Sunteți pe pagina 1din 194

LILIANA CRCIUN

ECONOMIE:
sinteze, studii de caz, aplicaii practice





















Bucureti, 2009
2
Edi tura Ars Academi ca
St r. Gramont , nr. 29, sect or 4, Bucuret i
Telefon: 0314 251 945, fax: 0314 251 652
e-mail: office@arsacademica.ro
www.arsacademica.ro
Copyright Edit ura Ars Academica
Edit ura acredit at a CNCSIS

CIP

3
CUPRINS


PREFA ...................................................................................................................... 5


CAPITOLUL I. FUNDAMENTE TEORETICE ....................................................... 7
1. Nevoile i resursele. Activitatea economic ................................................. 7
2. Economia: forme de organizare; unitile ..................................................... 9
3. Economia de pia. Proprietatea i formele sale ......................................... 12
4. Teoria consumatorului. Utilitatea economic ............................................. 15
5. Teoria productorului .................................................................................. 17
6. Piaa pre pre de echilibru .................................................................... 27
7. Concurena. Concurena perfect concurena imperfect ........................ 30
8. Externaliti. Bunuri publice ....................................................................... 33
9. Profitul ........................................................................................................ 38
10. Indicatori macroeconomici. Venit consum investiii ............................ 41
11. Eficiena i echilibrul economic .................................................................. 44
12. Piaa monetar ............................................................................................. 45
13. Piaa capitalurilor ........................................................................................ 52
14. Piaa forei de munc. Salariul .................................................................... 54
15. omajul ........................................................................................................ 57
16. Inflaia ......................................................................................................... 59
17. Fluctuaiile activitii economice ................................................................ 64
18. Statul i economia ....................................................................................... 65
19. Piaa mondial ............................................................................................. 67
20. Piaa schimburilor valutare .......................................................................... 70
21. Probleme globale ale economiei mondiale .................................................. 72


CAPITOLUL II. TEORIA JOCURILOR ................................................................ 74
1. Scurt istoric al teoriei jocurilor ..................................................................... 74
2. Conceptul de joc ........................................................................................... 76
3. Dilema prizonierului. Jocul localizrii ........................................................ 79
4. Echilibrul Nash ............................................................................................ 82
5. Jocuri Keynessiene ....................................................................................... 84
6. Jocuri Evoluioniste ...................................................................................... 86
7. Jocuri Dinamice ............................................................................................ 87
8. Provocrile jocurilor n teoria i practica microeconomic .......................... 88
9. Cuvinte cheie ................................................................................................ 92


CAPITOLUL III. APLICAII PRACTICE ............................................................ 93
Setul I ................................................................................................................ 93
Setul II ............................................................................................................. 126
Setul III ............................................................................................................ 140
Comentarii ....................................................................................................... 143
Teste ................................................................................................................ 147
Teste de autoevaluare ...................................................................................... 179
4
5


PREFA


Principalul scop al acestei cri este de a stabili conceptele fundamentale i
limbajul teoriei economice la un nivel potrivit pentru a nelege afacerile curente i
pentru a citi din literatura economic .
Economia trateaz probleme fundamentale, adesea i pe cele ntre via sau moarte. De
aceea economia este important. Provocarea se afl n misterele ei: nu tim cnd urmtoarea
recesiune sau expansiune are loc; nu tim dac o viitoare scutire a taxei va ajuta la creterea
economic; nu tim ce noi tehnologii pot s fie utilizate si care s fie omise. i, din pcate, nu
tim cum s nvingem srcia, foamea, infraciunea i alte ilegaliti din realitatea economic.
Dar economia reprezint ramura tiinei sociale care se ocup cu aceste probleme i este cea
care este pregtit s ne ajute s rezolvm aceste probleme.

Economia conine informaii privind ntelegerea activitilor guvernamentale,
dezvoltarea afacerilor i comportamentul consumatorului att n ar ct i n strintate.
Conine de asemenea detalii importante pentru a putea lua decizii n domeniul profesional i
financiar din propria via. Pentru o afacere, economia are acelai rol ca petele pentru ocean.
Afacerea se desfoar i se extinde n mediul nconjurtor: cu ct tii mai mult despre
aceasta, cu att vei fi mai bine pregtit pentru funcia de manager, analist, economist.

Economia are 2 ramuri principale: macroeconomia si microeconomia.
Macroeconomia este aceea la care oamenii se gndesc atunci cnd aud cuvntul
economie. Macroeconomie macro nseamn pe scar larg pune accentul pe studiul
ntregului sistem economic. Macro ( cum adesea este numit de ctre economiti ) se axeaz
i pe vaste sectoare ale activittii economice, cum ar fi venitul i producia n economie. n
cele din urm macroeconomia studiaz relaia care se stabilete ntre diferitele sectoare ale
economiei.

Microeconomia, cum indic i numele, studiaza situaii i mici evenimente teoretice i
practice din economie. Microeconomia se axeaz pe entiti economice individuale, cum ar fi
o singur afacere sau gospodrirea casei, sau pe activiti sau fenomene economice specifice
(de ex: angajri sau preuri, dinamica pieei i salariul).

n consecin economia a fcut dintotdeauna obiectul preocuprilor omeneti, pentru c
oamenii se confrunt, la fel ca i celelalte vieuitoare, cu problema supravieuirii. Omul a fost
ns mai norocos, pentru c a fost nzestrat cu aptitudini n primul rnd intelectuale, nu numai
fizice, caracteristice altor vieuitoare. Tocmai pentru c are capacitatea de a gndi, omul are
nenumrate dorine, pentru ndeplinirea crora resursele pe care i le ofer natura i societatea
vor fi ntotdeauna insuficiente. Economia studiaz tocmai comportamentul oamenilor n
activitatea de producere, distribuie i consum a bunurilor i serviciilor ntr-o lume a
resurselor rare.

La ce i folosete cuiva s tie economie? Cum a aprut aceast tiin? Cu ce se ocup
ea? Ce metode de investigare utilizeaz? Iat cteva ntrebri la care economia poate s
rspund.
6
7



CAPITOLUL I
FUNDAMENTE TEORETICE


1. NEVOILE I RESURSELE. ACTIVITATEA ECONOMIC


Ce tim despre...

1. Ca fiin bio-psiho-socio-cultural, omul i construiete propria via i i furete
personalitatea n cadrul activitii umane. Aceasta cuprinde mai multe forme: politic,
economic, artistic, moral, sportiv etc. Cea mai important este activitatea economic. Ea
determin existena dar i dezvoltarea societii. Prin activitatea economic omul transform
natura, intervine activ n mediul natural dar, totodat, creeaz un mediu nou, socio-uman, n
afara cruia el nu mai poate exista. Deci, omul are att o deterrminare biologico-natural (ca
specie) dar i una socio-uman, ca membru al societii. Transformnd natura prin acest gen
de activitate el acioneaz de fapt asupra resurselor din care obine bunurile necesare
existenei lui. Totodat el creeaz mijloacele necesare realizrii acestui scop, adic uneltele.
Cu ajutorul maini1or i uneltelor din ce n ce mai sofisticate omul a reuit s transfere asupra
mainii mai nti efortul fizic, prin mecanizare, apoi prin automatizare i mai trziu, efortul
intelectual prin cibernetizare i informatizare.
Dar acest lucru nu nseamn c omul cu nevoile lui de consum, reprezint o existen
derivat i c producia este prioritar, c ea exist n sine. Producia este subordonat
consumului; omul a nceput s produc din nevoia de a-i acoperi nevoile, deci de a consuma.
El a fost mai nti consumator i apoi productor. Fr producie, acoperirea nevoilor de
consum ale omului ar fi astzi de neneles, pus n faa cerinei de a-i procura singur cele
necesare traiului, i asta cu un efort ct mai mic, omul a trebuit s aleag, s opteze pentru o
folosire a resurselor care s-i dea un grad tot mai mare de satisfacie i n acelai timp s
foloseasc aceeai resurs pentru satisfacerea unor nevoi diverse. Asta nseamn folosirea
alternativ a resurselor. Exemplu: omul folosete aceeai resurs, petrolul, i pentru iluminat
(acolo unde oamenii nu au curent electric), dar i ca materie prim, n industria chimic
modern pentru fire i fibre sintetice, mase plastice, ori drept combustibil pentru maini
folosit sub form de benzin. Alegerea i folosirea alternativ a resurselor rare se face prin
activitatea economic.
Activitatea economic reflect comportamentele i deciziilor oamenilor cu privire
la atragerea i utilizarea resurselor economice rare n vederea satisfacerii nevoilor. Cu
alte cuvinte activitatea economic reprezint ceea ce fac unitile economice pentru a susine
oferta de bunuri i utiliti economice n vederea satisfacerii nevoilor.

2. Nevoile reprezint ansamblul preferinelor, ateptrilor, dorinelor oamenilor
fr satisfacerea crora acetia nu ar putea exista ca oameni. Ele sunt resimite ca
lipsuri i se satisfac prin consumul de bunuri i servicii.
Omul are o multitudine de nevoi, care se constituie ntr-un sistem dinamic i nelimitat.
Astfel, el are: nevoi individuale biologico-materiale, dar i nevoi sociale, are nevoi
elementare dar i nevoi superioare, elevate. Nevoile sunt condiionate obiectiv (de gradul
8
de dezvoltare a societii; de ceea ce aceasta i pune la dispoziie individului). Caracterul
obiectiv al nevoilor rezid din faptul c ele sunt resimite de oameni ca venind din afara lor,
din circumstane exterioare lor, din condiiile de existen. Exemplu: nevoile englezului sunt
mai mari dect ale somalezului deoarece Anglia este mai dezvoltat dect Somalia. Nevoile
au i o determinare subiectiv deoarece ele decurg din dorinele, aspiraiile fiecrui individ.
Dei trim toi n epoca tranzistoarelor, a televiziunii, a calculatoarelor etc, nu toi resimim
acut nevoia de a le poseda sau folosi. Pe msur ce societatea evolueaz sistemul nevoilor
devine mai complex.

NU CONFUNDA!
Nevoile (trebuine sau cerine) cu Cererea. Aceasta din urm reprezint
exprimarea pe pia a trebuinelor. O multitudine de trebuine se satisfac n afara pieei
prin producerea bunurilor i serviciilor de ctre consumatorul nsui (autoconsum) deci nu
prin cerere.

3. n activitatea economic un rol esenial l au resursele economice. Resursele
reprezint ansamblul elementelor folosite la producerea bunurilor economice n vederea
satisfacerii nevoilor.

NU CONFUNDA!
Bunurile cu Resursele. Un bun economic reprezint un produs al unei activiti
economice, un rezultat, n vreme ce resursele reprezint suportul acelei activiti. Ele
reprezint intrri n procesul de producie.
Resursele pot fi clasificate astfel:
I. resurse primare care cuprind:
a) resursele umane (limitate la populaia activ a societii);
b) resursele naturale (care cuprind: aerul, pmntul cu reeaua hidrografic, bogiile
solului i subsolului ca zcminte de minereuri, crbuni, iei, gaz metan precum i terenuri
cultivate, pduri, etc)
II. resurse derivate reprezint resursele produse i acumulate n timp i folosite
ulterior n activitatea economic. Ele se formeaz pe baza resurselor primare i constituie acea
parte a capitalului n sens larg incluznd: maini, unelte dar i resurse informaionale, baze de
date, bnci de date gestionate cu calculatorul, brevete, colecii documentare etc. precum i
informaiile deinute de subiecii umani.
Acoperirea nevoilor nelimitate cu resurse limitate pune acut problema raionalitii n
gestionarea acestora. Asta nseamn c societatea trebuie s optimizeze raportul eforturi
(cheltuieli) efecte (rezultate) ceea ce nseamn eficien. Eficiena reprezint obiectivul
activitii economice.

NU CONFUNDA!
Obiectul activitii economice (care este raportul resurse-nevoi) cu Obiectivul
activitii economice (care reprezint maximizarea efectelor utile prin minimizarea
consumului de resurse adic eficien). Experiena transformrii naturii n procesul
activitii economice a pus n faa omului nevoia unor evaluri corecte, a stabilirii unor
interdependene ntre fenomenele economice, precum i nevoia previzionrii evoluiei lor n
timp sub incidena unor factori sau a altora. Omul a simit, deci, nevoia cuantificrii
eforturilor lui, a raportrii cheltuielilor la rezultate, a avut nevoie s hotrasc, "ct", "cum" i
"ce" s fac adic, s ia decizii. De aceea el a avut nevoie de idei, teorii corecte, veridice
asupra vieii economice. Aa a aprut tiina economic.
9
4. tiina economic reprezint ansamblul noiunilor i ideilor, teoriilor i
doctrinelor care studiaz comportamentul uman n activitatea de alocare a resurselor
limitate n scopul satisfacerii nevoilor nelimitate.

NU CONFUNDA!
tiina economic definit mai sus cu Economia care reprezint ansamblul
activitilor economice private n interdependena lor i care se desfoar ntr-un cadru
naional statal.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Activitile: politic, cultural, sportive etc, sunt activiti economice?
Activitile enunate se deosebesc de activitatea economic. Ele au un specific al lor,
altul dect cel economic, dar orice activitate neeconomic are un aspect economic atunci
cnd realizarea acelei activiti antreneaz direct sau indirect mijloace materiale.
Exemplu: pregtirea sportivilor, care face obiectul activitii sportive, implic costuri cu
echipamentul, cu slile i terenurile de antrenamente etc.

2. Putem considera c politica economic este acelai lucru cu economia politic?
Nu, deoarece economia politic este tiina. Termenul a fost introdus de Antoine de
Monchrestien, n 1615, n lucrarea "Tratat de economie politic dedicat regelui i reginei".
Economia politic este o tiin, deci, un ansamblu de idei, teorii, doctrine privind activitatea
economic. Politica economic este o aciune contient a puterii publice prin care se
stabilesc obiectivele economice i sociale ale statului pe o anumit perioad de timp.

3. Mai este valabil sintagma "resursele sunt limitate"?
Da. Este adevrat c societatea a creat resurse noi. Cu ajutorul tiinei i tehnicii s-au
realizat: mase plastice, fire i fibre sintetice, ngrminte chimice, maini sofisticate, linii
automatizate de producie, dar acestea sunt insuficiente n raport cu nevoile care cresc i se
diversific n continuu o dat cu dezvoltarea societii.

4. Este corect aseriunea "animalele muncesc"?
Nu, deoarece munca este o activitate contient, specific uman, prin care
societatea transform natura, crendu-i mijloacele necesare pentru aceasta i anticipnd
rezultatele. Animalele preiau efortul fizic al omului, dar sub ndrumarea acestuia.


2. ECONOMIA: FORME DE ORGANIZARE
Unitile economice i actele economice


Ce tim despre...

1. Bunurile economice sunt acele bunuri pe care le putem obine doar cu un
anumit efort. Efortul poate mbrca forma unei sume de bani, a timpului cheltuit sau a
altor bunuri economice. De exemplu, cnd ne pregtim ceva de mncare, ceea ce obinem
este un bun economic, deoarece am cheltuit timp i ingrediente. Pentru c procurarea lor
ocazioneaz un efort, spunem despre bunurile economice c sunt rare. Spre deosebire de
10
ele, bunurile libere sunt aparent nelimitate, n sensul c oricine poate avea acces la ele n
mod gratuit.
Mrfurile sunt bunuri economice destinate vnzrii - cumprrii. Relaia dintre
bunurile economice i mrfuri este o relaie de la ntreg la parte.

2. Economia natural este economia centrat pe autoconsum; acoperirea nevoilor n
aceast economie se face cu bunuri economice obinute din activitatea proprie. De exemplu,
exist i astzi sate n Romnia unde ranii i acoper nevoia de hran cu produse din
propria gospodrie.

3. Economia de schimb este centrat pe vnzare - cumprare, adic pe schimb.
Activitile care genereaz bunuri destinate schimbului poart numele de acti viti lucrative.

4. Condiiile apariiei economiei de schimb sunt: diviziunea muncii i autonomia
productorilor. Diviziunea muncii are drept consecine: specializarea unit ilor
economice, creterea interdependenelor dintre acestea datorit schimbului reciproc de
produse i creterea eficienei economice de ansamblu. Diviziunea muncii se poate realiz a
pe meserii, activiti i n profil teritorial. Avantajele diviziunii muncii sunt: creterea
eficienei muncii i faptul c permit e utilizarea mainilor. Dezavantajele sunt: creterea
riscului de omaj, incapacitatea lucrtorului de a realiza un produs complet i monotonia
muncii. Autonomia exprim libera initiat iv a productorilor i dreptul lor de a-i ceda
produsele numai n schimbul unor bunuri echivalente.

5. Economiile contemporane sunt preponderent economii de schimb. Cea mai
important diferen dintre ele deriv din gradul neuniform de satisfacere a trebuinelor.

6. Orice economie naional cuprinde n principal trei elemente: unitile economice,
bunurile economice i actele economice. Unitile economice sunt grupate n funcie de
activitatea lor de baz n: societi nefinanciare, instituii financiare i de asigurare,
administraii publice i private, menaje i restul lumii (exteriorul). Exemple din fiecare gen de
unitate economic sunt, n ordine: fabrica de pine, B.C.R., Omniasig, Primria, Crucea Roie
Internaional, o familie oarecare, firma Moody's cu care guvernul romn are un contract
oarecare. Actele economice se mai numesc i operaiuni economice i cuprind: operaiuni
asupra bunurilor (de producie, de consum i de schimb extern), operaiuni de repartiie i
operaiuni financiare. Exemple ar fi, n ordinea enumerat: fabricarea unui calculator,
cumprarea sa i exportul/ importul su; plata salariilor ntr-o instituie i contractarea unui
credit.

7. Fluxurile economice reale (de bunuri i servicii) i monetare (de venituri i
cheltuieli) exprim totalitatea relaiilor dintre unitile economice. Totalitatea fluxurilor
economice formeaz circuitul economic.

8. Economiile moderne sunt acele economii n care gradul de satisfacere a
trebuinelor este cel mai ridicat (rile dezvoltate), adic economiile care au un nivel al
P.I.B./locuitor, net superior celorlalte ri. De exemplu: S.U.A., Japonia, rile U.E. s.a.

9. Cele mai importante trsturi ale economiilor moderne, de pia sunt :
proprietatea privat dominant , eficien ridicat, intervenia n general indirect a statului
n economie.
11
10. Economiile moderne nu sunt un model perfect, ci se confrunt i ele cu o serie de
probleme cum ar fi: poluarea, omajul, asisten medical pentru sraci, srcia .a.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Prin ce se deosebete economia de schimb de economia natural?
Principalele diferene dintre cele dou forme de economie sunt:
- n economia de schimb bunurile economice circul n principal sub form de mrfuri,
pe cnd n economia natural ele sunt destinate autoconsumului;
- activitile economice sunt n majoritatea lor activiti lucrative;
- n economia de schimb fiecare unitate economic se specializeaz n ceea ce consi-
der c este cel mai avantajos pentru ea s produc, pe cnd n economia natural
fiecare unitate economic produce de toate;
- n economia de schimb fiecare unitate economic produce mai mult dect are nevoie
pentru a avea ce s ofere la schimb, pe cnd n cea natural unitile economice
produc att ct au nevoie;
- eficiena economic este mai ridicat n economia de schimb, datorit speciali-
zrii.

2. n ce const diversitatea economiei?
Economiile contemporane difer ntre ele n primul rnd prin gradul de satisfacere a
trebuinelor. De exemplu, China este o ar foarte mare, cu un numr impresionant de
locuitori. ns producia de bunuri i servicii a acestei ri pe cap de locuitor este mult
inferioar Olandei sau S.U.A. De aceea, nu se poate afirma despre China c este o ar
dezvoltat.
Alturi de aceast deosebire fundamental se pot aduga: un anumit raport ntre
economia natural i economia de schimb, un anumit nivel al produciei naionale, forme
particulare de implicare a statului n economie, un anumit raport ntre formele de proprietate
.a.

3. De ce o carte pe care o primesc cadou nu este bun liber pentru mine?
Pentru c la ea nu are oricine acces n mod gratuit. Persoana care i-a fcut-o cadou a
cheltuit ceva pentru cartea respectiv. Bunurile libere sunt un dar al naturii care nu
ocazioneaz cheltuieli nimnui.

4. Ce deosebire exist ntre repartizarea i redistribuirea veniturilor?
Ambele operaiuni sunt operaiuni de repartiie. Repartizarea veniturilor se refer ns
la distribuirea veniturilor ctre posesorii factorilor de producie care au contribuit la realizarea
lor, n funcie de ct a contribuit fiecare. Astfel, salariatul primete salariul, patronul primete
profitul, banca primete dobanda .a. m.d. Redistribuirea veniturilor se realizeaz de ctre stat,
fr ca cei care beneficiaz de veniturile redistribuite s furnizeze ceva n schimb statului. De
exemplu, plata de ctre stat a indemnizaiei de omaj omerilor.

5. Ce nseamn c bunurile economice sunt bunuri rare?
nseamn c ele se obin cu un efort i sunt ntotdeauna insuficiente n raport cu
nevoile. n nici un caz nu nseamn c nu se gsesc pe pia. De exemplu, pinea exist din
belug pe pia, dar este un bun rar pentru c trebuie s pltim un pre pentru a avea acces la
ea. Raritatea este o trstur comun a tuturor tipurilor de economie.
12
6. De ce diviziunea muncii are ca limite dimensiunea pieei, natura muncii i
libertatea comerului?
Dimensiunea pieei exprim capacitatea sa de absorbie. Altfel spus, ct se poate vinde
pe acea pia innd seama de numrul existent i potenial de consumatori. Dac dorii s
producei bijuterii pentru pisici n Romnia, iar piaa este deja prea plin, nu v vei putea
specializa n aceast activitate.
Natura muncii exprim faptul c nu orice tip de munc este divizibil. De exemplu,
un savant specializat n fizic, trebuie s tie i matematic, chimie s.a. Munca sa este
doar parial divizibil (documentarea poate s i-o realizeze de exemplu, n parte,
altcineva).
Libertatea comerului este o limit a diviziunii muncii, deoarece dac este mai eficient
s impori o marf, nu are sens s te specializezi n producerea sa.


3. ECONOMIA DE PlA
Proprietatea i formele sale


Ce tim despre...

1. Economia de pia este acelai mod de organizare i funcionare a economiei n
care unitile economice rspund la ntrebrile fundamentale: ce, ct, cum i pentru cine s
produc, n funcie de informaiile furnizate de pia.

2. Cele mai importante trsturi ale economiilor de pia contemporane sunt:
- proprietate privat dominant;
- activitatea economic are n centrul su piaa;
- este o economie concurenial;
- scopul firmelor este maximizarea profitului, iar al consumatorilor maximizarea utilitii, a
satisfaciei;
- preurile sunt libere;
- cadrul instituional necesar funcionrii economiei este asigurat de ctre stat, iar regimul
politic este democraia.

3. Proprietatea reprezint o relaie ntre oameni, un contract social, cu privire la
bunurile i serviciile existente n societate sau obinute din activitatea economic. Relaia de
proprietate presupune dou elemente: obiectul proprietii, reprezentat de bunuri, i subiectul
proprietii, reprezentat de unitile economice. Dreptul de proprietate cuprinde patru atribute,
i anume: dreptul de dispoziie, dreptul de posesiune, dreptul de utilizare i dreptul de
uzufruct.

4. Formele proprietii sunt: proprietate privat, proprietate public i proprietate
mixt. Proprietatea privat poate fi individual i asociativ. Un exemplu de proprietat e
individual este firma "Anca" proprietatea lui Vasile Ion; dac Vasile utilizeaz doar
munca sa i a familiei n aceast firm, vorbim de proprietate individual mic, iar dac
utilizeaz i salariai, n funcie de numrul acestora i de alte variabile prevzute de lege,
vorbim de proprietate individual mijlocie i mare. Un exemplu de proprietat e asociativ
este banca B.R.D. Propritatea mixt se formeaz prin asocierea proprietii publice cu cea
privat.
13
5. Orice ar se caracterizeaz prin existena tuturor formelor de proprietate, astfel spus
prin pluralismul formelor de proprietate. Cum o economie liber se caracterizeaz prin
concuren, acest proces elimin activitile nerentabile, la baza crora se afl o anumit form de
proprietate. De aceea, spunem c formele de proprietate se afl n concuren, iar ponderea
fiecreia n totalul proprietii dintr-o ar depinde n primul rnd de eficiena economic pe care o
are.

6. Libera iniiativ exprim dreptul unitilor economice de a-i exercita liber
atributele proprietii. Legile juridice, adoptate democratic de forul legislativ al unei ri,
stabilesc limitele i coordonatele liberei iniiative.

7. Manifestarea liberei iniiative este favorizat de o proprietate privat dominant. Ea
este inhibat de structurile monopoliste i mai ales de monopolul public atotcuprinztor.

8. Libera iniiativ conduce la concuren ntre unitile economice, proces prin care
agenii economici ineficieni sunt eliminai de pe pia. n consecin eficiena economiei n
ansamblul su crete, iar activitatea economic se restructureaz dup criteriul eficienei.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Cine poate fi subiect al proprietii i n ce const rolul acestuia?
Subiect al proprietii poate fi orice unitate economic, ncepnd cu individul i
terminnd cu societile comerciale i administraiile. Cea mai important atribuie a
subiecilor proprietii este adoptarea deciziilor cu privire la aciunile lor i bunurile care
formeaz obiectul proprietii. Astfel, proprietarul este cel care i alege partenerii de afaceri,
care decide dezvoltarea sau respingerea activitii, vnzarea bunurilor care-i aparin sau
mprumutarea lor etc. De subiectul proprietii depinde n mod hotrtor succesul unei afaceri
sau falimentul.

2. Cum se explic necesitatea i posibilitatea pluralismului formelor de
proprietate n economia de pia?
Eficiena oricrei activiti economice deriv din competiie, la fel cum eficiena
fiecruia dintre noi este strns legat de confruntarea cu cei asemenea nou. Concurena este
cea care valideaz deciziile unora i determin falimentul altora, astfel nct pe ansamblul
economiei s se ajung la o alocare optim a resurselor. n absena concurenei, oricine i-ar
realiza cu uurin interesele i nu ar mai fi interesat de promovarea unor msuri de cretere a
eficienei (cum ar fi cutarea i aplicarea de noi tehnologii, creterea calitii produselor .a.).
Probabil c fr concuren nu am mai fi avut astzi nici calculatoare i nici mcar energie
electric. Concurena se dezvolt doar n condiiile unui pluralism al formelor de proprietate,
pluralism n cadrul cruia fiecare i urmrete propriile interese. Necesitatea pluralismului
deriv tocmai din faptul c face posibil concurena. Monopolul, altfel spus proprietarul unic,
elimin concurena.
Ct privete posibilitatea pluralismului formelor de proprietate, ea depinde de garantarea
libertii indivizilor. Cel mai mare grad de libertate a oamenilor de a opta pentru o anumit form
a proprietii este asigurat de societile democratice. Tocmai de aceea, pluralismul ntr-o
economie de pia este posibil. Spre deosebire de economiile de pia, economiile centralizate se
caracterizeaz printr-un monopol atotcuprinztor al statului n economie care sufoc libera
iniiativ a indivizilor.
14
3. Ce nelegem prin "mn invizibil"?
Expresia de "mn invizibil" a fost "inventat" de ctre Adam Smith, reprezentant al
colii economice clasice, ca un rspuns lapidar la ntrebarea: Cum este posibil ca o societate n
care fiecare i urmrete doar interesele personale, adesea divergene, s nu se destrame? Smith
concluzioneaz c acest lucru este posibil datorit concurenei, a legilor pieei. Gndirea sa este
foarte simpl: s presupunem c pe piaa cafelei, vnztorii urmresc s obin un profit ct mai
mare, iar cumprtorii vor s plteasc un pre ct mai mic. Dac unul dintre vnztori cere un
pre exagerat, iar ceilali nu fac la fel ca el, acel vnztor i pierde clientela i risc s dispar de
pe pia. De ce atunci vnztorii nu se neleg ntre ei? Pentru c ntotdeauna se va gsi unul
suficient de egoist, care n dorina de a "fura" cumprtorii, va nclca nelegerea. Chiar dac
nimeni nu trieaz pe piaa cafelei, iar vnztorii reuesc s impun un pre ridicat pentru cafea,
ali comerciani vor ntrevedea n producia de cafea o investiie foarte rentabil, i vor reorienta
capitalul spre acest produs i vor determina reducerea preului. Aceast reorientare liber a
capitalului ctre cele mai rentabile afaceri este foarte important. Astfel, dac societatea dorete
mai mult cafea i mai puin ceai, ceaiul se va vinde mai prost pe pia dect cafeaua. n
consecin, ntreprinztorii se vor orienta spre cafea, unde obtin un profit mai mare. Se ajunge
astfel exact la ceea ce i dorete societatea: mai mult cafea i mai puin ceai. n plus, pentru c
pe piaa cafelei exist acum mai multe firme, profiturile lor vor scdea, concomitent cu creterea
profiturilor pe piaa ceaiului. Se ajunge astfel la o egalizare a ctigurilor pe toate pieele, n
funcie de eficiena n alocarea resurselor. n consecin, putem afirma c economia se
"autoregleaz" prin mecanismul preurilor i al concurenei.

4. Ce deosebire exist ntre dreptul de posesiune i dreptul de dispoziie?
Posesiunea exprim dreptul de a poseda bunuri, iar dispoziia dreptul de a decide
"soarta" bunurilor care fac obiectul proprietii. Astfel, dac suntei proprietarul unui diamant
de valoare, exercitai dreptul de posesiune atunci cnd l avei asupra dumneavoastr (de
exemplu, dac diamantul este montat ntr-o bro, avei posesiunea cnd purtai acea bro).
Dac depunei diamantul ntr-un seif la o mare banc, cedai acelei bnci posesiunea, dar
rmnei proprietarul diamantului.
Dispoziia exprim dreptul dumneavoastr de a lua decizii n toate ipostazele
referitoare la obiectul proprietii. n exemplul cu diamantul, exercitai dispoziia atunci cnd
aprobai expunerea diamantului ntr-un muzeu sau cnd hotri crei bnci s-i ncredinai
diamantul spre pstrare. Dispoziia aparine doar proprietarului. Cedarea dreptului de
dispoziie altei persoane atrage dup sine pierderea proprietii. Cedarea dispoziiei se poate
face prin vnzare, donaie .a.
Mai simplu: dac spunei unui prieten: "pstreaz-mi masina la tine n curte pn m
ntorc din vacan" i cedai posesiunea, dar rmnei proprietar. Dac ns i spunei: "ia
maina mea i f ce vrei cu ea, pentru c mie nu-mi mai place" i cedai dispoziia i pierdei
proprietatea (desigur c va trebui ca afirmaia s mbrace forma unui contract scris).

5. n economiile centralizate exist proprietate privat?
DA. i n economiile centralizate oamenii dein n propritate case sau autoturisme.
Mai mult, exist n aceste economii aici proprietari, cum ar fi ranii care i vnd produsele n
piee. Dar proprietatea privat deine o pondere neglijabil n totalul proprietii.

6. Sunt economiile centralizate predominant economii de schimb?
DA. n economiile centralizate la fel ca n economiile concureniale, bunurile economice
circul predominant sub form de mrfuri. De exemplu, n China, ara cu economie centralizat,
oamenii i acoper nevoile cu bunuri economice achiziionate prin vnzare-cumprare.
15
4. TEORIA CONSUMATORULUI
Utilitatea economic


Ce tim despre...

1. Noiunea de utilitate cunoate n economie dou accepiuni: utilitate n sens general,
sau intrinsec i utilitate economic. Utilitatea intrinsec exprim capacitatea unui bun de a
satisface o nevoie datorit proprietilor sale. De exemplu, toi suntem de acord cu afirmaia
c o umbrel ne apr de ploaie. Utilitatea intrinsec a umbrelei, dat de caracteristicile sale
(este realizat dintr-un material impermeabil, are o anumit form .a.) este capacitatea de a
ne apr de ploaie. Ea este aceeai pentru toat lumea: Anca, Andreea, Marius etc. i nu
depinde de ceea ce credem noi despre acea umbrel. De aceea spunem c utilitatea intrinsec
are caracter obiectiv: nu depinde de aprecierile subiective ale indivizilor.
Utilitatea economic, spre deosebire de cea intrinsec, are caracter predominant
subiectiv. Motivul? Ea exprim capacitatea unui bun economic de a satisface nevoia unui
consumator dat, cu gusturi i preferine specifice. De exemplu, dac umbrela despre care am
vorbit are culoarea roie, iar dumneavoastr nu v place aceast culoare, nu o vei cumpra,
ceea ce nseamn c pentru dumneavoastr ea nu are utilitate economic, ci are doar utilitate
intrinsec. Utilitatea economic este diferit de la un consumator la altul. Mai mult, ea difer
pentru fiecare unitate suplimentar consumat dintr-un bun. Dac n exemplul cu umbrela,
aveai acas circa cinci umbrele, chiar dac cea roie v plcea, nu ai fi cumprat-o pentru c
nu aveai nevoie de ea. Aceasta nseamn c cea de-a asea umbrel avea pentru
dumneavoastr utilitate zero.

NU CONFUNDA!
Utilitatea intrinsec cu Utilitatea economic; utilitatea intrinsec este obiectiv,
dat de proprietile bunului, pe cnd cea economic este preponderent subiectiv, dat de
aprecierea consumatorului.

2. Utilitatea total (UT) exprim satisfacia total resimit de un consumator dat prin
consumul unei anumite cantiti dintr-un bun economic. Utilitatea marginal (UM) este
satisfacia suplimentar resimit din consumul ultimei uniti dintr-un bun. Putem scrie c: UM =
UT / X, n care X este bunul economic consumat. Pe msur ce se consum nentrerupt dintr-
un bun, utilitatea marginal scade, iar utilitatea total crete cu o raie descresctoare reprezentat
de utilitatea marginal. Ca s inteIegeti de ce, s lum urmtorul exemplu: venii de la coal la
prnz i v este ngrozitor de foame, dar nu avei la dispoziie dect friptura la grtar. Mncai
prima bucat de friptur, fr de care simeai c vei leina de foame i pe care o apreciai ca
vital, dar nc nu v-ai sturat, o mncai i pe a doua, dar parc ai mai mnca; la a treia bucata
v sturai, ceea ce nseamn c ai atins punctul de saietate. Desigur c v simii mai bine dup
trei fripturi; stul, dect dup prima care abia v domolise foamea, ceea ce nseamn c utilitatea
total a crescut cu fiecare friptur consumat. Dar ea a crescut din ce n ce mai ncet pentru c
nevoia nu mai era la fel de intens, adic fiecare bucat a avut o utilitate marginal din ce n ce
mai mic. Relaia dintre cantitatea consumat dintr-un bun i utilitatea sa marginal poart numele
de legea utilitii marginale descresctoare.

3. Un consumator raional este acela care consum cea mai bun combinaie de bunuri
pe care i-o poate permite. Prin cea mai bun combinaie de bunuri nelegem satisfacie
maxim pe care o obine consumatorul, deci trebuie s respectm condiia: UMx/ Px = UMy/ Py,
16
n care UMx i UMy reprezint utilitile marginale, iar Px i Py sunt preurile celor dou
bunuri. Relaia exprim dorina consumatorului de a maximiza satisfacia pentru fiecare
unitate monetar cheltuit.
A-i permite pentru un consumator nseamn a se ncadra n venitul pe care l are, ceea
ce nseamn c vom scrie: V = xPx + yPy, n care x i y sunt cantitile consumate din
bunurile X i Y, iar V este venitul consumatorului.
Pentru o mai bun nelegere a alegerii consumatorului raional s lum i un exemplu.
S presupunem c Ileana are un venit sptmnal de 150.000 lei, pe care dorete s-l
cheltuiasc pe cafea i prjituri. Preul unei cafele este de 5.000 lei, iar cel al unei prjituri de
25.000 lei. Utilitatea total i utilitatea marginal se prezint astfel:

Numr UT UM Numr UT UM
cafele cafea cafea prjituri prjituri prjituri
1 60 60 ,1 400 400
2 115 55 2 750 350
3 165 50 3 1050 300
4 210 45 4 1300 250
5 250 40 5 1500 200
6 285 35 6 1650 150
7 315 30 - - -

Am calculat utilitatea marginal ca un raport ntre sporul utilitii totale i sporul
cantitii consumate. De exemplu, pentru cea de-a doua unitate de cafea utilitatea
marginal este: UM = (115 - 60)/(2 - 1) = 55.
Pentru a determina cantitile consumate de Ileana din cele dou bunuri, vom pune
condiiile de maximizare a utilitii i de ncadrare n venitul disponibil de 150.000 lei:

UMx/Px = UMy/ Py
V= xPx+ yPy,
ceea ce nseamn c:
UM cafea/5.000 = UM prjituri/25.000 i
150.000 = 5.000x + 25.000y, n care x i y reprezint cantitatea consumat de cafea,
respectiv de prjituri. Transformnd cele dou ecuaii obinem:
UM cafea/UM prjituri=1/5 i 30 = x + 5y. Verificnd n tabel, observm c utilitatea
margi-nal a cafelei este de cinci ori mai mic dect cea a prjiturilor pentru cinci cafele i
cinci prjituri.
Dac x = y = 5, n ecuaia venitului vom avea: 30 = 5 + 25, ceea ce nseamn c Ileana
va consuma sptmnal cinci cafele i cinci prjituri.
O rezolvare intuitiv a acestei probleme se poate realiza determinnd raportul dintre
UM i pre pentru cele dou bunuri sub forma urmtorului tabel:

Uniti
cons umate
1 2 3 4 5 6 7
UMx/Px 12 11 10 9 8 7 6
UMy/Py 16 14 12 10 8 6 -

Prima cafea aduce o satisfacie de 12 la o unitate monetar cheltuit, pe cnd prima
prjitur aduce 16, ceea ce nseamn c va fi preferat prjitura. De asemenea a doua i a
17
treia prjitur aduc satisfacia de 14, respectiv 12 la un leu cheltuit, mai mult dect prima
cafea (12). A patra prjitur aduce ns o satisfacie de 10, mai mic dect satisfacia
succesiv a primelor trei cafele. Ileana s-ar putea opri la 3 cafele i 4 prjituri, caz n care
ar cheltui 15.000 + 100.000 = 115.000 lei. Dar cum ea dorete s cheltuiasc 150. 000 lei
va consuma cinci uniti din fiecare bun, cantiti la care raportul utilitilor marginale se
egalizeaz cu raportul preurilor.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Poate fi utilitatea marginal negativ?
Da, atunci cnd bunul consumat ne provoac o insatisfacie. De exemplu, v doare
capul i luai o aspirin, dar durerea nu va trece complet. Din acest motiv mai luai o aspirin
i avei surpriz neplcut c ncepe s v doar stomacul. Aceasta nseamn c cea de-a doua
aspirin a avut utilitate marginal negativ. Desigur, atunci cnd utilitatea marginal este
negativ, utilitatea total scade. Exist i bunuri cu utilitate total negativ: de exemplu,
poluarea.

2. Cum difer utilitatea n funcie de mprejurri?
S revenim la exemplul cu umbrela. Spuneam c dac avei acas cinci umbrele nu o
mai cumprai pe a asea, deoarece nu avei nevoie de ea. n schimb, dac trebuie s ajungei
urgent la o ntlnire, dar plou torenial i v-ai uitat umbrela acas, vei cumpra cea de-a
asea umbrel i, mai mult dect att, aceasta va avea o utilitate foarte mare.

3. Bunurile economice al cror consum este interzis, cum ar fi drogurile, au
utilitate economic?
Desigur. Consumatorii de droguri cumpra aceste bunuri pentru c apreciaz
satisfacia pe care o resimt de pe urma consumului lor.

4. Consumatorul este subordonat principiului raionalitii economice?
DA. La fel ca orice agent economic, consumatorul ncearc s maximizeze raportul
dintre venituri i cheltuieli, indiferent de forma pe care o mbrac acestea. Astfel, dac primii
cadou de ziua dumneavoastr de la prini un milion de lei, vei ncerca s consumai ct mai
mult cu putin cu aceti bani, ceea ce nseamn c gndii raional.


5. TEORIA PRODUCTORULUI

5.1 FACTORII DE PRODUCIE


Ce tim despre...

1. Factorii de producie:
- reprezint ansamblul elementelor care particip la producerea de bunuri i servicii;
- se afl n interdependen cu resursele;
- n cadrul economiei se afl n proprietatea agenilor economici care i utilizeaz;
- orice factor de producie are:
determinri cantitative;
determinri calitative;
18
2. Munca:
- reprezint o activitate contient, specific uman, ndreptat spre un anumit scop prin care omul
i definete interesul, i construiete mijloace adecvate pentru atingerea scopului propus;
- este factor activ i determinant;
- presupune: efort fizic, intelectual i experien;

3. Informaia:
- reprezint suma cunotinelor veridice, nsuite i folosite, este un element fundamental pentru:
- desfurarea muncii;
- influenarea celorlali factori de producie.

4. Natura:
- cadrul n care omul triete, se transform i exist.

5. Capitalul:
- ansamblul bunurilor produse prin munc i folosite pentru obinerea altor bunuri i servicii
destinate vnzrii;
a. Capitalul fix:
- este format din: cldiri, maini, utilaje, instalaii, tehnica electronic de calcul, licene dup invenii;
- particip la mai multe cicluri de producie;
- este nlocuit dup mai muli ani de folosire.

NU CONFUNDA!
Capitalul fix cu terenul; terenul face parte din factorul de producie natura (pmnt).
- se consum treptat, uzndu-se:
- uzura expresia consumrii treptate a capitalului fix;
- uzura fizic deprecierea treptat a caracteristicilor lui funcionale datorat:
- folosirii:
- aciunii agenilor naturali;
- uzura moral se datoreaz progresului tehnic i condiiilor pieei ce asigur maini, utilaje
noi: mai ieftine i/sau cu performane tehnico economice superioare.
b. Capitalul circulant:
- este format din materii prime, materiale, semine, combustibil, energie, apa;
- particip la un singur ciclu de producie;
- se consum sau se transform radical ntr-un ciclu de producie fiind necesar nlocuirea lor
ntr-un nou ciclu de producie.

6. Progresul factorilor de producie:
- reprezint un ir de realizri ce poate fi pus n eviden prin surprinderea tendinelor
fundamentale de schimbare manifestate pe termen lung; are dou forme majore:
un aspect cantitativ;
un aspect calitativ, impus de caracterul limitat al resurselor i, implicit, al factorilor
de producie.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Ce sunt factorii de producie?
- precizai categoriile de factori de producie;
- definii munca;
19
- explicai relaia dintre factorii de producie i resurse;
- argumentai sensul n care munca se constituie ca factor activ i determinant al activitii
economice;
- definii natura;
- precizai coninutul informaiei;
- clasificarea capitalului (vezi Ce tim despre ...).

2. De ce creterea cantitii consumate reprezint un progres al factorilor de
producie?
Pentru c pe msur ce crete cantitatea consumat din factorii de producie sunt acoperite noi
nevoi. De cele mai multe ori creterea consumului de factori de producie este nsoit de creterea mai
rapid a numrului nevoilor acoperite, ceea ce nseamn c eficiena economic crete.


5.2. PROGRESUL TEHNIC


Ce tim despre...

1. Progresul tehnic:
- reprezint totalitatea realizrilor prin care o ntreprindere devine mai eficient;
- capacitatea progresului tehnic de a potena posibilitatea economiei const n:
a. creterea volumului produciei cu acelai consum de factori;
b. reducerea consumului factorilor de producie pe unitatea de produs;
- promovarea progresului tehnic este reglat economic;
- progresul tehnic este obinut printr-un proces de inovare.

2. Inovarea:
- este denumit i cercetare tiinific deoarece prin natura ei implic tiina;

3. Inovaia:
- este ideea, proiectul sau realizarea care prin aplicare determin creterea eficienei;

NU CONFUNDA!
Inovarea cu Inovaia; inovarea este activitatea care genereaz inovaiile.
Inovaia este idea, proiectul, noutatea care poate fi aplicat n tehnic i tehnologia
de producie sau n gestiunea unei uniti economice n condiii de eficien.
Tendinele care marcheaz pe termen lung cercetarea tiinific sunt:
a. de accelerare;
b. de cretere a cheltuielilor;
Influenele majore ale scumpirii cercetrii sunt:
a. eliminarea celor care nu pot s fac fa creterii cheltuielilor;
b. iniierea unor cooperri ntre agenii economici, firme cu scopul de a face fa creterii
cheltuielilor.
Efectele acestor influene sunt:
a. concentrarea cercetrii la firmele mari i n rile dezvoltate;
b. implicarea statului ca susintor financiar important al cercetrii.
Inovaia transform progresul tehnic generat de activitatea de cercetare tiinific n
progres economic.
20
4. Progresul tehnic i societatea
- introducerea progresului tehnic impune eforturi de adaptare legate de:
a. perfecionarea i nlocuirea unor echipamente;
b. reorganizarea muncii i produciei;
c. recalificarea unei pri a populaiei ocupate urmare a reorientrii profesionale;
- progresul tehnic inspir team, nesigurana, ngrijorare pentru cei care nu reuesc adaptarea la
schimbri i opoziie, rezistena la unele efecte negative ale progresului tehnic de exemplu,
poluarea.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. O realizare tiinific neaplicat este progres tehnic?
Nu. Nu orice realizare este progres tehnic, ci doar acele realizri care prin aplicare
conduc la creterea eficienei economice.

2. De ce progresul tehnic genereaz teama de moarte?
Pentru c uneori progresul tehnic se concretizeaz n realizri care, fie afecteaz
mediul natural, prin poluare, fie constituie un pericol pentru omenire. De exemplu, primele
industrii care au avut la baz descoperirea mainii cu abur a lui J. Watt, au fost extrem de
poluante. Producerea energiei nucleare este un pericol constant pentru regiunile n care sunt
plasate centralele nucleare (vezi accidentul de la Cernobl).

3. Cum creeaz progresul tehnic locuri de munc ?
Prin faptul c n activitatea de cercetare tiinific sunt implicai din ce n ce mai
muli oameni. n plus, aplicarea noilor inovaii presupune munc, este adevrat mai bine
calificat.
Este adevrat, ns, ca pe termen scurt progresul tehnic conduce la creterea omajului
(omaj tehnologic), motiv pentru care statul se implic n economie pentru a asigura protecia
celor afectai negativ de acest proces.


5.3. COSTURILE DE PRODUCIE


Ce tim despre...

1. Producia de bunuri i servicii destinate pieei poate fi obinut prin combinri
diverse ale factorilor de producie; de exemplu, putem s producem o ton de gru
utiliznd un hectar de teren i ase muncitori, sau utiliznd o jumtate de hectar de teren,
ase muncitori i 10 kg de ngrminte. Alegerea unei combinaii date a factorilor din
paleta existent depinde de:
- natura activitii; evident factorii de producie se combin altfel n agricultur, fa de
construcii sau nvmnt.
- nevoile de bunuri i servicii; dac nevoile sunt n cretere pe pia, productorul va ncerca
s obin ct mai mult din resursele pe care le are, pe cnd dac nevoile stagneaz sau scad, el
va urmri s consume ct mai puin pentru ceea ce piaa i permite s vnd;
- condiiile tehnice de producie (nivelul tehnologiilor folosite);
- abilitatea ntreprinztorului, capacitatea sa de a se adapta la condiiile pieei.
21
2. Substituirea factorilor de producie exprim nlocuirea unei anumite cantiti dintr-
un factor de producie cu o cantitate dat din altul, astfel nct eficiena s rmn aceeai sau
chiar s creasc. Ea se studiaz cu ajutorul a doi indicatori: rata marginal de substituie i
productivitatea marginal.
Rata marginal de substituie exprim cantitatea dintr-un factor de producie
(X) necesar pentru a substitui re ducerea cu o unitate a altui factor (Y), astfel
nct producia s nu se modifice: RmS = X/(-Y). De exemplu, dac produceam 100
de pini cu trei muncitori i dou maini, iar o main nu mai funcioneaz la un moment
dat, RmS arat de ci muncitori avem nevoie pentru a o nlocui, astfel nct s obinem
aceeai producie. Dac vom angaja n plus doi muncitori, Rms va fi: RmS =
+2muncitori/[-(-1)] maina = 2.
Producti vitatea marginal exprim modificarea produciei (Q) antrenat de
modificarea cu o unitate a factorului de producie (X) considerat a se afla la originea
sa: WmgX= Q/X. Dac vom scrie i productivitatea marginal a factorului de producie Y
ca fiind: WmgY = Q/ Y, rezult cu uurin c rata marginal de substituie este:
RmS = X/(-Y) = WmgY/WmgX, deci raportul dintre productivitatea marginal a
factorului substituit i productivitatea marginal a factorului ce l substituie.

3. Costul produciei include toate cheltuielile cu factorii de producie realizate de firma
pentru obinerea unei anumite producii destinat pieei. Cum fiecare factor de producie se
consum diferit, consumul se va include diferit i n costuri. Astfel, consumul de capital fix se
include n costuri sub forma amortizrii, care reprezint partea din cheltuielile cu
achiziionarea capitalului fix inclus n costul produciei. Consumul de capital circulant se
include integral n costuri; consumul de capital circulant pe unitate de produs se numete
consum specific sau tehnologic. Consumul factorului munc i consumul factorului natur se
includ n costuri prin ceea ce pltete ntreprinztorul pentru a le utiliza. De obicei,
cheltuielile cu munca apar sub forma salariilor, iar cele cu pmntul sub forma chiriei sau
arendei. Singurele consumuri de factori de producie ce pot fi exprimate n uniti fizice sunt
cele de capital circulant (buci, kilograme .a.) i de munc (ore-munca, zile-munca .a.).

4. n funcie de dependena de producie, costurile de producie se mpart, pe termen scurt,
n: costuri fixe (CF), independene de producie, i costuri variabile (CV), dependene de
producie. n funcie de natura cheltuielilor, costurile se mpart n costuri materiale (Cmat) i
costuri salariale (Cs). Toate aceste categorii pot fi determinate i pe unitate de produs, sub forma
costurilor medii: cost fix mediu (CFM = CF/Q), cost variabil mediu (CVM = CV/Q), cost salarial
mediu (CsM = Cs/Q) i cost material mediu (CmatM = Cmat/Q). Putem scrie aadar:
CT=CF+CV;
CTM = CFM + CVM;
CT = Cmat + Cs;
CTM = CmatM + CsM.
Costurile materiale la rndul lor includ cheltuielile cu capitalul circulant, amortizarea
i, dup caz, alte cheltuieli materiale (chirii, dobnzi .a.)
Costul marginal (Cmg) exprim modificarea costurilor totale (CT) antrenat de
modificarea cu o unitate a produciei (Q): Cmg= CT/ Q.
Profitul (Pr) este diferena dintre veniturile (VT) i cheltuielile firmel: Pr = VT - CT,
n care veniturile se pot calcula:
VT = PxQ, n care P este preul. Rezult c profitul mediu va fi:
PrM = P - CTM. De aceea, limita maxim pn la care poate cobor preul fr ca
firma s nregistreze pierderi este costul mediu.
22
ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Ce relaie exist ntre costurile medii i costul marginal?
Relaia dintre aceste variabile este pus n eviden de urmtorul grafic:


Costuri
Cost total mediu

Cost marginal

Cost variabil mediu

Q


Din grafic putei observa c:
- atunci cnd Cmg<CTM, pentru orice cretere a produciei CTM scade;
- atunci cnd Cmg>CTM, pentru orice cretere a produciei CTM crete;
- atunci cnd Cmg=CTM, CTM este minim i constant;
- relaia dintre Cmg i CTM se poate aplica i relaiei costului marginal cu CVM.
Intuitiv, este normal ca atunci cnd fiecare unitate vndut ocazioneaz firmei
cheltuieli din ce n ce mai mici, CTM s scad, deoarece adun sume din ce n ce mai
mici, iar atunci cnd fiecare unitate antreneaz cheltuieli din ce n ce mai mari, CTM s
creasc.

2. Este posibil reducerea costurilor variabile atunci cnd producia crete?
n mod normal nu, deoarece costurile variabile depind de producie. Ele cresc cnd
producia crete i scad o dat cu producia. Ceea ce difer este nu sensul modificrii, ci
amploarea acesteia. Altfel spus, costurile variabile se pot modifica mai lent, mai repede sau n
acelai ritm cu producia. Drept consecin, costurile variabile medii sunt cele care pot evolua
n sens invers cu modificarea produciei.

3. Costul fix i capitalul fix reprezint acelai lucru?
NU. Atenie. Nu confundati costul cu capitalul. Costul exprim cheltuielile cu toi
factorii de producie, iar capitalul este unul dintre factorii de producie utilizai. n costurile
fixe includem i costurile salariale fixe, iar din capitalul fix includem doar partea consumat,
sub forma amortizrii. n costul variabil includem tot capitalul circulant dar i costurile
salariale variabile.

4. Ce diferen este ntre capitalul utilizat (folosit) i capitalul consumat?
O mare diferen. Astfel, capitalul utilizat este format din partea neamortizat (Kfn)
din capitalul fix plus capitalul circulant (Kc):

Ku =Kfn +Kc

Dac firma se afl n primul an de funcionare, capitalul fix este nou i putem
scrie: Ku = Kf + Kc, n care Kf este capitalul fix.
Capitalul consumat (Kcons) este format din amortizare (A) i capital circulant, adic:
Kcons = A + Kc.
23
5. De ce creterea mai rapid a productivitii muncii fa de salarii determin
reducerea costului total mediu?
Productivitatea muncii exprim veniturile medii pe care un salariat le aduce firmei. De
exemplu, dac productivitatea muncii este de 100 000 de lei pe salariat i ora de munc,
salariatul aduce firmei 100 000 la fiecare or lucrat. Dac firma pltete acestui angajat 60
000 de lei/or cheltuielile cu salariile vor fi de 60 000/100 000=0,6 lei la fiecare leu ctigat
din vnzarea produciei. S presupunem acum c productivitatea muncii crete cu 20%, ceea
ce nseamn c salariatul produce acum 120 000de lei ntr-o or. Datorit acestei creteri,
firma i mrete salariul la 69 000 de lei/or, deci cu 15%. Costurile salariale ale firmei vor fi
de 69 000/120 000=0,575 lei pentru fiecare leu ctigat din vnzarea produciei, deci cu 0,025
lei mai mult pentru fiecare leu ctigat. Iat cum creterea mai rapid a productivitii muncii
fa de salarii (de 1,2 ori fa de 1,15 ori) a determinat reducerea costurilor medii.

6. Consumul specific este un indicator al eficienei economice?
Da, deoasece se exprim sub forma unui raport ntre cheltuieli (capitalul circulant) i
rezultate (producia obinut): c
sp
= Kc/Q. Cu ct acest raport este mai mic, cu att eficiena
economic a unei firme este mai mare.


5.4. PRODUCTIVITATEA

Ce tim despre...

1. Scopul productorului este obinerea profitului. Nici o firm nu dispune de resurse
nelimitate, fapt care l determin pe productor s urmreasc atent consumul de factori de
producie utilizai. El va mri volumul factorilor de producie numai dac va crete producia
raportat la efort.
Producti vitatea reprezint expresia sintetic a eficienei utilizrii factorilor de
producie, randamentul lor.

NU CONFUNDA!
Producia cu Productivitatea
Producia (Q) reprezint ansamblul rezultatelor obinute din activitatea economic
desfurat; bunuri economice apte s satisfac o nevoie.
Productivitatea exprim eficiena utilizrii factorilor de producie prin consumarea
crora a fost obinut producia. Ea reprezint un raport cantitativ ntre volumul produciei i
unul sau mai muli factori de producie folosii:




n care: W = productivitate; Q = producie; Fi = factorii de producie folosii.

2. Formele productivitii:

a) productivitate parial care se calculeaz pentru fiecare segment de factor: munc,
natur i capital; exprim productivitatea unui factor aflat la originea produciei ceilali
rmnnd neschimbai:

24
n care: W reprezint productivitatea muncii i se obine raportnd producia (Q) la numrul
de lucrtori (L).



reprezint productivitatea capitalului i se obine raportnd producia (Q) la capital (K).



reprezint productivitatea pmntului i se obine raportnd producia la suprafa de pmnt
utilizat (m2, ha, ar).
b) producti vitatea global exprim eficiena agregat a factorilor de producie
utilizai n obinerea bunului sau serviciului respectiv. Se calculeaz:



i reprezint productivitatea medie global; se determin ca raport ntre rezultatul total obinut
i factorii de producie utilizai.
Dinamica productivitii se exprim prin indicele productivitii (Iw) calculat ca raport
procentual dintre productivitatea din perioada curent (W
1
) i productivitatea din perioada de
baz (Wo) respectiv:



Fiecare form de productivitate, respectiv parial sau global, se determin ca
productivitate medie i productivitate marginal. Productivitatea medie se calculeaz cu
ajutorul formulelor enunate mai sus.
Productivitatea marginal exprim eficiena obinut prin modificarea cu o unitate a
unuia, mai multor sau a tuturor factorilor de producie utilizai. Asta nseamn c modificarea
cu o unitate a unui factor conduce la o modificare proporional a efectelor.

3. Formule folosite pentru productivitatea marginal:



reprezint productivitatea marginal a muncii i exprim eficiena ultimei uniti de munc
implicat. Se determin ca raport ntre variaia absolut a rezultatelor obinute (Q) i variaia
cantitii de munc utilizat (L).


reprezint productivitatea marginal a capitalului, exprim eficiena ultimei uniti de capital
tehnic i se determin ca raport ntre variaia absolut a rezultatelor (Q) i variaia absolut a
capitalului folosit (K).
25
n ceea ce privete productivitatea capitalului trebuie spus c acesta este un indicator
al eficienei investiiilor i deci, a capacitii acestora de a produce profit.


reprezint productivitatea ultimei uniti de teren atrase n activitatea economic i se
determin ca raport ntre variaia absolut a produciei (Q ) i variaia absolut a suprafeei
de teren (P).


exprim eficiena ultimei uniti din toi factorii de producie utilizai i exprim variaia
absolut a rezultatelor (Q ) raportat la variaia absolut agregat a tuturor factorilor de
producie (L + K + P).
Productivitatea marginal are o importan deosebit de care productorul ine seama
n calculele de eficiena pe care le face. Exemplu: el nu va angaja n plus un lucrtor dect
dac producia realizat de acesta acoper cheltuielile; costul marginal de factor (costul
ultimului lucrtor angajat, a ultimei maini atrase n activitate etc.) s fie acoperit de venitul
marginal al factorului.
Nivelul convenabil este, deci, atunci cnd:

VMP=CMF

n care VMP = venit marginal al produsului, iar CMF = costul marginal al factorului utilizat.

4. Creterea productivitii muncii la nivelul firmei asigur:
* creterea eficienei;
* reducerea costului total mediu (CTM);
* creterea competitivitii firmei;
* creterea capacitii de a face fa concurenei;
* creeaz posibilitatea ca posesorii factorilor de producie s obin venituri mai mari n
condiiile n care bunurile produse sunt vndute la aceleai preuri sau chiar mai mici dect ale
concurenilor.
Creterea productivitii la nivelul economiei asigur urmtoarele:
* se produce mai mult bogie cu acelai consum de factori;
* se atenueaz tensiunea nevoi-resurse, nevoile fiind satisfcute printr-o producie mai mare;
* crete competitivitatea produselor naionale la export;
* crete bunstarea populaiei;
* se reduce timpul de munc, crescnd timpul liber al populaiei, timp folosit pentru instruire,
dezvoltare cultural, recalificare, mplinirea personalitii.

5. O importan deosebit o are dinamica i nivelul producti vitii muncii. Mai nti
trebuie tiut c ea este influenat de urmtorii factori:
a. calitatea factorilor de producie utilizai;
b. calitatea organizrii i conducerii activitii economice;
c. cointeresarea economic a posesorilor factorilor de producie;
d. condiiile naturale;
e. factori psihosociali.
26
Apoi, trebuie tiut c atunci cnd productivitatea muncii crete, acest lucru determin
scderea costurilor de producie pe de o parte, prin faptul c o parte din che1tuieli nu cresc
proporional cu producia sau rmn fixe, iar pe de alt parte, pentru c se reduc cheltuielile
materiale pe unitate de produs (scade amortizarea etc.).
Dar, pentru c productivitatea muncii s fie nsoit de reducerea costurilor este
necesar respectarea urmtoarelor condiii: productivitatea muncii s creasc mai repede
dect crete salariul, altfel vor crete costurile i efectele de antrenare pe care le produce
aceast cretere: creterea preurilor i alimentarea fenomenului inflaionist.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Coeficientul capitalului este acelai lucru cu consumul?
Nu. Coeficientul de capital reprezint un raport ntre capitalul utilizat i rezultatele
obinute conform formulei:


El permite cunoaterea faptului c pentru 1 Leu de mrfuri a trebuit s se foloseasc
x Lei de capital (maini, cldiri, materii prime etc.). Consumul mai cuprinde pe lng
consumul de capital i consumul altor factori: munca, pmnt.

2. Ce ne arat coeficientul marginal al capitalului (K')?
K' este raportul dintre creterea stocului de capital ntr-o anumit perioad de timp
(K) i creterea rezultatelor produciei n acelai interval de timp (Q).



El ne arat necesarul de capital suplimentar pentru obinerea unei uniti
suplimentare de producie.

3. Ce relaie exist ntre productivitate i coeficientul mediu al capitalului?
Dup cum rezult i din formule productivitatea este inversul coeficientului mediu al
capitalului:

=

4. Exist vreo legtur ntre productivitatea muncii i venitul naional?
Da. La nivelul economiei naionale cel mai expresiv indicator, al productivitii
muncii se determin ca raport ntre venitul naional i numrul celor ocupai conform
raportului:



n care: WN reprezint productivitat ea muncii la nivel naional, VN reprezint venitul
naional, iar L numrul de lucrtori. Acest indicator exprim produsul naional sau venitul
naional ce revine n medie pe un lucrtor ocupat i se folosete n statisticile
internaionale pentru caracterizarea nivelului de dezvoltare economico-social.
27
5. Exist vreo legtur ntre productivitate i inflaie? Da. Dac evalum
productivitatea muncii n valoare atunci avem raportul:



Aceasta presupune c preurile produselor s reprezinte n mod real valoarea lor.
Dac preul mrfurilor se dubleaz (datorit inflaiei) productivitatea n volum rmne
constant (Q = K), dar productivitatea n valoare se va multiplica cu 2 fr ca producia s
se fi schimbat n mod real.
Dac productivitatea scade din diferite motive ca: scumpirea factorilor, sporirea
exigenei pentru calitatea bunurilor i serviciilor etc., la o mas monetar existent pe pia
scderea produciei fa de masa monetar determin fenomenul inflaionist ntruct pe unitate
de producie revin mai multe uniti monetare, puterea de cumprare a monedei scznd.


6. PIAA - PRE - PRE DE ECHILIBRU


Ce tim despre...

1. Piaa: o sum de aciuni pe care cumprtorii i vnztorii le realizeaz prin
schimbul de bunuri i servicii, indiferent de locul unde se desfoar acesta.
Formele pieei sunt: trguri, hale publice, reele de magazine i supermagazine,
expoziii cu vnzare, case de comenzi.

2. Cererea reprezint cantitatea dintr-un anumit bun pe care consumatorii doresc i pot
s o cumpere n funcie de preul acelui bun pe o perioad de timp determinat.

NU CONFUNDA!
Cererea cu Cantitatea cerut; cererea este o relaie ntre cantitatea cerut dintr-un
bun i preul acelui bun; grafic ea se prezint sub urmtoarea form:

P
A





Q Q

Cantitatea ceruta est e Q' pe acest grafic

Legea cererii exprim relaia invers ntre pre i cantitatea cerut: cnd preul crete,
cantitatea cerut scade i invers.
Cererea se modific n timp; factorii economici cei mai importani care modifica
cererea sunt:
a. preul;
b. venitul agenilor economici.
28
Elasticitatea cererii reprezint modificarea cererii n funcie de factorii ce o
determin. Coeficientul de elasticitate al cererii n funcie de pre (Ec/p) se determin conform
relaiei:

Ec/p = (-Q/Q
0
) / (P/P
0
)

- dac Ec/p> 1 cererea de bunuri este elastic;
- dac Ec/p= 1 cererea de bunuri este cu elasticitate unitar;
- dac Ec/p < 1 cererea de bunuri este inelastic;
- dac Ec/p = 0 cererea este perfect inelastic;
- dac Ec/p = + cererea este perfect elastic.
Coeficientul de elasticitate n funcie de venit (Ec/v):

Ec/v = (Q/Q
0
) / (V/V
0
)

Bunurile economice se grupeaz n funcie de relaia dintre cerere i venit astfel:
a. bunuri normale: cele pentru care venitul i cererea evolueaz n aceeai direcie
(Ec/v > 0); de exemplu: autoturismele, mbrcmintea, distraciile .a. ;
b. bunuri inferioare: cele pentru care cererea i venitul evolueaz n sensuri diferite
(Ec/v < 0); de exemplu: pinea, fasolea, cartofii .a.

3. Oferta reprezint cantit atea dintr-un anumit bun economic pe care productorii
doresc i pot s o vnd n funcie de pre pe parcursul unei perioade de timp determinate.

NU CONFUNDA!
Ofert cu Cantitatea oferit; oferta este o relaie ntre diferite cantiti
corespunztoare diferitelor niveluri ale preului. Grafic, ea se reprezint astfel:

P


A



Q Q
Cantitatea oferit care corespunde punctului A este Q'.

Legea ofertei susine c ntre cantitatea oferit i pre exist o relaie pozitiv: cnd
preul crete, crete i cantitatea oferit i invers.
Elasticitatea ofertei reprezint modificarea mrimii ofertei unui bun economic ca
urmare a aciunii factorilor care o influeneaz.
Coeficientul de elasticitate al ofertei n funcie de schimbarea preului (Eo/p) se
determin astfel:

Eo/p =(Q/Q
0
) / (P/P
0
)

n funcie de valorile acestui coeficient vom avea:
- dac Eo/p > 1 oferta de bunuri este elastic;
- dac Eo/p = 1 oferta de bunuri este cu elasticitate unitar;
29
- dac Eo/p < 1 oferta de bunuri este inelastica;
- dac Eo/p = 0 oferta este perfect inelastica;
- dac Eo/p = + oferta este perfect elastic.

4. Preul i echilibrul pieei
Preul reprezint suma de bani pe care o primete vnztorul unui bun economic
de la cumprtorul acestuia. Preul de echilibru este acel pre la care cantitatea ce se poate
vinde dintr-un bun economic este cea mai mare, cnd cererea i oferta acestuia se egalizeaz
la nivelul celui mai mare volum de vnzri i cumprri pe pia.
Preul de echilibru:
- este determinat de pia;
- este o variabil independent de deciziile unilaterale ale firmelor i consumatorilor, pe o
pia perfect concurenial;
- depinde de costurile de producie i de venitul consumatorilor astfel:
* cnd costurile cresc, oferta scade i preul crete;
* cnd veniturile cresc, cererea crete i preul crete;
- depinde de intervenia statului care poate fi:
* direct, prin fixarea unui numr redus de preuri;
* indirect, prin stimularea cererii i ofertei.
Modificarea cererii i ofertei n funcie de pre se realizeaz pe aceeai curb a cererii,
respectiv ofertei. Modificarea cererii i ofertei n funcie de a1i factori dect preul (cost,
venit .a.) conduce la deplasarea curbelor cererii, respectiv ofertei. Pentru simplificare, vom
considera c, att cererea, ct i oferta se prezint sub forma unor drepte. Creterea, respectiv
descreterea cererii i ofertei se prezint astfel:

P O
1
O
0
O
2
P C
2

C
0

P C
1







Q
1
Q
0
Q
2
Q Q
1
Q
0
Q
2
Q


n graficul anterior, creterile cererii, respectiv ofertei sunt reprezentate de dreptele C
2
,
respectiv O
2
. Reducerile sunt reprezentate prin dreptele C
1
, respectiv O
1.
De exemplu, dac
scad costurile de producie, la acelai pre, productorii vor oferi mai mult, astfel c oferta
crete la O
2
, iar cantitatea cerut crete de la Q
0
la Q
2
. Alt exemplu: dac veniturile
consumatorilor cresc, la acelai pre ei vor dori s consume mai mult, deci cererea crete la
C
2
, iar cantitatea cerut creste de la Q
0
la Q
2
.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Ce nseamn c "regulatorul pieei este concurena"?
Prin aceast sintagm nelegem c funcionarea pieei i alocarea de ctre pia a
resurselor au loc prin intermediul concurenei. Concurena este cea care impune creterea
eficienei n alocarea resurselor i determin eliminarea firmelor nerentabile de pe pia. De
30
altfel, regulile funcionrii pieei sunt totodat regulile concurenei, iar tipurile i formele de
pia sunt determinate, aa cum vei vedea n capitolul urmtor, de formele concurenei.

