Sunteți pe pagina 1din 61

TESTEDEINIIERE

PENTRUCLASAaVIa

LIMBAILITERATURAROMN
MATEMATIC

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45



1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A VI-A
Varianta 1

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile
date:

A. n dimineaa aceea, bunicul meu dinspre tat m-a trezit pe la trei. [] La vrsta aceea, o
trezire matinal este, n sine, garania unei aventuri. tiam de cu sear c, pn n ora patru, voi
pleca la drum, cu tataie, unul lng altul, cu bicicletele la Bileti!
Era vara lui 1981; tataie avea 74 de ani mplinii (nscut n 1907) i era verde ca mrul
nflorit; eu aveam 14 ani i mai aveam o biciclet Pegas, culoare alb 13, cu roi mici se
produceau pe undeva pe lng Braov, parc. Bicicleta o aveam, ntr-un fel, tot de la tataie. []
Nu era nc ora 4 cnd am plecat, dr lng dr n praful aproape compact al ulielor, cu
tataie spre ora. ntre Negoi i Bileti, pe unde am luat-o noi, nu tiu dac-s 10 kilometri. Am
traversat lanuri de porumb cu verdele umed, brazde mburuienate cu scaiei purtnd flori
monumentale i cu un parfum de nenchipuit, greu i dulce; am lsat n urm diguri mici ale
sistemului de irigaie, am trecut un pod de lemn peste un canal n rsritul soarelui, n faa
noastr, doar tcerea drumului gol; n aer, sub cerul uor, o rcoare nrourat. i acolo, ntre
praful dospit al drumului de ar, lumina promitoare a rsritului i cerul nalt al dimineii
tinere, eram eu i tataie, mergnd alturi. i vorbeam exact acele banaliti care-i fac pe nepoi i
pe bunici s se simt att de bine mpreun. La un pas deasupra pmntului, alunecam amndoi
spre ora; n spate, umbrele noastre aproape se sprijineau una de alta. Cu nasul n miresmele
amestecate ale dimineii i cu capul n taina iniiatic a drumului, mi-am promis s-l sprijin pe
tataie pn la capt.
Am traversat mai apoi o pdure de salcmi; ajunseserm la marginea oraului. Sub roile bici-
cletelor, vreascuri subiri pocneau stins. Doar vorbele noastre, banale i de nerememorat astzi
orict a vrea s-o pot face prindeau ecou ntre arbori. Iar umbra pdurii, la rndu-i, nvluia
ecoul ca un cocon.
(Adrian Cioroianu, O diminea cu tataie, vol. Cartea cu bunici)

1. n textul dat se prezint o ntmplare petrecut:
a. ntr-o sear de var;
b. ntr-o diminea de primvar;
c. ntr-o noapte de var;
d. ntr-o diminea de var.

2. Conform celor prezentate n text, bunicul i nepotul trebuie s ajung:
a. n satul Bileti;
b. n oraul Bileti;
c. n satul Negoi;
d. n oraul Braov.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

3. O propoziie dezvoltat referitoare la aciunile bunicului i ale nepotului este:
a. La un pas deasupra pmntului, alunecam amndoi spre ora;
b. Cu nasul n miresmele amestecate ale dimineii i cu capul n taina iniiatic a drumului, mi-am
promis s-l sprijin pe tataie pn la capt;
c. am lsat n urm diguri mici ale sistemului de irigaie, am trecut un pod de lemn peste un
canal
d. ntre Negoi i Bileti, pe unde am luat-o noi, nu tiu dac-s 10 kilometri.

4. Secvena i vorbeam exact acele banaliti care-i fac pe nepoi i pe bunici s se simt att de
bine mpreun sugereaz:
a. dragostea bunicului pentru nepot;
b. dorina bunicului de a-i mprti nepotului din experiena sa de via;
c. profunzimea i delicateea relaiei dintre bunic i nepot;
d. un posibil dialog lipsit de importan.

5. Structura subliniat n secvena tataie avea 74 de ani mplinii (nscut n 1907) i era verde ca
mrul nflorit
a. nelepciunea bunicului;
sugereaz:
b. dragostea bunicului pentru natur;
c. energia pe care o avea bunicul, n ciuda vrstei naintate;
d. dragostea bunicului pentru nepot.

6. Se dau urmtoarele cuvinte: (1) pustiu; (2) sec; (3) plin; (4) nfiortor. Dintre acestea, sunt
sinonime potrivite pentru adjectivul subliniat n secvena doar tcerea drumului gol
a. 1 i 2;
:
b. numai 1;
c. 1 i 3;
d. 1, 2 i 3.

7. Propoziia care conine patru cuvinte cu diftong este:
a. Am traversat lanuri de porumb cu verdele umed, brazde mburuienate cu scaiei purtnd flori
monumentale i cu un parfum de nenchipuit, greu i dulce;
b. n dimineaa aceea, bunicul meu dinspre tat m-a trezit pe la trei;
c. Am traversat mai apoi o pdure de salcmi;
d. Cu nasul n miresmele amestecate ale dimineii i cu capul n taina iniiatic a drumului, mi-am
promis s-l sprijin pe tataie pn la capt.

8. Enunul care conine un termen din familia lexical a cuvntului rou este:
a. n dimineaa aceea, bunicul meu dinspre tat m-a trezit pe la trei;
b. Iar umbra pdurii, la rndu-i, nvluia ecoul ca un cocon;
c. Bicicleta o aveam, ntr-un fel, tot de la tataie;
d. n rsritul soarelui, n faa noastr, doar tcerea drumului gol; n aer, sub cerul uor, o
rcoare nrourat.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

9. Un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvntului greu (un parfum de nenchipuit,
greu i dulce) este:
a. dificil;
b. rece;
c. obinuit;
d. puternic.

10. Cuvintele subliniate n secvena Cu nasul n miresmele amestecate ale dimineii i cu capul
n taina iniiatic a drumului, mi-am promis s-l sprijin pe tataie
a. derivare;
pn la capt s-au format prin:
b. conversiune, respectiv derivare;
c. derivare, respectiv compunere;
d. conversiune.

B. ncepe s fie mai grea dect pn atunci inima nepotului. Toat vara a fost la bunici. i
acuma tot la bunici e. Dar coala care se ndeprtase pn la uitare, acum se apropie din nou, cu
fiecare zi a calendarului. Se dezmorete rcoarea din umbrele ei i rsare, rspndindu-se la
nceputul i la captul zilei, cu miros de ciuperc i de tufnic. Cerul e mai albastru, dar nu ca cel
de primvar (albastru i acela). Acesta parc-i aduce aminte de cellalt, cu zmbet ostenit i cu
ngndurare.
Nepotul se uit la toate cu un fel de rmas bun. Acolo a fost vara lui. []
De cte ori aude un greier, se oprete i-l ascult ca i cum ar sta de vorb cu el. i greierul e
o vorb de-a verii rmas n ierburi pn-n trziu de toamn. []
Se duce la buctria de var a bunicilor, care e ridicat numai din scndur vopsit albastru
(ca i portia, ca i biserica Sfntului Mercurie, ca i cerul de toamn). Acolo, cu clocot dulce fierb
perjele albastre, din care bunica face povidl. Tot acolo a fcut bunica bulionul cel ro ca fesul
turcului. Acolo arde un foc pritor de vreascuri i surcele, dnd fum albastru.
Albastru! Totul e albastru ca o evaporare n cer.
Ochii rmn mereu spre cer. Parc cerul te privete ca cineva care pleac i nu spune nimic de
team s nu plng.
Nepotul simte ca i cum s-ar scobor cufere din pod i s-ar face bagaje n jurul lui. n toate e
plecare: n cer, n frunz, n inim.
Inima nepotului pricepe frunza toamnei.
Ce corbii i s-au necat? l ntreab bunica.
Vine toamna, bunic.
Ei, i?
Ei iaca.
(Ionel Teodoreanu, Bunicii)

11. n textul dat apar, ca moduri de expunere:
a. naraiunea, descrierea i dialogul;
b. descrierea i dialogul;
c. naraiunea i dialogul;
d. naraiunea i descrierea.


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

12. Sunt de culoare albastr:
a. cerul, fumul i scndura de la buctria de var a bunicilor;
b. ochii nepotului i cerul;
c. ochii bunicii, cerul, scndura de la buctria de var a bunicilor;
d. ochii bunicii, ochii nepotului i cerul.

13. n secvena Albastru! Totul e albastru ca o evaporare n cer. Ochii rmn mereu spre cer.
Parc cerul te privete ca cineva care pleac i nu spune nimic de team s nu plng apar, ca
figuri de stil:
a. epitetul, enumeraia i comparaia;
b. repetiia, epitetul, comparaia i personificarea;
c. personificarea, enumeraia, epitetul;
d. comparaia, epitetul, personificarea.

14. Secvena Inima nepotului pricepe frunza toamnei sugereaz:
a. trecerea timpului;
b. tristeea copilului creat de venirea toamnei;
c. venirea toamnei;
d. admiraia copilului pentru natur.

15. Un alt rspuns pe care copilul l-ar fi putut da la ntrebarea adresat de bunica Ei, i? este:
a. coala se apropie din nou, cu fiecare zi a calendarului;
b. Cerul e mai albastru, dar nu ca cel de primvar (albastru i acela);
c. Acolo arde un foc pritor de vreascuri i surcele, dnd fum albastru;
d. i greierul e o vorb de-a verii rmas n ierburi pn-n trziu de toamn.

16. O structur care conine un cuvnt derivat cu sufix diminutival este:
a. Acolo arde un foc pritor de vreascuri i surcele, dnd fum albastru;
b. ca i portia, ca i biserica Sfntului Mercurie, ca i cerul de toamn;
c. Inima nepotului pricepe frunza toamnei;
d. Se dezmorete rcoarea din umbrele ei .

17. Structura subliniat n replica Ce corbii i s-au necat
a. eti trist;
? are urmtorul sens:
b. eti fericit;
c. eti nerbdtor;
d. eti calm.

18. Verbele din primul paragraf, cu ajutorul crora se sugereaz atmosfera din cadrul
descris, sunt:
a. numai la modul indicativ;
b. numai la modul gerunziu;
c. att la modul indicativ, ct i la modul gerunziu ;
d. la modul condiional-optativ.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

19. Verbele din enunul Nepotul simte ca i cum s-ar scobor cufere din pod i s-ar face bagaje n
jurul lui. sunt, n ordine, la modurile:
a. indicativ, conjunctiv, conjunctiv;
b. indicativ, conjunctiv, condiional-optativ;
c. condiional-optativ, conjunctiv, conjunctiv;
d. indicativ, condiional-optativ, condiional-optativ.

20. Propoziia care conine un predicat nominal este:
a. Toat vara a fost la bunici;
b. i greierul e o vorb de-a verii rmas n ierburi pn-n trziu de toamn.;
c. Ochii rmn mereu spre cer;
d. n toate e plecare: n cer, n frunz, n inim.
.
C.
Nu s-a clintit nimica i recunosc iatacul
Bunicului pe care, viu, nu l-am cunoscut.
Rmase patu-i simplu i azi nedesfcut,
i ceasul lui pe mas i-a mai pstrat tic-tacul.
Vd rochia bunicii cu al i malacov,
Vd uniforma veche de ofier la mod
Pe cnd era el Junker demult sub Ghica-vod,
Cnd mai mergeau boierii n butc la Braov.
i lng bu-i rustic, tiat n lemn de vie,
Vd putina lui unde lua bi de foi de nuc.
A scrit o u... un pas... i-atept nuc
S intre-aci bunicul dus numai pn-n vie.
Un ronit de oarec sau ceasul m trezi?
Ecou i fac, n tain, ca rimele poemii...
i ceasul vechi tot bate, tic-tic, la poarta vremii,
i oricelul roade trecutul zi cu zi.
(Ion Pillat, Odaia bunicului)
*butc caleac
21. Versul care conine un verb la modul conjunctiv este:
a. Nu s-a clintit nimica i recunosc iatacul;
b. A scrit o u... un pas... i-atept nuc;
c. S intre-aci bunicul dus numai pn-n vie.;
d. Ecou i fac, n tain, ca rimele poemii....

22. Un sinonim potrivit pentru substantivul iatac din textul dat este:
a. pat;
b. b;
c. odaie;
d. putin.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

23. Versul care conine un cuvnt format prin conversiune este:
a. i ceasul lui pe mas i-a mai pstrat tic-tacul;
b. i ceasul vechi tot bate, tic-tic, la poarta vremii;
c. Nu s-a clintit nimica i recunosc iatacul;
d. Vd putina lui unde lua bi de foi de nuc;

24. n strofa a treia a poeziei apar, ca figuri de stil:
a. numai epitete;
b. epitetul i comparaia;
c. epitetul i enumeraia;
d. epitetul i personificarea.

25. Se face referire la vestimentaia bunicilor n:
a. strofa I;
b. strofa a II-a;
c. strofa a III-a;
d. strofa a IV-a.

26. Un vers care sugereaz trecerea timpului este:
a. i ceasul vechi tot bate, tic-tic, la poarta vremii;
b. i lng bu-i rustic, tiat n lemn de vie;
c. Cnd mai mergeau boierii n butc la Braov;
d. Vd uniforma veche de ofier la mod.

27. n textul C se prezint:
a. un cadru natural, unic prin frumuseea lui;
b. numai portretele bunicilor;
c. un spaiu care l sensibilizeaz pe privitor;
d. un spaiu care nu are nicio legtur cu starea sufleteasc a celui care l descrie.

28. Textele B i C trezesc, n sufletul cititorului:
a. admiraia pentru natur;
b. o stare de fericire deplin;
c. indiferena;
d. o stare de melancolie.

