Sunteți pe pagina 1din 112

NTREBRI TIP PENTRU EXAMENUL DE LICEN

SESIUNEA SEPTEMBRIE 2014


PROGRAM DE STUDIU
MEDICIN DENTAR

1. Criterii de diagnostic n nevralgia trigeminal clasic
A). nu se declaneaz de ariile trigger sau de factorii trigger
B). atacuri paroxistice de durere cu durat de la fraciuni de secund pn la 2 minute
C). sunt atribuite altor afeciuni
D). durere ascuit, intens, superficial sau cu caracter de mpungere
E). nu exist deficit neurologic evident clinic
2. Criteriile de diagnostic n nevralgia trigeminal simptomatic;
A). se declaneaz de ariile trigger sau de factorii trigger
B). atacuri paroxistice de durere cu durat de pana la 2 minute
C). atacurile nu sunt stereotipe la fiecare individ
D). durere nu este ascuit, intens sau cu caracter de mpungere
E). poate fi produs de tumori la nivelul unghiului ponto-cerebelos
3. Diagnosticul diferenial al nevralgiei de trigemen
A). nevralgia occipital
B). durere facial atipic
C). nevralgia nervului facial
D). glosodinia
E). nevralgia vidian (Vail)
4. Tratamentul medicamentos din nevralgia trigeminal este
A). doza de nceput 300mg/zi Carbamazepin
B). doza de meninere 1500-2000 mg/zi Baclofen
C). doza de meninere 1500-2000 mg/zi Carmabazepin
D). doza de nceput 600 mg/zi Fenitoin
E). doza de nceput 15 mg/zi Baclofen
5. Tratamentul chirurgical n nevralgia trigeminal vizeaz
A). blocaj chimic anestezic
B). tratament antibiotic, antiinflamator
C). tratament medicamentos (Carbamazepin)
D). termocoagularea prin radiofrecven
E). infiltraie la nivelul ganglionului Gasser
6. Procedeul Janetta (decompresia microchirurgical)
A). mortalitatea este de 1%
B). se efectueaz prin craniotomie occipital
C). se practic repoziionarea vaselor sangvine pentru a evita ncruciarea acestora cu
fibrele nervoase
D). este un procedeu miniinvaziv
E). beneficiile pe termen lung nu sunt satisfctoare
7. Nevralgia trigeminal clasic (primar idiopatic)
A). este tipic unilateral dar poate fi i bilateral
B). nu produce spasme musculare
C). exist un deficit neurologic evident clinic
D). este declanat de un stimul la nivelul zonelor trigger
E). apare fenomenul tic dureros
8. Cu privire la diagnosticul nevralgiei de trigemen sunt false urmatoarele afirmatii:
A). are o incidenta de 4-3 persoane la 100,000 locuitori
B). este mai frecventa la pacientii tineri
C). afectarea pe sexe este de 2/3 in favoarea sexului feminin
D). pentru formele simptomatice varsta de debut este de 30-35 ani
E). reprezinta cea mai frecventa forma de nevralgie craniana
9. 9. Tratamentul nevralgiei de trigemen:
A). tratamentul medicamentos utilizeaza medicatia anticonvulsivanta
B). blocajul chimic prin infiltratii anestezice se face utilizand Carbamazepina
C). ganglioliza prin radiofrecventa poate determina in 10 % din cazuri parestezii
D). o modalitate de tratament este umflarea unui balon in cavul Meckel
E). doza de mentinere daca se foloseste ca medicament Fenitoina este de 2400-
3600mg/zi
10. 10. Sunt false urmatoarele afirmatii cu privire la nevralgia de trigemen:
A). nevralgia trigeminala clasica nu este asociata cu afectarea senzitiva sau motorie in
teritoriul trigemenului
B). la tineri, aparitia nevralgiei trigeminale poate fi expresia sclerozei multiple
C). in nevralgia trigeminala simptomatica atacurile dureroase nu sunt stereotipe la
fiecare individ
D). diagnosticul diferential nu se face cu sindromul Charlin
E). nevralgia trigeminala clasica raspunde de obicei la farmacoterapie
11. Factorii genetici incriminai n apariia despicturilor pot fi:
A). trisomia 16-17;
B). trisomia 13-15;
C). trisomia 21;
D). trisomia 17-18;
E). trisomia 14-15;
12. Factorii de mediu incriminai n apariia despicturilor pot fi:
A). penicilina:
B). thalidomida;
C). deficit de aminoacizi eseniali;
D). virusul herpes;
E). toxoplasma
13. Diagnosticul despicturilor de buz se poate stabili ecografic n:
A). sptmna 18;
B). sptmna 20;
C). sptmna 22;
D). trimestrul I de sarcin;
E). trimestrul II de sarcin.
14. Echipa multidisciplinar n tratamentul despicturilor este compus din:
A). chirurg;
B). ortodont;
C). logoped;
D). ORL-ist;
E). neurochirurg.
15. Clasificarea despicturilor labiale dup Veau, include:
A). despictur palatin submucoas;
B). despictur labial unilateral total;
C). despictur labial central;
D). despictur labial bilateral total;
E). despictur palatin central.
16. Clasificarea Valerian Popescu a despicturilor e bazat pe:
A). criterii clinice;
B). criterii paraclinice;
C). criterii funcionale;
D). crterii morfologice;
E). criterii embriologice.
17. Cheilo-gnato-stafilo-schizis intereseaz:
A). pragul narinar;
B). creasta alveolar;
C). vlul palatin;
D). buza inferioar;
E). lueta.
18. Despictura palatin alveolar:
A). nu se asociaz despicturilor de buz;
B). osteoplastia este indicat la 5 luni;
C). se realizeaz cnd structurile anatomice sunt bine dezvoltate;
D). se corecteaz la copilul normozon i normotrof;
E). nici un rspuns nu este corect:
19. Tehnici chirurgicale de tratament al despicturilor pot fi:
A). tehnica Levignac;
B). tehnica Millard;
C). tehnica Verdeja;
D). tehnica Malek;
E). toate rspunsurile sunt corecte.
20. Sechele postoperatorii dup despicturi, pot fi:
A). fistule ale planeului nazal;
B). columel supradimensionat;
C). domul nazal ngustat;
D). comunicare oro-nazal;
E). insuficien velat.
21. Anomaliile dentofaciale complexe, pot fi condiionate de:
A). trehnici chirurgicale necorespunztoare;
B). lipsa tratamentului ortodontic postoperator;
C). infecii la nivelul crestei alveolare;
D). lipsa osteoplastiei la nivelul defectului alveolar,
E). lipsa tratamentului ortodontic preoperator;
22. La un embrion de 34 de zile se pot vizualiza:
A). procesul nazal maxilar;
B). procesul mandibular;
C). anul ce separ procesul nazo-maxilar lateral de procesul maxilar;
D). procesul nazal lateral;
E). anul ce separ procesul nazo-maxilar medial de cel maxilar.
23. Gravitatea plgile glandelor salivare este determinat de:
A). lezarea arterei carotide externe
B). lezarea nervului facial
C). lezarea canalului Stenon
D). lezarea vaselor lojei parotidiene
E). toate rspunsurile sunt corecte.
24. Sechelele posttraumatice ale glandei parotide pot fi:
A). pareza nervului facial
B). fistula oro-antral
C). fistula salivar
D). flegmonul de planeu bucal
E). xerostomia.
25. Sialoreea:
A). se poate aprecia cu ajutorul testului cubului de zahr
B). reprezint secreia salivar excesiv
C). duce la deglutiii repetate
D). are drept cauz iritaia local
E). nu se asociaz cu fenomene de scurgere a salivei din cavitatea bucal.
26. Tratamentul xerostomiei:
A). necesit colaborare interdisciplinar n cazul xerostomiei medicamentoase
B). se poate realiza cu agoniti parasimpatomimetici
C). poate duce la creterea frecvenei cardiace
D). poate duce la hipertensiune
E). se poate face cu Pilocarpin.
27. Litiaza salivar:
A). poate apare la orice vrst
B). evoluia este rapid cel mai frecvent
C). este asimptomatic n faze incipiente
D). apare mai frecvent n canalul Wharton
E). apare excepional n canalul Stenon.
28. Tulburrile funionale ale secreiei salivare se pot produce prin:
A). factori favorizani locali
B). factori generali
C). microtraumatisme locale
D). consumul de lichide
E). fumat.
29. Frecvena mai mare a litiazei n glanda submandibular se explic prin:
A). precipitarea fosfailor i carbonailor de calciu
B). prezena a celor dou curburi anatomice ale canalului Wharton
C). declivitatea glandei
D). caracterul antigravitaional al secreiei salivare
E). secreie salivar bogat n amoniu.
30. Colica salivar:
A). apare prin blocare parial a fluxului salivar
B). se caracterizeaz prin antrenarea calculului de ctre secreia salivar declanat
naintea meselor
C). se caracterizeaz prin 3 simptome principale
D). se caracterizeaz prin durere aprut brusc
E). apare cnd calculul se blocheaz n extremitatea distal a canalului.
31. Durerea din colica salivar:
A). cedeaz treptat
B). se asociaz cu diminuarea percepiei gustative
C). se asociaz cu tumefacia regiunii submandibulare
D). iradiaz n ureche
E). iradiaz n umrul pe partea respectiv.
32. Abcesul salivar:
A). apare ca o complicaie a colicii salivare
B). se poate instala de la nceput sub aceast form
C). se poate datora unei suprainfecii adugate
D). este urmarea fenomenelor mecanice retentive
E). nici un rspuns corect.
33. Tumora salivar:
A). reprezinta sialadenita cronica
B). este rezultatul supuratiilor acute repetate
C). este caracterizata prin semne clinice subiective reduse
D). poate debuta de la inceput sub aceasta form
E). apare pe fondul stazei salivare
34. Diagnosticul sialolitiazei se stabilete pe baza:
A). examenului clinic
B). investigaiilor imagistice
C). ostiumului congestionat
D). numai pe baza imagisticii de ultim generaie
E). pe baza identificrii calculilor prin palpare
35. n litiaza parotidian:
A). calculul este de obicei n canalul Stenon
B). calculul are de obicei aspect coraliform
C). fenomenele supurative sunt estompate
D). simptomatologia este redus
E). papila Stenon este dilatat.
36. Radiografia pentru litiaza salivar:
A). poate vizualiza calculii de pe canalul Stenon
B). poate vizualiza toi calculii de pe canalul Wharton
C). poate fi radiografie simpl
D). poate vizualiza calculii din glanda sublingual
E). poate fi radiografie cu film oral ocluzal
37. Sialografia:
A). este o radiografie a glandei salivare
B). este o radiografie numai a canalului salivar
C). util n depistarea calculilor transpareni
D). aduce informaii cu privire la starea parenchimului glandei
E). este utilizat mai frecvent la glanda submandibular.
38. Ecografia:
A). poate vizualiza calculii salivari de 0,5 mm
B). poate vizualiza calculii de 1,5 mm
C). este posibil n 100% din cazurile de litiaz
D). utilizeaz ultrasunetele n modul M
E). este o investigaie neinvaziv.
39. CT-ul ca metod imagistic de diagnostic:
A). cel mai utilizat n cazul litiazei salivare
B). este o metod neinvaziv
C). indicat n patologia tumoral a glandelor salivare
D). pune n eviden gradul de inflamaie local
E). nu este indicat la copii.
40. litotriia extracorporal:
A). utilizeaz aparate piezoelectrice
B). utilizeaz aparate electromagnetice
C). util la copii, n special
D). ncepe prin administrarea unor unde de oc de intensitate mare
E). fragmenteaz calculul n reziduri de 2mm.
41. Litotriia intracorporal:
A). utilizeaz laserul pentru fragmentarea calculului
B). extrem de invaziv
C). determin stres maxim pacientului
D). implic costuri mari
E). presupune explorarea endoscopic a canalului salivar.
42. Submaxilectomia:
A). este o intervenie chirurgical care se realizeaz numai n anestezie local
B). abordul este submandibular cutanat
C). const din ablaia glandei submandibulare i a prelungirii anterioare
D). util cnd transformrile glandei sunt reversibile
E). nu prezint riscuri.
43. Parotidectomia superficial:
A). se utilizeaz cnd calculul este situat la nivelul canalului Stenon
B). se utilizeaz cnd calculul se localizeaz intraglandular
C). poate duce la reapariia ulterioar a simptomatologiei obstructive
D). impune utilizarea antibioprofilaxiei
E). se indic excepional, cnd calculul este intraglandular.
44. Tumorile maligne ale glandelor salivare pot fi:
A). carcinomul mioepitelial
B). carcinomul oncocitic
C). carcinomul nedifereniat
D). carcinomul cu celule acinoase
E). oncocitomul
45. Tumori benigne ale glandelor salivare pot fi:
A). papilomul ductal
B). sialadenomul papilifer
C). oncocitomul
D). adenocarcinomul cu celule calare
E). adenocarcinomul cu celule bazale
46. Adenomul pleomorf parotidian:
A). debuteaz frecvent n lobul superficial
B). debut nodular, solitar
C). deformeaz marcat regiunea parotidian
D). este fixat pe planurile subiacente
E). nici un rspuns corect.
47. Adenomul pleomorf al glandelor salivare accesorii:
A). localizat la nivelul buzei inferioare, pe faa intern cel mai frecvent
B). 60% debut la nivelul fibromucoasei vlului palatin
C). debut sub forma unui nodul nedureros
D). nu se poate ulcera
E). tumora pare bine delimitat macroscopic.
48. Semnele clinice de malignizare a unei tumori mixte parotidiene pot fi:
A). adenopatia regional
B). alterarea strii generale
C). fixarea la tegument
D). cretere tumoral brusc
E). desen vascular ters.
49. Oncocitomul:
A). reprezint o tumor malign a glandelor salivare
B). apare dup vrsta de 50 ani
C). se dezvolt pe fondul modificrii canaliculare, aprute cu naintarea n vrst
D). are dimensiuni de pn la 20 cm
E). histopatologic se prezint sub forma unei acumulri de celule granulare eozinofile.
50. Carcinomul cu celule acinoase:
A). este o tumor malign a glandelor salivare
B). prezint malignitatea crescut
C). apare destul de frecvent la copii
D). se prezint sub forma unei mase nodulare parotidiene
E). afecteaz nervul facial rapid.
51. Adenomul pleomorf malign:
A). a.reprezint o tumor malign per primam
B). este considerat de tip carcinosarcom
C). evoluia tumoral este lent
D). apariia metastazelor loco-regionale i la distan este tardiv
E). tumora are un caracter evolutiv asemntor unei tumori slab difereniate.
52. Adenomul pleomorf metastazant:
A). este o form rar de adenom pleomorf benign
B). se caracterizeaz printr-un potenial de metastazare n ganglionii loco-regionali sau
la distan
C). se poate dovedi natura malign a tumorii
D). determin metastaze osoase, pulmonare, hepatice.
E). apare mai frecvent la femei.
53. Planificarea interveniei chirurgicale pe baza studiului cefalometric al anomaliilor
dento-maxilare severe:
A). urmeaz dup tratamentul ortodontic prechirurgical
B). ofer informaii eseniale pentru intervenia chirurgical
C). nu poate stabili reperele cu privire la viitoarea poziia a fragmentelor osoase
D). poate stabili necesitatea unei genioplastii
E). poate fi o surs de erori important
54. Intervenia chirurgical n anomaliile dento-maxilare severe poate fi:
A). osteotomia n L inversat a ramului mandibulei
B). osteotomia cu ostectomie a corpului mandibulei
C). osteotomia vertical Caldwell-Letterman
D). osteotomia vertical a ramului mandibular- Obwegeser- Dal Pont
E). osteotomia sagital a ramului mandibulei modificat de Epker
55. Planificarea interveniei pe modele de studiu i realizarea gutierelor de ocluzie, n
anomaliile dento-maxilare severe, implic:
A). montarea modelelor n articulator semireglabil n poziie de propulsie
B). montarea modelelor n propulsie cu spaiu de inocluzie fiziologic n cazul necesitii
avansrii maxilarului
C). trasarea pe modelul maxilar a liniilor verticale i orizontale de referin
D). secionarea modelului maxilar superior la nivelul viitoarei linii de osteotomie
E). secionarea modelului mandibular pe o linie vertical, care reprezint viitoarea
osteotomie.
56. Osteotomia sagital a ramului mandibular, n tratamentul anomaliilor dento-
maxilare severe:
A). este o tehnic chirurgical rar utilizat pentru mandibul
B). abordul se face pe cale cutanat
C). linia de osteotomie intereseaz cortical intern a ramului mandibular ntre Spina
Spix i incizura sigmoid
D). se practic ntotdeauna unilateral
E). intervenia se practic bilateral.
57. Osteotomia vertical a ramului mandibular, n tratamentul anomaliilor dento-
maxilare severe:
A). este o metod chirurgical practicat frecvent
B). calea de abord poate fi pe cale oral
C). calea de abord poate fi cale cutanat
D). const n secionarea orizontal a ramului mandibular
E). linia de osteotomie are traiect de la unghiul mandibulei la incizura sigmoid.
58. Osteotomia vertical a ramului mandibular, n tratamentul anomaliilor dento-
maxilare severe, implic:
A). retrudarea fragmentului distal pentru anomaliile de clasa a III-a
B). retrudarea fragmentului distal pentru anomaliile de clasa a II-a
C). avansarea fragmentului distal pentru anomaliile de clasa a III-a
D). avansarea fragmentului distal pentru anomaliile de clasa a II-a
E). avansarea fragmentului distal n anomaliile de clasa a II-a i a III-a.
59. Osteotomia ramului mandibular n L inversat:
A). este indicat n situaia n care exist o convergen spre posterior a ramurilor
mandibulare
B). se poate practica pe cale cutanat sau oral
C). presupune efectuarea unei osteotomii orizontale supraspingiene a ramului
mandibular
D). presupune efectuarea unei osteotomii verticale retrospingiene a ramului mandibular
E). duce la detaarea a trei fragmente osoase.
60. Genioplastia:
A). reprezint repoziionarea mentonului
B). se realizeaz pe cale cutanat
C). implic o linie de osteotomie vertical a mentonului cu avansarea acestuia
D). se poate asocia cu osteotomii de diverse tipuri
E). nici un rspuns corect
61. Osteotomia tip Le Fort I, n tratamentul anomaliilor dento-maxilare severe:
A). este indicat n anomaliile de clasa a III-a cu component maxilar
B). se realizeaz pe cale oral
C). const n practicarea unei osteotomii orizontale la nivelul maxilarului
D). nu se continu spre posterior la nivel retrotuberozitar
E). se poate asocia cu suspendri scheletice tip Adams.
62. ngrijirea postoperatorie n cazul anomaliilor dento-maxilare severe const n:
A). verificarea blocajului intermaxilar n prima zi postoperator
B). evaluarea ocluziei la nivel canin i molar, a doua zi postoperator
C). igien oral riguroas
D). schimbarea arcurilor i elasticelor a treia zi postoperator
E). meninerea elasticelor doar pe perioada nopii, din ziua a cincea.
63. Complicaiile chirurgiei ortognate, pot fi:
A). intraoperatorii
B). postoperatorii
C). deviaia de sept nazal
D). tulburri neurosenzoriale
E). toate rspunsurile sunt corecte.
64. Tratamentul ortodontic postchirurgical, n anomaliile dento-maxilare severe:
A). are loc tardiv
B). ncepe dup ndeprtarea imobiliztii inter-maxilare
C). ncepe la 3-4 sptmni de la intervenia chirurgical
D). are ca rezultat principal contenia ocluzal a rezultatului operator
E). implic corectarea inocluziei verticale.
65. Tratamentul chirurgical al anomaliei de clasa a III-a Angle vizeaz:
A). retrudarea mandibulei prognate
B). retrudarea maxilarului n cazurile cu retrognatism maxilar
C). avansarea maxilarului n cazurile cu retrognatism maxilar
D). asocierea retrudrii mandibulei cu avansarea maxilarului
E). nici un rspuns corect.
66. Tratamentul chirurgical al anomaliei de clasa a II-a Angle vizeaz:
A). retrudarea mandibulei retrognate
B). avansarea mandibulei retrognate
C). retrudarea maxilarului prognat
D). asocierea dintre avansarea mandibulei retrognate i retrudarea maxilarului prognat
E). nici un rspuns corect.
67. Anomaliile n plan vertical prin tulburri de cretere a mandibulei (clasa a III-a cu
ocluzie deschis):
A). fac parte dintr-un complex de anomalii musculo-scheletale
B). dezvolt anomalii n toate cele 3 planuri
C). tratamentul lor const n decompensare ortodontic postchirurgical
D). tratamentul lor const n intervenie chirurgical ortognat bimaxilar
E). se pot trata prin osteotomii sagitale ale ramului mandibular asociat cu osteotomie
tip Le Fort
68. Compresia de maxilar:
A). este o tulburare care se poate asocia cu alte anomalii n plan vertical i sagital
B). se poate trata chirurgical prin intervenie de tip Le Fort I asociat cu osteotomie
sagital de maxilar
C). se poate trata chirurgical prin osteotomie Le Fort I segmentar cu separarea
maxilarului n dou fragmente posterioare
D). se poate trata chirurgical prin osteotomie Le Fort I segmentar cu separarea
maxilarului n trei fragmente posterioare
E). nu se trateaz chirurgical.
69. Anomaliile n plan vertical prin deficit maxilar se manifest clinic prin:
A). etaj inferior al feei mrit
B). buza superioar scurtat
C). mentonul proeminent
D). unghi nazo-labial normal
E). micorare semnificativ a spaiului de inocluzie fiziologic.
70. Sindromul algodisfunctional este o afectiune:
A). rara
B). frecventa
C). asimptomatic
D). polisimptomatic
E). apar numeroase modificri structurale articulare
71. Factorii etiologici care provoac o deviere a condililorde la pozitia normala sunt:
A). pierderea incisivilor si premolarilor
B). pierderea premolarilor si molarilor
C). pierderea incisivilor si molarilor
D). interferente in lateralitate
E). interferente in propulsie
72. Patologia intraarticulara a ATM nu cuprinde:
A). hipoplazie de condil
B). luxatia temporo-mandibulara
C). anchiloza temporo-mandibulara
D). fractura subcondiliana inalta
E). artrita temporo-mandibulara
73. In sdr. algodisfunctional al ATM, durerea iradiaza cel mai frecvent in urmatoarele
regiuni:
A). laterocervical omolateral
B). laterocervical contralateral
C). umar omolateral
D). limba
E). regiunea nazala
74. In sdr. algodisfunctional al ATM apar urmatoarele simptome si semne:
A). dureri
B). senzatie de oboseala musculara
C). bruxism
D). tumefactie
E). crepitatii
75. In sdr. algodisfunctional al ATM nu apare:
A). dureri
B). devierea mandibulei
C). cracmente
D). hematom
E). spasm muscular
76. Tratamentul sdr. algodisfunctional al ATM nu cuprinde:
A). terapie ocluzala
B). slefuiri selective
C). regim alimentar hiposodat
D). fizioterapie
E). TENS
77. Terapia sdr. algodisfunctional al ATM nu include:
A). fizioterapia
B). infiltratii locale cu toxina botulinica
C). infiltratii locale cu xilina 2%
D). infiltratii locale cu xilina 4%
E). e.infiltratii locale cu Ubistezin forte
78. Principiul de tratament in SAD care presupune modificare dietei se caracterizeaz
prin:
A). oboseala musculara lent
B). spasme musculare
C). producerea modificarilor degenerative la suprafetelor articulare
D). sunt indicare in faza iniial a terapie
E). intrerup sinteza de lichid sinovial
79. In plagile articulatiei temporo-mandibulare nu se practica:
A). toaleta plagilor
B). adm. ATPA in plagi contaminate
C). indepartare eschile osoase
D). reluarea miscarilor mandibulare la 3-4 zile
E). sutura in 2 planuri
80. In contuziile ATM apare:
A). devierea mentonului spre partea sanatoasa
B). devierea mentonului spre partea afectata
C). contact molar doar pe partea sanatoasa
D). contact molar doar pe partea afectata
E). ocluzie in doi timpi.
81. Factori favorizanti ai luxatiei anterioare a ATM:
A). hipertonia muschilor masticatori
B). laxitatea capsule articulare
C). hipotonia muschilor masticatori
D). cavitate glenoida putin adanca
E). cavitate glenoida larga.
82. In luxatia anterioara bilateral a ATM:
A). gura este deschisa cu mandibular protuzata
B). gura este deschisa cu mandibula retrudata
C). gura este inchisa
D). linia interincisiva este deplasata pe partea afectata
E). linia interincisiva este deplasata pe partea sanatoasa.
83. In luxatia anterioara bilaterala apare:
A). durere puternica
B). tumefactie pretragiana
C). linia interincisiva deplasata spre partea sanatoasa
D). imposibilitatea inchiderii gurii
E). hemoragie
84. Luxatia anterioara unilaterala a ATM:
A). contactul molar se efectueaza pe partea afectata
B). contactul molar se efectueaza pe partea sanatoasa
C). linia interincisiva este deplasata spre partea afectata
D). linia interincisiva este deplasata spre partea sanatoasa
E). linia interincisiva nedeplasata
85. Luxatia anterioara recidivanta cronica a ATM este favorizata de urmatoarele, cu
exceptia:
A). tubercul articular sters
B). tubercul articular proeminent
C). spasme musculare
D). laxitate mandibulara
E). crize tonico-clonice in epilepsie
86. In luxatia posterioara a ATM:
F). miscarile mandibulei sunt absente
G). miscarile mandibulei sunt posibile de mica amplitudine
H). apare depresiune pretragiana, condilii palpabili sub arcadele temporozigomatice
I). apare depresiune pretragiana, condilii palpabili in conductul auditiv extern
J). apare hipoacuzie
87. In luxatia posterioara a ATM, apar urmatoarele semne, cu exceptia:
A). gura intredeschisa
B). otoragie
C). deschiderea gurii posibila
D). retrognatie mandibulara
E). depresiune pretragiana
88. in simptomatologia luxatiei posterioare apar:
A). miscari mandibulare absente
B). depresiune pretragiana
C). gura inchis complet
D). prognatism mandibular
E). obraji turtiti
89. In fractura subcondiliana stg.:
A). contactul molar se efectueaza pe partea stg.
B). contactul molar se efectueaza pe partea dr.
C). linia interincisiva este deplasata spre partea stg.
D). linia interincisiva este deplasata spre partea dr.
E). linia interincisiva nedeplasata
90. Etiopatogenia luxatie anterioare recidivante cronice cuprinde
A). tubercul articular sters
B). tulburari de echilibru
C). spasm muscular
D). laxitate mandibulara produsa de dezechilibrele ocluzo articulare
E). ocluzie adanca
91. Pentru artrita temporo-mandibulara infectioasa nespecifica, nu este adevarat:
A). este determinata de extensia directa a infectiei din conductul auditiv extern
B). este determinata de extensia directa a infectiei de la un granulom periapical 1.6.
