Sunteți pe pagina 1din 9

INTRODUCERE N STUDII EUROPENE

1. Planul Marshal a fost aplicat n Europa n anul:


a. 1948
b. 1947
c. 1950
d. 1945

2. Din cte state fondatoare (semnatare), care se angajau s recunoasc
principiul preeminenei dreptului i principiul drepturilor omului i a
libertilor fundamentale, s-a constituit Consiliul Europei:
a. 6
b. 12
c. 10
d. 8

3. Organele Consiliului Europei sunt:
a. Comitetul de minitri, Parlamentul European, Secretariatul
b. Comitetul de minitri, Adunarea consultativ (din 1974 Adunarea
parlamentar), Secretariatul
c. Consiliul, Adunarea parlamentar, Curtea de justiie
d. Nici o variant nu este corect

4. Un nou tratat intitulat sugestiv al Uniunii Occidentale a fost semnat la 17
martie 1948 la:
a. Paris
b. Londra
c. Bruxelles
d. Roma

5. Care sunt comunitile economice europene?
a. Consiliul Europei, Uniunea Europei Occidentale, OSCE
b. Comunitatea European a Crbunelui i Oelului, Comunitatea
Economic European, Comunitatea European a Energiei Atomice
c. Piaa Comun, Comunitatea European a Crbunelui i Oelului,
Consiliul Europei
d. Nici o variant nu este corect
76
6. De numele cror personaliti politice ale vremii se leag constituirea
comunitilor europene?
a. Konrad Adenauer, Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide di Gasperi
b. Winston Churchill, John Foster Dulles, N. Hrusciov
c. Robert Schuman, Winston Churchill, Jean Monnet
d. Nici o variant nu este corect

7. Planul Schuman este:
a. o declaraie de intenie pentru formarea Comunitii Economice
Europene
b. o declaraie de rzboi
c. o declaraie politic ce propune plasarea industriei oelului i
crbunelui din Germania i Frana sub control comun
d. o declaraie politic ce propune plasarea industriei oelului i
crbunelui din Marea Britanie i Frana sub control comun

8. Tratatul CECO a fost semnat la Paris n data de:
a. 18 aprilie 1951
b. 9 mai 1950
c. 25 iulie 1952
d. 25 martie 1957

9. Cu elaborarea proiectului Pieei Comune a fost nsrcinat un comitet
condus de:
a. Robert Schuman
b. Jean Monnet
c. Paul-Henri Spaak
d. Winston Churchill

10. Care sunt statele fondatoare ale C.E.E.?
a. Frana, Anglia, Danemarca, Irlanda, Germania, Italia
b. Frana, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg
c. Frana, Germania, Spania, Portugalia, Suedia, Olanda, Belgia,
Luxemburg
d. nici o variant nu este corect

11. Tratatul de constituire a CEEA i C.E.E. s-a semnat la 25 martie 1957 la:
a. Paris
b. Londra
c. Roma 77
d. Bruxelles
12. Care sunt cele 4 principii fundamentale ale integrrii europene ce
caracterizeaz Comunitatea Economic European:
a. libertatea circulaiei mrfurilor, abolirea obstacolelor la libera
circulaie a persoanelor, serviciilor i capitalurilor
b. libertatea circulaiei mrfurilor, a presei, serviciilor i capitalurilor
c. libera circulaie a persoanelor, capitalurilor, a mrfurilor n limita
unor cantiti stipulate n tratate prealabile i a anumitor servicii.
d. nici o variant nu este corect

13. Parlamentul European are sediul la:
a. Strasbourg
b. Bruxelles
c. Luxemburg
d. Strasbourg, Bruxelles, Luxemburg

14. Consiliul European:
a. are sediul la Bruxelles
b. se compune din 40 de state
c. se ntrunete o singur dat pe an
d. nici o variant nu este corect

15. Comisia European:
a. este gardianul tratatelor
b. nu are competene executive
c. reprezint guvernele naionale ale statelor membre
d. nici o variant nu este corect

16. Cuprinznd 321 de propuneri legislative, documentul cunoscut sub
denumirea de Cartea Alb va fi aprobat de Consiliul european n:
a. 28-29 iunie 1985
b. 28-29 iunie 1984
c. 28-29 iunie 1986
d. 28-29-iunie 1987

17. La 17 februarie 1986 la Luxembourg i 28 februarie 1986 la Haga,
guvernele membre ale Pieei Comune au negociat i adoptat:
a. Tratatul de la Roma
b. Tratatul de la Maastricht
c. Actul Unic European 78
d. Tratatul constituional european

18. Cnd s-a constituit Uniunea European?
a. Tratatul de la Nisa semnat la 7 februarie 1992 cu intrarea n vigoare
de al 1 noiembrie 1993
b. Tratatul de la Maastricht semnat la 7 februarie 1992 cu intrarea n
vigoare de al 1 noiembrie 1993
c. Tratatul de la Amsterdam semnat la 7 februarie 1993 cu intrarea n
vigoare de al 1 noiembrie 1993
d. Tratatul de la Lisabona semnat la 13 decembrie 2007 cu intrarea n
vigoare de al 1 decembrie 2009

19. Procesul decizional n UE are:
a. dou dimensiuni: de coeziune i convergen
b. dou dimensiuni: elaborarea politicilor i adoptarea legislaiei
c. trei dimensiuni: social, economic i monetar
d. toate cele trei variantele sunt corecte

20. Termenul de coeziune nseamn:
a. echitate, egalitate
b. concuren, competen
c. dezvoltare echilibrat sub aspect social i economic
d. nici o variant nu este corect

