Sunteți pe pagina 1din 10

TESTE GRIL PROPUSE PENTRU DISCIPLINA CONTABILITATE FINANCIAR

1. nregistrarea contabil: 461 = % 7583 4427 % = 212 281 6583 semnific: A. vnzarea unui mijloc fix, scoaterea din folosin a acestuia parial amortizat; B. imputare pentru lips de mijloc fix, scoatere din folosin; C. locaie de gestiune pentru mijloace fixe pe baz de contract; D. cedarea unui contract de leasing operaional. 2. Ce reprezint formula contabil: 1012 = 456 10.000 A. aportarea capitalului social subscris; B. subscrierea capitalului social; C. diminuarea capitalului social, urmare a retragerii unor acionari sau asociai; D. nici un rspuns nu este corect. 3. Dup funciunea contabil, contul 456 Decontri cu asociaii privind capitalul este: A. cont de creane; B. cont de datorii; C. cont bifuncional; D. cont monofuncional de activ. 4. Contabilitatea trezoreriei trebuie organizat i condus n aa fel nct s asigure nfptuirea urmtoarelor obiective: a) respectarea disciplinei financiare privind operaiile de ncasri i pli fr numerar prin conturile deschise la bnci; b) reflectarea, urmrirea i controlul existenei i gestionrii corecte a elementelor de trezorerie; c) urmrirea modificrilor ce intervin n componena i volumul elementelor de trezorerie. A. (a,b); B. (a,c); C. (b,c); D. (a,b,c). 5. Conform IAS 16 Imobilizri corporale, o imobilizare corporal care este recunoscut ca un activ trebuie msurat iniial: A. la valoarea din factura furnizorului; B. la costul su; C. la valoarea de inventar; D. la valoarea de utilitate. 6. Cheltuielile ulterioare aferente unui activ recunoscut ca o imobilizare corporal sunt potrivit IAS 16 Imobilizri corporale: A. trecute pe cheltuieli; B. nregistrate pe activul respectiv mrindu-i valoarea;

C. adugate valorii contabile a activului, numai dac se estimeaz c ntreprinderea va obine beneficii economice suplimentare fa de performanele iniiale; n celelalte cazuri se nregistreaz pe cheltuieli. D. contabilizate la cheltuieli n avans. 7. Contul 4428 T.V.A. neexigibil este cont : A. de activ; B. de pasiv; C. bifuncional; D. monofuncional de pasiv. 8. La o societate comercial capitalul social este de 2.000 lei, rezervele 500 lei, numrul de aciuni 1.000. Se procedeaz la majorarea capitalului social prin emiterea a 1.000 aciuni noi la valoarea nominal de 2 lei/aciune, egal cu preul de emisiune. Care este valoarea contabil a unei aciuni nainte i dup majorarea capitalului, mrimea teoretic a DS -ului i raportul de paritate ntre vechile i noile aciuni? VC veche VC nou DS Raport paritate A. 2,5 2,25 0,25 1/1 B. 2 1 1 1/1 C. 2,5 4,5 2 2/1 D. 2,5 2,25 0,25 1/1 9. n funcie de natura relaiilor ce apar ntre unitate i asociai se disting: a) datorii din sume depuse de asociai; b) creane din operaiuni asupra capitalului; c) datorii din dividende de plat. A. A.(a, b, c); B. B.(a, b); C. C.(a, c); D. D.(b, c). 10. Contul 5121 Conturi la bnci n lei este un cont: A. de activ; B. de pasiv; C. bifuncional; D. nici un rspuns nu este corect. 11. Activarea unei activiti de dezvoltare efectuat cu fore proprii, se nregistreaz prin formula contabil: A. % 203 4426 B. C. D. 203 203 280 = = = 721 205 203 = 404 124.000 100.000 24.000 100.000 100.000 100.000

12. Se dau urmtoarele informaii n conturi (solduri finale) la sfritul anului N: 161-1.000 lei rambursabil pe data de 01.07. an N+1; 169 - 400 lei; 1621 - 450 lei, din care 50 lei rambursabil pe data de 1.08. an N+1; 419 - 200 lei; 401 - 600 lei; 409 - 300 lei; 456 (sold debitor) - 60 lei. Care este suma care se va nscrie n bilan la postul Datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de 1 an. A. 1.850 lei; B. 1.450 lei;
2

C. 2.250 lei; D. 2.050 lei. 13. Indicai nregistrrile contabile corecte privind cedarea ctre un ter a unei construcii incomplet amortizat, n valoare de 500.000 lei, + TVA 24%. Valoarea de intrare a construciei este de 300.000 lei iar suma amortizrii la data cedrii este de 200.000 lei.

A.

