Sunteți pe pagina 1din 3

Vennesla Library and Culture House/ Helen & Hard

Arhitecii norvegieni Helen & Hard au adus noii biblioteci i centru cultural din Vennesla o not de inedit i elegan. Proiectul leag dou cldiri existente cu funciuni similare cmin cultural i centru de nvmnt i devine o extensie a piaetei prin faade vitrate i logii. Ineditul const n elementele prefabricate cu rol structural, funcional i estetic, ce alctuiesc un edificiu cu o identitate aparte, un element polarizator pentru centrul cultural al oraului. Cele 27 de grinzi din lemn stratificat, similare unor nervuri transversale definesc spaiul interior. Distribuirea acestor elemente permite utilizarea arcelor ca supori pentru corpurile de iluminat. Pentru acest proiect am conceput un sistem de nervuri care alctuiesc structura din lemn stratificat cu utilizri multiple - att tehnice ct i estetice, au explicat arhitecii. Forma i distribuirea grinzilor este diferit, ceea ce modific spaiul interior; n zona accesului pri ncipal nervurile cuprind ntreaga lime a cldirii, apoi se ngusteaz treptat alctuind zone mai intime. Silueta acoperiului este dictat de distribuirea grinzilor, n timp ce partea inferioar urmrete terenul deschizndu-se spre strada principal. De asememnea, arhitecii au optat pentru o soluie cu consum redus de energie, ceea ce ncadreaz biblioteca n clasa A a sistemului norvegian de evaluare a consumului de energie la cldiri. Acest centrul cultural este biblioteca public ce deservete locuitorii din Vennesla, Vest-Agder, Norvegia. Noua bibliotec a fost inaugurat n 2011 i a ctigat numeroase premii, fiin apreciat att n Norvegia ct i peste hotare. Municipalitatea oraului Vennesla a decis n 2005 relocarea bibliotecii publice n centrul oraului, unde corpul nou urma s fac legtura ntre dou cldiri existente cu funciuni similare: un centrul cultural i un centru de nvmnt. O cafenea, spaii de socializare i o mica scen au fost incorporate n noul volum, cldirea devenind o blibliotec centru cultural. Cu acest proiect s-a urmrit att crearea unui spaiu de interes public ct i o arhitectur de claitate care s pun n valoare centrul oraului. Concursul s-a lansat n 2008, fiind ctigat de compania Helen & Hardfrom Stavanger, iar noua bibliotec a fost inaugurat n 2011. Principalul material utilizat este lemnul, cldirea fiind dominat de 27 de arce din lemn stratificat care susin acoperiul i au rol funcional la interior. Cldirea a ajuns, prin ineditul ei, imediat n atenia criticilor primid att aprecieri negative ct i pozitive. A primit premiul naional pentru cea mai bun arhitectur n 2012, ns a fost criticat pentru funcionalul atipic unei biblioteci.

Architects: Helen & Hard Location: Vennesla, Norway Team Helen & Hard: Reinhard Kropf, Siv Helene Stangeland, Hkon Minnesjord Solheim, Caleb Reed, Randi Augenstein Client: Vennesla Kommune

Competition entry: 2009 Completion: 2011 Budget: 66,4 mill NOK (excl.tax) Area: 1938 sqm gross Photographs: Emile Ashley For their new library and community center in Vennesla, Norwegian architects Helen & Hard bring a sophisticated elegance to the public facility in Norway. The project links an existing community house and learning center, and seeks to become an extension of the main city square with its transparent facade and urban loggia. The expressive ribs combine structure, technical infrastructure, and functionality into one architectonic element that creates a dynamic aesthetic identity for the project to meet the clients original intent to mark the citys cultural center. 27 prefabricated glue-laminated timber ribs define the spatial expression of the interior, and their offset construction allows the curves to function as spatial interfaces with inset lighting elements to provide a soft glow to the interiors and acoustic absorbents which contain the air conditioning ducts. In this project, we developed a rib concept to create useable hybrid structures that combine a timber construction with all technical devices and the interior, explained the architects.The ribs change throughout the interior to inform different spaces; at the main entrance, the rib spans the entire width of the building and then slowly condense to create more intimate rooms. While the buildings roof is informed by the geometry of the curves, the massing along traces the natural lines of the site and responds to the main street by folding down towards it. Typical of Helen & Hards work, the project also focuses on reducing the energy need through the use of high standard energy saving solutions in all new parts of the project. T he library is a low-energy building, defined as class A in the Norwegian energy-use definition system. The Vennesla Library and Culture House (Norwegian: Vennesla bibliotek og kulturhus) is a public library serving the inhabitants of Vennesla Municipality in Vest-Agder, Norway. The new library building [2] completed in 2011 has won several architecture prizes and has been praised both within Norway and [3] abroad. The Municipality of Vennesla decided in 2005 to relocate the library to the city centre, linking together an existing community house and learning centre into a cultural centre. A caf, open meeting places and a small scene were incorporated into the plan of the new building, making it a combined library and house of culture. With the new building, the municipality sought both to establish a public meeting place and to increase the quality of architecture in the urban area of Vennesla. An architectural design competition was initiated in 2008; it was won by the firm Helen & Hardfrom Stavanger and the new building was ready in 2011. The main building material is wood, and the building is dominated by the 27 glue-laminated timber arcs that support the roof and give associations toribs of a whale skeleton. The building has attracted much interest and won several prizes, among them Statens byggeskikkpris for 2012 (the Norwegian state prize [4] for good buildings). The building has, however, also received criticism for lacking functionality for its main purpose, namely being a library building. The author of an opinion piece in the Norwegian weekly Morgenbladet maintained that the library building was beautiful, yet inconvenient for normal library [5] use.