Sunteți pe pagina 1din 22

1

Unitatea de nvare 6

CEREREA AGREGATA, OFERTA AGREGATA SI ECHILIBRUL
MACROECONOMIC.
CRESTEREA ECONOMICA SI DEZVOLTAREA DURABILA



Dup ce vei studia aceasta unitate de nvare vei putea nelege:

Semnificaia cererii i a ofertei agregate
n ce condiii se atinge echilibrul macroeconomic
Ce nseamn i care sunt decalajele venitului naional
Cum pot fi ajustate decalajele venitului naional
Ce nseamn i cum se msoar creterea economic
Care sunt factorii care determin creterea economic
Cum a fost abordat creterea economic de-a lungul timpului
Care sunt beneficiile i costurile creterii economice
Ce msuri de politic economic sunt folosite pentru a susine creterea
economic
Ce reprezint dezvoltarea durabil


6.1. Cererea agregat
6.2. Oferta agregat
6.3. Echilibrul macroeconomic
6.4. Decalajele venitului naional
6.5. Ajustarea decalajelor venitului naional
6.6. Natura creterii economice
6.7. Sursele creterii economice
6.8. Teorii i modele ale creterii economice
6.9. Beneficii i costuri ale creterii economice
6.10. Politici de cretere economic
6.11. Dezvoltarea economic durabil


CEREREA AGREGATA, OFERTA AGREGATA SI ECHILIBRUL
MACROECONOMIC.

Conceptele de cerere i ofert agregat sunt eseniale pentru nelegerea fluctuaiilor
rezultatelor macroeconomice, ocuprii i omajului, precum i nivelului general al preurilor.
Restabilirea echilibrului macroeconomic presupune aciunea separat i conjugat asupra cererii
i ofertei agregate.
Pentru msurarea cantitii agregate de bunuri i servicii folosim PIB (sau venitul
national) real, iar pentru nivelul general al preurilor putem apela la deflatorul PIB. Noiunile de
cerere i ofert sunt cunoscute din microeconomie. n cazul de fa, nu intereseaz cererea i
oferta unui anumit bun, ci cererea i oferta ansamblului de bunuri i servicii care alctuiesc PIB
real. De asemenea, nu preul unui bun sau serviciu individual prezint importan, ci nivelul
general al preurilor, furnizat de deflatorul PIB.
2

6.1. Cererea agregat

Cererea agregat privete cererea pentru bunuri i servicii n totalitatea lor sau pentru
outputul real. Varietatea bunurilor care sunt incluse n produsul intern brut este imens. Unele
bunuri sunt cerute de ctre gospodarii, altele de ctre productori, altele de ctre guvern iar altele
de ctre strintate. Niciunul dintre agenii economici care alctuiesc categoriile menionate nu
cere din toate bunurile i serviciile existente i nici nu au aceeai pondere n cheltuielile totale
efectuate n cursul unei perioade de timp.
Cererea agregat reprezint ansamblul cheltuielilor planificate de ctre gospodarii,
firme, guvern i strintate pentru achiziionarea de bunuri i servicii n condiiile nivelurilor
date ale preurilor.
Cererea agregat depinde de deciziile gospodriilor, firmelor, guvernului i strintii. Ea
poate fi divizat n numeroase elemente. Din punctul de vedere al analizei macroeconomice,
cererea agregat include insa un numr redus de componente si anume:
- consumul personal (C);
- investiiile (I);
- consumul public (G);
- exportul net (E).

CA = C + G + I + E
Relaia dintre cheltuiala total planificat pentru bunuri i servicii finale i nivelul general
al preurilor ne conduce la curba cererii agregate (CA). Reprezentarea sa grafic este dat n
figura 6.1. Curba cererii agregate evideniaz cantitile cerute de PIB real (Y) corespunztoare
fiecrui nivel al preturilor (P).
Figura 6.1 Curba cererii agregate



Se observ c forma curbei cererii agregate este asemntoare curbei cererii ntlnite la
nivelul unei piee. Legea cererii se confirm n ambele cazuri. Adic, ceteris paribus, creterea
nivelului general al preurilor determin reducerea cantitii cerute, iar reducerea nivelului
general al preurilor conduce la sporirea cantitii cerute. i, totui, cele dou curbe se deosebesc
fundamental cel puin prin dou aspecte:
a) Curba cererii pieei pentru un bun dat este construit pe ipoteza c preurile celorlalte
bunuri rmn constante i doar preul bunului analizat se modific. Micarea de-a lungul curbei
cererii agregate corespunde ns situaiei n care preurile oricrui bun sau ale tuturor bunurilor i
serviciilor se pot modifica.
b) Curba cererii pieei pentru un bun dat este trasat considerndu-se c venitul
consumatorilor este constant. Se tie c o modificare a veniturilor consumatorilor conduce la o
alt curb a cererii pieei pentru acel bun, situat dup caz la stnga sau la dreapta celei iniiale.
Venitul naional nominal nu rmne n mod necesar constant odat ce apar schimbri n cererea
agregat. Asemenea schimbri, corelate cu nivelul general al preurilor, determin modificarea
P
Y
CA
3
fluxurilor financiare i reale la nivelul economiei. Ca urmare, se produce concomitent i
creterea sau scderea venitului naional nominal.
Curba cererii agregate nu este acelai lucru cu volumul total de bunuri i servicii
cumprate efectiv. Ea reprezint mai degrab un ansamblu de cantiti de bunuri i servicii care
sunt dorite a fi achiziionate pentru fiecare nivel dat al preurilor i n circumstane date (venit al
consumatorilor, politic fiscal, politic monetar etc.).
Relaia dintre nivelul general al preurilor i cheltuielile efectuate de ansamblul
consumatorilor face ca panta curbei cererii agregate s fie negativ. nclinaia curbei cererii
agregate este determinat de fiecare component a sa. Aceast form a curbei cererii agregate se
explic prin urmtoarele efecte:
efectul ratei dobnzii:
dac nivelul general al preurilor scade cererea de moneda si rata dobnzii scad investiiile
cresc cantitatea cerut de bunuri i servicii crete
efectul avuiei:
dac nivelul general al preurilor scade puterea de cumprare crete consumul va crete
cantitatea cerut de bunuri i servicii crete
efectul ratei de schimb:
dac nivelul general al preurilor interne scade consumatorii vor prefera bunurile de pe piaa
intern importul scade exportul net crete cantitatea cerut de bunuri i servicii crete.

6.2.Oferta agregat

Oferta agregat reprezint cantitatea total de bunuri i servicii pe care productorii
doresc i pot s o realizeze n funcie de nivelul mediu al preurilor din economie n cursul unei
perioade. Conceptul de ofert agregat privete oferta tuturor bunurilor i serviciilor sau oferta
outputului agregat sau produsul intern real. Cantitatea agregat este rezultatul nsumrii
cantitilor tuturor bunurilor i serviciilor finale realizate de productorii interni. n mod similar
cazului curbei cererii agregate, curba ofertei agregate presupune unele asemnri dar i deosebiri
comparativ cu curba ofertei unui bun dat.
Oferta agregat poate fi analizat pe termen scurt sau pe termen lung. Pe termen scurt
capacitatea de producie la nivel naional nu se modific. n figura 6.2 este prezentat curba
ofertei agregate pe termen scurt. Curba ofertei agregate evidentiaz nivelul outputului intern real
care poate fi realizat la niveluri diferite ale preului.