2. De ce coeficientul de elasticitate al cererii la pre are semnul minus n fa ?
Pentru c ntre cantitatea cerut i pre exist o relaie negativ, invers. Cnd preul scade,
cantitatea cerut crete, deoarece crete puterea de cumprare a consumatorilor i, n plus, exist
tendina c populaia s nlocuiasc n consum bunurile mai scumpe cu cele mai ieftine.
Coeficientul de elasticitate se poate determina i fr acest semn (minus), dar atunci,
pentru formele de elasticitate se va lua valoarea sa n modul.

3. Dac cererea crete i oferta scade, de ce preul de echilibru crete ?
Creterea preului este fireasc, deoarece bunul este mai rar pe pia (oferta a sczut),
dar n acelai timp el este tot mai dorit de consumatori. Dar la aceast ntrebare putem
rspunde i grafic. n urmtorul grafic am reprezentat creterea cererii i reducerea ofertei:

P
P
1
O
1
O
0
C
1
P
0
C
0
Q
Observai cum crete preul de la P
0
la

P
1


7. CONCURENA


Ce tim despre...

1. Cum se manifest concurena?
- implic participarea agenilor economici n funcie de interesele pe care le au; productorii
urmresc maximizarea profitului, iar consumatorii maximizarea satisfaciei;
- determin cantitatea, calitatea i preul bunurilor economice.

2. Concurena perfect se caracterizeaz prin:
- un numr teoretic nelimitat de productori i consumatori (atomicitatea cererii i a ofertei);
- omogenitatea produselor (produsele sunt identice);
- transparena perfect (toi participanii la pia cunosc situaia acesteia perfect; altfel spus pe
pia exist certitudine perfect);
- intrarea i ieirea liber pe/de pe pia; firmele intr pe pia cnd costul unitar depete
preul pieei i ies n situaia invers;
- perfect mobilitate a factorilor de producie (firmele gsesc n orice moment factorii de
producie de care au nevoie);
- asigur cumprtorului o libertate de alegere foarte mare.

3. Concurena imperfect se caracterizeaz prin absena uneia sau mai multora dintre
elementele concurenei perfecte. Formele pieei cu concuren imperfect sunt: piaa cu
concuren monopolistic, piaa cu concuren de oligopol, piaa de monopol, piaa de
monopson i oligopsonul.
31
Concurena monopolistic se abate de la cea perfect printr-o singur caracteristic:
produsele nu mai sunt omogene, ci sunt difereniate (difer prin marc, ambalaj, calitate,
form .a.).

NU CONFUNDA!
Concurena monopolistic i Piaa monopolistic
Monopolul prezint dintre toate trsturile concurenei perfecte dou: atomicitatea
cererii i omogenitatea produselor. Cele mai importante caracteristici ale monopolului sunt:
- elimin concurena, deoarece pe pia exist un singur productor;
- productorul are capacitatea de a influena piaa;
- preul este mai ridicat dect pe celelalte piee, iar gradul de satisfacie al consumatorului este
cel mai sczut;
- n multe ri statul intervine prin legi antitrust, care mpiedic formarea monopolurilor i
/sau diminueaz puterea acestora pe pia.
Oligopolul este piaa pe care acioneaz civa productori, care ofer bunuri
economice unui numr foarte mare de consumatori. El se aseamn cu concurena perfect
prin atomicitatea cererii. Dar se deosebete de aceasta prin:
- lipsa de omogenitate a produselor (rareori pe aceast pia produsele sunt omogene; de
exemplu, piata oelului);
- capacitatea productorilor de a influena piaa, prin pre i cantitate;
- preuri mai mari;
- nu exist libertate la intrarea firmelor pe pia;
- nu exist perfect mobilitate a factorilor de producie;
- firmele sunt interdependene, n sensul c ele trebuie s in seama de deciziile celorlalte n
stabilirea propriilor strategii.
Monopsonul este piaa caracterizat printr-un singur cumprtor (de exemplu, statul
n producia de armament). Pe aceast pia, cumprtorul are capacitatea de a influena
cantitatea tranzacionat i preul pieei.
Oligopsonul este piaa caracterizat prin puini cumprtori i muli productori;
desigur, productorii pot influena piaa.

4. Strategii concureniale:
a) strategia efortului concentrat exprim efortul unui productor de a obine
supremaia n vnzarea unui produs:
- unei clientele selecionate;
- ntr-o anumit regiune.
b) strategia elitei exprim efortul unui productor de a oferi pe pia un produs de
excepie care s nlture prin calitatea sa orice alt concurent.
c) strategia costurilor (strategia japonez) exprim efortul unui productor de a se
impune pe pia prin practicarea unor preuri mici ce au la baz costuri mici.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Ce deosebire exist ntre monopol i monopson?
ntre cele dou forme de pia exist mari deosebiri. Astfel:
- pe o piaa de monopson cumprtorul influeneaz piaa pe cnd pe cea de monopol puterea
economic aparine productorului;
32
- n monopson nu exist atomicitatea cererii, dar exist atomicitatea ofertei; n monopol exist
atomicitatea cererii, dar nu exist atomicitatea ofertei.

2. De ce, chiar pe o pia monopolistic, vnztorii pot exercita influene
individuale asupra preului?
Este adevrat c pe o piaa monopolistic exist muli vnztori i muli consumatori,
dar nu trebuie s desprindei de aici concluzia c un singur productor de pe pia nu o poate
influena. Pe aceast pia produsele sunt difereniate, motiv pentru care, pe termen scurt, o
firm se poate bucura de o poziie asemntoare chiar celei de monopol. De exemplu, s
spunem c piaa ciocolatei ar fi concuren monopolistic. O firm vine cu o ciocolat cu un
ambalaj cu fir de mrior, tocmai de 1 martie, la care alte firme nu s-au gndit i pe termen
foarte scurt atrage cea mai mare parte a clientelei, deci are putere economic. Pe termen lung,
cum intrarea este liber pe pia, alte firme vor realiza produse asemntoare i avantajul
firmei noastre dispare.

3. De ce n condiiile concurenei imperfecte curba cererii nu poate fi perfect
elastic?
Mai nti s vedem care este semnificaia unei cereri perfect elastice. Ea ar arta cam
aa:

P

P
0
Cererea perfect elastic


Q


Semnificaia acestei cereri este c la nivelul preului Po, fixat pe pia n mod liber,
prin confruntarea cererii cu oferta, firma care reuete s intre pe pia (deci care are un CTM
mai mic dect Po) i va vinde toat producia. Observai c fiecare unitate este vndut la
acelai pre, Po; putem afirma c venitul fiecrei uniti vndute este Po; acest venit poart
numele de venit marginal. Cunoatei c fiecare unitate produs i vndut antreneaz un cost
suplimentar numit cost marginal. Pentru ca profitul firmei s fie maxim (doar asta urmrete
orice firm, nu-i aa?) trebuie ca venitul marginal (VM) s fie egal cu costul marginal (CM).
De ce ? Pentru c profitul total este suma profiturilor marginale. Cnd profitul marginal (egal
cu VM - CM) este zero, profitul total este maxim.
n concuren perfect, deoarece cererea este perfect elastic, VM = P, deci pentru ca
profitul s fie maxim vom avea:
VM = P = CM.

De ce nu se ntmpl aa n concuren imperfect? De ce nu este cererea perfect
elastic? O bun explicaie ne ofera lipsa de omogenitate a produselor. Pentru c produsele
sunt difereniate, consumatorului X nu-i este indiferent dac va cumpra de la firma Y sau de
la Z. De exemplu, nu v este indiferent dac mncai ciocolat Milka sau Poiana. De aceea,
cantitatea cerut la nivelul unei firme depinde de preul practicat de aceasta. Dac Poiana
crete foarte mult preurile, vom cumpra Milka, deci cantitatea de Poiana vndut va scdea.
Prin urmare cererea de ciocolat Poiana va avea pant negativ, conform legii cererii; ea nu
va fi perfect elastic, ci va avea o elasticitate oarecare.
33
8. EXTERNALITI. BUNURI PUBLICE


Ce tim despre:

Bunurile publice
V-ai obinuit s beneficiai de bunurile publice fr s v dai seama. Cnd v
plimbai prin parc beneficiai de un bun public. La fel cnd venii la coal sau cnd mergei
la spital s v facei o injecie pentru c v-a mucat un cine. Ce sunt bunurile publice? Din
exemple v-ai dat seama c sunt acele bunuri la care toat lumea are acces dup nevoie. Ele se
caracterizeaz prin dou trsturi:
nonexcluziunea, care exprim faptul c cei care nu pltesc sunt greu de exclus de la
consumul acestor bunuri. De exemplu, s nu-i lsm pe cei care nu pltesc
impozitele s se plimbe prin parcul Cimigiu.
nonrivalitatea, care exprim faptul c, dac cineva consum respectivul bun, acel
bun poate fi consumat n continuare i de ctre alte persoane. De exemplu dac
dumneavoastr v plimbai prin parcul Cimigiu, i alte persoane o pot face.

Cu siguran vor exista persoane care vor beneficia de bunurile publice, dar nu vor plti
pentru ele. De aceea, cererea pentru astfel de bunuri este greu de cunoscut i se poate ntmpla
ca producerea lor s antreneze costuri mai mari dect veniturile, chiar dac beneficiile pe
ansamblul societii sunt mai mari dect costurile.
Teoria economic ofer un instrument de luare a deciziilor referitoare la bunurile publice
numit analiza cost-beneficiu.
Principiul raionalitii utilizrii resurselor ne spune c orice decizie de majorare a
resurselor sectorului public implic att un venit, ct i un cost. Venitul este dat de surplusul
de satisfacie adus de o cantitate mai mare de bunuri publice. Costul este pierderea de utilitate
generat de reducerea produciei de bunuri private. Dac guvernul mrete producia anumitor
bunuri publice n detrimentul altora, atunci cantitatea de bunuri private nu se modific, dar tot
se pierde utilitatea bunurilor la care s-a renunat. De unde va lua guvernul resurse? Din
sectorul public sau din cel privat? El trebuie s utilizeze resurse suplimentare din sectorul
privat numai dac venitul suplimentar antrenat de sporul de bunuri publice este mai mare
dect costul suplimentar antrenat de reducerea produciei de bunuri private. Mai apare ns o
problem, ce poate fi rezolvat cu ajutorul analizei cost-beneficiu, i anume: ct trebuie luat
din resursele private?
S presupunem c ntr-o iarn obinuit resursele financiare antrenate de deszpezire
i veniturile aferente acesteia s-ar prezenta astfel:
Analiza cost-beneficiu
Plan de deszpezire
Cost anual
(USD)
Cost
marginal
(USD)
Venit
anual
(USD)
Venit
marginal
(USD)
Venit net
(USD)
Lipsa deszpezirii 0 0 0
Deszpezirea drumurilor
principale
40.000 40.000 60.000 60.000 20.000
Deszpezirea drumurilor mediu
circulate
100.000 70.000 130.000 70.000 30.000
Deszpezirea tuturor drumurilor 180.000 80.000 190.000 60.000 10.000

34
Am considerat c lipsa deszpezirii nu ocazioneaz nici o cheltuial i nu aduce
nici un venit. Desigur c n realitate venitul este negativ i este dat de pierderile antrenat e
de creterea cheltuielilor cu asistena medical, de scoaterea din activitatea productiv a
celor accidentai etc. Se poate observa c pentru primrie este optim s se limiteze cu
deszpezirea la drumurile de importan medie, deoarece venitul marginal este egal cu
costul marginal, iar venitul net este maxim. Analiza cost-beneficiu a rspuns aadar
afirmativ la ntrebarea: trebuie alocate resurse pentru deszpezire? i n plus a evideniat
ct trebuie alocat.
Se poate observa c a face economii la bugetul public, fie el central sau local, nu
nseamn reducerea cheltuielilor, ci alocarea optim a resurselor statului.

Externalitile

Externalitile exprim un cost sau un venit ce revine unei tere pri, aflat n
exteriorul pieei. De exemplu, dac bolnavii de grip consum medicamente, cei sntoi nu
se mai mbolnvesc. Acesta este un exemplu de externalitate pozitiv. Dimpotriv, o
externalitate negativ este poluarea, pe care unii o produc i toi o suport.

Externalitile negative

Ele apar atunci cnd costul producerii unui bun suportat de o firm este mai mic dect
cel real, deoarece o parte din acest cost este suportat de ctre societate. n aceste condiii,
costul marginal al firmei este mai mic dect costul marginal total antrenat de producerea unui
bun.

Externalitile pozitive

Ele apar n situaia n care venitul marginal total este mai mare dect venitul marginal al
firmei. Cu alte cuvinte, societatea beneficiaz de anumite avantaje fr s le plteasc. De
exemplu, dac profesorul de economie face vaccinul antigripal, el nu se mai mbolnvete de
grip, dar nu mai mbolnvete nici studenii. Studenii beneficiaz de un avantaj pentru care nu
au pltit nimic.
n aceast situaie vom avea o producie mai mic dect cea dorit de societate i din
nou o alocare ineficient a resurselor. Venitul firmei V
f
este mai mic dect cel social V
s
, iar
preul primit de aceasta este mai mic dect preul social.
Economitii au cutat s rezolve problema externalitilor, fie cu ajutorul guvernelor,
fie fr acest ajutor.
Teorema lui Coase susine c exist situaii n care externalitile pot fi rezolvate fr
intervenie public, i anume atunci cnd:
drepturile de proprietate sunt clar definite;
numrul persoanelor implicate este mic;
costurile de negociere sunt neglijabile.
Singurul rol al guvernului trebuie s fie n aceast situaie ncurajarea negocierilor
ntre prile afectate. Prin negociere prile pot ajunge la o soluie unanim acceptabil.
Din pcate, de cele mai multe ori externalitile implic un numr mare de oameni i
drepturile de proprietate sunt neclare, aa c soluia lui Coase nu se poate aplica. De cele mai
multe ori este nevoie de intervenia guvernamental. Aceasta poate fi indirect, prin
regulamente, legi i taxe, sau direct, prin control direct.
35
Astfel, prin lege, statul poate garanta proprietatea i permite celor afectai de
externalitile negative s-i recupereze pierderile, cu condiia ca proprietarii i cei care le-au
nclcat drepturile s fie clar cunoscui, lucru care nu este valabil pentru bunurile publice, ca aerul.
Prin taxe specifice, costul firmelor ajunge s includ pierderile sociale, astfel nct
firmele vor reduce producia, sau vor crete cheltuielile cu cercetarea n vederea descoperirii
unor produse asemntoare, dar nepoluante sau a unor tehnologii nepoluante.
Controlul guvernamental direct se refer la legi care s limiteze anumite activiti, cum ar
fi o limit maxim admis pentru un poluant n ap. Acest control face ca firmele s adopte
msuri de reducere a polurii care implic automat costuri suplimentare i o producie mai mic.
n ceea ce privete externalitile pozitive, intervenia guvernamental poate mbrca forma
unor subvenii acordate productorilor sau/i consumatorilor. n cazul n care bunurile sunt
extrem de utile societii, ele pot fi transformate n bunuri publice.
O cale relativ nou de limitare a externalitilor negative este piaa drepturilor asupra
externalitilor. Pentru nceput ea a fost conceput pentru poluare. Pentru a crea o astfel de pia,
este nevoie ca o agenie de control al polurii s stabileasc limitele maxime admise pentru un
anumit poluant. De exemplu, s presupunem c limita maxim de poluare a Dunrii cu metale
toxice n Romnia este de 5t/an. Se pot defini 5 drepturi de poluare, fiecare a 1t/an, care s fie
supuse vnzrii pe pia. n funcie de cerere se va forma preul acestor drepturi de poluare, astfel:

Piaa drepturilor asupra externalitilor

Oferta este perfect inelastic, egal cu 5t, astfel c, prin confruntarea ei cu cererea
pieei a rezultat un pre de echilibru de 1 mil. USD/t.
Avantajele acestei piee ar fi c se reduc costurile sociale i cresc costurile private. n
plus, firmele pot considera c, pe termen mediu, este mai puin costisitor s dezvolte
tehnologii nepoluante dect s cumpere drepturi de poluare. Nu n ultimul rnd, piaa arat ct
este dispus s plteasc o firm pentru a polua o zon la un anumit nivel, iar suma pltit
pentru poluare este mai precis dect o eventual tax.

Imperfeciunea informaiei

Pe o pia real productorii i consumatorii nu sunt neaprat informai corect i n
mod egal cu privire la situaia pieei. Imperfeciunea informaiei se refer la ofertani sau la
consumatori.
n ceea ce-i privete pe ofertani, ei pot s omit anumite informaii cu privire la
produsele pe care le ofer. De exemplu, s presupunem c pe piaa telefoniei mobile ar aprea
o firm cu produse ieftine, dar cu radiaii puternice i ar omite s informeze consumatorul cu
privire la acest aspect. n aceast situaie trebuie ca statul s intervin prin legi care s
pedepseasc un astfel de comportament. Sau imaginai-v c ar veni un strungar s v predea
fiscalitate, pretinznd c oricine se pricepe la aa ceva. Consumatorii la rndul lor pot
cumpra pe credit de la o firm, tiind foarte bine c urmeaz s-i prseasc locul de munc
i s intre n ncetare de pli. Sau pot cumpra cea mai bun asigurare pentru autoturism, apoi
s nsceneze un furt perfect sau s-i loveasc intenionat maina n zona care oricum ar fi
trebuit revopsit. Exemplele anterioare sunt sintetizate de dou concepte economice: selecia
advers i hazardul moral.

Selecia advers

Selecia advers apare atunci cnd obiectul unui contract prezint o caracteristic
necunoscut de una dintre pri, dar cunoscut celeilalte. Primul care a atras atenia asupra
36
acestui fenomen a fost laureatul premiului Nobel G. Akerlof, n articolul The Market for
Lemons: Quality Uncertainty and the Market Mechanism, publicat n The Quaterly Journal of
Economics n 1970. Articolul se refer la piaa autoturismelor second-hand, termenul de
lemons desemnnd autoturismele de proast calitate.
Pe piaa studiat de Akerlof vnztorii i cumprtorii dispun de informaii diferite cu
privire la mainile scoase la vnzare. Astfel, n timp ce proprietarii cunosc calitatea mainilor lor,
cumprtorii nu tiu dac nu cumva vor cumpra un autoturism de proast calitate. Toi
participanii poteniali la schimb tiu c pe piaa second-hand exist att autoturisme de proast
calitate, ct i autoturisme bune i pot aproxima ponderea autoturismelor de bun calitate n total.
Dac informaia ar fi simetric, fiecare autoturism s-ar vinde exact la preul pe care l merit i
piaa ar funciona asemntor concurenei perfecte. Informaia asimetric ridic urmtoarea
problem: cumprtorul potenial tie c poate cumpra un hrb cu preul unei maini bune, astfel
c refuz s plteasc acest pre, speriat fiind de nelciune. Vnztorul unei maini bune nu
accept pe ea preul unui hrb i nu o vinde cu acest pre. n consecin, mainile bune sunt
alungate de pe pia i nu pot fi vndute, iar piaa nu funcioneaz.
Cauza eecului acestei piee este externalitatea negativ generat de vnztorii de
autoturisme de proast calitate asupra vnztorilor de autoturisme de bun calitate
(concretizat n faptul c punerea n vnzare a unui vehicul de proast calitate reduce preul
mediu al autoturismelor de pe pia). Dac pe pia exist prea multe produse de proast
calitate, va fi dificil pentru produsele de bun calitate s fie vndute. Putem extinde exemplul
la produsele romneti: pentru c de zeci de ani se spunea c produsele romneti sunt de
proast calitate, productorii romni care realizeaz produse bune au dificulti n a-i vinde
marfa, sau o vnd la un pre mai mic dect cel al produselor strine de calitate mai slab.
Realitatea pe piaa autoturismelor second-hand e alta: piaa funcioneaz foarte bine,
chiar dac apar i neltorii. Care ar fi explicaia? Se poate observa c cei care suport o
pierdere n cazul antiseleciei sunt cei care doresc s vnd bunuri de bun calitate (o main
bun sau un risc bun). Este firesc ca aceti indivizi s fie dispui s suporte un cost pentru a-i
semnala calitatea, n condiiile n care acest cost este mai mic dect pierderea suportat n
absena lui. De exemplu, vnztorii de autoturisme de bun calitate pot oferi o garanie
cumprtorilor, lucru pe care ceilali vnztori nu-l pot face.
Teoria semnalului susine c persoanele care vnd bunuri de calitate sunt dispuse s
suporte costul unui semnal, dar pentru a fi utile, semnalele trebuie s fie credibile pentru
partea neinformat. Aceasta nseamn c agenii care vnd bunuri de proast calitate nu
trebuie s fie interesai s trimit un semnal fals. Pe aceast linie a raionamentului, nseamn
c semnalele trebuie s fie ieftine pentru vnztorii de calitate bun i scumpe pentru ceilali.
Selecia advers devine mult mai complex pe piaa asigurrilor, unde companiile de
asigurri nu pot cunoate profilul fiecrui asigurat i unde contractele sunt mult mai
diversificate dect cele de vnzare-cumprare. De obicei, contractul de asigurare prevede
dou preuri: o prim de asigurare i o indemnizaie pe care asiguratorul o pltete dac riscul
se materializeaz. De cele mai multe ori, societile de asigurri practic o franiz pe care
asiguratul trebuie s o plteasc dac riscul se materializeaz i care reduce valoarea
indemnizaiei. De exemplu, n cazul societii Interamerican Group se plteau n 2001
urmtoarele franize: 50 USD la orice avarie asigurat, sau 2% din valoarea asigurat n caz
de furt parial i 5% n caz de furt total.
Asiguraii pot fi mprii n dou categorii: asigurai cu risc ridicat i asigurai cu risc
sczut, fiecare consumator de asigurri cunoscndu-i profilul. n absena franizei,
asiguratorii vor dori s propun un contract la o prim de asigurare care s acopere riscul
mediu, ceea ce nseamn c asiguraii cu risc mic vor trebui s suporte o prim mai mare
(avem de-a face cu o externalitate). Aceti poteniali asigurai nu vor mai dori s cumpere
contracte de asigurare, ceea ce nseamn c numai cei cu risc mare se vor asigura.
37
Franiza permite asiguratorilor s separe agenii ntre ei n funcie de gradul de risc.
Societile de asigurare pot propune dou tipuri de contracte: un contract cu prim mic i franiz
mare pentru cei cu risc sczut i un contract cu prim mare i franiz sczut pentru cei cu risc
ridicat. Alegnd unul dintre cele dou contracte, agenii i vor face cunoscut tipul n care se
ncadreaz.
Se poate observa c scoaterea la suprafa a informaiei este costisitoare, ntruct
agenii cu risc sczut nu pot beneficia de soluia care le-ar fi stat la dispoziie dac informaia
era simetric: franiz zero i prim de risc mic.
Analiznd selecia advers pe piaa asigurrilor de sntate, Hal Varian (2006) afirm c
satisfacia agenilor poate fi mrit i prin intervenia statului. Acesta poate introduce
obligativitatea asigurrilor de sntate, ceea ce va permite firmelor de asigurare s practice o
prim unic aferent riscului mediu al asigurailor. Asiguraii cu risc sczut vor plti n acest fel o
prim mai mic dect cea pe care ar fi pltit-o dac societile de asigurare stabileau prima n
funcie de asiguraii cu risc crescut. n schimb, asiguraii cu risc crescut vor beneficia de un
contract foarte avantajos, ceea ce nseamn c de fapt tot asiguraii buni suport costurile
asimetriei informaiei. Un efect asemntor l are introducerea asigurrii medicale n pachetul de
avantaje oferit de firme angajailor; acest lucru permite reducerea primei de asigurare, ntruct toi
angajaii sunt asigurai.
Selecia advers apare n situaiile n care una dintre pri nu cunoate calitatea bunului
oferit spre vnzare de cealalt parte; n acest caz economitii obinuiesc s vorbeasc de bun
de tip ascuns referindu-se la bunul tranzacionat. Antiselecia antreneaz ntotdeauna un cost
suplimentar pentru cei de bun credin, mecanismul concurenial nemaiavnd capacitatea de
a conduce la un optim n sensul lui Pareto.
Hazardul moral
Conceptul de hazard moral a aprut n domeniul asigurrilor i descria la nceput
situaiile n care una dintre prile unui contract, dup ncheierea contractului, acioneaz n
interes propriu i n detrimentul partenerului.
De exemplu, o persoan care a ncheiat o asigurare mpotriva focului i d foc
locuinei, int enionat sau din neglijen, i declar c locuina a ars independent de voina
sa. n ultimii ani conceptul de hazard moral s-a mbogit cu un nou sens: el acoper i
situaiile n care partea neinformat poate observa aciunea agentului, dar nu poate
verifica dac este aciunea potrivit.
De exemplu, s spunem c mergei cu autoturismul la mecanic. Mecanicul poate
afirma c avei cutia de viteze integral defect i atunci va aciona conform diagnosticului i
v va schimba cutia de viteze. Soluia corespunde perfect diagnosticului, dar este posibil ca
dumneavoastr s fi avut nevoie doar de schimbarea pinioanelor.
n situaiile de hazard moral partea neinformat trebuie s gseasc mecanismele prin
care s incite partea informat s adopte o decizie optim din punctul de vedere al celui
neinformat. Mecanismele incitative utilizabile n situaii de hazard moral sunt studiate cu
ajutorul modelelor Principal-Agent. Problema Principal-Agent este o component a teoriei
incitaiilor, care studiaz mijloacele prin care pot fi stimulai agenii care dispun de anumite
informaii private s scoat la iveal aceste informaii.
O relaie Principal-Agent, numit i relaie de agenie (instituional, de organizaie),
exist ori de cte ori bunstarea unei persoane depinde de aciunile ntreprinse de o alt
persoan. Agentul este persoana care acioneaz, iar Principalul este persoana afectat. Relaia
are multiple exemplificri n practic: de exemplu, un spital este afectat de modul n care
medicii i fac datoria, iar acetia pot aciona n interesul lor, i nu al spitalului, ngrijind
preferenial pacienii. ntr-o firm, exist o relaie de agenie ntre manager i proprietar:
38
managerul i poate urmri interesele proprii (este Agent), chiar cu preul unui profit mai mic,
ceea ce-l afecteaz negativ pe proprietar, interesat de dividende (Principalul).
Problemele pe care i le propune spre rezolvare teoria Principal-Agent sunt:
s explice modul n care informaia incomplet i monitorizarea costisitoare afectea-
z aciunile agenilor;
s construiasc mecanisme prin care agenii s fie stimulai s acioneze n interesul
principalului.
Aceste probleme sunt rezolvate n general n funcie de cazul studiat i nu prin
generalizare.
De exemplu, s lum cazul unui medic care pune un diagnostic, iar pacientul nu este n
stare s evalueze dac diagnosticul este cel corect. Agentul dispune de un avantaj informaional
(deine o informaie ascuns), deoarece el observ diagnosticul corect (necunoscut principalului)
dup ce a semnat contractul i nainte de a decide nivelul efortului. Soluia este ca principalul s
propun agentului un contract care s prevad o plat W dependent de rezultat i de mesajul
trimis de agent: W(R,M), n care M reprezint mesajul. Principalul are interesul de a determina
agentul s scoat la iveal informaia pe care o deine (n exemplul nostru, s pun diagnosticul
corect). Procedeul care permite principalului s determine agentul s arate informaia pe care o
deine este simplu dar costisitor i poart numele de principiul de revelaie. El const n faptul c
principalul trebuie s ofere agentului aceeai sum pe care acesta ar primi-o dac ar mini, ori de
cte ori agentul este tentat s mint. Atunci cnd principalul ncheie contractul cu agentul, el tie
c pentru anumite situaii agentul este tentat s mint. De aceea, el i va propune agentului o sum
maxim pe care acesta ar obine-o dac ar mini, ceea ce va face ca agentul s spun adevrul.
Aceasta nseamn c remuneraia este independent de mesaj, dar revelarea informaiei este
costisitoare pentru principal.
n rezolvarea situaiilor de antiselecie sau de hazard moral am avut ntotdeauna n
vedere preul atunci cnd am discutat despre soluiile optimizatoare. n realitate principalul
dispune de o gam mult mai variat de clauze contractuale. n cazul seleciei adverse, partea
neinformat poate propune (i chiar propune n practic) o palet larg de contracte care s
acopere ct mai multe tipuri de poteniali asigurai. n cazul hazardului moral, principalul
poate investi n mecanisme de control a agentului, poate stabili plata unui agent n funcie de
rezultatele altuia (pentru a beneficia de roadele competiiei dintre ageni) sau poate propune
agentului colaborarea pe termen lung. Indiferent de soluia aleas, contractele dintre principal
i agent vor fi ntotdeauna incomplete, iar agentul va beneficia de un avantaj informaional
care se va traduce printr-o rent informaional.


9. PROFITUL


Ce tim despre.

1. Profitul reprezint avantajul realizat sub form bneasc din exercitarea unei
activiti. Masa profitului (Pr) se determin ca diferen ntre ncasrile firmei (CA) i
cheltuielile sale (CT): Pr = CA - CT. Profitul mediu (PrM) este profitul pe unitate de produs i
se determin ca diferen ntre preul de vnzare al produsului (P) i costul unitar (CTM): PrM
= Pr / Q =P-CTM.
Rata profitului (P
r
) se poate determina sub trei forme:
n raport cu cifra de afaceri, ca un raport ntre masa profitului i ncasri: P
r
= P
r
/ CA;
dac firma produce bunuri nedifereniate aceast rat mai poate fi determinat astfel: P
r
= PrM/P
39
n raport cu costul produciei, ca un raport ntre profit i costul total: P
r
= Pr/CT;
dac produsele sunt omogene (nedifereniate), aceast rat devine: P
r
= PrM/CTM, cunoscut
i sub numele de rata rentabilitii;
n raport cu capitalul utilizat (K), ca un raport ntre profit i capitalul utilizat: Pr = Pr
/ K. Capitalul utilizat este identic cu capitalul total al firmei, dac firma se afl n primul an de
funcionare, deci vom scrie: K = Kf + Kc, n care Kf este capitalul fix, iar Kc este capitalul
circulant. Dac firma nu se afl n primul an de funcionare, n capitalul utilizat inc1udem n
ntregime doar capitalul circulant, n timp ce din capitalul fix inc1udem numai partea nc
neamortizat:
K = Kc + Valoarea neamortizat din Kf.

2. Funciile profitului sunt:
- constituie motivaia activitii, stimuleaz ntreprinztorii s-i asume riscul unei
activiti i s adopte msuri de eficientizare a activitii economice;
- este dovada i msura utilitii unei activit i; pentru c produsele unei firme s
se vnd ele trebuie s fie considerate ut ile de ctre consumatori; n plus, consumatorii vor
fi dispui s plt easc cu att mai mult pe un bun, cu ct consider c utilitat ea acestuia
este mai mare.
- exprim sintetic rezultatele firmei i implicit fora sa competitiv n raport cu
celelalte firme de pe pia;
- este compatibil cu raionalitatea social economic, fie i numai datorit faptului c
din impozitul pe profit sunt finanate alte domenii utile societi, dar care nu urmresc profitul
(sntate, cultur .a.);

3. Formele profitului sunt:
- profitul normal, este acela considerat suficient de o firm pentru a-i continua
activitatea; n acest profit vom include: salariul ntreprinztorului, chiria pentru c1dirile
proprii, dobnda la capitalul propriu investit n firm, rent pentru terenul propriu pe care
funcioneaz firma i o prim pentru asumarea riscului. Cu alte cuvinte, profitul normal
include toate acele venituri pe care ntreprinztorul le-ar fi obinut n mod independent i pe
care le-a sacrificat n favoarea unei activiti pe cont propriu. Desigur, acest profit are o
important component subiectiv, pentru c depinde de aprecierea ntreprinztorului;
- supraprofitul este partea din profit care depete profitul normal; el este obinut n
primul rnd de firmele aflate n concuren imperfect;
- profitul legitim, este cel cuvenit firmei ca factor de producie pentru contribuia
sa la activitatea economic (astfel, firma ofer locuri de munc, ofer bunuri pe pia,
aduce venituri statului prin impozite .a., iar prin aceste fapte contribuie la dezvoltarea
general a rii);
- profitul nelegitim (venit nectigat), obinut de firm fr a contribui n nici un fel
la activitatea economic (de exemplu, firma poate profita de inflaie i poate mri preurile
fr justificare n costuri);
- profit brut i profit net; profitul net este partea din profit rmas firmei dup plata
impozitului pe profit; ea poate fi utilizat pentru autofinanare (creterea stocului de capital,
investiii) i pentru consumul ntreprinztorului. Profitul net se mai numete i admis.

4. Funcia de producie poate fi reprezentat simplu astfel: Q = f (K,N,L), si exprim
dependena produciei obinute de factorii de producie capital (K), natur (N) i munc (L)
consumai. Funcia arat n acelai timp c profitul ntreprinztorului depinde de cheltuielile
sale cu factorii de producie. Cu ct ntreprinztorul repartizeaz o cot mai mare din cifra de
40
afaceri celorlali factori de producie, cu att profitul su va fi mai mic. Alturi de preurile
factorilor de producie, ali factori de care depinde profitul firmei sunt:
- costul de producie; cu ct acesta este mai mare, profitul este mai mic;
- cifra de afaceri cu care profitul este direct proporional;
- preul; cu ct este mai mare, i profitul este mai mare ponderea produselor de calitate
superioar n structur produciei; profitul este cu att mai mare cu ct ponderea este mai
mare;
- volumul produciei cu care profitul este direct proporional;
- viteza de rotaie a capitalului; cu ct numrul de rotaii ale capitalului este mai mare,
iar durata unei rotaii mai mic, cu att profitul este mai mare.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Ce semnificaii se acord indicatorilor pentru mrimea i dinamica ratei
profitului?
Indicatorii care exprim evoluia ratei profitului (cum sunt indicele ratei profitului i
modificarea absolut i relativ a acesteia) scot n eviden evoluia eficienei economice a
unei firme. Ai observat desigur c rata profitului se determin ca un raport ntre rezultate i
cheltuieli, ceea ce nseamn c este un indicator al eficienei. Cu ct acest raport este mai
mare, cu att eficiena este mai ridicat i implicit, capacitatea concurenial a firmei este mai
mare. Cum orice firm urmrete s obin o rat a profitului ct mai mare, sectoarele de
activitate neprofitabile vor fi abandonate ceea ce conduce la o realocare a resurselor
economice n favoarea domeniilor cu cea mai mare eficien. Rezult c evoluia ratei
profitului are o influen hotrtoare asupra alocrii resurselor i asupra dezvoltrii
economice.
2. Ce nseamn c "ntreprinztorul face firm"?
Afirmaia arat c existena i profitabilitatea firmei depinde de priceperea
ntreprinztorului. Conductorul firmei decide ce, cum, ct i pentru cine s produc n
funcie de informaiile fumizate de pia. De interpretarea corect a acestor informaii i
de corectitudinea deciziilor ntreprinztorului depinde evoluia firmei. Deciziile greit e
pot conduce o firm la faliment. Dar activitatea unei firme depinde i de mediul de afaceri
n care firma i desfoar activitat ea; de aceea H.Guitton afirm c existena profitului
se explic printr-o legtur ntre activitatea ntreprinztorului i mediul n care ea se
exercita.

3. Cum influeneaz durata de rotaie a capitalului profitul unei firme?
Cu ct durata este mai mare, profitul este mai mic. S lum exemplul a dou firme A
i B, care produc nave de pescuit. S presupunem c firma A realizeaz o nav la doi ani, iar
firma B o nav pe an. Durata unei rotaii a capitalului la firma A este de o rotaie la doi ani,
echivalent cu o vitez de rotaie (V) de V=1/2 pe an. Firma B are o durat de rotaie de un an
i o vitez de V= 1 rotaie pe an. Aceasta nseamn c firma A realizeaz profit o dat la doi
ani, pe cnd B obine profit o dat pe an. Toi ceilali factori fimd considerai aceeai, este
evident c A va avea un profit mai mic dect B.

4. Cnd este profitul unei firme maxim?
Profitul unei firme este maxim atunci cand venitul marginal este egal cu costul
marginal, deci profitul marginal este zero. Profitul marginal este profitul ultimei uniti
vndute i se determin ca diferen ntre venitul marginal i costul marginal. Venitul
41
marginal este venitul suplimentar obinut de o firm prin creterea cu o unitate a
produciei vndute. Altfel spus, este venitul ultimei uniti vndute. Aa cum utilitatea
total era suma utilitilor marginale, la fel profitul total este suma profiturilor marginale.
Cnd profitul marginal este zero, profitul total este maxim i constant. Dar pentru ca
profitul marginal (Prm) s fie zero trebuie ca venitul marginal (Vm) s fie egal cu costul
marginal (CM): Vm = CM. n condiiile concurenei perfecte, firma nu poate influena
preul pieei, pre care se formeaz liber, pe baza cererii i ofertei. Firma intr pe pia
atunci cnd preul pieei este superior costului su unitar i i vinde ntreaga producie la
acest pre al pieei. Rezult c fiecare unitate vndut suplimentar aduce firmei un venit
suplimentar egal cu preul su, pre notat P. Pentru ca profitul firmei s fie maxim ea
trebuie s realiz eze un nivel al produciei, Q, pentru care acest venit suplimentar
(marginal) este egal cu costul marginal. n concurena perfect, pentru ca profitul s fie
maxim condiia este: P = CM.

5. Ce relaie exist ntre profitul normal i supraprofit?
Profitul normal poate fi mai mare, mai mic sau egal cu supraprofitul. Aceasta
deoarece supraprofitul, numit i profit de monopol, este partea din profit care depete
profitul normal. S lum exemplul unei firme care ncaseaz din vnzarea produciei 100
mil. lei pe lun i realizeaz cheltuieli cu factorii de producie de 60 mil. lei pe lun. S
mai presupunem c ntreprinztorul contribuie la activitatea firmei doar cu munc proprie
pentru care apreciaz c merit 10 mil. lei pe lun i cu un capital care depus la banc i-ar
adduce o dobnda de 5 mil. lei pe lun. Profitul total al firmei va fi de Pr = 100 - 60 = 40
mil. lei. Profitul normal este: 10 + 5 = 15 mil. lei. Supraprofitul va fi de 40 - 15 = 25 mil.
lei i este n acest caz mai mare dect profitul normal.


10. INDICATORII MACROECONOMICI
Venitul, consumul i investiiile


Ce tim despre

1. Indicatorii macroeconomici exprim cantitativ rezultatele activitii economice
dintr-o ar. Indicatorii interni se refer la teritoriul naional, iar cei naionali se refer la
unitile economice naionale. Indicatorii brui includ consumul de capital fix, pe cnd cei nei
nu includ acest consum.

2. Produsul intern brut (PIB) exprim valoarea bunurilor i serviciilor finale,
create de unitile economice de pe teritoriul unei ri n decursul unei perioade de timp
determinate, de regul un an. Se determin ca diferen ntre produsul global brut (PGB) i
consumul intermediar (Ci). PGB exprim valoric totalitatea bunurilor i serviciilor creat e
ntr-o ar n decurs de un an. Consumul intermediar Ci exprim valoarea bunurilor i
serviciilor create i destinate producerii altor bunuri i servicii, altele dect cele destinat e
nlocuirii capitalului uzat. De exemplu, s presupunem c producia naional de pine se
vinde cu 100 mil. lei anual i ocazioneaz consum de fain, ap i alte ingrediente n
valoare de 70 mil. lei. Contribuia produciei de pine la PGB este de 100 mil. lei,
consumul intermediar este de 70 mil. lei, iar contribuia la PIB este de 30 mil. lei.
O alt modalitate de determinare a PIB, numit metoda cheltuielilor, este: PIB = C +
G + Ib + En, n care prin C am notat consumul menajelor, prin G consumul guvernamental,
42
prin Ib investiia brut i prin En exportul net. Investiia brut cuprinde investiia net (In) i
investiia de nlocuire (Ii): Ib=In+Ii. Investiia net se refer la creterea stocului de capital,
iar investiia de nlocuire, egal cu capitalul fix consumat, este destinat nlocuirii capitalului
uzat. Din punct de vedere al mpririi capitalului n fix i circulant, investiia brut include
formarea brut de capital fix (FBCF) i variaia stocurilor de capital circulant i produse finite
(STOC). Exportul net se calculeaz ca diferen ntre valoarea exporturilor (EXP) i cea a
importurilor (IMP): En = EXP - IMP.

3. Produsul naional brut se determin adugnd la PIB soldul valorilor adugate
brute cu strintatea (SVABs): PNB = PIB + SVABs. SVABs este diferena dintre producia
final realizat de unitile economice naionale peste grania i producia final realizat de
unitile economice strine pe teritoriul rii.
Produsul intern net i produsul naional net se obin scznd din valoarea brut
consumul de capital fix:
PIN = PIB-Ii i PNN = PNB - Ii

4. Venitul naional este PNN. El se poate determin n preurile pieei (VNpp) i
preurile factorilor de producie (VNpf). VNpf se determin astfel:

VNpf = VNpp Ti + Sv

in care prin Ti am notat taxele indirecte, iar prin Sv subveniile.Taxele indirecte sunt
acele obligaii fiscale pltite de consumatorii finali (cum ar fi TVA, accizele pe cafea sau
tutun ,.a) Subveniile sunt n general sume pltite firmelor pentru a vinde la preuri
inferioare costurilor. Determinat n preurile factorilor, venitul naional exprim de fapt
totalitatea veniturilor factorilor de producie naionali, adic l putem scrie ca:

VNpf = salarii + dobnzii + profituri + rente + alte venituri.

5. Venitul rezultat din orice activitate economic (V) se mparte n consum (C) i
eeonomii (S). Consumul este partea din venit utilizat pentru cumprarea de bunuri i servicii
necesare acoperirii nevoilor. nclinaia marginal spre consum arat cu ct crete consumul la
o cretere cu o unitate a venitului i se determin ca un raport ntre sporul consumului i
sporul venitului: c' = C/V. Rata consumului arat ponderea consulmului n venit i se
determin ca un raport ntre consum i venit: c = C/V

6. Economiile sunt partea neconsumat din venit. nclinaia marginal spre economii
arat cu ct cresc economiile la o cretere cu o unitate a venitului i se determin ca un raport
ntre sporul economiilor i venit: s = S/V. Rata economiilor exprim ponderea economiilor
n totalul venitului: s* = S /V.
Cum orice sum economisit se transform n investiii, putem scrie c: V = C + I, iar
economiile sunt egale cu investiiile nete (I) la nivelul unei ri. Multiplicatorul investiiilor
arat cu ct crete venitul la o cretere cu o unitate a investiiilor i se determin ca un raport
ntre sporul venitului i sporul investiiilor: k = V/I. Avnd n vedere c' i s, multiplicatorul
mai poate fi scris: k =1/1- c' i k=1/s.

7. Conform legii psihologice fundamentale formulate de J.M. Keynes, atunci cnd
venitul crete, consumul crete mai ncet dect venitul, iar economiile cresc mai repede, ceea
ce poate fi scris astfel: Is> Iv> Ic, n care prin Is, Iv i Ic am notat indicii economiilor,
43
venitului i consumului. Aceeasi lege spune c atunci cnd venitul scade, consumul scade mai
ncet, iar economiile scad mai repede, ceea ce nseamn c: Is< Iv< Ic.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Cum influeneaz rata dobnzii investiiile?
Rata dobnzii i volumul investiiilor se afl ntr-un raport invers proporional. Astfel,
dac rata dobnzii crete, un individ este mai degrab tentat s depun banii la banc dect s-
l investeasc ntr-o firm, ceea ce nseamn c investiiile scad. Pe de alt parte, rata dobnzii
este costul mprumutului din care pot fi finanate investiiile. Dac crete rata dobnzii,
finanarea investiiilor devine mai costisitoare, iar investiiile scad.
Foarte important este raportul dintre rata dobnzii i profitului generat de o investiie.
Atta timp ct rata profitului este mai mare dect rata dobnzii, investiia rmne mai
profitabil dect un depozit bancar i ea va fi realizat. Dac rata profitului este mai mic
dect rata dobnzii, investiia nu va fi realizat.

2. Cum este influenat consumul de raportul dintre bunurile prezente i bunurile
viitoare?
Bunurile prezente sunt acelea pe care le putem consuma n prezent cu venitul pe
care l avem. Bunurile viitoare sunt cele care le-am putea consuma n viitor cu partea
economisit din venit. Dac puterea de cumprare a banilor scade, cu o sum economisit
n prezent putem cumpra mai puine bunuri i servicii n viitor. Din acest motiv, crete
consumul prezent. Altfel spus, dac se anticipeaz o cretere a preuri1or n viitor
consumul prezent crete.
n schimb, o cretere a ratei dobnzii face ca o sum economisit n prezent s poat
cumpra mai mult n viitor ceea ce nseamn c determin reducerea consumului prezent.

3. Cum este influenat consumul de modificarea ateptrilor cu pri vire la
raportul dintre venitul actual i venitul viitor?
n cazul n care individul anticipeaz o cretere a venitului n viitor, el va consuma mai
mult n prezent. Dac dimpotriv anticipeaz o reducere a venitului, el consum mai puin,
pentru a face fa acestei reduceri viitoare.

4. De ce dac ntr-o ar se economisete foarte mult se poate ajunge la o criz de
supraproducie?
Aa cum am nvat, venitul se mparte n consum i economii. Dac economiile
sunt prea mari, se consum mai puin. Economiile se transform n mod necesar n
investiii. Investiiile la rndul lor conduc la o producie mai mare de bunuri i servicii.
Dar dac scade consumul, o parte din sporul produciei nu se vinde, cresc stocurile i vom
avea supraproducie. n mod normal firmele i vor restrnge activitatea i vom asista la
ceea ce Keynes a numit paradoxul economisirii: creterea economiilor conduce la
reducerea venitului.

5. Este posibil ca nivelul consumului s depeasc nivelul venitului?
Da, dac venitul este insuficient pentru a acoperi nevoile elementare. Astfel, dac
venitul unei persoane scade suficient de mult pentru a nu mai acoperi aceste nevoi, consumul
nu mai poate s scad. Diferena dintre consum i venit va fi acoperit din economii, din
ajutoare sociale sau din alte surse.
44
11. EFICIENA I ECHILIBRUL ECONOMIC


Ce tim despre

1. Eficiena economic se exprim sub forma unui raport ntre veniturile i
cheltuielile unei activiti economice sau ntre cheltuieli i venituri. n, primul caz, vom
scrie c eficiena economic (Ee): Ee = Venituri /Cheltuieli, raport numit i randamentul
factorilor de producie. Cu ct raportul este mai mare, firma este mai eficient. Al doilea
raport exprim consumul de factori de producie pe unitate de venit i se scrie: Ee =
Cheltuieli /Venituri. Cu ct acest raport este mai mic, cu att firma este mai eficient.
Orice indicator economic determin un raport ntre eforturile depuse ntr-o activitate i
rezultatele obinut e este o form a eficienei (de exemplu, rentabilitatea, productivitatea,
costurile medii, consumul specific .a. ).

2. Dac o firm este ineficient, ea ajunge la faliment situaie n care veniturile firmei
sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile. Pragul minim de rentabilitate este nivel al
produciei pentru care veniturile sunt egale cu cheltuielile: VT = CT, n care prin VT am notat
veniturile firme prin CT costul total. Cum VT = PxQ, iar CT = CTMxQ, pragul minim de
rentabilitate se poate scrie i P = CTM.

3. Echilibrul economic exprim acea situaie de pe piaa bunurilor i serviciilor,
monet ar, a capitalurilor, a muncii i piaa naional n ansamblul su, caracterizat prin
egalitatea cererii cu oferta sau prin diferene dintre cerere i ofert normale, lipsite de
consecine negative asupra economiei. La nivelul economiei naionale, echilibrul se
stabilete atunci cnd cererea global este egal cu oferta global. CG = OG, cererea
globaIa (CG) este format din cerere de bunuri de consum (C), de investiii (I) i din
exporturi (E), iar oferta global (OG) cuprinde ceea ce se produce n ar (PIB) i
importuri (H). La echilibru vom avea: CG = OG, , C + I + E = PIB + H. Cum PIB se
transform n venituri pentru cei care l-au creat, iar aceste venituri se mpart n consum i
economii (S), putem scrie ca: C + I + E = C + S + H, de rezult c: I + E = S + H sau S - I
= E - H. Pe piaa monetar cererea de moned exprimat de volumul valoric al
tranzaciilor trebuie s fie egal cu oferta de moned: PY=MV, n care P este nivelul
mediu al preurilor, Y este volumul tranzaciilor, M este masa monetar, iar V este vitez a
de rotaie a banilor. Pe piaa muncii vom avea o egalitate ntre cererea de munc i ofert a
de munc.

4. Echilibrul economic este o situaie care se realizeaz doar c tendina, sau n linii
generale; nu exist n practic echilibru perfect, ci doar stri apropiate echilibrului. Situaiile
reale sunt cele de dezechilibru. Pe piaa bunurilor i serviciilor dezechilibrul mbrac dou
forme: presiunea i absorbia. Presiunea este situaia n care cererea este mai mic dect
oferta, motiv pentru care concurena dintre ofertani este puternic. Ea avantajeaz
cumprtorii. De asemenea, presiunea este o situaie favorabil economiei naionale, deoarece
pentru a face fa concurenei, firmele adopt msuri de cretere a eficienei economice, cum
ar fi introducerea progresului tehnic, mbuntirea calitii, reducerea costurilor .a.
Absorbia este situaia n care cererea este mai mare dect oferta, iar concurena apare
ntre cumprtori. Ea avantajeaz vnztorii, care i maximizeaz profiturile fr eforturi
deosebite de cretere a eficienei.
45
Dezechilibrul pe piaa monetar mbrac forma inflaiei, dac oferta de moneda este
mai mare dect cererea, sau deflaiei n situaia invers.
Pe piaa muncii, dezechilibrul caracterizat printr-o cerere de munc inferioar ofertei
poart numele de omaj.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Exist sau nu echilibru n dezvoltarea unei economii?
Echilibrul perfect, teoretic nu exist i de cele mai multe ori nu ar fi de dorit. Imaginai-v
o pia a bunurilor n echilibru teoretic: acea pia s-ar goli continuu de mrfuri, pe msur ce
aceste mrfuri sunt aduse pe pia. Sau s ne imaginm piaa muncii n echilibru: n absena unui
omaj minim, salariaii ar putea exercita influene n direcia creterii salariilor. Economia nu se
afl n echilibru, teoretic niciodat, poate, doar din ntmplare.

2. De ce absorbia stimuleaz att risipa, ct i economiile?
Absorbia stimuleaz risipa, deoarece productorii nu sunt stimulai n nici un fel n
direcia reducerii consumurilor pe unitate de produs. Ei i pot maximiza profitul fr nici un
fel de efort n acest sens.
Referitor la economii, piaa goal de mrfuri face productorii s-i doreasc s
mreasc producia. Acest lucru nu este posibil dect prin investiii, care sunt finanate din
economii. Dac firmele doresc s produc mai mult, ele trebuie s economiseasc mai mult.
Pe de alt parte, din perspectiva consumatorilor, vom vorbi de nite economii forate n sensul
c economiile se formeaz datorit faptului c bunurile pentru consum sunt insuficiente
(consumatorii nu au pe ce s cheltuiasc banii).

3. De ce n condiii de presiune diferena dintre capacitile de producie i
producia efectiv genereaz risipa?
n condiii de presiune, o parte din producia firmei nu se vinde. n consecin, firma
este nevoit ca pe termen scurt s reduc volumul produciei. De aceea, vor rmne capaciti
de producie neutilizate, sau "risipite" (doar o parte a resurselor este utilizat).


12. PIAA MONETAR


Ce tim despre ...


1. Trocul reprezint schimbul unor bunuri economice pe alte bunuri echivalente ca
valoare. De exemplu, schimbm o gin pe zece pini. n limbajul contemporan, trocul poart
denumirea de barter.

2. Banii au aprut din nevoia oamenilor de a uura i simplifica schimbul reciproc de
produse. Banii sunt o marf care ndeplinete urmtoarele funcii:
- sunt un etalon al valorii; astfel, la fel cum spunem c o bucat de stof are cinci metri i
ne raportm la metru ca etalon, tot aa afirmm c o cma valoreaz 50 de dolari,
raportndu-ne la dolar ca etalon; prin aceast funcie banii ne permit s evalum
cheltuielile i rezult atele unei activiti i s comparm bunuri diferite ca valoare;
46
- mijloc de schimb; de exemplu, atunci cnd cumprai mere de la pia, cedai banii n
schimbul lor, bani pe care vnztorul i poate folosi pentru a cumpra alte bunuri;
- mijloc de plat; n aceast calitate banii ajut la stingerea obligaiilor, cum ar fi obligaia de
a plti impozite;
- mijloc de rezerv; n general, oamenii i pstreaz economiile n forma monetar;
- bani universali, funcie ndeplinit de monedele liber convertibile (dolarul, marca .a.).
Diferitele forme de bani au fost grupate n funcie de lichiditatea lor, de la cele cu
lichiditatea cea mai mare ctre cele cu lichiditatea cea mai mic, n mai multe agregate
monetare care, mpreun, exprim cantitativ oferta de moned din economie. Astfel, s-au
constituit agregatele monetare simbolizate cu M
1
, M
2
, M
3
i L.
M
0
(baza monetar) cuprinde numerarul n circulaie mpreun cu disponibilitile la
bncile comerciale n contul curent la banca central.
M
1
(lichiditatea primar) este format din M
0
, la care se adaug depozitele la vedere
operabile prin cecuri i conturi curente.
M
2
(lichiditatea secundar) este format din M
1
, la care se adaug depozitele la
termen deinute la bncile comerciale i economiile populaiei.
M
3
cuprinde M
2
, la care se adaug devizele, titlurile tranzacionate pe piaa monetar
emise de bncile comerciale, certificatele de depuneri emise de bncile i societile
financiare i deinute de societile economice nefinanciare etc.
L, pe lng M
3
, mai cuprinde titluri emise pe termen mediu i lung negociabile i care
pot fi transformate mai rapid sau mai lent n mijloace de plat, respectiv n lichiditi.
Componena agregatelor monetare difer de la o ar la alta, n funcie de gradul de
dezvoltare a pieei financiare, de gradul de inovaie n materie de active financiare al fiecrei
piee. n Romnia, masa monetar este format din trei agregate: M
1
, M
2
i M
3
.

3. Masa monetar, adic suma de bani existent n economie la un moment dat i
aparinnd unitilor economice, mbrac dou forme: numerar i moned scriptural.
Numerarul cuprinde bancnotele i moned metalic, iar moneda scriptural mbrac o mare
varietate de forme: cecuri, carduri, conturi de economii .a.

4. Cei mai importani factori de care depinde masa monetar (M) sunt: preul (P),
cantitatea de bunuri supuse tranzaciilor (Y) i viteza de rotaie a banilor (V). Viteza de
rotaie a banilor exprim numrul mediu de operaiuni de schimb i de plat mijlocite
de o unitate monetar ntr-o perioad de timp determinat. De exemplu, dac ntr-un an,
cu acelai dolar cineva cumpra pine de la brutar, brutarul cumpr fin de la morar, iar
morarul cumpr gru de la ran, iar acestea sunt singurele operaiuni realizate cu dolarul
respectiv; numrul tranzaciilor mijlocite de dolar este 3, deci V=3, iar durata de rotaie este 4
luni (12/3). Dependena masei monetare de factorii enumerai a dat natere ecuaiei cantitative
a banilor: M = PY/V.

5. Pute rea de cumprare re prezint cantitatea de bunuri i servi cii ce se poate
procura cu o unitate monetar; se mai numete valoarea banilor. Pentru o unitat e
monet ar se calculeaz: PCB=1/P, iar pentru masa monetara PCM=M/P. Ea depinde de
starea economiei naionale, de cadrul juridic al rii i de ncrederea populaiei n moneda
naional.

6. Stabilitatea puterii de cumprare a monedei naionale depinde de bnci i n primul
rnd de banca central, sau de emisiune. n general, banca central emite moned pentru:
acoperirea deficitului bugetar, satisfacerea cererii de moned generat de creterea cantitii
47
de bunuri i servicii i pentru a oferi moned naional n schimbul monedei strine.
Emisiunea de moned fr acoperire n bunuri economice conduce la inflaie (vezi capitolul
19). n situaiile inverse celor menionate anterior se retrage moned din circulaie.

7. Convertibilitatea exprim nsuirea legal a unei monede de a fi preschimbat pe
alte monede la un anumit pre, numit curs de schimb, care se formeaz n funcie de situaia
pieei. Convertibilitatea poate fi limitat sau deplin. De exemplu, moneda noastr are o
convertibilitate limitat intern, deoarece ea este convertibil doar pe teritoriul Romniei. n
schimb dolarul american este liber convertibil, neexistnd nici o restricie n calea convertirii
sale n alte monede.

NU CONFUNDA!
Convertibilitatea cu Cursul de schimb; convertibilitatea este capacitatea monedei de
a se schimba pe alt moned, pe cnd cursul de schimb este preul monedei naionale n
moned strin.

8. Principalii factori de care depinde cursul de schimb sunt:
- raportul cerere/ofert de diferii bani naionali de pe pia; de exemplu, dac cererea de lei
crete, leul devine mai rar n raport cu valuta i cursul su crete (n loc de 1 leu = 1/26.500$
vom avea 1 leu = 25.000$);
- puterea de cumprare a monedelor supuse schimbului; spus foarte simplu, dac n S.U.A. cu
un dolar cumperi un hamburger, n Romnia acelai hamburger ar trebui s poat fi cumprat
cu 27.000 de lei;
- starea comerului exterior; un comer exterior eficient nseamn ncasri n valut i valut
abundent pe piaa intern, deci o moned naional puternic n raport cu valuta;
- inflaia din diferite ri; cum cursul de schimb este un pre, el crete o dat cu celelalt e
preuri, motiv pentru care valoarea monedei naionale scade; de exemplu dac n Romnia
preurile vor crete n 2001 cu 30% i preul dolarului ar trebui s creasc cu acelai
procent. Pe de alt parte, dac n S.U.A. preurile cresc cu 2% i preul leului ar trebui s
creasc cu 2%. Dac s-a pornit la 1.01. 2001 de la un curs de 1$=26.000 lei, la 1.01.2002
cursul ar trebui s fie: 1$=(26.000x l,3)/l,02, n care 1,3 este indicele preurilor din
Romnia, iar 1,02 indicele preurilor din S.U.A.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Ce nseamn c banii sunt lichiditate prin excelen?
Gradul de lichiditate exprim rapiditat ea i costurile cu care un bun se transform
n alte bunuri economice. Banii au cel mai nalt grad de lichiditate pentru c sunt acceptai
n tranzacii n condiii de risc i costuri minime pentru deintorii lor. Altfel spus,
transformai cu uurin 5000 de lei ntr-o pine, fr s riscai s fii refuzat de brutar, sau
s pierdei ceva. n schimb, dac pltii pinea cu un cec bancar, nu riscai nimic, dar
pltii suplimentar comisionul bncii.

2. Ce deosebire exist ntre mijloc de schimb i mijloc de plat?
Delimitarea dintre cele dou funcii ale banilor este adesea greu de realizat; de
altfel numeroase lucrri consider c nu exist nici o diferen ntre cele dou funcii. n
general, vom considera c banii ndeplinesc funcia de mijloc de schimb cnd mijlocesc
vnzarea-cumprarea imediat.
48
Cele mai frecvente situaii n care banii sunt mijloc de plat sunt:
- sunt cedai fr a primi ceva n schimbul lor; de exemplu, se pltesc impozitele;
- servesc la stingerea unor obligaii: de exemplu, ai pierdut cartea unui coleg i i-o pltii
pentru a v achita de obligaia de a i-o retuma;
-se pltesc salariile; pentru c cei care muncesc n firme sunt oamenii, plata salariilor apare ca
o stingere (lichidare) a obligaiilor firmei ctre angajaii si; desigur ns c ea poate fi privit
i ca o cumprare de ctre firm a factorului de producie munc;
- se restituie creditele; atunci cnd ne mprumutm de la banc pentru a ne cumpra o main,
suntem obligai ca, n timp, s restituim bncii creditul, iar aceast obligaie este stins
(dispare) prin plata sumelor de bani reprezentnd creditul contractat.

3. Cum influeneaz ncrederea populaiei n moneda naional puterea de
cumprare a banilor?
Dac populaia este convins c moneda naional i va pstra valoarea relativ stabil, ea
va utiliza respectiva moned pentru tranzacii, pentru economisire i ca etalon al valorii. n
schimb, dac populaia anticipeaz scderea valorii banilor, ea va "fugi" de moneda naional.
Aceasta nseamn c va ncerca s transforme imediat ncasrile n moneda naional n bunuri cu
valoare stabil, cum ar fi monedele altor ri, aurul sau alte bunuri. Datorit acestui comportament
al oamenilor, moneda naional va deveni "abundent" n comparaie cu alte bunuri, ceea ce i va
reduce valoarea. Fenomenul este evident n cazul cursului de schimb al valutelor. Astfel, dac
romnii nu mai au ncredere n leu, ei ncearc s-i pstreze economiile sub form de valut i
chiar s schimbe ntre ei bunuri prin intermediul valutei. n consecin ei cer mai mult valut pe
pia, s spunem dolari, i concomitent ofer mai muli lei. Pentru c majoritatea dorete dolari i
ofer lei, cursul leului scade ceea ce echivaleaz cu reducerea puterii de cumprare a leului.

4. De ce crearea unor rezerve importante de valut este o condiie pentru trecerea la
convertibilitate?
Pentru c aceast rezerv permite economiei s rspund constant la cererea de moned
strin a unitilor economice care dein moneda naional. Cum cererea de valut provine n
primul rnd de la importatori, rezerva de valut minim s-a estimat a fi cea care acoper 5 - 7 luni
de importuri. Dac, de exemplu, n urma unei recesiuni mondiale severe, exporturile Romniei
din care se ncaseaz valut s-ar reduce foarte mult, rezerva de valut ar permite achitarea
obligaiilor externe care decurg din importuri sau din mprumuturi. n absena acestei rezerve, s-ar
produce cel puin un fenomen economic nefast pentru economie: valuta ar deveni foarte rar pe
pia, cursul su ar crete extrem de mult, iar moneda naional s-ar "prbui". n plus, rezerva
valutar poate fi utilizat de ctre banca central pentru a menine un curs relativ constant al
monedei naionale, prin mecanismul cererii i ofertei pe piaa valutar. Dac moneda naional
scade prea mult, banca central poate interveni prin creterea ofertei de valut, iar dac moneda
crete prea mult, banca central poate s cumpere valut de pe pia, mrindu-i n acest fel
rezerva valutar.

Ce tim depre...

1. Cererea de moned provine de la agenii economici care prin natura activitii lor
sunt n situaia de a cheltui mai mult dect resursele de care dispun i trebuie s fac
mprumuturi. Aceti ageni economici pot fi:
- ntreprinderile, pentru finanarea activitii economice;
- trezoreria sau tezaurul, pentru finanarea deficitului bugetar;
49
- bncile, alte instituii financiare care au nevoie de credite;
- populaia, pentru finanarea proiectelor.