411

% 701 4427

620.000 500.000 120.000 500.000 620.000 500.000 120.000 300.000 200.000 100.000

6583 B. 461

= =

212 % 7583 4427

% 2811 6583 C. 411

212

% 7583 4427

620.000 500.000 120.000 300.000 200.000 100.000

% 2811 671 D. 461

212

% 701 4427

620.000 500.000 120.000 300.000 200.000 100.000

% 2813 6583

212

14. Se acord de unitate unui administrator un avans de trezorerie n sum de 2.000 lei. Ulterior se deconteaz din acetia 400 lei pentru transportul colectiv de personal i 500 lei pentru aciuni de protocol. Suma necheltuit se depune la casierie. Completai formula contabil privind decontarea avansului de trezorerie : % = b 2.000 624 623 A. B. C. D. = = 400 500 1.100

a = a = 5121; b = 542; a = 581; b = 5311 a = 5311; b = 542; a = 542 ; b = 5311.

15. nregistrarea n contabilitate a dreptului firmei deintoare de aciuni de a ncasa dividende de la alte uniti din cadrul grupului, se realizeaz prin urmtoarea formul contabil: A. 457 = 451 100.000 B. C. D. 451 457 457 = = = 761 446 761 100.000 100.000 100.000

16. ALFA S.A. scoate din folosin materiale de natura obiectelor de inventar (casate) n valoare de 2.500 lei. nregistrarea contabil va fi urmtoarea : A 603 = 303 2.500 . i Credit 8035 2.500 B 303 = 603 2.500 . i Credit 8035 2.500 C 603 = 303 2.500 . i Debit 8035 2.500 D. Credit 8035 2.500 17. n cursul lunii sunt recepionate semifabricate la pre prestabilit de 88.500 lei. nregistrarea contabil va fi urmtoarea: A. 348 = 711 88.500 B. C. D. 341 711 341 = = = 711 341 371 88.500 88.500 88.500

18. O societate comercial primete mrfuri de la un ter, evaluate la 30.000 lei cu titlu gratuit. S se completeze formula contabil: 371 = a 30.000 A. B. C. D. a = 771; a = 607; a = 357; a = 7582.

19. O societate comercial care are ca obiect fabricarea de autocamioane dispune ca, din stocul de produse finite de autocamioane, s fie reinut un autocamion pentru nevoile proprii ale ntreprinderii. Costul de producie al unui autocamion se ridic la 350.000 lei. Care sunt nregistrrile contabile care se impun n aceast situaie: A. 2133 = 722 350.000 B. 2133 = 345 350.000 C. 2133 = 711 350.000 D. 711 = 345 350.000 2133 = 722 350.000 20. Se obin din producie proprie la un pre prestabilit (standard), produse finite n valoare de 250.000 lei. La finele lunii, costul de producie efectiv este de 230.000 lei. nregistrarea obinerii de produse finite n cursul lunii se realizeaz astfel: A. 345 = 711 230.000 B. 348 = 711 -20.000

C. D.

345 % 345 348

= =

711 711

250.000 250.000 230.000 20.000

21. Societatea comercial constituie ajustri pentru deprecierea materiilor prime n valoare de 5.000 lei. S se completeze formula contabil: 6814 = a 5.000 A. B. C. D. a = 301; a = 391; a = 308; a = 7814.

22. O societate comercial demareaz la 01.01.N lucrrile pentru construcia unei cldiri n regie proprie. Cldirea va fi dat n funciune la data de 01.10.N+1 iar cheltuielile efectuate pe parcursul celor dou exerciii sunt: n exerciiul N: consum de materii prime 100.000 lei, amortizarea utilajelor folosite pentru construcii 50.000 lei, taxe nerecuperabile 5.000 lei, taxe recuperabile aferente cumprrilor de materii prime 20.000 lei, salarii directe; n exerciiul N+1: consum de materii prime 20.000 lei, amortizarea utilajelor folosite pentru construcii 40.000 lei, salarii directe 80.000 lei, taxe nerecuperabile 10.000 lei. nregistrarea recepiei cldirii la data de 01.10.N+1 se face prin formula contabil: A. 212 = % 405.000 231 155.000 722 150.000 B. 212 = % 317.000 231 175.000 722 142.000 C. 212 = % 245.000 231 105.000 721 140.000 D. 212 = % 290.000 231 150.000 722 140.000 23. Ce semnific urmtoarea formul contabil : 601 = 301 2.000 A. consum de materii prime; B. lipsuri de materii prime, constatate la inventariere; C. contabilizarea aprovizionrii cu materii prime, prin metoda inventarului intermitent; D. toate cele de mai sus. 24. Ca urmare a unor calamiti naturale se distrug furaje, evaluate la 10.000 lei. nregistrarea contabil va fi urmtoarea : A. 6026 = 3026 10.000 B. 3026 = 6026 10.000 C. 671 = 3026 10.000 D. 6814 = 3026 10.000 25. Care este formula contabil pentru nregistrarea amortizrii concesiunilor n rate lunare, pe mai multe perioade : A. 6811 = 2805 5.000 B. 2805 = 205 5.000

C. D.

167 6811

= =

2805 2813

5.000 5.000

26. Se constat la inventariere un plus de produse finite la pre de nregistrare de 4.000 lei. Completai formula contabil: 345 = a 4.000 A. B. C. D. a = 701; a = 348; a = 607; a = 711.