Figura 6.2 Curba ofertei agregate pe termen scurt (OATS)


OATS





0 Y

Se poate observa pierderea de elasticitate a curbei ofertei agregate, pe msura creterii
nivelului outputului agregat. Explicaia const n dificultatea realizarii tuturor corelaiilor dintre
diferite sectoare i piee pentru un nivel ridicat al venitului naional. Un nivel redus al venitului
naional presupune o producie mai puin diversificat i corelaii mai puine de realizat.
Obtinerea unui nivel maxim al venitului naional presupune utilizarea la maximum a
capacitatilor de productie, fapt puin probabil deoarece nivelurile optime ale capacitilor nu
corespund ntotdeauna maximului n utilizarea acestora.
4
Cele 3 zone ale curbei ofertei agregate pe termen scurt sunt:
zona 1 segmentul orizontal corespunde unei oferte perfect elastice, care arat o
subutilizare a factorilor de producie; se mai numete i segmentul keynesian, deoarece J.
M. Keynes a introdus conceptul de echilibru macroeconomic n condiii de subutilizare a
factorilor de producie. Nivelul preului rmne constant pe msur ce produsul intern se
modific.
zona 2 segmentul cresctor corespunde unei oferte cu pant pozitiv, care arat o
exploatare intensiv a resurselor. n aceast zon expansiunea produsului real este
nsoit de creterea nivelului preurilor.
zona 3 segmentul vertical corespunde unei oferte perfect inelastice, care arat o
utilizare deplin a factorilor de producie. Nivelul produsului intern este constant i
numai nivelul preurilor poate varia.

Pe termen lung, capacitatea de producie la nivel naional se poate modifica. Oferta agregat
corespunde, n acest caz, atingerii outputului agregat potenial, adic acelui nivel al venitului
naional sau al PIB-ului, care poate fi obinut n condiiile utilizrii optime a factorilor de
producie Y*). Astfel, oferta agregat pe termen lung (OATL) este perfect inelastic (figura
6.3).


Figura 6.3 Oferta agregat pe termen lung (OATL)










6.3. Echilibrul macroeconomic
Modelul cererii i ofertei agregate permite efectuarea prediciilor privind modificarea PIB
real i a nivelului general al preurilor. n acest sens, se impune combinarea cererii i ofertei
agregate i determinarea pe aceast baz a echilibrului macroeconomic.
Echilibrul macroeconomic corespunde situaiei n care cererea agregat este egal cu
oferta agregat. Altfel spus, echilibrul macroeconomic se realizeaz atunci cnd cantitatea cerut
de PIB real este egal cu cantitatea oferit de PIB real. Interaciunea dintre curba cererii agregate
i curba ofertei agregate pe termen scurt i pe termen lung conduce la echilibrul macroeconomic
pe termen scurt i echilibrul macroeconomic pe termen lung.

Echilibrul macroeconomic pe termen scurt se atinge atunci cnd curba cererii agregate i
curba ofertei agregate pe termen scurt se intersecteaz. Astfel se formeaz nivelul de echilibru al
preurilor i produsul intern real de echilibru. Intersecia celor dou curbe se poate produce n
oricare dintre zonele curbei ofertei agregate pe termen scurt. S presupunem c intersecia celor
dou curbe are loc n zona intermediar a curbei ofertei agregate pe termen scurt. Dac preul s-
ar situa sub nivelul su de echilibru atunci s-ar produce mai puin iar consumatorii interni,
firmele, administraiile publice i cumprtorii din strinatate ar dori s achiziioneze mai mult.
Competiia dintre ultimii s-ar solda cu creterea nivelului preului pn la nivelul sau de
echilibru, iar acesta ar antrena i creterea outputului real.
n schimb, o intersecie a celor dou curbe n zona n care oferta agregat pe termen scurt
este perfect elastic arat c nivelul preului nu joac vreun rol n restabilirea echilibrului. Astfel
P
Y
OATL
Y*
5
atunci cnd outputul real nu se afl la nivelul corespunzator echilibrului, el se va ajusta ca
urmare a ecartului dintre cantitatea produs i cea cerut.

Figura 6.4 Echilibrul macroeconomic pe termen scurt




n timp, echilibrul macroeconomic poate suferi modificri, n funcie de variaia cererii
agregate i a ofertei agregate pe termen scurt. Modificrile cererii agregate i ale ofertei agregate
pe termen scurt se numesc ocuri ale cererii si, respectiv, socuri ale ofertei agregate.

ocurile cererii agregate pot aprea ca urmare a influenei unor factori care s duc la
deplasarea curbei CA, cum ar fi modificarea cheltuielilor guvernamentale, a cheltuielilor pentru
consumul privat, a ratei dobnzii, a investiiilor. Efectele acestor ocuri ale cererii agregate
depind de zona de intersecie cu curba ofertei agregate pe termen scurt. (figura 6.5)

Figura 6.5 ocurile cererii agregate

pre OATS


p
3
CA
3

P
2
CA
2



p CA
1
o CA
0
y
0 Y1 y2 y3 Y

Dac ocul cererii agregate are loc n zona n care curba OATS este perfect elastic, rezult o
modificare de acelai sens a venitului naional realizat fr s existe o modificare a nivelului
general al preurilor.
Dac ocul cererii agregate are loc n zona n care curba OATS este elastic, rezult o
modificare de acelai sens a venitului naional realizat i o modificare redus, n acelai sens, a
nivelului general al preurilor.
Dac ocul cererii agregate are loc n zona n care curba OATS este inelastic, rezult o
modificare minor a venitului naional realizat i o modificare semnificativ, n acelai sens, a
nivelului general al preurilor.
Cnd oferta agregat pe termen scurt este perfect inelastic i cererea agregat se modific,
ceteris paribus, nivelul general al preurilor se modific n acelai sens, lasnd neschimbat
nivelul venitului naional realizat.
ocurile ofertei agregate pot aprea ca urmare a modificrii preurilor factorilor de
producie, a productivitii muncii, a costurilor de producie. Efectele acestor ocuri ale ofertei
Y
P
CA
OATS
6
agregate nu depind de zona de intersecie a cererii agregate cu curba ofertei agregate pe termen
scurt. (figura 6.6). ocul ofertei agregate va avea ca efect modificarea n acelai sens a venitului
naional realizat i o modificare n sens invers a nivelului general al preului.

Figura 6.6 ocurile ofertei agregate pe termen scurt
P OATS
0
CA

OATS
1




p
0

p
1


y
0
y
1 Y



Pe termen lung, echilibrul macroeconomic se atinge atunci cnd cererea agregat intersecteaz
oferta agregat pe termen scurt i oferta agregat pe termen lung.

6.4. Decalajele venitului naional
Decalajele venitului naional se refer la diferenele dintre venitul naional realizat i venitul
naional potenial. Venitul naional potenial este nivelul maxim al venitului naional obinut n
condiiile utilizrii optime a factorilor de producie. Realizarea sa nu inseamna si utilizarea
integrala a factorilor de productie, ci doar folosirea lor la acel nivel undeeste indeplinita conditia
de maximizare a profitului.
Exist doua tipuri de decalaje ale venitului naional:
1) decalajul recesionist
2) decalajul inflaionist.

