott az arab hdtk felett. Rla mr Einhard is megemlkezett. Martell Kroly birodalomszerte nagy tekintlyt vvott ki magnak, 741-ben kirlynak kijr tisztelettel temettk el a Saint-Denis-aptsgban. Utda fia, Kis Pipin lett, aki 751-ben a ppa tmogatsval letasztotta a Merovingokat a trnrl, s a frankok kirlya lett.

Hadjratrl hadjratra 768-ban Pipin Eurpa legersebb llamt hagyta kt fira, Krolyra s Karlmannra. Kroly valsznleg 742. prilis 2-n szletett a Mainz melletti Ingelheimben. Anyja Caribert laoni grfnak, a rgi Meroving-arisztokrcia tagjnak lnya, nagylb Bertrada volt. Kroly mg a hzassgkts eltt fogant, s ezt trsuralkodsuk idejn (768771), amely lland civakodssal telt, ccse, Karlmann fel is hasznlta ellene. Krolyt trvnytelen uralkodnak tekintette, mert hzassgon kvl fogant. Karlmann azonban hamar meghalt, gy Kroly egyedli uralkod maradt. Kroly els hatron tli hadjratt az szak-itliai langobard kirlysg ellen vezette. Indokot az adott a frankoknak, hogy Desiderius longobrd kirly a frank uralkod vdelmt lvez ppai llam terlett igyekezett megkurttani. I. Hadrianus ppa Kroly segtsgt volt knytelen krni. A kirly s a frank uralkod rteg clja termszetesen nem csupn a ppa megsegtse volt, brmilyen tiszteletre mlt keresztnyi cselekedetnek is szmtott ez, hanem a longobrd kirlysg bekebelezse. Kroly 773 szn indtott seregeket Itliba, s 774. jnius 5-n Paviban a fejre tehette a longobrd kirlyok koronjt, kifejezve, hogy ezutn ennek a npnek is az uralkodja. Kroly ezutn dlnyugati szomszdja, a Crdobai Emirtus ellen fordult, kihasznlva az emr s a frankok segtsgre szmt barcelonai kormnyz, Szoliman viszlyt. Az arab birodalombl kiszakadt ibriai llam elleni frank hadjratot maga a bagdadi kalifa is tmogatta ha mr nem tudta megbosszulni az emirtus fggetlenn vlst.

Pnzvlts jelenet az ultrechti zsoltrosknyvben (9. szzad) A hadjrat igen szokatlan idben, 777778 teln kezddtt, hogy mg a forr nyri napok bellta eltt minl nagyobb terletet lehessen elfoglalni. A Pireneusokon tkel kirlyi hadak elszr a keresztny baszkok fvrost, Pamplont foglaltk el, hogy ezutn az szaki hispn rgi legjelentsebb arab vrosa, az Ebro foly partjn fekv Zaragoza ellen vonuljanak. Einhard a hadjratrl a kvetkezket rta: Kroly a Pireneusokon tkelve az sszes ottani vrost s erdtmnyt elfoglalta, s seregvel minden vesztesg nlkl, bntatlanul hazatrt. Valjban msknt alakultak az esemnyek, amelyek rszletei azonban nem ismertek. Kt vltozat volt lehetsges. Az egyik szerint Zaragoza vrosa alaposan felkszlt az ostromra, s visszaverte a frank tmadst. A frankok szvetsgesekre szmtottak, de az emrsg szaki rsznek tartomnyurai meggondoltk magukat. A msik lehetsges trtnet szerint Pamplona elfoglalsa utn Kroly s serege Zaragoza fel indult, ahol Szoliman vrta. Flton azonban azt a hrt kapta az uralkod, hogy a szszok ismt fellzadtak, ezrt visszafordult, s egy idre lemondott a hispniai arab llam meghdtsrl. 788 augusztusra a frankok mr a Pireneusokba rtek. tkzben azonban leromboltk Pamplona falait, amirt a baszkok a frankokat hdtnak, s nem a keresztnyek felszabadtinak tekintettk. A frank hadervel szemben nem volt eslyk, ezrt zmt engedtk tkelni a Roncesvallesi-szoroson. Az utvden viszont mr biztonsgosan bosszt lehetett llni: 778. augusztus 15-n lerohantk s lekaszaboltk a mlht ksr csapatokat. A tmadsnak tbb frank fmltsg is ldozatul esett, mint Eggihard fasztalnok, Anzelm palotagrf s Hruotland (Roland) breton rgrf. A rajtatsrl Einhardtl maradt fenn a legvalsznbb lers: midn a sereg [] hossz menetben vonult tova, [] a vasconok [baszkok] a hegytetkn lesben llva, a mlhnak htul maradt rszt s azokat, akik a htvdben az ell menket mint tartalk csapat kvettk, megtmadtk, az alattuk hzd vlgybe szortottk, csatba bocstkoztak velk s egytl-egyig mind lemszroltk. A mlhkat kifosztottk, s a bell j jtkony leple alatt nagy sietsggel minden irnyban sztszrdtak. Az arabok elleni hadjrat teht nem jrt sikerrel. Hispnia szakkeleti rgijt a frankok csak alapos elkszletek utn, 785 s 811 kztt tudtk meghdtani. Ezt a tnyt a ksbb keletkezett krnikk s gesztk nem vettk figyelembe. Mind elfogadta Einhard szvegt, hogy Kroly az sszes ottani vrost s erdtmnyt elfoglalta. Radsul a trtnet jcskn talakult, igazodva a keletkezs kornak eszmnyeihez s kvetelmnyeihez. Nem volt Nagy Krolynak mg egy olyan hadjrata, amely olyan termkenyt hatst gyakorolt volna az irodalomra, mint a hispniai.

Legendk vilga A Saint-Denis-aptsg 12. szzad kzepi krnikja korbbi rott forrsok alapjn a 778-as hadjratot a hitetlenek elleni dicssges s hsies hborknt rktette meg. A 12. szzad a keresztes hbork kora s Franciaorszgban a Capeting-dinasztia felemelkedsnek kezdeti szakasza volt. Nagy Krolyban Eurpa-szerte az els keresztes vitzt, Krisztus katonjt lttk, aki a hitetlenek elleni harcban egy sor hsies tettet hajtott vgre hsges lovagjaival. A Roncesvallesi-szorosban vghezvitt baszk tmads egy dicssges hispniai hadjrat utn, ruls folytn, az araboktl elszenvedett csapss vltozott t. A leghresebb m, amelybe Roncesvalles trtnete ily mdon beleszvdtt, az francia epika remekmve, az 1100 krl keletkezett Roland-nek volt. A Chanson de Roland-ban Kroly hadjrata ht vig tartott, amelynek sorn az egsz emirtus terlett elfoglalta, ahol a hitetlen Marsile kirly szkelt. Vele szvetkezett, s lett rul Ganelon, Roland mostohaapja. Roland itt nem breton rgrf, hanem Kroly kirly nvrnek a fia, aki mostohaapja rulsa folytn hal hsi hallt az arabokkal szemben. A Roland-nekben termszetesen nem a trtneti hsget kell keresnnk, hisz egy szpirodalmi alkotsnak nem ez a funkcija. Roland a hitrt, Istenrt s urrt meghalni ksz lovag eszmnyt testesti meg. Ura, Nagy Kroly a keresztny fejedelem idelja, a virgos szakll csszr, akinek lmt angyalok rzik, angyalok bresztik az ellensg kzeledtekor, s angyalok adnak neki ert a gyzelemhez. Krolynak a muzulmnok feletti gyzelemhez vezet utat csillagok mutatjk. Kroly tja kzben a nap hrom napon t nem nyugszik le. A csszr tekintete pedig olyan sugrz, hogy a hitetlenek nem mernek a szembe nzni. A francia nek Krolyt s hsges lovagjait egyttal az orszgszeretet (hazaszeretet) szimblumv is emelte. A hsi hall eltt a lovagokban tudatosult vllalsuk: nehogy miattuk gyalzat rje az des Franciaorszgot.

Karoling-kori ereklyetart, 8. szzad Egy 11. szzad vgi legenda szerint Kroly nem csupn a hispniai arabok ellen viselt gyztes keresztes hadjratot, hanem a Szentfldn is. volt az els, aki Jeruzslembl nyolc lb magas (217 cm!) lovagjaival kizte a hitetleneket, s zarndokhelyet alaptott. Gottfried 1096-os keresztes hadjrata sorn gy hitte, hogy azon az tvonalon indult el Jeruzslem fel, amelyen Kroly vezette hadait hromszz vvel korbban.

A 12. szzadi Nagy Kroly zarndoklata cm lovagi nek egyik trtnete Krolynak s ksretnek a konstantinpolyi kirlynl (a biznci csszrnl) tett ltogatst mesli el. A konstantinpolyi kirly arra knyszertette vendgeit, hogy vltsk valra mindazt, amivel lltlag dicsekedtek. A Szentfldrl hozott ereklyk azonban megsegtettk a szorult helyzetbe kerlt lovagokat, s teljesteni tudtk a vendglt akaratt. Krolynak pldul egy pnclos vitzt kellett lovastl egytt ketthastania. Nagy Kroly egyb hadjratainak vals lersval is adsak maradtak a forrsok. Ilyenek voltak a szszok s az avarok elleni hadjratok. A kor felfogsban pognyok elleni hborknak szmtottak, amelyek csak igazsgosak lehettek, mert a keresztnysget terjesztettk. A keresztny uralkodnak ilyen hbork viselsnl szentebb ktelessge nem lehetett.

Megtorls s megegyezs A legnagyobb, mg pogny hit germn np a szsz volt. Leigzsval, megtrtsvel a frankok mr rgta ksrleteztek, de mindig csak tmeneti sikereket rtek el. Kroly kortl j szakaszba lpett a frankszsz viszony. Az addigi hatr menti kisebb sszecsapsokat cltudatos hdts s trts vltotta fel. Ez azonban sokkal hosszabbra nylt, mint ahogy a frank udvarban gondoltk. Einhard a valsgnak megfelelen rt errl: Ennl hosszabb, elkeseredettebb s fradsgosabb hborja nem volt a frank npnek. A szszok teljes leigzsa 772-tl 804-ig, azaz harminckt vig tartott. Kroly csak kt csatban vett rszt szemlyesen, de a hbork irnytst mindig kzben tartotta. Einhard hitszegknek nevezte a szszokat, akik mindig behdoltak a tler lttn, de mindig jra fel is lzadtak, mihelyt a nagyobb frank seregek tvoztak. Szszegsbl, bosszbl s ldklsbl ktsgtelenl nem volt hiny. Az els nagyobb szabs hborban, 772ben a frankok elpuszttottk a szsz kultikus helyeket, s a szszok ltszatra behdoltak, st a kikeresztelkedsre is gretet tettek. Amikor 774-ben a frankok Itliban hdtottak, a szszok kedveznek tltk az alkalmat, hogy felgessk az pl keresztny templomokat, a frank helyrsgeket pedig legyilkoljk. A frankok 775-ben vres hborban toroltk meg a lzadst. Eredmnyeknt a szsz elkelk nagyobb hnyada vgleg behdolt s felvette a keresztnysget.

Karoling-kori ezst mellt, 7. szzad A kzszabad szszok tbbsge azonban 778-ban, a frankok ibriai hadjrata idejn ismt fellzadt, s 782-ig vltakoz siker, kegyetlen hbor folyt a kt fl kztt. Kroly kirly szoksos jzansga felett a bosszvgy lett rr, s 782-ben Verden mellett 4500 szszt fejeztetett le, tbb ezret pedig a birodalom nyugati felbe hurcoltatott rabszolgnak. A vrengzst megtorl intzkedsek kvettk. A kirllyal szembeni htlensgrt s a

keresztny templomok megtmadsrt Kroly hallbntetst szabott ki. Elrendelte, hogy egy ven bell minden szsz gyermeket meg kell keresztelni. A vrengzsrl s a keresztny hit knyrtelen terjesztsrl Einhard nem rt. Csupn arrl tallunk sorokat a tollbl, hogy Kroly kirlyt nem trte meg a szszok lland hitszegse. Sosem trte el, hogy ha k valami olyant elkvettek, bntetlenl maradjanak, hanem [] sereggel megbosszulta a hitszegst, s mlt bntetst szabott ki rjuk. A vrengzsrl a frank udvarban tudtak, a hres egyhzatya, Alkuin humnusabb s trelmesebb eljrst javasolt kirlynak. gy ksbb Einhard hallhatott a verdeni mszrlsrl, s a mlt bntets fogalmba ezt is belerthette. A megtorls nem rte el a cljt, mert 784-ben jabb felkels kvetkezett. Leverse utn azonban Kroly mdszert vltoztatott. Megtorls helyett bks megegyezst ajnlott a szszok vezetinek, akik ezt elfogadtk. 785 karcsonya eltt a legends hr szsz vezr, Widukind s ksrete Kroly attignyi udvarba utazott s megkeresztelkedett. A keresztapa maga Kroly lett, aki uralkodnak kijran, gazdagon megajndkozta Widukindot. Kisebb felkelsek mg 804-ig tbbszr is elfordultak, a frank birodalomba val betagozds s a kikeresztelkeds folyamata azonban mr nem volt visszafordthat.

A csszrsg feljtsa Einhard a hdtsokon kvl sok egyb, Krolyhoz fzd esemnyrl s Kroly szemlyisgrl is hagyott htra sorokat. A legfontosabb taln a csszrr koronzs volt. A 8. szzad vgre Kroly egy hatalmas keresztny birodalom ura lett. Cmei a frankok s a longobrdok kirlya, Rma patrciusa nem fejeztk ki tnyleges uralmt s annak jellegt. Birodalma de facto egyenrangv vlt a Biznci Csszrsggal. A birodalom kialakulsval az egyhzban a rmai keresztny Nyugat egysgnek tudata is megjelent, amelyhez a csszri hatalom eszmnynek feljtsa prosult: csak a csszr kpes uralkodni a keresztny Nyugat felett. Alkuin, a Karoling szellemi megjuls nagy alakja Krolyhoz rt levelben a birodalmat keresztny birodalomnak (imprium Christianum), csszri birodalomnak (imperiale Regnum) nevezte. Megszletett teht a renovatio, a csszri hatalom feljtsnak gondolata. Megvalsulst a 89. szzad forduljnak politikai esemnyei tettk lehetv. Bizncban nem volt legitim csszr, mert VI. Konstantinost (ur. 780797) megfosztottk a trnjtl. Rmban III. Le ppt (ur. 795816) a helyi arisztokrcia akarta elzni. A ppa Krolyhoz fordult segtsgrt, hogy lltsa helyre tekintlyt. A frank kirly teljestette a krst, hisz Rma patrciusa volt, s 800. november vgn Rmba ltogatott. Az elkvetkez hrom htben jhetett ltre a megllapods III. Le s Kroly kztt a ppai hatalom helyrelltsrl s a frank kirly csszrr koronzsrl. Ez azonban csak jzan felttelezse a trtnetrsnak, mert rott bizonytk nem maradt fenn a trgyalsokrl. III. Le rehabilitlsra december 23-n kerlt sor, december 25-n, karcsonykor, a 801. v els napjn (akkor az jv karcsonykor kezddtt) pedig a csszrr koronzs kvetkezett. A koronzs tnyt egyetlen korabeli forrs sem vonta ktsgbe, a krlmnyeirl viszont eltrek a lersok. A lorsch-i kolostor (Worms mellett) vknyve a koronzs elzmnyeirl a kvetkezt rta: s mivel akkor a grgknl megszakadt a csszrok dinasztija [] az ltszott helyesnek az apostoli Le ppa [] eltt, hogy a frankok kirlyt, Krolyt csszrnak nevezzk, hiszen tartja hatalmban magt Rmt. [] Ezt a kvnsgot megtagadni maga Kroly kirly sem akarta. Ezek szerint Kroly elre beleegyezett a koronzsba. A frank birodalmi vknyvek alapjn Einhard viszont gy rta le a koronzst, mint amely vratlanul rte a kirlyt: Ez eleinte annyira ellenre volt, hogy kijelentette: ha a ppa szndkrl elre tudomst szerez, noha azon a napon nagy nnep volt, be sem lpett volna a templomba. A lers az antik csszrletrajzokra emlkeztet, amelyekben a csszrok rszrl illend volt szernysgk kifejezsl formlisan ellenkezni. Meglepets a koronzs szertartst illeten rhette Krolyt. A Szent Pterbazilikban trtnt koronzst a frank birodalmi vknyvek s a ppai vknyv (Liber Pontificalis) egyarnt megrktettk, de nmi eltrssel. Egyrszt a csszrt kikilt, ltet (acclamatio) rmaiak mondatai nem teljesen azonosak, msrszt a ppai vknyv nem emlti, hogy az ljenzs utn III. Le a rgi rmai csszroknak kijr hdolatban rszestette Nagy Krolyt. A frank birodalmi vknyvekbl viszont a szentelt olajjal (charisma) val felkens emltse hinyzik.

Mindkt forrs azt tartalmazza, hogy elszr a koronzsra kerlt sor, majd ezt kvette az acclamatio. A koronzs menete fordtottja volt a 450 ta szoksos rmaibiznci szertartsnak. Konstantinpolyban elszr a tmeg kiltotta ki a csszrt, s ezutn kvetkezett a patriarcha koronzsa. A felcserlssel III. Le gyesen lltotta eltrbe a ppai tekintlyt: a ppai koronzs elengedhetetlen felttel, mert a csszr hatalma Istentl val, amelyet csak a ppa kzvetthet. Nagy Kroly felsges csszr lett, a rmaiak csszra. Ez utbbi cmet azonban sosem viselte, jobban szeretett a keresztny npek csszra, a frankok s a longobrdok kirlya lenni. Birodalma szkhelyt sem helyezte t Rmba, st 801 utn tbb nem jrt az rk vrosban. A Karoling Birodalom kzponti tartomnya ezutn is Austrasia maradt, s a rendszer irnytsban az itteni elkel rtegeknek volt meghatroz szerepk. Kroly legszvesebben Heristalban, Nimwegenben, Ingelheimben vagy Aachenben szkelt.

Nagy Kroly s Le ppa brzolsa a szsz Vilgkrnikban Kroly 795-ben Aachenbe helyezte a szkhelyt. Einhard ezt mr a rmaiak korban kedvelt gygyvzzel magyarzta. A kirly gynyrsgt lelte a termszetes hvizek gzben, s gyakran edzette testt szssal. Radsul Aachen a birodalom szvben fekdt. Kroly szmra a csszri hatalom jjszletsvel Aachen jelentette Rmt. A szkhelyalapts egyszerre fejezte ki az uralkod nagysgt, a rgi rmai csszrokra emlkeztet hatalmt s a birodalom j jellegt. Kroly jelents ptkezsekkel emelte a tbbi szkhely fl. Az enyhn dombos terleten emelked j pletek kzl a palota, a palotakpolna s a frd volt a legjelentsebb. A kbl emelt, rmai stlus emeletes palotban a kirlyi termen (aula rgia) s a szobkon kvl knyvtr s iskola is volt. A palota kt oldaln nyitott oszlopcsarnokot ptettek. A palota az 1175-s tzvszben legett, de ffalait 1267-ben beptettk az aacheni vroshzba. Aachen legnagyobb dsze a ma is ll palotakpolna volt, amelyet oszlopcsarnok kttt ssze a palotval. A kpolna Odo metzi ptmester irnytsval mintegy tizent vig plt. III. Le ppa szentelte fel 805-ben. Mrvnyoszlopai s jrlapjai Ravennbl szrmaztak. A biznci stlus kpolna a ravennai San Vitaletemplommal rokonthat. A nyolcszg alaprajz kpolna centrlis, kkupolval fedett. A kupolt masszv

boltozat, nyolcszgletes templomhaj veszi krl. A nyolcszg sarkaiban egy-egy ers pillr tallhat. A fels szinteken az veket oszlopokkal osztotta meg az ptmester. A boltozatokra biznci mvszek mozaikjai kerltek. A kpolna kupolja alacsonyabb volt, mint a cserpbl plt San Vitale-templom. A kpolna az erdtett, toronyszer, ktszintes eltemplomval, az n. nyugati ptmnyvel (Westwerk) klnbztt leginkbb a San Vitale-templomtl. A Westwerk a Karoling-ptszet jellegzetes alkotsa volt. A harmadik neves ptmny a frd volt: a vz szintje al mrvny lpcsfokokbl lhelyeket sllyesztettek, a frd kr pedig ktmbkbl falat hztak. Einhard szerint a kirly olykor tbb mint szz mltsggal frdtt egytt, vagyis a frd tisztes mret volt.

Uralkodi alkat Kroly szemlyisge illett uralkodi mltsghoz. A katonai ernyeket mindennl tbbre tartotta, s hborzni szeretett a legjobban. letben krlbell tvent hadjratot vezetett. ltalban blcsen s gyakorlatiasan kormnyzott, de legnagyobb ernye kivteles energija volt. Minden fontos gyet sajt maga intzett. Szervezte a hadsereget, de meghallgatta az j egyhzi nekeket is. Capitularkat diktlt, zsinatokon elnklt, tisztviselit szemlyesen nevezte ki, s maga ellenrizte az aacheni palota ptst, st a baromfiudvart is megtekintette. A 13. szzadi Szsz tkr rja, Eike von Repgow trvnyhozi ernyeit emelte ki Krolynak. Kortl ktsgtelenl megszaporodtak a hivatalos iratok. Uralkodsa alatt kb. szzhatvan okirat keletkezett, amelyekhez a ksbbiekben fleg a 12. szzadban mg kzel szzat hozzhamistottak. Kroly eldeihez kpest fontosabbnak tekintette az rsos trvnykezst. Capitulari klnsen becses emlkei s rszben tkrei is kornak. Az elst 779-ben, az utolst 814-ben adta ki. Hsz fontos s tbb tucat kisebb jelentsg capitulare szletett a korban. A capitulare kis fejezetet, cikkelyt jelentett, azaz fejezetek gyjtemnye, fejezetekre, cikkelyekre osztott uralkodi trvnyek s utastsok egyttese volt. A capitulark nagyobb rsze klnbz tpus, az egyhziakra s a vilgiakra vonatkoz trvny volt. A vilgiakat rint trvnyek rendszerint mr meglv trvnyek, leginkbb az n. barbr trvnyknyvek mdostsra vonatkoztak. A capitulare msik tpust az udvar, a pspkk s a grfok szmra hozott rendeletek kpeztk. A harmadik tpust az uralkod egyedi tletei, a negyediket a kirlyi birtokok felgyelinek adott utastsok alkottk. Az utbbiak kzl a 9. szzad elejn rdott Capitulare de villis klnsen fontos forrs, mert ebbl ismerhetjk meg a kora kzpkor gazdlkodst, a termesztett nvnyek s a haszonllatok fajtit, a tpllkozsi szoksokat stb. Az egyik capitulare bevezetje szerint a trvny a np hozzjrulsval s az uralkod akaratbl szletik. A szp megfogalmazs egyrszt a rgi frank hagyomnyokon nyugszik, abbl az idbl (5. szzad) ered, amikor a kirly mg tnyleg a kzszabadok gylekezete eltt trvnykezett. Kroly korban ez mr nem volt szoks, a kirly maga trvnykezett. Az idzet msrszt a kora kzpkor nagy egyhzi gondolkodjnak, Szent gostonnak a szellemt is tkrzi. E szerint az uralkod s npe szvetsge kpes megvalstani a fldn Isten orszgt. Az Isten kegyelmbl uralkod csszr s kirly egy j Dvid az r s a np kztt. Isten azrt vlasztotta ki az uralkodt aki a kereszt alatt testvre npnek , hogy igazsgos trvnyekkel npt Isten orszgba vezesse. Nagy Kroly pihens vagy tkezs kzben szvesen hallgatott felolvasst Szent goston mveibl. Nem volt klnsen mvelt, olvasni tudott, de rni nem, viszont a kultra s a tudomny fejlesztsnek fontossgt mindenekeltt a szentrs tkletesebb rtelmezse rdekben felismerte. A Karoling-kori szellemi megjulsrt szemlyesen is sokat tett. Einhard rta rla: megprblkozott az rssal is, s vnkosa al viasztblt rejtett, hogy rr idejben a betvetst gyakorolja. Ez a sokig halogatott s ksn kezdett tevkenysg azonban mr nem sikerlt neki. A frankok mr eltte is hdtk voltak, a keresztnysg is terjedt mr trnra lpsekor, s az j rendszer, a feudalizmus is kibontakozban volt. Mindezen folyamatokat nem hvta letre, de igen jl felhasznlta uralmhoz. Szerepe kivlan illeszkedett kornak vltozsaihoz, s ez tette trtnelemforml szemlyisgg. Egyszerre volt alaktja s eszkze kornak. letmvben nem klnthetjk el lesen, hogy mi a szemlyes tette, s mi a krlmnyek jtknak eredmnye.

Felesgeit Kroly keresztny szoksok szerint vette el, de rgi frank hagyomnyok alapjn zte el s tartott mellettk gyasokat. A monogmia nem volt az erssge. Az egyhz eltt ngyszer nslt letben, de els asszonyt, az austrasiai Himiltrudot Isten eltt sosem vette el, vagyis vadhzassgban lt vele, ami a korban nem szmtott klns dolognak. Himiltrudtl szletett els fia, Ppos Pipin, aki mellzttsge miatt 792-ben sszeeskvst sztt ellene. Az els trvnyes felesge a longobrd kirlylny, Desidera volt, akit egy v mlva Kroly egyszeren elztt. Msodik felesge az alemann herceg lnya, a szeld Hildegard volt, akinek szpsgben nem volt prja a frank lnyok krben tartottk az udvarban. Hrom fi Kroly, Pipin s Lajos s hrom lny Rothrud, Bertha s Gizella szletett tle. Hildegard halla utn a keleti frank grf, Rudolf lnyt, a ggs Fastrdt vette nl, aki kegyetlensgrl lett hrhedt az udvarban, s Kroly e fltt szemet hunyt. Kt lny szletett a hzassgbl: Theoderada s Hiltrud. Legkedvesebb felesge az alemann Liutgard volt. Hzassguk veiben mg gyasokat sem tartott a kirly. Miutn 800-ban meghalt, Kroly nem nslt meg tbbszr, csak gyasai voltak. Einhard csaldszeretnek tartotta az uralkodt, aki szvesen idztt gyermekei krben. Lnyai hzimunkt vgeztek, fontak, szttek guzsalyt ksztettek. Szerettk a szp ruhkat s az kszereket. Einhard sem rtette, hogy Kroly ritka szp lnyait mirt nem adta frjhez. Hrom kzlk apca lett, kett pedig titkolt szerelmi kalandokban lelte rmt. Alkuin korons galamboknak nevezte ket, akik a palota kamriban turbkoltatnak maguknak. Rothrud Roriko grffal lt vadhzassgban, a szp Bertha a szke Homroszt, a klt Angilbertet szerette. Egyik gyermekk, Nithard hres krnikar lett Jmbor Lajos csszr korban. Kroly 814 janurjban magas lzba esett, s 28-n dleltt, letnek 72. vben elhunyt. Testt mg aznap eltemettk a palotakpolnban, fehrmrvny szarkofgba. Merseburgi Thietmar 11. szzadi krnikja szerint srhelyt elszr III. Ott nmet-rmai csszr (ur. 9831002) nyittatta fel az 1000. v pnksdjn. I. (Barbarossa) Frigyes csszr 1165 karcsonyn Kroly csontjait kiemeltette a srkamrbl, s III. Pascal ellenppval szentt avattatta. Ez Rmban termszetesen nem nyert elismerst. A kzpkor els csszrt a keresztnysgrt vghezvitt nagy tettei ellenre a ksbbiekben sem avattk a szentek kz.

