Sunteți pe pagina 1din 4

LOCURI DE AGREMENT DIN CHIINU.

CAFENEAUA MANIKOV
(sf. sec. XIX - anii 30. sec. XX)
Ana Grico
Coleciile de carte potal reprezint o cronic n
imagini care ne captiveaz prin varietatea subiectelor, valorificarea crora scoate din anonimat
diverse secvene din viaa cotidian n anumite
perioade istorice. Imaginile reprezint un document istoric care ofer posibilitatea contactului
direct cu epoca studiat, prezint viziunile personalitilor implicate n evenimente, formeaz
deprinderi de nvare prin descoperire, pun n
eviden diverse opinii despre acelai fenomen
sau proces i provoac atitudini interogative n
faa realitii istorice. n acest context se nscrie
i cartea potal de patrimoniu cu imaginea Cafeneaua Manikov1, aceasta fiind i punctul de
plecare al comunicrii. Cafeneaua este unica instituie de acest gen din perioada modern care
s-a bucurat de imortalizare sub forma de carte
potal i care completeaz frumoasele colecii
cartofilice. Este o imagine alb-negru, necirculat; faa verso este separat de o linie vertical la
mijloc, unde n partea stng se scria mesajul, iar
n dreapta adresa, marca potal i nsemnul potal. Deoarece anul ediiei este lips, acest detaliu
ne ajut s constatm, cu aproximaie, perioada
cnd a fost editat. Conform periodizrii evoluiei crii potale ruseti (, 1986,
69-74), menionm c ilustrata a fost editat n
perioada anilor 1904-1908, deoarece n aceast perioad pe faa verso a ilustratelor se utiliza
inscripia (scrisoare deschis), ulterior aceasta fiind nlocuit cu
(carte potal). A fost tiprit de editura la Fototipia lui erer,
Nabgol i C din Moscova i face parte dintr-un
set de vederi cu imagini din imperiu2.

1. Cafeneaua Manikov, nc. sec. XX (carte potal,


MNIM).

economic, social i cultural. n acest context, instituiile de agrement, care fac parte din categoria
localurilor publice, sunt o parte component din
viaa cotidian a locuitorilor oraului Chiinu i
este o contribuie la reconstituirea modului de via al locuitorilor urbei. Cum se odihneau orenii,
ce prezentau locurile de agrement n epoc, cum
au fost acceptate de societate noile instituii de
agrement, cine frecventa aceste localuri iat doar
cteva din ntrebrile care au servit drept punct de
plecare n cercetarea literaturii de specialitate (care
aproape este lips), a periodicelor de la sfritul
sec. XIX - nceputul sec. XX, a dosarelor de arhiv

Valorificarea acestei ilustrate presupune nu numai


cunoaterea perioadei istorice, dar i a habitatului
urban, manifestat prin noile tendine n domeniul
MNIM, FB-24563-43.
Imaginea este numerotat (nr. 3), ceea ce ne dovedete c fcea parte dintr-un set cu mai multe vederi din Rusia, inclusiv
din Basarabia.
1

Tyragetia, s.n., vol. VII [XXII], nr. 2, 2013, 381-386.

2. Cafeneaua Manikov, prima jumtate a sec. XX


(carte potal, colecie privat).

381

Full text available on

http://tyragetia.nationalmuseum.md

Textul integral al articolului


poate fi gsit pe

http://tyragetia.nationalmuseum.md

Full text available on

http://tyragetia.nationalmuseum.md
Textul integral al articolului poate
fi gsit pe
http://tyragetia.nationalmuseum.md

A. Grico, Locuri de agrement din Chiinu. Cafeneaua Manikov (sf. sec. XIX - anii 30. sec. XX)

Oferea servicii la domiciliu, se primeau comenzi


pentru prepararea produselor de patiserie pentru
srbtorile pascale i cele de iarn.
Cafeneaua Manikov a participat i la Expoziia
din anul 1889 cu produse de cofetrie, preparate de meterii cafenelei, la seciunea Tehnologia
prelucrrii produselor, grupa prelucrarea produselor vegetale ( 1889, 25).
De-a lungul timpului Cafeneaua Manikov a fost
cea care a esut boeme basarabene, gzduind
demnitari, funcionari, boieri, intelectuali, unde
se discutau cele mai proaspete tiri, se nteau
diverse idei, planuri. Cafeneaua lui Manikov era
locul unde i ddeau ntlnire tinerii, cavalerii
invitau domnioarele, unde erau servite cu deliciile oferite de gazd. Basarabeanul Serghei Lazo,

n zilnicul su meniona, c de la Cofetria Manikov a cumprat o cutie de ciocolat pentru a


o felicita pe Taisia Gore cu ocazia zilei ei de natere (15.01.1914) ( 1982, 95). La nceputul anilor 30 ai secolului al XX-lea cafeneaua
a fost vizitat de Maria Cebotari, care a rmas
impresionat de terasa ncptoare a cofetriei Manikov, unde-i ddeau ntlnire cuconetul
oraului pentru a-i demonstra noile plrii i a
savura din delicioasele prjituri care se serveau
aici (Malev 1986, 86).
A funcionat pn n anul 1934, anul cnd, la vrsta de 92 ani, moare A.I. Manikov. Edificiul a fost
demolat n perioada sovietic, azi pe acel loc se
afl Casa Presei, sectorul dintre str. Pukin i str.
Vlaicu Prclab.

