Sunteți pe pagina 1din 14

237

GRILE PROPUSE LA DISCIPLINA


BAZELE CONTABILITII


1. Dezvoltarea pe conturi corespondente att a rulajului debitor
ct i a celui creditor al conturilor sintetice este specific formei
de nregistrare contabil:
A. clasic;
B. pe jurnale;
C. maestru ah;
D. informatic.

2. n cadrul formei de nregistrare contabil pe jurnale, jurnalele
se deschid:
A. pentru creditul conturilor;
B. pentru debitul conturilor;
C. pentru soldul final debitor al conturilor;
D. pentru soldul final creditor al conturilor.

3. Forma de nregistrare contabil reprezint un sistem corelat
de:
A. registre;
B. registre i documente contabile;
C. registre i formulare;
D. registre, formulare i documente contabile.

4. Din sfera formelor de nregistrare contabil nu face parte:
A. forma clasic;
B. forma pe jurnale;
C. forma pe registre;
D. forma maestru ah.

5. Unul dintre urmtoarele documente nu caracterizeaz forma de
nregistrare contabil clasic:
A. cartea mare;
B. jurnalele auxiliare;
C. balana de verificare;
D. registrul jurnal unic.


238
6. n privina controlului extern, la elaborarea programelor
informatice va fi avut n vedere urmtorul aspect:
A. stabilirea tipului de suport pentru pstrarea datelor de intrare,
intermediare sau de ieire;
B. soluionarea eventualelor erori care pot s apar n
funcionarea sistemului;
C. cuprinderea n procedurile de prelucrare a reglementrilor n
vigoare i a posibilitii de actualizare a acestora n funcie de
modificrile intervenite n legislaie;
D. nici un rspuns nu este corect;

7. n cadrul formei de nregistrare contabil maestru ah, la
finele lunii:
A. totalul rulajului curent al fielor de cont ah din registrul
cartea mare trebuie s fie egal cu totalul registrului jurnal general
ntocmit pentru aceeai perioad;
B. totalul soldurilor nscrise n fiele de cont ah din registrul
cartea mare trebuie s fie egal cu totalul registrului jurnal general
ntocmit pentru aceeai perioad;
C. totalul soldurilor conturilor bifuncionale nscrise n fiele de
cont ah din registrul cartea mare trebuie s fie egal cu totalul
registrului jurnal general ntocmit pentru aceeai perioad;
D. nici un rspuns nu este corect.

8. Care dintre urmtoarele forme de nregistrare contabil
implic un volum mare de munc datorit nregistrrii fiecrei
operaiuni economice n cte dou fie de cont:
A. clasic;
B. pe jurnale;
C. maestru ah;
D. informatic.

9. Elaboratorii de programe informatice contabile:
A. au obligaia de a verifica dac clienii si au o asigurare
specific de rspundere profesional;
B. au obligaia de a prevedea n contractele ncheiate cu
utilizatorii clauze privind eliminarea posibilitilor de modificare
a procedurilor de prelucrare a datelor de ctre utilizatori;

239
C. au obligaia de salva periodic datele din programele utilizate
de utilizatori;
D. nici un rspuns nu este corect.

10. n cazul formei clasice de nregistrare contabil, ordinea
ntocmirii documentelor este:
A. documente justificative, registrul cartea mare, registrul jurnal,
balana de verificare;
B. documente justificative, registrul jurnal, registrul cartea mare,
balana de verificare;
C. documente justificative, registrul jurnal, balana de verificare,
registrul cartea mare;
D. documente justificative, balana de verificare, registrul cartea
mare, registrul jurnal.

11. ntr-o economie inflaionist cresctoare, ntre principiul
costului istoric i principiul prudenei exist o incompatibilitate
caracterizat prin:
A. costul istoric conduce la supraevaluarea rezultatului
exerciiului, iar prudena la diminuarea sa;
B. costul istoric conduce la subevaluarea rezultatului exerciiului,
iar prudena la supraevaluarea sa;
C. ntre cele dou principii nu exist incompatibiliti;
D. costul istoric conduce la evaluarea real a rezultatului
exerciiului, n schimb prudena denatureaz realitatea.