1. Decalajul recesionist apare atunci cnd venitul naional realizat (Yr) este mai mic dect
venitul naional potenial (Y
*
), situatie prezentata in figura 6.7.

Figura 6.7. Decalajul recesionist
P OATL

CA

OATS






0
Yr Y
*
Y

Acest tip de decalaj reflect situaia semnalat de J.M.Keynes, a echilibrului macroeconomic n
condiii de subutilizare a factorilor de producie. Acest decalaj se mai numete dezechilibru de
subutilizare sau dezechilibru recesionist.

2. Decalajul inflaionist apare atunci cnd venitul naional realizat (Yr) este mai mare dect
venitul naional potenial (Y
*
) situatie eidentiata in figura 6.8.
7

Figura 6.8 Decalajul inflaionist
P

CA OATL
OATS





0
Y
*
Yr Y

Utilizarea n exces a factorilor de producie determin creterea cererii acestora. n aceste
condiii preurile factorilor sporesc ceea ce genereaz creterea costurilor i, mai departe, a
preurilor bunurilor la obinerea crora au participat. Decalajul inflaionist reprezint un
dezechilibru de suprautilizare sau dezechilibru inflaionist al venitului naional.

6.5. Ajustarea decalajelor venitului naional
Ajustarea decalajelor venitului naional presupune aducerea venitului naional realizat la nivelul
celui potenial. Exist dou tipuri de ajustare a fiecrui decalaj: ajustare prin cererea agregat i
ajustare prin oferta agregat.

a) Ajustarea decalajului recesionist
Ajustarea decalajului recesionist se poate realiza prin creterea cererii agregate (figura
6.9) i/sau ofertei agregate (figura 6.10).
Restabilirea echilibrului macroeconomic prin creterea cererii agregate presupune
deplasarea curbei cererii agregate spre dreapta pn acolo unde cele trei curbe se intersecteaz,
iar venitul naional realizat ajunge la nivelul celui potenial. Aceast cretere a cererii agregate se
poate face att prin investiiile agenilor economici care anticipeaz sfritul recesiunii ct i prin
politica guvernamental de majorare a cheltuielilor publice.

Figura 6.9 Ajustarea decalajului recesionist prin cererea agregat
p
CA
0
CA
1 OATL

OATS



P
1


P0


Yr Y
*




A doua posibilitate de ajustare a decalajului recesionist prin sporirea ofertei agregate,
presupune deplasarea spre dreapta a curbei ofertei pn acolo unde venitul naional realizat
ajunge la nivelul celui potenial. Aceast ajustare se poate face prin reluarea activitii
economice pe fondul creterii produciei ntreprinztorilor privai i prin stimularea ofertei de
ctre guvern prin msuri de ordin fiscal.

8
Figura 6.10 Ajustarea decalajului recesionist prin oferta agregat
P

oATL OATS0 OATS1

CA




P
0
P
1

0 Y
r
Y
*
Y




b) Ajustarea decalajului inflaionist:
Ajustarea decalajului inflationist se poate realiza prin reducerea cererii agregate (figura
6.11) si/sau ofertei agregate (figura 6.12).
Realizarea echilibrului macroeconomic prin diminuarea cererii agregate presupune
deplasarea spre stnga a acesteia pn acolo unde venitul naional realizat atinge nivelul su
potenial. Ajustarea se face pe seama ncetinirii produciei ntreprinztorilor convini de
imposibilitatea satisfacerii consumului i prin promovarea de ctre guvern a unui buget de
austeritate n urma cruia cererea agregat scade.

Figura 6.11 Ajustarea decalajului inflaionist prin cererea agregat

p CA
0 OATL
OATS
CA
1




P
0
P
1

0 Y
*
Y
r
Y

Ajustarea decalajului inflationist prin oferta agregat presupune deplasarea spre stnga a
acestei curbe pn la nivelul la care venitul naional realizat devine egal cu venitul naional
potenial. Ajustarea se face pe seama reducerii produciei de ctre ntreprinztori pe fondul unor
preuri majorate ale factorilor de producie i pe seama unei politici guvernamentale, precum cea
de cretere a impozitelor n vederea evitrii supranclzirii economiei.










9



Figura 6.12 Ajustarea decalajului inflaionist prin oferta agregat

P OATL OATS
1
CA
OATS
0


P
1

P
0


O Y
*
Yr Y

Termeni cheie
Cerere agregat Ofert agregat Echilibru macroeconomic Venit naional potenial Venit
naional realizat ocul cererii asgregate ocul ofertei agregate Decalaj inflaionist Decalaj
recesionist Ajustarea decalajelor venitului naional

ntrebri de verificare
1. Prezentai pe scurt ce reprezint cererea agregat i reprezentai grafic curba acesteia.
2. Ce reprezint oferta agregat?
3. Reprezentai grafic echilibrul macroeconomic pe termen scurt i pe termen lung.
4. Care este diferena dintre venitul naional realizat i venitul naional potenial?
5. Ce nseamn decalaj recesionist? Reprezentai grafic.
6. Explicai pe scurt i reprezentai grafic decalajul inflaionist.
7. Prezentai ajustarea decalajului recesionist.
8. Cum se poate ajusta decalajul inflaionist?

Teste gril

1. Funcia cererii agregate:
a) se deduce pe baza funciei cheltuielilor agregate;
b) este o funcie descresctoare care arat o relaie invers proporional ntre nivelul
agregat de pre i venitul naional;
c) este o funcie cresctoare care arat o relaie direct proporional ntre nivelul agregat
de pre i venitul naional;
d) exprim o relaie direct ntre modificarea nivelului general al preului i oferta
agregat;
e) a + b.

2. Oferta agregat pe termen scurt (OATS) :
a) arat nivelul produciei naionale ce se obine la diferite niveluri de pre;
b) este format din 3 segmente: segmentul keynesian (zona perfect elastic); segmentul
cresctor, segmentul clasic (vertical, zona perfect inelastic),
c) este ntotdeauna perfect inelastic;
d) se deplaseaz spre stnga sau spre dreapta ca urmare a modificrii nivelului general
al preului;
e) a + b;
f) a + b + d;
10
g) a + c + d.

3. OATS se va deplasa la dreapta dac:
a) productivitatea muncii va crete, C.P. (caeteris paribus = ceilali factori nu se
modific);
b) salariile cresc, C.P.;
c) preul energiei crete, C.P.;
d) nivelul general al preului crete, C.P.;
e) a + d.

4. Dac iniial echilibrul macroeconomic se atinge pe segmentul vertical al OATS i dac ulterior
investiiile scad, C.P., atunci efectul scontat asupra inflaiei i omajului va fi:
a) inflaia crete, omajul rmne constant;
b) inflaia scade, omajul rmne constant;
c) inflaia scade, omajul crete;
d) inflaia crete, omajul scade;
e) nu se poate preciza.
OBS. ntre modificarea nivelului gebneral al preurilor i modificarea inflaiei exist o relaie
direct, iar ntre modificarea outputului agregat (venit naional sau PIB) i modificarea
omajului exist o relaie invers.

