Sunteți pe pagina 1din 36

FINANE PUBLICE A. Grile cu un rspuns corect 1. n categoria resurselor financiare publice nu se includ: a. resursele bugetului de stat; b.

resursele populaiei; c. resursele bugetelor locale; d. resursele bugetului trezoreriei statului; e. resursele bugetelor instituiilor publice. 2. Care sunt resursele financiare publice care dein cea mai mare pondere n totalul resurselor? a. veniturile nefiscale; b. mprumuturile interne; c. mprumuturile externe; d. impozitele; e. resursele instituiilor publice. 3. Care dintre urmtorii factori nu influeneaz creterea nivelului resurselor financiare publice? a. factorii economici; b. factorii sociali; c. factorii demografici; d. factorii monetari; e. factorii psihologici. 4. Din punct de vedere al coninutului economic, nu reprezint categotrie de resurse: a. prelevri obligatorii; b. resurse de trezorerie; c. resurse curente; d. resurse mobilizate prin intermediul mprumuturilor; e. resurse obinute pe calea emisiunii monetare. 5. Resursele de trezorerie sunt constituite din: a. impozite i taxe de la agenii economici; b. impozite i taxe de la populaie; c. mprumuturi pe termen scurt; d. mprumuturi pe termen lung; e. mprumuturi pe termen mediu. 6. n categoria resurselor curente se includ: a. veniturile fiscale i nefiscale; b. emisiunea de bani de hrtie; c. veniturile din emisiunea monetar; d. mprumuturile interne; e. mprumuturile externe.
57

7. n categoria resurselor financiare interne nu se includ: a. mprumuturile de stat interne; b. impozite i taxe; c. donaii interne; d. ajutoare externe; e. veniturile de la ntreprinderile i proprietile de stat. 8. Precizai care sunt veniturile care intr n categoria veniturilor nefiscale? a. impozitele pe venit; b. chiriile ncasate de instituiile publice; c. accizele; d. taxa pe valoarea adugat; e. impozitul pe profit. 9. Taxa: a. este o prelevare impus prin fora de constrngere a statului; b. nu necesit existena unei contraprestaii directe i imediate din partea statului; c. reprezint suma de bani pltit de o persoan fizic sau juridic pentru un serviciu prestat pltitorului de ctre stat; d. este o prelevare impus tuturor persoanelor fizice sau juridice realizatoare de venituri; e. are caracter obligatoriu pentru toi salariaii. 10. Impozitele ndeplinesc un rol care se manifest pe urmtoarele planuri: a. financiar i economic; b. industrial i comercial; c. demografic i umanitar; d. educaional i al ocuprii forei de munc; e. ecologic i de dezvoltare durabil. 11. Care dintre urmtorii factori sunt considerai factori externi sistemului de impunere de care trebuie s se in seama n fundamentarea nivelului fiscalitii: a. progresivitatea cotelor de impunere; b. modul de determinare a materiei impozabile; c. nivelul fiscalitii n alte ri; d. prioritile Fondului Monetar Internaional i al Organizaiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare ; e. coreciile operate asupra cuantumului impozitului. 12. Printre elementele impozitului nu se numr: a. pltitorul; b. suportatorul; c. asieta; d. obiectul impunerii; e. ncasatorul. 13. Dup frecvena cu care se ncaseaz la bugetul statului, impozitele pot fi: a. impozite financiare;
58

b. impozite pe venit; c. impozite pe avere; d. impozite permanente; e. impozite pe circulaia averii. 14. Impozitele reale: a. sunt formate din impozitele pe venit i impozitele pe avere; b. se stabilesc n legtur cu anumite obiecte materiale (de ex., pmntul, cldirile, fabricile etc.); c. sunt considerate a fi impozite subiective; d. in cont de situaia personal a contribuabilului; e. n zilele noastre au disprut n totalitate. 15. Egalitatea n faa impozitului presupune: a. ca impunerea s se fac n acelai mod pentru toate persoanele fizice i juridice; b. diferenierea sarcinii fiscale de la o persoan la alta; c. ca impunerea s diferenieze activitile economice; d. ca impunerea s se fac n funcie de situaia personal a subiectului impozabil; e. diferenierea sarcinii fiscale n funcie de mrimea materiei impozabile. 16. Respectarea echitii fiscale, n practic, presupune ndeplinirea cumulativ a urmtoarelor condiii: a. impunerea s fie parial, s nu cuprind toate categoriile sociale care realizeaz venituri dintr-o anumit surs; b. legiferarea i acordarea ajutorului social persoanelor fr venit; c. egalizarea sarcinii fiscale; d. utilizarea unei singure cote de impunere; e. diferenierea sarcinii fiscale n funcie de puterea contributiv a fiecrui contribuabil. 17. Impunerea n cote proporionale: a. nu ine seama de venitul sau averea contribuabilului; b. este o manifestare direct a principiului universalitii bugetare; c. presupune aplicarea aceleiai cote de impozit indiferent de mrimea obiectului impozabil; d. const n aceea c, odat cu creterea venitului are loc i creterea cotei impozitului; e. presupune divizarea materiei impozabile n mai multe pri. 18. Care dintre cotele de impunere utilizate n prezent rspunde cel mai bine principiului echitiifiscale: a. cotele proporionale; b. cotele progresive simple; c. cotele progresive compuse; d. cotele regresive; e. cotele fixe. 19. Pentru ca un impozit s aib un randament fiscal ridicat trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
59

a. s nu fie influenat, ntr-un sens sau altul, de mutaiile de ordin conjunctural ale ciclului economic; b. s aib un caracter permanent; c. s nu existe posibiliti, legale sau nelegale, de sustragere de la impunere a unei pri din materia impozabil; d. s poat fi adaptat n permanen necesitilor de venituri ale statului; e. randamentul su nu trebuie s creasc concomitent cu creterea volumului produciei. 20. Evaluarea pe baza semnelor exterioare: se realizeaz pe baza declaraiei unei tere persoane; este o metod direct de evaluare a materiei impozabile; este specific impozitelor de tip real; permite stabilirea doar cu exactitate a valorii obiectului impozabil; elimin total posibilitatea sustragerii de la impunere a unei pri din materia impozabil. 21. Care dintre urmtoarele criterii nu constituie criterii de impunere utilizate n practica fiscal internaional: criteriul originii veniturilor; criteriul rezidenei; criteriul creditrii obinuite; criteriul domiciliului; criteriul naionalitii. 22. Conform criteriului originii veniturilor, impunerea se efectueaz de ctre autoritatea fiscal: din ara creia i aparine rezidentul; din ara pe al crei teritoriu s-au realizat veniturile; din ara de origine a persoanei realizatoare de venituri; stabilit prin nelegere cu realizatorul de venituri; dintr-o ter ar. 23. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la dubla impunere juridic internaionalesteadevrat? reprezint supunerea la impozit a aceleiai materii impozabile i pentru aceeai perioad de timp, de ctre dou sau mai multe autoriti fiscale din ri diferite; reprezint supunerea la impozit a aceleiai materii impozabile i pentru aceeai perioad de timp, de ctre aceeai autoritate fiscal; reprezint supunerea la impozit a aceleiai materii impozabile i pentru perioade de timp diferite, de ctre dou sau mai multe autoriti fiscale din ri diferite; exprim gradul de fiscalitate dintr-o anumit ar; este consecina politicilor economice protecioniste.

a. b. c. d. e.

a. b. c. d. e.

a. b. c. d. e.

a. b. c. d. e.