12. n evaluarea bunurilor procurate cu titlu oneros, costul de
achiziie este egal cu:
A. preul de cumprare + cheltuielile de transport-aprovizionare +
cheltuielile generale de administraie;
B. preul de cumprare + taxele nerecuperabile + cheltuielile de
transport-aprovizonare + alte cheltuieli necesare pentru punerea n
stare de utilitate sau intrare a bunului;
C. preul de cumprare + cheltuielile de ncrcare-descrcare +
taxele nedeductibile;
D. preul de cumprare + taxele nedeductibile + cheltuielile de
recepie i punere n funciune.


240
13. Potrivit principiului costului istoric, costul de producie al unui
stoc obinut din producie proprie cu ciclu lung de fabricaie
cuprinde obligatoriu:
A. costurile directe de producie, costurile indirecte de producie,
cheltuielile generale de administraie;
B. costurile directe de producie, costurile indirecte de producie,
costurile de distribuie;
C. costul de achiziie al materiilor prime i materialelor directe
consumate, celelalte cheltuieli directe de producie, cota
cheltuielilor indirecte de producie determinate raional ca fiind
legate de fabricaia acestuia;
D. costurile directe de producie, costurile indirecte de producie
angajate, costurile cu dobnzile.

14. Care din diviziunile de mai jos nu figureaz n bilanul
contabil adoptat n ara noastr, ca poziie distinct?
A. prime privind rambursarea obligaiunilor;
B. active circulante;
C. amortizri privind imobilizrile;
D. conturi de regularizare i asimilate.

15. Procesul de constituire a unei societi comerciale presupune
urmtoarele etape:
A. subscrierea capitalului social;
B. aportarea capitalului social subscris;
C. trecerea capitalului social subscris nevrsat la capital social
subscris vrsat;
D. subscrierea capitalului social, aportarea capitalului social
subscris, trecerea capitalului social subscris nevrsat la capital
social subscris vrsat.

16. Societatea comercial ALFA S.A. prezint urmtoarea
situaie a capitalului : Capital social 5.000 aciuni (valoare total
500.000 lei); Rezerve 100.000 lei. S se determine: valoarea
nominal (VN) i valoarea contabil (VC) a aciunilor firmei.
A. VN = 100 lei ; VC = 120 lei;
B. VN = 100 lei ; VC = 110 lei;
C. VN = 120 lei ; VC = 90 lei;

241
D. VN = 120 lei ; VC = 110 lei.

17. Dispunei de urmtoarele informaii bilaniere : Capital social
50.000 lei; Rezerve legale 10.000 lei; Furnizori 40.000 lei;
Profit 50.000 lei; Avansuri primite de la clieni 30.000 lei;
Repartizarea profitului 30.000 lei. Care este suma capitalurilor
proprii ale firmei?
A. 80.000 lei;
B. 120.000 lei;
C. 164.000 lei;
D. 106.000 lei.

18. Capitalul propriu al firmei reprezint :
A. principala surs proprie de finanare a elementelor de avere din
activul patrimonial ;
B. expresia bneasc a valorilor economice investite de ctre
proprietari;
C. echivalentul valoric al acelei pri din elementele de activ
asupra crora titularii de patrimoniu i exercit dreptul deplin de
proprietate;
D. interesul rezidual al proprietarilor n activele unei
ntreprinderi, dup deducerea tuturor datoriilor.

19. Caracteristicile activelor imobilizate sunt :
A. i pstreaz, de regul, valoarea de intrare pe toat durata de
utilizare;
B. valoarea lor se include n mod treptat, pe calea amortizrii, n
costul activitii la care particip;
C. A i B;
D. se consum la prima utilizare.

20. Imobilizrile necorporale sunt recunoscute n bilan, dac:
A. se estimeaz c vor genera beneficii economice pentru
entitate;
B. costul lor poate fi evaluat n mod credibil;
C. sunt identificabile nemonetar, fr suport material;
D. A i B.