21. La Conferina interguvernamental de la Amsterdam (iunie 1997), efii
de stat i de guverne reunii au exprimat:
a. dorina lor de reform a tratatului de la Maastricht
b. dorina lor de reform a tratatului de la Roma
c. dorina lor de reform a tratatului de la Paris
d. toate cele trei variante sunt corecte

22. Paralel cu procesul de ratificare a Tratatului de la Amsterdam, UE a
manifestat un interes aparte pentru lrgirea sa. n acest sens, Comisia a
elaborat un document intitulat:
a. Actul Unic European 1986
b. Tratatul de la Nisa 2000.
c. Agenda 2000, dat publicitii n iulie 1997
d. Tratatul constituional european

23. Triunghiul instituional al UE este format din:
a. Consiliul UE, Parlamentul European i Comisia European 79
b. Consiliul European, Parlamentul European i Comisia European
c. Consiliul European, Curtea European de Justiie i Comisia European
d. nici o variant nu este corect
24. Banca Central European a luat fiin n anul:
a. 1999 i are sediul la Frankfurt pe Main
b. 1998 i are sediul la Frankfurt pe Main
c. 2001 i are sediul la Bruxelles
d. 2000 i are sediul la Roma

25. Reformarea instituiilor Uniunii Europene n anul 2000 a avut la baz
Tratatul de la:
a. Lisabona
b. Nisa
c. Amsterdam
d. Roma

26. Care sunt ultimele state integrate n Uniunea European?
a. Romnia, Bulgaria, Croaia, Turcia
b. Romnia, Bulgaria
c. Romnia, Bulgaria, Croaia, Turcia, Malta, Cipru
d. Croaia, Macedonia, Turcia

27. Politica social a comunitii europene apare n tratatele de la:
a. Paris i Roma
b. Roma
c. Amsterdam
d. Lisabona

28. Ideea unei politici sociale comune a fost lansat:
a. la Reuniunea la nivel nalt de la Paris, 1972
b. la ntlnirea de la Strasbourg, 1989
c. prin Tratatului de la Maastricht
d. nici o variant nu este corect

29. Primul document programatic n domeniul politicii sociale al UE a fost:
European?
a. Programul de aciune social
b. Agenda Social
c. Carta Social
d. Convenia european pentru drepturile omului 80

30. Politica de mediu este definit de:
a. Tratatul de la Lisabona
b. Actul Unic European
c. Tratatul de la Nisa
d. Tratatul de la Amsterdam

31. n categoria veniturilor bugetare ale UE sunt cuprinse:
a. prelevri agricole, taxe vamale, venituri din colectarea TVA, resursa
complementar a PNB
b. taxe vamale
c. venituri din colectarea TVA
d. resursa complementar a PNB

32. Politica de concuren a UE are:
a. trei arii de intervenie: antitrust, fuziuni, ajutor de stat
b. dou arii de intervenie: fuziuni i antitrust
c. patru arii de intervenie: antitrust, fuziuni, ajutor de stat, transparen
decizional
d. nici o variant nu este corect

33. Politica agricol comun a intrat n vigoare n anul:
a. 1950 i a funcionat din anul 1957
b. 1962 i a funcionat efectiv din 1964
c. 1957 i a funcionat din anul 1961
d. nici o variant nu este corect

34. Necesitatea unei Politici Agricole Comune este dat de raiuni
economice, printre care:
a. existena concurenei neloiale i necesitatea combaterii sale, caracterul
aleatoriu al produciei agricole, protecia industriilor nou aprute
b. caracterul aleatoriu al produciei agricole
c. protecia industriilor nou aprute
d. nici o variant nu este corect

35. Instituia responsabil de modul n care se aplic politica de concuren
a UE este:
a. Curtea European de Justiie
b. Comisia European
c. Consiliul UE 81
d. Parlamentul European

36. Cele mai cunoscute instrumente economice n politica de mediu sunt:
a. eco-taxele, autorizaiile de funcionare, sistemele de funcionare a
depozitelor prestabilite
b. autorizaiile de funcionare
c. sistemele de funcionare a depozitelor prestabilite
d. nici o variant nu este corect

37. Curtea de Justiie este:
a. un organ comunitar independent fa de celelalte organe ale UE
b. nu este un organ comunitar independent fa de celelalte state
membre European
c. nu este un organ supranaional care are rol important n realizarea
procesului de integrare i de aprare a dreptului comunitar
d. toate cele trei variante sunt corecte

38. Constituia european:
a. va nlocui constituiile naionale ale statelor membre
b. va nlocui principalele tratate ale UE cu un singur text unitar
c. nu va mbunti gradul de transparen i eficien al deciziilor i
aciunilor Uniunii Europene
d. toate cele trei variante sunt corecte

39. Curtea de Conturi este un organ comunitar nfiinat n anul:
a. 1992, ce sediul la Bruxelles
b. 1992, cu sediul la Strasbourg
c. 1975, cu sediul la Luxemburg
d. 1980, cu sediul la Amsterdam

40. La 13 decembrie 2007 a fost semnat Tratatul de la:
a. Amsterdam
b. Nisa
c. Berlin
d. Lisabona




RSPUNSURI CORECTE

1. B
2. C
3. B
4. C
5. B
6. A
7. C
8. A
9. C
10. B
11. C
12. A
13. D
14. A
15. A
16. A
17. C
18. B
19. B
20. A
21. A
22. C
23. A
24. B
25. B
26. B
27. A
28. A
29. C
30. B
31. A
32. A
33. B
34. A
35. B
36. A
37. A
38. B
39. C
40. D