Az avar hbor A Krpt-medenct ural Avar Kagantus ugyan mr tljutott a fnykorn, de mg mindig jelents hatalmi tnyeznek szmtott Eurpban. A kt birodalom Nagy Kroly korra a mai Ausztria keleti rszn szomszdd vlt. Mindkt fl rossz szemmel nzte a msikat. A hatr menti csetepatkbl 791 augusztusban hbor kerekedett, amely megszaktsokkal egszen 803-ig tartott. A birodalom kzponti terleteitl tvol zajlott, gy az vknyvrk gyakran nem tudtak a tnyleges esemnyekrl. Az avarok harcmodort vgkpp nem ismertk, magukat az avarokat rendszerint hunoknak neveztk. Radsul a megfelel rteslseket is a frank uralkod s az udvar szmra kedvez mdon lltottk be. Az utlagosan keletkezett rsokra mg jabb torztsok rakdtak.

Az gi vadsz brzolsa a nagyszentmiklsi kincs 2. szm korslyn

Einhard a szsz mellett a frankok msik legnagyobb hborjnak nevezte az avart, ami igaz is volt. Az viszont, hogy a hbort a legnagyobb gyessggel vezettk, mr nem minden esetben felelt meg a valsgnak. Szerinte a frankok gyztes hadjratai kvetkeztben az avar birodalom megsemmislt s npe kiveszett. Hny csatt vvtak e hborban, mennyi vrt ontottak, arrl bizonysgot tehet a nptelen Pannnia s a kagn egykori palotjnak helye, mely oly kietlenn vlt, hogy ott emberi hajlknak mg nyoma sem maradt. Einhard lerst meglehetsen sokig hitelesnek vlte a trtnetrs. Az elmlt vtizedekben azonban bebizonyosodott, hogy az avar birodalom sszeomlshoz nem csupn a frank hadjratok jrultak hozz, s a Krpt-medence sem nptelenedett el teljesen. Az avar birodalom katonai ereje ugyan mr nem volt a rgi, de a frankok gy is igen komoly ellenflnek tekintettk. Ezrt trtnt, hogy hrom sereg indult Pannnia fel. Az els 791 augusztusban Itlibl tmadta a hatr menti avar llsokat. Feladata az avarok figyelmnek elterelse volt. A fer, a kt nagy sereg 791 szeptemberben a Duna kt partjn trt be a birodalomba. Az egyik ln Kroly llt, ksretben fia, a tizenhrom ves Lajos, akit taln az esetleges veszlyek miatt azonban hamarosan hazakldtt. Miutn a kb. 100 km szles gyepn (lakatlan hatrvidken) thaladtak, a frank birodalmi vknyvek jegyzje szerint az avarok a Bcsi-erd krnyki vonalaikrl harc nlkl visszavonultak, s engedtk, hogy Kroly Pannniba nyomuljon.

Bronz korongok egy zamrdi avar srbl A frank birodalmi vknyvek 814817 kztti tri viszont mr pusztt, nagy zskmnnyal jr gyztes csatt emlegettek. Ha az vknyvek eredeti szvegnek adunk hitelt, akkor az trtnt, hogy az avar knnylovassg nomd harcmodort alkalmazva, a lassan mozg frankok ell visszavonult, s felgette maga mgtt a terepet. A frankok a Rba foly vonalig jutottak, ahonnan azonban vissza kellett fordulniuk, mert lovaikat jrvny puszttotta s a felperzselt terepen az lelmiszer-utnptls sem volt elegend. A 814817-es trs alapjn nem kizrt, hogy a Bcsi-erdnl a frankok avar llsokba tkztek, s szeptember vgn csatt vvtak, amelyben legyztk az avar hadsereg elretolt egysgeit. Nagyobb hdts ebbl a vltozatbl sem kvetkezik. Brmelyiket is fogadjuk el, az bizonyos, hogy a frank seregek 891 szn klnsebb eredmny nlkl trtek vissza Regensburgba.

A frankok nem mondtak le az avarok meghdtsrl, s jabb hadjratra kszltek. 795-ben a frankok szmra nem vrt fordulat kvetkezett be: az Avar Kagantusban belhbor trt ki a kagn s Pannnia ftisztviselje, a tudum kztt. A Pannnit ural tudum 795 szn Aachenbe utazott, hogy szvetsgre lpjen Krollyal a kagn ellen. A frank kirly kszsges volt, s egy sereget kldtt a tudum orszgrszbe. A frankok immr a tudum szvetsgeseknt hbortatlanul vonulhattak t Pannnin, hogy a Duntl keletre fekv kagni szkhelyet megsarcoljk. Tarts hdtsra nem gondoltak a sereg kis ltszma miatt. A terv bevlt, a kagnt meglepte a frankok tmadsa, s nem tudta megakadlyozni, hogy a kincstr egy rsze a kezkbe kerljn. A zskmnnyal a frankok a lehet leggyorsabban nyugatra tvoztak. Kroly az rtkes kincsekbl Hadrianus ppnak is kldtt ajndkot.

Avar nttt bronz griffes veret, 8. szzad A kedvez helyzetet kihasznlva 796-ban az itliai frank sereg vonult a kagni szkhely ellen. A belhborkban meggyenglt kagn nem llt ellen, gy ismt jelents rtk kincsek vndorolhattak a kagni szkhelyrl a frank udvarba. Nagyobb csatra teht most sem kerlt sor. A frankok az avar ringet (gyrt) sem foglaltk el, mivel az csak a 9. szzadi sankt-galleni krnikar mvben ltezett. Dadog Notker szerint a kagni szkhely, a ring egy hatalmas erdtmnyrendszer volt, kilenc k- s fafallal, ezeken bell helyezkedett el a kagni palota, szolglfalvakkal krlvve. Az emltetten kvl semmilyen forrs vagy rgszeti lelet nem rulkodik a ring egykori ltrl. 797-ben jabb hbor kezddtt, mert a pannniai avarok szembefordultak eddigi szvetsgeskkel, a frankokkal. A frankok kt hres vezrt, Friauli Eriket s Gerold bajor kormnyzt 2000 katonjval egytt legyilkoltk. A hbor 803-ig tartott, s az avar birodalom sszeomlsval vgzdtt. Ez sem nmagban a frankok rdeme volt. 803 szn a tudum vratlanul bkt ajnlott, s ksretvel egytt Regensburgban behdolt Krolynak. A fordulatot a frankoktl s a tudumtl fggetlen esemny hozta. A 9. szzad msodik felben rdott, Suidas nven ismert biznci lexikon avarok cmszavnl az tallhat, hogy a dunai bolgr birodalom j knja, Krum (ur. 802814) 803-ban hadjratot indtott a kagn orszgrszbe. A hborban legyzte a kagnt, aki maga is meghalt, az avarok pedig megadtk magukat. Krum kn a hbor utn

kikrdezte a foglyokat, hogy mi okozhatta a kagantus vesztt. A foglyok hrom legfontosabb indoka a kvetkez volt: a bels torzsalkods, a mrtktelen iszkossg s a megvesztegethetsg. A pannniai avarok a bolgr kntl tartva menekltek a frankok vdelme al, s lettek adfizetik, bels nllsguk megtartsval.

Nielldszes korongos aranyfibula. Klkedi avar sr, 7. szzad kzepe Az Avar Kagantus sztesett, de az avarok nem tntek el a Krpt-medencbl. ppen a frank birodalmi vknyvekbl ismerhetjk meg a frankok s az avarok kztti kapcsolatok tovbbi trtnetnek nhny szlt. 805-ben a pannniai avarok kagnt vlasztottak maguknak, aki kikeresztelkedett s hsgeskt tett a frank csszrnak. A kagnt oltalmaz frankok 811-ben csapatokat kldtek megsegtsre a szlvok tmadsval szemben. Nagy Kroly teht nemcsak sajt katonai erejnek ksznhette a pannniai avarok leigzst. Ebben az avar birodalom bels vlsga s Krum kn hadjrata is szerepet jtszott. Pannnit ugyan formailag rgrfsgnak neveztk a frank udvarban, frank kzigazgatst azonban nem vezettek be.

A leghitelesebb portr Alakja, megjelense csak rszben rekonstrulhat. Annyi azonban bizonyos, hogy nem olyan volt, amilyennek a kzpkor ksbbi szzadaiban festettk. Nem viselt a melle kzepig r szakllt, drgakvekkel kestett fnyz ruht, s nem voltak uralkodi mivoltt mutat jelvnyei sem, mint jogar s orszgalma. Az uralkods e jelvnyei a korban mg nem voltak ismertek. A prizsi Louvre-ban lthat, valsznleg a 860-as vekben, ismeretlen mester ltal alkotott lovas bronzszobra alapveten hitelesen brzolja. Csupn az orszgalma nem korh. Termszetesen Einhardtl szrmazik a java korban lv Krolyrl az els s egyben a leghitelesebb brzols. Az elkvetkez szzadokban is ez alapjn, de a kor zlsnek s szellemnek megfelelen alaktgattk portrjt. Megtermett, izmos ember volt rja Einhard , magas nvs, de nem rendkvli termet. Magassga tudvalevleg htszer annyi volt, mint lbnak hosszsga [kb. 192 cm, P. I.]. Feje gmbly volt, szeme nagy s

eleven tekintet, orra valamivel nagyobb a kzepesnl, haja szpen megszlt, arckifejezse vidmsgot s dert rasztott. Mindez hozzjrult ahhoz, hogy akr llt, akr lt, igen tekintlyesnek s mltsgteljesnek tnt. Br nyaka vastag s rvid volt, hasa pedig kiss elreugrott, egyb testrszeinek arnyossga mindezt elfelejtette. Hatrozott lptekkel jrt, s egsz megjelense frfias volt. Hangja tisztn csengett, de termetnek kevsb felelt meg. Ez utbbi finom megfogalmazs mgtt az rejlett, hogy a lelg frank bajuszt visel csszr vkony, les hangon, hadarva beszlt. Hangulatvltozsa idnknt kiszmthatatlan volt, krnyezete rettegett dhkitrseitl. Szeretett sokat beszlni, Einhard szavval lve fecsegnek tnt. J egszsgnek rvendett, kivve lete utols ngy vt, amikor gyakran szenvedett hidegrzsban s a kszvnye miatt bicegs is lett.

Nagy Kroly csszr kezben az aacheni kpolna modelljvel Aachen, 12. szzad A csszr szvesen vadszott s vett rszt lakomkon, ahol kedvelte a dalt s a zent. Einhard szerint telben s italban prblt mrtkletes lenni, de az evsben ezt nem mindig sikerlt betartania. A bjti napokat nem kedvelte, brmennyire is hith keresztny volt. Egy-egy tkezs alkalmval ltalban csak ngy fogst fogyasztott, s a slteket klnsen kedvelte, hiba tiltottk szmra az orvosok reg korban. tkezs utn kt-hrom kupa bort fogyasztott. Az evszet s ivszat, a lakomzs a frank arisztokrcia krben ernynek szmtott. Aki a lakomzsban kivl volt, azt igen ers harcosnak tekintettk. Kroly teht viszonylag mrtktart volt, mivel ez illett egy keresztny uralkodhoz. A csszr ebd utn rendszerint szundiklt, jszaka viszont ngy-t alkalommal is felkelt, felrzva udvaroncait, hogy hallgassk meg a kvetkez napra vonatkoz utastsait. A latin-keresztny szoksokat ugyan magnak vallotta, de a rgi frank szoksokat, amelyek Austrasiban mg ltek, jobban kedvelte. Keresztnysge belssges volt, de hitt a pognysgbl trkltt babonkban is. Hithsgt gyakori imval, zsoltrneklssel, az egyhznak s a szegnyeknek juttatott adomnyaival fejezte ki. Nyakban ereklyt hordott, melynek vdelmben ersen hitt. A palotakpolnban lv ktrnusa al ereklyetart kamrt pttetett. si szoks szerint ltzkdtt, vagyis lenvszon inget s nadrgot hordott, melyre selyemmel szegett tunikt vett. Lbszrt brszjjal tekerte be, s sarut hzott a lbra. Tlen vidra- s menytbrbl kszlt mellnyt lttt, s flje kk kpenyt tertett. Kardot termszetesen mindig hordott. Rmai viseletben csak a ppa eltt jelent meg.

Jogtrtneti kalandozs a kitallt Frank Birodalomban


A stt kzpkor rejtlyeire frappns vlasz a tnyleges okok gyakran remnytelennek tn keresse helyett az irracionalits: az eurpai trtnelem e hrom misztikus vszzada taln nem is ltezett. Brhogy is legyen: az eurpai alkotmnytrtnet szmra a frank llam az els klasszikus feudlis llammodell, a patrimonilis monarchia mintallama volt, s az is marad. KPES GYRGY jogtrtnsz, ELTE llam- s Jogtudomnyi kara

A Nyugat-rmai Birodalom romjain a hdt germn npcsoportok sajt trzsi szoksjogukat a fejlett, de szmukra teljesen idegennek hat rmai jogrend maradvnyaival elegytve hoztk ltre az els kzpkori llamalakulatokat, melyekrl ktsgkvl igen keveset tudunk. Trtnetk valban sokkal inkbb misztikus, mint amennyire feltrkpezett. A mai Spanyolorszg s Franciaorszg hatrvidkn jtt ltre az 5. szzad elejn az Aquitniai Kirlysg, Gallia egykori rmai provincia nagy rszn pedig az 5. szzad vgre alakult ki egy tmenetileg egysgesnek tekinthet frank llam, Chlodvig irnytsa alatt. szak-Itliban az 56. szzad forduljn jtt ltre a Keleti-Gt Birodalom, Britanniban pedig a jtk, angolok s szszok hdtottk meg a rmaiak all ppen csak felszabadult kelta terleteket. A npvndorls gyztes germn trzsei a kzkelet (a rgi npeket kutat etnolgustl, Morgantl szrmaz) kifejezssel katonai demokrcinak nevezett hatalmi formciban ltek, amely a vrsgi alap kezdetleges szervezdsnl mr egy magasabb szervezettsgi fokot jelent. E germn llamkezdemnyek legfontosabb dntseit a fegyverkpes frfiak sszessgt jelent trzsi npgyls, a thing hozta, mely kifejezs nhny llam orszggylsnek elnevezsben mig tovbb l (Dnia: folketing = npgyls, Norvgia: storting = nagygyls). Ez a szerv dnttt hbor s bke krdsben, itt szlettek a legfontosabb tletek, s a gylsen vlasztottk meg a fejedelmet a hagyomny szerinti legtekintlyesebb nemzetsgek vezeti kzl. A kezdetleges germn trzsi llam ln a kirly (cuning, a mai germn nyelvekben: king, koning, Knig) llt, aki

termszetesen mg nem keresztny korons f, hanem az elkelk kzl a fenti mdon vlasztott fejedelem volt. Mondhatni els volt az egyenlk kztt, aki sajtos jogosultsgokkal (pldul a hadizskmnybl val kiemelt rszeseds) rendelkezett ugyan, de hatalma mgsem mrhet a ksbbi korok monarchja ltal gyakorolt uralomhoz, s a legkevsb sem kthet fldbirtokhoz vagy magnjogi pozcihoz. Ha a npgyls valamely hadjratra (elssorban rtermettsgi alapon) kln hadvezrt vlasztott, a fejedelem jogkre rtelemszeren nem terjedt ki a fegyverforgatk irnytsra s a hadjrat vezetsre. Ugyanakkor mr e rgi germn idkben trsult a fejedelem mell sajt csaldtagjaibl s ms trzsi elkelkbl egy ksret, a ksbbi fejedelmi (kirlyi) tancs elkpe. A ksret egyszerre volt egyfajta testrsg s taln tancsad testlet is, de a feudlis korban megszokott szerzdses elemeket nlklzte az ide tartoz szemlyek s a fejedelem kztti, dnten informlis kapcsolat, mint ahogy a fejedelem s ksrete mellett tnyleges appartus, udvartarts sem jtt ltre. A germn trsadalom alapveten szabadokra s nem szabadokra oszlott. A kt rteg kztti jogllsbeli klnbsg elssorban a politikai jogokban figyelhet meg: a szabadok ktelezen rszt vettek a harcban, ezrt rszt vehettek a kzssgi dntshozatalban is, a nem szabadok pedig nem foghattak fegyvert s gy nem is gyakorolhattak rszvteli jogokat. A nk s gyermekek rtelemszeren ki voltak zrva a politikai jogokbl, a nem szabadok csoportjt pedig a nemzetsgi trsadalom idejn hagyomnyosan szolgasorba sllyedt rtegek, az idegenek s hadifoglyok, valamint a bntetsbl szolgasorba tasztottak alkottk. Ez a szolgasg azonban nem volt hasonlatos az antik trsadalmak rabszolgasghoz, hanem kifejezetten a politikai jogokbl val kizrst foglalta magban. A germn npek csak a rmaiakkal trtnt tallkozst kveten kezdtk el sajt jogukat rendszerbe foglalni. A barbr kodifikci az 58. szzadra esik, rszben olyan korszakra teht, amely Heribert Illig szerint ksbbi korok trtnelemhamistinak kitallmnya csupn (rviden s tmren fogalmazva, 1991 janurjtl a kvetkez elmletet kpviselem: az eurpai histriban a 7., 8. s 9. szzad mestersgesen kitallt idszakot kpez Heribert Illig: A kitallt kzpkor, 33. o.). A nyugati gtok s a burgundok mg az 5. szzad vgn elkszlnek kdexeikkel (475: Codex Euricianus, a szzadfordul tjn: Lex Burgundionum). A 6. szzad elejn kvetik ket a frankok (a szli frankok hres Lex Salica kdexe 507511 kztt), majd a 78. szzadban szinte valamennyi np elkszti a maga (rmai jog ltal thatott, latin nyelv) jogsszefoglalst: a vizigtok (Lex Visigothorum), az alemannok (Lex Alemannorum), a szszok (Lex Saxonum), a bajorok (Lex Bavaiorum), a frzek (Lex Frisionum) s msok. Ennyi hres kdex jtt volna ltre egy soha nem is ltezett korban, vagy mind ksbb lt zsenilis szlhmosok agyszlemnye lenne? Illig egy helytt gy fogalmaz: ma mindenesetre ktlik, hogy ezek az rott nptrvnyek a gyakorlatban valamikor is hasznlatosak voltak (63. o.), hivatkozva Johannes Fried 1991-ben Mnchenben kiadott Die Formierung Europas 8401046 cm knyvre. Tvol lljon tlnk, hogy vitba szlljunk Illiggel a Fried-forrsm rtelmezsvel kapcsolatban, de meg kell jegyeznnk, hogy hasznlati rtkktl fggetlenl e trvnyknyvek keletkezsnek ideje aligha tehet ms idszakra, mint amely Illig llspontja szerint nem ltezett. Egyrszt megllapthatan hatott rjuk a justinianusi kodifikci (teht a 6. szzad kzepe utn rdhattak), viszont bellk alakult ki a Nmet-rmai Birodalom tartomnyainak feudlis joga s a francia kzpkori jog (teht a 10. szzad eltt kellett keletkeznik). s akkor mg az angolszsz npek kzs jogbl, a common law-bl ltrejv sajtos jogrendszer eredett nem is vizsgltuk. A dnok, majd a normann Hdt Vilmos minden angolszsz elzmny nlkl, lnyegben a keltk utn kerlt volna hatalomra Britanniban, az angolszsz eredet szoksjog pedig valjban normannkelta hibrid kpzdmny lenne? Persze ha elfogadjuk, hogy Nagy Kroly capitulari szintn nem lteztek, ppen az ezt megelz kt vszzad jogforrsai is betudhatk a szlhmosok kreativitsnak. Ezek szerint Justinianus s a kzpkori nmet-rmai tartomnyi jogok kz illesztettek volna be utlag nagyszabs hamis kdexeket, mgpedig krlelhetetlen logikval, a 20. szzadi tudomnyos-fantasztikus irodalom legnagyobb koponyinak nyomdokain (ha mr az anakronizmusnl tartunk). Megjegyzend, hogy Heribert Illig egy helyen a Lex Salict is hamistvnynak nevezi (65. o.) ezek szerint mr a 6. szzad sem biztos, hogy ltezett (br nhny oldallal korbban, mint lthattuk, mg a 7. szzaddal indtja a kitallt vszzadok sort).

Meroving-kori bross Nagy Kroly frank birodalma volt az els olyan llamalakulat a Nyugat-rmai Birodalom buksa utn, amely szervezettsgben s kiterjedsben megkzeltette az kori birodalmakat. Valban A gyrk ura vilghoz hasonl fantziavilg lenne a Meroving- s Karoling-uralkodk ltal hrom vszzad alatt egysgestett frank llam? A mr emltett Chlodvig elszr a mai Franciaorszg kzps rszre terjesztette ki a korbban kicsiny s szttagolt frank llam fennhatsgt. Legyzte a nyugati gtokat, megalaptotta a Meroving-dinasztit, ttrt a keresztny hitre. Halla utn a terjeszkeds tovbb folytatdott: a 6. szzad kzepre a frankok meghdtottk a tringiaiak, burgundiak s alemannok lakta terleteket, valamint Provence-t. A Meroving-kirlyok ekkor mr a fldhz kapcsold hatalma a kvetkez msfl vszzad alatt (az rksk kztti hagyomnyos osztozkods miatt) eljelentktelenedett. A 8. szzad elejn az egyik frank llamban, Austrasiban majordomusi (udvarigazgati) tisztsget betlt csald tagjai, a Karolingok (a legends Martell Kroly leszrmazottai) ragadtk magukhoz az llam irnytst. A Frank Birodalom az idszakukban, a 8. szzad vgre rte el teljes kiterjedst, miutn a mr emltett s Heribert Illig szerint kitallt Martell Kroly 732-ben Poitiers-nl legyzte az arabokat, utdai pedig leigztk a lombardokat, a bajorokat, a szszokat, valamint az Illig szerint soha nem ltezett avarokat is (109. o.). A Merovingok s Karolingok idejn egysgesl s kipl frank llam nem volt ms, mint ami a germn npek katonai demokrcijbl a rmai jogi hats eredmnyekppen logikusan ltrejhetett. A hamists teht felettbb gyes: csakis kzjogtrtnetben igen jrtas szemlyek kvethettk el. A npessg s a terlet nvekedsbl, msik oldalrl pedig a trsadalom, azon bell a szabadok rtegeinek differencildsbl egyenesen kvetkezett ugyanis a korbbi npgyls, a thing elsorvadsa. Az 56. szzad germn llamaiban mg mkdtt, a 10. szzadban pedig mr nyomt is alig talljuk. Ha a 79. szzad valban nem ltezett, akkor a fegyverforgat szabadok kzssgn alapul katonai demokrcia valamifle robbansszer forradalom eredmnyekppen transzformldhatott t patrimonilis monarchiv, a fldbirtokhoz ktd szolgltatsok rendszere, a hbrisg viharos trhdtsval. A fejedelmi ksret mint elkelk tancsa (a frankoknl: placita) lt tovbb a kzpkori llamokban, a 1013. szzadban pedig a magnjogi s kzjogi szempontbl is egyeduralkod kirly melletti taln egyetlen

tnyleges hatalmi tnyezknt szolglt. Ez a tancsad szerv, amely a rendi korszakban lnyegben a parlamentek fels hzaknt, els kamarjaknt l tovbb (az orszggylsre szemlyesen meghvott fpapokat s vilgi furakat tmrtve), a patrimonilis llamban a trvnykezs (brskods) s a nagyrszt ezzel sszekapcsold trvnyalkots terletn is a kirly tancskoz fruma volt. Az 5. szzadban viszont mg testrsghez hasonltott, a gylshez kpest konkrt hatalmi funkcival szinte egyltaln nem rendelkezett. A tancs elretrst jelent vltozs is revolciszeren kvetkezett volna be? A germn llamokban a fejedelmet a np, vagyis a politikai jogokkal rendelkezk (a fegyverkpes frfiak) vlasztottk. A 1011. szzad llamaiban a keresztny kirly rkletes hatalma a fldbirtokon s a hbrisg magnjogi s kzjogi elemeket egyarnt tartalmaz klcsns ktelezettsgvllalsain alapult (ez volt a patrimonilis monarchia lnyege). A mai trtnettudomnyban igen komoly szerepet jtsz centrumperifria elmlet szerint a frank eredet nyugat-eurpai modell tvtelvel jttek ltre Eurpa tbbi rszn a keresztny kirlysgok Szent Istvn llamt is idertve. Az egyhz legitimcis s jogalakt szerepe elvitathatatlan, azonban aligha felttelezhet, hogy ezt az llammodellt sajt hatalmuk biztostsa rdekben maguk az egyhzi rstudk kreltk volna, jogi dokumentumok, oklevelek s trvnyknyvek egsz sornak brilins hamistsval. A kezdetleges germn llamokban a fejedelem s a gyls mellett a hadviselshez kapcsoldva jelentek csak meg bizonyos tisztsgek, elssorban a sokak ltal a fejedelmi hatalom megkettzseknt felfogott hadvezr pozcija. Ehhez kpest a Nmet-rmai Birodalom tartomnyaiban, valamint a 1013. szzadi Franciaorszgban mr szp szmmal tallhatunk kzigazgatsi s bri feladatkrkhz kapcsold tisztsgeket, mltsgokat. E tisztsgeket immr nem vrsgi alapon s nem is rtermettsg szerint, hanem kifejezetten a hbri viszonyokhoz igazodva, egyfajta szemlyes szolgltatsknt tltttk be, egy rszk pedig bizonyos elkel csaldok rkletes jogv vlt. Ez a vltozs sem kvetkezhetett be pontszeren. Nyilvnvalan szksg volt arra, hogy az llam folyamatos nvekedshez kapcsoldva megszervezzk az udvari igazgatst (mint emltettk, maguk a Karolingok is udvarigazgatkbl, majordomusokbl vltak kirlyi dinasztiv). A Nmet-rmai Birodalom tartomnyai s kisebb terleti egysgei mg taln magyarzhatk a korbbi germn szllsterletek tovbblseknt. Ugyanakkor hihet-e az, hogy a Heribert Illig ltal sem tagadottan ltez Merovingok 6. szzada utn a 11. szzad Francia Kirlysgban egyszer csak egy viszonylag nagyfok nllsgot lvez, helyenknt llam az llamban szerepet is betlt uradalmi rendszert (seigneurie) tallunk anlkl, hogy kzben brmifle kzigazgats-szervez tevkenysg folyt volna? Az eredetileg katonai krzetekhez hasonl tagozds nyilvnvalan csak hossz vtizedek, st vszzadok alatt vltozhatott kzpkori rtelemben vett terleti igazgatss. A korbbi grfsg mint hatalmi centrum csak a helyi hbrri hatalom s a hagyomnyos katonai funkcik sszefondsval vlhatott valamennyi lnyeges hatalmi funkci helyi lettemnyesv. A francia kora kzpkorra oly jellemz partikularizmus loklis kzpontjai aligha jhettek volna ltre, ha Chlodvigot valban hirtelen a Capet-hz tagjai kvetik egy korbban nem is ltezett llam trnjn. A Nyugatrmai Birodalom 476-ban bekvetkezett buksa s a teljesen ms mdon ltrejv (tnyleges kzponti hatalommal alig rendelkez) Nmet-rmai Csszrsg 10. szzadi megalakulsa kztti rt valban kivlan kitlti a germn trzsi eredet llamalakulatok lass felrlsvel egysgesl, majd nem ltez csszra halla utn hirtelen szthull frank llam. Ez ppen mg belefrne a Heribert Illig ltal sugallt zsenilis hamists fogalomkrbe ha tallnnk megfelel magyarzatot arra, hogy a szthullott Rmai Birodalom egykori provincija, Gallia helyn hogyan s mikppen jhetett ltre a Francia Kirlysg, s mirt tnik logikusnak, hogy ezt az llamot lnyegt tekintve a 843. vi verduni szerzds hozta ltre amelyet ugye soha senki nem rhatott al, hiszen nem ltez szemlynek rksei sem lehetnek. A rgszet termszettudomnyos mdszereivel hromszz vet s egyetlen percet vezredes tvlatbl ktsgtelenl nem knny megklnbztetni. Nem kizrt teht, hogy egyszer (mondjuk, a negyedik vezred elejn) egy bizonytalan eredet magyarorszgi rgszeti leletre azt rjk a muzeolgusok, hogy kuruc kori, esetleg 21. szzad krnyki tl, s mindebbl valaki arra kvetkeztet majd, hogy Kossuth Lajos s Dek Ferenc vlheten kitallt figurk voltak, akikre csak a parlamentarizmusnak nevezett, rg tlhaladott hatalomgyakorlsi forma trtneti legitimcija vgett volt szksge az utkornak.

