Sunteți pe pagina 1din 161

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI UNIVERSITATEA OVIDIUS din CONSTANA FACULTATEA DE FARMACIE Aleea Universitii nr.

1, Campus, Corp B, Constana TEL.: 0241-605050, FAX: 0241-605050 interior 1074 E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro Web: http://www.pharmaovidius.ro
CATEDRA DISCIPLINE FARMACEUTICE NR. I Nr. Inregistrare 401/19.01.2011

TESTE GRIL PENTRU EXAMENUL LA DISCIPLINA BIOLOGIE GENERAL, VEGETAL I ANIMAL

SEMESTRUL I, SESIUNEA DE IARN Specializarea FARMACIE, Anul I ef Catedr Discipline Farmaceutice nr. I Prof. univ. dr. RODICA SIRBU

ef Disciplin BIOLOGIE GENERAL, VEGETAL I ANIMAL Conf. univ. dr. MARIANA ARCU

2010-2011

CELULA
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. Protoplasma este format din: A. vacuom celuar, incluziuni ergastice, aparat Golgi B. ribozomi, R.E., centru celular, perete celular C. R.E., ribozomi, aparat Golgi, sistem lizozomat, microcorpi celulari, corpi paramurali, mitocondrii, plastidom celular, centru celular, nucleu, aparat locomotor D. R.E, ribozomi, nucleu, aparat locomotor, corpi paramurali, perete celular E. vacuom celular, perete celular, incluziuni ergastice 2. Plastidomul celular este reprezentat de totalitatea: A. mitocondriilor B. ribozomilor C. lizozomilor D. cromoplastelor E. plastidelor 3. Modelul mozaicului fluid a fost elaborat de ctre: A. Singer B. Slantterback C. Singer i Nicolson D. Robertson i Stoeckemins E. Harway i Schmidt 4. Urmtoarea afirmaie este adevrat pentru celulele uninucleate: A. sunt celule care nu au nucleu B. se ntlnesc la bacterii i la alge albastre C. sunt celule cu un singur nucleu D. se mai numesc i polienergide E. au substana nuclear rspndit n toat citoplasma 5. n funcie de prezena sau de absena peretelui celular, celulele sunt: A. dermoplaste i gimnoplaste B. anucleate, uninucleate i polinucleate C. eucariote i procariote D. simple i complexe E. anucleate, uninucleate i polienergide 6. Care din afirmaiile de mai jos nu corespund adevrului:
1

A. B. C. D. E.

hialoplasma se mai numete i matrix celular citoplasma reprezint constituentul fundamental al celulei celulele eucariote nu prezint mitocondrii organismele procariote sunt unicelulare celulele eucariote sunt caracteristice algelor verzi, roii, brune, muchilor, plantelor vasculare

7. Care din urmtoarele variante sunt adevrate: A. sinciiu vase laticifere B. plasmalem matrice citoplasmatic C. micare de circulaie cicloz D. paraplasm protoplasm E. carion nucleol 8. Din punct de vedere chimic, plasmalema se compune din: A. lipide i proteine B. glucide i lipide C. glucide, lipide, steroli, substane minerale D. proteine, glucide, lipide E. proteine, glucide, lipide, steroli, substane minerale 9. Urmtoarea afirmaie referitoare la protoplasm este adevrat: A. se mai numete i metaplasm B. denumirea de protoplasm este dat de Hanstein C. este format din vacuom celular, incluziuni ergastice i perete celular D. se mai numete i paraplasm E. reprezint componenta vie a celulei 10. Conform modelului mozaicului fluid plasmalema este: A. bilamelar, alctuit din dou benzi paralele B. trilamelar, format din dou benzi paralele C. unilamelar D. bilamelar, format din trei benzi paralele E. trilamelar, alctuit din trei benzi paralele 11. Pe suprafaa canaliculelor R.E.G. se gsesc ataai: A. peroxizomi B. lizozomi C. glioxizomi D. dictiozomi E. ribozomi 12. Totalitatea mitocondriilor dintr-o celul formeaz:
2

A. B. C. D. E.

plastidomul celular aparatul Golgi vacuomul condriomul celular reticulul endoplasmatic

13. Ribozomii sunt constituii n principal din: A. 50% ap, 50% mas uscat B. 40% ap, 60% mas uscat C. 60% ap, 40% mas uscat D. 30% ap, 70% mas uscat E. 70% ap, 30% mas uscat 14. Ciclul Lyner se mai numete: A. fosforilare oxidativ B. ciclul acizilor tricarboxilici C. sistemul transportor de electroni D. oxidare terminal E. lan respirator 15. Dup natura substanelor depozitate, leucoplastele se mpart n: A. cromoplaste, oleoplaste B. cloroplaste, cromoplaste C. amiloplaste, proteoplaste, cloroplaste D. oleoplaste, amiloplaste, cloroplaste E. amiloplaste, proteoplaste, oleoplaste 16. n funcie de masa molecular i dup coeficientul de sedimentare, ribozomii sunt: A. de 70 S i 80 S B. mitoribozomi C. plastoribozomi D. de 75 S i 85 S E. citoribozomi 17. Granulele de aleuron prezint: A. doar corpusculi de natur proteic, cristaloizi B. doar corpusculi de natur anorganic, globoizi C. doar corpusculi de natur organic, globoizi D. doar corpusculi de natur proteic, globozi E. un cristaloid i unul sau mai muli globoizi 18. Carioteca reprezint:
3

A. B. C. D. E.

anvelopa nuclear membrana nucleolului substana fundamental a nucleului membrana R.E. substana fundamental a celulei

19. Compoziia chimic a membranelor R.E. conine: A. 30% lipide, 70% proteine B. 70% lipide, 30% proteine C. 30% lipide, 70% glucide D. 70% lipide, 30% glucide E. 99% lipide 20. Dup culoarea pigmentului pe care l conin, plastidele se grupeaz n: A. cloroplaste i plastide incolore B. amiloplaste i cromoplaste C. plastide colorate i plastide incolore D. proteoplaste i cloroplaste E. oleoplaste i proteoplaste 21. Plastidele incolore se mai numesc: A. amiloplaste B. leucoplaste C. proteoplaste D. oleoplaste E. cloroplaste 22. Ribozomii au fost evidentiai de ctre: A. Robert Hooke B. George E. Palade C. Matille D. Golgi E. Singer i Nicolson 23. Substana fundamental a mitocondriei se numete: A. hialoplasm B. enchilem C. strom D. reticuloplasm E. nici o variant nu este corect 24. Plastidele mature sunt reprezentate de:
4

A. B. C. D. E.

cloroplaste i plastidele incolore cloroplaste i cromoplaste doar cromoplaste doar cloroplaste protoplastide

25. Fosforilarea oxidativ se refer la: A. oxidarea i descompunerea glucozei B. -oxidarea acizilor grai C. oxidarea i descompunerea aminoacizilor D. sintetizarea ATP-ului din ADP cu ajutorul fosforului aflat n matrice E. oxidarea aerob a hidrailor de carbon 26. Membranele R.E. au grosimea de: A. 50-60 nm B. 50-60 C. 50-70 D. 70-75 E. 70-75 nm 27. Perioada de via a mitocondriilor este de: A. 8 zile B. 5 zile C. o sptmn D. 24 de ore E. 2-3-zile 28. Cromoplastele sunt: A. incolore B. colorate n verde C. plastide fotosintetizatoare D. colorate numai n galben E. inactive n timpul procesului de fotosintez 29. Membranele R.E. sunt de natur: A. proteic B. lipidic C. fosfolipidic D. lipoproteic E. nici o variant nu este corect 30. Substana din interiorul canaliculelor veziculelor R.E. se numete: A. hialoplasm
5

B. C. D. E.

enchilem reticuloplasm citoplasm variantele B i C sunt corecte

31. Unitatea structural i funcional a complexului Golgi este: A. lizozomul B. dictiozomul C. ribozomul D. peroxizomul E. glioxizomul 32. Ribozomii intervin n biosinteza: A. fosfolipidic B. lipidic C. glucidic D. proteic E. nici o variant nu este corect 33. Din punct de vedere al stadiului de dezvoltare, plastidele se clasific n: A. proplastide i plastide active B. plastide senescente i plastide active C. plastide embrionare, plastide mature i plastide senescente D. plastide principale i secundare E. plastide juvenile i plastide btrne 34. Totalitatea incluziunilor inerte se numete: A. aparat vacuolar B. aparat Golgi C. condriom celular D. ergastom E. tonoplast 35. Printre modificrile secundare ale peretelui celular nu se numr: A. lichefierea B. cerificarea C. hidratarea D. gelificarea E. mineralizarea 36. Alegei afirmaiile adevrate: A. substanele pectice pot produce modificri secundare ale peretelui celular B. substanele ncrustante se depun n profunzimea organelor unor plante
6

C. lignina are rolul de liant al substanelor scheletice D. caloza face parte din categoria substanelor ncrustante E. substanele ncrustante au rolul de reducere a suprafeei de transpiraie 37. n sucul vacuolar se gsesc: A. aminoacizi B. sruri insolubile: oxalat acid de potasiu C. ioni de Zn D. sruri solubile: cristale de oxalat de Ca E. nitrai ntlnii la muchi i ferigi 38. Alegei afirmaia fals: A. fucoidina se poate ntlni i la algele brune B. constituentul de baz al substanelor ncrustante este celuloza C. n pereii celulari de la ciuperci se pot ntlni xilani i glucani D. Phyllophora sp. se utilizeaz la obinerea gelozei vegetale E. murina se gsete n cantitate mare n peretele rigid al bacteriilor 39. Alegei asociaia corect: A. hemicelulozele rol structural B. substanele pectice rol de rezerv C. caloza rol de liant D. extensina rol de nmulire vegetativ E. hemicelulozele rol n conexiunile celulare 40. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat: A. maclele apar sub form de agregate de cristale n tulpina de Begonia sp. B. nisipul cristalin se ntlnete la frunzele de ghiocel C. globoidul reprezint o incluziune poliedric format din proteine D. cea mai important poliglucid din lumea vegetal este amidonul de rezerv E. cristalele minerale sunt incluziuni ergastice solide ale plastidelor 41. Alegei afirmaia adevrat: A. n celulele foarte tinere vacuolele sunt mari, numeroase B. celulele din interiorul seminelor se hidrateaz progresiv C. sucul celular din vacuole este un lichid neapos D. n timp, celula matur ajunge s aib o singur vacuol central E. celulele meristematice din vrful vegetativ al organelor plantelor conin vacuole pline cu un gel coloidal condensat i hidrofob 42. Alegei afirmaia adevrat referitoare la aleuron: A. prezint o mrime maxim de 20-70 B. nu se poate ntlni la ricin
7

C. face parte din sistemul lizozomal D. are o structur complex la seminele de nuc E. este o substan de rezerv de natur glucidic 43. Vacuomul celular este alctuit din totalitatea: A. mitocondriilor B. cloroplastelor C. ribozomilor D. plastidelor E. vacuolelor 44. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la inulin este fals: A. se prezint sub form de sferocristale radiale B. se ntlnete mai ales la speciile din fam. Asteraceae C. se poate depune n colurile celulei D. se poate ntlni i la specii din fam. Liliaceae E. este un glucozid flavonic ce se ntlnete n parenchimul de depozitare din rdcinile unor plante 45. Antocianii: A. sunt glucozizi flavonici ce dau culoarea galben petalelor de lcrmioar B. n mediu acid coloreaz sucul celular n violet C. se gsesc n rdcina de sfecl roie D. sunt glucozizi fenolici ce dau culoarea alb la ghiocel E. sunt incluzini ergastice solide ce pigmenteaz n mod diferit sucul celular din vacuole n funcie de Ph 46. Picturile lipidice: A. se gsesc n cantiti mari n cariopsele poaceelor B. sunt incluziuni ergastice lipidice lichide C. sunt n cantitate mic la fructele speciei Juglans regia D. sunt n procent de 30-50% la Arachys hipogea E. apar la microscop sub form de corpusculi sferici, viu colorai 47. Alegei afirmaiile false referitoare la formaiunile figurate ale celulei: A. sunt produi finali ai activitii protoplastului B. se pot acumula n citoplasm C. totalitatea lor formeaz ergastomul D. reprezint produi de excreie ce servesc ca materii de rezerv E. pot fi coninute n vacuole 48. Dintre incluziunile ergastice lichide nu fac parte: A. uleiurile volatile
8

B. C. D. E.

antocianii aleurona oleiorezinele inulina

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1.Alegei rspunsurile corecte: A. microtubulii sunt structuri permanente la cili i flageli i efemere la fusul de diviziune B. citoscheletul intracelular menine forma celulei C. hialoplasma este sediul principalelor reacii metabolice de sintez i de descompunere a unor substane D. micarea de alunecare a citoplasmei este o micare ordonat E. trecerea citoplasmei de la sol la gel i invers nu este influenat de temperatur i de Ph 2. Identificai asociaiile corecte: A. celule anucleate bacterii i alge albastre B. idioblaste celule n forma literei T din mezofilul frunzei de ceai C. citoplasma component a protoplasmei D. micare de alunecare cicloz E. flagelina substan citoplasmatic 3. Conform modelului mozaicului fluid: A. plasmalema este trilamelar, format din dou benzi paralele B. partea central este format din glucide C. plasmalema este bilamelar D. partea central este alctuit dintr-o ptur dubl de fosfolipide E. dublul strat lipidic are o stare fluid 4. Urmtoarele afirmaii sunt valabile pentru steroli: A. sunt molecule apolare asociate fosfogliceridelor B. se gsesc la toate tipurile de celule C. reprezint 2/3 din greutatea total a plasmalemei D. cei mai frecveni sunt lanosterolul, fucosterolul, ergosterolul E. reprezint 1/3 din greutatea total a plasmalemei 5. Microscopul cu voltaj nalt arat c hialoplasma prezint: A. o reea tridimensional i neregulat de microfilamente lungi de polipeptide B. o structur trilamelar format din dou benzi paralele C. o reea n ochiurile creia se afl ap i substane organice
9

D. o biomembran dinamic ce delimiteaz citoplasma de interiorul celulei E. un strat biomolecular de fosfoaminolipide 6. Citoscheletul intracelular: A. reprezint infrastructura celulei vii cu rol n meninerea formei i n micrile protoplasmatice B. este reprezentat doar de microtubuli C. componentele sale sunt lipsite de membran proprie D. este reprezentat de microtubuli i de microfilamente E. este reprezentat doar de microfilamente 7. Celulele uninucleate se caracterizeaz prin prezena: A. unui singur nucleu B. mai multor nuclee C. substanei nucleare rspndit n toat citoplasma D. la majoritatea organismelor vii cu organizare simpl E. lipsei nucleului 8. Microtubulii sunt: A. filamente cilindrice cu lungimea de 10.000 nm fiecare i diameterul de 2325 nm B. formai din fibrile de actin i miozin C. grupai n fascicule lungi de pn la 1 i cu diametrul de 8-10 nm D. orientai n direcia de cretere n lungime a celulei E. structuri permanente la cili i flageli i efemere la fusul de diviziune 9. Micarea amiboid: A. este asemntoare micrii browniene B. este specific gimnoplastelor C. caracterizeaz nceputul i sfritul dinezei D. se ntlnete la Elodea canadensis E. se caracterizeaz prin faptul c hialoplasma se deplaseaz cu ajutorul pseudopodelor, cililor sau a flagelilor 10. Din punct de vedere chimic, hialoplasma este constituit din: A. 70-75% ap B. 90-95% ap C. 25-30% substane organice D. 10-50% substane organice E. 25-30% substane anorganice 11. Celulele eucariote, spre deosebire de cele procariote prezint:
10

A. B. C. D. E.

numai diviziune simpl (amitoz) un singur cromozom de form circular un nucleu bine individualizat, cu aparat mitotic i meiotic mitocondrii, aparat Golgi, plastide numeroi cromozomi

12. Alegei afirmaiile false despre plasmodii: A. se ntlnesc la Botrydium granulatum B. rezult din fuzionarea a dou mixamibe uninucleate C. provin din unirea mai multor celule uninucleate D. constituie corpul mixomicetelor E. sunt reprezentate de vasele laticifere 13. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. denumirea de celul a fost dat de Robert Hooke B. paraplasma cuprinde vacuomul celular, incluziunile ergastice i peretele celular C. condriomul celular este reprezentat de totalitatea cromoplastelor D. celulele eucariote sunt caracteristice att algelor verzi, roii, brune, muchilor ct i plantelor vasculare E. gimnoplastele sunt celule cu perete celular celulozopectic 14. Substanele minerale ale plasmalemei sunt reprezentate: A. doar de ap B. numai de ionii metalici de K+, Na+ C. numai de ionii metalici de Ca2+, K+ D. de ap (30% din greutatea total) E. de ionii metalici de K+, Na+, Ca2+, Mg2+ 15. Componentele paraplasmei sunt: A. aparatul Golgi B. vacuomul celular C. incluziunile ergastice D. condriomul E. peretele celular 16. Caracteristicile celulei sunt: A. capacitate de autoreglare, autoconservare, autoreproducere B. sistem biologic deschis, dinamic C. capacitate de autoreglare D. sistem biologic nchis E. capacitate de autoconservare

11

17. n funcie de prezena i de numrul nucleelor celulele pot fi: A. anucleate, uninucleate, polienergide B. dermoplaste, gimnoplaste C. anucleate, polinucleate D. uninucleate, polienergide E. anucleate, uninucleate, polinucleate 18. Identificai rspunsurile corecte: A. n compoziia chimic a plasmalemei, proteinele reprezint 1/3 din greutatea total B. sterolii sunt molecule apolare asociate fosfogliceridelor C. Nicolson a elaborat Modelul mozaicului fluid D. grosimea unei membrane plasmatice variaz ntre 50-75 E. starea de sol a hialoplasmei se mai numete i plasmagel 19. Identificai variantele corecte: A. plasmalema biomembran dinamic B. lipide constituente dominante, ocup 2/3 din greutatea total a plasmalemei C. hialoplasma substan fundamental a celulei D. micarea de rotaie efectuat ntr-un singur sens E. celule uninucleate polienergide 20. Caracteristicile celulelor parenchimatice sunt urmtoarele: A. au lungimea cu mult mai mare dect limea B. prezint pereii ngroai C. au peretele celular subire D. ambele diametre sunt aproximativ egale E. sunt celule izolate, nglobate ntr-un esut cu celule uniforme 21. Identificai greelile: A. metaplasma protoplasma B. condriom totalitatea mitocondriilor C. aparat Golgi totalitatea ribozomilor D. cloroplaste plastide incolore E. carion nucleu 22. Plastidomul celular este format din totalitatea: A. plastidelor B. ribozomilor C. lizozomilor D. vacuolelor E. cromoplastelor, cloroplastelor, leucoplastelor
12

23. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. denumirea de celul a fost dat de Robert Hooke B. celula reprezint unitatea morfologic i funcional a tuturor organismelor vegetale, nentlnit la animale C. celula este un sistem biologic nchis, dinamic D. denumirea de protoplasm este dat de Mohl (1840) E. paraplasma i metaplasma sunt componente diferite ale celulei 24. Proteinele existente n compoziia chimic a plasmalemei prezint urmtoarele caracteristici: A. reprezint 2/3 din greutatea total a plasmalemei B. sunt de tip globular C. sunt reprezentate prin proteine structurale, enzime, receptori proteici D. reprezint 1/3 din greutatea total a plasmalemei E. formeaz cu glucidele complexe glicolipidice 25. Dimensiunile celulelor sunt influenate de urmtorii factori: A. condiiile de mediu B. dimensiunea nucleului C. prezena mitocondriilor D. funcia pe care o ndeplinesc E. diviziunea celular 26. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia: A. R.E. reprezint sistemul circulator al celulei B. membranele R.E. sunt de natur lipoproteic C. reticulul endoplasmatic neted se mai numete i reticul endoplasmatic rugos D. R.E.N. intervine n procesul de sintez a proteinelor E. cea mai important funcie a R.E. este cea de sistem transportor intra i intercelular al unor enzime, ATP, metabolii dar i a unor substane care nu mai sunt necesare 27. Fiecare ribozom este alctuit din: A. 3 subuniti identice, ovoidale B. 2 subuniti identice, sferice C. 2 subuniti, una mai mic, asimetric i una mai mare, simetric D. 2 subuniti, una mai mic, simetric sau asimetric i una mai mare hemisferic, asimetric E. 2 subuniti (mic i mare) care se separ la concentraii sczute de Mg2+ i se asociaz formnd dimeri la concentraii mari de Mg2+ 28. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre mitocondrii:
13

A. sunt prezente att n celulele animale ct i n cele vegetale, lipsind la celulele procariote B. ansamblul mitocondriilor dintr-o celul formeaz plastidomul celular C. mitocondriile sunt considerate centrul respirator al celulei D. mitocondriile au o perioad de via de numai 8 zile E. s-a calculat c 42% din volumul citoplasmei este ocupat de mitocondrii 29. Dup natura substanelor depozitate, plastidele incolore se mpart n: A. amiloplaste B. proteoplaste C. oleoplaste D. cromoplaste E. cloroplaste 30. Protoplastidele se mai numesc i plastide: A. active B. senescente C. juvenile D. embrionare E. mature 31. Caracteristicile cloroplastelor sunt: A. coninut de pigmeni clorofilieni de culoare verde B. implicare direct n procesul de fotosintez C. capabile de roluri ecologice D. coninut de pigmeni carotenoizi E. la alge se numesc cromatofori 32. Amiloplastele sunt prezente, n special, n: A. celulele parenchimatice ale organelor subterane de depozitare B. fructe C. endospermul seminelor D. frunze E. flori i inflorescene 33. Caracteristicile anvelopei nucleare: A. este strbtut de pori B. prezint o membran dubl (intern i extern) C. fiecare membran a anvelopei nucleare are o structur bilamelar i o grosime de cca 7nm D. membrana extern nu prezint ribozomi E. att membrana intern ct i cea extern prezint structur trilamelar

14

34. Cromatina: A. este componenta esenial a citoplasmei B. prezint un coninut ridicat n ARN C. este componenta esenial a nucleoplasmei D. are un coninut ridicat n ADN E. definete, de fapt, forma de existen interfazic a materialului genetic 35. Nucleolul: A. este o component nuclear B. este un corpuscul mai puin refringent dect carioplasma C. conine o cantitate mai mare de substan uscat dect carioplasma D. este un corpuscul dens i mai refringent dect carioplasma E. prezint o membran proprie 36. Nucleolonema: A. este predominant n structura nucleolului B. corespunde cromatinei asociate nucleului numit cromatin perinucleolar C. este o component structural a nucleolului D. formeaz o reea n zona central a nucleolului E. este alctuit din fibre de origine cromozomial 37. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia: A. nucleolul prezint o membran proprie B. cromatina este componenta esenial a nucleoplasmei C. carioteca reprezint membrana nucleolului D. amiloplastele conin pigmeni carotenoizi E. cyclul Lynen implic oxidarea i descompunerea glucozei 38. Rolurile R.E.N.: A. intervine n procesul de sintez a proteinelor B. intervine n procesul de sintez a fosfolipidelor C. particip la transportul intra i intercelular D. particip la procesul de citodierez E. intervine n procesul de sintez a sterolilor 39. Ribosomii se mai numesc: A. granulele lui Palade B. uzinele energetice ale celulei C. granule ribonucleoproteice D. charosomi E. vezicule Golgiene 40. n celula vegetal, ribozomii sunt localizai n:
15

A. B. C. D. E.

citoplasm (mitoribozomi) mitocondrii (mitoribozomi) nucleu plastide (citoribozomi) citoplasm (citoribozomi), plastide (plastoribozomi)

41. Aparatul Golgi: A. este prezent att n celulele procariote ct i la eucite B. lipsete din celulele procariote C. este localizat n special n citoplasma din jurul nucleului D. are ca unitate structural i morfologic peroxizomul E. nu este vizibil la microscopul fotonic 42. Lisosomii: A. au fost descoperii mai nti la celulele animale B. nu sunt prezeni n celulele vegetale C. sunt prezeni i n celulele vegetale i se numesc fitolisosomi D. au activitate citocromoxidazic E. prezint un bogat echipament enzimatic digestiv 43. Fitolisosomii pot fi: A. primari B. secundari C. sferosomi D. peroxizomi E. teriari 44. Oxizomii: A. sunt prezeni pe suprafaa cristelor mitocondriale ct i pe cea a membranei interne mitocondriale B. prezint 2 componente: soclu i cap C. intervin n transferul electronilor din procesul de fosforilare oxidativ D. prezint soclu (baz), col i cap E. se gsesc la nivelul R.E.G. 45. Tilacoidele granale: A. au aspect de vezicule aplatizate sau de discuri granale B. se formeaz numai la lumin i se mai numesc lamele stromatice C. se mai numesc discuri granale D. sunt suprapuse, paralele ntre ele, asociate cte 2-8 ntr-un teanc, formnd grana E. pe suprafaa lor se gsesc cuantozomii

16

46. Cuantozomii sunt alctuii din: A. clorofili a B. clorofil b C. cromozomi D. ficobiline E. carotenoide 47. Alegei afirmaiile false referitoare la incluziunile ergastice: A. se pot acumula numai n vacuolele celulelor B. se pot gsi dizolvate sau insolubile C. totalitatea lor formeaz ergastomul D. reprezint produi de excreie ce vor fi utilizai din nou de ctre celul E. sunt denumite i formaiunile figurate ale celulei 48. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la aleuron sunt false: A. conine un corp mic, sferic numit globoid format din proteine B. reprezint o incluziune ergastic lichid a citoplasmei C. prezint la exterior o membran de 10-60 D. este o substan de rezerv de natur proteic E. este format dintr-un globoid i un cristaloid 49. Rafidele se pot ntlni la: A. tulpina de linti B. tulpina de Solanum tuberosum C. frunzele de Begonia sp. D. Aptenia cordifolia E. rdcina de Aloe sp. 50. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la biogeneza peretelui celular: A. la formarea peretelui primar iau parte diverticule ale R.E., vezicule golgiene i microtubuli B. n regiunea ecuatorial a fragmoplastului se acumuleaz vezicule C. fragmosomii sunt bogai n substane pectice D. lamela mijlocie poate fi distrus experimental cu acizi, baze, alcooli E. spre sfritul telofazei are loc diferenierea fragmoplastului 51. Inulina: A. se ntlnete mai ales la speciile din fam. Lauraceae B. este un polizaharid C. poate precipita prin adugare de acizi D. este o incluziune ergastic solid E. este un fructozan ntlnit n parenchimul de depozitare al unor plante

