Sunteți pe pagina 1din 133

Lect.univ.dr.

Nicoleta CARAGEA

STATISTIC

Copyright Mustang, 2012

Nicoleta CARAGEA

STATISTIC

Editura Mustang

CUPRINS

Ghid de studiere a cursului...............................................................................................8


Scopul cursului .................................................................................................................8
Structura cursului .............................................................................................................8
Studiul cursului .................................................................................................................8
Oportuniti.......................................................................................................................9
Alte intrumente pentru studiu .........................................................................................10
Unitatea de studiu 1.

INTRODUCERE N STATISTIC ...............................................11

1.1.

Statistica oficial n Romnia...............................................................................11

1.2.

Surse de date ......................................................................................................13

1.3.

Diseminarea informaiei statistice ........................................................................18

1.4.

ntrebri recapitulative .........................................................................................20

1.5.

Teste ...................................................................................................................20

Unitatea de studiu 2.

CONCEPTE DE BAZ N STATISTIC.....................................23

2.1.

Obiectul i metoda statisticii ................................................................................23

2.2.

Concepte de baz ...............................................................................................24

2.3.

ntrebri recapitulative .........................................................................................28

2.4.

Teste ...................................................................................................................29

Unitatea de studiu 3.
3.1.

SISTEMATIZAREA I PREZENTAREA DATELOR STATISTICE


33

Sistematizarea datelor statistice ..........................................................................33

3.2. Procedee de sistematizare ..................................................................................33


3.2.1.
Tipuri de grupri statistice ............................................................................34
3.2.2.
Etapele gruprii statistice .............................................................................36
3.3.

ntrebri recapitulative .........................................................................................39

3.4.

Teste ...................................................................................................................40

Unitatea de studiu 4.

Prezentarea datelor statistice...................................................45

4.1.

Reprezentarea datelor statistice sub form de tabele .........................................45

4.2.

Reprezentarea grafic a datelor statistice ...........................................................46

4.3.

Principalele tipuri de grafice.................................................................................47

4.4.

ntrebri recapitulative .........................................................................................51

Unitatea de studiu 5.

SERII DE DISTRIBUIE .............................................................52


5

5.1.

Prezentare general ............................................................................................52

5.2.

Indicatorii frecvenei.............................................................................................53

5.3.

ntrebri recapitulative .........................................................................................55

5.4.

Teste ...................................................................................................................56

Unitatea de studiu 6.
6.1.

INDICATORII DE NIVEL.............................................................62

Prezentare general ............................................................................................62

6.2. Indicatorii tendinei centrale .................................................................................63


6.2.1.
Indicatorii medii ............................................................................................63
Media aritmetic .........................................................................................................64
Media aritmetic simpl ..............................................................................................65
Media aritmetic ponderat ........................................................................................65
Centrele intervalelor....................................................................................................65
6.3.

Cuantilele ............................................................................................................67

6.4.

ntrebri recapitulative .........................................................................................67

6.5.

Teste ...................................................................................................................68

Unitatea de studiu 7.

ALTE TIPURI DE MEDIE. PROPRIETILE MEDIEI ................75

7.1.

Media armonic ...................................................................................................75

7.2.

Media ptratic ....................................................................................................76

7.3.

Media geometric ................................................................................................76

7.4.

Proprietile mediei..............................................................................................77

7.5.

ntrebri recapitulative .........................................................................................78

7.6.

Teste ...................................................................................................................79

Unitatea de studiu 8.

MEDIANA ...................................................................................85

8.1. Mediana...............................................................................................................85
8.1.1.
Mediana seriilor simple.................................................................................85
8.1.2.
Mediana seriilor de frecvene .......................................................................86
8.2.

ntrebri recapitulative .........................................................................................87

8.3.

Teste ...................................................................................................................87

Unitatea de studiu 9.

MODUL .......................................................................................94

9.1.

Modul. Definiie....................................................................................................94

9.2.

Modul seriilor de distribuie pe intervale ..............................................................94

9.3.

ntrebri recapitulative .........................................................................................96

9.4.

Teste ...................................................................................................................96

Unitatea de studiu 10.

INDICATORII VARIAIEI........................................................100

10.1.

Prezentare general ......................................................................................100

10.2.

Amplitudinea ..................................................................................................101

10.3.

Abaterile individuale.......................................................................................102
6

10.4.

ntrebri recapitulative....................................................................................103

10.5.

Teste ..............................................................................................................103

Unitatea de studiu 11.

INDICATORII SINTETICI AI VARIAIEI .................................109

11.1.

Prezentare general ......................................................................................109

11.2.

Abaterea medie..............................................................................................110

11.3.

Dispersia ........................................................................................................110

11.4.

Abaterea standard .........................................................................................111

11.5.

Coeficientul de variaie...................................................................................112

11.6.

ntrebri recapitulative....................................................................................113

11.7.

Teste ..............................................................................................................113

Unitatea de studiu 12.

MRIMILE RELATIVE............................................................117

12.1.

Mrimile relative de structur .........................................................................117

12.2.

Mrimile relative de coordonare.....................................................................118

12.3.

Mrimile relative de intensitate.......................................................................118

12.4.

Mrimile relative ale dinamicii ........................................................................119

12.5.

Mrimile relative ale planului..........................................................................119

12.6.

ntrebri recapitulative....................................................................................120

Unitatea de studiu 13.


13.1.

CERCETAREA STATISTIC SELECTIV ............................121

Cadrul conceptual ..........................................................................................121

13.2.
Selecia ..........................................................................................................123
12.2.1. Metode de selecie........................................................................................123
12.2.2. Tipuri de sondaj ............................................................................................124
12.2.3. Erorile cercetrii selective .............................................................................126
13.3.

Mrimea eantionului.....................................................................................127

13.4.

ntrebri recapitulative....................................................................................127

Unitatea de studiu 14.

APLICAII...............................................................................129

14.1.

Probleme rezolvate ........................................................................................129

14.2.

Probleme propuse..........................................................................................132

Ghid de studiere a cursului


Scopul cursului
Cursul i propune s ofere, n primul rnd studenilor care se pregtesc s
devin specialiti n domeniul economic, cunotinele necesare pentru
nelegerea i familiarizarea cu conceptele de baz cu care opereaz
statistica, precum i cu principalele instrumente i metode de analiz
statistic, n vederea utilizrii acestora n activitatea practic. De asemenea,
prin coninutul de idei teoretice i al utilitii practice, lucrarea se adreseaz
tuturor celor care doresc

s i mbogeasc cunotinele n domeniul

economic.
Structura cursului
Durata medie de studiere a cursului este de aproximativ 30 de ore. Cursul
este structurat n 12 uniti de studiu, iar durata de asimilare a fiecrei uniti
este de circa 2-2,5 ore.
Seciunea I Introducere
Seciunea II Cursuri
Seciunea III Probe practice
Seciunea IV Examen
Pentru evaluarea final este necesar parcurgerea tuturor unitilor de studiu
i efectuarea exerciiilor practice rezolvate i propuse spre rezolvare.
Studiul cursului
Este de dorit s asimilai uitile de studiu din manual. Totodat suntei invitai
s rspundei la ntrebrile de autoevaluare i s efectuai problemele
rezolvate, mpreun cu cel propuse spre rezolvare. Dac ntr-o anumit
unitate de studiu se regsesc referine ctre alte resurse i materiale tiprite
sau n format electronic, pe Internet, v recomandm s le parcurgei.
8

Fiecare seciune ncepe prin prezentarea cunotinelor, competenelor i


abilitilor de care studenii vor dispune dup parcurgerea acesteia. Aceste
informaii de nceput au drept scop formarea unei imagini despre ceea ce
studenii vor nva pe parcursul seciunii.
Pentru testarea parial a cunotinelor asimilate, cursul pune la dispoziie, la
sfritul fiecrei seciuni, o serie de ntrebri, teste i exerciii.
n cazul n care exist neclariti n ceea ce privete nelegerea conceptelor
prezentate, sau dificulti n rezolvarea aplicaiilor propuse spre rezolvare,
studenii se vor adresa cadrelor didactice i tutorilor, la curs i la activitile de
seminar.
Testele gril au o singur variant de rspuns corect.
Examenul final
Verificarea final const:

ntr-un test gril i

din elaborarea i prezentarea n ziua testrii finale a unui


proiect.

Timpul de studiu individual, recomandat nainte de examenul final, este de


circa o sptmn, n care studenii revizuiesc materialele studiate i
exerciiile propuse i bibliografia recomandat.
Oportuniti
Dup ncheierea programului de studii, acest curs v ofer accesul pe piaa
forei de munc, n ocupaii din domeniul economic i financiar1, de
exemplu:
Funcionari n activiti economice i financiare;
Asisteni de cercetare n domeniul financiar-bancar;
Asistent de cercetare n statistic;
Expert economist;
1

Conform Clasificrii Ocupaiilor din Romnia (COR)

Specialiti n sistemul economico-financiar;


Ageni n activitatea financiar i comercial;
Inspectori i ageni financiari.
Alte intrumente pentru studiu

La prezentul curs se adaug suportul electronic pe CD i web site-ul


http://www.elearning.ueb.ro

Att pe CD, ct i pe site-ul dedicat disciplinei de Statistica putei gsi alte


aplicaii foarte utile n aprofundarea cunotinelor acumulate din cursul
tiprit.

10

Unitatea de studiu 1.

INTRODUCERE N STATISTIC

Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

Cunoaterea organizrii statisticii oficiale n Romnia

Delimitarea principalelor surse de date i nelegerea elementelor specifice ale


acestora

Cunoaterea procesului de diseminare a informaiilor statistice i a


publicaiilor de referin

Coninut
Statistica oficial n Romnia
Surse de date
Diseminarea informaiei statistice
ntrebri recapitulative
Teste

1.1.

Statistica oficial n Romnia

Statistica oficial n Romnia se desfoar prin serviciile de statistic oficial


i este organizat i coordonat de Institutul Naional de Statistic, organ de
specialitate

al

administraiei

publice

centrale,

cu

personalitate juridic, n

subordinea Guvernului, finanat de la bugetul de stat. Prin activitile desfurate,


Institutul Naional de Statistic urmrete s asigure dezvoltarea unor mecanisme i
instrumente adaptate desfurrii activitilor statistice n funcie de prioriti, s
consolideze structura i funcionalitatea Sistemului Statistic Naional i s
mbunteasc permanent capacitatea sa de a rspunde n timp util la creterea
nevoilor de date i informaii statistice ale utilizatorilor.
n realizarea obiectului su de activitate, stabilit potrivit legii, care se ntemeiaz pe
principiul autonomiei, confidenialitii, transparenei, relevanei, proporionalitii,
deontologiei statistice i raportului cost/eficien, Institutul Naional de Statistic are
urmtoarele atribuii:
11

a) elaboreaz sistemul de indicatori statistici, metodologiile de calcul, tehnologiile


i standardele specifice de obinere a indicatorilor;
b) organizeaz i conduce cercetrile statistice referitoare la fenomenele i
procesele economico-sociale, prin recensminte, anchete statistice totale sau
prin sondaje;
c) proiecteaz, tiprete i difuzeaz formularele cercetrilor statistice i
instruciunile de completare aferente;
d) culege, prelucreaz i stocheaz date i informaii n vederea asigurrii
bazelor de date statistice;
e) coordoneaz elaborarea clasificrilor i a nomenclatoarelor unitare de interes
naional din domeniul su de activitate;
f) proiecteaz, realizeaz i exploateaz sistemul informatic statistic;
g) elaboreaz studii i analize pentru caracterizarea evoluiei economico-sociale;
h) desfoar activiti de cercetare tiinific n domeniul statisticii;
i) informeaz opinia public, precum i autoritile publice cu privire la evoluia
economic i social a rii i furnizeaz utilizatorilor interesai indicatorii
statistici obinui;
j) organizeaz i conduce unitile subordonate, stabilete atribuiile i normele
de funcionare ale acestora;
k) colaboreaz cu ministerele i cu alte organe de specialitate ale administraiei
publice centrale, precum i cu serviciile publice, pentru compatibilizarea
sistemului statisticii oficiale cu celelalte sisteme informaionale; sprijin aceste
organisme pentru asigurarea pregtirii personalului cu atribuii n activitatea de
statistic;
l) avizeaz metodologiile cercetrilor statistice organizate de ministere, instituii
centrale i de alte servicii publice, n vederea asigurrii oportunitii
cercetrilor i corectitudinii metodelor statistice utilizate;
m) organizeaz perfecionarea pregtirii profesionale n domeniul statisticii a
personalului institutului, din unitile sale subordonate i din celelalte servicii
de statistic oficial i acioneaz pentru formarea unei culturi statistice la
nivel naional;
n) reprezint Romnia n relaiile internaionale n domeniul statistic i
coopereaz cu organizaii similare din alte ri, cu organismele de specialitate
12

ale Organizaiei Naiunilor Unite i ageniile sale, cu alte organisme


internaionale;
o) asigur compatibilitatea sistemului statistic naional cu sistemele statistice
utilizate de organismele Organizaiei Naiunilor Unite, ale Uniunii Europene i
de alte organisme internaionale, conform obligaiilor asumate.
La nivelul Uniunii Europene funcioneaz Oficiul de Statistic al Comunitii
Europene (Eurostat), cu sediul n Luxemburg. Activitatea Eurostat este structurat pe
nou teme (Statistic general i regional; Economie i finane; Populaie i condiii
sociale; Industrie, comer i servicii; Agricultur i pescuit; Comer exterior; Transport;
Mediu i energie; tiin i tehnologie) i ase teme/direcii speciale (Indicatorii
structurali, Euro-Indicatorii, Anuarul statistic, Dezvoltarea durabil, Finanele publice,
Indicii armonizai ai preurilor de consum). Eurostat asigur Uniunii Europene date
comparabile i armonizate necesare pentru definirea, implementarea i analiza
politicilor comunitare, iar informaiile statistice oferite de Eurostat servesc i mediului
de

afaceri,

organizaiilor

profesionale,

mediului

academic,

organizaiilor

neguvernamentale i presei.

1.2.

Surse de date

Datele statistice utilizate pentru analiza unui fenomen economic sau social pot fi
obinute din dou categorii de surse: statistice i administrative.
Sursele statistice sunt cercetri complexe, realizate conform unui program care
include urmtoarele etape:

observarea statistic;

prelucrarea primar a rezultatelor observrii;

constituirea unor baze de microdate (date nregistrate la nivelul unitilor


statistice);

construirea de serii statistice i prezentarea lor sub form de tabele i grafice;

calculul unor indicatori cu caracter descriptiv (de nivel, structur, variaie,


dinamic);

analiza legturilor dintre fenomene n vederea evidenierii cauzelor i a


explicrii fenomenelor;
13

testarea valabilitii i relevanei parametrilor calculai, n vederea determinrii


gradului de ncredere cu care trebuie tratate concluziile cercetrii.

Observarea statistic se realizeaz prin nregistrarea datelor referitoare la valorile pe


care le iau caracteristicile nscrise n programul cercetrii la toate unitile care
compun colectivitatea statistic. Se utilizeaz, n principal, trei modaliti de
observare statistic: recensmintele, anchetele sau sondajele i rapoartele statistice.
Recensmintele sunt cercetri statistice de mare amploare, care presupun
nregistrarea, pentru toate unitile colectivitii, a valorilor unui set de caracteristici
menit s asigure caracterizarea complex a fenomenului studiat.
Principalul obiectiv al recensmntului este de a asigura datele statistice pentru
caracterizarea schimbrilor produse n numrul i structura populaiei, a gospodriilor
i locuinelor, a resurselor i forei de munc, de a asigura o baz riguroas pentru
calculele specifice n domeniul demografic i al forei de munc. Totodat,
recensmntul asigur informaiile necesare pentru constituirea unei baze de sondaj
necesare proiectrii i realizrii cercetrilor selective n gospodriile populaiei n
vederea caracterizrii nivelului de trai i a condiiilor de locuit, ocuprii forei de
munc, a omajului i a altor aspecte ale vieii sociale.
La recensmnt se nregistreaz cetenii romni cu domiciliul n ar, precum i
persoanele de alt cetenie sau fr cetenie care au domiciliul sau au reedin n
Romnia. Cetenii au obligaia de a furniza, pe proprie rspundere, informaii
corecte i complete. De asemenea, la recensmnt se nregistreaz cldirile de
locuit, precum i locuinele situate n orice cldire, indiferent de forma de proprietate,
de pe teritoriul Romniei.
n general, recensmintele se realizeaz periodic, la intervale mai mari sau mai mici
de timp, dar pot fi i ocazionale, organizate pentru acoperirea unei nevoi speciale de
informaii.
Cele mai cunoscute recensminte sunt cele ale populaiei i locuinelor, realizate la
intervale relativ mari (de aproximativ 10 ani). n ultimii 50 ani, n Romnia au fost
organizate astfel de recensminte n 1956, 1966, 1977, 1992 i 2002. Urmtorul
recensmnt se va desfura n anul 2011, n scopul cunoaterii ct mai exacte a
numrului i distribuiei teritoriale a populaiei, a structurilor socio-culturale i
economice, precum i a fondului locativ i a condiiilor de locuit ale populaiei. La
14

recensmntul din 2011 vor fi utilizate, pentru prima dat, hri digitale pentru
sectorizarea teritoriului n uniti de recenzare, n vederea estimrii bugetului
necesar i pentru organizarea i efectuarea operaiunilor de colectare a informaiilor.
Pentru organizarea activitilor de nregistrare i pentru verificarea exhaustivitii
nregistrrii persoanelor vor fi utilizate i informaii din Registrul de Eviden
Informatizat a Persoanei. De asemenea, recensmntul va aduce un plus de
informaii, prin includerea n programul de nregistrare a unor indicatori noi privind
caracteristicile demografice, de migraie, economice i de cldiri, astfel nct
programul de prezentare i publicare a rezultatelor s rspund cerinelor de
informare ale utilizatorilor interni i internaionali.
Prelucrarea informaiilor const, n principal, n gruparea populaiei, a gospodriilor i
a locuinelor dup caracteristicile cuprinse n programul recensmntului i calculul
unor indicatori medii. Rezultatele prelucrrii sunt publicate n format tipografic i
electronic.
Se organizeaz, de asemenea, recensminte industriale i recensminte agricole.
n Romnia a fost realizat, n perioada 2002-2003, recensmntul general agricol.
Obiectul recensmntului l-a constitui colectarea datelor privind:

identificarea n teritoriu a unitilor agrigole i statutul juridic al acestora

utilizarea terenurilor pe forme de administrare, suprafeele agricole cultivate,


plantaiile vitipomicole, irigaiile i fertilizrile, combaterea duntorilor;

efectivele de animale i psri;

utilajele i mainile agricole, construciile cu destinaie agricol;

fora de munc;

activitile neagricole desfurate n unitile recenzate;

valorificarea produselor agricole i agricultura ecologic.

Nevoia special de informaii cu privire la situaia copiilor aflai n dificultate a impus


organizarea, n 1997, a unui recensmnt al copiilor instituionalizai, repetat n anul
2002, ca modul al recensmntului populaiei.
Cercetrile statistice selective (anchetele sau sondajele statistice) sunt cercetri
pariale. Acestea presupun observarea unui numr restrns de uniti ale
colectivitii, selectate dup reguli stabilite n conformitate cu exigenele teoriei
seleciei, prelucrarea informaiilor colectate prin calculul unor indicatori de nivel,
structur, variaie, corelaie etc. (denumii estimatori sau statistici) i inferena
15

statistic, adic extinderea rezultatelor prelucrrii la colectivitatea total, prin


estimarea indicatorilor afereni

populaiei totale (denumii parametri). Cercetrile

statistice selective sunt organizate periodic, la intervale mai mici (lunar, trimestrial,
anual) sau mai mari (la doi, trei sau cinci ani), precum i ocazional, atunci cnd apar
nevoi speciale de informaie ntr-un anumit domeniu.
n Romnia, cercetarea statistic n domeniul economic i social se bazeaz pe
cteva anchete de mare amploare realizate n uniti economice, n instituii i n
gospodrii.
CERCETRI STATISTICE SELECTIVE

realizate n uniti

ancheta structural n ntreprinderi;

economice

cercetrile selective privind preurile i tarifele


mrfurilor i serviciilor care intr n consumul
populaiei, preurile de producie ale produselor
i serviciilor industriale i preurile principalelor
produse vndute de productorii particulari n
pieele agroalimentare;

anchetele de conjunctur;

ancheta lunar privind numrul de salariai i


veniturile salariale

ancheta anual asupra ctigurilor salariale i


costului forei de munc;

ancheta

anual

privind

activitatea

cercetare-dezvoltare
realizate
populaiei

gospodriile

ancheta trimestrial asupra forei de munc

ancheta anual a bugetelor de familie

ancheta anual asupra condiiilor de via

ancheta privind sntatea populaiei

ancheta privind utilizatea timpului

ancheta privind educaia adulilor

Aceste anchete au drept obiectiv culegerea unui set amplu de informaii de tip
cantitativ-numeric i calitativ privind activitatea economic i condiiile de via,
16

de

realizndu-se pe eantioane de mare volum, capabile s asigure relevana statistic


a rezultatelor estimrii diferiilor parametri, pe ansamblul populaiei i pe principalele
grupe ale acesteia.
Se realizeaz, de asemenea, anchete modul, care au scopul de a rspunde unor
necesiti imediate de informaii statistice. n ultimii ani, Institulul Naional de
Statistic a realizat mai multe astfel de anchete, de exemplu: ancheta privind tranziia
de la coal la munc, activitile copiilor, ocuparea persoanelor cu disabiliti i
educaia permanent, sntatea i sigurana muncii, ca module complementare la
ancheta asupra forei de munc.
Un tip special de cercetri selective, nrudite cu cele statistice, l reprezint anchetele
sociologice i cele de opinie, care colecteaz informaii calitative i se realizeaz, n
general pe eantioane de volum mult mai mic dect cele statistice. Asigurarea
relevanei concluziilor cercetrii impune ns i n aceste anchete respectarea unor
reguli de selecie a unitilor observate, de prelucrare a informaiilor colectate i de
extindere a rezultatelor fundamentate pe teoria seleciei i statistica matematic.
Activitatea de marketing se bazeaz, de asemenea, pe realizarea unor anchete
referitoare la poziia pe pia, la preferinele clienilor i piaa de desfacere potenial
pentru un produs nou2.
Un domeniu important al cercetrii statistice selective este controlul calitii i
fiabilitii produciei, care presupune msurarea uneia sau mai multor caracteristici
tehnice pentru un numr restrns de piese, semifabricate sau piese finite n vederea
estimrii parametrilor de calitate ai unui ntreg lot de produse.
Rapoartele statistice constituie o form de cercetare statistic total, care const n
culegerea de ctre organismele specializate n lucrri de statistic (institute, oficii,
direcii teritoriale sau de ramur etc.) a unor informaii statistice sub form de
rapoarte, prin completatea unor formulare sau chestionare de ctre unitile implicate
n realizarea unei anumite activiti. Astfel de rapoarte statistice, cuprinznd informaii
cu privire la diferite caracteristici cantitative i calitative ale activitii desfurate sunt
completate, de exemplu, de ctre unitile de nvmnt, de cultur, de sntate i
asisten social, de unitile de transport, pot i telecomunicaii, de primrii i
2

n practica economic, n special n cercetri de marketing, exist i anchete realizate pe eantioane


a cror selecie nu respect cu rigurozitate regulile statistice ale cercetrii selective, fiind formate
dintr-un numr mai mult sau mai puin restrns de uniti (persoane, gospodrii, uniti economice
sau instituii) care au rspuns la chestionarele adresate unui numr mare de uniti (actuali sau
poteniali clieni). Rezultatele prelucrrii informaiilor colectate prin astfel de anchete au o valoare
orientativ, fr pretenia de rigurozitate a celor obinute din anchete statistice.

