Sunteți pe pagina 1din 38

Teste grila - Reumatologie

1. CS Criteriul morfologic n reumatismul articular acut se considera:


A. Noduli Aschoft
B. Noduli Osler
C. Noduli reumatoizi
D. Noduli Geberden
. Noduli tofacee
!. CS "estul Schober #rezinta determinarea:
A. $obilitatii coloanei %ertebrale
B. Osteo#orozei
C. Cre#itatiei articulare
D. Adeno#atiei
. &ocnetelor articulare
'. CS Com#onentele lichidului sino%ial la oamenii sanatosi sunt urmatoarele( )C&"*ND:
A. Celule sino%iale
B. Celule mononucleare
C. ritrocite
D. Acidul hialuronic
. &roteine 1(+,1(- g.dl
/. CS &acientii cu artrita reumatoida cu manifestari ale %asculitei sistemice #ot #rezenta
urmatoarele( cu e0ce#tia:
A. Sindrom 1a2neaud
B. $etroragii
C. chimoze
D. Cardio#atii metabolice
. Gangrena degetelor
+. CS Cea mai comuna manifestare a artritei reumatoide stabilite( este re#rezentata de:
A. $iocardita
B. 3asculita
C. 1edoarea matinala
D. Afectarea coloanei %ertebrale
. Afectarea articulatiei co0o,femurale
4. CS &recizati care dintre urmatoarele afirmatii definesc sindromul 5elt2:
A. Artrita reumatoida 6A17 se asociaza cu eritrocitoza
B. A1 se asociaza cu trombocitoza
C. A1 se asociaza cu neutrofilie
D. A1 se asociaza cu eozinofilie
. A1 se asociaza cu s#lenomegalie
8. CS $anifestarile oculare cel mai frec%ent ntlnite n artrita reumatoida sunt re#rezentate
de:
A. 9%eita
B. #isclerita
C. Cataracta
D. Scleromalacia #erforans
. Con:uncti%ita
-. CS &recizati mecanismul de #roducere a anemiei normocrome( normocitare ntilnite n
artrita reumatoida acti%a:
A. liberarea insuficienta a 5e din sistemul reticulo,endotelial
B. &erturbari de sinteza a #orfirinei
C. 0ces de B4
D. Deficit de acid folic
. 5ermento#atii eritrocitare
;. CS *n tratamentul artritei reumatoide sunt utilizate urmatoarele #re#arate( cu e0ce#tia:
A. Antiinflamatoriilor steroidiene
B. Antiinflamatoriilor nesteroidiene
C. <munosur#esi%elor
D. Sarurilor de aur
. Antibioticelor
1=. CS Deformarile caracteristice m>inii reumatoide includ urmatoarele modificari( cu
)C&"<A:
A. *n forma de $
B. *n?butoniera?
C. De%iatie ulnara a degetelor
D. ?Gat de lebeda?
. Anchiloza articulatiilor interfalangiene distale
11. CS Obiecti% tera#iei artritei reumatoide sunt urmatoarele( cu e0ce#tia:
A. 1educerea inflamatiei
B. 1educerea durerilor articulare
C. O#rirea e%olutiei leziunilor distructi%e ale oaselor( articulatiilor
D. Corectarea mecanica a functiei articulare
. Corectia acidozei
1!. CS $a:oritatea #acientilor cu artrita reumatoida sunt #urtatori ai antigenului ma:or de
histocom#atibilitate:
A. @AA D1 /
B. @AA D1 !
C. @AA D1 '
D. @AA A!
. @AA B8
1'. CS Afectarea %iscerala mai des ntlnita n artrita reumatoida este:
A. &ericardita
B. Gastrita
C. 9lcer gastric
D. Colecistita
. Colita
1/. CS &olimorfonuclearele( care au fagocitat com#le0e imune( ce se %izualizeaza ca
granulatii intracelulare( caracteristice artritei reumatoide( se numesc:
A. Sino%iocite
B. &lasmocite
C. 1agocite
D. Aimfocite
. Celule B
1+. CS Nodulii reumatoizi sunt formatiuni ce contin resturi de celule( fibre de reticulina si:
A. Colagen
B. @idro0ia#atita
C. Colesterol
D. Ai#o#roteide
. Cristale Charcot, Ae2den
14. CS Stadiul << radiologic al artritei reumatiode Nu incliude:
A. Osteo#oroza %izibila radiografic
B. Absenta deformarii articulare
C. Anchiloza articulara
D. Atrofia muschilor adiacenti articulatiei
. &rezenta facultati%a a leziunilor e0traarticulare
18. CS Analiza lichidului sino%ial in artrita reumatoida e%identiaza:
A. 1agocite
B. Sino%iocite
C. &lasmocite
D. Aimfocite
. Celule B
1-. CS fectele ad%erse a chlorochinei 6delagilei7 sunt urmatoarele( cu e0ce#tia:
A. "ulburari %izuale
B. Cola#s cardio%ascular
C. Con%ulsii
D. Sto# res#irator
. @i#erglicemie
1;. CS *n inductia lu#usului eritematos sistemic sunt incriminate urmatoarele #re#arate( cu
e0ce#tia:
A. $etildo#a
B. $etil#rednizolonul
C. Chinidina
D. 1ezer#ina
. "etraciclina
!=. CS Alegeti afirmatia falsa des#re anticor#ii antifosfoli#idici:
A. Se asociaza des cu li%edo reticularis
B. Se asociaza cu trombozele arteriale si %enoase
C. &ot determina a%orturi s#ontane
D. Se asociaza cu %al%ulo#atii