17

52. Printre rolurile aparatului vacuolar se numr: A. realizarea circulaiei din interiorul unei celule B. participarea la procesul de fotosintez C. nmagazinarea unor substane de rezerv D. participarea la diviziunea celular E. participarea activ la schimburile de ap dintre celul i mediul extern 53. Referitor la picturile lipidice, sunt adevrate afirmaiile: A. se pot ntlni n celulele muchilor hepatici B. sunt incluziuni ergastice lipidice solide C. apar la microscop sub form de corpusculi ovoizi, incolori D. se gsesc n cantiti importante n cariopsele de porumb E. sunt coninute n procent de 75% la specia Arachys hipogea 54. Maclele pot s apar n: A. tulpina de Opuntia sp. B. frunza de Aloe sp. C. peiolul frunzei de Begonia sp. D. cotiledoanele de Cercis canadensis E. frunzele de Atropa belladona 55. Substanele ncrustante: A. au rol de aprare B. sunt reprezentate de suberin, cutin, lignin, celuloz, etc. C. se depun la suprafaa organelor unor plante D. nu pot produce modificri secundare ale peretelui celular E. se gsesc n citoplasma majoritii celulelor vegetale 56. Care dintre urmtoarele roluri aparin peretelui celular: A. depozitarea unor materii de rezerv B. asigurarea individualitii celulei C. susinerea plantei D. participarea la diviziunea celular E. realizarea integritii fiziologice a organismelor unicelulare 57. Alegei afirmaiile false: A. chitina se ntlnete la majoritatea ciupercilor B. lignina variaz cantitativ ntre 1-6% n structura peretelui celular C. caloza obtureaz vasele lemnoase n sezonul rece D. lipidele intr n alctuirea cutinei, ligninei i a cerii vegetale E. proteinele nu pot realiza biosinteza la nivelul peretelui celular 58. Din categoria incluziunilor ergastice lichide fac parte:
18

A. B. C. D. E.

aleurona uleiurile volatile inulina amidonul antocianii

59. Celulele foarte tinere au vacuolele: A. mici B. mari C. n numr redus D. numeroase E. n form de bastona 60. Punctuaiunile simple: A. se pot ntlni la Clematis vitalba B. sunt nite canalicule simple sau ramificate C. sunt des ntlnite la gimnosperme D. au form circular sau lenticular E. se gsesc n esutul parenchimatic 61. Alegei afirmaiile adevrate: A. celuloza rezult prin polimerizarea glucozei B. matrixul peretelui celular este format din substane anizotrope C. hemiceluloza face parte din matrixul peretelui celular D. n fibrele de bumbac se gsete celuloz n proporie de 80% E. celuloza este insolubil n ap 62. Antocianii: A. se gsesc n petalele de mac B. n mediu acid coloreaz sucul vacuolar n rou C. sunt incluziuni ergastice lichide ale plastidelor D. dau culoarea galben de la narcis E. n mediu acid coloreaz sucul vacuolar n violet 63. Alegei afirmaiile adevrate: A. n celula matur se gsesc mai multe vacuole mari B. tonoplastul are rolul de a menine presiunea osmotic a celulei C. n vacuolele celulelor foarte tinere se gsete un gel coloidal condensat D. vacuolele reprezint un sistem de caviti dilatate ale ribozomilor E. lichidul din vacuole este un suc celular hidrofob 64. Lamela mijlocie: A. este comun ambelor celule
19

B. C. D. E.

este bogat n proteine realizeaz legtura celulelor ntr-un esut nu mpiedic celula s creasc se lignific destul de des, mai ales n cazul bulbilor

65. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la amidon sunt adevrate: A. este o incluziune ergastic solid a plastidelor B. se prezint ca o pulbere fin, galben n cazul amidonului izolat din plante C. se poate ntlni la Solanum tuberosum D. este prezent n toate organele corpului plantelor E. este cea mai important poliglucid din lumea vegetal 66. n sucul vacuolar se pot acumula: A. glucide B. fosfai doar la algele brune C. ioni de K+ i Cl- la poacee D. oxalat de Ca E. nitrai la Urticaceae 67. Druzele alctuite din cristale ce apar sub form de agregate se mai numesc: A. globoizi B. ursime C. nisip cristalin D. cristaloizi E. macle 68. Peretele primar: A. prezint i o cretere n grosime la celulele colenchimatice B. este format din celuloz, pectine, proteine, lipide, glucide, etc. C. are ca substan de baz celuloza ce alctuiete substana fundamental D. are o structur dens la celulele mature E. este subire n perioada de cretere a celulei vegetale 69. Alegei afirmaiile adevrate: A. apa reprezint 70% din peretele celular B. algele brune sunt utilizate la obinerea gelozei vegetale C. chitina se ntlnete n peretele celular de la ciuperci D. alginaii de Ca i Mg se ntlnesc la algele brune E. murina se gsete n peretele celular al unor ciuperci 70. Nisipul cristalin din vacuolele celulelor vegetale se poate ntlni la: A. Galanthus nivalis
20

B. C. D. E.

Sambucus nigra Solanum tuberosum Atropa belladona Begonia s.

DIVIZIUNEA CELULEI
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. mperecherea cromozomilor omologi este total n: A. diachinez B. diploten C. pachiten D. zigoten E. leptoten 2. Care din urmtoarele stadii nu aparine profazei: A. diploten B. zigoten C. diachinez D. citochinez E. pachiten 3. n metafaza mitozei: A. se dezorganizeaz membrana nuclear B. se formeaz mixoplasma C. ncepe formarea fusului de diviziune D. se individualizeaz cromozomii E. este cea mai scurt faz a mitozei 4. La sfritul metafazei: A. se produce clivarea centromerului n doi centromeri fii B. se dezorganizeaz fusul de diviziune C. are loc citodiereza D. cromozomii se despiralizeaz complet E. se formeaz nucleolii 5. Telofaza mitozei se caracterizeaz prin: A. separarea complet a cromatidelor surori B. spiralizarea la maximum a cromozomilor

21

C. deplasarea cromozomilor spre partea central D. despiralizarea complet a cromozomilor E. dezorganizarea complet a membranei nucleare 6. Citodiereza: A. se desfoar la sfritul telofazei mitotice B. nu se ntlnete n meioz C. reprezint diviziunea nucleului n doi nuclei fii D. const n deplasarea cromozomilor spre poli E. se mai numete i cariochinez 7. Diviziunea reducional: A. este format din dou diviziuni care se succed B. transform o celul haploid n dou celule diploide C. transform celula mam 2n n 4 celule 2n D. nu are interfaz E. cuprinde meioza I i mitoza 8. Crossing-overul se ntlnete: A. n diviziunea ecvaional B. la nceputul profazei mitotice C. la sfritul meiozei I D. n profaza I E. n interfaz 9. n telofaza meiozei II: A. are loc dezorganizarea complet a fusului de diviziune B. are loc dezorganizarea complet a nucleolilor C. se formeaz 4 celule fiice diploide D. are loc separarea cromatidelor surori E. are loc dispariia nveliului nuclear 10. Meioza II: A. se desfoar ca o meioz obinuit B. se desfoar ca o mitoz obinuit C. se mai numete i diviziune reducional D. se finalizeaz cu formarea a 4 celule diploide E. nu se ntlnete la plante 11. n metafaza II a meiozei: A. se dezorganizeaz nucleolul B. se dezorganizeaz fusul de diviziune C. apare nveliul nuclear
22

D. se separ cele dou cromatide E. are loc citodiereza 12. Alegei asociaiile corecte: A. mitoza cariochineza allotipic B. amitoza mitoza intermediar C. meioza cariochineza allotipic D. haplomitoza diviziunea direct E. mitoza diviziunea direct 13. nmugurirea se ntlnete la: A. alge B. muchi C. licheni D. drojdii E. ciuperci 14. Amitoza se ntlnete la urmtoarele specii, cu excepia: A. unelor flagelate B. algelor Characeae C. celulelor btrne ale mduvei la unele plante superioare D. algelor albastre-verzi E. lichenilor 15. Sciziparitatea reprezint: A. mitoza la plantele superioare B. amitoza la bacterii C. haplomitoza D. meioza E. amitoza la algele albastre 16. Alegei asociaiile corecte: A. metafaza I cromozomi monocromatidici B. anafaza II cromozomi bicromatidici C. metafaza II cromozomi bivaleni D. telofaza I cromozomi monocromatidici E. metafaza I cromozomi bivaleni 17. Interfaza are caracteristic: A. apariia fusului de diviziune B. cromozomii spiralizai la maximum C. migrarea cromatidelor D. cromozomii aproape complet despiralizai
23

E. individualizarea cromozomilor 18. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. pachitenul se ntlnete n metafaza I B. n anafaza I cromozomii sunt monocromatidici recombinai C. tetrada cromozomial se formeaz n zigoten D. n metafaza I cromozomii sunt bivaleni, recombinai E. telofaza I se ncheie cu formarea celor doi nuclei fii, cu acelai numr de cromozomi ca celula-mam 19. Diviziunea cariochinetic cuprinde: A. amitoza i mitoza B. meioza i haplomitoza C. mitoza i diviziunea reducional D. meioza i diviziunea intermediar E. doar mitoza 20. Alegei afirmaiile corecte referitoare la meioz: A. prezint cinci etape B. are loc n celulele reproductoare (somatice) ale plantelor C. are doua etape divizunea heterotipic i cea homeotipic D. se ntlnete cel mai adesea n celulele sexuate ale plantelor E. prezint profaza I mai scurt dect profaza mitozei 21. Haplomitoza se ntlnete la: A. flagelate B. ciuperci C. muchi D. alge E. licheni 22. Care dintre afirmaiile urmtoare sunt false? A. n interfaz nucleul nu se evideniaz clar B. la sfritul metafazei mitozei se separ cromatidele surori C. n anafaza mitozei cromozomii sunt monocromatidici D. n telofaza mitozei fusul nuclear se resoarbe E. citochineza reprezint diviziunea citoplasmei 23. Mitoza se mai numete i diviziune: A. allotipic B. intermediar C. direct D. de reducere cromatic
24

E. ecvaional 24. Alegei afirmaiile corecte referitoare la profaza mitozei: A. reprezint cea de a doua faz B. are caracteristic individualizarea cromozomilor C. este cea mai important faz a mitozei D. poate lipsi din cadrul diviziunii E. ncepe cu aa-numitul spirem alctuit din filamente simple de cromozomi 25. Alegei afirmaiile corecte referitoare la mitoz: A. n anafaz cromozomii pot fi numrai B. scindarea cromozomilor se termin n profaz C. cromozomii bicromatidici din anafaz au braele orientate spre centrul celulei D. mixoplasma se formeaz n interfaz E. n metafaz cromozomii sunt monocromatidici

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Prin meioz, la plante: A. se menine constant numrul de cromozomi al speciilor B. dintr-o celul mam, haploid, se formeaz 2 celule diploide C. dintr-o celul diploid se formeaz 4 celule haploide D. n cele 2 celule fiice nucleul are acelai numr de cromozomi ca celula mam E. n cele dou celule fiice nucleul are un numr dublu de cromozomi fa de celula mam 2. n timpul cariochinezei, dispunerea cromozomilor n placa ecuatorial are loc: A. la sfritul profazei B. n metafaza I C. n metafaza II D. n interfaz E. n anafaza 3. Profaza I meiotic cuprinde: A. dispariia nveliului nuclear B. apariia fusului de diviziune C. dispariia nucleolilor D. individualizarea cromozomilor E. formarea plcii ecuatoriale
25

4. Selectai rspunsurile corecte: A. n mitoz cea mai lung faz este profaza B. n meioz numrul diploid de cromozomi este redus la jumtate C. n profaza meiozei se formeaz tetrade cromozomiale D. n metafaza II cromozomii sunt monocromatidici E. n metafaz cromozomii se aliniaz n zona ecuatorial a fusului nuclear 5. Care afirmaii corespund adevrului? A. fusul de diviziune este format din filamente cromatidice B. n prima etap a meiozei dintr-o celul diploid rezult dou celule haploide C. meioza se desfoar, spre deosebire de mitoz, n mai multe etape D. n diviziunea direct, prin trangulare, nucleul se subiaz la mijloc E. n diviziunea indirect se individualizeaz fusul de diviziune 6. n urma procesului de fecundaie la angiosperme: A. din ovul ia natere smna B. ovarul se transform n ovul C. din ovar rezult fructul D. fructul se transform n embrion E. ovulul se transform n ovar 7. Interfaza apare: A. ntre dou diviziuni B. ntre meioza I i meioza II C. dup mitoz D. dup meioz E. naintea mitozei 8. n timpul diviziunii indirecte: A. n anafaz cromozomii sunt trai spre cei doi poli ai celulei B. profaza I este cea mai lung dintre faze C. n profaz cromozomii se aliniaz n plan ecuatorial D. n telofaz se separ celulele fiice E. n metafaza I cromozomii sunt bicromatidici 9. Diviziunea mitotic: A. este o diviziune indirect B. prezint n telofaz doi nuclei cu nucleoli C. are profaza mai scurt dect profaza meiozei I D. nu are interfaz E. are interfaz

26

10. n anafaza I, cromozomii sunt: A. monocromatidici B. tetracromatidici C. recombinai D. bicromatidici E. nerecombinai 11. n anafaza mitozei: A. are loc despiralizarea cromozomilor B. are loc individualizarea cromozomilor C. cromozomii sunt monocromatidici D. cromozomii bicromatidici sunt trai spre cei doi poli E. cromozomii se afl la jumtatea drumului dintre ecuator i poli 12. n procesul de diviziune mitotic: A. masa citoplasmei crete foarte mult n raport cu cea a nucleului B. celulele ajunse la maturitate dau natere la celule noi, asemntoare cu celula mam C. are loc mai nti o diviziune a nucleului, urmat de diviziunea citoplasmei D. se formeaz i celule reproductoare E. are loc mai nti diviziunea citoplasmei 13. n telofaza mitozei: A. cromozomii bicromatidici ajung la polii fusului B. se reface membrana nuclear C. are loc spiralizarea cromozomilor D. dispare fusul de diviziune E. cromozomii monocromatidici ajung la polii fusului 14. Individualizarea cromozomilor are loc n: A. profaza I a meiozei B. profaza II a meiozei C. metafaza I D. interfaz E. profaza mitozei 15. Dezorganizarea nveliului nuclear i a nucleolilor are loc n: A. telofaza mitozei B. profaza mitozei C. interfaza II a meiozei D. profaza II a meiozei E. interfaza mitozei

27

16. Fusul de diviziune: A. se organizeaz n profaz B. dispare la sfritul anafazei C. i contract filamentele n interfaz D. fixeaz pe filamentele sale cromozomii E. se formeaz nc din interfaz 17. Diviziunea mitotic: A. cuprinde 4 etape B. cuprinde 4 faze C. se mai numete de maturaie D. se numete i diviziune reducional E. este un proces continuu 18. Cromatidele sunt: A. evidente n interfaz B. unite prin centromer C. cele 2 brae mai mult sau mai puin egale, ce formeaz un cromozom D. formate din organizarea cromatinei E. n numr de 4 pentru un cromozom 19. n anafaza meiozei II, cromozomii: A. sunt bicromatidici B. sunt recombinai C. se deplaseaz spre centrul celulei D. sunt monocromatidici i situai la jumtatea distanei dintre ecuator i poli E. sunt tetracromatidici 20. Cromozomii se individualizeaz: A. n profaz B. din cromatina nuclear C. n metafaz D. n interfaza E. n metafaz 21. La sfritul etapei ecvaionale a meiozei: A. cromozomii bivaleni ajung la polii fusului B. se formeaz 4 celule haploide numite spori C. se formeaz 2 celule diploide asexuate D. se formeaz celule sexuate E. se formeaz celule asexuate 22. Interfaza este o etap a ciclului celular care cuprinde:
28

A. B. C. D. E.

intervalul dintre dou diviziuni succesive intervalul dintre mitoz i meioz individualizarea cromozomilor sinteze de ATP i ADP sinteze de ADN, ARN i proteine

ESUTURI
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. esuturi definitive nu sunt: A. cambiul i felogenul B. de protecie C. parenchimatice D. de susinere E. fundamentale 2. Cambiul i felogenul au n structura lor celule: A. rotund-ovale cu spaii intercelulare B. prozenchimatice C. izodiametrice D. parenchimatice E. fr coninut viu 3. Indicai eroarea privind funcia esutului conductor: A. transport seva brut B. transport apa cu srurile minerale C. d plantei o anumit rezisten D. transport seva brut i elaborat E. transport seva elaborat 4. Care dintre afirmaiile referitoare la esuturile fundamentale este fals? A. sunt formate din celule parenchimatice B. sunt prezente n frunz C. au rol n depozitarea aerului D. produc diverse substane folosite de plant E. au celule cu perei subiri

29

5. Care dintre afirmaiile de mai jos este fals? A. esuturile primare de aprare iau natere din meristemele apicale B. esuturile fundamentale provin din meristemele primare C. parenchimul acvifer se ntlnete la nufr D. mucilagiile sunt produse secretate de plante E. menta produce uleiuri volatile 6. ntre caracteristicile esuturilor de aprare, identificai-o pe cea eronat: A. pot fi primare i secundare B. iau natere din meristemele laterale C. unele se formeaz din felogen D. dau rezisten i elasticitate plantelor E. protejeaz planta de lovituri 7. Din structura esutului conductor lemnos lipsesc: A. vasele B. parenchimul lemnos C. fibrele lemnose D. celulele anexe E. traheidele 8. Epiderma ia natere din: A. meristemele laterale B. felogen C. meristemele primare D. meristemele intercalare E. meristemele secundare 9. Una dintre caracteristicile esuturilor mecanice nu aparine acestora: A. sunt formate din celule cu perei inegal ngroai B. sunt formate din celule cu perei uniform ngroai C. dau plantelor o anumit rezisten D. nu provin din meristeme primare E. sunt esuturi definitive 10. Faciculele conductoare: A. provin din meristemele embrionare B. nu sunt esuturi definitive C. nvelesc la exterior corpul plantelor D. sunt formate din celule modificate i specializate E. au rol de depozitare a apei 11. Identificai rspunsul corect:
30

A. B. C. D. E.

parenchimurile sunt formate din celule heterodiametrice parenchimul aerifer nu se ntlnete la nufr embrionul seminei este format din esuturi primare meristemele laterale se mai numesc i meristeme secundare suberul se formeaz din feloderm

12. esuturile de aprare nu au rol de a: A. nveli la exterior corpul plantei B. proteja plantele de lovituri C. proteja plantele de schimbrile brute de temperatur D. asigura creterea plantei n lungime E. proteja plantele de parazii 13. esuturile mecanice sunt: A. de aprare B. de depozitare C. conductoare D. embrionare E. definitive 14. Ce produc esuturile secretoare? A. sev brut B. sev elaborat C. ap i sruri minerale D. rini, latex, alcaloizi E. clorofil 15. Dup forma celulelor esuturile se mpart n: A. izodiametrice i heterodiametrice B. parenchimatice i prozenchimatice C. primare i secundare D. meristematice i embrionare E. simple i complexe 16. Dup origine, esuturile sunt: A. primare i secundare B. omogene i heterogene C. meristematice i definitive D. embrionare i generatoare E. vii i moarte 17. Din categoria esuturilor vii fac parte: A. sclerenchimul
31

B. C. D. E.

suberul fibrele lemnoase mature epiderma vasele de lemn mature

18. esuturile meristematice sunt formate din celule: A. mari, cu spaii intercelulare B. bogate n substane de rezerv C. cu perei neuniform ngroai D. cu nuclee mari aezate parietal E. uniforme, mici, pline de citoplasm 19. Dup funcia pe care o ndeplinesc n corpul plantei esuturile sunt: A. de aprare i senzitive B. secretoare i meristematice C. de susinere i parenchimatice D. primare i secundare E. fundamentale i generatoare 20. esuturile de origine se mai numesc i: A. formative sau meristematice B. generatoare sau mecanice C. embrionare sau de susinere D. fundamentale sau definitive E. parenchimatice sau izodiametrice 21. Dup poziia pe care o ocup n corpul plantei meristemele nu sunt: A. apicale B. laterale C. intercalare D. primordiale E. localizate n vrful tulpinii 22. Dup originea lor, meristemele nu pot fi: A. primordiale B. apicale C. primare D. secundare E. promeristeme 23. Meristemele secundare se numesc: A. caliptr i piloriz B. suber i felogen
32

C. cambiu i feloderm D. suber i feloderm E. cambiu i felogen 24. Zona generatoare libero-lemnoas se mai numete: A. felogen B. suber C. cambiu D. periderm E. feloderm 25. Razele medulare secundare iau natere din activitatea: A. parenchimului fundamental B. hipodermei C. felogenului D. cambiului E. felodermului 26. Felogenul se formeaz n: A. cilindrul central B. parenchimul fundamental al stelului C. scoar D. feloderm E. parenchimul medular 27. esuturile de protecie primare ale rdcinii sunt: A. emergenele i scufia B. hipoderma i caliptra C. endoderma i stomatele D. exoderma i hipoderma E. rizoderma i cutisul 28. Care din urmtoarele operaiuni nu aparin epidermei: A. stomatele B. cutisul C. perii D. emergenele E. trihonii 29. Meristemele secundare: A. iau natere din meristemele primare B. asigur creterea plantei n lungime C. au poziie apical fa de axul organului
33

D. dau natere la esuturile definitive secundare E. sunt formate din celule parenchimatice 30. Peri pluricelulari ramificai se ntlnesc la: A. Pelargonium sp. B. Elaeagnus sp. C. Verbascum sp. D. Urtica sp. E. Capsella sp. 31. Perii tectori au rol: A. secretor B. urticant C. absorbant D. protector E. senzitiv 32. Exoderma: A. este un esut de protecie secundar B. se formeaz din parenchimul medular C. se ntlnete numai n structura rdcinii D. lipsete la monocotiledonate E. este nlocuit repede de rizoderm 33. Endoderma A. prezint punctele (benzile) lui Caspary B. nu prezint celule de pasaj C. se formeaz din caliptrogen D. nlocuiete rizoderma E. la monocotiledonate formeaz cutisul

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Dup funcia pe care o ndeplinesc n corpul plantelor, esuturile se clasific n: A. conductoare B. secretoare C. de aprare D. embrionare E. meristematice 2. Dup gradul de difereniere esuturile se clasific n:
34

A. B. C. D. E.

definitive izodiametrice heterodiametrice embrionare parenchimatice

3. La graminee, creterea n lungime este asigurat de esuturile: A. embrionare B. intercalare C. meristematice D. laterale E. apicale 4. Arborii i arbutii cresc n grosime datorit meristemelor: A. primare B. secundare C. conductoare D. laterale E. embrionare 5. esuturile parenchimatice: A. sunt formate din celule izodiametrice B. sunt formate din celule heterodiametrice C. nu las ntre celule spaii intercelulare D. las ntre celule spaii intercelulare E. se mai numesc i prozenchimatice 6. Identificai enunurile care nu corespund adevrului: A. felogenul se formeaz n afara cilindrului central B. esuturile meristematice nu au proprietatea de a se divide C. cambiul i felogenul se mai numesc i meristeme laterale D. esutul conductor lemnos are rol n conducerea sevei elaborate E. esutul conductor liberian are rol n conducerea sevei brute 7. n legtur cu esuturile conductoare s-au strecurat erori. Identificai-le: A. au rol n conducerea substanelor n corpul plantei B. esutul conductor lemnos se mai numete i xilem C. esutul conductor lemnos se mai numete i floem D. xilemul are rol n conducerea sevei elaborate E. floemul are rol n conducerea sevei brute 8. ntre afirmaiile privind esuturile meristematice s-au strecurat erori. Identificai-le:
35

A. B. C. D. E.

sunt formate din celule mari cu spaii intercelulare au proprietatea de a se divide continuu cele apicale se ntlnesc n structura secundar a plantei asigur creterea plantei n grosime cambiul i felogenul sunt meristeme apicale

9. Ce rol ndeplinesc esuturile fundamentale? A. de hrnire a plantei B. de eliminare a substanelor secretate de plante C. de excreie D. de depozitare a substanelor de rezerv E. de aprare 10. esuturile de aprare ndeplinesc urmtoarele roluri: A. de a proteja corpul plantelor (de atacul paraziilor) B. de a proteja coninutul celulelor de contactul cu mediul C. de a nveli la exterior corpul plantelor D. de a controla intrarea i ieirea substanelor din celul E. protejeaz plantele de lovituri 11. Parenchimul aerifer este format din celule: A. lungi ca nite tuburi B. cu pereii subiri i spaii intercelulare C. ce depoziteaz aer D. lignificate E. cu pereii ngroai cu suberin 12. Ce nelegei prin parenchim de depozitare? A. esutul fundamental ce asimileaz aer B. parenchimul prezent n bulbi, tuberculi i rizomi C. parenchimul ce asimileaz ap D. esutul fundamental ce depoziteaz substane de rezerv E. un parenchim foarte slab dezvoltat 13. esutul conductor lemnos ndeplinete funcia de a transporta: A. seva brut B. produsele de secreie C. apa cu srurile minerale D. substanele de rezerv E. seva elaborat 14. Vasele lemnoase: A. sunt elemente de susinere
36

B. C. D. E.

intr n constituia fasciculelor conductoare lemnoase au celule lungi, separate prin perei despritori sunt formate din celule specializate sunt nconjurate de parenchim lemnos

15. Vasele liberiene: A. asigur circulaia sevei elaborate de la frunz spre organele plantei B. dau plantei o anumit rezisten C. se mai numesc i tuburi ciuruite D. susin organele tinere ale plantei E. asigur circulaia sevei brute 16. esuturile asimilatoare: A. sunt esuturi fundamentale B. sunt parenchimuri C. produc uleiuri volatile D. au rol de depozitare E. sunt esuturi definitive 17. Care afirmaii corespund adevrului? A. esuturile secretoare pot fi formate i din celule izolate B. vasele lemnoase transport seva brut de la frunze la rdcin C. esutul de depozitare este prezent i n semine D. felogenul genereaz spre exterior feloderm E. vasele lemnoase transport seva elaborat 18. Celulele meristemelor au: A. perei suberificai B. dimensiuni mici C. nucleu voluminos D. perei inegal ngroai E. perei subiri 19. Stomatele sunt celule epidermice transformate, care: A. controleaz schimburile de gaze B. absorb ap C. secret latex D. controleaz viteza transpiraiei E. secret cear 20. Meristemele pot fi: A. definitive B. primare
37

C. de aprare D. secundare E. asimilatoare 21. Suberul: A. secret diferite substane B. este un esut de aprare C. are unele celule transformate n peri D. este generat de felogen E. este generat de feloderm 22. esuturile de asimilaie: A. nu sunt esuturi definitive B. sunt esuturi fundamentale C. au celulele bogate n cloroplaste D. nu sunt esuturi de depozitare E. sunt prezente n organele fotosintetizatoare 23. Dup gradul de difereniere i specializare, esuturile se clasific n: A. parenchimatice B. embrionare (meristeme) C. prozenchimatice D. sclerenchimatice E. definitive 24. Vasele lemnoase: A. conin puine cloroplaste B. sunt celule alungite ca un tub continuu C. au perei subiri i o cantitate mare de citoplasm D. transport seva brut de la rdcin la frunze E. sunt formate din celule specializate 25. Suberul: A. secret diferite substane B. este un esut de aprare C. prezint celule cu pereii ngroai D. este generat de felogen E. are unele celule transformate n peri 26. Unele dintre rspunsurile de mai jos nu sunt adevrate. Identificai-le: A. esuturile conductoare asigur plantelor o anumit soliditate B. esuturile de depozitare a apei se gsesc la plantele acvatice C. suberul este format dintr-un singur strat de celule moarte
38

