Sunteți pe pagina 1din 0

Universitatea Dunrea de Jos din Galai

MODELE DE TESTE GRIL PENTRU ADMITEREA 2013






DISCIPLINA: ISTORIA ROMNILOR
ACESTE MODELE DE TESTE SUNT RECOMANDATE PENTRU CANDIDAII CARE VOR
SUSINE CONCURS DE ADMITERE LA DOMENII/SPECIALIZRI DE LA FACULTATEA:
ISTORIE, FILOSOFIE I TEOLOGIE






2
PRECIZRI:
Pregtirea candidailor i elaborarea subiectelor se vor realiza n conformitate cu
prevederile prezentei programe analitice a disciplinei Istoria romnilor i a
manualelor aprobate prin ordinele M.E.C.T.S. pentru clasa a XII-a, aflate n vigoare.
Se recomand urmtoarele manuale:
Zoe Petre (coordonator), Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corint, 2007.
Magda Stan, Cristian Vornicu, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Niculescu,
2007.
Valentin Bluoiu, Maria Grecu, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Didactic i
pedagogic, R.A., 2007.
Ioan Scurtu, Florentina Dondorici, Vasile Ionescu, Elena Emilia Lica, Octavian Osanu, Emil
Poam, Relu Stoica, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Gimnasium, 2007.
Alexandru Barnea (coordonator), Vasile Aurel Manea, Eugen Palade, Bogdan Teodorescu,
Istorie.Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corint, 2007.
Ioan Scurtu, Constantin Dinc, Nicolae Cristea, Marian Curculescu, Aurel Constantin Soare,
Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Economic Preuniversitaria, 2007.
Felicia Adscliei, Liviu Lazr, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corvin, 2007.

3
Alegei rspunsul corect:

1. n ce perioad a domnit Decebal?
A. 87-106 d. Hr.;
B. 98-117 d. Hr.;
C. 45-102 d. Hr..

2. n ce perioad au avut loc rzboaiele lui Traian cu Dacii?
A. 101-102 i 105-106 d. Hr.;
B. 86-89 i 98-117 d. Hr.;
C. 46-60 i 79-86 d. Hr..

3. n ce ora a fost ridicat Columna lui Traian?
A. Singidunum;
B. Potaissa;
C. Roma.

4. Care este adstratul n formarea limbii romne?
A. slav;
B. got;
C. hun.

5. Cum se numea capitala Regatului dac, condus de Decebal?
A. Drobeta;
B. Sarmizegetusa;
C. Tamasidava.

6. Cine dintre istoricii antici este considerat printele istoriei?
A. Tucidide;
B. Herodot;
C. Diodor din Sicilia.

7. Cum l chema pe marele preot, sfetnic al regelui Burebista?
A. Deceneu;
B. Scorilo;
C. Duras.

8. Capitala provinciei romane Dacia a fost:
A. Buridava;
B. Ulpia Traiana Sarmizegetusa;
C. Apullum.

9. Cretinismul este o credin de tip:
A. Monoteist;
B. Politeist;
C. Sincretist.


4
10. Cine a fost Cel dinti i cel mai mare rege din Thracia?
A. Decebal;
B. Deceneu;
C. Burebista.

11. Sub ce mprat a atins Imperiul Roman cea mai mare extindere teritorial?
A. Caesar;
B. Octavian Augustus;
C. Traian.

12. Cine dintre autorii antici a oferit primele i cele mai detaliate informaii despre gei?
A. Suetonius;
B. Pomponius Mela;
C. Herodot.

13. Care este titlul lucrrii lui Herodot, n care se relateaz despre campania regelui Darius
mpotriva sciilor?
A. Istorii;
B. Istorie roman;
C. Anale.

14. Cine este considerat a fi divinitatea suprem la geto-daci?
A. Jupiter;
B. Zeus;
C. Zalmoxis;

15. De ce neam sunt geto-dacii?
A. traci;
B. celi;
C. scii.

16. Cine era generalul trimis de Domiian n anul 87 s-i pedepseasc pe daci i care i
pierde viaa n lupta de la Tapae?
A. Tettius Iulianus;
B. Terentius Scaurianus;
C. Cornelius Fuscus.

17. Cum se numeau aezrile civile fortificate geto-dacice?
A. davae;
B. castre;
C. villae rusticae.

18. Cine este arhitectul care a proiectat podul de la Drobeta n perioada 102-105?
A. Apolodor din Damasc;
B. Cassius Dio;
C. Eusebius din Caesareea.


5
19. n ce an a fost ucis Burebista?
A. 49 .Hr.;
B. 42 .Hr.;
C. 44 .Hr..

20. Care au fost factorii externi care au dus la centralizarea primului stat dac?
A. ameninarea grecilor;
B. ameninarea romanilor i a celilor;
C. ameninarea sciilor.

21. Geii i dacii vorbeau aceeai limb, conform autorului antic:
A. Strabon;
B. Ovidiu;
C. Pliniu cel Btrn.

22. Dup cucerire, Traian a inclus n Provincia Moesia Inferior:
A. doar sudul Moldovei;
B. cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei i colul sud-estic al Transilvaniei;
C. doar Muntenia.