. Se asociaza frec%ent cu hemoragii
!1. CS Care dintre urmatorii autoanticor#i au incidenta cea mai mare n lu#usul eritematos
sistemic:
A. Anticor#i anti,centromer
B. Anticor#i anti Bo1
C. Anticor#i anti,gialuronidaza
D. Anticor#i anti,stre#tolizina,O
. Anticor#i anti ADNds 6dublu catenar7
!!. CS Osteo#oroza #oate fi indusa administrnd ndelungat:
A. Calciu
B. $etotre0at
C. Corticosteroizi
D. Diuretice tiazide
. 3itamina D
!'. CS Osteo#oroza si eroziuni ale articulatiilor m>inilor sunt caracteristice #entru:
A. Artrita reumatoida
B. Osteoartroza
C. Osteo#oroza :u%enila
D. S#ondilita anchilozanta
. Artrita infectioasa
!/. CS Blocarea cicloo0igenazei si inhibarea consecuti%a a #rostaglandinelor este efectul
#rinci#al al:
A. Sarurilor de aur
B. Anti#aludicelor de sinteza
C. Antiinflamatoriilor nesteroidiene
D. Steroizilor
. D,#enicilaminei
!+. CS &entru ce afectiune este ti#ic urmatorul tablou clinic: femeie t>nara cu subfebrilitate(
#oliartralgii #ersistente( eru#tii ?n fluture? si afectare %iscerala 6nefrita( #leurezie( anemie7C
A. S#ondilita anchilozanta
B. Artrita #soriazica
C. Au#us eritematos sistemic
D. Artrita reumatoida
. Artrita :u%enila
!4. CS Care dintre urmatorii factori nu #ot fa%oriza a#aritia sclerodermiei:
A. &oliclorura de %inil
B. @idrocarburi aromate
C. 9leuri to0ice
D. Bleomicina
. &rostaciclina
!8. CS Sindromul C1S" este o %arianta limitata a:
A. Sclerodermiei sistemice
B. Artritei reumatoide
C. AS
D. S#ondilitei anchilozante
. &olimiozitei
!-. CS Criteriile de diagnostic al sclerodermiei sunt urmatoarele( cu e0ce#tia:
A. Sindromul 1a2unaud
B. ?dem dur?( induratia tegumentuluui
C. Calcinoza subcutanata
D. Osteoliza falangei distale
. Sindromul 1eiter
!;. CS <n:uria celulei endoteliale n sclerodermie #oate fi reflectata de ni%elul crescut de:
A. 5actorul 5on Dillenbrant
B. 5actorul reumatoid
C. 5actorul @ageman
D. Colesterol
. Glicoza n s>nge
'=. CS Care tegumente sunt interesate cel mai rar n sclerodermie:
A. Ale degetelor si minilor
B. Ale fetei
C. Ale antebratului
D. Ale trunchiului
. Ale tal#ilor
'1. CS Artralgiile n sclerodermie #ot fi e0#licate #rin:
A. Colagenarea sino%ialei
B. Degenerarea #roteoglicanilor cartila:ului articular
C. De#unerea cristalelor de o0alat de calciu n articulatii
D. De#unerea cristalelor de a#atita n articulatii
. Osteo#oroza subcondrala
'!. CS Guta este o maladie determinata de anomalia nnascuta sau dobndita a
metabolismului:
A. Glucidic
B. &urinic
C. @idricE
D. lectrolitic
. nergetic
''. CS Care articulatie e afectata cu #redilecte 6n debut7 n guta:
A. 1adio,car#ala
B. "arso,falangeala l
C. Genunchii
D. 9merii
. Cotul
'/. CS $anifestari clinice ale #eriarteriitei nodoase #ot fi urmatoarele( cu e0ce#tia celor:
A. 1enale
B. $usculoarticulare
C. Ner%oase
D. Gasrointestinale
. Oculare
'+. CS Criteriile #rinci#ale de diagnostic ale dermatomiozitei sunt urmatoarele( Cu )C&"<A:
A. Slabiciune musculara simetrica
B. dem #eriorbital
C. Cresterea CreatinfosfoFinazei n ser
D. Ni%el crescut de antistre#tolizina,O n ser
. Anomalii elecromiografice de ti# miotonic
'4. CS A#roa#e 1== G dintre #acientii cu miozita cu autoanticor#i anti,Bo,1 a#artin
fenoti#ului:
A. &olimiozita asociata cu fibroza #ulmonara interstitiala
B. Boala mi0ta a tesutului con:uncti%
C. Au#us eritematos sistemic
D. Sindromul S:ogren
. Sindromul C1S"
'8. CS Sim#toamele de reflu0 esofagian n dermatomiozita sunt cauzate de:
A. Afectarea musculaturii striate faringiene
B. Disfunctia sfincterului esofagian inferior
C. Colecistita
D. Disfunctia sfincterului esofagian su#erior
. 5ermento#atie
'-. CS $anifestarea #recoce a s#ondilitei anchilozante se considera:
A. Durere lombosacrala
B. Durere cer%icala
C. Bolna%ul are as#ectul unei ?marionete de lemn?
D. Cifoza dorsala su#erioara
. Amiloidoza renala
';. CS Cea mai frec%enta manifestare e0traarticulara la #acientii cu s#ondilita anchilozanta
este
A. Afectarea renala
B. Afectarea oculara
C. Afectarea cardiaca
D. Afectarea %asculara
. Afectarea tegumentara
/=. CS Com#licatia neurologica care #oate a#area la #acientii cu s#ondilita anchilozanta n
stadiu a%ansat este:
A. Sindromul de ((coada de cal?
B. @i#erestezie #erineala
C. Accentuarea refle0elor achiliene
D. Com#resia ner%ului median
. Afazia
/1. CS Afectarea ma:ora cardiaca n s#ondilita anchilozanta este re#rezentata de :
A. <nsuficienta zigmoidelor aortice
B. Stenoza aortica
C. <nsuficienta mitrala
D. <nsuficienta tricus#idala
. Stenoza mitrala
/!. CS Atigenul de histocom#atibilitate cel mai frec%ent nt>lnit la #acientii cu s#ondilita
anchilozanta este:
A. @AA D1 /
B. @AA D1 !
C. @AA B!8
D. @AA A!
. @AA B8
/'. CS Sacroileita bilaterala de di%erse grade( confirmata radiologic( este criteriul esential
#entru:
A. S#ondilita anchilozanta
B. A u#us eritematos sistemic
C. Artrita reumatoida
D. 1eumatism articular acut
. Guta
//. CS *n gru#ul s#ondilitelor seronegati%e sunt incluse urmatoarele( cu e0ce#tia:
A. S#ondilitei anchilozante
B. Artritei reacti%e
C. Artritei #soriatice
D. Sindromului Bechet
. Sindromului 1a2naud
/+. CS Care %asculita #oate debuta cu astm bronsic:
A. Sindromul Churg ,Straus
B. Granulomatoza Degener
C. Boala HaIasaFi
D. &ur#ura @enoch,Schonlein
. Crioglobulinemia mi0ta
/4. CS Afectarea tegumentara n %asculita hemoragica include urmatoarele( cu e0ce#tia:
A. &etesii
B. chimoze
C. "eleagioectazii
D. &ur#ura
. &a#ule
/8. CS Afectarea aortei( a ramurilor sale cu afinitate deosebita #entru colateralele arterei
carotide e0terne si( n s#ecial( #entru artera tem#orala su#erficiala( este cunoscuta sub
numele:
A. Arteriita @orton
B. Sindromul Churg ,Straus
C. Granulomatoza Degener
D. &ur#ura @enoch,Schonlein
. Crioglobulinemia mi0ta
/-. CS Arteriita "aFa2asu #oarta denumirea de:
A. Al%eolita
B. Boala ? fara #uls?
C. Boala legionarilor
D. &ur#ura trombocito#enica
. Crioglobulinemia mi0ta
/;. CS Criteriile diagnostice n boala HaIasaF2 sunt urmatoarele( cu e0ce#tia:
A. 5ebra
B. Con:uncti%ita
C. Glomerulonefrita
D. Aimfadeno#atie cer%icala
. ru#tii #olimorfe #e trunchi
+=. CS ritemul nodos Nu #oate fi sim#tomatic #entru:
A. Distonia neurocirculatorie
B. Sarcoidoza
C. <nfectie stre#tococica
D. Jersinioza
. "uberculoza
+1. CS Care este de obicei #rima manifestare a bolii Behcet:
A. Artrita articulatiilor tarso,falangiene
B. Astm bronsic
C. Nefrita
D. &neumonita
. 9lceratii recurente orale si genitale
+!. CS *n a#aritia sindromului 1eiter este cunoscut rolul:
A. Agentilor infectiosi
B. Anomaliilor metabolice
C. "raumatismului cardiac
D. Abuzului de alcool
. Aterosclerozei coronare
+'. CS Contraindicatie n tratamentul cu corticosteroizi este:
A. 1eumatismul articular acut
B. Astmul bronsic
C. Nefrita lu#ica
D. Dermatomiozita
. 9lcerul gastric n acutizare
+/. CS Care #re#arat se foloseste n #uls, tera#ia bolilor reumatice:
A. &enicillin
B. Nandrolon 61etabolil7
C. Dobutamin
D. A#rotinina 6Contrical7
. $etil#rednizolon
++. CS "ratamentul bolna%ului cu artrita reumatoida se nce#e cu medicatia:
A. Anti#aludice de sinteza 6hidro0iclorochina7
B. "era#ie imunosu#resi%a 6metotre0at7
C. Antiinflamatoare nesteroidiene 6diclofenac7
D. Antiinflamatoare steroidiene 6#rednison7
. Saruri de Aur 6tauredon7
+4. CS fecte ad%erse n #uls, tera#ie la bolna%ii cu lu#usul eritematos sistemic sunt
urmatoarele( cu )C&"<A:
A. Salt tensional
B. &rurit cutanat
C. Aritmii
D. Con%ulsii
. <cter
+8. CS Care din urmatoarele #re#arate #ot #ro%oca leziuni retiniene ire%ersibile(ce duc la
#ierderea %ederii:
A. Sarurile de aur
B. Corticosteroizii
C. Antibioticele
D. Sulfasolozina
. Antimaloricele de sinteza
+-. CS Care dintre urmatoarele afirmatii #ri%ind efectele ad%erse ale tera#iei cu as#irina nu
este corecta:
A. Dis#e#sie
B. 9rticarie
C. @i#oacuzie
D. "rombocitoza
. Aeuco#enie
+;. CS &rofila0ia reumatismului articular acut se face cu:
A. Benzatin benzil#enicilina G
B. Aincomicina
C. "rimeto#rim
D. Nitrofurantoina 65uradonin7
. Norflo0acin 6Nolicin7
4=. CS Contraindicatie n tratamentul cu acidul acetilsalicilic este:
A. 9lceratia gastro,intestinala n faza acuta
B. Angina #ectorala
C. Artrita reumatoida
D. "romboflebita acuta
. 1eumatismul articular acut
41. C$ Care indici de laborator certifica etiologia stre#tococica n reumatismul articular acut:
A. "itrul antistre#toFinazei
B. "itrul antistre#tolizinei,O
C. 5ibrinogenul
