Sunteți pe pagina 1din 169

MINISTERUL EDUCAIEI CERCETRII TINERETULUI I

SPORTULUI
UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA
FACULTATEA DE FARMACIE
Aleea Universitii nr. 1, Campus, Corp B, Constana
TEL./FAX: 0241-605050
E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro
Web: http://www.pharmaovidius.ro

CATEDRA DISCIPLINE FARMACEUTICE NR. I
Nr. Inregistrare 409/19.01.2011


TESTE GRIL PENTRU
EXAMENUL LA DISCIPLINA

CHIMIE FIZIC


SEMESTRUL I, SESIUNEA DE IARN


Specializarea FARMACIE, Anul II


ef Catedr I Discipline Farmaceutice
Prof. univ. dr. Rodica Sirbu



ef Disciplin CHIMIE FIZIC
Prof. univ. dr. Rodica Sirbu



2010-2011


Partea I a Proprieti fizico-chimice ale substanelor-
Metode fizice de analiz

COMPLEMENT SIMPLU
1 Metodele fizice moderne de analiz fac posibil obinerea datelor de structur n manier
elegant i de mare precizie. Care afirmatie este adevarat ?
A. Substanele se caracterizeaz numai printr-o serie de proprieti fizice cum sunt:
densitatea, punctul de topire, punctul de fierbere si proprieti electrice
B. Substanele se caracterizeaz printr-o serie de proprieti fizice cum sunt:
densitatea, punctul de topire, punctul de fierbere, proprieti electrice, proprieti
magnetice, proprieti optice etc.
C. Proprietile fizice ale substanelor sunt determinate numai de structurile lor
chimice i anume: de structura atomilor sau ionilor
D. Prin structur fizica nelegem totalitatea cunotinelor numai despre aranjarea
geometric a atomilor sau a ionilor n molecule
E. parametrii fizici uzuali utilizai n caracterizarea proprietilor fizice si chimice ale
substanelor nu sunt corelati numai prin functii de stare intensive
2
Masa specific sau densitatea se definete ca raportul dintre masa substanei i volumul
su, sau altfel spus, densitatea reprezint masa unitii de volum. Care afirmatie este
adevarat ?
A. Densitatea nu este influenat de temperatur i presiune, aa nct nu totdeauna
aceast caracteristic este nsoit de condiiile n care a fost determinat.
B. Densitatea unei substane nu depinde de natura atomilor care compun molecula i
de structura reelei cristaline n cazul substanelor solide.
C. Pentru solide, densitatea se determin frecvent la 20
0
C, iar pentru lichide i gaze
la 0
0
C. Densitatea se msoar n kg/m
3
sau g/cm
3
, la presiunea de 1 atm.
D. Raportul dintre masa unui corp i a unui volum egal, dintr-un alt corp de
referin, de obicei apa distilat la 10
0
C, poart numele de densitate relativ.
E. Cu creterea temperaturii, densitatea substanelor crete; n cazul apei aceast
proprietate este valabil la temperaturi superioare lui 4
0
C.
3 Punctul de topire reprezint temperatura la care agitaia termic a elementelor care
compun reeaua cristalin este att de mare, nct reeaua se topete. Care afirmatie este
adevarat ?
A. Fenomenul topirii nu apare sub influena cldurii, ci numai atunci cnd vibraiile
particulelor cristalului cresc i nving forele ce menin particulele n reea.
B. Punctul de topire scade cu creterea forelor din reeaua cristalin (fore de reea).
C. In timpul topirii substanelor, faza solid coexist cu cea lichid, iar temperatura
rmne constant.
D. Cantitatea de cldur necesar trecerii unui mol de solid n lichid, la temperatura
de topire, se numete cldur molar de topire i se exprim n jouli/mol.
E. Fiecare substan biologica are o cldur molar de topire proprie. Cldura molar
de topire este egal i de acelasi semn cu cldura molara de solidificare.
4 Punctul de fierbere este o caracteristic a substanelor i indic temperatura de trecere din
starea lichid n starea de vapori. Care afirmatie este adevarat ?
A. Temperatura la care presiunea de vapori a unei substane lichide devine mai mica
dect presiunea atmosferic.
B. Cantitatea de cldur necesar trecerii unui mol de lichid, existent la temperatura
normal de fierbere, n stare solid, se numete cldur molar de vaporizare i se
exprim n jouli/ mol.
C. n cazul unei substane pure, punctul de fierbere scade pe toat durata procesului
de fierbere.
D. Impuritile cresc punctul de fierbere.
E. Pentru o substan pur i la aceeai presiune, punctul de fierbere este egal cu
punctul de lichefiere.
5 Referitor la proprieti electrice ale substanelor, care afirmatie este adevarat ?
A. Dipolii electrici se caracterizeaz printr-un moment electric de dipol numit i
dipol-moment care se noteaz cu i este egal cu suma dintre sarcina e a
electronului i distana r care separ cele dou centre ale sarcinilor electrice
B. Media momentelor electrice de dipol din unitatea de volum se numete polarizaie
i se noteaz cu P.
C. Polarizaia de deformare rezult prin deformarea orbitelor electronice i este
dependent de temperatur.
D. polarizabilitate este o caracteristic a fiecrei substane si reprezint uurina cu
care se deplaseaz electronii in jurul ionilor in cmp electric
E. Dac o molecul se introduce utr-un cmp electric, ea tinde s se orienteze cu
polii si n direcia opusa cmpului, rezultnd o polarizaie de orientare P
2
, care
inlocuieste polarizaia de deformare.
6 Referitor la ecuaia Mossotti - Clausius care afirmatie este adevarat ?
A. este folosit n cazul moleculelor polare;
B. este folosit cnd frecvena cmpului electric aplicat este mare, astfel nct
polarizarea de orientare sa fie cu valoare finita
C. este folosit cnd moleculele prinse ntr-o reea cristalin sunt mpiedicate s se
orienteze in cmp electric, astfel nct polarizarea de orientare sa fie cu valoare
finite
D. este folosit n cazul moleculelor apolare;
E. este folosit cnd frecvena cmpului electric aplicat este mare, astfel nct
polarizarea de orientare sa fie cu valoare infinita
7 Referitor la valoarea global a momentului de dipol care d indicaii asupra structurii
moleculei, care afirmatie este adevarat ?
A. Intr-o structur liniar a moleculei momentele de legtur fiind egale i dirijate n
sensuri opuse, nu se anihileaz reciproc, exemplu molecula de dioxid de carbon
are momentul de dipol nul,
B. Derivaii benzenului cu atomi diferii, grefai pe ciclul aromatic, au momente
electrice diferite de zero.
C. In cazul moleculelor simetrice ca metan, etan, tetraclorur de carbon, benzen,
dipol-momentul nu este nul, ca rezultat al compensrii momentelor de legtur.
D. o molecul polarum este clorura de metil este ns, are momentul de dipol nul,
E. Dac ns doi substitueni identici se gsesc n poziia para n molecula benzenului,
se anuleaza reciproc si dipol-momentul global al moleculei este diferite de zero.
8 Refracia molecular reprezint fenomenul de schimbare brusc a direciei unei raze de
lumin la trecerea printr-o suprafa de separare dintre dou medii transparente diferit.
Referitor la indicele de refractie , care afirmatie este adevarat ?
A. indicele de refracie poate fi influenat numai de natura substanei celor dou
medii;
B. indicele de refracie poate fi influenat numai de anizotropia mediilor n cazul
substanelor cristaline;
C. indicele de refracie poate fi influenat numai de temperatura i presiunea;
D. indicele de refracie poate fi influenat numai de lungimea de und a radiaiilor
folosite
E. n teoria electromagnetic a luminii, Maxwell demonstreaz legtura ntre indicele
de refracie absolut este egal cu constanta dielectric a mediului
9 Referitor la ecuaiile Mossotti-Clausius, si Lorentz-Lorenz, care afirmatie este adevarat ?
A. polarizabilitatea molecular poate fi msurat la frecvene tipice ale luminii din
domeniul vizibil prin msurtori ale indicelui de refracie.
B. Mrimea R
m
numita

refracie molecular nu are caracter aditiv dei rezult prin
nsumarea contribuiilor gruprilor individuale constitutive ale moleculei
C. Refracia molecular R
m
nu depinde de structura moleculei i de tipul legturilor
din molecul.
D. R
m,
numita

refracie molecular calculat cu ecuaia Lorentz-Lorenz, nu trebuie
corectat, n cazul moleculelor duble sau triple refracia molecular
E. R
m
numita

refracie molecular nu st la baza unei metode fizice n determinrile
de structur moleculara
10 Sarcina i micrile electronilor n atomi sau n ioni pot determina apariia a trei categorii
de substane cu proprieti magnetice diferite: diamagnetice, paramagnetice i
feromagnetice. Care afirmatie este adevarat ?
A. Substanele atrase de un cmp magnetic se numesc substane diamagnetice.
B. Substanele respinse de un cmp magnetic se numesc substane paramagnetice.
C. Substanele atrase puternic de un cmp magnetic, mult mai puternic dect cele
paramagnetice sunt substane feromagnetice.
D. Proprietile feromagnetice apar la toate substane solide i cristalizate.
E. Substanele feromagnetice se magnetizeaz mai puin dect cele paramagnetice i
nu menin o parte din magnetizare i dup dispariia cmpului magnetic.
11 Referitor la diamagnetism care afirmatie este adevarat ?
A. Diamagnetismul apare numai la substane feromagnetice, dar este cu mult mai
mare i de sens opus, nct susceptibilitatea magnetic global este paramagnetic.
B. Diamagnetismul este influenat de temperatur,
C. Paramagnetismul nu scade cu ridicarea temperaturii.
D. Proprietatea diamagnetic a unei molecule poate fi estimat cu ajutorul unor tabele
ce dau contribuia diamagnetic a diferiilor atomi dintr-o molecul (constante
Pascal).
E. substanele diamagnetice nu sunt respinse de cmpul magnetic sub influena cruia
se gsesc.
12 Referitor la substanele paramagnetice care afirmatie este adevarat ?
A. substanele paramagnetice sunt atrase de un cmp magnetic, ele au un moment
magnetic permanent, generat de existena electronilor nemperecheai.
B. Paramagnetismul nu depinde de temperatur, deoarece orientarea moleculelor
care au moment magnetic
C. atracia substanele paramagnetice spre interiorul cmpului, nu este perturbat de
agitaia termic
D. paramagnetismul creste cu creterea temperaturii.
E. Paramagnetismul se ntlnete foarte des.
13 Referitor la fermagnetice care afirmatie este adevarat ?
A. Proprieti feromagnetice nu se ntlnesc la cobalt, la nichel, la unele lantanide
(gadoliniu, ceriu, samariu), apare la fier si aluminiu
B. Feromagnetismul apare la acele substane care sunt atrase de un cmp magnetic
cu o intensitate mult mai mare dect substanele paramagnetice.
C. Feromagnetismul nu este generat de momentele magnetice de spin ale
electronilor necuplai din atomi
D. Feromagnetismul nu apare ca o proprietate a reelelor cristaline n care atomii
sunt unii prin legturi metalice.
E. Susceptibilitatea substanelor feromagnetice este o constant,
14 Referitor la proprietatile magnetice ale nucleelor, care afirmatie este adevarat ?
A. spinul nuclear nu este determinat de existena protonilor i neutronilor din nucleu.
B. Nucleele alctuite dintr-un numr pereche de protoni sau neutroni, au momente
magnetice nucleare diferite de zero I 0.
C. Dac nucleele sunt alctuite dintr-un numr pereche de protoni i de neutroni,
spinul lor nuclear este nul 1 = 0 i nu au momente magnetice,
D. Nucleele compuse dintr-un numr impar de protoni sau de neutroni posed
momente magnetice nucleare, , egale cu zero.
E. Nucleele cu spin egal cu zero se comport ca un minuscul magnet permanent (sau
un dipol magnetic).
15 Referitor la proprietatile magnetice ale nucleelor, care afirmatie este adevarat ?
A. Cuplajul spin spin se realizeaz ntre protoni echivaleni legai de acelai atom
de carbon sau de atomi de carbon adiaceni.
B. Efectul, numit cuplare spin-spin, nu se transmite prin electronii de legatur
C. Deplasarea chimic, , nu se exprim de obicei prin diferena de cmp fa de
tetrametilsilan (TMS)
D. Micarea electronilor n jurul protonului n moleculele organice, plasate ntr-un
cmp magnetic, creaz efecte electromagnetice induse, care determin plasarea
semnalelor RMN n diferite zone.
E. Deplasarea chimic, , nu permite s se identifice vecinatatea imediat a fiecrui
proton din molecul.
16 Referitor la punctul de fierbere, care afirmatie este adevarat ?
A. Cete pe toat durata procesului de fierbere.
B. pentru o serie omoloag, punctul de fierbere crete cu creterea catenei de atomi
de carbon, n cazul compuilor farmaceutici
C. Introducerea unei grupe -CH
2
- n moleculele alcanilor ridic punctul de fierbere
cu circa 40
0
C.
D. Introducerea unei grupe -CH
2
- n moleculele alcanilor ridic punctul de fierbere
cu circa 10
0
C.
E. Introducerea unei grupe -CH
2
- n moleculele alcanilor ridic punctul de fierbere
cu circa 2
0
C.
17 Referitor la moment electric de dipol, care afirmatie este adevarat ?
A. Momentul dipolar este o mrime scalar, deci are o direcie, un punct de aplicaie,
mrime i sens.
B. Momentul dipolar este o mrime vectorial, deci nu are o direcie, un punct de
aplicaie, mrime i sens.
C. este egal cu produsul dintre sarcina e a electronului i distana r care separ cele
dou centre ale sarcinilor electrice
D. este egal cu produsul dintre sarcina nucleului i distana r care separ cele dou
centre ale sarcinilor electrice
E. este egal cu produsul dintre sarcina electronului i a nucleului i distana r care
separ cele dou centre ale sarcinilor electrice
18 Referitor la polarizaia molecular, care afirmatie este adevarat ?
A. poate fi polarizaie de deformare i de orientare
B. poate fi polarizaie de volum si de masa
C. poate fi polarizaie polar i nepoler
D. poate fi polarizaie electronic i magnetic
E. poate fi polarizaie nuclear i atomic
19 Ecuaia Mossotti - Clausius este folosit ntr-unul din urmtoarele cazuri:
A. frecvena cmpului electric aplicat este mic,
B. frecvena cmpului electro-magnetic aplicat este nul,
C. Polarizaia total P
m
este neglijabil
D. moleculele sunt apolare;
E. moleculele sunt polare;
20 Referitor la refracia molecular, care afirmatie este adevarat ?
A. este fenomenul de schimbare brusc a direciei unei raze de lumin la trecerea
printr-o suprafa de separare dintre dou medii transparente diferit.
B. este fenomenul de reflectare la trecerea unei raze de lumin printr-o suprafa de
separare dintre dou medii transparente diferit.
C. depinde de entropia moleculei i de permitivitatea mediului.
D. depinde de entalpia moleculei i de temperature mediului.
E. st la baza unei metode chimice importante, n determinrile de structur.
21 Referitor la indicele de refracie care afirmatie este fals ?
A. poate fi influenat de natura substanei celor dou medii;
B. poate fi influenat de anizotropia mediilor n cazul substanelor cristaline;
C. poate fi influenat de temperatura i presiunea;
D. poate fi influenat de conductivitatea subsatnei care o traverseaz;
E. poate fi influenat de lungimea de und a radiaiilor folosite (fenomenul de
dispersie).
22 Referitor la tipul moleculelor, care afirmatie este adevarat ?
A. moleculele sunt polare.dac cele dou centre coincid,
B. moleculele sunt nepolare;dac cele dou centre nu coincid
C. molecula este un dipol dac este un sistem de dou sarcini electrice
D. Moleculele nepolare, sunt numite i dipoli electrici
E. Moleculele formate din atomi identici ca: O
2
; Cl
2
; H
2
;

N
2
sunt molecule polare
23

Referitor la polarizabilitatea moleculelor, care afirmatie este adevarat ?
A. este o caracteristic a fiecrei substane i reprezint uurina cu care se deplaseaz
electronii.
B. Cu ct este mai mare polarizabilitatea de volum, cu att este mai mic
polarizabilitatea moleculei,
C. polarizabilitatea reflect tria cu care sarcinile pozitive moleculare controleaz
distribuia altor atomi
D. . este o caracteristic a fiecrei substane fiind variabil cu tria cmpului electric
E. . este o caracteristic a fiecrei substane fiind variabil cu volumul
24 Referitor la determinarea spectrului de absorbie al unei substane, care afirmatie este
adevarat ?
A. Spectrul de absorbie al unei substane se obine nscriind ntr-un grafic variaia
extinciei, E, a coeficientul de extincie, , sau raportul (I
0
/I) n funcie de lungimea
de und sau numrul de und, exprimate n uniti convenabile pentru domeniul
spectral respectiv.
B. Determinarea spectrului de absorbie al unei substane const n msurarea
frecventei luminii ce o strbate, pentru toate lungimile de und ale regiunii
considerate.
C. Spectrul de absorbie al unei substane se obine nscriind ntr-un grafic variaia
extinciei, E, a coeficientul de extincie, , sau raportul (I
0
/I) n funcie de
intensitatea cmpului, exprimat n uniti convenabile pentru domeniul spectral
respectiv.
D. Determinarea spectrului de absorbie al unei substane const n msurarea
frecventei luminii ce o strbate, pentru toate regiunile spectrale considerate.
E. Determinarea spectrului de absorbie al unei substane const n msurarea
frecventei luminii ce o strbate, la aceeai permitivitate a mediului considerat.
25 Referitor la determinarea spectrului de rotaie al unei substane, care afirmatie este
adevarat ?
A. S-a stabilit o regul de selecie valabil pentru micarea de rotaie molecular
cuantificat: tranziiile de rotaie pot avea loc ntre dou sau mai multe niveluri de
energie rotatorie vecine,
B. S-a stabilit o regul valabil pentru micarea de rotaie molecular cuantificat:
tranziiile de rotaie pot avea loc numai ntre dou niveluri de energie rotatorie
vecine,
C. Deci la temperatura ambiant, rotaia molecular nu este excitat datorit energiei
termice.
D. Numrul cuantic j poate varia, n cursul unei tranziii, cu mai multe uniti la o
tranziie de rotaie ntre dou niveluri de energie rotatorie vecine,
E. Numrul cuantic j nu poate varia, n cursul unei tranziii, numai cu o singur
unitate la o tranziie de rotaie ntre dou niveluri de energie rotatorie vecine,.
26 Referitor la susceptibilitatea magnetic a unui mol de substan, care afirmatie este
adevarat ?
A. se numete susceptibilitate magnetic totala
B. se numete susceptibilitate magnetic partial
C. se numete susceptibilitate magnetic molar
D. se numete susceptibilitate magnetic molecular
E. se numete susceptibilitate magnetic de masa sau de volum
27 Referitor la proprietile magnetice ale substanelor, care afirmatie este adevarat ?
A. Diamagnetismul nu apare i la substane paramagnetice,
B. Diamagnetismul apare i la substane paramagnetice,
C. Diamagnetismul este influenat de temperatur,
D. Proprietatea diamagnetic a unei molecule nu poate fi estimat cu ajutorul unor
tabele
E. Proprietatea diamagnetic a unei molecule nu poate fi estimat pe baza
constantelor Pascal
28 Referitor la proprietile magnetice ale substanelor, care afirmatie este adevarat ?
A. Substanele paramagnetice sunt respinse de un cmp magnetic,
B. Paramagnetismul nu depinde de temperatur,
C. Substanele paramagnetice sunt atrase de un cmp magnetic,
D. Paramagnetismul se ntlnete des
E. Paramagnetismul apare la substane care au orbitali cu electroni mperechiai, ca
de exemplu, la metale alcaline n stare solid,
29 Referitor la proprietile magnetice ale substanelor, care afirmatie este adevarat ?
A. Feromagnetismul apare la acele substane care sunt atrase de un cmp magnetic
cu o intensitate mult mai mare dect substanele diamagnetice.
B. Feromagnetismul apare la acele substane care sunt atrase de un cmp magnetic
cu o intensitate mult mai mare dect substanele paramagnetice.
C. Feromagnetismul este generat de momentele magnetice nuclear ale electronilor
necuplai din atomi
D. Feromagnetismul este generat de momentele magnetice nuclear ale electronilor
necuplai din atomi
E. Feromagnetismul apare la acele substane care sunt atrase de un cmp electric cu
o intensitate mult mai mare dect substanele paramagnetice.
30 Referitor la spectroscopia RMN, care afirmatie este adevarat ?
A. se bazeaz pe proprietatea unor nuclee de a poseda moment electric.



Partea I-a Proprieti fizico-chimice ale substanelor-
Metode fizice de analiz

COMPLEMENT MULTIPLU
31 Referitor la magnetonul Bohr,care afirmaii sunt adevrate?
A. reprezint unitatea de moment magneto-cinetic

B. este o mrime constant

C. reprezint unitatea de moment magnetic

D. In SI, are valoarea
B
=9,274 *10
-28
JT
-1
E. In SI, are valoarea
B
=19,4 *10
-10
JT
-1
32 Referitor la metodele de determinare a susceptibilitii magnetice care
afirmaii sunt adevrate?
A. se bazeaz pe efectele magneto-mecanice,
B. se bazeaz pe forele ce apar ntre probe i un magnet ce produce un
cmp magnetic exterior probei.
C. se msoar cu balana de susceptibilitate,
D. se msoar cu balana Gouy .
E. se msoar cu balana Proust.
33 Moleculele polare, numite i dipoli electrici, se comport ntr-un cmp
electric ca un sistem format din dou sarcini electrice egale i de semn opus,
separate ntre ele printr-o distan r. Referitor la dipolii electrici, care se
caracterizeaz printr-un moment electric de dipol numit i dipol-moment, care
afirmaii sunt adevarate ?
A. Dipol-momentul se noteaz cu i este egal cu produsul dintre sarcina
e a electronului i distana r care separ cele dou centre ale sarcinilor
electrice: r e* =


B. Momentul dipolar este o mrime scalar, deci are o direcie, un punct
de aplicaie, mrime i sens. Convenional, direcia este dreapta care
B. se bazeaz pe proprietatea unor electroni de a poseda moment magnetic de spin.
C. se bazeaz pe proprietatea unor electroni de a poseda moment cuantic nuclear.
D. se bazeaz pe proprietatea unor nuclee de a poseda moment magnetic de spin.
E. se bazeaz pe proprietatea unor nuclee de a poseda moment electric de spin
electronic.
unete cele dou sarcini electrice, sensul fiind ales de la sarcina
negativ la cea pozitiv.
C. Toate moleculele nesimetrice sunt polare, n timp ce moleculele
simetrice sunt nepolare.
D. Moleculele formate din atomi identici ca: O
2
; Cl
2
; H
2
;

N
2
sunt molecule
polare.
E.Moleculele formate din atomi diferii, cu electronegativiti diferite, ca
molecula de ap, alcool etilic, fenol, acid clorhidric gazos i uscat i
altele, sunt molecule polare.
34 Media momentelor electrice de dipol din unitatea de volum se numete
polarizaie i se noteaz cu P. Aciunea unui cmp electric F asupra unei
molecule polare sau nepolare produce o deplasare relativ a sarcinilor
negative fa de cele pozitive. Aceasta este polarizaia de deformare P
1
.
Referitor la polarizaia moleculelor, din care se poate calcula momentul de
dipol, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Polarizaia de deformare este alctuit din polarizaia electronic
(deplasarea relativ a electronilor fa de nucleu) i polarizaia atomic
(deplasarea relativ a atomilor din molecul). Ea rezult prin
deformarea orbitelor electronice i este independent de temperatur.
B. Momentul electric astfel aprut, indus de cmpul F este proporional cu
intensitatea cmpului: = F. Constanta se numete polarizabilitate
i este o caracteristic a fiecrei substane; ea reprezint uurina cu
care se deplaseaz electronii.
C. Dac o molecul se introduce utr-un cmp electric, ea tinde s se
orienteze cu polii si n direcia cmpului, rezultnd o polarizaie de
orientare P
2
, pe lng polarizaia de deformare.
D. Polarizabilitatea moleculei, (), poate fi convertit ntr-o
polarizabilitate de volum, (), prin relaia:
0
'
4

= unde:
o
este
permitivitatea electric a vidului
E. Polarizaia total a moleculei, P
m
este prin urmare produsul dintre P
1
(polarizaia de deformare, independent de temperatur), existent
pentru molecule polare i P
2
(polarizaia de orientare, care scade cu
creterea temperaturii i este nul pentru moleculele nepolare).
35 Polarizaa molecular a fost studiat de ctre Peter Joseph Wilhelm Debye
(18841966) i este reprezentat de ecuaia urmtoare (ecuaia lui
Debye):

+ =
KT
N P
m
3 4
3
2

, unde: N este numrul lui Avogadro; -


polarizabilitatea (o constant ce caracterizeaz deformaia orbitelor
electronice); - momentul electric al moleculei; K = R/N - constanta lui
Botzmann, R fiind constanta gazelor perfecte; T - temperatura absolut n
grade Kelvin. Referitor la polarizaia moleculelor, care afirmaii sunt
adevarate ?
A. polarizaia molecular indus va fi: A N P = =
4
3
1

B. polarizaia de orientare va fi:
T
B
KT
N
P = =
9
4
2
2


C. Polarizaia total P
m
(P
m
= A+ B/T), este legat de constanta dielectric
a substanei cu masa molecular M i densitatea d prin relaia lui
Clausius-Mossotti:
d
M
KT
N P
m
*
2
1
3 4
3
2
+

+ =


, unde: este
constanta dielectric, caracteristic pentru oricare material dielectric.
D. Ecuaia Mossotti - Clausius este folosit ntr-unul din urmtoarele
cazuri:moleculele sunt apolare; frecvena cmpului aplicat este mare,
astfel nct polarizarea de orientare este neglijabil;moleculele fiind
prinse ntr-o reea cristalin sunt mpiedicate s se orienteze astfel nct
polarizarea de orientare este neglijabil sau chiar nul.
E. Intr-o diagram se trec n ordonat valorile polarizaiei totale P
m
, iar pe
abscis valorile 1/T. Se obine astfel o dreapt a crei pant B, este
egal cu: B=4N
2
/9K
36 Refracia molecular reprezint fenomenul de schimbare brusc a direciei
unei raze de lumin la trecerea printr-o suprafa de separare dintre dou
medii transparente diferit. Referitor la polarizaia moleculelor si refracia
molecul care afirmaii sunt adevarate ?
A. Indicele de refracie poate fi influenat de urmtorii factori: natura
substanei celor dou medii; anizotropia mediilor n cazul
substanelor cristaline; temperatura i presiunea; lungimea de und
a radiaiilor folosite (fenomenul de dispersie) si prin Legea a doua a
refraciei stabilete legtura dintre cei doi indici de refracie relativ
i absolut prin relaia: r n i n sin sin
2 1
=
B. nlocuind n ecuaia Mossotti-Clausius, se regsete ecuaia
Lorentz-Lorenz:
m A m
P N
d
M
n
n
R = =
+

= '
3
4
2
1
2
2

, unde: R
m
se numete
refracie molecular.
C. Conform ecuaiei Lorentz-Lorenz polarizabilitatea molecular
poate fi msurat la frecvene tipice ale luminii din domeniul vizibil
(10
15
10
16
Hz) prin msurtori ale indicelui de refracie.
D. n teoria electromagnetic a luminii, Maxwell demonstreaz
legtura ntre indicele de refracie absolut i constanta dielectric a
mediului prin relaia: =-n
2

E. Sunt ns situaii n care refracia molecular R
m,
calculat cu
ecuaia Lorentz-Lorenz, trebuie corectat, spre exemplu n cazul
moleculelor duble sau triple cnd valoarea calculat a lui este mai
mare dect suma simpl a refractivitilor de legtur. Cu toate
aceste neajunsuri refracia molecular R
m
st la baza unei metode
fizice importante, n determinrile de structur.
37 Sarcina i micrile electronilor n atomi sau n ioni pot determina apariia a
trei categorii de substane cu proprieti magnetice diferite: diamagnetice,
paramagnetice i feromagnetice. Care afirmaii sunt adevarate ?
A. Substanele atrase e de un cmp magnetic se numesc substane
diamagnetice.
B. Substanele respinsde un cmp magnetic se numesc substane
paramagnetice.
C. Substanele atrase puternic de un cmp magnetic, mult mai
puternic dect cele paramagnetice sunt substane feromagnetice.
D. Proprietile feromagnetice apar numai pentru anumite substane
solide i cristalizate.
E. Substanele feromagnetice se magnetizeaz de cel puin un milion
de ori mai puternic dect cele paramagnetice i menin o parte din
magnetizare i dup dispariia cmpului magnetic.
38 Intensitatea forelor de repulsie sau de atracie a unei substane ntr-un cmp
magnetic se numete intensitate de magnetizare i se noteaz cu I. Care
afirmaii sunt adevarate ?
A. intensitatea de magnetizare; ea este proporional cu intensitatea
cmpului magnetic H i cu o constant de proporionalitate
vol

numit susceptibilitate magnetic de volum:I=
vol
H sau
vol
=I/H
B. Susceptibilitatea magnetic specific
sp
este definit prin expresia:

sp
=
vol
/d, d fiind densitatea substanei.
C. Susceptibilitatea magnetic a unui mol de substan se numete
susceptibilitate magnetic molar
mol
i este dat de produsul
sp
M,
unde: M este masa molecular a substanei. Rezult c
susceptibilitatea magnetic molecular este determinat de
intensitatea de magnetizare, dup relaia: M
d
M
H
I
sp mol
= = unde:

mol
este

susceptibilitatea magnetic molecular;

sp
este

susceptibilitatea magnetic specific.
D. Metodele de determinare a susceptibilitii magnetice se bazeaz pe
efectele magneto-chimice, respectiv pe forele ce apar ntre probe i
un magnet ce produce un cmp magnetic exterior probei.
E. Efectele magneto-mecanice, se msoar cu balana de
susceptibilitate, spre exemplu balana Gouy pentru msurtori de
susceptibilitate magnetic de volum.
39 Referitor la susceptibilitatea magnetic ce caracterizeaz comportarea
substanelor ntr-un cmp magnetic, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Susceptibilitatea magnetic a substanelor diamagnetice este pozitiv i
este de ordinul 10
-6
uniti c.g.s.
B. Susceptibilitatea magnetic pentru substanele paramagnetice este
negativ i are valori de ordinul 10
-3
10
-4
uniti c.g.s.,
C. substanele feromagnetice este de asemenea pozitiv i ajunge la valori
de ordinul 10
6
uniti c.g.s.
D. susceptibilitatea magnetic de volum se msoar cu balana Gouy
E. Susceptibilitatea magnetic constituie un criteriu de apreciere al
aromaticitii substanelor organice.
40 Referitor la aplicatiile msurtorilor de susceptibilitate magnetic ce au
multiple aplicaii n domeniul chimiei i n particular n cel al controlului
farmaceutic precum i n domeniul medical, care afirmaii sunt adevarate ?
A. susceptibilitatea permite aprecieri pentru aromaticitatea substanelor
din diferenele dintre valorile susceptibilitii magnetice determinat
experimental fa de cele calculate (cu ajutorul constantelor Pascal i
a altor incremente corespunztoare).
B. pentru substanele diamagnetice susceptibilitatea nu este o mrime
aditiv constitutiv,
C. Prin msurtori de susceptibilitate paramagnetic se detecteaz
proporiile gazelor paramagnetice din amestecuri de alte gaze
industriale, ca de exemplu O
2
, NO, NO
2
, ClO
2
, etc.
D. Susceptibilitatea magnetic permite determinarea gradului de
disociere a unor substane n radicali liberi. Susceptibilitatea
magnetic permite determinarea proporiilor diverselor gaze cu
molecule paramagnetice.
E. n domeniul medical, prin msurtori de susceptibilitate magnetic
se determin raportul dintre oxihemoglobin (complex organic cu rol
fiziologic care este diamagnetic) i hemoglobin (care este
paramagnetic). Se poate aprecia astfel diferena dintre sngele
arterial i cel venos prin cunoaterea proporiei de hemoglobin i
oxihemoglobin.
41 Referitor la proprietatile magnetice ale materiei care afirmaii sunt adevarate ?
A. substanele diamagnetice sunt respinse de cmpul magnetic sub
influena cruia se gsesc.
B. Proprieti diamagnetice se ntlnesc la gazele rare i la ionii simpli
care au configuraie electronic de gaz rar pe ultimul strat, cum sunt
Na
+
, Ca
2+
, Cl
-
, Br
-
, Zn
2+
etc.
C. sunt diamagnetice moleculele i ionii compleci care conin un numr
par de electroni mperechiai n orbitali de legtur, ca de exemplu
CH
4
, CH
3
-H
3
, C
6
H
6
.
D. Diamagnetismul apare i la substane paramagnetice, dar paramagne-
tismul este cu mult mai mare dect diamagnetismnl i de sens opus,
nct susceptibilitatea magnetic global este paramagnetica
E. Diamagnetismul este o proprietate particulara a materiei si este
influenat de temperatur.
42 Referitor la proprietatile magnetice ale materiei care afirmaii sunt adevarate ?
A. Substanele paramagnetice sunt respinse de un cmp magnetic, ele au
un moment magnetic permanent, generat de existena electronilor
nemperecheai.
B. Paramagnetismul depinde de temperatur, deoarece orientarea
moleculelor care au moment magnetic i atracia lor spre interiorul
cmpului, este perturbat de agitaia termic i deci paramagnetismul
scade cu creterea temperaturii.
C. Prin determinarea proprietilor magnetice se poate constata dac apar
radicali liberi.
D. El apare la substane care au orbitali cu electroni nemperechiai, ca de
exemplu, la metale alcaline n stare solid, la moleculele de O
2
, NO,
ClO
2
, la atomul de hidrogen, etc.
E. sunt paramagnetici atomii de halogeni, radicalii organici ca: CH
3
-;
C
2
H
5
-; C(C
6
H
5
)
3
- i majoritatea ionilor metalelor tranziionale (acetia
avnd mai muli electroni necuplai).
43 Referitor la proprietatile magnetice ale materiei care afirmaii sunt adevarate ?
A. Feromagnetismul este generat de momentele magnetice de spin ale
electronilor necuplai din atomi i apare ca o proprietate a reelelor
cristaline n care atomii sunt unii prin legturi metalice.
B. La substanele feromagnetice se gsete orientare paralel pentru
momentele electronilor unei benzi de conducie ntregi, care poate
apare pe poriuni relativ mari ale cristalului, numite domenii Weiss
(avnd dimensiuni de ordinul 10
-8
cm).
C. In lipsa unui cmp magnetic, domeniile Weiss sunt orientate
ntmpltor, dar ntr-un cmp magnetic, toate domeniile Weiss se
orienteaz antiparalel; magneii permaneni nu rein aceast orientare
i dup ndeprtarea cmpului magnetic.
D. Susceptibilitatea substanelor feromagnetice nu este o constant, ci
depinde de intensitatea cmpului aplicat i scade cu temperatura ca i
susceptibilitatea substanelor paramagnetice.
E. n timp ce la substanele paramagnetice susceptibilitatea scade fr
ntrerupere, cnd temperatura crete, la substanele feromagnetice
apare o discontinuitate. Temperatura la care apare aceast
discontinuitate se numete punct Curie.
44 Referitor la proprietatile magnetice ale materiei care afirmaii sunt adevarate ?
A. La punctul Curie se observ o discontinuitate i a capacitii calorice,
care devine deosebit de mare.
B. Unele substane feromagnetice, introduse ntr-un cmp magnetic sub
punctul Curie, rmn magnetizate i dup dispariia cmpului, adic
devin magnei permaneni.
C. Dac magneii permaneni se nclzesc peste punctul Curie pierd
proprietile magnetice, dar dup rcire se pot magnetiza din nou prin
introducerea ntr-un cmp magnetic.
D. Punctul Curie apare la o temperatur joasa; deasupra acestui punct
substanele feromagnetice devin diamagnetice,
E. dac se rcesc sub punctul Curie, le reapar proprietile
feromagnetice.
45 Un electron necuplat dintr-un atom posed, datorit rotaiei n jurul propriei
sale axe, un moment magnetic de spin i se comport ca un magnet minuscul.
Plasat ntr-un cmp magnetic electronul tinde s se alinieze cmpului.
Momentul magnetic al electronului, ntr-un cmp magnetic, nu poate adopta
dect dou orientri opuse: una ,,paralel i alta ,,antiparalel cu cmpul.
Ambele orientri sunt determinate de numrul cuantic de spin, s = 1/2.
Referitor la energia necesar pentru a reorienta magnetul elementar n cmp
magnetic (RES), care afirmaii sunt adevarate ?
A. Cele dou orientri corespund unor energii diferite, una joas, alta
nalt: -1/2 gH
B
i +1/2 gH
B

B. In aceste expresii, g este factorul giromagnetic, H este intensitatea
cmpului magnetic exterior, iar
B
este magnetonul Bohr.
C. Energia necesar pentru a reorienta magnetul elementar de la sensul
corespunznd energiei joase la cel corespunznd energiei nalte, este
conform relaiei:
B B B
gH gH gH E = = )
2
1
(
2
1

D. Cum E = h , frecvena care corespunde acestei energii se poate
calcula cu ecuaia: = gH
B
/h
E. n spectroscopia optic absorbia este dependent de intensitatea
cmpului electromagnetic al radiaiei absorbite, diferena dintre cele
dou niveluri de energie ntre care are loc tranziia fiind o caracteristic
extern a moleculei.
46 Referitor la rezinana electronic de spin, (RES), care afirmaii sunt
adevarate?
A. Absorbia prin fenomenul rezonanei electronice de spin (numit i
rezonan paramagnetic) se situeaz deci n regiunea spectral a
microundelor.
B. Absorbia se manifest printr-o scdere a intensitii radiaiei ce
strbate substana supus in cmp electromagnetic.
C. Uneori curba de absorbie in soectroscopia RES prezint structur
fin, adic benzile sunt despicate ntr-un numr de maxime ascuite,
care se datoresc unei interaciuni a spinului electronului impar cu
spinii nucleari ai atomilor vecini.
D. Metoda rezonanei electronice de spin nu este cu mult mai exact
pentru detectarea electronilor necuplai n molecule i ioni dect me-
toda msurrii susceptibilitii paramagnetice.
E. n spectroscopia optic absorbia este dependent de intensitatea
cmpului electromagnetic al radiaiei absorbite, diferena dintre cele
dou niveluri de energie ntre care are loc tranziia nu poate genera
direct spectre de absorbtie.
47 Magnetismul nuclear este generat de micarea de rotaie a nucleelor atomice
n jurul unei axe. Avnd sarcini electrice ce se gsesc n micare, nucleele
prezint un moment magnetic de spin nuclear, caracterizat printr-un numr
cuantic de spin nuclear notat cu I. Pentru diferite nuclee, I are valoarea 1/2
sau multiplu de 1 /2, adic 1; 3/2; 2 etc. Referitor la proprietile magnetice
ale nucleelor, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Nucleele compuse dintr-un numr impar de protoni sau de neutroni
posed momente magnetice nucleare, , egale cu zero
B. Proprietatea nucleelor de a se orienta ntr-un cmp magnetic paralel
sau antiparalel cu cmpul, sta la baza metodei spectrale de analiz a
substanelor, cunoscut sub numele de rezonan magnetic
nuclear (RMN).
C. Nucleele cu spin diferit de zero se comport ca un minuscul magnet
permanent (sau un dipol magnetic).
D. momentul magnetic nuclear poate adopta doar dou orientri, una
paralel cu cmpul i alta antiparalel, caracterizate prin numere
cuantice de spin -1/2 respectiv +1/2 (momentul magnetic, , al
nucleului face ns un anumit unghi n direcia cmpului magnetic
exterior).
E. tiind c E = h ajungem la relaiile:
2
hH g
E
n
= si