2. Oferta de moned provine de la agenii economici care dispun de resurse
monetare temporar disponibile. Oferta de moned reprezint cantitatea de moned din
economie creat de sistemul bancar i este generat n sistemul financiar de banca central,
bncile comerciale, fondurile mutuale etc. Vom discuta n continuare de principalii actori ai
acestei piee: banca central i bncile comerciale.
Rolul bncii centrale pe piaa monetar
Banca central are o denumire diferit de la o ar la alta, iar n cazul Romniei
aceasta se numete Banca Naional a Romniei. O banc central este acea banc ce emite
moned i face politica monetar la nivelul unei economii naionale. Pentru a-i desfura
bine activitatea, la baza funcionrii ei st ntotdeauna o lege. Funcionarea ei este
reglementat prin Legea nr. 101/1998 astfel:
Banca Naional a Romniei este unica instituie autorizat s emit moned pe teritoriul
Romniei;
Banca Naional a Romniei este banca bncilor, care le autorizeaz s funcioneze pe
teritoriul Romniei, le reglementeaz i le supravegheaz activitatea;
Banca Naional a Romniei este casier general i bancher al statului, particip la procesul
execuiei bugetului de stat i ine evidena contului curent al Trezoreriei Statului;
elaboreaz politica monetar a statului, care cuprinde: creditul, operaiunile de pia,
volumul i structura masei monetare, nivelul dobnzilor, cursul de schimb al monedei
naionale n raport cu alte valute, situaia balanei externe a rii;
stabilete politica valutar i gestioneaz rezervele internaionale ale rii (aur, valut,
drepturi speciale de tragere);
supravegheaz i reglementeaz sistemul de pli al rii.
Pentru a-i ndeplini funciile, Banca Naional a Romniei trebuie s conlucreze
strns cu celelalte instituii legislative sau executive ale statului i nu n ultimul rnd cu
bncile comerciale, cu agenii economici i populaia.
O banc central poate avea diverse strategii de politic monetar:
intirea agregatelor monetare
intirea cursului de schimb
intirea direct a inflaiei

intirea agregatelor monetare se refer la controlarea nivelului de cretere al
agregatelor monetare pentru a se reduce excesul de lichiditate din economie ce poate duce la o
cretere a ratei inflaiei. Banca central alege un agregat monetar ca int i stabilete un nivel
al creterii acestuia sau a unei benzi de fluctuaie intervenind pe pia ori de cte ori se
depesc aceste condiii. Agregatul monetar ales reprezint o int intermediar de politic
monetar, inta final fiind stabilitatea preurilor.

intirea cursului de schimb reprezint strategia bncii centrale de a asigura
stabilitatea cursului de schimb nominal fa de una sau mai multe valute ancor a unui
partener comercial important cu o rat a inflaiei mai sczut. Prin aceast metod poate
scdea i inflaia n ara n care se adopt aceast strategie. Aceast strategie are o varietate de
forme: curs de schimb fix, curs de schimb ajustabil conform unei traiectorii prestabilite, curs
de schimb cu band orizontal sau ajustabil.
Una dintre ele este stabilirea unui curs de schimb nominal fix n raport cu una sau un
co de valute strine, banca central angajndu-se s intervin pe pia pentru a menine
50
cursul de schimb la nivelul stabilit. Cursurile de schimb n acest caz nu sunt constante, ci
variaz ntre anumite limite n jurul unei pariti stabilite (band de fluctuaie). Pentru a
menine cursul de schimb, banca central intervine pe pia cu ajutorul instrumentelor sale:
rata dobnzii i intervenii directe pe piaa valutar. Pentru a putea susine aceast strategie,
nainte de a o adopta, banca central trebuie s dein rezerve internaionale mari pentru a
putea interveni pe piaa valutar ntr-un timp foarte scurt.
O alt metod de intire a cursului de schimb este aceea ce presupune modificarea
cursului de schimb nominal fixat iniial inndu-se cont de evoluiile inflaiei, fr ca aceast
modificare s depeasc nivelul atins de inflaie (crowling peg). intirea cursului de schimb
este o strategie prin care se crete ncrederea n banca central, ns aceasta i pierde din
autonomia de adoptare a msurilor de politic monetar, fiind nevoit s urmeze msurile de
politic monetar adoptate de ara monedei ancor.

intirea direct a inflaiei reprezint stabilirea unei inte a ratei inflaiei ce poate
fluctua n intervalul de toleran de 1% - 1,5% pentru o anumit perioad de timp (2 ani) i
care are ca obiectiv central stabilitatea preurilor. Ca i condiii iniiale de trecere la intirea
inflaiei putem aminti: rata inflaiei trebuie s aib o singur cifr, banca central a ajuns la un
mod bun de previzionare a nivelului inflaiei, sectorul financiar este stabil i solid iar inta de
inflaie se stabilete mpreun cu guvernul. n ceea ce privete cursul de schimb, acesta este
lsat s floteze liber pe pia, fiind rezultatul ntlnirii cererii de valut cu oferta de valut,
ns aceast flotare nu este o flotare pur, banca central intervenind pe pia n anumite
momente. Un astfel de curs stimuleaz aciunile speculative ce pot pune presiuni asupra
balanei de pli. Riscul datorat eventualei instabiliti poate duce la creterea costurilor de
acoperire ce pot genera un impact inflaionist. intirea direct a inflaiei presupune un bun
mix de politici la nivelul economiei naionale, un mare grad de independen al bncii
centrale, un grad ridicat de transparen, ct i asumarea rspunderii bncii centrale pentru
eventualele eecuri n atingerea intelor de inflaie.
Banca central controleaz cantitatea de bani disponibil n economie (oferta de bani).
Totalitatea deciziilor bncii centrale privind oferta de bani reprezint politica monetar.
Banca central poate controla oferta de moned cu ajutorul urmtoarelor instrumente:
rescontare, politica de open market, rata rezerelor obligatorii, interveniile pe piaa monetar
interbancar etc.
(a) Rescontarea. Reprezint operaiunea prin care banca central creeaz moned.
Banca Central primete de la bncile comerciale hrtii de valoare care au fost scontate de
ctre acestea. Pentru a nelege mai bine acest mecanism vom lua urmtorul exemplu: firma
abc, deine o cambie n valoare de 500 lei pe o durat de 6 luni. Dup trei luni se adreseaz
unei bnci comerciale, n vederea scontrii, la o rat a scontului de 10%. Valoarea scontului o
putem calcula astfel:
S = (VTP)/(12) sau (360), unde:
S = scontul;
V = valoarea nominal a titlului de credit;
T = timpul de la scontare pn a scaden exprimat n luni sau n zile;
P = rata scontului.
n cazul nostru S = (510
2
30,1)/12 =12,5 lei
Firma abc primete de la banca comercial 487,5 lei (500 12,5).
Banca comercial la rndul su se hotrte s resconteze titlul la Banca Central, la o
valoare mai mic dect scontul de 10 lei. Ctigul Bncii Comerciale este de 2,5 lei. Moneda
pe care a creat-o Banca Central din aceast operaiune este de 487,5 + 2,5 = 490 lei. La
scaden Banca Central va ncasa pe titlul rescontat valoarea sa nominal de 500 lei.
51
(b) Operaiunile de open market. Pe open market acioneaz numai intermediarii
financiari bnci, societi de asigurare care dein titluri ce pot fi cumprate sau vndute de
ctre banca central. Dac Banca Central cumpr titluri, masa monetar va crete; n situaia
invers, n care ea vinde titluri, masa monetar va scdea.
Operaiunile de open market reprezint operaiunile realizate de ctre banca
central pentru a regla masa monetar. Open market implic urmtoarele tipuri de operaiuni:
operaiuni principale de refinanare sunt cele mai importante pe piaa de open
market i au un rol extrem de important n stabilirea nivelului lichiditii din economie ct i
n stabilirea nivelului ratei de dobnd. Au o perioad de derulare de o sptmn cu o
scaden de dou sptmni.
operaiuni de refinanare pe termn lung ofer lichiditi sistemului bancar i
au o perioad de scaden de trei luni.
operaiuni de reglaj fin sunt destinate absorbiei sau furnizrii de lichiditi n
sistem. Sunt folosite pentru a atenua efectele fluctuaiilor de pe pia asupra ratei dobnzii.
Operaiunile de reglaj pot mbrca forma: cumprri/vnzri reversibile repo/reverse repo,
operaiuni de swap valutar, emiterea de certificate de depozite i atragerea de depozite.
Cumprrile/vnzrile reversibile repo/reverse repo sunt cesiuni de creane pe baz contractual
prin care instituia ce cedeaz creana se angajeaz s o reprimeasc iar instituia cesionar se
angajeaz s retrocedeze aceleai titluri. Preul la care se face rscumprarea este alctuit din
preul de vnzare i dobnda datorat la scadena aferent sumei luat cu mprumut. Valoarea de
pia a titlurilor care fac obiectul tranzaciilor repo i reverse repo trebuie s fie mai mare sau
egal cu valoarea de rscumprare a acestora. Operaiunile de swap valutar sunt operaiuni de
schimbare a unui instrument financiar cu altul. Emiterea de certificate de depozite este o
operaiune prin care se ajunge la o scdere a masei monetare i implicit a presiunilor inflaioniste.
La fel i operaiunea de atragere de depozite.
operaiuni structurale asigur lichiditate din sistem prin tranzacii directe pe
pia i sunt asemntoare cu cele de reglaj fin.
Att operaiunile de reglaj fin ct i cele structurale nu sunt standardizate.
Diferena dintre rescontare i open market este cauzat de rata dobnzii: la rescontare
rata dobnzii este fix, n timp ce n open market ea se formeaz prin confruntarea cererii cu
oferta.
(c) Rezervele obligatorii. Banca central folosete rezervele minime obligatorii
pentru a controla masa monetar. Cu ct RMO este mai mare, cu att valoarea creditelor
acordate n sistem va fi mai mic iar masa monetar nu va mai crete. Este valabil i relaia
invers. Rezervele reprezint un procent din depozitele bncilor comerciale care trebuie
pstrat din motive de siguran la Banca Central.
Un alt motiv care st la baza constituirii acestor rezerve este legat de reglarea plilor
ntre bncile comerciale. Astfel, s presupunem c un client al bncii A primete un cec de la
un client al bncii B. Acesta va depune cecul su la banca A, unde i are contul. Banca A va
credita contul clientului su i va depune cecul primit la Banca Central. Aceasta la rndul su
va credita contul de rezerve al bncii A i va debita contul de rezerve al bncii B. Sterilizarea
reprezint setul de msuri ntreprinse de banca central pentru a neutraliza impactul pe care l
exercit asupra lichiditii din sistemul bancar interveniile sale pe piaa valutar. n cazul n
care pe pia exist o cretere a masei monetare datorit intrrilor de valut, se pot adopta
msuri restrictive care pot stopa creaia monetar sau se pot lua msuri directe asupra
creditrii.
(d) Piaa monetar interbancar se definete ca fiind o pia n care se efectueaz
operaiuni de atragere i plasare de depozite la vedere i la termen n moned naional. Ratele
dobnzilor se determin liber n funcie de raportul cerere/ ofert de moned. Banca Naional
52
a Romniei public zilnic un nivel de referin al ratei dobnzii. n funcie de acest nivel al
dobnzii, bncile comerciale stabilesc o rat medie a dobnzii pentru depozitele atrase
(ROBID) i pentru depozitele plasate (ROBOR). ROBID reprezint rata medie a dobnzii la
depozite atrase pe piaa interbancar. Rata dobnzii acordat de o banc pentru depozitele
constituite la ea este mai mic dect ROBID, diferena nsemnnd profit.
ROBOR reprezint rata medie a dobnzii la depozite plasate (credite acordate) pe
piaa interbancar. O banc percepe o rat mai mare dect ROBOR, diferena fiind destinat
acoperirii costurilor.

3. De ce rata dobnzii se formeaz pe o piaa de oligopol i oligopson ?
Pentru c principalii operatori pe piaa monetar sunt bncile (ele sunt principalii ofertani
i principalii consumatori pentru c ele intermediaz de fapt ntre cerere i ofert). Bncile de pe
pia sunt n numr suficient de mic pentru ca deciziile lor s fie interdependente.


13. PIAA CAPITALURILOR


Ce tim depre...

1. Aciunea este un titlu de valoare pe termen lung cu urmtoarele particulariti:
- poart nsemne speciale: numele firmei emitente, valoarea nominal, seria, data emiterii;
- atest dreptul de proprietate al deintorului asupra unei pri din/capitalul firmei care a
emis-o;
- d dreptul deintorului la o parte din profitul firmei, numit dividend, venit variabil, care
depinde de rezultatele financiare ale firmei;
- drepturile i riscurile acionarului sunt proporionale cu numrul aciunilor pe care le deine;
- aciunile pot fi vndute, lsate motenire sau donate.

2. Obligaiunea:
titlul de valoare ce atest contractarea unui mprumut pe termen lung;
emitenii de obligaiuni (numii obligatari) se oblig s napoieze mprumutul i s
plteasc o dobnd anual fix (cuponul obligatiunii) => se mai numesc i titluri de valoare cu
venit fix;
emiteni pot fi: statul, ntreprinderile publice, bncile, administraiile locale i n
cazuri de excepie ntreprinderile private;
deintorii de obligaiuni au calitatea de creditor fa de emitent.

3. Att aciunile, ct i obligaiunile pot fi nominative, dac au nscrise pe ele numele
proprietarului sau la purttor, n caz contrar.

4. Formele pieei financiare sunt:
a) piaa financiar primar:
- pe aceasta se realizeaz tranzacii cu titluri nou emise;
- principalii operatori sunt bncile, care se ocup de plasarea titlurilor i primesc n schimb un
comision;
- titlurile se tranzacioneaz la valoarea nominal, nscris pe titlu (este un pre ferm);
- rareori obligaiunile se vnd sub valoarea nominal (subpari), asigurndu-se n acest fel un
venit suplimentar cumprtorului (alturi de dobnd) deoarece rscumprarea obligaiunii
are loc la valoarea nominal (al-pari).
53
b) piaa financiar secundar:
- realizeaz tranzacii cu titluri emise anterior;
- se prezint n principal sub forma bursei de valori, dar poate cunoate i alte forme (de
exemplu,. n Romnia, RASDAQ este piaa secundar a titlurilor necotate la bursa);
- principalii operatori la burs sunt agenii de schimb (jobberi, case de curtaj .a.);
- bursa este organizat ca societate pe aciuni, privat, condus de consiliul Bursei, dar este
controlat de autoritatea public, care vegheaz asupra respectrii reglementrilor legale;
- principala problem a bursei este formarea cursului (a preului) titlurilor de valoare, curs
care depinde n principal de cererea i oferta de titluri. Ali factori care influeneaz cursul
sunt: veniturile anterioare i viitoare aduse de titlu, rata dobnzii, rata inflaiei, con junctur
economic intern i internaional.

5. Operaiunile la bursa de valori pot fi:
a) la vedere, cnd schimbul titlurilor pe bani se efectueaz n momentul efecturii
tranzaciei, sau n cel mult 2 zile lucrtoare de la semnarea contractului, la cursul existent;
b) la termen, cnd exista un decalaj n timp ntre momentul ncheierii tranzaciei i
momentul execut rii contractului. Caracterul speculativ al acestor operaiuni decurge din
modificarea nivelului cursului la data scadenei n raport cu data ncheierii tranzaciei
astfel:
- vnztorul ctig atunci cnd mizeaz pe scderea cursului titlurilor (speculator "a la
baisse"), deoarece atunci cnd vinde titlurile el nu le are i sper s le cumpere mai ieftin
la scaden;
- cumprtorul ctig cnd mizeaz pe creterea cursului titlurilor pn la data scadenei
(speculator "a la hausse"), deoarece el sper ca la scaden s cumpere titlurile mai ieftin
de la vnztor, apoi s le vnd mai scump, la preul existent pe pia la momentul
respectiv.

6. Rolul bursei de valori const n:
transformarea n termen scurt a capitalului real n capital bnesc i invers;
transferarea unor capitaluri individuale dintr-o ntreprindere n alta sau dintr-o ar n
alta;
realizarea procesului de concentrare a puterii economice;
manifestarea ei ca barometru al strii economice.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. De ce operaiunile la termen sunt speculative?
Pentru c aceste operaiuni nu au acoperire, adic cel care vinde nu are titlurile n
momentul ncheierii tranzaciei i, n general, cel care cumpr nu are toi banii ci numai o
sum privit ca o garanie.
Atenie! Aceste operaiuni sunt legale i nu se concretizeaz n nelarea
cumprtorului de ctre vnztor sau invers. Ambii ageni economici i asum n mod
contient riscul de a pierde, prin intuirea greit a evoluiei cursului.

2. De ce bursa sustrage sume de bani activitii reale (bani fierbini)?
Pentru c ea utilizeaz sume mari de bani doar n scopuri speculative. Cu alte cuvinte,
banii antrenai n operaiunile speculative sunt sustrai activitii economice reale, investiiilor
n mijloace de producie.
54
3. De ce bursa favorizeaz procesul de concentrare a capitalului ?
Pentru c, dac o firm dorete s preia controlul altei firme, are posibilitatea s
cumpere de pe piaa financiar aciunile firmei respective. n acest fel, prin preluarea
controlului, se formeaz pe piaa unui bun mari firme (capitalul se concentreaz n cteva
mri firme).

4. Cum influeneaz rata dobnzii cursul titlurilor ?
Atunci cnd deinem o sum de bani pe care nu dorim s o consumm, avem mai
multe posibiliti: s depunem banii la banc, s cumprm titluri financiare, s-i
schimbm n valut etc. Vom cumpra titluri financiare numai dac sperm s obinem
mai mult de pe urma lor dect dobanda bancar. Dac rata dobnzii crete, suntem mai
tentai s depunem banii la banc, deci nu mai cumprm titluri, ceea ce antreneaz o
reducere a cererii de titluri i, implicit a cursului titlurilor. Deci, ntre rata dobnzii i
cursul titlurilor financiare relaia este negativ. De altfel, cursul minim de ofert al unei
obligaiuni (C) se calculeaz: C = D/d' , n care D este cuponul obligaiunii, iar d' este rat a
dobnzii.


14. PlAA FOREI DE MUNC
Salariul


Ce tim despre...

1. Piaa muncii este piaa pe care se ntlnesc cererea cu oferta de munc i pe care se
formeaz preul muncii. Cererea de munc reprezint nevoia de munc salariat din economie
ntr-o anumit perioad de timp; ea se msoar prin numrul locurilor de munc, indiferent
dac acestea sunt sau nu ocupate.
Oferta de munc exprim munca pe care o pot depune membrii societii n condiii
salariale. Oferta de munc se msoar prin populaia apt de munc a unei ri, indiferent dac
lucreaz sau nu, din care se scad:
- femeile casnice;
- studenii;
- militarii n termen;
- cei care nu doresc s se angajeze, pentru c au resurse pentru existen sau/i deoarece au
alte preocupri.

NU CONFUNDA!
Oferta de munc i Oferta de locuri de munc; oferta de munc este dat de
populaia apt de munc, indiferent dac lucreaz sau nu, pe cnd oferta de locuri de munc
este sinonim cu cererea de munc.

NU CONFUNDA!
Cererea de munc i Cererea de locuri de munc; cererea de munc este numrul
locurilor de munc din economie care se satisfac prin remunerare salarial, pe cnd cererea de
locuri de munc este oferta de munc.

2. Cererea i oferta de munc au urmtoarele particulariti:
sunt mrimi dinamice, se modific n timp;
55
reflect relaiile ntre dezvoltarea economico-social ca surs a cererii i populaie ca
sursa a ofertei;
pe termen scurt sunt invariabile, deoarece pentru ca cererea s creasc trebuie realizate
investiii (care cer timp), iar pentru ca oferta s creasc trebuie ca generaiile de
oameni s ajung la vrsta de munc;
fora de munc are o mobilitate redus (motiv pentru care, uneori, n aceeai ar
exist zone cu omaj ridicat i zone n care factorul de producie munc este
insuficient);
oferta de munc are caracter rigid (pe msur ce salariul crete, timpul de munc oferit
de angajat crete i el, dar mai ncet) i este perisabil (dac o persoan nu lucreaz o
perioad ndelungat, i pierde din aptitudini i din ndemnare; de exemplu, chiar i
dumneavoastr, dup o vacan, avei nevoie de timp pentru a nva cu acelai
randament ca nainte de vacan);
pentru c factorul munc este oferit de oameni, oferta de munc nu se formeaz
neaprat pe principii de pia (de exemplu, dac v place istoria, chiar dac tii c pe
piaa muncii nu este nevoie de istorici, vei urma aceast facultate);
cererea i oferta de munc nu sunt omogene, ci sunt formate din segmente puin
concureniale sau chiar neconcurentiale.
Piaa forei de munc poate fi privit:
- la nivel macroeconomic, unde se formeaz cadrul general al funcionrii sale, se
formeaz principiile care stau la baza stabilirii salariilor i se contureaz o
anumit tendin a salariilor (n general, de cretere);
- la nivel microeconomic, unde se ncheie efectiv contractele de munc i se deter-
min mrimea i dinamica salariului.

3. Salariul este suma de bani primit de posesorul muncii pentru contribuia sa la
desfurarea activitii economice. Salariul poate fi privit din dou puncte de vedere:
a) al realizrii activitii economice, bazat pe combinarea factorilor de producie ==> salariul
este un cost, o component a costului produciei;
b) al finalizrii activitii economice n bunuri care aduc un venit prin vnzarea lor pe pia
==> venit care se mparte ntre participanii la realizarea lui, inclusiv factorul munc.

4. Salariul este sub incidena a dou procese:
diferenierea, stabilirea diferit a salariului pentru diferii lucrtori n funcie de anumite
criterii, dintre care cel mai important este eficien, productivitatea muncii;
apropierea - egalizarea salariilor, niciodat perfect, care exprim tendina salariilor de a se
apropia, dac i eficiena muncii angajailor devine asemntoare.

5. Formele salariului sunt:
a) Salariul nominal (SN) care reprezint suma de bani primit de un salariat pentru munc
prestat.
b) Salariul real (SR), care exprim cantitatea de bunuri i servicii ce poate fi
cumprat cu salariu nominal; este, altfel spus, puterea de cumprare a salariului nominal; el
se determin ca un raport ntre salariul real i nivelul mediu al preurilor bunurilor de consum
(P): SR = SN/ P.
c) Salariul colectiv se acord salariailor unei firme pentru participarea la beneficiul
obinut de firm; mbrac forma unei sume de bani sau a unor avantaje (de exemplu, angajaii
SNCFR beneficiaz de cltorii gratuite pe calea ferat).
56
d) Salariul social este suma acordat de societate unor salariai care se confrunt cu
probleme deosebite: omaj, boli profesionale, accidente de munc .a.

6. Factorii care influeneaz mrimea salariului sunt:
a) Factori direci
- productivitatea muncii;
- cheltuielile salariatului i familiei sale pentru acoperirea nevoilor.
Pentru c factorii de mai sus cresc n timp, i salariul are o tendin general de
cretere.
b) Factori indireci:
- gradul de organizare n sindicate;
- capacitatea sindicatelor i a angajailor de a dialoga cu organizaiile patronale i cu statul i
de a-i impune revendicrile;
- migraia internaional a forei de munc;
- legislaia cu privire la micarea grevist.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. De ce salariul este o component a preului unui bun economic?
Pentru c salariul, din perspectiva firmei, este un cost, o component a costurilor
salariale. Aceast cheltuial, firm o recupereaz din veniturile ncasate din vanzarea
produselor, deci include, sub forma costurilor salariale medii, salariul n preul produselor
sale.

2. De ce se spune c cererea i oferta de munc au caracter derivat ?
Pentru c ele deriv din cererea de bunuri i servicii de pe pia. Astfel, nici o firm nu
angajeaz lucratori numai din dorina de a reduce omajul i a-i ajuta pe acetia s triasc
mai bine. Scopul pentru care o firm crete numrul de lucrtori este creterea produciei,
pentru maximizarea profitului. Firma crete producia numai atunci cnd estimeaz c aceasta
se va vinde, deci cnd cererea pentru bunurile realizate de ea i oferite pe pia crete (o
cerere care poate s creasc este o cerere elastic). Deci cererea de munc decurge direct din
cererea de bunuri i servicii de pe pia. Pe de alt parte, oamenii nu muncesc, n general, de
dragul de a munci sau pentru c nu au altceva mai bun de fcut. Ei se ofer s presteze o
munc salarial tocmai pentru a putea s cumpere bunurile economice necesare acoperirii
nevoilor.

3. De ce creterea mai accentuat a salariilor n, raport cu creterea
productivitii muncii determin creterea costurilor salariale medii?
Costurile salariale medii sunt costurile salariale pe unitate de produs.
Productivitatea muncii exprim producia raportat la numrul de angajai. Dac creterea
salariilor depete creterea productivitii muncii, nseamn c indicele salariului real
(Isr) este mai mare dect indicele productivitii muncii (Iwl). Dar Iwl =I
Q
/I
L
i este mai
mic dect Isr. Dac numrul lucrtorilor este constant, I
L
este egal cu 1 sau 100% i se
poate afirma c Isr>I
Q
deci salariul real crete mai repede dect producia, ceea ce
nseamn c la o unitate de produs revin mai multe cheltuieli salariale, deci cresc costurile
salariale medii.
57
15. OMAJUL


Ce tim despre

1. omajul descrie acea situaie de pe piaa muncii caracterizat prin utilizarea
parial, incomplet, a resurselor de munc. Potrivit Biroului Internaional al Muncii este
omer acea persoan care:
- are mai mult de 15 ani;
- este apt de munc;
- nu muncete
- caut un loc de munc;
- este disponibil pentru o munc salariat sau nesalariat.

2. Nivelul omajului se poate determina absolut, prin numrul de omeri, i relativ, prin
rata omajului. Numrul omerilor () se determin scznd din populaia apt de munc a unei
ri (PA) populaia ocupat (PO) i persoanele apte, dar care nu doresc un loc de munc (PN): =
PA - (PO + PN). Printre cei care nu doresc un loc de munc se numr femeile casnice, elevii,
bolnavii, inapi temporar .a. Populaia apt se determin c diferen ntre populatia total (PT)
i populaia inapt de munc (PINA): PA = PT-PINA. Rata omajului se poate determina ca un
raport ntre numrul omerilor i populaia apt de munc sau ca un raport ntre numrul omerilor
i populaia ocupat: R = /PA sau R = /PO. Populaia inapt de munc include copii,
btrnii i populatia handicapat. Alturi de rata omajului, indicatorii relativi ai ocuprii mai
cuprind:
- gradul de ocupare, numit i rata de activitate, determinat ca un raport ntre populaia ocupat
i populaia activ disponibil: Ra = PO/PA;
- gradul de neocupare calculat ca un raport ntre populaia apt neocupat (PNO) i populatia
apt: Rno = PNO/PA. n populaia neocupat, dar apt, vom include omerii i persoanele
care nu doresc s lucreze.
- rata apilor de munc, determinat ca un raport ntre populaia apt i populatia total:
Rap = PA/PT;
- rata inapilor, determinat ca un raport ntre populaia inapt i populaia total: Rinap =
PINA/PT.

3. Formele omajului sunt:
- omaj total, care descrie situaia n care se afl o persoan care i-a pierdut locul de
munc i a ncetat s lucreze
- omaj parial, care descrie situaia n care se afl o persoan care lucreaz mai
puine ore, dar primete i un salariu mai mic.
- omaj ciclic, cauzat de conjuncturi economice nefavorabile (criz economic i
recesiune);
- omaj tehnologic, datorat restrngerii locurilor de munc n urma promovrii noilor
tehnologii.
- omaj structural datorat modificrii structurii economiei pe ramuri i apariiei unei
neconcordane ntre structura cererii de munc i cea a ofertei de munc. Astfel, s spunem c
firmele doresc informaticieni, dar economia abund n oferta de electricieni. Consecina?
Electricienii sunt omeri, dar pe piaa informaticienilor lipsete fora de munc;
- omaj involuntar, datorat dezechilibrului de pe piaa muncii, a unei cereri de munc
inferioare ofertei;
58
- omaj voluntar, care cuprinde persoanele care doresc s se angajeze, dar la un
nivel mai mare al salariului dect cel existent pe piaa muncii. De exemplu, dac o casnic
decide s se angajeze, ea trebuie s plteasc pe cineva pentru a avea grij de copii i de
cas. Prin urmare, ea se va angaja numai dac saiariul este mai mare dect aceste
cheltuieli plus celelalte avantaje la care renun dac nu mai st acas.

4. Cea mai important msur de protecie a omerilor pe termen scurt, este
garantarea unui venit minim, numit indemnizaie de omaj. Mrimea indemnizaiei se
stabilete la un astfel de nivel nct s stimuleze reintegrarea omerilor n viaa activ.

5. Msurile de diminuare a somajului care au n vedere direct pe omeri sunt:
- cursuri de pregtire, calificare a omerilor;
- faciliti acordate de stat firmelor care creeaz locuri de munc i care angajeaz
omeri;
- crearea de locuri de munc n sectorul public, dac este eficient acest lucru;
- aplicarea unor forme noi de angajare: pe timp parial, cu orar atipic, pe durat scurt,
pe operaiuni .a.;
- stimularea investiiilor, mai ales n domeniul proteciei mediului.

6. Msurile de diminuare a omajului referitoare la populaia ocupat sunt:
- cursuri de pregtire profesional continu
- mprirea timpului de munc, astfel nct acesta s ajung pentru mai multe
persoane;
- reducerea duratei vieii active;
- repatrierea emigranilor;
- garantarea prin contractele de munc a locurilor de munc.

7. Msurile care au n vedere ameliorarea condiiilor celor afectai de omaj sunt:
- creterea indemnizaiei de somaj;
- creterea perioadei de acordare a ajutorului de omaj;
- asigurarea unor condiii mai bune de asisten sanitar.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Cei care au nregistrate cereri la ageniile de plasare a forei de munc sunt
omeri? Dar cei care au un loc de munc, dar se afl n cutarea altuia mai bun?
Cu privire la prima ntrebare, persoanele respective sunt omeri doar dac nu au un loc
de munc. Tocmai de aceea a evalua omajul dup numrul celor care solicit un loc de
munc ageniilor de plasament este incorect. Cei care au un loc de munc, dar doresc altul mai
bun, nu sunt omeri ci se includ n populaia ocupat sau efectiv activ.

2. De ce un omaj ct mai mic evit irosirea forei de munc?
Pentru c munca este i ea o resurs omerii sunt resurse de munc neutilizate, deci
irosite. Acest lucru este i mai evident dac avem n vedere timpul de munc pe care aceti
oameni l-ar putea furniza societii i care se pierde definitiv prin omaj. Cu ct omajul este
mai mic, cu att resursele de munc sunt mai bine utilizate i economia produce mai mult deci
acoper mai multe nevoi.
59
3. Cum contribuie creterea exporturilor la diminuarea omajului?
Exporturile echivaleaz cu o cerere extern pentru produsele naionale, rezultate din
producia intern de bunuri economice. Creterea exporturilor este aadar o cretere a cererii, care
stimuleaz producia firmelor interne. Pentru a putea produce mai mult aceste firme sunt obligate
s fac investiii i s angajeze personal suplimentar, ceea ce antreneaz reducerea omajului.

4. Este posibil ca prin creterea productivitii muncii omajul s scad?
Desigur. Este adevrat c prin creterea productivitii muncii oamenii produc mai
mult ntr-un timp mai scurt, ceea ce nseamn c scade timpul de munc pe ansamblul
economiei naionale. Dar nu trebuie s deducem de aici c omajul crete. Creterea
productivitii la acelai nivel al salariilor echivaleaz cu mbuntirea raportului dintre
productivitatea muncii i salarii. Spus simplu, lucrtorul aduce firmei din ce n ce mai mult,
dar primete acelai salariu sau un salariu mrit, dar cu un procent mai mic dect cel al
creterii productivitii. n consecin, firma ctig tot mai mult cu fiecare nou lucrtor
angajat, motiv pentru care este stimulat s angajeze mai muli oameni. Astfel, omajul scade.

5. Ce dezechilibre economice exprim omajul?
Privit ca dezechilibru, omajul exprim n primul rnd, neconcordana dintre cererea
de munc, prea mic, i oferta de munc, prea mare. Deci, el reflect dezechilibrul de pe piaa
muncii caracterizat printr-un exces de ofert de munc. De obicei ns, insuficiena locurilor
de munc provine din insuficiena investiiilor. Cum acolo unde nu sunt investiii, nu vom
avea nici producie, omajul exprim i un dezechilibru de pe piaa bunurilor i serviciilor
caracterizat printr-o ofert de bunuri economice mai mic dect cererea (absorbie).


16. INFLAIA


Ce tim despre...

1. Inflaia este un dezechilibru economic caracterizat prin creterea generalizat
a preurilor i scderea puterii de cumprare a banilor. Creterea generalizat a preurilor
se evideniaz cu ajutorul a doi indicatori: indicele general al preurilor i indicele
preurilor bunurilor de consum. Pentru primul indice se au n vedere toate bunurile produse
de economia naional, pe cnd pentru cel de-al doilea se iau n calcul doar preurile bunurilor
de consum.
Relaiile cu ajutorul crora putem determina cei doi indici sunt:
a) Ip= (P
1
/ P
0
)x100, n care P
1
i P
0
sunt preurile bunului etalon n perioada curent, de
calcul, T
1
respectiv perioad iniial, To;
b) Ip= (P
1i
Q
1i
/ P
0i
Q
1i
)x 100, n care Q
1i
reprezint cantitatea din bunul i din perioada
curent, T
1
;
c) Ip=(P
1i
/

P
0i
)x p
i
, n care p
i
reprezint ponderea bunului i n totalul cheltuielilor de
consum.
Reducerea puterii de cumprare a banilor se evideniaz cu ajutorul indicelui puterii
de cumprare a banilor calculat astfel:
I
PC
= I
M
/I
P
, n care prin I
PC
am notat indicele puterii de cumprare a banilor, prin I
M

indicele masei monetare, iar prin I
P
indicele preurilor.
Pentru a nelege cum se determin concret indicatorii enumerai mai sus, citii
problemele rezolvate din anex.
60
2. Din punct de vedere al cauzelor care dec1aneaz i alimenteaz procesul
inflaionist, distingem dou forme ale inflaiei: inflaia prin cerere i inflaia prin ofert. La
baza inflaiei prin cerere se afl creterea mai rapid a masei monetare, deci a cererii, n
comparaie cu oferta de bunuri i servicii de pe pia. Inflatia prin cerere se datoreaz aadar
unui exces de cerere pe piaa bunurilor i serviciilor, adic cererea nesatisfcut. Excesul de
mas monetar provine n principal din:
- acoperirea deficitului bugetar prin emisiune monetar;
- emisiunea de moned de ctre banca central i creterea n acest fel a ofertei de
moned cu scopul dec1arat de a reduce rata dobnzii i a stimula n acest fel investiiile;
- creterea cheltuielilor publice finanate prin emisiune monetar pentru a crea locuri
de munc i a reduce somaju1.
Inflaia prin ofert apare datorit reducerii ofertei pe piaa bunurilor i serviciilor sub
nivelul cererii. Cele mai importante cauze care conduc la reducerea ofertei sunt:
- creterea mai rapid a salariilor fa de creterea productivitii muncii;
- creterea brusc a preului anumitor materii prime, cum ar fi petrolul.
Cele dou forme de inflaie, combinate, dau natere spiralei inflaioniste, care,
sintetic, arat astfel:

=> cresc costurile => scade oferta
Cresc salariile => crete cererea Cresc preurile


3. Relaia dintre elasticitatea ofertei i inflaie este urmtoarea:
- dac oferta este elastic, inflaia nu apare sau, dac exist, scade. Motivul? Cantitatea
de bunuri i servicii crest mai repede dect cresc preurile, ceea ce nseamn c la o unitate
monetar revin din ce n ce mai multe bunuri i service,deci puterea de cumprare crete;
- dac oferta este inelastica, atunci cantitatea de bunuri servicii crete mai ncet dect
preurile, iar puterea de cumprare scade => inflaie.

4. Relaia dintre elasticitatea cererii i inflaie poate fi sintetizat n felul urmtor:
- cerere elastic nseamn c dac preul crete, cantitatea cerut scade mai mult dect
preul i antreneaz o reducere a veniturilor productorilor. Prin urmare, productorii nu i
permit s creasc preul, iar inflaia nu apare sau scade.
- cerere inelastic nseamn o reducere mai mic a cantitii cerute comparativ cu
creterea preului, ceea ce antreneaz creterea veniturilor productorilor. Prin urmare apare
inflaia sau se accentueaz.

5. Cea mai important msur de protecie a populaiei fa de inflaie este indexarea. Prin
indexare nelegem creterea veniturilor populaiei cu un anumit procent din rata inflaiei.

6. Msurile antiinflaioniste urmresc reducerea masei monetare i creterea ofertei de
bunuri i servicii. Reducerea masei monetare se realizeaz prin:
- echilibrarea bugetului de stat;
- creterea ratei dobnzii;
- creterea ratei rezervelor obligatorii ale bncilor comerciale la banca central;
- echilibrarea balanei comerciale i a balanei de pli;
- nghearea preurilor, inclusiv a salariilor.
Creterea ofertei de bunuri i servicii se realizeaz prin:
- refacerea raportului dintre creterea productivitii muncii i salarii;
61
- reducerea ratei dobnzii pentru stimularea investiiilor;
- adaptarea structurii ofertei la structura cererii;
- nnoirea produciei i mbuntirea calitii produselor.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Este posibil s reducem omajul prin creterea inflaiei?
DA. Pe termen scurt, statul poate s creasc cheltuielile publice i s finaneze
deficitul bugetar prin emisiune monetar, deci inflaie. Creterea cheltuielilor publice are n
vedere fie creterea investiiilor publice i crearea direct de noi locuri de munc n sectorul
public, fie stimularea produciei firmelor private i crearea de noi locuri de munc n sectorul
privat. Dup cum constatai, creterea inflaiei poate determina o reducere a omajului pe
termen scurt. Este ceea ce se ncearc n economia romneasc prin creterea cheltuielilor
statului romn pentru modernizarea infrastructurii.

2. De ce inflaia "dezorganizeaz" economia?
Pentru c mrete incertitudinea mediului de afaceri naional. Dincolo de un anumit
nivel al ratei inflaiei, este foarte greu, dac nu imposibil, de previzionat evoluia viitoare a
preurilor factorilor de producie i a bunurilor de consum. n aceste condiii, elaborarea
planului de afaceri i ndeplinirea obligaiilor ce decurg din acesta de ctre firme este mult
ngreunat. n acelai timp, redactarea i respectarea contractelor economice se realizeaz cu
dificultate. Pe de alt parte, firmele suport cel puin dou categorii suplimentare de cheltuieli
n condiii de inflaie, i anume:
- costuri de informare, deoarece inflaia altereaz statisticile naionale;
- costuri suplimentare de negociere a preurilor i n primul rnd a salariilor,
deoarece salariile se negociaz mult mai frecvent dect ntr-o economie n care preuri1e
sunt stabile.
Ca s v imaginai ct de dificil este conducerea unei afaceri n condiii de inflaie,
ncercai s amortizati n zece ani un utilaj pe care astzi cheltuii 100 milioane de lei, n
condiiile unei rate medii anuale a inflaiei necunoscut.

3. Accentueaz inflaia speculaiile valutare?
DA. Cursul de schimb este i el un pre: preul monedei naionale exprimat prin alte
monede. Ca orice pre, el crete n inflaie i, cum rata inflaiei nu poate fi cunoscut cu
exactitate, la fel i mrimea cursului de schimb este incert. Fiecare entitate economic
apreciaz n felul su cursul de schimb: ceea ce antreneaz o cretere a speculaiilor asupra
monedei afectate de inflaie.

4. Cum afecteaz inflaia soldul balanei comerciale?
n general prin intermediul cursului de schimb. Dup cum tii, balana comercial
nregistreaz ncasrile din exporturi i cheltuielile pentru importuri ale unei ri. Inflaia
conduce la devalorizarea monedei naionale fa de alte monede. De exemplu, un dolar nu va
mai fi 27.000 lei, ci 30.000. n aceste condiii, o marf care era vndut de o firm
romneasc pe piaa extern cu un dolar poate fi acum vndut cu 27.000/30.000=0,9 dolari.
Pentru 0,9 dolari firma obine n ara aceeai sum pe care anterior o obinea pentru un dolar.
Dac preul pe piaa extern scade, crete cererea pentru produsele naionale n exterior, ceea
ce antreneaz o cretere a exporturilor. n plus, exporturile sunt stimulate i de faptul c
firmele naionale obin mai mult moned naional n schimbul valutei ncasat la export.
62
Fenomenul pe care vi l-am descris pn acum poate fi sesizat cu uurin pe exemplul
Romniei n anul 2000. Devalorizarea accentuat a monedei naionale, peste rata inflaiei de
cca. 41 %, a condus la depirea de ctre exporturile romneti a nivelului maxim pe care se
estima c ar avea capacitatea de a-l crea ara noastr: 10 mld. de dolari.
Pe de alt parte, devalorizarea monedei scumpete importurile deoarece importatorii
platesc marfa achiziionat din exterior cu o valut din ce n ce mai scump. n consecin,
importurile sunt descurajate.
Creterea exporturilor i reducerea importurilor, n inflaie, conduce la reducerea, chiar
eliminarea, deficitului balanei comerciale.

5. De ce o balan de pli deficitar accentueaz inflaia?
Balana de pli nregistreaz totalitatea ncasrilor i plilor unui stat n relaiile sale
cu strintatea. Dac balana este deficitar, ncasrile n valut sunt mai mici dect plile,
eeea ce nseamn c intrrile de valut n ar sunt mai mici dect ieirile. Pe piaa valutar
intern valuta este din ce n ce mai rar, cu alte cuvinte oferta de valut scade. Dac cererea
nu se modific, reducerea ofertei antreneaz creterea preului valutei i devalorizarea
monedei naionale. Cum n condiii de inflaie multe preuri au ca ancor, ca punct de
referin, cursul de schimb, creterea preului valutei se propag n preurile tuturor produselor
naionale i determin o cretere generalizat a preurilor. n plus, creterea tuturor preurilor
este determinat i de scumpirea importurilor, mai ales a importurilor de materii prime.

6. Cum este posibil ca reducerea ratei dobnzii s conduc la reducerea inflaiei?
Este adevrat c reducerea ratei dobnzii antreneaz o cretere a masei monetare
din economie, ceea ce pare a fi n contradicie cu obiectivul de diminuare a inflaiei. Dar
reducerea ratei dobnzii stimuleaz investiiile, care la rndul lor se concretizeaz ntr-o
ofert mai mare de bunuri economice pe pia. Dac ofert a de bunuri crete mai repede
dect masa monetar, atunci inflaia scade. Tocmai de aeeea lupta mpotriva inflaiei
presupune aplicarea unui "pachet" de msuri care combinate s contribuie la corectarea
acestui dezechilibru.


Anex
PROBLEME REZOLVATE


1. ara "Lumea Nou" se caracterizeaz printr-o cretere a produciei globale,
naionale, n perioada T
o
- T
1
cu 10%, n condiiile creterii cu 5% a populaiei efectiv active.
Datorit inflaiei din respectiva ar, prin negocieri ntre sindicate i organizaiile patronale se
ajunge la o cretere cu 10% a salariului mediu pe economie. Se cere:
a) Cu ct a crescut productivitatea muncii n ara "Lumea Nou"?
b) Ce influen va avea indexarea salariilor asupra inflaiei?

Rezolvare:
a) Creterea productivitii muncii se determin cu ajutorul urmtoarei relaii:
I
WL
=I
Q
/I
L
, n care prin I
WL
am notat indicele productivitii muncii, prin I
Q
indicele
produciei naionale i prin I
L
indicele numrului de lucrtori. Indicele produciei este I
Q
=
110%, cel al numrului de lucrtori I
L
= 105%. Indicele productivitii muncii va fi:
I
WL
= 110% /105% = 104,76%, ceea ce nseamn c productivitatea muncii a crescut
cu 4,76%.
63
b) Observai c salariile cresc cu 10%, pe cnd productivitatea crete doar cu
4,76%. Creterea mai rapid a salariilor fa de productivitate se va traduce printr-o
cretere a cererii mai rapid dect cea a ofertei de bunuri de pe pia, deci la apariia sau
accentuarea inflaiei.

2. O economie naional produce doar patru categorii de bunuri economice: A, B, C i
D. Evoluia preurilor i a produciei naionale n perioada T
o
- T
1
se prezint astfel:

Produse Po (u.m.) P
1
(u.m.) Qo (buc.) Q
1
(buc.)
A 100 140 1000 1200
B 200 250 500 600
C 250 400 2000 2200
D 350 500 100 120

Determinai indicele general al preurilor i rata inflaiei. Dac salariile nominale cresc
n aceeai perioad cu 10%, ce evoluie cunoate salariul real?

Rezolvare:
Se utilizeaz urmtoarea formul:

Ip= (P
1i
Q
1i
/ P
0i
Q
1i
)x 100

Ip=(140 x 1200 + 250 x 600 + 400 x 2200 + 500 x 120) / (100 x 1200 + 200 x 600 + 250 x
2200 + 350 x 120) x 100 = 151 %. n aceste condiii rata inflaiei va fi de 51 %.
Cum indicele salariului nominal este de 110%, nseamn c dinamica salariului real va
fi: I
SR
= I
SN
/I
P
, deci:
I
SR
= 110% /151 % = 72,85%, ceea ce nseamn c salariul real a sczut cu 27,15%.

3. n consumul populaiei din ara "Schimbarea" intr doar trei categorii de bunuri:
A, B i C. Ponderea fiecrui bun n consum i evoluia preurilor din aceast ar n
perioada T
o
- T
1
se prezint astfel:

Bun P
0
(u.m.) P
1
(u.m.) Ponderea in consum (%)
A 1000 1500 40
B 2000 3200 25
C 2500 3000 35

Determinai rata inflaiei.

Rezolvare:
Se va utiliza urmtoarea formul:

Ip=(P
1i
/

P
0i
)x p
i


I
p
=( 1500/1000) x 40 + (3200/2000) x 25 + (3000/2500) x 35 = 142%, ceea ce nseamn c
rata inflaiei este de 42%.


64
17. FLUCTUAIILE ACTIVITII ECONOMICE


Ce tim despre...

1. Fluctuaiile activitii economice pot fi: sezoniere, ntmpltoare sau ciclice.
Ciclicitatea caracterizeaz acea form de micare a activitii economice dintr-o ar n care
se succed alternativ perioadele de expansiune cu cele de contracie. Cauza principal a
fluctuaiilor ciclice este evoluia eficienei factorilor de producie, eficient care cunoate
perioade de cretere i perioade de stagnare i regres.

2. Ciclul economic este perioada dintre dou crize (contracii) economice. El
cunoate dou faze: expansiunea i recesiunea. Cele mai importante caracteristici ale
expansiunii sunt:
- la nceputul su creditele sunt ieftine (dobnzile sunt mici), iar procesul investiional este
intens;
- cresc: producia, gradul de ocupare, profiturile i celelalte venituri;
- cresc cursurile titlurilor de valoare;
- crete venitul naional.
Recesiunea cuprinde criza economic i depresiunea. Caracteristicile acestor faze
sunt:
- crete incertitudinea plasamentelor;
- se restrnge creditul i scad investiiile;
- scad vnzrile i profiturile, ca i celelalte venituri;
- cresc omajul i numrul falimentelor;
- cresc tensiunile inflaioniste;
- se reduce venitul naional.
Trecerea de la expansiune la recesiune se face prin criz, care este un fenomen
economic violent, pe cnd trecerea de la recesiune la expansiune se face lent. Economia iese
treptat din recesiune n principal prin msurile de modernizare tehnologic adoptate de firme.
Creterea cererii de mijloace de producie antreneaz o cretere a gradului de ocupare n
ramurile care produc mijloace de producie. n consecin, veniturile populaiei ncep s
creasc i antreneaz o cretere a cererii de bunuri de consum, este stimulat producia de
astfel de bunuri, iar economia se relanseaz.

3. Fiecare cic1u economic este unic; dac n expansiune fenomenele economice
pozitive sunt dominante, recesiunea are i ea cteva efecte pozitive; astfel, recesiunea
contribuie la nnoirea i modernizarea factorilor de producie naionali la restabilirea unor
echilibre.

4. Politicile anticiclice cuprind trei componente: politica monetar i de credit,
politica cheltuielilor publice i politica fiscal. Politica monetar utilizeaz ca instrumente:
rata dobnzii, masa monetar i creditul. n expansiune rata dobnzii crete, se restricioneaz
creditul i se controleaz strict creterea masei monetare. Scopul este frnarea cererii i a
investiiilor. Desigur c n recesiune msurile se inverseaz.
Politica cheltuielilor publice presupune majorarea cheltuielilor publice n faza de
recesiune pentru a stimula cererea i investiiile. Statul realizeaz investiii publice i achiziii
de stat pentru a stimula producia.
65
Politica fiscal presupune o majorare a fiscalitii n expansiune i o diminuare a
acesteia n recesiune pentru a frna, respectiv stimula cererea de bunuri de consum i
investiiile. Politica cheltuielilor publice i politica fiscal formeaz politica bugetar.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. De ce n faza de expansiune rata dobnzii cunoate o tendin normal de
cretere?
n expansiune, profiturile sunt ridicate, astfel c unitile economice sunt atrase mai
degrab de investiiile n mijloace de producie dect de depozitele bancare. n plus, cum rata
profitului este mai mare dect rata dobnzii, firmele ape1eaza la credite pentru finanarea
investiiilor. n. consecin, crete cererea de moned, ceea ce atrage dup sine o cretere a
ratei dobnzii care nu este altceva dect preul creditului.
Un alt factor care poate determina creterea ratei dobnzii este creterea generalizat a
preurilor. Ea se datoreaz faptului c veniturile pe ansamblul economiei cresc i antreneaz o
cretere a cererii de bunuri i servicii pe pia, care mai departe conduce la creterea
preurilor. Rata dobnzii, care este un pre, crete i ea cel puin pn la nive1ul la care s
acopere rata inflaiei.

2. Ce se urmrete prin politicile anticriz?
Aceste politici urmresc atenuarea undelor cic1ului economic. Astfel, pe termen lung,
PIB al oricrei ri cunoate o tendin general de cretere, dar creterea nu este continu, ci
ntrerupt de perioade de stagnare i regres. Prin politicile anticiclice se urmrete ca
expansiunile s fie mai puin viguroase, iar recesiunile mai puin severe.

3. De ce "orice fluctuaie a investiiilor care nu este compensat de o modificare
corespunztoare a nclinaiei spre consum va duce la o fluctuaie a gradului de
ocupare"?
Prin fluctuaie nelegem creterea sau descreterea variabilelor menionate. S
presupunem c datorit stagnrii sau diminurii eficienei factorilor de producie, rata
profitului pe ansamblul unei economii scade. Consecina? Investiiile sunt mai puin rentabile,
ceea ce antreneaz o reducere a nclinaiei spre investiii a unitilor economice. Dac aceast
reducere nu este compensat de creterea nclinaiei spre consum, cererea pe ansamblul
economiei scade. Explicaia reducerii cererii este simpl, dac ne amintim c cererea global
cuprinde consumul, investiiile i exportul. Dac investiiile scad, iar toate celelalte variabile
nu se modific, evident cererea scade. La aceeai ofert, cererea este mai mic, ceea ce
conduce la creterea stocurilor i oblig firmele s-i restrng producia. Restrngerea
produciei va fi nsoit de creterea omajului, deci de reducerea gradului de ocupare.


18. STATUL I ECONOMIA


Ce tim despre...

1. Statul este unitatea economic pe care o ncadrm n categoria "administraii
publice". Intervenia statului n economie se realizeaz n principal la nivel macroeconomic,
dar i la nivel microeconomic.
66
La nivel macroeconomic, statul:
- aplic msuri de prevenire sau corectare a unor dezechilibre economice;
- este principalul realizator al proteciei sociale;
- se implic n alocarea resurselor economice naionale n scopul creterii eficienei
economice de ansamblu;
- este responsabil al elaborrii i executrii bugetului public;
- asigur cadrul juridic de desfurare a activitii economice;
- mediaz conflictele de munc;
- este titular unic de moned.
La nivel microeconomic, statul:
- gestioneaz proprietatea public;
- fixeaz unele preuri (puine);
- fixeaz salariul minim pe economie.

2. Intervenia statului n economie este limitat de:
- raporturile de interese dintre cei pro i cei contra implicrii statului;
- libera iniiativ a unitilor economice;
- autonomia administraiei publice locale i centrale.

3. Bugetul de stat reflect formarea veniturilor statului i cheltuirea acestora, pe
capitole de venituri i cheltuieli i se stabilete anticipat pe un an. Cele mai importante
venituri ale statului sunt: impozitele pe venituri (care dein cea mai mare pondere n totalul
veniturilor), cotizaiile la asigurrile sociale i veniturile firmelor publice. Cheltuielile statului
sunt destinate n principal: asigurrilor sociale (care au cea mai mare pondere), aprrii,
nvmntului, sntii, funcionrii administraiei i afacerilor. Bugetul poate fi:
- echilibrat, dac veniturile sunt egale cu cheltuielile; un astfel de buget nu afecteaz
economia (are efect neutru)
- excedentar, dac veniturile sunt mai mari dect cheltuielile excedentul poate fi util
pe termen scurt (de exemplu, permite diminuarea inflaiei) dar dac este mare i de durat are
efecte negative ntruct las nefolosite o parte din resursele statului;
- deficitar, dac veniturile sunt mai mici dect cheltuielile; n acest caz, deficitul se
acoper prin mprumuturi interne i externe sau/i prin emisiune monetar (emisiune care
conduce n general la inflaie). Totalitatea mprumuturilor destinate acoperirii deficitului
bugetar formeaz datoria public. Pe. termen scurt, deficitul bugetar poate stimula creterea
economic (aa cum am vzut n lecia precedent, prin politica cheltuielilor publice); pe
termen lung, el are efecte negative (n primul rnd inflaia)

4. n stabilirea impozitelor, statul urmrete atingerea unui prag optim de impozitare,
care pe de o parte s stimuleze activitatea unitilor economice, iar pe de alt parte s asigure
suficiente venituri bugetare.

5. Programarea economic este activitatea de elaborare a unor programe care
vizeaz economia naional n ansamblul su. Scopul acestor programe este conturarea
unor coordonate ale dezvoltrii economice sau rezolvarea unor probleme generale ca:
inflaia, omajul, crizele economice, ameliorarea eficienei economice .a. Prin
programare statul:
- elaboreaz recomandri pentru unitile economice;
- i constituie resursele pentru aplicarea programului;
- aloc resursele pentru destinaiile prevzute n program.
67
ntrebri frecvente pe aceast tem

1. Cum se determin gradul de ndatorare al statului? Gradul de ndatorare
(Grd) se determin cu ajutorul relaiei: Grd = datoria public/PNB
n locul PNB se poate lua n calcul, dup caz, PIB.

2. De ce implicarea statului n economie are i caracter subiectiv?
Caracterul subiectiv al implicrii statului deriv din faptul c statul nu reprezint ceva
abstract, ci este o unitate economic reprezentat de funcionarii publici. Aceti funcionari au
concepii proprii cu privire la implicarea statului, adesea subiective, chiar dac se formeaz pe
baza realitii economice. n plus, celelalte uniti economice reacioneaz n felul lor la
msurile adoptate de stat, ceea ce aduce un supliment de subiectivism.

3. Ce deosebire exist ntre programare, planificare i prognozare?
Programarea este orientativ, n timp ce planificarea (specific eeonomiilor
centralizate) este obligatorie. Ct privete programarea i prognozarea, ele desemneaz
aproximativ acelai lucru: elaborarea unor programe generale de dezvoltare. Diferena ine cel
mult de orizontul de timp: programarea se realizeaz pe termen scurt i mediu, pe cnd
prognozarea are n vedere dezvoltarea pe termen lung.

4. Care este rolul impozitelor n economie?
Rolul impozitelor poate fi privit din mai puncte de vedere. Astfel, dac plecm de la
constatarea c impozitele sunt principalele venituri ale statului, este evident rolul acestora de
finanare a sectorului public: aprare, sntate, nvmnt .a.
Pe de alt parte, impozitele sunt instrumente prin care statul poate influena alocarea
resurselor n societate, dezvoltarea economic i structura economiei naionale. Aa cum am
nvat, prin reducerea impozitelor n recesiune sunt stimulate consumul i investiiile,
crendu-se premise pentru ieirea din criz. Prin creterea general a impozitelor se frneaz
creterea eeonomica. De asemenea, aplicarea unor impozite difereniate modific alocarea
resurselor n economie i chiar structur economiei. De exemplu, dac statul dorete s
stimuleze s spunem industria IT, reduce sau elimin impozitele pe profit n acest domeniu.
La fel acioneaz dac dorete s stimuleze dezvoltarea unor regiuni geografice (ceea ce la noi
ntlnii sub denumirea de zone defavorizate).
Intervenia statului prin politica fiscal (impozite) se realizeaz cu scopul declarat de a
corecta dezechilibrele economice, de a mri eficiena n alocarea resurselor i a impulsiona n
acest fel dezvoltarea economic.


19. PIAA MONDIAL

Ce tim despre...

1. Economia mondial reprezint ansamblul economiilor naionale privite n inter-
dependena legturilor economice dintre ele. Piaa mondial reprezint ansamblul relaiilor de
schimb dintre uniti economice din ri diferite ce se stabilesc pe baza cererii i ofertei.

2. Formele pieei mondiale sunt:
a) comerul internaional, care include exportul i importul de bunuri i servicii;
aceast pia deine cea mai mare pondere n piaa mondial;
68
b) piaa internaional a capitalului, care include plasamentele de capital n
strintate: investiii directe, de portofoliu (titluri de valoare), credite externe; este piaa care
cunoate n ultimii ani cea mai accentuat cretere;
c) piaa muncii, care se refer la migraia internaional a forei de munc;
d) piaa mondial a produselor ce ncorporeaz un nivel nalt de cunotine
tiinifice;
e) piaa schimburilor valutare, care include operaiunile cu monedele diferitelor ri.

3. Comerul internaional cuprinde ansamblul tranzaciilor de export i de import; el
se reflect n balana comercial.
Balana comercial a unei ri cuprinde valoarea total i pe grupe de mrfuri i ri a
exportului i importului. Ea poate fi:
- echilibrat, cnd exportul i importul au aceeai valoare (exportul net este zero);
- excedentar, dac valoarea exportului depete valoarea importului; ea este un obiectiv
pentru rile care doresc s-i declare moneda convertibil i pentru rile care au datorii
externe;
- deficitar, dac valoarea exportului este mai mic dect valoarea importului; deficitul se
acoper din credite externe i din rezerva valutar.
Balana comercial este o component a balanei de pli. Balana de pli reflect
toate tranzaciile unui stat cu exteriorul (comer, plasamente de capital, transferuri gratuite
.a.). Ea poate fi:
- echilibrat, dac ncasrile i plile externe sunt egale;
- excedentar, dac ncasrile sunt mai mari dect plile;
- deficitar, n caz contrar i indic o activitate extern nefavorabil.

4. Comerul internaional cunoate n perioada contemporan urmtoarele tendine:
- creterea mai accentuat dect cea a P.I.B. mondial;
- schimburi n structura mrfurilor tranzacionate n favoarea mrfurilor industriale cu grad
inalt de prelucrare;
- creterea ponderii rilor dezvoltate n comerul internaional;
- instituionalizarea comerului internaional, crearea unor instituii cu vocaie mondial care
s faciliteze acest comer (cum este Organizaia Mondial a Comerului, prescurtat O.M.C.).

5. Taxele vamale reprezint impozitele percepute asupra mrfurilor care fac obiectul
comerului internaional, mai ales asupra importurilor. Ele mai sunt numite i bariere tarifare
la importuri (la fel ca i accizele), alturi de care se mai folosesc i bariere netarifare, cum ar
fi: plafoane cantitative (de exemplu, se import maximum 10.000 t de carne de pui din
Ungaria), exigene de calitate, de protecie a mediului i a sntii (de exemplu, boala vacii
nebune din U.E. a condus la interzicerea de ctre statul romn a importurilor de carne de
vac din U.E.). rile ntre care mrfurile circul n mod liber formeaz uniunea vamal (de
exemplu, U.E. este o astfel de uniune).

6. Indicatorii de msurare a eficienei comerului exterior sunt:
a) Cursul de revenire brut la export exprim cheltuiala intern cu care se obine o
unitate valutar n exterior:
Cre = (Pi + Cc) / Pv,

n care: Cre este cursul de revenire la export, Pi preul intern al mrfii exportate, Cc cheltuielile de
circulaie pn la frontier i Pv preul extern n valut ncasat din vnzarea mrfii.
69
Observai c acest curs este un raport de eficien ntre CHELTUIELI i
REZULTATE, deci trebuie s fie ct mai mic; mcar mai mic dect cursul de schimb,
altfel operaiunea nu este eficient (dac, de exemplu, din exterior am obine un dolar
pentru 30.000 de lei, n timp ce pe piaa valutar obinem acelai dolar pentru 27.000 de
lei, de ce s ne mai asumm ricul unui export? Ca s pierdem 3000 de lei la dolar?).
b) Cursul de revenire la import (Cri) exprim cant itatea de moned naional ce
se obine prin vnzarea pe piaa intern a mrfii importate cu o unitat e valutar. Se
determin ca un raport ntre preul mrfii importate pe piaa intern (Pi) din care se scad
taxele de import (Ti) i preul mrfii n exterior (Pv):

Cri = (Pi - Ti) / Pv .

Observai c acest raport de eficien apare sub forma REZULTATE/CHELTUIELI,
deci trebuie s fie ct mai mare, mcar mai mare dect cursul de schimb pentru ca operaiunea
s fie eficient.
c) Profitul pe o unitate valutar rulat n comerul exterior se poate determina c
diferena ntre cursul de revenire la import i cursul de revenire la export.
Pe ansamblul economiei naionale, eficiena comerului ext erior se apreciaz prin
prisma contribuiei sale la creterea P.I.B. i a venitului naional (amintii-v din capitolul
16 c exportul net este o component a tuturor indicatorilor macroconomici).


ntre bri frecvente pe aceast tem

1. De ce partici parea fiecrei ri la relaiile internaionale este o condiie a
dezvoltrii economice i a creterii standardului de via ?
Motivele sunt numeroase. Astfel, prin intermediul comeului internaional, statele
cumpr factori de producie i bunuri de consum pe care nu le-ar fi putut produce n ar
sau de care ara nu dispune (resurse naturale), sau bunuri pentru care n ar cheltuielile de
producie ar fi fost mai mari. Pe de alt parte, prin relaiile externe, o ar beneficiaz de o
pia de desfacere nai mare dect cea naional. Producnd mai mult, firmele realizeaz
economii de scar (la cheltuielile de dezvoltate), iar eficiena economic crete.
Accentuarea concurenei, ca urmare a concurenei externe este i ea un factor de
progres pentru c oblig firmele la a adopta msuri pentru mrirea eficienei economice.
n plus, prin plasamentele de capital ext erne, o ar poate beneficia de mai mult e
investiii dect i-ar permite economisirea intern, deci de o cretere economic mai
accentuat. Pentru rile cu surplus de capital, relaiile externe ofer plasamente mai
avant ajoase.
Nu n ultimul rnd, participarea la piaa mondial implic i participarea la
schimbul mondial de informaii i realiz ri tehnologice remarcabile, ceea ce conduce la
difuzarea progresului tehnic in intreaga economie mondial, deci la creterea mondial.

2. Ce deosebire exist ntre balana comercial i balana de pli?
ntre cele dou balane exist o relaie de la parte la ntreg. Balana comercial
reflect doar exportul i importul de bunuri i servicii, pe cnd balana de pli reflect
toate relaiile economice internaionale.
70
3. De ce devalorizarea monedei naionale are un efect stimulativ imediat asupra
exporturilor?
Pentru c la o unitate valutar revin mai multe uniti monetare naionale. Prin urmare
se relaxeaza restricia ca Cre s fie mai mic dect cursul de schimb, n plus, exporturile devin
mai ieftine pe piaa mondial, ceea ce conduce la o cretere a cererii de produse naionale pe
piaa mondial i la creterea exporturilor (pentru mai multe explicaii, vezi capitolul 19).

4. De ce simpozioanele tiinifice internaionale nu sunt o component a pieei
mondiale?
Pentru c nu presupun un schimb marfar de idei, pe baza cererii i ofertei, ci reprezint
un schimb reciproc de idei i concepii tiinifice.

5. De ce trebuie protejate n comerul internaional acele mrfuri pentru care
productivitatea muncii este mai mare dect media naional?
Aceasta este concepia lui Mihail Manoilescu despre comerul internaional (n
lucrarea Forele naionale productive i comerul exterior). Autorul lucrrii consider c
trebuie protejate de concuren extern numai acele domenii rentabile, de mare productivitate
a muncii, domenii n care ara ar putea s dobndeasc un avantaj comparativ, fa de celelalte
ri. Domeniile n care productivitatea muncii este mai mare dect media naional sunt
domeniile cele mai eficiente ale unui stat, iar statul trebuie s ncurajeze, chiar prin protecie,
dezvoltarea lor. n schimb, cele care au o productivitate sub media naional nu trebuie
ncurajate, ci lsate s se confrunte cu concurena extern, care fie le va face mai eficiente, fie
le va elimina de pe pia.


20. PIAA SCHIMBURILOR VALUTARE


Ce tim despre

1. Pe piaa schimburilor valutare se tranzacioneaz monede ce aparin diferitelor
ri. Operaiile de pe pia a schimburilor valutare se fac prin intermediul bncilor. Sumele de
bani folosite reprezint, n principal, depozitele bancare aparinnd unitilor economice: firme,
instituii, persoane fizice. Participanii la piaa valutar fie au nevoie de valut sau moned
naional pentru finanarea activitii, fie au intenii speculative i de protecie fa de riscul
valutar.

2. Cursul pe piaa schimburilor valutare se formeaz liber, prin confruntarea cererii cu
oferta. Diferena dintre cursul de vnzare i cel de cumprare pentru o moned naional
revine bncii sub form de comision.

3. Operaiile realizate pe piaa schimburilor valutare pot fi la vedere i la termen.
Schimburile la vedere se finalizeaz n cel mult dou zile lucrtoare de la ncheierea contractului
la cursul existent n momentul semnrii contractului. Operaiunile la termen sunt schimburi
valutare care se contracteaz la cursul existent n momentul semnrii contractului,dar care se
finalizeaz la o dat ulterioar, numit scaden, fixat prin contract. Principalul scop al
operaiunilor la termen pe piaa valutar este protecia n faa fluctuaiei cursului de schimb;
alturi de acest scop, alte motivaii pot fi cele speculative i nevoia de plasare a capitalului
disponibil n strintate.
71
NU CONFUNDA!
Operaiunile la termen pe piaa valutar cu Operaiunile la termen pe piaa
financiar; chiar dac asemnarea este mare din punct de vedere al mecanismului, exist cel
puin dou aspecte complet diferite: unul ca pe piaa financiar se tranzacioneaz titluri de
valoare, iar pe cea valutar monede i altul c scopul principal pe piaa financiar este cel
speculative, iar pe cea valutar protecia la risc.

4. Cursul la termen este mai ridicat dect cel la vedere din dou motive:
- perspectiva de a crete sau se a se seduce raportul de schimb dintre dou monede (nscul mal
mare);
- dobnda practicat pe piaa monetar, dobnda care sste un venit alternativ celui ce ar putea
fi obtmut pe piaa valutar.

5. Moneda naional a Romniei, leul, este o moned, cu convertibilitate limitat
intern i la operaiuni de cont curent. Aceasta nseamn c moneda noastr este convertibil
doar pe teritoriul rii noastre i numai pentru operaiuni de comer exterior i de transfer de
venituri peste grani (de exemplu, transferul profitului din Romnia n S.U.A., sau transferul
salariului din Israel n Romnia). Leul este doar parial convertibil pentru operaiuni de
capital, cum ar fi, de exemplu, construirea unei fabrici n Rusia.

6. Rolul B.N .R. este supravegherea i reglementarea funcionrii pieei valutare din
Romnia, ca i stabilirea cursului oficial. Cursul oficial este o medie ponderat, calculat pe
baza tranzaciilor care au loc zilnic pe piaa interbancar.

7. Bncile:
- afieaz propriile cursuri de vnzare i cumprare, formate pe baza cererii i
ofertei liber exprimate la nivelul bncii, dar n stabilirea crora se are n vedere, orientativ,
i cursul oficial;
- pot executa operaiuni la vedere i la termen pe cont propriu sau n contul clienilor;
- se pot refinana, dac nu au suficiente resurse pentru a onora cererile clienilor.

8. Clienii:
- pot reine integral ncasrile din export;
- trebuie s justifice, cu o documentaie adecvat, ordinele de cumprare; sumele
cumprate pot fi folosite doar n scopul n care au fost cumprate; dac nu au fost folosite, ele
trebuie revndute n maximum 7 zile de la expirarea termenelor din documentaia prezentat;
- nu sunt obligai s justifice ordinele de vnzare.


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. De ce rata dobnzii este arma esenial a politicii monetare de reglare a
cursului de schimb ?
Cea mai simpl explicaie a acestei afirmaii, care aparine lui Lionel Stoleriu,
pornete de la observaia c dobnda este un venit alternativ celui ce ar putea fi obinut pe
piaa valutar de o persoan care are disponibiliti bneti cu alte cuvinte, dac s
spunem n acest moment ai avea 100 mil. de lei ai putea fie s-i transformai n valut, n
sperana creterii cursului in viitor, i s ctigai din creterea respectiv, fie s-i depunei
la banc i s ncasai dobnd. Evident, vei opta pentru acel plasament care sperai s v
72
aduc cel mal mare venit. Dac rata dobnzii crete, suntei mai tentai s depunei banii la
banc: scade cererea de valut i se mbuntete cursul monedei naionale. De la acest
comportament pleac banca central n stabilirea politicii monetare. Astfel, dac moneda
naional pierde prea repede din valoare, banca central crete rata dobnzii la creditele de
refinanare ale bncilor comerciale i determin o cretere a ratei dobnzii n economie.
Aceast cretere, atrage disponibilitile n moned naional n bnci i reduce cererea de
valut , deci presiunea asupra cursului de schimb al monedei naionale. Mai mult, atrai de
dobnd bancar, unii ageni economici i convertesc valuta n moned naional pe care
s o depun la banc; are loc creterea ofertei de valut care din nou acioneaz pozitiv
asupra cursului monedei naionale.

2. Persoanele fizice sunt subieci ai pieei valutare?
Nu, tranzacii1e pe piaa valutar se realizeaz prin intermediul bncilor sau prin
intermediarii autorizai de banca central.

3. De ce n Romnia trebuie justificate ordinele de cumprare de valut?
Pentru c din documentaia justificatoare rezult dac valuta respectiv va fi folosit
pentru operaii de cont curent, singurele operaii pentru care moneda noastr este convertibil.
De asemenea, dac suma este solicitat pentru o operaiune de capital, documentaia include
aprobarea B.N.R. pentru acea operaiune.