24. Procedeul scutirii totale, ca metod de evitare a dublei impuneri internaionale constnfaptulc: a. din venitul total obinut (n cele dou state) se deduce impozitul aferent venitului obinut n strintate, dup care se impoziteaz cu cote progresive compuse (trane); b. din impozitul total datorat n ara de reedin se deduce impozitul pltit n strintate;
60

c. venitul obinut n strintate se adaug la venitul obinut n ara de reedin pentru a se stabili cota progresiv de impozit; d. venitul realizat n strintate de rezidentul unei ri, care a fost impus n acea ar, se deduce n ntregime din venitul total impozabil n ara de reedin; e. toate variantele de mai sus. 25. n cazul impozitelor pe veniturile persoanelor fizice au calitatea de subiect al impunerii: suveranii i familiile regale; persoanelefizicerezidenteinerezidentecarerealizeazvenituripeteritoriulunuianumit stat; diplomaii strini acreditai n ara respectiv; persoanele nerezidente care se afl n tranzit pe teritoriu unui anumit stat; militarii i persoanele fizice care realizeaz venituri pn la un anumit plafon.

a. b. c. d. e.

26. Pentru a se obine venitul impozabil, din venitul brut se scad: a. impozitul pe venit; b. cheltuielile pentru coul zilnic; c. dobnzile ncasate pentru creditele acordate; d. sumele prelevate la fondul de dezvoltare; e. primele de asigurare. 27. Care sunt avantajele pe care le prezint impunerea separat a veniturilor persoanelor fizice? a. nu trateaz n mod difereniat veniturile n ceea ce privete modul de aezare i nivelul de cote; b. avantajeaz persoanele care realizeaz venituri din mai multe surse ce cad sub incidena unor impozite diferite; c. nu ine cont de natura veniturilor, de sursele lor de provenien; d. intr sub incidena efectelor progresivitii impunerii; e. evit apariia dublei impuneri. 28. Impozitul pe veniturile persoanelor fizice se aaz pe ansamblul persoanelor care au participat la realizarea acestora n cazul: a. impozitelor pe veniturile din salarii, dobnzi i rente; b. impozitelor pe cldiri i terenuri; c. impozitului agricol; d. impozitului pe profit; e. impozitelor pe avere. 29. Care sunt trsturile specifice societilorde persoane? a. exist o delimitare precis ntre patrimoniul societii i averea asociailor; b. exist o delimitare precis ntre rspunderea persoanelor asociate fa de actele i faptele svrite de societate; c. este dificil distincia ntre averea fiecrei persoane asociate i patrimoniul societii; d. impunerea veniturilor societilor de persoane se face numai pe baza sistemului aplicat veniturilor persoanelor juridice; e. societile de persoane se pot organiza ca societi pe aciuni sau societi cu rspundere limitat. 30. n cazul persoanelor juridice, pentru determinarea venitului brut se pornete, de regul, de la rezultatele de bilan ale activitilor desfurate, la care se adaug, printre altele:
61

a. b. c. d. e.

rezultatele aferente stocurilor i veniturile din ctigurile de capital; prelevrile la fondul de rezerv, chiriile pltite, dobnzile la creditele bancare; dobnzile pltite i prelevrile la fondul de rezerv; pierderile din activitatea anului curent i din anii precedeni; unele prelevri n scopuri social-culturale.

31. Impozitul pe veniturile societilor de capital se determin, de regul, cu ajutorul cotelor: a. fixe; b. regresive; c. progresive simple (globale); d. progresive compuse (pe trane); e. proporionale. 32. Impozitele pe substana averii se ncadreaz n categoria impozitelor: a. pe sporul de avere dobndit n timp de rzboi; b. pe plusul de valoare imobiliar; c. propriu-zise asupra averii; d. asupra creterii averii; e. pe circulaia averii. 33. n categoria impozitelor pe circulaia averii cu titlu oneros, se cuprind: a. impozitul asupra activului net; b. impozitul pe hrtii de valoare; c. impozitele pe donaii; d. impozitul pe succesiuni; e. impozitul pe plusul de valoare imobiliar. 34. Obiectul impozitului asupra ctigului de capital este reprezentat de: a. profitul care depete nivelul perioadei luate ca baz; b. profitul care depete o anumit rat fa de capitalul investit; c. diferena dintre valoarea de cesiune i valoarea de achiziie, corectat cu reevalurile autorizatedelegeiculucrrilesauamenajrileefectuatedeproprietari; d. averea primit drept donaie de o persoan fizic; e. averea lsat ca motenire din care au fost deduse datoriile care o greveaz. 35. Pentru veniturile societilor de capital exist urmtoarele soluii de impunere: a. toate rspunsurile de mai jos; b. se impune numai profitul brut aferent activitii de exploatare; c. se impun separat profitul rmas la dispoziia societii i apoi dividendele repartizate acionarilor; d. se impune n cote mai reduse att profitul brut al societii ct i dividendele; e. se impune profitul net al societii ct i dividendele repartizate acionarilor. 36. Care sunt cotele de impozit utilizate n cazul impozitului pe donaii i factorii care influeneaz nivelul acestor cote? a. cote (sume) fixe pe unitatea de impunere n funcie de gradul de rudenie ntre donator i donatar; b. cote proporionale n funcie de valoarea averii donate i de momentul i scopul donaiei; c. cote progresive n funcie de valoarea averii donate, gradul de rudenie ntre donator i donatar i de momentul i scopul donaiei; d. cote procentuale influenate de mrimea materiei impozabile din care au fost deduse n prealabil datoriile care greveaz donaia;
62

e. cote progresive n funcie de mrimea materiei impozabile din care au fost deduse n prealabil datoriile care greveaz donaia. 37. Care din urmtoarele trsturi sunt caracteristice pentru impozitele indirecte? a. sunt impozite nominative, stabilite pe pltitori (subieci, contribuabili); b. in seama de veniturile, averea sau situaia personal a contribuabililor; c. nu afecteaz veniturile nominale, ci numai veniturile reale ale contribuabililor; d. cuantumul i termenele de plat a impozitelor indirecte sunt precis stabilite i aduse din timp la cunotina contribuabililor; e. n cazul impozitelor indirecte nu se face distincie ntre contribuabilul legal (subiect sau pltitor) i contribuabilul real (suportatorul impozitului). 38. Ce avantaje prezint impozitele indirecte? sunt mai echitabile dect impozitele directe deoarece sunt stabilite n cote proporionale i deci sunt suportate n egal msur de ctre toi contribuabilii; productivitatea lor este destul de ridicat i procur n mod operativ resurse financiare pentru stat; plata impozitelor indirecte are ntotdeauna un caracter voluntar, facultativ; randamentul lor fiscal este stabil, nefiind influenat de conjunctura economic; nu contribuie la fenomentul de anestezie fiscal. 39. Ce deficien prezint impozitele indirecte? randamentul instabil; amplific evaziunea fiscal; productivitatea lor este destul de redus; prezint fenomenul de "anestezie fiscal"; echitate moderat.

a. b. c. d. e.

a. b. c. d. e.

a. b. c. d. e.