A kora kzpkori Eurpa jogtrtneti forrsairl


BALOGH ELEMR jogsz, egyetemi tanr, Szegedi Tudomnyegyetem

A trtnelemtudomny, gy a jogtrtnet is dnten az rsbeli forrsokra tmaszkodva rja le a vizsglt kort, s vgez elemzseket. A jog trtneti forrsai kzt ugyan helye van az ratlan normknak is, szably szerint azonban az idtll, kiprblt mintkat ezek kzl is elbb-utbb lejegyeztk, gy ezek is hacsak el nem pusztultak, ami viszont nem ritka a tudomnyos vizsglds trgyt kpezhetik. Eredetket tekintve teht az emlkezet homlyba vesz szoksjogi normk a kezdetekre vonatkoz legfontosabb ktfk. Amint egy np civilizcis rtkei kz beemelte az rsbelisget, ppen a szoksjogi szablyok lejegyzst, maradandsgnak biztostst tartotta e tudshordoz legfbb feladatnak. A kora kzpkori, de mg az rett kzpkori trsadalomnak is fontos jellemzje volt, hogy az rsbelisget fknt a jogi tartalm tnyek, ismeretek rgztsre hasznltk. A npvndorls viharait kvet frank, kivlt a Karoling birodalmi konszolidci bsges trtneti, kztk jogtrtneti forrsokat hagyott rnk. A kora kzpkori Eurpa trtnelmt dnten befolysol germn npekre vonatkoz trtneti forrsok rendszeres kiadst (a kiadvny neve: Monumenta Germaniae Historica) 1819-ben kezdte meg egy trsasg (Gesellschaft fr ltere deutsche Geschichtskunde). A nmet birodalom ltrejtte (1871) jabb lendletet adott a munklatoknak, az els vilghbort kveten pedig vaskos folyirat is indult az 500 1500 kztti idszakot rint forrspublikcik s forrsinterpretcik szolglatban (1937-tl: Deutsches Archiv fr Geschichte des Mittelalters, mely a hbort kveten jraindult, 2002-ben mr 58. vfolyamt megjelentet Deutsches Archiv fr Erforschung des Mittelalters cmmel). E forrskzls s -analzis mig tart, ami nmagban is mutatja, milyen hatalmas mennyisg ktf feldolgozsrl van sz.

8. szzadi frank knyvillusztrcik A forrspublikci mindig kritikai kiadst jelent, teht megvizsgljk a szban forg forrs eredetisgt, s a ktsgtelenl jelents szm hamistvnyra klns gondot fordtanak. Az oklevlhamists amgy a kzpkori eurpai jogrendben a legslyosabban bntetett cselekedetek kz tartozott. Elkvetje (az egykor magyar jogban is) a htlensg blyegt (nota infidelitatis) vette magra, bntetsknt pedig f- s teljes jszgvesztsre tltk, amit csak tetzett becstelen szemlly (persona infamis) nyilvntsa. Nem rdektelen megjegyezni, hogy a hamis kzpkori magyar okleveleket kln szmon tartjk, s j rszk nllan is olvashat. A kora kzpkori germn jogforrsok tartalmi s formai szempontok alapjn kt tpusba rendezhetk: a rgi szoksjogot tartalmaz jogknyvek (npjogok) s a frank kirlyi trvnyek. Ezek kzl kiemelkeden fontosak azok, amelyek a hagyomny szabta normkat rgztettk. A frank kirlyi jogforrsok (pactus, capitulare) jelents mrtkben a jvre nzve tartalmaztak rendelkezseket, s olykor valsggal konkurltak a npjogok rendelkezseivel. Ezzel szemben a szoksjogi normk nagyon hossz mltra visszatekint, rendszerint vltozatlan formban alkalmazott jogi viselkedsmintkat rgztettek, amelyeknek hitelessge megkrdjelezhetetlen volt. rsbeli rgztsk sorn a legnagyobb pontossgra trekedtek, meghamistsukhoz rdek nem fzdtt. A germn trzsek a 69. szzad kztti idszakban jegyeztk le szoksnormikat, s e jogknyvek valamennyi jelentsebb nptl fnn is maradtak: ezeket a jogtrtneti irodalom egykor latin megjellssel gy nevezi: leges barbarorum, mg az egykori Nyugat-rmai Birodalom romanizlt lakossgra vonatkoz egyszersdtt jogviszonyokat a leges Romanorum szablyozta. A legels jogknyvek kz tartozik a burgund npjogot megrkt Lex Burgundionum (501517), amely kirlyi jogokat is tartalmazott. A legnagyobb hats npjogi gyjtemny a szli frankok szoksait rta le (Lex Salica, 507511), amelyet Nagy Kroly idejn az aacheni gyls hatrozataival, azaz kirlyi trvnyekkel kiegsztve jra kiadtak (Lex Salica Carolina, 802803). Ennek befolysa alatt szletett I. Dagobert uralkodsa idejn a Kln krnyki frankok jogknyve (Lex Ribuaria). Szintn a 7. szzadra datlhat a Rajna fels forrsvidkn lk jogt ler munka (Lex Alamannorum), amelyet Landfried herceg uralkodsa alatt (712-725) egsztettek ki. A 8. szzadban, Odilo bajor herceg idejn (739

748) jegyeztk fl a bajor npjogot (Lex Baiuvariorum). A 802803. vi aacheni gylsnek a birodalmi jogegysg megteremtst clz instrukcii nyomn kszlt a szsz (Lex Saxonum), a tringiai (Lex Thuringorum) s a frz (Lex Frisionum) joggyjtemny. A germn npjogok teht trzsenknt kln-kln tartalmaztk a testre szabott normkat, amelyek akkor is vonatkoztak a trzs tagjaira, ha szllsterletket elhagyva jogvitba keveredtek egy msik trzsblivel vagy egy rmaival (szemlyhez tapad jog elve). Ilyenkor a germn jogfelfogs szerint mindenki a szrmazsa szerinti jog alapjn krhette ignye elbrlst, amit jogkijelentssel (professio juris) kellett a brsg tudomsra hoznia. A szli frankok jogknyve mg nem ismerte ezt az elvet, a riburi frankok (Lex Ribuaria, 623639) azonban mr igen. A langobardok meghdoltatsa utn (774) a frankok s a langobardok viszonylatban is bizonytottan rvnyeslt, gy pldul 988-ban egy Lombardiba frjhez ment grfn kijelentette: a szli jogot vallja magnak.

A frank kirlyi trvnyek is megerstettk a szrmazs szerinti jog elvt (lex originis), gy egy 768-bl szrmaz capitulare szerint a rmaiak s a szliak lakjanak a birodalom brmely szgletben egyarnt sajt joguk szerint lhetnek. A npjogok tartalma kisebb rszben magnjogi, ennl bvebben perjogi s leggazdagabban bntetjogi vonatkozs. A jogsrtseket vagyoni elgttel formjban orvosl modell rendkvl kazuisztikus szablyozsa valsgos bntetsi katalgusrendszert rajzolt ki. A frank kirlyi trvnyalkots a Meroving- s a Karoling-korban egyarnt a birodalom kormnyzsnak fontos eszkze volt. A szzszmra kibocstott Karoling-trvnyeket trgyuk szerint vilgiakra, egyhziakra s vegyesekre (capitularia mundana, ecclesiastica, mixta) osztja a szakirodalom. A vilgiakat 802803 ta tartalmuk alapjn tovbbi kategrikba soroltk aszerint, hogy a npjogok kiegsztseit tartalmaztk, a kirly sajt jogn kibocstott rendelkezsek voltak, avagy a kirlyi utaz brk (missi dominici) utastsait rgztettk. A kapitulrkat a kancellria csupn elksztette, egykor udvari gyjtemnyek nem kszltek. Ksztettek viszont effajta gyjtemnyeket egyhzi intzmnyek, m ezek jelentsge klnsen a birodalom flosztsa utn (Verdun, 843) gyorsan lehanyatlott.

Arab tmaszpont a dlfrancia partvidken


Az Illig-fle elmlet ltal kitalltnak tekintett szzadok nemcsak Eurpa bels fejldse szempontjbl voltak kulcsfontossgak, hanem szmos forrs bizonytja az eurpai keresztny vilgnak ms civilizcikkal val rintkezseit. A 910. szzad volt a normann-viking terjeszkeds, a magyar kalandozsok s a megjul arab-iszlm expanzi kora is. Az sszecsapsok mellett azonban ez az idszak a klnbz eredet s hagyomny npek eurpai egyttlsnek is fontos peridusa. NAGY BALZS egyetemi adjunktus, ELTE BTK kzpkori s kora jkori egyetemes trtneti tanszk Senki se tkzzk meg azon, ha gynge kirlyok s elasszonyiasodott fejedelmek tetteit fogom elmondani. Hogy ezt a sok kzl csak egy kzzelfoghat eset is igazolja, m mondja el Fraxinetum vros a maga esett n hallgatni fogok , amelyrl mindenki tudja, hogy az itliai s provence-i hatrvonalon fekszik. A hely fekvse mindenki eltt ismeretes, egy oldalrl tenger vezi, a tbbirl pedig sr tskebokor erd teszi hozzfrhetetlenn. [] Az Isten kifrkszhetetlen s igazsgos intzkedse szerint hisz msknt ez nem is lehetsges hsz szaracn kis csnakon Hispnibl kiindult, s a szl akaratuk ellenre ezen partra hajtotta ket. Ezek a kalzok jnek idejn nagy titokban a vrosba lopztak, s a keresztnyeket, h jaj! leltk, a vrost elfoglaltk s a vroskval szomszdos Maurus nev hegyen a kzeli npekkel szemben vdvrakat ptettek. (Liutprand: Antapodosis. Ez s a tovbbi Liutprandtl szrmaz idzet Jurkovich Emil fordtsa.) A 10. szzadi trtnetr, Cremonai Liutprand lersa szerint gy jtt ltre a mai francia Rivirn, St. Tropez kzelben Fraxinetum (La Garde-Freinet) tmaszpontja 888889-ben. Az erdtmny majd egy vszzadnyi trtnete kivtelesen jl rekonstrulhat a szerencss forrsadottsgok kvetkeztben, hiszen Liutprandon kvl tbb ms trtnetr is megemlkezett errl. Az ehhez hasonl erssgek ltestst katonailag tbb szempont is indokolhatta. Szolglhattak egy ksbbi terleti terjeszkeds elksztseknt is, hiszen egy ilyen kulcsfontossg pontrl jl kifrkszhetk voltak a krnyez terletek, felderthetk a portyzsok szmra elnys tvonalak. Az ilyen portyzsok megjellsre szolglt az szak-afrikai arab ghazw kifejezs, amelybl a razzia sz szrmazik. Eredeti rtelme szerint a hitetlenek ellen indtott zskmnyszerz hadjratokra vonatkozott. Fraxinetum elfoglalsa termszetesen csak egy hosszabb trtneti folyamat rszeknt rtelmezhet helyesen. Szles krben ismert a b msfl vszzaddal korbban Eurpa ellen irnyul els arab expanzi lefolysa: a muzulmnok egszen a frank terletek mlyn lv Poitiers-ig hatoltak, ahol 732-ben megtkztek a frankok Martell Kroly vezette erivel. A keresztny terletek elleni ksbbi muzulmn tmadsok sorozata azonban kevsb ismert. A Fldkzi-tenger nyugati medencjnek szigetei egyms utn arab fennhatsg al kerltek. Elszr a 8. szzad kzepn Szardnit, majd Sziclit foglaltk el. Itlia szrazfldi terletei sem maradtak biztonsgban. 846-ban, majd 849-ben Rma vrost is ostrom al vettk. 882-ben a Gaeta mellett a Tirrntengerbe ml Garigliano foly kzelben jtt ltre egy arab tmaszpont. Egy innen kiindul arab osztag tmadta meg 883-ban Monte Cassint, a hagyomny szerint Szent Benedek ltal alaptott 6. szzadi eredet bencs aptsgot. Ahogy Marc Bloch francia trtnsz klasszikuss vlt s 2002 ta magyarul is olvashat, A feudlis trsadalom cm mvben bemutatta, a nyugati keresztnysg terlete a 910. szzad forduljn nem volt felkszlve az effle katonai tmadsok elhrtsra. Ennek f okt a tengeri hajzs httrbe szorulsban ltta. Ebben az idben, amikor nem vlt el egymstl lesen a katonai s kereskedelmi cl hajzs, jellemz, hogy a lakott teleplsek inkbb a tengertl tvolabb, a tenger fell fenyeget tmadsoktl vdettebb helyeken alakultak ki. A tenger fell rkez tmadsokkal szemben csak a vzen lehetett volna felvenni a kzdelmet. Az ehhez szksges elfelttelek kialakulsra azonban mg j ideig vrni kellett, s addig a fraxinetumi arabok hbortatlanul folytathattk portyzsaikat. Liutprand ezek lersa sorn nem hallgatja el, hogy alkalomadtn a keresztnyek is szvesen ignybe vettk az arabok katonai szolglatait, ha ppen aktulis ellenfeleik legyzse volt a feladat. Gyors hadjrataik sorn az arabok Fraxinetumbl kiindulva a 930-as vekben a hres bencs aptsgot, Sankt Gallent is megtmadtk. A legnagyobb veszlyt azonban az alpokbeli portyk okoztk. Aki az Alpokon tvezet forgalmat veszlyeztette, az stratgiailag igencsak fontos pontot tartott a kezben. A nhny ekkoriban nyitva lv hgt knny volt ellenrizni, s ezzel bizonytalann tenni az Itlia s a kontinens Alpoktl szakra fekv rsze kztti kzlekedst.

Ez lehetett az egyik ok, amirt a fraxinetumi arabok ellen Hug itliai kirly 942-ben hadjratot szervezett. Liutprand lersa szerint a Fraxinetumban lak szaracnok kegyetlenl elpuszttottk a hegyi vidket, amely Itlit szaknyugatrl vezi. Hug kirly emiatt kell megfontols utn kveteket kldtt Konstantinpolyba, krve Romanosz csszrt, hogy kldjn neki grgtzzel elltott hajkat, amelyeket a grgk a maguk nyelvn chalndinak neveznek. Ezt pedig azrt tette, hogy mg maga a szrazon indul Fraxinetum elpuszttsra, a grgk a tenger fell erdtett rszt szlljk meg glyikkal, perzseljk fel hajikat s vigyzzanak arra, hogy Hispnibl sem elesget, sem segdcsapatokat ne kaphassanak. Hug kirly teht egybegyjtvn seregt, hajit a Tirrn-tengeren t Fraxinetumba kldte, maga pedig szrazfldi ton ugyanoda indult. Midn a grgk odarkeztek, tzet vetettek a szaracnok hajira, s csakhamar lngba bortottk azokat. De maga a kirly is berontott Fraxinetumba, s arra knyszertette a szaracnokat, hogy mindnyjan a Maurus hegyre menekljenek. Hug kirly teht felismerte, hogy a fraxinetumi tmaszpont felszmolshoz az erdtmnyt egyszerre kell tengeri s szrazfldi blokd al venni. Az mr a 10. szzad dereknak nyugat-eurpai realitshoz tartozott, hogy hadra foghat flottt nem lehetett a kzelben tallni, ezrt egszen Bizncig kellett kldeni a kveteket. A grgtzzel, teht saltrom alap, tzvszt kelt robbananyaggal felszerelt hajk tmogatst lvez csapatok sikert is arathattak volna, ha nem jn kzbe egy, a hadjrat sorst ms irnyba fordt esemny. Hug ugyanis hrt kapott arrl, hogy nagy ellenfele, Berengr csapatokat gyjttt ellene. Erre Hug a biznci hajhadat hazakldte, s pp az araboktl krt tmogatst, most mr Berengr ellen. Az arabok feladatul azt sznta, hogy az Alpokban akadlyozzk meg Berengr tkelst Itliba. Liutprand gy sszegezte ennek az akcinak az eredmnyt: Hogy most mr itt, lbukat megvetve, hny keresztny embernek a vrt ontottk, akik Pter s Pl apostolok srjhoz [Rmba] zarndokoltak, csak az tudja, aki az lk knyvbe feljegyezte azok nevt. A fraxinetumi erd gy teht a keresztnyek kztti ellentteknek ksznhette megmeneklst, s az arabok mg hossz vtizedekig a kezkben tarthattk. Az erdtmny elfoglalst vgl az segtette el, hogy az arabok tl nagy fba vgtk a fejszjket, tl rtkes foglyot ejtettek. A burgundiai Cluny aptsga a 10. szzad sorn emelkedett a nyugati keresztnysg egyik legfontosabb kzpontjv s vlt a szerzetesi reformmozgalom kiindulpontjv. Aptjainak befolysa ebben az idben a rmai ppval vetekedett. A fraxinetumi arabok a 972-ben a rmai zarndoktjrl az Alpokon keresztl hazatr Maiolus clunyi aptot ejtettk fogsgba. A hasonl emberrablsok gyakoriak voltak ebben az anarchira hajl idben, ltalban a rabszolga-utnptls biztostst szolgltk. Az eurpai keresztny rabszolgkat a muzulmn terleteken j ron lehetett rtkesteni. Nyilvnval azonban, hogy Maiolus esetben msrl volt sz. Egy hozz hasonlan fontos szemly elrablsa nem rabszolgaszerzsi clbl trtnt, hiszen az rvn fogvatarti sokkal nagyobb hasznot remlhettek. A cl ebben az esetben vltsgdj kicsikarsa lehetett. Maiolust halla utn szentt avattk, s tantvnya, Syrus megrta hagiogrfiai vitjt, azt a szveget, amely Maiolus szentsgt volt hivatott bizonytani. Ebbl, valamint Rodulfus Glaber Historia cm mvbl szrmaznak az albbi szemelvnyek: Fogvatarti felosztottk egyms kztt mindent, ami csak az v volt, s megkrdeztk, hogy van-e hazjban olyan gazdagsga, amellyel nmagt s az vit ki tudja vltani a fogsgukbl. Akkor Isten embere, aki a teljes nyjassg mltsgval tnt ki, azt vlaszolta, hogy neki ezen a vilgon semmi sajt tulajdona nincsen, s pnzbeli gazdagsgot nem is kvn magnak, de nem tagadta, hogy tbben llnak hatalma alatt, akiknek gazdag birtokaik s nagy vagyonuk van. Ezt meghallvn, arra knyszertettk, hogy emberei kzl egyet kldjn el, aki nmaga s trsai kivltsnak rt nekik elhozn. Meghatrozva megjelltk a pnz slyt s mennyisgt. Ez ezer libra ezst volt, hogy ugyanis egy libra jusson mindenkinek. (N. B. fordtsa) Elrabli teht Maiolus befolyshoz mrt, igencsak borsos vltsgdjat kveteltek szabadon bocstsa fejben, ami mai mrtkekre tszmtva majdnem ngyszz kilogramm ezstnek felel meg. Az arabok jl szmtottak, Cluny aptsga a kor egyik leggazdagabb szerzetesi kzssge volt, szerzetesei ssze tudtk gyjteni mg ezt a tekintlyes summt is. A korabeli letrs szavai szerint a szerzetesek ezrt, ahogyan msnap elhatroztk, hatalmas mennyisg kincset gyjtttek ssze, ami a mindennapi szksgletek fedezsre szolgl pnzbl, illetve az addig a kolostor dsztst szolgl mtrgyakbl vagy nemes urak adakozsbl gylt ssze, avagy a tbbieknl elkelbbnek ltsz testvrek, akiknek nagy vagyonuk volt, hoztk el sietve egy meghatrozott napon. Az zlet ltszlag elnysen zrult az arabok szempontjbl, hiszen megkaptk a vltsgdjat. A folytats

azonban nem a terveik szerint alakult. Maiolus fogsgba vetst a krnykbeli hatalmassgok nem trtk sz nlkl, s II. Arles-i Vilmos provence-i grf vezetsvel koalci alakult Fraxinetum megostromlsra. Ismt biznci flotta biztostotta a tengeri blokdot, s kihasznlva, hogy vgl Crdobbl nem rkezett meg a vrt tmogats, 972 szn visszafoglaltk az erdt. Fraxinetum arab erdjnek trtnete ezzel lezrult. A fenti histria nem nmagban rdekes, hiszen a 910. szzadi msodik arab invzi trtnetbl mg szmos ehhez hasonl eset felidzhet lenne. A figyelemre mlt ppen az, hogy a 9. szzad els felben mg oly hatalmas Frank Birodalom hatrvidkn tbb mint nyolc vtizeden keresztl fennmaradhatott egy ilyen tmaszpont, ahonnan a kontinens bels terletei fel is szmos hadjrat indult. A sztaprzdott hatalmi szituciban a keresztny Eurpa nem tudott megfelel ert felvonultatni az egybknt nem tl nagy katonai potencilt jelent Fraxientum felszmolsra. Amikor pedig vgl sikerrel jrt az ostrom, akkor is csak a helyi hatalmassgok szvetkezse biztosthatta a sikert.

A LYUKAK ORSZGA? Anglia Nagy Alfrd korban


Heribert Illig az angolszsz kora kzpkorbl is letagad 300 vet, st, Nagy Alfrd angol kirlyt Nagy Kroly sgoraknt mutatja be, ami azonban tveds, hiszen ha hamisak az rott forrsok, ha nem, mindegyik azt kzli, hogy Kopasz Kroly nyugati frank kirly s csszr lenya, Judit felesgl ment thelwulf wessexi kirlyhoz, azaz Alfrd mostohaanyja lett. Sem a sgorsg, sem a Nagy Krollyal val kapcsolat nem igaz. Illig ingovnyos terletre tvedt. BRNY ATTILA trtnsz, egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem llig az angol szakirodalombl Nagy Alfrd angol kirly (871899) tekintetben mindssze egy ismeretterjeszt munkt (Sturdy), illetve egy tudomnyos igny munkt hasznl (A. P. Smyth), mely utbbit azonban az angol trtnetrsban igen nagy kritikval illetnek, szerzje ugyanis mindenron forradalmi jdonsgokat akar tallni, s pldul Alfrd szerept kvnja kisebbteni s a viktorinus piedesztlrl letasztani. Komoly tudsok persze tbb helytt cfoltk megltsait. Illig forrsokat nem olvasott, nem ltott egy viking hajtemett sem, nem ltott egyetlen angolszsz srt vagy feltrt alfrdi erdt sem, ahogyan nem fogott a kezben 9. szzadi oklevelet vagy az Angolszsz Krnikt sem. gy igen nehz llst foglalni olyan krdsekben, amelyekrl trtnszek genercii letmveket alkottak. Ha hivatkozik is egy-egy, fknt rgebbi, az 1930-as vek hangjt idz vlemnyre, azt is keresztreferencia alapjn teszi, egy-egy nmet vagy francia szerz trsban kzlve azokat. A viking puszttsrl vallott kardinlis jelentsg krds nzeteit egy ismeretterjeszt knyv (Oxenstierna) alapjn kzli. Illig Anglit a lyukak orszgnak titullja, amelyben hossz vszzadokig a stt kor uralkodott, s nincsenek mg rgszeti leletek sem, amelyek az let nyomairl rulkodnnak. Azt lltja, a rgszek is igazoljk, hogy kb. 320 vnyi res idt tallhatunk, pldul London esetben. Megllaptsait azonban tbbnyire a rgsznek s szaktudsnak sem tekinthet nmet Hans-Ulrich Niemitz megltsaira alapozza. Az, hogy a vrosokban totlis hiny mutatkozik a leletekben, s hossz idre eltnik a vrosi let, Angliban is ismert volt. Ezt az irnyzatot a 20. szzad els felben az n. diszkontinuits iskola kpviselte, amelynek egy-kt mai hvt idzi Illig (azt is keresztreferencia tjn, Niemitz mveibl), viszont a msik oldal, a kontinuits kpviseli nem kapnak teret. (James Campbell ugyan benne van a bibliogrfiban, de az mvt Illig lnyegben nem ismeri.) Tbb vros esetben nem maradtak lyukak: egy-kt vtizednyi hitustl eltekintve a rmai hdts kortl 1066-ig tudjuk rekonstrulni az angolszsz vrosi letet. A mai rgszeti satsok mindezt bizonytottk, pldul London esetben is van kontinuus urbanizci, igaz, nem a rmai vros pontos helyn.