23. Romanii i-au retras armata i administraia din Dacia n timpul mpratului:
A. Septimiu Sever;
B. Gordian al III-lea;
C. Aurelian.

24. Informaii despre retragerea armatei i a administraiei romane din Dacia avem de la
autorul antic:
A. Eutropius;
B. Trogus Pompeius;
C. Eusebius din Caesareea.


25. Cretinilor li s-a acordat libertatea de manifestare religioas, n 313, prin Edictul de la:
A. Ravenna;
B. Milan;
C. Roma.

26. Cretin din zona Buzului, martirizat de goi:
A. Sava Gothul;
B. Epictet;
C. Camasis.

27. Unde au fost identificate osemintele martirilor Attalos, Philippos, Camasis i Zoticos?
A. Niculiel;
B. Halmyris;
C. Troesmis.

6
28. Cum s-a numit teritoriul dintre Dunre i Mare, dup reforma administrativ a lui
Diocleian?
A. Moesia;
B. Scythia Minor;
C. Moesia Inferior.

29. Unde a fost descoperit donariul cretin cu monograma lui Hristos, datat n secolul al IV-
lea?
A. Biertan;
B. Niculiel;
C. Apullum.

30. Sub ce mprat a devenit Cretinismul religie oficial a Imperiului roman?
A. Valerian;
B. Anastasie I;
C. Teodosie cel Mare.

31. Din ce grup lingvistic face parte limba romn?
A. german;
B. grec;
C. romanic.

32. n ce an s-a produs Marea Schism dintre Biserica Rsritului i cea a Apusului?
A. 1054;
B. 1009;
C. 800.

33. Crei populaii migratoare i este atribuit Tezaurul de la Pietroasele?
A. goi;
B. gepizi;
C. avari.

34. n ce an s-a prbuit Imperiul Roman de Apus?
A. 309;
B. 476;
C. 747.

35. Unde a fost exilat poetul latin Ovidiu?
A. Tomis;
B. Halmyris;
C. Histria.

36. Cine este istoricul bizantin care reine expresia torna, torna fratre, folosit de un soldat
din Peninsula Balcanic n 587?
A. Teofilact Simocata;
B. Eutropius;
C. Eusebius din Caesareea.

7
37. Care sunt dialectele limbii romne?
A. romna nord dunrean i aromna;
B. romna nord dunrean, aromna, istroromna, meglenoromna;
C. istroromna i meglenoromna.

38. Peste 70% din vocabularul limbii romne l formeaz ?
A. elementele romanice;
B. elementele slave;
C. elementele germanice.

39. Rscoala generalului Phocas, care a permis slavilor s ptrund la sudul Dunrii, a avut
loc n anul:
A. 395;
B. 275;
C. 602.

40. Identificai una dintre limbile de mai jos care nu intr n categoria celor neolatine:
A. italiana;
B. romna;
C. engleza.

41. Forma de baz n organizarea social a romnilor la nceputul Evului Mediu era:
A. breasla;
B. obtea;
C. ducatul.

42. Formaiunea politic condus de Menumorut era localizat n:
A. Banat;
B. Criana;
C. Maramure.

43. Formaiunea politic cu centrul la Cuvin n Banat era condus de:
A. Gelu;
B. Glad;
C. Menumorut.

44. Formaiunea politic din centrul Transilvaniei, condus de Gelu, avea centrul probabil
la:
A. Dbca;
B. Morisena;
C. Cenad.

45. Legenda Sfntului Gerard (secolul al XI-lea) amintea n Banat de o formaiune politic
cu centrul la Morisena condus de:
A. Seneslau;
B. Kean;
C. Ahtum.

8
46. Ungurii s-au aezat n Cmpia Pannoniei la sfritul secolului al:
A. XIII-lea;
B. IX-lea;
C. X-lea.

47. Transilvania este organizat ca principat de regalitatea maghiar n anul:
A. 1167;
B. 1111;
C. 1234.

48. Regalitatea maghiar i-a colonizat pe secui n Transilvania ncepnd cu secolul:
A. al VIII-lea;
B. al XI-lea;
C. al XIII-lea.

49. Saii au fost colonizai n Transilvania ncepnd cu a doua jumtate a secolului:
A. al IX-lea;
B. al X-lea;
C. al XII-lea.

50. Cavalerii Teutoni primesc de la regalitatea maghiar, n anul 1211:
A. ara Fgraului;
B. ara Amlaului;
C. ara Brsei.

51. Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247 amintete de existena n ara Haegului i n
nord-vestul Olteniei a unui voievodat condus de:
A. Seneslau;
B. Litovoi;
C. Farca.

52. Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247 menioneaz existena n ara Fgraului i n
nordul-estul Munteniei a unui voievodat condus de:
A. Seneslau;
B. Farca;
C. Ioan.