D. Gama,globulinele
. Albuminele serice
4!. C$ numerati manifestarile clinice ale reumatismului articular acut:
A. &oliartrita
B. Cardita
C. Coree
D. Noduli Geberden
. Noduli Boushard
4'. C$ Care afectiuni #ot intra n discutie n diagnosticul diferential al sindromului articular n
reumatismul articular acut:
A. Artrita gonococica
B. Artrita reumatoida
C. Artrita reacti%a
D. S#ondilita anchilozanta
. &oliarteriita nodoasa
4/. C$ Care caractere ale artritei sunt s#ecifice #entru reumatismul articular:
A. Afectare simetrica
B. Caracter migrator
C. Caracter deformant
D. Caracter nedeformant
. Caracter erozi% 6rediologic7
4+. C$ Care dintre urmatorii factori de risc sunt incriminati n etiologia artritei reumatoide:
A. Se0ul feminin
B. Gena @AA,D1/ a com#le0ului ma:or de histocom#atibilitate clasa a <<a
C. @i#erglicemia
D. 5actori de mediu( cum ar fi clima si urbanizarea
. Sedentarismul
44. C$ &rocesul inflamator din artrita reumatoida este condus de limfocite ",hel#er care
infiltreaza sino%iala. Selectati argumentele care sustin aceasta i#oteza:
A. &redominarea celulelor " in sino%iala
B. Stimuleaza limfocitele B( res#onsabile de #roductia factorului reumatoid
C. &roliferarea celulelor endoteliale
D. Nu influenteaza #lasmocitele
. &roducerea de colagen
48. C$ &recizati care sunt deformarile caracteristice ale m>inii( care a#ar in tim#ul e%olutiei
artritei reumatoide:
A. Deformare n?butoniera?
B. Deformare n forma de ?$?
C. De%iatie ulnara a degetelor
D. Deformare n ?Gt de lebada?
. Anchiloza articulatiilor interfalangiene distale
4-. C$ Care dintre urmatoarele re#rezinta crirterii de diagnostic ale artritei reumatoide
elaborate de catre Colegiul American de 1eumatologie 61;-87:
A. 0istenta anemiei hemolitice autoimune
B. Artrita simetrica: interesarea simultana a acelorasi articulatii bilaterala cu durata
de cel #utin 4 nsa#tamni
C. &rezenta nodulilor reumatoizi
D. &rezenta factorului reumatoid
. $odificari radiografice demonstrnd osteo#oroza difuza
4;. C$ "era#ia artritei reumatoide cu#rinde:
A. Diclofenac
B. $etronidazol
C. &rednison
D. Aurotimalat de sodiu 6"auridon7
. $etotre0at
8=. C$ $odificarile caracteristice sino%itei reumatoide sunt urmatoarele:
A. &roliferarea celulelor sino%iale
B. &rezenta de modificari %asculare focale sau segmentare
C. &roliferarea fibroblastilor
D. De#unerea de urati
. &rezenta ?#annusului?
81. C$ $anifestarile sistemice ale artritei reumatoide sunt determinate de:
A. 3asculita arterelor mici
B. 3asculita arterelor mi:locii
C. De#unerea de anticor#ii ADN
D. 3asculita %enulelor
. <nfiltratia limfocitara
8!. C$ "umefierea articulara n artrita reumatoida a#are datorita:
A. Aeziunilor micro%asculare
B. Cresterii numarului celulelor sino%iale
C. Osteo#orozei e#ifizare
D. roziunii #eriostului
. Aezarii cartila:ului articular
8'. C$ Cele mai frec%ente localizari ale nodulilor reumatoizi sunt:
A. Cot
B. &leura
C. &ericard
D. &arenchim #ulmonar
. 9rechi
8/. C$ Afectarea oculara nt>lnita la #acientii cu artrita reumatoida consta n:
A. Sclerita
B. #isclerita
C. Glaucom
D. Scleromalacia #erforans
. Cataracta
8+. C$ Analiza lichidului sino%ial la #acientii cu artrita reumatoida e%identiaza:
A. Celularitate crescuta( ntre +==== si 4==== celule inflamatorii. microlitru
B. &redominanta limfocitelor 68+G7
C. 1agocite
D. Com#lementul total si fractiunile C' si C/ crescute
. Ni%el crescut de glucoza
84. C$ &rintre criteriile A1A de diagnostic al lu#usului eritematos sistemic se numara:
A. 5otosensibilitate
B. Artrita
C. Serozita
D. Sacroileita
. 9lceratii orale
88. C$ Care sunt manifestarile afectarii renale n lu#usul eritematos sistemic:
A. Glomerulonefrita mesangiala
B. Glomerulonefrita #roliferati%a focala
C. Dis#lazia chistica renala
D. Aitiaza o0alica
. Sindrom nefrotic
8-. C$ Care caractere ale artritei sunt s#ecifice lu#usului eritematos sistemic:
A. $onoartrita
B. Afectare simetrica
C. Sacroileita
D. Afectarea articulatiilor car#o,metacar#iene
. $igrator
8;. C$ Afectarile cardio%asculare n boala lu#ica sunt:
A. $iocardita lu#ica
B. ndocardita lu#ica
C. &ericardita lu#ica
D. Ocluzii trombotice arteriolare
. $i0om atrial
-=. C$ Care dintre urmatoarele leziuni sistemice se asociaza cu un #rognostic se%er n lu#us:
A. <nfarct miocardic
B. Nefrita membranoasa
C. 5enomen 1a2naud
D. @i#otensiunea arteriala
. Arteriita mezenterica
-1. C$ Care dintre urmatoarele articulatii sunt cel mai frec%ent afectate n lu#usul eritematos
sistemic :
A. <nterfalangiene distale
B. <nterfalangiene #ro0imale
C. $etacar#ofalangiene
D. Genunchii
. Co0ofemorale
-!. C$ Semnele clinico,#araclinice n lu#usul eritematos sistemic includ:
A. "itru crescut de antistre#tolizina O
B. ritem n fluture
C. Celule lu#ice
D. "est 3asserman #oziti%
. CreatinfosfoFinaza crescuta
-'. C$ Semne tegumentare #rezente n lu#us sunt:
A. ru#tie eritematoasa maculo#a#ulara #redominant n zonele e0#use la soare
B. Alo#ecie
C. @i#er#igmentare a0ilara si #almara
D. Aeziuni discoide
. "elangiectazii
-/. C$ Afectarea neurologica la #acientii cu lu#us eritematos sistemic e cauzata de:
A. Ateroscleroza %aselor cerebrale
B. Necroza fibrinoida %asculara
C. &roliferari intimale %asculare
D. De#uneri de <gC si C' la ni%elul #le0urilor coroide
. <nsuficienta %ertebro,bazilara
-+. C$ Afectarea gastrointestinala la #acientii cu lu#us eritematos sistemic se e0#rima clinic
#rin:
A. Dis#e#sie
B. Ascita
C. @e#atomegalie
D. &ancreatita
. nzimo#atii
-4. C$ Afectarea neurologica n lu#usul eritematos sistemic se e0#rima clinic #rin:
A. Con%ulsii
B. ncefalita multifocala
C. $eningita #urulenta
D. Cefalee se%era
. &areza faciala
-8. C$ &entru diagnosticul #olimiozitei e0#lorarile esentiale sunt:
A. lectromiografia
B. Scintintigrafia osoasa
C. Bio#sia musculara
D. "omografia com#uterizata
. A#recierea enzimelor serice de origine musculara
--. C$ Diagnosticul #oziti% al dermatomiozitei se face #e urmatoarele criterii:
A. Slabiciune musculara simetrica
B. Cresterea enzimelor serice de origine musculara
C. Distructie osoasa
D. Anomalii electromiografice
. 5ibroza musculara
-;. C$ 9rmatoarele caracteristici definesc dermatomiozita:
A. &roces cronic su#urati%
B. &roces difuz
C. Afectarea musculaturii e0tremitatilor
D. Afectarea #ielii
. Afectarea organele interne
;=. C$ Care dintre urmatorii factori se #resu#une a fi im#licati n a#aritia dermatomiozitei:
A. &icorna%irusi
B. "abacismul
C. Aberatii genetice
D. Administrare de corticosteroizi
. Abuz de etanol
;1. C$ $anifestarile musculare nt>lnite n dermatomiozita sunt:
A. Durere musculara s#ontana
B. Dizartrie
C. Atrofie musculara
D. Calcinoza
. 5legmon intramuscular
;!. C$ As#ectele anatomo#atologice ale fibrei musculare striate n dermatomiozita sunt:
A. Atrofie musculara
B. <nfiltratie musculara cu limfocite
C. Necroza fibrelor musculare
D. 3asculita cu tromboze #lachetare
. $icroabcese musculare
;'. C$ Care dintre urmatoarele leziuni tegumentare sunt #rezente n dermatomiozita:
A. dem #al#ebral 61ash heliotro#7
B. ru#tii eritemo, #a#ulare
C. ritem #eriunghial
D. ritem nodular
. Alo#ecie
;/. C$ *n fazele tardi%e ale dermatomiozitei e0#lorarea morfologica a muschilor #oate
relata:
A. 5ibrozare endomisiala
B. Atrofie #erifasciculara
C. Calcinoza
D. $iocite Anicico% 6celule cu nuclei alungiti7
. Celule Aschoft
;+. C$ Ce manifestari cardio%asculare #rezinta bolna%ii cu dermatomiozita:
A. Stenoza aortica
B. <nsuficienta cardiaca congesti%a
C. $iocardita
D. &ericardita
. Sindromul 1a2naud
;4. C$ Care dintre cele enumerate constituie sindromul C1S":
A. Calcinoza subcutanata
B. sofago#atie
C. Sclerodactilie
D. 1ash facial
. "eleangioectazii
;8. C$ Care dintre manifestarile de mai :os definesc sclerodermia:
A. Boala a tesutului conguncti%
B. Afecteaza numai #ielea
C. Caracterizata #rin obliterari ale arterelor mari
D. Caracterizata #rin obliterari ale arterelor mici si ca#ilarelor
. %oluiaza cu #roductie e0agerata de colagen
;-. C$ *n mecanismul de instalare a sclerodermiei se identifica urmatoarele #rocese:
A. <nitial se afecteaza celula endoteliala
B. Se #roduce ocluzia %asculara
C. 5ibroblastii secreta multa fibronectina
D. $astocitele inhiba fibroblastii
. $onoFinele m#iedica dez%oltarea fibrozei
;;. C$ Care dintre afirmatii #ri%ind acti%itatea fibroblastilor n sclerodermie sunt corecte:
A. Secreta mult colagen
B. Secreta fibronectina
C. Secreta glucozaminoglicani
D. Sunt inhibate de limfocitele "