40. Care din urmtoarele reprezint forme de manifestare a impozitelor indirecte? impozitul pe capitalul mobiliar; impozitul de donaii; impozitul pe circulaie; impozitul pe plusul de valoare imobiliar; taxa asupra mijloacelor de transport. 41. Ce categorii de mrfuri vizeaz taxele de consumaie pe produs? bunuri de uz curent care au cerere elastic; bunuri de uz curent consumate n cantiti mari i care au cerere inelastic; bunuri de capital; bunuri destinate investiiilor; bunuri destinate produciei.

a. b. c. d. e.

42. Ce neajuns prezint accizele aezate n cote procentuale asupra preului de vnzare al mrfurilor? a. fac dificil calcularea sumelor ce trebuie pltite de importatori; b. nu permit adaptarea impozitului la fluctuaiile monetare;
63

c. faciliteaz frauda fiscal prin practicarea n facturi a unor preuri false; d. necesit actualizri periodice a nivelului impozitului; e. presupun costuri de percepere mai ridicate. 43. Care este baza de calcul a impozitului pe cifra de afaceri net (TVA)?: cifra de afaceri brut; preul de vnzare al mrfurilor supuse impozitrii; diferena ntre preul de vnzare i acciz; valoarea adugat n fiecare stadiu al circuitului economic; costul complet al produciei vndute. 44. Cum se poate determina cuantumul taxei pe valoarea adugat datorat bugetului destat? prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii obinute la finalul circuitului economic; prin aplicarea cotei proporionale asupra preului de vnzare din stadiul anterior, din rezultatul obinut sczndu-se taxa pe valoarea adugat aferent stadiului anterior; prin aplicarea cotei de impozit asupra preului de vnzare din stadiul respectiv, din rezultatul obinut sczndu-se taxa (calculat n acelai mod) aferent preului de vnzare din stadiul anterior; prin aplicarea cotei de impozit asupra diferenei dintre preul de vnzare i preul de cumprare din stadiul respectiv, din rezultatul respectiv sczndu-se taxa pe valoarea adugat aferent stadiului anterior; prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii adugate din stadiul respectiv, din rezultatul obinut sczndu-se taxa pe valoarea adugat aferent stadiului anterior.

a. b. c. d. e.

a. b. c.

d.

e.

45. Un contribuabil realizeaz ntr-un an fiscal un venit impozabil de 2.000 u.m. Precizai n care din urmtoarele situaii el va suporta cel mai mare impozit, dac n ara de referin se practic urmtoarele cote de impunere: a) pn la 1.000 u.m. - 10%; ntre 1.001-1.700 u.m. - 100 u.m. +12% pentru ce depete 1.000 u.m.; ntre 1.701-2.500 u.m. - 184 u.m. +15% pentru ce depete 1.700 u.m.; b) cota unic de 15%; c) cote progresive compuse: pn la 1.000 u.m. - 12%; ntre 1.001-1.500 u.m. - 15% ; ntre 1.501-2.000 u.m. - 18%; ntre 2.001-2.500 u.m. - 19%. d) cote progresive compuse: pn la 800 u.m. - 12% ntre 801-1200 - 96 u.m. +14% pentru ce depete 800 u.m.; ntre 1201-1800 u.m. - 152 u.m. +18% pentru ce depete 1200 u.m.; peste 1800 u.m. - 260 u.m. +25% pentru ce depete 1800 u.m.;
64

e) cota unic de 17%. n care dintre cele cinci cazuri pltete cel mai mare impozit? Rezolvare

a) n primul caz, contribuabilul se ncadreaz n clasa de venituri cuprins ntre 1.701-2.500 u.m., deci impozitul este:

I = 184+(2.000-1.700)x15%=229 u.m.

b) n acest caz, impozitul este:

I = 2.000x15%=300 u.m.

c) n acest caz materia impozabil se fracioneaz pe trane de venit, fiecrei trane i se aplic cota corespunztoare de impunere, impozitul total fiind egal cu suma impozitelor aferente fiecrei trane:

I = 1.000x12%+500x15%+500x18%= 285 u.m.

d) Contribuabilul se ncadreaz n clasa de venit de peste 1.800 u.m., deci impozitul datorat va fi:

I = 260+200x25%= 310 u.m.

e) n acest caz impozitul va fi:

I = 2.000x17%=340 u.m.

Se constat c cel mai mare impozit este suportat n varianta de impunere de la litera e).

65

46. Un contribuabil realizeaz, din surse diferite, urmtoarele venituri: 3.000 u.m., 5.000 u.m. i respectiv, 6.000 u.m. n ara de reziden se practic impozitarea separat i se folosesc urmtoarele cote progresive compuse: pn la 2.000 u.m. - scutit; ntre 2.001-3.500 u.m. - 15% pentru ce depete 2.000 u.m.; ntre 3.501-5.000 u.m. - 225 +20% din ce depete 3.500 u.m.; ntre 5.001- 7.500 u.m. - 525 +25% din ce depete 5.000 u.m.; peste 7.500 u.m. - 1.150 +30% din ce depete 7.500 u.m.; Care dintre variantele de rspuns este corect? a) impozitul total pltit este de 3.100 um; b) venitul net al contribuabilului este de 10.900 u.m.; c) pentru primul i al treilea venit contribuabilul pltete un impozit calculat n valoare de 925 u.m.; d) pentru al doilea venit contribuabilul este scutit de impozit; e) impozitul pltit de contribuabil pentru ultimele dou venituri este de 675 u.m.

Rezolvare

Se calculeaz impozitul (I) i venitul net (Vn) aferent fiecrei surse de venit:

- pentru venitul de 3.000 u.m:

I1=(3.000-2.000)x15%=150 u.m.

Vn1 = 3.000-150=2.850 u.m.

- pentru venitul de 5.000 u.m.:

I2 = 225+(5.000-3.500)x20%=525 u.m.

Vn2 = 5.000-525=4475 u.m.

- pentru venitul de 6.000 u.m.:

I3 = 525+(6.000-5.000)x25%=775 u.m.
66

Vn2 = 6.000-775=5225 u.m.

a) Impozitul total pltit este:

It = 150+525+775=1.450 u.m., deci rspunsul este fals;

b) Venitul net total al contribuabilului este:

Vnt = 2.850+4.475+5.225 = 12.550 u.m., deci rspunsul este fals;

c) Pentru primul i al treilea venit impozitul pltit este de:

I = 150+775 = 925 u.m., deci rspunsul este corect;

d) Pentru cel de-al doilea venit impozitul datorat este de 525 u.m., deci rspunsul este fals;

e) Pentru ultimele dou venituri impozitul este de:

I = 525+775=1.300 u.m., deci rspunsul este fals.

Rspunsulcorectestec).

