Sunteți pe pagina 1din 7

UNIVERSITATEA DIN BUCURETI

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE I TIINELE


EDUCAIEI


PSIHOLOGIE SOCIAL




STEREOTIPURI I PREJUDECI




Anul I IDD - Psihologie
Semestrul al II lea





Marin F. Georgeta Iulia




2010/2011
Vasile Cernat vorbea la un moment dat despre o tendin universal
1
ce
caractearizeaz fiina uman. Definea acest tendin printr-o metafor spunnd c atunci
cnd prtinirea se refer la gndurile nostre, literatura de specialitate vorbete despre
stereotipuri, cnd se refer la emoiile i sentimentele noastre folosete termenul de
prejudeci iar cnd se refer la comportamente folosete termenul de discriminare.
2

Dar ce sunt stereotipurile i prejudecile?
Conform Dizionario della cultura. Per l analisi culturale e linculturazione
conceptul de stereotip este o form de gndire rigid i superficial, un clieu cultural, o
reprezentare a celolali dup categorii stabilite apriori.
3

Uwe Quasthoff, n lucrarea Soziales Vorurteil und Kommunikation, consider c
un stereotip este o expresie verbala a unei convingeri cu privire la o grupare social sau la
o persoan ca membru al acesteia. El are forma logic a unui enun care atribuie sau
contest ntr-un mod nejustificat, simplificator i generalizator, cu o tendin emoional
valorizatoare, unei clase de persoane anumite caliti sau modaliti de comportament.
4

n lucrarea Stereotipuri, discriminare i relaii intergrupuri autorii acesteia au fost
de acord asupra faptului c exist numeroase definiii asupra acestui concept un numr
egal cu a celor care au studiat-o.
5
n acest context, aceiai autori consider c stereotipul
este un ansamblu de convingeri mprtite vizavi de caracteristicile personale, de
trsturile de personalitate dar i de comportament specifice unui grup de persoane.
6

O alt explicaie a aceluiai concept este i cea prezentat n Marele dicionar al
Psihologiei Larousse unde se poate citi c stereotipul este o schem cognitiv asociat
unui criteriu precum aparena fizic, sexul, identitatea religioas, politic etnic, sexual,
etc., criterii care ne definesc credinele i ne cluzesc judecile referitoare la grupurile
sociale i membri acestora.
7


1
Vasile Cernat (2005) Psihologia stereotipurilor, Ed. Polirom, Iai, p.15
2
idem
3
Herv Carrier (1997) Dizionario della cultura. Per lanalisi culturale e linculturazione, Libreria Editrice
Vaticana, Citt del Vaticano, p. 397
4
Uwe Quasthoff (1973) Soziales Vorurteil und Kommunikation, Frankfurt am Main, p. 31
5
Richard y Bourhis, Jacques Philippe Lezens (coord.) (1997) Stereotipuri, discriminare i relaii
intergrupuri, Ed. Polirom, Iai, p.98
6
idem
7
Larousse Marele dicionar al Psihologiei, (2006) Ed. Trei, Bucureti, p. 1175 - 1176
Yzerbyt, Rocher i Schadrom consider c stereotipurile sunt seturi de trsturi
atribuite membrilor unui grup social.
8

Pentru anumii autori, un stereotip corespunde reprezentrii caracteristicilor care
sunt comune celui mai mare numr de membri ai unui grup, i, totodat n difereniaz cel
mai bine de membri altor grupuri. Mai mult, un stereotip prezint mai multe niveluri de
generalitate. Prin urmare, se pare c, percepia de variabilitate depinde i de numrul de
subtipuri ataate stereotipului general.
9

Pentru ali autori T. Devos, L. Combz i J.- C. Deschamps un stereotip
corespunde la nceput unei reprezentri abstracte care ne este transmis social.
Probabilitatea de a ntlnii membri care nu corespund stereotipului crete proporional cu
familiarizarea noastr cu grupul. Informaiile referitoare la aceti membri este stocat n
memorie sub form de exemple individuale ale categoriei.
10

