Sunteți pe pagina 1din 469

Acad. oanei SNESCU Prof. Dr. Florian POPA Prof. Dr.

Adrian STRENU-CERCEL
CULEGERE DE TESTE GRL
PENTRU REZDENAT
2012
EDTURA UNVERSTAR ,CAROL DAVLA" BUCUREST, 2012
SBN: 978-973-708-614-3
Editura Universitar ,Carol Davila" Bucureti a U.M.F. ,Carol Davila" Bucureti este
acreditat de Consiliul Na[ional al Cercetrii Stiin[ifice din nv[mntul Superior
(CNCSS), cu avizul nr. 11/23.06.2004.
n conformitate cu prevederile Deciziei Nr. 2/2009 a Consiliului Na[ional din Romnia -
privind stabilirea sistemului de credite de educa[ie medical continu, pe baza cruia se
evalueaz activitatea de perfec[ionare profesional a medicilor, a criteriilor i normelor
de acreditare a educa[iei medicale continue, precum i a criteriilor i normelor de
acreditare a furnizorilor de educa[ie medical continu, Colegiul Medicilor din Romnia
acrediteaz (recunoate) EDTURA UNVES1TAR CAROL DAVLA, BUCUREST CA
FURNZOR EMC.
Coordonatori:
Acad. oanei Sinescu
Prof. univ. dr. Florian Popa
Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel
Autori:
1. Dr. Bolocan Alexandra
- medic specialist Chirurgie general
- doctor n tiin[e medicale
- asistent universitar
2. Dr. Pduraru Dan Nicolae
- medic rezident Chirurgie general
- doctorand
3. Dr. Constantinescu Sorin
-medic rezident Radiologie i magistic medical
4. Dr. Alexa Laura
- medic specialist Reumatologie
5. Dr. on Daniel
- medic primar Chirurgie general
- doctor n tiin[e medicale
- conferen[iar universitar
6. Dr. Purcrea Monica Roxana
- medic primar Medicin intern
- doctor n tiin[e medicale
- asistent universitar
7. Dr. Alexa Daniel
- medic specialist Neurologie
- doctorand
8. Dr. Stoian Vasile Rzvan
- medic primar Chirurgie generala
- doctor n tiin[e medicale
- ef de lucrri
9. Dr. Gu[u Cristian
- medic rezident Cardiologie
- doctorand
10. Dr. Potrniche Alexandra
- medic rezident Medicin intern
11. Dr. Ciocan Dnu[ Nicolae
- medic rezident Chirurgie general
12. Dr. Jantea Petru[a Violeta
- medic rezident Medicin intern
13. Dr. Ciocnel Andreea Cristina
- medic specialist Anestezie i Terapie intensiv
14. Dr. Elian Viviana ulia
- medic specialist Diabet i boli metabolice
- asistent universitar
15. Dr. Zamfiroiu Constantin Bogdan
- medic rezident O.R.L
PREFA
ncepnd cu anul acesta, pentru concursul de Reziden[ial n locul numeroaselor cr[i
de specialitate care formau bibliografia obligatorie, candida[ii vor folosi un singur volum
i anume, edi[ia n limba romn a volumului "Book des ECN"(Epreuves Classantes
Nationales (ECN) - Probe Clasificatoare Na[ionale, aprut n Fran[a sub coordonarea
lui Laurent Karila).
Apari[ia acesteia a fost posibil ca urmare a unui acord deplin ntre rectorii celor
ase universit[i, membre ale Asocia[iei Universit[ilor de Medicin i Farmacie din
Romnia (A UMFR) i reprezint solu[ia optim pentru tinerii medici de a beneficia de o
carte de referin[ prin diversitatea temelor abordate, compact i complet i, n acelai
timp de a fi racorda[i la cerin[ele europene ale momentului.
Expresie a n[elegerii, de ctre deciden[ii din Sntate a demersurilor ntreprinse
pentru calitate n nv[mntul superior medical, de cei din "prima linie ", aceasta
bibliografie unic standardizeaz pregtirea tinerilor medici, genereaz o competi[ie
corect i conduce la promovarea valorilor autentice.
Traducerea a fost efectuat de un grup de ase traductori romni, n timp record, a
fost verificat de 32 de medici, i a aprut datorita eforturilor Universit[ii de Medicin i
Farmacie "uliu Hatieganu " din Cluj Napoca, la Editura Universit[ii.
Pe linia continuit[ii n antrenarea tinerilor medici n eforturi calitative i nu
cantitative, rectorii celor ase universit[i au convenit asupra tematicii de examen de
reziden[ial.
Pe baza acestei tematici, pe linia continuitatii amintite, a fost gandita aceasta
CULEGERE DE TESTE GRLA PENTR U REZDEN A T 2012
TEMATCA S BBLOGRAFA CONCURSULU DE REZDENTAT
2012
BBLOGRAFE: Book Des ECN, edi[ia n limba romn, redactor Laurent Karila,
Editura Medical Universitar ,uliu Ha[ieganu" UMF Cluj-Napoca -2011
1. Starea de ru, pierderea cunotin[ei, criza comitial la adult (pag. 27-29)
2. Palpita[ii (pag. 30-34)
3. Electrocardiograma: ndica[ii i interpretri (pag. 35-37)
4. Fibrila[ia atrial (pag. 38-40)
5. Tulburri de conducere intracardiac (pag. 41-43)
6. Hipertensiunea arterial la adult (pag. 52-58)
7. Durerea toracic acut i cronic (pag. 59-63)
11 .nsuficien[a cardiac la adult (pag. 84-92)
12.Monitorizarea purttorilor de valve i de proteze vasculare (pag. 93-96)
13.Endocardita infec[ioas (pag. 97-103)
14.Pericardita acut (pag. 104-107)
15. nsuficien[a aortic (pag. 108-111) 16.nsuficien[a mitral (pag. 112-115) 17.Stenoza
aortic (pag. 116-119)
19.Accidente ale anticoagulantelor (pag.^24-126) ^
20.Prescrierea i supravegherea unui tratament antitrombotic (pag. 127-137)
21.Prescrierea i supravegherea diureticelor (pag. 138-141) 22.Suflul cardiac la copil
(pag. 1123-1124)
23.Prescrierea unui regim dietetic (pag. 1270-1272)
24.Edeme ale membrelor inferioare (pag. 1346)
CUPRNS
(pag. 142-144) it) (pag. 145-147) la adult (pag. 148-150)
151-156)
181-182)
183-185) (pag. 186-188)
161-168) 169-175) 176-179)
189-192)
(pag. 197-202) 203-205)
de oc (pag. 220-223)
217-219)
.95
210-216)
cerebrale (pag. 250-259) 260-262) 274-276)
.122
,135
la adult (pag. 309-311) 320-324) HV (pag. 325-328)
(pag- 339-341) 370-375)
(pag. 367-369)
(pag. 329-333)
,195
1. 2.
la adult (pag. 403-407) 426-429)
3 i cpcit X^C^ 1 ^ ^ * 111 ^ ^^ X 01 ^^^^^^^ i 0 ^ Sl^i^l^O t^l ^^S X.^^
(pag. 450-458)
4. Ulcerul gastric i duodenal (far gastrit) (pag. 433-435)
5. cterul (pag. 445-446)
6. Ciroza i complica[iile acesteia (pag. 459-466)
7. Boala Crohn i rectocolita hemoragic (pag. 439-441)
8. Patolologia hemoroidal (pag. 473-474)
Chirurgie visceral..................................................................................................252
1. Tumorile colonului i ale rectului (pag. 475-478)
2. Tumorile stomacului (pag. 479-480)
3. Tumorile primitive i secundare ale ficatului (pag. 481-484)
4. Tumorile esofagului (pag. 485-487)
traumatism abdominal
S
(pag. 491-493)
P
'
P P
7. Sindromul ocluziv (pag. 494-498)
8. Apendicita la copii i adul[i (pag. 499-500)
9. Hernia parietal la copil i adult (pag. 504-505)
10. Litiaza biliar i complica[iile ei (pag. 508-512)
11. Pancreatita acut (pag. 513-516)
12. Pancreatita cronic (pag. 467-469)
13. Peritonita acut (pag. 517-518)
:esittile nutri[ionale ale femeii gravide
2. Principalele complica[ii ale sarcinii (pag. 525-532)
3. Sarcina extrauterin (pag. 533-536)
.....................300
(pag. 521-524)
5 . Anomaliile ciclului menstrual. Metroragiile (pag. 559-561)
8. Patologia tumoral genital pelvin i mamar la femei:
9. Forma[iuni tumorale pelvine la femei (pag. 587-589)
10. Tumorile ovariene (pag. 598-600)
11. Tumorile mamare (pag. 601-604)
346
1. Poliartrita reumatoid (pag. 628-631)
2. Spondilita anchilozant (pag. 634-635)
3. Osteoporoza (pag. 636-640)
4.
(pag. 645-650)
.363
1.
2. Fractura extremit[ii superioare
3. Fracturi la copil: (pag. 664)
4. nfec[iile aci (pag. 669-670)
(pag. 653-654) 655-656)
ale pr[ilor moi (abces, panari[iu, flegmon al tecii)
.378
1. Anomalii ale vederii cu debut brutal (pag. 678-685)
2. Ochiul rou i/sau dureros (pag. 686-688)
Chirurgie O.R.L...............................................................
1. Otalgii i otite la copiii i adul[i (pag. 716-721)
2. Angine i faringite ale adultului (pag. 722-727)
3. Epistaxisul i tratamentul acestuia (pag. 737-739)
.389
.406
1.
2. Pacientul (pag. 779-782)
biologice, (pag. 776-778)
1. Tulburrile
(pag. 913-921) 2. Tulburr 922-925)
.421
995-1001)
1. Alimenta[ia i nevoile nutri[ionale ale
2. Febra acut la copil (pag. 1039-1041)
..............452
1028-1030)
3. Diareea acut i (pag. 1049-1051)
4. Vrsturile la su
5. Convulsiile la
6.
7. Anginele i
8.
9.
10. 11. 12.
13.
14.
la copil (pag.
i copil (i tratament) (pag. 1062-1064) i copil (pag. 1079-1081) (pag. 1082-1085)
1068-1069) la sugar i copil (pag. 1099-1101) 1092-1094)
1095-1098)
1105-1106) 1 i 2 la copil. Complica[ii (pag. 1109-112) 1121-1122)
la termen (pag. 1031-1034)
(pag. 1136-1137)
1. ndica[ii i strategii de (pag. 1149-1154)
.530
(pag. 1138-1142) i principii de
.540
1.
1168-1172).
.547
.559
(pag. 1221-
1215-1220), 1224-1226) : tip 1 i 2 la adult. Diagnostic (1236-1238)
1 i 2 la adult. Complica[ii acute (1239-1243) tip 1 i 2 la adult. Complica[ii cronice
(1244-1248) tip 1 i 2 la adult. Tratament (1249-1254) la adul[i (pag. 1276-1280)
.587
1. 2.
3.
4.
5. T
6. Tumori de
7. T
1286-1292)
(pag. 1295-1296) 1312-1315)
1316-1318)
1319-1322) (pag. 1323-1327) 1328-1331)
1350-1352) (pag. 1353-1357) 1364-1366) (pag. 1367-1369)
.624
(pag. 1390-1394)
..670
1383-1384)
.699
1434-1435) cronice (pag. 1436-1437) (pag. 1438-1439)
(pag. 1421-1425) (pag. 1426-1428)
CARDOLOGE
STAREA DE RU, PERDEREA CUNOSTNE, CRZA COMAL LA ADULT (pag
27-29)
1. Nu face parte dintre cauzele cardiace de lipotimii una din urmtoarele afec[iuni:
A. Tulburrile de conducere i bradicardiile
B. Hipotensiunea arterial
C. Tahicardia ventricular
D. Embolia pulmonar masiv
E. Sindromul Wolf-Parkinson-White
2. Care din urmtoarele forme de pierdere a cunotin[ei nu necesit spitalizare:
A. Sincopa vasovagal tipic, invalidant
B. Scurta pierdere a cunotin[ei asociat unor anomalii neurologice
C. Scurta pierdere a cunotin[ei de etiologie necunoscut
D. Cauze aritmice sau de conducere dovedite sau suspectate pe anomalii indirecte ale
ECG
E. Hipotensiunea ortostatic
3. Care dintre urmatoarele investiga[ii nu sunt utile n explorarea pierderii de
contien[?
A. RMN cerebral
B. nregistrare Holter/24ore
C. Explorare electrofiziologic
D. Ecografie cardiac
E. Tilt test
1
Complement multiplu
1. Nu sunt cauze vasculare de lipotimii sau sincope:
A. Sindromul Wolf-Parkinson-White
B. Disautonomie neuro-vegetativ
C. Embolie pulmonar masiv
D. Furt de arter subclavicular
E. Fibrila[ia atrial
2. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate?
A. Caracterul complet (sincop) este un argument n orientarea diagnosticului
B. ECG-ul poate releva salve de TV
C. ECG-ul poate arta bloc trifascicular
D. Durata pierderii cunotin[ei are valoare n orientare
E. Prezen[a unei faze postcritice prelungite indic o cauz neurologic
3. Care din urmtoarele explorri de a doua inten[ie nu are valoare n explorarea
sincopelor?
A. nregistrarea Holter/24ore
B. RMN cardiac
C. Tilt test
D. Ventriculografie
E. Coronarografie
4. Care din urmtoarele disfunc[ii nu reprezint cauza cardic de sincop?
A. Stenoza pulmonar
B. Sincopa vasovagal
C. Tromboza de protez valvular
D. Blocul sinoatrial
E. Hipotensiunea ortostatic
2
PALPTA (pag. 30-34)
Complement simplu: 1. Nu caracterizeaz fibrila[ia atrial:
A. Tahicardie neregulat
B. QRS nguste
C. Macroreintrare n atriul drept
D. Fr activitate atrial organizat
E. Multiple microreintrri
2. Care dintre urmtoarele afirma[ii nu sunt caracteristice extrasistolelor ventriculare
maligne?
A. Extrasistole care se agraveaz la efort
B. Fenomen R/T
C. Fr lipotimie sau sincop
D. Extrasistole polimorfe
E. QT lung
3. Care dintre urmtoarele afirma[ii caracterizeaz sindromul Brugada?
A. Muta[ia canalului de potasiu
B. Zone diskinetice vizibile ecografic
C. Cauza necunoscut
D. QT lung
E. Cord morfologic sntos
4. Care dintre urmtoarele caracterizeaz tahicardia jonc[ional pe un fascicul Kent?
A. Atriograme invizibile retrograde
B. Aspect de "din[i de fierstru"
C. QRS nguste
D. QRS larg
E. Tahicardie neregulat
3
5. Nu reprezint cauz de tahicardii ventriculare:
A. Feocromocitomul
B. Cardiopatia ischemic
C. Tratamentul cu digitalice
D. Cardiopatii congenitale
E. Postoperator chirurgie cardiac
1. Care dintre urmtoarele afirma[ii caracterizeaz displazia aritmogen de VD?
A. Displazie grsoas a VD
B. Supradenivelare de segment ST n V1-V2-V3
C. Moarte subit cardiac
D. Muta[ie pe canalul de sodiu
E. QT lung
2. Nu caracterizeaz tahicardia ventricular:
A. Tahicardii cu complexe QRS nguste
B. Frecven[a ntre 100-250/minut
C. Tahicardie neregulat
D. Sus[inut (peste 5 secunde)
E. Prezen[a unei disocia[ie atrio-ventricular
A. Bloc de ramur drept
B. Muta[ie pe canalul de potasiu
C. Sindrom Romano-Ward
D. Tahicardie ventricular sus[inut
E. QT corectat peste 450 milisecunde
4. Caracterizeaz flutter-ul atrial:
A. Tahicardie regulat
B. Multiple reintrri n cele dou atrii
C. Atriogram prematur n raport cu ciclurile PP precedente i urmtoare
D. Conducere fix la ventriculi
E. Aspect negativ al undelor n D, D, aVF
4
ELECTROCARDOGRAMA NDCA S NTERPRETR (35-37)
1. QT corectat se calculeaz astfel:
A. QT msurat/interval RR
B. QT msurat/rdcin cubic interval RR
C. nterval RR/QT msurat
D. QT msurat/rdcin ptrat interval RR
E. QT msurat/interval RR la ptrat
A. ndice Sokolov >35mm
B. Axa normal 0-120 grade
C. Durata sub 80 milisecunde
D. Durata peste 120 milisecunde
E. Prezen[a undei R in V
3. Caracterizeaz unda P:
A. Pozitiv in aVR
B. Negativ in deriva[iile inferioare
C. Durata peste 120 milisecunde
D. Negativ in aVR
E. Bifazic si negativ in V in hipertrofia atrial dreapt
1. Caracterizeaz axa dreapt (> 120 grade):
A) nfarct inferior
B) Hemibloc anterior stng
C) Cord verticalizat
D) nfarct lateral
E) Bloc de ramura dreapt
5
2. Reprezint etiologia unei subdenivelri de segment ST
A. Sindrom Printzmetal
B. Sindrom coronarian acut
C. Wolf-Parkinson-White
D. Hipertrofia ventricular stng
E. Digital
3. Care dintre urmtoarele sunt cauze de modificri difuze de repolarizare?
A. Sindrom Brugada
B. Hipertrofia ventricular
C. Diselectrolitemii
D. Preexcita[ie
E. Pericardita
4. Caracterizeaz intervalul PR:
A. Subdenivelare n pericardita acut
B. Alungirea PR n Wolf-Parkinson-White
C. PR normal ntre 100-200 milisecunde
D. Blocaj intermitent al undelor P dup alungirea progresiv a PR (Mobitz )
E. Blocaj intermitent al undelor P dup alungirea progresiv a PR (Mobitz )
6
2. Bilan[ul etiologic nu cuprinde:
A. TSH
B. Holter ECG
D. Ecografic abdomino-pelvin
E. Radiografie pulmonar
3.
A. AVK
B. Pentru CHADS 2 =1
C. Aspirina pentru CHADS 2 >2
D. ntotdeauna cu
E. ntotdeauna AVK
4. ECG-ul n fibrila[ia atrial nu cuprinde:
A. Tahicardie neregulat
B. Ritm ventricular regulat
C. Unde atriale
D. QRS nguste cu excep[ia blocului de ramur
5. Care din urmtoarele elemente nu sunt incluse n scorul CHADS 2:
A. Vrsta <65 ani
B. Boala vascular periferic
C. AVC
D. Diabetul zaharat
E. nfarctul miocardic
6. Nu reprezint metod de cardioversie:
A. Tratament cu betablocante
B. Amiodarona
C. Digitala
D. Metod combinat
E. Chinidin
7. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate?
A. Este necesar o terapie cu AVK timp de 1 lun anterior conversiei
B. FiA prost tolerat se convertete imediat
C. FiA necomplicat cu o durat de peste 48 ore se convertete
D. FiA necomplicat de mai pu[in de 48 ore se convestete
E. Eficien[a antiaritmicelor n preven[ia recidivelor este foarte ridicat
8
TULBURR DE CONDUCERE NTRACARDAC (pag. 41-43)
1. Nu este adevrat legat de anomaliile func[iei sinusale:
A. Tratamentul implic implantarea unui stimulator cardiac pentru pauze sinusale > 2
secunde
B. ncompenten[a cronotrop semnific insuficienta accelerare la efort
C. Poate fi reprezentat de blocul sinoatrial
D. La ECG nu exist diferen[ ntre disfunc[ie sinusal i bloc sinoatrial
E. Tratamentul implic oprirea medica[iei cronotrop negative
2. Conducerea atrioventricular nu cuprinde unul din urmtoarele etaje:
A. Suprahisian
B. Nodal
C. Hisian
D. ntramiocardic
E. Di stal
3. Nu face parte dintre etiologiile blocurilor atrioventriculare:
A. Boala Chagas
B. Lupus
C. Amiloidoza
D. Boala Lyme
E. Hipokaliemie
1. Caracterizeaz hemiblocul anterosuperior stng:
A. Asimptomatic cnd este izolat
B. Rota[ie axial dreapt
C. Expune la risc de BAV grad
D. Frecvent la vrstnic
E. QRS ngust
9
2. Caracterizeaz blocul atrioventricular de gradul :
intervalului PR
P 8 P g
B. Tipul presupune blocarea unei unde P dup alungirea progresiv a intervalului PR
C. Sediul blocului este distal n tipul Wenckebach
D. Sediul blocului este distal n tipul Mobitz
E. Este frecvent simptomatic
3 C rEctcrizc z blocul de ramur dreapt *
A. QRS ngust
B. Asimptomatic dac este izolat
C. Apare n embolia pulmonar
D. Aspect de RSR' n D
E. Poate fi idiopatic
5. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt false?
A. Endocardita aortic cu abces septal este cauz de BAV
B. n BRS aspectul RR'este n V
C. Prezen[a BRS face imposibil diagnostic de infarct anterior
D. n BRS se va avea n vedere implatarea de stimulator
E. Blocul trifascicular include asocierea BRD+HBAS+BAV grad
10
HPETENSUNE ARTERAL (pag. 52-58)
1. Care dintre urmtoarele este adevrat?
A. Mortalitatea cardiovascular global crescut de 6 ori
B. Risc de AVC de 7 ori
C. nsuficien[ cardiac de 5 ori
D. Risc de arteriopatie de 4 ori
E. Risc de coronaropatie de 6 ori
2. Definirea HTA la MAPA n somn presupune:
A. 120/65
B. 125/70
C. 125/65
D. 120/70
E. 125/75
3. Definirea HTA la MAPA la trezire presupune:
A. 135/85
B. 135/80
C. 130/80
D. 135/80
E. 130/85
4. HTA de halat alb presupune MAPA normal cu valoare n cabinet
A. 135/85
B. 140/90
C. 145/90
D. 140/95
E. 140/85
5. Sunt considera[i factori de risc urmtorii, cu excep[ia:
A. Vrsta
B. Diabetul
C. Antecedentele familiale de accident cardiovascular precoce
D. Fumatul
E. HDL > 0,4g/l
Complement multiplu
1. Diagnosticul afectrii de organ [int presupune:
A. Test de efort
B. Coronarografie
C. Hipertrofie ventricular stng
D. Clearance creatinin < 60 ml/minut
E. Microalbuminuria semnificativ
2. Semnele clinice de rsunet ale HTA sunt:
A. Proteinurie (> 500mg/24ore)
B. AVC ischemic
C. Boala vascular periferic
D. Disec[ie de aort
E. Stenoz aortic
3. Semnele clinice de rsunet ale HTA sunt:
A. nsuficien[ cardiac congestiv
B. Accident ischemic tranzitoriu
C. Edem papilar
D. nsuficien[ renal
E. Sindrom nefrotic
12-
4. Examinrile sistematice n HTA:
A. Creatininemie
B. Bandelet urinar
C. Natremie
D. Acid uric ri. 1 ngiiceriae
A. Fund de ochi
B. Viteza undei de puls
C. Proteinurie
D. Ecografie transtoracic
E. Eco Doppler al aortei
E. Metildopa
HTA
o. mniDitori caicici
C. EC
D. ARAU
E. Beta blocante
13
9. Cauzele iatrogene de HTA secundar cuprind:
A. Antidepresive triciclice
B. Acetazolamid ciciosporina
D. ANS Jb. corticoizi
10.Nefropatiile cauzatoare de HTA secundar: A. Glomerulonefrite acute
D. JNeiropatia aiaDetica
E. Nefropatii toxice
13.Sunt cauze de HTA secundar:
A. Hipertiroidismul
B. Tumori carcinoide
C. Acromegalia
D. Sindrom Cushing
E. Lupus
14
14.Sunt antihipertensive de a doua inten[ie:
A. Diuretice
B. Betablocante
C. Aliskiren
D. Alfa blocante
E. nhibitori calcici
15.Cauze toxice de HTA secundar:
A. Ciuperci
B. Alcool
C. Vopseluri
D. Cocaina
E. Amfetamine
15
DUREREA TORACC ACUT S CRONC (pag. 59-63)
1. Nu i
A.
B.
C. Junghi
D. Foarte rapid (angor)
E. Arsur (digestiv)
2. Febra asociat durerii toracice este cauzat de: A. Disec[ie de aort o. miarct
miocardic
D. Ulcer gastroduodenal
E. Embolia pulmonar
3. Nu caracterizeaz modificrile ECG din pericardita acut:
A. Subdenivelare difuz
B. Supradenivelare concav n sus bubdenivelare convexa in sus
D. Subdenivelare de PQ
E. Fr evolu[ie spre und Q
4. Durerea toracic asociat cu asimetrie tensional i ischemia membrelor se
regsete n:
A. Pneumotorax
B. nfarct miocardic
C. Pericardit
D. Disec[ie de aort
E. Embolie pulmonar
16
1. ECG-ul n durerea toracic este neinterpretabil n urmtoarele situa[ii:
A. QT lung
B. Hipertrofie VS
D. Digital
E. Stimulator cardiac
17
ANGNA PECTORAL S NFARCTUL MOCARDC (pag. 64-74)
1. n etiologia angorului stabil nu este inclus:
A. Takayasu
B. Spasm coronar
C.
D. Sifilis
E. Lupus
2. ntre testele de ischemie nu este inclus:
A. ECG de efort
B. Scintigrafie de efort cu dobutamin
C. Ecografie cu dobutamin
D. Ecografie de efort
E. RMN cu dipiridamol
3. Care din urmtoarele teste nu are specificitate excelent?
A. Ecografia cu dobutamin
B. Ecografie de efort
C. Scintigrafie de efort
D. ECG de efort
E. Scintigrafie cu dipiridamol
1. Tratamentul angorului de efort cuprinde:
2. Diuretic
3. Betablocante
4. Statina
5. Revasculare prin angioplastie
6. Clopidogrel
18
A. D
B. V6
C. V2
D. V4
E. aVF
ST n
de ST n:
A. V
B. V2
C. D
D. aVF
E. V9
4. nfarctul miocardic acut cu supradenivelare ST n teritoriul apical prezint
supradenivelare de ST n:
A. D
B. V3
C. V4
D. V6
E. aYL
5. Tratamentul infarctului miocardic acut cu supradenivelare ST cuprinde:
A. EC din primele ore
B. Reperfuzie coronarian pentru orice infarct
C. Clopidogrel
D. Morfin
E. Aspirin
19
7. Tulburrile de ritm post infarct cuprind:
A. TV
B. RVA
C. BAV
D. Fibrila[ie atrial
E. Extrasistole ventriculare
8. Sindromul Dressler se caracterizeaz prin:
A. Pericardit cu artralgii
B. Nu necesit tratament
C. Sindrom inflamator
D. Apare n a 4 sptmn
E. Se trateaz cu antiinflamatoare
9. ECG-ul n SCA ST -:
A. Supradenivelare de ST
B. Subdenivelare de ST (n formele uoare)
C. nversia undelor T
D. Frecvent normal
E. Posibil evolu[ie spre und Q
10.Tratamentul presupune:
A. Fibrinoliz
B. Morfin
C. Prasugrel
D. Fondaparinux
E. Tratamentul factorilor de risc
11 .Tratamentul postinfarct cu eplerenon este indicat n caz de:
A. La to[i pacien[ii post infarct
B. Dup implantare de stent
C. FEVS< 40%
D. Semne clinice de VS
E. n asociere cu atorvastatina
20
12.Complica[ii SCA ST - cuprind:
A. Ruptur de cord
B. Anevrism VS
C. Tulburri atriale de ritm
D. nsuficien[ cardiac
E. Moarte subit
21
ARTEROPATA OBLTERANT A
AORTE S MEBRELOR NFEROARE (75-80)
1. ntre etiologiile rare de anevrism de aort abdominal nu este inclus:
A. Beh[et
B.
Q Te
D.
E.
2. Complica[iile anevrismul de aort abdominal nu includ:
A. Tromboza
B. Ruptura
C. Grefa bacterian
D. Embolia
E. Compresiile
A. Afecteaz brba[ii sub 50 ani
B. Frecvent la pacien[i cu mul[i factori de risc
C. Fr rsunt clinic important
D. Este colagenoz
E. Afecteaz frevent membrele superioare
4. Clasificarea Leriche-Fontaine:
A. Stadiu : far simptome
B. Stadiu V: dureri permanente
C. Stadiu : claudica[ie intermitent de efort
D. Stadiu : tulburri trofice distale
E. Stadiu : far simptome
22
5. Valorile PS reprezint:
A. 0,9-1,3 normal
B. < 0,4 ACOM sever
C. >1,3 normal
D. 0,75-0,9 ACOM sever
E. 0,4-0,75 ACOM sever
6. Diagnosticul diferen[ial al ACOM n face cu:
A. Disec[ia de aort
B. Coarcta[ia de aort
C.
D.
E.
7. Tratamentul ACOM cuprinde:
A. Repaus la pat
B. EC
C. Statina
D. Clopidogrel
E. Renun[area la fumat
8. Recomandrile igieno-dietetice al ACOM cuprind:
A. Oprirea fumatului
B. Corec[ia obezit[ii
C. Scderea TA
D. Repaus la pat
E. Statine
SCHEMA ACUT A MEMBRELOR (pag. 75-80)
1. ntre mecanismele embolice de ischemie acut se numr:
A. Ateromul
B. Behet
C. Horton
D. Sindrom de hipervscozitate
E. Cardiomiopatia dilatativ
2. ntre mecanismele embolice de ischemie acut nu se regsesc:
A. Mixom
B. Anevrism de VS
C. Disec[ia de aort
D. Fibrila[ia atrial
E. Stenoza mitral
3. Nu este unul din semnele clinice ale ischemiei acute:
A. Membru rece, palid
B. Puls abolit
C. Durere brutal i permanent
D. Vene plate
E. Alungirea timpului de recolorare cutanat
4. Absen[a pulsului la nivelul gleznei semnific ocluzie la nivelul:
A. Aorta
B. Arter femural comun
C. Arter femural superficial
D. Arter poplitee
E. Arterele gambei
24
1. Scopul efecturii ECG n ischemia acut este:
A. De rutin
B. Etiologic
C. Diagnostic
D. Hiperkaliemie sever
E. Hiponatremie
2. Bilan[ul preoperator clasic include:
A. Radiografie toracic
B. Grupa sanguin i Rh
C. Hemogram
D. onogram
E. ECG
3. Embolectomia cu sonda Fogarty presupune:
A. Abordare sub anestezie general
B. Se realizeaz la nivelul triunghiului lui Scarpa
C. Reprezint tratamentul n ischemiile acute de trombotic
D. Reprezint tratamentul n ischemiile acute de embolic
E. Realizeaz leziuni ale peretului vascular
4. Amputa[ia se realizeaz n caz de:
A. Gangren
B. Eec al tehnicilor de revascularizare
C. Per primam n toate ischemiile acute
D. schemie depit
E. Obstruc[iile bifurca[iei aortei
NSUFCENA CARDAC LA ADULT (84-92)
Complement simplu:
1. Care este legea Laplace?
A. Dilatarea VS cu scderea volumului de ejec[ie
B. Dilatarea VS pentru a men[ine un volum de ejec[ie sistolic
C. Hipertrofia VS pentru a men[ine un volum sistolic suficinet
D. Hipertrofia VS pentru a reduce tensiunea parietal
E. Nici unul din rspunsurile de mai sus
2. Semnul lui Carvalho este:
A. Zgomotul Z3
B. Zgomotul Z4
C. Suflu de insuficien[ mitral
D. Suflu de insuficien[ tricuspidian
E. Nici unul din rspunsurile de mai sus
3. Clasa V NYHA nseamn:
A. Limitare franc a activit[ilor
B. Dispnee la activit[i obinuite
C. Simptome care apar i n repaus
D. Fr simptome de repaus
E. Nici unul din rspunsurile de mai sus
4. Este cauz de insuficient cardiac cu debit crescut:
A. HV
B. Boala Chagas
C. Boala Steinert
D. Lupus
E. Anemie cronic
26
1. nsuficien[a cardiac prin suprasarcin de presiune apare n:
A. nsuficien[ mitral acut
B. Stenoza aortic
C. Cardiomiopatie hipertrofic obstructiv
D. HTA
E. Acromegalie
2. Endocrinopatiile cu afectare miocardic sunt:
A. Tireotoxicoz
B. Sarcin
C. Feocromocitom
D. Acromegalie
E. Addison
3. Factorii clinici de prognostic negativ sunt:
A. Disfunc[ia VD
B. Rezisten[e pulmonare crescute
C. Vrsta naintat
D. V02 max < 14ml/kgc/minut
E. Sincope
4. Regulile igieno-dietetice n insuficien[a cardiac prespun:
A. Regim srac n sare
B. Activitate fizic moderat
C. Restric[ie hidric n caz de hiponatremie
D. Vaccinare antimeningococic
E. Vaccinare antigripal
5. Medica[ia care i-a dovedit eficien[a n scderea mortalit[ii este:
A. Betablocante
B. Nitra[i
C. Diuretice de ans
D. Antialdosteronice
E. EC
27
6. Antiaritmicele indicate n insuficien[a cardiac sunt:
A. Chinidin
B. Disopiramid
C. Propafenon
D. Betablocante
E. Amiodaron
7. Care din urmtoarele sunt adevrate:
A. TEC reduc mortalitatea prin preven[ia remodelarii VS
B. Betablocantele se introduc n terapie nainte de EC
C. Betablocantele se introduc n terapie n doza maxim
D. Diureticele de ans scad mortalitatea
E. EC reprezint tratamentul de referin[ al insuficien[ei cardiace
8. ndica[iile pentru terapia de resincronizare n insuficien[a cardiac sunt:
A. nsuficien[ cardiac refractar
B. FEVS < 35% indiferent de clasa func[ional NYHA
C. QRS > 120 milisecunde
D. Bloc de ramur stng
E. DTDVS > 30mm/m
2
9. ntre etiologiile insuficien[ei cardiace diastolice se numr:
A. Hipertrofie miocardic
B. nsuficien[ mitral
C. Cardiopatie ischemic
D. Pericardit constrictiv
E. nsuficient aortic
9
10.Complica[iile transplantului cardiac sunt:
A) Respingerea organului
B) nsuficien[ hepatic
C) nsuficien[ renala
D) Limfoame
E) nfec[ii oportuniste
28
11.Tratamentului edemului pulmonar acut cuprinde:
A. Teofin iv
B. Betablocant n caz de tahicardie
C. Deriva[i nitra[i
D. Oxigenoterapie
E. Furosemid V
MONTORZAREA PURTTORLOR DE VALVE S PROTEZE VASCULARE (pag. 93-
96)
Complement simplu:
1. Valvele cu bile sunt:
A. Bjork-Shiley
B. Saint Jude Medical
C. Starr-Edwards
D. Biotronik
E. Nici una
2. nterven[ia Ross este:
A. Transpozi[ia de valv pulmonar n pozi[ie aortic
B. Protezare valvular aortic
C. Protezare valvular mitral
D. Protezare valvular aortic i mitral
E. Nici una
3. Homogrefele sunt:
A. Prelevate de la pacientul n cauz
B. Prelevate de la cadavre
C. Realizate din pericard porcin
D. Toate cele de mai sus
E. Nici una
4. Endocardita tardiv este cel mai frecvent pe valva:
A. Aortic
B. Mitral
C. Pulmonar
D. Tricuspidian
E. Sunt egale
30
1. Principalii agen[i patogeni implica[i n endocardita precoce de
A. Stafilococ
B. Steptococ
C. Steptococ de grup D
D. Pneumococ
E. Bacili Gram negativi
2. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre tromboza
A. Complica[ie frecvent
B. Cu precdere pe protezele n pozi[ie aortic
C. Pot fi obstructive i neobstructive
D. nlocuirea de urgen[ a protezei este obligatorie
E. Frecvent apare pe NR corect therapeutic
3. JUegenerescen[a oioprotezei.
A. Mai frecvent la btrni
B. Mai rapid n insuficien[a renal
C Formele brutale necesit chirurgie cardiac
D. Mai frecvent la proteza n pozi[ie tricuspid
E. Se constat frecvent apari[ia unei regurgitri
ENDOCARDTANFECOAS (pag. 97-103)
2. Din grupul HACEK nu face parte:
A. Haemophilus
B. Actinobacillus
C. Chlamidia
D. Eiknella
E. Kingella
3. Dintre germenii atipici i/sau intracelulari nu fac parte:
A. Bartonella
B. Mycoplasma
C. Brucella
D. Coxiella burnetii
E. Cardiobacterium
4.
A. 2
B. 5
C. 4
D. 3
E. 6
32
Complement multiplu
1. Semnele periferice de endocardit infec[ioas sunt:
A. Noduli Osler
B. Noduli Roth
C. Purpur peteial
D. Splenomegalie
E. Febr
2. ntre criterii minore Duck nu este inclus:
A. Febr > 38 grade Celsius
B. Purpura janeway
C. Vrsta > 60 ani
D. Hemoculturi pozitive pentru HACEK
E. Anevrism micotic
3. Tratamentul endocarditei cu stafilococi meticilinorezisten[i pe valv nativ include:
A. Oxacilin 6 sptmni
B. Aminozide 5 zile
C. Amoxicilin 6 sptmni
D. Vancomicin 6 sptmni
E. Penicilin G 6 sptmni
4. Complica[iile renale ale endocarditei infec[ioase includ:
A. Pielonefrita acut
B. nfarct renal
C. Glomerulonefrita acut
D. nsuficien[ renal acut
E. Abces renal
33
A. Gentamicin 15 zile
B. Ceftriaxon 6 sptmni
C. Vancomicin 6 sptmni
D. Oxacilin 6 sptmni
E. Rifampicin 6 sptmni
6.
A. Soc
B. De rutin
C. n
D.
E.
34
PERCARDTA ACUT (pag. 104-107)
1. Nu este ntlnit la
A. Durere precordiali
B. Febr
C. Puls paradoxal
D.
E.
2. ECG n pericardit acut nu arat:
A. Microvoltaj
B. Alternan[ electric
C. Tahicardie sinusal
D. Bloc atrioventricular
E. Supradenivelare difuz ST
1. n etiologia pericarditelor acute se ncadreaz:
A. Sindrom Sjogren
B. Lupus
C. Hodgkin
D. Mixedem
E. Pancreatita acut
2. n etiologia pericarditelor acute se ncadreaz:
A. diopatic
B. Tuberculoas
C. Neoplazic
D. Viral
E. Limfom MALT
35
3. Semnele clinice de tamponad sunt:
A. Soc cardiogen
B. Edem pulmonar
C. Puls Kussmaul
D. Creterea presiunii arteriale n inspir t. oemne drepte majore
4. Drenejul chirugical al pericarditei se realizeaz n caz de:
A) Tamponad
B) Revrsat voluminos persistent sub tratament
C) n toate cazurile de lichid n pericard
D) Explorator n scop diagnostic
E) n caz de recidive
5. Care dintre urmtoarele afirma[ii de spre pericardita cronic constrictiv sunt
A. Constric[ia cavit[ilor cardiace drepte
B. Aspect tip "dip-plateau" al presiunilor intraventriculare stngi
C. Revrsat pericardic n cantitate mare
D. ngroare pericardic
E. Tablou de anasarc
36
NSUFCENA AORTC (pag. 120-123)
Complement simplu:
1. Sindromul Laubry i Pezzi reprezint:
A. nsuficien[a aortic pe endocardit acut
B. nsuficien[a aortic n sifilis
C. nsuficien[a aortic n lupus eritematos
D. nsuficien[a aortic i comunicare interventricular
E. nsuficien[a aortic reumatismal
2. Semnele Musset reprezint:
A. Dublu suflu intermitent crural
B. Hipus pupilar
C. Balansarea capului la fiecare btaie cardiac
D. Suflu diastolic n focarul mitral
E. Puls capilar
3. Sunt cauze de insuficien[ aortic acut, cu excep[ia:
A. Endocardita acut
B. Disec[ie de aort
C. Boal Marfan
D. Aortit sifilitic
E. Traumatism thoracic
Complement multiplu
1. nterven[ia chirurgical Bentall presupune:
A. nlocuire valvular aortic
B. nlocuirea concomitent a aortei ascendente cu tub dacron
C. Reimplantare celor 2 coronare
D. Se realizeaz pentru toate formele de insuficien[ aortic
E. Necesit ntotdeauna anticoagularea permanent
37
insuficien[ aortic se numr'
38
NSUFCENA MTRAL (pag. 112-115)
1. Reprezint etiologie distrofic a insuficien[ei mitrale:
A. Dilatarea inelului mitral
B. Boala Barlow
C. Reumatismal
D. Mixom al atriului stng
E. Lupus
2. Click-ul mezosistolic urmat de un suflu telesistolic apare n insuficien[a mitral de
cauz:
A. Degenerativ
B. Sindrom Marfan
C. Sclerodermie
D. Cardiomiopatie hipertrofic
E. Boala Barlow
3. Tipul 3 n clasificarea Carpentier este un mecanism de insuficien[ mitral prin:
A. Restric[ie
B. Func[ional
C. Dilatativ
D. Prolaps
E. Nici unul
ndica[iile chirurgiei cardiace n insuficien[a mitral sunt:
A. Simptome de insuficien[ cardiac
B. FE < 60%
C. Tahicardie ventricular
D. FiA
E. Endocardit bacterian
39
nsuficien[a mitral prin ruptur de cordaj se caracterizeaz prin:
A. Moarte subit
B. Poate apare n context de febr
C. Lovitur de bici
D. Edem pulmonar acut
E. Edeme ale membrelor inferioare
ECG n insuficien[a mitral:
A. Fibrila[ie ventricular
B. Und P bifazic n V
C. Hipertrofie atrial stng diastolic
D. S n V5+R n V > 35mm
E. Fibrila[ie atrial
s
Bilan[ul preoperator n insuficien[a mitral include:
A. Holter ECG
B. Coronarografie
C. Probe func[ionale respiratorii
D. Consult anestezie
E. Cateterism cardiac
Semnele func[ionale n insuficien[a mitral include:
A. Dispnee
B. Durere toracic
C. Hemoptizii frecvente
D. Hepatalgii
E. Artralgii
40
STENOZA AORTC (pag. 116-119)
A. stenoza supravaivuiara congenitala
B. Stenoza degenerativ
C. Bicuspidie
D. Stenoza subvalvular
E. Nici una de mai sus
2. Pentru un debit cardiac normal o stenoz stns realizeaz un de:
A. 50-60mmHg
B. 45-55mmHg
C. 40-50mmHg
D. 45-50mmHg
E. 40-45mmHg
3. Suprafa[a normal a orificiului aortic este de:
A. 3cm 2
B. 2,5cm2
C. 2cm2
D. 2,5-3cm2
E. Nici una
1. Semnele func[ionale n stenoza aortic sunt:
A. Angor
B. Sincop
C. Dispnee
D. Suflu mezosistolic
E. Palpita[ii
2. Complica[ii stenozei aortice
A. Moarte subit
B. nsuficient cardiac
C. Endocardit bacterian
D. Embolii calcare
E. Embolie pulmonar
A. Eco Doppler aort abdominal
B.
C.
D. Probe func[ionale respiratorii
42
NSUFCENA VENOAS CRONC. VARCE (pag. 120-123)
1.
A. Vrsta
B.
C. Fumatul
D.
E.
2. Returul venos nu este asigurat prin:
A. Continen[a valvulelor
B. Pompa muscular cardiac
C. Presiunea rezidual a re[elei arteriale
D. Apsarea boitei plantare
E. Presiunea negativ generat de respira[ie
3. Din tratamentul medicamentos al insuficien[ei venoase nu face parte:
A. Embolizarea
B. Medicamente venotonice
C. Scleroza varicelor
D. Cure termale
E. Benzi de conten[ie
1. Care din
A. Clasa 0:
B. Clasa 3: tulburri trofice majore cu ulcere
C. Clasa 2: insuficien[ venoas cronic
D. Clasa 2: tulburri trofice
E. Clasa 1: far jen func[ional
43
2. Semnele func[ionale include:
A. Jen legat de varicele inestetice
B. Oboseal n ortostatism
C. Sindromul picioarelor nelinitite
D. Claudica[ia venoas
E. Cramp n molet
3. Tulburrile trofice cutanate cuprind:
A. Hipodermite cronice
B. Ulcer varicos
C. Eczem
D. Teleangiectaziile
E. Atrofia alb Killian
4. Care din urmtoarele reprezint msuri generale de tratament:
A. Scdere ponderal
B. Evitarea ortostatismului prelungit
C. Repaus la pat
D. Conten[ie elastic
E. Vaccinare antitetanic
44
ACCDENTE ALE ANTCOAGULANTELOR (124-126)
1. n cazul unei alergii la streptokinaz conduita terapeutic va fi: A. Antihistaminic
uprirea aaministrarn
C. Corticoterapie
D. Heparin
E. Nici una de mai sus
2. n cazul unei hemoragii majore necontrolate datorate tromboliticelor se
A. Acid epacrinic
B. Acid docosapentaenoic
C. Acid acetic
D. Acid tranexamic
E. Nici una
3. n caz
A. Ob[inerea unui NR n limite terapeutice
B. T
C. Vitamina K
D. Spitalizare
E. Oprire AVK
antivitaminei K se va proceda la:
4. n caz de TH tip 2 se va proceda la:
A. Continuarea terapiei deoarece nu este o form sever
B. Continuare cu AVK
L . uprirea neparmei
D. ni[iere imediat cu heparinoid de sintez Administrare ae protamma
5. Care patologii vresc riscul hemoragie la administrare de AVK?
A. nsuficien[a renal
B. nsuficien[a hepatic
C. nsuficien[a cardiac JJ. 1 romoocitopenie
E. Cancere
46
PRESCREREA S SUPRAVEGHEREA UNU TRATAMENT ANTTROMBOTC (pag.
127-137)
Complement simplu:
1. Care din urmtoarele trombolitice nu este utilizat n infarctul miocardic?
A. Actilyse
B. Streptokinaza
C. Urokinaza
D. Metalyse
E. Tenecteza
2. Reprezint contraindica[ie absolut de tromboliz:
A. Vrsta > 70 ani
B. HTA necontrolat
C. Endocardit infec[ioas
D. AT < 6 luni
E. Disec[ie de aort
3. Reprezint contraindica[ie absolut de tromboliz:
A. Ulcer < llun
B. Sngerare gastrointestinal < llun
C. Masaj cardiac recent
D. Ciroz
E. Tratament cu AVK
4. Reprezint efecte secundare ale tromboliticelor:
A. Trombocitopenia
B. Purpura
C. Hemoragia
D. Anemia
E. Nici una
Contraindica[iilor absolute de administrare a heparinei sunt:
A. Alergie
B. Anomalia hemostazei
C. njec[ii intramusculare
D. HTA sever
E. Pericardit
Factorii de coagulare dependen[i de vitamina K sunt:
A. Protrombina
B. Proconvertina
C. Proteina C i S
D. Factor V
E. Factor Stuart
Contraindica[ii ale AVK reprezint:
A. HTA malign
B. AVC ischemic recent
C. Sarcin in al doilea tromestru
D. Pericardit
E. Alergie
nhib activitatea AVK:
A. Cimetidina
B. Cloramfenicol
C. Fibra[i
D. Griseofulvin
E. Corticoizi
Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la clopidogrel
A. nhib calea ciclooxigenazei
B. Se administreaz obligatoriu o lun n caz de stent acoperit
C. Blocheaz agregarea mediat de adenozin difosfat
D. Trebuie continua timp de 1 an dup infarct miocardic stentat Se admmistreaza in
caz de alergie la aspirina
48
PRESCREREA S SUPRAVEGHEREA DURETCELOR (pag. 138-141)
1. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la diureticele de ans:
A. Creterea natriurezei n tubul contort proximal
B. Efect calciuric n doze puternice
C. Efect intravenos n 3 ore
D. Rela[ii doz-efect logaritmic
E. Doza maxim de furosemid=500mg/zi
2. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la diureticele tiazide:
A. Efect calciuric
B. Reprezentate de furosemid i bumetanid
C. Se administreaz n insuficien[ renal
D. Rela[ie doz-efect liniar
E. Efect antiADH utilizat n diabetul insipid nefrogen
3. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la diureticele care
economisesc potasiu:
A. Se administreaz n hiponatremie
B. Se asociaz cu EC
C. Se administreaz n hiperaldosteronismul primar
D. Se poate administra mpreun cu litiu
E. Are efect inhibitor enzymatic
1. ndica[iile diureticelor tiazidice:
A. HTA '
B. Encefalopatie hepatic
C. nsuficien[ renal
D. Diabet insipid nefrogen
E. Alergie la sulfamide
49
2. Contraindica[iile diureticelor de ans: A. Ciroz hepatic Jts. riipercalcemie
C. Anasarc
D. Obstacol pe cile urinare
E. Alptare
3. Efectele secundare ale diureticelor ,
A.
B.
C.
D.
E. Acidoz metabolic hipercloremic
4. Care dintre urmtoarele sunt adevrate despre inhibitorii anhidrazei
A. Efect diuretic important
B. Hipercapnie
C. Se indic n glaucomul acut
u. rrovoaca niperaiaosteromsm secunaar E. Alcaloz metabolic
50
DSPNEEA ACUT S CRONC (pag. 142-144)
1. Hipoxia + hipercapnia se ntlnete n:
A. Decompensarea BPOC
B. Embolia pulmonar
C. Criza de astm
D. EPA
E. nsuficien[ renal
2. ntre semnele de insuficien[ respiratorie acut nu se numr:
A. Cianoza
B. Polipneea
C. Transpira[ii
D. Tiraj intercostal
E. Agita[ia
3. Dispneea cu asimetrie auscultatorie apare n:
A. Embolia pulmonar
B. Pneumotorace spontan
C. Astm paroxistitic
D. Dispnee psihogen
E. EPA
Complement multiplu
4. Sunt cauze de dispnee cronic:
A. EPA
B. Embolia pulmonar
C. Acidoza metabolic
D. BPOC
E. Pericardit cronic
51
D. Atelectazie
E. EPA
6. Hipoxia + hipocapnia se
A. Hipoventila[ia alveolar
B. Embolia pulmonar
C. EPA
D. Pneumopatie acut
E. Decompensare BPOC
52
SUFLUL CARDAC LA COPL (pag. 1123-1124)
Complement simplu
1. Caracterizeaz suflurile func[ionale:
A. Sunt rar beningne
B. Sunt de obicei diastolice
C. Sunt variabile cu pozi[ia
D. Frecvent iradiaz
E. Apar n caz de endocardit
2. Nu caracterizeaz suflurile func[ionale:
A. Sunt beningne
B. Apar n context de anemie
C. Z i Z2 sunt normale
D. Timp auscultatoriu diastolic
E. Nici una
3. Comunicarea interatrial se caraterizeaz prin:
A. Dedublarea Z
B. Suflu interscapular
C. Suflu holosistolic
D. Suflu n spi[ de roat
E. Suflu n focarul pulmonarei
Complement multiplu
1. ECG n suflurile cardiace este util pentru determinarea:
A. Cardiomegaliei
B. Tulburrilor de ritm
C. Semne de suprancrcare atrial
D. Frecven[a cardiac
E. Tulburri de repolarizare
53
2. Caracterizeaz tetralogia Fallot:
A. Suflu mezosistolic n focarul pulmonar
B. Comunicare interatrial
C. Dextrocardie
D. Stenoz pulmonar
E. Uneori stare de ru anoxic
3. Examenul Doppler la ecografia cardiac deceleaz:
A. Anatomia cardiac
B. Direc[ia i velocitatea sunturilor
C. Msurarea frac[iei de scurtare
. Masurarea presiunii pulmonare E. Msurarea frac[iei de ejec[ie
54
PRESCREREA UNU REGM DETETC (pag. 1270-1272)
1. Echilibrul alimentar presupune:
A. Ritmul prizelor alimentare fixe
B. Recomandri dietetice standard
C. Evitarea perioadelor lungi ajeun
D. Consum zilnic din cele 4 categorii principale
E. Nici una de mai sus
2. Scderea densit[ii calorice nu este indicat n:
A. HTA
B. Obezitate
C. Diabet de tip 2
D. Hipertrigliceridemie
E. Hipercolesterolemie
1. Scderea aportului de sare se recomand n:
A.nsuficien[ respiratorie cronic
B. HTA
C. Sindrom nefrotic
D. nsuficien[ renal
E. Hepatopatie alcoolic
2.Scderea aportului de proteine se recomand n:
A. Hipertrigliceridemie
B. Hipercolesterolemie
C. HTA
D. Sindrom nefrotic
E. nsuficien[ renal
55
EDEME ALE MEBRELOR NFEROARE Complement simplu
1. Edeme unilaterale apar n:
A. nsuficien[ renal
B. Anumite medicamente
C. nsuficien[ cardiac
D. Filariaz
E. Nici una
2. Edeme de reten[ie hidrosalin sunt urmtoarele:
A. Edeme ciclice idiopatice
B. Denutri[ie proteic
C. Tromboflebit
D. Metastaz ganglionar a unui cancer
E. Erizipel
1. Tratamentul edemelor include:
A. Diuretic antialdosteronic
B. Diuretic de ans
C. Reten[ie hidrosalin
D. Supravegherea proteinelor serice
E. Tratament etiologic
2. Sunt edeme unilaterale:
A. Sindrom nefrotic
B. Erizipel
C. nsuficien[ cardiac
D. Tromboflebit
E. Denutri[ie proteic
56
3. Bilan[ul hepatic pentru edeme ale membrelor inferioare cuprinde:
A. Func[ie hepatic
B. Paracentez
C. Transaminaze
D. Bilirubin
E. Albuminemie
PNEUMOLOGE DSPNEEA ACUT S CRONC (pag. 142-144)
1. Hipoxia + hipercapnia s
r>. c-mDoiia pulmonara
C. Criza de astm
D. EPA
E.
A. Embolia pulmonar
C. Astm paroxistitic
D. Dispnee psihogen
E. EPA
4. Sunt cauze de dispnee cronic:
A. EPA
B. Embolia pulmonar
C. Acidoza metabolic
D. BPOC
E. Pericardit cronic
58
D. Atelectazie
E. EPA
6.
A.
B.
C. EPA
D.
E.
+
BPOC
TUSEA LA ADULT (pag. 145-147)
1. Care dintre urmtoarele reprezint cauz de tuse cronic cu radiografie toracic
anormal?
A. Embolia pulmonar
B. lnrec[ia cailor aerine superioare
C. Corpi strini
D. EC
E. Sarcoidoza
2. Nu reprezint cauz de tuse cronic cu
A. Astmul bronic
B.
C.
D.
E. Cancer bronic
3. Nu reprezint complica[ii ale tusei cronice:
A. Traumatism laringian
B. Sincop
C. Fractur de coast
D. Ruptur de muchi drep[i abdominali
E. Hernie inghinal
4. Care dintre urmtoarele afirma[ii despre tratamentul antitusiv este fals?
A. bunt indicate la pacientul cu msuiicien[a respiratorie cronica
B. Sunt contraindicate n caz de hipersecre[ie bronic
C. Exist antitusive cu efect central
D. Au ca efect secundar constipa[ia
E. Codeina este antitusiv cu ac[iune central
60
Complement multiplu
5. Care sunt principalele cauze de tuse acut?
A. Mucoviscidoz
B. ntoxica[iile cu vapori iritan[i
C. Corpi strini
D. Edemul pulmonar
E. Anomalie a conductului auditiv extern
6. Reprezint cauze de tuse seac:
A. Refluxul gastroesofagian
B. Pneumopatie infiltrant difuz infraradiologic
C. Cancerul bronic
D. Tratament cu EC
E. Broniectazia
7. Reprezint complica[ii respiratorii ale tusei:
A. Pneumoperitoneul
B. Pneumomediastin
C. Fractura de coaste
D. Traumatism laringian
E. Emflzem subcutanat
8. Care sunt efectele secundare ale codeinei?
A. Constipa[ie
B. Risc de dependen[
C. Diaree
D. Depresie respiratorie
E. Somnolen[
9. Reprezint cauze de tuse cronic cu radiografie toracic anormal:
A. magini chistice difuze
B. Fibroza pulmonar
C. Cancerul bronhopulmonar
D. Tumor mediastinal
E. Sinuzita cronic
61
10. Despre tratamentul simptomatic al tusei sunt adevrate urmtoarele:
A. Trebuie administrat cu mare precau[ie la vrstnic sau copilul mic
B. Va [ine seama de sevraj tabagic
C. Se poate asocia cu tratament anxiolitic
D. Este contraindicat n caz de hipersecre[ie bronic
62
AL]
ATOR LA ADULT (pag. 148150)
1. Care
A) Apare n
B) Rinita
C)
D) Nu exist o
E) Dup tipul de
nu e
la 10-15 ani
sensibilizare, exista J tipuri de nnite
2. Care dintre urmtoarele afirma[ii nu este adevrat n diagnosticul alergici la adult?
A. Anamneza precizeaza condi[iile de mediu i modul de via[a obinuit al
B. Precizarea anchetei asupra mediului nconjurtor domestic
C. Teste cutanate (prick-test)
D. Nu se dozeaz gE serice specifice t. i est de provocare specitice
3. Care dintre urmtorii nu reprezint pneumalergeni?
A. Cini
B. Pisici
C. Gndaci de buctrie
D. Paianjeni
E. Acarieni
A. n rinitele intermitente de prim inten[ie sunt antihistaminicele
B. n rinitele persitente moderate spre severe se administreaza de prima inten[ie
corticoterapie inhalatorie i oral
C. Eficacitatea tratamentului este evaluat la 1 lun
E. Desensibilizarea este eficient la pacien[ii cu form sever de "febr a fnului"
63
Complement multiplu
1. Diagnosticul alergiei la adult implic urmtoarele etape:
A. Anamnez amnun[it
B. Hemoleucogram
C. Pletismografie
D. Teste multialergice de depistaj
E. Teste cutanate
2. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre rinita moderat- sever?
A. Activit[i sociale perturbate
B. Activit[i colare/profesionale perturbate
C. Somn normal
D. Simptome pu[in jenante
E. Simptome jenante
3. Care dintre urmtoarele afirma[ii este adevrat?
A. Noua clasificare ia n considerare mai mult simptomele
B. n func[ie de numrul de zile simptomatice exista 2 tipuri de rinite
C. Rinita intermitent se definete ca simptome de mai pu[in de 4 ori/sptmn
D. Rinita persistent se definete ca durata simptomatologiei > 4 sptmni
E. Rinita intermitent se definete ca durata simptomatologiei > 4 sptmni
4. Care dintre urmtoarele afirma[ii privind dozarea de gE serice specifice sunt
adevrate?
A. Este limitat la 5 pneumalergeni
B. Este inutil daca testele cutanate sunt negative
C. Este util cnd exist diferen[e ntre istoricul clinic i testele cutanate
D. Este util cand testele cutanate nu sunt disponibile
E. Este inutil daca examenul clinic este pu[in evocator
64
5. Care dintre urmtoarele sunt pneumalergeni?
A. Ficus benjamina (planta verde)
B. Acarieni
C. Mucegaiuri
D. Gndacii de buctrie
E. Polen
6. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre tratamentul alergiei
la adult?
A. Eficacitatea tratamentului trebuie evaluat la 3 luni
B. n caz de ineficacitate se pot asocia 2 tratamente (antihistaminic si corticoizi
inhalator)
C. Un rol important n conduita terapeutic l are educa[ia pacien[ilor
D. n rinita intermitent tratamentul de elec[ie este antihistamnic sau corticoid inhalator
E. n rinita intermitent tratamentul de elec[ie este antihistamnic sau corticoid oral
65
ASTMUL LA ADULT (pag. 151-156)
1. Care dintre urmtoarele afirma[ii nu este adevrat?
A. Astmul este o afec[iune inflamatorie cronic a cilor aeriene
B. Se caracterizeaz prin episoade recidivante de wheezing
C. La inflama[ie participa mastocitele, eozinofilele i limfocitele T Mmptomeie sunt
asociate cu sinarom restrictiv
E. nflamatia este asociat
cu hiperreactivitate bronic
2. Care dintre urmtoarele afirma[ii nu este adevrat despre simptomatologia
astmului?
A. Wheezing
B. Dispnee
C. Opresiune toracic
D. Tuse
E. Apare la amiaz
3. Care dintre urmatoarele afirma[ii nu este adevrat n legtur cu agravarea
simptomelor astmului?
A. Prezen[a de alergeni
B. Efort fizic
C. Factori iritan[i
D. Simptomatologie nocturn
E. Parazi[i
4. Care dintre urmtoarele afirma[ii legat de examenul fizic nu este adevrat la pacientul
cu astm?
A. Raluri sibilante
B. Expir prelungit
C. ngroarea mucoasei nazale
D. Sinuzit
E. Raluri subcrepitante
66
Complement multiplu
1. Diagnosticul diferen[ial al astmului pe radiografia toracic include:
A. Corpi strini endobronici
B. Cancer bronic
C. nsuficien[ cardiac
D. Compresia bronic extrinsec
E. Revrsat pleural
2. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate privind exacerbarea astmului?
A. Reflect un defect in managementul astmului
B. Expunere la factori declanatori
C. Pot amenin[a pe termen scurt via[a
D. Func[ional, PEF<40%
9 ~
E. Gazometric, criz sever cu normocapnie
3. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate n legtur cu semnele de gravitate
ale unui astm?
A. PaC02> 40 mmHg
B. Frecven[a cardiac >120/min
C. Anxietate
D. Cianoz
E. Frecven[a respiratorie <30/min
4. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate n legtur cu semnele de gravitate
ale unui astm?
A. PaC02<40 mmHg
B. Transpira[ii
C. Com
D. Linite auscultatorie
E. Respira[ie paradoxal
67
5. Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt adevrate n legtur cu semnele care impun o
ventila[ie spontan?
A. Hipercapnie >50 mmHG
B. Cianoz
C. Tulburri de contiin[ E' Agk[Te
P
^
6. Care dintre
A. Evolu[ie
B.F
C. Suprainfec[ia este des incrimii
D. Afecteaz brba[ii <30 ani
E. Exitus n ore
7. Care dintre urmtoarele criterii de astm instabil sunt adevrate?
A. Agravare n zori
B. Varia[ii ala PEF<30%
C. Crize pluricotidiene
D. Agravare noaptea
E. Creterea consumului de (32 agoniti
o. Care dintre urmatoarele anrma[n este adevarat despre tratamentul exacerbrilor
severe?
A. Tratamentul de fond al astmului se men[ine
B. Tratamentul de fond nu trebuie intensificat
C. Este necesar corticoterapie oral n doz scurt
D. Se va administra Prednison 1-1,5 mg/kgc/zi
E. Kinetoterapia de drenaj este indicat n caz de obstruc[ie bronic major
68
9. Care dintre urmtoarele afirma[ii este adevrat n legtur cu astmul acut grav?
A. Tratament imediat cu 02 agonflti inhalator
B. Necesity spitalizare
C. Nu trebuie monitorizat
D. Se administreaz oxigen nazal
E. Nu necesit hidratare
10. Care dintre urmtoarele afirma[ii caracterizeaz astmul persitent sever?
A. Simptome cotidiene
B. Exacerbri care pot influen[a activitatea i somnul
C. Frecvent simptome de astm nocturn > 1 dat/sptmn
D. Utilizare zilnic de (32 agoniti inhalator cu durat scurt de ac[iune
E. PEF sau VEMS <60% din valorile prezise, cu variabilitate >30%
69
TUBERCULOZA (pag. 157-160)
A. Transpira[ii nocturne
B. Hemoptizii
C. Radiografia toracic eviden[iaz infiltrate, noduli, caverne ale lobilor
D. Explorarea bacteriologic - examenul direct al BAAR
E. Confirmare prin cultur n mediul solid (Bactec)
3. Referitor la tuberculoza miliar, este fals una din urmtoarele afirma[ii:
B. Radiografia toracic pune diagnosticul pozitiv
C. Pe radiografia toracic: sindrom intersti[ial micronodular difuz i intens
A. Ganglioni
B. Rinichi
C. Urogenital
D. Os
E. Miocard
70
A. Bilan[ul biologic naintea instituirii tratamentului tuberculostatic cuprinde:
B. Serologie VHB, VHC
C. Serologie HV
D. Hemoleucogram
F. Anticorpi antifosfolipidici
5. Cvadriterapia antituberculoas cuprinde urmtoarele, cu excep[ia:
A. Procainamida
B. zoniazida
C. rirazmamiaa
D. Esmolol
E. Rifampicin
6. Urmtoarele afirma[ii sunt false, cu excep[ia:
A. Faza de contagiozitate maxim persist 1-3 sptmni dup administrarea
tratamentului
B. zolarea pacientului este obligatorie n caz de afectare pulmonar
C. Pirazinamida are efecte teratogene
. La copii, tratamentul cu etambutoi este obligatoriu
E. La pacientul cu HV in tratament se nlocuiete rifampicina cu rifabutina
7. Monitorizarea terapiei tuberculostatice implic:
A. Bilan[ hepatic la 15 zile dup ini[ierea tratamentului
C. Examen bacteriologic ntre a 10 i a 15-a zi de tratament
D. Bilan[ hepatic o dat la 2 luni
E. n caz de citoliz>5 ori normalul se va opri izoniazida
8. Localizarea tuberculozei extrapulmonare cuprinde:
A) Pericardit
B) Meningit
C) Afectare hepatic
D) Afectare splenic
E) Afectare cutanat
BRONHOPNEUMOPATA OBSTRUCTV CRONC (pag. 161-168)
z. JNu caractenzeaza bronita cronica obstructiva cu insuticien[a respiratorie cronic:
A. be asociaza cu mpoxemii de repaus
B. Dispnee de repaus
C. Pa02>60 mmHg
D. VEMS<35%
E. PaC02<2kPa
3. Care dintre urmtoarele afirma[ii este fals n legtur cu BPOC: A. Pentru diagnostic
pozitiv se efectueaz explorri func[ionale respiratorii cu test de reversibilitate bronica
p Kmticfp rmniVp nKotnmtta KfAtici^S
^^^ JL Y VllVV W V*- WwU wvwv VW
be caractenzeaza prin limitare cronica de debite aeriene
4. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul panlobular:
A. Poliglobulie
B. Cardiomegalie
C. Cianoz
D. Obezitate
E. Brbat tnr
72
5. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul centrolobular:
A. Arter pulmonar normal
B. CPT foarte crescut
C. DLCO sczut
D. Presiunea 02 sczut
E. Presiunea 02 normal
Complement multiplu
6. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul panlobular:
A. Afecteaz toate structurile lobilor
B. Se datoreaz toxicelor exogene
C. Dispnee intens
D. Fr cianoz
E. CPT subnormal
7. Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul centrolobular:
A. VD frecvent
B. Se datoreaz fumatului
C. Arter pulmonar mrit, far cianoz
D. Presiunea C02 normal
E. DLCO sczut
8. Care dintre urmtorii sunt factori de risc pentru BPOC?
A. Praf de piatr
B. Deficit de alfa 1 antitripsin
c. so2
D. Polen
E. Bumbac
9. Examenul clinic la pacientul cu BPOC poate releva:
A. Semnul Hoover
B. Hipocratism digital
C. Leuconichie
D. Scdere n greutate
E. Calvi[ie
73
A. Dispnee de efort inconstant
B. VEMS/CV <0,7
C. Dispnee de efort
E. 50%<VEMS<80%
13. Reprezint indica[ie de efectuare a gazometriei:
A. Sa02<92%
B. VEMS<45%
C. VEMS<50%
D. Comorbiditate cardiovascular
E. Discordan[ clinico-func[ional
14. Reprezint criterii de gravitate n BPOC:
A. PaC02>45 mmHg
B. Sa02<80%
C. pH<7,2
D. Frecven[a respiratorie >25/min
E. Pa02>60%
74
15. Reprezint criterii de gravitate n BPOC:
A. Febr >38,5 gr C
B. Scderea vigilen[ei
C. Semne de oc
D. PaC02>70 mmHg
E. Alcoolism
A. PaC02<60 mmHg
B. pH<7,3
C. Com
D. PaC02>70 mmHg
E. Respira[ie abdominal paradoxal
A. Confuzie
B. Semne de oc
C Tulburri recente ale func[iilor superioare
V^ A Wi, V WA vfcl X X VVV1XVV V A. V41AV V1XJL.VA w
V M V X. J.VVM V
D. Pa02<45 mmHg
E. PaC02>45 mmHg
n BPOC
75
A. Radiografie toracic 1 dat/an
B. Spirometrie 1 dat la 2 ani
C. Gazometrie arterial/ 3-6 luni
D. Gazometrie arterial 1 dat/an
E. Sa02 la intervale
76
NFECLE BRONHOPULMONARE LA ADULT (pag. 169-175)
Complement simplu
1. Legat de pneumonia la adult, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Nu prezint risc vital
B. Prezint sindrom de condensare
C. AV>100/minut
D. Raluri crepitante
E. Febra >37,8 grC
2. n pneumonie, radiografia toracic poate releva urmtoarele, cu excep[ia:
A. Opacit[i n focare multiple
B. Opacit[i intersti[iale difuze
C. Opacitate parenchimatoas cu bronhogram aeric
D. magine cavitar
E. Opacitate parenchimatoas unic
3. Nu reprezint criterii de spitalizare n pneumonie:
A. Afectarea mai multor lobi
B. Revrsat pleural
C. Presiunea arterial C02<50 mmHg
D. Trombocitopenie
E. nsuficien[ renal
4. Scorul CRB65 cuprinde urmtoarele, cu excep[ia:
A. TA sistolic <90 mmHg
B. Frecven[a respiratorie >3 O/minut
C. TA diastolic <50 mmHg
D. Confuzie
E. Vrsta >65 ani
77
Complement multiplu
1. Care dintre urmtoarele elemente recomand spitalizarea?
A. Frecven[a cardiac >100/minut
B. Temperatura <35 gr C
C. Temperatura >40 gr C
D. Cianoz
E. TA >90/60 mmHg
2. Reprezint indica[ie de spitalizare n sec[ia de AT:
A. TA sistolic <90 mmHg
B. Alte afectri organice severe
C. Debit urinar >20 ml/or
D. Acidoz sever
E. TA diastolic <50 mmHg
3. Care dintre urmtoarele elemente sunt n favoarea pneumoniei cu pneumococ?
A. Contextul "situa[ie de risc"
B. Junghi toracic
C. Prezen[a unor semne extratoracice
D. Leucocitoz cu neutrofilie
E. Opacitate alveolar sistematizat
4. Care dintre urmtoarele elemente sunt n favoarea pneumoniei cu Legionella?
A. Debut progresiv
B. Debut brutal
C. Comorbidit[i frecvente
D. Manifestri neurologice
E. Manifestri digestive
78
5. Care sunt agen[ii patogeni cel mai frecvent ntlni[i n pneumonia "la domiciliu"?
A. Moraxella catarrhalis
B. Klebsiella pneumoniae
C. Haemophylus influenzae
D. Stafilococul auriu
E. Mycoplasma pneumoniae
6. Care dintre urmtoarele afirma[ii privind tratamentul antibiotic sunt adevrate?
A. 21 zile pentru penumonia cu L. pneumophyla
B. 10-14 zile pentru stafilococcus aureus
C. 21 zile pentru pneumonia sever
D. n caz de abces pulmonar: amoxicilin 1 g la 8 h + ac clavulanic
E. Evaluarea rspunsului terapeutic dup 24-48h
7. Care dintre urmtoarele sunt caracteristice penumoniei cu pneumococ?
A. Tratament cu amoxicilin
B. Tuse seac
C. Sindrom de condensare
D. Hiponatremie moderat
E. Sindrom inflamator (CRP>200mg/l)
8. Care dintre urmtoarele sunt caracteristice pneumoniei cu anaerobi?
A. Tratament cu macrolide timp de 10-14 zile
B. Hiponatremie
C. Eradicarea focarelor infec[ioase
D. Hemoculturi frecvent negative
E. Excava[ie cu nivel hidroaeric
9. Care dintre urmtoarele elemente sunt adevrate despre pneumoniile nozocomiale?
A) Mortalitate 20-50%
B) Sunt favorizate de vrsta naintat
C) Semnele apar dup 72 h de spitalizare
D) Sepsisul este factor favorizant
E) mobilizarea este factor favorizant
79
10. Care dintre urmtoarele informa[ii privind bronita acut sunt adevrate?
A. Este frecvent vara
B. E favorizat de poluarea domestic
C. Se efectueaz obligatoriu examen citobacteriologic al sputei
D. Tuea poate persista chiar luni
E. Radiografia toracic este golden standard
11. Care dintre urmtoarele afirma[ii legate de tratamentul bronitei acute sunt
adevrate?
A. Oprirea fumatului
B. Sedative ale tusei
C. Macrolide
D. Diet hiposodat
E. Penicilina G
80
DETRESA RESPRATORE ACUT LA ADULT. CORP STRN LA NVELUL
CLOR AERENE SUPEROARE
(pag. 176-179)
1. Reprezint cauz de SDRA prin traumatism extratoracic:
A. Arsuri ntinse
B. Sindrom Mendelson
C. Septicemie
D. Hemopatii
E. Colagenoze
2. Care dintre urmtoarele afirma[ii privind managementul SDRA este fals?
A. Necesit ventila[ie mecanic sub sedative
B. Uneori ventila[ie n decubit ventral
C. Adminstrare de N02
D. Antibioterapie
E. Evitarea anumitor interac[iuni medicamentoase
3. Reprezint principii de diagnostic etiologic al SDRA:
A. Bronhoscopie pentru LBA
B. Nu necesit bilan[ infec[ios extrarespirator
D. CT toracic per primam
E. Diagnostic diferen[ial cu pancreatite, peritonite
4. Reprezint factori de risc pentru inhalarea de corpi strini:
A. Epilepsie
B. Denti[ie deficitar
C. Cretinism guogen
D. Alcoolism
E. Parkinson
81
5. Examenul clinic n cazul inhalrii unui corp strin poate releva:
A. Febr
B. Scdere ponderal
C. Wheezing
. 1 use cmntoasa
E. Murmur vezicular prezent bilateral
6. Care dintre urmtoarele afirma[ii privind inhalarea de corpi strini sunt adevrate?
A. Frecvent radiografia toracic este anormal
B. CT poate vizualiza corpul strin
C. Nu se complic cu perfora[ie bronic
D. Poate evolua cu abces pulmonar
E. Pe radiografie nu se eviden[iaz devia[ie contralateral a mediastinului
7. Care este atitudinea terapeutic n caz de obstruc[ie complet a cilor aeriene?
A. Manevra Heimlich
B. Extrac[ie manual a corpului strin
C. Frecvent, extrac[ie chirurgical
D. Bronhoscopie rigid sub anestezie local
E. Bronhoscopie rigid sub anestezie general
82
HEMOPTZA (pag. 181-182)
1. Care dintre urmtoarele afirma[ii n legtur cu hemoptizia este fals?
A. Reprezint eliminarea de snge rou, aerat, pe gura
B. Necesit supraveghere n spital 24-48h
C. Provine din cile aeriene subglotice
D. Se are n vedere rsunetul hemodinamic
E. Niciuna din cele de mai sus
2. Referitor la necesitatea de a cunatifica hemoptizia este fals urmtoarea:
A. Hemoptizie masiv: mai mult de 300-500 ml/24h
B. Hemoptizie fudroaiant: deces n minute
C. Hemoptizie n cantitate mic: sput sanguinolent 50 ml/24h
D. Hemoptizie masiv: mai mult de 250 ml 1 dat
E. Hemoptizie n cantitate medie: 50-200 ml/24h
1. Reprezint cauz cardiovascular de hemoptizie:
A. Stenoza mitral
B. Tulburri de hemostaz
C. Embolia pulmonar
D. Anevrism arterovenos al bolii Rendu-Osler
E. Endometrioz bronic
2. Reprezint cauz alveolar de hemoptizie:
A. Cancer bronhopulmonar
B. Tuberculoza pulmonar comun
C. Sindromul Goodpasture
D. Lupus
E. Sindrom Churg-Strauss
83
3. Reprezint principii de management pentru hemoptizia masiv:
A. Prevenirea asfixiei
B. Perfuzarea cu solu[ii macromoleculare
C. Arteriografie bronic +/- embolizare
D. Nu se administreaz oxigenoterapie
E. Chirurgia hemostazei
84
PNEUMOTORACELE (pag. 176-179)
Complement simplu
1. Nu reprezint semne func[ionale ale pneumotoracelui:
A. Dispnee de intensitate variabil
B. Durere n bar
C. Durere brutal
D. Durere de repaus
E. Quinte dureroase de tuse
2. Nu reprezint semne eviden[iabile la examenul clinic n penumotorax:
A. Uneori examenul clinic poate fi normal
B. Timpanism la percu[ie
C. Diminuarea vibra[iilor vocale
D. La ausculta[ie murmur vezicular prezent
E. Uneori, suflu tubar
Complement multiplu
1. Despre pneumotoracele spontan primitiv este adevrat c:
A. Afecteaz predominant brba[ii
B. Fumatul e factor favorizant
C. 50% dintre pacien[i recidiveaz la 2 ani
D. Afecteaz adul[ii tineri
E. Afecteaz adul[ii brevelini
s
2. Reprezint cauze de pneumotorace spontan secundar:
A. PAN
B. BPOC
C. Nodul reumatoid
D. Tuberculoz
E. Astm
85
3. Reprezint semne radiologice de gravitate:
A. Mediastin deplasat contralateral
B. Nivel hidroaeric
C. Deglobulinizare
D. Anomalii ale parenchimului pulmonar
E. Pneumotorace bilateral
86
REVRSATUL PLEURAL (pag. 186-188)
1. Examenul clinic n caz de sindrom de revrsat pleural lichidian nu poate releva:
A. Matitate decliv
B. Diminuarea vibra[iilor vocale
C. Abolirea murmurului vezicular
D. Suflu pleuretic
E. Semne de intoleran[
2. Legat de radiografia toracic n revrsatul pleural este fals urmtoarea:
A. Linia Damoiseau
B. ,Plmn alb"
C. Deplasarea mediastinului contralateral
D. Se efectueaz n picioare
E. Se efectueaz doar n inciden[ de fa[
Complement multiplu
1. Reprezint cauze de transudat:
A. Urinotorace
B. Mixedem
. bmdrom neirotic
D. Pancreatit acut
E. Chilotorax
2. Sunt adevrate referitor la revrsatul pleural:
A. Orice revrsat pleural de natur necunoscut trebuie punc[ionat
B. Pentru revrsatul nchistat e necesara ecografie anterior punc[iei
C. Aspectul macroscopic al lichidului nu conteaz
D. Se vor recolta cel pu[in 2 tuburi pentru analize
E. Exudat= raport LDH lichid/LDH snge >0,6
87
PNEUMOPATA NTERSTAL DFUZ (pag. 189-192)
A. imagini cnistice care predomina m ooii superiori
B. Opacit[i lineare care deseneaz o re[ea cu ochiuri mici
C. La debut, aspect de sticl mat
u. uistriDu[ie penoronica predominanta
E. Nici una
2. Alveolita cu neutrofile apare n:
A. Lupus
B. Sindrom Sjogren
C. Sclerodermie
D. Histiocitoz x
E. Nici una
3. maginea specific de histiocitoz x la CT toracic este de:
A. Opacit[i lineare
B. magini chistice care predomin n lobii superiori
C. magini reticulonodulare
D. Distribu[ie peribronic
E. Nici una
A. Sruri de aur
B. Amiodarona
C. Beta blocante ciproiioxacma
E. Acid nalidixic
de
A. LBA: alveolit cu eozinofile
B. Aspect de fagure de miere la CT torace
D. Vrsta medie de debut 60 ani
E. Hipocratism digital
5. Histiocitoza x se caracterizeaz prin:
A. Afecteaz tinerii 20-40 ani, mari fumtori
B. LBA: celule care exprim CD la
C. Aspect de fagure de miere la CT torace
D. Asociat cu consumul de anumite medicarr
E. LBA: alveolit cu eozinofile
TUMOR PRMTVE S SECUNDARE ALE PLMNULU
(pag. 197-202)
1. Cancerele far celule mici nu cuprind:
A. Epidermoid
B. Mezoteliom
C. Adenocarcinom
D. Cu celule mari
E. Nici una
2. Sindromul Schwartz-Bartter:
A. Cecitate unilateral
B. Voce bitonal
C. Paralizie de membru superior unilateral
D. Secre[ie inadecvat de hormon antidiuretic
E. Tromboz de ven cav superioar
3. Extensia locoregional a cancerului bronhopulmonar se caracterizeaz prin
urmtoarele, cu excep[ia:
A. Hipocratism digital
B. Sindrom de cav superioar
C. Durere toracic
D. Wheezing
E. Disfagie
4. Factorii profesionali implica[i n cancerele far celule mici includ:
A. Mangan
B. Crom
C. Fier
D. Nichel
E. Azbest
90
Complement multiplu
1. Cauzele sindromului de cav superioar includ:
A. Limfom
B. Timom
C. Gu endotoracic
D. Carcinom cu celule mici
E. Carcinom cu celule mari
2. Limfangita carcinomatoas nu apare n cancerele de:
A. Plmn
B. Sn
C. Prostat
D. Rinichi
E. Esofag
3. Care dintre urmtoarele sunt adevrate:
A. Cancerul de colon evolueaz cu limfangita carcinomatoas
B. Cancerul de rinichi poate da metastaz de plmn la mai mul[i ani
C. Cancerul de stomac d frecvent noduli pulmonari
D. Miliara metastazic este mai frecvent ntlnit n carcinomul medular al tiroidei
E. Adenopatiile mediastinale sunt frecvente n cazul cancerului testicular
A
4. n prezen[a unei muta[ii a genei EGFR tratmentul de prim linie are la baz:
A. nhibitor al tirozin kinazei
B. Gefitinib
C. Chimioterapie de a treia genera[ie n monoterapie
D. Cisplatin
E. Sruri de platin
91
CHRURGE TORACC
EVALUAREA GRAVT S NVESTGAREA COMPLCALOR PRECOCE LA UN
PACENT CU TRAUMATSM TORACC
(pag. 206-209)
1. Particularitatea plgilor penetrante toracice este reprezentat de:
A. Numai de necesitatea de a determina tipul de arm utilizat
B. Numai de a reconstitui traseul plgii
C. Necesitatea de a determina tipul de arm utilizat i de a reconstitui traseul acesteia
D. Necesitatea interven[iei chirurgicale ntotdeauna
E. Toate afirma[iile de mai sus sunt false
2. Despre ruptura cupolei diafragmatice, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu
excep[ia:
A. Este frecevent bilateral
B. Este mai frecevent pe partea stng
C. Diagnosticul se pune pe tomografia computerizat toracic
D. Prezen[a unui nivel hidroaerice intratoracic, poate preciza diagnosticul
E. Ruptura diafragmatic expune la compresia parenchimului pulmonar
3. Referitor la pneumomediastin, este adevarat c:
A. Se definete ca prezen[a aerului n mediastin
B. Pune ntotdeauna via[a n pericol
C. Numai tomografia computerizat toracic poate pune diagnosticul
D. Uneori amenin[ prognosticul vital
E. Fibroscopia nu este obligatorie
92
sunt adevarate urmatoarele atirma[n.
A. Este legat de o alterare a mecanicii ventilatorii
B. Este legat de o contuzie toracic
D. Este determinat de un soc cardiogenic legat de o contuzie miocardica sau o
disec[ie coronar
n. rite determinata de apari[ia unei tamponade nemoragice sau gazoase in caz de
pneumotorace compresiv
2. Detresa circulatorie, se paote datora:
A. Unui oc hemoragie
B. Unei contuzii toracice simple
C. Unui oc cardiogenic legat de o contuzie miocardica sau o disec[ie coronara
D. Unei suprainfec[ii a unei plgi mai vechi penetrante
E. Unei luxa[ii extrapericardice a cordului
3. Sunt considerate leziuni parietale rezultate dup un traumatism toracic:
A. Fracturile costale
B.
C. Voletul
D.
E.
4.
A. Pot
B. Fractura primei coaste
C. Pot
_ jC _ A* * .
animam.
datorit unei leziuni a
93
A. Este mai frecvent pe partea dreapt
B. Este mai frecevent pe partea stng
C. Se produce prin compresia toracelui cu contuzie abdominal
D. Diagnosticul se bazeaz pe Radiografia toracic
E. Prezen[a unui nivel hidroaeric intratoracic poate preciza diagnosticul
deferite de formare
B. Este secundar unei leziuni vasculare i/sau pulmonare
C. Radiografia toracic cu pacientul n ortostatism i uor rotit spre dreapta pune
diagnosticul
D. Radiografia toracic cu pacientul n pozi[ie alungit pune diagnosticul
7. Sunt considerate leziuni cardiace, n cazul unui pacient cu traumatism toracic:
A. Hemopericardul
B. Disec[ia de aort
C. Leziuni valvulare traumatice
D. Contuzia miocardic fc. Disec[ia coronara
A. Ecografia
B. CT cord
C. Se
D. n cazul unei
E.
cu
un
determina rrecevent apari[ia tulburrilor de ritm
94
STOPUL CARDO-CRCULATOR (pag. 217-219)
1. Principala cauz a stopului cardiac este:
A. Accidentul vascular cerebral
B. Edemul pulmonar acut
C. Fibrila[ia atrial
D. nfarctul miocardic acut
E. Trombembolismul pulmonar
2. Disocierea electro-mecanic este definit ca:
A. Persisten[a activit[ii electrice a inimii sau eficacitate hemodinamic
B. Persisten[a activit[ii electrice far eficacitate hemodinamic
C. Lipsa activittii electrice
D.TV
E. Asistola
3. Care este cea mai frecvent form de stop cardio- respirator
A. FV
B. Asistola
C. Disocia[ie electro- mecanic
D. TV
E. FA
4. Care este doza de adrenalin de ini[iere a resuscitrii stopului cardiac:
A. 3 mg
B. 4 mg
C. 1 mg
D. lg
E. 10 mg
95
5. Care este intervalul de timp la care se poate administra noua doza de adrenalin n
cadrul resuscitrii cardiace:
A. 1 min
B. 2 min
C. 3 min
D. 40 min
E. 4 min
A. Eliberarea cilor respiratorii
B. ntuba[ia i ventila[ia mecanica nu sunt neaprat necesare
C. Alternan[a a 30 de compresii toracice la 2 insuflri
D. Realizarea masajului cardiac este cea mai important manevr
E. Ritmului masajului cardiac este 100 compresii/min
A. Masajul cardiac extern ntr-un ritm de 120 bpm
B. Ventila[ie gur- la - gur
E. Alternan[a^a 30 de compresii toracice la 2 insuflri
? ?
lO.Alcanizarea prin administrarea de bicarbonat poate fi efectuat n urmtoarele
cazuri, cu excep[ia:
A. n orice caz de resuscitare cardio- respiratorie
B. Hiperpotasemie confirmat c. Hiperpotasemie suspectata
D. n caz de stop cardiac ntr-o intoxica[ie cu stabilizan[i de membran
E. n caz de stop cardiac ntr-o intoxica[ie cu antidepresive triciclice
adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia: A. Este indicat mai ales dup
recuperarea pacientului post- stop cardiac n FV d . V zeaza protej area coronariana
C. Se realizeaz prin rcirea pacientului la 32-34 de grade
D. Rcirea se face timp de 12-24 ore
E. Vizeaz protejarea creierului de reperfuzarea creierului
12.Doza de adrenalin administrat intratraheal n cadrul resuscitrii cardiace prin
asistolie este de:
A. 4 mg diluate n lOml solu[ie salin
B. 5-10 mg diluate n 20 ml solu[ie salin
C. 5-10 mg diluate n 10 mg solu[ie salin
D. 5-10 mg diluate n 10 ml bicarbonat de sodiu
E. 5-10 mg diluate n 10 ml glucoz
13.Primul SEE administrat n cadrul resucitrii stopului cardiac prin FV
A. 100J
B. 50J
C. 300J
D. 150-200 J
E. 150-250 Jbifazic
97
14.Care este doza de amiodaron administrat n resuscitarea n caz de stop cardiac
prin FV este de:
A. 150 mg
B. 1 fiola
C. 300 mg
D. 600 mg
E. 1200 mg
1. Exemple de situa[ii n care poate aprea disocierea electro-mecanic pot fi:
A. Embolia pulmonar masiv
B. Anevrism de aorta nerupt
C. Disec[ie de aort
u. iscnemie ae membre interioare
2. Din cadrul manevrelor de resuscitare de baz fac parte:
A. Masajul cardiac intern
B. Alternan[a a 30 de compresii toracice cu 6 insuflri
C. Masaj cardiac extern cu 100 de compresii pe minut
D. Masaj cardiac intern cu 100 compresii pe minut
E. Alternan[a a 30 de compresii toracice cu 2 insuflri
A. ntuba[ia oro- traheal ct mai rapid
B. Eliberarea cilor aeriene
C. Masaj cardiac intern cu 100 compresii toracice pe minut
D. Notarea orei nceperii manevrerlor de resuscitare mtuoa[ia oro-traneaie nu
reprezint manevre imediat nec
C. Masaj cardiac extern 60 compresii pe minut
D. Alternarea 30 compresii: 5 insuflri
E. Masaj cardiac extern 100 compresii pe minut
5. Referitor la TV sunt adevrate urmtoarele afirma[ii: A. Nu declaneaz niciodat
stopul cardiac
cardiac rapid
?
^
C. Exist cazuri de tv cu ritm lent la o inim sntoas care prezenta pu[ine
o. Aicanimizarea prin administrarea ae DicarDonat poate ii etectuata in
A. n orice caz de resuscitare cardio- respiratorie
B. Hiperpotasemie confirmat
C. Hiperpotasemie suspectat
D. n caz de stop cardiac ntr-o intoxica[ie cu stabilizan[i de membran
E. n caz de stop cardiac ntr-o intoxica[ie cu antidepresive triciclice
A. Este indicat mai ales dup recuperarea pacientului post- stop cardiac n
B. Vizeaz protejarea coronarian
C. Se realizeaz prin rcirea pacientului la 32-34 de grade
D. Rcirea se face timp de 12-24 ore
E. Se realizeaz prin rcirea pacientului la 26-30 de grade
adevrate urmtoarele afirma[ii,cu excep[ia:
A. Este indicat mai ales dup recuperarea pacientului post- stop cardiac n
B. Vizeaz protejarea coronarian
C. Se realizeaz prin rcirea pacientului la 32-34 de grade
D. Rcirea se face timp de 12-24 ore
E. Vizeaz protejarea creierului
9.
n FV
prin rcirea pacientului la 32-34 de de 12-24 ore de 48 de ore
10.Referitor la resuscitarea stopului cardio- circulator sunt adevrate afirma[iile:
A. Dac se presupune c FV a prut de mai mult de 4 minute se administreaz un SEE
de 150 j monofazic
B. Dup administrarea de SEE nu este necesar reluarea manevrelor de
C. Adrenalina este singura catecolamin administrat n caz de asistolie
D. La administrarea de adrenalin n caz de asistolie se poate administra i
amiodaron
administra un bolus de adrenalin pentru a restabili tonusul arterial
A. JLiaocaina este recomandata ca tratament antiaritmic
B. Scopul administrrii de adrenalin n FV neresponsiv la SEE este de a restabili
tonusul arterial
C. Administrarea de adrenalin este nso[it de administrarea de atropine n
Amiodarona se admimstreaza in asistolie
100
A. Are ac[iune oatmotropa pozitiva
B. Are ac[iune vasopresiv susceptibil de a reinstala presiunea diastolic
C. Poate fi administrat n asociere cu 3 mg de atropin
D. Asistolia este singura indica[ie de administrare a adrenalinei
E. Doza ini[ial este de lmg V
A. Dac nu exist abord venos se adminstreaz intratraheal
C. Doza de administrare intratraheal este de 5-10 mg diluat n 10 ml solui[ie
D. Odat administrat adrenalina via intratraheal nu necesit insuflri multiple
E. Repetarea de lmg de adrenalin la 4 minute
101
16. Amiodarona administrat n resuscitarea prin FV are urmtoarele caracteristici:
A. Doza ini[ial este de 150 mg
B. Doza ini[ial este de 300g
C. Bolusul este urmat de administrarea cu sering automat
D. Se poate administra intratraheal
E. Doza ini[ial este 300 mg
102
STAREA DE SOC (pag. 220-223)
1. Privind ocul hipovolemic este adevrat urmtoarea afirma[ie:
A. Crete volumul circulat
B. Crete debitul cardiac
C. Crete aportul de oxigen la celule
D. Scade volumul sanguine circulant
E.
2. Care este afirma[ia fals referitoare la ocul cardiogen:
A. Scade func[iadepompcardiac
B. Crete debitul cardiac Crete pre ncarcarea cardiaca
D. Scade aportul de oxigen la [esuturi
E. Scade debitul cardiac
3. Care este valoarea de presiune arterial minim la care [intete n reple[ia volemic
n cadrul ocului:
A. <65 mmHg
B. >=85 mmHg
C. >=100mmHg
D. >=65mmHg
E. <=55mmHg
1. Privind ocul hipovolemic sunt false urmtoarele afirma[ii:
A. Debitul cardiac crete
B.
C.
D. Crete aportul de oxigen tisular
E. Scade volumul sanguine circulant
103
2. Privind ocul hipovolemic sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Scade func[ia de pompa cardiac
B. Crete presarcina cardiac
C. Scade aportul de oxigen tisular
D. Scade presarcina
E. Scade debitul cardiac
3. Mecanisme adaptative n ocul hipovolemic sunt urmtoarele:
A. Stimularea parasimpaticului
B. Stimularea simpaticului
C. nhibarea simpaticului
D. Vasoconstric[ie
E. Tahicardie
4. Mecanisme adaptative n ocul hipovolemic sunt urmtoarele:
A. Stimularea simpaticului
B. Bradicardie cu creterea extrac[iei de oxigen la nivel tisular
C. Tahicardie
D. nhibarea simpaticului
E. Stimularea parasimpaticului
E. Stimularea simpaticului
6. Dintre mecanismele patologice ale strii septice sunt adevrate:
A. Vasodilata[ie masiv
B. Creterea extrac[iei de 02 prin [esuturile periferice
D. Creterea extragerii de 02 prin [esuturile periferice
104
7. Dintre mecanismele patologice ale strii septice sunt false urmtoarele:
A. Crete prencarcarea cardiac
B. Atingerea cardiac este inconstant
C. Vasocostric[ie periferic
D. Scade extrac[ia de 02 prin [esuturile periferice
E. Vasodilata[ie masiv
8. Privind ocul anafilactic sunt false urmtoarele afirma[ii:
A. Mecanismul patologic este vasoconstric[ia masiv
B. Mecanismul patologic este vasodilata[ia masiv
C. Mecanism adaptativ- stimularea parasimpatic
D. Eficien[a stimulrii simpatice este crescut
E. Eficien[a stimulrii simpatice este sczut
9. Privind ocul anafilactic sunt false urmtoarele afirma[ii:
A. Scade func[ia de pomp cardiac
B. Mecanism patologic- vasoconstric[ie masiv
C. Mecanism adaptativ- inhibarea simpaticului
D. Mecanism adaptativ- stimularea simpaticului
E. Mecanism adaptativ- stimularea parasimpaticului
10.Enumera[i semnele clinice ale ocului:
A. Tahicardie
B. Marmorare
C. Scderea timpului de recolorare cutanat (mai ales la copii)
D. Poliurie
E. Oliguria
11.Enumera[i semnele clinice ale ocului:
A. Bradicardie
B. Oliguria
C. Bradipnee
D. Marmorarea tegumentar
E. Creterea timpului de recolorare cutanat
106
17.Din cadrul tratamentului non-specific n cadrul ocului sunt adevrate:
A. Spitalizarea n sec[ia de reanimare nu este necesar
B. Montarea de sond nazo-gastric este obligatorie
C. Oxigeno-terapie
D. ntuba[ie oro-traheal n caz de detres respiratorie
E. Ventila[ie mecanica n unele cazuri
18.Din cadrul tratamentului non-specifc n cadrul ocului sunt false:
A. Necesitatea a 2 ci venoase central este obligatorie
B. Sonda urinar
C. Oxigeno-terapia nu este necesar
D. n unele cazuri ventila[ie mecanic
E. ntuba[ie oro-traheal n caz de detres respiratorie
19.Reple[ia volemic din cadrul ocului se poate face cu:
A. Crista'loizi (glucoz)
B. Coloizi (hidroxietilamidon)
C. Administrarea ct mai rapid a 500ml ser fiziologic
D. Albumina n caz de hipoalbuminemie din ciroza hepatic
E. Concentrat trombocitar n caz de anemie
20.Reple[ia volemic din cadrul ocului se poate face cu:
A. Albumina-n anumite cazuri
B. Cristaloizi ( ser fiziologic)
C. Coloizi (glucoza)
D. Concentrate eritrocitar n caz de anemie n cadrul ocului hemoragie
E. Cristaloizi( hidroxietilamidon)
21.Tratamentul vasopresor n cadrul ocului se poate face cu:
A. Noradrenalin
B. Dopamine
C. Ser fiziologic
D. Coloizi
E. Adrenalin
107
22.Tratamentul vasopresor se poate administra n caz de:
A. Hipotensiune neresponsiv la umplere volemic
B. Nu se poate administra dect dup repla[ia volemic
C. La nceputul tratamentului mpreun cu reple[ia volemic n caz de tensiune
sistolic<=40mmHG
D. La nceputul tratamentului mpreun cu reple[ia volemic n caz de tensiune sistolic
<= 60 mmHg
E. Nu se aministreaz niciodat
23.Referitor la administrarea de corticoizi n cadrul ocului sunt adevrate urmtoarele:
A. Se administreaz n doze mari
B. Sunt indicate n caz de oc septic rezistent la vasopresoare
C. Sunt indicate n prima ora
D. Necesit tratament specializat
E. Se administreaz pentru a compensa insuficien[a renal func[ional
108
TROMBOZA VENOAS PROFUND D EMBOLA PULMONAR
(pag. 210-216)
Complement simplu*.
1. Semne locale ale trombozei venoase profunde sunt urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Edemul gambei
B. Cordon venos dur
C. Pierderea capacit[ii de balans al piciorului
D. Tegumente reci
E. Edem inflamator
2. Nu face parte din semnele func[ionale:
A. Durere spontan la nivelul gambei
B. Semnul Homans
C. Durere de-a lungul traiectului venos
D. Durere provocat la nivelul gambei
E. Subfebrilitate
3. Alturi de semene locale n tromboflebita profund venoas apar semne generale, cu
excep[ia:
A. Bradicardie
B. Tahicardie
C. Pulsul c[rtor al lui Mahler
D. Tahicardie clasic progresiv
E. Subfebrilitate
4. Tratamentul trombozei venoase profunde nu necesit spitalizare n urmtoarele
condi[ii:
A. Localizare ilio-cav
B. Sindrom obstructiv venos sever
C. Pacien[ii sunt trata[i exclusiv la domiciliu
D. Dac nu este posibil ngrijirea optim la domiciliu
E. n caz de risc hemoragie
109
condi[ii:
A. Localizare ilio-cav
B. Sindrom obstructiv venos sever
C. n caz de insuficien[ renal sever
D. Dac nu este posibil ngrijirea optima la domiciliu
E. n caz de localizare poplitee
6. ndica[iile profilaxiei antitrombotice sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Vrsta pacientului > 75 ani
B. Pacien[ii cu vrsta mai mic de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
decompesare cardiac
C. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile cu
antecedente tromboembolice
D. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
infec[ie sever
E. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3zile cu sindrom
mielo-proliferativ
7. ndica[iile profilaxiei antitrombotice pot fi: A. racien[i opera[i in sera digestive
t. racien[i ortopedici opera[i
D. Toti pacien[ii interna[i n'spital
E. Pacien[ii opera[i n chirurgia oncologic
8. Semne clinice de embolie pulmonar pot fi, cu excep[ia:
D. Jbradipnee
C. Tuse
D. Hemoptizie
E. ntrirea zgomotului 2
110
9. Semen clinice de tromembolism pulmonar pot fi, cu excep[ia:
A. Tahicardie
B. Anxietate
C. Transpira[ii
D. Sincop
E. Com - apare ntotdeauna
10.Modificrile EKG care nu pot aprea n cadrul unei emboli pulmonare sunt:
A. Aspect de S1Q1
B. Tahicardie sinusal
C. Aspect de S1Q3
D. Bloc de ramur dreapt
E. Devierea la dreapta a complexului QRS
11 .Radiografia pulmonar n embolia pulmonar poate prezenta urmtoarele
modificri, cu excep[ia:
A. Hipertransparen[
B. Opacitate tringhiular pe fond pleural
C. Semnul Westermarck
D. Supraeleva[ia domului pleural
E. Pahipleurit
12.Dintre factorii predispozan[i petru embolia pulmonar cuprini n scorul Wells nu fac
parte:
A. Antecedente de tromboz venoas profund
B. Antecedente de embolie pulmonar
C. Frecven[a cardiac < 100 bpm
D. Hemoptizie
E. Frecven[a cardiac >100 bpm
111
cu excep[ia:
A. O valoare a D-dimerilor <500micrograme/dl este sigur predictiv negativ
B. Angio-CT spiralat al arterelor pulmonare are sensibilitate mare pentru emboliile
localizate n amonte de arterele sub-segmentare
C. Scintigrafia pulmonar de ventila[ie- perfuzie eviden[iaz un defect de perfuzare
corelat cu un defect de ventila[ie
D. Geografia venoas a membrelor inferioare este utilizat mai pu[in frecvent n
algoritmul de diagnostic al emboliei pulmonare
E. Angiografa pulmonar eviden[iaz un defect de perfuzare ale arterelor
14.Doza de Fondaxaparin este urmtoarea:
A. La o greutate de 50-100 kg- 7,5 U/24 ore sc
B. La o greutate de <50 kg - 7,5 mg/24 ore sc
D. La o greutate de 50- lOOkg- 7,5 mg/24 h iv
E. La o greutate > 100 kg - 10 mg/24h iv
15. Anticoagularea n tromboza venoas profund se face cu:
A. Heparina nefrac[ionat - bolus iv 80 Ul/kgc, apoi 2500 Ul/kg/zi iv
B. Heparina nefrac[ionat - bolus iv 80 Ul/kgc, apoi 500 Ul/kg/zi iv
C. Heparina nefrac[ionat - bolus iv 50U/kgc, apoi 800 Ul/kg/zi iv
D. Heparina nefrac[ionat - bolus iv 50 Ul/kgc, apoi 2500 Ul/kg/zi iv
E. Heparina nefrac[ionat - bolus iv 50U/kgc, apoi 500 Ul/kg/zi iv
1. Semnele clinice func[ionale ale trombozei venoase profunde sunt:
A. Durere spontan la nivelul gambei
B. Semnul Homans
C. Durere de-a lungul traiectului venos
D. Cordon venos dur
E. Edem inflamator
112
generale ca:
A. Bradicardie
B. Tahicardie
C. Pulsul catarator al lui Mahler
D. Nu apare nicidata febr
E. Subfebrilitate
pozitiv de D-
113
6. Tratamentul trombozei venoase profunde necesit spitalizare n urmtoarele
condi[ii: A. Localizare ilio- cav B Sindrom obstructiv venos sever
C. Nu necesit spitalizare niciodat
D. Dac nu este posibil ngrijirea optim la domiciliu
E. n caz de risc hemoragie
7. Anticoagularea eficient n tromboz venoas profund se poate realiza astfel: A. Se
ncepe din momentul punerii dignosticului de certitudine
U/kgc/h
P
E. Administrarea de heparin nefrac[ionat necesit dozarea de a PTT
114
10. Doza de fondaxaparin este urmtoarea:
A. La o greutate de 50-100 kg- 7,5 U/24 ore sc
B. La o greutate de <50 kg - 7,5 mg/24 ore sc
C. Doza nu depinde de clearance-ul crea[ininei
D. La o greutate de 50- 1 OOkg- 7,5 mg/24 h iv
E. La o greutate > 100 kg - 10 mg/24 ore, sc
11.Despre tratamentul curativ al trombozei venoase profunde sunt adevrate
A. Durata total este de 1 lun
B. Durata total este de 3 saptamani
C. Tratamentul cu anticoaglante orale poate ncepe din prima zi
D. Tratamentul cu heparin sau cu inhibitor de factor Xa va fi oprit la asocierea cu
anticoagulante orale cnd se atinge un NR optim la dou determinri
E. Tratamentul cu anticoagulante orale este de cel pu[in 3 luni
12.Tratamentul preventiv al trombozei venoase profunde se poate face cu:
A. Exclusive medicamentos
B. Esclusiv prin metode mecanice
C. Mooizarea precoce postoperatorie
D. Heparine cu greutate molecular mic
13.Tratamentul preventiv al trombozei venoase profunde se poate face cu:
A. Exclusiv medicamentos
B. Cu heparin nefrac[ionat n caz de clearance al creatininei > 30ml/min
C. Cu heparin cu greutate molecular mic n caz de clearance al creatininei < 30
ml/min
D. Fondaxiparinux (arixtra 2, 5 mg/24 ore) sx
E. Heparin calcic
115
14.ndica[iile profilaxiei antitrombotice
A. Pacien[ii cu vrst mai mic de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
decompesare respiratorie acut
B. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
decompesare cardiac
C. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
infec[ie sever
D. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
infec[ie sever
E. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
afec[iune inflamatorie acut
15.ndica[iile profilaxiei antitrombotice
A. Pacien[ii cu vrst mai mic de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
decompensare respiratorie acut
B. Pacien[ii cu vrst mai mic de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
decompensare cardiac
C. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
infec[ie sever
D. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
infec[ie sever
E. Pacien[ii cu vrst mai mic de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
afec[iune inflamatorie acut
16.ndica[iile profilaxiei antitrombotice
A. Vrsta pacientului > 75 ani
B. Pacien[ii cu vrst mai mic de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
decompensare cardiac
C. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile cu
antecedente tromboembolice
D. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3 zile pentru o
infec[ie sever
E. Pacien[ii cu vrst mai mare de 40 de ani imobiliza[i mai mult de 3zile cu sindrom
mielo-proliferativ
116
17. ndica[iile profilaxiei antitrombotice pot fi:
A. Pacien[i opera[i n sfera digestiv
B. Pacien[i opera[i n sfera urologic non-endoscopic
C. Pacien[i ortopedici opera[i
D. To[i pacien[ii interna[i n spital
E. Pacien[i opera[i n chirurgia ambulatorie
18. Semne clinice de embolie pulmonar pot fi:
A. Dispnee
B. Bradipnee
C. Tuse
D. Hemoptizie
A #
E. ntrirea zgomotului 1
19. Semnele clinice de tromembolism pulmonar pot fi:
A. Tahicardie
B. Anxietate
C. Transpira[ii
D. Sincopa nu poate aprea niciodat
E. Coma - apare ntotdeauna
20. Semne clinice de trombembolism pulmonar pot fi:
A. Asocierea ntotdeauna a semnelor de tromboza venoas profund
B. ntrirea zgomotului 2 n focarul pulmonarei
C. Febra
D. Simptome congestive cardiace stngi
E. Durere toracic
21.Modificrile EKG care pot aprea n cadrul unei embolii pulmonare sunt
A. Aspect de S1Q1
B. Tahicardie sinusal
C. Bloc de ramur stng
D. Bloc de ramur dreapt
E. Devierea la stnga a complexului QRS
22.Modificri EKG care pot aprea n caz de embolie pulmonar pot fi:
A. Bloc de ramur dreapt
B. Devierea la dreapta a QRS
C. Unde T negative n V1-V3
D. Aspect S1Q3 care este specific emboliei pulmonare Jb. l anicaraie sinusaia
118
Wells:
B. Antecedente de embolie pulmonar nu reprezint un factor de risc
C. Semne clinice de tromboz venoas profund
D. Tuse
E. Frecven[a cardiac > 60 bpm
A. tcocaraiograria
B. Dozare de D- dimeri
C. Angio- CT spiralat D . RMN
B. Troponina C cardiac
C. PCR
D. VSH
E. BNP
119
30.Enumera[i cele 3 criterii de evaluare a riscului trombembolismului pulmonar:
A. Hipotensiunea arterial
B. Bradicardia
C. Afectarea miocardic sus[inut de o cretere a troponinei sau C
D. Disfunc[ie cardiac dreapt
E. Hipertensiune arterial
31 .Durata urmrii tratamentului anticoagulant dup un prim accident tromboembolic
este de:
A. n absen[a unui factor favorabil - 3-6 luni
B. n caz de neoplazie- 1 an
C. Tratament pe via[ n caz de deficit de proteina S
D. n prezenta unui factor favorabil reversibil 6 luni
E. Tratamnet pe via[ n caz de deficit de proteina C
32.Tratamentul anticoagulant pe via[ n caz de existen[a unui prim episod de embolie
pulmonar se face n urmtoarele cazuri cu excep[ia:
A. Prezen[a anticoagulantului lupic
B. Deficit de protrombin
C. Deficit de factor V
D. Deficit de proteina S
E. Deficit de proteina C
33.Care sunt testele genetice care se pot face pentru elucidarea unei trombofilii:
A. Factor X
B. Factor V Leiden
C. Homocisteinemie
D. Sindrom antifosfolipidic
E. Factorul X
120
34.Referitor la embolia pulmonar masiv sunt adevrate afirma[iile:
A. Apare atunci cnd este obstruc[ionate mai mult de 30-50% din patul vascular
B. Semnul clinic special este stare de [oc cu o presiune artrial sistolic < 110
mmHg
C. Diagnosticul diferen[iar se face cu tamponada cardiac
D. Ecografa cardiac sugereaz dilata[ia major a cavit[ilor drepte
E. Vizualizarea trombilor la nivelul cavit[ilor drepte apare ntotdeauna
35.Tratamentul simptomatic al emboliei pulmonare masive cuprinde:
A. Nu necesit spitalizare n reanimare
B. 2 ci venoase periferice
C. Oxigenoterapia cu debit mic
D. ntuba[ie i ventila[ie mecanic n caz de hipoxemie sever
E. Expansiune volemic de prim inten[ie
36.Enumera[i substan[ele care se administreaz n caz de neresponsivitate la
expansiunea volemic a hipotensiunii din cadrul emboliei pulmonare masive:
A.Dobutamin 10 micrograme/kg/minut
B.Noradrenalin
C.Dobutamin 5 micrograme/ kg/ora
D.Noeradrenalin 0, 5mg/h
E.Dobutamin 5 micrograme/ kg/minut
37.Referitor la tromboliza intravenoas din cadrul emboliei pulmonare masive
sunt adevrate afirma[iile: Este indicat n emboliile pulmonare confirmate, cu stare
de oc Se poate face cu alteplaz, urmat de o solu[ie de anticoagulare eficient Se
face cu alteplaz, neurmat de un tratament anticoagulant ulterior Nu este indicat n
formele fr hipotensiune arterial Nu necesit confirmarea formal probabil a
diagnosticului
121
NEUROLOGE
PATOLOGA VASCULAR CEREBRAL S MENNGEAN ACCDENTELE
VASCULARE CEREBRALE (pag. 250-259)
1. Orice deficit central focal instalat brutal trebuie s fie considerat pn la proba
contrarie:
A. Tumor cerebral
B. Accident vascular cerebral
C. Tromboflebit cerebral
D. Encefalit
E. Epilepsie
2. Diagnosticul diferen[ial al accidentelor vasculare cerebrale se face cu:
A. Hipoglicemia
B. nfarctul miocardic
C. Hematomul retroperitoneal
D. Arteriopatia obliterant periferic
E. Scleroza lateral amiotrofic
3. n practic, propor[ia dintre AVC ischemice i AVC hemoragice este urmtoarea:
A. 80% hemoragice i 20% ischemice
B. 80% ischemice i 20% hemoragice
C. 50% ischemice i 50% hemoragice
D. 99% ischemice i 1% hemoragice
E. 99% hemoragice i 1% ischemice
4. Sindromul locked-in este secundar unei leziuni localizate:
A. n emisferul dominant
B. n bulbul rahidian
C. Pontin bilateral
D. Pontin unilateral
E. Talamic bilateral
122
E. Hiperpatie
7.