C). este favorizata de corticoterapia cronica
D). este favorizata de tratamentul citostatic
E). este favorizata de starea generala alterata a bolnavului
92. Simptomatologia artritei temporo-mandibulare nespecifice cuprinde:
A). dureri accentuate la mobilizarea mandibulei
B). tumefiere preauriculara
C). artralgii nocturne
D). febra
E). depresiune preauriculara
93. Tratamentul artritelor temporomandibulare nespecifice nu include:
A). repaus articular
B). antibioterapie
C). AINS
D). dieta lichida
E). Incizie endoorala, evacuare
94. Urmatoarele artrite temporomandibulare nu evolueaza spre anchiloza:
A). artritele nespecifice
B). artrita actinomicotica
C). artrita TBC
D). artita sifilitica
E). artrita traumatica
95. Artroza temporomandibulara:
A). apare mai ales la varstnici
B). apare mai ales la pacientii care au avut interventii de chirurgie ortognata in
antecedente
C). e insotita de hipomobilitatea mandibulara
D). e insotita de hipermobilitatea mandibulara
E). e insotita de crepitatii
96. Constrictia de mandibula etiologie:
F). posttraumatic
G). dupa supuratii
H). cicatrici tegumentare retractile
I). miozite cronica
J). toate de mai sus
97. In anchiloza temporomandibulara intracapsulara unilateral:
A). deschiuderea gurii este limitata partial
B). deschiderea gurii este imposibila
C). mentonul este deviat de partea afectata
D). mentonul este deviat de partea sanatoasa
E). asimetria faciala este mai redusa decat in anchiloza extracapsulara
98. Semnele de anchiloza exstracapsulara sunt:
A). limitarea partial dar permanenta a deschiderii gurii
B). devierea mandibulei de partea afectat
C). miscri de protruzie si lateralitate posibile dar reduse ca amplitudine
D). asimetrie facila
E). simetrie facial
99. Dup extensia bloului osos anchiloza temporo mandibulara intracapsulara prezint
urmtoarele stadii de evolutie:
A). bloc osos limitat la apofiza condilian
B). bloc osos limitat la apofiza coronoid
C). bloc osos extins pana la incizura sigmoida
D). bloc osos limitat la incizura sigmoida
E). bloc osos extins pana la apofiza coronoida
100. Din categoria factorii de risc locali pentru vindcarea intarziata a plagilor fac
parte
A). Plagile zdrobite
B). Hematoamele
C). Deficitele nutritionale
D). Varsta inaintata
E). Sutura plagilor in tensiune
101. Dintre factorilor iatrogeni ce favorizeaza aparitia fracturilor regasim
A). Fractura mandibulei in timpul manoperelor de extractie a molarilor II mandibulari
B). Fractura mandibulei in timpul sa udupa indeartarea unor chisturi mandibulare
voluminoase
C). Fractura unghiului mandibulei in timpul manoperalor de odontectomie a molarilor
de minte inclusi
D). Fractura mandibulei secundare unei patologii infectioase osoase (osteomielita)
E). Fracturile mandibulei in timpul sau dupa rezectiile marginale extinse pentru
extirparea unor tumori benign sau maligne de la acest nivel
102. Zonele de minima rezistenta mandibulare sunt
A). Unghiul mandibulei
B). Zona simfizara
C). Gaura mandibulara
D). Colul mandibulei
E). Procesul alveolar
103. Mecanismele de producere a fracturiloe sunt
A). Mecanism de flexie
B). Mecanism de presiune
C). Mecanism de tasare
D). Mecanism de smulgere
E). Mecanism de interpunere
104. Mecanismul de presiune detereminant in fracurile de mandibula actioneaza
A). Producand fracturi indirect
B). Producand fracturi directe
C). Energia cinetica dezvolatata este foarte mare
D). Osul primeste forta in axul lung
E). Este cel mai frecvent intalnit
105. In cazul unei fracturi de unghi mandibular apare urmatoare deplasare a
fragmentelor osoase
A). Fragmentul mic este ascensionat
B). Fragmentul mic este tractionat spre medial
C). Fragmentul mic este de deplasat in jos
D). Fragmentul mare este deplasat in jos si inapoi
E). Fragmentul mare se insera pe toata musculatura suprahiodiana
106. Manevrele Lebourg presupun
A). La presiune sagitala pe menton durere in focarul de fractura (fracturi de unghi
mandibular, ram, condil)
B). Imprimarea unor miscari vertical si orizontale pentru a decela mobilitate patologica
C). La presiune bilateral vertical pe unghiurile mandibulare apare durere la niveul
focarului de fractura in cazul fracturilor de ram sau condil mandibular
D). La presiune bilateral transversal catre median pe unghiurile mandibulei apare
durere la nivelul focarului de fractura in cazul fracturilor corpului mandibulei
E). la impriamarea miscarilor in plan vertical si orizintal se evidentiaza crepitatii
107. Semnele clinice associate leziunii traumatice sunt
A). Dureri spontane
B). Masticatie imposibila
C). Edemul partilor moi
D). Echimoze
E). Hipoestezii
108. Linia de fractura in cazul unei fracturi Le Fort III trece prin
A). Oasele nazale
B). Peretele inferior al orbitei
C). Apofiza pterigoida 1/3 mijlocie
D). Arcada temporo zigomatica
E). Vomer
109. Aspectele clinice ale fracturilor Le Fort I
A). Echimoze vestibulare in potcoava
B). Palparea dureroasa a santului vestibular superior
C). Semnul Guerin pozitiv
D). Facies in butoi
E). Echimoze palpebrale
110. Semnele clinice ale fracturii Le Fort III sunt
A). Enoftalmie si diplopie
B). Rinolicvoree
C). Tulburari respitarorii
D). Echimoze vestibulare
E). Tulburari minine de ocluzie
111. In cazul fracturii Le Fort I linia de fractura trece prin
A). Apertura piriforma
B). Fosa canina
C). Gaura infraorbitara
D). Apofiza coronoida
E). Tuberozitatea maxilara
112. Imobilizarea semirigida are urmatoarele carcteristici
A). Este recomandata cand nu exista fracturi coronare associate
B). Asigura stabilizarea dintilor traumatizati
C). Permite miscarile fiziologice ale dintilor in timpul masticatiei
D). Este o metoda simpla si rapida
E). Este fizionomica
113. Semnele clinice ale fracturilor LeFort II
A). Edem facial important
B). Epistazis bilateral
C). Tulburari de sensibilitate (hipo/anestezie) in teriotiul nervului mentonier
D). Echimoze palpebrale
E). Echimoze vestubulare in potcoava
114. Semnele clinice ale fracturilor anterioare ale osului malar cu depalsare inclus
A). Crepitatii gazoase
B). Oral se percepe o denivelare in treapta
C). Asimetrie facial prin infundarea reliefului malar
D). Deschidera cavitatii bucale limitata
E). Diplopie
115. Imobilizarea cu sarma in 8 are urmatoarele caracteristici
A). Asigura o imobilizare buna
B). Permite abordul endodontic
C). Creaza problem in efectuarea igienei orale
D). Este nefizionomica
E). Poate determina extractia lenta a dintelui sau leziuni ale cementrului
116. Complexul malar este alcatuit din
A). Osul malar
B). Marginea superioara a orbitei
C). Arcada temporozigomatica
D). Peretele anterior la sinusului maxilar
E). Apofiza piramidala a maxilarului
117. In ceea ce priveste replantarile dentare
A). Dintele treumatizat de scoate din ocluzie timp de 2-3 saptamani
B). Dintele este repus in alveola manual
C). Se recomanda alimentative moale 2-3 saptamani
D). Dintele se spala cu solutii antiseptice
E). Este necesara aspirarea cheagului din alveola inaite de repozitionare
118. Perforatiile boltii palatine
A). Apar cel mai fecvent la copii
B). Deschiderea cavitatii bucale este limitata
C). Vocea este nazonanta
D). Apare comunicare oro nazala
E). Este present epistaxisul
119. Semnele clinice ale facturilor anterioare ale osului malar fara deplasare
include
A). Edem post traumatic al regiunii zigomatice
B). Deschiderea cavitatii bucale limitata
C). Hipoestezie in teritoriul nervului infraorbitar
D). Asimetrie facial
E). Exoftalmie
120. Gutierele acrilice prezinta urmatoarele caracteristici
F). Asigura o fizare rigida a dintilor
G). Sunt fizionomice
H). Necesita o etapa de laborator
I). Igiena orala este deficiara
J). Nu permit abordul endoontic
121. Traiectul liniei de fractura in cazul unei fracturi Le Fort II trece prin
A). Oasele nazale
B). Osul lacrimal
C). Peretele antero-lateral al sinusului maxilar
D). Apexul dintilor laterali
E). Tuberozitatea maxilara
122. Fracturile corpului mandibulei sunt
A). Mediane
B). Situate inaitea insertiilor muscular
C). Paramediane
D). Fracturile laterale
E). In plina masa muscular
123. In functie de energia traumatismului fracturile se impart in
A). Fracturi cominutive
B). Fracturi in os verde
C). Fracturi deschise
D). Fracturi fara deplasare
E). Fracturi cu deplasare
124. Semnele specific fracturilor laterale mandibulare sunt
A). Linia de fractura este situate intre incisivii laterali si canini
B). Linia de fractura poate fi vertical sau oblica
C). Poate fi produsa prin mecanism direct sau indirect
D). Pacientul poate prezenta excoriatii hematoame
E). Apar tulburari de ocluzie evidente
125. Semnele clinice ale intreruperii continuitatii osose
A). Crepitatii osoase
B). Modificari ale rapoartelor ocluzale
C). Mobilitate anormale a fragmetelor osoase
D). Deformari osoase ale etajului inferior al fetei
E). Jena in deglutitie
126. Semnele clinice specific ale fracturilor mediane
A). Linia de fractura este intre ei doi centrali inferiori
B). Prezinta un traiect oblic ascendant paramedian catre margine bazilara a mandibulei
C). Ocoleste simfica mentoniera
D). La inchiderea gurii apare diastazia
E). Apare diastama intre cei doi incisive inferiori
127. Fracturile ramului mandibular pot fi
A). Vertical ale ramului
B). In plina masa muscular
C). Oblice ale ramului
D). Orizontale ale ramului
E). Situate inaitea insertiilor muscular
128. Fracturile de mandibula dupa numarul liniilor de fractura sunt
A). Unice
B). Duble
C). Triple
D). multiple
E). cominutive
129. Tratamentul cicatricilor postoperatorii cand se necesita reinterventia consta
in
A). Detensionarea cicatricilor retractile, prin plastii in v/y sau plastii in z
B). Administrarea pe cale generala de corticoterapie
C). Revizia chirurgicala a plagii, cu repozitionarea corecta la nivelul punctelor de
contact
D). Aplicatii locale de crme pe baza de corticoizi
E). Excizia zonelor care prezinta tatuaje trumatice ca urmare a retentiei de corpi staini
de mici dimensiuni
130. Factorii de risc generali pentru vindecarea intarziata a aplagilor sunt
A). Folosirea excesiva a eletrocauterului
B). Diabetul zaharat
C). Corpii straini restanti in palga dupa efectuarea suturii primare
D). Radio/chimioterapia in antecedente
E). Inumosupresia
131. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre sinusul maxilar :
A). Se formeaza in luniile de viata intrauterine
B). Au forma patrulaterala
C). La copil ocupa in totalitate osul maxilar
D). Este cel mai voluminous sinus paranazal
E). Este o anexa a cavitatii bucale
132. Rolurile sinusului maxilar:
A). Racirea aerului atmospheric
B). Respiratie
C). Umidifierea aerului inspirit
D). Reglarea presiunii intranazale
E). Aparare imuna specifica
133. Sinusul maxilar sintetizeaza:
A). CO2
B). Aerul inspirit
C). Monoxide de azot
D). Impuritatiile
E). Bicarbonatul
134. Mucoasa sinusului maxilar:
A). Este de tip endocrine
B). Este format din epiteliu cilindric monostratificat
C). Prezinta cili
D). Nu e suspectibila la infectii
E). Produce apa
135. Dintii care au raport sinusal sunt:
A). Molarul 1 superior
B). Premolarul 2 superior
C). Incisivul lateral inferior
D). Molarul 2 inferior
E). Caninul superior
136. Factorii favorizanti ai sinuzitei maxilare:
A). Inflamatia acuta a mucoasei rino-sinusale
B). Obstructia ostiumului din meatul nazal inferior
C). Cresterea motilitatii ciliare
D). Cresterea secretiei de mucus
E). Scaderea motilitatii ciliare
137. Care afectiuni dentoparodontale pot cauza sinuzita maxilara:
A). Parodontita apicala acuta a dintilor laterali superiori
B). Parodontita apicala cronica a dintilor laterali superiori
C). Parodontita apicala a dintilor frontali
D). Pericoronarita molarului 3 superior
E). Pulpit purulenta a molarului 3 superior
138. Sinuzita maxilara acuta:
A). Prezinta 2 faze: catarala si supurata
B). Este frecventa la sugari
C). Este o afectiune doar infectioasa
D). Este o afectiune infectioasa si inflamatorie
E). Prezinta leziuni osoase subiacente importante
139. Semnele clinice ale sinuzitei maxilare acute:
A). Durere unilateral la nivelul etajului inferior al fetei
B). Rinoree purulenta unilateral
C). Febra 38-38,5
D). Durere imediata in orbita cu plecare din etajul mijlociu
E). Dureri bilateral la nivelul etajului mijlociu
140. Semnele clinice ale sinuzitei maxilare cornice:
A). Cefalee matinala frecventa
B). Halena fetida
C). Jena dureroasa in sinusul afectatl accentuate de pozitia decliva a capului
D). Stare generala alaterata
E). Refluarea lichidelor pe nas cand se asociaza cu o comunicare orosinusala
141. Urmatoare investigatii paraclinice ajuta la diagnosticul afectiunilor sinusale:
A). radiografiile standard pentru sinusuri anterioare ale fetei (SAF)
B). CT
C). RMN
D). Ecografia glandelor salivare
E). Punctiile sinusale
142. Diagnosticul sinuzitei maxilare de cauza dentara se face pe baza:
A). Testarii vitalitatii dintilor inferiori
B). Triadei durere-cacosmie-rinoree purulenta
C). Anamnezei si examneului clinic
D). Prezentei trismusului puternic
E). Prezentei hipersalivatiei
143. In cazul sinuzitei cornice de cauza dentara diagnosticul diferential se face cu:
A). Sinuzita cronica rinogena
B). Sinuzita maxilara alergica
C). Sinuzita maxilara fungica
D). Sinuzita maxilara de cauza TBC
E). Supuratii generale de cauza dentara
144. Cura radicala a sinusului maxilar:
A). Este operatia Caldwell- Luc
B). Au ca scop indepartarea partial a mucoasei sinusale
C). Foloseste abordul in fosa canina
D). Se foloseste la sinuzitele acute
E). Utilizeaza contradeschidere in fosa nazala
145. Comunicare orosinusala
A). Localizata fercventa pe palat
B). Este o solutie de continuitate catre sinus sin as
C). Este o solutie de continuitate catre sinus si cavitate bucala
D). Localizta frecvent pe creasta alveolara
E). Localiztat frecvent in vestibule
146. Plastia comunicarii oro-sinusale se poate realiza
A). In trei planuri anatomice
B). In doua planuri anatomice
C). Intr-un plan
D). Cu lambou vestibular inferior
E). Cu lambou palatinal
147. Plastia comunicarii oro-sinusale intr-un plan se poate face cu:
A). Lambou dreptunghiular transpozitionat
B). Lambou dreptunghiular cu pedicul anterior
C). Lambou dreptungiular cu pedicul posterior
D). Lambou dreptunghiular palatinal
E). toate de mai sus
148. Plastia cominicarii orosinusale in 2 planuri:
A). Este o interventie chirurgicala facila
B). Este metoda cea mai sigura
C). Foloseste o colereta de mucoasa vestibulara
D). Nu necesita tratament antibiotic
E). Necesita tratament decongestive
149. Cum se indeparteaza o radacina dentara impinsa in sinusul maxilar?
A). Se trepaneaza sinusul mai sus de locul de elective
B). Se realizeaza plastia comunicarii in 2 planuri
C). Se realizeaza cura sinusala in toate cazurile
D). se realizeaza plastia cominicarii intru-n plan
E). Toate de mai sus
150. Timpii chirurgicali ai plastiei cominicarii orosinusale:
A). Incizie
B). Decolare
C). Sutura in planuri anatomice
D). irigatii cu alcool
E). tamponament intraalveolar
151. Planul sinusal al comunicarii orosinusale poate fi:
A). Lambou in colereta si lambou vestibular
B). Lamboui in colereta si lambou palatinal
C). lambou vestibular si lambou palatinal
D). grefa de piela libera despicata
E). toate de mai sus cu exceptia
152. Dupa cura radicala sinusala poate apare pe termen lung:
A). jena dureroasa meteodependenta
B). Tulburari de sensibilitate la nivelul dintilor superiori
C). dureri vii la nivelul dintilor inferiori
D). hemoragie sinusala
E). nici o variant nu e corecta
153. Comunicarea orosinusala poate apare in urma:
A). rezectiei apicale
B). Chistectomiei
C). Osteomielitei
D). abcesului vestibular inferior
E). Luxatiei de mandibula
154. La examenul CT in sinuzita maxilara acuta mucosa apare:
A). Congestionata
B). Subtiata
C). Ingrosata
D). Hipodensa
E). hiperdensa
155. Examenul bacteriologic al puroiului in sinuzite :
A). nu are nici o importanta
B). orienteaza conduita terapeutica
C). se realizeaza in toate situatiile
D). pune in evidenta cel mai frecvent anaerobi
E). pune in evidenta cel mai frecvent aerobi
156. Modificarile mucoasei sinusale evaluate sinusoscopic:
A). se clasifica in 4 clase
B). se clasifica in 3 clase
C). se clasifica in 6 clase
D). se clasifica in 5 clase
E). nici o varianta nu e corecta
157. Tipul II de mucoasa dupa Sarafoleanu prezinta:
A). secretii abundente
B). dilatatii chistice ale glandelor submucoase
C). modificari in corion
D). nici o vaarianta
E). polipi
158. Tipul 4 de mucoasa dupa Sarafoleanu prezinta:
A). hiperplazii si metaplazii
B). polipi organizati
C). fongozitati
D). cazeum
E). toate de mai sus
159. Tipul 3 de mucoasa dupa Sarafoleanu prezinta:
A). polipi
B). chisturi
C). cazeum
D). secretii apoase
E). nici o variant
160. Semnele clinice minore din sinuzita de cauza dentara:
A). stare generala nealterata
B). inapetenta
C). halitoza
D). tuse
E). nici o barianta
161. Care dintre urmatoarele semne caracterizeaza sindromul toxico-septic?
A). tensiunea arteriala crescuta
B). proteina C reactiva depaseste de 2 ori valoarea normala
C). edeme
D). trombocite mai mari de 100.000/ mm
E). temperatura mai mare de 38C sau mai mica de 36C.
162. Alegeti afirmatiile corecte privind principiile generale de tratament in
infectiile oro-maxilo-faciale:
A). antibioterapia se asociaza tratamentului chirurgical la pacientii in varsta
B). anestezia generala este indicata la copiii sub 10 ani
C). incizia nu se practica in zonele declive ale tumefactiei
D). supuratia este o urgenta medico-chirurgicala
E). vindecarea plagilor se va face per primam .
163. Infectiile periosoase intereseaza:
A). spatiul canin
B). spatiul vestibular
C). spatiul palatinal
D). spatiul corpului mandibulei
E). spatiul bucal.
164. Spatiul vestibular este delimitat de :
A). lateral: mucoasa vestibulara
B). posterior: muschiul buccinator
C). medial: spatiul latero-faringian
D). superior: valul palatin
E). anterior: mm. intrinseci ai buzelor.
165. Diagnosticul diferential al proceselor supurative palatinale se face cu:
A). adenita supurata submandibulara
B). goma luetica
C). chistul maxilar suprainfectat
D). formatiunile tumorale ale fibromucoasei palatinale
E). abcesul limbii.
166. Abcesul spatiului paramandibular :
A). cauza cea mai fecventa este reprezentata de paricoronaritele supurate ale molarilor
de minte inferiori
B). se mai numeste abces buccinato- maxilar
C). se mai numeste abces migrator al obrazului
D). abordul se face numai pe cale endobucala
E). dupa remisia fenomenelor inflamatorii nu se face extractia dintelui cauzal.
167. Supuratiile spatiului canin:
A). incizia este cel mai des cutanata
B). pacientul prezinta o tumefactie geniana dureroasa la palpare
C). sunt determinate de procese periapicale ale caninilor maxilari
D). examenul CT evidentiaza factorul cauzal dentar
E). pot duce la aparitia unor trombi septici in vena angulara.
168. Etiologia supuratiilor spatiului infratemporal e reprezentata de:
A). litiaza glandei submandibulare;
B). infectii dento-parodontale ale molarilor superiori
C). punctia anestezica la Spina Spix
D). pulpita purulenta
E). punctia anestezica a nervilor alveolari superiori si posteriori.
169. Diagnosticul diferential al abcesului submandibular nu se face cu:
A). adenopatii specifice
B). adenopatii metastatice
C). adenita submandibulara acuta supurata
D). abcesul salivar
E). chistul de maxilar suprainfectat.
170. Limitele spatiului sublingual sunt :
A). lateral: arcul mentonier
B). posterior: osul maxilar
C). anterior osul hioid
D). inferior: m. sterno-cleido-mastoidian
E). superior: mucoasa sublinguala.
171. Spatiul masticator cuprinde:
A). spatiul bucal
B). spatiul canin
C). spatiul maseterin
D). spatiul temporal
E). spatiul pterigomandibular.
172. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt adevarate:
A). trismusul apare rar in abcesul maseterin
B). abcesul maseterin are ca etiologie infectiile molarilor inferiori
C). incizia orala a abcesului maseterin este cea mai indicata
D). spatiul maseterin este delimitat lateral de m. genioglos
E). diagnosticul diferential al abcesului maseterin se poate face cu adenita
submandibulara
173. Abcesul spatiului parotidian:
A). are ca etiologie parotiditele si litiazele parotidiene supurate
B). determina alterarea starii generale
C). trebuie diferentiat de abcesul spatiului maseterin
D). este o complicatie a infectiilor molarilor de minte inferiori
E). determina insuficienta respiratorie.
174. Spatiul prevertebral:
A). supuratiile sunt de cauza odontogena
B). este delimitat lateral de mandibula
C). este spatiul de risc
D). supuratiile evolueaza lent
E). in caz de aparitie a complicatiilor prognosticul este bun.
175. Supuratiile difuze:
A). au ca factori favorizanti surmenajul, diabetul, etc
B). se caracterizeaza prin fenomene toxico-septice
C). sunt produse de germeni anaerobi
D). colectia supurata este bine delimitata
E). au o tendinta extensiva.
176. Punctul de plecare al flegmonului planseului bucal in constituie:
A). pericoronaritele supurate ale molarilor de minte inferiori
B). procese septice dento-parodontale
C). adenita submandibulara cronica
D). litiaza glandei submandibulare
E). sinuzita maxilara.
177. Urmatoarele afirmatii privind aspectele clinice ale flegmonului planseului
bucal sunt false:
A). debuteaza sub forma unei supuratii sublinguale
B). tumefactia are o duritate lemnoasa la palpare
C). apare edemul in pelerina
D). pacientul nu prezinta o stare generala alterata
E). limba este deviata spre partea stanga.
178. Flegmonul difuz hemifacial:
A). starea generala a pacientului este buna
B). are ca punct de plecare infectii cutanate faciale cu Stafilococ
C). intereseaza numai spatiul temporal
D). se poate complica cu osteomielite ale maxilarului si mandibulei
E). tumefactia are o tendinta de remisie.
179. Complicatiile infectiilor oro-maxilo-faciale pot fi:
A). peritonita
B). abcesul cerebral
C). infarctul miocardic
D). diabetul zaharat
E). tromboza venei cave.
180. Diagnosticul diferential al limfadenitelor cronice se face cu:
A). Boala Hodgkin
B). rubeola
C). infectia HIV
D). sifilisul
E). diabetul zaharat.
181. Osteita este:
A). o infectie primara osoasa
B). o infectie monoostotica
C). un proces cronic dento-parodontal
D). produsa de germeni din tesutul subcutanat
E). o complicatie a infectiilor oro-maxilo-faciale.
182. Dupa Laskin , osteomielitele se clasifica in:
A). supurate
B). congestive
C). nesupurate( Garre)
D). cu Stafilococ
E). dupa infectii specifice.
183. In osteomielita supurata acuta:
A). durerea este surda, nu iradiaza
B). la examenul local lipseste tumefactia
C). apare brusc alterarea starii generale
D). precoce apare anestezia labio-mentoniera
E). semnele Rx apar dupa 1 saptamana.
184. Care dintre urmatoarele afirmatii privind aspectul radiografic al
osteomielitelor sunt adevarate:
A). imaginea Rx este de radiotransparenta bine delimitata de max 0,5 cm
B). imaginea Rx clasica este de sarcofag
C). semnele Rx apar dupa 1 saptamana
D). semnele Rx apar cand se produce o demineralizare de 30-60%
E). pe radiografie alterneaza zone de osteoliza cu zone de condensare osoasa.
185. Osteonecroza maxilarelor:
A). este o infectie dento-parodontala
B). se vindeca in 2-3 saptamani
C). apare ca urmare a actiunii unor factori chimici sau fizici
D). se remite spontan
E). este un proces de degradare a tesutului osos secundar tulburarilor trofice.
186. Diagnosticul diferential al actinomicozei cervico-faciale se face cu:
A). sinuzita maxilara
B). herpes zoster
C). sclerodermia
D). infectia HIV
E). fistulele cutanate.
187. Ulceratia tuberculoasa:
A). este localizata la nivel retromolar
B). este unica , cu marginile delimitate
C). este foarte dureroasa
D). nu este insotita niciodata de adenopatie
E). prezinta granulatii galbui.
188. Semnele disfunctiei de organ in sindromul toxico-septic sunt:
A). oligurie
B). leucocitoza
C). creatinina mai mare de 2mg/ dl
D). tahipnee
E). trombocite mai mici de 100.000/ mm.
189. Anestezia loco-regionala este indicata in situatiile:
A). abcese de spatii fasciale
B). la pacientii care refuza anestezia generala
C). abcese periosoase
D). pacienti necooperanti
E). copii sub 10 ani.
190. Diagnosticul diferential al abcesului laterofaringian se face cu:
A). litiaza submandibulara
B). tumori laterofaringiene
C). tumori de maxilar
D). abcesul vestibular
E). adenita acuta submentoniera.
191. n cazul frenoplastiei ,,n Z,, din cadrul tratamentelor chirurgicale
preprotetice sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A). prin aceast matod se obine i o adncire minim a fundului de sac vestibular
B). inciziile oblice se fac n unghi de 60 de grade
C). dezavantajul metodei este ngustarea anului vestibular
D). tehnica este similar n prima parte cu excizia simpl
E). la nivelul osului alveolar vindecarea va fi per secundam
192. n cazul frenoplastiei cu vestibuloplastie (tratament chirugical preprotetic)
A). este indicat n cazul frenurilor labiale cu inserie ngust la nivelul crestei alveolare
B). uneori rmne un defect osos neacopoerit de mucoas
C). se indic n cazul bridelor localizate la nivelul fundurilor de sac vestibular maxilar
D). lamboul mucozal se mobilizeaz i este deplasat prin decolare subperiostal
E). la pacienii edentai aplicarea imediat a protezei rebazate este obligatorie
193. n cazul frenotomiei (tratament chirugical preprotetic) frenului lingual
urmtoarele afirmaii sunt false:
A). se realizeaz anestezia nervului lingual bilarteral
B). se efectueaz o incizie vertical, urmat de sutur n plan vertical
C). trebuie inut cont de venele linguale
D). se efectueaz o incizie transversal, perpendicular pe fren
E). nu exist riscu lezrii canalului Warthon
194. Hiperplazia inflamatorie (hiperplazia de protez)
A). este de obicei localizat n fundul de sac vestibular
B). dac leziunea este cronic tratamentul este medicamentos
C). n cazul leziunilor care au durat lung de evoluie este obligatoriu examenul
histopatologic al piesei operatorii
D). dup intervenia chirurgical se va atepta cu aplicarea proitezei rebazate pn la
vindecarea per secundam pentru a evita iritaia defectului restant
E). nu exist riscul unor modificri neoplazice
195. n cazul fibromatozei tuberozitare sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A). este obligatorie efectuarea unei ortopantomograme pentru a confirma natura
conjunctiv a formaiunii
B). clinic leziunea este dureroas la palpare
C). examenul radiologic este obligatoriu pentru prezena unui dinte inclus
D). examenul radiologic este obligatoriu pentru a exclude prezena unei formaiuni
tumorale
E). acest volum de esut conjunctiv reprezint un suport adsecvat pentru sprijinul unei
proteze totale
196. Hiperplazia inflamatorie papilar palatinal:
A). tratamentul este medicamentos
B). tratamentuil este numai chirurgical
C). excizia se face numai cu bisturiul
D). vindecarea dup ndepretarea leziunii se realizeaz per secundam
E). ndeprtarea leziunii prin electroincizie este contraindicat din cauza dificultii de
manipulare n aceast zon
197. Hiperplazia gingival:
A). n absena tratamentului, se asociaz frecvent cu resorbia osoas a procesului
alveolar
B). n absena tratamentului, nu se asociaz cu resorbia osoas a procesului alveolar
C). creterea este lent
D). creterea este rapid
E). n cazul interveniei chirurgicale efectuate pentru hiperplazia gingival, dup
anestezia loco-regional mai nti se extrag dinii cu mobilitate crescut
198. n cazul crestei balante urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A). este localizat de obicei n zonele frontale edentate
B). corectarea acestei leziuni de foarte multe ori poate provoca reducerea nlimii
anului vestibular
C). examenul histopatologic este obligatoriu
D). dup excizia formaiunii vindecarea se realizeaz per secundam n 3-4 sptmni
E). lipsa de stabilitate a protezei este accentuat de suprafaa neregulat a mucoasei i
de mobilizarea uoar a acesteia la nivelu coamei crestei
199. n cazul plastiei anurilor vestibulare la mandibul pot fi amintite
urmtoarele dezavantaje:
A). grosime mic a crestei care poate limita ulterior inserarea implanturilor orale
B). modificarea postoperatorie a adncimii anurilor vestibulare din cauza bridelor
cicatriceale
C). stimularea atrofiei osoase la nivelu crestelor alveolare
D). retrecia cicatriceal a buzei
E). afectarea funcional a micrilor de protracie i ridicare a limbii n cazul
repoziionrii inseriei muchilor geniogloi
200. Vestibuloplastia la mandibul descris de Kazanjian se poate realiza atunci
cnd
A). nlimea mandibulei este de 5-10 mm
B). nlimea mandibulei este de 10-15 mm
C). fundul de sac este ngust
D). fundul de sac este larg
E). la orice nlime a mandibulei
201. Plastia anului pelvilingual descris de Trauner i modificat de MacIntosh
i Obwegesser este indicat
A). cnd osul alveolar are un contur corespunztor protezrii
B). cnd osul alveolar are o nlime de cel puin 10 mm
C). cnd osul alveolar are o nlime de cel puin 15 mm
D). cnd osul alveolar are o nlime de cel mult 15 mm
E). cnd osul alveolar un contur necorespunztor protezrii
202. n cadrul interveniei chirurgicale de plastie a anului pelvilingual descris
de Trauner i modificat de MacIntosh i Obwegesser
A). incizia se face npe coama crestei
B). se fac dou incizii vestibular i lingual
C). decolarea lambourilor se face subperiostal
D). decolarea lambourilor se face supraperiostal
E). se prepar lambourile pariale vestibular i lingual pn la 1 cm deasupra marginii
bazilare
203. n cadrul tehnicii de vestibuloplastie descris de Obwegesser sunt valabile
urmtoarele afirmaii
A). este indicat la pacienii cu atrofie sever i an neutru
B). mucoasa labial i cea vestibular sunt repoziionate la noua adncime a fundului de
sac vestibular cu ajutorul unei proteze totale
C). periostul expus este acoperit cu gref de piele recoltat de la nivelul coapselor
D). incizia se realizeaz la nivelul mucoasei pe linia median
E). periostul neacoperit se va vindeca per secundam
204. Extracia alveoloplastic:
A). are avantajul de a menine mai bine nlimea crestei alveolare dect dup extracia
simpl
B). se realizeaz concomitent cu extraciile dentare
C). se realizeaz n scopul favorizrii stabilitii protezelor mobile
D). papile interdentare se afronteaz perfect pentru a acoperi osul alveolar modelat,
expus
E). n caz de nevoie se pot realiza incizii de descrcare divergente spre fundul de sac
vestibular
205. n cadrul extraciei alveoloplastice intraseptale sunt adevrate urmtoarele
afirmaii:
A). este indicat n cazul extraciei a unui sau a mai multor dini
B). este adaptat pentru a conserva ct mai bine nlimea osului alveolar
C). se practic ndeprtarea septurilor interdentare restante cu ajutorul instrumentarului
rotativ
D). se practic ndeprtarea septurilor interdentare restante cu ajutorul pensei
ciupitoare de os
E). se obine o grosime mic a crestei care poate limita ulterior inserarea implanturilor
orale
206. Dezavantajele extraciei extraciei alveoloplastice intraseptale sunt:
A). grosime mic a crestei rezultate
B). nlimea mic a crestei rezultate
C). creast alveolar neregulat
D). deretentivizarea corticalei vestibulare
E). poate favoriza apariia unei creste alveolare ascuite
207. n cazul alveoloplastiei crestelor alveolare edentate:
A). dezavantajul este reducerea marcat a nlimii i/sau limii crestei alveolare
B). metoda este indicat n cazul unui proces alveolar edentat neregulat
C). metoda este indicat n cazul unei creste alveolare ascuite
D). are ca scop remodelarea esuturilor moi n vederea protezrii mobile
E). examenul radiologic este facultativ
208. Rezecia modelant a crestei oblice interne este indicat n:
A). atrofia marcat a crestei alveolare mandibulare n zona anterioar, cu muchiul
genioglos ajuns sub mucoas
B). resorbia accentuat a crestei alveolare n treimea posterioar mandibular
C). inserie nalt a muchiului hioglos
D). an pelvimandibular desfiinat prin ajungerea cresteimilohioidiene la acela nivel cu
planeul bucal
E). crest oblic intern ascuit acoperit de o mucoas subire
209. n cazul atrofiei marcate a crestei alveolare mandibulare poate fi indicat:
A). rezecia modelant a apofizelor genii n asociere cu adncirea anului
pelvimandibular
B). alveoloplastia crestelor alveolare edentate
C). rezecia modelant a torusului mandibular pe versantul vestibular al mandibulei
D). rezecia modelant a apofizelor genii
E). rezecie modelant a crestei oblice interne
210. Precizai n care din interveniile chirurgicale preprotetice ale prilor moi se
pot folosi grefa de piele liber ca element de plastie:
A). hiperplazia gingival
B). hiperplazia inflamatorie
C). creast balant
D). plastia anului pelvilingual
E). vestibuloplastia la maxilar descris de Obwegesser
211. Forme de torus palatin descrise de Landa:
A). torus rotund n treimea anterioar a bolii palatine
B). torus alungit cu localizare n dou treimi anterioare ale bolii palatine
C). torus ovalar cu localizare n treimea posterioar a bolii palatine
D). torus polilobat cu localizare n dou treimi posterioare ale bolii palatine
E). torus alungit cu localizare n dou treimi posterioare ale bolii
212. Atunci cnd torusul palatin este de mici dimensiuni, intervenia chirurgical
se poate modifica astfel:
A). se poate realiza i o incizie circular
B). se poate realiza i o incizie elipsoidal n felie de portocal
C). se poate realiza i o simpl incizie liniar
D). se poate practica doar o contraincizie perpendicular anterioar
E). se poate realiza o incizie cu plastie V-Y
213. n cazul plastiei modelante a torusului mandibular este recomandat:
A). anestezia singular a trunchiului nervului lingual
B). anestezia nervilor alveolar inferior i lingual la spina Spix
C). anestezia nervului alveolar inferior i a nervului bucal
D). anestezia la gaura mentonier
E). anestezia singular a nervului lingual, tehnica Dan Teodorescu
214. n cazul plastiei modelante a torusului mandibular sunt valabile urmtoarele
afirmaii:
A). se realizeaz n zona premolar-molar
B). se realizeaz n zona canin-premolar
C). se practic o incizie pe mijlocul crestei alveolare
D). direcia liniei de osteotomie trebuie s fie perpendicular pe suprafaa corticale
linguale din cauza riscului de lezare a nervului lingual
E). direcia liniei de osteotomie trebuie s fie paralel cu suprafaa corticalei linguale
din cauza riscului de lezare a nervului alveolar inferior
215. Obiectivele rezectiei apicale:
A). Stoparea difuzarii agentilor microbieni din sptiul endodontic prin obturatie corecta
de canal
B). Indepartarea unei radacini cu procese apicale cornice pentru evitarea acutizarii
acestora
C). Diagnosticarea unor leziuni apicale (de alta natura) prin examen histopatologic
D). Control asupra etanseizari obturatiei de canal
E). Recuperarea unor dinti fara valoare protetica
216. Sigilarea apicala poate fi realizata (in functie de situatia clinica):
A). intraoperator la un dinte la care tratamentul endodontic nu a fost efectuat in
prealabil (de evitat)
B). Preoperator (cel mai recomandat) cu cel putin 24 ore inainte
C). Intraoperator, prin sectionarea si indepartarea apexului la un dinte pe care a fost
efectuat un tratament endodontic correct
D). Preoperator in cazul dintilor la care nu se poate face un tratament endodontic
correct
E). Preoperator (cel mai recomandat) cu cel mult 24 ore inainte
217. Indicatiile rezectiei apicale
A). Incompleta instrumentare si sigilare tridimensionala a sistemului endodontic
B). Denticuli intracanalicular
C). parodontopatie marginala cronica, unde se urmareste indepartarea tesutului de
granulatie periodontal
D). Punga parodontala adanca la una dintre radacinile unui dinte pluriradicular
E). Dinti cu radacina nedezvoltata, unde tehnica apexificarii cu hidroxid de calciu
esueaza.