53. Tradiia istoric din cronicele muntene menioneaz un desclecat la sud de Carpai al
unui voievod din ara Fgraului, Negru-Vod, pe la anul:
A. 1290;
B. 1350;
C. 1400.

54. n anul 1330, voievodul Basarab I l nvinge pe regele maghiar Carol Robert de Anjou n
btlia de la:
A. Rovine;
B. Neajlov;
C. Posada.
9

55. Izvorul documentar care nareaz evenimentele din timpul btliei de la Posada este:
A. Alexiada;
B. Cronica pictat de la Viena;
C. Legenda Sfntului Gerard.

56. Urmaul lui Basarab I care i-a luat titlul de domn autocrat i a ntemeiat Mitropolia
Ungro-Vlahiei n anul 1359 a fost:
A. Mircea cel Btrn;
B. Vladislav I;
C. Nicolae Alexandru.

57. ntemeierea Mrcii Moldovei din iniiativa regelui maghiar Ludovic I de Anjou a avut
loc n jurul anului:
A. 1330;
B. 1352;
C. 1360.

58. Tradiia istoric l consider ca autor al primului desclecat al Moldovei pe:
A. Drago;
B. Bogdan;
C. Sas.

59. Rscoala lui Bogdan din Cuhea mpotriva politicii lui Ludovic de Anjou a avut loc n
anul:
A. 1352;
B. 1359;
C. 1370.

60. Domnul Moldovei care a acceptat n 1370 nfiinarea unei episcopii catolice la Siret a
fost:
A. Lacu;
B. Roman I;
C. Petru I.

61. Prima mitropolie ortodox moldav, cu sediul la Suceava, a fost constituit n vremea
domnitorului:
A. Alexandru cel Bun;
B. Petru I Muatinul;
C. tefan I.

62. Roman I se intituleaz mare singur stpnitor, domn al rii Moldovei, de la Munte
pn la Mare, ntr-un document din anul:
A. 1387;
B. 1400;
C. 1393.


10

63. n 1401 Mitropolia Moldovei, cu scaunul la Suceava, a fost recunoscut de:
A. Regele Poloniei;
B. Regele Ungariei;
C. Patriarhia de la Constatinopol.

64. Alexandru cel Bun a domnit ntre anii:
A. 1397-1425;
B. 1400-1430;
C. 1400-1432.

65. Btlia de la Nicopole a avut loc n:
A. septembrie 1396;
B. septembrie 1394;
C. mai 1402.

66. n martie 1402, Alexandru cel Bun recunoate suzeranitatea:
A. Imperiului Otoman;
B. Ungariei;
C. Poloniei.

67. n anii 1410 i 1422, la Grnwald, respectiv Marienburg, moldovenii au luptat alturi de
poloni mpotriva:
A. otilor ttare;
B. otilor turceti;
C. Cavalerilor Teutoni.

68. n iulie 1456 are loc btlia de la:
A. Varna;
B. Belgrad;
C. Kossovopolje.

69. Vlad epe a fost fiul lui:
A. Mircea cel Btrn;
B. Dan al II-lea;
C. Vlad Dracul.

70. Vlad epe a revenit pentru ultima oar pe tronul rii Romneti n anul:
A. 1456;
B. 1476;
C. 1470.

71. tefan cel Mare l-a nlturat de pe tronul Moldovei n 1457 pe:
A. Bogdan al II-lea;
B. Petru al III-lea Aron;
C. Petru al II-lea.


11

72. tefan cel Mare cucerete n 1465 cetatea Chilia, aflat pn atunci n stpnirea:
A. Ungariei;
B. rii Romneti;
C. Imperiului Otoman.

73. Victoria repurtat de tefan cel Mare mpotriva lui Matia Corvin a avut loc n anul:
A. 1458;
B. 1475;
C. 1467.

74. La 10 ianuarie 1475 a avut loc btlia de la:
A. Codrii Cosminului;
B. Rzboieni;
C. Podul nalt.

75. tefan cel Mare i Matia Corvin au ncheiat un tratat de alian n anul:
A. 1475;
B. 1468;
C. 1504.

76. n iulie-august 1484 otomanii asediaz cetile:
A. Vaslui i Brlad;
B. Suceava i Roman;
C. Chilia i Cetatea Alb.

77. n septembrie 1485 tefan cel Mare a rennoit jurmntul de vasalitate fa de:
A. regele polon Ioan Albert;
B. regele polon Cazimir al IV-lea;
C. Imperiul Otoman.

78. Btlia de la Codrii Cosminului a avut loc n:
A. octombrie 1497;
B. octombrie 1484;
C. iulie 1500.

79. n 1487, tefan cel Mare a ncheiat pace cu turcii. Valoarea tributului era de:
A. 2000 de florini veneieni;
B. 3000 de florini veneieni;
C. 2000 de galbeni ungureti.

80. n anul 1529, sultanul Soliman Magnificul:
A. cucerete Belgradul;
B. nfrnge armatele maghiare la Mohacs;
C. declaneaz asediul Vienei.