17

organismele de specialitate ale consiliilor judeene etc. De asemenea, se consider


rapoarte statistice datele furnizate din bilanurile contabile completate de operatorii
economici, unitile social-culturale, unitile administraiei publice i organizaiile
neguvernamentale.
Sursele administrative constau n baze de date sau alte colecii de informaii statistice
existente la nivelul diferitelor instituii publice (ministere, oficii sau autoriti naionale
etc.) sau private constituite n cursul activitii acestora, ca o component intrinsec a
activitii i ca instrument de fundamentare i susinere a acesteia. La Ministerul
Finanelor exist, de exemplu, date din Registrul Fiscal, din bilanurile contabile ale
unitilor economice, date privind impozitele pltite de persoanele fizice i asociaiile
familiale, precum i datele privind execuia bugetului de stat, a bugetelor locale i a
bugetului asigurrilor sociale de stat; la Oficiul Naional al Registrului Comerului
date din Registrul Comerului, la Banca Naional a Romniei date privind balana
de pli externe, bilanurile monetare ale bncilor, creditul extern i masa monetar;
la Ministerul Justiiei i Inspectoratul General al Poliiei date din statistica judiciar.
Tot n categoria surselor administrative pot fi ncadrate bazele de date ale unitilor
economice. Informaiile din aceste baze pot fi utilizate pentru analize statistice ale
activitii unitilor respective.

1.3.

Diseminarea informaiei statistice

Diseminarea este un proces prin care informaiile statistice sunt puse la dispoziia
utilizatorilor din diferite domenii instituiile administraiei publice centrale i locale,
mass-media, cercetare, persoane fizice etc.
n cadrul sau sub coordonarea Institutului Naional de Statistic se realizeaz
cercetrile statistice de anvergur naional (recensminte, anchete, sisteme de
rapoarte statistice, calculul sistemului de indicatori economici i sociali). Principalele
informaii statistice, rezultate ale cercetrilor statistice i date administrative, sunt
puse la dispoziia utilizatorilor sub forma unor publicaii statistice, realizate sub form
tiprit sau electronic (CD ROM) sau on-line ( http://www.insse.ro ).
Procesul de diseminare se desfoar n baza respectrii principiilor transparenei i
confidenialitii datelor statistice, n conformitate cu prevederile legale n vigoare
privind organizarea i funcionarea statisticii oficiale n Romnia i, mai ales, cu cele
ale Codului de practici al statisticilor europene.
18

Cea mai important i complex publicaie editat de Institutul Naional de Statistic


este Anuarul Statistic al Romniei, care cuprinde date statistice referitoare la situaia
economic i social din Romnia (populaia, fora de munc, veniturile, cheltuielile i
consumul populaiei, protecia social, sntate, nvmnt, cultur, sport,
cercetare, conturi naionale, investiii i imobilizri corporale, preuri, rezultate i
performane ale ntreprinderilor, agricultur i silvicultur, industrie i construcii,
transporturi i telecomunicaii, comer exterior, interior i servicii, turism, finane,
justiie, alegeri), la nivel naional i teritorial (regional i judeean), precum i date din
statistica internaional. Datele se refer, n principal, la situaia din anul precedent
celui n care se public anuarul (T-1), precum i la evoluia principalilor indicatori n
ultimii 5-6 ani.
Din lucrrile de referin fac parte i Anuarul de comer internaional, Starea social
i economic a Romniei, Sistemul Conturilor Naionale, Ancheta structural n
agricultur, Rezultate i performane ale ntreprinderilor.
Publicaiile periodice cuprind, printre altele, Buletinul statistic lunar, Buletinul statistic
de comer internaional, Buletinul statistic de industrie, Buletinul statistic de preuri,
Fora de munc n Romnia - Ocupare i omaj, iar informaiile operative sunt
publicate, sub form de serii statistice specializate, din industrie, turism, mediu,
agricultur, servicii, etc.
Prin intermediul componentei de e-commerce, disponibil pe website, prin care se
poate accesa baza de date TEMPO online, utilizatorii de informaii statistice pot
solicita informaii din bazele de date ale INS (baza de date privind populaia, baza de
date de comer exterior, baza de date n profil teritorial, Registrul statistic al
ntreprinderilor i Registrul unitilor administrativ-teritoriale), precum i alte date din
fondul naional de date statistice, gestionat de INS.
Informaiile statistice colectate i prelucrate de Eurostat, n colaborare cu oficiile de
statistic ale statelor membre ale Uniunii Europene, sunt publicate n Anuarul statistic
(Eurostat Yearbook), sub forma unor publicaii statistice complexe (Statistical books)
sau breviare statistice (Pocketbooks), tabele (Detailed tables), precum i n cadrul
unei serii de analize statistice (Statistics in focus). Toate publicaiile sunt disponibile
n format electronic pe site-ul Eurostat (http://ec.europa.eu/eurostat), care cuprinde i
o bogat baz de date (Database Data navigation tree).
Centrul Centrul de Asisten pentru Diseminarea Statisticilor Europene - INS
Romnia reprezint o parte a reelei centrelor ESDS (European Statistical Data
19

Support) ale statelor membre, iar o echip din cadrul biroului de diseminare este
disponibil n orice moment, offline i online, prin aplicaia web XNet Assist,
proiectat de Eurostat s ofere sprijin utilizatorilor de date, acetia fiind ghidai ctre
publicaiile i bazele de date statistice disponibile pe website-ul Eurostat.

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

1.4.

ntrebri recapitulative

1. Cine coordoneaz i cum se desfoar statistica oficial n Romnia?


2. Care sunt principalele atribuii ale Institutului Naional de Statistic?
3. Exemplificai trei cercetri statistice selective realizate n gospodriile populaiei;
4. Definii recensmntul;
5. Ce nelegei prin cercetare statistic selectiv?
6. Exemplificai trei cercetri statistice selective realizate n unitile economice;
7. Care este principalul obiectiv al unui recensmnt?
8. Care sunt cele mai cunoscute recensminte ce se realizeaz la noi n ar?
9. Dai exemple de surse administrative de date;
10. Ce nelegei prin procesul de diseminare a informaiilor statistice?

1.5.

Teste

1. Institutul Naional de Statistic are urmtoarele atribuii:


a) elaboreaz sistemul de indicatori statistici, metodologiile de calcul, tehnologiile
i standardele specifice de obinere a indicatorilor;
b) organizeaz i conduce cercetrile statistice referitoare la fenomenele i
procesele economico-sociale, prin recensminte, anchete statistice totale sau
prin sondaje;
c) proiecteaz, tiprete i difuzeaz formularele cercetrilor statistice i
instruciunile de completare aferente;
d) culege, prelucreaz i stocheaz date i informaii n vederea asigurrii
bazelor de date statistice;
e) toate atribuiile enumerate mai sus.
Alegei varianta corect.
20

2. Institutul Naional de Statistic are urmtoarele atribuii:


a) proiecteaz, realizeaz i exploateaz sistemul informatic statistic;
b) elaboreaz metodologiile de calcul, tehnologiile i standardele specifice de
obinere a indicatorilor, la nivelul Uniunii Europene;
c) elaboreaz studii i analize pentru caracterizarea evoluiei economico-sociale;
d) desfoar activiti de cercetare tiinific n domeniul statisticii;
e) colaboreaz cu ministerele i cu alte organe de specialitate ale administraiei
publice centrale, precum i cu serviciile publice, pentru compatibilizarea
sistemului statisticii oficiale cu celelalte sisteme informaionale; sprijin aceste
organisme pentru asigurarea pregtirii personalului cu atribuii n activitatea de
statistic;
Care dintre variante nu este corect?
3. Sursele statistice sunt cercetri complexe, realizate conform unui program care
include urmtoarele etape:
a) analiza n timp a fenomenului studiat;
b) observarea statistic, prelucrarea primar a rezultatelor observrii, constituirea
unor baze de microdate i construirea de serii statistice i prezentarea lor sub
form de tabele i grafice;
c) calculul unor indicatori cu caracter descriptiv (de nivel, structur, variaie,
dinamic);
d) analiza legturilor dintre fenomene n vederea evidenierii cauzelor i a
explicrii fenomenelor i testarea valabilitii i relevanei parametrilor calculai,
n vederea determinrii gradului de ncredere cu care trebuie tratate concluziile
cercetrii.
Care dintre variante nu este corect?
4. Cercetrile statistice selective:
a) sunt cercetri statistice totale;
b) se mai numesc sondaje sau cercetri selective;
c) presupun observarea unui numr restrns de uniti ale colectivitii, selectate
dup reguli stabilite n conformitate cu exigenele teoriei seleciei;
21

d) sunt organizate periodic, la intervale mai mici (lunar, trimestrial, anual) sau
mai mari (la doi, trei sau cinci ani), precum i ocazional, atunci cnd apar
nevoi speciale de informaie ntr-un anumit domeniu;
e) sunt cercetri statistice pariale.
Care dintre variante nu este corect?
5. Rapoartele statistice:
a) constituie o form de cercetare statistic total;
b) presupun culegerea de ctre organismele specializate - n lucrri de statistic
- a unor informaii statistice;
c) cuprind informaii cu privire la diferite caracteristici cantitative i calitative ale
activitii desfurate;
d) presupun completatea unor formulare sau chestionare de ctre unitile
implicate n realizarea unei anumite activiti;
e) toate variantele de mai sus.
Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007.
Biji M., Biji E.M., Lilea E., Anghelache C., Tratat de statistic, Editura Economic,
Bucureti, 2002.
Hartley A., Bazele statisticii, Editura Niculescu, Bucureti, 1999.
Iosifescu M., Moineagu C., Trebici V., Ursianu E., Mic enciclopedie de statistic,
Editura tiinific i Enciclopedic, Bucureti, 1985.
Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
Raspunsuri
1) e
2) b
3) a
4) a
5) e
22

Unitatea de studiu 2. CONCEPTE DE BAZ N


STATISTIC
Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

Definirea statisticii i a obiectului su de studiu

Cunoaterea fenomenelor de mas i a caracteristicilor acestora

Definirea metodei i nelegerea specificitii metodei statistice

Coninut
Obiectul i metoda statisticii
Concepte de baz
ntrebri recapitulative
Teste

2.1.

Obiectul i metoda statisticii

Statistica are ca obiect studierea aspectelor cantitativ-numerice ale fenomenelor de


mas, a dimensiunii, dinamicii i structurii acestora, a raporturilor de interdependen
i a altor aspecte care pot fi caracterizate numeric. Fenomenele de mas sunt
fenomene care se produc sub aciunea comun i repetat a unui numr mare de
factori, cu caracter sistematic sau ntmpltor. Fenomenele de mas sunt
caracterizate printr-o mare diversitate, formele individuale de manifestare diferind de
la o unitate la alta n funcie de modul n care se combin aciunea acestor factori.
Esena acestor fenomene poate fi pus n eviden numai prin studierea unui numr
mare de cazuri. De exemplu, productivitatea muncii, la nivelul economiei naionale,
poate fi cunoscut numai prin analiza informaiilor privind rezultatele activitii tuturor
unitilor din economia naional, respectiv cantitatea de for de munc utilizat
(dintr-o ramur de activitate sau dintr-o unitate teritorial) sau a unei pri
semnificative a acestora.
Metoda statistic este constituit dintr-un ansamblu de operaii, tehnici, procedee i
metode de cercetare statistic. Specificitatea metodei statistice const n faptul c se
23

bazeaz pe observarea unui numr mare de cazuri i utilizeaz instrumente derivate


din teoria probabilitilor, dezvoltate n cadrul statisticii matematice.

2.2.

Concepte de baz

Statistica este tiina care se ocup cu descrierea i analiza numeric a fenomenelor


de mas, dezvluind particularitile lor de volum, structur, dinamic, conexiune,
precum i regularitile sau legile ce le guverneaz 3.
Termenul de statistic este utilizat n mai multe accepiuni. Una dintre ele este
aceea de date sau colecie de date, referitoare la un anumit fenomen sau domeniu.
ntr-o alt accepiune, statistica nseamn activitatea de producere a datelor
statistice, de culegere, prelucrare i prezentare a informaiei statistice sub diverse
forme (diseminare), la dispoziia utilizatorilor. Mai mult, termenul de statistic se
utilizeaz i pentru a desemna metodele statistice aplicate n cunoaterea
fenomenelor de mas, sau teoria statistic, implicnd expunerea sistematic a
conceptelor i metodelor de cercetare statistic.
Pentru organizarea i folosirea unei corecte cercetri este necesar s se foloseasc
un limbaj specific fiecrei disciplinei tiinifice. Acest lucru este valabil i pentru
statistic, care a reuit s-i elaboreze propriile noiuni, concepte de baz pe care s
le foloseasc pe parcursul ntregului demers statistic. n acest sens, cercetarea
statistic opereaz cu cteva concepte specifice: colectivitatea sau populaia
statistic, unitatea statistic, caracteristicile sau variabilele statistice, datele statistice
i indicatorii statistici.
Colectivitatea sau populaia statistic reprezint totalitatea elementelor sau a
manifestrilor de aceeai natur, asupra crora se efectueaz cercetarea. n funcie
de obiectivul i particularitile cercetrii, populaia statistic poate fi format din
persoane sau grupuri de persoane, din instituii, din obiecte, din tranzacii economice,
din evenimente etc.
De exemplu:

O cercetare privind veniturile populaiei se realizeaz pe o colectivitate


format din gospodrii;

O cercetare referitoare la nivelul de educaie a populaiei se realizeaz pe o


colectivitate format din persoane;

Mic enciclopedie de statistic, Editura Stiinific i Enciclopedic, Bucureti, 1985.

24

Colectivitatea care face obiectul unei investigaii privind producia i eficiena

economic este alctuit din uniti economice;


Colectivitatea cercetat n cadrul unui studiu privind activitatea sistemului de

sntate cuprinde uniti sanitare (toate spitalele, policlinicile, centrele de


tratament etc.);
Studiul statistic al calitii produciei se realizeaz pe colectiviti formate din

obiecte (produse finite, semifabricate etc.);


Studiul statistic al natalitii sau mortalitii se realizeaz pe colectiviti

compuse din evenimente (nateri sau decese).


Colectivitatea supus cercetrii poate fi total (cercetare exhaustiv), atunci cnd se
fac nregistrri referitoare la toate elementele care formeaz obiectul studiului, sau
parial (eantion), atunci cnd se fac nregistrri referitoare numai la o parte din
aceast colectivitate.
Unitile statistice reprezint mulimea numrabil de elemente care compun
colectivitatea statistic. De exemplu, unitatea statistic a unei cercetri referitoare la
veniturile populaiei poate fi gospodria sau persoana. Unitatea statistic a unei
cercetri privind calitatea produciei este produsul finit, semifabricatul sau piesa
creia i se testeaz caracteristicile.
Unitile statistice pot fi simple sau complexe. Acestea din urm sunt formate din mai
multe uniti simple. O astfel de unitate este gospodria4. Unitile pe care se
realizeaz cercetarea salariilor sunt, de asemenea uniti complexe: unitile
economice la care se face nregistrarea datelor. Fiecare element al colectivitii este
purttorul unei caracteristici supuse observrii statistice. Caracteristica statistic
reprezint acea proprietate/nsuire care este comun tuturor unitilor unei
colectiviti statistice cercetate. Formele sau nivelurile concrete ale acestora,
denumite variante sau valori, difer de la o unitate la alta (sau n timp, n cazul
aceleiai uniti) sub influena unui complex de factori.
4

Prin gospodrie se nelege grupul de dou sau mai multe persoane care locuiesc mpreun
n mod obinuit, avnd, n general, legturi de rudenie i care se gospodresc (fac menajul) n
comun, participnd n totalitate sau parial la formarea veniturilor i la cheltuirea lor. Persoana
care nu aparine de o gospodrie i care declar c locuiete i se gospodrete singur se
consider gospodrie format dintr-o singur persoan. Se consider membri ai gospodriei i
persoanele plecate din localitate pentru o perioad mai mare de 6 luni, care se afl n ar sau
strintate, dac acestea pstreaz legturi familiale cu gospodria din care fac parte,
precum: militarii n termen, elevii i studenii plecai la studii, persoanele plecate la lucru,
deinuii i arestaii, persoanele spitalizate sau aflate temporar n sanatorii pentru tratament
sau recuperare.

25

Numrul unitilor la care se nregistreaz aceeai variant sau valoare poart


denumirea de frecven a variantei/valorii respective.
Variabilele statistice sunt calitative sau cantitative.
caracteristica

variabile calitative

Gen

masculin
feminin

Mediu de reziden

urban
rural

Form juridic

societate comercial pe aciuni


societate cu rspundere limitat
regie autonom

Activitate economic

industrie
agricultur
comer

Statut ocupaional

salariat
agricultor
omer
pensionar

Nivel de educaie

sczut
mediu
superior

Statistica opereaz, n principal, cu frecvenele diferitelor variante ale caracteristicilor


calitative, iar analiza statistic a acestor caracteristici se realizeaz prin metode ce
difer de cele utilizate n studiul variabilelor cantitative.
Variabilele cantitative sunt msurabile i se exprim numeric.
caracteristica

variante
10
9
8

Nota la statistic

7
6
5
26

n cazul unei cercetri referitoare la activitatea economic, de exemplu, se vor


nregistra informaii privind volumul produciei, cheltuielile de producie i profitul,
numrul de salariai i dotarea cu active corporale etc. din fiecare unitate economic.
Evaluarea situaiei existente pe piaa forei de munc, evoluia fenomenelor de
ocupare, omaj i inactivitate va nregistra informaii referitoare la populaia n
vrst de munc, populaia activ, populaia ocupat, numrul omerilor etc. Un alt
exemplu este cel al unei cercetri referitoare la venituri, care va cuprinde, n
principal, informaii numerice despre nivelul veniturilor de care beneficiaz
gospodriile (din activiti salariale, din agricultur, din activiti pe cont propriu, din
prestaii sociale etc.), despre impozitele i contribuiile de asigurri sociale pltite de
gospodrii, despre mrimea gospodriei, vrsta membrilor acesteia etc.
Prin natura lor, variabilele cantitative se grupeaz n:

variabile discrete - pot lua numai anumite valori (exprimate prin numere
ntregi);

variabile continue - pot lua orice valori ntr-un interval finit sau infinit.

Numrul salariailor unei firme sau numrul de persoane care compun o gospodrie
sunt variabile discrete, n timp ce valoarea producei, nivelul salariilor sau nivelul
veniturilor sunt variabile continue (chiar dac nivelurile nregistrate ale acestora apar
ca valori ale unor variabile discrete). n practic, variabilele discrete sunt tratate ca
fiind continue, dac valorile lor posibile sunt numeroase (de ex., numrul salariailor
unitilor economice).
Datele statistice exprim valori ale unor caracteristici cantitative ale unitilor
statistice, precum i ale unor grupe ale colectivitii sau ale colectivitii n ansamblul
ei. Informaiile numerice sunt date statistice numai dac sunt definite sub aspectul
coninutului, al unitii de msur, al identificrii unitii/grupului/colectivitii la care
se refer, precum i al localizrii n spaiu i n timp. Datele se obin fie direct prin
observare, fie sunt rezultate ale prelucrrii datelor primare. De exemplu, date
statistice sunt nivelurile cifrei de afaceri nregistrate de firmele X i Y din Bucureti,
n luna septembrie 2009.
Indicatorii statistici

reprezint expresia numeric ce exprim manifestrile unor

fenomene economice sau sociale, caracteriznd nivelul i structura, modificrile n


timp i variaia spaial, precum i interdependenele dintre ele.
Indicatorii statistici sunt rezultate ale prelucrrii informaiilor primare nregistrate n
cursul unei observri statistice sau a unor informaii cuprinse n publicaii statistice
27

sau baze de date. De exemplu, modificarea cifrei de afaceri a firmei X n luna


septembrie 2009 fa de aceeai lun a anului precedent este un indicator statistic.
Pentru cunoaterea fenomenelor de mas, indicatorii statistici ndeplinesc mai multe
funcii i anume: de msurare, de comparare, de analiz, de sintez; de estimare, de
verificare a ipotezelor i/sau de testare a semnificaiei parametrilor utilizai.
Simpla enumerare a principalelor funcii5 ale indicatorilor statistici pune n eviden o
multitudine de aspecte care trebuie avute n vedere la elaborarea i folosirea
acestora n analiz, inclusiv stabilirea condiiilor i limitelor n care pot fi utilizai
indicatorii statistici n raport cu coninutul specific al fenomenelor, al surselor de
informaie de care se dispune, cu scopul cercetrii.
Indicatorii statistici se pot grupa n indicatori primari i derivai:
1. Indicatori primari (mrimi absolute) exprim direct, general nivelul caracteristicii
cercetate. Se pot obine prin nregistrarea direct, centralizarea datelor sau prin
nsumarea parial sau total a datelor individuale; prezint o capacitate relativ
limitat de descriere a fenomenului/procesului analizat, i nu permite realizarea
unor aprecieri calitative, ns reprezint punctul de plecare al analizei statistice;
2. Indicatori derivai se obin prin prelucrarea indicatorilor primari (absolui) i fac
posibil analiza aspectelor calitative ale fenomenelor i proceselor analizate (de
exemplu: mrimi relative, mrimi medii, indicatori ai variaiei, indici, indicatori ai
corelaiei, etc.).