218. Factori iatrogeni care indica rezectia apicala:
A). Raportul nefavorabil coroana-radacina care trebuie foarte bine evaluat preoperator.
B). formarea de praguri radiculare care nu permit tratamentul endodontic correct si
care nu mai pot fi depasite prin reluarea tratamentului endodontic
C). Prezenta unui pivot pe un canal cu reactie periapicala , indepartarea pivotului si
repetarea tratamentului endodontic pune in pericol rezistenta radacinii.
D). Perforatia coroanei dentare si patrunderea acului in spatiul periodontal
E). Obturatii de canal in exces care nu mai pot fi indepartate
219. Contraindicatii relative ale rezectiei apivcale:
A). Dinti fara valoare protetica
B). Corticala vestibulara groasa
C). Fratura radiculara verticala
D). Raportul nefavorabil dinte-radacina
E). Pacienti cu imunosupresie
220. Avantajele lamboului semilunar in cazul rezectiei apicale sunt:
A). Pacientul poate sa mentina o buna igiena orala
B). Dimensiunile limitate ale lamboului ofera un acces minim, ceea ce constituie un
convenient daca apexul sau leziunea periapicala sunt dificil de localizat
C). Incizie si decolare facile
D). Necesita o anestezie locala extinsa
E). Insertiile muscular si ale frenurilor reprezinta obstacole anatomice care implica
modificarea traseului inciziei
221. In cazul lamboului Ochsenbein-Luebke sunt adevarate urmatoarele afirmatii
A). Este un lambou trapezoidal, la care incizia orizontala se practica in santul gingival
B). Este format dintr-o incizie orizontala de-a lungul marginii libere gingivale
C). prezinta doua incizii oblice de descarcare
D). Inciziile verticale formeaza intotdeauna un unghi obtuz cu cea orizontala , astfel ca
baza lamboului este mai larga
E). Repozitionarea lamboului ridica probleme, neexistand puncte de referinta
222. In cazul lamboului intrasulcular triunghiular urmatoarele afirmatii sunt
false:
A). Este indicat pentru dinti cu radacini scurte
B). Este indicat pentru dinti cu radacini lungi
C). Irigatia lamboului sufera
D). Sutura interdentara este mai dificila
E). Igiena orala este mai dificil de mentinut
223. Avantajele lamboului intrasulcular triunghiular (sau in L):
A). Decolarea lamboului si tractionarea sunt usoare
B). Riscul de intersectare a leziunii este eliminate
C). irigatia lamboului este maxima
D). Sutura interdentara este mai dificila
E). Inciziile sunt scurte in cazul dintilor cu radacini lungi
224. In cazul lamboului intrasulcular trapezoidal, urmatoarele afirmatii sunt
adevarate:
A). Inciziile verticale se practica la nivelul eminentelor radiculare, la o distanta (mezial
si distal) de 1-2 dinti de leziune
B). Accesul chirurgical este foarte bun
C). Interesarea prin incizie a festonului gingival evita aparitia unui deficit fizionomic,
incizia fiind ascunsa in sant
D). Vascularizatia lamboului este deficitara, existand riscul de ischemie si necroza
E). Este indicat atat pentru radacini lungi cat si pentru cele scurte
225. Avantajele lamboului gingival in plic (pentru abordul palatinal)
A). Decolarea lamboului este usoara
B). Igiena orala este usor de mentinut
C). Insertia gingivala poate fi modificata dupa necesitai
D). concomitent se poate practica si gingivectomia
E). Nu se pot leza vasele palatine
226. Localizarea apexului si a leziunii periapicale se poate face prin:
A). Practicarea unui mic orificiu in corticala, in care se aplica un material radioopac,
apoi se face o radiografie de control
B). Se desfiinteaza cu o freza corticala osoasa urmarind radacina dintelui de la nivelul
coletului pana la apex
C). Se urmareste relieful corticalei vestibulare (eminentele radiculare)
D). Atunci cand corticala osoasa este foarte subtire se poate repera pozitia apexului prin
perforarea corticalei cu o sonda sau excavatorul
E). Se poate aproxima lungimea radacinii pe baza radiografiei retroalveolare izometrice
227. Contraindicatii absolute ale rezectiei apicale sunt:
A). Imposibilitate de abord din cauze diverse(microstomie, bride cicatriceale,
sclerodermie)
B). Resturi radiculare si absenta marcata de tesuturi dure dentare care nu permit
posibilitati de restaurare corono-radiculara ulterioara
C). Dinti cu radacina nedezvoltata, unde tehnica apexificarii cu hidroxid de calciu
esueaza
D). Cai false, perforatii ale podelei camerei pulpare
E). Parodontopatie marginala cronica (dinti cu implantare compromisa)
228. In cazul lamboului semilunar pentru practicarea rezectiei apicale,
urmatoarele afirmatii sunt false:
A). Incizia si decolarea sunt facile
B). Decolarea se realizeaza folosind uneori forte excessive, ceea ce duce la delabrarea
lamboului la capete
C). Se recomanda ca ceea mai mare parte a inciziei sa fie situata in gingivomucoasa
mobile
D). Necesita o anestezie locala extinsa
E). Dupa decolare si reclinarea lamboului se expune zona apexului dentar
229. Avantajele lamboului Ochsenbein-Luebke pentru rezectie apicala sunt:
A). Corticala osoasa este bine evidentiata
B). Lamboul este usor de realizat si de decolat
C). Prin incizia realizata prea aproape de marginea gingivala libera se evita aparitia
unui defect gingival (fisura)
D). Pacientul nu poate mentine o buna igiena orala
E). Pacientul poate mentine o buna igiena orala
230. Accidente intraoperatorii n tratamentul chirurgical al leyiunilor periapicale
pot fi;
A). Hematom
B). Ptrundarea cu instrumentarulrotativ n fosa nazal
C). Fractura rdcinii
D). Secionarea incomplet a rdcinii
E). Leziuni nervoase
231. Complicaii postoperatorii tardive n cazul rezeciilor apicale, pot fi;
A). Necroza osoas din cauza frezajului osos intempestiv
B). Suprainfectare
C). Leziuni ale apexurilor dinilor vecini
D). Colorarea esuturilor din cauza materialelor de obturaie retrograd
E). Edem
232. Principii generale n rezecia apical sunt;
A). Nu se va rezeca un segment mai mare de 1-3 mm
B). Planul de seciune a rdcinii va fi bizotat spre vestibular
C). Rezecia apexului este obligatoriu pn la limita geodei osoase
D). n cazul obturaiilor vechi incomplete/resorbite este necesar rezecia apical pn
la acest nivel
E). Toate sunt corecte
233. Amputaia radicular const n;
A). ndeprtarea apexului uneia dintre rdcinile molarilor 1 i 2
B). ndeprtarea numai uneia dintre rdcinile vestibulare la nivelul molarilor superiori
C). Secionarea poriunii corono radiculare afectate i extracia acestuia la nivelul
molarilor superiori sau inferiori
D). Se ndeprteaz partea radicular fr a seciona coroana
E). Pe arcada inferioar se cunoate sub numele de premolarizare
234. n rezecia apical postoperator se indic;
A). Cltirea gurii, precum i consumul de alimente lichide ce pot fi i buturi carbo-
gazoase
B). Se pot consuma alimente tari cu evitarea zonei operate
C). Splatul dinilor este permis dup dimineaa urmtoare operaiei
D). Cltiri uoare a gurii cu soluii antiseptice pe baz de clorhexidin
E). Repaus fizic la domiciliu
235. Chiuretajul periapical;
A). Este imposibil datorit vecintii sinusului
B). Se numete i rezecie apical
C). Are ca scop ndeprtarea n totalitate a esutului patologic periapical
D). Se practic la dini parodonotici
E). Nu se efectueaz obturaie radicular
236. Rezecia apical cu obturaia retrograd;
A). Se folosesc materiale ca amalgamul cu mai puin de 65% Ag
B). Prepararea cavitii se poate face cu piese de turbin miniaturizat
C). Conturul cavitii vor fi adaptate conturului seciunii apicale
D). Este important obinerea unor perei ai cavitii cu o grosime de minim 2 mm
E). Toate sunt corecte
237. Complicaii postoperatorii imediate n cazul reyeciilor apicale, pot fi;
A). Necroza osoas din cauza frezajului osos intempestiv
B). Suprainfectare
C). Hematom
D). Colorarea esuturilor din cauza materialelor de obturaie retrograd
E). Edem
238. Materiale folisite n obturaii retrograde;
A). Past cu hidroxid de calciu
B). Glasionomer MTA
C). Ionofil
D). Gutaperca i rinile compozite
E). Acrilat
239. Materialele de obturaie retograd;
A). S nu se ntreasc repede
B). S fie insolubil i stabil volumetric
C). S nu prezinte radioopacitate
D). S nu determine o reacie inflamatorie
E). s realizeze sigilarea tridimensional a canalului radicular
240. Rezecia apical cu obturaie radicular este indicat ;
A). Dini cu parodontit marginal cronic
B). Corp strin pe canal
C). Gangren necomplicat
D). Obturaie veche incomplet ce nu poate fi ndeprtat
E). Mobilitate dentar crescut
241. Rezecia apical cu obturaie radicular se efctueaz n urmtoarele situaii;
A). Dini cu dispozitive corono-radiculare
B). Dini frontali superiori neobturai
C). Dini cu rdcini drepte
D). Dini care nu pot fiobturai corect din cauza unor praguri radiculare
E). Dini cu secreie persistent din canalul radicular
242. Premolarizarea este indicat la
A). Molarul I inferior
B). Molarul II inferior
C). Molarul I superior
D). Molarul II superior
E). Molarul III superior
243. Dificulti operatorii n cazul rezeciilor apicale pot fi;
A). Apariia unui comunicri oro-sinusale
B). Mucoperiost vestibular slab reprezentat
C). esut patologic aderent de apexul dintelui
D). Durere local intraoperatorie
E). esut de granulaie aderent de fibromucoasa palatinal
244. Cavitatea pentru obturaie la rezecia apical cu obturaie retrograd se
prepar cu;
A). Cu ultrasunete
B). Frez globular
C). Frez con invers
D). Discuri
E). Frez cilindric
245. Indicaiile de extracie ale dinilor temporari:
A). sunt multiple
B). sunt legate de starea dintelui
C). cnd metodele de conservare au euat
D). examenul radiologic trebuie evitat din cauza varstei fragede
E). toate cele de mai sus
246. Indicaiile legate de patologia dento-parodontal :
A). dinii cu distrucii coronare massive extinse i subgingival
B). dinii fracturai sau luxai complet
C). dinii care au determinat sau/i ntrein procese supurative sinusale
D). dinii mult extruzai, egresai sau nclinai care defavorizeaz tratamentul protetic
E). dinii cu parodontopatie marginal cronic profund i mobilitate de gradul II/III
247. Indicaiile legate de patologia pseudo-tumoral sau tumoral de cauz
dentar:
A). dinii care au determinat procese supurative grave
B). dinii care, n urma iritaiei locale cornice au dus la apariia unor leziuni
hiperplazice reactive i inflamatorii (epulis-like)
C). dini care au suferit transformri chistice
D). dinii vecini unui process tumoral
E). dinii n malpoziie care produc leziuni traumatice importante ale prilor moi
248. Indicaiile de extracie legate de anomaliile de numr, form sau poziie :
A). dinii temporari fr dinte permanent succesional
B). dinii inclui ce nu pot erupe
C). dinii inclui sau erupi ce provoac nghesuiri
D). dinii care mpiedic erupia dinilor vecini
E). toate cele de mai sus
249. Situaii speciale n care se indic extracia dentar :
A). nainte de tratamentul radiant, la pacienii cu tumori n sfera OMF
B). la pacienii cu handicap psiho-motor
C). dinii vecini unui process tumoral
D). infarct miocardic acut
E). leucemie acuta
250. Contraindicaiile absolute ale extraciei dentare sunt :
A). diabet zaharat tip II
B). leucemie acut
C). sinuzit maxilar rinogen
D). infarct miocardic mai vehi de 6 luni
E). HIV
251. Contraindicaiile locale ale extraciei dentare :
A). leziuni locale ale mucoasei
B). stomatite, afte, herpes i candidoze locale
C). dinii din focarele de fractur care mpiedic reducerea fracturii
D). dinii care ntrein sinuzit maxilar cronic
E). sinuzit maxilar rinogen
252. Contraindicaiile generale ale extraciei dentare :
A). nu in de terenul pacientului
B). necesit de multe ori un abord interdisciplinar
C). primul trimestru al sarcinii
D). tratament cronic cu bifosfonai
E). ultimul trimestru al sarcinii
253. Gradul de dificultate al unei extracii dentare depinde de :
A). deschiderea interarcadic
B). poziia dintelui ce va fi extras
C). gradul de distrucie coronar
D). examenul radiologic al dintelui
E). toate cele de mai sus
254. Instrumentarul necesar extraciei dentare
A). sindesmotoame, elevatoare, cleti
B). set de consultaie
C). chiurete
D). soluia anestezic i seringi
E). toate cele de mai sus
255. Timpii unei extracii dentare
A). anestezia
B). dilatarea osului alveolar
C). luxarea dintelui
D). aplicarea cletelui pe dinte i luxarea lui
E). toate cele de mai sus
256. Extracia cu elevatorul Lecluse nu este indicat :
A). cnd rdcinile molarului de minte inferior sunt recurbate distal
B). cnd integritatea coroanei dentare a molarului de minte inferior permite realizarea
prghiei
C). prezena molarilor 1 i 2 cu implantare favorabil
D). cnd molarul trei inferior prezint radiologic rdcini drepte
E). cnd rdcinile molarului de minte inferior sunt recurbate ctre mezial
257. Extracia dentar cu separare interradicular
A). este indicat la pluriradiculari
B). examenul radiologic relev prezena unor rdcini divergente
C). examenul radiologic relev o singur rdcin, cu hipercementoz
D). distrucie coronar extins pn la podeaua camerei pulpare
E). molari temporari fr rizaliz semnificativ a rdcinilor, la care exist riscul
smulgere a mugurelui dintelui permanent, situat ntre rdcini
258. Separaia interradicular :
A). la molarii superiori se va practica o separaie n T
B). n Y la molarii superiori
C). rezultnd dou fragmente la molarii superiori
D). rezultnd trei fragmente la molarii ionferiori
E). separaia se efectueaz cu instrumentarul rotativ, apoi definitivat cu elevatorul
259. Extracia-rezecia descris de Witzel :
A). este o variant cu elevatorul
B). se efectueaz cnd ptrunderea cu elevatorul n spaiul parodontal este posibil
C). se practic n cazurile de anchiloz dento-alveolar, fr sacrificiu de substan
osoas
D). nu este necesar efectuarea unui lambou
E). toate cele de mai sus sunt false
260. Extracia resturilor radiculare mici, situate profund n alveol :
A). se ncearc insinuarea unui elevator fin ntre rdcin i peretele alveolei
B). se poate crea la nevoie un an n peretele alveolar
C). dac orificiul canalului radicular se poate vizualiza i restul radicular este luxat, se
poate folosi ntru extracie un ac Hedstrom
D). se poate recurge la alveolotomie dac cele de mai sus sunt ineficiente
E). se ncepe cu separaia interradicular
261. Extracia prin alveolotomie este indicat n urmtoarele situaii :
A). rdcini situate profund n alveol care pot fi extrase cu elevatorul
B). rdcini deformate prin hipercementoz
C). dini i rdcini fr anchiloz dento-alveolar
D). dinte barat
E). rdcinile situate sub lucrri protetice conjuncte, la care se dorete conservarea
lucrrii protetice
262. Pentru extracia prin alveolotomie se pot efectua urmtoarele lambouri :
A). lambou plic
B). lambou triunghiular sau n L
C). lambou trapezoidal
D). incizia de descrcare n cazul lamboului n L se plaseaz mezial de dintele ce
urmeaz s fie extras
E). incizia de descrcare n cazul lamboului n L se plaseaz distal de dintele ce
urmeaz s fie extras
263. Extracia pe cale alveolar nalt (tehnica Wassmundt) :
A). este indicat pentru resturile radiculare mpinse n plina cavitate sinusal
B). se realizeaz un lambou trapezoidal
C). se rezec tabla osoas palatin cu pensa ciupitoare de os sau instrumentarul rotativ
D). se ndeprteaz cu cletele restul radicular restant
E). nu necesit sutur
264. Etapele vindecrii plgii postextracionale :
A). procesul de vindecare al alveolei se realizeaz prin granulaie secundar
B). cuprinde inflamaie, epitelizare, fibrozare i remodelare
C). etapa inflamatorie desfurat pe parcursul primei sptmni, const n apariia
fibroblastelor i dezvoltarea capilarelor de neoformaie
D). in primele 6-7 zile postextractional apar osteoclaste
E). toate de mai sus
265. Accidentele extraciei dentare pot fi clasificate astfel :
A). leziuni dentare
B). accidente sinusale
C). trismus
D). dry socket
E). luxaia ATM
266. Leziunile dentare ca i accidente ale extraciei dentare cuprind :
A). fractura coronar a dintelui extras
B). luxaia dintelui vecin
C). plag gingival liniar
D). smulgerea sau lezarea mugurelui dentar permanent
E). mpingerea dintelui n spaiul perimaxilar
267. Accidentele extraciei dentare cuprind :
A). nghiirea sau aspirarea unor fragmente dentare
B). lezarea nervului facial
C). hemoragie imediat prelungit
D). alveolit umed
E). fractura instrumentelor, cu retenie de corp strin
268. Alveolita uscat dry socket :
A). este un accident a extraciei dentare
B). este o form de osteomielit local
C). este favorizat de extraciile laborioase, cu traumatizarea prilor moi i a pereilor
osoi
D). simptomatologia dureroas debuteaz la 4-5 zile
E). este mai frecvent la maxil
269. Prevenia cea mai important din punct de vedere al extraciei dentare
cuprinde :
A). anamnez complet i corect condus
B). identificarea factorilor de risc
C). antecedente personale privind eventualele tulburri ale hemostazei
D). informaii privind medicaia utilizat de pacient
E). toate de mai sus sunt false
270. Factorii generali care determin tulburri ale hemostazei
A). stri alergice
B). infecii acute
C). carene proteice
D). tratamente citostatice
E). deficiene isolate ale factorilor plasmatici
271. Factorii locali implicai n hemoragiile postextracionale ar putea fi :
A). trombocitopenii
B). carene vitaminice
C). tratament cronic cu anticoagulante orale
D). persistena esutului de granulaie
E). nerespectarea de ctre pacient a instruciunilor privind ngrijirile postextracionale
272. Hemoragia postextracional :
A). n mod normal sngerarea plgii postextracionale se oprete dup 30-40 de minute
B). n funcie de momentul apariiei hemoragiei postextracionalese clasific n
hemoragie precoce i tardiv
C). hemoragia precoce sngerarea reapare la 2-3 ore postextracional
D). hemoragia tardiv sngerarea se declaneaz la cteva zile de la extracie
E). apare datorit unor factori generali i locali
273. Vindecarea ntrziat a plgii postextracionale este influenat de :
A). dehiscena plgii
B). malnutriie
C). radioterapie
D). vrsta pacientului
E). stri alergice
274. Efectele radioterapiei asupra mucoasei orale sunt urmtoarele :
A). eritem
B). radiomucozit
C). vindecarea plgilor orale ncetinit
D). risc crescut de infecie
E). mucoasa oral are o rat de turn-over sczut, fiind extreme de radiosensibil
275. Extracia incisivilor superiori
A). poziia medicului este n spatele i n dreapta pacientului
B). n cazul incisivului lateral superior, micrile de rotaie n ax pot fi practicate n
mare msur
C). luxarea incisivului central superior se face cu amplitudine mai mare ctre palatinial
D). n cazul extraciei dinilor superiori, falca cletelui se insinueaz mai nti vestibular
E). nici un rspuns nu este correct
276. Extracia rdcinilor dentare
A). Se poate efectua cu cletele
B). Nu necesit sindesmotomie
C). Priza rdcinii se efectueaz ct mai mult spre marginea coronar
D). Luxarea rdcinilor se practic prin micri de basculare n sens mezio-distal
E). Toate rspunsurile sunt corecte
277. Puterea anestezic i toxicitatea xilinei:
A). Este de 2 ori mai mic dect cea a procainei
B). Este de 2 ori mai mare dect cea a procainei
C). Puterea anestezic este de 2 ori mai mare, n timp ce toxicitatea este de 2 ori mai
mare dect cea a procainei
D). Puterea anestezic este de 2 ori mai mic, n timp ce toxicitatea este de 2 ori mai
mare dect cea a procainei
E). n prezent se folosete ca etalon pentru celelalte anestezice locale
278. Doza maxim a xilinei la adulii sntoi este:
A). 4,5 mg/kg-corp pentru xilina cu adrenalin
B). 7 mg/kg-corp pentru xilina cu adrenalin
C). S nu se depeasc doza de 300 mg la xilina fr adrenalin
D). S nu se depeasc doza de 400 mg la xilina cu adrenalin
E). S nu se depeasc doza de 500 mg la xilina cu adrenalin
279. Referitor la reaciile adverse i supradozajul xilinei sunt adevrate
urmtoarele afirmaii:
A). Reaciile alergice nu sunt frecvente
B). Reaciile alergice se datoreaz mai degrab conservantului
C). Manifestrile cardiovasculare sunt reprezentate de hipertensiune i tahicardie
D). Manifestrile cardiovasculare sunt de tip cardiostimulator
E). Manifestri din partea SNC pot fi de tip excitatoric sau de inhibiie.
280. Articaina:
A). Prezint o poten de 2 ori mai mare fa de procain
B). Prezint o poten de 4-5 ori mai mare fa de lidocain
C). Prezint o toxicitate de 1-1,5 ori mai mare fa de procain
D). Se utilizeaz la pacienii cu hipersensibilitate la anestezice locale de tip amidic
E). Se ncadreaz n clasa C de toxicitate avnd n vedere efectul teratogen
281. Adrenalina:
A). Este o catecolamin
B). Se folosete n concentraii de 1:50000 pn la 1:200000
C). Induce hipertensiune arterial i tahicardie
D). Are efect hipoglicemiant
E). Utilizarea ei ca adjuvant al anesezicelor locale nu este recomandat n primul
trimestru de sarcin
282. Noradrenalina:
A). Este un vasoconstrictor non-catecolaminic
B). Este cel mai eficient vasoconstrictor folosit n soluiile anestezice locale
C). Are avanteje multiple fa de adrenalin
D). Ca dezavantaj putem aminti producerea unei hipertensiuni arteriale marcate
E). Produce o vasoconstricie mult mai accentuat la locul injectrii
283. Anestezia topic este indicat pentru:
A). Extarcii de dini temporari cu rdcina neresorbit
B). Incizia de abcese ale lojilor superficiale
C). Detartraj
D). Suprimarea reflexului de vom n timpul amprentrii
E). naintea punciei anestezice
284. Anestezia plexal:
A). Este anestezia cel mai frecvent utilizat la maxilar
B). Presupune injectarea anestezicului subperiostal
C). Este eficient pentru c anestezicul nu trebuie s ptrund n grosimea osului
D). Se poate folosi i n regiunea frontal la mandibul
E). Este mai eficient la persoanele n vrst
285. n ceea ce privete tehnica anesteziei plexale urmtoarele afirmaii sunt
adevrate:
A). Puncia se face n mucoasa mobil a vestibulului superior
B). Puncia se face n mucoasa fix gingival
C). Bizoul acului este orientat spre planul osos
D). Pentru incisivii centrali superiori anestezia se practic transfrenular
E). Cantitatea de anestezic indicat este de 0,3-0,5 ml
286. Avantajele anesteziei intraligamentare sunt:
A). Durata scurt de instalare a anesteziei
B). Datorit ischemiei date de presiunea substanei anestezice alveolita postextracional
apare mai rar
C). Folosirea unei cantiti reduse de anestezic aproximativ 1-2 ml
D). Durerea local postanestezic apare mai rar dect n cazul altor procedee anestezice
E). Lipsa anesteziei la nivelul prilor moi
287. Reperele anesteziei la tuberozitate pe cale endooral sunt:
A). Mucoasa fix
B). Arcada temporo-zigomatic
C). Rdcina mezial a molarului de 12 ani
D). Rdcina mezial a molarului de 6 ani
E). Marginea anterioar a muchiului maseter
288. Teritoriul anesteziat n cazul anesteziei tronculare periferice a nervilor
alveolari supero-posteriori cuprinde:
A). Molarii superiori
B). Osul alveolar n dreptul molarilor superiori
C). Fibromucoasa palatinal n dreptul molarilor superiori
D). Peretele anterior al sinusului maxilar
E). Inconstant rdcina mezial a molarului inferior de 6 ani (parial sau total)
289. n ceea ce privete anestezia nervului nazopalatin pe cale endooral
urmtoarele afirmaii sunt corecte:
A). Puncia se face direct n papila incisiv
B). Procedeul este destul de dureros datorit inervaiei bogate a papilei incisive
C). Puncia se face din lateral pe marginea papilei incisive
D). Puncia se face la 1 cm napoia marginii gingivale a incisivilor centrali superiori
E). Se ptrunde n canalul incisiv aproximativ 0,5 cm
290. Referitor la anestezia nervului palatin anterior (mare) urmtoarele afirmaii
sunt corecte:
A). Anestezicul se infiltreaz n vlul palatin
B). Accidental se poate nepa plexul venos pterigoidian, cu producerea hematomului
feei
C). Puncia anestezic se practic n anul palatin n dreptul molarului doi
D). Se urmrete ptrunderea cu acul n canalul palatin
E). Cantitatea de anestezic folosit este de 0,5 ml
291. Referitor la anestezia prin infiltraie a fibromucoasei palatine urmtoarele
afirmaii sunt corecte:
A). Puncia se practic la 1 cm de marginea gingival
B). Acul este inut paralel cu osul
C). Anestezia este indicat cnd se intervine pe o arie larg a palatului
D). Prin injectarea brusc a unei cantiti mari de anestezic poate apare decolarea
periostal i ulterior necroza mucoasei
E). Cantitatea de anestezic recomandat este de 0,30-0,50 ml
292. Gaura infraorbital este situat la:
A). 0,6-0,8 cm sub rebordul orbitar inferior
B). La unirea celor 2/3 interne cu 1/3 extern a marginii infraorbitare
C). La 5 mm lateral de linia vertical mediopupilar
D). Pe linia vertical care trece prin incisivul central superior
E). Pe linia care unete gaura supraorbitar i gaura mentonier
293. Aria de anestezie n cazul anesteziei nervilor alveolari supero-anteriori
(nervului infraorbital) cuprinde:
A). Dinii frontali superiori
B). Procesul alveolar din zona frontal superioar
C). 1/3 anterioar a mucoasei palatinale din zona frontal superioar
D). Jumtate din buza superioar
E). Pleoapa inferioar
294. Reperele pentru spina Spix sunt:
A). Creasta temporal situat lateral i posterior de marginea anterioar a ramului
mandibular
B). Creasta temporal situat medial i posterior de marginea anterioar a ramului
mandibular
C). Plica pterigomandibular situat de-a lungul marginii anterioare a muchiului
pterigoidian intern
D). Plica pterigomandibular situat de-a lungul marginii anterioare a muchiului
pterigoidian extern
E). Planul de ocluzie a molarilor superiori
295. Teritoriul anesteziat prin anestezia la spina Spix permite intervenii asupra:
A). Dinilor de pe o hemiascad inferioar
B). Osului de pe o hemiarcad inferioar
C). Gingivomucoasei vestibulare de la gaura mentonier la linia median
D). Gingivomucoasei vestibulare distal de gaura mentonier
E). Prilor moi labio-mentoniere
296. n cazul anesteziei la spina Spix greelile de tehnic duc la neinstalarea
anesteziei, astfel:
A). Puncia efectuat prea lateral va determina proptirea acului de ramul mandibular,
fr instalarea anesteziei pe traiectul nervului alveolar inferior.
B). Puncia efectuat prea lateral va duce la anestezia laterofaringelui nsoit de
tulburri de deglutiie
C). Puncia efectuat prea medial va duce la proptirea acului n marginea anterioar a
ramului mandibular
D). Puncia efectuat prea profund va determina anestezia nervului auriculotemporal sau
paralizia muchiului maseter
E). Nici un rspuns nu este corect
297. Anestezia nervului bucal:
A). Este o anestezie de completare pentru gingivomucoasa situat distal de gaura
mentonier
B). Se poate anestezia pe cale oral sau cutanat
C). Anestezia singular a nervului bucal se folosete n mod uzual n medicina dentar
D). Practic se realizeaz printr-o puncie n vestibulul inferior n zona n care urmeaz
s se intervin
E). Practic se realizeaz printr-o puncie n planeul bucal n dreptul dintelui pe care se
intervine
298. Anestezia nervului lingual n planeul bucal:
A). Se utilizeaz preponderent n medicina dentar
B). Puncia anestezic se practic n anul vestibular inferior
C). Se practic pentru mucoasa hemiplaneului bucal
D). Se prectic pentru intervenii asupra regiunii presulcale a hemilimbii de partea
anesteziat
E). variant acestei tehnici este descris de Dan Teodorescu
299. Gaura mentonier este situat:
A). Pe faa extern a corpului mandibulei
B). Pe faa intern a ramului ascendent al mandibulei
C). La jumtatea nlimii osului ntre cei doi premolari
D). La jumtatea nlimii osului ntre canin i primul premolar
E). La edentai la jumtatea distanei dintre simfiza mentonier i marginea posterioar
a ramului mandibulei
300. Anestezia nervului maseterin se prectic:
A). n caz de anchiloz temporo-mandibular
B). n caz de trismus
C). La nivelul incizurii sigmoide
D). Imediat deasupra arcadei zigomatice
E). Nervul masseterin este un nerv motor, i se desprinde din nervul facial
301. Dintre accidentele i complicaiile locale ale anesteziei loco-regionale fac
parte:
A). Ruperea acului
B). Necroze ale mucoasei
C). Sincopa vaso-vagal
D). Criza de astm bronic
E). Alveolita postextracional
302. Alveolita postextracional ca i complicaie local a anesteziei loco-regionale
apare:
A). Cu o frecven mai mare dup anesteziile tronculare periferice
B). Cu o frecven mai mare dup anestezia intraligamentar
C). n primul rnd datorit substanei anestezice
D). n primul rnd datorit vasoconstrictorului din soluia anestezic
E). Datorit hiperemiei osului alveolar determinat de soluia anestezic
303. Pareza facial tranzitorie ca accident al anesteziei loco-regionale:
A). Se produce n timpul anesteziei la spina Spix
B). Se produce n timpul anesteziei la gaura mentonier
C). Se produce datorit injectrii substanei anestezice la nivelul glandei parotide
D). Are ca semne caracteristice lagoftalmia i ridicarea comisurii bucale de pe partea
afectat
E). Are ca semne caracteristice lagoftalmia i coborrea comisurii bucale bilateral
304. Sincopa vaso-vagal
A). Este precedat de stare de euforie, grea
B). Apare mai des la adolesceni
C). Este caracterizat prin creterea brusc a tensiunii arteriale
D). Se trateaz cu medicaie antihipertensiv
E). Pot fi prezente contracii musculare involuntare cu spasme clonice
305. Tratamentul sincopei vaso-vagale cuprinde:
A). Aezarea pacientului n decubit lateral cu membrele inferioare coborte
B). Aezarea pacientului n poziia de astronaut
C).
mbogirea aerului inspirat cu CO
2
D). Controlul i favorizarea ventilaiei pulmonare
E). nlturarea obstacolelor care ar putea limita micrile respiratorii (guler, cravat,
centur, sutien etc.)