29. Un aspect comun al textelor A i B este:
a. prezentarea unui aspect referitor la copilrie;
b. descrierea unui peisaj autumnal;
c. regretul provocat de sfritul verii;
d. bucuria sosirii verii.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A, B i C transmit direct sentimente ale autorilor i fac referire la aspecte din natur;
b. TexteleA i B prezint date exacte din copilria autorilor;
c. Textul C urmrete s sensibilizeze cititorul;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu ilustreaz implicarea afectiv a autorului.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A VI-A
Varianta 2

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile
date:

A. Cele mai vechi dovezi ale existenei patinajului, din epoca de piatr, au fost descoperite n
provincia olandez Friesland i n Frana: patine din os, vechi de 20.000 de ani. Patine din os
vechi de 5.000 de ani pot fi vzute n Muzeul Sportului din Cluj, Braov si Bucureti.
n 1660 n Anglia au aprut primele patine cu lama ngust, din metal. Acestea erau fixate de
pantofi cu un cui nfipt ntr-o gaur fcut n talp. De-a lungul anilor au fost perfecionate: a fost
adugat al doilea cui, pentru a fixa mai bine lama de pantof; au fost inventate botinele speciale
pentru patinaj; a fost adugat o bucat de metal n vrful pantofului sau botinei, pentru a uura
frnarea. Toate aceste mbuntiri, destinate scopurilor practice, au sfrit prin a accelera ritmul
adoptrii patinajului n scopuri recreaionale i, mai trziu, artistice.
n 1742 la Edinburg, n Scoia, a fost nfiinat primul club de patinaj. Se nscuse astfel
patinajul artistic i de vitez, ca sport. A fost adoptat de populaie cu atta repeziciune nct in
1876, la Londra, a fost construit primul patinoar cu ghea artificiala, iar n urmtorii 5 ani au
aprut i la Paris, Viena, Lyon i Berlin.
Tinerii romni de toate vrstele nu au fost codai n practicarea acestui sport ndrgit de
europeni. n 1872, la Cluj, a fost nfiinat prima Societate de patinaj (primul club n varianta
modern), n 1873 la Arad, n 1876 la Timioara, Trgu Mure i Sibiu i n 1880 la Braov i
Oradea. n 1874 membrii Asociaiei de Patinaj din Cluj au participat oficial la primul concurs
public. La sfritul secolului al XIX-lea i nceputul secolului al XX-lea printre patinatorii care
gustau aceast bucurie n Cimigiu se numrau nume faimoase ale culturii romneti: Titu
Maiorescu, Theodor Amann i Ionel Teodoreanu. n 1923 a avut loc chiar si un bal mascat, pe
ghea.
Europenii au pus bazele patinajului ca sport in 1892 cnd a fost nfiinat, n Olanda,
International Skating Union (Organizaia Internaional de Patinaj, precursoarea Federaiei
Internaionale) i tot n acel an au avut loc primele campionate internaionale.
(Sport i art: despre patinajul artistic, articol preluat de pe http://hobbyromania.ro)

1. Conform informaiilor din textul dat, cele mai vechi dovezi ale existenei patinajului:
a. dateaz din epoca de piatr i au fost descoperite n Scoia;
b. dateaz din epoca de piatr i au fost descoperite n provincia olandez Friesland i n Frana;
c. dateaz din secolul al X-lea i au fost descoperite n provincia olandez Friesland i n Frana;
d. dateaz din secolul al XI-lea i au fost descoperite n Frana.

2. Primele patine au aprut:
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

a. n Anglia, n anul 1870;
b. n Frana, n anul 1660;
c. n Anglia, n anul 1660;
d. n Scoia, n 1742.

3. Prima Societate de patinaj din Romnia a fost nfiinat:
a. la Cluj, n anul 1872;
b. la Braov, n anul 1880;
c. la Timioara, n 1876;
d. la Arad, n 1873.

4. Primele campionate internaionale de patinaj au avut loc n anul:
a. 1923;
b. 1742;
c. 1892;
d. 1874.

5. O propoziie dezvoltat referitoare la modul n care au fost perfecionate patinele de-a
lungul timpului este:
a. De-a lungul anilor au fost perfecionate: a fost adugat al doilea cui, pentru a fixa mai bine lama
de pantof;
b. au fost inventate botinele speciale pentru patinaj;
c. n 1742 la Edinburg, n Scoia, a fost nfiinat primul club de patinaj;
d. Europenii au pus bazele patinajului ca sport in 1892.

6. Verbului a nfiina din textul dat (a fost nfiinat primul club de patinaj) i pot fi asociate
urmtoarele sensuri: 1. a crea; 2. a lua fiin; 3. a nate.
a. 1 i 2;
b. numai 1;
c. 1, 2 i 3;
d. numai 2.

7. Cuvntul care conine att un diftong, ct i un hiat este:
a. repeziciune;
b. ghea;
c. patinoar;
d. ianuarie.

8. Un enun n care nu exist niciun cuvnt derivat este:
a. Tinerii romni de toate vrstele nu au fost codai n practicarea acestui sport ndrgit de
europeni;
b. Europenii au pus bazele patinajului ca sport in 1892;
c. n 1660 n Anglia au aprut primele patine cu lama ngust, din metal;
d. n 1742 la Edinburg, n Scoia, a fost nfiinat primul club de patinaj.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

9. Cuvintele subliniate n secvena A fost adoptat de populaie cu atta repeziciune nct
a. derivare, respectiv compunere;
in 1876,
la Londra, a fost construit primul patinoar cu ghea artificial s-au format prin:
b. derivare, respectiv conversiune;
c. conversiune, respectiv compunere;
d. compunere.

10. Verbul subliniat n propoziia Tinerii romni de toate vrstele nu au fost
a. este copulativ i intr n structura unui predicat verbal;
codai n
practicarea acestui sport ndrgit de europeni.
b. este copulativ i intr n structura unui predicat nominal;
c. este predicativ i intr n structura unui predicat verbal;
d. este auxiliar, pentru timpul perfect compus.

B. Niciun copil, niciodat, nu ajunsese pn la corabia din marele golf de dincolo de dig. i
auziser doar pe prini vorbind, cnd se adunau mai multe rubedenii n jurul mesei. []
Aa c, n cele din urm, biatul se hotr s mearg singur. Singur nsemna cu Frits, de care
Maarten era nedesprit. Mai erau cteva zile pn la Sintaclaas cnd biatul s tot fi avut
atunci vreo doisprezece ani plec de-acas cu gndul ca, fie ce-o fi, s ajung pn la corabie. O
lu, pind stngaci pe patine, pe uli, prin spatele bisericii, depi prvlia ce mirosea a crnai
cu ghimber i cobor spre iazu-ngheat. Nu ninsese de dou zile i gheaa era limpede, de culoarea
fisticului. Un rac mare i negru era prins n ghea, chiar la mal, ncurcat n ierburi de ap. Sacul
din spinarea copilului atrna mai greu ca de obicei, cci Maarten luase pine, brnz i crnat cu
orici pentru dou zile. [] Pe msur ce, cu Frits zupind dup el i ltrnd la ciori, biatul se
deprta de sat depise iazul i intra pe ru, care ddea curnd n alt burt de ghea verzuie
oamenii deveneau mai rari i singurtatea mai vast. Orizontul era foarte jos. Copacii ieeau
parc de sub pmnt, ca i rarele plcuri de acoperiuri. i auzea rsuflarea, i vedea picioarele
n ndragi albatri i ghetele cu ireturi nirate strmb, vedea ncletat n ghea cte un pete
ndoit, cu coada aproape atingndu-i capul.
Ajunse la salcie nc pe lumina lptoas dinainte de prnz. Se aez pe desag, dup ce scoase
din ea toate cele trebuincioase pentru mas. mpri tot cu Frits, pn la ultima firimitur.
Mestecnd, privea cerul nesfrit de nalt, mai nalt dect oriunde pe lume. Norii cei mai de jos
lingeau gheaa, ca nite fumuri mereu destrmate de vnt. Cei de deasupra erau mai vrtoi i
preau ncremenii, dar dac-i priveai mult vreme vedeai c i ei sunt n schimbare continu de
forme i luminozitate, i micul Maarten se-ntreb nu fr temei cum putea Dumnezeu, fr tirea i
voina cruia nimic nu clintea pe pmnt, s controleze capricioasele i contradictoriile micri ale
norilor.
(Mircea Crtrescu, Corpul)

11. n text, se descrie un peisaj:
a. iarn;
b. primvar;
c. toamn;
d. var.



FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

12. Maarten trebuie s ajung:
a. la un patinoar;
b. la un iaz;
c. la un golf;
d. la un ru.

13. Frits este:
a. un biat de doisprezece ani;
b. un cine;
c. o pisic;
d. un cal.

14. n textul dat autorul utilizeaz, ca moduri de expunere:
a. naraiunea, descrierea i dialogul;
b. descrierea i dialogul;
c. naraiunea i dialogul;
d. naraiunea i descrierea.

15. n secvena Copacii ieeau parc de sub pmnt, ca i rarele plcuri de acoperiuri apar, ca
figuri de stil:
a. numai epitete;
b. epitetul i comparaia;
c. comparaia i repetiia;
d. personificare i epitetul.

16. Secvena Norii cei mai de jos lingeau gheaa, ca nite fumuri mereu destrmate de vnt.
sugereaz:
a. legtura dintre planul ceresc i cel terestru;
b. un peisaj tipic hibernal;
c. un cadru natural feeric;
d. un peisaj dezolant.

17. Sinonimele potrivite pentru adjectivele din secvena Cei de deasupra erau mai vrtoi i
preau ncremenii sunt:
a. deni, neatini;
b. puternici, fici;
c. robuti, imobili;
d. deni, nemicai.

18. n primul paragraf al textului dat, numrul verbelor la modul indicativ este de:
a. trei;
b. patru
c. cinci;
d. ase.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

19. Verbele subliniate n secvena Pe msur ce, cu Frits zupind dup el i ltrnd la ciori,
biatul se deprta de sat depise iazul i intra
a. prezent, perfect simplu, imperfect;
pe ru, sunt la timpurile:
b. imperfect, perfect simplu, prezent;
c. imperfect, mai-mult-ca-perfect, imperfect;
d. perfect compus, imperfect, imperfect.

20. Propoziia care conine un predicat nominal este:
a. Orizontul era foarte jos.;
b. Cei de deasupra erau mai vrtoi;
c. Ajunse la salcie nc pe lumina lptoas dinainte de prnz.;
d. Se aez pe desag.

C.
Era o vreme-nchis, trziu dup furtun
i apele trezite preau c stau pe gnduri:
Din toat frmntarea i cazna lor nebun
Nimic nu s-alesese dect un vraf de scnduri.

Corbii zdrumicate bteau domol n maluri
i lemn cu lemn, pe-ncetul le lua-napoi uscatul
Catarge fr funii, sltate peste valuri,
Cu trupul numai achii veneau plutind de-a latul;

Semeii brazi din norduri, molifii tari din munte,
Pornii s cucereasc cu dor o alt lume
Soseau acum la rmuri cu trznetul pe frunte
Purtai pe nslia nmetului de spume.

Cuprinse de nisipuri pe dosnicele dune
Zceau ici-colo hrburi de nvi cuteztoare...
Nu s-artau pescarii mcar s le adune,
Ci le-mbia doar marea cu limbi de flux amare.
(V. Voiculescu, Peisaj marin)

21. Se dau urmtoarele cuvinte: (1) mndrii; (2) trufaii; (3) interesanii; (4) modetii. Dintre
acestea, sunt sinonime potrivite pentru adjectivul subliniat n versul Semeii
a. 1 i 2;
brazi din norduri,
molifii tari din munte:
b. numai 1;
c. 1 i 3;
d. 1, 2 i 3.

22. Un sinonim potrivit pentru cuvntul subliniat n versul Era o vreme-nchis
a. mohort;
, trziu dup
furtun este:
b. acoperit;
c. neagr;
d. pustie.

23. Versul care conine un cuvnt format prin conversiune este:
a. Semeii brazi din norduri, molifii tari din munte;
b. i apele trezite preau c stau pe gnduri;
c. Cu trupul numai achii veneau plutind de-a latul;
d. Zceau ici-colo hrburi de nvi cuteztoare...

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

24. Seria care cuprinde numai cuvinte corect desprite n silabe este:
a. nis-i-puri, cut-e-z-toa-re, r-muri, va-luri;
b. ni-si-puri, cu-te-z-toa-re, rm-uri, val-uri;
c. ni-si-puri, cutez--toa-re, r-muri, va-luri;
d. ni-si-puri, cu-te-z-toa-re, r-muri, va-luri.

25. Propoziia dezvoltat Corbii zdrumicate bteau domol n maluri devine propoziie simpl
dac are urmtoarea form:
a. Corbii bteau domol;
b. Corbii bteau;
c. Bteau domol;
d. Corbii zdrumicate.

26. n textul dat se prezint:
a. atmosfera agitat din timpul unei furtuni;
b. un peisaj dezolant de dup furtun;
c. att atmosfera din timpul furtunii, ct i cea de dup furtun;
d. un cadru natural nocturn, feeric.

27. n prima strof nu apare urmtoarea figur de stil:
a. personificarea
b. epitetul
c. comparaia
d. inversiunea.

28. Versul care sugereaz atmosfera din timpul furtunii este:
a. Corbii zdrumicate bteau domol n maluri;
b. Din toat frmntarea i cazna lor nebun;
c. Ci le-mbia doar marea cu limbi de flux amare;
d. Soseau acum la rmuri cu trznetul pe frunte.

29. Un aspect comun al textelor B i C este:
a. descrierea unui peisaj;
b. prezentarea unei cltorii;
c. descrierea unei ninsori;
d. realizarea portretului unor personaje.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A, B i C transmit direct sentimente ale autorilor i fac referire la aspecte din natur;
b. TexteleA i B prezint date exacte referitoare la un aspect din realitate;
c. Textele B i C prezint cu mijloacele literaturii un aspect din realitate;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu transmite sentimentele autorului.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A VI-A
Varianta 3

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile
date:

A. Dragonul este o creatur mitologic de obicei descris ca fiind un arpe mare i puternic
sau o alt reptil cu abiliti magice i spirituale. Creaturi mitologice avnd cteva sau multe din
caracteristicile tipice asociate dragonilor sunt comune n toate mitologiile lumii.
n zoologie, cuvntul dragon este cuprins, singur sau n combinaii, n denumirea comun a
unor specii de animale actuale: viermi (dragonul, Dracunculus medinensis), peti (dragonul de
mare, petele-dragon), reptile (dragonul de Komodo) etc.
Variatele fiine care azi poart numele de dragon probabil c nu au o singur origine, iar
semnificaiile lor sunt foarte diverse. Simbol al vieii n China, animal protector n Indonezia,
pzitor al sbiilor n Japonia, malefic i viclean n Europa, dragonul se ntlnete n numeroase
mituri i legende. De obicei, dragonii din est, dragonii chinezeti sunt fiine benefice ce aduc noroc.
n mitologiile vestice, ca cea greac sau cea celtic, dragonul este o ncarnare a rului. De
asemenea n mitologia persan dragonul este malefic (vezi Zahhak). n mitologiile btinailor
americani, dar i n estul Asiei, ei sunt vzui ca fore primare ale naturii i ale universului. Sunt
asociai cu nelepciunea - sunt mai inteligeni ca oamenii - i cu longevitatea. De asemenea, pot
avea puteri magice i supranaturale i sunt reprezentani ai mediului acvatic. Ei personific apa,
fntnile, ploile i rurile. Unile culturi nzestreaz dragonii cu darul vorbirii.
Sunt de obicei nfiai ca nite erpi sau oprle de dimensiuni mari, uneori mprumutnd i
trsturi de pasre de prad. Au corpuri alungite, solzoase, clocesc ou. Dragonii au aproape
ntotdeauna ochi mari, trstur care st la originea cuvntului dragon n multe culturi.
Adeseori, dar nu ntotdeauna, au aripi i rsuflare incandescent.
(Articol preluat de pe http://ro.wikipedia.org)

1. Conform informaiilor prezentate n text, dragonii:
a. sunt nite creaturi reale, care au trit cu mult timp n urm;
b. sunt creaturi mitologice;
c. triesc ntr-un univers paralel cu acela al oamenilor;
d. n toate culturile, au capacitatea de a vorbi i de a nelege graiul omenesc.