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

2.3.

ntrebri recapitulative

1. Ce sunt fenomenele social-economice de mas?


2. Prin ce se caracterizeaz fenomenele social-economice de mas?
5

Pentru elaborarea i utilizarea corect a indicatorilor statistici este esenial ndeplinirea unor cerine
de principiu, generale. n acest sens, Yule (1945) precizeaz condiiile care ar trebui s le
ndeplineasc un astfel de indicator i anume:
- s fie definit n mod obiectiv, independent de dorina utilizatorului;
- s depind determinarea sa de toate valorile individuale nregistrate;
- s aib o semnificaie concret, uor de neles chiar i de nespecialiti;
- s fie simplu i rapid de calculat;
- s fie puin sensibil la fluctuaiile de selecie (s nu prezinte valori puternic diferite, dac se
calculeaz pe baza mai multor eantioane, de acelai volum, extrase prin acelai procedeu din
aceeai colectivitate);
- s se preteze la calcule algebrice (s poat fi utilizat n operaii de comparare a mai multor serii
statistice sau n operaii de agregare/dezagregare).

28

3. Care este obiectul de studiu al statisticii?


4. Ce nelegei prin colectivitate statistic? Exemplificai.
5. Prin ce se caracterizeaz o colectivitate statistic?
6. Unitate statistic: definire, exemple.
7. Caracteristic statistic: definire, exemple.
8. Ce nelegei prin variant?
9. Ce sunt datele statistice?
10. Ce nelegei prin indicator statistic?
11. Enumerai funciile indicatorilor statistici.
12. Ce reprezint indicatorii statistici derivai?

2.4.
1.

Teste
Termenul de statistic este utilizat n mai multe accepiuni:
a) date sau colecie de date, referitoare la un anumit fenomen sau domeniu;
b) ansamblul de operaii, tehnici, procedee i metode de cercetare;
c) activitatea de producere a datelor statistice, de culegere, prelucrare i
prezentare a informaiei statistice sub diverse forme (diseminare), la
dispoziia utilizatorilor;
d) metodele statistice aplicate n cunoaterea fenomenelor de mas, sau teoria
statistic, implicnd expunerea sistematic a conceptelor i metodelor de
cercetare statistic;
e) toate variantele de mai sus.
Alegei varianta corect.

2.

Obiectul statisticii cont n:


a) studierea aspectelor cantitativ-numerice ale fenomenelor de mas;
b) analiza dimensiunii, dinamicii i structurii fenomenelor de mas;
c) stabilirea raporturilor de interdependen ce se stabilec ntre fenomenele de
mas;
d) a)+b)+c)
e) publicarea aspectelor sociale

i economice care pot fi caracterizate

numeric.
Alegei varianta corect.
29

3.

Prin natura lor, variabilele cantitative se grupeaz n:


a) variabile discrete i variabile continue;
b) variabile uniforme;
c) variabile discrete - pot lua numai anumite valori (exprimate prin numere
ntregi);
d) variabile complexe;
e) variabile continue - pot lua orice valori ntr-un interval finit sau infinit.
Alegei varianta corect.

4.

Fenomenele de mas sunt:


a) fenomene care se produc sub aciunea comun i repetat a unui numr
mare de factori, cu caracter sistematic sau ntmpltor;
b) fenomene caracterizate printr-o mare diversitate;
c) fenomene izolate;
d) esena acestor fenomene poate fi pus n eviden numai prin studierea
unui numr mare de cazuri pot fi cunoscute numai prin analiza informaiilor
privind rezultatele activitii tuturor unitilor sau a unei pri semnificative a
acestora.
Care dintre variante nu este corect?

5.

Colectivitatea sau populaia statistic:


a) reprezint numrul de nregistrri referitoare la toate elementele care
formeaz obiectul studiului;
b) se numete i eantion;
c) a)+b)
d) reprezint totalitatea elementelor sau a manifestrilor de aceeai natur,
asupra crora se efectueaz cercetarea statistic;
e) n funcie de obiectivul i particularitile cercetrii, populaia statistic poate
fi format din persoane sau grupuri de persoane, din instituii, din obiecte,
din tranzacii economice, din evenimente etc.
Care dintre variante nu este corect?

30

6.

Indicatorii statistici reprezint:


a) date care exprim numeric categorii economice sau sociale;
b) date ce caracterizeaz nivelul i structura fenomenelor economice i sociale;
c) informaii primare nregistrate n cursul unei observri statistice;
d) date ce caracterizeaz modificrile n timp i variaia spaial a fenomenelor
economice i sociale;
e) date ce exprim interdependenele dintre fenomenele economice i sociale.
Care dintre variante nu este corect?

7.

Indicatori primari:
a.

permit realizarea unor aprecieri calitative;

b.

sunt mrimi absolute ce exprim direct nivelul caracteristicii cercetate;

c.

se pot obine prin nregistrarea direct;

d.

se pot obine prin centralizarea datelor sau prin nsumarea parial sau total
a datelor individuale;

e.

prezint o capacitate relativ limitat de descriere a fenomenului/procesului


analizat.

Care dintre variante nu este corect?


8.

Care este unitatea statistic pentru o cercetare privind activitatea de nvmnt


la nivel naional:
a)

unitatea colar din nvmntul preuniversitar;

b)

unitatea colar cuprins n sistemul naional de educaie;

c)

unitatea colar din nvmntul universitar;

d)

populaia colar;

e)

toate unitile educaionale din nvmntul public.

Alegei varianta corect.


9.

Care este unitatea statistic pentru o cercetare privind calitatea produciei:


a)

produsul finit sau semifabricatul pentru care se testeaz calitatea;

b)

unitatea economic;

c)

persoana care a contribuit la realizarea produciei;

d)

toate produsele fabricate ntr-o perioad stabilit de timp;

e)

toate unitile economice care produc acelai tip de produse.

Alegei varianta corect.


31

10.

Datele statistice se obin:


a)

fie direct prin observare;

b)

fie sunt rezultate ale prelucrrii datelor primare;

c)

prin compararea a dou sau mai multe niveluri nregistrate n timp de o


variabil;

d)

fie prin ncercri repetate;

e)

a) i b).

Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007.
Biji M., Biji E.M., Lilea E., Anghelache C., Tratat de statistic, Editura Economic,
Bucureti, 2002.
Hartley A., Bazele statisticii, Editura Niculescu, Bucureti, 1999.
Iosifescu M., Moineagu C., Trebici V., Ursianu E., Mic enciclopedie de statistic,
Editura tiinific i Enciclopedic, Bucureti, 1985.

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
Raspunsuri la intrebari
1) e
2) d
3) a
4) c
5) c
6) c
7) a
8) b
9) a
10) e
32

Unitatea de studiu 3. SISTEMATIZAREA I


PREZENTAREA DATELOR STATISTICE
Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

Cunoaterea procesului de sistematizare a datelor

nsuirea etapelor prin care se realizeaz gruparea datelor

Coninut
Sistematizarea datelor statistice
ntrebri recapitulative
Teste

3.1.

Sistematizarea datelor statistice

Sistematizarea i prezentarea datelor statistice reprezint etape ale procesului de


prelucrare statistic i vizeaz obinerea unei imagini a fenomenului studiat, ntr-o
manier n care mai uor de analizat i interpretat.
Sistematizarea presupune ordonarea datelor dup anumite caracteristici, iar
rezultatul procesului de sistematizare se prezint sub forma unor serii de date, tabele
sau grafice.

3.2.

Procedee de sistematizare

Centralizarea datelor, n sensul cel mai larg, const n punerea n comun a tuturor
informaiilor colectate prin programul cercetrii statistice a fenomenului studiat i n
determinarea indicatorilor agregai pentru toate caracteristicile ce pot fi nsumate
direct sau care admit folosirea unor coeficieni de echivalen (preul unitar, consumul
de timp de munc etc.).
Centralizarea datelor poate fi simpl i pe grupe. Centralizarea simpl nseamn
agregarea valorilor individuale ale caracteristicilor pentru toate unitile colectivitii
care permit nsumarea din punctul de vedere al coninutului n scopul obinerii
indicatorilor totalizatori. n urma centralizrii simple se obin informaii privind volumul
33

unitilor (simple sau complexe) care compun colectivitatea statistic i valoarea


totalizat a caracteristicilor care au fost cuprinse n programul observrii, i care sunt
exprimate n uniti de msur nsumabile (tone, hectare, milioane lei, numr
persoane etc.).
Centralizarea simpl se folosete frecvent, cnd se urmrete obinerea unor
informaii generale naintea terminrii prelucrrii datelor. Astfel, de exemplu, n cazul
recensmntului populaiei se comunic destul de repede numrul populaiei, n timp
ce prelucrarea i calculul indicatorilor derivai i finalizeaz abia dup o perioad mai
mare de timp.
Gruparea este o operaiune complex, a crei realizare presupune cunoaterea
fenomenului analizat i luarea n considerare a particularitilor informaiei statistice
primare. Nu exist metode mecanice, universal valabile, de stabilire a numrului de
grupe sau a mrimii i limitelor intervalelor. Gruparea este un proces iterativ, al crui
rezultat final trebuie s rspund exigenelor analizei statistice. De pild, n stabilirea
numrului de grupe trebuie s se aib n vedere, pe de o parte, c acesta trebuie s
fie suficient de mare nct s poat oferi informaii ct mai analitice cu privire la
structura fenomenului analizat i, pe de alt parte, c nu trebuie s duc la o
frmiare prea mare a colectivitii, astfel nct informaia referitoare la fiecare grup
s fie relevant i semnificativ din punct de vedere statistic.
Exist totui cteva metode care faciliteaz stabilirea paramerilor gruprii, cu ajutorul
crora se poate realiza mecanic o prim grupare, care poate constitui o baz de
pornire n construirea unei variante finale.
3.2.1. Tipuri de grupri statistice
Gruprile statistice i gsesc o larg aplicare n toate domeniile vieii economice i
sociale. Varietatea gruprilor statistice utilizate n practic impune separarea lor dup
mai multe criterii.
Dup numrul caracteristicilor folosite, gruprile pot fi:
-

Grupri simple, care constau n repartizarea unitilor colectivitii pe clase n


funcie de variaia unei singure caracteristici. Gruprile simple se pot realiza
pentru toate caracteristicile din programul observrii sau numai pentru acelea
care urmeaz s fie prelucrate n continuare. Pe baza gruprilor simple se
34

poate stabili care este frecvena corespunztoare fiecrei grupe, precum i


valorile centralizate pentru celelalte caracteristici care intereseaz. Prin
gruparea simpl se poate stabili structura colectivitii n funcie de
caracteristicile de grupare precum i legtura ntre acesta i celelalte
caracteristici pentru care se centralizeaz, pe grupe, valori individuale.
-

Gruprile combinate sunt acele grupri statistice n care separarea datelor se


face cel puin dup dou caracteristici. n acest caz, se separ mai nti
unitile pe grupe dup prima caracteristic i apoi, fiecare grup dup cea
de-a doua caracteristic. Caracteristicile n funcie de care se face o grupare
combinat trebuie s fie interdependente, respectiv s existe o legtur de
natur cauzal, logic etc. De exemplu, gruparea firmelor dup cifra de
afaceri i dup numrul de salariai; gruparea angajailor din cadrul unei firme
dup vechimea n munc, nivelul de instruire i mrimea salariului.

Dup coninutul caracteristicii, gruprile statistice se clasific astfel:


-

Gruprile cronologice se obin dac datele privind colectivitatea studiat se


clasific dup o caracteristic de timp.

Gruprile teritoriale rezult atunci cnd colectivitatea se ordoneaz pe grupe


dup o caracteristic de spaiu (ar, regiune, jude, etc).

Dup tipul caracteristicii, gruprile pot fi:


-

Grupri dup o caracteristic calitativ - sunt cele mai omogene grupri,


deoarece n aceeai grup se cuprind numai uniti care prezint aceeai
form de manifestare. De exemplu, gruparea salariailor dup ocupaie, sau
gruparea populaiei dup starea civil.

Grupri dup o caracteristic cantitativ. De exemplu, gruparea firmelor dup


cifra de afaceri sau dup numrul de salariai, gruparea gospodriilor dup
venit etc.

Dup numrul valorilor nregistrate pentru caracteristica de grupare, gruprile


statistice se clasific astfel:
-

Grupri pe variante

- se aplic n cazurile n care numrul valorilor

nregistrate pentru caracteristica de grupare este redus, fiecare valoare


nregistrat constituie o grup. De exemplu, gruparea gospodriilor dup
numrul persoanelor care o compun, sau gruparea populaiei active pe medii

35

de reziden (observaie: gruparea dup o caracteristic calitativ este


ntotdeauna o grupare de variante).
-

Grupri pe intervale se folosesc n cazurile n care gradul de variaie al


caracteristicii este mare, deci cnd gruparea pe variante conduce la obinerea
unui numr prea mare de clase (de exemplu, gruparea salariailor dup
mrimea veniturilor).
3.2.2. Etapele gruprii statistice

Gruparea pe baza unei caracteristici cantitative quasi-continue (care nregistreaz un


numr mare de valori) presupune stabilirea:
-

numrului de grupe,

a mrimii intervalului de grupare, adic a nlimii fiecrei grupe,

i a limitelor intervalelor de grupare, adic a valorilor care delimiteaz fiecare


grup,

numrarea unitilor care intr n fiecare grup, adic la care nregistreaz


valori cuprinse n fiecare dintre intervalele de grupare.

Stabilirea numrului de grupe


Una dintre metodele utilizate pentru determinarea numrului de grupe const n
aproximarea acestuia pe baza formulei:

unde g - reprezint numrul aproximativ de grupe i n - numrul observaiilor (al


unitilor colectivitii).
Numrul de grupe va fi egal cu numrul ntreg care depete valoarea rezultat din
calcul, ceea ce nseamn c numrul de grupe se stabilete prin rotunjirea n plus a
rezultatului. Dac numrul observaiilor este egal cu 70, numrul de grupe poate fi
egal cu 6:

La un numr de 160 de observaii, numrul de grupe poate fi stabilit la 7, iar la 800


de observaii - la 12:
36

Conform acestui algoritm, numrul de grupe care corespunde unui anumit numr de
observaii poate fi determinat pe baza tabelului urmtor:
Numrul de observaii/uniti

Numrul de grupe

14 32

33 62

63 108

109 171

172 255

256 364

365 500

10

501 665

11

666 864

12

Mrimea intervalului de grupare


Mrimea intervalului de grupare (nlimea grupelor) poate fi aproximat mprind
diferena dintre valoarea maxim i cea minim la numrul grupelor, conform relaiei
de calcul:

Mrimea efectiv a intervalului se stabilete prin rotunjirea n plus a rezultatului


raportului.
De exemplu, dac cercetarea se refer la cifra de afaceri i s-a nregistrat o valoare
maxim de 2850 mii lei i una minim de 1290 mii lei, iar numrul grupelor a fost
stabilit la 5 (corespunztor unui numr de 50 uniti observate), mrimea intervalului
de grupare poate fi stabilit la 315 sau 320 mii lei:

37

Acest algoritm presupune efectuarea unei grupri cu intervale egale. n cazul n care
unele intervale nu cuprind valorile nici unei uniti sau dac numrul de uniti este
insuficient pentru a fi semnificativ statistic, se pot comasa dou sau mai multe
intervale. Rezultatul va fi o grupare cu intervale inegale, aa cum sunt cele mai multe
grupri care stau la baza formrii distribuiilor din domeniul economiei.
Limitele intervalelor
Specificarea limitelor intervalelor de grupare trebuie astfel realizat nct s fie
ndeplinite urmtoarele dou condiii:
-

intervalele constituite s acopere toate valorile rezultate din observare;

o anumit valoare s poat fi atribuit unei singure grupe.

Practic, limita inferioar a primului interval (intervalul corespunztor celor mai mici
valori) poate fi stabilit adoptnd o valoare arbitrar, egal sau mai mic dect
valoarea minim, dar nu mult mai mic dect aceasta. Aceast limit poate fi
determinat pe baza formulei:

Limita

superioar

x1inf = xmin

( g h) ( xmax xmin )
2

primului

interval

se

calculeaz nsumnd nlimea intervalului la limita sa inferioar:


x1sup = x1inf + h

Limita inferioar a intervalului urmtor este egal cu limita superioar a primului


interval, iar limita superioar se determin adugnd la aceasta nlimea intervalului.
n mod similar se stabilesc i limitele celorlalte intervale.
Astfel:
sup
xinf
2 = x1
sup
xinf
3 = x2

x sup
= xinf
2
2 +h
x 3sup = xinf
3 +h

..

sup
xinf
k = x k 1

xksup = xkinf + h
38

Este posibil ns ca unele uniti statistice s nregistreze valori egale cu limitele


superioare ale intervalelor (i implicit cu limitele inferioare ale urmtoarelor intervale),
ceea ce ar putea determina includerea lor n ambele grupe. Pentru evitarea riscului
unor asemenea duble nregistrri, se practic diferenierea limitei inferioare a unui
interval de limita superioar a intervalului precedent, prin adugarea unei uniti (sau
a unei fraciuni - zecimi, sutimi etc., n funcie de ordinul de mrime a valorilor
caracteristicii) la limita inferioar a intervalului sau prin scderea unei uniti
(fraciuni) din limita superioar a intervalului precedent. n aceste condiii, limita
inferioar a intervalului i se va calcula astfel:
xinf
= xisup
i
1 + 1

i limita superioar se va calcula dup relaia:

xisup = x isup
1 + h
Intervalele pentru care sunt precizate ambele limite se numesc intervale nchise. n
practica gruprii se obinuiete ns ca limita inferioar a primului interval i limita
superioar a ultimului interval s nu fie precizate. Aceast soluie este determinat
de necesitatea comasrii unora dintre intervalele aflate n cele dou extreme ale
distribuiei, avnd n vedere c n general frecvenele sunt foarte sczute la
extremele distribuiei. Cele dou intervale extreme sunt astfel intervale deschise.

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

3.3.

ntrebri recapitulative

1. Ce nelegei prin sistematizarea datelor statistice?


2. Enumerai principalele procedee ale sistematizrii datelor.
3. Definii procesul de centralizare a datelor statistice.
4. Ce reprezint gruparea datelor?
5. Tipologia gruprii.
6. Care sunt etapele gruprii?
7. Care sunt cele dou condiii ce trebuie respectate la determinarea limitelor
intervalelor de grupare?
8. Cum se mai numesc intervalele pentru care sunt precizate ambele limite?
39

3.4.

Teste

1. Sistematizarea presupune ordonarea datelor dup anumite caracteristici, iar


rezultatul procesului de sistematizare se prezint sub forma de:
a) serii de date;
b) funcii statistice;
c) tabele;
d) grafice;
e) a)+c)+d)
Alegei varianta corect.
2. Centralizarea datelor reprezint:
a) nlnuirea logic a etapelor sistematizrii datelor statistice;
b) centralizare pe grupe;
c) agregarea valorilor individuale ale caracteristicilor pentru toate unitile
colectivitii care permit nsumarea din punctul de vedere al coninutului n
scopul obinerii indicatorilor totalizatori;
d) procesul prin care se obin informaii privind colectivitatea statistic;
e) obinerea unor informaii specifice.
Alegei varianta corect.
3. Gruparea reprezint:
a) reprezentarea grafic a fenomenului studiat;
b) un procedeu ce conduce la determinarea distibuiei fenomenului studiat dup

valoarea caracteristicii;
c) o operaiune complex, a crei realizare presupune cunoaterea fenomenului

analizat i luarea n considerare a particularitilor informaiei statistice


primare.
d) un proces iterativ, al crui rezultat final trebuie s rspund exigenelor

analizei statistice;
e) un procedeu de sistematizare a datelor statistice.

Ce variant nu este corect?

40

4. La stabilirea numrului de grupe trebuie s se aib n vedere:


a) numrul de grupe trebuie s fie suficient de mare nct s poat oferi

informaii ct mai analitice cu privire la structura fenomenului analizat;


b) numrul de grupe nu trebuie s duc la o frmiare prea mare a colectivitii,

astfel nct informaia referitoare la fiecare grup s fie relevant i


semnificativ din punct de vedere statistic.
c) nu exist metode mecanice, universal valabile, de stabilire a numrului de

grupe sau a mrimii i limitelor intervalelor;


d) trebuie s se cunoasc numrul unitilor statistice supuse cercetrii;
e) toate variantele de mai sus.

Alegei varianta corect.


5.

Dup coninutul caracteristicii, gruprile statistice se clasific astfel:


a) grupri simple;
b) grupri cronologice i teritoriale;
c) grupri mixte;
d) grupri combinate;
e) grupri pe variante i pe intervale.

Alegei varianta corect.


6. Numrul de grupe n cazul unei cercetri ce cuprinde 200 de uniti statistice este
egal cu:
a) 200 grupe;
b) 10 grupe;
c) 8 grupe;
d) 20 grupe;
e) 15 grupe.
Alegei varianta corect.
7. La gruparea firmelor din oraul M dup numrul de salariai a rezultat un numr
de 10 grupe. Care sunt limitele n care se ncadreaz numrul unitilor statistice
cercetate?
a) 365-500
b) 10-20

41

c) 501-665
d) 40-78
e) 665-864.

Alegei varianta corect.


8. Numrul de grupe n cazul unei cercetri ce cuprinde 80 de uniti statistice este
egal cu:
a) 6 grupe;
b) 10 grupe;
c) 8 grupe;
d) 80 grupe;
e) 15 grupe.
Alegei varianta corect.
9. La gospodriilor din oraul Z dup nivelul veniturilor a rezultat un numr de 11
grupe. Care sunt limitele n care se ncadreaz numrul unitilor statistice
cercetate?
a) 10-50
b) 27-107
c) 501-665
d) 45-95
e) 120-150.

Alegei varianta corect.


10. Determinai nlimea intervalelor de grupare n cazul unei cercetri statistice
privind cheltuielile de consum ale gospodriilor din localitatea X, dac valoarea
minim a cheltuielilor nregistrate a fost de 50 lei lunar, iar cea maxim a fost de
700 lei lunar. Au fost supuse cercetrii statistice un numr de 500 gospodrii:
a) 200 lei lunar
b) 65 lei lunar
c) 67 lei lunar
d) 90 lei lunar
e) 39 lei lunar.
Alegei varianta corect.
42

11. Determinai nlimea intervalelor de grupare n cazul unei cercetri statistice


privind mrimea firmelor din judeul V (exprimat prin numrul de salariai), dac
cel mai mic numr de salariai nregistrat a fost de 3 persoane, iar cel mai mare
de 2000 persoane. Au fost supuse cercetrii statistice un numr de 80 firme:
a) 35 salariai
b) 33 salariai
c) 20 salariai
d) 90 salariai
e) 40 salariai.
Alegei varianta corect.
12. Determinai numrul de grupe dac se supun cercetrii 350 de uniti statistice:
a) 4 grupe;
b) 9 grupe;
c) 3 grupe;
d) 24 grupe;
e) 5 grupe.
Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007;
Jaba E., Statistic, Editura Economic Bucureti; ed. a IV-a, 2007
Iosifescu M., Moineagu C., Trebici V., Ursianu E., Mic enciclopedie de statistic,
Editura tiinific i Enciclopedic, Bucureti, 1985.
IsaicManiu A., Mitru C., Voineagu V., Statistica pentru managementul afacerilor
(ediia a II-a), Editura Economic, Bucureti, 2002.
Molnar M., Statistic pentru economiti, Editura Expert, Bucureti, 2004.
Ancheta supra forei de munc (AMIGO), INS, 2008.

