Sunteți pe pagina 1din 3

LUCRARE SCRISA PENTRU EXAMINARE IN VEDEREA AUTORIZARII - STIVUITORIST

1. Conform prevederilor PT aplicabile, incercarea de stabilitate pentru stivuitoare se realizeaza astfel: a) prin coborarea sarcinii nominale si oprirea brusca a acestei miscari, care nu trebuie sa provoace rasturnarea stivuitorului; b) prin ridicarea sarcinii nominale si oprirea brusca a acestei miscari, care nu trebuie sa provoace rasturnarea stivuitorului; c) prin ridicarea unei suprasarcini avand valoarea de 150 % din sarcina nominala si oprirea brusca a acestei miscari, care nu trebuie sa provoace rasturnarea stivuitorului. 2. Conform prevederilor PT aplicabile, care din componentele enumerate mai jos nu sunt considerate componente de securitate pentru stivuitoare: a) intreruptorul de sfarsit de cursa (de avarie); b) limitatorul de viteza; c) contragreutatile. 3. Conform prevederilor PT aplicabile, ce intelegeti prin separare secventiala a miscarilor unui stivuitor: a) obligatia ca stivuitoristul sa efectueze manevrele in ordinea stabilita de instructiunile de lucru; b) obligatia ca stivuitoristul sa respecte secventele indicate de catre producator, cu ocazia efectuarii manevrelor; c) obligatia ca stivuitoristul sa evite o miscare a stivuitorului, in timp ce alta miscare anterioara nu s-a incheiat. 4. Conform prevederilor PT aplicabile, viteza functiilor hidraulice la un stivuitor este cu atat mai mare cu cat: a) motorul este ambalat mai puternic, crescand astfel functiile hidraulice; b) maneta de comanda a acestora este mai departata de pozitia neutra; c) maneta de comanda a acestora este mai apropiata de pozitia neutra. 5. Conform prevederilor PT aplicabile, la deplasarea stivuitorului cu sarcina pe furci, la urcare, sarcina va fi amplasata: a) catre partea de jos a pantei; b) catre partea de sus a pantei; c) indiferent, cu conditia respectarii instructiunilor de lucru si a normelor de protectia muncii. 6. Conform prevederilor PT aplicabile, este permis circulaia stivuitoarelor pe lng utilaje i instalaii, stive de materiale, numai la o distanta de: a) maximum 1m; b) maximum 0,5m; c) mai mare de 0,5m. 7. Conform prevederilor PT aplicabile, conditia de rasturnare a unui stivuitor este ca : a) proiectia vectorului centrului de greutate sa fie in afara triunghiului de stabilitate al stivuitorului; b) proiectia centrului de greutate sa fie in afara proiectiei pe sol a perimetrului stivuitorului cu sarcina ridicata la cel mai inalt nivel; c) greutatea maxima ridicata sa fie distribuita pe furci astfel incat sa se produca momentul de rasturnare fata de osia din fata a stivuitorului (in directia de mers a acestuia). 8. Conform prevederilor PT aplicabile, incercarile dinamice pentru stivuitoare se efectueaza: a) cu sarcina nominala; b) cu sarcina nominala marita cu 25%; c) cu sarcina nominala marita cu 10%. 9. Conform prevederilor PT aplicabile, verificarea functionarii limitatorului de sarcina la stivuitoare (care consta dintr-o supapa care actioneaza in cazul cresterii presiunii fluidului de lucru peste limitele admise), se realizeaza prin incercarea de ridicare a unei sarcini: a) mai mari cu 50% decat sarcina nominala; b) mai mari cu 25% decat sarcina nominala; c) mai mari cu 10% decat sarcina nominala.

10. Conform prevederilor PT aplicabile, verificarea vitezei de coborare a sarcinii la stivuitoare, in cazul scaderii bruste a presiunii fluidului de lucru, se face prin simularea ruperii conductei. Viteza de coborare a sarcinii va fi limitata de catre o componenta de securitate la maximum: a) 30 m/min; b) 20 m/min; c) 10 m/min. 11. Conform prevederilor PT aplicabile, se interzice acordarea autorizatiei de functionare a stivuitoarelor, in urmatoarele cazuri: a) componentele de securitate functioneaza defectuos; b) cand se constata ca lipseste grilajul de protectie de deasupra stivuitoristului; c) cand se constata ca stivuitoristul nu poarta casca de protectie. 12. Conform prevederilor PT aplicabile, dimensiunea spatiului de siguranta inferior, pentru translatoare stivuitoare, este de: a) 50 mm; b) 75 mm; c) 100 mm. 13. Conform prevederilor PT aplicabile, transportarea marfurilor agabaritice este permisa doar daca: a) stivuitoristul are posibilitatea sa observe drumul si dotarea stivuitorului permite acest lucru; b) stivuitoristul este dirijat sa manevreze de catre un insotitor; c) stivuitoristul este dirijat sa manevreze de catre operatorul RSVTI al detinatorului. 14. Conform prevederilor PT aplicabile, stivuitoristul nu trebuie sa paraseasca instalatia: a) pe timp de noapte; b) daca are sarcina ridicata; c) in conditii de vizibilitate redusa. 15. Conform prevederilor PT aplicabile, translatoarelor stivuitoare li se verifica suplimentar functionarea paracazatoarelor cu o suprasarcina de: a) 10 %; b) 15 %; c) 25 %. 16. Conform prevederilor PT aplicabile, care din componentele enumerate mai jos sunt considerate componente de securitate pentru stivuitoare: a) reductorul; b) dispozitivele de retinere a fluidului din cilindri; c) frana de mana. 17. Conform prevederilor PT aplicabile, incercarile statice la scadenta pentru stivuitoare se efectueaza: a) cu sarcina nominala; b) cu sarcina nominala marita cu 25%; c) cu sarcina nominala marita cu 10%. 18. Conform prevederilor PT aplicabile, se micoreaz viteza de deplasare i se vor emite semnale acustice: a) la trecerea pe lng ui, n aglomeraie, la trecerea prin pori; b) la trecerea peste calea ferat; c) la trecerea prin hal, pe ci de acces. 19. Conform prevederilor PT aplicabile, deplasarea stivuitoarelor cu sarcina ridicat la mai mult de 300 mm de la sol este permis: a) pentru deplasarea peste calea ferat; b) pentru operaia de stivuire i numai n faa stivei; c) pe cile de acces din incintele nchise. 20. Conform prevederilor PT aplicabile, transportul substanelor toxice, caustice, explozive, etc. cu stivuitorul se va efectua: a) numai cu acordul sefului ierarhic; b) numai n locuri special amenajate; c) numai dac acestea sunt ambalate conform instruciunilor de ambalare i transport specifice, pe care stivuitoritii sunt obligai s le cunoasc i s le respecte.

1-a 2-c 3-c 4-b 5-b 6-c 7-a 8-a 9-c 10 - a 11 - a 12 - a 13 - b 14 - b 15 - a 16 - b 17 - c 18 - a 19 - b 20 - b