12

81. Transilvania devine Principat autonom sub suzeranitate otoman n anul:
A. 1521;
B. 1526;
C. 1541.

82. Btlia de la Clugreni a avut loc la data de:
A. 13/23 august 1595;
B. 10/20 ianuarie 1596;
C. 17/27 iunie 1597.

83. n iulie 1599, o solie trimis de Mihai Viteazul la Praga i solicita mpratului Rudolf al
II-lea permisiunea:
A. declanrii unei campanii antiotomane;
B. declanrii unei campanii n Transilvania;
C. declanrii unei campanii n Moldova.

84. Intrarea lui Mihai Viteazul n Alba Iulia, dup lupta de la elimbr, a avut loc la data de:
A. 18 iulie 1599;
B. 1 noiembrie 1599;
C. 27 mai 1600.

85. n mai 1600, Mihai Viteazul ntreprinde o expediie n:
A. Imperiul Otoman;
B. Polonia;
C. Moldova.

86. Dup intrarea sa n Alba Iulia, Mihai Viteazul a fost recunoscut de ctre Dieta
Principatului drept:
A. lociitor al mpratului;
B. Domn;
C. Voievod.

87. Mihai Viteazul a murit pe Cmpia Turzii la 9 august 1601, ucis din ordinul:
A. Sultanului;
B. lui Andrei Bathory;
C. lui Gheorghe Basta.

88. Declinul Imperiului Otoman a fost marcat de nfrngerea din 1683, n btlia de la:
A. Viena;
B. Paris;
C. Mohacs.

89. Bucovina a fost anexat de Imperiul habsburgic n anul:
A. 1718;
B. 1784;
C. 1775.

13
90. Vechile capitulaii i autonomia Principatelor Romne au fost recunoscute pentru prima
data ntr-un act cu valoare juridic internaional prin tratatul de la Kuciuk Kainargi,
semnat n anul:
A. 1718;
B. 1774;
C. 1812.

91. Pacea de la Adrianopol a fost ncheiat n anul:
A. 1812;
B. 1826;
C. 1829.

92. Tratatul de la Paris a fost ncheiat n anul:
A. 1826;
B. 1829;
C. 1856.

93. ndeprtarea domnitorilor fanarioi din Principatele Romne s-a fcut n urma revoluiei
din anul:
A. 1784;
B. 1791;
C. 1821.

94. Basarabia a fost anexat de Imperiul arist n anul:
A. 1718;
B. 1774;
C. 1812.

95. Nu a fost domnitor al Principatelor Romne n secolul al XIX-lea:
A. Grigore Dimitrie Ghica;
B. Mihail Sturdza;
C. Alexandru Ipsilanti.

96. Printre principalii reprezentani ai colii Ardelene nu s-a numrat:
A. Petru Maior;
B. Gheorghe incai;
C. Tudor Vladimirescu.

97. Horea, Cloca i Crian au condus o rscoala a romnilor din Transilvania n anul:
A. 1769;
B. 1774;
C. 1784.

98. nceputul luptei de emancipare a romnilor ardeleni se leag de numele episcopului unit
al Transilvaniei:
A. Nicolae Blcescu;
B. Tudor Vladimirescu;
C. Inochentie Micu.
14
99. Retrocedarea judeelor Cahul, Bolgrad i Ismail ctre Moldova a fost prevzut n:
A. Tratatul de la Paris;
B. Tratatul de la Berlin;
C. Constituia din 1866.

100. Rol de constituie pentru statul numit Principatele Unite ale Moldovei i Valahiei a
avut documentul:
A. Convenia de la Balta Liman;
B. Rezoluia Adunrilor ad-hoc;
C. Convenia de la Paris.

101. Reprezentanii romnilor au solicitat ca n fruntea Principatelor sa fie ales un prin
strin prin documentul:
A. Convenia de la Balta Liman;
B. Rezoluiile Adunrilor ad-hoc;
C. Convenia de la Paris.

102. Desfiinarea privilegiilor i a rangurilor boiereti, ca i egalitatea tuturor cetenilor n
faa legilor, erau prevzute n documentul:
A. Tratatul de la Paris;
B. Convenia de la Balta Liman;
C. Convenia de la Paris.

103. Rzboiul Crimeii a izbucnit n anul:
A. 1853;
B. 1855;
C. 1856.

104. Mihail Koglniceanu a ocupat funcia de prim-ministru n timpul domnitorului:
A. Alexandru Ioan Cuza;
B. Carol I;
C. Ioni Sandu Sturdza.

105. Unirea Principatelor pe perioada domniei lui Al. I. Cuza a fost recunoscut, n
decembrie 1861, n cadrul:
A. Conferinei puterilor garante de la Constantinopol;
B. Congresului de pace de la Berlin;
C. Congresului de pace de la Paris.

106. Primul guvern unic al Romniei, sub conducerea conservatorului Barbu Catargiu, a
fost format n anul:
A. 1859;
B. 1860;
C. 1862.




15
107. Atribuiile domnitorului Al. I. Cuza au fost mult sporite n urma loviturii de stat din:
A. 22 ianuarie 1862;
B. 24 ianuarie 1864;
C. 2 mai 1864.