. Sunt inhibate de mastocite
1==. C$ As#ectul cartonos al tegumentului n sclerodermie se datoreaza de#unerii n dermul
#rofund a com#onentelor:
A. Colagen
B. 5ibronectina
C. Glucozaminoglicani
D. Acid uric
. "rigliceride
1=1. C$ Afectarea tegumentara n sclerodermie se manifesta #rin:
A. dematierea tegumentului
B. <nduratia tegumentului
C. "eleangioectazii
D. ritem cutanat
. "ofusi
1=!. C$ Ce modificari se #ot #roduce n sclerodermie la ni%elul cordului:
A. ndocardita
B. Degenerarea fibrelor miocardiace
C. Stenoza aortica
D. 5ibroza miocardica interstitiala
. <nsuficienta mitrala
1='. C$ Clinic( afectarea renala n sclerodermie se manifesta #rin:
A. @i#ertensiunea arteriala maligna
B. <nsuficienta renala cronica
C. &ielonefrita
D. &olichistoza renala
. Nefro#toza
1=/. C$ Ce as#ecte radiologice a degetelor #ot fi #rezente la bolna%ii cu sclerodermieC
A. Calcinoza tesuturilor moi
B. Osteoliza falangelor
C. Osteo#oroza #eriarticulara
D. Osteofite
. Anchiloze
1=+. C$ Ce as#ecte radiologice #ulmonare #ot fi #rezente la bolna%ii cu sclerodermie:
A. 5ibroza interstitiala difuza
B. <magine hidro,aerica
C. Benzi reticulare de la hil s#re baza
D. &lamn n fagure de miere
. O#acitati mari rotunde
1=4. C$ Sindromul 1e2naud se ntlneste la #acientii cu:
A. Guta
B. Osteoartroza
C. Sclerodermie
D. Au#us eritematos sistemic
. &oliartrita reumatoida
1=8. C$ Ce modificari se #ot #roduce n sclerodermie la ni%elul rinichiului:
A. @i#er#lazia intimei arterelor interlobulare
B. Necroza fibrinoida a arterelor aferente
C. Stenoza ateromatoasa a arterelor renale
D. Com#resie e0trinseca a arterelor renale
. Dis#lazia fibromusculara a arterelor renale
1=-. C$ Care dintre urmatoarele semne cores#und afectarii renale n sclerodermie:
A. Nefro#toza
B. &roteinurie
C. Aeucociturie marcata
D. @i#ertensiune arteriala
. deme #al#ebrale
1=;. C$ Care dintre urmatorii autoanticor#i #ot fi de#istati n sclerodermie:
A. Antinucleari
B. Anti Scl,8=
C. Anti colagen
D. Anti lamina
. Anti 1o
11=. C$ &robele functionale res#iratorii la bolna%ii cu sclerodermie #ot e0#rima:
A. Sindrom restricti%
B. "ulburari de difuziune a gazelor
C. Desaturare la efort
D. Sindrom obstructi%
. &r. "eafneauK-+G
111. C$ Contrace#ti%ele orale #ot fi factori im#ortanti de agra%are a:
A. Au#us eritematos sistemic
B. @i#ertensiunii arteriale
C. 1eumatismului articular acut
D. Sindromului 1eiter
. S#ondilitei anchilozante
11!. C$ Care sunt criteriile de diagnostic a %asculitei hemoragice @enoch, Schonlein:
A. &ur#ura
B. Debut la %rsta sub != ani
C. Dureri abdominale
D. 5otosensibilitate
. 1ash malar
11'. C$ $anifestarile cutanate n %asculita hemoragica sunt urmatoarele:
A. &etesii
B. &ur#ura
C. &rurit cutanat
D. ritem #almar
. 9lcere trofice #e gambe
11/. C$ <ndicati anomaliile de laborator care a#ar n %asculita hemoragica:
A. Ni%el crescut de <gA n ser
B. Com#le0e imune cu <gA
C. &roteinurie
D. @i#ercolesterolemie
. $acrohematurie
11+. C$ Ce modificari #atomorfologige se ntlnesc n %asculita hemoragica:
A. Afectarea ca#ilarelor
B. Afectarea %enelor mici
C. Afectarea arterelor mici
D. Afectarea %enelor mari
. Afectarea arterelor mari
114. C$ &rin ce se caracterizeaza lombalgia din s#ondilita anchilozanta:
A. Debut sub /= de ani
B. <ntensificare s#re dimineata
C. Durata mai mare de ' luni
D. 1edoare matinala
. Ameliorare nocturna
118. C$ Artrita #eriferica din s#ondilita anchilozanta se caracterizeaza #rin:
A. roziuni cartilaginoase centrale
B. @i#er#lazia sino%ialei
C. <nfiltrat cu neutrofile
D. 5ormare de #annus
. De#ozire de fibrina
11-. C$ &acientii cu s#ondilita anchilozanta n e%olutie #ot #rezenta urmatoarele modificari
radiologice:
A. 3ertebre #atrate
B. Aargirea interliniului articular
C. Sindesmofite
D. &ensarea interliniului articular a articulatiilor intera#ofizare
. As#ect de coloana n ?trestie de bambuc?
11;. C$ Care dintre modificarile de laborator enumerate #ot fi #rezente la bolna%ii cu
s#ondilita anchilozanta( forma se%era:
A. 3alori crescute ale fosfatazei alcaline.
B. 3alori crescute ale bilirubinei directe.
C. 3alori crescute ale gammaglutamiltrans#e#tidazei.
D. Accelerarea %itezei de sedimentare a eritrocitelor
. Anemia normocroma normocitara.