43

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
http://www.insse.ro/cms/rw/pages/anuarstatistic2007.ro.do
http://www.oecd.org/statistics/productivity
http://www.statsoft.com/textbook/stathome.html

Raspunsuri
1) e
2) c
3) a
4) e
5) b
6) c
7) a
8) a
9) c
10) b
11) b
12) b

44

Unitatea de studiu 4.

Prezentarea datelor statistice

Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

Cunoaterea regulilor de realizare a tabelelor i a graficelor

Prezentarea principalelor tipuri de grafice

Coninut
Reprezentarea datelor statistice sub form de tabele
Reprezntarea grafic a datelor
Principalele tipuri de grafice
ntrebri recapitulative
Teste

4.1.

Reprezentarea datelor statistice sub form de tabele

Tabelele se utilizeaz n toate etapele cercetrii statistice: n procesul colectrii


datelor, pe parcursul prelucrrii, la analiza i interpretarea informaiilor statistice, la
prezentarea i/sau publicarea indicatorilor statistici.

Tabelele statistice reprezint reele de rnduri i coloane, care servesc la


prezentarea sistematizat a informaiilor statistice.
Elementele de baz ale tabelelor sunt:

titlul tabelului

unitatea (unitile de msur) ale variabilelor cuprinse n tabel

sursa datelor

notele explicative.

Tabelele statistice sunt extrem de variate i se clasific n primul rnd dup etapa de
cercetare statistic n care se ntocmesc. Astfel, n etapa observrii se ntocmesc
tabele descriptive sau enumerative folosite pentru nregistrarea datelor primare. Se
mai numesc i tabele simple. n etapa prelucrrii se ntocmesc tabele de prelucrare
45

ca instrumente intermediare pentru centralizarea datelor sau pentru aplicarea unui


algoritm de calcul al indicatorilor derivai.

Tabelele simple sunt cele n care se prezint indicatorii statistici ordonai cronologic,
teritorial sau structural.

Tabelul pe grupe se folosete cnd se aplic gruparea simpl cu valori centralizate


pentru frecvenele corespunztoare grupelor i pentru valorile caracteristicilor
dependente de variaia caracteristicii principale de grupare.

4.2.

Reprezentarea grafic a datelor statistice

Orict de bine ar fi gndite tabelele statistice, utilizarea lor repetat ntr-o aceeai
seciune a lucrrii este obositoare i determin o receptare dificil a mesajului
informativ, uneori suprapunerea sau asocierea defectuoas a datelor din diferite
tabele.

Reprezentrile grafice reprezint o modalitate expresiv de prezentare a informaiilor


statistice, constituind o metod rapid de vizualizare a legturilor dintre fenomenele
economice i sociale analizate. Graficele pun n eviden caracteristicile acestor
fenomene: structuri, corelaii, tendine, regulariti, dar i anomalii, erori sau omisiuni
n datele primare.
Elementele de baz ale graficelor sunt: titlul graficului, scara de reprezentare,
reeaua graficului, legenda, sursa datelor, notele explicative, graficul propriu-zis.
La ntocmirea tabelelor i a graficelor se respect urmtoarele reguli:

tabelele i graficele trebuie s faciliteze perceperea rapid i exact a informaiilor


prezentate;

s cuprind informaiile strict necesare caracterizrii fenomenului analizat;

s aib un titlu scurt, clar, dar care sintetizeaz coninutul informativ al datelor
prezentate;

dac se utilizeaz mai multe tabele sau/i grafice, acestea se numeroteaz;

s se precizeze unitatea (unitile de msur) ale variabilelor;

s fie nsoite de note explicative sau observaii, care s explice metodologiile de


colectare a datelor i de calcul al indicatorilor statistici etc.;

s se indice sursa datelor.


46

n afara acestor reguli comune de elaborare a tabelelor i a graficelor, pot exista i


anumite reguli specifice tabelelor, ca de exemplu:
liniile i coloanele tabelului se numeroteaz pentru nlesnirea identificrii datelor

citate n text;
n tabel nu se admit rubrici necompletate; acestea se marcheaz prin semne

speciale, care se stabilesc convenional.

4.3.

Principalele tipuri de grafice


Diagrama n form de coloan

O diagram n form de coloan (bare verticale) ilustreaz comparaii ntre niveluri


diferite ale aceluiai indicator statistic n perioade de timp, sau spaii diferite.

Figura 1. Productivitatea muncii n Uniune European, n anul 2008

Sursa: calcule realizate6 pe baza datelor Eurostat, 2009

Productivitatea muncii a fost calculat conform relaiei: Wm =

PIB
, unde PIB - produsul intern brut, N N D ns

populaia ocupat, D durata medie a sptmnii de lucru i n s - numrul mediu de sptmni ntr-un an.

47

n general, acest tip de reprezentare grafic se utilizeaz n cazul datelor care


prezint o anumit ordine a variantelor, cum ar fi seriile cronologice (Fig. 2.),
precum i pentru reprezentarea comparaiilor ntre elementele aceleiai populaii
statistice (Fig. 3).

Figura 2. Rata anual de cretere a productivitii muncii


n Germania, n perioada 1971-2007

Sursa: www.oecd.org/statistics/productivity
Figura 3. Rata omajului n Romnia, pe medii de reziden, n anul 2007

Sursa: Ancheta asupra forei de munc (AMIGO), INS, 2008


48

Diagrama n form de bar


Asemeni diagramei n form de coloan, graficul n form de bar (orizontal) se
utilizeaz pentru ilustrarea comparaiilor ntre elementele unei populaii statistice.
Variantele sunt organizate pe ordonat iar valorile acestora pe abscis (Fig. 4.).

Figura 4. Numrul maxim de ore de studiu n instituiile de nvmnt,


pe niveluri de educaie
Primar

24

Gimnazial

30

Liceal si profesional

32

Postliceal si scoala de
maistri

20

22

Universitar
0

10

15

20

25

30

35

ore/sapt.

Sursa: Planurile-cadru ale Ministerului Educaiei, Cercetrii i Tineretului


Cercul de structur
Cercul de structur, denumit i diagram circular se utilizeaz atunci cnd se
dorete reprezentarea grafic a structurii populaiei statistice, dup o anumit
caracteristic (Fig. 5). Acest tip de grafic se utilizeaz atunci cnd:
- valorile individuale prezint variaii semnificative;
- numrul de variante (felii) nu este foarte mare (ntre 3 i 10).
O diagram circular afieaz dimensiunea proporional a elementelor care
alctuiesc o serie de date fa de suma elementelor. Diagrama afieaz ntotdeauna
doar o serie de date i este util atunci cnd se dorete evidenierea unui element
semnificativ.

49

Figura 5. Structura pe grupe de vrst a populaiei ocupate, n anul 2007

Sursa: Ancheta asupra forei de munc (AMIGO), INS, 2008


Diagramele figurative i hrile
Diagramele figurative sunt grafice n form de coloan, n care coloanele se
nlocuiesc cu imagini care ilustreaza fenomenul analizat.
Reprezentrile cu ajutorul harilor sunt utilizate pentru evidenierea proceselor
economice i sociale care apar n profil teritorial. De exemplu, densitatea
populaiei poate fi sugerat prin variaii ale intensitii culorii, n funcie de
densitatea fiecrei regiuni.

Figura 6. Numrul cstoriilor din Romnia, dup grupa de vrst a soilor,


n anul 2008

Sursa: Anuarul Statistic al Romniei, INS, 2008

50

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

4.4.

ntrebri recapitulative

1. Tabelele statistice definiie.


2. Prezentai elementele de baz ale tabelelor.
3. Care sunt principalele tipuri de grafice.
4. Argumentai necesitatea prezentrii datelor statistice cu anumite tipuri de grafice
5. Ce sunt diagramele figurative?

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007;
Jaba E., Statistic, Editura Economic Bucureti; ed. a IV-a, 2007
Iosifescu M., Moineagu C., Trebici V., Ursianu E., Mic enciclopedie de statistic,
Editura tiinific i Enciclopedic, Bucureti, 1985.
IsaicManiu A., Mitru C., Voineagu V., Statistica pentru managementul afacerilor
(ediia a II-a), Editura Economic, Bucureti, 2002.
Molnar M., Statistic pentru economiti, Editura Expert, Bucureti, 2004.
Ancheta supra forei de munc (AMIGO), INS, 2008.

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
http://www.insse.ro/cms/rw/pages/anuarstatistic2007.ro.do
http://www.oecd.org/statistics/productivity
http://www.statsoft.com/textbook/stathome.html

51

Unitatea de studiu 5.

SERII DE DISTRIBUIE

Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiectiv

Definirea seriilor de distribuie

Cunoaterea tipurilor de serii de distribuie

Definirea indicatorilor frecvenei i nsuirea relaiilor de calcul a acestora

Coninut
Prezentare general
Indicatorii frecvenei
ntrebri recapitulative
Teste

5.1.

Prezentare general

Seriile de distribuie, denumite i repartiii empirice, sintetizeaz variaia uneia sau


mai multor caracteristici statistice n cadrul unei colectiviti. Caracteristicile n funcie
de care se construiesc seriile de distribuie sunt cantitative sau calitative. Exist, de
exemplu, serii de distribuie a salariailor dup nivelul salariului (caracteristic de tip
cantitativ), precum i dup ramura de activitate, dup ocupaie sau statut profesional
(caracteristici calitative).
Seriile de distribuie pot fi unidimensionale i multidimensionale.
Seriile unidimensionale reflect variaia unei singure caracteristici n cadrul
colectivitii

studiate.

Seriile

multidimensionale

reflect

variaia

mai

multor

caracteristici, ale cror variante/valori sunt nregistrate pentru fiecare unitate a


colectivitii. Astfel, analiza salariilor se poate realiza pe baza distribuiei salariailor
dup o singur caracteristic (nivelul salariului) sau pe baza distribuiei acestora
dup mai multe caracteristici (nivelul salariului, vechimea n activitate, nivelul de
instruire, ocupaie i altele).
Obiectul acestui capitol l constituie seriile de distribuie unidimensionale, constituite
pe baza caracteristicilor cantitative.
52

Seriile de distribuie sunt denumite i serii de frecvene, ntruct cuprind frecvena cu


care valorile/variantele caracteristicii apar n colectivitatea studiat, respectiv numrul
de uniti cuprinse n fiecare grup care formeaz seria. Seriile de frecvene
constituite pe baza caracteristicilor cantitative sunt de dou feluri, n funcie de modul
n care variaz caracteristica de grupare:

serii de distribuie pe variante, n cazul caracteristicilor discrete, care


nregistreaz puine valori;

serii de distribuie pe intervale, n cazul caracteristicilor continue sau al celor


discrete care nregistreaz foarte multe valori, apropiindu-se astfel de cele
continue.

Seriile de frecvene au dou componente.

n cazul distribuiei pe variante, prima component o constituie valorile


caracteristicii (xi), iar a doua frecvenele corespunztoare valorilor (ni):

Valorile/variantele

Numrul

caracteristicii

unitilor/frecven

xi

5.2.

ni

ele

x1

n1

x2

n2

...

...

xk

nk

Total

Indicatorii frecvenei

Frecvena caracterizeaz structura unei colectiviti/populaii n raport cu o anumit


caracteristic de grupare. Seriile de distribuie sunt construite cu frecvene absolute
sau relative.

Frecvenele absolute desemneaz numrul de uniti la care se nregistreaz acelai


nivel al caracteristicii sau niveluri cuprinse ntr-un interval/grup.
Suma frecvenelor absolute este egal cu numrul unitilor care compun
colectivitatea analizat:
53

=n

i =1

Frecvenele relative (denumite i ponderi) msoar partea pe care o dein n volumul


total al colectivitii unitile la care se nregistreaz acelai nivel al caracteristicii sau
niveluri cuprinse ntr-un interval/grup.
Frecvenele relative sunt exprimate procentual i se calculeaz prin raportarea
frecvenelor absolute aferente fiecrui interval sau fiecrei variante/valori la suma
frecvenelor absolute:

ni

ni' =

100 .

i =1

Suma frecvenelor relative este egal cu 100%:


k

'
i

= 100% .

i =1

n calcule se utilizeaz i frecvenele relative exprimate sub form de coeficieni:

ni

ni" =

i=1

a cror sum este egal cu unitatea:


k

"
i

= 1.

i =1

Frecvenele cumulate
Un alt indicator important pentru caracterizarea structurii l reprezint frecvenele

cumulate. Acestea se calculeaz prin nsumarea succesiv a frecvenelor grupelor:


k

Ni ^ = ni
i =1

Frecvenele cumulate pornind de la frecvenele aferente valorilor mici ale variabilei,


se numesc frecvene cumulate cresctor (Ni^). Ele evideniaz numrul unitilor care
nregistreaz valori ale caracteristicii mai mici sau egale cu limita superioar a grupei
i ( xisup , n cazul gruprii pe intervale), respectiv mai mici sau egale cu valoarea xi (n
cazul gruprii pe variante/valori).
Astfel, prima frecven cumulat cresctor va fi ntodeauna egal cu prima frecven
(absolut sau relativ):
54

N1 ^ = n1
Urmtoarele k-1 frecvene cumulate se vor calcula astfel:
N2 ^ = n1 + n2
N3 ^ = n1 + n2 + n3
..
Nk ^ = n1 + n2 + n3 + ... + nk 1 + nk
Se poate observa faptul c ultima frecven cumulat cresctor este egal cu suma
unitilor colectivitii:
Nk = n

Frecvenele cumulate descresctor se calculeaz prin nsumarea frecvenei grupei i


cu frecvenele tuturor grupelor cu valori superioare. Calculul se poate face pornind de
la frecvenele corespunztoare valorilor mari ale variabilei. n acest caz, frecvena
cumulat descresctor, corespunztoare primului interval/grup, este egal cu suma
unitilor colectivitii:
N1 = n
Frecvenele cumulate (cresctor sau descresctor) se calculeaz i pentru
frecvenele relative.

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

5.3.

ntrebri recapitulative

1. Serii de distribuie. Definiie;


2. Prezentai tipologia seriilor de distribuie;
3. Care sunt componentele unei serii de distribuie?
4. Exemplificai componentele unei serii de distribuie pe variante.
5. Exemplificai componentele unei serii de distribuie pe interval;
6. Definii frecvenele relative;
7. Definii frecvenele cumulate cresctor;
8. Prezentai formula de calcul pentru frecvenele relative exprimate sub form de
coeficient;
9. Cum se mai numesc frecvenele relative?
10. Cum se calculeaz frecvenele cumulate descresctor?
55

5.4.

Teste

1. Seriile de distribuie sunt denumite i serii de frecvene, deoarece:


1. sunt determinate pe baza frecvenelor cumulate;
2. cuprind frecvena cu care valorile/variantele caracteristicii apar n colectivitatea
studiat,
3. cuprind numrul de uniti cuprinse n fiecare grup care formeaz seria
4. b+c)
5. rezult din calcule de frecven.
Alegei varianta corect.
2. Elementele componente ale unei serii de distribuie pe variante sunt urmtoarele:
1. valorile cuprise n fiecare grup (xi) i frecvenele corespunztoare valorilor (ni);
2. frecvenele corespunztoare valorilor (xi) i valorile caracteristicii (ni);
3. frecvenele relative i frecvenele absolute;
4. valorile caracteristicii (xi) i frecvenele corespunztoare valorilor (ni);
5. frecvenele cumulate cresctor i frecvenele cumulate descresctor.
Alegei variant corect.
3. n cazul seriilor de distribuie pe intervale, elementele componente sunt
urmtoarele:
1. prima component cuprinde intervalele de grupare, iar a doua - frecvenele
corespunztoare grupelor;
2. valorile cuprise n fiecare grup (xi) i frecvenele corespunztoare valorilor (ni);
3. frecvenele corespunztoare valorilor (xi) i valorile caracteristicii (ni);
4. valorile caracteristicii (xi) i frecvenele corespunztoare valorilor (ni);
5. frecvenele relative i frecvenele absolute;
Alegei variant corect.

56

4. Fie distribuia studenilor dup notele la examenul de statistic:

Note

Numrul

xi

studenilor

14

10

Total

40

ni

Care este valoarea frecvenei relative corespunztoare notei 8:


1. 40%
2. 35%
3. 59%
4. 44%
5. Nu se poate determina.
Alegei varianta corect.
5. Se cunosc indicatorii frecvenei pentru distribuia firmelor dup numrul de
salariai

Grupe de firme dup

ni

numrul de salariai
x

inf
i

ni

Ni^

(%)

Ni^

Ni

(%)

Ni
(%)

sup
i

Pn la 50

3,57

3,57

140

100,00

51 - 100

12

8,57

17

12,14

135

96,43

101 - 150

35

25,00

52

37,14

123

87,86

151 - 200

28

20,00

80

57,14

88

62,86

201 - 250

30

21,43

110

78,57

60

42,86

251 - 300

24

17,14

134

95,71

30

21,43

Peste 300

4,29

140

100,00

4,29

Total

140

100

57

Frecvena cumulat cresctor, exprimat sub form de coeficient, corespunztoare


celui de-al treilea interval este egal cu:
1. 35 persoane
2. 25%
3. 52%
4. 37,14%
5. Nu se poate determina.
Alegei varianta corect.
6. Se cunosc frecvenele relative pentru distribuia firmelor dup cifra de afaceri:

Grupe de firme dup cifra

ni

de afaceri (mii

(%)

lei) x

inf
i

sup
i

Pn la 100

13,57

101 - 150

15,00

151 - 200

10,00

201 - 250

31,43

251 - 300

17,14

Peste 300

4,29

Total

100

Frecvena absolut, corespunztoare celui de-al doilea interval este egal cu:
1. 35 persoane
2. 25%
3. 52%
4. 37,14%
5. Nu se poate determina.
Alegei varianta corect.
7. Conform Anuarului Statistic al Romniei (2008), distribuia cercettorilor din
Romnia, dup vrst se prezint astfel:

58

Grupe de vrst
x inf
x sup
i
i

Numr de
cercettori
ni

pn la 25 ani

753

25-34 ani

5700

35-44 ani

6455

45-54 ani

8080

55-64 ani

4206

65 ani i peste

774

Frecvena cumulat cresctor, corespunztoare ultimului interval este de:


a) 25968 persoane
b) 45678 persoane
c) 234589 persoane
d) 34890 persoane
e) 774 persoane.
Alegei varianta corect.
8. Conform Anuarului Statistic al Romniei (2008), investiiile brute ale unitilor
locale active din industrie, construcii, comer i alte servicii, pe clase de mrime
se prezint astfel:

Grupe de uniti dup mrime

Numr de

(mil lei preuri curente)

uniti

x inf
x sup
i
i

ni

0-9

40260

10-49

27064

50-249

28672

250 i peste

45401

Total
59

Frecvena relativ, exprimat sub form de coeficient, corespunztoare intervalului


10-49 mil. lei preuri curente este de:
a) 27064
b) 100
c) 12,8
d) 10-49
e) 0,128
Alegei varianta corect.
9. Investiiile nete ale unitilor locale active din industrie, construcii, comer i alte
servicii, pe clase de mrime se prezint astfel:

Grupe de uniti dup mrime

Numr de

(mil lei preuri curente)

uniti

x inf
x sup
i
i

ni

0-9

23280

10-49

50-249

15170

250 i peste

25804

Total

80672

Frecvena absolut corespunztoare celui de-al treilea interval este de:


a) 15170 mil. lei
b) 16418 mil. lei
c) 18,8 mil. lei
d) 10,49 mil. lei
e) 0,188 mil. lei
Alegei varianta corect.
10. Frecvena cumulat descresctor, corespunztoare primului interval/grup, este
egal cu:
1. suma frecvenelor nregistrate de primele k grupe din serie;
2. suma unitilor colectivitii;
60

3. frecvena primului interval/grup;


4. frecvena intervalelor deschise;
5. suma frecvenelor nregistrate de ultimele k-1 grupe din serie.
Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007;
Jaba E., Statistic, Editura Economic Bucureti; ed. a IV-a, 2007
IsaicManiu A., Mitru C., Voineagu V., Statistica pentru managementul afacerilor
(ediia a II-a), Editura Economic, Bucureti, 2002.
Molnar M., Statistic pentru economiti, Editura Expert, Bucureti, 2004.
Ancheta supra forei de munc (AMIGO), INS, 2008.

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.ueb.ro/stiinteeconomice/ebiblioteca
http://www.insse.ro/cms/rw/pages/anuarstatistic2007.ro.do

Raspunsuri
1) d
2) d
3) a
4) b
5) d
6) e
7) a
8) e
9) a
10) b

61

Unitatea de studiu 6.

INDICATORII DE NIVEL

Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective
Evidenierea principalelor grupe de indicatori care se utilizeaz n analiza

seriilor de distribuie

Prezentarea indicatorilor de nivel: media, mediana, modul

nsuirea metodei de calcul a mediei aritmetice simple i ponderate

Coninut
Indicatorii tendinei centrale
Cuantilele
Indicatorii medii media aritmetic
Teste

6.1.

Prezentare general

Seriile de distribuie construite pe baza datelor obinute n urma observrii statistice


ofer informaii referitoare la structura fenomenului economic sau social care
formeaz obiectul analizei statistice. Aceasta necesit ns i utilizarea unor
indicatori cu caracter descriptiv, menii s asigure descrierea numeric sintetic a
diferitelor aspecte ale fenomenului analizat. Indicatorii

rezult n urma unor

operaiuni relativ simple de prelucrare a datelor nregistrate n cursul observrii


statistice sau a celor care formeaz seriile de distribuie.
n analiza seriilor de distribuie se utilizeaz urmtoarele grupe de indicatori:

indicatori de nivel sau indicatori de poziie;

indicatori ai variaiei sau dispersiei;

indicatori ai formei de repartiie;

indicatori ai concentrrii.
62

Fiecare dintre indicatorii cuprini n aceste grupe pune n eviden o anumit


caracteristic a distribuiei. Rolul lor n analiza seriilor de distribuie este divers,
ansamblul lor servind la caracterizarea complex a fenomenului evideniat de seria
de distribuie. Indicatorii numerici descriptivi ofer valori precise i determinate n
mod obiectiv, valori care pot fi uor folosite, interpretate i comparate una cu alta. Pe
scurt, acetia permit o analiz mai atent a datelor, fa de impresia general pe care
o ofer prezentarea datelor sub form de serii, tabele i grafice.
Indicatorii cu ajutorul crora se analizeaz tendina central a fenomenelor de mas
sintetizeaz valorile individuale ntr-un singur nivel, reprezentativ pentru ntreaga
colectivitate.
n categoria indicatorilor de nivel, denumii i indicatori de poziie, sunt cuprini
indicatorii tendinei centrale i cuantilele.

