Sunteți pe pagina 1din 3

UNIUNEA ATEILOR MILITANI (1925-1947)

N LUPT CU RELIGIA

Nicolae Futei
Pn n 1917, n exprimarea atitudinii lor fa de
religie bolevicii rmneau fideli urmai ai lui
Marx. Clasicii marxismului vorbesc despre rdcinile gnoseologice, dar i cele de clas ale religiei.
Componenta de clas a naturii religiei era considerat mai puternic, ceea ce se vede din cuvintele lui K. Marx: Religia este oftatul fiinei oropsite, inima lumii fr de inim, la fel cum este i sufletul rnduielilor fr de suflet. Religia este opiu
pentru popor Astfel, critica religiei este critica
acelei vi a plngerii, nimbul sfnt al creia este
religia ( 1981, 8-9). Pentru marxistul
ortodox este neraional lupt cu religia ca atare,
fr a fi luate n consideraie rdcinile sociale ale
acesteia. Superstiiile religioase pot fi depite,
conform marxismului, doar distrugnd societatea
nedreapt i dup o restructurare cardinal a lumii nconjurtoare. Din aceste considerente tema
luptei cu religia ocupa un spaiu relativ mic att n
lucrrile lui Lenin, ct i n documentele partidului bolevic. n istoriografia sovietic lucrul acesta era explicat prin nedorina bolevicilor s nruteasc o dat n plus relaiile cu credincioii
( 1998, 68). ns dac am presupune
c bolevicii aveau o astfel de strategie inteligent
am exagera, atitudinea lor fa de religie este doar
o manifestare a ideologiei marxismului ortodox.
Am putea nelege ncrederea bolevicilor c vor
zdruncina influena Bisericii asupra maselor largi
de ceteni doar prin separarea Biserici de stat.
Cercettorul rus D.V. Pospelovski nu fr de motiv consider c Lenin la prima etap era ncrezut cu desvrire c va sfri cu Biserica dintr-o
singur lovitur ( 1995, 49). ns
nu a fost s fie aa, astfel c s-a mizat de acum pe
propaganda antireligioas.
Putem distinge n aceast situaie dou direcii n
dezvoltarea luptei ideologice cu religia. Se putea
merge pe calea demascrii esenei reacionare de
clas a religiei, contnd n acest caz pe contiina
politic a obiectului propagandei masele largi.
Calea alternativ presupunea i o critic de fond
Tyragetia, s.n., vol. VII [XXII], nr. 2, 2013, 269-280.

a nvturii religioase. Aceste direcii de propagand antireligioas care concurau ntre ele au
fost numite convenional; prima direcia marxist i cea de a doua iluminist.
Cu toat integritatea extern a primei, ea nu se
bucura de o susinere necondiionat din partea
propaganditilor-practici, dintr-un simplu motiv
masele populare nu puteau fi atrase de nvinuirile abstracte i scolastice la adresa Bisericii din
partea marxismului. Lucrul acesta a fost neles
chiar i de V.I. Lenin. n lucrarea sa
, care devenise
un fel de testament pentru micarea ateist sovietic, el spunea: Ar fi cea mai mare greeal,
s credem c milioanele de oameni pot scpa din
acest ntuneric doar pe calea iluminrii marxiste.
Masele acestea necesit materialele cele mai diverse de propagand ateist, s fie familiarizate cu
diferite fapte din cele mai diverse sfere ale vieii
ndrznea, plin de via, cu talent, ingenios
atacnd preoimea dominant, publicistica ateitilor din secolul al XVIII-lea, se arat mai adecvat, pentru a trezi masele din somnul religiei, dect
parafrazele plictisitoare i seci ale marxismului
( 1981, 47-48).
Este firesc, c manifestarea n practic mai mult
dect la marxiti a coninutului iluminist al
propagandei satisfcea mai bine doleanele maselor largi, ceea ce obiectiv ntrea poziiile iluminitilor n micarea ateist. Acetia aveau
posibilitatea s foloseasc pe larg i resursele administrative, deoarece l aveau n frunte pe E.M.
Iaroslavski, preedintele Comisiei Antireligioase
a CC. Ediiile antireligioase n tirajele cele mai
mari, ziarul i revista , n general se
aflau pe poziii iluministe. O bun perioad de
timp aripa marxitilor, n frunte cu M.M. Kostelovski, grupai n jurul revistei
i comitetul orenesc Moscova de partid, erau nevoii s riposteze atacurilor ideologice
din partea oponenilor.
269

Full text available on

http://tyragetia.nationalmuseum.md

Textul integral al articolului


poate fi gsit pe

http://tyragetia.nationalmuseum.md

Full text available on

http://tyragetia.nationalmuseum.md
Textul integral al articolului poate
fi gsit pe
http://tyragetia.nationalmuseum.md

II. Materiale i cercetri

Bibliografie
1992: .. , ?:
( 1992).
1926: , 6 (Mo 1926).
1927: , 10 (Mo 1927).
1938: , 1 (Mo 1938).
1931: , 9 (Mo 1931).
1924: , 31 a, , 1924.
2008: .. ,
1925-1935 o. .: , 24 (
2008), 89-100.
1998: .. , ( 1998).
1932: 15 ( 1932).
1953: . , 30 ., 25 ( 1953).
2009: .. , . :
, . 1, 1 ( 2009), 445-454.
1967: .. , . : , .
4 ( 1967), 63-93.
2009: .. , . :
, . 1, 3 ( 2009), 283-302.
1953: , 1-, 1898-1925
( 1953).
1927: .. , (- 1927).
1981: : . -, -
. - ( 1981).
2007: .. , :
(1925-1947) ( 2007).
1995: .. , ( 1995).
1993: .. , (
() ). .: :
( 1993), 34-45.
1935: . , ( 1935).

The League of Militant Atheists (1925-1947) in the struggle against religion


Abstract
The League of Militant Atheists (previously Union of the Godless; Society of Friends of the Newspaper The Godless) was an atheistic and antireligious organization of workers and intelligentsia that developed in USSR under
the influence of the ideological and cultural views and policies of the Communist Party in 1925-1947. It consisted of
Party members, members of the Komsomol youth movement, workers and army veterans.
The proposed study is dedicated to the research of the origins, formation and activities of the League of Militant
Atheists in the USSR and Moldavian ASSR.

(1925-1947)

( ; ) , 1925 ,
.
, (1925 .) (1947 .).

31.01.2013
Dr. Nicolae Futei, Institutul de Istorie, Stat i Drept al AM, str. 31 August 1989, 82, MD-2012 Chiinu, Republica
Moldova, e-mail: fustei_nicolae@yahoo.com

280