306. n formele grave ale accidentelor alergice din cursul anesteziei loco-regionale
pot s apar urmtoarele manifestri:
A). Cutanate: prurit intens, conjunctivit, rinit
B). Gastro-intestinale i genito-urinare: diaree, gra i vrsturi, incontinen urinar
C). Respiratorii: dispnee, cianoz, wheezing
D). Cardiace: palpitaii, aritmii, stop cardiac
E). Nici un rspuns nu este corect
307. Accdidentele alergice grave din cursul anesteziei loco-regionale
A). Sunt declanate de substana conservant
B). Histamina are un rol important n medierea reaciei
C). n caz de urgen adrenalina se administreaza subcutanat
D). Nu se recomand oxigenoterapia din cauza bronhospasmului instalat
E). Toate rspunsurile sunt corecte
308. Dintre accidentele i complicaiile generale ale anesteziei loco-regionale fac
parte:
A). Durerea
B). Hematomul
C). Injectitele postanestezice
D). Hipotensiunea ortostatic sincopal
E). Sincopa sinusului carotidian
1. Proprietile ideale ale unui material sigilant sunt:
A). rezisten nalt la uzur
B). timp de priz lung
C). absorbie crescut a apei
D). timp de lucru mediu
E). expansiune termic redus
2. Avantajele sigilanilor fotopolimerizabili comparativ cu cei autopolimerizabili sunt
reprezentate de :
A). variaii ale vscozitii materialului de sigilare
B). timp de priz rapid n 10-20 secunde
C). materialul i pstreaz aceeai vscozitate
D). nu se mai ncorporeaz bule de aer
E). cost sczut al luminii care iniiaz polimerizarea
3. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate referitor la enameloplastie :
A). presupune o prelucrare mecanic i o lrgire a antului ocluzal
B). este o tehnic de lucru neivaziv, fr ndeprtare de esut dentar
C). se recomand n cazul anurilor adnci ce prezint modificri de culoare
D). asigur o adaptare mai bun la smal
E). scade rezistena la uzur a materialului
4. Dezavantajele cimenturilor ionomere de sticl convenionale utilizate ca materiale de
sigilare sunt :
A). sensibilitate n mediul uscat
B). aplicare greoaie
C). timp de priz scurt
D). finisare slab datorit suprafeei rugoase
E). rezisten sczut n zonele supuse direct masticaiei
5. Printre factorii de care depinde succesul unei sigilri sunt menionai :
A). tipul de agent folosit pentru demineralizare
B). demineralizarea corespunztoare a smalului
C). splarea atent a smalului demineralizat
D). meninerea unei izolri riguroase a suprafeei demineralizate
E). nu este necesar o izolare strict a suprafetei demineralizate
6. Perioadele potrivite recomandate pentru sigilarea dentar sunt :
A). ani pentru molarii temporari
B). ani pentru molarii primi permaneni
C). ani pentru molarii primi permaneni
D). ani pentru molarii 2 permaneni i premolari
E). ani pentru molarii temporari
7. Sigilarea dentar este indicat n urmtoarele situaii clinice :
A). dini aflai n curs de erupie cu suprafaa ocluzal parial vizibil
B). pacieni cu carioactivitate sczut
C). pacieni cu handicap general, fizic i psihic
D). anuri i fosete adnci n form de amfor
E). sonda aga dar nu exist semne de carie
8. Odontotomia profilactic are urmtoarele indicaii clinice:
A). imposibilitatea efecturii unor controale periodice
B). copii cu igiena oral foarte bun
C). incertitudine n legtur cu prezena sau absena unei carii
D). copii a cror sntate general indic anestezia general pentru efectuarea
tratamentelor stomatologice
E). copii cu policarii care au o igien oral proast.
9. n ceea ce privete introducerea n practic a materialelor dentare folosite pentru
sigilare sunt adevrate urmtoarele afirmaii :
A). prima generaie este reprezentat de rinile autopolimerizabile
B). a doua generaie este reprezentat de rinile fotopolimerizabile cu lumin
ultraviolet
C). a treia generaie este reprezentat de rinile fotopolimerizabile cu lumin vizibil
D). prima generaie este reprezentat de rinile fotopolimerizabile cu lumin
ultraviolet
E). a doua generaie este reprezentat de rinile autopolimerizabile.
10. Sigilarul, un material de sigilare dentar obinut la Cluj-Napoca, are urmtoarele
proprieti :
A). adeziune bun
B). contracie mare la polimerizare
C). biocompatibilitate
D). timp de lucru convenabil
E). fluiditate
11. Dinamica relaiei dento-maxilare n mandibul ofer urmtorul tablou:
A). Lipsa diastemei;
B). Mugurii incisivilor centrali mult distalizai;
C). Prezena unei diasteme mari;
D). Spaiu necesar pentru alinierea incisivului lateral i caninului insuficient;
E). Mugurii incisivilor centrali mezializai.
12. Dezvoltarea ocluziei de la 6 luni pn la 2,5 ani se caracterizeaz prin urmtoarele
evenimente:
A). Realizarea primei mezializri fiziologice;
B). Erupia dinilor temporari;
C). Realizarea celei de-a doua mezializri fiziologice;
D). Constituirea ocluziei dentiiei temporare;
E). Producerea celei de-a doua nlri de ocluzie.
13. Fenomenul atriiei dentare la vrsta 3-5-6 ani contribuie la:
A). Reducerea volumetric natural a dintelui;
B). Prima mezializare a mandibulei;
C). A doua mezializare a mandibulei;
D). Schimbarea raporturilor verticale ocluzale de la la supraacoperire total;
E). Schimbarea raporturilor verticale ocluzale de la la .
14. La vrsta de 5-6 ani semnele unor dezechilibre ocluzale viitoare sunt urmtoarele:
A). Arcada n form de V cu deplasare n vestibulo-poziie a zonei incisivo-canine;
B). Acoperirea frontal ;
C). Ocluzia n capac de cutie;
D). Ocluzia adnc cu inocluzie sagital;
E). Ocluzia deschis prin interpoziii.
15. Erupia incisivilor centrali permaneni cu un ax de nclinare mai mare dect al
temporarilor are urmtoarele semnificaii:
A). Se reduce perimetrul arcadei;
B). Rezolv problema de spaiu, arcul arcadei fiind mai mare;
C). Accentueaz acoperirea n zona frontal;
D). Corecteaz laterodevierile mandibulei;
E). Reduce gradul de supraacoperire frontal.
16. Evoluia relaiei ocluzale a molarului prim permanent este dependent de factorii:
A). Circumscrierea arcadei superioare de ctre arcada inferioar;
B). Dimensiunea dinilor temporari;
C). Dimensiunea dinilor permaneni;
D). Creterea scheletal;
E). Factorii neuro-endocrini.
17. n etiopatogenia anomaliilor dento-maxilare ca factor local, caria dinilor temporari
poate interveni prin:
A). Pstrarea nealterat a relaiilor tridimensionale a ocluziei dentare
B). Compromiterea funciei fizionomice
C). Compromiterea masticaiei
D). Exfoliere dentar precoce i meninerea nealterat a dimensiunii verticale a
E). arcadei alveolare
F). Meninerea nealterat a calitii funciilor majore ale dinilor temporari
18. Caria aproximal din zona de sprijin are ca efect:
A). Alungirea arcadei
B). Pstrarea lungimii arcadei
C). Pierderea spaiului de rezerv
D). Faciliteaz erupia caninului i premolarului 2
E). Se nsoete de migrri ale dinilor limitrofi n spaiul liber
19. Pierderea prematur a dinilor temporari se nsoete de:
A). Pstrarea nealterat tridimensional a arcadei dentare i ocluziei
B). Migrarea dinilor permaneni aflai n erupie
C). Instalarea incongruenei dento-alveolare
D). Supraerupii ale dinilor antagoniti
E). Interferene ocluzale
20. Caria ocluzal poate produce:
A). Tulburri ale dinamicii mandibulare
B). Perturbri ale ocluziei dentare
C). Vicierea relaiilor verticale interarcade
D). Pstrarea permanent n infraocluzie a dintelui antagonist
E). Suprerupia antagonistului
21. Traumatismele accidentale ale dinilor temporari pot determina adesea:
A). Intruzii ale dinilor temporari
B). Ingresiuni ale dinilor temporari
C). Luxaia lor
D). Tulburri n dinamica evoluiei dinilor permaneni
E). Consecine n relaiile dento-alveolare
22. Retenia prelungit a unor dini temporari pe arcad poate sugera:
A). Mmezodermizare tardiv
B). Mezodermizare precoce
C). Tulburri ale evoluiei lamei dentare epiteliale primitive
D). Tipare anormale de resorbie radicular
E). Anchiloze osoase
23. Retenia prelungit a unor dini temporari pe arcad poate genera urmtoarele
tulburri:
A). Incongruen dento-alveolar prin anizodonie
B). Incongruen dento-alveolar primar
C). Incongruen dentoa-alveolar la distan
D). ntrzieri n reglrile ocluzale
E). Incluzia dintelui permanent nlocuitor
24. Perturbarea timpului de exfoliere a dinilor temporari poate fi semnul:
A). Tulburrilor produse n evoluia arcului doi branhial
B). Tulburrilor cudrii entoblastului
C). Unei anomalii grave cum este incongruena dento-alveolar
D). Perurbrii evoluiei tecii lui Hensen
E). Absenei resorbiei epiteliilor adamantine reunite
25. ntrzierile n erupia dinilor permaneni sunt generate de:
A). ntrzieri ale invaginrii epiteliului adamantin extern n mezoblast
B). ntrzieri n formarea tecii Hensen
C). Tulburri ale lamei epiteliale primitive
D). Bariere osoase
E). Bariere fibroase
26. Asincronismele n erupia dentar pot fi cauze ale:
A). Lamei dentare primitive
B). Mezodermizrii asincrone a epiteliilor adamantine
C). Interferenelor ocluzale cu dereglri n dinamica mandibular
D). Ageneziei cartilajului lui Meckel
E). Perturbrilor evoluiei tecii Hensen
27. Care sunt enunurile false n cadrul urmtoarelor formulri referitoare la dinii
supranumerari:
A). Au caracter ontogenetic progresiv
B). Amintesc de formula dentar a antropoizilor
C). Au uneori form atipic
D). Au ntotdeauna form atipic
E). Nu dau niciodat complicaii
28. Dezechilibrele consecin a anodoniei depind de:
A). Structura osoas
B). Nu sunt influenate de activitatea prilor moi
C). Nu depind destructura osoas
D). ntindere
E). Regiunea n care se produc
29. Conform clasificrii colii franceze a anomaliilor dento-maxilare, urmtoarele
afirmaii referitoare la prefix sunt false:
A). Macro
B). Micro
C). Gresiune
D). Rotaie
E). Hipo
30. Urmtoarele afirmaii referitoare la prefix, conform clasificrii colii Franceze a
anomaliilor dento-maxilare, sunt adevrate:
A). Euri
B). Versiune
C). Dolico
D). Brahi
E). Gnaie
31. Dup clasificarea colii Franceze a anomaliilor dento-maxilare, urmtoarele afirmaii
referitoare la prefix sunt adevrate:
A). Superior
B). Bilateral
C). Unimaxilar
D). Supra
E). Genie
32. Conform clasificrii colii Franceze a anomaliilor dento-maxilare , urmtoarele
afirmaii referitoare la radical sunt adevrate:
A). Maxilar
B). Alveolie
C). Cheilie
D). Exo
E). Menton
33. Urmtoarele afirmaii referitoare la calificativ, conform clasificrii colii Franceze a
anomaliilor dento-maxilare, sunt adevrate:
A). Infra
B). Torsionat
C). Mezio
D). Axial
E). Ocluzie
34. Referitor la calificativ, conform clasificrii colii Franceze a anomaliilor dento-
maxilare, urmtoarele afirmaii sunt false:
A). Bilateral
B). superior
C). Alveolie
D). Bimaxilar
E). Latero
35. Conform clasificrii colii Franceze a anomaliilor dento-maxilare, modificrile n mai
multe planuri pot avea ca prefix:
A). Jugal
B). Labial
C). Dolico
D). Inferior
E). Hipo
36. Precizai care afirmaii sunt adevrate n cazul clasificrii lui Angle n definirea corect
a modificrilor dento-maxilare:
A). Anomalie dento-maxilar de Cl. I
B). Malocluzie Cl. a II-a diviziunea 1
C). Anomalie dento-maxilar de Cl. a II-a diviziunea 2
D). Anomalie dento- maxilar de Cl. a II-a diviziunea 1
E). Malocluzie Cl. a III-a
37. Clasificarea Angle ia n considerare molarul de 6 ani deoarece:
A). Acesta ofer date privind relaiile mandibulo-maxilare doar n plan transversal
B). Angle l consider n poziie fix la nivelul bazelor maxilare
C). Are ntotdeauna o poziie fix pe bazele maxilare
D). Definete poziia celor dou maxilare n plan sagital unul fa de altul
E). Reflect aspectele clinice ale anomaliei
38. Semnele care indic pe ortopantomogram o rotaie mandibular de tip anterior sunt:
A). curbura preangular accentuat
B). ramura ascendent a mandibulei lung
C). canalul dentar ters
D). limea mare a ramurii orizontale mandibulare
E). condilul nalt
39. Pe ortopantomogram se pot evidenia:
A). Poziia i direcia de erupie a mugurilor dinilor permaneni.
B). Sensul rotaiei mandibulare.
C). Maxilarul superior i cel inferior.
D). Relaiile dento-dentare n cadrul aceleiai arcade.
E). Mrimea etajelor faciale.
40. Distana Ao-Bo de pe teleradiografia de profil:
A). Indic poziia incisivilor superiori fa de cei inferiori.
B). Se msoar pe planul bazal mandibular.
C). Se msoar pe planul de ocluzie.
D). Indic o clasa a III-a scheletic n cazul n care are valori negative.
E). Indic tipul rotaiei maxilarului i al mandibulei.
41. Erorile n msurtorile cefalometrice pot fi cauzate de:
A). Neadaptarea metodei de nregistrare cu sincronizarea vrstei dentare cu cea
biologic i osoas
B). Erori ale prediciilor de cretere
C). Greeli de protecie radiologic
D). Greeli n marcarea punctelor
E). Greeli din sistemul de msurtori
42. Mrirea imaginii radiografice se produce deoarece:
A). )Emisia razelor x se face din mai multe puncte
B). Emisia razelor x se face dintr-o surs linear
C). Emisia razelor x se face dintr-un punct, iar razele nu sunt paralele
D). Punctele obiectului examinat sunt supuse unei proiecii conice
E). punctele obiectului examinat nu sunt supuse unei proiecii conice
43. Cea mai mare surs de eroare care produce deformare asimetric pe teleradiografia de
profil este constituit de:
A). Marcajele n plan transversal
B). Marcajele cefalometrice localizate n plan sagital
C). Marcajele cefalometrice n plan vertical
D). nregistrarea imaginii pe un film radiografic convenional
E). Malpoziionarea pacientului n cefalostat
44. cu ct sursa de radiaii x este mai apropiat de corpul studiat imaginea nregistrat
este:
A). Mai puin deformat
B). Mai mic dect a obiectului situat mai departe de surs
C). Egal cu dimensiunea obiectului studiat
D). Mai deformat
E). Mai mare dect a obiectului situat mai departe de surs
45. Adncimea feei, dup Ricketts, se face prin analiza unghiului:
A). N-Gn-H.F
B). S-GN cu N-Ba
C). S-N-Gn
D). S-N-D
E). N-Pg-HF
46. n examenul radiografic erorile previziunilor de cretere i tehnicilor de suprapunere
sun date de:
A). Gama redus de diferene morfologice
B). Influenele invariabile ale factorilor de mediu
C). Ratele de cretere cu direcii variabile
D). Variaiile n timp ale diferitelor zone de cretere activ
E). Lipsa de corelaie dintre mrimea structurilor faciale la vrste sczute i faza final
de adult
47. Conform analizei Ricketts nlimea anterioar a feei este dat de unghiul:
A). N-Pg-Go
B). S-N-Pg
C). AxaY-N-Ba
D). N-Ba-Gn
E). HF-Go-Gn
48. Prin analiza convexitii faciale n sens antero-posterior, dup Ricketts, se poate
constata:
A). Profil convex, pentru valori mai mari dect media
B). Profil concav, pentru valori mai mari dect media
C). Profil convex, pentru valori mai mici dect media
D). Profil concav, pentru valori mai mici dect media
E). Profil rectiliniu pentru valori apropiate de zero
49. Dup Ricketts unghiul interincisiv evideniaz:
A). Prodenie bimaxilar, n valori marite
B). Retrodenie bimaxilar, n valori mrite
C). Prodenie bimaxilar, n valori micorate
D). Retrodenie bimaxilar, n valori micorate
E). Bascularea posterioar a HF, n valori micorate
50. Dup Ricketts variaia unghiului de conicitate denot:
A). Tip dolicocefal, n valori mai mari dect normalul
B). Rotaie posterioar mandibular, n valori mai mari dect normalul
C). Hipodezvoltare posterioar, n valori mai mici dect normalul
D). Rotaie anterioar mandibular, n valori mai mici dect normalul
E). Hiperdezvoltare posterioar, n valori mai mari dect normalul
51. Sindromul de compresiune maxilar:
A). Se caracterizeaz prin reducerea dezvoltrii sagitale a mandibulei
B). Se caracterizeaz prin reducerea dezvoltrii sagitale a maxilarului
C). Se caracterizeaz prin reducerea diametrelor maxilarelor fa de planul medio-
sagital
D). Frecvena lui variaz n funcie de vrst i de populaia investigat
E). Se asociaz,uneori, cu laterodeviaia mandibular
52. Rspunsurile scheletale ce apar n compresia de maxilar ca urmare a aciunii forelor
musculare schimbate direcional sunt:
A). ngustarea maxilarului
B). Meziopoziia i rotaia molarilor i a premolarilor
C). Retrognaia mandibular
D). Poziia joas a limbii
E). Retrodenia incisivilor inferiori
53. Cracteristicile arcadei dento-alveolare superioare n sindromul compresiei de maxilar
sunt:
A). Baza apical este mai mare dect baza coronar
B). Forma trapezoidal
C). ngustarea n zona molar sau premolar-molar ntotdeauna simetric
D). Torusul palatin proeminent
E). Distopoziia zonei laterale
54. Malocluziile de clasa II-1 cu cretere facial de tip anterior se caracterizez prin:
A). Dimensiune vertical anterioar mic
B). Rspund bine la tratament
C). Unghiul planurilor maxilare este nalt
D). Incompetena labial
E). Aspect fizionomic disgraios
55. Diagnosticul diferenial al compresiei de maxilar cu protruzie se face cu:
A). Sindromul de endognaie maxilar
B). Sindromul de endoalveolie cu nghesuire
C). Retrognaia mandibular
D). Meziopoziia
E). Macrodonia
56. n malocluziile de clasa II-1:
A). Gradul de proclinare a incisivilor superiori crete dac nlimea posterioar este
mai mic dect nlimea anterioar
B). Unghiul SNB este micorat
C). Apare protruzia median a feei
D). Relaiile incisive sunt normale dac nlimea facial anterioar este mai mic dect
cea posterioar
E). Baza craniului este supradimensionat n poriunea posterioar
57. n ortodonie radiografia cu "film mucat" se utilizeaz pentru:
A). nghesuirile dentare
B). Aprecierea corect a dimensiunii unui dinte
C). Dini ectopici
D). Aprecierea corect a poziiei coroanei n sens vestibulo-oral
E). Determinarea centrului de rezisten al dintelui
58. Malocluzia de Clasa a II/2 este caracterizat prin:
A). Reducerea diametrelor premolare i molare
B). Retrodenie cu supraacoperirea grupului incisiv
C). Diferite grade de nghesuire dentar
D). Mrirea diametrelor premolare i molarea
E). Prodenie cu supraacoprirea grupului incisiv
59. Aspectul facial n malocluzia de Clasa a II/2 este caracterizat prin:
A). Etaj inferior micorat
B). San labio-mentonier ters
C). Mentonul accentuat
D). Buzele subiri
E). Nasul proeminent
60. Caracteristici ale arcadelor dento-alveolare n Malocluzia de Clasa a II/2:
A). Baza apical mai mare ca baza coronar
B). Incisivii vestibulari superiori n palatopoziie
C). Incisivii vestibulari superiori n vestibulopoziie
D). Incisivii laterali superiori m vestibuloversie
E). Incisivii laterali superiori m palatoversie
61. Caracteristicile tratamentului n Malocluzia de Clasa a II/2 urmresc:
A). Obinera de spaiu n vederea rezolvrii nghesuirilor dentare
B). Corectarea retrodeniei i a supraocluziei
C). Meninerea relaiilor n zona lateral
D). Meninerea retrodeniei
E). Evitarea pericolului de traum parodontal
62. Malocluzia de clasa a III-a se caracterizeaz prin:
A). rapoarte de distalizare la canini i la molari
B). rapoarte neutrale la canini i la molari, asociate cu treapt sagital negativ
C). rapoarte de mezializare la molari i ocluzie invers frontal
D). inexistena treptei sagitale negative
E). modificrile intereseaz att mandibula, ct i maxilarul.
63. Tulburrile fizionomice ale pacienilor cu malocluzie de clasa a III-a se refer la:
A). profil convex specific
B). aspect de micorare a feei n totalitate
C). treapta labial inversat
D). aspect dezagreabil n surs
E). profil concav
64. Examenul teleradiografic n malocluziile de clasa a III-a evideniaz:
A). unghiul SNB mrit
B). unghiurile SNA i SNB micorate
C). ramuri mandibulare micorate
D). distana bispinal micorat
E). unghiul ANB cu valori pozitive
65. Traumele ocluzale la pacienii peste 30 ani cu malocluzie clasa a III-a se caracterizeaz
prin:
A). leziuni multiple la nivelul coletului
B). explozie de carii la nivelul frontalilor angrenai invers
C). modificri pe teleradiografiile de profil
D). agravarea rapoartelor mezializate de ocluzie la molari
E). apariia inocluziei verticale n zona frontal
66. Modificrile compensatorii la nivelul procesului alveolar superior ce nsoesc
malocluzia de clasa a III-a se refer la:
A). retroalveolie i retrodenie
B). proalveolie
C). prodenie
D). nghesuiri dentare importante
E). compresie de maxilar
67. Intensitatea tulburrilor funcionale n malocluzia de clasa a III-a depinde de:
A). decalajul sagital intermaxilar
B). decalajul transversal
C). asocierea disarmoniei n plan vertical
D). vrsta pacientului
E). factorii ereditari existeni
68. Examenul endobucal al pacienilor cu malocluzie de clasa a III-a evideniaz:
A). ocluzie invers frontal
B). treapt sagital pozitiv
C). ocluzie invers total
D). rapoarte neutrale de ocluzie
E). rapoarte mezializate de ocluzie
69. Examenul facial n malocluziile de clasa a III-a se caracterizeaz prin:
A). fa aplatizat cu obrajii nfundai
B). profil drept armonios
C). profil concav
D). buz superioar proeminent
E). raport labial inversat
70. Malocluzia de clasa a III-a produs de sechele postoperatorii ale despicturilor labio-
maxilo-palatine este nsoit de:
A). lipsa de solicitare a zonei frontale
B). suprasolicitarea zonei laterale
C). interesare parodontal important
D). rapoarte normale de ocluzie n zonele laterale
E). tulburri fonetice
71. Malocluzia de clasa a III-a este caracterizat de urmtoarele aspecte:
A). prezena unui ghidaj anterior normal
B). absena unui ghidaj anterior normal
C). instabilitate la nivelul contactelor interdentare
D). afectarea ATM prin cracmente i crepitaii
E). tulburri funcionale i ocluzale minore
72. Factori genetici implicai n inocluzia vertical frontal sunt:
A). Sindromul Down
B). Rahitismul
C). Afeciuni reumatice ale articulaiei temporo-mandibulare
D). Unele craniosinostoze
E). Deglutiia infantil
73. Factori locali implicai n inocluzia vertical frontal sunt:
A). Incongruena dento-alveolar cu nghesuire
B). Afeciuni reumatice ale articulaiei temporo-mandibulare
C). Rahitismul
D). Deglutiia infantil
E). Cicatrice cheloide
74. n sindromul ocluziei deschise:
A). Limba i modific volumul
B). Limba i modific forma
C). Apar tulburri de fonaie
D). Nu apar modificri de form ale coroanelor dentare
E). Apar tulburri musculare
75. Modificrile fizionomice n ocluzia deschis sunt:
A). Fanta labial este deschis
B). anul labio-mentonier poate fi ters
C). Mentonul este proeminent
D). Mentonul este aplatizat
E). Contacte dentare premature
76. Alegei afirmaiile corecte legate de sindromul ocluziei deschise:
A). Dinii sunt frecvent sediul hipoplaziilor dentare
B). Muchiul maseter este cel mai frecvent afectat de spasme dureroase
C). Nu este afectat articulaia temporo-mandibular
D). Nu apar modificri fonetice
E). Viteza i eficiena actului masticator sunt reduse
77. Tulburrile parodontale din sindromul ocluziei deschise sunt caracterizate de :
A). Reducerea spaiului parodontal
B). Apariia de pungi parodontale false
C). Vascularizaia parodontal este redus
D). Parodoniul de nveli este sediul unor procese inflamatorii
E). Orientarea fibrelor parodontale este vertical
78. Afirmaile corecte legate de tulburrile articulaiei temporo-mandibiulare din
sindromul ocluziei deschise sunt:
A). Restrngerea suprafeelor articulare
B). Determin apariia cracmentelor
C). Determin apariia creptiaiilor
D). Se instaleaz precoce
E). Afectarea ATM este mult mai rar comparativ cu alte anomalii
79. n ceea ce privete frecvena hipodoniei este adevrat urmtoarea ordine:
A). incisivi centrali inferiori, premolari II superiori , molari de minte
B). molari de minte, premolari I superiori, incisivi laterali superiori
C). incisivi laterali inferiori, premolari II superiori, molari de minte
D). incisivi laterali superiori, molari de minte, premolarii II inferiori
E). premolari II superiori, molari de minte, incisivi laterali superiori.
80. Factorii generali care pot determina apariia anodoniilor sunt :
A). bolile infecto-contagioase ale mamei
B). traumatisme n timpul naterii
C). despicturile labio-maxilo-palatine
D). factori teratogeni
E). tumori ale maxilarelor.
81. Factorii locali care pot determina apariia anodoniilor sunt :
A). iradierile loco-regionale n primii ani de via
B). necroza ntins a maxilarelor
C). traumatismele intrauterine
D). procesele supurative periapicale ale dinilor temporari
E). bolile constituionale.
82. Diagnosticul de anodontie se pune pe baza urmatoarelor semne clinice :
A). absena dintelui de pe arcad dar evidenierea mugurelui intraosos ntr-o poziie
nefavorabil
B). persistena dinilor temporari mult peste termenul de permutare dentar
C). dismorfoze ale dinilor permaneni prezeni
D). tulburri n procesul de erupie al dinilor permaneni existeni
E). ntotdeuna anodonia este bilateral.
83. n cazul anodoniei molarilor de minte sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A). reprezint un factor agravant n terapia incongruenelor dento-alveolare laterale
B). reprezint un factor favorizant n procesele de cretere i mezializare
C). reprezint un factor favorizant n terapia incongruenelor dento-alveolare laterale
D). reprezint un factor agravant n procesele de cretere i mezializare prin lipsa
stimulului tardiv
E). reprezint un factor agravant n cazul n care pacientul pierde molarul de 6 ani sau
de 12 ani.
84. n cazul anodoniei sunt mai utilizate urmtoarele investigaii radiologice:
A). ortopantomograma
B). radiografia cu film mucat
C). teleradiografia de profil
D). metoda excentric Clark
E). radiografia retroalveolar
85. Modificrile faciale specifice din anodonia subtotal i total sunt :
A). profil convex
B). an labiomentonier ters
C). profil concav
D). etaj inferior micorat
E). ant labiomentonier accentuat
86. Decizia terapeutic n anodonia ntins depinde de :
A). vrsta pacientului
B). momentul depistrii anomaliei
C). sexul pacientului
D). starea dinilor temporari
E). potenialul biologic al pacientului
87. Atitudinea terapeutic indicat n anodoniile frontale reduse este de:
A). meninere a spaiului i rezolvarea ulterior prin mijloace protetice
B). pstrarea dinilor temporari persisteni
C). nchiderea spaiilor prin dirijarea ortodontic a dinilor
D). atitudine de expectativ pn dup 18 ani
E). extracia dirijat a dinilor de lapte
88. Obiectivele protezrii n cazul anodoniei totale sunt :
A). obinerea unei eficiene masticatorii
B). obinerea unei dimensiuni verticale optime a etajului mijlociu
C). stimularea dezvoltrii osoase
D). obinerea unui profil care s mbunteasc fizionomia
E). obinerea unei dimensiuni verticale optime a etajului inferior
89. Dinii supranumerari mai pot fi ntlnii i sub denumirea de :
A). hipodonie
B). dens in dente
C). paramolar
D). hiperdenie
E). oligodonie
90. Referitor la dinii supranumerari sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A). apar mai frecvent la sexul masculin
B). apar mai frecvent la sexul feminin
C). apar mai frecvent n dentiia permanent
D). se ntlnesc mai rar la maxilarul inferior
E). apar cu predilecie pe maxilarul superior.
91. Principalele caracteristici ale meziodensului sunt :
A). apare doar la maxilarul superior
B). poate rmane inclus sau poate erupe pe arcad
C). rmne inclus ntotdeuna datorit formei sale
D). poate fi pluricuspidat i pluriradicular
E). are form conic i este unicuspidat.
92. Dintele supranumerar erupt poate cauza din punct de vedere clinic :
A). nghesuiri i malpoziii ale dinilor din seria normal
B). rotaia incisivilor centrali
C). ocluzie deschis funcional
D). tulburri fizionomice
E). incongruen dento-alveolar primar cu nghesuire
93. Extracia dintelui supranumerar este contraindicat n urmtoarele situaii:
A). dini supranumerari anastrofici
B). microdonia dinilor din seria normal
C). cnd un dinte din seria normal este compromis
D). macrodonia dinilor din seria normal
E). dinte supranumerar erupt i arcade perfect aliniate.