A. Carotide
B. Cerebrale
C.
D.
E. Carotide
8. n fa[a unui AVC valoarea de:
A. 140/90 mmHg
B. 220/120mmHg
C. 160/90 mmHg
D. 135/85 mmHg
E. 165/95 mm Hg
9.
AVC n
A. 50%
B. 60%
C. 70%
D. 80%
E. 90%
123
10. Principala cauz de infarct cerebral la subiec[ii sub 45 de ani este reprezentat de:
A. Diabetul zaharat
B. Hipertensiunea arterial
C. Fumatul
D. Cardiopatiile emboligene
E. Disec[ia unei artere cervicale
1. nfarctul sylvian total se caracterizeaz prin:
A. Semne de aceeai parte cu leziunea
B. Afazie dac este afectat emisferul minor (nondominant)
C. Deficit senzitivomotor masiv i propor[ional
D. Hemianopsie lateral omonim
E. Tulburare de contient indiferent de mrimea infarctului
2. nfarctul arterei cerebrale anterioare se caracterizeaz prin:
A. Deficit motor crural
B. Sindrom cerebelos
C. Afazie/apraxie
D. Deficitul este controlateral leziunii
E. Sindrom frontal
3. Sindroamele alterne, reprezint:
A. Semne de afectare a trunchiului cerebral
B. Afectare senzitiv sau motorie pe hemicorpul contralateral leziunii
C. Afectare senzitiv sau motorie pe hemicorpul de aceeai parte cu leziunea
D. Afectarea nervilor cranieni de partea controlateral cu leziunea
E. Afectarea nervilor cranieni de aceeai parte cu leziunea
124
4.
A. Fona[ie normal
B. Mers'cu pai mici
C. Degluti[ie normal
D. Rs i plns
E. Sindrom piramidal bilateral
5.
A. Boli
B.
C. Efortul fizic moderat
D.
E. Embolii
6. Factorii de risc pentru ateroscleroza sunt:
A. Hipotensiunea arteriala
B. Fumatul
C. Diabetul insipid
D. Hipercolesterolemia
E. Vrsta tnr
7. Despre CT-ul cerebral in infarctul cerebral, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Nu este indicat
B. ni[ial normal
C. Uneori semne precoce de ischemie (lipsa de diferen[iere a substan[ei albe de
D. Vizualizarea trombului intravascular care apare hiperdens
E. Hipersemnal pe secven[ele FLAR la cteva ore de la ischemie
8. Semiologie evocatoare de AT, poate fi:
A. Cecitate monoculara tranzitorie
B. Tulburri de limbaj (afazie)
C. Hemianopsie lateral omonim
D. Ataxie cerebeloas
E. ncontinen[a sfincterian;
125
. Hematoamele intraparencnimatoase legate de mpertensiunea arteriala se localizeaz
cu predilec[ie:
A. Cortical
B. Subcortical
n nucleu bazau
D. Capsula intern
E. Centrul semioval
10. Tromboza venoas cerebral se manifest clinic prin:
A. Cefalee acut sau progresiv
B. Crize de epilepsie par[iale
C. Deficite neurologice focale
D. Sindrom parkinsonian
iiiMA^AM^liiMn M^nA^nMirtMn
Uneori nipertensiune intracraniana
11. Despre tratamentul trombolitic intravenos n infarctul cerebral, sunt
A. Se poate face i n cazul unor interven[ii chirurgicale recente
B. Permite ameliorarea prognosticului func[ional n timp
C. Este indicat n infarctul cerebral datnd sub 4 ore si 30 minute
D. Poate fi amnat pn la 6 ore dup debut
E. Se aplic chiar dac pacientul se afl sub anticoagulare eficace
12. Tratamentul antiplachetar n infarctul cerebral se face cu: A. Aspirina
B. Atorvastatina
C. Clopidogrel
D. Aspirina-dipiridamol
E. Fenofibrat
13. nfarctul de arter cerebral posterioar superficial se caracterizeaz prin:
A. Hemianopsie omonim lateral controlateral
B. Alexie i agnozie vizual (in emisferul dominant)
C. Hemiplegie predominant facio-brahial
D. Afazie
E. Confuzie (n emisferul minor)
126
14. Tratamentul neurochirurgical n infarctul cerebral intr n discu[ie n unele cazuri
particulare rare:
A. nfarct lacunar
B. nfarct cerebelos cu efect de mas
C. nfarct sylvian minor
D. nfarct talamic
E. nfarct emisferic cu edem cerebral malign extensiv
15. Profilaxia secundar dup un infarct cerebral se face cu:
A. Antiplachetare
B. Statine
C. Anti-HTA
D. Sevraj de tutun total i definitiv
E. Repaus fizic total
16. Despre hematoamele intraparenchimatoase aprute sub tratament anticoagulant,
sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Apar in cursul unei subdozri
B. Apar in cursul unei supradozri
C. Apar in cursul unui puseu de HTA
D. Sulfatul de protamin are o eficien[ clar i dovedit n cazul hematoamelor
aprute sub heparin
E. Administrarea de heparin este total contraindicat
17. Hematoamele intraparenchimatoase legate de angiopatia amiloid:
A. Diagnostic suspectat la un individ tnr
B. Diagnostic suspectat la un individ vrstnic
C. Arterele cerebrale mici sunt fragilizate de depozite amiloide
D. Hematoame cu localizare mai ales profund (ganglioni bazali)
E. Hematoame cu localizare mai ales lobar (cortico-subcortical)
18. Terenuri favorizante pentru trombozele venoase cerebrale sunt:
A. Trombofilie
B. Cancere subiacente
C. Contraceptive estroprogestative
D. Post-partum
E. Exces de proteine C,S
127
19.Trombozele venoase cerebrale se manifest clinic:
A. Cefalee acut
B. Cefalee progresiv
C. Crize de epilepsie cu debut par[ial
D. Deficite neurologice focale
E. Edem al membrelor inferioare
20. Referitor la malforma[iile arteriovenoase cerebrale, sunt adevrate urmatoareie
afirma[ii.
A. Determin hematoame cu localizare profund (ganglioni bazaii, capsul intern)
B. Determin hematoame cu localizare n special lobar (cortico-sucortical)
C. Arteriografia cerebral de urgen[ este contraindicat mai ales la subiec[ii tineri
D. Consultul neurochirurgical nu este necesar
E. Sunt ntre o arter cu debit mare i vene de drenaj fr capilare interpuse
128
HEMORAGA MENNGAN (pag. 260-262)
1. Hemoragia meningian se definete prin:
A. Prezen[a sngelui n spa[iul subarahnoidian
B. Prezen[a sngelui n spa[iul subdural
C. Prezen[a sngelui n spa[iul peridural
D. Prezen[a sngelui la nivel cerebral intraparenchimatos
E.
2. nciden[a hemoragiei meningiene nontraumatice este de:
A. 1/100.000
B. 2/100.000
C. 3/100.000
D. 4/100.000
E. 5/100.000
3. Hemoragia meningian nontraumatic este determinat de o ruptur de anevrism n
urmtoarea propor[ie:
A. Un caz din dou
B. Dou cazuri din trei
C. Trei cazuri din patru
D. Patru cazuri din cinci
E. Trei cazuri din cinci
4. Explorarea imagistic de prim inten[ie n caz de suspiciune de hemoragie
meningian nontraumatice este:
A. Ecografic Doppler transcranian
B. RM cerebral
C. Ecografie Doppler carotidian
D. CT cerebral
E. PET-CT
129
5. Orice cefalee cu debut brutal justific efectuarea de CT (sau chiar punc[ie lombar)
de urgen[ deoarece este considerat a fi, pn la proba contrarie:
A. Disec[ie arterial
B. Hemoragie meningean prin ruptur de anevrism
C. Tromboflebit cerebral
D. Necroza pituitar
E. Blocaj LCR
Complement multiplu
1. Sunt examinari complementare n caz de suspiciune de hemoragie meningian
nontraumatice:
A. RM lombar
B. CT cerebral
C. Arteriografie cerebral
D. Punc[ie lombar
E. PET-CT
2. n caz de suspiciune de hemoragie meningian nontraumatic trebuie luate
urmtoarele msuri:
A. Prevenirea vasospasmului prin administrare de nimodipin
B. Efort fizic moderat
C. Tratament antiepileptic la nevoie
D. Tratament antalgic cu salicila[i
E. Combaterea hiperglicemiei, hipertensiunii, hipertermiei
3. Hemoragia meningiana nontraumatica se manifesta prin:
A. Cefalee brutal
B. Sindrom meningian inconstant (redoarea cefei, semn Kerning, semn Brudzinski)
C. Afazie
D. Uneori tulburri de contien[
E. Uneori asociat cu criz convulsiv
130
4. Complica[iile precoce ale hemoragiei meningiene:
A. Moarte subit n timpul rupturii de anevrism
B. Vasospasm arterial
C. Hidrocefalie acut
D. Sechele motorii
E. Epilepsie secundar
5. Supravegherea paraclinic n caz de hemoragie meningian presupune:
A. PET-CT
B. Ecografii Doppler transcraniene repetate pentru identificarea vasospasmului arterial
C. Radiografie cranian clasic
D. CT cerebral n caz de agravare (identificarea unei resngerari sau hidrocefalii)
E. RM func[ional
6. Triada Hakim i Adams care apare n hidrocefalia cu presiune normal const n:
A. Hemibalism
B. Apraxie
C. Mers cu pai mici
D. Tulburri sfincteriene
E. Deteriorare cognitiv
131
TUMORLE NTRACRANENE (pag.274-276)
Complement simplu:
1. Sindromul de hipertensiune intracranian (HTC) se caracterizeaz prin:
A. Poate fi cauzat doar de tumorile cerebrale;
B. Cefalee vesperal
C. Nu este influen[at de efort
D. Grea[ i vrsaturi n jet
E. Diplopie prin afectarea nervului V cu valoare localizatoare
2. Diagnosticul final al tumorilor intracraniene se bazeaz pe:
A. Examen CT cerebral
B. Electroencefalografie
C. Anatomopatologie (dup biopsie sau exereza)
D. Examen clinic
E. Examen RM cerebral
3. n caz de hidrocefalie acut se recomand de elec[ie:
A. Tratament cu diuretice (furosemid iv)
B. Deriva[ie ventricular extern de urgen[
C. Tratament cu blocante de calciu (nimodipina)
D. Administrarea de antiepileptice (profilactic)
E. Antalgice
4. Metastazele cerebrale hemoragice apar in caz de:
A. Melanom
B. Cancer pulmonar
C. Cancer mamar
D. Cancer de colon
E. Cancer gastric
132
5. Despre meningiom, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este o tumor benign a meningelui
B. Este o tumor malign a meningelui
C. Este localizat intracranian intraparenchimatos
D. Este localizat extracranian
E. Se trateaz medicamentos
Complement multiplu:
1. Circumstan[ele descoperirii tumorilor intracraniene intraparenchimatoase sunt:
A. Deficite neurologice periferice cu instalare progresiv
B. Cefalee
C. Epilepsie (n general cu debut par[ial)
D. Sindrom de hipertensiune intracranian
E. Deficit motor central cu instalare progresiv
2. Tumorile intracraniene intraparenchimatoase sunt situate mai ales:
A. n fosa posterioar la copil
B. n fosa posterioar la adult
C. n emisferele cerebrale la copil
D. n emisferele cerebrale la adult
E. n emisferele cerebrale indiferent de vrst
3. n func[ie de gradul de severitate i malignitate glioamele cerebrale se clasific in:
A. Astrocitom (grad nalt cu prognostic nefavorabil)
B. Glioblastom (grad sczut)
C. Oligodendrogliom
D. Glioblastom (grad nalt cu prognostic nefavorabil)
E. Astrocitom (grad sczut);
133
4. n caz de suspiciune de tumor cerebral examenul CT este util pentru evaluarea:
A. Numrului tumorii
B. Riscului de angajare
C. Dimensiunii
D. Efectului de mas
E. Gradului de malignitate
5. Combaterea edemului cerebral se realizeaz prin:
A. Echilibrarea aporturilor hidroelectrolitice
B. Pozi[ie n ortostatism
C. Corticoterapie intravenoas
D. Tratament antiepileptic profilactic
E. Tratament hiperosmolar (manitol)
6. Leziuni intracerebrale suspicionate n caz de serologie HV pozitiv:
A. Scleroza multipl malign
B. Sarcom Kaposi
C. Limfom cerebral
D. Tuberculom
E. LEMP
7. Despre schwannom (fostul neurinom) acustic, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este tumor benign a celulelor tecii Schwann
B. Este tumor malign a celulelor tecii Schwann
C. Tratamentul este chirurgical
D. Tratamentul este n special medicamentos
E. Afecteaz n principal nervul V cranian
134
BOL NFECOASE FEBRA ACUT LA ADULT (pag. 309-311)
Complement simplu:
1. Semnele de gravitate ale febrei acute sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Decompensarea unei afec[iuni concomitente
B. Sepsis grav
C. Vrste extreme
D. Subiec[i purttori de material strin
E. nsuficien[ respiratorie cronic
2. Dintre etiologiile parazitare care pot duce la apari[ia febrei acute la adult, enumerm:
A. Oxiuroza
B. Amibiaza
C. Paludismul
D. Ascaridioza
E. Lambiaza
3. Apari[ia febrei acute a toxicomani, se datoreaza urmtoarelor patologii, cu excep[ia:
A. Pneumopatie prin inhalare
B. Celulit
C. nfec[ia cu HV
D. Endocardita dreapt
E. Endocardita stng
4. Pacientul alcoolic poate prezenta febra acut, n urmtoarele situa[ii, cu excep[ia:
A. Pancreatit acut
B. nfec[ie cu HV
C. nfec[ia lichidului de ascit
D. Hepatita alcoolic acut
E. Delirum tremens
135
5. Contextul social precar, poate duce la apari[ia febrei acute n urmtoarele situa[ii, cu
excep[ia:
A. Tuberculoza
B. Virusul hepatitei B
C. Virusul hepatitei C
D. nfec[ia cu HV
E. Delirum tremens
6. n fa[a unei febre acute , urgen[ele infec[ioase sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Meningoencefalita
B. nfec[iile lichidului de ascit
C. Meningita bacterian
D. Malaria cu Plasmodium falciparum
E. Febra la un pacient imunodeprimat
Complement multiplu:
1. Aspectele importante n febra acut la adult, sunt:
A. Febra este sinonim cu infec[ia
B. Toate infec[iile provoac febra
C. Febra trebuie investigat cu aten[ie n absen[a semnelor de gravitate
D. Febra nu este sinonim cu infec[ia
E. Unele infec[ii pot s nu provoace hipotermie
2. Febrea acut la adult, se poate defini, astfel:
A. Temperatura central mai mare de 38C diminea[a
B. Temperatura central mai mare de 38,3C seara
C. O febr care evolueaz de mai pu[in de 20 de zile
D. Temperatura poate fi masurat la nivelul timpanului
E. Febra acut recent dateaza de mai pu[in de 15 zile
136
3. Pentru a identifica corect febra, este nevoie de urmtoarele:
A. Nu are legtur cu masa bolnavului
B. Se msoar la nivel axilar
C. Se msoar la nivel bucal
D. Se face distinctiv ntre febra acut recent i febra acut recent de durat
intermediar
E. La nivelul timpanului se adaug o valoare de 0,5C
4. Despre febra acut, din punct de vedere fiziopatologic, sunt adevarate urmatoarele:
A. Se datoreaza unei disfunc[ii de termoreglare
B. Func[ia de termoreglare este asigurat de talamus
C. Se datoreaz unor substan[e pirogene
D. Substan[ele pirogene modific echilibrul mecanismelor de producer/pierdere de
cldur la nivel periferic
E. Substan[ele pirogene nu sunt produse de celulele organismului
5. Referitor la substantele pirogene, sunt adevrate urmtoarele:
A. Sunt produse de celulele organismului
B. Sunt reprezentate de factorul de necroz tumoral
C. Sunt reprezentate de interleukine
D. Sunt reprezentate de interferon
E. Nu intervin n mecanismul de producer/pierdere de cldur la nivel periferic
6. Conduita de urmat n cazul febrei acute la adult, este urmtoarea:
A. Febra nu reprezint o urgen[ imediat
B. Orice febra trebuie asistat
C. Se vor caut semnele de gravitate ale unei stri septice
D. Se va aprecia toleran[a febrei
E. Febra trebuie investigat de urgen[
137
7. Semnele de gravitate ale febrei acute sunt urmtoarele:
A. Coma
B. Situa[ie social precar
C. Deshidratare acut
D. Purpur
E. Semnele de gravitate nu influen[eaz evolu[ia ulterioar a febrei
8. "Terenul cu risc", poate fi un semn de gravitate n cadrul febrei acute. Acesta se
refer la :
A. Subiect recent operat
B. Sarcina
C. Vrste extreme
D. Deshidratare acut
E. nfec[ie respiratorie acut
9. Anamneza n cazul febrei acute aduce date importante legate de :
A. Consumul de substan[e toxice
B. Vaccinrile pacientului sunt la zi
C. Este purttor de material strin
D. A fost consultat pentru aceasta febr
E. Mai important dect anamneza este examenul clinic al pacientului;
lO.n cadrul anamnezei de febr acut la adult, se iau in considerare urmtoarele
aspecte:
A. Pacientul urmeaza tratamente de obicei
B. Care sunt caracteristicile febrei
C. n ce msur au fost eficiente aceste tratamente
D. Care sunt antecedentele pacientului
E. Nu sunt importante circumstan[ele de apari[ie ale febrei
138
11 .Etiologii ale febrei acute, pot fi:
A. Bacteriene
B. Virale
C. Parazitare
D. Neinfec[ioase
E. Nu exist patologii specific febrei acute
12.Patologiile neinfec[ioase incriminate n apari[ia febrei acute sunt:
A. Tumori solide
B. Boli metabolice
C. Boala tromboembolica
D. Alergie medicamentoasa
E. Prezen[a de corp strin
13. n func[ie de terenul de apari[ie al febrei acute ca i etiologie, putem s amintim:
A. Subiec[i indiferent de vrst
B. Apari[ie n mediu sanitar
C. Toxicomani
D. Pacient alcoolic
E. Nu este implicat contextual social precar
14. Apari[ia febrei acute n mediul sanitar, se datoreaz:
A. nfec[iilor de plag operatorie
B. nfec[iilor urinare la pacien[ii sonda[i
C. Bolii tromboembolice
D. nfec[iilor asociate materialelor strine
E. nfec[iilor pulmonare
15.Apari[ia febrei acute la toxicomani, se datoreaz:
A. nfec[iilor cu HV
B. nfec[iilor cu virusurile hepatice B si C
C. Endocarditei stngi
D. Celulitei
E. Tuberculozei
139
16. Apari[ia febrei acute la pacien[ii alcoolici, se datoreaz:
A. Pancreatitei cronice
B. Pneumopatiei prin inhalare
C. Delirum tremens
D. Hepatitei B sau C
E. nfec[ia lichidului de ascit
17. Contextul social precar, poate duce la apari[ia febrei acute n urmtoarele situa[ii:
A. Tuberculoza;
B. nfec[ii urinare deja existente la pacient
C. nfec[ii cu HV
D. Celulit
E. nfec[ii cu virusurile hepatice B si C
18.n fa[a unei febre acute , urgen[ele infec[ioase sunt:
A. Septicemia
B. Purpura fulminans
C. Endocardita infec[ioasa
D. Celulita extensiv
E. Boala tromboembolic
19.Examinrile complementare specifice pentru o anumit etiologic n cazul febrei
acute, sunt:
A. Serologii virale
B. Serologii bacteriene
C. Radiografie panoramic dentar
D. Radiografia sinusurilor
E. Hemoleucograma
20.Examenele paraclinice orientative pentru o febra acut sunt:
A. VSH
B. Proteina C reactiv
C. Hemoculturi
D. Bandeleta urinara Examen citobacteriologic de urin
E. Tomografii;
140
21. Probele pentru analizele microbiologice vor trebui realizate inainte de orice
antibioterapie, cu excep[ia:
A. Celulita extensiv
B. Soc septic
C. Febra la un pacient imunodeprimat
D. Purpura fulminans
E. Endocardita infec[ioas
141
GRPA (pag. 320-324)
Complement simplu:
1. Aspectele importante ale gripei sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Mortalitate direct sczut
B. Evolu[ie epidemic
C. Evolu[ie endemic
D. Contagiozitate sczut
E. Vaccinare anual
2. Fiziopatologic, n cadrul gripei se disting 4 etape, cu excep[ia:
A. Penetrarea celular gra[ie hemaglutininei
B. Eliberarea virionilor, gra[ie neuraminidazei
C. Replicare intracelular
D. Far liza celular
E. Reac[ie inflamatorie i suprainfec[ii bacteriene poten[iale
3. Despre evolu[ia epidemic a gripei, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Se datoreaz unei alunecri genetice
B. Apare bianual
C. Este cauzat de virusurile gripale A i B
D. Apare modificare minor a genomului
E. Virusurile gripale A dau tablouri clinice mai grave
4. Evolu[ia pandemic a gripei se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Apare datorit unei bree antigenice
B. Modificrile genetice survin mai rar dect alunecrile antigenice
C. Difuzarea pandemiei este rapid
D. Modificarea minor a genomului
E. Numai virusurile A au un poten[ial pandemic
142
5. Podroamele sunt caracterizate de urmtoarele , cu excep[ia:
A. Frisoane
B. Cefalee
C. Stare general de ru
D. Astenie
E. Podroamele sunt pu[in specifice
6. Forma simpl n diagnosticul clinic al gripei se caracterizeaz prin, cu excep[ia:
A. Fisoane
B. Artromialgii
C. Astenie
D. Anorexie
E. Febra ridicat 38-40 C
7. Complica[iile gripei sunt urmtoarele ,cu excep[ia:
A. Decompensarea tarelor
B. Suprainfec[ii bacteriene
C. Gripa malign
D. Artromialgii
E. Pneumopatie cu pneumococ
8. Explorrile biologice ale secre[iilor respiratorii, presupun urmtoarele, cu excep[ia:
A. zolarea virusului pe culturi celulare - metoda de referin[
B. zolarea virusului pe culturi celulare se realizeaz n primele 3 zile
C. munofluorescen[a indirect pe prelevat nazal, s se realizeze n primele 7 zile
D. Detectarea antigenilor virali prin ELSA
E. Detectarea directa a genomului prin RT-PCR
143
9. Tratamentul specific al gripei se realizeaz astfel, cu excep[ia:
A. Se administreazp Zanamivir
B. Se administreazp Oseltamivir
C. Se administreaz antivirale
D. Amantadina se administreaz frecvent
E. Ac[iunea antiviralelor este limitat
10.Msurile de ntrerupere a transmiterii n cazul gripei constau in, cu excep[ia:
A. Splatul minilor cu solu[ii hidroalcolice se realizeaz pentru personalul de ngrijire,
pacien[i, vizitatori
B. Personalul de ngrijire trebuie s poarte ochelari, mnui, halat de protec[ie la
contactul cu pacien[ii
C. Vizitele trebuiesc limitate
D. Pacien[ii i cazurile suspecte nu trebuiesc izolate dac au nceput tratamentul
antiviral
E. Pacien[ii i cazurile suspecte sunt izolate
11. Urmtoarele afirma[ii legate de virusul HNlv sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Combin secven[e genomice aviare, porcine i umane
B. A nlocuit vechea tulpin A/H1N1
C. Nu a avut o rat mare de mortalitate
D. A afectat mai ales persoanele n vrst
E. A permis dispunerea devreme a unui vaccin foarte eficace
Complemen multiplu:
1. Aspectele importante ale gripei sunt:
A. Legat de diversitatea genetica
B. Vaccinare anual
C. Contagiozitate
D. Morbiditate ridicat
E. Are doar evolu[ie endemic
144
2. Elementele virusologice incriminate n apari[ia gripei sunt:
A. Virusuri ARN
B. Virusuri din familia Orthomyxoviridae
C. Patogene pentru om sunt Myxovirus influentza
D. Virusurile sunt responsabile de infec[ii respiratorii acute doar la om
E. Virusurile sunt responsabile de infec[ii respiratorii acute la om i la animal
3. Myxovirusuri influen[eaz sunt urmatoarele :
A. Myxovirus influen[eaz A
B. Myxovirus influen[eaz B si C
C. Myxovirus influen[eaz B este virus strict uman
D. Myxovirus influen[eaz C, infecteaz diferite animale
E. Myxovirus influen[eaz A, este virus strict uman
4. Despre virusurile A din familia Myxovirusuri influen[eaz, sunt adevrate urmtoarele:
A. nfecteaz diferite animale
B. nfecteaz mamifere canine
C. nfecteaz cai
D. nfecteaz oi
E. Psrile constituie rezervorul gripei
5. Despre subtipurile virale ale Myxovirusurilor influente, sunt adevrate urmtoarele
afirma[ii:
A. Sunt clasificate n func[ie de tipurile de hemaglutinin
B. Sunt clasificate n func[ie de tipurile de neuraminidaz
C. Sunt clasificate doar n func[ie de tipurile de hemaglutinin
D. Sunt clasificate doar n func[ie de tipurile de neuraminidaz
E. Sunt identificate 16 tipuri de hemaglutinina, i 9 tipuri de neuraminidaz
145
6. Referitor la recombinrile genetice din cadrul gripei, sunt adevrate urmtoarele
afirma[ii:
A. Sunt frecvente
B. Se realizeaz n mod intrinsec
C. Se datoreaz schimburilor de gene ntre specii
D. Sunt responsabile doar de epidemiile gripale
E. Sunt responsabile de epidemiile gripale anuale precum i de pandemii
7. Fiziopatologic, n cadrul gripei se disting 4 etape:
A. Penetrarea celular gra[ie neuraminidazei
B. Replicare intracelular
C. Eliberarea virionilor, gra[ie hemaglutininei
D. Liza celular
E. Reac[ie infamatorie i suprainfec[ii bacteriene poten[iale
8. Din punct de vedere fiziopatologic, caracteristic pentru grip sunt urmtoarele
aspecte:
A. Viremia este inconstant
B. Viremia este constant
C. Contagiozitatea ncepe inainte de debutul semnelor clinice
D. Contagiozitatea ncepe dup debutul semnelor clinice
E. Contagiozitatea ncepe odat cu debutul semnelor clinice
9. Epidemiologie, gripa se caracterizeaza prin:
A. 1 ransmitere mterumana
B. Pe cale respiratorie
C. Grad mare de contagiozitate
D. Are doar evolu[ie epidemic
E. Are evolu[ie epidemic , dar i pandemic
10. Evolu[ia epidemic a gripei, se caracterizeza prin:
A. Modificare minor a genomului
B. Apare n perioada de toamn - iarn
C. Epidemiile sunt datorate virusurilor A si B
D. Virusurile B dau tablouri clinice mai grave
E. Virusurile A dau tablouri clinice mai grave
146
11 .Evolu[ia pandemicp a gripei este caracterizatp de :
A. Modificare mare a genomului
B. Morbiditate ridicat
C. Mortalitate ridicat
D. Numai virusurile A au un poten[ial pandemic
E. Numai virusurile B au un poten[ial pandemic
12. Diagnosticul clinic al gripei se realizeaz trecnd prin urmtoarele etape:
A. No[iunea de contaminare i epidemie
B. ncuba[ia
C. Forma simpl
D. Podroame
E. Fr complica[ii
13. Diagnosticul clinic al gripei este sugerat de:
A. Contextul epidemic este important
B. ncuba[ie 1-3 zile
C. Podroame cu apari[ie brusc
D. Forma simpl nu este caracterizat de febr
E. Complica[iile sunt reprezentate de suprainfec[iile bacteriene
14.No[iune de contaminare i de epidemie, ca i diagnostic clinic al gripei, este definit
de:
A. Contextul clinic este important
B. Perioada de contagiozitate se ntinde de la 2 zile nainte de apari[ia semnelor clinice
C. Perioada de contagiozitate [ine pn la 6 zile dup apari[ia semnelor clinice
D. No[iunea de contaminare trebuie cutat n cadrul anamnezei
E. Contextul clinic nu este important
15. Podroamele sunt caracterizate de :
A. Febra ridicata
B. Cefalee
C. Artromialgii
D. Stare de ru general
E. Podroamele nu sunt caracterizate de simptome manifeste
147
16.Forma simpl n diagnosticul clinic al gripei se caracterizeaz prin:
A. Frisoane
B. Astenie
C. Anorexie
D. Febr ridicat 38-40 C
E. Febra i frisoanele lipsesc n forma simpl a gripei
17.Complica[iile gripei sunt:
A. Suprainfec[ii bacteriene
B. Decompensarea tarelor
C. Gripa malign
D. Pneumopatie cu pneumococ
E. Semnele complica[iilor se atenueaz spontan n 4-7 zile
18. Despre explorrile biologice ce se pot face pentru diagnosticul de grip, sunt
adevrate urmtoarele:
A. Ale secre[iilor salivare
B. Ale secre[iilor respiratorii
C. Ale sngelui
D. Serologia sngelui are un mare interes diagnostic
E. Explorrile biologice nu sunt relevante pentru diagnostic
19.Explorrile biologice ale secre[iilor respiratorii, presupun:
A. zolarea virusului pe culturi celulare
B. Detectarea direct a genomului prin RT-PCR
C. Detectarea antigenilor virali prin ELSA
D. munofluorescen[a indirect pe prelevat nazal
E. zolarea virusului pe culturi celulare se realizeaz n primele 5 zile
20.Diagnosticul diferen[ial se realizeaz cu alte virusuri cu tropism respirator, cum ar fi:
A. Coronavirus
B. Adenovirus
C. Bacterii intracelulare
D. Enterovirus
E. Virusul Epstein- Barr
148
21.Despre tratamentul gripei, putem afirma:
A. Este specific
B. Sunt necesare msuri de ntrerupere a transmiterii
C. Este simptomatic
D. Necesit supraveghere
E. Nu necesit un tratament aparte
22.Tratamentul specific al gripei se realizeaz astfel:
A. Se administreaz antivirale
B. Se administreaz Oseltamivir
C. Se administreaz Zanamivir
D. Amantadina se administrez frecvent
E. Nu se administreaz antivirale
23.Tratamentul simptomatic al gripei const n:
A. Repaus
B. Concediu medical
C. Antalgice
D. Antipiretice
E. Gripa nu necesit repaus
24.Preven[ia n cazul gripei const n :
A. Vaccinare
B. Antivirale
C. Masuri de ntrerupere a transmiterii
D. Supraveghere
E. Simptomatic
25. Despre vaccinarea n cazul gripei, sunt adevrate urmatoarele afirma[ii:
A. Prezint un interes major la nivel individual
B. Prezint un interes major la nivel colectiv
C. Trebuie repetat n fiecare an
D. Nu trebuie repetat n fiecare an
E. Vaccinarea este eficient n raport cost-eficacitate
149
26.Despre vaccinul n cazul gripei, sunt adevrate:
A. Este vorba de un vaccin inactivat
B. Este un produs anual pe ou embrionat
C. Vaccinul pornete de la o combina[ie de tulpini din epidemiile trecute
D. Vaccinul apare de mai multe ori pe an
E. Vaccinul pornete de la o singur tulpin din epidemiile trecute
27.Referitor la vaccinarea n cazul gripei, sunt adevrate urmatoarele afirma[ii:
A. Eficacitatea sa depinde de factori intrinseci
B. Eficacitatea sa depinde de factori extrinseci
C. Este eficient pentru a reduce morbiditatea
D. Este eficient pentru a reduce mortalitatea
E. Nu este influen[at de varia[iile genetice ale virusurilor gripale
28. Vaccinul antigripal, este recomandat pentru :
A. Subiec[ii sub 65 de ani
B. Personalul din strinatate
C. Persoanele aflate n unit[ile sanitare cu spitalizare de durat medie sau lung,
aflate peste 65 de ani
D. Contac[ii de familie ai sugarilor sub 6 luni
E. Pacien[ii care prezint tare asociate (de peste 6 luni)
29. Urmtoarele tare impun vaccinarea antigripal:
A. Afec[iuni bronhopulmonare cronice
B. nsuficien[e cardiace grave
C. Drepanocitoze homozigote si dublu heterozigote S/C
D. nfec[ie cu HV
E. Doar diabetul insulinodependent
30.Copiii care prezint factori de risc ai gripei grave sunt:
A. Prematurii
B. Copiii cu cardiopatie congenital
C. Copiii cu patologie pulmonar
D. Copiii cu patologie neuromuscular
E. Orice copil expus unui risc de apari[ie a gripei grave
150
31 .Despre antivirale, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Sunt prescrise in mod sistematic
B. Se poate administra Oseltamivir
C. Precocitatea tratamentului este elementul cheie
D. Se trateaz pn la 7 zile dup apari[ia ultimului caz
E. Se trateaz pn la 10 zile dup apari[ia ultimului caz
32. Referitor la msurile de ntrerupere a transmiterii n cazul gripei, sunt adevrate
urmtoarele:
A. Nu sunt fundamentale pentru a evita propagarea unei epidemii
B. Nu sunt fundamentale pentru a evita propagarea unei pandemii
C. Const n evitarea transmiterii aeriene
D. Const n evitarea transmiterii indirecte prin contact
E. Sunt fundamentale pentru a evita propagarea unei epidemii sau pandemii
33.Msurile de ntrerupere a transmiterii in cazul gripei constau n:
A. Pacien[ii i cazurile suspecte sunt izolate
B. Vizitele sunt limitate
C. Personalul de ngrijire si pacien[ii trebuie s poarte mti de protec[ie
D. Splatul minilor cu solu[ii hidroalcolice se realizeaz doar pentru personalul de
ngrijire
E. Vizitele nu trebuiesc limitate
34. Virusul H5N1:
A. Este un virus aviar
B. A aprut n 2003
C. Nu determin o mortalitate ridicat
D. Nu au fost confirmate cazuri de transmitere interuman
E. Poate duce la o pandemie deosebit de grav dac virusul se adapteaz mai mult la
om
35.Virusul HNlv:
A. A aprut in 2009
B. Combin secven[e genomice aviare si umane
C. A avut o rat mare de mortalitate
D. A nlocuit vechea tulpina A/H1N1
E. Combin secven[e genomice aviare, porcine si umane
151
NFECA CU HV (pag. 325-328)
1. Bilan[ul ini[ial n infec[iile cu HV se face lund n considerare urmtoarele, cu
excep[ia:
A. Fund de ochi daca CD4<100/mm
3
B. Bilan[ metabolic
C. Hemoleucogram
D. RMN toracic
E. Test genotipic de rezisten[
2. Tratamentul antiretroviral nu este recomandat, dac :
A. Pacien[ii sunt peste 50 de ani
B. Dac pacientul este simptomatic
C. CD4>500/mm
3
D. Scdere rapid a CD4
E. Co-infec[ie VHB sau VHC
3. Localizarea cea mai frecvent a infec[iei cu Citomegalovirus n infec[iile cu HV este:
A. Cerebral
B. Ginecologic
C. Retinian
D. Digestive
E. Respiratorie
4. Afirma[iile legate de pneumomatoaza pulmonar in infec[iile cu HV sunt adevrate,
cu excep[ia:
A. Arat ca o pneumopatie intersti[iala febril
B. Rezisten[ la antibioticele clasice
C. Tratamentul se realizeaz cu Cotrimoxazol
D. Nu se administreaz corticoterapie
E. Tratamentul cu cotrimoxazol se face timp de 3 sptmni
152
1. Aspectele importante n infec[ia cu HV sunt urmtoarele:
A. mportan[a confiden[ialit[ii
B. Descoperire accidental
C. Profilaxia infec[iilor oportuniste
D. Serologie realizat numai cu acordul pacientului
E. nfec[ie cronic cu anse de vindecare
2. Referitor la istoria natural a infec[iilor cu HV, sunt adevrate urmatoarele afirma[ii:
A. Este o infec[ie cronic, care dureaz toata via[a
B. Nu exist vindecare virusologic
C. Este determinat de un retrovirus cu ARN
D. Nu exist variabilit[i genomice a virionilor
E. Afecteaz anumite [esuturi
3. Referitor la infec[ia cu HV, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. nfec[ie acut
B. Manifestri clinice dominate de infec[iile oportuniste
C. neficacitatea rspunsului imunitar
D. Deficit imunitar progresiv (limfocite CD4)
E. Exist vindecare virusologic
4. nfec[ia cu HV are 4 faze. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre
acestea?
A. Primo-infec[ia, este deseori asimptomatic
B. Faza latent acut
C. Faza paucisimptomatic
D. Faza simptomatic
E. Faza SDA
153
5. Faza de primo-infec[ie n infec[ia cu HV, se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Este o faz simptomatic
B. Scade tranzitor CD4
C. Evolu[ia este spontan favorabil
D. Apare un vrf de replicare viral
E. Crete ncrctura viral
6. Faza latent n infec[ia cu HV, se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Este o faz cronic
B. Diminuare progresiv a CD4
C. Aceast faz dureaz n func[ie de fiecare pacient
D. Apar infec[ii oportuniste
E. n aceast faz apare de obicei encefalita cu HV
7. Faza paucisimptomatic n infec[ia cu HV, se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Fr deficit imunitar
B. Candidoze orale
C. Zona Zoster
D. Tumori
E. Leucoplazia paroasa
8. Faza simptomatic n infec[ia cu HV, se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Este faza SDA
B. Casexie
C. Deficit imunitar grav
D. Poate apare n aceast faza toxoplasmoza
E. Deficit imunitar moderat
9. Despre clasificarea CDC n infec[ia cu HV, sunt adevrate urmtoarele:
A. A primo-infec[ia, faza latent
B. A - primo-infec[ia, faza acut
C. B- simptomatic cu criteriile A sau C
D. B- simptomatic far criteriile A sau C
E. C - simptome definind SDA
154
10. Cele 3 stadii biologice n clasificarea CDC sunt:
A. 1 (<500CD4/mm
3
i >29%)
B. 1 (>500CD4/mm
3
i >29%)
C. 2 (200-499CD4/mm
3
i 14-29%)
D. 3 (<200/mm
3
i <14%)
E. 3 (>200/mm
3
i <14%)
11 .Despre diagnosticul infec[iilor cu HV, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Se bazeaz pe serologie
B. Serologia este fals negativ n timpul ferestrei serologice
C. Rezultatul nu trebuie comunicat pacientului
D. Nu se vor testa partenerii sau copiii
E. Serologia nu se realizeaza dect cu acordul pacientului
12. Referitor la diagnosticul serologie n infec[ia cu HV, sunt adevrate urmtoarele:
A. Test negativ = infec[ie absent
B. Test pozitiv = confirmat pe Western blot pe aceeai prob
C. Dac Western blot este negativ - se realizeaz o incarcatur viral
D. Dac Western blot este pozitiv - infec[ie recent
E. Nu se mai face serologie pe test ELSA
13. Despre atitudinea terapeutic si monitorizarea din infec[ia cu HV, sunt adevrate
urmtoarele:
A. Nu este necesar bilan[ul ini[ial
B. Tratamentul antiretroviral
C. Asocierea a dou retrovirale
D. Doar urmrirea infec[iilor oportuniste este suficient
E. Aderen[a la tratament este important
14.Bilan[ul ini[ial n infec[iile cu HV, cuprinde:
A. Serologie HV de confirmare
B. Cutarea altor infec[ii cu transmitere sexual
C. Tipare limfocitar CD4/CD8
D. ncrctura viral HV plasmatic
E. Fr radiografie toracic
155
15.ndica[ia de terapie cu antiretrovirale n infec[iile cu HV se face n urmtoarele
condi[ii:
A. Pacientul are CD4<200/mm
3
B. CD4<350/mm
3
C. Nefropatie HV
D. La pacien[ii peste 50 de ani
E. CD4>500/mm
3
16.Tratamentul cu antiretrovirale pentru infec[ia cu HV cuprinde:
A. 3 antiretrovirale
B. 2 inhibitori nucleotidici ai transcriptazei inverse
C. nhibitor al proteazei
D. Poten[are cu ritonavir
E. Fr ritonavir
17. Referitor la tratamentul infec[iilor cu HV, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Se face profilaxia infec[iilor oportuniste cu cotrimoxazol
B. Este necesar i tratament antialergenic
C. Supraveghere clinic i imunovirologic
D. Aderen[a la tratament este important
E. Tratamentul se incepe cu 2 antiretrovirale
18. Despre toxicitatea antiretroviralelor, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Nu au toxicitate cutanat
B. Au toxicitate mitocondrial
C. Apar complica[ii cardio-vasculare
D. Apare lipodistrofie
E. Nu apare afectarea metabolismului lipidic
19.Principalele complica[ii n infec[iile cu HV sunt:
A. Apari[ia infec[iilor oportuniste
B. La o valoare a CD4 sub 200/mm
3
C. La o valoare a CD4 peste 200/mm
3
D. Diverse neoplazii
E. Complica[iile nu sunt legate de valorile CD4
156
20. Principalele infec[ii oportuniste n infec[iile cu HV sunt:
A. Pneumocitoza pulmonar
B. Toxoplasmoza
C. nfec[ia cu citomegalovirus
D. Leucemia acut
E. Tuberculoza
21.Referitor la pneumocitoza pulmonar aprut n infec[iile cu HV, sunt adevrate
urmtoarele:
A. Apare cel mai pu[in frecvent in infec[iile cu HV
B. Este legat de un fung, Pneumocystis jiroveci
C. Radiografia pulmonar arat o afectare alveolo-intersti[ial;
D. Nu se administreaz antibiotic
E. Diagnosticul pozitiv se realizeaz prin eviden[ierea unor chisturi sau trofozoiti in
lavajul bronhoalveolar
22.Despre Toxoplasmoza cerebral in infec[iile cu HV, se poate afirma:
A. Reprezint o reactivare a parazitului Toxoplasma gondii
B. n vederea diagnosticului, se realizeaz examene imagistice cerebrale (CT sau
RMN)
C. Serologie pozitiv pentru Toxoplasma
D. magistica arat leziuni rotunjite cu aspect de cocard
E. Nu apar semne neurologice clinice
23. Despre tratamentul infec[iilor cu Citomegalovirus n cadrul infec[iilor cu HV, sunt
adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Necesit management medical de urgen[
B. Se face cu Ganciclovir
C. Se face cu Valganciclovir
D. Se face cu Foscarnet
E. Se face cu Cotrimoxazol
157
24.Diagnosticul de infec[ie cu citomegalovirus , n infec[iile cu HV, se realizeaz cu
ajutorul:
A. Hemoleucogramei
B. Antigenului pp65
C. Secre[iei retiniene
D. PCR
E. nvestiga[iilor imagistice
25. Tipuri de infec[ii oportuniste n cadrul infec[iei cu HV sunt:
A. Criptococcoza
B. Meningite
C. LEMP
D. Cu micobacterii atipice
E. Osteomielite
26. Despre Leucoencefalopatia multifocal progresiv (LEMP) din cadrul infec[iei cu
HV, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este o afec[iune demielinizant
B. Se datoreaz virusului JC
C. Este responsabil de tulburri neurologice grave
D. Este responsabil de tulburri digestive grave
E. Nu exist tratament specific
27. Despre Criptococcoza, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este responsabil de tulburri digestive grave
B. Determinat de Cryptococcus neoformans
C. Este responsabil de meningoencefalite
D. Examenul direct din LCR cu tus de China pune diagnosticul
E. Este responsabil de meningite
158
28.Cancerele frecvente aprute n cadrul infec[iilor cu HV sunt:
A. Sarcomul Kaposi
B. Limfoame non hodgkiniene
C. Limfoame primitive cerebrale
D. Cancere solide
E. Cancere digestive
29.Despre Sarcomul Kaposi aprut n infec[iile cu HV, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este o tumor cutaneo-mucoas, cu aspect violaceu
B. Poate afecta organele profunde
C. Diagnosticul este histologic
D. Tratamentul antiretroviral face ca leziunile Kaposi s regreseze;
E. Nu se administreaz chimioterapii citotoxice
30.Cancerele solide aprute n infec[iile cu HV sunt:
A. Cancerul ovarian
B. Cancerul de col uterin
C. Cancerul anal
D. Cancerul pulmonar
E. Cancere digestive
31 .Profilaxia n infec[iile cu HV, presupune:
A. Profilaxia sanguin
B. Aten[ie la posibile accidente de expunere
C. Profilaxia transmiterii maternofetale
D. Aducerea la zi a vaccinrilor
E. Profilaxia digestiv
32.Profilaxia sanguin n infec[iile cu HV se realizeaz astfel:
A. Excluderea donrii de snge la pacien[ii infecta[i
B. Selectarea donatorilor
C. Nu este necesar selectarea donatorilor
D. Depistarea produselor sanguine
E. Terapie psihologic la pacien[ii infecta[i
159
33.Profilaxia transmiterii maternofetale n infec[iile cu HV, presupune:
A. Tratarea mamei n timpul sarcinii
B. Tratament profilactic pentru nou-nascut timp de 6 saptamani
C. Alptarea este contraindicat
D. Natere asistat de o echip specializat
E. Alptarea este permis
160
BOL CU TRANSMTERE SEXUAL: GONOCOC, CHLAMDOZA, SFLS (pag 329-
333)
Complement simplu:
1. Sunt factori de risc ai infec[iilor cu transmitere sexual:
A. Sexul masculin
B. Antecedente de ST
C. munodepresia
D. Antecedente de boli hepatice
E. Diabetul
2. Sunt semne locale ale infec[iilor cu transmitere sexual, mai pu[in:
A. Erup[ie cutanat
B. Prostatita
C. Adenopatii inghinale
D. Dureri pelviene
E. Leucoree
3. Despre semnele extragenitale ale infec[iei transmise sexual, este adevarat
urmtoarea afirma[ie:
A. Apare senza[ie de arsura uretral
B. Apare febra
C. Apare sindrom Fiessinger-Leroy-Reiter
D. Apare sindrom extrapiramidal
E. Apar semne de irita[ie peritoneal
4. Bilan[ul clinic n infec[iile cu transmitere sexual, cuprinde identificarea:
A. Semnelor func[ionale
B. Serologie HV 1 si 2 (cu acordul pacientului)
C. Semnelor inflamatorii genitale
D. Prelevat vaginal in caz de leucoree
E. Obiceiurilor sexuale
161
5. dentifica[i afirma[ia greit cu privire la bilan[ul biologic n infec[iile cu transmitere
sexual:
A. Prelevat uretral n caz de scurgeri sau senza[ie de arsur
B. TPHA-VDRL
C. Serologie HV 1 si 2 (cu acordul pacientului)
D. VSH
E. Serologia virusurilor hepatitelor A, B si C
6. Sunt afirma[ii corecte despre profilaxia secundar n infec[iile cu transmitere sexual,
mai pu[in:
A. Vaccinul anti-HPV este recomandat tuturor fetelor in varsta de 14 ani
B. nclude informarea asupra TS i a factorilor de risc
C. nclude identificarea sistematic a TS asociate
D. nclude depistarea i tratarea partenerilor
E. Presupune respectarea tratamentelor
7. Sunt manifestri clinice in infec[ia cu gonococ, cu o excep[ie:
A. Salpingita cu risc de sterilitate tubar
B. Anorectita
C. Orhiepididimita uni- sau bilateral
D. Hematurie
E. Cervicita
8. Este adevarat afirma[ia, privind tratamentul infec[iei cu gonococ:
A. Se prefer tratament rapid cu ceftriaxona intramuscular
B. Se administreaz cefalosporine de genera[ie 7-14 zile
C. Antiobioterapia asociat corticoterapiei este tratamentul de prim inten[ie
D. Se prescrie ampicilina+gentamicina i.v.
E. Nici un rspuns corect
162
9. Sunt false urmtoarele afirma[ii privind manifestrile clinice in infec[ia cu chlamidia:
A. Sindromul Fitz-Hugh-Curtis este o perihepatit ce mimeaza colecistit acut
B. Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter asociaz uretrita, conjunctivita i poli artrita
C. Faza ter[iar a LGV asociaz fibroza si tulburri de drenare limfatic
D. Faza secundar a LGV presupune apari[ia unor leziuni cutaneo-mucoase papulare
la nivel anal
E. Chlamidia trachomatis este frecvent implicat in uretrite si cervicite
10. dentifica[i afirma[ia adevarat despre tratamentul infec[iei cu Chlamidia:
A. n prostatite se administreaz Cefalosporine
B. n LGV Genatamicina i.v.
C. n salpingite: Amoxici lina-Acid clavulanic+Doxiciclina
D. n uretrite si cervicite: Ciprofloxacina 7 zile
E. n orhiepididimite Penicilina G i.v.
1 l.Sunt adevrate urmtoarele despre sifilis:
A. n sifilisul primar incuba[ia este de aproximativ 3 luni
B. Neurosifilisul poate aprea in stadiile secundar si ter[iar
C. Sancrul sifilitic apare n stadiul ter[iar
D. Sifilidele sunt leziuni precoce n cadrul stadiului secundar
E. Rozeola sifilitic apare n stadiul primar
12. Alege[i afirma[ia fals cu privire la manifestrile clinice din sifilisul secundar:
A. Apare la 2 sptmni dupa sancru
B. Rozeola sifilitic cuprinde macule roz, nepruriginoase, cu intervale de piele
sntoas
C. Leziunile tardive apar n general pe palme i tlpi
D. n acest stadiu pot fi prezente semne generale: febra, adenopatii,
hepatosplenomegalie
E. n acest stadiu poate s apar neurosifilisul
163
13.Sunt false cu privire la interpretarea diagnosticului serologie in sifilis:
A. VDRL- /TPHA-: absen[a sifilisului sau perioad de incuba[ie
B. VDRL+/THPA+: sifilis
C. VDRL-/THPA+: cicatrice serologic a unui sifilis vechi
D. VDRL+/TPHA-: fals pozitiv
E. VDRL-/THPA+: treponematoza veneric
14.Dintre afirma[iile urmtoare despre tratamentul sifilisului, una singur este
adevarat:
A. Se utilizeaz Penicilina M
B. n sifilisul tardiv: Benzatin benzilpenicilina: 2,4 M U i.m. x 3 injec[ii la 3 sptmni
distan[
C. n sifilisul latent precoce: Doxiciclina 200 mg/zi 30 zile, n caz de alergie la Penicilin
D. n neurosifilis Gentamicina perfuzii
E. n sifilisul primar: Penicilina M 18-24 M Ui/zi;
15.Reac[ia Herxheimer in sifilisul secundar si ter[iar presupune urmtoarele, cu
excep[ia:
A. Tratament cu paracetamol si corticoizi
B. Erup[ie cutanat
C. Febr
D. Spasm bronic
E. Poliadenopatii
Complement multiplu:
1. Sunt semne locale n infec[iile cu transmitere sexual:
A. Sancru bucal
B. Dureri pelviene
C. Orhiepididimita
D. Salpingita
E. Adenopatii inghinale
164
2. Sunt semne generale n infec[iile cu transmitere sexual:
A. Conjunctivit
B. Febr
C. Erup[ie cutanat
D. Leucoree
E. Sancru bucal
3. Sunt false cu privire la bilan[ul serologic n infec[iile cu transmitere sexual, mai pu[in:
A. Serologie parazitoze
B. TPHA-VDRL
C. Prelevat vaginal n caz de leucoree
D. Examen coproparazitologic
E. Uroculturi
4. Sunt manifestri clinice n infec[ia cu gonococ:
A. Priapism
B. Disfunc[ie erectil
C. Cervicit
D. Anorectit, deseori asimptomatic
E. Dureri abdominale
5. Sunt rspunsuri false cu privire la manifestrile clinice n infec[ia gonococic:
A. Salpingita prezint risc de sterilitate tubar
B. Secundar unei infec[ii netratate poate sa apar o form diseminat cu febra,
poliartrita, pustuloza
C. Adenopatiile inghinale sunt manifestri frecvente
D. Cervicit este deseori eviden[iat prin leucoree
E. Laringita este deseori asimptomatic
165
6. Sunt afirma[ii adevrate referitor la diagnosticul infec[iei gonococice:
A. Este sugerat de examenul clinic in formele purulente
B. Examenul direct este concludent doar la femei
C. n formele neclasice se realizeaz culturi
D. Se realizeaz un prelevat uretral, naintea primei mic[iuni
E. n caz de suspiciune se pot preleva probe din faringe i anus
7. Despre chlamidioza este adevarat urmtoarea afirma[ie:
A. Chlamidia trachomatis este o bacterie extracelular
B. Chlamidia este responsabil i de infec[ii digestive
C. Chlamidia poate da trahom
D. Limfogranulomatoza veneric (LGV) evolueaz in 4 faze
E. Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter asociaza uretrita, conjunctivita si poliatrita
8. Sunt adevrate afirma[iile despre limfogranulomatoza veneric:
A. Evolueaz in 3 faze
B. n faza primar apar leziuni cutaneo-mucoase papulare anale
C. Faza secundar apare la ani dupa cea primar
D. n faza secundar apar adenopatii, cel mai frecvent inghinale
E. Faza ter[iar este caracterizat de apari[ia fibrozei i a tulburrilor de drenare
limfatic
9. Cu privire la diagnosticul chlamidiozei, sunt false urmtoarele, cu excep[ia:
A. PCR este tehnic de referin[
B. Serologia este tehnica de referin[
C. PCR este pu[in relevant i se realizeaz doar pentru diagnosticarea formelor
profunde sau a complica[iilor
D. Serologia nu disociaz Chlamidiae trachomatis de Chlamidiae pneumoniae
E. Se recolteaza o prob din mucoasa uretral, o prob de urin, sau un frotiu cervico-
vaginal
166
10. Sunt afirma[ii corecte privind tratamentul chlamidiozei:
A. Depinde de locul infectat
B. n leucogranulomatoza veneric: Penicilin G i.v.
C. n prostatite i orhiepididimite: fluorochinolone
D. n salpingite: Amoxicilin-Acid clavulanic (10 zile)+Doxiciclin (21 zile)
E. n uretrite i cervicite: Ciprofloxacina
11. Sunt caracteristice sifilisului primar:
A. n acest stadiu poate aprea neurosifilisul
B. Sancrul sifilitic apare cel mai frecvent la nivelul palmelor i tlpilor
C. Sancrul sifilitic este o ulcera[ie frecvent unic superficial, indolor
D. Sancrul cicatrizeaz spontan
E. Pot aprea semne generale ca febra sau hepatosplenomegalie
12.Sunt afirma[ii false despre sifilisul secundar:
A. Sifilidele sunt leziuni tardive
B. Rozeola sifilitic este foarte contagioas
C. Semnele generale sunt absente
D. Apare la aproximativ ase sptmni dupa sancru
E. Se ntlnesc plci mucoase sau alopecie
13.dentifica[i afirma[iile corecte referitoare la neurosifilis:
A. Are ca forme tardive tabesul, goma sifilitic si paralizia general
B. Poate sa apar n stadiile secundar si ter[iar
C. Se poate identifica o meningit
D. Formele tardive apar frecvent
E. Se poate ntlni afectare oftalmic
14.Sunt adevrate despre diagnosticul n sifilis:
A. VDRL-ul este un test non-treponemic
B. VDRL+/THPA-: cicatrice serologic a unui sifilis vechi (sau treponematoz non
veneric);
C. Testul de imunofluorescent indirect se face pentru confirmarea bolii in caz de
VDRL-/THPA-;
D. THPA este un test non treponemic
E. Diagnosticul direct este specific, dar deseori greu de realizat n practic
167
15.Sunt afirma[ii adevrate despre sifilis:
A. n sifilisul primar se administreaz penicilina G 18-24 M Ui/zi in 6 perfuzii 14-21 zile
B. n sifilisul ter[iar apar manifestri generale
C. Sancrul este situat frecvent la nivelul glandului sau vulvei
D. Diagnosticul direct presupune realizarea VDRL si THPA
E. Sifilidele sunt leziuni papuloase, armii, scuoamoase
16.Despre sifilis sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, mai pu[in:
A. n caz de alergie la Penicilin G, se administreaz flourochinolone
B. VDRL+/THPA- semnific un test fals pozitiv
C. n sifilisul primar se prescrie Benzatin benzilpenicilina M U i.m. x 3 injec[ii la o
sptmn distan[
D. Sancrul prezint adenopatie neinflamatorie satelit
E. Rozeola sifilitic este o leziune precoce n sifilisul secundar
17.Bilan[ul care trebuie realizat n infec[iile cu transmitere sexual, trebuie s cuprind:
A. Serologie HV 1 si 2 (cu acordul pacientului)
B. Examen clinic
C. Anamneza semnelor func[ionale
D. Examen imunohistochimic
E. Biopsii
18.Sunt afirma[ii false cu privire la infec[iile cu transmitere sexual, cu excep[ia:
A. Chlamidia este responsabil de infec[ii oculare
B. n infec[ia gonococic tratamentul presupune administrare de Norfloxacina (250 mg
i.m.)
C. Sancrul este caracteristic sifilisului secundar
D. Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter asociaz balanita/vaginita, adenopatii inghinale
si sterilitate
E. n tratamentul sifilisului secundar, n caz de alergie la Penicilina G, se
adiministreaz Doxiciclina
168
19. Reac[ia Herxheimer n sifilis presupune:
A. Scurgeri uretrale
B. Febr
C. Poliadenopatii
D. Hepatosplenomegalie
E. Erup[ie cutanat
20. Sunt factori de risc recunoscu[i pentru apari[ia infec[iilor cu transmitere sexual:
A. Consumul de droguri i.v.
B. Antecedente de infec[ii cu transmitere sexuala
C. Nivel socio-economic nefavorabil
D. Sexul feminin
E. Perioada primelor doua decenii ale vie[ii sexuale
169
NFECLE NOSOCOMALE (pag. 339-341)
Complement simplu:
1. Aspectele importante n infec[iile nosocomiale sunt urmtoarele , cu excep[ia:
A. Aspectele medicale
B. Aspectele economice
C. Aspectele profilactice
D. Aspectele administrative
E. Aspectele juridice
2. Despre infec[iile nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Reprezint infec[ii prezente n perioada de incuba[ie la nceputul managementului
medical
B. Sunt boli frecvente cu mortalitate important
C. Se refer la ngrijirea curativ
D. Se refer la ngrijirea profilactic
E. Se refer la activitatea de diagnosticare
3. O singur afirma[ie dintre cele enumerate mai jos este fals:
A. Prevalen[a infec[iilor nosocomiale este de 10%
B. Bacteriile sunt pu[in rezistente la tratament
C. Mortalitatea cauzat de infec[iile nosocomiale este de cteva mii de cazuri pe an
D. nfec[iile nosocomiale pot surveni i n afara spitalului
E. nfec[iile nosocomiale pot fi cauzate de infec[ii de plag operatorie
4. Msurile profilactice pentru combaterea infec[iilor nosocomiale sunt urmtoarele, cu
exep[ia:
A. nformarea si formarea personalului
B. Utilizarea corect a antibioticelor
C. Respectarea regulilor de igien
D. Neizolarea bacteriilor multirezistente
E. zolarea bacteriilor multirezistente
170
5. Biologic pneumopatiile infec[ioase se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Hemoculturi negative
B. zolarea unei bacterii din cile respiratorii inferioare
C. Lavaj bronhoalveolar
D. Hemoculturi pozitive
E. Aspira[ie endotraheal
6. Diagnosticul infec[iilor de plag poate fi sugerat urmtoarele semne, cu excep[ia:
A. Cicatrice inflamat
B. Cicatrice purulent
C. Examene radiologice eventuale
D. Nu necesit examen bacteriologic de plag
E. Semnele clinice trebuie s survin n primele 30 de zile de la interven[ia chirurgical
7. Afirma[iile despre infec[iile legate de catetere sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Sunt ntotdeauna infec[ii nosocomiale
B. Diagnosticul este stabilit de o cultur pozitiv a cateterului
C. Ele pot fi bacteriemice
D. ntervalul de pozitivitate al hemoculturilor recoltate pe cateter va fi mai scurt dect
cel al hemoculturilor recoltate la periferie
E. ntervalul de pozitivitate al hemoculturilor recoltate pe cateter va fi mai lung dect cel
al hemoculturilor recoltate la periferie
Complement multiplu:
1. Urmtoarele, reprezint aspectele importante n infec[iile nosocomiale:
A. Sunt boli frecvente cu mortalitate si morbiditate crescut
B. Supravegherea
C. zolarea bacteriilor multirezistente
D. giena
E. Nu se administreaz antibiotic
171
2. Ca i defini[ie, infec[iile nosocomiale reprezint:
A. nfec[ii asociate ingrijirilor medicale
B. Orice infec[ie care survine la un pacient n timpul managementului medical
C. nfec[ia poate surveni ntr-o unitate sanitar
D. nfec[ia poate surveni n afara unit[ii sanitare
E. Nu se refer la activit[ile de ngrijire curative
3. Despre infec[iile nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Au prevalen[ nalt, peste 30%
B. Sunt cauzate de infec[iile urinare
C. Sunt cauzate de infec[ii pulmonare
D. Sunt cauzate de infec[ii de plag operatorie
E. Bacteriile sunt deseori multirezistente
4. Despre profilaxia infec[iilor nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele arirma[ii:
A. nformarea pacientului este obligatorie
B. Semnalarea infec[iilor nosocomiale este obligatorie
C. Msurile profilactice sunt fundamentale pentru combaterea infec[iilor nosocomiale
D. Semnalarea infec[iilor nosocomiale nu este obligatorie
E. nfec[ia nosocomiala nu poate duce la despgubirea pacientului
5. Referitor la infec[iile urinare ca i infec[ii nosocomiale, sunt adevrate urmtoarele
afirma[ii:
A. Reprezint procentul cel mai mic de infec[ii nosocomiale
B. Sunt definite pe criteriul epidemiologie
C. Sunt definite pe criteriul clinic
D. Sunt definite pe criteriul biologic
E. Sunt definite pe criteriul radiologie
172
6. Din punct de vedere clinic, infec[iile urinare, se caracterieaza prin urmtoarele :
A. Febr
B. Frison
C. Polachiurie
D. Dureri pelvine
E. mperiozitate mictionala
7. nfec[iile urinare ca i infec[iile nosocomiale, se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Sa fie infec[ie dobndit ntr-o unitate sanitar
B. Clinca este pu[in evident
C. Bacteriuria n absen[a semnelor clinice semnaleaz o colonizare
D. Sunt cea mai frecvent cauz de infec[ii nosocomiale
E. Examenul citobacteriologic al urinei nu este neaprat pozitiv
8. Despre pneumopatiile infec[ioase, din cadrul infec[iilor nosocomiale, se
A. Reprezint 10% din infec[iile nosocomiale
B. Diagnosticul se bazeaz pe semne clinice
C. Diagnosticul se bazeaz pe semne biologice
D. Diagnosticul se bazeaz pe semne radiologice
E. Principalul factor de risc este intubarea endotraheal
9. Diagnosticul pneumopatiilor infec[ioase, n cadrul infec[iilor nosocomiale, se face
lund n considerare:
A. Febra
B. Opacitti pulmonare recent aprute
C. Hemoculturi negative
D. Nu se pot izola bacterii din cile aeriene inferioare
E. Antigen urinar Legionella pozitiv
173
10. Despre infec[iile de plag operatorie, din cadrul infec[iilor nosocomiale, se poate
afirma :
A. Reprezint pn la 15% dintre infec[iile nosocomiale
B. Se caracterizeaz prin semne clinice
C. Nu apar semne radiologice niciodat
D. Apar semne biologice
E. Reprezint 10% dintre infec[iile nosocomoiale
11. Semnele clinice apar n cazul infec[iilor de plag, din cadrul infec[iilor nosocomiale:
A. La 45 de zile de la interven[ia chirurgical
B. La 30 de zile de la interven[ia chirurgical
C. La 2 ani n cazul implantrii de material strin
D. n decursul primului an n cazul implantrii de material strin
E. n cazul infec[iilor de plag ca i infec[ii nosocomiale, semnele pot surveni oricnd
de la interven[ia chirurgical
12. Referitor la infec[iile legate de catetere, din cadrul infec[iilor nosocomiale, sunt
adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Reprezint 10% dintre infec[iile nosocomiale
B. Apar mai frecvent in cazul cateterelor periferice
C. Apar mai frecvent in cazul cateterelor centrale
D. Reprezint 15% dintre infec[iile nosocomiale
E. Nu sunt ntotdeauna considerate infec[ii nosocomiale
13.Msurile de igien n cazul infec[iilor nosocomiale vizeaz:
A. gienizarea zilnic a spa[iilor conform protocolului stabilit
B. Purtarea mnuilor numai sterile
C. Purtarea mtilor
D. Sterilizarea instrumentelor conform protocolului stabilit
E. Eliminarea deeurilor
174
14.n cazul infec[iilor nosocomiale, exist situa[ii care necesit izolarea, cum ar
fi:
A. Tuberculoza
B. Pneumonii bacterine
C. Bacterii multirezistente
D. nfec[ii urinare
E. Pacient imunodeprimat
i
175
SEPTCEMA (pag. 370-375)
Complement simplu:
1. Aspectele importante ale septicemiei sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Evaluarea toleran[ei
B. Cutarea semnelor de gravitate
C. dentificarea unei por[i de intrare
D. Fr identificarea localizrilor secundare
E. Confirmarea bacteriemiei prin hemoculturi
2. Defini[ia clinic a sindromului de rspuns inflamator sistemic (SRS), cuprinde
urmtoarele, cu excep[ia:
B. Frecven[a cardiaca peste 90/min
C. Hiperleucocitoza peste 20000/mm
3
D. Febra sub 36C
E. Leucopenia mai mult de 10% celule imature
3. Tabloul de sepsis asociat cu disfunc[ia de organ se manifest astfel, cu excep[ia:
A. nsuficien[ respiratorie
B. Consecin[e hematologice
C. Hipotensiune
D. nsuficien[ cardiac grav
E. Consecin[e hemodinamice
4. Consecin[ele neurologice care apar n tabloul de sepsis, asociat cu disfunc[ia de
organ, sunt:
A. Confuzie
B. Agita[ie
C. Dezorientare
D. Torpoare
E. Febr
176
5. Riscul de hipoperfuzie tisular ce caracterizeaz ocul septic, apare:
A. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este sub 70mmHg
B. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este sub 90mmHg
C. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este peste 70mmHg
D. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este peste 90mmHg
E. Cnd [(PAS+2PAD/3)] este egal cu 70mmHg
6. n diagnosticul de sindrom de rspuns inflamator sistemic, semnele de graviditate
imediat sunt, cu excep[ia:
A. Hipotensiune
B. Marmorare
C. Scderea local a temperaturii cutanate (genunchi)
D. Oligurie
E. Hipertensiune
7. Hemoculturile pot fi recoltate n orice moment n urmtoarele afec[iuni: A. Meningit
lntec[n urinare
C. Endocardit
D. Meningoencefalit
E. Pneumonii
8. Elementele n favoarea unei insuficien[e de organ sunt, cu excep[ia:
A. nsuficien[ renal
B. Acidoz metabolic
C. Trombocitoz
D. Coagulare intravasculara diseminat
E. nsuficien[ hepatocelular
9. Examene orientate clinic n cazul septicemiei sunt, cu excep[ia:
A. Examen imagistic specific al situs-ului infectat
B. Radiografie toracic
C. Examen citobacteriologic al sputei
D. Punc[ie sinusal
E. ECBU
177
10. Dac poarta de intrare este tubul digestiv, factorii favorizan[i pentru apari[ia
septicemiei, sunt, cu excep[ia:
A. Tumorile
B. Diverticuloza
C. Hipertensiune portal
D. Vrst naintat
E. Chirurgia
11. Dac poarta de intrare este sistemul urinar, factorii favorizan[i pentru apari[ia
septicemiei, sunt, cu excep[ia:
A. Prezen[a obstacolelor pe cile urinare
B. Manipulare instrumental
C. Sonda vezical permanent
D. Alimenta[ie parenteral
E. Sarcin
12. Tratamentul antiinfec[ios n caz de septicemie se realizeaz astfel, cu excep[ia:
A. Este ini[iat n urgen[ dup recoltarea probelor microbiologice
B. Durata tratamentului este de 10-15zile
C. Tratamentul poate fi prelungit la nevoie
D. Antibioterapia de prima inten[ie depinde de germenul suspectat
E. Tratamentul nu este ghidat de contextul clinic
13. Monitorizarea clinic n caz de septicemie, ia in calcul urmtoarele, cu excep[ia:
A. Frecven[a cardiac i respiratorie
B. Presiune arterial
C. Toleran[a la antibiotice
D. Func[ii inferioare
E. Examen clinic
178
14. Supravegherea tratamentului din punct de vedere clinic, se face lund n
considerare urmtoarele, cu excep[ia:
A. Starea general
B. Poarta de intrare
C. Curba termic
D. Localizrile secundare
E. Repetarea hemoculturilor
Complement multiplu:
1. Termenul bacteriemie desemneaz:
A. Prezen[a bacteriei n snge
B. Obiectivarea bacteriemiei ntr-o hemocultur;
C. Obiectivarea bacteriemiei n mai multe hemoculturi
D. Se prefer termenul de bacteriemie nu de septicemie
E. Se prefera termenul de septicemie nu de bacteriemie
2. Defini[ia clinic a sindromului de rspuns inflamator sistemic (SRS), cuprinde:
A. Lipsa febrei
B. Leucopenia < 4000/mm3
C. Febra peste 38 grade Celsius
D. Hiperleucocitoza peste 12000/mm3
E. Frecven[a respiratorie si cardiac normal
3. Tabloul de sepsis asociat cu disfunc[ia de organ, se manifest prin urmtoarele:
A. Fr consecin[e hemodinamice
B. Marmorare
C. Respira[ie normal
D. nsuficien[ renal
E. Tulburri de coagulare
4. Despre mortalitatea aparut n cazul ocului septic, sunt adevrate urmtoarele
afirma[ii:
A. Nu este mare
B. Este relativ
C. Este de 50%
D. Nu este influen[at de alte comorbidit[i
E. Este cu atat mai mare cu ct pacientul prezint un teren fragil
5. Semnele de gravitate imediat n diagnosticul de SRS sunt:
A. Diureza spontan sub 0,5ml/kg/or
B. Hipotensiune
C. Hipertensiune
D. Semne cutanate
E. Semne de anomalie a perfuziei tisulare
6. Purpura fiilminans:
A. Uneori asociaz febr
B. Purpura cu extensie rapid
C. Pacientul poate face tratament ambulator
D. Purpura fulminans este o urgen[ vital absolut
E. Se manifest cu sindrom meningeal
7. Terenul cu risc in apari[ia purpurei fulminans este:
A. Toxicomanie
B. Prezen[a de material strin
C. Perioada postoperatorie tardiv
D. munosupresie dobndit
E. Fr imunosupresie congenital
8. Referitor la hemoculturi, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Se recolteaz nainte de instituirea oricrei antibioterapii
B. Se recolteaza dou flacoane pe serie
C. Se fac 3 serii de hemoculturi/24 de ore
D. Se recolteaz aproximativ 30ml de snge
E. Se recolteaz aproximativ 10ml de snge
180
9. Referitor la hemoculturile pozitive in septicemie, sunt adevrate urmtoarele:
A. Confirm bacteriemia
B. Dac identificarea arat mai mul[i germeni diferi[i se ia n considerare o poart de
intrare particular (cutanat, digestiv)
C. Este de preferat ca mai multe probe de hemocultur s fie pozitive
D. Este vorba de obicei de un singur germen
E. Nu poate fi vorba de poarta de intrare cutanat
10.0 singur hemocultur pozitiv sugereaz:
A. Germenul este un patogen
B. Germenul este un comensal al pielii
C. Poten[ial un contaminant n timpul actului recoltrii
D. Este un diagnostic de certitudine de bacteriamie
E. Nu este necesar recoltarea altei probe
11. Referitor la hemoculturile negative, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Elimin diagnosticul de bacteriemie
B. Pot fi germeni cu cretere lent sau ciuperci
C. Nu elimin diagnosticul de bacteriemie
D. Pot exista hemoculturi negative n caz de tratament antibiotic recent
E. n caz de recoltare nu exist posibilitatea de a avea hemoculturi negative
12.n cazul sindromului inflamator biologic, pot sa apar:
A. Hiperleucocitoza
B. Trombocitoza
C. PCR ridicat
D. Procalcitonina ridicat
E. VSH cu valori normale
13.Elementele ce influen[eaz diagnosticul n favoarea unei insuficien[e de organ sunt:
A. Creterea ureei si creatininei n snge
B. Acidoza metabolic
C. Scderea factorilor de coagulare
D. nsuficien[a hepatocelular
E. Alcaloza metabolic
181
14.Examene orientate clinic n cazul septicemiei sunt:
A. Punctie lombar
B. Examen citobacteriologic al sputei
C. Examen imagistic specific al situs-ului infectat
D. Fr radiografie toracic
E. ECBU
15.Dac poarta de intrare sunt tegumentele, factorii favorizan[i pentru apari[ia
septicemiei, sunt:
A. nterven[iile chirurgicale
B. Plgile '
C. Toxicomania
D. Montarea de cateter
E. Arsurile
16.Dac poarta de intrare sunt cile biliare, factorii favorizan[i pentru apari[ia
septicemiei, sunt:
A. Litiaza biliar
B. Cateterismul retrograd
C. Chirurgia
D. Alcoolismul
E. Toxicomania
17. Dac poarta de intrare este endocardul, factorii favorizan[i pentru apari[ia
septicemiei, sunt:
A. Existen[a unei valvulopatii
B. Chirurgie dentara
C. Cateterism retrograd
D. Cateter venos
E. Toxicomanie
18. Diagnosticul diferen[ial al septicemiei, se face cu urmtoarele afec[iuni:
A. Soc cardiogen
B. Febr acut
C. Embolie pulmonar
D. Tuberculoz
E. Soc hipovolemic
182
19.Principiile de management n caz de septicemie constau n:
A. Spitalizare de urgen[
B. Spitalizare ambulatorie
C. Montarea unui cateter pentru abord venos
D. Montarea unei sonde naso-gastrice
E. Supraveghere clinic
20. Men[inerea func[iilor vitale n caz de oc se realizeaz astfel:
A. Oxigenoterapie
B. Fr intubare sau ventilare mecanic
C. Epurare extrarenal de urgen[
D. Expansiune volemic
E. Tratarea insuficien[ei circulatorii
11. L/e spre tratamentul antnntec[ios in caz ae septicemie, sunt aaevarate urmtoarele
afirma[ii:
A. Este un tratament sigur de la nceput
B. Tratamentul antibiotic se face pe cale intravenoas
C. Cel mai adesea se face biterapie
D. Durata tratamentului este de obicei peste 20 de zile
E. Tratamentul este ini[ial probabilist
22.Monitorizarea clinic n caz de septicemie, ia n calcul urmtorii parametri:
A. Temperatura
B. ntoleran[a la antibiotice
C. Oximetria pulsului
D. Func[ii superioare
E. Diureza
23. Supravegherea tratamentului din punct de vedere clinic, se face lund n
A. Curba termic
B. Poarta de intrare
C. Repetrea hemoculturilor
D. dentificarea unei complica[ii iatrogene
E. Localizri secundare
183
24. Supravegherea tratamentului din punct de vedere biologic, se face lund n
considerare urmtoarele: A. nemograma
B. Curba termic
C. CPR
D. Localizrile secundare
E. Hemostaza
25.n caz de persisten[ a febrei, sunt necesare urmtoarele:
A. Repetarea hemoculturilor
B. Verificarea por[ii de intrare
C. dentificarea unei complica[ii iatrogene
D. Verificarea caracterului adecvat al antibioterapiei
E. Se determin CPR
184
PROFLAXA TETANOSULU (pag. 367- 369)
Complement simplu:
1 - Aspectele importante n profilaxia tetanosului sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Bacterie ubicuitar
B. Boal mortal
C. Nu trebuie vaccinate persoanele afectate
D. Boala trebuie declarat obligatoriu
E. Boala permite vaccin cu eficacitate nalt
2. Tratamentul simptomatic al tetanosului const n urmtoarele, cu excep[ia:
A. Alimenta[ie parenteral
B. Anticoagulant profilactic
C. Curarizare
D. ntubare
E. Nu necesit traheotomie
3. n faza de complica[ii a tetanosului apar urmtoarele semne, cu excep[ia:
A. Trombocitoza
B. Sindroame disautonome
C. Decompensarea tarelor preexistente
D. Trombocitopenie
E. Complica[ii de decubit
4. Tratamentul curativ al tetanosului const in urmtoarele, cu excep[ia:
A. Vaccinarea
B. Seroterapie
C. Antibioterapie sigur de la nceput
D. Cur[area plgii
E. Debridarea plgii
185
A. Este o boal infec[ioas
B. Produs de bacii gram pozitiv, anaerob
C. Produs de bacii gram negativ aerob
D. Bacilul se gsete n tubul digestiv al animalelor
E. Nu este o boal mortal
2. Sunt caracteristici ale tetanosului:
A. Ptrunderea n organism se face prin plgi cutanate sau mucoase
B. Bacilul nu rezist in condi[ii de anaerobioz
C. Boala se caracterizeaz prin spasticitate muscular
D. Dezvoltarea bacteriei nu are efect dect dac pacientul nu este vaccinat
E. Toxina se deplaseaz n organism centrifug
A. Este responsabil de 400000 decese/an
B. Mortalitatea este mai crescut la nou-nscu[i
C. Este a treia cauz de mortalitate la nou-nascu[i
, nxista transmitere interuniana in Czui tetanosuiui E. O vaccinare n mas este
singurul mijloc de a controla apari[ia tetanosului
4. Din punct de vedere clinic, n faza prodromal, boala se manifest astfel:
A. Caracteristica principal este apari[ia trismusului
B. Trismusul este permanent
C. Trismusul este asociat cu febra foarte mare
D. Trismusul este ireductibil
E. Aceast faz nu este amenin[toare de via[, pentru c progresia ei nu este
rapid
186
5. Referitor la forma simpl a tetanosului, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Nu apar semne de distonie neurovegetativ
B. Este afectat mai nti faringele
C. Contracturile sunt generalizate
D. Nu sunt afectate trunchiul i membrele
E. Diagnosticul este clinic
6. Referitor la tetanos, faza de complica[ii a bolii se caracterizeaz prin urmtoarele
semne:
A. Suprainfec[ii, mai ales pulmonare
B. Fr decompensarea tarelor existente
C. Complica[ii tromboembolice
D. Fr complica[ii de decubit
E. Sindroame disautonome
7. Diagnosticul diferen[ial al tetanosului se face cu:
A. Cauze dentare
B. Cauze articulare
C. Cauze neurologice centrale
D. Articula[ia temporomandibular
E. Meningitele
8. Tratamentul curativ al tetanosului const n:
A. Cur[area si debridarea plgii
B. Nu necesit vaccinare
C. Tetanosul este o boal imunizant
D. Seroterapie
E. Antibioterapie probabilist
187
A. Este obligatorie
B. Prima vaccinare cuprinde trei injec[ii la interval de o lun la varsta de 2,3 si 4
C. La vrsta adult este recomandat un rapel la 10 ani
D. Vaccinul con[ine anatoxina tetanic
E. Toxina cu putere patogen
188
MENNGTELE NFECOASE S MENNGOENCEFALTELE
ADULTULU (pag. 289-293)
1. n cazul unei meningite cu lichid purulent, dac examenul bacteriologic arat coci
gram pozitivi, cel mai probabil este vorba, despre:
A. Streptoccocus pneumoniae
B. Mningococi
C. Haemophilus influenzae
D. Haemophilus pneumoniae
E. Listeria monocytogenes
2. Referitor la meningita cu lichid "purulent", dac examenul bacteriologic direct arat
"coci gram pozitivi", sunt adevrate informa[iile urmtoare, cu excep[ia:
A. Este determinat mai degraba de pneumococi
B. Debutul este brutal
C. n cazul n care pacientul are asplenie, atitudinea este de vaccinare i adminsitrarea
de Penicilin pe termen lung
D. n cazul n care exist antecedente de traumatism cranian, atitudinea de urmat este
identificarea i tratarea eventualei bree osteomeningiene
E. Apare de obicei ca urmare a unei Rinofaringite
3. Referitor la meningita cu lichid "purulent" , la care examenul bacteriologic direct arat
"coci gram negativi", sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Debutul este de obicei brutal
B. Apare ca urmare a unei rinofaringite
C. Tratament curativ dureaz 7 zile
D. Este determinat mai degrab de ctre miningococi;
E. n cazul n care exist n antecedente un traumatism cranian, atitudinea ce trebuie
avut in vedere este aceea de identificare a eventualei bree osteomeningiene
189
4. Referitor la meningita cu lichid "purulent", dac examenul bacteriologic direct
arat"bacili gram pozitivi", sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. nstalarea este brutal
B. nstalarea este subacut
C. Este vorba probabil de o Li sterioz
D. Pot fi afecta[i nervii cranieni
E. Apare mai degrab n cursul sarcinii
5. Referitor la meningita cu lichid "purulent", dac examenul bacteriologic direct arat
"barili gram pozitivi", sunt false urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. nstalarea este brusc
B. Nu sunt afecta[i nervii cranieni in aceast patologie
C. Apare frecevent la purttorii unei bree osteomeningiene
D. Apare mai frecevent la cirotici
E. Preven[ia const n vaccinare
Complement multiplu:
15.Sindromul meningeal, se definete prin urmtoarele:
F. Febr
G. Frison
H. Cefalee intens
. Redoare meningeal J. Fotofobie
16.Despre examenul LCR, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Se realizeaz cu ajutorul punc[iei lombare
B. Se realizeaz cu ajutorul punc[iei sternale
C. Diagnosticul de meningit se pune dac exist mai mult de 5 elemente/mm
3
D. Meningita se numete "purulent" dac majoritatea elementelor sunt polinucleare
E. Meningita se numete "purulent" dac majoritatea elementelor sunt limfocite;
190
17.Despre examenul LCR, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Se realizeaz cu ajutorul punc[iei lombare
B. Diagnosticul de meningit se pune dac exist mai mult de 10 elemente/mm
3
C. Meningita se numete "cu lichid claf'dac majoritatea elementelor sunt polinucleare
D. Meningita se numete"cu lichid clar" dac majoritatea elementelor sunt limfocite
E. Meningita se numete "purulent" dac majoritatea elementelor sunt polinucleare
18.Despre meningita cu lichid "purulent", la care examenul bacteriologic direct arat
coci gram pozitivi, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Debutul este n general insidios
B. Debutul este n general brutal, cu tulburri de vigilen[
C. Apare n special, la etilici, splenecetomiza[i
D. Tratamentul curativ este de 15 zile
E. n cazul existen[ei n antecedente a unui traumatism cranian, se are n vedere
identificarea i eventual tratarea breei osteomeningiene
19.Despre meningita cu lichid "purulent", la care examenul bacteriologic direct arat
"coci gram negativi", sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este vorba probabil de pneumococi
B. Este vorba probabil de meningococi
C. Vaccinarea este imposibil pentru serotipurile A i B
D. De obicei debutul este insidios
E. De obicei debutul este brutal
20.Referitor la meningita cu lichid"purulent" la care examenul bacteriologic arat "coci
gram negativi", sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Debutul este brutal
B. De obicei apare ca urmare a unei rinofaringite
C. Apare mai degrab la btrni
D. Apare mai degrab la adul[ii tineri
E. Ca metod de preven[ie, subiec[ii diagnostica[i, se declar obligatoriu
191
21.Referitor la meningita cu lichid "purulent", la care examenul bacteriologic direct
arat" bacili gram pozitivi", sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Apare ca urmare a unei rinofaringite
B. nstalarea este brutal
C. nstalarea este subacut
D. Apare mai frecvent n sarcin, la nou nscu[i i la pacien[ii cirotici
E. Tratamentul curativ dureaz 21 de zile
22. Referitor la meningita cu lichid"purulent", la care examenul bacteriologic direct
arat" bacili gram pozitivi", sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. nstalarea este brutal
B. nstalarea este subacut
C. Apare ca urmare a unei rinofaringite
D. Tratamentul curativ dureaz 7 zile
E. Tratamentul curativ dureaz 21 de zile
9. Referitor la meningita cu lichid "purulent", la care examenul bacteriologic direct arat
"bacili gram negativi", sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este vorba cel mai probabil despre Listeria monicytogenes
B. Este vorba cel mai probabil despre Strepcoccus pneumoniae
C. Este vorba cel mai probabil despre meningococi
D. Este vorba cel mai probabil despre Haemophilus influenzae
E. O cauz posibil este o infec[ie n sfera ORL la copiii nevaccina[i
23.Despre neuropaludism, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Debutul este insidios
B. Debutul este rapid
C. Pot apare convulsii
D. Se soldeaz cu decesul n absen[a tratamentului
E. Valori mari ale glicemiei apar frecvent
192
24.Despre afec[iuni asociate cu neuropaludismul, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Apare hipoglicemia
B. Apare hiperglicemia
C. Apare insuficien[a respiratorie
D. Apare insuficien[a renala
E. Coagularea intravascular este rareori asociat
25.Diagnosticul diferen[ial al unei meningite cu HSV se face cu:
A. Neuropaludismul
B. Listerioza
C. Tuberculozele neuromeningiene
D. nfec[ia cu HV i complica[iile stadiului SDA
E. Astmul bronic
26.Complica[iile meningoencefalitei cu HSV sunt urmtoarele:
A. n faza acut - edem i chiar decesul
B. n faza cronic - edem i chiar decesul . Epilepsie refractara
D. Tulburri de memorie
E. Tulburri afazice
27.Despre meningoencefalit cu HSV, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Acest diagnostic se suspecteaz n cazul instalrii brutale sau rapide
B. Apare sindromul meningeal (tulburri de memorie, tulburri de comportament)
C. Apar semne encefalice (tulburri de memorie, tulburri de comportament)
D. Apare sindromul meningeal (cefalee intens, redoarea cefei)
E. Complica[iile sunt mai frecevente, cu ct tratamentul este nceput mai trziu
28. Despre meningoencefalita cu HSV, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Tabloul clinic se instaleaz insidios
B. Tabloul clinic se instaleaz brusc
C. Examenul direct al LCR, nu identific un germene
D. RMN-ul sau CT-ul arat n mod tipic leziuni bilaterale
E. RMN-ul sau CT-ul arat n mod tipic leziuni unilaterale
193
29.Urmtoarele reprezint complica[ii ale meningitelor purulente:
A. Socul septic
B. Hidrocefalie cu presiune intracranian crescut
C. Com
D. Epilepsia
E. Tulburri hidroelectrolitice
30.Urmtoarele reprezint complica[ii ale meningitelor purulente:
A. Hidrocefalia
B. Coagularea intravascular diseminat
C. nsuficien[a renal
D. nsuficien[a hepatic
E. Surditate
194
HEPATO-GASTROENTEROLOGE
DAREEA ACUT S DESHDRATAREA LA ADULT (pag. 403-407)
Complement simplu:
1. Diareea acut se definete ca:
A. Emisia de mai mult de 4 scaune/zi;
B. Emisia de scaune moi/lichide;
C. Emisia de scaune moi instalat insidios;
D. Scaune diareice prezente de aproximativ 10 zile;
E. Scaune diareice prezente de aproximativ o lun.
2. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la diareea acut?
A. Aproximativ 1% din diareile acute necesit spitalizare;
B. Reprezint o problem major numai n [rile n curs de dezvoltare;
C. Reprezint aproximativ 5 milioane din consulta[iile de la medicul de familie;
D. Nu are cauza infec[ioas n general;
E. Reprezint cauza a aproximativ 2 milioane din concediile medicale;
3. Diareea acut asociaz urmtoarele semne extradigestive:
A. Vrsturi;
B. Sete;
C. Alterarea strii generale;
D. Febr;
E. Artralgii;
4. Urmtoarele afirma[ii reprezint semne de deshidratare n diareea acut, cu excep[ia:
A. Palpita[ii;
B. Vertij n ortostatism;
C. Sete;
D. Alterarea strii generale;
E. Uscciunea mucoaselor;
195
5. Sindromul gastroenteric este caracterizat de urmtoarele:
A. Afectare colic invaziv;
B. Diaree "banal";
C. Diaree profuz i apoas;
D. Sindrom septic franc;
E. Diaree cu numeroase scaune;
6. Sindromul dizenterie prezint urmtoarele, cu excep[ia:
A. Distructie celular;
B. Megacolon toxic;
C. Risc de perfora[ie;
D. Sindrom pseudogripal;
E. Sindrom rectal;
7. Diareea hidroelectrolitic se caracterizeaz prin:
A. Diaree profuz;
B. Diaree invaziv;
C. Deshidratare uoar;
D. Prezen[a de glere;
E. Prezen[a de snge;
8. Examenul parazitologic al scaunului, este indicat n caz de:
A. Diaree nosocomial;
B. Diaree persistent;
C. Diaree mai mult de 7 zile, n ciuda tratamentului antibiotic;
D. Diaree nso[it de deshidratare sever;
E. Sindrom dizenterie;
9. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre explorarea sangvin n diareea
acut?
A. Hemoculturi doar n caz de febr;
B. CRP n mod uzual;
C. Bilan[ hepatic dac exist suspiciune de febr tifoid;
D. hemoculturi doar dac exist hipotermie;
E. nu este necesar ionograma;
196
10. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre Stafilococul auriu?
A. Are perioad de incuba[ie lung;
B. Are peripoada de incuba[ie scurt;
C. Exist 2 enterotoxine;
D. Produce un sindrom holeriform;
E. Produce diareea cltorilor;
11. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre holer?
A. Contaminarea este alimentar;
B. Este freceventa n Romnia;
C. Vrsturile reprezint un simptom prezent n prim plan;
D. Tabloul clinic este n general pu[in sever;
E. Produce deshidratare rapid;
12. Referitor la diareea turitilor, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Se mai numete i "turista";
B. Este produs de E.coli enterotoxigen;
C. ncuba[ia este scurt;
D. Con[ine toxine termostabile;
E. Con[ine toxine termolabile;
13. Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz sindromul dizenterie produs de
Campylobacter Jejuni?
A. Tabloul clinic este sever
B. Poliradiculonevrita acut Guillain-Barre este recunoscut ca fiind o complica[ie
postinfectioasa;
C. Produce eritem nodos;
D. Produce sindrom hemolitic;
E. Produce sindrom uremie;
197
14. Urmtoarele afirma[ii caracterizeaz sindromul dizenterie produs de Salmonel, cu
excep[ia:
A. Pete lenticulare;
B. Serologia Widal pot ajuta la stabilirea diagnosticului;
C. Scaune diareice cu aspect glbui, de suc de pepene;
D. Declararea este obligatorie;
E. Prognosticul este bun, chiar i n absen[a tratamentului;
15. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre principiile de tratament n
diareea acut?
A. Tratamentul este doar simptomatic;
B. Derivate morfinice n diareea invaziv;
C. Salmoneloza - macrolid 5 zile;
D. Vibrio cholerae - Doxiciclina n doza unic;
E. Clostridium difficile - tratament empiric cu Vancomicina i.v 10 zile;
16. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre diareea acut cu Yersinia?
A. Yersinia enterocolitic produce un sindrom dizenterie clasic;
B. Exist numeroase serotipuri;
C. Tabloul clinic este sever;
D. ncuba[ia este scurt;
E. Produce o erup[ie rozeoliforma;
17. Diareea acut cu Shigela este caracterizat de urmtoarele:
A. Produce faimosul sindrom hemolitic - uremie
B. Produce un sindrom holeriform
C. Exist numeroase serotipuri;
D. Con[ine o enterotoxina termostabil patogena;
E. Diareea este un simptom ce apare n plan secund;
18. Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz diareea cu Clostridium perfrigens?
A. ncuba[ia este lung;
B. Tablou clinic analog celui din infec[ia cu Stafilococul auriu;
C. Se mai numete i "turista"
D. Produce deshidratare amenin[toare de via[;
E. Apar complica[ii postinfectioase;
198
19. Gastroenteritele virale sunt caracterizate de urmtoarele, cu excep[ia:
A. Sunt cele mai frecvente;
B. Sunt produse de Calcivirus, Rotavirus;
C. Transmiterea este interumana;
D. Contagiozitatea este crescut;
E. Survine frecevent vara;
20. Deshidratarea global din diareea acut este descris prin:
A. Sete intens;
B. Uscciunea mucoaselor;
C. Febr;
D. Tulburri neuropsihice;
E. Semne de irita[ie peritoneal;
Complement multiplu:
1. Care din urmtoarele afirma[ii despre diareea acut sunt adevrate?
A. Reprezint prima cauz de mortalitate infantil n [rile din lumea a ll-a
B. Reprezint o problem major de sntate public
C. Aproximativ 3% dintre diareile acute necesit management din partea unui medic
specialist;
D. Un numr mic de diarei au cauza infec[ioas;
E. Diareea este definit prin emisia de scaune moi sau lichide, cu durata de peste 14
zile;
2. Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz diareea acut?
A. Scopul principal este identificarea profilului diareei;
B. Semnele generale asociate: sete, erup[ie cutanat;
C. Semnele digestive asociate: grea[, vrsturile
D. Semne extradigestive asociate: erup[ie cutanat, artralgii, mialgii;
E. Semne de deshidratare: sete, senza[ie de uscciune a mucoaselor
199
3 . Deshidratarea global n diareea acut este descris prin:
A. Uscciunea mucoaselor;
B. Febr;
C. Soc septic;
D. Sete mai intens;
E. Tulburri neuropsihice;
4. Deshidratarea extracelular din diareea acut se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Hipotensiune ortostatic;
B. Palpita[ii;
C. Pliu cutanat persistent
D. Febr
E. Hipotonia globilor oculari
5. Sindromul gastroenteric este definit prin urmtoarele:
A. Afectare intestinal;
B. Diaree profuz i apoas;
C. Sindrom septic moderat
D. Sindrom septic franc
E. Evolu[ie rapid favorabil
6. Sindromul gastroenteric este definit prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Afcetare intestinala;
B. Diaree banal
C. Diaree hidroelectrolitic
D. Diaree invaziv
E. Asociaz sindrom pseudogripal
7. Sindromul holeriform este caracterizat de urmtoarele:
A. Afectarea intestinal prin mecanism toxic
B. Diaree profuz
C. Diaree invaziv
D. Asociaz subfebrilitate
E. Diagnosticul este elocvent prin prezenta de glere
200
8. Sindromul holeriform se caracterizeaz prin urmtoarele cu excep[ia:
A. Diaree hidroelectrolitic
B. Sindrom septic moderat
C. Deshidratare sever
D. Nu prezint risc de mortalitate
E. Afectare colic cu distructie celular
9. Sindromul dizenterie este caracterizat prin urmtoarele:
A. Scaune numeroase;
B. Scaune pu[in abundente;
C. Sindrom septic absent
D. Risc de megacolon toxic
E. Nu exist risc de perfora[ie colic
lO.Coprocultura pe medii selective este indicat n urmtoarele situa[ii:
A. Sindrom dizenterie;
B. Diaree mai mult de 7 zile
C. Diaree cu deshidratare sever
D. Diaree la un pacient imunodeprimat
E. Diaree la revenirea din sejur n zone tropicale
11 .Toxinele pentru Clostridium difficile sunt cauate n urmtoarele situa[ii:
A. Diaree ce persista dup un tratament antibiotic
B. Diaree mai mult de 3 zile
C. Diaree mai mult de 7 zile
D. Sindrom infec[ios sever inexplicabil
E. Diaree nosocomiala
12.Care din urmataorele investiga[ii fac parte din examinrile sangvine n cazul unei
diarei acute?
A. Hemoculturi;
B. Hemoleucograma
C. CRP
D. lonograma sangvin
E. Coprocultura
201
13.Examinarea endoscopic n diareea acut are urmtoarele indica[ii:
A. Dureri abdominale difuze
B. Diaree invaziv
C. Diaree mai mult de 3 zile
D. Diaree persistenta
E. Coproculturi negative
14.Gastroenteritele acute virale sunt caracterizate de urmtoarele:
A. Sunt rare
B. Apar frecvent primvara
C. Virusurile responsabile - Calvirus, Rotavirus
D. Transmiterea este interumana
E. Evolu[ia este favorabil spontan
15.Sindroamele holeriforme pot genera urmtorii agen[i patogeni:
A. Bacillus cereus
B. E. Coli enteroinvaziv
C. Shigela
D. Campylobacter jejuni
E. Stafilococul auriu
16.Diareea cu Clostridium difficile se caracterizeaz prin:
A. ncuba[ia este scurt
B. ncuba[ia este lung
C. Diareea i durerile i durerile abdominale sunt n prim plan
D. Tabloul clinic este pu[in sever
E. Exist doar dou enterotoxine posibile
17.Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre diareea acut cu Bacillus
cereus?
A. Prezint o toxin termostabila- tablou analog celui din infec[ia cu Stafilococul auriu
B. Toxina patogen induce un tablou holeriform cu deshidratare rapid
C. Prezint o toxin termolabil - tablou analog celui din infec[ia cu Clostridium
perfrigens
D. Produce o diaree invaziv
E. Poate produce poliradiculonevrita Guillain-Barre
202
18.Diareea acut cu Yersinia poate avea urmtoarele particularit[i:
A. Eritem nodos;
B. Yersinia enterocolitic produce sindrom dizenterie clasic
C. Exist numeroase serotipuri
D. Yersinia pseudutuberculosis - tablou apendicular
E. Yersinia este responsabil de majoritatea toxiinfec[iilor alimentare colicative
19. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre diareea acut cu Salmonela?
A. Produce frecvent manifestri extradigestive
B. Poate apare puls disociat
C. Poate apare citoliza hepatic
D. Poate apare leucocitoza
E. Hemoculturile pot stabili diagnosticul
20.Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu privire la tratamentul simptomatic
din diareile acute infec[ioase?
A. Hidratare oral
B. Modulatoare de modilitate
C. Antisecretoare per os
D. Topice adsorbante
E. Chinolone
21.Examenul parazitologic al scaunului este indicat n urmtoarele situa[ii:
A. Diaree mai mult de 3 zile
B. Diaree mai mult de 7 zile n ciuda tratamentului antibiotic
C. Diaree persistenta posttratament antibiotic
D. Diaree la un pacient imunodeprimat
E. Sindrom infec[ios sever inexplicabil
22.Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la tratamentul diareei acute?
A. Nu se administreaz modulatoare de motilitate
B. Se poate administra Racecadotril
C. Nu se administreaz antiemetice
D. Se pot administra preparate cu Morfin
E. Se poate administra tratament antibiotic empiric
203
23.Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre tratamentul antibiotic al diareei
acute?
A. Tratamentul empiric- aspect invaziv
B. n diarea cu Salmonela se administreaz chinolona 5-7 zile
C. n diareea cu Campylobacter jejuni se administreaz Metronidazol 14 zile
D. n diareea cu Vibrio cholerae, se administreaz Doxiciclina 300 mg n doza unic
E. n diareea cu Clostridium difficile se oprete administrarea antibioticului responsabil
i se admnistreaza Metronidalzol
204
HEMORAGA DGESTV (pag. 426-429)
1. Despre hemoragia digestiv superioar, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este determinat de leziuni ale tubului digestiv n aval de unghiul duodeno- jejunal;
B. Cauza frecventa - Malory-Weiss;
C. Cauza dominant patologia ulceroas;
D. Se manifest doar prin melena;
E. Se manifesta prin rectoragii minore;
2. Care din urmtoarele semne i simptome pot fi luate n considerare n algoritmul
diagnosticului diferen[ial n hemoragia digestiv superiora?
A. Hemoptizia;
B. Sngerarea tip Ori;
C. Vrsturi cu con[inut gastric de sfecl roie;
D. Toate variantele sunt adevrate;
E. Nicio varianat nu este corect;
3. Despre clasificarea Forrest, sunt adevrate:
A. Clasa A- hemoragie n pnz;
B. Clasa B- hemoragie n jet;
C. Clasa A- cheag aderent;
D. Clasa A- cheag aderent;
E. Clasa C- pete pigmentare;
4. Gravitatea unei hemoragii digestive, se evalueaz prin urmtoarele semne clinice:
A. Durere toracic;
B. Vertij;
C. Semne de oc;
D. Testele de coagulare;
E. onograma;
205
5. Hemoragia digestiv inferioar se caracterizeaz prin:
A. Sursa sngerrii este n aval de unghiul duodeno-jejunal;
B. Se manifesta prin hematemeza;
C. Rar hemoragii diverticulare;
D. Se oprete frecevent spontan;
E. Frecvent sursa sngerrii este o neoplazie rectal;
6. Care dintre urmtoarele patologii reprezint cauze frecvente de HDS?
A. Hipertensiunea portala;
B. Esofagita peptica;
C. Epistaxisul posterior;
D. Neoplasmul gastric;
E. Sindromul Mallory-Weiss;
7. Referitor la HD, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Cea mai frecvent cauz este neoplasmul de colon;
B. i are originea n intestinul sub[ire n 90% din cazuri;
C. i are originea n colon n 10% din cazuri;
D. Tratamentul anticoagulant, reprezint cauza frecven[a de HD;
E. Hemoragiile diverticulare reprezint sursa freceventa de HD;
8. Care dintre urmtoarele afirma[ii despre hemoragiile diverticulare sunt adevrate?
A. Survin depenedent de complica[iile inflamatorii ale unei diverticulite;
B. Nu se tenteaz niciodat hemostaza endoscopic datorit riscurilor majore;
C. Reprezint cauza frecven[a de HD;
D. Nu sunt dependente de consumul de ANS;
E. Diagnosticul se realizeaz endoscopic;
9. Urmtoarele, reprezint cauza de HDS/HD, cu excep[ia:
A. Medicamente gastrotoxice;
B. Consumul de medicamente antiagregante;
C. nsuficien[ hepatic;
D. nsuficien[ renal;
E. Consumul de anticoagulante;
206
10. Care dintre urmtoarele afirma[ii referitor la hemoragiile digestive, este adevrat?
A. EDS se realizeaz chiar dac pacientul este instabil hemodinamic;
B. Clasificarea Forrest ghideaz doar tratamentul endoscopic;
C. Leziunile ulcerative sunt favorizate doar de aspirin;
D. Tratamentul empiric este reprezentat de PP pe injectomat;
E. Endoscopia are doar rol diagnostic;
Complement multiplu:
1. Hemostaza endoscopic se poate realiza n cazul episoadelor de HDS, prin
urmtoarele:
A. Adminsitrare de ser adrenalinat;
B. Ligaturi elastice pentru ulcer;
C. Metode termice;
D. Clips-uri pentru varicele esofagiene;
E. A, C i D sunt variante incorecte;
2. Referitor la HDS, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Sursa sngerrii se afla n amonte de unghiul duodeno-jejunal;
B. Nu genereaz niciodat instabilitate;
C. Este frecvent grav;
D. Se manifesta prin hematemeza;
E. Una dintre cauzele frcvente este esofagita peptica;
3. Care dintre urmtoarele afirma[ii despre HDS, sunt adevrate?
A. Clasificarea Forrest ghideaz tratamentul farmacologic;
B. Cele din clasa Forrest 1C i primesc tratament cu PP p.o;
C. n cazul celor din clasa Forrest C se poate folosi ser adrenalinat;
D. n cazul celor din clasele Forest A-B, se administreaz tratament i.v cu PP timp de
72 de ore;
E. n cazul celor din clasele A-B, se administreaz tratament i.v cu PP timp de 24 de
ore;
207
4. n cazul HDS conduita terapeutic, poate fi reprezentat de:
A. Ligatura endoscopic a varicelor esofagiene;
B. Administrarea de Octreotid n ulcerul peptic;
C. PP pe injectomat;
D. Leziuni ulcerate - utilizare de ser adrenalinat;
E. Clips-uri pentru VE;
5. Sindromul Mallory-Weiss se caracterizeaz prin:
A. Ruptura longitudinal subcardiala;
B. Prognostic nefavorabil;
C. Apare secundar efortului de vrstura;
D. Reprezint frecvent o complica[ie a cirozei;
E. Se instituie tratament analog leziunilor ulcerate;
6. Care dintre
A. PP pe injectomat;
C. Administrare de Octeotrid i.v;
D.
7. Care dintre urmtoarele patologii, reprezint cauze rare de HDS?
A. Ulcera[ii Dieulafoy;
B. Tumori;
C. Wirsungoragn;
D. Esofagitapeptica;
E. Hemobilia;
8. Clasificarea Forrest este caracterizat prin:
A. A-hemoragii n jet;
B. B - vas vizibil nehemoragic;
C. A - fond alb;
D. B - cheag aderent;
E. HC-pete pigmentare;
208
9. Care dintre urmtoarele afirma[ii reprezint msuri de reanimare?
A. Oxigenoterapie;
B. Administrarea de PP;
C. Administrarea de MER;
D. Montarea unei ci venoase periferice;
E. Umplerea patului vascular;
10. Sunt considerate cauze de ulcer gastric/duodenal, urmtoarele:
A. Prezenta Helicobacter pylori;
B. Hipertensiunea portala;
C. Consumul de ANS:
D. Vrsturile repetate;
E. Consumul de Aspirin;
11. Endoscopia digestiv superioar are urmtoarele roluri:
A. Diagnostic;
B. Scderea hipertensiunii portale;
C. Prognostic;
D. Terapeutic;
E. Golirea stomacului;
12. Endoscopia digestiv superioar n urgen[ se poate efectua n urmtoarele condi[ii:
A. Pacient instabil hemodinamic;
B. Doar dac pacientul este intubat i ventilat;
C. La pacientul a jeun de 6 ore;
D. Dup golirea stomacului cu PEV lent cu eritromicina;
E. n cazul apari[ie tulburrilor strii de contient;
13.Cnd func[iile vitale au fost controlate, n HDS anamneza este completat de
examen clinicce const n:
A. Tueu rectal;
B. Examinare ORL:
C. dentificarea hipertensiunii portale;
D. Palparea abdomenului ce poate decela o forma[iune tumoral;
E. dentificarea insuficientei hepatocelulare;
209
14.Care dintre urmtoarele afirma[ii referitoare la HD, sunt adevrate?
A. Sursa n 90% din cazuri este reprezentat de colon;
B. Sursa n 10% din cazuri este reprezentat de rect;
C. Cancerul de colon este frecevent sursa sngerrii;
D. Colitele frecvent se manifesta prin diaree i rar prin rectoragii;
E. Diverticulul Meckel reprezint o ur frecven[a de sngerare;
15.Care din urmtoarele sedii apar[in intestinului sub[ire i genereaz HD?
A. Ulcera[ii datorate ANS;
B. Ulcera[iile din rectocolita ulcerohemoragica;
C. Tumori;
D. Diverticuli;
E. Angiodisplazia;
16.Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz angiodisplazia?
A. Se manifesta prin rectoragii repetate pu[in abundente;
B. Anomalii vasculare;
C. Sunt favorizate de consumul de ANS;
D. Sediu - colonul;
E. Sediu - intestinul sub[ire;
17.Care sunt afirma[iile adevrate despre Colonoscopie?
A. Se efectueaz far pregtirea colonului;
B. Se efectueaz sub anestezie general;
C. Se poate efectua n urgen[;
D. Se efectueaz n scop diagnostic;
E. Nu are rol terapeutic;
18.n leziunile Forest A, atitudinea terapeutic se caracterizeaz prin:
A. Endoscopie cu hemostaza local;
B. Se poate reinterveni endoscopic dac hemoragia continua;
C. Tratament farmacologie cu Octreotid;
D. nterven[ie chirurgical;
E. Embolizari arteriale sub control radiologie;
210
HEPATTELE VRALE. ANOMAL BOLOGCE HEPATCE LA SUBECTUL
ASMPTOMATC (pag. 450-458)
Complement simplu:
1. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la hepatit viral A?