5. Dac iniial echilibrul macroeconomic se atinge pe segmentul orizontal al OATS i dac
ulterior preurile interne scad, C.P., atunci efectul scontat asupra inflaiei i omajului va fi:
a) inflaia crete, omajul rmne constant;
b) inflaia scade, omajul crete;
c) inflaia rmne constant, omajul scade;
d) inflaia rmne constant, omajul crete;
e) inflaia scade, omajul scade.

6. Dac iniial echilibrul macroeconomic se atinge pe segmentul intermediar al OATS i dac
ulterior productivitatea muncii scade, C.P., atunci efectul scontat asupra PIB real (Y) i asupra
nivelului agregat de pre va fi:
a) Y crete, P scade;
b) Y scade, P crete;
c) Y crete, P crete;
d) Y scade, P scade;
e) Y rmne constant, P scade.

7. Socurile Cererii Agregate (CA), ceteris paribus:
a) produc modificri de sens contrar a PIB-ului i nivelului general al preului, pe
segmentul orizontal al OATS;
b) au aceleai efecte indiferent de zona de intersecie cu OATS;
c) determin modificri n acelai sens a nivelului general al preului i al PIB-ului pe
segmentul cresctor al OATS;
d) produc o cretere mai accentuat a PIB dect a preurilor n zona inelastic a OATS;
e) produc modificri de sens contrar ale preurilor n raport cu variaia PIB.

8. ocurile ofertei agregate pe termen scurt (OATS), ceteris paribus:
a) determin modificri n aceeai direcie a nivelului general al preului i al PIB-ului;
b) determin modificri n direcii opuse a nivelului general al preului i al PIB-ului;
c) determin modificri de acelai sens sau de sens contrar ale nivelului general al
preului i PIB-ului, n funcie de zona de intersecie a CA cu OATS;
11
d) nu pot avea o amplitudine mai mare dect ocurile cererii agregate;
e) presupun deplasarea curbei OATS ntotdeauna spre stnga.

9. Decalajul inflaionist apare atunci cnd:
a) venitul naional realizat este mai mare dect cel potenial;
b) venitul naional realizat este mai mic dect cel potenial;
c) venitul naional realizat este egal cu venitul naional potenial;
d) se atinge echilibrul macroeconomic;
e) guvernul aplic politici de cretere a fiscalitii.

10.Ajustarea decalajului recesionist se face prin:
a) aducerea nenitului naional realizat la nivelul celui potenial;
b) implicarea guvernului, care implementeaz o politic de stimulare a cererii agregate;
c) implicarea guvernului, care implementeaz o politic de stimulare a ofertei agregate;
d) ajustare natural, fr intervenia guvernamental;
e) a + b + c + d.

11. Dac PIB efectiv este mai mic dect PIB potenial atunci n economie exist:
a) un decalaj recesionist; b) un echilibru general; c) un decalaj inflaionist;
d) o stare de expansiune economic prelungit; e) o cretere economic staionar.

12. Ajustarea decalajului inflaionist se poate face prin:
a) scderea cererii agregate fr intervenia statului prin faptul c agenii economici i vor ajusta
anticiprile privind consumul i i vor revizui anumite proiecte de investiii n direcia reducerii
capacitilor de producie;
b) scderea ofertei agregate fr intervenia statului deoarece suprautilizarea factorilor de
producie duce la creterea cererii de factori de producie, ceea ce determin creterea preurilor
factorilor de producie; ca urmare va scdea cantitatea de factori de producie utilizai la acelai
nivel de producie;
c) descurajarea cererii agregate printr-o politic bugetar de austeritate;
d) aplicarea unei politici de cretere a fiscalitii la nivelul ntreprinztorilor;
e) toate cele de mai sus.

13. Creterea cheltuielilor publice, ceteris paribus, determin:
a) creterea ofertei agregate;
b) reducerea ofertei agregate;
c) creterea cererii agregate;
d) reducerea cererii agregate;
e) nu influeneaz in nici un fel cererea agregat i oferta agregat.

14. Piaa bunurilor economice se afl n echilibru dac:
a) n economie se manifest o stare de supraproducie;
b) n economie se manifest o stare de subproducie;
c) venitul naional real este mai mare dect cheltiuielile agregate;
d) cererea agregat este egal cu oferta agregat;
e) cererea agregat crete mai puternic dect oferta agregat.

15. Care dintre urmtoarele variante este adevrat?
a) echilibrul macroeconomic pe termen scurt se atinge atunci cnd cererea agregat intersecteaz
oferta agregat pe termen scurt;
b) echilibrul macroeconomic pe termen lung se atinge atunci cnd cererea agregat intersecteaz
oferta agregat pe termen scurt i oferta agregat pe termen lung;
12
c) oferta agregat pe termen lung este perfect inelastic;
d) ajustarea decalajului inflaionist se poate face prin scderea cererii agregate;
e) toate cele de mai sus.


Rspunsuri:
Grila nr. Rspuns corect
1 E
2 E
3 A
4 B
5 C
6 B
7 C
8 B
9 A
10 E
11 A
12 E
13 E
14 D
15 E



CRESTEREA ECONOMICA SI DEZVOLTAREA DURABILA

Unul dintre obiectivele macroeconomice majore, urmarite n mod constant de ctre o ar,
indiferent de nivelul su de dezvoltare, l reprezint realizarea creterii economice. O rat nalt a
creterii economice este nsoit, n ultim instan, de creterea nivelului de trai. n acelai timp,
creterea economic implic anumite costuri, motiv pentru care exist numeroase preocupri
privind estimarea acestor costuri n vederea realizrii unei rate optime de cretere economic.
Creterea economic se afl sub incidena a numeroi factori att interni ct i externi.
Fiecare guvern i propune corelarea politicilor sale macroeconomice astfel nct s creeze
premizele realizrii unei creteri economice de natur s susin o dezvoltare durabil a
economiei.

6.6. Natura creterii economice
ncepnd cu anii 30 ai secolului XX, analiza economic a marcat un punct de cotitur.
Marea Depresiune a impus abordarea macroeconomic n cadrul creia teoria creterii
economice ocup un loc central.
Exist o diversitate de opinii cu privire la coninutul creterii economice. Realiznd o
delimitare ntre punctele de vedere existente se poate contura o abordare n sens larg i una n
sens restrns a creterii economice.
n sens larg, creterea economic semnific ansamblul modificrilor unor mrimi
economice agregate n timp i n spaiu.
13
n sens restrns, creterea economic const n evoluia pozitiv, ascendent nregistrat
de rezultatele macroeconomice ntr-un anumit cadru spaial i temporal. Creterea economic
este nsoit de creterea cantitativ a activitilor i sporirea capacitii productive a unei ri
ntr-un anumit orizont de timp.
n prezent circul numeroase puncte de vedere cu privire la creterea economic.
Creterea economic se exprim prin dinamica indicatorilor macroeconomici ai rezultatelor
activitii n termeni reali, respectiv produsul intern brut, produsul naional brut i venitul
naional, corectai cu mrimea deflatorului.
n mod frecvent este utilizat PIB, iar creterea economic este identificabil printr-o
cretere susinut a produsului intern brut real de-a lungul unei perioade de timp. Deoarece
adesea dinamica macroeconomic este corelat cu dinamica demografic, variaia indicatorilor
macroeconomici se raporteaz la variaia populaiei totale. O cretere mai rapid a populaiei
dect a produciei totale face ca producia pe locuitor s scad ceea ce nu corespunde creterii
economice.
Rata anual de cretere economic a unei ri poate fi cel mai bine msurat prin
creterea procentual medie a produsului intern brut pe locuitor de-a lungul unei perioade de mai
muli ani (pentru a exclude oscilaiile conjuncturale ale activitii economice de ansamblu).
Rezultatul obinut va fi o estimare a ratei medii anuale de cretere a capacitii productive a rii.