4. Dac avem n vedere doar rata inflaiei, cum putem determina evoluia
cursului de schimb?
Foarte simplu. S presupunem c pornim de la un curs de schimb: ldolar = 27.000 lei
i ca raa inflaiei n Romnia n 2001 este de 30%, iar n S.U.A. este de 2%. Cursul de
schimb este preul unei monede exprimat prin alt moned. Dac n Romnia preurile cresc
cu 30%, nseamn c i preul dolarului, care este i el o marf, trebuie s creasc cu 30%. Pe
de alt parte, dac n S.U.A. preurile cresc cu 2%, i preul leului, care este o marf pentru
S.U.A., ar trebui s creasc cu 2%. n concluzie, dolarul crete de 1,3 ori i scade de 1,02 ori,
deci n 2002 vom avea: 1 dolar = (27.000 x l,3)/ 1,02, deci 1 dolar = 34.412 lei.


21. PROBLEMELE GLOBALE ALE
ECONOMIEI MONDIALE


Ce tim despre ...

1. Problemele globale ale omenirii sunt acelea fr rezolvarea crora nu sunt posibile
progresul i bunstarea mondial, cum ar fi: narmarea, criza alimentar i subdezvoltarea,
poluarea, inflaia i crizele economice .a. Globalizarea acestor economii decurge din unicitatea
economiei mondiale i din interdependenele dintre statele lumii (de exemplu, nu putem mpiedica
un poluant s treac din Bulgaria n Romnia, astfe1 c ambele ri trebuie s rezolve problema;
alt exemplu: criza economic din Rusia din 1998 a afectat toate rile lumii i cu att mai mult
rile ex-comuniste).

2. Criza alimentar exprim lips acut de alimente pentru o mare parte a populaiei
globului. Cei mai importani factori care frneaz creterea produciei alimentare pe locuitor
n rile srace sunt:
73
lipsa unor puni permanente n zonele secetoase;
pierderea unor suprafee agricole tot mai mari n favoarea construciilor sau datorit
eroziunii;
creterea mai rapid a populaiei fa de creterea produciei agricole;
randamente agricole sczute;
disponibilul redus de ap dulce;
alocarea de resurse insuficiente creterii produciei alimentare.
Pentru rezolvarea crizei alimentare, rile dezvoltate acord asisten celor srace n
vederea creterii randamentelor agricole ale acestora.
3. Poluarea este o stare negativ a relaiei dintre mediul natural i mediul creat de om,
caracterizat prin deprecierea ciclurilor normale de via bigeochimic, ca urmare a aciunii
unor factori poluani. Principalele forme de poluare sunt:
- poluarea complex, chimic, termic i radioactiv generat de consumul crescnd
de energie al omenirii; cum cca. 97% din producia de energie provine din combustibili fosili,
prin arderea acestora n atmosfer se degaj o cantitate mare de CO
2
. Acumularea de gaze n
straturile superioare ale atmosferei a condus la efectul de ser care se concretizeaz n
nclzirea planetei i
afecteaz echilibrul ecologic.
- poluarea radioactiv deriv din reziduurile radioactive eliminate n mediu i din
pericolul unui conflict nuclear;
- poluarea cu fluorocarburi clorurate, care conduce la erodarea stratului de ozon;
- poluarea cu metale toxice: plumbul i mercurul.

4. Gravitatea polurii decurge n plus din urmtoarele: faptul c nu se cunoate limita
superioar a polurii, dincolo de care dezechilibrul ecologic ar fi ireversibil; faptul c exist un
decalaj, adesea important, ntre momentul evacurii poluantului i momentul manifestrii
efectelor sale negative;


ntrebri frecvente pe aceast tem

1. De ce criza financiar dintr-un stat, de exemplu Romnia, este o problem
global a omenirii?
Pentru c efectele acestei crize se propag n ntreaga economie mondial. De
exemplu, dac la un moment dat, Romnia nu ar mai putea s-i plteasc exporturile i
datoria extern din cauza prbuirii sistemului bancar propriu, ar fi afectai toi cei care aveau
relaii cu ara noastr. n plus, toate rile din regiune ar fi afectate de criz prin creterea
riscului de afaceri regional. Pentru rezolvarea crizei, resursele Romniei ar fi insuficiente i ar
fi nevoie de asisten rilor dezvoltate i a instituiilor financiare internaionale.

2. De ce tranziia este o problem global a economiei?
Procesul tranziiei la economia de pia a rilor excomuniste ridic n faa comunitii
internaionale probleme fr precedent istoric (de exemplu, rate ale inflaiei de peste 100%
nsoite de omaj ridicat sau privatizarea). Pentru rezolvarea acestor probleme resursele
interne sunt insuficiente i este nevoie de asisten extern. n plus, tranziia n curs de
desfurare modific fundamental relaiile economice i politice dintre state, genernd chiar
probleme politice, de genul crizei din Kosovo.

74


CAPITOLUL II
TEORIA JOCURILOR


1. SCURT ISTORIC AL TEORIEI JOCURILOR


Teoria jocurilor studiaz comportamentul uman n situaii conflictuale, n care
raiunea se opune raiunii, fiecare din prile implicate avnd putere de analiz i posibilitatea
de a lua decizii n scopul atingerii propriului obiectiv. Ea marcheaz semnificaia ipotezei de
raionalitate atunci cnd satisfacia individului este n mod direct afectat de deciziile
celorlali ageni i definete soluii pentru diferite situaii conflictuale.
Teoria jocurilor reprezint o metod de cercetare a situaiilor de interaciune
strategic, n care agenii economici sunt contieni de interdependena ce exist ntre ei iar
fiecare va adopta propriile decizii innd cont de comportamentele celorlali
1
.
Apariia teoriei jocurilor este istoricete legat de anul 1944 cnd matematicianul
John von Neumann i economistul Oskar Morgenstern public celebra lucrare: Theory of
Games and Economic Behaviour, ce a constituit primul model matematic care includea omul
ca fiin raional. Dei teoria jocurilor este relativ recent, teoria economic menioneaz i
alte studii care au explicat ntr-o manier izolat aceast problematic.
Astfel, Augustin Cournot studia n anul 1838 funcionarea pieelor oligopoliste n care
fiecare firm acioneaz tiind c volumul sau de producie inf1uenteaza preul pieei. El
definea echilibru ca o situaie n care fiecare firm alege producia care sa-i maximizeze
profitul dar innd cont de producia anunat de celelalte firme, demonstrnd c un astfel de
echilibru conduce la un pre superior productivitii marginale.
n anul 1833, J.Bertrand studia funcionarea pieelor oligopolistice n care firmele ale
caror randarnente sunt constante produc acelai bun fiecare determinnd preul de vnzare.
Rezultatul enunat dr. Bertrand este cunoscut sub numele de paradoxul Bertrand: daca n
situaia de echilibrul fiecare firm alege preul care s-i maximizeze profitul considernd date
preurile propuse de celelalte firme atunci preul de echilibru este egal cu costul marginal.
Dac o firm fixeaza un pre superior costului marginal i realizeaza un profit pozitiv atunci o
alta firm poate atrage de partea ei ntreaga clientel propunnd un pre mai mic. n
consecinta punctul de echilibru va corespunde unui pre egal cu costul marginal.
n anul 1934 Stackelberg arat c anumite firme pot avea un rol de leader i sunt
capabile s impun preul celorlalte firme. Firma leader, c firm barometru, cunoate cel mai
bine starea pieei i dispune de mijloacele necesare pentru a-i domina adversarii. Ea nu este
neaprat cea mai puternic dar este cea mai bine informat i organizat. Firma leader poate
sa obina supraprofit att pe perioad scurt ct i pe perioad lung, fapt ce o apropie de
situaia de monopol. Dar ea nu controleaz ntreaga pia, profitul suplimentar ncasat este
mai redus dect el crede c ar putea fi obinut de monopol.
Se pune ntrebarea urmtoare: Care din comportamentele de mai sus ar trebui urmat?
Pentru a rspunde la aceast ntrebare era nevoie de o teorie care s reprezinte interaciunile
dintre firme. Aceasta este marele aport al teoriei jocurilor. Ea permite elaborarea unui cadru

1
Cahuc P.- La nouvelle microeconomie- Ed La Decouverte, Paris, 1998, pag. 14
75
analitic de analiz a situaiilor n care deciziile unui agent pot afecta ctigurile celorlali
ageni.
Teoria jocurilor se ocup cu studiul situaiilor conflictuale a caror structura
matematic se aseamana cu cea a jocurilor strategice ca ah, bridge etc. nu ns i a jocurilor
de noroc n care domina n mod exclusiv hazardul ca de exemplu jocul de rulet. n jocurile la
care participadoi sau mai muli concureni jucnd ntre ei n anumite combinaii (asocieri,
aliane etc.), un jucator reprezint o unitate de decizie autonom (care nu este neaprat o
persoana fizic ci poate fi o firm, un stat, o asociaie de orice fel etc.) ce urmrete n mod
contient un anumit scop. Mai mult, acestor jucatori li se atribuie caracteristic de
raionalitate.
Teoria jocurilor studiaz modul de luare a deciziilor raionale de ctre indivizi n
situaii interactive atunci cnd rezultatele aciunii lor depind n mod direct de aciunile
celorlali. n acest tip de situaie, n care coordonarea aciunilor individuale este reglat n
ultima instan de concurenta, fiecare agent economic (denumit jucator n termenii teoriei
jocurilor) trebuie sa prevada care vor fi aciunile celorlali ageni i apoi s-i optimizeze n
funcie de rezultatele obinute propriul comportament.
Teoria jocurilor studiaz modalitatea n care indivizii raionali acioneaz situaiiie
conflictuale. Ea marcheaza semnificaia ipotezei de raionalitate atunci cnd satisfacia
individului este n mod direct afectata de deciziile celorlali ageni i definete soluii pentru
diferite situaii conflictuale. Din acest motiv cunoaterea instrumentelor de analiz ale acestei
teorii este azi indispensabil, teoria jocurilor constituind o veritabil matrice a teoriei
economice contemporane. Primele situaii conflictuale au fost analizate cu ajutorul
matematicii n secolul al XVIIlea i au avut ca obiect jocurile de noroc. Aceste analize,
realizate de matematicieni celebri cum sunt Pascal, Fermat, Jaques i Daniel Bernoulli, nu au
condus ns la fundamentarea teoriei jocurilor ci mai mult la calculul probabilitilor.
Dei iniial teoria jocurilor a fost conceput pentru a rspunde unei curioziti a
matematicii, la originea ei aflndu-se dorina de a gsi o soluie t eoret ic la problemele,
puse n condiii de incertitudine, a jocurilor de noroc, nimic nu ar fi predispus atunci
aceast bran a matematicii la o nt lnire cu economia. n cele ce urmeaz vom prezenta
cteva din etapele dezvoltarii istorice ale acestei teorii ale crei rdcini sunt puternic
ancorate adnc n istorie.
n prezent, teoria jocurilor face obiectul unor cercetri de marc, atrgnd de partea ei
economiti i matematicieni de prestigiu. Eric Masakin de la Harvard i Jean Tirole de la MIT
au demonstrat c teoria curbei cererii ndoite a lui Paul Sweezy poate fi considerat ca
rezultatul unui joc, n care dac fiecare firm ar determina un pre al pieei la rndul lor
celelalte firme ar accepta acest pre. Modelul lui Eric Mkin i Jean Tirole rezolv
pnoblemele pe care le ridic teoria lui Paul Sweezy. Modelul permite previzionarea unei
curbe a cererii definit prin dou formule analitice n punctul comun, ceea ce corespunde unui
pre optimal i unui nivel optimal al produciei unui monopol.
Evoluia principalelor concepte utilizate n teoria jocurilor i care au fost dezvoltate
de-a lungul timpului poate fi reprezentat schematic pnintr-un arbore de evoluie al teoriei
jocurilor.
Sintetiznd cele prezentate mai sus, de la nceputul secolul al XX-lea n evoluia
teoriei jocurilor s-au identificat trei etape de evo1uie
2
:

1) Perioada care a nceput din anii 20 i care a durat pn la sfritul celui de-al
doilea rzboi mondial. n aceast perioada s-au elaborat jocurile strategice i extensiuni ale

2
Kreps D. M.- Theorie des jeux et modelisation economique- Ed. Dunod, Paris, 1999, pag. 16
76
lor, jocurile de tactic militar, n special cele cu sum nul. Accentul cade pe cercetrile
strategice care servesc n mod optimal n scopul desemnrii solutillor posibile ale acestor
jocuri;

2) Perioada care ncepe odat cu apariia lucrrii lui John von Neumann i Oskar
Morgenstern Theory of Games and Economic Behaviour (1944) i care ine pan la sfritul
anilor 70. Preocuparea este centrata pe teoria jocurilor cooperative care acord un mare
interes coaliiilor ce pot astfel s se formeze ntre indivizii raionali cu scopul de a-i
maximiza ctigurile lor;

3) Perioada n care ne situm, n prezent, n care un loc central este acordat att
jocurilor non-cooperative cu echilibrul Nash considerat ca soluie privilegiat ct i jocurilor
dinamice.

Cercetrile i rezultatele din teoria jocurilor au sedus practic majoritatea sectoarelor
de analiza economic. Microeconomia, economia asigurrilor, economia financiar precum i
o parte din economia internaional, reprezint domenii noi de aplicare a teoriei jocurilor. n
prezent, teoria jocurilor ocupa un loc n teoria i practica economic, fiind n prezent un
principal instrument de analiz al noii microeconomii.


2. CONCEPTUL DE JOC


Teoria jocurilor analizeaz modul de adoptare a deciziilor n situaii de competiie n
care acioneaz mai muli ageni raionali, fiecare urmrind un anumit scop, independeni n
alegerea deciziilor proprii dar dependeni prin rezultate. Aceast situaie este formalizat n
conceptul matematic de joc.
n teoria jocurilor, un joc, descrie o situaie n care interacioneaz indivizi ale cror
interese sunt adesea opuse. Astfel, prin joc se nelege o situaie n care acioneaz o mulime
de N= {1,2...n} elemente naionale denumite juctori, care n mod succesiv i independent,
ntr-o ordine i n condiii specificate printr-un ansamblu de reguli, aleg cte o decizie dintr-o
mulime dat de alternative strategice.
Pentru teoria jocurilor, o situaie poate fi considerat ca un joc dac ea comport
urmtoarele elemente:
- o list de indivizi, denumii juctori;
- un ansamblu de alegeri posibile, denumite strategii, pentru fiecare jucator;
- rezultatele asociate fiecrei alegeri a juctorilor denumite soluiile jocului.
Un joc este caracterizat prin reguli care stipuleaz ordinea n care juctorii intervin n
joc, atunci cnd jocul este format din mai multe runde. Regulile jocului precizeaz pentru
fiecare situaie recompens (ctigul) pe care o primete fiecare juctor, ce depinde de
ntreaga desfurare a jocului, deci de ansamblul aciunilor tuturor juctorilor. Juctorii sunt
capabili s analizeze aciunile lor i acioneaz n scopul obinerii unui ctig ct mai mare
posibil. Regulile de joc sunt definite n mod implicit n momentul n care lista de juctori este
stabilit i mulimea alegerilor este precis.
Jocul este compus dintr-un ir de mutri sau aciuni succesive (runde de joc) efectuate
de doi sau mai muli juctori sau parteneri. De cele mai multe ori interesele juctorilor sunt
diferite sau chiar contradictorii. Orice aciune a uneia dintre pri depinde de modul de aciune
a celorlali juctori, un ir de mutri realizate de ctre fiecare juctor, constituie o partid, iar
77
fiecrei partide i se ataeaz o anumit valoare, reprezentnd ctigul partidei pentru fiecare
juctor.
n teoria jocurilor, derularea jocurilor se realizeaz pornind de la cteva ipoteze de
baz.
Prima ipotez se refer la faptul c fiecare juctor cuta s-i maximizeze ctigurile
sale. Din acest motiv informaia de care dispun juctorii n momentul alegerii este esenial.
Teoreticienii teoriei jocurilor adopt n acest sens o poziie radicala: pentru a izola problema
interaciunii alegerilor individuale, ei presupun la nceput ca jucatorii poseda o informaie
complet: fiecare juctor cunoate totul despre el i despre ceilali jucatori i n special
valoarea ctigului pentru fiecare rezultat posibil al jocului.
O a doua ipotez este cea a cunotinelor (informaiilor) comune. Fiecare juctor tie
c ceilali cauta sa maximizeze ctigurile lor dar tie deasemenea c ceilali cunosc faptul c
el este informat i tot aa mai departe. n situaia n care informaia este complet, singura
incertitudine la care trebuie s fac fa un jucator este aceea de a raspunde la ntrebarea: ce
vor face ceilali jucatori? Incertitudinea este endogena, pentru c ea provine n mod exclusiv
din deciziile juctorilor.
Deciziile juctorilor depind de ceea ce cred ei c vor face, iar aceste decizii pot lua
forme foarte diverse, adesea imprevizibile. La originea acestei probleme st faptul ca
interesele juctorilor sunt n general contradictorii: adic cea mai bun soluie pentru unul nu
este neaprat cea mai bun soluie pentru cellalt juctor.Cunotinele juctorilor despre
adversari pot s fie complete (fiecare juctor cunoate rezultatele tututor mutrilor precedente
efectuate de fiecare partener, precum i mulimea variantelor pe care le pot utiliza ceilali) sau
incomplete.
Din acest moltiv, n general, se adopt o atitudine prudent care const n a analiza
dac printre alegerile posibile ale juctorilor i rezultatele corespondente exista una a cror
proprieti sunt posibil de aplicat ntr-un mod. Aceste proprieti servesc deci la a caracteriza
ceea ce numim conceptul de soluie.
Martin Shubik
3
arat ca o teorie poate fi considerat ca avnd dou pri: o parte
descriptiv i una aferenta soluiei. Partea descriptiv conine reprezentarea juctorilor i a
preferinelor acestora, regulile i posibilitile strategice, rezultatele i ctigurile. Cealalt
parte, aferenta soluiei, conine rezultatul final al activitilor motivate, raionale ale
juctorilor. Combinaiile de strategii ale juctorilor, care venific anumite proprieti sunt
definite prin conceptul de soluie a jocului.Dac vom considera jocul doar dup coordonatele
sale logice, fcnd abstracie de contextul social n care se plaseaz de regul vom constata o
analogie cu situaiile echivoce obinuite. Juctorii corespund agenilor economici, regulile de
joc corespund constrngerilor instituionale, cu ctiguri exprimate n utiliti sau profituri.
4

Rezultatul jocului (denumit ctig sau utilitate) nu are ntotdeauna o expresie
cantitativ, el poate fi exprimat i valoric. Se pot utiliza sisteme de valori care s permit
exprimarea rezultatului printr-un numr. Matricea de ctiguri (matricea plilor) permite o
reprezentare complet a jocului. Ea realizeaz o descriere a jocului preciznd numrul de
juctori, strategiile pe care le au ei la dispoziie i ctigurile n funcie de combinaiile
strategice.
Jocurile matriciale experimentale sunt puse n aplicare fr o comunicare cu
exteriorul. Exist posibilitatea ca juctorii s nu-i cunoasc pe concurentiii lor, singura
informaie pe care ei o primesc fiind una de ordin numeric. Exist ns posibilitatea ca juctori
s cunoasc identitatea concurenilor. Din acest motiv este necesar realizarea unei distinci
importante, n construcia modelelor de joc formalizate, cu privire la fluxurile de informaii, a

3
Shubik M.-Strategie et structure des marches-Ed Dumond, Paris, 1964, pag. 65
4
Mallinvaud E.- Leons de theorie microeconomique-Ed Dunod, Paris, 1999, pag 148
78
elementelor de reglare a jocului su a factorului exterior structurii formale. Mutrile
juctorilor pot s fie libere (alegerea contient a unei mutri dintre toate mutrile posibile
ntr-o situaie dat sau ntmpltoare (alegerea mutrilor cu un mecanism aleator). Strategia
este o descriere complet a comportamentului juctorului n fiecare circumstan posibil.
ntr-un joc cu doi parteneri cu suma nul, ctigul unui juctor este egal cu pierderea celuilalt,
suma ctigurilor este egal cu zero, iar dac se cunoate strategia pur a fiecrui juctor se
poate prezice rezultatul jocului.
Jocul se deruleaz sub forma normiala atunci cnd ntregul ir de decizii care trebuie
s fie luate n decursul jocului se reduce la o singur decizie i anume alegerea unei strategii.
Din punct de vedere practic, jocul se joac sub forma cxtins ceea ce nseamn c mutrile se
realizeaz pe rnd la fiecare moment al jocului, n funcie de situaie.
Teoria jocurilor strategice urmrete stabilirea unor baze tiinifice pentru decizie.
Caracteristic, pentru acest gen de probleme este faptul c decidentul, n alegerea pe care o
face, trebuie s in seama nu numai de condiiile n care se desfoar un proces i s aleag
soluia cea mai bun, ci trebuie s in seama i de deciziile pe care le ia adversarul i de
voina acestuia.
O strategie este un plan de deciz ii care definete mulimea de decizii pe care
juctorul trebuie s o ia. n sens larg prin strategie se nelege arta de a folosi cu
ndemnare toate mijloacele disponibile n vederea asigurrii succesului. Din punct de
vedere al teoriei jocurilor, prin strategie se nelege totalitatea regulilor care permit
alegerea unei decizii dintr-o mulime de decizii pe care un juctor le are la dispoziie. Ea
reprezint un procedeu care fixeaz pentru fiecare juctor modul n care poate face
alegerea. ntr-un joc static n care fiecare juctor nu ia dect o decizie, o strategie va
cuprinde deci o decizie unic.
Teoria jocurilor opereaz cu conceptele de strategie pur ca i cea de strategie mixt
(sau ponderat). Un ir bine definit de mutri efectuate de ctre un juctor (cte o mutare bine
precizat n fiecare moment al partidei) deci o variant de mutri succesive adoptat de un
juctor se numete strategie pur a jucatorulul respectiv. Din punct de vedere intuitiv, o
strategie pur a unui juctor este un plan de aciune care precizeaz ce decizie trebuie aleas
la fiecare din mutrile sale n funcie de starea n care se afla jocul.
O strategie aleatoare a unui juctor este un sistem complet de probabiliti (o
repartiie aleatoare) ataate strategiilor pure ale juctorului respectiv. Evident o strategie pur
este un caz particular de strategie aleatoare definit de un sistem de probabiliti, toate nule,
cu excepia probabilitii corespunztoare respectivei strategii pure care este egal cu unu.
Prin urmare, se asociaz fiecrei strategii pure a unui juctor o probabilitate astfel nct suma
tuturor acestor probabiliti sa fie egal cu unu. Se obine astfel o strategie aleatoare sau mixt
a juctorului respectiv. Strategia aleatoare reprezint o selecionare a unei strategii pure cu
ajutorul unui procedeu aleator oarecare.
O strategie mixt este cel mai bun rspuns la o aciune oarecare dac i numai dac
fiecare din strategii reprezint cel mai bun rspuns la aceast aciune. Un juctor care opteaz
pentru utilizarea unei strategii mixte va fi indiferent pentru toate strategiile pure la care
strategiile mixte atribuie o probabilitate posibil. O strategie este strict dorninat dac exist o
alt strategie care poate aduce ctiguri superioare oricare ar fi strategiile alese de ctre ceilali
juctori. Dac aceste ctiguri sunt superioare sau egale, atunci strategia este denumit ca fiind
slab sau dominat.
Din contr, o strategie este dominat dac ea permite obinerea de ctiguri superioare
oricror altor strategii, indiferent de strategiile alese de ceilali juctori. Deoarece matricea de
ctiguri exprim relaia ntre combinaiile de strategii i ctiguri, reprezentarea unui joc
printr-o matrice de ctiguri este calificat ca fiind forma strategic a unui joc. Ea este
79
utilizat pentru a cerceta modul de aciune al juctorilor care doresc s obin ctiguri
maxime.
Schema unui joc strategic cuprinde mulimea aciunilor posibile pe care juctorii le
efectueaz pe rnd de un numr finit de ori, cu respectarea unor reguli cunoscute n prealabil
i care, n vederea stabilirii unui ctig trebuie s cuprind neaprat repartiia de valori ntre
ei. Astfel, dac pentru realizarea unui joc unul din adversari are la dispoziie ,,m alternative,
iar partid se ncheie printr-o alegere, se spune c juctorul are la dispoziie, ,,m strategii
pure. n general dac un juctor are de ales unul din numerele mulimii {1, 2, ...,m} se spune
c deine ,,m strategii pure; alegerea fiecruia dintre aceste numere constituie o strategie
pur.
Juctorii urmresc aplicarea unor strategii care sa-le aduc maximul de avantaje, cu
alte cuvinte ei caut o strategie optim. n jocurile strategice, prin ctigul realizat la sfritul
unei partide se nelege rezultatul confruntrii a doua strategi pure alese de juctori. Deoarece
adversarii nu urmresc realizarea aceluiai eveniment, obiectivele lor sunt diferite ceea ce
conduce la ctiguri diferite. Pentru determinarea ctigului, trebuie cunoscut rezultatul
confruntrii strategiilor pure a celor doi juctori. Astfel, o operaie obligatorie, prealabil
determinrii ctigului o reprezint stabilirea strategiilor pure de care dispune fiecare juctor.
De asemenea, trebuie cunoscut repartiia ctigului, adic plat ce ar trebui fcut de unii
juctori n favoarea altora n urma confruntrii fiecrei perechi de strategii pure.
Pentru orice categorie de jocuri cu doi parteneri, ctigul face legtura ntre mulimea
strategiilor pure ale unui juctor i mulimea strategiilor pure ale adversarului su. Ctigul
este exprimat printr-o funcie de ctig, denumit i nucleul jocului, care trebuie cunoscut de
toi juctorii, odat cu celelalte reguli ale jocului. Nucleul unui joc este un concept care
desemneaz mulimea de alocaii a resurselor, astfel c nu exista o coaliie intre juctori care
s le permit creterea ctigurilor n alt mod dect cel obinut n cadrul nucleului. Nucleul
jocului admite existena de coaliii intre juctori iar mulimea repartiiilor care satisface
condiiile nucleului trebuie admis ca soluie a jocului doar dac ea este nevid. (vezi anexa
1.3.)


3. DILEMA PRIZIONIERULUI. JOCUL LOCALIZRII


n jocurile de duopol, strategiiLe posibile pe care cele dou firme pot s le urmeze se
refer: fie la nelegerea pentru a mpri profitul; fie exist posibilitatea de a tria n raport cu
ceea ce au convenit iniial, lucru ce ar permite firmei care trieaz s obin profituri
substaniale n detrimentul partenerului su. O astfel de structur este asemntoare cu cea a
jocului denumit dilema prizonierului. n situaia de echilibru, cele dou firme pot tria sau din
contr, dac cele dou firme respect termenii nelegerii, vor vinde la acelai pre, producnd
acelai volum i vor obine acelai profit, ca un monopolist.
Dac jocul de duopol se repet la infinit, atunci exist posibilitatea ca unul din cei doi
juctori s-l pedepseasc pe celalat dac trieaz. Astfel, ntr- un joc de duopol repetat la
infinit, adoptarea de ctre fiecare juctor a strategiei lovitur pentru lovitur ar determin cele
dou firme s se conformeze nelegerii iniiale. n strategia lovitur pentru lovitur, dac unul
din cei doi juctori trieaz, cellalt reacioneaz n perioada urmtoare trind la rndul lui.
Aceast strategie conduce Ia un echilibru non-cooperativ, fiecare din cei doi juctori alegnd
n mod raional s coopereze, deoarece cellalt tie c el la rndul lui va aplica o pedeaps
celui care trieaz. Incertitudinea, rezultat din condiiile reale ale pieei, poate n acelai timp
s aib ca efect n timp deteriorarea situaiei de echilibru.
80
Teoreticienii jocului cu aplicaii n economie au artat c rzboaiele de preuri pot fi
considerate rezultatul unui joc de duopol repetat. Astfel, productorii se conformeaz
acordurilor ncheiate pn cnd fluctuaiile cererii determina scderea preului sub o anumit
Iimita.
Firmele reacioneaz ca i cnd aceasta scdere de pre ar fi rezultatul unei defeciuni
din partea firmelor concurente. Ele trebuie s acioneze n acest mod pentru c firmele lor
rivale s cread n continuare ca asupra lor planeaz posibilitatea de a fi pedepsite n caz de
triare.
Astfel, meninerea credibilitii arnenintarilor este esenial n susinerea, pe termen
lung, a acordul ncheiat intre firme. Pe astfel de piee pot interveni cicluri ale rzboaielor de
pre, care se pot finaliza cu eliminarea de pe pia a concurenilor mai slabi.
Soluiile jocurilor de duopol pot fi redate prin cele de ip: Edgeworth, von Neumann-
Morgenstern i cea de tip Nash.
Pornind de la exemplu clasic al jocului denumit dilema prizonierului (formulat de W.
Tucker), se poate realiza o analiz situaiei de oligopol n termenii teoriei jocurilor. Astfel,
pornind de la situaia de duopol (piaa este dominat doar de doi productori: A i B, denumii
juctori n termenii teoriei jocurilor), n matricea de rezultate (vezi fig.3.4) sunt nscrise
profiturile realizate de firma A i de firma B n funcie de strategia adoptat: o producie mai
mare sau mai sczut.

Productia firmei A
ridicat sczut
ridicat (5,5) (0,10) Producia
firmei B sczut (10,0) (7,7)

Fig. 3.4 Matricea de rezultate

Din matricea de rezultate (vezi fig.3.4.) se pot identifica patru situaii strategice
posibile:
- agresiune reciproc: ambele firme (A i B) opteaz pentru o producie ridicat,
obinnd un profit identic i egal cu 5.
- cartel sau ,, nelegere : ambele firme se neleg pentru a reduce, n mod simultan
producia lor, obinnd un profit identic i egal cu 7.
- atac reuit de firma ,,A : firma A deine o funcie de producie mai puternic dect
firma B. Astfel, firma A realizeaz un profit maximum egal cu 10, prin preluarea unei cote de
pia importante de Ia firma B. n acest caz, profiturile firmei B vor fi nule.
- atac reuit de firma ,,B : situaie simetric cu cea precedent. De aceast dat,
firma B realizeaz un profit maxim egal cu 10, iar profiturile firmei A se vor anula.
La fel ca n jocul dilema prizonierului, se poate verifica faptul c strategia optim
a fiecrui juctor conduce la o decizie care nu este una optim din punct de vedere
colectiv. Astfel, dac producia firmei B este sczut, strat egia optim a firmei A o
reprezint producia ridicat (ctignd 10 n loc de 7); dac producia lui B este mai
ridicat, atunci firma A trebuie s practice la rndul ei strategia unei producii ridicate,
ctignd un profit egal cu 5 n loc de un profit nul. Astfel, pentru firm A strategia
producie nidicat este o strategie dominant, ea fiind optim oricare ar fi decizia luat de
firma B. Un raionament simetric poate demonstra c firma B poate s adopte la rndul ei
strategia producie ridicat. n aceast situaie ambele firme A i B aleg o producie
ridicat i un profit egal cu 5, dei ar putea s realizeze fiecare un profit egal cu 7, dac
ambele ar adopta strategia de reducere a produciei.
81
n concluzie, acest exemplu simplu ilustreaz posibilitatea de a ncheia contracte
menite n a limita efectele concurenei. Cnd ncheierea unor astfel de contracte este
imposibil sau prea costisitoare pentru a fi realizat, atunci echilibrul oligopolului oscileaz n
permanen ntre tendina unei concurente n exces pentru a invada piaa i cea a unei
nelegeri implicite pentru a limita efectele nocive ale concurenei asupra profiturilor. Pentru o
firm, adoptarea unei strategii optime depinde de strategia care va fi adoptat de ctre ceilali
concureni, astfel c deciziile adoptate de concureni pot s ntrein reacii n lan, care nu
converg n mod necesar spre un echilibru stabil al pieei.
Teoria interdependenei localizrilor se bazeaz pe ipotezele privind implicaiile
spaiale ale oligopolurilor fr nelegeri ntre participani. H. Hotelling a analizat modelul de
localizare pentru doi vnztori, aflai n situaia de duopol, ai unui produs omogen, n
condiiile n care cumprtorii acelui produs sunt uniform distribuii pe piaa liniara i
limitat.
Presupunnd c fiecare client va cumpra o unitate de produs i va suporta costurile
de transport, relocalizarea produciei poate fi considerat instantanee, pentru c nu irnplica
nici un fel de costuri.
Cel mai cunoscut exemplu pentru ilustrarea situaiei enunate anterior este analiza
localizrii a doi vnztori de ngheat pe o plaj vzut ca o pia liniar i limitat de
lungime finit pentru un numr finit de turiti, presupunnd c fiecare consumator va
cumpra ngheata de la cel rnai apropiat vnztor. Vom rnai presupune c cei doi vnztori
comercializeaz ngheata de acelai tip, trebuind s aleag preul, cantitatea ce va fi vndut
i localizarea lor pe plaj. Pentru consumatori, distana ce urmeaz a fi parcurs reprezint un
element esenial n alegerea firmei de la care el dorete s-i fac cumprturile (de exemplu,
el va compara costuriIe deplasrii cu preurile propuse de ali ofertani). Distanele relative ale
diferiilor ofertani constituie indicatori nurnerici de substituire a bunurilor. Fiecare firma
dispune astfel de o anumit ,,zona de atracie format din cumprtorii care se situeaz n
vecintatea ei a crei dimensiune depinde de costurile de deplasare ale consumatorilor dar i
de preurile pe care le propun ofertanii.
ntr-un model de tip linear (vezi fig.3.5), n care dou firme A i B ofer produsele
lor unor consumatori repartizai n mod uniform pe o ,,plaja ale crei limite extreme sunt
notate cu M i N, existena unui pre de echilibru depinde de mobilitatea firmelor A i B i de
costul deplasrii pentru consumatori (n ultim instan de gradul de substituibilitate al
bunurilor).


Fig. 3.5. - Repartizarea clienilor ntr-o zon de atracie


Turitii, poteniali consumatori de ngheat sunt repartizai n mod uniform pentru fiecare
vnztor, costul unitar al ngheatei este constant i egal cu ,,c. Nu exist nici o restricie de
capacitate. Fiecare turist dorete s cumpere mai mult ngheat dac aceasta are un pre de
cumprare mai mic dect: P euro.Astfel, produsele, care sunt bunuri identice, sunt difereniate pe
orizontal de ctre cei doi comerciani de ngheat care nu se situeaz exact n acelai loc,
deoarece turitii prefera s cumpere, pentru acelai pre, ngheata de Ia punctul de vnzare cel
rnai apropiat.
82
De exemplu, tipurile de ngheat sunt reprezentate de un spectru larg de culori i
gusturi. Pentru vnztori, este mai puin costisitor s modifice preul afiat dect s-i schimbe
locul de vnzare.
Putem reprezenta deciziile de localizare i determinare a preului i volumului de
vnzare printr-un joc derulat n dou etape. Dac vnztorii sunt situai n puncte diferite,
turitii trebuie s compare costurile totale de achiziie. Fiecare vnztor este n faa unei
dileme: fie s fixeze un pre ridicat, fie s fixeze un pre mai sczut pentru a ctiga o parte
mai important din pia. Preurile de echilibru, dac exist, depind de localizarea celor doi
vnztori, deoarece clientela cea mai apropiat de fiecare vnztor este gata s plteasc un
pre mai ridicat dect s parcurg o distan mare ntre cei doi vnztori.
Diferenierea produsului poate duce la posibilitatea de a crea n mod artificial o putere
de monopol. De exemplu, dac preurile sunt doar proporionale cu distana parcurs; nu
exist o situaie de echilibru atunci cnd vnztorii sunt prea aproape unii fa de alii. Dac
aceste costuri sunt proporionale cu ptratul distanei parcurse, atunci un echilibru exista
indiferent de localizarea vnztorilor. Soluia pe care o propune Hotelling este formulat sub
forma unui joc de duopol, aflat sub ipoteza c fiecare din cei doi vnztori sesizeaze reaciile
rivalului sau Ia o schimbare a localizrii sale.
n prima etap a jocului, vnztorii aleg n mod noncooperativ localizarea lor astfel
nct s-i rnaximizeze profiturile, tiind c preul de echilibru n a doua etap va fi stabilit n
funcie de localizrile alese. Fiecare vnztor este confruntat cu o dilem: dac el se
difereniaz (prin distana fa de concurentul su), atunci el pierde cota sa de pia.
Pentru o nelegere rnai bun, vom simplifica problema presupunnd c preul este
stabilit de vnztori. Aa cum arat Hotteling, iniial vnztorii se afla n puncte diferite pe
plaj, dar dac unul din vnztori va presupune c rivalul su nu va reaciona la o schimbare a
localizrii sale se mut mai n stnga acestuia. Dar, n rndul su, vnztorul concurent se va
muta i el ctre acesta, astfel c n situaia de echilibrul, vnztorii aleg aceeai localizare
spaial, se vor gsi spate n spate, n mijlocul plajei (considerat centrul pieei). Situai n
acest punct, centrul plajei, nici unul dintre cei doi nu are interesul s prseasc aceast
localizare spaial, deoarece s-ar pierde jumtate din clientela sa.
Se poate concluziona c problemele de localizare n cazul de duopol tind spre o
localizare concentrat n centrul pieei, cu condiia c cererea s fie complet inelastic. n
general, alegerile de difereniere i de pre nu sunt optime. Diferenierea ntreine preuri mai
ridicate dect cele ce ar putea fi obinute n cadrul concurenei perfecte, localizarea aleasa de
ctre firme nu se realizeaz n scopul de a reduce suma costurilor de transport ale turitilor.
Astfel, concurena intre vnztorii care pot produce bunuri difereniate reprezint un
mod de alocare al resurselor ineficient dup criteriul lui Pareto. Ea este ineficace dintr-un
dublu punct de vedere: pentru comparatorii care ar prefera un alt sistem de pre dect cel al
vnztorilor localizai n mod diferit; pentru vnztorii care ar avea interesul s formeze o
nelegere dup fixarea preului minimal P pe care cumprtorii sunt gata s-l plteasc.


4. ECHILIBRUL NASH

Dilema prizonierului are o soluie unic pentru ca ambii juctori au aceeai
strategie dominanta. Cnd sunt adugate mai multe opiuni ansele ca toate persoanele s
aib aceeai strategie dominant devin mai puin probabile. John Nash sugera soluia
urmtoare care functioneaz adesea. Dac un set de strategii cu nsuirea conform creia
nici un juctor nu poate beneficia din schimbarea strategiei sale, n timp ce ceilali jucatori
i menin strategiile neschimbate; acest set de strategii constituie un echilibru Nash.
83
Pentru a sublinia importana acestui concept, oricnd vedem oameni coopernd n acelai
fel pe o perioad de timp indelungat , infernd c strategiile lor reflect un echilibru
Nash, este plauzibil. De aceea pentru c oamenii continu s fac lucrurile n acelai fel
cnd schimbarea nu renteaz.
Echilibrul Nash este autoconsolidant. Dac fiecare juctor ateapt din partea celorlali sa
aleag echilibrul Nash, atunci fiecare jucator va alege echilibrul Nash. Comportamentul prevzut
se potrivete cu comportarnentul de fapt. Astfel, echlibrul Nash este compatibil cu ateptrile
raionale.

S presupunem c sunt disponibile trei nivele de cooperare (far, pe jumtate, pe
deplin) pentru Bob i Alice cu urmatoarele remuneraii (n mii de $):

Remuneraia lui Bob Nivele de cooperare ale lui Alice
Remuneraia lui Alice Fr pe jumtate total
Nivele de cooperare fr
ale lui Bob pe jumtate
total


n acest joc, nu exist nici o strategic dominant. S lum n considerare cazul lui
Alice. Dac Bob nu coopereaza, Alice o duce mai bine necoopernd. Dac Bob coopereaza pe
jumtate, Alice o duce mai bine necoopernd. Totui cnd Bob coopereaz pe deplin Alice o
duce mai bine coopernd pe jumtate. Astfel, nici o alegere de una singur nu-i va aduce lui
Alice profit, independent de ce alege Bob. n mod similar, nici Bob nu are o strategic
dominant.
Jocul chiar are un echilibru Nash. Pentru a gsi un echilibru Nash (este posibil s
existe mai mult dect unul), pornim cu orice pereche de alegeri i vedem dac ambii juctori o
duc mai ru dac unul sau cellalt acioneaz separat (presupunnd c cellalt nu se schimb).
De exemplu, s presupunem c att Alice, ct i Bob coopereaz pe deplin. Lui Alice i este
mai bine coopernd doar pe jumatate. Aadar, acesta nu este un echilibru Nash. S
considerm o cooperare pe jumtate din partea amndurora. Lui Alice i este mai bine
necoopernd. Dup epuizarea tuturor combinaiilor, nu ne mai rmne nici una dintre
cooperri. Alice o duce mai ru coopernd mai mult, presupunnd c Bob nu coopereaz
deloc. n mod similar, Bob o duce mai ru acionnd diferit, presupunnd c Alice continu s
fie necooperant. Deci, colul din stnga sus reprezint un echilibru Nash. Nici unul dintre ei
nu va coopera.
Problem: Oamenii pot conduce maini mari sau maini mici. S presupunem c
oamenilor le pas numai de costurile unui accident i c aceste costuri sunt direct
proporionale cu greutatea combinat a mainilor implicate. Accidente intre maini au loc la
ntmplare. Cnd toi conduc maini mici, costurile comune ale coliziunii sunt mai sczute
(sunt aceleai pentru ambele maini). Totui cnd o main mai mare izbete o main mai
mic, aproape toate costurile accidentului sunt asociate mainii mai mici.

Schema costurilor este dup cum urmeaz:

Costurile accidentului pentru maina B Maina A
Costurie accidentului pentru maina A mic mare
Maina B mic
mare
15.15 30.10
10.30 25.25
84
a. Care este soluia cooperant pentru acest joc?
b. Care va fi trategia dominanta pentru toi jucatorii?
Soluia:
a. Aceasta este o alt versiune a dilemei prizonierului. Soluia cooperant este ca
fiecare s conduc o main mic, determinnd costurile accidentului ca fiind cele mai
mici.
b. Strategia dominant pentru toate persoanele este s conduc o main mare. Dac
cealalt persoana conduce o main mic, atunci s conduci o main mare este de asemenea
cel mai bine (scznd costurile accidentului de la 30 n cazul unei maini mici la 25). Dac
cealalt persoan conduce o main mic, atunci sa conduci o main mare este cel mai bine
(scznd costurile accidentului de la 15 n cazul unei maini mici la 10). Toata lumea va
conduce o main mare.


5. JOCURI KEYNESSIENE

S presupunem c mai muli juctori ntr-o economie folosesc urmtorul joc :

Retributia lui Bob Alice
Retributia lui Alice Alegerea X Alegerea Y
Bob Alegerea X
Alegerea Y
20.20 0.0
0.0 30.30

Cu muli juctori, echilibrul Nash va fi c vor alege cu toii X sau vor alege cu toii Y.
Din moment ce Y este mai productiv (producnd un total de 60.000$) este alegerea preferat.
Dac ar exista doar doi jucatori, ar fi alegerea comun. Totui cu mai muli juctori, nu este
cazul. S presupunem c juctorii ar trebui sa aleag ntre x i y nainte s fie cunoscut
productivitatea lor i ar fi ales cu toii x. Brusc, devine cunoscut c y este mai productiv. Dac
doar un jucator alege y, ei vor fi neproductivi. Rezultatul ar putea fi acela c coordonarea
dintre mai muli juctori conduce la o alegere mai puin dect optim. Aranjnd pentru toi sa-
i schimbe opiunea (n special dac ctigurile schimbrii sunt disproportionale) este prea
costisitor. Acest tip de problem de coordonare arat de ce anumite standarde tehnice pot
deveni dominante atunci cnd ntr-un anumit sens, nu sunt cele mai bune. Principalul exemplu
dat de obicei este tastatura QWERTY (literele venind de la cele din colul stng sus al
tastaturii). Tastatura QWERTY a fost proiectat n secolul 19 cu caracterele alese s-i uureze
celui care scrie meninerea tastelor fr s se comprime. QWERTY devine tastatur standard
folosit de toat lumea. August Dvorakd a proiectat o nou tastatura n 1930 care, fiind
corectata, a permis oamenilor s dactilografieze mai repede i a fost mai uor de nvat.
Potrivit povestei lui QWERTY obinuit, tastatura Dvorak nu a fost adaptat pentru c ar cere
coordonarea industriei dactilografierii (de exemplu, revaznd cursurile de dactilografiere,
producnd noi tastaturi i aa mai departe). Tehnologia veche find depit este numit
dependenta de traiectorie. Dependena de traiectorie se ntmpl cnd, odat inceputa o
anumit traiectorie, o economie devine inchisa ntr-o tehnologie inferioara. Din pacate, pentru
susintorii dependenei de traiectorie, povestea QWERTY s-a dovedit a fi falsa (tastatura
QWERTY este la fel de rapid ca oricare alta). Totui trebuie sa aduca un exemplu major al
dependenei de traiectorie.
Acest mod de gndire face parte din noile economii Keynesiene, care aeaza ideile
Keynesiene ntr-un chenar al ateptrilor raionale. elul este de a explica de ce exist
asemenea prbuiri persistente n economie cum este Marea Depresiune. Ideea de baz este c
85
exist multiple echilibre, ca economia ar putea aluneca ntr-un echilibru inferior, i c prin
dependen de traiectorie, ar putea fi blocate aici.
Pentru a ilustra un joc care conduce la o scdere brusc, s presupunem c toi juctorii
sunt salariai i pot s aleag s investeasc n tehnologia X sau n tehnologia Y. Tehnologia X
cere o investiie sczut n capital i n instruirea muncitorilor. Tehnologia Y cere o investiie
mare n capital i n instruirea muncitorilor. Tehnologia Y, dac este folosit, n mare rnasur,
are cel mai mare profit. Piedica n folosirea tehnologiei Y este ca Y este mai costisitoare de
folosit cnd muncitorii neinstruii suficient sunt imediat disponibili pe piaa muncii. S
presupunem c 40 de procente din fora de munc trebuie s fie instruit la nivel nalt pentru c
Y s fie cea mai profitabil tehnologie. Aceasta conduce la dou posibile echilibre. Dac mai
puin de 40 de procente ale forei de munc sunt antrenate conform lui Y, atunci X este
tehnologia mai profitabil i toat lurnea o va folosi pe X. Dac mai mult de 40 de procente ale
forei de rnunc sunt antrenate conform lui Y, atunci Y este tehnologia mai profitabil i toat
lurnea o va folosi pe Y. Rezultatul este un joc de coordonare c cele de mai nainte n care
fiecare selecteaz X sau Y.
Acest exemplu poate fi folosit pentru a explica expansiunile i recesiunile economice.
S presupunem c toi folosesc pe X. Apoi, tehnologia Y este descoperit. Piaa anticipeaz c
fiecare i va schimba tehnologia cu Y i investitorii cheltuiesc n schimbare, anticipnd
(raional) efectul pozitiv. Economia crete, piaa financiar se dezvolt i productivitatea
crete. La acest punct, poate datorit noii informaii, piaa ajunge s cread c cele 40 de
procente magice nu vor fi realizate. Aadar, toat lumea se oprete din a investi i pragul de
40% nu este atins. Brusc, firmele care au investit n Y dau faliment, muncitorii bine instruii
se trezesc fr slujbe i economia intr n regres. Aceasta este o versiune a povetii
expansiunii i recesiunii post-Walrasiana. Majoritatea modelelor Walrasiene au trsturi
comune: (1) investiiile creeaz exteriorizri care fac alte firme mai profitabile (aici crend o
ofert de muncitori pregti (2) un anumit nivel critic al investiiei largi n economic trebuie s
fie obinut pentru c ea s fie profitabil pentru firme individuale. (3) ateptrile n ceea ce
privete atingerea nivelului critic afecteaz nivelul activitii economice.
n dilema prizonierului era greu ca oamenii s comunice i s negocieze. Ce s-ar
ntmpla dac oamenilor le-ar fi uor s comunice i s negocieze. Rezultatul este descris de
ceea ce se numete strategia dominant. nainte de a nelege ce este strategia dominant,
trebuie s descriem comportamentul unei coaliii care ne conduce spre ea. O coaliie este un
grup de juctori care sunt de acord s-i coordoneze strategiile. Ceea ce primete fiecare
membru al coaliiei se numete alocare. Orice alocare se numete a fi Pareto eficiena cnd
singura cale de a face o persoan s ctige mai bine, este de a face pe altcineva s ctige mai
prost. Pentru a ilustra acest lucru, s presupunem c singurul lucru pe care l fac coaliiile este
s aloce bani. S presupunem c, coaliia A se strduiete s aduc 10 membri i coaliia B
cauta aceiai membri (ne gndim la coalii ca fiind cluburi i oamenii pot adera ntr-un singur
club). Mai nti, coaliia cu cei mai muli bani va domina n mod evident (asta nseamn c va
obine cei 10 rnembri). Dac A are de alocat doar 1000$ i B are 1200$, atunci B poate oferi
fiecrei persoane orice oferea i A (ceea ce se va ridica la cel mult 1000$) plus ceva n plus.
n al doilea rnd, dac mai multe coaliii sunt n competiie pentru atragerea de membri, ele
vor fi nevoite s cheltuie toi banii pe care i au. Dac B i C au de cheltuial cte 1200$, dar
B cheltuie doar 1200$, atunci C poate oferi mai mult dect B. Dup tot ce s-a spus i s-a fcut
coaliia dominant rmas va fi cea care are mai muli bani, care vor fi alocai membrilor n
ntregime. Ea va fi Pareto eficien din moment ce, dac un membru este fcut s ctige mai
bine, un altul o va duce mai ru. Strategia dominant a unui joc este format din toate
alocrile nedominante. Nici o persoan sau grup nu pot deveni mai nstrii abandonnd o
coaliie. Asta nseamn, dup cum am vzut, c dac un membru este fcut s ctige mai
86
bine, un altul o va duce mai ru. Selectarea strategiilor dominante de ctre toi juctorii poate
conduce la o situaie suboptimala n sens Pareto.
Am vzut c piaa n concuren liber i maximalizeaz beneficiile nete. Ce s-ar
ntmpla dac n-ar exista piata. Cum ar fi dac, cineva este pe internet i poate comunica cu
oricine altcineva despre tot ce vor. Ei pot forma coaliii pentru a cumpra i vinde bunuri. Va
avea loc aceast afacere de comer. E la acelai pre care ar fi rezultat de pe o pia liber?
Rspunsul este da. Motivele sunt urmtoarele:
1. Coaliiile care domin vor fi cele cu cei mai muli bani alocai, cum am vzut mai
sus. n cazul pieelor, acest lucru corespunde beneficiului net maxim: suma surplusurilor
productorului i consumatorului la nivelul de produciei al unei piee libere.
2. Cu concuren (mai muli juctori), coaliiile se vor forma i reforma pn cnd
persoane similare prirnesc aceeai alocare. Acest lucru nseamn c toi cumprtorii vor
primi acelai pre. Dac un cumprtor primete un pre mai mare, acest cumprtor poate
merge la ali vnztori i s negocieze un pre mai mic. Acest lucru va continua pn cnd toi
cumprtorii vor plti acelasi pre. n acel fel, tuturor vnztorilor li se va plti acelai pre;
3. Preul va egala preul pieei acolo unde curba cererii intersecteaz curba ofertei.


6. JOCURI EVOLUIONISTE

Pn acum, juctorii au fost inteligeni i raionali i au nvat economia bine. S
presupunem, n schimb c juctorii ncep s ia decizii la ntmplare, i observ rezultatele, i
nvnd, adopt reguli simple empirice de joc. Pentru a ilustra rezultatele, s lsm juctorii
sa se ntlneasc la ntmplare s joace jocul urmator i s lasam pe fiecare sa aleag dnd cu
banul daca s coopereze sau nu:

Remuneratia jucatorului B A
Remuneratia jucatorului A Necooperant cooperant
B necooperant
cooperant
15.15 30.10
10.30 25.25

Cu mai muli jucatori, sorii vor decide c jumtate dintre ei sa fie cooperani, iar
cealalt jumatate necooperani. o patrime va fi n perechi n care amndoi sunt cooperani, o
ptrime n perechi unde nici unul nu coopereaz, i o jumatate n perechi n care numai unul
coopereaz. Dintre cei care au ales s coopereze, jumatate se vor ntlni cu cooperani,
jumtate cu necooperani Asfel, dintre cei care coopereaz 50% vor produce 25$ i 50% vor
produce 10$. Dintre cei care au ales s nu coopereze, 50% vor produce 15$ i 50% vor
produce 30$. S presupunem c oamenii folosesc urmtoarea regul empiric: mi voi
continua strategia actuala dac produc media sau mai mult, altfel irni voi schimba opiunea.
Media per persoan este de 20$ (1/4* 10$) + (1/4* 15$) + (1/4*25$) + (1/4*3 0$). Tn
schimbul urrntor, jurnatate dintre cei necooperani vor alege cooperarea i jumtate dintre cei
cooperani vor alege necooperarea. Decalajul de baz rmne neschimbat i jocul va continua
tot aa la nesfrit.
Acurn s presupunem c oamenii se ntlnesc la ntmplare prima dat, dar dac vor,
pot continua cu partenerul actual folosind aceeai strategie (de exernplu, dac un muncitor
cinstit gsete un angajator cinstit el va rmne la slujba actual). Rezultatul va fi ca dup
prima rund, perechile cooperante vor ramne cuplate i celelalte se vor mperechea la
ntmplare Cei din perechile necooperante din prima runda, vor alege acum sa fie ambii
cooperani. Cei din perechile mixte, vor alege acum s fie ambii necooperani Astfel, avern
87
aceleai perechi jumtate - jumtate ca mai nainte. Din nou un sfert din acest grup va deveni
permanent cooperant. Din moment ce jocul continu perechile cinstite vor domina i toate
persoanele vor ajunge eventual ntr-o pereche onest.
Acesta este un exemplu de joc evoluionist. Oamenii nu pornesc la drum ca fiind
oneti sau necinstii, dar invata. Pentru c onestitatea este rspltit, oamenii nva sa fie
oneti pe msur cc jocul evo1ueaz.
Problem: S presupunem c n jocul de mai sus, perechile cooperante se despart
dup un numr de runde determinat aleatoriu (similar cu fluctuaia normal de pe piaa
locurilor de munc). Vor continua s fie cooperani? Soluie: Nu. S presupunem c fiecare
este cooperant, mai puin tu. Ai putea sa-i neli (nu s cooperezi cu) partenerul tau de mult
timp chiar nainte de sfrit i astfel s obii mai mult. Acest lucru ar cauza desprtirea
perechii, dar atunci ai fi cuplat cu ali cooperani i i-ai nela i pe ei. Aadar a fi necooperant
va renta cel puin pentru unii oameni. ntr-un mod similar, un escroc o duce mai bine cnd
toat lumea este cinstita.
Teoria jocului evoluionist i-a primit numele pentru ca a fost aplicata n evoluie.
De ce, de exemplu, majoritatea anirnalelor prdtoare coopereaza cu ali mernbrii ai
haiteia n mod evident, animalele nu citesc cri despre teoria jocului pentru a- dezvolt a
strategiile. Deja, vor nva anumite comportamente care se dovedesc a fi productive. Cel
mai probabil, cooperarea rezid n mai mult mncare, cci o hait de animale este mai
probabil s omoare o hait mai mare cu o probabilitate mai sczut a daunelor. Simpla
regula empiric aceasta nseamn mai mult mncare pentru mine ar deterrnina
animalele s coopereze.


7. JOCURI DINAMICE

Abordarea dinamic a realitii economice are n vedere modificarea parametrilor, a
variabilelor care concur la desfurarea vieii economice i sociale. Studiul dinamic complet
arat c n economie schimbrile structurale i oscilaiile sunt regula i nu excepia, iar strile
staionare devin n general instabile cnd anumii parametrii variaz. Astfel, economia poate
evolua ctre cicluri economice sau ctre situaii de haos economic. Din acest motiv s-a impus
studiul dinamic n locul teoriilor clasice (studiul static) al echilibrelor economice, bazate n mare
msur pe modele economice constnd din ecuaii algebrice. Cheia pentru supravieuire n cazul
jocurilor economice o constituie capacitatea firmelor (denumite juctori n termenii teoriei
jocurilor) de a-i adapta strategiile la mediul aflat n permanen schimbare. Astfel, este necesar o
anticipare corecta a evenimentelor viitoare, simulat cu ajutorul jocurilor de supravieuire
economic .
Analiza cross-impact, previz iunea cerere-hazard, precum i scenarii multiple sunt
numai cteva din metodologiile de realizare a previziunilor cu caracter economic. n
ultimii ani aceste previziuni se realizeaz cu ajutorul unor programe implementate pe
calculator i module de decizie. Procesele cu caracter economic se studiaz n timp discret
(an, lun, trimestru, semestru, decad, sptmn, zi, or) sau prin introducerea unei
uniti de simulare, dinamica acestor procese fiind descris prin modele discrete constnd
n ecuaii cu diferene finite, sisteme de ecuaii cu diferene finite sau ecuaii recurente.
Modelele microeconomice constituie nuclee din care se compun modelele
macroeconomice, deoarece estimarea parametrilor, pentru acestea din urm, depind de
caracteristicile microeconomice. Dac modelele prevd o evoluie caracterizat de o
anumit ciclicitate, atunci confirmarea acestora are loc numai dac n sistem nu s-au
produs mutaii structurale, cum ar fi o intervenie puternic din partea statului care
88
modific ntregul mecanism de reacii ale sistemului. Situaia jocurilor non-cooperative
dinamice de ,,n juctori se poate analiza cu ajutorul a patru modele:
a. modelul cu pre ca parametru (modelul punctului de interes general) ;
b.modelul Cournot de ,,n persoane (strategia de producie);
c.modelul Bertrand de ,,n persoane (strategia de pre) ;
d.jocurile strategice de pre i cantiti de ,,n persoane..

Pornind de la ipoteza c pe piaa acioneaz doar dou firme, cazul duopolului,
economistul francez A. Cournot a anticipat conceptul de echilibru Nash (denumit ulterior
echilibrul Cournot - Nash). n modelul de tip Cournot fiecare din cei doi productori aleg
producia fr s in cont de alegerea celuilalt. Preul pentru care bunurile sunt vndute este
determinat pornind de la cerere i se ajusteaz pn cnd oferta este egal cu cererea. Oferta
total este o nsumare a celor dou cantiti produse: q = qa + q2. Preul la care vor fi vndute
bunurile va fi egal cu: P = M -qa q2.
Dac rnodelm acest caz sub forma unui joc, atunci cele dou firme devin, n
termenii teoriei jocurilor, juctorul 1 i respectiv juctorul 2. Jocul se deruleaz sub forma
unor mutri simultane n care fiecare juctor alege un numr qi n intervalul [O, M ].
Prile juctorilor pentru acest joc sunt ident ificate cu ajutorul profiturilor pe care acetia
le obin. Astfel, funciile de plat sunt: aa (qa ,q2) = (P-c)qa= (M-c-qa-q2)qa i respective
a2 (qa, q2) = (P- c)q2 = (M- c qa q2)q2.
Jocul este infinit dac mulimea de strategii a fiecrui juctor este infinit. Acest tip
de joc nu este dificil de analizat dac utilizm calculul diferenial. n situaia de fa se poate
identifica un singur echilibru Nash de form: (qa,q2). Pentru a gsi cel mai bun rspuns la
alegerea q2 a juctorului 2 este suficient ca juctorul 1 s anuleze derivat funciei sale de
profit:


8. PROVOCRILE JOCURILOR N TEORIA
I PRACTICA MICROECONOMIC


Preocupat de problema cuantificrii economice i de exprimarea ct mai riguroas a
relaiilor dintre ele, scoala marginalist din cadrul gndirii economice a adus contribuii la
mbogirea instrumentului analitic n acest domeniu i a mbogit considerabil problematica
tiinei microeconomice, imprimndu-i o pronunat nota de modernitate.
Importana cunoaterii mecanismelor pieei, a relaiilor dintre pre i celelalte
variabile economice, este n general recunoscut att la nivel microeconomic ct i la nivel
macroeconomic. Agentul economic (denumit juctor n termenii teoriei jocurilor) fie c este
vnztor, fie c este productor trebuie s i defineasc un comportament i s-i formuleze
strategiile de aciune viitoare.
Modelele economice i practica modelrii economico-matematice au constituit un
excelent instrurnent pentru studierea jocurilor cu caracter economic, stimulnd cercetarea n
acest domeniu. n ultimul deceniu o serie de metode de modelare din teoria matematica dar i
economic au fost utilizate pentru a studia evoluia unor parametrii de stare din domeniul
social- economic. Astfel, clasa de sisteme intens studiate n dinamica economic sunt cele
care modeleaz ciclul de afaceri,. modelele de cretere economic precum i modelele de care
studiaz jocul preurilor ntr-o perspectiv dinamic.
n ultimul deceniu s-au evideniat i evoluii cvasiperiodice n cadrul modelelor
economice precum i comportament haotic. Astfel, s-a rsturnat concepia dominant n
89
tiina economic i anume c echilibrele economice sunt stabile i n absena ocurilor
externe, economia tinde spre o stare staionar.
n calitate de instrument modern de lucru n economie, teoria jocurilorpoate fi
utilizata n analizarea inegalitii schimburilor derulate intre ageni, schimburi care sunt n
mod inevitabil, supuse costurilor de tranzacie. Astfel, teoria jocurilor pune la dispoziia
agenilor economici un set de strategii posibile (scenarii de joc) pentru simularea diferitelor
structuri de pia i mai ales pentru formularea i adoptarea deciziilor care sa conduc spre
cel mai bun rezultat posibil.
Teoria jocurilor red, prin generosul su instrumentar, o gril de analiz pentru
identificarea cauzelor inerente tranzacii de pe pia. Ea i bazeaz postulatele pe analiza
legturilor de interdependent strategic ale agenilor economici. Din acest motiv analiza
microeconomic, din perspectiva teoriei jocurilor este orientat spre rezolvarea conflictelor
cauzate de problemele de redistribuire. Teoria jocurilor alturi de economia informaiei sunt
instrumentele de lucru ale noii microeconomii.
Pornind de la ipotez de raionalitate, innd cont de infomaia de care dispun agenii
economici (denumii juctori n termenii teoriei jocurilor) precum i de constrngerile impuse
prin regulile de joc, intrumentarul oferit de teoria jocurilor n economie este unul generos i
extrem de util. Din acest instrumental fac parte modelele de interaciune a agenilor raionali.
Acestea sunt modele de joc ale cror aplicaii se regsesc n domeniul economic, n general i
cel microeconomic n special.
Teoria jocurilor demonstreaz c deciziile individuale ale agenilor economici egoiti
sunt de cele mai multe ori incompatibile cu interesul general iar n absena comunicrii
indivizii realizeaz de cele mai multe ori alegeri ineficiente.
Pornind de la realitatea c domeniile de aplicare ale teoriei jocurilor sunt foarte
diferite i eterogene, acoperind practic o gam extrem de vast, am considerat oportun
consacrarea unui capitol special Pentru a prezenta principalele domenii n care conceptele din
teoria jocurilor sunt utilizate n contexte foarte diferite dar care au un punct comun dat de
principiul raionalitii.
Teoria jocurilor utilizeaz instrumente eficiente de lucru care permit rezolvarea
unor probleme importante din practica economic n general, iar n particular n practic
de preuri.
Din acest motiv, pe de o parte, teoria jocurilor este un instrument matematic, n
totalitate axiomatic, iar paradoxurile descoperite de teoreticienii teoriei jocurilor se refer la
consecinele rezultate din aplicarea principiului raionalitii, pe de alt parte exist rezerve n
ceea ce privete credinele legate de majoritatea conceptelor de soluii i n special cele legate
de echilibrul Nash.
Dei la prima vedere sunt preferate rezultatele de tip cooperativ n care fiecare agent
economic ncearc s determine soluia jocului invocnd credinele juctorilor, abordarea prin
prisma jocurilor cooperative nu prezint un interes prea mare deoarece juctorii nu primesc nici o
sanciune n cazul nerespectrii acordurilor. Aa cum s-a artat, n realitate analiza
microeconomic, n termenii teoriei jocurilor, acord importan echilibrelor necooperative de tip
Nash deoarece din punct de vedere non-cooperativ lucrurile stau cu totul altfel, ncheierea
acordurilor este asigurata de respectarea acestora pentru c juctorii sunt direct interesai n acest
scop.
Alegerile raionale, ce vizeaz obinerea unui ctig maximal, depind n mod esenial
de cadrul n care ele se exercit (regulile de joc) i de informaia de care dispun juctorii.O
atenie deosebit a fost acordat problemei coordonrii deciziilor individuale adoptate ntr-un
mediu profund non- cooperativ, la care s-a adugat studiul problemei asimetriei informaiei
legat, la rndul ei, de problema riscului moral i al antiseleciei.
90
De-a lungul celor patru capitole ale crii am ncercat sa rspundem la o serie de ntrebri
de genul: de ce teoria jocurilor ar trebui preferat altor instrumente de studiere a microeconomiei?
Este aceast teorie mai eficace dect altele? Ce rol poate sa joace teoria jocurilor n
microeconomic etc. Argumentele pe care le-am adus n carte, ca rspuns la aceste ntrebri, au
reliefat importana pe care o are utilizarea teoriei jocurilor n economie i mai ales capacitatea ei
de a identifica situaiile conflictuale i de a formula strategii pentru rezolvarea lor. Din acest
motiv, considerm c:
- teoria jocurilor este un instrument eficace i modern de analiza economic, utilizarea
conceptelor cu care ea opereaza permite o mai bun nelegere i explicare a fenomenelor
economice;
- este adevarat c teoria jocurilor face apel la modele matematice, de multe ori extrem
de complexe, denumite n mod formal jocuri, pentru care ns propune un limbaj clar i precis
de exprimare a ideilor i mai ales permite testarea acestora.
Se pot identifica dou caracteristici eseniale ale teoriei jocurilor: un domeniu de
investigare extrem de vast (numeroase situaii care in sau nu de tiin economic pot fi
studiate cu ajutorul teoriei jocurilor) pe de o parte iar pe de alt parte utilizarea unui set de
reguli extrem de riguroase, fiind bine codificate i extrem de precise.
Dei teoria jocurilor este axata n principal pe studierea deciziilor raionale ale unui
agent economic, n viata reala, intervin i elemente surpriz pentru care aceasta propune
modaliti de identificare a celor mai bune decizii (sau al celui mai bun rspuns) innd cont
de preferinele i de informaiile de care dispun agenii economici.Din aceast perspectiv
considerm c teoria jocurilor a provocat o reconstrucie important a microeconomiei,
denumit n literatura de specialitate noua microeconomie. Aceasta reconstrucie este realizat
pornind de la principiul interdependenei strategice care este bazat la rndul su pe dou
aspecte eseniale:
a. asimetria informaiei identificat cu ajutorul jocurilor de informare incomplet. O
serie de concepte curn ar fi: selecie advers, risc, incitaii, modelul principal-agent etc. fiind
reprezentative pentru astfel de jocuri;
b. strategiile de cooperare i de parteneriat rezultat al negocierii preurilor prin care
se concretizeaz aciunile actorilor economici ce accept sau refuz s coopereze.
Considerm utilizarea teoriei jocurilor asigur decidenilor posibilitatea de a simula
mai bine diferitele situaii de interaciune strategic pornind de la cele mai simplificate
modele de joc i pna la cele mai complexe. Din aceast perspectiv este important
construcia acestor modele ct mai apropiat de realitatea economic, propunnd formulri
simple care s fie uor reinute de ctre decideni, utiliznd un bagaj tehnic minim (funcii
lineare, matrice de pli, distribuii de probabilitate uniforme etc).
Analizarea problemelor legate de informare, a celor de natur conflictual permite o
nelegere rnai bun a complexitii mecanismelor de pe piaa real. De exemplu pe piaa
muncii negocierile colective pe baza modelului Principal-Agent sunt utile pentru identificarea
originii omajului involuntar, pentru a evalua eficacitatea politicilor de ocupare etc. La fel, n
economia public noua microeconomie face posibil, cu ajutorul teoriei jocurilor, elaborarea
unor principii eficiente de alocare. Aceste principii permit definirea sistemelor de producere a
bunurilor publice, mprirea puterii etc.
n dorneniul financiar teoria jocurilor permite ameliorarea funcionarii economiei i
compararea eficacitii diferitelor modaliti de finanare i de organizare a pieei financiare etc.
Articularea elementelor noi aduse de noua microeconomie a dat natere la nceputul
anilor 80 unui curent denumit noua macroeconomie keynesian. Utilizarea instrumentelor
furnizate de noua microeconomie a permis studierea modelelor macroeconomice de echilibru
general pornind de la interaciunile dintre pieele concureniale imperfecte.
91
Un astfel de demers, al crui scop este de a explica dezechilibrele macroeconomice
pornind de la comportamentele individuale, s-a realizat prin integrarea aporturilor teoriei
jocurilor i ale economiei informaiei. Teoria jocurilor permite evaluarea consecinelor, a
limitelor de coordonare i a problemelor informaionale inerente diferitelor tranzacii cu
privire la omaj, la instabilitatea inflaiei, la cretere economic etc. n macroeconomia
modern echilibrul macroeconomic este un echilibru al deciziilor strategice i nu unul de fore
singulare.
Amploarea dezechilibrelor macroeconomice depinde de poziiile strategice ale agenilor
economici i de credinele lor n evenimentele viitoare. Aplicarea conceptelor utilizate de noua
microeconomie modific n mod fundamental concepia de echilibru macroeconomic i permite
reintegrarea rolului instituiilor i al credinelor n explicarea instabilitii la nivel macroeconomic.
Este adevrat c teoria jocurilor prezint o serie de avantaje dar ea ridic i o serie de
probleme pentru teoria i practica economic n general i cea de preuri n particular. Astfel,
dei nu a modificat principiul de raionalitate, ci 1-a dezvoltat apelnd la situaii strategice i
informaionale complexe, acest tip de demers a ridicat ns i o serie de probleme cum ar fi:
1. ipotez de comportament raional este de cele mai multe ori insuficienta pentru a
previziona un rezultat unic n interaciunile strategice;
2. teoria jocurilor este focalizat pe identificarca i definirea conceptelor de echilibru,
din acest punct de vedere ea nu explic modalitatea n care jucatorii i aleg strategia lor de
echilibru.
Explicarea formrii echilibrelor, pornind doar de la ipotez de comportament raional,
prin eliminarea strategiilor strict dominante, de exemplu, din diferitele modele ridica serioase
probleme legate de existena unor soluii multiple. Din multitudinea punctelor de echilibru,
decidenii i aleg pe acelea care corespund ct mai bine dup un anumit criteriu, preferinelor
pe care ei le au.
Dimpotriva existena unor puncte de echilibru multiple apare ca un avantaj important
n cazul jocurilor dinamice. Din acest rnotiv este necesar ajustarea acestor soluii prin
referirea la aciunile trecute comune ale juctorilor (istoria jocului) pentru a putea estima
corect alegerile lor n viitor. Mai mult, situaiile de interaciune strategic conduc n mod
frecvent la situaii strategice complexe a cror soluionare este dificil de realizat. Astfel,
ipoteza rationalitii din teoria jocurilor nu permite ntotdeauna cea mai bun predicie asupra
alegerilor strategice.
Exist o serie de motive care explic interesul pentru aplicarea teoriei jocurilor non-
cooperative n economie. Unul dintre acestea se refera la faptul c ea reprezint un mijioc de
modelare a interaciunilor dinamice ntr-un cadru concurenial. Dar teoria jocurilor
noncooperative ridic ns i o serie de probleme dintre care menionm:
1. n ce context analiza n termenii echilibrului este valabil? Dac ea nu este valabil
atunci cum poate fi ea inlocuit?
2. atunci cnd ea este valabil i dac exista mai multe echilibre pe care le vom
selecta n final n ce mod vor reaciona juctorii care sunt n situaii contrare celui de
echilibru?
3. cum trebuie interpretate interaciunile concureniale atunci cnd regulile date sunt
extrem de riguroase.
Chiar dac aceste limite restricioneaz aria de utilizarea a teoriei jocurilor, domeniul
de investigare poate fi cu siguran extins. n acest context, n ultimele dou decenii au fost
analizate jocurile dinamice de tip rent-seeking. Un studiu sistematic al existenei punctelor de
echilibru pentru aceste tipuri de jocuri a fost efectuat de catre Okuguchi K. i Szidarovszky F.
care au artat c aceste jocuri sunt echivalente cu oligopolul de tip Cournot. Extensia
dinamic a acestor jocuri precum i aplicarea lor pentru oligopolul cu firma leader, a
92
determinat o serie de provocari n acest domeniu. Astfel, printre cercetrile recente n
domeniu se nscriu i cele care se refer la construirea unui model de duopol n care deciziile
celor doi juctori sunt luate la momentul t i t- z, unde /// reprezint un timp retardat (de
ntrziere), ///----. Acest model reflecta, ntr-o perspectiv nou, analiza jocurilor n
microcroeconomie.
Rezultatele obinute n domeniu reflecta existena unor stri de echilibru stabile i a
unor stri de echilibru n vecintatea crora comportamentul juctorilor i preurile au un
caracter ciclic. Aceste stri depind de parametrul r, dinamica fiind descrisa de un sistem de
ecuaii difereniale cu timp ntrziat.
Analiza jocurilor de tip dinamic se face prin utilizarea unor metode specifice din
teoria bifurcaiilor i cea a catastrofelor. Aceast direcie de cercetare pentru microeconomie
constituie un domeniu nou care poate fi extins, n literatura de specialitate existnd un numr
extrem de redus de lucrari.
n concluzie, teoria jocurilor dispune de un limbaj riguros i suficient de suplu rednd
n prezent o serie de explicaii fenomenelor din economia real. Prin utilizarea teoriei
jocurilor drept cadru de referin n reprezentarea comportamentelor agenilor economici, s-a
deschis calea unui domeniu generos de investigare. Problema microeconomiei nu mai este de
a studia funcionarea pieelor perfect concurenionale ci de a analiza modalitatile n care
agenii i pot coordona deciziile n configuraii dinamice ntr-un mediu competitiv afectat de
risc i incertitudine.
Apelarea teoriei jocurilor nu poate fi deci angajat ntr-un mod singular. Evoluiile
nregistrate, n domeniul teoriei jocurilor pe de o parte dar i n practic de microeconomica
pe de alt parte, conduc la formularea concluziei c relaia dintre teoria jocurilor i tiina
microeconomic deschide calea unui domeniu de cercetare care poate fi cu siguran extins.