2
H g
n
= n
care: h este constanta lui Planck, iar g
n
, aa-numitul ,,factor g
nuclear, este o constant care depinde de natura nucleului
48 Referitor la proprietile magnetice ale nucleelor (RMN), care afirmaii sunt
adevarate ?
A. Pentru ca s se produc o tranziie nuclear de la nivelul de energie
joas la nivelul de energie nalt, trebuie s se absoarb o cuant de
energie E.
B. n spectroscopia de rezonan magnetic nuclear diferena de energie
ntre cele dou niveluri i energia tranziiei nu depinde de
intensitatea, H, a cmpului magnetic exterior.
C. In practic se menine constant i se variaz intensitatea cmpului
magnetic, H, pn cnd diferena de energie ntre niveluri, E devine
cea corespunztoare frecvenei fixe la care se observ spectrul. In
acest moment se obine o band de absorbie (rezonan).
D. Mrind n continuare intensitatea H, nu mai sunt realizate condiiile
de rezonan i absorbia scade la zero; se obine un spectru cu
maxime.
E. ntr-un cmp magnetic cu H = 10 000 gauss pentru nucleul
hidrogenului (protonul), corespunde frecvena = cca. 42 MHz. O
asemenea frecven este situat n domeniul undelor de radio.
49 Referitor la spectroscopia RMN, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Energiile radiaiilor absorbite sunt deci extrem de mici, de cca. 10
3

ori mai mare dect cele ce intr n joc n rezonana electronic de
spin.
B. Micarea electronilor n jurul protonului n moleculele organice,
plasate ntr-un cmp magnetic, creaz efecte electromagnetice induse,
care determin plasarea semnalelor RMN n diferite zone.
C. Efectul de ecranare nu este acelai pentru diferitele categorii de
protoni din molecul, ci depinde de densitatea local a norului
electronic i deci de natura legturii i de natura atomilor nvecinai.
D. Ealonarea diferitelor semnale RMN n funcie de intensitatea
cmpului magnetic fiind determinat de natura legturilor chimice,
diferena ntre poziiile a dou semnale poart numele de deplasare
chimic (chemical schift- ).
E. Deplasarea chimic, , se exprim de obicei prin diferena de cmp
fa de tetrametilsilan (TMS) raportat la intensitatea total a
cmpului. Valoarea astfel exprimat nu depinde de frecvena
oscilatorului de radiofrecven.
50 Referitor la spectroscopia RMN, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Deplasarea chimic se exprim n raport cu semnalul unei substane
aleas drept standard.
B. Pentru protoni, n moleculele organice, se folosete drept standard
tetrametilsilanul, (CH
3
)
4
Si
C. Tetrametilsilanul, este o substan care d un singur semnal RMN
(toi protonii fiind echivaleni). Acesta apare ntr-o regiune de cmp
intens, n care protonii altor molecule, n general, nu absorb.
D. Deplasarea chimic se mai poate exprima ca diferena de frecvene
(n Hz) ntre frecvena semnalului i cea a standardului,
considerndu-se c spectrul s-ar nregistra meninnd cmpul
constant i variind frecvena. Transformarea se face prin calcul.
E. Exprimat n acest fel, deplasarea chimic nu depinde de frecvena
oscilatorului de radiofrecven. De aceea aparatele de frecven mai
mare au o rezoluie mai bun.
51 Referitor la spectroscopia RMN, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Deplasarea chimic, , permite deci s se identifice vecinatatea
imediat a fiecrui proton din molecul.
B. Analiza deplasrilor chimice corespunztoare atomilor de hidrogen
dintr-un numr mare de molecule diferite a permis extragerea unor
concluzii generale potrivit crora deplasrilor chimice li se atribuie
aceleasi vecinti.
C. n general nesaturarea reduce valorile deplasrilor chimice, , deci
pentru moleculele nesaturate tranziia de rezonan se produce la
valori mai joase ale cmpului magnetic aplicat.
D. Ciclurile aromatice produc un efect de ecranare puternic. S-a
confirmat astfel aromaticitatea unui mare numr de compui organici.
E. Spectroscopia RMN este utilizat in determinarea raporturilor
componenilor unui amestec i studiul echilibrului unor fenomene
tautomere; studiul cinetic a unor reacii chimice, studiul fenomenului
de schimb izotopic, n analiza conformaional, etc.
52 Referitor la spectroscopia RMN, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Mecanismul cuplrii spinilor nucleari este reprezentat de o
interaciune direct spin-spin care poate fi asimilat cu interaciunea
dintre doi magnei care pot avea unul fa de altul orientri paralele
sau antiparalele.
B. Cuplajul spin - spin se realizeaz ntre protoni neechivaleni legai
de acelai atom de carbon sau de atomi de carbon adiaceni.
C. La aceleai trei semnale din spectrul de rezoluie joas, se observ
c fiecare semnal este despicat n mai multe benzi nguste (structur
fin). Aceast despicare a semnalelor este datorat unei interaciuni
ntre spinul nuclear al unui proton cu spinul nuclear al unui proton
legat de un carbon vecin. Acest efect este numit cuplare spin-spin
D. cuplarea spin-spin,se transmite prin electronii de antilegatur.
E. Prin determinarea deplasrilor chimice i a constantelor de cuplare,
spectroscopia RMN a devenit una din cele mai eficiente metode
pentru stabilirea structurii moleculelor i n mod special a
compuilor organici.
53 Referitor la spectroscopia RMN, care afirmaii sunt adevarate ?
A. La molecule simple, numrul de benzi nguste n care este despicat
semnalul RMN al unui proton (multiplicitatea semnalului) este 2
n
, n
fiind numrul protonilor vecini cu care spinul acestui proton poate
cupla.
B. Dac cuplajele cu aceti protoni sunt identice, o parte din benzile
nguste se suprapun i numrul lor devine egal cu n +3.
C. Grupa CH
2
(lng trei protoni ai grupei CH
3
) d un semnal cu patru
benzi nguste (un cuartet de benzi); grupa CH
3
(lng doi protoni ai
grupei CH
2
) d un triplet de benzi nguste.
D. Distana dintre maximele benzilor nguste ale unui semnal RMN
este o msur a interaciunii sau a gradului de cuplare a spinilor
protonilor care produc acest semnal, cu protonii vecini.
E. Aceast distan este numit constant de cuplare, J i este
independent de intensitatea cmpului H i se exprim n Hz (sau
n cps cicluri pe secund).
54 Referitor la spectroscopia RMN, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Cuplajul spin-spin nu apare ntre protoni avnd aceeai deplasare
chimic, cum este de multe ori cazul la protonii din grupele CH
2
i
CH
3
.)
B. Spectrele RMN sunt des utilizate n cercetarea biochimic i
farmaceutic putnd fi utilizate pentru: confirmarea unor
mecanisme de reacie n cazul n care unii intermediari au o via
suficient de lung ca s poat fi surprini ca entiti chimice
distincte;
C. Fiecare tip de protoni d, n spectrul RMN, un semnal separat.
Ariile relative ale diferitelor semnale sunt proporionale cu numrul
protonilor care se produc.
D. In spectroscopia RMN ariile semnalelor corespunztoare protonilor
de la grupele CH
3
, CH
2
i OH, ale etanolului sunt n raportul
3:2:1.
E. constant de cuplare, J este dependent de intensitatea cmpului H
i se exprim n Debye
55 Referitor la spectroscopia de mas, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Spectrometria de mas este o metod fizic de analiz care are drept
scop determinarea precis a maselor atomice ale izotopilor,
separarea acestora, precum i o serie de alte investigaii ale
substanelor organice.
B. Principiul metodei se bazeaz pe faptul c ionii de diferite greuti,
dup accelerarea ntr-un cmp electric, supui unui cmp magnetic
perpendicular pe direcia lor de deplasare, vor fi deviai mai mult
sau mai puin n funcie de masa i de sarcina lor.
C. n spectroscopia de mas pot fi studiate numai particule gazoase
supuse ionizrii n camere speciale de ionizare.
D. Un flux de electroni emis de un filament incandescent bombardeaz
molecula n camera de ionizare, iai in urma ciocnirii dintre
molecul cu electroni se formeaz specii moleculare cu energie
micsorat
E. Moleculele bombardate in camera de ionizare, pot ceda surplusul de
energie fie prin schimbarea configuraiei lor electronice, fie prin
radiaie.
56 Referitor la spectroscopia de mas, care afirmaii sunt adevarate ?
A. n camera de ionizare cnd schimbarea configuraiei moleculelor
are loc prin pierdere de electroni se formeaz ioni moleculari
pozitivi (m
+
), iar dac schimbarea configuraiei are loc prin ctig
de electroni se formeaz ioni moleculari negativi (m
-
).
B. Se pare c procesul de formare a ionilor moleculari pozitivi este
mult mai probabil.
C. n cazul n care energia fluxului de electroni este mult mai mare
dect energia necesar ionizrii, molecula se fragmenteaz n ioni
pozitivi, negativi, radicali i molecule neutre simple, Acestia nu
deranjeaz in instalaiile de analiza Nu necesita evacuarea cu
pompe de vid.
D. n hirocarburile saturate, nlturarea oricrui electron se produce cu
egal probabilitate, datorit faptului c tria legturii este
aproximativ aceeai. Fragmentarea acestor ioni moleculari poate
avea loc la oricare dintre legturile C-C, rezultnd ioni de carboniu
i radicali alchil
E. Ionii de fragmentare cu masa mare se pot descompune mai departe
n timp ce ionii mai mici sunt mai stabili i deci vor aprea n
spectru prin pickuri mai intense.
57 Referitor la spectroscopia de mas, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Spectrul de mas este dat prin linii verticale de nlime
proporional cu abundena, abscisa fiind divizat n uniti m/e
B. . Pickului ce corespunde fragmentului cel mai abundent, numit i
pick de baz, i se atribuie abundena 100, iar celorlalte pickuri li se
atribuie valori proporionale cu abundena relativ fa de pickul de
baz.
C. Pickul cu valoarea m/e cea mai ridicat (numit pick molecular)
corespunde ionului molecular M
+
, iar m/e reprezint valoarea
exact a masei moleculare a compusului studiat.
D. spectroscopia de mas reprezint o metod precis de determinare a
masei i a formulei moleculare a substanelor.
E. spectroscopia de mas permite stabilirea compoziiei procentuale a
unor amestecuri de substane nevolatile.
58 La impactul dintre un foton cu o molecul, fotonul sufer fie difuzie (un oc
elastic fr pierdere de energie), fie absorbie (adic el mrete energia
intern a moleculei). Referitor la spectroscopia molecular de absorbie, care
afirmaii sunt adevarate ?
A. Are loc absorbie de energie atunci cnd energia fotonului corespunde
cu diferena de energie ntre dou niveluri de energie posibile, ale
moleculei.
B. Prin observarea procesului in care are loc o tranziie de la nivelul de
energie la care se afl molecula la un nivel superior, cu ajutorul unui
spectrofotometru se obine un spectru de absorbie al moleculei,
C. un spectru de absorbie al moleculei, este o reprezentare a absorbiei
funcie de frecven sau de lungimea de und.
D. Molecula excitat prin absorbia unei cuante de energie rmne n
aceast stare un timp foarte scurt (de ordinul 10
- 10
secunde). Ea
poate reemite o cuant de energie egal (sau ceva mai mic) cu cea
absorbit, (fluorescen),
E. Molecula excitat poate pierde energia numai printr-un numr mai
mare de ocuri termice.
59 Referitor la spectroscopia molecular de absorbie, care afirmaii sunt
adevarate ?
A. Dac energia absorbit depete o anumit valoare, caracteristic
pentru fiecare substan, una din legturile moleculei se poate rupe,
molecula disociaz n atomi sau radicali.
B. Ca i atomii, moleculele absorb (i emit) energie n
cuante:

hc
h E = =
C. cuantele de lumin se regsesc numai n anumite regiuni spectrale,
D. Energia unei cuante este proporional cu numai ce frecvena (nu si
cu lungimea de und) ea nu variaz o dat cu aceste mrimi.
E. Prin absorbia unui foton, n funcie de energia acestuia, o molecul
poate suferi trei feluri de schimbri sau variaii ale energiei ei: o
variaie a energiei de rotaie, o variaie a energiei de vibraie i o
variaie a energiei electronice.
60 Referitor la spectroscopia molecular de absorbie, care afirmaii sunt
adevarate ?
A. Fiecare tranziie ntre dou niveluri energetice, diferite prin numerele
lor cuantice, determin apariia unei linii n spectrul de absorbie al
moleculei. Aceste linii spectrale sunt foarte departate, ele nu se
contopesc de obicei aprnd n spectru ca benzi de absorbie.
B. Energia necesar pentru a provoca schimbri n starea de rotaie a
moleculelor, adic o tranziie ntre dou niveluri de rotaie
(caracterizate prin numere cuantice de rotaie, j = 0, 1, 2...) este foarte
mic, de ordinul 10
2
10
3
kcal mo1
-1
. Aceste energii corespund
regiunii de microunde din spectru.
C. Pentru a produce tranziii ntre niveluri de vibraie (cu numere cuantice
v = 0, 1, 2...) sunt necesare energii de cteva kcal mol
-1
. Aceste
tranziii provoac apariia de benzi n regiunea infraroie a spectrului.
D. Tranziiile ntre dou niveluri electronice ale moleculei (adic saltul
unui electron din starea fundamental ntr-un orbital molecular vacant
de energie mai mare) necesit energii nc i mai mari (35150 kcal
mol
-1
, dup natura legturii excitate) corespunznd regiunii vizibile sau
ultraviolete a spectrului. (Numerele cuantice ale nivelurilor energetice
implicate n tranziii electronice se noteaz cu n = l, 2, 3...).
E. tranziie de vibraie nu poate fi realizat niciodat singur, ci este
totdeauna nsoit de tranziii de rotaie, manifestndu-se fiecare printr-
o linie spectral. Din cauza numrului lor mare i a apropierii lor n
spectru ele se contopesc sub forma benzilor caracteristice ale spectrelor
n infrarou. Aceste spectre sunt deci spectre de vibraie-rotaie.
61 Referitor la spectroscopia molecular de absorbie, care afirmaii sunt
adevarate ?
A. Cu att mai mult, tranziiile electronice sunt inevitabil nsoite de
numeroase tranziii de vibraie i de rotaie, deci spectrul electronic-
vibratoriu-rotatoriu rezultat este, de obicei, alctuit din benzi late (n
care uneori se disting o serie de maxime, o aa-numit structur fin,
datorit tranziiilor de vibraie).
B. Aparatura utilizat n obinerea spectrelor - spectrofotometrele - sunt
de tipuri diferite funcie de regiunea spectral pentru care sunt con-
struite.
C. Toate se compun ns, n principiu, din urmtoarele dispozitive
eseniale: surs luminoas, un monocromator, un recipient cu perei
transpareni, numit celul de absorbie, un detector i un dispozitiv
pentru msurat i nregistrat efectele detectate.
D. Nu toate aparatele moderne sunt dotate cu dublu fascicul,
E. Fasciculul luminos iniial este divizat, cu ajutorul a dou oglinzi, n
dou fascicule de intensitate egal, dintre care unul strbate celula cu
soluia substanei iar cellalt strbate o celul identic cu solvent. Prin
compensaia optic sau electronic a celor dou efecte msurate, se
elimin unele influene datorate solventului.
62 Referitor la spectroscopia molecular de absorbie, care afirmaii sunt
adevarate ?
A. Pentru determinarea spectrelor de microunde se utilizeaz drept surs
de radiaii un tub electronic de construcie special, numit clistron.
Acesta emite radiaii perfect monocromatice, aa c monocromatorul
nu mai este necesar.
B. Pentru determinarea spectrelor n infrarou se utilizeaz drept surse
luminoase vergele de oxizi greu fuzibili (Zr, Th, Ce; surs Nernst *)
sau de carbur de siliciu, nclzite, prin trecerea unui curent electric,
la cca. 1500C.
C. Pentru nregistrarea de spectre electronice de absorbie se folosesc
tuburi de descrcri electrice, cum sunt lmpile de hidrogen, care dau
spectre continue n regiunea ultraviolet a spectrului i lmpi cu
filament incandescent pentru domeniul vizibil.
D. Spectrele de microunde se determin la substane n faz solid si
lichid, la presiune foarte joas.
E. Pentru determinarea spectrelor n infrarou sau n ultraviolet se
utilizeaz de obicei soluii ale substanelor n solveni transpareni
pentru radiaiile respective, sau, cnd substana este gazoas la
presiune normal, se msoar spectrul substanei n aceast stare.
63 Referitor la spectroscopia molecular de absorbie, care afirmaii sunt
adevarate ?
A. Pentru msurtori de spectre n infrarou se pot utiliza amestecuri de
substane cu KBr, presate sub form de pastile (KBr fiind
transparent pentru infrarou).
B. Pentru a fi msurat radiaia transmis (neabsorbit) trebuie
transformat n alt form de energie. Aceast funcie nu o
ndeplinete detectorul.
C. In spectroscopia de microunde se utilizeaz detectoare cu cristale de
germaniu sau siliciu i sisteme de amplificare electronic, ca n
aparatele radar.
D. In spectroscopia n infrarou servesc drept detectoare termoelemente,
iar n regiunea vizibil i ultraviolet celule fotoelectrice.
E. Curentul produs de detector este nregistrat, obinndu-se curbe de
absorbie. Acestea reprezint fraciunea din cantitatea de lumin care
a fost absorbit (sau transmis) n funcie de lungimea de und, ,
sau de numrul de und, .
64 Referitor la Legea Lambert-Beer, care afirmaii sunt adevarate ?
A. Cnd lumina strbate o substan sau soluia ei, radiiile de lungimi de
und diferite nu sunt absorbite n proporie diferit.
B. Determinarea spectrului de absorbie al unei substane const n
msurarea micorrii intensitii luminii ce o strbate, pentru toate
lungimile de und ale regiunii considerate.
C. Dac se noteaz cu I
0
i I intensitile luminii nainte i dup
strbaterea unei soluii, atunci intensitatea luminii este micorat
conform urmtoarei expresii (legea Lambert-Beer): log(I
o
/I)= cl,
unde: c este concentraia a soluiei, este grosimea a stratului de
soluie strbtut, iar mrimea E = log I
0
/I se numete extincie
(densitate optic sau absorban), este o proprietate caracteristic a
substanei, independent de concentraie, dar variaz cu lungimea de
und,
D. Dac grosimea, l, se exprim n centimetri; concentraia, c, n mol/L;
constanta se numete coeficient molar de extincie.
E. Mrimea este o msur a absorbiei luminii, de o anumit lungime
de und, ntr-un strat cu grosimea de 1 cm, al unei soluii 1 molare a
substanei absorbante.
65 Referitor la spectroscopia molecular de absorbie, care afirmaii sunt
adevarate ?
A. Spectrul de absorbie al unei substane se obine nscriind ntr-un
grafic variaia unei mrimi ce caracterizeaz absorbia luminii - de ex.
extincia, E, coeficientul de extincie, , sau raportul (I
0
/I) - - n
funcie de lungimea de und sau numrul de und, exprimate n
uniti convenabile pentru domeniul spectral respectiv.
B. In spectrele astfel obinute apar minime i maxime;
C. Benzi de absorbie, corespund regiunilor de absorbie maxim.
D. Fiecare band de absorbie este caracterizat prin lungimea de und

max
(sau numrul de und
max
) i coeficientul de extincie
max
, n
punctele de maxim ale curbei
E. Spectrul de absorbie al unei substane se obine nscriind ntr-un
grafic numai variaia unei mrimi ce caracterizeaz absorbia luminii
-raportul (I
0
/I)- n funcie de fracvent exprimate n uniti
convenabile pentru domeniul spectral respectiv.
66 Referitor la spectrele de rotatie ale moleculelor, (spectre de microunde), care
afirmaii sunt adevarate ?
A. energia unei tranziii de la starea fundamental de rotaie (j = 0), la
prima stare de rotaie excitat (j = 1), va fi:
I
h
Er Er E
2
2
2 1
4
= = , n
care: I este momentul de inerie al moleculei n jurul axei de rotaie
considerate, iar j sunt numerele cuantice de rotaie (j = 0, 1, 2, 3).
B. Experimental, avnd diferite valori E i introducnd valorile
numerice ale constantelor, se poate calcula momentul de inerie, I.
C. Inlocuind E cu h se pot calcula frecvena, , a radiaei absorbite i
numerele cuantice j ale nivelurilor de rotaie implicate. Pentu c I are
valori foarte mici energiile necesare pentru excitarea rotaiei
moleculelor sunt de asemenea mici. Deci la temperatura ambiant,
rotaia molecular este excitat datorit energiei termice.
D. S-a stabilit astfel o regul valabil pentru micarea de rotaie
molecular cuantificat (o aa-numit regul de selecie): tranziiile
de rotaie nu pot avea loc numai ntre dou niveluri de energie
rotatorie vecine, sau j nu poate varia, n cursul unei tranziii, numai
cu o unitate.
E. spectrul de rotaie se compune din linii echidistante, ale cror
frecvene difer prin mrimea constant, h
2
/4
2
I.
67 Referitor la spectrele de rotatie ale moleculelor, (spectre de microunde), care
afirmaii sunt adevarate ?
A. Trebuie inut cont c dau spectre de rotaie toate moleculele
B. Nu dau spectre de microunde moleculele diatomice ca N
2
, Cl
2
i
O
2
, nici moleculele CH
4
i nici celelalte hidrocarburi saturate sau
moleculele simetrice ca CCl
4
.
C. Momentele de inerie ale moleculelor de N
2
, Cl
2
i O
2
, se pot
determina din structura de rotaie a spectrelor de rotaie-vibraie
(infrarou i Raman).
D. Momentul de inerie, I, al unei molecule diatomice, este dat de
relaia de mai jos, n care m reprezint masa redus a celor doi
atomi, de mase m
1
i m
2
, i r distana dintre ei: I=mr
2
i
m=m
1
m
2
/(m
1
+m
2
)
E. Precizia metodei este de ordinul 0,0001 , neatins de nici o alta
metod. Cu ajutorul acestei metode, folosind momentele de inerie
ale moleculelor, s-au putut determina lungimile legturilor,
unghiurile de valen i momentul electric al moleculelor.
68 Referitor la spectrele de rotaie-vibraie (spectre IR ) care afirmaii sunt
adevarate ?
A. La absorbia radiaiilor infraroii au loc tranziii ntre nivelele
vibratorii care sunt nsoite i de tranziii rotatorii.
B. n spectrele IR (spectrele de rotaie-vibraie) fiecare nivel de
vibraie este compus dintr-o succesiune de niveluri de rotaie, de
energie mic.
C. Tranziiile ntre dou niveluri de vibraie sunt compuse dintr-un
numr mare de tranziii ntre diferitele niveluri de rotaie aparinnd
celor dou niveluri de vibraie. Aceste tranziii corespund la
frecvene foarte apropiate, dar nu identice.
D. ntre dou niveluri, tranziia de vibraie produce n spectru o singur
linie, fara a prezenta si structura fin de rotaie (un numr mai mare
de linii echidistante apropiate)
E. Aceste linii pot fi puse n eviden cu aparatur de rezoluie bun n
cazul unor molecule simple (de ex. HCl, CH
4
, NH
3
etc.). In
spectrele moleculelor mai complicate (cu mai multe axe de rotaie
distincte i cu momente de inerie mari) liniile se contopesc ntr-o
band mai larg
69 Referitor la spectrele de rotaie-vibraie (spectre IR ) care afirmaii sunt
adevarate ?
A. spectrele IR sunt datenumai de vibraii de alungire care se produc de-
a lungul axei legturii i pot fi simetrice cnd atomii de hidrogen se
deprteaz i se apropie simultan de atomul de carbon i asimetrice
cnd atomii oscileaz n contrafaz.
B. spectrele IR sunt date numai de vibraii de deformaie, n care se
produce o deformaie a unghiurilor de valen
C. n cazul unor molecule diatomice, ca HCI, HBr etc., este posibil o
vibraie de un singur fel, aceea prin care atomii se apropie i se
deprteaz unul de altul, oscilnd n jurul unei poziii de echilibru ca
un oscilaror armonic
D. Frecvena de vibraie fundamental, , a unui oscilator armonic,
rezult din expresia urmtoare:
m
f

2
1
= n care m este masa redus
a celor doi atomi, iar f (dyn. cm
-1
)

este costanta de fora si reprezint
fora de revenire raportat la unitatea de lungime a deplasrii
E. Frecvena vibraiilor, , este cu att mai mic cu ct masa atomilor
este mai mare i cu att mai mare cu ct constanta de for, f, a
legturii chimice este mai mare.
70 Referitor la spectrele de rotaie-vibraie (spectre IR ) care afirmaii sunt
adevarate ?
A. Spre deosebire de vibraiile sistemelor macroscopice, vibraiile
atomilor n molecule sunt cuantificate.
B. Energia de vibraie a unui oscilator molecular armonic poate adopta
orice valori proprii, ce satisfac relaia:

+ =
2
1

h E n care: v sunt
numerele cuantice de vibraie (v = 0, 1, 2, 3...).
C. Vibraia fundamental corespunde tranziiei de la nivelul de energie v =
0 la nivelul v = 1. In spectru apar i benzi corespunznd unor armonice
superioare v
0
v
2
etc. Energia de vibraie E
v0, (
numit energia
punctului zero) a nivelului corespunznd numrului cuantic v
0
, este
diferit de zero. Ea reprezint cea mai joas energie pe care o poate
poseda sistemul, atestnd existena unei vibraii a atomilor chiar n
starea fundamental.
2
0

h
E =
D. Ecuaia unui oscilator armonic, reprezentat printr-o curb simetric i
anume o parabol se poate transforma in expresii derivate prin
adugarea unui termen de corecie ptratic (rezultnd curba Morse).
Nivelurile de energie corespunztoare curbei Morse sunt date de
expresia:
2
2 2
2
1
4 2
1

+ =

D
h
h E
E. Curba Morse se abate de la aceea a oscilatorului armonic clasic, cu att
mai mult cu ct nivelul de energie este mai nalt i cu ct cuanta de
energie absorbit a fost mai mare. se reliefeaz de asemenea c
nivelurile energetice de vibraie sunt din ce n ce mai apropiate,
convergnd ctre o limit a seriei, Z, dincolo de care urmeaz o regiune
de absorbie continu care corespunde unei energii D sau energia de
disociere
71 Referitor la spectrele de rotaie-vibraie (spectre IR ) ale moleculelor
poliatomice care afirmaii sunt adevarate ?
A. Sunt complicate din cauza multiplelor posibiliti de vibraie i rotaie
ale atomilor sau unor grupe de atomi n molecule.
B. Pentru a absorbi n infrarou este necesar ca molecula s posede, n
ansamblul ei, un moment electric permanent (ca n cazul spectrelor de
rotaie), fara ca legturile dintre atomi trebuie s fie polare, adic s
posede momente electrice de legatur.
C. Se produce o tranziie de vibraie numai atunci cnd, prin aceasta, are
loc i o variaie a momentului electric de legtur, cci numai un
dipol electric oscilant poate intra n interaciune cu cmpul radiaiei
electromagnetice, absorbind energie.
D. Pe baza anumitor consideraii mecanice se prevede c o molecul,
compus din n atomi, poate efectua 3n - 6 vibraii (sau 3n - 5, adic o
frecven n plus, dac molecula este liniar). Fiecare din aceste
vibraii are o frecven proprie i deci poate fi excitat de radiaii
infraroii de o frecven determinat.
E. Sunt posibile dou feluri de vibraii, unele numite vibraii de ntindere
(sau de valen) care produc o lungire sau scurtare a distanei dintre
atomi i vibraii de deformaie, care modific unghiurile de valen.
72 Referitor la spectroscpia empiric in IR ale moleculelor poliatomice care
afirmaii sunt adevarate ?
A. Spectroscopia n IR servete curent pentru identificarea substanelor
i verificarea puritii lor.
B. Fiecare substan posed un spectru caracteristic deosebit de al
oricrei alte substane, cu ajutorul creia poate fi uor recunoscut.
C. Prin msurarea intensitii unei benzi din spectrul unei substane se
poate determina concentraia lor n amestecuri cu alte substane.
D. Prin compararea spectrelor unui mare numr de substane, s-a stabilit
c fiecare tip de legtur se manifest prin una sau mai multe benzi,
ce nu sunt dect puin influenate de ceilali atomi sau de celelalte
legturi din molecul.
E. Spectrele n IR pot servi numai pentru a recunoate prezena anumitor
atomi i a naturii legturilor dintre ei ntr-o molecul.
73 Efectul Raman (enuntat in 1928; prevzut teoretic de Smekal 1923), const n
excitarea unei molecule, prin absorbia unei cuante de energie mare (din
ultraviolet), la un nivel electronic superior. Dup un timp foarte scurt,
molecula emite energie radiant. Referitor la efectul Raman care afirmaii
sunt adevarate ?
A. parte din lumina emis are ns frecvena mai mare dect cea
absorbit. In spectru apar benzi distincte.
B. Diferenele ntre numerele de und ale acestor benzi i numrul de
und al luminii absorbite se numesc (impropriu) frecvene Raman
(exprimndu-se n cm
-1
).
C. Frecvenele Raman sunt independente de frecvena luminii absorbite
i sunt caracteristice pentru substana cercetat.
D. In cadrul efectului Raman, vom presupune c molecula iniial se afl
la nivelul electronic fundamental i la un anumit nivel de vibraie, de
ex. la v = 0. Dac dup emisia cuantei absorbite molecula nu revine la
nivelul de vibraie iniial, ci la un nivel mai nalt v = 1, v = 2 etc.,
cuanta emis este de energie mai mic dect cea absorbit. n spectru
apar frecvene Raman (linii Stokes sateliii roii)
E. Dac molecula era iniial la un nivel de vibraie mai nalt dect cel
final, liniile emise, numite linii anti-Stokes, (satelii violei), au
frecvene mai mari dect frecvena luminii incidente. Intensitatea
liniilor anti-Stokes este mai mic dect aceea a liniilor Stokes,
nivelurile superioare fiind mai puin populate iniial.
74 Aspectul general al unui spectru Raman este de acelai ordin de mrime ca
frecvenele spectrelor n IR, fiindc sunt determinate de diferene ntre
aceleai niveluri de energie de vibraie. Pentru spectrele Raman sunt ns
valabile alte reguli de selecie. Referitor la efectul Raman care afirmaii sunt
adevarate ?
A. vibraie a atomilor, n molecul, d natere unei frecvene n IR
numai dac are loc i o variaie a momentului electric al moleculei.
B. Apariia unei frecvene Raman nu necesit numai o variaie a
polarizabilitii.
C. la moleculele cu centru de simetrie, frecvenele care apar n spectrul
Raman lipsesc din spectrul IR i invers.
D. Ca i spectrele n IR, frecvenele Raman sunt complicate prin compo-
nente de rotaie, ceea ce determin aspectul lor de benzi, i nu de
simple linii.
E. Efectul Raman este foarte puternic iar nregistrarea unui spectru prin
metoda fotografic (spectrografie) dureaz foarte mult, ea necesit
cantiti mari de substan. Introducerea laserului ca surs de excitare
a mbuntit metoda.
76 Orbitalii legturii simple pot fi de legtur ocupai cu electroni n stare
fundamental i orbitali de antilegtur * care sunt neocupai n stare
fundamental dar se pot ocupa n stare excitat. In mod analog se pot ocupa i
orbitalii de legtur i de antilegtur * . Referitor la tranziiile electronice
(UV-VIS) care afirmaii sunt adevarate ?
A. tranziiile * necesit cea mai mare energie. Aceste tranziii
apar n regiuni de lungimi de und mici (se manifest spectral numai
n ultravioletul ndeprtat).
B. Tranziiile n * i n * sunt caracteristice compuilor ce conin
atomi cu electroni neparticipani.
C. In cazul moleculelor cu legturi duble sunt caracteristice tranziiile
*.
D. n afar de aceste tipuri de orbitali exist i orbitali de nelegtur n,
localizai la un singur atom.
E. Toi orbitalii de legtur i orbitali de antilegtur * sunt ocupai
cu electroni n stare fundamental
77 Tranziiile in UV-VIS dau natere la benzile de absorbie ce prezint anumite
caracteristici (lungimea de und la care are loc absorbia maxim i
coeficientul molar de extincie) n funcie de aceste caracteristici benzile de
absorbie au fost grupate n:
A. benzi R ce se datoresc unor tranziii n * ale grupelor nesaturate
simple. Aceste benzi au extincii mici.
B. benzi K ce apar la moleculele nesaturate conjugate i se datoresc unor
tranziii *. Aceste benzi au extincii mari.
C. Benzi A ce se datoresc unor tranziii * n , ale grupelor
nesaturate simple. Aceste benzi au extincii mijlocii
D. benzi B ce apar la molecule aromatice i heterociclice. Aceste benzi au
extincii mici i apar la lungimi de und mici i medii.
E. benzi E ce se datoresc tranziiilor electronice n sistemul de trei
legturi etilenice incluse ntr-un nucleu aromatic. Aceste benzi au
extincii mari i apar la lungimi de und mici.
78 In interpretarea spectrelor electronice se utilizeaz termeni specifici, cum ar
fi:
A. Cromofor = grupare de atomi capabil s absoarb n UV;
B. Auxocrom = grupare de atomi capabil s modifice lungimea de und
la care absorb cromoforul;
C. Efect batocrom = deplasarea absorbiei spre lungimi de und mai mari;
D. Efect hipsocrom = deplasarea absorbiei spre lungimi de und mai mici;
Efect hipocrom = scderea intensitii absorbiei; Efect hipercrom =
creterea intensitii absorbiei.
E. Efect hipocrom = deplasarea absorbiei spre lungimi de und mai mici;
Efect hipsocrom = scderea intensitii absorbiei; Efect hipercrom =
creterea intensitii absorbiei.
79 Metoda RMN- Rezonan mgnetic nuclear permite:
A) msurarea rapid cantitativ i stabilirea raportului n care se gsesc
componentele n amestec, precum i posibilitatea de a evidenia
proporia proporia de transformare a stereoizomerilor, a izomerilor
optici activi, a tautomerilor,etc.
B) evaluarea timpilor de relaxare glogali ai nucleelor care nsumeaz
timpii de relaxare spin-spin, a timpului de relaxare spin-reea precum i
timpii de relaxare chimic corespunztori dezactivrii chimice a
nucleelor.
C) evaluarea rapid a stabilittii unor compui medicamentoi care in mod
uzual in diferiti solveni sunt deosebit de instabili
D) msurarea maselor moleculare a compuilor medicamentoi n functie
de timpii de relaxare spin-reea precum i timpii de relaxare chimic
E) determinarea puritii i a coninutului de metale grele din
medicamentele expuse la cldur n timpul conservrii prin msurarea
deplasrii chimice i a constantelor de cuplare
80 Referitor la fenomenul de fierbere, care afirmaii sunt incorecte?
A. Prin punct normal de fierbere se nelege temperatura de solidificare a
unui lichid la presiunea de o atmosfer.
B. Punctul de fierbere este o caracteristic a substanelor i indic
temperatura de trecere din starea lichid n starea de vapori
C. Fierberea se produce sub influena cldurii.
D. Fierberea se produce sub influena cresterii temperaturii
E. Punctul de fierbere crete pe toat durata procesului de fierbere..
81 Referitor la spectrele IR (spectrele de rotaie-vibraie) care afirmaii sunt
adevarate ?
A. fiecare nivel de vibraie este compus dintr-o succesiune de niveluri de
rotaie, de energie mic.
B. Tranziiile ntre dou niveluri de vibraie sunt compuse dintr-un numr
mare de tranziii ntre diferitele niveluri de rotaie aparinnd celor
dou niveluri de vibraie.
C. Aceste tranziii corespund la frecvene foartedepartate, dar nu identice.
D. Aceste tranziii corespund la frecvene foarte apropiate, identice.
E. Tranziiile ntre dou niveluri de vibraie sunt compuse dintr-un numr
mic de tranziii ntre diferitele niveluri de rotaie aparinnd celor dou
niveluri de vibraie.
82 Referitor la metodele spectrofotometrice care afirmaii sunt adevarate?
A. metodele spectrofotometrice permit un studiu analitic al reaciilor n
soluie, pentru substanele medicamentoase,
B. metodele spectrofotometrice sunt utilizate doar pentru identificarea i
determinarea structurilor,
C. metodele spectrofotometrice sunt utilizate doar pentru studii
fundamentale ale echilibrelor n soluie.
D. metodele spectrofotometrice se bazeaz pe procese de adsorbie a
radiaiilor luminoase de ctre moleculele substanelor
E. metodele spectrofotometrice se utilizeaz pentru controlul,
caracterizarea i cercetarea medicamentelor
83 Referitor la metoda curbelor de etalonare care afirmaii sunt adevarate?
A. metoda curbelor de etalonare presupune trasarea unei curbe de
calibrare, adsorban - concentraie, care nu trece prin origine
B. metoda curbelor de etalonare presupune trasarea unei curbe de
calibrare, obinndu-se o dreapt care pleac din originea
coordonatelor,
C. metoda curbelor de etalonare presupune trasarea unei curbe de
calibrare, a crei pant nu depinde de mrimea coeficientului molar
de adsorban.
D. metoda curbelor de etalonare presupune trasarea unei curbe de
calibrare, a crei pant depinde de mrimea coeficientului molar de
absorban
E. metoda curbelor de etalonare presupune trasarea unei curbe de
calibrare, adsorban-concentraie, pe probe de concentraie cunoscut,
care prezint un palier
84 Referitor la domeniul spectral UV-VIS care afirmaii sunt false?
A. domeniul spectral UV-VIS este format din trei zone spectrale
B. domeniul spectral UV-VIS este format din dou zone spectrale
C. Ultravioletul apropiat cuprins ntre 185 i 400 nm;
D. Ultravioletul apropiat cuprins ntre 185 i 700 nm;
E. Ultravioletul apropiat cuprins ntre 285 i 400 nm
85 Referitor la domeniul spectral UV-VIS care afirmaii sunt false?
A. domeniul spectral UV-VIS este format din trei zone spectrale
B. vizibilul cuprins ntre 400 i 700 nm
C. Infrarou foarte apropiat cuprins ntre 700 i 1400 nm.
D. ultravizibilul cuprins ntre 400 i 700 nm
E. ultravioletul apropiat cuprins ntre 185 i 400 nm;
86 Referitor la spectrofotometria diferenial care afirmaii sunt adevarate?
A. spectrofotometria diferenial are marele avantaj al citirii directe a
absorbiei substanei active,
B. spectrofotometria diferenial are dezavantajul citirii indirecte a
absorbiei substanei active,
C. spectrofotometria diferenial are avantaj al citirii directe a absorbiei
substanei active lund n considerare absorbia produilor de
degradare sau a altor substane auxiliare care nsoesc produsul pur
D. spectrofotometria diferenial se aplic la toate substanele care pot
suferi modificri spectrale reproductibile sub aciunea pH-ului sau a
unor reactivi cum ar fi subsatane cu caracter acidu-bazic sau oxido-
reductor.
E. spectrofotometria diferenial se aplic la toate substanele care nu
pot suferi modificri spectrale reproductibile sub aciunea pH-ului sau
a unor reactivi cum ar fi subsatane cu caracter acidu-bazic sau oxido-
reductor
87 Referitor la metodele spectrale n vizibil care afirmaii sunt adevarate?
A. metodele spectrale n vizibil pot fi utilizate la un numr foarte mare
de substane necolorate
B. metodele spectrale n vizibil se folosesc cu succes n stabilirea
gradului de stabilitate a unui component studiat dac produii de
degradare sau celelalte componente dau coloraii caracterizate prin
aceeai parametri spectrofotometrici
C. metodele spectrale n vizibil pot fi utilizate la un numr foarte mare
de substane necolorate dar care prin complexare chimic dau coloraii
instabile,
D. metodele spectrale n vizibil pot fi utilizate la un numr foarte mare
de substane necolorate dar care prin complexare chimic dau coloraii
stabile,
E. metodele spectrale n vizibil se folosesc cu succes n stabilirea
gradului de stabilitate a unui component studiat dac produii de
degradare sau celelalte componente nu dau coloraii caracterizate prin
aceeai parametri spectrofotometrici
88 Referitor la spectrele Raman care afirmaii sunt adevarate?
A. spectrele Raman sunt spectre de rotaie
B. spectrele Raman sunt spectre de absorbie
C. frecvenele Raman sunt independente de frecvena luminii absorbite
D. frecvenele Raman sunt dependente de frecvena luminii absorbite
E. n spectrele Raman apar frecvene Raman sau linii Stokes-sateliii
roii.
89 Referitor la spectrele IR care afirmaii sunt adevarate?
A. in spectrele IR fiecare nivel de rotaie este compus dintr-o succesiune
de niveluri de vibraie
B. spectrele IR sunt numai spectre de absorbie
C. spectrele IR sunt numai spectre de vibraie
D. spectrele IR sunt numai spectre de rotaie- vibraie
E. in spectrele IR fiecare nivel de vibraie este compus dintr-o succesiune
de niveluri de rotaie
90 Referitor la spectrele IR care afirmaii sunt adevarate?
A. in spectrele IR tranziiile ntre dou niveluri de vibraie sunt compuse
dintr-un numr mare de tranziii ntre diferitele niveluri de rotaie
aparinnd celor dou niveluri de vibraie
B. in spectrele IR tranziiile ntre dou niveluri de rotaie sunt compuse
dintr-un numr mare de tranziii ntre diferitele niveluri de vibraie
aparinnd celor dou niveluri de rotaie
C. in spectrele IR tranziiile ntre dou niveluri de vibraie corespund la
frecvene foarte apropiate
D. in spectrele IR tranziiile ntre dou niveluri de vibraie corespund la
frecvene identice
E. in spectrele IR fiecare nivel de vibraie este compus dintr-o succesiune
de niveluri de rotaiede energie mic
91 Referitor la vibraiile moleculare care afirmaii sunt adevarate?
A. vibraiile moleculare pot fi de alungire sau de comprimare
B. vibraiile moleculare pot fi de alungire sau de deformaie
C. vibraiile de alungire se produc de-a lungul axei legturii
D. vibraiile de alungire se produc de-a lungul momentelor de inerie
E. vibraiile de alungire se produc de-a lungul unghiurilor de valen
92 Referitor la vibraiile moleculare care afirmaii sunt adevarate?
A. vibraiile moleculare de alungire pot fi simetrice i asimetrice
B. vibraiile moleculare de alungire pot fi simetrice n situaia n care
atomii de hidrogen se deprteaz i se apropie simultan de atomul de
azot
C. vibraiile moleculare de alungire pot fi asimetrice n situaia n care
atomii oscileaz n contrafaz
D. vibraiile moleculare de deformaie pot fi asimetrice n situaia n care
atomii oscileaz n contrafaz
E. vibraiile moleculare de deformaie pot fi simetrice n situaia n care
atomii de hidrogen se deprteaz i se apropie simultan de atomul de
azot.
93 Referitor la semnificaia mrimilor din Legea Bouguer - Lambert - Beer care
afirmaii sunt adevarate?
A. se numete coeficient de absorban
B. se numete coeficient molar de absorban
C. se numete absorbtivitatea molar
D. se numete absorbtivitate i se exprim n mol
-1
cm
E. se numete absorbtivitate molar i se exprim n mol
-1
cm
-2

94 Referitor la determinarea spectrelor care afirmaii sunt adevarate?
A. pentru determinarea spectrelor de microunde se utilizeaz drept surs
de radiaie clistronul
B. pentru determinarea spectrelor n IR se utilizeaz drept surs de
radiaie clistronul
C. pentru determinarea spectrelor n IR se utilizeaz drept surse
luminoase vergele de oxizi uor fuzibili (Zr, Th, Ce)
D. pentru determinarea spectrelor n IR se utilizeaz drept surse
luminoase vergele de oxizi greu fuzibili (Zr, Th, Ce)
E. pentru determinarea spectrelor n IR se utilizeaz drept surse
luminoase vergele de oxizi greu fuzibili (surs Nernst)
95 Referitor la determinarea spectrelor de microunde care afirmaii sunt
adevarate?
A. pentru determinarea spectrelor de microunde se utilizeaz drept surs
de radiaie clistronul
B. pentru determinarea spectrelor de microunde monocromatorul nu mai
este necesar
C. determinarea spectrelor de microunde se utilizeaz la substane n faz
lichid
D. determinarea spectrelor de microunde se utilizeaz la substane n faz
solid
E. determinarea spectrelor de microunde se utilizeaz la substane n faz
gazoas la presiune foarte mare
96 Referitor la determinarea spectrelor n IR care afirmaii sunt adevarate?
A. pentru determinarea spectrelor n IR se utilizeaz drept surs de
radiaie clistronul
B. pentru determinarea spectrelor n IR se utilizeaz soluii ale
substanelor n solveni transpareni
C. pentru determinarea spectrelor n IR se utilizeaz si pentru substane
gazoase la presiune normal
D. determinarea spectrelor n IR se utilizeaz i la substane n faz
gazoas la presiune foarte mare
E. pentru determinarea spectrelor n IR se utilizeaz si pentru substane
gazoase la presiune mic
97 Referitor la vibraia moleculelor care afirmaii sunt adevarate?
A. vibraiile pot fi de dou feluri: vibraii de ntindere i vibraii de
valen sau de deformaie
B. vibraiile de ntindere produc o alungire a distanei dintre atomi
C. vibraiile de valen produc o alungire a distanei dintre atomi
D. vibraiile de deformaie produc o alungire a distanei dintre atomi
E. vibraiile de valen produc modificarea unghiurilor de valen
98 Referitor la spectrele Raman care afirmaii sunt adevarate?
A. pentru spectrele Raman nu sunt valabile regulile de selecie
B. spectrele Raman se utilizeaz pentru stabilirea structurii moleculelor
C. din spectrele Raman de vibraie se pot obine informaii despre
distanele dintre unghiurile de valen
D. din spectrele Raman de rotaie se pot obine informaii despre
distanele dintre unghiurile de valen
E. din spectrele Raman de vibraie se pot obine informaii despre
distanele dintre nucleele molecule
99 Referitor la bezile de absorbie care afirmaii sunt adevarate?
A. benzile R se datoreaz unor tranziii ale grupelor nesaturate simple i
prezint extincii mari
B. benzile R se datoreaz unor tranziii de tip n ale grupelor saturate
C. benzile R se datoreaz unor tranziii de tip n
*
ale grupelor
nesaturate
D. benzile R se datoreaz unor tranziii de tip n
*
ale grupelor
nesaturate duble
E. benzile R sprezint extincii mici
100 Referitor la bezile de absorbie care afirmaii sunt adevarate?
A. benzile R apar la molecule aromatice
B. benzile B apar la molecule aromatice
C. benzile K apar la molecule aromatice
D. benzile B apar la molecule heterociclice
E. benzile K apar la molecule heterociclice




