Sunteți pe pagina 1din 301

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE Aleea Universitii nr.

1, Campus, Corp B, Constana TEL/FAX.: 0241-605050 E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro Web: http://www.pharmaovidius.ro

Departamentul de Stiinte Farmaceutice pentru Evaluarea Actiunii Medicamentelor Medicamentelor

TESTE GRIL PENTRU EXAMENUL LA DISCIPLINA FARMACOTERAPIE SPECIALIZAREA FARMACIE Anul IV, semestrul II SESIUNEA DE VAR

Director de Departament .L. Dr. HORAIU MIREAN

ef Disciplin TOXICOLOGIE Prof.Univ.Dr. GHEORGHE ARLUNG

Anul universitar 2011-2012

UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE SPECIALIZAREA FARMACIE CATEDRA 2 DISCIPLINA DE FARMACOTERAPIE

Tema nr. 1 Antibiotice cu structura betalactamica


NTREBRI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Amoxicilina: A. Se asociaza cu clavulanatul de potasiu n preparatul TICARPEN B. Are absorbie digestiv inferioar ampicilinei C. Este activ i asupra unor bacili gram negativi D. Aparine grupului penicilinelor rezistente la beta-lactamaze E. Absorbia este puternic influenat de alimente 2. Aparine grupului monobactamelor: A. Sulbactam B. Aztreonam C. Imipenem D. Acid clavulanic E. Tienamicina 3. Aparine grupului oxacefalosporinelor: A. Cefalexina B. Cefadroxil C. Cefuroxima D. Latamoxef E. Azlocilina 4. n structura tuturor penicilinelor, apare ca structur de baz: A. Acidul 5-aminopenicilanic B. Acidul peniciloic C. Acidul penicilenic D. Acidul 6-amino penicilanic E. Acidul penilic 5. Mecanismul de aciune al beta-lactaminelor const n: A. Inhibarea biosintezei peretelui celular bacterian B. Inhibarea pteroat-sintetazei bacteriene C. Inhibarea biosintezei acidului dihidrofolic D. Inhibarea biosintezei acidului tetrahidrofolic E. Inhibarea topoizomerazei bacteriene 6. Penicilina G este antibiotic de elecie n: A. Infectii cu streptococ hemolitic B. Ricketsioze C. Salmoneloze D. Infectii cu piocianic E. Bruceloza

7. Preparatul AUGMENTIN conine o asociere penicilin-inhibitor de beta-lactamaz. Asocierea este reprezentat de: A. Ampicilin + Mecilinam B. Amoxicilin + Clavulanat de potasiu C. Amoxicilin + Sulbactam D. Sultamicilin + Acid clavulanic E. Sultamicilin + Pivsulbactam 8. Benzatinpenicilina nu este indicata in: A. angina, scarlatina; B. infectii grave (septicemii, meningita meningococica); C. infectii cu streptococ beta-hemolitic grupa A; D. lues (sifilis); E. profilaxia reumatismului poliarticular acut. 9. Nu face parte din grupa penicilinelor antistafilococice: A. oxacilina; B. ampicilina; C. cloxacilina; D. meticilina; E. nafcilina. 10. Aciunea bactericid a cefalosporinelor se datoreaz: A. fixrii pe subunitile ribozomale 50S B. inhibrii ADN-girazei C. fixrii pe subunitile ribozomale 30S D. inhibrii dihidrofolatreductazei E. inhibrii biosintezei substanelor din structura peretelui bacterian 11. Carbenicilina este antibioticul beta-lactamic de elecie pentru tratamentul infeciilor produse de: A. stafilococul aureus B. meningococ C. treponema pallidum D. pseudomonas E. clostridium tetani 12. Cefalosporinele acioneaz prin: A. inhibarea dihidrofolatreductazei B. inhibarea acetilrii coenzimei A C. mpiedicarea formrii peretelui bacterian D. fixarea pe subunitile ribozomale 30 S E. inhibiia funciilor membranei citoplasmatice 13. Efectul de scurt durat al benzilpenicilinei se explic prin: A. eliminare rapid prin filtrare glomerular i secreie tubular B. inactivare prin enzimele bacteriene C. captare n sistemul reticulo-histiocitar D. metabolizare la nivel hepatic E. legare ireversibil de proteinele tisulare 14. Penicilina "G este n mod obinuit activ pe urmtorii germeni: A. hemophylus influenzae B. mycoplasma pneumoniae C. clostridium tetani D. legionella pneumophyla E. pseudomonas aeruginosa

15. Penicilina G acioneaz: A. la nivelul citoplasmei celulei bacteriene B. la nivelul ribozomilor celulei bacteriene C. la nivelul membranei citoplasmatice D. la nivelul peretelui bacterian E. la nivelul nucleului celulei bacteriene 16. Ticarcilina este indicat n tratamentul: A. tuberculozei pulmonare B. anginei streptococice C. a micozelor cutanate D. infeciilor produse de pseudomonas aeruginosa E. meningitei cu hemophylus influenzae 17. Care dintre urmtoarele afirmaii despre benzilpenicilin nu este adevrat? A. este sinonim cu penicilina G B. este inactivat de sucul gastric C. este antibioticul de elecie in infeciile cu streptococ beta-hemolitic D. este antibioticul de elecie n infeciile cu pseudomonas E. poate fi util n tetanos i difterie 18. Care dintre urmtoarele cefalosporine nu se administreaz pe cale oral: A. cefalexina B. cefaclor C. cefradina D. cefazolina E. cefradoxina 19. n care dintre urmtoarele infecii cu streptococ nu este recomandat administrarea de fenoximetilpenicilin (penicilina V): A. angin B. erizipel C. traheobronit D. otit E. septicemie 20. Meticilina: A. se administreaz oral B. nu se administreaz parenteral C. nu este rezistent la penicilinaz D. este rezistent la penicilinaz E. nu este nefrotoxic 21. Urmtoarele afirmaii despre peniciline sunt adevrate, cu excepia: A. nucleul de baz este acidul 6 aminopenicilanic B. sunt antibiotice naturale sau de semisintez C. se administreaz numai pe cale oral D. oxacilina este penicilin rezistent la penicilinaz E. fenoximetilpenicilina se administreaz pe cale oral 22. Urmtoarele peniciline au spectru larg de aciune, cu excepia: A. ampicilin B. amoxicilin C. bacampicilin D. carbenicilin E. penicilin G 23. Benzilpenicilina:

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

A. Se absoarbe bine oral B. Se utilizeaz frecvent local C. Are timp de njumtire lung D. Acioneaz bactericid, prin inhibarea sintezei peretelui celulei bacteriene E. Difuzeaz uor n sistemul nervos central, precum i n esuturile nevascularizate Carbenicilina: A. Este activ pe stafilocul auriu penicilinazo-pozitiv, avnd aciune bactericid B. Este activ pe Pseudomonas i pe germenii din genul Proteus C. Se absoarbe ca atare din tubul digestiv D. Poate fi utilizat ca alternativ a penicilinei G la bolnavii alergici la aceasta E. Poate fi utilizat i la bolnavii cu insuficien renal grav Care dintre antibioticele enumerate mai jos are structur monobactamic i este rezistent la majoritatea -lactamazelor? A. Latamoxef B. Sulbactam C. Aztreonam D. Mezlocilin E. Carbenicilin Fenoximetilpenicilina: A. Este antibioticul de elecie n infecii cu piocianic B. Este antibioticul de elecie n infecii cu pneumococ, streptococi anaerobi C. Prezint nefrotoxicitate marcat D. Se folosete n infecii cu bacili gram negativi E. Se folosete n tratamentul anginei Vincent n infecii sistemice produse de Staphylococcus aureus secretor de penicilinaz (penicilinazo-pozitiv) sunt utile urmtoarele antibiotice: A. Bacitracina B. Oxacilina C. Ampicilina D. Fenoximetilpenicilina E. Carbenicilina Penicilinele de semisintez rezistente la penicilinaz sunt urmtoarele: A. Oxacilina B. Amoxicilina C. Fenoximetilpenicilina D. Carbenicilina E. Moldamin Cele mai mari concentratii in secretia bronsica, sunt atinse de: A. hetacilina B. amoxicilina C. ampicilina D. ciclacilina E. epicilina Cele mai mari concentratii in secretia bronsica sunt atinse de: A. ampicilina B. hetacilina C. epicilina D. amoxicilina E. ciclacilina Notati antibioticul care provoaca cel mai frecvent reactii alergice:

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

A. co-trimoxazol B. penicilina G C. ampicilina D. cefalexina E.eritromicina Sunt peniciline cu spectrul larg urmatoarele antibiotice, cu exceptia: A. ampicilina B. amoxicilina C. carbenicilina D. ticarcilina E. oxacilina Notati singura indicatie gresita, pentru benzilpenicilina: A. angina streptococica B. scarlatina C. pneumonii cu pneumococ D. infectii urinare colibacilare E. lues Sunt indicate in infectii cu stafilococ peniclilinazosecretor urmatoarele peniciline, cu exceptia: A. nafcilina B. dicloxacilina C. cloxacilina D. benzatin benzil penicilina E. amoxicilina+acid clavulanic Produsul Clamoxyl are ca substanta activa A. Claritromicina B. Amoxicilina C. Roxitromicina D. Piperacilina E. Ampicilina Produsul Rocephin are ca substanta activa: A. Ceftriaxona B. Cefazolina C. Cefaloridina D. Cefacetril E. Ceftazidima Imipenemul apartine: A. Penicilinelor B. Cefalosporinelor C. Carbapenemelor D. Oxapenemelor E. Penicilat sulfonelor Produsul Zinacef contine ca substanta activa A. Cefradina B. Cefadroxil C. Cefuroxima D. Cefoxitina E. Cefotetan Precizati mecanismul de actiune al betalactaminelor A. Inhiba biosinteza unor componente din structura peretelui celular bacterian

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

B. Inhiba pteroat sintetaza C. Inhiba ADN-giraza D. Inhiba sinteza proteica bacteriana E. Modifica permeabilitatea membranei citoplasmatice Preparatul AUGMENTIN contine asocierea: A. Ampicilina/sulbactam B. Amoxicilina/acid clavulanic C. Amoxicilina/sulbactam D. Sultamicilina/acid clavulanic E. Ampicilina/mecilinam Produsul farmaceutic Moldamin contine ca substanta activa A. Penicilina V B. Cloxacilina C. Benzatin benzilpenicilina D. Procain benzilpenicilina E. Clemizol penicilina In structura tuturor penicilinelor apare ca structura de baza A. Acidul 5-aminopenicilanic B. Acidul peniciloic C. Acidul penicilenic D. Acidul penilic E. Acidul 6-aminopenicilanic Amoxicilina: A. Se asociaza cu clavulant de potasiu in produsul Ticarpen B. Are absorbtie digestiva inferioara ampicilinei C. Este activa si pe unii bacili gram negativi D. Apartine grupului penicilinelor rezistente la beta-lactamaze E. Absorbtia orala este puternic influentata de alimente Apartine oxacefalosporinelor A. Cefalexina B. Cefadroxil C. Cefuroxima D. Latamoxef E. Azlocilina Eliminarea renala a benzilpenicilinei poate fi retardata de: A. Cilastatin B. Betamipron C. Trihidroximetilaminometan D. Probenecid E. Acid clavulanic Penicilina G potasica se conditioneaza sub forma de: A. colire B. comprimate orale C. erine D. flacoane cu pulbere de uz parenteral E. suspensii pediatrice de uz oral Benzatinpenicilina nu este indicata in: A. angina, scarlatina; B. infectii grave (septicemii, meningita meningococica); C. infectii cu streptococ beta-hemolitic grupa A;

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

D. lues (sifilis); E. profilaxia reumatismului poliarticular acut. Nu face parte din grupa penicilinelor antistafilococice: A. oxacilina; B. ampicilina; C. cloxacilina; D. meticilina; E. nafcilina. Nu prezinta rezistenta la benzilpenicilina: A. gonococ; B. streptococ nehemolitic; C. enterococ; D. treponema pallidum; E. stafilococ. Structura de baza a tuturor penicilinelor este: A. acidul 6-aminopenicilanic B. acidul peniciloic C. acidul penilic D. acidul 5-aminopenicilanic E. acidul penicilenic Antibiotice cu structura beta- lactamica pot fi administrate pe cale orala, cu exceptia: A. cloxacilina B. carbenicilina C. carindacilina D. cefradina E. cefadroxil Sunt peniciline rezistente la penicilinaza, cu exceptia: A. oxacilina B. nafcilina C. meticilina D. amoxicilina E. cloxacilina Benzatinbenzilpenicilina este indicata in urmatoarele afectiuni, cu exceptia: A. angina, scarlatina B. profilaxia reumatismului poliarticular acut C. sifilis D. infectii streptococice E. septicemie Care este mecanismul de actiune al cefalosporinelor? A. inhibarea AND-girazei B. inhibarea biosintezei substantelor din structura peretelui bacterian C. actioneaza la nivelul membranei citoplasmatice D. inhibarea ciclooxigenazei E. inhibarea dihidrofolactreductazei

INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Au la baz nucleul cefem: A. Piperacilina B. Cefepima

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

C. Cefalexina D. Sultamicilina E. Tazobactam n infecii cu stafilococi penicilinazo-secretori se recomand: A. Amoxiclina B. Bacampicilina C. Carbenicilina D. Cloxacilina E. Meticilina Penicilinele retard: A. Se injecteaz intramuscular i intravenos din soluii preparate n ser fiziologic B. Elibereaz lent benzilpenicilina C. Realizeaz concentraii sanguine mici D. Au spectru de activitate extins i pe enterobacterii E. Pot fi utilizate n sifilis Srurile de sodiu i potasiu ale penicilinei G: A. Prezint eliminare urinar lent B. Se administreaz i sub form de perfuzii intravenoase C. Se administreaza i sub form de injecii intramusculare D. Se administreaz ca soluii preparate n ser glucozat E. Pot fi administrate i intraarticular Sunt betalactamine active pe Pseudomonas aeruginosa: A. Cefoperazona B. Ticarcilina C. Piperacilina D. Flucloxacilina E. Carbenicilina Sunt peniciline de depozit: A. Carbenicilina B. Ampicilina C. Benzatin-benzil penicilina D. Procain - benzil penicilina E. Oxacilina Sunt peniciline rezistente la penicilinaze: A. Ampicilina B. Oxacilina C. Carbenicilina D. Fenoximetil penicilina E. Cloxacilina Sunt rezistente la betalactamaze: A. Benzilpenicilina B. Fenoximetil penicilina C. Oxacilina D. Ampicilina E. Combinatia amoxicilina-acid clavulanic Benzatinpenicilina este indicata in: A. septicemii; B. infectii cu streptococ beta-hemolitic grupa A; C. meningita meningococica; D. lues (sifilis);

E. angine, scarlatina. 10. Benzilpenicilina potasica: A. este stabila in mediul acid; B. se administreaza pe cale orala; C. este incompatibila cu alcoolul, D. se administreaza parenteral; E. este inactivata in mediul bazic. 11. Carbenicilina este: A. alfacarboxibenzilpenicilina; B. alfahidroxibenzilpenicilina; C. alfaaminobenzilpenicilina; D. alfacarboxifenilpenicilina; E. o penicilina cu spectru larg de actiune. 12. Care sunt asocierile de peniciline cu inhibitori de betalactamaza utilizate? A. carbenicilina + tazobactam; B. amoxicilina + acid clavulanic; C. ampicilina + sulbactam; D. piperacilina + tazobactam; E. oxacilina + acid clavulanic. 13. Cefalexina: A. este o cefamicina naturala; B. este o cefalosporina de semisinteza; C. se absoarbe bine pe cale orala; D. este un derivat de 3-cefem; E. este un derivat de 3-carbacefem. 14. Cefalosporine active in infectii cu pseudomonas (bacil gram-negativ) sunt: A. cefsulfodina; B. ceftazidina; C. cefapirina D. cefazolina; E. cefalotina. 15. Din grupa cefalosporinelor cu administrare orala fac parte: A. cefalexina; B. cefradina; C. cefadroxil D. cefamandol; E. cefalotina. 16. Inhibitori de beta-lactamaza sunt: A. sulbactam; B. ticarcilina; C. tazobactam; D. piperacilina; E. acidul clavulanic. 17. Oxacilina: A. este rezistenta la penicilinaza; B. este rezistenta la aciditatea gastrica; C. are spectru ultralarg de actiune; D. se administreaza oral sau parenteral; E. este o penicilina de semisinteza. 18. Penicilina G sodica se poate utiliza in solutie izotona de clorura de sodiu:

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

A. in solutii pefuzabile cu pH acid sau alcalin; B. dupa preparare extemporaneu; C. asociata in seringa cu alte medicamente; D. singura in seringa; E. pastrata la + 4 C, maximum 24 ore. Peniciline active pe protes si pseudomonas (bacili gram-negativ) sunt: A. carbenicilina; B. cloxacilina; C. fenoximetilpenicilina; D. oxacilina; E. ticarcilina. Spectrul de actiune al formelor de depozit ale benzilpenicilinei cuprinde: A. gonococ; B. streptococ hemolitic; C. protes vulgaris; D. stafilococ auriu; E. treponema. Sunt antibiotice rezistente la betalactamaza: A. oxacilina; B. amoxicilina; C. sultamicina (asocierea ampicilina + sulfactam) D. ampicilina E. ticarcilina Ampicilina are urmtoarele proprieti: A. se concentreaz n bil B. produce rareori reacii alergice C. spectru de activitate mai larg dect al benzilpenicilinei D. este acido-rezistent E. este rezistent fa de aciunea penicilinazei Ampicilina are urmtoarele proprieti: A. este rezistent la sucul gastric acid B. are risc alergizant redus C. este rezistent fa de aciunea penicilinazei D. prezint aciune bactericid n faza de multiplicare i parial n faza de repaus a bacteriilor E. se concentreaz n bil Benzatin-benzilpenicilina are urmtoarele caracteristici: A. prezint un efect bactericid n faza de multiplicare i repaus a bacteriilor B. se administreaz exclusiv parenteral C. este un antibiotic cu spectru larg D. produce frecvent reacii alergice E. este indicat n profilaxia de durat a infeciilor streptococice Benzatinbezilpenicilina este indicat n: A. profilaxia reumatismului articular acut B. pielonefrit colibacilar C. meningit meningococic D. lues E. dizenterie bacilar Cefalosporinele au urmtoarele caracteristici generale: A. epurare predominent hepatic

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

B. toxicitate redus C. structur beta-lactamic D. liposolubilitate mare E. aciune bactericid numai n faza de multiplicare a bacteriilor Fac parte din grupul cefalosporinelor de generaia a treia: A. cefazolina B. cefotaxim C. cefuroxim D. ceftriaxon E. cefoperazon Precizai care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la oxacilin sunt corecte: A. se administreaz exclusiv oral B. prezint rezisten la penicilinaz C. are durat lung de aciune (12-24 ore) D. este activ n infeciile esutului cerebral E. este contraindicat la bolnavii alergici la penicilin G Sunt antibiotice bactericide numai n faza de multiplicare a bacteriilor: A. gentamicina B. cicloserina C. rifampicina D. vancomicina E. ampicilina Amoxicilina: A. are absorbie bun digestiv B. este inactivat de sucul gastric C. eliminarea renal este ntrziat de probenecid D. are efect bactericid E. se administreaz n infeciile aparatului respirator Ampicilina: A. se administreaz oral i parenteral B. este inactivat de sucul gastric C. se elimin predominant netransformat prin urin D. eliminarea urinar este ntrziat de probenecid E. nu are capacitate alergizant Benzatin benzilpenicilina: A. este penicilin de depozit (retard) B. sinonim cu Moldamin C. sinonim cu Efitard D. se administreaz oral E. se administreaz zilnic Care dintre antibiotice cu structur beta-lactamic se absorb pe cale oral? A. bacampicilina B. carbenicilina C. carfecilina D. feneticilina E. meticilina Care dintre antibioticele cu structur beta-lactamic au spectru antibacterian larg? A. penicilina G B. ampicilina C. cloxacilina

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

D. amoxicilina E. meticilina Care dintre peniciline sunt active n infeciile cu Pseudomonas i Proteus? A. penicilina G B. carbenicilina C. ticarcilina D. amoxicilina E. oxacilina Care dintre urmtorii compui sunt peniciline de depozit (retard): A. benzilpenicilina B. procain benzilpenicilina C. amoxicilina D. benzatin benzilpenicilina E. carbenicilina Care sunt antibioticele beta-lactamice active pe stafilococ penicilinazo-secretor? A. procainpenicilina G B. ampicilina C. cloxacilina D. nafcilina E. cefoperazona La care dintre cefalosporine s-a demonstrat experimental c preziint aciune nefrotoxic? A. cefaloridina B. cefoperazona C. cefalotina D. cefapirina E. cefazolina Amoxicilina: A. Are spectrul de activitate asemntor cu al ampicilinei B. Acioneaz bactericid, aciunea fiind mai intens dect a ampicilinei C. Este activ pe stafilococul penicilinazo-pozitiv D. Avnd aciune mai intens dect ampicilina, nu se asociaz cu inhibitori de lactamaz E. Necesit administrarea naintea meselor, deoarece absorbia este mult diminuat n prezena alimentelor Ampicilina: A. Este penicilinazo-rezistent B. n esuturile inflamate difuzibilitatea ei diminu pe msur ce survine procesul de vindecare C. Se asociaz cu inhibitori de -lactamaz D. Eliminarea ei renal este ntrziat de probenecid E. Se absoarbe limitat din tubul digestiv, calea oral necesitnd doze mult mai mari dect calea parenteral Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat? A. Cefoperazon difuzeaz bine n LCR, fiind utilizat n meningite cu germeni gramnegativi; B. Ceftriaxona este indicat n septicemii i meningite la bolnavi cu deficit al mecanismelor de aprare C. Cefsulodinul are aciune foarte intens pe Pseudomonas D. Stafilococii rezisteni la meticilin sunt sensibili la cefalosforine E. Ceftazidima se absoarbe bine la administrare oral

42. Dintre cefalosporine se pot utiliza oral: A. Cefamandolul B. Cefuroxima sodic C. Cefuroxima axetil D. Cefalexina E. Cefoperazona 43. Fenoximetilpenicilina: A. Este insolubil i stabil n mediul acid din stomac B. Este instabil n mediul acid din stomac, dar termorezistent C. Este indicat n infecii cu streptococ, n profilaxia reumatismului D. Este indicat n infecii grave (meningite, pielonefrite) E. Este indicat n septicemii 44. Se absorb bine din tubul digestiv: A. Cefalexina B. Benzilpenicilina G potasic C. Procainbenzilpenicilina D. Fenoximetilpenicilina E. Amoxicilina 45. Sunt antibiotice care prezint nucleu structural -lactamic: A. Carbenicilina B. Aztreonamul C. Vancomicina D. Eritromicina E. Azlocilina 46. Sunt inhibitori de -lactamaz: A. Clavulanatul de potasiu B. Canrenoatul de potasiu C. Sulbactamul D. Aztreonamul E. Latamoxef 47. Ticarcilina: A. Este foarte activ pe stafilococul productor de penicilinaz B. Este activ pe multe tulpini de Pseudomonas C. Se asociaz cu gentamicina, pe baza sinergismului de aciune D. Nu necesit reducerea dozelor n insuficiena renal, deoarece nu are aciune nefrotoxic E. Se utilizeaz n infecii urinare sau septicemii cu bacterii gram negative 48. Din grupa penicilinelor antistafilococice fac parte: A. nafcilina B. flucoxacilina C. fenoximetilpenicilina D. ampicilina E. oxacilina 49. Notati indicatiile gresite pentru benzilpenicilina: A. infectii urinare colibacilare B. infectii cu stafilococ auriu penicilinazopozitiv C. angina streptococica D. pneumonii cu pneumococ E. sifilis 50. Notati afirmatiile corecte pentru amoxicilina:

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

A. absorbtia orala este neinfluentata de prezenta alimentelor B. eliminarea renala este intarziata la asocierea cu probenecid C. spectrul antimicrobian este asemanator ampicilinei D. este indicata in infectii cu germeni sensibili, la pacienti alergici la benzilpenicilina E. se biotransforma in proportie mica Din grupa proampicilinelor, fac parte: A. carbenicilina B. amoxicilina C. pivampicilina D. bacampicilina E. talampicilina Sunt active pe Proteus si Pseudomonas, penicilinele: A. ticarcilina B. carbenicilina C. oxacilina D. fenoximetilpenicilina E. cloxacilina Cefalosporine active in infectiile produse de Pseudomonas, sunt: A. cefalotina B. cefazolina C. cefsulodina D. ceftazidima E. cefapirina Din grupa cefalosporinelor administrate pe cale orala fac parte: A. cefalotina B. cefadroxil C. cefradina D. cefalexina E. cefamandol Meningitele produse de germeni gram negativ pot beneficia de: A. cefoperazon B. cefotaxim C. oxacilina D. cloxacilina E. nafcilina Formele depozit ale benzilpenicilinei (procainbenzilpenicilina si benzatinbenzilpenicilina), cuprind in spectrul antimicrobian: A. proteus vulgaris B. stafilococ auriu penicilinazopozitiv C. treponema D. streptococ hemolitic E. colibacil Spectrul de actiune al formelor de depozit ale benzinpenicilinei cuprinde: A. streptococ hemolitic B. proteus vulgaris C. treponema D. stafilococ auriu E. gonococ Prezinta rezistenta la benzilpenicilina: A. stafilococ penicilinazosecretor

59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

B. gonococ C. enterococ D. treponema E. streptococ piogen Din grupa penicilinelor antistafilococice fac parte: A. ticarcilina B. dicloxacilina C. nafcilina D. meticilina E. flucloxacilina Din grupa proampicilinelor fac parte: A. bacampicilina B. pivampicilina C. talampicilina D. amoxicilina E. carbenicilna Peniciline active pe proteus si pseudomonas sunt: A. carbenicilina B. oxacilina C. ticarcilina D. feniximetilpenicilina E. cloxacilina Cefalosporine active in infectii cu pseudomonas sunt: A. cefalotina B. ceftazidina C. cefazolina D. cefsulodina E. cefapirina Din grupa cefalosporinelor cu administrare orala, fac parte: A. cefadroxil B. cefradina C. cefalexina D. cefalotina E. cefamandol Meningitele cu germeni gram-negativ pot beneficia de: A. cefoperazon B. oxacilina C. cefotaxim D. cloxacilina E. nafcilina Ampicilina are urmatoarele caracteristici farmacocinetice: A. este rezistenta la sucul gastric B. absorbtia este neinfluentata de alimente C. realizeaza concentratii mari in bila D. nu difuzeaza in LCR E. eliminarea renala este intarziata de probenecid Benzilpenicilina: A. este inactivata de sucul gastric B. se elimina predominant renal C. nu este activa in infectiile cu stafilococ penicilinazo-secretor

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

D. se administreaza cel mai frecvent i.m. E. este antibioticul de electie in infectiile cu Pseudomonas Sunt proampiciline: A. Amoxicilina B. Pivampicilina C. Talampicilina D. Meticilina E. Cloxacilina Carbenicilina: A. Este denumita penicilina pentru pseudomonas si proteus B. Este activa pe stafilococul penicilinazopozitiv C. Se recomanda in infectii urinare cu bacili gram negativi D. Se utilizeaza ca sare sodica E. Este o carbacefema Sunt cefalosporine de uz oral: A. Cefalotina B. Cefaclor C. Cefalexina D. Cefsulodina E. Cefoperazona Legarea de proteinele plasmatice este mare pentru: A. Cefaloridina B. Cefalexina C. Cefadroxil D. Cefazolina E. Cefalotina Apartin clasei cefamicinelor A. Cefotaxima B. Cefadroxil C. Cefoxitina D. Cefotetan E. Cefuroxima Apartin ureidopenicilinelor: A. Ticarcilina B. Azlocilina C. Mezlocilina D. Piperacilina E. Mecilinam Mecilinamul: A. Este o carboxipenicilina B. Este activ pe bacterii gram negative C. Este activ si pe pseudomonas D. Se recomanda in infectii urinare E. Se administreaza intramuscular si intravenos Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate: A. Ampicilina scade efectul contraceptivelor orale B. Amoxicilina are absorbtie digestiva modesta C. Spectrul amoxicilinei este asemanator ampicilinei D. Alopurinolul scade incidenta eruptiilor produse de ampicilina E. Ampicilina este incompatibila in solutie cu gentamicina

75. Cefoperazona: A. Se administreaza oral si parenteral B. Actioneaza bactericid prin inhibarea sintezei peretelui celulei bacteriene C. Este activa pe Bacteroides fragilis D. In septicemii cu unii bacili gram negativi se poate asocia cu un aminozid E. Difuzeaza bine in tesuturi si fluidele organismului 76. Apartin penicilat sulfonelor A. Sulbactam B. Tienamicina C. Aztreonam D. Pivsulbactam E. Imipenem 77. Sunt inhibitori de beta-lactamaze A. Acidul clavulanic B. Cefoxitina C. Latamoxef D. Cilastatin E. Sulbactam 78. Tienamicina: A. Este stabila la betalactamaze B. Se utilizeaza in asociere cu acidul clavulanic C. Are spectru larg, inclusiv Pseudomonas D. Este o carbapenema naturala E. Este o monobactama 79. Sunt monobactame: A. Sulbactamul B. Aztreonamul C. Nocardicin A D. Latamoxef E. Mecilinam 80. Monobactamele: A. Sunt betalactamine monociclice produse de bacterii B. Se obtin din culturi de mucegaiuri C. Sunt active pe gram pozitivi D. Sunt active pe Pseudomonas E. Sunt rezistente la betalactamaze 81. Se evita utilizarea la nou nascut a: A. Tetraciclinei B. Streptomicinei C. Cloramfenicolului D. Penicilinei V E. Amoxicilinei 82. Sunt rezistente la betalactamaze A. Benzilpenicilina B. Fenoximetilpenicilina C. Oxacilina D. Ampicilina E. Meticilina 83. Sarurile de sodiu si potasiu ale benzilpenicilinei: A. Prezinta eliminare urinara lenta

84.

85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

B. Se administreaza oral C. Sunt greu solubile in apa D. Sunt inactivate de sucul gastric E. Sunt higroscopice Sunt peniciline retard: A. Carbenicilina B. Ampicilina C. Benzatin benzilpenicilina D. Procain benzilpenicilina E. Oxacilina Penicilina G este antibiotic de electie in: A. infectii cu streptococ hemolitic B. lues C. infectii cu micoplasme D. tuberculoza E. candidoze Fenoximetilpenicilina: A. Este o penicilina de uz parenteral B. Nu se recomanda in profilaxia reumatismului articular C. Este indicata in erizipel D. Este indicata in otite E. Este indicata in angina Vincent Penicilina G este inactiva asupra A. Streptococului hemolitic B. Ricketsiilor C. Salmonelelor D. Bacilului piocianic E. Brucella Penicilinele retard: A. Se injecteaza intramuscular si intravenos din solutii preparate in ser fiziologic B. Elibereaza lent benzilpenicilina C. Realizeaza concentratii sanguine mici D. Au spectrul de activitate extins si pe enterobacterii E. Pot fi utilizate in tratamentul sifilisului Sunt peniciline rezistente la penicilinaze A. Amoxicilina B. Carbenicilina C. Carfecilina D. Nafcilina E. Meticilina In infectii cu stafilococi penicilinazo-secretori se recomanda A. Amoxicilina B. Bacampicilina C. Carbenicilina D. Meticilina E. Cloxacilina Sunt peniciline de semisinteza cu spectru larg A. Ampicilina B. Amoxicilina C. Metampicilina

92.

93.

94.

95.

96.

97.

98.

99.

D. Latamoxef E. Clavulanat de potasiu Sunt betalactamine active pe Pseudomonas aeruginosa A. Cefoperazona B. Ticarcilina C. Piperacilina D. Flucloxacilina E. Carbenicilina Ticarcilina: A. Este o cefalosporina de semisinteza B. Apartine penicilinelor rezistente la penicilinaze C. Are spectrul asemanator carbenicilinei D. Se administreaza oral E. Are sinergism in vitro cu gentamicina La nou nascuti si prematuri se pot utiliza: A. Sulfamidele B. Izoniazida C. Ampicilina D. Benzilpenicilina E. Kanamicina Sunt asocieri antagonice de antibiotice : A. Tetraciclina/cloramfenicol B. Gentamicina/ampicilina C. Eritromicina/clindamicina D. Sulfametoxazol / trimetoprim E. Kanamicina / Colimicina Ampicilina este inactiva pe: A. Clamidii B. Streptococi C. Micoplasme D. Protozoare E. Salmonelle Nu fac parte din indicatiile oxacilinei: A. Tifosul exantematic B. Infectiile dermice cu stafilococi C. Legionelozele D. Osteomielitele stafilococice E. Infectiile urinare cu Pseudomonas Nu apartin clasei betalactaminelor A. Ceftriaxona B. Polimixina B C. Piperacilina D. Claritomicina E. Neomicina Sunt rezistente la sucul gastric: A. Fenoximetipenicilina B. Benzilpenicilina C. Dicloxacilina D. Ampicilina E. Pivampicilina

100. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la carbenicilina sunt false: A. este absorbabila dupa administrare orala B. este activa pe pseudomonas C. este foarte activa pe stafilococcul penicilinazopozitiv D. se leaga in proportie de 50% de proteinele plasmatice E. se administreaza intramuscular si intravenos 101. Sunt cefalosporine de generatia 1 A. Cefalotina B. Cefotiam C. Cefazolina D. Cefuroxima E. Cefoperazona 102. Sunt cefalosporine de generatia 2 A. Ceftriaxona B. Cefmenoxima C. Cefamandol D. Cefotiam E. Cefuroxima 103. Sunt cefalosporine de generatia 3 A. Cefmenoxima B. Cefoperazona C. Ceftazidima D. Cefepima E. Cefpirona 104. Sunt betalactamine active pe Pseudomonas aeruginosa A. Cefoperazona B. Piperacilina C. Cefsulodina D. Doxiciclina E. Ceftazidima 105. Referitor la cefalosporinele de generatia a treia , care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte: A. Se folosesc profilactic in chirurgie B. Sunt mai stabile la betalactamazele enterobacteriilor fata de cefalosporinele de generatia a doua C. Unele sunt active pe anaerobi D. Activitatea pe Enterobacter este slaba E. Sunt mai active decat cele din generatia a doua pe coci grampozitivi 106. Oxacilina: A. este rezistenta la penicilinaza; B. este rezistenta la aciditatea gastrica; C. are spectru ultralarg de actiune; D. se administreaza oral sau parenteral; E. este o penicilina de semisinteza. 107. Carbenicilina este: A. alfacarboxibenzilpenicilina; B. alfahidroxibenzilpenicilina; C. alfaaminobenzilpenicilina; D. alfacarboxifenilpenicilina; E. o penicilina cu spectru larg de actiune.

108. A. B. C. D. E. 109. A. B. C. D. E. 110. A. B. C. D. E. 111. A. B. C. D. E. 112. A. B. C. D. E. 113. A. B. C. D. E. 114. A. B. C. D. E. 115. A. B. C. D. E. 116. A.

Cefalexina: este o cefamicina naturala; este o cefalosporina de semisinteza; se absoarbe bine pe cale orala; este un derivat de 3-cefem; este un derivat de 3-carbacefem. Benzilpenicilina potasica: este stabila in mediul acid; se administreaza pe cale orala; este incompatibila cu alcoolul, se administreaza parenteral; este inactivata in mediul bazic. Penicilina G sodica se poate utiliza in solutie izotona de clorura de sodiu: in solutii perfuzabile cu pH acid sau alcalin; dupa preparare extemporaneu; asociata in seringa cu alte medicamente; singura in seringa; pastrata la + 4 C, maximum 24 ore. Benzatinpenicilina este indicata in: septicemii; infectii cu streptococ beta-hemolitic grupa A; meningita meningococica; lues (sifilis); angine, scarlatina. Sunt antibiotice rezistente la betalactamaza: oxacilina; amoxicilina; sultamicina (asocierea ampicilina + sulfactam); ampicilina; ticarcilina. Inhibitori de beta-lactamaza sunt: sulbactam; ticarcilina; tazobactam; piperacilina; acidul clavulanic. Care sunt asocierile de peniciline cu inhibitori de betalactamaza utilizate? carbenicilina + tazobactam; amoxicilina + acid clavulanic; ampicilina + sulbactam; piperacilina + tazobactam; oxacilina + acid clavulanic. Spectrul de actiune al formelor de depozit ale benzilpenicilinei cuprinde: gonococ; streptococ hemolitic; proteus vulgaris; stafilococ auriu; treponema. Peniciline active pe proteus si pseudomonas (bacili gram-negativ) sunt: carbenicilina;

B. C. D. E. 117. A. B. C. D. E. 118. A. B. C. D. E. 119. A. B. C. D. E. 120. A. B. C. D. E. 121. A. B. C. D. E. 122. A. B. C. D. E. 123. A. B. C. D. E. 124. A. B. C.

cloxacilina; fenoximetilpenicilina; oxacilina; ticarcilina. Din grupa cefalosporinelor cu administrare orala fac parte: cefalexina; cefradina; cefadroxil; cefamandol; cefalotina. Cefalosporine active in infectii cu pseudomonas (bacil gram-negativ) sunt: cefsulfodina; ceftazidina; cefapirina; cefazolina; cefalotina. Benzatinpenicilina este indicata in: profilaxia reumatismului poliarticular acut; lues (sifilis); infectii grave (septicemii, meningita meningococica); angina, scarlatina; infectii cu streptococ beta-hemolitic grupa A; Din grupa penicilinelor antistafilococice fac parte: meticilina; nafcilina; cloxacilina; ampicilina; oxacilina. Nu sunt cuprinse in spectrul de actiune al formelor de depozit ale penicilinei G: streptococ hemolitic; stafilococ auriu; gonococ; proteus vulgaris; treponema pallidum. Fac parte din grupa proampicilinelor: bacampicilina; carbenicilina; metampicilina; amoxicilina; pivampicilina. Reactii adverse inregistrate la administrarea benzilpenicilinei: soc anafilactic boala serului reactia Herxheimer difterie edem angioneurotic Penicilina G este antibioticul de electie in tratamentul infectiilor cu: streptococ hemolitic pneumococ streptococ viridans

D. E. 125. A. B. C. D. E. 126. A. B. C. D. E. 127. A. B. C. D. E. 128. A. B. C. D. E. 129. A. B. C. D. E. 130. A. B. C. D. E. 131. A. B. C. D. E. 132. A. B. C. D.

clostridium tetani pseudomonas aeruginosa Antibiotice bactericide numai in faza de multiplicare a bacteriilor sunt: vancomicina oxacilina cloxacilina gentamicina cefapirina Aztreonamul: este produs de sinteza foarte activ pe germeni gramnegativ ineficient pe germeni grampozitiv este hidrolizat de beta- lactamaza este indicat in infectii grave
Alegeti afirmatiile corecte: Sultamicillin asociaza sulbactam+ ampicilina Timentin asociaza ticarcilina+ acid clavulanic Imipenem se foloseste asociat in parti egale cu cilastatina Augmentin reprezinta asocierea amoxicilina+ acid clavulanic Aztreonamul este oxacefalosporina

Dintre inhibitorii de beta- lactamaze fac parte: ticarcilina sulbactamul acidul clavulanic tienamicina latamoxef Ceftriaxon:
este sinonim cu Rocephin este rezistent la beta- lactamaza efect aditiv cu aminoglicozidele fata de Pseudomonas aeruginosa se administreaza per os si intramuscular nu este activ fata de Mycobacterium, Mycoplasma si fungi

Cefalosporinele se caracterizeaza prin: structura beta- lactamica actiune bactericida in faza de multiplicare a bacteriilor liposolubilitate mare impiedicarea formarii peretelui bacterian fixare pe subunitatea ribozomala 50 S Ticarcilina: este penicilina cu spectru larg este activa fata de Proteus si Pseudomonas aeruginosa se asociaza in acelasi flacon cu gentamicina are efecte bune in micozele cutanate se utilizeaza in infectii urinare cu bacterii gramnegativ Amoxicilina: absorbtie digestiva neinfluentata de alimentatie eliminare renala intarziata de probenecid se biotransforma in proportii mari in infectiile aparatului respirator isi mentine eficacitatea si dupa diminuarea procesului inflamator E. se administreaza oral si parenteral

Tema nr. 2 Antibiotice din alte clase structurale: macrolide, aminoglicozide, tetracicline, feniculi si polipeptide
INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Aparine antibioticelor macrolidice: A. Lincomicina B. Spiramicina C. Tobramicina D. Paromomicina E. Rifampicina 2. Bacitracina: A. Este un antibiotic polipeptidic cu aciune sistemic dup administrare oral B. Se obine prin procedee de semisintez C. Se utilizeaz local n combinaii cu neomicina D. Este o aminoglicozid activ pe stafilococi E. Este contraindicat n eczeme i ulcere cutanate infectate 3. Clindamicina: A. Este o macrolid de semisintez B. Se indic i n infecii cu anaerobi C. Are absorbie oral inferioar lincomicinei D. Se utilizeaz exclusiv oral E. Absorbia oral este influenat puternic de alimente 4. Cloramfenicolul: A. Are efecte adverse hematologice B. Are utilizare larg, fiind putin toxic C. Este inactiv n meningita meningococic D. Parenteral se utilizeaz sub form de palmitat de cloramfenicol E. Hemisuccinatul de cloramfenicol i sodiu, solubil n ap, se utilizeaza pentru prepararea de colire 5. Doxiciclina: A. Este o tetraciclin cu eliminare rapid B. Acioneaz prin inhibarea sintezei proteice bacteriene C. Este inactiv pe micoplasme i clamidii D. Are absorbie gastro-intestinal redus E. Nu are contraindicaii n sarcin 6. Doxiciclina: A. Este o tetraciclin de semisintez obinut prin hidrogenarea oxitetraciclinei B. Este 6-alfa-dezoxi-oxitetraciclina C. Uzual se utilizeaz 600 mg/zi, divizat la 6 ore D. Se elimin preferenial pe cale renal E. Poate fi indicat i la copii mici 7. Eritromicina: A. Este antibiotic activ pe Chlamidia trachomatis B. Sub form de baz este rezistent la sucul gastric C. Sub form de baz se absoarbe mai bine dect sub form de propionat D. Este inactiv pe streptococi

E. Nu traverseaz placenta, ca urmare a masei moleculare mari 8. Este un derivat de semisintez al kanamicinei: A. Amikacina B. Neomicina C. Netilmicina D. Colistina E. Gramicidina 9. Ototoxicitatea i nefrotoxicitatea sunt reacii adverse caracteristice: A. Penicilinelor B. Aminoglicozidelor C. Macrolidelor D. Tetraciclinelor E. Fenicolilor 10. Precizati afirmatia incorecta in legatura cu cloramfenicolul: A. are spectru larg de actiune; B. antibiotic de electie in infectii cu anaerobi; C. este antibiotic de prima alegere in infectii cu stafilococ penicilinorezistent; D. prduce sindrom cenusiu, la nou-nascut; E. produce reactii adverse hematologice grave (anemie aplastica, aplazie medulara) 11. Care dintre urmtoarele asocieri de substane antibacteriene este(sunt) recomandate n terapeutic: A. ampicilin+cloramfenicol B. tetraciclin+cloramfenicol C. gentamicin+kanamicin D. benzilpenicilin+tetraciclin E. izoniazid+rifampicin 12. Colistina poate produce: A. nevrit optic B. displazii dentare C. sindrom cenuiu D. apnee prin efect curarizant E. eritem multiform 13. Fiecare din afirmaiile referitoare la aminoglicozide este adevrat, cu exceptia: A. se absorb n cantitate redus dup administrarea oral B. ating concentraii biliare mari C. se excret pe cale renal D. mpiedic sinteza proteinelor bacteriene E. toi membrii grupului au un potenial toxic semnificativ 14. Precizai care dintre afirmaiile referitoare la aminoglicozide este (sunt) incorect(e): A. prezint o absorbie digestiv redus B. au o aciune curarizant C. prezint o difuzie crescut n LCR D. mpiedic sinteza proteinelor bacteriene E. se elimin renal, peste 90% n form activ 15. Printre efectele adverse ale eritromicinei se numr: A. agranulocitoza B. polinevrita C. tulburri acustico-vestibulare D. grea i vom E. apneea prin bloc neuromuscular

16. Una din indicaiile majore ale streptomicinei este: A. angina streptococic B. tifosul exantematic C. tuberculoza pulmonar D. meningita meningococic E. febra tifoid 17. Aminoglicozidele: A. prezint absorbie digestiv bun B. prezint aborbie digestiv redus C. se administreaz exclusiv local D. nu sunt oto- i nefrotoxice E. nu se elimin pe cale renal 18. Care dintre antibioticele enumerate se folosete exclusiv local? A. colistin B. neomicin C. kanamicin D. eritromicin E. bacitracin 19. Care dintre tetracicline se administreaz injectabil? A. metaciclina B. minociclina C. doxiciclina D. rolitetraciclina E. tetraciclina 20. Streptomicina prezint urmtoarele efecte adverse, cu excepia: A. tulburri de echilibru B. pierderea acuitii auditive C. alergii D. albuminurie i cilindrurie E. hiperglicemie 21. Urmtoarele afirmaii despre eritromicin sunt adevrate, cu excepia: A. face parte din clasa antibioticelor macrolide B. prezint difuziune bun n toate esuturile C. se concentreaz n bil sub forma activ D. se elimin prin bil, fecale i urin E. nu este indicat la bolnavii alergici la penicilin 22. Urmtoarele antibiotice sunt aminoglicozide, cu excepia: A. streptomicin B. gentamicin C. kanamicin D. spiramicin E. neomicin 23. Bacitracina: A. Se administreaz oral, avnd o biodisponibilitate de 90% B. Are efect bactericid fa de germenii gram pozitivi C. Se administreaz parenteral, fiind relativ bine tolerat D. Nu se recomand n aplicaii locale, deoarece produce frecvent reacii alergice E. Este foarte activ pe enterobacteriacee. 24. Care dintre urmtoarele antibiotice cu spectru larg se poate utiliza n insuficiena renal? A. Tetraciclina

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

B. Doxiciclina C. Metaciclina D. Minociclina E. Rolitetraciclina Colistina (Colimicina): A. Are absorbie digestiv bun B. Acioneaz bactericid pe colibacili, Salmonella, Klebsiella C. Nu se administreaz parenteral D. Se asociaz frecvent cu aminoglicozidele pentru lrgirea spectrului E. Traverseaz foarte bine bariera hemato-encefalic Doxiciclina: A. Este un antibiotic cu spectru larg B. Este strict contraindicat n insuficiena renal C. Are timp de njumtire scurt, necesitnd mai multe prize zilnic D. Se asociaz frecvent cu benzilpenicilina, datorit sinergismului de aciune E. Carbamazepina i poteneaz efectul Traverseaz bariera hemato-encefalic, fiind utile n meningitele cu germeni sensibili: A. Cloramfenicolul B. Eritromicina C. Aminoglicozidele D. Bacitracina E. Polimixinele Care antibiotic produce cel mai rar reactii alergice: A. penicilina G B. ampicilina C. tetraciclina D. cefalotina E. sulfafurazol Notati antibioticul caracterizat prin nefrotoxicitate: A. penicilina G B. rifampicina C. cloramfenicol D. gentamicina E. nitrofurantoina Urmatoarele afirmatii privind eritromicina sunt adevarate, cu exceptia: A. este activa pe stafilococul penicilinazosecretor B. realizeaza concentratii mari in bila C. activa in infectii cu Escherichia coli D. are actiune bacteriostatica E. eliminare prin bila, fecale si urina. Urmatoarele afirmatii privind tetraciclinele sunt adevarate, cu exceptia: A. toate tetraciclinele sunt contraindicate in ultimul trimestru al sarcinii B. au spectru larg de actiune C. rezistenta se instaleaza rapid D. absorbtia tetraciclinelor scade la asocierea cu ioni de Ca2+, Al 3+ E. realizeaza in bila concentratii mai mari decat in sange Notati antibioticul a carui posologie trebuie ajustata corespunzator insuficientei renale: A. penicilina G B. gentamicina C. eritromicina

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

D. doxiciclina E. cloramfenicol Doxiciclina: A. Este o tetraciclina cu eliminare rapida B. Actioneaza prin inhibarea sintezei proteice bacteriene C. Este inactiva pe micoplasme si clamidii D. Are absorbtie gastro-intestinala redusa E. Nu are contraindicatii in sarcina Ototoxicitatea si nefrotoxicitatea sunt reactii adverse caracteristice: A. Penicilinelor B. Aminoglicozidelor C. Macrolidelor D. Tetraciclinelor E. Fenicolilor Apartine antibioticelor cu structura macrolidica: A. Lincomicina B. Spiramicina C. Tobramicina D. Paromomicina E. Rifampicina Eritromicina: A. Este activa pe Chlamidia trachomatis B. Sub forma de baza este rezistenta la sucul gastric C. Sub forma de baza se absoarbe mai bine decat sub forma de propionat D. Este inactiva pe streptococi E. Nu traverseaza placenta, ca urmare a masei moleculare mari Este derivat de semisinteza al kanamicinei A. Amikacina B. Neomicina C. Netilmicina D. Colistina E. Gramicidina Cloramfenicolul: A. Are efecte adverse hematologice B. Are utilizare larga fiind putin toxic C. Este inactiv in meningita meningococica D. Parenteral se utilizeaza sub forma de palmitat de cloramfenicol E. Hemisuccinatul de cloramfenicol si sodiu, solubil in apa, se utilizeaza pentru prepararea de colire Troleandomicina apartine clasei: A. betalactaminelor B. aminoglicozidelor C. macrolidelor D. lincosamidelor E. tetraciclinelor Tobramicina este: A. analog al kanamicinei B B. analog al gentamicinei C. dideoxikanamicina B D. obtinuta prin sinteza chimica

E. antibiotic macrolidic 41. Este dideoxikanamicina B A. Propikacina B. Amikacina C. Netilmicina D. Framicetina E. Dibekacina 42. Produsul Vibramycin contine ca substanta activa: A. Minociclina B. Doxiciclina C. Rolitetraciclina D. Metaciclina E. Piperaciclina 43. Precizati afirmatia incorecta in legatura cu cloramfenicolul: A. are spectru larg de actiune; B. antibiotic de electie in infectii cu anaerobi; C. este antibiotic de prima alegere in infectii cu stafilococ penicilinorezistent; D. produce sindrom cenusiu, la nou-nascut; E. produce reactii adverse hematologice grave (anemie aplastica, aplazie medulara). 44. Care din urmatoarele antibiotice are structura aminoglicozidica si este caracterizat prin nefrotoxicitate: A. nitrofurantoina; B. rifampicina; C. gentamicina; D. cloramfenicolul; E. penicilina G. 45. Care din urmatoarele antibiotice are structura aminoglicozidica si nu prezinta absorbtie digestiva semnificativa: A. oxacilina; B. kanamicina; C. rifampicina; D. eritromicina; E. tetraciclina. 46. Care din urmatoarele antibiotice are structura aminoglicozidica si necesita ajustarea dozelor in insuficienta renala: A. eritromicina; B. cloramfenicolul; C. doxiciclina; D. gentamicina; E. penicilina G. 47. Streptomicina: A. are absorbtie buna digestiva B. nu traverseaza placenta C. excretia urinara nu se modifica in caz de insuficienta renala D. produce albuminurie si cilindrurie E. contraindicata administrarea sub forma de aerosoli 48. Neomicina are urmatoarele indicatii terapeutice, cu exceptia: A. preoperator pentru suprimarea florei bacteriene, in chirurgia colonului B. infectii ale tubului digestiv cu germeni sensibili C. injectabil, in micoze suprainfectate D. coma hepatica

E. local, in infectii oftalmologice 49. Tetraciclina are urmatoarele particularitati farmacologice, cu exceptia: A. absorbtie buna din tubul digestiv B. nu se elimina prin urina C. este contraindicata in prima copilarie D. la adulti se administreaza oral 2-4 g/zi in 4 prize egale E. este indicata in infectii cu Chlamydia si Mycoplasma 50. Datorita tratamentului cu cloramfenicol pot aparea urmatoarele efecte adverse, cu exceptia: A. glosite si stomatite B. aplazie medulara C. anemie aplastica D. confuzie si halucinatii E. poliglobulie 51. Urmatoarele afirmatii despre colistin sunt adevarate, cu exceptia: A. sinonim cu polimixina E B. difuzeaza in toate tesuturile C. trece usor bariera hematoencefalica D. eliminare renala 80% E. produce tulburari neuropsihice 52. Exclusiv local, se administreaza: A. polimixina B B. bacitracina C. tiamfenicol D. cloramfenicol E. metaciclina INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Cloramfenicolul are: A. Spectru de actiune larg B. Actiune intens pe bacilul tuberculos C. Actiune intens pe unii bacili gram negativi D. Actiune antifungic E. Aciune antiviral 2. Cresc nefrotoxicitatea aminoglicozidelor: A. Polimixinele B. Cisplatina C. Ampicilina D. Furosemidul E. Amfotericina B 3. Fac parte din grupul antibioticelor cu structur macrolidic: A. Josamicina B. Azitromicina C. Roxitromicina D. Diritromicina E. Lincomicina 4. Fac parte din indicaiile gentamicinei: A. Infeciile cu anaerobi B. Tuberculoza pulmonar i extrapulmonar C. Infeciile stafilococice

D. Infeciile cu Pseudomonas, la concentraii de 4 micrograme/ml E. Infeciile urinare cu Coli 5. Gentamicina: A. Este activ pe bacili gram-negativi B. Nu se poate asocia cu betalactamine C. Se condiioneaz sub form de soluii injectabile D. La doze mari este nefrotoxic E. Are structura tetraciclic 6. Tetraciclinele: A. Interacioneaz cu antiacidele pe baz de ioni de calciu B. Pot fi utilizate sub form de aerosoli C. Au toxicitate relativ redus D. Sunt active pe Mycoplasme i Chlamidia E. Pot fi utilizate n bruceloz 7. Absorbtia tetraciclinei dupa administrarea orala poate fi diminuata prin administrarea concomitenta de: A. produse lactate (in cantitate mare); B. preparate din fier; C. antiacide gastrice neutralizante; D. antispastice; E. enzime pancreatice. 8. Aminoglicozidele au urmatoarele caracteristici farmacologice: A. sunt bactericide in special pe bacili gram-negativ aerobi; B. nu se absorb digestiv si de aceea se administreaza injectabil; C. in doze mari pot produce blocaj de transmitere neuromusculara; D. pot fi administrate si la pacientii cu miastenie grava; E. dau nefro si ototoxicitate. 9. Care din urmatoarele afirmatii cu privire la aminoglicozide sunt adevarate? A. nu se absorb bine dupa administrarea orala; B. impiedica sinteza proteinelor bacteriene; C. toate au un potential toxic important; D. se elimina pe cale renala; E. prezinta toxicitate redusa; 10. Care din urmatoarele antibiotice actioneaza la nivelul membranei celulei bacteriene; A. penicilina; B. polimixina; C. ampicilina; D. colistina E. tetraciclina 11. Care din urmatoarele antibiotice inhiba sinteza proteica bacteriana? A. eritromicina; B. benzilpenicilina; C. tetraciclina; D. polimixina; E. cloramfenicolul. 12. Aminoglicozidele au urmatorul profil farmacologic: A. absorbtie digestiva absenta; B. ototoxicitate; C. nefrotoxicitate; D. stimulare neurmusculara;

E. activitate bactericida mai ales pe bacili gram-negativ aerobi. 13. Cloramfenicolul prezinta urmtoarele caracteristici farmacologice: A. antibiotic de electie in infectii cu anaerobi; B. antibiotic de electie in salmoneloze sistemice; C. datorita liposolubilitatii scazute nu difuzeaza in creier si in lichidul cefalorahidian (l.c.r.); D. induce la nou nascut si prematur "sindrom cenusiu". E. provoaca reactii adverse hematologice grave (anemie aplastica, aplazie medulara). 14. Colistina are urmatoarele proprietati farmacologice: A. activa pe germeni gram-negativ; B. activa pe Pseudomonas aeruginosa; C. activa pe germeni gram-pozitiv; D. se absoarbe bine din tubul digestiv; E. in infectii sistemice se administreaza per os. 15. Comparativ cu tetraciclina, doxiciclina are urmatoarele particularitati farmacologice: A. absorbtie per os buna; B. concentratii active in 12 ore; C. absorbtie per os neinfluentata de alimente; D. se administreaza la 4 ore; E. efect bactericid. 16. Dintre aminoglicozide, sunt active pe Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) urmatoarele: A. gentamicina; B. kanamicina; C. tobramicina; D. neomicina; E. streptomicina. 17. Dintre antibioticele enumerate mai jos care se pot administra ca antituberculoase? A. streptomicina; B. neomicina; C. bacitracina; D. tobramicina; E. rifampicina. 18. Eritromicina prezinta urmatoarele proprietati farmacologice: A. realizeaza concentratii reduse in lichidul cefalorahidian; B. nu este activa pe cale orala; C. sufera o biotransformare hepatica importanta; D. realizeaza concentratii egale in plasma si laptele matern; E. se elimina majoritar prin bila in concentratii mari. 19. Streptomicina are urmatoarele proprietati farmacologice: A. se elimina in majoritate renal in forma activa; B. nu realizeaza concentratii active in lichidul cefalorahidian (l.c.r.); C. se asociaza cu diuretice de ansa; D. este activa pe Mycobacteriuum tuberculosis (bacilul Koch); E. rezistenta se instaleaza brusc. 20. Tetraciclina prezinta urmatoarele caracteristici farmacologice: A. calea de administrare numai injectabila; B. absorbtie per os partiala, variabila; C. depozitare la nivelul musculaturii striate; D. absorbtie per os diminuata de prezenta alimentelor;

E. absorbtia per os diminuata de prezenta de lactate si de ioni de calciu, magneziu, fier. 21. Absorbia tetraciclinei dup administrarea oral poate fi diminuat prin administrarea concomitent de: A. fermeni pancreatici B. antiacide gastrice C. produse lactate D. preparate de fier E. antispastice 22. Aminoglicozidele: A. pot provoca atrofia nervului optic B. sunt eliminate predominent pe cale renal n form activ C. au absorbie digestiv redus D. traverseaz uor bariera hematoencefalic E. sunt antibiotice de elecie n infeciile survenite la gravide 23. Aminoglicozidele: A. realizeaz concentraii mari la nivel biliar B. sunt active pe germeni cu multiplicare intracelular C. au o absorbie digestiv redus D. sunt compui nefrotoxici ca urmare a acumulrii n parenchimul renal E. nu se asociaz ntre ele datorit riscului crescut de reacii adverse toxice 24. Care din urmtoarele medicamente antibacteriene sunt contraindicate la gravide: A. tetraciclina B. fenoximetilpenicilina C. eritromicina D. acidul nalidixic E. oxacilina 25. Care dintre urmtoarele afirmaii reprezint caracteristici generale ale eritromicinei: A. este activ pe germenii cu multiplicare intracelular B. se elimin biliar n concentraii mari C. inhib sinteza proteinelor bacteriene D. prezint alergie ncruciat cu penicilinele E. este contraindicata in insuficienta respiratorie 26. Gentamicina: A. nu se recomand la bolnavii cu insuficien renal B. este un antituberculos major C. are o toxicitate renal ridicat D. are proprieti inductoare enzimatice E. se fixeaz pe subunitile ribozomale 30S ale bacteriei i inhib sinteza proteic 27. Sindromul cenuiu produs de cloramfenicol la nou-nscutul prematur: A. se datoreaz eliminrii renale deficitare a antibioticului B. poate fi letal C. are o natur imunoalergic D. apare ca urmare a imaturitii funcionale hepatice E. se caracterizeaz prin hipertermie malign 28. Tetraciclina este indicat n tratamentul urmtoarelor boli: A. tifos exantematic B. acnee C. infecii cu mycoplasma pneumoniae D. meningit meningococic

E. gonoree 29. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. tetraciclinele au spectru larg de aciune B. tetraciclinele traverseaz placenta i trec n laptele matern C. tetraciclinele sunt indicate n infecia cu mycoplasma i chlamydia D. tetraciclinele sunt recomandate n ultimul trimestru de sarcin i prima copilrie E. tetraciclinele pot produce pigmentaii dentare i carii la copii 30. Care dintre urmtoarele antibiotice nu se administreaz oral pentru efecte sistemice? A. kanamicina B. cloramfenicol C. polimixina B D. eritromicina E. gentamicina 31. Cloramfenicolul: A. are absorbie bun rectal B. nu traverseaz placenta C. este biotransformat la nivel hepatic D. se elimin biliar E. produce anemie aplastic 32. Cloramfenicolul: A. se administreaz oral n doz de 2 - 4 g/zi la aduli B. se aplic local n unguente C. se administreaz ntr-o singur priz zilnic D. nu se administreaz rectal E. nu se administreaz pe cale parenteral 33. Colistin: A. are concentraii pulmonare superioare celor sangiune B. penetreaz uor bariera hematoencefalic C. trece greu prin bariera placentar D. se elimin predominant renal E. are absorbie digestiv bun 34. Menionai care dintre urmtoarele efecte adverse sunt caracteristice streptomicinei: A. tulburri vestibulare B. tulburri auditive C. anemie hemolitic D. alergii E. albuminurie, cilindrurie 35. Polimixina B: A. amelioreaz nefrotoxicitate aminoglicozidelor B. se absoarbe digestiv C. prezint absorbie bun dup injectare intramuscular D. crete efectele de blocare neuromuscular ale curarizantelor E. are aciune bactericid 36. Urmtoarele antibiotice sunt macrolide, cu excepia: A. eritromicin B. spiramicin C. streptomicin D. kanamicin E. rosaramicin 37. Urmtoarele efecte adverse pot s apar n tratamentul cu cloramfenicol:

A. anemie aplastic B. aplazie medular C. leucopenie D. pigmentaii dentare E. ototoxicitate 38. Aminoglicozidele prezint urmtoarele proprieti comune: A. Se absorb bine dup administrare oral B. Ptrund bine n lichidul cefalorahidian C. Sunt oto- i nefrotoxice D. Prezint aciune de tip curarizant E. Sinergism de aciune utilizat n terapie, cu diminuarea toxicitii, la asocierea ntre ele 39. Care dintre antibiotice sunt active pe Treponema pallidum? A. Benzilpenicilina B. Gentamicina C. Ciprofloxacina D. Tetraciclinele E. Eritromicina 40. Care dintre urmtoarele antibiotice aparin clasei aminoglicozidelor: A. Kanamicina B. Amikacina C. Clindamicina D. Lincomicina E. Netilmicina 41. Cloramfenicolul este antibiotic de elecie n: A. Salmoneloze (inclusiv febr tifoid) B. Meningite cu bacili gram negativ sensibili C. Tifos exantematic D. Tuberculoz extrapulmonar la copii E. Infestri cu protozoare (Entamoeba histolytica) 42. Cresc efecte cloramfenicolului: A. Cimetidina B. Barbituricele C. Fenitoina D. Paracetamolul E. Glutetimida 43. Cresc nefrotoxitatea aminoglicozidelor: A. Cefalosporinele B. Penicilina G C. Polimixinele D. Furosemidul E. Fenoximetilpenicilina 44. Eritromicina are urmtoarele proprieti farmacocinetice: A. Difuziune bun n toate esuturile B. Traversarea barierei hemato-encefalice C. Traversarea barierei placentare D. Concentrare n form activ n bil E. Timp de njumtitre lung (peste 14 ore) 45. Eritromicina este antibiotic de elecie n infeciile cu: A. Mycoplasma pneumoniae