D. sclerenchimul nu este format din celule vii E. esuturile de asimilare au rol de depozitare 27. esuturile de asimilaie: A. sunt prezente n organele fotosintetizatoare B. nu sunt esuturi definitive C. au celulele bogate n cloroplaste D. sunt esuturi fundamentale E. nu sunt esuturi de depozitare 28. esuturile definitive sunt: A. de aprare i fundamentale B. meristemele primare C. mecanice, conductoare i secretoare D. meristemele secundare E. de asimilaie 29. Care dintre substanele de mai jos sunt produse de esuturile secretoare? A. amidonul B. nectarul C. gumele D. suberul E. oxalatul de calciu 30. Colenchimurile: A. confer plantelor rezisten B. fac fotosintez C. depoziteaz substane de rezerv D. confer plantelor duritate E. au rol de susinere 31. Lenticelele sunt deschideri care: A. apar din loc n loc ntre celule moarte ale suberului B. controleaz transpiraia C. permit schimburile de gaze cu mediul extern D. controleaz respiraia E. au rol de absorbie 32. Meristemele secundare: A. asigur creterea n grosime a plantelor B. se gsesc n vrfurile organelor la plantele perene C. sunt suberul i felogenul D. sunt cambiul i felodermul
39

E. se gsesc n rdcinile plantelor bienale 33. Creterea n grosime la plante: A. este asigurat de cambiu vascular B. se ntlnete i la plantele perene C. este asigurat de esuturile definitive D. poate fi determinat i de felogen E. determin fisurarea epidermei 34. Vasele liberiene sunt celule vii: A. ce transport seva elaborat de la frunze la celelalte organe B. cu membranele transversale ciuruite C. cu celule anexe n imediata apropiere D. care prin ngroarea pereilor i pierd nucleul E. ce transport seva brut 35. Care dintre afirmaiile referitoare la suber sunt adevrate? A. este un esut pluristratificat B. protejeaz organele tinere ale plantelor C. este format din celule aezate n pachete D. este generat de felogen E. este format din celule moarte 36. Un fascicul conductor la plante: A. cuprinde i vase conductoare B. nu este format din esut parenchimatic C. este nconjurat de o teac de esut mecanic D. conduce substanele n plant numai n sens ascendent E. poate fi lemnos sau liberian 37. n corpul plantelor superioare, esuturile secundare: A. genereaz structura secundar a frunzei B. se dispun concentric C. formeaz i razele medulare primare D. formeaz inele anuale de cretere E. sunt generate de cambiu i felogen 38. Care din urmtoarele afirmaii privind cambiul libero-lemnos sunt adevrate? A. genereaz la exterior liberul secundar B. genereaz esuturi secundare C. genereaz la interior lemnul secundar D. asigur creterea n grosime a tulpinii
40

E. genereaz la interior liber secundar 39. Cambiul subero-felodermic genereaz: A. suber spre exterior B. scoar spre exterior C. felogen spre interior D. feloderm (scoara secundar) spre interior E. feloderm (scoar primar ) spre interior 40. Un fascicul libero-lemnos: A. este format din esuturi conductoare B. prezint feloderm spre exterior C. este alctuit dintr-un cordon de liber i unul de lemn legate prin cambiu D. prezint un cordon de suber spre interior E. prezint felogen ntre liber i lemn 41. Care dintre rspunsuri sunt false? A. rdcinile n-au structur secundar B. protoxilemul este format din vase lemnoase cu lumen mic C. vasele lemnoase sunt nsoite de celule anexe D. suberul este generat de cambiu E. felodermul produce spre exterior felogen 42. esuturile de protecie secundare A. sunt generate de cambiu B. apar la plantele perene C. sunt generate de meristemele apicale D. sunt generate de felogen E. sunt suberul i formaiunile sale 43. Peridermul: A. este format din suber, felogen i feloderm B. reprezint activitatea felogenului dintr-un an C. formarea sa duce la creterea n grosime a organelor vegetale D. este format din exo i endoderm E. se ntlnete n structura primar 44. Ritidomul, alctuit din periderme suprapuse, poate fi: A. solzos B. scleros C. inelar D. fibros E. lacunos
41

45. Lenticelele: A. se formeaz cnd este nc prezent epiderma B. se formeaz pe frunze C. sunt celule epidermice alungite D. se formeaz sub stomate E. sunt alctuite din esut de umplutur 46. esuturile fundamentale: A. asigur circulaia substanelor n corpul plantei B. sunt esuturi trofice C. se numesc i parenchimuri D. ocup cel mai mult spaiu n structura plantei E. sunt strbtute de esuturi conductoare 47. n categoria parenchimurilor de rezerv intr: A. aerenchimul B. clorenchimul C. parenchimul de depozitare D. parenchimul aerifer E. parenchimul palisadic 48. Parenchimul palisadic: A. este format din celule parenchimatice B. are celule bogate n cloroplaste C. este dispus sub epiderma inferioar D. se gsete sub epiderma extern a frunzelor E. este un esut fundamental 49. Stereomul: A. este format din esuturi i fibre mecanice B. este format din esuturi de susinere i fibre mecanice C. are n alctuirea sa celule numite stereide D. se ntlnete n organele vegetative i n unele fructe E. formeaz sistemul vascular al plantei 50. Colenchimul: A. este alctuit din vase, parenchime i fibre B. se ntlnete n straturile superficiale ale scoarei primare C. este un esut viu, puin elastic D. se formeaz n muchiile tulpinilor tetraungulare E. celulele sale sunt uniform ngroate cu celuloz

42

51. Colenchimul poate fi: A. unghiular B. fibros C. tabular D. lacunar E. n plci 52. Care din afirmaiile de mai jos sunt corecte: A. sclerenchimul este un esut mecanic mort B. colenchimul angular este de origine secundar C. sclerenchimul fibros se gsete n scoar D. colenchimul tabular este de origine primar E. exist specii de plante care au colenchim tabular i angular 53. Celulele sclerenchimatice: A. sunt prozenchimatice B. sunt parenchimatice C. au pereii neuniform ngroai D. au pereii uniformi ngroai E. sunt celule vii cu mult citoplasm 54. Sclerenchimul scleros: A. este un esut mecanic viu B. se ntlnete n endocarpul fructului de nuc C. are celule cu perei uniform ngroai cu lignin D. este un esut dur E. se ntlnete n endocarpul fructului de mr 55. Alegei afirmaiile incorecte: A. colenchimul are celule cu pereii uniform ngroai B. sclerenchimul este un esut de susinere C. sclerenchimul este un esut mecanic D. colenchimul nu este esut de susinere E. sclerenchimul are celule cu pereii uniform ngroai 56. Dup modul cum se fac depunerile de lignin, vasele lemnoase pot fi: A. inelate i punctate B. spiralate i reticulate C. scalariforme i areolate D. spiralate i tubuliforme E. punctate i tabulare 57. Alegei variantele corecte de rspuns:
43

A. B. C. D. E.

vasele inelate prezint lignin pe partea exterioar a peretelui vasele scalariforme i cele inelate apar n metaxilem vasele scalariforme apar n metaxilem seva brut circul cel mai bine prin vasele de lemn n protoxilem se gsesc vase de lemn inelate, punctate i spiralate

58. Care dintre rspunsuri nu sunt corecte: A. fibrele lemnoase lipsesc la ferigi i gimnosperme B. celulele de contact comunic cu vasele lemnoase prin punctuaiuni C. fibrele lemnoase sunt un nsoitor permanent al vaselor lemnoase D. parenchimul lemnos este format din celule prozenchimatice E. fibrele lemnoase sunt formate din celule prozenchimatice 59. Vasele liberiene: A. conduc apa cu srurile minerale B. sunt vase moarte prin care circulaia substanelor se face lent C. sunt celule parenchimatice cu capete ascuite D. sunt primele elemente ale esuturilor conductoare ce apar n cursul evoluiei E. formeaz mpreun cu celulele anexe i parenchimul liberian leptomul 60. Tuburile ciuruite: A. la maturitate sunt lipsite de coninut viu B. au aspect de coloane C. sunt formate din celule cilindrice prozenchimatice D. la maturitate sunt celule anucleate E. nsoesc vasele liberiene 61. esuturile conductoare conduc: A. substanele n corpul plantei B. seva brut n sens ascendent C. seva elaborat n sens ascendent D. substanele organice rezultate din fotosintez n sens descendent E. substanele de rezerv din organele de depozitare n tot corpul plantei 62. Xilemul este format din: A. hadrom i leptom B. hadrom i fibre lemnoase C. vase lemnoase, celule de contact, parenchim i fibre lemnoase D. vase lemnoase, celule de contact i parenchim lemnos E. vase lemnoase, celule anexe, parenchim i fibre lemnoase 63. Traheidele sunt vase lemnoase:
44

A. B. C. D. E.

deschise cu perei transversali imperfecte nchise primitive

64. Traheele sunt vase lemnoase: A. cu coninut viu B. deschise C. moarte D. perfecte E. nchise 65. Care dintre rspunsurile de mai jos sunt incorecte: A. traheidele sunt formate din celule parenchimatice B. circulaia sevei brute prin trahei se face anevoios C. punctuaiunile areolate sunt specifice traheidelor D. la vasele perfecte pereii transversali dispar E. la liane vasele lemnoase deschise ajung pn la 3-5m 66. Unele dintre rspunsuri nu sunt corecte. Identificai-le: A. esuturile conductoare compacte apar n structura primar B. elementele esuturilor conductoare apar dispersate printre alte esuturi C. primele vase care apar sunt metaxilemul i metafloemul D. fasciculele conductoare pot fi simple sau mixte E. n rdcin, fasciculele liberiene alterneaz cu cele lemnoase 67. Care din variantele de mai jos nu sunt incorecte: A. n jurul fasciculelor colaterale apar teci de sclerenchim B. n fasciculele conductoare radiare primele vase apar n centrul fasciculului C. vasele de metafloem au lumenul mic D. floemul secundar este generat de felogen E. n fasciculele conductoare bicolaterale apare i liber intern 68. Fasciculele conductoare compuse: A. sunt de lemn i de liber B. nu au dispoziie concentric C. au n acelai fascicul i esut lemnos i liberian D. sunt mixte E. sunt libero-lemnoase 69. Fasciculele conductoare libero-lemnoase pot fi: A. radiare
45

B. C. D. E.

concentrice colaterale tricolaterale bicolaterale

70. Dezvoltarea esuturilor conductoare se face: A. n frunz, lemnul spre epiderma superioar B. centrifug pentru lemn C. centripet pentru liber D. n frunz, liberul spre epiderma superioar E. centripet pentru liber 71. esuturile secretoare elaboreaz: A. alcaloizi B. sev brut C. balsamuri D. taninuri E. protoplasm 72. Alegei rspunsurile corecte: A. produsele de secreie sunt eliminate din plant B. produsele de excreie nu se folosesc n metabolismul plantei C. produsele de excreie nu sunt eliminate din plant D. produsele de secreie se folosesc n metabolismul plantei E. produsele de secreie nu sunt eliminate din plant 73. Din categoria esuturilor i celulelor cu secreie intercelular fac parte: A. perii glandulari B. buzunarele secretoare C. pungile secretoare D. nectariile E. canalele secretoare 74. Glandele digestive: A. descompun subsantele glucidice B. conin enzime hidrolitice C. imobilizeaz insectele D. imobilizeaz animalele mici E. secret substane mucilaginoase 75. Celule cu secreie intracelular pot fi: A. taninifere B. papile secretoare
46

C. oleifere D. mucilaginoase E. hidatodele 76. esuturile i celulele cu secreie extern sunt reprezentate de: A. buzunare secretoare B. laticifere C. peri secretori D. hidatode E. glande saline 77. Vasele laticifere: A. secret uleiuri eterice B. sunt celule lungi C. depun n interiorul lor cristale minerale D. secret substane de excreie E. au aspect de reea 78. Din categoria esuturilor i celulelor cu secreie extern fac parte: A. glandele digestive B. glandele saline C. glandele salivare D. glandele nectarifere E. canalele secretoare 79. Hidatodele: A. sunt formaiuni epidermice B. secret balsamuri C. elimin ap prin gutaie D. sunt papile secretoare E. produc uleiuri eterice 80. Perii secretori: A. sunt celule cu secreie intern B. se numesc i glandulari C. se formeaz pe elementele florale i pe frunze D. sunt formai dintr-un picior i o gland secretoare E. unii sunt sesili

47

ORGANE VEGETATIVE

RDCINA
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. Rdcina poate ndeplini funcia de: A. fotosintez B. nmulire sexuat C. depozitare a substanelor nutritive D. protecie a plantei E. cretere a plantei n grosime 2. Despre stel nu este adevrat: A. se numete cilindru central B. este alctuit din periciclu, fascicule conductoare i maduv C. este o component a structurii primare a rdcinii la dicotiledonate D. conine i fascicule conductoare liberiene E. nu se ntlnete n structura primar a rdcinii la monocotiledonate 3. Felogenul: A. este zona generatoare subero-felodermic B. este meristem primar C. genereaz spre exterior feloderm i spre interior suber D. este situat deasupra suberului E. este zona generatoare a esuturilor embrionare 4. n legtur cu structura secundar a rdcinii este adevrat c: A. esuturile secundare sunt generate de meristemele primare: cambiul i felogenul B. cambiul sau zona generatoare libero-lemnoas este alctuit din celule cu pereii ngroai, suberificai C. cambiul genereaz spre exterior elemente de liber secundar i spre interior elemente de lemn secundar D. lemnul primar este reprezentat de un numr mare de vase care se vor activa la maturitate E. mduva este alctuit din mici celule parenchimatice de form cilindric 5. Rdcinile adventive se pot dezvolta pe: A. tulpini aeriene la cartof B. rizomi la stnjenel
48

C. bulbi la begonie D. micorize E. frunze la porumb 6. Rdcinile tuberizate: A. intr n cadrul rdcinilor metamorfozate alturi de rdcinile pivotante B. sunt rdcini mult ngroate C. nu sunt rdcini metamorfozate D. au o cretere n lungime nelimitat E. se ntlnesc la brndua de toamn 7. Peridermul: A. se necrozeaz i se exfoliaz ncepnd cu cel de-al doilea an de vegetaie B. este ntlnit n structura primar a rdcinii C. este alctuit din cambiu i felogen D. genereaz liber la exterior i lemn la interior E. genereaz razele medulare 8. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals: A. la rdcin, ncepnd din al doilea an de via, alturi de structura primar se instaleaz structura secundar B. cambiul se formeaz n cilindrul central din celule ale parenchimului fundamental care i recapt proprietatea de a se divide C. inelele de cambiu apar prima dat deasupra fasciculului de lemn D. celulele inelului sinuos de cambiu se divid inegal E. cnd devine circular, cambiul produce pe rnd esuturi secundare de liber i lemn 9. Scoara intern a rdcinii: A. este alctuit din mai multe straturi de celule parenchimatice mai mici, rotund-ovale, cu spaii intercelulare B. prezint un ultim strat numit exoderm C. prezint un strat numit endoderm care are n dreptul fasciculelor lemnoase celule cu pereii ngroai numite celule de pasaj D. este o component anex a cilindrului central 10. Rizoderma nu prezint: A. un singur strat de celule B. celule izodiametrice strns unite ntre ele C. din loc n loc peri absorbani D. cuticul E. esut unistratificat

49

11. Razele medulare: A. se pot prelungi la nivelul liberului secundar sub form de plnii B. se gsesc deasupra fasciculelor de lemn i liber C. nu se afl n cilindrul central D. formeaz la maturitate mduva E. formeaz primul inel sinuos de cambiu 12. Feloderma: A. nu este alctuit din celule parenchimatice B. formeaz mpreun cu felogenul i suberul peridermul C. este generat spre exterior de felogen D. acumuleaz n celulele sale diferite substane toxice E. este generat spre interior de cambiu 13. Mduva rdcinii: A. nu se gsete n interiorul cilindrului central B. este alctuit din celule parenchimatice mari, oval-lanceolate C. este alctuit din celule parenchimatice mici, uneori uor lignificate D. este alctuit din celule parenchimatice nlocuite la maturitatea oraganului de vasele metaxilematice E. este o component a scoarei n structura primar a rdcinii 14. Scoara intern a rdcinii primare la monocotiledonate: A. nu prezint celule de pasaj printre celulele endodermei B. este unistratificat C. prezint celule fr spaii intercelulare D. prezint un ultim strat numit endoderm, alctuit dintr-un strat de celule cu ngrori n form de potcoav E. este alctuit din celule prozenchimatice 15. Referitor la rdcinile metamorfozate, care afirmaii nu sunt adevrate: A. pot fi tuberizate, cu nodoziti sau cu micorize B. pot prezenta la unele plante muguri radicali sau radiculari C. nu sufer nicio modificare datorat mediului n care triete planta respectiv D. pot fi scurte, neramificate, cu rol de fixare a plantei de un anumit substrat E. pot ngloba anumite bacterii fixatoare de azot 16. Periciclul: A. este o variant a cilindrului central la dicotiledonate B. este un strat de celule cu pereii subiri, celulozici C. celulele sale imense ocup uneori spaiul endodermei D. este exclusiv pluristratificat
50

E. nu exist la monocotiledonate 17. Fasciculele conductoare din structura rdcinii: A. sunt dispuse alternativ i n sens radiar n cilindrul central B. sunt doar de tip lemnos n rdcina primar C. sunt lemnoase i liberiene numai n rdcina primar a monocotiledonatelor D. att cele lemnoase ct i cele liberiene sunt alctuite din vase conductoare, parenchim i celule anexe E. nu sunt dispuse n parenchimul fundamental 18. Caracteristicile rdcinii sunt urmtoarele, cu excepia: A. are geotropism negativ B. nu prezint muguri C. se dezvolt n sol D. nu conine pigmeni asimilatori E. nu prezint noduri i internoduri 19. n structura secundar a rdcinii se observ: A. o dezvoltare mai mare a liberului moale din cel de-al doilea an de vegetaie B. o lacun medular C. amidon, tanin acumulate la nivelul felogenului D. cambiul ce acioneaz n scoar E. rafidii 20. Fasciculele conductoare din structura primar a rdcinii la dicotiledonate: A. sunt libero-lemnoase B. cele liberiene nu prezint celule anexe C. prezint ntre ele raze medulare D. sunt n numr de 7-8 E. au o dezvoltare centrifugal 21. Alegei afirmaiile adevrate: A. Rhizobium leguminosarum este o bacterie fixatoare de sulf B. Cuscuta europaea prezint rdcin cu pneumatofori C. rdcinile contractile sunt lipsite de sclerenchim D. rdcinile normale se dezvolt din radicele E. rdcinile fibroase sunt considerate rdcini normale 22. Alegei asociaiile corecte: A. rdcin rmuroas ru bine dezvoltat B. rdcin pivotant rdcina principal degenereaz la scurt timp de la formare
51

C. rdcin fasciculat rdcina principal aproximativ egal cu radicelele D. rdcin rmuroas rdcina principal aproximativ egal cu radicelele E. rdcin fibroas pivot bine dezvoltat 23. Alegei afirmaiile false referitoare la structura secundar a rdcinii: A. felogenul se dezvolt sub feloderm B. liberul moale este format din vase liberiene, celule anexe i celule de parenchim liberian C. vasele lemnoase au pereii ngroai, lignificai D. lemnul primar este situat la periferia mduvei E. liberul secundar este format din liber moale i liber tare 24. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false? A. rdcinile proptitoare sunt rdcini adventive B. torelul nu are rdcini C. Ficaria verna prezint rdcin tuberizat D. pe bulb la Polygonatum officinale se dezvolt rdcini adventive E. Taxodium mexicanum prezint rdcin cu pneumatofori 25. Rdcinile fibroase sunt caracteristice: A. dicotiledonatelor B. plantelor ierboase C. lianelor D. monocotiledonatelor E. arborilor 26. Alegei afirmaiile adevrate: A. lemnul secundar din structura rdcinii apare sub forma unor fascicule rotunde B. vasele de metaxilem din structura primar a rdcinii la dicotiledonate sunt dispuse spre periciclu C. lemnul primar din structura secundar a rdcinii este reprezentat de un numr mic de vase D. fibrele liberiene din structura secundar a rdcinii formeaz liberul moale E. mduva din structura secundar a rdcinii este format din celule parenchimatice mari 27. Alegei asociaiile corecte: A. Monstera deliciosa rdcin fixatoare B. Tilia sp. rdcin cu micorize C. Rubus idaeus rdcin purttoare de muguri D. Dahlia variabilis rizom E. Hedera helix rdcin proptitoare
52

28. Morfologia extern la o rdcin tnr cuprinde urmtoarele zone, cu excepia zonei: A. netede B. pilifere C. rugoase D. aspre E. coletului 29. n structura primar a rdcinii la monocotiledonate se pot observa: A. rizoderma unistratificat, alctuit din celule parenchimatice strns unite ntre ele B. cutisul endoderma pluristratificat C. benzile Caspary D. periciclul unistratificat cu celule lignificate E. 5-6 fascicule lemnoase 30. n structura secundar a rdcinii se ntlnesc: A. suberul alctuit din celule moarte B. felogenul ce acioneaz n stel C. cambiul alctuit din celule cu pereii ngroai D. lemnul secundar ce se sprijin de liberul secundar E. liberul secundar situat la exteriorul liberului primar 31. Beta vulgaris (sfecla) prezint rdcin: A. proptitoare B. fixatoare C. cu pneumatofori D. contractil E. tuberizat 32. Funcia specific a rdcinii este de: A. depozitare a substanelor nutritive B. fixare a plantei n sol C. nmulire vegetativ D. conducere a sevei brute E. absorbie a sevei elaborate 33. Alegei afirmaiile false referitoare la structura primar a rdcinii la monocotiledonate: A. fasciculul lemnos este alctuit din vase cu pereii lignificai B. scoara intern prezint celule parenchimatice C. mduva este format din celule parenchimatice, suberificate
53

D. periciclul se gsete la nivelul stelului E. vasele ciuruite fac parte din fasciculul liberian 34. Rdcini adventive se ntlnesc pe: A. bulbi la stnjenel B. frunze la begonie C. tubercul la ceap D. frunze la porumb E. rizom la ceap 35. Alegei afirmaiile corecte referitoare la structura primar de rdcin la dicotiledonate: A. n centrul cilindrului central se gsete lacuna medular B. vasele de protoxilem sunt dispuse spre periciclu C. scoara intern este alctuit din celule prozenchimatice D. benzile Caspary sunt situate la nivelul periciclului E. celulele anexe se ntlnesc i n fasciculul lemnos 36. Plantele arize reprezint plantele: A. cu rdcini tuberizate B. fr rdcini C. cu rdcini metamorfozate D. cu tulpini fixatoare E. cu rdcini cu pneumatofori 37. n structura primar a rdcinii la dicotiledonate se observ: A. exoderma alctuit din celule ovale B. rizoderma, cu cuticula la exterior C. periciclul format din celule ce pereii lignificai D. scoara intern format din celule parenchimatice E. fasciculele conductoare libero-lemnoase 38. Alegei asociaiile care nu corespund adevrului: A. Quercus sp. rdcin purttoare de muguri B. Galanthus nivalis rdcin contractil C. Phaseolus vulgaris rdcin cu nodoziti D. Monstera deliciosa rdcin proptitoare E. Beta vulgaris rdcin tuberizat 39. Structura primar a rdcinii la dicotiledonate prezint cteva caracetristici, cu excepia: A. numrul mic de fascicule liberiene i lemnoase B. endoderma unistratificat
54

C. celule cu ngrori caracteristice n forma literei U D. scoara bine dezvoltat E. dispoziia centripet a vaselor metaxilematice

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Funciile principale ale rdcinii sunt: A. reproducere vegetativ B. depozitare a substanelor de rezerv C. fixare a plantei n sol D. orientare vertical a substanelor E. absorbie a apei cu srurile minerale 2. Rdcina unei plante prezint urmtoarele caracteristici: A. geotropism pozitiv B. nu conine n celulele sale pigmeni asimilatori C. geotropism negativ D. nu prezint muguri, noduri i internoduri E. se dezvolt n sol 3. De la vrf spre baz, rdcina poate prezenta urmtoarele regiuni: A. vrf vegetativ, acoperit de caliptr (piloriz sau scufie) B. zona (regiunea) axilar C. coletul D. zona (regiunea) pilifer E. zona perilor absorbani 4. Urmtoarele caracteristici nu aparin vrfului vegetativ al rdcinii: A. are lungimea de 2-3 cm B. nu este acoperit de piloriz cu rol de protecie C. are lungimea de 2-3 mm D. are forma unui manon conic E. se poate distinge la o rdcin tnr 5. Zona neted a rdcinii: A. are lungimea de 2-5 mm B. este responsabil cu creterea n lungime a rdcinii C. are forma unui manon conic D. este nconjurat de periori absorbani E. aici are loc i diferenierea structurii interne

55

6. Urmtoarele caracteristici referitoare la regiunea pilifer a rdcinii nu sunt incorecte: A. nu prezint periori absorbani de jur mprejur B. dimensiunile perilor absorbani variaz n lungul zonei, fiind mai reduse n partea sa inferioar C. apariia perilor absorbani se face bazipetal (spre baza rdcinii) D. lungimea acestei regiuni variaz ntre 0,3-5 mm sau mai mult E. face parte din morfologia extern a rdcinii 7. Urmtoarele afirmaii despre morfologia extern a rdcinii sunt corecte: A. zona sau regiunea aspr este situat deasupra regiunii absorbante B. coletul se mai numete i baza tulpinii C. coletul face trecerea de la rdcin la tulpin D. regiunea aspr este zona perilor uscai sau distrui E. baza rdcinii (coletul ) este o zon scurt i uor dilatat, de culoare brun pn la galben-verzuie 8. Periorul absorbant: A. este o celul alungit de origine epidermic B. nu este prevzut cu nucleu C. prezint n centru o vacuol mare plin cu suc celular D. este un esut alungit de origine epidermic E. este lipsit de citoplasm 9. Despre ramificaia rdcinii sunt adevrate urmtoarele afirmaii: A. dup originea i modul de formare a radicelelor se cunosc trei tipuri de ramificaii: dihotomic, rmuroas i lateral B. la ramificaia dihotomic vrful rdcinii principale este ramificat n dou radicele egale C. plantele pot prezenta i ramificaie lateral, cnd din rdcina principal se dispun alte radicele D. n funcie de ramificaia lateral, rdcina se prezint sub trei aspecte morfologice: pivotant, rmuroas i fasciculat E. la ramificaia lateral radicelele au origine exogen i se dezvolt din scoar 10. Referitor la anatomia rdcinii sunt false urmtoarele afirmaii: A. structura primar este reprezentat de esuturi embrionare primare B. structura secundar este reprezentat de esuturi secundare care iau locul structurilor primare structural i funcional C. rizoderma nu prezint cuticul la exterior D. scoara prezint regiunile: extern, intern i endoderma E. cilindrul central nu este denumit i stel
56