Partea a II
Termodinamic chimic fenomenologic

COMPLEMENT SIMPLU
101 Referitor la procesele termodinamice cvasistatice (de echilibru), care afirmaie este
corect?
A. sunt procesele care are loc ntr-un sistem izolat adiabatic, Q=0.
B. sunt procesele in care variaia parametrilor de stare este aa de lent nct
sistemul se afl tot timpul n stri de echilibru
C. sunt procesele in care variaia parametrilor de stare este aa de rapid nct
sistemul se afl tot timpul n stri de echilibru
D. sunt procesele care se desfoar la temperatur constant, dT=0.
E. sunt procesele care se desfoar la entalpie constant, dH=0..
102 Referitor la procesele termodinamice adiabatice care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele care se desfoar la temperatur constant, dT=0.
B. sunt procesele care se desfoar ntr-un sistem izolat la entalpie constant,
dH=0.
C. sunt procesele care are loc ntr-un sistem izolat, care respect conditia Q=0.
D. sunt procesele care se desfoar ntr-un sistem izolat la entropie constant,
dS=0.
E. sunt procesele in care variaia parametrilor de stare este aa de lent nct
sistemul se afl tot timpul n stri de echilibru
103 Referitor la procesele termodinamice izoterme care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele n care sistemul nu revine de la starea final la cea iniial,
B. sunt procesele n care se produc transformri ireversibile.
C. sunt procesele n care sistemul termodinamic parcurge o succesiune de stri de
echilibru.
D. sunt procesele care se desfoar la temperatur constant, dT=0.
E. Proces care se desfoar la presiune constant, dP=0.
104 Referitor la procesele termodinamice izocore care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele care se desfoar la d = 0.
B. sunt procesele care se desfoar la entalpie constant, dH=0.
C. . sunt procesele care se desfoar la temperatur constant, dT=0.
D. sunt procesele care se desfoar la volum constant, dV=0.
E. sunt procesele care se desfoar la entropie constant, dS=0.
105 Referitor la procesele termodinamice izobare care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele care se desfoar la volum constant, dV=0.
B. sunt procesele care se desfoar la temperatur constant, dT=0.
C. sunt procesele care se desfoar la presiune constant, dP=0.
D. sunt procesele care se desfoar la entropie constant, dS=0.
E. sunt procesele care se desfoar la entalpie constant, dH=0..
106 Referitor la procesele termodinamice izoentropice care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele care se desfoar la entropie constant, dS=0.
B. sunt procesele care se parcurge o succesiune de stri de echilibru.
C. sunt procesele care se desfoar att de rapid n timp nct n orice moment
sistemul poate fi considerat n echilibru
D. sunt procesele care se desfoar cu trecerea dintr-o stare iniial de echilibru
ntr-o stare final de echilibru fr a trece succesiv prin stri intermediare de
echilibru.
E. sunt procesele care se desfoar la entalpie constant, dH=0.
107 Referitor la procesele termodinamice izoentalpice care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele care se desfoar la volum constant, dV=0.
B. sunt procesele care se desfoar la presiune constant, dP=0.
C. sunt procesele care se desfoar la entropie constant, dS=0.
D. sunt procesele n care sistemul nu revine de la starea final la cea iniial,
E. sunt procesele care se desfoar la entalpie constant, dH=0.
108 Referitor la procesele termodinamice ciclice care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele care sistemul parcurge un ciclu de transformare atingnd starea
iniial, dE=0.
B. sunt procesele n care se desfoar la presiune constant, dP=0.
C. sunt procesele n care sistemul parcurge un ciclu de transformare neatingnd
starea iniial, dS=0
D. sunt procesele n care sistemul nu revine de la starea final la cea iniial, dV
=0
E. sunt procesele n care sistemul termodinamic nu parcurge o succesiune de stri
de echilibru, fiind o transformare ireversibil
109 Referitor la procesele termodinamice neciclice care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele n care sistemul parcurge un ciclu de transformare atingnd
starea iniial, dE=0.
B. sunt procesele n care sistemul nu parcurge un ciclu de transformare. Se
pornete de la o stare finit ctre o alt stare finit, dE0.
C. sunt procesele n care sistemul evolueaz de la starea final la starea iniial
trecnd prin aceleai stri intermediare de echilibru, dP=0.
D. sunt procesele care sistemul parcurge un ciclu de transformare atingnd starea
iniial, dE0.
E. sunt procesele n care sistemul termodinamic parcurge o succesiune de stri de
echilibru, fiind o transformare reversibil.
110 Referitor la procesele termodinamice difereniale care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele n care au loc variaii foarte mici ale parametrilor fizico-chimici
la trecerea sistemului dintr-o stare dat n alta foarte apropiat.
B. sunt procesele n care sistemul evolueaz de la starea final la starea iniial
trecnd prin aceleai stri intermediare de echilibru prin care a trecut n
transformarea primar de la starea iniial la cea final, fr ca n mediul
exterior s se fi produs vreo modificare.
C. sunt procesele care decurg cu vitez finit, n cursul transformrii
necvasistatice,
D. sunt procesele n care sistemul termodinamic trece dintr-o stare iniial de
echilibru ntr-o stare final de echilibru fr a trece succesiv prin stri
intermediare de echilibru.
E. sunt procesele n care parametrii de stare sufer variaii finite la trecerea
sistemului de la starea iniial la starea final.
111 Referitor la procesele termodinamice integrale care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele n care au loc variaii foarte mici ale parametrilor fizico-chimici
la trecerea sistemului dintr-o stare dat n alta foarte apropiat.
B. sunt procesele n care sistemul evolueaz de la starea final la starea iniial
trecnd prin aceleai stri intermediare de echilibru prin care a trecut n
transformarea primar de la starea iniial la cea final, fr ca n mediul
exterior s se fi produs vreo modificare.
C. sunt procesele care decurg cu vitez infinit, n cursul transformrii
cvasistatice,
D. sunt procesele n care sistemul termodinamic trece dintr-o stare iniial de
echilibru ntr-o stare final de echilibru fr a trece succesiv prin stri
intermediare de echilibru.
E. sunt procesele n care parametrii de stare sufer variaii finite la trecerea
sistemului de la starea iniial la starea final.
112 Referitor la procesele termodinamice reversibile care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele n care au loc variaii foarte mici ale parametrilor fizico-chimici
la trecerea sistemului dintr-o stare dat n alta foarte apropiat.
B. sunt procesele n care sistemul evolueaz de la starea final la starea iniial
trecnd prin aceleai stri intermediare de echilibru prin care a trecut n
transformarea primar de la starea iniial la cea final, fr ca n mediul
exterior s se fi produs vreo modificare.
C. sunt procesele care decurg cu vitez infinit, n cursul transformrii
cvasistatice,
D. sunt procesele n care sistemul termodinamic trece dintr-o stare iniial de
echilibru ntr-o stare final de echilibru fr a trece succesiv prin stri
intermediare de echilibru.
E. sunt procesele n care parametrii de stare sufer variaii finite la trecerea
sistemului de la starea iniial la starea final.
113 Referitor la procesele termodinamice reversibile care afirmaie este adevrat?
A. sunt procesele n care au loc variaii foarte mici ale parametrilor fizico-chimici
la trecerea sistemului dintr-o stare dat n alta foarte apropiat.
B. sunt procesele n care sistemul evolueaz de la starea final la starea iniial
trecnd prin aceleai stri intermediare de echilibru prin care a trecut n
transformarea primar de la starea iniial la cea final, fr ca n mediul
exterior s se fi produs vreo modificare.
C. sunt procesele care decurg cu vitez infinit, n cursul transformrii
cvasistatice,
D. sunt procesele n care sistemul termodinamic trece dintr-o stare iniial de
echilibru ntr-o stare final de echilibru fr a trece succesiv prin stri
intermediare de echilibru.
E. sunt procesele n care sistemul nu revine de la starea final la cea iniial, iar n
evoluia sa sistemul termodinamic nu parcurge o succesiune de stri de
echilibru.
114 Sistemele termodinamice se gsesc ntr-o interaciune continu cu mediul nconjurtor,
datorit schimburilor posibile de energie i substan. Care afirmaie este corect?
A. Stabilirea experimental a echivalentului mecanic al caloriei dedus de
ctre Joule i Mayer este comform expresiei:
cal J const
C C
V P
J
V P
/ 1868 , 4 . = =

=
B. Dac se iau n consideraie numai lucrul mecanic de expansiune se poate
obine o form particular a principiului I: PdV dU Q + =
C. n termodinamic se ia n consideraie enegia intern sau coninutul n
energie al sistemului deosebit de energia datorat factorilor externi:
E

total
(Ec - Ep) = U.
D. S presupunem c un sistem trece din starea 1 n starea 2 pe o anumit
cale I i apoi revine la starea iniial pe o alt cale II parcurgnd un
proces energie ntr-o transformare ciclic avem: Q = L
E. Pentru procese elementare ecuaia principiului I se scrie sub forma:
PdV dY Q =
115 Principiul I al termodinamicii cunoscut i ca principiul conservrii energiei reprezint
n formularea sa cea mai general extinderea principiului echivalenei asupra tuturor
formelor de energie (energie mecanic, termic, electric, radiant). Care afirmaie este
incorect?
A. Este principiul conservrii energiei sau al indistructibilitii energiei, al unitii
energiei i al echivalenei dintre diferitele sale forme.
B. energia nu poate fi creat din nimic i nu poate fi anihilat. Dac dispare o
energie de un fel n locul ei apare o alt form de energie.
C. Cldura nu este proporional cu lucrul mecanic care a generat-o iar lucrul
mechanic produs nu este proporional cu cantitatea de cldur generat
D. diferitele forme de energie se transform una n alta n proporii riguros
echivalente
E. Raportul dintre lucrul mecanic i cldur este ntotdeauna constant i reprezint
echivalentul mecanic al caloriei
116 Referitor la semnificaia derivatelor pariale ale funciilor termodinamice introduce de
principiul I pentru procesele fizico-chimice n care sunt implicate medicamentele, care
afirmaie este corect?
A) Cldura latent de expansiune h
T
este cantitatea de cldur care trebuie
dat sistemului pentru a-i menine temperatura constant la creterea
volumului cu o unitate, n absena reaciilor chimice fiind dat de relaia:

,
,
T
T
h V
P
U
=


B) In carul unui proces la care particip compui medicamentoi pentru
stabilirea semnificaiei derivatelor pariale ale entalpiei se pornete de la
urmtoarea expresie a principiului I al termodinamicii:


d
U
dV P
T
U
dT
T
U
Q
V T T V , , ,

=

C) innd cont de semnificaia derivatelor pariale ale energiei interne
pentru medicamente, expresia principiului I al termodinamicii se poate
formula i astfel:

d h dP h dT C Q
V T T P , , ,
+ + =
D) n cazul proceselor fizico-chimice la care particip medicamentele se
poate scrie urmtoarea ecuaie:

, ,
,
P P
P
T
V
P
T
U
C

=
E) Pentru medicamente entalpia proceselor se poate scrie ca funcie de stare
dependent de parametrii asociai prin ecuaia:


d
H
dP
V
H
dT
T
H
dH
V T T V , , ,

=
117 La formularea unui medicament se ine cont de principiul II al termodinamicii i de
funcia de stare introdus de acesta. Referitor la acest principiu care afirmaie este
adevrat?
A. medicamentul trebuie sa fie economic indiferent de procesul de
preparare dar s aib entropia minim, 0 S , n toate fazele de
preparare
B. Prin enunul dat de S. Carnot principiului II al termodinamicii, n
destinderea izoterm a ciclului Carnot, lucrul de detent este pozitv si
este egal cu ) (
1 2 2
T T C L
V
=
C. Entropia a fost introdus de Carathodory care a stabilit relaia:
0 =

B A
n
A
i
S S
T
Q

D. Postulatul lui Clausius definete principiul inaccesibilitii adiabatice: n
vecintatea fiecrei stri a unui sistem termic omogen, n echilibru,
exist stri care nu pot fi atinse prin procese adiabatice reversibile
E. In cazul sistemelor medicamentoase desfurarea unui proces ireversibil
ntr-un loc dat este legat de producera unui flux de entropie definit prin
entropia produs: 0 =
dT
S d
i

118 Medicamentele particip la procese fizico-chimice care au loc n sisteme deschise,
neizolate i care pot fi caracterizate prin poteniale termodinamice. Referitor la
poteniale termodinamice care afirmaie este adevrat?
A. Variaia potenialului Gibbs dG cu parametrii de stare asociai este dat
de ecuaia: S
T
G
V
=

,

B. Variaia potenialului Helmholtz dF cu parametrii asociai este dat de
ecuaia: V
P
F
S
=

,

C. Intre potenialele termodinamice se stabilesc diferite relaii prin ecuaiile
lui Maxwell care se plic proceselor fizico-chimice ale medicamentelor
cum ar fi:
, , P T
T
V
P
S


D. Ecuaiile lui Maxwell stabilesc ecuaii pentru definirea afinitii chimice
cum este ecuaia:

, , P V T
T
A S


E. Afinitatea chimic este definit prin ecuaia:
V T
V T
A
S
,
,
=


119 n cazul proceselor chimice la care particip medicamentele sunt stabilite criterii de
echilibru i de selecie date de afinitatea chimic i de viteza de reaie, exprimate prin
relaiile:
A. 0 = A i 0 = v este o imposibilitate fizic
B. 0 A i 0 = v procesul se desfoar n pseudoechlibru chimic
C. 0 A i 0 v procesul se desfoar n sens invers
D. 0 A i 0 v procesul se desfoar n sens direct
E. 0 A i 0 = v procesul se desfoar la echilibru

120 Domeniul spectral UV-VIS de analiz este format din urmtoarele zone spectrale
A) ultravioletul apropiat cuprins ntre 185 nm i 400 nm, vizibilul cuprins
intre 400 nm i 700 nm, infrarosu apropiat
B) vizibilul cuprins intre 400 nm i 700 nm, infrarosu si domeniul de
microunde
C) ultravioletul apropiat cuprins ntre 185 nm i 400 nm, vizibilul cuprins
intre 400 nm i 700 nm, regiunea de radiofrecven
D) ultravioletul apropiat cuprins ntre 185 nm i 400 nm, vizibilul cuprins
intre 400 nm i 700 nm, limita roie a vizibilului (800 nm)
E) vizibilul cuprins intre 400 nm i 700 nm, domeniul de microunde i
ultravioletul de vid
121 n interpretarea spectrelor electronice n vizibil i ultraviolet cromatoforul este:
A) o grupare de atomi capabil s modifice lungimea de und la care se
produce absorbia
B) o grupare de atomi capabil s absoarb n UV
C) o grupare de atomi capabil s produc deplasarea absorbtiei la lungimi
de und mai mari
D) o grupare de atomi capabil s produc scderea intensitii absorbiei
E) o grupare de atomi capabil s produc creterea intensitii absorbiei

122 Relaiile incorecte care pot fi stabilite pentru criteriile de evoluie i de selecie pentru
procesele naturale sunt:
A) 0
,

P T
i 0
,

P T
S
B) 0
,

P T
G i 0
,

P S
H
C) 0
,

V T
F i 0
,

P T
S
D) 0
,

V S
U i 0
,

P S
H
E) 0
,

V T
S i 0
,

P T
G
123 In reaciile chimice si procesele fizice ale medicamentelor care se desfoar la
echilibru care afirmatie este adevrat?
A) Dei constanta de echilibru K
P
nu depinde de presiune, aceasta modific
valoarea constantei K
x
deci a valorii avansrii prin ecuaia:
0
ln ln
=

T T
x
P
P
P
K

B) Conform ecuaiei
P P
K
T
x

=

ln
la reacii care decurg cu cretere
de volum adic 0 , creterea presiunii conduce la creterea valorii
K
x
; echilibrul se deplaseaz n sensul unei proporii mari de produi de
reacie n amestec la creterea presiunii
C) Conform ecuaiei
P P
K
T
x

=

ln
la reacii care decurg cu
micorare de volum, creterea presiunii conduce la scderea valorii K
x
;
echilibrul se deplaseaz n sensul scderii proporiei de produi de
reacie n amestec la creterea presiunii
D) Pentru obinerea unui randament bun n produi de reacie este necesar
scderea presiunii procesului
E) Dac prezint interes reaciile compuilor medicamentoi care decurg la
echilibru fr variaie de volum, efectul presiunii este determinant i
trebuie analizat
124 La medicamente n cazul sistemelor binare compuse din dou faze la echilibru dintre
faze este permis interpretarea diagramelor de faz (care exprim variaia parametrilor
de stare intensivi cu compoziia sistemului sau dependena dintre parametrii de stare)
prin anumite regulariti specifice. Referitor la echilibrul de tipul:
( ) ( )

2 1 2 1
C C C C + = + care afirmatie este incorect?
A) La echilibrul dintre 2 faze ale unui sistem binar n conditii izobare,
temperatura de coexisten trece printr-o valoare extrem sau inflexiune
cu tangenta orizontal atunci cnd compoziia celor 2 faze este aceeai si
este valabil ecuaia 0
2
=

P
x
T

B) La echilibrul dintre 2 faze ale unui sistem binar n conditii izobare, dac
presiunea de coexisten trece printr-o valoare extrem atunci cnd
compoziia celor 2 faze este aceeai si este valabil ecuaia 0
2
=

P
x
P

C) Afinitile de transfer ale componenilor C
1
i C
2
ntre cele dou faze
sunt:


1 1 1 1
= = G A i


2 2 2 2
= = G A
D) Entalpiile de transfer ale componenilor C
1
i C
2
ntre cele dou faze
sunt:

1 1
1

= H H H i

2 2
2

= H H H
E) Volumele de transfer ale componenilor C
1
i C
2
ntre cele dou faze
sunt:

1 1
1

= V V V i

2 2
2

= V V V
125 7. La medicamentele care sunt din punct de vedere termodinamic, sisteme
eterogene este valabil legea fazelor a lui Gibbs. Referitor la relatia cantitativ
care o stabilete aceast lege care afirmaie este adevrat?
A) Relatia dintre constituient, faz si varian este dat de ecuaia:
PC C P C F + + 2 ) 1 (
B) Condiia de echilibru impune ecuaii de
tipul: 0 ....
3 2 1
= + + + +
P
C
dn dn dn dn


C) Prin introducerea multiplicatorilor Lagrange se pot stabili ecuaii de
tipul: 0 =

C
P
C
P
P
C
n
G
dn
D) Energia liber Gibbs pentru ntregul sistem format din un numr de C
constituieni aflai n P faze, se compune aditiv cu ecuaii de tipul:
C
n
P
G G G G G + + + + = ...
3 2 1


E) n cazul legii Gibbs ntre numrul ecuaiilor i numrul variabilelor de
stare este valabil relaia: 2 + C P
126 8. Principiul III al termodinamicii a fost introdus de Nernst n anul 1906 n urma
studiilor unor sisteme n medii condensate la temperaturi joase. Care afirmaie
este adevrat?
A. El se bazeaz deasemenea i pe studiile experimentale ale lui Richards
din 1902 asupra mrimilor termodinamice calculate din msurtori de
electricitate n cazul unor medii cunoscute
B. la temperaturi sczute entropia nu mai este funcie de stare i tinde ctre
o valoare constant care nu mai depinde de pararametrii de stare pentru
c:
0
T
)
V
S
(
lim
0 T
T
)
P
S
(
lim
0 T


C. n limbaj geometric teorema caloric a lui Nernst se enun astfel
tangenta trigonometric a unghiului pe care l face tangenta geometric
cu axa absciselor este diferit de 0.
D. odat cu scderea temperaturii ctre 0 K la sistemele n echilibru,
variaia de entalpie liber G i cea de entalpie H (deci de energie
intern) devin independente de temperatur iar la 0K procesele decurg
fr variaie de entropie i de capacitate caloric.
E. Reprezentarea teoremei lui Nernst se poate face prin una din ecuaiile
necesare i suficiente: 0 ) ( lim ; 0 ) ( lim
0 0



S sau
T
G
T
P
T

127 Legea aciunii maselor a lui Gldberg i Waage definete constanta de echilibru a
reaciei care este egal cu raportul dintre produsul concentraiilor corpurilor rezultate
din reacie, ridicate la puterile coeficienilor stoechiometrici corespunztori i produsul
concentraiilor reactanilor la puterea coeficienilor lor stoechiometrici. Care afirmatie
este adevarat ?
A. Echilibrul chimic este caracterizat de ecuaia: 0 ln ) , (
'
'
'
=

+
i
i
i
i
i
i o
x
x
RT P T G


B. n cazul gazelor perfecte variaia stoechiometric a potenialului chimic
molar parial standard este diferit de variaia energiei libere molare
Gibbs:
o o
G
C. Constanta de echilibru nu depinde de parametrii de stare asociai reaciei
chimice, cum ar fi temperatura i presiunea.
D. Constanta de echilibru nu este un numr fr dimensiune ci cu
formulri diferite n funcie de modul de exprimare a concentraiei.
E. Constanta de echilibru a fost denumit i constant de afinitate, ntruct
valoarea sa reflect o afinitate numai ntre produsii de reactani.
128 Constantele de echilibru se formuleaz n funcie de modul de exprimare a
concentraiilor corpurilor care particip la reaciile reversibile. Care afirmatie este
adevarat ?
A. n cazul reaciilor ce se desfoar n faz gazoas modalitatea cea mai potrivit
de exprimare a concentraiei este presiunea parial a componenilor iar
constanta de echilibru K
c

B. Legtura constantelor de echilibru K
x
i K
p
se stabilete innd seama de
conversia dintre concentraii i anume fracia molar x
i
= P
i
/P.
C. Legtura constantelor de echilibru K
x
i
K
p K P
p p p p
p p p p
x x x x
x x x x
K
i
i i
i
i
i
i
i
x


= =
' '
3
'
2
'
1
' '
3
'
2
'
1
1
' '
3
'
2
'
1
' '
3
'
2
'
1
' '
3
'
2
'
1
3
3
2
2 1
' '
3
'
2
'
1
......
......
.......
......

D. pentru toate cele trei forme diferite ale constantei de echilibru K
x
, K
p
i K
c
se
poate scrie:

= = ) (
PV
RT
K VP K K
c P x

E. Relaia de legtur a fraciei molare i concentraia volumic este:
PV
RT
c x
i i

=
129 n 1884,principiul lui Le Chatelier, a fost enunat astfel: dac asupra unui sistem n
echilibru se exercit o constrngere extern echilibrul se deplaseaz n sensul
diminurii constrngerii. Care afirmatie este adevarat ?
A. dac asupra unei reacii chimice la echilibru se exercit o for extern
concentraia reactanilor i a produilor se modific astfel nct s se
diminueze fora exercitat.
B. la o reacie cu variaie de volum (V<0), o perturbare a presiunii
(dP>0) conduce la o micorare a avansrii (d<0) i invers,
C. la o reacie cu micorare de volum (V>0) mrirea presiunii (dP>0)
conduce la o cretere a valorii avansrii (d>0).
D. dac o reacie la echilibru este nsoit de absorbie de cldur (H<0),
adic reacia este endoterm, constanta de echilibru crete cu
temperatura;
E. dac reacia este nsoit de degajare de cldur (H>0), reacie
exoterm, constanta de echilibru scade cu creterea temperaturii.
130 Efectul presiunii asupra echilibrului chimic poate fi analizat de asemenea pe baza
constantei de echilibru sau a avansrii de echilibru. Care afirmatie este adevarat ?
A. Variaia constantei de echilibru cu presiunea se evideniaz prin derivarea
logaritmului constantei de echilibru n raport cu presiunea
B. Conform principiului Le Chatelier, constanta de echilibru crete cu
descresterea presiunii i favorizeaz formarea produilor cu volum mai mic
dac reacia decurge la echilibru cu V>0
C. Conform principiului Le Chatelier constanta de echilibru descrete cu creterea
presiunii i favorizeaz formarea compuilor cu volum mai mare dac .V<0
D. pentru calcularea constantei de echilibru la o temperatur dat, dac se
cunoate valoarea sa la o alt temperatur, se utilizeaz ecuatia urmtoare sub
forma sa integral
2
ln
RT
H
T
K
P
x

=


E. izoterma Planck van Laar.se defineste prin ecuaia:
RT
V
P
K
T
x

=

ln
.
131
Considernd ecuaia de legtur K
P
=K
x
P

, rezult: 0
ln ln
=

T T
x
P
P
P
K
i
P P
K
T
x

=

ln
.Care afirmatie este adevarat ?
A. Se observ c dei constanta K
P
nu depinde de presiune, aceasta nu
modific valoarea constantei K
x
deci a valorii avansrii de echilibru.
B. permite la echilibre n gaze ideale s se prevad influena presiunii
innd cont de semnul mrimii (variaia total a coeficienilor
stoechiometrici): La reacii cu =0, efectul presiunii este nul;
C. La reacii cu >0, (cretere de volum), creterea presiunii conduce la
cresterea valorii K
x
. Deci efectul creterii presiunii este favorabil;
D. La reacii cu <0 (micorare de volum), creterea presiunii produce
micorarea valorii K
x.

E. La reacii cu <0 deplasarea se produce n sensul creterii proporiei
de produi n amestec, la scaderea presiunii.
132 Ca poteniale termodinamice au fost definite : energia liber Helmholtz, F, entalpia
liber Gibbs, G, potenialul termodinamic Planck, i funcia lui Massieu,. Care
afirmatie este adevarat ?
A. Difereniala total a funciei F este : SdT TdS dU dF
B. Energia liber Helmholtz, F se definete ca diferena dintre energia intern U
a sistemului i energia legat (T S): TS U F =
C. Dac n procesul de echilibru se efectueaz numai lucru de expansiune se
poate scrie: PdV SdT dF
D. Pentru T = constant se obine : PdV dF
E. Deci la T i V constant se obine ecuaia: 0 ) (
,

V T
dF
133 Majoritatea proceselor ns se desfoar n condiii de P i T constante. In acest caz a
fost introdus un nou potenial termodinamic i anume entalpia liber Gibbs. Care
afirmatie este adevarat ?
A. Potenialul Gibbs se definete ca diferena dintre entalpie i energia legat,
T,S: TS H G
B. La echilibru sunt valabile relaiile: 0 ) (
,

P T
dG
C. Altfel spus, n condiii de T i P constante, decurg spontan acele procese care
sunt nsoite de crestere a entalpiei libere Gibbs.
D. Entalpia liber Gibbs permite stabilirea n mod analog cu energia liber
Helmholtz a unui criteriu de minim de evoluie i echilibru. 0 ) (
,

P T
dG
E. Variaia elementar a entalpiei libere Gibbs cu parametrii asociai T, P i
este sub forma:

d
G
dP
P
G
dT
T
G
dG
P T T P
P T
, , ,
, ,
) (

=
134 Care afirmatie este adevarat ?
A. Potenialul termodinamic Planck este definit cu ajutorul energiei libere
Helmholtz sub forma :
T
G
=
B. Funcia lui Massieu este un potenial termodinamic definit cu ajutorul energiei
libere Gibbs sub forma:
T
F
=
C. Criteriile de evoluie i de echilibru definite cu ajutorul acestor dou poteniale
n funcie de parametrii asociai sunt sub forma: 0 ) (
,

P T
d
D. Pe baza criteriilor Helmholtz i Gibbs, care sunt criterii de maxim, au fost
definite i criterii de minim prin potenialul termodinamic Planck i prin funcia
lui Massieu . 0 ) (
,

V T
d
E. Criteriile de evoluie i de echilibru definite cu ajutorul acestor dou poteniale
n funcie de parametrii asociai sunt sub forma:
135 Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate ?
A. reaciile exoterme sunt reacii n care se absoarbe energie iar cele endoterme
sunt reaciile n care au loc cedri de energie;
B. reaciile exoterme sunt reacii n care nu se elibereaz energie iar cele
endoterme sunt reaciile n care nu se absoarbe energie;
C. entropia scade cu tria legturii dintre atomi;
D. reaciile exoterme sunt reacii n care se elibereaz energie iar cele
endoterme sunt reaciile n care se absoarbe energie;
E. entalpia scade la dizolvarea unui gaz n ap.
136 Cantitatea de energie acceptat sau degajat de un sistem depinde de :
A. strile iniiale i finale ale sistemului ;
B. strile intermadiare prin care trece sistemul ;
C. starea iniial dar cea final nu afecteaz sistemul;
D. energia solar care este nregistrat n acel moment;
E. parametrii de sare nu influenez cantitatea de energie acceptat sau
degajat de sistem.
137 Cunoscndu-se entalpiile de formare, artai care din urmtorii oxizi
este cel mai stabil ?
A. CO
(g)

H
f
0
= 110,4 kJ/mol
B. SO
2(g)
H
f
0
= 296,61 kJ/mol
C. SiO
2(s)
H
f
0
= 858,572 kJ/mol
D. Fe
2
O
3(s)
H
f
0
= 821,4 kJ/mol
E. CO
2
(g) H
f
0
= 393,2 kJ/mol.
138 Cldura molar de dizolvare se definete ca fiind:
A. cldura degajat de dizolvarea unui mol de substan ntr-un litru de solvent
B. cldura absorbit la dizolvarea unui mol de substan ntr-un litru de solvent
C. cldura degajat sau absorbit la dizolvarea unui mol de substan ntr-un
litru de solvent
D. cldura degajat sau absorbit la dizolvarea unui mol de substan ntr-o
cantitate foarte mare de solvent
E. nici una din definiii nu este corect.
139 Cunoscnd urmtoarele reacii i efectele termice n aceleai condiii
de presiune i temperatur, deducei cldura de formare din elemente a N
2
O:
N
2(g)
+ 3H
2(g)
= 2NH
3(g)
H
1
= 22 kcal
3N
2
O
(g)
+ 2NH
3(g)
= 4N
2(g)
+ 3H
2
O
(g)
H
2
= 201 kcal
N
2
H
4(g)
+ O
2(g)
= N
2(g)
+ 2H
2
O
(g)
H
3
= 138 kcal
N
2(g)
+ 2H
2(g)
= N
2
H
4(g)
H
4
= +23,6 kcal

A. +24,25 kcal/mol
B. +17,13 kcal/mol
C. 242,5 kcal/mol
D. 17,13 kcal/mol
E. +41,38 kcal/mol.
140 n care din cazuri reacia este posibil la orice temperatur ?
A. H < 0; S > 0
B. H < 0; S < 0
C. H > 0; S > 0
D. H > 0; S < 0
E. G > 0; S > 0.
141 Care afirmaie referitoare la energia de legtur este corect ?
A. este egal cu energia de hidratare a moleculelor
B. este suma energiilor de formare a elementelor
C. este media energiilor de disociere pentru un anumit tip de legtur
D. are ntotdeauna valori mai mari dect ale energiei de ionizare
E. mrete dizolvarea substanelor.
142 Despre energiile de legtur dintre doi atomi de carbon se poate
spune:
A. E
CC
> E
C=C
> E
CC

B. E
CC
= E
C=C
= E
CC

C. E
CC
< E
C=C
< E
CC

D. E
CC
< E
C=C
> E
CC

E. E
CC
> E
C=C
< E
CC
.
143 La care dintre urmtoarele reacii variaia entalpiei libere a
sistemului este G < 0 ?
A. CO
2g
= CO
g
+ O
2g

B. I
2,g
+ H
2,g
= 2HI
g

C. NO
2
= NO
g
+ O
2g

D. CO
2g
+ NO
g
= NO
2g
+ CO
g

E. 2H
2
O
2g
= 2H
2
O
l
+ O
2g
.
Se dau valorile: (G
o
298
)
H202
= - 24, 73 kcal/mol,
(G
o
298
)
H20
= - 56,68 kcal/mol, (G
o
298
)
HI
= +1,70 kcal/mol,
(G
o
298
)
NO2g
= +51,83 kcal/mol, (G
o
298
)
COg
= -137,1 kcal/mol,
(G
o
298
)
CO2g
= -394,17 kcal/mol, (G
o
298
)
NOg
= +86,52 kcal/mol,
144 ntr-o reacie catalitic promotorul mrete:
A. gradul de dispersie a reactanilor
B. activitatea catalizatorului
C. suprafaa de contact
D. intimitatea contactului reactanilor
E. gradul de dispersie al catalizatorului.
145 Se consider c descompunerea pietrei de var are loc fr nici o variaie de entalpie.
Variaia entropiei n timpul reaciei este S=160,5 J/mol iar entropiile standard sunt:
pentru CO
2(g)
213,6 J/grad.mol, iar pentru CaCO
3(s)
92,79 J/grad.mol. Entropia
standard a CaO(s) este:
A. 52,30 J/grad.mol
B. 250,40 J/grad.mol
C. 42,35 J/grad.mol
D. 50,23 J/grad.mol
E. 39,62 J/grad.mol.
146 Variaia de entropie la dizolvarea srii de buctrie n ap este :
A. S < 0
B. S > 0
C. S = 0
D. S nu variaz
E. S este oscilant
Se dau valorile: (S
o
298
)
NaCl
= 72,31 J/mol grad
(S
o
298
)
H2Ol
= 69,81 J/mol grad, (S
o
298
)
HClg
= 186,7 J/mol grad,
(S
o
298
)
N(OH)
= 52,25 J/mol grad.
147 Care afirmaie referitoare la cldura de neutralizare este corect ?
A. reprezint cldura degajat la hidroliza unui ion gram de hidroniu
care reacioneaz n soluie diluat cu un ion gram de ion hidroxil;
B. reprezint cldura absorbit la neutralizarea unui mol de substan
ntr-o cantitate mare de solvent pentru a forma o molecul gram de
ap
C. reprezint cldura degajat cnd un mol de hidroniu reacioneaz n
soluie concentrat cu un mol de hidroxil pentru a forma o molecul
gram de ap;
D. reprezint cldura degajat cnd un ion gram de hidroniu
reacioneaz n soluie diluat cu un ion gram de ion hidroxil pentru
a forma o molecul gram de ap;
E. reprezint cldura absorbit la reducerea unui mol de substan ntr-
o cantitate mare de solvent pentru a forma o molecul gram de ap.
148 Despre energia de legtur se poate spune c:
A. este egal cu energia coulombian;
B. reprezint o valoare medie a energiilor de disociere pentru un
anumit tip de legtur;
C. este egal cu energia dipol-dipol ;
D. are ntotdeauna valori mai mari dect suma energiei de disociere i
a celei de scindare;
E. cu ct energia de legtur este mai mic cu att legtura este mai
puternic.
149 Cldura de vaporizare a apei (H) la 105
0
C este de 40 066 J/mol grad. Variaia
entropiei este 107,4 J/mol grad. Care afirmaie referitoare la variaia de entalpie la
conversia unui mol de ap lichid n vapori este corect ?
A. 1062 J/mol; spontan
B. 263 J/mol; echilibru
C. 531 J/mol; spontan
D. 0 J/mol; echilibru
E. 530 J/mol; nu este spontan.
150 Considernd notaiile:
E
a
= energia de activare,
E
*
= energia complexului activat,
E
R
= energia reactanilor,
E
p
= energia produilor de reacie,
H = entalpia de reacie,
care relaie corespunde calculului energiei de activare ?
A. E
a
= H + E
R

B. E
a
= E
p
- E
R

C. E
a
= E
*
+ E
R

D. E
a
= E
*
- E
R

E. E
a
= E
*
- H.
151 Care ecuaie termochimic este incorect scris ?
A. C
(s)
+ O
2(g)
CO
2(g)
, H = 393,2 kJ.
B. CO
(g)
+ 1/2O
2(g)
CO
2(g)
, H = 282,8 kJ.
C. Ca
(g)
+ 2H
2
O
(1)
Ca
2+
(g)
+ HO

(1)
+ H
2(g)
, H = 430,54 kJ.
D. 1/2H
2(g)
+ 1/2I
2(g)
= HI
(g)
, H = 25,9 kJ.
E. 2Al
(s)
+ 3/2O
2(g)
Al
2
O
3(s)
, H = 1670 kJ.
152 Considernd variaia entalpiei libere, o reacie este spontan atunci cnd:
A. G < 0
B. G = 0
C. G > 0
D. spontaneitatea nu este influenat de variaia entalpiei libere
E. spontaneitatea depinde att de creterea entalpiei libere ct i de scderea
temperaturii
153 Care afirmaie este incorect ?
A. entropia crete cu masa molecular a substanelor
B. entropia crete la vaporizarea sau sublimarea substanelor
C. entropia scade cu tria legturii dintre atomi
D. entropia scade la dizolvarea unui solid n ap
E. entropia scade la dizolvarea unui gaz n ap.
154 Variaia de entalpie H depinde de:
A. strile intermediare ale transformrii
B. starea iniial i cea final
C. timpul necesar transformrii
D. volum
E. energia liber Helmholtz.