47. Doi contribuabili realizeaz venituri astfel: A) primul realizeaz un venit de 15.000 u.m. i un venit de 10.000 u.m., cele dou venituri impozitndu-se separat dup urmtoarele cote progresive compuse: - pn la 3.000 u.m.- scutit; - ntre 3.001-7.000 u.m. - 10%; - ntre 7.001-10.000 u.m.- 400 u.m.+15% din ce depete 7.000 u.m.; - ntre 10.001-15.000 u.m.-850 u.m.+20% din ce depete 10.000 u.m.;
67

- ntre 15.001-20.000 u.m.- 1.850 u.m.+25% din ce depete 15.000 u.m.; - peste 20.000 u.m.-3.100 u.m.+30% din ce depete 20.000 u.m.; B) al doilea realizeaz aceleai venituri, dar se impoziteaz cumulat dup urmtoarele cote progresive simple: - pn la 3.000 u.m.- scutit; - ntre 3.001-7.000 u.m. - 15%; - ntre 7.001-10.000 u.m.- 20%; - ntre 10.001-15.000 u.m.- 25%; - ntre 15.001-20.000 u.m.- 30%; - peste 20.000 u.m.- 35% Care dintre cei doi contribuabili realizeaz un venit net mai mare? a) b) c) d) e) B: 8.750 u.m.; A: 24.150 u.m.; A: 23.200 u. m.; B: 16.250 u.m.; A: 22.300 u.m.

Rezolvare

A. n cazul primului contribuabil, impunerea fiind separat, impozitul datorat va fi de:

- pentru venitul de 15.000 u.m.:

I1 = 850+(15.000-10.000)x20%=1.850 u.m.

- pentru venitul de 10.000 u.m.:

I2 = 400+(10.000-7.000)x15%=850 u.m.

Venitul net (obinut scznd din venitul brut impozitul) realizat de contribuabilul A va fi:

Vn = (15.000-1.850)+(10.000-850)= 22.300 u.m.

B. n cazul celui de-al doilea contribuabil, impunerea fiind global, se parcurg urmtoarele etape:
68

a) Se determin venitul total (global):

Vt = 15.000+10.000=25.000 u.m.

b) Se calculeaz impozitul; impunerea fiind n cote progresive simple, venitul total se ncadreaz n trana corespunztoare i la ntregul venit se aplic cota aferent tranei:

I = 25.000x35%=8.750 u.m.

c) Se calculeaz venitul net:

Vn = 25.000-8.750=16.250 u.m.

Rspunsulcorectestee).

48. O persoan realizeaz un venit total de 80.000 u.m. din care 50.000 u.m. n statul de reziden i 30.000 u.m. ntr-un alt stat. Cotele progresive simple utilizate n cele dou statesunt: Trane de venit (u.m.) pn la 10.000 10.001-50.000 50.001-75.000 peste 75.000 Statul de reziden 10% 15% 20% 23% Statul semnatar al conveniei 15% 20% 28% 30%

S se determine impozitul total suportat de contribuabil (n statul de reziden i n cellalt stat) n situaia n care ntre cele dou state exist convenie de evitare a dublei impuneri care prevede c metoda folosit este creditarea obinuit (A), i n cazul n care s-ar aplica creditarea integral (B):
69

a) b) c) d) e)

A=18.400 u.m.; B=12.400 u.m.; A=13.900 u.m.; B=12.400 u.m.; A=13.900 u.m.; B=18.400 u.m.; A=19.900 u.m.; B=18.400 u.m.; A=19.900 u.m.; B=12.400 u.m.

Rezolvare

A. n situaia n care, pentru evitarea dublei impuneri, se utilizeaz metoda creditrii obinuite:

a) Se determin impozitul aferent venitului mondial (80.000 u.m.) conform grilei de impozitare utilizate n statul de reziden.

Fiind vorba de impunere n cote progresive simple, ntreaga materie impozabil se ncadreaz n trana corespunztoare de venit (peste 75.000 u.m.) i la ntreaga materie impozabil se aplic cota de impunere din ara de reziden(23%):

I = 80.000x23%=18.400 u.m.

b) Se calculeaz impozitul pltit n strintate pentru venitul realizat n cellalt stat (30.000 u.m.) procednd similar ca la punctul a):

I = 30.000x20%=6.000 u.m.

c) Se calculeaz impozitul care s-ar fi datorat n ara de reziden pentru un venit egal cu cel realizat nstrintate:

I = 30.000x15%=4.500 u.m.

d) Se determin impozitul care va fi pltit n ara de reziden scznd din impozitul aferent venitului mondial, impozitul pltit n strintate, dar n limita impozitului care s-ar fi datorat n ara de reziden (4.500 u.m.):

70

I = 18.400-4.500=13.900 u.m.

e) Se determin impozitul total suportat de contribuabil, nsumnd impozitul care va fi pltit n ara de reziden cu impozitul pltit n cellalt stat:

It = 13.900+6.000=19.900 u.m.

B. n situaia n care, pentru evitarea dublei impuneri, se utilizeaz metoda creditrii integrale:

a) Se determin impozitul care va fi pltit n ara de reziden, deducnd din impozitul aferent venitului mondial (calculat anterior) ntregul impozit pltit n strintate (6.000 u.m.), chiar dac este mai mare dect impozitul care s-ar fi pltit n ara de reziden pentru acelai venit (4.500 u.m.):

I = 18.400 - 6.000 = 12.400 u.m.

b) Se determin impozitul total suportat de contribuabil, n ara de reziden i n cellalt stat:

It = 12.400+6.000 = 18.400 u.m.

Rspunsulcorectested).

49. O persoan fizic realizaz un venit total de 4.000.000 u.m., din care 1.800.000 u.m. n statul de reziden i 2.200.000 u.m. ntr-un alt stat. n statul de reziden impozitul se calculeaz cu cote progresive simple astfel: la un venit de 1.800.000 u.m. cota de impozit este de 32%, iar pentru un venit de 4.000.000 u.m. cota de impozit este de 42%. n statul strin impozitul se calculeaz tot cu cote progresive simple, dar diferite ca nivel, astfel: pentru un venit de 2.200.000 u.m. cota de impozit este de 38%. S se determine impozitul pltiti de contribuabil n statul de reziden n situaia n care ntre cele dou state exist convenie de evitare a dublei impuneri care prevede c metoda folosit este scutirea progresiv (A) i n cazul n care s-ar aplica scutirea total (B). a) A=836.000 u.m.; B= 1.520.000 u.m.;
71

b) A=512.000 u.m.; B= 612.000 u.m.; c) A=750.000 u.m.; B= 576.000 u.m.; d) A=756.000 u.m.; B= 576.000 u.m.; e) A=756.000 u.m.; B= 1.380.000 u.m. Rezolvare

A. n situaia n care, pentru evitarea dublei impuneri, se utilizeaz metoda scutirii progresive:

a) Conform acestei metode, pentru a determina cota de impozitare ce se practic n ara de reziden se nsumeaz venitul realizat n aceast ar cu cel realizat n strintate:

Vt = 1.800.000+2.200.000= 4.000.000 u.m.

Deci cota de impozitare a acestui venit n ara de reziden este de 42%.

b) Se determin impozitul datorat n ara de reziden, utiliznd cota de 42%, dar care se aplic numai la venitul realizat n aceast ar:

I = 1.800.000x42%= 756.000 u.m.

B. n situaia n care, pentru evitarea dublei impuneri, se utilizeaz metoda scutirii totale:

Conform acestei metode, venitul realizat n strintate este scutit de la impozitare n ara de reziden, iar venitul realizat n ara de rezidem este impus conform grilei din aceast ar, n raport de nivelul acestuia:

I= 1.800.000x32%= 576.000 u.m.

Rspunsulcorectested).