2. n China dragonul este considerat:
a. un simbol al vieii;
b. un animal protector;
c. un pzitor al sbiilor;
d. o fiin viclean.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

3. Sunt cunoscute:
a. diferite specii de dragoni, studiate la zoologie;
b. puine informaii despre dragoni;
c. numeroase legende i mituri despre dragoni, n diferite regiuni ale lumii;
d. foarte multe obiceiuri ale dragonilor.

4. Dragonii sunt reprezentai:
a. n diferite forme, de la erpi i reptile pn la psri de prad;
b. ca nite peti uriai;
c. ca animale de prad;
d. ca fiine umane.

5. Trstura distinctiv care se afl la originea denumirii de dragon este:
a. ochii foarte mici;
b. solzii mari;
c. ochii foarte mari;
d. aripile.

6. Informaiile prezentate ar putea fi incluse:
a. ntr-o descriere literar;
b. ntr-un pliant turistic cu rolul de a promova o zon n care se afl dragoni;
c. ntr-un manual de istorie;
d. ntr-un text tiinific dedicat studiului miturilor i al legendelor despre dragoni.

7. Fac parte din familia lexical a cuvntului puteretoi termenii din seria:
a. puteri, puternic, mputernici, nemputernicit;
b. puternic, mputernici, nemputernicit, mputernicit;
c. puterile, puternici, mputernicit, nemputernicit;
d. neputin, neputernic, mputernici, mputernicit.

8. Cuvntului simbol din textul dat i pot fi asociate urmtoarele sensuri: 1. Semn, obiect, ima-
gine etc. care reprezint indirect (n mod convenional sau n virtutea unei corespondene analogice)
un obiect, o fiin, o noiune, o idee, o nsuire, un sentiment etc. 2. Semn convenional sau grup de
semne convenionale folosit n tiin i tehnic i care reprezint sume, cantiti, operaii, feno-
mene, formule etc. 3. Simbolul credinei: rugciune care reprezint expunerea succint a dogmelor
fundamentale ale religiei cretine; crezul.
a. 1 i 2;
b. numai 1;
c. 1, 2 i 3;
d. numai 2.

9. Antonimul cuvntului benefic, identificat n textul dat, este:
a. comun;
b. primar;
c. malefic;
d. magic.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

10. Omonimul din textul dat al cuvntului sau (un arpe mare i puternic sau o alt reptil)
apare n enunul:
a. Va citi un roman sau o nuvel.
b. Vii sau pleci?.
c. S-au mulumit cu puin.
d. Prinii sau bunicii ne vor nsoi n drumeie.

B. Cnd a aprut dragonul, lumea s-a amuzat, nu mai vzuse asemenea dihanie zburtoare,
n-avea de ce s se team pentru c nu tia de ce e n stare i memoria nu-i avertiza cu nimic, aa c
se holbau la ea cum plutete n naltul cerului, ca un oim, apoi ca un vultur, apoi ca un animal de
basm, din ce n ce mai mare, pe msur ce se apropia i ddea rotocoale unei aezri vecine cu
munii, i puseser minile streain la ochi, curioi, cu capul mult dat pe spate, rdeau i fceau
semne de bun venit, dar i uor speriai de mrimea artrii cu cap enorm i lunguie, corp lung
terminat cu o coad care nu se mai sfrea i aripi att de mari c umbreau cteva case cnd se
micau. Dup ce a dat nc un ocol aezrii, artarea a plonjat ca un pete n ap i de la mic
nlime a slobozit un jet de ghea care a transformat totul n stane de ghea, nimeni n-a avut
timp nici s clipeasc i cei aflai sub jet au rmas cu capetele date pe spate, cu minile streain,
care rnjea, care doar se holba, care csca gura a uimire, animalele nepeniser i ele n micri
neduse la capt i aa au rmas pn a disprut dragonul, cnd au ieit din ascunztori cei rmai
neatini, au pus mna pe oamenii sau pe animalele stan, iar acestea s-au fcut pe loc frme,
prbuindu-se la pmnt i frme s-au fcut toate utilajele, lucrurile i casele atinse de jetul de
ghea. Dar pn s se-ntmple astea, dragonul de ghea s-a mai nvrtit de cteva ori i a mai
suflat de cteva ori peste aezare, nghend mai mult de un sfert din ea.
(Stelian urlea, Fire&I ce. Cronica dragonilor)

11. n textul dat apar, ca moduri de expunere:
a. naraiunea i descrierea;
b. descrierea i monologul;
c. numai naraiunea;
d. numai descrierea.

12. Dragonul i face apariia:
a. ntr-un sat;
b. ntr-un ora;
c. deasupra unei aezri vecine cu munii;
d. ntr-o ar al crei nume este precizat n textul dat.

13. Oamenii care observ dragonul:
a. erau obinuii cu asemenea apariii;
b. nu tiau nimic despre dragon;
c. s-au mprietenit cu animalul fabulos;
d. au nceput s se lupte cu animalul.

14. Dragonul prezentat n text :
a. are corpul lung, capul enorm, aripi mari i puterea de a nghea totul;
b. are corpul lat, capul enorm, aripi ct o cas i puterea de a prjoli totul cu rsuflarea sa;
c. are corpul lung, capul enorm, aripi nguste;
d. este nalt, cu capul mic i aripi lungi.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

15. Oamenii, animalele i obiectele atinse de rsuflarea dragonului:
a. se transform n ap;
b. ncep s rd;
c. se transform n stane de ghea;
d. iau foc.

16. n structura Dup ce a dat nc un ocol aezrii, artarea a plonjat ca un pete n ap
apar(e), ca figur(i) de stil:
a. enumeraia i epitetul;
b. comparaia;
c. epitetul i comparaia;
d. numai enumeraia.

17. Comparaiile din structura cum plutete n naltul cerului, ca un oim, apoi ca un vultur, apoi
ca un animal de basm, din ce n ce mai mare... sugereaz:
a. coborrea amenintoare a dragonului din naltul cerului;
b. transformarea dragonului n oim, n vultur i n animal de basm;
c. apariia dragonului nsoit de un oim, de un vultur i de un animal de basm.
d. dispariia dragonului pe cer.

18. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. di-ha-ni-e, strea-i-n, n-e-pe-ni-se-r, ng-he-nd;
b. dih-a-ni-e, strea-i-n, n-e-pe-ni-se-r, n-ghe-nd;
c. di-ha-ni-e, strea-i-n, n-e-pe-ni-se-r, n-ghe-nd ;
d. dih-a-nie, stre-a-i-n, n-e-pe-ni-se-r, n-ghe-nd.

19. Cele mai multe verbe din text sunt:
a. la modul indicativ, timpul imperfect i perfect compus;
b. la modul conjunctiv, prezent;
c. la modul indicativ, timpul viitor;
d. la modul condiional-optativ, prezent.

20. Verbul din structura animalele nepeniser i ele n micri este:
a. predicativ, de conjugarea a IV-a, la modul indicativ, timpul perfect simplu;
b. predicativ, de conjugarea a II-a, la modul conjunctiv, timp prezent;
c. predicativ, de conjugarea a IV-a, la modul indicativ, timp mai-mult-ca-perfect;
d. predicativ, de conjugarea a III-a, la modul indicativ, timp prezent.

C.
Dar deodat, pe coline
Scade animaia...
De mirare parc-i ine
Vntul respiraia.

Zboar veti contradictorii,
Se-ntretaie tirile...
Ce e?... Ce e?... Spre podgorii
Toi ntorc privirile.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

Iat-o!... Sus n deal, la strung,
Aternnd pmntului
Haina ei cu tren lung
De culoarea vntului,

S-a ivit pe culme Toamna,
Zna melopeelor*,
Spaima florilor i Doamna
Cucurbitaceelor...

Lung i flutur spre vale,
Ca-ntr-un nimb de glorie,
Peste olduri triumfale
Haina iluzorie.

Apoi pleac mai departe
Pustiind crrile,
Cu alai de frunze moarte
S colinde zrile.
(George Toprceanu, Rapsodii de toamn)

*melopee - melodie lent, ritmic i monoton

21. Apare un omonim al cuvntului haina din textul dat n enunul:
a. Haina bunicii este veche.
b. Femeia hain nu i-a adpostit pe copiii nevoiai.
c. De Crciun, casele poarte haine de srbtoare.
d. Haina nu l face pe om.

22. Versul care conine un verb cu ajutorul cruia se prezint atmosfera de dinaintea sosirii
toamnei este:
a. Apoi pleac mai departe;
b. Pustiind crrile;
c. Scade animaia...;
d. Lung i flutur spre vale.

23. Sinonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului zboar (Zboar veti contradictorii)
este:
a. se rspndesc;
b. se ivesc;
c. se aud;
d. se opresc.

24. Cuvntul subliniat n versul Lung
a. conversiune;
i flutur spre vale s-a format prin:
b. derivare;
c. compunere prin subordonare;
d. compunere prin alturare.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

25. Versul care conine un substantiv cu funcia sintactic de subiect este:
a. Apoi pleac mai departe;
b. Lung i flutur spre vale;
c. Toi ntorc privirile;
d. Zboar veti contradictorii.

26. n strofa a V-a apar, ca figuri de stil:
a. epitetul, comparaia i personificarea;
b. repetiia i epitetul;
c. epitetul, repetiia i enumeraia;
d. personificarea, epitetul i enumeraia.

27. Scrierea cu majuscul a cuvntului toamn sugereaz ideea c:
a. Toamna este anotimpul plecrii psrilor n rile calde.
b. Toamna apare asemenea unei zeiti care pune stpnire pe ntreaga natur.
c. ntreaga natur se pregtete pentru venirea toamnei.
d. Ploile anun venirea toamnei.

28. n textul dat se prezint:
a. sosirea toamnei;
b. sfritul verii;
c. plecarea psrilor cltoare;
d. cderea ploii.

29. n textele B i C apar mai ales imagini artistice:
a. auditive;
b. vizuale;
c. olfactive;
d. olfactive i auditive.

30. Recitete textele A, B i C, apoi alege rspunsul corect:
a. Textele date prezint numai aspecte ale realitii;
b. Textul A prezint numai aspecte ale realitii, textele B i C aspecte ale realitii, modificate de
imaginaia autorului;
c. Textele A i B prezint aspecte ale realitii, n textul C se modific realitatea n funcie de ima-
ginaia autorului;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu prezint aspecte ale realitii.



Gr i l e de c or ec t ar e t est e Romana Et apa I
ClasaaVIa
Varianta1 Varianta2 Varianta3
1.d
2.b
3.a
4.c
5.c
6.b
7.b
8.d
9.d
10.b
11.a
12.a
13.b
14.b
15.a
16.b
17.a
18.c
19.d
20.b
21.c
22.c
23.a
24.c
25.b
26.a
27.c
28.d
29.a
30.c
1.b
2.c
3.a
4.c
5.b
6.a
7.d
8.c
9.a
10.b
11.a
12.c
13.b
14.d
15.b
16.a
17.d
18.a
19.c
20.b
21.a
22.a
23.b
24.d
25.b
26.b
27.c
28.b
29.a
30.c
1.b
2.a
3.c
4.a
5.c
6.d
7.b
8.b
9.c
10.c
11.a
12.c
13.b
14.a
15.c
16.b
17.a
18.c
19.a
20.c
21.b
22.c
23.a
24.a
25.d
26.a
27.b
28.a
29.b
30.b
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA a II-a LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA a VI-a


Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile date:

A. Ai mei nu erau bogai i, pe de alt parte, oferta de jucrii a anilor 60 era, la noi cel puin,
extrem de limitat. Pe cnd lucra la Atelierele mecanice ITB, tata mi aducea, de Mo Geril,
cteva jucrii care li se ddeau de la serviciu. O dat (i asta e una dintre cele mai vechi amintiri
ale mele) cadourile s-au dat n cadru organizat, ntr-o imens mi se prea mie sal de
festiviti. S fi avut atunci vreo doi ani i jumtate. M-au trimis pe scen ca s-mi spun poezia i
s-mi iau punga cu daruri de la nsui Mo Geril, venit s viziteze clasa muncitoare. Dar, straniu:
moul avea o lung barb neagr! Cnd am dat cu ochii de el, am nceput s urlu din rsputeri. Am
luat-o la fug spre treptele scenei, dar nu nimeream ieirea. A trebuit s urce mama pe scen s m
ia la subioar, i am plecat din sal lsnd balt i daruri, i tot... [...] Nu pot s uit ns racheta
de tabl care scotea scntei din coad, pe care am primit-o anul urmtor i un fel de platform pe
roi, cu cuburi colorate de plastic deasupra, care se roteau cnd trgeai de sfoar jucria.
(Mircea Crtrescu, Animale de tabl)

1. n textul dat se prezint:
a. o serbare colar;
b. o amintire din copilrie;
c. o jucrie;
d. un eveniment legat de srbtorirea unei zile de natere.

2. Conform celor prezentate n text, copilul care particip la festivitate:
a. este ncntat de atmosfer;
b. este speriat de nfiarea lui Mo Geril;
c. recit o poezie i primete dulciuri;
d. se bucur de cadoul alctuit dintr-o platform cu maini de jucrie.

3. O propoziie dezvoltat referitoare la o aciune a copilului este:
a. Am luat-o la fug spre treptele scenei, dar nu nimeream ieirea.
b. Am luat-o la fug spre treptele scenei;
c. A trebuit s urce mama pe scen s m ia la subioar...;
d. Nu pot s uit ns racheta de tabl... .