108. Legea rural a fost adoptat n anul:
A. 1861;
B. 1864;
C. 1865.

109. Legea impus de Cuza, prin care sporea numrul alegtorilor, era:
A. Legea agrar;
B. Legea instruciunii publice;
C.Legea electoral.

110. Alexandru Ioan Cuza a impus un sistem legislativ bicameral prin formarea:
A. Constituiei;
B. Corpului Ponderator;
C. Comisiei centrale de la Focani.

111. Dup lovitura de stat din 2 mai 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a impus:
A. Convenia de la Balta Liman;
B. Tratatul de pace de la Paris;
C. Statul dezvolttor al Conveniei de la Paris.

112. Legea care oferea ranilor clcai posibilitatea de a deveni proprietari deplini pe
locurile supuse posesiunii lor a fost:
A. Legea secularizrii averilor mnstireti;
B. Legea rural;
C. Codul civil.

113. Printre atribuiile monarhului, conform Constituiei din 1866, nu era i aceea:
A. de a conduce armata;
B. de a numi primul ministru;
C. de a avea deplin putere juridic.

114. Constituia din 1866 avea anumite limite n privina:
A. dreptului de vot;
B. libertii cuvntului;
C. libertilor individuale.

115. Regele Carol I a fost cstorit cu regina:
A. Ana;
B. Elena;
C. Elisabeta.



16
116. Carol I a fost ncoronat rege al Romniei n anul:
A. 1866;
B. 1877;
C. 1881.

117. Printre liderii liberali nu s-a numrat i:
A. Ion C. Brtianu;
B. Titu Maiorescu;
C. C. A. Rosetti.

118. Convenia militar ruso-romn prin care Imperiul arist se obliga s respecte
integritatea teritorial a Romniei a fost ncheiat n anul:
A. 1866;
B. 1876;
C. 1877.

119. Convenia militar dintre Rusia i Romnia a fost negociat de guvernul condus de:
A. Mihail Koglniceanu;
B. Lascr Catargiu;
C. Ion C. Brtianu.

120. Judeele din sudul Basarabiei (Cahul, Ismail, Bolgrad) au fost reanexate de Rusia n
anul:
A. 1859;
B. 1866;
C. 1878.

121. Comandantul arist al frontului balcanic care a solicitat sprijinul armatelor romne
pentru cucerirea Plevnei a fost:
A. arhiducele Nicolae;
B. arul Nicolae;
C. generalul Zotov.

122. Tratatul de la San Stefano prevedea recunoaterea independenei statelor Romnia i:
A. Bulgaria;
B. Grecia;
C. Serbia.

123. Petiiunea-Proclamaiune a fost programul revoluionar formulat n oraul:
A. Iai;
B. Islaz;
C. Bucureti.

124. Nu a fost lider al revoluiei paoptiste:
A. Nicolae Blcescu;
B. Ion C. Brtianu;
C. Mihail Sturdza.

17
125. Nu a fost program al revoluiei romne de la 1848:
A. Cererile norodului romnesc;
B. Petiiunea-Proclamaiune;
C. Prinipiile nostre pentru reformarea patriei.

126. Nu a fost organizat o aciune public revoluionar, n anul 1848, n oraul:
A. Bucureti;
B. Blaj;
C. Constana.

127. Rezoluiile divanurilor ad-hoc nu au cerut i:
A. respectarea autonomiei Principatelor;
B. unirea Principatelor ntr-un singur stat, sub numele de Romnia;
C. independena Romniei.

128. Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Transilvania, cu un rol important pentru propirea
naiunii romne din Imperiul austriac (austro-ungar) n secolul al XIX-lea a fost:
A. Inochentie Micu;
B. Samuil Micu;
C. Andrei aguna.

129. Memorandumul, cel mai important program naional al romnilor din Austro-Ungaria,
a fost prezentat public n anul:
A. 1821;
B. 1848;
C. 1892.

130. Constituia din 1866 nu prevedea i:
A. Principiul suveranitii naionale;
B. Faptul c puterea legislativ era deinut de un Parlament bicameral;
C. Deplina egalitate de vot a tuturor alegtorilor.

131. Romnia a aderat la Tripla Alian n anul:
A. 1859;
B. 1866;
C. 1883.

132. Nu a fost lider al Partidului Conservator:
A. Lascr Catargiu;
B. Manolache Costache Epureanu;
C. Constantin A. Rosetti.

133. Consiliul de Coroan care a decis neutralitatea Romniei la nceputul Primului Rzboi
Mondial a fost organizat n localitatea:
A. Iai;
B. Cotroceni;
C. Sinaia.

18
134. Luptele de la Mrti, Mreti i Oituz au avut loc n anul:
A. 1914;
B. 1915;
C. 1917.

135. Unirea Basarabiei cu Romnia a fost pronunat la Chiinu pe data de:
A. 24 ianuarie 1918;
B. 27 martie 1918;
C. 24 aprilie 1918.