11. Dup origine, dezvoltare, form i rol, rdcinile se clasific n: A. normale B. metamorfozate C. proptitoare D. adventive E. tuberizate 12. Despre rdcinile adventive este adevrat c: A. nu apar dup germinarea seminelor B. apar pe alte organe vegetative dect pe rdcin C. pot aprea pe tubercul la cartof D. se pot ntlni pe rizomi la stnjenel E. se pot gsi pe frunze la ceap 13. Rdcinile metamorfozate pot fi: A. contractile B. fixatoare C. proptitoare D. tuberizate E. cu rizomi 14. Care dintre urmtoarele afirmaii despre rdcinile metamorfozate nu sunt false: A. sunt rdcini care sufer modificri morfo-anatomice i funcionale eseniale B. pot fi cu micorize sau cu nodoziti C. modificrile suferite de aceste rdcini nu sunt determinate de factorii de mediu n care triesc plantele respective D. rdcinile tuberizate sunt rdcini mult ngroate E. rdcinile contractile sunt rdcini care prin contracie se pot scurta cu pn la 50% din lungimea normal 15. Rdcinile metamorfozate: A. prezint piloriz i au o cretere n lungime limitat B. pot prezenta situaia n care se tuberizeaz rdcina, iar radicelele rmn foarte subiri, cum ar fi la sfecl sau morcov C. pot prezenta situaia n care se tuberizeaz radicelele secundare asemntor cu radicelele primare D. sunt reprezentate i de rdcini contractile cu rolul de a atrage bulbii i rizomii spre straturile mai profunde ale solului E. pot fi i rdcinile fixatoare cu rol de fixare a plantei de un anumit substrat, ca la ieder (Hedera helix)
57

16. Referitor la rdcinile metamorfozate este adevrat c: A. rdcinile proptitoare sunt rdcini adventive prinse de nodurile tulpinii i orientate n jos pn la sol B. sunt reprezentate i de rdcini purttoare de muguri cu rol n nmulirea vegetativ a plantelor, ca la tei i zmeur C. rdcinile cu pneumatofori se ntlnesc la chiparosul de balt D. pneumatoforii sunt formaiuni care au n structura lor esut aerifer E. sunt reprezentate i de rdcini pivotante 17. Rdcinile cu nodoziti: A. fac parte din categoria rdcinilor metamorfozate B. fac parte din categoria rdcinilor adventive C. prezint nite dilataii pe suprafaa lor numite nodoziti, n care se afl bacterii fixatoare de azot D. se ntlnesc la leguminoase ca mazrea i fasolea E. prin intermediul lor, ntre plant i bacteriile fixatoare de azot se stabilete o relaie de simbioz 18. Referitor la clasificarea rdcinilor este adevrat c: A. rdcini normale sunt considerate cele pivotante i cele rmuroase B. prin intermediul micorizelor unor rdcini metamorfozate se realizeaz un tip de simbioz ntre rdcin i anumite ciuperci C. exist i plante fr rdcini D. rdcinile cu micorize se ntlnesc la stejar, pin i brad E. rdcinile contractile nu se ntlnesc la crin i ghiocel 19. Plantele fr rdcini: A. se numesc arize B. sunt reprezentate de plante ce emit haustori ce paraziteaz alte plante C. nu fac parte din clasa rdcinilor metamorfozate D. se ntlnesc la petioar, o ferigu acvatic, la care unele frunze devin rdcini, cu rol absorbant E. nu se ncadreaz n nicio clasificare a rdcinilor 20. Structura primar a rdcinii la dicotiledonate este format din: A. rizoderm B. scoar C. cilindru central D. radicele E. stel 21. Scoara:
58

A. prezint o singur regiune numit endoderm B. prezint o prim regiune numit scoar extern C. prezint i o regiune numit scoar intern, alctuit din mai multe straturi de celule parenchimatice mai mici D. are ca ultim strat al scoarei interne endoderma cu celule prismatice aezate ntr-un singur strat E. este format din trei regiuni: scoara extern, scoara intern i stelul 22. Formaiunile Caspary: A. pot rezulta n urma suberificrii pereilor laterali i tangeniali interni ai endodermei sub forma unor benzi B. apar n seciune longitudinal sub form de ngrori punctiforme C. se afl n structura endodermei D. nu se pot observa n seciune transversal E. se pot observa longitudinal n structura exodermei 23. Cilindrul central din structura primar de la rdcin: A. se mai numete i stel B. face parte i din structura secundar a rdcinii C. este alctuit din periciclu i fascicule conductoare lemnoase i liberiene D. nu prezint n alctuirea sa mduv E. se gsete alturi de rizoderm i scoar 24. Referitor la fasciculele conductoare lemnoase din structura primar a rdcinii de la dicotiledonate nu sunt adevrate urmtoarele: A. sunt alctuite din vase lemnoase cu pereii lignificai i celule de parenchim lemnos B. vasele lemnoase dinspre periciclu sunt vase cu diametru mic numite vase protoxilematice C. vasele lemnoase dinspre centrul stelului sunt vase cu diametru mic numite vase metaxilematice D. sunt alctuite din 5-6 vase cu pereii lignificai, ngroai la monocotiledonate E. vasele metaxilematice ptrund foarte puin n parenchimul medular 25. Fasciculele conductoare liberiene din structura primar a rdcinii: A. sunt alctuite din vase liberiene sau vase ciuruite protofloematice spre periciclu i vase metafloematice spre centrul stelului B. sunt formate i din celule anexe i celule de parenchim liberian C. nu exist la monocotiledonate D. sunt formate din vase care se dezvolt centripetal n structura primar a rdcinii E. sunt n numr de 4-5 n structura primar a rdcinii la dicotiledonate
59

26. n legtur cu structura secundar a rdcinii este adevrat c: A. esuturile secundare sunt generate de meristemele secundare B. meristemele secundare sunt cambiul i felogenul C. la microscop se pot distinge suberul i felogenul, dar nu i cambiul D. suberul nlocuiete la exterior epiderma exfoliat E. suberul este alctuit din celule vii cu pereii ngroai, suberificai 27. Liberul din structura rdcinii: A. cel secundar este situat la exteriorul cambiului B. cel primar este situat la exteriorul cambiului C. cel primar este reprezentat de un numr redus de vase inactivate D. cel secundar este alctuit din vase liberiene, celule anexe i celule de parenchim liberian E. poate prezenta celule parenchimatice care formeaz aa-numitul liber moale 28. n interior, cilindrul central al rdcinii primare prezint: A. exoderm B. fascicule conductoare libero-lemnoase C. nervuri D. mduv E. endoderm 29. Rdcina ndeplinete urmtoarele funcii principale: A. de susinere a prilor aeriene ale plantelor B. de fixare a plantelor C. de conducere a sevei brute D. de absorbie a apei cu srurile minerale din sol E. de conducere a sevei elaborate 30. Structura secundar a rdcinii: A. se ntlnete la arbori i arbuti B. se ntlnete la plantele bienale C. se ntlnete la plantele perene D. este format din epiderm, scoar i cilindru central E. este dat de meristemele secundare 31. Principalele tipuri de rdcini sunt: A. rmuroase B. pivotante C. firoase D. aeriene E. subterane
60

32. Scoara rdcinii este: A. format dintr-un esut fundamental B. alctuit din mai multe straturi de celule C. un esut definitiv D. generat de suber E. reprezentat de exoderm, scoar intern i endoderm 33. n structura primar a rdcinii: A. cilindrul central prezint un strat periferic numit periciclu B. cambiul libero-lemnos formeaz raze medulare C. vasele liberiene alterneaz cu vasele lemnoase D. din activitatea felogenului se formeaz feloderm spre interior E. n centru se afl mduva 34. Alegei variantele incorecte de rspuns: A. rdcina este cel mai specializat organ de reproducere B. tulpina are i rol asimilator C. rdcina ndeplinete i funcia de conducere a sevei elaborate D. frunza este cel mai specializat organ n fotosintez E. rdcina are rol n fotosintez 35. Structura primar a rdcinii la monocotiledonate cuprinde: A. exoderma pluristratificat B. cutisul C. benzile Caspary D. periciclul pluristratificat E. mduva 36. Alegei afirmaiile adevrate: A. micorizele reprezint un tip de simbioz ntre rdcinile unor plante i anumite ciuperci B. rdcinile purttoare de muguri sunt caracteristice leguminoaselor C. plantele arize se ntlnesc la Taxodium mexicanum D. torelul este o plant parazit E. haustorii ptrund n vasele lemnoase i preiau substanele hrnitoare 37. Rdcinile normale: A. apar pe alte organe dect pe rdcin B. sunt considerate rdcinile fibroase C. prezint ramificaii secundare ce iau natere din rdcina principal D. sunt reprezentate de rdcinile pivotante

61

E. prezint modificri funcionale determinate de factorii de mediu n care triesc plantele respective 38. Structura secundar a rdcinii se caracterizeaz prin: A. suberul ce nlocuiete epiderma exfoliat B. felogenul din cilindrul central ce genereaz suber la exterior i feloderm la interior C. liberul primar situat la periferia lacunei medulare D. liberul secundar situat la exteriorul cambiului E. liberul moale format din fibre liberiene 39. Alegei asocierile corecte: A. Tilia sp rdcin cu micorize B. Cuscuta europaea plant ariz C. Rubus idaeus rdcin purttoare de muguri D. Salvinia natans rdcin cu pneumatofori E. Ficaria verna rdcin proptitoare 40. n structura primar a rdcinii la dicotiledonate se ntlnete: A. rizoderma unistratificat B. exoderma format din celule rotund-ovale C. endoderma alctuit din celule prismatice, pluristratificat D. periciclul reprezentat de celule cu pereii subiri E. fascicule conductoare libero-lemnoase 41. Alegei afirmaiile false: A. la rdcinile fibroase radicelele se grupeaz n mnunchiuri B. rdcinile rmuroase au forma unui pivot bine dezvoltat C. rdcinile pivotante se ntlnesc la ppdie D. monocotiledonatele prezint rdcini fasciculate E. rdcinile pivotante se ntlnesc la majoritatea arborilor 42. Rdcinile cu nodoziti: A. se ntlnesc la mazre B. sunt sediul unor relaii se simbioz ntre plant i anumite ciuperci C. fac parte din categoria rdcinilor normale D. prezint n componena lor bacterii fixatoare de azot E. sunt specifice leguminoaselor 43. Alegei afirmaiile false referitoare la structura secundar a rdcinii: A. suberul este alctuit din celule moarte, de form tabular B. n centru se afl lacuna medular

62

C. lemnul secundar apare n primul an de vegetaie sub form de fascicule alungite D. liberul moale este reprezentat de fibre liberiene E. lemnul secundar este format din vase care vor deveni inactive n timp 44. Ramificaia rdcinii poate fi: A. lateral B. mixt C. longitudinal D. simpodial E. dihotomic 45. Benzile Caspary: A. reprezint exoderma din structura primar a rdcinii B. sunt ngrori n form de potcoav C. se gsesc n structura primar a rdcinii la dicotiledonate D. se afl la nivelul cilindrului central E. se gsesc n endoderma structurii primare a rdcinii 46. Alegei afirmaiile false referitoare la rdcinile proptitoare: A. au rolul de fixare a plantei de un anumit substrat B. sunt caracteristice pdurilor ecuatoriale C. sunt prinse la internodurile tulpinilor i orienate n jos, pn la sol D. se ntlnesc la Monstera deliciosa E. sunt rdcini adventive 47. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la morfologia extern a unei rdcini: A. baza rdcinii face trecerea de la rdcin la tulpin B. zona neted prezint o lungime ce variaz ntre 2-3cm C. regiunea aspr este reprezentat de periorii absorbani vii D. creterea n lungime a rdcinii are loc la nivelul zonei netede E. coletul este regiunea de trecere de la rdcin la tulpin 48. Alegei afirmaiile false referitoare la fasciculul lemnos din structura primar a rdcinii la dicotiledonate: A. este alctuit din vase lemnoase cu pereii lignificai B. prezint vase de protoxilem dispuse spre periciclu C. are vase cu diamteru mare numite vase de metaxilem D. vasele dinspre centrul stelului au diamteru mic E. este format i din celule anexe 49. n structura secundar a rdcinii se observ:
63

A. B. C. D. E.

lemn secundar situat lng liber secundar liber primar situat la exteriorul cambiului liber moale ce alterneaz cu liberul tare peridermul format din suber i felogen cambiul din cilindrul central

50. Rdcinile fixatoare: A. sunt rdcini scurte, neramificate B. sunt rdcini metamorfozate C. au rolul de susinere a plantei D. sunt foarte ramificate E. sunt rdcini adventive la ieder 51. Structura primar a rdcinii la monocotiledonate se caracterizeaz prin: A. absena cutisului B. cilindrul central bine dezvoltat C. prezena lacunei medulare D. diferenierea accentuat a endodermului E. numrul mic de fascicule conductoare 52. Scoara din structura primar a rdcinii la dicotiledonate este alctuit din: A. exoderma format din celule prismatice B. scoara intern format din celule parenchimatice, cu spaii intercelulare C. endoderma, unistratificat D. exoderma format din celule poligonale, cu pereii suberificai E. periciclu 53. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la rdcinile contractile: A. se pot scurta prin contracie cu pn la 80% din lungimea lor normal B. sunt rdcini adventive, lipsite de sclerenchim C. prin scurtare trag tuberculul spre straturile mai profunde ale solului D. sunt rdcini normale E. se ntlnesc la Iris germanica 54. Fasciclule conductoare din structura primar a rdcinii la dicotiledonate: A. sunt dispuse alternativ i n sens radiar B. prezint ntre ele raze medulare C. sunt n numr mare D. sunt dispuse n parenchimul fundamental E. sunt n numr de 4-5

64

55. Rdcina: A. prezint un geotropism negativ B. nu prezint muguri C. are creterea orientat spre centrul pmntului D. are trei roluri principale E. a aprut n regnul vegetal ncepnd cu pteridofitele 56. Caracteristicile fascilului lemnos din structura primar a rdcinii la monocotiledonate sunt: A. prezint vase de metaxilem ce ptrund adnc n parenchimul medular B. este alctuit din 5-6 vase cu pereii suberificai C. are n structura sa celule parenchimatice lemnoase cu pereii subiri D. spre periciclu se gsesc vase lemnoase cu lumen mic E. prezint vase de metafloem ce sunt dispuse ctre stel 57. Rdcinile tuberizate: A. nu prezint piloriz B. sunt rdcini adventive C. se pot ntlni la Beta vulgaris D. au o cretere n lungime limitat E. au rol de susinere

TULPINA
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. Structura primar a tulpinii la monocotiledonate cuprinde: A. hipoderma B. eustelul C. epiderma unistratificat, cu celule cu pereii subiri D. endoderma E. fascicule colaterale deschise 2. Gulia prezint tulpin: A. normal B. aerian de depozitare C. subteran de depozitare D. lemnoas E. numita i tubercul

65

3. Lamium maculatum are tulpina: A. culm B. filocladiu C. cladodiu D. scap E. caulis 4. Alegei afirmaiile adevrate: A. atactostelul se ntlnete n structura primar a tulpinii la dicotiledonate B. n structura secundar a tulpinii de tei se observ n centrul cilindrului central o lacun medular C. hipoderma se gsete n structura primar de tulpin de la monocotiledonate D. fascicul colateral deschis se ntlnete n structura tulpinii de la porumb E. epiderma din structura primar a tulpinii de la Ranunculus sp. este plutistratificat 5. Tulpinile normale ndeplinesc rolul de: A. conducere a sevei brute prin vasele liberiene B. susinere a altor organe ale plantei C. depozitare a substanelor de rezerv D. conducere a sevei elaborate prin vasele lemnoase E. aprare 6. Crataegus monogyna are tulpina: A. agtoare B. de depozitare C. adaptat la aprare D. volubil E. plagiotrop 7. Structura primar a tulpinii la dicotiledonate cuprinde: A. fascicule conductoare liberiene i lemnoase B. un atactostel C. scoara ce se ntinde pn la primele fascicule conductoare ale stelului D. epiderma pluristratificat E. mduv n centrul stelului 8. Calamusul se ntlnete la: A. Saxifraga sp. B. Taraxacum officinale C. Cucurbita pepo D. Ruscus aculeatus E. Carex sp.
66

9. Tuberculii fac parte din cadrul: A. rdcinilor subterane B. tulpinilor lemnoase C. rdcinilor de depozitare D. tulpinilor subterane metamorfozate E. tulpinilor aeriene de depozitare 10. Alegei asocierile corecte: A. Juncus glaucus filocladiu B. Primula officinalis scap C. Plantago sp. calamus D. Genista sagittalis caudex E. Jucus sp. culm 11. n funcie de organele care iau natere din muguri, ei pot fi: A. grupai B. laterali C. micti D. terminali E. seriali 12. esutul conductor lemnos din structura primar a tulpinii la dicotiledonate este alctuit din: A. vase de metaxilem dispuse spre vrful fascicului lemnos B. celule de parenchim liberian C. vase cu lumen mare situate n apropierea cambiului D. celule anexe E. vase ciuruite 13. Dup poziia lor pe tulpin, mugurii pot fi: A. seriali situai la axila frunzelor B. terminali dispui unul sub altul C. grupai aezai unul sub altul D. laterali situai n vrful tulpinii E. axilari aezai la axila frunzelor 14. Floarea soarelui prezint tulpin de tip: A. caulis B. cladodiu C. culm D. caudex E. scap
67

15. Liberul secundar din structura tulpinii de tei: A. este reprezentat de liber tare B. apare sub forma unor ptrate C. se afl ntre liberul primar i lemnul primar D. este generat de cambiu la exterior E. este format din vase inactive 16. Caudexul este o tulpin: A. metamorfozat B. normal lemnoas C. subteran D. ierboas normal E. aerian lemnoas 17. Tulpin agtoare se ntlnete la: A. Convolvulus arvensis B. Clematis vitalba C. Prunus spinosa D. Carex sp. E. Crocus sativus 18. Bulbotuberii: A. sunt rdcini subterane de depozitare B. se pot ntlni la cartof C. depoziteaz n interior substane de rezerv D. sunt nvelii la exterior de catafile, la fel ca la bulbii solzoi E. fac trecerea de la bulbi la tuberculi 19. Stolonii sunt: A. rdcini adventive B. tulpini volubile C. rdcini metamorfozate D. tulpini agtoare E. tulpini trtoare 20. Liberul tare din structura secundar a tulpinii de la Tilia sp. este alctuit din: A. fibre liberiene B. celule anexe C. parenchim liberian D. vase ciuruite E. vase de protoxilem
68

21. Din cadrul tulpinilor asimilatoare nu fac parte: A. filodiul B. tulpinile virgate C. tulpinile fistuloase D. cladodiul E. tulpinile plantelor suculente 22. n funcie de criteriul funcional, tulpinile pot fi: A. aeriene B. metamorfozate C. subterane D. ale plantelor acvatice E. ierboase 23. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false: A. tulpinile virgate au rol n fotosintez B. filodiul este o tulpin cu aspect de frunz C. rizomii prezint noduri foarte groase D. tulpinile fistuloase sunt tulpini aeriene metamorfozate E. caulisul se ntlnete la mac 24. Bulbii sunt: A. rdcini metamorfozate B. tulpini subterane normale C. microblaste subterane D. rdcini de depozitare E. tulpini aeriene de depozitare 25. n structura secundar a tulpinii de tei se observ: A. liber primar format din vase intens active B. mduv n centrul cilindrului central C. cambiul din scoar D. feloderma ce genereaz suber la exterior E. periderma reprezentat de suber i de felogen 26. Alegei asocierile corecte: A. calamus tulpin cu ultimul internod foarte lung B. scap tulpin cu frunze asimilatoare la internodul terminal C. pai tulpin cilindric, lung, cu internoduri scurte D. caudex tulpin scurt, groas, fr internoduri E. caulis tulpin lung, simpl, neramificat

69

27. Care dintre afirmaiile referitoare la structura primar a tulpinii de porumb este fals: A. cuprinde cel mai evoluat tip de stel B. prezint fascicul libero-lemnos de tip colateral nchis C. are o epiderm alctuit din celule cu perei lignificai D. hipoderma se ntlnete n scoara E. atactostelul prezint fascicole conductoare distribuite neregulat 28. Speciile din fam. Asclepiadaceae au caracteristic tulpin: A. virgat B. caudex C. tubercul D. a plantelor suculente E. trtoare 29. Bulbii se ntlnesc la: A. Allium cepa B. Lilium candidum C. Gladiolus communis D. Allium sativum E. Crocus sativus 30. Alegei afirmaiile false referitoare la structura primar a tulpinii la dicotiledonate: A. prezint o epiderm unistratificat B. scoara are n primele straturi celule cu cloroplaste C. nu exist endoderm D. periciclul se afl la exteriorul scoarei E. prezint cilindru central tip eustel 31. Fasciculul de tip colateral deschis prezint urmtoarea structur: A. esut liberian la interior B. esut lemnos la exterior C. cambiu intrafascicular pluristratificat D. teac sclerenchimatic la exterior E. teac colenchimatic la exterior 32. Rizom ortotrop se ntlnete la: A. Polygonatum officinale B. Solanum tuberosum C. Brassica oleracea var. gongylodes D. Taraxacum officinale E. Lilium candidum
70

33. Scoara din structura primar a tulpinii la dicotiledonate: A. prezint o endoderm bine delimitat B. are n primele straturi celule cu cloroplaste C. se ntinde pn la mduv D. prezint periciclu la exterior E. nu prezint cloroplaste

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Rolul principal al tulpinii este de conducere a sevei: A. brute prin vasele lemnoase B. elaborate prin vasele liberiene C. brute prin vasele liberiene D. elaborate prin vasele lemnoase E. brute i elaborate prin vasele conductoare 2. Tulpina conduce seva: A. brut de la rdcin la frunze B. elaborat la frunze C. brut de la frunze la rdcin D. elaborat la toate organele plantei E. elaborat la toate organele plantei prin vasele lemnoase 3. Ce rol nu are tulpina: A. de fixare a plantei n sol B. de absorbie a apei cu srurile minerale C. de conducere a sevei brute i elaborate D. de a susine organele plantei E. de aprare 4. Dup rolurile pe care le ndeplinesc, tulpinile pot fi: A. cu pneumatofori B. normale C. adventive D. contractile E. metamorfozate 5. Dac analizm morfologic o plantul de cteva zile de la germinare, putem observa: A. radcinua B. coletul
71

C. cotiledoanele D. tulpinia i gemula E. mugurii 6. Axa hipocotil a unei plantule se afl ntre: A. colet i cele dou cotiledoane B. colet i cele dou frunzulie embrionare C. cele dou cotiledoane i primele frunzulie asimilatoare D. cotiledoane i protofile E. rdcini i colet 7. Axa epicotil a unei plantule se afl ntre: A. frunzuliele embrionare i protofile B. cele dou cotiledoane i primele frunzulie asimilatoare C. colet i frunzuliele embrionare D. colet i cotiledoane E. frunzuliele embrionare i cele asimilatoare 8. n funcie de poziia axei hipocotile fa de sol, tulpinile pot fi: A. epigee la plante la care axa este deasupra solului B. hipogee la plante la care axa este deasupra solului C. hipogee la plante la care axa se afla n sol D. epigee la plante la care axa se afl n sol E. epigee cum sunt cele de la mazre i hipogee cum sunt cele de la fasole 9. n funcie de poziia lor pe tulpin, mugurii pot fi: A. terminali, situai n vrful tulpinilor ca la Aesculus hippocastanum B. axilari, situai cte unul la axila frunzelor cum sunt cei de la Populus nigra C. laterali, situai mai muli la axila frunzelor cum sunt cei de la Aesculus hippocastanum D. seriali, dispui unul sub altul cum sunt cei de la Forsythia E. grupai, cnd se formeaz cte unul la axila unei frunze, ca la cire 10. Avnd n vedere mediul n care se dezvolt i triete planta, tulpinile se clasific n: A. normale B. aeriene C. subterane D. ale plantelor acvatice E. metamorfozate 11. Tulpini articulate sunt: A. culmul
72

B. C. D. E.

stipesul calamusul caudexul scapul

12. Tulpini articulate sunt: A. caudexul B. calamusul C. stipesul D. paiul E. caulisul 13. Tulpini nearticulate sunt: A. stipesul B. calamusul C. caulisul D. paiul E. caudexul 14. Sunt tulpini normale aeriene ierboase: A. caudexul i stipesul B. tulpinile de depozitare i calamusul C. tulpinile volubile i cele trtoare D. tulpinile agtoare i cele asimilatoare E. paiul i calamusul 15. Se pot observa cu ochiul liber la exteriorul unei tulpini aeriene: A. noduri i internoduri B. muguri apicali C. muguri axilari D. zona pilifer E. mduva 16. Caudexul este o tulpin: A. scurt B. groas C. cilindric D. lung E. cu internoduri lungi 17. Caudexul: A. prezint frunze n rozet B. are internoduri foarte lungi
73

C. se gsete la Aloe sp. D. se gsete la reprezentanii din familia Saxifragaceae E. are ultimul internod foarte lung 18. Caudex prezint: A. rogozul B. rugina C. macul D. aloe E. saxifragaceele 19. Caudex prezint: A. Aloe sp. B. Taraxacum officinale C. Agave sp. D. Plantago sp. E. Capsella bursa-pastoris 20. Caudex se ntlnete i la: A. Carex sp. B. Jucus sp. C. Spyreaea sp. D. Saxifraga sp. E. Aloe sp. 21. Culmul este o tulpin: A. cilindric B. groas C. cu internoduri scurte D. cu mduv spongioas E. lung 22. Afirmaiile false despre culm sunt: A. este o tulpin cu frunze prinse la fiecare nod fr o teac B. este o tulpin cu frunze prinse la fiecare nod cu o teac C. este o tulpin cilindric, lung D. prezint noduri evidente i internoduri lungi E. se poate lignifica 23. Paiul se gsete la: A. Forsythia sp. B. Plantago sp. C. Papaver sp.
74

D. porumb E. gru 24. Calamusul este o tulpin: A. cu ultimul internod foarte lung B. cu ultimul internod foarte scurt C. care se lignific D. cu mduv spongioas E. normal aerian ierboas 25. Calamusul se ntlnete la: A. Jucus sp. B. Carex sp. C. Papaver sp. D. Aloe sp. E. Agave sp. 26. Calamus prezint: A. Aloe vera B. rogozul C. rugina D. Agave sp. E. floarea soarelui 27. Paiul se ntlnete la: A. Aloe i rogoz B. rugin i saxifragacee C. gru i orz D. ceap i usturoi E. graminee 28. Caulisul este o tulpin: A. lung B. scurt C. cu noduri preominente D. fr noduri proeminente E. care conine o mduv spongioas 29. Afirmaiile false despre caulis sunt: A. nu este tulpin B. se poate lignifica C. nu poate fi anual sau peren D. prezint o teac la fiecare nod
75