Egy evanglista brzolsa. Book of Kells, 9. szzad Illig rgszeti leletek hinyra hivatkozik Yorkban, ami, ltvn azon nagyszabs satsok eredmnyeit, amelyeket a vrosban vghezvittek, meggondolatlansgra vagy tjkozatlansgra utal. Yorkban a rmai megszllstl napjainkig folyamatosan kimutathat az emberi civilizci. Igaz, rgszeti krdsekben a szerz nem angol rgszekre, hanem paleontolgusokra tmaszkodik; vagy bedob rgsz (?) neveket, mint Thacker, vagy Hall, fontos lltsokat ad a szjukba, de ket nem idzi, a mveiket sem adja kzre.

Alfrd fellpse Hogy tisztban legynk a trtneti adatokkal, rviden sszefoglalom Alfrd tevkenysgt. A 9. szzad elejn, Egbert uralkodsa alatt j hatalom ura kerlt az angolszsz nagykirlyi (bretwalda) trnra: Wessex. A wessexi kirlyoknak az egyestett Anglia feletti uralom mr megkrdjelezhetetlen joga. A dnok elleni sikerek folytn Anglia vgkpp elismeri Wessex fsgt. Mg Northumbriban s Merciban slyos anarchia dl, addig Wessexben kialakul egyfajta politikai biztonsg s szilrd hatalom. A politikai stabilitsnak ksznheten a wessexi kirlyok kincstra csak egyre gyarapszik. Kihasznlvn a dli-dlkeleti vrosok kereskedelmi erejbl add hasznot, Wessex risi tkt halmoz fel, amelynek megint csak a dnok elleni kzdelemben lesz igazi jelentsge. Alfrd teht trnra lpse utn olyan bzisra tmaszkodhat, amely megmagyarzhatja, mirt egyedl Wessex lesz kpes ellenllni a vikingek haragjnak (furor Normannorum). A 789-ben indul dn invzik csak 865-tl vlnak igazn jelents, szervezett, mr nem csupn szrvnyos zskmnyszerz akcikban realizld, egyrtelmen terletfoglal clzattal indtott tmadsokk. Alfrd mvnek els rszt a Nagy Hadsereg elleni harc tlttte ki. A dnok ekkor mr nem trnek vissza hazjukba tlire, Angliban telelnek, a meghdtand terleten maradnak, s lland telepeket, falvakat hoznak ltre. 865ben 300 hajnyi viking, 6-7000 harcos indul Anglia ellen, s rvid id alatt meghdtjk Northumbrit, Mercit,

Kelet-Anglit s Wessex keleti-szakkeleti svjt. 878-ban viszont Wessexet is elrasztjk, Alfrd maga is a mocsrvidken bujkl. De mg ugyanabban az vben Alfrd Edingtonnl slyos veresget mr Guthrum dn kirlyra, s a 886-os megllapods rtelmben az n. Watling-vonal mentn felosztjk Anglit. Az e vonaltl keletre es terletek dn uralom alatt maradnak (Danelag, vagy Danelaw, a dnok joga).

Angol kirlyok pnzei. Fent Off (757796). Lent Alfrd (871899)

Alfrd mr uralma kezdetn egy sszer, a realitsokat messzemenen figyelembe vev politikai program, majdhogynem egy elre megtervezett, aprlkosan kidolgozott katonai-politikai-trsadalmi reformrendszer szerint dolgozik. Jogtuds szakrtket vesz maga mell a nagytancsba, bevonja a witant a politikai dntsekbe, lseit rendszeress teszi. Az adminisztrci terletn bmulatos elrehalads tapasztalhat. Alfrd hadiflottt llt fel, jjszervezi a szsz npfelkelst (fyrd). A parasztoknak lehetsgk nylik, hogy a katonai szolglatot megvltsk, s egy megnvelt adsszeg fejben folytathatjk mezgazdasgi munkjukat. A fldbirtokhoz kttt vlik a hadi szolglat: az 5 hide (telek) birtokkal rendelkezk ktelesek katonskodni. A hadsereg szervezettebb, tkpesebb s hatkonyabb vlik.

A tudomny fel fordul Alfrd, a hs harcos kirly, miutn megtrt a csatk mezejrl, blcs uralkodknt megtanult latinul, s sajt maga lefordtott fontos kora keresztny teolgiai-filozfiai munkkat. Hogy ebbl mi a valsg, s hogy tnylegesen maga fordtott-e latinbl angolra, vagy ignybe vette a Nagy Kroly-i mintra ltrehozott palotaiskola tuds szerzeteseinek a segtsgt, nem tudjuk. Az rott forrsok Asser s az Angolszsz Krnika mindenesetre megerstik ezt, s a mvek meg is vannak angol nyelven. Illig szerint az angol nyelv is kitalci, br nem megy abba bele, hogy ezen lltst rvekkel is altmassza. Az angol nyelvrl tbb knyvtrnyi irodalom szletett, viszonylag jl meghatrozhat s fejldsstruktrja, a ksbbi kzp-angol nyelv kialakulsnak tja krlrhat. Az angol nyelven tbb vszzad folyamn ltrejtt angolszsz keresztny mveltsget s irodalmat nem lehet figyelmen kvl hagyni. Igen szles az angol irodalom trhza, s nem hihetjk, hogy a Beowulf eposzt vagy az angol kltszet remekeit pldul az Othere utazst, amely az Alfrd iskoljbl szrmaz Orosiusfordtshoz csatolva maradt fenn, vagy Cynewulf s Cdmon verseit is ksbbi hamistk tltk ki. III. Ott s II. Szilveszter utastst adott volna, hogy rjanak angolul nhny kltemnyt 78. szzadi stlusban? rdekes, hogy nyelvszeti fejtegetseit Illig nem angol szerzkre hivatkozva teszi meg, csupn bizonyos Karl Langosch lltsain alapszik ksrlete az angol nyelv ltezsnek cfolatra.

A withami tk. 8. szzad vgi ezstkszer Ha nem is tudjuk Alfrd tnyleges fordti munkssgt igazolni, annyi bizonyos, hogy tle indult ki az a mveldsi program, amely a 10. szzadi Anglit a keresztny tudomnyossg jeles centrumv tette. Az a vlemny, hogy a viking harcok kzben nem lehetett ideje fordtssal bbeldni, miden alapot nlklz, hiszen a forrsok egyrtelmen megjellik, hogy Alfrd a dnokkal kttt vgleges bke utn, a 890-es vek msodik felben fordult a tudomny fel. Alfrd iskoljban fordtottk le Nagy Szent Gergely ppa Lelkipsztori

gondoskodst (Liber regulae pastoralis v. Cura pastoralis); Bothius A filozfia vigasztalsrl cm munkjt (De Consolatione philosophiae); Szent goston Vallomsait (Soliloquia); az els 50 zsoltrt. Ezek mindegyikben, tbbnyire az elszavakban van utals arra, hogy Alfrd maga fordtotta a mveket, igaz, Asser s msok segtsgvel. Ennek bizonytka az lehet, hogy a fordtsok igen egyediek, nem szveghek, sokszor annyira elrugaszkodnak a szvegtl, hogy szinte nll munkt r a fordt, szljegyzetekkel, megjegyzsekkel ltva el a fordtott szvegeket. A hagyomnyos klerikus fordt valsznleg nem mert volna ilyen nllsgra vllalkozni. Gergely ppa mvnek fordtsa kt egykor kziratban is fennmaradt; Bothius csak egy, a 10. szzad derekrl szrmazban; goston pedig egy mg ksbbiben. Az els 50 zsoltr az n. Prizsi Zsoltrosknyvben maradt fenn. A fordt itt is belenylt a szvegbe, egyszerstett, levagdosta a nehezen rthet sallangokat. Ami a hamists ellen szl, hogy ha mr hamistottk, mirt hagytak ki hrom (az 1., a 21., s a 26.) zsoltrt?

A pnz beszl Az angolszsz kor, s benne klnsen Alfrd uralkodsa igen gazdag pnzleletekben. Ahhoz kpest azonban, hogy csak nhny ezernyi maradt fenn ezekbl, a numizmatikusok becslse, miszerint 10 millinyit vertek Alfrd pnzverdiben, els hallsra hihetetlennek tnik. A vlaszt az adja meg, hogy Nagy Kroly birodalmhoz hasonlan a pnzeket Angliban is jra s jra bevltottk (periodic recoinage). Nem tnik meglepnek az adat annak fnyben, hogy Alfrd vgrendeletben sszesen 486 ezer ezstpennyt adomnyozott el, vert pnzben! Alfrd korra mr eltnt az aranyshilling (scilling), s helybe az ezstpenny (sceat vagy sceatta) lpett. Az els pnzeket a 640670-re datlt crondalli kincsleletben talltk, amelyek mg a Meroving aranypnzeket (tremissis) mintztk (thrymsa). Az els ezstpennyk (sceat) mg semmilyen feliratot nem hordoztak, csupn germn rnikus jeleket vagy stilizlt llatornamentikt (pl. szfinx). [rdekes krds, hogy mirt hamistott volna ksbb brki is ilyen nvtelen pnzeket: abszolt illogikus, hogy a hamistani kvnt pnz nem hordozza a kiad uralkod nevt.] Gyakorta alkalmaztk a kirlyok a pnzrontst is: Northumbriban pldul a 9. szzadban mr elfogyott a sceatta ezsttartalma, s rzbl vertk a styct. A 8. szzad vgn Offa ksrelte meg jra, hogy a frank dnr mintjra aranypnzt veret. Mr a 9. szzadot megelzen is a kereskedelemben jelents szerepet jtsz Dl-Angliban volt a legintenzvebb a pnzforgalom: Kentben, Canterbury krnykn trtk fel a legnagyobb leleteket (pl. Richborough vagy Southampton, egykor nevn Hamwih, amelyrl egy 8. szzadi szentletrajz is tanskodik, kereskedhelyknt [mercimonium] emltve azt; valamint a Fels-Temze vidknek vrosai).

A fulleri bross, 9. szzadi, nielldszts ezstmunka

Meg kell emlteni a pspki vagy aptsgi pnzverdket is (Reculver, Whitby). London, Norwich, Greenwich angolszsz neve a latin vicus, piaci kzpont kifejezsbl ered wic vgzdssel kpzett alakok (pl. Lundenwic) a pezsg gazdasg nyomt viselik magukon. A 89. szzad legfbb szak-angliai pnzverdje, York is a latin nvbl szrmaztatott Eofor-wic alakkal tanskodik arrl, hogy a pnzforgalom nemcsak dlkeleten volt kiterjedt, amit pnzleletek is altmasztanak. Nemcsak Alfrd Wessexben vertek ezstpnzeket, hanem a viking uralom eltti s utni Northumbriban is: Hexhamban pldul egy 8000 darab 9. szzadi northumbriai styct tartalmaz bronzvdrt trtak fel. Nemcsak Alfrd wessexi llama vert pnzeket, hanem a vikingek elfoglalta szak-, szakkelet-Anglia is: Lancashire-ben pldul egy tbb mint 7000 darabos pnzleletbl 1000 volt Alfrd, s 5000 szrmazott a Danelaw terletrl. A kincslelet egyrtelmen viking eredet, amit az bizonyt, hogy benne mintegy 1000 frank rmt s 27 darab, Kzel- s Tvol-Keletrl szrmaz pnzt azonostottak. Alfrdi pnzeket mg Rmban is talltak, igen nagy szmban. Alfrd pnzeit nemcsak a kirly neve vagy a vert alakzatok miatt pl. a lunetts vagy a kereszt-s-rombusz tpus penny , hanem ezsttartalmuk miatt is igen jl lehetett hasznlni. Alfrd ugyanis pnzreformot hajtott vgre: egyrszt a korbbi wessexi penny slyt 1,3 grammrl 1,56 grammra nvelte, s csaknem teljesen tiszta ezstbl verette, 45. szzadi rmai mintra. (Ha az rmket ksbb hamistottk, mind a 8. szzadi merciai northumbriai pnzrontst, mind a wessexi reformot is hamistaniuk kellett, azaz jabb s jabb, ms ezsttartalm vagy sly pnzeket verni, gondosan gyelve a bettpusok vltozsaira, valamint Alfrdnl pldul arra, hogy ks csszrkori mintkat kvessenek!) Nemcsak pnzrmket, hanem rmesajtol szerszmokat is trtak fel, meglepen nagy szmukbl kvetkeztetnek arra, hogy mennyi pnz ellltsra volt kpes a wessexi llam. Tbb pnzvert nvrl is ismernk: a 874-es ezstpenny alkotja, egy bizonyos Heremod Londonban mkdtt, a vros nevnek rvidtst r is nyomatta az rmire; Plegmund canterburyi rsek pnzverje Sigehelm volt. Mg a Danelaw elhatrolsa eltt egy ltalnos pnzrendszer alakult ki Angliban: ugyanolyan veret pnzeket bocstott ki a wessexi s a merciai kirly, valamint a canterburyi rsek; de Alfrd pnzeinek (pl. az oxfordi penny) mintjra dolgoztak a skandinv uralom alatt ll Danelaw-beli pnzverk is. (Arra is van j nhny plda, hogy a viking trzsfk pnzveri tovbbra is Alfrd nevt vertk az rmkre! Igaz, nmelyik vereten mr Thr isten kalapcsa is megjelenik.) Ugyancsak ismernk 9. szzadi pecsteket s pecstnyomkat (pl. thelwald dunwichi pspk bronz pecstnyomja a 9. szzad kzeprl).

Krisztus-brzols, Book of Kells, 800 k.

A 9. szzad igen gazdag fmleletekben, az tvsmvszet alkotsaiban, melyek egy rsznl a dszts stlusn kvl feliratok is segtenek abban, hol kell elhelyeznnk ket idben. Egyrtelmen 9. szzadi lelet pldul az a Lavenstockban feltrt aranygyr, amely Wessex kirlynak, Alfrd apjnak, thelwulfnak s lenynak, thelswithnek a nevt hordozza; vagy az n. Fuller-bross, amelyet stlusa alapjn az angol mvszettrtnet minden ktsget kizran a 9. szzad 2. vagy 3. negyedre datl. A bross annyiban is Alfrdhoz kthet, hogy ikonogrfija ugyanazt a tmt brzolja, mint amit Alfrd eszmei atyja, Nagy Szent Gergely is felhasznl: az t rzk. Ami mg egyrtelmbben Alfrdhoz kthet, az a kirly nevt is magn visel n. Alfrd-kszer, melyet Athelneyben, ngy mrfldnyire attl a somerseti helytl talltak, ahol az Angolszsz Krnika s Asser szerint is Alfrd a vikingek ell bujdosott. Az kszerbe 9. szzadi bettpussal, angol nyelven vstk: Alfrd kszttetett engem (LFRED MEC HEHT GEWYRCAN). Tipikus angolszsz stlusra utal a fmszulfid bettes (niell) beraks, ami megfigyelhet tbbek kztt a kincsleletekben feltrt aranyozott ezstkelyheken vagy ezst krttalpakon (pl. Trewhiddle, Cornwall). Az ezstleletek nagy szma a 9. szzadi Dl-Anglia nemesfmbsgre is rvilgt. A cuerdale-i kincslelet figyelemre mlt mr csak a tmege okn is: a karperecek, vcsatok, brossok stb. sszesen majdnem 50 kilt nyomnak. A skandinviai leletegyttesek is nagy szmban tartalmaznak angolszsz trgyakat: az egyik legkorbbi, 8. szzad vgi a norvgiai Bjrkben tallt ezstztt bronz knyvtmasz, amely felteheten a lindisfarne-i vagy ms kolostordlsbl szrmazott. Ugyancsak trtak fel angolszsz eredet ktrgyakat Franciaorszgban (pl. a Szajna partjn tallt aranyberaksos ezst kardmarkolat gomb). A wessexi leletek azonostsban klnsen sokat segt a nvnyornamentika: az abingdoni kard keresztvasa thelwulf gyrjvel szinte megegyez dszts. Hasonl dekorci stilizlt nvny- s llatformk, fleg halak s madarak figyelhet meg merciai s dl-angliai kszereken s kszeres ldikkon: a Gandersheimben feltrt rozmrcsont (szak elefntcsontja) ldika akr a withami hajt eredeti helye is lehetett volna.

A Sutton Hoo-i hajtemet Nem mehetnk el emlts nlkl a leggazdagabb angolszsz kori kincslelet, a 625 krlre datlt Sutton Hoo-i hajtemet mellett. A tzegben megrzdtt hajtest fegyvereket, sodronyinget, bronztlat, ezstednyt, llatornamentikval dsztett arany vcsatot stb. rejtett. A leghresebb lelet a sisak, amelyet az angol mvszettrtnet svd eredetnek tekint, s kzvetlen kapcsolatot felttelez -Uppsala s Kelet-Anglia kirlysga, illetve a Beda Venerabilis munkjban is emltett kirly, Rdwald kztt. Ez s maga a hajtemetkezs alapjn kvetkeztetnek arra, hogy mr a viking puszttsok kornl sokkal korbban lnk kapcsolat ltezett Anglia s a skandinv vilg kztt. A skandinv rgszet nagy alakjai tanulmnyoztk vtizedeken keresztl a tzeglp megrizte viking hajemlkeket (Oseberg, Gokstad), s azok datlsban ma mr a tudomnyos konszenzus megingathatatlan, pldnak okrt frank s angolszsz rmeleleteken is alapszik. Elg kptelensgnek tnik, hogy brki a hamists cljval srknyhajkat sson el norvg mocsarakban, s azokban gondosan hamistott Alfrd-kori pnzeket s angolszsz kszereket helyezzen el! Ott, ahol nem rizte meg tzeg a faszerkezetet, a hajsr helyt a fedlzet formjt kvet, ovlisan rakott kvek jelzik, vagy az orr- s tatforma teljes kikvezse (pl. Man szigetn).

A Viking hajpts sokig fellmlhatatlan volt. Ennek a viking hajnak a msolatval 1893-ban tszeltk az Atlani-cent

A kora angolszsz s az angliairorszgi viking kor fontos emlkei a magnyosan ll kkeresztek, rnikus feliratokkal. (A kora angolszsz keresztnysg fontos forrsa a ruthwelli, hexhami s a bewcastle-i kkereszt, melyek bibliai trtneteket mondanak el rnikus feliratokkal. Mondanom sem kell, a 10. szzadban ezt a fajta angol rsmdot mr nem ismertk, roppant nehz lett volna ilyeneket hamistani.) Igazn specifikusak a 910. szzadi skandinv kkeresztek, amelyekre a mr keresztny hitre ttrt vikingek nemcsak bibliai jeleneteket vstek fel, hanem mg pogny mitolgijukbl vett trtneteket is (pl. a gosforthi kereszten a Ragnarkbl vannak rszletek).

A viking rablhadjratok nyomai Az angliai viking uralom rgszeti emlkei: kincsleletek vagy az n. nyeregtets, llatfaragvnyokkal dsztett srkvek szak-Anglia-szerte megtallhatak. A viking rablhadjratok teht nemcsak a skldok nekeiben lteztek, vannak trgyi nyomai is: temetk vagy az elsllyedt s azta kiemelt hajk (pl. a London Bridge-nl; Northey Islandnl) leletegyttesei.

Az egyik legjobban feltrt temet a reptoni tli tbor, ahol nemcsak a helybeliektl elt testfelptsk klnbzteti meg a viking frfiakat, vagy a nket a koponya meglkelse, hanem Thr isten kalapcst brzol nyakbavalk, vaddisznagyarak, fegyverek, mves vek is indokoljk, hogy a srokat skandinv eredetnek tartsuk. A dsztsek leggyakrabban a dniai Jellinge-stlussal rokonthatk. Senki sem gondolja komolyan, hogy a reptoni 250 srt a hamists cljval ksbb ksztettk. A viking tpus hamvasztsos temetkezsre is van plda Angliban (60 srdomb Inglebyben); de tallunk pldt sisakos viking harcost brzol kkeresztre is (Middleton, Weston); vagy magnyos viking tanyahzakra kovcsmhellyel (Ribblehead). Ezeken kvl is lteznek kzzelfoghat nyomai, kik ellen harcolt Alfrd kirly. A leghresebb taln a Lindisfarnenl tallt ktmb, amely kivont karddal sorakoz magas termet, szakllas harcosokat brzol. Harci jeleneteket, tengeren utaz, majd fegyveresen partra szll s ms fegyverzet katonkkal sszecsap vagy zskmnyol harcosokat rktettek meg a rnakvek mellett faragott s/vagy vsett ktmbk (pl. a Gotlandi), valamint az osebergi hajsrban feltrt falisznyeg is.

Viking kirlyi haj, majd hercegni temetkezsi hely Osebergnl, 9. szzad vge

Vilgsznvonal knyvfestszet Az angolszsz Anglia igen gazdag egyhzmvszeti remekmvekben: a kor keresztny vilgnak legsznvonalasabb knyvfestszete alakult ki itt, a specifikus r mintkat meghonostva, r szerzetesek kzvettsvel. Illig ksrlete, hogy az r kdexilluminci remekmvt, a Book of Kells-t is fldbe dnglje, parttalan prblkozs. Az angolszsz festett kdexeket evangeliriumok, zsoltrosknyvek a kutatk ikonogrfiai jellegzetessgek alapjn egyrtelmen tudjk datlni, pldul a Book of Cerne 9. szzadi, a Lindisfarne-i Evanglium valsznleg mg korbbi; a Vespasianus Evanglium 8. szzadi; viszont a Grimbald Evanglium, jllehet Alfrd h klerikushoz ktdik, 11. szzadi. Illig lltsval ellenttben Anglinak van egy jellegzetes, sajt stlusa, ami nem csupn a Karolingrajzmvszetbl szrmazik. Illig arra alapozza lltst, miszerint a Book of Kells a 11. szzad elejrl val, hogy a knyvfestszethez szksges ultramarint nem tudtk korbban beszerezni a Hindukusbl, mivel a tvolsgi kereskedelem fejletlen volt. Ez mindssze egy szerz, a nem szaktuds Worrall elmletre tmaszkodik, amely rgtn megdl, ha megnzzk, hogy a knyvfestszetben hasznlt festkeket az r szerzetesek vszzadok ta sajt maguk, sajt fldjkn lltottk el! (A szaktuds A. M. Friend munkjt Illig csupn keresztreferencival idzi.) Az r minuszkula krdsben tudatos cssztatsnak vagyunk tani: azt lltja, mivel r nyelven a Book of Armagh kivtelvel nem maradt fenn egy knyv sem, az r minuszkula nem a 7. szzad vgn, hanem csak a 10. szzadban alakult ki. Az r kalligrfia azonban nem azt jelenti, hogy r nyelven rtak volna, a 11. szzad eltt kes latinsggal rtak az r szerzetesek, s a jellemzen r kalligrfia is latin nyelv munkkra vonatkozik. Ennek htterben a rendkvli kelta-r keresztny monasztikus mveltsg ll. (Illig sem tud ebben msra hivatkozni, csupn egy, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkre, s teljes mrtkben erre tmaszkodik az elmlete.)

A trgyi nyomok Alfrd uralkodsnak legjellegzetesebb trgyi nyomai a burh-k, s azok rsos emlke, a Burghal Hidage (erdtett kzpontokhoz rendelt telkek rendszere). A burh-k egy stlusban, egy mintt kvetve ptett kirlyi vrak: fldsncokkal, ritkbban fld-fa vagy kfalakkal megerstett, bekertett erdtett helyek. A burh-rendszer nem elzmnyek nlkli: a 8. szzad msodik felre datlhat az n. Offas Dyke, Offa mercai kirly ma is ll fldsncrendszere Wales hatrn, melynek szerkezetvel a burh-k igen nagyfok rokonsgot mutat. A burh-k rendszere Dl-Angliban kitn szervezettsgrl ad tanbizonysgot, amelynek bizonytkul szolglhat az a hihetetlenl precz hadi sszers, az n. Burghal Hidage. Ez egy olyan katonai adminisztrci, amely felmri a burh krnykn l, a vr vdelmre foghat npessget s annak anyagi helyzett, birtokainak nagysgt. Az angolszsz szabadokra vonatkoz hadktelezettsget Alfrd a helyrsgi szolglatban is bevezette, meghatroztk, hogy egy szabad mekkora falhnyadot, vrfalhosszsgot (pole, rd, mrrd) kteles vdelmezni kls tmads esetn. Kzponti irnytsra utal a burh-alap vrosok egysges vrosszerkezete, megegyez alaprajza. Jllehet a Burghal Hidage nem maradt fenn egykor kziratban, csupn egy 11. szzadi, 1066 utni winchesteri oklevl 16. szzadi trsban, illetve hat 1066 utni kdexben, szvegmsolatknt, a burh-k hitelessge pldnak okrt Winchester esetben egyszer matematikai mvelettel igazolhat. (Taln szerencssebb is egy matematikus lltsait ilyen fizikailag is megfoghat tnyek alapjn cfolni.) Az trt oklevl szerint ha egy hide egy embert ad, minden rd [hosszsg] falat 4 embernek kell vdelmeznie. 20 mrre 80 hide kell, egy furlongra [nyolcadmrfld] 160. [] Winchesterhez 2400 hide tartozik. gy egyszeren meg lehet hatrozni, hogy Winchester falait 2400 ember tartozik vdelmezni, s mivel minden 4 embernek 1 rdnyi falat kell vdenie, Winchester falai 600 mr hosszak. A korban hasznlatos angolszsz kori rd megegyezik a ksbb hasznlatossal, 16,5 angol lb vagy 5,5 yard (1 lb=30,48 cm; 1 yard=91,44 cm), azaz 502,95 cm; teht Winchester fala 600-szor ennyi, 3017,52 mter (9900 lb) hossz.