94. n cazul dinilor supranumerari sunt mai utilizate urmtoarele investigaii radiologice:
A). metoda excentric Clark
B). radiografia cu film mucat
C). teleradiografia de profil
D). ortopantomograma
E). radiografia retroalveolar
95. Termenul de dinte anastrofic se refer la :
A). un dinte ce prezint o modificare de form a coroanei
B). un dinte inclus n poziie intraosoas nalt
C). un dinte inclus invers cu rdcinile spre planul de ocluzie
D). un dinte supranumerar aflat distal de molar
E). un dinte ce prezint o hipoplazie de smal
96. Prezena unui dinte supranumerar inclus poate fi semnalat clinic prin:
A). persistena unei diasteme dup erupia incisivilor laterali
B). existena unor bombri la nivelul crestei alveolare
C). existena unei ocluzii distalizate la nivelul molarilor
D). prezena unor distopii izolate
E). persistena dinilor temporari dup vrsta obinuit de erupie
97. Referitor la anomalia dens in dentesunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A). se localizeaz de obicei la mai muli dini
B). este interesat cu predilecie incisivul lateral permanent superior
C). se mai numete i dens invaginatus
D). examenul radiologic semnaleaz o formaiune dentoid radiotransparent
E). dintele cu anomalie este uor afectat de procese carioase
98. n cazul metodei radiologice de analiz excentric Clark sunt adevrate urmtoarele
afirmaii :
A). este metoda care stabilete cu precizie sediul mezial sau distal al unui dinte inclus
B). se compar pe 2 radiografii rapoartele dintelui inclus cu rdcinile dinilor vecini
C). metoda stabilete cu precizie sediul vestibular sau oral al dintelui inclus
D). dac imaginea dintelui este deplasat n acelai sens cu deplasarea conului incluzia
este vestibular
E). dac imaginea dintelui este deplasat n sens invers cu deplasarea conului incluzia
este vestibular
99. Incluzia dentar se mai ntlnete i sub denumirea de :
A). retenie primar
B). reincluzie dentar
C). retenie total
D). incluzie patologic
E). hiperdonie
100. Incluzia dentar afecteaz cel mai frecvent :
A). dinii temporari
B). dinii permaneni
C). caninii permaneni
D). dinii de la nivelul maxilarului
E). dinii de la nivelul mandibulei
101. Cauzele locale ce determin apariia incluziei dentare sunt :
A). macrodonia absolut
B). oligodonia
C). meziopoziii generalizate
D). persistena dinilor temporari
E). osteoscleroza procesului alveolar
102. Factorii generali care determin apariia incluziei dentare sunt :
A). sindroamele genetice
B). ereditatea
C). dezvoltarea insuficient a maxilarelor
D). despicturile labio-maxilo-palatine
E). pierderea potenialului eruptiv al dintelui
103. Metodele conservatoare de creare a spaiului n terapia incluziei dentare vizeaz:
A). mrirea perimetrului arcadei
B). mezializarea zonelor laterale
C). distalizarea zonelor laterale n cazul meziopoziiilor generalizate
D). extracia altui dinte
E). nu este nevoie de spaiu pentru dintele inclus
104. Ancorarea intratisular n cazul terapiei incluziei de canin presupune :
A). ligaturarea dintelui n jurul coletului su
B). sparea unui tunel transcoronar
C). realizarea unei caviti retentive n coroana dintelui
D). colarea unor accesorii pe suprafaa dintelui inclus
E). cimentarea unui crlig ntr-o cavitate pe dintele inclus
105. Tracionarea i alinierea unui dinte inclus pe arcad se face astfel :
A). ncepe la 1 lun dup intervenia chirurgical
B). se realizeaz cu fore moderate
C). se aplic iniial fore puternice de traciune
D). ncepe la 8-15 zile de la intervenia chirurgical
E). este ultima etap n tratamentul incluziei dentare
106. n funcie de poziia antero-posterioar a apexului unui canin inclus gradul 2 de
severitate nseamn situarea acestuia :
A). deasupra regiunii unde se afl normal caninul
B). deasupra regiunii celui de-al doilea premolar
C). deasupra regiunii primului premolar
D). deasupra incisivului lateral
E). suprapunere complet peste limea incisivului
107. Referitor la incluzia de canin sunt adevrate urmtoarele afirmaii :
A). este mai frecvent la sexul masculin
B). este mai frecvent la sexul feminin
C). apare mai frecvent unilateral pe partea stng
D). mai frecvente sunt incluziile n poziie palatinal (oral)
E). mai frecvente sunt incluziile bilaterale n poziie vestibular
108. Factorii locali care determin apariia incluziei dentare sunt :
A). fibromucoas acoperitoare dens i dur
B). formaiuni tumorale de tipul chistului pericoronar
C). disostoza cleidocranian
D). ereditatea
E). existena unor dini supranumerari
109. Reincluzia dentar poate fi denumit i :
A). retenie dentar primar
B). reintruzie dentar
C). retenie dentar secundar
D). dinte inclavat
E). incluzie dentar
110. n cazul reincluziei dentare sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A). predomin n dentiia temporar
B). este mai ntlnit n dentiia permanent
C). cel mai frecvent este afectat molarul de de 12 ani superior
D). cel mai afectat este molarul II temporar inferior
E). cel mai puin afectat este molarul II temporar inferior.
111. Reincluzia parial se caracterizeaza prin :
A). absena dintelui de pe arcad fr ca dintele s fi fost extras
B). o parte din coroana dentar este vizibil
C). dintele este n infrapoziie
D). apare o uoar denivelare la nivelul procesului alveolar
E). dintele este acoperit total de o fibromucoas.
112. Diagnosticul diferenial n cazul reincluziei totale se face cu :
A). incluziile dentare
B). oprirea n erupie a dintelui
C). anodonie
D). intruzii posttraumatice totale
E). intruzii postraumatice pariale.
113. Printre consecinele reincluziei se numr:
A). incluzia dintelui succesional permanent
B). denivelarea planului de ocluzie datorit suprapoziiei
C). hiperestezie i hipersensibilitate
D). denivelarea planului de ocluzie prin infrapoziie
E). tulburri de ocluzie datorate nclinrilor dinilor vecini.
114. Etiopatogenia reincluziei dentare are la baz urmtoarele teorii :
A). teoria mecanic
B). teoria ereditar
C). teoria mugurilor adamantini multipli
D). teoria anchilozei osteodentare
E). teoria tulburrilor metabolismului local
115. Consecinele reincluziei dentare sunt:
A). denivelarea planului de ocluzie datorit suprapoziiei dintelui reinclus
B). incluzia succesionalului permanent
C). carii de colet i radiculare ale dinilor vecini
D). tulburri de ocluzie datorit migrrilor dinilor antagoniti
E). dizarmonie dento-maxilar primar
116. Modalitile de tratament n cazul reincluziei dentare sunt:
A). extracia sau replantarea dintelui anchilotic
B). expectativ
C). luxarea dintelui anchilozat
D). traciuni ortodontice cu fore uoare
E). reconstituirea contactelor aproximale i ocluzale
117. Referitor la reincluzia dentar sunt false urmtoarele afirmaii:
A). n reincluzia molarului II temporar care are dinte succesional este indicat extracia
imediat
B). n reincluzia precoce i rapid a molarului II temporar cu anodonia succesionalului
este recomandat extracia
C). n reincluzia precoce a dintelui permanent n perioada de cretere este indicat
extracia acestuia
D). n reincluzia tardiv a dintelui permanent se poate reface morfo-funcionalitatea
acestuia
E). n reincluzia tardiv a molarului II temporar cu anodonia succesionalului se pot
reface contactele aproximale i ocluzale.
118. Reincluzia total se ntlnete n special la nivelul :
A). molarului I temporar
B). molarului de 6 ani
C). molarului de 12 ani
D). molarului II temporar
E). premolarului secund
119. Cel mai frecvent, ectopia dentar:
A). Este asociat cu alte anomalii scheletale
B). Este o anomalie monocauzal
C). Se manifest la nivelul premolarilor doi inferiori
D). Se manifest la nivelul caninului superior
E). Evolueaz sincron cu incluzia dentar
120. Ectopia vestibular se produce datorit:
A). Tiparului atipic de rizaliz a dintelui temporar, care se afl n calea erupiei dentare
B). Spaiului insuficient pe arcad, necesar erupiei dintelui n cauz
C). Poziiei palatinale intraosoase a dintelui, cu cuspidul orientat spre palatinal
D). Obstacolului n calea erupiei, care va opri evoluia dintelui permanent
E). Faptului, c dintele erupe pe direcia n care ntmpin cea mai mare rezisten
121. Etipatogenia ectopiei dentare se refer la:
A). Existena unui capac fibros dens ca urmare a anodoniei predecesorului temporar
B). Prezena unei formaiuni dentare supranumerare incluse, care oblig dintele s
erup ectopic
C). Reducerea spaiului necesar erupiei i alinierii dentare
D). Consecina unei intervenii iatrogene care are ca rezultat micorarea spaiului la
nivelul arcadei dentare
E). Persistena dintelui temporar cu rizaliz normal
122. n cazul ectopiei dentare, reducerea spaiului pe arcad se poate datora:
A). Unei discordane dintre dini i suportul osos
B). Macrodoniei absolute sau relative
C). Dezvoltrii insuficiente a maxilarului n plan vertical
D). Retrodeniei sau retrognaiei
E). Meziopoziiei generalizate ca urmare a extraciilor precoce n zona frontal
123. Aspectele clinice ale ectopiei dentare:
A). Devin evidente n dentaia mixt trzie sau permanent tnr
B). Nu includ modificri ale formei arcadelor
C). Includ afectarea poziiei caninului n plan sagital (vestibulo- sau oropoziie)
D). Includ afectarea poziiei caninului n plan transversal (mezio- sau distopoziie)
E). Includ afectarea poziiei caninului n plan vertical (infra- sau suprapoziie)
124. Ortpantomograma n cazul ectopiei dentare ofer relaii despre:
A). Structura osului i aspectul fibromucoasei
B). Existena unei formaiuni supranumerare deviante
C). Existena unui tipar tipic de abraziune la dintele decidual corespunztor
D). Eventuala rizaliz fiziologic la nivelul dinilor nvecinai, complicaie frecvent n
ectopia dentar
E). Lipsa sau prezena molarilor de minte pa arcada cu ectopie
125. Tratamentul preventiv n ectopia dentar include:
A). Depistarea i nlturarea obstacolelor propriu-zise
B). Prevenirea meziopoziiei generalizate prin tratamentul cariilor zonei frontale
temporare
C). Aplicarea menintoarelor de spaiu n cazul extraciilor precoce a dinilor temporari
din zone de sprijin
D). Diagnosticul precoce al anomaliei
E). Evitarea extraciilor precoce n zona frontal
126. Extracia dirijat sau de pilotaj a lui Hotz:
A). Este indicat n dizarmoniile dento-alveolare cu nghesuire
B). Este indicat n dentaia permanent tnr
C). ncepe la momentul erupiei incisivului lateral superior
D). Urmrete reducerea fiecrei hemiarcade cu cte on premolar II
E). Poate prveni n final erupia ectopic sau incluyia caninului superior
127. Tratamentul curativ n ectopia dentar este reprezentat de:
A). ndeprtarea obstacolului , dac spaiul existent este suficient
B). Crearea de spaiu prin expansiune transversal
C). Crearea de spaiu necesar alinierii dintelui prin expansiune sagital, adic prin
avansarea grupului frontal n fiecare caz
D). Excizia unui eventual capac fibromucos
E). Depinde doar demrimea deficitului de spaiu
128. n cazul extraciei dentare n vederea crerii de spaiu n tratamentul ectopiei
dentare sa va ine seama de:
A). Starea de sntate a dintelui ales
B). Extracia se va efectua ct mai departe de focarul de incongruen
C). Axul dintelui ectopic, astfel nct alinierea s permit o deplasare ct mai mic a
coroanelor dinilor
D). Eventualele anomalii asociate
E). Valoarea dento-parodontal a dinilor
129. Factorii tiologici n diastema adevrat pot fi:
A). Frenul lat al buzei superioare
B). Frenul lat cu inseria joas
C). Frenul lat cu inseria nalt
D). Fibromucoasa abundent pe linia median, remaniat parial de erupia incisivilor
centrali
E). Sept fibros median, ca o continuare a fibromucoasei abundente la nivel osos
superficial
130. Diastema fals sau secundar poate fi consecina:
A). Anomaliilor dentare de numr n zona frontal
B). Anodoniei uni- sau bilaterale a incisivului lateral inferior
C). Anodoniei uni- sau bilaterale a incisivului central superior
D). Unui dinte supranumerar inclus sau erupt pe arcad
E). Caninului inclus n poziie relativ orizontal inclus
131. n cazul analizei dimensiunii mezio-distale maxime a diastemei:
A). Va include corecia eventualei prodenii a grupului incisiv
B). Va include corecia eventualelor rotaii a incisivilor
C). Nu va ine cont de modificrile poziiei grupului dentar frontal n plan transversal
D). Nu se va ine cont de anomaliile asociate
E). Se va analiza grupul frontal n plan transversal i sagital
132. Diagnosticul diferenial n cazul diastemei adevrate se va face cu:
A). Diastemele fiziologice din dentiia mixt
B). Diastema tranzitorie de erupie, care arape odat cu erupia incisivilor laterali
superiori
C). Spaierile din compresia de maxilar cu prodenie i spaiere
D). Dizarminiile dento-alveolare datorat microdoniei
E). Spaierile datorit migrrilor dentare postextracionale
133. Tratamentul diastemei adevrate are obiectivele principale:
A). nchiderea ortodontic a spaiuilui existent urmat de rezecia cu plastie a frenului
labial
B). Rezecia i plastia frenului labial urmat de nchiderea ortodontic a spaiului existent
C). Este suficient doar deplasarea dinilor pentru nchiderea diastemei, deoarece
formaiunile fibromucoase mediene se comprim i se restructureaz
D). Instituirea tratamentului dup nchiderea apexului incisivilor centrali
E). Un tratament instituit ct mai precoce
134. Semnele clinice asociate diastemei premolare pot fi:
A). Erupia precoce a premolarului doi
B). Curbarea vrfului rdcinii premolarului doi spre distal
C). Reincluzia molarului doi temporar
D). Distonclinaia premolarilor
E). Persistena molarului unu i doi temporar
135. Transpoziia caninului superior premolar unu superior poate fi cauzat de:
A). Poziia intraosoas a germenilor dentari
B). Pierderea precoce a primului molar temporar
C). Cronologia erupiei dentare, primul premolar erupnd dup caninul superior
D). Pierderii caninului temporar naintea erupiei primului premolar
E). Erupia primului premolar n locul caninului temporar
136. Transpoziia incomplet se caracterizeaz prin:
A). Prezena celor doi dini situai unul n dreptul celuilalt
B). Unul din dini se gsete pe linia arcadei, cellalt fiind ectopic
C). Linia normal a arcadei trece printre cei doi dini transpoziionai
D). Inversarea total a poziiei celor doi dini vecini
E). n mod obligatoriu, inversarea intereseaz doar coroanele dinilor
137. Tratamentului transpoziiei incomplete are ca scop:
A). Alinierea dinilor n poziia lor fiziologic pe arcad
B). Transformarea transpoziiei incomplete n transpoziie complet
C). Deplasarea coroanelor dentare n direcia dorit, fr a se ine seama de orientarea
apexurilor
D). Deplasarea corporeal a dintelui
E). Deplasarea coroanelor n funcie de raportul apexurilor
1. *In clasificarea, descrierea i prepararea cavitilor, termenul de unghi diedru intern se
refer la:
A). Jonciunea dintre pereii cavitii i suprafaa extern a dintelui
B). Unghiul al crui vrf se observ
C). Jonciunea a dou linii
D). Unghiul al crui vrf nu se observ
E). Jonciunea a trei suprafee.
2. Tratamentul profilactic, ca indicaie n cadrul planului de tratament, se refer la:
A). Restaurarea leziunilor incipiente
B). Tratamentul hipersensibilitii dentinare
C). Modificarea dietei
D). Terapia intensiv a cariilor acute
E). Tratamentul abraziilor, eroziunilor, atriiilor.
3. Tratamentul odontal finalizat prin obturaie are urmtoarele roluri:
A). Anatomo-clinic
B). Curativ-restaurativ
C). Biologic
D). Morfo-funcional
E). Profilactic.
4. Ameloplastia se poate aplica n urmtoarele cazuri:
A). Fisuri care nu penetreaz mai mult de 2/3 n grosimea smalului
B). Fisuri care se termin la limita smal-dentin
C). anuri suplimentare cu extindere pe pantele cuspidiene
D). Fisuri mai mici de 1/3 din grosimea smalului
E). Fisur ce poate fi transformat n an cu baz plat.
5. Lacurile dentare (varnish-urile) sunt contraindicate:
A). Sub bazele cu efect terapeutic pulpo-dentinar;
B). n protecia bonturilor la dini vitali naintea cimentrii cu ciment fosfat de zinc
C). Sub coafajele indirecte
D). naintea obturaiilor de amalgam
E). Sub bazele cu ciment ionomer de sticl.
6. Linerii cu hidroxid de calciu au urmtoarele avantaje:
A). Manipulare facil a linerilor n suspensii apoase
B). Pstrarea alcalinitii crescute i dup priz
C). Rezisten bun la compresiune
D). Efect bacteriostatic
E). Efect bactericid.
7. Linerii din eugenolat de zinc:
A). Sunt insolubili n lichidele de infiltraie marginal
B). Au pH aproape neutru
C). Au efect uor iritant asupra pulpei dentare
D). Inhib polimerizarea rinilor
E). Ader de dentin.
8. Cimenturile cu eugenolat de zinc armat cu oxid de alumuniu (EBA):
A). Nu interfereaz cu polimerizarea materialelor compozite
B). Sunt mai puin rezistente la hidroliz n comparaie cu eugenatul de zinc convenional
C). Conin mai mult eugenol rezidual
D). Au rezisten mare la compresiune
E). Coloreaz materialele de obturaie supraiacente.
9. Glazurarea obturaiilor coronare de compozit:
A). Presupune gravarea acid i aplicarea unei rini cu microumplutur
B). Urmrete reducerea uzurii ocluzale prin masticaie
C). Reduce permeabilitatea plgii dentinare
D). Elimin sensibilitatea postoperatorie
E). Asigur meninerea texturii de suprafa a obturaiei.
10. n cadrul tehnicilor de hibridizare cu pstrarea DDR, utilizarea EDTA:
A). Nu asigur o infiltrare omogen a rinii
B). Determin o demineralizare mai profund n comparaie cu acizii
C). Asigur o legtur adeziv mai stabil n timp
D). Evit colabarea fibrelor de colagen
E). Duce la o legtur adeziv instabil n timp.
11. *Secreia salivar are urmtoarea caracteristic:
A). Se intensific n timpul masticaiei pe seama contribuiei glandei sublinguale
B). n timpul somnului aportul glandei parotide este de 3 ori mai mare ca al
submandibularei
C). ntre mese sau n timpul somnului, aportul sublingualei este de 3 ori mai mare ca al
parotidei
D). Se intensific n masticaie pe baza contribuiei glandei parotide
E). La gravide, ptialismul mpiedic intensificarea activitii cariogene.
12. Staterina este o protein salivar:
A). Prezent n saliva glandei sublinguale
B). Care inhib precipitarea spontan a srurilor de calciu din saliv
C). Care determin precipitarea i creterea cristalelor de fosfai de calciu din saliv
D). Prezent n saliva glandei parotide
E). Care mediaz adsorbia selectiv a unor tulpini de Actynomices viscosus.
13. Mucinele:
A). Sunt glicoproteine cu mas molecular mare
B). Realizeaz aglutinarea microorganismelor
C). Faciliteaz adeziunea microorganismelor la suprafaa dintelui
D). Uureaz fagocitarea microorganismelor de ctre leucocite
E). mpiedic adeziunea microorganismelor la suprafaa dinilor. .
14. Sorbitolul:
A). Face parte din grupa ndulcitorilor necalorici
B). Poate duce la apariia diareei
C). Nu poate fi metabolizat de flora cariogen
D). Este considerat n general lipsit de nocivitate
E). Face parte din grupa ndulcitorilor calorici.
15. n formarea peliculei, mecanismele de adsorbie conform concepiei moderne sunt
caracterizate prin urmtoarele fenomene:
A). Proteinele bazice vin n contact cu ionii ce calciu din stratul cel mai extern al
smalului
B). Proteinele acide vin n contact n special cu gruprile fosfat
C). Proteinele acide vin n contact n special cu ionii de calciu
D). Fazele precoce sunt caracterizate de existena interaciunilor hidrogenice sau
hidrofobe
E). Desfurare rapid i trecere spre stadiul urmtor, de plac bacterian.
16. Lycasinul:
A). Face parte din grupa ndulcitorilor necalorici
B). Este utilizat n produse zaharoase preparate industrial
C). Intr n compoziia pastelor de dini i a substituenilor de saliv
D). Este un amestec de sorbitol, maltitol i polioli
E). Are cariogenicitate redus.
17. *Schimburile ionice dintre smal i mediul bucal:
A). Scad odat cu vrsta
B). Cresc odat cu vrsta
C). Nu sunt influenate de vrst
D). Nu au importan n etiopatogenia cariei dentare
E). Nu implic modificri ale carioactivitii.
18. * Cel mai mare potenial cariogen l are:
A). Glucoza;
B). Zaharoza;
C). Fructoza;
D). Maltoza;
E). Lactoza.
19. * n etipatogenia cariei dentare sunt incriminai:
A). Dou grupe de factori etiologici;
B). Trei grupe de factori etiologici;
C). O grup de factori etiologici;
D). Patru grupe de factori etiologici;
E). Cinci grupe de factori etiologici.
20. * Carena n vitamina D:
A). Duce la structurarea unui smal hipoplazic;
B). Duce la structurarea unui smal hiperplazic;
C). Nu interfer cu mineralizarea smalului;
D). Influeneaz structura dentinei;
E). Influeneaz structura cementului.
21. Formele anatomoclinice ale pulpitelor
A). Prin degenerescen pulpar nelegem aspectul histopatologic al pulpei n
pulpitele seroas purulent total
B). Debutul pulpitelor se face ntotdeauna printr-o hiperemie preinflamatorie
C). Pulpoza este denumirea strii de inflamaie incipient a pulpei
D). Evoluia oricrei pulpite este spre necroz
E). Funcia regresiv a pulpei este cea care asigur reversibilitatea hiperemiei pulpare
22. Hiperemia preinflamatorie
A). Pierderea unui strat de smal i dentin prin lefuirea dintelui produce un traumatism
pulpar att de nsemnat nct duce direct la pulpit fr a trece prin hiperemie
B). n hiperemie, odontoblatii i ncetinesc activitatea metabolic pentru a-i spori
activitatea de aprare precum eliberarea de exotoxine
C). Cnd viteza de circulaie a sngelui scade, se produce fenomenul de migraie
trombocitar
D). Receptorii nervoi trec ntr-o stare de hiperexcitabilitate
E). Bacteriile pot fi evideniate n canaliculele dentinare dar nu n pulp
23. Pulpita acut seroas parial (coronar)
A). La nceput, exsudatul din esut este fibrinos apoi devine seros
B). n interstiiul pulpar crete presiunea coloidosmotic i hidrostatic
C). Presiunea asupra terminaiilor nervoase face ca acestea s treac ntr-o stare de
laten, devenind incapabile de a mai trimite impulsuri dureroase
D). Fibroblatii din focarul inflamator i sporesc activitatea i ncep s se regenereze
E). Crizele dureroase pot ceda de la sine sau dup administrarea unui calmant
24. Pulpita acut seroas parial (coronar)
A). Microscopic se constat vasodilataie cu perei vasculari subiri i spaii ntre
celulele endoteliale
B). La inspecie: proces carios profund, cu camera pulpar deschis
C). Opiune de tratament cu pstrarea parial a vitalitii: amputaia devital
D). La proba cu clorur vinil durerea este mai intens dect la proba cu fuloarul ndoit
E). Printre altele, diagnosticul diferenial se face i cu pulpita purulent total
25. Pulpita acut seroas total (corono-radicular)
A). Celulele mezenchimale nedifereniate ncep s se specializeze
B). Morfopatologic se remarc vasodilataie pe ntreg teritoriul pulpar
C). Fibrele nervoase rezist n continuare, nu se demielinizeaz
D). Activitatea neodentinogenetic continu
E). Pereii vasculari nu devin permeabili
26. Pulpita acut purulent parial (coronar)
A). Poate evolua spre pulpit cronic nchis
B). La testul electric rspunsul este pozitiv deja la intensiti foarte mici
C). La testul electric rspunsul este pozitiv la intensiti mai mari dect cele obinuite
D). La rece, durerea scade
E). Deschiderea camerei pulpare declaneaz o criz dureroas de lung durat
27. Pulpita acut purulent total (corono-radicular)
A). Evolueaz spre parodontita apical acut
B). Testul electric este intens pozitiv
C). n cadrul tratamentului se poate face uz de ozonoterapie i diatermie
D). Durerea cedeaz doar la pansamente calmante locale de tip Dentocalmin
E). Dac n timpul extirprii pulpei nu se evideniaz puroi, tratamentul endodontic se
finalizeaz ntr-o singur edin
28. Pulpita cronic deschis ulceroas
A). Tratament: se ncearc amputaia nalt
B). Histologic, stratul cel mai profund poate prezenta degenerescen calcar
C). Rspunsul slab la testele de vitalitate se datoreaz distrugerii fibrelor nervoase
D). Printre elementele de diagnostic pozitiv se numr i percuia n ax negativ
E). Apare la persoanele cu capacitate de aprare bun
29. Pulpita cronic deschis granulomatoas (polipoas)
A). Morfopatologic, stratul al treilea al seciunii axiale prin pulp este lipsit de fibre
conjunctive
B). Rspuns negativ la testele de vitalitate
C). Printre altele, diagnosticul diferenial se face i cu necroza pulpar
D). Autocurirea la nivelul dintelui afectat este bun pentru c, nefiind dureros,
pacientul l folosete fr rezerve n masticaie
E). Se poate reacutiza sub forma unei pulpite acute
30. Pulpita cronic nchis propriu-zis
A). Fibrele nervoase din pulp sunt n mare parte degenerate
B). Dac se deschide camera pulpar aceasta va sngera abundent
C). Rspunsul la testul electric este negativ, se pstreaz doar un rspuns slab la testul
la rece
D). Dac se ndeprteaz obturaia de baz se constat o mic deschidere a camerei
pulpare
E). La examenul radiologic se constat demineralizarea lacunar a dentinei
31. Necroza pulpar
A). Factorii etiologici generali, favorizani, se manifest la nivelul pulpei prin spasme
vasculare urmate de ischemie
B). n cazul factorilor etiologici generali sunt create condiii ca rspunsul pulpar la
excitaii locale minore s devin extrem i s se manifeste prin necroz pulpar
C). Iniial se produce o uoar intensificare a mitozelor celulare i proliferare a fibrelor
D). Necroza de colicvaie se caracterizeaz macroscopic printr-un rest de esut pulpar
uscat, cu consisten crescut
E). n resturile de esut sunt prezente bacterii anaerobe ns acestea sunt greu de
evideniat, de unde i examenul bacteriologic negativ
32. Necroza pulpar
A). Dac nainte de producerea necrozei dintele a prezentat un proces carios, acesta i
va accelera evoluia
B). La transiluminare, camera pulpar i pierde coloraia obinuit cenuie, opac i
devine translucid
C). Printre altele, diagnosticul diferenial se face i cu caria simpl superficial
D). Coninutul pulpar din necroza de colicvaie este bun conductor de electricitate
E). esutul pulpar necrozat se apr de eventualele atacuri microbiene prin fenomenul
de anaforez
33. Necroza pulpar
A). Chiar dac traumatismele acioneaz repetat, dac intensitatea lor este redus sau
medie, necroza nu se produce
B). Dintre toate componentele esutului pulpar, odontoblatii sunt cei mai rezisteni la
deficitul sanguin
C). La tineri, reactivitatea fiind mai bun, necrozarea se produce foarte rapid
D). Uneori (temperaturi crescute) necroza se instaleaz prin precipitarea proteinelor
plasmatice
E). Aminele biogene pot constitui un factor etiologic al necrozei
34. Necroza pulpar
A). Dintre acizi, acidul tricloracetic este singurul care nu produce necroz pulpar
B). Pulpa este mai rezistent la creterile dect la scderile de temperatur
C). Acizii produc necroz prin modificarea brutal a pH-ului, lezarea membranei
celulare i depolimerizarea colagenului
D). Arsenicul produce necroz prin precipitare proteolitic
E). Vscozitatea mucopolizaharidelor din substana fundamental scade
35. Necroza pulpar
A). La diagnosticul pozitiv contribuie cu rezerve examenul bacteriologic negativ
B). ntr-o faz intermediar a necrozei chimico-toxice, se remarc o scdere brusc a
vscozitii protoplasmei celulare
C). Primele elemente tisulare care sufer sunt fibrele nervoase
D). n timp, pulpa necrozat se poate contamina cu bacterii
E). Procesul de necrozare este reversibil dac factorii cauzali sunt ndeprtai la timp
36. Gangrena pulpar simpl
A). Testele de vitalitate sunt slab pozitive, i doar la intensiti foarte mari
B). Enzimele lizozomale, histamina, colagenazele etc., produse de nsui esutul pulpar,
contribuie i ele la distrugerea pulpei
C). Glucuronidaza streptococic acioneaz pe substana fundamental a pulpei
D). Dezechilibrul circulator joac un rol important n patogeneza gangrenei
E). Printre elementele de diagnostic pozitiv se numr i modificarea de culoare a
coroanei dentare
37. Gangrena pulpar simpl
A). n spaiul endodontic gangrenos se pot gsi urmtoarele gaze: clor, metan i
mercaptan
B). Radiografia arat o radioopacitate crescut a canalului radicular
C). Gangrena slbete rezistena dintelui i favorizeaz producerea fracturilor coronare
i corono-radiculare
D). La nivelul apexului radiografia poate evidenia o zon fibro-conjunctiv
E). Uneori dintele este sensibil la ingestia de lichide fierbini
38. Gangrena pulpar simpl
A). La diagnosticul pozitiv, dei necaracteristic, poate fi luat n calcul i fetiditatea
B). n gangrena total dintele este sensibil la percuie
C). Dac gangrena succede unei necroze de origine chimic, consistena resturilor din
canalul radicular va fi moale, semilichid
D). De obicei, la inspecie se constat un dinte integru dar cu una sau dou pungi
parodontale foarte adnci, cu un singur perete
E). La dinii pluriradiculari, cnd procesul nu a cuprins nc pulpa n totalitate lsnd
esut viu pe unul dintre canale, vorbim de gangren parial
39. Gangrena pulpar simpl
A). Sondarea canalelor cu instrumente endodontice este nedureroas i nesngernd
B). Uneori la radiografie se constat ngustarea canalului radicular
C). Rolul predominant n dezintegrarea pulpei l are dereglarea circulaiei sanguine pe
teritoriul afectat
D). Cnd ntreg esutul pulpar este distrus vorbim de gangren degenerativ iar dac
a mai rmas pulp vie vorbim de gangren de colicvaie
E). Cnd este nsoit de o fistul, gangrena simpl trebuie difereniat de necroza
pulpar
40. Gangrena pulpar simpl
A). Uneori radiografia evideniaz prezena unei bariere dentino-cementoide care
oblitereaz captul coronar al canalului radicular
B). Uneori ptrunderea n canalul radicular este dificil din cauza unor obstacole de
natur conjunctiv, fibroas sau mineral
C). La examenul histochimic se pun n eviden: polipeptide alterate, materii grase,
hidrogen sulfurat etc.