1!=. C$ Care dintre urmatoarele afirmatii #ri%ind modificarile radiologice ale articulatiilor
sacroiliace n s#ondilita anchilozanta sunt ade%arate:
A. &seudolargirea s#atiului articular
B. Dis#aritia interliniului articular
C. Osteofite marginale
D. Anchiloza osoasa
. Osteoscleroza osului subcondral
1!1. C$ &rintre criteriile diagnostice #entru s#ondilita anchilozanta se numara:
A. Aimitarea miscarilor coloanei lombare n #lan sagital si frontal
B. Osteo#oroza
C. Osteofite
D. Sacroileita definita radiologic
. Aimitarea e0#ansiunii cutiei toracice
1!!. C$ Afectarea cardiaca n s#ondilita anchilozanta se manifesta #rin:
A. <nsuficienta aortica
B. Stenoza mitrala
C. &ericardita
D. $iocardita
. "ulburari de conducere
1!'. C$ Care dintre urmatoarele criterii sunt folosite #entru diagnosticul de s#ondilita
anchilozanta:
A. <storic de lombosacralgie de #este ' luni
B. Gonartroza
C. Aimitarea miscarilor coloanei lombare n #lan sagital si frontal
D. Aimitarea e0#ansiunii cutiei toracice 6ra#ortata la %rsta si se07
. Sacroileita definita radiologic
1!/. C$ Durerea inflamatorie de coloana n s#ondilita anchilozanta( se caracterizeaza #rin:
A. Debut brusc
B. ste #ersistenta
C. Se e0acerbeaza n cursul no#tii
D. Se accentueaza la miscare
. Aocalizare n regiunea lombara su#erioara
1!+. C$ Care dintre cele enumerate sunt manifestari e0traarticulare ale s#ondilitei
anchilozante:
A. 5ibroza #ulmonara
B. Glomerulonefrita cu insuficienta renala
C. 9%eita
D. "ulburari de conducere 6 blocuri A37
. <nsuficienta aortica
1!4. C$ Care dintre urmatoarele afirmatii #ri%ind modificarile de laborator din s#ondilita
anchilozanta sunt corecte:
A. Cresterea %itezei de sedimentare a eritrocitelor la ma:oritatea #acientilor cu
boala acti%a
B. Ni%elurile serice de <gA sunt frec%ent crescute
C. 5actorul reumatoid este constant #rezent
D. Anticor#ii antinucleari sunt constant #rezenti
. Cresterea ni%elului #roteinei C reacti%e la ma:oritatea #acientilor cu boala acti%a
1!8. C$ "ratamentul medical n s#ondilita anchilozanta se face cu:
A. <ndometacin 8+,1+=mg.zi
B. Sulfasalazina la #acientii cu artrita reacti%a #ersistenta
C. 5enilbutazona
D. Sarurile de aur
. D,&enicilamina
1!-. C$ &recizati care sunt manifestarile comune ale s#ondilartritelor seronegati%e:
A. Asimetria artritelor( as#ect de deget n crnacior
B. Aeziuni tegumentare
C. 9lceratii bucale
D. Afectarea oculara
. 9rerita
1!;. C$ Care dintre cele enumerate sunt caracteristice #entru sindromul 1eiter:
A. Artrita asimetrica
B. Con:uncti%ita
C. 9%eita
D. ritem nodos
. 9retrita
1'=. C$ Nodulii Bouchard sunt localizati #e:
A. Articulatiile interfalangiene #ro0imale a inde0ului( mediusului
B. &rima articulatie car#o,metacar#iana
C. Genunchi
D. Coate
. &icior
1'1. C$ $odificarile radiologice caracteristice gonartrozei sunt:
A. *ngustarea s#atiului articular
B. Osteoscleroza subhondrala
C. Chiste osoase subcondrale
D. Osteoscleroza e#ifizara
. roziuni marginale
1'!. C$ Durerea n osteoartroza se caracterizeaza:
A. A#are la efort
B. <ntensificare s#re seara
C. $icsorare du#a efort
D. <ntensificare s#re dimineata
. 0acerbare n re#aus
1''. C$ Artroza disco%ertebrala cer%icala #ro%oaca semnele:
A. Cefalee occi#itala
B. Di#lo#ie
C. Nistagmus
D. Scotoame
. Afazie
1'/. C$ Care dintre #atologiile enumerate mai :os manifesta si afectari renale:
A. &oliarteriita nodoasa
B. Au#us eritematos sistemic
C. Sindrom 1eiter
D. Arteriita "aFa2asu
. Granulomatoza Degener
1'+. C$ 3asculita %aselor mici este leziunea esentiala n:
A. &ur#ura @enoch, Schonlein
B. Arteriita tem#orala
C. Arteriita "aFa2asu
D. Crioglobulinemia mi0ta
. Boala serului
1'4. C$ Afectarea esofagului n sclerodermie #oate beneficia de tera#ie cu:
A. Almagel
B. $etoclo#ramid
C. Aincomicina
D. &anzinorm
. Drota%erina 6Nos#a7
1'8. C$ Com#licatiile corticotera#iei de durata sunt:
A. Osteo#oroza
B. <nfectiile bacteriene