B. Bordetella pertussis C. Pseudomonas aeruginosa D. Mycobacterium tuberculosis E. Corynebacterium diphteriae 46. Reaciile adverse ale cloramfenicolului sunt: A. Nefro- i ototoxicitate B. Aplazie medular C. Enterit stafilococic sever D. Tulburri la nivelul mucoaselor E. Alcaloz metabolic 47. Se elimin prin bil, putnd fi utilizate n infecii biliare: A. Ampicilina B. Griseofulvina C. Eritromicina D. Bacitracina E. Gentamicina 48. Afirmatiile corecte pentru eritromicina, sunt: A. eritromicina baza este partial inactivata de sucul gastric B. se concentreaza in bila, in forma activa C. este contraindicata administrarea in insuficienta hepatica D. creste toxicitatea teofilinei E. este antibiotic de prima alegere in infectiile cu Pseudomonas aeruginosa 49. Notati afirmatiile incorecte: A. spectrul antibacterian al lincomicinei cuprinde mai ales germeni gram pozitiv: pneumococ, streptococ, stafilococ, B. anthracis, Cl. tetanii, Corynebacterium B. spiramicina are difuziune buna in plaman, saliva si secretii bronsice C. rosaramicina este inactiva pe mycoplasme D. clindamicina este inactiva pe Bacteroides fragilis E. pristinamicina este indicata in infectii cutanate cu stafilococ si streptococ 50. Cresc toxicitatea renala a aminoglicozidelor, substantele: A. amfotericina B B. furosemid C. cisplatin D. ticarcilina E. carbenicilina 51. Afirmatiile corecte pentru streptomicina, sunt: A. absorbtie digestiva medie (aproximativ 30%) B. dupa administrare intramusculara, se elimina predominant netransformata prin urina (aproximativ 80%) C. este activa pe bacilul tuberculos D. are efect ototoxic E. se administreaza oral in infectii cu germeni sensibili (enterocolite, dizenterie) 52. Notati afirmatiile corecte: A. neomicina se utilizeaza oral, in infectii ale tubului digestiv, cu germeni sensibili (Salmonella, Shigella) B. tobramicina are efecte adverse acustico-vestibulare mai reduse comparativ cu gentamicina C. gentamicina este activa pe stafilococ D. kanamicina este mai activa pe bacilul Koch, comparativ cu streptomicina E. spectinomicina este foarte activa pe gonococ

53. Tetraciclinele sunt indicate in: A. pneumonie cu pneumococ B. infectii urinare cu colibacil C. infectii produse de Mycoplasma D. infectii produse de Chlamydia E. infectii digestive produse de Candida albicans 54. Notati afirmatiile corecte: A. tetraciclina realizeaza concentratii de 10 ori mai mari in bila, comparativ cu cele plasmatice B. absorbtia tetraciclinei scade la asocierea cu saruri de calciu C. minociclina este o tetraciclina semiretard cu durata actiunii 12 ore D. doxiciclina este inactiva pe streptococul hemolitic grup A E. 70% din doxiciclina filtrata glomerular, se reabsoarbe la nivelul tubilor renali 55. Notati afirmatiile corecte pentru cloramfenicol: A. absorbtia orala este incompleta B. este activ pe bacili gram negativ C. la doze terapeutice are efect bacteriostatic D. nu traverseaza placenta E. produce aplazie medulara 56. Afirmatiile incorecte pentru polimixina B, sunt: A. absorbtie digestiva inalta B. foarte activa pe gonococ C. concentratia serica este crescuta in insuficienta renala D. este activa pe bacili gramnegativ E. creste nefrotoxicitatea aminoglicozidelor 57. Notati afirmatiile gresite: A. bacitracina are absorbtie digestiva redusa B. bacitracina are efect bactericid pe germeni grampozitiv C. colistin se administreza exclusiv oral D. polimixina B este inactiva pe bacili gram negativ E. colistin are efect curarizant care se poate manifesta la administrare intramusculara 58. Prezinta contraindicatie absoluta asocierea eritromicinei cu: A. carbamazepina B. acid salicilic C. teofilina D. atenolol E. rifampicina 59. Afirmatiile corecte privind cloramfenicolul sunt: A. produce aplazie medulara B. are spectru de actiune larg C. produce anemie aplastica D. se preteaza la serii repetate de tratament E. este antibiotic de prima alegere in infectii cu stafilococ penicilinorezistent 60. Sunt active pe bacilul Koch uman aminoglicozidele A. streptomicina B. gentamicina C. kanamicina D. tobramicina E. neomicina 61. Se pot administra ca antituberculoase, antibioticele:

A. tobramicina B. streptomicina C. bacitracina D. rifampicina E. neomicina 62. Antibiotice polipeptidice utilizate exclusiv in aplicatii locale sunt: A. bacitracina B. polimixina B C. tirotricina D. colistin E. capreomicina 63. Eritromicina are urmatoarele indicatii de electie: A. lues B. infectii cu streptococ grupa A C. difterie D. pnumonie cu M. Pneumoniae E. infectii cu bacili gram negativi 64. Streptomicina: A. se absoarbe bine la administrarea orala B. difuzeaza usor prin membrane C. produce tulburari vestibulare D. produce tulburari auditive E. este activa pe Mycobacterium tuberculosis 65. Produc ototoxicitate: A. streptomicina B. tetraciclina C. eritromicina D. gentamicina E. cloramfenicol 66. Sunt corecte urmatoarele afirmatii: A. tetraciclina produce dismicrobism intestinal B. cloramfenicol produce aplazie medulara C. kanamicina are efect ototoxic D. doxiciclina se administreaza la 6 ore E. eritromicina este activa pe stafilococul penicilinazosecretor 67. Lincomicina este activa in infectii cu: A. pneumococ B. streptococ C. stafilococ D. bacil Koch E. Pseudomonas 68. Cloramfenicolul are: A. Spectru antibacterian larg B. Actiune intensa pe bacilul tuberculos C. Actiune intensa pe unii bacili gram negativi D. Actiune antifungica E. Actiune antivirala 69. Fac parte din grupul antibioticelor cu structura macrolidica: A. Josamicina B. Eritromicina

C. Lincomicina D. Spiramicina E. Rifampicina 70. Gentamicina: A. Este activa pe bacili gram negativi B. Nu se recomanda asocierea cu betalactamine C. Se conditioneaza sub forma de solutii injectabile D. La doze mari este nefrotoxica E. Are structura tetraciclica 71. Bacitracina A. Este o aminoglicozida activa pe stafilococi B. Se obtine prin semisinteza C. Se utilizeaza local in combinatie cu neomicina D. Structural este o polipeptida E. Este contraindicata in ulcere cutanate infectate 72. Cresc nefrotoxicitatea aminoglicozidelor: A. Polimixinele B. Cisplatina C. Ampicilina D. Furosemidul E. Amfotericina B 73. Fac parte din indicatiile gentamicinei: A. Infectiile cu anaerobi B. Tuberculoza pulmonara si extrapulmonara C. Infectiile stafilococice D. Infectiile cu Pseudomonas E. Infectiile cu Escherichia coli 74. Tetraciclinele: A. Interactioneaza cu antiacidele pe baza de ioni de calciu B. Pot fi utilizate la sugari C. Au toxicitate relativ redusa D. Sunt active pe mycoplasme si clamidii E. Pot fi utilizate in bruceloza 75. Doxiciclina: A. Este o tetraciclina de semisinteza B. Uzual se administreaza 600 mg/zi, divizat la 6 ore C. Se elimina preferential pe cale renala D. Este contraindicata in sarcina E. Are un timp de eliminare scurt 76. Se administreaza oral: A. Eritromicina lactobionat B. Propionileritromicina C. Claritromicina D. Carfecilina E. Hemisuccinatul de cloramfenicol si sodiu 77. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false: A. Eritromicina lactobionat este solubila in apa B. Eritromicina baza este stabila la sucul gastric C. Propionatul de eritromicina este rezistent la sucul gastric D. Eritromicina difuzeaza slab in tesuturi

E. Eritromicina se elimina biliar, prin fecale si urina 78. Eritromicina: A. Este antibiotic de electie in pneumonii cu Mycoplasma pneumoniae B. Nu se recomanda administrarea la copii C. Este antibiotic de rezerva in infectii cu Chlamidia trachomatis D. Scade toxicitatea teofilinei prin inductie enzimatica E. Creste toxicitatea carbamazepinei prin inhibitie enzimatica 79. Aminoglicozidele: A. au absorbtie digestiva redusa B. difuzeaza slab in tesuturi C. sunt active pe enterobacteriaceae D. realizeaza concentratii scazute in parenchimul renal E. se elimina renal, peste 90% in forma activa 80. Este contraindicata asocierea aminoglicozidelor la utilizare sistemica cu: A. cefalosporine nefrotoxice B. aminopeniciline C. diuretice tiazidice D. amfotericina B E. polimixine 81. Streptomicina contine in structura: A. un aglicon 2-desoxistreptaminic B. streptidina C. streptoza D. N-metilglucozamina E. cladinoza 82. Streptidina este: A. derivat de manitol B. biguanidino-inozitol C. agliconul din neomicina D. agliconul din streptomicina E. identica streptobiozaminei 83. Care din afirmatiile referitoare la streptomicina sunt adevarate: A. se prezinta ca o pulbere alba, higroscopica B. este termostabila C. prezinta caracter bazic puternic D. cu acizii formeaza saruri greu solubile in apa E. activitatea maxima a substantei se manifesta la pH 9 84. Care din afirmatiile referitoare la streptomicina sunt false: A. apartine clasei aminozidelor B. se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 30% C. are absorbtie digestiva de peste 50% D. nu traverseaza placenta E. lezeaza perechea 8 de nervi cranieni 85. Kanamicina: A. se obtine din culturi de Streptomyces griseus B. este o aminozida de semisinteza, derivat al gentamicinei C. are absorbtie digestiva redusa D. actioneaza bacteriostatic si bactericid fata de E. coli E. este inactiva pe bacilul Koch 86. Nu fac parte din indicatiile gentamicinei

A. infectiile cu anaerobi B. infectiile urinare cu Escherichia coli C. tratamentul unor meningite D. infectiile osoase cu stafilococi E. sifilisul 87. Tobramicina: A. are spectru de activitate asemanator gentamicinei B. are actiune sinergica cu carbenicilina fata de Pseudomonas C. are efecte adverse acustico-vestibulare mai intense decat gentamicina D. nu se recomanda in infectii urinare E. se administreaza pe cale orala si are absorbtie digestiva buna 88. Neomicina: A. are absorbtie digestiva buna B. este foarte activa pe coci gram pozitivi C. este activa pe Salmonella si Shigella D. este inactiva fata de virusuri E. se poate utiliza preoperator pentru suprimarea florei intestinale sensibile 89. Nu apartin clasei aminoglicozidelor: A. Spectinomicina B. Spiramicina C. Azitromicina D. Amikacina E. Dibekacina 90. Sunt aminoglicozide naturale: A. Paromomicina B. Amikacina C. Netilmicina D. Dibekacina E. Sisomicina 91. Sunt aminoglicozide semisintetice: A. Spectinomicina B. Amikacina C. Sisomicina D. Dibekacina E. Framicetina 92. Sunt tetracicline de semisinteza: A. Metaciclina B. Tetraciclina C. Doxiciclina D. Rolitetraciclina E. Minociclina 93. Care din urmatoarele tetracicline au actiune semiretard: A. Doxiciclina B. Metaciclina C. Minociclina D. Rolitetraciclina E. Tetraciclina 94. Efectul tetraciclinelor dupa administrare orala este scazut de: A. contraceptive orale B. anticoagulante orale

C. antiacide orale D. preparate orale cu fier E. compusi ai bismutului 95. Doxiciclina: A. este activa pe pneumococ B. este tetraciclina preferata in infectii urinare C. se poate utiliza si in caz de insuficienta renala D. are absorbtie digestiva buna E. se obtine prin hidrogenarea metaciclinei 96. Cloramfenicolul: A. este usor solubil in apa B. are absorbtie digestiva incompleta C. se absoarbe rectal D. difuzeaza bine in tesuturi E. sub forma de palmitat se hidrolizeaza rapid in intestin 97. Care din afirmatiile referitoare la cloramfenicol sunt false: A. nu se recomanda in infectii care pot fi tratate cu alte antibiotice B. nu se administreaza serii repetate de tratament cu cloramfenicol C. este inactiv in febra tifoida si paratifoida D. este activ in dizenterii bacilare E. este inactiv in ricketsioze 98. Tiamfenicolul: A. este un detivat al cloramfenicolului in care grupa nitro a fost inlocuita cu metilsulfonil B. ca si cloramfenicolul, poate produce aplazie medulara ireversibila C. se utilizeaza oral, intramuscular si intravenos D. este inactiv pe anaerobi E. este inactiv pe Salmonella 99. Sunt antibiotice solubile in apa: A. hemisuccinatul de cloramfenicol si sodiu B. palmitatul de cloramfenicol C. stearatul de cloramfenicol D. rolitetraciclina E. lactobionatul de eritromicina 100. Sunt antibiotice polipeptidice: A. Novobiocina B. Gramicidina C. Bacitracina D. Neomicina E. Tirotricina 101. Colistina se administreaza: A. oral in gastroenterite B. oral in infectii urinare C. parenteral in endocardite D. oral pentru profilaxia complicatiilor hiperamoniemiei E. oral in endocardite 102. Streptomicina are urmatoarele proprietati farmacologice: A. se elimina in majoritate renal in forma activa; B. nu realizeaza concentratii active in lichidul cefalorahidian (l.c.r.); C. se asociaza cu diuretice de ansa;

D. este activa pe Mycobacteriuum tuberculosis (bacilul Koch); E. rezistenta se instaleaza brusc. 103. Tetraciclina prezinta urmatoarele caracteristici farmacologice: A. calea de administrare numai injectabila; B. absorbtie per os partiala, variabila; C. depozitare la nivelul musculaturii striate; D. absorbtie per os diminuata de prezenta alimentelor; E. absorbtia per os diminuata de prezenta de lactate si de ioni de calciu, magneziu, fier. 104. Comparativ cu tetraciclina, doxiciclina are urmatoarele particularitati farmacologice: A. absorbtie per os buna; B. concentratii active in 12 ore; C. absorbtie per os neinfluentata de alimente; D. se administreaza la 4 ore; E. efect bactericid. 105. Cloramfenicolul prezinta urmatoarele caracteristici farmacologice: A. antibiotic de electie in infectii cu anaerobi; B. antibiotic de electie in salmoneloze sistemice; C. datorita liposolubilitatii scazute nu difuzeaza in creier si in lichidul cefalorahidian (l.c.r.); D. induce la nou nascut si prematur "sindrom cenusiu". E. provoaca reactii adverse hematologice grave (anemie aplastica, aplazie medulara). 106. Dintre aminoglicozide, sunt active pe Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) urmatoarele: A. gentamicina; B. kanamicina; C. tobramicina; D. neomicina; E. streptomicina. 107. Dintre antibioticele enumerate mai jos care se pot administra ca antituberculoase? A. streptomicina; B. neomicina; C. bacitracina; D. tobramicina; E. rifampicina. 108. Care sunt antibioticele cu structura polipeptidica utilizare exclusiv in: A. polimixina B; B. colistin; C. tirotricina; D. capreomicina; E. bacitracina 109. Care dintre antibioticele cu structura de aminoglicozide nu sunt active pe Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) uman: A. streptomicina; B. neomicina; C. tobramicina; D. gentamicina; E. kanamicina. 110. Aminoglicozidele au urmatoarele caracteristici farmacologice: A. sunt bactericide in special pe bacili gram-negativ aerobi;

B. nu se absorb digestiv si de aceea se administreaza injectabil; C. in doze mari pot produce blocaj de transmitere neuromusculara; D. pot fi administrate si la pacientii cu miastenie grava; E. dau nefro si ototoxicitate. 111. Absorbtia tetraciclinei dupa administrarea orala poate fi diminuata prin administrarea concomitenta de: A. produse lactate (in cantitate mare); B. preparate din fier; C. antiacide gastrice neutralizante; D. antispastice; E. enzime pancreatice. 112. Care din urmatoarele afirmatii cu privire la aminoglicozide sunt adevarate? A. nu se absorb bine dupa administrarea orala; B. impiedica sinteza proteinelor bacteriene; C. toate au un potential toxic important; D. se elimina pe cale renala; E. prezinta toxicitate redusa; 113. Care din urmatoarele antibiotice inhiba sinteza proteica bacteriana? A. eritromicina; B. benzilpenicilina; C. tetraciclina; D. polimixina; E. cloramfenicolul. 114. Care din urmatoarele antibiotice actioneaza la nivelul membranei celulei bacteriene; A. penicilina; B. polimixina; C. ampicilina; D. colistina; E. tetraciclina. 115. Eritromicina prezinta urmatoarele proprietati farmacologice: A. realizeaza concentratii reduse in lichidul cefalorahidian; B. nu este activa pe cale orala; C. sufera o biotransformare hepatica importanta; D. realizeaza concentratii egale in plasma si laptele matern; E. se elimina majoritar prin bila in concentratii mari. 116. Colistina are urmatoarele proprietati farmacologice: A. activa pe germeni gram-negativ; B. activa pe Pseudomonas aeruginosa; C. activa pe germeni gram-pozitiv; D. se absoarbe bine din tubul digestiv; E. in infectii sistemice se administreaza per os. 117. Aminoglicozidele au urmatorul profil farmacologic: A. absorbtie digestiva absenta; B. ototoxicitate; C. nefrotoxicitate; D. stimulare neuromusculara; E. activitate bactericida mai ales pe bacili gram-negativ aerobi. 118. Polimixina B are urmatoarele particularitati farmacologice: A. nu se absoarbe digestiv B. are absorbtie buna dupa injectarea i.m.

119.

120.

121.

122.

123.

124.

125.

126.

C. este activ fata de bacili gram-pozitiv D. se administreaza local, in infectii cutanate E. se administreaza parenteral in infectii digestive Gentamicina: A. circula nelegata de proteinele plasmatice B. se elimina urinar aproape complet nemodificata C. este activa fata de anaerobi D. este inactiva fata de Pseudomonas si Klebsiella E. se administreaza in infectii grave cu germeni gram-negativ sensibili Aminoglicozidele: A. sunt distruse de sucurile digestive B. au difuziune buna in l.c.r. C. se elimina renal mai ales in forma activa D. au actiune curarizanta E. nu afecteaza functia renala Afirmatiile corecte privind lincomicina sunt: A. difuzeaza in spatiul extra- si intracelular B. se elimina preponderent prin urina C. este activa mai ales fata de germeni gram-pozitiv D. este contraindicata in osteomielita E. se administreaza exclusiv local Eritromicina: A. are difuziune buna in toate tesuturile B. traverseaza meningele normal C. se concentreaza in bila D. este antibioticul de electie in pneumonie cu Mycoplasma pneumoniae E. se administreaza in faringita streptococica la subiecti cu alergie la penicilina Urmatoarele afirmatii despre tetracicline sunt adevarate: A. au absorbtie scazuta la asocierea cu ioni de calciu, fier, aluminiu B. se administreaza in aerosoli C. au difuziune buna in toate tesuturile D. rezistenta se instaleaza rapid E. produc hipertensiune intracraniana benigna mai ales la tineri Bacitracina: A. are absorbtie digestiva buna B. este bactericid fata de germeni gram-pozitiv C. se administreaza injectabil D. se administreaza exclusiv local, singura sau asociata E. este utila in piodermite si impetigo Care dintre urmatoarele afirmatii despre tetracicline sunt adevarate ? A. doxiciclina este singura tetraciclina recomandata in insuficienta renala B. minociclina are absorbtie digestiva buna C. barbituricele si carbamazepina potenteaza efectul doxiciclinei D. efectul tetraciclinelor este potentat de antiacide E. rolitetraciclina se administreaza injectabil i.v. sau i.m. Antibiotice macrolide sunt: A. spiramicina B. rosaramicina C. streptomicina D. sisomicina

E. spectinomicina

Tema nr. 3 Chimioterapice antibacteriene


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Are aciune sistemic semiretard: A. Sulfafurazolul B. Sulfacetamida C. Sulfametoxazolul D. Salazosulfapiridina E. Sulfadiazina 2. Este constituient activ al salazosulfapiridinei dup bioactivarea hidrolitic a acesteia: A. Trimetoprimul B. Acidul salicilic C. Acidul 5-amino salicilic D. Acidul clavulanic E. Sulbactamul 3. Se utilizeaz n lepr: A. Mesalazina B. Terizidona C. Dapsona D. Metenamina E. Mafenidul 4. Sulfamidele chimioterapice: A. Scad efectul anticoagulantelor orale B. Cresc efectul antidiabeticelor orale C. Scad activitatea fenitoinei D. Acioneaz prin inhibarea sintezei proteice bacteriene E. Sunt chimioterapice cu origine natural 5. Alegeti raspunsurile corecte pentru Sulfametoxazol: A. este o sulfamida cu durata scurta de actiune B. este o componenta a Co-trimoxazolului C. nu cauzeaza cristalurie D. asocierea cu Trimetoprim determina scaderea efectului antibacterian al Sulfametoxazolului E. se administreaza in doza unica (o data la 7 zile ) 6. Selectati raspunsurile corecte pentru Norfloxacinum: A. este principiul activ din: Noroxin, Nolicin B. este principiul activ din Flucloxaciline C. are spectru de actiune limitat la germeni Gram negative D. se indica in infectii respiratorii, tuberculoza pulmonara, rectocolita hemoragica E. se poate asocia cu nitrofurantoina si cu tetracicline 7. Acidul nalidixic: A. acioneaz la nivelul subunitilor ribozomale 50S B. inhib sinteza acizilor nucleici C. blocheaz ARN-polimeraza ADN-dependent D. inhib sinteza peretelui bacterian

E. acioneaz la nivelul subunitilor ribozomale 30S 8. Cotrimoxazolul: A. prezint incompatibilitate fa de preparatele de calciu B. este indicat n profilaxia infeciilor streptococice C. asociaz dou chimioterapice antibacteriene D. poate produce creterea uricemiei E. trebuie evitat la bolnavii cu mononucleoz infecioas 9. Face parte din grupul sulfamidelor utilizate pentru aplicaii locale: A. sulfametizol B. sulfafenazol C. sulfafurazol D. sulfacetamid E. sulfametoxidiazin 10. Pentru a evita apariia cristaluriei sulfamidele antibacteriene nu se asociaz cu: A. acidul nalidixic B. pefloxacina C. ceftriaxona D. metenamina E. cotrimoxazol 11. Sulfametoxazolul se poate asocia cu: A. bacitracina (n preparatele topice) B. acidul clavulanic C. etambutolul D. trimetoprimul E. tazobactamul 12. Care dintre urmtoarele efecte nu caracterizeau sulfamidele? A. diuretic B. bacteriostatic C. hipotiroidian D. hiperglicemiant E. hipogliceminat 13. Care dintre urmtoarele substane nu se administreaz n infecii urinare? A. acid nalidixic B. norfloxacina C. acid oxolinic D. ciprofloxacina E. furazolidona 14. Spectrul de aciune cuprinde fungi patogeni (candida) n cazul urmtoarelor chimioterapice: A. sulfacetamida B. ciprofloxacina C. furazolidon D. clorchinaldol E. sulfafenazol 15. Sulfamidele sistemice retard au urmtoarele proprieti, cu excepia: A. absorbie bun i rapid din tubul digestiv B. transport n snge legat de proteine n proporii mari (98%) C. eliminare renal lent D. eliminare predominant prin fecale E. T 1/2 mare 16. Urmtorii compui sunt sulfamide cu aciune de lung durat (retard), cu excepia:

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

A. sulfametoxidiazina B. sulfalen C. sulfafurazol D. sulfadimetoxina E. sulfametoxipiridazina Urmtorii compui sunt sulfamide cu aciune de scurt durat, cu excepia: A. sulfafurazol B. sulfadiazina C. sulfametizol D. sulfadimetoxina E. sulfatiazol Chinolonele : A. Inhib ARN-polimeraza B. Inhib ADN-giraza C. Inhib sinteza proteic la nivelul subunitii ribozomale 50 S D. Produc efecte adverse mai grave dect sulfamidele E. Sunt nefrotoxice Contraindicaiile sulfamidelor antibacteriene : A. Infecia cu nocardia B. La pacieni cu anemie hemolitic n antecedente C. n infeciile urinare acute D. n toxoplasmoz E. n dizenteria bacilar Furazolidona : A. Se indic n infeciile urinare i profilactic n caz de cateterizare a cilor urinare externe B. Este activ pe Giardia i Entamoeba C. Este un adjuvant n tratamentul poliartritei reumatoide D. Se poate administra la bolnavii cu deficit de G-6-PD E. Inhib ADN-giraza bacterian Nitrofurantoina : A. Este un antiseptic intestinal eubiotic B. Este un derivat chinolinic C. Are efect bacteriostatic sau bactericid n funcie de doz D. Se poate administra n infeciile urinare ale nou nscutului E. Se poate asocia cu acid nalidixic Salazosulfapiridina : A. Este o sulfamid cu aciune la nivel intestinal B. Se indic n infecii respiratorii i urinare cu germeni sensibili C. Se absoarbe bine digestiv D. Se folosete i sub form de crem 1%, fiind activ n prezena puroiului E. Este combinat cu trimetorprimul n preparatul co-trimoxazol Sulfamidele antibacteriene au urmtorul mecanism de aciune : A. Sunt antagoniti competitivi ai acidului folic B. Interfer sinteza bacterian de piridoxin C. Inhib dihidrofolat reductaza bacterian D. Inhib ARN-polimeraza bacterian E. Inhib sinteza peretelui rigid al celulei bacteriene Posologia corecta pentru ofloxacina, este: A. 300 mg/seara (1/24 h)

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

B. 200 mg de 2 ori/zi C. 1 g de 4 ori/zi D. 750 mg de 2 ori/zi E. 100 mg de 2 ori/zi. Chimioterapicul antimicrobian indicat in dispepsii la sugari este: A. notrofurantoina B. sulfafenazol C. furazolidona D. norfloxacina E. ofloxacina Rezistenta microbiana se instaleaza repede pentru: A. norfloxacina B. acid pipemidic C. rosoxacina D. acid nalidixic E. cinoxacina Indicatiile terapeutice ale ftalilsulfatiazolului sunt urmatoarele, cu o exceptie: A. dizenteria bacilara B. infectii digestive acute C. pielonefrita acuta D. purtatori cronici de bacili dizenterici E. pregatirea tubului digestiv pentru interventii chirurgicale Antagonism microbiologic apare la asocierea urmatoarelor substante, cu exceptia: A. sulfametoxazol - trimetoprim B. norfloxacina - tetraciclina C. nitrofurantoina - acid nalidixic D. norfloxacina - nitrofurantoina E. ampicilina - doxiciclina Intra in combinatie cu trimetoprimul: A. Amoxicilina B. Sulfametoxazol C. Ofloxacina D. Rosoxacina E. Ciprofloxacina Sulfamidele chimiterapice: A. scad efectul anticoagulantelor orale B. cresc efectul antidiabeticelor orale C. scad activitatea fenitoinei D. inhiba sinteza proteica bacteriana E. sunt chimioterapice de origine naturala sau de semisinteza Are actiune sistemica semiretard: A. Sulfafurazolul B. Sulfacetamida C. Sulfametoxazolul D. Salazosulfapiridina E. Sulfadiazina Este constituient activ al salazosulfapiridinei dupa bioactivarea hidrolitica a acesteia: A. trimetoprimul B. acidul salicilic C. acidul 5-aminosalicilic

D. acidul clavulanic E. sulbactamul 33. Se utilizeaza in lepra: A. Mesalazina B. Terizidona C. Dapsona D. Metenamina E. Mafenidul 34. Produsul farmaceutic Sulfamylon contine ca substanta activa: A. Sulfatiazol B. Mafenid C. Salazosulfapiridina D. Mesalazina E. Sulfametoxidiazina 35. Produsul farmaceutic Saprosan contine ca substanta activa: A. Clorchinaldol B. Cliochinol C. Terizidona D. Acid mandelic E. Mesalazina 36. Are actiune antileproasa A. Terizidona B. Dapsona C. Acidul mandelic D. Mesalazina E. Acidul 5-aminosalicilic 37. Care este singurul din urmatoarele chimioterapice antimicrobiene activ in infectia cu Mycobacterium leprae: A. mesalazina; B. nitrofurantoina; C. dapsona; D. sulfafenazol; E. ofloxacina. 38. In dispepsii la sugar este indicat unul din chimioterapicele urmatoare: A. ofloxacina; B. furazolidona; C. norfloxacina; D. nitrofurantoinul; E. sulfafenazol. 39. Acidul nalidixic este indicat in: A. micoze cutanate; B. infectii urinare; C. meningite; D. infectii intestinale; E. infectii ale aparatului respirator. 40. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate, cu exceptia: A. actiunea antibacteriana a sulfamidelor este diminuata de puroi B. sulfamidele au efect bactericid C. sulfamidele actioneaza ca antagonisti competitivi ai APAB (acid paraaminobenzoic) D. rezistenta la sulfamide se instaleaza lent E. rezistenta la sulfamide este ireversibila sau foarte greu reversibila

41. Urmatoarele sulfamide antimicrobiene au actiune de scurta durata, cu exceptia: A. sulfamerazina B. sulfametizol C. sulfapiridina D. sulfadoxina E. sulfadiazina 42. Care este sulfamida antimicrobiana utilizata pentru aplicatii locale ? A. sulfadimidina B. sulfafurazol C. sulfatiazol D. sulfalen E. sulfacetamida 43. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate, cu exceptia: A. tratamentul cu sulfamide antimicrobiene poate determina tulburari de coagulare prin hipovitaminoza K B. aparatul excretor este afectat de obicei la administrarea de sulfamide antimicrobiene retard C. sulfamidele sistemice se folosesc pentru tratamentul infectiilor urinare D. in nocardioza sulfamidele antimicrobiene sunt medicatia de electie E. local, in conjunctivite se foloseste sulfacetamida sodica 44. Notati afirmatia falsa: A. sulfamidele antimicrobiene diminua efectele anticoagulantelor orale B. sulfamidele antimicrobiene accentueaza efectele fenitoinei si tiopentalului C. antiinflamatoarele nesteroidiene potenteaza efectele sulfamidelor antimicrobiene D. sulfamidele antimicrobiene nu se asociaza cu metenamina E. controlul hematologic este necesar in tratamentul prelungit cu sulfamide antimicrobiene 45. Sulfafurazol: A. are absorbtie digestiva redusa B. se distribuie intra- si extracelular C. prezinta risc mic de cristalurie D. se elimina prin fecale 95% in 24 ore E. este contraindicat in infectii urinare produse de E.coli 46. Sa indicati acele sulfonamide heterociclice care prezinta doi atomi de nitrogen in heterociclu: A. sulfametoxidiazina si salazosulfopiridina B. sulfametoxidiazina si sulfametoxazolul C. sulfametoxidiazina si sulfafurazolul D. salazosulfopiridina si sulfadiazina E. sulfadiazina si sulfametoxidiazina 47. Sa indicati care dintre urmatorii derivati sulfonamidici se utilizeaza in special pentru actiunea lor locala: A. sulfametoxazolul si salazosulfopiridina B. ftalilsulfatiazolul si mafenidul C. sulfafurazolul si mafenidul D. ftalilsulfatiazolul si sulfametoxazolul E. sulfametoxazolul si mafenidul 48. Sulfonamidele bacteriostatice sunt considerate ca derivati ai: A. clorurii de 4-amino-benzoil B. 4-amino-benzamidei

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

C. 3-amino-benzamidei D. 3-amino-benzensulfonamidei E. 4-amino-benzensulfonamidei Sa indicati care sunt derivatii hidrosolubili ai sulfonamidelor bacteriostatice: A. sarurile de cupru si de argint B. derivatii bromurati la nivelul ciclului aromatic C. derivatii alchilati la gruparea de amina D. sarurile formate cu metale alcaline E. derivatii acilati la gruparea de amina Sa indicati care sunt heterociclurile prezente in structura urmatoarelor sulfonamide: sulfafurazol, sulfatiazol si sulfametoxazol: A. izoxazolul, tiofenul B. oxazolul, pirazolul C. izoxazolul, tiazolul D. furanul, tiazolul E. pirazolul, tiazolul Sa indicati care sunt componentii structurali ai salazosulfapiridinei: A. sulfapirimidin si acid 4-amino-benzoic B. sulfapirimidin si acid 5-amino-salicilic C. sulfapirimidin si acid 4-hidroxi-benzoic D. sulfapiridin si acid 4-amino-benzoic E. sulfapiridin si acid salicilic Sa indicati care este caracterul structural comun in cazul ftalilsulfatiazolului si al mafenidului: A. ambii compusi prezinta grupare de amina aromatica B. ambii compusi se pot diazota si formeaza coloranti azoici C. ambii compusi prezinta grupare sulfonamidica nesubstituita D. ambii compusi sunt nitroderivati E. ambii compusi au un rest de benzen-sulfonamida Sa indicati care este deosebirea in proprietatile sulfatiazolului si ai ftalilsulfatiazolului: A. ftalilsulfatiazolul se dizolva la rece in acizi B. ftalilsulfatiazolul poate fi diazotat in mod direct C. sulfatiazolul da reactia ftaleinelor D. sulfatiazolul are caracter amfoter E. ftalilsulfatiazolul are caracter amfoter Actiunea bacteriostatica a sulfonamidelor poate fi antagonizata cu: A. acid benzoic B. acid 2-nitrobenzoic C. acid 4-clor-benzoic D. acid 4-amino-benzoic E. acid 2-amino-benzoic Actiunea bacteriostatica a sulfanilamidei poate fi intensificata, prin: A. substituirea azotului amidic cu heterocicluri B. substituirea azotului aminic cu heterocicluri C. substituirea azotului aminic cu grupare alchil D. substituirea azotului amidic cu grupare alchil E. substituirea azotului aminic cu grupare fenil Sulfacetamida este un derivat al sulfanilamidei: A. acilat la nitrogenul aminic B. alchilat la nitrogenul amidic

57.

58.

59.

60.

61.

62.

63.

C. acilat la nitrogenul amidic D. alchilat la nitrogenul aminic E. acetilat la nitrogenul aminic Sa precizati substituentul gruparii sulfonamidice in ordinea: sulfacetamida, sulfafurazol, sulfatiazol, sulfadiazina, salazosulfapiridina: A. etil, izoxazol, tiazol, pirimidina, piridina B. acetil, izoxazol, tiazol, pirazina, piridina C. etil, izoxazol, tiazol, pirazina, piridina D. acetil, imidazol, tienil, pirimidina, piridazina E. acetil, izoxazol, tiazol, pirimidina, piridina Care dintre urmatoarele sulfonamide sunt inactive in vitro: sulfacetamida, ftalilsulfatiazol, sulfametoxazol, salazosulfapiridina: A. sulfametoxazol, salazosulfapiridina B. salazosulfapiridina, ftalilsulfatiazol C. sulfametoxazol, ftalilsulfatiazol D. sulfacetamida, ftalilsulfatiazol E. salazosulfapiridina, sulfacetamida Sa indicati raspunsul corect referitor la structura nitrofurantoinei: A. ciclu imidazolic, grupare azometinica, grupare nitro in pozitia 2 B. ciclu furanic, grupare azometinica, grupare nitro in pozitia 5 C. ciclu pirolic, grupare azoica, grupare nitro in pozitia 5 D. ciclu imidazolic, grupare azoica, grupare nitro in pozitia 4 E. ciclu furanic, grupare azometinica, grupare amino in pozitia 5 S indicai care sunt aspectele comune din structura nitrofurantoinei i furazolidonei: A. sunt derivai de 5-nitroimidazol, cu grupare azoic, avnd n molecul dou heterocicluri pentaatomice B. B.sunt derivai de 5-nitroimidazol, cu grupare azometinic, avnd n molecul dou heterocicluri pentaatomice C. sunt derivai de 5-nitroimidazol, cu grupare aminic, avnd n molecul dou heterocicluri D. sunt derivai de 5-nitrofuran, cu grupare azoic, avnd n molecul dou heterocicluri E. sunt derivai de 5-nitrofuran, cu grupare azometinic, avnd n molecul dou heterocicluri pentaatomice S indicai rspunsul corect privitor la proprietile nitrofurantoinei: A. se prezint n pulbere galben, are caracter bazic; B. se prezint n pulbere alb, cu caracter acid; C. este un lichid galben, cu caracter acid; D. este un lichid galben, vscos, cu caracter bazic; E. se prezint n pulbere cristalin galben, cu caracter acid. Clorchinaldolul prezint urmtoarele caractere: A. este un derivat chinolinic cu grupare fenolic; B. este un derivat de piridin cu grupare nitro; C. este un derivat chinolinic cu grupare de aldehid; D. este un derivat pirimidinic cu grupare fenolic; E. este un derivat de piridin cu grupare fenolic. Clorchinaldolul se identific: A. prin reacia cu clorura de fier (III) i a gruprii nitro; B. prin reacia de diazotare i cuplare cu 2-naftol; C. prin reacia de dehalogenare reductiv

64.

65.

66.

67.

68.

69.

70.

D. prin reacia cu clorura de fier (III) i a clorului; E. prin reacia de diazotare i a gruprii nitro. Unitatea structural farmacofor a chinolonelor este: A. nucleul piridin-3-carboxilic; B. nucleul chinolin-3-carboxilic; C. nucleul 1,4-dihidro-4-oxo-piridin-3-carboxilic; D. nucleul tetrahidro-piridin-4-carboxilic; E. nucleul tetrahidro-pirimidin-4-carboxilic. Molecula chinolonelor din generaia a II-a se caracterizeaz prin prezena: A. gruprii nitro; B. gruprii amino; C. atomului de fluor; D. atomului de clor; E. gruprii hidroxil. Chinolonele se caracterizeaz prin faptul, c: A. sunt baze, se solubilizeaz n mediu acid; B. sunt compui cu grupare carboxil, se solubilizeaz n mediu bazic; C. sunt compui cu caracter amfoter, se solubilizeaz n mediu acid i n mediu bazic; D. sunt compui cu caracter reductor; E. sunt baze, care se pot diazota. Sa indicati care dintre reactivii urmatori se folosesc pentru identificarea sulfonamidelor bacteriostatice? A. nitritul de sodiu, nitratul de argint si sulfatul de cupru B. nitratul de sodiu, nitratul de argint si sulfatul de cupru C. nitritul de sodiu, nitratul de argint si sulfatul de sodiu D. nitratul de argint, nitratul de sodiu si nitritul de sodiu E. nitratul de sodiu, nitritul de sodiu si sulfatul de sodiu Sa indicati care dintre urmatorii substituenti se intalneste in structura unor sulfonamide bacteriostatice - la gruparea sulfonamidica: A. gruparea propil B. pirimidina C. gruparea fenil D. gruparea 1-naftil E. gruparea 2-naftil Sa indicati care dintre sulfonamidele urmtoare prezinta in structura un heterociclu cu doi atomi de nitrogen: A. sulfametoxidiazina B. salazosulfapiridina C. mafenidul D. sulfatiazolul E. sulfametoxazolul Sa indicati care dintre urmatoarele sulfonamide nu poseda substituent heterociclic la gruparea sulfonamidica: sulfatiazol, sulfametoxazol, sulfacetamida, mafenid, sulfametoxidiazina: A. sulfatiazolul i sulfametoxazolul B. sulfametoxazolul si sulfacetamida C. sulfacetamida si mafenidul D. mafenidul si sulfametoxidiazina E. mafenidul si sulfatiazolul

71. Sa indicati care dintre urmtorii derivati se abat cel mai mult prin structura lor de la majoritatea sulfonamidelor: A. sulfacetamida si mafenidul B. ftalilsulfatiazolul si mafenidul C. ftalilsulfatiazolul si sulfurazolul D. ftalilsulfatiazolul si sulfametoxazolul E. sulfametoxazolul si mafenidul 72. Sa indicati care dintre urmatorii compusi cu actiune bacteriostatica din punct de vedere structural nu este o sulfonamida: A. mafenidul B. salazosulfopiridina C. trimetoprimul D. sulfadiazina E. sulfanilamida 73. Sa indicati ce unitate structurala se gaseste deopotriva in structura sulfametoxidiazinei si trimetoprimului: A. ciclu izoxazolic B. grupare sulfonamidica C. grupare metoxi D. ciclu pirimidinic E. ciclu piridinic INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Acidul nalidixic: A. Se recomand n infecii urinare B. Spre deosebire de ciprofloxacina, poate fi utilizat n insuficienta renal sever C. Prin expunere la soare, poate produce fotosensibilizare D. Are eliminare redus prin fecale E. Se leag n proporie mare de proteinele plasmatice 2. Aparin grupului chinolonelor: A. Acidul pipemidic B. Flumequina C. Norfloxacina D. Cliochinolul E. Clorchinaldolul 3. Chinolonele: A. Cele din prima generaie sunt active pe bacili gram negativi B. Cele de generaia a doua sunt active i pe unele bacterii gram pozitive C. Acioneaza prin inhibarea ADN-girazei D. Unele sunt fluorurate E. Au o grup carboxil n poziia 4 4. Fac parte din grupul fluorochinolonelor: A. Clorchinaldolul B. Fleroxacina C. Sulfametoxazol D. Nitrofurantoina E. Rosoxacina 5. Fluorochinolonele: A. Au absorbie digestiv redus

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

B. Sunt antiinfecioase de origine natural C. Se obin prin sintez chimic D. Nu se indic n infecii urinare E. Au spectru antibacterian larg Furazolidona: A. Se utilizeaz n infecii urinare i intestinale B. Poate produce anemie hemolitic la deficieni n G-6PD C. Este un derivat de nitroimidazol D. Apartine clasei derivatilor de chinolein E. Este activ i pe unele protozoare Intr n combinaie cu trimetoprimul: A. Amoxicilina B. Sulfametoxazol C. Ofloxacina D. Sulfadimidina E. Sulfamedrol Nu fac parte din indicaiile clorchinaldolului: A. Angina streptococica B. Lambliaza C. Amoebiaza D. Gastroenterita nespecifica E. Sifilisul Nu se obin prin biosintez: A. Nitrofuranii cu proprieti antibacteriene i antiprotozoarice B. Sulfamidele chimioterapice C. Tetraciclina D. Eritromicina E. Streptomicina Prezinta n structur o grup nitro: A. Doxiciclina B. Furazolidona C. Cloramfenicol D. Norfloxacina E. Nifuroxazid Sulfametoxazolul: A. Se administreaz oral, uzual, la adult, 1 gram la 12 ore B. Are aciune semiretard C. Are efecte antibacteriene potentate de trimetoprim D. Este activ n colita ulceroas E. n infecii urinare, se poate asocia cu metenamina Alegeti raspunsurile corecte pentru Ciprofloxacinum: A. reprezi nta antibiotic beta-lactamic inrudit cu Flucloxacilina B. reprezinta fluorochinolona cu spectru larg (efect bacteriostatic si bactericid) C. actiunea sa nu este influentata de cationi divalenti sau trivalenti D. interactioneaza cu saruri de aluminiu si de magneziu, ceea ce determina scaderea absorbtiei Ciprofloxacinei E. prezinta efecte adverse la nivel digestiv, precum si cefalee, eruptii cutanate Alegeti variantele corecte pentru Pefloxacina: A. antibiotic similar flucloxacilinei B. derivat de acid 4-oxo-3-chinolein-carboxilic fluorurat in pozitia 6

C. reprezinta o fluorochinolona cu spectru extins pe germeni Gram negativ si Gram pozitiv D. sub forma de Peflacine se administreaza oral in doza unica, la interval de 7 zile E. se utilizeaza exclusiv in infectii dermatologice 14. Alegeti variantele corecte pentru Salazosulfapiridina: A. este sinonim cu Sulfasalazina B. reprezinta tratament specific in colita ulceroasa C. se scindeaza in colon cu formarea sulfapiridazinei si a mesalazinei D. se scindeaza in colon cu formarea sulfapiridinei si a acidului 5-amino-salicilic E. se contraindica in poliartrita reumatoida 15. Care afirmatii sunt corecte pentru Co-trimoxazol: A. reprezinta asocierea dintre sulfametoxazol si trimetoprim B. reprezinta principiul activ din: Biseptol, Tagremin, Septrin C. are efect de foarte lunga durata D. este eficace in tuberculoza la nivel renal E. este activ in infectii respiratorii, otita medie, febra tifoida, cauzate de germeni sensibili 16. Care din afirmatii sunt adevarate pentru Furazolidona: A. este derivat de nitrofuran cu absorbtie redusa din tubul digestiv B. se indica in infectii urinare acute si cronice, recidivante C. se indica in infectii intestinale: dizenterie, enterite, enterocolite, toxiinfectii alimentare D. nu s-au constatat reactii de tip Disulfiram la administrarea Furazolidonei simultan cu alcool E. in timpul terapiei cu Furazolidona, urina se coloreaza in albastru 17. Care din afirmatii sunt adevarate pentru Sulfadoxina: A. este sulfamida semiretard B. se indica in trahom si profilaxia holerei C. este sulfamida cu actiune de foarte lunga durata D. se administreaza in doza unica (o data la 7 zile) E. nu se va utiliza la copii, fiind posibil sa afecteze cartilajul osos 18. Care din afirmatii sunt corecte pentru Trimetoprim: A. reprezinta derivat de 2,4-diamino-pirimidina B. inhiba alcooldehidrogenaza C. inhiba dihidrofolatreductaza D. se indica exclusiv in monoterapie E. se prefera asocierea cu sulfonamide antimicrobiene 19. Care din afirmatiile urmatoare sunt adevarate pentru Acid nalidixic: A. reprezinta principiul activ din: Negram, Nevigramon B. reprezinta principiul activ din: Negamicina, Nebacetina C. este derivat de 8-hidroxi-chinoleina D. se recomanda exclusiv in infectii urinare cauzate de bacterii Gram negativ sensibile E. se contraindica in epilepsie, sarcina 20. Selectati raspunsurile corecte pentru Mafenid: A. reprezinta amino-metil-4-benzen-sulfonamida B. nu este antagonizat de acid para aminobenzoic C. actioneaza prin antagonism competitiv cu acidul para aminobenzoic D. este total ineficient fata de anaerobi E. este principiul activ din Sulfamylon 21. Selectati variantele corecte pentru Fluorochinolone: A. inhiba sinteza peretelui celulei bacteriene B. inhiba ADN-giraza bacteriana C. prezinta actiune bactericida pe germeni Gram negativ si Gram pozitiv D. se recomanda exclusiv in infectii urinare necomplicate si complicate

E. prezinta frecvent efecte adverse grave ceea ce le limiteaza utilizarea 22. Selectati variantele corecte pentru Nitrofurantoina: A. se recomanda in infectii intestinale B. este principiul activ din Furadantin C. este activa fata de stafilococ, streptococ, Escherichia coli, Trichomonas sp. D. este considerata practic netoxica E. se recomanda in infectii acute si cronice ale aparatului urinar, rezistente la antibiotice
si sulfonamide 23. Selectati variantele corecte pentru Ofloxacinum: A. este principiul activ din Tarivid B. este antibiotic din seria Oxacilinei C. prezinta spectru de activitate limitat la germeni Gram negative D. reprezinta o fluorochinolona cu spectru de actiune similar acidului nalidixic E. este indicata in infectii cu localizari in toate tesuturile organismului 24. Selectati variantele corecte pentru Terizidona: A. este chimioterapic de sinteza, derivat de cicloserina B. constituie principiul activ din Urovalidin, in care se afla asociata cu fenazona C. in asociere cu fenazopiridina intra in produsul farmaceutic Urovalidin D. se indica in infectii urinare acute si cornice E. este inactiva fata de Mycobacterium tuberculosis

25. Acidul nalidixic este activ pe urmtorii germeni: A. meningococ B. shigella C. clostridium tetani D. klebsiella pneumoniae E. proteus 26. Efectele adverse produse frecvent de sulfamidele antibacteriene sunt: A. cristalurie B. erupii cutanate C. colit pseudomembranoas D. tulburri de echilibru E. apnee prin efect curarizant 27. Furazolidona: A. poate crete methemoglobina B. coloreaz urina C. irit mucoasa tubului digestiv D. este contraindicata la copii E. impune evitarea consumului de alcool n cursul tratamentului 28. Precizai afirmaiile corecte referitoare la metenamin: A. este un antibacterian activ fa de colibacil i proteus B. este contraindicat n insuficiena renal C. poate irita cile urinare cnd debitul urinar este sczut D. determin fotosensibilizare E. dezvolt rapid rezisten bacterian 29. Precizai afirmaiile corecte referitoare la nitrofurantoin: A. este contraindicat n sarcin B. poate fi asociat cu acidul nalidixic pentru creterea eficienei terapeutice C. este indicat n trichomoniaz D. poate produce sindrom lupoid E. are proprieti inductoare enzimatice 30. Precizai afirmaiile corecte referitoare la sulfamidele antibacteriene:

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

A. acioneaz ca antagoniti competitivi ai acidului paraaminobenzoic B. se recomand a fi administrate topic la nivel cutanat, datorit unei bune tolerane la acest nivel C. pentru creterea eficienei terapeutice se prefer a fi asociate cu metenamin D. reprezint medicaia de elecie n nocardioz E. aciunea lor antibacterian este diminuat n prezena puroiului Printre efectele adverse ale acidului nalidixic se numr: A. cristalurie B. deprimare respiratorie C. fotosensibilizare D. tulburri acustico-vestibulare E. citoliz hepatic Sensibilizarea la sulfamide este o stare indicat de existena n antecedente a urmtoarelor reacii adverse: A. leucopenie B. vrsturi C. febr D. vertij E. dermatit Sulfamidele antibacteriene accentueaza efectele farmacologice ale: A. digitalicelor B. sulfamidelor hipoglicemiante C. metotrexat D. anticoagulante orale E. antiaritmice Tratamentul cu sulfamide antibacteriene poate determina creterea urmtoarelor teste de laborator: A. bilirubinemie indirect B. acid uric C. eozinofilie D. hematocrit E. hemoglobin Care dintre chimioterapicele antibacteriene sunt folosite exclusiv n infecii urinare? A. acid nalidixic B. nitrofurantoina C. furazolidona D. norfloxacina E. trimetoprim Care dintre sulfamide se aplic local n infecii la nivelul tegumentelor i mucoaselor? A. sulfacetamida B. sulfafurazol C. sulfametoxidiazina D. ftalilsulfatiazol E. mafenid Care dintre urmtoarele sulfamide prezint aciune antibacterian de lung durat? A. sulfametoxidiazina B. sulfafurazol C. sulfalen D. sulfadiazina E. sulfadimetoxin

38. Dapsona: A. nu se absoarbe digestiv B. intr n circuitul enterohepatic C. se elimin prin secreia lactat D. nu se elimin prin urin E. este medicamentul de elecie n lepr 39. Farmacocinetica acidului nalidixic cuprinde: A. absorbie digestiv bun B. legare de proteinele plasmatice 95% C. metabolizare hepatic prin glucuronoconjugare D. eliminare renal 90% E. eliminare crescut prin fecale 40. Furazolidona: A. prezint absorbie bun din tubul digestiv B. prezint absorbie redus din tubul digestiv C. se elimin prin fecale, n cea mai mare parte D. se administreaz n enterocolite i toxiinfecii alimentare E. este indicat n infecii urinare acute 41. Metenamina: A. se elimin prin bil i urin B. se elimin prin fecale C. elibereaz formaldehid la pH < 5 D. se administreaz n infecii urinare E. este contraindicat la bolnavi cu insuficien renal 42. Nitrofurantoina: A. se administreaz n infecii ale tubului digestiv B. se administreaz n infecii ale aparatului urinar C. se administreaz oral, timp de 10 - 14 zile D. nu se elimin renal E. produce anemie hemolitic la cei cu deficit de G-6-PD 43. Trimetoprim: A. n mod frecvent se asociaz cu sulfametoxazol B. se folosete n tratamente prelungite la copii C. stimuleaz dihidrofolatreductaza bacterian D. inhib selectiv dihidrofolatreductaza bacterian E. asocierea cu sulfametoxazol este contraindicat 44. Acidul nalidixic : A. Este un derivat de nitrofuran B. Este un derivat chinolinic C. Inhib ARN-polimeraza bacterian D. Este activ mai ales fa de germenii Gram pozitiv E. Este activ mai ales pe germenii Gram negativ 45. Aciunea antibacterian a sulfamidelor este diminuat de : A. Prezena puroiului B. Asocierea cu trimetoprim C. Prezena esuturilor lezate D. Asocierea cu tetraciclinele E. Asocierea cu procaina 46. Ciprofloxacina : A. Este o chinolon de generaia I

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

B. Nu are un spectru de aciune prea larg C. Este activ n infecii cu Staphylococcus, Clostridium, Mycoplasma D. n esuturi realizeaz concentraii superioare celor serice E. Este bine tolerat digestiv Clorchinaldolul : A. Este activ pe coci, fungi i protozoare B. Este inactiv n prezena puroiului i a substanelor organice C. Este cheratoplastic aplicat pe tegumente D. Se poate folosi pentru tratamente prelungite E. Se poate aplica pe mucoase Co-trimoxazolul : A. Se indic n infecii respiratorii i ale cilor urinare B. Se administreaz oral la aduli, cte 2 comprimate de 3 ori pe zi C. Se administreaz oral la aduli cte 2 comprimate de 2 ori pe zi D. Se poate folosi n sarcin E. Conine sulfatiazol i trimetoprim n proporie de 5:1 Din punct de vedere farmacocinetic sulfamidele sistemice : A. Traverseaz placenta B. Se metabolizeaz prin acetilare n ficat C. Se metabolizeaz prin dezacetilare n ficat D. Metaboliii au solubilitate mai mare n ap E. Nu traverseaz placenta Efectele adverse ale sulfamidelor antbacteriene : A. Sindromul lapte-alcaline B. Hepatotoxicitate C. Dermatit exfoliativ D. Colorarea n galben a dinilor, friabilitatea smalului dentar E. Boala serului Spectrul antibacterian al sulfamidelor cuprinde : A. Chlamidii B. E.coli C. Micoplasme D. Stafilococi meticilin-rezisteni E. Mycobacterium tuberculosis Sulfamidele antibacteriene : A. Sunt bacteriostatice B. Sunt bactericide C. Au efect hipoglicemiant D. Pot produce neuropatie mielooptic subacut E. Produc fotosensibilizare Notati afirmatiile corecte pentru sulfamidele antibacteriene: A. mecanismul actiunii este bacteriostatic B. sunt antagonisti competitivi ai acidului para aminobenzoic (APAB) C. ftalilsulfatiazol se elimina predominant prin fecale D. sulfametoxazol se acetileaza in proportii reduse E. sulfatiazol are durata lunga de actiune (12 ore) Notati afirmatiile corecte pentru salazosulfapiridina A. absorbtie digestiva aproape completa B. este un prodrog C. in colon se desface, eliberand componentele: sulfapiridina si mesalazina

55.

56.

57.

58.

59.

60.

61.

62.

D. stimuleza absorbtia acidului folic E. reprezinta un tratament specific in colita ulcerosa Sunt utilizate exclusiv topic: A. sulfametoxazol B. sulfametoxidiazina C. sulfafurazol D. mafenid E. sulfacetamida Notati afirmatiile corecte pentru chimioterapicele chinolone: A. mecanismul actiunii consta in inhibarea AND girazei bacteriene B. acidul nalidixic atinge concentratii tisulare mai mari decat in sange C. ofloxacina este activa pe bacterii gram pozitive si gram negative D. acidul nalidixic este activ in infectii urinare date de colibacil E. rezistenta germenilor la acidul nalidixic se instaleaza rar Ciprofloxacina este caracterizata prin: A. mecanismul actiunii bacteriene este exclusiv bacteriostatic B. biodisponibilitatea orala este buna (70-80%) C. realizeaza in tesuturi concentratii mai mari comparativ cu cele serice D. este o chinolona cu spectru larga E. se elimina predominant prin fecale Spectrul antibacterian al nitrofurantoinei cuprinde: A. E. coli B. Streptococ piogen C. Pseudomonas D. Salmonella E. Trichomonas Notati afirmatiile corecte pentru furazolidona: A. absorbtie digestiva redusa B. realizeaza concentratii intestinale mari C. se elimina majoritar prin fecale D. produce anemie hemolitica la bolnavi cu deficienta in glucozo 6 fosfat dehidrogenaza E. este inactiva pe Trichomonas vaginalis Spectrul antimicrobian al furazolidonei cuprinde: A. pneumococ B. meningococ C. giardia lamblia D. trichomonas vaginalis E. shigella Notati afirmatiile incorecte: A. metenamina elibereaza in organism formaldehida B. clorchinaldol este inactiv in candidozele digestive C. efectul antibacterian al clorchinaldolului este neinfluentat de prezenta puroiului D. mesalazina este componenta activa a salazosulfapiridinei E. furazolidona este inactiva in trichomoniaza Notati fluorochinolonele cu spectru larg, active pe bacterii gram pozitive si gram negative: A. acid nalidixic B. ciprofloxacina C. ofloxacina D. pefloxacina E. rosoxacina

63. Pentru furazolidona sunt corecte afirmatiile: A. absorbtie redusa din tubul digestiv B. activa pe Salmonella C. la nou nascuti poate produce anemie hemolitica D. este indicata in infectii urinare cu germeni sensibili E. eliminare predominant renala netransformata 64. Pentru ciprofloxacina sunt corecte afirmatiile: A. inhiba ADNgiraza bacteriana B. rezistenta se instaleaza rapid C. spectrul de actiune larg: bacili gram-, coci gram +, chlamidii, mycoplasme D. in tesuturi realizeaza concentratii superioare celor serice E. este medicatie de prima alegere in sifilis 65. Pentru sulfamidele sistemice retard sunt corecte afirmatiile: A. absorbtie rapida din tubul digestiv B. acetilare in proportii mai mari de 90% C. legare de proteinele plasmatice in procent mare (98%) D. timp de injumatatire mare E. realizeaza in urina concentratii mari 66. Absorbtia intestinala a ciprofloxacinei, poate fi scazuta la asocierea cu: A. teofilina B. saruri de aluminiu C. saruri de magneziu D. saruri de sodiu E. diazepam 67. Pentru co-trimoxazol sunt corecte afirmatiile: A. actiune bactericida B. este asociere de trimetoprim-sulfametoxazol (1/5) C. este contraindicata administrarea la copii mai mici de 3 ani D. este indicat in infectii urinare acute si cronice E. actiune bacteriostatica 68. Urmatoarele afirmatii privind asocierea trimetoprim-sulfametoxazol sunt corecte: A. asocierea se face in raport 1/5 B. are actiune bacteriostatica C. este contraindicata administrarea la persoane sensibilizate la sulfametoxazol D. nu dezvolta rezistenta incrucisata cu sulfamidele E. la adulti si copii peste 12 ani de administreaza la 12 ore interval 69. Indicatiile terapeutice ale salazosulfapiridinei sunt: A. colita ulceroasa B. colopatii acute si cronice C. poliartrita reumatoida D. nocardioza E. pielonefrita acuta. 70. Urmatoarele afirmatii privind acidul nalidixic sunt corecte: A. este activ pe bacili gram-negativ B. se foloseste in infectii urinare neinvazive C. rezistenta se dezvolta repede D. este activ la pH alcalin E. realizeaza concentratii tisulare mari 71. Spectrul de actiune al nitrofurantoinei cuprinde: A. Escherichia coli

72.

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

B. Trichomonas vaginalis C. Streptococ piogen D. Candida albicans E. Virusul gripal grupa A2 Administrarea a doua doze/zi (interval intre doze 12 h) este caracteristica urmatoarelor chinolone: A. ofloxacina B. ciprofloxacina C. pefloxacina D. rosoxacina E. acid nalidixic Fac parte din grupul chinolonelor: A. Clorchinaldol B. Sulfametoxazol C. Flumechina D. Nitrofurantoina E. Rosoxacina Sulfametoxazolul: A. se administreaza oral, uzual la adult 1 gram la 12 ore B. are actiune semiretard C. are efecte antibacteriene potentate de trimetoprim D. este activ in colita ulceroasa E. in infectii urinare se poate asocia cu metenamina Furazolidona: A. se utilizeaza in infectii urinare si intestinale B. poate produce anemie hemolitica la deficienti in G-6PD C. este un derivat de nitroimidazol D. apartine clasei derivatilor de chinoleina E. este activa si pe unele protozoare Chinolonele: A. cele din prima generatie sunt active pe bacili gram negativi B. cele din generatia a doua sunt active si pe unele bacterii gram pozitive C. actioneaza prin inhibarea ADN-girazei D. unele sunt fluorurate E. au o grupa carboxil in pozitia 6 Acidul nalidixic: A. se recomanda in infectii urinare B. spre deosebire de ciprofloxacina, poate fi utilizat in insuficienta renala severa C. prin expunere la soare poate produce fotosensibilizare D. are eliminare redusa prin fecale E. se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice Apartin grupului chinolonelor: A. acidul pipemidic B. flumechina C. norfloxacina D. cliochinolul E. clorchinaldolul Nu fac parte din indicatiile clorchinaldolului A. angina streptococica B. lambliaza

80.

81.

82.

83.

84.

85.

86.

87.