D). La examenul microscopic se pune n eviden structura obinuit a pulpei dar n
centrul acesteia, axial, se gsesc mici focare de necroz
E). De cele mai multe ori simptomatologia este cea a unei carii profunde
41. Parodontita apical acut hiperemic (abortiv)
A). Uneori este cauzat de traumatisme
B). La presarea dintelui n alveol prin ncletarea arcadelor pacientul simte o uurare
C). Durerile sunt foarte intense (turbarea dinilor)
D). n general, din punct de vedere histologic hiperemia este activ dar dac aciunea
noxelor este prelungit, poate deveni pasiv
E). n pulpitele totale acute, cnd pacientul atinge dintele, nu l poate localiza deoarece
durerile mari din pulpit mascheaz parodontita
42. Parodontita apical acut seroas (difuz)
A). Dintele capt o oarecare mobilitate
B). Datorit faptului c vasele sunt de tip terminal, evoluia acestei parodontite nu poate
fi oprit
C). Durerea are caracter lancinant, permanent, nu rspunde la calmantele obinuite
D). Datorit durerilor intense pacientul tinde s mite capul tot timpul
E). Mucoasa din dreptul rdcinii este congestionat
43. Parodontita apical acut purulent (circumscris)
A). Strngerea arcadelor cu presarea dintelui respectiv n alveol duce la o uoar
reducere a durerii
B). De cele mai multe ori este o complicaie a gangrenei pulpare
C). Uneori, la incisivii laterali superiori, procesul supurativ evolueaz spre palatinal
D). n stadiul subperiostal se produce edem al feei
E). n stadiul submucos durerile sunt maxime
44. Parodontita apical acut purulent (circumscris)
A). n faza endostal deja durerile nu mai iradiaz i pacientul poate mai uor s
localizeze dintele
B). n cazul caninilor inferiori, edemul afecteaz pleoapa inferioar
C). n stadiul endoosos, procesul de necroz de lichefiere este favorizat i de scderea
pH-ului local
D). Procesul supurativ poate evolua spre anul gingival, rezultnd fistula apico-
gingival
E). Durerea are caracter lancinant
45. Parodontita apical acut purulent (circumscris)
A). Poate evolua spre pulpita acut seroas total
B). Poate evolua spre fistulizare i vindecare temporar
C). Dac s-a fistulizat, nchiderea fistulei se va face spontan n urma tratrii dintelui
D). La diagnosticul pozitiv contribuie lipsa fistulei
E). n ultima faz, radiologic se constat creterea spaiilor intertrabeculare
46. Parodontita apical cronic fibroas
A). Ligamentele lui Schweitzer sunt tensionate i fibrozate
B). Imaginea radiografic nu ne d informaii despre factorul cauzal al leziunii
C). Uneori este urmarea unei parodontite apicale acute hiperemice
D). Percuia n axul dintelui este slab pozitiv
E). Uneori poate constitui un focar de infecie
47. Granulomul simplu conjunctiv
A). Poate reprezenta evoluia unei parodontite apicale cronice fibroase
B). Formaiunea este delimitat de osul nvecinat printr-o membran conjunctiv
adevrat
C). Periferia granulomului se mai numete i zon de stimulare
D). Centrul formaiunii este mai bogat n celule dect periferia
E). Dac reactivitatea organismului scade, procesul se poate acutiza
48. Granulomul epitelial
A). n forma fungoas, celulele epiteliale sunt aranjate sub forma unor benzi ncruciate
B). Radiografic, n imaginea de osteoliz, se poate recunoate pe alocuri structura osului
C). Se poate complica cu rinit
D). Se poate transforma n chist folicular evolutiv
E). Se poate complica cu nevralgia de trigemen
49. Granulomul chistic
A). n lichidul chistic apar cristale de steatin
B). Spre exterior, peretele chistic este acoperit de un epiteliu cu un singur rnd de celule
C). Are un perete conjunctivo-epitelial bine definit
D). Se poate complica cu fractura spontan a osului
E). n lichidul chistic apar vacuole de grsime
50. Parodontita apical cronic difuz progresiv Partsch
A). Fistula, dac este prezent, se poate exterioriza cutanat n cazul molarilor superiori
B). Iniial pereii fistulei sunt cptuii de un epiteliu pavimentos stratificat care ulterior
se transform n esut de granulaie
C). Dac esutul de granulaie al parodontitei apicale depete corticala extern, se
poate exterioriza sub forma unui nodul care deformeaz suprafaa mucoasei
D). n prima faz de dezvoltare endoosoas apare o uoar hiperemie a mucoasei
E). Dac fistula se nchide, n urma sa rmne un nodul cu aspect papilomatos
51. Tratamentul gangrenei pulpare, indicaii i contraindicaii
A). n formele grave ale bolii de focar dintele se extrage imediat
B). La pacienii foarte btrni este preferabil extracia
C). Tratamentul conservativ este contraindicat n edentaiile subtotale mandibulare
D). La dinii cu mobilitate de gradul III tratamentul endodontic este de preferat extraciei
E). Dinii cu doar trei perei coronari rmai integri nu beneficiaz de tratament
endodontic
52. Tratamentul gangrenei pulpare, indicaii i contraindicaii
A). Dinii ectopici nu se trateaz dect n situaii excepionale
B). La dinii la care caria a avansat mult spre rdcin tratamentul endodontic trebuie
efectuat ct mai repede
C). n formele uoare ale bolii de focar, tratamentul gangrenei este indicat
D). Dac rdcinile sunt drepte, beneficiaz de tratament chiar i dinii cu perforaii
radiculare
E). Canalele ce conin instrumente fracturate ce nu pot fi ndeprtate, beneficiaz de
tratament endodontic mai ales dac rdcina are o singur curbur
53. Principiile tratamentului endodontic n gangren
A). Neutralizarea pH-ului alcalin caracteristic esutului infectat
B). Finalizarea tratamentului mecanic i a obturaiei radiculare intr-o singur edin
C). Tasarea rumeguului dentinar steril n constricia apical pentru a iniia depunerea
de esut dur
D). Rzuirea pereilor canalului se face n prezena splturilor
E). Obturaia radicular trebuie s fie etan
54. Principiile tratamentului endodontic n gangren
A). Se ncearc s se evite lezarea inseriei epiteliale n timpul tratamentului mecanic
B). Nu se pune accent pe sterilizarea canalelor deoarece gradul de infectare a dentinei
este neglijabil
C). Se obtureaz radicular n aceeai edin
D). Se msoar lungimea de lucru apoi se realizeaz instrumentarea respectnd aceast
dimensiune
E). Dintele se monitorizeaz
55. Tratamentul mecanic n gangren
A). Pentru permeabilizarea canalelor se pot folosi ageni fizici
B). Dup terminarea tratamentului mecanic se lucreaz cu dintele izolat
C). Crearea accesului trebuie s asigure ptrunderea acelor n axul dintelui
D). Se ndeprteaz n totalitate dentina alterat de pe pereii canalului radicular
E). n canalele cu curbur accentuat se realizeaz dinspre treimea apical spre treimea
coronar
56. Pentru permeabilizarea canalelor radiculare n gangren se pot utiliza:
A). Acid citric 8%
B). MTA 15%
C). Acid sulfuric 20-30%
D). Antiformin i soluie 10% din sarea sodic EDTA
E). Acid fosforic 37%
57. Determinarea lungimii de lucru la dinii cu gangren
A). Metoda clinic: cu un ac Kerr nr. 25 ptrundem pn cnd n canal apare snge
B). Metoda clinic const n msurarea lungimii canalului direct pe radiografie
C). Se poate folosi tehnica radiografiei cu sond bipolar Kuhn
D). La pluriradiculari se consemneaz separat lungimea fiecrui canal n parte
E). Dac lungimea determinat prin metoda clinic corespunde dimensiunii de pe
radiografie i lungimii medii cunoscute, atunci determinarea a fost corect
58. La dinii cu gangren prepararea prin metode:
A). Ultrasonice se face la frecvene ntre 3000-5000 Hz
B). Cu laser se face concomitent cu rcire de tip spray
C). Sonice necesit instrumentar endodontic special
D). Ultrasonice genereaz o und de oc lichidian
E). Mecanice utilizeaz micri vibraie
59. Cerine ce trebuie ndeplinite de medicaia pentru sterilizarea canalelor radiculare
(dup Grossman):
A). S fie stabil chimic la pstrarea n soluie
B). S fie solubil n grsimi
C). S fie izoton sau uor hipoton
D). S aib tensiunea superficial mic
E). S previn sau s suprime durerea periapical
60. Enzimele folosite n compoziia pastelor complexe cu antibiotice folosite n tratamentul
gangrenei:
A). Sunt de origine sintetic
B). Fluidific secreiile i puroiul
C). Stimuleaz neodentinogeneza
D). Contribuie la regenerarea dendritelor neuronale
E). Faciliteaz difuziunea antibioticelor
61. Dezavantajele obturrii canalelor prin tehnica de cimentare a unui con unic
A). Se dezobtureaz greu
B). De cele mai multe ori cimenturile de sigilare sunt solubile
C). Poate duce la fractura longitudinal a rdcinii
D). Nu asigur premizele unei sigilri etane dect 2-3 mm n treimea apical
E). Neconcordana dintre calibrul conului i al instrumentului cu care s-a preparat
treimea apical
62. Tehnica obturaiei radiculare prin modelarea individual a conului
A). Se folosete cel mai mare con de gutaperc standardizat al crui vrf se ascute cu un
bisturiu
B). Este indicat n cazul canalelor foarte largi
C). Se folosete cel mai mare con de gutaperc standardizat care se ndoaie conform
curburii canalului
D). Se completeaz cu condensare lateral
E). Se folosete un con mare, curbat, care se rcete n ap nainte de introducerea n
canal
63. Condensarea lateral la rece
A). Se realizeaz cu ajutorul unui instrument numit hand-plugger
B). Hand-spreaderele pot fi ndeprtate cu uurin din canal fr dislocarea gutapercii
C). Folosete conuri accesorii nestandardizate
D). Conul principal are calibru standardizat ISO
E). Prin nclzirea spreaderului condensarea devine mult mai eficient
64. Condensarea lateral: individualizarea conului principal prin ramolire n cloroform
A). Este indicat doar n cazul canalelor foarte nguste
B). Pentru ramolirea conului, n canal se introduc cu ajutorul unei seringi 0,2 ml
cloroform apoi se introduce conul
C). Dup amprentarea poriunii apicale a canalului cu conul ramolit, acesta se scoate
din canal i se ateapt evaporarea soluiei
D). Dup cimentarea conului principal individualizat urmeaz condensarea lateral
E). Are ca deziderat adaptarea ct mai exact a conului principal la neregularitile
regiunii apicale a canalului
65. Condensarea lateral la cald
A). Se folosete att un spreader cald ct i unul rece
B). Const n introducerea unui obturator/carrier Thermafil cruia i se asociaz conuri
accesorii condensate cu un spreader nenclzit
C). Se deosebete de condensarea lateral la rece prin faptul c dup tierea conurilor
cu un instrument fierbinte, captul ramolit al obturaiei se preseaz spre apical cu un
plugger
D). Se injecteaz o doz de gutaperc cu sistemul Obtura apoi, n masa de gutaperc
ramolit se introduce un spreader rece i se face condensare lateral
E). La ndeprtarea spreaderului nclzit din canal trebuie efectuate micri de rotaie
pentru a nu disloca obturaia din canal
66. Condensarea lateral la cald cu dispozitivul Endotec
A). nclzirea se realizeaz n 8-12 secunde
B). Trebuie evitat nclzirea continu mai lung de 20 secunde
C). Temperatura maxim de care este capabil aparatul este de 95 grade C
D). Necesit un control radiologic pentru verificarea adaptrii apicale a conului
principal
E). La final se condenseaz cu un plugger convenional fierbinte
67. Condensarea vertical la cald a gutapercii
A). A fost introdus de Coolidge n 1967
B). Nu necesit ciment de sigilare deoarece gutaperca ramolit se lipete foarte bine de
pereii canalului
C). Pluggerele se aseamn cu nite sonde endodontice dar au vrful teit
D). Conul principal trebuie s se blocheze la 2-3 mm de captul preparaiei
E). n faza iniial, prin ramoliri i condensri succesive se realizeaz o obturare
compact a treimii apicale
68. Condensarea termomecanic, McSpadden
A). A fost introdus de McSchilder n 1967
B). Folosete un engine-condensor sau un gutta-plugger
C). Este laborioas deoarece fiecare con de gutaperc trebuie nclzit 20 secunde prin
friciune cu instrumentul rotativ de condensare
D). Prepararea canalului trebuie s se fi fcut prin tehnica step back
E). Preparaia trebuie s asigure o trecere uniform ntre treimea medie i apical
69. Sistemul Obtura
A). Temperatura de lucru 210 grade C
B). Preparaia trebuie s prezinte un stop apical corespunztor acului 30, cel puin
C). Canula de injectare trebuie s ptrund la 3-5 mm de captul preparaiei
D). Se asociaz un ciment de sigilare
E). Gutaperca se injecteaz lent, pentru a nu se ngloba bule de aer
70. Sistemul Ultrafil
A). Gutaperca este livrat n seringi de plastic termorezistent
B). Se livreaz cu trei tipuri de gutaperc: dou care se condenseaz i unul care nu se
condenseaz dup injectare
C). Se poate folosi pentru obturarea combinat, hibrid, apical cu condensare lateral
i coronar prin injectare
D). Nu necesit ciment de sigilare
E). Canulele sunt livrate separat i se nurubeaz pe seringa de presiune naintea
utilizrii
71. Tratamentul parodontitei apicale acute hiperemice
A). Dac este complicaia unei pulpite acute, simpla trepanare a osului (osteotomia
transmaxilar) este suficient
B). Dac este complicaia unei gangrene simple nu se recomand tratamentul cu paste
antibiotice ci cu antiseptice
C). Dac reprezint acutizarea unui proces cronic preexistent (granulom): tratament
local cu antiseptice sau rezecie apical sub protecie de antibiotice
D). Dac apare ca urmare a unei obturaii radiculare aparent corecte se administreaz
antialgice i se urmrete evoluia
E). Dac apare ca urmare a iritaiei cauzate de o obturaie radicular cu depire, nu se
recomand dezobturarea canalului
72. Parodontite apicale acute exsudative seroase: tratament
A). Dup realizarea drenajului endodontic se las dintele deschis
B). Anestezierea dintelui, de preferin plexal, este obligatorie
C). Accesul se realizeaz pe la locul de elecie sau prin procesul carios dac acesta are o
poziie favorabil
D). Dac se recurge la extracie, n alveol se introduce un preparat cu antibiotic
E). Se administreaz antibiotic pe cale general i se ateapt retrocedarea simptomelor
pentru a putea trece la realizarea drenajului
73. Parodontite apicale acute exsudative purulente: tratament
A). n faz endoosoas se prefer drenajul endodontic
B). n faz endoosoas se poate extrage dintele dac nu are valoare protetic i
masticatorie
C). n faz endoosoas, dac drenajul transosos este nesatisfctor se trece la drenaj
endodontic
D). n faz subperiostal se administreaz antibiotice pe cale general i se ateapt
E). n faz submucoas se realizeaz rezecie apical
74. Parodontite apicale cronice cu persistena secreiei pe canal: tratament
A). n cazul unei secreii moderate se poate recurge la cauterizarea chimic a esutului
de granulaie apical
B). n cazul unei secreii moderate se poate recurge la electroforez diacritic
C). n cazul unei secreii moderate se poate aplica un pansament cu past iodoformat
Walkhoff, cu uoar depire a apexului
D). n cazul unei secreii abundente se poate iniia o fistul medicamentoas prin
depirea apexului cu past Walkhoff n cantitate moderat (doar la frontalii i
premolarii superiori)
E). n cazul unei secreii abundente se poate aplica un pansament cu hidroxid de calciu
75. Parodontite apicale cronice cu persistena secreiei pe canal: tratament
A). n cazul unei secreii moderate se poate recurge la pansament ocluziv cu me
mbibat n antiseptic
B). n cazul unei secreii moderate, dac secreia persist dup 2-3 edine de pansament
antiseptic se recurge la rezecie apical
C). n cazul unei secreii moderate se poate opri secreia prin plasarea n canal timp de
1-2 minute a unei mee mbibate n acid tricloracetic
D). n cazul unei secreii abundente dac drenajul s-a fcut printr-o fistul
medicamentoas se obtureaz canalul definitiv i se chiureteaz apical prin traiectul
fistulos
E). n cazul unei secreii abundente se poate recurge o past de hidroxid de calciu
schimbat de 2-3 ori la interval de 14 zile
76. Parodontite apicale cronice cu persistena unei secreii moderate: tratament
A). Dac n urma pansamentului cu antisepticul ales secreia persist, se schimb
antisepticul sau se trece la o past cu antibiotice
B). Se pot folosi paste antihistaminice de tipul Cresophene, Caustinerf, Septodont etc
C). Dac n urma pansamentului cu antiseptic secreia persist, se ncearc realizarea
unui abces medicamentos cu past iodoformat
D). Dac n urma pansamentului cu antiseptic secreia persist, se poate folosi past
iodoformat Walkhoff cu uoar depire
E). Dac s-a recurs la pasta iodoformat, aceasta se menine n canal 14 zile
77. Parodontite apicale cronice cu persistena secreiei abundente pe canal: tratament
A). Se cauterizeaz esutul de granulaie prin electrofulguraie diatermic
B). Se creeaz un abces medicamentos prin introducerea strict n canalul radicular a
unei paste concentrate de iodoform, apoi se dreneaz prin incizia mucoasei
C). Deoarece acestea sunt ntotdeauna nsoite de fistul, se face tratamentul mecanic i
obturaia radicular n aceeai edin
D). Se las deschis dintele timp de 8-10 zile, timp n care se fac splturi repetate cu
soluii antiseptice apoi se ncearc oprirea secreiei
E). Metoda fistulizrii artificiale, medicamentoase, cu past Walkhoff este contraindicat
la molari
78. Parodontite apicale cronice fistulizate: tratament
A). Dac se reuete s se usuce canalul se aplic un pansament ocluziv cu antiseptice i
se obtureaz n edina urmtoare
B). Se fac splturi cu antiseptice pe traiectul dinte-fistul
C). n cazul proceselor apicale extinse, dup obturaia radicular se poate realiza un
chiuretaj apical
D). Dac secreia persist se face drenaj transosos prin lrgirea traiectului fistulei
E). Se excizeaz chirurgical traiectul fistulos iar dup vindecarea plgii se ncepe
tratamentul endodontic
79. Parodontite apicale cronice fistulizate: tratament
A). Dac fistula este situat palatinal, vindecarea acestei se poate obine prin splturi
cu soluie de metronidazol
B). Pe traiectul fistulei se introduce un con de hrtie mbibat n acid tricloracetic,
manevr ce se repet de mai multe ori, pn la dispariia fistulei
C). La dinii superiori, deoarece drenajul nu se produce n mod natural din cauza
gravitaiei, se recomand pacienilor s stea ct mai mult culcai
D). Dac nu se poate obtura n prima edin se aplic un pansament ocluziv cu
antiseptice urmnd s se obtureze n edina urmtoare
E). Dac se reuete uscarea canalului se face obturaia radicular n aceeai edin
80. Aggregatibacter actinomycetemcomitans:
A). se prezint sub forma de cocobacili gram-negativi.
B). prezint o variaie n structura antigenic, rezultnd cinci serotipuri distincte notate
a, b, c, d, e.
C). serotipul a face parte din complexul rou cu virulen accentuat.
D). prezint adezine care recunosc receptorii a mai mult de 10 specii bacteriene bucale.
E). este un patogen major n parodontite agresive, parodontita juvenil localizat i
parodontita rapid progresiv.
81. Factorii iatrogeni care pot favoriza apariia unor leziuni i suferine gingivo-
parodontale sunt:
A). cile false n desmodoniu i perforaiile interradiculare.
B). ncletarea dinilor n contact ocluzal prin contracia izometric a muchilor
masticatori.
C). respiraia oral i deglutiia infantil.
D). obturaiile ocluzale nalte.
E). coroanele de nveli neadaptate axial i transversal.
82. Complexele bacteriene considerente compatibile cu sntate parodontal sunt:
A). complexul rou format din Capnocytophaga, Aggregatibacter
actinomycetemcomitans serotip a.
B). complex galben ce cuprinde specii de Streptococi orali(S.gordonii, S.mittis, S.oralis,
S.sanguis, S.intermedius.
C). complexul rou format din Fusobacterium, Prevotella , Campylobacter, Eubacterium
nodatum.
D). complexul purpuriu ce cuprinde specii de Actinomyces odontolyticus i Veillonella
parvula.
E). complexul verde format din: Capnocytophaga, Aggregatibacter
actinomycetemcomitans serotip a, Eikenella corrodens.
83. Trauma ocluzal poate fi:
A). primar cnd se produce n cazul unor erupii active accelerate ale dinilor fr
antagoniti i apariia de blocaje ocluzale.
B). primar cnd se produce n cazul aparate ortodontice, care dezvolt fore excesive,
nocive pentru paroniului marginal.
C). acut direct prin lovituri accidentale sau prin agresiune, aplicate asupra
mandibulei n timp ce subiectul ine ntre dini un obiect.
D). acut indirect prin interpunerea accidental n cursul masticaiei a unor obiecte,
particule sau fragmente dure (corpi strini, smburi, coaj de nuc).
E). cronic cnd rezult din bruxism, ncletarea dinilor, hipersolicitarea dinilor care
mrginesc spaiile edentate.
84. n compoziia tartrului dentar exist :
A). componente proteice.
B). lipide.
C). celule epiteliale recent descuamate.
D). leucocite.
E). sruri anorganice n proporie de 20-30%.
85. Factorii locali favorizani ai parodontopatiilor marginale cronice sunt:
A). tartrul dentar.
B). placa bacterian.
C). trauma ocluzal.
D). cariile dentare.
E). ereditatea.
86. Placa bacterian subgingival:
A). are o flor microbian dominant anaerob, alctuit din specii gram-negative.
B). are o flor microbian dominant aerob i gram-pozitiv.
C). este expus unor mecanisme de dezagregare prin masticaie i deglutiie.
D). este implicat n patogenia proceselor carioase.
E). are o flor microbian organizat n complexe bacteriene, care acioneaz prin
asocieri succesive.
87. *Complexul rou cu virulen accentuat, corelat cu pierderile jonciunii gingivo-
parodontale din parodontopatii.este format din:
A). Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsithensia(Bacteroides forsytus), Treponema
denticola.
B). Capnocytophaga, Aggregatibacter actinomycetemcomitans serotip a.
C). Fusobacterium, Prevotella , Campylobacter, Eubacterium nodatum.
D). Aggregatibacter actinomycetemcomitans serotip b, Actinomyces naeslundii i
Selenomonas noxia.
E). Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsithensia(Bacteroides forsytus),
Aggregatibacter actinomycetemcomitans serotip b.
88. Specia Porphyromonas gingivalis:
A). este considerat un parodontopatogen major.
B). are aspectul pe frotiu este de bacili gram-negativi, ca nite fusuri, cu capetele filate
sau prezint aspecte filamentoase.
C). este patogen datorit mobilitii crescute chiar i n condiiile unui mediu vscos.
D). are potenialul patogen accentuat de sinergismul cu alte specii parodontopatogene.
E). este prezent n cantiti mari la pacienii cu parodontit juvenil localizat.
89. Tartrul dentar:
A). este considerat un factor local determinant al bolii parodontale.
B). reprezint un complex organo-mineral aderent de suprafaa dentar sau de alte
structuri solide din cavitatea bucal.
C). conine lipide n proporie de 2-3%.
D). are o suprafa rugoas, acoperit de un strat de plac bacterian.
E). se mrete n volum progresiv i poate produce leziuni gingivale.
90. n gingivita cronic de cauz bacterian:
A). n stadiul de leziune iniial epiteliul joncional prezint fenomene de lrgire a
spaiilor intercelulare
B). n stadiul de leziune avansat, lamina bazal este fragmentat n multiple locuri
C). Epiteliul joncional este desprins de pe suprafaa dintelui
D). Sngerarea gingival este unul dintre semnele tardive
E). Apare senzaie de usturime i uor prurit gingival.
91. n gingivita cronic:
A). Sngerarea gingival precede modificrile de culoare ale gingiei
B). Radiologic, apar primele semne de interesare a osului alveolar
C). Gingia are culoare roie-violacee
D). Apare sngerare la periaj i masticaie
E). Sngerarea poate fi provocat de succiunea papilelor gingivale.
92. Gingivita de pubertate are urmtoarele caracteristici:
A). Apariia sa nu este legat de prezena plcii bacteriene sau a tartrului dentar
B). Apare o inflamaie gingival de culoare roie-violacee
C). Speciile de Porphyromonas gingivalis i Fusobacterium nucleatum au fost frecvent
implicate
D). Apare aspectul bulbos al papilei interdentare
E). Uneori este nevoie de gingivectomie pentru rezolvarea definitiv a hiperplaziei
93. Gingivita i gingivostomatita de menopauz:
A). Mucoasa gingival i oral poate avea aspect neted, uscat, palid
B). Reprezint o stare patologic obinuit a perioadei de climacteriu
C). Histopatologic se nregistreaz o atrofie a inseriei epiteliale
D). Mucoasa gingival i oral poate avea culoare roie, iar gingia sngereaz uor
E). Uneori apar fisuri ale mucoasei gingivale.
94. *n gingivita din diabet:
A). Principalele microorganisme din anul gingival sunt Prevotella intermedia i
Capnocytophaga
B). Histopatologic apare ngroarea membranei bazale dintre epiteliu i corion
C). La nivelul gingiei apar frecvent pungi adevrate
D). Consistena papilelor interdentare este ferm
E). Hiperplazia gingival este de tip nodular, cu suprafa neted i consisten ferm.
95. n gingivita alergic:
A). Consistena gingiei este redus, friabil
B). Histopatologic, membrana bazal este fragmentat
C). Fenomenele inflamatorii debuteaz la nivelul jonciunii muco-gingivale
D). Consistena gingiei este ferm
E). Histologic, se constat hiperkeratoz i parakeratoz.
96. n parodontita juvenil:
A). Apare hiperestezie dentinar
B). Lipsesc semnele unei inflamaii evidente clinic
C). La nivelul epiteliului sulcular apar ulceraii reduse n adncime
D). Apare resorbie osoas orizontal avansat, n special la incisivi i molari
E). Distruciile de colagen sunt mai intense dect n parodontita adultului.
97. n parodontita marginal cronic superficial:
A). Terapeutic, se poate obine restitutio ad integrum
B). n epiteliu apare hiperkeratoz i parakeratoz
C). Vindecarea se face cu sechele tisulare i osoase
D). n derm exist o vasodilataie activ
E). Apare senzaie de egresiune a unui dinte sau grup de dini.
98. n parodontita marginal cronic profund lent progresiv:
A). Apar diasteme i treme patologice
B). Apar tulburri de fonaie i masticaie
C). Apare mobilitate dentar gradul 1 prin edem inflamator
D). Tendina de deplasare a dinilor laterali este stopat doar n cazul prezenei dinilor
vecini
E). Pstrarea stopurilor incizale i ocluzale se face doar n prezena antagonitilor.
99. n gingivita cronic descuamativ:
A). n etiologie este descris o flor microbian specific
B). Apare durere la inhalarea aerului
C). Suprafaa gingiei este denivelat, de culoare roie
D). Gingia se descuameaz parcelar
E). Gingia este acoperit cu depozit de plac bacterian.
100. Abcesul parodontal:
A). Este o complicaie a parodontitelor apicale cronice
B). Se formeaz imediat sub nivelul inseriei epiteliale
C). Apare dup reducerea sau blocarea drenajului pungii parodontale
D). Poate fi caracterizat de dureri intense, violente, care iradiaz n zonele nvecinate
E). Netratat se poate complica cu pulpite cronice.
101. Hiperestezia dentinar:
A). Se poate instala dup detartraj sau chiuretaj radicular
B). Se poate instala n absena plcii bacteriene
C). Se poate complica cu pulpite acute
D). Ar putea s apar prin stimularea direct a terminaiilor nervoase dentinare
E). n producerea sa placa bacterian este factor esenial.
102. Gingivo-stomatita ulcero-necrotic:
A). Apariia sa este favorizat de pericoronarite
B). Este o complicaie a parodontitelor marginale
C). Radiologic se remarc resorbia osului alveolar
D). Apare dup exacerbarea virulenei speciilor de bacili fusiformi
E). Apare dup exacerbarea virulenei spirochetelor
103. Bolile parodoniului marginal pot avea drept complicaii:
A). Cariile localizate sub coletul anatomic al dinilor
B). Necroza pulpar
C). Parodontite apicale pe cale retrograd
D). Lacunele cuneiforme
E). Leziunile aftoase.
104. Complicaiile locale ale bolii parodontale sunt:
A). Gingivo-stomatita ulcero-necrotic
B). Abcesul parodontal marginal
C). Hiperestezia dentinar
D). Cariile situate deasupra coletului anatomic al dinilor
E). Pericoronarita acut.
105. n formarea lacunelor cuneiforme au rol:
A). Tulburrile neuro-vegetative
B). Trauma ocluzal
C). Consumul exagerat de buturi carbo-gazoase
D). Regurgitaiile acide
E). Eroziunile chimice acide.
106. Complicaiile loco-regionale ale gingivitei cronice sunt:
A). Celulita
B). Osteita maxilar
C). Adenita
D). Septicemia
E). Sinuzita maxilar.
107. Hiperestezia dentinar se instaleaz dup:
A). Retraciile gingivale
B). Interveniile chirurgicale parodontale
C). Periajul profesional
D). Aplicarea acidului n vederea obinerii obturaiei fizionomice
E). Contactul cu alimente acide sau dulci.
108. Tratamentul iniial al bolii parodontale cuprinde:
A). Igienizarea efectuat de medic
B). Restaurri odontale
C). Desfiinarea microulceraiilor din pungile parodontale false
D). Restaurri protetice
E). lefuiri ocluzale.
109. Metoda Stillman (modificat) este indicat n urmtoarele situaii:
A). Pentru masaj gingival
B). n cazul retraciei gingivale progresive
C). Pentru igienizarea zonelor gingivale n curs de vindecare
D). Igienizarea suprafeelor radiculare expuse
E). n parodontitele distrofice.
110. *Dlile de detartraj sunt indicate:
A). Pentru ndeprtarea tartrului situat imediat lng sau sub marginea gingival liber
B). La ndeprtarea blocurilor mari de tartru subgingival
C). Pentru ndeprtarea tartrului supragingival din zonele interdentare accesibile ale
dinilor frontali
D). Netezirea zonei de jonciune smal-cement
E). ndeprtarea poriunilor gingivale n exces a obturaiilor de colet sau aproximale.
111. Dup legarea de celula bacterian, clorhexidina determin:
A). Inactivarea enzimelor microbiene
B). Blocarea respiraiei celulare
C). Alterarea permeabilitii peretelui celular
D). Perturbarea tranzitului nutritiv
E). Modificarea receptorilor de suprafa.
112. Tratamentul secundar al parodontopatiilor marginale cronice cuprinde:
A). Igienizarea
B). Procedurile chirurgicale
C). Reechilibrarea ocluzal
D). Tratamentul complicaiilor acute
E). Eliminarea microulceraiilor din pungile parodontale false.
113. Metoda Charters (periajul interdentar ) este indicat pentru:
A). Retracie gingival progresiv prin involuie precoce
B). Masaj gingival
C). La copii, ca mijloc de nsuire a tehnicii de periaj
D). Dup gingivectomii
E). Dup operaii cu lambou
114. ntre periajul electric i manual realizate corect exist urmtoarele diferene:
A). Periajul electric este superior n ceea ce privete ndeprtarea plcii bacteriene i a
detritusurilor
B). ntre cele dou nu sunt deosebiri eseniale privind gradul de keratinizare gingival
C). ntre cele dou nu exist deosebiri eseniale privind gradul de curire gingivo-
dentar
D). Traumatismul gingival este mai mare n cazul periajului manual
E). Periajul electric nu are avantaje fa de cel manual obinuit.
115. Mijloacele secundare de ndeprtare a plcii bacterien n funcie de gradul de
ocupare al ambrazurii sunt:
A). Gradul I scobitori din lemn
B). Gradul II periile cu aciune interdentar
C). Gradul III Periile cu aciune interdentar
D). Gradul II Firul de mtase
E). Gradul I Firul de mtase
116. Efectul de curire al dentrificelor sub form de past sau pudr este dat de:
A). Detergeni
B). Edulcorani
C). Carboximetilceluloz
D). Aciunea mecanic a periei de dini
E). Antiseptice
117. Chiuretele Gracey profilactice:
A). Sunt n numr de 5
B). Au partea activ identic cu a chiuretelor standard
C). Se folosesc pentru ndeprtarea tartrului supragingival
D). Sunt n numr de 4
E). Se folosesc la ndeprtarea tartrului subgingival.
118. Punctul hypomochlion
A). Este un punct de referin n cazul interveniilor de gingivo-plastie
B). Reprezint punctul de maxim convexitate al feei vestibulare
C). Reprezint locul optim de aplicare al sistemelor de imobilizare
D). La dinii parodontotici are o permanent tendin de coborre
E). Este centru desmodontal de rotaie al dintelui.
119. n cadrul angrenrii multidirecionale a dinilor mobili:
A). Incisivii suport mai bine forele ce acioneaz n plan sagital, vestibulo-oral
B). Molarii suport bine aciunea forelor sagitale, n sens mezio-distal
C). Premolarii sunt deplasai de fore ce acioneaz n plan frontal, vestibulo-oral
D). Caninii sunt deplasai de fore ce acioneaz n plan sagital, n sens vestibulo-oral
E). Incisivii sunt deplasai de fore transversale, cu direcie oblic.
120. Imobilizarea fix:
A). Este mai agreat de pacient
B). Are avantajul unei bune ntreineri igienice
C). Permite neutralizarea forelor paraaxiale
D). Nu presupune sacrificiu de substan dentar
E). Are integrare biologic superioar.
121. n imobilizarea dinilor parodontotici, efectul defavorabil al depulprii este atribuit:
A). Depunerilor de cement acelular de la nivelul apexului
B). Intensificrii irigaiei parodontale
C). Stimulrii proceselor de refacere a fibrelor de colagen
D). Reducerii riscului de resorbie radicular
E). ntreruperii sursei de excitaii patogene.