C. Necroza ase#tica osoasa
D. @i#oglicemia
. Ateroscleroza coronara accelerata
1'-. C$ Care dintre situatiile enumerate #ot fi considerate efecte ad%erse n crizotera#ie:
A. 1eactii cutanate
B. 5ebra
C. @i#ertensiunea arteriala
D. Alo#etie
. Bloc atrio,%entricular
1';. C$ Care #atologii dintre cele enumerate sunt considerate contraindicatii #entru
tratamentul cu imunosu#resoare 6metotre0at7 n bolile tesutului con:uncti%:
A. 9lcer gastric
B. @e#atita acti%a
C. Aeucemia acuta
D. <nsuficienta renala
. Osteosarcom
1/=. C$ "ratamentul cu #enicilamina #oate a%ea urmatoarele efecte ad%erse:
A. Aeuco#enie
B. "rombocito#enie
C. Granulocitoza
D. &roteinurie
. @i#oacuzie
1/1. C$ fectele secundare cele mai im#ortante ale metotre0atului sunt
A. Afectarea ficatului
B. 9lcer gastric
C. Anemia
D. Aeuco#enia
. Aeucocitoza
1/!. C$ "ratamentul ndelungat cu metotre0at necesita controlul #eriodic al urmatorilor
indici:
A. Aeucocitelor
B. ritrocitelor
C. "ransaminazelor
D. Bilirubinei
. Glicemiei
1/'. C$ "ratamentul %asculitei hemoragice include:
A. Antiinflamatore nesteroidiene
B. Antinflamatore steroidiene
C. <munosu#resi%e
D. Neurole#tice
. Diuretice
1//. C$ *n dermatomiozita imunosu#resia se utilizeaza m#reuna cu corticotera#ia n caz de:
A. A#aritie a manifestarilor #ulmonare
B. <ntoleranta de megadoze de #rednizon
C. 5orme refractare la corticotera#ie
D. Afectare a cordului
. <nsuficienta renala
1/+. C$ <ndicatiile #uls,tera#iei n lu#us eritematos sistemic sunt urmatoarele:
A. Afectari #ulmonare
B. Afectari cardio%asculare
C. 9lcer gastric
D. Determinari renale
. $odificari neurologice
1/4. C$ *n tratamentul eritemului facial din lu#us se #ot utiliza:
A. Acid acetilsalicilic 6As#irina7
B. <ndometacin
C. Diclofenac
D. Aurotimalat de sodiu 6"auredon7
. Calciu
1/8. C$ Din arsenalul tera#eutic al lu#usului eritematos sistemic fac #arte urmatoarele
medicamente:
A. Antiinflamatore nesteroidiene
B. Antinflamatore steroidiene
C. Antimalarice de sinteza
D. <munosu#resi%e
. @i#oglicemice
1/-. C$ Glucorticoizii sunt utilizati n sclerodermie n cazul afectarii:
A. &ulmonare
B. &ericardului
C. Articulatiilor refractare la antiinflamatoare nesteroidiene
D. $usculaturii
. Stomacului
1/;. C$ *n tratamentul sindromului 1a2naud se #ot utiliza:
A. Nifedi#ina
B. &rasosin
C. 1eo#oliglucina
D. &ro#ranolol 6Ana#rilina7
. Di#iridamol
1+=. C$ "ratamentul antifibrinolitic n Sclerodermie include administrarea de:
A. D, #enicilamin
B. Colchicin
C. Azatio#rin
D. &ro#ranolol
. <nterferon
Reumatologie
1. A
2. A
3. C
4. D
5. C
6. E
7. B
8. A
9. E
10. E
11. E
12. A
13. A
14. C
15. A
16. C
17. A
18. E
19. B
20. E
21. E
22. C
23. A
24. C
25. C
26. E
27. A
28. E
29. A
30. E
31. A
32. B
33. B
34. E
35. D
36. A
37. B
38. A
39. B
40. A
41. A
42. C
43. A
44. E
45. A
46. C
47. A
48. B
49. C
50. A
51. E
52. A
53. E
54. E
55. C
56. E
57. E
58. D
59. A
60. A
61. A,B
62. A,B,C
63. A,B,C
64. B,D
65. A,B,D
66. A,B,C
67. A,B,C,D
68. B,C,D
69. A,C,D,E
70. A,B,C,E
71. A,B,D,E
72. A,B
73. A,B,C,D
74. A,B,D
75. A,C
76. A,B,C,E
77. A,B,E
78. B,D
79. A,B,C,D
80. A,B,E
81. B,C,D
82. B,C,D
83. A,B,D,E
84. B,C,D
85. A,B,C,D
86. A,D,E
87. A,C,E
88. A,B,D,E
89. B,C,D,E
90. A,C
91. A,B,C,D
92. A,B,C,D
93. A,B,C
94. A,B,C
95. B,C,D,E
96. A,B,C,E
97. A,D,E
98. A,B,C
99. A,B,C
100. A,B,C
101. A,B,C
102. B,D
103. A,B
104. A,B,C,E
105. A,C,D
106. C,D,E
107. A,B
108. B,D,E
109. A,B,C,D
110. A,B,C
111. A,B
112. A,B,C
113. A,B,C
114. A,B,C,E
115. A,B,C
116. A,B,C,D
117. A,B,D
118. A,C,D,E
119. A,D,E
120. A,B,D,E
121. A,D,E
122. A,C,D,E
123. A,C,D,E
124. B,C
125. A,C,D,E
126. A,B,E
127. A,B,C
128. A,B,D
129. A,B,E
130. A,B
131. A,B,C,D
132. A,B
133. A,B,C,D
134. A,B,E
135. A,D,E
136. A,B
137. A,B,C,E
138. A,B,D
139. A,B,D
140. A,B,D
141. A,B,C,D
142. A,B,C,D
143. A,B,C
144. A,B,C,D
145. A,B,D,E
146. A,B,C
147. A,B,C,D
148. A,B,C,D
149. A,B,C,E
150. A,B,C