C. amoebiaza D. gastroenterita nespecifica E. sifilisul Sunt sulfamide cu absorbtie redusa din intestin: A. Sulfametoxazol B. Sulfametoxidiazina C. Ftalilsulfatiazolul D. Sulfafurazolul E. Salazosulfapiridina Care din afirmatiile referitoare la sulfamide sunt adevarate: A. in nocardioza sunt medicatia de electie B. accentueaza efectele anticoagulantelor orale C. in infectiile cu Chlamidia constituie tratament alternativ D. sulfacetamida sodica se administreaza pe cale injectabila E. in tratamentul arsurilor este utila aplicarea cremei cu mafenid 10% Salazosulfapiridina: A. creste digoxinemia cu 50% B. este un prodrug care in colon se scindeaza la sulfapiridina si mesalazina C. se poate asocia cu corticosteroizi D. se recomanda in colita ulceroasa E. este contraindicata in poliartrita reumatoida Sulfacetamida: A. administrata oral se indica in colite B. sub forma de colire 10% se utilizeaza in conjunctivite C. este nonabsorbabila oral D. se utilizeaza sarea sodica E. este bine tolerata de piele si mucoase Mafenidul este din punct de vedere chimic: A. N-cloro-benzensulfonamida B. aminometil-4-benzensulfonamida C. acidul benzensulfonic D. benzensulfonamida E. omolog al sulfanilamidei Trimetoprimul: A. are absorbtie digestiva slaba B. inhiba biosinteza acidului tetrahidrofolic C. asociarea cu sulfametoxazol produce efect bactericid D. are si actiune antivirala E. dezvolta rezistenta incrucisata cu sulfamidele Acidul nalidixic: A. are absorbtie digestiva modesta (5%) B. inhiba giraza AND C. actioneaza pe coci gram pozitivi D. actioneaza pe bacili gram negativi E. produce frecvent micoze Sunt moderat sensibile la Ciprofloxacina: A. Pseudomonas B. Streptococcus fecalis C. Enterobacter D. Campylobacter

E. Escherichia coli 88. Scad absorbtia ciprofloxacinei: A. teofilina B. sarurile de aluminiu C. cafeina D. anticoagulantele orale E. sarurile de magneziu 89. Nitrofurantoina: A. este nonabsorbabila din intestin B. este activa pe Trichomonas C. este foarte activa pe Proteus D. este inactiva in infectii cu enterobacterii E. poate produce anemie hemolitica 90. Furazolidona este inactiva pe: A. Giardia B. Entamoeba C. Salmonella D. Pseudomonas E. Helicobacter pilori 91. Nu fac parte din indicatiile furazolidonei A. infectiile cu Salmonella B. infectiile cu Shigella C. infectiile digestive cu Escherichia coli D. infectiile respiratorii cu Hemophilus E. infectiile urinare cu Proteus 92. Cliochinolul: A. este un derivat din clasa chinolonelor B. este iodclorohidroxichinoleina C. poate produce nevrite periferite la administrare prelungita D. asocierea cu fanchinona este contraindicata E. are activitate antibacteriana si antifungica 93. Metenamina: A. este hexametilentetramina B. se obtine prin condensarea acetaldehidei cu amoniac C. poate fi administrata oral sub forma de comprimate D. este sinonim cu urotropina E. este inactiva pe colibacil 94. Terizidona: A. este derivat al cicloserinei B. este produs natural obtinut din culturi de Streptomyces orchidaceus C. absorbtia digestiva este redusa D. se recomanda in infectii urinare E. se asociaza cu fenazopirina 95. Care din urmatoarele chimioterapice antibacteriene au actiune inhibitoare enzimatica: A. nitrofurantoina; B. acidul nalidixic; C. sulfamidele; D. izoniazida; E. metronidazolul. 96. Care din urmatoarele chinolone se administraza la interval de 12 ore (doua doze pe zi):

A. acidul nalidixic; B. ciprofloxacina; C. ofloxacina; D. pefloxacina; E. rosoxacina. 97. Care din urmatoarele chimioterapice antibacteriene se folosesc pentru actiunea generala (sistemica): A. nitrofurantoina; B. sulfacetamida; C. sulfametoxidiazina; D. sulfafenazol; E. ofloxacina. 98. Sulfamidele antimicrobiene au ca mecanism de actiune: A. inhibarea biosintezei substantelor din constitutia peretelui celulei microbiene; B. inhibarea biosintezei de acid folic; C. inhibarea biosintezei proteice din citoplasma celulei microbiene; D. inhibarea biosintezei substantelor din constitutia membranei celulei microbiene; E. actiune de antimetabolit al acidului folic. 99. Substante a caror administrare este contraindicata in asocieri cu sulfamide antibacteriene: A. procaina; B. lidocaina; C. acid para-aminobenzoic; D. acid acetilsalicilic; E. cocaina. 100. Asocierea trimetoprim - sulfametoxazol are urmatoarele caracteristici: A. actiune antifolica; B. se poate administra la copiii mai mici de trei luni; C. actiune bacteriostatica; D. dezvolta rezistenta incrucisata cu sulfamidele; E. actiune bactericida. 101. Ftalilsulfatiazolul prezinta urmatoarele indicatii terapeutice: A. purtatori cronici de bacili dizenterici; B. infectii digestive acute; C. pregatirea preoperatorie a tubului digestiv; D. dizenteria bacilara; E. infectii respiratorii acute. 102. Salazosulfapiridina este indicata in: A. colopatii acute sau cronice; B. poliartrita reumatoida; C. pielonefrita acuta; D. colita ulcero-hemoragica; E. infectii cu Nocardia. 103. Ce compusi fac parte din grupul sulfamidelor sistemice cu actiune de durata scurta: A. sulfafenazol; B. sulfatiazol; C. sulfafurazol; D. sulfadiazina; E. sulfametoxazol. 104. Sulfametoxidiazina are urmatoarele caracteristici: A. actiune bacteriostatica;

sulfamida retard; absorbtie redusa din tubul digestiv; legare de proteinele plasmatice in proportie mare (98%); se elimina predominant prin scaun. 105. Acidul nalidixic: A. are efect mai intens la pH acid (5 - 6); B. are spectru de actiune limitat (coci si bacili gram-negativ); C. are efect mai intens la pH alcalin; D. se utilizeaza in infectii urinare; E. dezvolta repede rezistenta. 106. Nitrofurantoina prezinta un spectru de actiune care cuprinde: A. Streptococ piogen; B. virusul gripal; C. Trichomonas vaginalis D. Escherichia coli; E. Candida albicans. 107. Ciprofloxacina are urmatoarele caracteristici: A. difuzeaza foarte bine in tesuturi; B. are spectru de actiune ingust; C. realizeaza concentratii tisulare superioare celor serice; D. intervalul dintre doze este de 12 ore; E. are legare redusa de proteinele plasmatice (30%). 108. Furazolidona: A. este indicata in infectii intestinale cu Salmonella, Shigella; B. are absorbtie digestiva redusa; C. este indicata in infectii urinare; D. realizeaza concentratii intestinale ridicate; E. este indicata in infectii respiratorii. 109. Care din urmatoarele chimioterapice antimicrobiene pot duce in tratamente indelungate la aparitia unui sindrom neurologic cu nevrite periferice, mielopatie si in special neuropatie mielooptica subacuta: A. furazolidina; B. ciprofloxacina; C. clorchinaldol; D. cliochinol; E. sulfametoxidiazina. 110. Metenamina are urmatoarele caracteristici: A. este activa pe colibacil; B. tolerabilitatea la bolnavii cu insuficienta renala este buna; C. se utilizeaza in vaginita nespecifica si leucoree; D. rezistenta se dezvolta rapid; E. se elimina prin urina si bila. 111. Urmatoarele chimioterapice antimicrobiene poroduc anemie hemolitica la bolnavii cu deficienta in glucozo - 6- fosfat dehidrogenaza (G-6-PD): A. furazolidona; B. sulfametoxazol; C. acidul mandelic; D. metenamina; E. terizidona. 112. Notati sulfamidele antimicrobiene pentru aplicatii locale:

B. C. D. E.

113.

A. B. C. D. E. A. B. C. D. E.

114. A. B. C. D. E. A. B. C. D. E. 116. A. B. C. D. E. A. B. C. D. E. 118. A. B. C. D. E. A. B. C. D. E. 120. A. B.

115.

117.

119.

sulfamerazina sulfacetamida sulfalen sulfadoxina mafenid Sulfacetamida: se utilizeaza local, in infectii conjunctivale si cutanate are absorbtie digestiva buna si se leaga 80% de proteinele plasmatice este indicata in infectii urinare acute este indicata in enterocolita se poate prescrie magistral ca solutie apoasa 10-30% sau ca unguent 10-30-% Ciprofloxacina: este derivat de nitrofuran actioneaza bactericid la concentratii de 2-4 ori mai mari decat cele bacteriostatice este activa fata de germeni gram-pozitiv si gram-negativ se administreaza oral, in infectii severe 100 mg de 2 ori pe zi se administreaza oral, in infectii urinare grave 250-500 mg de 2 ori pe zi Furazolidona: se elimina in cea mai mare parte prin fecale nu este activa fata de Salmonella si Shigella la nou nascut poate produce anemie hemolitica este utila in dispepsii la sugari este contraindicat in trichomoniaza si amibiaza Clorchinaldol: nu actioneaza pe fungi patogeni (Candida) dezvolta rapid rezistenta are ca indicatie principala gastroenterocolitele nespecifice in tratamentele prelungite poate determine nevrite periferice si tulburari de vedere nu se aplica local Metenamina: este produs de condensare a formaldehidei cu amoniac circula in organism nemodificata in urina elibereaza formaldehida la pH mai mare ca 7 dezvolta rapid rezistenta este bine suportata de bolnavii cu insuficienta renala Dapsona: intra in circuitul enterohepatic este activ fata de Mycobacterium leprae este bactericid pentru germeni gram-pozitiv si gram-negativ este medicament de rezerva in lepra poate produce agranulocitoza si metemoglobinemie Care dintre urmatoarele chimioterapice sunt chinolone ? acid nalidixic acid oxolinic norfloxacina cliochinol acid mandelic Notati afirmatiile adevarate despre chinolone: substantele din prima generatie au spectru larg acidul nalidixic are spectru limitat si se utilizeaza in infectiile urinare neinvazive

C. norfloxacina este foarte activa fata de Pseudomonas D. ciprofloxacina are activitate bactericida pe germeni gram-pozitiv si gram-negativ E. pefloxacina realizeaza concentratii tisulare active

Tema nr. 4 Antimicotice


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Care dintre urmtoarele antimicotice este derivat bis-triazolic: A. Ketoconazol B. Econazol C. Clotrimazol D. Miconazol E. Fluconazol 2. Care dintre urmtoarele antimicotice este inductor enzimatic: A. Ketoconazol B. Nistatina C. Buclosamid D. Griseofulvina E. Nistatina 3. Pentru care dintre urmtoarele antimicotice este adevrat afirmaia c absorbia oral este sczut cnd aciditatea gastric este redus: A. Clotrimazol B. Ketoconazol C. Miconazol D. Griseofulvina E. Nistatin 4. Pentru care dintre urmtoarele antimicotice este adevrat afirmaia c absorbia oral nu este influenat de alimente: A. Acid salicilic B. Tolnaftat C. Fluconazol D. Clotrimazol E. Iod 5. Precizai care dintre urmtoarele antimicotice se utilizeaz exclusiv local: A. Tolnaftat B. Ketoconazol C. Amfotericina D. Fluconazol E. Griseofulvina 6. Care din afirmatii sunt corecte pentru Clotrimazol: A. este principiul activ din Cotrimazine B. este asocierea dintre trimetoprin si sulfadiazine C. este principiul activ din Canesten D. reprezinta antimicotic exclusiv systemic E. este deosebit de activ pe Mycobacterium tuberculosis 7. Selectati raspunsurile corecte pentru Buclosamid: A. este principiul activ din Jadit

B. se indica in candidoza cutanata, pitiriazis versicolor, psoriazis, lues, tuberculoza


cutanata

C. nu produce reactii de fotosensibilizare, comparativ cu chinolonele D. contine in molecula rest de acid parahidroxibenzoic E. se administreaza exclusiv sistemic 8. Selectati raspunsurile corecte pentru Detergenti cationici: A. au spectru de actiune limitata B. au spectru de actiune larg, extins pe fungi, bacterii, virusuri, Mycobacterium tuberculosis, spirochete C. sunt activi fata de Candida albicans si Epidermophyton D. sunt deosebit de caustici pentru mucoasa orofaringiana E. se utilizeaza exclusiv sub forma de aerosoli 9. Selectati raspunsurile corecte pentru Griseofulvina: A. reprezinta chimioterapic antifungic de sinteza activ in tricofitie B. reprezinta antibiotic antimicotic activ in tricofitie, epidermofitii, onicomicoze C. nu este influentata de consumul de alcool D. se administreaza exclusiv parenteral E. este considerata practic lipsita de toxicitate 10. Selectati variantele corecte pentru Nistatin: A. este chimioterapic antimicotic polienic B. este antibiotic antimicotic nepolienic C. este principiul activ din Stamicin D. este principiul activ din Nizoral E. nu se va asocia cu antibiotice cu spectru larg (tetracicline, cloramfenicol) 11. Are proprieti inductoare enzimatice: A. nistatina B. amfotericina B C. miconazol D. griseofulvina E. flucitozina 12. Se administreaza exclusiv local: A. amfotericina B B. ketokonazol C. clotrimazol I D. flucitozina E. griseofulvina 13. Se indica n candidozele sistemice: A. amfotericina B B. nistatin C. clotrimazol D. buclosamida E. natamicina 14. Antimicotice antimetabolii sunt reprezentai de: A. Clotrimazol B. Miconazol C. Flucitozina D. Griseofulvina E. Natamicina 15. Ketoconazolul: A. este sinonim cu Nizoral B. nu se administreaz oral

C. nu dezvolt rezisten D. este foarte activ n meningoencefalit E. se asociaz cu antiacide care cresc absorbia 16. Nistatin se administreaz: A. oral 125 000 u.i. de 3 ori pe zi B. oral, la aduli, 500 000 u.i. - 1 milion u.i. de 3 - 6 ori pe zi C. intravaginal 10 comprimate pe zi D. aplicaie pe tegument de unguent cu 1 milion u.i./g E. exclusiv oral 17. Nistatin: A. este sinonim cu Griseofulvina B. se absoarbe foarte bine din tubul digestiv C. se absoarbe foarte bine dup aplicarea pe piele sau mucoase D. nu este activ fa de Candida albicans E. nu este activ n micozele profunde (viscerale) 18. Urmtoarele afirmaii despre Clotrimazol sunt adevrate, cu excepia: A. este derivat de imidazol B. produce inhibiie enzimatic C. acioneaz pe membrana celular a fungilor D. este activ n aplicaii locale E. se administreaz n tricomoniaza vaginal 19. Urmtoarele antimicotice se utilizeaz exclusiv local, cu excepia: A. Econazol B. Tolnaftat C. Candicidin D. Griseofulvina E. Clotrimazol 20. Care din urmtoarele substane este un antimicotic : A. Dapsona B. Paromomicina C. Dietilcarbazina D. Tolnaftat E. Proguanil 21. Clotrimazolul : A. Este un antagonist de acid folic B. Are absorbie bun din tubul digestive C. Acioneaz pe membrana celular a fungilor D. Se folosete local i systemic E. Este contraindicat n candidoza mucoaselor 22. Fluconazolul : A. Nu se absoarbe oral B. Nu difuzeaz n l.c.r. C. Se folosete n candidoza sistemic D. Produce hipokaliemie E. Este un antimetabolit 23. Ketoconazolul: A. Este un antimetabolit B. Are structur polienic C. Este activ fa de dermatofii, Candida, Histoplasma D. Nu produce afectare hepatic E. Este contraindicat n tratamentul micozelor diseminate

24. Mecanismul de aciune al griseofulvinei const din : A. Alterarea permeabilitii membranei celulare a fungilor B. Inhibarea sintezei acizilor nucleici C. Inhibarea ARN-polimerazei D. Inhibarea sintezei proteice la nivelul subunitii ribozomale 30S E. Creterea fosforilrii oxidative 25. Natamicina : A. Nu acioneaz pe Trichomonas vaginalis B. Se folosete inhalator n micoze respiratorii C. Este activ n micoze ale pielii capului D. Tratamentul dureaz 4-8 sptmni pentru micozele pielii E. Se folosete n micoze sistemice sub form de prefuzie intravenoas 26. . Reaciile adverse ale ketoconazolului sunt : A. Nevrit optic retrobulbar B. Creterea transaminazelor, necroz hepatic acut C. Ototoxicitate D. Disbioz E. Hipokaliemie 27. Din grupa antimicoticelor de tip antimetabolit, fac parte: A. ketoconazol B. nistatin C. flucitozina D. amfotericina B E. griseofulvina 28. . Afirmatia gresita pentru clotrimazol este: A. absorbtie redusa din tubul digestiv B. aplicat pe piele se absoarbe sistemic C. se utilizeaza in candidoze cutanate D. este util in tricomoniaza vaginala E. nu se utilizeaza pentru infectii fungice sistemice 29. Amfotericina B are urmatoarele indicatii terapeutice cu exceptia: A. candidoze superficiale B. aspergiloza C. blastomicoza D. coccidioidoza E. histoplasmoza 30. Urmatoarele afirmatii privind griseofulvina sunt corecte, cu exceptia: A. absorbtie digestiva incompleta B. este inductor enzimatic C. este activa in onicomicoze D. creste efectul anticoagulantelor orale E. barbituricele diminua efectele griseofulvinei 31. Se folosesc exclusiv local, urmatoarele antimicotice, cu exceptia: A. griseofulvina B. clotrimazol C. econazol D. tolnaft E. sulconazol 32. Afirmatia corecta este: A. flucitozina actioneaza fungistatic

B. amfotericina B produce hipermagneziemie C. econazol se absoarbe prin piele si mucoase D. natamicina se utilizeaza exclusiv local E. clotrimazol are efect inihibitor enzimatic 33. Care dintre urmatoarele antimicotice este inductor enzimatic? A. Ketoconazol B. Nistatina C. Buclosamid D. Griseofulvina E. Nistatina 34. Pentru care dintre urmatoarele antimicotice este adevarata afirmatia ca absorbtia orala nu este influentata de alimente? A. Acid salicilic B. Tolnaftat C. Fluconazol D. Clotrimazol E. Iod 35. Pentru care dintre urmatoarele antimicotice este adevarata afirmatia ca absorbtia orala este scazuta cand aciditatea gastrica este redusa? A. Clotrimazol B. Ketoconazol C. Miconazol D. Griseofulvina E. Nistatin 36. Precizati care dintre urmatoarele antimicotice se comercializeaza sub denumirea
Diflucan

A. Ketoconazol B. Isoconazol C. Fluconazol D. Bifenazol E. Miconazol 37. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru nistatin? A. este un antibiotic cu structura aminoglicozidica; B. este inactivat de sucurile digestive; C. spectrul de activitate cuprinde levuri si fungi care produc micoze profunde (viscerale); D. nu se absoarbe dupa aplicarea pe piele sau mucoase; E. administrat oral se absoarbe in cantitati mari din tubul digestiv. 38. Griseofulvina actioneaza prin urmatorul mecanism: A. se fixeaza la nivelul membranei celulelor fungice si creste permeabilitatea acesteia; B. inhiba sinteza acizilor nucleici si scade fosforilarea oxidativa; C. stimuleaza sinteza acizilor nucleici si creste fosforilarea oxidativa; D. inhiba sinteza acizilor nucleici si creste fosforilarea oxidativa; E. se fixeaza la nivelul membranei celulelor fungice si scade permeabilitatea acesteia. 39. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica sunt antimetaboliti? A. flucitozina; B. griseofulvina; C. nistatina; D. natamicina; E. buclosamida.

40. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica prezinta absorbtie digestiva buna? A. clotrimazol; B. niconazol; C. fluconazol; D. amfotericina B; E. natamicina. 41. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica se pot elimina prin bila? A. fluconazol; B. flucitozina; C. ketoconazol; D. griseofulvina; E. clotrimazol. 42. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica actioneaza numai fungistatic? A. ketoconazol; B. griseofulvina; C. clotrimazol; D. nistatina; E. flucitozina. 43. Urmatoarele antimicotice sunt derivati de imidazol, cu exceptia: A. clotrimazol B. flucitozina C. ketoconazol D. miconazol E. bifenazol 44. Urmatoarele antimicotice se utilizeaza exclusiv local, cu exceptia: A. clotrimazol B. econazol C. tolnaftat D. griseofulvina E. sulconazol 45. Dupa structura chimica, urmatoarele antimicotice sunt antibiotice: A. griseofulvina B. flucitozina C. sulconazol D. econazol E. miconazol 46. Urmatoarele afirmatii privind clotrimazolul sunt adevarate, cu exceptia: A. este derivat de imidazol B. este insolubil in apa C. are absorbtie redusa din tubul digestiv D. se elimina prin fecale si urina E. la aplicare pe piele, patrunde in epiderm si se produce absorbtie sistemica 47. Urmatoarele efecte adverse apartin griseofulvinei, cu exceptia: A. diaree B. leucocitoza C. anemie D. colici abdominale

E. eruptii cutanate alergice 48. Griseofulvina se administreaza in urmatoarele situatii, cu exceptia: A. porfirie B. tricofitie C. onicomicoza D. epidermofitii E. favus INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Amfotericina: A. Este un antibiotic antimicotic cu structur polienic B. Este un antibiotic antiviral C. Se administreaz pe cale oral prezentnd o absorbie crescut din tractul digestiv D. Se administreaz pe cale parenteral pentru tratarea unor micoze sistemice grave E. Prezint toxicitate sczut la nivel renal 2. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la Clotrimazol sunt adevrate: A. Este un derivat de imidazol B. Se utilizeaza ca antimicotic sistemic C. Se utilizeaza ca antimicotic local D. Se absoarbe bine dupa administrare orala E. Are si activitate antitrichomonazica 3. Care dintre urmtoarele substane medicamentoase sunt macrolide polienice cu
proprieti antimicotice: A. Natamicina B. Clorfenesina C. Nistatina D. Tolnaftat E. Amfotercina

4. Care dintre urmtoarele substane sunt utilizate n terapia pitiriazisului: A. Miconazol B. Tinidazol C. Griseofulvina D. Econazol E. Flucitozina 5. Griseofulvina: A. Este un antibiotic cu aciune antibacterian B. Este un antibiotic cu efect fungicid i fungistatic utilizat n terapia onicomicozelor C. Este un inductor enzimatic D. Are i aciune antiinflamatoare E. Este medicament de elecie n pitiriazis 6. Ketoconazolul: A. Este un antimicotic cu structur bis-triazolic B. Absorbia oral este crescut n prezena unor alcalinizante C. Este un antimicotic cu aciune local i sistemic D. Este un antimicotic de origine natural E. Se comercializeaz sub denumirea Nizoral 7. Natamicina: A. Este un antibiotic polienic de sintez B. Este o macrolid polienic natural C. Absorbia din tubul digestiv este redus

8. Nistatinul: A. Este un antibiotic antifungic din grupul macrolidelor polienice B. Se condiioneaz sub form de flacoane de uz parenteral C. Se utilizeaz pentru prevenirea candidozelor bucale ce pot aprea n cursul terapiei
cu antibiotice cu spectru larg D. Este medicamennt de elecie pentru tratarea candidozelor sistemice E. Se comercializeaz sub denumirea Pimafucin 9. Precizai care dintre urmtoarele antimicotice se utilizeaz sistemic: A. Clotrimazol B. Amfotericina C. Miconazol D. Tolnaftat E. Acid salicilic

D. Are i aciune antrichomonazic E. Se condiioneaz n flacoane de uz parenteral

10. Precizai care dintre urmtorii compui antimicotici sunt derivai de imidazol: A. Griseofulvina B. Flucitozina C. Miconazol D. Ketoconazol E. Fluconazol 11. Care din afirmatii sunt adevarate pentru Povidon-Iod: A. reprezinta un iodofor B. este principiul activ din Betadine, Iodosept C. este principiul activ din Septozol D. se indica in dermatoze micotice sau bacteriene E. este deosebit de activ pe Mycobacterium tuberculosis 12. Care din afirmatiile urmatoare sunt adevarate pentru Econazol: A. chimioterapic imidazolic, antifungic si antimicrobian B. se utilizeaza exclusiv pe cale parenterala C. se utilizeaza sub forma de comprimate vaginale D. este eficace in candidoze, epidermofitie, tricofitie E. este antibiotic obtinut din mediul de cultura de Streptomyces natalensis 13. Care din afirmatiile urmatoare sunt corecte pentru Septozol: A. reprezinta un iodofor B. prezinta dezavantajul indepartarii cu dificultate de pe tegumente si lenjerie C. este antimicrobian, antimicotic si antitricomonazic D. se obtine din iod si un detergent neionic E. se utilizeaza in dermatologie si stomatologie 14. Care dintre afirmatiile urmatoare sunt corecte pentru Fluconazol: A. este derivat de imidazol B. este derivat de bis-triazol C. are spectru de actiune similar cu cel al Flucloxacilinei D. este principiul activ din Diflucan E. este indicat in candidoza vaginala, orofaringiana, sistemica 15. Care dintre afirmatiile urmatoare sunt corecte pentru Metyltioninii chloridum: A. este sinonim cu Violet de gentiana B. este sinonim cu Albastru de metilen C. este sinonim cu Verde malachit D. este antibacterian, antimicotic E. se utilizeaza pentru tratamentul unor dermatomicoze superficiale

16. Clorchinaldol: A. este o chinolona din generatia a-II-a B. este principiul activ din Saprosan C. are actiune antimicotica in special fata de Candida sp. ca si fata de Lamblia intestinalis, Trichomonas sp. D. este practic lipsit de toxicitate, chiar la tratament prelungit E. reprezinta 5,7-dicloro-8-hidroxi-chinaldina 17. Selectati raspunsurile corecte pentru Ketoconazol: A. este principiul activ din Nizoral B. se utilizeaza in dermatomicoze, onicomicoze, candidoza vaginala C. este derivat de oxazolidina D. are actiune similara cu Ketotif E. este derivat de imidazol 18. Selectati raspunsurile corecte pentru Natamicina: A. reprezinta chimioterapic antimicotic B. reprezinta antibiotic antimicotic polienic C. este activ in candidoza intestinala, orala, onicomicoze D. este antibiotic din seria Ansamicine E. este principiul activ din Pimafucine 19. Selectati variantele corecte pentru Borat de fenilmercur: A. este principiul activ din produsul farmaceutic Fenosept B. ca antimicotic se utilizeaza in epidermofitii, micoze plantare sau interdigitalice C. este actualmente total abandonat, fiind foarte toxic D. sub forma de solutie 50% este oficializat de FR X E. poate fi utilizat si la dezinfectia instrumentarului medical din aluminiu 20. Selectati variantele corecte pentru Dequalinii chloridum: A. este detergent cationic, compus cuaternar B. are efect bactericid si fungicid C. este detergent anionic D. reprezinta diclorura de N,N-penta-metilen-bis-(4-amino-2-metil)-chinoliniu E. fiind caustic nu se va utiliza sub forma de colire 21. Care dintre urmatoarele antimicotice se utilizeaza exclusiv sistemic: A. ketoconazolul B. griseofulvina C. amfotericina B D. flucitozina E. econazolul 22. Care dintre urmatoarele substante sunt antibiotice antimicotice: A. ketoconazolul B. nistatinul C. amfotericina B D. flucitozina E. griseofulvina 23. Care dintre urmatoarele substante sunt macrolide polienice: A. nistatinul B. natamicina C. amfotericina B D. clotrimazolul E. griseofulvina 24. Clotrimazolul: A. este un antimetabolit al uracilului

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

B. este un derivat de imidazol C. se administreaza exclusiv oral D. se administreaza exclusiv local E. nu actioneaza in tricomoniaza vaginala Nistatinul: A. este un antibiotic antimicotic cu structura polienica B. este un derivat al citozinei C. este o substanta sensibila la lumina D. este o substanta solubila in apa E. este un derivat al citozinei Griseofulvina este indicat n: A. infecie cu pseudomonas aeruginosa B. meningita cu haemophilus influenzae C. epidermofiii D. onicomicoze E. amibiaz intestinal Ketoconazolul: A. are o difuzie bun n LCR B. nu dezvolt rezisten C. este un derivat de imidazol D. are un efect sczut n cazul coadministrrii cimetidinei E. poate provoca hepatotoxicitate Natamicina este indicat n: A. micoze respiratorii B. tricomoniaz C. aspergiloz D. histoplasmoz pulmonar E. onicomicoz Precizai afirmaiile corecte referitoare la flucitozin: A. are o difuzie larg n esuturi, dar nu si n LCR B. nu dezvolt rezisten C. acioneaz numai fungistatic D. se elimin predominent prin fecale E. poate provoca pancitopenie Precizai afirmaiile corecte referitoare la griseofulvin: A. asociat cu alcool provoac efecte de tip antabuz B. are i efect inhibitor enzimatic C. se indic n micozele pielii capului D. este singurul antimicotic recomandat la gravide E. este indicat n candidoza intestinal Se utilizeaz n dermatomicozele sistemice: A. buclosamida B. griseofulvina C. flucitozina D. amfotericina B E. clotrimazol Urmtoarele afirmaii privind farmacoterapia Amfotericinei B sunt adevrate: A. se administreaz parenteral sub form de perfuzii n micozele sistemice grave B. nu este sensibil la lumin C. efectul advers cel mai grav este afectarea renal

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40. Natamicina: A. sinonim cu Pimafucin B. se administreaz oral n candidoze intestinale C. nu se administreaz local D. se administreaz inhalator n micoze respiratorii E. pentru uz oftalmic se prezint sub form de suspensie 5% 41. Tolnaftat:

D. se administreaz exclusiv oral E. dup administrare oral se absoarbe complet din tubul digestiv Amfotericina B poate da urmtoarele efecte adverse: A. hipokaliemie B. oc anafilactic C. HTA D. agranulocitoz E. afectare renal Antimicotice antibiotice sunt reprezentate de: A. Miconazol B. Griseofulvina C. Nistatina D. Clotrimazol E. Flucitozina Antimicoticele care se utilizeaz exclusiv sistemic sunt: A. Bifenazol B. Griseofulvina C. Flucitozina D. Clotrimazol E. Tolnaftat Flucitozina: A. nu se absoarbe oral B. difuzeaz n toate esuturile, inclusiv l.c.r. C. acioneaz numai fungistatic D. nu dezvolt rezisten E. se administreaz oral 150 mg/kg/zi n 4 prize Fluconazol: A. sinonim cu Diflucan B. prezint absorbie oral neinfluenat de alimente C. nu difuzeaz n l.c.r. D. se elimin renal 80% neschimbat E. nu se administreaz n meningita criptococozic Griseofulvina: A. este antibiotic antifungic B. prezint absorbie digestiv rapid i complet C. este inductor enzimatic D. este contraindicat n porfirie E. activ n micoze ale pielii capului i onicomicoze Ketoconazol: A. este derivat de imidazol B. este activ fa de Candida i Histoplasma C. este contraindicat n infecii recidivante cu Candida pe tubul digestiv D. se administreaz oral, la aduli, 50 mg/zi E. se administreaz oral, la aduli, 200 - 400 mg/zi ntr-o priz

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

A. este produs natural B. este activ fa de Candida C. este activ fa de Epidermophyton D. este folosit n pitiriazis E. se administreaz injectabil . Antimicoticele derivai de imidazol sunt : A. Ketoconazol B. Flucitozina C. Clorfenesina D. Tolnaftat E. Econazol Antimicoticele folosite exclusiv local : A. Clotrimazol B. Griseofulvin C. Tolnaftat D. Econazol E. Ketoconazol Griseofulvina : A. Este un antibiotic antimicotic B. Se folosete exclusiv sistemic C. Este un inhibitor enzimatic D. Are efect fungistatic i fungicid fa de agenii epidermomicozelor E. Poate fi folosit i la gravide Indicai care din substanele de mai jos aparin grupei antibioticelor polienice : A. Nistatina B. Griseofulvina C. Amfotericina B D. Flucitozina E. Capreomicina Natamicina se folosete n tratamentul : A. Candidozei locale i intestinale B. Aspergilozei C. Sistemic, n candidoz visceral D. Tricomoniazei E. Micozelor respiratorii Nistatinul : A. Se absoarbe bine din tubul digestiv B. Este un antibiotic cu structur polienic C. Este un derivat de imidazol D. Se folosete n tratamentul micozelor viscerale E. Este activ fa de Candida albicans Reaciile adverse dup administrarea amfotericinei B sunt: A. Insuficiena renal B. Tromboflebit la locul injectrii C. Hipocorticism endogen D. Sindrom cenuiu E. oc anafilactic Reaciile adverse produse de griseofulvin sunt : A. Albuminurie B. Fotosensibilizare

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

C. Hipokaliemie D. Tromboflebit la locul injectarii E. Leucopenie Notati afirmatiile corecte pentru clotrimazol: A. este inductor enzimatic B. metabolitii rezultati in urma biotransformarii sunt inactivi C. se absoarbe dupa aplicare sistemica, atingand concentratii active terapeutic D. este inactiv pe Candida albicans E. este un derivat de imidazol Spectrul antimicotic al clotrimazolului, cuprinde: A. Epidermophyton B. Tricophyton C. Histoplasma capsulatum D. Candida albicans E. Treponema palidum Antimicotice utilizate exclusiv local, sunt: A. griseofulvina B. clotrimazol C. amfotericina B D. tolnaftat E. bifenazol Griseofulvina este caracterizata prin: A. antibiotic de sinteza B. absorbtie digestiva lenta si incompleta C. difuzeaza in piele (din profunzime spre suprafata) D. activa in micoze ale pielii capului E. este inductor enzimatic Nistatin are caracteristicile: A. antibiotic natural obtinut din culturile de Streptomyces B. are structura polienica C. absorbtie crescuta dupa aplicare locala pe tegumente si mucoase, cu realizarea de concentratii active sistemic D. este inhibitor enzimatic puternic E. spectrul antimicotic cuprinde levuri si fungi imperfecti, implicati in micoze superficiale Indicatiile terapeutice ale nistatinului sunt: A. local, in candidoze buco-faringiene B. local in vulvo-vaginita C. sistemic, in micoze viscerale, profunde D. local, in micoze cutanate ale pielii capului E. profilaxia micozelor bucale si intestinale date de antibioticele cu spectru larg Pentru amfotericina B, sunt corecte afirmatiile: A. antibiotic derivat de imidazol B. activa pe protozoare C. creste permeabilitatea membranei celulare fungice D. este activa pe Cryptococcus neoformans E. are timp de injumatatire (T1/2), lung: 18-24 ore Reactiile adverse produse de amfotericina B sunt: A. gastroenterita hemoragica B. leziuni hepatice C. hipomagneziemie

D. hiperpotasemie E. scaderea rezervei alcaline 58. Notati afirmatiile corecte: A. clotrimazol se utilizeaza sistemic si local B. amfotericina B produce hipokaliemie C. griseofulvina se administreaza in onicomicoze D. ketoconazol este activ pe dermatofiti B. flucitozina este inactiva in infectiile sistemice cu Candida albicans 59. Pentru amfotericina B sunt corecte afirmatiile: A. activa pe bacterii, protozoare, virusuri B. produce hipokaliemie C. potenteaza efectul relaxant muscular al curarizantelor D. absorbtie orala aproape complete E. difuziune foarte buna in L.C.R. 60. Antimicotice de uz exclusiv local sunt: A. clotrimazol B. flucitozina C. amfotericina B D. tolnaft E. griseofulvina 61. Pentru clotrimazol sunt corecte afirmatiile: A. are efect inductor enzimatic B. este indicat in candidoza cu localizare cutanata si mucoasa C. este un derivat de imidazol D. se utilizeaza in administrare locala si sistemica E. absorbtie crescuta din tubul digestiv 62. Indicatiile terapeutice ale miconazolului sunt: A. i.v. in perfuzie in infectii fungice severe cu coccidioides B. oral in candidoza orala si intestinala C. topic in pitiriazis D. intravaginal in candidoza E. oral in tricomoniaza 63. Afirmatiile corecte pentru griseofulvina, sunt: A. absorbtie digestiva incompleta B. este inductor enzimatic C. scade efectul anticoagulantelor orale D. indicata in micoze ale pielii capului E. administrare exclusiv local 64. Notati afirmatiile corecte pentru griseofulvina: A. activ in onicomicoze, epidermofitie, tricofitie B. este administrat exclusiv local C. este inductor enzimatic D. creste efectul anticoagulantelor cumarinice E. biodisponibilitatea scade cu scaderea diametrului particulelor 65. Antimicotice utilizate exclusiv sistemic, sunt: A. griseofulvina B. amfotericina B C. flucitozina D. clotrimazol E. tolnaft 66. Amfotericina B este activa pe:

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

A. candida albicans B. histoplasma capsulatum C. aspergillus fumigatus D. trichomonas E. enterococ Amfotericina B poate creste ca urmare a hipokaliemiei produse, toxicitatea urmatoarelor substante: A. streptomicina B. digitoxina C. kanamicina D. suxametoniu E. miconazol . Medicamente de prima alegere in candidoze superficiale sunt: A. clotrimazol B. flucitozina C. nistatin D. amfotericina B E. ketoconazol Precizati care dintre urmatoarele antimicotice sunt derivati de imidazol? A. Griseofulvina B. Clotrimazol C. Ketoconazol D. Nistatina E. Buclosamida Precizati care dintre urmatoarele substante fac parte din grupul antibioticelor antimicotice? A. Econazol B. Griseofulvina C. Nistatina D. Natamicina E. Amfotericina Precizati care dintre urmatoarele antimicotice nu fac parte din grupul antimetabolitilor: A. Buclosamid B. Flucitozina C. Amfotericina D. Ketoconazol E. Miconazol Care dintre urmatoarele antimicotice sunt macrolide tetraenice? A. Nistatina B. Tolnaftat C. Natamicina D. Griseofulvina E. Buclosamida Precizati care dintre urmatoarele antimicotice sunt utilizate exclusiv local: A. Clotrimazol B. Amfotericina B C. Econazol D. Griseofulvina E. Tolnaftat Care dintre urmatoarele antimicotice se utilizeaza exclusiv sistemic? A. Clotrimazol

75.

76.

77.

78.

79.

80.

81. Clotrimazolul: A. Este substanta activa din produsul Canesten B. Se utilizeaza local in candidoze cu localizare cutanata si mucoasa C. Se conditioneaza sub forma de comprimate de uz oral D. Se conditioneaza sub forma de comprimate vaginale, unguente si solutie de uz extern E. Pentru terapia micozelor se administreaza o singura doza. 82. Miconazolul: A. Este substanta activa din produsul Canesten B. Se comercializeaza sub denumirea de Daktar C. Se poate administra si perfuzabil, intravenous D. Dupa aplicare pe piele si pe mucoase se absoarbe in totalitate

B. Flucitozina C. Iod D. Amfotericina B E. Tolnaftat Care dintre urmatoarele antimicotice se utilizeaza local si sistemic? A. Clotrimazol B. Flucitozina C. Ketoconazol D. Nistatina E. Natamicina Precizati care dintre urmatoarele antimicotice se utilizeaza si sistemic? A. Clotrimazol B. Amfotericina C. Miconazol D. Tolnaftat E. Acid salicilic Care dintre urmatoarele antimicotice nu sunt derivati bis-triazolici? A. Ketoconazol B. Econazol C. Clotrimazol D. Miconazol E. Fluconazol Clotrimazolul: A. Este un derivat bis-triazolic B. Este un derivat imidazolic C. Se prezinta ca o pulbere cristalina, colorata D. Este usor solubil in apa si alcool E. Este o pulbere criatalina incolora, insolubila in apa Clotrimazolul: A. Dupa administrare orala se absoarbe 100% B. Se absoarbe putin dupa administrare orala C. Absorbtia este redusa dupa administrare de tablete vaginale D. Prezinta o buna actiune sistemica E. Nu patrunde in epiderm . Clotrimazolul: A. Este un antimicotic sistemic, cu spectru larg B. Prezinta efect fungistatic si fungicid in functie de doza C. Prezinta si actiune antitrichomonazica D. Are un spectru larg antibacterian E. Este antimicotic de electie in criptococcoze

E. Absorbtia digestiva este incompleta 83. Miconazolul: A. Actioneaza prin modificarea permeabilitatii membranei celulare a fungilor B. Prezinta actiune antitrichomonazica C. Este un antimicotic local si sistemic D. Se administreaza oral in candidoza intestinala E. Crema este utilizata pentru terapia pitiriazisului 84. Griseofulvina: A. Este un antibiotic antibacterian cu spectru larg B. Este o pulbere cristalina usor solubila in apa C. Pentru activitatea antimicotica prezinta importanta diametrul particolelor D. Este o pulbere alba sau alb-galbuie, greu solubila in apa E. Se obtine si prin sinteza 85. Griseofulvina: A. Absorbtia digestiva este completa dupa administrare orala B. Absorbtia digestiva este lenta si incompleta C. Este un inductor enzimatic D. Timpul de injumatatire este 2-3 ore E. Se elimina preponderent pe cale renala 86. Griseofulvina: A. Este un antibiotic antibacterian cu efect bactericid B. Antimicotic de electie in infectiile candidozice C. Antibiotic antifungic cu efect fungicid si fungistatic D. Are si actiune antiinflamatoare E. Actioneaza prin inhibarea sintezei acizilor nucleici 87. Griseofulvina: A. Se utilizeaza in terapia onicomicozelor B. Este de prima alegere in terapia candidozelor C. Este activ in micoze ale pielii capului D. Nu este contraindicata la gravide E. Scade efectul anticoagulantelor orale 88. Griseofulvina: A. Este un inhibitor enzimatic B. Creste efectul anticoagulantelor orale C. Efectele griseofulvinei sunt diminuate la asocierea cu barbiturice D. Este un inhibitor enzimatic E. Produce efecte de tip antabus la asociere cu alcool 89. Nistatinul: A. Este un antibiotic cu structura polienica B. Este un antibiotic bis-triazolic C. Contine in structura un ciclu imidazolic D. Se obtine prin sinteza E. Este un antibiotic de biosinteza 90. Nistatinul: A. Are caracter acid B. Este o pulbere alba, usor solubila in apa C. Este o pulbere galbena cu caracter amfoter D. Este o pulbere sensibila la lumina si aer E. Este inactivata de sucul gastric 91. Nistatinul:

A. Dupa administrare orala se absoarbe in totalitate din tubul digestiv B. Este activ in micoze viscerale C. Nu se absoarbe dupa aplicarea pe piele si mucoase D. Este stabil la actiunea sucului gastric E. Realizeaza concentratii sanguine ridicate dupa administrare orala 92. Nistatinul: A. Este activ in micoze superficiale B. Se administreaza oral pentru terapia unor micoze sistemice C. Este foarte activ fata de Candida albicans D. Este de prima alegere in infectii date de actinomicete E. Dezvolta rapid rezistenta 93. Nistatinul: A. Se utilizeaza curativ in infectii candidozice buco-faringiene B. Nu este activ in micoze profunde C. Se utilizeaza profilactic fata de micozele bucale si intestinale in cursul terapiei cu
antibiotice cu spectru larg

D. Se utilizeaza in doza unica in terapia pitiriazisului E. Se comercializeaza sub denumirea de Stamicin 94. Natamicina: A. Este un antibiotic polienic cu caracter amfoter B. Este o macrolida nepolienica cu caracter bazic C. Se prezinta sub forma unei pulberi albe, solubila in apa D. Nu este sensibila la aer si lumina E. Solutiile apoase sunt inactive 95. Pimafucina: A. Contine ca si substanta activa natamicina B. Prezinta absorbtie redusa din tubul digestive C. Nu este activa pe Trichomonas vaginalis D. Sub forma de aerosoli se utilizeaza in terapia micozelor respiratorii E. pe cale orala se utilizeaza in terapia candidozelor intestinale 96. Amfotericina B: A. Se obtine prin sinteza chimica B. Este usor solubil in apa C. Este un antibiotic cu structura polienica de biosinteza D. Prezinta absorbtie orala redusa E. Realizeaza concentratii ridicate in lichidul cefalo-rahidian 97. Amfotericina B: A. Este un antimicotic cu actiune fungistatica fata de levuri B. Este activa pe bacterii si virusuri C. Este inactiva pe protozoare D. Se utilizeaza in terapia aspergilozelor E. Nu este activa pe candida albicans 98. Amfotericina B: A. Este un antibiotic antimicotic cu toxicitate redusa B. Se utilizeaza in micoze locale si sistemice C. Dupa administrare parenterala se utilizeaza in terapia candidozelor viscerale D. Prezinta toxicitate renala, dependenta de doza utilizata E. Poate produce soc anafilactic 99. Amfotericina B: A. Scade nefrotoxicitatea aminoglicozidelor B. Creste toxicitatea digitalicelor ca urmare a hipokaliemiei produse

C. Scade efectul anticandidozic al miconazolului D. Nu prezinta toxicitate renala E. Se utilizeaza ambulator 100. Flucitozina: A. Este un derivat fluorurat al citozinei B. Se utilizeaza exclusiv sistemic C. Este lipsit de reactii adverse D. Nu se absoarbe dupa administrare orala E. Se asociaza cu amfotericina B in terapia meningitelor criptococice 101. Ketoconazolul: A. Este un derivat bis-triazolic B. Este un derivat de imidazol C. Traverseaza bariera hemato-encefalica D. Se elimina prin fecale in forma nemetabolizata E. Absorbtia orala este incompleta, scazuta cand aciditatea este redusa 102. Ketoconazolul: A. Este un antimicotic activ fata de dermatofiti B. Nu este activ pe Candida albicans C. Se utilizeaza local si systemic D. Nu dezvolta rezistenta E. Este inactiv in meningoencefalite 103. Ketoconazolul: A. Se asociaza cu antiacide pentru reducerea iritabilitatii gastrice B. Se comercializeaza sub denumirea de Nizoral C. Nu prezinta toxicitate hepatica D. Se administreaza pe cale orala, in timpul mesei E. Se utilizeaza in terapia onicomicozelor 104. Fluconazolul A. Este un derivat bis-triazolic B. Nu se absoarbe dupa administrare orala C. Difuzeaza bine in lichidul cefalo-rahidian D. Nu necesita reducerea dozelor in caz de insuficienta renala E. Se utilizeaza in terapia candidozelor la imunodeprimati 105. Precizati care dintre urmatoarele antimicotice prezinta si actiune antitrichomonazica? A. clorfenesina B. fluconazol C. clotrimazol D. econazol E. natamicina 106. Precizati care dintre urmatoarele substante sunt utilizate in terapia pitiriazisului? A. Miconazol B. Tinidazol C. Griseofulvina D. Econazol E. Flucitozina 107. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica sunt folosite exclusiv sistemic? A. econazol; B. flucitozina; C. griseofulvina; D. clotrimazol;

E. amfotericina B. 108. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica se administreaza exclusiv local? A. amfotericina B; B. econazol; C. clotrimazol; D. griseofulvina; E. flucitozina. 109. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate? A. asocierea amfotericinei B cu curarizantele determina cresterea efectului relaxant muscular; B. amfotericina B scade toxicitatea digitalicelor; C. amfotericina B creste toxicitatea digitalicelor; D. prin asocierea amfotericinei B cu aminoglicozidele creste nefrotoxicitatea; E. prin asocierea amfotericinei B cu miconazolul scade efectul anticandidozic al acestuia. 110. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false? A. barbituricele diminua efectele griseofulvinei prin inductia enzimelor care o metabolizeaza; B. barbituricele accentueaza efectele griseofulvinei prin inhibitia enzimelor care o metabolizeaza; C. prin asocierea griseofulvinei cu alcool este favorizata aparitia de efecte de tip antabuz; D. griseofulvina scade efectul anticoagulantelor orale datorita inductiei enzimelor microzomale; E. griseofulvina creste efectul anticoagulantelor orale datorita inhibitiei enzimelor microzomale. 111. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica sunt inductori enzimatici? A. nistatina; B. griseofulvina; C. clotrimazol; D. natamicina; E. flucitozina. 112. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru griseofulvina? A. antibiotic inactiv fata de bacterii; B. nu prezinta actiune antiinflamatoare; C. difuzeaza in piele (poate fi evidentiata in straturile epidermului); D. este inhibitor enzimatic; E. la administrarea pe cale orala prezinta o absorbtie rapida si completa prin tubul digestiv. 113. Urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica prezinta o difuziune buna in LCR: A. ketoconazol; B. flucitozina; C. fluconazol; D. amfotericina B; E. clotrimazol. 114. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica actioneaza influentand membrana celulara a fungilor? A. griseofulvina; B. miconazol;

C. clotrimazol; D. amfotericina B; E. econazol. 115. Urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica sunt hepatotoxice: A. flucitozina; B. natamicina; C. ketoconazol; D. nistatina; E. amfotericina B. 116. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica nu actioneaza asupra Candida albicans? A. clotrimazol; B. pecilocin; C. amfotericina B; D. tolnaftat; E. flucitozina. 117. Urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antimicotica pot fi administrate in infectii fungice sistemice in perfuzie i.v.: A. clotrimazol; B. econazol; C. fluconazol; D. miconazol; E. amfotericina B. 118. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate? A. clotrimazolul este un inhibitor enzimatic; B. griseofulvina este un antibiotic obtinut din culturi de Streptomyces noursei; C. amfotericina B este un antibiotic obtinut din culturi de Streptomyces nodosus; D. fluconazolul este un derivat de bis-triazol; E. fluconazolul este un derivat de imidazol. 119. se cunosc urmatoarele forme farmaceutice care contin clotrimazol: A. solutie pentru uz extern; B. comprimate vaginale; C. comprimate pentru administrare pe cale orala; D. crema E. solutie pentru uz intern. 120. Ketoconazolul: A. este indicat in infectii recidivante cu Candida pe tub digestiv B. este inactiv in meningoencefalite; C. este indicat in meningoencefalite; D. prezinta absorbtie scazuta la administrarea pe cale orala cand este asociat cu antiacide. E. prezinta ca reactii adverse: ginecomastie, fotofobie, necroza hepatica 121. Urmatoarele antimicotice se aplica exclusiv sistemic: A. griseofulvina B. flucitozina C. tolnaftat D. amfotericina B E. candicidin 122. Dupa administrarea orala, clotrimazolul produce: A. tulburari gastrointestinale

B. C. D. E. 123. A. B. C. D. E. 124. A. B. C. D. E. 125. A. B. C. D. E. 126. A. B. C. D. 127. A. B. C. D. E. 128. A. B. C. D. E. 129. A. B. C. D. E.

leucocitoza cistita cresterea transaminazelor hepatice halucinatii Miconazolul administrat i.v. produce: greata constipatie trombocitopenie bradicardie anemie . Nistatin are urmatoarele caracteristici: este derivat de imidazol este antibiotic este eficient in micozele viscerale nu se absoarbe dupa aplicarea pe piele se elimina prin fecale Care dintre urmatoarele interactiuni ale amfotericinei B sunt adevarate ? asocierea cu curarizante determina cresterea efectului relaxant muscular creste nefrotoxicitatea la asocierea cu aminoglicozide scade toxicitatea digitalicelor scade efectul anticandidozic al miconazolului creste efectul anticandidozic al miconazolului Efectele adverse ale amfotericinei B sunt: cefalee greturi leziuni hepatice hiperkaliemie Flucitozina are urmatoarele proprietati: se absoarbe bine oral nu difuzeaza bine in l.c.r. are actiune fungicida are eficacitate redusa cand se administreaza singura produce hepatotoxicitate . Ketoconazol: este derivat de imidazol absorbtia creste cu scaderea aciditatii se excreta urinar sub forma de metaboliti se elimina prin fecale sub forma de metaboliti are T1/2 de 24 ore Efectele adverse ale ketoconazolului sunt: cefalee fotofobie depresie ginecomastie uneori necroza hepatica acuta

Tema nr. 5 Antitumorale

INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Care dintre urmtoarele antibiotice este utilizate ca i citostatic: A. Doxiciclina B. Eritromicina C. Doxorubicina D. Amfotericina E. Oxacilina 2. Care dintre urmtoarele citostatice este antimetabolit al acidului folic: A. Ciclofosfamida B. Mercaptopurina C. Metotrexat D. Melfalan E. Tamoxifen 3. Care dintre urmtoarele citostatice este un analog al bazelor pirimidinice: A. Ciclofosfamida B. Fluorouracil C. Cisplatin D. Metotrexat E. Mercaptopurina 4. Care dintre urmtorii compui citostatici are aciune antiestrogenic: A. Fluorouracil B. Metotrexat C. Clorambucil D. Tamoxifen E. L-asparaginaza 5. Cisplatina: A. Este un derivat de nitrozouree B. Se obine prin condensarea azotiperitei cu un compus fosfamidic C. Este un analog al bazelor purinice D. Este un complex al platinei (II) E. Se obine prin biosintez 6. Este inhibitor al fusului mitotic: A. Doxorubicina B. Bleomicina C. Melfalan D. Vincristina E. Citarabina 7. Fac parte din grupa antitumoralelor antimetaboliti urmatoarele medicamente in afara de unul dintre acestea: A. tioguanina; B. etopozida; C. tegafur; D. citarabina; E. mercaptopurina 8. Care din urmatoarele enzime se utilizeaza in terapia antineoplazica: A. dihidrofolatreductaza B. lipazele intestinale C. AND-polimeraza D. amileze salivare E. asparaginaza

9. Antibiotice anticanceroase sunt urmtoarele, cu excepia: A. Bleomicina B. Vinblastina C. Riaval D. Doxorubicina E. Mitomicina 10. Antitumorale de tip enzime sunt: A. Clorambucil B. Fluorouracil C. L - asparaginaza D. Etopozid E. Vincristina 11. Azatioprina: A. nu se absoarbe digestiv B. se transform lent n mercaptopurin C. T1/2 este de 24 ore D. are efect imunostimulant E. se recomand asocierea cu Alopurinol 12. . Ciclofosfamida: A. se absoarbe complet digestiv B. nu prezint toxicitate medular C. produce cistit necrotic hemoragic D. se administreaz oral 1000 mg/zi E. crete efectul digoxinei 13. Streptozocina: A. este derivat sintetic B. are efect specific asupra celulelor insulare pancreatice C. este medulotoxic D. nu produce leziuni renale E. se administreaz oral 1 mg/sptmn 14. Urmtoarele afirmaii despre Fluorouracil sunt adevrate , cu excepia: A. este puin solubil n ap B. are absorbie digestiv inegal C. stimuleaz timidilat-sintetaza D. nu difuzeaz n l.c.r. E. produce ameeli accentuate n timpul injeciei 15. Citostatice care modifica biosinteza acizilor nucleici sunt urmatoarele, cu exceptia: A. metotrexat B. 5-fluorouracil C. asparaginaza D. citarabina E. mercaptopurina 16. Despre metotrexat sunt adevarate urmatoarele afirmatii, cu exceptia: A. este antagonist al acidului folic B. produce deprimare medulara C. se elimina predominant urinar D. inhiba dihidrofolat reductaza E. este antagonist al adeninei 17. Reactiile adverse ale cisplatinei sunt urmatoarele, cu exceptia: A. renotoxicitate

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

B. ototoxicitate C. reactii anafilactice D. hipouricemie E. neuropatie periferica Din grupa antitumoralelor antimetaboliti fac parte urmatoarele substante, cu exceptia: A. mercaptopurin B. tioguanina C. etopozid D. citarabina E. tegafur Hormonii estrogeni nu sunt indicati in: A. boala Hodgkin B. cancer de san C. cancer de prostata D. cancer al vezicii urinare E. tulburari de climacteriu Actioneaza citostatic prin metabolizare la fluorouracil: A. citarabina B. tegafur C. mercaptopurina D. tioguanina E. azatioprina Urmatoarele afirmatii privind azatioprina sunt corecte, cu exceptia: A. citostatic activ in leucemii acute B. imunodepresor in transplant de organe C. imunodepresor in colagenoze D. inactiva in boli cronice autoimune E. antimetabolit al adeninei Fac parte din grupa antitumoralelor antimetaboliti urmatoarele medicamente in afara de unul dintre acestea: A. tioguanina; B. etopozida; C. tegafur; D. citarabina; E. mercaptopurina Precizati care dintre urmatoarele medicamente cu actiune antitumorala nu este medulotoxic? A. mercaptopurina; B. streptozotocina; C. lomustina; D. tiotepa; E. melfalan. Citostatice de sinteza alchilante sunt urmatoarele, cu exceptia: A. clormetina B. amsacrina C. clorambucil D. ciclofosfamida E. melfalan Antibiotica anticanceroase sunt urmatoarele, cu exceptia: A. doxorubicina

26.

27.

28.

29.

B. epirubicina C. bleomicina D. riaval E. tamoxifen Antitumorale care interfera cu structura ADN sunt urmatoarele, cu exceptia: A. streptozotocina B. nitrozouree C. cisplatin D. dacarbazina E. procarbazina Clorambucil : A. este insolubil in apa B. nu se absoarbe oral C. este antimitotic alchilant D. are actiune imunostimulanta E. produce hipermenoree Ifosfamida are urmatoarele caracteristici, cu exceptia: A. actioneaza dupa biotransformare in ficat B. metabolitii se excreta renal C. este alchilant D. este imunodepresiv E. produce leucocitoza Busulfan: A. este antimetabolit al bazelor purinice B. creste hematocritul C. creste numarul de trombocite D. creste acidul uric E. scade bilirubina

INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Azatioprina: A. Se utilizeaz ca citostatic n leucemii acute i cronice B. Se utilizeaz ca imunosupresor n transplanturi de organe C. Se comercializeaz sub denumirea Imuran D. Este un antimetabolit al uracilului E. Se utilizeaz n tratamentul bolilor autoimune 2. Care dintre substanele urmtoare sunt modificatoare ale structurii i funciilor ADN-ului: A. Nitrozoureea B. Cisplatina C. Doxorubicina D. Vincristina E. Asparaginaza 3. Care dintre urmtoarele substane se utilizeaz ca i hormoni sau antihormoni cu proprieti citostatice: A. Triamcinolon B. Dietilstilbestrol C. Tamoxifen D. Estramustin E. Clorotrianisen

4. Ciclofosfamida: A. Se obine prin condensarea azotiperitei cu un compus fosfamidic B. Este un analog al bazelor pirimidinice C. n urma metabolizrii se transform n acrolein, lipsit de toxicitate D. Principalul efect secundar ce impune sistarea administrrii este cistita necrotic hemoragic E. Se condiioneaz sub form de drajeuri i flacoane injectabile 5. Cisplatin: A. Este un compus cu proprieti citostatice ce acioneaz prin modificarea structurii ADNului B. Este un citostatic ce acioneaz ca antiestrogenic C. Este putin toxic D. Este ototoxic i nefrotoxic E. Se administreaz exclusiv pe cale oral 6. Dintre citostaticele de sintez acioneaz prin mecanism alchilant: A. Ciclofosfamida B. Cisplatin C. Melfalan D. Dietilstilbestrol E. Aminoglutetimida 7. Etopozidul: A. Este un antibiotic cu proprieti antitumorale B. Este un derivat de semisintez al podofilotoxinei C. Blocheaz faza premitotic a ciclului celular, antrennd liza celular D. Acioneaz ca agent alchilant E. Se condiioneaz sub form de unguent pentru aplicaii locale 8. Metotrexatul: A. Este un antimetabolit al acidului folic B. Acioneaz prin inhibarea dehidrofolatreductazei C. Nu produce deprimare medular D. Se comercializeaz sub denumirea Antifolan E. Se condiioneaz sub form de unguente pentru aplicaii locale 9. Precizai care dintre compuii urmtori cu proprieti citostatice acioneaz ca i antimetabolii: A. Vinblastina B. Tamoxifen C. Mercaptopurina D. Fluorouracil E. Metotrexat 10. Medicamentul antitumoral fluorouracil actioneaza ca citostatic prin urmatoarele mecanisme: A. anatgonist al acidului folic; B. reduce metilarea acidului deoxiuridilic in acid timidilic; C. inhibarea AND-polimerazei; D. inhibarea timidilat-sintetazei; E. antimetabolit al bazelor pirimidinice (uracil). 11. Medicamentul antitumoral metotrexat are urmatoarele actiuni: A. inhiba dihidrofolat reductaza; B. blocheaza enzima ribonucleoziddifosfat reductaza; C. diminua acidul tetrahidrofolic D. antagonist al adeninei;

E. antagonist al acidului folic. 12. Sunt antitumorale care actioneaza prin afectarea moleculelor de ADN preformate: A. inhibitorii topoizomerazelor; B. alcaloizii toxici ai fusului de mitoza; C. agenti alchilanti; D. antibiotice care se leaga de lanturile de ADN prin intercalare; E. glucocorticoizii. 13. Sunt specifice medicamentelor antitumorale urmatoarele mecanisme de actiune: A. afectarea moleculelor de tubulina; B. stabilizarea complexului topoizomeraza-ADN; C. inhibarea biosintezei folatilor activi; D. interferarea biosintezei nucleotizilor precursori si a acizilor nucleici; E. alterarea moleculelor de ADN preformate. 14. Urmatoarele reactii adverse sunt caracteristice vincristinei: A. alopecie; B. paralizii; C. nevralgii; D. sindrom depresiv; E. diaree. 15. Antibiotice utilizate ca antitumorale citostatice sunt: A. bleomicina; B. dactinomicina; C. epirubicina; D. metotrexat; E. mitomicina. 16. Antitumorale care modifica biosinteza acizilor nucleici sunt: A. metotrexat; B. bleomicina; C. fluorouracil; D. vinblastina; E. mercaptopurina. 17. Antitumorale citostatice care actioneaza prin inhibarea mitozei sunt: A. vinblastina; B. tioguanina; C. hidroxicarbamida; D. vincristina; E. doxorubicina. 18. Medicamente antitumorale alchilante sunt: A. ciclofosfamida; B. tamoxifen; C. metotrexat; D. cisplatina; E. clorambucil. 19. Medicamente antitumorale care actioneaza ca antimetaboliti ai bazelor pirimidinice sunt: A. metotrexat; B. tegafur; C. fluorouracil; D. tioguanina; E. mercaptopurina. 20. Medicamente antitumorale din grupa inhibitorilor topoizomerazelor sunt:

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

A. citarabina; B. metotrexatul; C. busulfanul; D. etopozida; E. amsacrina. Medicamente antitumorale facand parte din grupa citostaticelor care modifica biosinteza acizilor nucleici sunt: A. vincristina; B. citarabina; C. fluouracil; D. metotrexat; E. cisplatin. Medicamente antitumorale hormoni esterogeni sunt: A. drostanolon; B. estramustin; C. stilbostat; D. nafoxidin E. tamoxifen. . Medicamentul antitumoral citostatic tamoxifen este indicat in: A. neoplasm de endometru (rezistent la progesteron); B. neoplasm de prostata (rezistent la estrogeni); C. neoplasm gastric; D. neoplasm mamar; E. leucemii. Bleomicina: A. este un antibiotic anticanceros B. este un imunodepresor C. inhiba AND-polimeraza D. este un imunostimulant E. inhiba sinteza AND-ului Care dintre urmatoarele substante sunt agonisti ai LHRH utilizati in terapia antineoplazica: A. leuprorelina B. buserelina C. aminoglutetimida D. flutamid E. flucitozina Care dintre urmatoarele substante sunt antimetaboliti ai bazelor purinice: A. fluorouracilul B. mercaptopurina C. azatioprina D. ftorafur E. citarabina Care dintre urmatoarele substante sunt derivati de N-nitrozouree: A. carmustina B. clorambucil C. procarbazina D. lomustin E. semustin Care dintre urmatorii derivati prezinta o structura de beta-cloretilamina: A. dacarbazina

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

B. clorambucilul C. melfalanul D. ciclofosfamida E. tiotepa Ciclofosfamida prezinta urmatoarele caracteristici structurale: A. este un derivat de azotiperita B. este un ester metansulfonic C. este un derivat purinic D. este un derivat pirimidinic E. este un derivat de beta-cloretilamina Cisplatinul prezinta urmatoarele proprietati farmacodinamice: A. inhiba sinteza AND B. imunosupresiv C. radiosensibilizant D. stimuleaza sinteza AND E. imunostimulant Doxorubicina: A. este un derivat de naftacen B. este un derivat de antracen C. prezinta in pozitia 3 o grupare acetil D. face parte din grupa antibioticelor anticanceroase E. este un derivat benzenic Epirubicina: A. prezinta o structura chimica apropiata de doxorubicina B. este un derivat de azotiperita C. este un antibiotic anticanceros D. este un derivat de N-hidroxiuree E. este un antifolic Fluorouracilul: A. este un antimetabolit al bazelor purinice B. este un antimetabolit al bazelor pirimidinice C. este un antimetabolit al uracilului D. este un antifolic E. este un antimetabolit al adeninei Metotrexatul: A. este un antimetabolit al bazelor purinice B. este un antimetabolit al bazelor pirimidinice C. este un antagonist al acidului para-aminobenzoic D. este un antagonist al acidului folic E. inhiba dihidrofolatreductaza Procarbazina: A. este un alchilant B. prelungeste ciclul mitotic C. este un antimetabolit D. este un antifolic E. este un antiestrogen Stilbostatul: A. este un progestativ de sinteza B. este un derivat al stilbestrolului C. este un derivat al azotiperitei

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

D. este un antiestrogen E. este un corticosteroid de sinteza Bleomicina: A. stimuleaz ADN-polimeraza B. este imunodepresor C. are toxicitate medular redus D. este contraindicat n epiteliomul malpighian E. este indicat n cancerul mamar, ovarian i de col uterin Busulfan: A. este activ oral B. se elimin biliar C. este activ n leucemia mieloid cronic D. aciunea citostatic este limitat la mduva hematoformatoare E. este contraindicat n policitemia vera Care dintre urmtoarele substane sunt citostatice de sintez? A. Clorambucil B. Procarbazina C. Vincristina D. L - asparaginaza E. Mercaptopurina Care dintre urmtoarele substane sunt modificatoare ale biosintezei acizilor nucleici? A. Streptozotocina B. Daunorubicina C. Metotrexat D. Fluorouracil E. Citarabina Carmustina: A. nu difuzeaz n l.c.r. B. este activ oral C. produce fibroz pulmonar interstiial D. produce trombocitoz E. are efecte embriotoxice i teratogene Metotrexat: A. este antagonist al acidului folic B. are efecte deprimante pe mduva hematoformatoare C. se poate administra n insuficiena renal D. la asocierea cu peniciline crete toxicitatea E. necesit control renal sptmnal Procarbazina: A. nu se absoarbe digestiv B. prelungete ciclul mitotic C. crete efectul digoxinei D. are slab efect de tip IMAO E. doza zilnic maxim este de 600 mg Tamoxifen: A. este antiestrogen nesteroid B. nu se absoarbe oral C. este activ n metastaze ale cancerului mamar D. produce hipocalcemie E. produce leucopenie

45. Vinblastina: A. oprete mitoza B. nu se administreaz n boala Hodgkin C. produce halucinaii D. se administreaz oral E. se administreaz strict i.v. 46. Principiile asocierii citostaticelor cuprind: A. se asociaza citostatice ce actioneaza specific in faza S cu citostatice nespecifice de faza B. se asociaza substante care prezinta toxicitate asupra acelorasi organe C. se asociaza anticanceroase cu acelasi mecanism de actiune D. se asociaza anticanceroase care sunt active in administrare izolata E. se folosesc serii scurte, repetate de tratament 47. Substantele citostatice: A. impedica multiplicarea celulelor neoplazice B. induc intotdeauna vindecarea cancerului C. au actiune electiva si specifica D. folosite in conditii optime, in doze mari, omoara toate celulele neoplazice E. sunt active in toate fazele ciclului celular, inclusiv in faza G0 48. Antitumorale antagonisti ai hormonilor sunt urmatoarele: A. estradiol B. ciproteron C. flutamid D. tamoxifen E. prednison 49. Se folosesc ca citostatice urmatorii hormoni estrogeni: A. clorotrianisen B. tamoxifen C. ciproteron D. stilbostat E. esteri ai estradiolului 50. Farmacoterapia tamoxifenului cuprinde: A. cancer mamar metastatic cu testul pentru estrogeni pozitiv B. cancer endometrial reziztent la estrogeni C. cancer endometrial rezistent la progesteron D. boala Hodgkin E. cancer prostatic rezistent la estrogeni 51. Reactiile adverse ale cipsplatinei sunt urmatoarele: A. ototoxicitate B. nefrotoxicitate C. hipouricemie D. hiperuricemie E. neuropatie periferica 52. Actiunea citostatica al 5-fluorouracilului este consecinta: A. inhibarii topoizomerazei B. inhibarii timidilat sintetazei C. actiunii antimetabolit al adeninei D. actiunii antimetabolit al pirimidinei E. inhibarii ADN polimerazei 53. Urmatoarele afirmatii referitoare la ciclofosfamida sunt adevarate:

54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

61.