nelegerea coninutului procesului creterii economice necesit, n consecin, luarea n
considerare a urmtoarelor elemente:
Creterea economic este dependent de dinamica macroeconomic i de dinamica
demografic.
Dinamica rezultatelor macroeconomice trebuie privit pe o perioad de timp suficient de
lung pentru a se delimita expansiunea conjunctural pe termen scurt de creterea
economic propriu-zis ce se manifest ca tendin dominant ntr-o perioad mai lung
de timp.
Creterea economic are n vedere rezultatele macroeconomice reale (corelate cu
mrimea deflatorului PIB).
Din punct de vedere cantitativ expresia sintetic a creterii economice este ritmul PIB pe
locuitor (ns limitele acestui indicator sunt legate de faptul c nu furnizeaz informaii
cu privire la repartizarea efectiv a veniturilor diferitelor categorii ale populaiei, durata
timpului liber, sperana medie de via etc).

n general, PIB locuitor nu nregistreaz o evoluie liniar n cursul unei perioade date
de timp. Din raiuni de politic economic sunt utilizate i conceptele de cretere economic zero
i cretere economic negativ.
Creterea economic zero semnific situaia n care nivelul rezultatelor
macroeconomice pe locuitor rmne constant pentru perioada de analiz. Aceasta presupune o
rat identic de cretere a rezultatelor economice absolute i a populaiei totale.
Susintorii ratei de cretere zero considerau c, n condiiile caracterului tot mai
restrictiv al resurselor naturale i al nivelului tot mai ridicat al polurii, generat de activitile
umane, aceasta reprezint singura reacie social raional. Astfel, se urmrea crearea unei
situaii de stabilitate economic i ecologic, bazat pe frnarea creterii demografice i
economice. n acelai timp, se propuneau soluii de ajutorare a rilor cu nivel redus de
dezvoltare n vederea eliminrii decalajelor fa de rile dezvoltate economic. Creterea
economic zero a fost menionat n primul raport ctre Clubul de la Roma, Limitele creterii ,
i a generat chiar de la nceput critici vehemente cu privire la aplicarea i dezirabilitatea unei
astfel de strategii.


14
Creterea economic negativ semnific situaia n care nivelul rezultatelor
macroeconomice nregistreaz o tendin de scdere, ns se menin sub control unele corelaii
fundamentale de echilibru, cu preul unor compromisuri n domeniul eficienei economice i al
bunstrii sociale.

6.7. Sursele creterii economice
Creterea economic implic sporirea ofertei agregate. Aceasta depinde de cererea
agregat i de capacitatea de producie a economiei. O economie poate produce uneori la nivelul
sau potenial iar alteori sub sau peste acest nivel. n perioadele de recesiune economia produce
sub nivelul sau potenial, n timp ce n perioadele de boom economia poate depai acest nivel.
Pentru a produce la nivelul sau potenial, economia trebuie s asigure o utilizare optim a
resurselor disponibile. Pe termen lung, creterea economic nseamn creterea produciei
poteniale. Produsul intern brut potenial reprezint cel mai ridicat nivel al produciei ce se
poate obine n mod continuu, la un nivel stabil al preurilor i n condiiile meninerii ratei
naturale a omajului.
Creterea economic este condiionata de resursele existente i de modul cum sunt
utilizate acestea. Ea se afl sub incidena unor factori direci i indireci. Fiecare factor al
creterii economice, indiferent de natura sa, are o tripl dimensiune: cantitativ, structural i
calitativ. Din aceast perspectiv, creterea economic apare ca rezultat al modificrilor
conjugate ale acestor dimensiuni ale fiecrui factor si ale ansamblului factorilor de producie.
Factorii direci care determin creterea economic sunt:
resursele umane (ofert de munc, educaie);
resursele naturale (pmnt, resurse ale subsolului);
stocul de capital tehnic (maini, echipamente, cldiri, ci de transport);
tehnologia (cercetare-dezvoltare, management, inovare).

n rndul factoriilor indireci care influeneaz creterea economic pot fi inclui:
nivelul i dinamica cererii agregate;
eficiena sistemului financiar- bancar;
rata economiilor i rata investiiilor;
politica bugetar i fiscal a statului;
factori internaionali.

Se tie ns c resursele se caracterizeaz prin raritatea lor n raport cu nevoile umane. Din
acest motiv, influena creterii dimensiunii cantitative a factorilor creterii economice,
preponderent n cazul dezvoltrii de tip extensiv, este limitat n timp i n spaiu. n schimb,
influena eficienei utilizrii factorilor asupra creterii rezultatelor macroeconomice pe locuitor
este practic nelimitat. Chiar dac ntr-o etap de dezvoltare progresul a fost realizat printr-o
cretere economic de tip extensiv, se impune promovarea pentru fiecar ar a tipului de
cretere economic intensiv, unde preponderent ca influen asupra creterii PIB este
influena conjugat a dimensiunilor calitative a factorilor creterii. Creterea economic intensiv
constituie deja o trstur definitorie pentru rile dezvoltate economic, capabile s absoarb i
s genereze permanent progres tehnic.