27. Preul de vnzare cu amnuntul al mrfurilor se determin astfel : A. PAM = cost de achiziie + adaos comercial + TVA neexigibil; B. PAM = pre evaluare + comision + TVA neexigibil; C. PAM= pre cu ridicata + adaos comercial; D. nici un rspuns nu este corect. 28. Contabilizarea stocurilor conform metodei inventarului permanent, presupune: A. contabilizarea variaiei stocurilor la finele perioadei de gestiune; B. necontabilizarea ieirilor de stocuri n cursul perioadei; C. contabilizarea achiziiilor de stocuri drept chel tuieli cu stocurile; D. determinarea stocului, cantitativ i valoric, n orice moment. 29. S.C. ALFA S.A. a achiziionat de la un furnizor materii prime n valoare total (inclusiv TVA) de 30.000 lei. nregistrarea stingerii obligaiei de plat fa de furniz or, printr-un credit bancar pe termen scurt, se realizeaz prin urmtoarea formul contabil : A. 401 = 5121 25.210 B. 401 = 5191 30.000 C. 401 = 5411 25.210 D. 401 = 162 30.000 30. Care este formula contabil pentru evidenierea cheltuielilor cu primele de asigurare pe timpul transportului, n valoare de 15.000 lei? A. 628 = 401 15.000 B. 624 = 401 15.000 C. 613 = 401 15.000 D. 624 = 404 15.000 31. Se vnd produse finite unui client, conform facturii, la pre de vnzare 12.000 lei, TVA 24%. Clientul subscrie un bilet la ordin. Completai formula contabil de ncasare la scaden a biletului la ordin i de stingere a creanei generat de acesta. 5121 = a b A. B. C. D. a = 413; b = 14.880; a = 403; b = 14.880; a = 5113; b = 14.880; a = 409; b = 14.880.

32. Completai formula contabil privind evidena cheltuielilor anticipate care urmaz a se suporta ealonat pe cheltuieli, pe baza unui scadenar, n perioadele viitoare : a = 5311 5.000 A. B. C. D.
6

a = 628; a = 471; a = 601; a = 472.

33. Firma nregistreaz o crean fa de un client n sum de 25.000 lei (din care TVA 24%). Clientul este declarat n stare de faliment, probabilitatea de nencasare a creanei fiind de 60%. Care sunt operaiile contabile i sumele corecte aferente lor: A. 654 = 4111 20.161 4427 = 4111 4.839 B. 4118 = 4111 25.000 4427 = 4428 4.839 C. 4118 = 4111 20.161 4427 = 4428 4.839 6812 = 1511 25.000 D. 4118 = 4111 25.000 6814 = 491 12.605 34. Cheltuielile cu taxele vamale datorate de firm, aferente unui import de materii prime n sum de 300 lei, se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil: A. 448 = 758 300 B. C. D. 635 301 446 = = = 446 446 5121 300 300 300

35. Veniturile constatate sunt cele la care momentul nregistrrii lor n contabilitate: A. coincide cu momentul ncasrii acestora; B. difer de momentul ncasrii efective a acestora; C. nu presupun o ncasare; D. nici un rspuns nu este corect. 36. Evidena timbrelor fiscale, mrcilor potale, bonurilor valorice, biletelor de tratament i odihn, tichetelor i biletelor de cltorie se ine cu ajutorul contului: A. ct. 5311; B. ct. 5121; C. ct. 302; D. ct. 532. 37. Care este formula contabil ce reflect nregistrarea amortizrii primelor privind rambursarea obligaiunilor: A. 169 = 461 20.000 B. 5121 = 169 20.000 C. 6868 = 169 20.000 D. 169 = 6868 20.000 38. A fost luat n eviden o datorie de 13.000 USD fa de un furnizor extern, la cursul de 3 lei/USD. Datoria a fost pltit ulterior la cursul de 3,5 lei/USD. Care este formula contabil privind reflectarea plii: A. % = 765 45.500 401 5124 B. % 401 5124 C. % 401 665 D. nici un rspuns nu este corect.
7

39.000 6.500 = 665 45.500 39.000 6.500 = 5124 45.500 39.000 6.500

39. Alegei formula contabil corect privind nregistrarea n contabilitate a facturii privind energia electric pentru consumul firmei, n sum de 10.000 lei, TVA 24%: A. % = 401 12.400 628 4426 B. % 605 4426 C. % 628 4426 D. % 5121 4426 = 401 = 5121 = 401 10.000 2.400 12.400 10.000 2.400 12.400 10.000 2.400 12.400 10.000 2.400

40. Se ncaseaz n numerar contravaloarea chiriei pentru un imobil, n valoare de 2.000 lei. Completai formula contabil: a = b 2.000 A. B. C. D. a = 5121 ; b = 704; a = 5311 ; b = 708; a = 5311 ; b = 706; nici un rspuns nu este corect.