6.2.

Indicatorii tendinei centrale


6.2.1. Indicatorii medii

Media este principalul indicator al tendinei centrale, cel mai frecvent utilizat n
analiza statistic. Media este un indicator sintetic determinat pe baza tuturor datelor
repartiiei. Ea exprim nivelul care ar fi fost nregistrat de caracteristic n cazul n
care toate valorile ar fi fost egale i reprezint toate variantele caracteristicii, putnd
s fie utilizat n evaluri n locul fiecreia dintre ele.
Necesitile diverse ale analizei statistice i natura diferit a caracteristicilor
nregistrate au impus utilizarea practic a unor forme variate de medii, dintre care
mai frecvent ntlnite sunt: aritmetic, armonic, geometric, ptratic, cubic i
parabolic; de asemenea, media cronologic. Mediile se calculeaz utiliznd toate
valorile individuale i se exprim n unitatea de msur a caracteristicii considerate.
Se consider c media este reprezentativ dac rspunde condiiilor formulate de
statisticianul G.U. Yule7, sintetizate astfel:

Media este definit obiectiv (precis definit, prin definiie proprie sau formul
de calcul);

La calculul mediei se utilizeaz toate valorile individuale nregistrate;

George Udny Yule (1871-1951) statistician englez

63

Media are o semnificaie concret, uor de observat;

Se caracterizeaz prin simplitatea i rapiditatea calculului;

Se caracterizeaz prin stabilitate (s fie puin sensibil la fluctuaiile de


eantionare, n cazul utilizrii mai multor eantioane de acelai volum extrase
din aceeai colectivitate);

Media poate fi utilizat n calcule algebrice ulterioare.

Formula de calcul al mediei, ca i al altor indicatori de nivel i ai variaiei, difer n


funcie de informaia disponibil, de modul de organizare a acesteia.

Dac informaia disponibil este sistematizat i prezentat sub forma unor


serii simple formate dintr-un numr de valori egal cu numrul unitilor care
compun colectivitatea (x1, x2, x3, .., xn) sau date primare rezultate din
observare, se calculeaz media simpl.

Dac informaia disponibil este sistematizat i prezentat sub forma unor


serii de distribuie/de frecvene, construite pe variante/valori sau pe intervale,
se calculeaz media ponderat8.

Este important de subliniat c, atunci cnd sunt disponibile i datele primare (valorile
aferente fiecrei uniti din colectivitate) pe baza crora a fost construit o serie de
distribuie pe intervale, este de preferat calculul mediei simple celei ponderate,
calculate pe baza seriei de frecvene pe intervale. Construirea seriei de distribuie pe
intervale presupune o anumit pierdere din informaia asigurat de datele primare, iar
calculul mediei (ca i a altor indicatori) pe baza distribuiei pe intervale un grad mai
sczut de precizie a rezultatului.

Media aritmetic
Media aritmetic este media cea mai cunoscut i mai utilizat. Pentru desemnarea
ei se utilizeaz de obicei numai temenul de medie.

Media ponderat se utilizeaz i atunci cnd este necesar calculul mediei unor valori crora li se
atribuie n mod normativ, exogen, greutate specific (importan) diferit.

64

Media aritmetic simpl


Calculul mediei aritmetice simpl se realizeaz prin nsumarea valorilor nregistrate
de variabil la toate unitile caracteristicii i raportarea sumei la numrul de uniti
care compun colectivitatea studiat.
Fomula de calcul pentru media aritmetic simpl este:
n

i=1

x=

Media aritmetic ponderat


Media aritmetic ponderat se calculeaz dup o formul care presupune nsumarea
produsului dintre valorile caracteristicii i frecvenele aferente i raportarea sumei la
suma frecvenelor:
k

xn
i

x =

i=1
k

i=1

unde ni reprezint frecvenele absolute.


n cazul n care seria de distribuie cuprinde frecvene relative, formula mediei
aritmetice devine:
k

x n
i i

x=

i =1

100

n cazul frecvenelor exprimate procentual, i


k

x = x ini" ,
i =1

n cazul frecvenelor exprimate sub form de coeficieni.


Valorile xi utilizate n calculul mediei unei serii de distribuie pe intervale sunt centrele

intervalelor de grupare.
Centrele intervalelor
Calculul mediei seriilor de frecvene presupune determinarea centrului fiecrui
interval de grupare.
65

Algoritmul pentru determinarea centrelor intervalelor este urmtorul:


I.

Se calculeaz mrimea intervalelor de grupare;

II.

Se calculeaz centrul fiecrui interval de grupare.

Mrimea sau nlimea unui interval se determin prin diferena dintre limita sa
superioar i limita superioar a intervalului precedent:
hi = xisup xisup
1

pentru i = 2,3,,k.
Dac limita inferioar a intervalului este egal cu limita superioar a intervalului
precedent, x inf
= x isup
i
1 , atunci mrimea intervalului este egal cu diferena dintre limita
sa superioar i cea inferioar:
hi = x isup x inf
i

n cazul intervalelor deschise, a cror mrime nu poate fi calculat dup metoda


prezentat mai sus, se utilizeaz mrimea intervalelor vecine, adoptndu-se n mod
convenional ipoteza c intervalele sunt egale.
Astfel:
h1 = h2
hk = hk 1

Dup determinarea mrimii tuturor intervalelor seriei de distribuie, se pot calcula


centrele acestora. Centrul xi al unui interval se determin ca semisum a limitei
superioare a intervalului respectiv i a limitei superioare a intervalului precedent:

xi =

x isup + x isup
1
2

pentru i = 2,3,,k.
n cazul n care limita inferioar a intervalului este egal cu limita

superioar a

intervalului precedent, x inf


= x isup
i
1 , centrul intervalului se poate calcula ca semisum a
limitelor intervalului:

xi =

sup
x inf
i + xi
2

n cazul intervalelor deschise, centrul celor dou intervale extreme poate fi


determinat astfel:

Centrul primului interval


66

x1 = x1sup

h1
2

Centrul ultimului interval

xk = xksup
1 +

hk
2

Sau, dac x inf


= x isup
i
1
atunci:

xk = xinf
k +
6.3.

hk
2

Cuantilele

Cuantilele sunt valori ale caracteristicii pe baza crora colectivitatea - ordonat


cresctor sau descresctor n funcie de valorile caracteristicii - este mprit n
grupe cu frecvene egale:

quartilele, care mpart colectivitatea n patru pri egale, fiecare cuprinznd un


sfert din numrul de uniti ale colectivitii;

quintilele, care mpart colectivitatea n cinci pri egale, fiecare cuprinznd


cte 20% din numrul total de uniti;

decilele, n raport cu care colectivitatea este mprit n zece pri egale, a


cte 10% din numrul total de uniti;

semidecilele, care servesc la mprirea colectivitii n 20 de pri egale, a


cte 5% din numrul total de uniti.

n practica statistic, sunt denumite quartile, quintile, decile sau semidecile i cele
patru, cinci, zece sau douzeci de grupe care cuprind fiecare cte 25%, 20%, 10%
sau 5% din numrul total de uniti.

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

6.4.

ntrebri recapitulative

1. Ce reprezint cuantilele. Ce tipuri de cuantile cunoatei?


2. Definii decilele i semidecilele
3. Ce reprezint media?
67

4. Care sunt condiiile formulate de statisticianul G.U. Yule referitoare la


reprezentativitatea mediei?
5. Ce tip de medie utilizai n cazul seriilor de distribuie? Dar n cazul seriilor
simple?

6.5.

Teste

1.

Alegei varianta corect:

a) quartilele sunt valori ale caracteristicii care mpart colectivitatea - ordonat


cresctor sau descresctor - n patru pri egale, fiecare cuprinznd un sfert
din numrul de uniti ale colectivitii;
b) quartilele sunt valori ale caracteristicii care mpart colectivitatea - ordonat
cresctor sau descresctor - n cinci pri egale, fiecare cuprinznd un sfert
din numrul de uniti ale colectivitii;
c) quartilele sunt valori ale caracteristicii care mpart colectivitatea - ordonat
cresctor sau descresctor - n dou pri egale, fiecare cuprinznd un sfert
din numrul de uniti ale colectivitii;
d) quartilele sunt valori ale caracteristicii care mpart colectivitatea - ordonat
cresctor sau descresctor ntr-o infinitate de pri egale, fiecare cuprinznd
un sfert din numrul de uniti ale colectivitii;
e) quartilele sunt valori ale caracteristicii care mpart colectivitatea - ordonat
cresctor sau descresctor - n 10 pri egale, fiecare cuprinznd un sfert din
numrul de uniti ale colectivitii;
2.

Se consider c media este reprezentativ dac rspunde condiiilor formulate


de statisticianul G.U. Yule:

a) Media are o semnificaie concret, uor de observat;


b) Media se caracterizeaz prin simplitatea i rapiditatea calculului;
c) Media este precis definit;
d) La calculul mediei se utilizeaz numai o parte din valorile individuale
nregistrate;
e) Media poate fi utilizat n calcule algebrice ulterioare.
Care dintre variante nu este corect?

68

3.

Media aritmetic simpl este utilizat n cazul:

a) Seriilor de distribuie pe variante;


b) Seriilor de distribuie pe intervale;
c) Seriilor simple;
d) Att n cazul seriilor simple ct i pentru seriile de distribuie;
e) a)+b)+d).
Alegei varianta corect.
4.

Se cunosc date privind numrul de salariai angajai n cele cinci departamente


ale firmei X.
(persoane)

D1

D2

D3

D4

D5

23

32

67

22
n

x
Media numrului de salariai, calculat pe baza formulei x =

i =1

este egal cu:

a) 25;
b) 30;
c) 32;
d) 22;
e) 40.
Alegei varianta corect.
5.

Se cunosc date privind situaia rezultatelor unei grupe de studeni la examenul


de economie:

xi

ni

(puncte de not)

(numrul studenilor)

11

25

10

10

Total

60

69

Media obinut de cei 60 de studeni la examenul de economie, calculat pe baza


k

xn
formulei x =

i =1
k

este egal cu:

i =1

a) 7,7;
b) 7,8;
c) 8,9;
d) 9,3;
e) 7,9.
Alegei varianta corect.
6.

Conform estimrilor Bncii Mondiale9, n anul 2008, distribuia produsului intern


brut pe locuitor n unele state membre ale Uniunii Europene se prezint astfel :
Regatul

Romnia

Slovenia

Spania

Ungaria

35,4

12,2

27,6

31,9

19,3

61,60

21,39

2,12

46,06

10,07

Unit
PIB/locuitor
(dolari)
Numrul
locuitorilor
(mil. persoane)
k

xn
Media numrului de salariai, calculat pe baza formulei x =

i =1
k

ni
i =1

a) 29,4;
b) 30,1;
c) 35,4;
d) 31,9;
e) 29,3.
Alegei varianta corect.

World Development Indicators database, World Bank, July 1, 2009

70

este egal cu:

7.

Se cunosc date privind vnzrile a ase magazine din oraul M.


(mii lei)

M1

M2

M3

M4

M5

M6

23

36

44

67

59

22

x
Media vnzrilor, calculat pe baza formulei x =

i =1

este egal cu:

a) 56,9;
b) 30,5;
c) 45,8;
d) 22,8;
e) 60,0.
Alegei varianta corect.
8.

Se cunosc date privind distribuia firmelor din oraul M dup valoarea total a
activelor:

Grupe de firme dup

ni

xi

valoarea total a activelor

(centrul

(mii lei)

intervalului)

x inf
x sup
i
i
Pn la 100

20

75

101 - 150

23

125

151 - 200

55

175

201 - 250

79

225

251 - 300

78

275

Peste 300

35

325

Total

290

xn
Media valorii activelor totale, calculat pe baza formulei x =

i =1
k

n
i =1

a) 232,3;
b) 237,8;
71

este egal cu:

c) 222,8;
d) 94,3;
e) 224,9
Alegei varianta corect.
9.

Conform datelor publicate n Raportul PNUD privind dezvoltarea uman


(UNDP, Human Development Report, 2007/2008), distribuia rilor dup
numrul utilizatorilor de Internet ce revin la 1000 locuitori n anul 2005 se
prezint astfel:

Grupe dup numrul de utilizatori

Numrul de

Internet

ri

la 1000 locuitori
Pn la 10

33

10 - 50

45

50 - 100

29

100 200

20

200 400

21

400 500

11

Peste 500

18

Total

177

Media utilizatorilor de internet la nivel mondial, calculat pe baza formulei


k

xn
x =

i =1
k

este egal cu:


i

i =1

a) 156,4
b) 88,9
c) 45,0
d) 176,9
e) 123,7.
Alegei varianta corect.

72

10.

Distribuia rilor dup numrul utilizatorilor de Internet ce revin la 1000 locuitori


se prezint astfel:

Grupe dup numrul de

Numrul de

utilizatori Internet

ri

la 1000 locuitori
Pn la 10

33

10 - 50

45

50 - 100

29

100 200

20

200 400

21

400 500

11

Peste 500

18

Total

177

Care variant nu este corect:


a) Seria de mai sus este este o serie de frecvene pe intervale;
b) Seria de mai sus prezint intervale inegale;
c) Media utilizatorilor de Internet ce revin la 1000 locuitori este egal cu 156,4;
d) Seria de mai sus este este o serie de distribuie;
e) Seria de mai sus prezint interval egale
Care dintre variante nu este corect?

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007;
Jaba E., Statistic, Editura Economic Bucureti; ed. a IV-a, 2007
IsaicManiu A., Mitru C., Voineagu V., Statistica pentru managementul afacerilor
(ediia a II-a), Editura Economic, Bucureti, 2002.
Molnar M., Statistic pentru economiti, Editura Expert, Bucureti, 2004.

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
http://www.insse.ro/cms/rw/pages/anuarstatistic2007.ro.do

73

Raspunsuri
1) a
2) d
3) c
4) b
5) b
6) a
7) c
8) c
9) a
10) e

74

Unitatea de studiu 7. ALTE TIPURI DE MEDIE.


PROPRIETILE MEDIEI
Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

Definirea mediei armonice, ptratice i geometrice

Prezentarea formulelor de calcul pentru diferite tipuri de medie

Exemplificarea proprietilor mediei

Coninut
Media armonic
Media ptratic
Media geometric
Proprietile mediei
Teste

7.1.

Media armonic

Media armonic este un tip se medie care se utilizeaz n cazuri speciale; de


exemplu, la calculul productivitii medii a muncii, atunci cnd aceasta este msurat
cu ajutorul consumului specific de munc, sau la estimarea indicilor sintetici ai
preurilor, atunci cnd acetia sunt calculai ca medie ponderat a indicilor individuali
ai preurilor (conform metodei de ponderare Laspeyres).
Media armonic simpl se calculeaz dup o fomul care presupune inversarea
valorilor variabilei:

xh =

n
n

x
i =1

iar cea ponderat dup formula:

75

n
xh =

i=1

x n

i=1

Media armonic este mai mic dect media aritmetic, dac valorile caracteristicii
sunt pozitive: xh < x .

7.2.

Media ptratic

Media ptratic este, de asemenea, o medie utilizat n situaii speciale, i anume


atunci cnd se dorete s se acorde o importan mare existenei unor valori mari,
precum i atunci cnd media aritmetic nu poate fi calculat din cauz c valorile
sunt pozitive i negative i se anuleaz reciproc, aa cum se ntmpl n cazul
mediei abaterilor fa de medie. Calculul mediei ptratice presupune utilizarea
ptratelor valorilor.
Formula de calcul al mediei ptratice este:

pentru media simpl


n

x
i=1

xp =

2
i

pentru media ponderat


k

2
i

x n
xp =

i =1
k

i =1

Media ptratic este ntotdeauna mai mare dect media aritmetic:


xp > x

7.3.

Media geometric

Media geometric reprezint o medie utilizat atunci cnd termenii seriei nu se afl n
relaie de aditivare, ci de multiplicare, aa cum se ntmpl n cazul seriilor de indici
de cretere. Calculul mediei geometrice presupune utilizarea produsului valorilor
seriei, conform formulelor:

76

pentru media simpl

xg =

i =1

pentru media ponderat

ni

xg =

i =1

ni
i

i=1

7.4.

Proprietile mediei
1. Media aritmetic este cuprins ntre valoarea maxim i cea minim a
caracteristicii:
x min < x < x max
2. Suma abaterilor valorilor individuale fa de media lor este nul, adic:

pentru serii simple


k

(x

x) = 0

i =1

pentru serii de frecvene


k

(x

x)ni = 0

i =1

3. Media calculat pe baza variantelor caracteristicii mrite sau micorate cu o


constant a se modific n acelai sens i cu aceeai mrime fa de media
seriei iniiale:
n

(x
x =

a)

i =1

i =1

a = xa

4. Media calculat din variantele caracteristicii multiplicate sau simplificate cu o


constant c se multiplic sau se simplific cu aceeai constant:
n

cx
x =

i =1

xi

x =
77

= cx

c
i=1

x
c

Avnd n vedere proprietile (3) i (4), media aritmetic simpl poate fi calculat
dup formula:
n

x=

i =1

xi a
c
c+a
n

denumit formula de calcul simplificat al mediei aritmetice. n cazul mediei aritmetice


ponderate, formula de calcul simplificat devine:
xi a
ni
c

i=1

x=

c +a

i=1

5. Dac frecvenele unei serie de distribuie se amplific sau se simplific cu o


constant p, media calculat cu noile frecvene este egal cu media seriei
iniiale, astfel:
k

xi (pni )
x ''' =

i =1

p xini
=

pn

i=1
k

=x

p ni

i=1

i=1

ni
1 k
xini
p p i=1
i =1
x ''' = k
=
=x
ni
1 k

ni
p i=1
i =1 p
k

xi

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

7.5.

ntrebri recapitulative

1. Prezentai formula de calcul pentru media armonic simpl i ponderat;


2. Definii media geometric;
3. Dac se calculeaz media aritmetic, armonic, geometric i ptratic pentru
o serie dat, care dintre aceste medii este cea mai mare?
4. Prezentai formula de calcul pentru media geometric simpl i ponderat;
5. n ce situaii se calculeaz media armonic?
6. Definii media ptratic;
7. Prezentai formula de calcul pentru media ptratic simpl i ponderat;
8. Prezentai proprietile mediei;
78

9. n ce situaii se calculeaz media geometric?


10. Definii media armonic.

7.6.

Teste

1. Media armonic se utilizeaz n cazuri speciale, de exemplu:


a) la calculul productivitii medii a muncii, atunci cnd aceasta este msurat
cu ajutorul consumului specific de munc;
b) la calculul mediei notelor n nvmntul primar;
c) la estimarea indicilor sintetici ai preurilor, atunci cnd acetia sunt calculai
ca medie ponderat a indicilor individuali ai preurilor (conform metodei de
ponderare Laspeyres);
d) la estimarea produsului intern brut;
e) a)+c).
Alegei varianta corect.
2. Media ptratic este utilizat n situaii speciale, i anume atunci cnd:
a) media aritmetic nu poate fi calculat din cauz c valorile sunt pozitive i
negative i se anuleaz reciproc;
b) se dorete s se acorde o importan mare existenei unor valori mari n
serie;
c) se dorete s se calculeze productivitatea medie a muncii;
d) media aritmetic nu poate fi calculat din cauz c valorile sunt pozitive;
e) a)+b)
Alegei varianta corect.
3. Media are urmtoarele proprieti:
a) este cuprins ntre valoarea maxim i cea minim a caracteristicii;
b) Suma abaterilor valorilor individuale fa de media lor este nul;
c) Media calculat pe baza variantelor caracteristicii mrite sau micorate cu o
constant se modific n acelai sens i cu aceeai mrime fa de media
seriei iniiale;

79

d) Media calculat din variantele caracteristicii multiplicate sau simplificate cu o


constant se multiplic sau se simplific cu aceeai constant;
e) Toate variantele de mai sus.
Alegei varianta corect.
4. Distribuia notelor obinute la examenul de matematic pentru o grup format
din 50 de studeni este urmtoarea:

xi

ni

(puncte de not)

(numrul de studeni)

15

13

10

10

Total

50

Media ptratic la examenul de matematic, determinat conform formulei de calcul


k

2
i i

x n
xp =

i=1
k

, este egal cu:

i=1

a) 7,23
b) 7,82
c) 7,89
d) 8,11
e) 8,90
Alegei varianta corect.
3. Distribuia notelor obinute la examenul de statistic pentru o grup format din 25
de studeni este urmtoarea:

xi

ni

(puncte de not)

(numrul de studeni)

13

10

10

Total

25
80

xg =

Media geometric, determinat conform formulei de calcul

ni
i =1

ni
i

i =1

este egal cu:


a) 7,23
b) 8,60
c) 7,89
d) 8,11
e) 9,90
Alegei varianta corect.
4. Se cunosc date privind distribuia firmelor din oraul M dup valoarea vnzrilor:

Grupe de firme dup

ni

xi

valoarea vnzrilor (mii lei)

(centrul

x inf
x sup
i
i

intervalului)

Pn la 100

10

50

101 - 150

23

125

151 - 200

35

175

201 - 300

29

250

Peste 300

15

350

Total

112

Media armonic, determinat conform formulei de calcul xh =

a) 50,8 mil. lei


b) 1150,8 mii lei
c) 150,8 mil. lei
d) 150,8 lei
e) 150,8 mii lei.
Alegei varianta corect.