122. Aprecierea oportunitii extirprii pulpare n imobilizarea dinilor parodontotici
trebuie s in cont de:
A). Vrsta pacientului
B). Starea de mbolnvire parodontal
C). Starea organului pulpar
D). Prezena unor afeciuni sistemice
E). Numrul dinilor restani.
123. Aparatul in de imobilizare Mamlock:
A). Se aplic pe dini devitali
B). Se aplic pe dini vitali
C). Este utilizat pentru imobilizarea dinilor laterali
D). Are risc redus de decimentare
E). Este utilizat pentru imobilizarea dinilor frontali.
124. Aparatul de imobilizare Elbrecht:
A). Este constituit din 2 conectori dentari
B). La ora actual este larg utilizat n cazul dinilor frontali
C). Permite imobilizarea fa de forele axiale
D). Este un mijloc mobil de imobilizare permanent
E). Este un mijloc fix de imobilizare permanent.
125. Sistemele intracoronare de imobilizare:
A). Pot duce la leziuni imediate sau tardive ale pulpei dentare
B). Permit nlocuirea dinilor lips
C). Sunt mai puin rezistente i durabile dect cele extracoronare
D). Sunt mai rezistente dect cele extracoronare
E). Sunt mai greu de realizat dect cele extracoronare.
126. Aparatele de imobilizare formate din bare de incrustaii:
A). Sunt plasate n contact cu parodoniul
B). Sunt puin rezistente
C). Sunt reunite prin sudare
D). Sunt turnate monobloc
E). Sunt plasate la distan de parodoniu.
127. Ligaturile nemetalice din fir de mtase, mase plastice:
A). Au rezisten mic
B). Favorizeaz reteniile alimentare
C). Sunt greu de realizat
D). Nu pot dezvolta fore active cu aciune ortodontic
E). Pot fi aplicate numai pe dinii frontali.
128. Tratamentul gingivitei din cursul ciclului menstrual cuprinde:
A). Tratament antimicrobian
B). Aplicaii locale cu substane antiseptice
C). Debridare gingival
D). ndeprtarea i prevenirea acumulrii de plac bacterian i tartru dentar
E). Excizia chirurgical a hiperplaziei gingivale.
129. Tratamentul local al gingivitelor descuamative presupune:
A). Administrare de Metotrexat
B). Administrare de antihistaminice local i general
C). Aplicaii locale cu triamcinolon, fluocinolon
D). Igien local cu perii moi
E). Administrare de Prednison n doz iniial de 30-40mg/zi.
130. Tratamentul gingivitelor i gingivo-stomatitelor micotice acute se face prin:
A). Splturi bucale cu bicarbonat de sodiu 10%
B). Administrare de Clotrimazol, Pimofucin
C). Administrare de Nistatin sau Stamicin
D). Cltiri bucale cu soluie Romazulan, Ticiverol
E). Administrare de Amfotericin B.
1
1. Curba de ocluzie a lui Spee:
A). se determin doar la mandibul
B). este determinat cu ajutorul arcului facial
C). este o curb imaginar prin cuspizii vestibulari din norm lateral
D). este convex la mandibul i concav la maxilar
E). este determinat n plan sagital.
2. * Planul de la Frankfurt:
A). este planul de ocluzie n edentaia total
B). este folosit ca plan de referin la montarea modelelor n articulator
C). are o nclinaie caudal cu aproximativ 7 grade fa de planul de ocluzie
D). este un plan de ocluzie funcional estetic
E). este paralel cu planul de ocluzie.
3. Poziionarea dinilor pe arcade se datoreaz:
A). existenei unui echilibru ntre forele opuse naintea erupiei dinilor
B). persistenei unor obiceiuri vicioase n timpul copilriei
C). existenei unui echilibru ntre grupul muscular intern i cel extern
D). rolului suprafeelor meziale i distale ale dinilor
E). funciei fonetice i masticaiei ale SOF.
4. Prima grup de cuspizi de sprijin oclud n cadrul unor relaii interarcadice
ortognate cu:
A). ali cuspizi de sprijin, formnd contacte tripodice
B). crestele marginale meziale i distale ale dinilor superioarei
C). fosete centrale antagoniste
D). versante proximale ale crestelor marginale
E). fosetele distale ale antagonitilor.
5. Cuspizii inactivi au urmtoarele caracteristici:
A). nu permit micri ale dinilor
B). sunt cei vestibulari inferiori i palatinali superiori
C). sunt cei vestibulari superiori i linguali inferiori
D). au contact doar cu cte un singur versant de cuspid antagonist
E). particip la meninerea DVO.
6. Panta tuberculului articular:
A). au o nclinaie 0-15, cu o medie de 10
B). are o nclinaie de 5-55 cu o medie 33
C). este important pentru poziionarea mandibulei n RC
D). are importan la programarea articulatoarelor
E). pe aceast pant alunec mandibula n micrile de lateralitate.
7. Rolul menisculului articular este:
A). faciliteaz micarea de propulsie a mandibulei
B). permite propulsia mandibulei fr interferene ocluzale
C). conduce mandibula din poziia de RC n IM
D). Poziionarea sa anterioar este locul de inserie a capsulei articulare i a
fascicolului superior al muchiului pterigoidian lateral
E). limiteaz micrile extreme ale mandibulei.
8. Ridicarea mandibulei are loc datorit:
A). contraciei bilaterale a muchilor maseteri, temporali i pterigoidieni laterali
2
B). contraciei bilaterale a mucilor buccinator,maseter i temporal
C). contraciei bilaterale a muchilor maseteri,pterigoidieni mediali i temporali
D). relaxarrii coordonate a muchilor cobortori
E). stimulrii corticale.
9. Referitor la poziia de postur sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A). este sinonim cu poziia de ocluzie i are o valoare de 2 4 mm
B). se evideniaz printr-o inocluzie de 1,2 4 mm
C). i corespunde dimensiunea vertical de repaus
D). este o poziie de repaus total muscular
E). este o poziie ce urmeaz dup deglutiie.
10. * Stabilitatea poziional static a ATM-urilor, este determinat de:
A). meniscul articular
B). muchii ridictori a mandibulei
C). ligamentele articulare
D). ocluzia dentar
E). poziia condililor n cavitatea glenoid
11. 11. Importana poziiei de IM const n faptul c:
A). este poziia cea mai nalt i posterioar a complexelor menisco- condiliene
B). este poziia n care condilii se sprijin pe pantele posterioare ale
eminenelor articulare i exist un echilibru ntre musculatura ridictoare i
cea cobortoare a mandibulei
C). asigur stabilitatea mandibulei fa de maxilar
D). permite contracia simetric, egal i maxim a muchilor ridicatori ai
mandibulei
E). este o poziie reproductibil i diagnostic.
12. n cadrul cinematicii mandibulare, la analiza n plan sagital constatm:
A). deplasarea postero-anterioar a RC
B). primii 12-25 mm de deschidere a gurii din RC (IM) corespund unei rotaii
pure a condilului
C). ultimii 20-25 mm de deschidere a cavitii bucale corespund translaiei
condiliene
D). de la poziia de RC la cea de cap la cap punctul interincisiv inferior
parcurge 4 mm
E). de la poziia de RC la propulsia maxim distana parcurs e de 10 mm.
13. * Conul lui Guichet se refer la:
A). deplasarea condilului pivotant spre inferior i spre medial
B). deplasarea condilului pivotant n mai multe direcii spaiale
C). deplasarea condilului orbitant spre lateral i inferior
D). unghiul format de condilul pivotant cu planul sagital
E). direcia de deplasare a condilului orbitant n micarea de lateralitate.
14. Unghiul Fischer:
A). este unghiul format de traiectoria de deplasare a condilului pivotant cu
planul sagital
B). este unghiul format de diferena de angulaie ntre traiectoria de propulsie i
cea de lateralitate, nregistrate n plan sagital
C). au valori cuprinse ntre 5 15
3
D). are valori cuprinse ntre 7 30
E). are o valoare medie de 10.
15. Spaiul protetic potenial:
A). n edentaia parial redus intercalat este limitat doar mezial de dini
B). apare la nivelul arcadei dentare consecutiv extraciei
C). este limitat inferior de muchia crestei alveolare edentate
D). nlimea se msoar n plan frontal
E). are ca parametri nlimea, amplitudinea i limea.
16. Referitor la modificrile n raport cu vrsta a raportului coroan - radacin
clinic:
A). creterea raportului coroan-rdacin cu naintarea n vrst se datoreaz
n mare msur imbatrnirii
B). la adultul tnr, marginea gingival e localizat la nivelul smalului
C). la copii apare uzura coronar
D). se produce o usoar retracie gingival la maturitate
E). la copii coroana clinic e mai mic dect cea anatomic
17. Care dintre urmtoarele soluii revelatoare se folosesc pentru detectarea plcii
dentare microbiene:
A). iodura de potasiu
B). sol Lugol
C). clorhexidina
D). albastru de metil 2%
E). ser fiziologic.
18. Mobilitatea patologic este determinat de:
A). afectarea pulpei dentare
B). bruxism
C). dinii supui unor tratamente ortodontice
D). diabet
E). utilizarea contraceptivelor locale sau a altor hormoni.
19. Aparatul Periotest nu trebuie folosit n:
A). traumatisme acute
B). procese periapicale acute
C). parodontita marginal cronic
D). afeciuni generale ca diabetul sau hipertensiune arterial
E). implante n primele 6 luni de la inserare.
20. n alveoliza orizontal:
A). defectul e localizat apical fa de osul nconjurator
B). de cele mai multe ori apar pungi infraosoase
C). osul se reduce n nlime
D). direcia este oblic
E). marginea osoas rmne perpendicular pe suprafaa rdcinii.
21. Contactele dento-dentare n ocluzia ideal trebuie s fie:
A). multiple
B). de tip cuspid-cuspid
C). unilaterale
D). distribuite uniform
4
E). punctiforme.
22. Pe radiografie un dinte sanatos prezint:
A). sept osos interradicular compact
B). radiotransparent periapical
C). camera pulpar cu radiotransparen uniform
D). spaiu periodontal lrgit
E). contur bine delimitat al esuturilor dure dentare.
23. Evaluarea strii de sntate parodontal cuprinde:
A). evaluarea culorii gingiei, texturii i conturului gingival
B). examenul anului gingival i al pungilor parodontale
C). aprecierea nlimii gingiei keratinizate i al gingiei aderente
D). explorarea cu sonda parodontal
E). testare vitalitii dinilor .
24. Mobilitatea dentar gr I este:
A). foarte accentuat V-O
B). mult mai mare dect cea fiziologic
C). usor mai mare dect cea fiziologic n sens V- O
D). excursia extremitii incizale sau ocluzale nu depete 1 mm
E). mai mare de 1 mm.
25. Forele care acioneaz la nivelul arcadelor dentare :
A). se caractrizeaz prin direcie, sens, punct de aplicare
B). au o intensitate care depinde de starea dentatiei
C). se clasific n verticale si orizontale
D). cele verticale sunt radiare
E). cele orizontale tangeniale au direcie dinspre arcad spre exteriorul acesteia.
26. Forele verticale la nivelul arcadei dentare:
A). se pot transmite pn pe arcada opus
B). se exercit la nivelul punctelor de contact
C). apar n timpul masticaiei i deglutiiei
D). apar n timpul parafunciei
E). au o intensitate care depinde de natura alimentaiei.
27. Depulparea dinilor n scop protetic se realizeaz n urmtoarele situaii:
A). leziuni carioase simple
B). intotdeauna
C). carii profunde
D). parodontite marginale cronice
E). deschiderea accidental a camerei pulpare.
28. Indicele de competen biomecanic este influenat de :
A). leziuni carioase
B). ocluzia dentar
C). vitalitatea dentar
D). dinii antagoniti
E). morfologia dentar.
29. Profilaxia locala:
A). cuprinde profilaxia primar, secundar si teriar
B). are n vedere prevenirea mbolnvirilor de orice natur
5
C). cea primar cuprinde i protecia cu lacuri i sigilarea anurilor i fisurilor
D). se realizeaz prin respectarea regulilor de asepsie i antisepsie
E). se realizeaz prin dezinfectarea instrumentarului i suprafeelor.
30. Factorii care influeneaz valoarea biomecanic a dinilor sunt:
A). morfologia dento-parodontal
B). ocluzia
C). poziia dinilor pe arcad
D). numrul dinilor extrai
E). afeciunile generale coexistente.
31. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevarate n protezarea fix:
A). la traumatizarea parodoniului nu contribuie supraconturarea coroanelor
B). trebuie mentinuta integritatea parodoniului prin plasarea marginilor
restaurrilor fixe supragingival sau juxtagingival
C). trebuie respectat principiul sacrificiului minim de esuturi dure dentare
D). trebuie respectat principiul conservrii vitalitii pulpare
E). marginile elementelor de agregare plasate subgingival nu favorizeaz
inflamaia parodoniului i retenia de plac.
32. Referitor la morfologia dento-parodontal sunt corecte urmtoarele afirmaii :
A). Incisivul lateral maxilar este un dinte cu o rezisten biomecanic mai mare
ca a incisivului central
B). Caninul maxilar are implantarea cea mai bun
C). Molarii maxilari prezint o implantare foarte bun , direcia divergent a
rdcinilor ajutnd la stabilizare
D). Incisivii centrali reprezint cheia de bolt a arcadei
E). Caninii maxilari reprezint cheia de bolt a arcadei.
33. Conservarea osului alveolar rezidual se face prin:
A). extracii traumatizante, cu sacrificiu mare osos
B). reducerea traumei ocluzale
C). extracii alveoloplastice
D). practicarea sprijinului mixt
E). ei i conectori mucozali cu o suprafa ct mai ntins.
34. Forele radiare ce acionez la nivelul arcadelor dentare:
A). au direcie n lungul arcadei dentare
B). au direcie dinspre arcad spre exteriorul acesteia
C). apar n timpul unor parafuncii
D). apar n timpul deglutiiei
E). sunt transversale la nivelul premolarilor i molarilor i oblice la nivelul
caninilor.
35. La protezele pariale fixe metalice turnate, este recomandat ca intermediarii s
fie:
A). n contact tangent liniar cu creasta alveolar
B). n contact suspendat
C). Conformai convex n toate sensurile
D). Conformai concav
E). n contact n semia
36. Avantajele sistemului Targis/Vectris sunt:
6
A). Adaptare marginal optim
B). Erori minime de manipulare i prelucrare
C). Rezisten crescut cu meninerea stopurilor ocluzale n timp
D). Pre de cost sczut
E). Efect fizionomic deosebit
37. * Corpurile de punte integral ceramice:
A). Sunt indicate pentru regiunea molar
B). Sunt contraindicate
C). Sunt indicate numai pentru zona frontal
D). Sunt indicate pentru zona frontal i n regiunea premolarilor
E). Nu se indic realizarea n regiunea premolarilor
38. Conform clasificrii Siebert a crestelor edentate parial n funcie de cantitatea
de esut pierdut :
A). Clasa I pierdere n nlime a crestei edentate, cu pstrarea limii
B). Clasa I pierderea n lime a crestei edentate, cu pstrarea nlimii
C). Clasa II pierdere n nlime a crestei edentate, cu pstrarea limii
D). Clasa II pierdere n lime a crestei edentate, cu pstrarea nlimii
E). Clasa III pierdere att n nlime ct i n lime a crestei edentate
39. * Intemediarii metalici au indicaie major cnd spaiul protetic este:
A). mai mic de 6 mm
B). mai mare de 5 mm
C). mai mic de 5 mm
D). cuprins ntre 5 -7 mm
E). mai mare de 4mm
40. * Pentru a putea realiza un corp de punte la distan de creast (suspendat)
trebuie s dispunem de un spaiu de minimum:
A). 6 mm din care 4 mm grosimea corpului de punte i 2 mm nlimea spaiului
dintre mucoasa crestei i baza corpului de punte
B). 6 mm din care 3 mm grosimea corpului de punte i 3 mm nlimea spaiului
dintre mucoasa crestei i baza corpului de punte
C). 10 mm din care 5 mm grosimea corpului de punte i 5 mm nlimea spaiului
dintre mucoasa crestei i baza corpului de punte
D). 6 mm din care 5 mm grosimea corpului de punte i 1 mm nlimea spaiului
dintre mucoasa crestei i baza corpului de punte
E). 7 mm din care 5 mm grosimea corpului de punte i 2 mm nlimea spaiului
dintre mucoasa crestei i baza corpului de punte
41. Particularitile corpurilor de punte cu tangent linear la mandibul sunt:
A). Sunt ntotdeuna ngustate V O
B). ngustarea lor V O se face doar cnd spaiul protetic este mic
C). Reducerea suprafeelor ocluzale se face n detrimentul cuspizilor linguali de
ghidaj
D). Reducerea suprafeelor ocluzale se face n detrimentul cuspizilor vestibulari
de sprijin
E). n sens cervico-ocluzal, suprafaa lingual se modeleaz uor concav
42. Referitor la longevitatea restaurrilor protetice fixe se ine cont de urmtorii
factori:
7
A). Proteza parial fix cu mai muli stlpi are prognostic mai bun dect una cu
doi sau un singur stlp
B). Factorii de risc la mandibul sunt cu ceva mai crescui fa de maxilar
C). Proteza parial fix cu doi stlpi are prognostic mai bun dect una cu mai
muli sau cu un singur stlp
D). Factorii ce in de realizarea scheletului metalic nu influeneaz longevitatea
E). Factorii de risc la maxilar sunt cu ceva mai crescui fa de mandibul
43. * Conform principiul lui Shore, ceramica atinge valori maxime ale rezistenei
sale mecanice dac se arde pe un schelet metalic :
A). care prezint macroretanii
B). care prezint microretenii
C). cu suprafee convexe
D). care prezint suprafee concave
E). acoperit de oxizi metalici
44. * n cadrul sistemului PROBOND macheta componentei metalice se
confecioneaz din:
A). Plas rigid de cear cu poliemeri a crei grosime este de aproximativ 0,4
mm
B). Plas elastic de cear cu polimeri a crei grosime este de aproximativ 0,4
mm
C). Plas elastic de cear a crei grosime este de aproximativ 0,5 mm
D). Plas elastic de polimeri a crei grosime este de aproximativ 0,5 mm
E). Plas elastic de cear cu polimeri a crei grosime este de aproximativ 0,3
mm
45. * ndeprtarea unor eventuale impuriti (resturi alimentare sau snge) i
neutralizarea suprafeei amprentei nregistrate cu hidrocoloid ireversibil
(alginat) se face prin:
A). Splarea amprentei timp de 2 minute cu ap cald
B). Pudrarea cu praf de gips, care se ndeprteaz dup 10 minute sub un jet
de ap curent, cu ajutorul unei pensule fine i moi
C). Pudrarea cu praf de gips, care se ndeprteaz repede sub un jet de ap
curent, cu ajutorul unei pensule fine i moi
D). Meninerea amprentei n ap la temperatura camerei timp de 30 minute
E). Mentinerea amprentei n ap la temperatura camerei timp de 15 minute
46. n protetica fix detaliile de suprafa trebuie redate cu o precizie de:
A). Cel puin 30 m pentru preparaiile dentare
B). Minimum 55 m pentru esuturile moi peridentare
C). Cel puin 25 m pentru preparaiile dentare
D). Maxim 50 m pentru esuturile moi peridentare
E). Minimum 50 m pentru esuturile moi peridentare
47. Intervalul de turnare a modelelor dup amprentare este de:
A). 30 minute pentru polieteri
B). 15 minute pentru hidrocoloizi reversibili
C). 7 zile pentru vinilpoli-siloxani
D). 15 minute pentru polisulfuri
E). 48 72 ore pentru siliconi cu reacie de condensare
8
48. Tehnica de amprentare a dublului amestec:
A). Este o amprent global n doi timpi (bifazic)
B). Este o amprent segmentar n doi timpi (bifazic)
C). Este o amprent global ntr-un singur timp (monofazic)
D). Este o amprent segmentar ntr-un singur timp (monofazic)
E). Utilizeaz elastomeri de consistene diferite
49. Siliconul cu reacie de adiie (DimensionBite) pentru amprentarea ocluziei:
A). Prezint proprietate de tixotropie
B). Are ca dezavantaj timpul de priz lung, de 5 minute
C). Are duritate final foarte mare
D). Datorit duritii finale sczute amprentele ocluzale se pot deteriora n timpul
montrii modelelor n ocluzor
E). Nu ader pe suprafee umede
50. Alegerea lingurii de amprentare se face astfel:
A). n cazul utilizrii alginatelor se prefer lingurile cu perforaii care mpiedic
desprindera materialului
B). n cazul siliconilor chitoi utilizarea lingurilor cu retenii tip orificii pot
genera distorsionri ale materialului de amprent datorit deformrii sau
ruperii niturilor de retenie ale materialului de amprent
C). n cazul alginatelor utilizarea lingurilor cu retenii tip orificii pot genera
distorsionri ale materialului de amprent datorit deformrii sau ruperii
niturilor de retenie ale materialului de amprent
D). Pentru o amprent cu siliconi chitoi se vor putea utiliza portamprente cu
orificii care ofer o bun fixare a materialului la lingur
E). Lingurile fr perforaii sunt indicate att pentru alginate ct i pentru
siliconi chitoi
51. Pentru realizarea faetelor se prefer:
A). amprentele monofazice
B). amprentele bifazice
C). utilizarea siliconilor de adiie i a polieterilor
D). utilizarea siliconilor de condensare i a polieterilor
E). utilizarea siliconilor de adiie i vinil-polisiloxanilor
52. * La ora actul cele mai performante amprente sunt cele:
A). bifazice cu silicon de adiie
B). bifazice cu material de amprentare de tipul siliconilor de adiie
C). monofazice cu silicon de condensare n ligur universal, cu inserarea
materialului n lingur i injectarea lui n ant i pe bont
D). monofazice cu polieteri sau siliconi de adiie n ligur individual, cu
inserarea materialului n lingur i injectarea lui n ant i pe bont
E). monofazice cu polieteri sau siliconi de condensare n ligur individual, cu
inserarea materialului n lingur i injectarea lui n ant i pe bont.
53. n cazul amprentrii pentru proteze pariale fixe cu sprijin implantar:
A). Sunt necesare amprente foarte fidele a stlpilor implantelor
B). Nu sunt necesare amprente foarte fidele a stlpilor implantelor
C). Stlpul implantar neretentiv, conic sau cilindric rmne n amprent dup
dezinseria acesteia
9
D). Stlpul implantar neretentiv, conic sau cilindric rmne n cavitatea bucal
dup dezinseria amprentei
E). Pentru amprentarea stlpilor implantari neretentivi, conici sau cilindrici este
preferat utilizarea polieterilor
54. * Amprenta monofazic cu portamprent individual i siliconi de adiie este
tehnica de elecie pentru:
A). Inlay, coroane pariale, faete
B). Puni adezive
C). Amprenta global n restaurrile compozite
D). Amprenta bonturilor n restaurrile compozite
E). Coroane de nveli total
55. * Numrul de contacte dento-dentare pentru ca ocluzia s fie stabil trebuie s
fie de cel puin:
A). 90
B). 95
C). 100
D). 150
E). 120
56. Metodele antropometrice fr repere preextracionale utilizate la determinarea
relaiei centrice sunt:
A). Wild
B). Boianov
C). Silvermann
D). Compasului de aur Appenrodt
E). Willis
57. n cadrul metodei de determinare a relaiei centrice prin nscriere grafic,
ughiul format ntre liniile trasate prin micrile de lateralitate este de:
A). 110
0

B). 125
0

C). 130
0

D). 120
0

E). 115
0

58. Autoocluzorul Lande:
A). Este un sistem de nregistrare a relaiei centrice format dintr-o plcu
mandibular, una maxilar i o a treia plcu intermediar pentru fixare.
B). Este o metod complex de determinare a relaiei centrice
C). Folosete metoda nscrierii grafice i verific n aceeai edin relaia
centric obinuit prin stimularea reflexelor vestigeale parodonto-musculare
de poziionare centric.
D). Este o metod prin care nregistrarea relaiei centrice se face pe plcue de
nscriere acoperite cu negru de fum sau cu cear de inlay, n dreptul crora
sunt fixate pe cealalt machet de ocluzie ace nscriitoare astfel ca acestea s
vin n contact cu plcuele.
E). Funcioneaz pe baza principiului c orice obstacol aezat pe traiectoria de
nchidere mandibular, fapt ce determin glisarea mandibulei spre o poziie
excentric.
10
59. Articulatorul FAG:
A). Este de tip NONARCON
B). Este de tip ARCON
C). Are ca referin planul de la Frankfurt
D). Are ca referin planul lui Camper
E). Are distana intercondilian este 100 mm
60. * In cadrul metodei Willis de determinare a dimensiunii verticale:
A). Dimensiunea msurat ntre subnasale-nasion trebuie s fie egal cu
dimensiunea subnasale-gnation.
B). Dimensiunea etajului inferior reprezint 3/5 din distana subnasale-gnation
msurat cu gura nchis
C). Distana dintre subnasale i ofrion trebuie s fie egal cu cea msurat ntre
subnasale-gnation.
D). Segmentul etalon este considerat ca fiind distana dintre fanta labial i
unghiul extern al ochiului i este comparat cu distana subnasale-gnation.
E). Segmentul etalon reprezint distana intercomisural care se raporteaz la
distana msurat ntre punctul plasat la intersecia liniei mediene cu linia
cutaneomucoas a roului buzei i gnation.
61. * Dimensiunea vertical de postur, comparativ cu dimensiunea vertical de
relaie centric este:
A). Cu 1 2 mm mai mare
B). Cu 2 4 mm mai mic
C). Cu 2 4 mm mai mare
D). Cu 3 5 mm mai mare
E). Egal cu aceasta
62. Nivelul planului de ocluzie n zonele laterale se plaseaz:
A). la 2/3 din dintana dintre cele dou creste edentate
B). la jumtatea distanei dintre cele dou creste edentate
C). mai aproape de cmpul protetic mai puin deficitar, n cazul atrofiei i
resorbiei exagerate la nivelul unui maxilar
D). mai aproape de cmpul protetic mai deficitar, n cazul atrofiei i resorbiei
exagerate la nivelul unui maxilar
E). la 1/3 din distana dintre cele dou creste edentate
63. Analiza T-Scan:
A). Este o analiz ocluzal computerizat
B). Metoda permite nregistrarea tridimensional a dinamicii mandibulare
C). nregistreaz zgomotele rezultate din contactele ocluzale
D). Investigheaz contactele dento-dentare
E). Permite echilibrarea planului de ocluzie.
64. Examenul gnatofotostatic:
A). const n aplicarea analizei spectrale a sunetelor i cuvintelor n medicina
dentar
B). se utilizeaz n investigarea ocluziei i a relaiilor mandibulo-craniene
nsoite de dizarmonii dento-maxilare
C). se practic sub forma fotografiei intraorale in IM si RC
D). se practic sub forma fotografiei extraorale de fa i profil
11
E). se bazeaz pe nregistrarea contactelor ocluzale de ctre un senzo
65. Electromiografia:
A). permite nregistrarea tridimensional a dinamicii mandibulare
B). se realizeaz prin teste de micare mandibular
C). se realizeaz prin investigarea micrilor funcionale
D). se bazeaz pe recoltarea biocurenilor de la nivelul muchilor sistemului
stomatognat
E). utilizeaz electrozi de suprafa sau de profunzime.
66. Inspecia de profil urmarete urmtoarele elemente:
A). proporia etajelor feei
B). simetria facial i tipul facial
C). sanul labio-mentonier
D). ramul bazilar: aspect, orientare
E). aspectul morfologic, static i dinamic de ansamblu.
67. Inspecia de fa are n vedere analiza mai multor elemente:
A). expresia feei( mimica, fizionomie)
B). proporia etajelor feei
C). unghiul goniac
D). ramul bazilar: aspect, orientare
E). sanul labio-mentonier.
68. Sistemul Diagnodent:
A). este o metod adjuvant n depistarea precoce a leziunilor carioase
B). expune pacientul la radiaii
C). raza laser a dispozitivului ptrunde aproximativ 4mm n fisurile din smal
D). investigheaz ntr-o manier invaziv gradul de demineralizare al dinilor
E). utilizeaz o scal de valori i un semnal sonor de alert.
69. Zona vestibular lateral a cmpului protetic edentat total maxilar:
A). poart denumirea de punga lui Eisenging
B). este dominat de inseria muchiului buccinator
C). se examineaz cu gura larg deschis
D). permite ngrori ale marginilor protezei pentru ameliorarea meninerii i
stabilitii acestora
E). este o zon cheie cu rol n realizarea succiunii.
70. Zona lingual central:
A). este o zon cheie de nchidere marginal
B). se examineaz indicnd pacientului micri de balansare a limbii spre
dreapta i spre stnga
C). este dominat de inseria muchiului milohioidian
D). este dominat de inseria muchiului genioglos
E). inseria anterioar a limbii micoreaz dimensiunile zonei.
71. Zona ,,Ah:
A). este o zon cheie periferic de nchidere marginal
B). are rol n realizarea meninerii i stabilitii protezei
C). are rol n realizarea succiunii
D). poziia orizontal a vlului palatin permite realizarea succiunii interne i
externe
12
E). este dominat de inseria muchiului buccinator.
72. * Punga Eisenring:
A). este situat ntre cele dou plici alveolo-jugale
B). examinarea se face tracionnd spre afar uor buza superioar
C). este o zon cheie periferic de nchidere marginal
D). aprecierea nlimii zonei se face prin bascularea mandibulei spre zona
examinat
E). aprecierea limii zonei se face prin bascularea mandibulei spre zona
examinat.
73. Contraindicaiile protezelor pariale mobilizabile sunt:
A). edentaia parial de clasa III i IV
B). pacieni tineri cu camera pulpar voluminoas
C). stare general alterat sau psihic neechilibrat
D). infecii cronice sau acute
E). copii n perioada de cretere.
74. Protezele pariale din Valplast:
A). sunt cele mai flexibile proteze pariale
B). nu pot fi rebazate
C). pot fi curate n baie cu ultrasunete
D). necesit croete din srm
E). culoarea croetelor este aceeai cu cea a dinilor.
75. Croetele simple acrilice dentare:
A). sunt prelungiri ale eilor care utilizeaz zonele retentive ale crestei alveolare
B). au avantajul c sunt elastice
C). pot fi sub form de pelote sau digitaii
D). au o grosime de 0,5-1mm
E). au dezavantajul c fiind rigide produc leziuni de decubit.
76. Croetele metalice din folie sau band:
A). au diametru de 0,6-0,8mm
B). prezint contact redus cu dintele
C). prezint o mare elasticitate
D). sunt denumite i crosete plane
E). genereaz eroziuni dentare.
77. Contraindicaiile protezrii flexibile sunt:
A). stare de igien oral precar
B). stare general alterat sau psihic neechilibrat
C). pacieni alergici la acrilate
D). situaiile n care spaiul protetic posterior este mai mare de 4-6mm
E). atrofie accentuat a cmpului protetic.
78. Conectorul principal acrilic palatinal din structura protezei pariale mobilizabile
acrilice:
A). are o grosime de 0,5-1mm
B). are o grosime de 2mm
C). poate fi ameliorat prin rscroire distal sau decupare
D). are faa mucozal lustruit
E). are faa extern lustruit i prezint modelate rugi palatine.
13
79. Conectorul principal acrilic lingual din structura protezelor pariale
mobilizabile acrilice:
A). se prezint sub form de plac lingual semilunar n ,,U
B). are o grosime de 0,5-1mm
C). faa mucozal este lustruit
D). faa lustruit este orientat spre limb
E). marginea superioar se plaseaz la nivelul dinilor restani subecuatorial.
80. Croetul cervico-alveolar deschis dental:
A). este denumit i coret cu bucl
B). este utilizat pentru ancorarea aparatelor ortodontice
C). este la distan de 0,2-0,3 mm de mucoasa alveolar
D). bucla poate fi n de ,,Z sau ,,V
E). este indicat pe molarii mezializai.
81. * Croetul din srm cu trei brae:
A). este realizat din srm de wipla cu diametru de 0,2-0,4mm
B). este asemntor croetului Bonwill
C). este asemntor croetului Ackers
D). este denumit i coret cu bucl
E). se recomand n zona frontal.