Faragott fej az osebergi viking hajn

Winchester s ms rmai erdtsekkel br vrosok esetben a burh a rmai falak vonalt kvette. Az angol rgszet j ideje feltrta s bizonytotta is, hogy a falra plt r a 9. szzad vgi fld-fa snc; s gy meg is lehet mrni, mekkora volt a rmai fal hossza. Ez 3033,9 mter (9954 lb), azaz csak igen kis eltrs mutatkozik a Hidage adatai s a feltrson mrhetek kztt. Ezek fnyben dresg lenne azt lltani, hogy a Burghal Hidage nem Alfrd korban kszlt, nem hihetjk, hogy a ksbbi hamistk megmrtk a rmai falakat Winchesterben, aztn ahhoz hamistottak egy katonakilltsi-vdelmi tervezetet! Mg az is logikus, hogy mekkora falhosszat osztottak egy emberre: 125,7 cm-t, nem tbbet, csak amit kpes megvdeni, 2 lpsnyi vagy 1 kettslpsnyi, azaz 4 lbnyi szakaszt, hogy jobbra s balra is egy-egy lpsnyire vdje az erd falt (ez is majdnem pontosan megegyezik: 30,48x4=121,92 cm)! A furlong hossza is bizonyt erej: a Hidage szerint 1 furlongot 160 embernek kellett vdenie: azaz 1 furlong a Hidage alapjn 201,18 m (125,7x160 =201,18 m). A ksbb hasznlatos angol nyolcadmrfld, a furlong pedig ugyanennyi, 220 yard, azaz 201,17 m. (A hamists ellen szl az is, hogy a Burghal Hidage szmos, 1066 utni msolata rendkvl sok eltrst mutat, egy azonost sem tallni.) A Warehamben feltrt sncrendszer hossza is megegyezik a Hidage-ban szerepl adatokkal. A rgszek mr igen sok burh-t feltrtak (Wareham, Chisbury, Portchester, Malmesbury stb.), a legjobban taln Wallingfordban maradtak fenn a sncok, amint az a lgi felvteleken egyrtelmen ki is rajzoldik. Az Alfrd ltal a rmai castrumok mintjra ltestett j vrosokban egymsra merleges s prhuzamos utck rendszere figyelhet meg: a wallingfordi futca, a High Street a 9. szzadban is a burh f tere volt. A leletek datlsa segtsgvel minden burh-pts a ks 9. szzadra vagy a 10. szzad els veire tehet A burh-k teht lteztek Alfrd idejben, s ez azt is megmagyarzza, mekkora erkkel tmadhattk a vikingek Wessexet, azaz a viking puszttsok tagadsa teljes kptelensg. * Szimbolikus zenet lehet az, hogy Alfrd pnzein jelenik meg elszr a Rex Anglorum cm, s a kirly rja le elszr azt a kifejezst, hogy Angli, az angolok fldje, Angelcynn! az els uralkod, aki egyesteni tudja Anglit nem fldrajzi rtelemben, hanem egysges uralmat, egysges llamot kpes ltesteni.

Hiteles iratok s hamistvnyok


Mivel Illig azt lltja, hogy az angol trtnelembl rsos bizonytkok csak 1066-tl vannak, nem rt taln felvzolni azt a szles spektrumot, amelyben a korai rott angolszsz forrsokat el lehet helyezni. Jllehet egyetlen oklevl sem maradt fenn eredetiben Alfrd korbl, s mindsszesen 13 ltala kiadott ltezik ksbbi trsban, nem mondhatjuk, hogy Alfrdrl s korrl nem lenne hiteles okleveles anyag. Az angolszsz korbl sszesen mintegy 1000 oklevelet ismernk, ezeknek ktharmada 1011. szzadi, s mindssze mintegy 100 maradt fenn eredetiben. Ez utbbiakrl kevs kivtellel sikerlt bizonytani, hogy nem hamistvnyok, eredeti oklevlben, az rs idejvel egykor anyagon maradtak fenn. Br nem mondhatjuk, hogy a ks angolszsz kori, vagy klnsen az 1066 utni angol aptsgokban nem hamistottak igen nagy szmban angolszsz okleveleket, mra az angol trtnetrs a legtbb angolszsz oklevl esetben konszenzussal ktsget kizran bizonytotta, hogy hamis vagy eredeti, s a fenti adatok csak az eredetiekre vonatkoznak.

A Krisztus nevt jell khi s rh betkbl kpzett inicil a Book of Kells egyik oldaln, 800 k. Tbb oklevelnk van, mellyel a normandiai vagy a Plantagenet-uralkodhz trnra kerlsekor azt prbltk tbbnyire klerikusok igazolni, hogy egy-egy fldbirtok mr angolszsz uralkodk ta a kezkn van. A hamistvnyok legtbbje gy egyhzi adomnyokra vonatkozik, arra nincs plda, hogy a vilgi fldbirtokosok visszadatljanak 1066 elttre brmely adomnyt, igaz, 1066 utn a fldeknek mindssze 4%-a maradt angolszsz birtokosok kezn. Nem tnik logikusnak, hogy egy szsz br azrt hamisttatott volna oklevelet, hogy azt Hdt Vilmos eltt lobogtatva megtarthassa birtokt; s nyilvnvalan Plantagenet Henrik sem hatdott volna meg tlsgosan egy Alfrd-kori birtokadomnyoz oklevelet ltva, de az egyhzi tulajdont tbb-kevsb tiszteletben tartottk. Ezrt biztosan eredetinek tekinthetek a vilgiaknak szl adomnylevelek. Ilyen pldul Alfrd oklevele thelhelm ealdorman szmra, amely ezen kvl mg tbb olyan jellegzetessggel br, ami miatt hitelesnek fogadhatjuk el. A zrrsz (eschatocollum) tbb olyan tant is emlt, akik szerepelnek az Angolszsz Krnika tbb verzijban s Asser Alfrd-letrajzban is. Az oklevl angol nyelven tartalmazza az adomnyozott birtok hatrait, amelyek mindegyike azonosthat s terepbejrssal ma is lthat. A szvegezs, a szhasznlat egyrtelmen merciai hiteles oklevelek mintjt kveti, klnsen a vgs sanctio, s ismernk is tbb merciai klerikust Alfrd udvarbl. Az eredetisget ktsgtelenl megersti az, hogy az adomnyozott fld ksbb a wiltoni aptsg birtokba kerlt, s a szerzetesek a 11. szzadban hamistottak is egy oklevelet 933ra datlva, azt lltvn, thelstan kirly adta nekik a fldet. Ha ismertk volna a korbbi, Alfrd ltal adott oklevelet, valsznleg Alfrd korbl hamistanak egy msikat, azaz az eredeti oklevl rejtzkdtt valahol a 10. szzadban.

A Lindisfarne-i Evanglium egyik oldala, 7. szzad vge A tizenhrom, Alfrd ltal kiadott oklevlbl tzet az angol trtnettudomny hitelesnek s eredetinek tart. sszesen 26 oklevl kthet Alfrd korhoz, amelybl 6 vagy 7 a teljesen eredetiben fennmaradt, sajnos ezekbl egyet sem Alfrd adott ki. Ez utbbiak vgrendeletek, magn birtokadomnyok vagy korbbi adomnylevelek Alfrd-kori megerstsei s trsai, melyek azonban mind emltik Alfrd nevt, s a trtnetrs egyetrt abban, hogy nem hamistvnyok. Egyikk (az n. fonthilli oklevl) hosszan sorolja Alfrd jogi s kzigazgatsi reformjait, ily mdon Alfrd trvnyeinek hitelessgre ad bizonysgot. Az oklevelek annyifle vltozatot hasznlnak tbbek kztt a telek (hide, Lat. manens) megnevezsre casatae, cassati, iugera, mansae, mansi , hogy ilyen fajta soksznsgre a felttelezett hamistk nem gondolhattak, maga ez is bizonysgul szolgl. A hamisnak tartott oklevelek mind a manens kifejezst hasznljk. A hamistknak ismernik kellett a birtokhatrok korabeli angol elnevezst, s mivel a birtokhatrokat kzl rsz (dispositio) angol nyelven rdott, magt a nyelvet is. Radsul az oklevelek egy rsze nem is birtokadomnyra vonatkozik, hanem arrl tanskodik, a kirly pnzrt cserbe elzlogostott, maga vsrolt vagy elcserlt egy flddarabot: ez utbbiak esetben teljesen logiktlan, hogy valaki egy olyan oklevelet hamistson, amely a kirlyi domanilis birtokot nveli. Vagy a birtokok egy rsze azonostatlan, mr a 11. szzad vgn sem ltezett, a Domesday Bookban sem tallni, gy a felttelezett hamists idejben sem, teht nem volt mirt a birtok adomnyozst elredatlni! Vagy tbb esetben a helynv a 1112. szzadra megvltozott, de az oklevl a 9. szzadi alakot hasznlja, ami a 1112. szzadra kiveszett: ha hamistottk, mirt nem az ismert, egykor alakot rtk be a hamis oklevlbe? Val igaz, van j nhny hamistvnyunk, de legtbbjk esetben nem nehz rjnni mg arra sem, hogy mikori kz rta (pl. kora 13. szzadi); vagy az angol nyelv hasznlata perdnt: a hamistvnyok tbbsge nem kpes rekonstrulni a 9. szzadi angolt, mind legfeljebb 10. szzadi nyelven rdtak. Az angolt a 12. szzadban gyakorlatilag mr nem ismertk, s 200 vet elreugrani egy ismeretlen terepen igen nehz volt. Emellett van Alfrd korbl szmos ppai levl (pldul Alfrd rmai tartzkodsrl), amelynek hitelt ugyan lehet tmadni, de vannak olyan szemlyek, akik a szentszki iratokban, valamint az angolszsz oklevelekben s elbeszl forrsokban is szerepelnek, azaz a hamistknak gyelnik kellett arra, hogy a vatikni levltrban elhelyezett s az angliai iratokban emltett nevek ssze legyenek hangolva!

A Szent Mrkot szimbolizl oroszln az Echternachi Evanglium egyik oldaln A korszak legjelentsebb forrsa az angol nyelv Angolszsz Krnika, mely ht vltozatban maradt fenn (A-tl G-ig jellik a verzikat). Egyik sem eredeti, sajnos, ksbbi kziratokban lteznek, s a 892-ig tart trzsszvegtl eltekintve igen sok eltrst mutatnak, mg Alfrd ksei veire nzve is. A felttelezett hamistk teht gyeltek arra, hogy legalbb 7 verzit gyrtsanak a szvegbl, s azokat az orszg klnbz pontjain helyezzk el. Tredkes vltozatok is vannak (pl. a Szent Neot Krnika): mg rthetetlenebb, hogy mirt hamist valaki nhny sornyi, politikai szempontbl semmitmond vagy helyi adatokat kzl tredkeket. A hamist a krnikba egybknt szmos igen slyos, megalz veresget is belefoglalt, ami, ha idealizlni kvnta volna a hs kirlyt, semmikppen sem rthet. Az sem, hogy fnyes gyzelmeknl hogyhogy nem szerepel a csata helye. A msik legfontosabb forrsunk Alfrdrl Asser walesi szerzetes letrajza (lfredi regis res gestae), amely egy 1000 krli, azta elveszett kziratban maradt fenn. Ennek eredetisgt ugyancsak megkrdjeleztk (pldul az Illig ltal is emltett Galbraith az 1960-as vekben). Azta az angol trtnsztrsadalomban meggyzen bizonytottk Asser letrajznak hitelessgt (br ezeket a munkkat a fent emltett szerznek nem sikerlt megismernie). Illig egy elszigetelt llspontot ragad ki az angol trtnetrsbl, s abba kapaszkodik. Galbraith semmi msra nem tudta alapozni hamistsi terijt, mint arra, hogy Asser Alfrdot olyan kirlyi cmmel ruhzza fel (rex Angul Saxonum), amely csak a 10. szzad vgn lett hasznlatos; valamint arra, hogy 1050 eltt nem ltezett az exeteri egyhzmegye. Galbraith figyelmen kvl hagyta, hogy hat Alfrd-kori kirlyi oklevl hasznlja az angolszszok kirlya fenti cmt; valamint azt, hogy az Asser ltal emltett egyhzmegye (parochia) mr a brit-kelta keresztnysgben hasznlatos volt a Brit-szigeteken, s nem sz szerint egyhzmegyt (diocesus) jellt, hanem egyhzi, egy kolostor vagy templom al tartoz joghatsgot (jurisdictio). Megdnthetetlen rv Asser mvnek hitele mellett az, hogy Asser a Biblia rgi latin fordtst (Vetus Latina) hasznlja tbb helytt is, s nem Jeromos Vulgatjt, amely Angliban s szerte Eurpban a 8. szzadra mr felvltotta a korbbit, viszont a brit keresztnysg egyes mhelyeiben, tvol Rmtl, gy Walesben ahonnan Asser szrmazott s rorszgban mg hasznltk a rgi vltozatot. Asser adatainak (nevek, helynevek,

esemnyek) hitelessgt annyi fggetlen egykor forrs ersti meg, hogy egy felttelezett hamistnak risi munkt kellett volna vgeznie, s minden forrshelyre, oklevelekbe, levelekbe (pl. a reimsi rsek vagy a jeruzslemi ptrirka levelezse Alfrddal), trvny- s szerzdsszvegekbe becsempszni ugyanazokat az embereket s helyneveket! Amellett rendkvl mveltnek, mind az antik, mind a keresztny filozfiban s a teolgiban jrtasnak kellett lennie, s ismernie azokat a munkkat Vergilius, Aldhelm, Nagy Szent Gergely, Caelius Sedulius, Orosius stb. amelyekre Asser hivatkozik; tudnia kellett walesi s angol nyelven; st, ismernie kellett olyan tvoli s a 1112. szzadi Angliban mr ismeretlen walesi s r kelta szenteket, mint Szent Gueriir vagy Szent Modwenna. (Asser tbb olyan kelta s csupn Walesben honos latin kifejezst hasznl, ami a hamistst egyrtelmen kizrja.) A legutbb felmerlt hamistvnyteria pedig msra nem tud alapozni, mint arra, hogy Asser latin stlusa 10. szzadi s a frankoktl tvett kifejezseket hasznl, amit egyszeren megcfolt az angol trtnetrs.

Sznyegmints oldal a Lindisfarne-i Evangliumban, 7. szzad vge Fontos rott forrsunk ezenkvl mg Alfrdnak a 880-as vekre datlt vgrendelete. Br csak egy 11. szzadi kziratban maradt fenn, tele van olyan helynevekkel, amelyeket a 1112. szzadban mr ms nven ismertek, s egy rszk azonostatlan, gy igen nehz munka lett volna a hamist szmra visszakeresni a rgi neveiket.

BBORBAN SZLETETT KONSTANTIN Meghamistotta-e a trtnelmet a biznci csszr?


959. november 9-n Konstantinpolyban 54 vesen tvozott e fldi vilgbl VII. (Bborbanszletett) Konstantin csszr, akinek drmai fordulatokban bvelked lettja regnyr tollra kvnkozna. Nem mindennapi lete azonban halla utn tbb mint ezer vvel jabb fordulatot vett: Heribert Illig egy vilgtrtneti jelentsg sszeeskvs kzponti alakjv tette. OLAJOS TERZ Egyetemi tanr, Szegedi Tudomnyegyetem, bizantinolgiai s kzplatin filolgiai tanszki csoport vezetje Mr szletse eltt viharok kavarogtak krltte. desapja, a szles kr mveltsget szerzett s sokoldal irodalmi tevkenysget is folytat VI. (Blcs) Le (886912), hogy fi rkse legyen, hromszori megzvegylse utn a szpsges Z Karbonopsint kszlt felesgl venni, ha az fit szl neki. m a biznci knonjog szerint mr a harmadik hzassg sem trvnyes, s teljesen lehetetlen egy negyedik. Le azonban az jfajta dinasztikus legitimitst, azaz az apa csszrsga idejn a Nagypalota Bbortermben szletett (porphyrogenntos) gyermek trnutdlst kvnta biztostani, s vllalta a slyos konfliktust is az egyhzzal. Mikls patriarcha ugyan hajland volt trvnyesteni s 906. janur 6-n megkeresztelni a kis Konstantinos Porphyrogenntost, de nem ismerte el trvnyesnek a hzassgot Zval, amirt egyhzfi szkvel fizetett. Utdja is kemnyen ellenllt Le kvnsgnak, csak abban tett engedmnyt, hogy 911-ben trscsszrr koronzta a hatves gyermeket.

A tuds csszr 912 mjusban elhunyt VI. Le, s a gyermek csszrra viszontagsgos jv vrt. Elbb nagybtyja, Alexandros llt a birodalom ln, akinek 913-ban bekvetkezett halla utn Bborbanszletett Konstantin foglalta el a trnt. A birodalmat azonban a gyermek nevben elbb Mikls patriarcha vezetsvel rgenstancs s az zvegy csszrn kormnyozta, 919-ben pedig a biznci flotta fparancsnoka, Romanos Lekapnos kaparintotta meg a hatalmat. Romanos a dinasztia folytonossgt s sajt legitimitst igyekezett biztostani azzal, hogy nneplyes eskvel fogadta: vdeni fogja VII. Konstantin szemlyt, akinek trscsszrv koronztatta magt. Romanos utbb felesgl adta lenyt, Helent a 14 ves Bborbanszletetthez, de a birodalmat egszen 944-ig maga irnytotta egybknt kivlan , s a hatalom gyakorlsbl teljesen kizrta a kzben felntt vlt Konstantint. A sokoldal tehetsggel megldott ifj csszr gy tudomnyos, irodalmi s mvszeti tevkenysgben, illetve e tevkenysgek szervezsben kamatoztatta nem mindennapi tehetsgt. Az irodalom legklnbzbb mfajait mvelte (retorika, trtnetrs, letrajz, irodalmi levl, kltszet stb.), de otthon volt a festszetben, az ptszetben s a zenben is. Legismertebb mve a Birodalom kormnyzsa cm kziknyv, amelyet finak, a leend II. Romanosnak az okulsra rt, felteheten a trnrks 14. szletsnapjra, 952-ben. Rendkvl rtkes trtneti forrsok A biznci udvar szertartsai s a Tartomnyok cm munki, valamint a nagyapjrl, I. Basileiosrl rt letrajza. Legfbb rdeme azonban az a szles kr irodalom- s tudomnyszervezs volt, amely rk, tudsok s rnokok npes csoportjait lltotta munkba, hogy a Konstantinpolyban a 9. szzad kzepn kibontakoz els biznci renesznsz szellemben az antik grg s korai biznci irodalombl a mveltsg teljessgt tfogva enciklopdikus alkotsokat, lexikonokat, antolgikat, kivonatgyjtemnyeket, sszefoglal mveket hozzanak ltre.

A szereplk s helysznek sokflesge Az lltlag nem ltez hrom vszzad biznci trtnete az Itlitl a Kaukzus-vidkig terjed hatalmas terleten zajlott, s a klkapcsolatok rvn rintette a steppevezetet ppgy, mint Nyugat-Eurpt vagy az Arab Kaliftust, amely ekkor nmaga is hrom kontinensre terjedt ki. S ebben a fiktv trtnelemben rendkvl sok szerepl vett rszt: mindenfle rend-rang biznciak, szlvok, rmnyek, georgiaiak s ms kaukzusi npek, arabok, bolgrok, ruszok, kazrok s egyb nomd ncik, itliaiak, langobardok, frankok. Ennyi szereplnek a

kitallsa, mozgatsa, kln-kln sorsuknak mg egy forrsszegny korszakban is sszefgg trtnelemm komponlsa egyetlen karmester intsre elkpzelhetetlen. Ugyancsak elkpzelhetetlen, hogy a 79. szzadban grg, latin, rmny, georgiai, kopt, szr, arab nyelven a vilg legklnbzbb pontjain rdott s rnk maradt, klnbz archvumokban rztt forrsok valjban a 10. szzad kzepn egy koncepci szerint, rvid id alatt keletkeztek volna. Egybknt ezek a nagyon klnbz forrsok vgl is egy egysgbe llnak ssze, ltalban erstik, kiegsztik egymst, eltrseik termszetes mdon a klnbz nzpontokra s rdekekre vezethetk vissza, s ez is ppen valsgossgukat s nem fiktv, illetve konstrult voltukat bizonytja.

A forrsokbl rekonstrulhat a biznci uralkodk teljes sora mellett a konstantinpolyi, jeruzslemi, alexandriai s antiochiai patriarchk hinytalan listja (ez utbbi kett esetben dupln, a melkita s kopt, illetve a jakobita irnyzatok), valamint Perzsia nagykirlyainak, az arab kalifknak, a kaukzusi kirlysgok uralkodinak nvsora. Az Illig ltal kiiktatott korszakban, a 9. szzad msodik felben egyszerre tevkenykedik, alkot s alaktja a biznci trtnelmet, egyttmkdik s vitzik pldul Ignatios (847858 s 867877) s Photios (858 867, 877886) patriarcha, I. Mikls ppa (858867), Arethas, Kaisareia pspke (902-tl), valamint Photios bartja, Nikolaos Mystikos, a leend Mikls patriarcha (901907, 912925) s mindkettejk tantvnya, illetve bartja, majd dz ellenfele, Blcs Le csszr. Valamennyik nevhez jelents irodalmi tevkenysg, kiterjedt levelezs, st Lehoz fontos jogi kdexek megalkotsa is kapcsoldik. Elkpzelhet-e, hogy mindezeket a vltozatos tartalm s mfaj s emellett terjedelmes rsokat sok ms egyb, valban ott s akkor szletett munka mellett egy koncepci jegyben Konstantinos Porphyrogenntos udvarban 930950 tjn alkottk volna meg?

A forrsszegnysgrl Illig belltsval szemben sz sincs arrl, hogy Bborbanszletett Konstantin kornak szellemi fnyei a sttsgbl teljesen vratlanul, minden elzmny nlkl ragyogtak volna fel. A kultra fellendlse mr Theophilos csszr (829843) kortl folyamatosan halad elre: ekkor mkdik Konstantinpolyban Le Philosophos (vagy Mathmatikos), ekkor kelti jra letre a csszr a konstantinpolyi egyetemet s folytatja a Nagypalota bvtst. S innentl kezdve III. Michal (843867), majd Basileios (867886) alatt mg pezsgbb lett a szellemi let Bizncban.

Ktsgtelen, hogy Biznc letben a 711-tl a 800-as vek elejig tart idszak szmunkra is ismert mvszeti alkotsokban s irodalmi mvekben szegny, ez azonban semmikppen nem fedi le az Illig ltal emltett 79. szzadot. Ugyanis a 7. szzad histrijt az elveszett kortrsi mvek alapjn a 8. szzad vgn, 9. szzad elejn dolgoz Nikphoros patriarcha s Hitvall Theophans munki mellett szmos egyb egykor, 7. szzadi rott forrs segt megismerni. gy pldul Georgios Pisidsnek, a Hagia Sophia szkesegyhz diaknusnak s Theodros Synkellosnak, e templom presbiternek szmos mve, egy ismeretlen szerz Hsvtkrnika (Chronicon Paschale) cmmel ismert munkja, Antiochiai Jnos (Ianns Antiocheus) csak tredkekben rnk maradt histrija, az rmny Sebeos s a kopt pspk, Nikiui Jnos krniki, anonim szr krnikk mellett hagiografikus mvek (legendk) sokasga, zsinati aktk, teolgiai rsok, trvnyszvegek. A. N. Stratos t ktetben, kb. 1400 oldalon mutatja be Biznc 7. vszzadt. A 9. szzad elejtl szintn megsokasodnak az rott ktfk: Nikphoros patriarcha (806815) Rvid trtnet (Historia syntomos) cm trtneti monogrfija 602-tl 769-ig kveti az esemnyeket, Hitvall Theophans 810-es vekben rt monumentlis, 285-tl 813-ig halad vilgkrnikja, Georgios Monachos 842-ig folytatd krnikja, anonim szerz(k) tredkekben fennmaradt trtneti mve(i) mellett I. Basileios s VI. Le trvnygyjtemnyei, zsinati (pldul 843-ban a kptiszteletet vgleg helyrellt, a kprombolst eltl) hatrozatok, patriarchk, pldul Photios levelei s egyb mvei, szentletrajzok (mint Cirill s Metd legendja), hadszati munkk, mindenekeltt Blcs Le Taktikja s ms rsok sokasga hozzk szmunkra kzel a Biznci Birodalom 9. szzadi trtnett. A stt 8. szzad sem teljesen forrsszegny, hiszen Nikphoros patriarcha s Theophans, valamint Georgios Monachos krniki mellett Germanos patriarcha (715730) s Damaszkuszi Jnos (kb. 675749) levelei, a kprombols mrtrjainak legendi, a 7. egyetemes zsinat (Nikaia, 787) akti, III. Le csszr (717741) trvnyei, valamint keleti, pldul muszlim forrsok vetnek fnyt a kor esemnyeire. A 8. szzadi forrsszegnysg egybknt viszonylagos, a biznci kultra els aranykort jelent 6. szzadhoz s a 911. szzadi msodik fnykorhoz kpest mondhat annak. Az rott mvek s a mvszeti alkotsok hinyt nyilvnvalan az is okozza, hogy a kprombol csszrok ideolgijt kifejez alkotsokat, valamint e csszrok tetteit megrkt kortrsi trtneti mveket megsemmistette, illetve agyonhallgatta a 700-as vek vgn visszatr, majd 843-ban vgleg gyzedelmesked kptisztel irnyzat.