136. Unirea Bucovinei cu Romnia a fost pronunat la Cernui pe data de:
A. 27 martie 1918;
B. 24 aprilie 1918;
C. 28 noiembrie 1918.

137. Unirea Transilvaniei cu Romnia a fost pronunat la Alba Iulia pe data de:
A. 24 ianuarie 1918;
B. 27 martie 1918;
C. 1 decembrie 1918.

138. Votul universal a fost introdus n Romnia pentru prima dat prin reforma:
A. administrativ;
B. financiar;
C. electoral.

139. n perioada 1918-1938, Romnia a avut un regim politic:
A. democratic;
B. autoritar;
C. totalitar.

140. Prima constituie de dup Marea Unire a fost adoptat n anul:
A. 1921;
B. 1923;
C. 1925.

141. Unul dintre efii Partidului Naional Liberal din perioada interbelic a fost:
A. Lascr Catargiu;
B. Mihail Koglniceanu;
C. Ion I.C. Brtianu.

142. Extremismul de stnga a fost reprezentat din punct de vedere politic n perioada
interbelic prin:
A. Partidul Socialist;
B. Partidul Social-Democrat din Romnia;
C. Partidul Comunist din Romnia.



19
143. ntre anii 1914-1927, rege al Romniei a fost:
A. Carol I;
B. Ferdinand I;
C. Carol al II-lea.

144. Criza dinastic din decembrie 1925 a fost cauzat de:
A. renunarea la tron a prinului motenitor Carol;
B. lipsa de succesori a regelui Ferdinand;
C. instituirea Regenei.

145. n perioada 1938-1940, regimul politic din Romnia a fost de tipul:
A. autoritate monarhic;
B. democraie;
C. monarhie absolutist.

146. Un partid politic interbelic, reprezentativ din punct de vedere a extremismului de
dreapta a fost:
A. Partidul Naional Liberal;
B. Partidul Naional-rnesc;
C. Garda de Fier.

147. Partidul Naiunii a fost noua denumire adoptat n 1940 de:
A. Liga Aprrii Naional Cretine;
B. Partidul Poporului;
C. Frontul Renaterii Naionale.

148. O consecin a pierderilor teritoriale din vara anului 1940 a fost abdicarea:
A. regelui Mihai;
B. Regenei;
C. regelui Carol al II-lea.

149. Unul dintre cei mai mari istorici ai romnilor asasinat n 1940 de legionari a fost:
A. Nicolae Iorga;
B. I.G. Duca;
C. Armand Clinescu.

150. n decembrie 1933, a fost asasinat de legionari primul ministru liberal:
A. I.G. Duca;
B. Armand Clinescu;
C. Nicolae Iorga.

151. Un teoretician al doctrinei statului rnesc a fost:
A. Virgil Madgearu;
B. tefan Zeletin;
C. Corneliu Zelea Codreanu



20
152. Vintil Brtianu a fost teoreticianul doctrinei interbelice a:
A. Poporanismului;
B. Semntorismului;
C. Neoliberalismului.

153. Deviza economic prin noi nine a fost folosit n perioada interbelic de formaiunea:
A. Legiunea Arhanghelului Mihail;
B. Partidul Naional rnesc;
C. Partidul Naional Liberal.

154. Deviza economic a porilor deschise a fost folosit n perioada interbelic de
formaiunea:
A. Partidul Poporului;
B. Partidul Naional Liberal;
C. Partidul Naional rnesc.

155. Iuliu Maniu a fost eful urmtoarei formaiuni politice:
A. Partidul Naional Liberal;
B. Partidul Naional rnesc;
C. Liga Poporului.

156. Liga Aprrii Naional Cretine a fost ntemeiat n 1923 de ctre:
A. A. C. Cuza;
B. Mihail Manoilescu;
C. Corneliu Zelea Codreanu.

157. Legionarii erau adepii alianei externe a Romniei cu:
A. Germania i Frana;
B. Germania i Italia;
C. Uniunea Sovietic.

158. Partidul Comunist din Romnia s-a afiliat nc din momentul constituirii sale (1921) la:
A. Prima Internaional;
B. Internaionala a II-a;
C. Internaionala a III-a.

159. Corneliu Zelea Codreanu a fost eful:
A. Micrii legionare;
B. Partidului Corporatist;
C. Ligii Aprrii Naional Cretine.

160. n perioada 22 iunie 1941 23 august 1944, Romnia s-a aflat n rzboi mpotriva:
A. Uniunii Sovietice i a Germaniei;
B. Uniunii Sovietice;
C. Germaniei.



21
161. Armata Roie era termenul prin care era desemnat armata urmtorului stat:
A. Romnia;
B. U.R.S.S;
C. Germania.

162. Guvernul instalat n Romnia la 6 martie 1945 a avut ca preedinte al Consiliului de
Minitri (prim ministru) pe:
A. Petru Groza;
B. Gheorghe Maurer;
C. Gh. Gheorghiu Dej.