A. este anticanceros cu mecanism alchilant B. prezinta ca efect secundar cistita hemoragica C. nu sufera metabolizare hepatica D. are toxicitate medulara mai mare decat alte alchilante E. este activa in cancerul pulmonar Sunt antitumorale alchilante: A. clorambucil B. ciclofosfamida C. cisplatin D. metotrexat E. tamoxifen Sunt antitumorale modificatoare ale biosintezei acizilor nucleici: A. mercaptopurina B. fluorouracil C. metotrexat D. vinblastina E. bleomicina Din grupa citostaticelor care modifica biosinteza acizilor nucleici fac parte: A. metotrexat B. fluorouracil C. citarabina D. cisplatin E. vincristina Actioneaza citostatic prin inhibitia mitozei substantele: A. vincristina B. hidroxicarbamida C. vinblastina D. doxorubicina E. tioguanina Hormoni estrogeni utilizati ca antitumorale sunt: A. tamoxifen B. stilbostat C. drostanolon D. estramustin E. nafoxidin Administrarea citostaticelor este contraindicata in caz de: A. sarcina B. leucopenie sub 3000/mmc C. trombopenie sub 100 000/mmc D. hepatita acuta E. neoplasm nemetastazat Fluorouracil actioneaza citostatic prin urmatoarele mecanisme: A. inhiba timidilat-sintetaza B. antimetabolit al adeninei C. reduce metilarea acidului deoxiuridilic in acid timidilic D. inhiba ADN polimeraza E. antagonist al acidului folic Antitumorale care prezinta efect medulotoxic sunt: A. lomustina B. cisplatin

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

69.

C. mercaptopurina D. streptozocina E. metotrexat Metotrexat are urmatoarele actiuni: A. antagonist al acidului folic B. inhiba dihidrofolat reductaza C. diminua acidul tetrahidrofolic D. antagonist al adeninei E. blocheaza ribonucleoziddifosfat reductaza Tamoxifen poate fi indicat ca citostatic in: A. cancer mamar B. cancer prostatic rezistent la estrogeni C. cancer endometrial rezistent la progesteron D. leucemii acute si cronice E. neoplasm gastric Care dintre urmatoarele substante au actiune specifica asupra fazelor ciclului celular? A. Carmustina B. Metotrexat C. Etopozid D. Tioguanina E. Ciclofosfamida Care dintre urmatoarele substante actioneaza nespecific asupra fazelor ciclului celular? A. Vincristina B. Ciclofosfamida C. Citarabina D. Cisplatin E. Bleomicina Clorambucilul: A. Este un antimitotic cu actiune alchilanta B. Nu are actiune imunosupresiva C. Indicatiile majore sunt tumorile limfatice D. Se conditioneaza sub denumirea de Leukeran E. Nu prezinta efecte toxice Melfalanul: A. Se utilizeaza sub forma de amestec racemic B. Este un derivat clorurat al fenil-alaninei levogire C. Prin metabolizare in celulele maligne pune in libertate clormetina cu efect alchilant D. Nu prezinta mielotoxixitate E. Se utilizeaza in terapia tumorilor mamare si ovariene Sarcolizina: A. Se utilizeaza ca si amestec racemic B. Este izomerul dextrogir al melfalanului C. Prezinta actiune imunosupresiva D. Se utilizeaza in terapia tumorilor osoase E. Prezinta mielotoxicitate Ciclofosfamida: A. Este un derivat de azotiperita B. Prin metabolizare elibereaza acroleina cu proprietati citotoxice C. Se elimina sub forma nemetabolizata prin fecale D. Se metabolizeaza hepatic in aldofosfamida, inactiva

E. Este insolubila in apa 70. Ciclofosfamida: A. Nu prezinta actiune imunodepresiva B. Este un derivat fosfamidic al azotiperitei C. Prezinta toxicitate medulara inferioara altor alchilante D. Nu produce alopecie E. Se utilizeaza in terapia cancerului pulmonar 71. Busulfanul: A. Este un citostatic din grupul antimetabolitilor B. Este citostatic alchilant din grupa esterilor metansulfonici C. Actiunea citostatica este limitata la nivel cerebral D. In doze mici deprima selectiv trombocitopoeza E. Se utilizeaza exclusiv pe cale parenterala 72. Lomustina: A. Este un citostatic derivat de nitrozouree B. Administrat in doze repetate nu este hematotoxic C. Se utilizeaza in terapia tumorilor cerebrale D. Nu se absoarbe dupa administrare orala E. Se conditioneaza sub forma de capsule de uz oral 73. Carmustina: A. Este un derivat de nitrozouree cu liposolubilitate crescuta B. Poate produce fibroza pulmonara interstitiala C. Este lipsit de efecte embriotoxice si teratogene D. Nu difuzeaza in lichidul cefalorahidian E. Nu este activ pe cale orala 74. Streptozocina: A. Este un derivat sintetic de nitrozouree B. Face parte din grupul enzimelor cu proprietati citostatice C. Prezinta specificitate de actiune asupra celulelor insulelor pancreatice D. Nu prezinta medulotoxicitate E. Se administreaza pe cale parenterala, intravenos 75. Procarbazina: A. Este un citostatic alchilant B. Prezinta actiune asemanatoare cu radiatiile ionizante C. Se utilizeaza in terapia bolii Hodkin D. Nu se absoarbe dupa administrare orala E. Nu prezinta efecte adverse digestive 76. Dacarbazina: A. Este un derivat de carboxamida cu proprietati alchilante B. Actiunea citostatita este ciclodependenta C. Este indicat in terapia cancerelor pulmonare, renale si de colon D. Se utilizeaza exclusiv oral E. Se administreaza pe cale parenterala 77. Cisplatinul: A. Actioneaza prin modificarea structurii AND-ului B. Este un citostatic cu proprietati imunosupresive si radiosensibilizante C. Se utilizeaza in terapia tumorilor testiculare D. Este renotoxic si ototoxic E. Se utilizeaza in terapia cancerului pulmonar cu celule mici 78. Mercaptopurinul:

79.

80.

81.

82.

83.

84.

85.

86.

A. Este un antimetabolit al adeninei B. Se metabolizeaza sub actiunea xantinreductazei C. Nu este activ pe cale orala D. Prezinta efecte adverse asupra maduvei hematopoetice E. Este un antimetabolit al hipoxantinei Azatioprina: A. Este un antimetabolit al adeninei B. Nu prezinta efecte imunodepresive C. Este utilizat in terapia leucemiilor acute si cronice D. Toxicitatea azatioprinei este redusa prin asociere cu alopurinol E. Este comercializat sub denumirea de Imuran Tioguanina: A. Actioneaza ca antagonist al bazelor pirimidinice B. Actiunea este potentata prin asociere cu hidroxicarbamida C. Este activ in leucemie mieloida acuta si cronica D. Se administreaza exclusiv parenteral E. Se administreaza pe cale orala Fluorouracilul: A. Este un antimetabolit al uracilului B. Interfera cu sinteza ADN si ARN C. Se utilizeaza in terapia cancerelor vezicii urinare D. Se utilizeaza pe cale parenterala E. Nu prezinta toxicitate hematologica Ftorafurul: A. Se metabolizeaza in organism in fluorouracil B. Se utilizeaza in terapia neoplamului mamar si digestiv C. Nu produce mielodepresie D. Se utilizeaza exclusiv oral E. Este medicament de electie in terapia tumorilor cerebrale Metotrexatul: A. Este un antagonist al acidului folic cu proprietati citostatice B. Actioneaza prin inhibarea dehidrofolatreductazei C. Actioneaza prin inhibarea dehidrofolatsintetazei D. Prezinta efect deprimant asupra maduvei hematoformatoare E. Prezinta efect stimulant asupra maduvei hematoformatoare Metotrexatul: A. Se prezinta sub forma unei pulberi albe, usor solubile in apa B. In corioepiteliom la femei produce frecvent vindecari definitive C. Este indicat in terapia cancerului mamar D. Nu produce deprimare medulara E. Este comercializat sub denumirea de Antifolan Hidroxicarbamida: A. Este un citostatic derivat de nitrozouree B. Este derivatul N-hidroxilat al ureei C. Este activa in leucemia mieloida cronica si melanom D. Este utilizata in terapia cancerelor hormonodependente E. Se administreaza exclusiv pe cale parenterala Doxorubicina: A. Este un antibiotic naftacenic cu proprietati citostatice B. Nu produce depresie medulara

87.

88.

89.

90.

91.

92.

93.

94.

C. Este toxic miocardic D. Prezinta actiune sinergica cu cispaltina, fiind utilizat in terapia cancerelor vezicale E. Se utilizeaza exclusiv oral Daunorubicina: A. Blocheaza sinteza AND B. Este un citostatic alchilant C. Se utilizeaza in terapia bolii Hodkin D. Nu prezinta toxicitate hematologica si cardiaca E. Se utilizeaza exclusiv oral Bleomicina: A. Actioneaza prin inhibarea ADN polimerazei B. Prezinta actiune de tip radiomimetic C. Este un imunodepresor puternic D. Toxicitatea medulara este redusa E. Se utilizeaza in terapia tumorilor localizate la nivelul capului si gatului Vinblastina: A. Este un citostatic de sinteza B. Actioneaza citostatic prin blocarea mitozei C. Se utilizeaza in terapia bolii Hodkin D. Este citostatic de prima alegerea in leucemia acuta la copii E. Este lipsit de efecte toxice Vincristina: A. Este un citostatic cu efect deprimant asupra maduvei hematoformatoare B. Se utilizeaza in terapia leucemiei acute mieloide la copii C. Nu se utilizeaza in terapia bolii Hodkin D. Se utilizeaza sub forma de comprimate de uz oral E. Se utilizeaza strict intravenos Etopozidul: A. Este etilhidrazida acidului podofilic B. Este un derivat semisintetic al podofilotoxinei C. Se utilizeaza in terapia cancerului pulmonar cu celule mici D. Realizeaza concentratii ridicate in lichidul cefalorahidian E. Nu se utilizeaza in terapia leucemiei Stilbostatul: A. Este un ester al acidului metansulfonic cu proprietati citostatice B. Prezinta efecte estrogenice si antimitotice C. Se utilizeaza in terapia cancerului de san dupa cel putin 5 ani de la menopauza D. Nu prezinta efecte de tip estrogenic E. Nu se utilizeaza in terapia cancerului de prostata Tamoxifenul: A. Este un estrogen steroidic cu proprietati citostatice B. Prezinta proprietati antiestrogenice C. Se utilizeaza in terapia metastazelor cancerului de san D. Se utilizeaza strict intravenos E. Se comercializeaza sub denumirea de Androcur Flutamidul: A. Este un antiestrogen cu proprietati citostatice B. Inhiba actiunea stimulanta a androgenilor asupra cresterii prostatei C. Prin metabolizare se transforma in hidroxiflutamid, inactiv D. Se utilizeaza in terapia carcinomului prostatic metastazat

E. Nu produce ginecomastie si scaderea libidou-ului 95. Ciproteronul: A. Este un compus de sinteza cu actiune estrogenica B. Este un citostatic cu actiune antiandrogena si progestativa C. Este utilizat in terapia hirsutismului D. Se comercializeaza sub denumirea de Androcur E. Nu inhiba spermatogeneza 96. Aminoglutetimida: A. Stimuleaza producerea de hormoni mineralo-corticosteroizi B. Se utilizeaza in terapia cancerului mamar metastazat hormonodependent C. Este un inhibitor de aromataza D. Este inductor enzimatic E. Creste efectul anticoagulantelor 97. Care dintre urmatoarele substante fac parte din grupul citostaticelor alchilante? A. Clormetina B. Vincristina C. Busulfan D. Carmustina E. Metotrexat 98. Care dintre urmatoarele substante fac parte din grupul citostaticelor derivati de betacloretilamina? A. Melfalan B. Doxorubicina C. Ciclofosfamida D. Clorambucil E. Tamoxifen 99. Care dintre urmatoarele substante nu sunt citostatice derivati de etilenimina? A. Tiotepa B. Fluorouracil C. Dacarbazina D. Tamoxifen E. Bleomicina 100. Care dintre urmatoarele substante sunt derivati de nitrozouree? A. Manomustina B. Streptozocina C. Procarbazina D. Carmustina E. Azatioprina 101. Care dintre urmatoarele substante fac parte din grupul citostaticelor ce actioneaza ca antimetaboliti? A. Stilbostat B. Tioguanina C. Citarabina D. Metotrexat E. Vinblastina 102. Care dintre urmatoarele substante sunt antimetaboliti ai bazelor purinice? A. Ciclofosfamida B. Mercaptopurina C. Azatioprina D. Bleomicina

E. Etopozid 103. Care dintre urmatoarele substante sunt antimetaboliti ai bazelor pirimidinice? A. Carmustina B. Mitomicina C. Metotrexat D. Fluorouracil E. Azacitidina 104. Care dintre urmatoarele substante nu actioneaza ca antimetaboliti ai acidului folic? A. Ftorafur B. Citarabina C. Metotrexat D. Clorambucil E. Melfalan 105. Care dintre urmatoarele substante sunt antibiotice antitumorale? A. Doxiciclina B. Doxorubicina C. Bleomicina D. Ofloxacina E. Carbenicilina 106. Care dintre urmatoarele substante nu fac parte din grupul enzimelor cu proprietati antitumorale? A. Dacarbazina B. L-asparaginaza C. Clormetina D. Azaserina E. Etionina 107. Care dintre urmatoarele substante sunt modificatoare ale biosintezei acizilor nucleici? A. Metotrexat B. Fluorouracil C. Hidroxicarbamida D. Bleomicina E. Vinblastina 108. Care dintre urmatoarele substante sunt inhibitori mitotici? A. Citarabina B. Vinblastina C. Fluorouracil D. Vincristina E. Mitomicina 109. Care dintre urmatoarele substante interfera cu structura AND-ului? A. Tamoxifen B. Cisplatin C. Dacarbazina D. Aminoglutetimida E. L-asparaginaza 110. Medicamente antitumorale alchilante sunt: A. ciclofosfamida; B. tamoxifen; C. metotrexat; D. cisplatina; E. clorambucil.

111. Medicamente antitumorale facand parte din grupa citostaticelor care modifica biosinteza acizilor nucleici sunt: A. vincristina; B. citarabina; C. fluouracil; D. metotrexat; E. cisplatin. 112. Antitumorale care modifica biosinteza acizilor nucleici sunt: A. metotrexat; B. bleomicina; C. fluorouracil; D. vinblastina; E. mercaptopurina. 113. Antitumorale citostatice care actioneaza prin inhibarea mitozei sunt: A. vinblastina; B. tioguanina; C. hidroxicarbamida; D. vincristina; E. doxorubicina. 114. Medicamente antitumorale hormoni esterogeni sunt: A. drostanolon; B. estramustin; C. stilbostat; D. nafoxidin; E. tamoxifen. 115. Medicamentul antitumoral fluorouracil actioneaza ca citostatic prin urmatoarele mecanisme: A. antagonist al acidului folic; B. reduce metilarea acidului deoxiuridilic in acid timidilic; C. inhibarea AND-polimerazei; D. inhibarea timidilat-sintetazei; E. antimetabolit al bazelor pirimidinice (uracil). 116. Medicamentul antitumoral metotrexat are urmatoarele actiuni: A. inhiba dihidrofolat reductaza; B. blocheaza enzima ribonucleoziddifosfat reductaza; C. diminua acidul tetrahidrofolic; D. antagonist al adeninei; E. antagonist al acidului folic. 117. Medicamente antitumorale care actioneaza ca antimetaboliti ai bazelor pirimidinice sunt: A. metotrexat; B. tegafur; C. fluorouracil; D. tioguanina; E. mercaptopurina. 118. Antibiotice utilizate ca antitumorale citostatice sunt: A. bleomicina; B. dactinomicina; C. epirubicina; D. metotrexat;

E. 119. A. B. C. D. E. 120. A. B. C. D. E. 121. A. B. C. D. E. 122. A. B. C. D. E. 123. A. B. C. D. E. 124. A. B. C. D. E. 125. A.

mitomicina. Medicamentul antitumoral citostatic tamoxifen este indicat in: neoplasm de endometru (rezistent la progesteron); neoplasm de prostata (rezistent la estrogeni); neoplasm gastric; neoplasm mamar; leucemii. Sunt specifice medicamentelor antitumorale urmatoarele mecanisme de actiune: afectarea moleculelor de tubulina; stabilizarea complexului topoizomeraza-AND; inhibarea biosintezei folatilor activi; interferarea biosintezei nucleotizilor precursori si a acizilor nucleici; alterarea moleculelor de AND preformate. Medicamente antitumorale din grupa inhibitorilor topoizomerazelor sunt: citarabina; metotrexatul; busulfanul; etopozida; amsacrina.
Urmatoarele reactii adverse sunt caracteristice vincristinei: alopecie; paralizii; nevralgii; sindrom depresiv; diaree.

Sunt antitumorale care actioneaza prin afectarea moleculelor de AND preformate: inhibitorii topoizomerazelor; alcaloizii toxici ai fusului de mitoza; agenti alchilanti; antibiotice care se leaga de lanturile de AND prin intercalare; glucocorticoizii. Care dintre urmatoarele medicamente antitumorale interfera cu structura ADN? dactinomicina; alchilante; daunorubicina; cisplatin; doxorubicina. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru metotrexat? este un antagonist al acidului folic cu efecte stimulante asupra maduvei hematoformatoare; B. inhiba dihidrofolatsintetaza, enzima care catalizeaza reactia de formare a tetrahidrofolatului din dihidrofolat; C. inhiba dihidrofolatreductaza, enzima care catalizeaza reducerea folatului si dihidrofolatului la tetrahidrofolat; D. nu este supus proceselor de biotransformare in organism; E. hepatotoxicitatea este crescuta la alcoolicii cronici. 126. Care dintre urmatoarele medicamente cu actiune antitumorala prezinta toxicitate la nivelul miocardului? A. lomustina; B. fluorouracil; C. doxorubicina;

D. daunorubicina; E. metotrexat. 127. Care dintre urmatoarele medicamente cu actiune antitumorala se elimina pe cale biliara? A. ciclofosfamida; B. cisplatina; C. fluorouracil; D. epirubicina; E. etopozid. 128. Urmatoarele citostatice sunt antimitotice: A. vinblastina B. etopozid C. bleomicina D. vincristina E. tamoxifen 129. Clorambucilul are urmatoarele influente asupra testelor de laborator: A. creste numarul de limfocite B. creste numarul de neutrofile C. scade numarul de eritrocite D. creste numarul de trombocite E. creste GPT 130. Ciclofosfamida: A. are absorbtie digestiva incompleta B. este transformata enzimatic in ficat C. are excretie biliara D. diminueaza efectul digoxinei E. diminueaza efectul curarizant al succinilcolinei 131. Busulfanul are urmatoarele proprietati: A. este insolubil in apa B. este activ oral C. are excretie biliara D. este antimetabolit al bazelor purinice E. are actiune limitata la maduva hematoformatoare 132. Efectele adverse ale cisplatinului cuprind: A. renotoxicitate B. ototoxicitate C. reactii anafilactice D. hiperuricemie E. hipermagneziemie 133. Urmatoarele afirmatii privind mercaptopurina sunt adevarate: A. este activ oral B. este agent alchilant C. produce hemoragii D. este indicat in leucemia mieloida cronica E. alopurinolul scade toxicitatea mercaptopurinei 134. Indicatiile fluorouracilului sunt: A. leucemia mieloida cronica B. colagenoze C. neoplasm gastric D. adenocarcinom pulmonar

E. 135. A. B. C. D. E. 136. A. B. C. D. E.

cancer cutanat Indicatiile azatioprinei sunt: hepatita cronica leucemia acuta lupus eritematos cancer al vezicii urinare in transplantul de organ ca imunodepresiv Doxorubicina: este agent alchilant este eliberat rapid din tesuturi se elimina renal si biliar este trofic hepatic produce frecvent alopecie

Tema nr. 6 Antihipertensive


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Alegei afirmaiile corecte cu privire la alfa adrenolitice: A. Pot fi administrate fr riscuri la hipotensivi B. Nu se absorb pe cale digestiv C. Nu necesit o ajustare a dozelor D. Au dezavantajul c nu se administreaz la diabetici, astmatici. E. Poate apare colaps la prima administrare 2. Alegei afirmaiile corecte cu privire la beta-adrenolitice neselective A. Se indic n HTA nsoit de tahiaritmii, cardiopatie ischemic sau hipertiroidism B. Se indic n HTA la diabetici C. Se indic n HTA mai ales la astmatici D. Se indic n HTA nsoit de tulburri circulatorii periferice. E. Tratamentul se poate ntrerupe brusc fr riscuri. 3. Alegei afirmaiile corecte despre blocantele canalelor de calciu A. Au structuri de dipeptid B. Se utilizeaz n terapia HTA, aritmiilor i ischemiei cardiace C. Nu prezint specificitate de organ sau esut D. Afinitatea i intensitatea efectelor nu este influenat de structura chimic E. Nu influeneaz circulaia cerebral 4. Alegei afirmaiile corecte referitoare la IECA: A. Inhib transformarea angiotensinogenului n angiotensin B. Cresc secreia de aldosteron C. Scad cantitatea de bradikinin D. Reduc secreia de renin la nivel renal E. mpiedic transformarea angiotensinei I n angiotensin II 5. Alegei antihipertensivele centrale: A. Prazosin B. Clonidina

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

C. Propranolol D. Verapamil E. Nisoldipina Alegei antihipertensivele din clasa IECA: A. Losartan B. Diltiazem C. Enalapril D. Ketanserin E. Amlodipina Alegei dintre antihipertensivele de mai jos pe cele vasodilatatoare musculotrope A. Diltiazem B. Dihidralazina C. Felodipina D. Enalapril E. Furosemid Care dintre urmtoarele reacii adverse apar frecvent la terapia cu IECA A. Hipokaliemie B. Hiperglicemie C. Tuse uscat D. Hipertensiune la prima doz E. Arterioconstricie Medicamentele antihipertensive au urmatoarele mecanisme de actiune, cu exceptia: A. inhiba sistemul nervos simpatic; B. stimuleaza formarea aldosteronului; C. inhiba enzima de conversie a angiotensinei; D. blocheaza canalele de caciu; E. antagonizeaza receptorii angiotensinei. Urmatoarele medicamente au actiune antihipertensiva, cu exceptia: A. prazosin; B. nifedipina; C. lisinopril D. etilefrina E. losartan Urmatoarele medicamente sunt blocante ale canalelor de calciu, cu exceptia: A. felodipina; B. verapamil; C. diltiazem; D. ticlopidina; E. amlodipina. Guanetidina face parte din grupul antihipertensivelor: A. alfa-adrenolitice B. neurosimpatolitice C. simpatolitice D. care interfer cu sistemul renin-angiotensin E. beta 1-adrenolitice Precizai mecanismul de aciune antihipertensiv al hidralazinei: A. blocarea transformrii angiotensinei I n angiotensin II B. blocarea alfa i beta receptorilor C. blocarea receptorilor beta D. aciune alfa agonist central

E. vasodilataie arteriolar direct 14. n HTA uoar se recomand urmtoarele, cu excepia: A. regim hiposodat B. scdere ponderal C. asociere diuretic - blocant calcic D. combaterea hipercolesterolemiei E. monoterapie cu diuretic sau beta-adrenolitic 15. La hipertensivi cu astm bronic nu se administreaz: A. diuretice B. beta-adrenolitice C. calciu-blocante D. antagoniti ai receptorilor AT-1 ai angiotensinei II E. vasodilatatoare musculotrope 16. La hipertensivii cu gut sunt contraindicate: A. inhibitoarele enzimei de conversie a angiotensinei B. antagonitii receptorilor AT-1 ai angiotensinei II C. beta-adrenolitice D. vasodilatatoare musculotrope E. diuretice tiazide 17. Nitroprusiatul de sodiu: A. scade pre- i postsarcina B. se asociaz cu diuretice tiazide C. produce vasoconstricie arteriolar D. scade secreia de renin E. are durat lung de aciune 18. Urmtoarele clase de medicamente sunt antihipertensive, cu excepia: A. simpatolitice B. diuretice C. blocante ale canalelor de calciu D. simpatomimetice E. inhibitori de enzim de conversie a angiotensinei 19. Efectul rebound apare la ntreruperea brusc a tratamentului cu: A. diuretice tiazide B. clonidin C. calciu-blocante D. inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei E. furosemid 20. Dintre inhibitorii enzimei de conversie, este activ ca atare, nefiind un pro-drug, activat metabolic n organism: A. Perindopriul B. Lizinopril C. Enalapril D. Trandolapril E. Cilazapril 21. Se utilizeaz n hipertensiunea arterial cu hiperaldosteronism: A. Spironolactona B. Hidroclorotiazida C. Furosemidul D. Clortalidona E. Dihidralazina

22. Se utilizeaz n scop diagnostic al hipertensiunii datorate excesului de angiotensin II: A. Diureticele antialdosteronice de tip spironolacton B. Inhibitorii seccreiei de renin (-adrenolitice) C. Inhibitorii enzimei de conversie de tip captopril D. Analogi ai angiotensinei II de tip saralazin E. Antagoniti funcionali ai aldosteronului de tip triamteren 23. Sunt antihipertensive care acioneaz prin blocarea receptorilor nicotinici interganglionari: A. Guanetidina B. Clonidina C. Trimetafanul D. Guanabenzul E. Minoxidilul 24. Sunt antihipertensive de tip neurosimpatolitic cu mecanism central: A. Ketanserina B. Alfa-metildopa C. Fenoxibenzamina D. Fenfluramina E. Doxazosinul 25. Sunt contraindicate la bolnavii hipertensivi care sufer de astm bronic: A. Diuretice tiazidice B. Blocantele canalelor de calciu C. Alfa-1-adrenoliticele D. Neurosimpatoliticele E. -adrenoliticele 26. Notati antihipertensivele care nu se pot utiliza la un pacient diabetic: A. captopril B. prazosin C. hidroclorotiazida D. dihidralazina E. nifedipina 27. La un diabetic, cu hipertensiune arteriala, se evita antihipertensivul: A. captopril B. dihidralazina C. nifedipina D. prazosin E. hidroclorotiazida 28. La un astmatic, cu hipertensiune arteriala, se evita antihipertensivul: A. nifedipina B. enalapril C. doxazosin D. oxprenolol E. dihidralazina 29. Propranolol este antihipertensiv de electie, in urmatoarele cazuri, exceptand: A. cardiopatie ischemica B. tahiaritmii C. astm bronsic D. renina plasmatica crescuta E. asociere cu dihidralazina 30. Fiecare din urmatoarele medicamente antihipertensive poate produce bradicardie, cu exceptia:

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

A. clonidina B. propranolol C. reserpina D. dihidralazina E. alfa-metildopa Zona maniabila a dozelor zilnice terapeutice la clonidina este (in mg): A. 0,005 - 0,050 B. 0,050 - 0,400 C. 0,200 - 0,800 D. 0,500 - 1,500 E. 0,500 - 30 Care dintre urmatoarele substante prezinta efect beta adrenolitic selectiv? A. Clonidina B. Pindolol C. Atenolol D. Terazosin E. Rilmenidina Medicamentele antihipertensive au urmatoarele mecanisme de actiune, cu exceptia: A. inhiba sistemul nervos simpatic; B. stimuleaza formarea aldosteronului; C. inhiba enzima de conversie a angiotensinei; D. blocheaza canalele de caciu; E. antagonizeaza receptorii angiotensinei. Urmatoarele medicamente sunt blocante ale canalelor de calciu, cu exceptia: A. felodipina; B. verapamil; C. diltiazem; D. ticlopidina; E. amlodipina. Hipertensivii cu astm bronsic au contraindicatie la: A. propranolol; B. prazosin; C. nifedipina; D. labetalol; E. pindolol. Urmatoarele medicamente au actiune antihipertensiva, cu exceptia: A. prazosin; B. nifedipina; C. lisinopril; D. etilefrina; E. losartan; Alegeti afirmatia corecta: A. aldosteronul inhiba reabsorbtia de sodiu si apa B. renina catalizeaza transformarea angiotensinogenului in angiotensina II C. stimularea receptorilor 1 juxtaglomerulari conduce la eliberarea reninei D. angiotensina I este cel mai puternic vasoconstrictor endogen E. sistemul renina- angiotensina- aldosteron este un mecanism nervos de reglare a tensiunii arteriale Urmatoarele antihipertensive sunt beta-1- blocante, cu exceptia: A. metoprolol

39.

40.

41.

42.

B. atenolol C. doxazosin D. esmolol E. sotalol Antihipertensive agonisti alfa2- presinaptici cu efect simpatolitic predominant central sunt: A. clonidina B. metildopa C. moxonidina D. rezerpina E. guanetidina Antihipertensive cu actiune vasodilatatoare muculotropa sunt urmatoarele, cu exceptia: A. hidralazina B. nitroprusiat de sodiu C. minoxidil D. lizinopril E. diazoxid Este utilizat in scop diagnostic al HTA datorata excesului de angiotensina II: A. fentolamina B. tolazolina C. saralazina D. guanetidina E. rezerpina Medicamente din grupa blocantelor canalelor de calciu sunt urmatoarele, cu exceptia: A. verapamil B. enalapril C. nifedipina D. amlodipina E. diltiazem

INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Alegeti antihipertensivele din clasa IECA: A. Nifedipin B. Enalapril C. Propranolol. D. Captopril. E. Losartan. 2. Alegeti dintre antihipertensivele date, beta-blocantele cardioselective: A. Captopril. B. Atenolol C. Enalapril. D. Propranolol. E. Metoprolol. 3. Alegei IECA care devin active prin metabolizare (sunt pro-drug) A. Captopril B. Enalapril C. Lisinopril D. Trandolapril E. Perindopril

4. Care dintre urmatoarele antihipertensive actioneaza asupra receptorilor alfa-adrenergici si/sau imidazolici? A. Enalapril. B. Prazosin. C. Nifedipina. D. Propranolol. E. Clonidina. 5. Notai afirmaiile corecte despre IECA A. Au efect cardioprotector B. Cresc fluxul sanguine renal C. Nu se pot utiliza la bolnavi hipertensivi cu boli vasculare periferice D. Se prefer la hipertensivi cu insuficien cardiac E. Se pot asocia cu diuretice tiazidic 6. Se poate scadea tensiunea arteriala cu ajutorul substantelor: A. Vasoconstrictoare adrenomimetice. B. Blocante ale canalelor de calciu. C. Inhibitori ai enzimei de conversie. D. Vasodilatatoare periferice. E. Beta blocant 7. Substantele medicamentoase antihipertensive pot avea structuri de: A. Dipeptide B. Dihidropiridine C. Ariloxipropanolamine D. Acizi heteroarilacetici E. Butirofenon 8. Alfa adrenoliticele (ex. Prazosinul) sunt antihipertensive: A. prin efect vasodilatator; B. prin scaderea secretiei de renina; C. prin scaderea debitului cardiac; D. care produc, la intreruparea tratamentului fenomenul rebound; E. cu efecte metabolice favorabile pe metabolismul lipidic. 9. Captoprilul: A. este un prodrug; B. este un inhibitor al reninei; C. se recomanda asocierea cu diuretice antialdosteronice care retin potasiul; D. fata de alte inhibitoare ale enzimei de conversie, frecventa reactiilor adverse este mai mare pentru Captopril; E. se asociaza preferential cu diuretice tiazide si beta adrenolitice, in tratamentul hipertensiunii arteriale. 10. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru atenolol? A. este neurosimpatolitic; B. este beta-blocant; C. actioneaza predominant pe receptorii beta-1; D. actioneaza predominant pe receptorii beta-2; 11. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru blocantele canalelor de calciu? A. blocheaza canalele de calciu neuronale de tip N; B. inhiba influxul de calciu extracelular in celula; C. stimuleaza functiile celulare dependente de calciu; D. blocheaza canalele de calciu lente, de tip L; E. au efect antihipertensiv.

12. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru blocantele canalelor de calciu? A. sunt antianginoase; B. favorizeaza bronhoconstrictia; C. provoaca tahicardie; D. sunt antihipertensive; E. scad motilitatea intestinala. 13. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru enalapril: A. este un antihipertensiv; B. antagonizeaza receptorii pentru angiotensina II; C. inhiba enzima de conversie a agiotensinei; D. provoaca tuse; E. stimuleaza degradarea bradikininei. 14. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru enalapril? A. este un pro-drug; B. inhiba acumularea de bradikinina; C. este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei; D. produce tuse ca efect advers; E. este un hipertensiv. 15. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru nifedipina? A. are efect antihipertensiv; B. nu se administreaza sublingual; C. este antianginos; D. produce cefalee ca efect advers; E. nu se administreaza in urgente hipertensive. 16. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru propranolol? A. este cardioselectiv; B. diminua debitul cardiac; C. se recomanda la hipertensivi tineri; D. se recomanda la hipertensivi cu astm bronsic; E. este beta-blocant. 17. Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru hidroclorotiazida? A. are efect saluretic; B. medicament de prima alegere la hipertensivii tineri; C. medicament de prima alegere la hipertensivii varstnici; D. scade sodiul din muschii netezi vasculari; E. creste volemia. 18. Efectul de rebound, care apare ca reactie adversa la intreruperea brusca a unui tratament indelungat cu doze mari de antihipertensive: A. se manifesta prin hipotensiune arteriala; B. se manifesta prin hipertensiune arteriala, cu tahicardie, palpitatii, tremor, anxietate; C. cedeaza la reluarea tratamentului cu antihipertensivul respectiv; D. este evitat daca tratamentul se opreste prin reducerea treptata a dozelor; E. nu este produs de alfa1 adrenolitice. 19. Nifedipina este un blocant al canalelor de calciu, care se utilizeaza: A. ca antihipertensiv; B. ca antiaritmic; C. ca antianginos; D. in insuficienta cardiaca cu hipertensiune arteriala; E. in doze reduse in insuficienta hepatica sau renala. 20. Captoprilul poate produce urmtoarele efecte adverse:

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

A. erupii cutanate pruriginoase B. leucopenie C. impoten sexual D. depresie E. gust metalic Care dintre antihipertensivele de mai jos sunt contraindicate la bolnavii hipertensivi cu stri depresive: A. clonidina B. diureticele tiazidice C. reserpina D. nifedipina E. alfa-metildopa Care dintre urmtoarele asocieri de antihipertensive sunt contraindicate n terapeutic: A. beta-blocante+diuretice tiazidice B. nifedipin+beta blocante C. hidralazine+beta-adrenolitic D. clonidin+beta-blocante E. beta-blocante+verapamil Care dintre urmtorii compui din grupul inhibitoarelor enzimei de conversie sunt prodroguri: A. lisinopril B. fosinopril C. captopril D. perindopril E. trandolapril Clonidina: A. blocheaz receptorii alfa1-adrenergici periferici scznd rezistena vascular periferic B. la ntreruperea brusc a tratamentului adminstrat prelungit, poate apare criza hipertensiv, prin fenomen de rebound C. la asocierea cu beta-adrenoliticele poate surveni hipertensiune paradoxal D. tratamentul va fi iniiat cu doze mici care se cresc progresiv E. nu se va asocia cu diureticele care economisesc potasiul Fac parte din grupul antihipertensivelor de prim alegere n faza de monoterapie: A. hidralazina B. diureticele tiazidice sau de ans C. alfa metildopa D. clonidina E. beta-adrenoliticele Hidralazina: A. produce vasodilataie arteriolar cu scderea rezistenei vasculare periferice B. provoac tahicardie reflex C. este contraindicat n diabetul zaharat D. crete secreia de renin E. are i efect antianginos producnd coronarodilataie intens Precizai afirmaiile corecte referitoare la alfa-metil dopa: A. este un antihipertensiv de prim alegere n etapa 1, de monoterapie a bolii hipertensive B. se recomand n forme de HTA moderat i sever C. este contraindicat n strile depresive D. poate provoca colagenoze reversibile E. este un medicament hepatotoxic

28. Precizai afirmaiile corecte referitoare la diazoxid: A. este un antihipertensiv de rezerv pentru cazurile grave de HTA refractar la alte tratamente B. poate provoca hiperglicemie i retenie hidrosalin C. se administreaz iv dizolvat n soluie de glucoz 5% D. este un medicament de elecie n criza hipertensiv E. produce arteriodilataie i tahicardie reflex 29. Precizai care dintre medicamentele de mai jos sunt de elecie n encefalopatia hipertensiv: A. diazoxidul B. hidroclorotiazida C. clonidina D. nitroprusiatul de sodiu E. enalapril 30. Printre antihipertensivele de evitat la pacienii hipertensivi cu dislipidemie asociat se numr: A. alfa-metil dopa B. blocantele canalelor de calciu C. beta-adrenolitice D. reserpina E. diureticele tiazidice 31. Printre efectele adverse provocate de inhibitorii enzimei de conversie se numr: A. methemoglobinemia B. tulburrile de gust C. hipotensiunea D. agranulocitoza E. impotena sexual 32. Sunt antihipertensive vasodilatatoare: A. guanfacina B. diltiazem C. clonidina D. nicardipina E. diazoxid 33. Indicaiile terapeutice pentru blocantele canalelor de calciu sunt: A. angina cronic B. HTA C. hipotensiunea arterial D. tahiaritmii supraventriculare E. bradicardia sinusal 34. Inhibitoarele enzimei de conversie a angiotensinei produc: A. arteriolodilataie B. dilatarea arteriolelor glomerulare C. cresc postsarcina D. cresc fluxul sanguin renal E. nu modific frecvena cardiac 35. Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sunt: A. captopril B. verapamil C. enalapril D. valsartan

E. lizinopril 36. La hipertensivii cu stri depresive sunt contraindicate: A. reserpina B. beta-adrenoliticele C. diureticele de ans D. diureticele tiazide E. alfa-metil dopa 37. Reaciile adverse semnalate la inhibitorii enzimei de conversie sunt: A. tuse uscat B. HTA C. tulburri de gust D. tahicardie E. hipotensiune arterial 38. Beta-1 adrenolitice selective sunt: A. atenolol B. pindolol C. propranolol D. labetalol E. metoprolol 39. Blocantele canalelor de calciu au urmtoarele efecte la nivelul inimii: A. aciune inotrop negativ B. aciune cronotrop negativ C. aciune dromotrop pozitiv D. aciune inotrop pozitiv E. efect antiaritmic 40. Care dintre urmtorii compui sunt antihipertensive alfa-1 adrenolitice? A. prazosin B. metorpolol C. doxazosin D. atenolol E. terazosin 41. Hidralazina are urmtoarele efecte: A. bradicardie B. crete secreia de renin C. vasodilataie arteriolar D. crete rezistena vascular periferic E. scade colesterolemia 42. Au efect antagonist fa de medicaia antihipertensiv: A. Antidepresivele triciclice B. Antiinflamatoarele nesteroidiene C. Diureticele D. Neurolepticele E. Corticosteroizii 43. Care dintre urmtoarele afirmaii privind medicaia antihipertensiv la bolnavii reumatici este adevrat? a. Antiinflamatoarele nesteroidiene i steroidiene produc retenie hidrosalin, de aceea la medicaia antihipertensiv se asociaz un diuretic B. La bolnavii tratai cu sruri de aur sau penicilamin se contraindic inhibitorii enzimei de conversie C. Antiinflamatoarele nesteroidiene antagonizeaz efectele alfa-1-adrenoliticelor

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

D. Corticosteroizii poteneaz efectul antihipertensivelor datorit aciunii adiacente mineral corticoide E. Se ncearc, n limita posibilului, evitarea tratamentului cu AINS sau glucocorticoizi i asocierea unui tratament antireumatismal nefarmacologic (fizioterapie) Care dintre urmtoarele medicamente trebuie evitat la bolnavii hipertensivi cu stri depresive? A. Alfa-metildopa B. Prazosin C. Reserpina D. -adrenolitice E. Diuretice tiazidice La hipertensivii cu dislipidemii se evit urmtoarele clase de medicamente antihipertensive: A. -adrenolitice B. Diuretice tiazidice C. Alfa-1-blocante selective D. Alfa-metildopa E. Blocantele canalelor de calciu Produc efect rebound la oprirea brusc a tratamentului antihipertensiv: A. Alfa-1-adrenolitice B. -adrenolitice C. Clonidina D. Vasodilatatoarele musculotrope E. Diureticele Sunt agoniti adrenergici alfa-2-presinaptici i imidazolinici I-1 presinaptici: A. Guanfacina B. Guanetidina C. Rilmenidina D. Ritodrina E. Guanabenz Sunt asocieri de medicamente nerecomandate: A. -adrenolitice + vasodilatatoare musculotrope B. Simpatolitice + diuretice C. -adrenolitice + clonidin D. Verapamil + -adrenolitice E. Diuretice + vasodilatatoare musculotrope Sunt mecanisme farmacodinamice care pot conduce la scderea tensiunii arteriale: A. Stimularea receptorilor alfa-2 presinaptici B. Blocarea receptorilor alfa-adrenergici C. Blocarea receptorilor -adrenergici D. Stimularea receptorilor AT-1 ai angiotensinei II E. Blocarea receptorilor nicotinici prin ganglioplegice Sunt medicamente contraindicate n hipertensiunea arterial cu insuficien cardiac, cu excepia: A. Deivailor de benzotiazepin B. Derivailor de difenilalchilamin C. Derivailor de 1,4-dihidropiridin D. -blocantelor E. Inhibitorilor enzimei de converssie Reserpina este contraindicata in hipertensiunea arteriala asociata cu: A. tahicardie sinusala

B. depresie C. astm bronsic D. constipatie E. ulcer gastric sau duodenal 52. Notati medicamentele antihipertensive care produc efect rebound la intreruperea brusca a tratamentului: A. reserpina B. hidroclorotiazida C. clonidina D. prazosin E. propranolol 53. Mecanismele actiunii antihipertensive ale propranololului, sunt: A. creste secretia de renina B. stimuleaza receptorii beta adrenergici presinaptici C. blocheaza receptorii adrenergici beta-1 postsinaptici D. are efecte beta adrenolitice centrale E. diminua efectele stimulante cardiace ale adrenalinei 54. Precizati medicamentele antihipertensive evitate la pacienti cu fenomene depresive: A. propranolol B. reserpina C. doxazosin D. dihidralazina E. metildopa 55. Intoxicatia acuta cu beta adrenolitice se trateaza pe cale intravenoasa, cu: A. atropina B. izoprenalina C. glucagon D. aminofilina E. fenobarbital 56. Clonidina este indicata in: A. sindrom de abstinenta la morfina B. glaucom primar cronic C. hipertensiune arteriala, forme severe D. hipertensiune arteriala, forme usoare si moderate E. supradozare acuta cu morfina 57. Particularitatile farmacologice ale dihidralazinei, sunt: A. variabilitate interindividuala anormala de biotransformare B. hipocolesterolemie C. produce tahicardie reflexa D. biodisponibilitate orala rapida si completa E. induce aparitia de colagenoze cu manifestare de lupus eritematos diseminat 58. Reactiile adverse produse de inhibitoarele enzimei de conversie a angiotensinei, sunt: A. obstructie nazala B. tuse uscata C. hipokaliemie D. eruptii cutanate E. edem angioneurotic 59. Notati afirmatiile corecte pentru inhibitoarele enzimei de conversie: A. absorbtia formelor prodrog este scazuta in prezenta alimentelor

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

67.

B. dezesterificarea hepatica a prodrogurilor duce la formarea substantei active ca antihipertensiv C. compusii activi ca atare nu au absorbtie influentata de prezenta alimentelor D. au efect cardio-protector E. la aplicarea unei farmacografii corecte, reactiile adverse au frecventa redusa Precizati mecanismul de actiune al nifedipinei in hipertensiunea arteriala: A. bradicardie B. scade rezistenta vasculara periferica C. scade debitul cardiac D. blocant al canalelor de calciu E. blocant al canalelor de sodiu Precizati mecanismul de actiune al captoprilului: A. interfera cu sistemul renina-angiotensina B. inhiba specific enzima de conversie a angiotensinei I C. inhiba formarea angiotensinei II D. inhiba degradarea bradikininei E. creste secretia de aldosteron Notati antihipertensivele ce scad secretia de renina: A. propranolol B. clonidina C. reserpina D. dihidralazina E. alfa-metil dopa Precizati mecanismele efectului diureticelor in hipertensiunea arteriala: A. actiunea diuretica B. scaderea volemiei C. actiunea saluretica D. cresterea Na+ in muschii netezi vasculari E. antagonizarea retentiei hidrosaline reactive indusa de antihipertensive Precizati medicamentele ce trebuie evitate in hipertensiunea arteriala, la un diabetic: A. enalapril B. hidroclorotiazida C. nifedipina D. propranolol E. dihidralazina Indicatiile clonidinei sunt: A. hipertensiune arteriala, forme usoare si moderate B. hipertensiune arteriala, forme moderate si severe C. glaucom primar cronic D. intoxicatie acuta cu morfina E. sindrom de abstinenta la morfina Moxonidina are urmatoarele avantaje, comparativ cu clonidina: A. biodisponibilitate per os, mai mare B. agonist selectiv al receptorilor imidazolici I-1 C. agonist selectiv alfa-2 presinaptic D. absenta efectului sedativ si somnolentei E. indicat la conducatorii auto Notati afirmatiile corecte pentru inhibitoarele enzimei de conversie a angiotensinei: A. compusii activi au absorbtie per os neinfluentata de alimente B. formele prodrog au absorbtie per os diminuata in prezenta alimentelor

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

75.

C. dezesterificarea hepatica bioactiveaza prodrogurile D. efect cardio-protector E. reactii adverse cu frecventa mica, la o farmacografie corecta Reactiile adverse semnalate la inhibitoarele enzimei de conversie a angiotensinei: A. hipotensiune arteriala ortostatica, fara importanta, la prima doza B. tuse uscata si obstructie nazala C. eruptii cutanate si edem angioneurotic D. tulburari de gust E. hipokaliemie Precizati mecanismul de actiune al propranololului in hipertensiunea arteriala: A. blocheaza receptorii beta1- adrenergici postsinaptici B. diminua efectele inotrop si cronotrop pozitive ale adrenalinei C. creste secretia de renina D. blocheaza adrenoreceptorii beta - 2 presinaptici E. are efecte beta-adrenolitice centrale Care afirmatii sunt adevarate: A. antihipertensivele de prima alegere la batrani sunt diureticele B. furosemidul se contraindica in urgentele hipertensive C. beta-blocantele neselective se folosesc ca antihipertensive la astmatici D. prazosinul se prefera la hipertensivii cu dislipidemii E. tiazidele sunt de ales la hipertensivii diabetici Enalaprilul: A. este activ ca atare B. este un inhibitor direct al enzimei de conversie a angiotensinogenului in angiotensina I C. inhiba secretia de aldosteron D. produce vasodilatatie E. se administreaza 1-2 ori/zi Nifedipinul: A. nu se absoarbe sublingual B. este un blocant al canalelor de sodiu C. se indica in hipertensiunea arteriala D. in conditii terapeutice deprima semnificativ functiile miocardului E. are efect antianginos Care antihipertensive actioneaza musculotrop: A. atenolol B. hidralazina C. papaverina D. enalaprilul E. prazosinul Care din urmatoarele afirmatii referitoare la blocantele canalelor de calciu sunt adevarate: A. 1-4 dihidropiridinele sunt blocante selective ale canalelor de calciu B. nifedipina are actiune predominant cardiaca C. blocantele canalelor de calciu nu se indica in cardiopatia ischemica D. blocantele canalelor de calciu se indica in toate etapele de tratament ale hipertensiunii arteriale E. diltiazemul are o actiune predominant antihipertensiva Beta-adrenoliticele: A. se indica ca monoterapie initiala in hipertensiune arteriala usoara B. se indica in tulburari circulatorii periferice C. sunt de electie la hipertensivii cu astm bronsic

D. se prefera in hipertensiunea arteriala insotita de tahiaritmii, hipertiroidism E. sunt contraindicate in hipertensiunea arteriala cu debit cardiac crescut 76. Prazosinul: A. se poate indica in toate formele clinice de hipertensiune arteriala B. se prefera la hipertensivii cu dislipidemii C. este contraindicat la bolnavii cu diabet sau guta D. tratamentul se incepe cu doze mari care se scad treptat E. produce fenomenul primei doze 77. Nifedipina: A. produce arteriolodilatatie cu scaderea tensiunii arteriale B. prezinta actiune inotrop negativa puternica C. este coronarodilatator D. este de electie in hipertensiunea asociata cu boala coronariana E. se contraindica in hipertensiunea indusa de sarcina 78. Inhibitorii enzimei de conversie: A. previn hipertrofia ventriculului stang B. contracta arteriolele glomerulare C. sunt antihipertensive eficiente atat in monoterapie, cat si in asociere cu diureticele D. pot produce tuse uscata datorita excesului de bradikinina 79. Captoprilul: A. este un derivat de L-prolina B. are o biodisponibilitate slaba pe nemancate C. prezinta reactii adverse mai reduse decat alti reprezentanti ai aceleiasi clase D. se indica in hipertensiunea arteriala usoara si moderata E. se contraindica asocierea cu diuretice antialdosteronice 80. Care dintre urmatoarele clase de substante medicamentoase produc scaderea valorilor tensiunii arteriale ? A. Inhibitoare ale sistemului nervos simpatic B. Inhibitoare ale sistemului nervos parasimpatic C. Vasodilatatoare D. Substante care interfera cu sistemul renina-angiotensina-aldosteron E. Diuretice 81. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt antihipertensive centrale ? A. Nifedipina B. Perindopril C. Clonidina D. Moxonidina E. Propranolol 82. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase au actiune antihipertensiva prin blocarea canalelor de calciu ? A. Nifedipina B. Amlodipima C. Captopril D. Clortalidon E. Diltiazem 83. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase au actiune antihipertensiva interferand cu sistemul renina-angiotensina ? A. Hidralazina B. Minoxidil C. Trandolapril

D. Lisinopril E. Ketanserin 84. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase antihipertensive sunt antagonisti ai receptorilor AT-1 ai angiotensinei II A. Ramipril B. Valsartan C. Irbesartan D. Perindopril E. Trandolapril 85. Clonidina: A. Este un agonist al receptorilor adrenergici alfa 2 presinaptici si imidazolinici presinaptici B. Este un neurosimpatolitic C. Este utila in toate formele de hipertensiune arteriala, in monoterapie sau asociere D. Este contraindicata la pacientii hipertensivi cu glaucom E. Este conditionata in preparatul Haemiton comprimate 86. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la nitroprusiatul de sodiu sunt corecte
?

A. B. C. D. E.

Este indicat in urgentele hypertensive Are durata foarte scurta de actiune Are durata lunga de actiune Poate fi administrat oral si paremteral Se administreaza numai parenteral si este conditionat sub forma de pulbere injectabila in preparatul Nipride

87. Nifedipina: A. Este un derivat dihidropiridinic B. Este un blocant al canalelor de calciu C. Este un neurosimpatolitic D. Este un antihipertensiv E. Este un antianginos 88. Care dintre afirmatiile referitoare la Captopril sunt corecte ? A. Este un derivat de prolina B. Este un prodrug, necesita activare prin biotransformare hepatica C. Este indicat in hipertensiunea arteriala D. Se prefera la bolnavii cu hipertensiune arteriala asociata cu diabet,insuficienta vasculara periferica E. Nu se asociaza cu alte antihipertensive sau diuretice 89. Enalaprilul: A. Este un prodrug, forma de etilester, care este deesterificat in ficat rezultand forma activa B. Este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei C. Este un antagonist al receptorilor AT-1 ai angiotensinei D. Are durata de actiune mai scurta comparativ cu captoprilul E. Are durata de actiune mai lunga comparativ cu captoprilul 90. Beta adrenoliticele sunt indicate in: A. Hipertensiune usoara, este de electie la tineri. B. Bradicardie severa. C. Insuficienta cardiaca. D. Cardiopatie ischemica asociata cu hipertensiune arteriala. E. Hipertiroidism insotit de hipertensiune arteriala. 91. Care dintre urmatoarele substante fac parte din grupa medicamentelor beta adrenoliticelor? A. Propranolol.

92.

93.

94.

95.

96.

97.

98.

B. Digoxin C. Reserpina D. Metoprolol E. Labetalol Care dintre urmatoarele subsatnte sunt alfa adrenolitice? A. Alfa metil dopa. B. Prazosin C. Terazosin D. Guanfacina E. Moxonidina Care dintre urmatoarele substante medicamentoase actioneaza ca antihipertensive prin blocarea canalelor ionice de calciu dependente de voltaj? A. Enalapril B. Verapamil C. Diltiazem D. Amlodipina E. Clonidina Antagonistii calcici utilizati ca antihipertensive se pot incadra in urmatoarele clase structurale: A. Derivati de fenotiazina. B. Derivati de benzodiazepina. C. Derivati de benzotiazepina. D. Derivati de dihidropiridine. E. Derivati de fenilalchilamine. Care dintre urmatoarele substante actioneaza prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei? A. Captopril B. Lisinopril C. Bepridil D. Amilorid E. Piritinol Care dintre urmatoarele substante sunt antagonisti ai angiotensinei II, la nivelul receptorilor AT-1? A. Telmisartan B. Perindopril C. Qunapril D. Losartan E. Enalapril Blocantele canalelor de calciu sunt indicate in: A. Hipertensiune arteriala B. Bradicardie C. Tahiaritmii D. Bronhopneumonii E. Cardiopatie ischemica Captoprilul: A. Este un derivat de prolina. B. Este indicat in hipertensiune arteriala, forme usoare si moderate. C. Poate fi asociat cu diuretice tiazidice si beta blocante. D. Este indicat sa se administreze concomitent cu diuretice antialdosteronice. E. Este conditionat in produsul Nefrix.

99. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru enalapril? A. este un pro-drug; B. inhiba acumularea de bradikinina; C. este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei; D. produce tuse ca efect advers; E. este un hipotensiv. 100. . Care din urmatoarele afirmatii sunt incorecte pentru hidroclorotiazida? A. are efect saluretic; B. medicament de prima alegere la hipertensivii tineri; C. medicament de prima alegere la hipertensivii varstnici; D. scade sodiul din muschii netezi vasculari; E. creste volemia. 101. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru nifedipina? A. are efect antihipertensiv; B. nu se administreaza sublingual; C. este antianginos; D. produce cefalee ca efect advers; E. nu se administreaza in urgente hipertensive. 102. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru propranolol? A. este cardioselectiv; B. diminua debitul cardiac; C. se recomanda la hipertensivi tineri; D. se recomanda la hipertensivi cu astm bronsic; E. este beta-blocant. 103. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru atenolol? A. este neurosimpatolitic; B. este beta-blocant; C. actioneaza predominant pe receptorii beta-1; D. actioneaza predominant pe receptorii beta-2; E. se recomanda la hipertensivi cu tahicardie sinusala. 104. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru blocantele canalelor de calciu? A. blocheaza canalele de calciu neuronale de tip N; B. inhiba influxul de calciu extracelular in celula; C. stimuleaza functiile celulare dependente de calciu; D. blocheaza canalele de calciu lente, de tip L; E. au efect antihipertensiv. 105. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru blocantele canalelor de calciu? A. sunt antianginoase; B. favorizeaza bronhoconstrictia; C. provoaca tahicardie; D. sunt antihipertensive; E. scad motilitatea intestinala. 106. Captoprilul: A. este un prodrug; B. este un inhibitor al reninei; C. se recomanda asocierea cu diuretice antialdosteronice care retin potasiul; D. fata de alte inhibitoare ale enzimei de conversie, frecventa reactiilor adverse este mai mare pentru Captopril; E. se asociaza preferential cu diuretice tiazide si beta adrenolitice, in tratamentul hipertensiunii arteriale.

107. Nifedipina este un blocant al canalelor de calciu, care se utilizeaza: A. ca antihipertensiv; B. ca antiaritmic; C. ca antianginos; D. in insuficienta cardiaca cu hipertensiune arteriala; E. in doze reduse in insuficienta hepatica sau renala. 108. Efectul de rebound, care apare ca reactie adversa a unui tratament indelungat cu doze mari de antihipertensive: A. se manifesta prin hipotensiune arteriala; B. se manifesta prin hipertensiune arteriala, cu tahicardie, palpitatii, tremor, anxietate; C. cedeaza la reluarea tratamentului cu antihipertensivul respectiv; D. este evitat daca tratamentul se opreste prin reducerea treptata a dozelor; E. nu este produs de alfa1 adrenolitice. 109. Alfa adrenoliticele (ex. Prazosinul) sunt antihipertensive: A. prin efect vasodilatator; B. prin scaderea secretiei de renina; C. prin scaderea debitului cardiac; D. care produc, la intreruparea tratamentului fenomenul rebound; E. cu efecte metabolice favorabile pe metabolismul lipidic. 110. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru enalapril: A. este un antihipertensiv; B. antagonizeaza receptorii pentru angiotensina II; C. inhiba enzima de conversie a agiotensinei; D. provoaca tuse; E. stimuleaza degradarea bradikininei. 111. Care din urmatorele medicamente au efecte benefice pe metabolismul lipidic, fiind de ales la bolnavii hipertensivi cu dislipidemii: A. doxazosin; B. propranolol; C. prazosin; D. hidroclorotiazida; E. alfa-metildopa. 112. La hipertensivii cu dislipidemii se evita: A. blocantele canalelor de calciu; B. diureticele tiazide si de ansa; C. alfa-adrenoliticele; D. beta-adrenoliticele; E. alfa-metildopa. 113. Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale la adulti, pana la 60 ani: A. TA max. (sistolica) = 100 mmHg + varsta (ani); B. TA min. (diastolica) = 1/2 mmHg TA max. + 20; C. limite (mmHg) TA max.=100 - 160; D. TA min. (diastolica) = 1/2 mmHg TA max.; E. limite (mmHg) TA min. = 60 - 90. 114. Care dintre antihipertensive se pot administra la bolnavii hipertensivi cu astm bronsic? A. nifedipin; B. prazosin; C. propranolol; D. labetalol; E. hidroclorotiazida.