21. Dispunei de urmtoarele informaii privind soldurile
urmtoarelor conturi, la sfritul perioadei : imobilizri corporale

242
100.000 lei; materii prime 50.000 lei; clieni creditori
80.000 lei; amortizarea imobilizrilor corporale 40.000 lei;
ajustri pentru deprecierea materiilor prime 10.000 lei;
provizioane pentru litigii 20.000 lei. Determinai suma activului
bilanier al firmei.
A. 220.000 lei;
B. 200.000 lei;
C. 100.000 lei;
D. 60.000 lei.

22. Un instrument financiar reprezint un contract ce genereaz
simultan:
A. un activ financiar pentru entitatea economic;
B. o datorie financiar pentru entitatea economic;
C. un instrument de capitaluri proprii pentru o alt entitate
economic;
D. un activ financiar pentru entitatea economic, o datorie
financiar pentru entitatea economic, un instrument de capitaluri
proprii pentru o alt entitate economic.

23. Potrivit principiului costului istoric, costul de producie al unei
imobilizri corporale realizate n cadrul firmei, cuprinde:
A. costurile directe de producie, cheltuielile indirecte de
producie angajate, cheltuielile generale de administraie;
B. costul de achiziie al materiilor prime i materialelor directe
consumate, celelalte cheltuieli directe de producie, cota
cheltuielilor indirecte alocat raional ca fiind legate de fabricaia
bunului respectiv;
C. costurile directe de producie, costurile indirecte de producie,
costurile de distribuie;
D. costurile directe de producie, costurile indirecte de producie
angajate, costurile cu dobnzile.

24. La intrarea n gestiune, evaluarea i nregistrarea materiilor
prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor
de inventar, mrfurilor, ambalajelor i altor bunuri procurate cu
titlu oneros, se face la :
A. costul de achiziie;
B. costul de producie;
C. preul de vnzare cu ridicata;

243
D. pre de vnzare cu amnuntul.

25. La ieirea din gestiune, stocurile i alte bunuri fungibile, se
evalueaz i se nregistreaz n contabilitate, utilizndu-se:
A. metoda costului mediu ponderat (C.M.P.);
B. metoda primei intrri primei ieiri (F.I.F.O.);
C. metoda ultimei intrri primei ieiri (L.I.F.O.);
D. A, B i C.

26. Funcie de natura activelor cumprate pe credit se disting:
a) datorii provenind din cumprri de bunuri i servicii;
b) datorii din cumprri pe credit comercial;
c) datorii din cumprri pe credit cambial;
d) datorii provenind din cumprri de imobilizri;
e) datorii din cumprri pe credit comercial, neexigibile;
f) datorii din cumprri pe credit comercial, care au
termen de plat stabilit pe baz de documente.
A. (a, b, c);
B. (a, c);
C. (a,d);
D. (a, b, c, d, e, f).

27. Funcie de natura creditelor obinute la cumprare i de
documentele ce stau la baza nregistrrii creditelor, se disting:
a) datorii provenind din cumprri de stocuri i servicii;
b) datorii din cumprri pe credit comercial;
c) datorii din cumprri pe credit cambial;
d) datorii provenind din cumprri de imobilizri;
e) datorii din cumprri pe credit comercial, neexigibile;
f) datorii din cumprri pe credit comercial, care au
termen de plat stabilit pe baz de documente.
A. (a, c);
B. (b, c);
C. (a,d);
D. (b, e, f).

28. Funcie de scadena datoriilor, se remarc:
a) datorii provenind din cumprri de bunuri i servicii;
b) datorii din cumprri pe credit comercial;
c) datorii din cumprri pe credit cambial;
d) datorii provenind din cumprri de imobilizri;
e) datorii din cumprri pe credit comercial, neexigibile;

244
f) datorii din cumprri pe credit comercial, care au
termen de plat stabilit pe baz de documente;
A. (a, b);
B. (b, c);
C. (e, f);
D. (b, e, f).