E. nu prezint noduri proeminente 30. Care sunt afirmaiile adevrate: A. caudexul este o tulpin ce prezint frunze n rozet B. calamusul conine o mduv spongioas cum este cea de la dovleac C. culmul este o tulpin ce prezint frunze prinse la fiecare nod cu o teac D. caulisul se poate lignifica la nceput de vegetaie E. caudexul, calamusul i stipesul sunt tulpini normale aeriene articulate 31. Caulis prezint: A. ppdia B. macul C. dovleacul D. gramineele E. floarea soarelui 32. Scapul este o tulpin: A. aerian normal B. cu internodul terminal fr frunze asimilatoare C. care se lignific la nceput de vegetaie D. care nu se termin cu o inflorescen E. aerian normal lemnoas 33. Nu putem spune despre tulpina fistuloas c: A. are internoduri lungi B. este goal pe dinuntru C. o putem gsi la reprezentanii genului Allium D. are internoduri scurte E. o putem gsi la reprezentanii familiei Saxifragaceae 34. Tulpinile normale aeriene lemnoase: A. au consisten moale B. au consisten tare C. sunt lignificate puternic D. sunt groase E. sunt subiri 35. Tulpini aeriene lemnoase se gsesc la: A. plante perene B. arbori i arbuti C. plante bienale D. plante anuale E. Spyreaea sp.
76

36. Tulpinile aeriene metamorfozate, dup rolurile pe care le ndeplinesc, pot fi: A. asimilatoare B. de depozitare C. fixatoare D. aprtoare E. cu micorize 37. Tulpinile aeriene metamorfozate pot fi adaptate la: A. realizarea fotosintezei B. nmulirea vegetativ C. absorbie D. depozitare E. nmulire sexuat 38. Tulpinile care fac fotosintez: A. se numesc asimilatoare B. au nodoziti C. au culoarea verde D. se mpart n mai multe tipuri E. au ventuze 39. Tulpini asimilatoare sunt: A. adaptate i la aprare B. tulpinile plantelor suculente C. cladodiul D. filocladiul E. filodiul 40. Tulpinile plantelor suculente: A. sunt caracteristice plantelor lemnoase B. sunt caracteristice plantelor din regiuni umede C. sunt caracteristice plantelor din regiuni srturoase D. se gsesc la Cactaceae E. se gsesc la Saxifragaceae 41. Tulpinile plantelor suculente sunt: A. subiri B. groase C. crnoase D. transformate n spini E. reduse la solzi mici
77

42. Tulpinile plantelor suculente se gsesc la: A. dovleac B. mac C. cactui D. acacie E. filocactus 43. Tulpinile virgate: A. au aspectul unor nuiele verzi fr frunze B. au aspectul unor nuiele verzi cu frunze reduse C. sunt tulpini aeriene normale D. sunt tulpini aeriene lemnoase E. nu exist 44. Tulpini virgate se gsesc la: A. pirig B. rugin C. coada calului D. Equisetum arvense E. Forsythia 45. Cladodiul: A. este o tulpin lit B. este o tulpin ngust C. prezint internoduri verzi D. prezint multe internoduri E. nu prezint internoduri 46. Cladodiul: A. poate fi asemnat cu o frunz B. are funciile unei frunze C. este o frunz D. se gsete la Ruscus aculeatus E. se gsete la Brassica oleracea 47. Filocladiul: A. este plant ierboas B. poate fi asemnat cu o frunz C. are cretere nelimitat D. are frunzele aciculare E. este o ramur lit

78

48. Tulpini volubile au : A. Phaseolus vulgaris i Hedera helix B. Humulus lupulus i Gleditschia triachantos C. Fagopyrum convolvulus i Phaseolus vulgaris D. Humulus lupulus i Convolvulus arvensis E. a i c 49. Tulpinile trtoare: A. sunt aeriene B. stau culcate pe sol C. se gsesc la brdior D. se gsesc la Veronica sp. E. nu se gsesc la brdior 50. Tulpinile adaptate la aprare: A. au ramuri scurte transformate n spini B. sunt tulpini subterane C. sunt tulpini aeriene D. sunt tulpini metamorfozate E. nu sunt tulpini metamorfozate 51. La ce plante se gsesc tulpini adaptate la aprare: A. Gleditschia triacanthos B. Prunus spinosa C. Taraxacum officinale D. Crataegus monogyna E. Aloe vera 52. Tulpini plagiotrope prezint: A. coada racului B. ppdia C. piciorul cocoului D. glbenele ( Lysimachia nummularia ) E. floarea soarelui 53. Sunt adevrate afirmaiile: A. rizomii i bulbii sunt tulpini subterane metamorfozate B. calamusul i stipesul sunt tulpini aeriene nearticulate C. tulpinile plantelor suculente i tulpinile volubile sunt asimilatoare D. tulpinile adaptate la nmulirea vegetativ i cele trtoare sunt tulpini aeriene metamorfozate E. paiul i calamusul sunt tulpini normale aeriene articulate

79

54. Rizomii: A. sunt microblaste subterane scurte B. sunt tulpini subterane cu simetrie dorsi ventral C. sunt tulpini formate din noduri foarte groase i internoduri scurte D. au rdcini adventive prinse la nivelul nodurilor E. din locul n care se formeaz rdcini adventive cresc i tulpini aeriene 55. Tuberculii: A. sunt microblaste subterane scurte, groase i crnoase B. sunt plini cu substane de rezerv C. au muguri apicali numii ochiuri D. au ramuri asimilatoare E. au frunze rudimentare cu aspect de scvame 56. Sunt false afirmaiile: A. Solanum tuberosum are tubercul B. fragii au tulpini ortotrope C. Dryopteris filix - max are rizom D. pecetea lui Solomon are rizom E. ppdia are bulb 57. Bulbii: A. au tulpin fals reprezentat de discul de la baza bulbului B. ca i rizomii sunt microblaste subterane C. pot fi de dou feluri: solzoi i tunicai D. din discul de la baza lui pornesc rdcini advenitive firoase E. pot fi de foarte multe feluri 58. Bulbii tunicai: A. sunt acoperii parial cu catafile B. sunt total acoperii cu frunze modificate C. se gsesc la ceap D. sunt total acoperii de frunze crnoase E. pot fi alctuii din bulbili 59. Bulbii solzoi: A. se mai numesc si scvamoi B. au la exterior frunze modificate care i acoper total C. au la exterior catafile D. sunt acoperii de frunze crnoase care se acoper parial E. se gsesc la Allium cepa 60. Bulbi sau tuberculi nu au:
80

A. B. C. D. E.

Solanum tuberosum i Potentilla anserina Fragaria vesca i Polygonatum officinale Ranunculus repens i Lysimachia nummularia Crataegus monogyna i Prunus spinosa Lilium candium i Allium sativum

61. Bulbotuberii sunt: A. tulpini subterane care fac trecerea de la bulbili la tuberculi B. tulpini subterane care fac trecerea de la tuberculi la bulbi C. tulpini subterane care fac trecerea de la bulbi la tuberculi D. nvelii la exterior de frunze modificate E. rdcini metamorfozate 62. Crocus sativus are tulpin: A. metamorfozat B. ce depoziteaz la interior substane n poriuni crnoase asemntoare cu bulbii C. ce depoziteaz la interior substane n poriuni crnoase asemntoare cu tuberculii D. sub form de bulbotuber E. sub form de rizom 63. Filocladiul se gsete la: A. Adonis vernalis B. Taraxacum officinale C. Ruscus aculeatus D. Asparagus E. Cucurbita pepo 64. Filocladiul i cladodiul se gsesc la: A. Ruscus aculeatus i Capsella bursa pastoris B. Ruscus aculeatus i Genista sagittalis C. Asparagus i Brassica oleracea var. gongylodes D. Asparagus i Genista sagittalis E. Asparagus i Ruscus aculeatus 65. Filodiul: A. intr n grupa tulpinilor asimilatoare B. este peiolul sau rahisul unor plante metamorfozate C. are nfiarea unei frunze D. are frunze scvamiforme E. are origine caulinar

81

66. Tulpinile de depozitare: A. se mai numesc tuberizate B. sunt tulpini lungi C. au parenchimurile foarte dezvoltate D. sunt tulpini aeriene E. se tuberizeaz la noduri 67. Brassica oleraceae var. gongylodes (gulia): A. are tulpin aerian lemnoas B. are tulpin aerian ierboas C. prezint tuberizare pe mai multe internoduri D. are tulpin aerian tuberizat E. are tulpin cu aspect de frunz 68. Tulpinile agtoare: A. sunt lungi B. se fixeaz cu ajutorul rdcinilor adventive C. se fixeaz cu ajutorul crceilor D. se gsesc la Convolvulus arvensis E. se ntlnesc la Helianthus annuus 69. Hedera helix: A. are o tulpin volubil B. are o tulpin agtoare C. folosete rdcini adventive fixatoare pentru a se aga D. are o tulpin lemnoas E. nu are tulpin metamorfozat 70. Putem spune despre tulpinile volubile c: A. sunt tulpini lungi B. se rsucesc n jurul suportului C. au esut mecanic dezvoltat D. au parenchimurile foarte dezvoltate E. au mduv spongioas 71. Convolvulus arvensis: A. se mai numete volbur B. are o tulpin volubil, adic se fixeaz prin rsucire de alte plante C. are o tulpin volubil, adic se fixeaz prin agare de alte plante D. are mai multe internoduri E. are noduri foarte puine

82

72. De la exteriorul spre interiorul seciunii prin structura primar intern a tulpinii de Ranunculus acer se observ la microscop: A. lacuna medular situat ntr-o seciune cu un contur ondulat B. lemnul secundar C. suberul D. epiderma E. scoara 73. Tulpini subterane pot fi: A. bulbii B. caudexul C. rizomii D. tuberculii E. mugurii 74. Care este dispoziia elementelor constitutive ale unui fascicul conductor libero-lemnos din tulpina primar? A. cordonul liberian spre interior B. cordonul lemnos spre interior C. cordonul lemnos spre exterior D. cordonul liberian spre exterior E. nu prezint dect elemente de liber 75. La gulie: A. rdcina depoziteaz substane de rezerv B. tulpina s-a modificat i ndeplinete alte funcii C. tulpina are rol n reproducerea vegetativ D. tulpina depoziteaz substane de rezerv E. tulpina este subteran metamorfozat 76. n structura primar a tulpinii, cordonul lemnos este alctuit din vase: A. lemnoase cu lumen mare metaxilem B. lemnoase cu lumen mic protofloem C. lemnoase cu lumen mic protoxilem D. de lemn i de liber E. lemnoase cu lumen mare metafloem 77. Structura primar a tulpinii: A. prezint, n seciune, inele anuale de cretere B. are esuturile dispuse concentric C. prezint, n seciune, raze medulare secundare D. este format din epiderm, scoar, cilindru central E. este format din esuturi primare
83

78. Tulpinile aeriene pot fi: A. trtoare B. cu pneumatofori C. volubile D. agtoare E. proptitoare 79. Cilindrul central al tulpinii este format din: A. fascicule conductoare libero-lemnoase B. felogen C. mduv D. scoar secundar E. raze medulare 80. esuturile secundare ale tulpinii: A. sunt lemnul secundar ce alterneaz cu liberul secundar B. se dispun n cercuri concentrice C. se ntlnesc numai n cilindrul central D. formeaz inele anuale de cretere E. determin creterea n grosime a tulpinii 81. Gsii rspunsurile corecte: A. n structura primar a tulpinii epiderma prezint peri absorbani B. tulpina poate ndeplini i funcia de asimilaie C. esutul lacunar nu face parte din mezofil D. lacuna medular lipsete din frunz E. epiderma tulpinii primare prezint i stomate 82. Dup consisten tulpinile se pot clasific n: A. ierboase B. agtoare C. pai D. lemoase E. calamus

FRUNZA
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. Frunza are urmtoarele funcii principale, cu excepia: A. asimilaie clorofilian

84

B. C. D. E.

transpiraie fotosintez aprare respiraie

2. Frunza prezint urmtoarele pri componente, cu excepia: A. pedunculului B. laminei C. codiei D. limbului E. tecii 3. Alegei afirmaiile adevrate: A. la gimnosperme esutul asimilator heterogen prezint numeroase cloroplaste B. frunzele decurente prezint baza limbului prelungit pe tulpin C. hipoderma frunzei de fag prezint celule cu rol mecanic D. n mezofilul omogen esutul lacunar are numeroase spaii intercelulare E. frunza de la Pinus sylvestris prezint nervaiune paralel 4. Pelargonium zonale prezint forma limbului: A. reniform B. eliptic C. cordiform D. deltoid E. romboidal 5. Alegei asociaiile corecte: A. Vitis vinifera frunz cu nervaiunea penat B. Medicago sativa frunz trifoliat C. Valeriana officinalis frunz penat-partit D. Urtica urens frunz cu margine serat E. Nicotiana tabacum frunz cu baza asimetric 6. n structura frunzei la gimnosperme se pot observa urmtoarele elemente, cu excepia: A. epidermei unistratificate B. stomatelor la nivelul epidermei C. hipodermei pluristratificate D. mezofilului omogen E. fasciculelor libero-lemnoase 7. Alegei afirmaiile adevrate:
85

A. B. C. D. E.

o frunz complet prezint peiol, limb i codi Allium cepa prezint o frunz cilindric, plin la interior Gleditshia triachantos prezint frunz triplu penat compus esutul palisadic din frunzele bifaciale este bogat n cloroplaste mezofilul omogen prezint esut palisadic sub ambele epiderme ale frunzei

8. Care dintre urmtoarele roluri aparin peiolului frunzei? A. realizarea fotosintezei B. depozitarea subsantelor de rezerv C. nmulirea vegetativ D. asigurarea circulaiei sevei brute i a celei elaborate E. aprare 9. Quercus frainetto prezint frunz: A. penat-fidat B. palmat-fidat C. palmat-lobat D. penat-partit E. penat-lobat 10. Alegei asocierile corecte: A. Fagus silvatica frunz bifacial B. Nicotiana tabacum frunz amplexicaul C. Arachys hypogea frunz imparipenat compus D. Ficus carica frunz palmat-fidat E. Pinus sylvestris frunz liniar 11. esutul liberian din structura frunzei se afl dispus ctre: A. epiderma superioar B. mezofil C. cilindru central D. epiderma inferioar E. nervuri 12. Dup forma limbului, exist frunze: A. mucronate B. liniare C. serate D. conate E. perfoliate 13. Rolul tecii frunzei este de a: A. purta limbul
86

B. C. D. E.

realiza fotosinteza orienta limbul ctre lumin realiza schimbul de gaze prinde frunza pe tulpin

14. Frunz lirat se ntlnete la: A. Robinia pseudacacia B. Raphanus sativus C. Cornus sanguinea D. Arachis hypogea E. Taraxacum officinale 15. Alegei afirmaiile care corespund adevrului: A. Convolvulus arvensis prezint frunz triunghiular B. frunza lirat prezint lobi ascuii i ndreptai n jos C. razele de lumin cad perpendicular pe suprafaa foliar a frunzelor bifaciale D. nervura median din frunzele de la angiosperme este nconjurat de celule amilifere E. la frunzele perfoliate baza nconjoar parial tulpina 16. Frunz simpl se ntlnete la: A. Populus tremula B. Arachys ahypogea C. Cornus sanguinea D. Gleditshia triacanthos E. Phaseolus vulgaris 17. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false: A. frunza penat-lobat se ntlnete la stejar B. dispoziia esuturilor conductoare de la nivelul nervurilor frunzelor este invers fa de cea din tulpin C. frunzele amplexicaule nu prezint peiol D. frunzele de tip paripalmat compus se ntlnesc mai rar E. frunzele bifaciale au esut palisadic dispus sub epiderma inferioar i esut lacunar sub cea superioar 18. esutul lemnos din structura frunzei se afl dispus ctre: A. mezofil B. epiderma superioar C. epiderma inferioar D. nervuri E. esut asimilator

87

19. Rolurile peiolului sunt urmtoarele, cu excepia: A. amortizeaz ocurile mecanice produse de vnt B. realizeaz asimilaia clorofilian C. poart limbul D. orienteaz limbul ctre lumin E. racordeaz fasciculele conductoare ale tulpinii la cele ale limbului foliar 20. Taraxacum officinale prezint frunz: A. penat sectat B. palmat partit C. lanceolat D. runcinat E. lirat 21. Care sunt tipurile de frunze dupa natura morfologic a limbului foliar? A. penate i palmate B. ntregi i cu incizii C. simple i compuse D. paripenate i imparipenate E. paripalmate i imparipalmate 22. Salix alba prezint frunz cu: A. baza rotund B. vrful acuminat C. forma limbului ovat-lanceolat D. marginea crenat E. vrf lent ascuit 23. Alegei afirmaiile adevrate: A. frunza ovat lanceolat prezint limbul de patru ori mai lung dect lat B. la nivelul esutului palisadic din frunza bifacial se gsesc numeroase spaii intercelulare C. frunza ecvifacial prezint esut lacunar sub ambele epiderme D. nervaiune arcuat prezint pecetea lui Solomon E. frunzele fr limb se numesc sesile 24. Teaca frunzei reprezint: A. partea lit a frunzei B. codia frunzei C. partea lit a bazei peiolului D. partea care realizeaz funciile specifice ale frunzei E. limbul foliar

88

25. Tipuri morfologice de limb dup vrf sunt urmtoarele, cu excepia: A. acuminat B. cuspidat C. hastat D. obcordat E. spinos 26. Structura unei frunze bifaciale cuprinde: A. epiderma superioar pluristratificat B. mezofilul foliar heterogen C. teaca colenchimatic cu rol protector D. epiderma inferioar ce nu prezint stomate E. esutul lemnos dispus ctre epiderma inferioar 27. Alegei asocierile corecte: A. Convolvulus arvensis limb hastat B. Pyrus communis limb romboidal C. Salix alba limb lanceolat D. Betula pendula limb triunghiular E. Allium cepa limb cilindric 28. Fasciculele conductoare libero-lemnoase din frunz se gsesc la nivelul: A. epidermei superioare B. epidermei inferioare C. mezofilului foliar D. cilindrului central E. scoarei 29. Alegei afirmaiile false: A. frunza are ca rol specific realizarea transpiraiei B. teaca reprezint poriunea la nivelul creia peiolul se prinde de tulpin C. frunza fr peiol se numete sesil D. exist frunze care se prind cu limbul direct pe tulpin E. limbul amortizeaz ocurile produse de ploaie 30. Partea cea mai lit a frunzei este: A. codia B. teaca C. peiolul D. baza E. lamina

89

31. Alegei afirmaiile adevrate referitoare la structura frunzei la gimosperme: A. mezofilul este alctuit din esut palisadic i esut lacunar B. epiderma este format din celule cu pereii subiri, celulozici C. hipoderma, unistratificat, este alctuit din celule cu pereii puternic suberificai D. esutul asimilator este omogen E. nervura principal este reprezentat de trei fascicule libero-lemnoase 32. Structura anatomic a unei frunze cuprinde urmtoarele elemente, cu excepia: A. epidermei superioare B. nervurilor C. fasciculelor conductoare D. stelului E. epidermei inferioare 33. Nervaiunea unei frunze poate fi: A. palmat B. lanceolat C. partit D. oval E. cilindric 34. Poriunea care realizeaz funciile specifice ale unei frunze este: A. teaca B. limbul C. peiolul D. codia E. baza

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Cea mai important parte a frunzei se numete: A. teac B. peiol C. limb D. codi E. lamin 2. Frunzele crora le lipsesc peiolul: A. se numesc sesile
90

B. C. D. E.

se prind cu limbul direct de tulpin sunt frunze incomplete sunt perfoliate sunt frunze compuse

3. La plantele superioare structura anatomic a frunzei prezint: A. epiderma superioar B. rizoderma C. epiderma inferioar D. nervuri E. mezofil foliar 4. Funciile peiolului: A. asigur circulaia sevei brute B. orienteaz limbul ctre lumin C. asigur circulaia sevei elaborate D. fixeaz planta n sol E. amortizeaz ocurile mecanice produse de vnt 5. Limb dinat ntlnim la: A. Rosa canina B. Morus sp C. Urtica urens D. Vitis vinifera E. Viburnum lantana 6. Dup forma limbului frunzele pot fi : A. circulare B. cilindrice C. serate D. cuneate E. crenate 7. Alegei rspunsurile corecte: A. frunzele runcinate au lobii ascuii B. n mezofil se gsesc i nervuri teriare C. nervura principal este delimitat de o teac sclerenchimatic D. tecile perifasciculare asimilatoare fac legtura ntre fasciculele conductoare i mezofil E. nervura principal este reprezentat numai de fascicule lemnoase 8. Frunz n form de elips prezint : A. Prunus avium
91

B. C. D. E.

Salix alba Atriplex patula Fagus sylvatica Cotinus coggygria

9. Angiospermele prezint numeroase tipuri de frunze, n funcie de natura mezofilului i de poziia lor pe tulpin: A. bifaciale B. ecvifaciale C. unifaciale D. decurente E. conate 10. Frunze simple se ntlnesc la: A. mucat B. cire C. salcm D. fag E. liliac 11. Dup modul de ramificaie a nervurilor, nervaiunea poate fi: A. dihotomic B. paralel C. imparipenat compus D. uninerv E. palmat compus 12. Frunzele lipsite de peiol pot fi: A. trifoliate B. decurente C. ecvifaciale D. amplexicaule E. perfoliate 13. Limb ntreg ntlnim la: A. Convallaria majalis B. Syringa vulgaris C. Viola odorata D. Pelargonium zonale E. Rosa canina 14. Prezint frunze trifoliate: A. Phaseolus vulgaris
92

B. C. D. E.

Lupinus sp Medicago sativa Trifolium sp Aesculus hippocastanum

15. Inciziile marginii limbului foliar pot fi: A. simple B. superficiale C. compuse D. profunde E. complete 16. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la mezofil nu sunt corecte: A. este numit i parenchim asimilator B. este strbtut de canale rezinifere C. este omogen D. este protejat de teci colenchimatice E. nu este strbtut de nervuri 17. Dup dispoziia pe rahis a foliolelor se pot deosebi frunze: A. palmat sectate B. penat fidate C. penat compuse D. palmat compuse E. runcinate 18. Marginea limbului este prevzut cu spini la: A. Tropaeolum majus B. Cirsium arvense C. Ilex aquifolium D. Tilia cordata E. Syringa vulgaris 19. Frunzele metamorfozate ndeplinesc urmtoarele funcii: A. de aprare B. nmulire sexuat C. nmulire vegetativ D. depozitarea substanelor de rezerv E. fotosintez 20. Tipurile morfologice de limb sunt: A. tirbit B. spinos
93

C. rotund D. obtuz E. subulat 21. ntlnim nervaiune palmat la: A. Fagus silvatica B. Quercus robur C. Acer sp D. Vitis vinifera E. Pinus silvestris 22. Alegei rspunsurile corecte: A. nervurile reprezint fasciculele conductoare ale frunzei B. epiderma superioar este pluristratificat C. sub epiderm se afl rizoderma D. mezofilul heterogen este alctuit din esut palisadic i lacunar E. esutul palisadic la frunzele bifaciale este dispus sub epiderma inferioar 23. La salcie baza frunzei este: A. cuneat B. asimetric C. ascuit D. sagitat E. acut 24. n funcie de inciziile superficiale exist mai multe tipuri de limburi: A. dinat B. fidat C. lobat D. crenat E. sinuat 25. Limb de tip penat sectat ntlnim la: A. Cannabis sativa B. Ricinus communis C. Valeriana officinalis D. Polypodium vulgare E. Vitis vinifera 26. Lobii frunzei sunt ascuii i ndreptai n jos la: A. ppdie B. Taraxacum officinalis C. frunzele runcinate
94

D. frunzele lirate E. Raphanus sativus 27. Nu sunt adevrate afirmaiile: A. frunza fistuloas are form cilindric B. la frunza cuneat limbul este ngust la vrf i lat la baz C. la frunzele sinuate marginea limbului este prevzut cu spini D. la frunzele cuspidate limbul se termin brusc cu un vrf scurt E. frunza subulat este ngust 28. Frunza reniform o ntlnim la : A. Atriplex patula B. Betula pendula C. Populus nigra D. Pelargonium zonale E. Asarum europaeum 29. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. peiolul are rolul de a susine limbul B. mezofilul alctuit din acelai tip de celule se numete omogen C. mezofilul heterogen este alctuit din esut lacunar D. frunza oval este prezent la cire E. frunza cordiform este prezent la fag 30. Frunza liniar o ntlnim la: A. Sedum acre B. Allium cepa C. Triticum aestivum D. Poa pratensis E. Iris germanica 31. Peiolul frunzelor poate fi: A. comprimat B. foliaceu C. perfoliat D. concrescut E. decurent 32. Frunzele trifoliate se ntlnesc la: A. trifoi B. lucern C. fasole
95

D. castan E. salcm 33. Frunze de tip imparipalmat compuse se ntlnesc la: A. castanul porcesc B. lupin C. trifoi D. lucern E. fasole 34. Frunze cu vrf mucronat prezint: A. Viola sp B. Vicia faba C. Cirsium lanceolatum D. Oxalis acetosella E. Coronilla varia 35. Nervaiunea arcuat se ntlnete la: A. golom B. stejar C. lcrmioar D. ptlagin E. vi de vie 36. Frunz de tip penat fidat se ntlnete la: A. Sorbus torminalis B. Acer platanoides C. Quercus frainetto D. Vitis vinifera E. Taraxacum officinalis 37. Frunza este organul vegetativ care: A. se formeaz din muguri foliari B. ndeplinete funcia de fotosintez C. se formeaz din muguri florali D. se formeaz din muguri micti E. are rol important n reproducerea sexuat 38. Frunzele se prind de tulpin: A. prin partea inferioar a peiolului care se lete B. la nivelul nodurilor C. la nivelul internodurilor D. prin nervuri
96

E. prin muguri 39. La majoritatea plantelor frunza este format din: A. epiderm pluristratificat B. esut palisadic i lacunar C. din fascicule de lemn i de liber D. limb E. peiol i teac 40. Teaca unei frunze: A. este partea inferioar, lit a peiolului B. este codia ce susine limbul C. ndeprteaz limbul de tulpin D. prinde frunza de tulpin E. este partea ce acoper mugurii 41. Frunza ndeplinete urmtoarele funcii specifice: A. respiraie B. fotosintez C. absorbie D. transpiraie E. depozitare

FLOAREA
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. Florile angiospermelor nu pot fi: A. unisexuate B. hermafrodite C. zigomorfe D. peiolate E. actinomorfe 2. Prin floare actinomorf se nelege floarea cu: A. simetrie bilateral B. sepale libere C. petale concrescute

97

D. numeroase stamine E. simetrie radiar 3. Staminele sunt formate din: A. nucel B. stil C. micropil D. filament i anter E. integumente 4. Care dintre plantele enumerate au inflorescen corimb? A. ptlagina B. grul C. pducelul D. prul E. viinul 5. Microsporogeneza este procesul de formare a: A. granulei de polen B. sporilor diploizi C. oosferei D. sacilor polinici E. sacului embrionar 6. Macrosporogeneza este procesul de formare a: A. sacului embrionar mononucleat B. ovulelor C. zigotului accesoriu D. granulei de polen E. endospermului seminal 7. Gineceul este alctuit din totalitatea: A. guncioarelor de polen B. sepalelor C. anterelor D. carpelelor E. ovulelor 8. O formul floral prezint: A. dispoziia frunzelor pe tulpin B. dispoziia florilor pe axa floral C. organizarea floral prin litere, cifre sau alte semne convenionale D. proiecia grafic pe orizontal a elementelor florale
98