72

50. Un rezident din SUA realizeaz n Frana un venit de 28.000 u.m. pentru care pltete statului francez un impozit calculat cu o cot progresiv simpl de 25%. n SUA realizeaz un venit de 80.000 u.m. i se aplic impozitul pe venitul global, cotele de impunere progresive simple fiind: - pn la 15.000 u.m. 10%; - ntre 15.001-30.000 u.m..18%; - ntre 30.00150.000 u.m..30%; - peste 50.000 u.m..45%. S se calculeze impozitul pltit n SUA dac ntre cele dou state se aplic metoda creditrii obinuite, pentru evitarea dublei impuneri. a) b) c) d) e) Rezolvare 43.560 u.m.; 48.600 u.m.; 41.600 u.m.; 42.000 u.m.; 44.600 u.m.

a) Se determin impozitul aferent venitului mondial (global) conform grilei de impozitare utilizate n statul de reziden (SUA):

I = (80.000+28.000)x45%=48.600 u.m.

b) Se determin impozitul pltit n Frana, pentru venitul realizat n aceast ar i n raport de grila de impunere utilizat aici:

I = 28.000x25%=7.000 u.m.

c) Se calculeaz impozitul care s-ar fi datorat n SUA pentru un venit egal cu cel realizat n Frana:

I = 28.000x18%= 5.040 u.m.

d) Se determin impozitul care va fi pltit n SUA, scznd din impozitul aferent venitului mondial, impozitul pltit n Frana, dar numai n limita impozitului care s-ar fi pltit n SUA pentru un venit egal cu cel realizat n Frana (5.040 u.m.):
73

I = 48.600 - 5.040 = 43.560 u.m.

Rspunsulcorectestea).
Raspunsuri grile

1 2 3 4 5

B D E C C A A D B C A C E D B A A E C C C C C B

26 27 28 29 30

E B C C

6 7 8 9 10 11 12 13 14

31 32 33 34 35 36 37 38 39

E C B C C C C B

15 16 17 18 19 20 21 22

40 41 42 43 44 45 46 47

C B C D C E C E

74

23 24 25

A D B

48 49 50

D D A

B. Grile cu dou rspunsuri corecte 1. a) b) c) d) e) 2. a) b) c) d) e) 3. a) b) c) d) e) 4. a) b) c) d) e) Cuantumul resurselor financiare ale societii este influenat de: nivelul preurilor; numrulpopulaiei; forma de proprietate; mrimea produsului intern brut; nivelul de calificare a forei de munc. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la resursele de trezorerie sunt adevrate: fac parte din categoria resurselor ordinare (curente); se constituie pe calea mprumuturilor pe termen scurt; majoreaz masa monetar aflat n circulaie; se constituie prin punerea n circulaie a unor bonuri de tezaur; nu influeneaz nivelul datoriei publice. n cazul impozitelor directe obiectul impunerii l reprezint: produsul care face obiectul vnzrii; serviciul prestat; venitul realizat; bunul importat; avereadeinut. Dup modul de stabilire a sarcinii fiscale impozitele pot fi: impozite de cotitate; impozite analitice; impozite progresive; impozite ad-valorem; impozite de repartiie.

5. Care din urmtoarele informaii cu privire la impunerea n cote proporionale este adevrat: a) ine seama de puterea contributiv a persoanei supuse impunerii; b) este o manifestare direct a principiului egalitii n faa impozitului; c) este folosit n cazul TVA sau taxelor vamale; d) avantajeaz contribuabilii care realizeaz venituri din mai multe surse; e) ia n considerare sarcinile sociale ale contribuabilului.

75

6. a) b) c) d) e) 7. a) b) c) d) e) 8. a) b) c) d) e) 9. a) b) c) d) e)

Evaluarea direct a materiei impozabile se poate realiza n urmtoarele variante: evaluare administrativ; evaluare forfetar; evaluare pe baza declaraiei contribuabilului; evaluare pe baza declaraiei unei tere persoane; evaluare pe baza semnelor exterioare. Metoda perceperii impozitului prin stopaj la sursse aplic n cazul: taxei pe valoarea adugat; taxelor vamale; impozitului pe salarii; impozitului pe profit; impozitrii drepturilor de autor. Care din urmtoarele trsturi sunt specifice impozitelor directe: au un cuantum i termene de plat precis stabilite; nu afecteaz veniturile nominale ale contribuabililor, ci numai pe cele reale; sunt impozite nominative (cad n sarcina unei anumite persoane); necesit un cost relativ redus de percepere; subiectul i suportatorul nu sunt una i aceeai persoan. Sub aspectul tehnicii de aezare, accizele se calculeaz: n cote progresive aplicate asupra preului de vnzare; n sumfixpeunitateademsur; n cote procentuale proporionale aplicate asupra preului de vnzare; n cote regresive n raport de venitul consumatorului; n cote difereniate n raport de cantitatea consumat.

10. Taxele de timbru se percep pentru: a) vnzri de imobile; b) constituirea de societi; c) dizolvri i partajri de societi; d) autentificri de acte; e) eliberarea unor documente (cri de identitate, paapoarte etc.).

Grila nr. 1 2 3

Rspuns AD BD CE

76

4 5 6 7 8 9 10

AE BC CD CE AC BC DE

FINANE PRIVATE

A. Grile cu un rspuns corect

51. Componentele de baz ale gestiunii financiare sunt: a) deciziile i operaiunile financiare; b) instrumentele financiare; c) regulile de baz; d) obiectivele pe termen lung, mediu i scurt; e) metodele de gestiune. 52. Criteriile de baz ale gestiunii financiare sunt: a) gospodrirea; b) economisirea; c) autonomia funcional i eficiena; d) solvabilitatea; e) prevederea. 53. Gestiunea financiar optim presupune respectarea unor reguli de baz: a) scadena sursei de finanare s fie superioar sau cel puin egal cu durata de existen a activului creat pe seama acesteia; b) scadena sursei de finanare s fie mai mic dect durata de existen a activului creat pe seama acesteia; c) scadena sursei de finanare s fie obligatoriu egal cu durata de existen a activului creat pe seama acesteia; d) durata creditului comercial acordat clienilor s fie obligatoriu mai mic dect durata creditului comercial primit de la furnizori; e) dezvoltarea i diversificarea ntreprinderii prin investiii noi atta timp ct rentabilitatea sperat pentru acestea este inferioar costului capitalului utilizat pentru finanare.
77