163. Marealul Antonescu a fost nlturat de la conducerea Romniei la:
A. 23 august 1944;
B. 22 iunie 1941;
C. 6 mai 1945.

164. n ncercarea de a evita comunizarea Romniei, Regele Mihai va apela ncepnd din
august 1945 la:
A. greva regal;
B. greva parlamentar;
C. greva administraiei publice.

165. Alegerile parlamentare de la 19 noiembrie 1946 au fost falsificate de ctre:
A. socialiti;
B. comuniti;
C. liberali.

166. Regele Mihai a fost silit s abdice la:
A. 30 noiembrie 1948;
B. 30 noiembrie 1947;
C. 30 decembrie 1947.

167. Scnteia a fost ziarul oficial al formaiunii politice:
A. Partidul Social Democrat;
B. Partidul Comunist din Romnia;
C. Blocul Partidelor Democratice.

168. n februarie 1948, partidul unic constituit dup modelul celui sovietic a adoptat
denumirea de:
A. Partidul Comunist Romn;
B. Partidul Muncitoresc Romn;
C. Frontul Naional Democrat.

169. Tratatul de pace de la sfritul celui de-al doilea rzboi mondial a fost ncheiat n
februarie 1947 n localitatea:
A. Brest-Litovsk;
B. Moscova;
C. Paris.
22
170. Diversiunea de la Tmdu, din iulie 1947, a constituit pretextul de a se interzice
existena:
A. Partidului Social Democrat;
B. Partidului Comunist Romn;
C. Partidului Naional rnesc.

171. Prima Constituie din perioada comunist a fost elaborat n anul:
A. 1948;
B. 1950;
C. 1952.

172. Pentru a reprima orice form de opoziie mpotriva regimului comunist a fost nfiinat
n august 1948:
A. Jandarmeria;
B. Direcia General a Securitii Poporului;
C. Direcia General a Poliiei.

173. n lupta pentru putere din interiorul Partidului Muncitoresc Romn, prima victim a
grupului Gheorghe Gheorghiu Dej a fost n 1946:
A. Vasile Luca;
B. tefan Fori;
C. Ana Pauker.

174. n 1952, cu sprijinul lui Stalin, au fost nlturai din fruntea conducerii Partidului:
A. Lucreiu Ptrcanu i tefan Fori;
B. tefan Fori, Vasile Luca i Ana Pauker;
C. Ana Pauker, Vasile Luca i Teoharie Georgescu.

175. Prin Declaraia din aprilie 1964, Partidul Muncitoresc Romn a condamnat voalat
preteniile de hegemonie ale:
A. S.U.A.;
B. U.R.S.S.;
C. Chinei.

176. n 1953, cel mai important eveniment din lumea comunist a fost:
A. formarea Pactului de la Varovia;
B. aducerea la putere a lui Gorbaciov;
C. moartea lui Stalin.

177. Dup moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, noul lider al comunismului romnesc a
fost:
A. Gheorghe Maurer;
B. Nicolae Ceauescu;
C. Vasile Luca.




23
178. Din 1965, Partidul unic din Romnia s-a numit:
A. Partidul Comunist Romn;
B. Partidul Muncitoresc Romn;
C. Partidul Socialist.

179. Prin Constituia din 1965, noua denumire a statului era:
A. Republica Popular Romn;
B. Republica Socialist Romnia;
C. Romnia.

180. n timpul regimului Ceauescu, Romnia a fost vizitat de preedintele Statelor Unite
ale Americii:
A. George Bush;
B. Richard Nixon;
C. William Clinton.

181. n 1968, Ceauescu a condamnat cu vehemen:
A. intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Polonia;
B. intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Cehoslovacia;
C. intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Ungaria.

182. n 1971, inspirat de modelul comunismului din China i Coreea de Nord, Nicolae
Ceauescu a introdus n Romnia:
A. modelul revoluiei culturale;
B. modelul neinterveniei n treburile altor partide freti;
C. modelul autonomiei interne.

183. Funcia de preedinte al Republicii Socialiste Romnia a fost introdus din:
A. 1971;
B. 1974;
C. 1975.

184. Prin planul Valev (1964), Romniei i era destinat misiunea de a deveni n blocul
comunist:
A. o furnizoare de produse agrare;
B. o ar industrializat;
C. un lider al Balcanilor.

185. Sovromurile reprezentau:
A. cooperative agricole de producie;
B. ntreprinderi mixte nfiinate dup primul rzboi mondial;
C. ntreprinderi mixte romno-sovietice nfiinate dup al doilea rzboi mondial.

186. La 23 martie 1945, guvernul Petru Groza a legiferat:
A. reforma financiar;
B. reforma electoral;
C. reforma agrar.

24
187. Dup vrsta de 7 ani, fr excepie, toi copiii erau nregimentai politic n regimul
comunist n:
A. oimii Patriei;
B. Organizaia Pionierilor;
C. Uniunea Tineretului Comunist.

188. Ce nelegei prin fenomenul Piteti:
A. nfiinarea fabricii de maini Dacia de la Piteti;
B. proces de reeducare aplicat deinuilor i opozanilor politici n nchisorile comuniste;
C. un model de arhitectur urban caracteristic regimului comunist.