E. proiecia grafic pe vertical a elementelor florale 9. Grunciorul de polen nu prezint: A. un strat extern cutinizat B. o sporoderm C. funicul D. protoplasm E. un nucleu 10. Floarea: A. este cel mai evoluat organ de reproducere sexuat din lumea plantelor B. are funcie de depozitare a substanelor de rezerv C. fixeaz planta n sol D. conduce seva elaborat de la frunze E. este organul ce transport substanele n corpul plantei 11. Floarea ia natere din: A. mugurii foliari B. mugurii florali C. rdcin D. embrion E. spori 12. Floarea se poate forma i din: A. pedicel B. nveliurile florale C. muguri micti D. bractei E. receptacul 13. Care din urmtoarele rspunsuri sunt adevrate? A. plantele monoice au florile femele i mascule pe indivizi diferii B. plantele monoice au florile femele i mascule pe acelai individ C. florile care nu sunt hermafrodite au organele sexuale mascule i femele n aceeai floare D. peiolul este picioruul cu care se fixeaz floarea de tulpin E. bractea reprezint axul floral 14. Corola dialipetal zigomorf se ntlnete la urmtoarele specii de plante: A. Pisum sativum B. Nicotiana tabacum C. Campanula sp. D. Syringa vulgaris
99

E. Vaccinium myrtillus 15. O floare complet prezint i: A. peduncul B. epiderm pluristratificat C. esut palisadic D. esut lacunar E. hipoderm inferioar 16. Totalitatea sepalelor formeaz: A. receptaculul B. corola C. caliciul D. androceul E. gineceul 17. Totalitatea staminelor formeaz: A. gineceul B. receptaculul C. androceul D. caliciul E. corola 18. Androceul este: A. organul reproductor femel B. organul reproductor mascul C. filamentul D. receptaculul E. perigonul 19. O stamin este format din: A. gineceu B. filament, conectiv i anter C. bractee i receptacul D. pedicel i peduncul E. carpele 20. Totalitatea carpelelor formeaz: A. gineceul B. androceul C. caliciul D. corol E. receptaculul
100

21. O carpel este format din: A. petale i sepale B. ovar, stil i stigmat C. receptacul i bractee D. ostiol i nucleu E. celule stomatice 22. Care din urmtoarele rspunsuri este adevrat? A. gineceul nu poate fi format din mai multe carpele B. toate prile componente ale unei frunze se reprezint prin formule i diagrame florale C. formula floral este reprezentarea elementelor unei flori prin litere, cifre i semne convenionale D. prin litere se reprezint: K = corola E. prin litere se reprezint: C = caliciu 23. Simetria unei flori poate fi: A. radiar sau bilateral cnd nu se pot duce mai multe planuri de simetrie B. actinomorf sau bilateral cnd se pot duce mai multe planuri de simetrie C. actinomorf sau zigomorf cnd se poate duce un singur plan de simetrie D. actinomorf sau radiar cnd se pot duce mai multe planuri de simetrie E. zigomorf sau radiar cnd se poate duce un singur plan de simetrie 24. ntr-o seciune transversal prin anter, se pot observa: A. 1 sac polinic B. 2 saci polinici C. 3 saci polinici D. 8 saci polinici E. 4 saci polinici 25. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. procesul de formare a spermatiilor se numete microsporogenez B. procesul de formare a microsporilor se numete microgametogenez C. androceul este format din petale D. procesul de formare a microsporilor se numete macrosporogenez E. procesul de formare a gruncioarelor de polen se numete microsporogenez 26. Un gruncior de polen prezint: A. la exterior o sporoderm i la interior o protoplasm B. la exterior o protoplasm i la interior o sporoderm C. o membran intern cutinizat
101

D. o membran extern subire E. un nucleu diploid 27. Gameii femeli sunt reprezentai de: A. oosfer i nucleul 2n B. oosfer i nucleul secundar al sacului embrionar C. nucleul generativ D. celulele nucelei situate sub micropil E. nucleul principal 28. Procesul de formare a gameilor femeli poart numele de: A. microgametogenez B. macrosporogenez C. macrogametogenez D. microsporogenez E. polenizare 29. Procesul de transport al polenului de pe anter pe stigmat poart numele de: A. fecundaie B. macrogametogenez C. microgametogenez D. polenizare E. macrosporogenez 30. n procesul de fecundaie, gunciorul de polen ajuns pe stigmatul lipicos formeaz: A. un tub polinic lung ce strbate sacul embrionar i vine n contact cu oosfera B. un tub polinic lung ce strbate sacul embrionar i vine n contact cu gametul mascul C. endospermul secundar D. celula ou sau zigotul E. zigotul accesoriu 31. Floarea are urmtoarele roluri: A. depozitare a clorofilei B. depozitare a substanelor de rezerv C. absorbie a apei cu srurile minerale D. fixare a plantei n sol E. reproducere sexuat 32. O floare este alctuit din: A. ostiol i cloroplaste
102

B. C. D. E.

organe vegetative i celule anexe o frunz modificat numit receptacul care nsoete floarea pedicel sau peduncul care reprezint picioruul cu care se fixeaz de tulpin un ax floral numit bractee pe care sunt prinse toate elementele florii

33. Cum explicai urmtoarea afirmaie - La majoritatea angiospermelor, florile sunt hermafrodite: A. au organul mascul i organul femel n aceeai floare B. au numai organ femel C. au numai organ mascul D. sunt pe acelai individ E. sunt pe indivizi diferii 34. La angiosperme, floarea: A. este alctuit din celule anexe B. este alctuit dintr-o ramur scurt cu cretere limitat C. nu este un organ specializat n reproducere D. are funcia de absorbie a apei cu srurile minerale E. are funcia de conducere a sevei brute i elaborate 35. Caliciul la angiosperme: A. este format din totalitatea anterelor B. este format din totalitatea staminelor C. nu este verticilul periferic al periantului D. este verticilul periferic al periantului, format din totalitatea sepalelor E. nu se noteaz cu K 36. Caliciul dialisepal este: A. erect la specii de Ranunculus B. reflect la Pirola sp. C. patent la specii de Brassica D. erect la Campanula persicifolia E. erect, cu sepalele drepte, la specii de Brassica 37. Caliciul dialisepal este: A. erect la Ranunculus acer B. deschis la piciorul cocoului C. rsfrnt la Campanula persicifolia D. reflect la Brassica oleraceea E. reflect la Ranunculus sp. 38. Caliciul gamosepal poate fi: A. urceolat la Silene inflata
103

B. C. D. E.

tubulos la Primula sp. infundibuliform la ciuboica cucului globulos la Dianthus sp. campanulat la Hyoscyamus niger

39. La care din urmtoarele plante se ntlnete caliciu gamosepal? A. Campanula persicifolia i Ranunculus acer B. Pirola sp. i Campanula persicifolia C. Brassica sp. i Ranunculus acer D. Dianthus sp., Primula sp., Hyoscyamus niger i Silene inflata E. Brassica rappa, Brassica oleraceea i Campanula persicifolia 40. Dup simetrie, caliciul poate fi: A. actinomorf sau cu simetrie radiar B. zigomorf sau cu simtrie radiar C. actinomorf sau monosimetric D. zigomorf sau asimetric E. actinomorf sau bilateral 41. Dup persistena sa pe receptacul, caliciul poate fi: A. persistent cnd sepalele cad dup deschiderea florii B. acrescent care nsoete fructul pn la maturitate C. acrescent ntlnit la specii de:Cydonia oblonga i Mallus sp. D. caduc la specii de Physalis alkekengi E. caduc la specii de Atropa belladona 42. Corola: A. cu elementele concrescute nu se numete gamosepal B. cu elementele concrescute se numete dialisepal C. cu petale concrescute se numete dialipetal D. cu petale libere se numete dialisepal E. cu petale libere se numete gamopetal 43. Dup simetrie, corola poate fi: A. asimetric sau cu simetrie radiar B. zigomorf sau cu simetrie radiar C. actinomorf sau cu simetrie radiar D. actinomorf sau monosimetric E. actinomorf la care se duce un singur plan de simetrie 44. Corola dialipetal actinomorf: A. este alctuit din 5 petale inegale B. se ntlnete la papilionacee
104

C. este un tip foarte rar ntlnit D. este un tip foarte rspndit E. se ntlnete la Robinia pseudacacia 45. Corola dialipetal zigomorf: A. este alctuit din 5 petale inegale B. se ntlnete la familia Ranunculaceae C. se ntlnete la familia Crucifereae D. este specific familiei Rosaceae E. se ntlnete la Nicotiana tabacum

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. La angiosperme floarea este alctuit din: A. gemul B. teac amilifer C. peduncul floral D. nveliuri florale E. elemente reproductoare . 2. Axa floral la angiosperme poate fi: A. dubl B. sferic C. tripl D. conic E. oval 3. nveliul floral este reprezentat de: A. caliciu B. corol C. peduncul D. stamine E. carpele 4. Sporofilele sunt: A. bracteele B. gemula C. staminele D. caliciu E. carpelele 5. Perigonul poate fi:
105

A. B. C. D. E.

complex sepaloid dublu pataloid simplu

6. Alegei rspunsurile corecte: A. pe receptacul se gsesc toate elementele florale B. sacii embrionari sunt necesari reproducerii sexuate C. totalitatea sepalelor reprezint caliciul D. florile diplohlamide au periant simplu E. tepalele sunt elemente diferite ce alctuiesc perigonul 7. Definii floarea la angiosperme pe baza afirmaiilor de mai jos: A. organ specializat n vederea reproducerii sexuate B. nu se grupeaz n inflorescene C. poate prezenta androceu i gineceu n aceeai floare D. fr peduncul este sesil E. prezint ramuri i frunze 8. ntr-o floare gineceul reprezint: A. totalitatea anterelor B. organul reproductor feminin C. totalitatea staminelor D. totalitatea carpelelor E. organul reproductor masculin 9. Caliciul dialisepal poate fi: A. rsfrnt B. tubulos C. deschis D. erect E. campanulat 10. Caliciul gamosepal se ntlnete la: A. ciuboica cucului B. Silene inflata C. garoaf D. perior E. Brassica sp. 11. La angiosperme florile pot fi: A. hermafrodite, cnd nu au sepale i petale n aceeai floare
106

B. C. D. E.

unisexuate, cnd au gineceu inferior solitare, cnd sunt singure grupate mai multe la un loc pe o ax florifer nude, cnd nu au peduncul

12. Caliciul poate fi: A. persistent, cnd sepalele nsoesc fructul B. n form de ulcior, la mselari C. actinomorf la urzica moart D. caduc, cnd sepalele cad dup deschiderea florii E. monosimetric, cnd nvelete fructul complet 13. Caracterizai corola: A. este al doilea nveli al periantului B. reprezint totalitatea sepalelor C. este alctuit din petale D. reprezint organul femeiesc al florii E. poate fi cu petale libere 14. Identificai erorile privind clasificarea corolei dup simetrie. Poate fi: A. radiar B. acrescent C. asimetric D. persistent E. zigomorf 15. Corol dialipetal actinomorf se gsete la familiile de plante: A. Rosaceae B. Ranunculaceae C. Brassicaceae D. Solanaceae E. Campanulaceae 16. ntre formele de corole gamopetale actinomorfe se gsesc urmtoarele: A. rotat B. infundibuliform C. tubuloas D. urceolat E. erect 17. Corola gamopetal actinomorf nu se gsete la: A. mazre B. clopoei
107

C. liliac D. salcm E. rochia rndunicii 18. Corola gamopetal zigomorf poate fi: A. hipocrateriform B. personat C. ligulat D. bilabiat E. infundibuliform 19. Corola gamopetal zigomorf se ntlnete la: A. gura leului B. cartof C. ppdie D. ciumfaie E. urzica moart 20. La antofite (plante cu flori) sporofilele se numesc: A. stamine B. carpele C. cutis D. muguri E. bulbi 21. Definii stamina cu ajutorul afirmaiilor de mai jos: A. este o frunzuli modificat i fertil B. este o floare bine dezvoltat C. poart sacii polinici D. produce polenul E. poart sporangii 22. Stamina prezint: A. bractee B. conectiv C. receptacul D. anter E. filament 23. Androceul poate fi: A. dialistemon B. campanulat C. gamostemon
108

D. poliadelf E. diadelf 24. Androceu dialistemon nu ntlnim la: A. crin B. mazre C. lmi D. salcie E. rchit roie 25. Gineceul reprezint: A. totalitatea carpelelor B. organul femeiesc al florii C. organul masculin al florii D. totalitatea staminelor E. pistilul 26. Gineceu bicarpelar prezint specii din familiile: A. Cruciferae B. Compositae C. Umbeliferae D. Liliaceae E. Labiatae 27. Gineceul este alctuit din: A. filament B. anter C. ovar D. stigmat E. stil 28. Tipuri de ovar n funcie de poziia sa pe receptacul pot fi: A. superior B. mixt C. inferior D. lateral E. semiinferior 29. Identificai afirmaiile adevrate: A. ovarul se transform n fruct dup fecundaie B. ovulele se transform n semine C. ovulele adpostesc sacii embrionari
109

D. ovarul este partea dilatat a androceului E. ovarul prezint n interior nucela 30. Carpele libere ntre ele ntlnim la: A. Rosaceae B. Umbelliferae C. Lilium candidum D. Caryophyllaceae E. Crassulaceae 31. Placenta este poriunea de esut : A. din pereii ovarului B. din pereii ovulului C. de care se prind ovulele de pereii ovarului D. situat n androceu E. ntlnit doar la plante superioare 32. Ovulele se pot prinde: A. pe marginile staminei B. de proeminena ovarian C. pe tot peretele intern al cavitii ovariene D. la mijlocul carpelei E. pe marginile sudate ale carpelei 33. Aezarea placentelor n ovar nu poate fi: A. axilar B. continu C. rapid D. parietal E. columnar 34. Descriei cu ajutorul enunurilor urmtoare antera de crin: A. alungit B. crem C. galben D. oval E. mare 35. n alctuirea anterei s-au observat: A. dou anuri laterale B. dou teci C. patru saci polinici D. an median
110

E. un conectiv 36. La Mentha aquatica, grunciorul de polen prezint: A. sporoderm B. celul germinativ C. nucleu rotund D. intin, ngroat i celulozic E. exin, subire i neted 37. Sacul embrionar este alctuit din: A. gamet femel principal B. micropil C. dou sinergide i trei antipode D. aparatul oosferei E. nucleu secundar 38. Tipuri de macrosporange: A. sagital B. rsturnat C. campilotrop D. oblic E. ortotrop 39. Ovul ortotrop nu se ntlnete la: A. Brassicaceae B. Liliaceae C. Urticaceae D. Caryophyllaceae E. Polygonaceae 40. Selectai rspunsurile greite cu privire la formula floaral: A. reprezint organizarea floral folosind cifre, litere i semne convenionale B. este proiecia pe orizontal a elementelor florale C. este reprezentarea androceului i gineceului prin litere i cifre D. este reprezentarea petalelor prin semne convenionale E. este proiecia pe vertical a caliciului i perigonului 41. n structura grunciorului de polen se ntlnesc: A. dou exine B. trei nuclei C. un nucleu generativ i unul vegetativ D. un esut sporogen numit nucel E. sporoderma, ce apr coninutul granulei
111

42. Alegei rspunsurile corecte: A. gruncioarele de polen se formeaz n sacul embrionar B. florile se formeaz din muguri florali C. florile se formeaz din muguri micti D. ovarul se formeaz n ovul E. caliciul reprezint totalitatea petalelor 43. La o floare tipic ntlnim: A. androceu i gineceu B. doi nuclei C. organe reproductoare D. caliciu i corol E. peduncul i receptacul 44. O stamin prezint: A. un pistil, alctuit din stil i stigmat B. un nucleu vegetativ i unul generativ C. un filament staminal D. o anter format din patru saci polinici E. conectiv 45. Gineceul poate fi alctuit: A. dintr-o singur carpel B. din numeroase carpele concrescute C. din antere concrescute D. din carpele libere E. din numeroase filamente [ ] libere 46. Urmtoarele simboluri reprezint: A. % flori unisexuate mascule B. [ ] verticile diferite concrescute ntre ele C. + - elemente florale de acelai fel dispuse pe mai multe cicluri D. dispoziie spirociclic E. * - flori cu simetrie actinomorf 47. La angiosperme florile pot fi: A. grupate mai multe la un loc pe o ax florifer B. unisexuate, cnd au gineceu inferior C. solitare, cnd sunt singure D. achlamide, cnd nu au nveli E. hermafrodite, cnd nu au sepale i petale n aceeai floare

112

48. n legtur cu corola, selectai rspunsurile corecte: A. reprezint totalitatea petalelor B. poate avea o singur carpel C. poate avea petale libere D. poate avea petale concrescute E. petalele pot fi n numr dublu 49. Simbolul K nu reprezint: A. B. C. D. E. caliciu format din 5 sepale concrescute caliciu cu petale libere caliciu cu petale concrescute caliciu format din 5 sepale libere corol format din 5 petale concrescute
(5)

50. Plantele monoice au florile: A. unisexuate B. hermafrodite C. pe indivizi separai D. pe acelai individ E. cu gineceu i androceu n aceeai floare 51. Simetria, n formula floral, poate fi: A. polimorf B. zigomorf C. radiar D. actinomorf E. amorf 52. O carpel este alctuit din: A. ovar B. stigmat C. stil D. integumente E. anter 53. Identificai greelile: A. K = corola B. P = petala C. C = carpela D. A = androceu E. G = gineceu 54. Periantul poate fi:
113

A. B. C. D. E.

reprezentat de frunzioare reprezentat prin elemente de acelai fel simplu dublu reflect

55. Ovulul prezint: A. funicul B. anter C. corp D. hil E. nucel 56. Funiculul nu conine: A. esut parenchimatic B. un fascicul libero-lemnos C. celule de parenchim liberian D. esut periciclic E. fascicul conductor lemnos 57. Placentaia poate fi: A. parietal B. axilar C. columnar D. dubl E. laminal 58. Perigon petaloid ntlnim la: A. lalea B. ghiocel C. trandafir D. margaret E. zambil 59. Caliciu persistent au: A. macul B. prul C. cireul D. mrul E. gutuiul 60. Androceul poate fi: A. diadelf
114

B. C. D. E.

poliadelf gamostemon sincarp monadelf

61. Androceu dialistemon prezint: A. Pisum sativum B. Salix alba C. Salix purpurea D. Rosa canina E. Lilium candidum 62. La crin, gineceul nu este: A. lisicarp B. eusincarp C. monocarpelar D. tricarpelar E. apocarp 63. Tipuri de corole gamopetale zigomorfe: A. rotat B. ligulat C. personat D. bilobat E. bilabiat 64. Floarea: A. este cel mai evoluat organ de reproducere asexuat din lumea plantelor B. este cel mai evoluat organ de reproducere sexuat din lumea plantelor C. ia natere din mugurii micti D. ia natere din vrful vegetativ E. se formeaz din spori 65. O floare complet prezint: A. pedicel B. peduncul C. bractee D. receptacul E. noduri i internoduri 66. Bracteea este: A. o frunz modificat B. axul floral pe care sunt prinse toate elementele florii
115

C. picioruul cu care floarea se fixeaz de tulpin D. o celul stomatic E. un ax care nsoete floarea 67. Sepalele: A. formeaz nveliul verde al florii B. formeaz n totalitatea lor corola C. protejeaz sacii polinici D. alctuiesc caliciul E. formeaz endoderma 68.Caliciul poate fi: A. dialisepal cnd sepalele sunt libere, neconcrescute B. gamosepal cnd sepalele sunt concrescute C. dialipetal cnd sepalele sunt libere neconcrescute D. gamopetal cnd sepalele sunt concrescute E. de mai multe feluri 69. Petalele unei flori: A. sunt de 5 tipuri B. formeaz gineceul C. formeaz caliciul D. alctuiesc nveliul colorat al unei flori E. formeaz corola 70. Staminele: A. formeaz gineceul B. formeaz corola C. totalitatea lor formeaz androceul D. sunt alctuite din filament, conectiv i anter E. reprezint organul reproductor masculin din floare 71. O stamin este format din: A. celule stomatice B. filament C. conectiv D. anter E. celule anexe 72. Carpelele: A. sunt formate din celule stomatice B. formeaz organul reproductor femel din floare C. totalitatea lor formeaz gineceul
116

D. sunt alctuite din ovar, stil i stigmat E. totalitatea lor formeaz androceul 73. O carpel este alctuit din: A. ovar B. celule anexe C. stil D. epiderm E. stigmat 74. Care din urmtoarele rspunsuri privind formula floral sunt adevrate? A. este reprezentarea elementelor unei flori prin litere B. prin litere se reprezint caliciul - K C. corola se noteaz cu litera C D. prin cifre se reprezint numrul de tepale E. prin litere se reprezint caliciul - C 75. nveliul unei flori poate fi: A. periant, ce reprezint totalitatea sepalelor i petalelor B. perigon, ce reprezint totalitatea tepalelor C. periant, ce reprezint totalitatea tepalelor D. perigon, reprezentat de totalitatea sepalelor i petalelor E. receptaculul i perginonul 76. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? A. procesul de formare a microsporilor se numete microsporogenez B. procesul de formare a microsporilor nu se numete microgametogenez C. androceul este format din totalitatea petalelor D. procesul de formare a macrosporilor nu se numete microsporogenez E. celulele mame ale microsporilor sunt 2n 77. Un ovul prezint: A. un fascicul lemnos ce ptrunde prin funicul n corpul ovulului B. 2 integumente: unul extern i altul intern C. un picioru cu care se prinde de pereii ovarului D. un esut sporogen format din celulele mame ale macrosporilor E. un picioru numit hil cu care se prinde de pereii ovarului 78. alaza este: A. nivelul la care un fascicul conductor ptrunde prin funicul n corpul ovulului B. nivelul la care fasciculul libero lemnos se oprete n nucel C. integumentul extern
117

D. deschiderea ce se afl ntre cele 2 integumente E. tegumentul intern 79. O floare complet prezint: A. o frunz modificat numit bractee care nsoete floarea B. un ax floral numit receptacul pe care sunt prinse toate elementele florii C. pedicel sau peduncul care reprezint picioruul cu care se fixeaz de tulpin D. celulele stomatice dispuse central E. celule anexe dispuse periferic 80. La angiosperme, floarea este alctuit din: A. limb B. peduncul C. sporofile D. teac E. peiol 81. Extremitatea pedunculului floral se numete: A. ax floral B. teac C. receptacul D. carpel E. epicarp 82. nveliurile florale nu sunt: A. sporofile B. stamine C. carpele D. sepale E. elemente reproductoare 83. Florile fr nveli floral se numesc: A. haplohlamide B. nude C. diplochlamide D. achlamide E. unisexuate 84. Varza are: A. perigon B. periant C. nveli floral dublu D. caliciu i corol
118

E. tepale 85. Receptaculul unei flori: A. poate avea form conic B. este o frunz metamorfozat C. este extremitatea pedunculului floral D. este partea lit a peiolului E. poart pe el elemente florale 86. O floare complet nu prezint: A. tepale B. perigon C. corol D. ax floral E. sporofile 87. nveliurile florale: A. sunt elemente reproductoare B. sunt reprezentate prin frunzioare cu rol protector C. pot fi sesile D. pot fi alctuite din elemente difereniate E. sunt reprezentate i de stamine 88. Verticilul periferic al periantului: A. poate fi patent B. are rol de atracie a insectelor C. poate fi dialisepal D. uneori este gamopetal E. este format din tepale 89. Alegei variantele corecte de rspuns: A. caliciul dialisepal poate fi urceolat B. rozaceele au corol dialipetal zigomorf C. corola personat se ntlnete la urzica moart D. caliciul poate fi caduc E. petalele au i rol protector 90. Identificai rspunsurile incorecte: A. verticilul periferic al periantului se noteaz K B. caliciul gamosepal poate fi i infundibuliform C. corola actinomorf are simetrie bilateral D. pplul are caliciu caduc E. gua porumbelului are caliciu tubulos
119

91. n legtur cu particularitile sepalelor s-au strecurat erori. Identificaile: A. pot fi apetale B. formeaz i corole bilabiate C. se pot dispune papilionat D. la brasicaceae au simetrie radiar E. la labiate sunt monosimetrice 92. Caliciul gamosepal poate fi: A. rsfrnt B. patent C. campanulat D. reflect E. globulos 93. Dup persistena sa pe receptacul, caliciul poate fi: A. erect B. deschis C. persistent D. patent E. acrescent 94. Caliciul acrescent: A. nvelete fructul complet B. este persistent C. se ntlnete la Atropa belladona D. nsoee fructul la maturitate E. cade la deschiderea florii 95. Dup simetrie, caliciul poate fi: A. monosimetric B. actinomorf C. persistent D. caduc E. cu simetrie radiar 96. Alegei variantele corecte de rspuns: A. al doilea nveli al periantului se numete perigon B. corol gamopetal actinomorf are i Nicotiana tabacum C. odoleanul are corola asimetric D. caliciul gamosepal are sepale libere
120

E. corola bilabiat are buza superioar format din dou petale concrescute 97. Care din corolele de mai jos sunt gamopetale: A. tubuloas B. personat C. ligulat D. patent E. urceolat 98. Corol urceolat au: A. volbura B. floarea soarelui C. afinul D. salcmul E. Vaccinium myrtilus 99. Alegei rspunsurile corecte referitoare la corol: A. poate fi acrescent B. atrage insectele C. florile fr corol se numesc apetale D. la Calystegia este infundibuliform E. este format din carpele 100. Care din urmtoarele plante au corol dialipetal: A. tutunul B. mazrea C. ciumfaia D. fasolea E. salcmul 101. Dup simetrie, corolele pot fi: A. apetale B. asimetrice C. radiare D. actinomorfe E. achlamide 102. Variante de corole gamopetale zigomorfe: A. tubuloas B. bilabiat C. ligulat D. personat E. urceolat
121

103 . Variante de corole gamopetale actinomorfe: A. hipocrateriforme B. rotat C. bilabiat D. ligulat E. infundibuliform 104. Rozaceele au flori cu simetrie: A. zigomorf B. monosimetric C. actinomorf D. radiar E. asimetric 105. Mesteacnul i stejarul au flori: A. fr petale B. fr peiol C. apetale D. fr ligul E. cu corole dialipetale

INFLORESCENE
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT SIMPLU
1. Inflorescena la Pirus communis este: A. corimb compus B. corimb simplu C. spic simplu D. spic compus E. drepaniu 2. Gura leului (Antirrhinum majus) are inflorescena: A. spic simplu B. calatidiu C. umbel simpl D. bostrix E. racem simplu 3. Floarea soarelul (Helianthus annuus) are:
122

A. B. C. D. E.

inflorescena un calatidiu frunze compuse tulpina un culm inflorescena un capitul tulpina subteran