115. Principalele efecte produse la nivelul inimii de catre blocantele canalelor de calciu sunt: A. actiune inotrop pozitiva B. actiune inotrop negativa C. actiune dromotrop negativa, exclusiv la nivelul nodului atrio- ventricular D. scaderea postsarcinii E. efect proaritmogen 116. (Antihipertensivele care interfereaza sistemul renina- angiotensina- aldosteron, pot actiona: A. prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei I in angiotensina II B. prin stimularea receptorilor AT-1 C. prin diminuarea retentiei hidrosaline D. prin inhibarea inactivarii bradikininei E. prin inhibarea sintezei de angiotensinogen 117. Minipres: A. este utilizat ca antidepresiv B. ete utilizat ca antihipertensiv C. este de electie in HTA insotita de dislipidemii D. este inhibitor modern si selectiv al recaptarii serotoninei E. manifesta sindromul primei doze 118. In scopul potentarii efectului antihipertensiv sunt recomandate urmatoarele asocieri: A. antihipertensiv- vasodilatatoare periferice sau centrale B. antihipertensiv- tranchilizante C. antihipertensiv- simpatomimetice D. antihipertensiv- antidepresive triciclice E. antihipertensiv- antiinflamatoare nesteroidiene 119. In formele usoare de HTA (min. 90- 105) sunt indicate: A. regim hiposodat B. combaterea hipoglicemiei C. combaterea hipercolesterolemiei D. scadere ponderala E. se instituie tratament cu antagonisti ai receptorilor AT-1 120. Utilizarea beta- blocantelor ca antihipertensive se bazeaza pe urmatoarele actiuni: A. cresterea debitului cardiac B. reducerea necesitatii de oxigen a inimii, la effort C. efect dromotrop negativ D. antagonizarea efectelor stimulatoare cardiace ale adrenalinei E. inhibarea secretiei de renina 121. Sunt beta- blocante simpatomimetice si de tip chinidinic: A. pindolol B. acebutolol C. alprenolol D. oxprenolol E. nadolol 122. Beta- adrenoliticele sunt utilizate in cardiopatia ischemica, deoarece: A. dilata venele coronare B. reduc necesitatea de oxigen a inimii in effort C. diminueaza munca inimii in effort D. diminueaza forta de contractie E. se preteaza pentru prevenirea crizelor de angina vasospastica 123. Hidralazinele prezinta urmatoarele RA: A. cefalee de tip migrenos datorita vasodilatatiei

B. C. D. E.

tahicardie cu posibila accentuare a unei cardiopatii ischemice colagenoze cu manifestare de poliartrita reumatoida sau lupus eritematos diseminat polinevrite leucopenie

Tema nr. 7 Antianginoase


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Alegei afirmaiile corecte referitoare la diltiazem A. Este un beta blocant neseletiv B. Se prefer n medicaia asociat cu digoxin C. Este eficient n angina vasospastic i cronic stabil D. Nu scade valoarea TA E. Se administreaz n doz unic zilnic 2. Alegei afirmaiile corecte: A. Nitraii nu pot fi administrai injectabil B. Formele farmaceutice transdermice nu se preteaz la administrarea nitrailor C. n criza de angin pectoral se prefer preparatele sublinguale D. Pentru tratamentul de fond nitraii se administreaz numai transdermic E. Nitraii nu pot fi administrai concomitant cu alte anginoase 3. Ca medicaie antianginoas blocantele canalelor de calciu acioneaz prin A. Creterea consumului de oxigen de ctre miocard B. Efect aterogen prin acumularea calciului i lipidelor n peretele arterial C. Creterea frecvenei de contracie a inimii D. Creterea aportului de oxigen prin ameliorarea circulaiei coronariene. E. Blocarea receptorilor beta -1 adrenergici. 4. Care din urmtoarele medicamente au ca substan activ isosorbid dinitrat A. Corvasal B. Maycor retard C. Nitroderm TTS D. Nitropector E. Maycor Nitro 5. Care dintre urmtoarele antianginoase se utilizeaz in HTA i aritmii A. Dipiridamol B. Nitroglicerina C. Nifedipina D. Molsidomina E. Metoprolol 6. Care dintre urmtoarele reacii adverse nu apar la terapia cu nitrai organici: A. Cefalee B. Hipotensiune ortostatic C. Hiperglicemie D. Tahicardie E. Metemoglobinemie 7. n angina cronic stabil sunt indicate A. Medicamente beta-blocante B. Diuretice economisitoare de K+ C. IECA

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

D. Nitroglicerina administrat i.v. E. Antihipertensivele din toate clasele Menionai afirmaiile corecte referitoare la nitraii organici A. Sunt molecule hidrosolubile B. Se administreaz numai ca medicaie de urgen C. Nu este posibil instalarea dependenei D. Sunt lichide sau pulberi explosive care se utilizeaz n soluie sau pulberi diluate E. n criza anginoas se aplic forma TTS care asigur o absorbie bun Medicamentele antianginoase actioneaza prin urmatoerele mecanisme cu exceptia: A. scaderea tonusului simpatic; B. aport de NO; C. scaderea concentratiei ionilor de calciu D. cresterea tonusului parasimpatic; E. scaderea consumului de oxigen al miocardului. Urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru nitroglicerina, cu exceptia: A. produce vasodilatatie; B. este volatila; C. este antanginos; D. produce arteriolodilatatie; E. are termen de valabilitate de 3 ani. Urmatoarele efecte adverse ce apar dupa nitrati sunt corecte, cu exceptia: A. tahifilaxie; B. hiperexcitabilitate; C. lipotimie; D. cresterea tensiunii intraoculare; E. cefalee. Urmatoarele medicamente sunt antianginoase, cu exceptia: A. nitroglicerina; B. metoprolol; C. nifedipina; D. colestiramina; E. diltiazem. Acioneaz predominent asupra miocardului contractil i a esutului nodal: A. nimodipina B. diltiazemul C. lacidipina D. verapamil E. amlodipina Nitroglicerina n doze mici se administreaz sublingual deoarece: A. este inactivat de o serie de enzime intestinale B. este iritant gastric C. este n mare parte inactivat la prima trecere prin ficat D. nu se absoarbe din mucoasa gastrointestinal E. este inactivat de pH-ul acid al sucului gastric Diltiazemul are urmtoarele aciuni, cu excepia: A. este deprimant cardiac mai slab fa de verapamil B. produce vasodilataie coronarian C. produce arterioloconstricie periferic D. produce tahicardie reflex E. produce arteriolodilataie periferic

16. Indicaia de elecie a molsidominei este: A. angina stabil sau instabil asociat cu insuficien cardiac B. HTA C. migren D. tulburri de ritm supraventriculare E. tulburri de circulaie periferic 17. Nitraii nu se administreaz: A. sublingual - comprimate B. sublingual - sray C. intramuscular D. transcutan - unguent E. intravenos perfuzii 18. Nitropector este: A. isosorbid dinitrat B. isosorbid mononitrat C. nitroglicerina D. pentaeritritil tetranitrat E. molsidomin 19. Urmtoarele medicamente sunt beta-adrenolitice, cu excepia: A. talinolol B. bisoprolol C. propranolol D. salbutamol E. atenolol 20. Urmtoarele medicamente sunt blocante ale canalelor de calciu, cu excepia: A. verapamil B. enalapril C. gallopamil D. bepridil E. diltiazem 21. Acioneaz prin coronarodilataie inhibnd recaptarea adenozinei: A. Metilxantinele B. Dipiridamolul C. Amiodarona D. Derivaii de dihidropiridin E. Molsidomina 22. Avantajele comparative ale molsidominei fa de nitrai i nitrii sunt: A. Scderea tonusului simpatic cardiostimulator B. Lipsa tahifilaxiei C. Nu produce hipotensiune arterial D. Blocarea nespecific a canalelor lente de calciu E. Stimularea fosfodiesterazei, cu scderea cantitii de AMPc 23. Dipiridamolul: A. Scade tonusul simpatic B. Stimuleaz receptorii -adrenergici C. Are efect antiagregant plachetar D. Substituie lipsa de EDRF E. Are aciune antihipertensiv, datorit efectului vasodilatator 24. In angina nsoit de tonus simpatic ridicat i tahicardie, sunt medicamente de elecie: A. Nitraii organici B. -adrenoliticele

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

C. Nifedipina D. -2-simpatomimeticele, datorit aciunii relaxante vasculare E. Simpatomimeticele neselective (alfa, beta-stimulatoare) Nu produce tahifilaxie, acionnd pe o cale tiol-independent: A. Ntroglicerina B. Isosorbid mononitrat C. Petaeritril tetranitrat D. Molsidomina E. Nitritul de amil Sunt blocante neselective (nespecifice) ale canalelor de calciu: A. Verapamilul B. Perhexilina C. Nifedipina D. Diltiazem E. Fendilina Coronarodilatator ce inhiba recaptarea adenozinei in celulele miocardice este: A. nitroglicerina B. diltiazem C. molsidomin D. dipiridamol E. amiodarona Antianginoasele nitriti si nitrati au urmatoarele actiuni, exceptand: A. arteriolodilatatie B. venodilatatie C. coronarodilatatie D. hipotensiune arteriala E. bradicardie reflexa Nitroglicerina are urmatoarele caracteristici, cu o exceptie: A. biodisponibilitate per os, inalta B. efect coronarodilatator C. scade pre- si postsarcina inimii D. produce venodilatatie mai intensa decat arteriolodilatatie E. scade consumul de oxigen al miocardului Notati singura afirmatie corecta, pentru medicamentul antianginos molsidomin: A. prin biotransformare, nu elibereaza NO (cu efect de EDRF) B. are profilul farmacodinamic similar cu nitratii organici C. inhiba guanilatciclaza, scade GMPc si creste concentratia de Ca2+ intracelular D. dezvolta toleranta tiol-dependenta E. calea de administrare este sublinguala Antianginos ce actioneaza predominant prin venodilatatie, cu scaderea presarcinii inimii,este: A. papaverina B. dipiridamolul C. blocantele canalelor de calciu D. nitratii organici E. beta-adrenolitice Care dintre nitratii organici se prezinta sub forma de lichid: A. Molsidomina B. Isosorbid dinitrat C. Isosorbid mononitrat

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

D. Nitroglicerina E. Pentaeritril tetranitrat. Care din afirmatiile referitoare la mecanismele de actiune ale antianginoaselor sunt adevarate: A. blocantele canalelor de calciu scad tonusul simpatic cardiostimulator B. nitratii organici scad presarcina si postsarcina cardiaca C. beta-blocantele scad concentratia ionilor Ca disponibili pentru contractia coronarelor D. lidoflazina creste disponibilul de NO cu cresterea concentratiei cGMP E. molsidomina inhiba fosfodiesteraza cu cresterea concentratiei cAMP. Isosorbit mononitrat: A. Este metabolitul activ al isosorbid dinitratului B. Are biodisponibilitate foarte mica dupa administrare per os si durata scurta de actiune C. Se administreaza exclusiv parenteral D. Este indicat in crizele de angina E. Nu este util in tratamentul de fond al anginei pectorale Medicamentele antianginoase actioneaza prin urmatoarele mecanisme cu exceptia: A. scaderea tonusului simpatic; B. aport de NO; C. scaderea concentratiei ionilor de calciu D. cresterea tonusului parasimpatic; E. scaderea consumului de oxigen al miocardului. Urmatoarele medicamente sunt antianginoase, cu exceptia: A. nitroglicerina; B. metoprolol; C. nifedipina; D. colestiramina; E. diltiazem. Urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru nitroglicerina, cu exceptia: A. produce vasodilatatie; B. este volatila; C. este antanginos; D. produce arteriolodilatatie; E. are termen de valabilitate de 3 ani. Urmatoarele efecte adverse ce apar dupa nitrati sunt corecte, cu exceptia: A. tahifilaxie; B. hiperexcitabilitate; C. lipotimie; D. cresterea tensiunii intraoculare; Tahifilaxia ce se manifesta la administrarea foarte frecventa a nitratior organici se explica prin: A. efectul primului pasaj hepatic; B. epuizarea grupelor tiol; C. autoinductia enzimatica; D. inhibitia enzimatica; E. corectarea deficitului de EDRF. Care dintre urmatorii neuromediatori este implicat in contracararea ischemiei ? A. serotonina B. GABA C. adenozina D. adrenalina

E. histamina 41. Maycor Nitro este A. isosorbid dinitrat B. isosorbid mononitrat C. pentaeritril tetranitrat D. nitroglicerina E. molsidomin 42. Coronarodilatator care inhiba recaptarea adenozinei in celulele miocardice este: A. nitroglicerina B. amiodarona C. molsidomin D. verapamil E. dipiridamol 43. Calea si locul de administrare pentru Nitroderm TTS este: A. sublingual B. per os C. intravenos prin perfuzie D. per cutan, la nivelul bratului E. per cutan, la nivelul toracelui 44. Medicamentele antianginoase actioneaza prin urmatoarele mecanisme, cu exceptia: A. reducerea consumului de oxigen al miocardului B. scaderea tonusului simpatic cardiostimulator C. scaderea postsarcinii si presarcinii inimii D. scaderea AMP-ciclic, care in fibrele musculare netede stimuleaza mecanismele de reducere a calciului citoplasmatic E. inhibarea recaptarii adenozinei 45. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate, cu exceptia: A. molsidominul scade presarcina inimii B. blocantele canalelor de calciu scad postsarcina inimii C. verapamilul diminueaza travaliul cardiac D. diltiazemul scade tonusul simpatic cardiostimulator E. lidoflazina inhiba recaptarea adenozinei in celulele miocardice 46. Adenozina este mediator in sistemul: A. kininergic B. peptidergic C. purinergic D. aminoacidergic E. GABA- ergic INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Alaturi de esterii nitrici in grupa de medicamente antianginoase sunt cuprinse A. Medicamente beta-blocante B. Molsidomina. C. Clonidina si derivati D. Trimetazidina. E. Blocantele canalelor de calciu 2. Alegei afirmaiile corecte referitoare la modul de aciune al nitrailor A. Prin intermediul NO stimulez guanilciclaza, cresc concentraia de GMPc, care duce la relaxarea muscular B. Biotransformarea la metabolii activi este tiol dependent

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

C. Produc hipertensiune arterial D. Agraveaz insuficiena cardiac congestiv E. Reduc presarcina inimii prin venodilataie i postsarcina prin arteriodilatai Care dintre urmatoarele medicamente antianginoase fac parte din clasa derivatilor de dihidropiridina? A. Amlodipina B. Diltiazem. C. Nifedipina D. Felodipina E. Verapamil Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt indicate in criza de angina pectorala? A. Molsidomin B. Nitroglicerina. C. Prenilamina D. Pentaeritritil tetranitrat E. Nitritul de izoamil In tratamentul de fond al anginei pectorale se pot indica: A. Lidocain B. Trimetazidina C. Pentaeritritil tetranitrat D. Isosorbit mononitrat. E. Isosorbit dinitrat Notati afirmatiile corecte: A. Nitroglicerina are efecte de durata lunga B. Reactiile adverse ale nitratilor pot fi cefalee, vertij, oboseala C. Nitratii produc o crestere a tensiunii arteriale D. Tratamentul cu nitrati nu poate fi intrerupt brusc fara sa apara riscuri E. Nitratii si molsidomina actioneaza prin formarea de oxid nitric care corespunde factorului EDRF Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru diltiazem? A. reduce consumul de oxigen al miocardului; B. scade fluxul sanguin coronarian; C. deprima contractilitatea miocardului; D. antianginos; E. blocant al canalelor de calciu. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru isosorbiddinitrat administrat oral? A. perioada de latenta este de 5-10 minute; B. durata de actiune 2 ore; C. durata de actiune 6 ore; D. se administreaza profilactic in angina pectorala; E. cu alcoolul produce cefalee. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru nitrati? A. sunt biotransformati in NO; B. NO are actiune vasodilatatoare; C. nu da obisnuinta; D. creste concentratia de GMPc; E. biotransformarea este tiol-dependenta. . Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru propranolol? A. diminua forta de contractie a miocardului;

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

B. creste frecventa cardiaca; C. antianginos; D. micsoreaza travaliul cardiac; E. scade consumul de oxigen al miocardului Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte privind boala coronariana? A. este cauzata de ateroscleroza; B. se manifesta prin dureri anginoase; C. este cauzata de producerea crescuta de NO; D. aportul de sange oxigenat este redus; E. se agraveaza la efort. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru nitroglicerina? A. este trinitrat de glicerina; B. se aplica percutan ca TTS; C. nu se absoarbe din tubul digestiv, D. se administreaza sublingual; E. se adsoarbe pe plastic. Care dintre urmatoarele antianginoase sunt blocante ale canalelor de calciu? A. pentaeritritil tetranitrat; B. nifedipina; C. oxprenolol; D. diltiazem; E. propranolol. La care dintre medicamentele antianginoase urmatoare apare ca efect advers tahifilaxia? A. propranolol; B. nifedipina; C. isosorbid dinitrat; D. molsidomin; E. nitroglicerina. Medicamentele antianginoase: A. cresc forta de contractie a miocardului; B. cresc aportul de oxigen al inimii; C. cresc debitul cardiac; D. cresc consumul de oxigen al inimii; E. reduc consumul de oxigen al inimii. Nitratii organici sunt indicati in: A. cardiopatia ischemica; B. insuficienta cardiaca; C. hipertensiunea arteriala; D. aritmiile cardiace; E. angina pectorala Sunt medicamente antianginoase: A. isosorbid dinitrat; B. clonidina; C. molsidomin; D. propranolol; E. guanetidina. Asocierea propranolol-verapamil este contraindicat deoarece: A. ambele favorizeaz bronhoconstricia B. ambele deprim conducerea atrio-ventriculara C. acioneaz competitiv asupra acelorai receptori

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

D. ambele au aciune inotrop negativ E. ambele provoac vasoconstricie coronarian Blocantele canalelor de calciu au aciune: A. antiaterogen B. antianginoas C. antihipertensiv D. cardiotonic E. antifibrinolitic Care dintre afirmaiile urmtoare privind amiodarona sunt corecte: A. ca antianginos este indicat n tratamentul de fond al cardiopatiei ischemice B. durata efectului dispare rapid dup ntreruperea tratamentului C. poate fi responsabil de afectarea funciei tiroidiene D. pentru potenarea efectului terapeutic se recomand asocierea ei cu beta blocantele sau verapamilul E. eficacitatea amiodaronei poate fi apreciat dup 2-4 sptmni de tratament Care dintre efectele adverse de mai jos sunt imputabile derivailor nitrai: A. cefalee pulsatil B. hipotensiune cu lipotimie C. puseu hipertensiv D. bradicardie E. vrsturi Care dintre urmtoarele aciuni contribuie la efectul antianginos al nitroglicerinei: A. deprimarea inimii B. aciunea hipotensiv C. vasodilataie coronarian D. reducerea postsarcinii E. scderea automatismului nodului sinusal n care din urmtoarele afeciuni este contraindicat verapamilul: A. bloc atrio-ventricular B. tahiaritmii C. boal coronarian D. astm bronic E. insuficien cardiac Nitraii organici produc: A. coronarodilataie B. bradicardie C. arteriolodilaie cu scderea postsarcinii D. venodilataie i reducerea presarcinii inimii E. deprimarea contractilitii inimii Pentru efectul lor antianginos beta-blocantele sunt indicate n: A. angin cronic instabil B. criza anginoas C. post infarct miocardic acut D. angin cronic stabil E. angin pectoral asociat cu diabet zaharat Aciunea antianginoas a blocantelor calcice se produce prin: A. creterea consumului de oxigen prin stimularea contractilitii miocardului B. creterea aportului de oxigen prin creterea fluxului coronarian C. scderea postsarcinii prin arteriolodilataie D. micorarea frecvenei de contracie

E. creterea postsarcinii prin arterioloconstricie 27. Antianginoase sunt: A. nitraii organici B. blocantele canalelor de calciu C. beta-adrenomimetice D. beta-adrenolitice E. inhibitorii enzimei de conversie 28. n tratamentul de fond al anginei pectorale se utilizeaz: A. nitrai n monoterapie B. biterapie nitrat - betablocant C. biterapie nitrat - blocant calcic D. triterapie nitrat- -betablocant - blocant calcic E. triterapie nitrat - betamimetic - blocant calcic 29. Medicamentele antianginoase sunt reprezentate de: A. neurosimpatolitice B. nitrai organici C. beta-adrenolitice D. beta-adrenomimetice E. blocantele canalelor de calciu 30. Molsidomin se caracterizeaz prin: A. absorbie rapid per os B. biodisponibilitate per os mai mare de 90% C. efect important de prim trecere hepatic D. absorbie sczut per os E. efect nesemnificativ al primului pasaj hepatic 31. Molsidomin: A. are efect antianginos B. are biodisponibilitate per os mare C. nu dezvolt toleran D. produce methemoglobinemie E. se administreaz transcutan 32. Nitraii organici produc: A. arterioloconstricie B. venodilataie C. arteriolodilataie D. bronhoconstricie E. coronaroconstricie 33. Nitroglicerina: A. are biodisponibilitate per os sub 1% B. este liposolubil C. nu poate fi administrat transcutan D. la administrarea per os este biotransformat aproape total la primul passaj hepatic E. la administrarea sublingual nu prezint efectul primului pasaj hepatic 34. Reaciile adverse la administrarea de nitrai organici sunt: A. cefalee B. hipotensiune ortostatic C. toleran D. tuse seac E. scderea rezistenei la efort 35. Betablocante:

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

A. Sunt utile n angina cronic stabil B. Sunt medicamente de elecie la bolnavii anginoi cu insuficien cardiac C. Se folosesc n prevenirea secundar a infarctului de miocard D. Provoac coronarodilataie, cu creterea aportului de oxigen E. Sunt contraindicate la bolnavii anginoi hipertensivi Creterea aportului de oxigen la nivel miocardic se poate realiza prin: A. Inhibarea recaptrii adenozinei B. Scderea ionilor de calciu disponibili pentru contracia coronarelor C. Scderea tonusului simpatic D. Inhibarea fosfodiesterazei cu creterea AMPc E. Stimularea receptorilor -1-adrenergici Diltiazemul: A. Are asorbie digestiv rapid i bun B. Are biodisponibilitate sistemic foarte bun C. Prin biotransformare conduce la un metabolit activ D. Provoac frecvent tahicardie reflex (dezavantaj fa de nifedipin) E. Are aciune deprimant cardiac mai redus dect verapamilul Mecanismul aciunii antianginoase a blocantelor canalelor de calciu const n: A. Reducerea consumului de oxigen prin reducerea travaliului cardiac B. Creterea aportului de oxigen prin coronarodilataie C. Creterea eliberrii de EDRF D. Stimularea adenilat-ciclazei E. Stimularea guanilat-ciclazei Mecanismul la nivel molecular al nitriilor implic: A. Substituia deficitului de EDRF B. Activarea guanilat-ciclazei C. Stimularea adenilat-ciclazei D. Inhibarea fosfodiesterazei E. Stimularea receptorilor -2-adrenergici Nitraii sunt contraindicai n: A. Glaucom B. Hipertensiune arterial C. Hipertensiune intracranian D. Angin vasospastic E. Insuficiena cardiac Produc tahifilaxie, deoarece mecanismul de aciune necesit o cale tiol-dependent saturabil: A. Molsidomina B. Nitroglicerina C. Pentaeritril tetranitratul D. Propranololul E. Dipiridamolul Se pot utiliza ca medicamente antianginoase: A. Blocanii canalelor de calciu B. Molsidomina C. -adrenoliticele D. Parasimpatomimeticele E. Amiodarona Sunt reacii adverse specifice nitrailor: A. Cefalee pulsatil

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

B. Vasoconstricie periferic C. Hipotensiune ortostatic D. Toleran acut E. Dureri ale globilor oculari Notati mecanismele actiunii antianginoase a nitritilor si nitratilor organici: A. cresterea presarcinii si postsarcinii B. cresterea travaliului cardiac si a consumului de oxigen C. coronarodilatatie D. cresterea aportului de sange oxigenat la nivelul miocardului E. venodilatatie si arteriolodilatatie Precizati mecanismele implicate in efectul coronarodilatator: A. stimularea fosfodiesterazei B. stimularea recaptarii adenozinei in celule C. blocarea canalelor de calciu D. cresterea concentratiei AMPc E. scaderea concentratiei GMPc Notati actiunile farmacodinamice ale blocantelor canalelor de calciu voltaj-activate: A. efect inotrop negativ B. scaderea travaliului cardiac C. cresterea rezistentei periferice D. vasodilatatie coronariana E. efect cronotrop negativ Notati medicamentele cu mecanisme de actiune: antianginos si antiagregant plachetar: A. nitroglicerina B. dipiridamol C. clopidogrel D. amiodarona E. acid acetilsalicilic Notati nitritii si nitratii organici cu durata lunga de actiune: A. nitroglicerina, aerosoli B. nitroglicerina, comprimate sublinguale C. nitroglicerina TTS D. nitroglicerina, unguent 2% E. pentaeritril tetranitrat, oral Precizati mecanismele moleculare ale actiunii antianginoase: A. cresc concentratia GMPc B. stimuleaza guanilat ciclaza C. blocheaza receptorii pentru oxidul nitros D. fixeaza in molecula oxidul nitros endogen E. scad concentratia GMPc Nitroglicerina poate produce urmatoarele reactii adverse: A. congestie cutanata in jumatatea inferioara a corpului B. cefalele cu caracter pulsatil C. lipotimie D. vasoconstrictie la nivelul vaselor retiniene E. sindrom de hipersensibilizare la nitrati Notati actiunile farmacodinamice ale blocantelor canalelor de calciu, voltaj-dependente, ca antianginoase: A. reducerea consumului de oxigen al miocardului B. arteriolodilatatie

C. coronarodilatatie D. stimularea contractiei miocardice E. scaderea secretiei de renina 52. Nitritii si nitratii au biodisponibilitate (Bd) orala diferita, functie de compus si calea de administrare. Notati alternativele corecte: A. isosorbid mononitrat p.o., Bd-93% B. isosorbid dinitrat p.o., Bd-22% C. nitroglicerina transdermic, Bd-72% D. nitroglicerina p.o., Bd-30% E. nitroglicerina sublingual, BD-40% 53. Dipiridamol, nu contine in profilul farmacologic: A. stimuleaza recaptarea adenozinei in celulele miocardice B. coronarodilatator C. stimulator al sintezei Atp in miocard D. coronarodilatator E. vasoconstrictor periferic 54. Notati medicamentele antiagregante plachetare si antianginoase: A. dipiridamol B. amiodarona C. acid acetil salicilic D. clopidogrel E. nitroglicerina 55. Notati nitratii si nitritii organici si formele farmaceutice cu actiune de durata lunga: A. nitroglicerina unguent 2% B. nitroglicerina TTS C. pentaeritril tetranitrat, oral D. nitroglicerina, aerosoli E. nitroglicerina, comprimate sublinguale 56. Medicatia antianginoasa produce coronarodilatatie prin: A. aport de oxid de azot (NO) B. inhibarea fosfodiesterazei C. blocarea recaptarii adenozinei in celulele miocardice D. micsorarea presarcinii E. micsorarea postsarcinii 57. Precizati mecanismele moleculare ale actiunii antianginoase a nitritilor si nitratilor: A. stimuleaza guanilatciclaza B. scad concentratia de GMPc C. cresc concentratia de GMPc D. blocheaza receptorii pentru oxidul nitros E. fixeaza in molecula oxidul nitros endogen 58. Notati actiunile blocantelor canalelor lente de calciu ca medicatie antianginoasa: A. coronarodilatatie B. diminuarea rezistentei periferice C. reducerea presarcinii D. efect inotrop si cronotrop negativ E. diminuarea travaliului cardiac 59. Precizati medicamentele ce sunt contraindicate in angina pectorala asociata cu astm bronsic: A. dipiridamol B. amiodarona

C. nifedipin D. propranolol E. oxprenolol 60. Nitroglicerina poate provoca urmatoarele reactii adverse: A. cefalee cu caracter pulsatil B. congestie cutanata in jumatatea inferioara a corpului C. lipotimie D. tahifilaxie tiol-independenta E. sindrom de hipersensibilizare la nitriti 61. Precizati actiunile farmacodinamice ale blocantelor canalelor de calciu voltaj-dependente, ca antianginoase: A. reducerea consumului de oxigen B. cresterea aportului de oxigen C. stimularea contractilitatii miocardului D. arteriolodilatatie E. coronarodilatatie 62. Nitratii si nitritii organici au biodisponibilitate (Bd) diferita, functie de compus si de calea de administrare. Notati alternativele corecte: A. nitroglicerina per os, Bd ~ 30% B. nitroglicerina sublingual, Bd ~ 40% C. nitroglicerina transdermic, Bd ~ 72 % D. isosorbid dinitrat per os, Bd ~ 22% E. isosorbid mononitrat per os, Bd ~ 93% 63. Dipiridamolul are urmatorul profil farmacologic: A. stimuleaza recaptarea adenozinei in celulele miocardice B. coronarodilatator C. antiagregant plachetar D. favorizeaza sinteza de ATP in miocard E. vasoconstrictor periferic 64. Mentionati afirmatiile corecte: A. Nitritii si nitratii organici sunt esteri ai acidului nitros sau nitric cu polioli. B. Nitratii organici antianginosi sunt lichide sau pulberi explozive. C. Administrarea transcutan a nitratilor organici antianginosi determina o absorbtie buna, dar lenta si cu o variabilitate mare. D. Nitratii organici sunt biotransformati in metaboliti inactivi. E. Biotransformarea molsidominei este tiol dependenta si conduce la tahifilaxie. 65. Nitratii se pot administra: A. Sublingual sub forma de solutii, spray, comprimate B. Bucal, comprimate retard C. Transcutanat D. Perfuzii E. Intrarectal 66. Molsidomin: A. Are o biodisponibilitate mare dupa adminstrare orala. B. Mecanismul de biotransformare la metabolitul activ este tiol-dependent. C. Are avantajul ca nu induce reflex, tahicardie si inotropism pozitiv. D. Este indicata in tratamentul de fond al anginei pectorale. E. Se poate asocia cu beta-blocante 67. Isosorbid dinitrat: A. Se poate administra sublingual, percutanat, oral sau in perfuzie.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

75.

B. Are o biodisponibilitate mai buna comparativ cu nitroglicerina dupa administrarea orala. C. Este conditonat in preparatul Maycor retard capsule de 20 si 40 mg. D. Nu produce tahifilaxie. E. Se administreaza in caz de hipertensiune intracraniana. Care dintre urmatorii compusi prezinta efect antianginos? A. Dipiridamol B. Amiodarona C. Diltiazem D. Nifedipina E. Clonidina Nitroglicerina: A. Este un lichid, volatil, neexploziv. B. Comprimatele cu nitroglicerina au un termen de valabilitate mic datorita volatilitatii compusului. C. Este gliceriltrinitrat. D. Se administreaza numai sublingual E. Dupa administrare sublinguala efectul se instaleaza in 2-5 minute Care compusi sunt antianginosi: A. atenololul B. adrenalina C. nitroglicerina D. diltiazemul E. captoprilul Care antianginoase actioneaza prin coronarodilatatie: A. propranololul B. captoprilul C. diltiazemul D. teofilina E. dipiridamolul Nitroglicerina: A. are o biodisponibilitate orala crescuta B. are proprietati venodilatatoare C. nu produce coronarodilatatie D. se administreaza in angina pectorala E. nu se foloseste in tratamentul de fond al anginei pectorale Nitratii: A. produc vasodilatatie coronara si sistemica B. formeaza NO si tionitriti activi C. inhiba guanilatciclaza D. se contraindica in insuficienta cardiaca E. nu dau toleranta Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: A. nitratii actioneaza prin intermediul NO si tionitritilor, care stimuleaza guanilat-ciclaza B. mecanismul de actiune al molsidominei nu este tiol-dependent C. nitroglicerina nu se poate administra in criza de angina D. beta-adrenoliticele actioneaza antianginos prin scaderea tonusului simpatic cardiostimulator E. nitratii organici nu pot fi administrati parenteral Nitratii organici: A. inhiba guanilat ciclaza cu scaderea concentratiei cGMP

76.

77.

78.

79.

80.

81.

82.

83.

B. reduc presarcina si postsarcina cardiaca C. au actiune antiagreganta plachetara D. produc coronarodilatatie E. contracta muschii netezi de la nivelul cailor biliare, bronhiilor. Nitratii organici: A. pot produce toleranta printr-un mecanism tiol-dependent B. sunt de prima alegere in toate formele de angina pectorala C. se pot utiliza i.v. in faza de inceput a infarctului miocardic D. se contraindica asocierea lor cu beta-blocantele E. se administreaza sublingual in tratamentul de fond al anginei. Molsidomina: A. este o sidnonimina B. biodisponibilitatea pe cale orala este in jur de 90% C. poate produce tahicardie reflexa D. sufera o biotransformare la metabolitul activ pe cale tiol-independenta E. se indica in crizele de angina pectorala. Diltiazemul: A. este o benzodiazepina B. sufera un efect al primului pasaj hepatic C. produce coronarodilatatie si arteriolodilatatie periferica D. se poate indica in blocul A-V E. se recomanda asocierea sa cu beta-blocantele Care dintre urmatoarele clase de compusi sunt eficiente in angina pectorala ? A. Alfa-adrenolitice B. Diuretice C. -adrenolitice D. Blocante ale canalelor de calciu E. Nitrati organici Blocantele canalelor de calciu au efecte favorabile in angina pectorala prin urmatoarele mecanisme: A. Scaderea tonusului simpatic cardiostimulator B. Scaderea concentratiei ionilor de calciu disponibili pentru contractia cardiaca C. Scaderea postsarcinii si presarcinii cardiace D. Aport de oxid nitric E. Inhibarea recaptarii adenozinei coronarodilatatoare Care dintre afirmatii sunt corecte ? A. In angina pectorala de efort, tratamentul de electie este reprezentat de nitrati B. Nitratii se pot asocia cu -blocante C. Nitratii nu se pot asocia cu blocantele canalelor de calciu D. Verapamilul se prefera la pacientii cu aritmii supraventriculare E. Nifedipina este contraindicata la pacientii cu hipertensiune arteriala Care dintre afirmatiile referitoare la nitratii cu proprietati antianginoase sunt adevarate ? A. Sunt substante anorganice B. Sunt substante organice C. Sunt esteri ai acidului nitric sau nitros cu polialcooli D. Sunt substante lichide E. Sunt lichide sau pulberi explozive Care ditre afirmatiile despre proprietatile farmacodinamice ale nitratilor sunt adevarate ? A. Relaxeaza muschii netezi vasculari B. Relaxeaza musculatura striata

84.

85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

C. Produc hipotensiune arteriala D. Cresc consumul de oxigen al miocardului E. Produc agregare plachetara Care dinte urmatorele afirmatii referitoare la farmacoterapia nitratilor sunt corecte ? A. Reprezinta medicatia de prima alegere in toate formele de angina B. Nu pot fi utilizati in tratamentul de fond al anginei C. Nitroglicerina administrata intravenos poate fi utila in unele cazuri de infarct miocardic acut D. Nu pot fi utilizati in insuficienta cardiaca E. Este utila asocierea nitrati- -blocante Molsidomina: A. Este un ester al glicerinei cu acidul azotos B. Este un antianginos cu nucleu sidnoniminic C. Actioneaza prin eliberare de oxid nitric D. Actioneaza prin inhibarea adenozinei coronarodilatatoare E. Se indica in tratamentul de fond al anginei pectorale Care dintre urmatoarele clase structurale pot avea activitate blocanta a canalelor de calciu? A. Dihidropiridine B. Fenilalchilamine C. Benzodiazepine D. Benzotiazepine E. Xantine Care dintre afirmatiile referitoare la dipiridamol sunt corecte ? A. Este un -blocant B. Inhiba recaptarea adenozinei coronarodilatatoare C. Creste debitul sanguin coronarian D. Are actiune antiagreganta plachetara E. Este util in tratamentul de fond al cardiopatiei ischemice Medicamentele antianginoase pot actiona prin urmatoarele mecanisme: A. Cresc consumul de oxigen al miocardului prin cresterea travaliului inimii. B. Cresc aportul de oxigen prin coronarodilatatie. C. Scad consumul de oxigen al miocardului prin cresterea travaliului cardiac. D. Scad aportul de oxigen prin arterioconstrictie. E. Reduc consumul de oxigen al miocardului prin micsorarea travaliului cardiac. Care dintre urmatoarele substante sunt indicate ca antianginoase si fac parte din grupul beta blocantelor: A. Nifedipina B. Diltiazem C. Amiodarona D. Metoprolol E. Bisoprolol Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru nitroglicerina? A. este trinitrat de glicerina; B. se aplica percutan ca TTS; C. nu se absoarbe din tubul digestiv, D. se administreaza sublingual; E. se adsoarbe pe plastic. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru diltiazem? A. reduce consumul de oxigen al miocardului; B. scade fluxul sanguin coronarian;

92.

93.

94.

95.

96.

97.

98.

99.

C. deprima contractilitatea miocardului; D. antianginos; E. blocant al canalelor de calciu. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru isosorbiddinitrat administrat oral? A. perioada de latenta este de 5-10 minute; B. durata de actiune 2 ore; C. durata de actiune 6 ore; D. se administreaza profilactic in angina pectorala; E. cu alcoolul produce cefalee. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru propranolol? A. diminua forta de contractie a miocardului; B. creste frecventa cardiaca; C. antianginos; D. micsoreaza travaliul cardiac; E. scade consumul de oxigen al miocardului Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru nitrati? A. sunt biotransformati in NO; B. NO are actiune vasodilatatoare; C. nu da obisnuinta; D. creste concentratia de GMPc; E. biotransformarea este tiol-dependenta. Nitratii organici sunt indicati in: A. cardiopatia ischemica; B. insuficienta cardiaca; C. hipertensiunea arteriala; D. aritmiile cardiace; Medicamentele antianginoase: A. cresc forta de contractie a miocardului; B. cresc aportul de oxigen al inimii; C. cresc debitul cardiac; D. cresc consumul de oxigen al inimii; E. reduc consumul de oxigen al inimii. Sunt medicamente antianginoase: A. isosorbid dinitrat; B. clonidina; C. molsidomin; D. propranolol; E. guanetidina. La care dintre medicamentele antianginoase urmatoare apare ca efect advers tahifilaxia? A. propranolol; B. nifedipina; C. isosorbid dinitrat; D. molsidomin; E. nitroglicerina. Care dintre urmatoarele antianginoase sunt blocante ale canalelor de calciu? A. pentaeritritil tetranitrat; B. nifedipina; C. oxprenolol; D. diltiazem; E. propranolol.

100. Molsidominul este un medicament antianginos cu urmatorele proprietati: A. mecanism de actiune tiol-dependent; B. dezvolta tahifilxie; C. nu induce reflex tahicardie si inotropism pozitiv; D. se indica in tratamentul de fond al anginei pectorale; E. are biodisponibilitate per os mai mare (aprox. 90%). 101. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte privind boala coronariana? A. este cauzata de ateroscleroza; B. se manifesta prin dureri anginoase; C. este cauzata de producerea crescuta de NO; D. aportul de sange oxigenat este redus; E. se agraveaza la efort. 102. Care dintre urmatoarele medicamente antianginoase sunt blocante ale canalelor de calciu? A. prenilamina; B. diltiazem; C. dipiridamol; D. molsidomin; E. perhexilina. 103. Blocante selective ale canalelor de calciu sunt: A. prenilamina; B. nifedipina; C. verapamil; D. diltiazem; E. perhexilina. 104. Care dintre rmatoarele afirmatii sunt corecte pentru diltiazem: A. are profil farmacodinamic intermediar intre verapamil si nifedipin; B. are actiune deprimanta cardiaca mai intensa fata de verapamil; C. produce tahicardie reflexa mai intensa, fata de nifedipin; D. are actiune deprimanta cardiaca, mai slaba, fata de verapamil; E. realizeaza arteriolodilatatie periferica mai putin intensa fata de nifedipin. 105. Induc tahifilaxie prin biotranformare tiol- dependenta, la NO activ: A. molsidomin B. nitroglicerina C. lidoflazina D. isosorbid dinitrat E. pentaeritril tetranitrat 106. Avantajele asocierii nitrati- blocante sunt: A. potentarea efectului antianginos B. reducerea dozelor si reactiilor adverse C. antagonizarea reciproca a unor reactii adverse D. potentarea hipotensiunii arteriale E. nitratii combat deprimarea cardiaca produsa de blocante 107. Nitroglicerina: A. comprimatele obinuite au termen de valabilitate mic (3 luni) B. biodisponibilitate per os mai mica de 1% C. se utilizeaza i.v. in perfuzie, utilizand perfuzoare din PVC D. se administreaza i.v. in perfuzie, exclusiv diluata in solutie de glucoza 5% E. este conditionata sub forma de comprimate sau capsule retard 108. Medicatia antianginoasa produce coronarodilatatie prin urmatoarele mecanisme:

A. B. C. D. E. 109. A. B. C. D. E. 110. A. B. C. D. E. 111. A. B. C. D. E. 112. A. B. C. D. E. 113. A. B.

aport de NO scaderea postsarcinii scaderea presarcinii inhibarea recaptarii adenozinei inhibarea fofodiesterazei Antianginoasele blocante ale canalelor de calciu actioneaza prin: reducerea presarcinii coronarodilatatie reducerea postsarcinii efect antiaterogen efect inotrop si cronotrop negativ Medicamentele contraindicate in angina pectorala asociata cu astm bronsic sunt: lidoflazina molsidomin propranolol oxprenolol nifedipina Diltiazemul are urmatorul profil farmacologic: absorbtie digestiva buna si rapida biotransformare hepatica intensa antihipertensiv, utilizat frecvent antianginos, util in angina vasospastica antiaritmic, utilizat limitat in tahicardii supraventriculare Urmatoarele afirmatii sunt corecte privind boala coronariana: poata fi cauzata de dereglari ale metabolismului adenozinei se agraveaza la effort este cauzata de producerea crescuta de NO se manifesta prin dureri anginoase aportul de sange oxigenat este redus Amiodarona: ca antianginos este utilizata in tratamentul de fond al cardiopatiei ischemice pentru potentarea efectului antianginos se recomanda asocierea cu -blocante sau verapamil C. dupa intreruperea tratamentului durata efectului dispare in 2-3 zile D. este conditionata sub forma de comprimate de 200 mg E. are efect proaritmic

Tema nr. 8 Stimulatoare ale contractiei miocardului, antiaritmice


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Alegei afirmaiile corecte cu privire la medicamentele de sintez cu efect stimulant cardiac: A. Pot aciona prin blocarea receptorilor beta-1 cardiaci B. Sunt beta-1 adrenergici i dopaminergici C. Nu sunt eficiente n oc cardiogen D. Nu se pot administra intracardiac sau n perfuzii E. Se administreaz oral pe termen lung 2. Alegei afirmaiile corecte cu privire la terapia cu glicozide cardiotonice

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

A. Nu sunt indicate n ICC cu ritm sinusal B. Nu sunt indicate n tahicardie paroxistic C. Sunt indicate n insuficien cardiac i tahiaritmii supraventriculare D. Cel mai utilizat compus este gitoxina E. Nu pot fi administrate pe cale i.v Alegei dintre aritmice pe cele blocante ale canalelor de potasiu (clasa 3) A. Esmolol B. Amiodarona C. Verapamil D. Lidocaina E. Chinidina Alegei medicamentele antiaritmice din clasa 1A: A. Mexiletina B. Metoprolol C. Verapamil D. Disopiramida E. Amiodarona Antiaritmicele clasei 1: A. Blocheaz canalele de calciu B. Blocheaz canalele de potasiu C. Au toate acelai mecanism de aciune D. Sunt blocante ale canalelor de sodiu E. Nu au efect aritmogen Care dintre antiaritmice nu se utilizeaz i ca antihipertensive: A. Verapamil B. Atenolol C. Diltiazem D. Mexiletina E. Propranolol Notai afirmaiile corecte privind farmacodinamia glicozidelor cardiotonice A. Au efect inotrop pozitiv i cronotrop negativ B. Au efect dronotrop pozitiv C. Efectul tonotrop este negativ D. Au efect batmotrop negativ E. Nu au efecte extracardiace Notai afirmaiile corecte referitoare la digoxin A. Se utilizeaz numai cnd alte glicozide cardiotonice nu sunt eficiente B. Este cardiotonic cu laten i durat medie de aciune C. Dozele se menin constante de la nceput i pe tot parcursul tratamentului D. Nu interacionez cu alte medicamente E. Se administreaz numai sub form de comprimate Care dintre urmatoarele indicatii terapeutice nu apartine nifedipinei? A. hipertensiunea arteriala; B. angina cronica si vasospastica; C. tahiaritmii supraventriculare; D. insuficienta cardiaca cu hipertensiune arteriala; E. hipertensiunea arteriala indusa de sarcina. Digitalicul cel mai intens bradicardizant si cu tendinta cea mai mare de cumulare este: A. digoxina; B. deslanozid;

C. digitoxina; D. strofantina G; E. lanatozid C. 11. Se administreaza exclusiv intravenos: A. digitoxina; B. strofantina G; C. digoxina; D. deslanozid; E. lanatozid C. 12. Sunt stimulante cardiace urmatoarele substante medicamentoase, cu o singura exceptie: A. teofilina; B. dobutamina; C. digoxina; D. amrinona; E. verapamilul. 13. Toate medicamentele antiaritmice urmatoare sunt blocante ale canalelor de sodiu (clasa I), cu o singura exceptie: A. disopiramida; B. lidocaina; C. chinidina; D. procainamida; E. amiodarona. 14. Care dintre afirmaiile de mai jos este fals: A. amiodarona produce fotosensibilizare cu pigmentare gris i microdepozite corneene galben-brune B. verapamilul acioneaz ca antiaritmic, antianginos i antihipertensiv C. amiodarona se asociaz cu betablocantele pentru un efect terapeutic antiaritmic mai bun D. procainamida este un blocant al canalelor de sodiu E. chinidina este contraindicat n blocul atrioventricular complet 15. Glicozizii cardiotonici au: A. efect batmotrop pozitiv B. efect cronotrop pozitiv C. efect inotrop negativ D. efect dromotrop pozitiv E. efect tonotrop negativ 16. Antiartmice tip lidocain (clasa IB) sunt urmtoarele, cu excepia: A. tocainida B. fenitoina C. moracizina D. amiodarona E. mexiletina 17. Contraindicaiile pentru administrarea de glicozizi cardiotonici sunt urmtoarele, cu excepia: A. bloc A-V B. bradicardia sinusal C. tahiaritmii supraventriculare D. tahicardia ventricular E. sindromul WPW 18. Digitoxina:

A. nu se absoarbe bine per os B. are T 1/2 foarte lung (6 - 7 zile) C. nu este biotransformat hepatic D. nu se leag de proteinele plasmatice E. nu prezint tendin de cumulare 19. Digoxina: A. are liposolubilitate mai mare dect digitoxina B. se acumuleaz n insuficiena renal C. se acumuleaz n insuficiena hepatic D. are T 1/2 scurt (cteva ore) E. are T 1/2 foarte lung (6 -7 zile) 20. Grupa strofantinei se caracterizeaz prin: A. absorbie digestiv mare B. latena i durata de aciune scurte C. eliminare lent din organism D. tendine de acumulare n organism E. administrare exclusiv per os 21. Verapamilul: A. este blocant al canalelor de sodiu B. are aciune deprimant cardiac important C. nu se absoarbe per os D. se administreaz intravenos, n doze mai mari dect per os E. este recomandat asocierea cu betablocante i chinidin 22. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals? A. Insuficiena renal diminu epurarea digoxinei B. Hipokaliemia favorizeaz aritmiile chiar la doze mici de digitalice C. Insuficiena hepatic crete concentraia plasmatic a digoxinei, cu fenomene toxice, necesitnd reducerea dozelor D. Digitalicele sunt contraindicate la doze terapeutice n bloc atrio-ventricular E. Srurile de calciu administrate i.v. acioneaz sinergic cu digitalicele 23. Care dintre urmtoarele antiaritmice fac parte din calsa IA conform clasificrii VaughanWilliams? A. Fenitoina B. Mexiletina C. Propafenona D. Disopiramida E. Encainida 24. Care dintre urmtoarele antiaritmice poate favoriza dezvoltarea unui sindrom lupoid reversibil? A. Amlodipina B. Diltiazemul C. Felodipina D. Procainamida E. Lidocaina 25. Care dintre urmatoarele medicamente apartine clasei I B: A. Flecainida B. Ecainida C. Propafenona D. Amiodarona E. Mexiletina

26. Care dintre urmtoarele medicamente aparine clasei I C? A. Procainamida B. Disopiramida C. Propafenona D. Amiodarona E. Lidocaina 27. Care dintre urmtoarele -adrenolitice se utilizeaz numai parenteral i are aciune de durat foarte scut, fiind metabolizat de esterazele plasmatice? A. Bopindolol B. Esmolol C. Carvedilol D. Labetalol E. Betaxolol 28. Despre digoxin sunt valabile urmatoarele propozitii, cu exceptia: A. absorbtie digestiva medie B. eliminare predominant renala C. are actiune parasimpatolitica D. se distribuie preferential in miocard E. are T1/2 de aproximativ 1,5 zile 29. Afirmatia gresita despre amrinona este: A. inhiba fosfodiesteraza B. creste concentratia citoplasmatica de AMPc C. are efect inotrop pozitiv D. are efect advers proaritmogen E. produce vasoconstrictie arteriolara 30. Potenteaza efectele deprimante cardiace ale chinidinei urmatoarele medicamente cu exceptia: A. verapamil B. nifedipin C. amiodarona D. propranolol E. digoxin 31. Este antiaritmic din clasa IA: A. procainamida B. propafenona C. mexiletin D. lidocaina E. tocainida 32. Despre verapamil este gresita afirmatia: A. se absoarbe bine per os B. sufera prim pasaj hepatic nesemnificativ C. are efecte antiaritmice D. are efecte antianginoase E. are efecte antihipertensive 33. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: A. Digoxina este contraindicata in insuficienta hepatica B. Hipokaliemia favorizeaza blocul A-V la asocierea cu glicozidele cardiotonice C. Sarurile de calciu i.v. sunt contraindicate la digitalizati D. Blocantele de Ca inlatura bradicardia digitalicelor E. Digitalicele se administreaza exclusiv oral

34. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt inotrop pozitive? A. Dobutamina B. Furosemidul C. Trimetazidina D. Nifedipina E. Nicergolina 35. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase cu actiune antiaritmica sunt blocante ale canalelor de calciu ? A. Chinidina B. Amiodarona C. Lidocaina D. Esmololul E. Verapamilul 36. Alegeti afirmatiile corecte: A. Dobutamina nu se administreaza in insuficienta cardiaca acuta. B. Inhibitorii fosfodiesterazei se pot utiliza i.v. in insuficienta cardiaca congestiva acuta, refractara la alte tratamente. C. Amrinona si Milrinona sunt utilizate frecvent in insuficienta cardiaca cronica D. Teofilina si aminofilina inhiba selectiv fosfodiesteraza miocardica E. Medicamentele beta 1 adrenomimetice scad forta de contractie a miocardului 37. Se administreaza exclusiv intravenos: A. digitoxina; B. strofantina G; C. digoxina; D. deslanozid; E. lanatozid C. 38. Digitalicul cel mai intens bradicardizant si cu tendinta cea mai mare de cumulare este: A. digoxina; B. deslanozid; C. digitoxina; D. strofantina G; E. lanatozid C. 39. Sunt stimulante cardiace urmatoarele substante medicamentoase, cu o singura exceptie: A. teofilina; B. dobutamina; C. digoxina; D. amrinona; E. verapamilul. 40. Toate medicamentele antiaritmice urmatoare sunt blocante ale canalelor de sodiu (clasa I), cu o singura exceptie: A. disopiramida; B. lidocaina; C. chinidina; D. procainamida; E. amiodarona. 41. Verapamilul are urmatoarele proprietati farmacodinamice, cu o singura exceptie: A. antiaritmic; B. deprimant cardiac; C. antianginos; D. antiagregant plachetar;

E. antihipertensiv. 42. Care dintre urmatoarele indicatii terapeutice nu apartine nifedipinei? A. hipertensiunea arteriala; B. angina cronica si vasospastica; C. tahiaritmii supraventriculare; D. insuficienta cardiaca cu hipertensiune arteriala; E. hipertensiunea arteriala indusa de sarcina. 43. Afirmatia gresita pentru amrinona este: A. efect inotrop pozitiv, la doze mari B. nu influenteaza frecventa cardiaca C. produce vasodilatatie arteriolara, chiar la doze mici D. este indicata in aritmiile supraventriculare E. se administreaza strict i.v. 44. Afirmatia corecta referitoare la terapia cu glicozide cardiotonice este: A. nu se administreaza in ICC cu ritm sinusal B. nu se administreaza in tahicardia paroxistica C. nu se administreaza pe cale intravenoasa D. sunt indicate in tahiaritmiile supraventriculare E. compusul cel mai frecvent utilizat este strofantina 45. Antiaritmice blocante ale canalelor de potasiu sunt: A. esmolol B. verapamil C. diltiazem D. chinidina E. amiodarona 46. Care dintre urmatoarele antiaritmice nu se utilizeaza si ca antihipertensiv ? A. diltiazem B. propranolol C. mexiletina D. verapamil E. metoprolol 47. Se administreaza exclusiv intravenos: A. strofantina G B. digitoxina C. deslanozid D. lanatozid E. digoxina 48. Dobutamina: A. scade rezistenta vasculara periferica B. se administreaza per os C. scade fluxul sanguin coronarian D. scade fluxul sanguin renal cu cresterea diurezei E. este contraindicata in infarctul acut de miocard INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Alegei afirmaiile corecte despre antiaritmice A. Se folosesc numai ca terapie de urgen B. Multe dintre ele sunt i aritmogene C. Unele au i proprieti anestezice locale

D. Pot avea efecte convulsivante E. Unele prezint i efecte antianginoase bun 2. Care dintre afirmatiile referitoare la medicamentele antiaritmice sunt corecte? A. Pot fi substante naturale sau de sinteza B. Pot declansa aritmii cardiace C. Cele mai multe au si alte efecte farmacologice D. Sunt lipsite total de reactii adverse E. Actioneaza prin mecanisme diferite 3. n insuficiena cardiac se pot folosi: A. Medicamente care scad fora de contracie a miocardului B. Vasodilatatoare C. Diuretice D. Medicamente beta-2 adrenomimetice E. IECA 4. Indicati medicamentele care pot fi utilizate in diferite tipuri de aritmii A. Verapamil. B. Enalapril. C. Metoprolol D. Mexiletina E. Amiodarona 5. Notati afirmatiile corecte A. Verapamil poate fi administrat injectabil in tahiaritmii B. Verapamil este substanta active din preparatul Betaloc solutie injectabila C. Amiodarona se asociaza frecvent cu metoprolol in tratamentul antiaritmic D. Mexitil poate fi administrat oral sau injectabil E. Amiodarona nu modifica functia tiroidei. 6. Notati afirmatiile corecte: A. Glicozidele cardiotonice sunt utile in decompensare cardiaca B. Unele tulburari de ritm cardiac raspund la tratamentul cu digitalice. C. Glicozidele cardiotonice au efect inotrop negativ D. Glicozidele cardiotonice au un indice terapeutic mic E. Glicozidele cardiotonice se pot asocia in terapie cu simpatomimeticele care au efect sinergic 7. Preparatele farmaceutice cu digitalice pot fi administrate pe cale A. Inhalatorie. B. Topica C. Injectabila. D. Rectala E. Orala. 8. Antiaritmicele actioneaza prin urmatoarele mecanisme: A. blocarea canalelor de sodiu; B. stimularea sistemului simpatic; C. prelungirea perioadei refractare; D. blocarea canalelor de calciu; E. activarea receptorilor dopaminergici. 9. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru lidocaina, ca antiaritmic? A. are structura amidica; B. blocheaza canalele de calciu; C. blocheaza canalele de sodiu; D. poate provoca reactii adverse neuropsihice (in doze mari); E. biodisponibilitate p.o. redusa, si ca urmare se administreaza i.v.

10. Digitalicele au: A. indice terapeutic mic; B. efecte cronotrop si dromotrop negative; C. efecte inotrop, batmotrop si tonotrop negative; D. efecte cronotrop si dromotrop pozitive; E. efecte inotrop, batmotrop, tonotrop negative. 11. Fac parte din grupa medicamentelor antiaritmice clasa I (blocante ale canalelor de sodiu): A. chinidina; B. amiodarona; C. lidocaina; D. flecainida; E. verapamilul. 12. Glicozizii cardiotonici se indica in: A. insuficienta cardiaca primara; B. tahiaritmii supraventriculare; C. bradicardie; D. angina pectorala; E. edem pulmonar acut. 13. Sunt functii ale miocardului contractil: A. excitabilitatea B. conductibilitatea C. tonicitatea D. contractilitatea E. ritmicitatea 14. Sunt inhibitori selectivi ai fosfodiesterazei: A. amrinona; B. teofilina; C. milrinona; D. aminofilina; E. enoximona. 15. Sunt medicamente antaritmice: A. propifenazona; B. chinidina; C. lidocaina; D. metoprolol; E. molsidomin. 16. Sunt stimulatoare ale intregului miocard (contractil si excitoconductor): A. teofilina; B. digoxina; C. dobutamina D. aminofilina E. amrinona 17. Blocantele canalelor de sodiu, clasa 1A: A. prelungesc repolarizarea i perioada refractar B. sunt reprezentate de lidocain, fenitoin, mexiletin C. prelungesc durata potenialului de aciune D. scurteaz repolarizarea i perioada refractar E. nu modific durata potenialului de aciune 18. Care din urmtoarele afirmaii privind amiodarona sunt corecte: A. este un antiaritmic eficace n aritmiile ventriculare din intoxicaia digitalic

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

B. are proprieti antiaritmice C. are proprieti antianginoase D. poate fi responsabil de apariia unor complicaii pulmonare E. produs hepatotoxic Care dintre afirmaiile de mai jos nu caracterizeaz lidocaina: A. este indicat n aritmiile atriale (flutter, fibrilaie recent) B. este de elecie n aritmiile ventriculare (fibrilaie ventricular postinfarct miocardic acut) C. concentraia plasmatic terapeutic este de 6-10 g/ml D. este indicat n aritmiile induse de sipradozarea digitalicelor E. asocierea cu propranololul scade clearance-ul lidocainei Care dintre afirmaiile de mai jos sunt adevrate: A. digitalicele sunt medicamente cu indice terapeutic mare B. parametrii monitorizai n terapia cu digitalice sunt: pulsul, kaliemia, concentraia plasmatic, funcia hepatic, funcia renal C. este recomandat asocierea digitalicelor cu saluretice D. glicozizii cardiotonici au efect cronotrop negativ E. glicozizii cardiotonici sunt contraindicai n cardiomiopatia hipertrofic Care dintre afirmaiile de mai jos sunt adevrate: A. chinidina+anticoagulantele orale crete riscul de accidente hemoragice B. chinidina+digoxina scade concentraia plasmatic a digoxinei, reducndu-i astfel toxicitatea C. carbonatul acid de sodiu+chinidin alcalinizeaz urina i crete eliminarea chinidinei, scznd durata de aciune D. verapamilul n asociere cu digoxina scade concentraia plasmatic a acesteia E. amiodarona nu se asociaz cu betablocantele, verapamilul i chinidina Care dintre afirmaiile de mai jos sunt false: A. digitoxina este digitalicul cel mai intens bradicardizant i cu tendina cea mai mare de cumulare B. zona terapeutic a concentraiei plasmatice a digoxinei este 0.5-2 ng/ml C. timpul de njumtire a digoxinei este de 6-7 zile D. inhibitoarele enzimatice scad toxicitatea digitoxinei E. digitoxina se prezint sub form de comprimat de 0,25 mg Care dintre efectele de mai jos nu caracterizeaz amiodarona: A. scurteaz repolarizarea B. are efect antiaritmic i antianginos C. scade automatismul i frecvena cardiac D. deprim sistemul conductor Hiss-Purkinje E. are efect inotrop pozitiv Care dintre formele farmaceutice de mai jos sunt greite: A. xilina de uz cardiologic-soluie injectabil de 1%, 10 sau 20 ml B. amiodarona-comprimat de 250 mg C. verapamil-fiole a 5 mg/2 ml D. fosfat de disopiramid-comprimat de 200 mg E. chinidin sulfat-comprimat de 200 mg Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false: A. chinidina are ca efect advers cinconismul B. procainamida produce un sindrom lupoid ireversibil C. lidocaina este indicat ca antiaritmic la pacienii i cu epilepsie deoarece scade incidena crizelor convulsive D. cimetidina diminu biotransformarea fenitoinei

E. amiodarona nu produce toxicitate pulmonar 26. Chinidina: A. are o biodisponibilitate oral sczut B. circul n snge legat de proteinele plasmatice ntr-o proporie mare ( > 80%) C. are efecte cronotrop, batmotrop i inotrop negative D. este lipsit de efecte secundare digestive E. nu se acumuleaz n organism 27. Digoxina: A. are ca mecanism de aciune inhibarea pompei membranare de Na+/K+ ATP-az B. are efect proaritmic C. are efect dromotrop pozitiv D. este indicat n blocul atrioventricular E. se utilizeaz n tratamentul insuficienei cardiace 28. Din glicozizii cardiotonici, grupa digoxinei se caracterizeaz prin: A. absorbie digestiv medie B. nu se leag de proteinele plasmatice C. epurare predominant prin eliminare renal D. laten i durat de aciune lung E. reprezentani: digoxina, deslanozid, lanatozid C 29. Indicaiile glicozizilor cardiotonici sunt: A. tahicardia ventricular B. tahiaritmii supraventriculare C. insuficien cardiac acut i cronic D. miocardite acute E. sindromul Wolf-Parkinson-White 30. Lidocaina: A. este de elecie n aritmiile ventriculare B. ncetinete mult depolarizarea sistolic C. sufer intens efectul primului pasaj hepatic D. blocheaz canalele lente de calciu E. scurteaz repolarizarea 31. Procainamida: A. are un T1/2 lung (~ 13 ore) B. are o biodisponibilitate oral bun (> 75%) C. are o concentraie plasmatic eficace 4-14 g/ml D. are biotransformare hepatic prin acetilare, la N-acetilprocainamid, metabolit activ antiaritmic E. prezint alergie ncruciat cu procaina 32. Tratamentul supradozajului digitalic const n: A. reducerea dozei de digitalic B. hipokaliemia mai mic de 4 mEq/l necesit administrare de KCl p.o./i.v. C. n aritmiile ventriculare aprute se administreaz lidocain D. n intoxicaiile grave se administreaz i.v. ca antidot anticorpi specifici antidigitalici ( antidigoxin, antidigitoxin ) cu aciune de neutralizare rapid E. n tahicardia accentuat: atropina 33. Utilizarea glicozizilor cardiotonici necesit pruden n urmtoarele situaii: A. la nou-nscui i prematuri, miocardul este mai sensibil i timpul de njumtire este mai mare, fiind necesar reducerea dozelor corespunztor vrstei B. insuficiena hepatic diminu epurare digitoxinei C. hipernatremia favorizeaz instalarea blocului atrio-ventricular

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

D. hipokalemia i hipomagneziemia pot favoriza aritmiile, chiar la doze mici de digitalice E. insuficiena renal diminu epurarea digitoxinei Verapamilul se caracterizeaz prin: A. biodisponibilitate p.o. foarte mic < 25% i o variabilitate mare individual B. are aciune deprimant asupra miocardului excitoconductor nodal C. o eficien terapeutic sporit n insuficiena cardiac D. actioneaza prin blocarea canalelor de potasiu E. sub tratamentul cu cimetidin este necesar reducerea dozelor Amiodarona: A. blocheaz canalele membranare de clor B. blocheaz canalele membranare de potasiu C. efect antiaritmic i antianginos D. deregleaz funcia tiroidian E. se asociaz frecvent cu betablocante i verapamil Amrinona: A. amelioreaz deficitul de pomp cardiac B. produce vasoconstricie arteriolar C. crete fluxul sanguin renal i filtrarea glomerular D. este lipsit de efecte adverse E. este indicat n insuficiena cardiac congestiv acut Au efect inotrop pozitiv prin creterea AMPc intracelular: A. digitoxina B. izoprenalina C. amrinona D. aminofilina E. strofantina Care dintre efectele urmtoare nu aparin glicozizilor cardiotonici? A. creterea frecvenei cardiace B. creterea conducerii A-V C. creterea tonusului simpatic D. efect inotrop pozitiv E. efect batmotrop pozitiv Care dintre medicamentele asociate cresc efectele i toxicitate chinidinei? A. carbonat acid de sodiu B. digoxina C. anticoagulante orale D. cimetidina E. paracetamol Glicozizii cardiotonici sunt indicai n: A. tahicardie ventricular B. bloc A-V C. tahiaritmii supraventriculare D. insuficiena cardiac E. miocardite acute Inhibitori selectivi ai fosfodiesterazei de tip III miocardic sunt: A. teofilina B. dobutamina C. aminofilina D. amrinona E. milrinona

42. La nivelul miocardului, glicozizii cardiotonici produc: A. inhibarea efluxului de sodiu B. inhibarea influxului de potasiu C. creterea influxului de calciu D. creterea influxului de clor E. creterea influxului de magneziu 43. Urmtoarele reacii adverse apar la administrarea de glicozizi cardiotonici: A. bloc A-V B. dureri abdominale i diaree C. glaucom D. tulburri de vedere E. anemie hemolitic 44. Amiodarona: A. Blocheaz canalele membranare de potasiu B. Producere vasodilataie coronarian C. Blocheaz canalele de calciu voltaj-dependente D. Se metabolizeaz prin dezacetilare cu formarea unui metabolit activ E. Blocheaz canalele ionilor de clorur, datorit iodului din componena moleculei 45. Care dintre urmtoarele afirmaii privind digitalicele este adevrat? A. Sunt medicamente cu indice terapeutic mic B. La bolnavii cu risc se monitoreaz concentraia plasmatic C. Digitalicele de tip digitoxin favorizeaz acumularea n organism D. Sunt medicamente cu indice terapeutic foarte bun E. Au timp de njumtire scurt i eliminare rapid i necesit administrare de 4 ori pe zi 46. Care dintre urmtoarele blocante ale canalelor de calciu nu se utilizeaz ca antiaritmice? A. Verapamilul B. Galopamilul C. Diltiazemul D. Nifedipina E. Amlodipina 47. Care dintre urmtoarele medicamente prelungesc repolarizarea i perioada refractar? A. Lidocaina B. Mexiletina C. Fenitoina D. Amiodarona E. Bretiliul 48. Care dintre urmtoarele reacii adverse sau efecte secundare sunt caracteristice digitalicelor? A. Bradicardie B. Anorexie, grea, vom C. Cefalee, confuzie D. Midriaz i hiposalivaie E. Tulburri de vedere 49. n insuficiena cardiac apare: A. Deficit de contracie B. Tahicardie compensatorie C. Presarcin crescut D. Postsarcin crescut E. Bradicardie compensatorie 50. Modificrile produse n insuficiena cardiac sunt:

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

A. Staz sanguin cu congestie B. Edeme C. Dispnee D. Oboseal la efort E. Bradicardie exagerat Reaciile adverse ale amiodaronei sunt: A. Dereglarea funciei tiroidiene B. Fibroz pulmonar potenial letal C. Microdepozite corneeene D. Tahicardie datorit efectului parasimpatolitic E. Creterea consumului de oxigen a miocardului Verapamilul: A. Se absoarbe bine pe cale oral, nu se metabolizeaz hepatic, avnd o biodisponibilitate de peste 90% B. Are aciune deprimant cardiac C. Are aciune antihipertensiv D. Are aciune antianginoas E. Nu se utilizeaz ca antiaritmic datorit selectivitii marcate pe vase i sczute pe miocard Toxicitatea digitalicelor este accentuata in urmatoarele cazuri: A. hipercalcemie B. asociere cu simpatomimetice C. hipokaliemie D. asocire cu antiacide E. supradozare Sunt stimulante cardiace inhibitori selectivi ai fosfodiesterazei miocardice de tip III: A. amrinona B. milrinona C. teofilina D. izoprenalina E. aminofilina Scad efectul antiaritmic al fenitoinei: A. fenilbutazona B. paracetamol C. cimetidina D. alcoolismul cronic E. fenobarbital Digitalicele cardiotonice au urmatoarele caracteristici: A. deprima conducerea atrio ventriculara B. efect tahicardizant C. stimuleza Na/K - ATPaza sarcolemica D. cresc concentratia calciului in sarcoplasma E. au efect proaritmogen la doze mari Notati asocierile contraindicate: A. propranolol + dihidralazina B. propranolol + verapamil C. amiodarona + verapamil D. amiodarona + chinidina E. amiodarona + propranolol Nu sunt medicamente antiaritmice:

59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

A. chinidina B. verapamil C. lidocaina D. molsidomin E. amrinona Eficacitatea si riscul reactiilor adverse ale fenitoinei, cresc la asociere cu: A. cimetidina B. paracetamol C. acid acetilsalicilic D. fenibutazona E. fenobarbital Notati mecanismele actiunii antiaritmice: A. inhibarea fosfodiesterazei si cresterea concentratiei AMPc B. blocarea receptorilor adrenergici alfa1 C. blocarea canalelor ionice de sodiu D. blocarea canalelor ionice de potasiu E. blocarea canalelor lente de calciu In terapia cu digoxina, se monitorizeaza, parametrii: A. puls, EKG B. functia hepatica C. functia renala D. kaliemia E. concentratia plasmatica a digoxinei In insuficienta cardiaca acuta, se administreaza intravenos: A. verapamil B. digoxina C. furosemid D. morfina E. nitroglicerina Cresc efectul antiaritmic si toxicitatea fenitoinei: A. fenilbutazona B. paracetamol C. cimetidina D. fenobarbital E. alcoolismul cronic Cardiotonicele digitalice au urmatoarele caracteristici, cu exceptiile: A. deprima conducerea atrioventriculara B. efect tahicardizant C. efect proaritmogen, la doze mari D. stimuleaza Na+ / K+ - ATPaza sarcolemica E. cresc concentratia Ca2+ in sarcoplasma Care dintre cardiotonicele urmatoare se situeaza pe primele doua locuri privind efectul bradicardizant: A. digoxina B. acetildigitoxina C. digitoxina D. lanatozid C E. dezacetillanatozid C In insuficienta cardiaca acuta, se administreaza i.v. A. digoxina

67.