Lehetett-e Konstantinos trtnelemhamist? Ha elfogadnnk Illig terijt, s 297 vet kihagyva 614-rl a 911. vre, azaz Hrakleios csszr (610641) uralkodsnak elejrl Blcs Le utols vbe ugrannk elre, gy a 78. szzadban a biznci trsadalomban, llamszervezetben, hadseregben, birodalmi adminisztrciban s kzigazgatsban lezajlott meghatroz folyamatok tnnnek el: 614-ben mg a ks kori (ks csszrkori) viszonyok lnek tovbb e terleteken, mg 911-ben mr a thema-szervezetre pl kzpkori biznci llam ll elttnk teljes vrtezetben. Ilyen horderej vltozsok azonban sohasem egyik vrl a msikra zajlottak le a trtnelemben. Nem igaz teht az, amit Illig llt, hogy ha a fiktv 297 vet kihagyjuk, zkken nlkl kapcsoldik ssze minden Biznc histrijban. Mg 614-ben a Biznc ltt fenyeget keleti szomszd a Szaszanida Perzsia, ln a Ktesiphnban szkel II. Chosrosszal (590628), addig 911-ben a Biznci Birodalomnak a Perzsit 650-ben bekebelez arab kaliftus ellen kell hadakoznia, amely az adott pillanatban az Abasszida-dinasztihoz tartoz Muqtadir uralma alatt ll. Nos, lehetett-e trtnelemhamist Konstantinos? Abban az rtelemben, ahogy Illig felttelezi, biztosan nem. Tehetsgt, munkabrst, alkot energiit s az udvarban sszegyjttt tuds frfiak kpessgeit a klasszikus grg s a korbbi biznci kultra sszegzsnek s bizonyos rtelemben megjtsnak szentelte, nem pedig egy sosem volt vilg fikcijnak megalkotsra hasznlta. Termszetesen amikor nagyapjnak, a Makedndinasztit megalapt, a lovszfibl tehetsgnek s szerencsjnek ksznheten csszrr vl I. Basileiosnak az letrajzt rta, sajt nzpontjnak, a dinasztia rdekeinek s nem utolssorban az letrajz antik grg mfaji szablyainak is megfelelen rajzolta meg, teht megszptette hse portrjt. Ez azonban nem trtnelemhamists. Annyi elfogultsg s szubjektivits csupn, amennyit szinte minden memor- vagy laudcirnl megtallunk, vagy amennyi harag s rszrehajls majdnem minden kori grg s rmai trtnetrban megvan, s amelyet a modern kutat a szoksos forrskritikval knnyedn kezelni tud.

A ppasg A vilg legsibb folyamatosan mkd intzmnye


KATUS LSZL trtnsz, ny. egyetemi tanr A ppasg ktsgtelenl a vilg legrgibb folyamatosan mkd intzmnye, amely hol ersebb, hol gyengbb, de mindenkppen meghatroz befolyst gyakorolt Eurpa trtnetre. Br a kora kzpkorban nem jtszott olyan fontos szerepet, mint az els ezredfordul utn, gazdag, folyamatos s sokoldal forrsanyaggal dokumentlt trtnete a legkesebb cfolata Illig elmletnek: ebbe a folyamatba nemigen lehetett beiktatni hrom kitallt vszzadot. A ppasg kora kzpkori trtnett elssorban a ppai kriban keletkezett klnbz jelleg iratok dokumentljk: a hivatalos ppai oklevelek (az 1000. vig kzel 3000 ppai oklevelet ismernk) s a ppk letrajzait tartalmaz ppai vknyvek. Ezeket az alapforrsokat jl kiegsztik egyb korabeli dokumentumok, amelyek rszben egyhzi intzmnyekben, rszben vilgi uralkodk udvarban keletkeztek. A rmai egyhz a konstantini fordulat utn, a 4. szzadban ptette ki hivatalszervezett. Mintul a ks rmai llami brokrcia szolglt. Minden hivatalos aktusrl rsbeli dokumentumot kellett killtani. Ez a ppai kancellria feladata volt, s a dokumentumot vagy annak msolatt el kellett helyezni a Scrinium Sanctumban, a levltrban. Itt riztk a berkez leveleket s a kimen iratok, rendelkezsek msolatt. Az utbbiakat kln e clra szolgl knyvekbe, a registrumokba rtk be. A kancellria, a levltr s a knyvtr a laterni ppai palotban volt elhelyezve, ahol jegyzk s rnokok egsz sora dolgozott. Az egsz egyttes feje a primicerius notariorum volt.

A ppai trtnetrs A rmai pspkk jegyzkt mr a 2. szzad ta vezettk, ennek legrgibb rnk maradt kzirata a 4. szzad kzepn kszlt (Catalogus Liberianus). Ez a jegyzk fokozatosan az egyes ppk letrajzv bvlt, amelyet rendszerint az illet ppa halla utn kzvetlenl ksztettek el. A ppaletrajzokat 530 krl szerkesztettk egysges szvegg. gy jtt ltre a kora kzpkori ppasg legfontosabb forrsa, a Liber Pontificalis, ms nven A rmai fpapok krnikja, amelyet folyamatosan vezettek egszen a 9. szzad vgig, V. Istvn ppig (885 891). A Liber Pontificalis rszletesen beszmol a ppavlasztsokrl, amelyek krl gyakran heves prtharcok dltak. Kezdetben a rmai papsg s a np vlasztott, majd a np egyre inkbb kiszorult, s szerepe csak a felkiltssal val tudomsulvtelre korltozdott. A rmai nemessg azonban az ezredfordulig rszt vett a vlasztsban, amelyre termszetesen a vilgi uralkodk (csszrok, gt, langobard s frank kirlyok) is igyekeztek befolyst gyakorolni. Ppv teljes mrtkben vilgi embert is megvlaszthattak. Ilyen esetben a megvlasztott szemly egyszerre felvette a kisebb s a nagyobb egyhzi rendeket, majd pspkk szenteltk s a csszri jvhagys utn megkoronztk. 769-ben ppai rendelet szablyozta a vlasztst, mely kimondotta, hogy csak klerikus (az egyhzi rend tagja, aki legalbb az alsbb, kisebb egyhzi rendeket felvette) vlaszthat ppv. Az Illig ltal trlni kvnt idszak ppinak sorbl kiemelkedik I. Mikls (858867), akinek fennmaradt tekintlyes levelezse. I. Mikls idejn a rmai szk egyetemes joghatsgnak rvnyestsre val trekvs komoly konfliktushoz vezetett Konstantinpollyal, st tmeneti szakadsra kerlt sor a keleti s a nyugati egyhz kztt (Photios-fle skizma). Mikls ppa nemcsak Kelet fel rvnyestette Rma primtust, hanem Nyugaton is. Midn a nagy hatalm reimsi rsek, Hinkmar eltvoltotta szkbl Soissons pspkt, Rmhoz fellebbezett. A ppa megsemmistette az rsek tlett, s visszahelyezte szkbe a pspkt. Egy vilgi uralkodval, II. Lothr lotaringiai kirllyal szemben pedig rvnyt szerzett a keresztny hzassgi etiknak: midn a kirly eltasztotta gyermektelen felesgt, s felesgl akarta venni korbbi gyast, akitl tbb gyereke is szletett, a ppa ktelezte a kirlyt, vegye vissza trvnyes felesgt, annak ellenre, hogy a lotaringiai pspkk, st a klni s a trieri rsekek is az si germn szoksjog alapjn egyetrtettek Lothr eljrsval.

Hiteles hamistvnyok Rmban egyre inkbb ktsgbe vontk azt a Keleten, Bizncban uralkod nzetet, hogy a keresztny kzssg s az egyhz feje is a csszr (czroppizmus). Igaz, hogy az egyetemes zsinatokat a csszr hvta egybe, de Nyugaton csak azt a zsinatot tekintettk egyetemesnek, amelynek hatrozatait a ppa jvhagyta, megerstette. St, a rmai pspk kzvetett mdon ignyt tartott nemcsak az egyhz, hanem az egsz keresztny vilg feletti legfbb hatalomra is. A ppai hivatalok jogosnak vlt ignyeik rvnyestse rdekben idnknt a dokumentumok hamistsnak klnbz formit is ignybe vettk. A 344-ben tartott sardicai zsinaton, amelyen csak a nyugati, latin pspkk vettek rszt, olyan hatrozatot hoztak, hogy a regionlis zsinatok vgzsei ellen Rmhoz lehet fellebbezni, s Rma fellbrlhatja e zsinatok dntseit. A sardicai zsinat dntseit Rmban 400 krl egybemsoltk a 325-ben tartott nikaiai zsinat knonjaival, s gy a rmai primtust megerst, de csak a nyugatiak ltal elfogadott sardicai hatrozatot gy tntettk fel, mintha az a nagy tekintly els egyetemes zsinaton szletett volna. A leghresebb hamistvny a 8. szzad kzepn kszlt konstantini adomnylevl, amely szerint Nagy Konstantin, midn ttette szkhelyt az j fvrosba, a tbbi patrirktus s minden egyhz feletti felsbbsget, tovbb Rmt, a laterni palott, a nyugati csszri jelvnyeket, valamint Itlit s a birodalom nyugati tartomnyait tadta a ppnak, s az adomnyairl szl levelet Szent Pter testre, azaz srjra helyezte. A fiktv adomnylevl arra szolglt, hogy altmassza a ppai udvarban kialaktott elmletet, amely szerint Nyugaton a ppa rendelkezik a csszrsggal, s azt arra ruhzhatja, akire akarja. A ppasg trtnetre meghatroz befolyst gyakorl dokumentumnak hatalmas forrskritikai s trtneti irodalma van, m Illig ezt rvid ton elintzi, anlkl hogy szakszer forrskritikai elemzsbe, a trtneti krlmnyek s a korabeli viszonyok vizsglatba bocstkozna. Mindssze nhny szerztl idz egy-egy mondatot, amelyek azonban egyltaln nem tmasztjk al Illig elmlett. A konstantini adomnylevlrl, amelyrl mr a kzpkor vgn kimutattk, hogy hamistvny, Illig minden tovbbi bizonyts mellzsvel kijelenti: mai sszel azt gondolom, hogy els szvege a ks 10. szzadbl szrmazik. Ezzel szemben a legjabb kritikai kiads ksztje, Horst Fuhrmann azt mondja, hogy az irat a 8. szzad kzepe s a 9. szzad kzepe kztt, valsznleg rmai klerikusok kzremkdsvel kszlt. A prizsi pspk 869-ben azt rja, hogy az irat most az egsz vilgon ismert, s szmos galliai egyhz levltrban megtallhat a msolata. A korral foglalkoz kutatk zme a 8. szzad kzepre teszi keletkezst. Ezt az akkori trtneti helyzet indokolja: midn a ppasg, Biznctl rdemleges tmogatsra mr nem szmthatvn, j vdelmezt keresett, s azt a frank Pippinben meg is tallta, fontos volt szmra, hogy ignyeit az egyhzi primtusra s teljhatalomra, st legalbbis a nyugati keresztny vilg feletti legfbb hatalomra j szvetsgese szmra egyrtelmen megfogalmazza, s ezt a kor mentalitsnak megfelelen az els keresztny csszr, Nagy Konstantin tekintlyvel altmassza.

A ppai llam Az els vezred msodik felben Nyugaton mindentt elismertk, hogy a rmai ppa Szent Pter helytartja, hatalmnak rkse, de a primtus rvnyestse, az adminisztratv hatalom gyakorlsa az egyhzi let mindennapjaiban a kora kzpkor kzlekedsi s kommunikcis viszonyai kztt nem volt knny dolog. Mg nehezebb volt a gyakorlatban rvnyesteni Rma ignyt a keresztny kzssg feletti legfbb vilgi uralomra is. Rma vrosa s krnyke a 8. szzadig a Biznci Birodalom rsze volt, a ppk megvlasztsukat bejelentettk Konstantinpolyban a csszrnak vagy Ravennban az exarchnak, a csszri helytartnak, s csak a csszri jvhagys utn iktattk be ket. Hivatalos irataikat a csszrok uralkodsi vei szerint datltk. A 8. szzadban Rma politikai tren elfordult Konstantinpolytl, s Nyugat felemelked j hatalma, a Karolingok vezette Frank Birodalom fel orientldott. Az arabok s szlvok ltal szorongatott biznci csszrok nem tudtak vdelmet nyjtani a langobard terjeszkeds ltal fenyegetett Rmnak, ezrt a ppk a Karolingoktl krtek segtsget. A langobardok legyzse utn Kis Pippin a ppnak adta Itlia kzps, Ravenna s Rma kztti terleteit. Erre az adomnyra plt a ksbbi ppai llam. Illig a ppai llamot megalapoz pippini (754, illetve 756), majd az azt megjt krolyi adomnyt (774) hamistvnynak minsti, holott ezekrl mind a frank birodalmi vknyvek, mind a Liber Pontificalis emltst tesznek, s a ksbbi csszrok (Jmbor Lajos 817-ben,

Kopasz Kroly 876-ban, I. Nagy Ott 962-ben) nneplyes okiratban megerstik (a hamists a ppa rdeke lett volna). A ppa a 780-as vektl sajt kpvel s nevvel kezdett pnzt veretni, jell annak, hogy szuvern uralkodnak tekinti magt. Korbban a biznci csszrok neve s kpe szerepelt a pnzeken. Ugyancsak megvltozott a ppai iratok datlsa is: a biznci csszr uralkodsi vei helyett a ppa pontificatusnak vei szerint. Ez a kzvetlen ppai politikai fennhatsg s kzigazgats alatt ll terlet azonban tnylegesen a Frank Birodalom rsze lett. Nagy Kroly a ks rmai s a biznci csszrokhoz hasonlan sajt magt tekintette a birodalmi egyhz fejnek, szmra a ppa csak a birodalom els pspke volt. Nagy esemnye volt Rmnak 800 karcsonya, midn a Szent Pter-templomban a ppa csszrr koronzta s a rmai np csszrr kiltotta ki Nagy Krolyt. A korabeli forrsokbl azt olvashatjuk ki, hogy a csszrkoronzst eltren rtelmeztk Rmban, a ppai kriban, s Aachenben, a csszr krnyezetben. A rmai rtelmezs szerint a csszrsgot Szent Pter adomnyozza a ppa keze ltal, Kroly szerint viszont Isten kzvetlenl re bzta a keresztny np kormnyzatt, s csszri mltsgnak alapja sajt politikai s katonai hatalma, a csaknem az egsz nyugati keresztnysget egyest Frank Birodalom. Ezzel kezdett vette egy sokvszados politikai elmleti vita a ppasg s a csszrsg kztt arrl, hogy melyikk is a legfbb feje a keresztny kzssgnek, melyikk a teljhatalom birtokosa. Ez a vita akkoriban tbbek kzt abban nyilvnult meg, hogy Kroly a ppa kzremkdse nlkl maga koronzta csszrr fit, Lajost, aki pedig ugyanezt tette sajt fival, Lothrral. A ppa mind Lajost, mind Lothrt utlag maga is megkoronzta. A ppasg s a birodalom viszonyt 824-ben a Constitutio Romana szablyozta. Ez biztostotta a szabad ppavlasztst a knoni elrsok s a rmai szoksok szerint, de kikttte, hogy a ppt nem lehet felszentelni addig, mg meg nem kapja a csszri hozzjrulst s le nem teszi a hsgeskt a csszr kveteinek. Ugyanilyen hsgeskt kellett tennie a rmai npnek is. A ppai llam kzigazgatst s brskodst is a csszr felgyelete al helyeztk. Ezt a rendezst lnyegben megjtotta I. Nagy Ott nmet kirly, midn 962-ben Rmban csszrr koronztatta magt. A nyugati keresztny kzssg legfbb ura tnylegesen a csszr volt, legalbbis Nagy Kroly uralkodsa idejn. A ppk legfeljebb elmletben, az els keresztny csszrra hivatkoz koholt dokumentumokkal vagy szimbolikus brzolsokkal fejezhettk ki hatalmi ignyeiket.

Az avarok
TOMKA PTER rgsz, muzeolgus, Xantus Jnos Mzeum, Gyr Illig vagy nem Illig mi, az avar korral foglalkoz kutatk a Krpt-medencben nyugodtan htradlhetnk kpletes karosszknkben: bennnket ez a dolog nem rint, neknk nem hinyzik egyetlen vszzad sem az 568-tl kezdd (s gyakorlatilag a magyar honfoglalsig tart) korszakbl. A szrvnyosan fennmaradt hradsok az avarok orszgnak szomszdaitl szrmaznak, egyoldalak s ellensgesek, tbbnyire hadi esemnyekrl szlnak. Bven alkalmazzk az antik toposzokat, sajtos titokzatossg, legends homly lengi krl bennk az avarokat, megbzhatsguk ezrt sokszor krdses. De vannak forrsaink, s szmunkra most ez a fontos. A korszak leletanyagt vizsglva azt is hozztehetjk: ebbl van neknk, relatve, a legtbb , mg nem minden bizonyos, vannak vitk, s az informcik gyarapodsval mg sok minden vltozhat, egy dolog kizrt: tudniillik hogy az egsz 7.,8., 9. szzad hamistvny. Br az orosz vknyvek lersa alapjn szinte fogalomm vlt a monds: eltntek, mint az avarok, trgyi emlkeik megmaradtak, s a folyamatos rgszeti feltr munknak ksznheten egyre tbb van bellk.

A kunbbonyi fejedelmi srban tallt aranycsat. 7. szzadi biznci munka A korszakkal foglalkoz munkkban visszatr fordulatknt tallkozunk azzal, hogy a forrsok igen gyren buzognak, sajt rott trtneti forrsokkal mai tudsunk szerint az avarok nem rendelkeznek. Nyilvnval, hogy az itt-ott felbukkan rovsrsos rvid, egy-kt szavas szvegek, mg ha megnyugtat mdon olvashatak lennnek is, minden fontossguk elismerse mellett sem tekinthetk szorosan vett trtneti forrsnak. A ktsgtelenl avar kori nagyszentmiklsi kincs ednyein lv feliratokrl sem zrult mg le a vita, a grg bets, de nem grg nyelv feliratban felsorolt nevek s/vagy mltsgnevek mr sroljk a trtnszi rtelemben vett forrs kritriumait.

Az rott forrsokrl Kezdetben a biznci forrsok a vezet szerep, s csak itt-ott tallkozunk egy-egy nyugati hradssal (ilyen pldul Gregorius Turonensis mvben a nagy valsznsggel 562-re datlhat els s sokig egyetlen frank avar sszecsaps emltse, az avarokat hunnak nevezve, vagy Nagy Gergely ppa levelei az avarok s szlvok adriai elnyomulsrl). Az avarok szerencsnkre a biznci trtneti irodalom virgkorban bukkantak fel. Prokopios (552-ig kveti az esemnyeket) mg nem tud rluk, Agathias (559-ig rt) mr megemlti furcsa hajviseletket, Menandros szmt az els komoly forrsnak (rsa az 558582 kztti idszakrl szl). Jellemz a trtneti forrsok sorsra s rtkelsk nehzsgeire, hogy a Maurikios csszr idejn mkd szerz mve elveszett, azonban a kvetjrsokrl szl rszeket felvettk a 10. szzadban sszelltott Excerpta de legationibus cm alatt ismert gyjtemnybe. Az munkssgt folytatta az egyiptomi szrmazs Theophylaktos Simokattes (az 582602 vek trtnseit rktette meg). Korban ide illeszkedik a 600 krl rt katonai kziknyv, a Maurikiosnak tulajdontott Strategikon a barbrok hadi dolgairl, amelyek tvtelt, illetve az ellenk val sikeres fellpst trgyalja. Az avarok eurpai megjelenst, a trkbiznci kvetjrsok adatait egybknt rdekes forrs igazolja vissza: az avar kvetsg a biznciakkal egytt szerepelt Istemi, az egyik birodalomalapt trk uralkod temetsn 576-ban. Az esemnyrl Kl Tegin srfelirata szmol be, persze jval ksbb, 732-ben (az temetsn mr nem vettek rszt).

Ms szemszgbl, ms sllyal s hangsllyal szerepelnek az avarok egyhzi forrsokban. Ephesosi Johannes 580 krl rt egyhztrtnett, amelyben az 584. vi avarszlv tmadssal kapcsolatos fvrosi pletykk kaptak helyet, a keresztes hadjratok idejn kszlt szr kompilci rizte meg. A Szent Demeter csodirl szl munka (Miracula Sancti Demetrii) els rszben Thesszaloniki els ostromrl esik sz, ennl mg taln fontosabb is a msodik rsz, melyet a 7. szzad vgn lltottak ssze, innen bnyszhat ki trtneti adat az avar kor msodik felt bevezet j bevndorlkrl. Tbb forrs is megemlkezik Konstantinpoly 626-os ostromrl s csods szabadulsrl (Theodor Synkellos homlii, Pisides kltemnye, Chronicon paschale). 626 utn kezddnek a biznci trtnetrs stt vszzadai Heribert Illig rmre. A hborkkal s gazdasgi vlsggal sjtott Bizncban nem sokat trdtek ekkor olyan mfajokkal, mint a trtnetrs, volt egyb bajuk elg. Radsul az szaki szomszd avarok is bels zavarokkal kszkdtek, nyilvn nem fggetlenl az ltalnos vlsgtl. De nem szakadt meg a trtnelem folyama, errl ppen a fentebb idzett, 7. szzad vgi Miraculafolytats tanskodik. 810 krl rdott Hitvall Theophanes Chronographija. Kortrsa, Nikephoros patriarcha Breviariumnak is ksznhetnk nhny informcit avarokrl, bolgrokrl. A 10. szzadban jra olyan mvek kszlnek, amelyek megemlkeznek az avarokrl: Bborbanszletett Konstantinos csszr gyakran idzett mve, meg egy sokat vitatott, de llandan hasznlt kompilci, az n. Suda-lexicon. A trtnetri szerepet a Nyugat veszi t kzben, az rintettsg okn: az itliai langobardok, majd a frankok gyrebben s vitathatbban. A 7. szzad kzepe tjrl val Fredegar krnikja, benne a 630 krli avarbolgr belviszlyrl, a frank kereskedbl szlv fnkk ellpett Samo avaroktl elszakad, rvid let llamrl. Az lltlag nem ltez Karoling-renesznsz kpviselje, Paulus diaconus az egyik f forrsunk, aki a 8. szzad vge fel rta meg a langobardok trtnett. J trtnszknt rgebbi, ma mr elveszett forrsokhoz nylt, mg csaldi hagyomnyait is felhasznlta (friauli lvn, a csaldnak kzvetlen dolga akadt az avarokkal: ddapjt Friaul ostromakor ejtettk foglyul s hurcoltk Avarorszgba). Nincs okunk ktelkedni abban, hogy a 8. szzad legvgn, kzvetlen szomszdsgba jutva s egyms ellen politizlva konfliktusba kerltek egymssal a birodalmi elkpzelseket kerget frankok s az avarok. Nemcsak a birodalmi vknyvek, hanem ms krniksok, kltk s hitterjesztk is emlegetik az avarokat, fleg persze Nagy Kroly keleti hadjrata okn, de az Avar Kagantus sztesse, a Karoling-adminisztrci kiptse sorn is. Hogy tloznak, ferdtenek, hitelt adnak Hry Jnos tpus reg veternok mesinek? A trtneti forrsok j rsznek ez a termszete (a kzelmlt haditudstsai sem kivtelek). Annl izgalmasabb kihmozni bellk a valsgmagot.

Rgszeti kormeghatrozs Nemrgiben jelent meg az avar kor kzp-eurpai lelhelyeit katalgusszeren felsorol jegyzk (kiadja Szentpteri Jzsef, cme Archologische Denkmler der Awarenzeit in Mitteleuropa), amely 3543 lelhelyet tartalmaz. A korszakbl feltrt srok szma meghaladja a harmincezret, jelents tbbsgk a 78. szzadbl szrmazik nesze neked, Heribert Illig, aki le merted rni, hogy ebbl a korbl hinyoznak a rgszeti leletek! Van teht mibl gazdlkodni. Nhny vtizeddel ezeltt mg fogalmunk sem volt az avar kori teleplsek kprl, s lomnak tnt a teljes temetfeltrs. Ma mr nemcsak egyes srleleteket, nemcsak egyes srokat s temetrszleteket, hanem valdi temetket tudunk sszehasonltani. Kardinlis krds, hogy meg tudjuk-e mondani, mikoriak a leleteink. A rgsz munkjnak szinte legfontosabb rsze a kormeghatrozs, szakszval: a datls. Az avar kor ebbl a szempontbl sem ll rosszul. Szmos mdszer kln-kln s egytt ersti az avar kori leletanyag kormeghatrozst, elmondhatjuk, hogy a viszonylagos (relatv) idrendi vz biztos alapokon nyugszik. Tudjuk, hogy mi szrmazik a korszak elejrl, kzeprl, vgrl, ezeket a nagyobb peridusokat mr szinte genercis pontossggal lehet szakaszokra osztani. Jellskre osztrk, magyar s szlovk kutatk egymsra tmaszkod, egymst nagyrszt fed bet-szm kdokat dolgoztak ki. A legelterjedtebbek a nmet nyelv rvidtsek, gy beszlnk FA1 s FA2 korszakokrl (korai avar 1 s 2), MA1 s MA2-rl (kzpavar kor), meg SpA123-rl (ks avar kor), st a legvgt mr tovbbi csoportokra is bontjk egyesek (SpA3abc, magyarul: a ks avar kor harmadik alkorszaknak abc fzisai). Bna Istvn ajnlott rendszere sem egyszerbb, legfeljebb egyszerbben magyarzza meg, hogy mirl is van sz. kt rszre osztja az avar kort (I. korai avar kor, abszolt idben 567675; II. ksi avar kor, 678804 +

rgszetileg mg 25 v). A korai peridust tovbbi hrom rszre bontja (I.1. az avar foglals kora, 567600; I.2. az avar nagyhatalom kora, 600630; I.3. a korai avarsg lland megtelepedsnek kora, ami tnylik a kvetkez korszakba is, 630675/700), a ksi avar kort pedig ngyre (II.1. jabb keleti bevndorlk megjelense, 675700; II.2. sszeolvads, a griffes-inds dsztmvszet kialakulsnak kora, 700720; II.3. a klasszikus griffes-inds kor, 720760; II.4. a ksi griffes-inds, illetve az n. Nagyszentmikls-stlus kora, 760 804, azzal a megjegyzssel, hogy terleti klnbsgek rzkelhetk s kb. 830-ig tart az utlete). Mindkt rendszer httag, nagyjbl prhuzamos is, legfeljebb bels idhatraik nem esnek teljesen egybe. Mindkett 2040 ves peridusokkal, mondhatnnk: genercikkal szmol. Mitl vagyunk ilyen biztosak a dolgunkban? Mert hasznlni tudjuk szinte az sszes rgszeti kormeghatrozsi mdszert, amelyek (tbb-kevsb) ugyanazt az eredmnyt adjk, egymst erstik. Az avar kori temetkezsi szoksok a rgszek szerencsjre megkveteltk, hogy a halottakat nneplruhba ltztetve, felkszerezve, fegyverekkel s a mindennapi let munkaeszkzeivel meg travalval: tellel-itallal elltva, nemegyszer klnleges szertartsok ksretben (ilyen a teljes lval val temets) indtsk a msvilgi utazsra. Nemcsak a lelhelyek szma nagy teht, hanem a leletanyag is vltozatos, mennyisge s minsge okn szmos mdszerrel vizsglhat.

