Sunteți pe pagina 1din 3

Sendai Mediatheque / Toyo Ito Pornind de la intenia proiectrii unui centru mass-media cultural transparent, susinut de un sistem unic

pentru a permite o vizibilitate complet, Toyo Ito a realizat, prinMediateca Sendai, o arhitectur revoluionar din punct de vedere structural i estetic. ase planee groase de 38 cm, par s leviteze deasupra strzii, ele fiind susinute de doar treisprezece coloane verticale cu zbrele de oel, care se ntind de la sol pn la acoperi. Aceast cacaracteristic vizual frapant, element identificabil al proiectului,ne duce cu gndul la arborii seculari dintr-o pdure. Nervurile structurale funcioneaz i ca depozitare pentru utiliti, reele i sisteme. Fiecare plan este liber, ntruct structura este independent de faad iar diametrele coloanelor fluctueaz pe msur ce se desfoar de la etaj la etaj. Conceptul cuprinde trei elemente de baz: plci orizontale (etaje), nervuri (coloane), i coaja de sticl (faada); acestea alctuiesc un design poetic i interesant din punct de vedere vizual. Cele mai mari patru coloane sunt situate la colurile plcilor, fiind elemente principale de sprijin i de ancorare. Cinci din cele nou nervuri mici sunt drepte i conin lifturi, n timp ce celelalte patru variaz n form i conin conductele i firele. Pe msur ce se apropie de Mediateca Sendai, publicul este condus la interior n mod subtil, printr-o continuare a piaetei n zona de acces de nlime dubl fa de restul etajelor. Aceast spaiu deschis include o cafenea, un spaiu comercial i o zon public polivalent, ce poate susine proiecii de film i alte evenimente. Cele apte etaje ale Mediatecii ofer o gam larg de servicii, inclusiv o bibliotec conventional de unde se pot mprumuta cri, o vast colecie de filme i nregistrri audio cu staii att pentru vizualizare ct i pentru editare, un teatru, o cafenea i librrie, t oate adpostite ntr-o carcas de sticl aproape cubic. Un alt aspect unic al acestei cladiri n reprezint implicarea mai multor designeri n dezvoltarea proiectului, interiorul fiecrui nivel fiind proiectat de arhiteci diferii. Kazuyo Sejima a proiectat parterul, plasnd birourile administrative n spatele unui ecran translucid. Biblioteca Shimin, situat la al doilea i al treilea nivel, cuprinde un salon dedicat navigrii pe internet cu mobilier special conceput de K.T. Architecture. Galeriile de al nivelurile patru i cinci conin un spaiu expoziional flexibil cu perei amovibili, un spaiu static cu perei fici i o zon de odihn cu scaune proiectate de Karim Rashid. Ross Lovegrove a preluat al aselea nivel, adaugand un cinematograf de 180 locuri cu mobilier verde i alb potrivit bibliotecii audio-vizuale multimedia. Natura arborescent a coloanelor de metal ale Mediatecii este o continuare a mprejurimilor naturale ale zonei, ntruct cldirea se afl pe o strad cu iruri de copaci.

Cldirea se schimb, odat cu anotimpurile, fiind reflexia verdelui copacilor vara i a strzii n timpul iernii. Prestigiosul arhitect Toyo Ito a fost inspirat de "flux", "ordine instabil" i "transparen", n proiectarea Mediatecii din Sendai, una dintre cele mai remarcabile opere ale sale pn la momentul de fa. n cuvintele lui Ito : "Mediateca din Sendai ntruchipeaz propunerea noastr pentru un concept complet nou de arhitectur .... Complexul include o Mediatec, o galerie de art, o bibliotec, un centru de servicii de informare pentru persoanele cu deficiene vizuale i auditive i un centru massmedia de imagini vizuale. n timpul competiiei i faza ulterioar de proiectare extins, efortul nostru principal a fost de demolare a ideii arhetipale de muzeu de art sau de bibliotec pentru a reconstrui o nou idee de arhitectur, numit "Mediatec" utiliznd mass-media de ultim or ". Coloanele ortogonale clasice i dalele lui Le Corbusier sunt reinterpretate prin Mediateca lui Toyo Ito n cutarea "ordinii instabile, dinamice i diverse. Cldirea a primit cel mai important premiu pentru pionierat, Premiul RIBA in 2006 oferit de Institutul Regal al Arhitecilor Britanici.

THE END

Situaia celor 13 tuburi indic o continuitate, aa cum au fost plasate strategic de Toyo Ito ntr-un mod care, fiind descentrai i plasai la ntmplare, Mediateca din Sendai este conceput ca o mic bucat a unei structuri infinite. Aceti piloni sunt fcui cu seciuni circular din oel sudate, sudate mpreun, sunt ancorate la etajele de grinzi de oel. Pilonii inovativi care conecteaz spaiile de pe fiecare etaj, pe lng faptul c au diametre diferite, au

i forme neregulate, att n romb ct i ndoii i rsucii, i cu o suprafa neted i unduit care simuleaz algele marine Exist de asemenea, unele asemnri cu copacii, n conformitate cu noua arhitectur ecologic. Toyo Ito inspirat de natur merge un pas dincolo de micarea modern cu sistemul de "tuburi" spaiile deschise complete, inovatoare sunt gestionate n interiorul cldirii. Mediateca din Sendai este o cladire public cu program mixt care combin biblioteca i galeria de art. Acesta este situat n oraul Sendai, Japonia. Designul lui Toyo Ito a fost ales ntr-un concurs deschis de oraul Sendai n 1995 . Cldirea inovatoare a fost deschis pentru public n mod oficial n ianuarie 2001. Cele apte platforme sunt sprijinite de ceea ce Ito numete "caracterizarea" elementelor arhitecturale : o pdure de 13 tuburi de non- uniforme, care par s se ridice fluid prin cldire. Arhitectural, cldirea este considerat un reper important n cariera lui Ito. Importana proiectului este derivat din imaginile sale poetice, programul de avant - garde i inovaie tehnic.

Ito numete Mediateca din Sendai unul dintre punctele principale din cariera sa. n cartea Phaidon, Toyo Ito, acesta explic , "Mediateca difer de cldirile publice clasice n mai multe moduri. n timp ce cldirea funcioneaz n principal ca o bibliotec i galerie de art, administraia a lucrat n mod activ pentru a relaxa diviziuni ntre diverse programe, eliminnd barierele dintre diferite mass-media, de a evoca n mod progresiv o imagine a modului n care faciliti culturale ar trebui s fie de acum ncolo. Aceast deschidere este rezultatul direct al structurii sale simple, constnd din plci de beton plate (care sunt plci de oel cu structur de fagure cu beton), ptrunse de 13 tuburi. Numrul de pereti pe fiecare etaj este meninut la un minim absolut, pentru a permite distribuitea diferitelor funcii n mod liber de-a lungul zonelor deschise ntre tuburi."