68.

69.

70.

71.

72.

73.

74.

B. furosemid C. nitroglicerina D. verapamil E. morfina Parametrii monitorizati in terapia cu digoxina sunt: A. puls, EKG B. kaliemia si magneziemia C. functia hepatica D. functia renala E. concentratia plasmatica a digoxinei Antiaritmicele au urmatoarele mecanisme de actiune, cu exceptiile: A. blocarea canalelor ionice de sodiu B. blocarea canalelor ionice de potasiu C. inhibarea fosfodiesterazei si cresterea concentratiei de AMPc D. blocarea canalelor ionice lente de calciu E. blocaj adrenergic alfa-1 Notati mecanismele de actiune cardiotonica ale digitalicelor: A. inhibarea Na+/K+ ATP-azei B. stimularea Na+/K+ ATP-azei C. cresterea Ca2+ citoplasmatic in fibra cardiaca D. inhibarea eliberarii Ca2+ din reticulul sarcoplasmic E. stimularea pacemakerului Cresterea toxicitatii digitalicelor este favorizata de urmatoarele: A. supradozare B. hipercalcemie C. hipokaliemie D. asociere cu simpatomimetice E. asocierea cu antiacide Cardiotonicele digitalice au efect pozitiv asupra functiilor cardiace: A. inotropa B. batmotropa C. tonotropa D. cronotropa E. dromotropa Sunt stimulante cardiace, inhibitori selectivi ai fosfodiesterazei miocardice de tip III: A. teofilina B. amrinona C. aminofilina D. milrinona E. dobutamina In insuficienta cardiaca se pot folosi: A. arteriolodilatatoare B. medicamente ce scad forta de contractie a miocardului C. venoconstrictoare D. diuretice E. glicozide cardiotonice Glicozidele cardiotonice: A. stimuleaza Na+K+ ATP-aza B. tendinta de cumulare creste cu liposolubilitatea C. stimuleaza toate functiile miocardului

75.

76.

77.

78.

79.

80.

81.

82.

D. se administreaza exclusiv oral E. se indica in tahiaritmii supraventriculare Antiaritmicele clasei 1: A. blocheaza canalele de potasiu B. prezinta trei subclase: 1A, 1B, 1C C. diminua viteza de depolarizare diastolica D. scad pragul de depolarizare sistolica rapida E. au efecte aritmogene Verapamilul: A. sufera efectul primului pasaj hepatic B. are proprietati antihipertensive C. blocheaza canalele lente de calciu D. actioneaza antiaritmic predominant la nivel ventricular E. are actiune deprimanta cardiaca redusa Digoxinul: A. se leaga in procent redus de proteinele plasmatice B. are o durata foarte scurta de actiune C. are o latenta medie D. se indica in tratamentul insuficientei cardiace E. blocheaza Na /K -ATP-aza Efecte inotrop pozitive se pot obtine prin: A. Stimularea Na+K+ ATP-azei B. Blocarea canalelor de calciu C. Stimularea receptorilor beta1 adrenergici D. Stimularea fosfodiesterazei E. Cresterea concentratiei de AMPc La nivelul miocardului excito-conductor glicozidele cardiotonice: A. Cresc forta de contractie B. Produc bradicardie C. Prelungesc perioada refractara scazand viteza de conducere A-V D. Cresc tonicitatea ventriculara E. Produc hipotensiune Care antiaritmice sunt blocante ale canalelor de potasiu: A. chinidina B. amiodarona C. verapamil D. sotalol E. propafenona Chinidina: A. Nu se absoarbe oral B. Se poate acumula in tesuturi C. Blocheaza canalele de Na D. inhiba sistemul nervos vegetativ E. Poate da fenomene de intoleranta dobandita Tratamentul insuficientei cardiace cronice se poate realiza prin: A. Scaderea muncii inimii (reducerea activitatii fizice, scadere ponderala, tratarea HTA) B. Regim hiposodat C. Medicamente inotrop pozitive D. Vasoconstrictoare E. Diuretice

83. Care dintr urmatoarele afirmatii sunt corecte? A. Digitoxina si acetildigitoxina au absorbtie digestiva inalta, legarea de proteinele plasmatice si tisulare se realizeaza in proportii mari, eliminarea este lenta B. Digitoxina si acetildigitoxina nu se absorb dupa administrare orala C. Lanatozidul C si Digoxina au absorbtie digestiva medie, legarea de proteinele plasmatice si tisulare se realizeaza in proportie medie, eliminara este mai rapida fata de grupul digitoxinei D. Lanatozidul C si Digoxina au absorbtie digestiva inalta, legarea de proteinele plasmatice si tisulare se realizeaza in proportie mare, eliminarea este lenta E. Strofantina are absorbtie digestiva redusa, legare de proteinele plasmatice redusa, eliminare rapida 84. Care dintre afirmatiile de mai jos sunt corecte? A. Digitalicele au efect batmotrop pozitiv; B. Digitalicele au efect cronotop si dromotrop negativ ; C. Digitalicele au efect cronotop si dromotrop pozitiv; D. Digitalicele au efect inotrop si tonotrop pozitiv; E. Digitalicele au efect inotrop si tonotrop negativ 85. Terapia cu glicozide cardiotonice este indicata in: A. Insuficienta cardiaca B. Insuficienta circulatorie periferica C. Astm bronsic D. Angina pectorala E. Tahiaritmii supraventriculare 86. Care ditre urmatoarele substante medicamentoase au efect antiaritmic ? A. Verapamil B. Enalapril C. Mexiletina D. Lidocaina E. Dipiridamol 87. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte? A. Chinidina este izomerul dextrogir al chininei B. Chinidina este izomerul levogir al chininei C. Chinidina are actiune antiaritmica D. Chinidina are actiune antimalarica E. Chinidina se utilizeaza sub forma de sulfat de chinidina 88. Care dinte afirmatiile de mai jos sunt corecte ? A. Amiodarona este un antiarimic de rezerva utilizat in cazuri rebele la alte tratamente B. Amiodarona este un antiarimic de prima alegere in aritmiile cardiace C. Amiodarona are proprietati coronarodilatatoare, fiind utilizat ca antianginos D. Amiodarona poate fi conditionata sub forma de comprimate si fiole E. Amiodarona se asociaza frecvent cu beta-blocante 89. Verapamilul are urmatoarele actiuni: A. Antiarimica B. Antianginoasa C. Antihipertensiva D. Vasoconstrictoare E. Diuretica 90. Digoxina: A. Este un glicozid cardiotonic obtinut din Digitalis lanata. B. Are ca aglicon digoxigenina.

91.

92.

93.

94.

95.

96.

97.

98. Amiodarona: A. Are un timp de injumatatire foarte lung. B. Prezinta efect antiaritmic si antianginos C. Se poate asocia cu verapamil.

C. Are ca parte glucidica 3 molecule de glucoza. D. Timpul de injumatatire este lung. E. Prezinta o biotransformare hepatica accentuata. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate? A. Beta-adrenomimeticele asociate cu glicozidele cardiotonice favorizeaza aritmii severe. B. Glicozidele cardiotonice sunt indicate in tahiaritmii supraventriculare. C. Dintre glicozidele cardiotonice de prima alegere este Digitoxina. D. salureticele datorita hipokaliemiei potenteaza actiunea si toxicitatea glicozidelor cardiotonice. E. Sarurile de calciu se administreaza i.v. la digitalizati. Care dintre urmatorii compusi sunt inhibitori selectivi ai fosfodiesterazei? A. Teofilina B. Amrinona C. Enoximona D. Aminofilina E. Milrinona. Dobutamina: A. Este un derivat de sinteza al dopaminei. B. Se administreaza exclusiv oral. C. Creste fluxul sanguin coronarian. D. Creste diureza. E. Este indicat in hipertensiune arteriala. Chinidina: A. Este un alcaloid izolat din scoarta arborelui de chinina. B. Prezinta o absorbtie orala buna. C. Se acumuleaza in tesuturi, inclusiv in miocard. D. Are efect parasimpatomimetic cu stimulare cardiaca. E. prezinta efectel cronotrop, batmotrop si inotrop pozitive. Care dintre urmatorii compusi fac parte din clasa antiaritmicelor supraventriculare? A. Procainamida B. Mexiletina C. Chinidina D. Verapamil E. Fenitoina Care dintre urmatoarele antiaritmice fac parte din clasa blocantelor canalelor de potasiu? A. Verapamil B. Galopamil C. Amiodarona D. Sotalol E. Diltiazem Care dintre antiaritmicele urmatoare sunt blocante ale canaleor de sodiu, tip chinidinic? A. Sparteina B. Procainamida C. Flecainida D. Lidocaina E. Disopiramida

D. Este substanta activa din produsul Cordarone. E. Eficacitatea sa apare in primele 2-4 zile. 99. Care dintre urmatoarele efecte sunt caracteristice Verapamilului? A. Diuretic B. Antihipertensiv C. Antiaritmic D. Antiulceros E. Antianginos 100. Clasele de medicamente active in insuficienta cardiaca sunt: A. Vasodilatatoare B. Arteriolodilatatoare C. Venoconstrictoare D. Diuretice E. Inotrop pozitive 101. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la structura glicozidelor cardiotonice: A. Agliconul (genina) este nucleul sterolic B. Ciclul lactonic nesaturat este indispensabil pentru actiune. C. Dintre glucide nici una nu e glucoza D. Partea glucidica creste potenta E. Numarul gruparilor OH nu influenteaza profilul farmacocinetic 102. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la farmacocinetice glicozidelor cardiotonice: A. Grupa digoxinei are latenta si durata de actiune intermediara B. Grupa digitoxinei are latenta si durata de actiune foarte scurta C. Grupa strofantinei are latenta si durata de actiune lunga D. Strofantinele au o absorbtie digestiva foarte mica E. Fenomene de acumulare, datorita eliminarii lente sunt frecvente la grupa digitoxinei 103. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la farmacografia digitalicelor: A. Se folosesc doze de atac si apoi doze de mentinere B. Digitalizarea rapida (1-2 zile) se face cu doze mari, i.v. C. Digitalizarea lenta se face cu doze de atac moderate, p.o. D. Digitalicele nu se pot administra i.v. E. Parametrii monitorizati mai frecvent sunt: pulsul, kaliemiea, concentratia plasmatica. 104. Digitoxina are: A. Absorbtie p.o. aproape totala B. Timpul de injumatatire este foarte lung C. Eliminarea renala si digestiva D. Posologie care nu trebuie redusa la varstnici si in insuficienta hepatica E. Administrare exclusiv orala. 105. Digoxina are: A. Latenta si durata medie B. Absorbtie p.o. de 60-70% C. Epurarea majoritar pe cale renala D. Posologie redusa la varstnici E. Administrare exclusiv orala. 106. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la chinidina: A. Concentratiile plasmatice terapeutice sunt foarte apropiate de cele toxice B. Este indicata numai in aritmii ventriculare grave. C. Se poate administra oral si i.v. D. Nu interactioneaza cu alte medicamente. E. Este contraindicata in hiper si hipokaliemeie

107. A. B. C. D. E. 108. A. B. C. D. E. 109. A. B. C. D. E. 110. A. B. C. D. E. 111. A. B. C. D. E. 112. A. B. C. D. E. 113. A. B. C. D. E. 114. A. B. C. D. E. 115. A.

Nu prezinta efecte antiaritmice medicamentele antihipertensive din clasele: Inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei Blocantele canalelor de calciu Beta blocantele Neurosimpatolitce Antagonistii receptorilor angiotensinei II. Alegeti medicamentele antiaritmice care se indica si ca antihipertensive: Verapamilul Lidocaina Amiodarona Metoprolol Disopiramida Care din urmatoarele afirmatii privind glicozizii cardiotonici sunt corecte? sunt substante de sinteza; sunt de natura vegetala; se gasesc in Digitalis lanata; se gasesc in Convalaria majalis; nu sunt toxice. Care din proprietatile farmacocinetice ale glicozizilor cardiotonici sunt false? durata actiunii este direct proportionala cu latenta; digitoxina are latenta scurta; strofantina se absoarbe bine per os; digitoxina se elimina lent; digoxina se leaga slab de proteinele plasmatice. Care din proprietatile farmacodinamice ale digitalicelor sunt corecte? influenteaza toate functiile inimii; functiile miocardului contractil sunt stimulate; au efect inotrop negativ; au efect batmotrop pozitiv; au efect tonotrop negativ. Care din proprietatile farmacodinamice ale digitalicelor sunt corecte? tesutul excito-conductor este inhibat de digitalice; au efect dromotrop negativ; au efect cronotrop pozitiv; celulele de conducere se gasesc in nodul sino-atrial, nodul atrio-ventricular; au efecte asemanatoare, dar diferite ca intensitate, durata. Care din proprietatile farmacodinamice ale digitalicelor sunt false? actioneaza numai pe miocardul insuficient; cresc forta de contractie; au efect inotrop negativ; scad debitul cardiac; cresc diureza. Sunt functii ale miocardului contractil: excitabilitatea conductibilitatea tonicitatea contractilitatea ritmicitatea Sunt stimulatoare ale intregului miocard (contractil si excitoconductor): teofilina;

B. digoxina; C. dobutamina D. aminofilina E. amrinona 116. Sunt inhibitori selectivi ai fosfodiesterazei: A. amrinona; B. teofilina; C. milrinona; D. aminofilina; E. enoximona. 117. Digitalicele au: A. indice terapeutic mic; B. efecte cronotrop si dromotrop negative; C. efecte inotrop, batmotrop si tonotrop negative; D. efecte cronotrop si dromotrop pozitive; E. efecte inotrop, batmotrop, tonotrop negative. 118. Sunt medicamente antaritmice: A. propifenazona; B. chinidina; C. lidocaina; D. metoprolol; E. molsidomin. 119. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru lidocaina, ca antiaritmic? A. are structura amidica; B. blocheaza canalele de calciu; C. blocheaza canalele de sodiu; D. poate provoca reactii adverse neuropsihice (in doze mari); E. biodisponibilitate p.o. redusa, si ca urmare se administreaza i.v. 120. Glicozizii cardiotonici se indica in: A. insuficienta cardiaca primara; B. tahiaritmii supraventriculare; C. bradicardie; D. angina pectorala; E. edem pulmonar acut. 121. Antiaritmicele actioneaza prin urmatoarele mecanisme: A. blocarea canalelor de sodiu; B. stimularea sistemului simpatic; C. prelungirea perioadei refractare; D. blocarea canalelor de calciu; E. activarea receptorilor dopaminergici. 122. Fac parte din grupa medicamentelor antiaritmice clasa I (blocante ale canalelor de sodiu): A. chinidina; B. amiodarona; C. lidocaina; D. flecainida; E. verapamilul. 123. Glicozizii cardiotonici prezinta urmatorul profil farmacologic: A. indice terapeutic mic B. pot produce fibrilatie ventriculara (cauza deceselor in intoxicatia cu digitalice)

C. D. E. 124. A. B. C. D. E. 125. A. B. C. D. E. 126. A. B. C. D. E. 127. A. B. C. D. E. 128. A. B. C. D. E. 129. A. B. C. D. E. 130. A. B. C. D. E. 131. A. B. C. D.

produc dereglarea functiei tiroidiene hipokaliemia favorizeaza toxicitatea digitalicelor efect inotrop si cronotrop pozitiv Miocardul excitoconductor este caracterizat prin: ritmicitate tonicitate excitabilitate contractilitate conductibilitate Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la teofilina sunt adevarate: are indice terapeutic mic este utilizata limitat in cardiologie este inhibitor al fosfodiesterazei stimuleaza receptorii adenozinei are efect inotrop pozitiv slab Sunt inhibitoare ale miocardului excitoconductor: digoxina dopamina digitoxina dobutamina deslanozid Care dintre afirmatiile de mai jos caracterizeaza fenitoina ? are indice terapeutic mic este utilizata in aritmiile induse de supradozarea digitalicelor este utila asocierea cu acidul acetilsalicilic este utilizata in tratamentul epilepsiei administrata intravenos rapid, favorizeaza aritmiile ventriculare Care dintre afirmatii nu caracterizeaza lidocaina ? concentratia plasmatica terapeutica este de 1,5- 6 micrograme/ml biodisponibilitatea p.o. crescuta absorbtie rapida p.o. asocierea cu propranololul creste clearance- ul lidocainei este indicata in aritmiile induse de supradozarea digitalicelor Asocierea dintre -blocante si verapamil trebuie evitata, deoarece: favorizeaza bronhoconstrictia ambele actioneaza inotrop negativ produc crize de angina pectorala deprima conducerea A- V produc spasme vasculare periferice Glicozizii cardiotonici sunt indicati in: tahiaritmii supraventriculare tahiaritmii ventriculare sindrom Wolf- Parkinson- White insuficienta cardiaca acuta si cronica cardiomiopatie hipertrofica Masurile ce se intreprind la aparitia reactiilor adverse in terapia cu digitalice sunt: administrarea KCl la o kaliemie de 6 miliechivalenti/litru administrarea de saruri de calciu pentru combaterea aritmiilor administrarea de atropina pentru combaterea bradicardiei oprirea administrarii digitalicelor

E. in intoxicatiile grave se administreaza ca antidot anticorpi specifici antidigitalici

Tema nr. 9 Diuretice


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Acioneaz prin inhibarea anhidrazei carbonice: A. Furosemid B. Acetazolamida C. Hidroclorotiazida D. Clortalidon E. Triamteren 2. Alegei dintre diuretice pe cele care rein K+ A. Acetazolamida B. Spironolactona C. Hidroclorotiazida D. Clortalidon E. Furosemid 3. Alegei diureticele care elimin potasiu: A. Furosemid B. Spironolactona C. Amilorid D. Triamteren E. Canrenoat de K 4. Alegei diureticele de ans A. Hidroclorotiazida B. Acetazolamida C. Spironolactona D. Furosemid E. Manitol 5. Diureticele tiazidice pot produce: A. Hipoglicemie B. Hipermagnezemie C. Hipopotasemie D. Hipolipemie E. Hipernatremie 6. Furosemidul: A. Are intensitate medie de aciune B. Acioneaz la nivelul poriunii ascendente a ansei lui Henle C. Scade eliminarea de ioni de K+ D. Este ineficient n edem pulmonar acut E. Nu produce dezechilibre hidroelectrolitice 7. Notai afirmaiile corecte referitoare la interaciunile diureticelor cu alte medicamente: A. Diureticele tiazidice poteneaz uricozuricele B. Diureticele tiazidice poteneaz hipoglicemiantele C. Diureticele tiazidice poteneaz antiaritmicele D. Diureticele tiazidice poteneaz cardiotonicele E. Antinflamatoarele poteneaz efectele diureticelor 8. Notai afirmaiile corecte:

A. Triamteren este compus natural cu structur steranic B. Spironolactona este compus de semisintez analog structural al aldosteronului C. Furosemid este o sulfonamid heterociclic D. Acetazolamida este un derivat de acid benzoic E. Hidroclorotiazida are o structur de acid antranilic 9. Actiune diuretica prin mecanism renal au: A. glicozizii cardiotonici; B. diureticele saluretice; C. derivatii xantinici; D. coloizii; E. apa, in cantitate mare. 10. Diureticele de tip tiazide: A. inhiba anhidraza carbonica si formarea de H+ in tubul contort proximal; B. cresc presiunea osmotica a urinii tubulare; C. inhiba reabsorbtia de Na+ la nivelul segmentului ascendent al ansei Henle; D. inhiba reabsorbtia de Na+ prin schimb cu H+ si K+; E. inhiba reabsorbtia de Na+ la nivelul segmentului terminal, cortical, al ansei Henle. 11. Este antagonist competitiv al aldosteronului: A. clopamida; B. triamteren; C. spironolactona; D. clortalidona; 12. Mecanism renal de actiune diuretica au medicamentele urmatoare, cu o singura exceptie: A. hidroclorotiazida; B. teofilina; C. clortalidona; D. furosemidul; E. triamterenul. 13. Medicamentele diuretice pot produce ca reactii adverse urmatoarele dezechilibre electrolitice, cu o singura exceptie: A. hiponatremie; B. hipopotasemie; C. hiperpotasemie; D. hipofosfatemie; E. hipomagneziemie. 14. Care dintre urmtoarele medicamente au un efect diuretic rapid, care-i justific utilizarea n tratamentul edemului pulmonar acut: A. hidroclorotiazida B. spironolactona C. acetazolamida D. furosemid E. triamteren 15. Dup administrarea oral, actiunea diuretic a spironolactonei atinge intensitatea maxim la: A. 2-3 zile B. 6-7 zile C. 12-24 ore D. 14 zile E. 2-4 ore 16. Dup administrarea oral, efectul diuretic al furosemidului se menine:

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

A. 2-3 ore B. 4-6 ore C. 2-3 zile D. 8 ore E. 24 ore Acetazolamida are urmtoarele indicaii terapeutice, cu excepia: A. ulcer gastric i duodenal B. edeme C. glaucom D. epilepsie E. diabet insipid nefrogen Care dintre urmtoarele diuretice prezint eficacitate mare? A. acetazolamida B. amilorid C. triamteren D. furosemid E. clortalidon Care dintre urmtorii compui au efect diuretic i este utilizat n tratamentul diabetului insipid hipofizar i nefrogen? A. furosemid B. manitol C. hidroclorotiazida D. triamteren E. amilorid Care dintre urmtorii compui este diuretic osmotic? A. hidroclorotiazida B. clopamid C. manitol D. clortalidon E. acid etacrinic Furosemidul: A. are eficacitate slab B. este diuretic tiazidic C. inhib cotransportul NA+/K+/2Cl- la nivelul ansei Henle D. este indicat n hipotensiunea arterial E. nu produce dezechilibre hidroelectrolitice n tratamentul cu diuretice pot s apar urmtoarele dezechilibre metabolice, cu excepia: A. hiperlipemie B. hiponatremie acut C. hiperglicemie D. hiperuricemie E. hiperazotemie Are efect antidiuretic la bolnavii cu diabet insipid nefrogen: A. Furosemidul B. Acetazolamida C. Acidul etacrinic D. Triamterenul E. Hidroclorotiazida Care dintre afirmaiile privind diureticele este fals? A. Tiazidele cresc toxicitatea cardiotonicelor

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

B. Tiazidele scad eliminarea urinar de calciu C. Diureticele de ans scad eliminarea urinar de calciu D. Eliminarea urinar de potasiu scade sub aciunea amiloridului E. Tiazidele produc hiperglicemie i hiperuricemie Care dintre urmtoarele diuretice sunt utilizate n insuficien renal acut? A. Furosemidul B. Hidroclorotiazida C. Ciclotiazida D. Politiazida E. Ciclopentiazida Diureticele care pot fi utilizate n hipercalciuria idipatic deoarece scad eliminarea de calciu sunt: A. Hidroclorotiazida B. Manitolul C. Acetazolamida D. Acidul etacrinic E. Carbamida Diureticele tiazidice pot produce urmtoarele dezechilibre electrolitice: A. Hipokaliemie B. Hipercalciurie C. Hiperkaliemie D. Hipermagneziemie E. Hipercloremie Sunt metabolii activi ai spironolactonei? A. Acidul etacrinic B. Acidul valproic C. Acidul epsilon-aminocaproic D. Acidul canrenoic E. Acidul tranexamic In hipercalciuria idiopatica, sunt indicate diureticele: A. hidroclorotiazida B. furosemid C. triamteren D. spironolactona E. acid etacrinic Afirmatia incorecta este: A. diureticele tiazidice antagonizeaza uricozuricele B. furosemid produce alcaloza hipocloremica C. efectele diureticelor sunt potentate de antiinflamatoarele nesteroidiene D. acetazolamida este utilizata ca adjuvant in epilepsie E. durata actiunii clopamidei este de 24 ore Urmatoarele afirmatii sunt corecte, cu exceptia: A. hidroclorotiazida antagonizeaza efectul hipoglicemiant al antidiabeticelor B. furosemid produce hipopotasemie C. spironolactona este antagonist de efect al aldosteronului D. amilorid produce hiperpotasemie E. manitol este un diuretic osmotic Pentru clortalidon, afirmatia incorecta, este: A. durata actiunii medie 6 - 12 ore B. indicat ca diuretic in toate tipurile de edeme

33.

34.

35.

36.

37. Alegeti diureticele care actioneaza prin inhibarea anhidrazei carbonice: A. Clopamid B. Clortalidon C. Ederen D. Nefrix E. Triamteren 38. Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru furosemid? A. diuretic; B. medicament de alegere in hipercalcemie; C. nu se recomanda in crizele hipertensive acute; D. inhiba reabsorbtia clorului si sodiului; E. grabeste eliminarea toxicelor. 39. Actiune diuretica prin mecanism renal au: A. glicozizii cardiotonici; B. diureticele saluretice; C. derivatii xantinici; D. coloizii; E. apa, in cantitate mare. 40. Mecanism renal de actiune diuretica au medicamentele urmatoare, cu o singura exceptie: A. hidroclorotiazida; B. teofilina; C. clortalidona; D. furosemidul; E. triamterenul.

C. indicat ca antihipertensiv D. este o sulfamida heterociclica E. inhiba reabsorbtia Na+ in segmentul cortical terminal al ansei Henle Pentru furosemid, afirmatia incorecta este: A. inhiba cotransportul Na+/K+/2 Cl- la nivelul segmentului ascendent al ansei Henle B. durata actiunii dupa administrare orala este 4 - 6 ore C. are actiune antihipertensiva D. produce hipocalciurie E. are efect hipokaliemiant Alegeti afirmatia incorecta pentru spironolactona: A. produce virilizare la femei B. produce hiperkaliemie C. latenta actiunii este scurta 1 - 2 ore D. efectul maxim se instaleaza dupa 2-3 zile de tratament E. durata actiunii este lunga, mentinandu-se 2-3 zile dupa intreruperea tratamentului Care dintre urmatoarele diuretice sunt diuretice de ansa ? A. Hidroclorotiazida B. Acetazolamida C. Spironolactona D. Furosemidul E. Clopamid Care dintre urmatoarele diuretice sunt diuretice antialdosteronice ? A. Furosemid B. Manitol C. Clopamid D. Politiazida E. Spironolactona

41. Diureticele de tip tiazide: A. inhiba anhidraza carbonica si formarea de H+ in tubul contort proximal; B. cresc presiunea osmotica a urinii tubulare; C. inhiba reabsorbtia de Na+ la nivelul segmentului ascendent al ansei Henle; D. inhiba reabsorbtia de Na+ prin schimb cu H+ si K+; E. inhiba reabsorbtia de Na+ la nivelul segmentului terminal, cortical, al ansei Henle. 42. Furosemidul: A. inhiba anhidraza carbonica si formarea de H+, in tubul contort proximal; B. inhiba reabsorbtia de Na+ la nivelul segmentului terminal, cortical, al ansei Henle; C. inhiba reabsorbtia de Na+ prin schimb cu H+ si K+; D. inhiba reabsorbtia de Na+, la nivelul segmentului ascendent, al ansei Henle; E. creste presiunea osmotica a urinii tubulare. 43. Medicamentele diuretice pot produce ca reactii adverse urmatoarele dezechilibre electrolitice, cu o singura exceptie: A. hiponatremie; B. hipopotasemie; C. hiperpotasemie; D. hipofosfatemie; E. hipomagneziemie. 44. Este antagonist competitiv al aldosteronului: A. clopamida; B. triamteren; C. spironolactona; D. clortalidona; E. amilorid. 45. Urmatoarele substante sunt diuretice de ansa, cu exceptia: A. clortalidona B. bumetanida C. acid etacrinic D. indacrinona E. furosemid 46. Care dintre urmatoarele substante este diuretic antialdosteronic prin antagonism de efect ? A. canrenona B. spironolactona C. izosorbid D. amilorid E. piretanid 47. Care dintre urmatoarele diuretice are durata lunga de actiune (peste 24 ore) ? A. furosemid B. indacrinona C. indapamida D. ciclopentiazida E. hidroclorotiazida 48. Tratamentul de electie in edemul din ciroza hepatica consta in: A. furosemid i.v. B. furosemid per os doze mici C. diuretice hipokaliemiante D. diuretice hiperkaliemiante E. manitol i.v. 49. Manitol:

A. se absoarbe digestiv B. se elimina prin filtrare glomerulara C. are eficacitate slaba D. durata efectului lunga, peste 24 ore E. are efect antidiuretic in diabetul insipid hipofizar 50. Pentru triamteren nu este corecta afirmatia: A. antialdosteronic, prin antagonism de efect B. antialdosteronic, prin antagonism competitiv C. actioneaza la nivelul tubilor contorti distali D. alcalinizeaza urina E. are durata de actiune medie (aprox. 10 ore) INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Care dintre urmatoarele diuretice se asociaza in tratamentul HTA? A. Hidroclorotiazida B. Acetazolamida. C. Furosemid D. Amilori E. Manitol 2. Care dintre urmtoarele diuretice sunt cu structur tiazidic A. Indapamid B. Spironolactona C. Amilorid D. Hidroclorotiazida E. Ciclopentiazida 3. Diureticele saluretice: A. Cresc excretia ionilor de sodiu si clorura B. Pot produce hipokaliemie C. Se pot asocia in medicatia antihipertensiva D. Nu se administreaza in insuficienta renala grava E. Scad excretia ionilor de potasiu si magneziu 4. Diureticele sunt medicamente ce pot fi indicate in: A. Hipertensiune arteriala B. Criza de angina pectorala C. Insuficienta cardiaca cronica D. Glaucom E. Edeme de diferite etiologii 5. Efecte diuretice pot avea compusii cu structura: A. Steroidica B. Polioli C. Pirazolone D. Sulfonamidica E. Xantinica 6. Furosemidul este: A. Contraindicat in hipertensiune arterial B. Substanta activa din produsul Furantril C. Util in administrare i.v. in edeme grave D. Diuretic cu eliminare redusa de potasiu E. Diuretic cu structura de acid sulfamoil antranilic

7. Hidroclorotiazida: A. Este un diuretic cu durat lung de aciune (mai mare de 24 ore) B. Intr n preparatul Nefrix C. Este contraindicat n HTA D. Se indic n toate tipurile de edeme E. Produce dezechilibre electrolitice i acido-bazice 8. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru toate diureticele saluretice? A. cresc eliminarea urinara de sodiu; B. cresc eliminarea urinara de potasiu; C. cresc eliminarea urinara de calciu; D. alcalinizeaza urina; E. tind sa scada volemia. 9. Diureticele de ansa (furosemidul) au: A. durata de actiune lunga; B. durata de actiune scurta; C. efect mediu de eliminare a potasiului (K+); D. eficacitate mare; E. eficacitate medie. 10. Economisesc potasiu (K+) urmatoarele diuretice: A. antialdosteronice - antagonisti competitivi al aldosteronului; B. inhibitoarele anhidrazei carbonice; C. diureticele de ansa; D. tiazidele, E. antialdosteronice - antagonisti de efect ai aldosteronului. 11. Furosemidul este diureticul de electie in: A. edem pulmonar acut (i.v.); B. hiperaldosteronism primar; C. insuficienta renala cronica (in doze terapeutice mari); D. edemul din ciroza hepatica; E. glaucom acut congestiv. 12. Furosemidul: A. provoaca o diureza intensa; B. retine apa in lumenul nefronului prin mecanism osmotic; C. este un diuretic de ansa; D. produce in mod specific alcalinizarea urinii; E. are efect de scurta durata. 13. In litiaza renala oxalica, ca adjuvant, se indica: A. hidroclorotiazida; B. clopamida; C. acetazolamida; D. furosemidul; E. spironolactona. 14. Manitolul, administrat intravenos, este diureticul de electie in: A. edem pulmonar acut; B. insuficienta renala acuta; C. insuficienta renala cronica; D. edem cerebral; E. glaucom acut congestiv. 15. Sunt diuretice care elimina potasiul (K+): A. hidroclorotiazida;

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

B. spironolactona; C. furosemidul; D. triamteren; E. acetazolamida. Tiazidele (hidroclorotiazida) au: A. efect puternic de eliminare a potasiului (K+); B. efect de retinere a potasiului (K+); C. durata scurta de actiune; D. eficacitate medie; E. durata medie de actiune. Fac parte din grupul diureticelor care economisesc potasiul: A. manitolul B. amiloridul C. triamterenul D. acetazolarnida E. indapamida Furosemidul: A. apaine clasei diureticelor care economisesc potasiul B. are aciune diuretic modest i durabil C. efectul diuretic este dozo-dependent D. este contraindicat n insuficiena cardiac acut E. produce dezechilibrele hidroelectrolitice mai frecvent dect hidroclorotiazida Hidroclorotiazida poate produce ca efecte secundare: A. hiperuricemie B. hiperglicemie C. hiperkalemie D. hipokaliemie E. hipoglicemie Hidroclorotiazida: A. este un antagonist competitiv al aldosteronului la nivelul tubului contort distal B. provoac dezechilibre metabolice de tip hiperglicemie i hiperlipemie C. este utilizat n intoxicaia cu barbiturice D. determin alcaloz hipocloremic E. se administreaz per os i iv n urgene Manitolul: A. nu se absoarbe la nivel digestiv B. este indicat n intoxicaiile acute, cu substane care se elimin renal C. are o durat de laten lung (mai mare de 24 ore) D. poate avea efect virilizant la femei E. este contraindicat la bolnavii cu gut Precizai care sunt afirmaiile corecte referitoare la spironolacton: A. inhib reabsorbia sodiului n segmentul terminal cortical al ansei Henle B. scade efectul cardiotonicelor C. este diureticul de electie n edemul cerebral D. produce impoten sexual la brbai E. are efect antidiuretic n diabetul insipid hipofizar Spironolactona: A. acioneaz predominant la nivelul segmentului ascendent al ansei Henle B. are o biodisponibilitate oral redus ca urrnare a efectului de prim pasaj hepatic intens C. produce impoten sexual

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

D. are laten i durat de aciune lung E. este diureticul de elecie utilizat n edemul cerebral Care dintre afirmaiile privind acetazolamida sunt corecte? A. acioneaz la nivelul tubului contort proximal B. produce acidoz metabolic C. reduce presiunea intraocular D. acidific urina E. produce hipersecreie gastric Care dintre diuretice se folosesc n intoxicaii acute cu substane care se elimin renal? A. hidroclorotiazida B. manitol C. clortalidona D. furosemid E. spironolacton Care dintre efectele adverse enumerate se ntlnesc n tratamentul cu diuretice saluretice? A. hiperpotesemie B. hiponatremie C. hipomagnezemie D. alcaloza hipocloremic E. hipoglicemie Diuretice antialdosteronice sunt: A. spironolactona B. triamteren C. clopamid D. clortalidon E. manitol Diureticele pot fi utilizate n: A. diabet zaharat B. diabet insipid C. HTA D. edem pulmonar acut E. edem cerebral Enumerai diureticele care rein potasiu A. hidroclorotiazida B. spironolactona C. indapamida D. amilorid E. politiazida Enumerai diureticele cu durat lung de aciune (peste 24 ore) A. furosemid B. triamteren C. spironolactona D. clortalidona E. politiazida Manitolul: A. se absoarbe digestiv B. se administreaz i.v. C. se elimin la nivel renal mpreun cu un echivalent osmotic de ap D. prezint reabsorbie tubular E. se elimin prin secreie activ la nivel renal

32. Spironolactona: A. are efect sinergic cu aldosteronul B. scade excreia urinar de K+ C. stimuleaz excreia urinar de K+ D. este diuretic cu eficacitate mare E. se administreaz n HTA cu hiperaldosteronism 33. Acetazolamida: A. Produce alcalinizarea urinii B. Produce acidifierea urinii C. Favorizeaz dezechilibrele acido-bazice cu alcaloz metabolic D. Favorizeaz dezechilibrele acido-bazice cu acidoz metabolic E. Favorizeaz reinerea potasiului n organism prin schimb cu ionii de hidrogen 34. Care dintre urmtoarele diuretice elimin potasiu, putnd cauza tulburri hidroelectrolitice? A. Clopamida B. Clortalidona C. Hidroclorotiazida D. Canrenona E. Amiloridul 35. Care dintre urmtoarele diuretice rein potasiul? A. Acetazolamida B. Clopamida C. Indapamida D. Canrenona E. Spironolactona 36. Ce efecte metabolice pot produce diureticele tiazidice? A. Hiperuricemie B. Hiperglicemie C. Hipolipemie D. Hiperazotemie E. Hipoglicemie 37. Manitolul este indicat n: A. Intoxicaii acute cu substane care se elimin renal B. Edem cerebral C. Edem pulmonar acut D. Urgene hipertensive E. Glaucom acut congestiv 38. Spironolactona poate produce urmtoarele efecte adverse: A. Impoten sexual B. Virilizare la femei C. Hipernatriemie D. Bronhoconstricie E. Hipertensiune arterial 39. Sunt antagoniti competitivi ai aldosteronului? A. Triamteren B. Amilorid C. Canrenona D. Spironolactona E. Carbenoxolona 40. Sunt diuretice de ans: A. Bumetanidul

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

B. Amiloridul C. Furosemidul D. Metoclopramidul E. Indacrinona Sunt sulfamide heterociclice, cu efect asemntor diureticelor tiazidice: A. Glibenclamida B. Indapamida C. Glipizida D. Clopamida E. Bumetanida Produc alacaloza hipocloremica, diureticele: A. acetazolamida B. spironolactona C. clopamid D. clortalidon E. furosemid Afirmatiile corecte, sunt: A. diureticele tiazidice antagonizeaza efectul uricozuricelor B. furosemid produce alcaloza hipocloremica C. antiinflamatoarele nesteroidiene potenteaza efectul diureticelor D. acetazolamida este utilizata ca adjuvant in epilepsie E. durata actiunii clopamidei este 24 ore Diureticele tiazidice, pot scade in sange: A. sodiul B. potasiul C. clorul D. glucoza E. colesterol Diureticele tiazidice pot antagoniza efectele pentru: A. saruri de litiu B. clorura de amoniu C. cardiotonice D. hipoglicemiante orale E. uricozurice Pot produce hiperkaliemie, diureticele: A. furosemid B. clopamid C. triamteren D. spironolactona E. amilorid Pentru furosemid sunt corecte afirmatiile: A. produce hipocalciurie B. este indicat in edem pulmonar acut C. nu produce dezechilibre electrolitice D. produce hiperkaliemie E. inhba cotransportul Na/K/2Cl in segmentul ascendent al ansei Henle Afirmatiile corecte pentru spironolactona, sunt: A. are biodisponibilitate crescuta dupa administrarea per os (>75%) B. are efecte secundare de tip aldosteronic C. scade excretia potasiului

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

D. se biotransforma in compusi activi E. este antagonist de efect al aldosteronului La intrerupere brusca a tratamentului cronic cu diuretice de ansa, poate apare: A. retentie hidrosalina B. edeme C. acidoza hipercloremica D. hiperkaliemie E. hipermagnezemie Efectele: diuretic, natriuretic si antihipertensiv ale diureticelor, sunt antagonizate de: A. cardiotonice B. antiaritmice C. antiinflamatoare nesteroidiene D. antiinflamatoare steroidiene E. saruri de litiu Hidroclorotiazida are urmatoarele reactii adverse: A. hipokaliemie B. acidoza hipocloremica C. hiperlipemie D. hiperuricemie E. hipoglicemie Diureticele tiazidice pot scade in sange: A. glucoza B. sodiul C. potasiul D. clorul E. colesterolul Diureticele tiazidice pot antagoniza efectele pentru: A. sarurile de litiu B. cardiotonice C. hipoglicemiante D. uricozurice E. clorura de amoniu Diuretice care scad reabsorbtia Na+ la nivelul portiunii terminale corticale a ansei Henle, sunt: A. acetazolamida B. clopamid C. clortalidon D. acid etacrinic E. indapamid Pot produce hiperkaliemie, diureticele: A. amilorid B. furosemid C. triamteren D. spironolactona E. clopamid Afirmatiile incorecte sunt: A. acetazolamida produce acidoza hipercloremica B. acidul etacrinic inhiba cotransportul Na+/K+/2 Cl- in ramura ascendenta a ansei Henle C. clortalidon are durata scurta de actiune D. hidroclorotiazida produce hipermagneziemie

E. spironolactona are efecte secundare de tip aldosteronic 57. Pentru manitol, indicatiile terapeutice sunt: A. edem cerebral B. edeme din hiperaldosteronism primar sau secundar C. diabet insipid nefrogen D. glaucom acut congestiv E. hipercalciuria idiopatica 58. La intreruperea brusca a tratamentului cronic cu diuretice de ansa poate apare: A. acidoza hipercloremica B. retentie hidrosalina C. hiperkaliemie D. edeme E. hipermagneziemie 59. Asocierea diureticelor hipokaliemiante cu cele hiperkaliemiante, corecteaza: A. acidoza hipercloremica B. alcaloza hipocloremica C. kaliemia D. autolimitarea efectului diuretic E. natremia 60. Efectele: diuretic, natriuretic si antihipertensiv al diureticelor sunt antagonizate de: A. cardiotonice B. antinflamatoare steroidiene C. antiinflamatoare nesteroidiene D. antiaritmice E. saruri de litiu 61. Care dintre urmatoarele diuretice au eficacitate slaba? A. Hidroclorotiazida B. Furosemid C. Acetazolamida D. Triamteren E. Amilorid 62. Dezechilibrele electrolitice si acido-bazice produse de diuretuce pot fi: A. Hipernatremie acuta, la administrare de saluretice cu eficacitate mare si sub dieta hipersodata B. Hipopotasemie dupa diuretice saluretice tiazidice. C. Hiperpotasemie dupa antialdosteronice. D. Hipermagneziemeie la administrare de saluretice. E. Alcaloza hipocloremica dupa tratament indelungat cu saluretice tiazidice si de ansa. 63. Care dintre diuretice se incadreaza in grupul tiazidelor (de ansa terminala)? A. Acetazolamida B. Acidul etacrinic C. Furosemid D. Hidroclorotiazida E. Ciclotiazida 64. Diureticele sunt indicate in: A. Hipertensiune arteriala B. Diabet insipid C. Edeme D. Nefrite acute E. Insuficienta hepatica grava.

65. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte? A. Antiinflamatoarele steroidiene antagonizeaza efectele diureticelor. B. Diureticele tiazidice potenteaza efectul cardiotonicelor. C. Diureticele tiazidice antagonizeaza hipoglicemiantele. D. Diureticele tiazidice intensifica efectul antiaritmicelor. E. Antiinflamatoarele steroidiene potenteaza efectul diureticelor. 66. Hidroclorotiazida: A. Este indicata in diabet insipid nefrogen. B. Se administreaza ca adjuvant in litiaza urinara oxalica. C. Este substanta activa din Nefrix. D. Produce hipertensiune posturala E. Produce hiperkaliemie, hipercloremie. 67. Furosemid: A. Este un diuretic de ansa. B. Are o actiune superioara tiazidelor. C. Se administreaza in edem pulmonar acut, edem cerebral D. Este conditionat In preparatul Ederen E. Are un indice terapeutic ingust. 68. Care dintre urmatoarele diuretice actioneaza prin mecanism antialdosteronic? A. Acetazolamida B. Acidul etacrinic C. Spironolactona D. Triamteren E. Amilorid 69. Spironolactona: A. Este un compus de semisinteza, analog structural al aldosteronului. B. Poate produce hiperkaliemie. C. La barbati poate determina ginecomastie si impotenta, iar la femei hirsutism. D. Creste efectul cardiotonicelor. E. Nu se poate asocia cu Furosemid 70. Diuretice osmotice sunt: A. Triamteren B. Amilorid C. Manitol D. Uree E. Izosorbidul 71. Care din afirmatiile referitoare la reactiile adverse ale diureticelor sunt adevarate: A. produc hipernatriemie acuta B. tiazidele produc hipokaliemie C. antialdosteronicele produc hiperkaliemie D. diureticele saluretice pot produce hipomagneziemie E. salureticele tiazidice produc acidoza hipercloremica. 72. Diureticele saluretice se pot indica in: A. edeme diverse B. anurie C. nefrite acute D. hipertensiune arteriala E. insuficienta cardiaca 73. Hidroclorotiazida: A. are efect antidiuretic in diabetul insipid

74.

75.

76.

77.

78.

79.

80.

81.

B. se indica in hipercalciuria idiopatica C. este contraindicata in litiaza urinara oxalica D. produce hipoglicemie marcata E. poate produce alcaloza hipocloremica. Furosemidul: A. are durata lunga de actiune B. actioneaza la nivelul segmentului ascendent al ansei lui Henle C. produce frecvent dezechilibre hidroelectrolitice D. creste calciuria E. se contraindica in edemele cerebrale Spironolactona: A. prezinta o biodisponibilitate mare pe cale orala B. are efecte catabolizante marcate C. blocheaza actiunea aldosteronului D. are durata lunga de actiune E. produce hipokaliemie. Care din urmatoarele diuretice sunt de tip tiazida: A. furosemid B. hidroclorotiazida C. spironolactona D. indapamid E. amilorid Furosemidul: A. are intensitate medie de actiune B. actioneaza la nivelul portiunii ascendente a ansei lui Henle C. scade eliminarea de ioni de potasiu D. poate produce hiperglicemie E. este ineficient in edemul pulmonar acut Diureticele pot produce: A. hipernatriemie B. hipopotasemie C. hiperpotasemie D. hipomagneziemie E. acidoza hipercloremica Care diuretice sunt economisitoare de potasiu: A. clortalidon B. triamteren C. furosemid D. spironolactona E. amilorid Hidroclorotiazida: A. este un diuretic cu durata lunga de actiune B. intra in preparatul Nefrix C. se indica in toate tipurile de edeme D. se contraindica in hipertensiunea arteriala E. produce dezechilibre electrolitice si acido-bazice Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt diuretice ? A. Acidul nicotinic B. Acidul etacrinic C. Triamterenul

82.

83.

84.

85.

86.

87.

88.

89.

D. Trimetazidina E. Ciclopentiazida Diureticele saluretice au efect antihipertensiv. Acesta se explica prin: A. Efect vasodilatator direct B. Scaderea volemiei C. Efect alfa-simpatolitic D. Cresterea concentratiei de Na+ E. Scaderea concentratiei ionului de Na+ (efect natriuretic) Diureticele pot fi indicate in: A. Edeme B. Stop cardiac C. Hipertensiune arteriala D. Hipotensiune arteriala E. Diabet insipid Hidroclorotiazida: A. Este un diuretic cu structura tiazidica B. Este un diuretic cu structura steroidica C. Este indicata in diabetul insipid nefrogen D. Este indicata in hipertensiunea arteriala E. Este contraindicata in hipertensiunea arteriala Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la furosemid sunt adevarate ? A. Are structura de acid carboxilic B. Este un diuretic cu eficacitate slaba C. Nu poate fi administrat in crizele hipertensive D. Se administreaza in hipertensiunea arteriala, inclusiv in crize E. Este utila administrarea lui in intoxicatia cu barbiturice Blocarea anhidrazei carbonice prin acetazolamida are ca efect: A. Actiune diuretica B. Actiune hipersecretoare gastrica C. Actiune de scadere a secretiei umorii apoase si presiunii intraoculare D. Actiune stimulenta SNC E. Actiune inhibitoare SNC Care dintre urmatoarele afirmatii sunt corecte ? A. Spironolactona este un analog structural al aldosteronului B. Actiunea diuretica a spironolactonei se datoreaza blocarii actiunii aldosteronului C. Actiunea diuretica a spironolactonei se datoreaza favorizarii actiunii aldosteronului la nivel renal D. Spironolactona poate avea ca efect secundar hipokaliemie E. Spironolactona poate avea ca efect secundar hiperkaliemie Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la manitol sunt adevarate ? A. Este un polialcol derivat de manoza B. Este un diuretic osmotic C. Nu are efect diuretic D. Este indicat in edemul cerebral E. Se administreaza sub forma de comprimate si solutie pentru uz intern Alegeti afirmatiile corecte despre diureticele osmotice: A. Au ca reprezentanti substantele medicamentoase triamteren, amilorid. B. Se administreaza i.v. lent sau in perfuzie. C. Se indica in edem cerebral D. Sunt contraindicate in edeme cerebrale

E. Nu sunt eficiente in glaucom acut 90. Alegeti afirmatiile corecte despre spironolactona: A. Este un hormon secretat de corticosuprarenala B. Are actiune diuretica si anabolizanta, virilizanta C. Blocheaza actiunea aldosteronului D. Nu se poate asocia cu alte antihipertensive E. Scade excretia de K+ si H+ 91. Alegeti diuretice care pot duce la hiperkaliemie: A. Nefrix B. Ederen C. Triamteren D. Spironolactona E. Furosemid 92. Alegeti diureticele cu structura de sulfamida heterociclica: A. Furosemid B. Indapamid C. Clopamid D. Triamteren E. Clortalidon 93. Alegeti efectele secundare posibile ale diureticelor: A. Hipokaliemie B. Hiperkaliemie C. Hiponatremie D. Hipernatremie E. Hipomagneziemie 94. Utilizarea diureticelor poate produce: A. Eruptii cutanate B. Efecte rebound (retentie salina si edeme) C. Diabet insipid D. Cresterea TA E. Potentarea efectelor glicozidelor cardiotonice 95. Alegeti indicatiile corecte pentru furosemid: A. Intoxicatii cu unele medicamente B. HTA C. Edem pulmonar acut D. Diabet insipid E. Hiperaldosteronism primar 96. Alegeti diureticele cu durata lunga de actiune: A. Furosemid B. Indapamid C. Hidroclorotiazida D. Clortalidon E. Spironolactona 97. Alegeti diureticele contraindicate in hipokaliemie: A. Furosemid B. Hidroclorotiazida C. Spironolactona D. Amilorid E. Triamteren 98. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru hidroclorotiazida? A. antihipertensiv;

B. diuretic; C. antidiuretic; D. scade glicemia; E. creste toxicitatea digitalicelor. 99. Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru spironolactona? A. antagonist competitiv al aldosteronului; B. actioneaza la nivelul tubului contort distal; C. inhiba reabsorbtia sodiului in segmentul ascendent al ansei Henle; D. produce hiperpotasemie; E. este metabolizat in metaboliti inactivi. 100. Care din urmatoarele medicamente sunt diuretice? A. Manitol; B. Triamteren; C. Aldosteron; D. Clortalidon; E. Spironolactona. 101. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru manitol? A. se administreaza per os; B. se recomanda in edemul cerebral; C. util in intoxicatii acute; D. indicat in profilaxia anuriei; E. diuretic osmotic. 102. Economisesc potasiu (K+) urmatoarele diuretice: A. antialdosteronice - antagonisti competitivi al aldosteronului; B. inhibitoarele anhidrazei carbonice; C. diureticele de ansa; D. tiazidele; E. antialdosteronice - antagonisti de efect ai aldosteronului. 103. Sunt diuretice care elimina potasiul (K+): A. hidroclorotiazida; B. spironolactona; C. furosemidul; D. triamteren; E. acetazolamida. 104. Furosemidul: A. provoaca o diureza intensa; B. retine apa in lumenul nefronului prin mecanism osmotic; C. este un diuretic de ansa; D. produce in mod specific alcalinizarea urinii; E. are efect de scurta durata. 105. Manitolul, administrat intravenos, este diureticul de electie: A. edem pulmonar acut; B. insuficienta renala acuta; C. insuficienta renala cronica; D. edem cerebral; E. glaucom acut congestiv. 106. Furosemidul este diureticul de electie in: A. edem pulmonar acut (i.v.); B. hiperaldosteronism primar; C. insuficienta renala cronica (in doze terapeutice mari);

D. E. 107. A. B. C. D. E. 108. A. B. C. D. E. 109. A. B. C. D. E. 110. A. B. C. D. E. 111. A. B. C. D. E. 112. A. B. C. D. E. 113. A. B. C. D. E. 114. A. B. C. D. E.

edemul din ciroza hepatica; glaucom acut congestiv. In litiaza renala oxalica, ca adjuvant, se indica: hidroclorotiazida; clopamida; acetazolamida; furosemidul; spironolactona. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate pentru toate diureticele saluretice? cresc eliminarea urinara de sodiu; cresc eliminarea urinara de potasiu; cresc eliminarea urinara de calciu; alcalinizeaza urina; tind sa scada volemia. Tiazidele (hidroclorotiazida) au: efect puternic de eliminare a potasiului (K+); efect de retinere a potasiului (K+); durata scurta; eficacitate medie; durata medie. Diureticele de ansa (furosemidul) au: durata de actiune lunga; durata de actiune scurta; efect mediu de eliminare a potasiului (K+); eficacitate mare; eficacitate medie. Diureticele care retin potasiul sunt: clopamida politiazida canrenona furosemid amilorid Hidroclorotiazida are urmatoarele efecte secundare: hipoglicemie hiperuricemie hiperazotemie creste calciuria HTA Diureticele care produc alcaloza hipocloremica sunt: hidroclorotiazida furosemid spironolactona acetazolamida clopamida Furosemid: inhiba cotransportul Na+/K+/2Cl- la nivelul segmentului ascendent al ansei Henle are durata lunga de actiune, peste 24 ore creste calciuria se administreaza exclusiv i.v. indicat in toate tipurile de edeme

115. A. B. C. D. E. 116. A. B. C. D. E. 117. A. B. C. D. E. 118. A. B. C. D. E. 119. A. B. C. D. E.

Spironolactona: potenteaza actiunea aldosteronului scade excretia de K+, H+ are durata lunga de actiune, peste 24 ore produce hipopotasemie potenteaza efectul cardiotonicelor Acetazolamida este indicata in: criza de HTA glaucom acut congestiv edeme epilepsie insuficienta renala acuta Manitolul: inhiba anhidraza carbonica are efect diuretic osmotic se admiinistreaza exclusiv i.v. creste calciuria este indicat in edemul cerebral Asocierea diureticelor hipokaliemiante cu cele hiperkaliemiante corecteaza: hiperazotemia alcaloza hipocloremica kaliemia "autolimitarea efectului diuretic dependenta de diuretice Diureticele tiazide antagonizeaza: cardiotonicele hipoglicemiantele litiul antiaritmicele uricozuricele

Tema nr. 10 Vasodilatatoare cerebrale si periferice


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Alegei afirmaiile corecte A. Tanakan comprimate conine extract standardizat de Vinca minor B. Tanakan mrete circulaia arterial n creier i member C. Stugeron comprimate conine pentoxifilin D. Cavinton comprimate conine vincamin E. Nicergolina este substana activ din Cinarizin 2. Care dintre vasodilatatoare se ncadreaz la musculotrope? A. Nicergolina B. Bufenina C. Xantinol nicotinat D. Tolazolina E. Bametam 3. Care dintre vasodilatatoare sunt alfa-adrenolitice A. Nicergolina

B. Bufenina C. Bametam D. Pentoxifilina E. Vincamina 4. Care dintre vasodilatatoare sunt beta-2 adrenomimetice A. Vincamina B. Pentoxifilina C. Nicergolina D. Isoxuprina E. Cinarizina 5. Cinarizina A. Este antihipertensiv cu larg utilizare B. Conine extract standardizat de Ginkgo biloba C. Nu este indicat n ateroscleroza cerebral D. Este condiionat n Stugeron capsule E. Este condiionat n Cavinton comprimate 6. n insuficiena circulatorie cerebral, alturi de vasodilatatoare sunt eficiente: A. Vasoconstrictoare locale B. Hemostatice locale C. Adrenomimetice beta-1 D. Adrenomimetice alfa E. Neurotonice 7. n insuficiena circulatorie periferic sunt favorabile alturi de vasodilatatoare cerebrale i: A. Antifibrinolitice B. Arterioloconstrictoare C. Hemoreologice D. Alfa-adrenomimetice E. Vasoconstrictoare 8. Care din urmatoarele vasodilatatoare actioneaza la nivelul unor receptori adrenergici? A. naftidrofuril; B. pentoxifilina; C. xantinolnicotinat; D. vincamina; E. dihidroergotoxina. 9. Medicamentele enumerate sunt vasodilatatoare cerebrale, cu o singura exceptie: A. vincamina; B. dihidroergotamina; C. cinarizina; D. nicergolina; E. vinpocetina. 10. Medicamentele enumerate sunt vasodilatatoare periferice, cu o singura exceptie: A. isoxuprina; B. naftidrofuril; C. bametan; D. tolazolina; E. cinarizina. 11. Pot aparea tulburari extrapiramidale ca reactii adverse pentru: A. cinarizina; B. pentoxifilina; C. naftidrofuril; D. xantinol nicotinat;

E. vincamina. 12. Se administreaza p.o. dupa masa sau in forme enterosolubile, deoarece produce iritatie gastrica, prin stimularea seceretiei de gastrina: A. xantinol nicotinat; B. extract de Ginkgo biloba; C. pentoxifilina; D. vincamina; E. vinpocetina. 13. Urmatoarele medicamente vasodilatatoare sunt musculotrope, cu o singura exceptie: A. vincamina; B. dihidroergotoxina; C. vinpocetina; D. cinarizina; E. flunarizina. 14. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals: A. extractul de Ginkgo biloba crete rezistena capilar i tonusul venos B. vincamina este indicat n sarcin C. xantinol nicotinatul produce arteriolodilataie mai intens n periferie i mai slab la nivel cerebral D. naftidrofurilul este antagonist pe receptorii serotoninergici 5HT2B E. pentoxifilina previne agregarea plachetar i eritrocitar 15. Posologia pentru extractul de Ginkgo biloba: A. 8 mg de 2 ori pe zi B. 40 mg de 3 ori pe zi C. 40 mg de 6 ori pe zi D. 4 mg de 3 ori pe zi E. 40 mg pe zi 16. Urmtoarele afirmaii despre extractul de Ginkgo biloba sunt adevrate, cu excepia: A. mrete circulaia arteriolar n creier i membre B. are efect antiedematos C. scade tonusul venos D. previne agregarea plachetar E. stimuleaz metabolismul energetic neuronal 17. Vasodilatatoarele alfa-adrenolitice sunt urmtoarele, cu excepia: A. tolazolina B. fentolamina C. fenoxibenzamina D. bufenina E. nicergolina 18. Vasodilatatoarele cerebrale au urmtoarele indicaii terapeutice, cu excepia: A. insuficiena circulatorie cerebral B. ateroscleroza cerebral C. accidente cerebrovasculare ischemice D. accidente cerebrovasculare hemoragice E. tulburri circulatorii de natur ischemic retiniene i cohleo-vestibulare 19. Vasodilatatoarele cerebrale musculotrope sunt: A. tolazolina B. bufenina C. vincamina D. bametan