4. Secvena O dat (i asta e una dintre cele mai vechi amintiri ale mele) cadourile s-au dat n
cadru organizat, ntr-o imens mi se prea mie sal de festiviti. sugereaz:
a. cadrul restrns n care prinii i ofer cadouri copilului;
b. emoia copilului, cruia sala de festiviti i se pare foarte mare;
c. nerbdarea cu care ateapt copilul nceperea serbrii;
d. nepsarea copilului n raport cu evenimentul la care particip.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2
5. Substantivele din secvena M-au trimis pe scen ca s-mi spun poezia au, n ordine,
urmtoarele funcii sintactice:
a. complement circumstanial de loc, subiect;
b. complement circumstanial de loc, complement direct;
c. complement direct, subiect;
d. complement indirect, complement direct.

6. n secvena Ai mei nu erau bogai i, pe de alt parte, oferta de jucrii a anilor 60 era, la noi
cel puin, extrem de limitat. exist:
a. dou pronume personale;
b. dou pronume posesive;
c. un pronume posesiv i un pronume personal;
d. un adjectiv pronominal posesiv i un pronume personal.

7. Adjectivul subliniat n secvena cadourile s-au dat n cadru organizat, ntr-o imens mi se
prea mie sal de festiviti.:
a. este la gradul pozitiv;
b. este la gradul superlativ relativ de superioritate;
c. este la gradul superlativ absolut;
d. nu are grad de comparaie.

8. Cuvntul subliniat din secvena S fi avut atunci vreo doi ani i jumtate. este analizat corect
n varianta de rspuns:
a. numeral cardinal cu valoare substantival, caz acuzativ, atribut;
b. numeral cardinal cu valoare adjectival, caz nominativ, atribut;
c. numeral cardinal cu valoare adjectival, caz acuzativ, atribut;
d. numeral ordinal cu valoare adjectival, caz acuzativ, atribut.

9. Valoarea morfologic a cuvntului subliniat n secvena Nu pot s uit ns [...] un fel de
platform pe roi, cu cuburi colorate de plastic deasupra... este de:
a. adjectiv propriu-zis;
b. adverb de loc;
c. conjuncie;
d. prepoziie.

10. Fraza care conine dou propoziii legate printr-o conjuncie coordonatoare este:
a. Am luat-o la fug spre treptele scenei, dar nu nimeream ieirea.
b. A trebuit s urce mama pe scen...
c. Dar, straniu: moul avea o lung barb neagr!
d. Nu pot s uit ns racheta de tabl...

B. Doi rani salutar cu o arhaic solemnitate pe viitorul stpn al moiei. Micarea vastelor
plrii nvlui pe Dnu cu epicul vnt al gloriei. Se opri n mijlocul oselei ca un gladiator
aclamat n aren cu clciul pe trupul biruitului, avnd drept scut zmeul, drept lance sfoara al
crei fuior l strngea n pumnul rpezit ndrt.
D-apoi nu te doboar, boierule, namila asta? ntreb unul din rani.
Pe mine!?
Dnu tocmai isprvise clasele primare. Era licean n vacan.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3
Mai bine hai de i-om da boierului o mn de-ajutor s-l suie, se amestec n vorb cellalt
ran, apropiindu-se de zmeu.
Da mare-i! se minun el. Ct o fereastr boiereasc!
Dnu se simi mndru c zmeul e al lui i umilit c e mai mare dect el. Instinctiv, - cum
ocolete o femeie mrunt vecintatea celor nalte -, se ndeprt grav, msurnd oseaua cu
pasul. Zmeul rmase arestat ntre cei doi rani.
Oprete, boierule, c nu bate vntul dintr-acolo! ntoarce-te-napoi, porunci sftos unul
dintre ei.
Dnu se codi o clip, cercet zrile, se ncrunt cu demnitate, ca frmntat de socoteli adnci,
de rspunderi... i se supuse. n goana mare trecu pe lng zmeu, atent, i fugi, i fugi depnnd
sfoara ntre degete.
(Ionel Teodoreanu, La Medeleni)

11. n textul dat apar, ca moduri de expunere:
a. naraiunea, descrierea i dialogul;
b. descrierea i dialogul;
c. naraiunea i dialogul;
d. naraiunea i descrierea.

12. Personajul Dnu, din fragmentul dat:
a. dorete s ofere zmeul de jucrie ranilor care l salut;
b. primete cadou un zmeu de la ranii care l salut;
c. se simte mic n raport cu zmeul;
d. vorbete cu prinii si despre un zmeu de jucrie.

13. n secvena n goana mare trecu pe lng zmeu, atent, i fugi, i fugi depnnd sfoara ntre
degete. apar, ca figuri de stil:
a. epitetul, enumeraia i comparaia;
b. epitetul, comparaia i personificarea;
c. epitetul, enumeraia i repetiia;
d. repetiia, comparaia i enumeraia.

14. Secvena Dnu se simi mndru c zmeul e al lui i umilit c e mai mare dect el. sugereaz:
a. admiraia copilului fa de zmeul de jucrie;
b. bucuria copilului;
c. sentimentele contradictorii pe care le triete Dnu;
d. tristeea personajului.

15. Unul dintre ranii care trec pe lng Dnu compar zmeul cu:
a. cerul;
b. marea;
c. o fereastr boiereasc;
d. un animal.

16. Seria care conine numai substantive articulate hotrt este:
a. boierule, namila, sfoara, zmeul;
b. gladiator, aren, clciul, pumnul;
c. rani, solemnitate, al moiei, micarea;
d. vastelor, Dnu, vnt, gloriei.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4
17. Pronumele din secvena Mai bine hai de i-om da boierului o mn de-ajutor s-l suie au, n
ordine, urmtoarele funcii sintactice:
a. complement direct, complement direct;
b. complement indirect, complement direct;
c. complement direct, atribut;
d. complement indirect, complement circumstanial de loc.

18. Cuvntul subliniat n secvena se amestec n vorb cellalt ran, apropiindu-se de zmeu.
are valoarea morfologic de:
a. adjectiv pronominal demonstrativ de apropiere;
b. adjectiv pronominal demonstrativ de difereniere;
c. pronume demonstrativ de deprtare;
d. pronume demonstrativ de difereniere.

19. Numeralul din secvena Doi rani salutar cu o arhaic solemnitate pe viitorul stpn al
moiei. are o valoare morfologic diferit de cea din text n enunul:
a. Am vorbit cu doi participani la concurs.
b. Bucuria celor doi era vizibil.
c. Cei doi oameni erau nali.
d. Le-a dat celor doi copii fructe.

20. n secvena Mai bine hai de i-om da boierului o mn de-ajutor exist:
a. o interjecie
b. dou interjecii;
c. trei interjecii;
d. patru interjecii.


C.
Dar ce m-a pus n seara tihnit de Crciun,
S iau n mn lampa, s dau n lturi ua?
n faa mea st calul de lemn i st ppua
Cu suflet de tre, nevinovat i bun.

St micul tren mecanic n gara lui prea mic,
St, cmp de lupt, masa soldailor de plumb
i, galbene ghiulele, stau boabe de porumb,
Stricnd ornduiala otirii fr fric.

i tot nchis de-atuncea albumul de imagini,
Ce deschisese ara de fantasmagorii.
Azi chipurile terse sunt numai mrturii,
C ochiul nu revede la fel aceleai pagini.
..................................................................
(Ion Pillat, Jucrii)

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5
21. Versul care conine un adverb de timp este:
a. C ochiul nu revede la fel aceleai pagini;
b. Dar ce m-a pus n seara tihnit de Crciun;
c. S iau n mn lampa, s dau n lturi ua;
d. i tot nchis de-atuncea albumul de imagini.

22. Cuvntul subliniat n secvena Cu suflet de tre, nevinovat i bun dobndete valoare
morfologic de adverb n varianta de rspuns:
a. Au condamnat un om nevinovat.
b. Copilul era nevinovat.
c. Nevinovatul a fost absolvit.
d. Surde nevinovat.

23. Versul care conine un adjectiv pronominal demonstrativ este:
a. C ochiul nu revede la fel aceleai pagini;
b. St micul tren mecanic n gara lui prea mic;
c. i tot nchis de-atuncea albumul de imagini;
d. n faa mea st calul de lemn i st ppua.

24. n secvena St micul tren mecanic n gara lui prea mic,/St, cmp de lupt, masa soldailor
de plumb apar, ca figuri de stil:
a. numai epitete;
b. epitetul i comparaia;
c. epitetul i enumeraia;
d. epitetul i repetiia.

25. Se face referire la jucriile din copilrie n:
a. strofa I;
b. strofa a II-a;
c. strofa a III-a;
d. primele dou strofe.

26. Un vers care sugereaz trecerea timpului este:
a. S iau n mn lampa, s dau n lturi ua?
b. Ce deschisese ara de fantasmagorii.
c. C ochiul nu revede la fel aceleai pagini.
d. St micul tren mecanic n gara lui prea mic.

27. n textul C se prezint:
a. un cadru natural;
b. interiorul unei camere n care se gsesc numai jucrii;
c. un spaiu care l sensibilizeaz pe cel care contempl;
d. un spaiu care nu are nicio legtur cu starea sufleteasc a celui care l descrie.

28. Textele B i C trezesc, n sufletul cititorului:
a. admiraia pentru vrsta copilriei;
b. o stare de fericire deplin;
c. indiferena;
d. nostalgia dup copilrie.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6
29. Un aspect comun al textelor B i C este:
a. exprimarea unor sentimente de bucurie legate de copilrie;
b. prezentarea unor aciuni ale unor copii;
c. prezentarea unor aspecte legate de copilrie;
d. transmiterea regretului provocat de trecerea timpului.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A, B i C transmit direct sentimente ale autorilor i fac referire la aspecte din copilria
acestora.
b. Textele A i B prezint date exacte din copilria autorilor.
c. Textele B i C redau anumite sentimente ale autorilor, prin descrierea unor aspecte ale realitii
care determin implicarea sufleteasc.
d. Niciunul dintre cele trei texte nu ilustreaz implicarea sufleteasc a autorului.








GRILA DE RASPUNSURI CONCURSUL COMPER
ETAPA A II-A, ANUL SCOLAR 2010 - 2011
Nr.
intrebare
a b c d Punctaj
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
CLASA
I II III IV V VI VII VIII
DISCIPLINA LIMBA ROMANA MATEMATICA
COD C.I.C. ELEV COD C.I.C. MENTOR
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
A
B
C
D
E
F
(Bifeaza casuta corespunzatoare clasei)
(Bifeaza casuta corespunzatoare disciplinei)
Scrie un caracter in fecare casuta de deasupra, apoi bifeaza
in coloanele de dedesubt caracterul corespunzator
Date elev
Nume ..............................................................................................
Prenume ........................................................................................
Scoala .............................................................................................
Localitatea .....................................................................................
Judetul ...........................................................................................
Email ...............................................................................................
IMPORTANT !
Unei intrebari ii corespunde un singur raspuns corect!
Bifeaza casuta corespunzatoare raspunsului corect, cu pix
negru sau albastru inchis astfel: sau
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I
PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA LIMBA SI LITERATURA ROMANA
CLASA A VI-A

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la
ntrebrile date:

___A. Piculina este o specie de flaut. Este instrumentul cel mai acut din grupul
instrumentelor de suflat de lemn i unul dintre cele mai acute din orchestra simfonic.
Are o ntindere de aproximativ trei octave, de la re
2
la do
5
(re din octava a doua do
din octava a cincea). Notele se scriu n cheia lui sol, cu o octav mai jos de cum se
aud n realitate. Are un timbru scnteietor, n forte strident, care se remarc pe
fundalul sonoritii generale a orchestrei. n partiturile simfonice se ntrebuineaz un
singur instrument, rareori dou, care se scriu pe un singur portativ, de obicei
deasupra partidei flautului nti, adic deasupra tuturor instrumentelor orchestrei.
Uneori partida piculinei provine din nlocuirea temporar a partidei flautului.
(A. Doljanski, Mic dicionar muzical)

1. Conform informaiilor din textul dat, piculina este:
a. un instrument cu coarde, confecionat din lemn;
b. un instrument de suflat, confecionat din metal;
c. un instrument de suflat, confecionat din lemn;
d. un instrument de suflat, cu un sunet grav.

2. Dou caracteristici ale piculinei prezentate n textul dat sunt:
a. sunetul acut, ntinderea de trei octave;
b. timbrul scnteietor, ntinderea de dou octave;
c. sunet grav, ntinderea de trei octave;
d. sunet nchis, timbru scnteietor.

3. Numrul piculinelor care se ntrebuineaz de obicei n partiturile simfonice este:
a. dou;
b. patru;
c. trei;
d. unu;

4. Notele pentru piculin se scriu:
a. n cheia lui sol, cu o octav mai sus de cum se aud n realitate;
b. n cheia lui sol, cu o octav mai jos de cum se aud n realitate;
c. n octava a doua;
d. n octava a cincea.
2
5. Partida piculinei nlocuiete, uneori:
a. partida flautului;
b. partida viorii;
c. orchestra;
d. instrumentele de suflat.

6. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. pi-cu-li-na, fla-ut, n-lo-cu-i-rea, or-ches-trei ;
b. pi-cu-li-na, fla-ut, in-stru-men-tul, orc-hes-trei;
c. pi-cu-li-na, fla-ut, simf-o-ni-c, par-ti-tu-ri-le;
d. spe-ci-e, ins-tru-men-tul, par-ti-dei, strid-ent.

7. Apar numai cuvinte cu diftongi n seria:
a. specie, trei, flaut;
b. trei, cheia, nti;
c. simfonic, nlocuirea, partidei;
d. uneori, nlocuirea, flaut.

8. Sinonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului subliniat n secvena n
partiturile simfonice se ntrebuineaz un singur instrument este:
a. se folosete;
b. se uzeaz;
c. se las;
d. se ofer.

9. n secvena: Are o ntindere de aproximativ trei octave, de la re
2
la do
5
(re din
octava a doua do din octava a cincea). exist:
a. trei numerale ordinale;
b. dou numerale ordinale i un numeral cardinal;
c. un numeral ordinal i dou numerale cardinale;
d. trei numerale cardinale.

10. Structura care conine un adjectiv la gradul superlativ relativ de superioritate
referitor la sunetul piculinei este:
a. cu o octav mai jos;
b. este instrumentul cel mai acut;
c. o ntindere de aproximativ trei octave;
d. un timbru scnteietor.