A. Virusul hepatitic A este un virs ADN;
B. Se transmite prin produse de snge;
C. Diagnosticul se face cu ajutorul anticorpilor gG;
D. Este o infec[ie frecvent simptomatica;
E. Are o incuba[ie de 2-6 sptmni;
2. Urmtoarele afirma[ii despre hepatit viral B sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Virusul hepatitic B este un virsu ADN;
B. Are o incuba[ie de 6-12 sptmni;
C. nfec[ie ini[ial este frecvent simptomatica;
D. n Fran[a aproximativ 0,5% din popula[ie este infectat;
E. Contaminarea este orizontal;
3. Despre hepatit delta, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Visurul hepatitic D este un virsu ADN;
B. Presupune coninfectie cu VHB;
C. nfec[ia acut este adesea asimptomatica;
D. Suprainfec[ia cu VHB are prognostic prost;
E. Virusul hepatitic D este un virus defectiv;
4. Referitor la hepatit viral E, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este produs de un virsu ADN:
B. Contaminarea este vertical;
C. ncuba[ia este de 6 saptamani-6 luni;
D. Este endemica n Fran[a;
E. Poate genera o hepatit fulminant la gravide;
211
5. Referitor la hepatit viral C, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Contaminarea este parenterala;
B. ncuba[ia virusului este de 6-8 sptmni;
C. nfec[ia ini[ial este frecvent simptomatica;
D. Nu genereaz niciodat hepatite fulminante;
E. Poate genera manifestri extrahepatice;
6. Tratamentul antiviral n hepatit viral C, are urmtoarele indica[ii:
A. Este indicat la un scor Metavir FO;
B. Se indica administrarea unui astfel de tratament n cirozele decompensate;
C. Nu se administreaz la pacien[ii cu manifestri extrahepatice;
D. Este indicat inclusiv n absen[a fibrozei semnificative;
E. Este propus la cei cu fenotip 1;
7. Care din urmtoarele virusuri sunt nonspecific hepatotrope?
A. VHA;
B. VHB;
C. VHC;
D. HSV;
E. VHE;
8. Care forma clinica este cea mai frecven[a n hepatit acut virala?
A. Forma colestatica;
B. Forma prelungit;
C. Forma anicterica;
D. Forma asociat cu manifestri extrahepatice;
E. Forma fulminanta;
9. Ecografia abdominal are urmtoarele indica[ii n infec[ia cu VHB, cu excep[ia:
A. Ecografic anual pentru pacien[ii cu ciroza;
B. Ecografie bianual la pacien[ii cu ciroza;
C. Ecografia anual pentru pacien[ii cu hepatit;
D. Ajuta la cutarea semnelor de ciroza;
E. Poate detecta precoce prezenta carcinomului hepatocelular;
212
10.Tratamentul antiviral este indicat la pacien[ii cu hepatit cronic cu VHC, n
urmtoarele situa[ii:
A. ADN -VHB> 2000 de copii;
B. Creterea persistent a ALAT cu viremie nedetectabil;
C. Scor Metavir < A2;
D. Scor Metavir >F2;
E. ADN-VHB > 10000 U/L;
1 l.Care din urmtoarele afirma[ii reprezint strategii terapeutice n hepatit viral B?
A. Monoterapie cu nterferon pegilat dac ALAT >2N;
B. Rspuns virusologie bun, ALAT >2N i replicare viral moderat - monoterapie cu
FN pegilat;
C. La pacien[ii cu ciroza se prefer analogii nucleotidici;
D. La pacien[ii cu ciroza se prefer nteferonul pegilat;
E. Tratamentul cu Netecavir, se administreaz pe o perioad nedeterminat;
12. Bilan[ul n hepatit viral B se bazeaz pe urmtoarele, cu excep[ia:
A. Determinarea ncrcturii virale;
B. Punc[ie - biopsie hepatic;
C. Ecografic abdominal;'
D. Bilan[ hepatic;
E. AAN;
13. munoeliminarea n VHB se caracterizeaz prin: A. Replicare viral mare;
C. Seroconversie n sistem Hbe;
D. Leziuni hepatice minime;
E. Leziuni hepatice variabile;
213
14. Diagnosticul n HVB, ia n calcul urmtoarele:
A. AgHBs;
B. Ac anti HBs;
C. Ac anti HVC;
D. gGanti HVD;
E. lgA anti VHA;
15. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre HVB?
A. Momentan exist 350.000 de persoane cu hepatit cronic;
B. n Fran[a aproxima[i 5% sunt infecta[i;
C. n Fran[a, prevalenta este de 2 ori mai mare dect a HVC;
D. 2 miliarde de indivizi din popula[ia mondial au intrat deja n contact cu VHB;
E. 2 din 3 persoane au intrat n contact cu VHB;
16. storia natural a unei hepatite are urmtoarea succesiune, cu excep[ia:
A. r aza ini[iala de contaminare;
B. Faza de incuba[ie;
C. Faza preicterica;
D. Faza icteric;
E. Nici o variant corect;
17. Hepatit fulminant se definete prin urmtoarele:
A. Mortalitate < 50%;
B. Encefalopatie hepatic la o sptmn dup apari[ia icterului;
C. p<25%;
D. Tratamentul se poate efectua i ambulator;
E. Nu reprezint o form grav de boal;
18. n hepatit viral C, se recomand identificarea comorbiditatilor asociate,
urmrindu-se urmtorii parametri biologici, cu excep[ia:
A. Anticorpii antitiroperoxidaza;
B. Anticorpi anti-fibra muscular neted;
C. Anti LKM1;
D. TSH;
E. Ac anti Ro;
214
19.Diagnosticul hepatitei virale E se realizeaz cu ajutorul:
A. AgHVE;
B. ADN-VHE-snge;
C. ADN -VHE - scaun;
D. AC anti VHE;
E. Nici o variant nu este corect;
20.Care din urmtoarele virusuri fac parte din grupa Herpes:
A. HVA;
B. EBV;
C. HVB;
D. HVD;
E. HVC;
21.Urmtoarele afirma[ii despre hepatit viral E sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Virus ARN;
B. Contaminarea feco-orala;
C. La femeile gravide este grav;
D. ncuba[ie 2-6 sptmni;
E. Endemica n [rile dezvoltate;
Complement multiplu:
1. Care dintre urmtoarele afirma[ii despre hepatite sunt adevrate?
A. Toate virusurile hepatotrope sunt ARN;
B. VHA + VHE dau n mod excep[ional hepatite fulminante;
C. VHB + VHC sunt responsabile i de hepatitele cronice;
D. VHD poate doar s suprainfecteze o gazd VHB +;
E. Modul de transmitere este particular fiecrui virus;
2. Faza preicterica n cazul hepatitelor acute, se caracterizeaz prin:
A. Asimptomatica;
B. Sindrom pseudogripal;
C. Erup[ie cutanat;
D. Dureaz 2-6 sptmni;
E. Poate genera disconfort subcostal drept;
215
3. Faza icteric n cazul hepatitelor acute, se caracterizeaz prin:
A. Prurit facultativ;
B. cter cu bilirubina neconjugata crescut;
C. Hepatomegalie sensibil la palpare;
D. Asociaz poliradiculonevrite;
E. Durata maxim - 2 sptmni;
4. Formele fulminante de hepatit sunt caracterizate prin:
A. Mortalitate > 50% n absen[a tratamentului;
B. P > 25%;
C. Tratamentul se face n sec[iile A;
D. Se recurge la transplant hepatic n toate situa[iile;
E. Encefalopatia hepatic apare la mai pu[in de 2 sptmni de la debutul icterului;
5. Hepatit viral A, se caracterizeaz prin:
A. n [rile n curs de dezvoltare este rar;
B. ncuba[ia este de 2-6 sptmni;
C. Frecvent este asimptomatica;
D. Contaminarea este orizontal;
E. Nu exist tratament specific;
6. Contaminarea n hepatit cu virus B, se poate face:
A. Pe cale sexual;
B. Parenteral;
C. Vertical;
D. Orizontal;
E. Feco-orala;
7. Diagnosticul antiviral n HVB este indicat n urmtoarele situa[ii:
A. ADN - VHB > 2000 copii/ml;
B. ADN - VHB > 10000 copii/ml;
C. Creterea persistent a ALAT cu viremie detectabil;
D. Scor Metavir < A2;
E. Scor Metavir F2;
216
8. Bilan[ul hepatic n HVB ndeplinete urmtoarele criterii:
A. Bilan[ hepatic;
B. Determinarea ncrcturii virale;
C. Biopsia nu reprezint standardul de aur pentru evaluarea fibrozei;
D. Scor Metavir;
E. Ecografic anual la pacien[ii cu ciroza;
9. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre virusurile din grupa Herpes?
A. Sunt hepatotrope;
B. Hepatit este freceventa la pacien[ii imunodeprimati;
C. Febr i angina caracterizeaz primoinfec[ia HSV1;
D. Hepatit viral este deseori asimptomatica;
E. Erup[ia vezicular la nivelul mucoaselor caracterizeaz infec[ia cu Zona Zoster;
10. Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre hepatitele cu virus Delta:
A. Sunt produse de virus tip ADN;
B. Sunt produse de un virus defectiv;
C. Poate coinfecta sau suprainfecta VHB;
D. nfec[ia este frecvent asimptomatica;
E. Suprainfec[ia are un prognostic bun;
11.Care sunt principalele efecte adverse ale nterferonului?
A. Anemie;
B. Anemie hemolitic;
C. Trombocitopenie;
D. Sindrom pseudogripal;
E. Leucocitoza;
12.Urmtoarele afirma[ii despre hepatit viral E sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Este produs de un virus ARN;
B. Transmiterea este fecal-orala;
C. Frecvent apare n Fran[a;
D. Ribavirina se administreaz p.o empiric tuturor pacien[ilor;
E. Diagnosticul se bazeaz pe serologia Ac anti VHE;
217
13.Tratamentul antiviral este indicat la pacien[ii cu HVC n urmtoarele situa[ii:
A. Metavir F2;
B. Pacien[ilor cu genotip 2;
C. Doz de Ribavirina depinde doar de genotipul viral;
D. nterferonul Pegilat se administreaz de 3 ori pe sptmn;
E. Metavir F4;
14.Evaluarea noninvaziv a fibrozei hepatice, se realizeaz prin:
A. Ecografie abdominal;
B. Fibroscar;
C. Biopsie hepatic;
D. Fibrotest;
E. Elastografie tranzitorie unidimensionala;
15.Care din urmtoarele afirma[ii reprezint contraindica[ii temporare sau definitive ale
tratamentului antiviral?
A. Xeroftalmii;
B. Sarcina;
C. Hipertiroidia;
D. Afec[iuni psihiatrice;
E. Boli reumatologice;
16.Msurile specifice n hepatit cu VHB sunt reprezentate de urmtoarele:
A. nterzicerea consumului de medicamente hepatotoxice;
B. Contact sexual neprotejat;
C. ngrijirea afec[iunilor de lung durat;
D. Vaccinarea pacientului;
E. Limitarea consumui de alcool;
17.Care sunt paii de urmat dac ARN-VHC este detectabil?
A. Bilan[ hepatic complet;
B. Alfa fetoproteina;
C. Nu se determina genotipul viral;
D. Nu se vor identifica alte comorbiditati;
E. Determinarea ncrcturii virale este op[ionala;
218
18.Hepatit delta se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Este determinat de un virus ARN;
B. Contaminarea este identic cu VHB;
_ ,4. ___________________a____ i-? _ - .
lniec[ia este rrecvent asimptomatica;.
D. Diagnosticul pozitiv se bazeaz pe detectarea Ag VHD;
E. Se indica aprecierea gradului de fibroz;
19.Tratamentul n VHA se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Nu este specific;
B. Se recomand repaus tranzitoriu;
C. Se evita consumul de medicamente hepatotoxice;
D. Ribavirina p.o;
E. nterferon pegilat o dat pe sptmn;
20.Hepatit acut virala este caracterizat de:
A. Citoliza constant;
B. Valorile transaminazelor de 10 ori normalul;
C. Predomina eolestaza importanta;
D. gGVHA;
E. gM-anti-HBc;
21.Care din urmtoarele afirma[ii despre hepatitele virale sunt adevrate?
A. Ag HBs, gG-HBc - hepatit cronic HVB;
B. gG - VHA - hepatit acut VHA;
C. Ac HBs - vaccinare VHB;
D. Ag - VHE - hepatit acut VHE;
E. Ag HBs + gM - HBc + gM -HVD coninfectie VHB + VHD;
22.Form de hepatit cu manifestri extrahepatice se caracterizeaz prin:
A. Anemie hemolitic autoimuna;
B. Encefalopatie hepatic;
C. Glomerulopatie;
D. Leucopeni 6 \ roliradiculonevrita,
219
23.Care din urmtoarele afirma[ii despre hepatite sunt adevrate:
A. Hepatit cu VHA nu se cronicizeaz;
B. VHB - virus ARN;
C. ncuba[ie VHC - 2-4 sptmni;
D. Hepatit acut sever este o hepatit acut cu P>50%;
E. n hepatitele fulminante P<25%;
24.n hepatit VHB imunotoleranta se caracterizeaz prin:
A. Replicare viral sczut;
B. Transaminaze crescute;
C. Enzime hepatice absen[e;
D. Transaminaze normale;
E. Seroconversie n sistem Hbe;
25.munoeliminarea n VHB are urmtoarele caracteristici:
A. Scderea replicrii virale;
B. Leziuni hepatice variabile;
C. Creterea transaminazelor;
D. Se mia numete portaj inactiv;
E. Se mai numete rspuns imun;
26.Faza non-replicativa n VHB prezint urmtoarele criterii:
A. Transaminaze normale;
B. Transaminaze crescute;
C. Leziuni hepatice variabile;
D. Seroconversie cu sistemul Hbe;
E. Replicare viral nedetectabil;
27.Tratamentul antiviral se administreaz n hepatit cu VHB dac:
A. n caz de ciroza decompensat, tratamentul se ini[iaz de urgen[;
B. n caz de ciroza compensat, tratamentul se ini[iaz dac ADN -VHB > 2000 U.l/ml;
C. Scor Metavir > A2;
D. ADN -VHB > 10000 Ui/ml;
E. Viremie detectabil i creterea persistent a ALAT;
220
28.Despre tratamentul antiviral n VHC, sunt adevrate urmtoarele:
A. Tratamentul depinde de genotipul viral;
B. Dup ini[ierea tratamentului se face PCR cantitativ la 12 sptmni;
C. La 12 sptmni ncrctura viral trebuie s scad cu cel pu[in 3 log;
D. Dac viremia nu scade la 12 sptmni se continua tratamentul;
E. Tratamentul antiviral se administreaz fr ntrerupere timp de un an;
221
ULCERUL GASTRC S DUODENAL (pag. 433-435)
Complement simplu:
1 - Care din urmtoarele afirma[ii cu referire la ulcer, sunt adevrate?
A. Ulcer = pierdere de substan[ a peretelui digestiv, ce afecteaz seroasa
B. Ulcer = pierdere de substan[ a peretelui digestiv ce afecteaz mucoasa
C. nciden[a este n cretere
D. Ulcerul gastric este de 3 ori mai frecevent
E. Ulcerul duodenal este mai rar dect cel gastric
2. Circumstan[ele de diagnostic n ulcerul gastric i cel duodenal pot fi:
A. Durere ulceroas tipic n 2/3 din cazuri
B. Sediu n hipogastru
C. Nu se amelioreaz cu alimenta[ia
D. Durerea este ritmata de mese
E. Durerea are caracter de arsur
3. Care dintre urmtoarele afirma[ii despre tratamentul din ulcer, sunt adevrate?
A. Se administreaz tripla terapie indiferent dac infec[ia cu Helicobacter pylori este
prezent sau nu
B. Eradicarea Helicobacter pylori se realizeaz doar prin administrea inhibitori de
pomp de protoni
C. Prescrierea tratamentului cu inhibotori de pomp de protoni are o perioad fix
D. Tratamentul n ulcer cu risc provocat de antiinflamatoare nesteroidiene const n
admnistrarea de inhibitori de pomp de protoni timp de 6 sptmni
E. n ulcerul gastric se efectueaz control endoscopic la 6 sptmni
4. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu privire la ulcerul perforat?
A. Este urgen[ medical
B. Este urgen[a chirurgical
C. Apare durere difuz abdominal
D. Este o complica[ie rar
E. Tratamentul este endoscopic
222
5. Stenoza din ulcerul gastric sau duodenal se caracterizeaz prin:
A. Localizare preferen[ial la nivelul micii curburi
B. Vrsturi alimentare imediat postprandial
C. Diagnostic endoscopic i prelevare de biopsii
D. Tratament medical de prima inten[ie cu blocan[i de pomp de protoni
E. Tratament chirurgical de prima inten[ie
Complement multiplu:
1. Care din urmtoarele afirma[ii despre ulcer pot fi adevrate?
A. Ulcerul este definit prin pierderea de substan[ a peretelui digestiv afectant
musculoas
B. Abraziunile i exulcera[iile sunt superficiale
C. nciden[a este n cretere
D. Ulcerul gastric apare mai frecvent
E. Freceventa ulcerului duodenal este de 3 ori mai mare
2. Care sunt factorii principali ce favorizeaz apari[ia ulcerului?
A. Secre[ia acid gastrica crescut
B. Afectarea barierei mucoasei gastrice
C. Consumul
D. nfec[ia cu Helicobacter pylori
E. ngestia de substan[e toxice
3. Tabloul clinic din ulcer, se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Durere ulceroas tipic
B. Durerea tipic apare la aproximativ din pacien[i
C. Sediul este epigastric
D. Durerea are caracter de arsur
E. Durerea are caracter de foame dureroas"
223
4. Care din urmtoarele afirma[ii pot constitui circumstan[e de diagnostic n ulcer?
A. Durerea este atipic cu sediul epigastric
B. Pirozis
C. Descoperire ntmpltoare la endoscopie - rar
D. Durere tipic ritmata de mese
E. Durere ameliorat de alimenta[ie
5. Care din urmtoarele afirma[ii reprezint argumente pentru diagnosticarea unui
neoplasm gastric?
A. Alterarea strii generale
B. Mas abdominal palpabil
C. Adenopatii
D. Scdere ponderal
E. Noduli carcinomatoi la tueu rectal
6. Care din urmtoarele afirma[ii, sunt adevaarte cu privire la endoscopia digestiv
superioar?
A. Nu permite diagnosticarea ulcerului
B. Reprezint un examen cheie pentru diagnostic
C. Poate vizualiza una sau mai multe pierderi de substan[
D. Permite prelevarea de biopsii
E. Nu permite diagnosticarea neoplasmului gastric
7. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre tratamentul ulcerului?
A. Depinde de sediul leziunii
B. Depinde dac exist o infec[ie Helicobacter pylori
C. Tratamentul este acelai indiferent de cauz
D. Consumul de medicamente gastrotoxice schimba perioada administrrii tratemtnului
E. Tratamentul ulcerului nu difer n func[ie de sediul leziunii
224
8. Tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori se caracterizeaz prin:
A. De prima intentie- dubl terapie
B. De prima inten[ie - tripl terapie
C. Tripla terapie = nhibiotori de pomp de protoni n doza unic + Amoxicilin
+Metronidazol
D. Tripla terapie = nhibitori de pomp de protoni n doza dubl +Amoxicilin
+Claritromicina
E. Tripla terapie se admnistreaza 7-10 zile
9 . Tratamentul cu inhibitori de pomp de protoni se continua timp de 3 sptmni n
doza standard n urmtoarele situa[ii:
A. Ulcer duodenal necomplicat
B. Ulcer gastric
C. Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene
D. Administrarea de anticoagulante
E. Vrsta peste 50 de ani
9. Care din urmtoarele afirma[ii, sunt adevrate cu privire la complica[iile ulcerului?
A. Hemoragia este doar acut
B. Perfora[ia reprezint o urgen[ medical
C. Tratamentul chirurgical este de prima inten[ie n stenoze
D. Diagnosticul stenozei se realizeaz endoscopic
E. Tratamentul de prima inten[ie n stenoze const n administrarea de inhibitori de
pomp de protoni
225
CTERUL (pag 445-446)
Complement simplu:
1. Care din urmtoarele afirma[ii referitoare la icter, sunt adevrate?
A. Se definete prin colora[ia galben doar a pielii
B. Se definete prin colora[ia galben doar a mucoaselor
C. Subicterul se definete prin bilirubina > 30 micromoli/1
D. cterul manifest se definete prin bilirubina > 30 micromoli/1
E. cterul manifest se definete prin bilirubina < 50 micromoli/1
2. Sindromul Gilbert, este caracterizat de urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Deficit total de glucuronoconugare a bilirubinei
B. Transmitere autosomal recesiv
C. Afecteaz 5% din popula[ie
D. Tablou clinic normal, excep[ie icterul moderat i fluctuant
E. Nu exist tratament
3. Care din urmtoarele afirma[ii despre icterul cu Bilirubina neconjugata sunt
adevrate?
A. Hemoliza i sindromul Gilbert sunt principalei cauze;
B. Hemoliza are drept cauz deficitul par[ial de glucuronoconjugare al bilirubinei
C. Sindromul Gilbert - Hemoglobin are valori sczute
D. Bilan[ul hepatic este anormal n sindromul Gilbert
E. Tratamentul consta n administrarea de albumina uman i.v
4. Care din urmtoarele afec[iuni maligne pot genera icter de origine extrahepatica?
A. Litiaza biliar
B. Pancreatita cronic
C. Ampulom Vaterian
D. Colangita sclerozant primitiv
E. Ciroza biliar primitiv
226
5. Diagnosticul prezumtiv al unei tumori de regiune hilar se realizeaz prin:
A. Ecoendoscopie
B. Punctie - biopsie
C. RMN
D. Colangio - RMN
E. Ecografic abdominal
1. cterul de definete prin:
A. Colora[ia galben a tegumentului
B. Colora[ie galben a mucoaselor
C. Subicter- bilirubina > 30 micromoli/1
D. cter manifest - bilirubina > 50 micromoli/1
E. Prurit
2. Care din urmtoarele afirma[ii despre icter sunt adevrate?
A. cterul cu bilirubina mixt nu are aceeai valoare semiologic cu icterul cu bilirubina
conjugat
B. cterul cu bilirubina conjugat asociaz urin de culoare nchis
C. Scaunele decolorate sunt specifice icterului cu bilirubina neconjugata
D. Urina deschis la culoare caracterizeaz icterul cu bilirubina neconjugata
E. cterul cu bilirubina mixt asociaz scaune decolorate
3. Colesteza intrahepatica, poate avea urmtoarele cauze:
A. Obstruc[ia caii biliare principale
B. Obstruc[ia cailor biliare intrahepatice
C. Distructia canaliculelor biliare
D. Disfunc[ia hepatocitara
E. Compresia caii biliare principale
227
4. Colestaza extrahepatica este generat de urmtoarele:
A. Obstruc[ia cailor biliare intrahepatice
B. Obstruc[ia caii biliare principale
C. Compresia caii biliare principale
D. Disfunc[ie hepatocitara
E. Distructia canaliculelor biliare
5. Sindrom Gilbert are urmtoarele caracteritici, cu excep[ia:
A. Deficit par[ial de glucuronoconjigare a bilirubinei
B. Transmitere autozomal dominant
C. Afecteaz 5% din popula[ie
D. Determina creterea moderatra a Bilirubinei conjugate <60 micromoli/1
E. Hemoglobin are valori normale
6. Care din urmtoarele patologii reprezint cauze de cter cu bilirubina neconjuagat?
A. Ampulom Vaterian
B. Ciroza biliar primitiv
C. Colangita sclerozant primitiv
D. Hemoliza
E. Sindrom Gilbert
7. Care din urmtoarele afec[iuni maligne pot genera icter de origine extrahepatica?
A. Neoplasmul de cap de pancreas
B. Ampulomul Vaterian
C. Hepatit autoimun
D. Colangita sclerozant primitiv
E. Colangiocarcinom
228
8. Care din urmtoarele afec[iuni de origine benign, pot genera icter de natur
extrahepatica?
A. Litiaza biliar
B. Tumori infiltrative
C. Pancreatita cronic
D. Colangita sclerozant primitiv
E. Ciroza biliar primitiv
9. cterul de origine intrahepatic poate avea urmtoarele cauze:
A. Ubstruc[ia caii biliare principale
B. Obstruc[ia cailor biliare intrahepatice
C. Disfunc[ie hepatocelulara
D. Distrugerea canaliculellor biliare
E. Compresia cailor biliare intrahepatice
10.Diagnosticul prezumtiv al colestazei extrahepatice se poate realiza cu ajutorul
urmtoarelor explorri:
A. n pancreatita cronica: - ecoenaoscopie
B. n litiaza biliar - de prima inten[ie - colangio RMN
C. Tumori ale regiunii hilare - CT i colangio RMN
D. Litiaza biliar - de prima inten[ie - ecografie abdominal
E. Tumori ale confluentului duodeno-pancreatic- CT i ecoendoscopie/punc[ie
229
CROZA S COMPLCALE ACESTEA (pag. 459-466)
Complement simplu:
1. Care din urmtoarele afec[iuni produc frecvent ciroza?
A. Hepatit autoimun
B. Boala Wilson
C. Sindromul Budd - Chiari
D. Steatohepatita non-alcoolica
E. Ciroza biliar primitiv
2. Urmtoarele afec[iuni ce pot genera ciroza sunt rare, cu excep[ia:
A. Deficit ereditar de alfa 1 - antitripsina
B. Hemocromatoza
C. Boala Wilson
D. Colangita sclerozant primitiv
E. Hepatit autoimun
3. Sindromul Budd-Chiari este definit prin:
A. Hepatit autominuna
B. Ciroza biliar primitiv
C. Colangita sclerozant primitiv
D. Ficat cardiac
E. Tromboza venelor suprahepatice
4. Care din urmtoarele semne clinice reprezint semne de hipertensiune portala?
A. Angioame stelare
B. Eritroza palmar
C. Ascita n caz unei ciroze decompensate
D. Leuconichie
E. Circula[ie venoas colaterala abdominal de tip porto-cav
230
5. Urmtoarele semne clinice eviden[iaz insuficient hepatocelulara, cu excep[ia:
A. Hipocratismul digital
B. Eritroza palpara
C. Ascita- ciroza decompensat
D. Leuconichie
E. ncter - ciroza decompensat
6. Urmtoarele modificri biologice sunt prezente n ciroza, cu excep[ia:
A. Anemie
B. Trombocitopenie
C. Leucopenie
D. Gama GT sczut
E. Citoliza hepatic variabil
7. Ecografia doppler hepatica poate eviden[ia urmtoarele complica[ii aprute n cadrul
cirozei:
A. Dilatarea trunchiului portal
B. Ci de deriva[ie
C. Tromboza portala
D. Splenomegalie
E. nversarea fluxului portal
8. n caz de ascita n ciroza, bilan[ul biologic const n ruamtoarele, cu excep[ia:
A. Hemoleucograma
B. Alfa fetoproteina
C. Creatinina
D. Electroforeza proteinelor serice
E. Hemoculturi la to[i pacien[ii
9. Tratamentul ascitei infectate spontan, se face cu:
A. Cetotaxm
B. Ceftriaxona
C. Amoxicilin
D. Acid clavulanic
E. Albumina n ziua 1
231
lO.Diagnosticul infec[iei spontane a ascitei se realizeaz cu ajutorul:
A. Culturilor care ntotdeauna sunt pozitive
B. PMN > 500/mm
3
n ascita
C. PMN > 1000/mm
3
n ascita
D. PMN > 250 /mm
3
n ascita
E. PMN <250 /mm
3
n ascita
11. Supravegherea eficacit[ii tratamentului se realizeaz prin:
A. Circumferin[a abdominal
B. Anorexie
C. Denutri[ie
D. nsuficien[ renal func[ional
E. Edem al membrelor inferioare
F. Ginecomastie
12.n cadrul cirozei hepatice, supravegherea toleran[ei la tratament din punct de vedere
al regimului se realizeaz prin:
A. Hiponatremie
B. Hipopotasemie
C. Hiperpotasemie
D. Denutri[ie
E. nsuficien[ renal func[ional
13.profliaxia secundar a HDS din varicele esofagiene, se realizeaz prin:
A. TPS
B. Hemostaza endoscopic
C. Transplant hepatic
D. Sonda Blakemore
E. Blocante noncardioselective
14.Diagnosticul diferen[ial al encefalopatiei hepatice se face cu urmtoarele, cu
excep[ia:
A. Hipernatremie
B. Hiponatermie
C. Hipoglicemie
D. Delirium tremens
E. Meningita
232
15.Care din urmtorii factori pot declana encefalopatia hepatic?
A. Traumatismele
B. Consumul de alcool
C. Accidentul vascular cerebral
D. Hemoragia digestiv superioar
E. Hipoglicemia
16. Care din urmtoarele afirma[ii reprezint un posibil factor declanator al sindromului
hepato-renal?
A. Hiponatremia
B. Hepatit alcoolic acut
C. Hipoglicemia
D. Accidentul vascular cerebral
E. Encefalopatia Gayet - Wernicke
17. Criteriile majore de diagnostic ale sindromului hepato-renal, sunt:
A. Diureza < 500 cm
3
/24 ore
B. Natriureza < 10 mmol/1
C. Proteinurie < 0,5 g/24 pre, n absen[a obstruc[iei caiii urinare
D. Natremie <130 mmol/1
E. Osmoza urinara>Osmoza plasmatic
18. Despre hidrotoraxul hepatic, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Lichid bogat n proteine (> 20g/l)
B. Se asociaz cu ascita
C. Localizarea frecven[a este cea stng
D. Nu exist tratament
E. Nu se efectueaz ecografie cardiac
233
1. Ciroza se definete histologic astfel:
A. Proces difuz
B. Fibroz mutilant
C. Nu distorsioneaz arhitectura normal
D. zoleaz noduli cu structuri anormale
2. Care sunt cele mai frecvente cauze de hepatopatie cronic?
A. Hepatit autoimun
B. Consumul de alcool
C. Ciroza cailor biliare primitive
D. Steatohepatita non-alcoolica
E. Tromboza venelor suprahepatice
3. Urmtoarele afirma[ii reprezint cauze frecvente de hepatopatie cronic:
A. Hepatit cronic cu VHB
B. Boala Wilson
C. Deficit ereditar de alfa 1 antitripsina
D. Ciroza biliar primitiv
E. Hepatit cronic cu VHC
4. Care din urmtoarele afec[iuni reprezint cauze rare ce pot genera ciroza?
A. Hepatit viral cu VHB+VHD
B. Ficat cardiac
C. Hemocromatoza genetic
D. Sindromul Budd - Chiari
E. Ciroza biliar primitiv
5. Care dintre urmtoarele afec[iuni sunt cauze rare ale hepatopatiei cronice?
A. Ciroza biliar primitiv
B. Ciroza biliar secundar
C. Colangita sclerozant primitiv
D. Steatohepatita non-alcoolica
E. Consumul cronic de alcool
234
6. Care dintre urmtoarele enun[uri reprezint semne de hipertensiune portala?
A. Eritroza palmar
B. Splenomegalie
C. Leuconichie
D. Ascita n caz de ciroza decompensat
E. cter
7. Urmtoarele semne pot sugera insuficient hepatocelulara:
A. Hipocratismul digital
B. Angioame stelare
C. Ascita
D. Splenomegalie
E. Circula[ie colateral abdominal
8. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre circula[ia colateral abdominal
de tip porto-cav?
A. Sediu este epigastric
B. Sediu este n mezogastru
C. Sediu este pe flancuri
D. Sediu este periombilical
E. Sediu este n hipocondrul drept
9. Care din urmtoarele explorri biologice pot fi modificate n hipersplenism?
A. Anemie
B. GGT crescut
C. Trombocitopenie
D. Fosfataza alcalin crescut
E. Leucopenie
10.nsuficient hepatocelulara poate cauza alterarea urmtoarelor constante biologice:
A. Fosfataza alcalin crescut;
B. ndice de Protrombina sczut
C. Factorul V sczut
D. Hipoalbuminemie
E. Hiperbilirubinemie
235
11. La ecografia doppler hepatic urmtoarele pot fi semne de hipertensiune portal:
A. Tromboza portala
B. nversarea fluxului portal
C. Splenomegalie
D. Circula[ie colateral
E. Nodul suspect de carcinom hepatocelular
12.Care din urmtoarele afirma[ii reprezint complica[ii ale cirozei?
A. Dilatarea trunchiului portal;
B. Tromboza portala
C. Splenomegalie
D. Nodul suspect de carcinom hepatocelular
E. ncetinirea fluxului portal
13.Evaluarea gravita[ii cirozei se face cu ajutorul scorului Child-Pugh. Care din
urmtoarele afirma[ii sunt corecte?
A. Encefalopatia hepatic absen[a =1 punct
B. Ascita controlat prin diuretice = 1 punct
C. Bilirubina total > 50 micromoli.l = 2puncte
D. Albumina 28-35 g/l = 2puncte
E. ndicele de Protrombina = 1 punct
14.care din urmtoarele afirma[ii fac parte din managementul cirozei?
A. Vaccinarea antiHaemophilus
B. Vaccinare antigripal
C. Vaccinare anti VHA
D. Nu se realizeaz tratamentul cauzei
E. Nu exist contraindica[ii medicamentoase
15.Care din urmtoarele enun[uri fac parte din bilan[ul biologic de investigare a unei
ascite?
A. onograma srica
B. Uree
C. Creatinina
D. Ecografie abdominal
E. Examen bacteriologic al ascitei
236
16.nfec[ia spontan a lichidului de ascit este pus n eviden[ de urmtoarele semne:
A. Febr
B. Absen[a durerilor abdominale
C. Starea general alterala
D. Encefalopatie hepatic agravata
E. Scderea volumului de ascita
17.Tratamentul de urgen[ n infec[ia spontan a ascitei presupune:
A. Antibioterapie empiric;
B. Ceftriaxona;
C. Cefotaxin
D. Amoxicilin
E. Albumina uman i.v n ziua 1 i 3
18.Tratamentul ascitei se poate realiza cu:
A. Regim desodat
B. Diuretice distale
C. Punc[ie evacuatorie doar n caz de ascita refractara
D. Administrarea doar de diuretice de ansa
E. Tratamentul cofactorilor hepatotoxici
19.Supravegherea eficacit[ii tratamentului ascitei din punct de vedere clinic, se
realizeaz prin:
A. Hiponatremie
B. Reluarea natriurezei
C. Hipopotasemie
D. Edeme membre inferioare
E. Hiperpotasemie
20. Supravegherea toleran[ei la tratament a ascitei se face prin urmtoarele:
A. nsuficien[ renal func[ional
B. Anorexie
C. Edeme membre inferioare
D. Ginecomastie
E. Hipopotasemie
237
21. Supravegherea toleran[ei la tratament a ascitei din punct de vedere a regimului, se
face prin urmrirea:
A. Hiponatremiei
B. Ginecomastiei
C. Anorexiei
D. Denutri[iei
E. Hiperpotasemiei
22.Controlarea hemoragiei digestive din varice esofagiene rupte se realizeaz prin:
A. Hidratare
B. Administrarea de Octreotid
C. Endoscopie n urgen[<4 ore
D. Ligatura endoscopic
E. Vitaminoterapie
23.Prevenirea encefalopatiei n hemoragia digestiv din varice esofagiene se face prin
administrare de:
A. Vitaminoterapie
B. Antibiotice per os
C. Lactuloza per os
D. Hidratare
E. Lactuloza prin clism
24.Stadializarea encefalopatiei hepatice, este urmtoarea:
A. Stadiul - asterixis
B. Stadiul - asterixis + inversarea ritmului nictemeral
C. Stadiul - asterixis + sindrom confuzional
D. Stadiul - com
E. Stadiul - posibile semne extrapiramidale
238
25.Diagnosticul diferen[ial al encefalopatieie hepatice se face cu urmtoarele afec[iuni
de natur toxic:
A. Be[ia acut
B. Hiponatremie
C. Delirium tremens
D. Hipoglicemie
E. Encefalopatie Gayet- Wernicke
26.Care dintre urmtoarele afirma[ii, reprezint factori de declanare ai encefalopatieie
hepatice?
A. nfec[ii
B. Hemoragie digestiv
C. Consum de medicamente hepatotoxice
D. Accident vascular cerebral
E. Hematom subdural
27.Care dintre urmtorii factori pot declana sindromul hepatorenal?
A. Hemoragia digestiv
B. Traumati sme
C. Hepatit alcoolic acut
D. nfec[ii
E. Accident vascular cerebral
28.Care din urmtoarele criterii sunt majore i necesare n diagnosticul sindromului
hepatorenal?
A. Creterea creatininei peste 130 micromoli/1 n absen[a tratamentului diuretic
B. Absen[a altor cauze de insuficien[ renal
C. Diureza < 500 cm
3
/24ore
D. Proteinurie < 0,5g/24 ore, n absen[a obstruc[iei cilor urinare
E. Natremie <130 milimoli/1
239
29.Care din urmtoarele afirma[ii reprezint criterii minore de diagnostic al sindromului
hepatorenal?
A. Absen[a ameliorrii func[iei renale
B. Natriureza< 10 milimoli/1
C. Osmolaritate urinara> osmolaritatea plasmatic
D. Clearence-ul creatininei < 40 ml/minut
E. Natremie< 130 milimoli/1
30.Profilaxia sindromului hepatorenal se realizeaz prin:
A. Contraindicarea medicamentelor nefrotoxice
B. Antiinflamatoarele nesteroidiene se pot administra
C. Tratamentul antibiotic al infec[iei spontane a ascitei
D. Detectarea i tratamentul unei hepatite alcoolice
E. Compensarea punc[iei ascitei peste 3 1 prin administrarea de Albumina i.v
31 .Hidrotoraxul hepatic, se caracterizeaz prin:
A. Lichid bogat n proteine
B. Se asociaz cu ascita
C. Se localizeaz frecevent pe partea dreapt
D. Tratamentul ascitei
E. Punc[ia pleural
32.Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz sindromul hepatopulmonar?
A. prezenta de dilata[ii vasculare pulmonare
B. Hipoxemia nu este legat de existen[a unturilor intrapulmonare
C. Dispnee accentuat n decubit dorsal
D. Se diagnosticheaz prin scintigrafie pulmonar
E. Singurul tratament este reprezentat de oxigenoterapie
33. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre hipertensiunea port-
pumonar?
A. Complica[ie posibil - insuficient cardiac dreapta
B. carcaterizata de platipnee
C. Administrarea de betablocante este contraindicata
D. Transplantul hepatic reprezint op[iunea terapeutic adecvat
E. Se asociaz cu prezen[a dilata[iilor vasculare pulmonare i a unturilor
intrapulmonare
240
BOALA CROHN S RECTOCOLTA HEMORAGC (pag. 439-441)
Complement simplu:
1. Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz rectocolita ulcero-hemoragic?
A. Este o boal inflamatorie transmurala
B. Este o boal inflamatorie non-transmurala
C. Poate afecta n ansamblu ntreg tubul digestiv
D. Afecteaz mai frecvent intestinul sub[ire
E. Simptomatologia nu depinde de sediul leziunii
2. Care din urmtoarele afirma[ii carcaterizeaz rectocolita ulcerohemoragic dar i
boala Crohn?
A. Sunt boli inflamatorii cu transmitere transmurala
B. Sunt boli inflamatorii cu transmitere non - transmurala
C. Afectarea anatomic este aceeai
D. Au histologie comun
E. Sunt boli inflamatorii cronice cu afectare intestinal
3. Colonoscopia total reprezint examenul cheie n diagnosticarea rectocolitei
ulcerohemoragice. Care din urmtoarele afirma[ii carcaterizeaza rectocolita
ulcerohemoragica?
A. Leziuni continue i omogene
B. Leziuni discontinue i eterogene
C. Leziuni ulcerate +/- aftoide
D. Stenoze
E. Fistule
4. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu privire la aspectul histologie n
rectocolita ulcerohemoragica?
A. Leziuni continue i omogene
B. Aspect eritematos
C. Posibile ulcera[ii
D. Fr granulom epiteloid
E. Cu granulom epiteloid i gigantocelular
241
5. Aproximativ 20-30% din pacien[i vor suferila un moment dat coloproctecto- mie total
cu anastomoza ileo-anala. Aceast interven[ie se realizeaz n func[ie de 3 indica[ii:
A. n cazul rectocolitei ulcerohemoragice care rspunde la tratament medical
B. n cazul colitei grave ce rspunde la tratament medical
C. n cazul apari[iei displaziei de grad nalt
D. n cazul apari[iei denutri[iei
E. n cazul apari[iei de megacolon toxic
6. Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz boala Crohn?
A. Boala inflamatorie non-transmurala
B. Boala inflamatorie transmurala
C. Leziuni continue i omogene
D. Afecteaz doar colonul
E. Afecteaz doar rectul
7. Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz tabloul clinic al bolii Crohn?
A. Simptomatologia nu depinde de localizarea bolii
B. Este prezent diareea cu glere i snge
C. Este o boal autolimitata
D. Este prezent direea cronica la care se asociaz dureri abdominale
E. Nu asociaz manifestri extradigestive
8. La colonoscopia total n boal Crohn, poate eviden[ia urmtoarele, cu excep[ia:
A. Leziuni continue i omogene
B. Leziuni discontinue i eterogene
C. Leziuni ulcerate +/- neulcerate
D. Stenoze
E. Fistule
9. Urmtoarele caracteristici histologice sunt specifice bolii Crohn, cu excep[ia:
A. nflama[ie cronic
B. nfiltrat cu PMN
C. Granulom epitelioid
D. Granulom gigantocelular
E. Necroza cazeoasa
242
10.Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre videocapsula endoscopic n boala
Crohn, cu excep[ia:
A. Nu exist riscuri de reten[ie a capsulei
B. Este util n diagnosticul diferen[ial al bolilor inflamatorii intestinale
C. Eviden[iaz afectarea ileonului terminal n boal Crohn
D. Ajuta la cutarea sindromului Konig
E. Exist un risc crescut de reten[ie a capsulei n caz de stenoza
11. Urmtoarele afec[iuni extradigestive se asociaz bolilor inflamatorii intestinale, cu
excep[ia:
A. Pelvispondilita reumatismala
B. Colangita sclerozant primitiv
C. Uveita
D. Eritem nodos
E. Amiloidoza
12. n boliel inflamatorii intestinale au fost descrise criteriile clinico-biologice Truelove i
Witts ce caracterizeaz gravitatea acestor boli. Care din urmtoarele afirma[ii sunt
adevrate?
A. Numrul de evacuri pe 24 de ore, sunt mai mult de 6 , fr snge
B. Temperatura vesperal > 38
0
C
C. Freceventa cardiac > 90 /min
D. Hemoglobina > 10,5 g/dl
E. PCR> 30
Complement multiplu:
1. Referitor la bolile inflamatorii cronice, ale intestinului, sunt adevrate urmtoarele
afirma[ii:
A. nciden[a anual este de 10 la 100.000 cazuri pe an;
B. nciden[a anual este de 5 la 100.000 cazuri pe an;
C. Aproximativ 10% din pacien[i au antecedente familiale de boli inflamatorii cronice ale
intestinului;
D. Aproximativ 20% din pacien[i au antecedente familiale de boli inflamatorii cronice
ale intestinului;
E. Aproximativ 15% din pacien[i au antecedente familaiel de boli inflamatorii cronice
ale intestinului;
243
2. Referitor la bolile inflamatorii cronice ale intestinului, sunt adevrate urmtoarele
afirma[ii:
A. nciden[a anual este de 5 la 100.000 de cazuri pe an;
B. Tutunul este un factor protector pentru rectocolita hemoragic;
C. Tutunul este un factor de risc pentru boala Crohn;
D. Tutunul este un factor de risc pentru rectocolita hemoragic;
E. Tutunul este un factor protector pentru boala Crohn;
3. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la bolile inflamatorii
intestinale?
A. Sunt boli inflamatorii acute
B. nciden[a anual este de aproximativ 5 la 100000 de cazuri
C. Aproxiamtiv 90% dintre pacien[i au antecedente familiale de boli inflamatorii cronice
intestinale
D. Tutunul este factor de risc pentru apari[ia bolii Crohn
E. Tututnul este factor protector pentru apari[ia rectocolitei ulcerohemoragice
4. Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre bolile inflamatorii cronice intestinale, cu
excep[ia:
A. Sunt boli inflamatorii cronice ale intestinului
B. Sex-ratio aproximativ 2
C. Cele dou boli au afectare anatomic comun
D. Cele dou boli au afectare histologic comun
E. Sistemul imunitar intestinal poate fi implicat n declanarea bolii
5. Care din urmtoarele afirma[ii, sunt adevrate cu privire la rectocolita
ulcerohemoragic?
A. Este boal inflamatorie non-transmurala
B. Afecteaz i intestinul sub[ire
C. Simptomatologia depinde de localizarea leziunilor
D. Examenul clinic este srac
E. Examenele biologice sunt specifice
244
6. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu privire la colonoscopia total cu
ileoscopie n rectocolita ulcerohemoragica? Leziunile sunt discontinue i neomogene
A. Leziunile sunt continue i omogene
B. Fr interval de mucoasa sntoas
C. Exist stenoze i fistule
D. Exist ulcera[ii afioide
7. Care din urmtoarele leziuni histoloce sunt specifice rectocolitei ulcerohe- moragic?
A. ntlama[ie cronica
B. nfiltrat cu PMN
C. Fr granulom epitelioid i gigantocelular
D. Granulom epiteloid i gigantocelular
E. Necroza cazeoasa
8. Care sunt cele trei
C. Cancerul colorectal
D. Colita
E.
9. Referitor la boal Crohn, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este o boal inflamatorie intestinala non-transmurala
B. Poate afecta tubul digestiv n ansamblu
C. Simptomatologia depinde de localizarea leziunilor
D. Nu asociaz manifestri extradigestive
E. Nu produce fistule sau stenoze
245
10.Care din urmtoarele explorri biologice ajuta la diagnosticul bolii Crohn?
A. Explorri biologice specifice ce pun n eviden[ anemie
B. Examen microbiologic al scaunului - negativ
C. ASCA + la 2/3 din pacien[i
D. pAnca + la 2/3 din pacien[i
E. Sindrom inflamator prezent
11 .Colonocopia total cu ileoscopie poate eviden[ia n boal Crohn:
A. Leziuni discontinue i eterogene
B. Absen[a mucoasei sntoase
C. Leziuni ulcerate +/-aftoide
D. Stenoze
E. Nu eviden[iaz fistule
12.Umatoarele caracteristice histologice sunt specifice bolii Crohn:
A. nflama[ie cronic
B. nfiltrat PMN
C. Granulom epitelioid
D. Granulom gigantocelular
E. Necroza cazeoasa
13.Urmtoarele leziuni histologice sunt comune rectocolitei ulcerohemoragice i bolii
Crohn:
A. Granulom epiteloid
B. Necroza cazeoasa
C. nflama[ie cronic
D. nfiltrat cu PMN
E. Absen[a granulomului gigantocelular
14.Care din urmtoarele explorri sunt esen[iale n diagnosticul afectrii intestinului
sub[ire din cadrul bolii Crohn?
A. Colonoscopie
B. Enterografie CT
C. Enterografie RMN
D. Videocapsula endoscopica
E. Clism baritata
246
15. Boala Crohn se poate complica cu urmtoarele:
A. Poate deveni fistulizanta
B. Nu produce stenoza
C. 70% dintre pacien[i pot suferi interven[ii chirurgicale
D. Tromboza venoas profund
E. Colita acut grav , care n cazul acestei boli este mai frecvent dect n cursul
rectocolitei ulcerohemoragice
16. n boal Crohn, care din urmtoarele complica[ii acute pot surveni n cursul bolii?
A. Fistule
B. Abcese
C. Tromboza venoas profund
D. Colita acut grav
E. Stenoze digestive
17.Care din urmtoarele manifestri extradigestive evolueaz evolueaz n paralel cu
puseele bolilor inflamatorii cronice intestinale?
A. Colangita sclerozant primitiv
B. Uveita
C. Aftoza bucal
D. Artrite
E. Pelvispondilita reumatismala
18.Care din urmtoarele manifestri extradigestive evolueaz independent de puseele
bolilor inflamatorii cronice intestinale?
A. Eritemul nodos;
B. Artritele;
C. Pelvispondilita reumatismala
D. Colangita sclerozant primitiv
E. Uveita
247
19.Criteriile Truelove i Witts, reprezint criterii clinico-biologice de severitate n boliel
inflamatorii intestinale. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate?
A. Numrul evacurilor pe 24 de ore >6, cu snge
B. Temperatura vesperal < 37,5 C
C. Freceventa cardiac < 90 m in
D. Hemoglobina <10,5 g/dl
E. Viteza de sedimentare a hematiilor >30
20.Criteriile endoscopice de severitate n bolile inflamatorii cronice intestinale, sunt:
A. Ulcera[ii extinse cu dezlipirea mucoasei
B. Ulcera[ii profunde
C. Ulcera[ii delabrante ce nu dezgolesc muscular
D. Ulcera[ii extinse cu pun[i mucoase
E. Absen[a ulcera[iilor profunde
21.Care din urmtoarele "explorri" fac parte din bilan[ul diagnosticului de boli
inflamatorii cronice intestinale?
A. Anamneza
B. Colonscopie total cu ileoscopie
C. Colonscopie n cazul suspiciunii bolii Crohn
D. Radiografii osoase pentru manigestari extradigestive
E. Entero-RMN util n diagnosticul rectocolitei ulcerohemoragice
22.Complica[iile pe termen lung ale bolii Crohn sunt reprezentate de urmtoarele:
A. Amiloidoza
B. Stenoze digestive
C. Denutri[ie
D. Tromboza venoas profund
E. Neoplasm colo-rectal
248
PATOLOGA HEMORODAL (pag. 473-474) Complement simplu:
1. Referitor la hemoroizi, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Sunt forma[iuni vasculare prezente numai la anumi[i indivizi;
B. Hemoroizii externi sunt situa[i deasupra liniei pectinee;
C. Hemoroizii interni sunt situa[i sub linia pectinee;
D. Factorul mecanic implicat n apari[ia patologiei hemoroidale, este reprezentat de
alterarea [esutului conjunctiv care ancoreaz hemoroizii de sfincterul intern;
E. Factorul vascular implicat n apari[ia patologiei hemoroidale, este reprezentat de
alterarea [esutului conjunctiv care ancoreaz hemoroizii de sfincterul intern;
2. Referitor la patologia hemoroidal extern, sunt false urmtoarele afirma[ii, cu
excep[ia:
A. Diagnosticul se face colonoscopic;
B. Diagnosticul se face clinic i colonoscopic;
C. Durerea anal este de intenstitate variabil;
D. Durerea este ritmata de scaune;
E. Durerea este att de puternic, nct poate provoca trezirea din somn;
3. ndica[ia de colonoscopie la un pacient cu hemoroizi interni, se pune dup vrsta de:
A. 35 de ani;
B. 40 de ani;
C. 50 de ani;
D. 45 de ani;
E. 55 de ani;
Complement multiplu:
1. Referitor la hemoroizi, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Sunt forma[iuni vasculare normale prezente la to[i indivizii;
B. Sunt forma[iuni vasculare ce se gsesc doar la anumi[i indivizi;
C. Hemoroizii externi sunt situa[i deasupra liniei pectinee;
D. Hemoroizii interni sunt situa[i deasupra liniei pectinee;
E. Hemoroizii interni sunt situa[i sub linia pectinee;
249
2. Reprezint factori favorizan[i ai apari[iei patologiei hemoroidale:
A. Factorul mecanic;
B. Factorul vascular;
C. Sarcina;
D. Antecedentele familiale;
E. Tulburrile de tranzit - constipa[ia;
3. Referitor la patologia hemoroidal extern, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Diagnosticul se face colonoscopic;
Diagnosticul se face exclusiv clinic;
Durerea anal este de intenstitate variabil;
Durerea este ritmata de scaune;
Durerea este att de puternic, nct poate provoca trezirea din somn;
4. Referitor la patologia hemoroidal intern, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Durerea este de intensitate variabil;
B. Sngerrile sunt tipic nedureroase;
C. Sngerrile sunt neritmate de scaune;
D. Sngerrile survin n timpul defeca[iei;
E. Hemoroizii interni sunt descrii dup clasificarea lui Goligher n 4 stadii;
5. Stadializarea Goligher n cazul hemoroizilor interni, este urmtoarea:
A. Stadiul - hemoroizi congestiona[i, fr prolaps;
B. Stadiul - prolaps reductibili spontan;
C. Stadiul - hemoroizi congestiona[i, fr prolaps;
D. Stadiul - hemoroizi reductibili spontan;
E. Stadiul V - prolaps permanent i ireductibil;
6. Tratamentul trombozei hemoroidale externe, presupune:
A. Antialgice;
B. Antiinflamatoare steroidiene;
C. Antiinflamatoare nesteroidiene;
D. Reglarea tranzitului;
E. Topice;
250
A. Reglarea tranzitului;
B. Venotonice;
C. nterven[ie chirurgical de la nceput;
D. Tromboza hemoroidal nu se sanc[ioneaz niciodat chirurgical;
E. n caz de tromboze hemoroidale repetate, se va lua n considerare tratamentul
chirurgical hemoroidectomie;
8. Urmtoarele modalit[i terapeutice reprezint posibilit[i de instrumental pentru
patologia hemoroidal intern:
A A. J-'AtaM'l'vU i WAwk/ VA V4* W ivX vV* VAV/. v AWVH V j
B. Ligatura sub control doppler a arterelor hemoroidale;
C. Hemoroidectomie clasic;
D. Scleroza;
E. Fotocoagularea vu infraroii;
9. Urmtoarele modalit[i terapeutice reprezint posibilit[i de tratament chirurgical
pentru patologia hemoroidal intern: A. Scleroza;
T) 1 _ _ _ _ , - l _ , _ _ __ * (J-L 1LC.J- , .
d. r otocoaguiarea cu ntraron,
D. Hemoroidopexie;
E. Ligatura sub control doppler a arterelor hemoridale;
251
CHRURGE VSCERAL TUMORLE COLONULU S RECTULU (pag. 475-478)
1. Numrul de cazuri de cancer de colon diagnosticate ntr-un an n Fran[a, este de:
A. 24000
B. 12000
C. 11000
D. 23000
E. 10000
2. Numrul de cazuri de cancer de rect diagnosticate ntr-un an n Fran[a, este de:
A. 24000
B. 12000
C. 11000
D. 23000
E.10000
3. Frecven[a tipului histologic-adenocarcinom printre tumorile colonului i rectului, este
de:
A. 90%
B. >90%
C. <90%
D. 95%
E. >90%
4. n cazul cancerelor de colon i de rect, cu invazie ganglionar, chimioterapia
adjuvant se face pe o perioad de:
A. 5 luni
B. 6 luni
C. 12 luni
D. 9 luni
E. 18 luni
252
5. Tratamentul corect pentru cancerul de colon stng perforat, cu peritonit,
A. Hemicolectomie stng cu anastomoz
B. Opera[ia Hartmann
C. Amputa[ie de rect pe cale mixt abdomino-perineal
D. Opera[ia Mlligan-Morgan
E. Colectomie total
6. Tratamentul corect pentru un cancer cu distensie cecal major, este:
A. Hemicolectomie stng cu anastomoz
B. Opera[ia Hartmann
C. Amputa[ie de rect pe cale mixt abdomino-perineal
D.Colectomie subtotal cu ileo-recto anastomoz
E. Colectomie total
7. n cazul cancerelor de rect mediu sau inferior, dup terminarea radioterapiei, se
intervine chirurgical la un interval de:
A. 6-8 sptmni;
B. 4- 6 sptmni;
C. 4-8 sptmni;
D. 10 sptmni;
E. Nu se mai intervine chirurgical;
Complement multiplu:
1. Forma necomplicat de cancer colon i rect se poate manifesta clinic prin:
A. Tulburri de transit
B. Rectoragii
C. Melena
D. Hematemez
E. Hematochezie
2. Confirmarea diagnostic pentru tumorile colonului i rectului se face prin:
A. Tueu rectal
B. Colonoscopie complet
C. Colonoscopie virtual
D. rigografie
E. Rectoscopie
253
3. Forma complicat de cancer colon i rect se poate manifesta clinic prin:
A. Hepatomegalie
B. Prezen[a ganglionului Troisier
C. Senza[ie de evacuare incomplet
D.Febr
E. Aprare abdominal
4. Forma complicat de cancer colon i rect se poate manifesta clinic prin:
A. Hiperleucocitoz
B. Sindrom inflamator
C. Tenesme
D. Senza[ie de evacuare incomplet
E. Alterarea strii generale
5. Pentru bilan[ul terapeutic al cancerului rectal mediu i inferior, sunt indicate
urmtoarele investiga[ii, cu excep[ia:
A. rigografie
B. Ecoendoscopie
C. RMN pelvin
D. CT toraco-abdominal b. iScmtigrane
6. Referitor la tratatamentul cancerului de colon non-ocluziv, sunt adevrate
urmtoarele:
A. Pentru cancerul de colon drept se practic hemicolectomie dreapt cu restabilirea
continuit[ii printr-o anastomoz ileo-colic
B. Pentru cancerul de colon stng se practic hemicolectomie stng cu restabilirea
continuit[ii printr-o anastomoz ileo-rectal
C. Limfadenectomia se face i pentru cancerul de colon stng la originea vaselor colice
drepte din artera mezenteric superioar
D. Limfadenectomia se face i pentru cancerul de colon stng la originea vaselor colice
drepte din artera mezenteric inferioar
E. Limfadenectomia se face i pentru cancerul de colon drept la originea vaselor colice
drepte din artera mezenteric superioar
254
7. nterven[ia chirurgical cu inten[ie de radicalitate oncologic pentru cancerul de colon
drept, presupune:
A. Hemicolectomie dreapt
B. Limfadenectomie pe vasele colice drepte, la originea acestora din vasele
mezenterice superioare
C. Limfadenectomie pe vasele colice drepte, la originea lor din vasele mezenterice
superioare i inferioare
D. Limfadenectomie pe vasele colice drepte, la originea lor din vasele mezenterice
inferioare
E. Restabilirea continuit[ii printr-o anastomoz ileocolic
8. nterven[ia chirurgical cu inten[ie de radicalitate oncologic pentru cancerul de colon
stng, presupune:
A. Hemicolectomie stng
B. Limfadenectomie cu ligatura vaselor mezenterice inferioare
C. Lifadenectomie cu ligatura vaselor mezenterice superioare
D. Lifadenectomie cu ligatura vaselor mezenterice superioare i inferioare
E. Restabiliarea continuit[ii printr-o anastomoz colorectal
9. n cazul invaziei ganglionare, se poate propune chimioterapie adjuvanta, care n
cazul tumorilor de colon i rect se face, cu:
A. 5-FU (fluoro-uracil)
B. Oxaliplatina
CA ___A-
. Metrotrexat
D.Diflucan
E. Fluroblastin
10. Tratamentul n cazul tumorilor de colon, complicat- ocluziv, presupune:
A. Stomie n amonte
B. Aplicare de endoprotez
C. Hemicolectomie carcinologic stng i n al doilea timp anastomoza colorectal
D. Hemicolectomie carcinologic stng i anastomoza colo-rectal
E. Reechilibrarea i stabilizarea func[iilor vitale
255
11. Tratamentul chirurgical corect pentru cancerul rectal superior, este:
A. Colectomie stng i rezec[ie par[ial a rectului (2 cm sub tumora)
B. Limfadenectomie cu ligatura vaselor mezenterice inferioare
C. Excizia par[ial a mezorectului
D. Colectomie stng i rezec[ia par[ial a rectului (5 cm sub tumora)
E. Excizia total a rectului
12. Pentru cancerele de rect localizate la nivelul treimii medii i inferioare, la mai mult
de 1 cm distan[ de sfincter, interven[ia chirurgical corect presupune:
A. Rezec[ie anterioar de rect
B. Excizia total a mezorectului
C. Excizia par[ial a mezorectului
D. Ligatura vaselor mezenterice inferioare
E. Sigmoidostomie iliac definitiv
13. Pentru cancerele de rect situate n treimea inferioar, la o distan[ mai mic de 1
cm fa[ de sfincter, interven[ia chirurgical corect presupune:
A. Amputa[ie pe cale mixt abdomino-perineal
B. Excizia par[ial a mezorectului
C. Excizia total a mezorectului
D. Limfadenectomie pe vasele mezenterice inferioare
E. Sigmoidostomie iliac definitiv
14. Monitorizarea n cazul unui cancer de rect tratat, se face cu:
A.TR
B. Ecografie abdominal
C. Scintigrafie osoas
D. CT toraco-abdominal
E. Radiografie toracic
15. Monitorizarea n cazul unui cancer de rect tratat, se face cu:
A. CT toracoabdominal
B. ACE
C. Colonoscopie
D. CT pelvis
E. Scintigrafie osoas
256
TUMORLE STOMACULU (pag 479-480) Complement simplu:
1. Al treilea tip de cancer ca frecven[ n Fran[a este:
A. Cancerul de colon
B. Cancerul de prostat
C. Cancerul de sn
D. Cancerul de rect
E. Cancerul de stomac
2. Frecven[a adenocarcinoamelor printre tumorile gastrice, este de:
A. Mai mult de 90%
B. 90%
C. Sub 80%
D. Mai mult de 80%
E. 50%
3. n clasificarea TNM a cancerului gastric - stadiul , reprezint:
A. T1N2M0, T2a/bNlM0, T3N0M0
B. T2a/bN2M0/ T3N1 M0,T4N0M0
C.T3N2M0
D. T1N2M0, T2a/bN 1 M0,T2N0M0
E. T1N2M0, T2a/bN 1 M0,T4N0M0
4. n clasificarea TNM a cancerului gastric - tumora tip T2a, reprezint:
A. Tumor extins la subseroas
B. Tumor extins la tunica muscular
C. Tumor extins la seroas
D. Tumor limitata la mucoas sau submucoas (cancer superficial)
E. Tumor invadeaz organele vecine
5. n clasificarea TNM a cancerului gastric - tumora tip T2b, reprezint:
A. Tumor extins la subseroas
B. Tumor extins la tunica muscular
C. Tumor extins la seroas
D. Tumor limitata la mucoas sau submucoas (cancer superficial)
E. Tumor ce invadeaz organele vecine
6. n clasificarea TNM a cancerului gastric - tipul N2 de invazie ganglionar, reprezint:
A. 1-5 ganglioni regionali metastatici
B. 1-6 ganglioni regionali metastatici
C. 7-15 ganglioni regionali metastatici
D. > 15 ganglioni regionali metastatici
E. nvadarea ganglionilor retropancreatici, mezenterici i paraaortici
7. n cazul cancerului gastric antral, atitudinea corect presupune:
A. Gastrectomie total cu gastro-jejuno anastomoz, limfadenectomie, examen
anatomopatologic
B. Gastrectomie 2/3 cu gastro-jejuno anastomoz, limfadenectomie, examen
anatomopatologic
C. Gastrectomie 4/5 cu gastrojejunoanastomoz, limfadenectomie, examen
anatomoaptologic
D. Gastrectomie 2/3 cu gastro-duodeno anastomoz
E. Gastrectomie 4/5 cu gastro-duodeno anastomoz
1. Sunt factori de risc pentru dezvoltarea unei tumori gastrice:
A. nfec[ia cu helicobacter pylori
B. Antecedente familiale de cancer gastric
C. Antecedente familiale de cancer de colon transvers
D. storic personal chirurgical - rezec[ie gastric
E. Maladia Menetrier
2. Diagnosticul de tumor gastric, poate fi sugerat clinic de:
A. Alterarea strii generale
B. Disfagie
C. Epigastralgii
D. Tulburri de tranzit intestinal
E. Episoade de HDS, exteriorizate prin hematemez/melen
258
3. Diagnosticul de tumora gastric, poate fi sugerat clinic, de:
A. Vrsaturi postprandiale
B. Durere epigastric ce cedeaz la ingestia de alimente
C. Episoade de hemoptizie
D. Episoade de rectoragii
E. Sindrom paraneoplazic: flebit, acanthosis nigricans, anemie hemolitic
4. Confirmarea diagnostic i bilan[ul extinderii, n cazul tumorilor gastrice, se face cu:
A. Ecoendoscopie
B. RMN abdominal
C. RMN abdomino-perineal
D. CT cervico-toraco-abdomino-pelvin
E. Endoscopie digestive superioar
5. Tratamentul corect al tumorilor gastrice, presupune:
A. n cazul unei tumori rezecabile: - interven[ia chirurgical ca prim inten[ie i apoi
chimioterapie postoperatorie
B. n cazul unei tumori rezecabile chimioterapie preoperatorie i apoi interven[ia
chirurgical, far chimioterapie postoperator
C. n cazul unei tumori metastatice: - chimioterapie ca tratament unic
D. n cazul unei tumori nerezecabile, responsabil de disfagie: - montarea unei
gastrostome
E. n cazul unei tumori nerezecabile, responsabil de disfagie: - montarea unei
259
TUMORLE PRMTVE S SECUNDARE ALE FCATULU (pag. 481-484)
1. Despre hiperplazia nodular focal, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Apare predominant la femei cu vrsta cuprins ntre 50 i 60 de ani
B. Apare predominant la brba[i cu vrsta cuprins ntre 20 i 50 de ani
C. Este o leziune asimptomatic depistat ntmpltor, far anomalii ale probelor
hepatice
D. Este o leziune asimptomatic depistat ntmpltor, cu anomalii ale probelor
hepatice
E. Este o leziune simptomatic, far anomalii ale probelor hepatice
2. Referitor la adenomul hepatic sunt adevrate urmtoarele, cu excep[ia:
A. Apare predominant la femeile ntre 20 i 50 de ani
B. Este o leziune simptomatic n jumatate dintre cazuri (durere)
C. Depistarea este ntmpltoare , far anomalii ale probelor hepatice
D. Depistarea este ntmpltoare, cu anomalii ale probelor hepatice
E. Tratamentul presupune excizie chirurgical
3. Referitor la chistul biliar, sunt adevrate urmtoarele, cu excep[ia:
A. Este cel mai frecvent tip de leziune hepatic benign
B. Ecografic: - bine delimitat, margini nete
C. Din punct de vedere biologic in limite normale
D. Este cea mai frecvent form de cancer hepatic primitiv
E. Este o forma[iune lichidian nconjurat de epiteliu biliar
4. Referitor la carcinomul hepatocelular, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu
excep[ia:
A. Este cea mai frecvent form de cancer hepatic primitiv
B. Apare n mai mult de 85% din cazuri pe fondul unui ficat cirotic
C. Apare n 85% din cazuri pe fondul unui ficat cirotic
D. Descoperirea se face de obicei n cursul monitorizrii unei ciroze hepatice
E. Diagnosticul poate fi sugerat de decompensarea unei ciroze aflate n eviden[
260
5, Diagnosticul de carcinoma hepatocelular, este aproape sigur dac valoarea alfa
fetoproteine, este:
A. >500ng/ml
B. >600ng/ml
C. <600 ng/ml
D. =500 ng/ml
E. <500ng/ml
6. Referitor la tumorile hepatice secundare (metastaze), este adevrat c:
A. Apare predominant la femeile ntre 20 i 50 de ani
B. Atitudinea terapeutic este de ab[inere dac diagnosticul este sigur
C. Ecografia descrie o leziune bine delimitat , anecogen, margini nete, ntrire
posterioar
D. Sunt cele mai frecvente tipuri de tumori hepatice
E. Tratamentul curativ este reprezentat de trasplantul hepatic
7. Sunt considera[i factori prognostici, n cazul tumorilor secundare hepatice
(metastaze), urmtorii cu excep[ia:
A. Numrul i localizarea
B. Localizarea extrahepatic
C. Starea general a pacientului
D. Func[ia hepatic
E. Func[ia renal
8. Sunt considerate principii de tratament pentru tumorile secundare hepatice
(metastaze) urmtoarele, cu excep[ia:
A. Chmioterapie preoperatorie
B. Rezec[ie complet ntotdeauna desfurat ntr-o singur etap
C. Embolizarea portal
D. nterven[ia chirurgical se ia n considerare doar dac excizia metastazei poate fi
complet
E. Tehnici de distrugere localizat
261
Complement multiplu:
1. Sunt tumori hepatice benigne:
A. Adenomul
B. Hemangiomul
C. Carcinomul
D. Limfomul
E. Hiperplazia nodular focal
2. Referitor la hemangiomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este n majoritatea cazurilor simptomatic, determinnd durere frecvent la nivelul
hipocondrului drept
B. Este n majoritatea cazurilor asimptomatic, depistarea sa fiind ntmpltoare
C. Probele biologice hepatice sunt frecvent modificate
D. Probele biologice hepatice sunt frecvent n limite normale
E. Trebuie ntotdeauna monitorizat dup descoperire
3. Referitor la hemangiomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele:
A. Ecografic este descris ca o forma[iune hiperecogen, bine delimitat, neomogen
B. Ecografic este descries ca o forma[iune hipoecogen, bine delimitat, neomogen
C. Ecografic este descris ca o forma[iune hiperecogen, bine delimitat, omogen
D. Examenul CT far substan[ de contrast o descrie ca o forma[iune hipodens
E. Examenul CT fr substan[ de contrast o descrie ca o forma[iune hiperdens
4. Despre hiperplazia nodular focal, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Apare predominant la femei cu vrsta cuprins ntre 20 i 50 de ani
B. Apare predominant la brba[i cu vrsta cuprinsa ntre 20 i 50 de ani
C. Este o leziune asimptomatic depistat ntmpltor, far anomalii ale probelor
hepatice
D. Este o leziune asimtomatic depistat ntmpltor, cu anomalii ale probelor hepatice
E. Este o leziune simptomatic, far anomalii ale probelor hepatice
262
5. Referitor la adenomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele:
A. Apare la femeile cu vrsta ntre 20-50 de ani
B. Este o leziune simptomatic n 25% din cazuri
C. Este o leziune asimptomatic n 50% din cazuri
D. Este o leziune simptomatic n 50% din cazuri
E. Apar ntotdeauna modificri ale probelor hepatice
6. Referitor la adenomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele:
A. Depistarea este ntmpltoare
B. Apar ntotdeauna anomalii ale probelor hepatice
C. Nu apar modificri ale probelor hepatice
D. Este o leziune simptomatic n 30-50% din cazuri
E. Este o leziune asiptomatic n 20-50% din cazuri
7. Referitor la adenomul hepatic, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este cel mai frecvent tip de leziune hepatic benign
B. Este cel mai frecvent tip de leziune hepatic benign
C. Se propune excizia chirurgical, datorit riscului de trasformare malign
D. Se indic ncetarea contracep[iei estroprogestetive
E. Apare la brba[ii ntre 20 i 50 de ani
8. Referitor la chistul biliar, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este cel mai frecvent tip de leziune
B. Se propune excizia chirurgical, datorit riscului de transformare malign
C. Este o forma[iune lichidian nconjurat de epiteliu biliar
D. Este n majoritatea cazurilor simptomatic
E. Este n majoritatea cazurilor asimptomatic
9. Referitor la chistul biliar, sunt adevrate urmtoarele:
A. Tratamentul presupune excizia chirurgical, datorit riscului de trasformare
malign
B. ndica[ia este de ab[inere terapeutic, far monitorizare
C. ndica[ia este de ab[inere terapuetic, cu monitorizare ecografic la 6 luni
E. Analizele biologice sunt n limite normale
263
10. Referitor la carcinomul hepatocelular, sunt adevrate urmtoarele afirma[i:
A. Este cea mai frecevent form de cancer primitiv
B. Este cea mai frecvent form de tumor secundar hepatic
C. Apare n mai mult de 85% din cazuri pe fondul unui ficat cirotic
D. Ecografia descrie o leziune bine delimitat, cu margini nete cu ntrire posterioar
E. Este o forma[iune lichidian nconjurat de epiteliu biliar
11. Confirmarea de carcinom hepatocelular prin punc[ie biopsie hepatic nu este
necesar n caz de:
A. Nodul de 1-2 cm, cu hipervascularizare evident la 2 examinri imagistice, n caz de
ficat cirotic
B. Nodul>2 cm cu aspect tipic sau cu alfa fetoprotein >200ng/ml
C. Nodul> 3 cm cu aspect tipic sau alfa fetoprotein >200 ng/ml
D. Nodul <2 cm cu aspect tipic sau alfa fetoprotein >500 ng/ml
E. Nodul >4 cm cu aspect tipic sau alfa fetoprotein > 200 ng/ml
12. Un carcinoma hepatocelular, poate evolua spre:
A. Ruptur, hemoragie
B. Suprainfec[ie
C. Tromboz portal care va accentua hipertensiunea portal
D. Trombembolism pulmonar
E. Metastaze (Pulmonare, Osoase)
13. Principalii factori prognostici pentru carcinomul hepatocelular, sunt:
A. Dimensiunea i numrul tumorilor
B. Func[ia hepatic
C. Ascita
D. Func[ia renal
E. Prezen[a metastazelor
264
14. Principalii factori prognostici pentru carcinomul hepatocelular, sunt:
A. Scorul Child
B. Starea general a pacientului
C. Prezen[a metastazelor
D. Prezen[a trombozei portale
E. Func[ia renal
15. Pentru carcinomul hepatocelular, sunt considerate principii de tratament curativ,
urmtoarele:
A. Tratamentul hepatitei cronice B i C
B. Rezec[ia chirurgical
C. Distrugerea local (radiofreceven[, crioterapie, alcoolizare)
D. Chimioembolizare
E. Transplantul hepatic
16. Referitor la tumorile hepatice secundare - metastazele, sunt adevrate urmatoarele
afirma[ii.
A. Sunt cele mai rare tipuri de tumori hepatice
B. Sunt cele mai frecvente tipuri de tumori hepatice
C. Se descoper frecvent n cursul monitorizrii unei ciroze hepatice
D. Pot fi sincrone sau metacrone
E. Dac valoarea alfa fetoproteinei este mai mare de 500ng/ml, diagnosticul este
aproape cert
17. Sunt considera[i factori prognostici n cazul diagnosticului tumorilor secundare
hepatice (metastaze):
A. Numrul i localizarea lor
B. Localizarea extrahepatic
C. Starea general a pacientului
D. Func[ia hepatic (dup mai multe cure de chimioterapie)
E. Hemoleucograma (dupa mai multe cure de chimioterapie)
265
18. n cazul tumorilor secundare hepatice (metastaze), sunt considerate principii de
tratament corecte, urmtoarele:
A. Chimioterapie preoperatorie
B. Chimioterapie pre- i postoperatorie
C. Tehnici de distrugere localizat
D. Rezec[ie complet n una sau mai multe etape
E. nterven[ia chirurgical nu va fi luat n considerare dect dac excizia metastazei
poate fi complet
266
TUMORLE ESOFAGULU (pag. 485-487)
1. Tipurile histologice de cancer esofagian ntlnite, sunt n numr de:
A. 3
B. 2
C. 4
D. 5
E. 1
2. Raportul corect dintre cele dou tipuri histologice de cancer esofagian, este:
A. Adenocarcinoame (40%) i Carcinom epidermoid (60%)
B. Adenocarcinoame (60%) i Carcinom epidermoid (40%)
C. Adenocarcinoame (30%) i Carcinom epidermoid (70%)
D. Adenocarcinoame (70%) i Carcinom epidermoid (30%)
E. Adenocarcinoame (50%) i Carcinom epidermoid (50%)
3. Tipul histologic de carcer esofagian aflat n cretere, este reprezentat de:
A. Adenocarcinom
B. Carcinomul epidermoid
C. Limfomul Hodkin
D. Limfomul Nonhodkin
E. Carcinom ductal
4. n clasificarea TNM, stadiul A, este reprezentat de:
A. PT1-T2N1M0
B. pT2-3N0M0
C. pT3Nl
D. T4N0-1 MO
E. Toate cancerele Mia
267
5. Atitudinea terapeutic corect n cancerele esofagiene, este:
A. Esofag cervical: - Chimioterapie exclusiv
B. Esofag cervical: - Radioterapie exclusiv
C. Esofag toracic: -stadiul - epidermoid :- radiochimioterapie exclusiv
D. Esofag toracic stadiul - ntotdeauna esofagectomie
E. Esofag toracic stadiul - adenocarcinom - exclusiv radioterapie
1. Reprezint factori de risc pentru apari[ia cancerului esofagian:
A. Refluxul gastroesofagian cu esofag Barett pentru apari[ia carcinomului epidermoid
B. Antecedente de cancer ORL pentru apari[ia carcinomului epidermoid
C. Antecedente de cancer ORL pentru apari[ia adenocarcinomului
D. Refluxul gastroesofagian cu esofag Barett pentru apari[ia adenocarcinomului
E. Antecedente de esofagit caustic
2. Reprezint factori de risc pentru apari[ia cancerului esofagian:
A. ntoxica[ia alcooltabagic
B. Achalazia
C. Antecedente de esofagit caustic
D. Sclerodermia
E. Arsuri termice
268
3. Reprezint semne de extindere n cazul cancerelor esofagiene:
A. Durerile mediastinale, celiace
B. Hepatopmegalia
C. Carcinomatoza palpabil la tueul rectal
D. Ganglionul Troisier
E. Prezen[a simptomatologiei pulmonare
4. Markerii tumorali ce trebuie doza[i n vederea confirmrii unui diagnostic de cancer
esofagian i evaluarea extinderii, sunt urmtorii:
A. ACE
B. Ag CSC
C. CA 19-9
D. CA 125
E. To[i cei de mai sus
5. Contraindica[iile chirurgicale n cazul cancerelor esofagiene, sunt reprezentate de:
A. Ciroza B sau C
B. nsuficien[a respiratorie
C. nsuficien[a cardiac
D. nsuficien[a renal
E. Aderen[a tumorii la aort
6. Contraindica[iile chirurgicale n cazul cancerelor esofagiene, sunt reprezentate de:
A. Aderen[a tumorii la aort
B. Aderen[a tumorii la bronhii
C. Aderen[a tumorii la trahee
D. Aderen[a tumorii la nervii recuren[i
E. Prezen[a unei tumori sincrone la nivelul colonului
269
7. Referitor la atitudinea terapeutic n cazul cancerelor esofagiene, sunt
adevrate urmtoarele:
A. Esofag cervical: - radiochimioterapie exclusiv
B. Esofag toracic: - stadiul - esofagectomie precedat ntotdeauna de chimioterapie
C. Esofag toracic - stadiul - esofagectomie precedat de radiochimioterapie
D. Esofag toracic : - stadiul - esofaghectomie precedat uneori de chimioterapie
E. Stadiul : - adenocarcinom - esofagectomie precedat uneori de chimioterapie sau
ae raaiocnimioterapie
8. n cancerele esofagiene, monitorizarea pe termen lung, se face prin:
A. Examen clinic
B. CT toracoabdominal
C. CT cervi-toraco-abdomino-pelvin
D. Markeri tumorali
E. Endoscopie digestiv superioar
270
TUMORLE PANCREASULU (pag 488-490)
1. Al 4-lea tip de cancer n Fran[a, este reprezentat de:
A. Esofag
B. Pancreas
C. Colon
D. Sn
E. Pulmon
2. Cel mai frecvent tip histologic de cancer de pancreas, este:
A. Adenocarcinomul 95%
B. Adenocarcinomul 99%
C. Carcinomul epidermoid
D. Carcinomul scuamos
E. Limfomul
3. Localizarea tumorii la nivelul pancreasului este urmtoarea:
A. Cap -70% i corp -13%
B. Cap - 60% i corp - 20%
C. Cap-67% i corp-13%
D. Cap - 30% i corp - 40%
E. Cap - 65% i corp - 35%
Complement multiplu:
1. Reprezint factori de risc pentru apari[ia cancerului de pancreas: A. Episoade
repetate de pancreatit acut . Pancreatita cronica
C. Diabetul
D. Fumatul
E. Antecedentele familiale de cancer panereatic
2. Pentru confirmarea diagnostic i bilan[ul extensiei, sunt necesare urmtoarele
investiga[ii:
A. Ecografia
B. Tomografia computerizat
C. Ecoendoscopia
D. Markeri tumorali
E. RMN abdominal
3. n cazul suspiciunii existen[ei unei tumori pancreatice, ecografia poate decela:
A. O mas pancreatic
B. Dilatare a cilor biliare intra- i extrahepatice
C. Dilatare a canalului Wirsung
D. Prezen[a i sau absen[a metastazelor hepatice
E. Raport al tumorii cu vasele (vena port, artera mezenteric superioar)
4. Reprezint contraindica[ii ale exerezei n cazul unei tumori pancreatice: A. Prezen[a
metastazelor
C. nvadarea vaselor de snge (mezenterice inferioare, vena port)
D. nvadarea vaselor de snge (mezenterice superioare i inferioare)
E. nvadarea vaselor de snge (mezenterice superioare, vena port);
5. Reprezint contraindica[ii ale exerezei n cazul unei tumori pancreatice:
A. Prezen[a metastazelor
B. Prezen[a carcinomatozei peritoneale
C. nvadarea vaselor de snge
D. Alterarea major a strii generale
E. Markeri tumorali cu valori duble dect normalul
6. nterven[ii chirurgicale corecte n cazul prezen[ei tumorilor rezecabile, sunt:
A. Cancer al capului pancreasului - duodenopancreatectomie cefalic
B. Cancer al corpului sau cozii pancreasului - splenopancreatectomie cefalic ln cazul
tumorilor metastatice radiocnimioterapie
D. n cazul tumorilor nerezecabile sau pacien[ilor inoperabili - raaiocnikmiotarapie sau
doar chimioterapie
E. n cazul n care intraoperator se dovedete c tumora este nerezecabil - dubla
deriva[ie (biliodigestiv i gastrojejunal)
272
7. Tratamentul paliativ n cazul cancerelor de pancreas, este reprezentat de:
A. Analgezice
B. Montarea de proteze biliare
C. Montarea de proteze duodenale
D. Tratament pentru prurit L.nimioterapie
8. Monitorizarea pe termen lung n cazul pacien[ilor cu cancere de
A. Examen clinic
B. CT toraco-abdomino-pelvin
C. CT toraco-abdominal
D. Markeri tumorali
E. Controlul zilnic al glicemiei
273
EVALUAREA SEVERTAT S DENTFCAREA COMPLCALOR PRECOCE LA
PACENTUL CU TRAUMATSM ABDOMNAL
(pag. 491-493)
Complement simplu:
1. Atitudinea obligatorie n toate cazurile de plgi abdominale, este:
A. Profilaxia tetanosului i antibioticoprofilaxie
B. Plaga nepenetranta- explorarea ntregului tub digestiv;
C. Plaga penetrant - debridare, sutura plgii;
D. Plaga penetrant - examen sub anestezie general
E. Plaga nepetrnat - examen sub anestezie general
2. Complicat[iile traumatismului hepatic sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Embolia gazoas
B. Coleperitoneu
C. Angiocolita
D. Hemobilia
E. Fistula pancreatic
Complement multiplu:
1. Factorii prognostici implica[i n evolu[ia pacientului cu traumatism pancreatic sunt:
A. Plag a canalului Wirsung
B. Traumatism splenic asociat
C. Afectarea duodenului
D. Afectarea colonului
E. Afectarea jejunului
2. Sunt considerate complica[ii ale trauamtismelor pancreasului:
A. Necroza
B. nfectarea
C. Apari[ia pseudochistelor
D. Fistula pancreatic
E. Pancreatita cronic
274
3. Complica[iile traumatismului hepatic sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Embolia gazoas
B. Coleperitoneu
C. Angiocolita
D. Pancreatita acut
E. Fistula pancreatic
4. Managementul traumatismelor hepatice n cazul instabilit[ii hemodinamice,
presupune:
A. Explorare
B. Control al hemoragiei prin compresia ficatului pe diafragm
C. Tamponare cu ajutor compreselor
D. Rezec[ii hepatice reglate
E. Monitorizare
275
SNDROMUL OCLUZ1V (pag. 494-498)
Complement simplu:
1. Cea mai frecvent dintre etiologiile ocluzive ale intestinului sub[ire, este:
A. Vovulusul
B. nvagina[ia intestinal acut
C. Diverticulul Meckel
D. Adenocarcinom al intestinului sub[ire
E. Ocluzia prin brid
2. Toate ocluziile sunt nso[ite de urmtoarele complica[ii, cu excep[ia:
A. Apari[ia unui al treilea sector
B. nsuficien[a renal func[ional
C. Hipovolemie
D. Alcaloza metabolic
E. Acidoza metabolic
3. Reprezint cauze de ocluzie intestinal la nivelul intestinului sub[ire, prin strangulare
urmtoarele, cu excep[ia:
A. Brida
B. Hernia strangulat
C. Polipi
D. Diverticul Meckel
E. nvagina[ia intestinal acut
Complement multiplu:
1. Factorii de risc pentru volvulusul cecului:
A. Vrsta > 60 de ani
B. Constipa[ia
C. Vrsta ntre 50 i 60 de ani
D. Absen[a acolrii posterioare a cecului
E. Sindromul de intestin scurt
276
2. Factorii de risc pentru sindromul Ogilvie:
A. Vrsta ntre 50 i 60 de ani
B. Vrsta >60 ani
C. nsuficien[a cardiac
D. Hiperpotasemia
E. Hipopotasemia
3. Tratamentul sindromului Ogilvie, presupune:
A. Rezec[ia colonului i trimiterea piesei la antomie patologic
B. Tratamentul medical al ocluziei
C. Tratamentul etiologic al hiperpotasemiei
D. Tratamentul etiologic al hipopotasemiei
E. n absen[a semnelor de severitate - suprimarea ocluziei
4. Tratamentul sindromului Ogilvie n absen[a semnelor de severitate, presupune
suprimarea ocluziei, cu:
A. Tub Faucher
B. Neostigmina- prostigmin i.v lent
C. Colo-exuflare n caz de eec
D. Colostomie/colectomie subtotal
E. Cecostomie n conformitate cu constatrile locale
5. Reprezint factori de risc pentru apari[ia volvusului de sigmoid:
A. Vrsta> 70 ani
B. Constipa[ia
C. Megadolico-sigmoid
D. Absen[a acolrii posterioare a sigmoidului
E. Hipopatasemia
6. Sunt implicate n etiologia ocluziilor prin strangulare la nivelul colonului, urmtoarele
patologii, cu excep[ia:
A. Volvusul sigmoidian
B. Volvusul de cec
C. Hernia strangulat
D. Diverticulul Meckel
E. Brida
7. Sunt implicate n etiologia ocluziilor prin obstruc[ie la nivelul colonului:
^^ * ^Vsstz
B. Fecalom
C. Diverticuloza cu pseudotumor
D. Corp strin
E. Boala Crohn
8. Sunt implicate n etiologia ocluziilor prin obstruc[ie la nivelul intestinului sub[ire:
A. Polipi
B. Diverticuloza cu pseudotumor
C. Hematom al peretelui
D. Boala Crohn
T? PnuAlM/MMA^/xnX
r,. carcinomatoza
9. Tratamanetul chirurgical de urgen[ al ocluziilor presupune:
A. Explorare
B. Prelevarea eventualului lichid peritoneal
C. Tratarea cauzei i a unei complica[ii
D. Nu se realizeaz niciodat restabilirea continuit[ii digestive
E. n caz de necroz digestiv, se va realiza o rezec[ie i un examen
278
BOOK
DES
Edi[ia n limba romn
BBLOGRAFE: Book Des ECN, edi[ia n limba romn, redactor Laurent Karila,
Editura Medical Universitar "uliu Ha[ieganu" UMF Cluj-Napoca 2011
APENDCTA LA COP S ADUL (pag. 499-500)
1. Cea mai frecevent pozi[ie a apendicelui
A. Laterocecal
B. Retrocecal
C. Pelvin
D. Mezoceliac
E. Subhepatic
2. Apendicele nu poate fi vizualizat ecografic n:
A. 30% din cazuri
B. 40% din cazuri
C. 50 % din cazuri
D. 25% din cazuri
E. 20% din cazuri
3. nvestiga[ia cu cea mai bun valoare predictiv negativ n diagnosticul apendicitei
acute, este:
A. RMN pelvin
B. CT
C. Ecografic abdominal
D. Radiografia abdominal simpl
E. Ecografia pelvin
4. Reprezint forme complicate ale apendicitei acute, urmtoarele, cu excep[ia:
A. Abcesul
B. Peritonita generalizat
C. Ocluzia febril
D. Psoita
E. lnvagina[ia intestinal acut
280
5. Diagnosticul diferen[ial al apendicitei acute, nu se face cu:
A. Volvulusul cecului
B. Limfadenita mezenteric
C. nvagina[ia intestinal acut
D. Colica renal
E. Sarcina
6. Tratamentul corect n cazul unui abces abdominal cu origine apendicular,
presupune:
A. Tratament chirurgical imediat sau drenaj percutan i apendicetomie la distan[
B. Tratament medical ini[ial i apendicetomie la distan[
C. Lavaj peritoneal abundent
D. Antibioterapie timp de cel pu[in 5 zile
E. Nici una din variantele de mai sus
Complement multiplu:
1. Sunt criterii clinice de diagnostic al apendicitei acute:
A. Durere n fosa iliaca dreapt
B. Vrsturi
C. Gre[uri
D. Febr 37.5 -38.5 grade C
E. Tueu rectal dureros
2. Reprezint criterii de diagnostic ecografic n apendicita acut:
A. Creterea diametrului apendicelui > 5mm
B. Creterea diematrului apendicelui > 8 mm
C. Creterea grosimii peretelui >3mm
D. Decelarea ecografic a unui stercolit
E. Lichid liber periapendicular i n fundul de sac Douglas
281
3. Despre diagnosticul imagistic cu ajutor CT n apendicita acut, se poate afirma c:
A. Este examinarea cu cea mai bun valoare predictiv negativ
B. Ofer semne suplimentare fa[ de ecografic
C. Ofer aceleai semne ca i la ecografie
D. Poate decela ntrirea conturului mucoasei apendicelui, n cazul efecturii CT cu
substan[a de contrast
E. Poate decela infiltrarea grsimii periapendiculare
4. Reprezint forme complicate ale apendicitei acute:
A. Abcesul
B. Plastronul
C. Peritonit generalizat
D. Ocluzia febril
E. nvagina[ia intestinal acut
5. Diagnosticul diferen[ial al apendicitei acute, se face cu:
A. Limfadenita mezenteric
B. nfec[ia urinar
C. Torsiunea testicular
D. Torsiunea ovarian
E. Boala Crohn
6. Diagnosticul diferen[ial al apendicitei acute, se face cu:
A. TBC
B. Mucocel apendicular
C. Sarcoidoz
D. Mucoviscidoz
E. Salpingit
7. Tratamentul etiologic la apendicitei acute presupune:
A. Apendicectomie
B. Antibioterapie intravenos 24-48 de ore
C. Prelevare de lichid pentru examen bacteriologic
D. Lavaj al cavit[ii peritoneale
E. Trimiterea apendicelui la examen anatomopatologi
282
8. Tratamentul simptomatic al apendicitei acute, presupune:
A. Analgezice
B. Corec[ia tulburrilor electrolitice
C. Apendicectomie
D. Lavaj al cavit[ii peritoneale
E. Prelevare de lichid pentru examen bacteriologic
9. Tratamentul simptomatic al apendicitei acute, presupune:
A. Analgezice
B. Corec[ie a tulburrilor electrolitice
C. Bilan[ preoperator
D. Consulta[ie de anestezie
E. Apendicectomie
10. Tratamentul corect n cazul unei peritonite de cauz apendicular, este:
A. Lavaj peritoneal abundent
B. Apendicetomie
C. Tratament antibiotic cel mult 5 zile
D. Tratament antibiotic cel pu[in 5 zile
E. Tratament medical in[ial i apendicetomie la distan[
283
HERNA PARETAL LA COPL S ADULT (pag. 504-505)
Complement simplu:
1. Referitor la defectele parietale la copil i adult, sunt adevrate urmtoarele
_ jCt__A* .
afirma[ii:
A. Hernia corespunde unei exteriorizri a con[inutului abdominal printr-un orificiu
nenatural
B. Hernia corespunde unei exteriorizri a con[inutului abdominal printr-un orificiu
natural al peretelui abdominal
C. Eventra[ia corespunde unei exteriorizri a con[inutului abdominal prin cicatricea unei
laparotomii la scurt timp dup o interven[ie chirurgical
D. Eviscera[iile se disting de eventra[ii prin prezen[a peritoneului din jurul viscerelor
E. Tratamentul herniei ombilicale este una dintre cele mai frecvente interven[ii
chirurgicale practicate n Fran[a
2. Legat de principiile interven[iei chirurgicale n cazul herniilor ,sunt adevrate
urmatoarele, cu excep[ia:
A. Pentru hernia inghinal: - pozi[ionarea unei plase neresorbabile, fixate la tractul ilio-
pubic
B. Pentru hernia inghinal - pozi[ionarea unei plase neresorbabile fixate la arcada
crural
C. Pentru hernia femural - sutura direct, prin coborarea tendonului comun la
ligamentul Cooper
D. Pentru hernia ombilical - sutura simpl prin puncte separate , fr montarea plasei,
indiferent de dimensiunile defectului
E. Pentru hernia ombilical - sutura simpl prin puncte separate i pozi[ionarea unei
plase neresorbabile n caz de orificiu mare
Complement multiplu:
1. Despre hernia ombilical, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este mai frecvent dect hernia inghinal
B. Este mai pu[in frecvent dect hernia inghinal
C. Se produce prin lrgirea inelului ombilical, care msoar n mod normal 2-3 mm
D. Se produce prin lrgirea inelului ombilical, care msoar n mod normal
5-6 mm
E. Este mai frecvent la nulipare
284
2. Legat de simptomatologia digestiv aprut n cazul herniilor cu complica[ii
(strangularea), sunt adevrate urmtoarele:
A. Cnd sacul de hernie con[ine epiplon, tabloul clinic este atenuat, n afara unui ileus
reflex
B. Cnd sacul de hernie con[ine colon, apare o durere major i apari[ia vrsturilor
C. Cnd sacul de hernie con[ine intestin sub[ire, apare o durere major, ocluzie
intestinal nalt ti vrsturi precoce
D. Cnd sacul de hernie con[ine intestin sub[ire, apare o durere major i blocarea
tranzitului pentru materii fecale i gaze n prim instan[
E. Cnd sacul de hernie con[ine colon, apare blocarea tranzitului pentru materii fecale
i gaze n prim instan[
3. Principiile interven[iei chirurgicale n cura herniilor, sunt:
A. Laparotomia sau laparoscopia
B. Eliberarea sacului herniar i reintegrarea con[inutului n cavitatea abdominal
C. Repara[ia parietal
D. Pentru hernia ombilical este necesar ntotdeauna montarea unei proteze
indiferent de dimensiunile defectului
E. Pentru hernia inghinal este necesar coborrea tendonului comun la ligamentul
Cooper
285
LTAZA BLAR S COMPLCALE SALE (508-512)
1. Reprezint forme clinice de colecistit acut, urmtoarele cu excep[ia:
A. Colecistit alitiazic
B. Colecistit gangrenoas cu abces subhepatic
C. Sindromul Mirizii
. Colecistit gangrenoasa cu peri tom ta biliara E. Colecistit scleroatrofic
2. Evolu[ia unui calcul prezent n calea biliar principal, este:
A. Asimptomatic, depistndu-se ecografic sau printr-o colangiografie intraoperatorie
B. Poate provoca o reac[ie de migra[ie litiazic
C. Poate cauza o pancreatit acut
D. Determina frecvent o pancreatit cronic
E. Poate cauza o angiocolit
3. Sunt factori de risc pentru apari[ia litiazei veziculare:
A. Vrsta < 50 de ani
B. Sexul masculin
C. Obezitatea
D. Antecedente personale patologice de cancer de colon stng
E. Antecedente personale patologice de cancer esofagian
1. Diagnosticul clinic n colecistit acut, este sugerat de:
A. Durere la nivelul hipocondrului drept, ce persist mai mult de 4 ore
B. Durere la nivelul hipocondrului drept, ce persist mai mult de 6 ore
C. Febr 38-38.5 grade C
D. cter
E. Fr semne de ocluzie
286
2.Ecografia abdominal la pacien[ii cu colecistit acut, poate decela:
A. Calculi n colecist
B. Un calcul n infundibul sau n canalul cistic
C. ngroarea peretelui vezicular (>4mm), uneori cu aspect dedublat
D. Prezen[a calculilor n calea biliar principal
E. Prezen[a dilata[iilor cilor biliare intra sau extrahepatice
3. Tratamentul colecistitei acute litiazice presupune:
A. Spitalizare
B. Tratament simptomatic
C. Antibioterapie intravenoas
D. Colecistectomie n primele 48 de ore de la debut
E. Colecistectomie n primele 24 de ore de la debut
4. Referitor la ileusul biliar, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Apare secundar unei fistule ntre vezica biliar i duoden
B. Este sugerat clinic de episoade repetate de colecistit
C. Este prezent ntotdeauna icterul
D. Prezen[a aerobiliazei
E. Se poate decela imagistic prezen[a unui calcul (hiperdens) n fosa iliac dreapt
5. Referitor la triada Charcot, sunt adevrate urmtoarele:
A. Presupune prezen[a durerii biliare, urmat de febr i apoi icter
B. Prezen[a de apar are muscular
C. Prezen[a tulburrilor de tranzit
D. Decolorarea scaunului, urina de culoare nchis
E. Prezen[a de frisoane
6. Tratamentul angiocolitei presupune:
A. Tratament simptomatic
B. Atitudine de urgen[, spitalizare
C. Antibioterapie intravenoas timp de 10 zile
D. ERCP este prima atitudine
E. n caz de evolu[ie favorabil, trebuie tratat litiaza cii biliare principale
287
7. Reprezint factori de risc pentru apari[ia litiazei veziculare:
A. Vrsta>60 de ani
B. Sexul feminin
C. Obezitatea
D. Antecedentele de cancer gastric
E. Hemoliza cronic
8. Durerea tipic pentru litiaza vezicular simptomatic necomplicat are urmtoarele
caracteristici:
A. Este prezent n epigastru sau n hipocondrul drept
B. Are un debut brutal cu iradiere spre umrul stng
C. Are un debut brutal cu iradiere spre umrul drept
D. Este amplificat de inspira[ia profund
E. Dureaz mai mult de 6 ore
9. Tratamentul etiologic al litiazei veziculare lipsite de complica[ii, presupune
urmtoarele:
A. Colecistectomia deschis ntotdeauna
B. Colecistectomie laparoscopic
C. Colangiografie intraoperatorie - n cazul depistrii de calculi n calea biliar
principal - extrac[ia acestora
D. Trimiterea piesei pentru examen anatomopatologi
E. Se recomand ntotdeuna regim igieno-dietetic, dupa colecistectomie, la externarea
din spital
288
PANCREATTA ACUT (513-516)
1. Sunt etiologii ale pancreatitei acute urmtoarele, cu excep[ia:
A. Consumul de alcool
B. Litiaz vezicular
C. Hipercalcemia
D. ntoxica[ia tabacic
E.
2. Sunt etiologii ale pancreatitei acute urmtoarele, cu excep[ia:
A.Hipercalcemia
B.Hipertrigliceridemia
C.Hipercalemia
D.nfec[iile virale
E.Mucoviscidoza
4. Pancreatita este considerat grav dac scorul Ranson este:
A. >3
B. > 5
C. > 7
D. < 3
E. < 5
5. nfec[ia necrozei pancreatice, survine tipic n sptmna:
A. 3
B. 2
C. 5
D. 4-6
E. Prima
289
6. Diagnosticul clinic al pancreatitei acute, este sus[inut de:
A. Creterea lipazemiei > 3N
B. Creterea lipazemiei > 2N
C. Creterea lipazemeiei > 4N
D. Creterea lipazemiei > 5 N
E. Creterea lipazemiei > 6 N
1. Despre durerea pancreatic specific pancreatitei acute, este adevrat c:
A. Este la nivel epigastric
B. Este transfixiant
C. radiaz spre posterior
D. radiaz n umrul drept
E. Este calmat de anteflexia trunchiului
2. Sunt considerate semne de gravitate n pancreatita acut:
A. Obezitatea, crete riscul de PA sever
B. Hipotensiunea arterial
C. Oliguria
D. Prezen[a echimozelor periombilicale i infiltrarea hematic a flancurilor
E. nfarctul miocardic n antecedente
3. Calcularea scorului Ranson la internare presupune urmtoarele elemente:
A. Valoarea glicemiei
B. Vrsta >45 de ani
C. Leucocitoza > 18000/mm3
D. Vrsta > 55 de ani
E. Leucocitoza > 16000/mm3
290
4. Calcularea scorului Ranson la internare presupune urmtoarele elemente;
A. Scderea bicarbona[ilor > 4 mmol/1
B. Scderea bicarbona[ilor < 4 mmol/1
C. A SAT > 6N
D. LDH > 1,5 N
E. ASAT < 6 N
5. Calcularea scorului Ranson la 48 de ore, presupune urmtoarele elemente:
A.Scderea bicarbona[ilor > 4 mmol/1
B.Scderea bicarbona[ilor < 4 mmol/1
C.ASAT > 6N
D.Calcemia < 2.00 mmol/1
E.Scderea hematocritului la > 10%
6. Reprezint complica[ii locale ale pancreatitei acute:
A.Colec[ii
B.Abcese
C.nfec[ia necrozei pancreatice
D.Perforarea organelor din vecintate
E.Hiperglicemia
7. Reprezint complica[ii generale al pancreatitei acute:
A.Socul septic
B.nsuficien[a multiogranic
C.Hiperglicemia
D.nfec[ia necrozei pancreatice
E.nsuficien[a renal acut cu hipercalcemie
8. Reprezint complica[ii generale al pancreatitei acute:
A. Socul septic
B. nsuficien[a multiorganic
C. Hiperglicemia
D. nsuficien[a renal acut cu hipocalcemie
E. nsuficien[a renal acut cu hipercalcemie
291
9. Despre infec[ia necrozei pancreatice, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Survine tipic n cea de-a treia sptmn
B. Este complica[ia cea mai grav, mortalitatea fiind de 50%
C. Este complica[ia cea mai grav, mortalitatea fiind de 20%
D. Confirmarea se face prin punc[ie a necrozei i examinare direct + cultur
E. Germenii cel mai frecvent ntlni[i sunt: Stafilococul auriu i Streptococul beta
hemolitic
10. Referitor la infec[ia necrozei pancreatice sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este complica[ia cea mai grav, mortalitatea fiind de aproximativ 80%
B. Tabloul clinic este brutal
C. Germenii cei mai frecven[i sunt Stafilococul auriu i E.Coli
D. Tabloul clinic este discret
E. Confirmarea se face prin punc[ia necrozei [i examinare direct + cultur
11. Tratamentul ini[ial al pancreatitei acute presupune:
A. Spitalizare obligatorie n sec[ia de reanimare
B. Montarea de sond nazogastric ntotdeauna, far excep[ie
C. Corectarea tulburrilor electrolitice
D. Repaus absolut
E. Tratament etiologic
12. Tratamentul pancreatitei acute grave presupune:
A. Reanimare
B. Corectarea deficien[elor de organ
C. Nutri[ie artificial - parenteral n mod ileal sau enteral
D. Nutri[ie artificial - enteral in mod ileal sau parenteral
E. Antibioterapie intravenoas ntotdeauna
13. Tratamentul pancreatitei acute grave presupune:
A. Montarea de sond nazogastric la to[i pacien[ii
B. Nutri[ie artificial - enteral n mod ileal sau parenteral
C. Drenaj al necrozei, colec[iilor - endoscopic sau chirurgical
D. n caz de angiocolit sau icter obstructiv sunt indicate ERCP i SE, indiferent de
gradul de severitate al PA
E. Antibioterapie intravenoas cu spectru larg chiar i n cazurile n care infec[ia la
nivelul necrozei nu este dovedit
292
14. Despre pancreatita acut de etiologie litiazic sunt adevrate urmtoarele
afirma[ii:
A. Tratamentul formei grave se face la distan[ de complica[ii
B. Tratamentul formei grave se face odat cu complica[iile
C. Tratamentul formei benigne a pancreatitei acute de etiologie litiazic presupune
colecistectomia cu colangiografia intraoperatorie ce poate fi realizat n cursul
aceleiai internri
D. Etiologia biliar trebuie eliminat prin realizarea unei ecografii abdominale
E. Calculii veziculari mai mici de 5 mm sunt mai frecvent implica[i n apari[ia
episoadelor de pancreatit acut
293
PERTONTA ACUT (517-518)
1. Despre peritonita acut este adevrat, urmtoarea afirma[ie:
A. Este o urgen[ medical
B. Principalul factor de prognostic este vrsta pacientului
C. Este caracteristic pentru aceasta patologie durerea abdomianal cu caracter
colicativ
D. Majoritatea peritonitelor sunt ter[iare
E. Agen[ii infec[ioi sunt de cele mai multe ori multipli, n cazul peritonitelor secundare
2. Despre peritonita acut, este adevrat urmtoarea afirma[ie:
A. Peritonita postoperatorie (dehiscen[a anastomotic), este ntotdeauna uor de
diagnosticat, tabloul clinic al unui astfel de pacient fiind tipic
B. Principalul factor prognostic este vrsta pacientului
C. CT abdominal se face la to[i pacien[ii
D. Durerea abdominal brutal ce crete progresiv este caracteristic
E. Doar peritonitele secundare sunt monomicrobiene
3. Referitor la peritonita acut sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Peritonita secundar corespunde unei perfora[ii de organ cavitar
B. Numai peritonitele primitive sunt monomicrobiene
C. Agen[ii infec[ioi sunt de cele mai multe ori multipli n cazul peritonitei secundare
D. Pincipalul factor prognostic este intervalul de timp scurt pn la interven[ia
chirurgical
E. Antibioterapia cu spectru larg se ncepe ntotdeauna la 12 ore de la internare
4. Lavajul cavit[ii abdominale se face cu:
A. 8 1 de ser
B. 5 1 de ser
C. 2 1 de ser
D. 20 1 de ser
E. 10-15 de ser
294
5. Tratamentul etiologic al peritonitei acute presupune urmtoarele, cu excep[ia:
A. Laparotomie
B. Explorarea cavit[ii peritoneale
C. Toaleta local cu solu[ie diluat de antibiotice
D. Tratamentul cauzei
E. Lavaj al cavit[ii peritoneale
6. Referitor la tratamentul etiologic al peritonitelor acute, sunt adevrate urmtoarele, cu
excep[ia:
A. Laparoscopia nu se ia niciodat n considerare cnd tabloul clinic sugereaz o
perionit acut
B. Laparotomie
C. Explorarea cavit[ii peritoneale
D. Prelevare de probe bacteriologice multiple
E. Tratamentul cauzei
1. Referitor la peritonita acut sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Se descriu trei tipuri de peritonit acut
B. Peritonita primitiv corespunde infec[iilor intraabdominale persistente dup o infec[ie
deja diagnosticat
C. Peritonita primitiv corespunde peritonitelor de origine hematogen (tuberculoza,
infec[ia ascitei, dializa peritoneal)
D. Peritonita secundar corespunde unei perfora[ii de organ cavitar
E. Majoritatea peritonitelor acute sunt ter[iare
2. Referitor la pertonitele acute, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Peritonita localizat apare doar atunci cnd mecanismele de aprare ale cavit[ii
abdominale sunt depite de procesul infec[ios
B. Agen[ii infec[ioi sunt de cele mai multe ori multipli n cazul peritonitei secundare
C. Agen[ii infec[ioi sunt de cele mai multe ori multipli n cazul peritonitei ter[iare
D. Numai peritonitele primitive sunt monomicrobiene
E. Bacteriile sunt cel mai frecvent rezistente la antibiotice n cazul peritonitelor
secundare
295
3. Diagnosticul peritonitei produse prin perfora[ia diverticulului sigmoidian, este sugerat
de:
A. Durere abdominal brutal, ce crete progresiv
B. Contractura abdominal
C. Tueu rectal n limite normale
D. Prezen[a sindromului septic
E. Hiperleucocitoza pe baza creterii PMN
4. Tratamentul simptomatic medical presupune: A. Reanimare t>. uxigenoterapie
C. Montarea de 2 ci venoase
D. Analgezie
E. Montarea de sond urinar i sond nazogastric
5. Sunt semne ale unei peritonite postoperatorii:
A. Febra
B. Tulburri de cunotin[
C. Agita[ie
D. nsuficien[a renal acut
E. Radiografia abdominal simpl este cel mai adesea necesar pentru a confirma
diagnosticul
296
PANCREATTA CRONCA (pag. 467-469)
1. Urmtoarele reprezint cauze ale pancreatitei cronice, cu excep[ia:
A. Alcoolul
B. Hipocalcemia cronic
C. Hipercalcemia cronic
D. Prezenta unei tumori ce obstrueaza canalul pancreatic principal
E. Motenirea genetic
2.Principala manifestare ini[ial a unei pancreatite cronice, este:
A. Grea[a
B. Vrstur
C. Durerea
D. Scaderea in greutate
E. Balonarea
3. Din punct de vedere al evolu[iei naturale a unei pancreatite cronice, sunt
adevrate urmatoarele afirma[ii cu excep[ia:
A. n timpul primilor 5 ani ai bolii, durerile sunt cele care predomin tabloul clinic
B. n timpul primilor 5 ani ai bolii nu apar niciodat complica[ii
C. n timpul urmtorilor 5 ani, dupa primii 5 se observa o diminuare a durerilor
D. n timpul urmtorilor 5 ani, dupa primii 5 se observa o oarecare dispari[ie a puseelor
acute
E. Dupa cam 10 ani de la diagnosticul unei pancreatite cronice, durerile dispar total, iar
manifestrile de insuficienta pancreatic, sunt in prim plan
4. Examenele morfologice urmresc identificarea mai multor tipuri de anomalii. Care din
urmatoarele nu sunt decelate?
A. Calcificari parenchimatoase
B. Stenoze
C. Dilatatii
D. Chisturi
E. Pseudochisturi
297
5. Referitor la tratamentul complica[iilor din pancreatita cronic, sunt adevarate
urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Pseudochist- supraveghere, tratament endoscopic
B. Pseudochist - supraveghere si daca este cazul tratament chirurgical
C. Compresiune de organ - tratament chirurgical de prima intentie
D. Pleurezie sau ascita - implantarea pe cale endoscopica a unei proteze in canalul
pancreatic
E. nsuficienta pancreatic exocrina - enzimoterapie cu enzime pancreatice
6. Urmarirea si monitorizarea clinica, biologica, morfologica a unui pacient cu
pancreatita cronica, presupune minatoarele, cu excep[ia:
A. Bilan[ renal
B. Examen clinic
C. Glicemie ajeun
D. Bilan[ hepatic
E. Ecografie abdominal
1. Referitor la diagnosticul diferen[ial al pancreatitei acute, sunt adevrate urmatoarele
afirma[ii:
A. Diagnosticul unei tumori de pancreas poate fi luat in seama mai ales dupa varsta de
50 de ani
B. O tumora de pancreas poate fi cauza unei pancreatite acute sau cronice
C. Se ia in considerare o tumor de pancreas atunci cand apar dilatatii chistice ale
canalelor pancreatice
D. Riscul de transformare malign a epiteliului canaliculelor pancreatice, trebuie luat in
considerare mai ales cand apar dureri pancreatice recidivante la un subiect in varsta
2. Referitor la pseudochistul aparut in cadrul unei pancreatite cronice, sunt adevarate
urmatoarele afirma[ii:
A. Este o colec[ie extra - sau intrapancreatica de lichid pancreatic, al crui perete este
fibroinflamator
B. Mecanismul este retentional sau necrotic
C. Dupa formarea unuia sau mai multor pseudochiste nu mai apare durerea
D. Poate apare compresiunea de organ (Coledoc, vase portale,duoden)
E. Poate apare suprainfectie
298
3. Referitor la pseudochistul aparut in cadrul unei pancreatite cronice, sunt adevarate
urmatoarele afirma[ii:
A. Se poate complica cu ruptura pseudochistului cu apari[ia ascitei pancreatice
B. Se poate complica cu hemoragie prin eroziune arteriala
C. Se poate suprainfecta
D. Nu poate regresa niciodata
E. Mecanismul de formare este intotdeauna retentional
4. Examene complementare morfologice de diagnostic al pancreatitei acute, sunt
urmatoarele:
A. CT abdominal - de prima intentie
B. RMN pancreatic - de prima intentie
C. RMN pancreatic - de a doua intentie
D. Ecoendoscopie
E. Ecografie
5. Referitor la tratamentul durerii din pancreatita cronica, pot reprezenta variante de
atitudine:
A. Se administreaza antalgice in paliere succesive
B. Litotritie pentru distrugerea calculilor
C. Proteza canalara
D. Drenaj transgastric al pseudochistului
E. Administrarea de ANS
6. Referitor la tratamentul complica[iilor din pancreatita cronica, sunt adevarate
urmatoarele afirma[ii:
A. Pseudochist - urmrire si tratament chirurgical la nevoie
B. Compresiune de organe - tratament chirurgical de prima intentie datorita riscurilor
majore la care este expus pacientul
C. Compresiune de organe - tratament endoscopic de prima intentie
D. Pleurezie sau ascita - implantare pe cale endoscopica a unei proteze in canalul
pancreatic "fistulizaf
E. Diabet - insulinoterapia este frecvent necesara
299
GNECOLOGE-OBSTETR1C
SARCNA NORMAL. NECESTLE NUTRONALE ALE FEME GRAVDE (pag.