54. Efectul de levier financiar pozitiv al ndatorrii se produce cnd: a) rentabilitatea financiar este mai mare sau egal cu rentabilitatea economic; b) rentabilitatea economic este superioar ratei costului mediu ponderat al capitalului; c) rentabilitatea economic este superioar ratei costului capitalului mprumutat; d) rentabilitatea financiar este superioar ratei costului capitalului mprumutat; e) rentabilitatea financiar este superioar ratei costului mediu ponderat al capitalului. 55. Capitalul ntreprinderii, dup natura lui, se mparte n: a) capital real i capital permanent; b) capital real i capital social; c) capital financiar i capital real; d) capital propriu i capital permanent; e) capital permanent i capital financiar. 56. Capitalul total al ntreprinderii cuprinde : a) capitalul propriu plus creditele i datoriile pe termen scurt; b) capitalul permanent plus creditele i datoriile pe termen scurt; c) capitalul propriu plus datoriile financiare; d) capitalul social plus creditele pe termen lung, mediu i scurt; e) activele imobilizate minus activele circulante. 57. Capitalul real al ntreprinderii i gsete reflectarea n: a) bilan; b) contul de profit i pierdere; c) bugetul activitii generale; d) bugetul activitii de trezorerie; e) bugetul activitii de investiii. 58. Capitalul total, dup modul de folosin, prezint urmtoarea structur: a) capitalul social; rezerve, rezultate, fonduri proprii; activele imobilizate; activele circulante; b) rezerve, rezultate, fonduri proprii; creditele pe termen mediu i lung; activele imobilizate; activele circulante; c) creditele i datoriile pe termen scurt; creditele pe termen mediu i lung; rezerve, rezultate, fonduri proprii; capitalul social; d) creditele i datoriile pe termen scurt; creditele pe termen mediu i lung; activele imobilizate; activele circulante; e) activele imobilizate; activele circulante; 59. Capitalul permanent al ntreprinderii cuprinde: a) capitalul propriu plus creditele i datoriile pe termen scurt; b) capitalul social plus grupa primelor de capital, rezervelor, rezultatelor i fondurilor proprii; c) capitalul propriu plus creditele i datoriile pe termen mediu i lung; d) capitalul total minus creditele i datoriile pe termen mediu i lung; e) capitalul total minus capitalul social. 60. Activele imobilizate mai sunt cunoscute sub denumirea de:
78

a) b) c) d) e)

resurse stabile; imobilizri financiare; utilizri durabile; mijloace fixe; elemente neamortizabile.

61. Fondul de rulment net este egal cu: a) capitalul propriu minus activele imobilizate nete; b) capitalurile permanente minus activele imobilizate nete; c) total pasiv minus activele circulante nete; d) activele circulante minus datoriile pe termen mediu i lung; e) total activ minus datorii financiare. 62. La o ntreprindere se cunosc: - capitalul social - capitalul propriu - creditele i datoriile pe termen scurt - creditele i datoriile pe termen mediu i lung - active imobilizate nete - active circulante Atunci, valoarea fondului de rulment net va fi: a) b) c) d) e) 15.000 lei; 10.000 lei; 20.000 lei; 35.000 lei; 45.000 lei.

= 90.000 lei; =105.000lei; = 50.000 lei; = 70.000 lei; =165.000lei; = 60.000 lei

63. Nu constituie procedeu de sporire a capitalului social: a) emisiunea de noi aciuni; b) conversia datoriilor; c) plata dividendelor n aciuni; d) emisiunea de obligaiuni corporatiste; e) ncorporarea de rezerve sau profituri nerepartizate. 64. Nu constituie instrument al ndatorrii pe termen scurt: a) creditele de trezorerie; b) creditele comerciale furnizori; c) avansurile primite de la clieni; d) creditele pe baz de creane comerciale; e) creditul obligatar; 65. Rata de leasing financiar este format din: a) cota de amortizare i un beneficiu stabilit de prile contractante; b) cota de amortizare i dobnda de leasing; c) dobnda de leasing i un beneficiu stabilit de prile contractante; d) cota-parte din valoarea de intrare a bunului i din dobnda de leasing;
79

e) cota-parte din valoarea de intrare a bunului i un beneficiu stabilit de prile contractante. 66. Plata dividendelor n aciuni are ca efect: a) diminuarea datoriilor pe termen scurt; b) majorarea datoriilor pe termen scurt; c) diminuarea capitalului social; d) diminuarea capitalului propriu; e) cumularea prii de capital social al societii absorbite. 67. Drepturile de atribuire apar n situaia n care sporirea capitalului social se face prin urmtorul procedeu: a) emisiunea de noi aciuni; b) conversia datoriilor; c) plata dividendelor n aciuni; d) ncorporarea de rezerve sau profituri nerepartizate; e) absorbia total sau parial a altei firme. 68. Ipoteca, ca modalitate de garantare a creditelor contractate de firme se constituie asupra: a) bunurilor mobile fr deposedare; b) bunurilor mobile cu deposedare; c) mainilor i utilajelor; d) aciunilor i obligaiunilor; e) bunurilor imobile prin definiie sau prin destinaie. 69. Fondul de rezerv se constituie prin: a) prelevarea n fiecare an din profitul brut a unei cote de 5% pn cnd acesta atinge 20% din capitalul social; b) prelevarea n fiecare an din profitul net a unei cote de 5% pn cnd acesta atinge 20% din capitalul social; c) prelevarea n fiecare an din profitul brut a unei cote de 10% pn cnd acesta atinge 20% din capitalul social; d) prelevarea n fiecare an din profitul brut a unei cote de 20% pn cnd acesta atinge 5% din capitalul social; e) prelevarea n fiecare an din profitul net a unei cote de 20% pn cnd acesta atinge 5% din capitalul social. 70. O societate comercial pe aciuni emite 400.000 obligaiuni cu valoarea nominal de 2,5 lei i preul de emisiune de 2,3 lei. Rata dobnzii este de 8% pe an iar durata creditului obligatar este de 10 ani. n aceast situaie, cunoscnd faptul c rambursarea se face n trane egale, anuitatea din anul al treilea va fi: a) 172.000 lei; b) 164.000 lei; c) 100.000 lei; d) 200.000 lei; e) 700.000 lei. 71. Amortismentele activelor imobilizate apar ca: a) reducere a duratei de folosin a activelor imobilizate;
80

b) reducere a duratei de recuperare a costului investiiilor; c) micorare a valorii bunurilor destinate s serveasc activitatea ntreprinderii o perioad de timp mai ndelungat (mai mare de un an) i care se consum treptat; d) micorare a valorii contabile nete; e) reducere a costurilor de producie.

72. Uzura este un proces complex concretizat n: a) scderea treptat a valorii activelor imobilizate; b) pierderea valorii reziduale a activelor imobilizate; c) reducerea valorii de intrare a activelor imobilizate; d) reducerea valorii medii anuale a activelor imobilizate; e) scderea treptat a utilitii activelor imobilizate. 73. Conform Standardelor Internaionale de Contabilitate amortizarea constituie: a) expresia deprecierii valorii de ntrebuinare a activelor durabile; b) alocarea sistematic a valorii amortizabile a unui activ asupra duratei sale de via util; c) msurarea uzurii fizice i morale a activelor amortizabile; d) procesul de recuperare a valorii investiiilor realizate i puse n funciune; e) procesul de finanare a rennoirii imobilizrilor uzate.