155 tiind c entalpia liber de formare a apei este 228,23 kJ/mol, iar a H
2
O
2
103,25
kJ/mol, care afirmaie referitoare la reacia de descompunere a apei oxigenate este
corect ?
A. G = 124,98 kJ; reacia este spontan
B. G = 124,98 kJ; reacia nu este spontan
C. G = 321,48 kJ; reacia nu este spontan
D. G = 321,48 kJ; reacia este spontan
E. G = 124,98 kJ; reacia nu este spontan.
156 La arderea carbonului:
A. S > 0 i H > 0
B. S < 0 i H < 0
C. S > 0, iar H < 0
D. S < 0, iar H > 0
E. S = 0; H = 0.
157 Se dau urmtoarele reacii termochimice:
Ca
(s)
+ 2H
2
O
(1)
= Ca
+2
(aq)
+ 2 HO

(aq)
+ H
2(g)
+ 430,54 kJ
CaO
(s)
+ H
2
O
(1)
= Ca
+2
(aq)
+ 2 HO

(aq)
+ 81,5 kJ
H
2(g)
+ 1/2O
2(g)
= H
2
O
(1)
+ 285,5 kJ
Variaia de entalpie pentru reacia:
Ca
(s)
+ 1/2O
2(g)
= CaO
(s)
este:
A. H = 285,5 kJ
B. H = 392,5 kJ
C. H = +836 kJ
D. H = 634,54 kJ
E. H = +634,40 kJ.
158 Care dintre relaii demonstreaz c reacia:
NH
4
NO
2(s)
N
2(g)
+ 2H
2
O
(l)
are loc n condiii normale:
A. G = 0; H < 0; S > 0
B. G > 0; H < 0; S < 0
C. G < 0; H < 0; S > 0
D. G < 0; H > 0; S > 0
E. G < 0; H > 0; S < 0
159 Cunoscndu-se valorile energiilor de legtur: E
H-H
= 430 kJ/mol; E
N-N
= 940 kJ/mol i
E
N-H
= 385 kJ/mol, precum i S = 100 J/mol.gram, care este entalpia de formare a
amoniacului i temperatura peste care reacia de sintez devine spontan ?
A. 40 kJ/mol; 400
0
C
B. 80 kJ/mol; 400
0
C
C. 40 kJ/mol; 127
0
C
D. 40 kJ/mol; 127
0
C
E. 80 kJ/mol; 127
0
C.
160 Despre cldura de reacie H se poate spune c:
A. pentru reaciile exoterme este dependent de energia de activare
B. pentru reaciile endoterme este dependent de energia de activare
C. att pentru reacii endoterme ct i pentru reacii exoterme depinde
de energia de activare
D. att pentru reacii exoterme ct i pentru reacii endoterme depinde
de energia de activare i viteza de reacie
E. att pentru reacii exoterme ct i pentru reacii endoterme este
independent de energia de activare i de viteza de reacie.
161 Care este cldura de formare a amoniacului avnd n vedere
urmtoarele reacii i variaii de entalpie:
4 NH
3 (g)
+ 3O
2 (g)
2N
2 (g)
+ 6H
2
O
(g)
H
1
= 1265,7 kJ
2 H
2

(g)
+ O
2 (g)
2H
2
O
(g)
H
2
= 483,2 kJ
1/2N
2(g)
+ 3/2H
2 (g)
NH
3 (g)
H
3
= ?
A. 56 kJ/mol
B. 46 kJ/mol
C. 30 kJ/mol
D. 136 kJ/mol
E. 42 kJ/mol.
162 Precizai rspunsul corect referitor la reacia: 2HgI
2(s)
Hg
2
I
2(s)
+ I
2(g)

A. entalpia liber a reaciei este G < 0 la scderea temperaturii
B. entalpia liber a reaciei este G = 0 la temperatur mai mic dect
concentraia
C. entalpia liber a reaciei este G > 0 la creterea temperaturii
D. entalpia liber a reaciei este G < 0 la creterea temperaturii
E. entalpia liber a reaciei este G = 0, deci este o reacie ireversibil.
163 Care afirmaie referitoare la cldura molar de dizolvare este corect ?
A. reprezint cldura degajat la oxidarea unui mol de substan;
B. reprezint cldura absorbit la neutralizarea unui mol de substan
ntr-cantitate mare de solvent;
C. reprezint cldura degajat sau absorbit la dizolvarea unui mol de
substan ntr-o cantitate mare de solvent;
D. reprezint cldura absorbit la arderea unui mol de substan ntr-o
cantitate mare de solvent;
E. reprezint cldura absorbit la reducerea unui mol de substan ntr-
o cantitate mare de solvent.
164 Care afirmaie referitoare la cldura de formare este corect ?
A. reprezint variaia de entropie a sistemului n reacia de sintez a
unui mol de substan din elementele componente;
B. reprezint variaia de energie intern a sistemului n reacia de
sintez unui mol de substan din elementele componente;
C. reprezint variaia de entalpie a sistemului n reacia de sintez a
unui mol de substan din elementele componente;
D. reprezint variaia de entalpie a sistemului n reacia de oxidare a
unui mol de substan din elementele componente;
E. reprezint variaia de entalpie liber a sistemului n reacia de
oxidare unui mol de substan din elementele componente.
165 Care afirmaie referitoare la energia intern este corect ?
A. reprezint suma entropiilor rezultate din diferite micri i
interaciuni ce au loc n sistem;
B. reprezint suma capacitilor calorifice rezultate din diferite micri
i interaciuni ce au loc n sistem;
C. reprezint suma energiilor rezultate din diferite micri (translaie,
rotaie, vibraie) i interaciuni (intramoleculare i intermoleculare)
ce au loc n sistem;
D. reprezint suma afinitilor mecanice rezultate din diferite micri
(translaie, rotaie, vibraie) i interaciuni (intramoleculare i
intermoleculare) ce au loc n sistem;
E. reprezint suma afinitilor chimice rezultate din diferite micri i
interaciuni ce au loc n sistem.
166 Fie reacia N
2
O
4(g)
2 NO
2(g)
la 21,5
o
C i 59,7 mmHg. Dac gradul de disociere =
0,483 valorile constantelor Kx, Kp, Kc sunt:
A. 16 40
.
10
-9
76
.
10
-2

B. 5 104
.
10
-5
6,4
.
10
-6

C. 1,21 95,04
.
10
-3
3,94
.
10
-3

D. 7,5 64
.
10
-1
16,4
.
10
-7

E. 9,51 88
.
10
-2
4,4
.
10
-4

167 Un amestec de hidrogen i iod, avnd concentraiile iniiale egale cu 0,02 moli/L, se
nclzesc la 327
0
C. Cunoscnd valoarea constantei de echilibru K=8,34, pentru reacia:
1/2H
2
+ 1/2I
2
HI, care sunt concentraiile celor 3 componente la echilibru:
A. [H
2
]=[I
2
]=3,86.10
-3
mol/L [HI] = 3,228.10
-3
mol/L
B. [H
2
]=[I
2
]=3,86.10
-3
mol/L [HI] = 32,28.10
-3
mol/L
C. [H
2
]=[I
2
]=10
-2
mol/L [HI] = 10
-2
mol/L
D. [H
2
]=[I
2
]=2.10
-2
mol/L [HI] = 4.10
-2
mol/L
E. [H
2
]=[I
2
]=3,86.10
-3
mol/L [HI] = 7,72.10
-3
mol/L.
168 Legea echilibrului chimic a fost dat de:
A. Berthelot
B. Le Chatelier si Laplace
C. Guldberg i Waage
D. Waage si Mayer
E. Guldberg si Planck
169 Relaia K = x
2
c/(1-x) reprezint:
A. Legea diluiei a lui Ostwald
B. Legea lui Guldberg i Waage
C. Principiul lui Le Chatelier
D. Produsul ionic al apei
E. Gradul de hidroliz
170 Care afirmaie referitoare la principiul lui Le Chatelier, este corect ?
A. dac asupra unui sistem n echilibru se acioneaz cu o constrngere
echilibrul se deplaseaz n sensul creterii constrngerii
B. dac asupra unui sistem n echilibru nu se acioneaz cu o constrngere
echilibrul se deplaseaz n sensul diminuarii constrngerii
C. dac asupra unui sistem n echilibru se acioneaz cu o constrngere
echilibrul nu se deplaseaz n sensul diminuarii constrngerii
D. dac asupra unui sistem n echilibru se acioneaz cu o constrngere
echilibrul se deplaseaz n sensul diminuarii constrngerii
E. dac asupra unui sistem n echilibru se acioneaz cu o constrngere
echilibrul rmne constant
171 Pentru reacia 3Fe
2
O
3(s)
2Fe
3
O
4(s)
+1/2O
2(g)
se cunosc H
o
298
=

55,5 kcal/mol i
G
o
298
=46,5 kcal-mol. Constanta de echilibru Kp la 25
o
C are valorile:
A. 7,8
.
10
-35

B. 1,8
.
10
-30

C. 6,4
.
10
-15

D. 8,5
.
10
-40

E. 7,8
.
10
-20

172 ntr-un vas de 2 L se introduc la 200
o
C i la presiunea de 1,315
atm abur i fier avnd loc reacia:
3/4 Fe + H
2
O 1/4 Fe
3
O
4
+H
2

Cunosnd c la echilibru presiunea parial a hidrogenului este de 1,255 atm constanta
de echilibru Kp are valoarea:
A. 80,6
B. 40,5
C. 20,9
D. 10
-2

E. 4
.
10
3

173 Considernd sistemul gazos:
A + B 2AB, concentraiile iniiale sunt:
[A] = a moli/L, [B] = b moli/L, [AB] = 2c moli/L.
Care este valoarea constantei de echilibru ?
A. K
p
= 4c
2
/ (a-c)(b-c)
B. K
p
= 2c
2
/ (a-c)(b-c)
C. K
p
= c
2
/ (a-c)(b-c)
D. K
p
= K
c

E. K
p
= c
2
/ ab.
174 Pentru reacia: A + B C + 2D, s-a lucrat cu un amestec de A i B n raport molar
1:2. Expresia constantei de echilibru este:
A. K
e
= 4x
3
/ (1-x)(2-x)V
B. K
e
= 3x
2
/ (1-x)(2-x)V
C. K
e
= 2x / (1-x)
2
(2-x)V
D. K
e
= 3x
3
/ (1-x)
2
(2-x)V
E. K
e
= 5x
3
/ (1-x)
2
(2-x)V.
175 S se deduc relaiile dintre K
c
, K
p
i K
x
pentru urmtoarea reacie n faz gazoas:
N
2
+ 3H
2
2NH
3
.
A. K
c
= K
p
(RT)
-2
K
p
= K
x
P
-2
K
c
= K
x
(P/RT)
-2

B. K
c
= K
p
(RT)
2
K
p
= K
x
P
2
K
c
= K
x
(P/RT)
2

C. K
c
= K
p
(RT)
-2
K
p
= K
x
/P K
c
= K
x
(P/RT)
2

D. K
c
= K
p
(RT)
2
K
p
= K
x
P
2
K
c
= K
p
(RT)
2
P
2

E. K
c
= K
p
(RT)
2
K
p
= K
x
P
-2
K
c
= K
x
(P/RT)
-2

176 Pentru reacia: 2A + B C + 2D, concentraiile la echilibru sunt: [A]=10
-1
mol/L,
[B]=2
.
10
-1
mol/L, [C]=5
.
10
-1
mol/L, iar K
c
=2,25. Concentraia substanei D la
echilibru este:
A. 0,09 mol/L
B. 0,95 mol/L
C. 6,7 mol/L
D. 0,67 mol/L
E. 0,3 mol/L.
177 Se dau urmtoarele reacii:
(1) CO
(g)
+ Cl
2(g)
COCl
2(g)

(2) H
2(g)
+ I
2(g)
2HI
(g)

(3) H
2
O
(g)
H
2(g)
+ O
2 (g)

Care afirmaie este corect ?
A. creterea presiunii favorizeaz deplasarea echilibrului n reaciile
(1) i (2) de la stnga la dreapta
B. scderea presiunii favorizeaz deplasarea echilibrului n reacia (3)
de la dreapta la stnga
C. creterea volumului favorizeaz deplasarea echilibrului n reaciile
(1) i (3) de la stnga la dreapta
D. scderea temperaturii favorizeaz deplasarea echilibrului n reacia
(3) de la stnga la dreapta
E. creterea temperaturii favorizeaz deplasarea echilibrului n reacia
(3) de la stnga la dreapta.
178 S se calculeze constanta de echilibru, Kp, la 727 K, pentru reacia:
2NO
(g)
+ O
2(g)
2NO
2(g)
, cunoscnd constantele de echilibru la 727 K ale
reaciilor:
SO
2(g)
+ NO
2(g)
SO
3(g)
+ NO
(g)
Kp
1
= 7,6 atm
-1

SO
2(g)
+ 1/2O
2(g)
SO
3(g)
Kp
2
= 26,8 atm
-1

A. 3,52 atm
B. 3,52 atm
-1

C. 12,43 atm
-1/2

D. 12,43 atm
-1

E. 6,21 atm
1/2

179 La conversia CO cu vapori de ap s-au gsit 2 moli/L din
fiecare gaz. Care din afirmaiile de mai jos este adevrat ?
A. iniial au reacionat 3 moli CO cu 2 moli ap
B. K
c
=1
C. K
p
K
c

D. Densitatea amestecului rezultat la echilibru este 3,75 g/L
E. Densitatea amestecului rezultat la echilibru este 1,75 g/L
180 Pentru reacia: A + B 2C, concentraiile la echilibru sunt [A]=[B]=2 moli/L, iar
randamentul de transformare este de 25%. Valoarea constantei de echilibru este :
A. 0,176
B. 1,76
C. 1,00
D. 4,35.10
-2

E. 4,35.10-1.
181 Care afirmaie referitoare la proprietile unui sistem n echilibru este incorect ?
A. este stabil dac se menin constante condiiile exterioare
B. este rezultatul a dou procese care se desfoar cu viteze egale dar
n sensuri opuse
C. entalpia liber a sistemului este egal cu zero
D. prezint mobilitate, revine spontan la starea iniial cnd nceteaz
aciunea perturbatoare
E. entalpia liber a sistemului este G > 0.
182 tiind c n reacia de echilibru: A + B C + D, concentraiile la echilibru sunt:
[A]=5 moli/L, [B]=8 moli/L, iar [C]=[D] i K
c
=0,4, care sunt valorile concentraiilor
pentru substanele C i D ?
A. 2 moli/L
B. 3 moli/L
C. 4 moli/L
D. 2,5 moli/L
E. 3,5 moli/L
183 tiind c pentru reacia general: 3A B + 2C, compoziia la echilibru este de
[A]=1 mol/L, [B]=1 mol/L i [C]=2 moli/L, se cere concentraia iniial a substanei A:
A. 2 moli/L
B. 4 moli/L
C. 5 moli/L
D. 6 moli/L
E. 8 moli/L.
184 Gradul de disociere al acidului iodhidric este 0,245 la 520
0
C. Care sunt valorile
constantelor Kp i Kc la aceast temperatur ?
A. 6.10
-2

B. 5.10
-3

C. 2,5.10
-4

D. 2.10
-2

E. 3.10
-3
.
185 Relaia dintre constantele K
c
i K
p
pentru reacia:
CO
2(g)
+ H
2
O CO
(g)
+ H
2
O
(g)
este:
A. K
p
= K
c
RT
B. K
p
= K
c
/RT
C. K
p
= K
c
(RT)
2

D. K
p
= K
c

E. K
p
= K
c
(RT)
-4

186 Din CO i Cl
2
la ntuneric i 127
0
C se obine fosgen:
CO + Cl
2
COCl
2
. Dac s-au luat n lucru 1 mol CO i 1 mol Cl
2
i doar 80%
din CO se transform, la presiunea de 1 atm, valorile constantelor de echilibru K
c

i K
p
, precum i unitile lor de msur sunt:
A. K
p
=24 atm
-1
K
c
=787,2 L/mol
B. K
p
=25,8 mol/L.atm K
c
= L
-1
mol
-1

C. K
p
=25,8 atm K
c
=856,5 mol/L
D. K
p
=25,8 atm/l.mol K
c
=856,5 mol/L
2

E. K
p
=25,8 atm
-1
/l

K
c
=856,5 L
2
/mol
2
.atm.
187 Pentru reacia: A 3B + C s-au luat n lucru 2 mol/L substan A.
Dac la echilibru s-au gsit 0,5 mol/L din substana A, valoarea lui K
c

este:
A. 2,73 mol/L
B. 27,3 mol
2
/l
2

C. 273,3 mol
3
/l
3

D. 273,3 mol/L
E. 27,33 mol
3
.
188 Pentru reacia: A + 2B C+D la echilibru [A]=[B]=[C]=[D]=2
mol/L. Concentraiile iniiale ale reactanilor la 1,5 atm sunt:
A. [A]=4 mol/L [B]=4 mol/L
B. [A]=6 mol/L [B]=4 mol/L
C. [A]=4 mol/L [B]=6 mol/L
D. [A]=4 mol/L [B]=4 mol/L
E. [A]=2 mol/L [B]=2 mol/L

189 Pentru reacia: A + 2B C + D la echilibru [A]=[B]=[C]=[D]=2
mol/L. Constantele K
c
i K
p
la 1,5 atm sunt:
A. K
c
=0,5 mol/L K
p
=3 atm
B. K
c
=5 moli K
p
=2,66 atm
C. K
c
=0,5 l.mol
-1
K
p
=2,66 atm
-1

D. K
c
=0,5 mol
-1
K
p
=0,75 atm
1

E. K
c
=50 moli K
p
=5 atm.
190 n starea de echilibru a sistemului: N
2
+ 3H
2
2NH
3
concentraiile
substanelor sunt [N
2
] = 3 moli, [H
2
] = 9 moli i [NH
3
] = 4 moli. Care au fost
concentraiile iniiale ?
A. [H
2
] = 13 moli, [N
2
] = 7 moli
B. [H
2
] = 17,5 moli, [N
2
] = 5,5 moli
C. [H
2
] = 35 moli, [N
2
] = 11 moli
D. [H
2
] = 15 moli, [N
2
] = 7 moli
E. [H
2
] = 15 moli, [N
2
] = 5 moli.
191 n starea de echilibru a sistemului: N
2
+ 3H
2
2NH
3
concentraiile
substanelor sunt [N
2
] = 3 moli, [H
2
] = 9 moli i [NH
3
] = 4 moli. Care au fost
concentraiile iniiale ?
A. [H
2
] = 13 moli, [N
2
] = 7 moli
B. [H
2
] = 17,5 moli, [N
2
] = 5,5 moli
C. [H
2
] = 35 moli, [N
2
] = 11 moli
D. [H
2
] = 15 moli, [N
2
] = 5 moli.
E. [H
2
] = 5 moli, [N
2
] = 9 moli
192 n reacia: H
2
+ I
2
2HI, compoziia sistemului la echilibru este: [H
2
]=4 moli/L,
[I
2
]=0,5 moli/L i [HI]=10 moli/L. Ce valoare are constanta de echilibru ?
A. 2,5
B. 50
C. 3
D. 5
E. 4.
193 Compoziia unui sistem chimic aflat n echilibru, n anumite condiii de temperatur
i presiune este:
A. constant, dac nu intervin factori externi
B. constant i n prezena unor factori externi perturbatori
C. constant dac vitezele direct i invers sunt egale cu zero
D. variabil, depinznd de concentraia iniial a reactanilor
E. constant indiferent de condiii.
194 ntr-o reacie de echilibru: 1A + 2B 2C + 1D,
concentraiile molare ale componenilor la echilibru sunt egale cu: [A]=1 mol/L,
[B]=2 moli/L, [C]=2 moli/L, [D]=1 mol/L.
Valoarea constantei de echilibru este egal cu:
A. 1
B. 2
C. 3
D. 1,5
E. 2,5.
195 Se d echilibrul: B + 2 A 3C. Cunoscnd concentraiile iniiale ale substanelor
A=2 moli/L, B=2 moli/L i randamentul de 60%, constanta de echilibru este:
A. 4
B. 1,8
C. 3,2
D. 1,6
E. 6,5.
196 n starea de echilibru a sistemului: N
2
+ 3H
2
2NH
3
, concentraiile substanelor
sunt: [N
2
]=3 moli/L; [H
2
] = 9 moli/L; [NH
3
]=4 moli/L. Care erau concentraiile iniiale
ale H
2
i N
2
?
A. 5 moli/L [N
2
], 15 moli/L [H
2
]
B. 15 moli/L [N
2
], 5 moli/L [H
2
]
C. 13 moli/L [N
2
], 7 moli/L [H
2
].
D. 20 moli/L [N
2
], 10 moli/L [H
2
]
E. 10 moli/L [N
2
], 10 moli/L [H
2
].
197 Care afirmaie referitoare la constanta de echilibru K
c
este corect ?
A. este o mrime adimensional
B. este o mrime a crei valoare depinde de valorile concentraiilor
reactanilor i produilor de reacie
C. este o mrime cu valoare subunitar
D. este o mrime a carei dimensiune este (mol/L)
n
, unde n reprezint
diferena dintre coeficienii stoechiometrici ai produilor de reacie
i cei ai reactanilor
E. este o mrime care caracterizeaz reacia de ionizare a electroliilor
tari.
198 Concentraiile la echilibru pentru reacia: A + B 2C
sunt [A]=[C]=1 mol/L iar [B]=0,75 moli/L. Concentraiile iniiale ale reactanilor i
valoarea constantei de echilibru sunt:
A. [A]=0,5 mol/L [B]=1,75 mol/L K
c
=1,33
B. [A]=1,5 mol/L [B]=1,25 mol/L K
c
=1,33
C. [A]=1,0 mol/L [B]=0,75 mol/L K
c
=3,66
D. [A]=1,5 mol/L [B]=1,5 mol/L K
c
=2,66
E. [A]=1,5 mol/L [B]=1,25 mol/L K
c
=2,66.
199 Care afirmaie este corect ?
A. reacia care are loc ntre ionii unei sri i moleculele de ap se
numete dizolvare
B. reacia care are loc ntre ionii unei sri dizolvate i moleculele de
ap se numete hidratare
C. reacia care are loc ntre ionii unei sri dizolvate i moleculele de
ap se numete hidroliz
D. reacia care are loc ntre ionii unei sri dizolvate i moleculele de
ap se numete electroliz
E. reacia care are loc ntre ionii unei sri dizolvate i moleculele de
ap se numete solvoliz.
200 Care afirmaie este incorect ?
A. pentru un sistem n echilibru creterea temperaturii favorizeaz
reacia endoterm
B. pentru un sistem n echiliru scderea temperaturii favorizeaz
reacia exoterm
C. variaia concentraiei unuia dintre componenii unui sistem poate
duce la modificarea echilibrului chimic
D. variaia de volum pentru sisteme n faz gazoas, care decurg fr
variaia numrului de moli, nu duce la deplasarea echilibrului
chimic
E. la echilibru viteza reaciei directe v
1
este egal cu viteza reaciei
inverse v
2
(v
1
= v
2
).
201 ntr-un volum de 100 mL soluie saturat de PbCl
2
, aflat n contact cu sarea
solid de PbCl
2
, solubilitatea srii, PbCl
2
, se calculeaz cu relaia:
A.
3 * 1
s
P
S =
B.
s
P S =
C.
2
2 * 1 /
s
P S =
D.
3
2
2 * 1
s
P
S =
E.
s
P S 3 =
202 Care afirmaii referitoare la produsul de solubilitate sunt corecte?
A. n soluia saturat a unui electrolit greu solubil, produsul concentraiilor ionilor
acestuia este constant, la o temperatur dat i se numete produs de
solubilitate;
B. ntr-o soluie nesaturat, produsul concentraiilor ionilor rezultai este constant,
la o temperatur dat dat i se numete produs de solubilitate;
C. produsul de solubilitate, P
s
, este invers proporional cu constanta de solubilitate
K
s
;
D. produsul de solubilitate variaz cu totalitatea speciilor reactive la o
temperatur dat;
E. produsul de solubilitate, P
s
, variaz direct proporional cu constanta de
solubilitate K
s
.
203 Apariia ionilor H
3
O
+
n soluiile apoase ale acizilor reprezint:
A. un proces de dizolvare
B. o reacie de hidratare
C. o reacie de ionizare
D. o reacie de homoliz
E. o reacie de disproporionare acido-bazic.
204 Care afirmaie referitoare la constanta de hidroliz (K
h
) a srii NaCN este corect ?
A. K
h
= K
H2O
/ K
a

B. K
h
= K
H2O
/ K
b

C. K
h
caracterizeaz echilibrul de complexare a ionului Na
+
cu
molecule de ap
D. K
h
= [HCN][HO

] / [CN

][H
2
O]
E. K
h
caracterizeaz echilibrul de solubilitate a srii Na
+
CN

.
205 Dac pH-ul unei soluii este egal cu 3, concentraia ionilor de hidrogen coninui ntr-un
litru de soluie este:
A. [H
+
]=10
3
mol/L
B. [H
+
]=10
-3
mol/L
C. [H
+
]=5.10
-3
mol/L
D. [H
+
]=3
.
10
-3
mol/L
E. [H
+
]=3
.
10
-3
mol/L
206 Relaia care definete produsul ionic al apei este:
A. K = [HO
-
] [H
3
O
+
] / [H
2
O]
2

B. K
H2O
= [HO
-
] [H
3
O
+
]
C. K
H2O
= [H
3
O
-
] = [HO
-
] = 10
-7
mol/L
D. [H
3
O
+
] = 10
-p

E. K
h
= K
H2O
/ K
a
.
207 O soluie 0,1 M de acid clorhidric are pH=3. Valoarea K
a
a acestui acid este:
A. 10
-3
moli/L
B. 10
-5
moli/L
C. 10
-2
moli/L
D. 10
-6
moli/L
E. 5
.
10
-3
moli/L.
208 Densitatea soluiei de alcool care conine 60% n greutate
metanol este 0,8946 g/cm 3 , iar volumul molar parial al apei,

1
V , este 16,8 mL/mol. S se gseasc valoarea volumului molar parial al metanolului,

2
V .
A. volumului molar parial al metanoluluieste 20,1 mL/mol
B. volumului molar parial al metanoluluieste 50,9 mL/mol
C. volumului molar parial al metanoluluieste 60 mL/mol
D. volumului molar parial al metanoluluieste 38,9 mL/mol
E. volumului molar parial al metanoluluieste 30 mL/mol
209
S se deduc expresia pentru volumul molar parial

1
V dac se cunoate dependena
soluiei de molalitate.
A.
1
2
1
/ ) (
n
dm
d
V M m V
V


B.
1
1 2
1
/ ) (
n
dm
d
V M m V
V


C.
1
2 1
1
/ ) (
n
dm
d
V M m V
V


D.
1
2
1
/ ) (
n
dm
d
V M
V


E.
2
2
1
) (

dm
d
V M
V

=


210
S se deduc expresia pentru volumul molar parial

2
V dac se cunoate dependena
soluiei de molalitate.
A.
1
2
2
/ ) (
n
dm
d
V M m V
V


B.
1
1 2
2
/ ) (
n
dm
d
V M m V
V


C.
1
2 1
2
/ ) (
n
dm
d
V M m V
V


D.
1
2
2
/ ) (
n
dm
d
V M
V


E.
2
2
2
) (

dm
d
V M
V

=


211 Calculai volumul molar aparent al NaCl ntr-o soluie apoas
de concentraie 4%, tiind c densitatea acestei soluii la 20
o
C
este = 1,0268 g/mL, iar densitatea apei pure este la aceeai
temperatur
o
= 0,998203 g/mL.
A. volumul molar aparent este 17,79
B. volumul molar aparent este 25,3
C. volumul molar aparent este 40.5
D. volumul molar aparent este 10,2
E. volumul molar aparent este 36,75
212 Densitatea soluiei apoase care conine 30% NH
3
la 15
o
C este
0,8951 g/cm
3
, iar volumul molar parial al apei este 18 cm
3
/mol. Calculai volumul
molar parial al amoniacului n aceast soluie.
A. volumul molar parial al amoniacului este 25.3
B. volumul molar parial al amoniacului este 23,6
C. volumul molar parial al amoniacului este 70,5
D. volumul molar parial al amoniacului este 30,5
E. volumul molar parial al amoniacului este 69,8
213 Volumul soluiei de NaCl (mL) la 25
o
C variaz cu molalitatea
m dup relaia:
3 2
2 , 1 5 , 2 4 , 16 9 , 1002 m m m V + + = (m>0,25)
Volumul molar al apei pure la 25
o
C este 18,069 mL/mol. S se
deduc ecuaia general pentru

2
V la NaCl n soluie apoas. S se particularizeze
pentru m = 1
A. volumul molar parial este 47,8 mL/mol
B. volumul molar parial este 25,8 mL/mol
C. volumul molar parial este 30,5 mL/mol
D. volumul molar parial este 17,8 mL/mol
E. volumul molar parial este 36,7 mL/mol
214 Volumul soluiei de NaCl (mL) la 25
o
C variaz cu molalitatea
m dup relaia:
3 2
2 , 1 5 , 2 4 , 16 9 , 1002 m m m V + + = (m>0,25)
Volumul molar al apei pure la 25
o
C este 18,069 mL/mol. S se
deduc ecuaia general pentru V

la NaCl n soluie apoas. S se particularizeze


pentru m = 1
A. volumul molar aparent este 47,8 mL/mol
B. volumul molar aparent este 16,8 mL/mol
C. volumul molar aparent este 20,5 mL/mol
D. volumul molar aparent este 57,8 mL/mol
E. volumul molar aparent este 66,7 mL/mol
215 Volumul soluiei de NaCl (mL) la 25
o
C variaz cu molalitatea
m dup relaia:
3 2
2 , 1 5 , 2 4 , 16 9 , 1002 m m m V + + = (m>0,25)
Volumul molar al apei pure la 25
o
C este 18,069 mL/mol. S se
deduc ecuaia general pentru

2
V la NaCl n soluie apoas.
A. volumul molar parial este
2
2 6 , 35 55 4 , 56 m m V + =

mL/mol
B. volumul molar parial este
2
2 6 , 3 15 4 , 46 m m V + =

mL/mol
C. volumul molar parial este
2
2 6 , 13 25 4 , 46 m m V + =

mL/mol
D. volumul molar parial este
2
2 6 , 3 5 4 , 16 m m V + =

mL/mol
E. volumul molar parial este
2
2 6 , 13 25 4 , 26 m m V + =

mL/mol
216 Volumul soluiei de NaCl (mL) la 25
o
C variaz cu molalitatea
m dup relaia:
3 2
2 , 1 5 , 2 4 , 16 9 , 1002 m m m V + + = (m>0,25)
Volumul molar al apei pure la 25
o
C este 18,069 mL/mol. S se
deduc ecuaia general pentru V

la NaCl n soluie apoas.


A. volumul molar aparent este
m
m m m
V
3 2
2 , 0 5 , 0 4 , 6 83 , 5 + +
=

mL/mol
B. volumul molar aparent este
m
m m m
V
3 2
2 , 5 5 , 2 4 , 26 3 , 0 + +
=

mL/mol
C. volumul molar aparent este
m
m m m
V
3 2
2 , 5 5 , 2 4 , 36 3 , 3 + +
=

mL/mol
D. volumul molar aparent este
m
m m m
V
3 2
2 , 1 5 , 2 4 , 16 83 , 0 + +
=

mL/mol
E. volumul molar aparent este
m
m m m
V
3 2
2 , 12 5 , 22 4 , 76 83 , 66 + +
=

mL/mol
217 Intr-o soluie diluat volumul molar parial al substanei
dizolvate este dat de relaia: bm a V + =

2 , n care m este
molalitatea, a,b sunt constante. S se exprime volumul molar
parial al solventului

1
V n funcie de m,b i alte mrimi
caracteristice solventului pur.
A. volumul molar parial al solventului
2000
2
1 0
2 1
bm M
V V =


B. volumul molar parial al solventului
2000
2
1 0
1 1
bm M
V V =


C. volumul molar parial al solventului
2000
2
2 0
2 1
bm M
V V =


D. volumul molar parial al solventului
2000
2
2 0
1 1
bm M
V V =


E. volumul molar parial al solventului
2000
2
3 0
2 1
bm M
V V =


218
La ce valori ale lui x
1
i x
2
panta lui

2
V n raport cu x
2
este dubl i de semn contrar
pantei lui

1
V n raport cu x
2
A. x
1
= 2/3 i x
2
=1/3
B. x
1
= 1/3 i x
2
=2/3
C. x
1
= 2/5 i x
2
=1/3
D. x
1
= 2/3 i x
2
=2/5
E. x
1
= 2/7 i x
2
=5/7
219 Presiunea unui gaz care ocup volumul V
1
= 2 m
3
scade izoterm de la
P
1
=8 x10
5
Nm
-2
la P
2
= 2x10
5
Nm
-2
. Care este lucrul mecanic efectuat de gaz ?
A. lucrul mecanic efectuat de gaz este -38,4 x10
5
J
B. lucrul mecanic efectuat de gaz este 22,2 x10
5
J
C. lucrul mecanic efectuat de gaz este 44,2 x10
5
J
D. lucrul mecanic efectuat de gaz este 54,2 x10
5
J
E. lucrul mecanic efectuat de gaz este 64,2 x10
5
J
220 Revenirea unui sistem termodinamic n starea iniial din starea final se realizeaz:
A. printr-o transformare ciclic, cu aport de energie din exterior
B. printr-o transformare reversibil, fr aport de energie din exterior
C. printr-o transformare adiabatica fr aport de energie din exterior
D. printr-o transformare politrip, cu aport de energie din exterior
E. printr-o transformare izoterm, cu aport de energie din exterior
221 Cldura unui corp reprezint:
A. senzaia avut la atingerea unui corp cald
B. un transfer de energie intern
C. o diferen de temperatur
D. un transfer de presiune
E. un transfer de electroni
222 Referitor la starea sistemului la echilibru termodinamic, care afirmaie este adevrat?
A. se modific de la sine
B. agitaia termic a moleculelor inceteaz
C. se menine fr aport de energie din exterior
D. se menine numai cu aport de energie din exterior
E. se menine fr aport de energie din interior
223 Temperatura unui sistem termodinamic este o mrime fizic ce msoar:
A. gradul de dezordine al agitaiei moleculare
B. gradul de ordonare al agitaiei universale
C. gradul de intensitate al agitaiei universale
D. lungimea de und la care se produce agitaia molecular
E. numai lungimea de und la care se produce agitaia molecular
224 Msurarea temperaturii unui corp este posibil:
A. datorit capacitii simurilor
B. datorit tranzitivitii echilibrului
C. datorit netranzitivitii echilibrului termodinamic
D. datorit capacitilor calorice
E. datorit entalpiilor corpurilor
225 Scrile de temperatur folosite sunt diferite deoarece:
A. nu exist un criteriu obiectiv de msurare
B. exist un criteriu obiectiv de msurare, dar nu se cunoate
C. exist mai multe criterii obiective de msurare i sunt cunoscute
D. exist mai multe criterii obiective de msurare i nu sunt cunoscute
E. exist criterii subiective de msurare.
226 Noiunea de gaz ideal s-a introdus deoareca:
A. nu erau cunoscute gazele reale
B. erau cunoscute gazele reale, dar formulele erau complicate
C. rezultatele calculelor teoretice pentru acest model sunt complicate
D. starea de gaz ideal este o stare limit, pur teoretic
E. starea de gaz ideal nu este o stare limit, pur teoretic ci o stare aproape real
227 Relatiile dintre parametrii de stare a unui gaz nchis ntr-un recipient pot fi descrise
de:
A. legea Gay-Lusac
B. legea Clapeyron
C. legea lui Dalton
D. legea Hess
E. legea Nernst
228 Relatiile dintre parametrii de stare a unui gaz real comprimat care se destinde intr-
un vas mai mare sunt date de:
A. ecuatia de stare a gazelor ideala
B. transformarea izoterm
C. descriu efectul Joule Thomson
D. descriu efectul lui Raoult si Henry
E. descriu efectul Gibbs
229 Legea Joule arat c gazul real n condiii de gaz ideal, la destindere demonstreaz c:
A. energia intern este funcie de temperatur
B. gazul se rcete, energia intern scade
C. energia intern depinde de presiunea gazului
D. energia intern depimde de capacitatea caloric la presiune constant
E. entalpia depinde de volumul gazului
230 Referitor la un sistem termodienmic care nu primete cldur din exterior, care
afirmaie este adevrat?
A. Energia intern rmne constant, dar se produce lucru mecanic
B. sistemul termodienmic nu produce lucru mecanic, dar energia inter variaz
C. sistemul termodienmic nu produce lucru mecanic, iar energia inter scade
D. Energia intern rmne crete, i se produce lucru mecanic
E. Energia intern rmne crete, dar nu se produce lucru mecanic
231 Referitor la un sistemtemodinamic ce poate produce lucru mecanic, care afirmaie
este adevrat?
A. Primind cldur se poate transforma integral n lucru mecanic
B. Se realizeaz ntr-o transformare izoterm
C. Nu primete cldur, iar temperatura rmne constant
D. Nu primete cldur, iar temperatura crete
E. Se realizeaz ntr-o transformare politrop.
232 Calorimetria permite msurarea cantitilor de cldurschimbate de orice sistem pe
baza principiului
A. Cldura este egal cu lucrul mecanic ce il poate efectua
B. Cledura trece de la un corp mare, cu energie intern mare, la un corp mic cu
energie intern mic
C. Cledura trece de la un corp mic cu energie intern mare, la un corp mare, cu
energie intern egal
D. Cledura trece de la un corp mic cu energie intern mare, la un corp mare, cu
energie intern mare
E. Cledura trece de la un corp mare, cu energie intern mic, la un corp mic cu
energie intern mic
233 Referitor la entropia definit ca mrime de stare de principiul al II-lea al
termodinamicii, care afirmaie este adevrat?
A. variaia sa se produce independent de temperatur i de volum,
B. Variaia sa se produce independent de temperatur i de presiune
C. Variaia sa intr-o transformareireversibil este constant
D. Variaia sa intr-o transformare reversibil este nul
E. Variaia sa intr-o transformare reversibila la echilibru este cresctoare
234 Referitor la lichide care sunt practic incompresibile, care afirmaie este adevrat?
A. Sunt aa deoarece numrul de molecule este foarte mare
B. Tensiunea superficial este foarte mare
C. Stratul superficial exercit o presiune intern foarte mare
D. Stratul superficial exercit o presiune intern foarte mic
E. Sunt aa deoarece numrul de molecule este foarte mic.
235 Pelicula format dintr-o soluie gliceric pe o ram orizontal din sirm cu o latur
mobil, cum tinde s deplaseze latura mobil?
A. n sensul mririi suprafetei,
B. n sensul micorrii suprafeei
C. Nu deplaseaz latura mobil
D. n sensul mririi volumului
E. n sensul micorrii volumului
236 Referitor la o pelicula format dintr-o soluie gliceric pe o ram orizontal din
sirm cu o latur mobil, cum acioneaz forele suprficiale?
A. n planul tangent peliculei superficiale
B. Perpendicular pe planul peliculei
C. n afara stratului superficial
D. In planul paralel cu planul peliculei superficiale
E. In interiorul planului peliculei superficiale.
237 Pe baza teoriei cinetico-molecularese poate spune c.
A. Presiunea gazului depinde de energia cinetic dar nu depinde de temperatur
B. Temperatura gazului depinde de energia cinetic dar nu depinde de temperatur
C. Presiunea gazului depinde de temperatur
D. Entalpia gazului depinde de volul
E. Energia intern a gazului depinde de presiune
238 O substan aflat sub temperatur critic se afl n:
A. Stare de vapori
B. Stare de gaz
C. Stare de echilibru
D. Stare solida
E. Stare ingheet
239 Rufele ude se usuc mai repede cnd:
A. Presiunea vaporilor saturani de ap din aer este mic
B. Presiunea vaporilor saturani de ap din aer este mare
C. Presiunea vaporilor saturani de ap din aer este constant
D. Presiunea vaporilor nesaturani de ap din aer este mic
E. Presiunea vaporilor nesaturani de ap din aer este mare
240 Topirea unui corp solid difer de vaporizarea unei substane lichide
A. n timpul topirii se absoarbe cldur latent, la vaporizare nu
B. n timpul vaporizrii se absoarbe cldur latent, la topire nu
C. n timpul topirii i vaporizrii se absoarbe cldur latent,dar in cantiti diferite
D. n timpul topirii i vaporizrii se absoarbe cldur latent,dar in cantiti egale
E. n timpul topirii i vaporizrii se absoarbe cldur latent,dar in cantiti foarte
mari
241 Referitor la temperatura unui sistem termodinamic, care afirmaie este adevrat?
A. Se msoar numai la echilibrul termodinamic
B. Detrmin complet starea acestuia
C. Se micoreaz cnd acesta efectueaz lucru mecanic
D. Se mrete cu creterea numrului de molecule din sistem
E. Se micoreaz cu creterea numrului de molecule din sistem
242 Densitatea soluiei de alcool care conine 70% in greutate etanol este de 0,9 g/cm
3
, iar
volumul molar parial al apei,

1
V este 16,8 mL/ mol. Volumul molar parial al
etanolului este:
A. 65 mL/mol
B. 75 mL/mol
C. 55 mL/mol
D. 45 ml/mol
E. 85 mL/mol
243 Densitatea soluiei care conine 80% in greutate etanol este de 0,9 g/cm
3
, iar volumul
molar parial al apei,

1
V este 16,8 mL/ mol. Volumul molar parial al etanolului este:
A. 63,2 mL/mol
B. 73,2 mL/mol
C. 53,2 mL/mol
D. 43,2 ml/mol
E. 83,2 mL/mol
244 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 2,89 kg aer. Volumul ocupat de aer la
temperatura t
1
=0C este V
1
=0,5 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i se dilat
pn cnd devine V
2
=0,55 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, M
aer
=28,9, C
p
=7R/2.
Lucrul mecanic efectuat de aer este:
A. 22,7 kJ
B. 32,7 kJ
C. 42,7 kJ
D. 52,7 kJ
E. 62,7 kJ
245 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 2,89 kg aer. Volumul ocupat de aer la
temperatura t
1
=0C este V
1
=0,5 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i se dilat
pn cnd devine V
2
=0,55 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, M
aer
=28,9, C
p
=7R/2.
Variaia de temperatur a aerului este:
A. 17,3 K
B. 27,3 K
C. 37,3 K
D. 47,3 K
E. 57,3 K
246 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 2,89 kg aer. Volumul ocupat de aer la
temperatura t
1
=0C este V
1
=0,5 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i se dilat
pn cnd devine V
2
=0,55 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, M
aer
=28,9, C
p
=7R/2.
Caldura absorbita a aerului este:
A. 59,4 kJ
B. 69,4 kJ
C. 79,4 kJ
D. 89,4 kJ
E. 99,4 kJ
247 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 2,89 kg aer. Volumul ocupat de aer la
temperatura t
1
=0C este V
1
=0,5 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i se dilat
pn cnd devine V
2
=0,55 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, M
aer
=28,9, C
p
=7R/2.
Variaia energiei interne a aerului este:
A. 96,7 kJ
B. 86,7 kJ
C. 46,7 kJ
D. 56,7 kJ
E. 76,7 kJ
248 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 4 kg oxigen. Volumul ocupat de oxigen
la temperatura t
1
=27C este V
1
=1 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i se dilat
pn cnd devine V
2
=1,05 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, A
O
=16, C
p
=7R/2.
Lucrul mecanic efectuat de oxigen este:
A. 37,94 kJ
B. 87,94 kJ
C. 77,94 kJ
D. 57,94 kJ
E. 67,94 kJ
249 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 4 kg oxigen. Volumul ocupat de oxigen la
temperatura t
1
=27C este V
1
=1 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i se dilat
pn cnd devine V
2
=1,05 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, A
O
=16, C
p
=7R/2.
Variaia de temperatur a oxigenului este:
A. 25 K
B. 10 K
C. 19 K
D. 15 K
E. 17 K

250 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 4 kg oxigen. Volumul ocupat de oxigen la
temperatura t
1
=27C este V
1
=1 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i se dilat
pn cnd devine V
2
=1,05 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, A
O
=16, C
p
=7R/2.
Caldura absorbita a oxigenului este:
A. 34,56 kJ
B. 64,56 kJ
C. 44,56 kJ
D. 74,56 kJ
E. 54,56 kJ
251 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 4 kg oxigen. Volumul ocupat de oxigen la
temperatura t
1
=27C este V
1
=1 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i se dilat
pn cnd devine V
2
=1,05 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, A
O
=16, C
p
=7R/2.
Variaia energiei interne a oxigenului este:
A. 13,38 kJ
B. 23,38 kJ
C. 33,38 kJ
D. 43,38 kJ
E. 53,38 kJ
252 5 m
3
de aer la presiunea P
1
= 4 atm se destinde pn la un volum triplu i presiune
P
2
=1 atm. Indicele de politropie este egal cu:
A. 0,73
B. 0,83
C. 0,43
D. 0,53
E. 0,63
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
253 6 m
3
de aer la presiunea P
1
= 4 atm se destinde pn la un volum triplu i presiune P
2
=1
atm. Indicele de politropie este egal cu:
A. 0,58
B. 0,38
C. 0,68
D. 0,78
E. 0,48
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
254 7 m
3
de aer la presiunea P
1
= 5 atm se destinde pn la un volum triplu i presiune P
2
=1
atm. Indicele de politropie este egal cu:
A. 0,6
B. 0,3
C. 0,5
D. 0,4
E. 0,2
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
255 7 m
3
de aer la presiunea P
1
= 4 atm se destinde pn la un volum triplu i presiune P
2
=1
atm. Indicele de politropie este egal cu:
A. 0,65
B. 0,55
C. 0,35
D. 0,45
E. 0,25
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
256 7 m
3
de aer la presiunea P
1
= 4 atm se destinde pn la un volum dublu i presiune P
2
=1
atm. Indicele de politropie este egal cu:
A. 0,34
B. 0,44
C. 0,24
D. 0,54
E. 0,64
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
257 Pentru reacia HCl 100H
2
O+NaOH 200H
2
O+ H
2
O(l)=NaCl 200 H
2
O+ H
2
O(l)
Daca se cunosc entalpiile integrale de dizolvare ale reaciilor:
(1) HCl(g)+100 H
2
O= HCl 100 H
2
O (
i
H
diz
)
1
= -20 kcal
(2) NaOH(s)+100H
2
O=NaOH 100H
2
O (
i
H
diz
)
2
= -11 kcal
(3) NaCl(s)+200H
2
O=NaCl 200 H
2
O (
i
H
diz
)
3
= 10 kcal
i entalpiile standard de formare ale substanelor:

substana HCl NaOH(s) NaCl(s) H
2
O(l)
(H
0

298
)
f

kcal/mol
-23 -120 -80 -70

H
0

298
pentru reacia
HCl 100H
2
O+NaOH 200H
2
O+ H
2
O(l)=NaCl 200 H
2
O+ H
2
O(l)
este egal cu:
A. 44 kcal
B. 34 kcal
C. 54 kcal
D. 64 kcal
E. 74 kcal
258 Densitatea soluiei de alcool care conine 70% in greutate etanol este de 0,9 g/cm
3
, iar
volumul molar parial al apei,