521-524)
Complement simplu:
1. Data primei ecografii prescrise n sarcina este:
A. Sptmna 10 de amenoree
B. Sptmnile 11-13 de amenoree
C. Sptmna 11 de amenoree
D. Sptmna 12-13 de amenoree
E. Sptmna 12 de amenoree
2. Consulta[ia preanestezica n sarcina, are loc n:
A. Lun 9 '
B. Lun 8
C. Lun 7
D. n timpul travaliului
E. Dup ce se rup membranele
3. ndicele lui Magnin n sarcina reprezint:
A. PRR + TM
B. PRP + TL
C. PRP + TM
D. PRR + TL
E. PR + TM
4. n sarcina, recoltarea vaginal pentru portajul streptococului B are loc n:
A. Luna 9
B. Luna 8
C. Luna 7
D. Luna 6
E. Luna 5
300
3. 1 ratamentui antibiotic mpotriva streptococului Jt> m caz ae sarcina, se
A. Dup natere la fat
B. Dup natere la mama
C. Dup natere att la fat ct i la mama
D. n luna 9
E. n timpul travaliului
6. Suplimentarea dozei de acid folie pentru femeile nsrcinate, care prezint un grad
de risc se face cu:
A. 3mg/zi
B. 4mg/zi
C. 5mg/zi
D. 6mg/zi
E. 7mg/zi
7. Referitor la sarcina, factorii de risc sunt reprezenta[i de urmtorii, cu o
A. Vrst
B. Talia
C. Greutatea
D. Antecedentele medicale obstreticale i ginecologice
E. Na[ionalitatea prin[ilor
8. Referitor la sarcina, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu o singur
A. Termenul teoretizata ultimului ciclu - 14 zile (nceputul gesta[iei) + 9 luni
B. Regul calculrii termenului teoretic se aplic femeilor care nu au ciclu regulat la 28
de zile
C. Trimestrul : de la 0 la 15 sptmni
D. Trimestrul : de la 15 sptmni la 28 de sptmni
E. Trimestrul : de la 28 de sptmni la 42 de sptmni
301
9. Modificrile normale din timpul sarcinii sunt urmtoarele cu o singur excep[ie:
A. Tensiunea arterial: normal < 14/8 cm Hg
B. Proteinuria: normal <300 mg/l
C. Hiperleucocitoza fiziologic: leucocite <14-16 000/mm3
D. Modificarea profilului lipidic
E. Creterea VSH-ului
10. Sunt examene paraclinice obligatorii n timpul primei consulta[ii, cu excep[ia:
A. Grup i factorul Rh
B. Serologia rubeolei i a toxoplasmozei
C. Serologie HV, CMV
D. dentificarea aglutininelor neregulate
E. Proteinuria i glicozuria
1. Se suplimenteaz pentru toate gravidele:
A. Vitamina A
B. Vitamina D
C. Fe
D. Acid folie
E. Vitamina E
2. Sunt elemente de radiopelvimetrie normal:
A. PRP >10cm
B. ndicele lui Magnin >23
C. TM>12.5cm
D. PRP>10.5cm
E. TM> 12cm
3. Scopurile primei ecografii n sarcina sunt:
A. Confirmarea vrstei sarcinii
B. Diagnosticul precoce al sarcinilor multiple
C. Depistarea sindromului Down
D. Depistarea anencefaliei
E. Corectarea vrstei sarcinii
302
4. Bilan[ul paraclinic n luna a 6-a de sarcin cuprinde:
A. AgHbs
B. Hemograma
C. Serologia toxoplasmozei
D. Radiopelvimetria
E. Depistarea diabetului n sarcina prin testul McDonald
5. dentifica[i afirma[ia corect cu privire la defini[ia trimestrelor n sarcina:
A. Trimestrul de la 0 la 14 sptmni
B. Trimestrul de la 14 la 28 sptmni
C. Trimestrul de la 0 la 13 sptmni
D. Trimestrul de la 28 la 42 sptmni
E. Trimestrul de la 15 la 28 sptmni
6. Sunt modificri fiziologice n timpul sarcinii:
A. Tensiunea arterial <15/8 cm Hg
B. Proteinurie > 300 mg/l
C. VSH crescut
D. Hemoglobina >10g/100ml
E. Leucocite < 14-17000/mm3
7. Sunt consulta[ii obligatorii n lunile 3-9 de sarcin:
A. Hemoleucograma
B. Anamneza
C. Cntrirea
D. dentificarea edemelor
E. Glicozuria
8, Sunt examene paraclinice obligatorii la prima consulta[ie n sarcina:
A. Serologie HV
B. VDRL
C. TPHA
D. Proteinuria
E. Hemograma
303
9. Sunt examene paraclinice recomandate la prim consulta[ie n sarcina:
A. Serologie CMV
B. Glicozuria
C. Hemograma
D. RA
E. VDRL
10. Sunt semne simpatice de sarcin:
A. Gre[uri matinale
B. Col violaceu
C. Uter moale
D. Tuberculii Montgomery
E. Polakiuria
11. n cazul sarcinii, obiectivele primei consulta[ii sunt reprezentate de:
A. Confirmarea strii sarcinii
B. Precizarea debutului sarcinii
C. Precizarea termenului teoretic
D. nformarea pacientei asupra depistrii sindromului Down
E. Evaluarea factorilor de risc
12. Semnele clinice sugestive pentru diagnosticul de sarcin sunt urmtoarele:
A. Creterea tensiunii snilor
B. Gre[uri matinale
C. Poliuria
D. Vrsturi frecvente
E. Creterea volumului snilor cu bombarea areolei i creterea glandelor sebacee
13. Referitor la semnele clinice sugestive pentru diagnosticul de sarcin, putem afirma
c:
A. Semnele simpatice de sarcin sunt inconstante
B. La examenul cu speculul: col violaceu, glera cervical prezenta
C. La tueul vaginal: uter moale, mai accentuat la nivelul istmului
D. La tueul vaginal: volumul uterului normal
E. Ausculta[ia btilor inimii ftului la detectorul ultrasonic, ncepnd din luna a 4-a
304
14. n primul trimestru de sarcin, este adevrat c:
A. Apare creterea n greutate
B. nl[imea uterului nu este msurabila la palparea abdominal
C. Btile inimii ftului nu sunt auzibile cu stetoscopul lui Pinard
D. Luarea n greutate este minim sau absen[a
E. Btile inimii ftului sunt auzibile cu stetoscopul lui Pinard
15. Care sunt examenele complementare necesare pentru confirmarea sarcinii?
A. Uneori nu este necesar nici un fel de test
B. Beta-hCG urinar sau plasmatic
C. Ecografic transvaginala
D. Ecografic pelvin
E. RMN pelvin
16. Modificrile fiziologice din timpul sarcinii sunt reprezentate de:
A. Tensiunea arterial normal: <13/7 cm Hg
B. Proteinuria normal <200 mg/l
C. Leucocite: normal < 14-16 000/mm3 (hiperleucocitoza fiziologic)
D. Trombocite: normal > 150 000/mm3
E. Hemoglobina: normal > lOg/lOOml (hemodilu[ie fiziologic)
17. Referitor la consulta[iile obligatorii, nu sunt adevrate urmtoarele:
A. Sunt 9 consulta[ii obligatorii
B. Se fac n lunile:' 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
C. Totdeauna anamneza
D. Efectuarea unui examen clinic complet cu: cntrire, msurarea tensiunii arteriale i
a temperaturii rectale, msurarea nl[imii uterului i identificarea eventualelor edeme
E. Bandeleta reactiva urinara: albuminuria, glicozuria i identificarea nitri[ilor i a
leucocitelor n urin
305
18. Nu sunt examene paraclinice obligatorii n timpul primei consulta[ii, cu excep[ia:
A. Grup i factorul Rh + grup i factorul Rh a so[ului dac femeia este Rh negativ
B. Serologie HV, CMV
C. Depistarea biochimic a sarcinilor cu risc de trisomie 21
D. VDRL i TPHA
E. Proteinuria i glicozuria
19. Examenele paraclinice recomandate n timpul primei consulta[ii n sarcina sunt:
A. Hemograma pentru depistarea anemiei
B. Frotiu cervico-vaginal, dac a trecut mult timp de la ultima analiz
C. Depistarea biochimic a sarcinilor cu risc de trisomia 21
D. Serologia rubeolei i a toxoplasmozei
E. Grup i factorul Rh
21. Referitor la prima ecografie n sarcina:
A. Cel mai indicat este a se efectua ntre sptmnile 8-12 de amenoree
B. Se confirma sau se corecteaz vrsta sarcinii prin msurarea lungimii craniocaudale
i a diametrului biparietal
C. Diagnostic precoce al sarcinilor multiple
D. Depistarea precoce a unor malforma[ii severe
E. Depistarea trisomiei 21 prin msurarea translucentei nucale
22. Referitor la depistarea trisomiei 21, estimarea riscului combinat se calculeaz n
func[ie de urmtorii parametrii:
A. Vrsta pacientei
B. Rh-ul mamei
C. Dimensiunea translucentei nucale n primul trimestru
D. Rh-ul ftului
E. Markerii serici n primul trimestru
306
23. Referitor la depistarea trisomiei 21, n sarcina, sunt adevrate urmtoarele :
A. n prezent depistarea are lor prin estimarea riscului combinat
B. Femeilor care se afla n grupa de risc crescut li se recomand efectuarea unor
biopsii a trofoblastului n sptmna 13
C. Femeilor care se afla n grupa de risc crescut li se recomand efectuarea unei
amniocenteze n sptmna 20
D. Analiza cariotipului este singura care poate stabili diagnosticul trisomiei 21
E. Riscul pierderii ftului dup biopsia trofoblastului sau dup amniocenteza este de 7-
10%
24. Bilan[ul paraclinic n luna a 6-a de sarcin presupune :
A. Ag Hbs
B. Ag Hbc
C. Hemograma
D. Serologia toxoplasmozei
E. Serologie HV
25. Bilan[ul paraclinic n luna a 6-a de sarcin presupune :
A. Ac anti-VHC
B. Trombocitele
C. Depistarea diabetului n sarcina la cazurile de risc
D. dentificarea albuminei n urin
E. dentificarea glucozei n urin
26. Referitor la radiopelvimetrie, n sarcina :
A. Se efectueaz n sptmna 37
B. Se calculeaz diametrul promonto-retropubian (PRP)
C. Se calculeaz diametrul transvers median (TM)
D. Se calculeaz indicele lui Magnin conform: TM - PRP
E. Se calculeaz diametrul bispinos al strmtorii mijlocii pelvine
307
27. Din punct de vedere al tratamentului medicamentos, n sarcina, se administreaz
urmtoarele elemente suplimentare :
A. Acid folie (pentru toate gravidele)
B. Vitamina D (pentru sarcina gemelar)
C. Fier (pentru sarcina gemelar sau anemie)
D. Complexul vitaminic B
E. Calciu
28. Referitor la elementele suplimentare administrate n sarcina, sunt adevrate
urmtoarele :
A. Suplimentarea cu acid folie previne anomaliile de nchidere a tubului neural
B. Pentru femeile care prezint un grad de risc : suplimentarea dozei de acid folie cu 5
mg/zi din momentul conceperii unei sarcini
C. Suplimentarea dozei de vitamina D : doza unic de 100 000 U de vitamina D (per
os : o fiol) la nceputul lunii a 7-a
D. n caz de anemie (depistata la numrarea globulelor n luna a 3-a), se recomand o
suplimentare de 30-60 mg de fier/zi, pn la corectarea anemiei
E. Suplimentarea cu acid folie la femeile cu medica[ie antiepileptica
308
PRNCPALELE COMPLCA ALE SARCN (pag 525-532)
1. Referitor la hipertensiunea arterial gestationala, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate
cu o singur excep[ie:
A. TAs >/= 140mmHg i/sau Tad >/= 90mmHg, far proteinurie ncepnd cu
sptmna 20 de amenoree (de sarcin), n absen[a antecedentelor
B. Maneta tensiometrului adaptat morfotipului pacientei
C. Msurarea HTA se va efectua dup o perioad de repaus de 15 minute
D. Msurarea HTA se efectueaz cu pacienta n pozi[ie eznd, cu bra[ul la nl[imea
inimii
E. Msurarea HTA se efectueaz cu pacienta n ortostatism
2. Preeclampsia sever se poate asocia cu urmtoarele semne, cu excep[ia :
A. Dureri n epigastru
B. Vrsturi
C. Cefalee persistenta
D. ASAT de 5 ori mai mare dect valoarea normal
E. Hemoliza
3. Reprezint factori de risc ai preeclampsiei, cu excep[ia :
A. Antecedente de preeclampsie la mama sau la sor
B. Primiparitatea
C. Via[a la altitudine mic
D. Stresul fizic i psihic
E. Perioad scurt de expunere la sperma tatlui/donatorului/inseminatorului
4. Reducerea oxigenrii placentare are urmtoarele efecte, cu excep[ia:
A. Producerea de radicali liberi ai oxigenului
B. Producerea de peroxizi toxici pentru celule
C. Scderea nivelului de prolactina
D. Posibil cretere a apoptozei
E. Produc[ia de VEGF placentar
309
5. Urmtoarele reprezint indica[ii pentru ntreruperea sarcinii (inducerea travaliului sau
opera[ie cezarian), cu o singur excep[ie :
A. HTA necontrolat
B. Eclampsie
C. Edem pulmonar acut
D. Hem atom retroplacentar
E. Trombocitopenie < 100 000
6. Referitor la Sindromul HELLP, o singur afirma[ie nu este adevrata :
A. Este o complica[ie a preeclampsiei
B. Tratamentul este realizat prin terminarea sarcinii, prin opera[ie cezarian sau
natere pe cale vaginal, dup caz
C. Diagnosticul diferen[ial se face cu colecistita acut
D. Presupune asocierea ; hemoliza+citoliza hepatic+trombopenie
E. Sindromul poate aprea n absen[a oricrui semn de preeclampsie
7. Preven[ia medicamentoas a recidivei preeclampsiei se face cu:
A. Aspirin
B. Biseptol
C. Paracetamol
D. Nexium
E. Ampicilina
8. Hemoragia genital n al doilea i al treilea trimestru al sarcinii are ca diagnostic
posibil:
A. MFAU
B. MFU
C. M AU D MOCO E. HAP
9. Conduita impus n cazul riscului de avort tardiv nu cuprinde:
B. Efort fizic
C. Hemograma
D. PCR
E. Tocoliza medicamentoas
310
1. Preeclampsia:
A. Se mai numete toxemia gravidica
B. De obicei debuteaz n a doua jumtate a sarcinii
C. Se caracterizeaz prin hipertensiune arterial gestationala asociat cu proteinurie >
300 mg/zi
D. n unele cazuri, proteinuria poate lipsi ini[ial
E. Este ntlnit cel mai frecvent la adolescente
2. Este justificat suspectarea unei preeclampsii, n cazul unei HTA de novo, asociat
cu:
A. Edeme aprute brutal sau agravate rapid
B. Uricemia > 300 ^mol/l
C. Creterea ASAT peste valoarea normal
D. Trombocite < 140 000/mm
3
E. Retard de cretere intrauterin
3. Preeclampsia sever se poate asocia cu :
A. Hiperreflectivitate osteotendinoasa
B. Tulburri de vedere
C. napetenta
D. Tulburri neurologice
E. Edem pulmonar acut
4. Urmtoarele semne nu se asociaz cu preeclampsia sever, cu excep[ia :
A. Proteinuria <3.5 g/zi
B. Creatininemia > 100 ^imol/1
C. Oliguria nso[it de diureza < 50 ml/h
D. Trombopenia < 100 000/ mm
3
E. Sindromul HELLP
311
5. Nu reprezint factori de risc ai preeclampsiei, cu excep[ia :
A. Vrsta naintat a mamei
B. Obezitatea
C. nsulinorezisten[a
D. Trombofilia
E. ntervalul mic ntre dou sarcini
6. Sunt considera[i factori de risc ai preeclampsiei:
A. Afec[iunile autoimune
B. HTA cronic
C. Sarcinile multiple
D. Consumul de alcool
E. Fumatul
7. Referitor a fziopatologia i anatomo-patologia placentara, sunt adevrate
urmtoarele afirma[ii:
A. Se produce un defect de invazie vascular trofoblastica
B. Apar leziuni patognomonice placentare : leziuni ischemice
C. Apare reducerea oxigenrii placentare
D. VEGF induce o alterare a permeabilit[ii capilare
E. VEGF perturba coagularea
8. Managementul cazurilor de preeclampsie presupune:
A. Tratament n ambulatoriul spitalului
B. Odihn
C. nternare n urgen[
D. Ateptarea are ca rol evitarea naterii premature, far a expune la o serie de
complica[ii
E. Supraveghere permanenta materno-fetala
9. Referitor la tratarea hipertensiunii arteriale sunt adevrate urmtoarele:
A. Tratamentul antihipertensiv este indicat dac: TAd > 110 mmHg sau TAs > 160
mmHg
B. Se practic o corectare progresiv, mentinan TA la 140/9
C. Antihipertensivele utilizate sunt nicardipin, labetalol, clonidin
D. Se recomand expansiunea volemica sistematic
312
10. n sarcina, bilan[ul HTA n evaluarea complica[iilor nu presupune:
A. Hemograma, trombocite
B. ASAT, ALAT
C. Glucoz
D. Bilirubina total i direct
E. CRP
11. n sarcina, bilan[ul HTA n evaluarea complica[iilor presupune:
A. GGT
B. Creatinemie
C. onograma
D. LDH
E. Sumar de urin
12. Nu reprezint indica[ii pentru ntreruperea sarcinii (inducerea travaliului sau opera[ie
cezarian) cu excep[ia:
A. Hematom subcapsular hepatic
B. HTA controlat
C. Semne persistente de iminenta a unei eclampsii
D. Sindrom HELLP
E. Fibrila[ia arterial
13. Monitorizarea matern presupune :
A. Diureza
B. Dispnee
C. Edeme
D. Msurarea TA diminea[ i sear
E. Monitorizarea cardiorespiratorie
14. Referitor la post-partumul pacientei care a avut o preeclampsie, sunt adevrate
urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia :
A. Se recomand monitorizarea pacientei
B. Eclampsia sau HELLP nu mai sunt posibile n zilele post-partum
C. Este contraindicata bromocriptina dac mama vrea s alpteze
D. n post-partum HTA i disfunc[iile organice regreseaz brusc
E. n post-partum HTA i disfunc[iile organice se pot agrava uneori
313
15. Referitor la eclampsie, sunt adevrate urmtoarele :
A. Se caracterizeaz prin apari[ia convulsiilor i/sau a tulburrilor de contient la o
pacient preeclamptica
B. Poate fi prima manifestare a preeclampsiei
C. Din punct de vedere fziopatologic se produce vasospasm cerebral sau
encefalopatie hipertensiv
D. Se va trata dup ob[inerea rezultatului RM sau CT
E. Pacienta se aeaz n decubit dorsal, cu eliberarea cailor respiratorii superioare
16. Tratamentul eclampsiei presupune:
A. Tratament anticonvulsivant (diazepam sau clonazepam)
B. Tratament hipotensor
C. Tratament contra vasospasmului cerebral i pentru prevenirea recidivelor
D. Este contraindicata administrarea sulfatului de magneziu
E. Opera[ie cezarian de urgen[
17. Referitor la Sindromul HELLP, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Presupune asocierea : hemoliza + citoliza hepatic + trombopenie
B. Este o complica[ie a preeclampsiei
C. Nu pune n pericol mama sau ftul
D. Diagnosticul diferen[ial se face cu steatoza acut gravidica
E. Sindromul nu apare post-partum
18. Hematomul retroplacentar:
A. Este o complica[ie frecven[ a preeclampsiei severe
B. Simptomatologia presupune: metroragie, contrac[ii i suferin[a fetal
C. Riscuri: CVD, oc hemoragie matern
D. Opera[ie cezarian de urgen[
E. Tratamentul preeclampsiei asociate
314
19. Este justificat suspectarea unei preeclampsii dac HTA de novo se asociaz cu:
A. Edeme aprute lent
B. Scderea ASAT
C. Trombocite< 150000/mm3
D. RC
E. Uricemia>35Ommol/1
20. Sunt factori de risc ai preeclampsiei:
A. Via[a la altitudini joase
B. Antecedente la mama sau o sor
C. Stresul fizic i psihic
D. Obezitatea
E. nsulinorezisten[a
21. Nu sunt factori de risc ai preeclampsiei:
A. Tabagismul
B. ntervalul scurt ntre dou sarcini
C. Originea asiatic
D. Trombofilia
E. Nefropatiile
22. Reducerea oxigenrii placentare are ca efecte:
A. Producerea de radicali liberi ai oxigenului
B. Scderea apoptozei
C. Producerea de peroxizi
D. Producerea de VEGF placentar
E. Creterea VSH
23. Factorul de cretere vascular endoteliala(VEGF):
A. Crete VSH
B. Perturba coagularea
C. mbunt[ete coagularea
D. Crete permeabilitatea capilar
E. Altereaz permeabilitatea capilar
315
24. ndica[ii pentru ntreruperea sarcinii:
A. HAP
B. HRP
C. Trombocitopenie<50000
D. EBA
E. HTA necontrolat
25. Eclampsia:
A. Poate fi prima manifestare a preeclampsiei
B. Se va trata dup rezultatul RM sau al CT
C. Opera[ie cezarian de urgen[
D. Tratament anticonvulsiv
E. Tratament hipotensor
26. Sindromul HELLP:
A. Este o complica[ie a preeclampsiei
B. Diagnostic diferen[ial facil cu steatoza acut gravidica
C. Poate fi incomplet
D. Nu se trateaz
E. Poate aprea postpartum n 5% din cazuri
27. Etiologia metroragiilor primului trimestru de sarcin cuprinde:
A. Sarcin extrauterin
B. Avortul spontan
C. Sarcina multipl
D. Sarcina oprit n evolu[ie
E. Chisturile ovariene
28. Etiologiile MFU sunt:
A. HRP
B. PPR
C. Diabet
D. HAP
E. FU
316
29. Sunt complica[ii degenerative grave ale sarcinii femeii diabetice:
A. Retinopatie florid
B. Coronaropatie
C. HTA normal
D. nsuficien[ renal
E. Exoftalmia
30. Din echipa diabetologic care supravegheaz femeia gravid nu fac parte:
A. Medicul
B. nfirmiera
C. Dieteticianul
D. Asistenta
E. Chirurgul
31. Sunt consecin[e fetale i neonatale ale diabetului gesta[ional:
A. Sensibilitate la infec[ii
B. Avort spontan
C. Macrosomie
D. Exces de lichid amniotic
E. Complica[ii metabolice neonatale
32. Factori de risc pentru diabetul gesta[ional nu sunt:
A. Obezitatea
B. Vrsta<35 ani
C. MFU
D. Absen[a malforma[iilor
E. Macrosomie
317
SARCN EXTRAUTERN (pag 533-536)
Complement simplu:
1. Sarcin extrauterin poate avea urmtoarele localizri, cu excep[ia:
A. Tubara
B. ntersti[ial
C. ntrauterin
D. Peritoneala
E. Cervical
2. Urmtorii sunt considera[i a fi factori de risc ai sarcinii extrauterine far contracep[ie,
cu excep[ia:
A. Antecedente de sarcini extrauterine
B. Endometrioza pelvina
C. Antecedente de salpingita
D. Antecedente de interven[ii chirurgicale tubare
E. Fecunda[ia n vitro i transferul intratubar al grne[ilor
3. Urmtoarele reprezint indica[ii ale tratamentului chirurgical n cazul unei sarcini
extrauterine, cu excep[ia :
A. Hemodinamica instabil
B. Dureri abdominale severe
C. Hematosalpinge>2 cm la ecografie
D. nsuficien[ hepatic
E. nsuficien[ renal
4. Scorul Fernandez al sarcinii extrauterine se calculeaz n func[ie de urmtorii
parametrii, cu excep[ia:
A. Vrsta gestationala
B. Nivelul hCG
C. Nivelul progesteronului
D. Vrsta mamei
E. Dureri abdominale
318
5. Localizarea posibil a sarcinii extrauterine nu poate fi:
A. Tubar
B. ntrauterin
C. ntersti[ial
D. Peritoneal
E. Cervical
6. Sarcina heterotopic presupune coexistenta a:
A. Dou SEU
B. SEU i SU
C. Dou SU
D. Toate cele de mai sus
E. Nici o variant
1. Sunt considera[i factori de risc ai sarcinii extrauterine far contracep[ie:
A. Vrsta >45 de ani
B. Tabagismul
C. Frecven[ crescnd a bolilor cu transmisie sexual
D. Tratamente cu clomifen citrat
E. Steriletele con[innd progesteron
2. Referitor la tabloul clinic al sarcinii extrauterine care nu s-a rupt, urmtoarele afirma[ii
sunt corecte, cu excep[ia:
A. Necesit internare de urgen[
B. Apar dureri pelvine violente
C. Apare metroragie la nceputul sarcinii
D. Prezint grea[, vrsturi
E. Tueul vaginal eviden[iaz masa laterouterina palpabil uneori
3. Tabloul clinic al sarcinii extrauterine rupte cuprinde :
A. Durere violenta sincopal
B. Semne de anemie
C. Bradicardie
D. Hipertensiune
E. Marmorare a tegumentelor
319
4. Bilan[ul biologic n cazul unei sarcini extrauterine cuprinde :
A. Hemograma i trombocite
B. Dozajul urinar al beta-hCG
C. Dozajul plasmatic al progesteronului
D. Grup sangvin
E. Factorul Rh
5. Diagnosticul diferen[ial al sarcinii extrauterine care nu s-a rupt se face cu :
A. Avortul
B. Ruptura unui chist hemoragie
C. Torsiunea anexial
D. Ruptura unui anevrism al arterei splenice
E. Anexita
6. Diagnosticul diferen[ial al sarcinii extrauterine care s-a rupt se face cu :
A. Ruptura unui chist hemoragie
B. Apendicit acut
C. Ruptura unui anevrism al arterei splenice
D. Ruptura de folicul ovarian
E. Chist de ovar torsionat
7. Referitor la tratamentul chirurgical al sarcinii extrauterine, sunt adevrate urmtoarele
afirma[ii:
A. Se va efectua o laparotomie , n prima instan[
B. Se poate opta pentru salpingotomie (tratament conservator)
C. Se poate opta pentru salpingectomie (tratament radical)
D. Alegerea tipului de tratament chirurgical nu depinde starea trompelor i vrsta
pacientei
E. Alegerea tipului de tratament chirurgical depinde de terenul biologic i de dorin[a
unei sarcini ulterioare
320
8. Nu reprezint indica[ii ale tratamentului chirurgical, n cazul unei sarcini extrauterine :
A. Durerile abdominale severe
B. Obezitatea
C. Diabetul zaharat
D. Beta-hCG plasmatic < 10 000 U
E. nsuficien[ renal
9. Scorul Fernandez al sarcinii extrauterine se calculeaz n func[ie de urmtorii
parametrii:
A. Hemoperitoneu
B. Dimensiunea hematosalpingelui
C. Nivelul prolactinei
D. Gradul de obezitate al marnei
E. Nivelul hCG
10. Particularit[ile tratamentului unei sarcini extrauterine rupte sunt:
A. Reumplere vascular precoce
B. Tratament medicamentos de urgen[
C. Transfuzie de mas eritrocitara
D. Transfuzie de PPC
E. ntubare oro-traheala
11. Sunt factori de risc ai sarcinii extrauterine far contracep[ie:
A. Vrsta<35 ani
B. Endometrioza pelvin
C. Tratamente cu clomifen citrat
D. Antecedente de interven[ii chirurgicale tubare
E. Tabagismul
12. Semne indirecte ale sarcinii extrauterine sunt:
A. Absen[a sacului gestational intrauterin
B. Hematosalpinge
C. Hemoperitoneu
D. Endometru gros
E. Sac gestational extrauterin
321
13. Sunt indica[ii de tratament chirurgical ale sarcinii
A. Hemodinamica instabil
B. Hematosalpinge>3 cm la
C.
D.
E. Scor FernandezdO
Scor
14. Nu
A.
B.
C.
D.
E.
>14
<10 <12 >11 >15
15. Au 3 puncte n scorul Fernandez al
A. Dureri abdominale absen[e
B. Hemoperitoneu> 1 OOml
C. Vrsta gestationala >9
D.
E.
16. Sunt particularit[i ale tratamentului pentru sarcin
A. Reumplerea vascular precoce
B. Oxigenarea prin sond nazogastrica (_ . 1 ranstuzia ae masa entrocitara
D. Transfuzia de PPC
E. Montarea a dou ci venoase de calibru adecvat
322
TRAVALUL, NASTEREA S POST-PARTUMUL NORMAL
(pag 533-536)
1. Travaliul are:
A. 2 faze
B. 3 faze
C. 4 faze
D. 5 faze
E. Nici o faz
2. Prezenta[ia nu poate fi:
A. Distocica
B. n ezut
C. Abdominal
D. Oblic
E. Transversal
3. Referitor la prezenta[ie, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu excep[ia:
A. Reprezint partea ftului care se prezint prima la strmtoarea superioar a
bazinului
B. Prezenta[ia cefalic reprezint prezenta[ia cu capul n extensie maxim
C. Prezenta[ia pelvina poate fi n ezut complet sau n ezut incomplet
D. Prezenta[ia transversal se mai numete i distocica
E. Prezenta[ia pelvina n ezut complet: cu picioarele nainte
4. Monitorizarea n timpul travaliului nu presupune urmrirea:
A. Frecven[ei contrac[iilor uterine
B. ntensittii contrac[iilor uterine . nl[imii prezenta[iei tetale
D. Densitatii lichidului amniotic
E. Nivelului de analgezie epidurala
323
Complement multiplu:
1. Debutul travaliului presupune:
A. Lipsa contrac[iilor uterine
B. Contrac[ii uterine neregulate
C. Modificri cervicale
D. Contrac[ii uterine nedureroase
E. Contrac[ii uterine dureroase
2. Prezenta[ia poate fi:
A. Cefalica
B. Oblic
C. Orizontal
D. Transversal
E. Pelvina
3. Distocia reprezint:
A. O natere uoar prin opera[ie cezarian
B. O natere uoar vaginala
C. O natere imposibil vaginala
D. O natere dificil prin opera[ie cezarian
E. O natere dificil vaginala
4. Radiopelvimetria n distocie are urmtoarele indica[ii:
A. Ft n prezenta[ie pelvina
B. Ft n prezenta[ie cefalic
C. Ft n prezenta[ie distocica
D. Cicatrici uterine
E. nl[imea gravidei<150cm
5. Sunt monitorizate n timpul travaliului:
A. Culoarea lichidului amniotic
B. Mirosul lichidului amniotic
C. Consistenta lichidului amniotic
D. Frecventa contrac[iilor uterine
E. Frecventa ritmului cardiac fetal
324
6. Nu sunt monitorizate n timpul travaliului:
A. Culoarea lichidului amniotic
B. Mirosul lichidului amniotic
C. Consistenta lichidului amniotic
D. Compozi[ia lichidului amniotic
E. Aspectul lichidului amniotic
7. Delivren[a poate fi:
A. Spontan
B. Secundar
C. Natural
D. Artificial
E. Dirijat
8. Prima menstrua[ie postpartum apare la:
A. 5 sptmni dac femeia nu alpteaz
B. 6-8 sptmni dac femeia nu alpteaz
C. n termen de 5 luni dac femeia alpteaz
D. n termen de 3 luni dac femeia alpteaz
E. La n[rcare dac femeia alpteaz
9. La consulta[ia postnatal:
A. Se verific involu[ia uterin
B. Se verific absen[a durerii
C. Se verific continenta
D. Nu se prescrie contracep[ie
E. Se pot prescrie exerci[ii perineale
10. Referitor la travaliu, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Se caracterizeaz prin contrac[ii uterine dureroase i neregulate
B. Poate asocia modificri cervicale
C. Debutul travaliului poate fi precedat de pierderea dopului mucos
D. Prezint 3 faze: tergerea i dilatarea colului uterin, expulzia i delivren[a
E. Se caracterizeaz prin contrac[ii uterine dureroase i regulate
325
11. ndica[iile radiopelvimetriei sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Ft n prezenta[ie cefalic
B. nl[imea gravidei >1.50 m
C. Antecedente de fractur a bazinului
D. Ft n prezenta[ie pelvina
E. Suspiciune de macrozomie fetal
12. Monitorizarea n timpul travaliului presupune urmarirea:
A. Sngerarii
B. Densitatii lichidului amniotic
C. Dilata[iei cervical
D. Hemogramei la fiecare 30 de minute
E. Strii de contient
13. Referitor la ritmul cardiac fetal, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu excep[ia:
A. Ritmul bazai presupune 120-160 de bti pe minut
B. Bradicardia fetal presupune un ritm bazai < 90 bpm
C. Tahicardia fetal presupune un ritm bazai > 180 bpm
D. Bradicardia fetal presupune un ritm bazai < 110 bpm
E. Tahicardia fetal presupune un ritm bazai > 160 bpm
14. Alege[i afirma[iile false referitoare la delivren[a:
A. Reprezint desprinderea i expulzia placentei
B. Delivren[a natural : placenta iese din tractul genital far nici o interven[ie extern
C. Delivren[a dirijat: facilitata de o injec[ie de 10 unit[i de oxitocina, n momentul ieirii
umrului anterior al copilului
D. Delivren[a spontan: delivren[a ajutat de tragerea de cordonul ombilical pentru a
facilita ieirea acesteia din vagin
E. Delivren[a artificial: extragerea manual a placentei i a membranelor
326
15. Monitorizarea post-partum presupune:
A. Monitorizarea n sala de nateri n timpul primelor 12 ore dup natere
B. Sngerri genitale exteriorizate
C. Cunotin[a mamei
D. Tratament cu anticoagulante orale
E. Contrac[ii uterine fiziologice
16. Tratamentul la ieirea din maternitate presupune urmtoarele, cu excep[ia:
A. Microprogestativ n doza continu, de ini[iat la ieirea din maternitate
B. Dispozitiv intrauterin (DU) - se va aplica la ieirea din maternitate
C. Administrarea suplimentelor de magneziu
D. Vaccinarea mpotriva rubeolei n caz de seronegativitate
E. Dac este necesar se vor administra inhibitori ai alptrii
327
ANOMALLE CCLULU MENSTRUAL. METRORAGLE
(pag 559-561)
Complement simplu:
1. Durata maxim a unei menstrua[ii:
A. 5 zile
B. 6 zile
C. 7 zile
D. 8 zile
E. 9 zile
2. Amenoreea secundar este:
A. Sngerarea n afar menstrua[iei
B. Menstrua[ia n cantitate mic
C. Absen[a menarhei
D. Absen[a menstrua[iei pentru mai mult de 3 luni
E. Menstrua[ie prea abunden[
3. Sindromul ovarului polichistic nu este asociat cu:
A. Spaniomenoreea
B. Amenoreea
C. Hiperandrogenismul
D. Hipomenoreea
E. Numrul crescut de foliculi antrali
4. Tratamentul sindromului de ovar polichistic nu presupune:
A. Creterea greut[ii
B. Metformin
C. Anticoncep[ionale orale
D. Clomifen citrat
E. Drilling ovarian
328
5
A. >90
B. >100
C. <100
D. >80
E. <90
6. Diagnosticul diferen[ial al metroragiilor cauzate de raportul sexual se face cu:
A. Cancerul de col uterin
B. Polipul endometrial
C. Ectropionul
D. Adenomioza
E. Chistul ovarian
7. Este factor major de risc
A. Fumatul
B. Consumul de alcool
C. Obezitatea
D. Diabetul
E. Consumul de droguri
8. La femeile aflate la menopauza, este vorba de o hipertrofie, dac
A. >lmm
B. >2mm
C.
D.
E. >5mm
9. Biopsia endometrial se realizeaz cu ajutorul
A.
B. Mirena
C.
D.
E. William
329
1. Sngele menstrual este:
A. Rou
B. Negru
C. Coagulabil
D. ncoagulabil
E. Coagulat
2. Spaniomenoreea presupune:
A. Cicluri prea neregulate
B. Sngerare n afar menstrua[iei
C. Cicluri prea rare (>30 zile)
D. Menstrua[ie n cantitate mic
E. Cicluri prea rare (>45 zile)
3. Sindromul ovarului polichistic este asociat cu:
A. Menoragie
B. Metroragie
C. Hiperandrogenism
D. Spaniomenoree
E. Amenoree
4. Tratamentul sindromului ovarului polichistic presupune:
A. Reducerea greut[ii
B. Creterea greut[ii
C. Metformin
D. Anticoncep[ionale oral
E. Anticoncep[ionale i.v.
5. Sunt cauze de metroragie n timpul sarcinii:
A. Ectropionul
B. Sarcina extrauterin
C. Sarcina molar
D. Endometrita
E. Chistul ovarian
330
6. Sunt cauze de metroragie n afara sarcinii:
A. Cancerul endometrial
B. Cancerul de col uterin
C. Hematomul retroplacentar
D. Hiperplazia endometrial
E. Endometrita
7. Sunt factori de risc pentru metroragiile cauzate de raportul sexual, infec[iile cu:
A.HPV
B. VHB
C. VHC
D.HAV
E. HV
8. Diagnosticul metroragiilor cauzate de raportul sexual nu se face cu:
A. Ectropionul
B. Sarcina extrauterin
C. Sarcina molar
D.Fibromul uterin
E. Hiperplazia endometrial
331
HEMORAGA GENTAL LA FEMEE (pag 583-586)
1. Cea mai sever hemoragie genital n timpul sarcinii este:
A. SEU
B. Avort spontan
C. Hemoragia delivren[ei
D. Placenta praevia
E. Ruptura uterin
2. Se impune miomectomia prin laparotomie sau laparoscopie n caz de fibrom:
A. >lcm
B. >2cm
C. >3cm
D. >4cm
E. >5cm
l.Cu privire la hemoragia genital la femeie, sunt semne de anemie greu tolerabila:
A. Lipotimia
B. Transpira[iile
C. Vertijul
D. Astenia
E. Marmorarea
2. Sunt semne de oc, n hemoragia genital la femeie:
A. Tahicardia
B. Marmorarea
C. Vertijul
D. Lipotimia
E. Dispnea
332
3. Sunt cauze cervicale de hemoragie genital n afar sarcinii:
A. Cancerul endometrial
B. Ectropionul
C. Cancerul de col uterin
D. Cervicita
E. Adenomioza
4. Sunt cauze tubare i ovariene de hemoragie genital n afar sarcinii:
A. Chistul ovarian
B. Cancerul ovarian
C. Polipul endometrial
D. Sngerarea pe sterilet
E. Endometrita
5. Sunt cauze uterine de hemoragie genital n afar sarcinii:
A. Sngerarea pe sterilet
B. Adenomioza
C. Polipul endometrial
D. Fibromul uterin
E. Hiperplazia endometrului
6. Tratamentul menometroragiei asociate cu adenomioza cuprinde:
A. Antifibrinolitice
B. Mirena
C. Venofer
D. Vitamina C
E. Estrogeni
NFECLE GENTALE LA FEME. LEUCOREEA (pag 576-578)
1. Piosalpingele este un abces al:
A. Vulvei
B. Uterului
C. Ovarului stng
D. Ovarului drept
E. Trompei uterine
Complement multiplu:
1. Vulvovaginitele dau:
A. Febr
B. Dureri abdominopelvine
C. Febra nu apare
D. Nu exist dureri abdominopelvine
E. Dispari[ia lactobacililor
2. Leucoreea din endometrita este:
A. Hemoragica
B. Steril
C. Purulenta
D. Seroasa
E. Murdar
3. Sunt caracteristice clinice ale piosalpingelui:
A. Febra
B. Lipsa febrei
C. Dureri abdominopelvine
D. Dureri toracice
E. Leucoreea steril
334
PATOLOGA TUMORAL GENTALPELVN S MAMAR LA
FEME
FORMAUN TUMORALE PELVNE LA FEME (pag 587-589) Complement simplu:
1. n cazul unui chist ovarian, urmtoarele semne ecografice sunt evocatoare ale
malignit[ii, cu excep[ia:
A. Ascitei
B. Componentei solide importante
C. Existen[ei vegeta[iilor
D. Vasculariza[iei centrale
E. Unui indice de rezisten[ Doppler crescut
2. Referitor la CT-ul abdominopelvin n cazul unei forma[iuni tumorale pelvine la femeie,
urmtoarele afirma[ii sunt greite, cu excep[ia:
A. Reprezint o analiz complementara a ecografici
B. Este uor accesibil
C. Este mai scump ca RMN-ul
D. Are o doz mare de iradiere
E. Prezint risc de alergie la injectarea de gadolinium
3. Managementul tumorii anexiale suspecte presupune urmtoarele, mai pu[in:
A. Evaluarea morfologic a tumorii
B. RMN pelvin
C. CT toracoabdominopelvin
D. CA 125
E. CA 19-9
Complement multiplu:
l.Piosalpinxul:
A.Este un abces tubar
B.Reprezint o complica[ie a salpingitei
C.Apare rar pe sterilet
D.Sindromul biologic inflamator este absent
E.Se va cuta o imunosupresie
335
2.Adenomioza:
A.Reprezint infiltrarea zonei jonc[iunii cu [esut endometrial n cadrul miometrului
B.Dismenoreea debuteaz la cteva zile dup menstrua[ie
C.Uterul poate fi complet invadat de adenomioza
D.Patologia este foarte rar
E.Poate fi asociat cu un fibrom uterin
3.potezele diagnostice nainte de descoperirea unei forma[iuni tumorale pelvine sunt:
A. Sarcina avansat
B. Tumori benigne ale uterului
C. Tumori pancreatice
D. Carcinoza peritoneal
E. Ascita
4.n cazul unei forma[iuni tumorale pelvine la femeie, bilan[ul clinic presupune:
A.Tueu rectal
B.Tueu pelvin destinat determinrii originii forma[iunii tumorale
E.Cutarea adenopatiilor periferice
5. Referitor la ecografia pelvina in forma[iunile tumorale la femei, urmtoarele afirma[ii
sunt adevrate exceptnd:
A.Reprezint o investiga[ie de prima inten[ie
B.Este o examinare ieftin
C.Este greu accesibil
D.radiaz
E.Nu prezint risc iatrogen
336
6.1nvestiga[iile complementare n cazul unei forma[iuni tumorale pelvine la femeie sunt:
A.Beta-hCG (urinara sau plasmatic)
B.Ecografia pelvina
C.Radiografia pelvina
D.RMN pelvin
E.CT abdominopelvin
7.Natura organic a unui chist ovarian va fi evocat de prezenta unuia din urmtoarele
semne:
A.Una sau mai multe vegeta[ii intrachistice
B.Diametrul chistului mai mic sau egal cu 6 cm
C.Componenta solid
D.Caracterul multilocular
E.Peretele sub[ire
8.Referitor la markerii tumorali (CA 125, CA 19-9, CEA), urmtoarele afirma[ii sunt
adevrate n contextul unei forma[iuni tumorale pelvine la femeie, cu excep[ia:
A.Sunt specifici
B.Fr scop diagnostic
C.Singurul scop: preterapeutic
DLa femeia tnr cu un chist presupus benign, dozajul sistematic al CA 125 este
recomandat
E.Femeii aflate la menopauza i care prezint un chist benign, nu i va fi recomandat
dozajul de CA 125
9. n cazul chisturilor ovariene organice, indica[ia operatorie este:
A.n caz de chist cu aspect organic eviden[iat de ecografie
B.n caz de cretere n volum a chistului
C.n caz de modificri morfologice ale chistului
D.n caz de alterare a strii generale
E.n situa[ia unei femei tinere
337
lO.n forma[iunile tumorale pelvine la femei, ecografia pelvina:
A. radiaz'
B. Este ieftin
C. Are risc iatrogen
D. Este de prima inten[ie
E. Este uor accesibil
11. Sunt markeri tumorali ai tumorilor pelvine la femeie:
A. CA 125
B. CA 19-9
C. CA 19-10
D. CEA
E. CCA
12. n caz de suspectare la ecografic a unui cancer ovarian se impun:
A. RMN pelvin
B. RMN toracic
C. CT toracoabdominal
D. CT cerebral
E. CA 135
13. Piosalpinxul este un abces:
A. Tubar
B. Uterin
C. Vulvar
D. Ovarian
E. Tubo-ovarian
338
TUMORLE OVARENE (pag 598-600)
1. Sunt tumori ovariene epiteliale cu excep[ia celor:
A. Endometrioide
B. Cu celule clare
C. Cu celule mici
D. Nediferen[iate
E. Seroase
2. Tumorile ovariene, altele dect epiteliale, sunt:
A. Mucinoase
B. Cu celule germinale
C. Epiteliale mixte
D. Cu celule clare
E. Cu celule tranzi[ionale
3. Sunt afirma[ii false cu privire la chistul de ovar:
A. Chisturile ovariene func[ionale dispar spontan n cteva luni
B. Dac un chist organic prezint caracteristici sugestive pentru malignitate , se va
aplica anexectomie de prima inten[ie
C. Nu este necesar administrarea de anticoncep[ionale pentru a-1 face s dispar
D. Chisturile organice vor fi operate
E. Nici o afirma[ie nu este corect
4. Sunt particularit[i ale chisturilor dermoide:
A. La radiografia simpl se pot vedea din[i
B. Sunt tumori maligne
C. RMN este pu[in specific pentru grsimea din interiorul chistului
D. Chisturile peste 6 cm nu prezint risc de torsiune
E. nvestiga[ia imagistic specific, ce eviden[iaz grsimea din interior este ecografia
339
5. Clinic, hemoragia intrachistica are urmtoarele semne:
A. Aprare muscular abdominal
B. Hemoperitoneu
C. Durere lombar
D. Beta-hCG negativ
E. Sngerri vaginale
6. Sunt factori de risc n cancerul ovarian:
A. Fumatul
B. Diabetul
C. Parteneri sexuali multipli
D. Muta[ia BRCAl sau BRCA2
E. Endometrioza
7. Sunt semne de depistare ale cancerului ovarian, mai pu[in:
A. Metroragie
B. Colec[ie pleural
C. Colec[ie pericardic
D. Adenopatii periferice inghinale
E. Dureri pelvine
8. Bilan[ul preterapeutic n caz de mas ovariana suspecta presupune, cu excep[ia:
A. Scintigrafie osoas
B. Ecografie abdominopelvina de referin[
C. CT (toraco)-abdominal i pelvin
D. RMN abdominopelvin cu injec[ie
E. Examen clinic
1. Sunt tumori ovariene epiteliale:
A. Rete ovarii
B. Metastaze
C. Seroase
D. Cu celule germinale
E. Endometrioide
340
2. Factor de risc al cancerului ovarian, este muta[ia:
A. BRCAl
B. BRCAO
C. BRCA2
D. BRCA3
E. BRCC
3. Sunt afirma[ii adevrate cu privire la chisturile ovariene benigne:
A. Nu este necesar administrarea de anticoncep[ionale pentru a le face s dispar
B. Chisturile ovariene func[ionale vor fi operate
C. Dac un chist organic prezint caractere de malignitate se aplic anexectomie de
prima inten[ie
D. Chisturile ovariene func[ionale dispar spontan n cteva luni
E. Chisturile ovariene organice nu se pot transforma malign
4. Selecta[i afirma[iile corecte privind chisturile dermoide:
a /**i _, , _ , .^,y , .,, -l-,-
A. con[in rar grsime
B. Sunt inoperabile
C. Toate chisturile dermoide simptomatice trebuie operate
D. Pot con[ine din[i, fragmente de os
E. Sunt tumori benigne
5. Privind torsiunea ovarian:
A. Durerea este nso[it de vrsturi
B. Se practic laparoscopie de urgen[ cu detorsionare ovarian i eliminare a cauzei
C. Aprarea abdominal este minim
D. Ovarul se rsucete n jurul pediculului su
E. Netratat, poate cauza peritonita septic
6. Sunt semne de depistare n cancerul ovarian:
A. Colec[ia pleural
B. Constipa[ia
C. Durerile pelvine
D. Metroragiile
E. Adenopatiile axilare
341
7. n cazul unei tumori ovariene aparent rezecabila spontan:
A. Se practic histerectomie subtotala
B. Se realizeaz confirmarea rezecabilit[ii tumorii
C. Dac la examenul extemporaneu se descoper tumora non-epiteliala, se practica
laparotomie meaiana
D. Se practic anexectomie
E. Procedura laparoscopica este contraidicata datorit riscului de diseminare
342
TUMORLE MAMARE (pag 601-604)
1. Argumentele clinice n favoarea unei tumori benigne sunt urmtoarele cu excep[ia:
A. Prezint tumefiere rotunjit
B. Este imobil
C. Este bine delimitat
D. Are margini nete
E. Fr adenopatie suspecta asociat
2. Referitor la chisturile mamare solitare, afirma[iile urmtoare sunt adevrate cu
excep[ia:
A. Prezint tumefiere unic
B. Sunt imobile
C. Sunt regulate
D. Sunt uneori dureroase
E. Pot fi prezente adenopatii axilare homolaterale non-suspecte
Complement multiplu:
1. Argumentele clinice n favoarea unei tumori benigne sunt urmtoarele:
A. Tumefiere rotunjit
B. Are retragere cutanat supraiacenta
C. Are margini neregulate
D. Prezint consistenta dura
E. Fr adenopatie suspecta asociat
2. Adenofibromul mamar:
A. Apare la femeile peste 40 de ani
B. Mamografia i ecografia vor confirma aspectul benign i tipic al adenofibroamelor
C. Biopsia sub ghidaj ecografic este contraindicata
D. Dac nodului nu cauzeaz probleme, se va indica abstinenta terapeutic
E. Dac nodului incomodeaz pacient, acesta va fi eliminat chirurgical
343
3. Referitor la adenofibromul mamar, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Este un nodul mamar izolat
B. Este profund
C. Este dureros
D. Este imobil
E. Este constant indiferent de momentul ciclului
4. Urmtoarele afirma[ii despre mastoza sunt false, cu excep[ia:
A. Asocierea leziunilor de diferite tipuri, non inflamatorii, non-neoplazice
B. Simptome: mastodinia ciclic cronica cu agravare postmenstruala
C. Examinare: unul sau mai mul[i noduli, chiar un placard, nso[ite uneori de scurgeri
mamelonare
D. Mrimea chisturilor nu este variabil n func[ie de momentul ciclului
E. Necesita tratament chirurgical
5. Papilomul intraductal:
A. Este o tumor benign care se dezvolta din canalele galactoforice
B. Este o tumor malign care se dezvolta din canalele galactoforice
C. De obicei, determina o scurgere mamelonar uneori hemoragica
D. Se efectueaz mamografie, ecografie i galactografie
E. Se practic tratamentul medicamentos
6. Abcesul mamar:
A. Cele mai multe nu complica alptarea matern
B. Cele mai multe complica alptarea matern
C. Exist abcese aseptice, favorizate de fumat
D. n cazul abceselor aseptice se recomand drenarea abceselor
E. Tratamentul: antiinflamatoare + antibiotice
7. Lipomul
A. Reprezint o proliferare benign a [esutului adipos nconjurat de o capsul
B. Este o masa moale, imobil, nedureroas
C. Vrsta medie de apari[ie - 45 de ani
D. Mamografiile deceleaza zone hiperclare nconjurate de o capsul fin i opac
E. Tratament: chirurgical
344
8. Sunt tumori mamare benigne:
A. Mastoza
B. Adenofibromul
C. Adenocarcinomul
D. Chistul solitar
E. Abcesul mamar
9. Factori de risc pentru cancerul mamar:
A. Obezitatea
B. Menopauza precoce
. rrima sarcina precoce
D. Nuligestitate
E. Muta[ia BRCA1
345
REUMATOLOGE
POLARTRTA REUMATOD (pag.628-631)
1. Reumatismul cronic inflamator cel mai frecvent este reprezentat de :
A. Poliartrita reumatoid
B. Spondilita anchilopoetic
C. Lupus eritematos
D. Artrita psoriazic
E. Artrite seronegative
2. Poliartrita reumatoid este de obicei o poliartrit "goal", adic nu prezint :
A. Tumefac[ii articulare
B. Factor reumatoid
C. Simptome/semne extraarticulare
D. Sinovit
E. Artralgii
3. Scopul tratamentului de fond n poliartrita reumatoid este:
A. Tratarea simptomelor clinice
B. Vindecarea bolii
C. Dispari[ia factorului reumatoid din ser
D. Dispari[ia anticorpilor anti CCP din ser E Blocarea apari[iei leziunilor radiologice
1 / av vwa vv wmmj-1wv1 ivuavmllw^ * wv* v i vgaw v
4. Despre anticorpii anti-CCP n poliartrita reumatoid, sunt adevarate:
A. Sunt utili n urmarirea ulterioara a bolii dupa ce s-a stabilit diagnosticul
B. Sunt prezen[i i n alte reumatisme inflamatorii (sclerodermie, lupus sistemic,
sindrom Sjogren)
C. Semneaz diagnosticul de poliartrit reumatoid
D. Au sensibilitate sczut pentru diagnosticul de poliartrit reumatoid
E. Prezenta lor este obligatorie pentru diagnosticul de poliartrit reumatoid
346
5. Diagnosticul diferen[ial al poliartritei reumatoide cu debut la vrstnici cu prezentare
rizoraelic se face cu:
A. Spondilit anchilopoetic
B. Polimialgia reumatic
C. Lupus eritematos sistemic
D. Polimiozit
E. Artrita psoriazic
6. Tratamentul de fond, de referin[ n poliartita reumatoid este reprezentat de:
A. Leflunomid
B. Hidroxiclorochin
C. Sulfasalazina
D. Metotrexat
E. Solumedrol
7. Urmtoarele articula[ii sunt respectate n poliartrita reumatoid :
A. nterfalangiene proximale
B. Metacarpofalangiene
C. nterfalangiene distale
D. Metatarsofalangiene
E. Articula[iile mari
1. Autoanticorpii pe baza crora se poate sus[ine diagnosticul de poliartrit reumatoid
sunt:
A. Factorul reumatoid (FR)
B. Anticorpii anti-mielin
C. Anticorpii anti Musk
D. Anticorpii anti-ADN
E. Anticorpii antipeptide ciclice citrulinate (anti-CCP)
347
2. Articula[iile interfalangiene distale sunt afectate de preferin[ n :
A. Spondilita anchilopoetic
B. Artroza digital
C. Artrita psoriazic
D. Artrita reumatoid
E. Lupus sistemic
3. Lichidul sinovial inflamator n poliatrita reumatoid, prezint, cu excep[ia:
A. Cristale de acid uric
B. Limfocite
C. Neutrofile
D. Bacterii gram-negative
E. Proteine
4. Factorii de prognostic ai severit[ii poliatritei reumatoide sunt:
A. Debutul acut poliarticular
B. Afectare extraarticular
C. Prezen[a de eroziuni radiografice la diagnostic
D. Sindromul inflamator ridicat
E. Venituri materiale ridicate
5. Complica[iile poliartritei reumatoide sunt:
A. Nodulii reumatoizi
B. Vasculita reumatoid
C. Fibroza pulmonar
D. Sindrom Sjogren secundar
E. Sinovita articula[iilor interfalangiene distale
6. Sindromul Caplan reprezint asocierea de:
A. Lupus sistemic
B. Poliartrit reumatoid C Silicoz
D. Amiloidoz
E. Pneumocistoz
348
7. Sindromul Felty reprezint :
A. Spondilit anchilopoetic
B. Splenomegalie
C. Hepatomegalie
D. Poliatrit reumatoid
E. Neutropenie
8. Tratamentul de fond al poliartritei reumatoide se poate face cu
A. Aspirin
B. Metotrexat
C. Leflunomid
D. Diclofenac
E. Sulfasalazin
9. Terapia biologica n poliartrita reumatoid se poate face cu :
A. Prednison
B. Etanercept
C. Adalimumab
D. nfliximab
E. Hidroxiclorochin
10.Tratamentul chirurgical n poliartrita reumatoid presupune:
A. Sinovectomie artroscopic
B. nlocuire articular (protez)
C. Osteotomie
D. Artrodez
E. Sinovectomie deschis
SPONDLTA ANCHLOZANT (pag. 634-635)
1. Urmtorul antigen este prezent n spondilita anchilopoetic:
A. HLAB17
B. HLA B27
C. HLA DR 18
D. HLA DR 4
E. HLA DQ 8
2. Semnul Romanus semnific :
A. Aspect radiologie de "vertebre ptrate"
B. Prezen[a uveitei anterioare
C. Prezen[a osteofitelor calcaneene
D. Durere la mobilizarea coloanei vertebrale cervicale
E. Distinc[ii articulare periferice
3. Un tratament eficient al entezopatiilor din spondilita anchilopoetic se face cu:
A. Sulfasalazin
B. Salazopirin
C. Metotrexat
D. ANS
E. Eritromicin
4. Tratamentul spondilartropatiilor a fost revolu[ionat prin apari[ia :
A. munosupresoarelor
B. Aspirinei
C. Anti-TNF alfa
D. Prednisonului
E. Salazopirinei
350
5. n cazul ini[ierii tratamentului de fond cu anti-TNF alfa pentru spondilita
anchilopoetic trebuie exclus istoricul de:
A. Tuberculoz primar
B. Rectocolit ulcerohemoragic
C. Boal Crohn
D. Uveit anterioar
E. Psoriazis
1. Sindromul SAPHO cuprinde urmatoarele entit[i
A. Sinovit
B. Acnee
C. Pustuloz
D. Osteit
E. Psoriazis
2. Sponilita anchilozant cuprinde urmtorul grup de boli:
A. Lupusul eritematos sistemic
B. Artrita reactiv
C. Artrita psoriazic
D. Spondilartrite asociate cu boli inflamatorii intestinale
E. Poliartrita reumatoid
3. Examenul cu bandeleta urinar este indicat n spondilita anchilopoetic pentru a
depista:
A. Nefropatia cu gA
B. Amiloidoza
C. Glomerulonefrita cu complexe imune
D. Sindromul Goodpasture
E. Glomerulonefrita membranoproliferativ
351
4. Afectarea sacroiliaca din spondilita anchilopoetic se manifest prin:
A. Edem fesier
B. Durere toracic
C. Durere fesier
D. Durere la mobilizarea genunchiului
E. Durere la manevrele sacroiliace
5. Afectarea entezelor din spondilita anchilopoetic se manifest prin:
A. Durere n molet la mers
B. Durere n clci inflamatorie
C. Manevra Lasegue pozitiv
D. Dureri trohanteriene
E. Dureri steraale
6. Manifestrile extraarticulare din spondilita anchilopoetic sunt
A. Uveita
B. Conjunctivita
C. Boala inflamatorie intestinal
D. Psoriazis
E. Retinita
7. Afectarea rahidian cervical n spondilita anchilopoetic se eviden[iaza prin:
A. ndicele Schober
B. Distan[a occiput-perete
C. Distan[a C7-perete
D. Distan[a menton-stern
E. Distan[a acromion-ureche
8. Un test de diagnostic al spondilitei anchilopoetice l reprezint sensibilitatea la A NS
astfel:
A. Rapiditatea de ac[iune
B. Lentoarea ac[iunii
C. Simptomele nu sunt influen[ate de tratamentul cu A NS
D. Recul al simptomelor n urmatoarele 48 de ore dupa oprire
E. Simptomele nu mai apar la ntreruperea tratamentului
352
OSTEOPOROZA (pag. 636-640)
Complement simplu:
1. Urmtoarele afirma[ii despre osteoporoz sunt adevarate, cu excep[ia:
A. Este o maladie difuz a scheletului
B. Asociaz scderea masei osoase
C. Determin deteriorarea microarhitecturii [esutului osos
D. Prezint fragilitate osoas crescut
E. Are risc sczut de fracturi
2. Scorul T pentru osteopenie este:
A. > -l
B. ntre - l si -2,5
C. >-2
D. < -2,5
E. <-3,5
3. Teriparatidul reprezint fragment recombinant de:
A. STH
B. FSH
C. Hormon paratiroidian
D. Tiroxin
E. Prolactin
4. La pacien[ii cu osteoporoz nainte de vrsta de 70 de ani predomin riscul de:
A. Fracturi vertebrale
B. Fractur de old
C. Fractur de antebra[
D. Fractur de humerus
E. Fractur de femur
353
5. Tratamentul osteoporozei se face pe o perioad de cel pu[in:
A. 1 an
B. 6 ani
C. 3 ani
D. 4 ani
E. 5 ani
1. Localizrile uzuale ale fracturilor osteoporotice sunt:
A. Fracturi vertebrale
B. Fracturi ale falangelor distale
C. Fracturi ale extremit[ii superioare a femurului
D. Fracturi ale extremit[ii distale a antebra[ului
E. Fracturi costale
2. Sunt argumente n favoarea originii osteoporotice a fracturilor vertebrale:
A. Nu prezint semne/deficite neurologice
B. Liza pediculului
C. Asimetrie vizibil din fa[a a vertebrei
D. Recul al peretelui posterior
E. Nu afecteaz coloana cervical
3. Cauzele de osteoporoz secundar sunt:
A. Hipercorticism endogen
B. Hiperparatiroidism primar
C. Gastrectomia
D. Mastocitoza sistemic
E. Acromegalia
4. Sunt cauze generale de osteopatie fragilizant non-osteoporotic :
A. Mielomul
B. Metastazele osoase
C. Diabetul zaharat
D. Osteodistrofia renal
E. Hipercolesterolemia
354
5. ndica[iile pentru prescrierea unei densitometrii osoase sunt:
A. Fractura vertebral n contextul unei tumori evidente
B. Terapie sistemic cu corticosteroizi cel pu[in trei luni consecutive la o doz >7,5
mg/zi echivalent al prednisonului
C. Menopauza nainte de 40 de ani
D. Fractura de col femural dup un accident rutier
E. storic documentat de hipogonadism prelungit
6. Prevenirea osteoporozei primare, se face prin :
A. Lupta mpotriva fumatului
B. Creterea n greutate
C. Sedentarismul
D. Lupta mpotriva alcoolismului
E. Aport de calciu i vitamina D
7. Care din urmatoarele medicamente pot fi folosite pentru tratamentul osteoporozei?
A. Alendronat
B. Adalimumab
C. Risendronat
D. Natalizumab
E. Rituximab
8. n tratamentul osteoporozei ranelatul de stron[iu, are urmatoarele efecte:
A. Reduce riscul de fractur cranian
B. Reduce riscul de fractur a degetelor
C. Reduce riscul de fractur de old
D. Reduce riscul de fracturi costale
E. Reduce riscul de fracturi vertebrale
9. Decizia terapeutic n osteoporoz se ia n func[ie de urmtorii factori:
A. Vrsta > 40 de ani
B. Tratament sistemic cu corticoizi timp de 1 lun
C. Tulburri ortopedice
D. Scderea acuit[ii vizuale
E. Greutate corporal sub 19 kg/m
2
355
10.Care din urmatoarele fracturi este considerat a nu fi osteoporotic:
A. Fractura de old
B. Fractura Pouteau-Colles
C. Fracturi ale vertebrelor cervicale
D. Fracturi ale craniului
E. Fracturi ale vertebrelor dorsale
356
RADCULALGA S SNDROMUL DE COMPRESUNE NERVOASA
(pag. 625-627)
1.
.Alo C/5
B. C6
C. C7
D. C8
E. Dl
*
2. Durerea lombar iradiat pe fa[a anterioar a coapsei i a gambei i care asociaz
eventual deficit motor al cvadricepsului i gambierului anterior se ntlnete n afectarea
rdcinii:
A. L
B. L2
C. L3
D. L4
E. L5
3. n cazul unui pacient peste 65 de ani cu sindrom de canal carpian nu trebuie pierdut
din vedere posibilitatea diagnosticului de :
A. Amiloidoz
B. Hipertensiune arterial
C. Hipertrigliceridemie
D. Hipertiroidie
E. Diabet insipid
5, Teritoriul senzitiv C5 cuprinde :
A. Partea de sus a umerilor
B. Fa[a extern a antebra[ului
C. Fa[a posterioar a bra[ului
D. Fa[a intern a bra[ului . Fa[a extern a coapsei
L Diagnosticul diferen[ial al afec[iunilor radieulare se face cu:
A. Sacroiliita (pseudosciatica n bascul)
B. Afectarea troncular a nervului sciatic popliteu extern
C. Boala arterial obliterant a membrelor inferioare
D. Cardiopatia ischemica
E. Pancreatita acut
2. ndica[iile chirurgicale n cazul unei lombocruralgii, sunt:
A. Durere radicular cu iradiere pe fa[a anterioar a coapsei i a gambei
B. Deficit motor recent, inferior sau egal eu 3 din 5
C. Sindromul de coad de cal
D. Radiculalgie hiperalgic
E. Tulburri recente ale sfmctemlui legate de afec[iunea radicular
3. Urmatoarele semne i simptome apar n sindromul de tunel carpian :
A. Acroparestezie nocturn
B. Manevra Tinel pozitiv
C. ROT bicipital abolit
D. Atrofie tenar
E. Hipoestezie n teritoriul nervului radial
4. ndica[iile chirurgicale n sindromul de tunel carpian sunt:
A. ROT tricipital abolit
B. Atrofia muscular in loja tenar
C. Semne de denerva[ie la electromiogram
D. Parestezii n teritoriul nervului median accentuate de hiperflexia minii
E. Deficit motor al opozantului i abductorului scurt al policelui
5. Semnul Lasegue pozitiv semnific afectarea rdcinilor :
A. L5
B. S
C. S2
D. S3
E. S4
6. Semiologia afectarii radiculare L3 cuprinde:
A. Hipoestezie pe fa[a anterioar a coapsei pn la genunchi
B. Hipoestezie pe fa[a extern a coapsei
C. Deficit motor al cvadricepsului i psoasului
D. Deficit motor al gluteusului medius
E. Fr influen[area ROT
5
7. Semiologia afectrii radiculare C7 cuprinde:
A. Hipoestezie pe fa[a intern a bra[ului i antebra[ului
B. Hipoestezie pe fa[a posterioar a bra[ului i antebra[ului
C. Deficit motor al muchilor extensori ai antebra[ului pe bra[
D. Deficit motor al flexorilor degetelor i interosoilor
E. ROT tricipital abolit sau diminuat
359
PRESCREREA S MONTORZAREA ANTNFLAMATOARELOR
CORTCOSTERODENE S NECORTCOSTERODENE
(pag. 645-650)
Complement simplu:
1. Coxibii sunt ANS care inhib n mod specific :
A. Ciclooxigenaza 1
B. Ciclooxigenaza 2
C. Ciclooxigenaza 3
D. Ciclooxigenaza 4
E. Ciclooxigenaza 5
2. Aspirina are urmtoarele efecte, cu excep[ia:
A. Antiinflamator
B. Antiagregant
C. Antipiretic
D. Analgezic
E. munosupresor
3. Administrarea ANS prezint risc de insuficien[ renal acut atunci cnd sunt
asociate cu:
A. Antivitamine K
B. nhibitori ai ECA
C. Litiu
D. Sulfamide
E. Fenitoina
4. Doza de atac pentru administrarea prednisonului n poliartrita reumatoid este de:
A. 0,01 mg/kgc/zi
B. 0,1 mg/klgc/zi
C. 1 mg/kgc/zi
D. 10 mg/kgc/zi
E. 100 mg/kgc/zi
360
5. n terapiiile de scurt durat cu prednison se scade :
A. Cu 2,5-5 mg/zi
B. Cu 10 mg/zi
C. Cu 0,1 mg/kgc/zi
D. Cu 10 % din doza anterioar
E. Nu este necesar descreterea progresiv
Complement multiplu:
1. Care sunt afirma[iile adevrate privind calea de administrare rectal a ANS?
A. Toxicitate mai mic pentru stomac comparativ cu administrarea oral
B. Toxicitate mai mare pentru stomac comparativ cu administrarea oral
C. Toxicitate identic pentru stomac comparativ cu administrarea oral
D. Risc de rectit hemoragic
E. Risc de hemoroizi
2. Complica[iile digestive intestinale ale ANS sunt:
A. Ulcer intestinal
B. Polipoz colonic
C. Crize de diverticulit sigmoidal n caz boal diverticular colonic
D. Polipoz jejunal
E. Pusee intestinale ale maladiilor inflamatorii
3. Complica[iile renale ale ANS sunt:
A. nsuficienta renal func[ional
5
B. Pielonefrita
C. Nefrita acut interstitial imunoalergic
D. Leziunile glomerulare minime
E. Hiperkaliemia
361
4. Adaugarea sistematic de PP la ANS neselectivi:
A. Vrsta peste 65 de ani
B. Antecedente de ulcer gastroduodenal
C. Antecedente de intoleran[ la ANS
D. Terapie concomitent cu clopidogrel n scop antiagregant
E. Terapie concomitent cu aspirin n scop antiagregant
5. Tratamentul cu steroizi este indicat n :
A. Poliartrita reumatoid
B. Polimialgia reumatic
C. Maladia Horton
D. Osteoporoz
E. Boala Cushing
6. Efectele adverse ale corticosteroizilor sunt:
A. Cretere n greutate prin reten[ie de lichide
B. Hipertensiune arterial
C. Diabet insipid
D. liipopotasemie
E. Cataract
7. nfiltra[iile cu corticosteroizi sunt indicate n:
A. Artrita septic
B. Artroz
C. Lombalgie comun
D. Sindrom de canal carpian
E. Tendinit
8. Complica[iile infiltra[iilor cu corticosteroizi sunt:
A. Artrita acut microcristalin
B. Hemartroza
C. Gonartroza
D. Coxartroza
E. Ruptura de tendon
362
CHRURGA ORTOPEDC
FRACTURA EXTREMT NFEROARE A RADUSULU
LA ADULT (pag. 653-654)
Complement simplu:
1. Sunt fracturi extraarticulare ale extremit[ii inferioare a radiusului la adult:
A. Fractura n "T"
B. Fractura Putteau-Colles
C. Fractura n cruce
D. Fractura lui Gerard-Marchand
E. Fractura diafizara in"lemn verde"
2. Sunt fracturi articulare ale extremit[ii inferioare a radiusului la adult, cu o excep[ie:
A. Marginal anterioar
B. Marginal posterioar
C. n cruce
D. Prezint deplasare anterioar
E. Cunean extern
3. dentifica[i afirma[ia eronat cu privire la fracturile extremit[ii inferioare a radiusului la
adult dintre urmtoarele:
A. Fractura cu deplasare anterioar este extraarticular
B. Fractura cunean extern este articular
C. Se poate asocia cu o luxa[ie a capului ulnar la nivelul articula[iei radio-ulnare
proximale (fractura lui Galeazzi)
D. Se poate asocia cu o fractur a colului ulnei
E. Fractura lui Destot este o fractur articular
4. Diagnosticul pozitiv al fracturii extremit[ii inferioare a radiusului la adult, presupune
analiza, pe radiografia de profil, a:
A. Orienta[iei glenei radiale
B. ndicelui radio-ulnar
C. Liniei bistiloidiene
D. Demineralizrii osoase
E. Cartilajului articular
363
5. Sunt afirma[ii adevrate cu privire la fractura extremit[ii inferioare a radiusului la
adult, cu o excep[ie:
A. Durerea i impoten[ func[ional sunt elemente de diagnostic pozitiv
B. Pe radiografia de fa[ a pumnului, analiza orienta[iei glenei radiale, reprezint un
element de diagnostic
C. Daca deplasarea este posterioar, apare deformarea pumnului "n dos de furculi["
D. Se pot realiza i radiografii n trac[iune, sub anestezie
E. Edemul reprezint un element de diagnostic pozitiv
6. n fractura extremit[ii inferioare a radiusului la adult, postoperator, se face
diagnosticul urmtoarelor complica[ii:
A. Compresie a nervului median
B. Leziune vascular
C. Leziune periostal
D. Embolie grsoas
E. Sindrom de compartiment
7. Cu privire la fractura extremit[ii inferioare a radiusului la adult, urmtorele afirma[ii
sunt false, cu excep[ia:
A. Radiografia n supina[ie a antebra[ului ofer elemente de diagnostic pozitiv
B. Apare edem extins al antebra[ului
C. Fractura n "T" este o fractura articular
D. Fractura marginal anterioar este o fractur extraarticular
E. Durerea i impoten[a func[ional sunt elemente de diagnostic etiologic
Complement multiplu:
1. Sunt fracturi ale extremit[ii inferioare a radiusului la adult, articulare:
A. Marginal anterioar
B. Marginala medial
C. Putteau-Colles
D. Cunean extern
E. n cruce
364
2. Fractura extremit[ii inferioare a radiusului la adult se poate asocia cu:
A. Fractur a stiloidei ulnare
B. Fractur a colului ulnei
C. Luxa[ie a capului ulnar la nivelul articula[iei radio-ulnare distale
D. Fractur Putteau-Colles
E. Fractur n "lemn verde"
3. Sunt elemente de diagnostic pozitiv ale fracturii extremit[ii inferioare a radiusului la
adult urmtoarele,cu excep[ia:
A. mpoten[a func[ional
B. Febra
C. Deformarea pumnului "n dos de furculi[", dac deplasarea este anterioar
D. Radiografia de fa[ i profil a pumnului
E. Edemul
4. Pe radiografia de fa[ a pumnului, n cazul unei fracturi a extremit[ii inferioare a
radiusului la adult, se analizeaz urmtoarele pentru un diagnostic pozitiv:
A. Orienta[ia glenei radiale
B. nterlinia articular
C. Linia bistiloidian
D. ndicele radio-ulnar
E. Reac[ia periostal asociat
5. Cu privire la fractura extremit[ii inferioare a radiusului la adult, selecta[i afirma[iile
false:
A. Compresia nervului median face parte din categoria complica[iilor ini[iale
B. Fractura cunean extern se poate asocia cu o entors scafolunar
C. Sindromul de compartiment este o complica[ie ini[ial
D. Fractura n cruce este o fractur extraarticular
E. Pe radiografia de profil a pumnului se analizeaz indicele radio-ulnar
365
6. n cazul fracturii extremit[ii inferioare a radiusului la adult, fac parte din categoria
fracturilor extraarticulare urmtoarele, mai pu[in:
A. Fractura n cruce
B. Fractura cu deplasare anterioar
C. Fractura cu deplasare posterioar
D. Fractura Putteau-Colles
E. Fractura cunean extern
7. Sunt complica[ii postoperatorii ale fracturilor extremit[ii inferioare a radiusului la
adult:
A. Sindromul de compartiment al lojelor
B. Compresia nervului median
C. Decompensare a tarei la pacientul vrstnic
D. Pierderea autonomiei la pacientul vrstnic
E. Deschiderea cutanat
366
FRACTURA EXTREMT SUPEROARE A FEMURULU LA
ADULT (pag. 653-654)
Complement simplu:
1. Sunt fracturi ale masivului trohanterian, cu excep[ia celor:
A. intertrohanteriene
B. Subtrohanteriene
C. Pertrohanteriene
D. Trohanterodiafizare
E. Trohanteroepifizare
2. dentifica[i afirma[ia adevrat cu privire la clasificarea Garden a fracturilor cervicale
reale ale extremit[ii superioare a femurului la adult:
A. Garden : valgus (angrenat)
B. Garden : far deplasare (angrenat)
C. Garden V: varus cu persisten[ a unui angrenaj al articula[iei posterioare i
orizontalizarea traveelor
D. Garden : varus cu rupturi incomplete
E. Nici una din cele de mai sus
3. Fracturile cervicale reale ale femurului:
A. Sunt extraarticulare
B. Sunt intertrohanteriene
C. Sunt intraarticulare
D. Nu prezint necroz, cu posibilitatea consolidrii n pozi[ie vicioas
E. Sunt subtrohanteriene
4. Sunt adevrate afirma[iile urmtoare cu privire la fracturile masivului trohanterian
femural, cu o excep[ie:
A. Sunt fracturi far risc de necroz, dar cu posibilitatea consolidrii n pozi[ie vicioas
B. Fracturile pertrohanteriene sunt oblice, de la marele la micul trohanter
C. Prezint risc de hematroz
D. Fracturile intertrohanteriene sunt orizontale, ntre cele doua trohantere
E. Sunt extraarticulare
367
5. Sunt false urmtoarele afirma[ii privind fracturile cervicale reale ale femurului la adult,
mai pu[in:
A. Prezint risc de necroz secundar a capului femural
B. Sunt extraarticulare
C. Clasa Garden reprezint varus cu persisten[ a unui angrenaj al articula[iei
posterioare
D. Clasa Garden reprezint varus cu rupturi complete a traveelor
E. Nu prezint risc de necroz
6. Diagnosticul pozitiv al fracturilor extremit[ii superioare a femurului la adult se sus[ine
n baza urmtoarelor argumente:
A. Durere i impoten[ func[ional , cu excep[ia fracturii dezangrenate RM old - profil
chirurgical Deformare Febr CT old
7. dentifica[i afirma[ia eronat cu privire la diagnosticul pozitiv al fracturilor extremit[ii
superioare a femurului la adult:
A. mpoten[a func[ional este un criteriu, mai pu[in pentru fractura angrenat
B. Se efectueaz radiografii seriate:bazin fa[+ old fa[+ old profil chirurgical al lui
Arcelin
C. Durerea este un criteriu de diagnostic
D. Deformarea const n rsucire, abduc[ie i rota[ie interne
E. Nici una din variantele de mai sus
8. Diagnosticul diferen[ial al fracturilor extremit[ii superioare a femurului la adult se
face cu:
A. Fractura cadrului obturator
B. Fractura ramului inferior al pubisului
C. Fractura diafizar femural
D. Luxa[ia de old
E. Fractura de ischion
368
9. Complica[iile postoperatorii ale fracturilor extremit[ii superioare ale femurului la adult
sunt, exceptnd:
A. nfectarea zonei operate
B. Deshidratarea
C. Alunecarea
D. Leziuni de decubit
E. Pierderea autonomiei la pacientul vrstnic
Complement multiplu:
1. Sunt afirma[ii reale cu privire la fracturile cervicare reale ale extremit[ii superioare a
femurului la adult:
A. Sunt fracture extraarticulare
B. Prezint risc de necroz secundar a capului femural
C. Sunt fracturi trohanterodiafizare
D. Prezint risc de hemartroz i hipertensiune
E. Fracturile Garden sunt far deplasare
2. Gsi[i afirma[iile false cu privire la fracturile masivului trohanterian femural:
A. Sunt fracturi intraarticulare
B. Pot fi fracturi pertrohanteriene
C. Prezint risc de hemartroz
D. Posibilitatea consolidrii vicioase este rar ntlnit
E. Fracturile intertrohanterienc sunt orizontale
3. Sunt adevrate urmtoarele, cu privire la clasificarea Garden a fracturilor cervicale
reale femurale:
A. Garden : cu deplasare (angrenat)
B. Garden V: varus cu ruptur completa
C. Garden : valgus (angrenat)
D. Garden : valgus far deplasare
E. Clasificarea Garden se aplic i fracturilor masivului trohanterian
369
4. Sunt fracturi ale masivului trohanterian femural:
A. Fracturile subtrohanteriene
B. Fracturile trohanterodiafizare
C. Fracturile pertrohanteriene
D. Fracturile intertrohanteriene
E. Fracturile parcelare
5. Selecta[i afirma[iile adevrate cu privire la clasificarea fracturilor extremit[ii
superioare a femurului:
A. Fracturile masivului trohanterian sunt intraarticulare
B. Fractura Garden este o fractur angrenat
C. Fracturile parcelare intereseaz rareori marele trohanter
D. Fracturile intertrohanteriene sunt oblice, de la marele la micul trohanter
E. Fracturile cervicale reale prezint risc de necroz secundar a capului femural
6. Cu privire la fracturile cervicale reale femurale, sunt afirma[ii false, mai pu[in:
A. Sunt fracturi far necroz
B. Pot interesa micul trohanter
C. Clasa Garden semnific valgus cu rupturi complete
D. Prezint risc de hemartroz i hipertensiune
E. Sunt fracturi intraarticulare
7. Cu privire la diagnosticul fracturilor extremit[ii superioare a femurului la adult, sunt
adevrate afirma[iile:
A. Apare durerea i impoten[a func[ional, cu excep[ia fracturii angrenate
B. Se efectueaza radiografii seriate de bazin fa[ + old fa[ + old profil chirurgical al
lui Arcelin
C. Diagnosticul diferen[ial se face cu fractur de simfiz pubian
D. Deformarea const n rsucire, adduc[ie i rota[ie externe, cu excep[ia fracturii
angrenate
E. nvestiga[ia imagistic de referin[ este RM de old
370
8. Complica[iile postoperatorii ale fracturii extremit[ii superioare femurale la adult
constau n:
A. Deshidratare
B. Decompensarea afec[iunilor asociate
C. Alunecarea
D. Leziuni de decubit
E. nfectarea zonei operate
9. Sunt complica[ii preoperatorii ale fracturii extremit[ii superioare a femurului la adult:
A. Alunecarea
B. Deshidratarea
C. Leziuni de decubit
D. Pierderea autonomiei la pacientul vrstnic
E. Decompensarea afec[iunilor asociate
10. Diagnosticul diferen[ial al fracturilor extremit[ii superioare femurale se face, mai
pu[in:
A. Cu luxa[ia congenital de old
B. Cu fractura cadrului obturator
C. Cu necroza septic a capului femural
D. Coxartroza
E. Fractura de bazin
371
FRACTUR LA COPL: PARTCULART EPDEMOLOGCE,
DAGNOSTCE S TERAPEUTCE (pag 664)
Complement simplu:
1. Selecta[i afirma[ia adevrat cu privire la particularit[ile diagnostice ale fracturilor la
copil:
A. Deformarea plastic presupune angulare epifizar
B. Fractura n "butoia de unt" implica impact metafizar
C. n clasa Salter 1 apare compresiune axial i leziunea cartilajului de cretere
D. Clasa Salter 2 presupune o fractur articular
E. n dezlipirea epifizar cartilajul de cretere nu este afectat
2. Sunt afirma[ii adevrate cu privire la clasificarea Salter Harris privind fracturile la
copil, cu o excep[ie:
A. n clasa 4, urma se prelungete spre metafiza de o parte i spre metafiza de cealalt
parte
a
B. n clasa 2 urma se prelungete spre o metafiz
a
C. n clasa 1 radiografia este normal daca nu este deplasat
D. n clasa 3 apare compresiune axial i leziune a cartilajului de cretere
E. Toate afirma[iile de mai sus sunt adevrate
Complement multiplu:
1. Selecta[i afirma[iile corecte cu privire la fracturile la copil:
A. Se nregistreaz mai multe cazuri la bie[i dect la fete
B. Preven[ia tromboembolic este indicat i la copil
C. Fractura n "butoia de unt" implic impact metafizar
D. n clasa Salter 2 a dezlipirii epifizare urma se prelungete spre epifiz
E. Deformarea plastic presupune angulare diafizar
372
2. Sunt false afirma[iile privind clasificarea Salter Harris a fracturilor la copil:
A. Leziunea este localizat la nivelul cartilajului de cretere
B. Clasa 5 presupune compresiune axial i leziune a cartilajului de cretere
C. n cadrul clasei 3 urma se prelungete spre metafiz
D. n clasa 1 radiografia poate fi normal dac nu este deplasat
E. Clasa 2 presupune o fractur articular
373
NFECLE ACUTE ALE PRLOR MO (ABCES, PANARU, FLEGMON AL TEC)
(pag 669-670)
Complement simplu
1. Flegmonul digital prezint urmtoarele caracteristici de diagnostic pozitiv:
A. Durere pulsatil
B. nflamare pulpar
C. Durere la extensia pasiv a degetului
D. mpoten[ func[ional a membrului afectat
E. Colectarea periunghial
2. n infec[iile acute ale pr[ilor moi, biologic, se identific:
A. Tulburri de coagulare
B. Complexe imune circulante
C. Hiperpotasemie
D. Valoare ridicat a CRP
E. Hipoleucocitoz
3, Este fals, cu privire la simptomele locale n infec[iile acute ale pr[ilor moi:
A. n abces, durerea este pulsatil i poate provoca insomnie
B. Flegmonul reprezint o infec[ie propagat ntr-un compartiment anatomic
C. Apare febr
D. n flegmonul digital durerea apare doar la extensia activ a degetului
E. n panari[iu apare colectarea periunghial
4. Este un factor favorizant n apari[ia infec[iilor acute ale pr[ilor moi:
A. Diabetul
B. Fumatul
C. nsuficien[a hepatic
D. Hipertensiunea
E. Hipercoagulabilitatea
374
5. dentifica[i afirma[ia fals privind infec[iile acute de pr[i moi:
A. Tetanosul poate aprea ca i complica[ie
B. Radiografia poate identifica nivele hidroaerice gangrenoase
C. Febra este un simptom general
D. Biologic apare frecvent scderea CRP
E. O complica[ie posibil este endocardita
6. Managementul terapeutic n caz de artrit (ca situa[ie de urgen[ n infec[iile acute de
pr[i moi) presupune:
A. Terapie cu antibiotic cu spectru larg timp de 45 de zile
B. Amputa[ia segmentului afectat
C. Terapie cortizonic
D. Terapie cu antibiotic cu spectru larg timp de 7 zile
E. mobilizare gipsat
7. Tratamentul ini[ial n infec[iile acute ale pr[ilor moi, n absen[a colectrii, presupune:
A. Chirurgie de debridare
B. Terapie cu penicilin timp de 10 zile
C. mobilizarea membrului afectat
D. Administrare de antipiretice per os
E. Administrare de cefalosporine de genera[ie
Complement multiplu:
1. Selecta[i afirma[iile false despre infec[iile acute ale pr[ilor moi, cu excep[ia:
A. n abces apare colectare fluctuant sau re[inut
B. Febra este un simptom general
C. munodepresia poate reprezenta un factor favorizant
D. Radiografie este imposibil detec[ia nivelelor hidroaerice gangrenoase
E. Biologic se ntlnete hiperpotasemie
375
2. n flegmon:
A. Durerea apare doar la flexia activ a degetului
B. Apare creterea volumului degetului
C. Durerea este electiv de-a lungul nveliului pn la obstruc[ia 'n deget de mnu'
proximal
D. nfec[ia este propagat ntr-un compartiment anatomic
E. Degetul este ncovoiat datorit tensiunii dureroase legate de lichidul din teaca de
nveli
3. n stua[iile de urgen[ ce implic infec[iile acute de pr[i moi:
A. n caz de artrit terapia cu antibiotic trebuie s fie de maxim 7 zile
B. n stadiul 2 al flegmonului digital se practic deschidere n Z a degetului i
sinovectomie digital
C. ni[ial, n absen[a colectrii se practic chirurgie de debridare
D. ni[ial, n caz de colectare, nu sunt necesare antibioticele dup excizia complet, n
absen[a semnelor generale
E. Stadiul 3 al flegmonului digital presupune necroza tendonului
4. Despre flegmonul digital sunt adevarate, mai pu[in:
A. n stadiul 3 se practic amputa[ia
B. Stadiul 2: lichid purulent
C. n stadiul 1 se practic abla[ie prin cele 2 contraincizii de la extremit[i
D. Terapia cu antibiotic cu spectru larg face parte din protocolul terapeutic
E. n stadiul 3 sechelele sunt rare
5. Sunt afirma[ii adevrate cu privire la infec[iile acute de pr[i moi:
A. n cazul existen[ei protezei articulare, o complica[ie posibil este artroza
B. Bilan[ul biologic cuprinde hiperleucocitoz i creterea CRP
C. n abces apare o colectare fluctuant sau re[inut
D. n artrit, terapia cu corticosteroizi este una din op[iunile n urgen[
E. ni[ial, pentru a preveni extinderea septic, tratamentul n caz de absen[ colectrii
presupune chirurgia de debridare
376
6. Privind flegmonul digital, sunt corecte:
A. n stadiul 3 tendonul este nccrotic
B. Apare durerea la extensia pasiv a degetului
C. Durerea este pulsatil si provoac insomnie
/v
D. n stadiul 2 se practic deschidere n Z i sinovectomie digital
E. nfec[ia este propagat ntr-un compartiment anatomic.
OFTALMOLOGE
ANOMAL ALE VEDER CU DEBUT (pag. 678-685)
Complement simplu
1 .Cea mai frecvent etiologie a ocluziei arterei centrale a retinei este: A. Disec[ia
carotidian
B C D
E
Boala Horton Keratita acut Ateroscleroza Spasmul arterial
2.Factori favorizan[i ai glaucomului acut prin nchiderea unghiului sunt urmtorii,cu
excep[ia:
A. Hipermetropia
B. ntunericul
C. Parasimpatomimeticele
D. Simpatomimeticele
E. Stresul
3.Urmtoarele sunt semne func[ionale de keratit acut,cu excep[ia:
A. Durerea
B. Scaderea acuitatii vizuale
C. Blefarospasmul
D. Lacrimarea
E. Senza[ia de vedere dubla
4.Urmtoarele sunt cauze de scdere a acuit[ii vizuale cu ochi rou i dureros,cu
excep[ia:
A. Keratita acut
B. Hemoragia intravitrean
C. Glaucomul acut cu unghi nchis
D. Sclerita posterioar cu hialit
E. Traumatisme
378
5.n anomaliile vederii cu debut brutal examenele complementare cele mai utilizate sunt
urmatoarele:
A. Perimetria Goldmann: explorarea cilor optice
B. Angiografia cu fluorescein: explorarea cilor optice
C. Rezonan[a magnetic
D. Tomografia n coeren[ optic
E. PET CT
6 Anomalia brutala a vederii cu ochi alb,calm i dureros de cauz vascular poate fi
dat de urmatoarele,cu excep[ia:
A. Ocluzia arterei centrale a retinei
B. Compresiunile nervoase
C. Cecitatea monocular tranzitorie
D. Ocluzia venei centrale a retinei
E. Complica[ia neovasculariza[iei din cadrul unei degenerescen[e maculare legate de
vrst
7.Urmtoarele afec[iuni ale nervului optic determin anomalii brutale ale vederii cu ochi
alb,calm i dureros, cu excep[ia:
A. Compresiunile nervoase
B. Hialita
C. Neuropatia optic retrobulbar
D. Neuropatia optic ischemic acut anterioar sau posterioar
E. Neuropatia optic ereditar degenerativ Leber
8.Tratamentul ocluziei arterei centrale a retinei nu include:
A. Spitalizare
B. Corticoterapie intravenos, dac se suspecteaz boala Horton
C. Terapia anticoagulant e contraindicat dac se suspecteaz cardiopatie
emboligen
D. Managementul factorilor de risc cardio-vascular
E. Antiagregant plachetar
379
9.Urmtoarele nu sunt semne clinice ale ocluziei venei centrale a retinei:
A. Edem papilar
B. Vene dilatate i sinuoase
C. Noduli albi,pufoi
D. Hemoragii retiniene striate
E. "Cireaa macular"
10. Despre bilan[ul minimal n caz de uveit se pot afirma urmtoarele:
A. nclude hemograma
B. Se face tipizarea HLA-B27
C. nclude ionograma sanguin
D. E pozitiv n 30 % din cazuri
E. E negativ n 30 % din cazuri
Complement multiplu
1 .Cauzele vasculare ale anomaliei brutale a vederii cu ochi alb,calm si nedureros sunt:
A. Ocluzia arterei centrale a retinei(OACR)
B. Compresiunile nervoase
C. Cecitatea monoculara tranzitorie
D. Hemoragia intravitreana
E. Ocluzia venei centrale a retinei(OVCR)
2.Urmtoarele sunt cauze ale afectrii brutale a vederii pe ochi rou i dureros:
A. Keratita acut
B. Dezlipirea de retin
C. Glaucomul acut prin nchiderea unghiului
D. Hialita
E. Glaucomul neovascular
380
3.Fundul de ochi n cazul ocluziei arterei centrale a retinei eviden[iaz:
A. Edem papilar
B. Edem retinian ischemic
C. Artere sub[iri si filiforme
D. "Cireaa macular"
E. Noduli albi,pufoi
4.0cluzia arterei centrale a retinei poate avea urmtoarele etiologii:
A. Disec[ia de aort
B. Ateroscleroza-foarte rar
C. Ateroscleroza-cel mai frecvent
D. Boala Horton
E. Dislipidemia
5.Urmtoarele afirma[ii privind tratamentul ocluziei arterei centrale a retinei sunt
adevrate:
A. Necesit spitalizare
B. Corticoterapie per os,dac se suspecteaz boala Horton
C. Corticoterapie intravenos,dac se suspecteaz boala Horton
D. Managementul factorilor de risc cardio-vascular
E. Tratament anticoagulant dac la CT cerebral se eviden[iaz sechele dup AVC
recent
6. n etiologia ocluziei venei centrale a retinei sunt implica[i urmtorii factori:
A. HTA
B. Diabet i al[i factori de risc vascular
C. Hipertonie ocular
D. Stenoze i ocluzii ale carotidei interne
E. Boala Horton
7. Neuropatia optic retrobulbar poate s aib urmtoarea etiologie:
A. HTA
B. Scleroza multipl
C. ntoxica[ie alcoolo-tabagic
D. Ateroscleroza
E. Sarcoidoza
381
8.Urmtorii sunt factori favorizan[i ai glaucomului acut prin nchiderea unghiului:
A. Miopia
B. Astigmatismul
C. Hipermetropia
D. Simpatoliticele
E. Simpatomimeticele
9.Urmtoarele sunt semne clinice ale glaucomului acut prin nchiderea unghiului,cu
excep[ia:
A. Edemul cornean
B. Midriaza areactiv
C. Mioza
D. Unghi nchis la gonioscopie
E. Hipotonie ocular
lO.Keratita acut prezint urmtoarele semne func[ionale:
A. Durere
B. Fotofobie
C. Lcrimare
D. Midriaza
E. Blefarospasm
11. Semne clinice ale uveitei anterioare acute sunt:
A. Efectul Tyndall
B. Sinechiile irido-cristaliniene
C. Precipitate pe endoteliul cornean
D. Unghi nchis la gonioscopie
E. Hipertonie ocular major
12.Bilan[ul minimal n caz de uveit cuprinde:
A. Hemograma
B. Radiografie pulmonar
C. Tipizarea HLA-B27
D. CT cerebral
E. TPHA-VBRL
382
13.Despre endoftalmit se poate afirma c:
A. Cel mai adesea este de origine exogen(postchirurgicala)
B. Uneori este endogen
C. Trebuie fcut punc[ia camerei anterioare in urgen[(determinri bacteriologice)
D. Tratamentul local este antibiotic,antiinflamator,midriatic
E. Este nevoie doar de tratament local
M.Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre evolu[ia ocluziei arterei centrale a
retinei:
A. Dispari[ia edemului retinian n 4-5 zile
B. Atrofia optic definitiv se constituie n cteva sptmni
C. Glaucom neovascular n 10-15% din cazuri
D. Dispari[ia edemului retinian n 10-15 zile
E. Atrofia optic definitiv se constituie n cteva luni
15.Urmtoarele sunt semne clinice de uveit anterioar acut:
A.Ochi rou nedureros
B. Cerc perikeratik
C. Scderea acuit[ii vizuale: variabil
D. Durere ocular intens
E. Ochi alb i nedureros
383
OCHUL ROSU S/ SAU DUREROS (pag.686-688)
Complement simplu
1 .Despre hemoragia sub-conjunctival este adevarat c:
A. Trebuie eliminat un puseu de hipertensiune arterial
B. Nu trebuie eliminat un corp strin
C. Determina fotofobie
D. Fluorochinolone ca prima inten[ie de tratament
E. Tratament: evitarea alergenului
2.Urmtoarele sunt semne func[ionale de conjunctivit,cu excep[ia:
A. Lcrimare
B. Senza[ie de ,nisip n ochi"
C. Scaderea sever a acuit[ii vizuale
D. Senza[ie de corp strin
E. Senza[ie de arsur
3.Conjunctivita poate avea urmtoarea etiologic, cu excep[ia:
A. Bacteriana: Stafilococ,Streptococ
B. Bacteriana: Haemofilus
C. Virala: adenovirus
D. Virala: virus gripal
E. Alergic
4.Despre conjunctivita de etiologic viral este fals :
A. Apare n context epidemic
B. Apar secre[ii clare
C. Apare adenopatic pretragian
D. E foarte contagioas
E. Apar secre[ii purulente
384
5.Conjunctivita trachomatoas la copil se trateaz cu:
A. Azitromicin local
B. Rifampicin per os
C. Vitabact
D. Azitromicin per os
E. Picloxydine
6.Criteriile de gravitate a unei conjunctivite bacteriene sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Secre[ii clare abundente
B. Chemozis
C. Fotofobie
D. Lcrimare abundent
E. Scderea acuit[ii vizuale
7.Despre episclerit este adevrat c:
A. E rar idiopatic
B. Roea[a dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor
C. Tratament: corticoterapie sistemic
D. Roea[a nu dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor
E. Tratament: corticoterapie local n doz ridicat
8.n etiologia scleritei pot fi implicate urmtoarele boli articulare,cu excep[ia:
A. Lupusul eritematos diseminat
B. Periartrita nodoas
C. Spondilita anchilozant
D. Poliartrita reumatoid
E. Psoriazisul
9.0chiul rou dureros asociat cu scderea acuit[ii vizale nu apare n:
A. Glaucom neovascular
B. Endoftamit
C. Keratite acute
D. Traumatisme
E. Uveite posterioare acute
385
lO.Bolile infec[ioase in care apare sclerit sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Sifilis
B. Herpes
C. Boala Lyme
D. Scarlatin
E. Micoz
Complement multiplu
1. Etiologia conjunctivitei poate fi:
A. Bacterian(stafilococ, streptococ, Haemophilus)
B. Viral(adenovirus)
C. Alergic
D. Autoimun
E. Traumatic
2.Tratamentul conjunctivitei trachomatoase la copil se face cu:
A. Tetraciclin local
B. Tetraciclin per os
C. Azitromicin per os
D. Rifampicin local
E. Penicilin
3.Urmtoarele nu sunt criterii de gravitate a unei conjunctivite bacteriene: A. Fotofobia
B C D E
Lcrimarea abundent Pruritul Chemozisul Secre[iile clare
386
4.Tratamentul conjunctivitei alergice cuprinde:
A. Lavaje oculare
B. Evitarea alergenului
C. Fluorochinolone ca prima inten[ie
D. Coliruri antihistaminice si antidegranulante mastocitare
E. Cefalosporine
5.Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre episclerit:
A. Reprezint roea[a localizat
B. Nu dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor
C. Dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor
D. Este adeseori idiopatic
E. Pacientul prezint durere ocular important,intensificat de micrile oculare
6.Ochiul rou dureros asociat cu scderea acuit[ii vizuale poate fi dat de:
A. Glaucom neovascular
B. Uveite anterioare acute
C. Endoftalmit
D. Traumatisme
E. Episclerit
7 .Factori de risc pentru infec[ia suprafe[ei oculare sunt:
A. Grefa de cornee
B. Sindrom de ochi uscat
C. Diabet neechilibrat
D. Obstruc[ia cilor lacrimale
E. Midriaza idiopatic
8.Despre conjunctivitele alergice este adevrat c:
A. Sunt bilaterale
B. Sunt unilaterale
C. Determina prurit
D. Apar secre[ii purulente
E. Apar n context epidemic
387
9.Despre sclerit este adevrat c:
A. Determin durere ocular important
B. Nu determin durere
C. Roea[a dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor
D. Roea[a nu dispare dup aplicarea unui vasoconstrictor
E. Adeseori este idiopatic
10. Ochiul rou dureros asociat cu scderea acuit[ii vizale apare n:
A. Traumatisme
B. Glaucom cu unghi deschis
C. Sclerit posterioar cu hialit: frecvent
D. Sclerit anterioar cu hialit: excep[ional
E. Keratite acute
388
CHRURGE O.R.L.