189. n 1948, a fost desfiinat de ctre regimul comunist:
A. Biserica ortodox;
B. Biserica greco-catolic;
C. Biserica romano-catolic.

190. Armata Roie a fost retras din Romnia n anul:
A. 1948;
B. 1960;
C. 1958.

191. Ion Gavril Ogoreanu este cunoscut ca:
A. membru important al Partidului Comunist;
B. membru cunoscut al Securitii;
C. lupttor n rezistena anticomunist.

192. Romnia, Cehoslovacia i Regatul Srbo-Croato-Sloven (din 1929 Iugoslavia) vor
forma n 1921 aliana regional cunoscut sub denumirea de:
A. Mica nelegere;
B. Puterile Centrale;
C. Tripla Alian.

193. Primul organism internaional nfiinat la sfritul primului rzboi mondial n numele
principiului securitii colective a fost cunoscut sub denumirea de:
A. Organizaia Naiunilor Unite;
B. UNESCO;
C. Societatea Naiunilor.

194. Uniunea Sovietic nu a recunoscut niciodat n perioada interbelic unirea Romniei
cu:
A. Banatul;
B. Transilvania;
C. Basarabia.




25
195. Unul dintre cei mai mari diplomai romni interbelici, ales de dou ori ca preedinte al
Adunrii Generale a Societii Naiunilor, a fost:
A. Nicolae Titulescu;
B. Ionel Brtianu;
C. Nicolae Iorga.

196. Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1944, a fost ncheiat ntre:
A. Germania, Italia i Japonia;
B. Germania i Uniunea Sovietic;
C. Germania i Italia.

197. n urma notelor ultimative din 26-27 iunie 1940, Romnia a pierdut urmtoarele
teritorii n favoarea Uniunii Sovietice:
A. nord-vestul Transilvaniei;
B. Basarabia i ntreaga Bucovin;
C. Basarabia, nordul Bucovinei i inutul Hera.

198. Romnia a fost obligat s cedeze Ungariei, la 30 august 1940, nord-vestul
Transilvaniei prin:
A. Tratatul de la Craiova;
B. Acordul de la Mnchen;
C. Dictatul de la Viena.

199. La 14 mai 1955, statele comuniste aflate n sfera de influen a Uniunii Sovietice, au
nfiinat o organizaie militar cunoscut sub denumirea de:
A. N.A.T.O.;
B. C.A.E.R.;
C. Pactul de la Varovia.

200. Micrile anticomuniste din Romnia, n decembrie 1989, au nceput n oraul:
A. Timioara;
B. Bucureti;
C. Cluj Napoca.













26
Rspunsuri corecte:
1 A 51 B 101 - B 151 - A
2 A 52 A 102 - C 152 - C
3 C 53 A 103 - A 153 - C
4 A 54 C 104 - A 154 - C
5 B 55 B 105 - A 155 - B
6 B 56 C 106 - C 156 - A
7 A 57 B 107 - C 157 - B
8 B 58 A 108 - B 158 - C
9 A 59 B 109 - C 159 - A
10 C 60 A 110 - B 160 - B
11 C 61 B 111 - C 161 - B
12 C 62 - C 112 - B 162 - A
13 A 63 - C 113 - C 163 - A
14 C 64 - C 114 - A 164 - A
15 A 65 - A 115 - C 165 - B
16 C 66 - C 116 - C 166 - C
17 A 67 - C 117 - B 167 - B
18 A 68 - B 118 C 168 - B
19 C 69 - C 119 - C 169 - C
20 B 70 - B 120 - C 170 - C
21 A 71 - B 121 - A 171 - A
22 B 72 - A 122 - C 172 - B
23 C 73 - C 123 - A 173 - B
24 A 74 C 124 - C 174 - C
25 B 75 - A 125 - A 175 - B
26 A 76 - C 126 - C 176 - C
27 A 77 - B 127 - C 177 - B
28 B 78 - A 128 - C 178 - A
29 A 79 - B 129 - C 179 - B
30 C 80 - C 130 - C 180 - B
31 C 81 - C 131 - C 181 - B
32 A 82 - A 132 - C 182 - A
33 A 83 - B 133 - C 183 - B
34 B 84 - B 134 - C 184 - A
35 A 85 - C 135 - B 185 - C
36 A 86 - A 136 - C 186 - C
37 B 87 - C 157 - C 187 - B
38 A 88 - A 138 - C 188 - B
39 C 89 - C 139 - A 189 - B
40 C 90 - B 140 - B 190 - C
41 B 91 - C 141 - C 191 - C
42 B 92 - C 142 - C 192 - A
43 B 93 - C 143 - B 193 - C
44 A 94 - C 144 - A 194 - C
45 C 95 - C 145 - A 195 - A
46 B 96 - C 146 - C 196 - B
47 B 97 - C 147 - C 197 - C
48 B 98 - C 148 - C 198 - C
49 C 99 - A 149 - A 199 - C
50 C 100 - C 150 - A 200 - A