E. fenoxibenzamina 20. Care dintre urmtoarele vasodilataoare periferice acioneaz prin stimularea receptorilor 2-adrenergici? A. Nicergolina B. Fentolamina C. Tolazolina D. Isoxsuprina E. Fenoxibenzamina 21. Care dintre urmtoarele vasodilatatoare acioneaz prin mecanism musculotrop: A. Bametan B. Isoxsuprina C. Nicergolina D. Pentoxifilina E. Fenoxibenzamina 22. n urma interaciunii, pentoxifilina va determina: A. Creterea efectului insulinei; B. Creterea efectului antihipertensivelor; C. Scderea efectului glibenclamidei; D. Scderea efectului insulinei; E. Inversarea aciunii inhibitorilor enzimei de conversie 23. Notai afirmaia incorect referitoare la proprietile farmacodinamice ale naftidrofurilului: A. Vasodilatator cerebral B. Efect antibradikinic C. Aciune proagregant plachetar D. Vasodilatator periferic E. Favorizeaz metabolismul aerob n muchi 24. Pentoxifilina se recomand n: A. Tulburri vasculare periferice; B. Infarct miocardic acut C. Insuficien cardiac D. Aterocleroz coronarian avansat E. Aterocleroz cerebral avansat 25. Vincamina se recomand n: A. Insuficien circulatorie cerebral B. Tumori cerebrale C. Infarct miocardic acut D. Hipertensiune intracranian E. Tromboflebite 26. Este vasodilatator periferic si cerebral, beta-2 adrenomimetic: A. alprostadil B. tolazolina C. nicergolina D. dihidroergotoxina E. isoxsuprina 27. Este vasodilatator periferic si cerebral, antagonist pe receptorii serotoninergici 5 - HT2B: A. dihidroergotoxina B. nicergolina C. naftidrofuril D. vincamina E. cinarizina

28. Este vasodilatator periferic din clasa prostaglandine: A. alprostadil B. misoprostol C. dinoprostum D. benciclan E. buflomedil 29. Sunt vasodilatatoare cerebrale si periferice exclusiv musculotrope: A. acid nicotinic B. vincamina C. cinarizina D. nicergolina E. extract de Ginkgo-biloba 30. Pentoxifilina are urmatoarele actiuni farmacodinamice, cu exceptia: A. produce vasodilatatie periferica moderata B. imbunatateste proprietatile reologice ele sangelui C. induce agregare plachetara D. amelioreaza microcirculatia cerebrala si periferica E. creste AMPc 31. Care dintre urmatoarele indicatii terapeutice corespund Xantinol nicotinatului. A. Astm bronsic. B. Tulburari ischemice vestibulare, labirintice, retiniene. C. HTA. D. Edeme periferice. E. Cardiopatia ischemica. 32. Alegeti vasodilatatoarele musculotrope: A. Dihidroergotoxina B. Isoxuprin C. Pentifilina D. Nicergolina E. Tolazolina 33. Alegeti vasodilatatorele cerebrale alfa-adrenolitice: A. Cinarizina B. Xantinol nicotinat C. Bufomedil D. Vincamina E. Nicergolina 34. Care din urmatoarele vasodilatatoare actioneaza la nivelul unor receptori adrenergici? A. naftidrofuril; B. pentoxifilina; C. xantinolnicotinat; D. vincamina; E. dihidroergotoxina. 35. Urmatoarele medicamente vasodilatatoare sunt musculotrope, cu o singura exceptie: A. vincamina; B. dihidroergotoxina; C. vinpocetina; D. cinarizina; E. flunarizina. 36. Se administreaza p.o. dupa masa sau in forme enterosolubile, deoarece produce iritatie gastrica, prin stimularea seceretiei de gastrina:

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

A. xantinol nicotinat; B. extract de Ginkgo biloba; C. pentoxifilina; D. vincamina; E. vinpocetina. Pot aparea tulburari extrapiramidale ca reactii adverse pentru: A. cinarizina; B. pentoxifilina; C. naftidrofuril; D. xantinol nicotinat; E. vincamina. Medicamentele enumerate sunt vasodilatatoare periferice, cu o singura exceptie: A. isoxuprina; B. naftidrofuril; C. bametan; D. tolazolina; E. cinarizina. Medicamentele enumerate sunt vasodilatatoare cerebrale, cu o singura exceptie: A. vincamina B. dihidroergotamina; C. cinarizina; D. nicergolina; E. vinpocetina. Care din urmatorii factori de risc nu sunt implicati in ateroscleroza membrelor inferioare? A. fumatul; B. hipertensiunea arteriala; C. hiperlipemia; D. hipoproteinemia; E. diabetul. Notati vasodilatatorul cerebral si periferic din clasa prostacicline: A. isoxuprina B. alprostadil C. naftidrofuril D. cinarizina E. misoprostol Este vasodilatator cerebral si periferic alfa-adrenolitic: A. bufenina B. vincamina C. nicergolina D. isoxuprina E. pentifilina Extractul de Ginkgo Biloba: A. scade circulatia arteriala in membre B. are efect antiedematos C. scade tonusul venos D. are efect proagregant plachetar E. este contraindicat in tulburari circulatorii retiniene Xantinol nicotinat: A. este antagonist pe receptorii serotoninergici 5HT-2B B. produce arteriolodilatatie intensa mai ales la nivel cerebral

C. previne agregarea plachetara D. diminua metabolismul neuronal E. se indica in hemoragia cerebrala acuta 45. Pentoxifilina are urmatoarele caracteristici, cu exceptia: A. este derivat xantinic B. previne agregarea plachetara C. provoaca dureri epigastrice D. se administreaza exclusiv injectabil E. potenteaza efectul insulinei 46. Este vasodilatator cerebral si periferic, antagonist pe receptorii serotoninergici 5HT-2B: A. pentoxifilina B. vinpocetina C. naftidrofuril D. bametan E. nicergolina INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Care dintre urmtoarele substane sunt vasodilatatoare periferice: A. Propranolol B. Pentoxifilin C. Dihidroergotoxina D. Isoxuprin E. Ergotamina 2. Notati afirmatiile corecte: A. Nicergolina poate potenta efectul antihipertensivelor B. Nicergolina se administreaza oral si parenteral C. Nimotop este conditionat in forme orale si flacoane cu solutie perfuzabila D. Cavinton este indicat in faza acuta a hemoragiei cerebrale E. Pentoxifilina are si proprietati hemoreologice 3. Notati medicamentele utilizate pentru ameliorarea circulatiei si/sau metabolismului cerebral: A. Diazepam B. Vincamina C. Pentoxifilina D. Nicergolina. E. Nimotop 4. Prezinta proprietati vasodilatatoare periferice si/sau cerebrale substantele medicamentoase din clasele farmacologice: A. Alfa adrenolitice B. Blocantele canalelor de calciu C. Beta-2 adrenomimetice D. Alfa-adrenomimetice E. Beta-2 adrenolitice 5. Substantele medicamentose vasodilatatoare periferice si cerebrale apartin urmatoarelor clase structurale: A. Derivati de acid lisergic B. Derivati de pirazolona C. Derivati de acid nicotinic D. Derivati de benzodiazepina E. Derivati xantinici

6. Vasodilatatoarele periferice si cerebrale pot fi prescrise in urmatoarele afectiuni A. Insuficienta circulatorie cerebrala B. Tulburari circulatorii retiniene C. Hipertensiune intracraniana D. Arterita obliteranta a membrelor E. Tulburari ischemice labirintice si vestibulare 7. Dintre medicamentele enumerate sunt vasodilatatoare periferice: A. vincamina; B. isoxupina; C. bametan; D. tolazolina; E. noradrenalina. 8. Dupa mecanismul lor de actiune, vasodilatatoarele cerebrale si periferice pot fi: A. beta-1-adrenomimetice; B. alfa-adrenolitice; C. beta-2-adrenomimetice; D. musculotrope; E. alfa-adrenomimetice. 9. Imbunatatesc proprietatile reologice ale sangelui: A. cinarizina; B. naftidrofuril; C. pentoxifilina; D. xantinol nicotinat; E. vincamina. 10. Naftidrofuril este substanta activa din: A. Stugeron; B. Dusodril retard; C. Sadamin; D. Naftilong; E. Cavinton. 11. Pentoxifilina este indicata in: A. infarct miocardic acut; B. tulburari vasculare periferice; C. tulburari circulatorii cerebrale; D. hemoragii acute; E. astm bronsic. 12. Prezinta ca reactie adversa disconfort gastro-intestinal, iritatie gastrica, dureri epigastrice, tulburari digestive dispeptice: A. extract de Ginkgo biloba; B. xantinol nicotinat; C. pentoxifilina; D. vincamina; E. naftidrofuril. 13. Vasodilatatoare antiischemice cerebrale sunt: A. ergotamina; B. dihidroergotamina; C. dihidroergotoxina; D. nicergolina; E. cinarizina. 14. Vasodilatatoare antiischemice, cu actiune de tip musculotrop sunt: A. pentoxifilina;

15.

16.

17.

18.

19.

20. Cinarizina: A. antagonizeaz efectele unor autacoide vasoactive (histamina, serotonin, B. C. D. E.

B. xantinol nicotinat; C. tolazolina; D. vincamina; E. codergocrina. Vasodilatatoare cerebrale cu mecanism de actiune musculotrop sunt: A. vincamina; B. dihidroergotoxina; C. vinpocetina; D. tolazolina; E. cinarizina. Care dintre afirmaiile urmtoare nu caracterizeaz vincamina: A. produce arteriolodilataie, mai intens n periferie i mai slab la nivel cerebral B. stimuleaz metabolismul neuronal C. previne agregarea plachetar D. nu influeneaz debitul cardiac i fluxul sanguin renal E. este indicat n tulburri retiniene i cohleovestibulare de natur ischemic Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. vincamina stimuleaz metabolismul neuronal B. cinarizina amelioreaz circulaia labirintic C. extractul de Ginkgo biloba scade rezistena capilar i crete tonusul venos D. hidralazina crete circulaia cerebral E. cinarizina favorizeaz intrarea oxigenului i a glucozei n neuroni Care dintre urmtoarele medicamente sunt vasodilatatoare antiischemice de tip musculotrop: A. pentoxifilina B. cinarizina C. cimetidina D. papaverina E. propantelina Care dintre urmtoarele medicamente sunt vasodilatatoare periferice antiischemice: A. vincamina B. xantinol nicotinat C. naftidrofuril D. piridoxina E. pentoxifilina

angiotensin) crete valoarea tensiunii arteriale amelioreaz circulaia labirintica previne agregarea plachetar se prezint sub form de Stugeron, comprimate de 25 mg 21. Extractul de Ginkgo biloba: A. mrete circulaia arterial n creier i member B. se prezint sub forma preparatului Tanakan comprimate a 40 mg i se administreaz 40 mg x 3/zi C. crete agregarea plachetar D. diminu metabolismul energetic neuronal E. crete rezistena capil 22. n tratamentul aterosclerozei cerebrale se utilizeaz: A. stugeron cpr. 25mg

B. cimetidina C. vincamina drj. 10 mg D. vibramicina E. vinpocetina 23. n tulburrile circulatorii ischemice vestibulare, labirintice i retiniene se pot utiliza urmtoarele medicamente: A. vincristina B. vincamina C. piridoxina D. xantinol nicotinat E. extractul de Ginkgo-biloba 24. Naftidrofurilul: A. antagonist al receptorilor serotoninergici 5-HT3 B. antagonist al receptorilor serotoninergici 5 HT2B C. stimuleaz secreia de gastrin D. este indicat n tulburri vasculare cerebrale, cohleo-vestibulare i retiniene E. se prezint sub forma preparatului Naftilong 25. Pentoxifilina: A. mbuntete proprietile reologice ale sngelui B. provoac vasodilataie cerebral i periferic C. scade calcemia i magneziemia D. are efect antibradikininic E. poteneaz efectul hipoglicemiant al insulinei i a unor antidiabetice orale (ca glibenclamida) 26. Stimularea metabolismului neuronal este produs de: A. vincamin B. vinblastin C. vincristin D. cinarizina E. extractul de Ginkgo-biloba 27. Vasodilatatoarele cerebrale i periferice sunt: A. vasodilatatoare de mic intensitate i limitate la un anumit teritoriu B. utilizate n tratamentul aterosclerozei C. capabile, unele, s modifice proprietile reologice ale sngelui D. utilizate n tratamentul hipertensiunii arteriale E. vasodilatatoare antiischemice 28. Vincamina este: A. indicat n tulburri circulatorii labirintice (ru de micare, tulburri de echilibru) B. indicat n tulburri retiniene C. un extract de Ginkgo biloba D. potenatoare a efectului hipnotic al hipnoticelor barbiturice E. indicat n hipertensiunea intracranian 29. Cinarizina este indicat n: A. ru de micare B. ateroscleroz cerebral C. tulburri extrapiramidale D. tulburri digestive dispeptice E. migren 30. Dihidroergotoxina are urmtoarele proprieti: A. crete fluxul sanguin cerebral B. este alfa-adrenomimetic

C. amelioreaz oxigenarea i metabolismul cerebral D. produce HTA E. este alfa-adrenolitic 31. Extractul de Ginkgo biloba: A. crete rezistena capilar B. scade tonusul venos C. mrete circulaia arterial n creier i membre D. previne agregarea plachetar E. inhib metabolismul energetic neuronal 32. Farmacoterapia insuficienei circulatorii cerebrale cuprinde: A. vasodilatatoare cerebrale B. antiagregante plachetare C. antianginoase D. neurotonice E. neuroleptice 33. Indicaiile terapeutice ale tolazolinei sunt: A. tulburri circulatorii periferice cu spasme B. accidente cerebrovasculare ischemice C. insuficiena circulatorie periferic D. insuficiena circulatorie cerebral E. feocromocitom 34. Pentoxifilina produce: A. vasodilataie periferic la nivel arteriolar B. agregare plachetar C. creterea fibrinogenului D. crete acizii grai liberi E. scade fibrinogenul 35. Vasodilatatoare beta-2 adrenomimetice sunt: A. isoxuprina B. xantinol nicotinat C. bufenina D. bametan E. nicergolina 36. Vincamina este indicat n: A. hipertensiunea intracranian B. insuficiena circulatorie cerebral C. sarcin D. accidente cerebrovasculare ischemice E. tumori cerebrale 37. Vincamina: A. crete circulaia cerebral B. scade consumul de oxigen C. poteneaz efectul hipnotic al alcoolului D. scade raportul lactat/piruvat E. produce hipotensiune arterial la administrarea injectabil 38. Care dintre urmtoarele medicamente are efecte benefice n sindroamele ischemice cerebrale: A. Vinpocetina B. Extractul de Gingko biloba C. Vincamina

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

D. Vinblastina E. Vincristina Care dintre urmtoarele vasodilatatoare periferice sunt derivai xantinici i acioneaz prin mecanism musculotrop? A. Xantinol nicotinat B. Pentoxifilin C. Pentifilin D. Cinarizina E. Flunarizina Care dintre urmtoarele vasodilatatoare sunt derivai indolici i acioneaz prin mecanism musculotrop? A. Xantinol-nicotinat B. Cinarizina C. Naftidofuril D. Vincamin E. Vinpocetin Cinarizina are urmtoarele indicaii: A. Tulburri circulatorii cerebrale B. Ateroscleroz cerebral C. Sindrom Meniere D. Sechele dup accident vascular cerebral E. Tromboz venoas profund Extractul de Gingko biloba are urmtoarele efecte: A. Previne agregarea plachetar B. Crete rezistena capilar C. Stimuleaz metabolismul neuronal D. Antidepresiv prin inhibarea recaptrii noaradrenalinei E. Crete permeabilitatea capilar Extractul de Gingko biloba se utilizeaz n: A. Tulburri circulatorii cerebrale B. Tulburri circulatorii la nivelul retinei C. Tulburri psihocomportamentale la vrstnici D. Tromboze venoase E. Embolii pulmonare Pentoxifilina produce: A. Vasodilataie periferic moderat B. Vasoconstricie arteriolar C. Agregare plachetar D. mbuntirea proprietilor reologice ale sngelui E. Scderea secreiei de gastrin Cinarizina are urmatoarele indicatii: A. feocromocitom B. insuficienta circulatorie cerebrala C. migrena D. tulburari circulatorii labirintice E. rau de miscare Indicatiile terapeutice ale naftidofluril, sunt: A. sindrom Raynaud B. infarct miocardic acut C. insuficienta circulatorie periferica hipotona

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

D. tulburari vasculare cohleo-vestibulare E. tulburari vasculare retiniene Nicergolina are urmatoarele caracteristici: A. beta-adrenomimetic B. efect musculotrop C. derivat de acid lisergic hidrogenat D. alcaloid natural din cornul de secara E. este indicata in insuficienta circulatorie cerebrala si periferica Notati vasodilatatoarele cerebrale si periferice care imbunatatesc proprietatile reologice al sangelui: A. xantinol nicotinat B. pentoxifilina C. vincamina D. cinarizina E. naftidofluril Notati vasodilatatoarele cerebrale si periferice, musculotrope: A. tolazolina B. isoxsuprina C. benciclan D. vincamina E. acid nicotinic Vasodilatatoare cerebrale si periferice cu mecanism alfa-adrenomimetic, sunt: A. nicergolina B. tolazolina C. dihidroergotoxina D. pentoxifilina E. alprostadil Xantinol nicotinat are urmatoarele proprietati: A. este indicat in tulburari ischemice periferice, vestibulare, retiniene si cerebrale B. este vasodilatator periferic din clasa prostaglandine C. este vasodilatator beta-adrenomimetic D. este derivat de acid nicotinic si teofilina E. produce iritatie gastrica si dureri epigastrice Pentoxifilina are urmatoarele caracteristici: A. derivat xantinic B. produce dureri epigastrice C. stimuleza agregarea plachetara si eritrocitara D. produce vasodilatatie periferica intensa predominant la nivel arteriolar si capilar E. creste tonusul venos Naftidofluril este vasodilatator periferic si cerebral, contraindicat in: A. hipertensiune arteriala B. hemoragie cerebrala C. ulcer gastric evolutiv D. insuficienta cardiaca decompensata E. infarct acut de miocard Vincamina are urmatoarele caracteristici: A. antagonizeaza efectul hipnotic al barbituricelor B. creste circulatia cerebrala C. stimuleza metabolismul neuronal D. are mecanism alfa-adrenolitic

E. este indicata in insuficienta circulatorie cerebrala, retiniana si cohleovestibulara 55. Notati vasodilatatoarele cerebrale si periferice, musculotrope: A. acid nicotinic B. nicotinil alcool C. vincamina D. benciclan E. tolazolina 56. Sunt vasodilatatoare cerebrale si periferice, alfa-adrenolitice: A. pentoxifilina B. isoxsuprina C. nicergolina D. tolazolina E. dihidroergotoxina 57. Vincamina are urmatoarele caracteristici: A. alcaloid indolic B. creste circulatia cerebrala C. stimuleaza metabolismul neuronal D. antagonizeaza efectul hipnotic al hipnoticelor barbiturice si al alcoolului E. este indicata in insuficienta circulatorie cerebrala, retiniana si cohleovestibulara 58. Xantinol nicotinat are urmatoarele proprietati: A. derivat de acid nicotinic si teofilina B. produce arteriolodilatatie mai intensa in teritoriul cerebral C. previne agregarea plachetara si hiperlipemia D. diminua metabolismul neuronal E. este indicat in tulburari ischemice periferice, vestibulare, retiniene si cerebrale 59. Pentoxifilina are urmatoarele caracteristici: A. derivat xantinic B. produce vasodilatatie periferica intensa, la nivel arteriolar si capilar C. favorizeaza agregarea plachetara si eritrocitara D. provoaca dureri epigastrice E. este indicata in insuficienta circulatorie periferica, retiniana si cerebrala 60. Naftidrofuril este vasodilatator periferic si cerebral, contraindicat in: A. hemoragie cerebrala acuta B. ulcer gastroduodenal evolutiv C. insuficienta cardiaca decompensata D. infarct acut de miocard E. hipertensiune arteriala 61. Notati vasodilatatoarele cerebrale si periferice musculotrope: A. pentoxifilina B. xantinol nicotinat C. cinarizina D. isoxsuprina E. dihidroergotoxina 62. Naftidrofuril are urmatoarele indicatii: A. sindrom Raynaud B. tulburari vasculare retiniene C. tulburari vasculare cohleo - vestibulare D. infarct miocardic acut E. insuficienta circulatorie periferica hipotona 63. Nicergolina are urmatoarele caracteristici:

64.

65.

66.

67.

68.

69.

70.

71.

A. derivat de acid lisergic hidrogenat B. derivat de acid nicotinic C. alfa-adrenomimetic D. efect musculotrop E. este indicata in insuficienta circulatorie cerebrala si periferica Extractul de Ginkgo biloba are urmatorul profil farmacologic: A. indicatie in tulburari circulatorii cerebrale, retiniene, vestibulare si periferice B. mareste circulatia arteriala in creier si membre C. previne agregarea plachetara D. scade rezistenta capilara si tonusul venos E. diminua metabolismul energetic neuronal Vincamina: A. scade consumul de oxigen si creste raportul lactat/piruvat B. creste circulatia cerebrala C. se poate administra in ateroscleroza cerebrala la varstnici D. are o durata lunga a efectului E. intra in preparatul Stugeron Cinarizina: A. antagonizeaza efectele unor autacoide vasoactive B. creste rezistenta neuronilor la hipoxie C. se poate indica in raul de miscare D. produce frecvent insomnii E. scade marcat tensiunea arteriala Extractul de Ginkgo biloba: A. are efect proagregant plachetar B. creste circulatia arteriala in creier si membre C. se indica in tulburari psihocomportamentale la varstnici D. scade tonusul venos E. scade rezistenta capilara Xantinol-nicotinatul: A. amelioreaza proprietatile reologice ale sangelui B. nu influenteaza metabolismul neuronal C. se administreaza in hemoragii cerebrale acute D. este indicat in insuficienta circulatorie cerebrala E. tratamentul se face in cure intrerupte de pauze Pentoxifilina: A. creste calcemia si magneziemia B. amelioreaza reologia sangelui C. se indica in tulburari circulatorii cerebrale si retiniene D. se administreaza p.o. dupa masa E. scade efectul hipoglicemiant al insulinei Care din urmatorii compusi sunt vasodilatatoare periferice: A. ergotamina B. isoxuprin C. dihidroergotamina D. propranololul E. dihidroergotoxina Vincamina: A. este un hipertensiv B. este un vasodilatator cerebral

C. stimuleaza metabolismul neuronal D. se contraindica in accidente vasculare cerebrale ischemice E. se indica in tulburari ischemice retiniene si cohleovestibulare 72. Vasodilatatoarele periferice pot actiona: A. beta-2 adrenomimetic B. beta-adrenolitic C. alfa-adrenomimetic D. anticolinergic E. musculotrop 73. Pentoxifilina: A. actioneaza musculotrop B. stimuleaza fosfodiesteraza C. are proprietati antiagregante plachetare D. este folosita ca vasodilatator periferic E. se foloseste ca bronhodilatator 74. Cinarizina: A. intra in preparatul Stugeron B. se indica in hipertensiunea arterial C. se indica in tulburari circulatorii cerebrale si periferice D. este un vasoconstrictor E. creste rezistenta neuronilor la hipoxie 75. In tratamentul insuficientei circulatorii cerebrale si periferice pot fi utilizate urmatoarele clase de medicamente: A. Alfa-adrenolitice. B. Alfa-adrenomimetice. C. 2-adrenomimetice. D. -adrenolitice. E. Vasodilatatoare musculotrope. 76. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt utile in insuficienta circulatorie periferica? A. Pentoxifilina. B. Izoprenalina. C. Tolazolina. D. Nafazolina. E. Xantinolul nicotinat. 77. Care dintre urmatoarele situatii reprezinta factori de risc ce trebuie diminuati in ischemia centrala si periferica? A. Fumat. B. Diabet. C. Astm bronsic. D. Hiperlipemia. E. HTA. 78. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase sunt utile in tratamentul ischemiei cerebrale? A. Vincamina. B. Cinarizina. C. Tolazolina. D. Nicergolina. E. Ergometrina. 79. Care dintre afirmatiile referitoare la vincamina sunt adevarate? A. Este un alcaloid cu structura indolica.

B. Este un alcaloid cu structura izochinolinica. C. Creste circulatia cerebrala. D. Inhiba metabolismul neuronal si scade consumul de oxigen. E. Este indicata in insuficienta circulatorie cerebrala. 80. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate? A. Vinpocetina este un derivat semisintetic al vincaminei. B. Vinpocetina este conditionata sub forma de comprimate si fiole in preparatul Cavinton. C. Cinarizina este un derivat de sinteza al vincaminei. D. Cinarizina este indicata in tulburari circulatorii cerebrale. E. Cinarizina produce o scadere marcata a TA. 81. Xantinol nicotinatul: A. Este un derivat de acid nicotinic si teofilina. B. Este un derivat de acid nicotinic si ergoalcaloizi. C. Produce arteriodilatatie mai intensa in periferie. D. Previne agregarea plachetara. E. Produce hiperlipidemie. 82. Care dintre afirmatiile referitoare la Pentoxifilina sunt adevarate? A. Este un derivat xantinic. B. Este alcaloid cu nucleu indolic. C. Previne agregarea plachetara. D. Amelioreaza insuficienta circulatorie cronica cerebrala si periferica. E. Scade concentratia de insulina si agraveaza diabetul. 83. Naftidrofurilul: A. Este un antihipertensiv. B. Produce vasodilatatie cerebrala si periferica. C. Actioneaza 2 adrenomimetic. D. Se conditioneaza exclusiv in preparate de uz parenteral. E. Este substanta activa din preparatele Dusodril cpr. si Naftilong sol. inj.. 84. Care dintre urmatoarele substante sunt vasodilatatoare cerebrale musculotrope? A. Naftidrofuril B. Nicergolina C. Xantinol nicotinat D. Pentoxifilina E. Papaverina. 85. Care dintre compusii urmatori sunt vasodilatatoare cerebrale alfa adrenolitice? A. Benciclan B. Cinarizina C. Flunarizina D. Nicergolina E. Dihidroergotoxina 86. Care dintre urmatoarele vasodilatatore au efect periferic si fac parte din grupul beta-2 adrenomimeticelor? A. Papaverina B. Acid nicotinic C. Isoxuprina D. Naftidrofuril E. Bametan 87. Cinarizina: A. Este indicata in tulburari circulatorii cerebrale, sechele dupa accidente vasculare B. Amelioreaza circulatia labirintica.
cerebrale.

88.

89.

90.

91.

92.

93.

94.

95.

C. Scade tensiunea arteriala. D. Este conditionata in produsul Stugeron. E. Nu produce tulburari extrapiramidale. Vincamina: A. Este un derivat de sinteza cu structura de indol. B. Creste circulatia cerebrala. C. Este indicata in ateroscleroza cerebrala la varstnici, cu tulburari psihocomportamentale. D. Nu este eficienta in tulburarile retiniene. E. Potenteaza efectul hipnotic al barbituricelor si alcoolului. Pentoxifilina: A. Este un alcaloid cu nucleu xantinic. B. Se leaga de membrana eritrocitara. C. Imbunatateste proprietatile reologice ale sangelui. D. Stimuleaza secretia de gastrina. E. Este indicat in ateroscleroza cerebrala avansata. Proprietatile farmacodinamice ale pentoxifilinei sunt: A. Creste calcemia si magneziemia. B. Creste acizii grasi liberi. C. Scade concentratia insulinei. D. Previne agregarea plachetara si eritrocitara E. Creste fibrinogenul. Naftidrofuril: A. Este un antagonist pe receptorii serotoninergici 5-HT2B B. Produce vasodilatatie cerebrala si periferica. C. Este indicat in infarct miocardic acut. D. Reactiile adverse la administrarea sa sunt de natura digestiva. E. Poseda efect favorabil in hipotensiune arteriala. Care dintre vasodilatatorele urmatoare sunt derivati de prostacicline? A. Alprostadil B. Naftidrofuril C. Ciclandelat D. Epoprostenol E. Fenoxedil Care dintre urmatoarele vasodilatatoare cerebrale si periferice sunt de origine naturala? A. Vincamina B. Nicergolina C. Ginkgo biloba D. Cinarizina E. Naftidrofuril Prin interventia caror factori este reglata circulatia sanguina cerebrala? A. Rezistenta vasculara B. Concentratia de oxigen si dioxid de carbon din sange C. Presiunea intracraniana D. Ritmul cardiac E. Presiunea de perfuzie cerebrala Cauzele insuficientei circulatorii periferice pot fi: A. Spasme arteriale B. Vascozitatea scazuta a sangelui C. Inflamatii vasculare D. Hemoragii superficiale

E. Tromboze 96. Medicamentele utilizate in ischemia cerebrala si periferica apartin claselor: A. Vasodilatatoare musculotrope B. Beta-1 adrenomimetice C. Alfa-adrenomimetice D. Beta-2 adrenolitice E. Beta-2 adrenomimetice 97. Alegeti afirmatiile corecte cu privire la vincamina: A. Stimuleaza metabolismul neuronal B. Potenteaza efectul hipnotic al barbituricelor C. Cresc semnificativ TA D. Cresc circulatia cerebrala E. Scad consumul de oxigen si cresc raportul lactat/piruvat 98. Alegeti dintre vasodilatatoarele cerebrale pe cele care se pot administra oral si
parenteral:

A. Tanakan B. Stugeron C. Vincamina D. Vinpocetina E. Cinarizina 99. Alegeti indicatiile corecte pentru vincamina si vinpocetina: A. Accidente cerebro-vasculare ischemice B. Tumori cerebrale C. Hipertensiune intracraniana D. Ateroscleroza cerebrala la varstnici E. Aritmii grave 100. Alegeti contraindicatiile corecte pentru pentoxifilina: A. Arteriopatii obliterante cronice. B. Ateroscleroza avansata cerebrala si coronariana C. Infarct miocardic acut D. Insuficienta cardiaca decompensata E. Claudicatie intermitenta. 101. Alegeti medicamentele indicate in insuficienta vasculara periferica si cerebrala: A. Naftidrofuril B. Trental C. Sadamin D. Dihidroergotamina E. Adrenalina 102. Naftidrofuril este substanta activa din: A. Stugeron; B. Dusodril retard; C. Sadamin; D. Naftilong; E. Cavinton 103. Prezinta ca reactie adversa disconfort gastro-intestinal, iritatie gastrica, dureri epigastrice, tulburari digestive dispeptice: A. extract de Ginkgo biloba; B. xantinol nicotinat; C. pentoxifilina; D. vincamina; E. naftidrofuril.

104. A. B. C. D. E. 105. A. B. C. D. E. 106. A. B. C. D. E. 107. A. B. C. D. E. 108. A. B. C. D. E. 109. A. B. C. D. E. 110. A. B. C. D. E. 111. A. B. C. D. E. 112. A.

. Imbunatatesc proprietatile reologice ale sangelui: cinarizina; naftidrofuril; pentoxifilina; xantinol nicotinat; vincamina. Dupa mecanismul lor de actiune, vasodilatatoarele cerebrale si periferice pot fi: beta-1-adrenomimetice; alfa-adrenolitice; beta-2-adrenomimetice; musculotrope; alfa-adrenomimetice. Dintre medicamentele enumerate sunt vasodilatatoare periferice: vincamina; isoxuprina; bametan; tolazolina; noradrenalina. Vasodilatatoare antiischemice, cu actiune de tip musculotrop sunt: pentoxifilina; xantinol nicotinat; tolazolina; vincamina; codergocrina. Vasodilatatoare antiischemice cerebrale sunt: ergotamina; dihidroergotamina; dihidroergotoxina; nicergolina; cinarizina. Pentoxifilina este indicata in: infarct miocardic acut; tulburari vasculare periferice; tulburari circulatorii cerebrale; hemoragii acute; astm bronsic. Vasodilatatoare cerebrale cu mecanism de actiune musculotrop sunt: vincamina; dihidroergotoxina; vinpocetina; tolazolina; cinarizina. Care din afirmatiile privind pentoxifilina sunt corecte? derivat xantinic; produce vasodilatatie cerebrala si periferica; usureaza trecerea eritrocitelor la nivelul microcirculatiei; se recomanda in infarctul miocardic acut; previne agregarea eritrocitelor si trombocitelor. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru vincamina? este indicat in insuficienta circulatorie cerebrala;

B. C. D. E. 113. A. B. C. D. E. 114. A. B. C. D. E. 115. A. B. C. D. E. 116. A. B. C. D. E. 117. A. B. C. D. E. 118. A. B. C. D. E. 119. A. B. C. D. E. 120. A. B. C.

glicozid; stimuleaza metabolismul neuronal; se indica in tumori cerebrale; creste tensiunea arteriala. Care din urmatoarele indicatii terapeutice sunt corecte pentru cinarizina? ateroscleroza cerebrala; traumatisme cranio-cerebrale; rau de miscare; tulburari de echilibru; boala Parkinson Care din urmatoarele medicamente sunt vasodilatatoare cerebrale? ajmalina; tolazolina; extract de Ginkgo Biloba; pirenzepina; pentoxifilina. Vincamina: creste circulatia cerebrala scade consumul de oxigen la nivel neuronal produce HTA la administrare injectabila este contraindicata in hipertensiunea intracraniana durata efectului este scurta Vasodilatatoare cerebrale si periferice alfa-adrenolitice sunt: isoxuprina dihidroergotoxina fenoxibenzamina pentoxifilina cinarizina Xantinol nicotinat este indicat in: tulburari ischemice retiniene sindrom Raynaud hemoragia cerebrala acuta angiopatia diabetica hTA Cinarizina are urmatoarele caracteristici: produce vasodilatatie mai ales in periferie favorizeaza intrarea oxigenului si glucozei in neuroni nu scade TA este contraindicata in tulburari circulatorii labirintice tratamentul se incepe cu doze mari si dureaza o saptamana Notati vasodilatatoarele cerebrale si periferice musculotrope: acid nicotinic xantinol nicotinat vinpocetina tolazolina bufenina Naftidrofuril este contraindicat in: claudicatie inetermitenta hTA infarct miocardic acut

D. E. 121. A. B. C. D. E. 122. A. B. C. D. E. 123. A. B. C. D. E.

ulcer varicos arterite Pentoxifilina: se leaga de membrana eritrocitata se poate administra per os dupa masa antagonizeaza efectul hipoglicemiant al insulinei si al unor antidiabetice orale este indicata in arteriopatii obliterante cronice este indicata in ateroscleroza avansata cerebrala Cinarizina este indicata in: rau de miscare ateroscleroza cerebrala migrena arteriopatii obliterante cronice claudicatie intermitente Vincamina este indicata in: sarcina tumori cerebrale sindrom postcomotial accidenta cerebrovasculare ischemice ulcer varicos

Tema nr. 11 Anticoagulante, trombolitice, antihemoragice


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Care din afirmatiile referitoare la fibrinolitice sunt adevarate: A. sunt activatori ai plasminogenului B. ticlopidina i sulfinpirazona au propireti fibrinolitice C. activeaz factorii II, VII, IX i X ai coagularii D. n supradozare se administreaz vitamina K E. streptokinaza se administreaz oral 2. Care din afirmatiile referitoare la hemostatice sunt adevarate: A. vitamina K se utilizeaz n hemoragii produse de heparin B. n hemofilia de tip A se administreaz factorul IX al coagulrii C. aprotinina se indic n hemoragii provocate de streptokinaz D. dipiridamolul este cel mai utilizat hemostatic E. clorura feric este utilizat ca i hemostatic general 3. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. coagularea i fibrinoliza sunt fenomene sinergice B. coagularea reprezint transformarea plasminogenului n fibrin insolubil C. tromboza arteriala este initiata de aderarea trombocitelor la peretele intern vascular D. n tromboza arterial se formeaz trombusul rou E. n tromboza venoas se formeaz trombusul alb 4. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. heparina are proprieti fibrinolitice B. ticlopidina are proprieti anticoagulante C. dipiridamolul are proprieti hemostatice intense D. acenocumarolul are un efect anticoagulant rapid, intens i de scurt durat

E. streptokinaza se administreaz numai parenteral 5. Care dintre urmtoarele substane au proprieti hemostatice: A. prometazina B. heparina C. streptokinaza D. alteplaza E. etamsilatul 6. Heparina: A. influeneaz toate fazele coagulrii avnd un mecanism complex B. este activ numai "in vivo C. nu influeneaz timpul de coagulare D. nu influeneaz timpul de sngerare E. are o perioad de laten de 12 ore 7. Are actiune anticoagulanta care se manifesta in vivo si in vitro: A. acenocumarol; B. heparina; C. dicumarol; D. etilbiscumacetat; E. warfarina. 8. Care din urmatoarele medicamente administrat oral nu se absoarbe: A. acenocumarolul; B. sulfinpirazona; C. warfarina; D. heparina; E. ticlopidina. 9. Compusii urmatori sunt hemostatice specifice, cu o singura exceptie: A. factorul IX (antihemofilic B); B. vitamina K; C. factorul VIII (antihemofilic A); D. fibrinogenul; E. carbazocrom. 10. Inhiba agregarea plachetara prin inhibarea sintezei tromboxanului A2, producand acetilarea ireversibila a enzimei ciclooxigenaza: A. dipiridamolul; B. sulfinpirazona; C. aspirina; D. heparina; E. ticlopidina. 11. Medicamentele urmatoare sunt anticoagulante, cu o singura exceptie: A. heparina; B. acenocumarol; C. calciparina; D. ticlopidina; E. warfarina. 12. Toti compusii de mai jos pot fi folositi ca hemostatice locale, cu o singura exceptie: A. fibrina; B. trombina; C. vitamina K; D. gelatina; E. fenazona.

13. Antivitaminele K: A. sunt contraindicate n cursul sarcinii B. sunt antagonizate prin sulfatul de protamin C. au aciune anticoagulant imediat i scurt D. constitue tratamentul de atac al unei afeciuni tromboembolice E. inhib sinteza hepatic a factorilor VIII, IX i X ai cuagulrii 14. Toate afirmaiile de mai jos referitoare la medicaia anticoagulant sunt corecte, cu excepia uneia. Care anume? A. administrarea parenteral a heparinei sodice are efect anticoagulant cvasi imediat i relativ scurt B. aciunea anticoagulant a heparinei necesit prezena antitrombinei III C. aciunea anticoagulantelor cumarinice se instaleaz lent i este de lung durat D. trombostopul este anticoagulantul preferat n cursul sarcinii E. supradozajul cu heparin poate fi inactivat prin administrarea sulfatului de protamin 15. Care dintre afirmaiile despre vitamina K nu este adevrat? A. este sinonim cu vitamina antihemoragic B. se absoarbe bine din intestin C. intervine n sinteza protrombinei i proconvertinei D. este antidot n supradozarea anticoagulantelor cumarinice E. se utilizeaz ca hemostatic local 16. Care dintre urmtoarele afirmaii despre heparin nu este adevrat? A. are aciune antitrombinic B. are aciune antiprotrombinic C. stimuleaz formarea trombilor D. previne formarea trombilor E. prelungete timpul de coagulare 17. Care dintre urmtoarele antiagregante plachetare este utilizat i ca uricozuric? A. lidoflazina B. dipiridamol C. ticlopidina D. epoprostenol E. sulfinpirazona 18. Heparina se adminisreaz: A. oral B. local C. intramuscular D. intravenos E. intrarectal 19. n cazul supradozrii anticoagulantelor cumarinice se utiliteaz ca antidot: A. sulfat de protamin B. fibrinogen C. vitamina K D. etamsilat E. acid aminocaproic 20. n hemoragiile datorate heparinei, se administreaz intravenos: A. vitamina K B. fibrinogen C. sulfat de protamin D. etamsilat E. vitamina C

21. Acioneaz ca antivitamine K: A. Menadiona B. Etamsilatul C. Batroxobina D. Aprotinina E. Warfarina 22. Care dintre afirmaiile urmtoare privind aprotinina este incorect: A. mpiedic autodigestia pancreasului n pancreatita acut B. Este antifibrinolitic n hemoragii prin hiperfibrinoliz C. Inhib aciunea enzimelor proteolitice (chimotripsina, trpsina) D. Inhib activatorii plasminogenului E. Favorireaz transformarea fibrinogenului solubil n fibrin isolubil 23. Heparina este contraindicat n: A. Embolii arteriale B. Chirurgie vascular C. Hemofilie D. Transfuzii de snge E. Ateroscleroz 24. n hemoragiile datorate supradozrii heparinei se utilizeaz: A. Aprotinina B. Etamsilatul C. Protamina D. Streptokinaza E. Fitomenadiona 25. Notai afirmaia incorect referitoare la aciunile heparinei: A. Influeneaz metabolismul lipidic B. Aciune antitrombinic C. Aciune antiprotrombinic D. Aciune antiaterosclerotic E. Aciune nefrotoxic i pseudocuratizant 26. Notai afirmaia incorect referitoare la dicumarol: A. Este derivat de cumarin B. Se absoarbe rapid pe cale oral, are o biodisponibilitate foarte bun C. Srurile solubile sunt sclerozante pentru vene D. Poate traversa bariera placentar E. Aciunea se instaleaz lent (peste 40 h) i este de lung durat (pn la 5 zile) 27. Sunt antifibrinolitice: A. Urokinaza B. Stanozololul C. Acidul tranexamic D. Epoprostenolul E. Ticlopidina 28. Sunt mecanisme care contribuie la efectul antiagregant plachetar: A. Inhibarea sintezei de prostaciclin B. Inhibarea sintezei tromboxanului A2 C. Favorizarea recaptrii adenozinei D. Cretrea eliberrii locale de serotonin E. Stimularea tromboxan-sintetazei 29. In supradozarea cu anticoagulante cumarinice antidotul folosit este: A. etamsilat

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

B. vitamina K C. protamina D. fibrinogen E. sulfinpirazona Mecanismul antiagregant al aspirinei este: A. inhibarea biosintezei de prostaciclina B. inhibarea biosintezei de tromboxan A2 plachetar C. inhibarea ireversibila a ciclooxigenazei plachetare D. inhibarea fosfodiesterazei E. stimularea biosintezei de tromboxan A2 plachetar Despre ticlopidina sunt adevarate afirmatiile, cu exceptia: A. este antiagregant plachetar B. prelungeste timpul de sangerare C. inhiba hiperagregabilitatea eritrocitelor indusa de protamina D. scade timpul de sangerare E. poate determina aparitia de efecte secundare alergice Notati mecanismul antiagregant plachetar, al acidului acetilsalicilic: A. inhiba ireversibil ciclooxigenaza plachetara B. stimuleaza biosinteza plachetara de TXA 2 C. inhiba biosinteza de prostaciclina PGI 2 D. inhiba biosinteza de PGE 1 E. inhiba biosinteza de PGE 2 Protamina este: A. antifibrinolitic B. hemostatic nespecific C. hemostatic local D. trombolitic E. antidot al heparinei Streptokinaza are urmatoarele indicatii, cu o exceptie: A. tromboflebite B. embolii pulmonare C. infarct miocardic acut D. tromboze venoase profunde E. supradozarea preparatelor fibrinolitice Notati afirmatia incorecta, privind anticoagulantele cumarinice: A. sunt active in vivo si in vitro B. blocheaza sinteza factorilor II, VII, IX, X C. sunt antimetaboliti ai vitaminei K D. pot produce accidente hemoragice E. contraindica administrarile i.m. Despre mecanismul de actiune al anticoagulantelor orale este valabila urmatoarea afirmatie: A. actiune in vitro si in vivo B. inhiba direct factorii coagularii C. stimuleaza sinteza hepatica a unor factori ai coagularii D. actioneaza ca antivitamina K E. nu impiedica dezvoltarea trombilor Care dintre afirmatiile referitoare la fibrinolitice sunt adevarate: A. sunt activatori ai plasminogenului B. ticlopidina si sulfinpirazona au proprietati fibrinolitice

C. activeaza factorii II, VII, IX si X ai coagularii D. in supradozare se administreaza vitamina K E. streptokinaza se administreaza oral 38. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la heparina: A. Creste tensiunea arteriala. B. Creste temperatura corporala. C. Scade VSH-ul. D. Prelungeste timpul de coagulare dar nu modifica timpul de sangerare. E. Nu influenteaza metabolismul lipidic. 39. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la heparina: A. Se foloseste numai sarea de calciu care are o durata mai lunga a efectelor. B. Heparinatul de calciu se administreaza i.v. C. Este contraindicata in suspiciune de hemoragie cerebrala. D. Nu influenteaza testele de laborator. E. Nu se administreaza in perfuzie i.v. 40. Inhiba agregarea plachetara prin inhibarea sintezei tromboxanului A2, producand acetilarea ireversibila a enzimei ciclooxigenaza: A. dipiridamolul; B. sulfinpirazona; C. aspirina; D. heparina; E. ticlopidina. 41. Care din urmatoarele medicamente administrat oral nu se absoarbe: A. acenocumarolul; B. sulfinpirazona; C. warfarina; D. heparina; E. ticlopidina. 42. Medicamentele urmatoare sunt anticoagulante, cu o singura exceptie: A. heparina; B. acenocumarol; C. calciparina; D. ticlopidina; E. warfarina. 43. Toti compusii de mai jos pot fi folositi ca hemostatice locale, cu o singura exceptie: A. fibrina; B. trombina; C. vitamina K; D. gelatina; E. fenazona. 44. Are actiune anticoagulanta care se manifesta in vivo si in vitro: A. acenocumarol; B. heparina; C. dicumarol; D. etilbiscumacetat; E. warfarina. 45. Compusii urmatori sunt hemostatice specifice, cu o singura exceptie: A. factorul IX (antihemofilic B); B. vitamina K; C. factorul VIII (antihemofilic A);

46.

47.

48.

49.

50.

51.

52.

D. fibrinogenul; E. carbazocrom. Care din urmatoarele afirmatii sunt false pentru vitamina K? A. produs natural; B. produs de sinteza; C. favorizeaza sinteza protrombinei; D. se administreaza in tromboembolii; E. se administreaza in supradozari de cumarine. Urmatoarele afirmatii despre heparina sunt adevarate, cu exceptia: A. are actiune antitrombinica B. are actiune antiprotrombina C. stimuleaza formarea tromboplastinei D. previne formarea trombilor E. nu influenteaza tensiunea arteriala In hemoragiile datorate heparinei se administreaza: A. s.c. calciparina B. i.v. sulfat de protamina C. oral dicumarol D. i.v. vitamina K E. de electie transfuzii de singe Sulfinpirazona: A. se administreaza exclusiv injectabil B. nu se leaga de proteinele plasmatice C. stimuleaza ciclooxigenaza D. este puternic uricozuric E. antagonizeaza efectele anticoagulantelor orale Sulfinpirazona are urmatoarele indicatii terapeutice, cu exceptia: A. infarct miocardic B. accident vascular cerebral C. hiperuricemie D. amauroza E. insuficienta hepatica grava Antitromboticul care actioneaza fibrinolitic este: A. ancrod B. hirudina C. streptokinaza D. sulfinpirazona E. ticlopidina Batroxobina: A. este hemostatic local B. scade activitatea plachetara C. scade timpul de coagulare D. creste timpul de sangerare E. se administreaza oral

INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Anticoagulante orale: A. acenocumarolul este cel mai toxic reprezentant B. efectul se instaleaz imediat dup administrare

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

C. sunt antivitamine K D. au efecte adverse mai reduse dect heparina E. circul legate n procent ridicat de proteinele plasmatice Anticoagulantele orale: A. au durata scurta de actiune B. sunt antivitamine K C. intervin in formarea si activarea factorilor II, VII, IX, X ai coagularii D. actiunea lor se manifesta in vitro si in vivo E. pot da hemoragii Care din afirmatiile referitoare la antiagregantele plachetare sunt adevarate: A. se administreaz in principal in tromboza venoas B. efectul antiagregant al aspirinei apare la doza de 3-4 g/zi C. ticlopidina prelungete timpul de sngerare D. aspirina n doze mici inhib ciclooxigenaza de la nivelul plachetelor E. sulfinpirazona nu influeneaz sinteza tromboxanilor Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate: A. streptokinaza este un trombolitic B. heparina se absoarbe pe cale orala C. anticoagulantele orale transforma plasminogenul in plasmina D. acenocumarolul inhiba sinteza hepatica a factorilor II, VII, IX si X ai coagularii E. vitamina K se administreaza in stari hemoragice Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. protamina oprete hemoragiile cauzate de supradozarea fibrinoliticelor B. aprotinina oprete hemoragiile cauzate de supradozarea fibrinoliticelor C. vitamina K se administreaz n supradozarea heparinei D. vitamina K se administreaz n supradozarea anticoagulantelor orale E. acidul tranexamic nu are proprieti antihemoragice Care din urmatoarele substante sunt antihemoragice: A. streptokinaza B. vitamina K C. etamsilatul D. fibrina E. heparina Heparina: A. nu se absoarbe dupa administrare orala B. are proprietati antihemoragice C. are activitate antiprotrombinica D. este indicata in tromboflebite E. se contraindica in infarctul miocardic Streptokinaza: A. transforma fibrinogenul in fibrina B. are actiune fibrinolitica C. se indica in infarct miocardic D. nu prezinta proprietati antigenice E. lizeaza trombii mai vechi de 3-5 zile Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru heparina? A. este indicata in tromboflebite; B. are actiune anticoagulanta; C. se administreaza oral; D. efectul se instaleaza lent;

E. este indicata in hemodializa. 10. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru Trombostop: A. este un anticoagulant B. este activ "in vitro"; C. este un antimetabolit al vitaminei K; D. se administreaza parenteral; E. previne tromboza. 11. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru acidul acetilsalicilic: A. inhiba sinteza tromboxanului A2; B. inhiba ciclooxigenaza; C. este antiagregant plachetar; D. este antiinflamator steroidian; E. inhiba fosfolipaza A2. 12. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru heparina: A. este anticoagulantul fiziologic; B. se administreaza oral; C. se indica in tromboze venoase; D. actioneaza rapid; E. este un produs de sinteza. 13. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru vitamina K: A. este sintetizata in intestin; B. antibioticele ii potenteaza efectul; C. intervine in sinteza hepatica a protrombinei; D. se indica ca antihemoragic; E. potenteaza anticoagulantele orale. 14. Heparina actioneaza asupra: A. coagularii sangelui; B. tensiunii arteriale; C. metabolismului lipidic; D. circulatiei periferice sau coronariene; E. compozitiei chimice a sangelui. 15. In hemoragiile prin fibrinoliza accentuata se indica: A. acidul aminocaproic; B. streptokinaza; C. aprotinina; D. acid tranexanic; E. urokinaza. 16. Medicamentele antitrombotice cuprind: A. anticoagulante; B. hemostatice; C. antiagregante plachetare; D. fibrinolitice; E. antifibrinolitice. 17. Medicatia antihemoragica cuprinde: A. antifibrinolitice; B. antiagregante plachetare; C. hemostatice; D. fibrinolitice; E. anticoagulante. 18. Activarea plasminogenului n plasmin este produs de: A. fraxiparin

19.

20.

21.

22.

23.

24. Trombostopul: A. este un anticoagulant cumarinic B. produce ulceraii ale mucoasei bucale C. aciunea anticoagulant se instaleaz n 24-48 ore D. are absorbie oral bun E. are un T1/2 scurt(2-4 ore) 25. Anticoagulantele orale: A. blocheaz sinteza hepatic a factorilor coagulrii II, VII, IX, X B. acioneaz ca antimetaboli ai vitaminei K C. stimuleaz sinteza hepatic a factorilor coagulrii II, VII, IX, X D. au aciune care se manifest numai in vivo E. au aciune care se manifest numai in vitro 26. Care dintre urmtorii compui sunt anticoagulante orale? A. acenocumarol B. hirudina C. dicumarol D. calciparina

B. urokinaz C. ticlopidin D. streptokinaz E. warfarin Anticoagulantele cumarinice: A. clarific plasma lipemic B. sunt contraindicate in prezena sindroamelor hemoragice C. riscul de sngerare este crescut n cazul asocierii cu antiinflamatoarele nesteroidiene D. necesit monitorizarea riguroas a tratamentului prin dozarea timpului de protrombin E. nu pot traversa bariera placentar Calciparina: A. este heparinatul de sodiu B. efectul ei dureaz 12 ore C. se utilizeaz n cazurile ce necesit administrare prelungit a heparinei D. are ca efecte adverse cefaleea i vertijul E. se administreaz i.v. Etamsilatul: A. se elimin nemodificat prin urin, bil, scaun B. este un anticoagulant C. efectul su dureaz 2 ore D. nu modific timpul de coagulare E. este indicat n metroragii,epistaxis etc. Heparina sodic: A. acioneaz prin inhibiia competitiv a vitaminei K B. strbate bariera placentar C. aciunea ei anticoagulant este anulat prin administrarea sulfatului de protamin D. poate fi responsabil de apariia unei anemii hemolitice E. se administreaz exclusiv parenteral Streptokinaza: A. are aciune fibrinolitic B. poate produce greuri, feb,leucocitoz C. poate produce fenomene de coagulare D. este indicat postpartum E. este indicat n infarctul miocardic acut

E. warfarina 27. Care dintre urmtorii compui sunt utilizai ca antiagregante plachetare? A. ticlopidina B. dipiridamol C. streptokinaza D. urokinaza E. sulfinpirazona 28. Contraindicaile heparinei sunt: A. hemofilie B. tromboze i embolii arteriale C. hemoragii postoperatorii D. tromboflebite E. ulcer gastroduodenal 29. n supradozri exist riscul ca heparina s produc: A. hemoragii cerebrale B. hemoragii digestive C. infarct miocardic D. accident cerebrovascular ischemic E. embolie arterial 30. Indicaiile terapeutice pentru heparin sunt: A. tromboflebite B. hemofilie C. embolii arteriale D. hemoragii postoperatorii E. infarct miocardic 31. Precizai care dintre urmtoarele substane sunt hemostatice locale: A. fibrina B. acidul aminocaproic C. gelatina D. acidul tranexanic E. fenazona 32. Streptokinaza: A. nu are aciune fibrinolitic B. are aciune fibrinolitic C. transform plasminogenul n plasmin D. favorizeaz dizolvarea cheagurilor E. este indicat n tromboze i embolii ale arterelor periferice 33. Urmtorii compui au aciune antifibrinolitic: A. acidul aminocaproic B. fibrinogen C. aprotinina D. vitamina K E. acidul tranexanic 34. Acenocumarolul: A. Are absorbie bun pe cale oral B. Este derivat de cumarin C. Are aciune anticoagulant care se instaleaz dup 24-48 h D. Este derivat de indandion E. Are efect hemostatic, favoriznd sinteza protrombinei i proconvertinei 35. Heparina este indicat n:

A. Tromboflebite, tromboze B. Chirurgia cardiac i vascular C. Embolii arteriale D. Avort iminent E. Ulcer de gamb 36. Heparina: A. Are aciune anticoagulant manifestat att in vivo, ct i in vitro B. Prelungete timpul de coagulare C. Nu modific timpul de sngerare D. Favorizeaz dezvoltarea ateroslerozei E. Influeneaz metabolismul glucidic 37. Notai afirmaia incorect referitoare la fitomenadion: A. Este activ n hemoragiile din hemofilie B. Se utilizeaz ca antidot n supradozarea anticoagulantelor cumarinice C. Este indicat n tromboflebite i tromboembolii D. Intervine n sinteza protrombinei i proconvertinei E. Lipsa ameliorrii concentraiei protrombinei prin vitamina K este un indiciu de suferin a celulei hepatice 38. Stanozololul: A. Are aciune de tip anbolizant i virilizant B. Are aciune -adrenolitic C. Are efect trombolitic D. Este indicat n boala Raynaud refractar la alte tratamente E. Are aciune hemostatic 39. Streptokinaza se recomand n: A. Tromboflebite B. Infarct miocardic C. Accident vascular cerebral D. Hemoragii E. Embolii pulmonare 40. Sulfinperazona se recomand n: A. Guta cronic B. Post-infarct miocardic C. Hiperuricemie D. Tromboz venoas recidivant E. Ulcer gastro-duodenal 41. Sunt antiagregante plachetare: A. Proclorperazina B. Sulfinperazona C. Ticlopidina D. Epoprostenolul E. Lidoflazina 42. Urmatoarele substante diminua efectul anticoagulantelor orale: A. antiacide B. alcoolul, in consum acut C. alopurinol D. colestiramina E. corticosteroizi 43. Cresc efectul anticoagulantelor orale: A. alcoolul in consum acut B. alcoolul in consum cronic

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

C. AINS D. contraceptivele orale E. rifampicina Sunt fibrinolitice: A. heparina B. streptokinaza C. urokinaza D. stanozolul E. ticlopidina Anticoagulantele cumarinice: A. actioneaza numai in vivo B. stimuleaza sinteza hepatica a factorilor II, VII, IX si X ai coagularii C. insuficienta renala le prelungeste actiunea D. sunt indicate si in sarcina, spre deosebire de heparina E. cresc timpul de protrombina Farmacoterapia streptokinazei include: A. infarct miocardic acut B. embolii pulmonare C. tromboze venoase profunde D. post-AVC, in primele 2 luni E. supradozarea cu fibrinolitice Hemostatice generale (sistemice) sunt: A. trombina B. etamsilat C. protamina D. saruri de fier E. carbazocrom Referitor la vitamina K sunt adevarate: A. intervine in sinteza protrombinei si proconvertinei B. lezarea celulelor hepatice nu influenteaza actiunea ei C. este indicata in stari de hipovitaminoza K D. este a activa in hemoragiile din hemofilie E. este hemostatic general, specific Sunt antifibrinolitice: A. acid aminocaproic B. aprotinina C. etamsilat D. vitamina K E. fibrina Heparina: A. impiedica reactia trombinei cu fibrinogenul B. favorizeaza dezvoltarea aterosclerozei C. este contraindicata in sarcina D. are molecula intens polara E. scade timpul de coagulare Actiunile farmacodinamice ale heparinei sunt: A. impiedica reactia trombinei cu fibrinogenul B. impiedica transformarea protrombinei in trombina C. impiedica formarea tromboplastinei D. favorizeaza aglutinarea plachetelor

E. are actiune aterosclerotica 52. Contraindicatiile heparinei sunt: A. embolii arteriale B. hemofilie C. tromboflebite D. anevrism cerebral E. ateroscleroza 53. Actiunile farmacodinamice ale anticoagulantelor cumarinice sunt: A. scad sinteza hepatica a factorilor: II, VII, IX, X B. au actiune antifibrinolitica C. sunt antimetaboliti ai vitaminei K D. scad agregarea plachetara E. au actiune lipidoconversanta 54. Indicatiile terapeutice ale anticoagulantelor orale sunt: A. infarct miocardic B. fibrilatie atriala C. tromboza venoasa si pulmonara D. sarcina E. ulcer gastro-duodenal evolutiv 55. Efectul anticoagulantelor orale diminua la asocierea cu: A. barbiturice B. colestiramina C. glutetimida D. anabolizante E. androgeni 56. Efectul antiagregant plachetar al dipiridamolului apare prin: A. inhiba sinteza TXA2 prin acetilarea ciclooxigenazei B. blocheaza recaptarea adenozinei C. efect antagonist serotoninei D. inhiba fosfodiesteraza si creste AMPc E. inhiba sinteza TXA2 prin blocarea tromboxan sintetazei 57. Sulfinpirazona are urmatoarele actiuni: A. antiagregant plachetar B. uricozuric intens C. antiinflamator mediu D. fibrinolitic E. inhiba hiperagregabilitatea eritrocitara indusa de protamina 58. Contraindicatiile administrarii vitaminei K sunt: A. tromboembolie B. tromboflebita C. hipercoagulabilitate sanguina D. supradozare de anticoagulante cumarinice E. hipovitaminoza K 59. Indicatiile terapeutice ale acidului aminocaproic sunt: A. hemoragii prin cresterea fibrinolizei B. hemoptizii C. supradozarea preparatelor fibrinolitice D. coagulare difuza intravasculara E. sarcina 60. Urmatoarele afirmatii privind vitamina K sunt corecte:

61.

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

A. intervine in sinteza protrombinei si proconvertinei B. efect intens in caz de lezari ale celulei hepatice C. inactiva in hemoragiile din hemofilie D. activa in hemoragii din anemie aplastica E. inactiva in supradozari ale salicilatilor Heparina: A. nu se absoarbe dupa administrare orala B. are proprietati trombolitice C. are activitate antiprotrombinica D. este indicata in tromboflebite E. se contraindica in infarct Anticoagulantele orale: A. au durata scurta de actiune B. sunt antivitamine K C. intervin in formarea factorilor II, VII, IX si X ai coagularii D. actiunea lor se manifesta in vitro si in vivo E. pot produce reactii adverse de tip hemoragic Streptokinaza: A. transforma fibrinogenul in fibrina B. are activitate fibrinolitica C. se indica in infarctul miocardic D. este lipsita de proprietati antigenice E. lizeaza trombii mai vechi de 3-5 zile Care dintre urmatoarele medicamente au actiune antihemoragica: A. streptokinaza B. vitamina K C. fibrina D. heparina E. calciparina Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate: A. streptokinaza este un trombolitic B. heparina se absoarbe pe cale orala C. anticoagulantele orale transforma plasminogenul in plasmina D. acenocumarolul este un anticoagulant natural E. vitamina K se administreaza in stari hemoragice Vitamina K: A. este inactiva in cazul lezarii ficatului B. se indica in hipovitaminoza K C. se contraindica in hemoragii prin deficit al factorilor complexului protrombinic D. poate fi administrata ca antidot in supradozarea anticoagulantelor cumarinice E. este foarte eficienta in tromboflebite Heparina: A. este activa numai in vivo B. influenteaza toate fazele coagularii C. nu influenteaza timpul de coagulare D. nu influenteaza timpul de sangerare E. are o perioada de latenta de 12 ore Care din afirmatiile referitoare la anticoagulantele orale sunt adevarate: A. acenocumarolul este cel mai toxic reprezentant B. efectul lor se instaleaza imediat

69.

70.

71.

72.

73.

74.

75.

76.