1
V este 16,8 mL/ mol. Volumul molar parial al
etanolului este:
A. 65 mL/mol
B. 75 mL/mol
C. 55 mL/mol
D. 45 ml/mol
E. 85 mL/mol
259 Densitatea soluiei care conine 80% in greutate etanol este de 0,9 g/cm
3
, iar volumul
molar parial al apei,

1
V este 16,8 mL/ mol. Volumul molar parial al etanolului este:
A. 63,2 mL/mol
B. 73,2 mL/mol
C. 53,2 mL/mol
D. 43,2 ml/mol
E. 83,2 mL/mol
260 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 2,89 kg aer. Volumul
ocupat de aer la temperatura t
1
=0C este V
1
=0,5 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i
se dilat pn cnd devine V
2
=0,55 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, M
aer
=28,9,
C
p
=7R/2. Lucrul mecanic efectuat de aer este:
A. 22,7 kJ
B. 32,7 kJ
C. 42,7 kJ
D. 52,7 kJ
E. 62,7 kJ
261 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 2,89 kg aer. Volumul
ocupat de aer la temperatura t
1
=0C este V
1
=0,5 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i
se dilat pn cnd devine V
2
=0,55 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, M
aer
=28,9,
C
p
=7R/2.
Variaia de temperatur a aerului este:
A. 17,3 K
B. 27,3 K
C. 37,3 K
D. 47,3 K
E. 57,3 K
262 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 2,89 kg aer. Volumul
ocupat de aer la temperatura t
1
=0C este V
1
=0,5 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i
se dilat pn cnd devine V
2
=0,55 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, M
aer
=28,9,
C
p
=7R/2.
Caldura absorbita a aerului este:
A. 59,4 kJ
B. 69,4 kJ
C. 79,4 kJ
D. 89,4 kJ
E. 99,4 kJ
263 Intr-un cilindru cu piston se afl o mas m= 2,89 kg aer. Volumul
ocupat de aer la temperatura t
1
=0C este V
1
=0,5 m
3
. Aerul absoarbe izobar caldura Q i
se dilat pn cnd devine V
2
=0,55 m
3
. Se cunosc R=8,314 Jmol
-1
K
-1
, M
aer
=28,9,
C
p
=7R/2.
Variaia energiei interne a aerului este:
A. 96,7 kJ
B. 86,7 kJ
C. 46,7 kJ
D. 56,7 kJ
E. 76,7 kJ
264 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25
o
C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal . Pentru cazul limil m=1, cldura diferenial de
dizolvare este egal cu:
A. 694 cal/ mol
B. 3,32 KJ/mol
C. 794 cal/mol
D. 5,32 KJ/mol
E. 2,32 KJ/mol
F. 6,32 KJ/mol
264 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25
o
C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal. Pentru cazul limil m=1, cldura integral de dizolvare
este egal cu:
A. 4,82 KJ/mol
B. 3,82 KJ/mol
C. 5,82 KJ/mol
D. 2,82 KJ/mol
E. 6,82 KJ/mol
265 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25
o
C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal . Pentru cazul limil m=1, cldura diferenial de
dizolvare este egal cu:
A. 3,32 KJ/mol
B. 4,32 KJ/mol
C. 5,32 KJ/mol
D. 2,32 KJ/mol
E. 6,32 KJ/mol
266 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25
o
C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal . Pentru cazul limil m=1, cldura diferenial de diluare
este egal cu:
A. 3,21 cal/mol
B. 10,24 J/mol
C. 2,21 cal/mol
D. 8,24 J/mol
E. 6,24 J/mol
267 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25
o
C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal . Pentru cazul limil m=1, cldura integral de diluare este
egal cu:
A. 2,34 cal/mol
B. 4,34 cal/mol
C. 7,34 cal/mol
D. 9,34 cal/mol
E. 6,34 cal/mol

268 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25
o
C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal . Pentru cazul limil m=1, cldura integral de diluare este
egal cu:
A. 16,52 J/mol
B. 26,52 J/mol
C. 36,52 J/mol
D. 46,52 J/mol
E. 56,52 J/mol
269 Cldura de reacie la oxidarea incomplet a carbonului la volum
constant U=-26 103 cal/mol la 25
o
C. Se cunosc R=1,987 cal/mol K
i 1J=4,17 Kcal. Cldura de reacie H pentru aceeai temperatur
dar la presiune constant este egal cu:
A. + 107,87 KJ/mol
B. +207,87 KJ/mol
C. 107,87 KJ/mol
D. 207,87KJ/mol
E. + 407,87 KJ/mol
270 Cldura de reacie la oxidarea incomplet a carbonului la volum
constant U=-26 103 cal/mol la 25
o
C. Se cunosc R=1,987 cal/mol K
i 1J=4,17 Kcal. Cldura de reacie H pentru aceeai temperatur
dar la presiune constant este egal cu:
A. + 22 806, 77 cal/mol
B. 22 806, 77 cal/mol
C. +25 806 , 77 cal/mol
D. 25 806, 77 cal/mol
E. + 28 806, 77 cal/mol


Partea a II
Termodinamic chimic fenomenologic


COMPLEENT MULTIPLU
271 Noiunea de gaz ideal s-a introdus deoareca:
A. nu erau cunoscute gazele reale
B. erau cunoscute gazele reale, dar formulele erau complicate
C. rezultatele calculelor teoretice pentru acest model sunt simple
D. starea de gaz ideal este o stare limit, pur teoretic
E. starea de gaz ideal nu este o stare limit, pur teoretic ci o stare aproape
real
272 Relatiile dintre parametrii de stare a unui gaz nchis ntr-un recipient pot fi descrise
de:
A. legea Gay-Lusac
B. legea Clapeyron
C. legea transformrii generale a gazelor
D. legea Hess
E. legea Nernst
273 Msurarea temperaturii unui corp este posibil:
A. datorit capacitii simurilor
B. datorit tranzitivitii echilibrului
C. datorit netranzitivitii echilibrului termodinamic
D. datorit capacitilor calorice
E. datorit agiatatiei termice moleculare
274 Temperatura unui sistem termodinamic este o mrime fizic ce msoar:
A. Gradul de dezordine al agitaiei moleculare
B. Gradul de ordonare al agitaiei moleculare
C. Gradul de intensitate al agitaiei moleculare
D. Lungimea de und la care se produce agitaia molecular
E. Numai lungimea de und la care se produce agitaia molecular
275 Referitor la procesele fizice de detent liber n care sunt implicate medicamentele
care afirmaii sunt adevrate?
A. Procesul de detent laminar nefiind adiabatic este izoentalpic caracterizat
prin relaia:
1 1 2 2 1 2
V P V P U U + =
B. n expansiunea liber coeficientul Joule-Thomson este definit prin relaia
( )
H
T
P T
P H
) / (
/


=
C. Calculul variaiei temperaturii ntr-o detent de la presiunea P
1
la presiunea
P
2
se calculeaz cu relaia:

=
2
1
P
P
dP T
D. Procesul adiabatic de detent al gazelor nu e nsoit totdeauna de o scdere a
temperaturii i are o valoare mic, putnd fi aplicat n scopul rcirii i
respectiv al lichefierii gazelor prin diferite procedee
E. n expansiunea liber coeficientul Joule-Thomson este definit prin relaia
T
P
P
H
C

=
276 Referitor la procesele de dizolvare i diluare a medicamentelor care din urmtoarele
afirmaii sunt incorecte ?
A. cldura prim de dizolvare (sau cldura stendard de dizolvare) reprezint
efectul termic care apare la dizolvarea unui mol de substan ntr-o cantitate
foarte mare de solvent nct s rezulte o soluie infinit diluat i este dat de
relaia:
o
diz
i
diz
i
H H
m
=

lim
0

B. la saturaie efectul termic care apare la dizolvarea unui mol de substan
ntr-o cantitate de solvent pentru formarea unei solutii suprasaturate se
numete cldur total de dizolvare i este dat de ecuaia
S
sat
diz
sat
diz
i
diz
i
H H H
H
2
+ = =

unde S este o sare greu solubil descris
prin procesul O H n S O H n S
l s 2 1 2 1
* = + soluie saturat
C. cldura diferenial de diluare reprezint cantitatea de cldur care nsoete
diluare unei cantiti oarecare de soluie atnci cnd se adaug un mol de
solvent i este dat de relaia
dil
d
n
H H
n
H
H
= + =


0
2 1
2
1

D. cldura prim de dizolvare se exprim prin intermediul cldurii integrale de
dizolvare, iar la diluie extrem avem valabil relaia:
0
diz
d sat
diz
i
H H =
E. cldura ultim de dizolvare reprezint cantitatea de cldur care nsoete
restabilirea echilibrului, care are loc la tranziia unei cantiti infinit de mici
de solid, n soluia aflat foarte aproape de saturaie unde avem valabil
relaia:
S
sat
sat
diz
d
H H H
2
2 =


277 Fie dou soluii acide: soluia A cu pH = 2 si soluia B cu pH = 5 n care din cele
dou solutii concentraia ionilor de hidrogen este mai mare i cu ct?
A) n soluia A de 1000 ori
B) n solutia A de 3 ori
C) n solutia B de 1000 ori
D) n solutia A de 10
3
ori
E) n solutia A de 10
-3
ori
278 Referitor la echilibrele izoterme i izobare lichid-vapori cu formare de azeotropi
care afirmaii sunt adevrate?
A. n amestecurile lichide miscibile ale unor medicamente se
ntlnesc cazuri n care curbele de fierbere i de condensare
prezint maxime i minime n care cele dou curbe coincid la o
compoziie comun a fazei lichide i a fazei de vapori la aceei
temperatur n condiii izoterme i la aceeai presiune n condiii
izobare
B. azeotropul este punctul extrem caracterizat prin
m
l
m
g
x x ) ( ) (
2 2
=
C. pentru cazul izobar i izotrop din condiiile analitice caracteristice
azeotropilor se regsesc teoremele Gibbs-Konovalov
D. din analizarea unei game largi de amestecuri cu azeotropi se
constat c azeotropii pozitivi definii n conditii izobare prezint
un maxim al temperturii de fierbere
E. din analizarea unei game largi de amestecuri cu azeotropi se
constat c azeotropii negativi definii n conditii izobare prezint
un minim al temperturii de fierbere
279 Valorile H, S i G ale unei reacii chimice date de medicamente:
A) depind numai de natura reactanilor i de domeniul de lungimi de
und
B) depind numai de parametrii de stare i de compoziie
C) depind numai de concentraia reactanilor i temperatur
D) depind de natura reactanilor, de T i P i de concentraia
reactanilor.
E) Depind de compoziie, de tempertur i de parametrii mecanici (P
sau V)
280 Referitor la legile termochimiei care afirmaii sunt corecte?
A) legea Dalton se definete astfel: cantitatea de cldur care nsoete o
reacie chimic ce evolueaz ntr-un anumit sens este egal i de
semn contrar cu efectul termic asociat reactiei opuse
B) legea Hess stabilete constana cantitii de cldur ntr-o serie de
procese desfurte ntre aceleai stri limit i independena
efectului termic de drumul urmat de reacie
C) Legea Kirchhoff reda variaia efectului termic ce nsoete o reacie
cu temperatura
D) Legea Lavoisier Laplace nu stabilete identitatea valoric a efectelor
termice n reacii opuse i semnul lor diferit
E) Legea Gibbs se enun prin variaia entalpiei rezultate la presiune
constant ntr-o reacie chimic este aceeai independent de etapele
urmate de reacie i nu este condiionat numai de starea iniial i
final a sistemului considerat.
281 Referitor la temperatura, care afirmatie este incorect?
A. temperatura uzual se msoar n scala Celsius (centigrad)
B. Scala Fahrenheit este folosit de obicei n rile nordice care
folosesc limba englez cu excepia Angliei care a adoptat scala
Celsius pentru uz comercial i civil
C. Legatura dintre scala Fahrenheit i scala Celsius este T= t + 273,16
D. Temperatura absolut se msoar pe scala Kelvin
E. Scala Kelvin este o scal arbitrar stabilit pe baza principiului III al
termodinamicii
282 Referitor la variaia potenialelor termodinamice n cazul compuilor
medicamentoi care afirmaii sunt corecte?
A. Variaia unui potenial termodinamic n raport cu variabila termic
extensiv entropia este egal cu variabila termic intensiv,
temperatura respectnd relaia: T
S
A
P
=

,

B. Variaiile variabilelor termice intensive sau extensive n raport cu
una din variabilele V sau P sunt egale cu derivatele pariale a
variabilelor mecanice conjugate P sau V n raport cu cealalt
variabil termic conform relaiilor:
, , V S
S
P
V
T

i
, , V T
T
P
V
S


C. Variaia unui potenial termodinamic n raport cu presiunea sunt
egale cu volumul respectnd relaiile: V
P
G
T
=

,
i
V
P
F
T
=

,

D. Variaia n raport cu compoziia a unei variabile mecanice este egal
cu variaia afinitii chimice n raport cu celalt variabil mecanic
conform relatiei:

, , G P G
P
A V

, , G V G
V
A P


E. Variaia n raport cu compoziia a unei variabile mecanice este egal
cu variaia afinitii chimice n raport cu celalt variabil mecanic
conform relatiei:

, , S P S
P
A V

, , S V S
V
A P


283 Referitor la soluiile de medicamente cu comportare parial ideal care afirmaii
sunt corecte?
A. Soluiile regulare sunt reprezentate de sisteme formate din molecule
cu dimensiuni apropiate care respect relaia:
t cons
P
H
T
V
T V
T
E
P
E
E
tan =


B. Soluiile atermice prezint funcii termodinamice formulate simplu
prin diferite aproximaii bazate ns pe condiia dat de relaia:
0 =
E E
TS G
C. Soluiile atermice prezint entalpia de amestecare n reprezentare
grafic ca o funcie parabolic cu punctul de extrem la poziia
B A
x x =
D. Solutiile regulare un caracter partial ideal prin satisfacerea tuturor
condiiilor unui amestec ideal cu excepia entropiei de exces care este:
0
E
S
E. Soluiile regulare binare prezint un efect termic la amestecare care
este atribuit variaiei energiei configuraionale, la trecerea
componenilor din stare pur n soluie, i care respect relaia
) (
2

x x x x H
B A
M
= =
284 n care din cazuri reacia este posibil la orice temperatur ?
A) H < 0; S > 0
B) H < 0; S < 0
C) H > 0; S > 0
D) H > 0; S < 0
E) G < 0; S > 0.
285 56. Referitor la reaciile chimice date de medicamente n starea de echilibru
chimic care afirmaii sunt adevrate?
A. Pentru reacii care decurg conform condiiilor impuse de izoterma de
reacie a lui vant Hoff , sensul de desfurare a unei eacii chimice
atest modaliti de explicitare a sensului de desfurare a unei reacii
chimice:

x x
K K
,
procesul este posibil termodinamic

x x
K K
,
reacia nu poate decurge
B. Corelaiile ntre diversele formulri ale constantelor de echilibru atest
echivalenele :

=
P
RT
K K
c x
;
P
RT
c x
i i
= i ( )

= RT K K
c P

C. Variaia constantei de echilibru cu parametrii de stare este dat de
relaia:
R C RT H S
x
P T ae K
/ /
=
D. Principiul lui Le Chatelier explic influena presiunii asupra echilibrului
chimic conform izotermei Plank-van Laar :
RT
V
P
K
T
x

=

ln

E. Echilibrul chimic ntr-o reacie chimic este caracterizat prin ecuaia:
0 ) , (
,
,
,
0
= +

i
i
i
i
i
i
x
x
RT P T G


286 . Referitor la entropia sistemelor medicamentoase care afirmaie este adevrat?
A) n demonstrarea justificrii statistice a principiului II al termodinamicii
entropia ca funcie de probabilitatea termodinamic de stare pentru un
sistem binar este dat de relaia :
2
1
2
,
1
,
) (
) (

=
f
f
S
B) n sistemele izolate nu se nregistreaz variaii de entropie pentru
procesele cvasistatice la parametrii constani iar pentru procesele
naturale sensul unic de desfurare a acestora este dat de relaiile:
0 ) (
, ,

V T
dS i 0 ) (
, ,

P T
dS
C) n expansiunea izoterm i reversibil variaia de entropie ce nsoete
procesul de expansiune este:

V
dV
R dV
VT
RT
dV
T
P
dV
V
U
dT
T
U
T
Q
dS
T V
= = +


=
D) In cazul sistemelor medicamentoase relaiile care leag cele dou
principii ale termodinamicii sunt: ( )

d l dV l dT C
T
dS
V T T V , , ,
1
+ + = i
( )

d h dP h dT C
T
dS
P T T P , , ,
1
+ + =
E) Consudernd parametrii asociai ai entropiei sunt valabile ecuaiile:


d
U
T
dP V
P
U
dT
T
U
T
dS
P T V V , , ,
1 1

= i


d
H
T
dV P
VP
H
dT
T
H
T
dS
V T V P , , ,
1 1

=
287 Referitor la echilibrele lichid vapori n sisteme de de medicamente cu doi
componeni miscibili n orice proporie care afirmaii sunt incorecte:
A) Intre legea lui Raoult i legea lui Henry exist o coresponden
direct : n soluii diluate, dac dizolvantul se supune legii lui Raoult ,
n mod necesar solventul respect legea lui Henry
B) La echilibrul dintre dintre 2 faze a unei soluii cu solvet volatil i solut
nevolatil sunt valabile urmtoarele relaii:
g l
1 1
= i
1
*
1 2
0
1
ln ln P RT x RT =
C) ntr-o soluie perfect scderea relativ a presiunii de vapori a
solventului este egal cu fracia molar a substanei dizolvate conform
relaiei:
0
1
1
0
1
2
P
P P
x

=
D) Lrgea lui Henry se enun astfel: presiunea parial a unui gaz n
echilibru cu soluia format prin dizolvarea sa ntr-un lichid, este
proporional cu concentraia gazului dizolvat conform relaiei:
l l
x
H
x
P
x
f
K
l
2 2
2
0
lim
2
= =


E) Pentru expresiile legii lui Raoult si respectiv lui Henry sunt valabile
relaiile:
1 2
0
1
) 1 ( P x P = i respective
l
x P P
2
0
2
=
288 Din punct de vedere termodinamic referitor la soluiile reale de medicamente care
afirmaii sunt corecte?
A) Pentru poteniale chimice i activiti termodinamice sunt valabile
ecuaiile:
i i i
a RT P T ln ) , (
0
= i m a
m
=
2
; c a
x
=
2
;
2 2
x a
c
=
B) Funciile de amestecare pentru soluii reale de neelectrolii pentru
entalpie sunt redate de ecuaiile:
i
x P
i M
i
T
RT H
,
2
ln

=

i
i
x P
i
i
i
M
T
x RT H
,
2
ln

=


C) Expresiile utilizate pentru coeficientul de activitate pentru soluiile
reale de medicamente cu structuri de neelectrolii sunt:
i
i
i i i
i
i
G x G x x RT =

ln i dP
RT
V
dT
RT
H
d
E
i i
i

+ =
2
ln
D) Ecuaia Giibbs-Duhem pentru soliii reale de neelectroliti
medicamentoi este dat de ecuaia: dT
RT
H
d x
E
i
i
i
2
ln =
E) Coeficientul osmotic, practic, pentru soluii de medicamente este dat
de ecuaiile:
100
) , (
2 *
1 1
M
RTm P T + = i
2
*
1 1
ln ) , ( x gRT P T + =
289 Referitor la soluiile apoase de medicamente cu structuri de electrolii care afirmaie
este adevrat?
A) Pentru soluii apoase diluate de medicamente, conform teoriei Debye-
Hckel coeficientul de activitate termodinamic funcie de tria ionic
se calculeaz cu relaia:
I Ba
I z z A
x
+

=
+

1
) lg( unde A=0,5115 iar
B=0,329*10
8

B) Pentru soluii apoase de medicamente cu structuri de electrolii de tipul
de valen 1:2 relaiile dintre molalitatea medie ionic, activitatea i
coeficientul mediu ionic sunt: m m
3 / 1
4 =

;
3 3
27 ) (

= =

m m a
i
i
respectiv
3 / 1 2
) (

=
C) Pentru soluii apoase de medicamente cu structuri de electrolii de tipul
de valen 3:2 relaiile dintre molalitatea medie ionic, activitatea i
coeficientul mediu ionic sunt: m m
5 / 1
108 =

;
5 5
108 ) (

= =

m m a
i

i respectiv
5 / 1 5 2
) (

=
D) Pentru soluii apoase de medicamente cu structuri de electrolii uni-
univaleni expresiile uzuale legilor lui Harned stabilesc ecuaii ce redau
relaii ntre coeficienii de activitate i tria ionic sub forma:
3 2 2 23 2
lg ) lg( I + = i
3 2 3 23 3
lg ) lg( I + =
In cazul soluiilor de electrolii starea standard pentru solvent este
explicitat prin ecuaia:
1 1
0
1 1
ln ) , ( x RT P T + =
290 Care din urmtoarele afirmaii sunt incorecte ?
A) cldura de neutralizare a acizilor tari cu baze tari n soluii apoasediluate
nu depinde de natura reactanilor
B) prin cldur de neutralizare se nelege cldura degajat cnd un ion
gram de hidroniu reacioneaz n soluie diluat cu doi ioni-gram de ioni
hidroxid pentru a forma o molecul-gram de ap
C) prin cldur de neutralizare se nelege cldura degajat cnd un iongram
de hidroniu reacioneaz n soluie diluat cu un ion-gram de ioni
hidroxid pentru a forma o molecul-gram de ap
D) cldura de neutralizare a acizilor tari cu baze tari n soluii apoase diluate
are ntotdeauna valoarea -75,25 kJ/echivalent gram de acid sau baz (sau
-13,7 kcal/mol) fiind o reacie exoterm
E) cldura de neutralizare a acizilor tari cu baze tari n soluii apoase
diluateare ntotdeauna valoarea de -13,7 kcal/mol) fiind o reacie
endoterm
291 Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A) prin faz se nelege o poriune dintr-un sistem cu proprieti identice n
toat masa ei i nu este separat de restul sistemului prin suprafee de
separare la care se face saltul proprietilor fizice i chimice
B) prin sistem se nelege un ansamblu de corpuri care poate fi delimitat
convenional de mediul nconjurator i care n timpul evoluiei se
comport ca un ntreg
C) entropia este o funcie de stare introdus de principiul I al
termodinamicii i d seama de gradul de dezordine intern
D) H este singurul factor care determin spontaneitatea unei reacii
chimice
E) Entalpia i energia intern sunt funcii de stare intoduse de principiul I al
termodinamicii
292 Despre efectele termice n procesele de dizolvare se poate afima c:
A) ele apar numai la dizolvarea in ap a substantelor madicamentoase si se
pot determica numai prin metode calorimetrice
B) ele apar la diluarea solutiilor i se pot determina si prin metode spectrale
C) ele apar amestecarea gazelor sau a solidelor n lichide i se pot calcula
prin metode calorimetrice i din variaia coeficienilor de activitate cu
temperatura
D) ele nu variaz cu concentraia i se poate explica prin variaia
interaciilor dintre ioni n soluiile diluate fa de soluiile mai
concentrate
E) fiind cunoscut aprioric cldura standard de dizolvare, poate fi
cunoscut dependena de concentraie a cldurii de dizolvare, dac se
determin cldura de diluare funcie de concentraie
293 Ca potentiale termodinamice au fost definite urmatoarele potentiale:
A) energia libera Helmholtz F;
B) potentialul termodinamic Massieu G
C) potentialul termodinamic Plank F;
D) entalpia libera Gibbs G;
E) potentialul termodinamic Plank .
294 Energia libera Helmholtz F se defineste astfel:
A) diferenta dintre entalpie a sistemului si energia legata TS;
B) diferenta dintre energia interna a sistemului si energia legata TS;
C) F= U- TS ;
D) suma dintre energia interna a sistemului si energia legata TS;
E) F= H- TS .
295 Referitor la entalpia libera Gibbs care afirmatii sunt adevarate?
A) se aplica in aczul proceselor care se desfasoara in conditii de P si T
constante ;
B) este o marime intensiva;
C) se defineste ca diferenta dintre entalpie si energia legata;
D) se defineste ca diferenta dintre energia interna a sistemului si energia
legata;
E) in absenta oricarei alte forme de lucru emcanic, cu exceptia lucrului
mecanic de expansiune, scade catre o valoare minima, sau altfel spus, in
conditii de T si P constante, decurg spontan acele procese care sunt
insotite de descresterea entalpiei libere Gibbs
296 Referitor la entalpia libera Gibbs G care afirmatii sunt adevarate?
A) are caracteristici de diferentiala totala exacta;
B) variatia elemnatara a entalpiei libere Gibbs cu parametrii asociati se
poate scrie sub forma:

d
G
dV
V
G
dT
T
G
dG
P T T P
V T
, , ,
, ,
) (

=

C) variatia elemnatara a entalpiei libere Gibbs cu parametrii asociati se
poate scrie sub forma:

d
G
dV
V
G
dT
T
G
dG
P T T P
P T
, , ,
, ,
) (

=

D) variatia elemnatara a entalpiei libere Gibbs cu parametrii asociati se
poate scrie sub forma:

d
G
dP
P
G
dT
T
G
dG
P T T P
P T
, , ,
, ,
) (

=

E) este o marime intensiva
297 Referitor la entalpia libera Gibbs G care afirmatii sunt adevarate?
A) are caracteristici de diferentiala totala exacta;
B) variatia elemnatara a entalpiei libere Gibbs cu parametrii asociati se
poate scrie sub forma:

d
G
dV
V
G
dT
T
G
dG
P T T P
V T
, , ,
, ,
) (

=

C) variatia elemnatara a entalpiei libere Gibbs cu parametrii asociati se
poate scrie sub forma:

d
G
dV
V
G
dT
T
G
dG
P T T P
P T
, , ,
, ,
) (

=

D) variatia elemnatara a entalpiei libere Gibbs cu parametrii asociati se
poate scrie sub forma:

d
G
dP
P
G
dT
T
G
dG
P T T P
P T
, , ,
, ,
) (

=

E) este o marime extensiva
298 Care dintre ecuatile lui Maxwell sunt corecte?
A)
, S
V
T

= -
, V
V
P

;
B)
, T
V
S

=
, V
T
P

;
C)
, S
P
T

=
, P
S
V

;
D)
, S
V
T

=
, P
S
V

;
E)
, T
P
H

= -
, P
T
V



299 Care dintre ecuatile lui Maxwell sunt corecte?
A)
P S
T
,

= -
, P
S
A

,
P T
S
,

=
, P
T
A

;

B)
P S
T
,

= -
, P
H
A

,
P T
H
,

=
, P
T
A

;

C)
P T
V
,

= -
, T
P
A

,
V T
P
,

=
, T
V
A

;

D)
P V T
P
, ,

= -
, T
P
A

,
V T
P
,

=
, ,V T
P
A

;

E)
P V S
T
, ,

= -
T P
H
A
, ,

, ,P T
H

=
, ,V P
T
A

;

300 Care dintre ecuatile lui Maxwell sunt corecte?

A)
, S
V
T

= -
, V
V
P

,
, T
V
S

=
, V
T
P

;

B)
P S
T
,

= -
, P
S
A

,
P T
S
,

=
, P
T
A

;

C)
P S
V
,

= -
, S
P
A

,
V S
P
,

=
, S
V
A

;

D)
, ,P S
V
T

= -
, ,T V
V
P

,
, ,P T
V
S

=
, ,T V
T
P

;

E)
, ,P S
P
T

=
, ,T P
S
V

,
, , P T
P
S

= -
, ,V P
T
V

.

301 Care dintre ecuatile lui Maxwell sunt corecte?
A)
V S
T
,

= -
, V
S
A

,
V T
S
,

=
, V
T
A

;
B)
V S
P
T
,

= -
, V
S
A

,
V T
P
S
,

=
, V
T
A

;
C)
P S
V
,

= -
, S
P
A

,
V S
P
,

=
, S
V
A

;
D)
V T
P
,

=
, T
V
A

,
P T
V
,

= -
, T
P
A

;
E)
V S
T
,

= -
, V
S
P

,
V T
S
,

=
, V
T
P

.

302 Care dintre urmatoarele afirmatii cu privire la afinitatea chimia sunt adevarate?
A) Afinitatea chimica poate fi exprimata in functie de ecuatiile
stoechiometrice ale potentialelor termodinamice, sub forma:
V S
V S
A
U
,
,
=

;
B) Afinitatea chimica este o marime fundamentala in tratarea reactiilor
chimice;
C) Afinitatea chimica este caracterizata prin definirea sa ca potential
termodinamic, prin intermediul principiului travaliului maxim:
Orice transformare chimica, realizata fara interventia unei energii
externe tinde sa formeze sistemul la a carui construire se degaja cea
mai mare cantitate de caldura;
D) Afinitatea chimica reprezinta valoarea caldurii necompensate la
variatia gradului de avansare a reactiei cu o unitate (cand
reactioneaza un echivalent) si masoara gradul de spontaneitate al
procesului;
E) Afinitatea chimica este caracterizata prin definirea sa ca potential
termodinamic, prin intermediul principiului travaliului maxim:
Orice transformare chimica, realizata cu interventia unei energii
externe tinde sa formeze sistemul la a carui construire se efectueaza
cea mai mare cantitate de lucru mecanic.

303 . Principalele postulate sub care s-a afirmat principiul II al termodinamicii
substantelor medicamentoase sunt urmatoarele cu exceptiile:
A) Postulatul lui Kelvin arata ca este imposibil de realizat un proces al carui
unic rezultat sa fie o transformare in lucru mecanic a caldurii luate de la o
sursa de temperatura uniforma;
B) Postulatul lui Thomson-Plank arata ca intr-un proces ciclic reversibil este
imposibil de realizat transefrul caldurii de la un rezervor termic si conversia
sa integrala in lucru, fara ca in acelasi timp sa se transfere o anumita
cantitate de caldura de la un corp cald la altul mai rece;
C) Postulatul lui Thomson-Plank arata ca intr-un proces ciclic reversibil este
imposibil de realizat transefrul caldurii de la un rezervor termic si conversia
sa partial in lucru mecanic si energie, fara ca in acelasi timp sa se transfere o
anumita cantitate de caldura de la un corp rece la altul mai cald;
D) Postulatul lui Kelvin arata ca este imposibil sa se transfere caldura de la un
corp mai rece la un corp mai cald fara sa se produca modificari in mediul
ambiant;
E) Postulatul lui Clausius arata ca este imposibil de realizat un proces al carui
unic rezultat sa fie o transformare in lucru mecanic a caldurii luate de la o
sursa de temperatura uniforma;
304 Principalele postulate sub care s-a afirmat principiul II al termodinamicii
substantelor medicamentoase sunt urmatoarele cu exceptiile:
A) Postulatul lui Clausius arata ca este imposibil de realizat un proces al carui
unic rezultat sa fie o transformare in lucru mecanic a caldurii luate de la o
sursa de temperatura uniforma;
B) Postulatul lui Thomson-Plank arata ca intr-un proces ciclic reversibil este
imposibil de realizat transefrul caldurii de la un rezervor termic si conversia
sa integrala in lucru, fara ca in acelasi timp sa se transfere o anumita
cantitate de caldura de la un corp cald la altul mai rece;
C) Postulatul lui Thomson-Plank arata ca este imposibil de realizat un proces al
carui unic rezultat sa fie o transformare in lucru mecanic a caldurii luate de
la o sursa de temperatura uniforma;
D) Postulatul lui Clausius arata ca este imposibil sa se transfere caldura de la
un corp mai rece la un corp mai cald fara sa se produca modificari in mediul
ambiant;
E) Postulatul lui Thomson-Plank arata ca este imposibil de realizat un proces al
carui unic rezultat sa fie o transformare in lucru mecanic a caldurii luate de
la o sursa de temperatura uniforma;
305 Referitor la Ciclul Carnot care afirmatiii sunt adevarate?
A) Ciclul Carnot este un ciclu ireversibil;
B) Ciclul Carnot este constituit din patru procese: o destindere izobara la
presiunea p
1
, o comprimare izobara la presiunea p
2
unde p
1
> p
2
, o
destindere adiabatica si o comprimare adiabatica;
C) Ciclul Carnot este constituit din patru procese: o destindere izocora la
volumul V
1
, o comprimare izocora la volumul V
2
unde V
1
> V
2
, o
destindere adiabatica si o comprimare adiabatica;
D) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil;
E) Ciclul Carnot este constituit din patru procese: o destindere izoterma la
temperatura T
1
, o comprimare izoterma la temperatura T
2
unde T
1
> T
2
, o
destindere adiabatica si o comprimare adiabatica;
306 Referitor la Ciclul Carnot care afirmatiii sunt adevarate?
A) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil care se poate urmari din diagrama
Clapeyron in coordonatele p-V;
B) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil care se poate urmari din diagrama
Gibss in coordonatele T-S;
C) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil care se poate urmari din diagrama
Clapeyron in coordonatele S-T;
D) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil;
E) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil care se poate urmari din diagrama
Gibss in coordonatele P-T;
307 Entropia, functie a principiului II al termodinamicii sistemelor medicamentoase se
caracterizeaza prin:
A) Entropia este o functie omogena de ordinul unu, in raport cu variabilele sale
fiind monotona crescatoare;
B) Variatia elementara a entropiei cu parametrii de stare se poate scrie sub
forma:

d
S
dV
V
S
dT
T
S
dS
V T T P T , , ,

=
C) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil care se poate urmari din diagrama
Clapeyron in coordonatele S-T;
D) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil;
E) Ciclul Carnot este un ciclu reversibil care se poate urmari din diagrama
Gibss in coordonatele P-T;

308 Referitor la randamentul ciclului Carnot care din urmatoarele afirmatiii sunt
adevarate?
A)
1
2
1
4
3
2
1
2
1
ln
ln ln
V
V
T
V
V
T
V
V
T
= ;
B)
1
2
1
4
3
2
1
2
1
ln
ln ln
V
V
T
V
V
T
V
V
T +
= ;
C)
1
2
1
4
3
2
1
2
1
ln
ln ln
V
V
T
V
V
T
V
V
T

= ;
D)
1
2
1
T
T
+ = ;
E)
1
2
1
T
T
= .

309 Referitor la teorema lui Carnot- Clausius care din urmatoarele afirmatiii sunt
adevarate?
A) randamentul unei masini termice care functioneaza dupa un ciclu Carnot
depinde numai de temperatura sursei calde;
B) randamentul unei masini termice care functioneaza dupa un ciclu Carnot
depinde numai de temperatura sursei calde si a sursei reci;
C) randamentul unei masini termice care functioneaza dupa un ciclu Carnot
depinde numai de temperatura sursei reci;
D) randamentul unei masini termice care functioneaza dupa un ciclu Carnot nu
depinde numai de temperatura sursei calde si a sursei reci;
E) randamentul unei masini termice care functioneaza dupa un ciclu Carnot nu
depinde de natura corpului de lucru;
310 Caratheodory stabilete principiul inaccesibilitatii adiabatice i anume:
A) n vecintatea fiecrei stri a unui sistem termic omogen, n echilibru,
exist stri care nu pot fi atinse prin procese adiabatice reversibile ;
B) cantitatea infinitezimal de cldur Q este o diferenial total exact dar
devine diferentiala partiala dac i se ataeaz un factor integrant T(t), numai
n cazul sistemelor cu temperatur uniform;
C) n vecintatea fiecrei stri a unui sistem termic omogen, n echilibru,
exist stri care nu pot fi atinse prin procese izobare reversibile, adic
cantitatea infinitezimal de cldur Q nu este o diferenial total exact
dar poate deveni dac i se ataeaz un factor integrant T(t), numai n cazul
sistemelor cu temperatur uniform iar factorul T(t) a fost numit
temperatur cinetica
D) n vecintatea fiecrei stri a unui sistem termic omogen, n echilibru,
exist stri care nu pot fi atinse prin procese adiabatice reversibile, adic
cantitatea infinitezimal de cldur Q nu este o diferenial total exact
dar poate deveni dac i se ataeaz un factor integrant T(t), numai n cazul
sistemelor cu temperatur uniform;
E) n vecintatea fiecrei stri a unui sistem termic omogen, n echilibru,
exist stri care nu pot fi atinse prin procese adiabatice reversibile, adic
cantitatea infinitezimal de cldur Q nu este o diferenial total exact
dar poate deveni dac i se ataeaz un factor integrant T(t), numai n cazul
sistemelor cu temperatur uniform, iar factorul T(t) a fost numit
temperatur a sistemelor adiabate reversibile.
311 Entropia, functie de stare a principiului II al termodinamicii are urmatoarele
caracteristici:
A) Entropia este o marime extensiva cu caracter aditiv avand proprietatile unei
diferentiale totale exacte
B) Entropia este o marime intensiva care depinde numai de starea initiala si
finala a procesului
C) Entropia este o marime extensiva care nu depinde de drumul urmat de
proces. Entropia poate avea ca variabile asociate parametrii T, V, sau T,
P, .
D) Entropia poate avea ca variabile asociate parametrii T, V, sau T, P, .
E) Entropia este o marime intensiva care nu depinde de starea initiala si finala
a procesului ci depinde de drumul urmat de proces
312 Referitor la entropie, functie de stare introdusa de principiului II al termodinamicii
care din urmatoarele caracteristici sunt adevarate?
A) Entropia este o funcie omogen de ordinul unu, n raport cu variabilele
sale fiind monoton descresctoare;
B) Entropia este o marime extensiva care nu depinde de drumul urmat de
proces si are variabile asociate parametrii T, V, sau T, P, ;
C) Entropia este o marime extensiva care depinde numai de starea initiala
si finala a procesului si poate avea ca variabile asociate parametrii T, ;
D) Variaia elementar a entropiei nu are proprietatea unei difereniale
totale exacte
E) Entropia este o funcie omogen de ordinul unu, n raport cu variabilele
sale fiind monoton cresctoare.
313 Variaia elementar a entropiei cu parametrii de stare se poate scrie sub forma:
A)

d
Q
dV
V
Q
dT
T
V
dS
V T T P T , , ,

=
B)

d
V
dV
V
Q
dT
T
Q
dS
V T T P T , , ,

=

C)

d
S
dV
V
S
dT
T
S
dS
V T T P T , , ,

=

D)


d
Q
dP
P
Q
dT
T
V
dS
P T T P , , ,

=

E)


d
S
dP
P
S
dT
T
S
dS
P T T P , , ,

=
314 Entropia, functie de stare a principiului II al termodinamicii are urmatoarele
caracteristici:
A) Entropia este o funcie omogen de ordinul unu, n raport cu variabilele
sale fiind monoton descresctoare;
B) Entropia este o marime extensiva care nu depinde de drumul urmat de
proces si are variabile asociate parametrii T, V, sau T, P, ;
C) Entropia este o marime extensiva care depinde numai de starea initiala
si finala a procesului si poate avea ca variabile asociate parametrii T, ;
D) Variaia elementar a entropiei nu are proprietatea unei difereniale
totale exacte
E) Entropia este o funcie omogen de ordinul unu, n raport cu variabilele
sale fiind monoton cresctoare.

315 Care dintre expresii permit obinerea variaiei stoechiometrice a entropiei n
transformri cvasistatice ale unui sistem termodinamic?
A) ) (
1
, , ,


d l dV l dT C
T
dS
V p T p
+ + = ;

B) ) (
1
, , ,


d l dV l dT C
T
dS
V T T V
+ + = ;

C) ) (
1
, , ,


d l dT l dV C
T
dS
V T T V
+ + = ;

D) ) (
1
, , ,


d h dT h dP C
T
dS
P T T p
+ + = ;

E) ) (
1
, , ,


d h dp h dT C
T
dS
P T T p
+ + = .
316 Principiul II al termodinamicii stabileste urmatoarele criterii de evolutie si de
selectie generale, dintre care sunt valabile urmatoarele formulari:
A) (dS)
T,V,
= 0 si (dS)
T,P,
= 0 pentru procesele reversibile;
B) (dS)
T,V
> 0 si (dS)
T,P
> 0 pentru procesele ireversibile, in evolutie;
C) (dS)
T,V
< 0 si (dS)
T,P
> 0 pentru procesele ireversibile, in evolutie;
D) (dS)
T,V
> 0 si (dS)
T,P
< 0 pentru procesele ireversibile, in evolutie;
E) (dS)
T,V
< 0 si (dS)
T,P
> 0 pentru procesele ireversibile, care nu sunt
in evolutie.
317 Dintre conditiile generale de evolutie si selectie in literatura de specialitate, prin
intermediul entropiei, se gasesc uzual expresii de tipul:
A) (dS)
T,V,
0;
B) (dS)
T,P,
0;
C) (dS)
T,V,
0;
D) (dS)
T,P,
0;
E) (dS)
T,h,
0.
318 Principiul al II-Iea al termodinamicii aplicat la substantele medicamentoase este o
lege statistic aplicabil sistemelor macroscopice. Referitor la starea macroscopica
cara din urmatoarele afirmatiisunt adevarate?
A) Probabilitatea de existen a fiecrei macrostri este proporional cu
numrul de microstri care alctuiesc macrostarea respectiv,
aceast probabilitate este denumit i probabilitate cinetica pentru
diverse stri ale sistemelor moleculare;
B) Probabilitatea de existen a fiecrei macrostri este proporional cu
numrul de microstri care alctuiesc macrostarea respectiv,
aceasta probabilitate poate lua o valoare foarte mica;
C) Probabilitatea de existen a fiecrei macrostri este proporional cu
numrul de microstri care alctuiesc macrostarea respectiv,
aceasta probabilitate poate lua o valoare foarte mica;
D) Probabilitatea de existen a fiecrei macrostri este proporional cu
numrul de microstri care alctuiesc macrostarea respectiv,
denumita si probabilitate termodinamica de stare;
E) Probabilitatea de existen a fiecrei macrostri nu este niciodata
proporional cu numrul de microstri care alctuiesc macrostarea
respectiv.
319 Legatura dintre probabilitatea termodinamica de stare i funcia de stare entropie
are urmatoarele caracteristici:
A) a fost stabilit de Ludwig Boltzmann ;
B) a fost stabilit de Carnot ;
C) a fost stabilita prin ecuatia: S=Kln ;
D) a fost stabilita prin ecuatia: S=Kln unde: K este constanta lui
Boltzmann K=l,381xl0
-23
J/K, iar S este probabilitatea termodinamic de
stare;
E) a fost stabilita prin ecuatia: S=Ktln unde: K este constanta lui
Boltzmann K=l,381xl0
-23
J/K, iar Q este probabilitatea termodinamic de
stare, t este temperatura sistemului
320 In cazul in care procesele decurg cu entropie constanta putem spune ca:
A) in aceste conditii trebuie sa se absoarba caldura;
B) Q

= - Q < 0;
C) Q

= - Q > 0;
D) un exempluil constituie procesele mecanice:
E) in aceste conditii trebuie sa se degaje caldura.
321 Referitor la principiul I al termodinamicii care afirmaii sunt adevrate?
A. Principiul I al termodinamicii cunoscut i ca principiul conservrii
energiei si reprezint n formularea sa cea mai general extinderea
principiului echivalenei asupra tuturor formelor de energie
(energie mecanic, termic, electric, radiant).
B. In formularea sa cea mai general acest principiu poate fi enunat
ca principiul conservrii energiei sau al indistructibilitii energiei,
al unitii energiei i al echivalenei dintre diferitele sale forme.
C. Formularea cea mai general a fost dat de Robert Mayer n1842:
energia nu poate fi creat din nimic i nu poate fi anihilat. Dac
dispare o energie de un fel n locul ei apare o alt form de
energie.
D. Mayer a concluzionat acest principiu al echivalenei sub forma:
cldura este proporional cu lucrul mecanic care a generat-o iar
lucrul mecanic produs este proporional cu cantitatea de cldur
disprut
E. Principiul I se poate exprima sub forma: diferitele forme de
energie nu se transform una n alta n proporii riguros
echivalente.
322 .Cu privire la sursa de entropie sunt adevarate afirmatiile:
A) sursa de entropie , este entropia produs n unitatea de timp i de
volum ntr-o zon dat a sistemului;
B) =d
i
S/dV;
C) =d
i
S/dT ;
D) Sursa de entropie este o mrime care ntr~o transformare ireversibil
are o valoare pozitiv ;
E) Sursa de entropie este o mrime care ntr~o transformare ireversibil
are o valoare negativa.
323 Formularea local a principiului II se poate evidenia n termeni clasici astfel:
A) Ssist+Smediu<0 ;
d
i
Ssist+d
i
Smediu+d
e
Ssist+d
e
Smediu<0;
B) Ssist+Smediu>0 ;
d
i
Ssist+d
i
Smediu+d
e
Ssist+d
e
Smediu>0;
C) d
i
Ssist+d
i
Smediu+d
e
Ssist+d
e
Smediu>0 ;
d
e
Ssist=-d
e
Smediu
D) d
i
Ssist+d
i
Smediu+d
e
Ssist+d
e
Smediu>0 ;
d
e
Ssist=d
e
Smediu
E) d
i
Ssist+d
i
Smediu+d
e
Ssist+d
e
Smediu>0;
d
i
Ssist+d
i
Smediu<0.