9. CUVINTE CHEIE:

Strategie dominant = o strategie mai buna pentru un juctor dect orice alt
strategie n raport cu ce fac ceilali participani la joc.
Teoria jocului = studiul asupra rnodului n care se comport unii n situaii n care
aciunile unuia afecteaz reaciile celorlali.
Echilibru Nash = o situaie n care persoanele interacionnd ntre ele, aleg cea mai
bun strategie avnd n vedere strategiile date, pe care toate celelalte persoane au ales-o.
Dependena de traiectorie = cnd odat ce a pornit de-a lungul unei anumite traiectorii,
o economie rmne blocat la o tehnologie existent, chiar dac exist ci mai bune de a face
lucrurile.
93

CAPITOLUL III
APLICAII PRACTICE


SETUL I


1. Cnd consumul intermediar crete mai mult dect PGB:
a) eficiena economiei naionale crete;
b) ponderea PIB n PGB creste;
c) eficiena economiei naionale scade;
d) consumul intermediar este egal cu PIB;
e) ponderea PIB n PCB nu se modific.
2. Cnd producia crete mai incet decat costul variabil total, costul fix mediu:
a) crete;
b) nu se modific;
c) este mai mare dect CVM;
d) scade;
e) este egal eu CVM.
3. n T
1
fa de To, CV cresc de 2,7 ori, iar producia obinut este cu 170% mai
mare. Costul marginal este:
a) egal cu CVM din T
1

b) l,7CVo;
c) 1,7CTo;
d) egal cu CTM;
e) egal cu CVMo.
4. Dac productivitatea muncii crete, care indicator din cei de mai jos se reduce:
a) producia pe salariat;
b) timpul pe unitatea de produs;
c) producia pe unitatea de timp;
d) producia pe capitalul fix;
e) producia pe capitalul circulant.
5. Costurile variabile includ n ntregime:
a) consumul de capital;
b) costurile salariale;
c) cheltuielile cu materii prime;
d) combustibilul pentru fabricaie;
e) combustibilul pentru nclzit;
A=a+b+c B=c+d C=b+c+d D=b+c+d+e.
6. Posesorul muncii salariate este remunerat n raport cu:
a) cantitatea muncii
b) calitatea muncii
c) vrsta sa;
d) eficiena activitii sale;
A=a+b+c B=d C=a+b+d D=a+b+c+d
7. Reprezint un pret i se supune legii cererii si ofertei:
a) cursul aciunilor;
b) dobnda;
94
c) salariul
d) cursul de schimb valutar;
e) suma de bani pltit pentru un bun economic;
A=a+b+c B=d+e C=a+b+c+d+e D= a+c+d+e
8. Care dintre afirmaii este fals:
a) factorii de producie sunt component a resurselor;
b) orice bun economic este marf
c) sfera mrfurilor este mai mic dect sfera bunurilor economice;
d) un bun liber poate fi i un bun economic.
9. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false:
1) cnd crete durata unei rotaii a capitalului ntr-o anumit perioad de timp, masa
profitului crete;
2) diminuarea sensibil a omajului se realizeaz prin investiii pentru crearea de noi
locuri de munc;,
3) PIB poate fi mai mare, mai mic sau egal cu PNB;
4) orice cretere a indicelui general al preurilor trebuie interpretat neaprat ca fiind
de natur inflaionist.
A=1+4 B=2+3 C=1+2+4 D=2+3+4.
10. ntr-o economie de pia:
a) cererea i nevoia pentru un bun economic dat sunt egale;
b) cererea i nevoia sunt diferite, fr legtur ntre ele;
c) cererea pentru un bun economic este, n mod normal, mai mic dect nevoia pentru
bunul respectiv;
d) cererea pentru un bun economic este, n mod normal mai mare dect nevoia pentru
bunul respectiv;
e) cererea este fluid, iar nevoia este rigid.
11. La o cifr de afaceri de 500 milioane de lei, rata profitului calculat la cost
este de 10%. Pentru ca rata profitului la cifra de afaceri s fie tot de 10% (n condiiile
aceleeai cifre de afaceri), masa profitului:
a) devine 46 milioane de lei;
b) crete cu 4,55 milioane de lei;
c) scade cu 20,5 milioane de lei;
d) scade cu 12,65 milioane de lei;
e) crete cu 16,25 milioane de lei.
12. La un produs global brut de 10.000 miliarde de lei i la un consum de capital
fix egal cu 4.000 miliarde de lei, consumul intermediar este:
a) egal cu 4.000 miliarde lei;
b) egal cu 6.000 miliarde lei;
c) mai mic de 6.000 miliarde lei;
d) mai mare de 6.000 miliarde lei;
e) egal cu 2.000 miliarde lei.
13. Dac preurile cunosc o reducere generalizat de 25%, puterea de cumprare
a monedei:
a) crete cu 25%;
b) scade cu 20%;
c) crete cu 33,3%;
d) scade cu 18,7%
e) crete cu 19,3%
95
14. n To producia este de 200 tone; n T
1
costul total este de 8 milioane lei,
producia se reduce cu 10%, iar costul variabil evolueaz proporional cu producia,
devenind 5,4 milioane de lei. Costul variabil mediu, costul fix, costul total n To au
urmtoarele niveluri:
a) 30.000 lei; 2,4 milioane; 8,4 milioane;
b) 25.000; 2,5 milioane; 7,5 milioane;
c) 30.000; 2,6 milioane; 8,6 milioane;
d) 25.000; 2,7 milioane; 7,7 milioane;
e) 30.000; 2,8 milioane; 8,8 milioane.
15. La o producie de 11 buci, costul total este de 1.000 mii lei. Cnd producia
este de 13 buci, costul total este de 1280 mii lei, iar costul marginal este de 100 mii lei.
Costul marginal al celei de-a 12-a buci este, n mii lei:
a) 140;
b) 180;
c) 90;
d) 100;
e) 50.
16. n T
0
, rata profitului n raport de cost a fost de 5%. Dac n T
1
costul
crete cu 50%, iar rata profitului (n raport de cost) crete cu 5 puncte procentuale,
atunci profitul:
a) rmne constant;
b) se dubleaz;
c) crete cu 55%;
d) crete cu 45%;
e) crete cu 200%.
17. Se cunosc urmtoarele informaii cu privire la piaa bunurilor dintr-o ar:
rata consumului este de 80%, valoarea bunurilor produse n ar este de 1 mil. u.m.
lnvestitiile nete sunt de 300.000 u.m., exporturile de 400.000 u.m., importurile de 390.000
u.m. Pe baza acestor informaii rezult c piaa bunurilor se caracterizeaz prin:
a) echilibru;
b) dezechilibru de presiune de 110.000 u.m.;
c) dezechilibru de absorbie de 110.000 u. m.;
d) absorbie pe termen lung, presiune pe termen scurt;
e) presiune pe termen lung; absorbtie pe termen scurt.
18. Cnd depunerile n sistemul bancar sporesc cu 100 mld. u.m., creditele ce pot
fi acordate suplimentar de ctre bnci n moned scriptural sunt:
a) mai mici de 100 mld. u.m.;
b) mai mari de 100 mld. u.m. ;
c) egale cu sportul depozitelor bancare (100 mld. u. m.).
19. 0 banc comercial dispune de un capital de 200 mld. lei, din care 90% a fost
atras de la deponeni. Rata dobnzii ncasat de banc de la debitori este de 1,5 ori mai
mare dect rata dobnzii pltite deponenilor. Ce rate ale dobnzilor practic banca la
depozitele primite, precum i la creditele acordate (200 mld. lei), dac obine un profit
de 10 mld. lei i are cheltuieli de funcionare de 2 mld. lei?
a) 10%; 15%;
b) 12%; 18%;
c) 12,5%; 10%;
d) 12%; 15%;
e) nici un rspuns nu este corect.
96
20. Valoarea total a bunurilor create ntr-o ar este de 100 mld. u.m. (n preul
factorilor), din care 20 mld. u.m. sunt folosite sub forma de capital circulant pentru
producia altor bunuri n respectivul an. Capitalul fix folosit n economie este de 80 mld.
u.m., durata medie de funcionare fiind de 8 ani. Agenii economici strini au produs n
aceast economie bunuri finale de 9 mld. u.m., iar agenii economici naionali au produs
n alte ri bunuri evaluate la 7 mld. u.m. Rezult c PIB i PNN au reprezentat (n mld.
u.m.):
a) 80; 60;
b) 50; 40;
c) 60; 58;
d) 80; 68;
e) 40; 34.
21. Care dintre urmtorii indicatori exprim raionalitatea activitii economice:
a) consumul specific;
b) costul total;
c) valoarea produciei;
d) puterea de cumprare a banilor;
e) viteza de rotaie a banilor.
22. Un ntreprinztor cheltuiete lunar pentru: chirie 500 u.m.; salariile personalului
administrativ 1700 u.m.; amortizare 1000 u.m. Dup ce a nceput producia constat c la
fiecare bucat nou fabricat cheltuielile s-au ridicat la: 5000, 6600, 8000, 8500, 8950, 9800,
12.000, 15.000 u.m. La a cta bucat costul marginal ncepe s depeasc costul unitar?
a) a asea;
b) a aptea;
c) a opta.
23. Investiiile nete n economie au drept consecin:
a) sporirea ofertei de bunuri materiale i servicii;
b) nlocuirea echipamentului uzat fizic;
c) diversificarea produciei i reducerea calitii bunurilor;
d) reducerea locurilor de munc;
e) creterea competitivitii i reducerea eficienei exporturilor.
24. n condiiile n care nu se iau n calcul relaiile economice externe, economiile
i investiiile sunt n mod necesar mrimi egale:
a) la nivelul sectorului afacerilor;
b) la nivelul ramurilor economice;
c) la nivelul unei ri;
d) la nivelul fiecrei ntreprinderi;
e) toate alternativele sunt corecte.
25. Spre deosebire de profit, salariul este:
a) ntotdeauna mai mare;
b) un venit impozabil;
c) descresctor;
d) un cost pentru posesorul forei de munc;
e) un venit ce se cuvine factorului munc.
26. Prin politicile anticiclice de inspiraie keynesian, aplicate n condiii de
recesiune, se recomand creterea:
a) excedentului bugetar;
b) ratei dobnzii;
97
c) rezervelor obligatorii ale bncilor comerciale;
d) cheltuielilor publice destinate achiziiilor de stat;
e) fiscalitii.
27. Din oferta de munc nu fac parte:
a) persoanele n vrst de munc i apte de munc;
b) funcionarii publici;
c) cadrele didactice;
d) omerii;
e) elevii i studenii.
28. Comparativ cu CTM, consumul specific este:
a) mai mare;
b) mai mic;
c) egal;
d) dup caz, poate fi egal, mai mare, mai rnic;
e) incompatibil, pentru c se exprim n uniti de msur diferite.
29. Reglarea volumului masei monetare n circulaie este o problem foarte
important deoarece trebuie s asigure:
a) reducerea fiscalitii;
b) extinderea afacerilor fr inflaie;
c) sporirea productivitii muncii;
d) reducerea duratei unei rotaii a capitalului folosit;
e) creterea consumului i reducerea economiilor populaiei.
30. Realizarea unei balane comerciale excedentare este un obiectiv pentru rile
care: 1. au datorii externe; 2. au o productivitate mare; 3. se pregtesc s treac la
convertibilitatea monedei; 4. au o pondere mare a serviciilor n cadrul economiei naionale; 5.
sunt n msur s se integreze n Uniunea European; 6. au cursul de revenire la export n
scadere. Rspunsul corect este:
a) (1,2,3);
b) (1,3,6);
c) (1,3);
d) (5,6);
e) (4,5).
31. Un criteriu totalizator al eficienei comerului exterior al unei ri este:
a) sporirea mai rapid a PGB fa de PIB;
b) sporirea PNN;
c) ridicarea calificrii forei de munc
d) creterea salariilor nominale;
e) meninerea sub control a inflaiei.
32. n condiiile creterii cererii de munc i scderii ofertei de munc, are loc:
a) nrutirea ocuprii forei de munc;
b) diminuarea omajului;
c) creterea ratei dobnzii;
d) diminuarea masei monetare n circulaie;
e) absorbia pe piaa bunurilor.
33. Dezvoltarea extensiv, spre deosebire de cea intensiv, se caracterizeaz,
respectiv este generat de:
a) creterea mai rapid a PIB n raport de cea a PGB;
b) creterea mai lent a PIB fa de sporirea consumului intermediar;
98
c) creterea mai puternic a PIB fa de cea a populaiei;
d) economisirea general a resurselor;
e) creterea PIB ndeosebi pe seama mririi cantitii factorilor.
34. Cnd producti vitatea medie global crete, cantitatea de factori de
producie utilizai fiind constant, se reduc: 1. CTM si CVM; 2. CFM i costul salarial
pe produs; 3. salariul, profitul i rent ncasate de posesorii factorilor de producie; 4.CTM
i productivitatea global marginal; 5. utilitatea marginal i nclinaia marginal spre
consum; 6. consumul specific i munc pe unitatea de produs. Alegei varianta corect :
a) (1,2,3);
b) (3,4,5);
c) (1,2,6);
d) (3,4);
e) (4,5,6).
35. Piaa de oligopol se deosebete de pia de oligopson prin:
a) atomicitatea cererii;
b) un singur cumprtor;
c) un singur vnztor;
d) omogenitatea produselor;
e) civa cumprtori.
36. Acceptarea banilor n tranzacii n condiii de risc minim i cu cheltuieli
reduse pentru deintorii lor este apreciat ca:
a) msur cert a activitii economice;
b) lichiditate prin excelen a banilor;
c) valut forte;
d) simbol al avuiei;
e) o convertibilitate extern.
37. O societate comercial realizeaz un curs de revenire la export de 6000u.m./DM,
iar la operaiunea de import un curs de 7500 u.m./DM. Cursul de schimb este de 7000
u.m./DM. Exportnd gru de 72 mil. u.m. i importnd calculatoare, realizeaz:
a) profit de 6 mil. u.m.;
b) 7,2 mil. u.m. pierderi;
c) profit de 18 mil. u.m.;
d) pierderi 9 mil. u. m.;
e) nu poate fi determinat soluia.
38. ntr-o economie n To numerarul a fost de 4000 mld. u.m., iar moneda
scriptural reprezint 80% din masa monetar. Cnd jumtate din numerar se
transform n depozite bancare suplimentare, ponderea monedei scripturale n
ansamblul masei monetare:
a) rmne neschimbat;
b) devine 85%;
c) crete cu 12,5%;
d) crete cu 25%;
e) crete cu 10%.
39. Dac ncasrile sptmnale din vnzarea unui bun cresc cu 40%, iar preul
crete cu mai mult de 40%, cererea n raport de pre este:
a) elastic;
b) inelastic;
99
c) de elasticitate unitar;
d) att elastic, ct i inelastic;
e) toate variantele a)-d) sunt false.
40. n perioada curent, venitul (V
1
) este de 1000 mld. i crete cu 25% fa de
venitul din perioad anterioar (Vo). nclinaia marginal spre consum este de 0,9 , iar
rata consumului n perioada curent este 80%. Sporul economiilor n perioada curent
fa de cea de baz, sporul viitor de venit ca, urmare a sporirii investiiilor nete (identic
cu sporul economiilor) reprezint (n mld. u.m.):
a) 10; 100;
b) 15; 150;
c) 20; 175;
d) 50; 500;
e), 20; 200.
41. O obligaiune cu o valoare nominal de 20.000 u.m. aduce un venit fix anual
de 1400 u.m., la o rat a dobnzii de 7%. Dac rata dobnzii crete cu un punct
procentual, cursul obligaiunii evolueaz astfel:
a) crete cu 12,5%;
b) crete cu 25%;
c) scade cu 12,5%;
d) scade cu 12,000 u.m. ;
e) nu se modific.
42. Dimensiunile populaiei efectiv active sau ocupate depind de:
a) salariul nominal;
b) salariul colectiv;
c) populaia total, rata apilor de munc i rata de activitate;
d) rata inflaiei;
e) rata omajului.
43. Operaiunile la termen pe piaa valutar au ca scop principal:
a) stimularea exporturilor;
b) stimularea importurilor;
c) asigurarea fa de riscul deprecierii monetare;
d) asigurarea fa de riscul aprecierii monetare;
e) ieftinirea importurilor.
44. Cnd productivitatea muncii (calculat n funcie de numrul de salariai) are
o dinamic inferioar dinamicii produciei, iar salariul mediu pe salariat este constant,
cheltuielile salariale totale:
a) cresc;
b) scad;
c) nu se modific;
d) sunt egale cu costurile variabile;
e) sunt inferioare costurilor materiale.
45. Dependena cererii fa de pre se exprim prin relaia: C = 150 - 5Px (n care
Px este preul pieei). Cnd preul crete de la 7 la 9 u.m., coeficientul de elasticitate a
cererii n raport de pret i tipul de elasticitate reprezint:
a) 23 / 7; elastic;
b) 7/23; inelastic;
c) 1; unitar;
d) 11/40; inelastic;
e) 40/11; elastic.
100
46. Inflaia avantajeaz debitorii datorit:
a) scderii valorii banilor;
b) creterii riscurilor pe piaa valutar;
c) sporirii masei monetare;
d) reducerii ratei omajului;
e) msurilor de protecie social ntreprinse de guvern.
47. Condiia determinant pentru ca un speculator de titluri mobiliare s ctige
este:
a) s cumpere ct mai multe aciuni i obligaiuni;
b) s vnda ct mai multe aciuni i obligaiuni;
c) s cumpere mai ieftin i s vnd mai scump, indiferent dac nti vinde i apoi
cumpr sau invers;
d) s vnd i s cumpere ct mai multe hrtii de valoare la acelai curs;
e) s acioneze numai pe piaa la termen.
48. Cnd producti vitatea marginal a factorului substituit este mai mic dect
producti vitatea marginal a factorului ce l substituie, rata marginal de substituie
este:
a) > 1;
b) < 1;
c) = 1;
d) = 0;
e) negativ.
49. Accesul la bunurile economice este reglat n economia de pia de ctre:
a) stat;
b) mrimea veniturilor;
c) cerere;
d) pre;
e) mrimea economiilor.
50. Dac multiplicatorul investiilor este patru, nseamn c:
a) la creterea cu o unitate a venitului, consumul crete cu 0,75 uniti;
b) la creterea cu o unitate a venitului, consumul crete cu 0,25 uniti;
c) la creterea cu o unitate a venitului, consumul crete cu 4 uniti;
d) la creterea cu 4 uniti a venitului, consumul crete cu 2 uniti;
e) la creterea cu 4 uniti a venitului, consumul crete cu o unitate.
51. Importul, dei i are originea n necesitile de producie i de consum, este
determinat n principal ca volum i structur de:
a) cursul de schimb;
b) evoluia preurilor;
c) inflaie;
d) posibilitile oferite de export;
e) mprumuturile externe;
52. Ctigul unei bnci este de 4 ori mai mare dect cheltuielile de funcionare.
Suma atras de la deponeni i acordat sub forma de credite pe an este de 20 mil. u.m.
Diferena dintre rata dobnzii la credite i la depuneri este de 5 puncte procentuale.
Profitul i cheltuielile de funcionare ale bncii sunt:
a) 1 mil. u. m. i 3 mil. u.m.;
b) 750.000 u.m. i 250.000 u.m.;
c) 3 mil. u. m. i 1 mil. u.m.;
101
d) 800.000 u.m. i 200.000 u.m.;
e) 600.000 u.m. i 400.000 u.m.
53. La o SRL, amortizarea este de 4 ori mai mic dect celelalte cheltuieli
materiale. Dac salariile reprezint 1/2 din costul total, atunci amortizarea:
a) este 1/10 din CT;
b) este 2/8 din CT;
c) este 1/8 din CT;
d) este 100.000 lei;
e) este 200.000 lei.
54. Costul marginal este cu 25 % mai mare dect costul mediu din ciclul anterior.
Costurile fixe reprezint 25% din CTo i 20% din CT
1
. Cunoscnd c producia ciclului
anterior a fost de 10.000 de buci, iar costurile variabile au fost de 2,25 mil. u.m.,
rezult c nivelul costului marginal i variaia produciei reprezint:
a) 1000; 12.000;
b) 475; 2000;
c) 375; 2000;
d) 225; 800;
e) 700; 12.000.
55. Salariile i profitul la o firm sunt egale i se ridic mpreun la 9 mil.
dolari. Ponderea celorlalte cheltuieli de producie (cele materiale) n totalul
ncasrilor firmei este de 55%. ncasrile i rata profitului calculat la cifra de
afaceri au mrimile:
a) 15 mil. i 12,5%;
b) 20,5mil. i 20,5%;
c) 20 mil. i 22,5%;
d) 25 mil. i 23,5%;
e) 18 mil. i 16,5%.
56. O societate comercial A, cu un capital de 4 mil. u.m., obine un profit de
300.000 u.m. la fiecare 3 luni ct dureaz o rotaie. Fondatorii societii B doresc s tie
ce capital ar trebui s aib societatea lor pentru a obine un profit egal cu cel al societii
A, n condiiile n care, n domeniul lor de activitate, pot efectua numai o rotaie pe an.
Capitalul societii B ar trebui s fie:
a) 11 mil. u. m.;
b) 10 mil. u.m. ;
c) 12 mil. u. n.;
d) 14 mil. u.m. ;
e) 16 mil. u. m.
57. Producia unui agent economic crete n T
1
cu 100% fa de To, n condiiile
n care numrul de lucrtori sporete pe acelai interval cu 25%. Salariul nominal n To
este de 500.000 lei. Cunoscnd, c sporirea salariului nominal reprezint 75% din
creterea productivitii muncii, salariul nominal n T
1
va fi:
a) 700.000 u.m.;
b) 875.000 u.m.;
c) 725.000 u.m.;
d) 625.000 u.m.;
e) nedeterminabil.

102
58. Balana comercial a unei ri: 1. include balan de pli; 2. este inclus n
balana de pli; 3. poate fi excedetar, n timp ce balana de pli este deficitar; 4. poate fi
deficitar, n timp ce balana de pli este excedentar; 5. nu are nici o legtur cu balan de
pli. Rspunsul corect este:
a) (1,3,5);
b) (1,2,3,4);
c) (2,3,4);
d) (1,3,4);
e) (5).
59. Incidena inflaiei importate va fi cu att mai mare cu ct:
a) elasticitatea cererii pentru bunurile importate va fi mai mare;
b) ponderea bunurilor importate n totalul bunurilor cerute va fi mai mic;
c) inflaia interna este mai mare;
d) elasticitatea cererii n raport de preurile bunurilor importate va fi mai mic;
e) nici unul din rspunsurile de mai sus nu este corect.
60. Fora de munc este singurul factor de producie variabil. Dependena producti-
vitii marginale a muncii fa de cantitatea de for de munc utilizat se prezint astfel:

Nr. lucrtori (L) Producti vitate marginal a muncii
1 10
2 15
5 13
10 10

Cnd sunt utilizai 10 lucrtori, producia total i productivitatea medie a muncii sunt:
a) 100; 10;
b) 114; 11,4;
c) 64; 6,4;
d) 48; 4,8;
e) nu se pot calcula.
61. n economia de pia, bursa asigur:
a) creterea ratei dobnzii n economie;
b) transferarea operativ a capitalurilor individuale de la o firm la alta;
c) cresterea nivelului de trai;
d) reducerea rolului economic al statului;
e) mbuntirea cursului de schimb al monedei naionale.
62. n faza de recesiune a ciclului economic se recomand:
a) reducerea investiiilor;
b) reducerea ratei dobnzii i a fiscalitii;
c) reducerea duratei zilei de lucru;
d) creterea ratei dobnzii i a fiscalitii;
e) creterea exporturilor i reducerea indemnizaiei de omaj.
63. Dac pentru diferite niveluri de producie se cunosc costurile fixe i costurile
variabile globale se pot determina:
a) productivitatea muncii;
b) productivitatea capitalului;
c) costul marginal;
103
d) profitul unitar;
e) utilitatea marginal.
64. Cnd numrul personalului ocupat crete, producia total crete dac:
1. Productivitatea marginal a muncii crete;
2. Productivitatea marginal a muncii scade;
3. Productivitatea marginal a muncii rmne constant;
4. Productivitatea marginal a muncii devine negativ;
5. Productivitatea marginal a muncii devine zero.
Alegei varianta corect: a) (1,2,3); b) (1,2,3,5); c) (1,3); d) (1,3,5); e) (1,2,3,4,5).
65. Cnd preul de vnzare al unui bun crete (cantitatea vndut constant)
profitul total crete dac:
1. Costul unitar este constant;
2. Costul unitar scade;
3. Costul unitar crete strict proporional cu creterea preului;
4. Cursul de schimb al monedei se mbuntete;
5. Statul marete fiscalitatea (taxarea) asupra consumului;
Alegei varianta corect:
a) 1,2,3,4,5; b) 1,3,5; c) 1,2,3,4; d) 1,2,3; e) 1,2.
66. La o societate comercial dependena costului total fa de volumul produciei
se prezint astfel:
Q (buc.) 0 1 2 3 4 5 6
CT (u.m.) 100 180 240 340 400 450 530
Cnd producia este de 4 buci costul fix, costul variabil, costul variabil mediu i
costul marginal au nivelurile (n ordine):
a) 200; 240; 48; 70;
b) 100; 300; 75; 60;
c) 100; 370; 74; 70;
d) 100; 930; 93; 70;
e) 0; 285; 56,25; 70.
67. Cnd utilitatea marginal este zero, utilitatea total este:
a) minim;
b) zero;
c) maxim;
d) pozitiv dar descresctoare;
e) egal cu unu.
68. Meninerea unui grad sczut de satisfacere a cererii interne un timp
ndelungat, are ca efect:
1. mrirea salariului real;
2. o dezvoltare economic intensiv;
3. frnarea exporturilor;
4. creterea datoriei externe;
5. creterea importurilor.
Alegei altemativa corect:
a) (3,4,5); b) (2,3,4,5); c) (1,2,4); d) (1,2,3); e) (1,2,3,4).
69. Se cunosc urmtoarele date: costurile fixe reprezint 3/8 din costurile totale,
iar costurile totale sunt cu 20% mai mici dect incasrile. tiind c producia vndut
este de 100.000 buc. i c preul unitar este de 2 mil. lei, costurile variabile sunt:
a) 160 miliarde u. m.;
b) 83,3 miliarde u.m. ;
104
c) 100 miliarde u. m.;
d) 180 miliarde u.m. ;
e) 60 miliarde u. m.
70. Rata consumului are o tendin de reducere atunci cnd:
a) venitul scade;
b) venitul rmne constant;
c) rata economiilor scade;
d) crete costul total global;
e) venitul crete.
71. Se afl n relaie invers proporional:
a) salariul real i salariul nominal;
b) masa monetar i preurile;
c) cursul de schimb valutar i oferta de valut;
d) productivitatea muncii i durata muncii;
e) puterea de cumprare a monedei i salariul real.
72. La aceleai resurse folosite, creterea consumurilor medii de producie
determin:
a) creterea ofertei;
b) reducerea ofertei;
c) atenuarea inflaiei;
d) reducerea utilitii marginale;
e) presiunea pe piaa bunurilor.
73. Identificai afirmaia fals:
a) pieele ce compun piaa mondial sunt interdependente;
b) statul se implic in comerul internaional;
c) balana de pli este component a balanei comerciale;
d) deficitul cronic al balanei de pli indic o situaie economic precar;
e) balana comercial este o component a balanei de pli.
74. Urmtoarele msuri anticriz favorizeaz i reducerea omajului:
a) creterea cheltuielilor publice;
b) creterea fiscalitii;
c) creterea ratei dobnzii;
d) frnarea investiiilor;
e) reducerea cheltuielilor publice.
75. Absorbia ca dezechilibru pe piaa bunurilor se caracterizeaz prin:
a) concurena puternic ntre vnztori;
b) preocuparea deosebit pentru mbuntirea calitii;
c) posibilitatea cumprtorilor de a alege;
d) o ofert mai mare dect cererea;
e) concurena puternic intre cumprtori.
76. Consumul capitalului fix se nregistreaz:
a) numai n expresie .fizic;
b) numai n expresie valoric;
c) att n expresie fizic ct i valoric;
d) sub form de consum specific;
e) n calitate de costuri variabile.
105
77. La fixarea nivelului normal al costurilor trebuie s se ia n considerare:
a) volumul capitalului fix;
b) costul ntreprinderii cu cea mai bun poziie competitiv din acel domeniu;
c) numrul de salariai;
d) uzura moral a capitalului fix;
e) costul cel mai ridicat realizat de ntreprindere n perioad anterioar.
78. Odat cu creterea cantitii consumate dintr-un anumit bun economic
utilitatea economic:
a) individual crete, total descrete;
b) individual descrete, total descrete;
c) individual descrete, total crete;
d) individual este constant; total crete;
e) individual descrete, total nu se modific.
79. Balana comercial excedentar demonstreaz c ara respectiv:
a) export o cantitate de bunuri egal cu cea importat;
b) import o cantitate de bunuri mai mare dect cea exportat;
c) obine un surplus de venituri n valut;
d) nregistreaz un deficit de valut din operaiile de import -export.
80. n modelul ideal al economiei de pia rolul "minii invizibile", care
direcioneaz opiunile economice ale fiecruia, este ndeplinit de ctre:
a) mecanismul pieei i intervenia statului;
b) mecanismul preurilor i concurenei;
c) mecanismul pieei i al concurenei;
d) mecanismul reclamei i al subveniilor;
e) toate cele de mai sus nu sunt adevrate.
81. ntre factorii care influeneaz invers proporional masa profitului se numr:
a) preul bunului;
b) numrul de rotaii ale capitalului folosit;
c) costul unitar;
d) calitatea bunurilor;
e) utilitatea total.
82. n condiiile n care salariul real crete mai ncet dect cresc preurile
bunurilor de consum, salariul nominal:
a) crete mai repede dect preurile;
b) crete mai ncet dect preurile;
c) crete mai ncet dect salariul real;
d) crete n acelai ritm cu preurile;
e) nu se modific.
83. Cursul de schimb dintre dou monede convertibile depinde de:
a) calitatea materialului din care sunt confecionate;
b) raportul dintre mrimea i fora economic ale celor dou ri care au emis
monedele respective;
c) raportul dintre cererea i oferta de bani naionali i dintre puterea de cumprare a
celor dou monede;
d) hotrrile autoritilor statale;
e) raportul dintre volumul de bunuri din cele dou ri.
84. Piaa cu situaie de monopol presupune:
a) atomicitatea cererii i ofertei;
b) atomicitatea ofertei;
106
c) ntrirea liberei concurene;
d) atomicitatea cererii;
e) o bun satisfacere a cererii.
85. Din oferta de munc nu fac parte:
a) cei api de munc;
b) funcionarii publici;
c) cadrele didactice din nvmntul particular;
d) omerii;
e) studenii.
86. Cursul titlurilor fiduciare pe piaa secundar depinde de numeroi factori
economici i extraeconomici, decisiv fiind n ultim instan:
a) rata dobnzii;
b) raportul dintre cererea i oferta de titluri;
c) inflaia;
d) numrul societilor pe aciuni;
e) productivitatea marginal.
87. Gradul de rentabilitate al unitilor economice se exprim (msoar) prin:
a) volumul ncasrilor pe o perioad dat;
b) suma profitului + costul;
c) preul de vnzare al produciei - salariile pltite + impozitele achitate;
d) raportul dintre cifra de afaceri i numrul de salariai;
e) rata profitului;
88. ntlnirea cererii, exprimat de civa cumprtori, cu oferta, exprimat de o
infinitate de vnztori reflect:
a) piaa monopolistic;
b) piaa de oligopson;
c) piaa de oligopol;
d) piaa de monopol;
e) piaa cu concuren perfect.
89. n momentul To volumul economiilor este de 200 mld. u.m. iar rata
consumului este de 75% n momentul T1 volumul economiilor este de 300 mld u.m. iar
rata consumului este de 70%.
nclinaia marginal spre consum n perioada To T1 este:
a) 1/4;
b) 1/3;
c) 1/5;
d) 1/6;
e) 1/2.
90. La o sporire a salariului real cu 20% i la o cretere a preurilor de consum
cu 20%, salariul nominal:
a) crete cu 144%;
b) crete cu 44%;
c) crete cu 24,4%;
d) se reduce cu 44%;
e) se reduce cu 84,5%.
91. Venitul adus de o obligaiune este de 10.000 u.m. la o rat a dobnzii de 10%.
Dac rata dobnzii crete cu 25% cursul obligaiunii n T1 fa de To:
a) crete cu 20.000 u.m.;
b) scade cu 20.000 u.m. ;
107
c) scade cu 12.500 u. m.;
d) crete cu 12.500 u.m.;
e) informaiile sunt insuficiente, nu permit determinarea modificrii absolute a
cursu1ui ob1igaiunilor.
92. 0 societate comercial contracteaz un mprumut de 100 mil. u.m. pe 5 ani pe
principiul dobnzii simple cu o rat a dobnzii de 30% rambursabil n 5 trane anuale
egale. Dobnda pe care o va achita bncii n cel de-al doilea an este:
a) 30 mil. ;
b) 20 mil.;
c) 15 mil. ;
d) 24 mil.;
e) 10 mil.
93. Acioneaz n direcia creterii preului de echilibru:
a) diminuarea preurilor pe piaa factorilor de producie;
b) scderea preu1ui unitar al factorilor de producie i creterea consumului specific
(fizic);
c) gsirea de ctre productori a unor modalitti de a produce mai ieftin;
d) creterea veniturilor cumprtori1or;
e) scderea concomitent i propoional a cererii i ofertei.
94. Pe piaa schimburilor valutare cursul operaiunilor la termen este n general:
a) mai mic dect cursul1a vedere;
b) mai ridicat dect cursul1a vedere;
c) identic cu cel la vedere;
d) mai dinamic dect cursu1 la vedere;
e) mai ridicat dect cursu1 la vedere deoarece numai el este afectat de inflaie.
95. Inflaia afecteaz negativ:
a) exportu1 i importul;
b) veniturile tuturor agenilor economici;
c) economiile i pe agenii economici cu venituri mici i fixe;
d) pe speculatorii de valut;
e) pe debitori.
96. Cnd producia este zero nu are valoare zero:
1. costul mediu variabil;
2. costul fix;
3. costul marginal;
4. costul total;
5. productivitatea marginal a muncii.
Alegei varianta corect:
a) (1,2,3); b) (2,3,4); c) (3,4,5); d) (2,4); e) (1,3).
97. La o cifr de afaceri de 100 mil. u.m. i o rat a profitului calculat la cifra de
afaceri (CA) de 10% pentru c rata profitului s devin 15% n condiiile pstrrii cifrei
de afaceri, costurile de producie:
a) scad cu 10 mil.;
b) scad cu 20 mil.;
c) cresc cu 15 mil. ;
d) cresc cu 0,5 mil.;
e) scad cu 5 mil.
108
98. Viteza de rotaie a capitalului se poate exprima:
a) numai prin durata unei rotaii;
b) numai ca numr de rotaii pe o durat determinat de timp;
c) prin masa anual a profitului
d) prin cantitatea de produse obinute n decursul unei perioade;
e) att prin durata unei rotaii, ct i ca numr de rotaii.
99. Cantitatea de bani naionali n circulaie crete atunci cnd:
a) afacerile sunt n regres;
b) crete excedentul bugetar;
c) crete volumul de bunuri economice pe pia;
d) agenii economici solicit schimbarea monedei naionale n valut;
e) intrrile de valut sunt mai mici dect ieirile de valut.



RSPUNSURI


1. Rspuns corect c. Consumul intermediar este efortul fcut de o economie naional
pentru obinerea PGB-ului, exprimat sub forma bunurilor consumate. Creterea mai rapid a
consumului intermediar n raport cu PGB echivaleaz cu creterea ponderii acestuia n
PGB,deci cu o cretere a raportului consum intermediar/PGB. In consecin, eficiena
economic scade.
2. Rspuns corect d. Costul fix mediu se determin ca un raport ntre costul fix si
producie: CF/Q. Cum costul fix este acelai indiferent de producie, creterea produciei
antreneaz reducerea CFM. n aceast situaie raportul dintre dinamica produciei i cea a
costului variabil este lipsit de relevan. Este bine de tiut, ns, c dac producia crete mai
ncet dect costul variabil, costul variabil mediu scade, deci i costul total mediu scade.
3. Rspuns corect e. Costul marginal este costul ultimei uniti produse si se
determin ca raport ntre sporul costurilor variabile si sporul produciei: CM = (CV
1
-
CV
0
)/(Q
1
-Q
0
). Cum costurile variabile cresc de 2,7 ori, putem scrie c:CV
1
= 2,7CV
0
.
Producia crete cu 170% se scrie: Q
1
=(270/100)Q
0.
n consecin: CM = (2,7CV
0
-
CV
0
)/(2,7Q
0
-Q
0
) = CV
0
/Q
0
=CVM
0.
4. Rspuns corect b. Cnd productivitatea muncii crete, crete producia obinut pe
fiecare salariat, ceea ce nseamn c n acelai timp de munc salariaii vor produce mai mult.
n consecin, scade timpul de munc pe unitate de produs.
5. Rspuns corect B. Costurile variabile includ n ntregime numai cheltuielile cu
materii prime i cu combustibilul pentru fabricaie, adic acele cheltuieli care depind de
producie. Consumul de capital include i consumul de capital fix, care este component a
costurilor fixe; de asemenea, combustibilul pentru nclzit nu depinde de producie, deci este
un cost fix. Costurile salariale pot fi i ele fixe i variabile, deci numai o parte se includ n
costurile variabile.
6. Rspuns corect C. Munca este remunerat n funcie de cantitatea, calitatea i
eficiena muncii. Dup cum cunoatei, salariul depinde hotrtor de productivitatea muncii.
Vrsta nu este un criteriu n stabilirea salariului (de exemplu, dac o femeie casnic se
angajeaz la vrsta de 40 de ani, ea nu va primi un salariu mai mare dect o tnr de 20 de
ani cu o ocupaie echivalent numai datorit vrstei).
7. Rspuns corect C. Cursul aciunilor este preul acestora pe piaa financiar.
Dobnda este preul creditului, salariul este preul muncii, iar cursul de schimb este preul
109
monedei nationale n moned strin. Suma de bani pltit pentru un bun economic este preul
acelui bun.
8. Rspuns corect b. Nu orice bun economic este marf. De exemplu, atunci cnd v
pregtii singuri o omlet, acea omlet va ocazioneaz un efort, ea este un bun economic. Dar
omleta este folosit pentru autoconsum, deci nu intr n tranzactii i nu este marf. Sfera
bunurilor economice este mai larg evident dect sfera mrfurilor.
9. Rspuns corect A. Cnd durata unei rotaii a capitalului crete, viteza de rotaie
a acestuia scade i masa profitului scade. De exemplu, dac durata crete de la 2 luni la 3
luni: firma va obine producie, respectiv profit de 4 ori pe an n loc de 6 ori , deci profitul
anual va fi mai mic. Referitor la varianta 4, nu orice cretere a preurilor este inflaionist,
ci numai una generalizat. Chiar i n condiiile unei creteri generalizate a preurilor,
vorbim de inflaie numai atunci cnd apare concomitent i reducerea puterii de cumprare
a banilor.
10. Rspuns corect c. Cererea reprezint cantitatea dintr-un bun economic pe care un
consumator dorete i poate s o cumpere n decursul unei perioade n funcie de pre. De
exemplu, nimeni nu ne mpiedic s ne dorim un computer din ultima generaie, dar dac
venitul nu ni-l permite, dorina noastr nu se va manifesta ca cerere pe pia. Cererea este
aadar mai mic dect nevoia de bunuri economice.
11. Cunoatem urmtoarele date:
CA=500 mil., constant;
Pr'=10% la cost n T
0
;
Pr'=10% la cifra de afaceri (CA) n T
1
.
Trebuie s calculm sporul absolut al profitului: Pr=Pr
1
-Pr
0
.
Rata profitului la cost se determin: Pr' =(Pr/CT)100, de unde rezult c n To
avem: 10=(Pr
0
/CT
0
)x100, ceea ce nseamn c Pr
0
=0, l CT
0
. Dar cifra de afaceri este suma
costului i a profitului total: CA=Pr+CT. nlocuim i rezult c CA=l,lCT
0
, de unde
CT
0
=500 mil./1,1=454,54 mil. Profitul este diferena dintre cifra de afaceri i CT: Pr
0
=500
mil. - 454,54 mil. , adic Pr
0
= 45,45 mil. Profitul n T
1
l determinm din rata profitului la
cifra de afaceri din T
1
, astfel: 10=(Pr
1
/CA) 100, de unde Pr
1
=0,1, CA=50 mil. Sporul
profitului va fi: Pr=Pr
1
-Pr
0
, deci Pr =4,55 mil. , ceea ce nseamn c rspunsul corect
este b.
12. Cunoatem urmtoarele date:
PGB=10.000 mld.;
CCF=4000 mld.
Trebuie s gsim informaii cu privire la consumul intermediar. Atenie! Nu
confundai consumul intermediar cu consumul de capitai fix. Consumul intermediar cuprinde
bunurile consumate pentru producerea altor bunuri (n general, capitalul circulant), iar
consumul capitalului fix se refer la capitalul consumat i amortizat n perioada de calcul.
Cunoatem c PGB=PIB+Ci, iar PIB=PIN+CCF. Din aceste relaii rezult c
PGB=PIN+CCF+Ci, adic 10.000=PIN+Ci+4000, de unde rezult c Ci este mai mic de 6000
mld., deci rspunsul corect este c.
13. Cunoatem urmtoarele date: Ip=75%. Trebuie s aflm indicele puterii de cumprare.
Atenie! Dac preurile scad cu 25% aceasta nu nseamn c puterea de cumprare crete cu 25%,
deoarece n cazul preurilor cei 25% se aplic pe nivelul mediu al preului (P), pe cnd n cazul
puterii de cumprare cei 25% se aplic pe puterea de cumprare (Pc); evident 25 %P25%Pc. n
cazul nostru, indicele puterii de cumprare, Ip
c
=l/Ip, de unde rezult c acesta va fi
Ip
c
=1/0,75=1,33, ceea ce nseamn c puterea de cumprare crete cu 33%, deci rspunsul
corect este c.
110
14. Cunoatem urmtoarele date:
Q
o
=200t;
CT
1
=8 mil.;
Q
1
=0,9Q
o
=180t;
CV
1
=5,4 mil. ;
I
CV
=I
Q
=90%.
Trebuie s calculm: CVM
0
, CF
0
i CT
0
.
Din I
CV
=I
Q
=90% rezult c CV
1
=0,9CV
0
, de unde CV
0
=5,4 mil. /0,9, deci CV
0
=6 mil. ;
CVM
0
=CV
0
/Q
0
=6 mi1./l200t, adic CVM
0
=30.000 lei/t.
CF
o
=CF
1
=CT
1
-CV
1
, deci CF=2,6 mil. lei.
CT
0
=CF +CVo, deci CTo=8,6 mil. lei.
Rspuns corect c.
15. Problema se rezolv mai uor dac aezm datele ntr-un tabel de forma:

Q 11 12 13
CT(mii) 1000 ?(1180) 1280
CM(mii) - ? 100

Costul marginal este costul ultimei uniti produse, deci:
CM = [CT(13) - CT(12)]/(13 - 12) = 100.000, de unde rezult c:
CT(12) = CT(13) - 100.000 = 1180 mii.
Costul marginal al celei de-a dousprezecea uniti este:
CM = (1180 - 1000)/(12 - 11) = 180 mii lei.
Rspunsul corect este b.
16. Cunoatem urmtoarele date:
Pr'
0
= 15% la cost n T
0
;
CT
1
= 1,5CT
0
;
Pr'
1
= 15%+5% = 20% la cost n T
1

Atenie! Nu confundai formularea crete cu 5% cu afirmaia crete cu cinci
puncte procentuale. Dac rata profitului ar fi crescut cu 5%, am fi scris Pr'
1
= 1,05Pr'
0
=
15,75%. Dar crete cu cinci puncte procentuale nseamn: Pr
1
: = Pr'
0
+5%= 20%; Trebuie
s determinm modificarea relativ a profitului. Pentru a determina indicele profitului,
scriem cele dou rate ale profitului astfel: Pr'
0
= Pr
0
/ CT
0
= 15/100, de unde Pr
0
= 0,15CT
0

i Pr'
1
= Pr
1
/CT
1
= 20/100. Dar CT
1
= 1,5CTo, deci Pr'
1
= Pr
1
/ 1,5CTo= 0,2. De aici rezult
c Pr
1
= 0,3CT
0
. Indicele profitului va fi: Pr
1
/ Pr
0
= 0, 3CT
0
/ 0,15CT
0
= 2 sau 200%. n
concluzie, profitul crete de dou ori, deci se dubleaz: Rspunsul corect este b.
17. Cunoatem urmtoarele date:
c=80%=C/V; n cazul nostru venitul este PIN. Valoarea bunurilor realizate n ar
(PIN)=1 mil. de lei;
In=300.000;
EXP=400.000;
IMP=390.000.
Trebuie s decidem dac pe pia exist presiune sau absorbtie. n consecin trebuie
s determinm cererea agregat i oferta agregat i s le comparm ntre ele. Dup cum tii,
cererea global este: CG=C+In+EXP iar oferta global este OG=PIN+IMP;
Calculnd vom avea: CG=0,8 mil. + 300.000 + 400.000 =1,5 mil.;
OG=1 mil.+390.000= 1,390 mil.
Observai c cererea este mai mare dect oferta cu 110.000, ceea ce nseamn c pe
pia exist absorbie n valoare de 110.000; Rspunsul corect este c.
111
18. Cunoatem c depozitele n sistemul bancar cresc cu 100 mld. de lei. Aa cum
cunoatei din lecia "Piaa monetar", bncile comerciale au capacitatea de a crea moned
prin acordarea de credite. Metaforic vorbind, un credit nou acordat devine surs de noi
credite, deoarece cel puin o parte din el se ntoarce la banc. Bncile comerciale sunt
singurele instituii care au capacitatea legal de a acorda credite peste valoarea depozitelor
constituite. De exemplu, dac n aceast ar bncile sunt obligate s pstreze o rezerv la
banca central de 30%, ele vor putea acorda credite de 70 mld. din cele 100 mld. nou
constituite. S presupunem c firma X primete acest credit i pltete un utilaj achiziionat de
la firma Y. Firma Y depune cele 70 mld. la banc, iar acum n sistemul bancar apar 100 + 70
= 170 de miliarde din care 30%=51 mld. se pstreaz n rezerv, iar restul de 119 mld. se
acord sub form de credite .a. m.d. Evident, creditele acordate suplimentar sunt mai mari de
100 mld. u.m. Rspuns corect b.
19. Cunoatem urmtoarele date:
K= 200 mld.;
Ka = 0,9K = 180 mld.;
d'i = 1,5d'p;
Prb = 10 mld.;
Cf=2mld.
Trebuie s determinm rata dobnzii pltite (d'p) i rata dobnzii ncasate (d'i) de
banc.
Cunoatem urmtoarea formul: Cib = Prb + Cf= Di -Dp.
Rezult c: 12 mld.=Di - Dp. Dar dobnda ncasat de banc este Di = C x d'i. Pe de
alt parte, banca pltete dobnda doar pentru capitalul atras de deponeni, deci dobnda
pltit va fi: Dp=Ka x dp.S nlocuim: 12mld. = 200mld. x d'i - 180 mld. x d'p. Cum d'i =
1,5d'p, vom avea:
12 mld.=200 mld. x 1,5d'p-180mld. x d'p = 120mld. x d'p.
Rezult c rata dobnzii pltite va fi d'p = 10%, iar rata dobnzii ncasate: d' i = 15%.
Rspunsul corect este a.
20. Cunoatem urmtoarele date:
PGB = 100 mld. lei;
Ci = 20 mld. lei;
Kf = 80 mld. lei, amortizabil n 8 ani;
SVABs = 7 mld. - 9 mld. = - 2 mld. lei;
Trebuie s calculm PIB i PNN.
Din formula PIB=PGB-Ci, rezult cu uurin PIB=80mld. Aa cum tim,
PNB=PIB+SVABs=80-2=78 mld. lei.
Pentru a determina PNN trebuie s aflm consumul de capital fix, conform relaiei:
CCF=Kf/t=80 mld./8 ani=10mld./an.
PNN=PNB-CCF, deci PNN=68 mld. lei; rspuns corect d.
21. Rspuns corect a. Raionalitatea exprim eficiena cu care sunt utilizate resursele
i se determin ca un raport ntre cheltuieli i rezultate sau ntre rezultate i cheltuieli.
Consumul specific se calculeaz ca un raport ntre consumul de capital circulant (cheltuial) i
producia obinut (rezultat), deci este un indicator al eficienei economice. Costul total
reflect doar cheltuielile, iar ncasrile doar rezultatele, deci sunt insuficiente n mod
independent pentru a aprecia raionalitatea. Puterea de cumprare i viteza de rotaie nu sunt
legate n mod direct de raionalitatea economic.
112
22. S rezolvm problema cu ajutorul urmtorului tabel:

Q 0 1 2 3 4 5 6 7 8
CT 3200 5000 6600 8000 8500 8950 9800 12000 15000
CTM - 5000 3300 2666 2125 1790 1633 1714 1875
CM - 1800 1600 1400 500 450 850 2200 3000

Din tabel se observ c CM ncepe s depeasc CTM de la cea de-a aptea unitate
produs. De altfel era suficient s calculm numai CTM pentru a ne da seama de acest lucru.
De ce? Pentru c, dup cum tii, cnd CM este mai mare dect CTM, pentru orice cretere a
produciei CTM crete. Iar CTM ncepe s creasc de la cea de-a aptea unitate produs;
Rspuns: b.
23. Rspuns corect a. Investiiile nete se concretizeaz n creterea capacitilor de
producie i, n consecin, n creterea ofertei de bunuri i servicii. nlocuirea echipamentului
uzat nu se finaneaz din investiiile nete, ci din amortizare. Amortizarea este procesul prin
care se recupereaz sumele cheltuite cu achiziionarea capitalului fix, urmnd ca aceste sume
s fie utilizate pestru nlocuirea capitalului uzat. n ceea ce privete celelalte variante, este
evident c investiiile conduc la creterea numrului de locuri de munc i la creterea
eficienei economice i a calitii bunurilor.
24. Rspuns corect c. Dac nu se iau n calcul relaiile economice externe, economia
naional apare ca un sistem izolat, fr legturi cu alte ri. n aceste condiii, ea nu va mai
avea acces la surse externe de finanare a investiiilor (credite externe i investiii directe .a.).
Singura surs de finanare a investtiiilor este dat de economiile din interiorul rii. La nivelul
economiei naionale, economiile i investiiile vor fi egale. n schimb, la nivelul ramurilor sau
unitilor economice acest lucru nu este neaprat valabil. Aceasta deoarece ntre unitile
economice i ramurile economice (sectoarele economice) pot exista legturi reciproce de
finanare. De exemplu, o firm are nevoie de bani pentru investiii i acoper aceast nevoie
cu un credit bancar i nu cu economiile proprii.
25. Rspuns corect e. Salariul este suma de bani primit de factorul munc pentru
contribuia sa la activitatea economic. Pentru posesorul forei de munc, salariul este un
venit i nu un cost. Salariul se poate afla n orice raport de mrime (mai mare,. egal, mai
mic) cu profitul i este, la fel ca profitul, un venit impozabil. El crete sau descrete n
funcie de numeroi factori (ca i profitul) i n primul rnd de productivitatea muncii.
26. Rspuns corect d. n recesiune, se recomand creterea cheltuielilor publice, att
pentru achiziii de stat, ct i pentru investiii. Prin achiziii publice, statul stimuleaz firmele
s produc; pentru a mri producia firmele realizeaz investiii i creeaz noi locuri de
munc, ceea ce determin o cretere a cererii, att pe piaa bunurilor de producie, ct i pe
piaa bunurilor de consum. Producia suplimentar creat i vndut fumizeaz venituri, care
la rndul lor conduc la creterea consumului i investiiilor .a.m.d., astfel nct, treptat,
economia depete recesiunea. Observai c varianta a este cvasiopus variantei d, deci
incorect. Creterea ratei dobnzii nu este recomandat deoarece frneaz investiiile.
Creterea ratei rezervelor obligatorii antreneaz o reducere a ofertei monetare a bncilor i,
implicit, prin mecanismul cererii i ofertei, o cretere a ratei dobnzii i o restrngere a masei
monetare care nu sunt recomandate n recesiune. Creterea fiscalitii las mai puini bani
unitilor economice pentru consum i investiii, deci nu se recomand n recesiune.
27. Rspuns corect e. Oferta de munc este munca pe care o pot depune membrii
societii n condiii salariale. Elevii i studenii fr a muncii contra unui salariu, au deja o
ocupaie: studiaz. Ei nu se ofer dect ocazional s lucreze, motiv pentru care nu sunt
considerai ofert de munc; omerii n schimb reprezint ofert de munc nesatisfcut (fort
113
de munc neutilizat). Celelalte categorii menionate sunt ofert de munc efectiv activ
(funcionarii i cadrele didactice) sau potenial (populaia apt).
28. Rspuns a; comparativ cu CTM, consumul specific este mai mic. Consumul
specific este consumul de capital circulant pe unitate de produs n expresie fizic (buci) sau
valoric (u.m.). CTM include totalitatea consumurilor cu factorii de producie, inclusiv
capitalul circulant, pe unitate de produs, n expresie valoric, deci este mai mare dect
consumul specific. Relaia dintre cele dou variabile se observ cu usurin din modul lor de
determinare:
- consumul specific: csp=Kc / Q i
- CTM=(Kc+A+Cs+alte costuri)/Q, n care am notat cu Kc capitalul circulant, cu A
amortizarea, cu Cs costurile salariale i cu Q producia.
29. Rspuns corect b. n reglarea masei monetare, bncile i mai ales banca central
urmresc meninerea unui raport echilibrat ntre masa monetar i cantitatea de bunuri i
servicii de pe pia. Altfel spus, se urmrete stabilitatea puterii de cumprare a banilor i
prevenirea apariiei inflaiei. Dei exist multiple legturi ntre politica monetar i politica
fiscal, reglarea masei monetare nu urmrete reducerea fiscalitii; reducerea fiscalitii nu
este un scop n sine, ci un mijloc de stimulare a creterii economice. Creterea productivitii
muncii i reducerea duratei de rotaie a capitalului depind de deciziile firmelor i nu de
deciziile bncilor. Ct privete creterea consumului i reducerea economiilor, acestea nu
reprezint obiective ale politicii economice; obiectivul este creterea venitului care
antreneaz, att o cretere a consumului, ct i o cretere a economiilor.
30. Rspuns corect c. Balana comercial excedentar apare n cazul n care
exporturile sunt mai mari dect importurile. n aceasta situaie, intrrile de valut n ar
din comerul exterior depesc ieirile, ceea ce inseamn c economia naional n
ansamblul su dispune de mai mult valut. Aceast moned liber convertibil poate fi
utilizat, parial, pentru acoperirea obligaiilor de plat ce decurg din datoria ext ern
(dobnzi i trane de mprumut). De asemenea, datorit faptului c pe piat exist o
cantitate mai mare de moned strin, se ntrete moneda naional (crete oferta de
valut la aceeai cerere, deci crete cursul monedei naionale). De aceea, excedentul
balanei comerciale este binevenit pentru o ar care se pregtete s-i declare moneda
convertibil. Suplimentul de valut de pe pia poate fi cumprat i eventual utilizat de
ctre banca central pentru a susine moneda naional devenit convertibil. Celelalt e
rspunsuri nu au nici o legtur cu ntrebarea.
31. Rspuns corect b. Cunoatei deja c putem determina PNN astfel:
PNN=C+In+G+En, n care C este consumul familiilor, In investiia net, G consumul public
i En exportul net.
Se observa ca o cretere a exportului net (export minus import) conduce la o cretere a
venitului naional. Dealtfel, creterea exportului net poate fi interpretat ca un transfer de
venituri din strintate n ar. Reducerea exportului net echivaleaz cu un transfer de venituri
peste grani, deci cu reducerea veniturilor interne.
n varianta a, dac PGB crete mai repede dect PIB, evident eficiena economic
scade, pentru c o unitate PIB se obine cu un efort mai mare.
Controlul inflaiei nu depinde numai de eficiena comerului exterior. Este adevrat ca
o moned puternic rezultat dintr-un comer eficient, conduce la diminuarea inflaiei dar
exist i alte ci de aciune n acest scop.
Celelalte dou variante nu au nici o legtur cu ntrebarea.
32. Rspuns corect b. Cererea de munc se exprimii prin numrul locurilor de munc,
iar oferta de munc prin populaia apt de munc. Dac numrul locurilor de munc crete, iar
populaia apt scade, se mbuntete gradul de ocupare, deci scade omajul.
114
Despre rata dobnzii i masa monetr este greu de fcut o afirmaie, deoarece cele
dou variabile depind i de aciunile instituiilor financiare.
Cum crete numrul locurilor de munc, nseamn c i producia crete, deci nu
putem afirma dac pe piaa bunurilor exist presiune sau absorbie.
33. Rspuns corect e. Dezvoltarea extensiv se face preponderent prin creterea
cantitii consumate din factorii de producie; eficiena economic n acest caz poate cunoate
orice evoluie. n variantele a i c, eficiena crete, n b scade, dar nu putem afirma nimic cu
privire la tipul de dezvoltare. Cum creterea cantitii consumate este opus economisirii
generale (consum mai mic) a resurselor, nici rspunsul d nu este corect.
34. Rspuns corect c. Cnd productivitatea global crete cu acelai consum de
factori, potrivit relaiei: W=Q/(L+N+K), n care Q este producia, L cantitatea de munc
cheltuit, N factorul naturii consumat i K capitalul consumat, nseamn c producia crete,
deoarece L, K i N sunt constante. n consecin:
- CTM=CT/Q scade pentru c CT este constant;
- CVM=CV/Q scade i el;
- CFM=CF /Q i CsM=Cs /Q scad, deoarece numrtorul este constant, iar Q crete;
- c
sp
=Kc / Q scade munca cheltuit pe produs = Cs / Q scade.
35. Rspuns corect a. Oligopolul este piaa pe care actioneaz civa productori, dar
pe care consumatorii sunt numeroi, deci exist atomicitatea cererii. n schimb, pe o pia de
oligopson sunt muli productorii dar puini consumatori. Rspunsul e, civa cumprtori nu
este corect, deoarece ni se cere s precizm ce caracterizeaz oligopolul i nu caracterizeaz
oligopsonul. Celelalte trei trsturi (omogenitate, un singur vnztor i un singur cumprtor)
nu sunt ntlnite pe nici una dintre piee.
36. Rspuns corect b. Gradul de lichiditate exprim rapiditatea i costurile cu care un
bun se transform n alte bunuri economice. Banii au cel mai nalt grad de lichiditate pentru c
sunt acceptai n tranzacii n condiii de risc i costuri minime pentru deintorii lor. De
exemplu, dac dorii s cumprai un televizor cu 20 mil. de lei numerar, primii fr nici un
fel de costuri suplimentare televizorul n schimbul banilor. Oriunde pe teritoriul Romniei
putei schimba leii n orice alt marf ceea ce nseamn c ei sunt "lichiditate prin excelen".
37. Cunoatem urmtoarele date:
Cre=6000 u.m./DM (curs de revenire la export);
Cri=7500 u.m./DM (curs de revenire la import);
Csch=7000 u.m./DM (curs de schimb);
Piexp=72 mil. lei (pre intern la export).
Trebuie s determinm profitul operaiunii de comer exterior.
Stim c Cre=Piexp/Peexp, deci vom avea 6000=72 mil. Lei/Peexp, de unde
Peexp=12.000 DM. Cu aceti bani s-a realizat importul deci:
Cri=Piimp/Peimp i vom avea 7500=Piimp/12.000 DM, de unde rezult c Piimp=90
mil. de lei.
Prin urmare, aceast firm a cheltuit n operaiunea de comer exterior 72 mil. de lei i
a obinut 90 mil. de iei, deci a realizat un profit de 18 mil. de lei. Rspunsul corect este c.
La acest rezultat putem ajunge i altfel: s observm c aceast firm ctig pentru
fiecare marc obinut din export
(7000 - 6000) = 1000 lei, iar pentru fiecare marc cheltuit la import (7500 - 7000) =
500 lei. n total, ea ctig la fiecare marc (7500 - 6000) = 1500 de lei = (1000 + 500). La
12.000 de mrci va ctiga 12.000 x 1.500 = 18.000.000 lei.
38. Cunoatem urmtoarele date:
Nro=4000 (numerarul n To);
Mso = 80%M (moneda scriptural n To);
115
2000 u.m. se transform n moned scriptural, deci:
Ms = 2000 i Nr
l
=2000 (numerarul n T
1
).
Trebuie s aflm ponderea monedei scripturale n totalul masei monetare n T
1.