___B. Se apropiau. Iazul, pustiu ca subt lun, sclipea zimat n btaia piezi a
soarelui, mirosind a ml i a rcoare putred. [...]
Rsun dinspre trestii orcitul broatelor, ca mii de saci cu nuci scuturai.
Larma crescu patetic. Orcitul se dezlnui mai ptima, ntretiat de bocete, de
vicreli i tnguiri ca psalmodia unei sinagoge. [...]
3
Muzical, visul unei nopi de var suna pe hotarul toamnei. Fluiere i flaute,
cimpoaie, cobze i vioare, tlngi, viole i violoncelul monocord al buhaiului de balt
cntau din trei zri ntunecate albastru, pentru paloarea de argint a unei zri. Nu
rsrise luna pe acolo; de mult trecuse soarele. n naltul lumin, o stea tremura ca
prins n pnze de paianjen.
(Ionel Teodoreanu, la Medeleni)

11. Dou caracteristici ale descrierii care apar n textul dat sunt:
a. prezentarea unui tablou din natur, imaginile artistice vizuale;
b. prezentarea trsturilor unor personaje, imaginile artistice auditive;
c. prezentarea unor aciuni care se desfoar ntr-un cadru natural, imaginile
artistice;
d. surprinderea unui peisaj n lumina nserrii, enumeraiile.

12. n text, este surprins:
a. momentul apariiei lunii ntr-o noapte de toamn;
b. momentul nserrii, n apropierea unui iaz;
c. momentul rsritului, n apropierea unui iaz;
d. un moment dintr-o dup-amiaz de var.

13. n secvena Fluiere i flaute, cimpoaie, cobze i vioare, tlngi, viole i violoncelul
monocord al buhaiului de balt cntau apar, ca figuri de stil:
a. epitetul i enumeraia;
b. enumeraia i personificarea;
c. enumeraia i repetiia;
d. personificarea i comparaia.

14. Comparaia din secvena n naltul lumin, o stea tremura ca prins n pnze de
paianjen. sugereaz:
a. luminozitatea difuz a stelei aprute pe cer;
b. luminozitatea puternic a stelei;
c. strlucirea unei pnze de pianjen n lumina lunii;
d. un peisaj luminos.

15. n secvena Iazul, pustiu ca subt lun, sclipea zimat n btaia piezi a soarelui,
mirosind a ml i a rcoare putred. exist:
a. dou verbe predicative, la modul indicativ, respectiv gerunziu;
b. un verb predicativ la modul indicativ i un verb nepredicativ la modul
gerunziu;
c. dou verbe nepredicative, la modul indicativ, respectiv la modul gerunziu;
d. dou verbe nepredicative, la modul imperfect, respectiv la modul gerunziu;



4
16. Predicatele din secvena Nu rsrise luna pe acolo; de mult trecuse soarele. sunt
exprimate prin:
a. verbe predicative, la modul indicativ, timpul perfect simplu, respectiv mai mult
ca perfect;
b. verbe predicative, la modul indicativ, timpul mai mult ca perfect;
c. verbe nepredicative, la modul indicativ, timp imperfect;
d. verbe predicative, la modul indicativ, timp imperfect;

17. Substantivele din secvena Rsun dinspre trestii orcitul broatelor au, n
ordine, urmtoarele funcii sintactice:
a. complement circumstanial de loc, complement direct, atribut substantival
genitival;
b. complement circumstanial de loc, subiect, atribut substantival prepoziional;
c. complement indirect, complement direct, atribut substantival genitival;
d. complement circumstanial de loc, subiect, atribut substantival genitival.

18. Exist o prepoziie care asigur legtura dintre o parte secundar de propoziie i
partea de vorbire pe care aceasta o determin n secvena:
a. Fluiere i flaute... cntau;
b. Orcitul se dezlnui mai ptima;
c. o stea tremura;
d. visul unei nopi de var suna.

19. Cuvntul subliniat n secvena Iazul, pustiu ca subt lun, sclipea zimat n btaia
piezi a soarelui are valoarea morfologic de:
a. adjectiv;
b. adverb;
c. atribut;
d. substantiv.

20. Un substantiv care face parte din aceeai familie lexical cu adjectivul pustiu este:
a. pustii;
b. pustiitor;
c. pustiit;
d. pustietate.



___C.
Verde crud, verde crud...
Mugur alb, i roz i pur,
Vis de-albastru i de-azur,
Te mai vd, te mai aud!

5
Oh, puncteaz cu-al tu foc,
Soare, soare...
Corpul ce ntreg m doare,
Sub al vremurilor joc.

Dintr-un fluier de rchit,
Primvar,
O copil poposit
La fntn
Te ngn
Pe cmpia clar...

Verde crud, verde crud...
Mugur alb, i roz i pur,
Te mai vd, te mai aud,
Vis de-albastru i de-azur.
(George Bacovia, Note de primvar)

21. Cuvntul subliniat n versul Vis de-albastru i de-azur are valoarea morfologic
i funcia sintactic de:
a. adjectiv, atribut;
b. adjectiv, complement;
c. adverb, atribut;
d. substantiv, atribut.

22. Cuvntul subliniat n versul Pe cmpia clar are o valoare morfologic diferit
de cea din text n enunul:
a. Dup operaie, vedea clar toate culorile.
b. Slciile se oglindeau n apa clar a lacului.
c. Stteau nemicai, n lumina clar a dimineii.
d. Nu a dat un rspuns clar.

23. Apare un adjectiv derivat de la substantivul azur n enunul:
a. Azurul vzduhului l impresionase n copilrie.
b. Azuriul cerului prea strlucitor.
c. Pe cerul azuriu nu se zrea niciun nor.
d. n azurul nlimilor, se vedea urma unui avion cu reacie.

24. Interjecia din primul vers al strofei a doua:
a. arat o porunc;
b. exprim un ndemn;
c. sugereaz sentimente de ncntare;
d. imit un zgomot din natur.

6
25. Versul care conine o enumeraie i evideniaz sentimentele poetului este:
a. Corpul ce ntreg m doare;
b. Mugur alb, i roz i pur;
c. Te mai vd, te mai aud;
d. Verde crud, verde crud....

26. Dou caracteristici ale pastelului care pot fi descoperite n textul dat sunt:
a. exprimarea direct a sentimentelor de ncntare, n raport cu un peisaj, prezena
numeroaselor imagini artistice vizuale;
b. exprimarea indirect a sentimentelor de bucurie n raport cu venirea primverii,
prezena numeroaselor imagini artistice auditive;
c. exprimarea intens a unor sentimente de tristee, prezena numeroaselor
imagini artistice vizuale;
d. exprimarea discret a unor sentimente, prezena numeroaselor imagini artistice
auditive.

27. Cromatica peisajului descris de poet este alctuit din nuane de:
a. alb, roz, verde crud, albastru, specifice nceputului primverii;
b. alb, roz, verde crud, albastru, specifice sfritului primverii;
c. alb intens, galben, roz, verde, specifice nceputului primverii
d. galben, roz, verde nchis, specifice nceputului primverii.

28. Ideea central transmis de textul dat face referire la:
a. frumuseea unui peisaj de primvar, care trezete emoii puternice n sufletul
celui care l comtempl;
b. frumuseea unui peisaj de primvar, descris din interiorul unei camere;
c. succesiunea aciunilor specifice anotimpului primvara;
d. trecerea timpului, care trezete regretul poetului.

29. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A, B i C sunt literare;
b. Textele A i B sunt nonliterare, textul C este literar;
c. Textele A, B i C includ referiri la instrumente muzicale;
d. Textele A, B i C fac referire la muzica produs cu ajutorul instrumentelor.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele date fac referire numai la aspecte ale realitii;
b. Textul A prezint aspecte ale realitii, textele B i C aspecte ale realitii,
recreate de imaginaia autorului;
c. Textele A i B prezint aspecte ale realitii, n textul C se recreeaz realitatea
n funcie de imaginaia autorului;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu valorific aspecte ale realitii.


1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA LIMBA SI LITERATURA ROMANA
CLASA A VI-A



Rspunsuri corecte:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
c a d b a a b a b b a b b a a


16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
b d d b d d a c c b a a a c b

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VI-a
Varianta 1

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Rezultatul calculului {[(7 3 5) + 2 6] : 4 + 3} 10 este egal cu:
a. 120 b. 75 c. 100 d. 40

2. Suma S = 3 + 6 + 9 + + 300 este egal cu:
a. 30150 b. 15150 c. 45150 d. 1515

3. Cel mai mic numr natural diferit de zero care mprit la 25 d ctul diferit de zero i restul 19, este egal
cu:
a. 34 b. 44 c. 31 d. 19

4. Ordinea cresctoare a numerelor x = 1,(2), y = 1, z =
4
3
, t =
5
6
este:
a. z < y < t < x b. t < z < x < y c. x < y < z < t d. y < z < x < t

5. Rezultatul calculului
3
40
320
2
160
1
40
3
|
.
|

\
|
+ este egal cu:
a.
8
1
b.
3
4
c. 1 d. 2

6. Rezultatul calculului
5 4 3 2
2
15
:
2
1
2
1
2
1
2
1
|
.
|

\
|
+ + + este egal cu:
a.
2
1
b.
2
3
c. 1 d. 2
7. Numrul elementelor mulimii A =
)
`

< < e
2
1 1
9
1
*
n
n N este egal cu:
a. 6 b. 5 c. 7 d. 8

8. Rezultatul calculului
27
2
:
25
7
21
20
16
4
3
8
|
.
|

\
|
este egal cu:
a. 32 b. 25 c. 9 d. 7

9. Rezultatul calculului
2
1
6
3
1
377 este egal cu:
a. 371
6
1
b. 370
2
1
c. 370
6
5
d. 371
6
5


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 2
10. Complementul unghiului de 4530' este egal cu:
a. 4430' b. 4530' c. 13430' d. 13530'

11. Diferena dintre msurile a dou unghiuri neadiacente care au vrful comun i o latur comun este de
6030'40. Msura unghiului format de bisectoarele celor dou unghiuri este egal cu:
a. 4018'24 b. 3015'20 c. 3012'10 d. 2015'10

12. Mulimea A =
35
2x 1
x

e e
`

)
are un numr de elemente egal cu:
a. 5 b. 35 c. 4 d. 8

13. Cel mai mare divizor comun al numerelor a i b este 10. Dac 3a + 5b = 180, atunci a b este egal cu:
a. 360 b. 90 c. 300 d. 120

14. Numrul termenilor sumei S = 4 + 9 + 14 + 19 + + 99 este egal cu:
a. 20 b. 19 c. 21 d. 18

15. Suma tuturor numerelor naturale care dau catul 13 la mprirea cu 4 este egal cu:
a. 208 b. 214 c. 162 d. 270

16. Din mulimea A =
)
`

50
7
;
8
5
;
7
1
;
15
12
, numrul care se transform n fracie zecimal infinit este:
a.
15
12
b.
7
1
c.
8
5
d.
50
7


17. Fie numerele x = 2
10
25
2
7
10
i y = 2
5
5
7
3
10
. Numrul maxim de zerouri cu care se termin
produsul x y este egal cu:
a. 10 b. 11 c. 9 d. 12

18. Fie numerele x = 2
10
25
2
7
10
i y = 2
5
5
7
3
10
. Ultima cifr nenul a numrului x y este:
a. 5 b. 7 c. 9 d. 6

19. mprind numrul a la 24 obinem restul 17. mprind numrul a la 8 obinem restul:
a. 17 b. 7 c. 1 d. 2

20. Cel mai mare numr natural de patru cifre care mprit la 24 d restul 18 este egal cu:
a. 9984 b. 9981 c. 9960 d. 9978

21. Dac a + b + c = 6 i 3a + 2b + c = 10, atunci (2a + b)(4a + 3b + 2c) este egal cu:
a. 20 b. 64 c. 60 d. 84

22. Suma S = 101 + 102 + 103 + + 199 este egal cu:
a. 14850 b. 14950 c. 19900 d. 15000

23. Numrul de elemente al mulimii A =
3 5
3 5 3i 1 4
1
x
x y
y


`

)
este egal cu:
a. 3 b. 5 c. 6 d. 12

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 3
24. Pe segmentul [MN] se consider punctele P i Q astfel nct Q este mijlocul segmentului [MP] i P este
mijlocul segmentului [QN]. Dac PQ = 2 cm, atunci lungimea segmentului [MN] este egal cu:
a. 18 cm b. 12 cm c. 8 cm d. 6 cm

25. n interiorul unghiului MON se consider semidreptele [OA i [OB astfel nct m(MOA) = m(NOB) =
= 90. Dac m(MON) = 150, atunci m(AOB) este egal cu:
a. 15 b. 60 c. 30 d. 45

26. Cifra a, diferit de zero, pentru care numrul 2 3a are cel mai mic numr de divizori naturali este
egal cu:
a. 6 sau 8 b. 3 sau 5 c. 1 sau 7 d. 2 sau 9

27. Prin simplificarea fraciei
n n n n
n n n n
5 3 5 3
3 2 3 2
2 1
2 1
+
+
+ +
+ +
se obine:
a.
n
n
5
2
b.
5
2
c.
n
n
5
2
1
d.
2
1


28. Fie unghiurile AOC i COB adiacente complementare cu m(AOC) = 60. Semidreapta [OD este
opus semidreptei [OB, iar semidreapta [OE este opus semidreptei [OC. Msura unghiului format de
bisectoarele unghiurilor AOD i BOE este egal cu:
a. 135 b. 150 c. 120 d. 180

29. Punctul O aparine dreptei AB, iar semidreptele [OC i [OD sunt situate n acelai semiplan determinat
de dreapta AB. Dac m(AOD) =
3
1
m( DOC) =
4
1
m(BOC), atunci m(AOD) este egal cu:
a. 60 b. 12 c. 3230' d. 2230'

30. Cel mai mic numr natural care mprit la 36, 48, 64 d resturile 33, 45, respectiv 61, este egal cu:
a. 1149 b. 563 c. 576 d. 573

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VI-a
Varianta 2

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Rezultatul calculului 11 + 2 [3 + (4 + 5 6) : 2] : 5 13 este egal cu:
a. 6 b. 8 c. 4 d. 10

2. Rezultatul calculului
7 45 23
2 1
23 46 45
| |

|
\ .
este egal cu:
a.
3
1
b.
2
1
c.
4
1
d.
6
1


3. Aflai a 2011-a zecimal a numrului 3,(23456).
a. 4 b. 2 c. 3 d. 6

4. Rezultatul calculului [(1 + 0,5)
2
(1 0,5)
2
] : 0,2 este egal cu:
a. 0,4 b. 0 c. 10 d. 0,2

5. Dac a + b + c = 18, atunci valoarea numrului ) ( , ) ( , ) ( , a c c b b a N + + = , scris n baza zece, este:
a. 18,4 b. 20 c. 16,2 d. 22