4. Gladiola are: A. corola pe tipul 3 B. frunzele obovate C. inflorescena un bostrix D. tulpina un culm E. tulpina un stipes 5. Alegei varianta incorect de rspuns: A. drepaniul, ripidiul, bostrixul i cincinul sunt inflorescene simple cimoase B. iarba arpelui are inflorescena un cincin C. pipirigul nu are inflorescen compus D. drepaniul se ntlnete la ttneas E. nu-m-uita are inflorescena un cincin 6. Dintre speciile enumerate, numai una are inflorescena umbel compus. Identificai-o: A. viinul B. ceapa C. elina D. mucata E. ptlagina 7. Inflorescena de la Achillea millefolium (coada oricelului) este: A. corimb cu calatidiu B. racem cu umbel C. pleiocaziu cu ciaiu D. dicaziu cu monocaziu E. bostrix cu calatidii 8. Dicaziul cu monocaziu, inflorescen compus heterotactic, sinpodial, se ntlnete la: A. Euphorbia sp. (laptele cinelui) B. Cichorium intybus (cicoare) C. Viburnum sp. (bulgri-de-zpad) D. Cynodon dactylon (pirul gros) E. Tilia sp. (tei)

123

9. La Hedera helix (ieder) inflorescena este: A. pleiocaziu cu ciaiu B. racem cu umbel C. cim umbeliform D. racem cu umbel E. corimb cu calatidiu 10. Pleiocaziul cu ciaiu, inflorescen compus heterotactic, mixt, se ntlnete la: A. Tilia sp. (tei) B. Viburnum sp. (bulgri-de-zpad) C. Euphorbia sp. (laptele cinelui) D. Achillea millefolium (coada oricelului E. Cichorium inyibus (cicoare) 11. Inflorescenele simple racemoase: A. se mai numesc i simpodiale B. prezint o ax principal cu cretere limitat C. prezint n vrf flori D. au mai multe axe secundare E. conin mai muli lstari floriferi 12. Cincinul: A. are pedunculi florali dispui n acelai plan B. este specific speciilor din fam. Buxaceae C. se ntlnete la Echium vulgare D. este cima helicoid E. este o varietate de pleiocaziu 13. Monocaziul prezint urmtoarele variante, cu excepia: A. drepaniului B. cincinului C. dicaziului D. ripidiului E. bostrixului 14. Alegei asociaiile false: A. tirs liliac B. corimb simplu pr C. ament cu dicaziu mesteacn D. corimb compus pducel E. drepaniu elin

124

15. Achillea millefolium are inflorescen: A. calatidiu B. corimb cu calatidiu C. umbel simpl D. corimb simplu E. racem cu umbel 16. Involucelul se ntlnete la: A. racemul compus B. bostrix C. calatidiu D. cincin E. umbela compus 17. Bostrixul: A. se ntlnete la Gladiolus sp. B. este o varietate a dicaziului C. este o inflorescen compus simpodial D. se numete cima evantai E. are axul principal cu cretere nelimitat 18. Avena sativa are inflorescen: A. racem compus B. panicul C. calatidiu compus D. spic simplu E. tirs 19. Racem cu umbel prezint urmtoarea specie: A. Silene inflata B. Vitis vinifera C. Sorbus aucuparia D. Hedera helix E. Poa sp. 20. Care dintre afirmaiile urmtoare corespund adevrului: A. firua are ca inflorescen spicul compus B. tirsa este o inflorescen homotactic racemoas C. inflorescenele compuse homotactice cimoase se numesc i dibotrii D. la pleiocaziu florile se dezvolt centripetal E. amentul se gsete la Trifolium sp. 21. Ripidiul:
125

A. B. C. D. E.

mai poart numele de cima secer are pedunculi florali dispui n acelai plan, ntr-un singur sens se ntlnete la Symphytum officinalis este o inflorescen monopodial este o varietate de monocaziu

22. Racemul simplu: A. este o inflorescen simpodial B. are flori sesile dispuse altern sau opus pe axul floral C. prezint un ax brusc lit D. este inflorescena specific pentru Trifolium sp. E. prezint flori pedunculate 23. Drepaniul: A. este o inflorescen monopodial B. se ntlnete la Iris sp. C. este o variant a dicaziului D. se numete i cima secer E. prezint pedunculi florali dispui n planuri diferite 24. Care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat? A. calatidiul prezint un ax globulos B. spicul simplu se caracterizeaz printr-un ax subire, cu flori hermafrodite sesile C. umbela simpl se ntlnete la Solanum tuberosum D. inflorecena mascul de la porumb este un spadix E. racemul simplu se ntlnete la Spiraea vulgaris 25. Alegei afirmaiile false: A. bracteea este o frunz modificat, redus B. Bellis perennis prezint calatidiu C. Symphytum officinalis are inflorescena o cim scorpioid D. Cuscuta europaea are inflorescena un bostrix cu calatidiu E. Saponaria officinalis prezint dicaziu compus 26. Spicul compus : A. este o inflorescen heterotactic B. are ca variant glomerulul C. prezint pedunculi mai lungi la ovz D. se ntlnete la Daucus carota E. este caracteristic pentru Syringa vulgaris 27. Unele specii din fam. Caprifoliaceae au caracteristic inflorescena de tip:
126

A. B. C. D. E.

pleiocaziu compus calatidiu bostrix racem compus cima corimbiform

28. Alegei afirmaiile false: A. involucrul de bractei se ntlnete la umbela simpl B. spata este specific capitului simplu C. calatidiul este alctuit din flori sesile D. florile ajung la aceeai nlime la corimb E. ptlagina are inflorescena un spic 29. Alegei afirmaiile adevrate : A. tirsa este o inflorescen simpl racemoas B. glomerulul este un dicaziu C. crinul de balt are inflorescena un dicaziu D. inflorescenele homotactice sunt compuse din diverse tipuri de inflorescene E. cima bipar este prezent la Butomus umbellatus 30. Dicaziul: A. prezint un ax principal cu cretere nelimitat B. se ntlnete la Euphorbia helioscopia C. este inflorescena specific fam. Boraginaceae D. este cima unipar E. este o dichotomie fals 31. Alegei afirmaiile corecte: A. corimbul simplu este un racem cu pedunculi florali inegali ca lungime B. amentul este o inflorescen simpl monopodial C. spadixul este o floare cu simetrie zigomorf D. bracteea are rolul de a proteja mugurele foliar E. creterea centrifugal a florilor este caracteristic inflorescenelor racemoase 32. Alegei asociaiile corecte: A. drepaniu cima scorpioid B. cincin cima secer C. bostrix cima evantai D. ripidiu cima evantai E. cincin cima helicoidal 33. Dicima este:
127

A. B. C. D. E.

monocaziul bostrixul compus ripidiul compus cincinul compus drepaniul compus

34. Leontopodium alpinum are inflorescena un: A. racem simplu B. spic simplu C. calatidiu compus D. spadix E. dicaziu

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Inflorescenele pot fi: A. simple B. imparipenate C. compuse D. sectate E. dehiscente 2. Alegei afirmaiile corecte referitoare la inflorescene: A. cele simple racemoase se mai numesc i simpodiale B. cele simple cimoase se mai numesc i simpodiale C. pot fi homotactice sau heterotactice D. cele compuse homotactice pot fi monopodiale, simpodiale i mixte E. cele heterotactice pot fi racemoase i cimoase 3. Inflorescenele simple racemoase: A. se bazeaz pe faptul c axa principal are o cretere continu, nedefinit B. pot fi: racem simplu, spic simplu, ament, corimb simplu, capitul, calatidiu C. pot fi: drepaniu, ripidiu, bostrix, cincin D. se caracterizeaz printr-o ax principal mai puin dezvoltat E. au creterea centripet 4. Selectai rspunsurile care nu sunt adevrate: A. racemul simplu se ntlnete la Convallaria majalis i la Capsella bursapastoris B. amentul se ntlnete la Prunus domesticus i la Verbascum C. racemul simplu prezint flori hermafrodite, sesile sau cu pendunculul foarte subire
128

D. corimbul este un racem la care pedunculii florali nu sunt egali ca lungime E. capitulul simplu se ntlnete la trifoi 5. Amentul este inflorescena de la: A. salcie i plop B. stejar i alun C. stejar i mslin D. nuc si plop E. cais i piersic 6. Umbela simpl: A. este o inflorescen la care pendunculii florali sunt aproape egali B. se ntlnete la Helianthus annnuus C. au toate bracteele dispuse n verticil D. este un spic E. este ntlnit la Alium cepa 7. Spadixul: A. este o floare B. este o inflorescen C. seamn cu un spic D. prezint o ramur bracteal numit spat E. nu se ntlnete la Bellis perenis 8. Calatidiul: A. nu este inflorescena de la Taraxacum officinale B. are florile sesile C. este o inflorescen compus D. este inflorescena de la Matricaria chamomilla E. nu este o inflorescen 9. Prezint un ax central, de care se prind florile: A. calatidiul B. capitulul simplu C. spadixul D. racemul simplu E. spicul simplu 10. Quercus robur: A. este un arbore B. este un arbust C. are inflorescena un ament
129

D. are fructul o ghind E. are frunzele bilobate 11. Alegei variantele corecte de rspuns: A. racemul simplu, amentul, capitulul i spadixul sunt inflorescene simple monopodiale B. bostrixul, cincinul i ripidiul sunt inflorescene simple simpodiale C. fructul la Datura stramonium este o silicv D. inflorescenele cimoase se clasific n: monocaziu, dicaziu i pleiocaziu E. frunza la lobod este deltoid 12. Inflorescenele simple cimoase: A. se mai numesc i simpodiale, nedefinite i centripete B. au o ax principal mai puin dezvoltat C. se clasific n: monocaziu, dicaziu i pleiocaziu D. sunt alctuite numai din flori cu corol tubular E. se ntlnesc la: pipirig, cartof, stnjenel i ttneas 13. Drepaniul: A. se mai numete i cim unipar B. este o inflorescen compus C. se ntlnete la stnjenel i lalea D. nu este o inflorescen simpl cimoas E. se ntlnete la pipirig i la cartof 14. Monocaziul: A. se mai numete i cim bipar B. nu este o inflorescen C. este de 4 feluri: drepaniu, ripidiu, bostrix i cincin D. se mai numete i cim unipar E. este o inflorescen compus 15. Ripidiul: A. este o inflorescen compus racemoas B. se ntlnete la Iris germanica C. are pedunculii florali dispui n acelai plan, dar n dou sensuri opuse D. are pedunculii florali dispui n planuri diferite E. nu are pedunculi florali 16. Bostrixul: A. este o inflorescen simpl, racemoas B. are flori sesile C. are corola pe tipul 3
130

D. are pedunculii florali dispui n mai multe planuri E. este ntlnit la gladiol i la crinul rou 17. Cincinul: A. are pedunculii florali dispui ntr-un singur plan B. are pedunculii florali dispui n planuri diferite i orientai n mod alternativ C. nu se ntlnete la gladiol D. se ntlnete la Myosotis sylvatica E. este inflorescena de la ttneas 18. Dicaziul: A. este o dichotomie fals B. este inflorescena specific Familiei Caryophyllaceae C. are o singur variant, glomerulul D. se ntlnete la gua porumbelului, opai, torel E. nu se ntlnete la floarea clugrului i la sfecla de zahr 19. Pleiocaziul: A. este floarea de la crinul de balt B. are florile sesile C. prezint un ax principal, care poart mai multe axe florifere de ordinul II D. este o inflorescen compus E. se mai numete i cim multipar 20. Alegei variantele corecte de rspuns: A. dicaziul se mai numete si cim unipar B. glomerulul este un dicaziu C. dicaziul se mai numete i cim multipar D. la sfecla de zahr inflorescena este un glomerul E. pleiocaziul se ntlnete la crinul de balt 21. Inflorescenele compuse: A. sunt de dou feluri: homotactice i heterotactice B. au corola pe tipul 5 C. prezint o ax floral, care se ramific de mai multe ori D. nu sunt ntlnite la castan i la gru E. se ntlnesc la morcov, via de vie i gru 22. n legtur cu inflorescenele compuse homotactice racemoase s-au strecurat erori. Identificai-le: A. sunt de 5 feluri: spic compus, racem compus, umbel compus, corimb compus i calatidiu compus B. sunt persistente
131

C. se ntlnesc la morcov, vi de vie, trtan D. au florile dispuse n verticil E. prezint o ax floral, care se ramific de mai multe ori 23. Care dintre urmtoarele specii au inflorescena o umbel compus? A. ciuboica cucului B. morcovul C. viinul D. ceapa E. elina 24. Referitor la spicul compus, sunt incorecte afirmaiile: A. nu se ntlnete la Avena sativa B. este constituit din mai multe spiculee C. fiecare spicule are la baz o bractee numit glumel D. este inflorescena specific poaceaelor E. este inflorescen de la Vitis vinifera 25. Care dintre speciile enumerate nu are inflorescena un racem compus? A. Brassica oleracea var. botrytis i Avena sativa B. Aesculus hippocastanum i Syringa vulgaris C. Aesculus hippocastanum i Daucus carrota D. Beta vulgaris i Avena sativa E. Syringa vulgaris i Alium cepa 26. Daucus carrota, morcovul: A. are o floare solitar B. face parte din aceeai familie cu ceapa C. face parte din Fam. Umbelliferae D. are inflorescena o umbel compus E. are inflorescena o umbel simpl 27. Referitor la corimbul compus, sunt adevrate afirmaiile: A. este alctuit din corimbe simple, dispuse pe axe secundare B. nu se ntlnete la floarea de col C. este o inflorescen compus homotactic cimoas D. este o inflorescen simpl E. se ntlnete la pducel i la scoruul de munte 28. Umbela compus: A. se ntlnete la pducel B. este o inflorescen compus C. este format din mai multe umbelule
132

D. este prezent la Daucus carota i la Anethum gravelones E. nu este o inflorescen compus homotactic racemoas 29. Referitor la calatidiul compus, afirmaiile incorecte sunt: A. nu este o inflorescen compus B. nu este format din mai multe calatidii C. este inflorescena de la floarea de col D. se ntlnete la scoru E. este caracteristic pentru elin 30. Paniculul: A. are o singur varietate numit tirs B. este variatate a spicului compus C. nu este o inflorescen D. este un fruct indehiscent E. se ntlnete la Avena sativa 31. Inflorescena de la Aesculus hippocastanum (castan porcesc): A. este simpl B. este o varietate a corimbului compus C. este compus D. este o tirs E. este o varietate a racemului compus 32. Referitor la inflorescenele homotactice cimoase: A. cele mai frecvente sunt: dicaziul compus, cincinul compus i pleiocaziul compus B. se ntlnesc la Saponaria officinalis, la Heliotropium europaeum i la Sambucus ebulus C. nu exist D. sunt specifice Familiei Poaceae E. au florile dispuse n verticil 33. Selectai afirmaiile adevrate: A. dicaziul compus se ntlnete la Saponaria officinalis B. pleiocaziul compus este floarea de la Sambucus ebulus C. cincinul compus este caracteristic la Heliotropium europaeum D. inflorescenele homotactice cimoase nu se mai numesc i dicime E. pleiocaziul compus este inflorescena de la Sambucus ebulus 34. Inflorescenele compuse heterotactice: A. se mpart n dou mari categorii B. reunesc diferite tipuri de inflorescene simple
133

C. pot fi monopodiale, sinpodiale sau mixte D. nu sunt caracteristice unor specii, precum laptele cinelui sau cicoare E. se ntlnesc la mesteacn, la arin i la ieder 35. ntre afirmaiile de mai jos s-au strecurat i erori. Identificai-le: A. inflorescenele compuse heterotactice monopodiale pot fi corimbul cu calatidiu, racemul cu umbel B. inflorescena de la ieder este racemul cu umbel C. amentul cu dicaziu este o inflorescen compus heterotactic D. paniculul cu spiculee se ntlnete la mesteacn E. dicaziul cu monocaziu nu se ntlnete la tei 36. Identificai speciile care au inflorescena un ament cu dicaziu: A. Poa sp. (firu) B. Achillea milefolium (coada oricelului) C. Betula pendula (mesteacn) D. Alnus sp. (arin) E. Hedera helix (ieder) 37. Dicaziul cu monocazii: A. este o inflorescen compus heterotactic, sinpodial B. se ntlnete la mesteacn (Betula pendula) C. este o inflorescen compus D. este o inflorescen compus homotactic E. se ntlnete la tei (Tilia sp.) 38. Umbela cu spic: A. este o inflorescen compus homotactic B. se ntlnete la pirul gros (Cyndon dactylon) C. este o inflorescen compus heterotactic, sinpodial D. este o inflorescen compus heterotactic, monopodial E. este o inflorescen compus 39. Racemul simplu: A. se ntlnete la Spiraea vulgaris B. are florile dispuse pe axul floral altern sau opus C. este o inflorescen simpl definit D. prezint un ax subire cu flori sesile E. este inflorescena caracteristic pentru gura leului 40. Alegei afirmaiile adevrate: A. monocaziul este o inflorescen simpl definit B. cincinul este caracteristic pentru Leontopodium alpinum
134

C. drepaniul are pedunculii florali dispui n acelai plan D. dicaziul este cima bipar E. bostrixul se ntlnete la Lilium candidum 41. Paniculul este: A. o varietate a corimbului compus B. un racem cu poziie terminal C. un spic compus cu pedunculi mai lungi D. o inflorescen ntlnit la Avena sativa E. inflorescena specific pentru Crucifere 42. Alegei afirmaiile false: A. corimbul compus se ntlnete la Crataegus monogyna B. cima multipar este o dichotomie fals C. Iris sp. are ca inflorescen ripidiul D. spata se ntlnete la spadix E. amentul este alctuit din flori hermafrodite 43. Alegei asociaiile false: A. capitul simplu Verbascum sp. B. corimb simplu Iris sp. C. calatidiu Matricaria chamomilla D. umbela simpl Allium sp. E. spic simplu Juncus bufonius 44. Umbela simpl: A. are florile inegale ca lungime B. se caracterizeaz prin prezena unui involucel la baza pedunculului floral C. prezint pedunculi florali ce pleac din acelai punct D. se ntlnete la pr E. are flori ce ajung aproximativ la acelai nivel 45. Alegei afirmaiile adevrate: A. glomerulul este specific speciilor din familia Chenopodiaceae B. vanilia slbatic are ca inflorescen cincinul compus C. corimbul compus este un racem cu pedunculi florali inegali ca lungime D. coada oricelului prezint inflorescen corimb compus E. bostrixul se ntlnete la Cichorium intybus 46. Spicul simplu: A. este o inflorescen simpl centripet B. este alctuit din flori unisexuate mascule C. prezint un ax globulos
135

D. se ntlnete la Plantago sp. E. este format din flori hermafrodite 47. Alegei asociaiile false: A. panicul cu spiculee Avena sativa B. racem cu umbel Syringa vulgaris C. umbel cu spic Cynodon dactylon D. bostrix cu calatidii Typha sp. E. pleiocaziu cu ciaiu Euphorbia sp. 48. Inflorescene homotactice cimoase pot fi: A. pleiocaziu compus B. cincinul C. drepaniul D. dicaziul compus E. cincinul compus 49. Un spicule de gru prezint: A. o bractee superioar B. o glumel pentru fiecare floare din spicule C. dou bractei: una superioar i una inferioar D. cinci pn la apte flori E. trei pn la apte flori 50. Amentul este: A. format dintr-un ax brusc lit B. caracteristic pentru Primula sp. C. o inflorescen simpl monopodial D. un spic alctuit din flori unisexuate mascule E. un racem cu pedunculi florali inegali ca lungime 51. Alegei afirmaiile adevrate: A. la inflorescenele compuse homotactice se repet acelai fel de inflorescen simpl B. pleiocaziul se ntlnete la crinul de balt C. inflorescenel compus heterotactic monopodial poate fi racem cu umbel D. cincinul se ntlnete la Gladiolus sp. E. paniculul este o varietate a racemului 52. Alegei afirmaiile false: A. inflorescenele simple racemoase au o cretere continu B. capitulul simplu prezint flori sesile sau scurt pedunculate
136

C. spicul simplu prezint flori unisexuate mascule, rar femele D. spadixul se ntlnete la rodul pmntului E. umbela simpl are pedunculi florali inegali ca lungime 53. Corimbul simplu: A. prezint flori care ajung la aceeai nlime B. este un spic alctuit din flori hermafrodite C. se ntlnete la Pirus communis D. prezint un ax gros, crnos E. are pedunculii florali inegali ca lungime 54. Alegei asociaiile corecte: A. cincin compus Symphytum officinalis B. dicaziu compus Saponaria officinalis C. pleiocaziu Sambucus edulus D. drepaniu Gypsophylla paniculata E. pleiocaziu compus Sambucus edulus 55. Dicaziul: A. prezint axul principal cu cretere nelimitat B. este caracteristic pentru familia Boraginaceae C. este o dichotomie fals D. se ntlnete la Silene vulgaris E. prezint o varietate a sa numit glomerul 56. Calatidiul: A. se ntlnete la ciuboica cucului B. este o inflorescen compus racemoas C. este format dintr-un ax brusc lit D. prezint flori sesile E. este inflorescena caracteristic pentru ttneas 57. Alegei afirmaiile false: A. floarea de col are ca inflorescen calatidiul compus B. tirsa este o varietate a racemului simplu C. corimbul compus se ntlnete la Apium graveolens D. spicul compus este inflorescena specific monocotiledonatelor E. conopida este un racem alctuit din ramuri florifere hipertrofiate 58. Spadixul: A. este o inflorescen asemntoare cu un spic B. se ntlnete la papur C. prezint un ax subire
137

D. este asemntoare cu un ament E. prezint o ramur bracteal numit spat 59. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate: A. bostrixul are pedunculii florali dispui n mai multe planuri B. cima evantai se caracterizeaz prin faptul c pedunculii florali se afl n acelai plan, n sensuri opuse C. drepaniul prezint pedunculii florali dispui n acelai plan, ntr-un singur sens D. cima helicoid are pedunculii florali aezai n acelai plan E. cima secer are pedunculii florali dispui n acelai plan, ntr-un singur sens 60. Alegei asociaiile false: A. drepaniu cima evantai B. bostrix cima helicoid C. pleiocaziu cima multipar D. cincin cima scorpioid E. ripidiu cima secer 61. Capitulul simplu: A. este o inflorescen simpl centrifug B. prezint un ax globulos sau conic C. se ntlnete la Bellis perennis D. are flori sesile sau scurt pedunculate E. este caracteristic pentru trifoi

FRUCTUL
TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU
1. Achena este fructul de la: A. Cucurbita pepo B. Ranunculus acer C. Clematis vitalba D. Taraxacum officinale E. Acer campestris

138

2. Hesperida este fructul de la: A. Citrus aurentianum i Citrus lemon B. Citrus lemon i Cucumis sativus C. Citrullus lanata i Citrus lemon D. Citrus aurentiacum i Cucumis melo E. Cucumis melo i Cucurbita pepo 3. Helleborus purpurascens (spnzul) are fructul: A. pstaie dehiscent B. pstaie indehiscent C. folicul D. disamar E. bac 4. Silicula: A. este un fruct uscat indehicent B. se ntlnete la Phasoleus vulgaris C. se deschide dup patru linii D. poate fi valvicid, loculicid, poricid, denticulat sau pixid E. provine dintr-un gineceu bicarpelar 5. Sinapis alba (mutarul) are fructul: A. achen B. capsul C. silicul D. silicv E. bac 6. Poliachena: A. este un fruct fals B. este fructul de la Clematis vitalba C. nu este un fruct multiplu D. se ntlnete la Rubus caesius E. este fructul de la Paeonia sp. 7. Soroza: A. este un fruct simplu B. provine de la o floare unisexuat monoic C. este fructul de la Morus alba (dud) D. nu este comestibil E. se ntlnete la Ficus carica 8. Referitor la fructele false, este adevrat afirmaia:
139

A. B. C. D. E.

nu se ntlnesc la Rosa canina, Mallus pumila i Juglans regia sunt specifice pentru Helleborus purpurascens i Rubus caesius sunt: poliachena, polidrupa, polifolicula, disamara sunt fructe la formarea crora particip pe lng ovar i alte pri ale florii se formeaz naintea frunzelor

9. Epicarpul: A. se mai numete i exocarp B. provine din mezofilul macrosporofilei C. reprezint partea cea mai dezvoltat a fructului D. este sclerificat la ciree E. este tare i gros la drupe i bace 10. Alegei afirmaiile false: A. la pseudodrup la formarea fructului ia parte i receptaculul B. polifolicula se ntlnete la bujor C. polidrupa este un fruct compus D. capsula loculicid se deschide n lungul nervurilor mediane ale carpelelor E. samara provine dintr-un gineceu monocarpelar 11. Alegei afirmaiile false referitoare la silicul: A. cea angustisept se ntlnete la traista ciobanului B. provine dintr-un gineceu bicarpelar C. este un fruct uscat D. elibereaz la maturitate seminele E. se ntlnete la varz 12. Alegei afirmaiile false: A. pericarp tare sau membranos se poate ntlni la fructele indehiscente B. lomenta este o pstaie dehiscent care la maturitate se rupe n buci C. fructul de la plesnitoare este o bac dehiscent D. achena este un fruct indehiscent E. nuca este o varietate a achenei 13. Drupa: A. prezint epicarp crnos B. se ntlnete la castravete C. este un fruct simplu, dehiscent D. prezint un endocarp care nu se deosebete de mezocarp E. poate proveni de la un gineceu policarpelar 14. Peretele fructului se difereniaz n urmtoarele elemente, cu excepia:
140

A. B. C. D. E.

endocarp exocarp mezocarp pericarp epicarp

15. Silicva: A. provine dintr-un gineceu monocarpelar B. este scurt i lat comparativ cu silicula C. este cel mai rspndit tip de fruct uscat dehiscent D. se ntlnete la mutar E. se deschide pe linia median a celor dou carpele 16. Fructul alunului este o: A. ghind B. capsul C. drup D. bac E. nuc 17. n funcie de natura pericarpului, fructele pot fi : A. dehiscente B. simple C. uscate D. indehiscente E. compuse 18. Peretele fructului poart denumirea de : A. perigon B. pericarp C. periant D. pericicu E. pistil 19. Care din urmtoarele afirmaii corespund adevrului ? A. nuca este o varietate a achenei B. hesperida prezint un mezocarp zemos, crnos C. fructul alunului este simplu, crnos D. traista-ciobanului prezint o silicv angustisept E. pseudodrupa se ntlnete la castanul slbatic 20. Fructele compuse provin din: A. o floare solitar
141

B. C. D. E.

muguri florali o inflorescen muguri foliari semine

21. Capsula crnoas dehiscent se poate ntlni la: A. Impatiens noli-tangere B. Quercus robur C. Cerasus avium D. Datura stramonium E. Acer campestre 22. Fructele care provin dintr-o singur floare pot fi: A. compuse B. mixte C. multiple D. pseudofructe E. false 23. Alegei asociaiile corecte: A. fragi polidrup B. spnz glomerul C. banan melonid D. plesnitoare bac dehiscent E. ppdie cariops 24. Sorosa: A. este un fruct multiplu B. se ntlnete la Ficus carica C. este fructul caracetristic dudului D. provine de la un spic compus E. este un fruct de tip baciform 25. La leguminoase, cel mai adesea se ntlnete fructul de tip : A. folicul B. pstaie dehiscent C. disamar D. bac E. pstaie indehiscent 26. La formarea unui fruct mai pot participa i alte pri componente ale florii, cu excepia: A. stigmatului
142