6.8. Teorii i modele ale creterii economice
Teoriile i modelele creterii economice evideniaz modalitile prin care activitatea
prezent o influeneaz pe cea viitoare i identific sursele care pot asigura o cretere continu.
Aceste teorii au evoluat n timp, n funcie de dinamica realitii economice i de evoluia
instrumentelor de analiz economic.
Primele preocupri privind creterea economic aparin clasicilor englezi: A. Smith, Th.
Malthus i D. Ricardo. Acetia au descris evoluia economiei n termenii pmntului limitat i al
15
populaiei n cretere. De exemplu, Th. Malthus aprecia c producia bunurilor de consum crete
mult mai lent dect se ntampl n cazul populaiei, ceea ce determin sracie i creterea
mortalitii. Populaia continu s creasc att timp ct salariile se situeaz peste nivelul de
subzisten. Excesul de populaie va duce la scderea salariului sub nivelul de subzisten, ceea
ce determin, n condiiile accenturii mortalitaii, scderea populaiei. Echilibrul malthusian se
atinge atunci cnd salariul scade la nivelul de subzisten, iar economia se menine ntr-o stare
staionar. Astfel, n viziunea lui Malthus, n lipsa unei perspective de cretere a produciei pe
locuitor, majoritatea populaiei era condamnat s triasc la nivelul de subzisten. Iar fr
msuri de stopare a creterii populaiei se poate ajunge la o criz profund n economie.
n general, analizele economitilor clasici nu surprindeau contribuia progresului tehnic la
creterea produciei.
n prima parte a secolului XX preocuprile pentru analiza macroeconomic n general, i
pentru identificarea factorilor creterii economice n special, s-au intensificat. Trebuie mai nti
menionat J.M.Keynes al crui model macroeconomic de cretere evidenia influena creterii
cererii agregate asupra venitului naional. Politicile propuse de el, pentru depirea fazei de
recesiune i asigurarea creterii economice, constau tocmai n stimularea cererii agregate. El a
folosit concepte noi aflate n relaie cu creterea economic, precum multiplicatorul i
acceleratorul.
La scurt timp dup acest model, R. Harrod i E. Domar au elaborat dou noi modele de
cretere economic, care se nscriu n linia keynesist. Datorit asemnrilor de fond dintre
aceste modele se obinuiete a fi prezentate mpreun sub numele de modelul Harrod-Domar.
Modelul Harrod-Domar evideniaz trei mari probleme: posibilitatea unei creteri susinute,
probabilitatea creterii susinute n condiii de ocupare deplin i stabilitatea sau instabilitatea
ratei garantate de cretere economic.
Dup cel de al doilea rzboi mondial s-a realizat sinteza propriu-zis dintre abordarea
macroeconomic i abordarea dinamic. La constituirea unei teorii a creterii economice,
component distinct a tiinei economice, au contribuit n mod decisiv R. Harrod, E. Domar, R.
Solow, P. Samuelson, J.R. Hicks, M. Kalecki, F Perroux, R. Dornbusch. Noile modele de
cretere economic surprindeau noile realiti ale economiilor capitaliste caracterizate prin
apariia de noi industrii i tehnologii. Analiza modern dezvoltat prin noile teorii are la baz
acumularea de capital.
Modelul neoclasic al creterii economice explic modul n care acumularea de capital i
schimbrile tehnologice influeneaz creterea economiei. Un rol deosebit n cadrul acestei
abordri l-a avut R. Solow. El a conceput un model de cretere economic stabil inspirat din
modelul Harrod-Domar. Solow arat c, pe termen lung, rata economisirii determin mrimea
stocului de capital i nivelul produciei. Creterea economisirii publice i stimularea economisirii
private ncurajeaz acumularea capitalului i, deci, creterea economic. Sporirea ratei
economisirii conduce la creterea venitului pn la nivelul strii staionare. Pe termen lung ns
rata economisirii nu afecteaz rata creterii economice. Creterea susinut pe termen lung a
PIBlocuitor este determinat de progresul tehnologic. n modelul su de cretere economic
progresul tehnologic este privit doar ca factor exogen.
n anii 80 a aprut Noua teorie a creterii ai crei iniiatori sunt P. Romer i R. Lucas.
Spre deosebire de modelul neoclasic tradiional, noua deschidere n teoria creterii economice
presupune progresul tehnic ca fiind endogen (se vorbeste de teoria cresterii endogene), rezultnd
din deciziile agenilor economici interesai de creterea profitului. Acumularea de capital se
asociaz de regul cu o acumulare de cunotine, determinat de cercetarea tiinific i
dezvoltarea tehnologic. Aceasta produce la randul sau externalitati pozitive. Spre deosebire de
celelalte tipuri de resurse, n cazul stocului de cunotine nu mai funcioneaz legea
randamentelor descresctoare. Randamentele devin crescatoare deoarece ideile, cunotiinele,
cunoaterea, n general pot fi utilizate i reutilizate la nesfrit.
Creterea cererii pentru utilizarea stocului de cunotine impulsioneaz cercetarea i dezvoltarea
tehnologic i, ca urmare, creterea economic.
16

6.9. Beneficii i costuri ale creterii economice
Creterea economic reprezint unul dintre obiectivele majore ale oricrui guvern.
Dezirabilitatea unui asemenea proces apare justificat cel puin din urmtoarele motive:
a) Creterea economic determin creterea nivelului de trai. Creterea venitului real pe
locuitor face posibil ca o cantitate mai mare de bunuri i servicii s devin disponibil pentru
consumul fiecrui individ.
b) Permite modificarea stilului de via, prin aceea c, pe msura creterii venitului apar
transformari structurale la nivelul modelului de consum, ceea ce amelioreaza calitatea vieii.
c) Creterea economic poate elimina srcia. Srcia poate fi privit n termeni relativi
sau absolui. n orice societate exist persoane ale cror venituri sunt mai reduse, precum
pensionarii i omerii, care depind de ceea ce ofer guvernul. Aceste persoane sunt beneficiare n
consecin ale procesului de cretere economic.
d) Creterea economic poate redistribui venitul fr s provoace reducerea bunstrii
altor persoane. Trebuie ns precizat ca realizarea creterii economice n sine nu provoac n mod
necesar mbuntirea redistribuirii venitului. Totui, este posibil ca atunci cnd exist cretere
economic s se modifice redistribuirea venitului n ncercarea de a obine o mai mare echitate
fr a provoca nrutirea situaiei cuiva n termeni absolui.

Principalele aspecte referitoare la costurile impuse de procesul creterii economice
constau n urmtoarele:
a) Creterea economic are un cost de oportunitate. Cnd creterea economic este creat
prin investiii n bunuri de capital, costul de oportunitate al creterii rezid n consumul curent
sacrificat. ntr-o lume caracterizat de raritate aproape nimic nu este gratuit. Cu ct o ar aloc
mai multe resurse produciei de bunuri de capital, cu att mai rapid va fi creterea economic
ateptat i mai mare cantitatea de bunuri de consum posibil de produs n viitor. ns, consumul
curent este sacrificat pentru a permite o rat de consum mai nalt n viitor.
b) Exist costuri sociale i personale. Creterea economic implic o schimbare de care
unele persoane beneficiaz iar altele probabil nu se pot bucura. Noile tehnologii solicit noi
ndemnri i o instruire intensiv. Progresul tehnologic creeaza locuri de munca noi, insa cei ce
nu vor fi capabili s se adapteze i vor pierde locurile de munc. Nevoia de sustinere si
rencadrare a celor ce i-au pierdut locul de munc impune costuri semnificative pentru societate.
c) Creterea economic poate determina externaliti negative. O cretere a venitului
naional real poate impune costuri pentru societate sub forma polurii, zgomotului i
supraaglomerrilor urbane. Corecta evaluare a acestor costuri i includerea lor n estimrile
venitului naional real permit o apreciere mai realist a beneficiilor creterii economice de natur
s fundamenteze oportunitatea policilor guvernamentale.

6.10. Politici de cretere economic
n general, politica economic reprezint aciunea contient a puterii publice care
definete obiectivele economice i sociale pentru o perioada dat i urmrete realizarea lor
folosind mijloace i tehnici adecvate. Politica de asigurare a creterii economice i de realizare a
dezvoltarii durabile reprezint o component esenial a politicilor macroeconomice. Acestea nu
constituie politici conjuncturale deoarece nu gestioneaz fenomene de circumstan (dei
rezolvarea unor probleme conjuncturale poate avea un impact substanial asupra creterii).
n rndul obiectivelor politicii de cretere economic se inscriu:
sporirea PIB real total i pe locuitor ntr-un orizont de timp mai lung, ceea ce presupune
creterea ofertei globale;
asigurarea unei eficiene sporite n alocarea i utilizarea resurselor;
distribuie echitabil a veniturilor corespunztoare aportului real al fiecrui factor la creterea
economic;
17
protecia mediului ambiant i meninerea echilibrului ecologic printr-o exploatare i utilizare
raional a resurselor naturale.

