Sunteți pe pagina 1din 4

Biblioteca Public Bishan / LOOK Architects

Metafora unei case n copac a fost invocat de la debutul conceptu lui pentru a crea un mediu de nvare distractiv pentru copii, prin activiti practice i joc. Utilizarea luminatoarelor, jardinierelor i sticlei colorate transform lumina zilei ntr-o multitudine de nuane i culori, crend o lumin jucu la interior, care simuleaz lumina filtrat prin frunziul copacilor. "Capsulele" ce stau n consol pe faada principal dau un farmec distinctiv la exterior i creeaz spaii intime n cadrul bibliotecii, asemeni unor celule izolate de spaiul interior i deschise spre exterior; intimitatea se mut asfel, n mod abstract, afar . Biblioteca iese astfel din anonimat i i propune s strneasc curiozitatea comunitii. Cerine dificile (precum orientarea, filtrarea luminii naturale i proiectarea ieirilor de urgen) au fost ndeplinite prin intermediul unei strategii spaiale riguroase. Un atrium central a fost creat pentru aducerea luminii naturale n zonele de circulaie principale i n cele mai multe zone ale bibliotecii. Zona de birouri, servicii i nodul de circulaie vertical au fost amplasate la vest pentru a proteja spaiile bibliotecii de soarele puternic de dup-amiaz.. O ramp cu nclinaie mic duce vizitatorii de la nivelul strzii pn la zona de primire i, de asemenea, acioneaz ca un traseu eficient de distribuie pentru mulimile mari. Situat pe un amplasament urban foarte restrns n mijlocul unui ora de dimensiuni mari, designul rspunde cerinelor unei construcii eficiente care minimizeaz impactul asupra mediului nconjurtor. Cldirea are o structur mixt, optim pentru minimizarea numrului de stlpi pentru o ct mai bun valorificare a spaiilor deschise. Biblioteca este compus din subsol, parter i trei etaje, cu nodul de circulaie vertical dispus central, avnd patru niveluri destinate slilor de lectur cu rafturi deschise publicului. Exploatnd potenialul de segregare a zgomotului la subsol, aici a fost amplasat seciunea pentru copii, spaiu similar unui trm subteran unde imaginatia poate alerga liber. ndeprtndu-se de conceptul tradiional al bibliotecii ca spaiu pentru cunoatere, abordarea de fa pune accent pe calitatea experienei n sine. Acest lucru este de maxim importan ntr-o er n care simurile umane par a fi amorite n urma contactului constant cu lumea virtual. Prin arhitectura sa, Biblioteca Public Bishan demonstraz c spaiul fizic al bibliotecii are nc de oferit experiene unice care nu pot fi inlocuite de spaiul virtual.

Departure from the traditional concept of libraries as knowledge, architectural approach to this project emphasizes the quality of the experience. This is particularly important in an age in which human senses seem to have numbed by the virtual world. By the architect, Bishan Public Library proves that the library as a physical place is still very much to offer unique experiences and irreplaceable.

Bishan Public Library / LOOK Architects


Architect: LOOK Architects Location: 5 Bishan Place, Singapore Site Area: 1400.30 sqm Client: National Library Board, Singapore Structural Engineer: Meinhardt (Singapore) Pte Ltd Mechanicalme &Electrical Engineer: Meinhardt (Singapore) Pte Ltd Quantity surveyor: BEC Consultants Completion: 2006 Photographs: Patrick Bingham-Hall, Tim Nolan The metaphor of a tree house was invoked from the onset of design conceptualization to create an environment for learning via a journey of discovery and play. The use of skylights, trellises and colored glass transforms incoming daylight into a myriad of shades and colours, creating an intriguing dappled light quality within the library that simulates light filtered through the foliage of trees. Pods cantilevered off the main building faade exude a distinctive charisma on the exterior and create suspended alcoves at an intimate scale from the building interior. The library is raised above the anonymity of its mixed used neighborhood and sets out to stir the curiosity of the community. Conflicting requirements view orientation, solar control and regulation of unprotected openings mandated by the statutory fire safety code were satisfied by a highly rationalised spatial strategy. An internal atrium was incorporated to introduce natural daylight deep into the main circulation zone, as well as most of the library floors, and the back-of-house was concentrated as a solid core on the western elevation that also serves to shield the building from the harsh evening sun. A gently sloping ramp leads people from the street level up to the collection zone through the atrium and also acts as an efficient discharge route for large crowds. Responding to a highly constricted urban site amidst a mature satellite town, the design answers demands for an efficient construction method that minimises impact on its surroundings. Insitu concrete structure comprising four typical floor slabs over a basement are linked by a common lift and staircase core, and internal columns are kept to a minimum through the use of post-tensioned floor slabs, effectively maximising floor area and increasing flexibility of collection storage. Exploiting its potential of noise segregation, the basement was designed to house the childrens section, defining a subterr anean cavern-like realm where imagination can run free.

Efficient design of the library and layout enabled LOOK Architects to minimize the use of materials and maximize interior space, which will allow it to be more flexible over the long run. Bishan Public Library is located in a dense urban area surrounded by a variety of multi-purpose buildings like a mall, residences, a community center, a mass transit station, and a government building. LOOK Architects worked diligently to coordinate conflicting requirements like the view orientation, solar control and regulation of unprotected openings mandated by the statutory fire safety code. To incorporate more natural daylight into the space, a large atrium was worked into the main circulation zone, as well as most of the library floors. The back western wall also shields the building from the harsh evening sun. The metaphor of the tree canopy also instructed the design of the library and the windows, facade and pods all create a dappled sunlight affect. The cantilevered pods, which are placed on both the facade and in the atrium act like tree houses of sorts and provide visitors private space for reading and study. The colored glass walls further enhance the dappled light affect and make the space feel warm and vibrant. Efficient design of the library and layout enabled LOOK Architects to minimize the use of materials and maximize interior space, which will allow it to be more flexible over the long run.

Bishan Public Library 4-storey public library with basement and roof terrace. The prominent pods cantilevered from the facade serve as intimate niches for quiet contemplation. Taking reference from the treehouse, the library interior is animated by natural light filtering through colored glass panels, resembling dappled light passing through the tree canopy.

Glass Structure With a Metaphorical Concept of a Tree on The Library Building


Starting from a concept of metaphorical growing trees with twigs and leaves. A building to function as the city library was built. By using a steel structure with a mix of glass, providing light filtering shades that make people who were inside the building was being read under a tree. Consists of 4 floors of the building with the same typical shape for storing books and the basement for a childrens book as well as utilization of the potential noise that defines an underground cave like in a world where imaginations can run free. Everything can be achieved on each floor with elevator and stairs. As a free space of this building also provides a ramp on each floor, as well as for persons with disabilities. Departure from the traditional concept of libraries as knowledge, architectural approach to this project emphasizes the quality of the experience. This is particularly important in an age in which human senses seem to have numbed by the virtual world. By the architect, Bishan Public Library proves that the library as a physical place is still very much to offer unique experiences and irreplaceable.