Cum M=Nr+Ms, rezult c M=0,8M+4000, de unde M=20.000 u.m.
Ms
0
=0,8x20.000=16.000 u.m.;
Ms
1
=Ms
0
+2000 =18.000 u.m.;
Ponderea monedei scripturale n masa monetar n T
1
va fi:
Ms
1
/ M=18.000/20.000=90%.
Modificarea relativ a ponderii masei monetare n T
1
fa de T
o
este:
(90% - 80%)/80%=12,5%. Deci ponderea crete cu 12,5% sau cu 10 punct e
procentuale. Rspunsul este "c" i nu "e" cum ai fi tentai s alegei.
39. Stim c:
ncasrile productorilor cresc cu 40%; Preurile cresc cu peste 40%.
Trebuie s determinm tipul de elasticitate a cererii la pre. Nu avem nimic de calculat.
Dup cum tim, dac:
- cererea este elastic i preul crete, ncasrile scad pentru c scade cantitatea cerut
mai mult dect crete preul;
- cererea este inelastic i preul crete, ncasrile cresc datorit faptului c reducerea
cantitii cerute este inferioar creterii preului.
Concluzia? Cererea este inelastic. Rspuns corect b.
40. Cunoatem urmtoarele date:
V
1
=1000 u.m.; V
1
=1,25V
0
; c'=0,9; c
1
=80%.
Trebuie s determinm S i V.
ncepem prin a calcula V
0
= V
1
/ 1,25 = 800 u.m.
Cum c' = 0,9, nseamn c s = 0,1 i k= 10.
Sporul economiilor este: S=0,1xV, deci S = 20 u. m. Sporul venitului este V=
kS= 200u.m.
Rspunsul corect este e.
41. Cunoatem urmtoarele date:
D=1400 u.m.;
C
o
=20.000 u.m. i reprezint valoarea nominal;
D'
o
=7%;
D'
1
=7%+ 1 %=8%.
Trebuie s determinm modificarea procentual a cursului acestei obligaiuni. Vom
utiliza relaia: C=D / D', n care C este cursul obligaiunii, D este venitul fix sau cuponul
obligaiunii, iar D' rata dobnzii.
Vom avea C
1
=1400 / 0,08=17.500 u.m.
Indicele cursului obligaiunii va fi:
Ic = (17.500/20.000) x 100 = 87,5%, ceea ce echivaleaz cu o reducere a cursului cu
12,5% (87,5%-100%). Rspunsul corect este c.
42. Rspuns corect c. Rata apilor se determin ca un raport ntre populaia apt de
munc i cea total i arat ct din populaia total este apt de munc. Prin urmare, art ct
din populaia total este oferta de munca potenial (poate lucra). Rata de activitate arat ct
din populaia apt lucreaz efectiv, determinndu-se ca un raport ntre populaia ocupat
(efectiv activ) i populaia apt de munc. n concluzie, din cei trei indicatori menionai la
varianta c putem determina populaia ocupat. Salariul nominal este important n stabilirea
echilibrului pe piaa muncii (dar mai important este cel real), ns numai cunoaterea nivelului
sau nu ne ofer nici o informaie despre populaia ocupat. Rata inflaiei permite cunoaterea
evoluiei preurilor i a puterii de cumprare, dar nu ofer informaii despre piaa muncii. Rata
116
omajului exprim ct din populaia apt de munc nu are un loc de munc; se determin prin
raportarea numrului de omeri la populaia apt de munc. Ea nu ofer nici un fel de
informaii despre dimensiunea populaiei ocupate (este un indicator relativ i nu unul absolut).
43. Rspuns corect c. Prin operaiile la termen pe piaa valutar se urmrete protecia
n faa deprecierii monetare care ar scumpi importurile i le-ar face ineficiente. De exemplu,
s presupunem c avei o firm importatoare de ampanie din Frana i c importai lunar 100
de sticle de ampanie a 150 FF bucata. Vindei aceste sticle n ar cu un milion de lei bucata.
Aceasta nseamn c realizai un curs de revenire la import de 1.000.000/150 lei/FF, adic
6666,66 lei la un franc cheltuit. Dac n ar cursul de schimb este de 4000 de lei/FF,
nseamn c avei un ctig fa de cursul de schimb de 2666,66 lei / FF. Aveti posibilitatea s
cumprai francii la vedere, cu 4000 de lei/FF i s achitai imediat importul, n avans, adic
nainte de a ncasa ceva pe ampanie n ar. Dar dac avei ca termen de plat pentru import
dou luni, trebuie s-l pltii efectiv peste 2 luni; nu ar fi raional s v imobilizai banii
pltind importul imediat. Dac avei francii, i putei pstra n cont 2 luni, dup care facei
plata. Dac nu i avei, putei atepta 2 luni, dup care i cumprai la vedere i pltii
importul. Dar dac peste 2 luni cursul francului crete, eficiena importului va fi mai mic, ba
chiar putei avea pierderi. De exemplu, dac peste 2 luni francul este 7000 de lei, pierdei
(6666,66-7000)= -333,341ei / FF. De aceea, vei cumpra francii la termen, cu scaden 2
luni, pentru un curs s spunem de 4500 de lei, caz n care rmnei eficient. Aprecierea
monedei ieftinete importurile i le face mai eficiente, deci varianta d nu este corect.
Celelalte variante nu pot constitui un scop al operaiunilor la termen.
44. Rspuns corect a. Dac dinamica productivitii este inferioar dinamicii
produciei, atunci dac producia crete, productivitatea crete mai ncet; avnd n vedere c
productivitatea muncii este raportul ntre producie i numrul de lucrtori (Q/L), nseamn c
ceea ce frneaz creterea productivitii este creterea numrului de lucrtori, de unde rezult
c L crete. Cum salariul mediu pe salariat este constant, nseamn c vor crete i costurile
salariale totale, pentru c Cs=SNxL, unde Cs sunt costurile salariale totale, iar L numrul de
lucrtori.
45. Cunoatem urmtoarele date:
C=150-5Px;
P
o
=7 i P
1
=9;
Trebuie s determinm elasticitatea cererii la pre: Ec/p. Vom utiliza relaia:
Ec/p=(-Q / P) x (P
0
/ Q
0
).
Din ecuaia din enun se determin Q
o
i Q
1
astfel:
Q
o
=150 - 35=115 i Q
1
=150 - 45=105.
Elasticitatea va fi:
Ec/p=[(115 -105)/(9 -7)]x(7/115), deci Ec/p=7/23.
Cum coeficientul este subunitar, nseamn c cererea este inelastic. Rspuns b.
46. Rspuns corect a. Reducerea valorii banilor face ca debitorii s restituie
creditorilor o sum cu o putere de cumprare mai mic. De exemplu, dac la 31.12.2000 ai
mprumutat de la un prieten 100.000 de lei, iar n ianuarie 2001 rata inflaiei a fost de 3,7%,
vei restitui prietenului la 1.02.2001 cei 100.000 dar ei nu mai valoreaz dect
100.000/1,037=96.432 lei, ceea ce nseamn c ai ctigat 3568 de lei, din cauza reducerii
puterii de cumprare a leului. Desigur debitorii ctig atta timp ct contractele de credit nu
cuprind prevederi care s permit creterea ratei dobnzii n pas cu inflaia.
47. Rspuns corect c. Un speculator la bursa de valori ctig din diferena dintre
cursul la care vinde i cel la care cumpr. Astfel, vnztorul vinde titluri pe care nu le are, la
un curs s spunem C
0
. Dac la scaden cursul scade, el va cumpra titlurile cu un C
1
mai mic
dect C
0
i le va vinde cumprtorului cu C
1
, deci ctig diferena C
1
-C
0
. Cumprtorul
117
cumpr cu C
1
i sper s creasc cursul. Dac C
1
este mai mare dect C
0
, el cumpr de la
vnztor mai ieftin, cu C
0
, dup care poate revinde titlurile la vedere cu C
1
deci ctig
diferena.
48. Rspuns corect b. Rata marginal de substituie exprim cantitatea necesar dintr-un
factor de producie pentru a compensa reducerea cu o unitate a celuilalt factor, astfel nct
producia s nu se modifice (de exemplu, de ci muncitori avem nevoie dac ni se stric o
main, astfel nct producia s fie aceeai). Ea se determin astfel: RmS=x / -y=Wmy/Wmx,
n care x i y sunt cei doi factori. n relaie, x este factorul care substituie i y este factorul
substituit. n problem Wmy< Wmx, deci rata marginal de substituie este mai mic dect 1.
49. Rspuns corect d. Economia de pia este preponderent o economie de schimb, n
care bunurile economice circul sub form de mrfuri. Pentru a avea acces la un bun, trebuie
s oferim ceva n schimbul su, ceva care ntr-o economie monetar nseamn o sum de bani;
acea sum de bani este preul bunului.
50. Rspuns corect a. Dac multiplicatorul investiiilor este 4, nseamn c:
k=V/I=4. Dar V=C+I, deci 4I=C+I de unde C=3I. Noi avem nevoie de o
relaie ntre C i V, aa c vom scrie: C/V=3I/4I=3/4. n concluzie, dac venitul
crete cu o unitate (V=l), consumul crete cu 3/4=0,75 uniti.
51. Rspuns corect d. Exporturile sunt cele prin care o ar obine valut necesar
finanrii importurilor. De aceea, importurile sunt dimensionate n primul rnd n funcie de
posibilitile oferite de export. Desigur c importurile depind i de cursul de schimb, de
inflaie i de mprumuturile externe. De asemenea, ele depind i de cererea de bunuri de
import de pe pia. Aa cum cunoatei, dac moneda se apreciaz (pentru c scad preurile de
exemplu) sunt stimulate importurile, dar ele nu pot crete, cel puin pe o perioad lung, mai
mult dect ncasrile din export. mprumuturile externe permit finanarea pe termen scurt a
importurilor i depirea valorii exporturilor de ctre importuri. Dar ele creeaz obligaii de
plat viitoare i nevoia unei balane comerciale excedentare n viitor, din care s se acopere
mprumuturile prezente; deci din nou importurile nu pot depi la nesfrit exporturile.
52. Cunoatem urmtoarele date:
Cb=4Cf (n care Cb este ctigul bancar, iar Cf cheltuielile de funcionare);
Ka=C=20 mil. u.m. (n care Ka este capitalul atras i C volumul creditelor);
D'-D'p=5%.
Trebuie s aflm profitul bncii i cheltuielile sale de funcionare. Vom utiliza
urmtoarele formule: Cb=Prb+Cf=D-Dp, n care Prb este profitul bncii, iar D si Dp sunt ratele
dobnzilor practicate de banc. Prelucrnd vom avea: Cb=CxD CxDp=C(D Dp)=20
mil.u.m. x 5/100=1 mil.u.m.Dar Cb=Prb+Cf=4Cf de unde rezult c: Cf=250.000u.m. i
Prb=750.000 u.m.
Rspuns corect: b
53. Cunoatem urmtoarele date:
A=1/4 Ccmat ( n care A este amortizarea si Ccmat sunt celelalte cheltuieli materiale);
Cs=1/2CT;
Trebuie sa gsim o relaie ntre A i CT.
Vom scrie c: CT=Cmat+Cs=A+Acmat+Cs=5A+1/2CT. Rezult c amortizarea va
fi: A= 1/10CT
Rspuns corect: a
54. Cunoatem urmtoarele date:
CM=1,25CTM
0
;
CF=0,25CT
0
=0,2CT
1
Q
0
=10.000 buc.
CV
0
=2,25 mil. de lei
118
Trebuie s determinm CM si Q.
Dac CT
0
=CV
0
+CF i CF=0,25CT
0
, nseamn c CV
0
=0,75CT
0
. Calculm CT
0
=2,25
mil./0,75mil. lei=3 mil. lei u.m.
Costul fix va fi: CF=0,25x3 mil.=0,75 mil.lei;
Costul total in T
1
este CT
1
=CF/0,2=3,75 mil.lei
Costul marginal este: CM=1,25CTM
0
, dar CTM
0
=3 mil./10.000, ceea ce nseamn c
CM=375 lei. Dar CM=CT/Q, de unde Q=CT/CM.
Cum CT=CT
1
-CT
0
=0,75 mil., nseamn ca Q=2000.
Rspuns corect:c
55. Cunoatem urmtoarele date:
Cs=Pr ( n care Cs sunt costuri salariale i Pr profit total);
Cs+Pr=9 mil.u.m
Cmat/CA=0,55 ( n care Cmat sunt cheltuieli materiale i CA ncasrile).
Trebuie sa determinm CA si Pr la cifra de afaceri.
Vom utiliza pentru nceput relaia CA=Cmat+Cs+Pr, de unde rezult:
CA=0,55CA + 9 mil.u.m.,deci CA=20mil.u.m;
Profitul este Pr=9 mil.u.m./2=4,5 mil;
Rata profitului la cifra de afaceri va fi: Pr=(4,5/20)x100, Pr=22,5%.
Rspunsul corect este c.
56. Cunoatem urmtoarele date:
KA=4 mil.u.m. (KA este capitalul firmei A); PrA=300.000/3 luni (PrA este profitul
firmei A obinut la o rotaie); PrB=1.200.000/an; Capitalul firmei B efectueaz o rotaie pe an.
Trebuie s vedem de ce capital are nevoie B pentru a obine PrB.
Folosim regula de trei simpl:
Dac la 4 mil...............................................................................................300.000
profit
x.............................................................................................. 1.200.000 profit
Rezult c X=(1.200.000x4)/300.000=16 mil.u.m. Rspuns corect e.
57. Cunoatem urmtoarele date:
Q
l
=2Qo;
L
1
=1,25Lo;
SNo=500.000;
%SN=0,75% W
L
.
Trebuie s calculm SN
1
Conform relaiei W
L
=Q/L, vom avea:
W
L1
=Q
l
/L
1
=2Q
0
/1,25Lo;
W
L1
=1,6 W
L0
, de unde creterea productivitii muncii este: %W
L
=(1,6-1)xl00=60%.
Creterea salariului nominal va fi: %SN=0,75%W
L
=0,75x60%=45%, deci salariul nominal
crete cu 45%. Aceasta nseamn c SN
1
=1,45SN
0
, deci SN
1
=725.000 u.m ..
Rspuns corect c.
58. Rspuns corect c. Balana comercial este acea component a balanei de pli
care reflect exporturile i importurile unei ri. Balana de pli nregistreaz totalitatea
plilor i ncasrilor din relaiile unei ri cu strintatea. De aceea, este posibil ca una
dintre balane s fie deficitar, iar cealalt excedentar. De exemplu, cnd exporturile sunt
mai mici dect importurile, balana comercial este deficitar. Dar este posibil ca n ar
s intre capital strin sub forma investiiilor din capital care s compenseze deficitul
balanei comerciale, astfel nct balana de pli s fie excedentar.
119
59. Rspuns corect d. Dac cererea pentru bunurile de import este inelastic, la o
cretere a preurilor acestor bunuri cantitatea cerut scade mai puin dect crete preul; n
consecin, veniturile importatorilor, care se calculeaz ca un produs ntre pre i cantitatea
vndut, vor crete. De aceea, este avantajos pentru importatori s reacioneze la creterea
preurilor externe prin creterea preurilor pe piaa intern; inflaia se va accentua. De
asemenea, creterea preurilor externe va fi resimit cu att mai mult pe piaa intern, cu ct
ponderea bunurilor importate n totalul bunurilor de pe pia este mare; deci varianta b nu este
corect.
60. Potrivit datelor din tabel i relaiei de calcul a productivitii marginale:
Wm=Q/L, putem scrie: l0=[Q(1)-Q(0)]/(1-0), de unde Q(1) = 10;
15=[Q(2)-Q(1)]/(2-1), de unde Q(2)=25;
13=[Q(5)-Q(2)]/(5-2), de unde Q(5)=64;
10=[Q(10)-Q(5)]/(10-5), de unde Q(l0) = 114. Deci cnd se utilizeaz 10 lucrtori
producia total este Q= 114, iar producvitatea medie este W
L10
= 114/10=11,4.
Rspunsul corect este b.
61. Rspuns corect: b, deoarece reprezint nsi una atribuiile bursei, prin care
acesta i justific existena;
a) incorect rata dobnzii se stabilete pe piaa monetar i nu la burs;
c) incorect creterea nivelului de trai se asigur n primul rnd de ctre dezvoltarea
economiei, de creterea productivitii;
d) incorect dei n economia de pia rolul statului a sczut simitor, n ceea ce
privete piaa capitalurilor deoarece pe aceast pia circul valori foarte mari sub forma
hrtiilor de valoare, dar care reprezint valori reale, exist riscul lansrii unor hrtii fr
acoperire ceea ce ar avea consecine foarte grave.Pentru a evita acest lucru, s-a constituit, la
noi, Comisia Naional de Evaluare a Bunurilor Mobiliare, n 1994. Ea are ca atribuii chiar
aprobarea funcionrii bursei de valori i controleaz activitatea ei.
e) incorect cursul de schimb al monedei este dat de mai muli factori printre care cel
mai important este raportul dintre cererea i oferta de diferii bani naionali alturi de puterea
de cumprare a monedei.
62. Varianta corect: b) aplicnd impozite pe venit i taxe pe consum mai mici,
rmn mai multe venituri la ndemna agenilor economici ncurajnd consumul (deci
cererea) i investiiile - condiii indispensabile relansrii economiei, depirii fazei de
recesiune;
a) incorect reducerea investiiilor micoreaz oferta-economia scade;
c) incorect durata zilei de lucru scznd, producia deci oferta scad, nivelul de
dezvoltare al economiei scade;
d) incorect este inversul lui b cu consecinele aferente;
e) incorect ambele determin scderea cererii interne cu influen negativ asupra
nivelului de trai i al economiei.
63. Varianta corect: c ntruct, costul marginal este de fapt suma costurilor
variabile. Sporul de producie pe care-l desemneaz costul marginal l reprezint de fapt
sporul de cost variabil fixele rmn aceleai (constante);
a)+b) incorecte productivitatea desemnnd raportul dintre producie i consumul
factorului de producie implicat, deci nu costul, ci eficiena folosirii factorilor;
d) incorect profitul reprezint diferena dintre preul la pia al produsului i costul
global (costul fix+costul variabil);
e) incorect satisfacia resimit de consumator prin consumarea ultimei doze din
bunul X i nu preul pltit pentru a obine cu att mai puin costul care este cheltuiala
productorului.
120
64. Varianta corect 1, deoarece toate 3 variantele sunt corecte, vei spune cum aa
din moment ce variantele 1 i 2 se exclud ? Dar analizai! Productivitatea se exprim
producie (Q). Productivitatea este rodnicia muncii, este o rezultant total a productivitii.
Productivitatea marginal a muncii este productivitatea ultimilor muncitori angajai. Chiar
dac ei produc la fel, mai puin, sau tot att dect ceilali, producia crete cu numrul de
produse realizate de ei;
d) incorect, deoarece productivitatea devine negativ, scade producia;
e) incorect, productivitatea marginal zero, nseamn c lucrtorii nou angajai nu au
produs deci producia ramne constant.
65. Varianta corect: d) (1,2,3).
tim c profitul evolueaz direct proporional cu preul, deci, dac costul este constant
dei cantitatea vndut este aceeai, preul crescnd, crete profitul.
Varianta 4 incorect deoarece cursul de schimb se realizeaz pe piaa valutar i este
determinat de raportul cere ofert i puterea de cumprare a celor 2 oferte.
Varianta 5 incorect, profitul l obine productorul, taxarea pe consum o pltete
populaia.
66. Varianta corect: b - Dac tii c la o producie Q, costul total 100 reprezint
costul fix totul este foarte simplu. Cost variabil la o producie 0 nu exist pentru c nu exist
producie. La 4 buc. CT=400 deci 100 CF i 300 cost variabil. Costul marginal mediu se afl
mprind costurile variabile CV la producia obinut. Costul marginal se afl scznd din
costul total al produciei curente, costul total al produciei anterioare de 3 buci deci 400-
340=60 iar CVM=CV/Q= 300/4=75.
Rspuns corect: 100, 300, 75, 60.
67. Varianta corect c).
Utilitatea total este satisfacia resimit de consumator prin consumarea tuturor
unitilor unei mulimi de bunuri, ori dac, utilitatea marginal (suplimentar) este zero,
consumatorul are o satisfacie total maxim o doz suplimentar nemaifiind agreat, nu mai
reprezint pentru el nimic. Din acest punct de vedere este evident de ce variantele a) i b)
sunt incorecte.
Varianta d) - incorect (reprezint utilitatea total i nu marginal).
Variant e) - incorect.
UT = 1 nseamn c utilitatea marginal nu poate fi egal cu 0, ci cu 1.
68. Varianta corect: a, ntruct din cauza excesului de cerere creia oferta nu-i face
fa, cresc importurile, n defavoarea exportului care este frnat, i n consecin scznd
mijloacele de plat pentru import crete datoria extern.
Varianta b, incorect ntruct cuprinde varianta 2 care duce la creterea satisfacerii
cererii.
Variantele c, d, e incorecte, cuprind factori contradictorii cerinei formulate de gril.
69. Rezolvare:
Mai nti, aflm volumul ncasrilor sau cifra de afaceri.
1) CA. = 2 mil. x 100.000 buc. = 200 miliarde u.m.
2) Aflm apoi CT despre care tim c reprezint 80% din CA., deoarece ni se spune c
sunt cu 20% mai mici dect ncasrile (care reprezint 100%)= 160 miliarde;
CT=CF+CV;
Spunndu-ni-se c, costurile fixe reprezint 3/8 din costurile totale (160 miliarde),
rezult c, costurile variabile sunt egale cu 5/8, din costurile totale => C.F.. 20 mil x 3 = 60
miliarde;
Rspuns corect: c), ntruct 5/8 x 160 miliarde = 100 miliarde.
121
70. Rspunsul corect: e) conform legii psihologice a nclinaiei marginale spre
consum formulat de J.M. Keynes, atunci cnd crete venitul, consumul crete i el dar nu cu
att cu ct crete venitul, V>C sau, C<V, asta nseamn, C/V este pozitiv dar
subunitar, deci consumul care nu se reduce n mrime absolut scade doar ca pondere ntr-un
venit mai mare.
Cum V=C+S adic, consum+economii, rezult c ntr-un venit crescut ponderea (rata)
consumului scznd, va crete cea a economiilor, deci varianta c este incorect.
Varianta d incorect; consumul este funcie de venit, costul pentru ntreaga producie
este dependent de cantitatea produs obinut Q i de costul unitar.
71. Varianta corect: a) conform definiiei, productivitatea muncii este rodnicia,
eficiena, muncii utilizate.
Cu ct durata necesar producerii unui bun va fi mai mic cu att se vor produce mai
multe bunuri, deci productivitatea va fi mai mare i invers.
Varianta a) incorect cu ct salariul nominal este mai mare se pot cumpra mai
multe bunuri (evident funcie de pre). Salariul real este invers proporional cu preul
Sr=Sn/Ip.
Varianta b) incorect creterea preurilor duce la creterea masei monetare - direct
proporional.
Variant e) incorect cu ct crete puterea de cumprare a monedei cu att
crete salariul real conform definiiei puterea de cumprare a monedei = cantitatea de
bunuri i servicii cumprate cu o unitate monetar. Salariul real este puterea de cumprare
a salariului nominal.
72. Varianta corect b) este evident c la un volum constant de producie, crete
cantitatea de resurse folosite pentru fiecare bun produs. Aceasta duce la scderea cantitii de
produse oferite Q<Fi i evident contrazice varianta a, care e incorect;
Varianta c) incorect, ntruct inflaia nu se atenueaz ci crete datorit faptului c la
o mas monetar (M) existent pe pia va corespunde o ofert mai mic, vor exista mai muli
pe unitate de efect-util inflaia se agraveaz prin creterea costurilor.
Varianta d) incorect vizeaz consumul i nu producia
Variant e) incorect scade oferta, crete cererea, crete absorbia pieei i nu
presiunea. Aceasta crete cnd oferta > cererea.
73. Varianta corect (adic incorect) este c) balana comecial este component
esenial a balanei de pli ntruct cea comercial se refer numai la exportul i importul de
mrfuri n vreme ce balana de pli reprezint ncasrile i plile privind: balana serviciilor
(comerul invizibil), balana micrilor de capital, a rezervelor valutare etc.
Varianta a) este incorect (corect) ntre pieele ce compun piaa mondial se
stabilesc numeroase interdependene fiecare pia naional este o parte a pieei
mondiale.
Varianta b) incorect (corect) statul se implic n comerul internaional, att
n calitate de agent economic, ct i prin legislaia economico-financiar pe care o
elaboreaz.
Varianta d) incorect (corect) deficitul balanei de pli este consecina unei
activiti economice externe ineficiente. Ea nseamn n fapt reducerea ncasrilor n valut,
lipsa lichiditilor valutare la import i o depreciere a situaiei economice.
e) este corect (incorect) conform argumentelor de la c).
74. Varianta corect a) prin majorarea cheltuielilor publice efectuat de la bugetul
de stat - chiar printr-o emisiune monetar suplimentar, se mrete cererea global, ceea ce
incit la mrirea ofertei. Pentru a mri oferta, productorii fac angajri suplimentare de for
de munc, ceea ce reduce omajul.
122
Varianta b) este incorect deoarece creterea fiscalitii reduce cererea din cauza
taxelor mari i a unui venit mai mic, acest lucru influennd oferta, ntreprinztorii i reduc
activitatea i concediaz fora de munc agravnd omajul.
Varianta c) incorect n cazul creterii ratei dobnzii, deci a preului creditului i al
frnrii investiiilor, cnd productorii procedeaz ntr-o manier similar variantei b.
Varianta e) incorect reducerea cheltuielilor publice acioneaz n acelai sens, dar
prin venitul cumprtorilor care scade i de data aceasta ofert este nesatisfcut,
productorii, reacionnd n concecin prin restrngere de activitate - concedieri i creterea
omajului.
75. Varianta corect e) att absorbia, ct i presiunea sunt stri de dezechilibru a
economiei care afecteaz n proporii diferite cumprtorii i vnztorii. Cnd piaa se
caracterizeaz prin absorbie vnztorii produc orict i oricum, cererea fiind mai mare dect
oferta - n aceste condiii vnztorii i selecteaz cumprtorii. Concurena se manifest
puternic ntre cumprtori
Variantele a, b, c, d incorecte, caracterizeaz starea opus i anume presiunea.
76. Varianta corect b) deoarece consumul de capital fix nu se poate evalua fizic
innd cont de faptul c el cuprinde hale, depozite i echipamente de producie (utilaje,
maini, unelte, agregate, instalaii etc.) nu putem preciza ct s-a consumat din ele fizic prin
utilizare.
Variantele a) i c) sunt incorecte ntruct conin consumul fizic, care nu se poate
evalua. Varianta d) este incorect, intruct consumul specific, se refer la consumul de
capital circulant i nu fix.
Variant e) este incorect deoarece consumul de capital fix este reflectat de costul
fix i nu de cel variabil.
77. Varianta corect b) competitivitatea unei ntreprinderi este dat de eficiena ei,
adic de productivitate i rentabilitate alturi de o nalt calitate a produsului. Cu ct costurile
obinute de firm sunt mai mici, iar pe pia preul produselor este mai mare, el se nscrie sub
preul de echilibru, ceea ce i asigur un profit cert, deci va trebui s se raporteze la costul
ntreprinderii cu cea mai bun poziie competitiv din domeniu.
Varianta d) incorect: unitatea economic nu trebuie s foloseasc un capital fix uzat
moral, ntruct va obine costuri mai mari ceea ce nu este avantajos; pe pia se confrunt cu
firme case au preuri mai mici datorate nivelului tehnic performant al capitalului fix utilizat.
Varianta e) incorect productorul nu trebuie s se raporteze la costul cel mai mare,
ci la cel mai mic pentru a reduce consumurile de factori de producie utilizai acolo unde este
posibil.
78. Varianta corect c). Fiecare nou doz consumat satisface o nevoie mai puin
acut, n scdere, dar utilitatea total crete, cu o rat descresctoare. Prin prisma acestei
explicaii variantele a, b, d, e sunt incorecte.
79. Varianta corect c) balana excedentar se obine cnd este determinat de
comerul exterior ale eficienei adic balana comercial nivelul comerului exterior i a
productivitii muncii sociale reflectat n gradul de competitivitate a mrfurilor i serviciilor
pe piaa mondial - ara respectiv are un cost n moned naional mai mic pentru fiecare
unitate valutar obinut. Acesta reprezint cursul de revenire la export care trebuie s fie mai
mic sau cel mult egal cu cursul de schimb.
Varianta d) este incorect i evident contradictorie lui c.
Variantele a i b sunt incorecte v nu cantitatea de bunuri exportate sau importate
intereseaz n primul rnd ci cursurile de revenire fa de cursul de schimb.
80. Varianta corect b) Michel Didier n lucrarea sa "Economia i Regulile jocului"
arat c mecanismul preurilor i concurena joac rolul minii invizibile, care direcioneaz
123
opiunile economice ale fiecruia. Spre deosebire de economia de tip comandat, socialist,
unde dominaia statului asigur desfurarea activitii economice, n economia de pia,
bazat mai ales pe proprietatea privat i unde raportul cerere-ofert stabilete: ce, cum, ct i
cnd s se produc, preul devine instrumentul principal alturi de concuren i are rolul de
mn invizibil care armonizeaz cele 2 paliere ale pieei.
Preul reflect utilitatea bunului i va orienta piaa spre ceea ce trebuie produs, iar
concurena va determina nivelul acestuia prin eficiena pe care o determin.
81. Varianta corect c) profitul fiind parte a preului Pr = P - CTM cu ct costul
este mai mic profitul este mai mare i invers.
Variantele a) + b) sunt incorecte, ntruct profitul i preul cresc direct proporional;
numrul de rotaii care nseamn viteza de rotaie influeneaz, de asemenea, direct
proporional profitul.
Varianta d) incore ct profitul nu este determinat direct de calitat e:. Exist
bunuri de o calitate mai joas, dar care fiind de o prim necesitate se cer, vnztorii
realiznd profit.
Varianta e) incorect profitul crete direct proporional cu ut ilitatea; profitul
fiind dovada utilitii unei activiti economice iar mrimea lui msura acestei utiliti.
82. Varianta corect a) Salariul real i preul sunt invers proporionale. Salariul real
i cel nominal evolueaz n acelai sens dar nu obligatoriu n acelai ritm. Dac avem un
ctig n salariul real, dar mai mic dect preul, atunci obligatoriu salariul nominal trebuie s
creasc mai repede dect preul, pentru a compensa consecinele creterii preurilor asupra
salariului real.
Variantele b), c) incorecte accentueaz decalajele.
Varianta d) incorect se menine salariul la acelai nivel.
Variant e) incorect v dac salariul nominal nu se modific i preurile bunurilor de
consum cresc, atunci salariul real scade.
83. Varianta corect c) cursul de schimb este un pre care se formeaz, c preul
oricrui bun prin raportul cerere-ofert dar fiind vorba de bani pe lng aceasta mai conteaz
i puterea de cumprare a acestora.
Varianta a) incorect.
Varianta b) incorect Frana este mai mic dect India, dar are o moned a crei
putere este mai mare dect moneda Indiei.
Varianta d) incorect nu statul indic valoarea real a monedei naionale ci puterea
economiei, eficiena ei.
Varianta e) incorect ntr-o ar se poate produce foarte mult cantitativ ca n China,
de exemplu, dar nu la fel de eficient ca n Anglia i deci moneda are o putere de cumprare
mai mic.
84. Varianta corect d) monopolul este form a pieei imperfecte n care oferta
pentru un anumit produs este concentrat n puterea unui singur productor care controleaz
piaa i preul, deci b) este incorect, ca i c).
Varianta a) incorect caracterizeaz piaa monopolistic.
Varianta e) incorect deoarece preul de monopol fiind ridicat, iar veniturile
consumatorilor limitate, nu poate exista o bun satisfacere a cererii. Mai mult, monopolul, nu
numai c nu ntrete concurena dar o i exclude, stricnd mecanismul pieei.
85. Varianta corect e) condiia pentru ca o munc s devin ofert este ca ea s fie
pltit, retribuit. Din acest motiv, studenii care presteaz munci utile dar gratuite nu intr n
ofert.
Variantele a), b), c) incorecte ntruct categoriile enumerate fac parte din oferta de
munc pentru c sunt retribuite.
124
Varianta d) incorect pe perioada lipsei totale de activitate omerul nu face parte
din ofert.
86. Varianta corect b) piaa secundar o constituie bursa a crei problem
fundamental este formarea cursului ca o consecin a raportului dintre cererea i oferta de
titluri. Dac oferta de titluri crete, scade preul, dac cererea de titluri crete, crete preul.
Varianta a) incorect vizeaz piaa monetar;
Variante incorecte c), d), e) nu influeneaz direct cursul, ele sunt consecina unor
indicatori care influeneaz indirect prin efectele de antrenare.
87. Varianta corect e) rata profitului este un raport procentual ntre profit i costul
total.
Varianta a) incorect = ea reprezint cifra de afaceri;
Varianta b) incorect = ea reprezint preul;
Variantele c) i d) sunt incorecte.
88. Varianta corect b) piaa de oligopson este caracterizat prin: civa
cumprtori i atomicitatea ofertei; cumprtorii influeneaz preul.
Varianta a) incorect este o pia n care exist atomicitatea cererii i atomicitatea
ofertei, ageni economici muli cu putere economic mic.
Varianta c) incorect presupune civa vnztori i muli cumprtori (atomicitatea
cererii).
Varianta d) incorect un singur vnztor, o mulime de cumprtori (atomicitatea
cererii).
Varianta e) incorect reprezint o pia ideal, teoretic, caracterizat prin mai
multe trsturi printre care i atomicitatea cererii i a ofertei.
89. Rezolvare:
tim c V = C + S;
Calculm mai nti ct nseamn din venit rata economiilor n valoare absolut n To i T
1
:

T
0
T
1
Economii 200 300
Rat consum 75% 70%
Rat economii 25% 30%
Consum 600 700
Venit 800 1000

nclinaia marginal spre consum
c'=C/V=(C
1
-C
0
)/(V
1
- V
0
)=(700-600)/( 1000-800)= 100/200=1/2 sau dac C
0
/V
0
=
0,25 => S
0
/V
0
= 0,75 => 200/Vo = 0,75=> Vo= 800;
dac C
1
/V
1
= 0,70 = S
1
/V
1
= 0,30;
300/V
1
= 0,3;
V
1
= 1000; S = 100;
V = 200; s = S/V = 100/200 = 1/2; c' = l-s = 1/2;
Rspuns corect 1/2.
90. Rezolvare:
Aplicm formula de calcul Isr = Isn / Ip x 100.
n T
0
100% = 100% / 100% n T
1
salariul real i preurile cresc cu 20 de procente.
Aflm salariul normal 120%=X/120% =>X= 120% x 120% = 144%.
Scdem valoarea salariului nominal din To, valoarea salariului nominal din T
1
pentru a
afla creterea: 144%- 100%= =44%.
Rspuns corect = 44%.
125
91. Rezolvare:
Venitul fix al obligaiunii este dobnda la aciunea respectiv:
n T
0
= curs 0= venit fix / d
0
=>C
0
=100.000/10%=100.000.
n T
1
=d
1
=d
0
+25% d
0
=12,5% pentru a putea calcula C
1
trebuie s calculm ct
reprezint rata dobnzii;
C
1
=venit fix/d
1
=80.000;
Calculm diferena de curs=C
1
-C
0
=-20.000;
Rspuns b = cursul scade cu 20.000
92. Rezolvare:
Deoarece creditul se restituie n rate egale n cei 5 ani, asta nseamn, Credit: 5 ani =
20.000 u.m., care reprezint creditul anual; la care se pltete dobnda de 30% care rmne
constant pe perioada celor 5 ani. Dobnda n mrime absolut se va micora, ntruct o rat
de 30% n anul al doilea se pltete la un credit de 80 mil. care au rmas de pltit din creditul
iniial din care s-au sczut trana primului an adic 20 mil.
Situaia se prezint astfel:

Anul Trane Credit Rata dobnzii Dobnda
1 20 mil. 100 30% 30 mil.
2 20 mil. 80 30% 24 mil.

Conform formulei dobnzii simple C = D x d';
Rspuns corect = 24 mil.
93. Varianta corect d) = preul de echilibru se formeaz prin jocul cererii i al
ofertei i reflect condiiile economice recunoscute ca normale i raionale pentru cel mai
mare volum al produciei i consumului unui bun. Dac condiiile de dezvoltare ale economiei
permit creterea veniturilor cumprtorilor preul de echilibru se stabilete la un nivel mai
nalt. De asemenea, dac productorii gsesc posibiliti de a produce mai ieftin, preul de
echilibru se va diminua.
Variantele a), b), c), e) incorecte.
94. Varianta corect b) deoarece 1) exist perspectiva de a crete sau scade raportul
de schimb existent ntre diferite monede datorate inflaiei i 2) datorit dobnzii practicate pe
piaa monetar. Suma rmne disponibil pn la livrare, timp n care poate fi mprumutat pe
termen scurt pe piaa monetar aducnd dobnd.
Variantele a, c, d, e incorecte.
95. Varianta corect c) = deoarece ei nu pot compensa pierderile provocate de
creterea preurilor. De asemenea, economiile cad prad inflaiei pentru c puterea de
cumprare a banilor scade i deci resursele bneti se reduc relativ (nu n mod absolut ca mas
bneasc ci ca putere de cumprare);
Variantele d) i e) incorecte sunt avantajai de inflaie;
Varianta b) incorect pentru c include variantele d i c.
96. Varianta corect d) (2,4) chiar dac nu a nceput productia (n care apare
obligatoriu costul variabil), ntreprinztorul ncepe investiia cu fondul fix, care evident
reprezint i costul total n acel moment.
Celelalte variante incorecte = ele apar cnd apare producia, deci costul variabil.
97. Rezolvare: 1. Aflm mai nti ct este profitul n T
0
la o rat de 10% din cifra de
afaceri care este 100 mil., deci profitul este 10 milioane.
R
o
= 10% = > R
0
= profit / cost total x 100.
Dac CA
0
= 100 mil - 10 mil. profit = 90 mil. care reprezint CT.
Aflm CT n condiiile unei noi rate a profitului de 15%, deci 15 mil.
126
CT
1
= 100.000 CA - 15 mil. profit = 85 mil.
R
1
= 15% = > cost = 85 mil;
CT= 90 - 85 = - 5 mil.;
Rspuns corect c.
98. Varianta corect e) indiferent de mrimea prin care o exprimm trebuie inut cont
c ntre durat i numrul de rotaii (viteze) este o relaie invers proporional. Astfel, profitul
este mai mare cnd numrul de rotaii a capitalului, este mai mare deci viteza este mai mare;
durata unei rotaii fiind mai mic i invers.
Variantele a) i b) incorecte - sunt restrictive.
Varianta d) incorect msoar Q = producia;
Varianta c) incorect exprim eficiena folosirii capitalului.
99. Varianta corect c) ntre volumul de bunuri si cantit atea de bani naionali n
circulaie trebuie s existe un echilibru perfect pentru a nu genera inflaia ( dac sunt bani
mai muli) sau blocaje financiare care duc la blocaje economice i consecine nedorit e
pentru economie. Atunci cnd crete volumul bunurilor (Q), trebuie s creasc cantitatea
de bani pentru a evita blocajele financiare cu consecinele lor nedorite asupra pieei
bunurilor.
Celelalte variante sunt incorecte.
100. Varianta corect b) = prin creditele pe care le acord (prin rata dobnzii care
este preul creditului), ele acioneaz att prin constrngerea masei scriptural ct si pentru
crearea unei cantiti suplimentare de bani scripturali.
Celelalte variante sunt incorecte.



SETUL II


1. n condiiile n care venitul crete, urmtoarele afirmaii sunt corecte:
a) rata consumului crete;
b) consumul scade;
c) consumul nu se modific;
d) rata consumului scade;
e) creterea economiilor este egal cu creterea consumului.
2. Consumatorul raional obine maximum de utilitate n condiiile venitului
disponibil dat, atunci cnd:
a) cererea depete oferta;
b) preurile bunurilor achiziionate sunt proporionale cu utilitile lor totale;
c) raportul dintre utilitile marginale ale bunurilor achiziionate este identic cu
raportul dintre preurile lor unitare;
d) utilitatea marginal este maxim;
e) utilitatea total este cresctoare.
3. n anumite situaii, guvernele intervin indirect asupra preului prin:
a) fixarea nivelului anumitor preuri;
b) stabilirea unor niveluri maxime sau minime ale diferitelor preuri;
c) stimularea i reducerea cererii i ofertei;
d) mrirea i micorarea cursului de revenire la import;
e) "nghearea" preurilor o anumit perioad de timp.
127
4. Cnd crete ponderea consumului intermediar n valoarea produsului global
brut:
a) crete eficiena de ansamblu a economiei;
b) scade eficiena de ansamblu a economiei;
c) eficiena de ansamblu a economiei rmne neschimbat;
d) crete exportul net;
e) amortizarea capitalului fix crete.
5. Cnd utilitatea marginal este zero, utilitatea total este:
a) minim;
b) zero;
c) maxim;
d) pozitiv, dar descresctoare
e) egal eu unu.
6. n condiiile unei oferte (cereri) inelastice la pre, modificarea acestuia din
urm determin o modificare a cantitii oferite:
a) n aceeai propoie;
b) ntr-o proporie mai mic;
c) ntr-o proporie mai mare;
(celelalte dou variante difer de la un an la altul, dar sunt incorecte).
7. Masa profitului este invers proportional cu:
a) preul de vnzare;
b) costul unitar;
c) numrul de rotaii ale capitalului folosit
d) viteza de rotalie a capitalului;
e) ponderea produselor cu profit ridicat.
8. Reglarea economic a progresului tehnic o face piaa prin:
a) creterea rolului statului n finanarea cercetrii tiinifice;
b) meninerea monopolului asupra cercetrii tiinifice.
c) concurena i comercializarea rezultatelor;
d) propagarea i generalizarea progresului tehnic n mai multe uniti economice;
e) cooperarea ntre agenii economici.
9. Dintre msurile netarifare aplicate importurilor se practic:
a) taxe vamale;
b) exigene privind poluarea;
c) impozite indirecte;
d) impozite directe;
e) taxa pe valoarea adugat.
10. mprirea capitalului n fix i circulant are la baz:
a) mobilitatea spaial;
b) gradul de rentabilitate;
c) productivitatea diferitelor componente ale acestuia;
d) categoriile de costuri pe care le genereaz , respectiv partea care genereaz
costuri fixe reprezint capital fix, iar partea care genereaz costuri variabile reprezint
capital circulant;
e) modul cum particip la activitatea economic, cum se consum i cum se nlocuiesc
elementele acestui capital.
11. Costul marginal este egal cu:
a) costul total mediu;
b) costul variabil mediu;
128
c) costul fix mediu;
d) cheltuielile variabile pe care le genereaz creterea produciei cu o unitate;
e) toate variantele de mai sus sunt false.
12. Atunci cnd salariul real i preurile bunurilor de consum cresc, salariul
nominal:
a) crete mai puin dect salariul real;
b) scade;
c) crete mai mult dect preurile bunurilor de consum;
d) nu se modific;
e) crete mai puin dect preurile bunurilor de consum.
13. Indexarea salariilor i pensiilor este o msur:
a) de protecie mpotriva scderii puterii de cumprare;
b) de cretere economic intensiv;
c) de diminuare a veniturilor;
d) de natur s mreasc puterea de cumprare a banilor;
e) de economisire a resurselor.
14. La o dobnd pltit de 100.000 u.m. pe trei luni corespunztor unei rate
anuale a dobnzii de 20%, creditul obinut este de:
a) 1 mil. ;
b) 2 mil.;
c) 10 mil. ;
d) 8 mil.;
e) 16 mil.
15. Factorul decisiv pentru formarea cursului titlurilor este:
a) productivitatea marginal;
b) numrul societilor pe aciuni;
c) raportul dintre cererea i oferta de titluri;
d) rata dobnzii;
e) inflaia.
16. Realizarea unei balane comerciale excedentare este un obiectiv imperativ
pentru acele ri care nregistreaz:
a) o rat mare a inflaiei;
b) o rat mare a omajului;
c) datorii externe i se pregtesc s treac la convertibilitatea monedei;
d) deficit bugetar;
e) o balan de pli excedentar.
17. Viteza de rotaie a capitalului se poate exprima:
a) numai prin durata unei rotaii;
b) numai ca numr de rotaii pe o durat determinat de timp; .
c) prin masa anual a profitului;
d) prin cantitatea de produse obinute n decursul unei perioade;
e) att prin durata unei rotaii, ct i ca numr de rotaii.
18. Cea mai ampl implicare a statului ca agent economic, n condiiile economiei
de pia, se realizeaz prin:
a) proprietatea statului asupra unor bunuri de capital fix;
b) programare economic;
c) intervenia n comerul exterior;
d) formarea i cheltuirea resurselor sale financiare
e) combaterea polurii.
129
19. Volumul economiilor constituie rezultatul comportamentului colectiv al:
a) ntreprinztorilor individuali;
b) bncilor;
c) agenilor economici publici i privai;
d) consumatorului individual;
e) administraiilor private i publice.
20. La o sporire a salariului real cu 10% i la o cretere a preurilor bunurilor de
consum cu 20%, salariul nominal:
a) crete cu 32%;
b) crete cu 132%;
c) scade cu 18,5%;
d) scade cu 118,5%;
e) nu se modific.
21. Criza alimentar nseamn:
a) lips acut de alimente n anumite ri;
b) scderea produciei alimentare n cele mai multe ri;
c) lips acut de alimente pentru o mare parte a populaiei globului;
d) creterea mai lent a produciei alimentare fa de nevoi;
e) lipsa acut de alimente n rile slab dezvoltate.
22. Toate hrtiile de valoare sub form de aciuni i obligaiuni pot fi revndute
numai:
a) pe piaa primar;
b) n perioada de boom economic;
c) emitentului;
d) la un curs superior valorii nominale;
e) pe piaa secundar.
23. Are caracter funcional i de finalitate:
a) activitatea uman n general;
b) doar activitatea economic;
c) activitatea de producie n general;
d) numai activitatea din care rezult profit;
e) orice activitate din care rezult bunuri materiale.
24. Piaa cu situaie de monopol presupune:
a) atomicitatea cererii i ofertei;
b) atomicitatea ofertei;
c) ntrirea liberei concurene;
d) atomicitatea cererii;
e) o bun satisfacere a cererii.
25. Dintre msurile antiinflaioniste de diminuare i control a inflaiei fac parte:
a) acordarea de compensaii de ctre stat;
b) stimularea creditului de consum;
c) indexarea veniturilor populaiei;
d) echilibrarea bugetului de stat i a balanei de pli externe;
e) subvenionarea preurilor unor produse.
26. n faza de recesiune economic, guvernele ncurajeaz:
a) creterea fiscalitii;
b) investiiile;
c) sporirea ratei dobnzii;
130
d) excedentul bugetar;
e) importurile.
27. Un criteriu totalizator al eficienei comerului exterior poate fi considerat:
a) nivelul cursului de revenire la export i raportul su fa de cursul de schimb;
b) nivelul cursului de revenire la import i raportul su fa de cursul de schimb;
c) raportul dintre cursul de revenire la export i cel de revenire la import;
d) starea balanei comerciale;
e) aportul su la creterea PNN.
28. Dependena costului total fa de volumul produciei la o firm se prezint astfel:
Q (buc.)0123456
CT (u.m.) 100 190 270 340 400 470 550
Cnd producia este 5, CF, CV, CFM, CVM, CTM i CM sunt:
a) 200 240 40 48 88 70;
b) 100 370 20 74 94 70;
c) 100 930 10 93 103 70;
d) 100 90 20 18 38 80;
e) nu se pot calcula cele cerute.
29. Cnd, pe termen scurt, costul variabil total crete mai repede dect producia,
costul fix mediu:
a) creste;
b) scade;
e) nu se modific;
d) este egal cu costul variabil mediu;
e) este egal cu costul marginal.
30. n cazul absorbiei, povara nesiguranei este suportat de:
a) vnztori;
b) cumprtori;
c) bnci;
d) guvern;
e) firmele comerciale.
31. Se dau urmtoarele date:

Producia
(Q) buc.
Costul
total (CT) u.m.
Costul marginal
(CM)
11 1000 -
13 1280 100

Costul marginal al celei de-a 12-a uniti de produs este:
a) 140;
b) 90;
c) 180;
d) 100;
e) 70.
32. n evoluia ciclic a economiilor, rolul determinant revine:
a) nivelului dezvoltrii economice;
b) politicilor economice ale guvernelor;
c) modului specific de evoluie al eficienei utilizrii factorilor de producie;
d) unor evenimente sociale i politice neateptate;
e) raportului dintre inflaie i omaj.
131
33. Cnd diferena dintre costul fix mediu curent i cel al perioadei de baz este 2,
iar diferena dintre costul variabil mediu curent i cel al perioadei de baz este 8, atunci
costul total mediu (CTM), costul marginal (CM) i producia (Q) evolueaz astfel:
a) crete, crete, crete;
b) crete, scade, crete;
c) crete, crete, scade;
d) scade, crete, scade;
e) scade, scade, crete.
34. La un mprumut de 100 mil. u.m., contractat pe cinci ani cu o rat anual a
dobnzii de 20%, mprumut rambursabil n trane egale anuale i n regim de dobnd
simpl, dobnda ncasat de creditor n cel de-al patrulea an a fost de:
a) 8 mil. u. m.;
b) 12 mil. u.m. ;
c) 20 mil. u. m.;
d) 48 mil. u.m. ;
e) 24 mil. u. m.
35. n economia de pia, raporturile dintre oameni n activitatea economic sunt
raporturi:
a) impuse de guvern;
b) de subordonare administrativ;
c) determinate de volumul resurselor utilizate;
d) ce genereaz egalitatea veniturilor;
e) de interese.
36. Consumul capitalului fix se evideniaz n mrimea produciei astfel:
a) n expresie fizic;
b) n expresie valoric;
c) n expresie fizic i valoric;
d) sub form de consum specific;
e) n uniti de timp de munc.
37. n economie resursele sunt limitate n sensul c:
a) sporesc mai repede dect nevoile;
b) nu se regenereaz;
c) sunt insuficiente n raport cu nevoile;
d) nu se recupereaz;
e) sunt produse numai n funcie de necesiti.
38. La o producie de zero buci:
a) CT=CF;
b) CT=CV;
c) CF mai mic dect CV;
d) CF=0;
e) CF=CV.
39. Pentru trecerea la convertibilitatea monedei naionale, una dintre premisele
necesare este:
a) atingerea unui nivel nalt de dezvoltare economic;
b) crearea unor rezerve importante de valut, care s asigure necesitile de import
pentru o perioad de 5-7 luni;
c) scderea vitezei de rotaie a banilor;
d) acoperirea cu aur a banilor n circulaie;
e) s nu existe datorie extern.
132
40. n cadrul operaiunilor bursiere la termen, cumprtorul nu ctig atunci
cnd cursul titlurilor:
a) scade;
b) crete;
c) nu se modific;
d) este mai mic dect rata dobnzii;
e) se formeaz n mod liber.


RSPUNSURI


1. Rspuns corect d. Conform legii psihologice fundamentale, formulat de
J.M.Keynes, cnd venitul crete, consumul crete mai ncet dect crete venitul, iar
economiile cresc mai rapid. Cunoatem c rata consumului (e) se determin ca un raport ntre
consum i venit. Dac venitul crete, indicele venitului (Iv) este superior indicelui consumului
(I
C
). n consecin, indicele ratei consumului (Ic) egal cu raportul dintre indicele consumului
i cel al venitului, este subunitar: Ic=I
C
/Iv<l, ceea ce nseamn c rata consumului scade. n
mod evident, conform aciunii aceleiai legi, toate celelalte variante de rspuns sunt greite.
2. Rspuns corect c. Un consumator obine maximum de satisfacie atunci cnd
raportul dintre utilitile marginale ale bunurilor este egal cu raportul dintre preurile lor
unitare, ceea ce revine la a scrie, pentru un consumator care consum doar dou bunuri x i y:
Umx/Umy=Px/Py. Pentru a nelege de ce, s scriem acest raport sub urmtoarea form:
Umx/Px=Umy/Py. Raportul Umx/Px exprim satisfacia resimit de consumator la o unitate
monetar cheltuit cu bunul x. De exemplu, dac Umx=10 utili, iar Px=2 u.m., avem
Umx/Px=10/2=5 utili la o unitate monetar cheltuit. Asemntor, Umy/Py exprim satisfacia
consumatorului la o unitate monetar cheltuit cu bunul y. Satisfacia total va fi maxim
atunci cnd o unitate nonetar cheltuit pe x aduce tot atta mulumire ct o unitate nonetar
cheltuit pe y. Att timp ct o unitate monetar cheltuit pe x aduce o satisfacie mai mare
dect o unitate monetar cheltuit pe y, consumatorul va consuma mai mult din x. Consumul
din x va crete, iar utilitatea marginal se va reduce (conform legii utilitii marginale
descresctoare) pn cnd satisfacia pe unitate monetar va fi aceeai pentru x i y.
3. Rspuns corect c. Guvernele pot interveni asupra preului de echilibru n mod
direct sau indirect. Intervenia direct se concretizeaz n preurile administrate, care pot fi
minime (mai mari dect preul de echilibru) sau maxime (mai mici dect preul de echilibru)
i care, desigur, nu mai sunt libere. nghearea preurilor este i ea o intervenie direct,
deoarece guvemul fixeaz preurile la nivelul nregistrat ntr-o perioad dat. Rezult c
rspunsurile a, b i e nu sunt corecte. Intervenia indirect a statului se realizeaz prin
stimularea cererii i ofertei. De exemplu, dac guvernul dorete un pre mai mic pentru pine
pe pia, acord faciliti investitorilor n rubricile de pine, astfel nct, prin creterea
numrului de productori, s creasc oferta i s scad preul.
4. Rspuns corect b. Cunoatem c PGB=PIB+Ci, n care prin Ci am notat consumul
intermediar. Cnd ponderea Ci n PGB crete, nseamn c raportul Ci/PGB crete. Consumul
intermediar exprim consumul de bunuri i servicii pentru a obine alte bunuri i servicii.
Dac Ci/PGB crete nseamn c o unitate PGB este obinut cu un efort din ce n ce mai
mare. Deci crete consumul pe unitate de rezultat, ceea ce nseamn c eficiena economic
scade. Reducerea eficienei economice este evideniat i de reducerea ponderii PIB n PGB,
concomitent cu creterea ponderii consumului intermediar (pentru c Ci/PGB+PIB/PGB=1).
Raportul PIB/PGB este un raport de tip effect/efort asemntor ntructva raportului dintre
133
profit i cifra de afaceri la nivelul firmei (Pr/CA). Cu ct acest raport este mai mic, cu att
eficiena economic este mai mic.
5. Rspuns corect c. Conform legii utilitii marginale descresctoare, pe msur ce
se consum tot mai mult dintr-un bun, utilitatea marginal scade, iar utilitatea total crete cu
o raie descresctoare, reprezentat de utilitatea marginal (utilitatea total este suma
utilitilor marginale). Utilitatea marginal este zero atunci cnd consumatorul a atins punctul
de saietate i nu mai are nevoie de nici o unitate suplimentar dintr-un bun. n acest punct,
utilitatea total care a adunat continuu valori pozitive i descresctoare este maxim. Dac un
consumator continu s consume din bunul respectiv, dei nu mai are nevoie de el, i dac
orice unitate nou consumat are utilitate marginal zero, utilitatea total este constant pentru
c adun cu fiecare unitate nou consumat "zero" utilitate marginal. Dac o unitate
suplimentar consumat dincolo de punctul de saietate provoac o insatisfacie
consumatorului, acea unitate are utilitate marginal negativ i determin reducerea utilitii
totale. De exemplu, s spunem c v doare capul i luai o aspirin. Rezultatul? Durerea va
trece, dar nu complet (utilitatea total nu este maxim). n consecin mai luai o aspirin, iar
durerea va trece complet (utilitate total maxim). S spunem c de team c durerea s nu
reapar rapid luai i a treia aspirin. Consecina? ncepe s v doar stomacul. Cea de a treia
aspirin a avut utilitate marginal negativ, pentru c v-a produs o insatisfacie, astfel c acum
vei fi mai puin mulumii (avei o nou durere), deci utilitatea total scade.
6. Rspuns corect b. Dac cererea sau oferta sunt nelastice, coeficientul de elasticitate
la pre este subunitar: Ec/p<l. Coeficientul de elasticitate a cererii la pre arat cu ct se
modific, procentual cantitatea cerut la o modificare cu un procent a preului. Dac cererea
(oferta) este inelastic, la o modificare cu un procent a preului cantitatea cerut se modific
cu mai puin de un procent; modificarea cantitii este inferioar modificrii preului.
Diferena dintre cerere i ofert se refer la sensul modificrii: n cazul cererii, la modificarea
cu 1% a preului, cantitatea cerut se modific n sens invers dect preul cu mai putin de 1%.
Pentru ofert, la o modificare cu 1 % a preului, cantitatea oferit se modific n acelai sens
cu preul, dar cu mai puin de 1 %.
7. Rspuns corect b. Preul de vnzare al unui produs este suma dintre CTM i
profitul unitar. Cu ct CTM este mai mare cu att profitul este mai mic, deci ntre cele dou
variabile exist un raport invers proporional. Cum Pr=P-CTM, evident rpunsul a nu este
corect.
Profitul este direct proporional cu viteza de rotaie a capitalului, adic cu numrul de
rotaii realizate de capital ntr-o anumit perioad de timp (i care ne arat de cte ori a obinut
firma producie i profit n acea perioad). Deci rspunsurile c i d nu sunt corecte. De
asemenea e nu este corect, pentru c, cu ct ponderea bunurilor cu profit ridicat este mai mare,
i profitul va fi mai mare.
8. Raspunss corect c. Reglarea economic a progresului tehnic se refer la promovarea
acelor soluii tehnice care se dovedesc a fi cele mai eficiente; desigur aceasta presupune
eliminarea firmelor nerentabile din acest domeniu. Acest lucru se produce la pia, loc unde
diferite soluii tehnice care pot contribui la creterea eficienei activitii economice intr n
concurena, fiind alese cele potenial a fi cele mai bune. De asemenea, prin vnzarea inovaiilor pe
pia unitile care le-au produs i acoper cheltuielile sau nu reuesc s-o fac, n acest ultim caz
fiind eliminate.
9. Rspuns corect b. Msurile net arifare aplicate importurilor inc1ud alte msuri
dect cele tarifare, adic dect taxele, fie vamale sau accize (toate sunt taxe indirecte).
10. Rspuns corect e. Criteriul de delimitare este modul n care particip la activitatea
economic (la un ciclu de producie sau la mai multe, se consum (dintr-o dat sau treptat) i
se nlocuiesc (dup fiecare ciclu sau dup mai multe cicluri de producie).
134
Atenie! Nu confundai capitalul cu costul. Costul fix nu este acelai lucru cu capitalul
fix i nici costul variabil cu capitalul circulant. Rspunsul d nu este un criteriu de c1asificare a
capitalului. Celelalte rspunsuri sunt, evident, incorecte.
11. Rspuns corect d. Costul marginal exprim sporul costului total generat de
creterea cu o unitate a produciei, altfel spus costul suplimentar generat de creterea
produciei cu o unitate: CT/Q. Dar CT=CF+CV. Cum CF este zero, pentru c CF nu
depinde de producie, CT=CV. Deci costul marginal este costul variabil suplimentar
antrenat de creterea cu o unitate a produciei.
12. Rspuns corect c. Salariul real (SR) este raportul dintre salariul nominal (SN) i
nivelul mediu al preurilor (P): SR=SN/P. Cnd preurile cresc, pentru ca salariul real s
creasc, trebuie c dinamica salariului nominal s depeasc dinamica preurilor.
13. Rspuns corect a. Indexarea salariilor exprim creterea acestora din cauz a
creterii preurilor, a inflaiei. n principiu, indexarea salariilor se face ntr-un procent mai
mic dect rata inflaiei. Practica economic demonstreaz c indexarea salariilor conduce
de cele mai multe ori la creterea preurilor (datorit creterii masei monetare) i nu la
reducerea lor. Indexarea poate fi privit ca o msur antiinflaionist propriu-zis dac
determin statul s renune la finanarea deficitului bugetar prin emisiune monetar (din
cauza indexrii, deci creterii dobnzilor la datoria public). Cum de cele mai multe ori nu
se ntmpl aa, putem concluziona c indexarea este n primul rnd o msur de protecie
a populaiei.
14. Rspuns corect b. Cunoatem urmtoarele date: dobnda pltit (Dp) este de
100.000 pentru trei luni, n condiiile unei rate a dobnzii anuale (d') de 20%. Conform
formulei de deterrninare a dobnzii: D=C x d' x n va rezult c: 100.000=C x 0,2 x (3/12), de
unde C = 2.000.000 u.m.
15. Rspuns corect c. Cursul titlurilor de valoare se mai numete preul lor i se
formeaz n primul rnd pe baza raportului dintre cererea i oferta de titluri (la fel cum se
formeaz un pre de echilibru pe piaa bunurilor i serviciilor). Productivitatea marginal a
factorilor de producie este important pentru eficiena unei firme, i eventual, dac acea firm
este cotat la burs, pentru cursul titlurilor emise de ea. Dar influena productivitii
acioneaz astfel: productivitate mare nseamn eficien mare, profit ridicat, titluri atractive,
deci cerere mare i curs mare. Observai cum productivitatea acioneaz tot prin intermediul
mecanismului cererii i ofertei, deci rspunsul a este incorect. Rata omajului ar putea
influena cursul titlurilor astfel: omaj mare, putere de cumprare mic, cerere mic de titluri;
influena este tot prin cerere, aa c rspunsul b este incorect. Rata inflaiei influeneaz
titlurile tot prin cerere i ofert. Astfel, o inflaie mare face ca mediul de afaceri s devin mai
incert, riscul s fie mai mare, deci cererea de titluri mai mic; rspunsul e este incorect. Rata
dobnzii arat venitul alternativ pe care l-am obine dac ne-am depune banii la banc i nu i-
am investi n titluri de valoare. Cu ct rata dobnzii este mai mare, cu att mai mic este
tentaia de a cumpra titluri de valoare, deci cererea de titluri va fi mai mic. Pe de alt parte,
oferta va crete pentru c o parte din deintorii de titluri vor dori s le preschimbe n bani,
pentru a depune banii n bnci. Prin urmare i rata dobnzii acioneaz tot prin cerere i oferta,
astfel c rspunsul d este incorect.
16. Rspuns corect c. Balana comercial excedentar exprim faptul c o ar
ncaseaz din exporturi mai mult dect cheltuiete pentru importuri. Valuta care rmne la
dispoziia rii, peste valoarea importurilor, poate fi utilizat pentru acoperirea datoriei
externe. De asemenea, ea poate fi utilizat, prin intervenii pe piaa valutar, pentru a
menine un curs stabil al monedei naionale, n cazul n care se trece la convertibilitate.
17. Rspuns corect e. Viteza de rotaie a capitalului exprim numrul de rotaii
realizate de capital ntr-o anumit perioad de timp. Dac tim durata unei rotaii, putem
135
determina fr dificultate i viteza de rotaie. De exemplu, dac durata de rotaie este 3 luni,
viteza de rotaie va fi: 12/3=4 rotaii pe an.
Atentie! Profitul este direct proporional cu viteza de rotaie exprimat ca numr de
rotaii, i invers proporional cu durata de rotaie.
18. Rspuns corect d. Statul are la dispoziie numeroase instrumente prin care s
influeneze evoluia economiei naionale. Printre acestea se numr: bugetul de stat (bugetul
central i bugetele locale), programarea economic, rata dobnzii .a. Dintre aceste
instrumente, bugetul public este cel mai important, pentru c el reflect formarea si cheltuirea
resurselor financiare ale statului. Bugetul este de fapt cel care evideniaz politicile monetar,
bugetar i de protecie social aplicate de stat. De aceea, putem aprecia c cea mai larg
implicare a statului n economie se face prin formarea i utilizarea resurselor sale financiare,
reflectate de bugetul de stat. De exemplu, impozitele, care reprezint principalele venituri ale
statului, sunt obligatorii pentru unitile economice. Pe de alt parte, statul este obligat s
aloce o parte din venituri pentru finanarea nvmntului. Fa de impozite, programarea
economic are doar caracter orientativ, unitile economice putnd s acioneze aa cum se
dorete prin programe sau aa cum cred ele de cuviin (potrivit intereselor lor).
19. Rspuns corect d. Venitul ajuns la nivelul unei uniti economice se transform
n consum i economii. Consumatorii economisesc o parte din venit n vederea obinerii unor
venituri suplimentare cu care s finaneze un consum viitor. Economiile menajelor pot fi
privite din aceast perspectiv ca o sacrificare a consumului prezent n favoarea unui consum
viitor. ntreprinztorii sunt cei care realizeaz investiii, adic cei care cumpr bunuri i
servicii (maini, echipamente .a.) pentru activitatea economic i pentru a obine profit.
Aceste "cumprturi" ale ntreprinztorilor sunt finanate din economii, motiv pentru care
afirmm c economiile sunt egale cu investiiile la nivelul unei ri.
20. Rspuns corect a. Indicele salariului real este 110%, iar indicele preurilor este
120%. Indicele salariului nominal este produsul lor: 1,1 x 1,2 x 100 = 132%, ceea ce
nseamn c salariul nominal crete cu 32%.
21. Rspuns corect c. Una dintre problemele globale ale omenirii este criz a
alimentar, care exprim lipsa acut de alimente pentru o mare parte a populaiei globului.
Atentie! Lipsa acut de alimente este intlnit ntr-adevr n rile subdezvoltate, dar
nu ea este criteriul dup care clasificm rile n dezvoltate i subdezvoltate; nu n toate rile
subdezvoltate se manifest criza alimentar (rspunsul e nu este corect). Nici varianta a nu
este corect, deoarece criza alimentar nu este un fenomen izolat care apare n cteva ri, ci
unul de mare amploare, care cuprinde o mare parte a populaiei planetei. Variantele b i d nu
sunt corecte, deoarece producia alimentar mondial este n cretere datorit modernizrilor
tehnologice i creterii productivitii n agricultur, dar creterea se manifest mai ales n
rile dezvoltate.
22. Rspuns corect e. Hrtiile de valoare se revnd pe piaa financiar secundar, la
un curs format liber, pe baza cererii i ofertei, curs ce poate fi mai mare, mai mic sau egal cu
valoarea nominal. Rezult c rspunsurile a i d nu sunt corecte. Hrtiile de valoare nu se
revnd neaprat emitentului lor ci oricrei persoane fizice sau juridice care dorete s le
cumpere, deci rspunsul c nu este corect. Perioada ciclului economic nu are nici o legtur cu
ntrebarea, deci b nu este corect.
23. Rspuns corect a. Caracter funcional i de finalitate al unei activiti, nseamn c
prin acea activitate se urmrete un anumit scop, iar aciunile se desfoar n funcie de scopul
respectiv. n orice facem urmrim un scop, scop n funcie de care acionm. De exemplu, cnd ne
pregtim pentru examenul de admitere, scopul imediat este s fim admii, iar scopul mai
ndeprtat este realizarea profesional. Dar activitatea de nvare nu este una n principal
economic, ci este o activitate uman pur i simplu. Evident, celelalte raspunsuri sunt incorecte.
136
24. Rspuns corect d. Monopolul este piaa caracterizat printr-un singur ofertant al
unui produs (deci lipsete atomicitatea ofertei) i muli cumprtori (exist atomicitatea
cererii). Monopolul elimin libera concuren; preul practicat de monopol este mai mare
dect preul practicat n alte forme de concuren (monopolistic, oligopol .a.). n consecin,
n monopol satisfacerea cererii nu este la fel de bun ca pe celelalte piee. Rezult c toate
celelalte variante de rspuns sunt incorecte.
25. Rspuns corect d. Prin echilibrarea bugetului de stat se elimin cea mai
important cauz a inflaiei: deficitul bugetar, pe care statul l acoperea prin emisiune
monetar.
Atentie! Echilibrarea bugetului de stat nu este acelai lucru cu acoperirea sa prin
emisiune monetar. Diferena este asemntoare cu felul n care am rezolva problema unei
guri ntr-o ptur. Putem s punem un petic (deci s emitem moned) sau s esem gaura (s
eliminm deficitul). Reducerea sau eliminarea deficitului se face prin creterea veniturilor
statului i reducerea cheltuielilor, sau, i mai bine, prin creterea mai rapid a veniturilor fa
de cheltuieli. Celelalte variante de rspuns determin creterea masei monetare. Astfel,
acordarea de compensaii de ctre stat (a) conduce la creterea veniturilor populaiei, deci a
masei monetare. La fel, extinderea creditului de consum (b), deoarece se creeaz n acest fel
putere de cumprare (prin intermediul creditului) i crete cererea pe pia. Ori noi tim c
inflaia reprezint n ultim instan o cerere de bunuri nesatisfcut. Despre indexare am
discutat puin mai sus, deci nu mai revenim. Subvenionarea preurilor unor produse mrete
cheltuielile statului (afecteaz negativ deficitul bugetar) i stimuleaz consumul (deoarece
permite firmelor s vnd pe pia la un pre inferior CTM-ului), deci rspunsul e nu este
eorect.
26. Rspuns corect b. Recesiunea este o stare negativ a economiei naionale,
caracterizat de reducerea PIB i scderea nivelului de trai general. De aceea, guvernul trebuie s
intervin pentru a ajuta economia s depeasc aceast faz, iar intervenia este orientat mai ales
ctre stimularea investiiilor. Scopul urmrit este ca investiiile, prin efectul lor de antrenare
(multiplicatorul investiiilor) s conduc la creterea veniturilor n economie i la creterea
gradului de ocupare. Pentru a stimula investiiile se poate aciona prin reducerea ratei dobnzii
reducerea fiscalitii sau creterea cheltuielilor publice. Deci variantele a, b i d nu sunt corecte.
Creterea importurilor nu este o soluie dect dac se import bunuri pentru producie. Altfel, dac
importm bunuri de consum, ele sunt o alternativ la bunurile indigene i frneaz dezvoltarea
productiei naionale. Pe de alt parte, importurile pentru consum "consum" valuta de care
dispune ara fr a crea alta n loc i creeaz presiuni n sensul devalorizrii monedei naionale,
devalorizare care poate conduce la inflaie i la agravarea recesiunii. Prin urmare variant e nu
este corect.
27. Rspuns corect e. Produsul naional net, egal n preurile factorilor cu venitul
naional, este suma consumului naional final, a investiiilor naionale i a exportului net
(export-import). Cu ct exportul net este mai mare, cu att PNN va fi mai mare. Dar comerul
exterior contribuie la creterea PNN i prin efectul de antrenare asupra produciei interne.
Astfel, exportul net reprezint un venit net transferat dinspre exterior ctre economia
naional; acest venit se va transfonna n economii i investiii, deci mrete capacitatea
investiional a rii i, prin efectul de multiplicare (k), venitul naional. Cursurile de revenire
sunt o modalitate de a aprecia eficiena comerului exterior al unei firme, i nu a ntregii
economii naionale.
28. Rspuns corect: b. Cunoatem c:

Q (buc.) 0 1 2 3 4 5 6
CT (u.m.) 100 190 270 340 400 470 550
137
Costul fix nu depinde de producie, deci el trebuie suportat chiar i atunci cnd
firma nu produce; putem scrie c CF=CT(Q=0). n problema noastr, CF=100.
Cnd producia este de 5 buc. , costul total este 470 u.m.,deci costul variabil va fi:
CV=470-100=370 .
Costul fix mediu este: CFM=100/5=20 u. m.
Costul variabil mediu este:CVM=370/5=74
Costul marginal va fi: CM=CT/Q=( 470-400)/(5-4)=70.
Costul total mediu este: CTM=CVM+CFM=94.
29. Rspuns corect b. Costul fix mediu se determin: CFM=CF/Q. Cum CF este
independent de producie, el rmne constant atunci cnd producia crete; n consecin
CFM se va reduce.
30. Rspuns corect b. Absorbia este un dezechilibru de pe piaa bunurilor i
serviciilor caracterizat de faptul c cererea este inferioar ofertei. n consecin,
consumatorii au dificulti n a-i gsi bunurile necesare acoperirii trebuinelor
(concurena ntre cumprtori pentru bunurile productorilor este viz ibil pe pia prin
aa-numitele "cozi"). Consumatorii risc s nu gseasc bunurile de care au nevoie. n
schimb, vnztorii i realizeaz fr mari dificulti obiectivul de maximizare a
profitului, deci riscul afacerii pentru ei este foarte mic.
31. Rspuns corect c. S relum tabelul:

Producia (Q) buc. Costul total (CT)
u.m.
Costul marginal
(CM)
11 1000 -
13 1280 100

Costul marginal este costul ultimei uniti produse, ceea ce nseamn c putem
scrie:
100 = CT(13) - CT(12), de unde rezult CT(l2)=1180.
Costul marginal pentru Q = 12 este: CM( 12 )= 1180-1000= 180.
32. Rspuns corect c. La baza fluctuaiilor cic1ice ale activitii economice se
afl, aa cum afirm i Keynes, evoluia eficienei utilizrii factorilor de producie. Astfel,
exist perioade n care eficiena acestora crete i determin expansiunea economiei (cum
s-a ntmplat cu economia mondial odat cu descoperirea calculatoarelor) i perioade n
care eficiena stagneaz sau scade i conduce la criz i recesiune. Nivelul dezvoltrii
economice este mai degrab rezultat dect cauz a fluctuaiilor cic1ice (rspunsul a este
incorect). Politicile economice urmresc atenuarea undelor ciclului economic i corectarea
dezechilibrelor, dar nu determin fluctuaii ciclice, deci b este incorect. Evoluiile
neateptate determin fluctuaii nt mpltoare, nu ciclice, deci d este incorect. Rspunsul
e nu are legtur cu ntrebarea.
33. Rspuns corect c. Dac diferena CFM
1
-CFM
0
=2, este pozitiv, nseamn c
CFM crete. Dar CFM se determin: CFM = CF/Q. Costul fix este independent de
producie, deci evoluia costului fix mediu depinde numai de evoluia produciei. Cum
CFM crete, inseamn c, la acelai CF, producia scade. Costul total mediu se determin:
CTM = CVM + CFM. Variaia CTM este: CTM = CVM+CFM=2+8=10, deci CTM
crete. Cnd CTM crete, conform graficului de la lecia apte, costul marginal crete i
el. Dealtfel, CTM nu poate crete dect dac CT adun valori din ce n ce mai mari (deci
CM este din ce n ce mai mare).
138
34. Rspuns corect a. Vom rezolva problema cu ajutorul urmtorului tabel:

Anul Creditul
(mil. u.m.)
Valoarea
restituit (mil.
u.m.)
Valoarea rms
de restituit
(mil. u.m.)
Dobnda
(mil. u.m.)
Suma
anual de
plat
(mil. u.m.)
1 100 20 100 20 40
2 100 20 80 16 36
3 100 20 60 12 32
4 100 20 40 8 28
5 100 20 20 4 24

Valoarea restituit anual mai poart numele de amortizarea creditului i se determin
ca un raport ntre valoarea creditului i numrul de ani: 100/5=20 mil. u.m. /an. Valoarea
rmas se determin c diferen ntre valoarea creditului i suma restituit pn n momentul
determinrii (100-20, apoi 80-20 .a.m.d.). Dobnda este suma de bani pe care debitorul o
pltete creditorului pentru suma de bani pe care o utilizeaz. n primul an, debitorul
utilizeaz 100 mil. u.m. ai creditorului, deci va plti dobnda pentru 100 mil. u.m. :
D1=100x0,2=20 mil. u.m. n cel de-al doilea an, debitorul utilizeaz doar 80 mil. u.m. ale
creditorului, pentru c 20 mil. u.m. a rambursat deja. El va plti dobnda doar pentru 80
mil.um. : D=80x0,2=16 mil.u.m. .a. m.d. Dobnda pltit n al patrulea an va fi, conform
tabelului, de 8 mil. u. m.
35. Rspuns corect e. n activitat ea economic oamenii urmresc realizarea ct
mai bun a propriilor interese, care pentru productori nseamn maximizarea profitului,
iar pentru consumatori maximizarea satisfaciei, a utilitii totale rezultate din consumul
de bunuri economice. Pentru realizarea intereselor sale (interese care nu sunt altceva dect
nevoi contientizate i transformate n scopuri ale aciunii fiecruia), indivizii sunt liberi
s acioneze aa cum cred de cuviin, conform pricipiului liberei iniiative. Prin urmare,
relaiile dintre oameni nu sunt impuse de puterea public, fie ca guvern sau administraii
locale, ceea ce nseamn c variantele a i b sunt incorecte. Nu trebuie s nelegei din
asta c oamenii pot nclca legile rii pentru realizarea intereselor lor. Legile reprezint
limite stabilite democratic, de ctre Parlament, ale liberei iniiative, astfel nct, n
urmrirea intereselor lor, indivizii s nu lezeze libera iniiativ a celorlalti. Manifestarea
liberei iniiative conduce la o distribuire inegal a veniturilor n societate, n funcie de
eficiena fiecruia, deci varianta d este incorect. Varianta c este evident incorect,
deoarece raporturile ntre oameni depind de scopul urmrit (de interese) i nu de ct e
resurse au acetia la dispoziie. Cu siguran cunoatei exemplul lui Bill Gates, care a
construit un imperiu din nimic (dar cu mult inteligen).
36. Rspuns corect b. Consumul de capital fix se exprim numai valoric, deoarece
capitalul fix particip la mai multe cicluri de producie, se consum treptat i se nlocuiete
dup mai muli ani de utilizare. Cum ar fi s spunem c am consumat o zecime de main de
cusut pentru a fabrica o rochie! Vom spune c uzura mainii, pentru o rochie este de x lei i
trebuie inclus n costuri sub forma amortizrii pentru a fi recuperat.
37. Rspuns corect c. Resursele sunt limitate pentru c sunt insuficiente n raport cu
nevoile, adic niciodat omenirea sau individul nu vor dispune de toate resursele pe care le-ar
dori.
Atenie! Aceasta nu nseamn c resursele scad. Pe msur ce societatea se dezvolt,
evolueaz, se descoper noi resurse (cum s-a ntmplat n secolul abia trecut cu computerele).
139
Dar nevoile pe care le avem in de imaginea noastr, deci este imposibil ca creterea
resurselor s egaleze creterea nevoilor. Varianta a este evident incorect.
De asemenea, incorecte sunt b i d, dac ne gndim c exist resurse regenerabile
(apa, pmntul sau aerul) sau recuperabile (hrtia, materialele plastice .a). Rspunsul e este i
el incorect, pentru c exist si resurse primare, care nu rezult din activitatea economic (de
exemplu, potenialul demografic); n plus, firmele nu produc n funcie de nevoi, ci n funcie
de maximizarea profitului.
38. Rspuns corect a. Cnd o firm nu produce, deci Q=0, ea trebuie s suporte
costurile fixe, independente de producie. Pe de alt parte, costurile variabile, care depind de
producie sunt zero. De aceea, costul total este egal cu cel fix. Celelalte variante, ca o
consecin a ceea ce am afirmat mai nainte, nu sunt corecte.
39. Rspuns corect b. Rezerva de valut de 5-7 luni de importuri, administrat de
regul de ctre banca central are mai multe funcii. Ne vom opri doar la cteva (cele mai uor
de neles). Astfel, dac se trece la convertibilitate, moneda naional poate fi transformat n
moned strin, iar suma rezultat s fie plasat peste grani. Aceast operaiune echivaleaz
cu o ieire de valut din ar. Dac din diferite motive (cum ar fi un rzboi regional, o criz
financiar intern sau o recesiune mondial violent) firmele i pierd ncrederea ntr-o ar,
ele i vor transfera ntregul ctig, sub form de valut n strintate, inclusiv valuta ctigat
din exporturi. n consecin, economia naional nu va mai avea cu ce s acopere valoarea
importurilor i va utiliza rezerva valutar, dac aceasta exist. Prin urmare, rezerva este o
garanie care arat c economia nu va trece printr-o criz de lichiditate (lipsa temporar de
valut pentru achitarea obligaiilor externe). O alt funcie a rezervei valutare este c aceasta
permite bncii centrale s intervin pe piaa valutar i s asigure un curs stabil pentru
moneda naional. De exemplu, dac ncasrile n valut ale unei ri scad brusc din cauza
unei recesiuni regionale (scad exporturile), scade oferta de valut pe piaa intern, iar moneda
naional va tinde s se deprecieze accentuat. Pentru a evita o depreciere abrupt, banca
central poate s intervin i s vnd valuta pe pia. n acest fel crete oferta de valut, iar
cursul monedei naionale se stabilizeaz .
Rspunsul a este incorect, pentru c nu trebuie s fii neaprat o ar dezvoltat
pentru a avea moned convertibil. Convertibilitatea nu este un apanaj al rilor dezvoltate, ci
este un mijloc prin care orice ar i fluidizeaz (simplific, faciliteaz) tranzaciile externe.
Este adevrat, ns, c sunt puine rile care dispun de condiii economice suficient de solide
pentru a avea monede liber convertibile.
Atenie! Nu confundai convertibilitatea (care poate fi limitat) cu libera
convertibilitate (nelimitat).
Rspunsul c nu are legtur cu ntrebarea.
Ct privete acoperirea n aur a monedelor, acest tip de convertibilitate nu se mai
practic din 1971, pentru c banii au devenit un simbol, iar ncrederea n ei nu mai
depinde de cantitatea de metale preioase pe care o conin ce de fora economiilor care i-
au emis (d nu este corect).
Rspunsul e nu este corect, pentru c datoria extern nu mpiedic o ar s-i
declare moned convertibil. Ba chiar convertibilitatea uureaz acoperirea obligaiilor ce
decurg din aceast datorie. Nu mrimea datoriei este important, ci capacitatea rii de a
ncasa suficient valut pentru a o acoperi. Deci important este nu ca o ar s nu aib
datorie extern, ci c datoria extern s fie la un nivel care s nu aduc ara ntr-o situaie
economic precar.
40. Rspuns corect a. Cumprtorul pierde atunci cnd cursul titlurilor scade.
Explicaia este simpl: cnd cumpr titlurile la termen, cumprtorul nu trebuie s achit e
pe loc contravaloarea lor, ci la scaden. El sper ca pn la scaden cursul s creasc,
140
urmnd s le cumpere mai ieftin de la vnztor (la cursul prevzut n contract) i apoi s le
revnd. Dac la scaden cursul este mai mic, el este obligat s plteasc vnztorului
cursul prevzut n contract (mai mare), deci pierde diferena dintre cursul din contract i
cursul la scaden.


SETUL III


1. tiina economic reprezint ansamblul de idei i teorii corecte n legtur cu:
a) utilizarea eficient a resurselor rare n vederea satisfacerii nevoilor nelimitate;
b) legile i msurile economico- financiare elaborate de guvern;
c) mecanismul susinerii preurilor administrate de catre stat;
d) msuri concrete de utilizare corect a masei monetare;
e) msuri pentru protecia mediului ambiant.
2. Evaziunea fiscal determin:
a) o diminuare a PIB i o scdere a ncasrilor fiscale;
b) dezvoltarea agenilor economici care fac evaziune mai mult dect a celor care nu fac
evaziune;
c) creterea eficienei folosirii factorilor de producie;
d) o cale de mplinire a personalitii;
e) ridicarea calitii bunurilor economice produse.
3. Plasamentul financiar nu se realizeaz:
a) prin depozite de bani la uniti bancare aductoare de dobnzi;
b) prin cumprarea la bursa a hrtiilor de valoare, n vederea obinerii de ctig prin speculaii
bursiere;
c) prin producia de bunuri capital, prin construirea de uzine, drumuri etc.;
d) dect n ideea obinerii unui venit mai mare n viitor;
e) perceperea dobnzii de ctre debitor de la posesorul disponibilitilor bneti.
4. Calitatea unui bun economic sau serviciu:
a) reprezint ansamblul nsuirilor unui bun sau serviciu care-i confer acestuia capacitatea de
a satisface anumite nevoi;
b) nu servete la compararea bunurilor;
c) este dat de preul su datorat costurilor;
d) are caracter stabil pentru a oferi siguran;
e) presupune numai caracteristici economice.
5. ntre profit i utilitate economic exist relaia:
a) de la parte la ntreg; .
b) de la ntreg la parte;
c) de substituibilitate;
d) de complementaritate;
e) de cauzalitate.
6. Legea lui Gossen explic:
a) nclinaia marginal spre consum
b) multiplicatorul investiiilor;
c) relaia cost-profit;
d) relaia cost mediu - cost marginal;
e) relaia dintre cantitatea consumat i utilitatea individul.
141
7. Durata rotaiei capitalului evolueaz n acelai sens cu:
a) productivitatea;
b) viteza de rotatie;
c) utilitatea bunului produs;
d) costul unitar;
e) nclinaia marginal spre consum.
8. Preponderena proprietii private ntr-o economie nu determin:
a) Libertatea de aciune a agentului economic;
b) egalizarea veniturilor n societate;
c) concurena ntre diferii ageni economici
d) motivaie pentru mai bun gospodrire a resurselor proprii;
e) grija pentru calitatea bunurilor i serviciilor produse.
9. Poluarea, starea negativ a relaiei dintre mediul natural i mediul creat de om
este definit cel mai bine ca:
a) resurse ajunse la locul nepotrivit sau risipa de resurse i factori de degradare a vieii;
b) stare negativ, de degradare a ciclurilor normale de via bio-geo-chimic ca urmare a
aciunii unor factori poluani;
c) creterea efectului de ser (nclzirea atmosferei ca urmare a activitii umane prin care se
adun miliarde de tone de bioxid de carbon i alte gaze n straturile inferioare ale atmosferei;
d) intoxicarea apei, aerului i solului cu metale toxice rezultate din crematorii, procese
industriale, pesticide agricole etc.;
e) stare inevitabil la care a ajuns omenirea datorit folosirii progresului tehnic.
10. n faza de boom economic prelungit:
a) se majoreaz rata dobnzii i se impun restricii suplimentare la credite;
b) se reduce rata dobnzii i sporete volumul creditelor;
c) se majoreaz cheltuielile publice - de la bugetul de stat;
d) se reduce fiscalitatea;
e) se stimuleaz creterea masei monetare prin emisiune monetar.
11. omajul voluntar este determinat de:
a) nivelul salariului de pe piaa muncii;
b) ntreruperea activitii unei firme din lips de comenzi;
c) de imposibilitatea de a gsi un loc de munc acceptnd deliberat salariul curent adic
salariul acceptat de cei care lucreaz;
d) de nlocuire a vechilor tehnici i tehnologii cu altele noi precum i de fuziune a unor firme
care prin aceasta restrng locurile de munc;
e)de progresele tehnico-economice deosebite, de criza energetic, sau importante fenomene
social-politice.
12. Analiza structurii consumului cu ajutorul bugetelor de familie arat c:
a) ponderea consumului de bunuri alimentare a crescut;
b) ponderea consumului de bunuri alimentare a sczut;
c) ponderea cheltuielilor de confort personal a sczut;
d) ponderea cheltuielilor pentru servicii a sczut;
e) ponderea cheltuielilor pentru ridicarea nivelului cultural a sczut.
13. Coeficientul marginal al capitalului se determin prin formula de calcul:
a) K/Q;
b) Q/K;
c) Q/Q;
d) K/Q;
e) Q/L
142
14. Renta funciar reprezint un venit pentru:
a) mecanizator;
b) manager;
c) bancher;
d) arenda;
e) proprietarul funciar.
15. Nu caracterizeaz economia de pia:
a) preponderena proprietii private i libertatea de aciune a agenilor economici;
b) eficiena de ansamblu ridicat;
c) promovarea larg a progresului tehnic;
d) fluxurile economice;
e) decizia obligatorie, a organelor puterii administrative pentru orice firm.
16. Banca "X" acord un credit unui agent economic care dorete s-i extind
activitatea n valoare de 300 milioane cu o rat a dobnzii de 20% i cu un termen de
rambursare de 5 ani n rate egale. S se determine suma pltit de agentul economic la
sfritul celui de-al V-lea an precum i dobnda pltit pentru creditul mprumutat
pentru ntreaga perioad.
a) 72 mil. i 12 mil. ;
b) 60 mil. i 12 mil.;
c) 72 mil. i 180 mil;
d) 12 mil. i 300 mil.;
e) 300 mil. i 300 mil.
17. O ntreprindere de confecii produce 60 de bunuri economice n primul an de
activitate cu un cost total de 78 milioane u.m., iar n al doilea an sporete producia cu
150% avnd un cost total de 126 milioane u.m. S se calculeze, costurile medii i costul
marginal. Comentai decizia ntreprinderii de a mri sau nu producia considernd c la
pia acest produs se vinde cu 2 milioane u.m.
a) decizia este bun pentru c firma poate mri producia pn cnd costul marginal este egal
cu costul mediu;
b) decizia nu este bun pentru c profitul scade;
c) decizia nu este bun pentru c crete costul marginal;
d) decizia ar fi bun dac preul ar crete la 2,5 mil. u.m. ;
e) nici un rspuns nu este corect.
18. Populaia ocupat a unei ri este de 9 milioane persoane i reprezint 80%
din totalul populaiei apte de munc. S se determine numrul populaiei apte de
munc.
a) 11.250.000;
b) 11.000.000;
c) 7.200.000;
d) 45.000.000;
e) 16.000.000.
19. Salariaii unei firme au primit n anul 1999 salariul de 250.000 u.m. de
persoan; n anul 2000 indicele preurilor a crescut cu 15% fa de 1999. Ce salariu
trebuie s negocieze cu patronul firmei pentru a nu-i modifica salariul real?
a) 287.500;
b) 575.000;
c) 475.000;
d) 350.000;
e) 450.000.
143
20. Un cumprtor tranzacioneaz la burs 30 de aciuni cu preul de 700.000
u.m. Preul crete pn la scaden la 850.000 o.m. Agentul economic a pierdut sau a
ctigat? Ct anume?
a) a ctigat 150.000 u.m.;
b) a ctigat 4.500.000 u.m.;
c) a pierdut 150.000 u.m.;
d) a pierdut 4.500.000 u.m.;
e) a pierdut 150.000 u.m. i a ctigat 4.500.000 u.m.

Rspunsuri:
1.a; 2.a; 3. e; 4. a; 5.e; 6.e; 7.d; 8.b; 9.b; l0.a; l1. a; 12.b 13.d; 14.e; 15.e; 16.c; 17. a;
18.a; 19.a; 20.b.


COMENTARII

1. Rspuns corect: "a" conform definiiei tiinei economice.
Rspunsurile "b" i d" incorecte fac parte din politica economic prin care
puterea public aleas n mod democratic, reglementeaz viaa economic din ar.
Rspuns "c" incorect este tot un act al puterii publice. Preurile administrate sunt
fixate autoritar de ctre stat sau convenional (prin acorduri ntre stat i organizaii
profesionale) i prin care el intervine direct n stimularea sau reducerea cererii i ofertei. Este
o problem de practic economic i nu a tiinei economice.
Rspuns "e" incorect este tot o problem de practic economic.
2. Rspuns corect "a" Evaziunea fiscal este sustragerea de la plata impozitelor i a
taxelor din partea agenilor economici, ceea ce duce evident la scderea ncasrilor fiscale, i
n consecin a PIB; tim c acesta cuprinde expresia n bani a produciei de bunuri i servicii
finale create de agenii economici n decursul unei perioade. Preul acestor bunuri cuprinde i
impozitele pe produs, deci prin neplata impozitului PIB-ul este afectat negativ.
Rspunsul "b" incorect gradul de dezvoltare a unei firme este dat de cifra de
afaceri (nu de evaziune), care la rndul ei este determinat de eficien, de productivitate i
volumul produciei.
Rspunsul "c" incorect reprezint creterea productivitii (W).
Rspunsul "d" incorect presupune satisfacerea unor nevoi superioare, elevate.
Rspunsul "e" este evident incorect.
3. Rspuns corect (pentru ntrebare) "e" Debitorul este agentul economic dator,
cel care mprumuta o sum de bani tocmai pentru c nu are disponibiliti bneti. Dobnda
este perceput de ctre creditor.
Rspunsurile "a", "b" incorecte ele sunt modaliti reale de plasament, ci prin
care se face acesta.
Rspunsul "d" incorect reprezint scopul real al plasamentelor.
4. Rspuns corect "a" este chiar definiia calitii.
Rspuns "b" incorect servete la compararea bunurilor din punct de vedere
funcional (randament, fiabilitate), economic (consumuri specifice, cheltuieli de exploatare,
cheltuieli de ntreinere), estetic (grad de finisare, cromatic), ergonomic (securitate de
utilizare) i ecologic (forme, durat, grad de poluare).
Rspunsul "c" evident incorect.
Rspunsul "d" incorect calitatea este dinamic, n sensul c se perfecioneaz
mereu.
144
Rspunsul "e" incorect nu presupune numai caracteristici economice aa cum
rezult din comentariul de la rspunsul "b".
5. Rspuns corect "e" profitul msoar efectul actului de vnzare a unei utiliti, iar
mrirea lui msoar intensitatea utilitii. Dac un bun este util se vinde i deci, se obine
profit. Cu ct este mai mare utilitatea lui, bunul economic se va vinde n cantiti mai mari i
se va mri masa profitului; pe de alt parte dorind s obin profit, vnztorul va alege s
produc bunurile i serviciile care au utilitate economic. Prin urmare din cauz c bunurile
au utilitate economic se vnd i se poate obine astfel profitul.
Rspunsurile "a", "b" incorecte vizeaz sfera de cuprindere a unor categorii
economice de acelai tip.
Rspunsurile "c", "d" sunt evident incorecte nu se pot substitui sau completa
deoarece desemneaz categorii economice dorite.
6. Rspuns corect "e" stabilete relaia dintre cantitatea consumat dintr-un bun i
utilitatea individual. Fiecare unitate (doz) folosit dintr-un bun economic satisface o nevoie mai
mic, n scdere, pn la saturare, dac respective plcere este satisfcut n mod continuu i
nentrerupt.
Rspunsurile a, b, c , d incorecte ntruct reflect concepte care vizeaz alte
fenomene economice.
7. Rspuns corect "d" durata unei rotaii reprezint perioada de timp necesar
pentru circulaia capitalului. Se determin prin mprirea numrului de zile din perioada dat
la numrul de rotaii. d = T / nr. rotaii. Ea este inversul vitezei de rotaie ceea ce face evident
incorect rspunsul "b".
Rspunsul "a" incorect productivitatea evolueaz invers proporional cu durata unei
rotaii.
Rspunsurile "c" i "e" incorecte - vizeaz consumatorul i nu productorul.
8. Rspuns corect "b" pentru o economie bazat preponderent pe proprietatea
privat veniturile vor fi inegal distribuite pe criteriul eficienei activitii economice a
fiecruia. Eficiena este modul n care sunt puse n valoare trsturile de personalitate ale
agenilor economici care difer ntre ei sub aspectul calitilor manageriale, al abilitii dar i
sub aspectul tenacitii, disciplinei, capacitii de risc, preocuprii, voinei, spiritului de
economie etc. Este normal ca venitul s fie inegal repartizat n funcie de aportul fiecruia la
activitatea depus.
Rspunsul "a" incorect dimpotriv, tocmai proprietatea particular determin
libertatea de aciune a agenilor economici, fiecare lund decizii privind propria activitate.
Dac societatea nu le-ar aparine nu ar putea s ia decizii.
Rspunsul "c" incorect fiind mai muli ageni economici proprietari i fiecare
dorind s-i ating propriul interes economic se stimuleaz concuren i nu se estompeaz.
Rspunsurile "d", "e" incorecte agentul economic va fi mai interesat n activitatea
care-i aparine, va fi mai atent cu gospodrirea resurselor proprii i cu calitatea bunurilor
produse deoarece prin vnzarea lor obine profitul care reprezint scopul propriei activiti.
9. Rspunsul corect "b" deoarece poluarea se produce ca urmare a introducerii n
mediu a reziduurilor consumului productiv i al celui neproductiv precum i a efectelor
ecologice naturale.
Rspunsurile "b", "c", "d", "e" sunt i ele corecte, dar ntrebarea cere selectarea
unui singur rspuns ca fiind cel mai satisfctor.
10. Rspuns corect "a" majornd rata dobnzii i impunnd restricii la acordarea
de credite se frneaz cererea de bunuri de consum i investiiile datorit faptului c asupra
agenilor economici rmn mai puini bani. Astfel se determin o dezvoltare ponderat a
activitii economice care nu trebuie s ating punctul n care s se produc o criz de
145
supraproducie mai grav i mai pguboas dect cea de subproducie ntruct determin
risipa de resurse.
Rspunsurile "b", "c", "d", "e" incorecte ele reprezint instrumente folosite n
perioada de recesiune pentru relansare economic.
11. Rspuns corect "a" v este propriu celor care decid n mod deliberat s nceteze s
lucreze fie pentru c apreciaz c salariul este prea mic i prefer timp liber s-i nsueasc o
nou meserie, fie pentru c sunt n cutarea unui loc de munc mai bine remunerat.
Rspunsul "b" incorect v reprezint omajul tehnic.
Rspunsul "c" incorect v reprezint omajul involuntar.
Rspunsul "d" incorect reprezint omajul tehnologic.
Rspunsul "e" incorect reprezint omajul structural.
12. Rspuns corect "b" Pe fondul mbuntirii calitii i a creterii valorii
nutritive alimentelor ponderea cheltuielilor pentru consum de bunuri alimentare a sczut. Pe
de alt parte tim c tendina salariului pe termen lung este s creasc. ntr-un venit mai mare
creterea ponderii sau scderea ponderii consumului nu nseamn c valoarea absolut a
consumului n venit s-a modificat. De exemplu, dac ntr-un venit (salariu) de 1.000.000 u. m.
ponderea cheltuielilor alimentare este de 70% ea reprezint n valoare absolut 700.000 u.m.
ntr-un venit (salariu) de 3.000.000 u.m. masa (valoarea absolut) de 700.000 u.m. reprezint
23,3%.
Rspuns "a" incorect contrazice pe "b".
Rspunsurile "c", "d", "e" incorecte crete consumul acestora.
13. Rspuns corect "d" K /Q coeficientul marginal al capitalului reprezint
raportul dintre creterea de capital ntr-o anumit perioad de timp (K) i creterea
rezultatelor produciei (Q) n acelai interval de timp. El este inversul productivitii
marginale a capitalului. Pe msura introducerii progresului tehnic, n special a mainilor i
utilajelor perfecionate, chiar a roboilor, coeficientul capital-producie are o tendin de
cretere. Costul nzestrrii unui loc de munc este tot mai mare.
Rspunsul "a" incorect exprim coeficientul mediu al capitalului.
Rspunsul "b" incorect exprim productivitatea medie a capitalului.
Rspunsul "c" incorect exprim variaia produciei.
Rspunsul "e" incorect exprim productivitatea marginal a muncii.
14. Rspuns corect "e" renta reprezint venitul nsuit de proprietarul pmntului
atras n activitatea economic. Dac pmntul nu este atras n procesul de producie nu aduce
rent, similar cu orice alt factor de producie care nefiind folosit nu aduce venit. Renta
funciar se mai numete "venitul pmntului" i reprezint prima form de rent cunoscut. n
sens uzual renta este un venit relativ stabil realizat de posesorul unui bun imobiliar (teren,
cldiri, construcii, resurse de ap, etc) sau mobiliar (hrtii de valoare).
Rspunsurile "a" i "b" incorecte forma de venit pe care ei i-l nsuesc fiind
salariul.
Rspunsul "c" incorect bancherul primete dobnd la credit i nu rent funciar.
Rspunsul "d" incorect arendaul este cel care pltete posesorului pmntului o
sum de bani numit arend.
15. Rspuns corect "e" aceasta este o trstur a economiei comandate, socialiste,
care nu evolua pe baza mecanismului pieei dat de relaia cerere-oferta i preul de echilibru ci
printr-o legislaie hotrt de stat i a crei respectare era obligatorie.
Rspunsurile "a", "b", "c" incorecte sunt trsturi ce caracterizeaz economia de
pia rspunsurile "b" i "c" fiind consecine ale lui "a".
Rspunsul "d" incorect nu este o trstur specific economiei de pia ci comun
tuturor formelor mbrcate de economia de schimb. Ea cuprinde micri de resurse economice,
146
disponibiliti bneti etc., ntre agenii economici n calitate departicipanti la tranzaciile
economice.
Fluxurile economice reale cuprind intrri de resurse economice (factori de producie) i
ieiri de produse (bunuri materiale i servicii). Fluxurile monetare sunt alctuite din venituri i
cheltuieli bneti i sunt complementare fluxurilor economice fr de care acestea din urm n-ar
putea exista.
16. Rezolvare:
Analiza pe baza ntocmirii unui tabel va simplifica calculele. Mai nti tim c agentul
economic restituie rate scadente egale, deci mprim creditul la numrul de ani pentru care
este mprumutat suma i aflm rata scadent anual astfel:
Rata scadent anual = 300.000.000 u.m.: 5 ani = 60.000.000 u.m., apoi calculm dobnda
de 20% pentru fiecare an la un credit, care se micoreaz mereu cu fiecare rat anual pltit:

Anul Credit nerambursat
Dobnda anual
D = Cxd
Suma anual de plat
rata scadent+dobnda
1 300.000.000 60.000.000 120.000.000
2 240.000.000 48.000.000 108.000.000
3 180.000.000 36.000.000 96.000.000
4 120.000.000 24.000.000 84.000.000
5 60.000.000 12.000.000 72.000.000

La sfritul celui de-al V-lea an va plti suma de 72.000.000 u.m. aferent ultimei rate
scadente de 60.000.000 plus 12.000.000 dobnda.
D total = Dl+D2+D3+D4+Ds = 60.000.000 + 48.000.000 + 36.000.000 + 24.000.000
+ 12.000.000 = 180.000.000.
Rspuns corect: dobnda la credit pentru ntreaga perioad:180.000.000.
Suma pltit la sfritul celui de-al V-lea an: 72.000.000.
17. Rezolvare:
a) n anul I CTM = CTo / Qo = 78.000.000 u.m. / 60 buc. = 1.300.000 u.m. /buc.
Q
1
a crescut cu 150% deci Q
1
= 150%Qo = 90 buc.
n anul II CTM = CT
1
/ Q
1
= 126.000.000 um. / 90 buc = 1.400.000 u.m./buc.
Cmg = CT /Q = (126.000.000 - 78.000.000) / (90 60) = 48.000.000 / 30 buc =
1.600.000 u.m. ntruct preul la pia este de 2.000.000 u.m. i P = CT + Pr (unde P = pre,
CT = cost, Pr = profit) agentul economic ctig un profit de 400.000 u.m. / buc.
b) Agentul economic i poate mri producia pn n punctul n care: Cmg = CTM
18. Rezolvare:
Populaia ocupat reprezint 80% din totalul populaiei apte de munc care este de
9.000.000. Populaia ocupat = populaia apt de munc - populaia care nu lucreaz (omeri).
ntruct populaia apt de munc reprezint 80% din totalul populaiei ocupate.
Populaia apt de munc=9.000.000 / 80% x 100 = 11.250.000 persoane.
19. Rezolvare:
Sr = Sn / Ip. Din aceast formul deducem salariul nominal:
Sn = Sr x Ip = 2.500.00 x 115/100 = 287.500 u.m.
Rspuns corect: salariul nominal trebuie s creasc cu 37.500 astfel nct salariul real
s nu se modifice.
20. Rezolvare:
Cumprtorul a mizat pe creterea preului i a mizat bine ntruct acesta a crescut de
la 700.00 la 850.000 pe aciune, deci el a ctigat: 30 aciuni x 150.000 u.m. = 4.500.000
Observaie: Toate celelalte teste propuse ca o verificare final n vederea admiterii se
vor rezolva dup acest model.
147
TESTUL NR. 2

1. Nevoia de muzic este:
a) elementar;
b) complex;
c) biologic;
d) primar;
e) derivat.
2. Castraveii pe care i consum grdinarul, obinui din munca proprie,
reprezint:
a) bun marfar;
b) bun liber;
c) bun economic;
d) capital;
e) factori de producie
d) mijloc de rezerv;
e) simbol al avuiei;
3. Firma X SRL, proprietatea Vasilescu Ion, fuzioneaz cu firma Y SRL,
proprietatea lui Andrei Bucurencu. Firma care ia natere prin fuziune reprezint o
form a proprietii:
a) private;
b) publice;
c) mixte;
d) i private i publice;
e) cooperatiste, publice.
4. Raritatea resurselor caracterizeaz :
a) economiile modern;
b) economiile centralizate;
c) economiile in tranziie;
d) economiile de schimb;
e) toate formele de economie.
5. Cnd restituii un mprumut contractat pentru achiziionarea unui aparta-
ment, banii ndeplinesc funcia de:
a) mijloc de schimb, pentru c au fost cedai n schimbul apartamentului;
b) mijloc de plat, pentru c servesc la stingerea unei obligaii;
c) mijloc de msurare a activitii economice;
d) mijloc de rezerv;
e) simbol al avuiei;
6. Terenul pe care se afl casa n care locuii face parte din categoria:
a) factorului de producie capital;
b) factorului de producie munca;
c) factorului de producie natura;
d) resurselor derivate;
e) resurselor primare.
7. Pe termen scurt, amortizarea face parte din categoria costurilor:
a) fixe;
b) variabile;
c) marginale;
148
d) salariale;
e) de distribuie.
8. Cnd costurile variabile cresc n acelai ritm cu producia, costul variabil total:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) este egal cu costul total;
e) este egal cu costul fix.
9. Productivitatea muncii pentru o firm care produce bunuri omogene se poate
determina:
a) doar n uniti fizice;
b) doar n uniti valorice;
c) att n uniti fizice, ct i valorice;
d) doar n uniti natural-conventionale;
e) doar ca productivitate marginal.
10. Cnd cererea crete i oferta scade, preul bunului:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) crete sau scade;
e) crete, scade sau nu se modific.
11. Incidena inflaiei importate este cu att mai mic, cu ct:
a) cantitatea cerut scade mai puin dect crete preul;
b) cantitatea cerut scade mai mult dect crete preul;
c) cantitatea cerut scade n acelai ritm cu creterea preului;
d) cantitatea cerut crete mai puin dect crete preul;
e) cantitatea oferit crete mai rapid dect crete preul.
12. Nu caracterizeaz oligopsonul:
a) influena cumprtorilor asupra preului;
b) atomicitatea ofertei;
c) atomicitatea cererii;
d) civa cumprtori pe pia;
e) att a, ct i d sunt corecte.
13. Cnd depunerile n sistemul bancar cresc cu 200 mld. de lei, creditele ce pot fi
acordate suplimentar de bnci n moned scriptural:
a) sunt mai mari de 200 mld. de lei;
b) sunt mai mici de 200 mld. de lei;
c) sunt egale cu 200 mld. de lei;
d) sunt mai mici de 200 mld. de lei cu o sum egal cu rezerva obligatorie a bncii
comerciale;
e) nici un rspuns nu este corect.
14. Se afl ntr-un raport direct proporional:
a) cursul de schimb i rata dobnzii;
b) rata dobnzii i cursul de schimb;
c) rata dobnzii i investiiile;
d) cursul de schimb i importurile;
e) cursul de schimb i exporturile.
149
15. Cererea global de pe piaa bunurilor i serviciilor dintr-o ar crete cnd:
a) scad importurile i exporturile;
b) scad exporturile;
c) cresc importurile;
d) cresc exporturile;
e) scade deficitul bugetar, prin creterea veniturilor i reducerea cheltuielilor.
16. La o cretere cu 25 % a preului merelor pe pia, oferta de mere crete cu
10%. Coeficientul de elasticitate al ofertei la pre:
a) este 0,25;
b) este 25;
c) este 10/25;
d) este 25/10;
e) nu se poate calcula.
17. Rata profitului la cifra de afaceri este 50%. Atunci:
a) profitul reprezint 50% din costul total
b) profitul este egal cu costul total;
c) costul total este egal cu cifra de afaceri
c) profitul este egal cu cifra de afaceri
d) informaia este insuficient pentru a determina raportul dintre profit i costul total.
18. Investiiile cresc n perioada To T
1
cu 25%, ajungnd la 500 mil. u.m. ;
dac n aceeai perioad sporul venitului a fost de 400 u. m., multiplicatorul
investiiilor este:
a) 3,2; .
b) 4;
e) 1/3,2;
d) 1/4;
e) 1,25.
19. Profitul bancar reprezint trei sferturi din ctigul unei bnci, iar cheltuielile
de funcionare ale bncii sunt egale cu un sfert din dobnda pltit deponenilor. Dac
firma a atras de la deponeni 10 miliarde de lei, pentru care pltete acestora o dobnd
de 40% determinai profitul bancar i dobnda ncasat de banc :
a) 3 mld. de lei i 8 mld. de lei;
b) 3 mld. de lei i 4 mld. de lei;
c) 3 mld. de lei i 1 mld. de lei;
d) 8 mld de lei i 16,33 mld de lei ;
e) 4 mld. de lei i 5,33 mld. de lei:;
20. La o cretere cu 10% a ratei dobnzii, cursul unei obligaiuni al crei cupon
este de 5000 u.m. ajunge la 20.000 u.m. Determinai rata iniial a dobnzii:
a) 27,77%;
b) 25%;
c) 4,4%
d) 22,72%;
e) 20%.

Rspunsuri:
l.b; 2.e; 3.a; 4.e; 5.b; 6.e; 7.a; 8.a; 9.e; 10.a;11.b; 12.c; 13.a; 14.d; 15.d; 16.c; 17.b;
18.b; 19.a; 20.d.
150
TESTUL NR. 4

1. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevarat:
a) tiinta economic studiaz activitile prin care oamenii aloc resursele pentru a-i
acoperi trebuinele;
b) tiinta economic are doar valoare teoretic, deoareee nu ne nva cum s ctigm
efectiv bani;
c) Legile economice nu ofer nici o informaie despre consecinele economice posibile
ale deciziilor consumatorilor;
d) Raionalitatea economic nsemn realizarea intereselor tuturor participanilor la
activitatea eonomic;
e) Toate afirmaiile sunt adevrate.
2. Care dintre urmtoarele elemente caracterizeaz economia de pia:
a) scopul produciei este autoconsumul;
b) intervenia statului n economie prin planificare economic;
e) principala form de concuren este cea monopolistic;
f) statul nu intervine n economie;
g) proprietatea privat este dominant n structura proprietii.
3. Partea din venitul familiilor care nu este consumat poart numele de:
a) econormii;
b) investiii;
c) salarii;
c) transferuri;
d) impozite indireete.
4) Dac pe piaa valutar cererea de lei crete, iar oferta de valut crete i ea,
cursul leului (puterea sa de cumparare):
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) crete sau scade;
e) crete, scade sau nu se modific.
5. Care dintre urmtoarele elemente nu reprezint o investiie:
a) creterea stocurilor de materii prime ale productorilor de autoturisme dintr-o ar;
b) achiziionarea de ctre o firm de aciuni ale B.R.D. de la Bursa de Valori Bucureti;
c) construirea de ctre o firm a unor locuine n vederea nchirierii lor;
d) achiziionarea de ctre o firm a unui nou utilaj;
e) nici un rspuns nu este corect.
6. Care dintre urmtoarele elemente este o faz a ciclului economic:
a) inflaia;
b) omajul;
c) recesiunea;
d) scderea sezonier a produciei;
e) creterea ntmpltoare a veniturilor n agricultur.
7. Angajatul unei rafinrii, care i pierde locul de munc datorit creterii
preului petrolului pe piaa mondial, care a determinat nchiderea multor rafinrii din
ara sa, reprezint omajul:
a) ciclic;
b) voluntar;
151
c) involuntar;
d) tehnologic;
e) parial.
8. Cnd costul mediu este constant el este egal cu:
a) costul variabil mediu;
b) costul marginal;
c) costul fix mediu;
d) costurile materiale medii;
e) costul fix.
9. Un monopol nu se caracterizeaz prin:
a) atomicitatea cererii;
b) este cea mai eficient form de concuren;
c) elimin concurena liber;
d) preuri mai mari dect n concuren monopolistic;
e) capacitatea firmei de a influena preul pieei.
10. Care dintre urmtoarele elemente pot constitui bariere la intrarea pe pia a
noilor firme:
a) taxele vamale protecioniste;
b) economiile la cheltuielile de dezvoltare realizate de firmele care opereaz deja pe
pia;
c) controlul exclusiv asupra unor resurse naturale;
d) controlul exclusiv asupra unei inovaii;
e) toate rspunsurile sunt corecte;
11. Care dintre urmtoarele elemente determin creterea cererii de titluri de
valoare pe piaa financiar:
a) creterea ratei dobnzii;
b) reducerea ratei dobnzii;
c) creterea riscului mediului de afaceri naional;
d) iminena unei crize mondiale;
e) reducerea masei monetare.
12. Poluarea generat de creterea consumului de energie pe Terra se manifest
prin:
a) efectul de ser;
b) erodarea stratului de ozon;
c) poluare cu metale toxice;
d) creterea intervalului de timp dintre eliminarea poluantului n atmosfer i
manifestarea efectelor sale negative;
e) colaborarea tot mai strns ntre statele lumii pentru eliminarea consumului de
energie termic i radioactiv.
13. Dac datoria extern a unei ri este mare, este de dorit ca:
a) s se elimine importurile;
b) balan de pli s fie deficitar;
c) balana comercial s fie excedentar;
d) cursul de revenire la export s fie mai mare dect cursul de schimb;
e) cursul de revenire la import s fie mai mic dect cursul
de schimb.
14. Autonomia administraiilor publice locale reprezint:
a) o form de manifestare a proprietii private;
b) o form de manifestare a proprietii mixte;
152
c) o limit pentru intervenia statului n economie;
d) o limit pentru manifestarea liberei iniiative;
e) o disfuncionalitate a economiei de pia.
15. Reprezint o msur de protecie a populaiei mpotriva inflaiei:
a) creterea ratei dobnzii la creditele bancare;
b) reducerea masei monetare;
c) adaptarea structurii ofertei la structura cererii de pe pia;
d) limitarea creditelor de consum;
e) indexarea dobnzilor.
16. La o cretere cu 10% a preului unui bun, cantitatea cerut din bunul
respectiv scade cu 15%, iar cantitatea oferit crete cu 5%. Cererea i oferta sunt:
a) elastice;
b) inelastice;
c) cu elasticitate unitar;
d) cererea este elastic, iar oferta este inelastic;
e) nu se poate preciza forma de elasticitate la pre pentru cerere i ofert.
17. n momentul To, producia unei firme era de 100 buc., iar costurile variabile
antrenate de aceast producie se ridicau la 100 mil. de lei. n T
1
, costurile variabile
cresc cu 25%, direct proporional cu producia, iar costurile fixe reprezint 20% din
costul total. Determinai costurile fixe i costul marginal:
a) 31,25 mil. lei; 1 mil. lei;
b) 156,25 mil. lei; 1 mil. lei;
c) 25 mil. lei; 31,25 mil. lei;
d) 100 mil. lei; 20 mil. lei;
e) 35,21 mil. lei; 3 mil. lei.
18. La un credit de 250 mil. de lei, pentru nou luni, debitorul a pltit o dobnd
total de 120 mil. lei. Rata dobnzii a fost de:
a) 64%;
b) 46%;
c) 48%;
d) 84%;
e) 156,25%.
19. La un produs global brut de 25.000 mid. !ei, consumul intermediar a fost de
10.000 mld. lei. Consumul capitalului fix a fost:
a) 15.000 mld. lei;
b) 10.000 mld. lei;
c) mai mic de 15.000 mld. lei;
d) mai mare de 15.000 mld. lei;
e) mai mic dect investiia de nlocuire.
20. Dac preurile cunosc o cretere generalizat de 25%, puterea de cumprare:
a) crete cu 25%;
b) scade cu 25%;
c) scade cu 20%;
d) scade cu 33,33%;
e) crete cu 33,33%.

Rspunsuri:
1 a, 2.e, 3.a, 4.a, 5.b, 6.c, 7.a, 8.b, 9.b, 10.e, 11.b, 12.a; 13.c, 14.c,15.e, 16.d; 17.a;
18.a; 19.c; 20. c.
153
TESTUL NR. 5


1. Dac ncasrile din vnzarea crilor cresc cu 10%, ca urmare a majorrii cu
15% a preului cererea pentru cri este:
a) elastic;
b) unitar;
c) inelastic;
d) perfect elastic;
e) perfect inelastic.
2. Criteriile mpririi capitalului n fix i circulant sunt:
a) forma material;
b) durata de existen fizic;
c) mobilitatea;
d) modul n care i transmite valoarea asupra bunurilor produse;
e) modul n care i transmite valoarea asupra bunurilor produse i se nlocuiete;
3. Care din afirmaiile de mai jos sunt corecte?
a) salariul este plat pentru risc;
b) salariul este venit;
c) salariul este componenta costului;
d) salariul este plat pentru munc;
e) salariul reprezint banii economisii;
A.a,b,c,d,e; B b,c,d; C.a,b,c.d; D.c,e; E. a,e.
4. Ce raport trebuie s existe ntre rata dobnzii i rata profitului pentru a nu
afecta volumul investiiilor?
a) de egalitate;
b) s fie mai mare;
c) s fie mai mic;
d) a+b;
e) a,b,c.
5. Ce se ntmpl cu cursul titlurilor de valoare pe piaa financiar secundar
dac rata dobnzii pe pia crete?
a) crete;
b) scade;
c) nu este influenat;
d) a+b;
e) nici un rspuns corect.
6. Profitul de monopol este rezultatul:
a) deinerii unui monopol natural;
b) aplicrii unor tehnologii performante;
c) practicrii preturilor-inalte de monopol;
d) evaziunii fiscale;
e)nclcirii legilor concurenei loiale.
A. a+c; Ra,b,c; C. d, e; D. a,c,d. e; E. a,b,c,d,e.
7. Care din funciile banilor face posibil acumularea i pstrarea valorilor n
timp?
a) funcia de msurare i evaluare;
b) funcia de mijloc de schimb;
c) funcia de mijloc de plat;
154
d) funcia de mijloc de rezerv;
e) a,b,c,d.
8. Obligaiunea, spre deosebire de aciuni, este:
a) un titlu de valoare cu venit variabil;
b) un titlu de valoare cu venit fix;
c) un titlu de proprietate;
d) un titlu de credit pe termen lung;
e) b+d.
9. Intervenia statului n economie vizeaz:
a) limitarea aciunii agenilor economici;
b) asigurarea proteciei sociale a populaiei;
c) creterea ocuprii forei de munc;
d) protecia mediului natural;
e) emisiune de aciuni;
A. b; B a,b,d; C. a,c, e; D. b,d; E. b, c,d.
10. ntr-o economie de pia, rolul economic al statului poate fi evideniat:
a) numai la nivelul economiei naionale;
b) numai la nivelul agentului economic;
c) att la nivelul economiei naionale ct i la nivelul agentului economic;
d) prin comportamentul raional al agenilor economici;
e) nici un rspuns corect.
11. Care din urmtoarele variante sunt corecte cu privire la deosebirea dintre
produsul intern brut i produsul intern net:
a) PIN este mai mare dect PIB;
b) PIB este mai mare dect PIN;
c) PIB cuprinde i deprecierea capitalului fix;
d) b+c;
e) a+b+c.
12. n anul 2000, produsul naional net a fost de 360 mid $, msurat n preul pieei.
Preurile au crescut cu 20% n 2000. Atunci, PNN n anul 2000 msurat n preuri constante, va
fi:
a) 300 mild.$;
b) 432 mild.$;
c) 288 mild.$;
d) 360 mild.$;
e) 320 mild.$.
13. Persoanele omere care i-au pierdut locul de munc ca urmare a puternicei
concurene din strintate, pot fi considerate c fac parte din:
a) omajul structural;
b) omajul tehnologic;
c) omajul ciclic;
d) a+b;
e) a+b+c.
14. Care este rolul pe care l joac aurul, n cadrul sistemului monetar
internaional?
a) sistemul se bazeaz pe etalonul aur, valutele forte avnd o valoare fix stabilit n
raport de aur;
b) este utilizat ca activ cu rol de stabilizare;
c) aurul garanteaz valoarea fiecrei monede i, prin urmare, ntregul sistem;
155
d) nu are un rol semnificativ;
e) nici un rspuns corect.
15. O societate comercial dispune de un capital tehnic de 400 mld. u.m. din care
60% const din capital fix. Dac acest capital are o durat de funcionare de 8 ani,
capitalul fix consumat anual va fi de:
a) 240 mld. u.m. ;
b) 160 mld. u.m.;
c) 30 mld. u.m. ;
d) 50 mld. u.m.;
e) 40 mld. u.m ..
16. Cnd preurile bunurilor de consum cresc cu 5%, iar salariul real crete cu
10%, salariul nominal:
a) crete cu 15,5%;
b) scade cu 15,5%;
c) nu se modific;
d) crete mai ncet dect preurile;
e) nici un rspuns corect.
17. n capitalul fix al unei firme industriale nu intr:
a) cldirile seciilor de producie;
b) mainile i utilajele;
c) suprafaa de teren pe care se gsete firma;
d) magaziile i depozitele;
e) cldirile administraiei firmei.
18. Diviziunea muncii are la baz:
a) libera iniiativ i proprietatea privat;
b) specializarea agenilor economici;
c) proprietatea public;
d) proprietatea mixt;
e) nici un rspuns corect.
19. Investiia brut este 8.000, consumul de capital fix 4.000, venitul este de
12.000. S se calculeze investiia net.
a) 4.000;
b) 20.000;
c) 2.000;
d) 15.000;
e) 8.000;
20. Firma n care lucreaz 4 salariai obine ntr-o anumit perioad de timp o
producie de 500 de buci dintr-un anumit bun. n perioada urmtoare ea dubleaz
producia pe baza angajrii a nc 4 salariai. Precizai cum se modific productivitatea
muncii.
a) crete cu 25%;
b) se dubleaz;
c) scade eu 50%;
c) nu se modific;
d) nici un rspuns corect.

Rspunsuri corecte:
1.c; 2.e; 3.B; 4. c; 5.b; 6.A; 7.d; 8. e; 9.E; 10.c; 11.d;12.a;13.a; 14.d; 15. c; 16.a; 17.c;
18.b; 19.a; 20.d.
156
TESTUL NR. 6


1. Sunt dezavantaje ale diviziunii muncii:
a) cresterea riscului de a fi omer;
b) faptul ea permite utilizarea mainilor;
c) cresterea productivitii muncii;
c) creterea eficienei economice;
d) interdependenele generate ntre agenii economici.
2. Persoanele apte de munc, dar care nu doresc s lucreze fac parte din rndul:
a) omerilor oficiali;
b) omerilor involuntari;
c) populaiei inactive;
d) diasporei;
e) populaiei inapte.
3. Activitile lucrative sunt cele care:
a) genereaz bunuri economice;
b) genereaz bunuri destinate schimbului;
e) genereaz probleme globale pentru omenire;
d) constituie economia subteran;
e) sunt integral automatizate.
4. Puterea de cumprare a banilor i cursul de schimb al monedei naionale se
afl n raport:
a) direct proporional;
b) invers proporional;
c) de indiferen;
d) de la parte la ntreg;
e) de la ntreg la parte.
5. Afirmaia "Bnii sunt sngele care irig economia" aparine lui:
a) Samuelson;
b) Keynes;
c) Lionel Stoleriu;
d) M. Manoileseu;
e) J.K. Galbraith.
6. Ca regul general, n rile srace singurul finanator al inovrii este:
a) statul;
b) societile strine multinaionale;
c) Fondul Monetar Internaional;
d) Banca Mondial;
e) Uniunea European.
7. Cnd producia crete n acelai ritm cu costul total, costul variabil mediu:
a) crete;
b) scade;
c) nu i se poate preciza evoluia;
d) nu depinde de producie;
e) are o evoluie dependen de costurile de distribuie.
8. Sunt ci de reducere a costurilor unitare:
a) creterea produetiei;
b) reducerea eheltuielilor cu reclama;
157
c) reducerea produciei;
d) redueerea productivitii;
e) creterea numrului de angajai.
9. Producti vitatea muncii se poate exprima ca:
a) sporul de producie obinut prin creterea cu o unitate a factorului munc atras i
consumat n activitatea economic;
b) producie pe unitate de factor munc consumat;
c) producia pe or lucrat;
d) producia anual a unui lucrtor;
e) toate rspunsurile sunt corecte.
10. Utilitatea intrinsec a unui bun este dat de:
a) nevoia eonsumatorului;
b) proprietile bunului;
c) intensitatea nevoii eonsumatorului;
d) aprecierea subiectiv a consumatorului;
e) cantitatea consumat dintr-un bun.
11. Cnd cererea crete i oferta nu se modific, preul de echilibru:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) scade, dac i numrul consumatorilor scade;
e) nu i se poate preciza evoluia.
12. Cnd costul de producie unitar al unei firme crete, oferta firmei:
a) scade;
b) crete;
c) nu se modific;
d) nu i se poate preciza evoluia;
e) va fi destinat exportului.
13. Preul de echilibru depinde de:
a) veniturile consumatorilor;
b) costul produciei;
c) preferinele consumatorilor;
d) numrul de consumatori;
e) toate rspunsurile sunt corecte.
14. Piaa cu concuren perfect i monopolul se aseamn prin:
a) atomicitatea cererii;
b) atomicitatea ofertei;
c) intrarea liber pe pia;
d) transparen;
e) absena implicrii statului pe astfel de piee.
15. n concuren monopolistic nu exist:
a) pre de echilibru;
b) oferta elastic;
c) omogenitatea produselor;
d) oferta inelastic;
e) intrare liber pe pia.
158
16.O producie de 6 piese a ocazionat un consum global de factori de 4.000 lei, din
care 400 a reprezentat consumul suplimentar de factori pentru obinerea celei de-a 6-a
piese. Costurile totale fixe ale primei piese fiind de 800 de lei, atunci costurile variabile totale
ale celor 5 piese au fost de:
a) 3.200;
b) 3.600;
c) 2.800;
d) 3.400;
e) 3.000.
17.O firm a obinut un profit anual de 500 mil. la un cost fix de 200 mil. un cost
variabil mediu de 250.000 i un pre de 500.000. Producia care a asigurat acest profit a
fost de:
a) 1.500 buc.;
b) 1.000 buc.;
c) 1.700 buc.;
d) 2.800 buc.;
e) 700 buc.
18. La o mas monetar necesar n tranzacii de 30.000 miliarde de lei i la o
vitez de rotaie a banilor de 10 volumul valoric al tranzaciilor a fost de:
a) 3000 miliarde lei;
b) 300.000 miliarde lei;
c) 270.000 miliarde lei;
d) 2700 miliarde lei;
e) nu se poate determina.
19. O ntreprindere cu 100 de salariai i 50 de utilaje realizeaz o producie
zilnic de 50 milioane u.m. n 8 ore. Cum se modific productivitatea muncii dac, prin
intrarea n funciune a 5 utilaje mai performane, producia sporete cu 50%, iar
numrul salariailor crete cu 10%?
a) crete, dar nu se poate preciza cu ct;
b) crete cu 25%;
c) crete cu 12,5%;
d) crete cu 36,36%;
e) nici un rspuns nu este corect.
20.Un agent economic vinde altuia 500 de aciuni cu valoare nominal de
20.000DM. La scaden cursul este de 23.000DM. Cine ctig i ct?
a) cumprtorul, 1000DM
b) vnztorul, 1.000DM;
c) cumparatorul,500.000DM;
d) cumprtorul, 1.500.000DM;
e) vnztorul, 1.500.000DM.

Rspunsuri:
la; 2c; 3b; 4a; 5a; 6a; 7a; 8b; 9e; l0b; 11.a; 12a; 13e; 14a; 15c; 16e; 17d; 18b; 19d;20e.
159
TESTUL NR. 7

1. Sunt bunuri finale: 1) mijloacele de transport 2) pantofii 3) petrolul 4) benzin
fr plumb 5) minereul de aur. Sunt corecte:
a) 1,2,4;
b) 3,5;
c) 1,5;
d) 4;
e) 2.
2. Sunt bunuri marfare: 1) manualele colare 2) aurul 3) aciunile 4) aerul 5)
drogurile. Sunt corecte:
a) 1,2,3,5;
b) 1,2,3;
c) 1,2,3,4,5;
d) 2,3;
e) 2,3,5.
3. Resursele naturale pot fi: 1) epuizabile 2) recuperabile 3) regenerabile 4)
sociale 5) elementare. Sunt corecte:
a) 1,2,3;
b) 4,5;
c) 1,2;
d) 1;
e) 3.
4. Diviziunea muncii nu genereaz: 1) raporturi de interese ntre agenii
economici 2) creterea eficienei economice 3) adncirea specializrii muncii 4)
autonomia productorilor 5) interdependene ntre unitile economice. Sunt corecte:
a) 1,2,3,5;
b) 4;
c) 4,5;
d) 1;
e) nici un rspuns nu este corect.
5. Economiile moderne sunt n majoritate :1) economii de schimb 2) economii
de pia 3) economii de comand 4) economii marfare 5) e conomii naturale. Sunt
corecte:
a) 2;
b) 5;
c) 1,2,4;
d) 3;
e) 1,2,4,5.
6. Creterea productivitii muncii determin: 1) creterea bogiei naionale 2)
creterea timpului liber de care dispune populaia rii 3) creterea gradului de
satisfacere a trebuinelor pe plan naional 4) atenuarea tensiunii nevoi-resurse 5)
creterea inflatiei, deoarece la o productivitate mai mare, salariile sunt mai mari. Sunt
corecte:
a) 1,2,3,4;
b) 1,3;
c) 1,2,3,4,5;
d) 1,2,3;
e) 1,4.
160
7. Dac agenii economici anticipeaz un climat favorabil afacerilor n viitorul
apropiat, iar oferta monetar nu se modific, n mod normal: 1) rata dobnzii crete 2)
rata dobnzii scade 3) cererea de credite crete 4) cererea de credite scade 5) scad
rezervele obligatorii ale bncilor. Sunt corecte:
a) 2,4;
b) 1,3;
c) 1,3,5;
d) 1,4;
e) 1,4,5.
8. O firm de monopol se deosebete de una de oligopol prin: 1) atomicitatea
cererii 2) atomicitatea ofertei 3) omogenitatea produsului 4) preuri mai mari 5) preuri
mai mici. Sunt corecte:
a) 2,3,4;
b) 3,4;
c) 4;
d) 5;
e) 1,5.
9. Sunt produse la care oferta creste cnd preul crete: 1) untul 2) fructele 3)
mobil 4) petrolul 5) cafeaua. Sunt corecte:
a) 4;
b) 5;
c) 1;
d) 2;
e) 1,2,3,4,5.
10. Care dintre urmtoarele msuri antiinflaioniste combat omajul: 1) reducerea
deficitului bugetar 2) creterea ratei dobnzii 3) echilibrarea balanei de pli 4)
introducerea produselor noi i dezvoltarea produciei 5) Limitarea creditului de consum.
Sunt corecte:
a) 1,2,4;
b) 5;
c) 3,5;
d) 2,5;
e) 4.
11. La o mas monetar necesar n tranzacii de 30.000 miliarde lei i la o vitez
de rotaie a banilor de 10, volumul valoric al tranzaciilor a fost de:
a) 3000 miliarde lei; .
b) 300.000 miliarde lei;
c) 270.000 miliarde lei;
d) 2700 miliarde lei;
e) nu se poate determina.
12. Cererea de manuale de economie n 1998 a fost de 10 mii de buci. n 1999,
preul manualului crete cu 100%, iar veniturile cumprtorilor cu 50%. Dac
elasticitatea cererii la pre este 0,5, iar la venit 0,25, cantitatea cerut n 1999 este:
a) 6,25 mii;
b) 16,25 mii;
c) 3,75 mii;
d) 5 mii;
e) nedeterminat.
161
13. Salariul nominal crete de 2 ori, iar preurile cresc cu 150%. Salariul real:
a) nu se modific;
b) crete cu 20%;
c) scade cu 20%;
d) crete de 0,8 od;
e) scade, dar nu se poate preciza cu ct, deoarece guvemul poate decide indexarea sa.
14. O banc dispune de un capital propriu de 150 miliarde de lei i de un capital
atras de la deponeni de 100 miliarde de lei. Rata dobnzii ncasate de banc, de 100%,
este cu 25% mai mare dect rata dobnzii pltite. Determinai rata profitului bancar la
capitalul propriu, daci cheltuielile anuale de funcionare sunt de 20 miliarde de lei, iar
capitalul este rulat integral pe parcursul unui an:
a) 113,3%;
b) 100%;
c) 13,3%;
d) 20%;
e) 60%.
15. O firm productoare de covoare se caracterizeaz printr-un cost fix de
150 miliarde de lei i printr-un cost variabil de 750 miliarde la o producie de 10000
de buci. Dac producia crete cu 50%, costurile varia bile cresc de 1,25 ori mai
ncet dect producia. Cu ct se modific profitul unitar, dac preul rmne
neschimbat?
a) crete eu 5 milioane lei;
b) crete eu 20 milioane lei;
c) scade cu 5 milioane lei;
d) scade cu 20 milioane lei;
e) nu se modific.
16. ntr-un ciclu de producie de patru luni, se produc 1000 de perechi de pantofi, de
pe urma crora firma productoare ncaseaz 400 milioane de lei. Cum se modific
ncasrile anuale ale firmei, dac viteza de rotaie a capitalului se dubleaz, iar preul nu se
modific?
a) se dubleaz;
b) cresc cu 100%;
c) scad la jumtate;
d) a i b sunt corecte;
e) nici un rspuns nu este corect.
17. Statul romn emite obligaiuni cu valoarea nominal un milion de lei, la o
rat a dobnzii de 80%. Dac rata dobnzii scade la 60%, cuponul obligatiunii:
a) scade cu 200.000 lei;
b) crete cu 200.000 lei;
c) rmne neschimbat;
d) scade la 600.000 lei;
e) a i d sunt corecte.
18. Cunoatei urmtoarele date cu privire la o economie naional: eonsumul
menajelor 70% din P.I.B., investiia brut 15% din P.I.B., consumul public 10% P.I.B.,
iar exportul net 10 miliarde de dolari. Determinai investiia de nlocuire, tiind c ea
reprezint 10% din investiia brut:
a) 3 miliarde de dolari;
b) 30 miliarde de dolari;
c) 25 miliarde de dolari;
162
d) 0,3 miliarde de dolari;
e) nu se poate calcula.
19. La o populaie activ disponibil de 15 milioane de persoane, 80% reprezint
populaie ocupat, iar 5% persoane care nu doresc s lucreze, deoarece au alte surse de
venit. Numrul omerilor este de:
a) 2,25 milioane;
b) 0,75 milioane;
c) 3 milioane;
d) 3,75 milioane;
e) 6,25 milioane.
20. Cursul de revenire la export este de 7000 de lei pe dolar, iar la import de 20.000
de lei pe dolar. Dsc.a veniturils ncasate n urma importului sunt de 100 milioane de lei, iar
taxele vamale reprezint 10% din aceste venituri, profitul operaiunii de comer exterior
este de:
a) 58,5 milioane lei; .
b) 4500 de dolari;
c) 60 milioane lei;
d) 90 milioane lei;
e) 31,5 milioane lei.