6. Calculnd 199 197 + 195 193 + + 11 9 + 7 5 + 3 1, obinem:
a. 100 b. 200 c. 50 d. 150

7. La un concurs se pun 30 de ntrebri. Pentru fiecare rspuns corect se acord 5 puncte, iar pentru fiecare
rspuns incorect se scad 3 puncte. Cte rspunsuri corecte a dat un elev care a obinut 118 puncte?
a. 24 b. 28 c. 22 d. 26

8. Al unsprezecelea termen al irului 5, 9, 15, 23, 33, este:
a. 125 b. 113 c. 135 d. 159

9. Fie x, y, z cifre nenule din sistemul zecimal. Restul mpririi sumei elementelor mulimii
{ } uxx zuu yzz xyy A , , , = la 37 este egal cu:
a. 27 b. 0 c. 11 d. 1

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 2
10. Cte fracii de forma
x
y
2
202
sunt ireductibile, tiind c numitorul este divizibil cu 5?
a. 12 b. 10 c. 14 d. 8

11. Valoarea lui x din egalitatea: 0 2010
2011
2010
...
3
2
2
1
=
+
+ +
+
+
+ x x x
este:
a. 0 b. 2 c. 1 d. 3

12. Fie mulimile
*
1 1 1
7 2
A n
n

= e < <
`
)
i { } 2; 4; 5; 7 B = . Mulimea A B este egal cu:
a. {3} b. {5, 6} c. {6, 7} d. {4,5}

13. Fie
)
`

=
5
9
,
4
3
,
2
1
A i B = {y e Q | y este inversul lui x e A}. Produsul elementelor mulimii A B este
egal cu:
a. 2 b. 1 c.
2
1
d.
3
1

14. Complementul unui unghi x reprezint
10
1
din suplementul su. Msura unghiului x este egal cu:
a. 10 b. 80 c. 20 d. 60

15. Determinai numrul elementelor mulimii

= =
7 4
ba ab
ab M , unde ab este un numr scris n baza
zece.
a. 4 b. 8 c. 16 d. 32

16. Unghiurile ABC i ABD sunt complementare neadiacente. Dac m(ABC) = 20, aflai msura unghiului
format de bisectoarele celor dou unghiuri.
a. 45 b. 35 c. 25 d. 15

17. Fie numerele x = 2
1650
, y = 3
990
, z = 7
660
. Ordinea descresctoare a numerelor x, y, z este:
a. x > y > z b. y > z > x c. z > y > x d. z > x > y

18. Un numr natural mprit la 5 d restul 2. Acelai numr mprit la 6 d restul 1. Restul mpririi
acestui numr la 30 este egal cu:
a. 1 b. 7 c. 2 d. 3

19. Ultima cifr a numrului A = 7
2010
2
2011
este egal cu:
a. 1 b. 0 c. 4 d. 6

20. Punctele A, B, C sunt coliniare, n aceast ordine, AB = 5 cm, AC = 17 cm. Lungimea segmentului
determinat de mijloacele segmentelor AB i BC este:
a. 7,5 b. 9,5 c. 8,5 d. 8

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 3
21. Determinai cel mai mic numr natural diferit de zero care mprit la 9 d restul 8, mprit la 6 d restul
5 i mprit la 3 d restul 2.
a. 23 b. 11 c. 8 d. 17

22. Numerele abc i bc sunt scrise n baza zece, iar bc reprezint
25
1
din abc. Rezultatul adunrii
a + b + c este:
a. 11 b. 13 c. 15 d. 8

23. Se consider punctele coliniare A, B, C, D astfel nct AC = 8 cm, BC = 4 cm, AB = 12 cm i BD = 17 cm.
Ordinea punctelor pe dreapt este:
a. A, C, B, D sau D, A, C, B b. A, D, B, C sau C, D, A, B
c. A, B, C, D sau D, A, B, C d. A, D, B, C sau D, A, B, C

24. Simplificnd fracia
2010 2012
2011 2009
3 3
3 3
+

se obine:
a. 3,5 b. 9 c. 3,75 d. 11,25

25. Pe dreapta d se consider punctele A
1
, A
2
, A
3
, , A
10
, n aceast ordine. tiind c A
1
A
4
= A
2
A
5
= A
3
A
6
=
A
4
A
7
= A
5
A
8
= A
6
A
9
= A
7
A
10
= = 12 cm, A
1
A
2
= 3 cm, A
9
A
10
= 7 cm. Lungimea segmentului A
5
A
6
este:
a. 5 cm b. 7 cm c. 3 cm d. 2 cm

26. Rezultatul calculului 2345'50 + 1523'15 este:
a. 395'9 b. 399'5 c. 3919'5 d. 389'5

27. Notm S
X
suma elementelor unei mulimi X.
Dac
)
`

=
101
100
..., ,
4
3
,
3
2
,
2
1
A i B = {y e Q | y este inversul unui element x e A}, atunci S
AB
este:
a. 200
101
100
b. 201
101
100
c. 199
101
100
d. 202
101
100


28. Fie
35
2 1
A x
x

= e e
`
+
)
i
38
3 1
B n
x

= e e
`
+
)
. Atunci A B este:
a. {0, 2} b. {2, 6} c. {0} d. {2, 3}

29. tiind c 2b + c = 13 i 2a + b = 11. Restul mpririi numrului A = 4a + 8b + 3c la 9 este:
a. 5 b. 3 c. 0 d. 7

30. Dac 1 = +
d
c
b
a
, atunci valoarea expresiei:
d
c
d b
c a
d b
c a
d b
c a
d b
c a
b
a
E +

+ +

+ =
2
2
2008
2008
2009
2009
2010
2010
... este:
a. 2010 b. 1 c. 1005 d. 2009

M
6
Nr.
subiect
Nr.
puncte
a b c d
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1 3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
100 TOTAL PUNCTE
Grila raspunsuri
concursul COMPER
M
E
N
T
O
R
N
u
m
e
P
r
e
n
u
m
e
L
o
c
a
l
i
t
a
t
e
J
u
d
e
t
A
d
r
e
s
a

s
c
o
a
l
a
C
.
N
.
P
.
E
m
a
i
l
S
c
o
a
l
a
T
e
l
e
f
o
n
M
o
b
i
l
D
i
r
e
c
t
o
r

s
c
o
a
l
a
B
.
I
.
/
C
.
I
.

s
e
r
i
a
n
r
.
E
L
E
V
N
u
m
e
P
r
e
n
u
m
e
L
o
c
a
l
i
t
a
t
e
J
u
d
e
t
S
t
r
a
d
a
C
o
d

p
o
s
t
a
l
N
r
.
B
l
.
S
c
.
A
p
.
C
.
N
.
P
.
E
m
a
i
l
C
L
A
S
A
Completarea corecta cu pix albastru este astfel:
Daca veti completa altfel raspunsul tau nu va fi luat in considerare !
O singura varianta de raspuns este corecta !
ATENTIE !
"
D
e
c
u
p
e
a
z
a

p
a
g
i
n
a
!

N
u
m
a
i

a
c
e
a
s
t
a

f
o
a
i
e

e
s
t
e

a
d
m
i
s
a

l
a

c
o
n
c
u
r
s

!
RETINE !
Numai pe aceasta pagina vei putea bifa raspunsul corect !
semnatura
mentor
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VI-a
Varianta 3

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Rezultatul calcului (218000 + 21800 + 2180) : (21800 + 2180 + 218) este:
a. 1 b. 100 c. 1000 d. 10

2. Se dau numerele naturale a, b i c care ndeplinesc simultan condiiile a b + b c = 7050; a + c = 235 i
b + c = 35. Numrul a are valoarea:
a. 230 b. 135 c. 145 d. 215

3. Fie A =
{ }
78 78 3 a a i B =
{ }
78 78 4 b b . Mulimea A B este egal cu:
a. {784} b. {783} c. {780} d. C

4. Ordinea descresctoare a numerelor ( ) ( ) 2, 4 154 , 2, 4 15 , x y = = 2, 415 z = i t = 2,41(5) este:
a. x < y < z < t b. y < z < x < t c. t < x < y < z d. z < y < x < t

5. Se dau patru puncte, dintre care oricare trei necoliniare. Atunci numrul de drepte care se pot duce prin
cele patru puncte este:
a. 8 b. 6 c. 4 d. 12

6. Rezultatul calculului
3 1 11
15 15
5 3 15
| |

|
\ .
este egal cu:
a.
1
5
b.
2
3
c. 1 d. 2

7. Cel mai mic multiplu comun al numerelor a = 3
100
: 3
97
2 + 24 i b = 10
37
: 10
35
+ 2
3
este egal cu:
a. 1404 b. 1360 c. 1200 d. 1204

8. Rezultatul calculului
2 3 4 5
1 1 1 1 14
:
3
3 3 3 3
| |

|
\ .
este egal cu:
a.
2
3
b. 14 c.
7
3
d. 3

9. Dac 2
6 5
2 3
=

+
b a
b a
, atunci valoarea numrului
b
a
este:
a. 4 b. 2 c. 3 d. 6

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 2
10. Raportul msurilor a dou unghiuri suplementare este
13
5
. Valoarea msurii celui mai mare dintre
unghiuri este de:
a. 150 b. 140 c. 130 d. 170

11. Dac abc, scris n baza zece, este un numr prim, numrul divizorilor naturali ai numrului abcabc
este egal cu:
a. 16 b. 4 c. 8 d. 32

12. Rezultatul calculului
7 3 5
2 : 7 4 5 2 2 3
3 4 6
( | |
+
| (
\ .
este egal cu:
a. 13 b. 12 c. 2 d. 1

13. Cel mai mare divizor comun al numerelor nenule a i b este 7. Dac 5 147 a b + = , atunci numrul
perechilor de numere naturale (a,b) este:
a. 4 b. 2 c. 3 d. 1

14. Numrul elementelor mulimii
A =
71
se simplific cu 4, unde sunt cifre
x
xy x, y
xy


`

)
este egal cu:
a. 2 b. 6 c. 4 d. 8

15. n figura alturat avem: | | | | | | | | , AB AD AC AE .
Care propoziie este adevrat?
a. ABE ACD A A b. AOD ABO A A
c. EDO CBO A A d. OED COB A A

16. Media aritmetic a dou numere este 1,25. Determinai cel mai mic dintre aceste numere, tiind c
diferena lor este
3
1
.
a.
12
17
b.
12
11
c.
12
7
d.
12
13


17. Fie mulimile:
)
`

<
+
< e =
5
7
4
1
3
1 x
x A N i
3 7 15
5 11
B y
y


= e < <
`

)
*
N . Produsul elementelor mulimii
A \ B este:
a. 0 b. 18 c. 36 d. 24

18. Ce msur are un unghi dac suplementul su este congruent cu complementul suplementului su?
a. 45 b. 90 c. 135 d. 75

19. Calculnd suma
1 1 1 1 1 1 1 1 1
2 6 12 20 30 42 56 72 90
S = + + + + + + + + se obine:
a. 0,9 b. 1 c. 0,1 d. 1,9

20. Fie AOB i AOC dou unghiuri neadiacente cu msurile de 25 i respectiv 65. Msura unghiului
format de laturile necomune are valoarea:
a. 80 b. 40 c. 90 d. 65
A
C B
D E
O
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 3
21. Dac adunm trei numere naturale, obinem rezultatul 12. Dac nmulim aceste numere, obinem
rezultatul 48. Care este diferena dintre cel mai mare i cel mai mic numr din cele trei?
a. 6 b. 2 c. 3 d. 4

22. Fie x, y cifre. Aflai valoarea lui y, tiind c
yx
xy
5
4 162+
este cel mai mare numr raional mai mic dect 1.
a. 9 b. 7 c. 5 d. 3

23. Fracia ireductibil obinut dup efectuarea calculelor n:
10001
3
1001
3
101
3
11
3
20002
5
2002
5
202
5
22
5
+ + +
+ + +

este:
a.
3
5
b.
2
1
c.
6
5
d.
5
3


24. Dac 3a + b = 4 i b + 2c = 15, atunci rezultatul calculului b
2
+ 3ab + 8c este:
a. 19 b. 60 c. 30 d. 38

25. Fie semidreptele
| , , OA OB OC


astfel nct
|OA se afl n interiorul unghiului BOC. Dac
( ) 90 45' m AOC = i ( ) 37 55' m AOB = , atunci ( ) m BOC este de:
a. 53 20' b. 128 10' c. 52 50' d. 128 40'

26. O sticlu cu 20 de pastile are 180 de grame. Sticlua cu 15 pastile are 165 de grame. Cte grame are
sticla goal?
a. 120 g b. 100 g c. 105 g d. 110 g

27. Trei gini ou n trei zile trei ou. Cte ou vor oua ase gini n ase zile?
a. 9 b. 6 c. 12 d. 18

28. Ultima cifr a produsului P = 1 3 5 7 2009 2011 este:
a. 1 b. 7 c. 5 d. 3

29. Dac a, b, c sunt cele mai mici numere naturale prime care verific relaia 38 60 199 a b c + + = , atunci
numrul
b
a
c este egal cu:
a. 81 b. 512 c. 64 d. 8

30. Un numr din cele patru nu este termen al irului 3, 5, 11, 29, 83, Care este acela?
a. 245 b. 1293 c. 731 d. 2189

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VI-a
Varianta 4

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute


Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Rezultatul calculului (2 3
3
5
2
2) : 4 este:
a. 1 b. 29 c. 2 d. 41,5

2. Dac 5
n
= a i 3
n
= b, calculai 1125
n
n funcie de a i b.
a. a
2
b
3
b. a
3
b
2
c. a
3
b d. a b
4


3. 9 muncitori, lucrnd cte 8 ore pe zi, termin o lucrare n 2 zile. n cte zile vor termina lucrarea 3
muncitori care muncesc cte 4 ore pe zi?
a. 3 b. 6 c. 12 d. 18

4. Dac x + 1 + 2(x + 1) + 3(x + 1) + + 2010(x + 1) = 2010 2011, atunci valoarea lui x este:
a. 2010 b. 1005 c. 1 d. 2

5. Se dau 5 puncte astfel nct oricare trei sunt necoliniare. Numrul de drepte determinate de cele 5 puncte
este:
a. 9 b. 13 c. 21 d. 10