324 Formularea local a principiului II poate fi fcut i sub forma :
A) "ntr-un proces ireversibil sursa de entropie este totdeauna i pretutindeni
mai mare dect 0 iar ntr-un proces reversibil ea devine egal cu 0 ";
B) "ntr-un proces ireversibil sursa de entropie este totdeauna i pretutindeni
mai mica dect 0 iar ntr-un proces reversibil ea devine egal cu 0 ";
C) <0;
D) "ntr-un proces ireversibil sursa de entropie este totdeauna i pretutindeni
mai mica dect 0;
E) >0.

325 In cazul entropiei gazului ideal putem scrie ecuatiile:
A) dS=1/T{ dV P
V
U
dT
T
U
T P

, ,
}+1/T

d
U
V T ,

;

B) dS=C
V
dlnT+RdlnV ;

C) dS=C
P
dlnT+RlnP ;

D) dS=1/T


d
H
T dP V
P
H
dT
T
h
P T T P , , ,
/ 1

;

E) S=S
0
+C
p
lnT+RlnP .
326 In cazul entropiei gazului ideal putem scrie ecuatiile:
A) S=S
0
+C
p
lnT+RlnP ;
B) S=S
0
+C
p
lnT-RlnP ;
C) S=S
0
+C
V
lnT+RlnV ;
D) S=S
0
+C
V
lnT-RlnV ;
E) S=S
0
-C
V
lnT+RlnV .
327 .Pentru un proces finit, la trecerea unui gaz ideal de la stare I la o stare II, variaia
de entropie se exprim n funcie de variabilele sistemului asociat, prin ecuaiile:
A) S
2
-S
1
=C
V
lnT
2
/T
1
+RlnV
2
/V
1

B) S
2
-S
1
=C
V
lnT
2
/T
1
-RlnV
2
/V
1

C) S
2
-S
1
=C
V
lnT
2
/T
1
+RlnP
2
/P
1

D) S
2
-S
1
=C
V
lnT
2
/T
1
-RlnP
2
/P
1

E) S
2
-S
1
>C
V
lnT
2
/T
1
-RlnP
2
/P
1

328 Pentru un proces finit, la trecerea unui gaz ideal de la stare I la o stare II, variaia de
entropie se exprim n funcie de variabilele sistemului asociat, prin ecuaiile:
A) S
2
-S
1
=C
P
lnT
2
/T
1
+RlnV
2
/V
1

B) S
2
-S
1
=C
V
lnT
2
/T
1
+RlnV
2
/V
1

C) S
2
-S
1
=C
V
lnT
2
/T
1
+RlnP
2
/P
1

D) S
2
-S
1
=C
V
lnT
2
/T
1
-RlnP
2
/P
1

E) S
2
-S
1
>C
P
lnT
2
/T
1
-RlnP
2
/P
1

329 .In transformrile izoterme, la trecerea unui gaz ideal de la stare I la o stare II,
variaiile de entropie se formuleaz astfel :
A) S
2
-S
1
= -RlnV
2
/V
1
;
B) S
2
-S
1
=RlnP
2
/P
1
;
C) S
2
-S
1
=RlnT
2
/T
1
;
D) S
2
-S
1
=RlnV
2
/V
1
;
E) S
2
-S
1
=RlnT
2
/V
1
.
330 Despre ecuatiile lui Maxwell, in calculul variatiei de entropie putem spune
urmatoarele:
A) pot fi scrise in forma:

, , V T
T
P
V
S


B) pot fi scrise in forma:

, , P T
T
V
P
S


C) pot fi scrise in forma:

, , P V
T
P
V
S



D) pot fi scrise in forma:

, , V V
T
P
T
S



E) pot fi scrise in forma:

, , P T
T
P
V
S



331 Paradoxul lui Gibss, aplicat fazelor condensate cu comportare ideal, are
urmatoarele caracteristici:
A) se poate scrie sub forma:

=
=
n
i
i i
M
y y R S
1
ln
B) se poate scrie sub forma:

=
=
n
i
i i
M
y y RT S
1
ln
C) Expresia reprezint un paradox matematic privind semnul " - " n opoziie
cu creterea entropiei
D) Expresia reprezint un paradox matematic privind semnul " + " n opoziie
cu creterea entropiei
E) se poate scrie sub forma:

=
=
n
i
i i
M
y y R S
1
ln
332 Paradoxul lui Gibss, aplicat fazelor condensate cu comportare ideal, are
urmatoarele caracteristici:
A) Paradoxul lui Gibss reprezint un paradox matematic privind semnul " - " n
opoziie cu creterea entropiei;
B) Paradoxul lui Gibss reprezint un paradox fizic al creterii de entropie ce
nsoete amestecarea lichidelor;
C) Paradoxul lui Gibss reprezint un paradox matematic privind semnul " + "
n opoziie cu creterea entropiei
D) Paradoxul lui Gibss reprezint un paradox fizic al creterii de entropie ce
nsoete amestecarea gazelor;
E) Paradoxul lui Gibss arat c pentru o soluie ideal de gaze perfecte entropia
de amestecare este independent de temperatura i natura substanelor
333 Sistemele termodinamice se gsesc ntr-o interaciune continu cu mediul
nconjurtor, datorit schimburilor posibile de energie i substan. Care afirmaie
este corect?
A. Stabilirea experimental a echivalentului mecanic al caloriei dedus
de ctre Joule i Mayer este comform
expresiei: cal J const
C C
V P
J
V P
/ 1868 , 4 . = =

=
B. Dac se iau n consideraie numai lucrul mecanic de expansiune se
poate obine o form particular a principiului I: PdV dU Q + =
C. n termodinamic se ia n consideraie enegia intern sau coninutul
n energie al sistemului deosebit de energia datorat factorilor
externi: E

total
(Ec+ Ep) = U.
D. S presupunem c un sistem trece din starea 1 n starea 2 pe o
anumit cale I i apoi revine la starea iniial pe o alt cale II
parcurgnd un proces energie ntr-o transformare ciclic avem:
Q = L
E. Pentru procese elementare ecuaia se scrie sub forma: L Q dU =
334 Variaia energiei interne (U):
A. depinde de energia de translaie a particulelor constituente ale
sistemului
B. depinde numai de energia de vibraie i rotaie a particulelor `
constituente ale sistemului
C. depinde de energia termic i de energia de legtur a
particulelor constituente ale sistemului
D. nu depinde de energia de translaie, vibraie, rotaie a
particulelor constituente ale sistemului
E. depinde de energia de translaie, vibraie, rotaie a particulelor
constituente ale sistemului, de energia de interactie
intermoleculera si intramoleculara
335 Care din afirmaiile de mai jos sunt corecte ?
A. n cazul sistemelor n care H < 0 i S < 0, reaciile sunt
spontane pn la o anumit valoare a temperaturii
B. n cazul sistemelor n care H > 0 i S < 0, reaciile sunt
spontane numai peste o anumit valoare a temperaturii
C. n cazul sistemelor n care G < 0, reaciile sunt spontane, dac
sunt temodinamic posibile
D. n cazul sistemelor n care G > 0 i S > 0, reaciile sunt
spontane
n cazul sistemelor n care G < 0 i S > 0, reaciile sunt spontane
336 Care dintre procesele de mai jos sunt exoterme ?
A. CaO
(s)
+ H
2
O
(1)
Ca(OH)
2(aq)

B. CaC
2(s)
+ 2H
2
O
(1)
C
2
H
2(g)
+ Ca(OH)
2(aq)

C. C
2
H
2(g)
+ 5/2O
2(g)
2CO
2(g)
+ H
2
O
(g)

D. CaCO
3(s)
CaO
(s)
+ CO
2(g)

E. H
2
SO
4
+ nH
2
O
(1)
H
2
SO
4
*nH
2
O
(1)

337 Care din urmtoarele afirmaii sunt incorecte ?
A. o substan este cu att mai stabil cu ct H este mai mare
B. n reaciile reversibile cldura reaciei directe este egal cu
cldura reaciei inverse
C. entalpia de formare a unei substane nu depinde de condiiile n
care Se gsete substana
D. convenional entalpia unui element este zero
E. entalpia de formare a unui element, conventional, este tabelat
338 Care din urmtoarele afirmaii referitoare la reacia sodiului metalic cu apa sunt
corecte ?
A. S < 0
B. S > 0
C. S = 0
D. H < 0
E. G = 0
339 Despre entalpiile de formare standard ale clorului gazos, bromului lichid i iodului
solid se poate spune c:
A. H
f
0
Cl
2(g)
> H
f
0
Br
2(1)
> H
f
0
I
2(s)

B. H
f
0
I
2(s)
> H
f
0
Br
2(1)
< H
f
0
Cl
2(g)

C. H
f
0
Cl
2(g)
= H
f
0
Br
2(1)
< H
f
0
I
2(s)

D. H
f
0
Cl
2(g)
= H
f
0
Br
2(1)
= H
f
0
I
2(s)

E. H
f
0
Cl
2(g)
= H
f
0
Br
2(1)
= H
f
0
I
2(s)
=0
340 Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. prin faz se nelege o poriune dintr-un sistem cu proprieti
identice n toat masa ei i separat de restul sistemului prin
suprafee de separare
B. formarea legturilor chimice este un fenomen endoterm
C. prin sistem se nelege un ansamblu de corpuri care poate fi
delimitat convenional de mediul nconjurator i care n timpul
evoluiei se comport ca un ntreg
D. H este singurul factor care determin spontaneitatea unei
reacii chimice
E. Mediul este o parte din lumea fizica, iar sisteul termodinamic
este restul lumii fizice
341 Care din urmtoarele afirmaii sunt incorecte ?
A. cldura de neutralizare a acizilor tari cu baze tari n soluii
apoase diluate nu depinde de natura reactanilor
B. prin cldur de neutralizare se nelege cldura degajat cnd un
ion-gram de hidroniu reacioneaz n soluie diluat cu doi ioni-
gram de ioni hidroxid pentru a forma o molecul-gram de ap
C. prin cldur de neutralizare se nelege cldura degajat cnd un
ion- gram de hidroniu reacioneaz n soluie diluat cu un ion-
gram de ioni hidroxid pentru a forma o molecul-gram de ap
D. cldura de neutralizare a acizilor tari cu baze tari n soluii
apoase diluate are ntotdeauna valoarea -75,25 kJ/echivalent
gram de acid sau baz.
E. Caldura de neutralizare este egala si de semn contrar cu caldura
de vaporizare
342 Valorile H, S i G ale unei reacii chimice:
A. depind numai de natura reactanilor
B. depind numai de parametrii de stare
C. depind numai de concentraia reactanilor
D. depind de natura, de starea de agregare i de concentraia
reactanilor si a produsilor de reactie
E. depind de parametrii T, P, si parametrul de compoziie a
reactantilor si a produsilor de reactie
343 Se consider un amestec de iod cristalizat i vapori de iod la o anumit temperatur.
Entropia sistemului crete:
A. dac sistemul cedeaz cldura n mediul nconjurtor, la
temperatur constant
B. dac sistemul absoarbe cldura din mediul nconjurtor la
temperatur constant;
C. dac ntreg sistemul trece n stare solid;
D. dac ntregul sistem trece n stare de vapori.
E. Daca sistemul decurge reversibil
344 n care dintre urmtoarele reacii variaia entalpiei libere a sistemului este G = 0 ?
A. H
2
+ I
2
2HI
B. 2CuCl
2(aq)
+ 4KI
(aq)
= 2CuI
(s)
+ 4KCl
(aq)
+ I
2(aq)

C. N
2
+ 3H
2
2NH
3

D. CaCO
3
+ HCl = CaCl
2
+ H
2
O + CO
2
O
E. CO + O
2
= CO
2

345 ntr-o reacie chimic se degaj sau se absoarbe cldur:
A. numai cnd se modific parametrii de stare
B. numai cnd se modific raportul stoechiometric al reactanilor;
C. cnd se trece dintr-o stare de stabilitate superioar ntr-o stare
cu stabilitate inferioar;
D. cnd coninutul energetic al reactanilor difer de coninutul
energetic al produilor de reacie.
E. Cnd reactia decurge in conditii normale cu schimb de caldura
cu mediul
346 Dup criteriul fizic reaciile se clasific n:
A. reacii omogene i eterogene;
B. reacii rapide i lente;
C. reacii exoterme i endoterme;
D. reacii de neutralizare i hidroliz.
E. Reactii de oxidare si reactii de ardere
347 Dup criteriul chimic reaciile se clasific n:
A. reacii hidrolitice i de dizolvare;
B. reacii omogene i eterogene;
C. reacii atomice i nucleare;
D. reacii cu modificarea numrului de oxidare (cu transfer de
electroni) i reacii fr modificarea numrului de oxidare.
E. Reactii de esterificare si reactii de hidroliza

348 Pentru o reactie de tipul aA+bB=cC+dD, ce decurge in faza gazoasa, care dintre
relaiile constantei de echilibru sunt incorecte ?
A. K
c
= K
p
(RT)
n

B. K
p
= P
c

C
P
d
D
/ P
a

A
P
b

B

C. K
p
= P
a

A
P
b

B
/ P
c

C
P
d

D

D. K
p
= K
c
(RT)
n

E. K
p
= Kx(RT)
n

349 Considernd reacia: 2NO
2(g )
N
2
O
4(g)
, H = -58,5 kJ/mol. Care afirmaii
sunt corecte ?
A. este o reacie de dimerizare
B. reacia de formare a N
2
O
4
este favorizat de scderea
temperaturii
C. reacia de dimerizare este o reacie exoterm
D. reacia de dimerizare este o reacie endoterm.
E. reacia de dimerizare este o reacie succesiva
350 Se d transformarea chimic: Reactani Produi
Care afirmaii sunt incorecte ?
A. dac G
produi
> G
reactanti
reacia se desfoar n sensul formrii
produilor de reacie
B. dac G
produi
> G
reactanti
reacia se desfoar n sensul formrii
reactanilor
C. dac G
reactanti
> G
produi
reacia se desfoar n sensul formrii
reactanilor
D. dac G
reactanti
= G
produi
concentraia reactanilor i produilor de
reacie este constant.
E. dac G
reactanti
G
produi
concentraia reactanilor i produilor de
reacie este constant.
351 n reacia de oxidare: SO
2(g)
+ 1/2O
2
SO
3(g)

la temperatura de 800 K i presiunea de 1 atm se obine un amestec gazos cu
compoziia volumetric: 5% SO
2
, 10% O
2
, 85% SO
3
. Care din urmtoarele
afirmaii sunt corecte ?
A. K
c
= 434,59 (L/mol)
1/2

B. raportul molar SO
2
: O
2
iniial (introdus n reacie) este 12 : 5
C. K
x
= 26,8
D. K
p
= 53,72 atm
-1/2

E. K
x
= 126,8
352 Care din urmtoarele afirmaii referitoare la sistemul n echilibru:
4NH
3 (g)
+ 5O
2 (g)
4NO
(g)
+ 6H
2
O
(g)
, sunt corecte ?
A. K
p
=P
4
NO
. P
6
H2O
/ P
4

NH3
. P
5

O2

B. scderea presiunii determin deplasarea echilibrului de la
stnga la dreapta
C. creterea cantitii de amoniac determin deplasarea echilibrului
spre formarea apei
D. creterea concentraiei O
2
determin deplasarea echilibrului
spre formarea amoniacului
E. creterea concentraiei CO
2
din mediu determin deplasarea
echilibrului spre formarea amoniacului
353 La care dintre urmtoarele reacii scderea temperaturii favorizeaz formarea
produilor de reacie ?
A. 4NH
3
+ 5O
2
4NO + 6H
2
O H = -905,8 kJ
B. 2NO
2
N
2
O
4
H = 58 kJ
C. 2NO + O
2
2NO
2
H = -112,86 kJ
D. 1/2H
2
+ 1/2I
2
HI H = 25,9 kJ
E. 1/2H
2
+ 1/2I
2
HI H = 125,9 kJ
354 Precizai rspunsul corect referitor la constantele de echilibru pentru
reaciile date:
A. H
2(g)
+ I
2(g)
2HI
(g)
K
c
= K
p
.
B. 4NH
3(g)
+ 4O
2(g)
4NO
(g)
+ 6H
2
O
(g)
K
c
=K
p

C. CO
2(g)
+ H
2(g)
CO
(g)
+ H
2
O
(g)
K
c
=K
p

D. NH
3(g)
+ 5O
2(g)
4NO
(g)
+ 6H
2
O
(g)
K
c
=K
p

E. NH
3(g)
+ 5O
2(g)
4NO
(g)
- 6H
2
O
(g)
K
c
=- K
p

355 Compoziia la echilibru, n procente de volum, a amestecului gazos
A + B 2C , la presiunea de 2,1 atm. (K
p
= 0,1), este :
A. 43,2% pentru A i B
B. 27,5% pentru A i B
C. 13,1% pentru C
D. 10,7% pentru C.
E. 23% pentru A
356 Se amestec 1 mol H
2
cu 1 mol I
2
cu formarea a 2 moli de HI. La scderea
presiunii, echilibrul reaciei se deplaseaz:
A. spre dereapta
B. spre stnga
C. sinusoidal
D. modificarea presiunii nu influeneaz deplasarea echilibrului.
E. echilibrul reaciei se deplaseaz:
357 ntr-o soluie n care se gsesc ionii Ag
+
i Cl
-
de anumite concentraii, se poate
calcula produsul ] ][ [
+
= Cl Ag P pentru orice concentraii diferite de concentraia
de saturaie. Care afirmaii referitoare la echilibrul de precipitare, sunt adevrate?
A. Dac P<P
s
, AgCl nu precipit, iar o cantitate suplimentar de
AgCl se va dizolva;
B. Dac P=P
s
, AgCl nu precipit, dar soluia este saturat, iar o
cantitate suplimentar de AgCl rmne nedizolvat;
C. Dac P>P
s
, AgCl precipit, pn cnd P=P
s
i soluia devine
saturat;
D. Dac P=P
s
, AgCl precipit, soluia este nesaturat, iar o
cantitate suplimentar de AgCl rmne nedizolvat.
E. Dac P=P
s
, AgCl nu precipit, soluia este nesaturat

358 Pentru energia intern se pune n eviden pornind de la forma diferenial a
principiului I: Q = dU + PdV, expresia variaiei elementare a energiei interne cu
parametrii de stare asociai:


d
U
dV P
V
U
dT
T
U
Q
V T T V , , ,

= Care
afirmaii referitoare la sensul fizic al derivatelor pariale, sunt adevrate?
A. Se definete coeficientul termic al energiei interne ca fiind capacitatea caloric
(molar) a sistemului C
V
la volum i compoziie constante

,
,
V
V
C
T
U
=


B. cantitatea de cldur dat unui mol din sistem spre a-i mri temperatura cu
1
o
C ceea ce reprezint limita ctre care tinde raportul dintre cantitatea de
cldur acceptat de sistem la creterea temperaturii cu 1
o
C,
C. La temperatur i compoziie constant se definete cldura latent de
expansiune l
T,

,
,
T
T
l P
V
U
= +


D. cantitatea de cldur care trebuie dat sistemului pentru a-i menine
temperatura constant la creterea volumului cu o unitate, n absena reaciilor
chimice este cldura latent de expansiune
E. In condiiile meninerii constante a parametrilor temperatur i presiune se
definete variaia stoechiometric a energiei interne U
V T
V T
l U
U
,
,
= =


359
Fie o reacie de tipul:
' ' '
2
'
2
'
1
'
1
3 3 2 2 1 1
... .......... .......
i
i
i i
A A A A A A A + + + + +
n care
i
reprezint coeficienii reactanilor A
1
, A
2
A
i
n timp ce
i

reprezint
coeficienii stoechiometrici ai produilor de reacie A
1

, A
2

, A
i

. Care afirmaii sunt


adevrate?
A. coordonata de reacie, , definit ca gradul de avansare al reaciei
este:
i
i i
n n


=
0

n care n
i
o
este numrul iniial de moli, n
i
este numrul de moli la un
moment dat, iar
i
coeficientul stoechiometric al componentului i.
B. coordonata de reacie, , definit ca si coordonata de reacie, ia
valori ntre 0 i 1
C. ca mrime de bilan energia intern este egal cu diferena dintre
suma energiilor molare pariale ale produilor de reacie i ale
reactanilor multiplicate cu coeficienii lor
stoechiometric

=
i
i i i
i
i
U U U
_ _
' '

D. cldura de reacie H
T,P
, i reprezint efectul termic asociat unei
reacii chimice care evolueaz n condiii specificate.
P T
P T
H
H
,
,
=


E. entalpia se definete sub forma: PV U H =
360 Care afirmaii referitoare la starea de gaz ideal, sunt adevrate?
A. n cazul gazelor perfecte variaia stoechiometric a potenialului chimic
molar parial standard este egal cu variaia energiei libere molare Gibbs
o o
G =
B. echilibrul chimic este caracterizat de ecuaia: 0 ln ) , (
'
'
'
=

+
i
i
i
i
i
i o
x
x
RT P T G


C. Sistemele ideale, reprezentate de amestecurile de gaze perfecte sau soluii
perfecte, se pot caracteriza prin potenialul chimic al fiecrui component
dup ecuaia:
i i i
x RT P T ln ) , (
*
+ =
D. unde:
i
*
potenialul chimic standard este funcie de temperatur i presiune,
E. Din ecuaia Clapeyron exprimat pentru 1 mol de gaz, se obine bine
cunoscuta relaie a lui Mayer: R C C
V P
= +
361 Principiul I al termodinamicii se poate formula simplificat pentru procesele care se
desfoar n condiii de meninere constant a unei mrimi termice a sistemului
sau a unui parametru de stare. Care afirmaii sunt adevrate?
A. n cazul gazelor ideale legea lui Gay-Lussac i Joule arat c:
energia intern a gazului ideal depinde numai de temperatur nu i
de presiune i volum.
B. n virtutea legii Boyle-Mariotte pentru gazul ideal s-a stabilit relaia:
n virtutea legii Boyle-Mariotte pentru gazul ideal s-a stabilit relaia:
2
1
1
2
P
P
V
V
=
C. n transformarea adiabat (expansiune sau comprimare) Q =
const., iar schimburile de cldur dintre sistem i mediu sunt
excluse.
D. Procesele izocore i izobare nu sunt considerate n categoria
proceselor politrope n cazul particular al gazului perfect.
E. n procesele politrope capacitatea caloric C(m) a sistemului
rmne constant: . ) ( const
dT
dQ
m C = =
362 O aplicaie direct a principiului I l reprezint formularea capacitilor calorice,
mrimi termice necesare exprimrii funciilor termodinamice la diverse
temperaturi. Care afirmaii sunt adevrate?
A. Capacitatea caloric C
V
este o variabil de stare a sistemului numai
prin specificarea naturii procesului de schimb de cldur, adic la
V=const., deoarece valoarea cantitii Q depinde de natura
procesului.
B. Capacitatea caloric C
P
este o variabil de stare a sistemului numai
prin specificarea naturii procesului de schimb de cldur, adic la
P=const., deoarece valoarea cantitii Q nu depinde de natura
procesului.
C. Ca uniti de msur, n SI, pentru capacitatea caloric, sunt J/kg,K
sau J/mol,K iar n sisteme tolerate se folosesc cal/Kg,K sau
Kcal/mol,K.
D. Capacitatea caloric este o mrime extensiv, pozitiv i depinde de
natura sistemului.
E. Capacitatea calorific a unui amestec sau soluie depinde att de
temperatur i presiune, ct i de compoziie.
363 Efectul Joule-Thomson sau efectul de ventil apare n expansiunea liber a unui
gaz de la o presiune mai mare la o presiune mai mic. Care afirmaii sunt
adevrate?
A. Fenomenul este cunoscut i sub denumirea de detent laminar sau
detent liber.
B. Justificarea molecular a fenomenului este dat prin efectul termic
asociat destinderii, prin modificarea energiei poteniale a
moleculelor, datorit variaiei distanei care le separ.
C. Cldura absorbit de sistem n expasiunea liber a unui gaz
comprimat nu poate fi privit ca un reziduu al cldurii latente de
vaporizare.
D. Procesul de destindere adiabatic a gazului are loc la entalpie
constant, efectul este izoentalpic iar variaia elementar a entalpiei
este : 0 =

dP
P
H
dT
T
H
T P

E. expresia coeficientului Joule-Thomson definit ca raportul variaiei
de temperatur (T
2
-T
1
) i al variaiei de presiune (P
2
-P
1
), care o
determin n condiii izoentalpe, pentru cazul limit cnd
(P
2
- P
1
) 0:
T
P
P
H
C

=
364 Referitor la fenomenul de detent laminar sau detent liber. care afirmaii sunt
adevrate?
A. n condiii standard de temperatur, practic toate gazele prezint un
coeficient Joule-Thomson, 0 , deci se rcesc prin detent izoentalpic,
(atracia intermolecular corespunde la 0
B. La heliu, neon i hidrogen, se observ insa o exceptie 0 , deci o
respingere, ceea ce se explic prin diferena de interaciune (respingerea
intermolecular corespunde la 0 ).
C. Efectul se inverseaz dac predomin forele atractive ntre molecule. La
echilibrarea forelor de repulsie i atracie energia gazului nu este
indenpendent de presiune.
D. Temperatura de inversiune este temperatura la care gazul nu este nici rcit,
nici nlzit n procesul de expansiune liber. Ea depinde i de presiunea de
destindere. Pentru orice presiune exist o temperatur (punct de inversiune)
la care coeficientul Joule-Thomson i schimb semnul.
E. Scderea temperaturii la cea mai mare parte a gazelor prin efect Joule-
Thomson, prin operaii ciclice, sau continuu, permite obinerea unor
temperaturi sczute, lichefierea gazelor (de exemplu procedeul Linde de
lichefiere a aerului sau procedeul Hampson).
365 Trecerea unei substane dintr-o stare de agregare n alta, dintr-o form alotrop sau
polimorf n alt form alotrop sau polimorf reprezint o transformare de faz.
Referitor la transformarile de faz, care afirmaii sunt adevrate?
A. Ttransformrle de faz se pot reda prin ecuatia:

C C
B. In procesele integrale bilantul energetic se calculeaza cu
ecuaia :

H H H =
C. Efectele termice asociate schimbrilor de stare de agregare au
valori mari comparativ cu entalpiile care nsoesc schimbrile de
stare alotrop sau modificrile cristaline ale unor corpuri care pot fi
inferioare chiar unei zecimi de kcal/mol.
D. Modificarea temperaturii nu influeneaz sensibil valoarea efectelor
termice care nsoesc schimbarea strii de agregare
E. Variaiile mari de presiune influeneaz entalpia procesului.
366 Referitor la efecte termice n procese de diluare, dizolvare i amestecare, care
afirmaii sunt adevrate?
A. cldur integral de dizolvare reprezint cantitatea de cldur implicat la
dizolvarea unui mol de substan solid ntr-o anumit cantitate de solvent
pentru a se ajunge la o anumit concentraie a soluiei.
B. Cldura integral de dizolvare este o mrime intensiv, poate fi pozitiv
(efect endoterm) sau negativ (efect exoterm)
C. Cldura integral de dizolvare nu depinde de concentraie, si nici de
temperatur i presiune.
D. La diluie extrem, se poate scrie:
o
diz
i
diz
i
m
H H =
0
lim
E. Mrimea
o
diz
i
H se numete cldur prim de dizolvare (sau cldur standard
de dizolvare)
367 Referitor la efecte termice n procese de diluare, dizolvare i amestecare, care
afirmaii sunt adevrate?
A. cldur prim de dizolvare (sau cldur standard de dizolvare)
reprezint efectul termic care apare la dizolvarea unui mol de
substan ntr-o cantitate foarte mare de solvent nct s rezulte o
soluie infinit diluat.
B. la saturaie, efectul termic care apare la dizolvarea unui mol de
substan ntr-o cantitate de solvent pentru formarea unei soluii
saturate se numete cldur total de dizolvare
C. intre cldur total de dizolvare cldur total de dizolvare la
saturatie si cldur prim de dizolvare (sau cldur standard de
dizolvare) este valabila euatia:
S
sat
diz
sat
diz
i
H H H
2
=


D.
diz
d
H este cldura diferenial de dizolvare i reprezint efectul
termic ce nsoete dizolvarea unui mol de substan ntr-o cantitate
extrem de mare de soluie cu o anumit concentraie, astfel nct
concentraia soluiei s rmn neschimbat.
E.
diz
d
H este cldura diferenial de diluare i reprezint efectul
termic ce nsoete dizolvarea unui mol de substan ntr-o cantitate
extrem de mare de soluie cu o anumit concentraie
368 Referitor la efecte termice n procese de diluare, dizolvare i amestecare, care
afirmaii sunt adevrate?
A. este cldura diferenial de diluare care reprezint cantitatea de
cldur ce nsoete diluarea unei cantiti mari de soluie atunci
cnd se adaug un mol de solvent, n aa fel nct concentraia
acesteia s rmn neschimbat.
B. La diluia infinit se defineste
o
diz
d
H este cldura prim de dizolvare
i se exprim prin intermediul cldurii integrale de dizolvare:
S
o
o
diz
d
H H H
2
2 =


C. La diluie extrem avem:
o
diz
d o
diz
i
H H =
D. La saturaie se poate scrie:
S
sat
sat
diz
d
H H H
2
2 =

unde
sat
diz
d
H se numete cldur ultim de dizolvare i reprezint
cantitatea de cldur care nsoete restabilirea echilibrului, care are
loc la tranziia unei cantiti infinit de mici de solid, n soluia
aflat foarte aproape de saturaie.
E. Aceste clduri difereniale, pot fi obinute experimental prin metode
calorimetrice, si nu sunt calculate din cldurile integrale (prin
simpl derivare a cldurii integrale de dizolvare, se obine cldura
diferenial de dizolvare).
369 Capitolul termodinamicii chimice care studiaz efectele termice ce nsoesc
reaciile chimice se numete termochimie. Referitor la legile termochimiei, care
afirmaii sunt adevrate?
A. Legea Lavoisier-Laplace care stabilete identitatea valoric a
efectelor termice n reacii opuse i semnul lor diferit;
B. Legea lui Hess care stabilete constana cantitii de cldur ntr-o
serie de procese desfurate ntre aceleai stri limite i
independena efectului termic de drumul urmat de reacie;
C. Legea lui Kirchhoff care red variaia efectului termic al unei reacii
cu temperatura.
D. Legile termochimiei nu stabilesc regulariti urmate de efectele
termice ale reaciilor chimice, constituind aplicaii al principiului II
al termodinamicii.
E. Caracterizarea termochimic a reaciilor necesit indicarea efectelor
termice standard care le nsoesc.
370 Referitor la efectele termice ce insotesc reactiile chimice, care afirmaii sunt
adevrate?
A. Convenional efectele termice nscrise alturi de reaciile chimice se
refer la cantitatea n moli a produsului de reacie, fr s se mai
specifice numrul respectiv de moli n unitatea de mas.
B. reaciile termochimice sunt reaciile chimice nsoite de efectele lor
termice
C. n studiile termochimice nu se obin date privind valoarea absolut
sau actual a coninutului caloric al substanelor, ci numai variaia
sa n urma unui proces, n raport cu o referin, convenional aleas.
D. Variaia de energie intern sau de entalpie sunt reprezentate ca
mrimi de bilan.
E. Reaciile au loc fie cu absorbie de cldur (exoterme) cnd efectul
termic asociat este pozitiv, fie cu degajare de cldur (endoterme)
cnd efectul termic asociat este negativ.
371 Referitor la efectele termice ce insotesc reactiile chimice, care afirmaii sunt
adevrate?
A. Condiiile standard sunt stabilite la presiunea de o atmosfer i
temperatura la 273,16 K.
B. Strile de referin ale substanelor nu se definesc n raport cu starea
de agregare a corpurilor.
C. Pentru solide referina este considerat starea lor cea mai stabil.
D. Pentru gaze ca stare de referin este considerat gazul ideal la
presiunea de o atmosfer.
E. n cazul soluiilor este mai complicat de definit starea standard. n
anexele 3 i 4 sunt prezentate efecte termice de formare pentru o
serie de compui organici i anorganici.
372 Referitor la legile termochimiei, care afirmaii sunt adevrate?
A. Legea Lavoisier-Laplace este o lege axiomatic i a fost stabilit
pentru reaciile chimice reversibile.
B. Legea Lavoisier-Laplace se definete astfel: cantitatea de cldur
care nsoete o reacie chimic ce evolueaz ntr-un anumit sens
este egal i de semn contrar cu efectul termic asociat reaciei
opuse.
C. Legea Hess a fost descoperit empiric n anul 1836 si se enun
astfel: variaia entalpiei rezultante la presiune constant (sau a
energiei interne la volum constant) ntr-o reacie chimic este
aceeai independent de etapele urmate de reacie i este
condiionat numai de starea iniial i final a sistemului
considerat.
D. Justificarea acestei legi nu este dat de caracterul entalpiei i a
energiei interne de a fi funcii de stare cu proprieti de difereniale
totale exacte.
E. Legea Hess se aplica numai la calulul entalpiilor de reactie
373 Referitor la legile termochimiei, care afirmaii sunt adevrate?
A. Consecina legii Hess este c ecuaiile termochimice pot fi tratate ca
ecuaii algebrice n spaiul reaciilor chimice.
B. Aplicaia practic a legii Hess este c ea permite calcularea
efectelor termice a unor reacii chimice care nu sunt accesibile
experimental prin msurtori calorimetrice.
C. Legea Hess se aplica numai la calculul entalpiilor de formare cnd
se cunosc cldurile de reacie pentru un ciclu prestabilit.
D. Entalpia de formare se definete ca entalpia reaciei de sintez a
unui mol de substan din elementele componente.
E. n cele mai multe cazuri entalpia de formare nu se poate determina
direct calorimetric si nici prin calcule din calduri de combustie
374 Referitor la legile termochimiei, care afirmaii sunt adevrate?
A. Legea Kirchhoff stabilete forma dependenei dintre efectul termic al unui
proces fizic sau chimic i temperatur.
B. Variaia efectului termic cu temperatura pentru un proces fizico-chimic este
egal cu diferena dintre capacitile calorice ale corpurilor rezultate din
proces i capacitile calorice ale corpurilor iniiale.
C. Legea Kirchhoff nu se aplic corpurilor n orice stare de agregare, avnd
valabilitate general.
D. Forma diferenial a ecuaiei Kirchoff se integreaz pe un domeniu dat de
temperaturi i rezult:

+ =
2
1
1 2
T
T
P T T
dT C H H
E. Pentru intervale mai mici de temperaturi, capacitile calorice ale corpurilor
variaz puin cu temperatura si se obtine: ) (
1 2
1 2
T T C H H
P T T
+ =
375 Referitor la formularea cea mai general a principiului I al termodinamicii care din
urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. poate fi enunat ca principiul conservrii energiei sau al indistructibilitii
materiei, al unitii ei i al echivalenei dintre diferitele sale forme.
B. poate fi enunat ca principiul conservrii energiei sau al indistructibilitii
energiei, al unitii energiei i al echivalenei dintre diferitele sale forme.
C. poate fi enunat ca principiul conservrii energiei sau al
indistructibilitiimasei, al unitii masei i al echivalenei dintre diferitele
sale forme.
D. energia nu poate fi creat din nimic i nu poate fi anihilat. Dac dispare o
energie de un fel n locul ei apare o alt form de energie
E. energia nu poate fi creat din nimic i nu poate fi anihilat. Dac dispare o
energie de un fel n locul ei nu mai apare o alt form de energie
376 Referitor la sensul fizic al derivatelor pariale pentru energia intern n raport cu
parametrii asociai care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A) se pune n eviden pornind de la forma diferenial a principiului I: Q =
dU - PdV i expresia variaiei elementare a entalpiei cu parametrii de stare.
B) se pune n eviden pornind de la forma diferenial a principiului I: Q =
dU + PdV i expresia variaiei elementare a energiei interne cu parametrii
de stare.
C) se definete coeficientul termic al energiei interne ca fiind capacitatea
caloric (molar) a sistemului C
V
la volum i compoziie constante prin
cantitatea de cldur dat unui mol din sistem spre a-i mri temperatura cu
1
o
C
D) se definete coeficientul termic al energiei interne ca limita ctre care tinde
raportul dintre cantitatea de cldur acceptat de sistem la creterea
temperaturii cu 1
o
C,
E) se definete coeficientul termic al energiei interne ca limita ctre care tinde
raportul dintre cantitatea de cldur acceptat de sistem la volumului cu o
unitate.
377 Energia intern reprezint o nsumare a energiilor rezultate din diferitele micri i
interaciuni ce au loc n sistem. Ea este constituit din urmtoarele contribuii:
A. energia molecular de translaie n gaze i lichide;
B. energia de oscilaie a particulelor constitutive a nodurilor reelei n jurul
poziiilor de echilibru n solide;
C. energia de rotaie pur sau rotaie-vibraie a atomilor din molecule;
D. energie intramolecular, de orientare i de inducie pentru formarea
moleculelor polare nepolare;
E. energie intermolecular de excitare, i de energie intranuclear.
378 Referitor la coordonata de reacie, , care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. a fost definit de Zemansky ca gradul de reacie,
B. a fost definit de De Donder a definit-o ca gradul de avansare al reaciei.
C. Mrimea ia valori ntre 0 i 1conform relaiei:
i
i i
n n

+
=
0
, n care n
i
o
este
numrul iniial de moli, n
i
este numrul de moli la un moment dat, iar
i

coeficientul stoechiometric al componentului i.
D. Mrimea ia valori ntre 0 i 1conform relaiei:
i
i i
n n


=
0
n care n
i
o
este
numrul iniial de moli, n
i
este numrul de moli la un moment dat, iar
i

coeficientul stoechiometric al componentului i.
E. a fost definit de De Donder a definit-o ca gradul de reducere al reaciei.
379 Referitor la sensul fizic al derivatelor pariale pentru energia intern n raport cu
parametrii asociai care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. se pune n eviden pornind de la forma diferenial a principiului I: Q = dU
- PdV i expresia variaiei elementare a entalpiei cu parametrii de stare.
B. se definete coeficientul termic al energiei interne ca limita ctre care tinde
raportul dintre cantitatea de cldur acceptat de sistem la volumului cu o
unitate
C. se pune n eviden pornind de la forma diferenial a principiului I: Q = dU
+ PdV i expresia variaiei elementare a energiei interne cu parametrii de
stare.
D. se definete coeficientul termic al energiei interne ca fiind capacitatea
caloric (molar) a sistemului C
V
la volum i compoziie constante prin
cantitatea de cldur dat unui mol din sistem spre a-i mri temperatura cu
1
o
C
E. se definete coeficientul termic al energiei interne ca limita ctre care tinde
raportul dintre cantitatea de cldur acceptat de sistem la creterea
temperaturii cu 1
o
C.
380 In cursul unei reacii chimice sau a unui proces fizico-chimic ceea ce se msoar
experimental sunt variaii de energie intern. Fie o reacie de
tipul:
' ' '
2
'
2
'
1
'
1
3 3 2 2 1 1
... .......... .......
i
i
i i
A A A A A A A + + + + + n care
i
reprezint
coeficienii reactanilor A
1
, A
2
A
i
n timp ce
i

reprezint coeficienii
stoechiometrici ai produilor de reacie A
1

, A
2

, A
i

. Variaia stoechiometric a
energiei interne ntr-o reacie chimic la parametrii de stare constani rezult prin
A. exprimarea direct a bilanului energetic n acord cu
ecuaia: d U U dU
i
i i i
i
i

=

_ _
' '

B. prin suma tuturor energiilor interne

=
i
i i i
i
i
U U U
_ _
' '

C. exprimarea direct a bilanului energetic n acord cu
ecuaia: d U U dU
i
i i i
i
i

+ =

_ _
' '

D. exprimarea direct a bilanului energetic n acord cu
ecuaia: d H H dU
i
i i i
i
i

+ =

_ _
' '

E. exprimarea direct a bilanului energetic n acord cu
ecuaia:

+ =
i
i i i
i
i
H H U
_ _
' '

381 Referitor la cldura de reacie care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. H
T,P
, este cldura de reacie la temperatur i volum constant.
B. H
T,P
, reprezint efectul termic asociat unei reacii chimice care
evolueaz n condiii specificate, la temperatur i presiune
constant este definit.
C. U
T,V
este cldura de reacie la temperatur i volum constant.
D. U
T,V
, reprezint efectul termic asociat unei reacii chimice
care evolueaz n condiii specificate, la temperatur i presiune
constant este definit.
E. H
T,P
este cldura de reacie la temperatur i presione
constant.
382 n general procesele fizico-chimice se desfoar n condiii caracterizate de
variabilele T, P, i . n aceste condiii a fost necesar definirea unei alte funcii de
stare introdus de principiul I numit entalpie,
A. sub forma: H=H(T,P,
i
n n n ...... ,
2 1
)
B. sub forma: H=H(T,P,)
C. conform ecuaiei: H= U+PV
D. conform ecuaiei: H= U-PV
E. conform ecuaiei: H= PV -U
383 Considernd definiiile funciilor de stare entalpia expresia principiului I al
termodinamicii este:
A. Q=dH+VdP
B. Q=dH+PdV
C. Q=dH-VdP
D. Q = dU + PdV
E. Q = dU - PdV
384 Referitor la principiul I al termodinamicii care se poate formula simplificat pentru
procesele care se desfoar n condiii de meninere constant a unei mrimi
termice a sistemului sau a unui parametru de stare, pentru un gaz ideal, care din
urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. ntr-o transformare izoterm lucrul de volum se transform
cantitativ n cldur i invers, enegia intern a gazului perfect
fiind exclusiv o funcie de temperatur, dU = 0 deoarece
(U/V)
T
= 0.
B. n cazul gazelor ideale legea lui Gay-Lussac i Joule arat c:
energia intern a gazului ideal depinde numai de temperatur
nu i de presiune i volum. Q
T
=PV
C. n virtutea legii Boyle-Mariotte pentru gazul ideal s-a stabilit
relaia: PV = const.
D. n transformarea izobar P = const., iar variaiile de presiune se
exclud dP = 0. n aceast transformare principiul I este
reprezentat prin ecuaia : Q
p
= dH.
E. n transformarea izocor P = const., iar variaiile de presiune se
exclud dP = 0. n aceast transformare principiul I este
reprezentat prin ecuaia : Q
v
= dH.