B. C. D. E.

stilului staminelor anterelor petalelor

27. Care dintre urmtoarele afirmaii nu corespund adevrului: A. glomerula provine dintr-o form de cim B. polidrupa se ntlnete la cpun C. sicona este fructul caracteristic smochinului D. capsula operculat prezint o dehiscen sub forma unui capac E. pseudopoliachena se ntlnete la frag 28. Multe specii de ranunculacee au ca fruct: A. capsula B. silicva C. pstaia D. silicula E. folicula 29. Fructul de la Juglans regia este o : A. nuc B. bac C. capsul crnoas D. drup fals E. soroz 30. Endocarpul : A. reprezint partea mijlocie a fructului B. la fructele crnoase este locul de depozitare a substanelor de rezerv C. provine din epiderma superioar a macrosporofilei D. este subire i puin dezvoltat n general E. este sclerificat la bace 31. Alegei asocierile corecte: A. banana drup B. pepene verde bac C. cnep cariops D. dovleac peponid E. gru achen 32. Alegei afirmaiile adevrate: A. disamara este un fruct compus B. polifolicula se ntlnete la Clematis vitalba
143

C. fructele multiple provin din inflorescene D. poama este un fruct multiplu E. tiuletele de porumb provine din inflorescen feminin 33. Fructul se formeaz din: A. ovule B. semine C. peretele ovarului D. stamine E. caliciu 34. Fructele simple crnoase dehiscente se pot ntlni la: A. castan slbatic B. afine C. varz D. mr E. dud 35. Mezocarpul: A. este partea extern a fructului B. provine din epiderma superioar a macrosporofilei C. formeaz smburele ce nchide smna la prune D. la melonid este tare i gros E. la fructele uscate este redus 36. Baca prezint urmtoarele caracteristici, cu excepia: A. prezint un epicarp pielos, membranos B. mezocarpul conine de obicei mai multe semine C. se ntlnete la soc D. este bilocular la Lycopersicum esculentum E. este un fruct crnos 37. Alegei afirmaiile care corespund adevrului: A. capsula loculicid se ntlnete la bumbac B. capsula latisept se ntlnete la Lunaria sp. C. ptlagina are ca fruct o capsul operculat D. capsula pixid se deschide prin pori E. replumul reprezint un perete fals ntlnit la pstaia dehiscent 38. Loment prezint: A. salcmul japonez B. omagul C. arahida
144

D. fasolea E. teiul 39. Alegei afirmaiile corecte: A. pstaia indehiscent provine de la un gineceu policarpelar B. folicula se deschide la nivelul nervurilor mediane C. laleaua are ca fruct o capsul loculicid D. silicula este de cel puin patru ori mai lung dect lat E. traista-ciobanului are ca fruct o silicv 40. Sicona: A. prezint nchise n fruct achene mici B. este prezent la mcee C. este un fruct simplu, crnos D. provine dintr-o floare femel E. are ca parte comestibil stilul gineceului

TESTE GRIL TIP COMPLEMENT MULTIPLU


1. Alegei afirmaiile corecte referitoare la fruct: A. la formarea sa poate participa i gineceul n ntregime B. este organul care conine seminele i se formeaz din peretele ovarului C. petalele, staminele i sepalele pot rmne pe fruct, nsoindu-l ca anexe D. la formarea sa niciodat nu particip receptaculul, perigonul, caliciul sau stilul E. prezint un perete, care, n general, provine din dezvoltarea carpelelor 2. Peretele fructului: A. protejaz fructul la exterior B. provine din dezvoltarea stipelelor C. n general provine din dezvoltarea carpelelor D. se difereniaz n epicarp, mezocarp i endocarp E. se ntinde de la epicarp la smn 3. Epicarpul: A. la bac i la drup este n general subire, pielos i elastic B. este gros i tare la melonid, peponid C. este rezultat din epiderma superioar a macrosporofilei D. este dur i incolor la hesperid E. nu poate fi niciodat sfrmicios 4. Mezocarpul:
145

A. B. C. D. E.

la fructele uscate este foarte bine reprezentat este partea mijlocie a fructului provine din mezofilul macrosporofilei este locul de depozitare al substanelor de rezerv la plantele crnoase este partea cea mai slab dezvoltat a fructelor

5. Endocarpul: A. poate fi, uneori, tare i sclerificat, ca la drupe B. este partea intern a fructului C. este crnos i suculent D. provine din epiderma intern a fostei carpele E. n general, este subire i puin dezvoltat 6. Selectai informaiile adevrate referitoare la fructe: A. nu pot fi multiple dac provin de la o singur floare B. pot fi simple sau multiple cnd provin de la o singur floare C. pot fi compuse cnd provin de la o inflorescen D. pot fi false, atunci cnd la formarea lor mai particip i alte pri ale florii, alturi de gineceu E. ntotdeauna conin mai mult de o smn 7. Identificai erorile referitoare la fruct: A. n funcie de natura pericarpului se mpart n crnoase i uscate B. dup modul de deschidere la maturitate pot fi: dehiscente sau indehiscente C. drupa i baca sunt fructe simple uscate D. peponida este o varietate a bacei E. melonida este o varietate a drupei 8. Baca se ntlnete la: A. Lycopersicum esculentum i Vaccinum myrthillus B. Lycopersicum esculentum i Prunus domestica C. Sambucus nigra i Vittis vinifera D. Sambucus nigra i Cirsium arvense E. Cirsium arvense i Rubus caesius 9. Drupa: A. este fructul de la Prunus domestica B. provine dintr-un gineceu monocarpelar sau policarpelar C. este un fruct dehiscent D. prezint un epicarp subire, pielos E. are endocarpul suculent 10. Selectai afirmaiile corecte:
146

A. B. C. D. E.

fructul de la Juglans regia este o drup fals fructul de la Cheirantus cheiri este o silicul la Aesculus hippocastanum fructele sunt capsule crnoase dehiscente capsulele pot fi: valvicide, loculicide, poricide, denticulate sau pixide la Papaver somniferum fructul este o capsul dehiscent poricid

11. Referitor la pstile indehiscente: A. provin dintr-un gineceu monocarpelar B. nu se ntlnesc la Ceratonia siliqua C. sunt fructele de la Coryllus avelana D. se ntlnesc la arahide (Arachis hipogea) E. se ntlnesc la Krameria triandra 12. Identificai informaiile corecte referitoare la fructele multiple: A. sunt: sorosa, sicona, tiuletele de porumb i glomerula B. sunt: polidrupa, poliachena, polifolicula, disamara C. provin dintr-un gineceu monocarpelar D. provin de la o inflorescen E. provin dintr-o singur floare cu gineceul policarpelar apocarpic 13. Selectai asociaiile false: A. pseudopoliachena Fragaria vesca B. poliachena Helianthus annuus C. melonida Citrus lemon D. glomerula Beta vulgaris E. drupa Musa paradisiaca 14. Identificai afirmaiile false: A. fructul fagului este o varietate a achenei B. cariopsa se dezvolt dintr-un gineceu bicarpelar C. la achen smna se lipete intim de pericarp D. samara provine dintr-un gineceu monocarpelar E. lomenta este o varietate a pstii dehiscente 15. Referitor la silicv: A. este un fruct uscat dehiscent B. provine dintr-un gineceu monocarpelar C. se ntlnete la Sinapis sp. D. prezint un perete fals numit replum aflat ntre cele dou carpele E. provine dintr-un gineceu bicarpelar 16. Alegei afirmaiile false:
147

A. B. C. D. E.

hesperida este un fruct baciform mezocarpul este zemos, crnos la hesperid Citrullus vulgaris este o peponid peponida este fructul bananului epicarpul este concrescut cu receptaculul la melonid

17. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat: A. samara se ntlnete la Ulmus sp. B. tiuletele de porumb provine dintr-o inflorescen femel C. lomenta este o varietate a pstii dehiscente D. pseudopoliachena se ntlnete la zmeur E. peponida provine dintr-un ovar superior 18. Caracteristicile fructelor uscate indehiscente sunt urmtoarele: A. au un mezocarp crnos B. prezint de obicei o singur smn C. au un pericarp tare sau membranos D. se deschid la maturitate prin diverse metode E. prezint n endocarp mai multe semine 19. La formarea fructului pot participa i alte pri componente ale florii, cum ar fi: A. stilul gineceului B. periantul C. perigonul D. staminele E. caliciul 20. Baca: A. este un fruct dehiscent crnos B. provine dintr-un gineceu monocarpelar sau policarpelar C. este caracteristic pentru caise D. are un epicarp crnos E. se ntlnete la bobul de strugure 21. Capsula crnoas dehiscent se ntlnete la: A. Cannabis sativa B. Acer campestre C. Aesculus hippocastanum D. Impatiens noli-tangere E. Cydonia oblonga 22. Fructele uscate dehiscente sunt:
148

A. B. C. D. E.

samara silicula lomenta capsula folicula

23. Alegei afirmaiile adevrate: A. polidrupa este un fruct compus B. capsula poricid se ntlnete la Silene sp. C. silicula este scurt i lat comparativ cu silicva D. polifolicula se ntlnete la Periploca graeca E. disamara provine dintr-un gineceu policarpelar 24. Referitor la epicarp: A. este partea mijlocie a fructului B. se mai numete i exocarp C. provine din epiderma inferioar a fostei carpele D. este subire i pielos n general la bac E. este foarte sfrmicios 25. Din categoria fructelor simple crnoase indehiscente fac parte: A. hesperida B. baca C. achena D. poama E. drupa 26. Capsula: A. provine dintr-un gineceu policarpelar B. este cel mai rspndit tip de fruct uscat indehiscent C. se deschide printr-un capac, la cea denticulat D. se ntlnete la Ranunculus sp. E. este de mai multe tipuri, n funcie de modul de deschidere 27. Selectai asociaiile adevrate : A. Coronilla varia achen B. Arachys hypogea pstaie indehiscent C. Quercus robur nuc D. Cannabis sativa achen E. Fagus silvatica samar 28. Fructele provenite dintr-o singur floare pot fi: A. mixte
149

B. C. D. E.

compuse multiple false simple

29. Silicula: A. este de cel puin patru ori mai lung dect lat B. se ntlnete la Brassica sp. C. este un fruct indehiscent D. poate fi de dou feluri: angustisept i latisept E. este fructul speciei traista ciobanului 30. Fructele simple uscate indehiscente sunt: A. achena B. folicula C. nuca D. silicula E. lomenta 31. Referitor la pstaie, alegei afirmaiile adevrate: A. se ntlnete la multe ranunculacee B. provine dintr-un gineceu monocarpelar C. este un fruct indehiscent D. se ntlnete la mazre E. se deschise doar la nivelul nervurii mediane a carpelei 32. Peretele unui fruct este format din: A. exocarp B. perigon C. mezocarp D. endocarp E. epicarp 33. Drupa: A. poate proveni dintr-un gineceu policarpelar B. se ntlnete la mslin C. este un fruct simplu, uscat, indehiscent D. prezint un epicarp subire pielos E. are un endocarp lemnos 34. Alegei afirmaiile false : A. fructele multiple provin din inflorescene
150

B. poama este un fruct de tip baciform C. sorosa este reprezentat de totalitatea fructelor rezultate din florile femele grupate n ameni D. glomerula provine dintr-un racem E. la pseudocariops receptaculul, pericarpul i tegumentul seminal sunt concrescute 35. Mezocarpul este: A. uscat, subire la hesperid B. crnos la drup C. fibros, crnos la hesperid D. sclerificat la melonid E. zemos la melonid 36. Folicula: A. se ntlnete la Aconitum sp. B. provine dintr-un gineceu policarpelar C. este un fruct dehiscent D. se deschide dup linia de sutur a carpelei E. poate fi angustisept sau latisept 37. Din categoria fructelor simple, crnoase, dehiscente fac parte: A. achena B. capsula crnoas dehiscent C. silicva D. polidrupa E. drupa fals 38. Referitor la mezocarp, care sunt afirmaiile false: A. provine din mezofilul macrosporofilei B. este redus la fructele uscate C. este subire i puin dezvoltat n general D. este gros i tare la peponid E. poate depozita substane de rezerv la fructele crnoase 39. Nucula: A. este un fruct uscat dehiscent B. se ntlnete la Tilia sp. C. este o nuc de dimensiuni reduse D. este prevzut cu o bractee la tei E. este specific leguminoaselor 40. Selectai afirmaiile adevrate:
151

A. B. C. D. E.

endocarpul este sclerificat la drupe exocarpul rezult din epiderma superioar a macrosporofilei peretele fructului, periantul, provine din dezvoltarea carpelei epicarpul reprezint partea extern a fructului n general endocarpul este foarte dezvoltat i crnos

41. n funcie de natura pericarpului, fructele pot fi: A. uscate B. dehiscente C. false D. indehiscente E. crnoase

152

CELULA
1. C 2. E 3. C 4. C 5. A 6. C 7. A 8. E 9. E 10. B 11. E 12. D 13. A 14. D 15. E 16. A 17. E 18. A 19. A 20. C 21. B 22. B 23. C 24. B 25. D 26. B 27. A 28. E 29. D 30. E 31. B 32. D 33.C 34. D 35. C COMPLEMENT SIMPLU 36. E 37. A 38. B 39. A 40. D 41. D 42. C 43. E 44. E 45. C 46. B 47. D 48.C COMPLEMENT MULTIPLU 1. A,B,C 36. C,D,E 2. A,B,C 37. A,C,D,E 3. A,D,E 38. B,E 4. A,D 39. A,C 5. A,C 40. B,C,E 6. A,C,D 41. B,C 7. A,D 42. A,C,E 8. A,D,E 43. A,B 9. B,E 44. A,C,D 10.A,C 45. A,C,D,E 11. C,D,E 46. A,B,D,E 12. A,C,E 47. A,D 13. C,E 48.A,B,C 14. D,E 49. A,D 15. B,C,E 50. A,B,C,E 16. A,B,C,E 51. B,E 17. A,E 52. C,E 18. A,B 53. A,E 19. A,B,C,D 54. A,C,D 20. C,D 55. A,C 21. A,C,D 56. A,B,C 22. A,E 57. C,D,E 23. B,C,E 58. B,C,E 24. B,C,D 59. A,D,E 25. A,D 60. A,B,D,E 26. C,D 61. A,C,E 27. D,E 62. A,B 28. A,C,D 63. B,C 29. A,B,C 64. A,C,D 30. C,D 65. A,C,D,E 31. A,B,E 66. A,C,D,E 32. A,C 67. B,E 33.A,B,E 68. A,D,E 34. C,D,E 69. C,D 35. A,C,D 70. B,C,D

DIVIZIUNEA CELULEI
1. C 2. D 3. E 4. A COMPLEMENT SIMPLU 14. E 15. B 16. E 17. D COMPLEMENT MULTIPLU 1. A,C 14. A,B,E 2. B,C 15. B,D 3. A,B,D 16. A,B,D 4. A,B,D,E 17. B,E

5. D 6. A 7. A 8. D 9. C 10.B 11. D 12. C 13. D

18. D 19. C 20. C 21. A 22. A 23. E 24. B 25. E

5. B,C,D,E 6. A,C 7. A,E 8. A,B,D,E 9. A,B,C,E 10.C,D 11. C,E 12. B,C 13. B,D,E

18. B,C,D 19. B,D 20. A,B 21. B,E 22. A,E

ESUTURI
COMPLEMENT SIMPLU 1. A 2. B 3. C 4. D 5. A 6. B 7. D 8. C 9. D 10.D 11. C 12. D 13. E 14. D 15. B 16. A 17. D 18. E 19. A 20. A 21. D 22. B 23. E 24. C 25. D 26. C 27. E 28. B 29. D 30. C 31. D 32. C 33.A COMPLEMENT MULTIPLU 1. A,B,C 41. A,C,E 2. A,D 42. B,D,E 3. B,E 43. A,B,C 4. B,D 44. A,C,D 5. A,D 45. A,D,E 6. B,D,E 46. B,C,D,E 7. C,D,E 47. A,C,D 8. A,C,E 48.B,D,E 9. A,D 49. A,B,C,D 10.A,E 50. B,C,D 11. B,C 51. A,C,D,E 12. B,D 52. A,C,D,E 13. A,C 53. A,D 14. B,D,E 54. B,C,D 15. A,C 55. A,D 16. A,B,E 56. A,B 17. A,C 57. C,D 18. C,E 58. C,D 19. A,D 59. D,E 20. B,D 60. B,C,D 21. B,D 61. A,B,D 22. B,C,D,E 62. B,C 23. B,E 63. B,C,D,E 24. B,D,E 64. B,C,D 25. B,C,D 65. A,B 26. A,B,C,E 66. A,B,C 27. A,C,D,E 67. A,E 28. A,C,E 68. C,D,E 29. B,C,E 69. B,C,E 30. A,D,E 70. A,B,E 31. A,C 71. A,C,D 32. A,C 72. B,D,E 33.B,C,D 73. B,C,E 2

34. A,B,C 35. A,C,D,E 36. A,C,E 37. C,D,E 38. A,B,C,D 39. A,D 40. A,C

74. C,D,E 75. A,C,D 76. C,D,E 77. B,D,E 78. A,B,D 79. A,C 80. B,C,D,E

ORGANE VEGETATIVE
RDCINA
1. C 2. E 3. A 4. C 5. B 6. B 7. D 8. C 9. A 10.D 11. A 12. B 13. D 14. D 15. C 16. B 17. A 18. A 19. E 20. C 21. C 22. D 23. A 24. D 25. D 26. E 27. C 28. C 29. E COMPLEMENT SIMPLU 30. A 31. E 32. B 33.C 34. B 35. B 36. B 37. D 38. A 39. C COMPLEMENT MULTIPLU 1. C,E 30. A,C,D,E 2. A,B,D,E 31. A,B,C 3. A,C,D,E 32. A,B,C,E 4. B,C 33.A,C,E 5. A,B,E 34. A,C,E 6. B,C,D,E 35. A,B,E 7. A,C,D,E 36. A,D 8. A,C 37. C,D 9. B,C,D 38. A,D 10.B,C,D 39. B,C 11. A,B,D 40. A,D 12. B,C,D 41. B,E 13. A,B,C,D 42. A,D,E 14. A,B,D,E 43. B,D,E 15. B,C,D,E 44. A,E 16. A,B,C 45. C,E 17. A,C,D,E 46. A,C 18. A,B,C,D 47. A,D,E 19. A,B,D 48.D,E 20. A,B,C,E 49. B,C,E 21. B,C,D 50. A,B,E 22. A,C 51. B,D 23. A,B,C,E 52. B,C,D 24. C,E 53. B,E 25. A,B,D,E 54. A,B,D,E 26. A,B,D 55. B,C,E 27. A,B,C,D 56. A,C,D 28. C,D 57. A,C,D 29. B,D

TULPINA
COMPLEMENT SIMPLU 1. A 2. B 3. E 4. C 5. B 6. C 7. C 8. E 9. D 10.B 11. C 12. C 13. E 14. A 15. D 16. D 17. B 18. C 19. E 20. A 21. C 22. B 23. D 24. C 25. B 26. A 27. C 28. D 29. D 30. D 31. D 32. D 33.B COMPLEMENT MULTIPLU 1. A,B,E 42. C,E 2. A,D 43. A,B 3. A,B 44. A,C,D 4. B,E 45. A,C,D 5. A,B,C,D 46. A,B 6. A,B 47. B,E 7. A,B 48.C,D 8. A,C 49. A,B,C,D 9. A,B,D 50. A,C,D 10.B,C,D 51. A,B,D 11. A,C,E 52. A,C,D 12. B,D,E 53. A,D,E 13. A,E 54. B,C,D,E 14. A,E 55. A,B 15. A,B,C 56. B,E 16. A,B 57. C,D 17. A,C,D 58. B,C,D 18. D,E 59. A,C,D 19. A,C 60. A,B,C,D 20. D,E 61. B,D 21. A,E 62. A,C,D 22. A,E 63. C,D 23. D,E 64. B,D,E 24. A,D,E 65. A,B,C 25. A,B 66. A,C,D 26. B,C 67. C,D 27. C,E 68. A,B,C 28. A,D 69. B,C 29. A,C,D 70. A,B 30. A,C 71. A,B 31. B,C,E 72. A,D,E 32. A,B 73. A,C,D 33.D,E 74. B,D 34. B,C,D 75. B,D 35. A,B,E 76. A,C 36. A,B,D 77. B,D,E 37. A,B,D 78. A,C,D 38. A,C,D 79. AC,E 39. B,C,D,E 80. B,D,E 40. C,D 81. B,D,E 41. B,C 82. A,D

FRUNZA
1. D 2. A 3. B 4. A 5. B 6. C 7. D 8. D 9. A 10.A 11. D 12. B 13. E 14. B 15. C 16. A 17. E 18. B 19. B 20. D 21. C COMPLEMENT SIMPLU 22. E 23. D 24. C 25. C 26. B 27. A 28. C 29. E 30. E 31. D 32. D 33.A 34. B COMPLEMENT MULTIPLU 1. C,E 22. A,D 2. A,B,C 23. C,E 3. A,C,D,E 24. A,D,E 4. A,B,C,E 25. C,D 5. C,D,E 26. A,B,C 6. A,B,D 27. B,C,D 7. A,C 28. D,E 8. D,E 29. A,B,D 9. A,B 30. C,D 10.A,B,D,E 31. A,B 11. A,B,D 32. A,B,C 12. B,D,E 33.A,B 13. A,B 34. A,B 14. A,C,D 35. C,D 15. B,D 36. A,C 16. B,D,E 37. A,B,D 17. C,D 38. A,C 18. B,C 39. B,D,E 19. A,C,D 40. A,C,D 20. C,E 41. A,B,D 21. C,D

FLOAREA
COMPLEMENT SIMPLU 1. D 2. E 3. D 4. D 5. A 6. A 7. D 8. C 9. C 10.A 11. B 12. C 13. B 14. A 15. A 16. C 17. C 18. B COMPLEMENT MULTIPLU 1. C,D,E 54. A,B,C,D 2. B,D,E 55. A,C,E 3. A,B 56. D,E 4. C,E 57. A,B,C,E 5. B,D 58. A,B 6. A,B,C 59. B,D,E 7. A,C,D 60. A,B,C,E 8. B,D 61. B,D,E 9. A,C,D 62. A,C,E 10.A,B,C 63. B,C,E 11. C,D 64. B,C 12. A,B,D 65. B,D 13. A,C,E 66. A,E 14. B,D 67. A,D 15. A,B,C 68. A,B,E 16. A,B,C,D 69. D,E 17. A,D 70. C,D,E 18. B,C,D 71. B,C,D

19. B 20. A 21. B 22. C 23. D 24. B 25. E 26. A 27. B 28. C 29. D 30. A 31. E 32. D 33.A 34. B 35. D 36. E 37. E 38. C 39. D 40. A 41. B 42. D 43. C 44. D 45. A

19. A,C,E 20. A,B 21. A,C 22. B,D,E 23. A,C,D,E 24. B,C,E 25. A,B 26. A,B,C,E 27. C,D,E 28. A,C,E 29. A,B,C 30. A,E 31. A,C,E 32. C,D,E 33.B,C 34. A,C,E 35. B,D,E 36. A,B,C 37. A,C,D,E 38. B,C,E 39. A,D 40. B,D,E 41. C,E 42. B,C 43. A,C,D,E 44. C,E 45. A,B,D 46. B,E 47. A,C,D 48.A,C,D 49. B,C,D,E 50. A,D 51. B,C,D 52. A,B,C 53. A,B,C

72. B,C,D 73. A,C,E 74. A,B,C 75. A,B 76. A,B,D,E 77. A,B,C 78. B,D 79. A,B,C 80. B,C 81. A,C 82. A,B,C,E 83. B,D 84. B,C,D 85.A,C,E 86. A,B 87. B,D 88. A,C 89. D,E 90. C,D,E 91. A,B,C 92. C,E 93. C,E 94. A,B,D 95 A,B,E 96. B,C,E 97. A,B,C,E 98. C,E 99. B,D 100. B,D,E 101. B,C,D 102. B,C,D 103. A,B,E 104. C,D 105. A,C

INFLORESCENE
1. B 2. E 3. A 4. C 5. D 6. C 7. A COMPLEMENT SIMPLU 32. D 33.D 34. C COMPLEMENT MULTIPLU 1. A,C 32. A,B 2. B,C 33.A,C,E 3. A,B,E 34. B,C,E 4. B,C 35. D,E 5. A,B,D 36. C,D 6. A,C,E 37. A,C,E 7. B,C,D,E 38. B,D,E 6

8. E 9. B 10.C 11. E 12. C 13. C 14. E 15. B 16. E 17. A 18. B 19. D 20. B 21. E 22. E 23. D 24. B 25. D 26. C 27. A 28. B 29. B 30. E 31. A

8. B,D 9. B,C,D,E 10.A,C,D 11. A,B,D 12. B,C,E 13. A,E 14. C,D 15. B,C 16. D,E 17. B,C,D,E 18. A,B,C,D 19. C,E 20. B,D,E 21. A,C,E 22. B,D 23. B,E 24. A,E 25. A,C,D,E 26. C,D 27. A,B,E 28. B,C,D 29. A,B,D,E 30. B,E 31. C,D,E

39. B,E 40. A,C,D 41. C,D 42. B,E 43. A,B,E 44. C,E 45. A,B 46. A,D,E 47. A,B,D 48.A,D,E 49. B,C,E 50. C,D 51. A,B,C 52. C,E 53. A,C,E 54. B,E 55. C,D,E 56. C,D 57. B,C,D 58. A,B,E 59. A,B,C,E 60. A,E 61. B,D,E

FRUCTUL
1. D 2. A 3. C 4. E 5. D 6. B 7. C 8. D 9. A 10.C 11. E 12. B 13. E 14. D 15. D 16. E 17. C 18. B COMPLEMENT SIMPLU 22. C 23. D 24. C 25. B 26. B 27. B 28. E 29. D 30. D 31. D 32. E 33.C 34. A 35. E 36. D 37. C 38. A 39. C COMPLEMENT MULTIPLU 1. A,B,E 22. B,D,E 2. C,D 23. C,D 3. A,B,C 24. B,D 4. B,C,D 25. A,B,E 5. A,B,D,E 26. A,E 6. B,C,D 27. B,C,D 7. C,E 28. C,E 8. A,C 29. D,E 9. A,B,D 30. A,C,E 10.A,C,D,E 31. B,D 11. A,D,E 32. A,C,D,E 12. B,E 33.A,B,D,E 13. B,C,E 34. A,D 14. B,C,E 35. A,B,E 15. A,C,D,E 36. A,C,D 16. B,C 37. B,E 17. A,B 38. C,D 18. B,C 39. B,C,D 7

19. A 20. C 21. A

40. A

19. A,C,E 20. B,E 21. C,D

40. A,B,D 41. A,E