82. Croetul cervico-ocluzal deschis dental:
A). se mai numete i croetul cu umr
B). favorizeaz bascularea protezei
C). are extremitatea liber deschis spre edentaie
D). are aciune antibasculant
E). este utilizat mai ales pentru ancorarea aparatelor ortodontice.
83. Faza de amprentare preliminar a cmpului protetic edentat parial NU poate
realiza:
A). Obiectivele privind rolul tonicitii musculare;
B). Obiectivele privind adeziunea;
C). Redarea dinilor restani pe arcade;
D). Obiectivele funcionale;
E). Condiii pentru obinerea succiunii externe.
84. Micrile nefuncionale efectuate la amprentare n tratamentul edentaiei
pariale:
A). Sunt realizate de ctre medic;
B). Sunt recomandate de ctre medic;
C). Utilizeaz fonaia, mimica, masticaia i deglutiia;
D). Sunt concepute sub form de micri test;
E). Implic mobilizarea nodulului comisural.
85. In tratamentul edentaiei pariale amprenta funcional cu portamprent
decupat dentar:
A). Este o tehnic de amprentare ntr-un timp;
B). Este o tehnic de amprentare n doi timpi;
C). Utilizeaz o portamprent individual prevzut cu bordur de ocluzie;
D). Este o amprentare de despovrare;
E). Este o amprentare de compresiune.
14
86. Tehnicile de amprentare cu model corectat(secionat):
A). Se adreseaz edentaiilor terminale;
B). Se utilizeaz n edentaii intercalate;
C). Utilizeaz lingurile individuale, sau standard individualizate;
D). Utilizeaz scheletul metalic al protezei;
E). Se realizeaz sub presiune ocluzal sau digital.
87. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la amprentarea funcional n
edentaia parial sunt adevrate?
A). Amprentele funcionale compresive se adreseaz cmpurilor protetice dure;
B). Amprentele funcionale decompresive sunt indicate pentru cmpurile protetice
dure;
C). Amprentele funcionale compresive utilizeaz portamprente distanate i
materiale fluide de amprentare;
D). Amprentele cu gura nchis necesit linguri prevzute cu valuri de ocluzie;
E). Amprentarea final cu gura nchis poate apela la vechile proteze ca
portamprente.
88. nregistrarea relaiilor mandibulo-craniene este o operaiune care urmrete:
A). repoziionarea mandibulei n poziie corect de IM;
B). repoziionarea mandibulei n poziie corect de RC.
C). respectarea reperelor articular, muscular, osos, dentar, labial, lingual.
D). respectarea reperelor dup planul de la Frankfurt.
E). respectarea reperelor dup dinii restani.
89. n situaia clinic n care pe un maxilar se va realiza o protez mobil, iar
cellalt va fi protezat fix, nregistrarea relaiilor intermaxilare se va face cu
ajutorul:
A). bordurii de ocluzie plasat pe placa de baz.
B). unei folii de cear sub form arcadei.
C). pastei de zinc-oxid-eugenol plasat pe un cadru de srm cu suport textil.
D). articulatorului i a arcului facial.
E). planului de la Frankfurt, paralel cu acesta.
90. n cazul n care situaia clinic pretinde o protezare mobil, cu sau fr
protezare fix, la un maxilar, iar la antagonist vom avea o protezare mobil i o
instabilitate mandibulo-cranian, paii vor fi astfel:
A). se efectueaz nti lucrarea superioar, apoi cea inferioar.
B). se efectueaz amprentele pentru ambele arcade n aceeai edin.
C). dup confecionarea machetelor se trece la montarea modelelor n
articulator.
D). dup confecionarea machetelor de ocluzie se vor stabili nivelul i orientarea
planului de ocluzie pentru zonele edentate.
E). se efectueaz nti lucrarea unde avem mai muli dini restani.
91. Rolul arcului facial const n:
A). nregistrarea tridimensional a micrilor fundamentale ale mandibulei.
B). transferul poziiei maxilarului fa de mandibul.
C). plasarea corect a modelului maxilar fa de planul orizontal.
D). plasarea corect a modelelor paralele cu planul de la Frankfurt.
E). nregistrarea corect a distanei intercondiliene.
15
92. Planul de la Frankfurt are urmtoarele caracteristici:
A). este delimitat de Porion - Orbitale.
B). este delimitat de Tragus- Orbitale.
C). este utilizat pentru determinarea planului de ocluzie.
D). este variabil n funcie de vrst i de starea psihic a pacientului.
E). este un reper cranian fix.
93. * Braul lateral al arcului facial se plaseaz astfel:
A). paralel cu planul de ocluzie n zona lateral .
B). vrful arcului s fie plasat la 12 mm naintea punctului Tragusului.
C). vrful arcului s fie plasat la nivelul Tragusului.
D). s coincid cu planului lui Camper.
E). s coincid cu planul de la Frankfurt.
94. Orientarea planului de ocluzie la pacienii ce urmeaz a fi protezai parial sau
total are urmtoarele particulariti:
A). se va realiza la proba machetei de cear.
B). se va realiza cu ajutorul machetei de ocluzie.
C). va fi paralel cu planul de la Frankfurt n zona lateral.
D). va fi paralel cu planul lui Camper n zona lateral.
E). va fi raportat la planul lui Simon n zona frontal.
95. * Nivelul planului de ocluzie pe macheta mandibular are urmtoarele
particulariti:
A). este paralel cu planului lui Camper.
B). este stabilit n poziia de RC.
C). este hotrt pe baza asigurrii unui dimensiuni verticale corecte a etajului
inferior.
D). se realizeaz prin automodelare dup aplicarea ablonului superior.
E). se face cu ajutorul deglutiiei.
96. Etapa clinic de determinarea a RC const n:
A). determinarea relaiei de postur.
B). determinarea relaiei de ocluzie.
C). stabilirea nlimii corecte a bordurilor de ocluzie.
D). poziionarea condililor n fosa glenoid la o dimensiune vertical corect.
E). marcarea tegumentar cu creionul chimic a punctelor Orbitale Tragion.
97. * Machetele de ocluzie sunt piese protetice cu rolul de a :
A). arta pacientului cum vor arta viitoarele proteze.
B). verfica rapoartele de ocluzie n zona lateral.
C). realiza suportul material pentru a stabiliza cele dou oase maxilare n
poziii fundamentale de referin.
D). verifica adaptarea fonetic a pacientului cu viitoarele proteze.
E). verifica dac deglutiia are loc n condiii optime.
98. * Metoda deglutiiei:
A). este o metod folosit n amprentarea funcional.
B). ne ajut la determinarea liniei AH.
C). este folosit la proba machetelor de cear.
D). ne ajut la determinarea RC.
E). ne ajut la determinarea DVO.
16
99. Caracteristice amprentelor mucostatice, folosite in realizarea protezelor totale
sunt:
A). amprenta se mentine pe camp, operatorul aplicand o presiune constanta pe
tot timpul amprentarii
B). inregistrarea liniei de reflexie a mucoasei depinde de tonicitatea structurilor
musculare
C). protezele necesita retusuri multiple datorita marginilor supraextinse
D). folosesc la maxim rolul de ventil extern al musculaturii
E). valorifica cuprinderea unei zone cat mai intinse din suprafata de sprijin prin
echilibrul dintre tonicitatea tisulara si consistenta materialului de amprenta
100. Lingurile standard folosite n cadrul amprentrii preliminare trebuie s
prezinte urmatoarele caracteristici:
A). s asigure o grosime difereniata a materialului de amprentare, n funcie de
zona cmpului protetic i de gradul de atrofie al acestuia
B). s prezinte proprieti elastice compatibile cu ale materialului de amprent
utilizat
C). s prezinte compatibilitate cu materialul de amprent
D). s fie prevazut cu puncte de reper necesare unei eventuale reintroduceri in
cavitatea bucal
E). s fie de unic folosin sau eventual sa fie sterilizabile
101. n alegerea materialului pentru amprenta preliminar se va ine cont de
urmtoarele aspecte:
A). caracteristicile i starea de sntate a elementelor cmpului protetic (de
exemplu a leziunilor de decubit produse de o proteza veche)
B). dispoziia elementelor cmpului protetic
C). avantajul pe care unele materiale il au n a deplasa elementele mucozale
instabile ale cmpului protetic
D). caracteristicile de curgere ale unor materiale care permit o poziionare
nedistorsionat a elementelor mucozale
E). scopul n care se utilizeaz manopera de amprentare.
102. Care din urmtoarele afirmaii corespunde unei recomandri, dup
Scherinemakers, asupra delimitrii viitoarei linguri individuale, pe amprenta
preliminar maxilar:
A). trasarea marginii viitoarei linguri se face urmrind distana de la mijlocul
crestei pn la fundul de sac
B). se traseaz conturul posterior ce va cuprinde tuberozitatile la 2-3 mm
posterior de linia Ah
C). se marcheaz poziia foveelor palatine
D). se graveaz amprenta preliminar la nivelul viitoarei limite distale a lingurii
de amprentare
E). se ocolesc la 1 mm frenurile i la 1-2 mm inseria ligamentului pterigo-
mandibular
103. * Care dintre urmtoarelele afirmaii NU se refer la accesoriile componente
ale lingurilor individuale de amprentare:
A). mnerul lingurii individuale va fi solidarizat pe faa extern a bazei lingurii,
pe linia median, respectnd libertatea de micare a musculaturii
17
B). butonii de presiune au rolul de a permite aplicarea presiunii digitale
uniforme pe materialul de amprentare
C). bordura de ocluzie, se confectioneaz din cear sau stent i imit aspectul
arcadelor dentare
D). ntriturile din srm se utilizeaz la portamprentele mandibulare
confectionate din plac de baz
E). baza lingurii are o grosime de 1,5-2 mm i urmrete conturul marginal
marcat pe modelul preliminar.
104. * Care dintre urmtoarele afirmaii corespunde unuia dintre criteriile
generale de confecionare a portamprentei individuale:
A). lingura de amprentare trebuie, prin caracteristicile sale elastice, s
compenseze contracia de priz a materialului i eventual a celei a gipsului
din care se realizeaz modelul
B). distanarea de cmpul protetic a lingurii individuale se realizeaz prin
folierea modelului funcional
C). grosimea marginilor lingurii e influenat doar de dimensiunea fundurilor de
sac vestibulare
D). mnerul i butonii de presiune sunt accesorii obligatorii att ale lingurii
maxilare ct i a celei mandibulare
E). n toate tehnicile de amprentare lingura individual trebuie s prezinte un
contact intim cu suprafaa cmpului protetic.
105. Principalele obiective pe care trebuie s le indeplineasc o amprent
funcionala sunt (dupa Green, 1910):
A). obinerea unei nlimi corecte a marginilor i o extindere maxim a bazei
protezei
B). repartizarea egal a presiunilor asupra prilor dure i moi
C). respectarea libertii contraciilor musculare
D). prefigurarea rapoartelor intermaxilare ce se vor definitiva cu ajutorul
sabloanelor de ocluzie.
E). asigurarea stabilitii prin plasarea arcadelor dentare n coridorul neutru al
forelor mobilizatoare
106. * Asigurarea meninerii protezelor totale se realizeaz n faza de amprentare
funcional prin:
A). cuprinderea n amprent a retentivitilor anatomice de tipul crestelor sau
tuberozitilor
B). transmiterea uniform a presiunilor pe toat suprafaa de sprijin osos
C). folosirea n cazurile ce o necesit a despovrrii anumitor zone
D). montarea dinilor n corespondena RC cu IM
E). asigurarea unui contact intim ntre baza protezei i mucoasa fix.
107. Amprentele funcionale compresive se caracterizeaz prin:
A). comprimarea vertical a mucoasei nu determin deformari in sens orizontal
B). se foloseste doar la campurile dure
C). se foloseste doar in cazurile in care mucoasa este putin rezilienta
D). se foloseste in cazul campurilor depresibile, asigurand comprimarea necesara
pentru indepartarea formatiunilor balante
E). utilizarea alginatului ca material de amprentare
18
108. Amprentarea funcional dup Schreinemakers presupune:
A). limita vestibular a lingurii urmrete traseul ascendent distal al liniei
milohioidiene
B). amprenta se realizeaz cu materiale bucoplastice
C). dispersarea prin ngroarea lingurii a forelor exercitate de milohioidian
D). nlturarea posibilitii de apariiei a zonelor de decubit, prin ngroare
marginii lingurii
E). eliminarea etapei de determinare a DVO dup amprentare
109. Amprenta de deglutiie Hromatka presupune:
A). obinerea unor proteze supraextinse
B). n cazul edentatului bimaxilar, necesitatea efecturii iniiale a protezei
mandibulare
C). existena unor glande sublinguale care s nu depaeasc nivelul crestelor
edentate
D). folosirea ca material de amprentare a gipsului ct mai fluid
E). micri funcionale de deschidere a gurii, miscarea limbii, umezirea buzelor
si deglutiii, efectuate n aceast succesiune.
110. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la tehnica de amprentare
funcional dup Franz Herbst sunt adevarate:
A). necesit aceleai micri test ca ordine i numr, att pentru controlul
adaptrii lingurii, ct i pentru amprenta propriu-zisa
B). controlul lingurilor de amprentare presupune un numr de 7 micri pentru
mandibul i 5 pentru maxilar
C). amprentarea functional se realizeaz cu materiale bucoplastice
D). permite nregistrarea tuturor micrilor periferiei cmpului protetic
E). folosete linguri de amprentare intim adaptate pe model, mai scurte cu 1-2
mm dect linia de reflexie a mucoasei, marcat de medic pe model.
111. * Amprenta fonetic integral este recomandat pentru:
A). cptuirea unor proteze maxilare care au fost reparate n antecedente
B). realizarea exclusiv a captuirii protezelor mandibulare, n scopul extinderii
acestora n zona distal
C). captuirea unor proteze a cror meninere este deficitar
D). remontarea unui grup frontal la o protez care ngreuneaz vorbirea
E). cazurile n care proteza maxilar are i rol de obturator palatin
112. *Amprentarea funcional dup tehnica lui Pedro Saizar presupune:
A). o amprent funcional folosind drept material de amprenta Stent-ul
B). o amprent funcional ce folosete drept material de amprentare pastele
ZOE
C). o lingur individual la distan de cmpul protetic
D). o lingur individual intim adaptat campului protetic
E). toate variantele sunt corecte
113. Care din urmtoarele afirmaii reprezint un avantaj al pastelor ZOE ca
material de amprentare n edentaia total:
A). timpul de priz nu depinde de temperatur i umiditate
B). prezint o fluiditate mare
C). necesit rapiditate din punctul de vedere al operatorului
19
D). absorb secreiile din palat
E). posibilitatea de cofrare a amprentelor
114. * Determinarea nivelului planului de ocluzie se realizeaz:
A). pe bordura de ocluzie a sablonului maxilar sau mandibular
B). prin nregistrare grafic extraoral Gysi
C). se face n mod asemntor n zona frontal i cea lateral
D). n zona lateral se plaseaz la 1,5-2 mm sub nivelul comisurii bucale
E). reperul cel mai important n orientarea planului, atat n zona frontal ct i n
cea lateral, este planul subnasale-porion
115. * Placua lui Fox se utilizeaz:
A). la determinarea planului de ocluzie n zona frontal
B). la determinarea planului de ocluzie n zona lateral
C). la determinarea nivelului planului de ocluzie n zona frontal i poziionarea
acestuia n raport cu nivelul crestelor edentate
D). la verificarea orientarii planului de ocluzie n zona frontal si lateral
concomitent
E). n cazurile n care planul lui Camper nu poate fi determinat.
116. n care din urmtoarele situaii orientarea planului de ocluzie se face n
funcie de planul lui Camper:
A). dismorfii grave
B). malrelatii mandibulo-craniene accentuate n sens antero-posterior
C). atrofie accentuat a crestelor edentate
D). vechi purtator de proteze
E). profil drept, convex sau concav
117. * Stabilirea planului de ocluzie prin metoda disocierii analitice presupune:
A). folosirea unor abloane de ocluzie
B). folosirea unei teleradiografii de profil
C). plasarea poriunii anterioare a planului de ocluzie la 2 mm de spina nazal
anterioar
D). plasarea poriunii posterioare a planului de ocluzie la intersecia punctelor
mediene a laturilor formate de marginile ramului ascendent mandibular
E). plasarea poriunii posterioare a planului de ocluzie la intersecia punctelor
mediene a perpendicularelor duse din gonion pe planul lui Camper
118. Care din urmtoarele afirmaii privind dimensiunea vertical a etajului
inferior sunt adevarate:
A). se obine prin msurarea distanei dintre un reper fix maxilar i un reper
mobil mandibular
B). se face comparativ cu un segment etalon
C). reprezint unul din reperele difereniale dintre relaia centric si cea de
postur
D). diferena dintre relaia de postura i cea n relaie centric este de 2-4 mm
E). diferena dintre relaia centric i cea de postur reprezint spaiul de
inocluzie fiziologic
119. Dificultile de determinare ale dimensiunii verticale la pacientul edentat
total se pot datora:
A). modificrii permanente a poziiei de repaus
20
B). lipsei punctelor de referin
C). micorrii tonicitii musculaturii mimicii
D). hipertrofiei linguale frecvente care apare n urma pierderii dinilor
E). instalrii unor stereotipuri masticatorii cu ajutorul crestelor edentate, care
pot ridica dificulti de nlturare n faza de protezat.
120. *Metoda Landa de determinare a dimensiunii verticale de ocluzie
presupune:
A). egalitatea dimensiunii nasion-subnasale cu cea subnasale-gnation
B). utilizarea de fotografii din perioada dentat
C). egalitatea distanei vertex-planul de la Frankfurt cu cea de la punctul bazilar
mandibular la planul de la Frankfurt
D). utilizarea compasului de aur
E). folosirea distanei dintre fanta labial i unghiul intern al ochiului.
121. Metodele funcionale de determinare a dimensiunii verticale de ocluzie
presupun:
A). utilizarea spaiului maxim de articulare fonetic
B). utilizarea de teste fonetice
C). utilizarea bioelectromiografului
D). utilizarea lor de sine stttoare, nlturnd inexactitile pe care le presupun
metodele antropometrice
E). determinarea acestei dimensiuni ntr-o poziie ct mai apropiat de
clinostatism.
122. Derapajul bordurilor machetelor de ocluzie poate s:
A). aib loc spre interior sau spre posterior
B). determine concordana liniilor mediene maxilare
C). apar i s determine derapare opus direciei de glisaj
D). determine derapare de aceeai parte a direciei de glisaj, atunci cnd se
numete derapare simetric
E). fie asimetric
123. * Care dintre urmtoarele elemente NU este incriminat n dificultile de
determinare a relaiei centrice la edentatul total:
A). hiperlaxitatea ligamentar
B). uzura oaselor articulare
C). tergerea reflexelor
D). atrofia marcat
E). instabilitatea mandibular
124. * Metoda de determinare a relaiei centrice imaginat de Gysi presupune:
A). stimularea reflexului de propriocepie molar
B). compresiunea temporalului bilateral n timpul nchiderii i deschiderii gurii
C). stimularea reflexelor vestigeale de poziionare centric
D). compresiunea fascicolului posterior al temporalului n momentul nchiderii
gurii
E). compresiunea maseterului bilateral n timpul nchiderii gurii.
125. Metoda de determinare a relaiei centrice descris de Lejoyeaux:
A). este o metod simpl de nregistrare a relaiei centrice
B). combin nscrierea grafic cu stimularea reflexelor vestigeale
21
C). presupune folosirea unor abloane fr borduri de ocluzie
D). utilizeaz corespondena de poziie geometric fr o integrare strict
E). este recomandat la realizarea protezelor cu dini avnd cuspidaj
corespunztor stereotipului de masticaie
126. Care dintre urmtoarele NU reprezint condiii sine qua non pentru o
determinare corect a relaiei centrice mandibulo-craniene:
A). redarea corecta a plenitudinii buzei superioare
B). solidarizarea corecta a sabloanelor de ocluzie n poziia de relaie
determinat
C). ndeprtarea durerii
D). relaxarea muscular
E). alegerea culorii dinilor artificiali
127. Pe modelele pe care se realizeaz machetele viitoarelor proteze totale trebuie
s fie trasate urmtoarele linii de referin:
A). linia bipupilar
B). linia sursului
C). linia suborbital
D). linia caninilor
E). mijlocul crestelor
128. La controlul extraoral al machetei protezei totale se urmrete ca:
A). bazele din cear s cuprind anurile pterigomaxilare i restul zonei de
nchidere palatinal posterioar
B). bazele din cear s acopere n ntregime tuberculii piriformi
C). papilele interdentare s fie modelate concav
D). versantele vestibulare ale machetelor s fie modelate convex
E). versantul lingual al machetei inferioare s fie modelat convex
129. La controlul extraoral al machetelor protezei totale se urmrete ca:
A). din raiuni mecanice dinii s realizeze uniti masticatorii de cte trei dini
B). nlimea frontalilor s se ncadreze ntre planul de ocluzie i linia sursului
C). cei ase dini frontali trebuie s ocupe spaiul dintre cele dou linii ale
caninilor
D). fiecare machet s aib distal o zon de maximum 1 mm neacoperit de dini
E). s se respecte inocluzia sagital standard de 1 cm
130. Urmtoarele afirmaii privind controlul fonetic al machetei protezei totale
sunt adevrate:
A). dac fonema D se aude ca fonema T, dinii superiori sunt vestibularizai
B). dac fonema D se aude ca fonema T, macheta superioar este prea
groas n regiunea posterioar
C). dac fonema D se aude ca fonema T, macheta superioar este prea
extins
D). dac fonema T se aude ca fonema D, dinii superiori sunt vestibularizai
E). dac fonema T se aude ca fonema D, dinii sunt oralizai
131. Pentru realizarea nchiderii palatinale posterioare la proteza total,
profunzimea gravrii:
A). trebuie s fie egal cu 2/3 din depresibilitatea esuturilor
B). trebuie s fie egal cu 1/3 din depresibilitatea esuturilor
22
C). variaz i n funcie de nclinarea vlului
D). este mai mare pentru vlurile verticale
E). este mai mare pentru vlurile orizontale
132. n cadrul controlului extraoral al machetelor protezelor totale la verificarea
ocluzorului i al modelelor se urmrete :
A). Pe modele s fie trasate liniile de referin;
B). Cuspidarea dinilor laterali;
C). Culoarea dinilor s corespund cu cea notat pe fi;
D). Fixarea contrapiuliei;
E). Direcia curburii sagitale.
133. * La controlul extraoral propriu-zis al machetelor protezelor totale, la
nivelul arcadelor, se verific:
A). nlimea frontalilor s corespund nlimii bordurii de cear din regiunea
frontal;
B). Linia interincisiv s corespund cu cea de pe modele;
C). Cuspidarea dinilor laterali s fie totdeauna n jur de 25-30 de grade;
D). Dinii s realizeze uniti masticatorii de cte trei dini, din raiuni mecanice;
E). Modul n care se realizeaz ocluzia static i dinamic.
134. La controlul bazelor din cear ale protezelor totale se controleaz
urmtoarele elemente:
A). S ptrund pn la 1-2 mm de fundurile de sac;
B). S acopere 2/3 anterioare ale tuberculilor piriformi;
C). Versantele vestibulare ale machetelor s fie modelate concav;
D). Versantul lingual al machetei protezei inferioare s fie modelat convex;
E). Culoarea cerii s fie ct mai apropiat de culoarea natural a gingiei.
135. Din punct de vedere estetic, la controlul machetelor protezelor totale sunt
importante urmtoarele elemente:
A). Simetria riguroas a incisivilor inferiori;
B). Curbura vestibular simetric;
C). Curbura incizal s fie paralel cu marginea liber a buzei superioare;
D). Existena coridorului bucal;
E). Analiza faciesului pacientului s se fac n picioare, n timpul conversaiei
136. * La controlul machetelor protezelor totale, dac dimensiunea vertical de
ocluzie este micorat:
A). Pacientul are un facies crispat;
B). Aspectul facial este mbtrnit;
C). anurile periorale sunt terse;
D). Roul buzelor este accentuat;
E). Dinii sunt prea vizibili.
137. La controlul fonetic al protezelor totale, cnd fonema D se aude ca T :
A). Dinii superiori sunt prea scuri;
B). Dinii superiori sunt prea lungi;
C). Dinii superiori sunt oralizai;
D). Dinii superiori sunt vestibularizai;
E). Proteza este prea groas n zona rugilor palatine.
23
138. Zonele de despovrare ale protezelor totale care trebuie foliate nainte de
modelarea final a machetei sunt:
A). Papila incisiv;
B). Exostoze;
C). Tuberculul piriform;
D). Tuberozitatea maxilar;
E). Torusurile
139. * Primul control de verificare a adaptrii protezelor mobile este indicat:
A). La 1-2 ore dup inserare;
B). La 6-8 ore dup inserare;
C). La 12 ore dup inserare;
D). La 24 ore dup inserare
E). Dup cteva zile de la inserare.
140. Pentru retuarea protezelor:
A). a) se marcheaz cu creionul chimic leziunea traumatic observat;
B). b) se marcheaz cu creionul chimic zona perilezional;
C). c) se relustruiete cu atenie zona retuat pe faa intern a protezei;
D). d) zonele retuate vor fi relustruite dac retuul intereseaz faa extern a
protezei
E). e) corectarea se face cu pietre sau freze de mrimi corespunztoare.
141. La nivelul maxilarului protezat total zonele de decubit apar n special:
A). La nivelul zonei de nchidere marginal posterioar;
B). La nivelul rugilor palatine;
C). La nivelul suturii intermaxilare;
D). La nivelul frenului buzei superioare sau a bridelor laterale;
E). Vestibular, la nivelul zonelor retentive
142. * Mucarea obrazului, constatat n faza de adaptare a protezelor mobile,
este cauzat de:
A). Montarea invers a dinilor laterali;
B). Montarea cap la cap a dinilor laterali;
C). Treapta vestibular prea mare n montarea normal;
D). Nerespectarea legii lui Pound;
E). Curba sagital de ocluzie prea accentuat
143. * Controalele obligatorii n cadrul dispensarizrii pacienilor cu proteze
totale noi se fac:
A). La o lun;
B). La 6 luni;
C). Iniial la 3 luni, apoi o dat la ase luni;
D). Trimestrial;
E). Anual
144. * Lipsa stabilitii protezelor totale datorit plasrii incorecte a planului de
ocluzie necesit:
A). Echilibrarea ocluzal;
B). Remontarea unor dini artificiali;
C). Cptuirea protezei;
D). Reparaie prin adugare de acrilat;
24
E). Refacerea protezei
145. Cauzele basculrii transversale a protezei totale pot fi:
A). Montarea dinilor laterali n afara crestei;
B). Montarea dinilor laterali cu axul paralel cu linia interalveolar;
C). Atrofia exagerat a crestei;
D). Reziliena sczut a mucoasei fixe;
E). Folierea excesiv a torusului palatin
146. La controlul meninerii protezei mandibulare prin testele lui Herbst,
verificarea nchiderii la nivelul tuberculilor piriformi se face:
A). Prin traciune oro-vestibular pe faa lingual a incisivilor inferiori;
B). Prin traciune vestibulo-oral pe faa vestibular a frontalilor inferiori;
C). Prin traciune n sens vertical;
D). Funcional prin testul deglutiiei;
E). Instruind pacientul sa-i pstreze o poziie anterioar a limbii.
147. Corectarea relaiilor ocluzale la aplicarea protezelor se face la dinii laterali
innd cont de faptul c :
A). n montarea lateral normal cuspizii de ordinul I sunt cei vestibulari
superiori;
B). n montarea lateral normal cuspizii de ordinul I sunt cei palatinali
superiori;
C). n montarea lateral normal cuspizii de ordinul I sunt cei vestibulari
inferiori
D). n montarea lateral invers cuspizii de ordinul I sunt cei vestibulari
inferiori;
E). n montarea lateral invers cuspizii de ordinul I sunt cei linguali inferiori
148. Leziunile de decubit se caracterizeaz prin:
A). Apariia mai frecvent n zona canin la maxilar i regiunea anterioar a
mandibulei;
B). Consisten dur, margini indurate;
C). Apariia frecvent a diskeratozei;
D). Asocierea florei microbiene moderate;
E). Absena mirosului fetid
149. Reaciile tardive totale din cadrul stomatopatiilor protetice se datoreaz:
A). Atrofiei cmpului protetic ;
B). Exostozelor;
C). Bolilor generale;
D). Detergenilor folosii la igienizare;
E). Utilizrii cronice a adezivilor de protez
150. Fa de leziunile de decubit din stomatopatiile protetice, leziunile maligne se
caracterizeaz prin:
A). Flora microbian abundent;
B). Adenopatie moderat i inconstant;
C). Localizare la orice nivel;
D). Halena fetid prezent;
E). Tumefacia edematoas.
151. Reaciile tardive bazale se datoreaz:
25
A). Porozitii protezei;
B). Igienei necorespunztoare;
C). Imperfeciunilor ocluzale;
D). Structurii chimice a protezei;
E). Conformrii improprii a marginilor protezei
152. Reaciile imediate marginale se caracterizeaz prin:
A). Zone congestive sau ulceraii limitate;
B). Durere;
C). Tulburri funcionale;
D). Adenopatie constant;
E). Halen fetid persistent
153. Care din urmtoarele situaii containdic reoptimizarea protezelor mobile cu
materiale rigide:
A). migrri ale dinilor stlpi ctre spaiile edentate, fr pierderea punctelor de
contact
B). antrofia avansat a zonei de sprijin osoas, compensat prin hipertrofie
mucoas
C). ameliorarea meninerii la o protez cu baza subextins
D). proteze cu reparaii multiple i dini degradai
E). dezechilibru ocluzal care nu poate fi corectat
154. *Care este avantajul cptuirii directe:
A). dup cptuire materialul este omogen, fr poroziti
B). consum mare de materiale
C). se realizeaz ntr-o singur faz clinic
D). nu exist riscul unor iritaii
E). se poate repeta manopera clinic n caz de nereuit, timpul clinic fiind totui
destul de redus
155. Folosirea presei de cptuire n cazul cptuirii prin metoda indirect a
pieselor protetice mobile are urmtoarele avantaje fa de ambalarea n
chiuvet:
A). este o metod mult mai rapid
B). asigur o polimerizare fr poroziti
C). elimin reacia exoterm de polimerizare
D). elimin remanena monomerului rezidual
E). se evit fracturarea piesei protetice.
156. Care din urmtoarele situaii se preteaz pentru folosirea materialelor
reziliente de cptuire:
A). atrofia avansat a zonei de sprijin
B). protezarea imediat care determin rezorbii rapide ale proceselor alveolare
C). dini laterali montai n afara crestei
D). leziuni de decubit
E). masticaia dificil
157. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate n cazul captuirii temporare:
A). este strict o metod de captusire indirect
B). se folosete pe o perioad de maxim 1-2 luni, dup care materialul si pierde
proprietile
26
C). materialele folosite au vscozitate lent-progresiv
D). materialul de predilecie pentru cptuirea temporar l reprezint pastele de
zinc-oxid eugenol
E). permite condiionarea substratului muco-osos
158. Care din urmtoarele intervenii se ncadreaz n categoria reparaiilor
protezelor parial acrilice:
A). completarea protezei cu unul sau a mai muli dinti
B). nlocuirea unui croet de srm fracturat
C). nlocuirea unui croet turnat
D). rebazarea unei proteze efectuate imediat postextracional
E). lefuirea zonelor marginale ale protezei care interfereaz cu jocul
formaiunilor mobile de la periferia cmpului protetic.
159. Care din urmtoarele reguli trebuie respectate la completarea bazei ca
urmare a extraciei dinilor distali:
A). turnarea modelului se va face n doi timpi
B). evitarea aplicrii monomerului pe dinii acrilici
C). evitarea modificrii rapoartelor dintre protez i cmpul protetic
D). este interzis acoperirea tuberculului piriform pentru a nu genera leziuni de
decubit
E). montarea dinilor artificiali trebuie s se supun respectrii principiilor
fizionomice
160. * Efectul de treinage (trre) implicat n fora necesar dezinseriei
amprentei n tratamentul edentaiei pariale prin puni depinde de:
A). prezena intermediarilor ntr-o protez fix;
B). tehnica de amprentare;
C). compresiunea exercitat la inserie;
D). proprietile elasticealematerialului de amprentare;
E). duritatea materialului de amprentare