6. Fie mulimile: A = {x e N | x mprit la 63 d ctul 5}, B = {x e N | x mprit la 64 d ctul 4}.
Numrul elementelor mulimii A \ B este:
a. 15 b. 25 c. 10 d. 5

7. Care este jumtatea numrul 4
20
?
a. 4
19
b. 2
39
c. 4
10
d. 2
20

8. Dac
2012
1
2008
1
2004
1
...
12
1
8
1
4
1
+ + + + + + = a i
4
502
1
...
3
1
2
1
1 + + + +
= b , atunci diferena a b este:
a.
1
2012
b. 0 c.
2008
1
d.
1
2010


9. Fie abc un numr scris n baza zece care are suma cifrelor 14. Aflai diferena dintre cel mai mare i cel
mai mic numr posibil ce se poate forma n condiiile date.
a. 801 b. 751 c. 799 d. 788

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 2
10. Unghiurile , AOB BOC i COA sunt unghiuri n jurul unui punct.
Dac ( ) ( ) ( ) 20 , 2 , 3 20 , m AOB x m BOC x m COA x = + = = atunci x este egal cu:
a. 90 b. 60 c. 120 d. 45

11. Numerele x i y dau prin mprire la 200 resturile 138 i 80. Ct va fi restul mpririi lui (x + y) la 200?
a. 58 b. 62 c. 18 d. 38

12. Rezultatul calculului
1 6 7 8 9 10 1 1 1 1
1
1 5 10 15 20 25 2 3 4 5
| | | |
+ + + + + + + + +
| |
\ . \ .
este:
a. 0 b. 1 c. 3 d. 2

13. Msura unghiului dintre bisectoarele interioare a dou unghiuri adiacente complementare este:
a. 2230' b. 6730' c. 90 d. 45

14. tiind c a e N i a
2
+ 7 este impar, care dintre urmtoarele numere naturale este de asemenea impar?
a. a
10
+ 2a
5
+ 3 b. 5a
10
+ 7a + 2 c. 10a
2
+ 3a d. a
10
+ a
5
+ 7a

15. Calculai 5940'30 : 2 + 4320'30 3.
a. 15850'40 b. 15951'45 c. 16052'5 d. 15950'46

16. tiind c 3a + b = 5 i 5b + c = 11, calculai 5b
2
+ 5c + 15ab.
a. 25 b. 16 c. 55 d. 36

17. Determinai produsul a b c minim, tiind c a, b, c sunt numere prime cu proprietatea c a + 2b + 3c = 33.
a. 66 b. 54 c. 34 d. 92

18. Dac x, y, z sunt cele mai mari numere naturale pentru care
z y x
5 3 2
26 25 24 ... 4 3 2 1


e N, atunci x + y + z
are valoarea:
a. 34 b. 41 c. 47 d. 29

19. Rezultatul calculului
2499
1
...
99
1
63
1
35
1
15
1
3
1
+ + + + + + = S este:
a.
51
1
b.
51
25
c.
51
41
d.
51
50


20. Punctele A, B, C, n aceast ordine, sunt coliniare, astfel nct distana dintre mijloacele segmentelor
(AB) i (BC) este de 40 cm. Lungimea segmentului (AC) este egal cu:
a. 60 cm b. 80 cm c. 160 cm d. 100 cm

21. Numrul divizorilor naturali ai lui 72 este egal cu:
a. 10 b. 9 c. 12 d. 11

22. Fie mulimea

> = 3 01 3, 0 1 i 1
01
0 1
01
0 1
ba ab
ba
ab
ba
ab
A . Suma tuturor numerelor de forma ba , scrise n
baza zece, care intr n scrierea elementelor mulimii A este egal cu:
a. 48 b. 54 c. 42 d. 36

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 3
23. Fie A = {2
0
+ 1, 2
1
+ 1, 2
2
+ 1, , 2
10
+ 1}, B = {x e A , x este divizibil cu 2}, C = {x e A , x divizibil cu 5},
D = {x e A , x divizibil cu 7}. Notnd card X = numrul elementelor unei mulimi X, atunci:
a. card D > card B > card C b. card B > card C > card D
c. card C > card D > card B d. card C > card B > card D

24. Rezolvai ecuaia 114 18
36
2
36
3
72
1 =
)
`

+
(

+ |
.
|

\
|
+
x x x
.
a. 4 b. 1 c. 3 d. 2

25. Pe latura [AB] a triunghiului ABC se afl punctul D. Perimetrul triunghiului ACD este egal cu 72 m.
Perimetrul triunghiului BCD este egal cu 96 m. Perimetrul triunghiului ABC este egal cu 120 m. Lungimea
laturii [CD] este egal cu:
a. 24 m b. 16 m c. 48 m d. 25 cm

26. Valoarea numrului |
.
|

\
|
=
2010 3 2
10
9
...
10
9
10
9
10
1
a 10
2011
este:
a.
10
1
b. 10 c. 100 d.
100
1


27. Cte numere naturale mai mici dect 40 au exact 2 divizori?
a. 13 b. 11 c. 12 d. 14

28. Rezultatul calculului 1995 199619961996 1996 199519951995 este egal cu:
a. 1996 b. 1995 c. 1995 1996 d. 0

29. Avem un numr de trei cifre, scris n baza zece. Dac l micorm cu 7, devine divizibil cu 7, dac l
micorm cu 8, devine divizibil cu 8, iar dac l micorm cu 9, devine divizibil cu 9. Care este acest numr?
a. 504 b. 511 c. 512 d. 513

30. Se dau mulimile
2 5 3 20
cifr , , , i cifre
42 2 99 5
a b
A a B b c
c


= =
` `

) )
i A B =
)
`

3
1
,
5
2
,
2
5
,
2
1
. ntre cifrele
a, b, c exist relaia:
a. c < b < a b. b < a < c c. a < c < b d. c < a < b

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a VI-a
Varianta 5

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute


Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Rezultatul calculului {[(7 3 5) + 2 6] : 4 + 5} 10 [(9 + 7) 5 60] este:
a. 120 b. 80 c. 90 d. 100

2. Dintre fraciile urmtoare, una este echiunitar. Care este aceasta?
a.
5 0
2 3 3 2
10 10 10
) 5 ( ) 2 (


b.
1
1
5 2
5 2


n n
n n
, n e N
*

c.
7
3 2 1 0
3
3 3 3 3
d.
46
69
3
2


3. Dac m(A) = 89, atunci unghiul A este:
a. alungit b. drept c. ascuit d. obtuz

4. Pe segmentul AB, ntre punctele A i B, se iau punctele A
1
, A
2
, A
3
, A
4
n aceast ordine. Dac M este
mijlocul segmentului (AB), iar AA
1
= 2 cm, A
1
A
2
= 3 cm, A
2
A
3
= 4 cm, A
3
A
4
= 5 cm, A
4
B = 6 cm, atunci
lungimea segmentului (AM ) este egal cu:
a. 9 cm b. 10 cm c. 11 cm d. 12 cm

5. Aflai cel mai mare numr natural care mprit la 7 d ctul de 4 ori mai mare dect restul.
a. 144 b. 174 c. 192 d. 261

6. Calculai suma S = 12 + 14 + 16 + 18 + + 206 + 208.
a. 10670 b. 10890 c. 10712 d. 11770

7. Media aritmetic a trei numere naturale este 202. Dublul sumei celor trei numere este:
a. 1212 b. 606 c. 1818 d. 808

8. Cifrele 1, 2, 3, 5 pot fi aranjate astfel nct s formeze 24 de numere diferite, fiecare de cte 4 cifre
diferite. Numrul de numere impare este:
a. 3 b. 12 c. 18 d. 6

9. Un numr natural mprit la 4 d restul 3 i mprit la 6 d restul 2. Ce rest se obine dac mprim
numrul la 12?
a. 5 b. 1 c. 6 d. 8

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 2
10. n figura alturat, unghiul AOB are 90, iar fiecare unghi are 1, 2, 3, , n,
respectiv 24. Determinai n e N, n condiiile din desen.
a. 10 b. 12 c. 11 d. 13

11. Rezultatul calculului 16 :
4
3
1
3
1
2
1
1
8
1
1 :
2
1
1
8
1
1
3
2
2
2
3 2

+ |
.
|

\
|

(
(

|
.
|

\
|
+ |
.
|

\
|
este:
a. 1 b.
4
3
c.
4
5
d.
8
5


12. Aflai valoarea lui x > 0 dac 1 +
2
5
1
1
1
1
1
=
+

x
.
a. 2 b.
5
1
c.
5
2
d.
2
1


13. Numrul fraciilor cu numitorul 104 care sunt cuprinse strict ntre
10
1
i
8
1
este:
a. 4 b. 3 c. 1 d. 2

14. Un numr natural mprit la 60 d restul 45. Restul mpririi numrului dat la 15 este:
a. 5 b. 1 c. 0 d. 3

15. Suma dintre c.m.m.d.c. i c.m.m.m.c. al numerelor 18 i 40 este:
a. 358 b. 182 c. 362 d. 258

16. Transformai n grade, minute i secunde msura unghiului A = 13079.
a. 337'59 b. 359'37 c. 1337'59 d. 327'59

17. Fie numerele x = 2
515
, y = 5
206
, z = 3
412
, t = 4
309
. Scrise n ordine descresctoare, numerele x, y, z, t
se gsesc n irul:
a. z, t, x, y b. z, x, t, y c. t, z, x, y d. t, z, y, x

18. Produsul a dou numere naturale este 1176, iar cel mai mare divizor comun al lor este 14. Atunci cel
mai mic multiplu comun al celor dou numere va fi:
a. 84 b. 88 c. 82 d. 86

19. Un biciclist a parcurs ntr-o zi
4
1
35 km, iar a doua zi cu
2
1
10 km mai mult. Ce distan a parcurs n cele
dou zile?
a.
4
326
km b.
4
314
km c. 81 km d.
4
338
km

20. Dou unghiuri AOB i BOC sunt adiacente i m(AOB) = = 3330', iar m(BOC) = 14630'. Msura
unghiului format de bisectoarele celor dou unghiuri este:
a. 90 b. 8930' c. 7345' d. 45


O B
A
24
n
3
2
1
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 3
21. Un numr raional este reprezentat printr-o fracie cu numrtorul 7. Dou treimi din suma acestui
numr raional cu numrul natural 7 este 7. Acest numr raional este egal cu:
a.
3
7
b.
2
7
c.
4
7
d.
6
7


22. Calculai:
2
2
2
2
2
1
2
1
2
1
2
1
2
1
|
|
|
.
|

\
|
|
|
|
.
|

\
|
|
|
.
|

\
|
|
.
|

\
|
+ .
a.
16
2
1
b.
12
2
1
c.
14
2
1
d.
10
2
1


23. Aflai valoarea maxim a numrului natural n, format din dou cifre, care are proprietatea c
27 19
10
n n
+
e N.
a. 96 b. 92 c. 99 d. 98

24. Se consider mulimile A = {x e N | x , (5x + 6) i x , (7x + 24)}, B = {x e N
*
| (x + 2) , (2x + 14)}.
Suma elementelor mulimii A \ B este egal cu:
a. 9 b. 11 c. 7 d. 14

25. Se consider punctele coliniare A, B, C, D astfel nct: AC = AD + DC, DB CB = DC. Ordinea
punctelor coliniare este:
a. A, D, B, C b. A, D, C, B c. B, A, D, C d. A, B, D, C

26. Aflai n e N
*
, tiind c
|
|
.
|

\
|
+
+ +

) 1 (
1
...
3 2
1
2 1
1
17
n n
e N.
a. 18 b. 14 c. 16 d. 17

27. Se consider irul ... ,
5
9
,
4
7
,
3
5
,
2
3
. Al 1004-lea termen al irului este:
a.
2009
1005
b.
1003
2007
c.
1005
2010
d.
1007
2011


28. Dup simplificare, fracia
24 16 8 18 12 6 12 8 4 6 4 2
28 20 12 21 15 9 14 10 6 7 5 3
+ + +
+ + +
va fi echivalent cu:
a.
48
100
b.
16
35
c.
12
21
d.
24
35


29. Media aritmetic a numerelor
1 1 1 1
1 ...
2 3 4 49
M = + + + + + i
2 4 6 96
1 ...
4 6 8 98
N = + + + + + este:
a. 48 b. 25 c. 24 d. 50

30. A 2010-a zecimal a numrului
7
1
este:
a. 1 b. 8 c. 4 d. 7

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA a II-a MATEMATIC
CLASA a VI-a


- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute
- Bifai n grila de concurs singurul rspuns corect


1. Fie triunghiul ABC. Pe laturile AB i AC cu lungimile de 5 cm, respectiv
10 cm, se iau punctele M i respectiv N, astfel nct AM = 2 cm i AN = 4
cm. Atunci numrul propoziiilor adevrate din lista de mai jos este:
P
1
:
AC
AN
AB
AM
= ; P
2
:
NC
AN
MB
AM
= ; P
3
:
AC
NC
AB
MB
= ; P
4
:
NC
MB
AN
AM
= .
A. 3 B. 2 C. 1 D. 4

2. Aria suprafeei haurate din figura alturat, exprimat procentual, este:








A. 80% B. 20% C. 40% D. 60%

3. Raportul ariilor a dou ptrate, avnd raportul perimetrelor
3
2
, este:
A.
9
4
B.
27
8
C.
27
4
D.
9
8

4. Numrul fraciilor echiunitare
b
a
cu a e {2, 3, 4} i b e {3, 4, 5, 6, 8} este:
A. 3 B. 1 C. 2 D. 4

5. ntr-o clas, din cei 33 de elevi, fiecare al zecelea elev nu i-a rezolvat toate problemele din tem.
Valoarea raportului dintre numrul elevilor care au tema incomplet i numrul elevilor cu tema complet
este:
A. 0,1 B. 0,2 C. 0,9 D. 0,12

6. Determinai numrul x, tiind c dimensiunile dreptunghiurilor din desen sunt direct proporionale:





A. 23,5 B. 22,5 C. 22 D. 23
A
B C
M
N
2
5
9
x
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2
7. Dou automobile parcurg distanta MN. Raportul dintre viteza primului automobil si a celui de-al doilea
automobil este
2
3
. Primul parcurge distana MN n 2h i 30 min. Timpul n care parcurge aceeai distan
al doilea automobil este de:
A. 2h 15 min B. 1h 40 min C. 1h 30 min D. 2h

8. ntre mulimile {1, 2, 3, ..., 2011} i {x
1
, x
2
, x
3
, ..., x
2011
} exist o proporionalitate direct. tiind c
2011
2011
...
3 2 1
2011 3 2 1
= + + + +
x x x x
, atunci x
111
are valoarea:
A. 444 B. 333 C. 222 D. 111

9. Un parautist aterizeaz pe un teren asemntor desenului de mai jos. Probabilitatea ca el s aterizeze
n poriunea care este reprezentat haurat este:








A. 0,48 B.
7
2
C. 0,24 D.
9
1


10. Diagrama alturat prezint rspunsurile la o ntrebare dintr-un sondaj de opinie. Calculai cte persoane
au rspuns NU la sondaj, dac rspunsul NU TIU a fost dat de 228 de persoane.