81

i =1
k

1
ni

i =1 x i

, este egal cu:

5. Se cunosc date privind distribuia firmelor din oraul M dup valoarea total a
activelor:

Grupe de firme dup valoarea total a


activelor (mii lei)
x inf
x sup
i
i

ni

xi

Pn la 100

20

75

101 - 150

23

125

151 - 200

55

175

201 - 250

79

225

251 - 300

78

275

Peste 300

35

325

Total

290

(centrul
intervalului)

Media armonic a valorii activelor totale, calculat pe baza formulei x =


h

egal cu:
a) 192,4 mii lei;
b) 237,8 mii lei;
c) 222,8 mil. lei;
d) 192,4 mil. lei;
e) 224,9 mii lei.
Alegei varianta corect.
6. Se cunosc date privind cifra de afaceri a ase firme din oraul M:

Cifra de afaceri
(mii lei)
1

134

150

567

201

251

450

total
82

i=1
k

1
ni

x
i=1
i

este

Media armonic a cifrei de afaceri, calculat pe baza formulei x h =

1 este egal

i=1 x i
n

cu:
a) 192,4 mii lei;
b) 221,6 mii lei;
c) 222,8 mil. lei;
d) 222,4 mil. lei;
e) 224,9 mii lei.
Alegei varianta corect.
7. Se cunosc date privind vnzrile a ase magazine din oraul P.
(mii lei)

M1

M2

M3

M4

M5

M6

23

36

44

67

59

22
n

x
Media ptratic a vnzrilor, calculat pe baza formulei x p =

2
i

i=1

este egal cu:

a) 45,12 mii lei


b) 30,51 mii lei
c) 45,82 mii lei
d) 22,8 mii lei
e) 60,0 mii lei.
Alegei varianta corect.
8. Se cunosc date privind numrul de salariai a cinci firme din oraul P.
(persoane)

F1

F2

F3

F4

F5

23

36

44

67

59
n

x
Media ptratic a numrului de salariai, calculat pe baza formulei xp =
este egal cu:
83

i =1

2
i

a) 44,2 persoane
b) 44,5 persoane
c) 45,8 persoane
d) 44,8 persoane
e) 44,0 persoane.
Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007;
Jaba E., Statistic, Editura Economic Bucureti; ed. a IV-a, 2007
IsaicManiu A., Mitru C., Voineagu V., Statistica pentru managementul afacerilor
(ediia a II-a), Editura Economic, Bucureti, 2002.
Molnar M., Statistic pentru economiti, Editura Expert, Bucureti, 2004.

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
http://www.insse.ro/cms/rw/pages/anuarstatistic2007.ro.do

Raspunsuri
1) e
2) e
3) e
4) b
5) b
6) e
7) a
8) b
9) a
10) a

84

Unitatea de studiu 8.

MEDIANA

Autori:

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

Definirea medianei

Descrierea algoritmului pentru calculul medianei seriilor simple (pare i


impare)

Descrierea algoritmului pentru calculul medianei seriilor de distribuie (pe


variante i pe intervale)

Coninut
Mediana
Mediana seriilor simple
Mediana seriilor de frecvene
Teste

8.1.

Mediana

Mediana este un indicator mediu de poziie care face parte din categoria cuantilelor,
fiind egal cu acea valoare a caracteristicii ce mparte colectivitatea ordonat
cresctor sau descresctor n do pri egale, astfel nct numrul valorilor mai mari
dect ea este egal cu numrul valorilor mai mici10.
Determinarea medianei presupune stabilirea locului acesteia, adic a numrului de
ordine/rangului unitii mediane (a unitii care nregistreaz valoarea median).
Mediana se exprim n aceleai uniti de msur ca i variabilele.

8.1.1. Mediana seriilor simple


Cazul 1. Serie impar

10

Altfel spus, mediana este valoarea nregistrat de unitatea situat n mijlocul seriei ordonate
cresctor sau descresctor, marcnd mprirea colectivitii n dou pri egale ca numr de uniti.

85

n cazul unei serii simple formate dintr-un numr impar de termeni, mediana este
egal cu termenul central, adic:
Me = xi
Locul medianei fiind determinat dup formula:
i=

n +1
2

Unde n reprezint numrul de termeni care compun seria.


Cazul 2. Serie par
Dac seria este format dintr-un numr par de termeni, mediana se calculeaz ca
medie aritmetic simpl a celor doi termeni centrali:
Me =

x i + x i+1
2

Corespunztor rangului medianei:


i=

n
2

8.1.2. Mediana seriilor de frecvene


ntr-o serie de frecvene, locul medianei /rangul unitii mediane se determin dup
formula:
k

UMe =

+1

i=1

Se stabilete care este valoarea median, n cazul seriilor de distribuie pe variante,


sau intervalul median, adic grupa n care se afl valoarea median, n cazul
distribuiilor pe intervale.
Identificarea valorii mediane sau a intervalului median poate fi realizat n dou
modaliti:

Se calculeaz frecvenele cumulate cresctor (Ni^) i se compar cu rangul


unitii mediane (UMe). Prima frecven cumulat care depete rangul
medianei, Ni^ > UMe, este cea care indic varianta median / intervalul median.

Se calculeaz frecvenele cumulate cresctor (Ni^) i cele cumulate


descresctor (Ni). Grupa pentru care cele dou frecvene sunt egale (Ni^ = Ni)
sau pentru care diferena dintre ele este minim
varianta sau intervalul median.
86

(Ni^ - Ni = min.) reprezint

n cazul distribuiilor pe intervale, dup identificarea intervalului median, se


calculeaz nivelul medianei, cu ajutorul unei formule de interpolare:
k

n +1
i

i=1

Me = x

sup
Me 1

+ hMe

NMe1
nMe

unde:
sup
xMe
1 reprezint limita superioar a intervalului precedent celui median;

hMe - mrimea intervalului median;


^
NMe
1 - frecvena cumulat cresctor corespunztoare intervalului precedent celui

median;
^
- frecvena intervalului median.
NMe

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

8.2.

ntrebri recapitulative

1. Prezentai algoritmul pentru calculul medianei unei serii simple, format dintr-un
numr par de termeni.
2. Ce reprezint mediana?
3. Prezentai algoritmul pentru calculul medianei unei serii simple, format dintr-un
numr impar de termeni.
4. Definii locul/rangul medianei.
5. Prezentai algoritmul pentru calculul medianei unei serii de frecvene pe intervale.

8.3.

Teste

1. Identificarea valorii mediane sau a intervalului median poate fi realizat n dou

modaliti:
a) Se calculeaz frecvenele cumulate cresctor (Ni^) i se compar cu
rangul unitii mediane (UMe). Prima frecven cumulat care depete
87

rangul medianei, Ni^ > UMe, este cea care indic varianta median /
intervalul median;
b) Se calculeaz frecvenele cumulate descresctor (Ni) i se compar cu
rangul unitii mediane (UMe);
c) Se calculeaz primele dou frecvene cumulate cresctor. Daca
aceast valoare depete rangul medianei, Ni^ > UMe, indic varianta
median / intervalul median;
d) Se calculeaz frecvenele cumulate cresctor (Ni^) i cele cumulate
descresctor (Ni). Grupa pentru care cele dou frecvene sunt egale
(Ni^ = Ni) sau pentru care diferena dintre ele este minim

(Ni^ - Ni =

min.) reprezint varianta sau intervalul median;


e) a+d)
Alegei varianta corect.
2. Etapele algoritmului de calcul pentru determinarea medianei unei serii de

distribuie pe intervale este urmtorul:


a) Se calculeaz frecvenele cumulate cresctor i se determin mediana
conform formulei de interpolare;
b) Se determin mediana conform formulei de interpolare i se determin
rangul medianei;
c) Se determin rangul medianei, se calculeaz frecvenele cumulate
cresctor, se compar rangul medianei cu frecvenele cumulate cresctor,
astfel nct prima frecven mai mare dect locul medianei, corespunde
intervalului median, se determin mediana conform

formulei de

interpolare;
d) Se calculeaz frecvenele cumulate cresctor, se compar rangul medianei
cu frecvenele cumulate cresctor, astfel nct prima frecven mai mare
dect locul medianei, corespunde intervalului median, se determin
mediana conform formulei de interpolare;
e) Se compar rangul medianei cu frecvenele cumulate cresctor, astfel
nct prima frecven mai mare dect locul medianei, corespunde
intervalului median.
Alegei varianta corect.
88

3. Mediana seriei:

45 89 56 67 55 33 12 47 33 89
este egal cu:
a) 51
b) 56
c) 44
d) 33
e) 89
Alegei varianta corect.
4. Mediana seriei:

245 890 256 367 155 233 312 247 133 289
este egal cu:
a) 151,0
b) 194,5
c) 251,5
d) 155,0
e) 233,5
Alegei varianta corect.
5. Mediana seriei:

24 90 25 36 87
este egal cu:
a) 36
b) 90
c) 24
d) 87
e) 25
Alegei varianta corect.
6. Mediana seriei:

367 155 233 312 247 133 289


este egal cu:
a) 247
b) 367
c) 289
d) 233
e) 155
Alegei varianta corect.
89

7. Se cunoate distribuia firmelor din oraul M dup cifra de afaceri:

N^
Grupe de firme dup cifra

(frecvene cumulate)

de afaceri (mii lei)

(numr firme)

Pn la 10

25

25

10 - 50

45

70

50 - 100

29

99

100 200

65

164

200 400

21

185

400 500

11

196

Peste 500

18

214

Total

214

Mediana cifrei de afaceri se afl n intervalul:


a) 10-50
b) 100-200
c) Pn la 10
d) Peste 500
e) 200-400
Alegei varianta corect.
8. Se cunoate distribuia firmelor din oraul M dup numrul de salariai:

Grupe de firme dup


n
N^
numrul de salariai (numr firme) (frecvene
(persoane)
cumulate)
Pn la 10
40
40
10 - 50

45

85

50 - 100

70

155

100 200

65

220

Peste 200

18

238

Total

238
-

Mediana cifrei de afaceri se afl n intervalul:


a) 10-50
b) 100-200
c) 50-100
90

d) Peste 200
e) 200-400
Alegei varianta corect.
9. Se cunoate distribuia firmelor din oraul M dup cifra de afaceri:

N^
Grupe de firme dup cifra

de afaceri (mii lei)

(frecvene
cumulate)

(numr firme)
Pn la 10

25

25

10 - 50

45

70

50 - 100

29

99

100 200

65

164

200 400

21

185

400 500

11

196

Peste 500

18

214

Total

214

Mediana cifrei de afaceri, calculat dup formula de interpolare


k

n +1
i

i =1
sup
Me = xMe
1 + hMe

este egal cu:


a) 113,07 mii lei
b) 56,80 mii lei
c) 120,90 mii lei
d) 568,05 mii lei
e) 123,90 mii lei.
Alegei varianta corect.

91

NMe1
nMe

10. Se cunoate distribuia firmelor din judeul S dup volumul produciei anuale de

lapte:

N^
Grupe de firme dup
volumul produciei de lapte

(mii hl)

(frecvene
cumulate)

(numr firme)
Pn la 2

10

10

2-5

15

25

5 - 10

21

46

10 20

13

59

20 40

10

69

40 50

11

80

Peste 50

82

Total

82
-

Mediana produciei de lapte, calculat dup formula de interpolare


k

n +1
i

i =1

Me = x

sup
Me 1

+ hMe

NMe1

nMe

, este egal cu:

a) 6,8 mii hl
b) 8,9 mii hl
c) 20,0 mii hl
d) 8,0 mii hl
e) 3,9 mii hl.
Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007.

92

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
http://www.insse.ro/cms/rw/pages/anuarstatistic2007.ro.do

Raspunsuri
1) e
2) c
3) a
4) c
5) a
6) a
7) b
8) c
9) a
10) b

93

Unitatea de studiu 9.

MODUL

Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

Definirea valorii modale

nsuirea algoritmului de calcul pentru determinarea modului seriilor de


frecvene pe intervale

Coninut
Modul. Definiie.
Modul seriilor de frecvene
ntrebri recapitulative
Teste

9.1.

Modul. Definiie

Modul (valoarea modal sau dominanta seriei) unei serii reprezint varianta cu
frecvena cea mai mare.
n cazul unei serii simple, modul este acea valoare din serie care se repet cel mai
des. Dac nu exist valori care se repet, seria nu prezint mod.
Modul unei distribuii pe variante este uor de identificat pe baza frecvenelor
absolute sau relative. Exist n practic i serii de distribuie multimodale. n astfel de
situaii se determin mai multe valori modale, dar ele nu pot fi sintetizate pentru a se
obine o singur valoare modal pentru ntreaga colectivitate.

9.2.

Modul seriilor de distribuie pe intervale

ntr-o serie de distribuie pe intervale, se identific mai nti intervalul modal, adic
intervalul cu frecvena cea

mai mare, grupa n care se afl cele mai multe uniti

ale colectivitii. n cadrul acestui interval, valoarea modal se aproximeaz, ca i


mediana, pe baza unei formule de interpolare:

94

sup
Mo = x Mo
1 + hMo

1
1 + 2

unde:
sup
xMo
1 reprezint limita superioar a intervalului care l precede pe cel modal;

hMo - mrimea intervalului modal.

1 - diferena dintre frecvena intervalului modal nMo i cea a intervalului precedent


nMo1
1 = nMo nMo1
2 - diferena dintre frecvena intervalului modal nMo i cea a intervalului urmtor nMo+1
2 = nMo nMo+1
Modul, la fel ca i media i mediana, se exprim n aceleai uniti de msur ca i
variabilele.
Metodologia de calcul a modului pentru seriile de distribuie de frecvene relative este
similar cu cea prezentat mai sus.
n practic exist serii de distribie care prezint dou sau mai multe valori modale.
Acestea nu sunt aditive i, n consecin, nu pot fi agregate pentru determinarea unei
valori modale globale.
Este important se subliniat, de asemenea, c fiecare dintre indicatorii tendinei
centrale (media, mediana, modul) sunt calculai cu precizie numai pe baza seriilor
brute, care cuprind valorile nregistrate de toate unitile colectivitii. Indicatorii
calculai pe baza seriilor de distribuie pe intervale prezint un grad mai sczut de
precizie, cu att mai sczut cu ct intervalele de grupare sunt mai mari i numrul
grupelor mai mic. n aceste condiii, se recomand utilizarea acestora din urm
numai n situaiile n care datele primare/neprelucrate nu sunt disponibile sau dac
volumul colectivitii este mare i nu este posibil folosirea unui calculator de
capacitate corespunztoare.

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

95

9.3.

ntrebri recapitulative

1. Care este semnificaia valorii modale ?


2. Care este unitatea de msur n care se exprim modul unei serii?
3. Prezentai etapele algoritmului de calcul pentru determinant dominantei seriei;
4. Cum se mai numete modul?
5. Indicatorii calculai pe baza seriilor de distribuie pe intervale prezint un grad

mai sczut de precizie. Argumentai.

9.4.

Teste

1. Se cunoate distribuia salariailor dup nivelul salariului:

Grupe de salarii (lei)

n
(numr de salariai)

500-1000

10

1001-1500

15

1501-2000

21

2001-3000

13

3001-4000

10

Peste 4000

11

Total

80

Salariul modal este cuprins n grupa:


a) 2001-3000
b) 1001-1500
c) 1501-2000
d) Seria nu prezint valoare modal
e) Peste 4000
Alegei varianta corect.
2. Se cunosc date privind numrul cheltuielile lunare pentru ntreinerea locuinei,
efectuate de 10 gospodrii:
96

gospodria

Cheltuieli lunare
(lei lunar)

300

150

210

130

410

1100

345

130

455

10

290

Modul seriei este egal cu:


a) 300 lei lunar
b) 1100 lei lunar
c) 130 lei lunar
d) Seria nu prezint mod
e) 400 lei lunar
Alegei varianta corect.
3. S-a efectuat o cercetare privind mrimea gospodriilor (n=30) din localitatea X
(msurat pe baza numrului de persoane ce compun gospodria):
5

10

10

Valoarea dominant a seriei este:


a) Seria nu prezint o valoare dominant
b) 4 persoane
c) 2 persoane
d) 5 persoane
97

e) 8 persoane
Alegei varianta corect.
4. Se cunoate distribuia salariailor dup nivelul salariului:

Grupe de salarii (lei)

n
(numr de salariai)

500-1000

10

1001-1500

15

1501-2000

21

2001-3000

13

3001-4000

10

Peste 4000

11

Total

80

Salariul modal, calculat pe baza formulei de interpolare


sup
Mo = x Mo
1 + hMo

(nMo

nMo nMo 1
nMo 1 ) + (nMo nMo +1 )

este egal cu:


a) 1714,3 lei
b) 1712,4 lei
c) 1713,3 lei
d) 1765,2 lei
e) 1772,3 lei
Alegei varianta corect.
5. Conform Anuarului Statistic al Romniei, la 1 iulie 2008 s-a nregistrat urmtoarea
distribuie a municipiilor i oraelor dup mrime (evaluat pe baza numrului
locuitorilor):

98

Grupe de municipii i orae dup

Pondere fa de numrul total

numrul locuitorilor

de municipii i orae, %

Sub 3000

1,6

3000-4999

3,9

5000-9999

31,4

10000-19999

29,2

20000-49999

19,2

50000-99999

6,7

100000-199999

4,5

200000-999999

3,2

1000000 i peste

0,3

Modul distribuiei municipiilor i oraelor dup mrime este cuprins n grupa:


a) 3000-4999 locuitori
b) 10000-19999 locuitori
c) Peste 1000000 locuitori
d) 50000-199999 locuitori
e) Nici una dintre variantele de mai sus.
Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007.

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=33&idb

Raspunsuri
1) c
2) c
3) d
4) a
5) b
99

Unitatea de studiu 10. INDICATORII VARIAIEI


Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

Cunoaterea principalelor tipurilor de indicatori ai variaiei

Definirea indicatorilor simpli ai variaiei: amplitudinea i abaterile individuale

Prezentarea semnificaiei mprtierii unitilor colectivitii n raport cu o


anumit caracteristic

Coninut
Prezentarea general a indicatorilor variaiei
Indicatorii simpli ai variaiei - Amplitudinea. Abaterile individuale
ntrebri recapitulative
Teste

10.1.

Prezentare general

Valorile unei serii statistice difer unele fa de altele, acestea fiind mai apropiate sau
mai ndeprtate fa de o valoare central de referin. Comparaia se face cu
ajutorul mediei aritmetice, considerat un reper reprezentativ pentru toate
caracteristicile seriei.
Indicatorii variaiei, denumii i indicatori ai dispersiei sau ai mprtierii,
caracterizeaz modul n care valorile caracteristicii graviteaz n jurul valorii centrale,
gradul de mprtiere a unitilor colectivitii n raport cu o anumit caracteristic,
respectiv gradul de omogenitate al colectivitii din punctul de vedere al acestei
caracteristici.
n descrierea variaiei unei serii statistice se utilizeaz:

indicatori simpli i

indicatori sintetici ai variaiei.

Indicatorii simpli ai variaiei se calculeaz utiliznd numai una sau dou valori ale
seriei, n timp ce calculul indicatorilor sintetici se bazeaz pe toate valorile.
100

Cei mai importani indicatori simpli sunt:

amplitudinea i

abaterile individuale.

Indicatorii sintetici ai variaiei sunt:


-

abaterea medie;

dispersia;

abaterea standard;

coeficientul de variaie.

Obiectul acestei seciuni const n prezentarea indicatorilor simpli ai variaiei.

10.2.

Amplitudinea

Amplitudinea variaiei reprezint distana dintre valorile extreme ale seriei. Este un
indicator uor de calculat, iar semnificaia lui este evident. Capacitatea lui de a
caracteriza gradul de mprtiere este ns foarte redus din cauz c nu are n
vedere i celelalte valori ale seriei.
Se calculeaz amplitudinea absolut i amplitudinea relativ.

Amplitudinea absolut a variaiei se determin ca diferen ntre valoarea maxim i


cea minim a caracteristicii:
A = xmax xmin

i se exprim n unitatea de msur natural, natural-convenional sau valoric - a


caracteristicii.
Amplitudinea absolut poate fi utilizat numai pentru a caracteriza variaia a dou
sau mai multe serii formate din valorile aceleiai caracteristici, exprimate n aceeai
unitate de msur i referitoare la colectiviti de dimensiuni apropiate. Se poate
compara, de exemplu, amplitudinea absolut a nivelului pensiilor (exprimate n lei
sau mii lei) realizate ntr-o anumit lun de pensionarii din dou sau mai multe
judee, dar nu se poate face o comparaie similar cu privire la nivelul pensiilor
relizate de pensionarii din dou sau mai multe ri (exprimate n uniti monetare
diferite), asa cum nu se poate compara amplitudinea absolut a variaiei salariilor cu
cea a variaiei productivitii muncii, chiar dac analiza se refer la aceeai
colectivitate statistic i ambii indicatori sunt exprimai n mii sau milioane de lei.

Amplitudinea relativ a variaiei se calculeaz prin raportarea amplitudinii absolute la


media caracteristicii:
101

A% =

A
100
x

i se exprim procentual.
Amplitudinea relativ poate fi utilizat, n anumite limite, pentru a compara variaia a
dou caracteristici diferite exprimate n uniti de msur diferite sau variaia
aceleiai caracteristici exprimat n uniti de msur diferite. Dac amplitudinea
relativ a variaei caracteristicii X este mai mare dect amplitudinea relativ a
caracteristicii Y referitoare la aceeai colectivitate, se poate aprecia c gradul de
mprtiere (sau de inegalitate) a colectivitii este mai mare din perspectiva
caracteristicii X dect din cea a caracteristicii Y. De exemplu, dac amplitudinea
relativ a distribuiei veniturilor populaiei din Romnia este mai mare dect cea a
veniturilor din Germania, se poate formula ipoteza c inegalitatea veniturilor este mai
mare n Romnia dect n Germania.

10.3.

Abaterile individuale

Abaterile individuale fa de medie reprezint diferene dintre valorile caracteristicii i


media valorilor, distana la care se situeaz fiecare unitate a colectivitii fa de
valoarea central a caracteristicii. Se pot calcula tot attea abateri individuale cte
valori are seria statistic.
Abaterile individuale sunt absolute i relative.

Abaterile absolute se calculeaz ca diferen ntre valorile caracteristicii i media


aritmetic i se exprim n unitatea de msur a caracteristicii:
di = xi x

Abaterile relative se calculeaz ca raport ntre abaterile absolute i medie i sunt


exprimate procentual:
di % =

di
100
x

O parte a abaterilor individuale absolute i relative sunt pozitive, o alt parte sunt
negative, suma lor fiind egal cu zero. Pentru analiz este important evidenierea

abaterii maxime:
abatere maxim pozitiv reprezint distana de la medie la cea mai mai
mare valoare din serie:
102

dmax .( + ) = xmax x

abatere maxim negativ reprezint distana de la medie la cea mai mai


mic valoare din serie:
dmax.( ) = xmin x

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

10.4.

ntrebri recapitulative

1. Prezentai tipologia indicatorilor variaiei.


2. Cum se numete deprtarea fa de medie a valorilor unei serii?
3. Prezentai formula de calcul pentru amplitudinea relativ.
4. Prin ce se caracterizeaz omogenitatea unei serii?
5. Definii abaterile individuale.
6. Prezentai formula de calcul pentru abaterile individuale.
7. Care este valoarea central de referin utilizat pentru caracterizarea
omogenitii/mprtierii unei serii?
8. Prezentai formula de calcul pentru abaterea maxim pozitiv.
9. Definii abaterea maxim negativ.
10. Care este valoarea total a abaterilor individuale?