Rspunsuri:
1a; 2a; 3a; 4b; 5e; 6a; 7b; 8b; ge; 10e; lib; 12a; 13c; 14b; 15b; 16d; 17e; 18a; 19a;
20a.


TESTUL NR. 8


1. Cursul de schimb reprezint:
a) numrul de uniti monetare strine ce se primesc n schimbul unei uniti monetare
naionale;
b)numrul de uniti monetare naionale ce se primesc n schimbul unei uniti
monetare strine;
c) cantitatea de bunuri i servicii ce revine la o unitate monetar naional;
d) convertibilitatea banilor;
e) capacitatea unei monede de a fi preschimbat n mod liber n alte monede.
2. Canada i-a declarat moneda convertibil n anul:
a) 1969;
b) 1952;
c) 1961;
d) 1968;
e) 1947.
3. Factorii de producie:
a) se refer la bani;
b) constituie o parte a resurselor;
c) se identific cu resursele;
d) sunt fizici i derivai;
e) sunt efort fizic i intelectual.
163
4. Pentru ca eficiena economic s creasc, n condiiile creterii consumului de
factori de producie, ntre consumul de resurse (C) i rezultatele obinute (R) trebuie s
existe urmtorul raport:
a) Ic>I
R
;
b) Ic<I
R
;
c) C>R;
d) C<R;
e) C/C>R/R.
5. Inovaia reprezint:
a) realizarea prin care o economie devine mai eficient;
b) rezultatul activitii de cercetare tiinific;
c) cuvntul care desemneaz activitatea de cercetare tiinific;
d) o cale de desfurare a concurenei neloiale;
e) un proces finanat n exclusivitate de ctre stat.
6. Consecinele accelerrii cercetrii stiinfifice asupra firmelor pot imbraca
urmtoarea form:
a) accelerarea uzurii morale;
b) accelerarea uzurii fizice;
c) creterea competitivitii;
d) a i c;
e) a,b i c:
7. Pmntul ca factor de producie este: 1) limitat 2)regenerabil 3) restrictiv
pentru activitatea economic 4) e bine s fie utilizat intensiv 5) derivat. Sunt corecte:
a) 1,2,3,4;
b) 1,3;
c) 1,2,3,4,5;
d) 1,2,3;
e) 1,2.
8. Reprezint un pre i se supun legii cererii i ofertei: 1) nevoile 2) salariul 3)
masa monetar 4) rata dobnzii 5) profitul. Sunt corecte:
a) 1,2,3,4,5;
b) 2,4;
c) 1,3,5;
d) 1,5;
e) 2,3.
9. O producie de 6 piese a ocazionat un consum global de factori de 4.000 lei, din
care 400 a reprezentat consumul suplimentar de factori pentru obinerea celei de-a 6-a
piese. Costurile totale fixe ale primei piese fiind de 800 de lei, atunci costurile varia bile
totale ale celor 5 piese au fost de:
a) 3.200;
b) 3.600;
c) 2.800;
d) 3.400;
e) 3.000.
10. 0 firm a obinut un profit anual de 500 mil. la un cost fix de 200 mil. un cost
variabil mediu de 250.000 i un pre de 500.000. Producia care a asigurat acest profit a
fost de:
a) 1.500 buc.;
b) 1.000 buc.;
164
c) 1.700 buc.;
d) 2.800 buc;;
e) 700 buc.
11. La o mas monetar necesar n tranzacii de 30.000 miliarde de lei i la o
vitez de rotaie a banilor de 10, volumul valoric al tranzaciilor a fost de:
a) 3000 miliarde lei;
b) 300.000 miliarde lei;
c) 270.000 miliarde lei;
d) 2700 miliarde lei;
e) nu se poate determina.
12. Care dintre elementele mentionae reprezint factori care frneaz creterea
produciei alimentare pe locuitor n rile slab dezvoltate:
a) absena democraiei;
b) democraia ru neleas;
c) administrarea preurilor produselor agricole de ctre stat;
d) randamentele agricole sczute;
e) toi factorii enumerai.
13. Competitivitatea sczut a produselor romneti are un impact negativ
asupra:
a) soldului balanei comerciale;
b) participrii Romniei la piaa mondial;
c) soldului balanei de pli;
d) creterii P.I.B.;
e) toate rspunsurile sunt corecte.
14. Firma Bianca S.R.L. exporta petrol n Moldova i realizeaz un curs de
revenire la export de 15.000 de lei/dolar i import cu banii obinui software, la un curs
de revenire la import de 25.000 de lei/dolar. Este activitatea de export import a firmei
eficient dac cursul de schimb este 1 dolar = 20.000 de lei?
a) da, deoarece realizeaz un profit de 10.000 de lei/dolar;
b) nu, deoarece realizeaz o pierdere de 10.000. de lei/dolar;
c) nu, deoarece Moldova este recunoscut ca fiind ru platnic pe plan internaional;
d) nu, deoarece cursul de revenire la import este mai mare dect cursul de schimb,
astfel nct singur operaiune eficiena este cea de export;
e) nu, deoarece cursul de revenire la export este mai mic dect cursul de schimb,
singura operaiune eficient fiind importul.
15. Orice corectiv esenial adus relaiei dintre sistemul planificat i sistemul pieei
trebuie s nceap cu:
a) egalizarea puterii celor dou sectoare ale economiei, spune Galbraith;
b) descentralizarea, spune Keynes;
c) liberalizarea preurilor, spune Samuelson;
d) regndirea rolului statului, spune Didier;
e) reforma monetar, spune Becker.
16. Sunt msuri de diminuare i control a inflaiei ce vizeaz masa monetar:
a) indexarea salariilor bugetarilor;
b) creterea dobnzii pltite pentru economiile populaiei n bnci;
c) acordarea de compensaii pensionarilor;
d) creterea ratei dobnzii creditelor acordate de bnci;
e) subvenionarea preurilor.
165
17. Rata inflaiei scade de la 5% n luna ianuarie, la 3% n luna februarie.
Atunci, se poate afirma c:
a) preurile au sczut;
b) puterea de cumprare a unei uniti monetare a crescut;
c) preurile au crescut;
d) creterea preurilor s-a accelerat;
e) managementul macroeconomic este neadecvat.
18. Sunt un exemplu de instituii financiare:
a) bncile;
b) casele de economii;
c) societile de asigurare;
d) casele de pensii;
e) toate instituiile menionate.
19. O elasticitate a cererii la pre egal cu doi arat c:
a) la o cretere cu 1 % a preului, cantitatea cerut scade cu 2%;
b) la o cretere cu 1 % a preului, cantitatea cerut crete cu 2%;
c) la o cretere cu 2% a preului, cantitatea cerut scade cu 1%;
d) cererea este inelastic la pre;
e) bunul este inferior.
20. Intre utilitatea intrinsec i cea economic exist urmtoarea relaie:
a) orice bun destinat schimbului are utilitate intrinsec, dar nu are neaprat i utilitate
economic;
b) orice bun destinat schimbului are ntotdeauna utilitate economic, dar nu are
neaprat i utilitate intrinsec;
c) orice bun destinat schimbului are ntotdeauna att utilitate intrinsec, ct i
economic;
d) utilitatea economic este aceeai pentru toi consumatorii, n timp ce cea intrinsec
difer de la un consumator la altul;
e) att utilitatea economic, ct i cea intrinsec difer de la un consumator la altul i,
chiar pentru acelai consumator, de la un moment de timp la altul.

Rspunsuri:
1.a.;2.b; 3.b; 4.b; 5.a; 6.d; 7.a; 8.b; 9. c; l0.d; l1.b; 12.d; 13. e; 14. a. 15a; 16d; 17e; 18e;
19a; 20a.


TESTUL NR. 9

1. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat:
a) nivelul de via ntr-o economie de pia este invers proporional cu numrul de
locuitori;
b) spre deosebire de factorul munc, pmntul nu ocazioneaz nici o cheltuial
ntreprinztorului;
c) pentru ca munca s fie o resurs originar, ea trebuie s satisfac imediat i direct o
trebuin;
d) constituie capital totalitatea bunurilor economice produse i utilizate pentru
realizarea altor bunuri i servicii;
e) descoperirea de noi resurse naturale duce la abandonarea celor aflate deja n
exploatare.
166
2. Care dintre urmtoarele variabile nu afecteaz cererea pentru un bun economic:
a) preul bunului;
b) condiiile tehnice de producie;
c) preferinele consumatorilor;
d) preul bunurilor asemntoare;
e) venitul consumatorilor.
3. Cnd o persoan posed o obligaiune emis de o firm, aceasta i d dreptul
numai la:
a) o parte din capitalul firmei;
b) o parte din profit;
c) dobnd;
d) a participa la conducerea firmei;
e) a participa la definitivarea strategiilor firmei pe termen lung.
4. Puterea pe pia de care se bucur firmele oligopoliste provine din:
a) diferenierea produsului;
b) numrul mic de ofertani;
c) numrul mic de cumprtori;
d) preuri avantajoase pentru consumatori;
e) utilitate mare a bunurilor oferite.
5. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat:
a) n condiiile concurenei perfecte resursele sunt alocate mai eficient dect n cazul
celorlalte tipuri de pia;
b) n concurena perfect pretul este determinat de pia;
c) n economia de pia accesul la diferite bunuri economice oferite pe piaa este reglat
prin pre;
d) mecanismul concurenei este cel care regleaz piaa;
e) n economia de pia statul nu intervine n reglementarea activitii economice.
6. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals:
a) rata dobnzii mare stimuleaz economiile;
b) rata dobnzii servete la selecionarea proiectelor de investiii cele mai rentabile;
c) o firm va realiza o investiie numai dac rata profitului este mai mare dect rata
dobnzii;
d) cererea de credite este direct proporional cu rata dobnzii;
e) rata dobnzii mic favorizeaz investiiile.
7. Diferena dintre PNB i PNN se datoreaz:
a) veniturilor firmelor naionale din strintate;
b) obligaiilor fiscale pltite de consumatori;
c) deprecierii capitalului;
d) importului;
e) exportului net.
8. Care dintre urmtoarele elemente nu este component a PIB:
a) cheltuielile publice;
b) exportul net;
c) consumul privat;
d) investiia brut;
e) consumul intermediar.
9. O bancnot de 100.000 de lei este:
a) moned metalic;
b) moned seriptural;
167
c) moned numerar;
d) moned de cont;
e) depozit la vedere.
10. Care dintre urmtoarele afirmaii nu este corect:
a) salariile pot crete semnificativ far a genera neaprat inflaie;
b) creterea masei monetare fr acoperire n bunuri i servicii exercit presiuni
inflaioniste;
c) inflaia se caracterizeaz printr-o cretere generalizat a preurilor;
d) indexarea salariilor atenueaz intensitatea procesului inflaionist;
e) inflaia poate avea i efecte pozitive.
11. Ciclul economic reprezint:
a) perioada de la nceputul unei contracii a activitii economice i pn la nceputul
contraciei urmtoare;
b) totalitatea fluxurilor dintre agenii economici dintr-o economie naional;
c) totalitatea tranzaciilor cu bunuri i servicii din economia mondial;
d) totalitatea fluxurilor existente ntre agenii economici naionali;
e) b i d sunt corecte.
12. Care dintre urmtoarele mijloace sau scopuri de politic economic pot fi
considerate i instrumente de politic economic:
a) ocuparea deplin;
b) cursul de schinib;
c) impozitele;
d) b i c sunt corecte;
e) a, b i c sunt corecte.
13. Care dintre urmtoarele elemente se nscrie n balana comercial:
a) investiiile directe de capital n strintate;
b) mprumuturile internaionale;
c) importul de mrfuri;
d) exportul de capital;
e) veniturile muncitorilor strini din strintate.
14. Dac leul se depreciaz fa de dolar, produsele din S.U.A. vor fi:
a) mai ieftine pentru importatorii romni;
b) mai ieftine pentru americani;
c) mai scumpe pentru importatorii romni;
d) inexistente pe piaa romneasc;
e) mai puin competitive fa de cele romneti.
15. n T
0
-T
1
investiiile nete cresc cu 500%, iar venitul de ,6 ori. Dac n ntreaga
perioad rata consumului a fost de 0,75, multiplicatorul investiiilor este:
a) 1;
b) 4;
c) 0,75;
d) 15/4;
e) 100/75.
16. Programarea economic urmrete:
a) ridicarea competitivitii;
b) combaterea inflaiei;
c) rezolvarea unor probleme mai dificile care au aprut;
d) nlturarea efectelor negative ale polurii;
e) toate rspunsurile sunt corecte.
168
17. Implicarea statului n funcionarea economiei de pia se face prin:
a) planificare;
b) balana comercial;
c) dirijarea pieei;
d) medierea unor conflicte de munc;
e) limitarea creterii salariilor datorat creterii productivitii muncii.
18. Operaiile la termen pe piaa schimburilor valutare au ca scop:
a) sustragerea unor importante sume de bani din economia real;
b) sporirea n viitor a numrului de firme care acioneaz pe aceast pia;
c) asigurarea mpotriva riscurilor generate de modificarea cursurilor titlurilor de
valoare;
d) plasarea capitalului disponibil n strintate;
e) modificarea cursului de schimb.
19. Globalizarea problemelor omenirii decurge din:
a) faptul c economia mondial nu este unic;
b) interdependenele care exist ntre state n cadrul economiei mondiale;
c) nivelul de dezvoltare al rilor;
d) structura economic a rilor;
e) mrimea rior.
20. Nu va determina deplasarea curbei cererii de cafea:
a) reducerea preu1ui la ness;
b) reducerea preului la ceai;
c) creterea preului cafeei;
d) creterea pretu1ui la ceai;
e) creterea preului la zahr i ali ndulcitori.

Rspunsuri:
1d; 2b; 3c; 4b; 5e; 6d; 7c; 8e; 9c; lOd; 11a; 12d; 13c; 14.c; 15b; 16e; 17d; 18d; 19b;
20c.


TESTUL NR. 10

1. Profitul se deosebete de salariu prin faptul c:
a) este mai mare;
b) este mai mic;
c) se obine pe o pia de oligopol, pe cnd salariul se obine pe orice pia cu
concuren imperfect;
d) este rezultatul unor negocieri individuale sau colective;
e) poate fi i negativ.
2. Libera concuren este limitat atunci cnd:1) pe pia exist muli productori
si muli vnztori, dar produsele sunt difereniate, 2) pe pia exist muli productori i muli
vnztori, dar produsele nu sunt difereniate, 3) pe pia exist un singur cumprtor 4) pe
pia exist un singur vnztor 5) preurile nu sunt libere. Sunt corecte:
a) 1, 2,3,4,5;
b)1,3,4,5;
c) 3,4,5;
d) 3,4;
e) 2.
169
3. Creterea ratei medii a dobnzii din economie poate fi consecina:
a) creterii inflaiei;
b) creterii cereriii de credite;
c) reducerii ofertei de credite;
d) creterii mai rapide a cererii de credite comparative cu oferta;
e) toate rspunsurile sunt corecte.
4. Are dreptul la vot n adunarea general a acionarilor:
a) deintorul de aciuni;
b) doar deintorul de aciuni nominative;
c) numai deintorul de aciuni la purttor;
d) obligatarul;
e) statul.
5. Diferentierea salariilor, chiar pentru munci asemntoare:
a)este anormal;
b)este fireasc, dac are la baz aceleai condiii de munc;
c)este fireasc, dac salariaii au aceleasi aptitudini;
d)este fireasc, dac salariaii au niveluri de pregtire diferite;
e)este rezultatul exploatrii salariailor in capitalismul slbatic al secolului XIX-lea.
6. Pentru contribuia sa la activitatea economic, ntreprinztorul proprietar al
unei firme primete:
a)salariul;
b)profit;
c)cifra de afaceri;
d)a si b;
e)a, b si c.
7. Recompensa pe care se ateapt s o primeasc ntreprinztorul pentru
acceptarea riscului de a derula o afacere este o component a:
a)profitului normal;
b)salariului;
c)venitului nelegitim;
d)dobnzii percepute de banca de la care ntreprinztorul a imprumutat bani;
e)costului variabil.
8. Ca s determinati numrul omerilor dintr-o ar avei nevoie de:
a)gradul de ocupare si populaia ocupat;
b)rata somajului si populaia apt;
c)rata somajului si populaia total;
d)gradul de neocupare si populaia apt;
e)gradul de neocupare si populaia inapt.
9. Ca s determinai rata inflaiei aveti nevoie de:
a)rata dobnzii si perioada medie de timp pe care se acord credite ntr-o economie;
b)evoluia cursului de schimb ntre dou momente de timp diferite;
c)evoluia preului combustibililor ntre dou momente de timp diferite;
d)indicele general al preurilor
e)indicele masei monetare.
10. n condiii de inflaie, cei mai avantajai sunt:
a) creditorii;
b)debitorii care au prevzut n contractele de credit clauze de indexare a dobnzii;
c)debitorii care nu au prevzut n contractele de credit clauze de indexare a dobnzii;
170
d)deintorii de active cu venituri fixe;
e)funcionarii publici.
11. Producti vitatea medie a muncii in t
0
a fost de 500 de autoturisme asamblate
pe lucrtor, iar salariul unui lucrtor era de 1 mil lei, n t
1
, datorit inflaiei, preul unui
autoturism crete cu 25%. Producia i numrul salariailor la nivelul firmei nu se
modific, totui firma decide o cretere a salariului la 1,2 mil. lei pe lucrtor. Este
justificat creterea salariilor?
a)nu, deoarece n acest ritm firma va ajunge s dea faliment;
b)nu, deoarece productivitatea muncii nu a crescut;
c)da, deoarece n expresie valoric crete mai repede dect salariul;
d)nu, deoarece productivitatea n expresie valoric crete mai ncet dect salariul;
e)da, deoarece inflaia in economie s-a accentuat.
12. La o creste re a preurilor cu 55
%
si a salariului nominal cu 5 %, salariul
real:
a)crete cu 5%;
b)scade cu 50%;
c)scade cu 32,3%;
d)crete cu 32,3%;
e)scade cu 23,2%.
13. Cunoatei urmtoarele informaii cu privire la o firm:

Cantitatea produs Pre Cost total Venit total
1 100 150
2 100 200
3 100 220
4 100 250

Pragul minim de rentabilitate este:
a) Q = 2;
b) Q = 1;
c) Q = 3;
d) Q =4;
e) nu se poate determina.
14. B. R. D. acord firmei X un cre dit pe trei luni cu rata dobnzii 75%.
B.C. R. acord fi rmei Y un cre dit egal ca mrime, pe ase luni, cu rata dobnzii
80%. n aceste condiii:
a)dobnda lunar total ncasat de B.R.D. este mai mare dect cea ncasat de B.C.R.;
b)dobnda lunar ncasat de RR.D. reprezint 93,75% din cea ncasat de B.C.R.;
c)dobnda lunar ncasat de B.R.D. reprezint 46,8% din cea ncasat de B.C.R.;
d)dobnda ncasat de B.C.R. este 93,75% din cea ncasat de B.R.D.;
e)dobnda ncasat de B.C.R. este 46,8% din cea ncasat de B.R.D.
15. Dei riscul aferent titlului de valoare A este mai mare de cat cel al titlului
B, la bursa de valori exista o cere re mai mare pentru A dect pentru B. Acest fapt
poate avea dre pt cauz:
a)randamentul mai mare al titlului A;
b)randamentul mai mare al titlului B;
c)faptul c A este "lichiditate prin excelen;
d)comportamentului iraional al agentilor economici;
e)faptului ca o mare parte din operaiunile la bursa de valori sunt speculative.
171
16. Costul total me diu mini m al unei fi rme monopoliste este de 100 dolari
pe bucat, la o producie de 50. 000 de buci, iar costul variabil este de 4. 000. 000
dolari. De terminai costul marginal, al ultimei uniti produse .
a) nu se poate determina;
b) 100 dolari/bucat;
c) 80 dolari/bucat;
d) 20 dolari/bucat;
e) 50 dolari/bucat.
17. ncasrile unei firme din trans portul de marf in exterior se ri dic la 1
ml d. de lei/lun. Rata profi tului fi rmei la costuri es te de 25%, i ar costul fix es te
de 100 mil. de lei/luna. Dete rminai cos tul variabil.
a)nu se poate determina, deoarece nu cunoatem preul extern n valut;
b)nu se poate determina, deoarece nu cunoatem preul de vnzare ;
c)500 mil. lei/lun;
d)600 mil. lei/lun;
e)700 mil. lei/lun.
18. n condiiile n care mas a monetar crete cu 10% i ar preul e cu 5%:
a)puterea de cumprare pe ansamblul economiei crete cu 7, 5%;
b)puterea de cumprare a unei unitati monetare scade cu 4,76%;
c)puterea de cumprare a masei monetare crete, dar nu se poate preciza cu ct;
d)puterea de cumprare a unei unitati monetare scade, dar nu se poate preciza cu ct;
e)puterea de cumprare pe ansamblul economiei nu se modific.
19. Pentru acope rirea defi citului buge tar, statul a contractat 100 mil. de
dolari cre dit de la bncile care funci oneaz pe teritoriul rii, 50 mil. de dolari
cre dit de la Banca Mondi al si a emis titluri de stat, integral achiziionate de
populaie, de 25 mil. dolari. in aceste condiii, datoria public a cres cut cu:
a)100 mil. dolari;
b)175 mil. dolari;
c)25 mil. dolari;
d)125 mil. dolari;
e)nu se poate determina, deoarece nu se cunoaste cursul .de schimb.
20. La un ve nit de 1, 5 mil. lei/locuitor, se economisesc 150.000, iar res tul se
consum. La un venit de 2.000.000/locuitor, se consum 1, 7 mil., iar restul se
economises c. nclinaia marginal s pre consum este :
a)70%
b)30%
c)10%
d)90%
e)nu se poat e determina

Ras punsuri:
Ie; 2c; 3e; 4a; 5d; 6b; 7a; 8b; 9d; lOc; He; 12c; 13a; 14c; 15a; 16b; 17e; 18b; 19b;
20a.
172
TESTUL NR. 11

1. Cunotinele pe care vi le nsuii studiind economia fac parte din categoria
resurselor:
a) primare;
b) regenerabile;
c) derivate;
d) materiale;
e) parial recuperabile.
2. Firma Cola-Cola, care i desfoar activitatea pe teritoriul Romniei, face
parte din urmtoarea categorie de uniti economice:
a) administraii publice;
b) administraii private;
c) societi comerciale nefinanciare;
d) restul lumii;
e) menaje.
3) n economiile de pia moderne intervenia statului se face prin:
a) planificare;
b) programare;
c) bugetul public;
d) att prin programare, ct i prin bugetul public;
e) prin planificare, programare i prin formarea i cheltuirea resurselor sale financiare.
4. Care dintre urmtoarele elemente nu este o consecin a liberei iniiative:
a) elimin incompetena;
b) conduce la creterea eficienei economice;
c) conduce la o distribuire inegal a veniturilor n societate;
d) determin o alocare mai bun a resurselor n economie;
e) conduce la creterea rigiditii economiei naionale.
5. n absena banilor, schimbul mbrac forma de:
a) autoconsum;
b) troc;
c) metale preioase;
d) economie natural;
e) marf.
6. Populaia apt de munc a unei ri reprezint:
a) factorul de producie munc;
b) resursa primar;
c) resursa derivat;
d) capital uman;
e) resursa neregenerabil.
7.Cand costul variabil crete mai repede dect crete producia, costul marginal:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) este mai mic decat CVM;
e) este egal cu CVM.
8.Nu reprezint consecine ale creterii productivitii:
a) atenuarea tensiunii resurse-nevoi;
b) creterea competitivitii firmelor naionale;
173
c) creterea bogaiei nationale;
d) mbuntirea situaiei balanei de plai;
e) accentuarea recesiunii.
9. Dac datorit consumului unei prjituri vi se face ru, atunci:
a) utilitatea marginal a prjiturii este negativ;
b) utilitatea total a prjiturilor pe care le-ati consumat este negativ;
c) utilitatea intrinsec a prjiturii este pozitiv;
d) raportul utilitilor marginale ale bunurilor consumate difer de raportul preurilor
acestor bunuri;
e) raportul utilitilor marginale ale bunurilor consumate este egal cu raportul
preurilor acestor bunuri.
10. Cand cererea crete mai repede dect oferta:
a) cantitatea tranzacionat pe pia(Q) crete i preul

scade (P);
b) Q scade i P crete;
c) Q crete i P crete;
d) Q scade i P scade;
e) Q crete i P nu se modific.
11. Monopolul se deosebete de oligopol prin:
a) atomicitatea ofertei;
b) atomicitatea cererii;
c) numrul mic de productori;
d) numrul mic de consumatori;
e) elimin concurena
12. Cnd rata dobnzii crete:
a) se amplific operaiunile de refinanare;
b) se amplific operaiunile speculative valutare;
c) crete masa monetar din economie;
d) cresc investiiile;
e) crete oferta de credite.
13. Piata financiar primar se deosebete de piaa financiar secundar prin:
a) principalii operatori pe aceast pia sunt bncile;
b) cursul se formeaz liber, pe baza cererii si ofertei;
c) este domeniul de aciune al brokerilor;
d) obligaiunile se pot vinde peste valoare nominal;
14. Alocaiile care se pltesc elevilor de liceu reprezint:
a) salariul nominal;
b) salariul social;
c) salariul colectiv, deoarece se acord tuturor elevilor;
d) salariul real;
e) o investiie public.
15. Cnd scade ponderea produselor cu profit ridicat n totalul cifrei de afaceri a
unei firme, profitul:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) crete, dac crete concomitent ponderea produselor cu profit sczut;
e) scade sau crete n funcie de deciziile ntreprinztorului.
174
TESTUL NR. 12


1. Care dintre urmtoarele resurse sunt derivate:
a) potenialul demografic;
b) munca;
c) natura;
d) informaia;
e) pmntul.
2. Unitile economice a cror funcie principal este consumul sunt:
a) administraiile publice;
b) societile comerciale;
c) menajele;
d) bncile;
e) unitile economice ineficiente.
3. Reprezint forme ale banilor:
a) moneda metalic;
b) moneda divizionar;
c) cardurile electronice;
d) att a, ct i b;
e) a, b i c
4. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat:
a) resursele sunt factori de producie;
b) pe msur ce resursele se consum n activitatea economic, ele scad continuu i
omenirea are din ce n ce mai puine resurse;
c) pe msur ce o parte din resurse se consum sub forma factorilor de producie,
omenirea descoper noi resurse;
d) munca este un factor de producie derivat;
e) capitalul este un factor de producie primar.
5. ntre costul fix de producie, pe termen scurt, exist urmtoarea relaie:
a) producia nu depinde de capitalul fix;
b) costul fix nu depinde de producie;
c) cnd producia crete, costul fix crete;
d) cnd producia scade, costul fix mediu scade;
e) cnd producia crete, costul fix mediu crete.
6. Cnd salariile reale cresc mai repede dect productivitatea muncii, iar
preurile cresc, salariul nominal:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) crete mai ncet dect productivitatea muncii;
e) nu i se poate preciza evoluia.
7. Utilitatea marginal este n mod normal:
a) pozitiv i cresctoare;
b) pozitiv i descresctoare
c) negativ i descresctoare;
d) negativ i cresctoare;
e) independent de aprecierea consumatorului.
175
8. Oligopolul se deosebete de oligopson prin:
a) transparen perfect;
b) atomicitatea cererii
c) lipsa de omogenitate a produselor;
d) perfecta mobilitate a factorilor de producie;
e) atomicitatea ofertei.
9. n funcie de modul n care este implicat patrimoniul debitorului, operaiile de
pe piaa monetar se clasific n :
a) cu garanie si fr garanie;
b) pe termen scurt i pe termen lung;
c) de finaare si de refinanare;
d) pentru o zi, pentru 2-90 zile i pentru mai mult de 90 de zile, pn la 18 luni;
e) cu garanii imobiliare i cu garanii mobiliare.
10. Fa de PIB, PGB include i :
a) consumul de capital fix;
b) consumul intermediar;
c) consumul menajelor;
d) consumul administraiilor;
e) investiia brut.
11. Absorbia reprezint:
a) un dezechilibru pe piaa monetar, caracterizat printr-o cerere de moned mai mare
dect oferta;
b) un dezechilibru pe piaa muncii, caracterizat printr-o cerere de munc mai mare
dect oferta;
c) un dezechilibru pe piaa monetar, caracterizat printr-o cerere de moned mai mic
dect oferta;
d) un dezechilibru pe piaa muncii, caracterizat printr-o cerere de munc mai mic
dect oferta
e) un dezechilibru pe piaa bunurilor i serviciilor, caracterizat printr-o cerere de
bunuri i servicii mai mare decat oferta.
12, Rata dobnzii este un pre care se formeaz pe o pia de tip:
a) monopol;
b) oligopol;
c) concuren monopolistic;
d) concuren perfect, deoarece piaa monetar este acea pia care se apropie cel mai
mult de concurena perfect
e) monopson
13. Perioadele de recesiune economic sunt cauza principal a urmtoarei forme
de omaj:
a) voluntar;
b) involuntar;
c) ciclic;
d) tehnologic;
e) structural.
14. Msurile de diminuare a inflaiei ce vizeaz masa monetar sunt:
a) imposibil de aplicat, deoarece conduc la reducerea nivelului de trai;
b) avantajoase pentru debitori;
176
c) creterea ratei dobanzii;
d) reducerea ratei rezervelor obligatorii;
e) favorizarea schimbului sub forma trocului.
15. De ce leul romnesc se caracterizeaz printr-o convertibilitate limitat
intern:
a) pentru c este convertibil doar n scopul plii unor datorii externe;
b) pentru c este convertibil doar pe teritoriul rii noastre;
c) pentru c este convertibil doar pentru operaiuni de cont curent;
d) pentru c ordinele de cumprare de valut trebuie justificate;
e) pentru c valuta care nu este folosit n scopul declarat la cumprare, trebuie
revndut pe piaa valutar.
16. Raportul dintre costurile materiale i cifra de afaceri al unei firme este de
2/5. tiind c aceast firm se caracterizeaz printr-un profit de 100 mil. de lei, care
reprezint 1/6 din cifra de afaceri, determinai ponderea costurilor salariale n costul
total.
a) 52%;
b) 43,33%;
c) 40%;
d) 20%;
e) 41,66%.
17. Dac multiplicatorul investiiilor este 2, la o cretere a consumului cu o
unitate, venitul:
a) crete cu 2 uniti;
b) scade cu 2 unii;
c) crete cu 1/2 uniti;
d) scade cu 1/2 uniti
e) nu se modific.
18.La un pre de 250 u.m., cantitatea cerut din bunul x este de 500 buc. Ct
devine cantitatea cerut, dac preul creste cu 10%, stiind c unui procent n
modificarea preului i corespund 1,2 procente n modificarea cantitii cerute?
a) 470;
b) 530;
c) 440;
d) 560;
e) 380.
19.La o populaie ocupat de 6 mil. de locuitori, rata somajului (calculat la
populaia apt) este de 11,3%. tiind c n economie exist 500.000 de persoane apte de
munc, dar care nu doresc s lucreze, determinai numrul omerilor.
a) Cca. 734.500;
b) Cca. 828.000;
c) Cca. 678.000;
d) Cca.621.500;
e) Cca.500.000.
20. La un curs de revenire la export de 29.000 de lei/dolar i la o cheltuial pentru
export de 1 mid. de lei, la care s-au adugat 290 mil. de lei cheltuieli de circulaie pn la
frontier, valuta ncasat din export a fost:
a)44482 dolari;
b)24482 dolari;
177
c)37,41 mld. de lei;
d)20,59 mld. de lei;
e)nu se poate determina, ntruct nu cunoatem cursul de schimb.

Raspunsuri:
1d; 2e; 3e; 4e; 5b; 6a; 7b; 8b; 9a; l0b; l1e; 12b; 13c 14c ;15b; 16a; 17a; 18e; 19b;20a.



TESTUL NR. 12


1. Pluralismul formelor de proprietate conduce la concurena dintre ele. Care
sunt formele prin care se realizeaz concurena?
a) imbunatatirea calitatii;
b) creterea volumului produciei;
c) promovarea progresului tehnic;
d) reducerea cheltuielilor;
e) toate rspunsurile sunt corecte.
2. Cnd costurile variabile scad mai ncet dect producia, rezultnd o modificare
a CVM egal cu cea a CFM, CTM:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) este egal cu CVM;
e) este 0.
3. Cnd productivitatea medie a muncii scade, producti vitatea marginal:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) este oscilant;
e) este egal cu productivitatea medie.
4. Delimitarea diferitelor forme de lupt concurenial se face pe baza criteriilor:
a) numrul vnztorilor i cumprtorilor;
b) gradul de omogenitate al mrfurilor;
c) dimensiunea si puterea economic a unitilor economice;
d) gradul de transparen a pieei;
e) toate rspunsurile sunt corecte.
5. Profitul suplimentar este:
a) egal cu profitul normal;
b) mai mare dect profitul nelegitim;
c) mai mic dect profitul nelegitim;
d) obinut de orice firm rentabil ce beneficiaz de anumite avantaje decurgnd din
situaia de concuren imperfect;
e) de ieire dintr-o faz de criz
6. Re ducerea deficitului bugetar re prezint o ms ur:
a)antiinflaionist;
b)de diminuare a somajului;
c)de stimulare a investiiilor;
178
d) de stimulare a consumului
e) de ieire dintr-o faz de criz.
7. Sunt msuri de prote cie social in Romania:
a) garantarea unui venit minim pentru omeri; .
b) gratuitile acordate pensionarilor;
c) cursurile de recalificare;
d)orientarea celor aflai n cutarea unui loc de munc;
e) toate msurile enumerate mai sus.
8. Dac elasticitatea ce rerii unui bun n raport cu preul su este -1, pentru
o cretere a cantitii cerute cu 15% va tre bui ca preul:
a) s creasc cu 1 %;
b) s scad cu 1%;
c) s creasc cu 15%;
d) s scad cu 15%;
e) s scad cu 1/15%.
9. Expresia raionalitii acti vitii economice const n:
a) realizarea funciei de maximizare a efectelor utile prin minimizarea consumului de
resurse;
b) maximizarea efectelor utile prin maximizarea consumului de resurse;
c) minimizarea efectelor utile prin folosirea resurselor existente;
d) sporirea consumului si produciei unor bunuri;
e) calitatea relaiilor dintre participanii la viaa economic.
10. tiina economic are ca rezultat:
a) administrarea mai eficient a resurselor limitate;
b) realizarea unor bunuri moderne;
c) creterea i diversificarea trebuinelor;
d) noi descoperiri tehnico-economice.
11. Fie: P=120.000, CFM=30. 000, CVM=70. 000. Cu ct trebuie redus CFM,
dac CVM nu se modific, pentru ca profitul s creasc cu 10%?
a) cu 10,6%;
b) cu 6,6%;
c) cu 22 de lei;
d) cu 10 lei;
e) nici un rspuns nu este corect.
12. Indi cele producti vitii unui factor de producie este 200%, iar indi cele
produciei 320%. Ce modifi care a cunos cut factorul de producie i mplicat?
a) a crescut cu 60%;
b) a sczut cu 120%;
c) a crescut eu 120%;
d) a sczut cu 60%;
e) nici un rspuns nu este corect.
13. Cuponul unei obligatiuni este de 12. 000 u. m. atunci cnd rata dobnzii
este de 10%. Ct de vine cursul obligaiunii, dac rata dobnzii crete cu 50%?
a) 80.000 u.m.;
b) 1800 u.m.;
c) 20.000 u.m.;
d) 30.000 u.m.;
e) 50.000 u.m.
179
14. Sunt constrnge ri ale partici prii eficiente a Romniei la comerul
internaional:
a) productivitatea mare a rilor dezvoltate;
b) acordul semnat cu Uniunea European;
c) caracterul energo-intensiv al industriei naionale;
d) clauza "naiunii celei mai favorizate" acordate de S.U.A.;
e) toate elementele menionate.
15. Costurile sociale si costurile de productie se afl n urmtorul raport:
a) costurile sociale includ costurile de producie;
b) costurile de producie includ costurile sociale;



TESTE DE AUTOEVALUARE
1. INTRODUCERE IN ECONOMIE

I. TESTE GRIL
1. Sunt nevoi elementare:
a) Nevoia de hran; b) nevoia de realizare profesional; c) nevoia de odihn
2. Bunurile economice se deosebesc esenial de bunurile libere prin faptul c :
a) Au o dinamic superioar dinamicii nevoilor; b) sunt insuficiente n raport cu nevoile; c)
sunt proprietate public.
3. Andrei are de ales ntre a urma timp de un an cursuri post-liceale i a se angaja ca salariat n
urmtoarele societi: firma A, care i ofer un salariu lunar de 3 milioane lei i firma B care i
ofer lunar un salariu de 5 milioane de lei. Costul de oportunitate al unei luni de studii post-
liceale este:
a) 3 milioane lei; b) 5 milioane lei; c) 8 milioane lei

II. RSPUNDEI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F) :
1. Nevoile au caracter limitat, ntruct nu le putem satisface pe toate;
2. Dezvoltarea tiinei i tehnicii va permite n viitor depirea caracterului limitat al
resurselor.
3. Bunurile libere sunt o parte a resurselor.
4. Accesul la bunurile economice se face ntotdeauna prin pre.
5. Un bun este economic, dac se tranzacioneaz pe pia.

III. ASOCIAI CONCEPTULUI DIN COLOANA A, CARACTERIZAREA CORECT
DIN COLOANA B

Coloana A Coloana B
1.Bunuri libere a)Bunuri oferite gratuit de ctre natur, la care avem
acces dup nevoi.
2.Bunuri marfare b)Bunuri insuficiente n raport cu nevoile.
3.Bunuri economice c)Bunuri economice, care circul n economie prin
vnzare-cumprare.
4.Costul de oportunitate d)Alternativa de alocare a resurselor sacrificat n
favoarea alternativei alese.
e)Cea mai bun alternativ de alocare a resurselor
sacrificat n favoarea alternativei alese.
180
IV. PROBLEM
Un productor are de ales ntre a produce pine sau covrigi. Posibilitile de producie se
prezint astfel:







Determinai costul de oportunitate a covrigilor n fiecare varint.

Rspunsuri:
I. 1.a,c; 2.b; 3.b; II. 1 F, 2 F, 3 A,4 F,5 F; III. 1.a,2.c,3.b,4.e; IV. 1/5; 2/5; 4/5



AUTOEVALUARE
2. SISTEMUL ECONOMIC ROMNESC

I. TESTE GRIL
1. Dac resursele n economie sunt alocate n principal prin mecanismul pieei, aceast
economie este:
a) Planificat; b) centralizat; c) de pia.
2. Cnd vindei casa n care locuii, pierdei:
a) posesiunea ; b)utilizarea; c) proprietatea.
3. LADO, organizaie neguvernamental de lupt mpotriva drogurilor din Romnia,
reprezint un exemplu de:
a) Societate comercial privat, nefinanciar; b) administraie privat; c) instituie de asigurare.

II. RSPUNDEI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F):
1. Proprietatea privat dominat este o trstur a economiei de pia.
2. n economia de pia statul nu intervine n activitatea economic.
3. n economiile planificate nu se utilizeaz banii.
4. Proprietatea mixt este nsumarea proprietilor private i proprietilor publice la nivel naional.
5. Libera iniiativ este numai o caracteristic a productorilor.

III. ANALIZ DE TEXT
Nu de la bunvoina mcelarului, a berarului sau a brutarului ateptm s ne vin pe mas
mncarea i butura spune Smith ci de la urmrirea de ctre ei a propriilor interese. Nu ne
adresm omeniei din ei, ci egoismului lor i nu le vorbim niciodat de necesitile noastre, ci de
avantajele lor.

R.L. Heibroner, Filozofii lucrurilor pmnteti, Editura Humanitas,
Bucureti, 1994, pag 59

Cerine:
a) La ce concepte teoretice face referire acest text?
b) Definii conceptele identificate la punctul a.
Varianta A B C D
Paine
(buc)
100 90 70 30
Covrigi
(buc)
0 50 100 150
181
IV. ASOCIAI CONCEPTULUI DIN COLOANA A, DEFINIIA CORECT DIN
COLOANA B

A B
1.Proprietate privat
2. Proprietate public
3. Libera iniiativ
a) Aparine unei asociaii ntre uniti private i stat
b) Aparine unitilor economice individuale
c) Exprim dreptul individului de a desfura orice activitate
economic.
d) Exprim dreptul individului de a desfura orice activitate
economic, cu condiia respectrii legilor juridice.
e) Aparine statului sau unitilor administrativ-teritoriale.

Rspunsuri:
I. 1c, 2c, 3b; II. 1A, 2F, 3F, 4F, 5F; IV. 1b, 2e, 3d.



AUTOEVALUARE
3. CONSUMATORUL


I. TESTE GRIL
1. Cnd utilitatea marginal este pozitiv, utilitatea total:
a) Crete; b) scade; c) nu se modific.
2. Autoturismul i combustibilul cu care acesta funcioneaz reprezint un exemplu de bunuri
a) Complementare; b) substituibile; c) cu care aduc satisfacie maxim cumprtorului
3. n cazul n care decidei s v cumprai o pereche de pantofi sau o pereche de sandale, cele
dou bunuri sunt :
a) Sustituibile; b) complementare; c) fr utilitate economic.
II. RSPUNDEI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F):
1. Utilitatea economic nu depinde de perioada n care este consumat un anumit bun.
2. Utilitatea economic depinde de cantitatea dintr-un bun consumat.
3. Utilitatea total este descresctoare
4. Utilitatea total este suma utilitilor marginale
5. Bugetele de familie se determin prin nsumarea bugetelor individuale.

III. PROBLEME:
1. Ioana consum succesiv patru mandarine, a cror utilitate marginala se prezint astfel:

Cantitate consumat 1 2 3 4
Utilitate marginal 100 70 40 0
Utilitate total

Se cer:
a) S se completeze tabelul;
b) S se explice ce relaie exist ntre utilitatea total i utilitatea marginal.
2. Tiberiu obine sptmnal de la prini 100.000 de lei bani de buzunar. De trei ori pe
sptmn distribuie pizza, activitate n urma creia ncaseaz 300.000 de lei, n zilele n care
182
merge la coal, i cumpr pateuri n valoare de 10.000 de lei i suc n valoare de 20.000 lei.
ntocmii bugetul individual al lui Tiberiu i artai ce tip de buget este.
Rspunsuri:
I. 1a, 2a, 3a; II. 1A, 2A, 3F, 4A, 5F;
III. 1.UT: 100, 170, 210, 210. Se observ c UT crete atta timp ct utilitatea
marginala este pozitiv, Cnd utilitatea marginala este 0, cea total este maxim i constant.
2. Venituri 400.000 lei, cheltuieli: 150.000 lei. Bugetul este excedentar (excredentul
este de 250.000 lei).

AUTOEVALUARE
4. FACTORI DE PRODUCIE

I. TESTE GRIL
1.Care din urmtoarele exemple intr n categoria factorilor de producie (FP) ? :
a) elevii; b) apa de izvor; c) tractoarele, oelul i cheresteaua.
2. Este o trstur a muncii ca factor de producie:
a) este un factor derivat din natur i capital;
b) confer naturii calitatea de factor de producie;
c) astzi, are un rol secundar fa de capital.
3. Nu este o pierdere pentru firm, uzura:
a) fizic, datorit folosirii efective a utilajelor; b) moral, cauzat de progresul tehnic; c)
fizic, datorit aciunii factorilor naturali.

II. PROBLEME:
1. K
F
= 50 mil lei i se amortizeaz n 5 ani. RA este de:
a) 10 % b) 20%; c) 50%.
2. K
F
+ K
Ci
= 180 mil lei, iar K
F
= 1,5 K
Ci
. Valoarea K
F
i K
Ci
exprimat n lei este de :
a) 72 mil lei i 108 mil lei; b) 100 mil lei i 80 mile lei; c) 108 mil lei i 72 mil lei.
3. K
T
= 200 mil lei, din care 25% reprezint materii prime, materiale etc. Valoarea capitalului
care se uzeaz treptat este de:
a) 175 mil lei; b) 150 mil lei; c) 50 mil. lei.

III. NOTAI CU A ENUNURILE ADEVRATE I CU F ENUNURILE FALSE.
1. Animalele dintr-o gospodrie agricol muncesc.
2. Capitalul total consumat are o valoare mai mic dect K
T
utilizat.
3. Materiile prime, materialele se consum n mai multe cicluri de producie.

IV. COMPLETAI SPAIILE LIBERE ALE REBUSULUI PE BAZA URMTOARELOR
AFIRMAII:
1. Cel mai important factor natural de producie;
2. Termen sinonim cu cel de depreciere a K
F
;
3. Grupa de FP din care fac parte munca i natura.
4. Component a K
T
care se consuma ntr-un ciclu de producie;
5. I se spune generic pmnt.

1 M
2 U
3 N
4 C
5 A
183

Rspunsuri:
I. 1c, 2b, 3a; II. 1b, 2c, 3b; III. 1F, 2A, 3F; IV 1 pmntul, 2.uzur, 3.originar,
4.circulant, 5. Natura


AUTOEVALUARE
5 . COSTUL PRODUCIEI

I. TESTE GRIL
1. Sunt costuri variabile, cheltuielile cu:
a) amortizarea capitalului fix; b) energia; c) salariile directe
2. Dac volumul produciei crete, CMF :
a)scade; b) rmne constant; c) crete
3. Nu este o cale de reducere a costurilor:
a) reducerea rebuturilor; b) sporirerea stocurilor materiale; c) economisirea cheltuielilor de
dezvoltare.

II PROBLEME
1. Profitul este de 90.000 u.m. i reprezint 20 % din pre. Costul i preul sunt de:
a) 450.000 u.m. i 350.000 u.m;
b) 360.000 u.m. i 460.000 u.m.
c) 360.000 u.m. i 450.000 u.m.
2. Se cunosc indicatorii: CT=500 u.m.; CV= 200 u. m i Cm=350 u.m.
De cte ori sunt mai mari costurile fixe CF dect cele salariale CS?
a) de 1.5 ori; b) de 2 ori; c) de 3 ori.
3. Q
1
= 50, iar CMF
1
=200.
tiind c producia a crescut de dou ori fa de perioad anterioar s se calculeze CMF
0
:
a) 400; b) 40; c) 10.

III. NOTAI CU A ENUNURILE ADEVRATE I CU F ENUNURILE FALSE:
1. Toate costurile materiale sunt cheltuieli fixe
2. Combinarea FP are dou laturi ( economic i tehnic )
3. O funcie principal a ntreprinztorului este combinarea i subtituirea FP.

IV. ASOCIAI CORECT TERMENII DIN COLOANA A CU INFORMAIILE DIN
COLOANA B

A B
1. cost uri mat eriale fixe a) se exprim n unit i fizice i valorice
2. consumul FP, pmnt b) se calculeaz ca raport ntre cost ul tot al i producie
3. consumul capit alului circulant c) se exprima, de regul, n unit i valorice.
4. cost ul mediu t ot al d) chelt uielile cu amort izarea, nclzit ul i iluminat ul firmei


V. COMPLETAI SPATIIE LIBERE ALE REBUSULUI PE BAZA URMARTOARELOR
AFIRMAII:
1. Denumire a unei lturi a combinrii F.P. care reflect sporirea eficienei economice
2. Diferena dintre pre i cost.
3. Proces pe care se bazeaz combinarea F.P.
184
4. I se spune i cost mediu.

1 C
2 O
3 S
4 T

Rspunsuri:
I. 1c, 2a, 3b, II 1c, 2b, 3a; III. 1F. 2A, 3A; IV. 1d, 2c, 3a, 4b, V. 1 economic, 2
profit, 3 substituire, 4.unitar


AUTOEVALUARE
6. PRODUCTIVITATEA

I. TESTE GRIL
1. Formele productivitii pariale sunt :
a) productivitatea muncii; b) productivitatea pmntului; c) productivitatea capitalului; d) a, b,
c.
2. Sporirea productivitii muncii nu determin:
a) sporirea salariului; b) creterea timpului de munc; c) sporirea profitului
3. Creterea productivitii muncii se realizeaz prin:
a) perfecionarea pregtirii profesionale; b) sporirea numrului de lucrtori; c) creterea
numrului de utilaje

II. PROBLEME
1. W
M0
= 6 buci/muncitor, producia sporete de 2.5 ori, iar numrul de lucrtori de 1.5 ori.
Wmg(M) este de :
a)2, b) 16, c) 18
2. O producie de 1000 piese realizate de 10 muncitori se vnd la un pre 5 u.m.
W
M
n uniti valorice i fizice este de ?
a) 500 i 100, b) 100 i 500, c) 1000 i 5000
3. Dac Q a sporit cu 50%, iar L cu 20% care este creterea relativ a productivitii muncii?
a) 125%; b) 25%; c) 2.5%

III. NOTAI CU A ENUNURILE ADEVRATE I CU F ENUNURILE FALSE
1. Productivitatea poate crete i cnd producia nu este de calitate.
2. ntre productivitate i cost exist o relaie invers proporional.
3. Calea principal de sporire a W
M
este sporirea salariilior.

IV. COMPLETAI SPAIILE LIBERE CU TERMENII CORESPUNZTORI:
1. Sporirea productivitii este o form esenial de exprimare a ................................................

2. .......................................................................... este calea principal de sporire a WM

3. La nivelul firmei, creterea WM determin reducerea ............................................................

Rspunsuri:
I. 1d(a, b, c); 2b, 3a; II. 1c, 2b, 3b; III. 1F, 2A, 3F; IV. 1 eficienei economiei, 2
progresul tiintifico-tehnic, 3 costurilor
185
AUTOEVALUARE
7. PROFITUL

I. TESTE GRIL
1. Profitul este:
a) recompensa pentru risc; b) venitul factorului de producie capital; c) un venit legitim
obinut de orice firm.
2. Cnd profitul crete mai repede dect cresc costurile de producie, rata profitului la cost:
a) crete; b) scade; c) nu se modific.
3. Rata profitului la cifra de afaceri este de 50%. Atunci:
a) profitul reprezint 50% din costul total; b) profitul este egal cu costul total; b) profitul este
egal cu costul total;
c) costul total este egal cu cifra de afaceri.


II. RSPUNDEI CU ADEVRAT SAU FALS
1. Profitul este un venit care nu se impoziteaz
2. Profitul normal este un cost de oportunitate.
3. Cnd rata profitului crete, volumul produciei firmei crete.
4. Profitul depinde de abilitatea ntreprinztorului.
5. La acelai grad de risc asumat, firmele obin niveluri diferite de profit.


III. ASOCIAI VARIABILEI DIN COLOANA A RELAIA CORECT DIN COLOANA B

COLOANA A COLOANA B
1. Rata profitului la cost a) R
pr/CT
= Pr/CT x 100
2. Profitul net b) R
pr/CT
= CT/Pr x 100
3. Rata profitului la capital c) R
pr/K
= Pr/K x 100
d) R
pr/K
= Pr/CA x 100
e) Pr
net
= PrB - Imp
pr
f) Pr
net
= CT-CA


VI. PROBLEM
Cunoasteti urmatoarele informatii cu privire la o firma

Cantitate produs Pre Cost total Venit total
1 100 150
2 100 200
3 100 220
4 100 250

Completai tabelul i determinai pragul minim de reantabilitate.

Rspunsuri:
I. 1a, b, 2a, 3b; II. 1F, 2A, 3F, 4A,5A. III.1a, 2e, 3c, IV. 1 venitul total:100, 200, 300,
400, pragul de rentabilitate, la care CA=CT, este Q+2 buci

186
AUTOEVALUARE
8. PIAA


I. TESTE GRIL
1. Cantitatea cerut sporete ntotdeauna cnd:
a) cresc trebuinele umane; b) scade preul; c) crete oferta
2. Legea general a ofertei reflect:
a) sporirea ofertei cnd crete cererea; b) scderea cererii cnd preul crete; c) creterea
ofertei dac sporete preul.
3. Cnd cererea se modifica ntr-o proporie mai mic dect variaia preului , ea este :
a) elastic; b) inelatica; c) unitar


II. NOTAI CU A ENUNURI ADEVRATE I CU F ENUNURILE FALSE:
1. Piaa este apreciat ntotdeauna c spaiu fizico-geografic i economic.
2. Dac oferta scade, preul scade.
3. Cnd costul unitar scade, oferta crete dac preul nu se modific.


III. ASOCIAI CORECT TERMENII DIN COLOANA A CU INFORMAIILE DIN
COLOANA B.

A B
1. Elasticitatea cererii a)Trstura definitorie a economiei de pia
2. Preul b) Bunuri economice care fac obiectul schimbului pe pia.
3. Concurena c) Sensibilitatea cererii sub influenta preului
4. Mrfuri d) Se formeaz ca rezultat al confruntrii


IV. COMPLETAI SPAIILE LIBERE ALE REBUSULUI PE BAZA URMTOARELOR
AFIRMAII:
1. Agentul economic care iniiaz, organizeaz i conduce o afacere.
2. Tip de preuri care se formeaz la pia prin confruntarea cererii cu oferta
3. Tip de ofert care se modific mai ncet dect variaia preului.
4. O variabil a pieei economiilor moderne dezvoltate.
5. Condiie a cererii care o influeneaz direct proporional.
6. Trstur a mrfurilor, factor int ern pieei care ine de cerere i influeneaz formarea
preului.

1 P
2 R
3 E
4
5 U

6 L

Rspunsuri:
I. 1b, 2c, 3b, II 1F, 2F, 3A, III 1c, 2d, 3a, 4b, IV. 1. ntreprinztorul, 2. libere, 3.
inelastic, 4. concurena, 5. venitul, 6. utilitatea
187
AUTOEVALUARE
9. CONCURENA


I. TESTE GRIL
1. Care dintre urmtoarele elemente nu reprezint o consecin favorabil a concurenei n
economia de pia;
a) creterea calitii produselor, ntruct este nsoit de creterea preului;
b) promovarea de ctre firme a progresului tehnic;
c) reducerea eficienei economice a economiei n ansamblul su
2. Cnd pe pia exist un numr restrns de productori care ofer o mare diversitate de
bunuri, concurena mbraca urmtoarea form:
a) monopol;
b) oligopol;
c) concurena monopolistic
3. Firna Renault-Dacia este n economia Romniei un exemplu de:
a) monopol;
b) oligopol;
c) monopson.


II. RSPUNDEI CU ADEVRAT SAU FALS
1. Atomicitatiae ofertei este o trstur a concurenei monopolistice.
2. Atomicitatea cererii nu carcaterizeaz monopolul.
3. Pe piaa de oligopol nu exist diferenierea produselor.
4. n condiii de monopol, produsele sunt omogene.


III. PROBLEM
1. Pe piaa autoturismelor din ara Dezvoltat exist numai trei firme productoare de
automobile, A, B, C.
Costurile celor trei firme se prezint astfel:

Costuri ( mii u.m.) Firma A Firma B Firma C
Materii prime 100 150 200
Combustibil 20 30 50
Amortizari 10 10 15
salarii 150 250 300

tiind c producia firmei A este de 100 autoturisme, cea a firmei B este de 200
autoturisme, iar a firmei C este de 226 de autoturisme, se cere:
a) Precizai forma de concuren:
b) Dac preul de vnzare al autoturismelor este acelai pentru toate firmele, care este cea mai
eficient firm?
c) Precizai forma de concuren, dac preul autoturismelor pe pia se stabilete la 2200 u. m.
iar costurile firmelor nu se modific.

Rspunsuri:
I. 1c, 2a, 3a; II. 1A, 2F, 3F, 4A; III. A) oligopol, b) firma B; c) monopol
188
AUTOEVALUARE
10. PIAA MUNCII


I. TESTE GRIL
1. Cnd preurile cresc mai repede dect salariul nominal, salariul real:
a)crete, b)scade, c) nu se modific.
2. Creterea fiscalitii pe salarii, nensoit de creterea salariilor brute, determin:
a) reducerea salariului net; b) creterea salariului net; c) creterea salariului real.
3. Dac cererea de munc scade i oferta de munc crete, salariul pe piaa muncii
nregistreaz urmtoarea evoluie:
a) crete; b) scade; c) nu se modific.


II. RSPUNDEI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F):
1. Cererea de munc se exprim prin numrul locurilor de munc libere din economie.
2. Oferta de munc se afl n relaie direct cu salariul real
3. Cnd cererea de munc crete, iar oferta de munc nu se modific, salariul crete.
4. Cnd productivitatea muncii crete, cererea de munc scade.
5. Statul nu intervine pe piaa muncii.


III. PROBLEME
1. Vasilescu primete lunar un salariu brut de 10 milioane lei, tiind c impozitul pe salariu
este de 35%, determinai salariul net. Ce evoluie va avea salariul net, dac impozitul pe
salariu scade la 25 %? Dar dac impozitul crete la 40%?
2. n anul 2003, salariul minim pe economie a fost de 2,5 milioane lei. Dac n anul 2004
preurile cresc n medie cu 5%, iar salariul nominal crete cu 5%, cu ct se modific salariul
real?


IV. S SE COMPLETEZE TABELUL:

Situaia pe piaa muncii Evoluia salariului
Crete productivitatea muncii Crete
Salariaii se organizeaz ntr-un sindicat
puternic

Scade cererea de munc, iar oferta nu se
modific

Crete cererea pentru bunurile i serviciile
oferite de firme i scade populaia apt de
munc



Rspunsuri:
I. 1b, 2a, 3b; II. 1F, 2A, 3A, 4F, 5F; III. 1 Sn = 6,5 mil lei, Sn1 = 6,5 mil lei, Sn2 = 6
mil lei; 2. SR scade cu 4,54%; IV. Crete, scade, crete

189
AUTOEVALUARE
11. BANII. PIAA MONETAR


I. TESTE GRIL
1. Cnd rata dobnzii crete, cererea de credite:
a) crete, b) scade, c) nu se modific.
2) Rata dobnzii reprezint:
a) un pre; b)un cost pentru creditor; c) un venit pentru debitor.
3) Cardul reprezint:
a) moneda sciptural; b) moneda numerar; c) moned metalic

II. RSPUNDEI CU ADEVRAT ( A) SAU FALS ( F):
1, Dac rata dobnzii crete, se scumpesc creditele.
2. Persoana care se ndatoreaz devine debitor
3. Pentru creditor, dobnda este un pre pentru folosirea banilor.
4. Cecul nu este o form a banilor.

III. ASOCIAI VARIABILEI DIN COLOANA A, FORMULA CORECT DIN COLOANA B:

Coloana A Coloana B
1) dobnda simpl a) D= C x d x n
2) dobnda compus b) D = S
F
- C
3) masa monetar c) PY/V
d) C(1+d)
n

e) VP/Y


IV. PROBLEM
1. O persoan depunde la BCR suma de 10 milione de lei, pe 24 de luni, cu rata dobnzii de
25%. Se cere:
a) Ce sum retrage acest persoan de la banc dup doi ani, dac se capitalizeaz dobnda?
b) Ct este dobnda ncasat de deponent?

Rspunsuri:
I. 1b, 2a, 3a; II. 1A, 2A, 3F, 4F, 5A; III. 1a, 2b, 3c, IV. A) 15.625mil lei, b) 5.625 mil lei


AUTOEVALUARE
12. PIAA FINANCIAR

I. TESTE GRIL
1. Aciunile se deosebesc de obligaiuni prin faptul c:
a) reprezint mprumuturi; b) sunt titluri de proprietate; c) trebuie rscumprate de ctre
emitent la scaden
2. Cnd cursul titlurilor scade, ntr-o operaiune la termen, castig:
a) creditorul ; b) cumprtorul ; c) vnztorul
3. Cnd o persoan poseda o obligaiune emis de o firm, aceasta i d dreptul numai la:
a) o parte din capitalul firmei; b) o parte din profit; c) dobnd
190
II. RSPUNDEI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F):
1. Banii sunt hrtii de valoare
2. Aciunile sunt mprumuturi pe termen lung
3. Obligaiunile sunt titluri de proprietate.
4. Venitul aciunii se numete divident.
5. Venitul obligatiunii se numete dobnd.


III. PROBLEME:
1. O obligaiune aduce deintorului sau un venit fix de 20.000 u.m. Calculai preul
obligatiunii pe piaa finaciar n condiiile n care rata dobnzii este de 20 %.
2. Doi brokeri A, vnztor i B, cumprtor, ncheie un contract la termen pentru 1000 de
aciuni la un curs de 100 de euro/aciune. La scaden cursul este de 90 de euro/ aciune. Cine
ctig i ct?
3. O obligaiune cu valoare nominal de 100.000 de lei i cu 60% venit anual garantat la
emisiune, a fost cumprat la preul de 50.000 lei. Determinai rata dobnzii.


IV COMPLETAI TABELUL:

Situaia pe piaa financiar Modificarea cursului titlului
Crete cererea de titluri de valoare
Crete rata dobanzii
Se imbunatete starea economiei naionale

Rspunsuri:
I. 1b, 2c, 3c; II. 1A, 2F, 3F, 4A, 5A; III. 1C + 100.000 euro; 2. Ctig A, 10.000 euro;
3.d=120 %; IV. Crete, scade, crete


AUTOEVALUARE
13. INFLAIA

I. TESTE GRIL
1. Reprezint efecte ale inflaiei:
a) reducerea masei monetare n economie;
b) creterea vitezei de circulaie a banilor;
c) creterea mai rapid a veniturilor reale, fa de creterea veniturilor nominale.
2. Cnd rata inflaiei scade, dar rmne pozitiv, preurile:
a) cresc, b) scad, c) nu se modific.
3. Creterea cheltuielilor cu achiziionarea factorilor de producie determin urmtoarea form
de inflaie:
a) inflaie prin cerere; b) inflaie prin ofert; c) inflaie monetar.

II. RSPUNDEI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F):
1. Printre cauzele inflaiei se numr scderea excesiv a creditului de consum.
2. Inflaia avantajeaz debitorii datorit scderii valorii banilor.
3. Inflaia dezavantajeaz creditorii datorit creterii ratei dobnzii.
4. Cnd indicele preurilor bunurilor de consum crete, rata inflaiei scade.
191
III. PROBLEME:
1. Dac n intervalul t
1
fa de t
0
, preurile au crescut de trei ori, iar n t
2
fa de t
1
de dou ori,
determinai rata inflaiei n perioada t
2
fa de t
0
.
2. n anul 2001, preurile au crescut n Romnia cu 40%, iar salariul minim pe economie s-a
indexat cu 80% din creterea preurilor. tiind c la nceputul anului salariul minim a fost de 1
mil lei, determinai valoarea acestuia la sfritul anului.

IV. ACTIVITATE PRACTIC
Pentru a nelege inflaia prin cerere, v propunem un joc. Pentru a-l juca, avei nevoie de
30.000 lei pentru fiecare juctor i de dou creioane. n prima faz, distribuii fiecrui juctor
10.000 de lei punei-i s liciteze pentru primul creion. Ce pre obinei?
n a doua faz distribuii acelorai colegi cte 20.000 de lei i punei-i s liciteze din nou. Ce
s-a ntmplat? De ce a crescut preul? Analizai aceast simulare prin comparaie cu economia
real.

V. STUDIU DE CAZ.
Analizai, pe exemplul Romniei, cauzele i formele inflaiei.

Rspunsuri:
. 1 b, 2a, 3b; I. 1F, 2A, 3F, 4F; III 1Ri=50%; 2. SN=1.320.000


AUTOEVALUARE
14. OMAJUL

I. TESTE GRIL
1.omajul determinat de perioada de timp necesar unei persoane pentru a gsi un loc de
munc, poart numele de:
a) omajul tehnic;
b) omaj frictional;
c) omaj involuntar
2. Cnd cererea de munc crete i ofert de munc nu se modific, omajul:
a) crete
b) scade
c) nu se modific
3. omajul structural poate fi determinat de:
a) substuirea muncii prin capital;
b) modificarea structurii economiei pe ramuri;
c) lipsa de comenzi la nivelul firmei.

II. RSPUNDEI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F):
1. omajul este un fenomen specific economiilor n tranziie la economia de pia.
2. Indemnizaia de omaj n Romnia este mai mic dect salariul mediu minim pe ara.
3. Statul nu intervine direct pentru reducerea omajului.
4. omajul tehnologic se datoreaz modernizarilior echipamentelor i nlocuirii muncii cu capital.

III. PROBLEME:
1. Populaia total a unei ri este de 22 milioane de locuitori, din care populaia ocupat
reprezint 50%. Cunoscnd c 5 milioane de locuitori nu au vrsta legal pentru a munci, un
192
milion sunt n vrst de munc, dar inapi, iar 2 mil nu doresc s lucreze i nu cauta n mod
activ un loc de munc, determinai numrul omerilor.
2. Populaia total a unei ri este de 30 milioane locuitori, din care populaia activa
disponibil reprezint 70%. tiind c persoanele n vrst i apte de munc, disponibile pentru
a mnci i care caut un loc de munc n mod activ reprezint 2 milioane de persoane, s se
determine rata omajului.


IV, COMPLETAI URMTOARELE FRAZE:
1. omajul este un fenomen economic manifestat pe pia ................................................
caracterizat printr-o utilizare parial a ........................................ de munc.
2. omajul ............................................. este datorat perioadelor de recesiune economic, n
care afacerile se restrng i ..................................................... numrul locurilor de munc.
3. omajul ..................................... este datorat succesiunii anotimpurilor.
4. Cea mai important msur de protecie a omerilor este ...

Rspunsuri:
I. 1b, 2b, 3b; II 1F, 2A, 3F, 4A, III. S= 3 mil; Rs= 9,52%; IV 1.muncii, ofertei; 2
ciclic, scade; 3. Sezonier; 4. Indemnizaia de omaj



AUTOEVALUARE
15. PIAA MONDIAL

I. TESTE GRIL
1. Cursul de revenire la export desemneaz:
a) cheltuia intern care se realizeaz pentru a obine o unitate valutar;
b) ctigul din realizarea unei operaiuni de import;
c) ctigul din realizarea unei operaiuni de export;
d) eficienta activitii de import-export.
2. Cnd cererea de euro pe piaa valutar din Romnia crete, iar oferta nu se modific,
euro:
a) se apreciaz; b) se depreciaz; c) nu i modifica valoarea, ntruct aceasta este stabilit de
Banca Naional a Romniei.
3. Prin participarea la comerul internaional, firmele private urmresc n principal:
a) ctigarea pieei externe; b) profitul; c) obinerea de valut din exterior.


II. RSPUNDEI CU ADEVRAT (A) SAU FALS (F):
1. O ara poate s nu participe la piaa mondial.
2. Participarea unei ri la comerul internaional conduce la creterea productivitii
interne.
3. Comerul internaional genereaz la nivelul economiei naionale numai efecte pozitive.
4. Participarea unei ri la comerul internaional poate determina reducerea cererii interne de
munc.
5. Convertabilitatea monedei noastre naionale este limitat.
193
III. ASOCIAI VARIABILELOR DIN COLOANA A FORMULA CORESPONDENTA
DIN COLOANA B:

Coloana A Coloana B
1. curs de revenire la export a) Cri= Pij T
1
/P
vi
2. curs de revenire la import b)Pr= Cr- Cre
3. profit pe unitate valutara c)Cre = Pie/Pve
d) Pr= Cre- Cri


IV. PROBLEMA
Firma ZOOP SRL export petrol n Moldova i realizeaz un curs de revenire la export de
15.000 de lei/dolar i importa cu banii obinui software, la un curs de revenire la import de
35.000 lei/dolar. Este activitatea de export import a fimei mai eficient dac cursul de
schimb este de 1 dolar = 30.000 de lei?

Rspunsuri:
I 1a, 2a,3b; II. 1F, 2A, 3F, 4A, 5A; III. 1c, 2a, 3b. IV. 1 da , pentru c profitul este de
20.000 lei pe dolar.