C. sunt antivitamine K D. dau putine reactii adverse comparativ cu heparina E. circula legate in procent ridicat de proteinele plasmatice Care din afirmatiile referitoare la antiagregantele plachetare sunt adevarate: A. se administreaza in principal in tromboza venoasa B. efectul antiagregant al aspirinei apare la doze de 3-4 g/ zi C. ticlopidina prelungeste timpul de sangerare D. aspirina in doze mici inhiba ciclooxigenaza plachetara E. sulfinpirazona nu influenteaza sinteza tromboxanilor Medicamentele antitrombotice pot fi: A. Anticoagulante naturale: vitamina K B. Anticoagulante de sinteza: cumarine si indandione C. Antiagregante plachetare: ticlopidina D. Fibrinolitice: streptochinaza E. Factori ai coagularii: factor VIII, IX Heparina: A. Este un ester polisulfuric al mucoitinei B. Are greutate moleculara mare C. Se obtine prin sinteza D. Nu poate fi purificata E. Actiunea anticoagulanta este proportionala cu gradul de esterificare Heparina: A. Influenteaza toate fazele coagularii B. Prelungeste timpul de coagulare dar nu modifica timpul de sangerare C. Modifica semnificativ VSH-ul D. Influenteaza favorabil metabolismul E. Grabeste evolutia aterosclerozei In preparatele injectabile se gaseste heparina: A. Forma acida B. Sarea de sodiu C. Sarea de calciu D. Heparina acida + o baza organica E. Heparina + protamina Heparina este eficienta ca anticoagulant in: A. Hemofilie B. Chirurgia cardiaca C. Avort iminent D. Hemodializa E. In circulatia extracorporala Anticoagulantele orale: A. Sunt produsi naturali sau de sinteza B. Sunt derivati cumarinici C. Se pot administra si parenteral D. Sunt indicate numai in chirurgia cardiaca E. Nu interfera cu alte medicamente Clase de compusi cu efecte antiagregante plachetare sunt: A. Prostacicline B. Antiinflamatoare nesteroidiene C. Uricozurice D. Tromboxani

E. Naftochinone 77. Alegeti afirmatiile corecte despre fibrinolitice: A. In infarct miocardic se administreaza I.V. B. Sunt indicate in embolii pulmonare C. Produsul Awelisin contine urokinaza D. Produsul Ukidan contine streptokinaza E. Pot produce hemoragii mai grave decat heparina 78. Alegeti afirmatiile corecte despre antihemoragicele sistemice: A. Se prefera administrarea parenterala B. Sunt indicate in hemoragii chirurgicale C. Nu sunt eficiente in alte hemoragii: epistaxis, hematemeza, etc. D. Au un mecanism comun de actiune E. Nu pot fi administrate la copii 79. Efectul heparinei este diminuat de: A. Antihistaminice B. Nicotina C. Tetraciclina D. Aspirina E. Alcoolul 80. La baza structurii anticoagulantelor orale stau urmatoarele nuclee: A. 2-imidazolinic B. 4-hidroxicumarina C. Dimetilxantinic D. Indan-1,3-diona E. Chinolinic 81. Heparina este indicata in: A. Tromboflebite B. Embolii arteriale C. Infarct miocardic D. Anevrism cerebral E. Hipertensiune severa. 82. Care afirmatii referitoare la anticoagulante sunt corecte? A. Sunt folosite pentru prevenirea formarii trombusului si a extinderii unui trombus existent. B. Sunt eficiente in tromboze venoase C. Sunt utile pentru prevenirea formarii trombusului in chirurgia cardiaca. D. Sunt foarte eficiente in tromboze arteriale. E. Nu sunt indicate pentru reducerea mortalitatii dupa infarct miocardic. 83. Medicamentele trombolitice: A. Au actiune fibrinolitica B. Se administreaza i.v. in infarct miocardic acut. C. Influenteaza cel mai mult trombii din creier, retina D. Se pot administra imediat dupa un accident vascular cerebral E. Sunt mai eficiente asupra trombilor venosi de la nivelul membrelor si mai putin asupra trombilor arteriali. 84. Alegeti substantele medicamentoase fibrinolitice: A. Ticlopidina B. Streptokinaza C. Urokinaza D. Sulfinpirazona E. Acenocumarol

85. Notati afirmatiile corecte referitoare la heparina: A. Are actiune anticoagulanta in vivo si in vitro B. Previne formarea trombilor si poate contribui la scaderea volumului trombilor recent formati. C. Influenteaza metabolismul lipidic favorizand dezvoltarea aterosclerozei D. Se absoarbe bine la administrare orala. E. Durata actiunii anticoagulante este proportionala cu doza administrata. 86. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la anticoagulante orale: A. Au actiune numai in vivo. B. Produc efecte adverse mai frecvent decat heparina. C. Pot cauza hemoragii, uneori grave. D. Ca antidot se utilizeaza vitamina K i.v. E. Nu influenteaza testele de laborator. 87. Alegeti medicamentele anticoagulante orale: A. Trombostop B. Ticlid C. Coumadin D. Tromexan E. Sintrom 88. Alegeti afiramatiile corecte referitoare la vitamina K: A. Este derivat de naftochinona. B. Este derivat de cumarina. C. Este liposolubila. D. Are actiune antihemoragica. E. Are actiune anticoagulanta. 89. Vitamina K este indicata: A. In hipovitaminoza K B. Cand ficatul nu poate sintetiza protrombina. C. In hipercoagulabilitate sanguina D. Ca antidot in supradozarea anticoagulantelor orale. E. In tromboembolie. 90. Vitamina K este: A. Substanta activa din Fitomenadiona fiole. B. Contraindicata in tromboflebite. C. Indicata in hipoprotrombinemie cauzata de tratament cu salicilati. D. Administrata pe cale orala. E. nditionata numai in forma injectabila 91. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la carbazocrom A. Este substanta activa din Adrenostazin fiole. B. Este antihemoragic sistemic. C. Este eficient in sangerari ale vaselor mari. D. Este administrat profilactic in interventii chirurgicale. E. Nu este indicat in hemoragii uterine. 92. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la etamsilat: A. Este antihemoragic. B. Nu este vasoconstrictor. C. Indicat in hemoragii in diferite afectiuni medicale. D. Nu este indicat in hemoragii din interventii chirurgicale. E. Este conditionat sub forma de comprimate si fiole. 93. Alegeti hemostaticele locale: A. Gelatina

B. Fibrina C. Alaun D. Carbazocrom E. Etamsilat 94. Alegeti dintre antihemoragice pe cele care se pot obtine prin extractie din produse naturale: A. Acid aminocaproic. B. Fitomenadiona C. Aprotinina D. Gelatina E. Carbazocrom 95. Care dintre urmatoarele substante medicamentoase prezinta proprietati antiagregant plachetare? A. Acidul acetilsalicilic B. Dipiridamolul C. Stanazol D. Ticlopidina E. Eprostenol 96. Care afirmatii sunt corecte? A. Eprostenolul inhiba agregarea plachetara si este vasodilatator. B. Ticlopidina are efect sinergic cu aspirina, heparina si antivitaminele K. C. Aspirina este AINS cel mai activ si larg utilizat ca antiagregant plachetar. D. Plachetele sanguine sunt elemente figurate sanguine, nucleate cu diametrul de 2-3 mm. E. Plachetele au la suprafata lor sarcini pozitive care detremina agregarea lor. 97. Antiagregantele plachetare pot eficiente pentru: A. Prevenirea accidentelor trombolitice la bolnavii cu proteze valvulare B. Reducerea recidivelor de ischemie cerebrala C. Tromboza venoasa D. Prevenirea primara a infarctului miocardic E. Prevenirea secundara a infarctului miocardic 98. Alegeti medicamentele antiagregante plachetare: A. Ticlopidina B. Anelisin C. Acid acetilsalicilic D. Dipiridamol E. Stanozolol 99. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la medicamentele antitrombotice: A. Heparina sodica se administreaza s.c. si efectele dureaza 12 ore B. Calciparina se administreaza i.v. C. Anticoagulantele orale produc efecte adverse mai frecvente decat heparina D. Anticoagulantele orale interactioneaza cu foarte multe clase de medicamente E. Prostaciclina inhiba agregarea plachetara la administrare i.v. 100. Medicamentele antitrombotice cuprind: A. anticoagulante; B. hemostatice; C. antiagregante plachetare; D. fibrinolitice; E. antifibrinolitice. 101. Medicatia antihemoragica cuprinde: A. antifibrinolitice;

B. C. D. E. 102. A. B. C. D. E. 103. A. B. C. D. E. 104. A. B. C. D. E. 105. A. B. C. D. E. 106. A. B. C. D. E. 107. A. B. C. D. E. 108. A. B. C. D. E. 109. A. B. C. D.

antiagregante plachetare; hemostatice; fibrinolitice; anticoagulante. In hemoragiile prin fibrinoliza accentuata se indica: acidul aminocaproic; streptokinaza; aprotinina; acid tranexamic; urokinaza. Heparina actioneaza asupra: coagularii sangelui; tensiunii arteriale; metabolismului lipidic; circulatiei periferice sau coronariene; compozitiei chimice a sangelui. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru heparina: este anticoagulantul fiziologic; se administreaza oral; se indica in tromboze venoase; actioneaza rapid; este un produs de sinteza.
Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru Trombostop: este un anticoagulant; este activ "in vitro"; este un antimetabolit al vitaminei K; se administreaza parenteral; previne tromboza.

Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru acidul acetilsalicilic: inhiba sinteza tromboxanului A2; inhiba ciclooxigenaza; este antiagregant plachetar; este antiinflamator steroidian; inhiba fosfolipaza A2. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru vitamina K: este sintetizata in intestin; antibioticele ii potenteaza efectul; intervine in sinteza hepatica a protrombinei; se indica ca antihemoragic; potenteaza anticoagulantele orale. Care din urmatoarele afirmatii nu sunt corecte pentru heparina? este indicata in tromboflebite; are actiune anticoagulanta; se administreaza oral; efectul se instaleaza lent; este indicata in hemodializa. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru heparina? se administreaza per os; are toxicitate mare; impiedica transformarea protrombinei in trombina; este anticoagulant;

E. 110. A. B. C. D. E. 111. A. B. C. D. E. 112. A. B. C. D. E. 113. A. B. C. D. E. 114. A. B. C. D. E. 115. A. B. C. D. E. 116. A. B. C. D. E. 117. A. B. C. D. E. 118. A.

are actiune rapida. Care din urmatoarele indicatii terapeutice sunt corecte pentru heparina? tromboflebite; hemofilie; embolii arteriale; ulcer gastro-duodenal; infarct miocardic. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru trombostop? este activ "in vitro"; este activ "in vivo"; este un antimetabolit al vitaminei K; se administreaza per os; se administreaza intravenos. Care din urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru streptokinaza? este un fibrinolitic; este un antibiotic; se administreaza in embolii; se administreaza postoperator; produce depolimerizarea fibrinei. Trombina: este hemostatic local transforma fibrinogenul in fibrina este contraindicat in hemoptizii se utilizeaza in amigdalectomii se poate utiliza sub forma de aerosoli Acidul aminocaproic se utilizeaza in: metroragii hemoptizii soc anafilactic coagulare difuza intravasculara sarcina Antihemoragice cu actiune specifica sunt: vitamina K etamsilat protamina acid tranexanic factorul VIII (antihemofilic A) Carbazocrom are urmatoarele indicatii terapeutice: hipo- sau afibrinogenemie hemofilie purpura intoxicatii cu substante capilarotoxice hemoragii prin cresterea permeabilitatii capilare
Acenocumarolul: este anticoagulant natural este sinonim cu Trombostop T1/2 este de 24 ore actioneaza in vivo si in vitro actioneaza ca antimetabolit al vitaminei K

Antihemoragicele cu actiune nespecifica sunt: vitamina K

B. C. D. E. 119. A. B. C. D. E. 120. A. B. C. D. E. 121. A. B. C. D. E.

factorul VIII (antihemofilic A) etamsilat carbazocrom fibrinogen Vitamina K: este vitamina antihemoragica este hidrosolubila se absoarbe intestinal si se elimina prin fecale intervine in sinteza protrombinei este activa in hemoragiile din hemofilie si scorbut Vitamina K se administreaza : in boli hepatice cronice (hepatite, ciroze) la nou-nascuti in supradozarea anticoagulantelor cumarinice in tromboflebita profunda a membrelor inferioare in rezectii intinse intestinale Vitamina K influenteaza o serie de teste de laborator: scade hematocritul, hemoglobina si numarul de eritrocite creste numarul leucocitelor scade nivelul catecolaminelor creste timpul de protrombina creste bilirubina

Tema nr. 15 Vitamine liposolubile si hidrosolubile


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Care dintre afirmaii sunt corecte: A. Vitamina E se mai numete menadiona B. Vitamina E este hidrosolubila C. Vitamina E funcioneaz ca antioxidant D. Vitamina K genereaz predispoziie la hemoragii E. Vitamina K2 este de origine vegetal 2. Care dintre urmtoarele afirmaii privind acidul ascorbic nu este corect? A. Vitamina C nu este implicat n absorbia ferului. B. Este implicat n formarea serotoninei C. Este un antioxidant. D. Este implicat n sinteza adrenalinei. 3. Notati afirmatia falsa referitoare la vitamina A: A. Organismul nu poate sintetiza vitamina A B. Este necesara pentru formarea pigmentilor fotosensibili in retina C. Intervine in reglarea troficitatii mucoaselor si tegumentelor D. Carenta de vitamina A este cunoscuta clinic sub denumirea de pelagra E. Are proprietati anticanceroase 4. Referitor la vitamina A urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu exceptia: A. La doze mari poate produce efecte teratogene B. Carenta de vitamina A poate fi datorata hipertiroidimului C. Formele active ale vitaminei A sunt retinolul, retinalul si acidul retionoic

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

D. Se administreaza in scorbut E. Are proprietati anticanceroase Care din urmatoarele vitamine este liposolubila: A. Acidul ascorbic B. Vitamina B1 C. Cobalamina D. Riboflavina E. Vitamina D Provitamina D3 este: A. Ergocalciferolul B. Calcitriolul C. 7-dehidro-colesterolul D. Colecalciferolul E. Ergosterolul Urmatoarele afirmatii referitoare la vitamina D sunt adevarate cu exceptia: A. Absorbtia ei este redusa in afectiuni biliare si hepatice B. Ergosterolul este provitamina D2 C. Vitamina D2 are o absorbtie completa si mai rapida decat vitamina D3 D. Este liposolubila E. Colecalciferolul este de origine endogena si exogena In formele usoare si medii de psoriazis se poate administra local unul din urmatorii derivati de vitamina D: A. Ergocalciferolul B. Calcipotriolul C. Colecalciferolul D. Calcitriolul E. Alfa-calcidolul Sub numele de vitamina E este desemnata: A. Acidul ascorbic B. Cobalaminele C. Derivatii de acid retionoic D. Tocoferolii E. Riboflavina Care din urmatoarele forme de vitamina K este sintetizata de flora bacteriana saprofita intestinala: A. Fitomenadiona B. K1 C. K2 D. K3 E. Menadiona Vitamina K este implicata in sinteza urmatorilor factori ai coagularii cu exceptia: A. II B. III C. VII D. IX E. X Urmatoarele afirmatii referitoare la vitamina K sunt adevarate cu exceptia: A. Este implicata in coagularea sangelui B. Este indicata in hipoprotrombinemie C. Face parte din clasa vitaminelor hidrosolubile

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

D. Fitomenadiona se administreaza oral si parenteral E. Poate fi sintetizata de flora saprofita intetinala Vitamina k este ineficace in urmatoarele afectiuni, cu exceptia: A. Hemofilie B. Intoxicatia cu anticoagulante orale C. Scorbut D. Pupura E. Anemie aplastica Referitor la vitamina B1, sunt adevarte urmatoarele afirmatii, cu exceptia: A. Este hidrosolubila B. Poate fi sintetizata de om C. Este termolabila D. Este sintetizata de plante, microorganisme si unele ciuperci E. Poarta denumirea de tiamina Vitamina B1 nu este implicata in: A. Transformarea glucidelor in lipide B. Favorizarea depunerii glicogenului in ficat C. Transformarea acidului piruvic in aminoacizi D. Sinteza acetilcolinei E. Sinteza adrenalinei Vitamina B2 este importanta pentru urmatoarele procese, mai putin: A. Procesul de crestere B. Asigurarea integritatii epiteliilor C. Protectia celulei hepatice de actiunea diferitelor toxice D. Absorbtia lipidelor din tubul digestiv E. Procesul de vedere Vitamina B5 este: A. Acidul nicotinic B. Nicotin amida C. Acidul retinoic D. Colecalciferolul E. Acidul pantotenic Urmatoarele afirmatii referitoare la vitamina PP sunt adevarate cu exceptia: A. Poate fi generata in norganism plecand de la triptofan B. Este cunoscuta si sub denumirea de factor pelagro-preventiv C. Are efecte trofice pe tubul digestiv si SNC D. Formele biologic active sunt coenzimele NAD si NADP E. Formele biologic active sunt coenzimele FMN si FAD Vitamina B3 se indica in urmatoarele afectiuni, cu exceptia: A. Pelagra B. Dislipidemii C. Hiperglicemie D. Tulburari de circulatie periferica si cerbrala E. Tulburari cutanate si mucoase Acidul pantotenic este vitamina: A. B1 B. B2 C. B3 D. B5 E. B8

21. Piridoxal-fosfatul este forma activa a vitaminei: A. B1 B. B2 C. B3 D. B5 E. B6 22. Ciancobalamina este forma vitaminei: A. B12 B. B2 C. B3 D. B5 E. B6 23. Care din urmatoarele indicatii nu constituie o indicatie a acidului folic: A. Anemia megaloblastica B. Prevenirea accidentelor cardiovasculare legate de hiperhomocisteinemie C. Infectii bacteriene D. Prevenirea malformatiior la femei insarcinate E. Tratamentul carentelor 24. Vitamina C: A. Carenta ei produce rahitism B. Este liposolubila C. Este stocata in organism D. Este sintetizata de om E. Trece placenta si apare in laptele matern 25. Urmatoarele afirmatii referitoare la vitamina C sunt adevarate cu exceptia: A. Are efect antioxidant B. Impiedica absorbtia digestiva a fierului C. Favorizeaza depunerea calciului in oase D. Este vitamina antiscorbutica E. Favorizeaza vindecarea ranillor

INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Analogii de sinteza ai vitaminei A sunt: A. Tretinoinul B. Isotretinoinul C. Acidul retinoic D. Etretinatul E. Beta-carotenul 2. Indicatii ale vitaminei A sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Scorbut B. Boala beri-beri C. Dermatoze D. Xeroftalmie E. Pelagra 3. Actiunile vitaminei A sunt urmatoarele: A. Stimuleaza formarea de anticorpi B. Intervine in sinteza coleterolului

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

C. Favorizarea formarea celulelor canceroase D. Amelioreaza vederea crepusculara E. Este cofactor in sinteza unor mucopolizaharide Urmatoarele afirmatii sunt adevarate A. Vitamina A poate fi administrata la pacientii cu hipotiroidism B. Isotretinoinul se utilizeaza in tratamentul acneei grave C. Tretinoinul este acidul 13-cis retinoic D. Analogii de sinteza ai vitaminei A pot produce efecte teratogene E. Vitamina A favorizarea transformarea celulelor maligne in celule normale. Actiunile vitamine D sunt urmatoarele: A. Stimuleaza sinteza parathormonului B. Participa la mineralizarea normala a oaselor C. Scade absorbtia calciului si fosfatului la nivel intestinal D. Creste reabsorbtia calciului din urina E. Stinuleaza absorbtia calciului si fosfatului la nivel intestinal Hipovitaminoza D poate sa apara: A. Prin lipsa sau insuficienta expunere la soare B. Dupa tratament cu antibiotice cu spectru larg C. La prematuri D. La femei insarcinate E. La cei care folosesc doze mari de glucocorticoizi Vitamina D este indicata in: A. Rahitism B. Tulburari de vedere C. Psoriazis D. Osteoporoza E. Tulburari neurologice Care din urmatoarele vitamine sunt liposolubile: A. Acidul ascorbic B. Vitamina B1 C. Vitamina A D. Vitamina E E. Acidul folic Urmatoarele vitamine sunt liposolubile, cu exceptia: A. Vitamina K B. Vitamina D C. Vitamina B12 D. Vitamina C E. Tocoferolii Care din urmatoarele vitamine sunt hidrosolubile: A. Vitamina C B. Vitamina B2 C. Vitamina B8 D. Vitamina K E. Acidul folic Care din urmatoarele substante se foloseste la pacientii cu insuficienta renala si hipoparatiroidism: A. Ergocalciferolul B. Colecalciferolul C. Dihidrotahisterolul

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

D. Alfa-calcidolul E. Calcitriolul Care din urmatoarele substante se foloseste la pacientii cu insuficienta renala si osteodistrofie renala: A. Calcifediolul B. Ergocalciferolul C. Colecalciferolul D. Calcitriolul E. Alfa-calcidolul Urmatoarele afirmatii referitoare la vitamina E sunt adevarate: A. Intervine in activitatea glandelor sexuale B. Are efect antioxidant C. Are activitate antiagreganta plachetara D. Intervine in procesele de crestere a oaselor E. Intervine in absorbtia digestiva a fierului Vitamina E poate fi indicata in: A. Rahitism B. Prevenirea aterosclerozei C. Prevenirea cancerului D. Sterilitate E. Tulburari de vedere Dozele mari si tratamentul prelungit cu vitamina E poate produce: A. Tulburari de menstruatie B. Tulburari ale spermatogenezei C. Inhibarea cresterii D. Hipercoagulabillitate cu cresterea riscului de accidente tromboembolice E. Involutia ovarelor Tocoferolii: A. Au efect antioxidant B. Are activitate proagreganta plachetara C. Intervine in activitatea glandelor sexuale D. Necesarul zilnic recomandat pentru femeile gravide este de 10 mg/zi E. Necesarul zilnic recomandat pentru copii intre 1-10 ani este de 10 mg/zi Vitamina K se gaseste sub urmatoarele forme: A. K1 fitomenadiona B. K1 sintetizata de flora saprofita intestinala C. K2 de origine vegetala D. K2 sintetizata de flora saprofita intestinala E. K3 - menadiona Vitamina K este implicata in sinteza urmatorilor factori ai coagularii: A. II B. III C. VII D. IX E. X Urmatoarele afirmatii referitoare la vitamina K sunt adevarate: A. Este implicata in coagularea sangelui B. Este indicata in hipoprotrombinemie C. Face parte din clasa vitaminelor hidrosolubile D. Fitomenadiona se administreaza oral si parenteral

E. Poate fi sintetizata de flora saprofita intetinala 20. Indicatiile vitaminei K sunt urmatoarele: A. Hipoprotrombinemie B. Supradozarea cu anticoagulante orale C. Tromboembolii pulmonare D. Diateze hemoragice E. Hemofilie 21. Vitamina K: A. Este depozitata in ficat B. Se elimina preponderent prin urina C. Este exclusiv de natura vegetala D. Este indicata in supradozarea cu anticoagulante orale E. Necesarul zilnic la copil 0-1 an este de 1mg/zi 22. Carenta de vitamina K se manifesta prin: A. Hemoragii digestive B. Accidente trombo-embolice C. Scaderea densitatii osoase D. Echimoze E. Epistaxis 23. Vitamina k nu este eficace in: A. Hemofilie B. Intoxicatia cu anticoagulante orale C. Scorbut D. Pupura E. Anemie aplastica 24. Referitor la vitamina B1, sunt adevarte urmatoarele afirmatii: A. Este hidrosolubila B. Poate fi sintetizata de om C. Este termolabila D. Este sintetizata de plante, microorganisme si unele ciuperci E. Poarta denumirea de riboflavina 25. Formele hipovitaminozei B1 sunt: A. Scorbut B. Bola beri-beri C. Pelagra D. Sindromul Wernicke-Korsakoff E. Rahitism 26. Vitamina B1 este implicata in: A. Transformarea glucidelor in lipide B. Favorizarea depunerii glicogenului in ficat C. Transformarea acidului piruvic in aminoacizi D. Sinteza acetilcolinei E. Sinteza adrenalinei 27. Referitor la vitamina B1, sunt adevarte urmatoarele afirmatii: A. Este termostabila B. Alcoolismul, ciroza si afcetiunile gastro-intestinale pot duce la carenta de vitamina B1 C. Forma activa a tiaminei este tiamin-pirofosfatul D. Se administreaza oral sub forma de clorhidrat E. Intervine in actiunea enzimelor flavinice 28. Vitamina B2

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

A. Se mai numeste si riboflavina B. Este lipsita de toxicitate chiar si la doze mari C. Este termolabila D. Este fotostabila E. Forma oxidata are culoare galben-portocalie Vitamina B2 este importanta pentru: A. Procesul de crestere B. Asigurarea integritatii epiteliilor C. Protectia celulei hepatice de actiunea diferitelor toxice D. Absorbtia lipidelor din tubul digestiv E. Procesul de vedere Formele biologic active ale vitaminei B2 sunt: A. FMN B. FAD C. NAD D. NADP E. TPP Referitor la vitamina B2, sunt adevarte urmatoarele afirmatii A. Are efect hepatoprotectos B. Are efect antioxidant C. Este indicata in tratamentul unor afectiuni neurologice D. Este implicata in procesul de crestere E. Are toxicitate pronuntate Vitamina B3 cuprinde urmatoarele forme biologic active: A. Acidul nicotinic B. Nicotin amida C. Acidul retinoic D. Colecalciferolul E. Acidul pantotenic Formele biologic active ale vitaminei B3 sunt: A. FMN B. FAD C. NAD D. NADP E. TPP Vitamina B3 se indica in urmatoarele afectiuni: A. Pelagra B. Dislipidemii C. Hiperglicemie D. Tulburari de circulatie periferica si cerbrala E. Tulburari cutanate si mucoase Vitamina B5: A. Este acidul pantotenic B. Este acidul nicotinic C. Este riboflavina D. Isi exercita rolul prin intermediul coenzimei A E. Se elimina renal Vitamina B5 (acidul pantotenic) joaca un rol important: A. In ciclul krebs B. Pentru sinteza hemoglobinei

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

C. Pentru sinteza hormonilor steroizi D. Pentru sinteza acetilcolinei E. Pentru sinteza mitocondriala a acizilor grasi Urmatoarele afirmatii referitoare la vitamina B5 sunt adevarate: A. Dexpantenolul este un alcool al acesteia B. Este factor de crestere celulara C. Intervine in sinteza colesterolului D. Este indicata in nevrita diabetica E. Nu prezinta reactii nedorite Formele vitaminei B6 in natura sunt: A. Piridoxalul B. Piridoxamina C. Piridoxina D. Acidul nicotinic E. Nicedamida Vitamina B6: A. Este sintetizata de flora intestinala umana B. Este convertita in organism la nicotinamida C. Partcipa la formarea GABA D. Este implicata in sinteza hemului E. Intervine in metabolismul homocisteinei Indicatiile vitaminei B6 sunt: A. Anemii hipocrome microcitare B. Afectiuni neurologice si psihice C. Dermatite, eczeme, acnee, glosite, stomatite D. Crampe musculare E. Varsaturi din sarcina Biotina: A. Este vitamina B8 B. Este o vitamina liposolubila C. Intervine in transformarea acidului piruvic in oxalacetat D. Intervine in sinteza acizilor grasi E. Este lipsita de reactii adverse semnificative Formele vitaminei B12 folosite in terapeutica sunt: A. Ciancobalamina B. Hidroxocobalamina C. Metilcobalamina D. 5-dezoxiadenozilcobalamina E. riboflavina Referitor la vitamina B12 sunt adevarate urmatoarele afirmatii: A. Este stocata in ficat B. Poate fi sintetizata in organismul uman C. Absorbtia orala este dependenta de prezenta factorului intrinsec Castle D. Nu se absoarbe dupa administrarea i.m. sau s.c. E. Sunt derivati cobalaminici Indicatiile vitaminei B12 sunt: A. Ciroza hepativa B. Hipokaliemie C. Cancer D. Anemie megaloblastica

E. Neuropatia diabetica 45. Acidul folic: A. Face parte din grupul vitaminelor B B. Este sintetizat de om C. Formele active biologic sunt formele oxidate ale acidului folic D. Formele active biologic sunt acidul dihidrofolic si acidul tetrahidrofolic E. Se gaseste in cantitati mai mari in ficat 46. Acidul folic este implicat in: A. Sinteza bazelor purinici si pirimidinice B. Formarea acidului glutamic din histidina C. Inhibarea cresterii microorganismelor D. Sinteza ADN-ului E. Transformarea homocisteinei in metionina 47. Vitamina C exista sub urmatoarele forme: A. Acid ascorbic forma redusa B. Acid ascorbic forma oxidata C. Acid dehidro-ascorbic forma oxidata D. Acid dehidro-ascorbic forma redusa E. Acid mono-dehidroascorbic 48. Indicatiile vitaminei C sunt urmatoarele: A. Diaree B. Insomnii C. Stari gripale D. Sarcina E. Asocierea cu preparate cu fier 49. Printre rolurile vitaminei C se numara: A. Participarea la reactii de hidroxilare B. Intervine in procesele de aparare imuna C. Participa la transformarea methemoglobinei in hemoglobina D. Scade riscul de formare a calculilor renali E. Favorizeaza vindecarea ranilor 50. Vitamine hidrosulubile sunt: A. Acidul ascorbic B. Riboflavina C. Tiamina D. Colecalciferolul E. Acidul retinoic 51. Care dintre urmtoarele afirmaii privind acidul ascorbic nu este corect? A. Vitamina C nu este implicat n absorbia ferului. B. Este implicat n formarea serotoninei C. Este un antioxidant. D. Este implicat n sinteza adrenalinei. E. Nu intervine in reactiile de hidroxilare 52. Care din urmatoarele vitamine sunt liposolubile: A. Acidul ascorbic B. Vitamina B1 C. Vitamina K D. Riboflavina E. Vitamina D 53. Urmatoarele afirmatii referitoare la vitamina E sunt adevarate cu exceptia:

A. Intervine in activitatea glandelor sexuale B. Are efect antioxidant C. Are activitate antiagreganta plachetara D. Intervine in procesele de crestere a oaselor E. Intervine in absorbtia digestiva a fierului 54. Carenta de vitamina PP poate produce: A. Piele aspra B. Diaree C. Somnolenta D. Depresie E. Varasaturi 55. Indicatiile vitaminei C sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Astenie B. Sarcina C. Calculi renali D. Insomnie E. osteoporoza

Tema nr. 16 Hormoni


INTREBARI TIP COMPLEMENT SIMPLU 1. Anticoncepionalele orale pot produce urmtoarele efecte adverse cu excepia: A. Tromboembolii cu accidente vasculare cerebrale si coronare B. icter colestatic C. hipotensiune arterial D. depresie E. cretere ponderal 2. Referitor la hormonii tiroidieni sunt false afirmaiile: A. sinteza lor presupune iodarea triptofanului B. sinteza este stimulat de TSH; C. este necesar captarea activ a iodului n tiroid pentru sintez; D. se sintetizeaz n celulele foliculare tiroidiene; E. sinteza lor presupune iodarea tirozinei. 3. Referitor la hormonii tiroidieni este adevarata afirmatia: A. Tiroida secreta o cantitate mai mare de liotironina (T3) decat levotiroxina (T4) B. TSH-ul este un hormon secretat de tiroida C. Tiroida secreta o cantitate mai mica de liotironina (T3) decat levotiroxina (T4) D. Captarea iodului in tiroida este inhibata de TSH E. Principalul substrat al formarii hormonilor tiroidieni este triptofanul 4. Hormonii tiroidieni: A. Inhiba formarea si eliberarea hormonilor de crestere B. Produc hipoglicemie C. Au efect inhibitor asupra aparatului cardio-vascular D. Au efect stimulator asupra aparatului cardio-vascular E. Secretia lor este inhibata de TSH 5. La nivelul aparatului cardio-vascular, hormonii tiroidieni nu produc:

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

A. Cresterea frecventei cardiace B. Cresterea debitul cardiac C. Cresterea tensiunii arteriale D. Cresterea consumului de oxigen al miocardului E. Scaderea fortei de contractie miocardice Contraindicatiile hormonilor tiroidieni sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Tireotoxicoza B. Hipotiroidism C. Cardiopatie ischemica D. Insuficienta cardiaca E. osteoporoza Care din urmatoarele substante nu scade efectul hormonilor tiroidieni: A. Colestiramina B. Adrenalina C. Antiacide cu aluminiu D. Rifampicina E. Sucralfatul Antagonizeaza efectele hormonilor tiroidieni circulanti: A. Beta-adrenolitice B. Derivatii de tiouracil C. Iodul radioactiv D. Clorpromazina E. Carbimazolul Diminua captarea iodului in tiroida: A. Beta-adrenolitice B. Derivatii de tiouracil C. Iodul radioactiv D. Clorpromazina E. Carbimazolul Cela mai activ estrogen natural este: A. 17-estradiol B. estrona C. estriol D. etinilestradiol E. dienesterol Urmatoarele afirmatii sunt adevarate, cu exceptia: A. Dozele mici de estrogeni actioneaza sinergic cu progesteronul B. Dozele mari de estrogeni actioneaza sinergic cu progesteronul C. Estrogenii produc la barbati ginecomastie D. Estrogenii in doze mici stimuleaza secretia de prolactina E. Estrogenii au actiunii antagonica androgenilor Contarindicatiile absolute ale estrogenilor sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Primul trimestru de sarcina B. Alapatare C. Insuficienta ovariana D. Antecedente tromboembolice E. Cancer mamar Indicatiile estrogenilor sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Hipertrofie si neoplasm de prostata la barbat B. Amenoree

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

C. Tulburari de menopauza D. Fibrom mamar E. Sindrom Turner Actiuni farmacodinamice de tip progestativ sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Fixarea oului fecundat B. Mentinerea sarcinii C. Pregatirea glandei mamare pentru lactatie D. Derivatii de pregnan pot inhiba ovulatia E. Dezvoltarea caracterelor sexuale primare si secundare la femei Reactiile adverse produse de progestativele de sinteza sunt urmatoarele cu exceptia: A. Cefalee B. Scadere in greutate C. Depresie D. Hipercolesterolemie E. Tulburari digestive Hidroxiprogesteronul: A. Are durata scurta de actiune B. Este indicat in cancerul de san C. Este indicat in metroragii D. Este contraindicat in iminenta de avort E. Prezinta avantajul de a nu produce edeme Contraindicatii absolute ale administrarii contraceptivelor hormonale sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Sarcina B. Sangerari uterine nediagnosticate C. Boli tromboembolice D. Carcinoame estrogeno dependente E. obezitate Actiuni ale androgenilor sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Favorizarea depunerii glicogenului in muschi B. Osificarea cartilajului de crestere si oprirea dezvoltarii statutare in perioada pubertara C. Stimularea eritropoezei D. Stimularea secretiei sebacee E. Stimularea fixarii calciului in oase Urmatoarele afirmatii referitoare la androgeni sunt adevarate, cu exceptia: A. Au efect antiestrogenic B. Stimuleaza secretia lactata C. La doze mici stimuleaza hipofiza D. Produc hirsutism la femei E. Inhiba secretia lactata Care din urmatorii androgeni este de origine naturala: A. Testosteron B. Metiltestosteron C. Danazol D. Mesterolon E. fluoximesteron Care din urmatorii androgeni nu este de origine naturala: A. Testosteron B. Metiltestosteron C. Propionat de testosteron

D. Enantat de testosteron E. Fenilpropionat de testosteron

INTREBARI TIP COMPLEMENT MULTIPLU 1. Hormonii tiroidieni A. Stimuleaz metabolismul lipidic B. Cresc absorbia glucozei C. Produc hipoglicemie D. Acioneaz pe receptori nucleari E. Acioneaz pe receptori din membrana mitocondrial i celular 2. Insuficienta tiroidiana severa se caracterizeaza prin: A. Tulburari cardiace B. Crestere in greutate C. Stimulare sexuala si stimularea spermatogenezei D. Dislipidemii E. Tulburari neurologice 3. Hormonii tiroidieni actioneaza pe urmatoarele tipuri de receptori: A. Nucleari B. Citoplasmatici C. Din membrana mitocondriala D. Din membranele celulare E. Ribozomali 4. Actiunile hormonilor tiroidieni sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Scaderea lipolizei B. Hiperglicemie C. Stimularea formarii si eliberarii hormonilor de crestere D. Deprimare cardiaca E. Cresc consumul de oxigen al tesuturilor 5. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate: A. La doze mari hormonii tiroidieni stimuleaza secretia de tireotropina hipofizara B. La doze mari hormonii tiroidieni inhiba secretia de tireotropina hipofizara C. Adrenalina stimuleaza sinteza hormonilor tiroidieni D. Cortizolul inhiba secretia de hormoni tiroidieni E. Adrenalina inhiba secretia de hormoni tiroidieni 6. Receptorii nucleari pentru hormonii tiroidieni: A. Sunt prezenti in hipofiza, ficat, miocard B. Au rol in reglarea oxidarilor celulare C. Activarea lor produce cresterea captarii glucozei in celule D. Stimuleaza activitatea ATP-aze Na/K membranara E. Moduleaza transcrptia unor gene 7. La nivelul aparatului cardio-vascular, hormonii tiroidieni produc: A. Cresterea frecventei cardiace B. Scad debitul cardiac C. Scad tensiunea arteriala D. Cresc consumul de oxigen al miocardului E. Scad forta de contractie miocardica 8. Contraindicatiile hormonilor tiroidieni sunt urmatoarele:

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

A. Insuficienta cardiaca B. Hipotiroidism C. Mixedem D. Tireotoxicoza E. Angina pectorala Hormonii tiroidieni scad efectele farmacodinamice ale urmatoarelor grupe de medicamente: A. Anticoagulante cumarinice B. Antidepresive triciclice C. Glicozide cardiotonice D. Insulina E. Antidiabetice orale Hormonii tiroidieni potenteaza efectele farmacodinamice ale urmatoarelor grupe de medicamente: A. Anticoagulante cumarinice B. Antidepresive triciclice C. Glicozide cardiotonice D. Insulina E. Antidiabetice orale Efectele hormonilor tiroidieni pot fi scazute prin asocierea cu: A. Amiodarona B. Fenitoina C. Colestiramina D. Adrenalina E. carbamazepina Pulberea tiroida: A. Contine levotiroxina B. Contine liotironina C. Se administreaza 7 zile pe saptamana, fara pauza D. Tratamentul se incepe cu doze mari E. Contine impuritati proteice cu risc alergizant Dezavantajele pulberii de tiroida canstau in: A. Risc alergizant B. Compozitie variabila de levotiroxina si liotironina C. Continut de iod inegal D. Se poate acumula E. Contine ambii hormoni tiroidieni Levotiroxina: A. Biodisponibilitatea este scazuta de alimente B. Este biotransformata la liotironina C. Se administreaza 7 zile pe saptamana D. Este indicata in hipotiroidism E. Tratamentul se incepe cu doze mici care se cresc treptat Substantele care impiedica sinteza hormonilor tiroidieni: A. Carbimazol B. Tiouracil C. Clorpromazina D. Beta-blocantele E. Iodul radioactiv Urmatoarele afirmatii referitoare la hormonii sexuali feminini sunt adevarate: A. Hormonul luteotrop este secretat de celulele foliculare

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

B. Hormonul foliculostimulator este secretat de ovul C. Estrogenii sunt secretati de celulele foliculare D. Estrogenii sunt secretati de corpul galben al ovarului E. Hormonii progestativi sunt secretati de corpul galben al ovarului Urmatoarele afirmatii referitoare la estrogeni sunt adevarate: A. Actioneaza pe receptori nucleari B. Receptorii pentru estrogeni sunt situati la nivelul uterului, glandelor mamare, ficatului C. Derivatii de sinteza ai estradiolului au afinitate mica pentru receptorii estrogenici D. Sunt indicati in tumori uterine si mamare E. Scad coagularea sangelui Actiunea morfogenetica a estrogenilor consta in: A. Cresterea debitului cardiac B. Dezvoltarea caracterelor sexuale primare si secundare feminine C. Mentinerea normala a functiei aparatului genital D. Scaderea agregarii plachetare E. Cresterea nivelului fibrinogenului Actiuni ale estrogenilor sunt urmatoarele, cu exceptia: A. Vasodilatatie si congestie la nivelul organelor genitale B. Scaderea debitului cardiac C. Scaderea agregarii plachetare D. Maturarea epiteliului vaginal E. Cresterea rezistentei vasculare periferice Printre efectele adverse produse de estrogeni se numara: A. Cresterea concentratiei de colesterol B. Hipotensiune arteriala C. Edeme D. Accidente tromboembolice E. Sangerari uterine Estradiolul A. Este un estrogen natural B. Se poate administra local C. Nu se poate administra injectabil D. Previne osteoporoza postmenopauza E. Este indicat in insuficienta ovariana Estriolul este conditionat sub forma de: A. Unguent B. Comprimate vaginale C. Ovule D. Comprimate orale E. Solutie injectabila Estrogeni de semisinteza sunt: A. Estradiol B. Estriol C. Etinilestradiol D. Promestiren E. Hexestrol Hexestrolull A. Este un estrogen natural B. Este indicat in insuficienta estrogenica C. Este activ pe cale orala

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

D. Nu se administreaza injectabil E. Are actiune mai intensa decat a hormonilor naturali Indicatiile progestativelor sunt: A. Contraceptie hormonala B. Iminenta de avort C. Dismenoree D. Cancer endometrial E. Cancer de prostata Progesteronul natural: A. Este indicat in iminenta de avort B. Este precursor al estrogenilor, androgenilor si corticosteroizilor C. La gravide este secretat de placenta D. Biosinteza lui pleaca de la colesterol E. Are rol in fixarea oului fecundat si mentinerea sarcinii Hidroxiprogesteronul: A. Este indicat in amenoree B. Se poate administra injectabil C. Are durata lunga de actiune D. Este un estrogen natural E. Este contraindicat in cancerul de san Estrogeni de sinteza sunt: A. Medroxiprogesteron B. Progesteron C. Didrogestron D. Hidroxiprogesteron E. Alilestrenol Contaraceptivele care contin excluziv estrogeni: A. Sunt eficace numai daca sunt administrate la scurt timp dupa actul sexual B. Efectul apare prin exfolierea rapida a endometrului C. Ingroasa mucusul cervical D. Impiedica implantarea blastocitului E. Inhiba ovulatia in mod variabil Contaraceptivele care contin excluziv progestative: A. Sunt eficace numai daca sunt administrate la scurt timp dupa actul sexual B. Efectul apare prin exfolierea rapida a endometrului C. Ingroasa mucusul cervical D. Impiedica implantarea blastocitului E. Inhiba ovulatia in mod variabil Contraindicatii absolute ale administrarii contraceptivelor hormonale sunt: A. Sarcina B. Sangerari uterine nediagnosticate C. Boli tromboembolice D. Carcinoame estrogeno dependente E. obezitate Reactii adverse severe ce pot aparea la administrarea combinatiilor estro-progestative: A. Depresie B. Candidoze vaginale C. Tromboembolii D. HTA E. Crestere in greutate

33. Scad eficacitatea contraceptivelor urmatoarele medicamente: A. Ampicilina B. Rifampicina C. Barbiturice D. Cimetidina E. Fenitoina 34. Hormonii androgeni: A. Au structura steroidica B. Sunt sintetizati exclusiv de catre celulele interstitiale Leydig C. Biosinteza lor pleaca de la colesterol D. Biosinteza lor porneste de la acetil-coenzima A E. Pot fi secretati de celulele zonei reticulate corticosuprarenale 35. Actiunile virilizante ale hormonilor androgenici constau in: A. Dezvoltarea organelor sexuale B. Dezvoltarea pilozitatii, a fortei musculare si ingrosarea vocii C. Dezvoltarea caracterelor sexuale tertiare specifice masculine D. Activarea sintezei proteice la nivelul tesuturilor E. Intensificarea osteosintezei 36. Actiunile anabolizante ale hormonilor androgenici constau in: A. Dezvoltarea organelor sexuale B. Dezvoltarea pilozitatii, a fortei musculare si ingrosarea vocii C. Dezvoltarea caracterelor sexuale tertiare specifice masculine D. Activarea sintezei proteice la nivelul tesuturilor E. Intensificarea osteosintezei 37. Contraindicatiile androgenilor sunt: A. Cancer testicular B. Cancer de san hormonodependent C. Osteoporoza in asocieri cu estrogenii D. Insuficienta hepatica severa E. Adenom de prostata 38. Indicatiile androgenilor sunt: A. Hipogonadism datorat incapacitatii testiculului de a secreta testosteron B. Cancer de prostata C. Stari cu bilant azotat negativ D. Hipogonadism posttraumatic sau postinfectios E. Osteoporoza 39. Testosteronul se poate administra: A. Sub forma de implante subcutanate B. Sub forma de preparate transdermice cu eliberare controlata C. In solutie uleioasa pe cale parenterala D. In solutie apoasa pe cale parenterala E. i.m 40. Metiltestosteronul: A. Este incativ pe cale orala B. Este mai activ decat testosteronul C. Se poate administra perilingual D. Are metabolizare hepatica mai lenta decat testosteronul E. In doze mari se poate administra in tratamentul cancerului de san

RASPUNSURI
Antibiotice betalactamice COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 C B D D A A B B B E D C A C D D D D E D C E D B C E B A B D C E D D B A C C A

40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 COMPLEMENT MULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

B C E C D D D B B D A B D E B B,C D,E B,C,E B,C,E A,B,C,E C,D B,E C,E B,D,E C,D,E A,E B,C,D B,C,D A,B A,B,C A,C,E A,B,D,E B,D,E A,E B,E A,C A,C,D A,E B,D,E A,D B,C,E B,D,E

28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73

B,E C,D,E A,C,D,E A,C,D A,B A,C,D B,D B,C B,D C,D,E A,C,E A,B B,C,D A,B,C C,D A,C A,D,E A,B,E A,C B,C,E A,B,E A,B A,B,C C,D,E A,B C,D B,C,D A,B C,D A,C A,B,C B,C,D,E A,B,C A,C B,D A,B,C A,C A,C,E A,B,C,D B,C A,C,D B,C D,E C,D B,C,D B,D,E

74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119

A,C,E B,D,E A,D A,E A,C,D B,C A,D,E A,B,C C,E D,E C,D A,B C,D,E B,C,D,E B,C,E D,E D,E A,B,C A,B,C,E C,E C,D A,C,E A,C,D A,C,E B,D,E A,C,D,E A,C A,C C,D,E A,B,C A,B,C,E B,C A,B,D,E A,E B,C,D C,D,E B,D,E B,D,E A,C A,C,E B,C,D B,E A,E A,B,C A,B A,B,D,E

120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 Antibioticedinalteclase COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

A,B,C,E A,E A,C,E A,B,C,E A,B,C,D A,B,C,E A,B,C,E A,B,C,D B,C A,B,C,E A,B,D A,B,E A,B,D B C B A B B A A B C E D B C D C B E D E E D B B B A A C D C C

32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

B B B B A A A C A E B C C B D D C B E C B A,C A,B,D,E A,B,C,D C,D,E A,C,D A,C,D,E A,B,C A,B,C,E A,B,C,D B,D A,C,E A,B,C,E A,B,D,E A,B A,B,C B,E A,E A,C,D,E A,B,D,E B,D,E B,C,D B,C C,D,E A,D

25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

A,B,C A,C,E B,D A,B,C A,B,C,E A,C,E A,C,E A,B A,C,D A,B,D,E C,D,E C,D A,B,C C,D A,D,E A,B,E A,B,C A,D A,C,D A,C,D A,B,E B,C,D A,C A,B,C,D C,D A,B,C B,C,D,E A,B,C,E A,B,C,D A,B,C,E A,B,C,E A,B C,D A,C A,B,C A,C B,D A,C C,D C,D,E A,D A,B,C,E A,B,C A,C A,B,D A,C,D

71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116

C,D A,B,D,E C,D,E A,C,D,E A,D B,C,D B,D A,C,E A,C,E A,C,D,E B,C,D B,D A,B,C,E C,D C,D A,E A,B C,D,E B,C A,E B,D A,C,D,E B,C C,D,E A,C,D,E B,C,D C,E A,C A,D,E B,C,E A,C,D A,B,D,E B,D,E A,B,C A,B,D,E B,E A,E C,E B,C,D A,B,C,E A,B,C A,B,C,D A,C,E B,D A,C,D,E A,B

117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 Chimioterapice antibacteriene COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

A,B,C,E A,B,D A,B,E C,D A,C A,C,D,E A,C,E B,D,E A,B,E A,B C C C B B A B C D D D D E D D C D B B B C A A B C D C A B B C C C

34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5

B A B C B B B D E B A C E B E D C E E D D A C E B B E E A D C C B A B A C B C D A,C,D,E A,B,C A,B,C,D B,E C,E

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51

B,E B,D,E A,E A,B B,C,E A,B,C B,D,E B,C A,B,D A,B,E A,C B,C,D A,C,E A,D,E A,B,E B,C B,C,E A,E A,C,D D,E A,B A,B,E A,C A,C A,D,E B,C A,C,E B,C,D B,C,E A,B,D A,E A,C,E B,C,E A,B,D B,C,D A,C,D B,C,E A,D B,E A,C,E C,D A,C A,C A,B C,E A,B,C

52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97

A,C,E A,B,C B,C,E D,E A,C,D B,C,D A,B,D,E B,C,D C,D,E B,E B,C,D A,B,C A,C,D A,C,D B,C A,B,D A,C,D,E A,B,C A,B,C A,B,C A,B,C C,E A,B,C B,E A,B,C,D A,C,D,E A,B,C A,E C,E A,B,C,E B,C,D B,D,E B,E B,C B,D A,B B,E B,E D,E D,E B,C,E A,C,D A,D,E C,D,E B,C,D A,C,D,E

98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 Antimicotice COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

B,E A,C A,E A,B,C,D A,B,D B,C,D A,B,D A,B,D,E A,C,D A,C,D,E A,B,D C,D A,B,C,E A,B B,E A,E B,C,E A,C,D C,D A,B,E A,B,E A,B,C B,D,E E D B C A C A C B C D C A C A B E B D D C

22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

C C B B B C B A D A A D C B C D B A C C E B D A E B A A,D A,C,E A,C,E A,D B,C,D C,E B,C,D A,C B,C C,D A,B,D A,C,D A,C,D,E B,D,E B,D,E B,C,E A,B,E B,C,E

19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64

A,B A,B B,C,D B,C,E A,B,C B,D A,C C,D C,D,E A,B,C C,E A,C B,C,D A,C A,B,D,E B,C B,C B,C,E A,B,D A,C,D,E A,B,E A,B,D,E C,D A,E A,C,D A,B A,C A,B,D,E B,E A,B,E A,B,E A,B,E A,B,C,D B,D,E B,C,D,E A,B,E A,B,D,E C,D,E A,B,C,E B,C,D B,C A,D A,B,C A,B,C,D A,B,C,D A,C

65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110

A,B,C A,B,C B,D A,C B,C B,C,D,E A,C,D,E A,C A,C,E B,D C,D,E B,C A,B,C,D B,E B,C B,C A,B,D B,C A,C,D,E C,D,E B,C,E C,D,E A,C,E C,D,E A,E C,D C,D A,C A,B,C,E A,C A,B,D,E C,D A,C,D C,D,E B,C A,B,E B,E A,C,E B,D,E A,C,E A,C,E A,D B,C,E B,C A,C,D B,E

111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 Antitumorale COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

B,C A,C B,C B,C,D,E A,C,E B,D C,D,E C,D A,B,D A,B,D,E A,B,D A,C,D,E A,E B,D,E A,B,D A,B,C,D A,D,E A,D A,B,D,E C C B D D D B E B C B C B C C E D C A B D B B B E

26 27 28 29 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

A C E D A,B,C,E A,B,C B,C,D,E A,D,E A,D A,B,C B,C A,B,D C,D,E B,D,E A,C,E C,D A,B,D,E A,B,C,D A,B,C,E A,C,E A,D A,D,E B,C D,E B,C,D B,C A,B,D A,C,E A,B B,C A,D,E B,C,D A,E A,B,C A,D A,C B,C D,E A,B B,C C,E A,C,D A,B,E C,D,E B,C,E

42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87

A,B,D,E B,D A,C,E A,C,E A,D,E A,C B,C,D A,D,E A,C,E A,B,D,E B,D A,B,E A,B,C A,B,C A,B,C A,C B,D A,B,C,D A,C A,B,C,E A,B,C A,B,C B,C,D B,D A,C,D B,C,E A,D,E A,B B,C,E B,D A,C,E A,B C,D,E A,B,C A,C,E A,B,C,D A,D,E A,C,E B,C,E A,B,C,D A,B A,B,D B,C,E B,C A,C,D A,C

88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133

A,B,D,E B,C A,B,E B,C B,C B,C B,D B,C,D B,C,D A,C,D A,C,D B,C,D,E B,D B,C,D B,C D,E A,B,D,E B,C A,C,D,E A,B,C B,D B,C A,D,E B,C,D A,C,E A,D B,C B,D,E A,C,E B,C A,B,C,E A,B,D A,B,D,E D,E A,B,C,D C,D B,D C,D,E C,D D,E A,B,D C,E A,B,D B,E A,B,C,D A,C,D

134 135 136 Antihipertensive COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

C,D,E A,B,C,E C,E E A B E B C B C B D D B E C B E A D B B A D C B E C E D C D B C B D A D C C B D C

42 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

B B,D B,E B,D,E B,E A,B,D,E B,C,D,E A,B,C A,E D,E B,C,E B,D,E A,D,E A,C,D A,C,D A,C,D B,C,E B,E B,C,D,E A,C,D,E A,B,E C,E D,E B,D,E B,C,D B,E A,B,D B,C,E B,D,E A,D A,C,E B,C B,D,E A,B,D A,B,D,E A,C,E A,B,E A,C,E A,E A,B,E A,C,E B,C,E A,B,E A,B,E A,C,D

45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90

A,B,D B,C A,C,E C,D A,B,C,E C,E B,C,E C,E C,D,E A,B,E A,B,C,D A,B,D A,B,C,E A,B,D,E B,D,E B,D A,B,C,D A,B,C,E A,B,C,E B,D A,C,E A,B,D,E C,D,E B,C,D A,B,D,E A,D C,D,E C,E B,C A,D A,D A,B,E A,C,D A,C,D A,D,E A,C,D,E C,D A,B,E C,D B,C A,C,E A,B,E A,B,D,E A,C,D A,B,E A,D,E

91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 Antianginoase COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

A,D,E B,C B,C,D C,D,E A,B A,D A,C,E A,B,C A,C,D B,E A,C,D B,C,E B,C,E B,D,E A,D,E D,E A,C,D,E A,E A,E A,C,D A,C B,D,E A,B,C,E A,B,E B,C,D A,C,D B,C,E A,B A,C,D B,D,E B,C,D B,C,D A,B,C,D C C D B E C A D D E B

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

D D C C A C D D B B B C B D B D E A B D D B A D D E B B C D E E D D C A,B,D,E A,B,E A,C,D B,E B,C,D,E B,D,E A,C,D,E C,D,E A,B,D,E A,C,D,E

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

A,B,D,E A,B,D,E B,D C,E B,E A,B,E A,C,D B,D A,B,C A,C,E A,B C,D A,E A,C,D C,D B,C,D A,B,D A,B,C,D B,C,E A,B,E A,B,C B,C A,B,D,E A,B,C A,C A,B,D A,C,E A,B A,B A,C B,C A,B,C,E A,C,D,E C,D,E C,D A,B,D,E A,B C,D,E A,B B,C,E A,B,C A,B,C,E A,E A,E A,B,C A,B,C

57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102

A,C A,B,D,E D,E A,C,E A,B,D,E B,C,D,E B,C,D A,B,C A,B,C,D A,C,D,E A,B,C A,B,C,D B,C,E A,C,D C,E B,D A,B A,B,D B,C,D A,B,C A,B,D B,C C,D,E B,C A,B,D B,C,E A,C A,C,E B,C,E A,B,D B,C,D,E B,E D,E A,B,D,E A,C,D,E C,D,E A,C,D,E A,B,D,E A,B,E B,E A,C,D C,E B,D C,D,E A,B,D,E A,B,E

103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 Stimulante cardiace.Antiaritmice COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

B,C,D A,D,E D,E A,B,C,E A,B,D,E A,D,E B,C,D,E C,D A,B,D,E A,B,D,E A,D,E B C B D D D A B C C B E E C A D C B B B B C D D E C B C E B A B

33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

C A E B B C E E D C D D E C A A B,C,E A,B,C,E B,C,E A,C,D,E A,D A,B,D C,D,E A,C,D A,C,D,E A,B,C A,C,D A,B,E A,C,D A,C,E B,C,D A,C,D,E A,C B,C,D,E A,C,D B,D,E A,C,E C,D,E A,E B,D B,C,E B,C A,B,E A,C,E B,C

30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75

A,B,C,E B,C,D,E B,C,D A,B,D A,B,E B,C,D A,C,E B,C,D A,B,C D,E C,D D,E A,B,C A,B,D A,B,D A,B,C D,E D,E A,B,C,E A,B,C,D A,B,C,D A,B,C B,C,D A,B,C,E A,B D,E A,D,E B,C,D,E D,E A,B,C,D C,D,E A,C,D,E B,C,D,E A,B,C B,D B,C A,B,C,E A,B,D,E C,E A,C A,B,C,D A,B,C B,D A,D,E B,E B,C,E

76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121

A,B,C C,D,E C,E B,C B,D B,C,D,E A,B,C,E A,C,E A,B,D A,E A,C,D A,C,E A,C,D A,B,C A,B,D A,B,D B,C,E A,C,D A,B,C C,D C,D A,B,E A,B,D B,C,E A,B,D,E A,B,D A,D,E A,B,C,E A,B,C,E A,B,C,D A,C,E A,E A,D B,C,D B,C A,B,D A,B,D,E C,D A,C,D A,C,D,E A,C,E A,B,C B,C,D A,C,D,E A,B,E A,C,D

122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 Diuretice COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

A,C,D A,B,D A,E A,B,C,E A,C,E A,B,D,E B,D,E B,D A,D C,D,E B B A D C B D B B E C B D D A B E D C C C B E C A A A D A C C A D C

35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

D E C C B B E B D C A D C D B B A,C,D D,E A,B,C,D A,C,D,E A,B,D,E B,C,E B,D,E A,E B,C,D A,E A,C A,C,E A,B B,D,E A,C,E A,D,E B,C C,E A,B,D B,D A,B B,D B,C,D A,B,C B,D B,C,D A,B B,C,D,E B,D

30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75

C,D,E B,C B,E A,D A,B,C D,E A,B,D A,B,E A,B C,D A,C,E B,D C,D,E A,B,D,E A,B,C D,E C,D,E B,E B,C,D A,B C,D A,C,D B,C,D C,D B,C,E A,C,D C,D A,D B,D C,D B,C C,D,E B,C,E D,E A,B,C A,B,C A,B,C A,B,C C,D,E A,B,C C,D,E B,C,D A,D,E A,B,E B,C,D C,D

76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Vasodilatatoare COMPLEMENTSIMPLU

B,D B,D B,C,D,E B,D,E B,C,E B,C,E B,E A,C,E A,C,D A,D,E A,C,E A,B,E A,B,D B,C B,C,E C,D B,C,E A,B,C,E A,B,E A,B,C B,D,E A,B A,B,C,E C,E A,B,D,E B,C,D,E A,E A,C,E A,C,E B,D,E A,C A,B A,E A,D,E B,C,D C,E B,C A,B,E A,C,E B,C C,D B,C,E C,D B,D,E

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

B C A D D E C E B E A C B B B C D D C D D A C A A E C A D C B C E E B C A E B D B C B C D C

COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

B,D A,B,C,E B,C,D,E A,B,C A,C,E A,B,D,E B,C,D B,C,D C,D B,D B,C B,C,E C,D,E A,B,D A,C,E A,C A,B,E A,B,D B,C,E A,C,E A,B,E A,C,E B,D,E B,D,E A,C,E A,E A,B,C,E B,D A,B,E A,C,E A,C,D A,B,D A,C,E A,D,E A,C,D B,D A,C,D,E A,B,C A,B,C D,E A,B,C,D A,B,C A,B,C A,D B,C,D,E

46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91

A,D,E B,C,E A,B C,D,E A,B,C A,D,E A,B B,C,D,E B,C,E A,B,C,D C,D,E A,B,C,E A,C,E A,D,E A,B,C,D A,B,C A,B,C A,B,D,E A,B,C B,C A,B,C B,C A,D,E B,C,D B,E B,C,E A,E A,C,D A,C,E A,C,E A,C,E A,B,D,E A,B,D A,C,E A,B,D A,C,D A,C,D B,E C,D,E D,E C,E A,B,D B,C,E B,C,D B,D A,B,D

92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 Farmacologiasangelui COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

A,D A,C A,B,C,E A,C,E A,E A,B,D C,D A,D B,C,D A,B,C B,D B,C,E C,D B,C,D B,C,D A,B,D C,D,E B,C A,C,E A,B,C,E A,C A,B,C,D B,C,E A,D,E B,C A,B,D B,C A,B,C B,C A,B,D A,B,C C,D A C C E E A B D E C D C

13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5

A D E C E D C C E E C C E B C B B C D A E E A D A D C C D D C B E D C B D E C C C,E B,C,E C,D A,D,E B,D

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51

B,C,D A,C,D B,C C,D B,D A,B,C A,C,D A,C,D A,C A,C,D A,C,D A,C B,D B,C,D B,C A,D,E C,E A,B,E A,B,C,D A,B,D A,C,E A,B,E A,C,E A,B A,C,E A,C,E B,C,D,E A,C,E A,B,C A,B,C A,B,C A,C A,C,D A,B,E A,B,C,D B,C,D A,D,E A,C B,C,D A,C,E A,B,C B,C,E A,C,E A,B A,D A,B,C

52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97

B,D A,C A,B,C A,B,C B,D A,B,C A,B,C A,B,C A,C A,C,D B,C,E B,C B,C A,E A,B,D B,D C,E C,D B,C,D A,B,E A,B,D B,C B,D,E A,B,C A,B,C A,B,E A,B A,B,C B,D A,B,C A,B,C A,B,E B,C A,B,E A,B,C,D A,C,D,E A,C,D A,B,D A,B,C,E A,B,D A,B,C,E A,B,C B,C,D A,B,D,E A,B,C A,B,E

98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 Vitamine COMPLEMENTSIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

A,C,D,E C,D,E A,C,D A,C A,C,D A,C A,C,D B,D A,B,C A,C,D C,D C,D,E A,C,E B,C,D A,C,E A,B,D,E A,B,C A,C,E C,D,E B,C,E C,D A,C,D A,B,C,E A,E C A D D E C C B D C B C B B E E E E C D

21 22 23 24 25 COMPLEMENTMULTIPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

E A C E B

ABD ABE ABDE BDE BDE ACDE AD CD CD ABCE ABC ADE ABC BCD ABE ACD ADE ACDE ABDE ABD ABD ACDE ACDE ACD BD ABCD BCD ABE ABCD AB ACD AB CD ABDE ADE ABCD ACDE ABC

39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55

ACDE ABCE ACDE AB ACE ADE ADE ABDE ACE CDE ABCE ABC BCD CE ACDE ABDE CD

Hormoni COMPLEMENT SIMPLU 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 COMPLEMENTMULTIPLU 1

C A C D E B B A D A B C D E B C E B B A B ABDE

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

ABDE ACD AD BCD AE AD ADE CDE AB ABCE ABE ABCD ABDE AB CE AB BC BE ACDE ABDE ABCD CD BCE ABCD BCDE ABCE ACDE AB CDE ABCD ACD ABCE ACDE ABC DE ADE ACDE ABCE CDE