74. Dintre elementele definitorii ale oricrui sistem de amortizare enumerm: a) valoarea rezidual; b) valoarea de reevaluare; c) valoarea neamortizabil; d) valoarea de amortizat; e) valoarea medie anual. 75. n Romnia, valoarea de amortizat poate fi: a) valoarea contabil net sau valoarea de intrare; b) valoarea de intrare diminuat cu valoarea rezidual estimat sau valoarea contabil net; c) valoarea de intrare majorat cu valoarea reparaiilor capitale sau valoarea contabil net; d) valoarea contabil net diminuat cu valoarea rezidual sau valoarea de intrare; e) valoarea de intrare diminuat cu amortizarea calculat sau valoarea contabil net.
81

76. n Romnia, duratele normale de funcionare sunt: a) orientative, agenii economici avnd libertatea de a-i stabili, durate de amortizat mai mari sau mai mici; b) obligatorii, pentru agenii economici cu capital de stat sau majoritar de stat; c) stabilite prin hotrre de guvern, agenii economici avnd posibilitatea alegerii duratei normale de funcionare cuprinse ntre limitele sistemului de plaje de ani prevzut n catalog; d) obligatorii, dar agenii economici au posibilitatea s le reduc oricnd, fr restricie, dac se ntrevede fenomenul de uzur moral; e) obligatorii, doar n condiiile utilizrii amortizrii liniare. 77. Normele de amortizare utilizate de agenii economici pot fi: a) analitice; b) agregate pe grupe de mijloace fixe conform clasificaiei la nivel naional; c) agregate pe subgrupe omogene de mijloace fixe; d) specifice, pe ramuri sau domenii de activitate; e) comune, pe utilaje ce particip la realizarea aceluiai produs sau serviciu. 78. n ara noastr, activele imobilizate se amortizeaz astfel: a) imobilizrile necorporale, inclusiv fondului comercial pe durata de utilizare dar nu mai mult de 5 ani; b) mijloacele fixe prin utilizarea unuia din urmtoarele regimuri: amortizarea liniar, amortizarea degresiv, amortizarea accelerat; c) terenurile prin amortizarea liniar; d) imobilizrile financiare prin amortizarea accelerat; e) construciile prin sistemul progresiv pe o durat de pn la 40 ani. 79. O ntreprindere a cumprat un mijloc fix pe 16.12.2012 n valoare de 100.000 lei, cu o durat de funcionare de 8 ani, pentru amortizarea creia ncepnd cu 2013 aplic metodadegresiv: Cotele de amortizare proporionale calculate sunt: a) b) c) d) e) 9375,00000 lei ncepnd cu anul al 3-lea; 8437,50000 lei ncepnd cu anul al 4-lea; 7910,15625 lei ncepnd cu anul al 5-lea; 7910,15625 lei ncepnd cu anul al 6-lea; 8898,90500 lei ncepnd cu anul al 7-lea;

80. Cheltuielile de constituire se amortizeaz ntr-o perioad de: a) cel mult 3 ani; b) cel puin 5 ani; c) maximum 5 ani; d) 5 ani; e) minimum 3 ani.
82

81. Programele informatice create sau achiziionate se amortizeaz: a) n funcie de gradul de uzur fizic; b) n funcie de gradul de uzur moral; c) n funcie de durata probabil de utilizare care, ns, nu poate depi 5 ani; d) n 5 ani; e) pe durata prevzut pentru utilizarea lor de ctre entitatea care le deine.

82. Coeficientul de multiplicare prevzut de legislaie n cazul metodei degresive utilizate n Romnia, pentru o durat normal de funcionare de 8 ani este: a) 1,5; b) 2; c) 1; d) 0,5; e) 2,5. 83. Pentru un utilaj cu valoarea de 60.000 lei i cu o durat normal de funcionare de 5 ani, amortismentul cumulat dup 4 ani conform regimului de amortizare degresiv utilizat n Romnia este: a) 50.000 lei; b) 52.500 lei; c) 48.000 lei; d) 50.200 lei; e) 55.000 lei. 84. n sfera produciei, activele sunt avansate n urmtoarele stri materiale: a) stocuri de materii prime; stocuri de produse n magazie; stocuri de semifabricate; creane; stocuri de producie n curs de execuie; stocuri de mrfuri i ambalaje; b) stocuri de materii prime; stocuri de materiale consumabile; stocuri de semifabricate; stocuri de producie n curs de execuie; soldul cheltuielilor anticipate; c) stocuri de produse expediate, nencasate; stocuri de materiale consumabile; stocuri de producie n curs de execuie; stocuri de mrfuri i ambalaje; soldul disponibilitilor bneti; d) stocuri de produse n magazie; stocuri de produse expediate, nencasate; stocuri de mrfuri i ambalaje; creane din decontri nencheiate; soldul disponibilitilor bneti; e) creane; stocuri de materiale consumabile; stocuri de semifabricate; creane din decontri nencheiate; soldul cheltuielilor anticipate.

85. Necesitile de active circulante cu caracter temporar aprute pe parcursul exerciiului se evalueazprin: a) determinarea necesarului financiar de active circulante; b) metode specifice activitii de producie i comercializare; c) metode specifice activitii bancare; d) determinarea fondului de rulment;
83

e) determinarea disponibilitilor bneti (n cont i casierie).

86. Nevoia de fond de rulment de exploatare se determin n funcie de: a) datorii curente, datorii pe termen lung; b) fond de rulment, stocuri i creane; c) fond de rulment i necesarul financiar de active circulante; d) stocuri, creane i datorii curente; e) stocuri, creane i datorii pe termen lung.

87. Eficiena utilizrii activelor circulante se poate aprecia cu urmtoarele categorii de indicatori: a) coeficientul vitezei de rotaie; viteza de rotaie n zile; durata n zile a unei rotaii; b) indicatorii eficienei utilizrii activelor circulante; viteza de rotaie n zile; indicatorii de rentabilitate; c) indicatorii vitezei de rotaie; indicatorii eficienei utilizrii activelor imobilizate; indicatorii de rentabilitate; d) indicatorii intensitii utilizrii activelor circulante; coeficientul vitezei de rotaie; indicatorii eficienei utilizrii activelor imobilizate; e) indicatorii vitezei de rotaie; indicatorii rentabilitii utilizrii activelor circulante; indicatorii intensitii utilizrii activelor circulante.

88. Indicatorii vitezei de rotaie sunt: a) rentabilitatea activelor circulante i viteza de rotaie n zile; b) coeficientul vitezei de rotaie i durata n ani a unei rotaii; c) coeficientul vitezei de rotaie i durata n zile a unei rotaii; d) durata n zile a unei rotaii i viteza de rotaie n zile; e) active circulante la 1000 lei producie exerciiu i rentabilitatea activelor circulante.

89. Coeficientul vitezei de rotaie se stabilete ca raport ntre: a) volumul de activitate i suma medie a activelor circulante prevzute a se utiliza; b) profitul net i suma medie a activelor circulante prevzute a se utiliza; c) suma medie a activelor circulante i rezultatul brut al exerciiului; d) durata n zile a unei rotaii i suma medie a activelor circulante utilizate;
84

e) suma medie a activelor circulante prevzute a se utiliza i volumul de activitate;

90. La o firm se cunosc urmtoarele date: - cifra de afaceri: 38400 lei; - suma medie a activelor circulante: 3200 lei. Coeficientul vitezei de rotaie i viteza de rotaie n zile vor fi: a) 12 zile i 30 rotaii; b) 9 rotaii i 40 zile; c) 45 rotaii i 8 zile; d) 0,08 rotaii i 3 zile; e) 12 rotaii i 30 zile.

91. Accelerarea vitezei de rotaie presupune: a) reducerea coeficientului de rotaie i creterea duratei n zile a unei rotaii; b) creterea coeficientului de rotaie i creterea duratei n zile a unei rotaii; c) reducerea coeficientului de rotaie i reducerea vitezei de rotaie n zile; d) creterea coeficientului de rotaie i reducerea duratei n zile a unei rotaii; e) reducerea duratei n zile a unei rotaii i creterea vitezei de rotaie n zile.