Bibliografie
Basarab 1996: Scrisori din Basarabia, 1880-1890, vol. I (Chiinu-Bucureti 1996).
Ciobanu 1996: t. Ciobanu, Chiinul (Chiinu: Museum 1996).
Iorga 1912: N. Iorga, Neamul Romnesc, anul III, nr. 95 (Bucureti 1912).
Iorga 1995: N. Iorga, Neamul Romnesc n Basarabia (Bucureti 1995).
Malev 1986: V. Malev, Recviem pentru Maria (Chiinu 1986).
Sava 2010: L. Sava, Viaa cotidian n oraul Chiinu la nceputul secolului al XX-lea (1900-1918) (Chiinu 2010).
State 1908: D. State, Din Basarabia (S.l. 1908).
, 1986: . , . , . : , nr. 1 (87)
( 1986).
1901: , 7 1901.
1907a: , 1 1907.
1907b: , 29 1907.
1982: ( 1982).
1909: , 11 1909.
1889: 1889 . ( 1889).
1894: - 1895 . - III, .. ( 1894).
1912a: , 22, ( 1912).
1912b: , 30, ( 1912).
1915:
, . . .: , nr. 57 () ( 1915).
1907: . . , . 1903-1904 ( 1907).
1899: . , . 18201823 ( 1899).

Amusement places in Chiinu. Cafe Mankov (Late 19th century - the 30ies of 20th century)
Abstract
Collections of postcards are a chronicle in images that captivate us with variety of topics, the study of which can
extract from the darkness of oblivion different scenes of everyday life in certain historical periods. In this sense,
10

ANRM, F. 6, inv. 4, d. 1360, f. 1, f. 11.

385

II. Materiale i cercetri

interesting is a postcard from the museum collection, which depicts Cafe Mankov a place where more than a
century ago the Chiinu cream of society loved spending time. The history of this coffee house is associated with
the name of A.I. Mankov, a prosperous businessman of the second half of 19th - early 20th centuries. Initially, in the
1880s, it was located in the building of the Diocesan House (the Alexandrovskaia Street), where A. Mankov rented
premises, and since 1901 it has moved into the Schwartzmans House (the Pushkinskaia Street), a rented space as
well. In 1905, the cafe was opened in a specially built building in Fountain Lane (between the Sinadinovskaia and
Pushkinskaia Streets) known as Cafe Mankov, with an interesting architecture, European interior, and tastefully
furnished terraces. Cafe Mankov was one of the first buildings in Chiinu which was electrified (1907). It soon
became a favorite place of leisure for Chiinu dwellers, where one could drink tea or coffee with Swiss chocolate,
enjoy a delicious cake, as well as have lunch or dinner. The cafe existed until 1934, when A. Mankov died at the age
of 92 years. In Soviet times, the building was demolished, and now in its place there is the Press House (the area
between the streets of Pushkin and Vlaicu Prclab).
List of illustrations:
1. Cafe Mankov, beginning of the 20th century (postcard, NMHM).
2. Cafe Mankov, the first half of the 20th century (postcard, private collection).
3. Schwartzmans House, beginning of the 20th century. In this building Cafe Mankov was located from 1901 to
1905 (postcard, NMHM).
4. Advertisements of Cafe Mankov published in the press of the time (newspapers Novoye Vremya, Drug,
Bessarabskaya Zhizn, Jubilee Agricultural Calendar etc.).
5. Stamps of the reading room and library of the Bessarabian Nobility Club (were found in a book from the NMHM
collection).

.
( XIX - 30 . XX .)

, , . ,
,
. .. XIX - XX . , 80- . XIX ,
. , . , 1901
. , . 1905
( ), , , . , ( 1907 .). ,
, ,
. 1934 , ..
92 . , ( ).
:
1. , XX . ( , ).
2. , XX . ( , ).
3. , XX . 1901 1905
. ( , ).
4. , (
, , , ..).
5. (
).

06.02.2013
Ana Grico, Muzeul Naional de Istorie a Moldovei, st. 31 August, 121-A, MD-2012 Chiinu, Republica Moldova

386