10.5.

Teste

1. Dac amplitudinea relativ a distribuiei veniturilor populaiei din Romnia este


mai mare dect cea a veniturilor din Austria, se poate formula ipoteza c:
a) nu exist inegalitate a veniturilor n Austria
b) inegalitatea veniturilor n Romnia este mai mare dect n Austria
c) inegalitatea veniturilor este mai mic n Romnia dect n Austria
d) inegalitatea veniturilor este aceeai n Romnia i Austria
e) nu exist inegalitate a veniturilor n Romnia.
Alegei varianta corect.

103

2. Determinai abaterea individual a exportului celei de a patra firme:


Firma

Valoarea exportului (mii. lei) 2600 6800 1450 2320 3970 825
a) 2320,00 mii lei
b) -674,16 mii lei
c) 674,16 mii lei
d) -1554,16 mii lei
e) -394,16 mii lei.
Alegei varianta corect.
3. Abaterile individuale ale valorii mijloacelor fixe active nregistrate n cazul a 10
firme din oraul B sunt prezentate n tabelul de mai jos:

Valoarea mijloacelor fixe active

Abaterile individuale

(mil. lei)
xi

absolute

relative

di

di%

30

-17,2

-36,44

44

-3,2

-6,78

30

-17,2

-36,44

26

-21,2

-44,92

104

56,8

120,34

18

-29,2

-61,86

-41,2

-87,29

80

32,8

69,49

69

21,8

46,19

65

17,8

37,71

a) abaterea individual absolut maxim pozitiv este 56,8 mil. lei


b) abaterea individual absolut maxim negativ este -41,2 mil. lei
c) abaterea individual relativ maxim pozitiv este 120,34%
d) abaterea individual relativ maxim pozitiv este -87,29%
104

e) toate variantele de mai sus.


Alegei varianta corect.
4. Determinai abaterea individual maxim pozitiv a exportului:
Firma

Valoarea exportului (mii. lei) 2600 6800 1450 2320 3970 825
a) 3805,84 mii lei
b) 6800 mii lei
c) 674,16 mii lei
d) 1554,16 mii lei
e) 394,16 mii lei.
Alegei varianta corect.
5. Abaterile individuale relative ale valorii vnzrilor lunare nregistrate n cazul a 5
firme din oraul B sunt prezentate n tabelul de mai jos:

Valoarea vnzrilor

di%

(mii lei)
xi
18

-62,18

-87,39

80

---

69

44,96

65

36,55

Abaterea relativ a valorii vnzrilor lunare nregistrate de cea de a treia firm este
de:
a) 80,2%
b) 34,7%
c) 44,8%
d) 66,9%
e) 60,07%
Alegei varianta corect.

105

6. n cazul a 8 ntreprinderi industriale s-au nregistrat urmtoarele date privind


volumul produciei:
Producia

44

(mii lei lunar)

48

34

89

70

12

18

100

65

Abaterea absolut a variaiei produciei, calculat pentru firma care a nregistrat un


volum al produciei de 89 mii lei este egal cu:
a) -16,75
b) 28,25
c) 9,25
d) 4,65
e) -54,75
Alegei varianta corect.
7. Determinai amplitudinea absolut a exportului:
Firma

Valoarea exportului (mii. lei) 26 68 14 23 39 82


a) 38 mii lei
b) 68 mii lei
c) 67 mii lei
d) 15 mii lei
e) 39 mii lei.
Alegei varianta corect.
8. n cazul a 10 firme de transport s-au nregistrat urmtoarele date consumul lunar
de combustibil:
Consumul de
combustibil

4,4

4,8

3,4

8,9

7,0

6,0

1,2

1,8

(tone)
Amplitudinea relativ a variaiei consumului de comnustibil este egal cu:
a) 162,96%
b) 28,25%
106

10,0

6,5

c) 123,98%
d) 4,65%
e) 54,75%
Alegei varianta corect.
9. Se cunosc urmtoarele date privind timpul de munc a cinci din ase salariai ai
unei firme (ore lunar):
160

156

---

46

108

120

Determinai numrul de ore lucrate de al treilea salariat, dac abaterea absolut este
de 6 ore.
a) 125
b) 62
c) 123
d) 96
e) 154
Alegei varianta corect.
10. Determinai abaterea individual maxim negativ a importului:
Firma

Valoarea importului (lei) 42600 26800 11450 2320 23970 1825


a) -16338,5
b) -394,16
c) 16338,5
d) -16335,8
e) 394,16.
Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007.
Biji M., Biji E.M., Lilea E., Anghelache C., Tratat de statistic, Editura Economic,
Bucureti, 2002.
107

Molnar M., Statistic pentru economiti, Editura Expert, Bucureti, 2004

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro
http://www.psychstat.smsu.edu/sbk00.htm

Raspunsuri
1) b
2) b
3) e
4) a
5) e
6) b
7) b
8) a
9) a
10) d

108

Unitatea de studiu 11. INDICATORII SINTETICI AI


VARIAIEI
Autori:
-

Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector


5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective
Definirea indicatorilor simpli ai variaiei: amplitudinea, abaterile individuale,

abaterea medie, dispersia, abaterea standard, coeficientul de variaie;


Prezentarea algoritmului de calcul pentru determinarea indicatorilor sintetici ai

variaiei unei serii de frecvene

deprinderea abilitilor de interpretare a rezultatelor

Coninut
Indicatorii sintetici ai variaiei. Prezentare general
Abaterea medie
Dispersia
Abaterea standard
Coeficientul de variaie
ntrebri recapitulative
Teste

11.1.

Prezentare general

Indicatorii sintetici ai variaiei (mprtierii) sintetizeaz ntr-o singur expresie


numeric variaia valorilor individuale fa de tendina central a caracteristicilor
urmrite, ntr-o

populaie statistic. Principalii indicatori sintetici cu care se

caracterizeaz mprtierea (variana) termenilor seriei fa de tendina lor central


sunt: abaterea medie, dispersia, abaterea standard (sau abaterea medie ptratic) i
coeficientul de variaie. Diferena dintre indicatori deriv din modalitatea de rezolvare
a unei probleme care apare la calculul mediei abaterilor, i anume faptul c suma
abaterilor este nul. La baza determinrii indicatorilor sintetici ai variaiei stau
abaterile individuale.

109

11.2.

Abaterea medie

Abaterea medie, denumit i abatere absolut medie sau abatere medie liniar, se
calculeaz ca o medie aritmetic simpl sau ponderat a abaterilor individuale n
valoare absolut.
Formulele de calcul ale abaterii medii sunt urmtoarele:

pentru serii simple, formate din valori individuale


n

x
d=

i =1

pentru seriile de frecvene absolute


k

x
d=

x ni

i =1
k

i =1

Evident, calculul indicatorilor seriilor de distribuie de frecvene se face numai pe


baza uneia dintre cele trei formule, alegerea ei fiind n funcie de datele disponibile,
adic de modul de exprimare a frecvenelor. Este important de subliniat, de
asemenea, c atunci cnd sunt disponibile datele individuale este mai corect
utilizarea formulei destinate seriilor simple.

11.3.

Dispersia

Dispersia, denumit i

varian, este media aritmetic simpl sau ponderat a

ptratelor abaterilor individuale ale tuturor termenilor seriei fa de media lor.


Formula de calcul a dispersiei
a) pentru o serie simpl, format din valori individuale:
n

2 =

(x

x)

i=1

b) pentru o serie de frecvene absolute:


k

2 =

(x

x ) ni

i=1
k

i=1

110

Fiind definit i calculat ca medie a ptratelor unor valori, dispersiei nu i se poate


atribui o unitate de msur concret, iar semnificaia ei este dificil de intuit n termeni
practici. Din acest motiv, dispersia nu este utilizat efectiv ca indicator menit s
caracterizeze direct variaia unei caracteristici, mai ales c dependena sa de
unitatea de msur i de ordinul de mrime a valorilor caracteristicii o fac improprie
evalurilor comparative privind gradul de mprtiere a dou sau mai multe serii de
date. Dispersia reprezint ns un parametru fundamental n statistica matematic,
fiind larg utilizat n construcia i aplicarea unor importante metode de analiz
statistic (de exemplu, n

verificarea ipotezelor statistice, n evaluarea influenei

factorilor, n extinderea rezultatelor cercetrilor selective).

11.4.

Abaterea standard

Abaterea standard11, numit i abatere medie ptratic sau abatere tip, este o medie
ptratic simpl sau ponderat - a abaterilor individuale ale tuturor valorilor seriei
fa de media lor aritmetic. Indicatorul msoar distana medie dintre valorile seriei

i medie cu ajutorul unuia dintre tipurile speciale de medie, i anume: media


ptratic.
Formulele de calcul ale abaterii standard sunt urmtoarele:
a) pentru o serie simpl
n

(x

x)

i =1

b) pentru o serie de frecvene absolute


k

(x
=

x ) ni

i=1
k

i =1

Se remarc faptul c abaterea standard deriv din dispersie (2), care este de fapt
ptratul abaterii standard. n aceste condiii, dei semnificaia sa este mai dificil de
intuit, indicatorul este mai frecvent utilizat n aplicaii statistice dect abaterea medie.
Dezavantajul const n faptul c abaterea standard se exprim n unitatea de msur
a variabilei pentru care se calculeaz, fcnd imposibil compararea variaiilor a
dou caracteristici exprimate n uniti de msur diferite.
11

En. Standard deviation

111

Ca i abaterea medie, abaterea standard se exprim n aceeai unitate de msur ca

i caracteristica a crei variaie o reprezint. Ambele abateri au valori pozitive. Ele


arat o variaie cu att mai mare cu ct sunt mai ndeprtate de zero.
Abaterea nul, adic = 0 sau d = 0, indic absena variaiei, ceea ce nseamn c
toate valorile individuale care compun seria sunt egale.
Abaterea standard este ntotdeauna mai mare dect abaterea medie:

>d

11.5.

Coeficientul de variaie

Coeficientul de variaie reprezint abaterea standard n expresie relativ. Se


calculeaz ca raport ntre abaterea standard i media aritmetic i este exprimat
procentual:
v=

100

Spre deosebire de ceilali indicatori sintetici ai variaiei, care nu permit compararea


gradului de mprtiere a dou sau mai multe serii diferite, formate din valori
exprimate n uniti de msur diferite sau avnd ordine de mrime diferite,
coeficientul de variaie poate fi utilizat i pentru astfel de comparaii. Dac n cazul
unei serii coeficientul de variaie este mai mare dect n cazul altei serii, aceasta
nseamn c prima serie este caracterizat printr-un grad de mprtiere mai mare
dect a doua.
Coeficientul de variaie ia valori pozitive, v 0, fiind egal cu zero dac toate valorile
individuale sunt egale. Cu ct are o valoare mai apropiat de zero cu att seria este
mai omogen, indicnd lipsa variaiei, iar media este un indicator reprezentativ
pentru seria respectiv. Se apreciaz12 c un coeficient de variaie de peste 35-40 %
indic faptul c seria nu este omogen, iar media nu este reprezentativ.
O variant a coeficientului de variaie deriv din abaterea medie:
v 'd =

d
100
x

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

12

conform statisticii experimentale

112

11.6.

ntrebri recapitulative

1. Care sunt principalii indicatori sintetici ai variaiei?


2. Definii abaterea medie.
3. Prezentai formula de calcul a abaterii medii, n cazul unei serii de frecvene
relative, exprimate sub form de coeficieni.
4. Definii abaterea standard.
5. Prezentai formula de calcul a abaterii medii, n cazul unei serii simple.
6. Definii coeficientul de variaie.
7. Care sunt limitele coeficientului de variaie pentru care seria se consider
omogen?
8. Care este indicatorul pe baza cruia se compar omogenitatea a dou sau mai
multe serii?
9. Care este valoarea coeficientului ce indic lipsa variaiei unei serii?
10. Prezentai semnificaia abaterii standard.

11.7.

Teste

1. Principalii indicatori sintetici cu care se caracterizeaz mprtierea termenilor


seriei fa de tendina lor central sunt:
a) dispersia i coeficientul de variaie
b) abaterea medie, dispersia, abaterea medie ptratic (sau abaterea
standard) i coeficientul de variaie
c) amplitudinea i abaterile individuale
d) indicatorii medii
e) indicatorii frecvenei
Alegei varianta corect.
2. La baza calculului indicatorilor sintetici ai variaiei unei serii de distribuie se
regsesc:
a) abaterile individuale, media i frecvenele
b) media
c) frecvenele (absolute sau relative)
d) toate valorile seriei
113

e) frecvenele cumulate
Alegei varianta corect.
3. Abaterea medie:
a) este denumit i abatere absolut medie
b) se calculeaz ca o medie aritmetic simpl sau ponderat a abaterilor
individuale n valoare absolut
c) este denumit i abatere medie liniar
d) a)+b)+c)
e) este denumit i abatere standard
Alegei varianta corect.
4. Abaterea standard:
a) este denumit i abatere medie ptratic
b) este denumit i abatere tip
c) este o medie ptratic simpl sau ponderat - a abaterilor individuale ale
tuturor valorilor seriei fa de media lor aritmetic
d) msoar distana medie dintre valorile seriei i medie cu ajutorul unuia dintre
tipurile speciale de medie, i anume: media ptratic
e) toate variantele de mai sus
Alegei varianta corect.
5. Dispersia:
a) este denumit i varian
b) este media aritmetic simpl sau ponderat a ptratelor abaterilor individuale
ale tuturor termenilor seriei fa de media lor
c) este ptratul abaterii standard
d) este definit i calculat ca medie a ptratelor unor valori, din acest motiv
dispersiei nu i se poate atribui o unitate de msur concret
e) are o semnificaie uor de intuit n termeni practici
Care dintre variante nu este corect?

114

6. Coeficientul de variaie:
a) se calculeaz ca raport ntre abaterea standard i media aritmetic i se
exprim procentual
b) permite compararea gradului de mprtiere a dou sau mai multe serii
diferite, formate din valori exprimate n uniti de msur diferite sau avnd
ordine de mrime diferite
c) ia valori pozitive, v 0, fiind egal cu zero dac toate valorile individuale sunt
egale
d) se apreciaz c un coeficient de variaie de peste 35-40 % indic faptul c
seria nu este omogen, iar media nu este reprezentativ
e) toate variantele de mai sus
Alegei varianta corect.
7. Coeficientul de variaie al unei serii de distribuie este egal cu 73%. n aceast
situaie:
a) seria nu este omogen
b) gradul de mprtiere al seriei este mai mare dect limita de reprezentativitate
admis de statistica experimental
c) media nu este reprezentativ
d) seria prezint un nivel nalt de variaie
e) toate variantele de mai sus
Alegei varianta corect.
8. Coeficientul de variaie al unei serii de distribuie ( v =

100) este egal cu 24%,

media seriei fiind de 30 uniti. Dispersia are valoarea:


a) 7,25
b) 51,84
c) nu se poate determina
d) 24,65
e) 44,94
Alegei varianta corect.
9. Coeficientul de variaie al unei serii de distribuie ( v =

100) este egal cu 12%,

media seriei fiind de 400 uniti. Abaterea standard are valoarea:


115

a) 2304
b) 450
c) nu se poate determina
d) 24,65
e) 48
Alegei varianta corect.
10. n cazul unsei serii de distribuie se cunosc urmtoarele informaii: abaterea
standard este egal cu 5,6 uniti, iar media de 22 uniti. Coeficientul de variaie,
calculat pe baza formulei v =

100 , are valoarea:

a) 23,04%
b) 45,02%
c) 25,45%
d) 24,65
e) 48,02
Alegei varianta corect.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007.

ian, E., Ghi, S., Tranda, C., Bazele statisticii, Editura Meteora Press, 2002.
Biji, E., Lilea, E., Vtui, M., Statistic aplicat n economie, Editura Oscar Print, 2007

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro

Raspunsuri
1) b
2) a
3) d
4) e
5) e
6) e
7) e
8) b
9) e
10) c
116

Unitatea de studiu 12. MRIMILE RELATIVE


Autori:
Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector 5,
bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective

definirea indicatorilor statistici primari i derivai

prezentarea principalelor tipuri de mrimi relative

deprinderea utilizrii corecte a mrimilor relative

Coninut
Mrimile relative de structur
Mrimile relative de coordonare
Mrimile relative de intensitate
Mrimile relative ale dinamicii
Mrimile relative ale planului
ntrebri recapitulative
Teste

12.1.

Mrimile relative de structur

Mrimile relative de structur reprezint raportul dintre un element sau un grup de


elemente ale unei colectiviti i ntreaga colectivitate, calculat pe baza unei
caracteristici de volum sau a frecvenei. Mrimea relativ de structur este raportul
dintre o parte i ntregul de care aparine aceast parte.
Mrimile relative de structur sunt exprimate, n principal, sub form procentual,
indicnd cte uniti revin prii analizate la fiecare 100 de uniti ale ntregului. Dac
sunt exprimate sub form de coeficieni, acestea arat ce fraciune din ntreg revine
prii analizate (0,25, adic 25 de sutimi un sfert; 0,10 sau o zecime; 0,33(3) sau o
treime etc).
Dac se calculeaz pe baza unei caracteristici de volum (volumul produciei, al
cheltuielilor de producie, al profitului, al importului sau exportului, al veniturilor etc),
mrimea relativ de structur poart denumirea de pondere sau greutate specific.
Aceasta exprim raportul n care se afl volumul aferent prii analizate (xi) fa de
volumul nsumat al tuturor prilor care compun ntregul:
117

xi

g=

100

i =1

Suma ponderilor tuturor componentelor este egal cu 100%. Diferena dintre doi
indicatori calculai sub form procentual este exprimat n puncte procentuale (p.p.).

12.2.

Mrimile relative de coordonare

Mrimile relative de coordonare se utilizeaz pentru a compara dou niveluri ale


aceluiai indicator, niveluri care privesc dou grupe/pri (A i B) ale aceleiai
populaii statistice sau dou populaii (A i B) de acelai tip situate n spaii diferite.
Calculul mrimilor relative de coordonare se poate face raportnd nivelul nregistrat
n cazul populaiei/grupei A la cel nregistrat n cazul populaiei/grupei B sau, invers,
raportnd nivelul aferent populaiei B la cel corespunztor populaiei/grupei A:

k A /B =

xA
xB

k B/ A =

xB
xA

Rezultatul este supraunitar ntr-una dintre variantele de calcul i subunitar n cealalt.


Dac xA > xB, raportul kA/B este supraunitar i arat de cte ori este mai mare nivelul
corespunztor populaiei A, comparativ cu B. n acest caz, raportul invers kB/A este
subunitar, indicnd ce fraciune reprezint nivelul nregistrat de populaia B n raport
cu nivelul A. Indicatorul subunitar este mai relevant dac este exprimat procentual.

12.3.

Mrimile relative de intensitate

Mrimile relative de intensitate se determin prin raportarea a doi indicatori absolui


(x i y) de natur diferit, dar care se afl ntr-o relaie de interdependen. n calculul
indicatorului relativ, rezultatul raportului este multiplicat cu 10k, dac aceast operaie
este necesar pentru asigurarea relevanei:
r=

x k
10
y

Indicatorii utilizai n calculul mrimilor relative de intensitate sunt exprimai, n


general, n uniti de msur diferite, iar rezultatul este exprimat ntr-o unitate de
msur compus.
118

12.4.

Mrimile relative ale dinamicii

Mrimile relative ale dinamicii se utilizeaz pentru caracterizarea evoluiei n timp a


fenomenelor social-economice. Cele mai importante componente ale acestei
categorii de mrimi relative sunt indicii i ritmurile.
Indicii dinamicii se determin ca raport ntre nivelurile nregistrate de o variabil ntr-o
anumit perioad sau la un moment dat (xt) i ntr-o perioad sau la un moment
anterior, considerat baz de comparaie (x0):

it /0 =

xt
100
x0

Rezultatul raportului arat de cte ori a crescut nivelul variabilei n perioada t fa de


perioada de baz (dac sunt supraunitari) sau la ce fraciune din nivelul de baz a
sczut nivelul variabilei (dac sunt subunitari). Forma de prezentare a indicilor este
cea procentual.
Ritmul reprezint raportul dintre sporul absolut al variabilei n perioada t fa de
perioada de baz i nivelul nregistrat n perioada de baz:

rt/0 =

x t x0
100
x0

i arat cu ct a crescut sau a sczut nivelul variabilei n raport cu nivelul de baz.

12.5.

Mrimile relative ale planului

Mrimile relative ale planului sunt utilizate pentru analiza relaiei dintre nivelul
nregistrat de un indicator n perioada de baz (x0), cel programat (xpl) i cel realizat
n perioada curent (x1). Se utilizeaz doi indici ai planului, ambii calculai ca raport
ntre nivelurile indicatorului analizat:

indicele sarcinii de plan, determinat prin raportarea nivelului planificat la cel


realizat n perioada de baz

ipl/0 =

xpl
x0

100

indicele realizrii planului, determinat prin raportarea nivelului realizat la cel


planificat pentru perioada curent
119

i1/pl =

x1
100.
xpl

Cei doi indici arat proporia modificrii programate a fenomenului analizat, respectiv
proporia n care a fost realizat nivelul programat. Ambii indici ai planului se
calculeaz sub form procentual.

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

12.6.

ntrebri recapitulative

1. Definii indicatorii primary i indicatorii derivai.


2. Care sunt principalele mrimi relative?
3. Definii greutatea specific.
4. Prezentai formula de calcul a ponderii.
5. Definii mrimile relative de intensitate. Exemple.
6. Prezentai formulele de calcul a productivitii muncii.
7. Definii mrimile relative de coordonare.
8. Care este unitatea de msur a diferenei dintre dou mrimi exprimate
procentual?
9. Definii mrimile relative ale dinamicii.
10. Prezentai formula de calcul a consumului specific.

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007.

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro

120

Unitatea de studiu 13. CERCETAREA STATISTIC


SELECTIV
Autori:
a) Lect.univ. Nicoleta CARAGEA, Universitatea Ecologic din Bucureti, Bucureti, Sector
5, bd.Vasile Milea nr.1G, e-mail: nicolcaragea@gmail.com

Obiective
definirea conceptelor de baz i a indicatorilor principali ce caracterizeaz

cercetarea statistic selectiv

evidenierea principalelor metode de selecie i a tipurilor de sondaj

definirea conceptului de eroare a cercetrii statistice selective

prezentarea extinderii rezultatelor sondajului prin intervale de ncredere i prin


estimaii punctuale

Coninut
Cadrul conceptual
ntrebri recapitulative
Teste

13.1.