OTALG S OTTE LA COP S ADUL (pag. 716-721)
Complement simplu
1. Urmtoarele sunt complica[ii ale otitei medii acute,cu excep[ia:
A. Mastoidita
B. Abccs cercbral
C. Pericondrita pavilionului
D. Paralizie facial
E. Labirintit
2. Cauza principal a paraliziei faciale la copii este:
A. Meningita
B. Trombollebita sinusului lateral
C. Mastoidita
D. Otita medie acut
E. Abcesul cerebral
3.0talgia poate fi determinat de urmtoarele,cu excep[ia:
A. Stimularea fibrelor nociceptive care inerveaz urechea interna
B. Stimularea fibrelor nociceptive care inerveaz urechea externa
C. Stimularea fibrelor nociceptive care inerveaz urechea medie
D. Localizarea eronat a unei dureri provenite dintr-o structur limitrofa
E. Stimularea fibrelor nociceptive care inerveaz urechea externa si urechea medie
4.1nerva[ia senzitiva a urechii externe nu este asigurat de :
A. Nervul auriculotemporal- ramur a nervului facial
B. Nervul Wrisberg
C. Ramul auricular al nervului vag
D. Plexul cervical superior
E. Nervul auriculotemporal- ramur a nervului trigemen
389
5. nerva[ia senzitiva a urechii medii este asigurata de:
A. Nervul Wrisberg
B. Nervul auriculotemporal
C. Plexul cervical superior
D.Nervul timpanic i ramurile sale(ramuri ale nervului glosofaringian)
E. Nervul timpanic i ramurile sale(ramuri ale nervului facial)
6.Urmtoarele sunt otalgii de origine otologic,cu excep[ia:
A.Catarul tubar
B. Prezenta de corp strin
C. Osteit a temporalului
D. Furuncul al CAE
E. Schwanoame ale unghiului ponto-cerebelos
7.Cauza cea mai frecvent a otitei medii acute (OMA) este:
A. Schimbare brutal de presiune
B. Cltoria cu avionul
C. De cele mai multe ori este de natur infec[ioas
D. O boal sistemic inflamatorie
E. Granulomatoza Wegener
8.Principalul semn clinic n otita medie acut este: A. Hipoacuzia Tinitusul nstabilitatea
Vertijul Otalgia
9.Despre otita medie acut la copii, sunt adevarate urmatoarele afirma[ii:
A. Cazurile cu disfunc[ie func[ionala otologic sunt frecvente
B. Tabloul clinic este dominat de tinitus
C. Formele bilaterale sunt rare
D. Cazurile de febra sunt rare
E. Deseori,tabloul clinic este dominat de febr
390
lO.n cadrul diagnosticului otitei medii acute,asocierea febra > 38,5 + otalgie important
sugereaz:
A. nfec[ie cu virus Coxackie
B. nfec[ie cu Haemophilus influenzae
C. nfec[ie cu pneumococ
D. Labirintizarea infec[iei
9
E. nfec[ie cu Proteus mirabilis
>
Complement multiplu
1. nerva[i a senzitiv a urechii externe este asigurat de:
A. Nervul auriculotemporal
B. Nervul Wrisberg
C. Ramul auricular al nervului vag
D. Plexul cervical superior(Cl-C2)
E. Nervul glosofaringian
2.Dureri asemntoare otalgiilor proiectate prin fibrele nervului X sunt date de:
A. Angin
B. Tumori maligne ale cavumului si orofaringelui
C. Esofagit
D. Dureri dentare
E. Migren
3.Otita medie acut de natur infectioas poate fi dat de: A. Pneumococ
B C D E
Haemophilus influenzae Pseudomonas aeruginosa Menigococ Legionella
391
4.Miringita viral:
A. Se manifest prin durere intens
B. Se manifest prin prezen[a unor bule(flictene)pe membrana timpanic
C. De obicei exist i exudat retrotimpanic
D. Poate fi asociat cu complica[ii precum labirintita
E. De obicei nu exist exudat retrotimpanic
5.Complica[iile otitei medii acute sunt:
A. Mastoidita
B. Paralizia facial
C. Abcesul cerebral
D.Tromboflebita sinusului cavernos
E. Labirintita
6.Complicarea unei otite medii acute cu meningita se face prin diseminarea germenilor:
A. n LCR cu punct de plecare in lichidele labirintice
B. Pe cale hematogen
C. Pe cale limfatic
D. Prin contact de-a lungul dura rnater
E. Prin contact de-a lungul arahnoidei
T.Tromboflebita sinusului lateral:
A. Complica[ie a mastoiditei
B. Complica[ie senzorial a OMA
C. Simptome: cefalee
D.Uneori determin crize comi[iale E .D anizocorie
392
8.Semnele si sipmtomele otitei externe sunt:
A. Otalgia
B. Hipoacuzia dac obliterarea CAE este complet
C. Hipoacuzia dac obliterarea CAE este incomplet
D. ntotdeauna febra
E. De obicei pacientul nu are febr
9.0tita extern malign:
A. Este o infec[ie cronic a CAE ce apare pe fondul imunodepresiei
B. nfec[ia se extinde progresiv pn la forma de ostcit a osului temporal
C. Determin durere intens
D. Pielea CAE este inflamat si necrotic
E. Se poate complica cu hipoacuzie neurosenzorial
10. Otita seromucoas:
A. Se manifest n principal prin hipoacuzie
B. Se manifest prin otalgie
C. La otoscopie se pot observa bule de aer cu nivel hidroaeric
D. Caracterul cronic este dat de durata evolu[iei > 3 luni
E. Afectarea este de cele mai multe ori unilateral
11 .ndica[iile antibioterapiei n otita medie acut sunt:
A.Copil sub 2 ani: antibioterapie de prim inten[ie
B.Copil peste 2 ani: este permis neaplicarea antibioterapiei dac exist posibilitatea
de reevaluare n 48-72 de ore si n lipsa simptomelor marcante(febr si durere)
C.Adul[i: antibioterapie de prim inten[ie
D.Copil peste 2 ani: antibioterapie de prim inten[ie
E.Nici una din variantele de mai sus
393
12.Durata tratamentului antibiotic per os in otita medie acut este:
A.Copii < 2 ani : 14 zile
B.Adul[i: 14 zile
9
C.Copii > 2 ani: 5 zile
D.Copii < 2 ani: 8-10 zile
E. Adul[i: 10-12 zile
5
13.ndica[iile paracentezei pentru precizarea bacteriologic in otita medie acut sunt:
A.Copii < 3 luni
B.Copii < 3 ani
C.munodepresie sever
D.Eec al primei ncercri de tratament
E.Complica[ii
14.Tratamentul otitei externe cuprinde urmtoarele msuri:
A. Tratament topic auricular cu antibiotic si antiinflamatoare
B. Aplicarea unui dren in cazul in care conductul prezint stenoze
C. Antiinllamator nesteroidian
D. Antibiotic i.m./i.U.
E. Evitarea ptrunderii apei in conduct pe parcursul tratamentului
15. Hipertrofia vegeta[iilor adenoide este favorizat de:
A. Despicturi velopalatine
B. Colectivitate
C. Mediu alergic
D. Reflux gastroesofagian
E. Alcool
394
ANGNE S FARNGTE ALE ADULTULU (pag. 722-727)
Complement simplu
1 .Agentul patogen n angina eritemato-pultacee sau eritematoas este:
A. Bacterie n cele mai multe cazuri
B. Virus n cele mai multe cazuri: Haemophilus influenzae
C. Virus n cele mai multe cazuri: rmovirus,VRS...
D. Streptococ beta hemolitic grup B n 25% din cazuri
E. Streptococ beta hemolitic grup A n 25% din cazuri
2.Urmtoarele sunt angine ulcero-necrotice,cu excep[ia:
A.Herpangina
B.Mononucleoza infec[ioas
C. Sancrul sifilitic
D. Angina Vincent
E. Angina dat de Treponema pallidum
3.Tratamentul antibiotic n angina eritemato-pultacee se face cu:
A. Penicilina V timp de 7 zile
B. Amoxicilin 14 zile
C. Azitromicin 3 zile
D. Amoxicilin 10 zile
E. Penicilina V 3 zile
4.n cazul alergiei la penicilin,tratamentul antibiotic recomandat pentru n angina
eritemato-pultacee este:
A.Amoxicilina
B.Nitrofurantoin
C.Clotrimazol
D.Azitromicin
E.Tetraciclin
395
5.Angina pseudomembranoas poate fi dat de :
A.Sifilis
B.Herpangin
C. Streptococ DAngina Vincent E.Corznebacterium diphteriae
6.Angina difteric determin formarea de false membrane care au urmtoarele
caracteristici,cu excep[ia:
A. Sunt ngroate,gri
B. Cu aderen[
C. Sngernde
D. Acoper uvula
E. Nesngernde
7.Urmtoarele afirma[ii despre tratamentul anginei difterice sunt false:
A. Este o urgen[ terapeutic
B. Seroterapie de urgen[
C. Antibioterapie i.v.
D. Vaccinare
E. Seroterapia este imunizant
8.Tratamentul anginei lui Vincent cuprinde urmtoarele, cu excep[ia:
A. Penicilina V 1 MU per os de 3 ori /zi
B. ngrijire dentar
C. Tratament simptomatic
D. Penicilina V 10 zile
E. Penicilina G 10 zile
9.Herpangina: A Apare la copii peste 7 ani
B.Erup[ir vezicular unilateral
C.Este dat de virusul Coxackie A
D.Este dat de virusul Coxackie B
E.Evolutie afebril
396
10. Amigdalectomia:
A.Este propus n cazul anginelor care se repet( 2 pe iarn,dou ierni consecutive)
B. Este propus n cazul anginelor care se repet( 4 pe iarn,dou ierni consecutive)
C.Nu este indicat n cazul recidivei flegmonului periamigdalian
D.Se face sub anestezie local
E.Complica[ia postoperatorie principal: sepsis
Complement multiplu
1 .Angina este asociat clinic cu:
A. Odinofagie
B. Disfonie
C. Febr
D. Otalgie reflex frecvent
E. Disfagie
2.Angina eritemato-pultacee sau eritematoas este dat de urmtorii agen[i patogeni:
A. n cele mai multe cazuri virus(rinovirus,VRS,adenovirus)
B. Bacterii n 40% din cazuri
C. Bacterii ntr-un sfert din cazuri
D. Streptococ beta hemolitic grup A
E. laemophilus influenzae
3.Urmtorii sunt factori de risc ai RAA:
A. Antecedente personale de RAA
B. Antecedente heredo-colaterale de RAA
C. Vrsta cuprins ntre 25 i 50 de ani
D. Cltorii n regiuni cu endemie RAA
E. Vrsta ntre 5 i 25 de ani asociat antecedentelor de episoade multiple de angin
cu SGA(streptococ de grup A)
397
4.Tratamentul flegmonului periamigdalian cuprinde:
A. Punc[ie/drenaj sub anestezie general
B. Antibioterapie amoxicilin-acid clavulanic g de 3ori/zi per os
C. Augmentin i.u. n caz de disfagie
D. Antalgice
E. Amigdalectomie la distan[ dup al doilea episod
5.Angina pseudomcmbranoas este dat de urmtorii agen[i patogeni:
A. Corynebacterium diphteriae(difterie)
B. Streptococ beta hemolytic grup A
C. Mononucleoza infec[ioas
D. Herpes(HSVl)
E. Pneomococ
6.Tratamentul anginei difterice: A.Este o urgen[ terapeutic
B .Spitalizare+izolare+cutarea persoanelor cu care a luat contact
C.Seroterapie de urgen[
D.Antibioterapie i.v. :penicilina G timp de 10 zile
E.Antibioterapie per os
7.Angina pseudomembranoas difteric are urmtoarele caracteristici:
A. False membrane ngroate,gri,cu aderen[ si sngernde
B. False membrane extensive,deseori ntinse dincolo de pilierii amigdalieni si care
acoper uvula
C. Posibil paralizie velopalatin
D. Adenopatii cervicale bilateral
E. False membrane limitate la amigdale
S.Angina ulceroas se ntlnete in urmtoarele situa[ii:
A.Angina lui Vincent
B.Sifilis
C.Difterie
D.Herpangina
E.Angina streptococic
398
9.Urmtoarele sunt caracteristici clinice ale anginei lui Vincent:
A. Ulcera[ie amigdalian nedureroas
B.Ulcera[ie amigdalian neindurat,unilateral
C.Ulcera[ie acoperit de o fals membran gri,aderent
D. Semne generale deseori marcate
E.Sunt asociate respira[ie urt mirositoare si stri bucodentare proaste
lO.Referitor la clinica herpanginei,urmtoarele afirma[ii nu sunt false:
A. Apare la copii cu vrsta < 6 luni
B.Erup[ie vezicular unilateral
C.Este cauzat de virusul coxsackie A
D.Vindecare rapida in 2-4 zile
E.Dac se asociaz veziculelor extremit[ilor: sindromul mn-picior-gur
11 .Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre amigdalectomie:
A.Propus n cazul anginelor care se repet(4 pe iarn,n dou ierni consecutive)
B.ndicat in cazul recidivei flegmonului periamigdalian
C.Complica[ii principale: hemoragie precoce sau n timpul cderii escarelor
D.Se realizeaz sub anestezie local
E. n cazul adultului, foarte dureros postoperator
12.Clinic,flegmonul periamigdalian prezint:
A. Trismus
B. Edem al uvulei
C. Semne generale diminuate
D. Voce nazonata
E. ncurbarea vlului palatin
13.Angina pseudomembranoas difteric:
A. Difteria- letal n 10% din cazuri
B. Clinic- pacient nevaccinat
C. Adenopatii cervicale bilaterale
D. Falsele membrane nu depesc pilierii amigdalieni
E. Adenopatii cervicale uniaterale
399
14.Diagnosticul pozitiv al mononucleozei infec[ioase cuprinde:
A.Reac[ia lui Paul-Bunnel-Davidsohn
B.Serologia EBV
C.Hemograma: sindrom mononucleozic
D.TPHA VDRL
EAsociere fusospirilar la examinarea direct
15 Angina vezicular bilateral:
A.Primo-infec[ia herpetic(HSV 1)
B.Primo-infec[ia herpetic(HSV 2)
C.Clinic- febr ridicat
D.Clinic-disfagie intens
E Asociat de obicei cu o gingivostomatit marcat
400
EPSTAXSUL S TRATAMENTUL ACESTUA (pag. 737-739)
Complement simplu
1 .Pentru aprecierea abunden[ei epistaxisului se iau n considerare:
A. Originea sngerrii
B. Culoarea sngelui
C. Durata sngerrii
D. Debitul sngerrii
E.Dac sngele este sub form de cheaguri
2. Epistaxisul foarte abundent are urmtoarele caracteristici, cu excep[ia:
A. Sngerare bilaterala
B. Sngerare unilateral
C. Sngerare anterioar i posterioar
D. Voma cu snge
E. Sngerare foarte mare
3. Epistaxisul nu poate fi confundat cu:
A. O sngerare de origine bucala
B. O hemoragie digestiv
C. Hemoptizie
D. Melen
E. Hematemez
4. Urmtorii nu sunt factori agravan[i ai epistaxisului:
A. Anxietatea
B. HTA
C. Coagulopatie
D. Boala Rendu - Osler
E. insuficien[a renal cronic
401
5. Tamponamentul nazal anterior:
A. Este eficient in epistaxisul cu originea in partea anterioar a foselor nazale
B. Este eficient in epistaxisul cu originea in partea posterioar a foselor nazale
C. Nu este eficient in epistaxis
D. Face compresie ntre cavum i coane
E. Nici o variant corect
6.n tratamentul epistaxisului dac toate msurile eueaz se pot face urmtoarele, cu
excep[ia:
A. Explorarea originii sngerrii sub AG
B. Cauterizare vascular
C. Ligatur
D. Arteriografie
E. Nici una din variantele de mai sus
7. Urmtorele nu sunt examinri complementare n diagnosticul epistaxisului:
A. Bilan[ de coagulare
B. Bilan[ al factorilor de risc cardiovascular
C. Angiografie obligatorie
D. CT dac in urma nazofibroscopiei se indentific leziuni vizibile
E. RMN dac in urma nazofibroscopiei se indentific leziuni vizibile
8. Urmtorele nu sunt cauze locale de epistaxis:
A. nsuficien[a hepatic
B. Traumatisme
C. Corpi strini n fosele nazale
D. Fibrom nazo-faringian
E. Epistaxis esen[ial
9. Boala Rendu- Osler :
A. Este angiomatoz autozomal recesiv
B. Epistaxisul se poate trata prin scleroterapie
C. Anticorpii anti VEGF nu sunt eficien[i
D. Determin malforma[ii vasculare doar la nivelul mucoaselor
E. Are o transmitere erditar legat de cromozomul X
402
10. Epistaxisul esen[ial:
A. Se intalneste frecvent la batrni
B. Este favorizat de frig
C. Este favorizat de efort
D. Este o cauz general de epistaxis
E. Apare n fractura de piramid nazal
Complement multiplu
1 .Cauze generale ale epistaxisului sunt:
A. Rinosinuzita
B. Eclampsia
C. Hemoflia
D.Tumori ale sinusurilor nazale
E. Caren[a de vitamina K
2. Semne care pot indica o origine tumoral a epistaxisului sunt:
A. Obstruc[ie nazal unilateral progresiv
B. Anizocorie
C. Dureri localizate
D. Tulburri ale oculomotricit[ii
E. Anosmie
3. Aigurarea hemostazei n tratamentul epistaxisului se poate face prin:
A. Compresie bidigital
B. Tamponament anterior
C. Tamponament posterior
D. Embolizarea vaselor incriminate
E. Antibiotice
403
4. Tumorile maligne ale foselor nazale, sinusurilor si cavumului care pot determina
epistaxis sunt:
A. Cilindromul
B. Melanomul
C. Adenocarcinomul
D. Fibromul nazofaringian
E. Polipii
5. Boala Rendu-Osler se caracterizez prin apari[ia de forma[ii vasculare la nivelul
mucoasei:
A. Foselor nazale
B. Tubului digestiv
C. Tractului urinar
D. Arborelui respirator
E. Uterului
6.Urmtorele sunt cauze locale de epistaxis:
A. Trombopatie
B. Antiagregante
C. Hemoflie
D. Rinosinuzit
E. Traumatism
7. Fibromul nazo-faringian :
A. Este o tumor slab vascularizat
B. Este mai frecvent la femei
C. Exista risc de sngerare ridiat
D. Necesit biopsie pentru diagnostic
E. Tumor bogat vascularizat
404
GERATRE
MBTRNREA NORMAL: ASPECTE BOLOGCE, FUNCONALE S
RELAONALE. DATE EPDEMOLOG1CE S SOCOLOGCE. PREVENA
MBTRNR PATOLOGCE (pag.776-778)
Complement simplu:
1. Principiile fundamentale ale preven[iei mbtrnirii patologice sunt, cu excep[ia:
A. Renun[area la fumat i alcool
B. ntre[inerea capitalului de baz fizic
C. ntre[inerea capitalului de baz rela[ional
D. Practicarea regulat a unei activit[i fizice de durat - 60 de minute de mers pe jos
zilnic
E. Stimulare familial
2. Urmtoarele afirma[ii legate de vrsta "fiziologic" sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Este determinat de patologiile acute actuale
B. Este determinat de patologiile cronice evolutive
C. Nu este determinat de patologiile acute actuale
D. Efectele mbtrnirii
E. Este determinat de eventualele sechele ale unor patologii non-evolutive
3. Cauzele mbtrnirii sunt, cu excep[ia: A. Fr alterarea AND-uui
Determinate de factori intrinseci Determinate de factori extrinseci Determinate de factori
metabolici Scurtarea telomerelor
4. Factorii metabolici implica[i n cauzele mbtrnirii sunt, cu excep[ia:
A. Acumularea radicalilor liberi
B. Motenirea genetic
C. Stresul oxidativ
D. Glicozilarea proteinelor
E. Pierderea elasticit[ii [esuturilor conjunctive
417
8. Bilan[ul imagistic n diagnosticul epistaxisului poate cuprinde :
A.CT
B.RMN
C. Angiografie
D. Ecografic
E. PET CT
9. Factori agravan[i locali ai epistaxisului sunt urmtorii:
A. Alergia
B. Prizarea de substan[e toxice
C. Fragilitatea mucoasei
D. Coaguloptie
E. Anxietatea
10. Urmatorele afirma[ii despre diagnosticul diferen[ial ntre epistaxisul posterior nghi[it
i hematemez sunt adevrate:
A. Sngele din epistaxis este sub form de cheaguri
B. Sngele din epistaxis este rou,necoagulat
C. n cazul hemoragiei digestive sngele este necoagulat
D. Prezen[a sngelui rou pe peretele posterior faringian ,exceptnd voma,indic
originea nazal
E. Toate afirma[iile sunt false
418
5. mbtrnirea cardiac reprezint, cu excep[ia:
A. Este un proces degenerativ
B. Adaptare la mbtrnirea vascular
C. Diminuarea progresiv a numrului de miocite
D. Hipertrofie ventricular dreapt
E. Hipertrofia miocitelor restante
6. Procesul degenerativ care apare n cazul mbtrnirii cardiace reprezint, cu
excep[ia:
A. Diminuarea progresiv a numrului de miocite
B. Hipertrofia miocitelor restante
C. Creterea complian[ei miocardului
D. Fibroza miocardic
E. Alterarea fazei de umplere ventricular
7. Consecin[ele clinice ale mbtrnirii cardiace sunt, cu excep[ia;
A. La efort, scderea sensibilit[ii receptorilor adrenergici
B. Debitul cardiac este normal n repaus
C. La efort creterea mai pu[in accentuat a frecven[ei cardiace
D. Exist risc de insuficien[ cardiac n cazul pierderii sistolei atriale i mai ales n
cazul fibrila[iei atriale
E. La efort, creterea sensibilit[ii receptorilor adrenergici
8. mbtrnirea vascular reprezint, cu excep[ia:
A. Scderea sensibilit[ii receptorilor (3-adrenergici
B. Scderea sensibilit[ii baroreceptorilor
C. Creterea complian[ei vasculare
D. Diminuarea cantit[ii fibrelor elastice la nivelul pere[ilor arterelor mari
E. Diminuarea calit[ii fibrelor elastice la nivelul pere[ilor arterelor mari
9. Consecin[ele clinice, n cazul mbtrnirii vasculare sunt, cu excep[ia:
A. Diminuarea presiunii arteriale diastolice
B. Creterea presiunii arteriale sistolice
C. Tendin[ la hipotensiune ortostatic
D. Tendin[ de hipertensiune ortostatic
E. La persoanele tinere factorul de risc principal n cazul mbtrnirii vasculare este
reprezentat de creterea presiunii arteriale diastolice
407
10. mbtrnirea aparatului respirator reprezint, cu excep[ia:
A. Diminuarea suprafe[ei schimburilor gazoase
B. Diminuarea volumelor pulmonare mobilizabile
C. Diminuarea eficacit[ii tusei
D. Diminuarea amplitudinii micrilor cutiei toracice n timpul respira[iei
E. Creterea func[iilor ciliare
11. Consecin[ele clinice n cazul mbtrnirii pulmonare sunt, cu excep[ia:
A. Scderea VEMS
B. PC02 stabil
C. Cretere uoar a P02
D. Toleran[a crescut la fracturile costale
E. Toleran[a sczut la imobilizrile toracice pe durata tratamentului ortopedic al
fracturilor de humerus
12. mbtrnirea func[iei renale reprezint, cu excep[ia:
A. Scderea fluxului sanguin renal
B. Scderea numrului de nefroni
C. Creterea activit[ii sistemului renin-angiotensin-aldosteron
D. Diminuarea capacit[ii de diluare i concentrare a urinei
E. Diminuarea posibil a clearance-lui creatininei pn la 60ml/min
13. Consecin[ele clinice, n cazul mbtrnirii func[iei renale sunt, cu excep[ia:
A. Frecven[a hipernatremiei
B. Toleran[a sczut la regimurile desodate
C. Frecven[a hiponatremiei
D. Scderea complica[iilor renale iatrogene
E. Frecventa deshidratrii extracelulare
9
14. mbtrnirea neuro-cognitiv, reprezint, cu excep[ia:
A. Creterea timpului de reac[ie
B. Diminuarea aten[iei
C. Rarefierea substan[ei albe
D. Diminuarea capacit[ii de nv[are
E. Creterea neuronilor corticali
408
Complement multiplu:
1. Speran[a de via[ la natere n Fran[a n 2009 era de :
A. 84,5 pentru femei
B. 84,5 pentru brba[i
C. 77,8 pentru brba[i
D. 77,8 pentru femei
E. Aceste date apar datorit scderii mortalit[ii ntre vrstele de 70 i 90 de ani
2. Evolu[ia preconizat ntre 2005-2050:
A. Numrul persoanelor n vrst de 75 de ani i peste va
B. Numrul persoanelor n vrst de 85 de ani i peste va
C. Numrul persoanelor n vrst de 75 de ani i peste va
D. Numrul persoanelor n vrst de 85 de ani i peste va
E. Numrul centenarilor va crete de 5 ori
3. Speran[a de via[ far incapacitate (la natere n 2007),
A. 63,1 pentru brba[i
B. 64,2 pentru femei
C. Crete odat cu speran[a de via[ global
D. 64,2 pentru brba[i
E. 63,1 pentru femei
4. Consecin[ele sociologice prevzute de evolu[ia preconizat este:
A. Creterea raportului dintre popula[ia activ i cea inactiv
B. Creterea popula[iei foarte vrstnice, cel mai adesea bolnavi, deci spitaliza[i
C. Diminuarea raportului dintre popula[ia activ i cea inactiv
D. Necesitatea de a anticipa att creterea cererii n ceea ce privete unit[ile i
pturile de ngrijire institu[ionalizat, colectiv, ct i creterea ofertei de ngrijiri
medicale i de ajutor la domiciliu
E. Diminuarea popula[iei vrstnice
5. Defini[ia mbtrnirii este:
A. Totalitatea proceselor fiziologice
B. Totalitatea proceselor psihologice
C. Procesele ce modific structura i func[iile unui organ, ncepnd cu vrsta adult
D. mbtrnirea nu include procesele psihologice
E. mbtrnirea nu include procesele fiziologice
crete de 3 ori crete de 4 ori crete de 4 ori crete de 3 ori
n Fran[a este:
409
6. Despre mbtrnire, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este un fenomen lent
B. Este un fenomen progresiv
C. Este un fenomen evitabil
D. Este un fenomen cu o mare variabilitate inter- i intra-individual
E. Este un fenomen inevitabil
7. Cele trei forme de mbtrnire sunt:
a
A. mbtrnire reuit
B. mbtrnire neobinuit
C. mbtrnire patologic
a
D. mbtrnire obinuit
E. mbtrnire nereuit
8. mbtrnirea reuit reprezint:
A. Simplul efect al timpului care trece
B. Fr patologii evolutive
C. Cu patologii evolutive
D. Consevarea capacit[ilor func[ionale
E. Fr consevarea capacit[ilor func[ionale
9. Urmtoarele afirma[ii legate de mbtrnirea reuit sunt false:
A. Fr patologii evolutive
B. Cu limitarea relativ a capacit[ilor func[ionale
C. Conservarea capacit[ilor func[ionale
D. Simplul efect al timpului care trece
E. Cu patologii cronice evolutive
10, mbtrnirea obinuit reprezint:
A. Patologii cronice evolutive
B. Limitarea relativ a capacit[ilor func[ionale
C. Fr patologii evolutive
D. Simplul efect al timpului care trece
E. Conservarea capacit[ilor func[ionale
410
11 .mbtrnirea patologic reprezint:
A. Patologii cronice evolutive
B. Provocarea de handicapuri
C. Dependen[a care poate ajunge pn la dependen[a total pentru toate activit[ile
vie[ii cotidiene
D. Fr patologii cronice evolutive
E. Fr provocarea de handicapuri
12.Urmtoarele afirma[ii legate de mbtrnirea patologic sunt false:
A. Patologii cronice evolutive
B. Fr patologii cronice evolutive
C. Dependen[a care poate ajunge pn la dependen[a total pentru toate activit[ile
vie[ii cotidiene
D. Provocarea de handicapuri
E. Fr provocarea de handicapuri
13.n func[ie de vrst se disting 3 stadii ale mbtrnirii:
A. "Btrnii tineri" ntre 60 i 70 de ani
B. "Btrnii" ntre 75 i 85 de ani
C. "Btrnii btrni" 85 de ani i peste
D. "Btrnii tineri" ntre 65 i 75 de ani
E. "Btrnii" ntre 70 i 80 de ani
14.n func[ie de stadiile mbtrnirii, se pot afirma urmtoarele:
A. Este mai pu[in de luat n considerare vrsta "fiziologic"
B. Geriatria se ocup n general de pacien[ii de peste 80 de ani
C. Geriatria se ocup n general de pacien[ii de peste 75 de ani
D. Este mai pu[in de luat n considerare vrsta "cronologic"
E. Cele doua vrste, cea "fiziologic" si cea "cronologic" sunt la fel de importante n
procesul de mbtrnire
15.Vrsta "fiziologic" este determinat de:
A. Patologiile cronice evolutive
B. De eventualele sechele ale unor patologii non-evolutive
C. De patologiile acute actuale
D. Efectele mbtrnirii \ "
E. Nu are legtur cu nici o afirma[ie enun[at mai sus
16.Cauzele mbtrnirii sunt:
A. Complet elucidate
B. Multifactoriale
C. Alterarea AND-ului
D. Scurtarea telomerelor
E. ncomplet elucidate
17.Factorii metabolici implica[i n cauzele mbtrnirii sunt:
A. Glicozilarea proteinelor responsabil pentru pierderea elasticit[ii tesuturilor
conjunctive
B. Stresul oxidativ
C. Acumularea radicalilor liberi
D. Factorii metabolici nu reprezint cauze de mbtrnire
E. Motenirea genetic
a, t
18.mbtrnirea cardiac reprezint:
A. Adaptare la mbtrnirea vascular
B. Hipertrofie venticular dreapt
C. Este un proces degenerativ
D. Hipertrofie ventricular stng
E. Diminuarea progresiv a numrului de miocite
19.Procesul degenerativ care apare n cazul mbtrnirii cardiace reprezint:
A. Sporirea contribu[iei sistolei atriale la umplerea ventriculului
B. Diminuarea progresiv a numrului de miocite
C. Hipertrofia miocitelor restante
D. Fibroza miocardic
E. Scderea complian[ei miocardului cu alterarea fazei de umplere ventricular
20.Consecin[ele clinice ale mbtrnirii cardiace sunt:
A. Debitul cardiac este normal n repaus
B. Exist risc de insuficien[ cardiac n cazul pierderii sistolei atriale i mai ales n
cazul fibrila[iei atriale
C. La efort, scderea sensibilit[ii receptorilor adrenergici
D. La efort creterea mai pu[in accentuat a frecven[ei cardiace
E. Debitul cardiac nu este normal n repaus
412
21. mbtrnirea vascular reprezint:
A. Diminuarea calit[ii fibrelor elastice la nivelul pere[ilor arterelor mari
B. Diminuarea cantit[ii fibrelor elastice la nivelul pere[ilor arterelor mari
C. Diminuarea complian[ei vasculare
D. Creterea sensibilit[ii baroreceptorilor
E. Scderea sensibilit[ii receptorilor P-adrenergici
22.Consecin[ele clinice n cazul mbtrnirii vasculare sunt:
5
A. Diminuarea presiunii arteriale diastolice
B. Scderea presiunii sistolice
C. Tendin[a de hipotensiune ortostatic
D. Tendin[a de hipertensiune ortostatic
E. Creterea presiunii arteriale diastolice
23.mbtrnirea aparatului respirator reprezint:
A. Asocierea vrstei cu expunerea la factorii de mediu
B. Diminuarea func[iilor ciliare
C. Creterea suprafe[ei schimburilor gazoase
D. Diminuarea volumelor pulmonare mobilizabile
E. Diminuarea eficacit[ii tusei
24. Consecin[ele clinice n cazul mbtrnirii pulmonare sunt:
A. Scderea uoar a P02
B. Creterea VEMS
C. Toleran[a sczut la febr sau infec[ii
D. Toleran[a sczut la fracturile costale
E. PC02 instabil
25. mbtrnirea func[iei renale reprezint:
A. Creterea fluxului sanguin renal
B. Creterea numrului de nefroni
C. mbtrnirea func[iilor tubulare
D. Diminuarea activit[ii sistemului renin-angiotensin-aldosteron
E. Slaba reactivitate a sistemului renin-angiotensin-aldosteron
26. Consecin[ele clinice n cazul mbtrnirii func[iei renale sunt:
9 J
A. Frecven[a complica[iilor renale iatrogene
B. Dispari[ia hiponatremiei
C. Frecventa deshidratrii extracelulare
D. Toleran[a crescut la regimurile desodate
E. Frecven[a insuficien[ei renale acute
27. mbtrnirea neuro-cognitiva reprezint:
A. Diminuarea timpului de reac[ie
B. Diminuarea neuronilor corticali
C. Diminuarea capacit[ii de nv[are
D. Creterea aten[iei
E. Rarefierea substan[ei albe
28. Consecin[ele clinice n cazul mbtrnirii neuro-cognitive sunt:
A. Rsunet puternic asupra autonomiei n stare bazal
B. Sindroamele confuzionale apar n cazul stresului postoperator
C. Sindroamele confuzionale apar n cazul stresului psihologic
D. Nici un rsunet asupra autonomiei n stare bazal
E. Sindroamele confuzionale apar n cazul patologiei medicale acute
29. mbtrnirea sistemului muscular reprezint:
A. Creterea masei grase cu reparti[ie android
B. Diminuarea progresiv a for[ei musculare
C. Sarcopenia
D. Scderea masei grase
E. Diminuarea progresiv a for[ei musculare poate fi i cauza lipsei de exerci[ii fizice
30. Consecin[ele clinice n cazul mbtrnirii sistemului muscular sunt:
A. Consecin[e metabolice cu insulinorezisten[
B. Dificult[i de deplasare
C. n mod normal nu afecteaz activitatea motorie
D. Fr dificult[i de deplasare
E. Dificult[ile de deplasare apar de obicei dup un repaus prelungit la pat
414
31 .Defini[ia preven[iei mbtrnirii patologice cuprinde:
A. Preven[ia primar - evitarea apari[iei unor boli
B. Preven[ia secundar - evitarea agravrii i a recidivelor unor boli
C. Preven[ia secundar - evitarea consecin[elor unor boli
D. Preven[ia ter[iar - evitarea complica[iilor unor boli
E. Nu exist preven[ie ter[iar
32.Principiile fundamentale ale preven[iei mbtrnirii patologice sunt:
A. ntre[inerea capitalului de baz intelectual
B. Preven[ia bolilor infec[ioase prin vaccinare
C. Profilaxia cardio - vascular
D. Tratarea precoce a afec[iunilor susceptibile de a provoca decompensarea cascad a
patologiilor comice evolutive
E. Fr conservarea capitalului muscular
PACENTUL VRSTNC: PARTCULART SEMOLOGCE, PSHOLOGCE,
TERAPEUTCE (pag. 779-782)
Complement simplu:
1. nainte de a face prescrierea, trebuie s se [in cont de urmtorii factori, cu excep[ia:
A. Greutatea i estimarea func[iei renale prin formula Cockroft
B. Se va determina dac pacientul poate s-i administreze singur medicamentul
C. Nu este obligatoriu s se cunoasc ntotdeauna ansamblu re[etei/re[etelor
D. Se va verifica dac ngrijirile n cazul patologiei respective sunt rambursate 100% de
asigurarea de sntate
E. Se vor revedea indica[iile fiecrui pacient
2. Regulile de management pentru un pacient vrstnic bolnav sunt, cu excep[ia:
A. Dup faza acut, evaluarea i adaptarea tratamentului pe termen lung al patologiilor
comice, stabilind pentru fiecare doza raportul beneficiu/risc i planul de supraveghere
B. Daca pacientul este spitalizat, se vor evita complica[iile nosocomiale
C. Daca pacientul este spitalizat, se vor evita accidentele iatrogene medicamentoase
D. Se vor avea n vedere ntotdeauna componentele cognitive
E. Managementul poate fi realizat doar de un singur medic
3. Managementul pacientului trebuie s cuprind ntotdeauna, cu excep[ia:
A. Cunoaterea tratamentului pacientului
B. Fr s se omit automedicatia
5
C. Examen clinic complet, inclusiv tueu rectal
D. Anamneza nu este important
E. ECG
4. Urmtoarele situa[ii pot crete riscul iatrogen la persoanele n vrst, cu excep[ia:
A. Polipatologia i polimedica[ia cresc riscul de interac[iuni medicamentoase
B. Comunicarea ntre diveri medici este necesar n acest situa[ie
C. Pot aprea modificri ale capacit[ii de eliminare a medicamentelor
D. Sensibilitatea sczut a unor organe la tratament
E. Lipsa reevalurii tratamentelor prescrise i rennoite pe termen lung
416
Complement multiplu:
1. Polipatologia:
A. Pacientul de 75 de ani i peste sufer n medie de 5 pn la 7 boli cronice
B. Aceste boli interfer cu altele
C. Tratamentul unei boli poate decompensa o alt boal
D. Tratamentele bolilor nu pot interac[iona ntre ele
E. Cele mai frecvente boli sunt cele cardio-vasculare, diabetul, fbrila[ia atrial,
demen[a
2. Vulnerabilitatea:
A. Diminuarea rezervelor func[ionale
B. Diminuarea capacit[ilor de adaptare
C. Pacientul nu va reac[iona ntr-o faz acut
D. Este o stare dinamica
E. Creterea capacit[ilor de adaptare
3. Vulnerabilitatea poate fi definit ca o :
A. Fragilitate social
B. Fragilitate psihologic
C. Fragilitate medical
D. Vulnerabilitatea se situeaz ntre mbtrnirea reuit i dependent total, evolu[ia
sa putnd fi accelerat de orice patologie acut intercurent
E. Tipurile de fragilit[i nu se asociaz niciodat
4. Consecin[ele asupra diagnosticului:
A. Pacientul este examinat de obicei n stadiul de decompensare
B. nvestigarea i tratarea patologiei acute intercurente permit o revenire complet la
starea de echilibru anterioar
C. ntotdeauna trebuie fcut un bilan[ complex al afec[iunilor
D. nvestigarea i tratarea patologiei acute intercurente permit o revenire incomplet la
starea de echilibru anterioar
E. Un eveniment acut poate demasca o patologie cronic nediagnosticat pn atunci
Ml
5. Consecin[ele asupra prognosticului:
A. Decompensarea unei func[ii este un prognostic mai bun atunci cnd este vorba de o
afec[iune acut intercurent
B. Decompensarea unei func[ii este un prognostic mai bun n cazul unei evolu[ii
terminale a unei patologii cronice
C. Diferen[a dintre decompensarea n faz acut i decompensarea n faz cronic
permite fixarea obiectivele globale de tratament
D. Diferen[a dintre decompensarea n faz acut i decompensarea n faz cronic
permite transmiterea unei informa[ii clare apar[intorilor
E. Reprezint obiectivul de a trata patologia acut
6. Consecin[ele terapeutice:
A. Reprezint obiectivul de a trata o boal cronic preexistent
B. ntensific temporar tratamentul patologiei acute
C. Reprezint obiectivul de a trata o boal acut
D. ntensific temporar tratamentul patologiei cronice decompensate
E. Permit fixarea obiectivele globale de tratament
7. Regulile de management pentru un pacient vrstnic bolnav:
A. Este un management global
B. Efectuat de o echip multidiscipUnar
C. dentificarea rapida a patologiilor acute
D. Se vor avea n vedere ntotdeauna componentele sociale
E. Nu este nevoie de un management global
8. Managementul pacientului trebuie s cuprind ntotdeauna:
A. Reconstituirea tuturor antecedentelor
B. Se poate omite automedica[ia
C. Analiza situa[iei cu studierea factorului declanator
D. Contactarea medicului currant
E. Consultarea biletelor de externare recente
418
9. Riscul iatrogen este mai crescut la persoanele n vrst, deoarece:
A. Pot aprea modificri farmacocinetice datorate vrstei
B. Pot aprea modificri ale capacit[ii de eliminare a medicamentelor
C. Polipatologia i polimedica[ia nu cresc riscul de interac[iuni medicamentoase
D. Din cauza polipatologiei, crete numrul de medici care prescriu medica[ie
E. Sensibilitate sczut a unor organe la tratament
10.Urmtoarele situa[ii pot crete riscul iatrogen la persoanele n vrst:
A. Polipatologia i polimedica[ia cresc riscul interac[iunilor medicamentoase
B. Sensibilitatea crescut a unor organe la tratament
C. Lipsa reevalurii tratamentelor prescrise i rennoite pe termen lung
D. Problemele de respectare a tratamentului
E. Comunicarea ntre diveri medici nu este necesar n acest situa[ie
/v
11 .nainte de a face prescrierea:
A. Trebuie s se cunoasc ntotdeauna ansamblu re[etei/re[etelor
B. erarhizarea patologiilor, [inndu-se cont de prerea pacientului
C. Explicarea efectelor benefice ateptate de la medicament
D. Explicarea modalit[ilor de supraveghere i planificarea controalelor
E. n aceste situa[ii nu se [ine cont de prerea pacientului
12.Momentul prescrierii reprezint:
A. Alegerea medicamentului cu cele mai pu[ine efecte secundare cunoscute
B. Stabilirea duratei tratamentului, far stabilirea criteriilor ntreruperii
C. Redactarea re[etei corespunztoare personalizate
D. Stabilirea datei urmtorului control
E. nformarea tuturor medicilor care consulta pacientul
13.Dupa prescriere:
A. Nu se mrete niciodat doza far a verifica n prealabil modul n care a fost
administrat medicamentul
B. Se va verifica n mod regulat dac raportul beneficiu/risc este n continuare favorabil
C. Nu se va nceta niciodat supravegherea
D. ncetarea tratamentului atunci cand nu mai este indicat
E. Raportul beneficiu/cost nu se va lua n discu[ie n acest situa[ie
419
14.ncetarea tratamentului se realizeaz :
A. Cnd nu mai este indicat
B. Dac devine contraindicat
C. n cazul reac[iilor adverse
D. n cazul n care nu se respect prescrierea
E. Tratamentul nu poate fi ntrerupt
15.ncetarea tratamentului se realizeaz, cu excep[iile:
A. Cnd se mrete doza, indiferent de modul n care a fost administrat
B. Cnd apar contraindica[ii
C. n cazul n care nu se respect prescrierea
D. n cazul reac[iilor adverse
s
E. Chiar cnd este indicat, dar starea pacientului se mbunt[ete
420
PSHATRE
TULBURR ANXOASE, TULBURR FOBCE, TULBURRLE OBSESV -
COMPULSVE,TULBURRLE CONVERSVE, STAREA DE STRES
POSTTRAUMATC S TULBURRLE DE ADAPTARE
(pag 913-921)
Complement simplu
1. Diagnosticul diferen[ial al tulburrilor de panic se face cu:
A. Adic[ii
B. Schizofrenie
C. Depresii
D. Caren[ de vitamin B6
E. Sindrom coronarian acut
2. Diagnosticul diferen[ial al tulburrilor de panic se face cu urmtoarele afec[iuni, cu
excep[ia:
A. Feocromocitom
B. Pneumonie
C. Hipertiroidism
D. Hipoglicemie
E. Tulburri electrocardiografice
3. Evolu[ia tulburrilor de panic poate fi descris astfel, cu excep[ia:
A. Vindecarea dureaz ntre cteva sptmni i cteva luni
B. mplica[ii socio-profesionale
C. Risc suicidar
D. Posibilitatea recidivelor ulterioare
E. Remisie n peste 50% din cazuri
4. Managementul tulburrilor de panic, reprezint, cu excep[ia:
A. Psihoterapie de inspira[ie analitic
B. n formele grave i invalidante, instituirea unei re[ele de ngrijiri
C. Se administreaz inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei
D. Durata tratamentului cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei este de 6
sptmni
E. Tratamentul simptomatic cu benzodiazepine se face timp de 12 sptmni
421
5. Diagnosticul de tulburare anxioas generalizat se realizeaz astfel, cu excep[ia:
A. Afecteaz mai ales persoanele de sex masculin
B. La copii, anxietatea generalizat se manifest prin simptome somatice mai pu[in
variate dect la adul[i
C. Simptomele trebuie s persiste mai mult de ase luni i se manifest prin:astenie,
insomnie,palpita[ii
D. Nu apar comorbiditati
E. Pot apare depresii, adic[ii
6. n evolu[ia tulburrii anxioase generalizate pot apare urmtoarele fenomene, cu
excep[ia:
A. Tulburri de panic
B. Dependen[
C. zolare social
D. Cronicizare
E. Acutizare
7. Managementul tulburrii anxioase generalizate se realizeaz astfel, cu excep[ia:
A. Psihoterapie de inspira[ie analitic
B. Tratament curativ pe baz de antidepresive, fr efectuarea bilan[ului preterapeutic
C. Tratament simptomatic pentru a controla manifestrile anxioase acute
D. Antidepresive triciclice pentru tratamentul de a doua inten[ie
E. Psihoterapie cognitiv i comportamental
8. Diagnoticul anxiet[ii sau fobiei sociale se realizeaz pe baza unor criterii, cu
excep[ia:
A. Contientizarea caracterului morbid al tulburrii
B. Teama de a tremura
C. Teama de a nu se comporta umilitor sau ridicol n fa[a unor persoane de sex opus
D. Fr inhibi[ie comportamental
E. Dificult[i poten[iale pe plan social, profesional, afectiv
422
9. Agorafobia se poate manifesta astfel, cu excep[ia:
A. Teama de spa[ii largi
B. Teama de transporturi n comun
C. Teama de consulta[ii prelungite
D. Teama de tuneluri
E. Afecteaz 6% din adul[i de obicei de sex masculin (18-35 ani)
lO.Obsesiile cele mai frecvente sunt, cu excep[ia:
A. Cele de contaminare
B. Nevoia de a aranja lucrurile ntr-o ordine precis
C. ndoieli repetate
D. Verificarea
E. magini sexuale
1 l.Compulsiile cele mai frecvente sunt, cu excep[ia:
A. magini sexuale
B. Splatul pe mini
C. Aranjarea
D. Verificarea
E. Rectificarea
12. Actele mentale cele mai frecvente sunt:
A. Rectificarea
B. magini sexuale
C. Cele de contaminare
D. Splatul pe mini
E. Aritmonania
13. Comorbiditatile ntlnite n cazul TOC, pot fi urmtoarele, cu excep[ia:
A. Sindromul Gilles de la Tourette
B. Bulimie
C. Depresie concomitent
D. Micri anormale
E. Tulburri de dispozi[ie
423
14. Diagnosticul diferen[ial al TOC se face cu urmtoarele afec[iuni, cu excep[ia:
A. Amintiri vivide repetitive
B. Patologie organic
C. Tulburare delirant
D. Adic[ii
E. Tulburri anxioase
15.Tipurile de psihoterapie cognitiv - comportamental n caul TOC sunt, excep[ia:
A. Metode de relaxare
B. Forma interactiv
C. Desensibilizare
D. Scala Y-BOCS
E. Fr putere de afirmare individual
16.Caracteristicile clinice ale tulburrilor conversive sunt, cu excep[ia:
A. Variabilitatea evolu[iei simptomului
B. Poate lua aspectul oricrei patologii psihiatrice sau somatice
C. ndiferen[a pacientului fa[ de tulburrile sale
D. Urmrirea beneficiilor secundare
E. Prezen[a unei cauze organicc
17.Manifestrile acute ale tulburrii de conversie sunt, cu excep[ia:
A. Lipotimie
B. Agita[ie psihomotorie
C. Micri anormale, tremurturi
D. Anosmie
E. Crize pscudo-convulsive
18.Manifestrile cronice ale tulburrii de conversie sunt, cu excep[ia:
A. Afec[iuni urologice
B. Sincope
C. Paraplegie
D. Anestezie
E. Dureri diverse
424
19. Stresul acut se manifest astfel, cu excep[ia:
A. Anxietate
B. Hipervigilen[a
C. Tulburri de somn
D. Flash-back
E. Reamintirea evenimentului este voluntar
20.Simtomele disociative n traumatismele violente sunt reprezentate de, cu excep[ia:
A. Simptomele disociative sunt asociate cu un risc crescut de evolu[ie ctre o stare de
stres posttraumatic
B. Detaare
C. Dificultti de concentrare
9
D. Derealizare
E. Depersonalizare
21.Manifestrile clinice ale strii de stres posttraumatic sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Anxietate
B. Hipervigilen[a
C. Sindromul de repeti[ie
D. Pacientul are capacitate de concentrare
E. Tendin[a la izolare
22.Complica[iile strii de stres posttraumatic sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. mplica[i sociale i/sau profesionale
B. Dependen[e
C. Adic[ii
D. Depresie secundar
E. Alte tulburri anxioase
23.Managementul strii de stres posttraumatic se realizeaz astfel, cu excep[ia:
A. Desensibilizare prin micri oculare
B. Tratament cu antidepresive inhibitorii ai recaptarii serotoninei dac tulburarea
dureaz mai mult de un an
C. n caz de eec utilizarea unor antidepresive din clasa MAO
D. n caz de eec administrare de triciclice
E. Tratamentele se fac minimum 3 luni
425
24. Anxietatea de separare este caracterizat de urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Survine n urma unui eveniment traumatizant
B. Anxietatea este de intensitate considerabil, declanat de o separare
C. Conduita de evitare apare numai la copii
D. Afecteaz 1-5% din copii
E. Poate apare exacerbarea tulburrii
25.Simptomele tulburrii de adaptare sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Simptome emo[ionale
B. Oboseal
C. Cefalee
D. Tulburri de memorie sau cognitive
E. Nu sunt influen[ate simptomele de factorii stresan[i
26. Factorii de stres sunt urmtorii, cu excep[ia:
A. Dificult[i sociale
B. Teama de nl[imi
C. Problemele familiale
D. Divor[
E. Pensionare
Complement multiplu
1.Tulburrile anxioase cuprind:
A. Fobie specific
B. Tulburare anxioas nespecific
C. Starea de stres posttraumatic
D. Anxietate social
E. Starea de stres cronic
426
2.Urmloarele tipuri de afec[iuni se ncadreaz ca i tulburri anxioase:
A. Tulburri de panic cu sau fr agorafobie
B. Tulburri obsesiv - compulsive
C. Starea de stres acut
D. Agorafobie cu sau fr tulburri de panic
E. Fobie nespecific
3. Diagnosticul tulburrilor de panic:
A. Debut ntre 35-45 de ani
B. Asociere posibil cu agorafobie
C. Evitarea anumitor situa[ii pentru a preveni declanarea unui nou atac de panic
D. Tulburare mai frecvent la brba[i
E. Declanat de diferi[i factori stresan[i
4. Evolu[ia tulburrilor de panic poate fi descris astfel:
A. Remisie n 30-40% din cazuri
B. Cronicizare pe fondul agravrii agorafobiei
C. Fr posibilitatea recidivelor ulterioare
D. Vindecarea dureaz peste 1 an
E. Pot apare complica[ii
5. Managementul tulburrilor de panic, reprezint:
A. Tratarea crizei de angoas
B. Tratament simptomatic cu benzodiazepine
C. Psihoterapie de sus[inere
D. Fr risc de dependen[ al benzodiazepinelor
E. Tratament curativ cu antidepresive
6. Diagnosticul de tulburare anxioas generalizat se realizeaz astfel:
A. Afecteaz mai ales persoanele de sex feminin
B. Apari[ia involuntar a unei anxiet[i provocate de anumite evenimente negative din
via[a pacientului
C. Prezenta comorbiditatilor
9
D. Preocupri pe care pacientul nu reuete s le controleze
E. La adul[i, anxietatea generalizat se manifest prin simptome somatice mai pu[in
variate dect la copii
427
7. Evolu[ia tulburrii anxioase generalizate:
A. Fr complica[ii
B. Acutizare
C. Remisii
D. Cronicizare
E. Tulburri depresive
8. Managementul tulburrii anxioase generalizate se realizeaz astfel:
A. Tratarea crizei de angoas acut
B. Pacientul i controleaz singur anxietatea
C. Psihoterapie de sus[inere
D. Depistarea i tratarea unei cauze organice acute i/sau a unei comorbidit[i
organice
E. Nu se administreaz tratament simptomatic
9. Diagnoticul anxiet[ii sau fobiei sociale:
A. Afecteaz 8-10% din adul[i
B. nhibi[ie comportamental
C. Frica de a fi judecat negativ de cei din jur
D. Teama de a sus[ine examene orale
E. Evolu[ie variabil far remisii
10. Tratamentul medicamentos n cazul anxiet[ii sau fobiei sociale este:
A. Benzodiazepine
B. Antidepresive, inhibitori selectivi ai rccaptarii serotoninei
C. Beta blocante noncardioselective
D. Antidepresive, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei pe o durat de 3 luni
E. Benzodiazepine pe o durat de cel pu[in 12 luni
11. Diagnosticul agorafobiei este caracterizat de urmtoarele situa[ii:
A. Teama de spa[ii largi
B. Anxitate care sc poate transforma ntr-un atac de panic n caz de expunere la
situa[ie fobogena
C. Conduite de evitare
D. Persoane sau obiecte contrafobice
E. Evolu[ie variabil far remisii
428
12. Agorafobia poate fi asociat cu anumite tulburri din copilrie, cum ar fi:
A. Teama de consulta[ii prelungite
B. Anxietatea de separare
C. Ambuteiaje
D. Terori le nocturne
E. Fobia colar
13. Complica[iile agorafobiei sunt reprezentate de:
A. Depresie
B. Nu apar tulburri anxioase
C. mplica[ii sociale
D. Fr comportamente adictive
E. mlicatii profesionale
14. T ratamentul medicamentos n cazul agorafobiei se face cu urmtoarele tipuri de
medicamente:
A. Betablocante noncardiosclective
B. Benzodiazepine pentru o perioad scurt de timp
C. Antidepresive inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei pe o durat de cel pu[in 6-
12 luni
D. Benzodiazepine pentru o perioad de 6-12 luni
E. Nu se administreaz betablocante noncardioselective
15. Att n cazul anxiet[ii ct i n cazul agorafobiei, pe lng tratamentul
medicamentos, se poate face:
A. Psihoterapie de sus[inere
B. Hipnoz doar n cazul agorafobiei
C. Terapie cognitiv comportamental
D. Psihoterapie psihodinamic
E. Psihoterapie de sus[inere se face doar n cazul anxiet[ii
429
16. Fobia colar, se caracterizeaz prin:
A. Afecteaz 1% din popula[ie, preponderen[ masculin
B. Copiii au dificult[i colare
C. Rmne pstrarea interesului pentru coal
D. Apari[ia brusc a fricii de a merge la coal , indiferent de vrsta
E. Anxietate asociat cu teama copilului de a fi separat de mama sa nainte de vrsta
de 6 ani
17. Fobia colar cuprinde urmtoarele aspecte, cu excep[iile:
A. Copii far dificult[i colare
B. Apari[ia brusc a fricii de a merge la coal , dup vrsta de 8 ani
C. Anxietate asociat cu teama copilului de a fi separat de mama sa nainte de vrsta
de 6 ani
D. Se pierde interesul pentru coal
E. Afecteaz 2% din popula[ie, preponderen[ masculin
18. Simptomatologia fobiei de coal este:
A. mobilizare prelungit
B. Anxietate cu tulburri somatice
C. Enurezis
D. Tulburri de somn
E. Fr simptome regresive
19. Evolu[ia fobiei de coal poate fi astfel:
A. Nefavorabil n toate cazurile , indiferent de schema terapeutic aplicat
B. Favorabil pe plan colar i social la jumtate din cazuri
C. Frica de coal persist , dar se reuete integrarea social la o treime din cazuri
D. Favorabil pe plan colar i social la o treime din cazuri
E. Frica de coal persist, dar se reuete integrarea social la jumtate din cazuri
430
20. Diagnosticul TOC este reprezentat de:
A. Asociaz n mod variabil 2 tipuri de simptome: obsesii i compulsii
B. Afecteaz 3% din popula[ia general
C. Compulsiile sunt n stare pur la copii
D. Obsesiile n stare pur sunt mai rare
E. Este o boal care afecteaz numai adul[ii
21. Ce sunt obsesiile?
A. Pierdere de timp important mai mult de 2 ore pe zi
B. Anxietate sau detres considerabil
C. magini recurente persistente
D. Pacientul face eforturi pentru a le ignora i reprima prin alte afec[iuni sau gnduri
E. Obsesia nu are consecin[e asupra activit[ilor sociale, profesionale sau colare
22. Ce reprezint compulsiile?
A. Comportamente sau acte mentale repetitive cu scopul de a se opune unei obsesii
B. Pacientul se folosete de aceste acte mentale pentru a reduce anxietatea
C. Neconstientizarea caracterului morbid al tulburrii
D. Pierdere de timp important mai mult de 1 or pe zi
E. Fr consecin[e asupra activit[ilor sociale
23. n cazul TOC, pot fi ntlnite comorbiditati, de exemplu:
A. Tricotilomania
B. Ticuri motorii
C. Ticuri verbale
D. Schizofrenia
E. Tulburare delirant
24. Evolu[ia TOC este caracterizat de:
A. Fr implica[ii sociale
B. Cronicizare
C. Recidive
D. Remisii
E. Rspuns slab la tratament - factor nefavorabil
431
25. Managementul n cazul TOC:
A. Antidepresive cu ac[iune curativ
B. Psihoterapia de sprijin
C. Psihoterapia cognitiv comportamental este capital n aceast afec[iune
D. Terapie familial
E. Fr psihoterapie psihodinamic
26. Tratamentul medicamentos n TOC const n:
A. nhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SRS)
B. Triciclice
C. MAO n caz de chimiorezisten[a
D. Toleran[ mai bun a MAO
E. Durat tratamentului 6 luni
27. Caracteristicile clinice ale tulburrilor conversive sunt:
A. Se raporteaz la nevroza isteric descris de Freud
B. Reversibilitatea simptomului
C. Absen[a unei cauze organice
D. Simptomele nu sunt simulate
E. Are aspectul doar a unei patologii somatice
28. Argumentele clinice n favoarea diagosticului de tulburare conversiva sunt:
A. Bilan[ somatic modificat
5
B. Personalitate histrionic sau pasiv dependent
C. Raport specific cu ngrijitorii sau ngrijirile
D. Simptomatologie histrionic tipic
E. Rela[ie comprehensiv ntre tulburrile prezentate i contextul psihologic
29. Manifestrile acute ale tulburrii de conversie sunt:
A. Sincope
B. ndispozi[ie
C. Hemiplegie
D. Cecitate
E. Contracturi musculare generalizate
432
30. Manifestrile cronice ale tulburrii de conversie sunt:
A. Contracturi musculare localizate
B. Diplopie
C. Tremurturi
D. Surditate
E. Hiperestezie
31. Care dintre urmtoarele manifestri psihice ale tulburrilor de conversie sunt
adevrate?
A. Crize pseudo-convulsive
B. Triste[e
C. Diplopie
D. Anxietate
E. Fobie
32. Diagnosticul diferen[ial al tulburrilor de conversie se face cu urmtoarele patologii:
A. Tulburare delirant
B. Patologie organic
C. Adictii
?
D. Tulburri somatoforme
E. Tulburri de dispozi[ie
33. Managementul tulburrilor de conversie, se refer la:
A. Spitalizare obligatorie indiferent de form de manifestare a bolii
B. ndentificarea i excluderea unei cauze organice
C. Psihoterapie analitic sau de inspira[ie analitic
D. Tratament psihotrop n cazul decompensrii unei alte patologii psihiatrice
E. Evitarea prescrip[iilor de medicamente inutile
34. Stresul acut se manifest astfel:
A. Repetarea evenimentului
B. Apare imediat dup un eveniment traumatizant
C. Retrire spontan sau provocat
D. n stresul acut nu apar gnduri obsedante sau comaruri
E. Evitare
433
35. Simtomele disociative n traumatismele violente sunt reprezentate de:
A. Pacient contient
B. Rtciri
C. Dezorientare
D. Fr depersonalizare
E. Amnezie
36. Urmtoarele afirma[ii caracterizeaz starea de stres posttraumatic:
A. Apare dup o lun de la eveniment, n prelungirea strii de stres acut
B. Poate apare la cteva sptmni, luni, sau chiar ani dup evenimentul traumatizant
C. ntereseaz mai mult sexul masculin
D. Sunt importante antecedentele psihiatrice ale pacientului
E. Sunt importante tulburrile de personalitate ale pacientului
37. La copii, principalele argumente clinice ale strii de stres posttraumatic sunt:
A. Evitare
B. Sindromul de repeti[ie
C. Angoas de separare
D. Comportament regresiv
E. Acuzc somatice
38. Evolu[ia strii de stres posttraumatic este:
A. Vindecare
B. Evolu[ie cronic n 50% din cazuri
9
C. Stabilizare
D. Agravarea tulburrii
E. Nu se poate vorbi de vindecare n cazul unui stres posttraumatic
39. Managementul strii de stres posttraumatic se realizeaz astfel:
A. dentificarea i tratarea comorbiditatilor
B. Furnizarea de informa[ii pacientului i anturajului su
C. Terapie de sus[inere
D. Fr tehnici de hipnoz
E. Terapie cognitiv comportamental
434
40. Anxietatea de separare este caracterizat de urmtoarele afirma[ii:
A. Afecteaz 10% din copii
B. Apare nainte de pubertate
C. Se remite
D. Anxietatea este de intensitate mic
E. Conduita de evitare poate persista i la maturitate
41. Diagnosticul n cazul tulburrii de adaptare se refer la:
A. Afecteaz mai ales sexul masculin
B. Este o tulburare tranzitorie
C. Poate s se repete n mod regulat sau s evolueze spontan
D. Apare la 3 luni dup evenimentul stresant i nu trebuie s persiste mai mult de 6 luni
dup dispari[ia factorului de stres
E. nvestigarea unei tulburri de personalitate a unei tulburri depresive, anxioase i a
unei adic[ii
42. Factorii de stres sunt urmtorii:
A. Conjugopatii
B. Cstoria
C. Locuri aglomerate
D. Dificult[i colare
E. Stres de avion
43. Tulburarea de adaptare poate mbrca mai multe forme clinice, cum ar fi:
A. Tulburare de adaptare far modificri emo[ionale
B. Tulburare de adaptare cu anxietate
C. Tulburare de adaptare far perturbri de conduit
D. Tulburare de adaptare cu dispozi[ie depresiv
E. Tulburare de adaptare mixt
44. Managementul tulburrii de adaptare se refer la:
A. Tratament medicamentos n func[ie de forma clinic
B. Administrare de antidepresive chiar i n cazul formei cu dispozi[ie depresiv
C. Terapie comportamental - cognitiv
D. nterven[ii scurte
E. Terapie de grup n caz de expunere normal la un factor de stres
435
TULBURR PSHCE N PEROADA SARCN S TULBURR ALE
POST- PARTUMULU (pag 922-925)
Complement simplu
1. Tulburrile psihopatologice minore i tranzitorii din perioada sarcinii sunt urmtoarele,
cu excep[ia:
A. Anxietate n timpul sarcinii
B. Grea[ n primul trimestru de sarcin
C. Vrsturi n primul trimestru de sarcin
D. Atitudine ambivalen[ fa[ de sarcin
E. Perioada disforic de scurt durat
2. Urmtoarele afirma[ii legate de depresia din timpul sarcinii sunt adevrate, cu
excep[ia:
A. Atitudine ambivalen[ fa[ de sarcin
B. Autodepreciere
C. Labilitate emo[ional
D. Anhedonie
E. Rumina[ii anxioase
3. Negarea sarcinii este reprezentat de, cu excep[ia;
A. Atitudine ambivalen[ fa[ de copil nainte de natere
B. Creterea numrului de complica[ii obstetricale
C. Somatizare
D. Rat mare a mortalit[ii perinatale
E. Tulburri de interac[iune mam - copil
4. Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate n ceea ce privete post - partumul blues, cu
excep[ia:
A. Tulburare caracterizat prin manifestri disforice acute tranzitorii
B. Dureaz o lun
C. Apare ntre a l-a i a V-a zi
D. Apare concomitent cu lacta[ia
E. Nu se va evoca niciodat un sindrom depresiv sau o depresie
436
5. Elementele diagnostice ale post - partum-ului blues, cuprind, cu excep[ia:
A. Hiperestezie afectiv cu stri de triste[e
B. Depistarea sistematic a ideilor de suicid
C. Devalorizare
D. Culpabilizare
E. ritabilitate
6. Diagnosticul depresiei postpartum, se contureaz dup urmtoarele aspecte, cu
excep[ia:
A. Depistarea sistematic a ideilor de suicid
B. Fobie de impulsie
C. Devalorizare
D. Astenie
E. Alte semne clinice de depresie
7. Urmtoarele afirma[ii legate de depresia postpartum sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Dureaz 3-12 luni
B. Recidiv n 30-50% din cazuri
C. Alterarea precoce a rela[iei mam - copil
D. Perturbarea dezvoltrii psihologice a copilului
E. Depresie acut
8. Tabloul clinic al melancoliei delirante se caracterizeaz prin, cu excep[ia:
A. Risc suicidar
B. Risc infanticid
C. Autoacuzare
D. Risc de abandon
E. Depresie sever cu anxietate
437
9. Diagnosticul diferen[ial n cazul depresiei postpartum se face cu urmtoarele
afec[iuni, cu excep[ia:
A. nfec[ii
B. Reten[ie azotat
C. Tromboflebit cerebral
D. Manie
E. Melancolie
10.Tratamentul depresiei postpartum const n, cu excep[ia:
A. Consiliere psihologic
B. Participarea activ a tatlui la psihoterapie
C. Monitorizare n ambulatoriu
D. Timoregulatoare
E. Antipsihotice atipice
11 .Urmtoarele afirma[ii legate de episodul maniacal sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Survine n primele 15 zile
B. Poate apare un tablou clinic cu elemente depresive melancolice coexistente
C. Episodul se ncheie cu elemente depresive
D. Poate apare un tablou clinic de episod maniacal cu tematic de grandoare centrat
pe copil
E. Apare riscul infanticid
Complement multiplu
1. Tulburrile psihopatologice minore i tranzitorii din perioada sarcinii sunt:
A. Episod delirant acut
B. Labilitate emo[ional
5
C. Dependen[ afectiv
D. Posibile perturbri de somn i alimenta[ie
E. Evolu[ie posibil spre schizofrenie
438
2. Tulburarea psihotic din timpul sarcinii:
A. Este o afec[iune mai pu[in frecvent n timpul sarcinii
B. Are rol "protector" n timpul sarcinii
C. Poate evolua spre schizofrenie
D. Se poate caracteriza prin episod delirant acut
E. Somatizare
3. Depresia din timpul sarcinii se caracterizeaz prin:
A. dentificarea antecedentelor personale i/sau familiale de depresie
B. Dependen[ afectiv
C. Vrsturi incoergibile
D. Are rol "protector" al sarcinii
E. Episod depresiv major cu elemente melancolice
4. Tulburrile anxioase din timpul sarcinii, sunt reprezentate de:
A. Agorafobie
B. Agravarea TOC
C. Atitudine ambivalen[ fa[ de copil naintea naterii
D. Stare de stres posttraumatic (dup natere) la o femeie care a avut o prim sarcin
traumatizant sau o natere dificil
E. Ameliorarea tulburrilor de panic
5. Negarea sarcinii este reprezentat de:
A. Creterea numrului de nateri premature
B. Agorafobie
C. Absenta monitorizrii obstetricale
9
D. Agravrea TOC
E. Patologii psihiatrice preexistente
6. Managementul tulburrilor psihice trebuie realizat astfel:
A. Tratamente medicamentoase
B. Spitalizare n caz de simptomatologie delirant
C. Psihoterapie de sprijin
D. Spitalizare n caz de risc suicidar
E. Tratament ambulatoriu n orice situa[ie
439
7. Managementul n primul trimestru de sarcin se realizeaz astfel:
A. Anxiolitice nonbenzodiazepinice
B. Sismoterapie naintea anesteziei generale
C. Evitarea prescrierii medicamentelor psihotrope
D. Neuroleptice din clasa fenotiazinelor
E. Dac este necesar n primul trimestru de sarcin se va realiza stricta supraveghere
obstetrical i psihiatric
8. n al doilea i al treilea trimestru de sarcin, managementul se realizeaz astfel:
A. Antidepresive imipraminice
B. Nu se administreaz medicamente psihotrope
C. Tratamente de substitu[ie pentru opiacee
D. Timoregulatoare
E. Antipsihotice atipice
9. Factorii de risc ai post - partum-ului blues sunt:
A. Apari[ia lacta[iei
B. Antecedentele personale de depresie
C. Naterea propriu - zis
D. Antecedentele familiale de depresie
E. Antecedente de sindrom premenstrual invalidant
10.Elementele diagnostice ale post - partum-ului blues, cuprind:
A. Anxietate
B. Nelinite
C. Tulburri de somn
D. Plns
E. Fobie de impulsie
11 .Evolu[ia post - partum-ului blues:
A. Dureaz 1-7 zile
B. Regresie par[ial
C. Depresie postnatal
D. Psihoz puerperal dup o sptmn sau dou
E. Regresie spontan
440
12.Tratamentul post - partum-ului se realizeaz astfel:
A. Antidepresive dup bilan[ul preterapeutic
B. Sprijin din partea anturajului
C. Abordare psihodinamic
D. Sprijin din partea echipei medicale
E. Nu se administreaz tratament medicamentos
13.Urmtoarele afirma[ii legate de depresia postpartum, sunt adevrate:
A. Survine la 2-8 sptmni de la natere
B. Concomitent apari[iei lacta[iei
C. Poate prelungi un post - partum blues
D. Caracterizat prin manifestri disforice acute tranzitorii
E. Survine la o lun dup natere
14.Diagnosticul depresiei postpartum, se contureaz dup urmtoarele aspecte:
A. Astenie
B. Culpabilizare
C. Plns repetat
D. Conduite contrafobice
E. ritabilitate
15.Evolu[ia depresiei postpartum:
A. Depresie cronic
B. Fr alterarea rela[iei mam - copil
C. Perturbarea dezvoltrii psihologice a copilului
D. Dureaz 3 luni
E. Perturbarea dezvoltrii psihologice a adolescentului
16.Managementul depresiei postpartum se realizeaz astfel:
A. Antidepresive dup bilan[ul preterapeutic
B. Psihoterapie de sprijin
C. Neuroleptice
D. Abordare psihodinamic
E. Abordare cognitiv i comportamental
441
17.Tabloul clinic al melancoliei delirante se caracterizeaz prin:
A. Agita[ie
B. Durere moral
C. Moarte
D. Rutin
E. Conduite contrafobice
18. Psihoza puerperal:
A. Apare dup primele 2-3 sptmni de la natere
B. Are ca risc antecedentele personale de tulburri de dispozi[ie
C. Are risc de abandon
D. Are risc de suicid
E. Are risc infanticid
19.Prodromurile caracteristice psihozei puerperale sunt enumerate mai jos:
A. nsomnie
B. Plns repetat
C. Comaruri
D. Comportament bizar
E. Manifestri depresive n cursul ultimelor sptmni de sarcin
20.Tabloul clinic al psihozei puerperale cuprinde:
A. Stri delirante acute
B. Sindrom confuzional
C. Fluctua[ii de dispozi[ie i tematic delirant centrat pe copil
D. Stri delirante nesistematizate
E. Comportament bizar
21. Evolu[ia depresiei postpartum:
A. Este nefavorabil
B. Recidive n postpartum de 50% sau 30% n cazul unei sarcini ulterioare
C. Poate evolua ctre o tulburare bipolar
D. Poate evolua spre schizofrenie
E. Are o evolu[ie favorabil
442
22.Tratamentul depresiei postpartum const n:
A. Spitalizare voluntar
B. Spitalizare la cererea unui ter[
C. Separarea precoce dintre mam i copil
D. Benzodiazepinice
E. Neuroleptice sedative
23.Episodul maniacal:
A. Survine n primele 20 de zile
B. Poate apare un tablou clinic mixt
C. Poate apare un tablou clinic cu elemente delirante halucinatorii
D. Episodul se ncheie cu elemente maniacale
E. Apare riscul suicidal
PSHATRE PEDATRCA
DEZVOLTAREA PSHOMOTORE A SUGARULU S A COPLULU:
ASPECTE NORMALE S PATOLOGCE (SOMN, ALMENTAE, CONTROL
SFEVCTERAN, PSMOTRCTATE, LMBAJ, NTELGENA) CREAREA UNE
LEGTUR PRECOCE PARN-COPL S MPORTANA E. TULBURR DE
NVARE (pag. 995-1001)
Complement simplu:
1. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre motricitate la natere?
A. Motricitate spontan, simetric
B. Tonus axial este puternic
C. Tonusul segmentar al membrelor este puternic
D. Este permis dezvoltarea controlului postural
E. Prehensiune cubito-palmara prezenta
2. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre prehensiune?
A. Dispari[ia grasping-ului spre 5 luni
B. La 3 luni este posibil prehensiunea cubitopalmar
C. La 4 luni este prehensiunea median
D. La 6 luni copilul trece obiectele dintr-o mn n alta
E. Activitatea motric este subordonat de reflexele primare
3. Referitor la rela[ia copilului cu corpul i cu ceilal[i, urmtoarele afirma[ii sunt
adevrate, cu excep[ia:
A. Rspunde la zmbet la vrsta de 4-6 sptmni
B. ntre 0-3 luni este capabil s fixeze cu privirea
C. La 4 luni prezint zmbet selectiv
D. mit micri
E. La 6 luni se privete n oglind
444
4. Care din urmtoarele afirma[ii legate de motricitatea sugarului, sunt adevrate?
A. La vrsta de 6-7 luni poate executa micri alternative de flexie-extensie a
membrelor inferioare cu sprijin
B. La 9 luni st n ezut far sprijin
C. La 6 luni poate ridica capul cnd este n decubit dorsal
D. La 24 de luni poate urca scrile far s alterneze picioarele
E. La 18 luni lovete mingea cu piciorul
5. Care din urmtoarele afirma[ii cu privire la prehensiune sunt adevrate?
A. La 8 luni face pens digital
B. La 15-18 luni prinde i d drumul unui obiect fin
C. ncepnd cu vrsta de 2 ani are independen[ manual
D. La 18-24 de luni introduce un obiect n altul
E. Mnnc singur la 3 ani
6. n rela[ia cu corpul i cu ceilal[i a sugarului, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu
excep[ia:
A. Recunoate persoanele apropiate
B. Are fric de strini, la 8 luni
a
C. ncepe s se opun la 9 luni
D. Contientizeaz sexul
E. Controlul sfincterian nocturn prezent la 3-4 ani
7. Legat de vederea nou-nscutului i a sugarului sunt adevrate urmtoarele,
cu excep[ia:
A. La natere nou-nscutul percepe formele i lumina
B. La natere reflexul fotomotor este prezent
C. Sugarul urmrete cu privirea i vede un unghi deschis
D. La 3 luni urmrete un obiect care se mica la 180
E. La 9 luni privete n toate direc[iile
8. Care din urmtoarele afirma[ii legate de auz sunt adevrate?
A. Nou nscutul tresare la 2 sptmni de la natere
B. Reflexul cohleo-palpebral este prezent de la natere
C. La 2 luni identific sursa de unde vine zgomotul
D. La o lun anumite stimulri auditive modifica comportamentul copilului
E. La 4 luni ntoarce capul spre sursa sonor
445
9. Urmtoarele afirma[ii despre vorbire la sugar, sunt adevrate, cu excep[ia:
A. La sfritul celei de a l-a luni gngurete
B. La 6 luni articuleaz primele silabe
C. La 8-9 luni silabisete repetat automat "tata", "mama"
D. La 10-12 luni - cuvinte- fraza
E. La 18-22 luni - primele propozi[ii juxtapuse
10.ntrzierea achizi[iilor corespunztoare vrstei prezint urmtoarea cronoligie, cu
excep[ia:
A. Peste 5 luni nu-i poate sus[ine capul
B. Peste 7 luni - absen[a prehensiunii voluntare
C. Peste 9 luni - hipertonia membrelor
D. Peste 12 luni - nu gsete obiectul ascuns
E. Peste 18 luni - nu distinge form de con[inut
1 l.Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu privire la enurezis?
A. Apare frecvent la fete
B. Este un reflex dobndit
C. Apari[ia este diurn
D. Evolu[ia este favorabil spontan
E. Reten[ia este voluntar
12.Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu privire la encoprezis, cu excep[ia:
A. Defeca[ia este involuntar n absen[a unei afec[iuni organice
B. Apari[ia este nocturn
C. Forma secundar este mai frecvent
D. Este mai grav dect enurezisul
E. Retentia este voluntar
?
13.Pica se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Vrsta de debut este 6-12 luni
B. ngerare de ghips
C. Frecvent este asociat cu o alt tulburare mental
D. Timp de 2 luni ingereaz substan[e nealimentare
E. Apare la copii cu vrste ntre 1 i 3 ani
446
M.Mericismul se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Apare la copii cu vrste ntre 3 i 12 luni
B. Regurgitarea alimentelor par[ial digerate
C. Prezint micri de suc[iune cu limba
D. Copilul este uor iritabil, flegmatic ntre episoade
E. Nu asociaz tulburri psihologice
15.Urmtoarele afec[iuni reprezint tulburri psihotice, cu excep[ia:
A. Autismul Kanner
B. Sindromul Rett
C. Sindromul Asperger
D. Tulburare dezintegrativa a copilriei
E. Mericismul
16.Urmtoarele afirma[ii despre perturbarea rela[iei parinte-copil sunt adevrate, cu
excep[ia:
A. Stimularea excesiv
B. Stimularea necorespunztoare
C. Perturbarea reciprocit[ii rela[iei
D. Fenomene de regresie
E. Fenomene de progresie
17.Dificult[ile de scris se caracterizeaz prin urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Apare n jurul vrstei de 7-8 ani
B. Greeli de ortografie, gramatic
C. Organizare incoerent a paragrafelor
D. Exprimare incorect n scris
E. Eec colar
Complement multiplu:
1. Urmtoarele afirma[ii despre prehensiune, sunt adevrate:
A. La 4 luni face prehensiune cubito-palmar
B. La 6 luni face prehensiune median
C. La 4 luni trece obiectele dintr-o mn n alta
D. Tonusul axial este diminuat
E. mita micrile
2. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate n rela[ia copilului cu corpul i ceilal[i?
3
A. Rivalitate familial
B. Control sfincterian nocturn la 1-2 ani
C. La 15- 18 luni face turnuri din cuburi
D. La 9 luni face pens digital
E. Rspunde a prenume
3. Urmtoarele afirma[ii cu privire la motricitate, sunt adevrate, cu excep[ia:
A. La 6-7 luni st n pozi[ie eznd cu sprijin
B. La 8 luni se deplaseaz prin ntoarcere
C. La 8 luni st n picioare far sprijin
D. La 18 luni merge singur
E. La 4 ani copiaz triunghiul
4. Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre vedere, cu excep[ia:
A. La o lun fixeaz cu privirea
B. La 9-24 de luni lrgete progresiv cmpul vizual
C. La 5 luni urmrete un obiect care se mica la 180
D. La natere nu prezint reflex fotomotor
E. La 9 luni privete n toate direc[iile
5. Care din urmtoarele afirma[ii, sunt adevrate despre vorbire?
A. La 4 luni - lalalizare
B. La 6 luni - silabe repetate automat
C. La 9-10 luni reac[ioneaz la mai multe cuvinte familiare
D. La 16-18 luni - cuvinte fraza
E. La 2 ani - construiete propozi[ii corecte
448
6. Care din urmtoarele afirma[ii definesc ntrzierea achizi[iilor corespunztoare
vrstei?
A. Peste 6 luni nu poate sus[ine capul
B. Peste 7 luni - absen[a prehensiunii voluntare
C. Peste 9 luni i privete minile i se joac cu ele
D. Peste 12 luni arunc obiectele oferite
E. Peste 24 de luni - mers neachizi[ionat
7. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate cu privire la retardul mintal?
A. Q < 80
B. 70 <Q<85 - debilitate moderat
C. 50< Q<70 - debilitate uoar
D. 30< Q<50 - debilitate profund
E. Q<30 - ntrziere profund
8. Diagnosticul diferen[ial al encoprezisului, se face cu:
A. Malforma[ii
B. Epilepsie
C. Fecalom
D. Boala Hirschprung
E. Somnambulism
9. Pica se caracterizeaz prin:
A. Se ntlnete la 10-30 % din copiii cu vrsta de 1-6 ani
B. Vrsta de debut este la 24 de luni
C. Copiii inger ghips, vopsele
D. ngerarea de substan[e nealimentare are loc cel pu[in o lun
E. Nu asociaz tulburri mentale
lO.Mericismul reprezint o tulburare de conduit alimentar, care se caracterizeaz prin
A. Apare la copii cu varsta de 1-6 ani
B. Regurgitare repetat a alimentelor
C. Regurgitare de alimente total digerate
D. Are pozi[ii caracteristice
E. Copilul este coleric ntre episoade
449
11 .Enurezisul se caracterizeaz prin:
A. Mic[iuni active complete
B. Mic[iuni involuntare
C. Frecvent se ntlnete la fete
D. Apari[ia este diurn
E. Are evolu[ie spontan favorabil
12.Diagnosticul diferen[ial al autismului Kanner se face cu:
A. Sindrom de X - fragil
B. Sindromul Rett
C. Afec[iuni metabolice
D. Tulburare dezintegrativ a copilriei
E. Sindrom Asperger
13.Diagnosticul autismului Kanner, este sugerat de:
A. Apari[ia frecvent dup 3 ani
B. Apare mai frecvent la fete dect la bie[i
C. Apar tulburri de coordonare motorie
D. nflexibilitate
E. Absen[a contactului vizual
14.Perturbarea rela[iei parinte-copil, apare n:
A. Stimulare excesiv
B. Stimulare necorespunztoare
C. Tulburarea reciprocit[ii rela[iei
D. Fenomene de progresie
E. Fenomene de regresie
15.Dificult[ile de calcul matematic se caracterizeaz prin:
A. Apare la copii de 7 ani
B. Poate fi afectat componenta lingvistic
C. Pot fi afectate componentele perceptive i aten[ionale
D. Pot apare perturbri emo[ionale
E. Competenta intelectual este normal
450
16.Dificult[ile de scris se caracterizeaz prin
A. Apar ntre vrstele de 7 -10 ani
B. Greeli de ortografie i gramatic
C. Afectarea componentei aten[ionate
D. Afectarea componentei perceptive
E. Tulburare de comportament, depresie
PEDATRE
ALMENTAA S NEVOLE NUTRONALE ALE SUGARULU S
COPLULU (pag. 1028-1030)
Complement simplu:
1. Sunt adevrate urmtoarele afirma[ii referitoare a alimenta[ia copilului cu o excep[ie:
A. Pn la vrsta de 4-6 luni - lapte sau formule pentru sugari
B. Vrsta de 4 luni reprezint perioada de diversificare alimentar
C. De la 4-6 luni la 12 luni - lapte sau formule de continuare
D. 4-6 luni - 12 luni reprezint perioada de diversificare alimentar
E. 1-3 ani- lapte de cretere i alimenta[ie diversificat
2. Care este vrsta optim de ncepere a diversificrii alimenta[iei?
A. 4 luni
B. nainte de 3 luni
C. Dup 12 luni
D. 4-6 luni - 12 luni
E. Dup 3 ani
3. Nevoile nutri[ionale ale copilului la 3-6 luni sunt, cu o excep[ie:
A. Apa - 150 ml/kg/zi
B. Calorii - 90 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2 g/kg/zi
D. Calciu - 400 mg/zi
E. Fier - 8mg/zi
4. Nevoile nutri[ionale ale copilului la natere sunt, cu o excep[ie:
A. Apa - 80-100 ml/kg/zi
B. Calorii - 90 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2 g/kg/zi
D. Calciu - 400 mg/zi
E. Fier - 6 mg/zi
452
5. Care este cantitatea de alimenta[ie lactate la vrsta de 4-6 luni - l an?
A. 250 ml
B. 400ml
C. 300ml
D. 500ml
E. 1000 ml
6. ntroducerea proteinelor animale n alimenta[ie se face la vrsta de:
A. 6 luni
B. 4 luni
C. 1 an
D. 9 luni
E. 7-8 luni
7. ntroducerea cerealelor cu gluten se face de la vrsta de :
A. 4 luni
B. Peste 1 an
C. 7-8 luni
D. Peste 9 luni
E. Peste 6 luni
Complement multiplu:
1. Care sunt contraindica[iile excep[ionale pentru alptarea maternal?
A. HV
B. nfec[ie maternal cu herpes
C. Galactozemie
D. Febra sugarului
E. Viroza respiratorie a mamei
2. Care sunt beneficiile alptarii materne?
A. Avantaje psiho-afective n rela[ia mama - copil
B. Prezen[a proteinelor cu propriet[i protective - g E
C. Compozi[ie perfect adaptabil nevoilor copilului
D. Nu con[ine proteine alergizante
E. Con[ine acizi grai esen[iali pentru dezvoltarea cerebral
3. Care sunt principiile alptarii materne?
A. Precoce, n primele zile de via[
B. La cererea sugarului
C. De 6-8 ori pe zi
D. Durata de >30 min la fiecare sn
E. De 10-14 ori pe zi
4. Care sunt suplimentele necesare administrate copilului n cazul n care alptarea
maternal este exclusiv?
A. Vitamina A
B. Vitamina K o dat pe lun
C. Vitamina D zilnic
D. Vitamina K o data pe sptmn
E. Vitamina E
5. Laptele hipoalergic are urmtoarele propriet[i:
A. Este ob[inut prin hidroliza proteinelor de vac
B. Se utilizeaz n caz de alergie la laptele de vac
C. Prezint risc de alergii ncruciate
D. Se utilizeaz n caz de atopii familiale
E. Se administreaz n caz de glicogenoza
6. Laptele far lactoz are urmtoarele indica[ii:
A. Gastroenterocolita sever a copilului peste 1 luna
B. Galactozemie
C. Glicogenoza
D. Atopie familil
E. Alergie la lapte de vac
7. Nevoile nutri[ionale ale copilului la natere sunt:
A. Apa - 120-150 ml/kg/zi
B. Calorii 90 kcal/kg/zi
C. Proteine 2 g/kg/zi
D. Calciu - 40 mg/zi
E. Fier - 6 mg/zi
454
8. Nevoile nutri[ionale ale copilului la natere sunt:
A. Apa - 80-1 OOml/kg/zi
B. Calorii - 90 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2,2 g/kg/zi
D. Calciu - 40 mg/zi
E. Fier - 8mg/zi
9. Nevoile nutri[ionale ale copilului lalO zile de la natere sunt:
A. Apa - 120-150 ml/kg/zi
B. Calorii - 90 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2,2g/kg/zi
D. Calciu - 400 mg/zi
E. Fier - 8 mg/zi
10. Nevoile nutri[ionale ale copilului lalO zile de la natere sunt:
A. Apa - 120-150 ml/kg/zi
B. Calorii - 120 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2 g/kg/zi
D. Calciu - 40 mg/zi
E. Fier - 6 mg/zi
11. Nevoile nutri[ionale ale copilului la 3-6 luni sunt:
A. Apa -150 ml/kg/zi
B. Calorii - 90 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2 g/kg/zi
D. Calciu - 400 mg/zi
E. Fier - 6 mg/zi
12. Nevoile nutri[ionale ale copilului la 3-6 luni sunt:
A. Apa - 150 ml/kg/zi
B. Calorii - 110 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2,2g/kg/zi
D. Calciu - 400 mg/zi
E. Fier - 6 mg/zi
13. Nevoile nutri[ionale ale copilului la 6 luni sunt:
A. Apa -150 ml/kg/zi
B. Calorii - 110 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2 g/kg/zi
D. Calciu - 400 mg/zi
E. Fier - 8 mg/zi
14. Nevoile nutri[ionale ale copilului la 1 an sunt:
A. Apa-110 ml/kg/zi
B. Calorii - 110 kcal/kg/zi
C. Proteine - 2 g/kg/zi
D. Calciu - 400 mg/zi
E. Fier - 1 Omg/zi
456
FEBRA ACUT LA COPL (pag. 1039-1041)
Complement simplu: 1. Febra este definit ca :
A. Temperatur periferic mai mare de 38 grade Celsius
B. Temperatur central mai mare de 39 grade Celsius
C. Temperatur central mai mare de 38 grade Celsius
D. Temperatur periferic mai mare de 38,5 grade Celsius
E. Temperatur central mai mare de 38,5 grade Celsius
2. Sunt semne de gravitate care apar la copiii cu febra, cu excep[ia:
A. Tegumente marmorate
B. Frisoane
C. Tulburri neurologice
D. Nu apar tulburri hemodinamice
E. Tahicardie
3. La copilul cu vrsta sub 3 luni cele mai frecvente infec[ii sunt urmtoarele, cu
excep[ia:
A. Enterococci
B. Streptococ grup A
C. E. coli
D. Listeria monocytogenes
E. Streptococ grup B
4. Sunt indica[ii de examinri paraclinice la copiii ntre 3 i 36 de luni n caz de febr
urmtoarele, cu excep[ia:
A. Febra ru tolerat
B. Febra cu semne de gravitate
C. Febra far semne de gravitate care dureaz mai mult de 24 de ore
D. Teren cu risc particular - de exemplu uropatie cunoscut
E. Febra far semne de gravitate care dureaz mai mult de 48 - 72 de ore
457
5. Semnele care apar n meningocemie sunt urmtoarele cu excep[ia:
A. Purpura
B. Redoare de ceafa
C. Timp de recolorare cutanat < de 3 secunde
D. Aspect toxic al copilului
E. Leziuni purpurice >2mm diametru
Modificri care apar n meningite sunt urmtoarele, cu excep[ia: Fontanela bombat
Tulburri de contien[ Purpura
Stare de ru epileptic Redoare de ceafa
7. n infec[ia urinar apar urmtoarele semne i simptome la copiii > 3 luni, cu excep[ia:
A. Letargie
B. Tulburri de contien[
C. ritabilitate
D. Disurie
E. Vrsturi
8. n infec[ia urinar apar urmtoarele semne i simptome la copiii > 3 luni:
A. Letargie
B. Tulburri de contien[
C. ritabilitate
D. Polakiurie
E. Urin tulbure
9. n pneumopatii apar urmtoarele, cu excep[ia:
A. Tahipnee
B. Sa02<95%
C. Raluri ronflante
D. Raluri crepitante
E. Cianoz
458
10. Sunt semne ale bolii Kawasaki, cu excep[ia:
A. Conjuctivit aseptic
B. Adenopatie cervical
C. Erup[ie polimorfa
D. Exantem
E. Edem al extremit[ilor
Complement multiplu:
1. Enumera[i semnele de gravitate care apar la copii cu febr:
A. Tegumente marmorate
B. Frisoane
C. Tulburri neurologice
D. Nu apar tulburri hemodinamice
E. Tahicardie
2. La copilul cu vrsta sub 3 luni cele mai frecvente infec[ii sunt cu:
A. Enterococci
B. Streptococ grup A
C. E. coli
D. Listeria monocytogenes
E. Streptococ grup B
3. Care sunt investiga[iile care se fac n caz de febr la sugarii sub 6 sptmni?
A. Hemograma
B. Hemocultura
C. Punc[ie lombar
D. CT cerebral
E. Examen de urin
459
4. Managementul n caz de febr la sugari sub 6 sptmni cuprinde:
A. Nu necesit spitalizare
B. Tripla antibioterapie cu cefalosporin de genera[ia a doua, amoxicilin i
aminoglicozid
C. Adaptarea antibioterapiei la germenii eviden[ia[i n culturi
D. Tripla antibioterapie cu aminoglocozide, amoxicilin i cefalosporin de genera[ia a
treia
E. ntreruperea antibioterapiei dup 48 ore, dac culturile sunt negative
5. nvestiga[iile care trebuie fcute la copiii ntre 6 sptmni i 3 luni n caz de febr:
A. Hemoleucograma
B. Hemoculturi
C. RMN
D. Ecografie abdominal
E. Punc[ie lombar
6. Enumera[i indica[iile de examinri paraclinice la copiii ntre 3 i 36 de luni n caz de
febr:
A. Febra ru tolerat
B. Febra cu semne de gravitate
C. Febra fr semne de gravitate care dureaz mai mult de 24 de ore
D. Teren cu risc particular - de exemplu uropatie cunoscut
E. Febra fr semne de gravitate care dureazmai mult de 48 - 72 de ore
7. Care sunt indica[iile de punc[ie lombar la copilul febril ntre 3 i 36 luni?
A. Se face de rutin
B. Febr greu de tolerat
C. Prezen[a semnelor de gravitate
D. Prezen[a semnelor neurologice
E. Nu se practic la aceti copii
460
8. Cauzele cele mai frecvente de febr la copilul ntre 3 luni i 36 de luni sunt:
A. nfec[ii urinare
5
B. Meningitele
C. nfec[ii ORL
D. nfec[ii digestive
E. nfec[ii respiratorii
9. Despre antibioterapia n caz de febr la copiii ntre 3 i 36 de luni sunt adevrate:
A. Are indica[ie dac punctul de plecare bacterian este evident
B. Se administreaz aminoglicozide de prim inten[ie
C. Se administreaz cefalosporine de genera[ia a doua de prim inten[ie
D. Se administreaz macrolide de prim inten[ie
E. Se administreaz cefalosporine de genera[ia a treia de prim inten[ie
10. Semnele care apar n meningocemie sunt:
A. Purpura
B. Redoare de ceafa
C. Timp de recolorare cutanat < de 3 secunde
D. Aspect toxic al copilului
E. Leziuni purpurice > 2mm diametru
11 .Modificri care apar n meningite sunt:
A. Fontanela nemodificat
B. Tulburri de contien[
C. Purpura
D. Stare de ru epileptic
E. Redoare de ceafa
12.n infec[ia urinar apar urmtoarele semne i simptome la copiii> 3 luni:
A. Letargie
B. Tulburri de contien[
C. ritabilitate
D. Polakiurie
E. Di surie
461
13.n infec[ia urinar apar urmtoarele semne i simptome la copiii> 3 luni: A. Letargie
Vrsturi
Poft de mncare crescut ritabil itate Disurie
14.n pneumopatii apar urmtoarele:
A. Tahipnee
B. Bradipnee
C. Raluri romflante
D. Raluri crepitante
E. Cianoz
15. n pneumopatii apar urmtoarele:
A. Raluri bronsice
B. Sa02> 98% Cianoz
Raluri crepitante Tahipnee
16. Enumera[i cel pu[in 4 semne din boala Kawasaki: A. Conjuctivit septic Adenopatie
cervical Erup[ie polimorf Enantem
Edem al extremittilor
17.Managementul febrei la copilul ntre 3 i 36 de luni cuprinde urmtoarele msuri:
A. Tratament de prim inten[ie - Metamizol
B. Alternan[a Paracetamol cu ANS pentru febra greu tolerat
C. Buturi calde
D. Acoperirea copilului
E. Tratamentul se indic la o temperatur peste 38,5 grade Celsius
462
DAREEA ACUT S DESHDRATAREA LA SUGAR S COP
(pag. 1049-1051)
Complement simplu:
1. Deshidratarea extracelular are urmtoarele semne, cu o excep[ie:
A. Tahicardie
B. Oligurie
C. Hipotensiune
D. Hipotonia globilor oculari
E. Extremit[i reci
2. Deshidratarea extracelular prezint urmtoarele semne cu excep[ia:
A. Extremit[i marmorate
B. Febr
C. Vene jugulare colabate
D. Alungirea timpului de recolorare
E. Tahicardie
3. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare, cu o excep[ie:
A. Mucoase uscate
B. Tahicardie
C. Hipotensiune
D. Vene jugulare turgescente
E. Tegumente marmorate
4. Sunt semne de deshidratare intracelular, cu o excep[ie:
A. Tulburri neurologice
B. Mucoase uscate
C. Hipotonia globilor oculari
D. Febra
E. Vene jugulare colabate
463
5. Managementul deshidratrii n caz de pierdere mai mic de 5% din greutatea
corporal se face prin :
A. Rehidratare intravenoas
B. Expansiune volemic
C. Solu[ii de rehidratare oral, n cantit[i mari
D. Rehidratare cu sond nazogastric
E. Solu[ii de rehidratare oral, n cantit[i mici
6. Sunt semne ale sindromului hemolitic uremie, cu o excep[ie:
A. Purpura trombocitopenic
B. Oligoanurie
C. Poliurie
D. Astenie
E. Paloare
Complement multiplu:
1. Sunt semne de deshidratare intracelular:
A. Tulburri neurologice
B. Tegumente marmorate
C. Lipotonia globilor oculari
D. Febr
E. Vene jugulare colabate
2. Sunt semne de deshidratare intracelular, cu o excep[ie:
A. Extremit[i reci
B. Mucoase uscate
C. Hipotonia globilor oculari
D. Febr
E. Sete puternic
464
3. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare:
A. Mucoase uscate
B. Tahicardie
C. Hipotensiune
D. Febr
E. Tegumente marmorate
4. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare, cu excep[ia:
A. Tulburri neurologice
B. Tahicardie
C. Hipotensiune
D. Vene jugulare turgescente
E. Hipotonia globilor ocular
5. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare:
A. Mucoase uscate
B. Tahicardie
C. Hipotensiune
D. Sete puternic
E. Tegumente marmorate
6. Deshidratarea extracelular prin contrac[ia sectorului intersti[ial duce la apari[ia
urmtoarelor semne:
A. Piele uscat
B. Sete puternic
C. Cearcne
D. Depresia fontanelei
E. Tegumente marmorate
7. Sunt semne de hipovolemie din cadrul deshidratrii extracelulare, cu o excep[ie:
A. Cercane
B. Tahicardie
C. Depresia fontanelei
D. Vene jugulare turgescente
E. Tegumente marmorate
465
8. Managementul deshidratrii cu mai mult de 10% din greutatea corporal se face
astfel:
a
A. ncercare de rehidratare oral
B. Rehidratare numai pe sonda nazogastric
C. Expansiune volemic
D. Rehidratare intravenoas
E. Solu[ii de rehidratare oral - GES 45
9. Enumera[i criterii de spitalizare n caz de deshidratare:
A. Deshidratare > 5%
B. ntoleran[ digestiv par[ial
C. Vrsta < 3 luni
D. Prematuritate
E. Boal cronic preexistent
10.Enumera[i criterii de spitalizare n caz de deshidratare:
A. Deshidratare >10%
B. ntoleran[ digestiv total
C. Deshidratare >5% n caz de euare a rehidratrii orale
D. Boal cronic preexistent
E. Vrsta < 6 luni
11 .Anamneza pentru diagnosticul diareei acute trebuie s precizeze:
A. No[iunea de contagiozitate
B. Teren predispozant
C. Tratament antibiotic
D. Mod de instalare, evolu[ie
E. Nici un rspuns correct
12.Examenul clinic la pacien[ii cu diaree cuprinde:
A. Semne de deshidratare
B. Semne de sindrom hemolitic uremie n infec[ia cu E. Coli O 157-H17
C. Semne de denutri[ie n caz de diaree acut
D. Semne de sepsis
E. Oligoanurie
466
13.Enumera[i semne ale sindromului hemolitic uremie:
A. Purpura trombocitopenic
B. Oligoanurie
C. Poliurie
D. Astenie
E. Paloare
14.Enumera[i virusuri care pot da diaree acut:
A. Adenovirus
B. Rotavirus- cel mai pu[in frecvent
C. CMV
D. Herpes virus
E. Vibrio cholera
15.Enumera[i cauze bacteriene de diaree acut: A. Shigella B C D E
Salmonella CMV
Clostridium difficile Escherichia coli pathogen
16.Cauze parazitare de diaree acut:
A. Giardia intestinalis
B. Entamoeba hystolityca
C. Vibrio cholera
D. Cryptosporidium hominis
E. Borelia
17.Enumera[i analize utile pentru eviden[ierea statusului de deshidratare sever:
A. lonograma urinar
B. lonograma sangvin
C. Bicarbonat
D. Hemoleucograma
E. VSH
467
18.Enumera[i examinri complementare care se pot face n caz de semne septice din
diareea acut:
A. PCR
B. Hemoculturi
C. Exudat faringian
D. Coprocultur
E. Hemogram
19.Enumera[i indica[iile pentru efectuarea coproculturii:
A. Prezen[ de snge n scaun
B. munocompeten[
C. Scaune numeroase
D. Revenirea pacientului dintr-o zon endemic
E. Este obligatorie la to[i copiii cu diaree
20.Tratamentul diareei acute se face cu:
A. Repaus digestiv
B. Lapte cu lactoz
C. Hidrolizat de protein de lapte de vac pentru vrsta de <3 luni
D. Antibioterapie adaptat n caz de diaree bacterian dovedit
E. Antisecretorii
468
VRSTURLE LA SUGAR Sl COPL (pag. 1062-1064)
Complement simplu:
1. Cauze medicale ale vrsturilor sunt cu excep[ia:
A. nsuficien[a hepatic acut
B. Tulburri hidroelectrolitice
C. Meningitele
D. Hemoragie meningian
E. nsuficien[ renal acut
2. Cauze chirurgicale ale vrsturilor acute sunt, cu excep[ia:
A. Sindrom ocluziv
B. Gastroenterocolit acut
C. Volvulus
D. n vagi narea intestinal acut
E. Apendicita acut
3. Cauze chirurgicale ale vrsturilor acute sunt, cu excep[ia:
A. nvaginare intestinal acut
B. Brida
C. Apendicita acut
D. nsuficient renal acut
5
E. Strangulare hernial
4. Examenul clinic al copilului cu vrsturi cuprinde urmtoarele cu excep[ia:
A. Evaluarea unui focar infec[ios asociat
B. Palpare abdominal pentru decelarea unei cauze chirurgicale
C. Evaluarea semnelor digestive i extradigestive
D. Existen[a deshidratrii
E. Existen[a denutri[iei
469
5. Cauze medicale infec[ioase care pot duce la apari[ia vrsturilor la copil pot fi cu o
excep[ie:
A. Focar ORL
B. Focar pulmonar
C. Apendicita acut
D. Gastroenterocolita acut
E. Meningita
6. Cauze neurologice care determin apari[ia vrsturilor acute sunt, cu o excep[ie:
A. Meningita
B. Hemoragie meningeal
C. Hematom intracerebral
D. Toxice
E. Traumatism cranian
7. Referitor la stenoza piloric sunt adevrate afirma[iile cu o excep[ie:
A. Predomin la sexul masculin
B. Tratamentul este chirurgical
C. Apetit pstrat
D. Alcaloz hipercloremic
E. Stare de denutri[ic
8. Referitor la stenoza piloric sunt adevrate afirma[iile cu o singur excep[ie:
A. Palpare abdominal- olive piloric
B. Diagnosticul poate fi confirmat numai prin CT abdominal
C. Starea de denutri[ie
D. Stare de deshidratare variabil
E. Vrstura n jet
9. Care este doza de Domperidona indicat n vrstur?
A. 0,1-0,4 mg/kg/24 h i.v.
B. 0,2- 0,4 mg/kg/24 h p.o.
C. 0,2-0,4 mg la 8 ore p.o.
D. 0,2-0,4 mg/kg/8 ore p.o.
E. 0,2- 0,4 mg/kg/8 ore i.v.
470
Complement multiplu:
1. n cazul prezen[ei vrsturilor, anamneza poate oferi urmtoarele informa[ii:
A. Vrsta i antecedentele personale i familiale
B. Semne digestive
C. Consecin[ele asupra strii pacientului
D. Focarul infectios asociat
9
E. Caracterul vrsturilor (frecven[, aspect)
2. Enumera[i cauze metabolice de apari[ie a vrsturilor:
A. Toxice
B. Cetoacidoz diabetic
C. Aminoacidopatii
D. Reflux gastro-esofagian
E. Stenoz piloric
3. Enumera[i cauze neurologice de apari[ie a vrsturilor:
A. Epilepsie
B. Hipertensiune intracranian
C. Aminoacidopatii
D. Toxice
E. Tulburri hidro-electrolitice
4. Enumera[i cauze medicale infec[ioase:
A. Apendicita acut
B. Gastroenterocolita acut
C. Stenoza piloric
D. Meningita
E. Focar infec[ios ORL
5. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele, cu excep[ia:
A. Predomin la sexul feminin
B. Diagnosticul este confirmat de CT abdominal
C. Apare la un interval de 2-8 sptmni
D. Vrsturi n jet
E. Are agravare progresiv
471
6. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele, cu excep[ia:
A. Tratamentul chirurgical este de prim inten[ie
B. Vrsturile apar imediat dupa mas
C. Denutri[ie
D. Deshidratare
E. Diagnosticul e confirmat de Rx
7. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele:
A. Predomin la sexul masculin
B. Vrsturile sunt bilioase
C. Vrsturile apar la distan[ de mese
D. Diagnosticul e confirmat de ecografia abdominal
E. Scade apetitul
8. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele:
A. Oprirea creterii ponderale
B. Alcaloza hipocloremic
C. Acidoza hipercloremic
D. Vrsturi n jet
E. Vrsturi la distan[ de mese
9. Despre stenoza piloric sunt adevrate urmtoarele:
A. Diagnosticul este confirmat de ecografia abdominal
B. Tratamentul - echilibrare hidro - electrolitic
C. Predomin la sexul masculin
D. Scade apetitul
E. Palpare abdominal - olive piloric
10.Enumera[i investiga[iile paraclinice care ne pot orienta asupra strii copilului cu
vrsturi acute:
A. onograma
B. PCR
C. Uree, creatinin
D. PH
E. Radiografie toracic
472
11 .Enumera[i investiga[iile paraclinice care ne pot orienta asupra strii copilului cu
vrsturi acute:
A. Glicemie
B. Uree, creatinin
C. Radiografie abdominal
D. PH
E. onogram
12.nvestiga[iile paraclinice pentru eviden[ierea unui focar infec[ios sunt:
A. PCR
B. HLG
C. PH
D. Calcemie
E. Hemoculturi
13. nvestiga[ii le paraclinice pentru eviden[ierea unui focar infec[ios sunt:
A. HLG
B. Punc[ie lombar
C. onogram
D. PCR
E. Sumar de urin
473
CONVULSLE LA SUGAR S COPL (pag. 1079-1081)
Complement simplu:
1. Despre encefalita herpetic sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Pacien[ii prezint crize focale brahiocefalice
B. Crizele sunt subintrante cu evolu[ie spre ru epileptic
C. Are un debut brusc
D. Vrsta < 1 an
E. Starea de constien[ este afectat progresiv
2. Despre encefalita herpetic sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Vrsta medie este de 7,5 luni
B. Are un debut progresiv
C. Are un debut cu sindrom febril
D. Alterarea brusc a strii de contient
E. Convulsiile sunt ntrziate
3. Doza de Acyclovir n tratamentul epilepsiei herpetice este de:
A. 500 mg/m
2
/12 ore
B. 500g/m
2
/8ore
C. 500mg/8 ore
D. 500 mg/ m
2
/ 8ore
E. 50 mg/m
2
/8 ore
4. Durata tratamentului encefalitei herpetice este de:
A. 21 zile
B. 15-21 zile
C. 15 zile
D. 30 zile
E. 10 zile
474
5. Caracteristicile encefalitei post- infec[ioase sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Debut brusc
B. Febra este ridicat
C. Tulburrile de contien[ apar de la debut
D. EEG eviden[iaz unde lente difuze
E. Vrsta - 5 ani
6. Caracteristicile encefalitei post- infec[ioase sunt urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Convulsii - stare de mal epileptic
B. Febra este moderat
C. Tulburrile de contien[ sunt progresive
D. EEG eviden[iaz unde lente difuze
E. Vrsta- 5 ani
7. Caracteristicile encefalitei acute cu replicare viral are urmtoarele caracteristici, cu o
excep[ie:
A. CT- hipodensit[i focale
B. EEG- unde lente
C. Anomalii neurologice - pu[in importante
D. Debut - progresiv
E. Varsta - <1 an i adolescent
8. Pot da convulsii ocazionale, cu o excep[ie:
A. AVC la sugar
B. Boli metabolice ale ciclului ureei
C. nsuficien[ respiratorie
D. nsuficien[ renal
E. Sindrom de sevraj la nou- nscut
9. Crizele convulsive simple febrile au o durat de:
A. Mai mult de o or
B. Mai pu[in de 30 min
C. Mai pu[in de 5 min
D. Mai pu[in de 15 min
E. Mai mult de 15 min
475
10.Crizele generalizate pot avea caracteristicile, cu o excep[ie:
A. Absen[e atipice
B. Crize tonico - clonice
C. Crize atonice
D. Au debut par[ial simplu
E. Crize mioclonice
1 l.Care este doza de valium administrat la copilul cu convulsii:
A. 0,5 mg/kg i.v.
B. 0,5 mg/kg i.m.
C. 0,5 mg/zi
D. 0,5 mg/kg intrarectal
E. 1,5 g/kg
Complement multiplu:
1. Sunt manifestri paroxistice neepileptice:
A. Sincopa
B. Micri piramidale
C. Micri oculare normale
D. Migrene
E. Mioclonii i manifestri motorii
2. Sunt manifestri paroxistice neepileptice:
A. Ticuri
B. Fenomene paroxistice diurne
C. Mioclonii
D. Spasmul hohotului de plns
E. Sincopa
476
3. Despre encefalita herpetic sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Vrsta medie este de 12 luni
B. Are un debut progresiv
C. Are un debut cu sindrom febril
D. Alterarea brusc a strii de contien[
E. Convulsiile sunt ntrziate
4. Despre encefalita herpetic sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Pacien[ii prezint crize focale brahiocefalice
B. Crizele sunt subintrnte cu evolu[ie foarte rar spre ru epileptic
C. Are un debut brusc
D. Vrsta <1 an
E. Starea de contien[ este afectat progresiv
5. Diagnosticul de encefalit herpetic se face prin:
A. EEG - unde rapide
B. PCR pentru virusul HSV
C. Dozarea interferonului alfa
D. RMN- hipodensit[i corticale
E. CT- hiperdensitate T2 frontoparietal
6. Tratamentul encefalitei herpetice se face cu: A. Antiedematos . Anticonvulsivante
Acyclovir timp de 21- 30zile ). Acyclovir timp de 10 zile l. Acyclovir timp de 15-21 zile
7. Caracteristicile encefalitei post- infec[ioase sunt:
A. Debut progresiv
B. Febra este moderat
C. Tulburrile de contien[ apar de la debut
D. EEG eviden[iaz unde lente difuze
E. CT- hipodensit[i focale
8. Caracteristicile encefalitei post - infec[ioase sunt:
A. Debut brusc
B. Febra este ridicat
C. Tulburrile de constien[ apar de la debut
D. EEG eviden[iaz unde lente difuze
E. Vrsta - 5 ani
9. Caracteristicile encefalitei post - infec[ioase sunt:
A. Convulsii - stare de mal epileptic
B. Febra este moderat
C. Tulburrile de contien[ sunt progresive
D. EEG eviden[iaz unde lente difuze
E. Vrsta - 5 ani
10.Caracteristicile encefalitei acute cu replicare viral are urmtoarele caracteristici:
A. CT- hipodensit[i difuze
B. EEG - unde lente
C. Anomalii neurologice - focale
D. Febra - moderat
E. Vrsta - <1 an i adolescent
11 .Caracteristicile encefalitei acute cu replicare viral are urmtoarele caracteristici:
A. CT- hipodensit[i focale
B. EEG - unde lente
C. Anomalii neurologice - pu[in importante
D. Debut - progresiv
E. Vrsta - <1 an i adolescent
12.Pot da convulsii ocazionale:
A. Hematom subdural
B. ntoxica[ii cu alcool
C. nsuficien[ hepatic
D. nsuficien[ renal
E. Sindrom hemolitic - uremie dat de E. coli O 147
478
13. Pot da convulsii ocazionale:
A. AVC la sugar
B. Boli metabolice ale ciclului ureei
C. nsuficien[ respiratorie
D. nsuficien[ renal
E. Sindrom de sevraj la nou - nscut
14.Convulsiile febrile simple sunt definite ca:
A. Apar la sugar i copil ntre 1 luna i 5 ani
B. Asociaz febra
C. Pot exista semne de infec[ie intracranian
D. Apar la sugar i copil ntre 3 luni i 5 ani
E. Nu asociaz febra
15. Crizele generalizate pot avea caracteristicile:
A. Absen[e atipice
B. Crize tonico- clonice
C. Crize atonice
D. Au debut par[ial simplu
E. Crize mioclonice
16.Crizele par[ial complexe au urmtoarele caracteristici
A. Au debut par[ial simplu
B. Pot fi vegetative
C. Pot fi psihice
D. Debutul este urmat de tulburri de contien[
E. Pot fi senzoriale
17.Managementul convulsiilor la copii cuprinde:
A. Pozi[ie de siguran[
B. Anticonvulsivant- valium administrat intravenos
C. Antipiretice
D. Antibioterapia va fi evitat
E. Anticonvulsivant- valium administrat intrarectal
EPLEPSA COPLULU (1082-1085)
Complement simplu:
1. Muta[ia genei SCNA1 este caracteristic
A. Sindromului Down
B. Sindromului hemolitic- uremie
C. Sindromului Dravet
D. Sindromul Tourette
E. Sindromul Titze
2. Epilepsiile idiopatice au urmtoarele caracteristici cu o excep[ie:
A. Apar la subiec[i normali
B. Apar la pacien[i cu leziuni cerebrale
C. Pot exista antecedente familiale
D. Apar la pacien[i fr deficit motor
E. Pacien[i fr antecedente semnificative
3. Caracteristicile crizelor grand - mal sunt urmtoarele, cu o excep[ie: A. Au prognostic
prost Apar diminea[a, la trezire Sunt favorizate de privarea de somn Apar la pubertate
Crize tonico - clonice generalizate
B C D
E
4. Sindromul West este caracterizat de urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Epilepsie severa n primul an din via[
B. Spasme n flexie
C. Hipsaritmie la EEG
D. Regresia achizi[iilor
E. Apare n context febril
480
5. Sindromul Lennox- Gastaut se caracterizeaz prin urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Hipsaritmie la EEG
B. Crize tonice axiale
C. Anomalii bifrontale pe EEG
D. Retard intelectual
E. Epilepsie sever cu debut la 3-5 ani
6. Sindromul Doose se caracterizeaz prin, cu excep[ia:
A. Epilepsie rar
B. Debut njur de 3 ani
C. Prognostic foarte variabil
D. Debut cu crize violente generalizate
E. Anomalii bifrontale pe EEG
7. Epilepsia generalizat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Descrcare epileptic cu origine ntr-o zona cerebral localizat
B. La EEG- anomalii difuze bilaterale
C. Absen[
D. Atonie
E. Criz tonic
Complement multiplu:
1. Evaluarea ini[ial a epilepsiei are urmtoarele obiective:
A. Cutarea argumentelor clinice, paraclinice care s permit diagnosticul sindromic
B. Nu este necesar eliminarea altor afec[iuni care pot da aceleai simptome
C. Se va preciza evolu[ia sindromului
D. Se va anun[a diagnosticul
E. Se va adapta managementul la pacient
481
2. Bilan[ul neurologic i neoropsihic al pacien[ilor cu epilepsie cuprinde:
A. Teste psihometrice standardizate
B. Msurarea perimetrului cranian
C. Evaluarea dezvoltrii psihomotorii nu este necesar
D. Evaluarea semnelor morfologice
E. Evaluarea consecin[elor epilepsiei asupra func[iilor cognitive
3. Bilan[ul paraclinic n cazul pacien[ilor cu epilepsie cuprinde:
A. EEG - numai de somn la to[i copiii
B. RMN cerebral - pentru eviden[ierea unui focar epileptogen
C. SPECT n caz de epilepsie uoar
D. Examinri genetice - muta[ia genei SCNA2
E. Examinri biologice
4. Epilepsiile idiopatice au urmtoarele caracteristici:
A. Apar la subiec[i normali
B. Apar la pacien[i cu leziuni cerebrale
C. Pot exista antecedente familiale
D. Apar la pacien[i far deficit motor
E. Pacien[i far antecedente semnificative
9
5. Caracteristicile epilepsiei petit mal sunt:
A. Debuteaz njur de 10 ani
B. Apare ntr-un procent de 5-10% dintre copii
C. Bolnavul nu prezint pierderi ale contactului cu mediul
D. EEG - aspect de vrf - unda de 3 Hz
E. Favorizat de privarea de somn
6. Caracteristicile crizelor grand - mal sunt:
A. Au prognostic prost
B. Apar diminea[a, la trezire
C. Sunt favorizate de privarea de somn
D. Crize tonico - clonice generalizate
E. Apar la pubertate
482
7. Sindromul West este caracterizat de:
A. Epilepsie sever n primii 3 ani din via[
B. Spasme n flexie
C. Hipsaritmie la EEG
D. Regresia achizi[iilor
E. Apare n context febril
8. Sindromul Dravet este caracterizat de:
A. Crize mioclonice
B. Crize tonicoclonice
C. Absen[e tipice
D. Epilepsie sever in primul an de via[
E. Apare n context febril nainte de 3 luni
9. Sindromul Lennox- Gastaut se caracterizeaz prin:
A. Hipsaritmie la EEG
B. Spasme n flexie
C. Anomalii bifrontale pe EEG
D. Retard intelectual
E. Epilepsie sever cu debut la 3-5 ani
10.Sindromul Doose se caracterizeaz prin, cu excep[ia:
A. Epilepsie rar
B. Debut njur de 3 luni
C. Prognostic foarte favorabil
D. Debut cu crize violente generalizate
E. Anomalii bifrontale pe EEG
11.Epilepsia generalizat se caracterizeaz prin:
A. Descrcare epileptic cu origine ntr-o zon cerebral localizat
B. La EEG - anomalii difuze bilaterale
C. Absen[
D. Atonie
E. Criz tonic
483
12.Epilepsia par[ial se caracterizeaz prin:
A. Descrcare electric care intereseaz de la nceput majoritatea creierului
B. Simptomele clinice sunt n func[ie de topografie
C. Anomaliile EEG= difuze bilateral
D. Exist posibilitatea de generalizare secundar
E. Anomaliile EEG - focale
13.Managementul terapeutic al epilepsiilor cuprinde:
A. Tratament farmacologic - monoterapie de prim inten[ie
B. Tratament chirurgical - de prim inten[ie
C. Tratament chirugical - n caz de epilepsie rezistent la tratament
D. Rezec[ia focarului epileptogen se face de rutin
E. Calostomie
484
ANGNELE S FARNGTELE COPLULU (pag. 1068-1069)
Complement simplu: 1. Rinofaringit poate fi definit prin:
A. Afec[iune inflamatorie a faringelui i foselor nazale, care afecteaz exclusiv copiii
mari
B. Afec[iune inflamatorie a faringelui i amigdalelor palatine, foarte frecvent la copiii
mici
C. Afec[iune inflamatorie a faringelui i foselor nazale, cel mai frecvent de origine
bacterian
D. Afec[iune inflamatorie a faringelui i foselor nazale, cel mai frecvent de origine viral
E. Afec[iune inflamatorie a amigdalelor palatine
2. Tratamentul rinofaringitei se face cu urmtoarele, cu excep[ia:
A. Antibioterapie ntotdeauna
B. Antipiretice
C. Antibiotic local i colir nu este eficient n caz de conjuctivit purulent izolat
D. Splturi ale foselor nazale cu ser fiziologic nu ajut
E. Febr persistent mai mult de 2 zile justific administrarea de antibiotic
3. Angina poate fi definit ca:
A. Afec[iune inflamatorie a amigdalelor palatine, cel mai adesea de origine bacterian
B. Afec[iune inflamatorie a faringelui, foarte frecvent la copiii mici
C. Afec[iune inflamatorie a amigdalelor palatine, cel mai adesea de origine viral, mai
ales la vrsta de peste 3 ani
D. Afec[iune inflamatorie a faringelui i foselor nazale
E. Afec[iune inflamatorie a amigdalelor palatine, cel mai frecvent de origine viral, mai
ales la copii sub 3 ani
485
4. Tabloul clinic de angin cuprinde urmtoarele semne i simptome, cu
excep[ia:
A. Febra
B. Odinofagie
C. Poate asocia sinuzite
D. Adenopatii cervicale
E. Otalgie reflex
5. Anginele veziculoase se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Apar vezicule pe fond eritematos la nivelul amigdalelor palatine
B. Apar eroziuni pe fond eritematos la nivelul amigdalelor i vlului palatin
C. Evoc mai degrab etiologic viral
D. Evoc mononucleoza cu EBV
E. Evoc angina herpetic cu HSV tip
6. Tratamentul anginelor dac testul TDR este pozitiv se face cu amoxicilin timp de:
A. 6 sptmni
B. 14 zile
C. 7 zile
D. 6 zile
E. 10 zile
7. n tratamentul anginelor, copiilor alergici la amoxicilin li se administreaz:
A. Cefalosporin de genera[ia ntia
B. Cefalosporine de genera[ia a doua sau a treia timp de 2 sptmni
C. Cefalosporine de genera[ia ntia timp de 4-5 zile
D. Cefalosporine de genera[ia a doua sau a treia timp de 4-5 zile
E. Macrolide de prim inten[ie
486
Complement multiplu:
1. Tabloul clinic din rinofaringite este cu:
A. Rinoree anterioar
B. Tuse iritativ, cu accentuare diminea[a
C. Otita congestiv apare ntotdeauna
D. Rinoree posterioar
E. Rinoree seroas sau purulent
2. Tabloul clinic din rinofaringite este cu:
A. Rinoree posterioar seroas
B. Tuse iritativ, cu accentuare nocturn
C. Otita congestiv
D. Conjuctivita nu poate aprea
E. Rinoree seroas sau purulent
3. Tabloul clinic din rinofaringite este cu:
A. Conjunctivit
B. Nu apare febr
C. Otit congestiv
D. Tuse productiv
E. Adenopatii cervicale
4. Despre rinofaringit sunt adevrate urmtoarele:
A. Este o afec[iune inflamatorie a faringelui i foselor nazale de origine exclusiv viral
B. Evolu[ia este spontan favorabil n mai pu[in de o sptmn
C. Se poate complica cu otit medie
D. Se poate complica cu pneumonie
E. Se poate complica cu sinuzit
5. Despre rinofaringit sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Este cea mai pu[in frecvent patologie infec[ioas la copii
B. Are evolu[ie spontan favorabil n mai pu[in de o sptmn
C. Se poate complica cu sinuzit
D. Este cel mai frecvent de origine viral
E. Nu se poate complica cu otita medie
487
6. Tabloul clinic din rinofaringite este cu:
A. Rinoree seroas i purulent care poate duce la obstruc[ia nazal
B. Otit congestiv
C. Conjunctivit
D. Adenopatiile cervicale nu pot aprea
E. Tuse productiv
7. Tratamentul rinofaringitei se face cu:
A. Spltura foselor nazale cu ser fiziologic
B. Antipiretice n caz de febr
C. Antibioterapie n mod constant
D. Antibioterapie sistemic n caz de conjunctivit izolat
E. Tratament antibiotic n caz de complica[ie bacterian
8. Tabloul clinic al anginelor cuprinde:
A. Adenopatii cervicale unilaterale
B. Febr, adesea ridicat
C. Otalgie reflex
D. Odinofagie
E. Nu apar modificri ale orofaringelui
9. Tabloul clinic al anginelor cuprinde:
A. Febr ridicat
B. Pot asocia tulburri digestive
C. Otalgie reflex
D. Adenopatii cervicale unilaterale
E. Febra apare rar
10. Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre angine:
A. Sunt afec[iuni inflamatorii ale amigdalelor palatine
B. Sunt adesea de origine viral
C. Apar cel mai frecvent la vrsta de peste 6 ani
D. Apar cel mai frecvent la vrsta sub 3 ani
E. Apar cel mai frecvent la vrsta de peste 3 ani
488
11. Anginele cu streptococ se complic cu :
A. RAA
B. Abces retrofaringian
C. Pielonefrit
D. Glomerulonefrit
E. Sinuzit
12.Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre anginele pseudomembranoase:
A. Vezicule i eroziuni pe amigdale
B. False membrane groase i aderente de amigdale i pilieri
C. nfec[ia se poate extinde la lueta
D. Trebuie s se suspecteze o infec[ie fusospirilar
E. Trebuie s se suspecteze o infec[ie herpetic
13.Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre anginele pseudomembranoase:
A. Vezicule i eroziuni pe amigdale
B. False membrane groase i aderente de amigdale i pilieri
C. Trebuie s se suspecteze o mononucleoza cu EBV
D. Sugereaz angina Vincent
E. Trebuie s se suspecteze difteria
14.Anginele ulcero- necrotice au urmtoarele caracteristici:
A. Sunt frecvente la copii
B. Sugereaz o angin herpetic
C. Sugereaz o angin Vincent
D. Sunt rare la copii
E. n caz de ulcera[ii unilaterale sau agranulocitoz relev o leucemie
15.Anginele veziculoase au urmtoarele caracteristici:
A. Sugereaz angina Vincent
B. Evoc o etiologie bacterian
C. Evoc o hepangin cu Coxsackie B
D. Evoc o angin herpetic cu HSV tip
E. Apar vezicule i eroziuni pe fond eritematos pe amigdale i vlul palatin
489
16. Anginele veziculoase se caracterizeaz prin:
A. Apar vezicule pe fond eritematos la nivelul amigdalelor palatine
B. Apar eroziuni pe fond eritematos la nivelul amigdalelor i vlului palatin
C. Evoc mai degrab etiologic viral
D. Evoc mononucleoz cu EBV
E. Evoc angin herpetic cu HSV tip
17. Anginele pseudomembranoase necesit urmtoarele investiga[ii speciale:
A. Exudat faringian
B. Serologie pentru HVS tip
C. Serologie pentru EBV
D. Hemoleucograma
E. Serologie pentru virusul Coxsackie A
490
NFECLE BRONHOPULMONARE LA SUGAR S COPL
(pag. 1099-1101)
Complement simplu:
1. Diagnosticul de broniolita acut la sugar se pune pe urmtoarele cu excep[ia:
A. Tuse productiv asociat cu detres respiratorie
B. Sugar sub 2 ani
C. Raluri crepitante care evoc o bronho-alveolita
D. Apar n epidemii de iarna, de obicei virale
E. Este precedat de o faza de rinofaringit
2. Diagnosticul diferen[ial al broniolitei se face cu urmtoarele afec[iuni, cu excep[ia:
A. Tuse convulsiv
B. Cardiomiopatie
C. Pericardit
D. Cardiopatie congenital
E. nfec[ie pulmonar bacterian
3. Fac parte din criteriile de gravitate ale broniolitei urmtoarele, cu excep[ia:
A. Hipoxemia
B. Hipercapnia
C. Somnolenta
s
D. Tuse seac n cvinte
E. Polipnee superficial
4. Tratamentul n ambulatoriu al broniolitei const n:
A. Kinetoterapie respiratorie
B. Dezobstruc[ie nazal cu ser fiziologic
C. Antibioterapie ntotdeauna
D. Frac[ionarea meselor
s
E. Asociere amoxicilin - clavulinat
491
5. Diagnosticul de bronit acut la copil se pune pe urmtoarele, cu excep[ia:
A. Tuse
B. Febra
C. Raluri crepitante
D. Detres respiratorie
E. Raluri bronice
6. ndica[iile de efectuare a unei radiografii pulmonare n caz de bronit sunt, cu
excep[ia:
A. Pneumonii recidivante
B. Febr inexplicabil
C. Raluri crepitante, subcrepitante
D. Tuse febril far tahipnee
E. Suspiciune de inhalare de corp strin
7. Diagnosticul de pneumonii la copii se pune pe urmtoarele, cu excep[ia
A. Polipnee
B. Tuse
C. Febr
D. Raluri bronice la ausculta[ie
E. nsuficien[ respiratorie
8. Doza de Amoxicilin la copiii sub 3 ani este de:
A. 80-100 mg/kg/zi n 2 prize
B. 100-120 mg/zi n 3 prize
C. 80- 100 mg/zi n 3 prize
D. 100-120 mg/zi n 3 prize
E. 80-100 mg/kg/zi n 3 prize
9. Doza de Ceftriaxone la copiii mai mici de 3 ani este de:
A. 100 mg/kg/zi
B. 100 mg/zi
C. 50 mg/zi
D. 50 mg/kg/zi
E. 80-100 mg/kg/zi
492
10.Doza de Amoxicilin la copiii peste 3 ani este:
A. 80- 100 mg/kg/zi n 3 prize
B. 80-120 mg/kg/zi n 2 prize
C. 100-120 mg/zi n 3 prize
D. 100-120 mg/zi n 2 prize
E. 100-120 mg/kg/zi n 3 prize
11 .Tratamentul cu Amoxicilin pentru pneumoniile la copii dureaz:
A. 14 zile
B. 5 zile
C. 7 zile
D. 2 sptmni
E. 10 zile
12.Care este clasa de antibiotic administrat n pneumoniile la copii n caz de alergie la
peniciline:
A. Cefalosporine de genera[ia a doua
B. Macrolide
C. Carbapenemi
D. Fluoroquinolone
E. Cefalosporine de genera[ia a treia
Complement multiplu:
1. Diagnosticul de broniolita acut la sugar se pune pe:
A. Tuse productiv asociat cu detres respiratorie
B. Sugar sub 2 ani
C. Raluri crepitante care evoc o bronho - alveolit
D. Apar n epidemii de iarn, de obicei virale
E. Este precedat de o faza de rinofaringit
493
2. Diagnosticul de broniolit acut la sugar se pune pe:
A. Tuse seac asociat cu detres respiratorie
B. Sugar sub 2 luni
C. Raluri crepitante care evoc o bronho - alveolit
D. Apar n epidemii de iarn de obicei virale
E. Tuse seac asociat cu raluri sibilante
3. Diagnosticul diferen[ial al broniolitei se face cu:
A. Tuse convulsiv
B. Cardiomiopatie
C. Pericardit
D. Cardiopatie congenital
E. nfec[ie pulmonar bacterian
4. Tuea convulsiv se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Tuse uscat care este continu
B. Apare la copilul imunizat
C. Apare la copilul la care exist contaminare
D. Apare n cvinte
E. Este o boal cu care se face diagnosticul diferen[ial al broniolitei
5. Enumera[i criterii de gravitate n broniolit:
A. Hipotonie
B. Somnolen[
C. Tuse seac n cvinte
D. Hipercapnie
E. Bradipnee
6. Enumera[i criterii de gravitate n broniolit acut:
A. Hipoxemie
B. Polipnee superficial
C. Epuizare respiratorie
D. Hipertonie
E. Dificult[i de alimentare
494
7. Reprezint criterii de spitalizare n caz de broniolit:
A. Sugar de vrsta mic < 6 luni
B. Cardiopatie
C. Patologie respiratorie cronic
D. Polipnee marcat >60 respira[ii/min
E. Diflcultti de alimentatie
9 9
8. Reprezint criterii de spitalizare n caz de broniolit:
A. Somnolen[
B. Aspect toxic
C. Apnee
D. Prematuritate <35 sptmni
E. Sugar de vrsta mic < 3 luni
9. Reprezint criterii de spitalizare n caz de broniolit:
A. Dificultate de alimenta[ie - <1/3 din numrul obinuit de mese pe zi
B. Polipnee - > 60 FR/min
C. Apnee
D. nsuficien[ respiratorie
E. Vrsta sugarului < 6 luni
10.Tratamentul n ambulatoriu al broniolitei const n:
A. Kinetoterapie respiratorie
B. Dezobstruc[ie nazal cu ser fiziologic
C. Antibioterapie ntotdeauna
D. Frac[ionarea meselor
E. Asociere amoxicilin - clavulinat
11 .Tratamentul n spital al broniolitei const n:
A. Men[inerea hidratrii i nutri[iei corecte - 90-100 ml/kg/zi
B. Oxigenoterapie n caz de insuficien[ respiratorie
C. Pozi[ie procliv dorsal la 30 de grade
D. Supravegherea atent a frecven[ei respiratorii
E. Hidratare intravenoas obligatorie
495
12.Tratamentul n spital al broniolitei const n :
A. Oxigenoterapie n caz de insuficien[ respiratorie
B. Supraveghere atent a Sa02
C. Supravegherea strii hemodinamice
D. Alimenta[ie intravenoas dac alimenta[ia enteral este greu tolerat
E. Pozi[ie procliv dorsal la 60 de grade
13.Diagnosticul de bronit acut la copil se pune pe:
A. Tuse
B. Febr
C. Raluri crepitante
D. Detres respiratorie
E. Raluri bronice
14.ndica[iile de efectuare a unei radiografii pulmonare n caz de bronita sunt:
A. Pneumonii recidivante
B. Febr inexplicabil
C. Raluri crepitante, subcrepitante
D. Tuse febril far tahipnee
E. Suspiciune de inhalare de corp strin
15.Tratamentul bronitei acute a copii const n:
A. Antibioterapie n caz de febr < 38 grade Celsius
B. Tratament simptomatic al febrei
C. Dezobstruc[ie nazal cu ser fiziologic
D. Macrolide de prim inten[ie
E. Amoxicilin + acid clavulanic
16.Diagnosticul de pneumonii la copii se pune pe:
A. Polipnee
B. Tuse
C. Febr
D. Raluri bronice la ausculta[ie
E. nsuficien[ respiratorie
496
17.Criteriile de gravitate n caz de pneumonie sunt:
A. Sindrom infectios sever
9
B. nsuficien[ respiratorie
C. Vrsta peste 1 an a copilului
D. Alterarea strii generale
E. Patologie cardiac cronic
18.Tabloul clinic din pneumonia cu Streptoccoc pneumonia este :
A. Este instalat progresiv
B. Are semne generale marcate
C. Febr important
D. Erup[ie polimorf asociat
E. Poate asocia otita medie
19.Pneumonia cu Mycoplasma pneumonia prezint urmtorul tablou clinic:
A. Debut progresiv
B. Asociaz frecvent otita medie
C. Febr de intensitate mare
D. Erup[ie polimorf
E. Semne generale marcate
20.n pneumonii radiografia toracic poate eviden[ia:
A. Focarul pulmonar alveolar
B. Complica[ii ca i pleurezia
C. Pahipleurita
D. Abces
E. Caverne
21.Se pot efectua urmtoarele examinri complementare n pneumonii:
A. Hemocultura n caz de suspiciune de bacteriemie cu Mycoplasma pneumonia
B. PCR din secre[iile nazale pentru decelarea mycoplasmei
C. Hiponatremie n caz de infec[ic cu pneumococ
D. Hemogram
E. PCR
497
22.Tratamentul pneumoniilor la copilul sub 3 ani se face cu:
A. Amoxicilin n doz de 100-120 mg/kg/zi n 2 prize
B. Cefalosporine de genera[ia a doua n caz de alergie la peniciline
C. Cefotaxime n doz de 50 mg/kg/zi
D. Ceftriaxone n doz de 50 mg/kg/zi
E. Amoxicilin n doz de 80-100 mg/kg/zi n 3 prize, timp de 10 zile
23.Diagnosticul pleropneumopatiilor se pune pe:
A. Matitate la percu[ie
B. Diminuarea murmurului vezicular
C. Dureri abdominale importante
D. Radiografia toracic este irelevant
E. Hipersonoritate pulmonar
24.Diagnosticul de pleuropneumopatii se pune pe:
A. Radiografia toracic eviden[iaz revrsat pleural
B. Matitate la percu[ie
C. Radiografia toracic relev hipertransparen[a pulmonar
D. Diagnosticul este confimat de punc[ia pleural
E. Durerile abdominale nu sunt de mare amploare
25.Etiologia cea mai frecvent a pleuropneumopatiilor este dat de:
A. Pneomococ
B. Mycoplasma pneumonia
C. Streptococ beta hemolytic
D. Staflococ
E. Streptococ A
498
ALERGLE RESPRATOR LA COPL (pag. 1092-1094)
Complement simplu:
1. Care este prevalen[a astmului la copil:
A. 2-10%
B. 2-6%
C. 2-12%
D. 6-12%
E. 12%
2. Care este prevalen[a astmului la adult:
A. 2-12%
B. 6-12%
C. 2-6%
D. 10%
E. 2-10%
3. Care este sex ratio n astmul alergic:
A. 1,5-3% fete - baieti
B. 1,3- 3,3% baieti - fete
C. 1,5-3,3 baieti - fete
D. 1,5- 3,5 fete - baieti
E. 1,5- 2,3 baieti - fete
4. Sunt factori de risc endogeni pentru astmul alergic urmtorii, cu o excep[ie:
A. Stres psihologic
B. Obezitate
C. Teren genetic
D. nfec[ii respiratorii
E. Factori emo[ionali
499
5. Defini[ia astmului alergic este, cu excep[ia unei afirma[ii:
A. Astm nso[it de eczem
B. Astm nso[it de rinit alergic
C. Nu are legur cu atopia familial
D. Astm nso[it de alergie alimentar
E. Astm nso[it de rinit sezonier
6. Astmul persistent sever se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Exacerbari - >2 n ultimele 6 luni
B. Simptome nocturne - >2 nop[i /'lun
C. Simptome diurne - >2 zile/ sptmn
D. Are repercusiuni uoare asupra vie[ii
E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de ac[iune - > 4 zile/luna
7. Astmul persistent uor spre moderat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu o
cxcep[ie:
A. Exacerbri- >2 n ultimele 6 luni
B. Simptome nocturne - 1-2 nop[i /luna
C. Simptome diurne - 1-2 zile/ sptmn
D. Are repercusiuni importante asupra vie[ii
E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de ac[iune - 1 sau 2
zile/sptmn
8. Defini[ia rinitei alergice cuprinde urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Rinita cronic
B. nflama[ia mucoasei nazale indus de alergeni
C. nclude obstruc[ie nazal
D. Este nso[it de rinoree
E. Nu este nso[it de secre[ii posterioare
9. Rinita alergic cuprinde un procent de:
A. 10-20% din popula[ia general
B. 10-30% din popula[ia general
C. 20-40% din popula[ia general
D. 10-40% din popula[ia general
E. 30% din popula[ia general
500
Complement multiplu:
1. Enumera[i factori endogeni implica[i n patologia astmului alergic:
A. Teren genetic
B. Stres psihologic
C. Poluare la domiciliu
D. Obezitate
E. Factori emo[ionali
2. Enumera[i factori exogeni implica[i n patologia astmului:
A. Pneumoalergeni prezen[i n aer
B. Acarieni
C. Polen
D. Obezitate
E. Mucegai
3. Enumera[i factori exogeni implica[i n patologia astmului:
A. Tabagismul
B. Materialele de construc[ii
C. Dioxidul de azot
D. Acidul sulfuric
E. Terenul genetic
4. Definirea astmului alergic la copilul sub 36 de luni se face pe baza:
A. Orice episod dispneic cu raluri sibilante
B. Repetarea episodului dispneic de cel pu[in 5 ori de la natere
C. Este strns legat de vrsta de debut
D. Nu este legat de cauza declanatoare
E. Nu este legat de existen[a sau neexisten[a unor atopii
5. Defini[ia astmului alergic este:
A. Astm nso[it de eczem
B. Astm nso[it de rinit alergic
C. Nu are legtur cu atopia familial
D. Astm nso[it de alergie alimentar
E. Astm nso[it de rinit sezonier
6. Examinri complementare necesare pentru diagnosticarea astmului alergic
sunt:
A. Prick - test cutanat permite testarea sensibilit[ii de tip 1
B. Teste la alergeni alimentari - pneumalergeni
C. Teste la alergeni respiratori la copiii > 36 luni
D. Dozare de gE la copiii sub 36 luni
E. Teste la alergeni alimentari - trofalergen
7. Astmul intermitent se caracterizeaz prin:
A. Exacerbri - >2 n ultimele 6 luni
B. Simptome nocturne - <1 noapte /lun
C. Simptome diurne - <1 / sptmn
D. Are repercusiuni uoare asupra vie[ii
E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de ac[iune - < 1 zi/semestru
8. Astmul intermitent se caracterizeaz prin:
A. Exacerbri - 0-1/an
B. Simptome nocturne - 1-2 nop[i /lun
C. Simptome diurne - <1 / sptmn
D. Nu are repercursiimi asupra activit[ilor zilnice
E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de ac[iune - 1-2 zile/saptamana
9. Astmul persistent uor spre moderat se caracterizeaz prin:
A. Exacerbri- >2 n ultimele 6 luni
B. Simptome nocturne - <1 noapte /lun
C. Simptome diurne - 1-2 zile/ sptmn
D. Are repercusiuni uoare asupra vie[ii
E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de ac[iune - <1 zi/semestru
502
10. Astmul persistent uor spre moderat se caracterizeaz prin:
A. Exacerbri- >2 n ultimele 6 luni
B. Simptome nocturne - 1 -2nop[i /lun
C. Simptome diurne - 1-2 zile/' sptmn
D. Are repercusiuni importante asupra vie[ii
E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de ac[iune -1 sau 2
zile/sptmn
11 .Astmul persistent sever se caracterizeaz prin:
A. Exacerbri- >2 n ultimele 6 luni
B. Simptome nocturne - <1 noapte /luna
C. Simptome diurne - >2 zile/ sptmn
D. Are repercusiuni uoare asupra vie[ii
E. Administrarea de beta 2 mimetice cu durat scurt de ac[iune - > 4 zile/lun
12.Astmul persistent sever se caracterizeaz prin:
A. Exacerbri - >2 n ultimele 6 luni
B. Simptome nocturne - >2 nop[i /lun
C. Simptome diurne - 1-2 zile/ sptmn
D. Are repercusiuni importante asupra vie[ii
E. Administrarea de beta 2 mimetice cu ac[iune scurt - >4 zile/lun
13.Tratamentul astmului alergic se face n func[ie de gradul de severitate astfel:
A. Astmul intermitent - corticoizi inhalatori n doz mic
B. Astmul sever - corticoizi inhalatori n doz mare, cu sau far beta mimetice cu durat
lung de ac[iune
C. Astmul uor - corticoizi inhalatori n doz mare
D. Astmul intemitent - far tratament de fond
E. Astmul uor - corticoizi inhalatori n doz mic/medie
14. Defini[ia rinitei alergice cuprinde:
A. Rinita cronic
B. nflama[ia mucoasei nazale indusa de alergeni
C. nclude obstruc[ie nazal
D. Nu este nso[ita de rinoree
E. Nu este nso[ita de secre[ii posterioare
503
15.Defini[ia rinitei alergice cuprinde:
A. Rinita cronic
B. nflama[ia mucoasei nazale indus de alergeni
C. include prurit nazal
D. Nu poate fi asociat cu conjunctivita
E. Nu poate fi insotit de simptome bronice
16.Despre rinita alergic polenica intermitent sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu
excep[ia:
A. Debuteaz ntre 1 an i 30 de ani
B. Apare frecvent la pubertate
C. Se mai numete boala "fnului"
D. Are simptome ca: secre[ie nazal, strnut
E. Are manifestri de hipersensibilitate imediat depinznd de g G
17.Tratamentul rinitei alergice intermitente polenice cuprinde:
A. munoterapie specific
B. Evic[iune alergic
C. Antibioterapie
D. Corticoizi intravenos
E. Antihistaminice
18.Tratamentul rinitei alergice intermitente polenice const n:
A. Corticoizi inhalatori
B. Cromone
C. Decongestionante
D. Antiinflamatorii nesteroidiene
E. Antialgice
19.Despre rinita alergic persistent sunt adevrate afirma[iile:
A. Este indus de expunerea cronic a pacientului sensibilizat la alergeni
B. Simptomele sunt prezente >4 zile/sptmn timp de cel pu[in 4 sptmni
C. nso[it de strnut, rinoree
D. Pruritul nazal este mai important ca n rinita intermitent
E. Are o prevalen[ ntre 10-40%
504
ASTMUL LA COPL (pag. 1095-1098)
Complement simplu :
1. Astmul moderat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Puls paradoxal - absent
B. PEF- 60- 80
C. Pa02- >60 mmHg
D. PaC02< 45 mmHg
E. Sa02-90-95%
2. Astmul uor se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Puls paradoxal- absent
B. PEF>80%
C. Pa(!)2- normal
D. PaC02> 45 mmHg
E. Sa02->95%
3. Astmul uor se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Dispnee - la mers
B. Vorbire - normal
C. Stare de contien[ - agita[ie de obicei
D. Utilizarea muchilor accesori - neobinuit
E. Raluri sibilante - moderate
4. Astmul sever se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Dispnee - alimenta[ie imposibil
B. Vorbire - normal
C. Stare de contien[ - agita[ie de obicei
D. Utilizarea muchilor accesori - obinuit
E. Raluri sibilante - importante
5. minen[a de stop respirator se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Somnolen[
B. Confuzie
C. Asinergie toraco-abdominal
D. Bradicardie
E. Raluri sibilante importante
6. Astmul sever se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Puls paradoxal - prezent
B. PEF<- 60
C. Pa02- <60 mmHg
D. PaC02< 45 mmHg
E. Sa02-<90%
7. Astmul necontrolat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Simptome diurne >6/ sptmn
B. Limitarea activit[ilor
C. Simptome nocturne
D. Utilizarea beta 2 agonitilor - <2/ sptmn
E. VEMS/PEF- sczut
8. Tratamentul crizei de astm nu se va face cu:
A. Oxigenoterapie
B. Nebulizri cu beta 2 mimetice sau cu ac[iune scurt timp de 30 min
C. Corticoterapie general
D. Anticolinergice
E. Poate necesita ventila[ie mecanic
Complement multiplu:
1. Astmul uor se caracterizeaz prin:
A. Dispnee - la mers
B. Vorbire - fraze izolate
C. Stare de contien[ - agita[ie posibil
D. Utilizarea muchilor accesori - neobinuit
E. Raluri sibilante - absente
506
2. Astmul uor se caracterizeaz prin:
A. Puls paradoxal- absent
B. PEF<80%
C. Pa02- normal
D. PaC02< 45 mmHg
E. Sa02-90-95%
3. Astmul uor se caracterizeaz prin:
A. Dispnee - la mers
B. Vorbire - normal
C. Stare de contien[ - agita[ie de obicei
D. Utilizarea muchilor accesori - neobinuit
E. Raluri sibilante - moderate
4. Astmul uor se caracterizeaz prin:
A. Puls paradoxal - poate fi prezent
B. PEF>80%
C. Pa02- normal
D. PaC02> 45 mmHg F. Sa02->95%
5. Astmul moderat se caracterizeaz prin:
A. Puls paradoxal - absent
B. PEF - 60- 80
C. Pa02 - >60 mmHg
D. PaC02< 45 mmHg
E. Sa02 - 90-95%
6. Astmul moderat se caracterizeaz prin:
A. Dispnee - dificult[i de alimenta[ie, sugar prea linitit, sunete mai scurte
B. Vorbire - normal
C. Stare de contien[ - agita[ie de obicei
D. Utilizarea muchilor accesori - obinuit
E. Raluri sibilante - moderate
507
Astmul sever se caracterizeaza prin:
Dispnee- in repaus
Vorbire- cuvinte izolate
Stare de contienta- agitatie de obicei
Utilizarea muchilor accesori- neobinuita
Raluri sibilante- moderate
8. Astmul sever se caracterizeaz prin:
A. Dispnee - alimenta[ie imposibil
B. Vorbire - normal
C. Stare de contien[ - agita[ie de obicei
D. Utilizarea muchilor accesori - obinuit
E. Raluri sibilante - importante
9. minen[a de stop respirator se caracterizeaz prin:
A. Somnolen[
B. Confuzie
-C. Asinergie toraco-abdominal
D. Tahicardie
E. Raluri sibilante importante
10. minen[a de stop respirator se caracterizeaz prin:
A. Absen[a pulsului paradoxal care sugereaz epuizare respiratorie
B. Silentium la ausculta[ie
C. Frecven[ respiratorie >30/ min
D. De obicei agita[ie
E. Confuzie
11 .Astmul sever se caracterizeaz prin:
A. Puls paradoxal - present
B. PEF<- 60%
C. Pa02- >60 mmHg
D. PaC02< 45 mmHg
E. Sa02-<90%
508
12. Astmul controlat se caracterizeaz prin:
A. Simptome diurne - <=2/ sptmn
B. Limitarea activit[ilor - da
C. Simptome nocturne - niciunul
D. Utilizarea beta 2 agonitilor - <=2/ sptmn
E. VEMS/PEF - normal
13. Astmul par[ial controlat se caracterizeaz prin:
A. Simptome diurne - <=2/ sptmn
B. Limitarea activit[ilor - da
C. Simptome nocturne - da
D. Utilizarea beta 2 agonitilor - >2/ sptmn
E. VEMS/PEF- normal
14. Astmul necontrolat se caracterizeaz prin:
A. Simptome diurne > 6/ sptmn
B. Limitarea activit[ilor - da
C. Simptome nocturne - da
D. Utilizarea beta 2 agonitilor - <2/ sptmn
E. VEMS/PEF- sczut
15.Tratamentul crizei de astm se va face cu:
A. Oxigenoterapie
B. Nebulizri cu beta 2 mimetice cu ac[iune scurt timp de 30 min
C. Corticoterapie general
D. Anticolinergice
E. Nu poate necesita ventila[ie mecanic
16.Criza de astm sever se caracterizeaz prin:
A. PEF<60% din valoarea teoretic
B. Semne clinice importante
C. Tratamentul poate dura 1-3 ore
D. Ameliorarea bun dup 1 or de tratament
E. Tratamentul se face cu beta 2 adrenergice cu ac[iune rapid, anticolinergice,
corticoterapie general
09
17.Tratamentul de fond al astmului cuprinde:
A. Antileucotriene
B. Corticosteroizi
C. Betablocante
D. Alfa mimetice
E. Beta 2 adrenergice cu ac[iune lung
510
NFECLE URNARE LA COPL. LEUCOCTURA (pag. 1105-1106)
Complement simplu:
1. Scintigrafia renal cu DM SA se poate face la un interval de:
A. 6 ani de la infec[ie
B. 6 luni de la infec[ie
C. 1 lun de la infec[ie
D. 3 luni de la infec[ie
5
E. 6 sptmni de la infec[ie
2. Diagnosticul de pielonefrit este confirmat n caz de leucociturie de: A. Peste 10
4
/ml
Peste 10
3
/ml
Peste 10/ml Peste 10
4
/dl Sub 10
5
/ml
3. Diagnosticul de pieonefrit este confirmat de prezen[a unei bacteriurii unice
de:
A. Peste 10
3
/ml
B. Peste 10
4
/ml
C. Peste 10
5
/ml
D. Peste 10
4
/1
E. Peste 10
5
/1
Spitalizarea copilului cu pielonefrit se face la vrsta de:
Sub 3 ani
Sub 1 an
Sub 6 luni
Sub 3 luni
Sub 2 ani
511
5. Tratamentul antibiotic n caz de pielonefrit dureaz:
A. 2 sptmni
B. O lun
C. 14 zile
D. 5 zile
E. 10 zile
6. Care este doza de Ceftriaxon administrat la copiii cu pielonefrit?
A. 2g/zi
B. 50 mg/zi
C. 50 mg/kgc/zi
D. lg/kgc/zi
E. 50 mg/kgc/zi n 2 prize
7. Care este doza de amoxicilin administrat la copiii cu pielonefrit?
A. 50 mg/kgc/zi, doz unic
B. 100 mg/kgc/zi n doz unic
C. 100 mg/kgc/zi n 2-3 doze, far a depi 3g/zi
D. lOOmg/kgc/zi n 3-4 doze, far a depi 4g/zi
E. lOOmg/kgc/zi n 3-4 doze, far a depi 1 g/zi
8. Doza de Gentamicin administrat la copiii cu pielonefrit este de:
A. 3g/zi
B. 3 mg/kgc/zi p.o o dat pe zi
C. 3mg/zi iv, im doz unic
D. 3 mg/kgc/zi iv, im, n 2 prize
E. 3 mg/kgc/zi iv, im doz unic
Complement multiplu:
1. Semne func[ionale urinare ale pielonefritei sunt:
A. Disurie
B. Oliguria
C. Febr
D. Urina urt mirositoare
E. Polakiurie
512
2. Diagnosticul clinic al pielonefritei poate fi pus pe:
A. Febr
B. Dureri lombare - apar ntotdeauna
C. Febr
D. Vrsturi
E. Disurie
3. Elemente care fac parte din tabloul clinic al pielonefritei sunt:
A. Tegumente palide
B. Dureri lombare - inconstante
C. Alterarea strii generale - apare ntotdeauna
D. Polakiurie
E. Disurie
4. Elemente care fac parte din tabloul clinic al pielonefritei sunt:
A. Tegumente marmorate
B. Hipotensiune
C. Vrsturile nu apar n pielonefrite
D. Dureri lombare - constant
E. Nu apar tulburri hemodinamice
5. Bandeleta urinar identific prezen[a urmtoarelor elemente:
A. Leucocituriei
B. Hematuriei
C. Eozinofilelor
D. Glicozurie
E. Nitri[i prezen[i
6. Care sunt excep[iile care nu exclud diagnosticul de infec[ie urinar n cazul n care
bandeleta urinar este negativ:
A. Sugarii sub 3 sptmni
B. Antibioterapie
C. Copii sub 3 ani
D. Leucocitoza
E. Leucopenie
513
7. Ecografia renal n caz de pielonefrit poate eviden[ia:
A. Abces renal
B. Reflux vezico-uretral
C. Anomalii de ci excretoare
D. Uropatie subiacent
E. Se practic n cazuri excep[ionale
8. Despre cistografia retrograd sunt adevrate afirma[iile, cu excep[ia:
A. Se realizeaz ntotdeauna la primul episod de pielonefrit, fiind o metod de
diagnostic eficient
B. Se efectueaz la 6 luni de la infec[ie
C. Se efectueaz n caz de dilatare uretral
D. Se efectueaz n caz de dilatare pielocalceal
E. Nu necesit repetarea n caz de recidiv a infec[iei
9. Hemocultura se recolteaz n pielonefrit n caz de:
A. Afebrilitate
B. Tulburri hidro-electrolitice
C. Frisoane
D. Tulburri hemodinamice
E. Se recolteaz la orice pacient cu pielonefrit
10.Enumera[i examinrile complementare care ajut la diagnosticarea pielonefritei:
A. Sumarul de urina
B. Urocultura
C. Hemograma care eviden[iaz leucocitoza cu polinucleare sczute
D. Hemocultura n caz de afebrilitate
E. Procalcitonina crescut
11 .Enumera[i examinrile complementare care ajut la diagnosticarea pielonefritei:
A. PCR
B. Cistografia retrograd la to[i pacien[ii
C. Examenul sumar de urin
D. Scintigrafia renal cu DMSA de la primele ore ale diagnosticrii
E. Hemocultura n caz de bacteriemie
514
12.Asocierea de aminoglicozid n tratamentul pielonefritei se face n cazurile:
A. Vrsta > 3 ani
B. Uropatie malformativ cunoscut
C. Sepsis
D. Nu se asociaz niciodat
E. Vrsta > 3 luni
13.Tratamentul oral de ntre[inere n pielonefrite se face cu:
A. Cotrimoxazol
B. Fluoroquinolone la sugar
C. Aminoglicozide
D. Cefixim
E. Ceftriaxone
14. Tratamentul oral de ntre[inere n pielonefrite se face cu:
A. Cefixim la sugari sub 6 luni
B. Cotrimoxazol de la 6 luni
C. Gentamicina n doz de 3 mg/zi
D. Cefixim de la 6 luni
E. Fluoroquinolone la adolescent
15.Diagnosticul de cistit se pune pe:
A. Dureri lombare
B. Sindrom inflamator prezent
C. Absen[a febrei
D. Di surie, polakiurie
E. ncontinenta urinar
515
BOL DE NUTRE LA COPL DABETUL ZAHARAT TP S LA COPL (pag. 1109-
1112 )
Complement simplu:
1. Sindromul cardinal cuprinde urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Polifagie
B. Cretere n greutate
C. Polidipsie
D. Poliurie osmotic
E. Scdere n greutate
2. n cetoacidoza diabetic se ntlnesc urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Dispnee
B. Deshidratare global
C. Polipnee
D. Gre[uri
E. Astenie
3. n cetoacidoza diabetic se ntlnesc urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Polipnee
B. Respira[ie Kussmaul
C. Dureri abdominale
D. Vrsaturi
E. Tulburri de contien[ apar ntotdeauna
4. Diagnosticul de confirmare a diabetului zaharat se face prin:
A. O glicemic a jeun > 7 mmol/1
B. Glicozurie i cetonuie
C. 2 glicemii a jeun > 11 mmol/1
D. Glicemic plasmatic < 11 mmol/1
E. Glicemie plasmatic < 7 mmol/1
516
5. nsulinodependen[a este confirmat de valoarea foarte redus a :
A. nsulinemia i peptidul C
B. Glucagonemia
C. Amilazemia
D. Lipazemia
E. PCR
6. Fac parte din criterii de severitate a diabetului urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Acidoza sever[
B. Vrsta < 5 ani
C. Tulburri hemodinamicc
D. Tulburri de contien[
E. Hipercapnie
Fac parte din criterii de severitate ale diabetului urmtoarele, cu o excep[ie:
Deshidratare sever
Alcaloz sever
Hipocapnie
PaC02<l 5mmol/l
Tulburri hemodinamice
8. Care este un semn neuroglicopenic al hipoglicemiei?
A. Tahicardie
B. Convulsii
C. Tremurturi
D. Anxietate
E. Transpira[ii
9. Este un semn adrenergic al hipoglicemiei:
A. Astenie
B. Convulsii
C. Tulburri de vorbire
D. Parestezii
E. Tulburri de vedere
517
lO.Nivelul Hb glicozurate trebuie men[inut la nivelul:
A. > 7,5% .
B. <7,5%
C. <5%
D. <75%
E. <2.5%
Complement multiplu:
1. Sindromul cardinal din DZ cuprinde:
A. Oliguria
B. Polidipsie
C. Poliurie osmotic datorit hematuriei
D. Scdere n greutate
E. Polifagie
2. Cetoacidoza cuprinde urmtoarele:
A. Polipnee
B. Dispnee
C. Respira[ie Kussmaul
D. Astenie
E. Bradicardie
3. Cetoacidoza cuprinde urmtoarele:
A. Gre[uri
B. Dureri abdominale
C. Tulburri de contien[ - ntotdeauna
D. Com - ntotdeauna
E. Deshidratare global
4. Cetoacidoza cuprinde urmtoarele:
A. Vrsturi
B. Polipnee
C. Bradipnee
D. Bradicardie
E. Astenie
518
5. Diagnosticul de confirmare al diabetului zaharat se face prin:
A. Glicemie plasmatic>l 10 mmol/1
B. Glicemie plasmatic> 7 mmol/1
C. Glicemie plasmatic> 11 mmol/1
D. Glicozurie+ cetonurie
E. 2 glicemii a jeun >7 mmol/1
6. Caracterul autoimunal DZ este confirmat de:
A. Anticorpi anti GAD
B. Anticorpi anti A-1B
C. Anticorpi antiinsulin
D. Anticorpi anti celule - insulare
E. Anticorpi antiglucagon
7. Fac parte din criteriile de severitate ale DZ:
A. Alcaloza sever
B. Deshidratarea
C. Tulburri hemodinamice
D. Vrsta < 10 ani
E. Hipocapnia
8. Fac parte din criteriile de severitate ale diabetului zaharat:
A. Vrsta < 5 ani
B. Hiperglicemii neglijate
C. Alcaloza
D. Hipercapnia
E. Tulburri de contien[
9. onograma din cetoacidoza diabetic are urmtoarele modificri:
A. Hipersodemie
B. Hiposideremie
C. Hipopotasemie
D. Hiperpotasemie
E. Hiposodemie
10.Managementul ini[ial al cetoacidozei cuprinde:
A. Na C 9%o- 30 ml/kgc/30 min
B. KC1
C. nsulin i.v continuu
D. nsulin 0,5 Ul/kg/h
E. NaCl 9%o 20 ml/kg/20 min
11 .Monitorizarea pacien[ilor cu cetoacidoz cuprinde:
A. Gliccmii din sngele capilar
B. Gazometrie
C. HLG
D. lonogram seric
E. PCR
12.Hipoglicemia din diabetul zaharat prezint urmtoarele semne adrenergice:
A. Bradicardie
B. Anxietate
C. Transpira[ii
D. Convulsii
E. Tulburri de echilibru
13.Hipoglicemia din diabetul zaharat prezint urmtoarele semne adrenergice:
A. Tahicardie
B. Tulburri de vorbire
C. Tulburri de vedere
D. Parestezii
E. Tremurturi
14. Hipoglicemia din diabetul zaharat prezint urmtoarele semne neuroglicopenice:
A. Astenie
B. Anxietate
C. Transpira[ii
D. Convulsii
E. Tulburri de echilibru
520
15.Hipoglicemia din diabetul zaharat prezint urmtoarele semne neuroglicopenice:
A. Tulburri de vorbire
B. Tulburri de contien[
C. Parestezii
D. Tremurturi
E. Tulburri de vedere
16.Managementul hipoglicemiei const n:
A. p.o- numai glucide cu absorb[ie rapid
B. p.o- numai glucide cu absorb[ie lent
C. i.v- glucagon
D. Glucoza 30% iv
E. p.o- glucide cu absorb[ie rapid i lent
17.Fac parte din complica[ii pe termen lung al DZ:
A. Retinopatia
B. Neuropatia
C. Hepatopatia
D. Nefropatia
E. nsuficien[a respiratorie
18. Ra[ia caloric la pacien[ii cu diabet zaharat const n:
A. 50% proteine
B. 30% lipide
C. 30% glucide cu absorb[ie lent
D. Limitarea glucidelor cu absorb[ie rapid
E. 20 % proteine
19. Schema de insulin la copii cu diabet zaharat autonomi este:
A. 2- 3 injec[ii/zi
B. nsulin cu ac[iune rapid nainte de mese
C. Gustare ora 10
D. nsulina cu ac[iune lent seara
E. Doza total de insulin 1 Ul/kg/zi
OBEZTATEA LA COPL (pag. 1121-1122) Complement simplu:
1. Obezitatea de gradul 1 se definete la un copil printr-un MC superior:
A. Percent lei 67
B. Percent lei 90
C. Percent lei 97
D. Percent lei 98
E. Percent lei 95
2. Obezitatea de gradul 2 se definete printr-un MC care depete:
A. 20 kg/m
2
B. 30kg/m
2
C. 50 kg/ m
2
D. 25 kg/ m
2
E. 35 kg/m
2
3. Care este prevalen[a obezit[ii la vrstele 3-10 ani?
A. 21,2%
B. 35%
C. 30%
D. 15%
E. 16,5%
4. Care este prevalen[a obezit[ii la vrsta de 11-14 ani:
A. 21,2%
B.16, 5%
C. 15%
D. 25%
E. 20%
522
Complement multiplu:
1. Enumera[i complica[iile cardiovasculare i metabolice ale obezit[ii:
A. Hipotensiunea arterial
B. Steatoz hepatic
C. HTA
D. Dislipidemii
E. Trigliceride normale
2. Enumera[i complica[iile cardiovasculare i metabolice ale obezit[ii:
A. Hiperinsulinism
B. nsulin-rezisten[
C. HTA
D. Hiper HDL-colesterol
E. Steatoz hepatic
3. Pot fi complica[ii ale obezit[ii:
A. Astmul bronic
B. Sindromul de apnee obstructiv de somn
C. Emfizemul pulmonar
D. Fibroza pulmonar
E. HTA
4. Pot fi complica[ii ale obezit[ii:
A. Epifizita oldului
B. Genu- valgum
C. Adipomastia
D. Tulburri depresive nu pot aprea
E. Steatoz hepatic
5, Enumera[i afec[iuni care pot da obezitate:
A. Hipertiroidism
B. Hipercorticism
C. Sindromul Prader Wili
D. Hipotiroidism
E. Anorexie
EVALUAREA S NGRJREA NOU-NSCUTULU LA TERMEN
(pag. 1031-1034)
Complement simplu:
1. Care este greutatea normal a unui nou-nscut?
A. 2000g
B. 2500g
C. 3000g
D. 5000g
E. ntre 2200 i 2500g
2. Care este lungimea normal a nou-nscutului?
A. 70 cm
B. 65 cm
C. 40 cm
D. Nu exist o lungime normal
E. 50 cm
3. Sunt datele care trebuie cunoscute n legur cu istoricul sarcinii, cu o excep[ie:
A. Serologia HV maternal
B. Serologia HBV maternal
C. Rezultatul ecografiilor prenatale
D. Paritatea nu intereseaz
E. Rh-ul mamei
4. Referitor la scorul Apgar 2 puncte se acord pentru urmtoarele, cu o singur
excep[ie:
A. Frecven[ cardiac - peste 100 batai pe minut (bpm )
B. Respira[ie - normal
C. Culoare - cianoza extremit[ilor
D. Flectarea celor 4 membre
E. Reactivitate - puternic
524
5. Referitor la scorul Apgar 1 punct se acord pentru urmtoarele, cu o excep[ie:
A. Frecven[ cardiac - sub 100 bbm
B. Respira[ie - normal
C. Culoare - cianoza extremit[ilor
D. Flectarea membrelor inferioare
E. Reactivitate - slab
6. mediat dupa natere, nou- nscutului i se vor administra, cu excep[ia:
A. Vitamin K
B. Vitamin D
C. Colir oftalmic antibiotic
D. Punere la sn
E. Primul biberon n primele ore
7. Bolile cele mai frecvente depistabile n primele zile de la natere care au tratament
accesibil sunt, cu o excep[ie:
A. Hipotiroidisin congenital
B. Hiperplazie congenital de suprarenale
C. Sindromul Down
D. Fenilcetonurie
E. Mucoviscidoz
Prematuritatea este definit ca vrsta gesta[ional sub:
28 s
36 s 39 s
37 s 32 s
9. Prematuritatea foarte mare este, la o vrst gestatinal, sub:
A. 32 s
B. 37 s
C. 35 s
D. 34s
E. 28 s
525
lO.Prematuritaea mare este la o vrsta gestatinal:
A. 28-32 s
B. Sub 37 s
C. Sub 35 s
D. Sub 28 s
E. Sub 27 s
11.Cauze pentru retard de cretere intrauterin pot fi, cu o excep[ie:
A. Vrsta mamei <20 ani
B. Vrsta mamei>30 ani
C. Hipertensiune arterial a mamei
D. Anomalii de pozi[ie a placentci
E. nfec[ii fetale
5
Complement multiplu:
1. Care sunt datele care trebuie cunoscute n legtur cu istoricul sarcinii?
A. Paritatea
B. Grupa sanguine ABO
C. Rh-ul mamei nu are importan[
D. Medicamentele administrate n sarcin
E. Prezen[a sau absen[a intravaginal a streptococului B
2. Care sunt datele care trebuie cunoscute n legtur cu istoricul sarcinii?
A. Serologia HV materna!
B. Seroligia HBV maternal
C. Rezultatul ecografiilor prenale
D. Paritatea nu intereseaz
E. Rh-ul mamei
526
3. Care sunt datele care trebuie cunoscute n legtur cu naterea?
A. Prezenta[ia ftului nu influen[eaz naterea
B. Caracteristicile lichidului amniotic
C. Durata rupturii membranelor
D. Administrarea de antibiotic n timpul travaliului nu poate influen[a copilul
E. Ritmul cardiac fetal
4. Referitor la scorul Apgar 2 puncte se acord pentru:
A. Frecven[ cardiac - sub 1 OObbm
B. Respira[ie - normal
C. Culoare - roz
D. Flectarea membrelor inferioare
E. Reactivitate - puternic
5. Referitor la scorul Apgar 2 puncte se acord pentru:
A. Frecven[ cardiac - peste 1 OObbm
B. Respira[ie - normal
C. Culoare - cianoza extremit[ilor
D. Flectarea celor 4 membre
E. Reactivitate - puternic
6. Referitor la scorul Apgar 1 punct se acord pentru:
A. Frecven[ cardiac - peste 1 OObbm
B. Respira[ie - neregulat
C. Culoare - cianoza extremit[ilor
D. Flectarea celor 4 membre
E. Reactivitate - slab
7. Referitor la scorul Apgar 1 punct se acord pentru:
A. Frecven[ cardiac - sub 1 OObbm
B. Respira[ie normal
C. Culoare - cianoza extremit[ilor
D. Flectarea membrelor inferioare
E. Reactivitate - slab
8. La examenul cardio-vascular la natere se pot decela:
A. Auscultarea unui suflu
B. Ausculta[ie pulmonar - FR < 30/min
C. Timpul de recolorare cutanat - normal > 30 s
D. Absen[a pauzelor respiratorii mai mari de 10 s
E. Anomalii ale pulsurilor
9. Managementul nou-nscutului n primele zile const n:
A. Supravegherea curbei ponderale - nou-nscutul pierde 20% din greutatea ini[ial n
primele 10 zile
B. Verificarea calit[ii alimenta[iei
C. Depistarea celor mai frecvente boli congenitale
D. Examinarea clinica la ieirea din maternitate
E. Depistarea precoce a icterului
10.Enumera[i bolile cele mai frecvente depistabile n primele zile de la natere care au
tratament accesibil:
A. Hipotiroidism congenital
B. Hiperplazie congenital de suprarenale
C. Sindromul Down
D. Fenilcetonurie
E. Mucoviscidoza
11 .Despre infec[ia materno-fetal sunt adevrate:
A. Germenii cei mai frecven[i- Stafilococ, Streptococ A
B. Riscul cel mare este n caz de rupturi premature de membrane
C. Trebuie s se ia n considerare n caz de orice prematuritate inexplicabil
D. Tratamentul de prim inten[ie - dubla antibioterapie
E. Depistarea semnelor de instabilitate hemodinamic
12.Tripla antibioterapie n cazul de infec[ie materno-fetal se face cu:
A. Cefalosporina de genera[ia a doua
B. Cefalosporina de genera[ia a treia
C. Aminoglicozid
D. Macrolid
E. Ampicilin
528
13.Enumera[i riscurile la care sunt supui prematurii:
A. Risc de detres respiratorie - imaturitatea surfactantului nainte de
sptmna 32
B. Risc digestiv - imaturitate intestinal
C. Risc infec[ios- indiferent de vrsta gesta[ional
D. Risc hemodinamic - persisten[a canalului arterial
E. Risc major de hipotermie
14.Cauze pentru retard de cretere intrauterin pot fi:
A. Vrsta mamei < 20 ani
B. Vrsta mamei >30 ani
C. Hipertensiune arterial a mamei
D. Anomalii de pozi[ie a placentei
E. nfec[ii fetale
15.Cauze pentru retard de cretere intrauterin pot fi:
A. nfec[ii cu toxoplasm
B. Anomalii cromozomiale
C. Sarcin unic
D. nfarct de placent
E. Tromboz de placent
16.Enumera[i cauzele pricipale ale depresei respiratorii neonatale:
A. nfec[ie pulmonar
B. Cardiopatie congenital
C. Boala membranelor hialine - poate aprea la to[i nou-nscu[ii
D. Pneumothorax
E. nhalare de lichid amniotic
17.Diabetul gesta[ional poate duce la :
A. Hiperglicemii neonatale - principalul risc
B. Prematuritate
C. Macrosomie
D. Risc de traumatism obstetrical din cauza greut[ii ftului
E. Moartea ftului n uter
MEDCN NTERN
LUPUSUL ERTEMATOS DSEMNAT. SNDROMUL ANTFOSFOLPDC (pag. 1138-
1142);
1. Referitor la Lupusl sistemic, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Boala sistemic prin excelen[
B. Afecteaz n principal femeile peste 45 ani
C. Autoimunitatea este ndreptat
D. Poate fi indus de medicamente
E. Debutul poate fi brusc
2. Urmtoarele reprezint criterii de diagnostic n LED, cu excep[ia:
A. Rash malar
B. Artrit eroziv
C. Fotosensibilatate
D. Pleurezie
E. Pericardit
3. Afectarea hematologic n LED este caracterizat de urmtoarele:
A. Anemie normocrom normocitar
B. Leucopenie < 5G/L constat de 2 ori
C. Trombopenie < 150 G/L
D. Limfopenie <1,8 G/L constat de 2 ori
E. Anemie hemolitic autoimun
4. Anomaliile imunologice asociate LED sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Anticorp anti-AND nativ
B. Anticorp anti -Ro
C. Anticorp anti-Sm
D. Anticorpi anticardiolipin
E. Anticoagulant lupic
530
5. Afectarea cutanat n lupus este caracterizat de urmtoarele:
A. Este monomorfa
B. Asociaz vasculita a vaselor mari
C. Se distinge doar lupus acut
D. Frecven[a este de 60-75%
E. Depozite de complement sunt prezente doar n pielea cu leziuni
6. Artralgii i artrite n LED sunt caracterizate de:
A. Frecven[a este de 10-30%
B. Afecteaz articula[iile mari
C. Sunt forme cronice n general
D. Afecteaz frecvent oldul su umrul
E. Afecteaz frecvent articula[iile mici i mijlocii
7. Afectarea sistemului nervos n LED, este caracterizat de urmtoarele afirma[ii, cu
excep[ia:
A. Cefalee migrenoas
B. Epilepsie
C. Coree
D. Mielit
E. Polinevrit multiplex
8. Urmtoarele afirma[ii caracterizeaz anticorpii antifosfolipidici:
A. Anticoagulantul lupic
B. Anti-beta-2-glicoproteina 1
C. Anticardiolipinele
D. Toate afirma[iile sunt adevrate
E. Nici o afirma[ie nu este adevrat
9. Care din urmtoarele afirma[ii definesc un eveniment obstetrical n LED?
A. Cel pu[in- o natere prematur nainte de sptmna a 36-a de sarcin
B. < 3 avorturi spontane consecutiv
C. Cel pu[in o moarte fetal nainte de sptmna a 10-a de sarcina cu ft normal la
autopsie
D. Mai multe episoade de tromboz venoas profund
E. Nou-nscut morfologic anormal n legtur cu o preeclamsie
10. Bilan[ul ini[ial n lupus urmrete urmtoarele criterii:
A. Electroforeza proteinelor urinare
B. Proteina C reactiv
C. Ecografie abdominal
D. Computer tomografie toracic
E. Test Coomb globular
1 l.Care din urmtoarele afirma[ii caracterizeaz LED?
A. Este favorizat de administrarea de anticoncep[ionale progesteronice
B. Este favorizat de consumul de contraceptive cu cantitate mic de estrogen
C. Este favorizat de traumatisme
D. Este favorizat de consumul de contraceptive cu cantitate mare de estrogen
E. Este favorizat de medicamente (blocante de Ca)
12.Ncfropatia lupic este caracterizat de urmtoarele anomalii histologice:
A. Clasa 6 - fibroz difuz
B. Clasa 3 - afectare mezangial
C. Clasa 2 - leziuni glomerulare minime
D. Clasa 4- glomerulonefrit extraraembranoas
E. Clasa 5- leziuni proliferative focale
532
Complement multiplu:
1. Care din urmtoarele afirma[ii despre afecatarea cutanat n LED sunt adevrate?
A. Orice leziune cutanat trebuie biopsiat
B. Lupusul acut i cel subacut se limiteaz la afectarea cutanat exclusiv
C. Biopsia eviden[iaz modificri histologice doar n [esutul sntos
D. Examinarea n F eviden[iaz depozite de g G i gM
E. Vasculita n aceast patologie afecteaz vasele mijlocii
2. Afectarea hematologic n LED este caracterizat de :
A. Poliadenopatia cervical este rar
B. Splenomegalie
C. Leucopenia apare n puseu de activitate
D. Purpura trombocitopenic
E. Anemie hemotic autoimun
3.Care din urmtoarele afirma[ii fac parte din criteriile ARA hematologice, de diagnostic
al LED?
A. Anemie hemolitic autoimun
B. Trombopenie < 100G/L
C. Limfopenie < 1.5G/L constant de 2 ori
D. Titrai anormal de AAN
E. Leucocitoz> lOOg/L
4. Care din urmtoarele afirma[ii referitoare la imunologia LED sunt adevrate?
A. A AN sunt prezen[i la 95% din LED
B. AAN sunt specifici LED
C. Anti ADN sunt specifici LED
D. Anti-ECT prezen[i n diferite colagenoze
E. Antihistonele sunt asociate cu lupusul indus medicamentos
533
5. Bilan[ul n LED include:
A. Radiografie toracic
B. Biopsii cutanate doar din [esutul afectat
C. Examinare RMN cerebral
D. Punc[ie articular
E. EKG sistematic indiferent de simptomatologie
6. Care din urmtoarele reprezint criterii ARA imunologice?
A. Serologia sifilisului disociat
B. Anticorpi anti- Adn nativ
C. Anticorpi anti- SM
D. Antirombina
E. Anticogulantul lupic
7. Care din urmtorii sunt factori predictivi ai puseelor de LED?
A. C5
B. AAN
C. C3-C4-CH-50
D. Anti-ADN
E. Anti-ECT
8. Diagnosticul diferen[ial al lupusului se face cu sclerodermia, lund n considerare,
urmtoarele:
A. Raynaud sever
B. Anti-scl70
C. Artrite
D. Sjogren
E. Anti -ECT de tip centromer
9. Monitorizarea pacientul cu lupus trebuie s [in seama de urmtoarele criterii:
A. Control oftalmologie anul sub hidroxicloroxhin
B. Dozarea AAN
C. Anticorpi anti-ADN se normalizeaz
D. Creterea frac[iunilor C3
E. Normalizarea frac[iunilor C4 si CH 50
534
10. Criteriile ACR folosite n diagnosticul LED, sunt reprezentate de:
A. Titrul normal de AAN
B. Artrite erozive
C. Fotosensibilitate
D. Convulsii
E. Ulcera[ii ale mucoasei esofagiene
1 l.Care din urmtoarele pot reprezenta afectare cutanat n LED?
A. Alopecie
B. Depozite de complement la nivelul jonc[iunii dermo-epidermic
C. Prezente n 60-70% din cazuri
D. Fotosensibilitate
E. Leziuni i la nivelul pielii sntoase
12.Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre afectarea renal din LED:
A. Leziunile din clasele 2, 3, 4 necesit tratament imunosupresor
B. PBR are rol diagnostic n lupus
C. Leziunile din clasele 4 i 5 justific tratament imunosupresor
D. Afectarea clasic este sindromul nefrotic pur
E. Depozite lg A n 1F
13. Afectarea sistemului nervos n lupus se caracteriezeaz prin:
A. Cefalee neobinuit
B. Tromboflebit cerebral
C. Nu asociaz epilepsie
D. Polinevrite multiplex
E. Poate mima o scleroz multipl
14.n timpului puseului de lupus urmtorii parametrii imunologici pot fi afecta[i:
A. Frac[iunile de C3 scad
9
B. Falsa serologie VDRL pozitiv
C. Anticardiolipine g A
D. Posibil deficit ereditar de C4
E. Hipogamaglobulinemie
535
15.Sindromul antifosfolipidic poate fi caracterizat de:
A. nsuficien[a aortic
B. Endocardita Libman-Sachs
C. Livedo cutanat
D. Trombopenie central
E. Falsa serologie VDRL pozitiv
16. Afectarea pulmonar din LED, se caracterizeaz prin :
A. Embolie pulmonar
B. Afectare intersti[ial fibrozant frecvent
C. HTAP
D. Pleurezie trasudativ
E. Pleurezie exudativ
17.Diagnosticul diferen[ial al lupusului se face cu :
A. Granulomatoza Wegener
B. Boala Horton
C. Sclerodermie
D. Poliarterita nodoas
E. Poliartrita reumatoid
18. Bilan[ul ini[ial n lupus cuprinde:
A. AAN '
B. Anti-ADN
C. Hemoleucograma
D. Transaminaze
E. Proteinurie
536
PATOLOG AUTOMUNE (pag. 1136-1137)
Complement simplu:
1. Anticorpii antihistone sunt caracteristici:
A. Sindrom Sjogren
B. Polimiozitei
C. Sclerodermiei
D. Boala Wegener
E. Lupusului indus medicamentos
2. Boala Waldenstrom este caracterizat de:
A. gM
B. gG
C. g A
D. gD
E. Complement sczut
3. Anticorpii Anti-ADN sunt caracteristici urmtoarelor afec[iuni imunologice:
A. CREST
B. Poliartrit reumatoid
C. Lupus eritematos
D. Polimiozita
E. Boala mixt de [esut conjunctiv
4. Care din urmtoarele afirma[ii reprezint principii de tratament i sugereaz
necesitatea monitorizrii pe termen lung n patologiile autoimune?
A. munosupresoarele sunt indicate n toate formele de boal
B. Tratamentul simptomatic este suficient ntotdeauna
C. Corticoterapia d rezultate n toate formele de boal
D. munosupresoarele sunt indicate n formele coprticorezistentc
E. Nu exist efecte adverse
537
5. Urmtoarele afirma[ii referitoare la patologiile autoimune sunt adevrate, cu excep[ia:
,
A. Exist predispozi[ie genetic
B. Frecven[a este crescut la barba[i
C. Factorii de mediu pot declana boli autoimune
D. Se produc autoantigene
E. Nu inciden[ crescut
Complement multiplu:
1.Urmtoarele afirma[ii despre factorul reumatoid, sunt adevrate:
A. Prezent n poliartrita reumatoid
B. Specific poliartritei
C. dentificat n colagenoze
D. Prezent n crioglobulinemii
E. Reflect activitatea bolii
2.Sindromul Gougerot-Sjogren este caracterizat de:
A. Anti-RNP
B. Anti CCp
C. Anti-SSA
D. Anti-SSB
E. Anti-Sm
3. Anticorpii antisintetaze asocia[i miozitei inflamatorii sunt urmtorii:
A. Anti-Jo-1
B. Anti-SCL-70
C. Anti-PM-1
D. Anticorpi antifosfolipidici
E. Anticorpi anticentromer
538
4. Care din urmtorii anticorpi reprezint anticorpi anti-ECT?
A. AntnPM-1
B. Anti- Sm
C. AAN
D. Antihistone
E. Anticentromer
5. munoglobulina monoclonal poate fi gsit i n:
A. LLC
B. Limfoame
C. nfec[ii cronice
D. Lupus
E. CREST
RADOLOGE
NDCA S STRATEG DE UTLZARE ALE PRNCPALELOR EXAMENE
MAGSTCE (pag. 1149-1154)
Complement simplu:
1. Selecta[i afirma[ia incorect cu privire la radiografie:
A. Se folosesc n realizarea ei radia[iile X
B. Exist posibilitate a injectrii de substan[e de contrast vascular
C. Ofer o analiza tridimensional
D. Este contraindicat n sarcin
E. Are costuri reduse de realizare
2. Riscurile pentru pacient n cazul radiografiei sunt:
A. nsuficien[ cardiac
B. nsuficien[ renal acut n caz de utilizare a substan[elor de contrast vascular
C. Nu exist riscul iradierii
D. Disec[ie esofagian n cazul efecturii pasajului esogastroduodenal al
bariului
E. Nu prezint riscuri sau contraindica[ii
3. nvestiga[iile radiografice care presupun administrarea unor produse de contrast non
vasculare sunt, cu o excep[ie:
A. Histerografia
B. Colangiografia
C. Artrografia
D. rigografia
E. Arteriografia
4. Ecografia:
A. Prezint riscul iradierii cu radia[ii X
B. Este contraindicat la pacien[ii politraumatiza[i
C. Se pot utiliza substan[e de contrast specifice
D. Are costuri ridicate de efectuare
E. Prezenta de pacemaker reprezint o contraindica[ie absolut
540
5. Afirma[ia fals cu privire la ecografic este:
A. Principiul realizrii este cel al ultrasunetelor
B. Prezint posibilitatea analizei Doppler arterial sau venos
C. Nu prezint riscuri sau contraindica[ii
D. Nu se realizeaz la pacien[ii ce prezint arsuri peste 25% din suprafa[a corpului
E. Este neinvaziv
6. Contraindica[iile n computer tomografie sunt:
A. La iradiere: femei gravide
B. nsufien[ multipl de organe
C. Nu se efectueaz la sugari i copiii cu vrsta sub 4 ani
D. Prezen[a de corpuri strine intraoculare
E. Nu se efectueaz la pacien[ii oncologici n stadiu terminal
7. Cu privire la computer tomografie sunt false urmtoarele, cu excep[ia:
A. Se realizeaz cu ajutorul ultrasunetelor
B. Are ca avantaj rezolu[ia spa[ial
C. nainte de examenul computer tomografie se verific ntotdeauna fosfatemia
D. Exist posibilitatea folosirii produselor de contrast vascular: fluorodezoxiglucoza
E. Nu se poate efectua n urgen[ datorit timpului ndelungat de examinare
8. dentifica[i afirma[ia fals dintre urmtoarele:
9 9
A. Radiografia i computer tomografia se realizeaz cu ajutorul radia[iilor X
B. Ecografia este operator dependent
C. Unul dintre riscurile n computer tomografie este extravazarea substan[elor de
contrast
D. Examinarea prin rezonan[ magnetic este o investiga[ie iradiant
E. magistica prin rezonan[ magnetic prezint posibilitatea de injectare a substan[elor
de contrast vascular
541
9. nainte de a efectua un examen computer tomografie se verific urmtoarele, cu o
excep[ie:
A. Absen[a sarcinii
B. Creatininemia i se calculeaz clearance-ul la creatinin
C. Prezen[a antecedentelor heredo-colaterale de neoplazie
D. Prezen[a unui teren atopic alergic
E. Protocol de hidratare n caz de clearance al creatininei ntre 30 si 60
ml/min
10. Alege[i afirma[ia incorect cu privire la scintigrafie i PET-CT:
A. Scintingrafia folosete radia[ii radioactive
B. Sunt contraindicate n sarcin i alptare
C. Prin scintigrafie i PET-CT se poate realiza un bilan[ global al ntregului
corp
D. Scintigrafia prezint printe limite lipsa de rezolu[ie spa[ial
E. PET-CT-ul prezint risc de fbroz nefrogenic
11. Reprezint urgen[e de diagnostic n radiologie urmtoarele, cu o excep[ie:
A. n ecografie: colecistit acut
B. n RMN: compresiunea medular
C. n CT: politraumatism
D. n RMN: pneumomediastin
E. n radiografie: fracturi
12. n caz de compresiune medular, diagnosticul n urgen[ este pus de:
A. RMN
B. CT+RMN
C. Radiografie
D. Ecografie
E. Scintigrafie
542
13. Diagnosticul de urgen[ n cazul disec[ie de aort se pune prin:
A. Radiografia toracelui i abdominal pe gol
B. RMN mediastinal
C. CT
D. Ecografe
E. PET-CT
14. n caz de traumatism cranian, la pacientul simptomatic, se efectueaz:
A. Angiografie RMN a vaselor intracerebrale
B. CT cerebral
C. Ecografe transfontanelar
D. Radiografia sinusurilor anterioare ale fe[ei
E. RMN cerebral
a
15. n caz de meningoencefalit se efectueaz:
A. CT cerebral cu administrare a substan[ei de contrast iodate
B. Radiografie cranian n inciden[a de fa[ i profil
C. RMN cerebral
D. RMN al coloanei vertebrale cervicale
E. CT al regiunii cervicale
16. n patologia coloanei vertebrale, scintigrafia se realizeaz n caz de:
A. Tumori osoase
B. Compresiune medular
C. Spondilodiscit
D. Rahialgii
E. Hernii discale
17. dentifica[i excep[ia dintre afirma[iile urmtoare, cu referire la examinrile radi o
logice ce se efectueaz n embolia pulmonar:
A. Angio CT toracic
B. Ecografe transtoracic
C. Scintigrafie pulmonar
D. RMN pulmonar
E. Ecografe Doppler venoas a membrelor inferioare
543
18. CT-ul abdomino-pelvin se efectueaz n urmtoarele patologii abdomino- pelvine,
cu o excep[ie:
A. Peritonit
B. Apendicit
C. schemie vascular
D. Diverticulit
E. Condromalacie
19. n pielonefrita complicat se realizeaz:
A. Radiografie renovezi cal simpl
B. CT abdominal
C. UroRMN
D. Urografie
E. Cistografie
20. n scleroza multipl se efectueaz:
A. RMN cerebral
B. CT cerebral cu administrare de substan[a de contrast .V. Angiografe cerebral
Radiografie de a turceasc PET-CT
Complement multiplu:
1. Contraindica[iile n cazul efecturii radiografiei sunt:
A. Prezen[a de proteze metalice
B. Sarcina
C. nsuficien[a hepatic
D. nsuficien[a renal n caz de administrare de substan[ de contrast vascular
E. Efectuarea unei alte radiografii cu mai pu[in de o lun n urm
544
2. Computer tomografia, spre deosebire de ecografie, are urmtoarele particularit[i, cu
excep[ia:
A. Este contraindicat la femei gravide
B. Nu prezint riscuri
C. Este rapid
D. Are avantajul folosirii substan[elor de contrast
E. Prezint riscul de a produce decompensarea unei insuficien[e cardiace stngi
3. nainte de efectuarea unei computer tomografii se verific ntotdeauna:
A. Creatininemia
B. Antecedentele alergice
C. Absenta sarcinii
t
D. Func[ia tiroidian
E. Hemoleucograma
4. Alege[i afirma[iile incorecte cu privire la contraindica[iile examinrii prin rezonan[a
magnetic:
A. Nu se efectueaz la pacien[ii cu stimulator cardiac
B. Se poate efectua la pacien[ii cu pace-maker, doar n prezen[a medicului cardiolog
C. Prezen[a de valve cardiace este o contraindica[ie absolut
D. Claustrofobia este o contraindica[ie absolut
E. Nu prezint contraindica[ii absolute
5. n cazul unui traumatism cranian, la un pacient simptomatic, se efectueaz
urmtoarele investiga[ii imagistice, cu excep[ia:
A. RMN cerebral cu angioRMN a veselor intracerebrale
B. CT cerebral
C. Radiografie calot cranian
D. Radiografie sinusuri anterioare ele fe[ei
E. Radiografie a piramidei nazale
545
6. CT-ul cerebral se efectueaz n urmtoarele situa[ii:
A. Scleroz multipl
B. Traumatism cranian
C. Meningoecefalit
D. Cefalee
E. Tulburri ale strii de cunotien[
7. n cazul unei tumori osoase la nivelul coloanei vertebrale se pot realiza:
A. RMN medular n urgen[
B. Scintigrafie
C. Radiografii
D. Angio CT al coloanei vertebrale
E. RMN al coloanei vertebrale
8. Radiografia toracelui se realizeaz n urmtoarele patologii:
A. Sarcoidoz
B. Disec[ie de aort
C. Embolie pulmonar
D. Edem pulmonar acut
E. Pneumopatie
9. n pancreatit investiga[iile imagistice sunt, mai pu[in:
A. Amilazemia
B. WirsungoRMN
C. CT abdominopelvin
D. rigografie
E. Radiografie abdominal pe gol
10.CT-ul abdominopelvin se efectueaz n:
A. Peritonit
B. Tumori hepatice
C. Apendicit
D. Obstruc[ie biliar mecanic
E. Sngerri abdominale
546
DERMATOLOGE
NFEC CUTANEO-MUCOASE BACTERENE S MCOTCE
(pag. 1168-1172)
NFEC CUTANATE BACTERENE Complement simplu:
1. Despre foliculit sunt false urmtoarele afirma[ii:
A. Din punct de vedere clinic leziunea elementar este o macul
B. Agentul n cauz este cel mai des Staphylococcus aureus
C. Tratamentul presupune antiseptice locale
D. Reprezint o inflama[ie a foliculului pilosebaceu
E. Toate afirma[iile sunt adevrate
2. dentifica[i afirma[ia adevrat despre furuncul:
A. Furunculoza reprezint repetarea furunculilor timp de mai multe luni
B. Tratamentul presupune antiseptice sau antibiotice locale i reguli de igien
C. Reprezint o infec[ie profund a foliculului pilosebaceu cu Streptococcus
D. Furunculul antracoid reprezint o aglomerare de furunculi cu febra i adenopatii
E. Clinic starea general este conservat
3. Complica[iile n cazul furunculului sunt urmtoarele, mai pu[in:
A. Furunculoza
B. Furunculul antracoid
C. Stafilococia malign a fe[ei
D. Foliculita agravat
E. Repetarea furunculilor timp de mai multe luni
547
4. Tratamentul formelor complicate ale furunculului cuprinde:
A. Corticoterapie
B. nternare de urgen[
C. Msuri de carantin
D. Tratament ambulatoriu
E. Tratament cu Diflucan
5. dentifica[i afirma[ia fals privind impetigo:
A. Este o infec[ie cutanat superficial cu Staphylococcus aureus
B. Este o infec[ie contagioas
C. mpetigo bulos apare n special la copii i vrstnici
D. Vindecarea este lent, implicnd cicatrici cheloide
E. Este foarte frecvent la copii
6. Sunt adevrate afirma[iile cu privire la tratamentul infec[iilor cutanate stafilococice:
A. n formele localizate este suficient o toalet cu ap i spun i msuri de igien
asociate
B. Pentru formele severe se recomand antibioterapie per os
C. n formele moderate se administreaz antibiotic per os activ pe
Staphylococcus aureus
D. n formele localizate se prescriu antiseptice locale
E. Oxacilina n formele moderate se administreaz pn la 45 de zile
7. Diagnosticul clinic n erizipel presupune:
A. Debut insidios
B. Diabetul reprezint un factor favorizant
C. Subfebrilitate
D. Adenopatie satelit sensibil
E. Stare general profund alterat
548
8. Sunt complica[ii hemoragice n cazul erizipelului, cu o excep[ie:
A. Flebita
B. Limfedeme
C. Recidiva
D. Abcesul
E. Soc septic
9. Sunt complica[ii generale n cazul erizipelului:
A. Decompensarea tarelor
B. Recderea
C. Fasceita necrotizant
D. Flebita
E. Gangrena
10. Selecta[i afirma[ia corect despre fasceita necrotizant:
A. Biologic apare hepatocitoliza
B. Este nso[it de alterarea major a strii generale
C. Se poate trata la domiciliu
D. Local apare o erup[ie papulopustuloas
E. Nu necesit tratament chirurgical de urgen[
11. Tratamentul erizipelului sever sau al pacientului cu comorbidit[i presupune:
A. Administrare ANS
B. Tratamentul simptomatic presupune administrare presupune monoantibioterapie
C. Tratament ambulatoriu
D. Tratamentul preventiv implic i conten[ie elastic pentru preven[ia limfedemului
E. Macrolidele se prescriu ca tratament simptomatic
12. n caz de erizipel sever, tratamentul etiologic se bazeaz pe:
A. Penicilina M
B. Penicilina G
C. Eritromicina, n caz de alergie la spiramicin
D. Azitromicina
E. Ampicilina
13. Privind tratamentul erizipelului sever sau al pacientului cu comorbit[i, sunt false
urmtoarele, mai pu[in:
A. Preven[ia implic vaccinare antitetanic
B. Tratamentul antialgic presupune administrare ANS
C. Tratamentul anticoagulant este contraindicat
D. Tratamentul simptomatic se face cu antibiotic local
E. Montarea unui cateter central este obligatorie
Complement multiplu:
1. Sunt afirma[ii adevrate cu privire la diagnosticul i tratamentul foliculitei:
A. Agentul care determin aceast patologie este Staphylococcus aureus
B. Reprezint o inflama[ie a foliculului pilosebaceu
C. Leziunea elementar este o papulopustul centrat pe firul de pr
D. Este o afec[iune contagioas
E. Se trateaz cu antibiotic per os
2. Circumstan[ele favorizante n cazul furunculului sunt:
A. Antibioterapie prelungit
B. Diabet
C. Manipulare intempestiv
D. gien precar
E. munodepresie
3. Cu privire la diagnosticul i tratamentul furunculului, sunt false:
A. Reprezint o infec[ie profund a folicului pilosebaceu
B. Este o urgen[ dermatologic
C. Tratamentul presupune antiseptice sau antibiotice locale
D. Clinic, leziunea este o macul centrat pe firul de pr
E. Stafilococia malign a fe[ei, ca i complica[ie, prezint risc de tromboz a sinusului
cavernos
550
4. Despre impetigo sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. mpetigo bulos apare mai ales la copii i vrstnici
B. Diagnosticul se face prin examenul sub lampa UV
C. Absen[a febrei este caracteristic
D. Boala este auto/hetero-inoculabil
E. Erup[ia este caracterizat de prezen[a unor vezicule sau bule superficiale, con[inut
tulbure
5. Despre epidermoliza stafilococic, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Are drept cauz toxina secretat de stafilococul auriu
B. Se face diagnostic diferen[ial cu sclerodennia
C. Afecteaz n general vrstnicii
D. Clinic, apare eritemul difuz
E. Este o urgen[ medical
6. dentifica[i afirma[iile false cu privire la tratamentul infec[iilor cutanate stafilococice:
A. Pentru formele severe: spitalizare i antibioterapie i.v.
B. n formele moderate se prescrie oxacilina per os timp de 8-10 zile
C. n formele localizate se utilizeaz antiseptice locale
D. Se recomand corticoterapie topic
E. n formele moderate penicilina G este antibioticul de prim inten[ie
7. Selecta[i afirma[iile adevrate privind diagnosticul clinic n erizipel:
A. Arteriopatia obliterant reprezint factor favorizant
B. Debutul este brutal cu febr mare (39-4(f C)
C. Poarta de intrare poate fi reprezentat de o eroziune
D. Starea general este marcat alterat
E. Adenopatia satelit sensibil i limfangita sunt ntotdeauna prezente
8. n erizipel, sunt examinri complementare n caz de teren fragilizat suspiciune de
complica[ie urmtoarele, cu excep[ia:
A. Hemocultura
B. Urocultura
C. VSH
D. Proteina C reactiv
E. Fibrinogen
9. Sunt forme clinice de erizipel:
A. Erizipel bulohemoragic
B. Erizipel ulceronecrotic
C. Erizipel recidivant
D. Erizipel gangrenos
E. Eriziper bilateral (rar)
10. Sunt complica[ii hemoragice ale erizipelului:
A. Flebita
B. Limfedem
C. Necroza
D. Fasceita necrotizant
E. Gangrena
11. Sunt complica[ii generale n erizipel, cu excep[ia:
A. Complica[ii poststreptococice
B. Abces
C. Nedecompensarea tarelor
D. MSOF
E. Ulcera[ie
12. Referitor la fasceita necrotizant sunt adevrate urmtoarele:
A. Nu constituie urgen[ medico-chirurgical
B. Apari[ia ei e favorizat de administrarea de ANS
C. Biologic se identific un sindrom inflamator moderat
D. Clinic apar zone hiperestezice
E. Este nso[it de alterarea major a strii generale
552
13. Tratamentul etiologic al erizipelului sever sau al pacientului cu comorbidit[i implic:
A. Monoantibioterapie activ asupra streptococului beta hemolitic
B. Tratament antialgic
C. n caz de alergie la penicilina G se folosesc macrolide
D. Durata antibioterapiei este de 10-14 zile
E. Eritromicina este antibioticul de prim inten[ie
14. Afirma[iile urmtoare cu privire la tratamentul preventiv al erizipelului sever sunt
false:
A. Se face conten[ie elastic pentru preven[ia limfedemului
B. Tratamentul antialgic profilactic se face n caz de erizipel rccidivant
C. Tratamentul anticoagulant preventiv se face n caz de pierdere a mobilit[ii
D. Se face vaccinare antitetanic dac vaccinarea nu este la zi
E. Se prescriu antimicotice topice
15. Cu privire la complica[iile erizipelului sunt false urmtoarele, cu excep[ia:
A. Coagularea intravascular diseminat este o complica[ie general
B. Socul hemoragie face parte din categoria complica[iilor generale
C. Fasceita necrotizant este o complica[ie frecvent
D. Printre complica[ii se poate numra i decompensarea tarelor
E. Dintre complica[iile hemoragice face parte tromboza venoas profund
553
NFEC CUTANATE MCOTCE
Complement simplu:
1. Clinic, n candidozele cutanate se disting:
A. Candidoza marilor pliuri
B. Onicomicoza
C. Perionixis
D. Candidoza bucal
E. Onichie secundar
2. n candidoza mucoaselor se disting clinic urmtoarele, cu excep[ia:
A. Candidoza bucal se poate extinde la mucoasa esofagian la imunodeprima[i
B. Gustul metalic apare n glosita candidozic
C. n candidoza comisurilor labiale apare perles fisurat i macerat
D. n candidoza genital, mucoasa este eritematoas i edematiat
E. Toate afirma[iile sunt adevrate
3. Despre tratamentul candidozelor, sunt adevrate:
A. Profilactic se administreaz antibiotic cu spectru larg de ac[iune
B. Tratamentul antifungic local se prescrie timp de 2-4 sptmni pentru unghii
C. Se face toaleta local cu solu[ii antiseptice
D. Tratamentul general la imunodeprima[i presupune administrare de amfotericina B
E. Nici un rspuns corect
4. Sunt false cu privire la diagnosticul candidozelor:
A. Se confirm prin examen micologic
B. n cea unghial, presupune decuparea unui fragment din lama unghial
C. Se bazeaz pe suspiciunea clinic
D. Cultura se face pe mediu Sabouraud
E. Presupune examen cu lampa Wood
554
5. Sunt adevrate urmtoarele afirma[ii despre dermatofi[i, cu excep[ia:
A. Sunt ciuperci ntotdeauna patogene
B. Sunt keratinofile
C. Pot afecta i mucoasele
D. Sunt ciuperci filamentate
E. Se clasific dup specie sau modul de transmitere
6. Kerionul reprezint:
A. O infec[ie bacterian
B. O infec[ie viral
C. O tricofitie supurat
D. Onicomicoz supurat
E. Panari[iu suprainfectat
7. Este adevrat despre dermatofitoza pielii glabre:
A. Afecteaz, n general, pielea fe[ei
B. Leziunile necesit diagnostic diferen[ial cu sclerodermia
C. Leziunile sunt foarte pruriginoase
D. Leziunile sunt de tip nodular
E. Dermatofitoza pliurilor nu contamineaz mna
8. Examenul cu lampa Wood n dermatofitoze poate eviden[ia:
A. Genul i specia incriminat
B. Fluorescen[a galben glbuie a firului de pr pentru dermatofitoza cu
Microsporum
C. Fluorescen[a este absent n cazul dermatofitozei cu Microsporium
D. Fluorescen[a verde pal n dermatofitoza cu Trichophyton
E. Toate rspunsurile sunt false
9. Sunt antifungice locale folosite n dermatofitoze:
A. Ketoconazol
B. Metronidazol
C. Ketonal
D. Ciclopiroxolamina
E. Ciprofloxacina
10. Sunt adevrate cu privire la tratamentul dermatoftozelor:
A. Antifungicele locale se prescriu pentru 7-10 zile
B. Tratamentul tricofitiilor poate dura pn la peste 6 sptmni
C. Griseofulvina este un antifungic local
D. Presupune izolare sub carantin
E. Toate rspunsurile false
11. Cu privire la pitiriazisul veri color, sunt false urmtoarele afirma[ii:
A. Este provocat de o levur saprofit a epidermului
B. Tratamentul se face cu deriva[i topici ai imidazolului
C. Prezint contagiozitate ridicat
D. Apare n special la adultul tnr
E. Prezint fluorescent verde-pal la examenul cu lampa Wood
Complement multiplu:
1. Sunt afirma[ii adevrate cu privire la candidoze:
A. Sunt afec[iuni provocate de ciuperci din genul levuri
B. n candidoza bucal apar depozite albicioase, gust metalic iar limba este lcuit
C. Tratamentul presupune antibioterapie cu spectru larg
D. n candidoza genital mucoasa este edematiat i eritematoas
E. n candidoza pliurilor mici apare perionixis;
2. Referitor la tratamentul candidozelor, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Obiectivul este suprimarea factorilor favorizan[i
B. Toalet cu spun acid
C. Toalet cu spun alcalin
D. Tratament local la imunodeprima[i
E. Tratament general la imunodeprima[i
556
3. Selecta[i rspunsurile corecte n cazul candidozei unghiale:
A. La nivelul patului unghia! se ntlnesc depozite albicioase ca i la nivelul limbii
B. Diagnosticul se pune prin confirmarea prin examen micologic, printr-un examen
direct
C. Diagnosticul se pune prin confirmarea prin examen micologic, realizat prin
decuparea unui fragment de lam unghial
D. Tratamentul se face timp de 2-4 sptmni
E. Tratamentul se face timp de 6 luni
4. Despre dermatofitoze, sunt adevrate urmtoarele:
A. Dermatofitie: - infec[ie derinatofitic datorat unui tropism pilar
B. Tricofitie: - infec[ie dermatofitic datorat unui tropism pilar
C. Tricofitia este legat de un rspuns imun excesiv al gazdei mpotriva dermatofitului
D. Kerion reprezint tricofitie supurat cu inflama[ie major, legat de un rspuns imun
excesiv al gazdei
E. Nici un rspuns nu este corect
5. Despre pitiriazisul versicolor, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Reprezint o afec[iune cauzat de o bacterie (Pytyrosporum ovale)
B. Reprezint o afec[iune cauzat de o ciuperc de tip levura {Pytyrosporum ovale)
C. Pytyrosporum ovale este o levur saprofit a epidermului
D. Pytyrosporum ovale este o levur saprofit a dermului
E. Pytyrosporum ovale este o levur saprofit a hipodermului
6. Despre pitiriziasul versicolor, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Apare n special la copii
B. Apare n special la vrstnici
C. Apare n special la adultul tnr
D. Are contagiozitate crescut
E. Are contagiozitate sczut
557
7. Despre pitiriazisul versieolor, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii, cu excep[ia:
A. Apare n special la adultul tnr
B. Apare n special la copii
C. Leziunea tipic este macula cu scuam fin de culoare roz/bej
D. Leziunile sunt situate tipic n partea superioar a trunchiului
E. Leziunile sunt situate tipic n jumtatea inferioar a trunchiului
8. Despre tratamentul pitiriazisului versieolor, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Se face cu deriva[i topici ai midazolului
B. Aplicarea este unic ntotdeauna
C. Aplicarea se face ntotdeauna repetat
D. Aplicarea se poate face n doz unic sau repetat
E. Se face tratamentul animalului, n caz de agent zoofil
9. Despre dermatofitoza unghial, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Nu se asociaz cu afectarea interdigital
B. Se asociaz cu afectarea plantar
C. Se asociaz cu afectarea interdigital
D. Nu se asociaz cu afectarea planatar
E. Afecteaz partea distal i lateral a lamei unghiale
10. Tratamentul dermatoftozelor, presupune:
A. Antifungice locale pentru afectrile extinse
B. Antifungice locale pentru afectrile locale - tratament cu durata de 6-12 luni
C. Antifungice locale pentru afectrile locale - tratament cu durata de 1-8 sptmni
D. Examen al familiei n caz de agent antropofil
E. Tratarea animalului n caz de agent zoofil
558
ENDOCRNOLOGE-DABET-BOL METABOLCE
GUSA S NODULUL TRODAN. HPERTRODSMUL. HPOTRODSMUL (pag.
1215-1226)
Complement simplu:
1. Prezen[a unei consisten[e lemnoase la palparea tiroidei este sugestiv pentru:
A. Gua endemic
B. Cancerul tiroidian
C. Gua multiheteronodular
D. Tiroidita De Quervain
E. Boala Basedow
2. nflama[ia guii poart denumirea de:
A. Struma ovarii
B. Tiroidit
C. Strumit acut
D. Distiroidie
. Sindrom Schmidt
3. Tratamentul frenator al axului tireotrop cu levotiroxin:
A. Este cu atat mai eficient cu ct gua este mai mare
B. Este un tratament curativ al guii
C. Are ca obiectiv men[inerea TSH n limite normale
D. Are ca obiectiv men[inerea TSH la limita de jos a valorilor normale
E. Este de elec[ie n cazul nodulilor tiroidieni
4. Examenul cheie n managementul diagnostic al nodulilor tiroidieni suspec[i ecografic
este:
A. Punc[ia aspirativ cu ac fin
B. Scintigrama tiroidian
C. Dozarea anticorpilor antireceptor TSH
D. Radioiodocaptarea tiroidian
E. Dozarea FT3 i FT4
559
5. Tratamentul de elec[ie n cazul nodulilor tiroidieni este:
A. Alcoolizarea
B. Tratamentul cu iod radioactiv
C. Chirurgical
D. Tratament supresor cu levotiroxin
E. Monitorizarea clinic i ecografic
6. Care dintre urmtoarele caracteristici clinice ridic suspiciunea malignit[ii n cazul
unui nodul tiroidian?
A. Consistenta moale a nodulului
?
B. Dimensiuni <3 cm
C. Creterea rapid n dimensiuni
D. Nodul mobil fa[ de planurile supra sau subiacent
E. Margini regulate la palpare
7. Care dintre urmtoarele examinri confirm diagnosticul de Boala Basedow?
A. TSH sczut + FT4 crescut
B. Anticorpi antitireoperoxidaz pozitivi
C. Anticorpi antitireoglobulin pozitivi
D. CRP crescut
E. Anticorpi antireceptor TSH pozitivi
8. Tratamentul ini[ial n majoritatea hipertiroidismelor este:
A. Administrarea de iod radioactiv
B. Chirurgical
C. Administrarea de ATS
D. Administrarea de corticoizi
E. Administrarea de solu[ie Lugol
9. Monitorizarea toleran[ei la tratamentul cu ATS a unui pacient cu Boala Graves
Basedow se face prin:
A. Hemograma i TSH
B. Hemograma i VSH
C. TSH i FT4
D. Hemograma i bilan[ hepatic
E. TSH, FT4 i anticorpi antireceptori TSH
560
10.Diagnosticul hormonal de certitudine ai hipotiroidismului se face cnd:
A. TSHcrescut + FT4 sczut
B. TSH sczut + FT4 crescut
C. TSH sczut + FT4 normal
D. TSH crescut + FT4 normal
E. TSH crescut + anticorpi antiTPO pozitivi
11. Diagnosticul de insuficien[ hipofizar tireotrop se pune atunci cnd:
A. TSH crescut + FT4 sczut
B. TSH sczut + anticorpi antitireoglobulin pozitivi
C. TSH crescut + FT4 sczut
D. TSH sczut + FT4 normal
E. TSH sczut + FT4 sczut
12.Tratamentul de substitu[ie cu levotiroxin:
A. Se administreaz dup mas
B. Se monitorizeaz prin dozarea TSH i FT4
C. Se administreaz ntreaga doz necesar de la nceput
D. Se administreaz n doze progresiv crescnde
E. TSH trebuie men[inut la limita de jos a valorilor normale
Complement multiplu:
1. n care din urmtoarele afec[iuni apare jen sau durere la palparea tiroidei:
A. Boala Graves Basedow
B. Tiroidita cronic autoimun
C. Tiroiditele subacute i acute
D. Gusa polinodular
E. Hematocelul
561
2. Cretinismul endemic se caracterizeaz prin:
A. Retard mintal reversibil
B. Diplegie spastic
C. Tulburri neurologice cu pierderea sensibilit[ii periferice
D. Mixedem
E. Retard statural
3. Putem spune c este vorba de o gu dac volumul tiroidian msurat
ecografic este: A>15 ml la femeie
B. >18 ml la femeie
C. >20 ml la brbat
D. >18 ml la brbat
E.>16 ml la adolescent
4. Complica[iile tiroidectomiei sunt:
A. Hipercalcemie temporar
B. Paralizia recuren[ial
C. Cicatricea hipertrofic sau cheloid
D. Criza acut tireotoxic
E. Hipotiroidismul
5. Caracteristicile clinice i ecografice sugestive pentru nodul tiroidian malign sunt:
A. Creterea rapid a nodulului
B. Dimensiuni >3 cm
C. Adenopatii submandibulare
D. Hiperecogenitate la ecografic
E. Hipervascularizatie la ecografia Doppler
6. n cazul unui nodul tiroidian care dintre urmtoarele argumente anamnestice
pledeaz pentru o cauz malign?
A. Administrarea de iod n copilrie
B. Antecedente familiale de carcinom medular tiroidian
C. Vrsta ntre 20 i 60 de ani
D. Sexul masculin
E. Antecedente familiale de boli autoimune tiroidiene
562
7. Tratamentul cu iod radioactiv:
A. Reprezint tratamentul de elec[ie al nodulilor tiroidieni
B. Este neindicat ca prim inten[ie n nodulii tiroidieni maligni
C. Este total contraindicat n caz de oftalmopatie Basedow
D. Este contraindicat n caz de sarcin
E. Se face n cazurile n care chirurgia este contraindicat
8. Semnele clinice de hipertiroidism sunt:
A. Transpira[iile
B. Tremorul
C. Fotofobia
D. Depresia
E. Semnul taburetului
9. Diagnosticul hormonal de certitudine al hipertiroidismului presupune efectuarea
dozrii: A. TSH
B
C D E
Transaminazelor hepatice FT4
Anticorpilor antireceptor TSH CRP
10.Contraindica[iile scintigrafiei cu iod sunt: A. Alergia la iod
B C D
Sarcina
Nodului tiroidian malign nsuficien[a cardiac Boala Basedow
11 .Diagnosticul de tiroidita De Quervain presupune:
A. TSH sczut
B. TSH crescut
C. CRP crescut
D. CRP sczut
E. FT4 crescut
63
12.Absen[a captrii iodului la scintigrafie (scintigrafia alb) apare n caz de:
A. Tiroidit De Quervain
B. Tiroidit cronic autoimun
C. Hipertiroidism prin administrare de hormoni tiroidieni
D. Hipertiroidism post-partum
E. Hipertiroidism a amiodarona tip
13.Hipertiroidismul De Quervain se trateaz cu:
A. A NS
B. ATS
C. od radioactiv
D. Chirurgie
E. Corticoizi
14. Op[iunile terapeutice pentru hipertiroidism sunt:
A. Antitiroidiene de sintez
B. od radioactiv
C. A NS
D. Prednison
E. Chirurgie
15.n hipertiroidismul indus de amiodarona de tip :
A. Ecografia Doppler tiroidian este normal
B. Tratamentul se bazeaz pe administrarea de ATS
C. Tratamentul este cu corticoizi
D. Exist o patologie tiroidian preexistent
E. Tratamentul se face cu ANS
16.Care din urmtoarele semne clinice sunt sugestive pentru hipotiroidism:
A. Astenie
B. Frilozitate
C. Bradicardie
D. Constipa[ie
E. Dismenoree
564
17. Asocierea a dou dintre urmtoarele afec[iuni reprezint sindromul Schmidt:
A. Tiroidita Hashimoto
B. Boala Graves-Basedow
C. nsuficien[a hipofizar
D. nsuficien[a suprarenal autoimun
E. Anemia Biermer
18.FT4 normal asociat cu TSH sczut poate semnifica:
A. Boala Basedow
B. Hipertiroidism T3
C. Nodul tiroidian malign
D. Tiroidita cronic autoimun cu hashitoxicoz
E. Hipertiroidism frust
565
DABETUL ZAHARAT DE TP 1 S 2 LA ADULT DAGNOSTC (pag 1236-1238)
Complement simplu:
1. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate?
A. Diabetul MODY este o form de diabet zaharat tip 2
B. Diabetul zaharat de tip 2 poate avea component ereditar
C. Diabetul zaharat de tip 2 presupune distrugere autoimun
D. Pacien[ii cu diabet zaharat de tip 2 sunt frecvent normo sau subpoderali
E. Pacien[ii cu diabet zaharat de tip 2 sunt n general tineri
2. Despre diabetul zaharat tip 2 urmtoarele afirma[ii sunt adevarate, cu excep[ia:
A. Este insulinodependent
B. Cel mai frecvent apare la tineri sub 35 ani
C. Presupune distrugere autoimun n 95% din cazuri
D. Reprezint 25% din cazurile de diabet;
E. Simptomatologia debuteaz rapid
a
3. n diabetul zaharat de tip 1 evolu[ia:
A. mplic complica[ii microangiopatice indiferent de tratament
B. 75% din cazuri intr n remisie
C. Recidiva post remisie nu este obligatorie
D. Peptidul C negativ presupune un echilibru glicemic dificil
E. Faza de remisie presupune creterea necesarului de insulin
4. Se pot asocia diabetului zaharat tip 2 urmtoarele, cu excep[ia:
A. Dislipidemia
B. Deficitul absolut de insulin
C. Hipertensiunea arterial
D. Obezitatea
E. Steatoza hepatic
566
5. Diagnosticul de excludere al diabetului zaharat de tip 2 se face cu:
A. Diabetul cortico-indus
B. Hemocromatoz
C. Diabetul tip MODY
D. Neoplasmul pancreatic
E. Toate cele de mai sus
Complement multiplu:
1. Bilan[ul n diabetul zaharat tip 2 include:
A. FSH '
B. Fierul i transferina
C. Glicemia
D. Transaminazele
E. Serologia HV
2. Diabetul tip LADA presupune:
A. Debut tardiv i progresiv
B. Absenta anticorpilor anti GAD
C. nsulinodependen[ dup 5-10 ani
D. nstalarea rapid a cetoacidozei
E. Glicemie a jeun peste 126mg/dl n dou ocazii diferite
3. Despre diabetul tip MODY se poate spune c:
A. Este un tip de diabet zaharat ce presupune o muta[ie genetic
B. Apare dup vrsta de 20 ani
C. n diabetul MODY 3 apare muta[ia genei HNFla
D. Exist o ereditate familial important
E. Este o form de diabet zaharat tip 2
4. La debutul diabetului zaharat tip 1 apare:
A. Cretere n greutate
B. Sindrom poliuro-polidipsic
C. Durere abdominal
D. Cetoz
E. Tulburri vizuale
567
5. Urmtoarele afirma[ii sunt false:
A. Diabetul MODY 3 se transmite auzomal dominant
B. Diabetul tip 2 este diabet pancreatic
C. Cetoacidoza poate fi favorizat de infec[ii acute
D. n diabetul tip 1 apar autoanticorpi
E. Diabetul tip LADA este o form de diabet tip 2
6. Pacien[ii cu diabet zaharat:
A. Prezint un deficit relativ sau absolut de insulin
B. Au glicemia a jeun peste 106mg/dl la dou determinri diferite
C. 95% prezint cetoacidoz inaugural
D. Pot asocia HTA, dislipidemie, obezitate
E. Au vrsta peste 35 ani
568
DABETUL ZAHARAT DE TP 1 S 2 LA ADULT COMPLCA ACUTE (pag. 1239-
1243)
Complement simplu:
1. Factor declanator al cetoacidozei diabetice nu poate fi:
A. nfec[ia acut
B. Sarcina
C. Corticoterapia
D. Steatoza hepatic
E. nfarctul miocardic acut
2. Cetoacidoza diabetic este:
A. Determinat de o caren[ sever de insulin
B. Favorizat de infec[ii acute, patologie cardio-vascular, sarcin
C. Diagnosticat prin prezen[a glicemiei peste 200mg/dl
D. Caracterizat prin tulburri de constien[, obnubilare, stupor
E. Diagnosticat i tratat de urgen[
3. Cetoacidoza diabetic:
A. Complic 15% din cazurile de diabet zaharat tip 2
B. Are o rat de mortalitate peste 5%
C. Reprezint ntotdeauna o complica[ie inaugural a diabetului
D. n peste 20% din cazuri pacien[ii intr n com
E. Presupune un pH>7,3
4. Tratamentul cetoacidozei nu impune:
A. nsulinoterapia
B. Aport de potasiu
C. Administrare de solu[ii glucozate
D. Aport de calciu
E. Administrare de ser izoton
5. Complica[iile cetoacidozei pot fi urmtoarele, cu excep[ia:
A. Trombembolia pulmonar
B. Pancreatita acut
C. Hemoragia digestiv superioar
D. Pneumonia acut
E. Edemul cerebral
6. Despre coma hiperosmolar sunt adevrate urmtoarele:
A. Este cauzat de un deficit absolut de insulin
B. Apare la tinerii cu diabet zaharat tip
C. pH >7,3
D. Nu apare acidoz
E. Deshidratrea este moderat
7. Factor favorizant al comei hiperosmolare nu poate fi:
A. O infec[ie intercurent
B. Diareea prelungit
C. Lipsa senza[iei de sete
D. nfarctul miocardic acut
E. Consumul de sulfonilureice
8. Acidoza lactic indus de metformin este:
A. Frecvent
B. Agravat de hipoxie
C. ndus de o produc[ie exagerat de lactat
D. Favorizat de insuficien[a suprarenal
E. Determinat de scderea metforminemiei
9. n starea hiperosmolar:
A. Deshidratarea este mai pu[in sever dect n cetoacidoz
B. Nu este necesar aport suplimentar de potasiu
C. nsulinoterapia se ncepe cu 0,1 U/kg/h
D. Glicemia trebuie adus ct mai repede la normal
E. Nu se folosete glucoz pentru reechilibrare
570
10.Urmtoarele simptome nu sunt ntlnite n acidoza lactic:
A. Transpira[ii profuze
B. Crampe musculare
C. Vrsturi
D. Polipnee
E. Colaps
Complement multiplu:
1. Sunt complica[ii acute ale diabetului:
A. Retinopatia proliferativ
B. Cetoacidoza
C. Coma hiperosmolar
D. Neuropatia vegetativ
E. nsuficien[a coronarian
2. n cetoacidoz apare:
A. Obnubilare
B. Respira[ie Kussmaul
C. Edeme
D. Grea[
3
E. Durere abdominal
3. Care este ordinea corect?
A. Poliuriedeshidratare >hiperglicemie
B. Produc[ie de corpi cetonici>acidoz>lipoliz
C. Hiperglicemie * poliurie+deshidratare
D. Lipoliz^produc[ie de corpi cetonici>acidoz
E. Hiperglicemie >lipolizAcidoz
4. Despre cetoacidoza diabetic sunt adevrate afirma[iile:
A. Are o rat de mortalitate sub 1%
B.nciden[ ntre 4,6 i 8 la mai de pacien[i diabetici
C.Este mai frecvent la pacien[ii cu diabet tip MODY
D. Poate fi corectat prin scderea dozei de insulin
E.Se poate complica tromboembolic, infec[ios, hemoragie
5. Fiziopatologia comei hiperosmolare:
A. Lipoliza este moderat
B. Deshidratarea este major
C. Apare deficit absolut de insulin
D. Acidoz important
E. Asociaz hiperglicemie cu hiperosmolaritate
6. Acidoza lactic este agravat de:
A. Boal renal incipient
B. Soc septic
C. Anemie sever
D. nsuficien[ hepatic grav
E. Hemocromatoz
7.Factori favorizan[i ai comei hiperosmolare pot fi:
A. Consumul de diuretice
B. Diareea, vrsturile
C. nfarctul miocardic acut
D. BPOC-ul
E. Sarcina
8.Complica[ii ale comei hiperosmolare pot fi:
A. Pneumonia acut
B. Pielonefrita
C. Tireotoxicoza
D. Trombembolismul pulmonar
E. Hemoragia digestiv superioar
572
9.Acidoza lactic- parametrii biologici:
A. Metforminemia poate fi normal
B. Presiune C02 sczut
C. Bicarbonat sczut
D. Gaura anionic sczut
E. pH sczut
10. n legtur cu starea hiperosmolar sunt false afirma[iile:
A. Echilibrarea volemic se face cu ser fiziologic i solu[ii glucozate
B. nsulinoterapia se temporizeaz pn la ieuirea din com
C. Este necesar corectarea deficitului de potasiu
D. Antibioterapia crete riscul de edem cerebral
E. Se administreaz heparin n doz profilactic
11 .Preven[ia apari[iei comei hiperosmolare se face prin: A. Aportul de ap adecvat la
vrstnic
Evitarea administrrii de corticoizi la pacien[ii diabetici Tratarea prompt a infec[iilor
Trecerea de pe insulin pe antidiabetice orale Monitorizarea zilnic a tensiunii arteriale
12.n cetoacidoza sever se ntlnesc urmtoarele perturbri:
A. pH sub 7
B. Bicarbonatul sub 20mmol/l
C. Qsmolaritate peste 330m0sm/kg
D. Gaura anionic sub 10 mmol/1
E. Corpi cetonici absen[i
13.Hipokaliemia:
A. Este rar prezent n cetoacidoz
B. Crete riscul de stop cardiac
C. Se corecteaz n func[ie de ionogram
D. Nu modific electrocardiogram
E. Poate fi corectat dup normalizarea glicemiei
14.Despre acidoza lactica sunt adevarate urmtoarele afirma[ii:
A. Mortalitatea poate ajunge la 50% din cazuri
B. Nivelul de lactat sanguin depete 5-6mmol/l
C. Este ntlnit doar la cei n tratament cu metformin
D. Declanat de un episod de insuficien[ renal acut
E. Excesul de metformin poate fi nlturat prin hemodializ
15.Poate duce la apari[ia cetoacidozei:
A. O infec[ie
B. Un accident vascular cerebral
C. Adminstrarea excesiv de insulin
D. Administrarea de dexametazon
E. Anxietatea
574
DABETUL ZAHARAT DE TP 1 S 2 LA ADULT COMPLCA CRONCE (pag. 1244-
1248)
Complement simplu:
1. n retinopatia diabetic neproliferativ nu apar:
A. Microanevrisme
B. Exudate
C. Hemoragii
D. Neovase
E. Dilatare capilar
2. Prevalen[a retinopatiei diabetice:
A. Este de 50% dup 15 ani de evolu[ie
B. Ajunge la 90% dup 20 ani de evolu[ie
C. Este invers propor[ional cu nivelul glicemiei
D. Este definit ca numr de cazuri noi raportat la numrul total de diabetici
E. Nu depinde de durata diabetului
3. Despre maculopatie este fals afirma[ia:
A. Poate avea form ischemic sau edematoas
B. Forma cea mai sever este cea edematoas
C. Este diagnosticat prin angiografie cu fluorescein
D. Edemul macular localizat este inconjurat de exudate
E. Edemul macular difuz trebuie fotocoagulat n gril
4. Nefropatia diabetic incipient:
A. Apare n primii ani de la diagnosticul diabetului
B. Tensiunea arterial este crescut
C. Nu sunt prezente leziuni anatomice
D. Albuminuria este ntre 30-300mg/g creatinin
E. Pacientul este simptomatic
575
5. Despre nefropatia diabetic este greit afirma[ia:
A. Apare la aproape 50% din cazurile de diabet tip 1
B. Rar debuteaz la peste 25 de ani de la diagnostic
C. Este favorizat de un control glicemic slab
D. Hipertensiunea arterial reprezint un factor de risc
E. Vrful de inciden[ este la 10 ani de la debutul bolii
6. La pacientul diabetic:
A. Cea mai frecvent cauz de AVC este fibrila[ia atrial
B. Angioplastia d rezultate mai bune dect bypassul
C. Prognosticul pe termen scurt este mai prost dect la nediabetici
D. Nu se face coronarografie din cauza afectrii renale frecvente
E. Durerile toracice sunt frecvente
7. Afectarea piciorului la un diabetic poate fi dat de urmtoarele, cu excep[ia:
A.Neuropatie
B. Osteoartropatie
C. Arteriopatie
D. Retrac[ie Dupuytren
E. Ulcera[ii
8. Osteoatropatia diabetic:
A. Precede un mal perforant plantar
B. Poate duce la prabusirea boitei plantare
C. Succede o leziune cutanat superficial
D. Const n distrugerea articula[iilor metacarpiene
E. Este o complica[ie acut a diabetului tip 1
9. Arteriopatia membrelor inferioare:
A. n stadiul 4 durerea este de repaus
B. n stadiu 5 apare necroz
C. De obicei sunt leziuni unice
D. Tratamentul este conservator
a
E. n stadiul 2 apare claudica[ia intermitent
576
Complement multiplu:
Panfotocoagularea:
Are indica[ie n retinopatia proliferativ
Se face pentru ndeprtarea microanevrismelor
Este indicat n dezlipirea de retin
Este contraindicat n sarcin
Reprezint coagularea ntregii suprafe[e retiniene
2. Complica[iile microangiopatice sunt determinate de:
A. Distensia peretelui capilarelor
B. Ruptura peretelui vascular
C. Scderea presiunii intracapilare
D. Tromboza capilarelor
E. Scderea porozit[ii membranei bazale
3. Tratamentul retinopatiei diabetice presupune:
A. Tratament anticoagulant
B. Control glicemic strict
C. Control bun al tensiunii arteriale
D. Terapie laser
E. Tratament chirurgical
4. nfec[iile la pacientul diabetic:
A. Micozele pot fi cutanate, bucale, genitale
B. Pielonefritele sunt frecvent asimptomatice
C. Sunt rar tratate cu antibiotic deoarece poate crete glicemia
D. Pot evolua pn la osteoliz
E. Complic leziunile trofice ale membrelor inferioare
5. Neuropatia vegetativ:
A. Depistat prin testarea cu monoflamentul
B. Afecteaz cel mai frecvent membrele inferioare
C. Poate da i gastroparez
D. Poate aparea hipotensiune ortostatic
E. Diareea diabetic este predominant diurn, postprandial
6. Polineuropatia diabetic:
A. Afectarea este bilateral i simetric
B. Afecteaz centripet membrele
C. Durerile sunt predominant diurne
D. Afectarea motorie apare de la debut
E. Reflexele osteotendinoase pot fi diminuate sau abolite
7. Despre neuropatia diabetic sunt adevrate afirma[iile:
A. Mononevrita poate afecta nervii cranieni V,V,V
B. Simptomatologia este predominant nocturn
C. Neuropatia vegetativ poate afecta aparatul digestiv i genito-urinar
D. Afectarea senzitiv artrokinetic este eviden[iat cu monofilamentul
E. Tratamentul este preventiv (echilibrarea diabetului) i simptomatic
8. n arteriopatia membrelor inferioare:
A. Apari[ia gangrenei distale duce de multe ori la amputa[ie
B. Chirurgia de revasculariza[ie este mai pu[in eficient fa[ de nediabetici
C. Leziunile sunt frecvent unice
D. Predomin la nivel proximal
E. Neuropatia este frecvent asociat
9. Sunt adevrate afirma[iile:
A. Testul ECG de efort este frecvent negativ la diabetici
B. schemia miocardic silen[ioas este mai rspndit la diabetici
C. Este nevoie de screening al bolii cardiace ischemice la diabetici
D. Durerile toracice sunt rare sau chiar absente
E. Nu se face coronarografie din cauza riscului de insuficien[ renal
10.n nefropatia diabetic incipient:
A. Apare n primii ani
B. Sunt prezente leziuni anatomice ale glomerulilor i membranei bazale
C. Poate apare i glomeruloscleroz
D. Microalbuminurie ntre 30 i 300 mg/g creatinin
E. Tensiunea arterial este normal
578
11.Despre nefropatia diabetic sunt adevrate afirma[iile:
A. Este Tecomandat reducerea aportului proteic
B. Tensiunea arterial trebuie men[inut sub 120/60mmHg
C. Echilibrarea glicemic trebuie s fie ct mai bun
D. Se folosete corticoterapia pentru scderea inflama[iei
E. Terapia nu este influen[at de proteinurie
12. Sunt adevrate afirma[iile:
A. Distensia peretelui capilarelor duce la apari[ia de microanevrisme
B. n arteriopatie apar leziuni multiple, seriate
C. n neuropatie evolu[ia simptomelor este centrifug
D. Tromboza capilarelor duce la edeme i exuda[ii
E. n nefropatia macroalbuminuric apare glomeruloscleroz
DABETUL ZAHARAT DE TP 1 S 2 LA ADULT
TRATAMENT (pag. 1249-1254)
Complement simplu:
1. Nu este o complica[ie a tratamentului cu insulina:
A. Hipoglicemia
B. Alergia
C. Cetoacidoza
D. Creterea n greutate
E. Lipodistrofia
2. Monitorizarea biologic la o persoan cu diabet se face prin:
A. Glicemie venoas saptmnal
B. HbAlc lunar
C. Microalbuminurie de 4 ori pe an
D. Creatinin seric de 4 ori pe an
E. Bilan[ lipidic anual
3. Obiectivele controlului ponderal la un diabetic sunt:
A. Circumferin[a taliei sub 80 cm la brba[i
B. Circumferin[a taliei sub 94 cm la femei
C. MC sub 25 kg/m2
D. MC sub 30 kg/m2 la brba[i
E. Toate cele de mai sus
4. Este adevrat afirma[ia:
A. n diabetul zaharat tip 1 deficitul de insulin este absolut
B. Tratamentul cu insulin este rezervat pacien[ilor cu diabet zaharat tip 1
C. n diabet nu se administreaz antiagregante plachetare din cauza riscului de
sngerare
D. Dieta hipoglucidic este obligatorie doar la pacien[ii cu diabet tip 2
E. Diabetul zaharat contraindic sarcina
580
5. Urmtorii factori de risc cadio-vascular trebuie combtu[i la un diabetic:
A. Fumatul
B. Hipertensiune arterial
C. Hipercolesterolemia
D. Obezitatea
E. Toate cele de mai sus
Complement multiplu:
1. Dezechilibrul glicemic n sarcin poate duce la:
A. Malforma[ii
3
B. Hiperglicemie neonatal
C. Preeclampsie
D. Macrosomie
E. nsuficient coronarian
2. nsulinorezisten[a poate fi sczut prin:
A. Activitate fizic
B. Scdere ponderal
C. Metformin
D. Sulfamide hipoglicemiante
E. Acarboz
3. HbAlc:
A. La o persoan nediabetic are valori ntre 6% i 7%
B. Se recomand determinarea standardizat prin HPLC
C. Reflect echilibrul glicemic din ultimele 3 luni
D. Poate fi fals sczut n anemii
E. Poate influen[a decizia de schimbare a tratamentului
581
4. Despre insulin sunt false afirma[iile:
A. Nu se folosesc dou tipuri de insulin la acelai pacient
B. Exist varia[ii de absorb[ie intra i interindividuale
C. Schema terapeutic poate fi modificat de pacient n func[ie de aportul alimentar
D. Doza nu trebuie sa depaeasc lu/kgc/zi
E. Crete riscul de apari[ie a hipoglicemiei
5. Absorb[ia insulinei poate fi influen[at de:
A. Lipodistrofiile hipertrofice
B. Lungimea acului cu care se injecteaz
C. Ora la care se face injec[ia
D. Doz
E. Cantitatea de glucide ingerate
a
6. n sarcin poate apare:
A. Ameliorarea retinopatiei
B. Scderea HbAlc
C. Creterea necesarului de insulin
D. Macrosomia fetal
E. Agravarea nefiropatiei
7. Despre tratamentul diabetului zaharat tip 2 sunt incorecte afirma[iile:
A. Prima etap este reprezentat de regimul igienodietetic
B. HbAlc peste 7,5% sub tratament cu metformin impune ini[ierea insulinoterapiei
C. Metfonninul este cel mai bine tolerat antidiabetic oral
D. La persoanele vrstnice riscul de hipoglicemie impune un tratament mai pu[in
intensiv
E. Sulfamidele cresc secre[ia de insulin
582
8. Preven[ia evenimentelor cadiovasculare la pacientul diabetic impune:
A. Tratamentul cu statin doar dac LDL depete 1,9g/l
B. Angiografia la to[i pacien[ii cu suspiciune de arterit
C. Men[inerea TA sub 130/80mmHg
D. Asocierea de antiagregant plachetar la pacien[ii cu risc crescut
E. Sevrajul tabagic
9. Regimul igienodietetic n diabetul zaharat este:
A. Prima linie terapeutic n diabetul tip 2
B. Hipocaloric hipoglucidic n tipul 1 de diabet
C. Hipocaloric hipolipidic n tipul 2 de diabet
D. Necesar pentru atingerea echilibrului glicemic
E. Bazat pe alimente cu index glicemic crescut
OBEZTATEA LA ADULT (pag. 1286-1280)
Complement simplu: 1. Circumferin[a taliei:
A. Se msoar la o treime de spina iliac anterosuperioar pe linia medioaxilar
B. Este corelat cu grsimea visceral
C. Confer risc cardiovascular crescut dac depete 88cm la femei Di 104cm la
brba[i
D. Confer risc cardiovascular crescut dac depete 90cm la femei Gi 102cm la
brba[i
E. Confer risc cardiovascular crescut dac este sub 80cm la femei si 102cm la brba[i
2. Una din urmtoarele afec[iuni nu este o complica[ie a obezit[ii:
A. Astmul bronic
B. Hipertensiunea arterial
C. Diabetul zaharat tip 1
D. Hernia hiatal
E. Limfedemul
3. Una din urmtoarele afec[iuni nu este o complica[ie a obezit[ii:
A. Trombembolismul pulmonar
B. nfarctul miocardic acut
C. Sindromul ovarelor polichistice
D. Sindromul de apnee n somn
E. Sarcoidoza
4. Despre tratamentul obezit[ii este fals afirma[ia:
A. inta este o scdere ponderal de 5-10%
B. ni[ial este recomandat regimul alimentar i exerci[iile fizice
C. Medica[ia poate fi administrat dac MC >30Kg/m
2
D. Chirurgia bariatric este indicat n caz de eec al celorlalte metode
E. Complica[iile odat aprute, nu mai pot fi influen[ate de tratament
584
Complement multiplu:
1. ntre cauzele obezit[ii secundare nu se numr:
A. Hipertiroidismul
B. nsul inorezisten[a
C. Factorii genetici
D. Factorii comportamentali
E. Tumorile hipotalamice
2. Evaluarea de rutin a unui pacient obez include: A Antecedentele familiale de
obezitate
B.Ancheta alimentar
C.Spirometrie
D.Evaluarea MC
E.Testul ECG de efort
3. n investigarea cauzelor creterii n greutate la un pacient obez se urmresc:
A. Tulburrile psihologice
B. nterven[iile chirurgicale
C. Consumul de A NS
D. Modificarea stilului de via[
E. Modificri hormonale
4. Sunt contraindica[ii ale chirurgiei bariatrice:
A. MC < 39kg/m
2
B. Tulburrile severe de comportament alimentar
C. Alcoolismul
D. Afec[iunile grave cu risc vital
E. Diabetul zaharat
5. Despre anorexia nervoas sunt false afirma[iile:
A. Este caracterizat prin perioade de scdere ponderal alternnd cu cretere
important n greutate
B. Are drept cauz o percep[ie alterat a imaginii corporale
C. Asociaz tulburri hidroelectrolitice: hiponatremie, hiperpotasemie, hipocloremie
D. Asociaz amenoree, tulburri de dinamic sexual
E. Are inciden[ crescut la femei tinere
585
6. Confer risc de apari[ie a obezit[ii:
A.Antecedentele heredocolaterale de obezitate
B.Bulimia nervoas C Anorexia nervoas
D.Nivelul crescut de activitate fizic (culturism)
E.Regimul de via[ dezorganizat
7. Despre obezitate sunt adevrate afirma[iile:
A. Este definit ca MC>30 kg/m
2
B. Este cauz de insulinorezisten[ i sindrom metabolic
C. Poate duce la complica[ii grave, amenin[toare de via[
D. ni[ierea tratamentului se face n spital
E. Este necesar o interven[ie prompt cu regim alimentar restrictiv i scdere
ponderal ct mai mare
8. Despre obezitate sunt adevrate afirma[iile:
A.n sindromul metabolic se asociaz cu hipertensiunea arterial, dislipidemia, tulburri
ale metabolismului glucidic
B.n hipercorticism obezitatea este de tip ginoid i asociaz semne de hipercatabolism
C. Pot apare modificri ale glicemiei, profilului lipidic, transaminazelor, ionogramei
D. Spitalizarea se impune pentru ini[ierea tratamentului
E. Tratamentul urmrete att scderea ponderal ct mai ales men[inerea greut[ii
ob[inute
586
UROLOGE
NFECLE URNARE LA ADULT. LEUCOCTURA (pag. 1286-1292) Complement
implu:
1. Referitor la infec[iile urinare la adult, sunt adevarate urmtoarele cu excep[ia:
A. Afecteaza cel mai adesea femeile
B. n cazul barba[ilor infec[iile apar rar i in majoritate <50 ani
C. La femei exista 2 vrfuri de inciden[a
?