Succesul sau eecul politicii de cretere economic se regsesc n potenialul economiilor
de a asigura ridicarea nivelului de via al populaiei. Tot mai mult, n ultimul timp, astfel de
politici se sprijin pe progresele tiinei, tehnologiilor i inovaiei.
Presupunnd c obiectivul guvernului const n sporirea ratei de cretere economic
putem aprecia c politicile guvernamentale sunt corespunztoare dac prin intermediul lor este
influenat creterea forei de munc, creterea stocului de capital, precum i calitatea muncii i
capitalului unei ri.
Politica fiscal i monetar pot fi utilizate pentru deplasarea unei pri din resurse dinspre
producia de bunuri de consum spre producerea de bunuri de capital. Proiectarea politicii
monetare trebuie s in seama de efectele importante exercitate asupra investiiilor, procesului
de economisire i atragerii de capitaluri strine. De exemplu, o politic monetar constnd n rate
sczute ale dobnzilor i creterea accesului la credite poate ncuraja firmele s investeasc mai
mult i astfel s creasc stocul de capital. Dac ns, aceast politic se nsoete de creterea
sensibil n prezent a cererii fr a provoca i creterea corespunzatoare a ofertei de bunuri de
consum ea poate genera mai degrab presiune inflaionist. Iar o cretere a preurilor dincolo de
un anumit prag descurajeaz procesul investiional.
Politica fiscal poate avea anse mai mari de succes n sensul stimulrii creterii
economice. Stimularea cererii agregate prin reducerea impozitelor i taxelor sau folosirea
difereniat a unor faciliti fiscale pentru firmele care contribuie la sporirea ocuprii i a
produciei, sprijinul acordat firmelor care i desfoar activitatea n zonele defavorizate
exercita un rol important in asigurarea unei cresteri economice sustinute. De asemenea, creterea
cheltuielilor bugetare pentru finanarea unor activiti care nu sunt realizate de regul n regim
privat, precum investiii n infrastructur, sanatate si educatie, cercetare tiinific, informatizarea
unor sectoare, protecia mediului, contribuie fiecare i mpreun la creterea capacitii
productive a unei ri.
Presupunnd c economia a atins deja nivelul ocuprii depline iar preurile sunt stabile,
guvernul poate fi capabil s menin cererea agregat neschimbat, crescnd impozitele i
direcionnd venitul spre creterea cheltuielilor pentru crearea de capital. O astfel de politic care
asigura creterea investiiei agregate genereaz o rat superioar de cretere economic.
Alturi de aceste msuri specifice politicilor monetar, fiscal i bugetar mai pot fi
ntreprinse i alte demersuri viznd politica de susinere a concurenei, politica veniturilor (de
exemplu, respectarea corelaiei dintre creterea salariilor i cea a productivitii), reformarea
instituiilor implicate n procesele de cretere, stabilitate legislativ ridicat.


6.11. Dezvoltarea economic durabil

Dezvoltarea economic este forma de manifestare a dinamicii macroeconomice care
presupune, pe lng creterea economic a rilor un ansamblu de transformri structurale i
calitative la nivelul economiei. Dezvoltarea economic are drept premiz creterea economic.
Dezvoltarea durabil asigur satisfacerea cerinelor prezente de consum fr a le
compromite sau prejudicia pe cele ale generaiilor viitoare. Un asemenea deziderat a fost
menionat pentru prima dat n cadrul Raportului Brundtland (Rio de Janeiro,1992), stabilindu-se
ca necesitate imperioas reconcilierea dintre economie i mediul nconjurtor pe un nou traseu de
dezvoltare prin care s se asigure progresul uman, pe termen lung i pentru ntreaga planet.
Dezvoltarea durabil urmrete interaciunea a patru subsisteme: economic, uman,
ambiental i tehnologic. Ea mbin creterea economic susinut, pstrarea i ameliorarea
sntii natural-umane, justiia social i asigurarea ambianei democratice n viaa social.
18
Preocuprile privind acest nou tip de abordare a dezvoltrii economice i au sursa n
agravarea unor probleme la scara mondial, precum degradarea mediului inconjurator, srcia,
extinderea necontrolat a urbanizarii, crize economico-financiare etc.
Elementele care definesc dezvoltarea durabil se refer ndeosebi la:
asigurarea compatibilitii dintre mediul creat de om i cel natural;
egalitatea anselor generaiilor prezente i viitoare;
realizarea compatibilitii strategiilor naionale de dezvoltare n virtutea
interdependenelor crescnde dintre diferitele economii;
realizarea unui alt tip de cretere economic de natur s susin securitatea
natural-uman.

Msurarea progresului economico-social corespunzator dezvoltrii durabile reprezint nu
doar o operaie necesar, ci i una dificil. PIB/locuitor se dovedete a fi un indicator
corespunzator pentru aprecierea creterii economice nu ns i a dezvoltrii umane. De aceea
pentru msurarea progresului, n contextul noilor exigene ale dezvoltrii, se face apel ndeosebi
la indicele dezvoltrii umane (HDI), la indicele de prosperitate economic viabil (ISEW) i la
consumul de cereale pe locuitor.
Indicele dezvoltrii umane are un caracter compozit deoarece reunete n structura sa
informaii privind trei indicatori:
PIB/locuitor
Sperana de via la natere
Rata de instruire
n ciuda limitelor sale, acest indice permite aprecierea dezvoltrii umane din perspectiva
multipl, precum i efectuarea de comparaii internaionale privind progresul socio-economic al
diferitelor economii.
Noua concepie privind dezvoltarea durabil privete omul nu doar ca mijloc, ci i ca
obiectiv. Un rol important revine constituirii la nivel mondial a unui ansamblu de instituii care
guverneaz respectarea, sprijinirea i favorizarea dezvoltrii umane durabile.


Termeni cheie
Cretere economic Cretere economic zero Cretere economic negativ Cretere economic
extensiv Cretere economic intensiv PIB potenial PIB real Teorii ale creterii economice
Beneficii i costuri ale creterii economice Politica de cretere economic Dezvoltarea
economic durabil


ntrebri de verificare
1. Ce nseamn cretere economic i care sunt sursele acesteia?
2. Prezentai pe scurt 2 teorii de cretere economic.
3. Care sunt beneficiile i costurile creterii economice?
4. Ce vizeaz politica de cretere economic i ce instrumente folosete?
5. Care este diferena dintre cretere economic i dezvoltare durabil?
6. Dai exemplu de indicatori pentru msurarea progresului i prezentai o evoluie statistic
a unuia dintre acetia.


Teste gril
1. Care dintre urmtoarele situaii nu are ca efect cretere economic?
a) promovarea progresului tehnologic;
b) creterea nivelului de instruire al angajailor;
19
c) creterea produciei bunurilor de capital;
d) creterea omajului;
e) creterea exporturilor.