A. 418 B. 672 C. 354 D. 475

11. Au fost aprinse dou lumnri de lungimi i de grosimi diferite, dar de aceeai calitate. Lumnarea
scurt se topete n ntregime n 5 ore, iar cea lung n
2
1
3 ore. Dup ce au ars timp de dou ore lumnrile
au lungimile egale. Iniial, raportul lungimilor celor dou lumnri a fost:
A.
5
3
B.
7
5
C.
9
7
D.
11
2


12. ntr-o urn sunt 8 bile albe, 10 bile negre i 12 bile roii. Cte bile trebuie extrase pentru a fi siguri c
acestea vor fi 5 bile care au aceeai culoare?
A. 12 B. 10 C. 14 D. 13

13. Preul unui produs se majoreaz succesiv, de dou ori, cu 25% dup care are loc o reducere. Vnztorul
constat c preul final este acelai cu cel iniial. Cu ce procent s-a redus preul produsului?
A. 36% B. 37,25% C. 37% D. 36,25%

14. Calculai suma tuturor elementelor mulimii M = {x e Z , 2010 s x < 2013}.
A. 4011 B. 4014 C. 4023 D. 4012
25%
12%
NU TIU
NU
63%
DA
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3
15. Suma mai multor numere ntregi consecutive este 2001. Aflai ci termeni are suma, tiind c numrul
termenilor strict pozitivi este cu 3 mai mare dect numrul celor negativi.
A. 1333 B. 1334 C. 1332 D. 1335

16. Fie a, b e Z. Se consider urmtorul ir de numere: primul numr din ir este a, al doilea este b,
al treilea este diferena dintre al doilea i primul, al patrulea este diferena dintre al treilea i al doilea .a.m.d.
Atunci numrul aflat pe locul 2002 este:
A. a B. a C. b D. b

17. Dac a + 4b = 20 i a + 3b + c = 7, atunci 3a + 10b + 2c este egal cu:
A. 43 B. 34 C. 40 D. 54

18. Fie numerele a, b, c aa nct {a, b, c} = {1, 0, 1}.
Valoarea lui n e N pentru care 2(a
n
+ b
n
+ c
n
) = n(a
2
+ b
2
+ c
2
) este:
A. 1 B. 2 C. 3 D. 0

19. Fie y e Z i A
y
= {x e Z , (2x + 1) divide (y 1)}.
Mulimea A
2006
A
2005
... A
1
A
0
A
1
... A
2005
A
2006
este:
A. C B. {0} C. {0, 1} D. {1, 0}

20. Fie S = ( ) ( ) ( ) ( )
0 1 2 2006
1 1 1 ... 1
n n n n
+ + + + , unde n
0
, n
1
, n
2
, ..., n
2006
sunt numere naturale.
Probabilitatea ca alegnd la ntmplare una din valorile pe care le poate lua S, aceasta s fie 2005 este:
A.
2005
1
B.
2006
1
C.
2007
1
D.
2008
1


21. Valoarea lui x din figura alturat este






A. 50 B. 30 C. 20 D. 40

22. Se consider reeaua de puncte din desenul alturat. Numrul triunghiurilor isoscele care se pot construi
astfel nct un vrf al fiecrui triunghi s fie ntr-unul din punctele reelei iar celelalte dou vrfuri s fie
n punctele A i B este:






A. 4 B. 2 C. 0 D. 1

23. Fie A
1
, A
2
, A
3
, A
4
, A
5
cinci puncte distincte, nu toate coliniare. Numrul maxim de triunghiuri
determinate de cte trei din cele cinci puncte este:
A. 10 B. 14 C. 8 D. 6



A
B C
20
2x + 20
5x 30
A
B
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4
24. Fie punctele A, C e d i B e d, AD d, D e d, CE d, E e d. Dac AD = BE i DB = CE, atunci
m(CAB) este egal cu:




d

A. 60 B. 30 C. 45 D. 75

25. Un triunghi are msurile unghiurilor invers proporionale cu numerele 0,25, 0,1(6), 0,125. Msura
unghiului obtuz format de bisectoarele unghiurilor mai mici ale triunghiului este egal cu:
A. 100 B. 110 C. 120 D. 130

26. n triunghiul isoscel ABC cu AB = AC se cunosc: m( A

) = 76 i BC = 4 cm. n lista urmtoare:


a) AB < 4 cm b) m( B

) = 51 c) AC = 4 cm d) AB > 4 cm
numrul afirmaiilor false este:
A. 1 B. 0 C. 2 D. 3

27. Triunghiul ABC are m(

A) = 90 i m( B

) = 48. Formulm urmtoarele afirmaii:


a) AB = AC b) AB > BC c) AB > AC d) AB < AC.
Numrul afirmaiilor adevrate n lista de mai sus este:
A. 0 B. 1 C. 2 D. 3

28. n figura alturat pe laturile Ox i Oy ale unghiului xOy cu msura de
30 se iau punctele A i B respectiv M i N astfel nct AM Oy, BN Oy,
NA Ox. Dac OA = 12 cm i OB = 16 cm, atunci diferena BN AM este:
A. 2 B. 4 C. 1 D. 3

29. n triunghiul ascuitunghic ABC se duc nlimile BD, D e (AC) i CE,
E e (AB) care se intersecteaz n H. Cunoscnd c m(BHC) = 120, atunci m( A

) este:
A. 30 B. 90 C. 60 D. 45

30. Perimetrul triunghiului isoscel ABC cu AB = AC este de 24 cm, AM BC, M e (BC), iar perimetrul
triunghiului ABM este de 16 cm. Lungimea segmentului AM este de:
A. 2 cm B. 3 cm C. 6 cm D. 4 cm


A
C
E B D
A
O M y
x
30
N
B
GRILA DE RASPUNSURI CONCURSUL COMPER
ETAPA A II-A, ANUL SCOLAR 2010 - 2011
Nr.
intrebare
a b c d Punctaj
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
CLASA
I II III IV V VI VII VIII
DISCIPLINA LIMBA ROMANA MATEMATICA
COD C.I.C. ELEV COD C.I.C. MENTOR
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
A
B
C
D
E
F
(Bifeaza casuta corespunzatoare clasei)
(Bifeaza casuta corespunzatoare disciplinei)
Scrie un caracter in fecare casuta de deasupra, apoi bifeaza
in coloanele de dedesubt caracterul corespunzator
Date elev
Nume ..............................................................................................
Prenume ........................................................................................
Scoala .............................................................................................
Localitatea .....................................................................................
Judetul ...........................................................................................
Email ...............................................................................................
IMPORTANT !
Unei intrebari ii corespunde un singur raspuns corect!
Bifeaza casuta corespunzatoare raspunsului corect, cu pix
negru sau albastru inchis astfel: sau
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I
PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA MATEMATICA
CLASA A VI-A


1. Se dau mulimile: A = {2, 3, 4} i B = {3, 4, 5, 6, 8}. Numrul rapoartelor de
forma
n
m
care au valoarea un numr natural dac m A B i n A \ B este:
a. 4 b. 2 c. 3 d. 1

2.





Raportul dintre numrul triunghiurilor i cel al ptratelor din desenul de mai sus este:
a.
7
4
b.
4
7
c.
3
8
d.
13
4


3. Raportul dintre aria haurat i aria ntregii figuri este:





a.
14
7
b.
7
14
c.
21
7
d.
7
21


4. Raportul ariilor a dou ptrate este
289
121
. Atunci raportul perimetrelor lor este:
a.
96
12
b.
56
36
c.
70
46
d.
68
44


5. Un teren de forma unui dreptunghi, reprezentat pe un plan cu scara
1
10000
, are
lungimea 8,9 cm i limea 7,5 cm. Atunci aria exprimat n hectare a
dreptunghiului din teren este:
a. 70,65 ha b. 72,55 ha c. 68,75 ha d. 66,75 ha
2
6. Raportul dintre numrul fetelor i numrul bieilor dintr-o clasa este 1,08(3).
Numrul elevilor din clas este:
a. 16 b. 36 c. 25 d. 49

7. Dac 7(a 2b) = 91 b, a, b
*
, atunci valoarea maxim a raportului
b
a
este:
a.
7
13
b.
7
26
c.
7
29
d.
7
23


8. Suma ariilor ptrelelor haurate raportat la aria ptratului
este dat de urmtorul raport procentual:
a. 17%
b. 19%
c. 16%
d. 18%

9. ntr-o bibliotec sunt 16 000 de cri din care 90% sunt n limba romn, 80% din
numrul crilor n limbi strine sunt n limba englez. Ct la sut din cele 16 000
de cri sunt n limba englez?
a. 8% b. 11% c. 9% d. 12%

10. ntr-o lad sunt 30 de mere, din care 20% sunt stricate. Se ia la ntmplare un mr
din lad. Probabilitatea ca acesta s fie stricat este:
a. 0,4 b. 0,2 c. 0,1 d. 0,3

11.













Graficul de mai sus prezint mersul unui tren. Citind graficul, numrul de
kilometri parcuri de tren ntre minutul 4 i minutul 22 este de:
a. 20 km b. 35 km c. 25 km d. 30 km


5
10

15

20

25

30

35

40

45

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23 minute
km

3
12. Diagrama de mai jos indic repartiia notelor obinute la o lucrare de matematic.












Alegem la ntmplare un elev. Probabilitatea ca acesta s fi obinut la lucrare nota
7 este:
a.
27
7
b.
25
6
c.
26
5
d.
29
8


13. n 480 g de ap se introduc 20 g de sare. Care este concentraia de sare a soluiei
obinute?
a. 4 b. 0,004 c. 0,4 d. 0,04

14. Diagrama alturat reprezint ponderea a 3 culturi cerealiere
din 2010 dintr-o ferm. Dac producia de porumb a fost de
3220 t, atunci producia de gru va fi:
a. 8420 t
b. 7920 t
c. 8260 t
d. 6780 t

15. Numrul abab i rsturnatul su sunt direct proporionale cu numerele 2 i 9.
Atunci suma a + b este:
a. 11 b. 9 c. 13 d. 17

16. Numerele a i b sunt invers proporionale cu 6 i respectiv 15. Notnd cu x acea
mrime care reprezint ct la sut din a reprezint b, atunci valoarea lui x este:
a. 40% b. 60% c. 20% d. 80%

17. Numrul de puncte cu coordonate numere ntregi care pot fi reprezentate pe ax
ntre punctele A(1000) i B(1000) este:
a. 1999 b. 2000 c. 2001 d. 1998


1
2

3

4

5

6

7

8

10 9 8 7 6 5 2 nota
18%
orz
23%
porumb
59% gru
n
u
m

r
u
l

c
o
p
i
i
l
o
r


4
18. Determinai mulimea numerelor care lipsesc tiind c suma numerelor de pe
fiecare latur este aceeai.







a. {2, 1} b. {2, 1} c. {1, 2} d. {1, 2}

19. n desenul alturat am reprezentat un dreptunghi al
crui perimetru este egal cu 100 m. Atunci suma nume-
relor x i y este:
a. 4 b. 2
c. 3 d. 5

20. Fie mulimile A = {x 20 < x < 10} i B = {x x {8, 9, 10}}. Se ia
un element a din mulimea A i un element b din mulimea B i se formeaz
diferena a b. Valoarea maxim a diferenei este:
a. 1 b. 2 c. 2 d. 1

21. Este ora 12 h i 15 min. Ce or va fi dup ce minutarul va parcurge 75% dintr-o
rotaie complet?
a. 13 h b. 12 h 45 min c. 14 h d. 13 h 15 min

22. Intersecia mulimilor A = {x x = x i x 10}, B = {x
*
x = x i x >
8} este mulimea:
a. {1, 0, 1} b. {1, 1} c. d. {2, 2}

23. n care dintre figurile de mai jos dreptele a i b sunt paralele?







a. d) b. c) c. a) d. b)

24. n ABC se duce nlimea CF. Dac m(A) = 110, atunci m(ACF) este:
a. 20 b. 70 c. 90 d. 60

x + 24
y + 23
9
4
5 3
a
b
50
130
a)
a
b
54
125
b)
a
b
62
60
c)
a
b
60
130
d)
5
25. Fie ABC isoscel, AB = AC, cu m() = 20. Considerm punctele M, E (AC)
i N (AB) astfel nct m(MBA) = 20, m(NCA) = 30 i m(EBC) = 20.
Msura unghiului NME va fi:
a. 70 b. 30 c. 50 d. 40

26. Fie ABC dreptunghic, m() = 90 i msura unghiului B egal cu 60. Dac
AD BC, D BC i BD = 1, atunci BC va avea lungimea de:
a. 5 b. 4 c. 6 d. 8

27. Cea mai mare valoare a msurii unghiului unui triunghi ce are msurile
unghiurilor sale direct proporionale cu 4, 5 i 6, este:
a. 90 b. 80 c. 72 d. 60

28. n triunghiul ascuitunghic isoscel ABC cu AB = AC, msura unghiului dintre
bisectoarea unghiului B i perpendiculara dus din B pe AC este egal cu 30.
Atunci m(A) este:
a. 10 b. 40 c. 80 d. 20

29. Un triunghi isoscel are dou unghiuri cu msura de 40. Lungimile a dou laturi
sunt a i b cu a b, iar a este lungimea laturii opuse unghiului de 40. Perimetrul
triunghiului ABC este:
a. 2a + 2b b. a + b c. 2b + a d. 2a + b

30. n ABC, AB = 13 cm, CA = 12 cm, QM este mediatoarea laturii BC, Q (AB)
i M (BC). Calculai perimetrul ACQ.
a. 25 cm
2
b. 26 cm
2
c. 24 cm
2
d. 19 cm
2




1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA MATEMATICA
CLASA A VI-A



Rspunsuri corecte:

Itemi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Rezultate a b c d d c b a a b c d d c b

Itemi 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Rezultate a a b c d a c c a a b c d d a