D. Apar rar prin infec[ii hematogene
E. La brba[i apar rar i in majoritate>50 ani
2. Criterii de cistita acut complict sunt urmtoarele, cu excep[ia :
A. Uropatie
B. Sarcina
C. munodepresie
D. Femeie intre 15 i 65 de ani
E. Diabet
3. Nu reprezint complica[ii ale prostatitei acute :
A. Reten[ia acut de urina
B. Abcedarea
C. Socul septic
D. Prostatodinia
E. Evolu[ia spre o forma cronic
4. Referitor la prostatita cronic, putem afirma c sunt adevarate urmtoarele , cu
excep[ia:
A. Reprezint o infec[ie cronic a glandei prostatice, din cauza absen[ei sau
insuficien[ei tratamentului unei prostatite acute
B. Sunt prezente semne urinare func[ionale : disurie, arsuri mic[ionale, dureri la
ejaculare
C. ECBU este cel mai adesea negativ
D. Se efectueaz ECBU de control la 3 luni de la oprirea tratamentului
E. Prostatidiniile pot fi foarte invalidante
587
5. Nu reprezint factori de risc in infec[iile urinare nosocomiale :
A. Sondajul vezical
B. Vrsta peste 50 de ani
C. Constipa[ia
D. Sexul feminin
E. Diabetul
6. n cazul leucocituriei leucocite nealterate apar in A. munodepresie; Tumora de
vezic
Nefropatie tubulointersti[iala cronic nfec[ie vaginal Litiaza vezical
Complement multiplu:
1. Nu sunt factori favorizan[i ai infec[iilor urinare la adult, cu excep[ia:
A. Sarcina
B. Diabetul
C. Bilharzioza
D. Antibioticele
E. Dispozitive de contraceptie intrauterine
2. Examenul citobacteriologic al urinei (ECBU) presupune urmtoarele:
A. Se efectueaz inaintea oricrei antibioterapii
B. Se efectueaz la mai pu[in de 4 ore de la ultima mic[iune
C. Se colecteaz urina de la inceputul jetului;
D. Presupune examen direct, cultura i antibiograma
E. Presupune analiz imunohistochimica
588
3. Din punct de vedere clinic, in cistita acut avem urmtoarele semne :
A. Semne func[ionale urinare : arsuri mic[ionale, imperiozitate, polakiurie
B. Urina tulbure fr miros
C. Cteodat hematurie macroscopic
D. Febr
E. Durere in fosa iliac dreapt, imitnd patologie apendicular
4. Vorbim despre cistite acute simple recidivante cand sunt intrunite urmtoarele :
A. <4 episoade pe an
B. ECBU sistematic
C. La un pacient diabetic
D. Tratament antibiotic lung adaptat la antibiogram
E. storic de litiaza urinar
5. Nu reprezint factori de risc in pielonefrita acut, cu excep[ia :
A. Sexul feminin
B. Raport sexual cu mic[iune postcoitala
C. Contraceptivele orale
D. Refluxul vezico-ureteral
E. Avortul spontan
6. ngrijirea unei pielonefrite acute simple se face ambulator, cu excep[ia :
A. Sarcinii
B. Vrstei intre 15-65 de ani
C. Vomei
D. Bunei toleran[e clinice
E. Diabetului
7. ngrijirea unei pielonefrite acute obstructive presupune :
A. Spitalizare
B. Drenaj al urinei in urgen prin montarea unei sonde ureterale sau efectuarea unei
nefrostomii percutanate
C. Tratament al obstacolului in urgen[
D. Antibioterapie dubl, parenteral, cu o durat total de 10 zile
E. Tratament ambulator
589
8. Referitor la prostatita acut sunt adevarate urmtoarele :
A. Exista semne func[ionale urinare : disurie, polakiurie, arsuri mic[ionale, dureri
perineale
B. Absen[a febrei
C. Efectuare de ECBU, hemoculturi, bilan[ inflamator
D. Nu este recomandat efectuarea unei ecografii pelviene postmic[ionale
E. Apare exclusiv la vrstnici
9. n timpul sarcinii se produc urmatoarele modificri ale tractului urinar, cu excep[ia:
A. Compresia ureterului stng
B. nhibarea peristaltismului cilor urinare
C. Acidifierea urinei
D. Glicozurie patologic
E. Mrirea ncrcrii microbiene vulvo-perineale
10. nfec[iile urinare aparute in timpul sarcinii prezint urmtoarele
particularita[i de ingrijire
A. ECBU sistematic in caz de febr sau de simptomatologie urinar izolat
B. Bacteriuriile asimptomatice nu necesita tratament
C. Dup un episod de infcc[ie urinar, realizarea sistematica a unui ECBU la 2 luni
pan la natere
D. Rifampicina, sulfamidele, chinolonele i tetraciclinele sunt contraindicate in timpul
sarcinii
E. Orice pielonefrita trebuie spitalizat i trebuie s beneficieze de ecografe renal
11. Referitor la infec[iile urinare nosocomiale, sunt adevarate urmtoarele :
*
7
A. Pentru infec[iile din blocul operator se pastreaz o intarziere de 30 de zile
B. Este infec[ia nosocomiala cea mai frecvent
C. Germenii sunt cel mai adesea multirezisten[i
D. Dac pacientul sondat are ECBU pozitiv la 24 de ore de la suprimarea sondei,
trebuie tratt
E. Diareea i diabetul sunt considera[i factori de risc
590
RETENA ACUT DE URNA (pag. 1295-1296)
Complement simplu :
1. Referitor la reten[ia acut de urin, sunt adevarate urmtoarele cu excep[ia :
A. Este vorba de o imposibilitate total i brutal de a urin
B. Diagnosticul de reten[ie acut de urin este clinic
C. Sunt necesare i examinri complementare
D. Managementul const in drenajul de urgenta al urinei
E. Globul vezical, la palpare, trezete nevoia de a urina
Complement multiplu:
1. Referitor la globul vezical, putem afirma c :
A. Apare bombarea regiunii hipogastrice
B. Este dureros
C. Este convex
D. Palparea nu trezete nevoia de a urina E. Este o urgen[ chirurgical
2. Cteterul suprapubian, ca i masura de management in reten[ia acut de urina, este
contraindict in:
A. Prostatita acut
B. Traumatism de bazin
C. Absen[a de glob vezical
D. Portaj aorto-femural
E. Tumora de vezic
3. n cazul managementului reten[iei acute de urin, sunt msuri asociate :
A. ECBU pe urina drenat
B. Golire vezical progresiva cu clampare (10 minute) la fiecare 300 ml pentru a evita
hemoragia ex vacuo
C. Cuantificarea urinei recoltate
D. Slaba hidratare a pacientului
E. Punerea unui dispozitiv de drenaj sub asepsie strict
591
4. n reten[ia acut de urin din cauza formrii de cheaguri intravezicale, sunt adevarate
urmtoarele afirma[ii:
A. hematurie macroscopic anterioara frecvent
B. ndepartarea manual a cheagurilor
C. Punerea unui cteter suprapubian
D. Lavaj continuu pana la ob[inerea de urin limpede
E. Cistoscopia este este o metoda indispensabil de diagnostic
592
LTAZA URNAR (pag. 1312-1315)
Complement implu :
1. Referitor la litiaza urinar, sunt adevarate urmtoarele cu excep[ia :
A. Apare la 5-10% din popula[ia general
B. Sex-ratio : 3 brba[i la 1 femeie
C. Varf de inciden[ : intre 20 i 60 de ani
D. Recidive frecvente
E. Afecteaz cu preponderen[ rasa alb
2. n litiaza urinar, diagnosticul clinic se pune pe urmtoarele, cu excep[ia :
A. Colic renal
B. nsuficien[a renal acut
C. Hematurie
D. Anurie
E. radierea spre organele genitale externe homolaterale
3. Referitor la tratamentul colicii renale complicate nu este adevarat:
A. Oprirea alimenta[iei orale
B. Supraveghere ambulatorie, apoi intoarcere la domiciliu cu autosupraveghere durerii,
diurezei i febrei
C. n caz de febr, antibioterapie parenteral
D. Antialgice, antispasmodice
E. Tratarea unei eventuale hiperkaliemii
Complement multiplu:
1. Litiaza calcica :
A. Are o frecven[ de 85%
B. Calcul ii sunt radioopaci
C. Compozi[ia calculului poate fi reprezentat de oxalat de calciu sau fosfat de calciu
D. Factori favorizan[i: hipercalcemie, hiperuricemie, hiperoxalurie
E. Este cea mai intalnit
593
2. Litiaza fosfoamoniacomagnezian :
A. Are o frecven[ de 15 %
B. Calculii sunt radioopaci
C. Cretere rapida, deseori voluminoas (coraliform);
D. Factori favorizan[i: pH urinar acid (<6), infec[ii urinare cu germeni productori de
ureaze
E. Prezint risc inalt de pielonefrit
3. Referitor la colica renal sunt adevarate urmtoarele cu excep[ia :
A. Durere lombara acut
B. radiere spre organele genitale
C. Existen[a pozi[iei antalgice
D. Absen[a semnelor func[ionale digestive
E. Risc de insuficien[ ranal cronic
4. Sunt utile in examinarea litiazei urinare urmtoarele:
A. Radiografia abdominal simpla;
B. Ecografia renal
C. Urografie intravenoas
D. Uretrografie retrograd
E. CT abdomino-pelvin far injec[ie (nativ)
5. Din punct de vedere al examinarii litiazei urinare, nu sunt adevarate cu excep[ia :
A. Radiografia abdominal simpl permite identificarea calculilor radioopaci
B. Ecografia renal precizeaz topografia unui calcul migrat pelvin
C. Urografia intravenoas precizeaz topografia calculului
D. CT abdomino-pelvin far injec[ie nu pune in eviden[ calculii milimetrici transparen[i
E. Uro-CT ofer avantajele UV i CT abdomino-pelvin
594
6. Tratamentul colicii renale simple presupune:
A. ANS i.v. apoi per os
B. Antialgice i.v. apoi per os
C. Oprirea alimenta[iei orale
D. Filtrarea urinei
E. Restrictie hidrica in timpul perioadelor dureroase
7. Reprezint indica[ii de ablatie a calculului renal
A. >10 mm
B. Calculi bilaterali
C. Calculi pe rinichi unic
D. Durere rezisten[a la tratamentul medical bine efectuat
E. Calcul unic
8. Referitor la regulile igieno-dietetice ce au ca scop prevenirea recidivelor litiazei
urinare, putem afirma ca :
A. Litiaza calcic : cur de diurez, lupta contra reziduului postmic[ional
B. Litiaza fosfoamoniacomagneziana : cur de diureza, dezinfec[ie urinar
C. Litiaz uri c : cur de diureza , tratament hipouricemiant
D. Litiaz cistinica : cur de diurez, alcalinizarea urinei
E. Sunt contraindicate in caz de diabet
9. n cazul unei colici nefretice, diagnosticul diferen[ial se face cu :
A. Compresie extrinsec : adenopatie, fbroza retroperitoneal
B. Obstacol endoluminal
C. Colecistit acut
D. Ulcer perforat
E. Apendicit acut
10. Referitor la evolu[ia litiazei renale, sunt false urmtoarele afirma[ii:
A. Eliminare spontana a calculului
B. Recidiv rar
C. Complica[iile sunt reprezentate de : insuficien[a renal acut, ruptur caii
excretoare, urinom
D. Nu determin sechele
E. Predispune la infec[ii urinare
595
PATOLOGA TUMORAL BENGN S MALGN A APARATULU
UROGENTAL MASCULN HPERTROFA BENGN DE PROSTATA (pag. 1316-
1318)
Complement implu:
1. Scorul PSS cu privire la hipertrofia benign de prostata presupune :
A. 20-30 puncte : simptome severe
B. Evalueaza simptomele i impactul asupra vie[ii
C. 8-19 puncte : simptome moderate
D. 0-7 puncte : simptome absente
E. Are o valoare clinica pu[in important, avnd mai mult scop didactic
2. dentifica[i afirma[iile adevarate cu privire la bilan[ul complementar al hipetrofiei
benigne de prostata, cu excep[ia :
A. Presupune efectuarea CT pelvin cu substan[ de contrast LV.
B. Presupune dozarea PSA
C. Presupune efectuarea debitmetriei i msurarea reziduului postmic[ional
D. Efectuarea ECBU
E. Efectuarea ecografiei reno-vezico-prostatice
3. Semnele func[ionale urinare obstructive in hipertrofia benign de prostat sunt
urmtoarele, cu o excep[ie :
A. Disurie
B. Picturi retardate
C. Urgenturie
D. Jet urinar intrerupt
E. Reten[ie vezical cronic
4. Sunt semne func[ionale urinare iritative in hipertrofia benign de prostat :
A. Disuria
B. Nicturia
C. Reten[ia vezical cronic
D. Jetul urinar intrerupt
E. Anuria
596
5. dentifica[i afirma[ia eronat cu privire la complica[iile hipertrofiei benigne
de prostata :
A. Hidronefroza este o complica[ie cu impact asupra aparatului urinar superior
B. Poate s apar reten[ie acut de urin
C. Prostatita este o complica[ie cu impact vezi cal
D. Pielonefrita este o complica[ie cu caracter imediat
E. La nivelul vezicii poate s apar litiaz de staz
6. Afirma[ia corect cu privire la efectele secundare ale medica[iei folosite in tratamentul
hipertrofiei benigne a prostatei:
A. Alfablocantele pot da impoten[
B. nhibitorii 5 alfa-reductazei pot avea ca efect secundar ginecomastie
C. Fitoterapia este cea mai agresiva din punct de vedere al efectelor secundare
D. Grea[a poate s apar post administrare de inhibitor al 5 alfa-reductazei
E. Alfa blocantele pot avea ca efect secundar scaderea libidoului
7. Sunt adevarate urmtoarele afirma[ii cu privire la managementul terapeutic al
hipertrofiei benigne de prostat, cu o excep[ie :
A. Alfa blocantele au ca mod de ac[iune deschiderea colului vezica!
s
B. Scorul PSS mic impune ab[inere de la terapie i supraveghere
C. Eficacitatea tratamentului cu inhibitor de 5 alfa reductaza apare dupa 6 luni
D. Alfa blocantele au ac[iune imediat
E. Biterapia este de prima inten[ie
8. Mijloacele chirurgicale de tratament al hipetrofiei benigne de prostat sunt
urmtoarele, mai pu[in:
A. Rezec[ie transuretral a prostatei
B. Endoprotez uretral Fabian
C. Adenomectomie transvezical
D. ncizie cervicoprostatic
E. RTUP
597
9. Sunt indica[ii ale tratamentului chirurgical in hipetrofia benign a prostatei:
A. Tumora vezicala asociat ;
B. Adenom > 60 g = RTUP ;
C. Adenom < 30 g = adenomectomie transvezical ;
D. Tratament medicamentos eficient, dar pacient tanar ;
E. Adenom < 60 g = CP ;
10.Monitorizarea pacien[ilor cu hipertrofie benign de prostat se face prin urmtoarele
mijloace, mai pu[in :
A. Tueu rectal
B. Ecografic
C. Masurarea PSA
D. Scor PSS
E. Masurarea creatiniei
Complement multiplu :
1. n hipertrofia benign prostatic, la tueul rectal prostata are urmtoarele
caracteristici:
A. Prostata neteda
B. Prostata indolor
C. San[ul median pstrat
D. Prostata mrit de volum
E. Prost regulat
2. Sunt semne func[ionale obstructive in hipetrofia benign a prostatei urmtoarele :
A. Polakiuria
B. Nicturia
C. Urgenturia
D. Reten[ia vezical cronic
E. Disuria
598
3. n hipetrofia benign a prostatei sunt semne func[ionale iritative urmtoarele, cu
excep[ia:
A. Jet urinar intrerupt
B. Urgenturia
C. Polakiuria
D. Nicturia
E. Disuria
4. Nu sunt corecte urmtoarele afirma[ii cu privire la diagnosticul clinic al hipertrofiei
benigne a prostatei, cu excep[ia :
A. La tueul rectal an[ul median al prostatei pstrat
B. Urgenturia este un semn func[ional iritativ
C. Prezen[ei de simptome moderate li se atribuie un scor PSS intre 8 i 19
D. Retentia vezi cal cronic este un semn func[ional obstructiv
5 ?
E. Simptomele aparatului urinar inferior se vor clasa in simptomatologia sever
5. Bilan[ul complementar in hipertrofia benign a prostatei presupune efectuarea
urmtoarelor:
A. ECBU
B. RM pelvin
C. PSA total
D. CT pelvin
E. Ecografic reno-vezico-prostatic
6. Complica[iile cu impact vezical ale hipertrofiei benigne a prostatei sunt:
A. nsuficien[a renal cronic obstructiv
B. Hematurie
C. Prostatit
D. Litiaza de staz
E. Diverticuli vezicali
599
7. n hipertrofia benign a prostatei pot s apar urmtoarele complica[ii:
A. Hidronefroza
B. Mic[iuni prin revarsare
C. Anuria
D. Pielonefrita
E. Pielonefroza
8. Alfa blocantele, in tratamentul medicamentos al hipertrofei benigne a prostatei, au
urmtoarele caracteristici:
A. Au ca mod de ac[iune relaxarea muchilor netezi prostatici
B. Ca efect secundar poate aparea ginecomastia
C. Au ac[iune imediata
D. Pot da ejaculare retrograd, ca efect secundar
E. Prezint risc de retentie urinar acut, dac administrarea este oprit brutal
9. Cu privire la tratamentul medical in hipertrofia benign a prostatei, nu sunt adevarate
afirma[iile urmatoare, cu excep[ia :
A. Tratamentul medical se adreseaza doar pacien[ilor simptomatici
B. nhibitorii 5 alfa-reductazei prezint eficacitate dupa 6 luni
C. Se prefera in HBP complicat cu insuficien[a renal cronic
D. Alfa blocantele pot avea ca efect secundar scaderea libidoului
E. La pacien[ii cu jena simptomatic uoar i scor PSS mic se practic supraveghere
i ab[inere de la terapie
10. Efectele secundare ale inhibitorilor de 5 alfa-reductaza in tratamentul HBP sunt:
A. Hipotensiune ortostatic
B. Ginecomastie
C. Grea[
' 5
D. mpoten[a
E. Aritmii
600
1 l.Sunt afirma[ii eronate cu privire la tratamentul chirurgical HBP :
A. Se efectueaz in caz de HBP complict cu calculi vezicali
B. Rezec[ia transuretral se efectueaz dac greutatea adenomului depete 60
g
C. Adenomectomia transvezical se facc prin laparotomie
D. ncizia ccrvicoprostatic nu retrage adenomul
E. n caz de tumor vezical asociat se prefer ab[inerea de la tratamentul chirurgical
12.n tratamentul chirurgical al HBP :
A. Rczec[ia transuretrala a prostatei prezint risc de sindrom de RTUP in caz de
rezec[ie > 1 ora
B. Are indica[ie in caz de tumor vezical asociat
5
C. Adenomectomia transvezical se efectueaz in cazul unui adenom < 60 g
D. ncizia cervicoprostatic asigura ejaculare conservat
E. n cazul unui adenom < 30g se practica CP
13.Tratamentele alternative in HBP sunt:
A. CP
B. Endoprotez uretral Fabian
C. Sonda vezical a demcure
D. Sc prefer in caz de tumor vezical asociat
E. Nici una de mai sus
14.Monitorizarea HBP se realizeaz prin urmtoarele metode, cu excep[ia
A. Catalog mic[ional
B. Tueu rectal
C. Scor PSS
D. Biopsie prostatica
E. RMN pelvin
601
15.ndica[iile-tratamentului chirurgical in HBP sunt
A. HBP complicat cu hematurie
B. Dorin[a pacientului
C. Tratament medical euat
D. Tumor vezical asociat
E. RTUP in caz de adenom > 60 g
602
TUMOR DE PROSTATA (pag. 1319-1322)
Complement simplu:
1. Sunt factori de risc pentru tumorile prostatice, cu o excep[ie :
A. Originea etnic
B. Antecedente personale de cancer de sn
C. Antecedente personale de hipertrofie benign a prostatei
D. Tratament cu androgeni
E. Forme familiale
2. dentifica[i afirma[ia eronat cu privire la diagnosticul tumorilor de prostat :
A. Creterea izolat a PSA total
B. Hematurie/hemospermie
C. Anomalie la tueul rectal
D. Dureri in regiunea anal
E. nsuficien[a renal cronic obstructiv
Examenul clinic in tumorile prostatei presupune : dentificarea la tueul rectal a unui
nodul dur Tueul rectal ntotdeauna pozitiv Antecedente familale de tumori testiculare in
anamnez Palparea unei forma[iuni perianale Modificri ale scaunului
4. Creterea PSA poate sa apar in raport cu umatoarele etiologii, mai pu[in :
A. Prostatita
B. Sondaj vezical
C. Ejaculare recent
D. Hipertrofie benign de prostat
E. Reten[ie acut de urin
603
5. Cu privire la examenul anatomopatologic, in cazul tumorilor prostatice, este
adevarat afirma[ia :
A. Un scor Gleason 4 traduce un grad mediu diferen[iat
B. Un scor Gleason 2 traduce un grad bine diferen[iat
C. D informa[ii asupra extinderii sau nu de capsula prostatei
D. Adenocarcinomul este prezent in peste 50% din cazuri
E. Cu ct scorul Gleason este mai sczut, cu att prognosticul este mai rezervat
6. dentifica[i afirma[ia greita cu privire la precau[iile prealabile biopsiei in tumorile
prostatice:
A. ECBU steril
B. Verificarea bilan[ului hemostazei
C. Preparare rectal
D. Antibioprofilaxie
E. Repaus sexual
7. Principalele complica[ii ale biopsiei prostatice sunt:
A. Prostatita acut
B. Prostatita cronic
C. Disurie
D. Peritonita
E. Diseminare locoregional
8. dentifica[i afirma[ia eronat privind riscul D'AMCO in tumorile prostatice
A. Riscul intermediar se traduce prin PSA intre 11-20 ng/ml
B. Riscul ridict apare la pacien[i in stadiu clinic T2c ;
C. Scor Gleason < 6 indic risc sczut de efrac[ie capsular
D. RMN-ul prostatic se efectueaz doar in cazurile cu risc crescut
E. La pacien[ii cu risc sczut nu se face bilan[ de extensie
604
9. Bilan[ul de extensie in tumorile prostatice in cazul pacien[ilor cu risc intermediar sau
ridict de efrac[ie capsular cuprinde :
A. Ecografie transrectal
B. Dozare PSA total
C. Scintigrafie osoas
D. RMN pelvin
E. Disec[ie ganglioni inghinali
10. Nu este adevarat afirma[ia cu privire la tratamentul curativ chirurgical al tumorilor
prostatice :
A. Presupune abla[ia prostatei i a veziculelor seminale
B. Se prefera in stadiile T1/T2/T3, N, MO
C. Reprezint prostatectomie total
D. Are ca efecte secundare incontinen[a urinar cel mai adesea tranzitorie
E. Disfunctia erectil este un efect secundar frecvent
>
11. Cu privire la radioterapia prostatica conformational in tumorile prostatice nu este
adevarata afirma[ia:
A. Presupune o doza de cel pu[in 65 Gy
B. Este fractionat
C. Are ca efecte secundare cistita i rectita rdice
D. Are rezultate mai bune dect chirurgia in cazul disfunc[iei erectile
E. n caz de recidiv la un pacient ca a avut o prim radioterapie, chirurgia secundar
este imposibil
12. Managementul terapeutic al tumorilor prostatice presupune :
A. Prostatectomia totala implic abla[ia prostatei i a ampulei rectale, cu colostoma
definitiv
B. n stadiul metastatic se practic doar hormonoterpie
C. n stadiul avansat local se practic prostatectomie total cu evidare ganglionar
D. Efectul de flare up presupune creterea ireversibila a secre[iei de LH la inceputul
tratamentului cu agonist LHRH
E. n stadiul localizat, de prim inten[ie este supresia androgenic
605
13.Monitorizarea in tumorile prostatice presupune, mai pu[in :
A. Dozaj PSA regulat
B. n stadiu metastatic scintigrafie osoas anual
C. Ecografic transrectal la 6 luni
D. Tueu rectal
E. n stadiul metastatic se supravegheaz testosteroneinia
14.n stadiul metastatic al tumorilor prostatice :
A. Radioterapia se cupleaz cu hormonoterapia de lunga durata
B. Ca urmare a efectului de fiare up, orice hormonoterapie trebuie sa inceapa cu 15
zile de tratament cu antiestrogeni
C. Pulpectomia testicular se propune la pacien[ii ce refuz tratamentul radioterapie
D. Blocajul androgenic complet presupune administrare de agonist LHRH i
antiandrogen
E. Tratamentul simptomatic asociat are eficacitate redus
Complement multiplu :
1. Diagnosticul in tumorile prostatice are ca moduri de relevre :
A. Anomalie la tueul rectal
B. Hematurie
C. Dureri hipogastrice chiar in stadiile pu[in avansate
D. Descoperire anatomopatologic pe fragmente de rezec[ie pentru hipertrofia benign
a prostatei
E. Tulburri de tranzit intestinal
2. n tumorile prostatice, la tueul rectal se observ :
A. Asimetrie de consisten[ a prostatei
B. Stergerea an[ului median
C. nfiltrarea veziculelor seminale
D. Poate fi normal
E. dentificarea unui nodul dur
606
3. Referitor la cancerul prostatic, sunt adevarate urmtoarele :
A. Este -a doua cauza de deces de cauze neoplazice
B. Este hormonodependent
C. Ca i origine etnic, popula[iile cele mai afectate sunt caucazienii i cele asiatice
D. Antecedentele persoanale de cancer renal reprezint un factor de risc
E. Are o inciden[a de 20/50000/an
4. Creterea PSA poate fi intalnit in urmtoarele cazuri, altele dect tumorile
prostatice, cu excep[ia:
A. Sondaj vezical
B. Tueu rectal recent cu masaj prostatic aplicat
C. Biopsie prostatic
D. nfec[ii urinare repetate
E. Prostatita
5. Privind diagnosticul de certitudine al tumorilor prostatice :
A. Se face prin biopsii prostatice ecoghidate
B. Biopsia prostatica se face sub rahianestezie
C. Se preiau minim 5 biopsii din fiecare lob
D. Biopsia poate avea ca i complica[ie hematuria
E. Ca i precau[ii prealabile biopsiei se executa antibioprofilaxia, prepararea rectal a
bilan[ul hemostazei i ECBU (steril)
6. Complica[iile principale in urma efecturii biopsiei prostatice sunt urmtoarele, cu
excep[ia :
A. Rectoragii
B. Constipa[ie
C. Fistula perianal
D. nfec[ie urinar
E. Prostatit acut
607
7. Scorul Gleason in tumorile prostatice :
A. Cu ct este mai sczut, cu att prognosticul este mai slab
B. Reprezint gradul de diferen[iere celular
C. Un scor Gleason 2 reprezint un grad bine diferen[iat
D. Un grad nediferen[iat reprezint prognostic slab
E. Un scor Gleason 8 reprezint grad mediu diferen[iat
8. Nu sunt afirma[ii adevarate in legtur cu bilan[ul de extensie al tumorilor prostatice,
mai pu[in:
A. Pacien[ii cu risc sczut de efrac[ie capsular au scor Gleason 6/7
B. PSA> 20 ng/ml traduce un risc ridicat de efrac[ie capsular
C. La pacien[ii cu risc intermediar de efrac[ie capsular se efectueaz CT pelvin
D. La pacien[ii cu risc sczut de efrac[ie capsular este obligatorie scintigrafia osoas
E. RMN-ul prostatic face diferen[ierea intre stadiul T2 i T3
9. Stadiul T2 al tumorilor prostatice reprezint :
A. T2a > 50 % dintr-un lob
B. Tumora limitat a prostatei
C. T2c afectare a ambilor lobi
D. T2b > 50 % dintr-un lob
E. Cancer non-palpabil
10. n clasificarea TNM 2010 (a aptea edi[ie) a tumorilor de prostat :
A. N 1 traduce adenopatii metastatice
B. Mlb traduce metastaze viscerale
C. T3b traduce invazie a veziculelor seminale
D. MO traduce metastaze la distan[, neevaluate
E. Tic traduce cancer detectat prin biopsii realizate pentru PSA normal
11 .n stadiul localizat al tumorilor prostatice se practica :
A. Abla[ia prostatei i a veziculelor seminale
B. Prostatectomia total are ca efecte secundare anejacularea, disfunc[ia erectil i
incontinen[a urinar tranzitorie
C. Radioterapia prostatic conforma[ional cu o doz de minim 65 Gy
D. Supraveghere activ dac speran[a de viata depete 10 ani
E. Hormonoterapie
608
12.Tratamentul simptomatic asociat in stadiul metastatic al tumorilor prostatice
presupune urmtoarele , mai pu[in :
A. Decompresie medular chirurgical
B. Radioterapie prostatic conforma[ional
C. Antialgice de palier 3
D. Rezec[ie transuretral prostatic
E. Medica[ie antiemetic
13.Cu privire la stadiul avansat local al tumorilor prostatice :
A. Tratamentul este paliativ
B. Radioterapia se face in doz de 70 Gy intre apte i opt sptmni;
C. Reprezint stadiul T3, NO, MO
D. Hormono-terapie, dar nu mai mult de trei luni datorit efectelor adverse
E. Se efectueaz doar hormonoterapie
14.Monitorizarea in tumorile prostatice presupune : A. Dozaj PSA regulat
Scintigrafie prostatic anual CT toraco-abdomino-pelvin in stadiul metastatic Tueu
rectal
Evaluarea testosteronemiei in stadiul metastatic
15.Sunt afirma[ii false cu privire la efectul de fiare up in tumorile prostatice :
A. Reprezint creterea tranzitorie a secre[iei de LH la inceperea tratamentului cu
agonist LHRH
B. Poate antrena o cretere a masei tumorale
C. Se poate asocia cu compresie medulara pe metastaza osoas
D. Orice tratament cu agonist LHRH trebuie sa inceap cu 5 zile de tratament cu
antiandrogeni
E. Apare ca urmare a radioterapiei prostatice conforma[ionale
609
16.Examenul histopatologic in cancerul de prostat :
A. Relev adenocarcinom in peste 95% din cazuri
B. Presupune ntocmirea scorului Gleason
C. Evalueaz extinderea in raport cu capsula prostatei
D. Un scor Gleason de 2,3,4 reprezint un grad nediferen[iat
E. Un scor Gleason de 5,6,7 reprezint un grad mediu diferen[iat
17.Cu privire la explorrile biologice in tumorile prostatice, sunt afirma[ii false
urmtoarele, cu excep[ia:
A. Un dozaj al PSA total < 4 ng/ml reprezint un dozaj normal, eliminnd suspiciunea
de cancer prostatic
B. Un dozaj al PSA total > 4 ng/ml este peste limita normal, fiind necesare biopsii
prostatice
C. Creterea PSA poate s apar i in hipetrofia benign a prostatei
D. PSA-ul este o protein specific a cancerului prostatei
E. PSA poate crete dup sondaj vezical
610
TUMOR DE RNCH (pag. 1323-1327)
Complement simplu:
1. Cu privire la epidemiologia i factorii de risc in tumorile renale sunt adevarate
urmtoarele, cu o excep[ie :
A. Este o forma rar de cancer
B. Apare la adul[ii < 40 ani
C. Transplantul renal reprezint un factor de risc
D. Este al treilea tip de cancer urologic
E. Tabagismul este un factor de risc
2. Sunt factori de risc pentru tumorile renale :
A. Litiaza renal cronic
B. Pielonefrite repetate
C. Consumul de droguri
D. Scleroza tuberoasa Bourneville
E. nfec[ii urinare repetate
3. n diagnosticul clinic al tumorilor renale sunt adevarate urmtoarele, mai pu[in :
A. Reprezint o descoperire intmpltoare ca urmare a imagisticii abdominale
B. Apar dureri lombare
C. Apare hematuria microscopic
D. Apare varicocelul, mai ales de parte stanga
E. Ca semne generale se pot intalni: febra, transpira[ia, alterarea strii generale
4. Dintre urmtoarele afirma[ii despre sindroamele paraneoplazice in tumorile renale,
una singura este adevarat :
A. Sunt frecvente aprnd in peste 25% din cazuri
B. Scderea vitezei de sedimentare
C. Hiperuricemie
D. Hiponatremie
E. Anemie inflamatorie
611
5. Urmtoarele reprezint indica[ii ale punc[iei- biopsie renale, mai pu[in :
A. Suspiciune tumora de suprarenal
B. Suspiciune de tumora benign la imagistic
C. Suspiciune de limfom sau metastaz intrarenal
D. Pacient cu risc chirurgical ridicat(rinichi unic)
E. naintea unui tratament adjuvant in formele metastatice extinse
6. n tumorile renale, ecografia renal i abdominal relev :
A. Tumora slab vascularizat
B. nvazia venei renale
C. Tumora neomogen, hipoecogen
D. Afectarea capsulei renale
E. Tumora hiperecogen
7. Sunt false urmtoarele afirma[ii cu privire la examenele imagistice in tumorile renale:
A. Uro-CT este un examen de referin[
B. Se evalueaza rinichiul contralateral datorita posibilit[ii existen[ei cancerului sincron
C. Ecografia renal eviden[iaz o tumor cu invazie intraparenchimatoas,
vascularizat, neomogen, hipoecogen
D. Prin uro-CT este imposibil evaluarea adenopatiilor lombo-aortice
E. Tromboza venei renale sau cave inferioare se demonstreaz prin uro-CT
8. Managementul in tratamentul tumorilor renale presupune :
A. Nefrectomia par[ial are ca indica[ii tumora in stadiu T2 a i b
B. n nefrectomia lrgit se practic abla[ia rinichiului, a grsimii perirenale pana la
fascia Gerota i eventual la suprarenal
C. Tratamentul cu antiangiogenice are eficient redus datorit hipovascularitatii
tumorilor renale
D. n nefrectomia par[ial este obligatorie clamparea pediculului vascular
E. Nefrectomia lrgit este de prima inten[ie in cazul tumorilor metastatice
612
9. Sunt afirma[ii false cu privire la angiomiolipom :
A. Este compus din [esut gras, muscular neted i vase sanguine
B. Poate aparea bilateral
C. magistica este cvasipatognomonic
D. Este cea mai rar tumor solid a rinichiului
E. Dac tumora depete 4cm exist risc de hemoragie in retroperitoneu sau calea
excretoare superioar
lO.Cu privire la chistul renal sunt adevarate urmtoarele :
A. mpune tratament chirurgical obligatoriu
B. CT : leziune tisular cu efect invaziv
C. Clasificarea Bosniak cuprinde ase stadii
D. Este o afec[iune ereditar
E. Este foarte frecvent asimptomatic
Complement multiplu :
1. Nu sunt factori de risc pentru tumorile renale, cu excep[ia :
A. Litiaza renal
B. Transplantul renal
C. Dializa cronic
D. Consumul de alcool
E. Facomatoze
2. Diagnosticul clinic al tumorilor renale presupune apari[ia :
A. Contactului lombar
B. Polakiuriei
C. Hematuriei
D. nsuficien[ei renale cronice
E. Feocromocitomului
3. Sunt sindroame paraneoplazice in cancerul renal:
A. Hiperkaliemia
B. Anemia
C. Febra de lung durat
D. HTA
E. Poliglobulia
4. Sunt adevarate afirma[iile cu privire la sindroamele paraneoplazice din cancerul
renal:
A. Anemia apare datorit pierderilor renale de Fe
B. Febra de lung durat apare datorit eliberrii de substan[e pirogene sau de citokine
C. HTA apare datorit reten[iei saline
D. Poliglobulia apare datorit secre[iei inadecvate de EPO
E. Colestaza anicteric are prognostic slab
5. Sunt false cu privire la uro-CT in tumorile renale :
A. Este un examen de referin[a
B. Nu se efectueaz de rutin datorit complica[iilor secundare administrrii substan[ei
de contrast iodate
C. Relev o mas ce deformeaz conturul renal
D. Urmrete detec[ia adenopatiilor omboaortice
E. Masa descoperita este omogen, cu densit[i lichidiene
6. Cu privire la punc[ia-biopsia renal in cazul tumorilor renale sunt adevarate :
A. Se recomand de rutina
B. Este indicat in suspiciunea de angiomiolipom
C. Se execut inaintea unui tratament in formele metastatice extinse
D. Are indica[ie pentru excluderea unui chist de tip Bosniak
E. Se indic in caz de suspiciune de tumor benign la imagistic
614
7. Nu sunt adevarate urmtoarele afirma[ii cu privire la nefrectomia par[ial in cancerul
renal, cu excep[ia :
A. Reprezint o tehnic de chirurgie conservatoare
B. Are indica[ie in tumorile de talie mic
9
C. Presupune analiza histopatologic a piesei
D. Se practic in stadiul T2, NO, MO
E. Se execut clamparea pediculului vascular
8. Nefrectomia lrgit in tumorile renale presupune :
A. Extirparea masei tumorale cu pastrarea rinichiului restant
B. Analiza anatomopatologic a piesei operatorii
C. Clampare prealabil a pedicului vascular
D. Pastrarea obligatorie a glandei suprarenale datorit dezechilibrului hormonal ce l-ar
produce extirparea acesteia
E. Este indicat tumorilor < 4 cm
9. Sunt adevarate afirma[iile cu privire la evolu[ia i monitorizarea tumorilor renale :
A. Supravie[uirea global este de 60%, foarte variabil conform stadiului TNM
B. Dupa chirurgia conservatoare se supravegheaz creatininemia i VSH-ul
C. Are ca scopuri supravegherea func[iei renale i a rinichiului controlateral
D. Se urmrete diagnosticul precoce al unei recidive locale sau la distan[
E. Dup nefrectomie lrgit se urmrete func[ia renal prin urografii
10. Angiomiolipomul:
A. Este o tumor rar a rinichiului
B. Poate s fie bilateral
C. Este avascular
D. Tratamentul presupune embolizare sau chirurgie conservatoare dac este
simptomatic
E. magistica trebuie sus[inut de examen anatomopatologic
615
1 l.Sunt adevarate urmtoarele cu privire la oncocitomul renal :
A. Este o tumor malign renal
B. Diagnosticul diferen[ial cu cancerul de rinichi este dificil
C. magistica relev cicatrice central in mijlocul leziunii
D. Este necesar explorarea chirurgical pentru proba histopatologic
E. Administrarea de chimioterapice este obligatorie preoperator
12. dentifica[i afirma[iile false cu privire la chistul renal:
A. mpune tratament chirurgical, datorit riscului crescut de malignizare
B. La examinarea CT se observ o leziune cu con[inut lichidian hipodens, cu contururi
regulate
C. Clasificarea Bosniak permite clasificarea de la benign la foarte suspect
D. Tratamentul este conservator
E. La eco Doppler se constat vasculariza[ia important
616
TUMOR DE TESTCUL (pag. 1328-1331)
Complement simplu:
1. Referitor la tumorile de testicul, sunt adevarate urmtoarele afirma[ii:
A. 5% dintre tipurile de cancer la barbat
B. Varf de frecven[ intre 25 i 35 de ani
C. Fr depistare in masa : instruirea autopalparii
D. >60% dintre cazurile diagnosticate la un stadiu limitat la testicul
E. Este un tip de cancer intalnit la copii
2. n cazul tumorilor de testicul, nu sunt considera[i factori de risc cu excep[ia
A. Antecedente de cancer de prostat
B. Atrofie testicular postraumatic
C. Sindromul Dovvn
D. Hermafrodismul
E. Hernia inghinal
3. Diagnosticul diferen[ial al tumorilor testiculare se face cu urmtoarele, cu excep[ia :
A. Traumatism testicular
B. Epididimita
C. Orhita
D. Periorhita nodular
E. Orhiepididimita
4. n cazul tumorilor de testicul, bilan[ul extinderii (realizat dupa chirurgie) presupune
urmtoarele, cu excep[ia :
A. CT cerebral
B. CT toraco-abdomino-pelvin
C. Radiografie toracic standard
D. Scintigrafie osoas
E. PET-scan in caz de seminom
617
5. Referitor la managementul imediat al tumorilor testiculare, este fals afirma[ia:
A. Este o urgen[ chirurgical
B. Este necesara o informare clar, loial i adecvat a pacientului
C. Este necesar consim[mntul in scris al pacientului
D. Necesita tratament chirurgical
E. Se impune dozaj al markerilor tumorali serici 4 luni dupa orhiectomie
6. Din punct de vedere anatomopatologic sunt considerate tumori non-germinale cu
excep[ia:
A. Gonadoblastom
B. Sarcom
C. Teratom
D. Tumori cu celule Sertoli
E. Tumora adenomatoida
7. Urmtoarele afirma[ii referitoare la clasificarea postoperatorie a cancerelor testiculare
- TNM 2009 sunt adevarate, cu excep[ia:
A. pT3 tumora care invadeaz cordonul spermatic, cu sau fr invazie vascular sau
limfatic
B. pT4 tumora care invadeaz peretele scrotal
C. N3 adenopatie >4 cm
D. Mx metastaze la distanta non-evaluabile
E. S0 Markeri normali
8. Referitor la clasificarea postoperatorie a cancerelol testiculare TNM 2009, nu este
adevarat:
A. S LDH <1.5 N
B. S3 AFP>10000
C. S2 hCG 5000-50000
D. S3 LDH >10 N
E. S AFP 1000-10000
618
9. Referitor la tratamentele complementare ale tumorilor de testicul, este adevarat
urmatoarea afirma[ie:
A. Seminomul nu este chimiosensibil
B. Seminomul nu este radiosensibil
C. Stadiu localizat NO, MO: chimioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace
homolaterale
D. Stadiu localizat NO, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace
contralaterale
E. N3 sau Ml : polichimioterapie cu BEP
10. Urmtoarele afirma[ii referitoare la tratamentele complementare aplicate in cazul
tumorilor testiculare nu sunt adevarate, cu excep[ia:
A. Seminomul nu este chimio- i radio sensibil
B. Stadiu localizat N, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace
homolaterale
C. Stadiu localizat NO, Ml : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace
homolaterale
D. Stadiu localizat NO, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace
homolaterale
E. N2 sau Ml : polichimioterapie cu BEP
Complement multiplu:
1. Referitor la tumorile de testicul sunt adevarate urmtoarele, cu excep[ia:
A. Cancer la brbatul tnr
B. Un examen testicular normal elimin diagnosticul
C. Reprezint 1% dintre tipurile de cancer la barbat
D. Disgenezia testicular (Klinefelter) nu reprezint un factor de risc
E. Vrful de frecven[ intre 20 i 35 de ani
2. Sunt considera[i factori de risc pentru apari[ia cancerului de testicul:
A. Ectopia testicular inghinal
B. Criptorhidia
C. Disgenezia testiculara (Klinefelter)
D. Factorii genetici
E. Atrofia testicular infectioas
619
3. n cazul unei tumori de testicul, anamneza eviden[iaz :
A. dentificarea factorilor de risc
B. Marirea in volum a burselor
C. Durere testiculara de tip intepatura, junghi
D. Antecedente personale patologice
E. Durere testiculara acut prin necroza sau hemoragie intratumoral
4. Despre diagnosticul clinic in cazul tumorilor de testicul, sunt adevarate :
A. Examenul testicular nu se face bilateral i comparativ
B. dentificarea unei mase dure, dureroase
C. Semnul Chevassu pozitiv
D. Leziune opac la transiluminare
E. Un examen testicular normal nu elimin diagnosticul
5. in cazul tumorilor testiculare, examenul testicular trebuie sa indeplineasca
urmtoarele condi[ii:
A. S fie bilateral i comparativ
B. S identifice o mas dur
C. S identifice o mas dureroas
D. S constate conservarea an[ului epididimotesticular
E. S pun in eviden[ o leziune opac la transiluminare
6. n cazul unei tumori de testicul, examenul general presupune :
A. Palpare doar a ganglionilor inghinali
B. Alterarea strii generale
C. Hepatomegalie
D. dentificarea edemelor membrelor inferioare
E. Ginecomastie (prin secre[ie crescut de estrogen)
7. Diagnosticul diferen[ial al tumorilor testiculare se face cu :
A. Epididimit
B. Orhit
C. Orhiepididimit
D. Hidatita Morgagni;
E. Hidrocel
620
8. n cazul tumorilor testiculare, diagnosticul diferen[ial nu se face cu :
A. Hematocel
B. Chist epididimar
C. Traumatism testicular
D. Hernia inghino-scrotal ncarcerat
E. Torsiune a cordonului spermatic
9. Examinarile complementare in cazul unei tumori testiculare, cuprind :
A. Ecografie Doppler testicular bilateral
B. Radiografie toracic standard
C. Ecografie testicular
D. CT toraco-abdomeno-pelvin
E. Biopsie
10. Ecografia Doppler testicular :
A. Se face unilateral
B. Este indispensabil
C. Evidentiaza masa omogen, hipoecogen
D. Cteodata masa hipervascularizat
E. Masa neomogen, hipoecogen
11. Sunt markeri serici tumorali :
A. LDH
B. Alfafetoproteina
C. HCG
D. GUT
E. Dozaj la diagnostic i 2 sptmni dupa orhiectomie
12. Referitor la tratamentul chirurgical al tumorilor testiculare, urmtoarele afirma[ii nu
sunt adevarate cu excep[ia :
A. Orhiectomie pe cale scrotal
B. Clampare prealabil a cordonului spermatic
C. Prelevri de markeri tumorali in cordon
D. +/ - montarea de protez testicular (indiferent de prezen[a sau absen[a infec[iei);
E. Trimiterea piesei pentru analiza anatomopatologic
621
13. Referitor la tumorile testiculare, din punct de vedere anatomopatologic nu sunt
adevarate urmtoarele:
A. Tumorile germinale reprezint 60%
B. Seminomul este o tumor non-germinala
C. Coriocarcinomul este o tumora non-seminomatoas
D. Tumorile non-seminomatoase reprezint 60 % din totalul tumorilor germinale
E. Tumora Brenner apar[ine tumorilor germinale
14. Sunt considerate tumori non-germinale din punct de vedere anatomopatologic, cu
excep[ia:
A. Tumori cu celule Leydig
B. Androblastom
C. Carcinom embrionar
D. Mezoteliom
E. Tumori de sac vitelin
15. Tumorile non-germinale se clasific in :
A. Seminom
B. Tumori ale cordoanelor sexuale i ale stromei gonadale
C. Tumori ale primordiului gonadal
D. Tumori non-seminomatoase
E. Tumori ale anexelor i ale [esuturilor de sus[inere
16. Referitor la clasificarea postoperatorie TNM 2009 a tumorilor testiculare,
urmtoarele sunt adevarate cu excep[ia :
A. pT= tumori primitive
B. pT0=far tumori primitive eviden[
C. pTl= tumora limitat la testicul far atingerea epididimului
D. pT2- tumora limitat la testicul i epididim, far invazie limfatic, vascular sau a
vaginalei
E. pT4= tumora care invadeaz peretele scrotal
622
17. Referitor la clasificarea postoperatorie TNM 2009 a tumorilor testiculare
urmtoarele nu sunt adevarate cu excep[ia:
A. pTis carcinom in situ
B. Nx adenopatii non-evaluabile
C. N adenopatie <2 cm cel mai mare diametru
D. N2 adenopatie intre 2 i 4 cm
E. N3 adenopatie >4 cm
18. Referitor la clasificarea postoperatorie TNM 2009 in cazul tumorilor testiculare, S
presupune:
A. LDH < 1.5N
B. hCG 5000-50000
C. LDH 1.5-10 N
D. hCG <5000
E. AFP 1000-10000
19. Referitor la clasificarea postoperatorie TNM 2009 in cazul tumorilor testiculare, S2
presupune urmtoarele, cu excep[ia:
A. LDH 1.5-10 N
B. hCG >50000
C. AFP <1000
D. hCG 5000-50000
E. AFP >10000
20. Urmtoarele afirma[ii referitoare la tratamentele complementare aplicate n
cazul tumorilor testiculare sunt adevarate, cu excep[ia:
A. Seminomul este chimio- i radio sensibil
B. Stadiu localizat N, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace
homolaterale
C. Stadiu localizat NO, Ml : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace
homolaterale
D. Stadiu localizat NO, MO : radioterapie a zonelor lomboaortice i a ramurii iliace
contralaterale
E. N3 sau Ml : polichimioterapie cu BEP
623
NEFROLOGE
NSUFCENA RENAL ACUT. ANURA (pag. 1350-1352) Complement simplu
1. nsuficien[a renal acut presupune:
A. Scdere brusc i important a filtrrii glomerulare
B. Calcul obinuit al ratei filtrrii glomerulare (RFG)
C. Este nso[it mereu de oligoanurie
D. Nu se asociaz cu diureza conservat
E. Este ireversibil
2. Criteriile clinice de gravitate n insuficien[a renal acut:
A. Hiperkaliemie periculoas(manifestri EKG)
B. Encefalopatia uremic
C. Uree >40 micromoli/1
D. Acidoz metabolic
E. Alcaloz metabolic
3. Sunt criterii biologice care necesit epurarea extrarenal de urgen[ n cazul RA:
A. Edem pulmonar acut rezistent la tratamentul medicamentos
B. Encefalopatie hipertensiv
C. Encefalopatie uremica
D. Acidoza metabolic sever
E. Alcaloz metabolic
4. Ecografia abdominal este util n stabilirea diagnosticului de:
A. RA func[ional
B. RA organice
C. RA obstructive
D. Necroza tubulara acut
E. Fibroza pulmonar
624
5. Anamneza sugereaz RA obstructiv prin urmatoarele, cu excep[ia:
A. Pacien[i vrstnici
B. Antecedente litiazice
C. Semne func[ionale urinare
D. Expunere la substan[e toxice
E. Cancer prostatic
6. Urmatoarele elemente sugereaz RA obstructiv, cu excep[ia: A. Dureri lombare
B C D
E
HTA
Polachiurie nocturn Hematurie microscopic Hipertrofie prostatic la tueu rectal
7. Examenul n RA obstructiv eviden[iaz urmtoarele, cu excep[ia:
A. Uneori polirie
B. Glob vezical
C. Purpur
D. Hipertrofie prostatic la tueu rectal
E. Polachiurie nocturn
8. Sunt cauze de obstruc[ie a cilor urinare sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Diuretice
B. Litiaz urinar
C. Fibroz retroperitoneal
D. Adenom de prostat
E. Mas abdomino-pelvin
9. Tratamentul RA obstructiv se refer la:
A. Sond vezical n cazul unui obstacol supravezical
B. Nefrostomie n cazul unui obstacol subvezical
C. Cateter suprapubian n cazul unul unui obstacol subvezical
D. Tratament diuretic
E. Repaus hidric
625
10. Tratamentul RA obstruetiv presupune urmtoarele, cu excep[ia:
A. Drenaj urinar n urgen[
B. Clampaj n glob vezical cronic
C. Compensarea diurezei
D. Administrarea de diuretice
E. Prevenirea hemargiei a vacuo
Complement multiplu
1. Punctia biopsie renala (PBR) este indicat n:
A. Necroza tubul ar acut
B. Este obligatorie n nefropatia intersti[ial acut
C. Aproape ntotdeauna sindrom glomerular
D. nutil n suficien[ renal acut postrenal
E. Se practica in caz de incertitudine diagnostic
2. Glomerulonefrita rapid progresiva (GNRP):
A. Se caracterizeaz prin semilune
B. Este o urgen[ nefrologic
C. Este o urgen[ urologic
D. Poate avea cauze postinfec[ioase
E. Se clasific n func[ie de prezen[a depozitelor
3. Vasculite pauci-imune asociate cu GNRP:
A. Wegener
B. Sarcoidoz
C. Poliangeit microscopic
D. Churg Strauss
E. Sindromul Goodpasture
626
4. Sindromul Goodpasture se caracterizeaza prin:
A. Prezen[a anticorpilor antiMGB
B. Depozite liniare de gG pe membranele bazale glomerulare
C. Depozite granulare
D. Absen[a depozitelor
E. Sindrom pulmo-renal
5. Sunt Cauze de GNRP cu depozite granulare:
A. Lupus eritematos acut diseminat
B. Granulomatoza Wegener
C. Nefropatie cu gA
D. Crioglobulinemie
E. Purpur reumatoid
6. GNRP se caracterizeaz prin:
A. Existen[a unei proliferri extracapilare
B. Poate avea cauze postinfec[ioase
C. Este clasificat n func[ie de prezen[a depozitelor
D. Vasculitele cu ANCA au depozite granulare
E. Afecteaz vasele mari
7. Sindromul nefritic se caracterizeaz prin:
A. Este tipic glomerulonefri[elor postinfec[ioase
B. Diminuarea complementului seric
D. Exist un interval liber de 1-6 saptamani ntre debutul infec[iei i semnele renale
D. Creterea complementului seric
E. Cauz secundar poate fi sarcoidoz
8. nsuficien[a renal acut reprezint:
A. Scderea brusc i important a filtrrii glomerulare
B. Se asociaz cu creterea crea[ininei
C. Scderea lent progresiv a filtrrii glomerulare
D. Calculul RFG prin metodele obinuite nu poate fi utilizat
E. Diureaza este pstrat
627
9. nsuficienta renal acut poate fi nso[it de:
A. Oligoanurie
B. Diurez conservat
C. Diurez <500 ml/24h
D. Rinichi mici ecografic
E. Diurez nu poate fi conservat
10. Criteriile clinice de gravitate n insuficien[a renal acut se refera la:
A. Encefalopatie uremic
B. Encefalopatie hepatic
C. EPA rezistent la tratament medicamentos
D. K > 6.5 micromoli/1
E. Acidoz metabolic sever
11. Criteriile biologice de gravitate n insuficien[a renal acut:
A. BLBT > 4 mg/dl
B. K > 6.5 micromoli/l
C. Acidoza metabolic sever
D. Uree > 40 micromoli/1
E. Alcaloz metabolic
12. Criteriile de epurare extrarenal de urgen[ n cazul insuficien[ei renale acute sunt:
A. Hiperkaliemie periculoas (K>6.5 micromoli/1)
B. Encefalopatie uremic
C. Acidoz metabolic
D. Alcaloz metabolic
E. Edem pulmonar acut
13. Sugereaz o cauz obstructiv a insuficien[ei renale:
A. Dilatare pielocaliceale la ecografia renal
B. Globul vezica!
C. Expunerea la substan[e toxice
D. Semnele func[ionale renale
E. Mas tumoral palpabil
628
14. Examenul clinic n insuficien[a renal acut obstructiv eviden[iaz:
A. Diurez variabil
B. Glob vezical
C. Edeme gambiere
D. Mas pelvian
E. Hipertrofie prostatic
15. Sunt cauze de insuficient renali acut obstructiv:
9
A. Fibroza retroperitoneal
B. Administrarea de ANS
C. Litiaz urinar
D. Mas abodmino-pelvin
E. Diabet zaharat
16. Tratamentul insuficien[ei renale acute obstructive presupune:
A. Montare de sond vezical sau cateter suprapubian n cazul unui obstacol
subvezical
B. Ureterostomie n cazul unui obstacol supravezical
C. Nefrostomie n cazul unui obstacol supravezical
D. Administrarea de diuretice
E. Restric[ie hidric
17. Tratamentul insuficien[ei renale acute obstructiv trebuie s [in cont de prevenirea:
A. Hemoragiei vezicale a vacuo
B. Sindrom de ndeprtarea a obstacolului dupa dczobstruc[ie
C. Necrozei tubulare acute
D. Trombozei de arter renal
E. Compensarea diurezei
18. Tratamentul insuficien[ei renale acute obstructiv presupune:
A. nterven[ie chirugical n urgen[a n caz de febr
B. Clampaj n caz de glob vezical cronic
C. Compensarea diurezei pentru prevenirea sindromului de ndepartare a obstacolului
D. Administrarea de anticoagulant
E. Administrarea de hipocalcemiante
629
19. Medicamente implicate n etiologia insuficien[ei renale acute func[ional:
A. Rifampicin
B. EC
C. J3- lactamine
D. ANS
E. Cisplatin
20. Sunt cauze de hipovolemie relativ i insuficien[ renal acut func[ional:
A. Ciroz
B. Sindrom nefrotic
C. Arsuri
D. nsuficien[ cardiac
E. Fistul digestiv
21. Cauze de hipovolemie real i insuficien[ renal acut func[ional: A. Fistul
digestiv
B C D
Diuretice
nsuficien[ suprarenalian Ciroz
nsuficien[ cardiac
22. Tratamentul insuficien[ei renale acute func[ionale presupune:
A. nterven[ie chirurgical de urgen[ n caz de febr
B. Tratament etiologic
C. Prevenirea hemoragiei vezicale a vacuo
D. ntrzierea tratamentului poate duce la necroz tubular acut
E. Restaurarea hemodinamicii n caz de oc
23. nsuficien[a renal acut organic se refer la afectarea:
A. Tubilor
B. Glomerurilor
C. ntersti[iului
D. Este reversibil n majoritatea cazurilor
E. Vaselor
630
24. Diagnosticul insuficien[ei renale acute organice presupune:
A. Ecografie renal modificat
B. Ecografie renal normal
C. Semne clinice legate de patologia cauzal
D. Urina diluat i natriurez conservat
E. Hiperaldosteranism secundar
25. Necroz tubular acut se asociaz cu:
A. Hematurie sau albuminurie
B. Fr HTA, hematurie sau albuminurie
C. Este o cauz rar de insuficien[ renal acut organic
D. Este o cauza frecven[ de insuficien[ renal acut organic
E. Rash cutant
26. Necroza tubulara acuta (NTA) apare n context de:
A. schemie renal prelungit
B. Obstruc[ie i /sau precipitare intratubular de "toxice"
C. Obstruc[ie subvezical
D. Administrare de substan[e toxice
E. nsuficien[ renal func[ional prelungit
27. Urmtoarele substan[e pot fi incriminate n etiologia NTA:
A. Vancomicina
B.EC
C. Cisplatina
D. Substan[e de contrast iodate
E. Fenitoina
28. NTA poate aprea n urmtoarele situa[ii: A. Mielom multiplu
B C D E
Administrare de ANS
Hemoliz intravascular acut
Soc i insuficien[ renal func[ional prelungit
Administrare de chinolone
29. Urmtoarele medicamente pot determin NT A:
A. Metotrexat
B. Rifampicina
C. Aciclovir
D. A NS
E. Fenitoin
30. NT A prin precipitare intratubular de "toxice" se refer la:
A. Enzime musculare
B. Acid uric si fosfat de calciu
C. Lan[ uor de imunoglobine
D. Cisplatinp
E. Gamaglobuline
31. Nefropatia intersti[iala acut (NA) reprezint:
A. O cauza de insuficien[ renal acuta organic
B. Cel mai frecvent apare prin mecanism imun
C. Poate aprea n contextul administrrii unor medicamente
D. Este cea mai frecvent cauza de insuficienta renal acut organic
E. Diureza este rar pas trat
32. Privind NT A sunt adevrate urinatoarele:
A. PBR este obligatorie
B. Este necesar tratamentul cauzei subiacente
C. Are evolu[ie cel mai ades favorabil
9
D. Mecanismul este imunoalergic
E. Poate produce GNRP
33. NA poate prezenta clinic:
A. Diurez adesea conservat
B. Rash cutanat
C. Artralgii
D. Hipotensiune arterial
E. Febr
632
34. Medicamentele incriminate in etiologia N A:
A. Cisplatin
B. Allopurinol
C. Rifampicin
D. Chinolone
E. Sulfamide
35. Cauzele glomerulare de insuficien[ renal acut sunt:
A. Sindrom nefrotic impur
B. Sindrom nefritic
C. Necroza tubular acut
D. GNRP
E. NA
NSUFCENA RENAL CRONC (pag. 1353-1357)
Complement simplu:
1. Care din urmtoarele reprezint o complica[ie metabolic n insuficien[a renal
cronic:
A. Hiperkaliemia
B. Guta
C. Acidoza metabolic
D. Hipocalcemia
E. mpoten[a
2. Care din urmtoarele afirma[ii reprezint o complica[ie hidro-electrolitic a
insuficien[ei renale cronice? A. Hipocalcemia B
C D E
Hiperpotasemia Hiperfosfatemia Hipernatremia Hipopotasemia
3.Rinichiul are rol hormonal. Care din urmtorii hormoni este sintetizat de ctre rinichi?
A. Somatotrop
B. TSH
C. ACTH
D. Eritopoietin (EPO)
E. ADH
4. Rinichiul are rol n:
A. Sinteza de EPO
B. Sinteza reninei
C. Hidroxilarea alfa a vitaminei D
D. Toate afirma[iile sunt adevrate
E. Toate afirma[iile sunt false
634
5. Care din urmatoarele afirma[ii reprezint un semn clinic n uremie:
A. Artralgiile
B. Crampele
C. Cefaleea
D. Anorexia
E. Pirozisul
6. Care este tratamentul de elec[ie n insuficien[ renal cronic ?
A. Hemodializa
B. Dializa peritroneal
C. Epurarea extrarenal
D. Tratament cu EPO
E. Transplant renal
7. Epurarea extrarenal este nceput la o RFG de:
A. 15 ml/min
B. 10 ml/min
C. 5 nl/min
D. 100 ml/min
E. 30 ml/min
8. Care dintre urmtoarele reprezint contraindica[ii n dializa peritoneal?
A. Traheostoma
B. nsuficien[a respiratorie acut
C. Casexia
D. Bolile inflamatorii cronice
E. Antecedente de diverticul Meckel
9. Nefroprotec[ia se realizeaz prin controlul proteinuriei:
A. < 0.5g /24l
B. < 1 g / 24h
C. >lg / 24h
D. > 3g / 24h
E. < 3g / 24 h
10. Care din urmtoarele reprezint obiective clinice n insuficien[a renal cronic?
A. Men[inerea hipocalcemiei
B. Men[inerea hipofosfatemiei
C. Men[inerea anemiei
D. Men[inerea calcemiei la nivele normale
E. Men[inerea hipopotasemiei
1 l.Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevarate:
A. Std 1- 60-90 ml/min
B. Std 2 >90 ml/min
C. Std 4 15-29 ml/min
D. Std 5 30-59 ml/min
E. Std 3 <15 ml/min
12.Conduita terapeutic n stadiul 3 este:
A. Std 2 - se ncepe tratamentul de substitu[ie
B. Std 1 - diagnostic etiologic
C. Std 3 - corectarea factorilor de progresie
D. Std5 - tratatarea efectelor insuficien[ei renale cronice
E. Std 4 - vaccinarea anti VHB
13.Care din urmtoarele reprezint indica[ii absolute pentru ini[ierea tratamentului de
epurare extra-renala (EER):
A. Hipopotasemie
B. Hipernatremie
C. Acidoza respiratorie sever
D. Alcaloza metabolic
E. Acidoza metabolic sever
14.Controlul tensiunii arteriale se realizeaza prin:
A. EC
B. Spironolacton
C. Beta blocant
D. Blocant de calciu
E. Nitrati
5
636
15.Care din urmtoarele sunt reguli de nefroprotec[ie:
A. Aportul de sare >6g/zi
B. Aportul de sare >100 mmol/zi
C. Aportul de sare <6g/zi
D. Aportul de sare 2g/zi
E. Aportul de sare >10 g/zi
16. EER la pacien[ii diabetici este ini[iat la o RFG de:
A. > 15 ml/min
B. <15 ml/min
C. 15 ml/min
D. >10 ml/min
E. <10 ml/min
17.nscrierea pe lista de transplant se realizeaz dac:
A. RFG < 1 Oml/h
B. ndiferent de vrst
C. n func[ie de comorbidit[i
D. Chiar dac exist contraindica[ii chirurgicale
E. nainte de nceperea EER
18.Care din urmtorii sunt factori de risc cardio-vascular:
A. Hipopotasemia
B. Hiperfosfatemia
C. Hipocalcemia
D. Hipercalcemia
E. Hiperpotasemia
19.Hemodializa necesit:
A. Cateter arterial
B. Cateter venos central
C. Fistula arteriovenoas
D. Cateter femoral
E. Cateter epidural
20.Dializa peritoneal:
A. Se poate realiza toat via[a
B. Nu este bine tolerat hemodinamic
C. Se realizeaz doar ntr-un centru specializat
D. Nu are contraindica[ii
E. Permite cru[area capitalului venos
21. Aportul de calciu n insuficien[a renal cronic este de:
A. > 1200mg/24h
B. 2000 mg/24h
C. 1500 mg/24h
D. <1200mg/24h
E. 1 OOOmg /24h
22. Nefroprotec[ia se realizeaz prin:
A. Fumat
B. Regim limitat de fosfa[i
C. Acidoza metabolic
D. Scderea absorb[iei de calciu
E. Scderea absorb[iei de potasiu
23.n insuficien[a renal cronic obiectivele clinice sunt:
A. Corectarea anemiei > 12g/dl
B. Evitarea acidozei mixte
C. Concentra[ia de bicarbonat > 23 mmol/1
D. Men[inerea K < 4,5 mmol/1
E. Scderea n greutate
24. Urmtoarele afirma[ii reprezint complica[ii cardio-vasculare, cu excep[ia:
A. Pericardit
B. Cardiopatie hipertrofic
C. Ateroscleroza accelarat
D. Cardiopatie dilatativ
E. HTA
638
25. Care din urmtoarele afirma[ii reprezint o complica[ie imunohematologic:
A. Anemia feripriv
B. Anemia megaloblastic
C. Anemia aregenerativ macrocitar
D. Anemia prin caren[ de EPO
E. Anemia periferic
26. Neuropatie periferic reprezint o complica[ie:
A. Hormonal
B. Metabolic
C. Neurologic
D. Metabolismului osos
E. Hidro-electrolitic
27. Care din urmtoarele reprezint consecin[e imunohematologice?
A. Anemia prin deficit de fier
B. Anemia prin deficit de fola[i
C. Anemia prin deficit de EPO
D. Scderea timpului de sngerare
E.Anemia prin deficit de B12
28.La ce RFG insuficien[a renal cronic este un factor de risc cardio-vascular
independent?
A. 60-90
B. <60
C. 45-59
D. <44
E. 30-44
29. Trombopatia uremic are urmtoarele consecin[e :
A. Crete NR-ul
B. Crete PT
C. Crete timpul de sngerare
D. Crete TCA
E. Scade timpul de sngerare
639
30. Urmtoarele afirma[ii reprezint obiective clinice n RC, cu excep[ia:
A. Men[inerea calcemiei n limite normale
B. Asigurarea unui status nutri[ional satisfctor
C. Men[inerea volemiei in limite normale
D. Evitarea acidozei metabolice
E. Tratarea factorilor de risc cardio-vascular
31. Scderea fertilit[ii i amenoreea sunt consecin[e de cauz:
A. munologic
B. Neurologic
C. Hormonal
D. Metabolic
E. Lipidic
32. n RC este necesar identificarea i corectarea factorilor de risc cardiovascular,
ns unul din urmtorii reprezint un factor de risc independent:
A. Diabetul zaharat
B. Dislipidemia
C. Obezitatea
D. Hiperfosfatemia
E. nsuficien[a renal cronic
33. Men[inerea unei concentra[ii de bicarbonat peste 23 mmol/1 este necesar pentru:
A. Corectarea acidozei metabolice
B. Evitarea acidozei metabolice
C. Corectarea alcalozei metabolice
D. Men[inerea kaliemiei
E.Evitarea scderii dozelor de diuretice
34. nsuficien[a renal discret este carcaterizat de o RFG de:
A. 30-59 ml/min/1.73m
2
B. > 90 ml/min/1.73m
2
C. < 15 ml/min/1.73m
2
D. 60-90 ml/min/1.73m
2
E. 15-29 ml/min/1.73m
2
640
35. nsufiecien[a renal preterminal este caracterizat de o RFG de:
A. 60-90 ml/min/1.73m
2
B. 30-59 ml/min/1.73m
2
C. < 15 ml/min/1.73m
2
D. 15-29 ml/min/1.73m
2
E. > 15 ml/min/1.73m
2
36. Printre contraindica[iile de efectuare a dializei peritoneale se numr urmtoarele,
cu excep[ia:
A. Antecedente de sigmoidit diverticular
B. Condi[ii de locuit insalubre
C. nsuficien[ respiratorie cronic
D. Rectocolit ulcero-hemoragic
E. Neoplasm
37. ndica[iile absolute ini[ierii terapiei de substitu[ie n RC sunt urmtoarele, cu
excep[ia:
A. Pericardit uremic
B. Hiperkaliemia rezisten[ la tratamentul medical
C. Acidoz metabolic uoar
D. Sindrom uremie
E.Acidoz metabolic sever
Complement multiplu:
1. Care din urmtoarele reprezint complica[ii hidro-electrolitice n insuficien[a renal
cronic:
A. Creterea acidului uric
B. Acidoza metabolic
C. Hipocalcemia
D. Hiperpotasemia
E. Hiperpotasema
641
2. Care din urmtoarele reprezint consecin[e hormonale:
A. mpoten[a
B. Anemie normocitar
C. Amenoreea
D. Trombopenia
E. Anemia normocrom
3. Ateroscleroza accelarat reprezint o complica[ie a insuficien[ei renale cronice i
este favorizat de:
A. HTA
B. Hipernatremie
C. Acumulare de toxine
D. Dislipidemie
E. Hiperfosfatemie
4. Rinichiul are rol hormonal:
A. Sinteza EPO
B. Sinteza reninei
C. Sinteza vitaminei S
D. Activarea vitaminei D
E. Hidroxilare P a vitaminei D
5. Care din urmtoarele reprezint consecin[e n metabolismul fosfo-calcic i osos
A. Hipocalcemia ini[ial
B. Hipocalcemia tardiv
C. Hiperparatoroidismul
D. Hiperfosfatemia
E. Hipofosfatemia
6. Care din urmtoarele reprezint consecin[e neurologice:
A. Neuropatia central
B. Neuropatia periferic
C. Deficitul motor
D. Crizele tonico-clonice
E. Encefalopatia
642
7. RFG corespunztoare stadiilor insuficien[ei renale sunt:
A. Std 2: 60-90 ml/min
B. Std 1: 100 ml/min
C. Std 5: < 15 ml/min
D. Std 4: 10-30 ml/min
E. Std 3: 30-59 ml/min
8. Care dintre urmtoarele semne clinice fac parte din uremie:
A. Crampe
B. Mialgii
C. Astenie
D. Prurit
E. Anorexie fa[ de carbohidra[i
9. n insuficien[a renal cronic aportul de fosfa[i se realizeaz prin:
A. Lactate
B. Legume
C. Ou
D. Carne
E. Pete
10.Controlul TA in RC se realizeaz prin:
A. Spironolacton
B. Diuretice de ans
C. Diuretice tiazidice
D. p blocante
E. EC
11 .Controlul K in RC se realizeaz prin:
A. Regim restrictiv de KC1
B. Corectarea alcalozei metabolice
C. Administrarea de rini schimbtoare de ioni
D. nsulina
E. PEV cu glucoz
643
12. Care din urmtoarele afirma[ii reprezint obiective clinice in RC?
A. Men[inerea Ca n limite normale
B. Volemia n limite normale
C. Evitarea alcalozei metabolice
D. Corectarea anemiei >10g/'dl
E. Men[inerea K <5 mmol/1
13.Nefroprotec[ia are urmtoarele reguli:
A. Aport de proteine 1 g/zi
B. Aport sare <6 g/zi
C. Proteinuria <0.5g/24h
D. TA< 130/80 mmHg
E. Hipofosfatemie
14.Terapia de substitu[ie se ini[iaz:
A. Mod normal la 10 ml/min
B. RFG< 20ml/min
C. RFG 15ml/min
D. RFG 15-29 ml/min
E. RFG < 90 ml/min
15. Dializa peritoneal are urmtoarele contraindica[ii principale:
A. Boli inflamatorii intestinale
B. nsuficien[a respiratorie acut
C. Denutri[ie i hipoalbuminemie
D. Caexie
E. nterven[ii chirurgicale i aderente
16. Principalele contraindica[ii ale dializei peritoneale sunt:
A. Obezitatea
B. Stoma digestiv
C. Ulcer gastric
D. nsuficien[a respiratorie acut
E. Boala Crohn
644
17.Supravegherea regulat n RC se realizeaz la:
A. 1 consult pe lun daca RFG= 1 Oml/min
B. La 2 luni dac RFG > 10 ml/min
C. La 6 luni dac RFG> 30 ml/min
D. La 3 luni dac RFG > 30 ml/min
E. La 1 an dac RFG > 30 ml/min
18. nscrierea pe lista de transplant se realizeaz:
A. Daca RFG < lOml/h
B. n absen[a neoplaziilor
C. n absen[a infec[iilor
D. n func[ie de vrst
9
E. n func[ie de comorbidit[i
19.1ndica[ii absolute pentru EER la ini[iere sunt:
A. Pericardita uremic
B. Hipovolemia
C. Acidoza metabolic sever
D. Anemia
E. Hiperpotasemia refractar
20.Care din urmtoarele reprezint consecin[e imunohematologice n RC:
A. Anemia prin deficit de B12
B. Anemia prin deficit de fola[i
C. Anemia prin deficit de fier
D. Anemia prin deficit de EPO
E. Creterea timpului de sngerare
21.Pentru transplantul renal sunt necesare:
A. ABO
B. ANA
C.Rh
D.HLA
E. ANCAp
545
22.Ag anti HLA se vor doza la anumite intervale de timp:
A. 3 luni
B. 1 lun
C. Dupa transfuzii
D. 2 luni
E. Niciodat
23.n vederea transplantului este necesar explorarea vaselor iliace externe i a vezicii
urinare cu ajutorul:
A. Doppler aorto-iliac
B. Ecografie abdominal
C. Uretrocistografie ascendent
D. Uretrocistografie mic[ional
E. Radiografie abdominal simpl
24. Dializa peritoneal:
A. Este ambulatorie continu
B. Se rcalizeaza intr-un centru specializat
C. Se realizeaza la domiciliu
D. Este automatizat
E. Este bine tolerat hemodinamic
25. Afirma[iile adevarate cu privire la hemodializa sunt:
A. Se realizeaza intr-un centru specializat
B. Se realizeaza la domiciliu
C. Presupune montarea unui cateter venos central
D. Fistula arteriovenoas
E. Presupune montarea unui cateter arterial
26.Reprezint reguli de nefroprotec[ie, urmtoarele:
A. ncetarea fumatului
B. Echilibrarea diabetului zaharat
C. Proteinurie > 1 g/zi
D. Proteinurie < 0.5 g/zi
E. Corectarea dislipidemiei
646
27.Care din urmtoarele reprezint semne clinice rare n uremie:
A. Astenia
B. Anorexia
C. Pericardita uremic
D. Crampele
E. Neuropatia periferic
28.Care din urmtoarele reprezint semne clinice rare n uremie: A. Neuropatia
periferic Anorexia
Encefalopatia uremic Pruritul
Pericardita uremic
29.Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevarate?
A. EER se ini[iaz doar dac apar semne clinice
B. Transplantul se realizeaz dac RFG > 20 ml/min
C. Hipervolemia este uor de controlat
D. Sunt obligatorii Rh, ABO
E. Dozarea la 3 luni de Ac anti HLA
30.Controlul bilan[ului fosfo-calcic se realizeaz prin:
A. Aport de calciu < 1000mg/24h
B. Corectarea caren[ei de vitamina D
C. Regim bogat n carne
D. Administrarea de chelatori de fosfat
E. Administrarea de deriva[i hidroxila[i al vitamina D
31 .Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate?
A. Tiazidele se administreaza la RFG < 30ml
B. Diureticele de ans RFG> 30ml
C. Controlul proteinuriei cu EC
D. Controlul proteinuriei cu ARA
E. Furosemidul se administreaz RFG < 30ml
32.n stadiul 3 al RC conduita terapeutic este caracterizat de :
A. Diagnostic etilogic
B. Tratamentul eficient al RC
C. Corectarea factorilor de progresie
D. Pstrarea capitalului venos
E. Tratament de substitu[ie
33.n stadiul 2 al RC conduita terapeutic este: A. Cutare i corectarea factorilor de
progresie Tratament
Vaccinarea anti VHB
Cutarea i tratamentul factorilor de risc cardio-vasculari Tratament de substitu[ie
34.Obiectivele clinice n RC sunt urmtoarele:
A. Aten[ie la medica[ia nefrotoxic
B. Volemie normal
C. Scderea n greutate
D. Men[inerea K la < 5.5 mmol/1
5
E. Evitarea alcalozei metabolice
35.Care din urmtoarele afirma[ii reprezint markeri ai afectrii renale? A. Poliurie
B C D
E
Disurie Hematurie Leucociturie Proteinurie
36.Care din urmtoarele reprezint consecin[e metabolice ?
A. Hiperpotasemie
B. Hiperuricemie
C. Dislipidemie mixt
D. Acidoza metabolic
E. Hiperpotasemie
648
37.Rinichiul are rol n reglarea volemiei prin?
A. Sinteza renin-angiotensin
B. Natriureza de presiune
C. Reglare electrolitic
D. Sinteza de EPO
E. Activarea vitaminei D
38.Consecin[ele cardio- vasculare in RC sunt:
A. HTA
B. Cardiopatie dilatativ
C. Ateroscleroz accelerat
D. Pericardit
E. Hiponatremie
39.Care dintre urmtoarele afirma[ii reprezint consecin[e cardio-vasculare ale RC?
A. Cardiopatie hipertrofic
B. Reten[ie hidrosodat
C. Hipotensiune
D. Pericardit
E. Hipopotasemie
40.nsuficien[a renal cronic reprezint:
A. Scderea acut a RFG
B. Este ireversibil
C. RFG <90 ml/min
D. RFG< 60 ml/min
E. Este reversibil
41. Stadiul 3 de RC a fost divizat n doua substadii, care sunt acestea?
A. 3a RFG 15-29 ml/min
B. 3b RFG 30-44 ml/min
C. 3a RFG 30-44 ml/min
D. 3a RFG 30-44 ml/min
E. 3b RFG 30-59 ml/min
649
42.nsuficien[a renal cronic este caracterizat prin:
A. Scderea cronic a RFG
B. Scderea RFG cel pu[in 3 luni
C. Adesea reversibil
D. RFG > 1 Oml/min
E. RFG< 60ml/min
43.Care dintre urmtoarele afirma[ii sunt false cu privire la RC?
A. std 1 RFG > 90 ml/min
B. std 3 RFG= 44-59 ml/min
C. std 2 RFG= 60-90 ml/min
D. std 4 RFG- 30-44 ml/min
E. std 5 RFG< 15 ml/min
44.Urmtoarele reprezint consecin[e neurologice ale RC, cu excep[ia:
A. Encefalopatia hepatic
B. Neuropatia periferic
C. Encefalopatie uremic
D. Neuropatie central
E. Deficit motor
45.Urmtoarele reprezint obiective clinice in RC, cu excep[ia:
A. Corectarea anemiei>l j g/dl
B. Evitarea acidozei mixte
C. Administrarea de bicarbonat 23 mmol/1
D. Men[inerea K la 5.5 mmol/1
E. Men[inerea volemiei la limite normale
46.Corectarea anemiei in RC se realizeaz prin:
A. Admin strare de B12
B. Admin strare de Fier
C. Admin strare de MER
D. Admin strare de acid folie
E. Admin strare de PPC
650
47. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate despre anemia din insuficien[a renal
cronic ?
A. Anemie normocrom normocitar
B. Consecin[a imunohematologic
C. Consecin[a metabolic
D. Anemie macrocitar
E. Consecin[a hormonal
48.Care din urmtoarele reprezint obiective clinice n insuficien[a renal cronic?
A. nceperea tratamentului de substitu[ie daca este necesar
B. Corectarea anemiei
C. Cutarea i tratarea efectelor RC
D. Evitarea acidozei metabolice
E. Men[inerea kaliemiei la < 6 mmol/1
49. Urmtoarele semne clinice sunt frecvente n uremie, cu excep[ia:
A. Astenie
B. Crampe
C. Pericardita uremic
D. Prurit
E. Encefalopatia uremic
50. Urmtoarele afirma[ii reprezint markeri de afec[iune renal n RC, cu excep[ia: A.
Nitri[i prezen[i n sedimentul urinar
B C D E
Leucociturie Hematurie Cilindrurie Proteinurie
51. Una din regulile de nefroprotec[ie este reprezentat de corectarea factorilor
cardiovasculari, acetia fiind reprezenta[i de:
A. Greutate
B. Dislipidemie
C. Diabet zaharat
D. Hiperfosfatemie
E. Hipercalcemie
651
53. Controlul acidozei metabolice se realizeaz prin:
A. Men[inerea concentra[iei de bicarbonat la valori de > 23 mmol/1
B. Administrare de ap Vichy
C. Creterea dozelor de diuretic
D. Administrare de ap Salvetat
E. Scderea dozelor de diuretic
21. Care din urmtoarele reprezint reguli de nefroprotec[ie?
A. Aport de protide echivalent cu 0.8-1 g/kg/zi
B. Supraveghere medical regulat (lunar dac RFg = 30ml/min)
C. Existen[a unui echilibru a valorilor glicemice
D. Controlul proteinuriei < lg/24 h
E. Controlul aportului de sare > lOOmmol/zi
22. Care din urmtoarele consecin[e sunt de origine cardio-vasculara?
A. HTA
B. Cardiopatie dilatativ
C. Pericardit
D. Ateroscleroz accelarat
E. Hiperkaliemia
23. La realizarea nefroprotec[iei controlnd presiunea arteriala i proteinuria se pot
utiliza:
A. Regim desodat
B. Diuretice tiazidice daca RFG < 30ml/min
C. Diuretice de ans daca RFG < 30ml/min
D. EC
E. ARA2
24. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate?
A. Corectarea anemiei se realizeaz prin administrare de EPO V
B. Aportul de calciu nu va depi 1200mg/zi
C. Neoplazia reprezint o contraindica[ie pentru dializei peritoneale
D. Pericardita uremic reprezint o indica[ie absolut de EER
E. Supravegherea medical este recomandat o dat la 3 luni dac RFG > 30 ml/min
652
25. Care din urmtoarele reprezint complica[ii ale insuficien[ei renale cronice?
A. Deficit imunitar moderat
B. Hipopotasemia
C. mpoten[a
D. Dislipidemia mixt
E. Obezitatea
26. Terapia de substitu[ie n insuficien[a renal cronic se realizeaz n func[ie de
stadializare. Care din urmtoarele stadii sunt descrise corect?
A. std - RFG 60-90 ml/min/1.73m
2
B. std - insuficien[ renal sever
C. std - RFG 30-59 ml/min/1.73m
2
D. std V- RFG 15-29 ml/min/1.73m
2
E. std V- RFG < 15 ml/min/1.73m
2
27. Terapia de substitu[ie la diabetici se va instala la o RFG de 15 ml/min, deoarece:
A. Valorile glicemice sunt greu de corectat
B. Suprancrcarea hidrosodat este frecven[a
C. Nu se pot administra diuretice tiazidice
D. Nu se pot administra medicamente din clasa EC
E. Este imposibil de controlat reten[ia hidrosodat
28. Dializa peritoneal reprezint o terapie de substitu[ie ideal n RC. Care din
urmtoarele afirma[ii sunt adevrate:
A. Este bine tolerat hemodinamic
B. Permite cru[area capitalului venos
C. Se poate efectua la pacien[ii cu boli inflamatorii cronice
D. Se poate efectua chiar dac pacientul prezint hipoalbuminemie
E. Poate fi ambulatorie continu sau automatizat
653
NEFROPATGLOMERULARE (pag. 1364-1366)
1. Nefropatiile glomerulare sunt caracterizate prin:
A. Depozite glomerulare cu localizare variabil
B. Proliferarea de celule endocapilare
C. Alterarea MBG
D. Proliferarea de celule extracapilare
E. Toate afirma[iile sunt adevrate
2. Sindromul glomerular este definit prin:
A. Proteinurie < 3g/dl
B. Leucociturie
C. Corpi cetonici
D. Hematurie
E. Nitri[i prezen[i
3. Sindromul nefrotic este caracterizat de:
A. Protenurie < 3g/24h
B. Hipoalbuminemie>3g/l
C. Protenurie >3g/24h
D. Hematurie brusc
E. Leucociturie
4. Bilan[ul imunologic n nefropatiile glomerulare curpinde:
A. HV
B. Ac anti ADN
C. VHB
D. VHC
E. HBAlc
654
5. Bilan[ul inflamator n nefropatiile glomerulare este realizat prin dozarea:
A. ANCA
B. C4
C. AAN
D. C3
E. PCR
6. Urmtoarele reprezint cauze primare de nefropatii glomerulare, cu excep[ia:
A. LGM
B. GEM
C. HSF
D. AA
E. MPGN
7. Urmtoarele reprezint nefropatii glomerulare neproliferative, cu excep[ia:
A. LGM
B. Nefropatia cu gA
C. GEM
D. HSF
E. Amiloidoza
8. Urmtoarele sunt nefropatii neproliferative, cu excep[ia:
A. LES
B. Vasculite ANCA
C. Glomerulonefrita membrano-proliferativ
D. Nefropatia gA
E. Glomerulonefrita extramembranar
9.Sunt afirma[ii adevarate privind sindromul Alport:
A. Apar anomalii ale structurii colagenului
B. Are transmitere autosomal dominant la 75%
C. Hematurie adesea microscopic
D. Evolueaz ctre RC la femei
E. Afectare vestibular
655
10. MPGN este caracterizat prin:
A. Proliferare celular extracapilar
B. SN impur
C. SN pur
D. Anomalii ale colagenului tip V
E. Sindromul Goodpasture
11. Sindromul nefrotic este caracterizat de urmtoarele, cu excep[ia:
A. Hematurie macroscopic
B. Edeme
C. nsuficient renal acut
D. HTA
E. Hematurie microscopic
12. Tratamentul etiologic in LGM se realizeaz cu:
A. munosupresoare
B. lEC
C. ARA
D. Corticoterapie
E. Statine
Complement multiplu:
12. GNRP este caracterizat prin:
A. nsuficien[ renal progresiv
B. Hematurie macroscopic
C. Proteinurie glomerular
D. Hematurie microscopic
E. Proteinurie moderat
656
13. Urmtoarele fac parte din bilan[ul imunologic:
A. VHC
B. C3
C. AAN
D. ANCA
E. CRP
14. Punc[ia biopsie renal (PBR) are urmatoarele indica[ii:
A. La adul[i se realizeaz sistematic
B. Diabet zaharat
C. Amiloidoz
D. Copii cu sindrom nefrotic ce nu rspund la tratament
E. Nefropatii genetice
15. Tratamentul simptomatic al glomerulopatiilor se realizeaz cu:
A. EC
B. Corticoterapie
C. ARA2
D. munosupresoare
E. Statine
16. Care din urmtoarele reprezint cauze de nefropatii glomerulare?
A. Amiloidoz
B. LES
C. Nefropatia cu g A
D. HSF
E. GEM
17. Care din urmtoarele reprezint cauze de glomerulonefrite proliferative: A.
Nefropatia gA
B C D
Amiloidoz LGM
GMP
Vasculite ANCA +
657
18. Cauze secundare n glomerulopatii pot fi:
A. nfec[ii virale (V gripal)
B. nfec[ii streptococice
C. Lupus
D. Neoplasme
E. Amiloidoz
19. Nefropatia cu g A este caracterizat de:
A. Cea mai frecvent GN cronic
B. Femei
C. Btrni
D. Hematurie microscopic persistent
E. HTA
20.MPGN este caracterizat prin:
A. SN pur
B. Glomerulopatie proliferativ focal
C. Proliferarea celulelor endocapilare
D. Sindrom nefritic
E. Poate avea cauza secundar (VHC)
21.Clasificarea LEAD este:
A. Cls 1 -glomeruli normali
B. Cls 2- depozite vizibile la F
C. Cls 4 -GN proliferativ difuz
D. Cls 6- glomeruloscleroz incipient (> 90% glomeruli scleroza[i)
E. Cls 3- GN proliferativ focal
22. Sindromul Alport este caracterizat de:
A. Asocierea hematuriei macroscopice
B. Afectare oculara
C. Hiperacuzie de percep[ie
D. Sn pur
E. Alterarea structurii colagenului tip V
658
23.Tratamentul etiologic n GEM const n:
A. Corticoterapie
B. Statine
C. munosupresoare
D. Antibiotice
E. Antiinflamatoare
24.MPGN este caracterizat prin:
A. Grup heterogen de glomerulopatii
B. Prezen[a de depozite
C. SN pur
D. Sindrom nefritic
E. Proliferea cel endocapilare
25.Sindromul Alport se caracterizeaz prin:
A. Transmitere x-linkat
B. Rar transmitere autosmal recesiv
C. Hematurie microscopic
D. nsuficien[ renal cronic la barba[i
E. Anomalii ale structurii colagenului V
26. Care din urmtoarele afirma[ii sunt adevrate referitor la PBR?
A. Nefropatia g A- proliferare mezangial F
B. Clasa 1 LEAD- depozite vizibile F
C. MPGN- proliferare endocapilar
D. Clasa 3 LEAD- GN proliferativ difuz
E. Nefropatia g A- proliferare mezangial la MO
27.Nefropatia g A:
A. Frecvent este secundar
B. Hematurie macroscopic post episoade infec[ioase
C. Persoane tinere
D. Tratament simpromatic n formele moderate
E. RC la 10 ani
28.Care din urmtoarele principii de tratament sunt adevrate?
A. LGM - corticoterapie
B. Nefropatia g A - tratament simptomatic i in formele uoare
C. GEM- tratament simptomatic
D. Nefropatia g A forme severe- corticoterapie
E. GEM- imunosupresoare
29.Hematuria microscopic apare n:
A. SN
B. Sindrom nefritic acut
C. Sd Alport
D. GNRP
E. Nefropatia g A
30.Nefropatia neproliferativ este caracterizat de:
A. Absen[a hematuriei
B. Hematurie microscopic> 100.000/ml
C. Hematurie < 100.000/ml
D. Hematurie macroscopic> 100.000/ml
E. Hematurie microscopic <1 Q
3
/ml
31.Serologia viral n nefropatiile glomerulare cuprinde:
A. ANCA
B. HV
C. VHB
D. VHC
E. PCR.
32.GNRP este carcaterizat prin:
A. R rapid progresiv
B. Proteinurie tubular
C. Hematurie macroscopic abundent
D. Proteinurie moderat
E. Proteinurie glomerular
660
33.Care din urmtoarele reprezint excep[ii de la PBR?
A. Diabet zaharat
B. Lupus
C. Amiloidoz
D. Sd Alport
E. Nefropatia g A
34.Urmtoarele reprezint GN proliferative:
A. Nefropatia g A
B. Vasculite ANCA
C. MPGN;
D. Amiloidoz
E. Lupus
35.Glomerulopatiile pot aprea secundar urmtoarelor patologii:
A. Lupus
B. Amiloidoz
C. HSF
D. VHB
E. VHC
36. Despre nefropatia g A, sunt adevrate urmtoarele:
A. Hematurie macroscopic
B. Proliferare mezangial a F
C. Apare frecvent la brba[i
D. Hematurie microscopic persistent
E. Proteinurie variabil
37.Despre Sindromul Alport sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. Transmitere autosomal dominant rar
B. Transmitere autozomal recesiv rar
C. Anomalii ale colagenului V
D. Hematurie microscopic
E. RC la brba[i
661
38.Sindromul Alport se caracterizeaz prin:
A. Afectare ocular
B. Hipoacuzie de percep[ie
C. RA
D. Transmitere autosomal dominant rar
E. RC n special la brba[i
39.LEAD se caracterizeaz prin:
A. Cls 1 glomeruli normali la MO
B. Cls 5 glomerulonefrit prolifera[i v
C. Cls 6 glomeruloscleroz
D. Cls 4 glomerulopatii proliferative difuze
E. Cls 2 glomerulopatii mezangiale vizibile F
40.Urmatoarele reprezint leziuni n glomerulopatii:
A. Proliferearea membranei bazale
B. Proliferare endocapilar
C. Proliferarea celulelor extracapilare
D. Depozite glomerulare
E. Alterarea MBG
662
NEFROPATLE VASCULARE (pag. 1367-1369)
1. Sindromul hemolitic uremie are urmtoarele cauze:
A. Ocluzia arterei renale
B. Coronarografia
C. Nefropatiile glomerulare
D. Tratamentul antigoagulant
E. Stenoza de arter renal
Simptomatologia n ocluzia arterei renale este:
Durere abdominal
Lombalgie
Diaree
cter
Disurie
3. Simptomatologia n boala embolilor cu cristale de colestrol este:
A. Astenie
B. Livedo
C. Durere abdominal
D. Lombalgie
E. nsuficien[ ventricular dreapt
4. Diagnosticul endarteritei fibroase se realizeaz prin, cu excep[ia:
A. Proteinurie redus
B. Absen[a hematuriei
C. Hipertrofie ventricular stng
D. Retinopatie hipertensiv
E. Hipereozinofilie
5. Diagnosticul fibrozei intersti[iale se realizeaz prin?
A. Protenurie masiv
B. Hematurie
C. Hipertrofie ventricular dreapt
D. Retinopatie hipertensiv
E. Rinichi de dimensiuni crescute ecografic
6. Nefroangioscleroza malign este definit prin:
A. Retinopatie hipertensiva gr
B. Edem pulmonar acut
C. Creterea haptoglobinei
D. Teste Coombs +
E. Hiperpotasemie
7. Boala emboliilor cu cristale de colesterol are ca etiologic:
A. Brba[i peste 50 ani
B. Pacien[ii far factori de risc
C. Tratament anticoagulant
D. Manoper endovascular (trombendarterectomie)
E. Coronarografie
8. Angioplastia percutanat se realizeaz frecvent n stenoza arterei renale n
urmtoarele situa[ii:
A. Stenoza ateromatoaz
B. Femei cu displazie fibromuscular
C. Stenoza de peste 75%
D. Rinichi mai mici de 8 cm
E. HTA controlat
9. Care din urmtoarele afirma[ii reprezint cauze ale sdr hemolitic-uremic?
A. Cardiopatie emboligen
B. Disec[ie arterial
C. E. CoiiO 157
D. Tromb aortic
E. Feocromocitom
664
10.Tratamentul ocluziei arteriale const n: A. Corticoterapie
B
C D E
Revasculare chirurgical EC
ARA2
Controlul volemiei
11 .Diagnosticul stenozei i ocluziei arterei renale se realizeaz cu ajutorul:
A. Ecografic
B. Angio-Ct spiral
C. Arteriografie
D. Angio-RMN
E. Ecografie Doppler
12. Urmtoarele reprezint cauze ale stenozei arterei renale: A. Disec[ie arterial
B C D E
Tromb aortic Stenoz ateromatoas Displazie fibromuscular Cardiopatie emboligen
12.Urmtoarele reprezint cauza de stenoz arterei renale, cu excep[ia:
A. Disec[ie arterial
B. Tromb aortic
C. Stenoza ateromatoas
D. Displazie fibromuscular
E. Cardiopatie emboligen
13.Care din urmtoarele reprezint simptome n ocluzia arterei renale?
A. HTA acut
B. Creterea LDH
C. Encefalopatie
D. nsuficien[a renal acut cu hematurie microscopic
E. Lombalgii
665
14.Care din urmtoarele pot fi cauze de sindrom hemolitic-uremic?
A. HTA acut
B. Neoplasm
C. Gemcitabina
D. Ciclosporina
E. Preeclamsia
15.Care din urmtoarele medicamente pot cauza sindrom hemolitc-uremic?