Rgszeti mdszerek A korai avar srokbl tbbszr kerlnek el egykor biznci pnzek. A numizmatika tudomnya segtsgvel kszlsi idejk meghatrozhat nyilvnval, hogy az adott srt (s egyb leleteit) csak a pnz verse utn shattk meg. A szoks pnzutnzatok formjban mg egy ideig kvethet, ezzel a 7. szzad vge8. szzad eleje is meghatrozhatv vlik. Egyelre szrvnyosan, bizonytalan lelkrlmnyekkel, egyb leletek nlkl az avarok orszgnak nyugati peremvidkn nhny 8. szzadi pnz is felbukkant, ezeket datlsra mg nem tudjuk hasznlni, ltk azonban tovbbi remnyeket kelthet. A rgszet klasszikus mdszere a stratigrfia, azaz rtegtan. Nyilvnval, hogy ha egy sr vagy egy ptmny a msik fltt kerl el vagy egyms utni sorrendjk mskppen megfejthet, azok idben is kvetik egymst. Ilyen, szaknyelven szuperpozcinak nevezett helyzet a nagy avar kori temetkben is elfordul, leleteik relatv idrendje teht megllapthat. Tudomnytrtneti tny, hogy a korai, kzp- s ksi avar kor elklntsben a ksbbi rtemetkezseknek komoly szerep jutott. Ha lehet, mg klasszikusabb mdszer a tipolgia. Belthat, hogy egyes trgyak formja, dsztse, technikja az id elrehaladtval vltozik, a vltozs irnya kvethet. Avar kori trgyunk van elg, kacskaringkkal ugyan, de vgl is az vdszek, fegyverek, ednyek vltozsbl ugyanaz az idrend bontakozott ki, mint amit egyb mdszerekkel el lehetett rni.

Aranyveretes vcsat a kunbbonyi srbl

A tipolgia fejlettebb, megbzhatbb formja a leletkombincik mdszere. Abbl a tapasztalati tnybl kiindulva, hogy ami egyforma, az tbb-kevsb egyids is, sorba rendezhetk a mg rgebbi s mr jabb formkat tartalmaz leletegyttesek. rvnyes ez a viseleti, tkezsi s egyb szoksokra is, klns tekintettel a srleletek esetben megfigyelhet temetkezsi szoksokra. Ma mr nagyszm leletanyag kezelsre szmtgpes programokkal felvrtezve hasznljk ezt a mdszert (szerici). Szp szmmal kerlnek el avar terletrl olyan trgyak, amelyeket nem itt ksztettek, azaz importltk ket (hogy milyen mdon: ajndkknt, kereskedelmi ruknt, hadizskmnyknt, ne firtassuk). A Biznci Birodalom az elsdleges partner, de Itlia s a Meroving Nyugat-Eurpa is kapcsolatban volt a Krpt-medencvel. Fordtva is igaz: nlunk kszlt dolgokat tallnak Kelet-Eurpban, nha Nyugaton (ltezett teht export is). Az importtrgyak kort tlnk fggetlen kronolgiai rendszerek alapjn lehet megbecslni, az exportlt trgyak tlnk fggetlen kronolgiai rendszerekbe jutnak. Szerencss esetben a temetk, teleplsek trbeli alakulsa is kvethet: ezen alapszik a temetk idrendi elemzsnek mdszere (horizontlstratigrfia). Modern korunkban egyre gyakoribbak a termszettudomnyos kormeghatroz mdszerek: a szn 14-es izotpjnak vizsglata, archaeomgneses mrsek, a fk vgyrinek meghatrozsn alapul dendrokronolgia, a csontok ktanyagnak lebomlst mr vizsglatok. Az avar kort illeten mg nem sok ilyet vgeztek, mdszertani s felszerelsbeli (meg pnzgyi) problmk miatt, de nagy jv ll elttk. Eredmnyeik tovbb erstik a hagyomnyos mdszerekkel elvgzett kormeghatrozsokat. Konklzi: tessk teht elhinni a rgszeknek, hogy esetenknt vszzadnyi, tbbnyire mr 20-30 ves pontossggal, st, ha nem is vre, de szerencss esetben mg szkebb idhatrok kztt meg tudjk mondani az avar kori leletek kszlsnek s eltemetsnek kort. Szakmai vitink a mg pontosabb meghatrozsok rdekben folynak, meg az rtkelsrl: trtneti, trsadalomtrtneti, gazdasgtrtneti, viselettrtneti, mentalitstrtneti, vatosan etnikum-, azaz nptrtneti kvetkeztetsekrl.

A korai avar kor Krpt-medencei trtnetket a 7. szzad els harmadig bezrlag a szomszdos nagyhatalommal, Biznccal val kapcsolat hatrozta meg (errl vallanak a forrsok: a trtnetiek elssorban, a gazdasgiak mindenkppen, a rgszetiek pnzek, import- vagy zskmnytrgyak s kultrhatsok formjban ugyancsak). Hatrvillongsok s kvetjrsok vltjk egymst, szinte vrl vre. A kora kzpkori kommunikci bevett formi ezek: az avaroknak szksgk van a biznciak pnzre, ki is zsaroljk a birodalomtl, a biznciaknak pedig megr ennyit a viszonylagos bke. Arrl nem is beszlve, hogy valszn: a hatalmasnak tn sarc (avar oldalrl nzve: ad, biznci oldalrl: gazdasgi segtsg, kezdetben vi 60 000, ksbb 100 000, st 120 000 aranysolidus, 200 000-re csak egyszer sikerlt felsrfolni) alig tbb egy kisebbfajta magnvagyonnl, a birodalom vi aranyjvedelmnek krlbell 1%-a. Arrl sem szabad megfeledkeznnk, hogy mire hasznltk az avarok az aranyfolyamot: elkelik kszerei kszltek a kisebb rszbl, a tbbi visszaramlott a birodalomba. A hadi esemnyek sorbl kiemelkedik Sirmium, az egykori csszrvros ostroma s elfoglalsa (582), ezutn szabadabban kalandozhattak az avarok s segdnpeik a Balknon (586-ban sikertelenl tmadtk Thesszalonikt). 599-re vagy 600-ra keltezik a biznci hadvezr, Priscos hadjratt az avarok ellen, amelynek sorn lltlag a Tiszig hatolt be az orszgba br nem vlik dicssgre hrom vdtelen gepida falu ppen lakodalmat l civiljeinek lemszrlsa, ha igaz egyltaln. A korszakot 626-ban Konstantinpoly sikertelen avarperzsa ostroma zrja le. Hogy a veresg kvetkezmnyeknt-e vagy ms okokbl is, vitathat, tny azonban, hogy vge szakadt a biznci aranyfolyamnak, politikai (s nyilvn gazdasgi) vlsg sprt vgig a trsgen, aminek kvetkeztben megvltoztak az erviszonyok s az rdekeltsgek, vget rt a korai avar kor els (avagy els s msodik) szakasza.

llatalakos aranyveret a kunbbonyi kagnsrbl, 7. szzad A 630 krli vlsgnak beszdes bizonytkairl rteslnk. A nyugati hatrvidken sikeresen lzadnak fel az ott l szlvok a frank keresked (titkos diplomata?) vezetsvel. Bntetlenl maradsuk a konstantinpolyi veresg eltt elkpzelhetetlen lett volna, csak Samo halla (660) utn esett szt a rvid let kis birodalom. Az avarok szmra felrtkeldtek az itliai langobardok, ezt jelzi Friaul megtmadsa (628): hogy ebben mekkora szerepe volt a konstantinpolyi veresg kompenzlsnak, a Nyugat fel forduls rdekben a langobardokra irnyul nyomsgyakorlsnak vagy ppen a langobard kirlyok kezdemnyezsnek (az nllan politizl friauli hercegsg folyvst gondot okozott a kzponti hatalomnak), nem tudjuk biztosan. Trnviszly trt ki az avarok orszgban, amelyben a bolgr prttal szemben az avarok gyztek szmos, a vesztesek oldaln ll csald meneklt nyugat fel, elszr a bajorokhoz, majd tovbb dli irnyba. Kiszakadt az avar rdekszfrbl az egsz kelet-eurpai puszta: a Kubnnl Kuvrat bolgr kn fggetlentette magt, nyilvn nem vletlenl rszeslt magas biznci elismersben. Egybknt Kuvrat hallt is 660-ra keltezik. Fiai szanaszt kltztek, llama a kazrok kezre kerlt. Avarorszg trzsterletn a vltozsok lassan kvettk a nagyhatalmi lmok sztfoszlst, az rdekterlet zsugorodst. Maradt mg arany a kagn kincstrban, jutott mg belle az elkelk veire, fegyvereire, asszonyaik kszereire. A biznci kapcsolat sem szakadt meg teljesen (legalbb kishatrforgalom formjban vagy kzvetett mdokon mkdtt tovbb), a meglnklt forgalm itliai ton 662-ben az avarokhoz meneklt az elztt langobard kirly (ms krds, hogy itt sem hagytak neki nyugtot). Ugyanezen az ton, meg kzvetlenl a Duna mentn is nyilvn szemlyes kapcsolatok rvn jutott Avariba nhny nyugati tpus v, esetenknt viseljvel egytt. A korbbinl lnyegesen nagyobb temetk s a szaporod telepleletek mutatjk a letelepedsi folyamat elrehaladst, ezzel az letmd- s gazdasgi vltst, mr csak nhny helyen tartjk magukat a pusztai psztorok. A viselet, szoksok, fegyverek szvsan rzik a hagyomnyokat. A korszak vgrl val a Krptmedence eddigi leggazdagabb (meglv) leletegyttese, a kunbbonyi nagyvezr srja (ha kagn volt: bizony szegny kagn volt a bolgr Kuvrathoz kpest).

A kzpavar kor A 7. szzad utols harmadt, az gynevezett kzpavar kort olyan esemnyek vezetik be, amelyek hatsa mly nyomot hagyott az orszg trtnetben. Szokatlan, de igaz: a vltozsokat elszr a rgszek rzkeltk, majd kiderlt, hogy megfigyelseiket ms forrsok is altmasztjk. Hirtelen kiterjedt az avar teleplsi terlet, nagy falusi temetket nyitottak olyan helyeken, ahol addig csak nhny szrvny jelezte a jelenltet, vagy mg az se. j hatalmi kzpontokat jeleznek vezri rang temetkezsek. Hirtelen, egyszerre s sszefggen jfajta viselet, j fegyverek, j szoksok jelentek meg az jonnan nyitott temetkben. Jogos volt ht arra gondolni: j npvndorls rte a Krpt-medenct.

Ezst karktk a zamrdi avar srbl, 7. szzad Megindulhatott a kutats annak kidertsre, hogy kik is ezek a bevndorlk, honnan jttek, mekkora ert kpviseltek, mi maradt a korbbi avarokbl. Netn k voltak az els magyarok, ahogy azt Lszl Gyula lltotta a ketts honfoglals elmletnek kidolgozsakor? Ezekre a krdsekre ma sem vlaszol mindenki egyformn, mgis, a megnvekedett informcimennyisg birtokban megksrelhetnk egyre krltekintbben, higgadtabban, pontosabban felelni. Kiderl az vatos fogalmazsbl, hogy magam nem vagyok hve az elmletnek az albbiakban ms megoldst javaslok. A npmozgs htterben Kuvrat llamnak felbomlsa, a kazr elretrs llt. Ugyanaz a npvndorls, amely a balkni bolgr llam kialakulshoz vezetett (680). Trtneti forrs mesl arrl, hogy Kuvrat egyik (s egy msik?) fia, nv szerint Kber, npvel Pannniba kltztt, az avar kagn fennhatsga al. Igaz, a vezr hamarosan tovbbllt, npe nevezzk meg vgre: az onogurok npe azonban itt maradt. Nem vltottk le az avarokat, nincs nyoma mg dinasztiavltsnak sem. Megersdtek azonban a korbbi folyamatok, ettl kezdve gyakorlatilag szablyos falvakban ltk letket a szabad parasztok kzssgei. A kzpavarnak nevezett rgszeti horizontban egytt tallhatk a bejvk s a helybeliek, hamarosan ssze is olvadtak. Tl nagy klnbsg amgy sem volt kztk, sem kulturlisan, sem embertanilag (hacsak a frissen feltn mongoloid vonsokat nem rjuk a szmljukra), sem mondom n nyelvileg. Ugyanabbl a nyugati trk kohbl jttek, amelybl korbban maguk az avarok s csatlakozott npeik j rsze, meg ahonnan a dunai bolgr-trkk s a volgai bolgrok (a mai csuvasok sei) is. Nyelvjrsi klnbsgek persze ugyangy voltak kztk, mint szoksbeliek. Ismtlem: rgszknt nyelvi krdsek eldntsre nem vllalkozhatunk, trtnszknt azonban ktelessgnk a legvalsznbb feltevs kivlasztsa. A rendelkezsre ll rovsrsos emlkek szma s minsge mg nem teszi lehetv a biztos megfejtst (ahny kutat, annyifle a vlasz), addig pedig szabadon tallgathatunk

A jvevnyek hozzk magukkal korbbi kivl biznci kapcsolataik eredmnyeit: trgyakat, pnzeket. Az utbbiak meg a trtneti krlmnyek segtenek az esemny pontosabb keltezsben (668670). Nem lehet vletlen, hogy az utols ismert avar kvetjrs Konstantinpolyban 678-ban gratull a csszrnak az arab flotta fltti gyzelemhez. Az tmeneti korban ami egyesek szerint egy, msok szerint kt genercin t tartott tovbbra is rezhet az imitatio imperii, a biznci divat kvetse, de tovbb tart a nyugati orientci is, egyre ersebben a bajorok s a frankok irnyba. A korbbi friauli tmadshoz hasonl prblkozs lehetett 713714-ben a hatron tli Lorch avar lerohansa. A zsarols ez esetben is sikertelen maradt, ezutn abbahagytk a ksrletezst, s vagy 80 vig nem beszlnek rluk a krnikk.

A ksi avar kor Kzben, szinte szrevtlen, sima tmenettel, de feltartztathatatlanul megkezddtt a ksi avar kor. Furcsa ellentmonds: a korai avar egyeduralommal szemben a ksi 8. szzadban a szttagoltsg jelei ltszanak a vezetrtegben a sokszn korai avar kori rgszeti hagyatkkal sszehasonltva a ksi avar kor kultrjt mintha egysges, llami mzzal ntttk volna le. Kevesebb a lovas temetkezs (a peremeken, gy tnik, szvsabban ltek a hagyomnyok), a birka s a marha mellett egyre tbb a tykfle s a diszncsont az telmaradkok kztt, olyan llatok maradvnyai, amelyeket nomd krlmnyek kztt nem is szoks tartani. Ezzel szemben tovbbra is a fves pusztk hagyomnyait folytatjk a bronzbl nttt dsz, mellkszjas, sokveretes vek, az jak s a faragott dsz tegezek, bennk nhny (taln a kzs tulajdonbl val rszesedst jelz) hroml vasheggyel elltott nyllal, a kardok helyt elfoglal szablyk. Mg lesebb lesz az ellentmonds, ha figyelembe vesszk a szzad vge fel jraindul rott forrsok informciit a kagnon kvli tisztsgviselkrl: fasszonyrl, a katunrl, rivlisrl, a jugurrusrl, a nyugati vgek (vagy a csatlakozott npek) rszfejedelmeknt feltn tudunrl, a tarknokrl. Csupa olyan mltsgnv, ami az eurzsiai pusztk keleti vgben is ismert, igazi nagynomdok kztt igaz, jrszt, a dunai bolgroknl is. Mintha a nomd szervezds, a nomd harcmodor tllte volna nmagt, messze elszakadt a np gazdasgtl s letmdjtl.

A nagyszentmiklsi kincs 2. szm kancsja. Kzps medalionjn a gyztes fejedelem

me, az avar llam buksnak (egyik) oka. Vannak nyilvn ms okok is, mg ha nem is bzhatunk meg a bolgr kn ltal nyilvnvalan propagandisztikus cllal az avar foglyok szjba adott vallomsban, amit a Suda-lexicon rztt meg, a buks okaknt egyebek mellett a szthzst, az rulst, a keresked szellem eluralkodst, a mrtktelen ivszatot jellve meg. A 8. szzad vgn felersdtt a frank nyoms, hiba prbltk az avarok a bajorokat segteni a frankok ellen. Nagy Kroly 791-es hadjratrl ugyan mg dolgavgezetlenl trt haza. 79495-ben viszont sajt magukat gyengtettk meg az avarok vgzetesen, amikor belhbor trt ki a kagn s a jugurrus kztt. 796-ban a tudun Krolyhoz futott, mg megkeresztelkedni is hajland volt ksn. A pogny nagy valsznsggel az sket klnsen tisztel, taln smnhit avarok megtrtsre amgy nhny gyenge kezdemnyezsen kvl senki sem tett ksrletet, pedig bkben ltek kztk tudatlan keresztnyek, ahogy a frank hadakat ksr pspkk konferencija fogalmazott. A keresztny Eurphoz csatlakozs mr nem sikerlhetett (szp trtnelmi ellenplda Szent Istvn s Koppny vetlkedshez: a magyaroknak akkor sikerlt). Erich, a friauli rgrf akadlytalanul rabolhatta ki a kagni szkhelyet, szekrszm hordva el a mg meglv kincseket taln ppen a kincstr maradknak menektse sorn kerlt a fldbe a pratlan szpsg nagyszentmiklsi kincs is. 805-ben mg emlegetik az avar kagnt (brahm nvre keresztelik meg a Fischa folyban), aztn mr csak hdol s ajndkokat (adt) hoz kvetsgekrl esik sz az utolsrl 822-ben. Hamarosan felszmoljk a vazalluss lett avar fejedelemsget s kiptik a frank kzigazgatst a Dunntlon vagy annak csak nyugati rszn. A tbbiekkel mi lett? Hihet feltevs nmi ktely azrt maradt bennem , hogy Krum kn dunai bolgrjai Erdlyen tl a Tiszig terjesztettk ki hatalmukat. Bizonyos, hogy Nyitra s a Kisalfld mai szlovkiai rsze a morvk fennhatsga al kerlt. Mg gy is marad az orszgbl jkora darab fld, amelynek politikai sorsrl semmit sem tudunk. Valljuk be: nem sokat tudunk az egyszer npek sorsrl sem. Eltntek, mint az avarok, akiknek sem utda, sem nemzetsge nem maradt, ahogy az orosz skrnika lltja? A politikai vezetst lefejeztk ha nem is sz szerint, mbr az sincs kizrva. Az arisztokrcia elpusztult, degradldott, felszvdott. A fldtr, adz polgrt azonban nem szoks kiirtani nem is lehet. Meg is talljuk rgszeti emlkeiket, egyre biztosabban, frank, morva, bolgr(?) terleteken, egyelre bizonytalanul tapogatzva a senki fldjn. Igaz, mindenfell szlvok nyomulnak-teleplnek az egykori avar terletekre bizonyra mr avar uralom alatt is , mgsem szmolhatunk a teljes elszlvosodssal. Az avar kori npek biolgiai utdai megltk teht rpd magyarjainak honfoglalst. Az avar llam megsznte utn mr nem nevezik ket avarnak a forrsok sem, feltnhet ht a ksei avarok neveknt az egykori onogur bevndorlk neve. Erre utal egy 860-ban kelt oklevl, amikor a wangarok tartomnynak hatrhegyt emlti. Taln nem szentsgtrs arra gondolni, hogy a sokat idzett avari, qui dicuntur ungari mgsem a korai magyar kalandozsokra, hanem a helybeli onogurokra vonatkozik. Ugyanezt mondhatjuk a 9. szzadbl sszegyjthet egyb onogur nevekrl is. Vgl, de nem utolssorban: gy ragadhatott a ksei, Krpt-medencei onogurok fldjre jv magyarokra is a hungarus elnevezs (nem kell ht seinket bonyolult vndorlsokra knyszerteni, hogy valahogy kapcsolatba kerlhessenek a keleti onogurokkal). Ha gy van, joggal keressk korai, egysgesen honfoglals elttinek mondott csuvasos tpus, bolgr-trk jvevnyszavaink kztt az avar-onogur utdok nyelvnek hatst. Laza feltevs, gyenge rvels ez? Ht igen. De nem rosszabb a tbbinl.

Kik voltak az avarok?


568-ban foglaltk el az avarnak nevezett npek a Krpt-medenct. Az els krds: kik voltak s honnan jttek? Tz vvel korbban furcsa, ismeretlen kvetek jelentek meg a biznci csszr udvarban. A dramatizlt jelenetet minden avarokkal foglalkoz knyv idzi: az egsz vros sszefutott, hogy megcsodlja ket, klnsen befont s szalagokkal dsztett hajviseletk tnt szembe. Szvetsget ajnlottak a csszrnak: nmi gazdasgi segtsgrt hajlandk voltak a szles kelet-eurpai pusztkon a biznci rdekeknek megfelelen hadakozni. Keletrl jttek,

olyannak tntek, mint az emlkezetbe mlyen begetett hunok. Avar s hun csoportjaikrl tudtak a krniksok, a szbeszd szerint az avar nevet csak ijesztsl vettk fel. A rjuk bzott feladatot rvid id alatt elvgeztk: levertk a kellemetlenked utigurokat s kutrigurokat.

ntttbronz griffes veret Dunacsnrl, 8. szzad Hogy k kik voltak, megint messze vezet krdscsoport, kzmegegyezs szerint a trksg archaikusabb, a hunok utn nyugatra vndorolt ogur csoportjhoz tartoznak tartjuk ket. Nem rt megjegyezni, hogy a tz trzsbl ll on-ogur trzsszvetsg neve mig l a magyarok kls megnevezseknt (hungarus, Ungarn stb.). Nem lltak meg azonban, szvetsget ktttek a Pannnit lak germn langobardokkal az alfldi (ugyancsak germn) gepidk ellen, s a levert npeket magukkal sodorva megjelentek az Alfldn. A langobardok 568 hsvtjn elrkezettnek lttk az idt arra, hogy szak-Itliba kltzzenek (ebben az alkalmas politikai konstellci mellett nyilvn szerepet jtszott a veszedelmesnek bizonyul avar szomszdsg is), Pannnit szerzds alapjn tadtk az avaroknak. A Krpt-medence kt fele a rvid ideig tart hun kzjtk utn Bajn kagn vezetsvel ismt egy politikai egysgbe szervezdtt. A feljegyzett npnevek, a Biznccal diplomciai kapcsolatba lp zsiai trk nagyhatalom kveteinek lltsai szktt rabszolgikrl s a korai avar rgszeti leletek az avar etnogenezis hrom vaskos szlt egyformn rajzoljk ki: az egyik Bels-zsiig nylik vissza, a msik a heftalita-hun Kzp-zsiba, a harmadik a Kaukzus elternek s az ukrajnai steppnek a terletre vezet. Tovbb tarktjk az etnikai kpet a Krptmedencben maradt csoportok, elssorban a gepidk meg a Pannniban feltehet ks antik npessg (ez utbbinak ugyan a magam kzvetlen kutatsi terletn, a Kisalfldn nincs nyoma, az itteniek kivonultak a langobardokkal egytt, mshol azonban szmolni kell velk).

Piramiscsngs arany flbeval, ll, 7. szzad els harmada Nem tudjuk ugyan pontosan, kik is laktak ekkor a Duntl szakra, az azonban bizonyos, hogy az avar vndorls megmozgatta a krnyez szlvokat is, jelenltkkel teht szmolnunk kell. Ezzel mg mindig nincs vge a bonyodalmaknak. A 6. szzad folyamn a trk elretrs ell meneklve jabb nptredkek csatlakoztak kelet fell az avarokhoz, neveik alapjn nem valszn az ogur-trksghez tartozsuk, mg leginkbb valamilyen irni vagy kaukzusi nyelven nevezhettk meg magukat. s mg nem is emltettk a rejtlyes, a kutatsban is felfelbukkan, majd hossz idre eltn gynevezett pannniai bolgrok-at. Kik ht az avarok? A kortrsak felfogst kvetve magam gy gondolom: mindezek, Avarorszg laki, az avar kagn alattvali, fggetlenl attl, hogy honnan jttek, milyen volt az anyanyelvk. Ez az oka, hogy mint fentebb mr lthat volt az avar kori kifejezst szvesebben hasznlom. Mellesleg Bajn kagn avarjainak nyelvt nem ismerjk, eredetk s vndorlsuk fldrajzi krlmnyeibl meg nhny szrvnyos nvbl kvetkeztetve leginkbb k is a nyugati trksg soraiba tartozhattak (vannak komoly tudsok, akik nem zrjk ki annak lehetsgt sem, hogy mongol nyelvek vagy ms, ma mr kihalt nyelvet beszlk is voltak kzttk).

Arany ivkrt, peremn rovsfelirattal a nagyszentmiklsi kincsbl

A foglal avarokat s bevndorl trsaikat nagyllattart, storlak keleti npknt kpzeli el mindenki nem is nagyon tehettek mst az akkori viszonyok kztt a fves pusztasgokon. Magukkal hoztk viseletk f elemeit (a lemezveretekkel dsztett, megjelensben nyilvn rangjelz vet, a frfiakra is jellemz flbeval-viseletet), riztk mg szoksaikat (Bels-zsiig kvethet a kln eltemetett, fegyver-lszerszm egyttesekbl ll halotti ldozat, a steppken ltalnos lovas temetkezs, a nagy tor, amelybl a halott is rszesl). Kultrtjra jttek azonban, akr Pannnit, akr az Alfldet nzzk, az itt tallt npek falvakat laktak, fldet mveltek. Igen hamar szembe kellett nznik azzal a tnnyel, hogy a Krpt-medence nagy rsze alkalmatlan a nomadizlsra. Voltak csoportjaik, amelyek alkalmas tjegysgeken mg sokig ragaszkodnak hagyomnyos letmdjukhoz, msok, mshol gyorsabban alkalmazkodtak a leteleplt letformhoz. Az llattartk harcias megjelensbl azonban alig engedtek: halottaikat bven ellttk fegyverekkel, amirl a visszacsap j vgeinek s markolatnak csontbortsai, a tegezdszek s a nyilak ktegei, a lovas harcmodornak megfelel hossz, keskeny kardok, knny lndzsk, rtkes pnclingek srba adott darabki tanskodnak.