Cadrul conceptual

Pentru caracterizarea statistic a fenomenelor i proceselor social-economice de


mas cu scopul evidenierii legitilor specifice acestora, se folosesc date individuale
obinute prin metode de nregistrare total sau parial. n practic, din diferite motive
pentru anumite colectiviti nu se poate face nregistrarea total a unitilor ce le
compun, fie c ar fi necesitat cheltuieli foarte mari, fie c operativitatea obinerii
rezultatelor cercetrii nu este asigurat. Toate aceste considerente i altele
nespecificate, necesit tot mai frecvent organizarea unor nregistrri pariale de tipul
sondajelor statistice.
n cercetarea statistic selectiv se opereaz cu categorii distincte referitoare la
colectivitatea total i cea de selecie. Colectivitatea total poart i denumirea de
colectivitate general, colectivitate general sau populaie, iar colectivitatea de
selecie este denumit i eantion, mostr sau prob.
n general, populaiile statistice sunt finite. Statistica opereaz ns i cu populaii
ipotetic infinite. Acestea sunt populaii crora nu li se cunoate dimensiunea
121

(populaia format din copacii unei pduri sau producia de televizoare realizat de o
firm ntr-o perioad nedefinit de timp) sau populaii att de mari nct sub aspect
statistic pot fi asimilate unora infinite (populaii de dimensiuni att de mari nct
eliminarea unui anumit numr de uniti nu are un efect sesizabil asupra structurii
populaiei). Gospodriile sau ntreprinderile din ar sau dintr-o regiune, populaia
unui ora sau pacienii tratai pentru boli cardiovasculare formeaz populaii care pot
fi tratate ca infinite.
Indicatorii care caracterizeaz populaia total, a cror estimare constituie obiectivul
cercetrii selective, sunt denumii parametri, indicatorii calculai pe baza informaiilor
colectate asupra unitilor din eantionul extras estimatori sau statistici,

iar

valorile concrete ale acestora estimaii. Informaiile colectate prin cercetarea


selectiv sunt utilizate pentru estimarea a diferii indicatori, n funcie de scopul
analizei.
Cei mai frecvent utilizai sunt:
Media
N

i =1

m=

pentru colectivitatea total i

N
n

x
x=

pentru eantion

i =1

Dispersia
N

2 =

(x

m)

pentru colectivitatea total i

i =1

(x
s2 =

x)

i =1

pentru eantion

n 1

Unde N reprezint volumul colectivitii totale (numrul de uniti), iar n volumul


eantionului.
122

Estimarea parametrilor populaiei totale pe baza rezultatelor sondajului poart


denumirea de inferen statistic.
Cercetarea selectiv are trei componente: selecia unitilor eantionului, culegerea

i prelucrarea informaiilor referitoare la eantion (calculul indicatorilor specifici


eantionului) i inferena statistic (extinderea rezultatelor asupra colectivitii totale,
prin estimarea parametrilor acesteia).

13.2.

Selecia

Rezultatele cercetrii selective pot fi extinse la ntreaga colectivitate numai dac


eantionul este reprezentativ, ceea ce nseamn c structura sa este identic cu
structura colectivitii generale sau difer nesemnificativ de aceasta, iar indicatorii
calculai pe baza eantionului coincid cu parametrii populaiei totale. Un eantion
poate fi considerat satisfctor sub aspectul reprezentativitii dac indicatorii de
structur a populaiei de sondaj se abat cu maximum 5% fa de parametrii
corespunztori ai populaiei totale.
Asigurarea reprezentativitii impune utilizarea unui eantion suficient de mare, astfel
nct acesta s poat reproduce structura populaiei, precum i selecia aleatoare a
unitilor eantionului.

12.2.1. Metode de selecie


Principala metod de selecie utilizat n cercetarea statistic este selecia

aleatoare. Aceasta presupune alegerea unui eantion de n uniti din cele N uniti
ale populaiei dup un procedeu care s asigure tuturor unitilor colectivitii totale
aceeai ans (probabilitate) de a fi selecionat n eantion. Aceasta nseamn, de
asemenea, ca fiecare eantion de volum n din mulimea de eantioane de acelai
volum care pot fi extrase din populaia de volum N s aib aceeai probabilitate de
selecie13.
Tehnic, selecia aleatoare poate fi realizat prin trei procedee: tragerea la sori,
utilizarea tabelelor cu numere aleatoare sau mecanic. Selecia prin tragere la sori
const n extragerea treptat dintr-o urn a unor bile, discuri, bilete cu numele sau
N

Numrul eantioanelor de volum n care pot fi extrase dintr-o populaie de volum N este k = Cn .
De exemplu, dintr-o populaie format din 40 uniti se pot extrage 658008 eantioane diferite formate
din 5 uniti.

13

123

numerele de nregistrare a unitilor populaiei. Al doilea procedeu presupune


numerotarea unitilor populaiei i alegerea celor cu numerele de ordine cuprinse
ntr-o poriune sau alta din tabelul cu numere aleatoare (ntmpltoare)14. n fine,
selecia mecanic sau sistematic este alegerea unitilor eantionului din lista
unitilor populaiei, la un interval predeterminat (fiecare a zecea, a douzecea, a o
suta etc. unitate), numit pas de numrare i egal cu N:n.
n principiu, exist dou tipuri de selecie: cu sau fr revenire (i selecia
nerepetat). Prima, numit i selecie repetat sau bernoullian, presupune ca o
unitate selectat s fie reintrodus n populaie naintea unei noi extrageri, iar cea dea doua, numit selecie nerepetat sau nebernoullian, se realizeaz fr
reintroducerea n populaie a unei uniti odat selectate. Eantioanele sunt
constituite, n general, prin selecii nerepetate. Atunci cnd populaia este de volum
mare, putnd fi asimilat uneia infinite, selecia poate fi tratat ca selecie repetat.
n practica statistic se utilizeaz i selecia nealeatoare, selecia dirijat. Aceasta
nseamn alegerea unitilor care compun eantionul dup un anumit principiu,
prestabilit, astfel nct s se includ uniti reprezentative pentru toate categoriile de
uniti ale populaiei. O astfel de selecie este mai economicoas, ntruct nu
necesit un eantion la fel de mare ca n cazul seleciei aleatoare, dar riscul apariiei
unor erori de sistematice de reprezentativitate este mai mare n cazul seleciei
dirijate. Totui este posibil ca un sondaj dirijat, bine fundamentat i organizat, s dea
erori mai mici dect un sondaj aleator. n cazul eantioanelor mari selecia aleatoare
este creditat ns cu un grad mai mare de ncredere.

12.2.2. Tipuri de sondaj


Prin aplicarea unui singur procedeu de selecie se realizeaz un sondaj simplu

(aleator sau dirijat). Necesitatea mbinrii avantajelor celor dou tipuri de selecii, n
sensul asigurrii unui grad mare de ncredere a rezultatelor cu cheltuieli ct mai mici,
a condus la dezvoltarea unor tehnici mixte de sondaj. Un astfel de sondaj este cel

stratificat (tipic), realizat n condiiile n care populaia este mprit n grupe


(straturi), iar selecia se face prin extragerea aleatoare a unor subeantioane din
fiecare grup. Dac numrul unitilor extrase din grupe este proporional cu numrul

14

Tabelele cu numere aleatoare cuprind coloane de numere formate din 4-5 cifre, generate la
ntmplare, fr o regul prestabilit.

124

unitilor cuprinse n grupele populaiei totale, sondajul este denumit tipic

proporional, iar dac mrimea subeantioanele de grup este stabilit astfel nct
eficiena sondajului s fie maxim (sub aspectul preciziei rezultatelor), sondajul este
denumit tipic optim.
Un tip special de sondaj, aplicat n cazul populaiilor de mare volum, n care unitile
sunt grupate instituional sau administrativ-teritorial, este sondajul n faze. Acesta se
realizeaz prin selectarea, n prima faz, a unui numr de grupe (uniti statistice
complexe) din numrul total de grupe din care este compus populaia, iar n faza
urmtoare a unui numr de uniti statistice simple din numrul total de uniti care
compun fiecare din grupele selectate n prima faz. Dac sondajul se realizeaz n
mai mult de dou faze, n fazele intermediare (de la a doua la penultima) sunt
selectate succesiv subgrupe din grupele delectate n fazele precedente.
n Romnia, sondajul n dou faze este aplicat n anchetele n gospodrii. n prima
faz a fost construit, pe baza rezultatelor recensmntului populaiei i locuinelor,
un eantion de zone teritoriale (denumit Eantion Multifuncional de Zone Teritoriale
EMZOT), selectate aleator din sectoarele de recensmnt. Eantionul este compus
din 780 centre de cercetare (427 centre n mediul urban i 353 centre n mediul
rural), repartizate n toate judeele rii i n sectoarele din Municipiul Bucureti.
Locuinele aflate n aceste centre de cercetare constituie baza de eantionare pentru
toate anchetele n gospodrii.
n a doua faz, din totalul locuinelor aflate n centrele de cercetare se extrage aleator
un numr de locuine stabilit

n mod difereniat de la o anchet la alta (18036

locuine, cte 36 n fiecare centru, n cazul Anchetei asupra forei de munc n


gospodrii; 36072 locuine, cte 72 n fiecare centru, n cazul Anchetei bugetelor de
familie).
Din punctul de vedere al stabilitii n timp, eantioanele pot fi de tip transversal sau

longitudinal (panel). Primele sunt eantioane selectate de fiecare dat cnd o


anchet este repetat, ultimele sunt selectate la nceput i sunt meninute n
cercetare la toate repetrile unei anchete. Exist de asemenea anchete n care o
parte a eantionului este de tip panel, iar cealalt se rennoiete la fiecare repetare a
anchetei, precum i anchete cu eantioane de tip rotaional, n care o parte a
unitilor sunt meninute n cercetare la prima repetare a anchetei, dup care sunt
125

scoase din eantion pentru urmtoarele repetri i reintroduse ulterior pentru una sau
dou repetri (Ancheta trimestrial asupra forei de munc n gospodrii).
Algoritmul de calcul al indicatorilor eantionului i cel de estimare a parametrilor
populaiei prezint unele diferene de la un tip de sondaj la altul. n acst capitol sunt
prezentate numai cele care se aplic n cazul sondajului aleator simplu.

12.2.3. Erorile cercetrii selective


Eroarea din cercetarea selectiv este diferena dintre indicatorii calculai pe baza
datelor din eantion i parametrii corespunztori al populaiei totale (ale cror valori
ar fi calculate dac ar exista date referitoare la toate unitile populaiei):
abatere absolut a indicatorului de selecie fa de parametrul populaiei,
d = valoarea indicatorului de sondaj parametrul populaiei,

i abatere relativ
d% = (indicatorul de selecie parametru) /parametru 100.
n cazul mediei, de exemplu, eroarea absolut de selecie este
dx = x m
iar cea relativ

dx % =

x m
100
m

Unele erori se pot produce n cursul observrii i prelucrrii datelor. O categorie


special de erori, proprii cercetrii selective, este format din erorile de
reprezentativitate. Acestea sunt sistematice i ntmpltoare.
Erorile sistematice sunt determinate de nclcarea principiului fundamental al
seleciei aleatoare, cerinei ca selecia s se fac n aa fel nct toate unitile
colectivitii totale s aib anse egale de includere n eantion. Dac selecia este
afectat de erori sistematice, extinderea rezultatelor cercetrii la ntreaga populaie
poate s conduc la rezultate eronate.
Erorile ntmpltoare in de specificul sondajului i pot s apar chiar dac se
respect regulile seleciei aleatoare, ntruct o colectivitate cu un volum considerabil
mai mic nu poate reproduce fidel structura populaiei. Probabilitatea apariiei erorilor
ntmpltoare se are n vedere atunci cnd se face extinderea rezultatelor asupra
colectivitii generale, prin determinarea intervalului de ncredere.
126

13.3.

Mrimea eantionului

Din formula de calcul a erorii limit se poate remarca faptul c precizia estimrii
depinde de sigurana acesteia, de dispersia variabilei i de mrimea eantionului.
Precizia estimrii este mai mic (eroarea este mai mare), dac sigurana (nivelul de
ncredere) i dispersia sunt mari, crescnd odat cu mrimea eantionului. Cu alte
cuvinte, dispersia fiind dat, pentru a obine estimaii cu un grad mai mare de
precizie, cu o anumit siguran, este necesar un volum mare al eantionului. Pe de
alt parte, cercetrile pe eantioane mari se realizeaz cu cheltuieli mari, iar timpul
necesar pregtirii anchetei, observrii i prelucrrii datelor este mai mare. n
consecin, se impune utilizarea unui eantion de volum optim, care s permit
obinerea preciziei i siguranei necesare, cu cheltuieli minime.
n cazul sondajului aleator simplu, mrimea eantionului minim necesar se determin
pe baza unor relaii derivate din formulele de calcul ale erorii limit. Astfel, n ipoteza
c abaterea standard a variabilei observate (sau a principalelor variabile, n cazul
unei cercetri complexe) este cunoscut, dac populaia este infinit, volumul
eantionului se poate stabili pe baza relaiei:
n=

z2 /2 2
2x

n care z/2 se determin din tabelul funciei Gauss-Laplace, pentru nivelul de


x ncredere dorit, iar

este eroarea maxim admis.

Dac populaia este finit, de volum N, relaia de calcul a volumului eantionului este:

n=

Nz2 /2 2

sau

(N 1) 2x + z2 /2 2

n=

z2 /2 2
z2 /2 2
2
x +
N

dac volumul populaiei este mare.

ntrebri pentru verificarea cunotinelor acumulate (autoevaluare)

13.4.

ntrebri recapitulative

1. Ce nelegei prin cercetare statistic selectiv?


2. Cum se stabilete mrimea eantionului?
127

3. Care sunt cei mai utilizai indicatori estimai n cadrul cercetrii selective?
4. Ce reprezint selecia?
5. Ce metode de selecie cunoatei?

Bibliografie recomandat
Molnar M., Caragea-Hrehorciuc N., Statistic, Editura BREN, Bucureti, 2007.

Resurse Internet
http://www.ueb.ro
http://www.elearning.ueb.ro

128

Unitatea de studiu 14. APLICAII


14.1.

Probleme rezolvate
1. S-a efectuat o cercetare privind mrimea (msurat pe baza cifrei de
afaceri) a 80 de firme, avnd ca activitate principal comercializarea cu
amnuntul a mrfurilor alimentare. Datele referitoare la cifra de afaceri
nregistrat n cursul observrii sunt urmtoarele (n mii lei):

166

162

121

126

128

85

136

158

135

127

141

142

92

148

177

80

156

188

205

144

155

230

100

129

160

159

105

150

110

98

182

102

128

198

115

122

124

163

130

133

132

150

75

206

149

170

112

142

119

151

134

224

135

236

126

175

215

130

121

128

190

156

108

143

218

172

180

120

169

129

123

156

142

127

133

146

139

140

138

138

S se realizeze gruparea firmelor dup cifra de afaceri.


Numrul de grupe este egal cu 6:
g = 3 2 80 = 5,43

Mrimea intervalului de grupare este 30 mii lei:

236 75
= 26,83 30
6
Limita inferioar a primului interval poate fi stabilit pornind de la valoarea:
h=

6 30 (236 75)
= 65,5
2
Limita inferioar poate fi stabilit la 65 mii lei, la 60 sau la 70 mii lei. Dac este
x1inf = 75

stabilit la 70, limita superioar va fi egal cu:


x1sup = 70 + 30 = 100
Limitele celorlalte grupe vor fi:
xinf
2 = 100

x sup
= 100 + 30 = 130
2

xinf
3 = 130

x 3sup = 130 + 30 = 160

xinf
4 = 160

x sup
= 160 + 30 = 190
4
129

xinf
5 = 190

x 5sup = 190 + 30 = 220

xinf
6 = 220

x sup
= 220 + 30 = 250
6

Numrul unitilor la care cifra de afaceri se nscrie n intervalele astfel constituite se


determin prin simpla numrare, obinndu-se astfel gruparea celor 80 de firme dup
cifra de faceri.

Grupe dup cifra

Numrul firmelor

de afaceri
70 100

101 130

24

131 160

30

161 190

12

191 220

221 - 250

total

80

2. Fie seria de distribuie a salariailor unei firme dup nivelul salariului:

Grupe de salariai dup

Numrul

nivelul salariului (lei lunar)

salariailor/frecv
enele

x inf
x sup
i
i
Pn la 500

501 - 1000

12

1001 - 1500

35

1501 - 2000

28

2001 - 2500

30

2501 - 3000

24

Peste 3000

Total

140

ni

S se calculeze:
a)

Frecvenele relative, exprimate procentual i sub form de coeficieni;

b)

Frecvenele cumulate cresctor (absolute i relative);

c)

Frecvenele cumulate descresctor (absolute i relative).

130

Rezolvare:
a)

Frecvenele relative, exprimate procentual, se determin conform relaiei de


calcul:

ni' =

ni

100

n
i =1

Cei 140 de salariai au for grupai n 7 grupe (k=7), dup nivelul salariului.
Astfel, vom calcula frecvenele relative corespunztoare celor 7 grupe.
Frecvena relativ (exprimat sub form procentual) a primei grupe:

n1' =

n1

100 =

n
i=1

5
100 = 3,57%
140

Frecvenele relative, exprimate sub form de coeficieni, se determin conform


relaiei de calcul:

ni" =

ni
k

i=1

Frecvena relativ (exprimat sub form de coeficient) a primei grupe:

ni" =

ni

n
i=1

b)

5
= 0,0357
140

Frecvenele absolute cumulate cresctor, se determin conform relaiei de


calcul:
k

Ni ^ = ni
i =1

N1 ^ = n1 = 5
N2 ^ = n1 + n2 = 5 + 12 = 17
N3 ^ = n1 + n2 + n3 = 5 + 12 + 35 = 52

Nk ^ = n1 + n2 + n3 + ... + nk 1 + nk = 5 + 12 + 35 + ... + 24 + 6 = 140


c)

Frecvenele absolute cumulate descresctor se determin astfel:


N7 = n7 = 6
N6 = n7 + n6 = 6 + 24 = 30
131

N5 = n7 + n6 + n5 = 6 + 24 + 30 = 60

N1 = n7 + n6 + n5 + ... + n2 + n1 = 6 + 24 + 30 + ... + 12 + 5 = 140


Indicatorii frecvenei sunt prezentai n tabelul de mai jos:

Grupe de salariai dup


nivelul salariului (lei
lunar)

ni

Pn la 500
501 - 1000
1001 - 1500
1501 - 2000
2001 - 2500
2501 - 3000
Peste 3000
Total

5
12
35
28
30
24
6
140

14.2.

ni

Ni ^

(%)

Ni^

Ni

(%)

3,57
8,57
25,00
20,00
21,43
17,14
4,29
100

5
17
52
80
110
134
140
-

3,57
12,14
37,14
57,14
78,57
95,71
100,00
-

Ni
(%)

140
135
123
88
60
30
6
-

100,00
96,43
87,86
62,86
42,86
21,43
4,29
-

Probleme propuse

1. S-a efectuat o cercetare statistic privind rentabilitatea firmelor, msurat pe baza


ratei rentabilitii economice (definit ca raport ntre profitul din exploatare i
totalul activului). Datele pentru cele 90 de firme cuprinse n programul de
cercetare sunt urmtoarele (%):

5,5
4,9
0,6
8,9
6,7
6,0
0,5
0,2
1,9

7,4 3,8
5,9 9,0
26,7 16,2
14,1 4,0
15,5 2,3
18,2 33,4
13,2 15,0
0,9 1,4
2,3 3,5

4,7
0,8
4,0
3,0
3,4
7,9
8,9
8,9
9,0

7,7
8,8
14,1
15,5
10,5
12,4
20,6
12,7
3,2

4,9
6,9
54,0
23,0
15,0
16,3
34,5
1,3
2,7

9,2
4,9
9,2
10,0
11,0
13,0
17,0
1,4
6,0

6,8 4,5 9,9


3,2 5,2 4,6
10,5 1,5 11,0
1,4 16,3 13,0
3,2 7,5 20,6
11,0 13,5 23,6
11,2 5,6 14,3
13,9 7,5 20,6
7,8 2,9 1,1

S se realizeze gruparea firmelor dup nivelul rentabilitii economice.


2. S se fac gruparea firmelor productoare de articole de mbrcminte, dup
numrul de salariai. Cercetarea statistic a cuprins 100 de firme, iar numrul de
salariai pentru fiecare dintre acestea a nregistrat urmtoarele valori:
132

267
141
155
182
132
134
190
235
123
425

162
540
230
334
150
224
156
150
156
789

121
92
100
128
75
135
456
75
142
75

126
148
129
198
206
236
143
206
127
55

128
177
160
115
345
126
218
345
133
345

85
80
159
122
170
175
567
170
146
234

136
156
105
124
112
215
180
112
139
456

158
188
150
163
142
130
120
142
140
190

135
205
110
130
119
121
169
119
138
25

127
144
98
133
56
128
987
151
138
151

3. S se determine indicatorii frecvenei pentru seria de distribuie a firmelor din


oraul M dup cifra de afaceri.

Grupe de salariai dup


nivelul salariului (mii lei)
x inf
x sup
i
i
Pn la 1000
1001 - 1500
1501 - 2000
2001 - 3000
3001 - 5000
Peste 5000
Total

Numrul
firmelor/frec
venele
ni
10
14
37
39
64
36
200

4. Conform Anuarului Statistic al Romniei (2008), distribuia cercettorilor din


Romnia, dup vrst se prezint astfel:

Grupe de vrst
x inf
x sup
i
i
pn la 25 ani
25-34 ani
35-44 ani
45-54 ani
55-64 ani
65 ani i peste
Total

Numr de
cercettori
ni
753
5700
6455
8080
4206
774

S se calculeze:
a)

Frecvenele relative, exprimate procentual i sub form de coeficieni;

b)

Frecvenele cumulate cresctor (absolute i relative);

c)

Frecvenele cumulate descresctor (absolute i relative).

133

5. n anul 2007, conform Anuarului Statistic al Romniei, migraia intern


determinat de schimbarea domiciliului, pe grupe de vrst se prezenta astfel:

Grupe de vrst
(ani)
pn la 15
15-19
20-24
25-29
30-34
35-39
40-44
45-49
50-54
55-59
60 i peste
Total
S se calculeze indicatorii frecvenei.

134

Numr
migrani
ni
62465
27147
53799
56207
45282
31334
18033
17325
18508
15105
28951