A. Mitomicina C
B. Gemcitabina
C. 5-fluorouracil
D. Ciclosporina
E. Tacrolimus
16.Sindromul hemolitic uremie postinfec[ios este caracterizat prin:
A. Diaree mucosanguinolent
B. Trombopenie
C. Hematurie
D. Proteinurie
E. ictcr
17.Nefroangioscleroza benign urmrete urmtoarele criterii de diagnostic:
A. Microalbuminurie
B. Hematurie
C. Hipertrofie ventricular dreapt
D. Retinopatie hipertensiv
E. Proteinurie redus
18.Diagnosticul emboliei cu cristale de colesterol se realizeaz prin: A. Hipereozinofilie
B
C D E
Sindrom inflamator RC
Edem pulmonar acut Teste Coombs +
666
19.Angioplastia percutanat n stenoza de arter renal se face n:
A. HTA uoar
B. Edem pulmonar acut
C. R progresiv cu rinichi mai mari de 8 cm
D. Stenoza arterei >75% bilateral sau pe rinchi unic
E. Displazie fibromuscular
20.Tratamentul nefroangioslcerozei maligne presupune:
A. Revascularizare chirurgical
B. Controlul volemiei
C. Angioplastia percutanat
D. Simptomatic
E. Tratament anti HTA (TAs< lOmmHg)
21 .Nefroangioscleroza malign microangiopatic este caracterizat de:
A. Anemie hemolitic
B. Scderea haptoglobinei
C. BLB direct normal
D. Creterea LDH
E. Creterea haptoglobinei
22.Arteriografia este o metod:
A. nvaziv
B. Nefrotoxic
C. Un examen de referin[
D. Sensibil
E. Studiaz fluxul arterial
23.Angio-CT spiral este o metod:
A. Contraindicat la cei cu implant spiral
B. Pu[in fiabil
C. Are sensibilitate crescut
D. Examinare invaziv
E. Nefrotoxic
24.Diagnosticul stenozei de arter renal se realizeaz prin :
A. Agravarea R dupa administrarea de EC
B. Hiperpotasemie
C. Proteinurie >3g/24h
D. Suflu abdominal
E. Edeme pulmonare repetate
25.Diagnosticul emboliei cu cristale de colesterol se realizeaz prin:
A. Trombopenie
B. Hipopotasemie
C. Encefalopatie hepatic
D. nsuficien[ ventricular dreapt
E. Hematurie
26.Diagnosticul emboliei cu cristale de colesterol se realizeaz prin:
A. La F.O- emboli de cristale de colesterol
B. Purpura degetelor de la picior
C. nsuficien[ ventricular dreapt
D. Livedo
E. Microangiopatie trombotic
27.Tratamentul nefroangiosclerozei se realizeaz prin:
A. Tratarea factorilor de risc cardiovasculari
B. Tratamentul HTA
C. Angioplastie percutanat
D. Revascularizare chirurgical
E. Nefroprotec[ie
28.Sindromul hemolitic-uremic este caracterizat prin urmtoarele leziuni:
A. Displazie fibromuscular
B. Stenoza lumenului arterei prin tromb fibrinos
C. Stenoza ateromatoas
D. Microangiopatie trombotic
E. Ocluzia arterei renale
668
29.Nefroangioscleroza malign este caracterizat de urmtoarele leziuni:
A. Proliferare miofibroblastic a arterelor arcuate i interlobulare
B. Ocluzia trombilor fibrinoi
C. Microangiopatia trombotic
D. Displazia fibromuscular
E. Stenoza ateromatoas
HEMATOLOGE-ONCOHEMATOLOGE
ANEMA (pag. 1376-1378)
Complement simplu:
1. Anemia macrocitar este definit printr-un VEM de:
A. >_ 80L
B. 81-90fL
C. > lOOfL
D. <lOOfL
E. <80 fi
2. Sindromul clinic anemic este caracterizat de urmtoarele, cu excep[ia:
A. Paloare cutaneo-mucoas
B. Suflu sistolic degenerativ
C. Cefalee
D. Astenie
E. Dispnee
3. Care din urmtoarele afirma[ii este adevrata?
A. Caren[a mar[ial este caracterizat de feritin sczut
9 9
B. Hemoglobina la nou-nscut < 14 g/dl
C. Anemia la barbat Hb< 15g/dl
D. Anemiile hemolitice sunt caracterizate de test Coombs negativ
E. Tratamentul cu Fe p.o lOOmg
4. Anemia aregenerativ normocitar este reprezentat de urmtoarele, cu excep[ia:
A. Aplazie medular
B. Leucemie acut
C. Disfunctie tiroidian
9
D. Melanoame
E. nflama[ie cronic
670
5. Urmtoarele sunt cauze de anemie hemolitic, cu excep[ia:
A. Toxice
B. Paludism
C. Deficit de G6PD
D. Medicamente
E. Boal celiac
6. n anemia microcitar dac feritina i PCR sunt normale, se vor efectua:
A. Electroforeza proteinelor serice
B. Numrtoare de retioculocitc
C. Electroforeza Hb
D. Sideremie
E. Test Coombs
7. Tratamentul anemiei macrocitare este cu:
A. Fe
B. B12 si fola[i
C. Hidroxiuree
D. Contraceptive
E. Bl si B6
8. Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate, cu excep[ia:
A. Thalasemia heterozigot PCR -normal
B. Caren[a mar[ial PCR- normal
C. Anemia inflamatorie are feritina sczut
D. n caren[a mar[ial feritina este sczut
E. Anemia inflamatorie PCR crescut
Complement multiplu:
1. Urmtoarele pot fi cauze ale caren[ei mar[iale:
A. Afec[iuni psihiatrice
B. Afec[iuni digestive
C. Sngerari ginecologice
D. Alcoolism
E. Boal celiac
671
Primele examinri efectuate n anemia hemolitic sunt:
Testul Coomb indirect
Frotiu sanguin
Feritina
PCR
Bilirubina indirect
n cancerul de colon putem avea:
Feritina normal
Anemie mixt
Anemie macrocitar
PCR crescut
Caren[ mar[ial
4. Anemia aregenerativ macrocitar se gsete n urmtoarele situa[ii:
A. Hemopatii mieloide
B. Leucemie acut
C. Alcoolism
D. Tratament cu hidroxiuree
E. RC
5. Sindromul anemic este definit prin:
A. Vertij
B. Suflu sistolic func[ional
C. Cianoz
D. Suflu sistolic n focarul mitral
E. Dispnee
6. n anemie normo/macrocitar aregenrativ se vor efectua:
A. Numrtoare de reticulocite
B. PCR
C. Electroforeza proteinelor urinare
D. Mielograma
E. TSH
672
7. Tratamentul caren[ei mar[iale se face cu:
A. Fe po 200 mg/zi
B. Contraceptive orale
C. Chirurgia tumorilor de colon
D. Administrare de Bl2
E. Administrarea fola[ilor
8. Anemia aregenerativ normocitar se caracterizeaz prin:
A. Toate invaziile medulare
B. Mielodisplazii
C. Metastaze medulare
D. nflama[ii cronice
E. Eritroblastopenia
9. Principalele anemii hemolitice sunt reprezentate de:
A. Anemii autoimune
B. Mecanice
C. Paludism
D. Limfoame
E. Drepanocitoz
10. Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate n anemia microcitar:
A. Anemie caren[ial
B. Se dozeaz feritina
C. VEM < 90 fL
D. Anemie inflamatorie
E. Se dozeaz reticulocitele
11.Cauze de anemie normocitar sau macrocitar regenerativ sunt:
A. Sngerare ginecologic
B. Anemie hemolitic
C. Deficit de G6PD
D. RC
E. Hemoragie acut
12.n anemia caren[ial a 2-a strategie de diagnostic este reprezentat de:
A. Sideremie
B. Endoscopie digestiv superioar
C. Transferin
D. Endoscopie digestiv inferioar
E. PCR
13.Urmtoarele afirma[ii sunt adevrate:
A. Dac nu exist un diagnostic evident se efectueaz mielograma
B. Se efectueaz transfuzii nainate de a preciza diagnosticul
C. Microcitoza se administreaz B l 2
D. Anomaliile hemogramei se indic mielograma sistematic
E. Se administreaz Fe indiferent de tipul anemiei
14.Confirmarea hemolizei se realizeaz prin:
A. Haptoglobin crescut
B. Bilirubin indirect crescut
C. Teste Coomb +
D. Frotiu sangiun
E. Electroforeza proteinelor serice
15. Referitor la anemie, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate, cu excep[ia:
A. n anemia inflamatorie feritina este sczut
B. n thalasemia heterozigot feritina este normal
C. n caren[a mar[ial PCR este sczut
D. n anemia inflamatorie PCR crescut
E. n caren[a mar[ial feritina este sczut
16.Complica[iile tratamentului cu Fe sunt urmtoarele:
A. Grea[
B. Vrsturi
C. Melen
D. Dureri abdominale
E. Colorarea scaunului n negru
674
17. Referitor la anemie, urmtoarele afirma[ii sunt adevrate, cu excep[ia:
A. n cazul anemiilor procedura de diagnostic debuteaz cu valoarea VEM
B. Nou-nscutul are o Hb> 16 g/dl
C. Femeia nsrcinat n trimestrul < 10.5 g/dl
D. Boala celiac asociaz deficit de absorb[ie B12
E. Anemia periferic este o anemie aregenerativ
18.Despre anemia macrocitar sunt adevrate:
A. Examinarea fundamental debuteaz cu reticulocitele (Rt %)
B. PCR crescut
C. VEM> lOOfL
D. Rt %> 150.000/mm3 (regenerativ)
E. Dozarea TSH
19.Alcoolismul poate determina:
A. Anemie macrocitar
B. Anemie normocitar
C. Anemie aregenerativ
D. Defict de vitamina B12
E. Anemie microcitar
20.Mielograma sistematic se efectueaz in caz de:
A. Blati circulan[i
B. Feritina normal
C. Trombopenie
D. Neutropenie
E. PCR crescut
21. Anemia aregenerativ normocitar este caracterizat de:
A. VEM 81-99fL
B. VEM > lOOfL
C. Aplazie medular
D. PCR crescut
E. R acut
675
22. Anemia aregenerativ macrocitar se caracterizat prin:
A. Hiposideremie
B. PCR crescut
C. Hipotransferinemie
D. Caren[a de B12
E. Caren[a de fola[i
31. n diagnosticarea unei anemii, endoscopia digestiv superioar este necesar n
urmtoarele situa[ii:
A. La brba[i
B. La femeile fr o cauz evident
C. Cnd exist o simptomatiologie digestiv
D. n cazul prezen[ei menoragiilor
E. n cazul bolii celiace
32. n thalsemia heterozigot ntlnim urmtoarele :
A. Feritina normal
B. Feritina crescut
C. PCR normal
D. Electroforeza proteinelor
E. PCR crescut
676
ANOMAL ALE HEMOSTAZE S COAGULR (pag. 1383-1384)
1. Urmtorii factori ai coagulrii sunt dependen[i de vitamina K, cu excep[ia:
A.
B. V
C. V
D. X
E. X
PT exploreaz activitatea urmtorilor factori, cu excep[ia:

V
X
X
3. TCA ofer detalii legate despre:
A. Calea intrinsec
B. Hemostza primar
C. Calea extrinsec
D. Calea comun
E. Factorul V
4. PT ofer detalii despre:
A. Calea intrinsec
B. Calea extrinsec
C. Hemostaza primar
D. Factorul X
E. Factorul X
PFA are rol n: Hemostaza primar Calea comun Calea intrinsec Cale extrinsec
Hemostaza primar
6. n ce condi[ii PT este sczut i TCA este normal?
A.Deficit de X
B.Factor V sczut; CAnticoagulant lupic
D.Deficit de vitamina K
E.Tratament cu heparin
7. PT normal i TCA prelungit caracterizeaz urmtoarele afec[iuni, cu excep[ia:
A. Boala Von Willebrand
B. Hemofilie B
C. nsficien[ hepatic
D. Deficit de factor X
E. Hemofilie A
8. CVD este caracterizat de urmtoarele, cu excep[ia:
A. TCA sczut
B. PT sczut
C. Fibrinogen sczut
D. Trombopenie
E. D-dimeri crescu[i
Maladia Von Willebrand este caracterizat de:
T sczute
TCA sczut
PT normal
PT crescut
TCA crescut
10.Deficitul de vitamina K este cauzat de urmtoarele:
A. Caren[e alimentare
B. Malabsorb[ie
C. Colestaz
D. Toate de mai sus
E. Niciuna
678
Complement multiplu:
1. Prin TCA este explorat activitatea urmtorilor factori:
A.
B. V
C.
D. X
E. X
2. PT exploreaz urmtoarele:
A. Calea comun
B. Hemostaza secundar
C. Calea intrinsec
D. Calea extrinsec
E. Hemostaza primar
3. PT exploreaz activitatea urmtorilor factori:
A.
B. V
C. X
D. X
E. X
14. Urmtoarele afec[iuni sunt cauze de PT normal i TCA prelungit:
A. CVD
B. Boala Von Willebrand
C. Deficit de factor
D. Factor V sczut
E. Deficit de factor X
15. Dac PT este normal, TCA este normal, trombocitele au valori normale pacientul
sngereaz, explorarea paraclinica va urmri (pg 1384):
A. PFA
B. D-dimeri
C. Dozarea factor X
D. Dozarea de factor X
E. Dozarea factorului X
16. Care din urmtorii factori sunt dependen[i de vitamina K?
A.
B.V
C.V
D.X
E.X
17.Fibrinogenul exploreaz: A. Hemostaza primar
B C D E
Calea comun Calea intrinsec Calea extrinsec Hemostaza secundar
18. PT sczut i TCA normal apar n urmtoarele afec[iuni:
A. Deficit de factor V
B. Deficit de factor X
C. Caren[e alimentare
D. Colestaz
E. Malabsorbtie
19. PT sczut i TCA normal nu apar n urmtoarele afec[iuni:
A. Hemofilie B
B. Deficit de factor V
C. Deficit de factor X
D. Deficit de factor X
E. Deficit de factor X
20.Boala Von Willebrand este caracterizat de:
A. TCA normal
B. TCA prelungit
C. Factor Von Willebrand sczut
D. PFA prelungit
E. Factor V adesea sczut
680
21.La pacien[ii cu deficit de factor V la care nu s-au administrat vitamina K se pot face
urmtoarele investiga[ii:
A. Dozarea factorului V
B. Se administreaz vitamina K
C. Nu se dozeaz factorul V
D. Se dozeaz factorul
E. Se dozeaz factorul V
22. Care din urmtoarele reprezint cauze frecvente de PT sczut i TCA prelungit?
A. Deficit de factor V
B. nsuficien[ hepatic
C. CVD
D. Defict de factor X
E. Administrare de vitamina K
23. Ce factori sunt doza[i dac PT este cu valori normale i TCA este prelungit?
A. Factor V
B. Factor V
C. Factor X
D. Factor X
E. Anticoagulant lupic
24.Care din urmtoarele afirma[ii referitoare la factorul X sunt adevrate?
A. Exploreaz PT
B. ntervine n hemostaza secundar
C. Este factor de consolidare a cheagului
D. ntervine n calea intrinsec
E. Exploreaz TCA
25. Anticoagulantul lupic este caracterizat de urmtoarele :
A. Timp de reptilaz prelungit
B. Depinde de vitamina K
C. PT prelungit
D. Contribuie la consolidarea chegului
E. Este alterat n tratamentul cu heparin
681
26. Despre hemostaz, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
A. PFA are rol n hemostaza secundar
B. TCA are rol n hemostaza secundar
C. Fibrinogenul are rol n hemostaza secundar i cale comun
D. PT are rol n calea intrinsec
E. Trombocitele au rol n calea intrinsec
682
MELOMUL MULTPLU (pag. 1390-1394)
Complement simplu:
Urmtoarele afirma[ii despre mielomul multiplu sunt adevrate, cu excep[ia:
A. nciden[a este de 4/1 milion
B. nciden[a crescut la barba[i
C. Mai pu[in de 2% din cazuri apar la vrsta de > 40 ani
D. Mai frecvent la asiatici
E. Mai frecvent la negri
Mielomul multiplu se caracterizeaz prin:
A. Prezen[a imunoglobulinei monoclonale g A 60-65%
B. g G 60-65%
C. Lan[uri uoare 20%
D. Lan[uri grele 15%
E. Lan[uri uoare 5%
Rata de supravie[uire n mielomul multiplu este de:
A. 10 ani
B. 15 ani
C. 5 ani
D. 5 luni
E. 5 sptmni
4. Manifestrile clinice n mielomul multiplu sunt urmtoarele , cu excep[ia:
A. Dureri mecanice
B. Fracturi patologice
C. Dureri mai ales la nivelul situsurilor hematopoiezei active
D. Fracturi n special la nivelul coloanei vertebrale
E. Fracturi de metacarpiene
683
5.Urmtoarele aspecte radiologice pot fi eviden[iate n mielomul multiplu, cu excep[ia:
A. Osteopenie difuz
B. Fracturi cu tasri vertebrale
C. Leziuni osoase expansive cu ntindere n pr[ile moi
D. Leziuni osteolitice cu contur neregulat
E. Demineralizare
6. Aspectul RMN sugestiv pentru mielomul multiplu:
A. Leziuni focale hiperdense in T, hipodense in T2
B. Aspect de " piper i sare" ca urmare a zonelor de osteocondensare
C. nfiltra[ie difuz a mduvei
D. n caz de contraindicase a RMN, CT nu este util
E. Leziuni focale, triunghiulare
7. Mielomul osteocondensant se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Apare frecvent la 30-40%
B. Prezint leziuni osteocondensante focale sau difuze
C. nciden[a rar de 3-4%
D. nciden[a scade odat cu vsta
E. Leziuni osteolitice plurifocale sau difuze
8. Sindormul POEMS se asociaz cu:
A. Hipertrofia bulei lui Bichat
B. Organomegalie
C. Fr endocrinopatii
D. Mononevrita multiplex
E. Unghii albastre
9. Sindromul POEMS se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Se ncadreaz n categoria mielomulio osteolitic
B. Edem papilar
C. Disglobulinemie monoclonal (g A, g G lambda)
D. Polineuropatie
E. Nivel de VEGF mic
684
10.Complica[iile afectrii osoase n mielomul multiplu, sunt:
A. Hipocalcemie
B. Afec[iuni neurologice
C. Hipoproteinemie
D. Organomegalie
E. Hiperfosfatemie
11 .Neuropatia periferic declanat de imunoglobulinemia monoclonal se asociaz
cu:
A. Amiloidoza AL
B. Thalidomida
C. Lenalidomida
D. Compresie medular
E. Amiloidoza AA
12. Complica[ii le hematologice n mielomul multiplu sunt urmtoarele, cu excep[ia:
A. Anemia
B. Policitemia
C. Sindrom hemoragie
D. Sindrom infec[ios
E. Sindrom mielodisplazic
13.Cauze frecvente de anemie n mielomul multiplu sunt:
A. Sindromul anemic autoimun
B. Sindorm caren[ial
C. Sindrom infec[ios
D. nsuficien[a renal cronic
E. Sindrom mielodisplazic
685
14.Sindromul hemoragie n mielomul multiplu se datoreaz urmtoarelor mecanisme,
cu excep[ia:
A. Trombopenie
B. Activitate pro-X a amiloidozei AL
C. Trombopatie indus de hiperproteinemie
D. Dereglri ale coagulrii induse de propriet[ile imunoglobulinei monoclonale
E. Tmunodepresie
15. Sindromul infec[i os n mielomul multiplu este asociat cu:
A. Diminuarea imunoglobulinelor monoclonale
B. Risc ridicat prin chimioterapie prin limfopenie
C. munodepresie
D. Cel mai pu[in frecvente sunt infec[iile pulmonare
E. nfec[ii cu strafilococ
16.nsuficien[a renal prerenal n mielomul multiplu este consecin[a a:
A. Amiloidozei
B. Necrozei tubular acut
C. Deshidratrii celular n cursul hipercalcemiei
D. Bolii depozitelor monotipice neorganizate
E. Afectrii glomerulare secundar crioglobulinemiei
17. nsuficien[a renal organic glomerular din mielomul multiplu, se datoreaz:
A. Afectrii glomerulare secundar crioglobulinemiei
B. Necrozei tubulare acute
C. Litiazei secundare unei hipercalciurii cronice
D. Sindromului de hipervascozitate
E. Amiloidozei AA
18. Sindromul Randal reprezint:
A. Glomerulonefrit imunotactic
B. Boala depozitelor monotipice neorganizate
C. Tubulopatie mielomatoas
D. Afectare glomerular datorat crioglobulinemiei
E. Afectare tubular proximal
686
19.Factori favorizan[i ai complica[iilor tromboembolice n mielomul multiplu sunt:
A. muglobulina cu propriet[i trombembolice
B. Activitatea anti-X a amiloidozei
C. Trombopenie
D. Sindrom caren[ial
E. Sindrom nefritic
20.Poliartrita cu aspect hipertrofie al articula[iilor poate aprea n mielomul multiplu ca o
consecin[ a:
A. Amiloidozei
B. Leziunilor osteolitice
C. Sindromului mielodisplazic
D. nfiltra[iei mduvei osoase
E. Sindromului caren[ial
21. Urmtoarele afirma[ii legate de amiloidoz sunt adevrate, cu excep[ia :
A. nfiltrarea cu lan[uri uoare monoclonale solubile
B. Diagnosticul se face cu colora[ie rou de Congo
C. Presupune infiltrare la nivelul tubului digestiv
D. Hematomul periorbitar " n ochelari" quasi patognomonic
E. Neuropatie periferic senzitivo-motorie preogresiv distal
22.Manifestrile clinice i biologice legate de mielomul CRAB se refer la urmtoarele,
cu excep[ia:
A. nsuficien[ renal
B. Anemie
C. Leziuni osoase
D. Sindrom de hipervscozitate
E. Osteopenie sever
687
23.Urmtoarele investiga[ii sunt utile n evaluarea mielomului multiplu, cu excep[ia:
A. Dozarea cantitativ a imunoglobulinelor
B. Creatinina seric
C. EEG
D. LDh, PCR
E. Calcemie
24.Criteriile CRAB n mielomul multiplu se refer la urmtoarele:
A. Leziuni osoase: liz osoas
B. Calcemie crescut cu cel pu[in 2.5 mmol/1 fa[ de limita superioar a valorii normale
C. Creatinina seric > 1.73 mmol/1
D. Anemie cu Hg < 12g/dl
E. nfec[ii bacteriene recidivante (> 10 episoade/ an)
25.Gamapatia monoclonal cu semnifica[ie nedeterminat se caracterizeaz prin
urmtoarele, cu excep[ia:
A. Prezen[a a cel pu[in unui criteriu CRAB
B. Plasmocitoz medular < 10%
C. Prezen[a unei proteine monoclonale n ser < 3g/100ml
D. Absenta criteriilor CRAB
s
E. Se prescurteaz MGUS
26.Criteriile diagnostice n mielomul multiplu sunt:
A. Plasmocitoza medular > 10%
B. Prezen[a a minim 2 criterii CRAB
C. Plasmocitoza medualar > 30%
D. Calcemie > 1.75 mmol/1
E. Osteocondensare
688
27.Mielomul indolent se carcaterizeaz prin:
A. Prezen[a unei proteine monoclonale n ser > 5g/100ml
B. Prezen[a a cel pu[in unuia din criteriile CRAB
C. Plasmocitoza medular > 30%
D. Plasmocitoza medular < 10%
E. Prezen[a unei proteine monoclonale n ser > 3 g/lOOml
28.Care din urmtoarele caracterizeaz plasmocitomul solitar:
A. Prezenta criteriilor CRAB
B. Maduva osoas cu > 10% plasmocite
C. Localizare unic a plasmocitelor monoclonale la nivelul oaselor sau tisular
D. RMN coloan vertebral i pelvis ce eviden[iaza leziuni
E. Biopsia nu este necesar
29.Stadiul al clasificrii Solomon i Durie n mielomul multiplu presupune:
A. Hemoglobina < lOg/dl
B. 0.6 x 10
2
celule/m
2
C. Calcemia > 3 mmol/1
D. Multiple leziuni litice
E. Os normal sau plasmocitom izolat
30.Stadiul al clasificrii Solomon i Durie n mielomul multiplu presupune:
A. 2 din criteriile stadiului
B. 1 din criteriile stadiului
C. Hb< 8.5 g/dl
D. Mas tumoral intermediar
E. Calcemie normal
31. Stadiul al clasificrii Solomon i Durie n mielomul multiplu presupune:
A. Func[ie renal anormal
B. Calcemie> 5 mmol/1
C. Multiple leziuni litice
D. < 10
2
celule/m
2
E. g G < 70%
689
32. Factorii cu prognostic negativ n mielomul multiplu sunt:
A. Vrsta tnr
B. Albumina seric crescut
C. Anomali cromozomiale
D. Prezen[a plasmocitelor mature
E. Hipocalcemia
33.Urmtoarele anomalii cromozomiale indic un prognostic negativ n mielomul
multiplu, cu excep[ia:
A. t(4.,14)
B. Aneuploidie
C. del (17p)
D. 13/13q
E. Hipodiploidie
34.ndicele de prognostic interna[ional n mielomul multiplu se refer la:
A. std rata de supravie[uire medie este de 44 luni
B. std p2m<3.5 mg/dl, albumin < 35g/dl
C. std rata de supravie[uire medie este de 29 luni
D. std P2m >3,5mg/dl i albumin < 55g/l
E. std are o rata de supravie[uire de 44 luni
35.Stadiul n mielomul multiplu, conform indicelui de prognostic interna[ional se refer
la:
A. Rata de supravie[uire medie de 29 de luni
B. P2m< 5,5 mg/l
C. f32m< 3,5 mg/l
D. Rata de supravie[uire medie de 44 luni
E. Rata de supravie[uire medie de 62 luni
690
Complement multiplu:
1. Urmtoarele afirma[ii despre mielomul multiplu sunt adevrate:
A. nciden[a este crescut la tineri
B. nciden[a este mai mare la brba[i
C. Media de supravie[uire este de 5 ani
D. Rar apare nainte de 40 ani
E. Apare frecvent la asiatici
2. Mielomul multiplu se caracterizeaz prin:
A. munoglobulina monoclonal g G 60-60%
B. munoglobulina monoclonal G A 60-65%
C. Lan[uri uoare 15%
D. Profil rar G F, g M, g E
E. g A 35%
3. Care din urmtoarele reprezint manifestri clinice n mielomul multiplu?
A. Fracturi patologice n special la nivel toracal
B. Dureri la nivelul oaselor plate i lungi
C. Dureri mecanice
D. Dureri la nivelul articula[iilor pumnului
E. Fracturi patologice ale coloanei dorso-lombare
4. Leziunile radiologice sugestive pentru mielomul multiplu sunt:
A. Leziuni osteolitice cu contur net
B. Osteopenie difuz fr leziuni osteolitice
C. Leziuni osteolitice cu contur neregulat infiltrativ
D. Fracturi i tasri vertebrale cu aspect osteoporotic
E. Leziuni osoase expansive n pr[ile moi
691
5. n mielomul multiplu leziunile RMN caracteristice sunt:
A. Rar apar modificri la nivelul oaselor plate i lungi
B. Aspect de "sare i pipef'cu anomalii de semnal discrete, punctiforme
C. Leziuni focale, rotunde, hipodense n T
D. Eviden[ierea epiduritei
E. nfiltrarea uniform a maduvei
6. Radiografiile standard n mielomul multiplu se fac la nivelul urmtoarelor segmente:
A. Craniu
B. Humerus
C. Radius
D. Femur
E. Metatarsiene
7. RMN de coloan i bazin n mielomul multiplu are urmtoarele obiective:
A. Cercetarea compresiei medulare sau radiculare
B. Starea peretelui posterior al vertebrei
C. Eviden[iarea epiduritei
D. Leziunile sunt numai de tip osteolitic
E. Eviden[iaz aspect de inflitra[ie uniform a mduvei
8. Sindormul POEMS se asociaz cu:
A. Polineuropatie
B. Edeme gambiere
C. Anomalii cutanate
D. Lezuni osteolitice
E. Endocrinopatii
692
9. Care din urmtoarele reprezint complica[ii ale afectrii osoase n mielomul multiplu?
A. Hipercalcemie
B. Hipofosfatemie
C. Neuropatie indusa de tratament
D. Anemie
E. munodepresie
G.Complica[iile hematologice n mielomul multiplu sc refer la:
A. Anemie
B. Compresie medular
C. Sindrom hemoragie
D. nsuficient renal acut
5
E. Sindrom infec[ios
11. Sunt cauze rare de anemie n mielomul multiplu:
A. Sindrom infec[ios
B. Sndrom caren[ial
C. Apoptoza precursorilor eritrocitari
D. nsuficien[a renal cronic
E. Activitatea anti-Xa amiloidozei AL
12. Sindromul hemoragie n mielomul multiplu se datoreaz urmtoarelor cauze:
A. Trombopenie
B. Sindrom caren[ial
C. Trombocitoz
D. Trombopatii induse de hiperproteinemie
E. Activitatea anti-X a amiloidozei AL
13.Sindromul infec[ios n mielomul multiplu este caracterizat de:
A. nfec[ii pulmonare
B. Pneumocistoz postehimioterapie
C. Scderea limfocitelor postehimioterapie
D. Diminuarea imunoglobulinelor reziduale
E. nfec[ii cu Klebsiela
693
14.Cauze frecvente de anemie n mielomul multiplu sunt:
A. Fals anemie prin hemodilu[ie
B. Sindrom anemic autoimun
C. nfiltra[ie medular osoas
D. atrogen (chimioterapie)
E. Sindrom mielodisplazic
15.Neutropenia indus de chimioterapie n mielomul multiplu este responsabil pentru:
A. Hemoragii
B. nfec[ii urinare
C. nfec[ii cu HSV, VZV
D. Pneumocistoz
E. nfec[ii cu Pneumococ
16.Complica[iile determinate de componenta monoclonal n mielomul multiplu sunt:
A. Complica[ii trombembolice
B. nsuficien[a renal
C. Sindrom de hipervscozitate
D. Sindrom infec[ios
E. Sindrom nefritic
17.nsuficien[a renal prerenal n mielomul multiplu este consecin[a
urmtoarelor cauze:
Amiloidoza
Necroza tubular acut
Deshidratare extracelular n cursul hipocalcemiei Pierderi digestive (vrsturi)
Tubulopatie mielomatoas
694
18.nsuficien[a renal organic glomerular apare prin urmtoarele mecanisme:
A. Tubulopatie mielomatoas
B. Litiaz secundar unei hipercalciurii cronice
C. Afectare glomerular datorit crioglobulinemiei
D. Sindrom Randall
E. Sindrom Fanconi
19.Factorii favorizan[i ai complica[iilor tromboembolice n mielomul multiplu sunt:
A. Tratamentul: thalidomida, lenalidomide
B. Starea neoplazic
C. Vrsta tnr a pacien[ilor
D. Mobilittea redus datorit complica[iilor neurologice
E. Sindromului de hipervscozitate
20.Urmtoarele afirma[ii legate de amiloidoz sunt adevrate:
A. Apare numai n mielom
B. Lan[ul uor poate avea o activitatea anti-X cu sindrom hemoragie
C. Lan[ul uor al imunoglobulinei este adesea lambda
D. nfiltrare cu lan[uri uoare monoclonale insolubile
E. Diagnostic prin biopsie vaginal
21 .Amiloidoz presupune infiltrarea urmtoarelor organe:
A. Rinichi
B. nim
C. Aparat genital
D. Tub digestiv
E. Ficat
22.Diagnosticul n amiloidoz presupune urmtoarele:
A. Colora[ie cu rou de Congo
B. Biopsie rectal
C. Biopsie hepatic
D. Biopsie a glandelor accesorii
E. Biopsie grsime subcutanat abdominal
695
23.Amiloidoz se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Poliartrit cu aspect hipertrofie al articula[iilor
B. Sindrom Sicca
C. Sindrom infec[ios
D. Cardiopatie restrictiv
E. Neuropatie periferic asimetric
24.Manifestrile clinice sau biologice legate de mielom CRAB presupun:
A. Hipercalcemie
B. Anemie
C. nsuficien[ renal
D. Febr
E. Leziuni osoase
25.Evaluarea mielomului multiplu presupune urmtoarele investiga[ii:
A. Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare
B. Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare
C. Mielograma cu studiu citogenetic
D. Punc[ie biopsie renal
E. Proteinurie pe 24 h
26.Care din urmtoarele reprezint criterii diagnostice n mielomul multiplu:
A. Plasmocitoza medular > 10%
B. Prezen[a a cel pu[in 2 criterii CRAB
C. Prezen[a n ser/urina a unei proteine monoclonale
D. Prezen[a a cel pu[in unia din criteriile CR AB
E. nfec[ii bacteriene recidivante (> 2 episoase/ an )
27.Criteriile CRAB se refer la:
A. Calcemie > 2,75 mmol/1
B. Creatinina seric > 173 mmol.l
C. Anemie < lOg/dl
D. Anemie cu < 4 g/dl far de limita superioar
E. Osteopenie uoar
696
28.Gamapatia monoclonal cu semnifica[ie nedeterminat se carcterizeaz prin:
A. Prezen[a unei proteine monoclonale n ser > 3g/100ml
B. Prezen[a unei proteine monoclonale n ser < 3g/100ml
C. Absenta criteriilor CRAB
?
D. Plasmocitoza medular < 10%
E. Plasmocitoza medular > 10%
29.Mielomul asimptomatic se caracterizeaz prin:
A. Prezen[a unei proteine monoclonale n ser > 3g/100ml
B. Plasmocitoza medular < 10%
C. Absen[a criteriilor CRAB
D. Plasmocitoz medular > 10%
E. Prezen[a unei proteine monoclonale n ser < 3g/100ml
30.Plasmocitomul solitar este definit prin:
A. Mduv osoas normal
B. Absenta criteriilor CRAB
9
C. Localizare multipl a plasmocitelor monoclonale la nivelul oaselor sau tisular
D. RMN coloan i pelvis ntotdeauna n limite normale
E. Se confirm prin biopsie
31.Calsificarea lui Solomon i Durie n mielomul multiplu se refer la:
A. std presupune 0.6x10
12
celule/m
2
B. std presupune 0.6-1,2x 10
12
celule/m
2
C. std se refer la > 10
12
celule/m
2
D. Hb< lOg/dl intr n criteriile std
E. Std calcemie <3mmol/1
32.Std al clasificrii lui Solomon i Durie n mielomul multiplu const n:
A. Mas tumoral >10
12
celule/m
2
B. Calcemie > 5 mmol/1
C. Multiple leziuni litice
D. Niveluri ridicate de g monoclonale
E. g monoclonal urinar >12g/24h
697
33.Factorii de prognostic negativ n mielomul multiplu sunt:
A. PCR ridicat
B. Citologie plasmoblastic
C. Vrst tnr
D. Hemoglobin seric sczut
E. Albumin seric sczut
34.(2 microglobulina n mielomul multiplu indic urmtoarele aspecte:
A. Valoarea > 5,5 mg/dl caracterizeaz std SS
B. Valoarea crescut -prognostic sever
C. Valoarea < 3,5 mg/dl i albumina > 3,5g/dl se asociaz cu o rat de supravie[uire de
62 luni
D. Std SS se carcaterizeaz prin > 5,5 mg/dl
E. Std SS rata de supravie[uire medie de 62 luni
35.Factorii de prognostic negativ n mielomul multiplu:
A. Vrsta naintat
B. Plasmocitoza medular crescut
C. Albumina seric sczut
D. LDH sczut
E. Crestinina seric crescut
698
ONCOLOGE
CANCERUL: EPDEMOLOGE, CANCEROGENEZA, DEZVOLTARE TUMORAL,
CASFCARE (pag. 1421-1425)
Complement simplu:
1. Cel mai frecvent tip de cancer (ca mortalitate), la brbat este:
A. Prostata
B. Plmn
C. Colorectal
D. Cavitate bucal, faringe
E. Vezica urinar
2. Cel mai frecvent tip de cancer (ca mortalitate), la femeie este:
A. Colorectal
B. Plmn
C. Endometru
D. Ovar
E. Sn
3. Dintre urmtoarele tumori, una singur nu are origine ectodermic:
A. Ependimom
B. Tumori de plex coroid
C. Carcinoame paramalpighiene
D. Melanoame
E. Simpatoblastoame
4. Dintre alterrile moleculare n cadrul oncogenezei, una singur este rspunztoare
de moartea celular: A.Poten[ialul de neoangiogenez
B C D
E
Activarea cilor de transduc[ia a semnalului Potentialul invaziv metastatic Apoptoz
ndependen[a n raport cu semnalele de inhibare a creterii
699
5. "Terapia molecular [intit"se refer la, cu excep[ia:
A. Terapia aplicat la o singura anomalie genetic
B. Apari[ia unei noi genera[ii de medicamente, paralel cu dezvoltarea unei viziuni
moleculare
C. Poate fi individualizat tratamentul n func[ie de pacient
D. Terapiile [intite vizeaz toate anomaliile moleculare incriminate n apari[ia neoplaziei
E. Terapiile moleculare [intite se disting de medicamentele citotoxice vechi
Complement multiplu:
1. Cancerul este o boal:
A. Monoclonal
B. Cu popula[ii policlonale
C. Genetic
D. Multifactorial
E. Unifactorial
2. Principalii factori de risc incrimina[i n apari[ia diverselor forme de cancer sunt:
A. Sn - estrogeni
B. Prostata - tutun
C. Colorectal - alimenta[ie incorect
D. Vezica urinar - tutun
E. Prostata - androgeni
3. n apari[ia cancerului sunt incriminate:
A. Oncogena- transform o celul normal n celul tumoral
B. Anti- oncogene se numesc i gene supresoare tumorale
C. Oncogena nu are rol n transformarea malign
D. Oncogenele au efect dominant
E. Anti- oncogenele sunt regulatori pozitivi ai creterii celulare
700
4. Despre neoangiogenez, este adevrat c:
A. Este indispensabil cnd tumora depete 5mm
3
B. Celulele tumorale au capacitatea de a dezvolta vase de neoforma[ie sanguine,
permi[nd dezvoltarea unor tumori
C. nhibarea angiognezei reprezint o noua abordare terapeutic
D. Principalii factori angiogenici sunt: VEGF,FGF,PDGF
E. PDGF - factor de cretere derivate din trombocite
5. Carcinogeneza se explic astfel:
A. Carcinogeneza de cmp
B. Carcinogeneza ntr-o singur etap
C. Carcinogeneza de cmp explic apari[ia cancerelor sincrone sau metacrone
D. Pentru formarea cancerului sunt necesare mai multe anomalii moleculare
E. Carcinogeneza n mai multe etape
6. Carcinoamele de origine epitelial sunt:
A. Meningioame
B. Melanoame
C. Carcinoame epidermoide
D. Ependimom
E. Adenocarcinoame
7. Carcinoamele dezvoltate avnd originea n [esutul mezenchimal, sunt:
A. Se numesc sarcoame
B. Au punct de plecare n muchiul striat i se numesc leiomiosarcom
C. Au punct de plecare n grsime i se numesc liposarcom
D. Au punct de plecare n [esutul conjunctiv i se numesc fibrosarcoame
E. Au punct de plecare n muchiul striat i se numesc rabdomiosarcoame
8. Tumorile cu origine ectodermic sunt:
A. Glioame
B. Schwanoame
C. Neuroblastoame
D. Tumori germinale
E. Osteosarcomul
701
9. Tumorile embrionare sunt:
A. Tumori germinale
B. Carcinoame epidermoide
C. Neuroblastom
D. Ganglioneuroni
E. Nefroblastomul
10.Clasificarea TNM:
A. Este clasificarea prognostic principal
B. Este o clasificare clinic
C. Permite foarte adesea stabilirea strategiei terapeutice (tip de tratament i
secven[a)
D. Este o clasificare esen[iala n majoritatea tipurilor de cancer
E. Nu poate impune o strategie terapeutic
1 l.n func[ie de clasificarea TNM , cancerele se mai pot clasifica n func[ie de extensia
tumoral n:
A. Clasificarea FGO pentru ovar
B. Clasificarea Breslow pentru sn
C. Clasificarea Dukes n cancerele colorectale
D. Clasificarea Breslow pentru melanoame
E. Clasificarea FGO pentru uter
12.Clasificarea n grade de histoprognostic:
A. ine cont de diferen[ierea tumorilor
B. Este o clasificare rafinat
C. O tumora bine diferen[iat, va avea un prognostic mai bun dect o tumor
nediferen[iat
D. Acesta clasificare ia n considerare criteriile morfologice (anizocitoz)
E. Nu ia n considerare numrul de mitoze
702
13.Clasificarea n func[ie de markerii tumorali:
A. Markerii tumorali au o valoare prognostic foarte important
B. Pentru tumorile germinale alfa-fetoproteina ajut la stabilirea diagnosticului i
prognosticului
C. Pentru tumorile germinale LDH ajut la stabilirea diagnosticului i prognosticului
D. Pentru tumorile germinale HCG ajut la stabilirea diagnosticului i prognosticului
E. Markerii tumorali nu au o valoare prognostic
14.Clasificarea n func[ie de biologia molecular:
A. Se bazeaz pe prezen[a alterrilor moleculare
B. Alfa-fetoproteina este un marker de biologie molecular
C. Se bazeaz pe expresia receptorilor pentru diveri factori de cretere
D. Activarea factorilor de cretere favorizeaz proliferarea tumoral
E. Activarea factorilor de cretere confer tumorii un caracter mai agresiv
15.Din punct de vedere anatomopatologic, constanta R se refer la:
A. R1 - invazie macroscopic a marginilor
B. RO - margini libere, fr invazie
C. R2 - margini invadate microscopic
D. R1 - margini invadate microscopic
E. Constanta R nu are relevan[ pentru examenul anatomopatologic
703
FACTOR DE RSC, PREVENA S DEPSTAREA CANCERELOR
(pag. 1426-1428)
Complement simplu:
1. Fumul de tutun con[ine o multitudine de agen[i chimici, cu excep[ia:
A. Nitrozamine
B. Benzen
C. Polonium -210 radioactiv
D. Hidrocarburi heterociclice
E. 20 de agen[i chimici sunt cancerigeni
2. Factori incrimina[i n apari[ia cancerelor profesionale sunt urmtorii, cu excep[ia:
A. Arsenicul
B. Radia[ii ionizante
3
C. Praf de lemn
D. Clorura de vinii
E. Nu exist hepatita C sau D profesional
3. Scopul depistrii neoplaziilor este, cu excep[ia:
A. S aib o bun sensibilitate
B. S aib o bun specificitate;
C. S fie cu pu[ine efecte secundare
D. S permit depistarea cancerului n orice stadiu de evolu[ie
E. S fie o metod fiabil, pu[in costisitoare
Complement multiplu:
1. Principalii factori de risc n apari[ia cancerului sunt:
A. Expunerea la ultraviolete
B. Alcoolul
C. Azbestul
D. Tutunul
E. Hipoestrogenie n cancerul de sn
704
2. Referitor la tutun, sunt adevrate urmtoarele:
A. Este cel mai important factor de risc n apari[ia cancerului
B. Poate fi evitat n totalitate
C. Este responsabil de 45% de decese prin cancer
D. Este implicat n oncogeneza numeroaselor tipuri de cancere
E. Cea mai bun preven[ie este evitarea nceperii consumului de tutun
3. Despre factorii profesionali implica[i n apari[ia cancerului, sunt adevrate:
A. Azbestul este agentul cel mai frecvent implicat
B. Azbestul produce aproximativ 550 cazuri de mezoteliom
C. Azbestul produce aproximativ 2200 cazuri de cancer pulmonar
D. Radia[iile ionizante sunt factorul cel mai frecvent de apari[ie a neoplaziilor
E. Cancerele profesionale trebuie s fac obiectul unei declara[ii specific
4. Principalele ocupa[ii care implic expunerea la azbest, sunt urmtoarele:
A. Constructorii
B. Constructorii industriali
C. Muncitorii care prelucreaz metalul
D. Mecanicii auto
E. Sudorii
5. Arsenicul cauzeaz urmtoarele cancere profesionale:
A. Angiosarcomul
B. Cancerul hepatic
C. Carcinomul epidermoid cutanat
D. Cancer de vezica urinar
E. Cancer etmoidal
6. Gudronul i derivatele crbunelui, duc la apari[ia urmtoarelor forme de cancer
profesional, cu excep[ia:
A. Cancer pulmonar
B. Cancer de vezica urinar
C. Carcinom epidermiod cutanat
D. Cancer al sinusurilor fe[ei
E. Cancer hepatic
7. Praful de lemn duce la apari[ia urmtoarelor tipuri de cancere profesionale:
A. Cancer hepatic
B. Cancer al etmoidului
C. Leucemie
D. Cancer al sinusurilor fe[ei
E. Osteosarcom
8. Radia[iile ionizante, duc la apari[ia urmtoarelor tipuri de cancere profesionale:
A. Leucemie
B. Cancer pulmonar
C. Cancer de vezic urinar
D. Osteosarcom
E. Cancer hepatic
9. Expunerea la ultraviolete:
A. Poate provoca apari[ia melanoamelor
B. Poate provoca apari[ia cancerelor de piele
C. Lezeaz direct AND-ul
D. Aceste ipuri de cancere apar mai ales la popula[ia cu fototip deschis la culoare
E. Nu reprezint tipuri de cancere n cretere
10. Alimenta[ia joa un rol probabil n apari[ia urmtoarelor tipuri de cancere:
A. Cancerul colorectal
B. Cancerul hepatic
C. Cancerul de sn
D. Cancerul de vezic urinar
E. Cancerul de stomac
11 .nfec[iile pot duce la apari[ia neoplaziilor, prin urmtoarele tipuri de virusuri:
A. Virusul papiloma uman
B. Virusurile hepatitice B sau C
C. nfec[ia cu HV
D. Virusul HTLV1
E. Numai virusul HTLV2
706
12. Virusul papiloma uman (HPV) i cancerul:
A. Dintre tipurile HPV, 16 i 18 sunt oncogene
B. Rol recunoscut pentru provocarea cancerelor anale
C. Rol recunoscut pentru provocarea cancerelor anogenitale
D. Cea mai ntlnit infec[ie viral cu transmitere sexual din lume
E. Nu exist n prezent un vacin disponibil pentru prevenirea cancerului de col
13.Despre rela[iile unor virusuri i cancere, sunt adevrate:
A. HTLV1 si HTLV2 responsabile pentru apari[ia anumitor limfoame
B. Epstein-Barr responsabil pentru apari[ia carcinoamelor naso-faringiene
C. HHV8 responsabil de sarcomul Kaposi
D. VHB i VHC incriminate n apari[ia cancerelor hepatice
E. n cazul infec[iilor cu H V, acestea nu pot fi incriminate n apari[ia cancerelor
14.Principiile de preven[ie n cazul neoplaziilor sunt:
A. Preven[ia primar
B. Preven[ia secundar
C. Preven[ia tertiar
D. Preven[ia primar reprezint mpiedicarea apari[iei unui al doilea cancer
E. Preven[ia secundar reprezint evitarea apari[iei cancerului pornind de la o leziune
precanceroas
15.Tipurile de preven[ie n cazul cancerelor se definesc astfel:
A. Preven[ia primar - evitarea apari[iei cancerului
B. Preven[ia secundar - reprezint evitarea apari[iei cancerului pornind de la o leziune
precanceroas
C. Preven[ia ter[iar - mpiedicarea apari[iei unui al doilea cancer
D. Preven[ia primar - diminuarea fumatului i a consumului de alcool
E. Preven[ia ter[iar - principalul aspect asupra cruia putem ac[iona este diminuarea
fumatului
707
16. Scopul depistrii neoplaziei:
A. Rcducc mortalitatea specific a cazurilor de cancer depistate
B. Depistarea trebuie s fie fiabil, pu[in costisitoare
C. S permit depistarea cancerului n stadiu incipient
D. S ini[ieze un tratament n scop curativ
E. Depistarea unui cancer precoce este util chiar dac beneficiile legate de
supravie[uire lipsesc
17. Despre depistarea generalizat a cancerelor, sunt adevrate urmtoarele afirma[ii:
s
A. Este asemntoare cu cea individualizat
B. Se bazeaz pe o politic de sntate public
C. Se bazeaz pe o politic de depistare a cancerului
D. Exist bugete specifice pentru screening
E. Cu rambursare 100% a [estului de depistare
18.Despre depistarea individual a cancerelor, sunt adevrate:
A. Se bazeaz pe responsabilitatea individual a pacientului
B. Pacientul trebuie s solicite aceasta depistare medicului su
C. Exist bugete specifice pentru screening
D. Se bazeaz pe o politic de sntate public
E. Este distinct de depistarea generalizat
19.Genele implicate n apari[ia diferitelor forme de cancer sunt:
A. Muta[ia genei p53 n Sindromul Li-Fraumeni
B. Gena MLH1 n cancerul de sn
C. Gena MLH2 n cancerul colorectal
D. Gena BRCA1 n cancerul de sn
E. Gena RET n neoplaziile endocrine multiple
20. Principalele politici de screening n Fran[a sunt:
A. Mamografie - cancer de sn
B. Test hemocult - cancerul colorectal
C. Frotiu de col uterin - cancerul de col i endometru
D. Ecografie san - cancerul de sn
E. Nu sunt relevante teste de screening
708
LEUCEM ACUTE (pag. 1434-1435)
Complement simplu:
1. Diagnosticul i prognosticul leucemiei acute (LA) se bazeaz pe urmtoarele
afirma[ii, cu excep[ia:
A. Studiul molecular
B. Studiul citogenetic
C. Examinarea morfologic a blatilor doar din maduva osoas
D. munofenotipare
E. Examinarea morfologic a blatilor din snge
2. nsuficien[a medular n cadrul leucemii lor acute se manifest cu excep[ia:
A. Anemie
B. Netropenie
C. nfec[ii n sfera O.R.L
D. Coagulare intravascular diseminat
E. Fr sepsis
3. Proliferarea blastic n diagnosticul clinic al LA, poate duce la apari[ia, cu excep[ia:
A. Localizri cerebrale
B. Localizri testiculare
C. Splenomegalie
D. Localizri digestive
E. Adenopatii
4. Hiperleucocitoza blastic se manifest prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. Febra aproape constant
B. Hemoragie cerebromeningeal
C. Coagulopatia asociat este frecvent
D. Poate aprea detres respiratorie
E. Nu apar fenomene neurologice
709
5. Examinarea medular prin mielogram i biopsie osteomedular arat urmtoarele
elemente cu excep[ia:
A. Mduv bogat n celule
B. Mduv bogat n megacariocite
C. Maduva con[ine cel pu[in 20% blati
D. Mduv srac n megacariocite
E. Uneori poate con[ine 100% blati
6. Grupul de prognostic favorabil al leucemii lor acute, n func[ie de citogenetic, se
caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. nclude t (8;21), t (15;17) i inv.(16) sau t (16;16)
B. 20% dintre cazuri ntre 15-60 de ani
C. Vindecarea pare sa depeasc 2/3 din cazuri, aproximativ 75% n caz LAP
D. Rata de supravie[uire la 5 ani este de 40%
E. La pacien[ii tineri se caracterizeaz prin rate ridicate de rspuns complet
(>85%)
7. Grupul de prognostic nefavorabil al leucemiilor acute, n func[ie de citogenetic, se
caracterizeaz prin urmtoarele, cu excep[ia:
A. 30% din cazuri ntre 15-60 de ani
B. Cariotipuri complexe (3 anomalii asociate sau mai multe)
C. Monosomice 5 sau 7
D. Anomalii ale 3q
E. Anomalii n 18p
8. Alte teste pentru diagnosticul leucemiilor acute sunt, cu excep[ia:
A. Cutare CD
B. Hiperkaliemie
C. Hiperuricemie
D. Hipocalcemie
E. Hipercalcamie
710
Complement multiplu
1. Leucemiile acute reprezint:
A. Un grup heterogen de proliferri clonale maligne ale celulelor susa hematopoetice
B. Celule progenitoare
C. Precursori medulari ai celulelor sanguine
D. Prezint blocaj al maturrii ntr-un stadiu imatur
E. Nu se produce sindrom tumoral n LA
2. Diagnosticul i prognosticul LA se bazeaz pe:
A. Examinarea morfologic a blatilor din snge
B. Examinarea morfologic a blatilor din maduva osoas
C. munofenotipare
D. Studiul molecular
E. Fr studiul citogenetic
3. Cele 3 mari subtipuri de leucemii acute sunt:
A. Leucemia acut de novo
B. Leucemia acut secundar
C. Leucemia acut indus de chimio/radioterapie
D. Leucemia acut iatrogen
E. Leucemia acut etanolic
4. Proliferarea blastic n diagnosticul clinic al LA, poate duce la apari[ia:
A. Fr adenopatii
B. Fr splenomegalie
C. Hepatosplenomegalie
D. Localizri gingivale
E. Localizri testiculare
711
5. Hiperleucocitoza blastic se caracterizeaz prin:
A. Nu are semne clinice dect atunci cnd este major >100000
B. Apare sindromul de leucostaz
C. Semnele clinice sunt neurologice
D. Nu apar semne respiratorii
E. Nu apare febr
6. LA se mai poate manifesta clinic astfel:
A. Sindrom hemoragie prin coagulopatie de consum
B. Trombopenie central
C. Liza blastic declanat de chimioterapie
D. Poate apare fibrinoliza
E. Nu apare fibrinoliza n LA
7. Coagulopatia de consum (CD), n cazul leucemiilor acute:
A. Poate fi nso[it sau nu de fibrinoliz
B. Este mai frecvent n cazurile de LAM3
C. Este mai frecvent n cazul LAM monocitar
D. Nu afecteaz sistemul nervos
E. Este mai frecvent n LAM hiperleucocitar la ac[iunea tratamentului
8. Coagulopatia de consum (CD), n cazul leucemiilor acute, apare n urmtoarele
situa[ii, cu excep[ia:
A. La orice tip de LA
B. LAM3
C. LAM monocitar
D. LAM hiperleucocitar la ac[iunea tratamentului
E. Numai n cazul LAM3
9. Hemoleucograma, n LA:
A. Este normal
B. Apare trombopenie important
C. Leucopenia
D. Hiperleucocitoz
E. Anemie non-regenerativ
712
10.munofenotiparea n cazul leucemiior acute:
A. Este indispensabil
B. dentific antigene de suprafa[ CD, cluster of differentiation
C. Facc distinc[ia ntre LAL i LAM
D. Exist cazuri de LA bifenotipic
E. Nu exist difere[e ntre LAM i LAL
11. Citogenetica n cazul leucemiilor acute:
A. Permite caracterizarea alterrilor moleculare ale LA
B. Eviden[iaz transloca[ii
C. n func[ie de citogenetic se disting 3 grupe de prognostic al leucemiilor acute
D. Face distinc[ia ntre LAL i LAM
E. dentific antigene de suprafa[ CD, cluster of differentiation
12. Grupul de prognostic favorabil al leucemiilor acute, n func[ie de citogenetic:
A. 40% dintre cazuri
B. nclude t (8;21), t < 15; 17) i inv.(16) saut(16;16)
C. La pacien[ii tineri se caracterizeaz prin rate ridicate de rspuns complet
(>85%)
D. Rata de supravie[uire este de 10% la 5 ani
E. Vindecarea pare sa depeasc 2/3 din cazuri
13. Grupul de prognostic nefavorabil al leucemiilor acute, n func[ie de citogenetic, se
caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Monosomice 5 sau 7
B. Dele[ia 5q
C. Anomalii ale 7q
D. Anormalit[i n 1 q, t (6,9); t (9;22)
E. Anomalii n 17p
713
14. Grupul de prognostic intermediar al leucemiilor acute, n func[ie de citogenetic, se
caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Cariotipuri normale
B. Rata de supravie[uire la 5 ani este de 40%
C. 30% din cazuri ntre 15-60 de ani
D. Rata de supravie[uire este de 10% la 5 ani
E. 20% dintre cazuri ntre 15-60 de ani
15.Biologia molecular n cazul leucemiilor acute:
A. Punerea n eviden[ a amplificrii genice
B. Punerea n eviden[ prin PCR a transcrierilor diverse
C. Trancricrile sunt corespunztoare anomaliilor citogenetice
D. Transcrierile pot avea rol terapeutic
E. Transcrierile nu au rol prognostic
16. Alte teste pentru diagnosticul leucemiilor acute sunt:
A. Bilan[ al hemostazei
9
B. Bilan[ metabolic
C. Punc[ie lombar
D. Punc[ie pleural
E. Aspirat bronic
714
LEUCEM LMFODE CRONCE (1436-1437)
Complement simplu:
1. Diagnosticul clinic are urmtoarele caracteristici, cu excep[ia:
A. Adenopatie
B. Splenomegalie
C. Anemie
D. Trombopenie
E. Zona zoster
2. munofenotipul limfocitelor B se caracterizeaz prin ,cu excep[ia:
A. Exprim lan[ greu adesea gM
B. Dou lan[uri de tip uor kappa sau lambda
C. Markeri de diferen[iere B
D. Marker CD5
E. Marker CD 19
3. Diagnosticul diferen[ial al leucemiilor limfoide comice se face cu urmtoarele
patologii, cu excep[ia:
A. Limfom de manta
B. Boala Waldenstrom
C. Limfoame maligne
D. nfec[ii virale
E. nfec[ii bacteriene
Complement multiplu:
1. Leucemia limfoid cronic se definete :
A. Proliferare monoclonal
B. nfiltrare medular
C. nfiltare sanguin
D. Fenotip B sau uneori Fenotip T
E. Fr infiltrare ganglionar
2. Monoclonalitatea popula[iei limfocitare n leucemiile limfoide comice:
A. Este afirmat pentru proliferrile de tip B
B. Prezen[a unei g monoclonale de intensitate crescut la suprafa[a limfocitelor
C. Cel mai adesea de natur gM
D. Leucemia limfatic cronic, rmne o boal incurabil pentru marea majoritate a
pacien[ilor
E. Prezen[a unei g monoclonale de intensitate sczut la suprafa[a limfocitelor
3. Monoclonalitatea popula[iei limfocitare n leucemiile limfoide comice este cuprins n
urmtoarele afirma[ii corecte, cu excep[ia:
A. Prezen[a unei g monoclonale de intensitate sczut la suprafa[a limfocitelor
B. Cel mai adesea de natur gG
C. Este afirmat pentru proliferrile de tip B
D. Leucemia limfatic cronic, rmne o boal incurabil pentru marea majoritate a
pacien[ilor
E. Descoperit la timp, aceast boal se poate trata
4. Clasificarea Binet n cazul leucemiilor limfoide comice:
A. Stadiul A mai pu[in de trei arii ganglionare afectate
B. Stadiul B mai mult de trei arii ganglionare afectate
C. Stadiul C anemie i/sau trombopenie
D. Stadiul A - supravie[iurea este de 6 ani
E. Stadiul C - supravie[iurea este de 4 ani
5. Diagnosticul clinic are urmtoarele caracteristici:
A. Pacien[i sub 50 de ani
B. Fr complica[ii infec[ioase
C. Sindrom tumoral
D. Hiperlimfocitoz
E. Fr insuficien[ medular
716
6. Hemoleucograma n cazul leucemiilor limfoide comice arat:
A. Anemie
B. Trombopenie
C. Trombopenie autoimun
D. Marker de diferen[iere B
E. Marker CD5
7. Diagnosticul diferenial al leucemiilor limfoide comice se face urmtoarele patologii:
A. Hiperlimfocitoza reacional
B. Limfom de manta
C. Leucemie cu tricoleucocite
D. Boala Waldenstrom
. Limfoame maligne
L!"#$A" "AL!%& 'pag. ()*+,()*-.
Complement simplu:
(. /rmtoarele afirmaii despre Limfomul Bur0itt sunt ade1rate2 cu e3cepia:
A. Apare la copii s4 aduli tineri
B. 5isc mare de liz2 6n cazul unei mase tumorale mari
C. 7indromul de liz tumoral este caracterizat print,o eli8erare important de produse
intracelulare 6n circulaia pacienilor
D. Apare de o8icei la persoanele mai 6n 1rst
. 9oate duce la apariia unui risc de insuficien renal acut
:. Bilanul de e3tensie al limfoamelor agresi1e la adult cuprinde2 cu e3cepia:
A. ndoscopic digesti1 superioar
B. C; toraco,a8domino,pel1in2 9;<C;
C. 3plorri 8iologice
D. &u necesit determinri serologice
. C% 4i ecocardiografie 6nainte de administrarea antraciclinei
Complement multiplu:
(. Despre limfoamele maligne la aduli sunt ade1rate urmtoarele afirmaii:
A. %rup =eterogen de proliferri limfoide maligne
B. 7unt formate din : su8grupuri
C. /nele reprezint o urgen terapeutic , Boala Hodg0in
D. Cele : su8grupuri sunt: Boala Hodg0in 4i limfoamele non,Hodg0in
. /rgen terapeutic este limfomul Bur0itt
:. Circumstanele de descoperire a unui limfom malign sunt:
A. 7indromul tumoral
B. Alterarea strii generale
C. 7indrom de 1en ca1 inferioar
D. 7indrom ocluzi1
. #r adenopatii
7(+
*.Despre prele1area 8iopsiei ganglionare2 sunt ade1rate:
A. ;re8uie realizat adec1at
B. ;re8uie sa fie suficient de mare
C. Cu esut intact2 care nu este necrozat
D. ;re8uie s permit o clasificare precis
. >esutul de 8iopsie dac este suficient poate fi 4i necrozat
).;e=nicile de la8orator folosite pentru diagnosticul limfoamelor maligne sunt:
A. Histologice
B. Citologice
C. Congelare
D. Citogenice
. #r te=nica de amprent
).5eferitor la fenotipare2 sunt ade1rate:
A. $ singura identitate este suficient pentru identificarea unor anomalii genetice
B. 6n limfoamele agresi1e Bur0itt anomalia genetic este c,m?c
C. 6n limfoamele de manta2 anomalia este t'l (@().
D. Clasificarea Ann Ar8or permite prezicerea prognosticului pacienilor
. Dou identiti sunt suficiente pentru identificarea unor anomalii genetice
A. 9rincipalele forme de limfoame maligne se pot clasifica astfel:
A. Limfoame B cu celule mici
B. Limfom Bur0itt la 8trni
C. Limfom Hodg0in
D. Limfom Bur0itt
. Limfoame B cu celule mari
B.Limfoamele B cu celule mari:
A. 5eprezint un grup =eterogen de L&H 'limfom non Hodg0in.
B. 5eprezint (<* din L&H
C. 5eprezint (<: din L&H
D. Cele mai frec1ente sunt afectrile ganglionare
. 9rintre afectrile e3traganglionare pot fi cele din sfera $5L 4i digesti1e
7(-
7.Bilanul de e3tensie a limfoamelor agresi1e la adult cuprinde:
A. Clinic
B. Histologic
C. &u necesit controale radiologice
D. 7erologie H!C2HBC2HCC2H;LC,(
. Bilan pretransfuzie
+. 5eferitor la clasificarea Ann,Ar=or 6n cadrul limfoamelor maligne2 sunt ade1rate
urmtoarele afirmaii:
A. 7tadiul ! , un singur teritoriu afectat 4i o singur afectare 1isceral
B. 7tadiul ( , un singur teritoriu afectat
C. 7tadiul !! , cel puin dou teritorii ganglionare afectate de aceea4i parte a diafragmei
D. 7tadiul !!! , afectare supra, 4i su8 diafragmatic
. 7tadiul !C , afectare 1isceral =epatic2 pulmonar sau medular
7:D
5A;E la CA9!;$L/L 9&/"$L$%!
!&7/#!C!&>A 579!5A;$5! C5$&!CE 'pag. :D*,:DA.
D. scleroza laterala amiotrorica
C. 7indromul %uillan,Barre
D. 7pondilartrita anc=ilozant
. Hipocalemia
t tmm si, F ,( F iG H I IFF tlF. ... FJFF KKK J K H LFF
z. urmatoareie aiectiuni nu reprezint cauze mecanice ae insuficienta respiratorie
cronic restricti12 cu e3cepia:
A.$8ezitatea
B.Botulismul
C."iopatiile
D."iozitele
.Hipofosforemie
*. /rmtoarele afirmaii nu reprezint cauze musculare si neurologice de insuficient
respiratorie cronic restricti12 cu e3cepia:
A. Afectarea parietal
B. Cifoscolioza
C. Deformare toracic important
D. Hipo0alemia
. 7pondilartrita anc=ilozant
A in A ani
:. /rmtoarele afirmaii reprezint msuri de ameliorare a o3igenrii in
^ C t ^ytClT^ j310 gpi 1*3.^0 1*10
B. Oprirea fumatului
C. Prevenirea infec[iilor respiratorii
D. Oxigenoterapie de lung durat
E. Ventila[ie asistat
insuficienta respiratorie cronica:
A. Kinetoterapie respiratorie
B. Oxigenoterapie de scurt durat
C. Ventila[ie spontan cu presiune pozitiv inspiratorie
D. Ventila[ie asistat
E. Ventila[ie spontana cu presiune pozitiv expiratorie
4. Urmtoarele reprezint mecanisme de ac[iune ale asistentei ventilatorii
mecanice:
A. Creterea ventila[iei alveolare
B. Punerea in repaus a muchilor respiratori
C. Scaderea ventila[iei pulmonare
D. Normalizarea comenzii respiratorii secundare corec[iei alterarilor nocturne ale
schimburilor gazoase
E. Creterea compliantei pulmonare si toracice secundare utilizrii de volume curente
importante in timpul nop[ii
5. Urmtoarele reprezint metode de ventila[ie la domiciliu:
A. Ventila[ie cu presiune pozitiva intermitent
B. Ventila[ie cu presiune pozitiva continu
C. Ventila[ie cu presiune negativa continu
D. Ventila[ie prin traheotomie
E. Ventila[ie cu presiune negativ pe masca nazal in timpul nop[ii
6. Urmatoarele atitudini terapeutice, reprezint metode de tratament etiologic:
A. Chirurgie corectoare a unei scolioze
B. Decorticare pleurala
C. Corticare pleurala
D. Pierderea in greutate este necesara la toti pacien[ii
E. Stimularea diafragmei prin pacemaker diafragmatic in cursul unor afec[iuni
neurologice:
Director: Conf. Dr. ng. Victor Lorin Purcrca Secretar Stiin[ific: Conf. Dr. Bogdan Voi cui
eseu Tehnoredactare: Dan Nicolae Pduraru, Alexandra Bolocan, Sorin
Constantinescu, Graziella Grozavu Coperta: Graziella Grozavu
Format A4 Bun de tipar: Aprilie 2012, Aprut: Aprilie 2012 O Copyright 2012 Toate
drepturile apar[in Editurii Universitare ,Carol Davila"
Editura Universitar ,Carol Davila" B-dul Eroii Sanitari nr. 8, sector 5, Bucureti
Tel: 021.318.08.62 int. 199
CARDOLOGE
STAREA DE RAU, PEDEREA CUNOSTNTE, CRZA COMTONALA LA ADULT (27-
29)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.E 3.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACE 2.BCE 3.BD 4.BE
PALPTAT (30-34)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.C 3.E 4.C 5.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AC 2.AD 3.AD 4.AE
ELECTROCARDOGRAMA - NDCAT S NTERPRETAR (35-37)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 3.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CDE 2.BCDE 3.CE 4.AE
FBRLATA ATRALA (38-40)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D 3.A
COMPLEMENT
MULTPLU: |
4.BC 5.AB
E
6 ACE 7.BD W
TULBURAR DE CONDUCERE NTRACARDACA (41-43)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.D 3.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ADE 2.AD 3.BCE 4.CD 5.BDE
HPERTENSUNEA ARTERALA (52-58)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.D 3.A 4.B 5.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CDE 2.BC 3.ABCD 4.ABDE 5.ABCD
6.AD 7.DE 8.AB 9.CDE 10.ABC
11.BDE 12.ACD 13.ABCD 14.CD 15.BDE
DUREREA TORACCA ACUTA S CRONCA (59-63)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.E 3.C 4.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCDE 2.CD 3.ABD 4.DE
ANGNA PECTORALA S NFARCTUL MOCARDC
(64-74)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.C 3.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCDE 2.CD B 3.CDE 4.BC 5.CDE
6.CDE ^ 7.ABDE 8.AC 9.CDE 10.CDE
11.CD 12.DE
ARTEROPATA OBLTERANTA A AORTE S MEMBRELOR NFEROARE (75-80)
COMPLEMENT SMPLU:
u
1.D 2.A 3.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
4.BC 5.AB 6.BE 7.BCD 8.ABC
SCHEMA ACUTA A MEMBRELOR (75-80)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E ^ 2.C " 3.C 4.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BD 2.ABCD 3.BD 4.ABD
NSUFCENTA CARDACA LA ADULTA (84-92)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.D 3.C 4.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCD 2.ACD 3.CDE 4.ABCE 5 .ADE
6.DE 7.AE 8.CDE 9.ACD 10.ACDE
11.CDE
MONTORZAREA PURTATORLOR DE VALVE S PROTEZE VASCULARE (93-96)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.A 3.B 4.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AE 2.CD 3.BCE
ENDOCARDTA
NFECTOASA
(97-103)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.D 2.C 3.E 4.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.CD 3.BD 4.BCE 5.ACE
6.ADE
PERCARDTA ACUTA (104-107)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCDE 2.ABCD 3.ACE 4.AB 5.ADE
NSUFCENTA AORTCA (120-123)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 3.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.CDE 3.ABC
NSUFCENTA MTRALA (112-115)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.E 3.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABD 2.BCD 3.BE 4.CDE 5.ABD
STENOZA AORTCA (116-119)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.C 3.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCE 2.ABCD 3.ABE 4.CDE 5.BD
NSUFCENTA VENOASA CRONCA. VARCE (120-123)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B 3.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BD 2.ABCD 3.C 4.ABDE
ACCDENTE ALE ANTCOAGULANTELOR (124-126)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
3.BCDE 4.CD 5.ABD
PRESCREREA S SUPRAVEGHEREA UNU TRATAMENT ANTTROMBOTC (127-137)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.E 3.B 4.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.ABCE 3.ADE 4.DE 5.CDE
PRESCREREA S SUPRAVEGHEREA
DURETCELOR (138-141)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.E 3.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AD 2.ADE 3.AE 4.CD
DSPNEEA ACUTA S CRONCA (142-144)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.E 3.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
4.DE 5.AB 6.BCD
SUFLUL CARDAC LA COPL (1123 -1124)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D 3.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BDE 2.ADE 3.BD
PRESCREREA UNU REGM DETETC (1270-
1272)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCD 2.DE
EDEME ALE MEMBRELOR
NFEROAREA
COMPLEMENT
SMPLU:
1.D 2.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCE 2.B
D
3.CE
PNEUMOLOGE
DSPNEEA ACUTA S CRONCA (142-143)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.E 3.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
4.DE 5.AB 6.BCD
TUSEA LA ADULT (145-147)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.A 3.E 4.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
5.BCD 6.ABCD 7.ABCE 8.ABDE 9.ABCD
10.ABD
E
ALERGLE RESPRATOR LA ADULT (148-150)
COMPLEMENT SMPLU:
^
1.E 2.D 3.E 4.B |
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABDE 2.ABE 3.ABCD 4.ABE 5.ABCD
6.BCD
ASTMUL LA ADULT (151-156)
COMPLEMENT SMPLU:
"
1.D 2.E 3.E 4.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ABCE 3.ABCD 4.BD 5.ACD
6.ABD 7.BCE 8.ACE 9.ABD 10.CE
TUBERCULOZA (157-
160)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.E 3.B. 4.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
GREST 5.AD 6.ABCE 7.ABC 8.ABCD
BRONHOPNEUMOPATA OBSTRUCTVA CRONCA (161-168)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.C ^^^F 3.D 4.E 5.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
6.ABCD 7.ABC 8.ABCE 9.ABD 10.BCE
11.B 12.BC 13.ACDE 14.AD 15.ABE
16.BCD
E
17.ABD 18.BD 19.ABCD 20.ACE
NFECTLE BRONHOPULMONARE LA ADULT (169-175)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.D 3.C 4.C
COMPLEMENT 1.BCD 2.ABD 3.BDE 4.ACDE 5.ACDE
MULTPLU:
6.ACD 7.ACDE 8.CDE 9.ABD 10.BD
11.ABC
DETRESA RESPRATORE ACUTA LA ADULT .CORP STRAN LA NVELUL CALOR AERENE
SUPEROADE (176-179)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
3.ACE 4.ABDE 5.ACD 6.BD 7.ABE
HEMOPTZA (181-182)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.CDE 3.ABCE
PNEUMOTORACELE (176-179)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABD 2.BCDE 3.ABDE
REVARSATUL PLEURAL (186-188)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.ABE
PNEUMOPATA NTERSTTALA
DFUZA (
189-192)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.C 3.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.ABE 3.ACE 4.BD 5.ABC
TUMOR PRMTVE S SECUNDARE ALE PLAMANULU (197-202)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.D 3.A 4.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.DE 3.BDE 4.ABD
CHRURGE TORACCA
EVALUAREA GRAVTAT S NVESTGAREA COMPLCATLOR PRECOCE LA UN
PACENT CU TRAUMATSM TORACC (206-209)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.A 3.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.ACE 3.ACD 4.ACE 5.BCE
6.BD 7.ACDE 8.AD
STOPUL CARDO-CRCULATOR (217-219)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.B 3.B 4.C 5.E
6.E 7.B 8.A 9.A 10.A
11.B 12.C 13.E 14.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AC 2.CE 3.ABD 4.ABE 5.BCDE
6.BCDE 7.ACD 8.CDE 9.ABCD 10.CE
11.ACD 12.ACE 13.ABE 14.ABC 15.ACE
16.CE
STAREA DE SOC (220-223)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.B 3.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.CDE 3.BCE 4.AC 5.BDE
6.ADE 7.AC 8.ACD 9.ABCE 10.ABE
11.BDE 12.ACD 13.BDE 14.BC 15.BCD
16.BCD 17.CDE 18.AC 19.BCD 20.ABD
21.ABC 22.AC 23.BDE
TROMBOZA VENOASA PROFUNDA S EMBOLA
PULMONARA
(210-216)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.E 3.A 4.C u 5.E
6.B 7.D 8.B 9.E 10.A
11.E 12.C 13.C 14.A 15.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.BE 3.BCE 4.CDE 5.ABD
6.ABDE 7.AE 8.ADE 9.ABE 10.DE
11.CDE 12.CDE 13.DE 14.BCDE 15.CD
16.ACD
E
17.ABC 18.ACD 19.ABC 20.BCE
21.BD 22.ABCE 23.BCD 24.ABC 25.ABDE
26.AC 27.ABC 28.ABDE 29.ABE 30.ACD
31.ACE 32.BC 33.BCD 34.ACD 35.BDE
36.BDE 37.ABD
NEUROLOGE
PATOLOGA VASCULARA CEREBRALA S MENNGEANA.ACCDENTELE
VASCULARE CEREBRALE (250-259)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.A 3.B 4.C 5.A
6.C 7.D 8.B 9.C 10.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CD 2.ADE 3.ABE 4.BDE 5.DE
6.BD 7.BCD 9.CD 10.ABCE
8.ABCD
11.BC 12.ACD 13.ABE 14.BE 15.ABCD
16.BC 17.BCE 18.ABCD 19.ABCD 20.BE
HEMORAGA MENNGANA (260-262)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.E 3.E 4.D 5.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCD 2.ACE 3.ABDE 4.ABC 5.BD
6.CDE
TUMORLE NTRACRANENE (274-276)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 3.B 4.A 5.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCDE 2.AD 3.CDE 4.ABCD 5.ACE
6.BCDE 7.ACE
BOL NFECTOASE
FEBRA ACUTA LA ADULT (309-
311)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.C. 3. E 4.B 5 .E
6.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CDE 2.ABCD 3.BCD 4.ACD 5.ABCD
6.BCDE 7.ABCD 8.ABC 9.ABCD 10.ABCD
11.ABC
D
12.ABCD u 13.BCD 14.ABCD 15.ABD
16.BCE 17.ACE 18.ABCD 19.ABCD 20.ABCD
21.BD
GRPA (320-324)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.D 3.B 4.D 5.D
6.B 7.D 8.C 9.D 10.D
11.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ABCE 3.ABC 4.ABCE 5.ABE
6.ABCE 7.BDE 8.AC 9.ABCE 10.ABCE
11.ABC
D
12.ABD 13.ABCE 14.ABCD 15.ABCD
16.ABC
D
17.ABCD 18.BC 19.ABCD 20.ABCD
21.ACD 22.ABC 23.ABCD 24.ABC 25.ABCE
26.ABC 27.ABCD 28.BDE 29.ABCD 30.ABCD
31.ABC
D
32.CDE 33.ABC 34.ABE 35.ADE
NFECTA CU HV (325-
328)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 3.C 4.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ABC 3.BCD 4.ACDE 5.BCD
6.ABC 7.BCE 8.ABCD 9.ADE 10.BCE
11.ABE 12.ABCD 13.BE 14.ABCD 15.ABCD
16.ABC
D
17.ABCD 18.BCD 19.ABD 20.ABC
21.BCE 22.ABCD 23.ABCD 24.BC 25.ABCD
26.ABC
E
27.BCDE 28.ABCD H | 29.ABCD 30.BCD
31.ABC
D
32.ABD 33.ABCD
BOL CU TRANSMTERE SEXUALA: GONOCOC, CHLAMDOZA, SFLS (329-333)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.A 3.C 4.C 5.D
6.A 7.D 8.A 9.D 10.C
11.B 12.A 13.E 14.B 15.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACDE 2.ACE 3.BC 4.CD 5.CE
6.ACDE 7.CE 8.BDE 9.ADE 10.ACD
11.CDE 12.BC 13.ABC 14.ACE 15.BCE
16.AC 17.ABC W 18.AE 19.BCE 20.BCDE
NFECTLE NOSOCOMALE (339-341)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.A 3.B 4.D 5.A
6.D 7.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ABCD 3.BCDE 4.ABC 5.BCD
6.ACDE 7.ACD 8.BCDE 9.ABE 10.ABD
11.BD 12.AC 13.ACDE 14.ACE
SEPTCEMA (370-375)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 3.D 4.E 5.A
6.E 7.C 8.C 9.D 10.D
11.D 12.E 13.D 14.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ABCD 3.BDE 4.CE 5.ABDE
6.BDE 7.ABD 8.ABC 9.ABC 10.ABC
11.BCD 12.ABCD 13.ABCD 14.ABCE 15.BCDE
16.ABC 17.ABDE 18.ACE 19.ACE 20.ACDE
21.BCE 22.ACDE 23.ABE 24.ACE 25.ABCD
PROFLAXA TETANOSULU (367-369)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.C 2.E 3.A 4.C
COMPLEMENT
MULTPLU: *
1.CE 2.ACD 3.ABCE 4.ABD 5.BDE
6.ACE 7.ABCD 8.ADE 9.ABCD 10.ABCD
11.D
MENNGTELE
NFECTOASE
S MENNGOENCEFALTELE ADULTULU (289-293)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.E 3.E 4.A 5.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
15.CDE 16.ACD 17.ADE 18.BCDE 19.BE
20.ABD
E
21.CDE 22.ACD 9.DE 23.BCD
24.ACE 25.ABCD 26.ACDE 27.ACDE 28.BCD
29.ACD
E
30.ABE
H EPATO-GASTRO ENTEROLOGE
DAREEA ACUTA S DESHDRATAREA LA ADULT (403-407)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.A 3.E 4.D 5.B
6.D 7.A 8.C 9.C 10.B
11.E 12.C 13.B 14.E 15.D
16.A 17.C 18.A 19.E 20.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AB 2.CDE 3.ABDE 4.ACE 5.AE
6.CD 7.AB 8.DE 9.ABD 10.AC
11.AE 12.ABCD 13.BDE 14.CDE 15.AE
16.BC 17.AC 18.ABD 19.BCE 20.BCD
21.ABD 22.BD 23.ABDE
HEMORAGA DGESTVA (426-429)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.C 3.E 4.C ^^^^ 5.D
6.A 7.E 8.C 9.E 10.D
COMPLEMENT 1.ABCD 2.ACD 3.ABD 4.ACDE 5.CE
MULTPLU:
6.BDE 7.ABCE 8.ADE 9.ACE 10.ACE
11.ACD 12.CDE 13.ACE 14.AD 15.ACE
16.BDE 17.BCD 18.ABDE
HEPATTELE VRALE. ANOMAL BOLOGCE HEPATCE LA SUBECTUL ASMPTOMATC (450-451)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.C 3.A 4.E 5.C
6.D 7.D 8.C 9.A 10.D
11.C 12.E 13.C 14.A 15.D
16.E 17.C 18.E 19.D 20.B
21.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCD 2.BC 3.AC 4.ACE 5.BCE
6.ABCD 7.BCE 8.ABD 9.ABD 10.BC
11.ACD 12.CD 13.AB 14.BDE 15.ABD
16.ACE 17.AB 18.CD 19.ABC 20.ABE
21.ABC
E
22.ACE 23.ACE 24.CD 25.BCE
26.ABC
E
27.ACE 28.AB
ULCERUL GASTRC S DUODENAL (433-435)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.D 3.E 4.B 5.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABE 2.CD 3.ACE 4.ADE 5.ABCE
6.BCD 7.ABD 8.BDE 9.CD 9.DE
CTERUL (445-446)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.A 3.A 4.C 5.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1. ACD 2.BDE 3.BCD 4.BC 5.BD
6. DE 7.ABE 8.ACD 9.BCD 10.CDE
CROZA S COMPLCATLE ACESTEA (459-466)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.B 3.E 4.E 5.C
6.D 7.C 8.E 9.A 10.D
11.C 12.D 13.E 14.A 15.D
16.B 17.C 18.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABD 2.BD 3.AE 4.BDE 5.ABC
6.BD 7.AB 8.AD 9.ACE 10.BCDE
11.BCD 12.BD 13.ADE 14.BC 15.ABC
16.AD 17.ACE 18.BE 19.BD 20.ADE
21.CD 22.BD 23.CE 24.CDE 25.ACE
26.ABC 27.ACD 28.ABD 29.BCE 30.ADE
31.BCE 32.AD 33.ACD
BOALA CROHN S RECTOCOLTA HEMORAGCA (439-441)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.E 3.A 4.D 5.C
6.B 7.D 8.A 9.E 10.A
11.E 12.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BC 2.ABC 3.DE ! 4.BCD 5.ACD
6.BC 7.ABC 8.ACD 9.BC 10.BCE
11.ACD 12.ABCD 13.CD 14.BCD 15.ACD
16.ABC
D
17.BCD 18.CD 19.ADE 20.ABD
21.ABD 22.ACE
PATOLOGA HEMORODALA (473-474)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 3.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AD 2.CDE 3.BC 4.BDE 5.ADE
6.ACDE 7.ABCE 8.ADE 9.CDE
CHRURGE VSCERALA
TUMORLE COLONULU S RECTULU (475-478)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.B 3.
B
4.B " 5.B
6.D 7.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.BCDE 3.DE 4.AB 5.AE
6.ABE 7.ABE 8.ABE 9.AB 10.ABCE
11.BCD

12.ABD 13.ACDE 14.ABDE 15.ABC


TUMORLE STOMACULU (479-480)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.A 3.A 4.B 5.A.
6.B 7.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABDE 2.ABCE 3.AE 4.ADE 5.CE
TUMORLE PRMTVE S SECUNDARE ALE FCATULU (481-484)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D 3.D 4.C 5.A
6.D 7.E 8.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABE 2.BD 3.CD(481) 4.AC 5.AD
6.AC 7.CD 8.ACE 9.BE 10.AC
11.AB 12.ABCE 13.ABCE 14.ABCD 15.BDE
16.BD 17.ABCD 18.ACDE
TUMORLE ESOFAGULU (485-487)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.A 3.A 4.B 5.B
6.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BDE 2.ABCD 3.ABCD 4.AB 5.ABCE
6.ABCD 7.ADE 8.ABDE
TUMORLE PANCREASULU (488-490)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.A 3.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCDE 2.ABCD 3.ABCD 4.ABE(489) 5.ABCD
6.ABDE 7.ABCD 8.ABCD
EVALUAREA SEVERTAT S DENTFCAREA COMPLCATLOR PRECOCE LA
PACENTUL CU TRAUMATSM ABDOMNAL(491-493)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AC 2.ABCD 3.DE 4.ABCE______|
SNDROMUL OCLUZV (494-498)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.E 3.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABDE 2.BCE 3.BDE 4.ABC 5.ABC
6.DE 7.BCD 8.ACDE 9.ABCE
APENDCTA LA COP S ADULT (499-500)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.B 3.B 4.E 5.A
6.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.BCDE 3.ACDE 4.ABCD 5.ABDE
6.ABCE 7.ACDE 8.AB 9.ABCD 10.ABD
HERNA PARETALA LA COPL S ADULT (504-505)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.B 2.D
COMPLEMENT
MULTPLU
1.BC 2.ACE 3.ABC
LTAZA BLARA S COMPLCATLE SALE (508-512
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.ABDE 3.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCE 2.ABC 3.ABCE 4.ABDE 5.ADE
6.ABCE 7.ABCE 8.ACDE 9.BCD
PANCREATTA ACUTA (513-516)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 4.A 5.A 6.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCE 2.ABCD 3.ADE 4.CD 5.ACE
6.ABCD 7.ABC 8.ABCD 9.ACD 10.CDE
11.CDE 12.ABD 13.BCD 14.ACDE
PERTONTA ACUTA (517-518)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.D 3.E 4.E 5.C
6.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.BD 3.ABDE 4.ABCD 5.ABCD
PANCREATTA CRONCA (467-
469)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.C 3.B 4.D 5 .C
6.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABDE 2.ABDE 3.ABC 4.ACD 5.ABCD
6.ACDE
GNECOLOGE-OBSTETRCA
SARCNA NORMALA.NECESTATLE NUTRTONALE ALE FEME GRAVDE (521-
524)
COMPLEMANT
SMPLU:
1.B 2.B 3.C 4.B 5.E
6.C 7.E 8.B 9.D 10.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BD 2.CD 3.ABDE 4.ABC 5.BE
6.CD 7.BCDE 8.BCD 9.AC 10.ADE
11.ABCE 12.ABE 13.AC 14.BCD 15ABD
16.CDE 17.AB 18.ADE 19.ABC 21.BCDE
22.ACE 23.ABD 24.ACD 25.BCDE 26.ABCE
27.AC 28.ACDE u _
PRNCPALELE COMPLCAT ALE SARCN (525-532)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.E 2.D 3.C 4.C 5.E
6.C 7.A 8.B 9.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.ACE 3.ABDE 4.CDE 5.ABCD
6.ABCE 7.ACDE 8.BCE 9.ABC 10.CE
11.ABCD 12.ACD 13.ABCE 14.BCD 15.ABC
16.ABCE 17.CE 18.BCDE 19.CD 20.BCDE
21.BC 22.ACD 23.BE 24.BCE 25.ACDE
26.AC 27.ABDE 28.AC 29.ABD 30.DE
31.BCDE 32.BD
SARCNA EXTRAUTERNA(533-536)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.C 2.E 3.C 4.D 5.B
6.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABD 2.CE 3.ABE 4.ACDE 5.AC
6.AC 7.ABCE 8.BCD 9.ABE 10.ACD
11.BCDE 12.ABCD 13.ACD 14.BCD 15.BD
16.ACDE
TRAVALUL, NASTEREA S POST-PARTUMUL NORMAL (533-536)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.B 2.C 3.D 4.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CE 2.ABDE 3.CE 4.ADE 5.ADE
6.BCDE 7.ACDE 8.BD 9.ABCE 10.BCDE
11.AB 12.ACE 13.BC 14.BD 15.BCE
16.BC
ANOMALLE CCLULU MENSTRUAL.METRORAGLE(559-561)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D 3.D 4.A 5.B
6.C 7.C 8.E 9.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AD 2.AE 3.CDE 4.ACD 5.BC
6.ABDE 7.AE 8.BCDE
HEMORAGA GENTALA LA FEMEE(583-586)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CD 2.BD 3.BCD 4.ABD 5BCDE
6.AB
NFECTLE GENTALE LA FEME. LEUCOREEA(576-578)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CDE 2.CE 3.AC
PATOLOGA TUMORALA GENTALA PELVNA S MAMARA LA FEME.FORMATUN
TUMORALE PELVNE LA FEME(587- 589)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.B 3.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABE 2.ACE 3.ABDE 4.BCE 5.CD
6.ABDE 7.ACD 8.ADE 9.ABC 10.BDE
11.ABD 12.AC 13AE
TUMORLE OVARENE(598-600)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B u 3.E 4.A 5.D
6.D 7.C 8.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CE 2.AC 3.ACD 4.CDE 5.ABD
6.ABCD 7.BD
TUMORLE MAMARE(601-604)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AE 2.BDE 3.BCD 4.AC 5.ACD
6.BCE 7.ACD | | 8.ABDE 9.ADE
REUMATOLOGE
POLARTRTA REUMATODA(628-631)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.C 3.E 4.C 5.B
6.D 7.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AE 2.BC 3.AD 4.ABCD 5.ABCD
6.BC _ 7.BDE 8.BCE 9.BCD 10.ABDE
SPONDLTA ANCHLOZANTA(634-
635)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.A 3.D 4.C 5.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.BCD 3.AB 4CE 5. BDE
6.ABCD 7.BCDE 8.AD
OSTEOPOROZA(636-640)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.B 3.C 4.A 5.D
COMPLEMENT 1.ACD 2.AE 3.ABCD 4.ABD 5.BCE
MULTPLU:
6.ADE 7.AC 8.CE 9.CDE 10.CD
RADCULALGA S SNDROMUL DE COMPRESUNE NERVOASA(625-627)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.C ^JM u 2.D ^^P M 3.A u u 4.B 5.A
COMPLEMENT
MULTPLU
1.ABC 2.BCDE 3.ABD 4.BCE 5.AB
6.AC 7.BCE
PRESCREREA S MONTORZAREA ANTNFLAMATOARELOR
CORTCOSTERODENE S NECORTCOSTERODENE(645- 650)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.E 3.B 4.B 5.E
1.CD 2.ACE 3.ACDE 4.ABCE 5.ABC
6.ABDE 7.BCDE 8.ABE
CHRURGA ORTOPEDCA
FRACTURA EXTREMTAT NFEROARE A RADUSULU LA ADULT(653-654)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.D 3.C 4.A 5.B
6.E 7.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ADE 2.ABC 3.AC 4.BCD 5.CDE
6.AE 7.AD
FRACTURA EXTREMTA SUPEROARE A FEMURULU LA ADULT(653-654) u u
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.B 3.B 4.C 5 .A
6.C 7.D 8.A 9.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ADE 2.ACD 3.BC 4.ABCD 5.BCE
6.DE 7.ABD 8.CDE 9.BE 10.ACDE
FRACTUR LA COPL. PARTCULARTAT EPDEMOLOGCE, DAGNOSTCE S
TERAPEUTCE(664)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACE 2.CE
NFECTLE ACUTE ALE PARTLOR MO(ABCES, PANARTU, FLEGMON AL TEC)
(669-670)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D 3.E 4.A 5. D
6.A 7.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.BCDE 3.BD 4.AE 5. BDE
6.ABDE
OFTALMOLOGE
ANOMAL ALE VEDER CU DEBUT(678-685)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 3.D 4.B ^^^ 5.A
u
6.B 7.B 8.C 9.E 10.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACE 2.ACE 3.ABCD 4.CD 5.ACD
6.ABCD7.BCE 8.CE 9.CE 10.ABCE
11.ABC 12.ABCE 13.ABCD 14.ABC 15.BC
OCHUL ROSU S/SAU DUREROS (686-688)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.C 3.D 4.E 5.D
6.A 7.B 8.B 9.E 10.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.CD 3.CE 4.ABD 5.ACD
6.ABCD7.ABCD 8.AC 9.AD 10.AE
CHRURGE ORL
OTALG S OTTE LA COP S ADULT(716-721)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.C 2.D 3.A 4.A 5.D
6.E 7.C 8.E 9.E 10.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.AB 3.ABC 4.ABDE 5.ABCE
6.ABD 7.ACD 8.ABE 9.ABDE 10.ACD
11.ABC 12.CD 13.ACDE 14.ABE 15.ABCD
ANGNE S FARNGTE ALE ADULTULU(722-727)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.C 2.A 3.C 4.D 5.E
6.E 7.E 8.E 9.C 10.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.ACDE 3.ADE 4.BCDE 5.AC
6.ABCD 7.ABCD 8.AB 9.BDE 10.CDE
11.ABC
E
12.ABDE 13.ABC 14.ABC 15.ACDE
EPSTAXSUL S TRATAMENTUL
ACESTUA(737-739)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.C 2.B 3.D 4.E 5.
A
6.E 7.C 8.A 9.A 10. C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCE 2.ACD 3.ABCD 4.ABC 5.ABD
6.DE 7.CE 8.ABC 9.ABC 10.ACD
GERATRE
MBATRANREA NORMALA: ASPECTE BOLOGCE, FUNCTONALE S
RELATONALE. DATE EPDEMOLOGCE S SOCOLOGCE. PREVENTA
MBATRANR PATOLOGCE(776-778)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.D 2.C 3.A 4.B 5.D
6.C 7.E 8.C 9.D 10.E
11.D 12.C 13.D 14.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACE 2.ABE 3.ABC 4.BCD 5.ABC
6.ABDE 7.ACD 8.ACD 9.BE 10.BC
11.ABC 12.BE 13.BCD 14.CDE 15.ABCD
16.BCDE17.ABC 18.ACDE 19.BCDE 20.ABCD
21.ABCE 22.AC 23.ACDE 24.ACD 25.CDE
26.ACE 27.BCE 28.BCDE 29.ABCE 30.ABCE
31.ABCD32.ABCD
PACENTUL VARSTNC: PARTCULARTAT SEMOLOGCE, PSHOLOGCE,
TERAPEUTCE(779-782)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.E 3.D 4.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCE 2.ABCD 3.ABCD 4.ACDE 5.ACD
6.CD 7.ABCD 8.ACDE 9.ABD 10.ABCD
11.ABCD 12.ACDE u 13.ABCD 14.ABCD 15.AE
PSHATRE
TULBURAR ANXOASE, TULBURAR FOBCE, TULBURARLE OBSESV-
COMPULSVE, TULBURARLE CONVERSVE, STAREA DE STRESS POST-
TRAUMATC S TULBURARLE DE ADAPTARE(913-921)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.D 2.B 3.E 4.D 5.D
6.E 7.B 8.D 9.E 10.D
11.A 12.E 13.E 14.A 15.E
16.E 17.D 18.B 19.E 20.C
21.D 22.B 23.E 24.C 25.E
26.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ABCD 3.BCE 4.ABE 5.ABCE
6.BCD 7.CDE 8.ABCD 9.ABCD 10.ABC
11.ABCD12.BDE 13.ACE 14.BCE 15.ACD
16.ACE 17.DE 18.BCD 19.CD 20.ACD
21.BCD 22.ABD 23.ABCD 24.BCDE 25.ABCD
26.ABC 27.ABCD 28.BCDE 29.AB 30.ABDE
31.BDE 32.ABDE 33.BCDE 34.ABCE 35.BCE
36.ABDE 37.BCDE 38.ACD 39.ABCE 40.BCE
41.BCDE42.ABD 43.BDE 44.ACDE
TULBURAR PSHCE N PEROADA SARCN S TULBURAR ALE POST-PARTU
MULU (922-925)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.D 2.C 3.C 4.B 5.B
6.C 7.E 8.D 9.B 10.D
11.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCD 2.ABCD 3.ACE 4.ABDE 5.ACE
6.ABCD 7.CE 8.ACDE 9.BDE 10.ABCD
11.ACD
E
12.BDE 13.AC 14.ACDE 15.ACE
16.ABDE17.ABCD 18.ABDE 19.ACDE 20.ACD
21.BCD
E
22.ABCE 23.BC
PSHATRE PEDATRCA
DEZVOLTAREA PSHOMOTORE A SUGARULU S A COPLULU: ASPECTR
NORMALE S PATOLOGCE (SOMN, ALMENTATE, CONTROL SFNCTERAN,
PSHO-MOTRCTATE, LMBAJ, NTELGENTA) CREAREA UNE LEGATUR
PRECOCE PARNT COPL S MPORTANTA E. TULBURAR DE NVATARE(995-
1001)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.C 2.D 3.C 4.C 5.C
6.E 7.C u 8.B 9.D 10.C
11.D 12.B 13.B 14.D 15.E
16.E 17.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AB 2.AE 3.CDE 4.CD 5.ACD
6.BCE 7.DE 8.ACD 9.ACDE 10.BDE
11.ABE 12.ABC 13.CDE 14.ABCE 15. BCE
16.ABE
PEDATRE
ALMENTATA S NEVOLE NUTRTONALE ALE SUGARULU S COPLULU(1028-
1030)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.B 2.D 3.B 4.C " ^^ u ^ 5.D
6.E 7.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AC 2ACDE 3BC 4CD 5.AD
6.BC 7.BE 8.ABC 9ACD 10.ABE
11.ACD 12.ABD 13.BCE 14.ABCE
FEBRA ACUTA LA COPL(1039-
1041)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.C 2.D 3.B 4.C 5.C
6.C 7.B 8.B 9.C 10.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCE 2.ACDE 3.ACE 4.CDE 5.ABE
6.ABDE 7.BCD 8.CE | 9.AE ^^ 10.ABDE
11.BDE 12.ACDE 13.ABDE 14.ADE 15.CDE
16.BCDE 17.BE
DAREEA ACUTA S DESHDRATAREA LA SUGAR S COP(1049-1051)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.B 3.A 4.E 5.E
6.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.BCDE 3.BCE 4.AE 5.BCE
6.ACD 7.BDE 8.CD 9.CDE 10.ABCD
11.ABC
D
12.ADE 13.ABDE 14.AC 15.ABDE
16.ABD 17.ABC 18.ABDE 19.AD _ u _ 20.CDE
VARSATURLE LA SUGAR S COPL (1062-1064)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.B 3.D 4.C 5.C
6.D 7.D | 8.B 9.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABE 2.ABC 3.AB 4.BDE 5.AB
6.ABC 7.ACD 8.ABDE 9.ABCE u " 10.ACD
11.ABD
E
12.ABE 13.ABDE
CONVULSLE LA SUGAR S COPL (1079-1081)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D u 3.D u 4.B 5.B
6.C 7.C 8.C 9.D 10.D
11.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ADE 2.ACDE 3.BCE 4.ADE 5.ABC
6.ABE 7.BCD 8.ACDE 9.ABDE 10.BCE
11.ABD
E
12.ABD __ _ 13.ABDE 14.BD 15.ABCE
16.AD 17.ACDE ^^
EPLEPSA COPLULU
(1082
- 1085)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B 3.A 4.E 5.A
6.E 7.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACDE 2.ABDE 3.BE 4.ACDE 5.BD
6.BCDE 7.BCD 8.ABC 9.CDE 10.BCE
11.BCD
E
12.BDE 13.ACE
ANGNELE S FARNGTELE COPLULU (1068-1069)
COMPLEMENT
SMPLU:
1.D 2.B 3.E ^Eu 4.C 5 D
6.D 7.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ADE 2.ABCE 3.ACE 4.BCE 5.BCD
6.ABC 7.ABE 8.BCD 9.ABC 10.ABD
11.ABD 12.BC 13.BCE 14.CDE 15.DE
16.ABC
E
17.ACD
MFECTLE BRONHOPULMONARE LA SUGAR S COPL (1099-1101)
COMPLEMENT SMPLU:
1.A
2.C
3.D
4.C
5.C
6.D
7.D
8.E
9.D
10.E
11.E
12.E
COMPLEMENT MULTPLU:
1.BCDE
2.ACDE
3.ABDE
4.CDE
5.ABD
6.ABCE
7.BCDE
8.ABC
9.BCD
10.ABDE
11.BCD
12.ABCD
13.ABDE
14.ABCE
15.BCE
16.ABCE
17.ABDE
18.BCE
19.AD
20.ABD
21.BCDE
22.CDE
23.ABC
24.ABD
25.ADE
ALERGLE RESPRATOR LA COPL (1092-1094)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.E 3.C 4.D 5.C
6.D 7.D 8.E 9.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABDE 2.ABCE 3.ABCD 4.ADE 5.ABDE
6.ACE 7.BCE 8.ACD 9.ACD 10.ABCE
11.ACE 12.ABDE 13.BDE 14.ABC 15.ABC
16.AE 17.ABE 18.ABC 19.ABC
ASTMUL LA COPL (1095-1098)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.D 3.C 4.C 5.E
6.D 7.D 8.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.ACD 3.ABDE 4.BCE 5.BCDE
6.ACD 7.ABC 8.ACDE 9.ABC 10.ABE
11.ABE 12.ACDE 13.BCD 14.ABCE 15.ACD
16.ABE 17.ABE
NFECTLE URNARE LA COPL. LEUCOCTURA (1105-1106)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B l 2.A 3.C 4.D 5.E
6.C 7.D 8.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ADE 2.ACDE 3.BDE 4.AB 5.AE
6.BE 7.ACD 8.ABE 9.CD 10.ABE
11.ACE 12.BC 13.AD 14.DE 15.CDE
BOL DE NUTRTE LA COPL
DABETUL ZAHARAT TP 1 S 2 LA COPL (1109-1112)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.A 3.E 4.B 5.A
6.E 7.B 8.B 9.D 10.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BDE 2.ACD 3.ABE 4.ABE 5.CDE
6.ACD 7.BCE 8.ABE 9.CE 10.BCE
11.ABD 12.AB 13.ADE 14.ADE 15.ABE
16.DE 17.ABD 18.BDE 19.BD
OBEZTATEA LA COPL (1121-1122)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B 3.E 4.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCD 2.ABCE 3.ABE 4.ABCE 5.BCD
EVALUAREA S NGRJREA NOU NASCUTULU LA TERMEN (1131-1134)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.E 3.D 4.C 5.B
6.B 7.C 8.D 9.E 10.A
11.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABDE 2.ABCE 3.BCE 4.BCE 5.ABDE
6.BCE 7.ACDE 8.ADE 9.BCDE 10.ABDE
11.BCE 12.BCE 13.BDE 14.ACDE 15.ABDE
16.ABD
E
17.BCDE
MEDCNA NTERNA
LUPUSUL ERTEMATOS DSEMNAT. SNDROMUL
ANTFOSFOLPDC (1138-1142)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B 3.E 4.B 5.D
6.E 7.E 8.D 9.C 10.E
11.D 12.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AD 2.BCE 3.ABD 4.ACDE 5.ACD
6.ABCE 7.CD 8.ABE 9.ACE H 10.CD
11.ABD
E
12.BC 13.ABE 14.ABD 15.BCE
16.ACE 17.ACE 18.ABC
uPATOLOG AUTOMUNE (1136-1137)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.A 3.C 4.D 5.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.CD 3.AC 4.ABDE 5.ABC
RADOLOGE
NDCA S STRATEG DE UTLZARE ALE PRNCPALELOR EXAMENE
MAGSTCE (1149-1154)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B 3.E 4.C 5.D
6.A 7.B 8.D 9.C 10.E
11.D 12.A 13.C 14.B 15.C
16.A 17.D 18.E 19.E 20.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BD 2.BDE 3.ABC 4.BCE 5.ACDE
6.BDE 7.BCE 8.ADE 9.BC 10.ACE
DERMATOLOGE
NFECT CUTANEO-MUCOASE BACTERENE S MCOTCE (1168-1172)
NFECT CUTANATE BACTERENE
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.C 3.D 4.B 5.D
6.C 7.D 8.E 9.A 10.B
11.D 12.B 13.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.BCE 3.BD 4.ACDE 5.AD
6.DE 7.BC 8.BE 9.ACE 10.ABD
11.BCD
E
12.BE 13.ACD 14.BE 15.BE
NFECT CUTANATE MCOTCE
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.C 3.E 4.E 5. C
6.C 7.C 8.B 9.D 10.B
11.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABD 2.ACE 3.CE 4.BD 5.BC
6.DE 7.BE 8.AC 9.BCE 10.CDE
ENDOCRNOLOGE-DABET-BOL METABOLCE
GUSA S NODULUL TRODAN, HPERTRODSMUL, HPOTRODSMUL (1215-
1226)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.C 3.D 4.A 5.C
6.C 7.C 8.C 9.D 10.A
11.E 12D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CE 2.BDE 3.BCE 4.BCDE 5.ABE
6.BD 7.BDE 8.ABE 9.AC 10.AB
11.ACE 12.ACDE 13.AE 14.ABE 15.BD
16.ABC
D
17.AD ^^ ^ 18 BE ^
DABETUL ZAHARAT DE TP 1 S 2 LA ADULT. DAGNOSTC (1236-1238)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.D 3.D 4.B 5.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCD 2.ACE 3.ACD 4.BCDE 5.BE
6.AD
DABETUL ZAHARAT DE TP 1 S 2 LA ADULT. COMPLCAT ACUTE (1239-1243)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.C 3.A 4.D 5.E
6.C 7.C 8.B 9.C 10.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BC 2.ABDE ^ . 3.CD _ _ u 4.BE 5.ABE
6.BCD 7.ABC 8.ABD 9.ACE 10.BD
11.ABC 12.AC 13.BC 14.ABDE 15.ABD
DABETUL ZAHARAT DE TP 1 S 2 LA ADULT. COMPLCAT
CRONCE (1244-1248)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.A 3.B 4.D 5.E
6.C 7.D 8.B 9.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AC 2.ABD 3.BCDE 4.ABDE 5.CD
6.ABE 7.ACE 8.ABE 9.BCD 10.BCE
11.AC 12.ABE
DABETUL ZAHARAT DE TP 1 S 2 LA ADULT. TRATAMENT (1249-1254)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.E 3.C 4.A 5.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACD 2.ABC 3.BCDE 4.AD 5.ABD
6.BCDE 7.CDE 8.CDE ^ 9.ACD
OBEZTATEA LA ADULT
(1280-
1286)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.C 3.E 4.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.CE 2.ABD 3.ABDE 4.BCD 5.AC
6.ABE 7.ABC 8.ACE
UROLOGE
NFECTLE URNARE LA ADULT.LEUCOCTURA (1286-1292)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.D 3.D 4.D 5.C
6.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.AD 3.AC 4.BD 5.AD
6.AC 7.AB 8.AC 9.ACD 10.ADE
11.ABC
E
RETENTA ACUTA DE URNA (1295-1296)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABC 2.CDE 3.ACE 4.ABC
LTAZA URNARA (1312-1315)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.B 3.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCE 2.AC 3.CD 4.ABCE 5.ACE
6.ABDE 7.BCD 8.BCD 9.ABC 10.BD
PATOLOGA TUMORALA BENGNA S MALGNA A APARATULU UROGENTAL
MASCULN. HPERTROFA BENGNA DE PROSTATA (1316-1318)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.A 3.C 4.B 5.D
6.B 7.E 8.B 9.A 10.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABDE 2.DE 3.AE 4.BCD 5.ACE
6.BCDE 7.AB 8.ACDE 9.ABE 10.BD
11.BE 12.ABDE 13.BC 14.DE _ u _ 15.BCD
TUMOR DE PROSTATA (1319-1322)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D 3.A 4.E 5.C
6.E 7.A 8.D 9.C 10.A
11.D 12.B 13.C 14.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABD 2.ADE 3.AB 4.CD 5.ACDE
6.AE 7.BCD 8.BE 9.BCD 10.AC
11.ABC 12.BE 13.BC 14.ACDE 15.DE
16.ABC
E
17.BCE
TUMOR DE RNCH (1323-1327)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.D 3.C 4.E 5.A
6.C 7.D 8.B 9.D 10.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCE 2.AC 3.BCDE 4.BDE 5.BE
6.CE 7.ABC 8.BC 9.ABCD 10.BD
11.BCD 12.AE
TUMOR DE TESTCUL (1328-1331)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B 3.D 4.C 5.E
6.C 7.C 8.E 9.E 10.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BD 2.BCE 3.AE 4.CDE 5.ABDE
6.BD 7.ABC 8.ABD 9.AD 10.BDE
11.ABC 12.BCE 13.ABE 14.CE 15.BCE
16.CD 17.AB 18.AD 19.AD 20.BCD
NEFROLOGE
NSUFCENTA RENALA ACUTA. ANURA (1350-1352)
COMPLEMENT SMPLU:
1.A
2.B
3.D
4.C
5.D
6.B
7.C
8.A
9.C
10.D
COMPLEMENT MULTPLU:
1.CDE
2.ABDE
3.ACD
4.ABE
5.ACDE
6.ABC
7.ABC
8.ABDE
9.ABC
10.AC
11.BCD
12.ABCE
13.ABDE
14.ABDE
15.ACD
16.ABC
17.ABE
18.ABC
19.BD
20.ABD
21.ABC
22.BD
23.ABCE
24.BCDE
25.BD
26.BDE
27.ACD
28.ACD
29.AC
30.ABC
31.ABC
32.CD
33.ABCE
34.BCDE
35.ACD
NSUFCENTA RENALA CRONCA (1353-1357)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.B 3.D 4.D 5.B
6.E 7.B 8.D 9.A 10.D
11.C 12.E 13.E 14.A 15.C
16.C 17.E 18.B 19.C 20.E
21.D 22.B 23.C 24.D 25.D
26.C 27.C 28.B 29.C 30.E
31.C 32.E 33.B 34.D 35.C
36.E 37.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BE 2.ABCE 3.ACDE 4.ABD 5.BCD
6 BE 7 ACE 8 ACD 9 ADE 10 BCE
11.AC 12.ABD 13.BCD 14.AC 15.BCE
16.ABE 17.AD 18.BC 19.ACE 20.DE
21.ACD 22.AD 23.ACD 24.ACDE 25.ABD
26.ABDE27.CE 28.ACE 29.DE 30.BDE
31.CDE 32.BCD 33.AD 34.ABD 35.CDE
36.BC 37.AB 38.ACD 39.ABD 40.BD
41.BD 42.ABE 43.BD 44.ADE 45.ABC
46.BD 47.ABE 48.BD 49.CE 50.AD
51.ABC
D
52.ABCD 21.AC 22.ACD 23.ACDE
24.BDE 25.ACD 26.CDE 27.BE 28.ABE
NEUROPAT GLOMERULARE (1364-1366)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.D 3.C 4.B 5.E
6.D 7.B 8.E 9.D 10.B
11.A 12.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
12.ACD
E
13.BCD 14.AD 15.ACE 16.CDE
17.BC 18.CDE 19.ADE 20.CDE 21.ACE
22.AB 23.AC 24.ABDE 25.ABE 26.BCE
27.BCD 28.ADE 29.BDE 30.AC 31.BCD
32.ADE 33.ACD 34.ABCE 35.ABDE 36.ACDE
37.ABC 38.ABD 39.CD 40.BCDE
NEUROPATLE VASCULARE (1367-1369)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B 3.B 4.E 5.D
6.B 7.E 8.B 9.C 10.B
COMPLEMENT
MULTPLU:
11.BCD
E
12.CD 12.ABE 13.ABE 14.BCDE
15.ABD
E
16.ACDE 17.ADE 18.AB 19.BCD
20.BE 21.ABD 22.ABC 23.CE 24.ADE
25.ABE 26.ABD 27.ABE 28.BD m 29.AC
HEMATOLOGE-ONCOHEMATOLOGE
ANEMA (1376-1378)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.B 3.A 4.C 5 .E
6.C 7.B 8.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCE 2.BE 3.ABDE 4.ACD 5 .ABE
6.ABDE 7.ABC 8.CDE 9.ABCE 10.ABD
11.BCE 12.ACE 13.AD 14.BCD 15.AC
16.ADE 17.ADE 18.ACDE 19.ACD 20.ACD
21.ACD 22.DE u 31.ABCE 32.ACD
ANOMAL ALE HEMOSTAZE S COAGULAR
(1383-1384)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.D 3.A _ 4.B _ 5.E
6.D 7.C 8.A 9.C 10.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ACDE 2.BD 3.ABD 14.BD 15.AC
16.ABD
E
17.BE 18.ACDE 19.ACDE 20.BCDE
21.BC 22.BCE 23.BCE 24.ACE 25.AC
26.BCE
MELOMUL MULTPLU (1390-1394)
COMPLEMENT SMPLU: 1.B 2.B 3.C 4.A 5.D
6.C 7.C 8.B 9.A 10.B
11.A 12.B 13.D 14.B 15.C
16.C 17.A | 18.B 19.A 20.A
21.A 22.D 23.C 24.A 25.A
26.A 27.E 28.C 29.E 30.D
31.C 32.C 33.B 34.D 35.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.BCD 2.ACD 3.ABCE 4.ABDE 5.BCD
6.ABD 7.ABC 8.ACE 9.AC 10.ACE
11.AB 12.ADE 13.ABD 14.ACD 15.BCD
16.ABC 17.CD 18.CD 19.ABD 20.BCD
21.ABD 22.ABDE 23.ABD 24.ABDE 25.ABCE
26.ACD
E
27.ABC 28.BCD 29.ACD 30.ABE
31.ABC 32.ACDE 33.ACDE 34.ABCE 35.ABCE
ONCOLOGE
CANCERUL:EPDEMOLOGE, CANCEROGENEZA, DEZVOLTARE PULMONARA,
CLASFCARE (1421-1425)
COMPLEMENT SMPLU: 1.A 2.E 3.C 4.D 5.A
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ACDE 3.ABD 4.BCDE 5.ACDE
6.CE 7.ACDE 8.AB 9.ACE 10.ABCD
11.ACD
E
12.ABCD 13.BCDE 14.ACDE 15.BD
FACTOR DE RSC, PREVENTA S DEPSTAREA CANCERELOR (1426-1428)
COMPLEMENT SMPLU: 1.E 2.E 3.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ABDE 3.ABCE 4.ABCD 5.AC
6.ABC 7.BD 8.ABD 9.ABCD 10.ACE
11.ABC
D
12.ABCD 13.ABCD 14.ABCE 15.ABCD
16.ABC
D
17.BCDE 18.ABE 19.ACDE 20.AB
LEUCEM ACUTE (1434-1435)
COMPLEMENT SMPLU: 1.C 2.E 3.D 4.E 5.B
6.D 7.E 8.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ABCD 3.ABC 4.CDE 5.ABC
6.ABCD 7.ABCE 8.AE 9.ACDE 10.ABCD
11.ABD 12.BCE 13.ABDE 14.AB 15.ABCD
16 ABC
LEUCEM LMFODE CRONCE (1436-1437)
COMPLEMENT SMPLU:
u
1.E 2.B 3.C
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABCD 2.ACDE 3.CE 4.ABCE 5.CD
6.ABC 7.ABCD
LMFOAME MALGNE (1438-1439)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.D
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.ABDE 2.ABD 3.ABCD 4.ABCD 4.BCDE
5.CDE 6.ABDE H 7.ABDE 8.BCDE
ERATA LA CAPTOLUL PNEUMOLOGE
NSUFCENTA RESPRATORE CRONCA (203-205)
COMPLEMENT SMPLU: 1.D 2.A 3.D 4.A 5.E
COMPLEMENT
MULTPLU:
1.AC 2.ADE 3.ADE 4.ABDE 5.AD
6.ABE