385 Referitor la transformrile politrope care din urmtoarele afirmaii sunt corecte?
A. Procesele izocore i izobare sunt considerate n categoria
proceselor politrope n cazul particular al gazului perfect.
B. Procesele izocore i izobare sunt considerate n categoria
proceselor politrope n cazul particular al gazului real
C. Indicele politropiei m poate lua valori ntre - i +
D. In transformarea politrop variaz att presiunea ct i volumul.
E. Indicele politropiei m poate lua valori ntre 0 i 1
386 Referitor la caracterizarea proceselor termodinamice funcie de indicele politropiei
care din urmtoarele afirmaii sunt corecte?
A. Intr-o transformare izobar P= const., valoarea indicelui
politropiei m=0 capacitatea caloric C(m)=C
P

B. Intr-o transformare izoterm, T=const. Q/dT i dT= 0 ,
valoarea indicelui politropiei m=1, capacitatea caloric C(m)
=
C. Intr-o transformare izocor V=const. ., valoarea indicelui
politropiei m=, capacitatea caloric C(m) =C
V

D. Intr-o transformare adiabat Q/dT=0 valoarea indicelui
politropiei m=, capacitatea caloric C(m) = C(); C()=0;
=C
P
/C
V

E. Intr-o transformare adiabat Q/dT=0 valoarea indicelui
politropiei m=, capacitatea caloric C(m) =.
387 Referitor la Capacitille calorice ale gazelor care din urmtoarele afirmaii sunt
corecte?
A. Pentru un gaz monoatomic care posed doar grade de libertate
de translaie C
V
= R
2
3
iar dac R=1,987cal/mol, K adunci
C
V
=3cal/mol,K.
B. Capacitatea caloric la presiune constant pentru gazul
monoatomic ideal se calculeaz din relaia lui Mayer i anume,
: C
P
=C
V
+R=3 cal/molK + 2cal/molK = 5cal/molK.
C. Capacitatea caloric la presiune constant pentru gazul
monoatomic ideal se calculeaz din relaia lui Mayer i anume,
: C
P
=C
V
- R=3 cal/molK - 2cal/molK = 1cal/molK.
D. Pentru un gaz monoatomic care posed doar grade de libertate
de translaie C
P
= R
2
3
iar dac R=1,987cal/mol, K adunci
C
P
=3cal/mol,K.
E. Capacitatea caloric la presiune constant pentru gazul
monoatomic ideal se calculeaz din relaia lui Mayer i anume,
: C
V
= C
P
- R=3 cal/molK - 2cal/molK = 1cal/molK.
388 Constantele de echilibru se formuleaz n funcie de modul de exprimare a
concentraiilor corpurilor care particip la reaciile reversibile. Care afirmatii sunt
adevarate ?
A. n cazul reaciilor ce se desfoar n faz gazoas modalitatea cea mai
potrivit de exprimare a concentraiei este presiunea parial a componenilor
iar constanta de echilibru K
c

B. Legtura constantelor de echilibru K
x
i K
p
se stabilete innd seama de
conversia dintre concentraii i anume fracia molar x
i
= P
i
/P.
C. Legtura constantelor de echilibru K
x
i
K
p K P
p p p p
p p p p
x x x x
x x x x
K
i
i i
i
i
i
i
i
x


= =
' '
3
'
2
'
1
' '
3
'
2
'
1
1
' '
3
'
2
'
1
' '
3
'
2
'
1
' '
3
'
2
'
1
3
3
2
2 1
' '
3
'
2
'
1
......
......
.......
......

D. pentru toate cele trei forme diferite ale constantei de echilibru K
x
, K
p
i K
c
se
poate scrie:

= = ) (
P
RT
K P K K
c P x

E. Relaia de legtur a fraciei molare i concentraia volumic
este:
PV
RT
c x
i i

=
389 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25 C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal. Pentru cazul limil m=1, cldura integral de
dizolvare este egal cu:
A. 4,82 KJ/mol
B. 3,82 KJ/mol
C. 5,82 KJ/mol
D. 916 cal/mol
E. 816 cal/mol
390 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25 C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal . Pentru cazul limil m=1, cldura diferenial de
dizolvare este egal cu:
A. 4,32 KJ/mol
B. 3,32 KJ/mol
C. 794 cal/mol
D. 2,32 KJ/mol
E. 894 cal/mol
391 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25 C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal . Pentru cazul limil m=1, cldura integral de diluare
este egal cu:
A. 36,52 J/mol
B. 4,34 cal/mol
C. 26,52 J/mol
D. 9,34 cal/mol
E. 6,34 cal/mol
392 Cldura de dizolvare a m moli de NaCl in 1000 g. Ap la 25 C este
dat (n calorii) de ecuaia
2 / 5 2 2 / 3
5 , 243 726 476 923 m m m m H + + =
Se cunoate ca 1J=4,17 Kcal . Pentru cazul limil m=1, cldura integral de diluare
este egal cu:
A. 16,52 J/mol
B. 26,52 J/mol
C. 36,52 J/mol
D. 6,34 cal/mol
E. 10,34 cal/mol
393 Cldura de reacie la oxidarea incomplet a carbonului la volum
constant U=-26 103 cal/mol la 25
o
C. Se cunosc R=1,987 cal/mol K
i 1J=4,17 Kcal. Cldura de reacie H pentru aceeai temperatur
dar la presiune constant este egal cu:
A. + 107,87 KJ/mol
B. +207,87 KJ/mol
C. -107,87 KJ/mol
D. -25 806, 77 cal/mol
E. + 35 806,77 cal/mol
394 Cldura de reacie la oxidarea incomplet a carbonului la volum
constant U=-26 103 cal/mol la 25
o
C. Se cunosc R=1,987 cal/mol K
i 1J=4,17 Kcal. Cldura de reacie H pentru aceeai temperatur
dar la presiune constant este egal cu:
A. + 22 806, 77 cal/mol
B. -107,87 J/mol
C. +25 806 , 77 cal/mol
D. -25 806, 77 cal/mol
E. + 28 806, 77 cal/mol
395 Cunoscnd urmtoarel energii de legatur Kcal
C C
145 =
=
, Kcal
C C
80 =

,
Kcal
H H
103 =

i Kcal
H C
98 =

, i 1J=4,17 Kcal, efectul termic al urmtoarei


reacii ) ( ) (
6 2 2 2 2
g H C H g H C + , este :
A. -18 Kcal/mol
B. -28 Kcal/mol
C. -117,04 KJ/mol
D. -217,04 Kcal/mol
E. -217, 04 KJ/mol
396 Presiunea unui gaz care ocup volumul V
1
= 2 m
3
scade izoterm de la P
1
=8x10
5

N/m
2
la P
2
=2x10
5
N/m
2
la. Care din urmtiarele afirmatii sunt adevarate ?
A. lucrul mecanic efectuat de gaz este egal cu -22,2 x10
5
J
B. lucrul mecanic efectuat de gaz este egal cu -32,2 x10
5
J
C. cldura aborbit este egal cu lucrul mecanic efectuat de gaz cu
semn schimbat
D. cldura aborbit este egal cu lucrul mecanic efectuat de gaz
E. cldura aborbit este mai mare dect lucrul mecanic efectuat de gaz
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
397 Presiunea unui gaz care ocup volumul V
1
= 2 m
3
scade izoterm de la P
1
=8x10
5

N/m
2
la P
2
=2x10
5
N/m
2
la. Care din urmtiarele afirmatii sunt adevarate ?
A. variatia energiei interne este egal cu -32,2 x10
5
J
B. cldura aborbit este egal cu lucrul mecanic efectuat de gaz cu
semn schimbat
C. variatia energiei interne este nul
D. cldura aborbit este egal cu lucrul mecanic efectuat de gaz
E. cldura aborbit este mai mare dect lucrul mecanic efectuat de gaz
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
398 Presiunea unui gaz care ocup volumul V
1
= 2 m
3
scade izoterm de la P
1
=8x10
5

N/m
2
la P
2
=2x10
5
N/m
2
la. Care din urmtiarele afirmatii sunt adevarate ?
A. variatia energiei interne este mai mic deci zero
B. cldura aborbit este egal variatia energiei interne
C. variatia energiei interne este nul
D. cldura aborbit este egal cu 22,2 x10
5
J
E. cldura aborbit este mai mare dect lucrul mecanic efectuat de gaz
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
399 Presiunea unui gaz care ocup volumul V
1
= 2 m
3
scade izoterm de la P
1
=8x10
5

N/m
2
la P
2
=2x10
5
N/m
2
la. Care din urmtiarele afirmatii sunt adevarate ?
A. variatia energiei interne este egal cu -32,2 x10
5
J
B. cldura aborbit este 22,2x10
5
J
C. variatia energiei interne este nul
D. lucrul mecanic efectuat de gaz este + 22,2 x10
5
J
E. lucrul mecanic efectuat de gaz este - 22,2 x10
5
J
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94
400 Presiunea unui gaz care ocup volumul V
1
= 2 m
3
scade izoterm de la P
1
=8x10
5

N/m
2
la P
2
=2x10
5
N/m
2
la. Care din urmtiarele afirmatii sunt adevarate ?
A. cldura aborbit este mai mare dect lucrul mecanic efectuat de gaz
B. cldura aborbit este 22,2x10
5
J
C. variatia energiei interne este nul
D. lucrul mecanic efectuat de gaz este + 22,2 x10
5
J
E. lucrul mecanic efectuat de gaz este - 22,2 x10
5
J
Se cunosc ln 3=1,09, ln 4 = 1,38, ln 5= 1,6 i ln 7= 1,94


Partea IV-a
Termodinamica sistemelor omogene si eterogene


COMPLEMENT SIMPLU
401 Referitor la sistemele omogene, constituite ca sisteme compuse dintr-o singur
faz, care afirmaie este corect?
A. Faza nu reprezint o poriune dintr-un sistem care prezint
aceleai proprieti n toat ntinderea ei.
B. tratarea acestor sistemelor omogene se face n mod unitar,
prin obinerea funciilor termodinamice pentru sistemele
gazoase precum i pentru sistemele condensate (soluii
omogene lichide de neelectrolii i de electrolii sau
sistemele solide).
C. Soluia desi nu este un sistem omogen, este un sistem
policomponent, la care amestecarea se face la scar
molecular, spre deosebire de amestecurile mecanice care
sunt sisteme eterogene.
D. Nu orice mas de gaz este determinat de trei variabile:
temperatura, presiunea i volumul.
E. n starea gazoas, atomii sau moleculele nu se gsesc ntr-o
stare de dezordine avansat, ei sunt insa la distane mari
402 La presiuni foarte mici gazele se supun unor legi simple, dictate de relaia dintre
parametrii de stare: presiunea P, volumul V, i temperatura T. Referitor la
sistemele omogene gazoase in stare ideala, care afirmaie este corect?
A. Legea Boyle Mariotte caracterizeaz transformrile izoterme i
se enun astfel: volumul unei cantiti anumite de gaz este invers
proporional cu presiunea, deci: .
2 2 1 1
const V P V P V P
o o
= = =
B. Legea Charles - volumul de gaz ideal, V
T
, variaz direct
proporional cu temperatura T la presiune constant:
) 1 (
0
T P P
T
+ = unde V
o
este volumul la 0
o
C.
C. Legea Gay-Lussac - presiunea gazului ideal variaz direct
proporional cu temperatura, la volum constant. ) 1 (
0
T P P
T
+ =
D. Legea lui Dalton - presiunea pe care o exercit un amestec de
gaze diferite, nchise ntr-un recipient, nu este egal cu suma
presiunilor exercitate de fiecare gaz component dac ar fi singur
i ar ocupa acelai volum ct al amestecului la aceeai
temperatur.
E. Conform acestor ipoteze gazul ideal nu posed dect energie
termic (energia de interaciune molecular fiind nul) si nu are
un volum propriu molecular, fiind neglijabil fa de volumul total
ocupat de el.

403 Referitor la constantele mecanice, care afirmaie este corect?
A. Pentru un proces izocor variaia relativ a presiunii este
proporional cu variaia temperaturii. Coeficientul de
proporionalitate fiind numit coeficient termic al presiunii,
: ( ) =
V
T P P / ) / 1 (
B. relaia utilizat de obicei pentru evaluarea lui din i , care nu
sunt mai uor accesibile determinrilor experimentale, este:

P
1
=
C. Caracterizarea cantitativ a dilatrii unui corp la presiune
constant, a comprimrii unui corp la presiune constant sau a
variaiei presiunii corpului cu temperatura la volum constant, se
face utiliznd constantele mecanice.
D. Coeficientul de proporionalitate, se numete coeficient de
dilatare termic i este definit astfel:
P
T
V
V

=
1

E. coeficient de compresibilitate izoterm
T
se defineste prin
relatia:
T
T
P
V
V
=

1

404 Referitor la constantele mecanice, care afirmaie este corect?
A. Metoda ultrasonic nu a fost utilizat n ultimii ani pe scar larg
pentru evaluarea
T
la lichide i soluii moleculare, soluii de
electrolii i sruri topite.
B. Se constat din experiena acumulat c att valorile lui
T
ct i a lui
nu depind de structura substanelor.
C.
T
la lichidele moleculare neasociate este de trei ori mai mica dect la
cele ionice,
D. n cazul solidelor anizotrope coeficienii i
T
sunt proprieti
scalare.
E. La sistemele necondensate coeficienii mecanici sunt mai mari. n
cazul gazului ideal, din relaia PV=RT, se poate obine: T / 1 = ,
T / 1 = , P
T
/ 1 =
405 Referitor la gazul ideal, care afirmaie este corect?
A. Ecuaia gazului perfect, fundamentat pe ipotezele
simplificatoare ale teoriei cinetico-moleculare a materiei, nu
st la baza tratrii termodinamice a gazelor reale.
B. Ecuaia de stare a gazelor perfecte pentru un mol de gaz se
poate scrie i sub forma:
1
1 1
T
V P
T
V P
o
o o
=
C. Pentru un sistem de reacie n faz gazoas, ideal,
potenialul chimic al unui component chimic este:
( ) ( ) ( )
t i t i i i
x RT ln
0
= unde: (
0
i
)
t
este potenialul chimic
standard funcie numai de temperatur.
D. Izoterma de reacie a lui vant Hoff permite stabilirea unei
alte modaliti de explicitare a sensului de desfurare a unei
reacii chimice: K
x
< K
x
, G<0 iar reacia nu poate decurge
E. Invers, dupa izoterma de reacie a lui vant Hoff K
x
> K
x
,
G>0, iar procesul este posibil termodinamic

406 Referitor la sistemele omogene lichide, care afirmaie este corect?
A. Soluia nu este o faz omogen, condensat, format din doi sau
mai muli componeni miscibili ntre carenu se exclud reaciile
chimice.
B. Din punct de vedere termodinamic soluia nu este un sistem
omogen, policomponent, la care amestecareanu se face la scar
molecular
C. n cele mai multe cazuri, o soluie este format dintr-un
component majoritar, numit dizolvant sau solvent i unul sau mai
muli componeni minoritari, numii dizolvai sau solui.
D. Studiul termodinamic al soluiilor n natur reprezint un caz
limit.
E. n caracterizarea termodinamic a soluiilor, uzual, mrimile
solventului sunt desemnate prin indicele 2, iar cele ale
substanelor dizolvate prin indicii 3, 4, n.
407 Referitor la soluiile ce se pot fi clasificate dup diverse criterii, care afirmatie
este adevarata?
A) Dup starea de agregare a componenilor - soluii binare si soluii
multicomponente:
B) Dup numrul componenilor - soluii solide, soluii lichide, si soluii
gazoase,
C) Dup natura componenilor - soluii diluate si soluii concentrate.
D) Dup proprietile termodinamice - soluii perfecte, soluii diluate ideale,
soluii parial ideale, soluii neideale (reale).
E) Dup concentraiile componenilor - soluii de neelectrolii si soluii de
electrolii
408 Referitor la soluiile ideale care afirmatie este adevarata?
A. Solutia ideala nu este un caz limit, fiind caracterizat de relaii
termodinamice simple.
B. soluiile perfecte, la care legile soluiilor ideale sunt valabile pe
ntreg domeniul de concentraii, sunt cunoscute i ca soluii
ideale propriu-zise;
C. soluiile foarte diluate, la care legile soluiilor ideale sunt valabile
numai la concentraii mici, nu sunt soluii ideale
D. Ecuaiile soluiilor ideale se bazeaz pe un model matematic
complex care nu poate fi extins direct la soluiile reale
E. ele nu pot fi aplicate direct la clasele uzuale de soluii
409 Referitor la soluiile perfecte care afirmatie este adevarata?

A) Soluiile perfecte sunt formate din componeni cu structur
chimic apropiat,
B) moleculele lor nu au practic aceleai dimensiuni.
C) Definirea soluiilor perfecte nu se bazeaz pe o ipotez de natur
cinetico-molecular
D) formarea unei soluii ideale perfecte din componeni puri, la T i
P constante, nu are loc fr modificri ale energiilor de
interaciune dintre molecule.
E) n consecin, la formarea unei soluii perfecte din componeni
puri, n condiii izobar-izoterme, entalpia i volumul soluiei se
compun aditiv din entalpiile respectiv volumele componenilor
puri, nefiind afectate de termeni corectivi. Mrimile de exces
corespunztoare sunt nule.
410 Referitor la soluiile perfecte care afirmatie este adevarata?
A) entalpia liber Gibbs creste la formarea unei soluii fata de cea
calculat aditiv din componenii puri.
B) formarea unei soluii perfecte are loc la entalpie constant, la
valori date ale temperaturii i presiunii, fr degajare sau
absorbie de cldur: 0
, ,
= =
P T P T
dH Q
C) Reciproca indic faptul c dac amestecarea se realizeaz la
presiune constant, n condiii adiabatice, n cazul unei soluii
perfecte au loc schimbri de temperatur.
D) ntr-o soluie perfect toate funciile termodinamice de amestecare
sunt diferite de 0
E) Amestecarea este nsoit de expansiune i de contracia soluiei.
411 Referitor la soluiile diluate ideale care afirmatie este adevarata?
A) soluiile diluate ideale nu constituie cazul limit n care cantitatea
de solvent este predominant n timp ce cantitatea de dizolvat este
foarte mic,
B) raportul dintre numrul de moli de dizolvat i de solvent fiind n
general mai mic dect 10
2 .
Aceste

soluii

respect

regulariti

simple

specifice.
C) n soluii diluate fiecare molecul dizolvat nu este supus unei
fore de interacie n raport cu moleculele solventului.
D) Potenialul chimic al solventului, n cazul unei soluii diluate
ideale, nu este o funcie liniar de logaritmul fraciei molare
i i i
x RT TP ln ) (
*
=
E) soluia ideal se formeaz cu variaie de volum, volumul total al
soluiei calculndu-se aditiv din volumele componenilor puri.
412 Referitor la solutii care afirmaie este adevrat?
A. este o faz neomogen
B. este o faz necondensat
C. format numai din doi componeni miscibili
D. ntre componenti se exclud reaciile chimice
E. ntre componenti nu se exclud reaciile chimice
413 Referitor la sistemele eterogene care afirmatie este adevarata?
A) sistemele eterogene sunt caracterizate prin: faza, constituentul
variana i compozitie
B) Faza este o poriune dintr-un sistem care prezint aceleai
proprieti n toat ntinderea s dar nu sunt separate prin suprafee
de separaie
C) Tranziia de la o faz la alta nu este caracterizat printr-un salt n
proprietile fizice i chimice
D) Variana nu se poate defini i ca diferena dintre numrul
variabilelor independente ale sistemului i numrul ecuaiilor de
stare caracteristice sistemului.
E) Prin numr de constitueni se nelege numrul minim suficient i
necesar de specii chimice independente, a cror mas, n fiecare
faz n parte, determin compoziia sistemului. Componenii se
noteaz cu simbolul C.
414 Referitor la variana care afirmatie este adevarata?
A) Variana unui sistem eterogen sau numrul gradelor de libertate
(F) reprezint numrul variabilelor de stare independente
(temperatura, presiunea, fore electromotoare, fore magnetice,
fore gravitaionale, etc. ) asupra crora se poate aciona arbitrar,
fr modificarea strii sistemului.
B) Invariana sau zerovariana nu se poate stabili la coexistena a trei
faze ale aceluiai corp.
C) Punctul de coexisten a cinci faze n echilibru se numete punct
triplu.
D) Punctul triplu nu poate fi meninut numai cu condiia de nu se
aciona arbitrar asupra nici uneia din variabilele de stare
E) Cel mai cunoscut exemplu l reprezint punctul triplu al apei
oxigenate.
415 Referitor la legea fazelor care afirmatie este adevarata?
A) Legea fazelor a lui Gibbs nu stabilete o coresponden cantitativ
ntre elementele unui sistem eterogen: constituent, faz, varian
presiune si entropie.
B) variana unui sistem este egal cu diferena dintre numrul
componenilor i numrul fazelor plus 2. : PC C P C F + + = 2 ) 1 ( ,
2 + = P C F
C) suma variabilelor sistemului este : C+P(C-1)-2.
D) numrul fazelor poate fi depit cu mai mult de doi fa de
numrul constituenilor independeni. 2 + = P C F
E) Pentru demonstrarea acestei legi se ia n consideraie faptul c la
echilibru toate fazele unui sistem eterogen nu au aceeai
temperatur i presiune n toat ntinderea lor.
416 Referitor la legea de distribuie Nernst care afirmatie este adevarata?
A) Legea de distribuie Nernst nu are aplicabilitate n explicarea
fenomenului de distribuie sau repartiie a unui corp.
B) Ea se refer la dizolvarea uniform a unui corp ntre componenii
unui sistem trifazic constituit din dou lichide
C) raportul concentraiilor unui component repartizat ntre dou faze
este constant la o temperatur i presiune dat.
D) Legea Nernst se poate demonstra numai pe consideraii pur
termodinamice
E) n reale constanta de distribuie se exprim numai n funcie de
fraciile molare ale componentului C n solvenii dai
417 Referitor la transformrile de faz care afirmaie este adevarat?
A) Transformrile de faz sunt reprezentate numai de modificrile
suferite de un sistem eterogen la echilibru prin trecerea
componenilor si dintr-o stare de agregare n alta,
B) Transformrile de faz sunt reprezentate numai de modificrile
suferite de un sistem eterogen la preechilibru prin trecerea
componenilor si dintr-o stare de agregare n alta,
C) Transformrile de faz au fost clasificate de Ehrenfest numai n
transformri de ordinul I i transformri de ordin II.
D) Ordinul transformrii de faz este dat dup urmtoarea regul: o
transformare de faz este de ordinul n dac derivatele energiei
libere Gibbs de acelai ordin prezint discontinuiti la o
temperatur dat, iar toate derivatele care le preced sunt continue.
E) n transformrile de ordinul I sistemele se caracterizeaz
totdeauna prin prezena a trei faze n echilibru, pe cnd n
transformrile de ordinul II nu se nregistreaz acest fapt.
418 Din punct de vedere termodinamic soluia este:
A. Un sistem omogen policomponent, la care amestecarea se face la scar
molecular
B. Un sistem neomogen policomponent, la care amestecarea se face la scar
molecular
C. Un sistem omogen monocomponent, la care amestecarea se face la scar
molecular
D. Un sistem omogen monocomponent, la care amestecarea se face la scar
atomic
E. Un sistem neomogen monocomponent, la care amestecarea se face la
scar molecular
419 Ecuaiile soluiilor ideale pot fi aplicate direct la unele clase de soluii cum ar fi :
A. Amestecurile de gaze la presiuni mari si temperaturi critice
B. Amestecurile de substane cu proprieti foarte apropiate, la temperaturi
critice
C. Solutii foarte diluate
D. Amestecuri de gaze la presiuni inalte
E. Amestecurile de substane cu proprieti diferite

420 Referitor la soluiile cu comportate partial ideal, care afirmaie este adevarat?
A. Pot fi soluii perfecte
B. Pot fi soluii atermice
C. Pot fi solutii reale
D. Pot fi solutii de electrolii
E. Pot fi soluii de neelectroliti
421 Referitor la soluiile perfecte, care afirmaie este adevarat?
A. Formarea solutiei se face din componeni puri la T i V const. cu
modificarea energiilor de interaciune dintre molecule
B. Sunt formate din componei cu structur chimic diferit
C. Sunt formate din componei cu structur chimic apropiat, moleculele lor
avnd practic aceleai dimensiuni
D. Formarea solutiei se face din componeni puri la T i P const. cu
modificarea energiilor de interaciune dintre molecule
E. Formarea solutiei se face din componeni puri n con diii izobare i ,
izocore
422 Din categoria soluiilor ideale fac parte:
A. Soluiile neideale propriu-zise
B. Soluiile perfecte
C. Soluiile concentrate ideale
D. Solutiile rgulare
E. Solutiile reale
423 Referitor la soluiile perfecte, care afirmaie este adevarat?
A. ntr-o soluie perfect toate funciile termodinamice de amestecare sunt
diferite de 0 cu excepia celor care conin entropia.
B. ntr-o soluie perfect toate funciile termodinamice de amestecare sunt
egale cu 0 cu excepia celor care conin entropia.
C. ntr-o soluie perfect toate funciile termodinamice de amestecare sunt
egale cu 0 cu excepia celor care conin entalpia.
D. ntr-o soluie perfect toate funciile termodinamice de amestecare sunt
diferite de 0
E. ntr-o soluie perfect toate funciile termodinamice de amestecare sunt
diferite de 0 cu excepia celor care conin entalpia.
424 Referitor la soluiilediluate ideale, care afirmaie este adevarat?
A. pentru o soluie diluat ideal solventul respect condiiile specifice unei
soluii perfecte: ) , ( ) , ( ) , (
*
P T G P T P T
i i
o
i

B. pentru o soluie diluat ideal solventul respect condiiile specifice unei
soluii perfecte: ) , ( ) , ( ) , (
1
*
1 1
P T G P T P T
o
=
C. pentru o soluie diluat ideal solventul respect condiiile specifice unei
soluii perfecte: ) , ( ) , ( ) , (
1
*
1 1
P T G P T P T
o
=
D. celelalte funcii ale componentului i din amestec nu se obin din variaia
potenialului chimic cu parametrii de stare.
E. pentru un component oarecare i1 potenialul standard este diferit de
potenialul Gibbs molar. ) , ( ) , ( ) , (
*
P T G P T P T
i i
o
i

425 Referitor la soluiilediluate ideale, funciile de amestecare i de exces se obin din
ecuaiile:
A. pentru funciile de amestecare si de exces
i
o
i i
x RT ln ) (
*
+
B. pentru funciile de amestecare

=

i i
i i
i
i
M
Y x Y x Y
C. pentru functiile de exces

=

i i
i i
i
i
M
Y x Y x Y
D. pentru funciile de amestecare

=

i i
id
i i
i
i
E
Y x Y x Y
E. pentru functiile de exces
i
i
i
i
o
i
i
i
x x R S S x ln ) (
*


426 La soluiile regulare, caracterul de comportare parial ideal este susinut de
urmtoarele afirmaii adevrate:
A. satisfac toate condiiile unui amestec ideal,
B. entalpiei de amestecare, respectiv a entalpiei de exces, care sunt
diferite de zero
C. entropia de exces este diferit de zero 0
E
S
D. Volumul de excess este diferit de zero 0
E
V
E. Energia liber Gibbs de exces este zero 0 = =
E E
H G
427 Referitor la soluiile atermice satisfac toate condiiile unui amestec ideal, cu
excepia:
A. entalpiei de exces care este diferit de zero
B. entropiei de exces care este diferit de zero
C. energiei libere Gibbs de exces care este zero
D. volumului de exces care este diferit de zero
E. energiei libere Helmholtz de exces care este zero
428 Referitor la soluiile atermice care afirmaie sunt adevrate?
A. s-ar putea apropia de soluiile regulare, datorit naturii lor
complet diferite.
B. componenii soluiei atermice sunt reprezentate de polimeri cu
greuti moleculare mult mai mari dect ale solventului
C. componenii soluiei atermice sunt reprezentate de sisteme
formate din molecule cu dimensiuni apropiate,
D. entropia molar de exces este negativ n toate cazurile n care
dizolvantul are un grad mare de polimerizare.
E. energia liber Gibbs, G
E
, prezint valori pozitive
429 Referitor la expresia potenialului chimic, care afirmaie este adevrat?
A. pentru soluii reale este
i i i
RT P T ln ) , (
*
+ =
B. pentru soluii reale este
i i i
x RT P T ln ) , (
*
+ =
C. pentru soluii ideale este
i i i
a RT P T ln ) , (
*
+ =
D. pentru soluii ideale este
i i i
x RT P T ln ) , (
*
+ =
E. pentru soluii reale este
i i i
a RT P T ln ) , (
*
+ =
430 Referitor la activitatea termodinamic a componentului i care afirmaie este
adevrat?
A. se definete ca raportul dintre coeficientul de activitate i concentraie,
exprimat ca fracie molar:
i i i
x a / =
B. se definete ca produsul dintre coeficientul de activitate i concentraie,
exprimat ca fracie molar:
i i i
x a =
C. a
i
nu este o funcie de T i P i de compoziie (x
1
, x
2
.x
i
).
D. nu se poate defini i ca o limit, att pentru solvent ct i pentru substana
dizolvat
E. activitatea unui component nu depinde de starea de referin aleas

431 Referitor la fugacitatea termodinamic a componentului i care afirmaie este
adevrat?
A. fugacitatea se definete ca raportul dintre coeficientul de fugacitate i
concentraie, exprimat ca fracie molar:
i i i
x a / =
B. fugacitatea f

nu este o funcie de T i P total i de presiunile partiale ale
gazelor din amestec (p
1
, p
2
.p
i
).
C. fugacitatea se definete ca produsul dintre coeficientul de fugacitate i
presiunile pariale ale gazelor din amestec:
fi i i
p f =
D. nu se poate defini i ca o limit, att pentru solvent ct i pentru substana
dizolvat
E. fugacitatea unui component poate avea orice valoare numeric att
pozitiv ct i negativ
432 Referitor la stri standard de referin, care afirmaie este adevrat?
A. starea standard a unui component a unui sistem real, este starea
sistemului pentru care coeficientul de activitate al componentului
este egal cu unitatea.
B. starea standard a unui component dintr-un sistem real se definete
drept starea sistemului pentru care activitatea componentului este
egal cu unitatea
C. starea standard pentru solventul din soluie este solventul la aceiai
temperatur i presiune ca i a soluiei.
D. starea standard a unui component dintr-un sistem real se definete
drept starea sistemului pentru care activitatea componentului este
diferit de unitate
E. starea standard pentru solventul din soluie este este starea
solventuluipentru care coeficientul de activitate al componentului
este egal cu unitatea.
433 Referitor la ecuaiile termodinamice ale unui component al soluiilor reale , care
afirmaie este adevrat?
A. Pentru soluii reale, expresia potenialului chimic este:
i
o
i i
a RT P T ln ) , ( + =
B. Pentru soluii reale volumul molar parial este:
T
i
o
i i
P
RT V V

=

ln

C. Pentru soluii reale, expresia potenialului chimic: este:
i
o
i i
x RT P T ln ) , ( =
D. Pentru soluii reale volumul molar parial este:
T
i
o
i i
P
x
RT V V

=

ln

E. Pentru soluii reale entalpia molar parial este
i
x P
i
o
i i
T
RT H H
,
2
)
ln
(

+ =



434 Referitor la relaiile ntre coeficienii de activitate ai dizolvatului, ntr-o soluie
real, care afirmaie este adevrat?
A. activitatea termodinamic a dizolvatului dintr-o soluie binar se poate
formula astfel : x a
m
=
2

B. activitatea termodinamic a dizolvatului dintr-o soluie binar se poate
formula astfel : m a
m
=
2

C. activitatea termodinamic a dizolvatului dintr-o soluie binar se poate
formula astfel : f a
m
=
2

D. activitatea termodinamic a dizolvatului dintr-o soluie binar se poate
formula astfel : a a
m
=
2

E. activitatea termodinamic a dizolvatului dintr-o soluie binar se poate
formula astfel : c a
m
=
2

435 Referitor la proprietile caracteristice ale unei solutii diluate ideale care
afirmaie este adevrat?
A. se formeaz cu variaie de volum, (expaniune sau Comprimare)
B. nu se caracterizeaz prin termoneutralitate
C. La echilibru de faz lichid-vapori sau solid vapori respect
anumite regulariti lege lui Raoult i legea lui Henry
D. La echilibru de faz lichid-vapori sau solid vapori respect
anumite regulariti legea lui Huggins
E. Sunt formate din componenti cu mase moleculare apropiate dar
forme si dimensiuni diferite, cum sunt din poliomerii sau izotpii
436 Din categoria soluiilor cu comportare partial ideal fac parte:
A. Solutii perfecte ideale
B. Solutii atermice
C. Solutii de electroliti reali
D. Solutii de neelectroliti ideali
E. Solutii dependente de temperatura
437 Solutiile reale de neelectroliti pot fi exprimete prin una din urmtoarele categorii
de funcii:
A. Constante molare termodinamice
B. coeficienti de activitate sau coeficieni fugacitate termodinamic
C. coeficieni ebuliometrici
D. coeficienti criometrici
E. constante de distribuie
438 Se definete drept stare de referin a unui component a unui sistem real, starea
sistemunui pentru care:
A. coeficientul de activitate al componentului este mai mare dect
unitatea.
B. coeficientul de activitate al componentului este mai mic dect
unitatea.
C. coeficientul de activitate al componentului este egal cu unitatea.
D. coeficientul de activitate al componentului este mai mare sau
egal cu unitatea.
E. coeficientul de activitate al componentului este mai mic sau egal
cu unitatea.
439 Referitor la coeficient osmotic care este alt corectiv al concentaiei, care din
urmtoarele afirmaie este adevrat?
A. Definirea sa a fost generat de constatarea echivalenei sale cu
raportul dintre presiunea osmotic a unei soluii perfecte i
presiunea osmotic a soluiei imperfecte
B. Coeficientul osmotic nu are o valabilitate general, neputnd fi
extins la studiul tuturor proprietilor soluiilor.
C. n soluii diluate x
1
1,
1
1, iar ln
1
0. Dac se mparte ln
1
cu lnx
1
, care este foarte mic, se obin valori relativ mici pentru
coeficientul osmotic.
D. Coeficientul osmotic nu poate fi uor evaluat din date practice.
E. Coeficientul osmotic este mai sensibil dect coeficientul de
activitate la abaterile soluiei reale de la idealitate.
440 Referitor la funciile termodinamice de exces care din din urmtoarele afirmaii
este adevrat?
A. funcia de exces este definit de diferena dintre funcia
caracteristic sistemul ideal i cea care caracterizeaz sistemului
real Y Y Y
id E
=
B. Dac funcia Y este o proprietate general, funcia de exces este
definit de diferena dintre funcia caracteristic sistemului real i
cea care caracterizeaz sistemul ideal:
id E
Y Y Y =
C. Funciile de exces ale ansamblului nu se obin fie prin aplicarea
ecuaiei generale Gibbs,
D. Funciile de exces ale ansamblului nu se obin prin aplicarea
definiiei funciei de exces i nsumarea pentru cei i componeni.
E. Funciile de exces nu au un caracter extensiv i se raporteaz, de
obicei, la un mol de substan.
441 Referitor la soluiile reale de electrolii, care din din urmtoarele afirmaii este
adevrat?
A. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri simetrice n raport cu componenii si:
electrolitul (electroliii) dizolvat (dizolvai) i solventul.
B. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri nesimetrice n raport cu componenii si:
electroliii dizolvai i nedizolvai i solventul.
C. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri nemiscibile n raport cu componenii si:
electrolitul (electroliii) dizolvat (dizolvai) i solventul.
D. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri miscibile n raport cu componenii si:
electroliii dizolvai i ne dizolvai i solventul.
E. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri nemiscibile polifazice n raport cu
componenii si: electroliii dizolvai i ne dizolvai i solventul.
442 Referitor la soluiile reale de electrolii, care din din urmtoarele afirmaii sunt
adevrate?
A. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise
ebuliometrice sau criometrice
B. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise
de volum
C. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise
intensitate
D. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise
de spectroscopie in IR
E. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise
de presiune
443 Referitor la relaiile lui Harned care din urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. ntr-o soluie ternar de electrolii coeficientul de activitate al
unui electrolit n amestec este egal cu coeficientul de activitate al
aceluiai electrolit aflat ntr-un sistem binar, minus un supliment
de interacie.
B. Coeficienii Harned nu depind de molalitatea total a ternarului,
m i nu de molalitile individuale, m
2
i m
3

C. n amestecurile de electrolii cu valene superioare celor 1-1
valente, legile Harned iau forma: lg( ) lg
2 23 2 2 3
= I i
2 3 3 23 3
lg ) lg( I = , la trie ionic (I) total constant,
D. coeficieni s-a redat cu rigoare printr-un calcul termodinamic,
rezultnd: ( )
2 3 2 3
303 . 2
2
+ + =
m
unde:
2
este coeficientul
osmotic al apei din soluia cu electrolitul (3),
3
este coeficientul
osmotic al apei din soluia cu electrolitul (2).
E. n amestecurile de electrolii cu valene iferioare celor 1-1
valente, legile Harned iau forma:
3 2 2 23 2
lg ) lg( I + = i
2 3 3 23 3
lg ) lg( I = , la trie ionic (I) total constant,
444 Referitor la teoria Debye Hckel, care se bazeaz pe un model simplificat sl
soluiilor de electrolii, care din urmtoarele ipotezele simplificatoeste corect?
A. Ionii sunt sfere rigide fr sarcini electrice
B. Nu exist cmp electric datorat sarcinilor electrice
C. Electrolitul este disociat in orice proporie
D. propritile solventului nu sunt independente de tria cmpului
electric;
E. ntre ioni nu se exercit fore de natur coulombian
445 Referitor la msurtorile prin mrimi bazate pe pe proprieti coligative ale
soluiilor care din urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. msurtorile crioscopice sunt mai complexe dect cele
ebulioscopice,
B. msurtorile crioscopice evideniaz fenomenele la echilibrul
solid-lichid, pe cnd msurtorile ebulioscopice redau
fenomenele la echilibru lichid-vapori.
C. constantele crioscopice au valori mai mici dect cele
ebulioscopice i deci scderea crioscopic
cr
este n general
mult mai mic dect creterea ebulioscopic
eb
.
D. msurtorile crioscopice evideniaz fenomenele la echilibrul
lichid-vapori, pe cnd msurtorile ebulioscopice redau
fenomenele la echilibru solid-lichid.
E. constantele crioscopice au valori mai mari dect cele
ebulioscopice i deci creterea crioscopic
cr
este n general
mai mare dect creterea ebulioscopic
eb