Nielldszes, korongos aranyfibula, Klked, 7. szzad kzepe k hoztk magukkal Eurpba a vaskengyel ismerett. Az kszereket megbecslt tvsk ksztettk (nhnynak a srja is elkerlt), a fegyvereket kovcsok gyrtottk, s br a kznsges ednyek hziiparszeren kszltek, a dszednyeket nagy tuds specialistk lltottk el. Mnesek, szarvasmarhacsordk s juhnyjak ltt igazoljk a srokban bsgesen tallt llatcsontok (hstelek maradvnyai), az italt brtmlben, faednyben, keleties formj cserpednyekben, az elkelkt nemesfm ednyekben mellkeltk. llamuk ugyancsak keleti mintra kzpontostott, az egyeduralkod kagnon kvl (akinek cme ugyancsak a fves pusztk keleti vgbl ered) ms rangot nem is ismernk ebbl a korbl. A meghdolt npekkel nagyvonalan bntak. A gepidkat ugyan nagyrszt tteleptettk a Dunntlra, de nagyjbl egy tmbben, sajt elkelik vezetse alatt hagytk (kezkben lehetett a nyugati kereskedelem, hiszen mindenben kvetni tudtk a legutols frankalemann divatot). Importra szksg volt, elssorban a nagy jelentsg reprezentci miatt (van, aki az avar kori trsadalom egyik legfontosabb jellemzjnek tartja a mindenron val reprezentcit).

Kora avar kori vaskengyelek Bicskrl, 7. szzad eleje Pannnia rgi rmai tjait kereskedkaravnok jrtk. A langobard Itlia fel vezet ton lteslt az a kereskedtelep (Keszthely-Fenkpuszta), amely krl sajtos szigetkultra alakult ki, ks antik, biznci, langobard s egyb nyugati germn sszetevkbl. Sajtos, viseletben, szoksokban megnyilvnul klnllst megtartotta ez a npessg a kzpont elhagysa utn is (az avar kulturlis hats minden ersdse mellett). Regionlis kzpontokban nagy polietnikus kzssgek jttek ltre, amelyeknek az egsz avar koron t hasznlt, tbbezres srszm temetiben igencsak nehz eldnteni (ha szabad egyltaln), hogy az avar mdra eltemetett, biznci trgyakkal elltott, germn s avar fegyvereket is birtokl, esetleg germn viseleti sajtossgokat is mutat halott vajon melyik npcsoporthoz tartozott eredetileg.

llatkzdelmi jelenetes ntttbronz szjvg, Zilah, 8. szzad

RVEK AZ ELEFNTCSONTTORONYBL Kptelensgek knyve A trtnelem legnagyobb hamistsa


FODOR ISTVN rgsz, tanszkvezet egyetemi tanr, Szegedi Tudomnyergyetem Heribert Illig nagy hhval ksrt knyvnek megjelense a kitallt kzpkorrl nem csupn a nyugateurpai, hanem a magyar trtnelmet is rinti. Ha ugyanis a 614 s 911 kztti idszakot valban csupn kitalltk, azaz hamistottk, akkor neknk nem volt Magna Hungaria-beli, levdiai s etelkzi trtnelmnk, st nem volt honfoglals sem, lmos s rpd sem. Ha azonban alaposabban szemgyre vesszk a trtnelmi tnyeket az rott ktfk mellett a rgszet s ms szakterletek adatait is , hamar kiderl, hogy nem a hrom egykori hatalmassg hamistotta meg a trtnelmet, hanem a knyv szerzje tett ilyen ksrletet. Trtnelemrl szl knyv ritkn kelt olyan feltnst, mint Heribert Illig Kitallt kzpkor (A trtnelem legnagyobb idhamistsa) cm munkja. A feltnst nem a szerz valamely tt pozitv eredmnye, az eddigi trtneti kp szmottev gazdagtsa vltotta ki, hanem ppen ellenkezleg: a szerz nem kevesebbet llt, mint hogy Eurpa kzpkori trtnelmnek j nagy szelete nem ms, mint egyszer kitalci, trtnelmi hamists. A knyvrl megjelent eddigi brlatok nmelyike megjegyzi, hogy Illig gyesen hasznlja ki elgondolsa altmasztsra a kzpkori trtneti kutats vals nehzsgeit, pldul azt, hogy a korszak rott forrsait tbbszr trtk, s rnk gyakorta a ksi tiratok maradtak csupn. Ez tbb esetben valban gy van, de az egymstl fggetlenl keletkezett forrsok egybevetsn alapul forrskritika a legtbb esetben tisztzni tudja egy-egy trtneti ktf eredetisgt, avagy hamis voltt. Az is szget t azonban a trtnetkutatshoz valamit is konyt olvas fejbe, hogyan lehetett az lltlag kitallt Karoling-kor hatalmas mennyisg rott forrst viszonylag rvid id alatt meghamistani, illetve ennyi hamistvnyt ellltani viszonylag rvid id alatt. A szerz elgg egyszeren oldja meg ezt a krdst is. Felteszi, hogy e korban 35 000 irat keletkezett, s ha csak 350 mkd kolostort tteleznk fel ekkor Eurpban, mindegyik kolostor szerzeteseinek csupn 100 rst kellett ellltania, ennyi ideje pedig biztosan volt a sok rr szerzetesnek. Ha a kitallt korszakot alaposabban szemgyre vesszk, els pillantsra kitnik a szerz feltevsnek kptelensge. Ha ugyanis igaza lenne, akkor 622-ben s azt kveten nem alakult ki az iszlm, nem jtt ltre az riss duzzadt arab birodalom, teht nem szletett meg az iszlm korai mvszete, irodalma, tudomnya, s nem voltak azok a npek s orszgok sem, amelyekrl pldul az arab fldrajzi s trtneti munkk szlnak. S ami bennnket, magyarokat kzelebbrl rdekel, nem voltak azok a kazrok sem, akiknek szomszdsgban seink Levdiban ltek, sem onogur-bolgrok (bolgr-trkk), akiknek nyelvbl a honfoglals eltt 250-300 szt klcsnztnk, s vgezetl nem volt a 895-s honfoglals sem, az azt megelz s kvet esemnyekkel egyetemben. Ha mindezen kptelensgeket el is hinnnk Illig rnak, s bedlnnk a rgi naptri idszmtssal kapcsolatban vgzett hkuszpkuszainak, radsul elhinnnk meghkkent mesjt a hrom hatalmassg gonosz sszeeskvsrl, mg mindig komoly akadlyok tornyosulnnak szavahihetsge el. A trtneti koroknak ugyanis nem csupn rott emlkei vannak, hanem trgyi emlkei is, amelyekkel a rgszet foglalkozik. Tudja ezt persze szerznk is. Igyekszik is a rgszetrl lehetleg minl tbb rosszat elmondani, elssorban azt, hogy a rgszek rendkvl rosszul keltezik az elkerlt srokat, pletmaradvnyokat s trgyakat. Ebbli igyekezete azonban flttbb tltsz. Kiiktatja pldul a trtnelembl a Krpt-medencben 567-ben tanyt vert avarokat is, sokezernyi elkerlt srjukat, teleplseiket sz nlkl hagyja, pedig e srok jelents rszben pnzt is leltek, amelyek flrerthetetlenl igazoljk e temetkezsek kort. (Vagy taln e pnzrmket is a hrom csal hatalmassg emberei dugdostk bele utlag a halottak srgdreibe?) Nyilvnval, hogy itt mr sz sem lehet jhiszem flrertsrl, trtnszi baklvsrl, ez ktsgtelenl szndkos hamists. Ugyanezt mondhatjuk a honszerz magyarok esetben is, akiknek srjaiba szp szmmal kerltek olyan nyugati uralkodk 911 eltt vert pnzrmi is, akik Illig szerint nem is lteztek. S e srokban radsul a tvoli Kzpzsiban vert arab dirhemek is voltak, a temetkezsek keltezse teht vitn fell ll.

A sarkeli erd tglin lthat karcok. A kzps tgln malomjtk tallhat Szerznk rendkvl nagyvonalan jr el nhny np eltntetsekor. Szerinte a Kaszpi-tenger, a Kaukzus s a Don vidkn birodalmat alapt kazrok sem lteztek 567 s 965 kztt, vagy szerepk teljesen jelentktelen volt. Mikzben a kazrok szerept cfolgatja tuds trtnszhez ill mdon szakirodalmi utalsokat is tesz. De mire? A magyar szrmazs Arthur Koestlernek A tizenharmadik trzs cm regnyre! (Rzsahegyi Istvn fordtsban 1990-ben jelent meg magyarul.) Vilgos jele ez annak, hogy vaskos knyvnk szerzje az gvilgon semmit sem tud a kazrok vals trtnetrl, a vonatkoz trtneti forrsokrl s a szakirodalomrl. Mert ha tudna, akkor arrl is hallott volna, hogy a kazrok neve nem csupn az arab, biznci, hber s eurpai forrsokban fordul el, hanem keleten a rovsrsos feliratokban is. Mongliban kt ujgr feliratban is szerepel a nevk, az egyik keletkezsi ideje 750-re, a msik 752753-ra tehet. Kazria rgszeti emlkeirl is meglehetsen lesajnl vlemnyt forml a szerz: Az alapjban vve nomdknt l np fvrosairl, teht a titkokkal krlvett Szamandarrl a Kaukzusban, Itilrl a Volga torkolatnl s a megerstett Sarkelrl a Donnl csak kevs olyan hr van a fldben, ami a rgszeket kielgthetn. Egyedl az lltlag 833 krl alaptott Sarkelrl van egy satsi leletnk, mieltt a vros egy duzzasztssal nyert trozmedencben elsllyedt volna. (352. o.) [Ismt lvezhetjk a fordts vltozatos nyelvi lelemnyeit!] Nos, ezzel szemben az igazsg az, hogy Itilt az risi Volga-deltban mg valban nem sikerlt a rgszeknek fellelnik, Szamandar helyt azonban ismerjk a Kaszpi-tenger kaukzusi partszakaszn, Sarkel esetben pedig egyenesen ritkasgszmba men az rott forrsok s a rgszeti eredmnyek egybeesse. Bborbanszletett Konstantin biznci csszr ugyanis 950 krli mvben a kvetkezket rja: [A besenyk szllsa] kiterjed egszen Sarkelig, a kazrok erdjig, amelyben hromszz fnyi rsg llomsozik, kiket venknt vltanak. Sarkel annyit jelent nluk, mint fehr hz, s ezt a Kamatirosznak nevezett Petronsz kardhordoz dszr pttette, amidn a kazrok krtk Theofilosz csszrt, hogy pttesse meg szmukra ezt az erdt [] s a csszr engedvn krsknek, elkldte a csszri hajhad csapatszllt hajival az elbb emltett Petronsz kardhordoz dszrt [] Petronsz teht elment a Tanaisz [Don] folynak arra a helyre, ahol az erdt szndkozta pteni. S mivel azon a helyen nem voltak erd ptsre alkalmas kvek, nhny kemenct csinltatott, s bennk tglt getett, s azokkal vitte vgbe az erd felptst, miutn a folybl val kis kavicsokbl meszet ksztett. Konstantin tudstsa szerint teht az erd Theofilos csszr uralkodsa idejn (829842) plt tglbl. Klnbz meggondolsok alapjn a trtnszek az ptkezs legvalsznbb idpontjnak a 838-as vet tartjk. 19491951-ben a cimljnszki vztroz ptst megelz rgszeti feltrsok alkalmval M. I. Artamonov ptervri rgsz napvilgra hozta a 193,5x113,5 m alapterlet tglavrat: az satsok alkalmval elkerlt leletek megerstettk a vr ptsnek feltehet idejt. A vr tglinak egy rszn klnbz bekarcolt jelek, alakok, egy esetben malomjtk lthat. Bborbanszletett Konstantin lersa s a rgszeti eredmnyek teht tkletesen egybevgnak, semmifle ltrtnszi csrs-csavarssal nem vonhat ktsgbe sem Sarkel vrnak lte, sem pedig az a hatalom, amely azt pttette, nevezetesen a Kazr Birodalom. A honfoglals eltti magyar trtnelem fontos korszakt alkotta az az idszak is, amikor seink az onogurbolgrok szomszdsgban ltek. Nyelvkbl mintegy 250-300 jvevnysz kerlt t a magyar nyelvbe, s ezek igen fontos mveldsi hatsrl tanskodnak. (Pldul: bza, rpa, tarl, eke, sarl, stor, kr, bika, tin, borj,

diszn, tyk, l, gymlcs, alma, bor, cs, sereg, trvny, tan stb.) E jvevnyszavakbl azt a kvetkeztetst vontk le a kutatk, hogy akkori szomszdaink a megteleplt letforma szmos elemvel ismertettk meg seinket. Ezek a bels-zsiai eredet onogur-bolgrok (vagy mskppen: bolgr-trkk) a trk nyelveknek egy olyan si vltozatt beszltk, amelynek alapvet sajtsgait napjainkban mr csak a Volga mellett l csuvasok nyelve rzi. E npessg valamikor 460 krl jelent meg a fldrajzi rtelemben vett Eurpa keleti peremn, s a Kaukzustl szakra elterl terleteken telepedett meg, az irni nyelv alnok szomszdsgban. (Ez utbbiak utdai voltak a jszok s a mai szak-kaukzusi ossztek.) Amikor 567-ben e terleteken a kazrok alaptottak birodalmat, a bolgr-trkk is kazr fennhatsg al kerltek. 603 utn azonban lerztk magukrl e fggsget, s nll birodalmat hoztak ltre az Azovi-tenger vidkn. Fejedelmk, Kuvrat kagn Biznc szvetsgese lett s meg is keresztelkedett Konstantinpolyban. 650 krl, Kuvrat halla utn azonban sztesett a rvid let bolgr birodalom, ismt a kazrok lettek rr rajtuk. A npessg pedig felbomlott: egy rszk Aszparuh vezetsvel 680 krl az Al-Duna vidkn telepedett meg s alkotott nll llamot (a mai Bulgria eldjt), msik rszk a Volga foly mentn szakabbra hzdott, s ksbb itt hozta ltre a VolgaiBolgrorszgot, harmadik rszk pedig tovbbra is az Azovi-tenger s a Don-Donyec folyk vidkn maradt s kazr alattvalknt lt tovbb. Termszetesen Illig r ezeket a bolgr-trkket is hallra tlte, knyvben szmukra sincs hely, az trtnelmk is kiagyalt fikci. 1912-ben azonban a Poltava melletti Perescsepino falu hatrban rendkvl gazdag srleletre bukkantak, amelyet sokig elrejtett kincsnek vltek a kutatk. Mra beigazoldott, hogy valamely nomd fejedelem temetkezsi helye kerlt napvilgra, mghozz a bolgrok nevezetes uralkodj, Kuvrat. A srban lelt pecstgyrkn ugyanis az neve olvashat. Emellett orientalistink kzl a kitn Czegldy Kroly figyelt fel arra, hogy a 6. szzad eleji bolgr birodalom (vagy mskppen: Nagy-Bulgria) ltrejttnek hre a messzi Knba is eljutott. Az egyik 600 krli knai trzsjegyzkben az alnok szomszdsgban szerepel a bolgrok neve is, tiel alakban. gy teht nem csupn a biznci s arab forrsokban szerepelnek az onogur-bolgrok, hanem egy knaiban is, radsul a rgszet is flrerthetetlen tanbizonysgt adja egykori ltezsknek. (Azt csak remlni merem, hogy Illig ltrtnsz r nem keveri majd bele a knai csszrt is az eurpai sszeeskvk stt szvetsgbe.) Szerznknek a trtnelemben val jrtassga ms esetekben is ersen ktsgbevonhat. Ebbl a szempontbl beszdesek trkpei is. Pldul a 346347. oldalon lv trkpe az 1000 krli Eurpt hivatott brzolni. Az akkori Magyarorszg terletn kt vrost tntet fel, az egyik Gran (Esztergom), a msik pedig imgyen szerepel: Alba Iulia (Karlsburg). Az lthatan cseppet sem zavarja szerznket, hogy Gyulafehrvr neve csak 1918 ta Alba Iulia, az korban Apulumnak hvtk, 1000 krl ppen Gyulafehrvrnak, a szlvok pedig Balgradnak, s ez utbbi nevet hasznltk a kzpkorban a betelepl romnok is. Ugyancsak furcsa mdon az szakiKrptokban fel van tntetve: szlovkok. Lthatan a trtnelem nagy kiigaztjnak halovny fogalma sincs arrl, hogy ez a npnv valamikor a 1415. szzadban alakulhatott ki az szak-magyarorszgi szlvok megnevezseknt, mindenesetre a 16. szzad eltt nem fordul el.

Kuvrat bolgr kagn pecstgyrinek felirata

Magam nem ksrtem figyelemmel a knyv nmetorszgi fogadtatst s a megjelent brlatokat. Aligha ktsges azonban, hogy a fentebb emltettekhez hasonl megjegyzseket bven tettek a nmet trtnszek is. Mindez azonban szikornynyit sem ingatta meg hitben Illig urat. Minderrl a knyvhez rt utszban olvashatunk, amely A pislkol tz sztterjed optimista cmet viseli: A knyvnkben bemutatott megfigyelsek, eredmnyek, a feltrt ellentmondsok s vgkvetkeztetsek minden vn felli s vn aluli tmads ellenben kitartottak. Nem kerlt el olyan rv, amely tziseimet megrendthette volna. Ha a kzpkorkutatk csak egyetlen szemet ki tudtak volna szedni rvelsem lncbl, ezen eredmnyt minden bizonnyal teli torokbl hirdettk volna. Az, hogy ilyen dolog nem trtnt (a vitt folyamatosan dokumentljuk), egyben bizonytja a tzis rtkt, s az ebbl kvetkez szilrdsgt. Sok kzpkorkutat intzet megksrli, hogy kivonja magt a vitbl, mivel tziseim sszeegyeztethetetlenek oklevl-rtkelskkel. Hossz tvon azonban aligha sncolhatjk el magukat a pergamenhalom mgtt, hiszen a vizsglati kritriumok s az eredmnyek mind ismertebb vlnak. Olyannyira, hogy mr gy vljk: a bizonyts terhe egyre inkbb azon kzpkorkutatkra hrul, akik tntorthatatlanul hisznek a rgi s kevsb rgi rsok tartalmban. (488489. o.) Irigylsre mlt nbizalom s nem tl szimpatikus nelgltsg. Radsul fejtetre lltott logika: bizonytson az, aki ismeri a trtneti forrsokat, rti a forrskritika eljrsait, s igazolja, hogy a lpten-nyomon hamist, tudatlan dilettnssal szemben igaza van. S itt elrkeztnk az Illig-fle tudomnyos szenzcik sikertrtnethez. Az ilyenfajta rgeszmket mindentt szrnyra kapja a bulvrsajt, a magukat jsgrnak nevez flmvelt mdiaszakemberek gyorsan nagy port vernek az ilyesmi krl, s vev is akad r bven. Klnsen az rtkvlsggal kszkd trsadalmakban, elssorban a srlt trtnelmi tudat csoportok (meg a feltnni vgyk, akik lelkesen csatlakoznak az igehirdetk-hz). Jl ltja ezt Galamb Gyrgy a knyvrl rott dolgozatban, s hinyolja a trtnsz szakma kritikjt: A zsivaj fltt pedig hallgat az elefntcsonttorony fejezi be rst. (let s Irodalom, 2003. mrcius 28.) Magam gy vlem, nem a szakmai gg vagy a kzvlemnytl val elzrkzs az oka annak, hogy nem jelennek meg tucatszm cfol cikkek Illig r rgeszmirl. Hanem egyszeren az, hogy vitzni, legalbbis valdi vitt folytatni csak vals rvekkel lehet s rdemes. Ha valaki azt lltja, hogy a Fld nem gmbly, hanem lapos s a ngy sarkn ngy elefnt tartja, azzal aligha rdemes vitzni. s fknt flsleges. Nem csoda ht, ha minden valamireval kutat sajnlja erre fecsrelni az idejt s szellemi erejt. A kutat emellett azt is ltja, hogy a mindenhat tmegkommunikcival szemben szinte tehetetlen, hiszen ott nem a tny az rtk, hanem a szenzci. Brmekkora krsg legyen is az. rdekes jelensg, hogy nmet utn elszr magyar nyelven olvashat Heribert Illig knyve. (Mg ha nem is valami zes magyar nyelven.) Mi lehet ennek az oka? Vajon a magyar kznsg szomjhozta leginkbb e trtnelemforml zagyvasgokat? Ers a gyanm, hogy a knyv megjelense mgtt bizonyos hazai krk llnak, akik sok mindenben osztjk Illig r gzs eszmit, s akik hossz vek ta hasonlan meghkkent elmssgekkel traktljk a magyar kzvlemnyt. Vilgosan kiderl ez abbl az elszbl, amelyet a dilettns berkekben apostolknt ismert Pap Gbor rt a knyv magyar kiadsa el A hj tmadsa a mag ellen, avagy: mi mindenre szolglhat egy ratllts? cmmel. Pap Gbor nem a krnikkat szapulja, mint Illig, hanem pp ellenkezleg, gesztink hun trtnetnek igazt vli megszilrdulni a kiiktatott 300 esztendvel: jelenlegi tudsunk szerint a magyar krniks hagyomny rizte meg leghitelesebben az eredeti a ksbb betoldott 300 vet mg nlklz idszmtsi rendszert. Eszerint Attiltl szmtva az tdik generciba esik lmos fellpse, ami a jelenlegi hivatalos id-nyilvntartsi rendszerben kptelensgnek tnik: (Nota bene: ppen az a kptelensg jogostja fel akadmikusainkat arra, hogy szltben-hosszban ktsgbe vonjk krnikink szavahihetsgt!) Ha azonban az Attila halla (453) s lmos fellpse (800-as vek dereka, mai idszmtsunk szerint) kzl kiiktatjuk a mvileg ide erltetett mintegy 240 (850614) vet, az gy add idtv (kb. 160 v) ppen megfelel a nevezett t genercinak. (18. o.) Lthatjuk, hogy az elsz rja mg csak arra sem veszi a fradtsgot, hogy Illig gondolataihoz alkalmazkodjk. Hiszen lmos fellpse szintn a kitallt idszakra esik, s els uralkodcsaldunk se ugyanolyan fikci e gondolatmenet szerint, mint rpd, Kurszn s maga a honfoglals. De lssuk tovbb e termkeny eszmefuttatst: Ami pedig az rpdi honfoglals valdi idpontjt (895 helyett 595) illeti, az a lehet legjobb megkzeltssel idzi emlkezetnkbe az eddigi spekulcik szerinti avar honfoglals dtumt. (Uo.) Ht igen, 567 vagy 595 egyre megy, klnsen, ha olyan idmachintorokrl van sz, mint a knyv vagy az elsz rja. A lnyeg az, hogy a trtnelem esemnyeit, tnyeit, szemlyisgeit s idpontjait mindig gy forgassuk, ahogyan az cljainknak megfelel. Ha kell, a 300 vbl csinlhatunk 240-et (lltlag ennyivel hosszabbtottk meg a nevezett maffizk az Attila s lmos kzti idszakot), az a lnyeg,

hogy kdst agyalmnyainkat megtmogassuk. Nzzk azonban az elsz cmnek indoklst: mifle hj tmad itt mifle magot? Pap Gbor elmeszlemnye szerint: Elszr is tudnunk kell elg egy pillantst vetnnk a trkpre, s ez a tny nyilvnvalv lesz szmunkra , hogy a Krpt-medence: Eurpa kells kzepe. Kicsit patetikusabban fogalmazva: itt dobog ha van kontinensnk szve. A termszet klns kegybl kifolylag minden irnybl tkletesen vdett, minden tekintetben nll fldrajzi-kolgiai egysg. Tapasztalati tny s nemcsak a mltra vonatkoztatva: aki ura a Krpt-medencnek, az ura Eurpnak. Hozz kpest Rma is, Kln is, Biznc is bizony, bizony, brmennyire is szokatlanul hangzik: perifria. Mskppen fogalmazva: ha a Krpt-medence a magja egy kontinensnyi mret gazdasgi, politikai s mveldsi egysgnek, akkor a BizncRmaKln hromszg csakis a hja lehet. Ebben a fogalomkrben mozogva teht az ratllts mvelete gy jellemezhet: a hj tmadsa a mag ellen. E nevezett trojka mindenesetre jellegzetesen maffiasztikus mdon jrt el a maga rvid tvra szl, kzvetlen haszonszerzst clz munklkodsa sorn, amelynek a tvolabbi elgg baljs! kvetkezmnyei ma mr knnyen belthatk. (1920. o.) Nem folytatom tovbb az idzetet, brmennyire tanulsgos is lenne. Kr, hogy e megalomn trtnelmi lzlom alaptteleivel nem volt mindenki tisztban. Pldul a tatrok, a trkk, az osztrkok, az orosz cr meg a Vrs Hadsereg teht nem ismertk a Krptmedence tkletes vdettsgt, gy ht ebbl kifolylag akadtak nmi kellemetlensgeink. Pldul egyikkmsikuk csaknem kiirtott bennnket. Szerencstlensgeink nmelyikhez pedig a hasonl lzlmokat kergetk is hozzjrultak valamelyest. Pap Gbor gondolatmenete szerint nem is lehet ktsges a hrom maffiz clja: dics mltat akartak maguknak krelni a mi krunkra, csinltak maguknak szakrlis csszrt Nagy Kroly szemlyben, a mi igazi szakrlis Turul-dinasztinkat pedig elszaktottk gykertl Attiltl. E kptelen, alapjaiban egygy fantazmagria jl illik Heribert Illig knyvhez s szellemi tpllkul szolglhat a trtnelmi kdevk tbornak is. Azoknak, akik tudatlansgbl, feltnsi viszketegsgbl vagy valamely ms okbl szvesebben ltnak kdkpeket, mint trtnelmi valsgot. Pedig rg beigazoldott: a mi trtnelmnk a maga valsgban is szp, bszkesgre okot ad s tanulsgos. Elg hossz is, nem kell ht egyes szomszdaink erlkdshez hasonlan mestersges trtnelmet krelnunk. Akik mgis ezt teszik, jl tudjk, mirt. Kpzelt hrnvrt, szereplsvgybl s nha pnzrt is. A szlhmossg ugyanis nemritkn jl jvedelmez. A hvk tbora persze tbbnyire nem hasonszr egynekbl ll, k csak lpre mennek. Nem mindig sajt hibjukbl.