29. n rile cu economie de pia trei feluri de reduceri comerciale
acordate de furnizor, pentru care au fost consacrate conotaii
adecvate, respectiv : rabat, remiz i risturn. Risturnul reprezint :
A. o reducere pe care poate s o acorde furnizorul, clientului su
pentru calitatea inferioar a bunurilor livrate;
B. o reducere pe care poate s o acorde furnizorul pentru
consideraie fa de client;
C. o reducere ce poate fi acordat pentru depirea unui plafon
valoric anual al cumprrilor, stabilit prin contract;
D. nici un rspuns nu este corect.

30. Contabilitatea trezoreriei trebuie organizat i condus n aa
fel nct s asigure nfptuirea urmtoarelor obiective:
a) respectarea disciplinei financiare privind operaiile de
ncasri i pli fr numerar prin conturile deschise la
bnci;
b) reflectarea, urmrirea i controlul existenei i
gestionrii corecte a elementelor de trezorerie;
c) urmrirea modificrilor ce intervin n componena i
volumul elementelor de trezorerie;
A. (a, b);
B. (a,c);
C. (a, b,c);
D. (b,c).

31. Investiiile pe termen scurt cuprind n structura lor :
a) aciuni cotate;
b) aciuni necotate;
c) obligaiuni cotate;
d) obligaiuni necotate;
e) bonuri de tezaur pe termen scurt;
f) bonuri de cas pe termen scurt;
g) obligaiuni emise i rscumprate de societate;
h) titluri de creane negociabile;
A. (a, c, f, g i h); B. (a, b, c, d, e, f i h);

245
C. (a, b, c, d, e, f, g i h); D. (e, f, g i h).

32. Acreditivele reprezint :
A. sumele rezervate de ctre titularii de conturi n favoarea unor
furnizori prin care se garanteaz plata livrrilor de mrfuri,
executrii unor lucrri sau servicii prestate;
B. sumele acordate cu anticipie unor furnizori, prestatori de
servicii sau executani de lucrri, pentru a se nlesni achitarea cu
grad sporit de certitudine i n timp mai scurt a prevederilor
contractuale;
C. investiii pe termen scurt achiziionate n numerar;
D. nici un rspuns nu este corect.

33. Cheltuielile firmei se nregistreaz n contabilitate :
A. n momentul constatrii lor, indiferent de momentul n care are
loc plata;
B. concomitent cu plata acestora;
C. se pltesc i ulterior se nregistreaz n conturile
corespunztoare de cheltuieli;
D. nici un rspuns nu este corect.

34. Se dau urmtoarele informaii privind cheltuielile: cheltuieli cu
materiile prime = 100 lei; despgubiri, amenzi, penaliti = 200
lei; cheltuieli cu energia i apa = 300 lei; donaii i subvenii
acordate = 100 lei; cheltuieli privind calamitile naturale = 150
lei; pierderi din creane i debitori diveri = 100 lei; cheltuieli din
diferene de curs valutar = 200 lei; cheltuieli privind furajele =
400 lei: S se determine valoarea la care cheltuielile de exploatare
vor fi nscrise n contul de profit i pierdere, conform OMFP nr.
1752/2005.
A. 1.200 lei
B. 800 lei
C. 900 lei
D. 1.000 lei

35. Se dau urmtoarele informaii n conturi (solduri finale) la
sfritul anului N: vnzri de produse finite 600 lei; vnzri de
mrfuri 180 lei, costul mrfurilor vndute 120 lei; variaia
stocurilor (sold debitor) 800 lei; venituri din subvenii de

246
exploatare aferente cifrei de afaceri 700 lei; venituri din producia
imobilizat 500 lei. Determinai suma veniturilor din exploatare.
A. 1.060 lei
B. 2.780 lei
C. 1.860 lei
D. 1.180 lei.