446 Care din urmtoarele mrimi experimentale bazate pe proprieti coligative ale
soluiilor se evideniaz:
A. lungimea de und
B. fora gravitaion
C. presiunea osmotic;
D. efectul de ventil
E. efectul detentei laminare
447 Fenomenul de osmoz const n:
A. n trecerea soluie n solvent, atunci cnd cele dou lichide sunt
separate de o membran semipermeabil.
B. n trecerea solventului n soluie, atunci cnd cele dou lichide
sunt separate de o membran permeabil.
C. n trecerea solventului n soluie, atunci cnd cele dou lichide
sunt separate de o membran impermeabil.
D. n trecerea spontan a solventului n soluie, atunci cnd cele
dou lichide sunt separate de o membran semipermeabil.
E. n trecerea soluie n solvent, atunci cnd cele dou lichide sunt
separate de o membran permeabil.
448 Care din urmtoarele mrimi experimentale bazate pe proprieti coligative ale
soluiilor se evideniaz:
A. efectul ebuliometric
B. fora gravitaion
C. intensitatea luminoas;
D. efectul de ventil
E. efectul detentei laminare
449 Msurtorile crioscopice evideniaz fenomenele la:
A. echilibrul lichid vapori
B. echilibrul solid-vapori
C. echilibrul solid-vapori
D. echilibrul lichid gaz
E. echilibrul solid-lichid,
450 Legile osmozei fost stabilite de van' t Hoff, pentru soluii diluate sunt redate prin:
A. ecuaia cRT M = , unde c este concentraia n mol/l a substanei
dizolvate, iar R este constanta universal a gazelor,
B. ecuaia
V M
RT g
c
2
2
= , unde c este concentraia n mol/l a substanei
dizolvate, iar R este constanta universal a gazelor,
C. ecuaia cRT = , unde c este concentraia n mol/l a substanei
dizolvate, iar R este constanta universal a gazelor,
D. ecuaia
2 1 1 2
) / ( / n Pn RT P RTx
id
= = unde T este temperatura
substanei dizolvate, iar R este constanta universal a gazelor,
E. ecuaia
2 1 1 2
) / ( / n Pn RT P RTx = = unde T este temperatura
substanei dizolvate, iar R este constanta universal a gazelor.
451 n cazul soluiilor de electrolii referitor la mrimile coligative care din
urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. mrimile coligative la soluii de electrolii au valori mai mari dect
cele corespunztoare soluiilor de neelectrolii de aceeai
concetraie.
B. Studiul proprietilor coligative ale soluiilor de electrolii a stat la
baza teoriei cinetico-moleculare a lui Arrhenius,
C. La electroliii slabi disocierea este complet: n acest caz din
proprietile coligative nu se poate calcula gradul de disociere ,
al electroliilor.
D. La electroliii slabi disocierea este complet: n acest caz din
proprietile coligative se poate calcula gradul de disociere , al
electroliilor.
E. Studiul proprietilor coligative ale soluiilor de electrolii a stat la
baza teoriei Clausius Clapeyron generalizat
452 Referitor la teorema a II a lui Gibbs-Konovalov enunat la echilibru izoterm care
din urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, temperatura de
coexisten trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou faze
este aceeai.
B. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, compoziia de
coexisten trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou faze
este aceeai.
C. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, presiunea coexistent
trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau inflexiune cu
tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou faze este aceeai.
D. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, temperatura de
coexisten nu trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou faze
este aceeai.
E. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, presiunea coexistent
nu trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau inflexiune cu
tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou faze este aceeai.
453 Referitor la teorema a I a lui Gibbs-Konovalov enunat la echilibru izobar care
din urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, temperatura de
coexisten nu trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim)
sau inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor
dou faze este aceeai.
B. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, temperatura de
coexisten trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor
dou faze este aceeai.
C. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, compoziia de
coexisten trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor
dou faze este aceeai.
D. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, presiunea
coexistent trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor
dou faze este aceeai.
E. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, presiunea
coexistent nu trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim)
sau inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor
dou faze este aceeai.
454 Referitor la teorema Clausius-Clapeyron generalizat, care din urmtoarele
afirmaii este adevrat?
A. red relaii exponentiale ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, n condiii izoterme,
B. red relaii liniare ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, n conditii izoentalpice
C. red relaii exponentiale ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, la compoziie constant,
D. red relaii liniare ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, n conditii izoterme
E. red relaii liniare ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, la compoziie constant.
455 Referitor la teorema Clausius-Clapeyron generalizat, care din urmtoarele
afirmaii este adevrat?
A. red relaii exponentiale ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, n condiii izoterme,
B. red relaii liniare ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, n conditii izoentalpice
C. cazul coexistenei unei faze lichide cu o faz de vapori se poate
schematiza la echilibru astfel:
g l
C C C C ) ( ) (
2 1 2 1
+ + avem relaii
liniare ntre creterile de presiune i variaiile de temperatur,
) (
2 2 1 1
2 2 1 1
2
V x V x T
H x H x
T
P
x
+

=


D. red relaii exponentiale ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, la compoziie constant,
E. red relaii liniare ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, n conditii izoterme



Partea IV-a
Termodinamica sistemelor omogene si eterogene

COMPLEMENT MULTIPLU
456 Referitor la teorema a II a lui Gibbs-Konovalov enunat la echilibru izoterm care
din urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, temperatura de
coexisten trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou
faze este aceeai.
B. dac presiunea de coexisten la echilibru dintre dou faze ale unui
sistem binar trece, la temperatura constant, printr-o valoare
extrem, atunci cele dou faze trebuie s aib aceeai compoziie.
C. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, presiunea
coexistent trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou
faze este aceeai.
D. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, temperatura de
coexisten nu trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim)
sau inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor
dou faze este aceeai.
E. dac temperatura de coexisten la echilibru dintre dou faze ale
unui sistem binar trece, la presiune constant, printr-o valoare
extrem, atunci cele dou faze trebuie s aib aceeai compoziie.
457 Referitor la teorema Clausius-Clapeyron generalizat, care din urmtoarele
afirmaii este adevrat?
A. red relaii exponentiale ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, n condiii izoterme,
B. red relaii liniare ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, n conditii izoentalpice
C. red relaii liniare ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, la compoziie constant de tipul
) (
2 2 1 1
2 2 1 1
2
V x V x T
H x H x
T
P
x
+

=


D. red relaii exponentiale ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, la compoziie constant,
E. cazul coexistenei unei faze lichide cu o faz de vapori se poate
schematiza la echilibru astfel:
g l
C C C C ) ( ) (
2 1 2 1
+ + avem relaii
liniare ntre creterile de presiune i variaiile de temperatur,
) (
2 2 1 1
2 2 1 1
2
V x V x T
H x H x
T
P
x
+

=


458 Mase moleculare se pot obine din msurtori bazate pe proprieti coligative ale
soluiilor. Care din urmtoarele expresii sunt adevrate?
A. Din msurtori de presiune vapori
1 1
*
1 1 2
2
P g
P M g
M

=
B. Din msurtori de presiune osmotic
V
RT g
M

2
2
=
C. Din msurtori de efecte ebulioscopice
eb
eb
g
K g
M

1
1000
2
2
=
D. Din msurtori de efecte crioscopice
cr
cr
g
K g
M

1
2
2
1000
=
E. Din msurtori de presiune vapori
V
RT g
M

2
2
=

459 Msurtorile ebulioscopice evideniaz fenomenele la:
A. echilibrul lichid vapori
B. echilibrul solid-vapori
C. echilibrul solid-vapori
D. echilibrul lichid gaz
E. echilibrul solid-lichid,
460 Referitor la teorema a I a lui Gibbs-Konovalov enunat la echilibru izobar care din
urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, temperatura de
coexisten trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou
faze este aceeai.
B. dac presiunea de coexisten la echilibru dintre dou faze ale unui
sistem binar trece, la temperatura constant, printr-o valoare
extrem, atunci cele dou faze trebuie s aib aceeai compoziie.
C. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, presiunea
coexistent trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau
inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou
faze este aceeai.
D. la echilibrul dintre dou faze ale unui sistem binar, temperatura de
coexisten nu trece printr-o valoare extrem (maxim sau minim)
sau inflexiune cu tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor
dou faze este aceeai.
E. dac temperatura de coexisten la echilibru dintre dou faze ale
unui sistem binar trece, la presiune constant, printr-o valoare
extrem, atunci cele dou faze trebuie s aib aceeai compoziie.
461 Referitor la msurtorile prin mrimi bazate pe pe proprieti coligative ale
soluiilor care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. msurtorile crioscopice sunt mai simple dect cele ebulioscopice,
B. msurtorile crioscopice evideniaz fenomenele la echilibrul
solid-lichid, pe cnd msurtorile ebulioscopice redau fenomenele
la echilibru lichid-vapori.
C. constantele crioscopice au valori mai mici dect cele ebulioscopice
i deci scderea crioscopic
cr
este n general mult mai mic
dect creterea ebulioscopic
eb
.
D. msurtorile crioscopice evideniaz fenomenele la echilibrul
lichid-vapori, pe cnd msurtorile ebulioscopice redau
fenomenele la echilibru solid-lichid.
E. constantele crioscopice au valori mai mari dect cele
ebulioscopice i deci scderea crioscopic
cr
este n general mult
mai mare dect creterea ebulioscopic
eb
.
462 Care din urmtoarele mrimi experimentale bazate pe proprieti coligative ale
soluiilor se evideniaz:
A. presiunea de vapori;
B. fora gravitaion
C. presiunea osmotic;
D. efectul ebuliometric;
E. efectul criometric.
463 Referitor la relaiile lui Harned care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. ntr-o soluie ternar de electrolii coeficientul de activitate al unui
electrolit n amestec este egal cu coeficientul de activitate al aceluiai
electrolit aflat ntr-un sistem binar, minus un supliment de interacie.
B. Coeficienii Harned depind de molalitatea total a ternarului, m i nu de
molalitile individuale, m
2
i m
3

C. n amestecurile de electrolii cu valene superioare celor 1-1 valente, legile
Harned iau forma: lg( ) lg
2 23 2 2 3
= I i
2 3 3 23 3
lg ) lg( I = , la trie
ionic (I) total constant,
D. coeficieni s-a redat cu rigoare printr-un calcul termodinamic, rezultnd:
( )
3 2 3 2
2
2 303
= +
. m
unde:
2
este coeficientul osmotic al apei din
soluia cu electrolitul (2),
3
este coeficientul osmotic al apei din soluia cu
electrolitul (3).
E. ntr-o soluie ternar de electrolii coeficientul de activitate al unui
electrolit n amestec este egal cu coeficientul de activitate al aceluiai
electrolit aflat ntr-un sistem binar, plus un supliment de interacie.
464 Referitor la soluiile ternare de electrolii, mrimile de abatere
23
,
2
i
3
sunt
corelate cu funciile de exces la amestecarea soluiilor binare de electrolii dup
ecuaiile:
A. energiile libere Gibbs de exces la amestecarea ternarelor din binarele
corespunztoare ( )
m
E
G
RTm
= +
2 303
4
2
2 3
.

B. entalpiile de exces la amestecarea ternarelor din binarele
corespunztoare ( )
m
E
H
RT m
T
= +
2 303
4
2 2
2 3
.


C. entalpiile de exces la amestecarea ternarelor din binarele
corespunztoare ( )
m
E
G
RTm
= +
2 303
4
2
2 3
.

D. energiile libere Gibbs de exces la amestecarea ternarelor din binarele
corespunztoare ( )
m
E
H
RT m
T
= +
2 303
4
2 2
2 3
.


E. entropiile de exces la amestecarea ternarelor din binarele
corespunztoare ( )
m
E
G
RTm
= +
2 303
4
2
2 3
.

465 Referitor la soluiile reale de electrolii, care din din urmtoarele afirmaii sunt
adevrate?
A. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri simetrice n raport cu componenii si:
electrolitul (electroliii) dizolvat (dizolvai) i solventul.
B. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri nesimetrice n raport cu componenii si:
electrolitul (electroliii) dizolvat (dizolvai) i solventul.
C. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri electroneutre n raport cu componenii si:
electrolitul (electroliii) dizolvat (dizolvai) i solventul.
D. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri simetrice n raport cu componenii si:
electrolitul nedizolvat (dizolvai) i solventul.
E. Din punct de vedere termodinamic, soluiile de electrolii sunt
privite ca amestecuri simetrice multifazice n raport cu
componenii si: electroliii dizolvai i nedizolvai) i solventul.
466 Referitor la soluiile reale de electrolii, care din din urmtoarele afirmaii sunt
adevrate?
A. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise
ebuliometrice
B. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise de
volum
C. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise
criometrice.
D. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise de
spectroscopie in IR
E. Mrimile termodinamice caracteristice soluiilor ternare de
electrolii se pot obine din datele unor msurtori foarte precise de
presiune
467

Referitor la funciile termodinamice de exces care din din urmtoarele afirmaii
sunt adevrate?
A. Dac funcia Y este o proprietate general, funcia de exces este
definit de diferena dintre funcia caracteristic sistemului real i
cea care caracterizeaz sistemul ideal:
id E
Y Y Y =
B. funcia de exces este definit de diferena dintre funcia
caracteristic sistemul ideal i cea care caracterizeaz sistemului
real Y Y Y
id E
=
C. Funciile de exces ale ansamblului se obin prin aplicarea ecuaiei
generale Gibbs,
D. Funciile de exces ale ansamblului se obin prin aplicarea definiiei
funciei de exces i nsumarea pentru cei i componeni.
E. Funciile de exces au un caracter extensiv i se raporteaz, de
obicei, la un mol de substan.
468 Referitor la coeficient osmotic care este alt corectiv al concentaiei, care din
urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
A. Definirea sa a fost generat de constatarea echivalenei sale cu
raportul dintre presiunea osmotic a unei soluii imperfecte i
presiunea osmotic a soluiei ideale
B. Coeficientul osmotic are o valabilitate general, putnd fi extins la
studiul tuturor proprietilor soluiilor.
C. n soluii diluate x
1
1,
1
1, iar ln
1
0. Dac se mparte ln
1
cu
lnx
1
, care este foarte mic, se obin valori relativ mici pentru
coeficientul osmotic.
D. Coeficientul osmotic poate fi uor evaluat din date practice.
E. Coeficientul osmotic este mai sensibil dect coeficientul de
activitate la abaterile soluiei reale de la idealitate.
469 Referitor la valoarea coeficientului de activitate, care din urmtoarele afirmaii sunt
adevrate?
A. coeficientul de activitate al componentului este mai mare dect
unitatea pentru solventul care manifest abateri pozitive de la legea
lui Raoult
B. coeficientul de activitate al componentului este mai mare dect
unitatea pentru solventul care prezint abateri negative de la legea
lui Raoult.
C. coeficientul de activitate al componentului este mai mic dect
unitatea mai mic dect unitatea pentru solventul care prezint
abateri negative de la legea lui Raoult.
D. coeficientul de activitate al solventului intr-o solutie este
intotdeauna mai mica dect unitatea la orice concentraie finit
E. coeficientul de activitate al componentului este mai mic dect
unitatea mai mic dect unitatea pentru solventul care prezint
abateri pozitive de la legea lui Raoult.
470 Solutiile reale de neelectroliti pot fi exprimete prin una din urmtoarele categorii de
funcii:
A. activitate sau fugacitate termodinamic
B. coeficienti de activitate sau coeficieni fugacitate termodinamic
C. coeficieni osmotici
D. fcunctii termodinamice de exces
E. constante de distribuie
471 Din categoria soluiilor cu comportare partial ideal fac parte:
A. Solutii regulare
B. Solutii atermice
C. Solutii de electroliti reali
D. Solutii de neelectroliti ideali
E. Solutii dependente de temperatura
472 Referitor la stri standard de referin, care afirmaii sunt adevrate?
A. starea standard a unui component dintr-un sistem real se definete
drept starea sistemului pentru care activitatea componentului este
egal cu unitatea
B. Pentru substanele pure, deci pentru sistemele monocomponente,
starea standard este lichidul pur la P = 1 atm i la orice temperatur.
Corespunztor acestei convenii, activitatea oricrui lichid pur la 1
atm este egal cu unitatea la orice temperatur;
C. starea standard a unui component dintr-un sistem real se definete
drept starea sistemului pentru care activitatea componentului este
diferit de unitate
D. Pentru substanele pure, deci pentru sistemele monocomponente,
starea standard este solidul pur la P = 1 atm i la orice temperatur.
Corespunztor acestei convenii, activitatea oricrui solid pur la 1
atm este egal cu unitatea la orice temperatur;
E. starea standard pentru solventul din soluie este este starea
solventuluipentru care coeficientul de activitate al componentului
este egal cu unitatea.
473 Referitor la proprietile caracteristice ale unei solutii diluate ideale care afirmaie
este adevrat?
A. se formeaz fr variaie de volum, (expansiune sau comprimare)
B. se caracterizeaz prin termoneutralitate
C. la echilibru de faz lichid-vapori sau solid vapori respect anumite
regulariti lege lui Raoult
D. la echilibru de faz lichid-vapori sau solid vapori respect anumite
regulariti legea lui Huggins
E. la echilibru de faz lichid-vapori sau solid vapori respect anumite
regulariti legea lui Flory
474 Referitor la expresia potenialului chimic, care afirmaii sunt adevrate?
A. pentru soluii reale este
i i i i
RT x RT P T ln ln ) , (
*
+ + =
B. pentru soluii reale este
i i i
x RT P T ln ) , (
*
+ =
C. pentru soluii ideale este
i i i i
RT a RT P T ln ln ) , (
*
+ + =
D. pentru soluii ideale este
i i i
x RT P T ln ) , (
*
+ =
E. pentru soluii reale este
i i i
a RT P T ln ) , (
*
+ =
475 Referitor la activitatea termodinamic a unui component a
i
care afirmaii sunt
adevrate?
A. se definete ca raportul dintre coeficientul de activitate i concentraie,
exprimat ca fracie molar:
i i i
x a / =
B. se definete ca produsul dintre coeficientul de activitate i concentraie,
exprimat ca fracie molar:
i i i
x a =
C. a
i
este o funcie de T i P i de compoziie (x
1
, x
2
.x
i
).
D. se poate defini i ca o limit, att pentru solvent ct i pentru substana
dizolvat 1 lim
1
1
0
1
=
x
a
x
i 1 lim
2
2
0
2
=
x
a
x

E. activitatea unui component nu poate avea orice valoare numeric
476 Referitor la fugacitatea termodinamic care afirmaii sunt adevrate?
A. fugacitatea se definete ca raportul dintre coeficientul de fugacitate i
concentraie, exprimat ca fracie molar:
i i i
x a / =
B. fugacitatea f

este o funcie de T i P total i de presiunile partiale ale
gazelor din amestec (p
1
, p
2
.p
i
).
C. fugacitatea se definete ca produsul dintre coeficientul de fugacitate i
presiunile pariale ale gazelor din amestec:
fi i i
p f =
D. se poate defini i ca o limit, att pentru solvent ct i pentru substana
dizolvat 1 lim
1
1
0
1
=
p
f
p
i 1 lim
2
2
0
2
=
p
f
p

E. fugacitatea unui component poate avea orice valoare numeric att pozitiv
ct i negativ
477 Referitor la ecuaiile termodinamice ale unui component al soluiilor reale , care
afirmaii sunt adevrate?
A. Pentru soluii reale, expresia potenialului chimic este:
i
o
i i
a RT P T ln ) , ( + =
B. Pentru soluii reale volumul molar parial este:
T
i
o
i i
P
RT V V

+ =

ln

C. Pentru soluii reale, expresia potenialului chimic: este:
i
o
i i
x RT P T ln ) , ( =
D. Pentru soluii reale volumul molar parial este:
T
i
o
i i
P
x
RT V V

=

ln

E. Pentru soluii reale entalpia molar parial este
i
x P
i
o
i i
T
RT H H
,
2
)
ln
(

+ =



478 Referitor la soluiile atermice care afirmaii sunt adevrate?
A. s-ar putea apropia de soluiile regulare, datorit caracterului lor
parial ideal,
B. se deosebesc fundamental de soluiile regulare datorit naturii lor
complet diferite.
C. componenii soluiei atermice sunt reprezentate de polimeri cu
greuti moleculare mult mai mari dect ale solventului
D. componenii soluiei atermice sunt reprezentate de sisteme formate
din molecule cu dimensiuni apropiate,
E. entropia molar de exces este pozitiv n toate cazurile n care
dizolvantul are un grad mare de polimerizare.
479 La soluiile regulare, caracterul de comportare parial ideal este susinut de
urmtoarele afirmaii adevrate:
A. satisfac toate condiiile unui amestec ideal,
B. entalpiei de amestecare, respectiv a entalpiei de exces, care sunt
zero
C. entropia de exces este zero 0 =
E
S
D. Volumul de excess este diferit de zero 0 =
E
V
E. Energia liber Gibbs de exces este duferit de zero 0 =
E E
H G
480 Referitor la soluiilediluate ideale, funciile de amestecare i de exces se obin din
ecuaiile:
A. pentru funciile de amestecare si de exces
i
o
i i
x RT ln ) (
*
+
B. pentru funciile de amestecare

=

i i
i i
i
i
M
Y x Y x Y
C. pentru functiile de exces

=

i i
id
i i
i
i
E
Y x Y x Y
D. pentru funciile de amestecare

=

i i
id
i i
i
i
E
Y x Y x Y
E. pentru funciile de exces

=

i i
i i
i
i
M
Y x Y x Y
481 Referitor la soluiile atermice satisfac toate condiiile unui amestec ideal, cu
excepia:
A. entalpiei de exces care este diferit de zero
B. entropiei de exces care este diferit de zero
C. energiei libere Gibbs de exces care este diferit de zero
D. volumului de exces care este diferit de zero
E. energiei libere Helmholtz de exces care este diferit de zero
482 Referitor la soluiilediluate ideale, care afirmaii sunt adevrate?
A. pentru o soluie diluat ideal solventul respect condiiile specifice unei
soluii perfecte: ) , ( ) , ( ) , (
1
*
1 1
P T G P T P T
o
=
B. pentru o soluie diluat ideal solventul respect condiiile specifice unei
soluii perfecte: ) , ( ) , ( ) , (
1
*
1 1
P T G P T P T
o
=
C. pentru o soluie diluat ideal solventul respect condiiile specifice unei
soluii perfecte: ) , ( ) , ( ) , (
1
*
1 1
P T G P T P T
o
= =
D. pentru un component oarecare i1 potenialul standard este diferit de
potenialul Gibbs molar. ) , ( ) , ( ) , (
*
P T G P T P T
i i
o
i

E. celelalte funcii ale componentului i din amestec se obin din variaia
potenialului chimic cu parametrii de stare.
483 Ecuaiile soluiilor ideale pot fi aplicate direct la unele clase de soluii cum ar fi :
A. Amestecurile de gaze la presiuni moderate
B. Amestecurile de substane cu proprieti foarte apropiate, cum ar fi izomerii
optic activi
C. Solutii foarte diluate
D. Amestecuri de gaze la presiuni inalte
E. Amestecurile de substane cu proprieti diferite
484 Din categoria soluiilor ideale fac parte:
A. Soluiile ideale propriu-zise
B. Soluiile perfecte
C. Soluiile diluate ideale
D. Solutiile atermice
E. Solutiile reale
485

Referitor la soluiile cu comportate partial ideal, care afirmaii sunt adevrate?
A. ntr-o soluie perfect toate funciile termodinamice de amestecare sunt
egale cu 0 cu excepia celor care conin entropia.
B. ntr-o soluie perfect amestecarea nu este nsoit nici de expansiune i nici
de contracia soluiei.
C. ntr-o soluie perfect energia intern de amestecare este diferit de 0
D. ntr-o soluie perfect constanta de echilibru K
x
i variaiile sale cu
parametrii de stare sunt identic formulate cu expresiile specifice unui
echilibru chimic n gaze perfecte.
E. ntr-o soluie perfect constanta de echilibru K
x
i variaiile sale cu
parametrii de stare sunt diferit formulate fa de expresiile specifice unui
echilibru chimic n gaze perfecte.
486 Referitor la soluiile cu comportate partial ideal, care afirmaie sunt adevrate?
A. Pot fi soluii perfecte
B. Pot fi soluii atermice
C. Pot fi solutii regulare
D. Pot fi solutii de electrolii
E. Pot fi soluii de neelectroliti
487 Din punct de vedere termodinamic referitor le soluii care afirmaii sunt adevrate?
A. Un sistem omogen
B. Un sistem policomponent,
C. la care amestecarea se face la scar molecular
D. Un sistem neomogen
E. Un sistem la care amestecarea se face la scar atomic
488 Referitor la soluiile perfecte, care afirmaie sunt adevrate?
A. Sunt formate din componei cu structur chimic diferit
B. Sunt formate din componei cu structur chimic apropiat, moleculele lor
avnd practic aceleai dimensiuni
C. Formarea solutiei se face din componeni puri la T i P const. Cu
modificarea energiilor de interaciune dintre molecule
D. Formarea solutiei se face din componeni puri la T i P const. fr
modificarea energiilor de interaciune dintre molecule
E. Formarea solutiei se face din componeni puri n con diii izobare i ,
izoterme iar entalia i volumul soluiei se compun aditiv din marimile
componenilor puri
489 Referitor la solutii care afirmaii sunt adevrate?
A. este o faz omogen
B. este o faz condensat
C. format din doi sau mai muli componeni miscibili
D. ntre componenti se exclud reaciile chimice
E. ntre componenti nu se exclud reaciile chimice
490 Sistemele eterogene sunt caracterizate prin urmtoarele elemente: faza,
constituentul i variana. Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. Faza este o poriune dintr-un sistem care prezint aceleai proprieti n
toat ntinderea sa. Fazele sunt separate prin suprafee de separaie la nivelul
crora se produce saltul proprietilor fizico-chimice.
B. Dup numrul fazelor, sistemele eterogene se clasific n sisteme bifazice,
trifazice i n general polifazice.
C. Constituentul reprezinta numrul minim suficient i necesar de specii
chimice independente, a cror mas, n fiecare faz n parte, determin
compoziia sistemului. Componenii se noteaz cu simbolul C.
D. Variana unui sistem eterogen sau numrul gradelor de libertate (F)
reprezint numrul variabilelor de stare dependente asupra crora se poate
aciona arbitrar, fr modificarea strii sistemului. Ele sunt determinate prin
ecuaii de stare ale sistemului.
E. Variana se poate defini i ca diferena dintre numrul variabilelor
independente ale sistemului i numrul ecuaiilor de stare caracteristice
sistemului. Astfel, sistemele pot fi monovariante, bivariante etc.
491 Referitor la solutii care afirmaie este adevrat?
A. este o faz neomogen
B. este o faz condensat
C. format din doi sau mai muli componeni miscibili
D. ntre componenti se exclud reaciile chimice
E. ntre componenti nu se exclud reaciile chimice
492 Referitor le legea de distributie Nernst care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. Legea de distribuie Nernst nu are aplicabilitate n explicarea
fenomenului de distribuie sau repartiie a unui corp.
B. Ea se refer la dizolvarea uniform a unui corp ntre componenii
unui sistem bifazic constituit din dou lichide
C. raportul concentraiilor unui component repartizat ntre dou faze este
constant la o temperatur i presiune dat.
D. Raportul activitilor corpului C n fazele coexistente i este
constant la echilibru i este definit prin constanta K, numit constanta
de distribuie Nernst.
E. n soluii perfecte i diluate ideale, constanta de distribuie se
exprim n funcie de fraciile molare ale componentului C n solvenii
dai:

C
C id
P T
x
x
K =
) , (

493 n cazul sistemelor binare compuse din dou faze sunt stabilite anumite regulariti
care permit interpretarea unor diagrame de faz, exprimnd variaia parametrilor de
stare intensivi cu compoziia sistemului sau dependena dintre parametrii de stare.
Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. Ecuatiile care stau la baza ecuatiilor Gibbs Konovalov in sistem binar
sunt:
0
) ( ) (
2
2
2
2
2 2
2
2
2
2 1
1
=

dx
x
G
x dx
x
G
x dP V dT
T
H
,
0
) ( ) (
2
2
2
2
1 2
2
2
2
1 2
2
=

dx
x
G
x dx
x
G
x dP V dT
T
H

B. teorema I a lui Gibbs-Konovalov se enun astfel: la echilibrul dintre
dou faze ale unui sistem binar, temperatura de coexisten trece
printr-o valoare extrem (maxim sau minim) sau inflexiune cu
tangenta orizontal, atunci cnd compoziia celor dou faze este
aceeai.
C. teorema II a lui Gibbs-Konovalov se enun astfel: la echilibrul dintre
dou faze ale unui sistem binar, presiunea coexistent trece printr-o
valoare extrem (maxim sau minim) sau inflexiune cu tangenta
orizontal, atunci cnd compoziia celor dou faze este aceeai.
D. dac presiunea de coexisten la echilibru dintre dou faze ale unui
sistem binar trece, la temperatura constant, printr-o valoare extrem,
atunci cele dou faze trebuie s aib aceeai compoziie reprezinta
reciproca.
E. innd cont c x

1
x

2
+x

2
x

1
= x

2
+x

2
, prelucrarea ecuaiilor se face
ca i n cazul izobar, respectiv izoterm, conducnd la expresiile ce dau
relaii parabolice ntre creterile de presiune i variaiile de
temperatur, la compoziie constant care reprezinta ecuaiile
Clausius-Clapeyron generalizat
494 Transformrile de faz sunt reprezentate de modificrile suferite de un sistem
eterogen la echilibru prin trecerea componenilor si dintr-o stare de agregare n
alta, dintr-o form cristalin n alta, din corpuri feromagnetice n paramagnetice,
din conductori normali n supraconductori, etc. Care din urmtoarele afirmaii sunt
corecte ?
A. Ordinul transformrii de faz este dat dup urmtoarea regul: o
transformare de faz este de ordinul n dac derivatele energiei libere
Gibbs de acelai ordin prezint discontinuiti la o temperatur dat,
iar toate derivatele care le preced sunt continue.
B. schimbrile de stare de agregare, trecerile de la o form cristalin la
alta, sunt transformri de ordinul I,
C. trecerea unui conductor dintr-o stare normal ntr-o stare
supraconductoare, a corpurilor feromagnetice n paramagnetice, etc.,
sunt transformri de ordinul III.
D. Transformrile de faz de ordinul II se caracterizeaz prin saltul
proprietilor fizice la punctul de tranziie i cuprind mrimi
echivalente a derivatelor de ordinul II ale energiei libere, de exemplu
coeficienii de expansiune termic, de compresibilitate izoterm i
capacitate caloric la presiune constant.
E. n transformrile de ordinul I sistemele se caracterizeaz totdeauna
prin prezena a dou faze n echilibru
495 Echilibrul n sistem monocoponent, precum i condiia de echilibru descris prin
egalitatea potenialelor chimice, se pot reprezenta prin ecuaii de
tipul:

C C C Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. Orice substan pur se poate regsi n una din cele trei faze distincte:
o faz solid, (cristalin, sau mai multe faze polimorfe), o faz lichid
sau o faz gazoas.
B. Echilibrul de faze se studiaz n reprezentri bidimensionale -T-P.
C. Sistemul are trei faze n echilibru, F = C-P+2 = 1-3+2 = 0 , deci
sistemul monocomponent este invariant;
D. Sistemul are numai dou faze n echilibru, F =C-P+2 =1-2+2 = 1, deci
sistemul monocomponent este monovatiant;
E. Sistemul are numai o singur faz, F = C-P+2 = 1-1+2= 2, sistemul
monocomponent este bivariant.
496 Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. Ecuaia lui Antoine este cea mai utilizat expresie pentru calculul
presiunilor de vapori ale sistemelor unicomponente, sub
forma:
) (
ln
T
B
A P

= unde A i B sunt constante pentru caracteristice


diferitelor corpuri.
B. n cazul tratrii echilibrelor de faz n sisteme unicomponente nu s-au
semnalat regulariti
C. Ecuaia lui Antoine a fost dedus din ecuaia Clausius-Clapeyron i d
rezultate reproductibile cu datele experimentale pentru combinaii
organice i nepolare.
D. Regula lui Ramsay i Young prevede c raportul punctelor de fierbere
a dou lichide, asemntoare chimic, are aceeai valoare la orice
presiune.
E. Regula lui Trouton prevede c entropia de vaporizare a lichidelor
neasociate are aceeai valoare, de circa 20 u.e./mol., la punctul lor
normal de fierbere.
497 Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. Transformarea reversibil a unei forme cristaline n alta, la
temperatura de transformare, constituie fenomenul de enantiotropie.
B. Transformarea ireversibil a unei forme cristaline n alt form
cristalin, la temperatura de transformare, constituie fenomenul de
monotropie.
C. Fenomenul de monotropie este foarte usor de urmrit. Un exemplu l
constituie diamantul i grafitul, forma stabil fiind grafitul.
D. Strile mezomorfe reprezint stri intermediare ntre starea solid
cristalizat i starea lichid. Mezomorfismul a fost pus n eviden
prin existena unei anizotropii, la unele corpuri lichide, ntr-un interval
relativ extins de temperaturi.
E. Astfel, pentru unele corpuri organice s-a pus n eviden urmtoarea
suit de stri: starea cristalin, starea smectic (lamelate, de obicei
vscoase), starea nematic sau filamentoas (cristale lichide, de obicei
fluide) i starea lichid. Domeniile de stabilitate care corespund
acestor stri sunt delimitate de temperaturi de transformare.
498 Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. Legea lui Raoult se aplica la echilirul ntre o faz lichid bicomponent
i o faz de vapori a solventului:
g l
C C C
1 2 1
) ( +
Componentul C
2
al soluiei perfecte considerate este nevolatil, deci n
faza de gaz se regsete numai componentul C
1.

B. legea lui Raoult se enunta astfel: intr-o soluie perfect scderea
relativ a presiunii de vapori a soventului este egal cu fracia molar a
substanei dizolvate:
2
1
1 1
x
P
P P
o
o
=


C. Legea lui Henry se aplica la echilibrul de faz izoterm n care
dizolvatul este mult mai volatil dect solventul (un gaz dizolvat ntr-un
lichid):
g l
C C C
2 2 1
) ( +
D. Presiunea parial a unui gaz n echilibru cu soluia format prin
dizolvarea sa ntr-un lichid, este proporional cu concentraia gazului
dizolvat defineste legea lui Henry:
l
H
x K P
2
=
E. ntre legea lui Raoult i legea lui Henry nu exist o coresponden
direct: n soluii diluate, dac dizolvantul se supune legii lui Henry,
n mod necesar solventul respect legea lui Raoult.
499 Care din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. Efectul ebulioscopic izobar red creterea punctului de fierbere al
soluiei fa de solventul pur
o
eb
T T
1
= (efectul ebulioscopic); d
eb
=
dT
B. Ecuaia Duhem-Margules ecuaie stabilete legtura dintre presiunile
pariale de vapori a componenilor cu comportare ideal n faz
gazoas. 0
ln ln
2
2
2
2
1
1
=

T T
x
P
x
x
P
x
C. n practic se ntlnesc amestecuri de lichide miscibile ale cror curbe
de fierbere i de condensare prezint maxime i minime. Punctul
extrem se numete punct azeotrop i este caracterizat prin: (x
g
2
)
m

(x
l
2
)
m
iar amestecul lichid nu se comport ca un corp pur, distilnd
la o temperatur respectiv la o presiune constant.
D. Din analizarea unei game largi de amestecuri cu azeotropi se constat
c azeotropii pozitivi, defini n condiii izobare, prezint un minim al
temperaturii de fierbere,
E. Din analizarea unei game largi de amestecuri cu azeotropi se constat
c azeotropii negativi se caracterizeaz printr-un punct de fierbere
maxim.
500 La echilibru lichid-vapori n sisteme cu componeni nemiscibili n faz lichid se
poate stabili ntre cele dou faze ale unui sistem bicomponent existena unei lacune
complete de miscibilitate n faza lichid, pe ntreg domeniul de compoziii. Care
din urmtoarele afirmaii sunt corecte ?
A. studiul unor astfel de echilibre se folosete des la antrenarea cu
vapori de ap, bazndu-se pe scderea punctelor de fierbere ale
lichidelor nemiscibile fa de cele ale componenilor puri.
B. Echilibrele de acest fel se pot studia att n condiii izoterme, ct i
n condiii izobare.
C. La temperaturi ridicate cei doi componeni coexist n faza de gaz.
D. studiul unor astfel de echilibre se folosete des la distilare, bazndu-
se pe cresteres punctelor de fierbere ale lichidelor nemiscibile fa
de cele ale componenilor puri.
E. Echilibrele de acest fel se pot studia att n condiii izoterme, ct i
n condiii izocore.

Bibliografie minimal de studiu pentru studeni:
1.R. Srbu, Chimie fizic, Ed. Ovidius University Press, C-ta, 2001, ISBN 973-614-
008-3
2.R. Sirbu, Termodinamica sistemelor omogene i eterogene, Ed. Exponto, C-ta,
2001, ISBN 973-8227-80-1
3.R. Sirbu, T Negreanu-Pirjol, Metode fizico-chimice de analiz a substanelor
farmaceutice, Ed Matrix Rom Bucureti, 2004, ISBN 973-685-721-2

RASPUNSURI LA TESTE DE CHIMIE FIZICA

PARTEA I A
PROPRIETI FIZICO-CHIMICE ALE SUBSTANELOR-
METODE FIZICE DE ANALIZ


COMPLEMENT SIMPLU COMPLEMENT
MULTIPLU






























66 ABCE
67 BCDE
68 ABCE
69 CDE
70 ACDE
71 ACDE
72 ABC
73 BCDE
74 ACDE
76 ABCD
77 ABDE
78 ABCD
79 ABCD
80 AE
81 AB
82 A,E
83 B,D
84 B,D,E
85 C,D
86 A D
87 DE
88 ACE
89 DE
90 ACE
91 B C
92 AC
93 BE
94 ADE
95 AB
96 BC
97 B,C
98 BD
99 CE
100 BD
31 BCD
32 ABCD
33 A,C
34 A, B, C, D
35 B,C, D,E
36 A,B,C,E
37 C,D,E
38 A,B,E
39 C,D,E
40 A,C,D,E
41 A,B,CD
42 B,C,D,E
43 ABDE
44 ABCE
45 ABCE
46 ABC
47 BCDE
48 ACDE
49 BCDE
50 AB CD
51 ACDE
52 ABCE
53 ACDE
54 ABCD
55 ABCE
56 ABDE
57 ABCD
58 ABCD
59 ABE
60 BCDE
61 ABCE
62 ABCE
63 ACDE
64 BCDE
65 ABCD
1 B
2 C
3 D
4 E
5 B
6 D
7 B
8 E
9 A
10 C
11 D
12 A
13 B
14 C
15 D
16 B
17 C
18 A
19 D
20 A
21 D
22 C
23 A
24 A
25 B
26 C
27 B
28 C
29 B
30 D










Partea a II
TERMODINAMICA FENOMENOLOGICA
COMPLEMENT SIMPLU
101 B
102 C
103 D
104 D
105 C
106 A
107 E
108 A
109 B
110 A
111 E
112 B
113 E
114 B
115 C
116 D
117 E
118 C
119 B
120 D
121 B
122 A
123 A
124 B
125 C
126 D
127 A
128 B
129 A
130 E
131 B
132 B
133 D
134 E
135 D
136 A
137 C
138 D
139 B
140 A
141 B
142 C
143 D
144 B
145 E
146 C
147 D
148 B
149 C
150 D
151 C
152 A
153 D
154 B
155 A
156 C
157 D
158 C
159 D
160 E
161 B
162 D
163 C
164 C
165 C
166 C
167 B
168 C
169 A
170 D
171 A
172 A
173 D
174 A
175 E
176 A
177 E
178 D
179 B
180 E
181 E
182 C
183 B
184 D
185 D
186 A




187 C
188 C
189 A
190 E
191 D
192 B
193 A
194 A
195 E
196 A
197 D
198 B
199 C
200 D
201 D
202 A
203 C
204 A
205 B
206 B
207 B
208 D
209 A
210 E
211 A
212 B
213 D
214 B
215 D
216 D
217 B
218 A
219 B
220 A
221 B
222 C
223 A
224 B
225 C
226 D
227 A
228 C
229 A
230 C
231 B
232 C
233 D
234 C
235 B
236 A
237 C
238 A
239 A
240 C
241 B
242 C
243 C
244 A
245 B
246 C
247 D
248 C
249 D
250 E
251 B
252 C
253 A
254 D
255 A
256 B
257 B
258 C
259 C
260 A
261 B
262 C
263 D
264 C
264 B
265 A
266 C
267 E
268 B
269 C
270 D

Partea a II
TERMODINAMICA FENOMENOLOGICA

COMPLEMENT MULTIPLU

311 A, C,D
312 B, ,E
313 C, ,E
314 B, ,E
315 B, ,E
316 A,B
317 B,C
318 C,D
319 A,C
320 C,D,E
321 ABCD
322 A,C,D
323 B,C
324 A,E
325 A,B,C,D
326 :B,C,
327 A,D
328 B,D
329 D
330 A,B,
331 C,E,
332 A.D.E
333 B,C
334 A, C, E
335 A, C, E
336 A, B,C,E
337 A,C,E
338 B, D,
339 D,E
340 A,C,
341 BD
342 D,E
343 BD
344 AC
345 D,E
346 A,B,C
347 D,E
348 A,C
349 ABC
350 AC
271 C D
272 ABC
273 BE
274 ABC
275 C,E
276 BC
277 AD
278 B,C
279 D E
280 CD
281 CDE
282 BE
283 B,E
284 A,E
285 ABD
286 CD
287 AB
288 BC
289 AC
290 BD
291 BE
292 CE
293 A,D,E,
294 B,C
295 A,C,E
296 A,D
297 A,D,E
298 A,B,C,
299 A,,C,
300 A ,B,C,
301 A,C,D
302 A, B,C,D
303 C,D,E
304 A,C,E
305 D, E
306 A, B, D
307 A, B, D
308 A,E
309 B, E
310 A, D




351 AC
352 ABC
353 AC
354 BD
355 AC
356 DE
357 ABC
358 A,B,C,D
359 ABCD
360 ABCD
361 ABCE
362 ACDE
363 ABDE
364 ABDE
365 ABCE
366 ABDE
367 ABCD
368 ABCD
369 ABCE
370 ABCD
371 ACDE
372 ABC
373 ABD
374 ABDE
375 B, D
376 B C D
377 ABC
378 ABD
379 C D E
380 AB
381 BCE
382 ABC
383 CD
384 ABCD
385 ACD
386 ABCD
387 A B
388 B D
389 B D
390 B C
391 C E
392 B D
393 C D
394 B D
395 BC
396 ACE
397 BCE
398 CDE
399 B C E
400 ABCE








Partea a III

TERMODINAMICA SISTEMELOR OMOGENE SI ETEROGENE

COMPLEMENT SIMPLU


401 B
402 A
403 C
404 E
405 B
406 C
407 D
408 B
409 E
410 B
411 B
412 D
413 E
414 A
415 B
416 C
417 D
418 A
419 C
420 B
421 C
422 B
423 B
424 E
425 B
426 B
427 B
428 B
429 E
430 B
431 C
432 B
433 A
434 B
435 C
436 B
437 B
438 C
439 E
440 B
441 C
442 A
443 C
444 C
445 B
446 C
447 D
448 A
449 E
450 C
451 A
452 C
453 B
454 E
455 C



Partea a III

TERMODINAMICA SISTEMELOR OMOGENE SI ETEROGENE

COMPLEMENT MULTIPLU
























456 BC
457 C E
458 ABCD
459 AD
460 A E
461 ABE
462 ACDE
463 BCDE
464 A B
465 B C
466 AC
467 A CDE
468 ABDE
469 ACD
470 ABCD
471 A B
472 ABD
473 A BC
474 ADE
475 BCD
476 B C D
477 A B E
478 ABCE
479 C DE
480 BC
481 BCE
482 CD E
483 ABC
484 ABC
485 A B D
486 BC
487 ABC
488 B D E
489 ABCD
490 ABCE
491 BCD
492 CDE
493 ABCD
494 ABDE
495 ACDE
496 ACDE
497 ABDE
498 ABCD
499 ABDE
500 ABC