92. La o firm se cunosc urmtoarele date: - producia exerciiului: - an de baz 16000 lei; - an curent 19800 lei; - suma medie a activelor circulante: - an de baz: 2000 lei; - an curent: 2200 lei. Variaia vitezei de rotaie n anul curent fa de anul de baz va fi: a) - 5 zile; b) 5 zile; c) 8 rotaii; d) 45 zile;
85

e) - 8 rotaii.

93. Veniturile din imobilizri financiare, veniturile din investiii pe termen scurt i veniturile din creane imobilizate se includ in categoria: a) veniturilor din exploatare; b) veniturilor din vnzarea mrfurilor; c) veniturilor neimpozabile; d) veniturilor extraordinare; e) veniturilor financiare.

94. Printre componentele produciei exerciiului regsim: a) cifra de afaceri; b) producia vndut; c) venituri din vnzarea mrfurilor; d) cheltuieli materiale; e) amortizarea activelor imobilizate.

95. Rezultatul curent al exerciiului se determin prin nsumarea: a) rezultatului din exploatare i a rezultatului extraordinar; b) rezultatului financiar i a rezultatului extraordinar; c) rezultatului din exploatare i a rezultatului financiar; d) rezultatului net al exerciiului i a impozitului pe profit; e) rezultatului din exploatare i a impozitului pe profit.

96. Cifra de afaceri este o component a: a) cheltuielilor din exploatare; b) veniturilor financiare; c) cheltuielilor financiare; d) veniturilor din exploatare; e) veniturilor neimpozabile. 97. Profitul fiscal se determin n funcie de: a) venituri totale, cheltuieli totale i impozit pe profit; b) profitul contabil, cheltuielile nedeductibile i deducerile fiscale; c) profitul contabil, cheltuielile cu deductibilitate limitat i veniturile neimpozabile; d) profitul impozabil, deducerile fiscale i veniturile neimpozabile; e) rezultatul brut al exerciiului, cheltuielile deductibile i veniturile neimpozabile.
86

98. Impozitul pe profit se calculeaz prin: a) nmulirea profitului contabil cu cota de impozit prevzut de lege; b) deducerea cotei de impozit pe profit din profitul contabil; c) nmulirea profitului fiscal cu cota de impozit prevzut de lege; d) deducerea din profitul fiscal a cotei de impozit prevzute de lege; e) nsumarea profitului net i a cotei de impozit prevzute de lege.

99. Cota legal de impozit pe profit este: a)24% b)19% c)16% d)3% e)15%

100. Profitul net al exerciiului se obine prin: a) deducerea impozitului pe profit din profitul contabil; b) deducerea impozitului pe profit din profitul fiscal; c) deducerea profitului impozabil din profitul contabil; d) nsumarea profitului contabil i a impozitului pe profit; e) deducerea cotei de impozit pe profit din rezultatul brut al exerciiului.
Raspunsuri grile

51 52 53 54 55 56 57 58

A C A C C B A E
87

76 77 78 79 80 81 82 83

C A B C C E B D

59 60 61 62 63 64

C C B B D E A D A D A E A B C E B D A A

84 85 86 87 88 89

B C D E C

65 66 67

90 91 92

E D

68 69 70 71 72 73 74 75

93 94 94 96 97 98 99 100

E B C D B C C

B. Grile cu dou rspunsuri corecte 1. Componentele de baz ale gestiunii financiare sunt: a) deciziile i operaiunile financiare; b) cadrul organizatoric al activitii financiare; c) regulile de baz; d) obiectivele pe termen lung, mediu i scurt; e) metodele de gestiune. 2. Criteriile de baz ale gestiunii financiare sunt: a) gospodrirea; b) economisirea; c) autonomia funcional; d) eficiena; e) prevederea.

88

3. Gestiunea financiar optim presupune respectarea unor reguli de baz: a) scadena sursei de finanare s fie superioar sau cel puin egal cu durata de existen a activului creat pe seama acesteia; b) scadena sursei de finanare s fie mai mic dect durata de existen a activului creat pe seama acesteia; c) scadena sursei de finanare s fie obligatoriu egal cu durata de existen a activului creat pe seama acesteia; d) durata creditului comercial acordat clienilor s fie obligatoriu mai mic dect durata creditului comercial primit de la furnizori; e) dezvoltarea i diversificarea ntreprinderii prin investiii noi atta timp ct rentabilitatea sperat pentru acestea este superioar costului capitalului utilizat pentru finanare. 4. Capitalul total al ntreprinderii cuprinde: a) capitalurile proprii plus creditele pe termen lung, mediu i scurt i alte datorii pe termen scurt; b) capitalul permanent plus creditele i datoriile pe termen scurt; c) capitalurile proprii plus datoriile financiare; d) capitalul social plus creditele pe termen lung, mediu i scurt; e) total pasiv minus datorii nebancare. 5. Structura bilanier a capitalului se prezint dup urmtoarele criterii: a) exigibilitii n activ; b) lichiditii n pasiv; c) scadenelor n activ; d) exigibilitii n pasiv; e) lichiditii n activ. 6. Fondul de rulment net, ca surs de finanare a activelor circulante este egal cu: a) capitalul propriu minus activele imobilizate nete; b) capitalurile permanente minus activele imobilizate nete; c) total pasiv minus activele circulante nete; d) activele circulante minus datoriile pe termen scurt; e) total activ minus datorii financiare. 7. n Romnia, valoarea de amortizat, n funcie de regimul utilizat, poate fi: a) valoarea de intrare (contabil) a activului imobilizat; b) valoarea de intrare diminuat cu valoarea rezidual estimat; c) valoarea de intrare majorat cu valoarea reparaiilor capitale prevzute a se efectua; d) valoarea contabil net; e) valoarea de intrare actualizat la finele fiecrui an din intervalul de exploatare a activului imobilizat. 8. In categoria cheltuielilor financiare regsim: a) b) c) d) e) diferene favorabile de curs valutar; diferenele nefavorabile de curs valutar; dobnzile privind exerciiul financiar n curs; costul mrfurilor ; cheltuielile de personal.
89

9. n categoria cheltuielilor nedeductibile se includ: a) cheltuielile nregistrate n contabilitate care nu au la baz documente justificative; b) amortizarea aferent mijloacelor fixe neutilizate, disponibile; c) dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalizarile de intarziere datorate catre autoritatile romane; d) rezervele i provizioanele n limita legal; e) cheltuielile cu reparaiile capitale peste cele programate. 10. Din categoria veniturilor neimpozabile fac parte: a) dividendele primite de la o persoan juridic romn; b) diferenele favorabile de valoare a titlurilor de participare nregistrate ca urmare a ncorporrii rezervelor, a beneficiilor sau a primelor de emisiune la persoanele juridice la care se dein titluri de participare, precum i diferenele favorabile de valoare rezultate din evaluarea titlurilor de participare i a obligaiunilor emise pe termen lung, efectuat potrivit reglementrilor contabile. c) veniturile din vnzarea de mijloace fixe sau active; d) veniturile din recuperarea unor debitori litigioi; e) veniturile aferente unor sume necuvenite pltite ca salarii personalului ntreprinderii.

Grila nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Rspuns AB CD AE AB DE BD AD BC AC AB