2. Alegei afirmaiile corecte:
a) politicile anticiclice au rolul de a menine decalajele PIB n limite normale;
b) keynesienii nu neag posibilitatea existenei echilibrului macroeconomic;
c) noii economiti clasici consider: creterea este perfect compatibil cu echilibrul
macroeconomic cu condiia ca pieele s evolueze eficient;
d) a,b,c;
e) nicio variant.

3. Modelul de cretere economic Harrod:
a) are n vedere echilibrul dintre investiii i economisire;
b) introduce ideea de stabilizatori ai creterii economice;
c) coreleaz creterea economic cu creterea forei de munc;
d) a,b,c;
e) nicio variant.

4. Modelul lui Robert Solow:
a) cerceteaz rolul investiiilor n creterea economic, pornind de la multiplicatorul
investiiilor;
b) are n vedere echilibrul dintre investiii i economisire;
c) este apreciat drept baz de pornire pentru dezvoltrile moderne ale modelelor de
cretere economic, demonstrnd c echilibrul economic i creterea economic sunt
compatibile, n condiiile unei influene difereniat a ratei economisirii asupra
variabilelor i parametrilor modelului;
d) reprezint un model economic al migraiei umane, pornind de la ideea c migraia
este un fenomen economic i c decizia individului de a migra poate fi abordat
raional;
e) susine atingerea echilibrului macroeconomic.

5. Marea criz din anii 1929-1933 a lsat ca problem central:
a) responsabilitatea guvernului privind ocuparea deplin i creterea economic;
b) renunarea la stimularea cererii agregate;
c) desfinarea garantrii depozitelor bancare;
d) anularea revoluiei Keynesiste;
e) teoria minii invizibile n economie.

6. Indicele dezvoltrii umane are urmtoarele componente:
a) PIB/loc;
b) Speranta de viata;
c) Nivelul educatiei,;
d) a+b+c;
e) a + c.



7. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) ntr-un decalaj inflaionist se recomand o cretere a cheltuielilor guvernamentale;
b) aprecierea cursului de schimb stimuleaz exportul;
20
c) efectele politicii monetare sunt mai puternice atunci cnd aceasta este anticipat de
public;
d) n general, n perioada recesiunii inflaia este ridicat;
e) politica de cretere i dezvoltare folosete cu precdere instrumente structurale.

8. Creterea economic:
a) este un fenomen pe termen scurt;
b) se refer la trendul ascendent al PIB-ului real pe locuitor;
c) se refer la fluctuaiile produciei n jurul unui trend ascendent;
d) se caracterizeaz prin devansarea creterii PIB-ului real de ctre creterea populaiei;
e) se msoar prin intermediul PIB-ului nominal pe locuitor.

9. Dezvoltarea economic durabil:
a) rspunde exigenelor prezentului n detrimentul trebuinelor viitoare;
b) rspunde trebuinelor viitoare n detrimentul exigenelor prezentului;
c) reconciliaz dezvoltarea economic i exigenele mediului nconjurtor;
d) pune accentul pe creterea economic n detrimentul proteciei mediului nconjurtor;
e) se refer cu precdere la latura cantitativ a activitii economice.

10. Care dintre afirmaiile de mai jos este adevrat?
a) creterea economic determin creterea nivelului de trai;
b) creterea economic implic o schimbare de care unele persoane beneficiaz iar altele nu;
c) creterea economic poate determina externaliti negative;
d) creterea economic are un cost de oportunitate;
e) toate cele de mai sus.

11. Dezvoltarea durabil se refer ndeosebi la:
a) asigurarea compatibilitii dintre mediul creat de om i cel natural;
b) egalitatea anselor generaiilor prezente i viitoare;
c) realizarea compatibilitii strategiilor naionale de dezvoltare n virtutea interdependenelor
crescnde dintre diferitele economii;
d) realizarea unui alt tip de cretere economic de natur s susin securitatea natural-uman;
e) toate cele de mai sus.

12. Care dintre afirmaiile de mai jos este fals?
a) creterea economic reprezint unul dintre obiectivele majore ale oricrui guvern;
b) modelul neoclasic al creterii economice explic modul n care acumularea de capital i
schimbrile tehnologice influeneaz creterea economiei;
c) n general, PIBlocuitor nu nregistreaz o evoluie liniar n cursul unei perioade date de timp;
d) creterea economic este un proces ce adduce doar beneficii tuturor;
e) noua teorie a creterii a aprut n anii 80 i a fost iniiat de P. Romer i R. Lucas.

13. n rndul obiectivelor politicii de cretere economic se inscriu:
a) sporirea PIB real total i pe locuitor ntr-un orizont de timp mai lung, ceea ce presupune
creterea ofertei globale;
b) asigurarea unei eficiene sporite n alocarea i utilizarea resurselor;
c) distribuie echitabil a veniturilor corespunztoare aportului real al fiecrui factor la creterea
economic;
d) protecia mediului ambiant i meninerea echilibrului ecologic printr-o exploatare i utilizare
raional a resurselor naturale;
e) toate cele de mai sus.

21
14. Primele preocupri privind creterea economic aparin economitilor:
a) A. Smith, Th. Malthus i D. Ricardo;
b) J.M.Keynes;
c) R. Harrod i E. Domar;
d) P. Samuelson;
e) P. Romer i R. Lucas.

15. Se dau urmtoarele date cu privire la produsul intern brut:
Anul T0 T1
PIB (mild. u.m., preuri curente) 40 80
tiind c nivelul general al preurilor a crescut cu 100%, n anul T1, fa de anul T0, atunci, n
aceast perioad:
a) s-a nregistrat cretere economic;
b) creterea economic a fost de 100%;
c) nu a avut loc cretere economic;
d) a avut loc cretere economic, dar nu poate fi determinate;
e) a avut loc o scdere economic de 20%.





Rspunsuri:
Grila nr. Rspuns corect
1 D
2 D
3 D
4 C
5 A
6 D
7 E
8 B
9 C
10 E
11 E
12 D
13 E
14 A
15 C





BIBLIOGRAFIE :

1. Colectivul Catedrei de Economie i Politici Economice, Economie Ediia a opta,
Editura Economic, Bucureti, 2009, pag. 177-182; 199-220
2. Colectivul Catedrei de Economie i Politici Economice, Economie-Aplicaii Ediia a
asea, Editura Economic, Bucureti, 2009, pag. 191-219; 241-258
3. R.Lipsey-K.Chrystal Principiile economiei, Editura conomic, Bucureti, 2002, pag.
508-530; 706-750
22
4. J.E. Stiglitz, C. E. Walsh, Economie, Editura Economic, Bucureti, 2005, pag. 530-
552; 580-620
5. Ctlin Huidumac, Angela Rogojanu, Introducere n studiul economiei de pia,
Editura ALL, Bucureti, 1998, pag. 273-289
6. Ctlin Huidumac, Macroeconomie, Editura Libertas Publishing, Bucureti, 2007,
pag. 173-186; 108-140
7. N. Gregory Mankiw, Principles of Economics Third Edition, Thomson South Western,
USA, 2004, pag. 537-558; 723-753
8. Jacques Genereux, Politici economice Editura Institutului European, Bucureti, 1997

S-ar putea să vă placă și