36. Se dau urmtoarele informaii n conturi (solduri finale) la
sfritul anului N: cheltuieli cu materii prime 3.500 lei; cheltuieli
cu salariile 7.000 lei; cheltuieli de exploatare privind amortizrile
1.000 lei; cheltuieli cu despgubiri, amenzi 1.800 lei; cheltuieli
privind sconturile acordate 500 lei, cheltuieli privind activele
cedate 8.000 lei. Determinai suma cheltuielilor de exploatare.
A. 19.500 lei
B. 13.300 lei
C. 21.300 lei
D. 20.800 lei

37. Cheltuielile efectuate de entitatea economic cu plata
despgubirilor, se cuprind n:
A. cheltuielile financiare;
B. cheltuielile de exploatare;
C. cheltuielile extraordinare;
D. cheltuielile cu provizioanele.

38. Care dintre poziiile de cheltuieli de mai jos, nu antreneaz
fluxuri de trezorerie n cursul exerciiului:
A. cheltuieli privind amortizrile, provizioanele i ajustrile
pentru depreciere;
B. cheltuieli cu personalul;
C. cheltuieli cu impozitele i taxele;
D. cheltuieli cu stocurile.

39. Valoarea minim a unei pri sociale emis de o societate cu
rspundere limitat este de:
A. 0,1 RON;
B. 1 RON
C. 10 RON;
D. 15 RON.

40. Numrul maxim de asociai al societii cu rspundere limitat
este de:
A. 10; B. 15; C. 30; D. 50.


247
41. Printre funciile contabilitii nu se numr funcia:
A. de evaluare;
B. juridic;
C. previzional;
D. de control gestionar.

42. Printre procedeele comune tiinelor economice se numr:
A. analiza;
B. documentarea;
C. raionametul;
D. balana de verificare.

43. Principiul prudenei prevede neadmiterea:
A. subevalurii elementelor de activ;
B. supraevalurii elementelor de pasiv;
C. supraevalurii cheltuielilor;
D. supraevalurii veniturilor.

44. Aplicarea contabilitii de angajamente este legat de
principiul:
A. permanenei metodelor;
B. independenei exerciiului;
C. intangibilitii;
D. necompensrii.

45. Activele sunt, conform Cadrului general pentru ntocmirea i
prezentarea situaiilor financiare:
A. surse controlate de ntreprindere;
B. resurse controlate de ntreprindere;
C. surse aflate n proprietatea ntreprinderii;
D. resurse aflate n proprietatea ntreprinderii.

46. Cheltuielile de cercetare-dezvoltare sunt ntotdeauna
recunoscute n contabilitate ca i:
A. cheltuieli;
B. imobilizri necorporale;
C. imobilizri financiare;
D. nici un rspuns nu este corect.

47. Unul dintre urmtoarele conturi reflect creane:
A. capital social;
B. furnizori;
C. clieni;
D. profit i pierdere.

248
48. Rezultatul brut al exerciiului financiar este format din:
A. rezultatul din exploatare;
B. rezultatul din exploatare, rezultatul curent;
C. rezultatul curent, rezultatul extraordinar;
D. rezultatul curent, rezultatul financiar.

49. Contul reflect valoarea unui element patrimonial:
A. n evoluie;
B. la nceputul exerciiului financiar;
C. la sfritul exerciiului financiar;
D. la un moment dat.

50. O datorie care se ateapt s fie achitat n termen de pn la
doi ani de la data bilanului este:
A. o datorie curent;
B. o datorie pe termen lung;
C. o datorie contingent;
D. nici un rspuns nu este corect.





249
RSPUNSURI LA DISCIPLINA
BAZELE CONTABILITII


1. C
2. A
3. D
4. C
5. B
6. D
7. A
8. C
9. B
10. B
11. A
12. B
13. C
14. C
15. D
16. A
17. A
18. D
19. C
20. D
21. C
22. D
23. B
24. A
25. D
26. C
27. B
28. C
29. C
30. C
31. C
32. A
33. A
34. A
35. D
36. C
37. B
38. A
39. A
40. D
41. A
42. B
43. D
44. B
45. B
46. D
47. C
48. C
49. A
50. B



























250