41. Care din poziiile de venituri enumerate n continuare se include n totalitate n cifra de afaceri a ntreprinderii: A. venituri din vnzarea produselor finite, venituri din subvenii de exploatare aferente cifrei de afaceri, venituri din lucrri i servicii prestate; B. venituri din vnzarea mrfurilor, venituri din vnzarea produselor finite, variaia stocurilor; C. venituri din vnzarea mrfurilor, variaia stocurilor, venituri din vnzarea semifabricatelor; D. variaia stocurilor, venituri din redevene, locaii de gestiune i chirii, venituri din producia de imobilizri. 42. Precizai semnificaia urmtoarei nregistrri contabile : 161 = 765 20.000 A. diferene favorabile de curs valutar obinute din vnzarea obligaiunilor; B. diferene favorabile de curs valutar realizate de firm, n urma rambursrii mprumutului obligatar n devize; C. venituri financiare realizate ca urmare a revnzrii obligaiunilor la un pre de cesiune superior celui de achiziie; D. nici un rspuns nu este corect. 43. Ce semnificaie are formula contabil: 456 = % 55.000 1011 50.000 1041 5.000 A. aportarea capitalului social; B. subscriere capital social cu prim de emisiune; C. emisiune de aciuni cu prim de emisiune; D. retragerea unui acionar din societate.

44. Care este semnificaia formulei contabile: 6581 = 4481 30.000 A. B. C. D. despgubiri, amenzi i penaliti datorate bugetului statului; despgubiri, amenzi i penaliti achitate bugetului statului; pierderi din debite prescrise i insolvabile; datorii i subvenii acordate terilor.

45. Care este formula contabil privind nregistrarea dobnzilor de ncasat aferente mprumuturilor acordate de firm, pe termen lung, n sum de 50.000 lei: A. 461 = 761 50.000 B. C. D. 512 461 267 = = = 762 762 763 50.000 50.000 50.000

46. Vnzarea unei imobilizri corporale de ctre ntreprindere reprezint: A. o operaie extraordinar, deoarece este rar i nu poate fi controlat prin deciziile de gestiune; B. de natur excepional; C. de natur financiar; D. de natur ordinar efectuat cu titlu auxiliar. 47. Ce semnific urmtoarea formul contabil: 104 = 106 5.000 A. B. C. D. majorarea rezervelor prin ncorporarea primelor de capital; majorarea rezervelor prin ncorporarea profitului realizat n exerciiul financiar precedent; constituirea rezervelor din profitul exerciiului curent; nici un rspuns nu este corect.

48. Care este formula contabil privind nregistrarea dobnzilor datorate de firm, aferente mprumuturilor i datoriilor asimilate, n sum de 50.000 lei? A. 666 = 5186 50.000 B. C. D. 666 627 168 = = = 168 5187 167 50.000 50.000 50.000

49. Completai formula contabil privind nregistrarea ncasrii nainte de termen a unei creane de 50.000 lei, pentru care se acord un scont de 10% : % 5121 a A. B. C. D. = = = 4111 b c d

a = 667; b = 55.000; c = 50.000; d = 5.000; a = 667; b = 50.000; c = 45.000; d = 5.000; a = 667; b = 45.000; c = 40.000; d = 5.000; Nici un rspuns nu este corect.

50. Se livreaz produse finite unui client, fr ntocmirea facturii. Preul de vnzare negociat este de 10.000 lei, TVA 24%. Costul efectiv al produselor finite livrate este de 8.500 lei. Care sunt nregistrrile corecte: A. 4111 = % 701 4427 12.400 10.000 2.400
9

B. ` C.

418

711 418 711 418 711

= = = = =

D.

% 701 4427 345 % 701 4427 345 % 701 4428 345

12.400 10.000 2.400 10.000 12.400 10.000 2.400 8.500 12.400 10.000 2.400 8.500

RSPUNSURI

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

A C C D B C C A A C

11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

B B B C B D B D D C

21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

B A D C A D A D B C

31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40.

C B D C A D C C B C

41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.

A B C A D D A B C D

10