Originea conceptului i este atribuit lui Walter Lippmann n lucrarea sa Public
Opinion (Opinie Public) aprut n 1922, cu toate c, termenul exista deja nc din 1798,
fiind rezervat pentru folosire doar tipografiilor i nsemnnd turnarea plumbului ntr-o
form destinat formrii cliseului tipografic.
11
Lippman insita pe rigiditatea conceptelor
personale, considernd aceste imagini din minte indispensabile pentru a face fa
informaiilor emise de mediul nconjurtor deoarece ne permit s filtrm realitatea
obiectiv. Conform viziunii sale, noi nu vedem nainte de a definii, ci definim nainte de a
vedea.
12
Prin urmare, stereotipurile, dincolo de faptul c posed o mare tonalitate afectiv,
i au originile n societate oferind, n acelasi timp, i posibilitatea de a explica natura
raporturilor dintre grupuri i noiuni.
Din punctul de vedere al psihologiei sociale, stereotipul este o list de trsturi
considerate caracteristice unui grup i membri acestuia, ca i ateptri comportamentale
corespunztoare, sunt credine suprageneralizate, suprasimplificate sau exagerare despre o
categorie sau un grup de oameni. Dincolo de aspectul lor pur cognitiv individual,

8
Vicent Yzerbyt, Steve Rocher i George Schadron (1997) Stereotypes as Explanation: A Subjective
Essentialistic View of Group Perceptionn Oakes, Penelope, Naomi Ellemers
9
Hamilton, D. L. i Sherman, J. W., Stereotzpes, n Wzer, R. S. i Srull, T.K. (edit.) Handbook of Social
Cognition (ediia a 2 a), vol 2, Hillsdale, NJ, Lawrence Erlbaum, 1994, p.1 - 68
10
Devos, T., Comby, L i Deschampsm J C., Appartenance sociales et jugements de variabilit
intragroupes, n Cahiers internationaux de psichologie sociale, 1995, 27, p. 9 - 43
11
Richard y Bourhis, Jacques Philippe Lezens (coord.) op. cit. p. 99
12
Idem
stereotipurile pot fi concepute n dimensiunea lor social, ca fiind apropiate noiuni de
reprezentare social. n acest context, stereotipurile sunt structuri cognitive i afective
obiective asupra grupurilor sociale, mprtite de un numr important de membri ai
societii i care apar i sunt difuzate ntr-un mediu politic i social specific, la un moment
istoric dat.
13
Ele sunt constituite i se propag social i discursiv, prin intermediul
comunicrii orale i, odat obiectivate, sunt considerate ca fiind o realitate independent i
uneori prescriptiv.
Prejudecile, concept apropiat celui de steriotipuri, implic, de asemenea,
respingerea celuilalt considerat ca fiind membru al unui grup fa de care se manifest
sentimente negative, o antipatie bazat pe antipatieinflexibil i eronat. Cu toate acestea,
recent, au aprut i voci care consider c exist i prejudeci cu caracter pozitiv.
Allport a definit prejudecile ca fiind o atitudine negativ sau o predispoziie de a
adopta un comportament negativ fa de un grup sau fa de membri acestui grup, bazat
pe o generalizare eronat i rigid.
14

Susan T. Fiske susine c n timp ce stereotipul este componenta cognitiv,
prejudecata reprezint componenta afectiv, emoional.
15

ntr-o alt definiie prejudecaile sunt considerate a fi doar opiniipe care indivizii i
le formeaz apriori despre un anume grup social, far o examinare atent a acestuia.
16

R. Brown consider c prejudecile sunt expresii ale unei atitudini sociale sau a
unor credine defavorizante, ale unor efecte negative sau al manifestrii unui
comportament ostil i discriminatoriu fa de membri unui grup ca urmare a faptului c
acetia fac parte din grup.
17

Prin urmare, prejudecile sunt atitudini problematice - n msura n care ele impun
generalizri negative sau defavorabile asupra fiecrui individ sau membru a unui grup
anume, indiferent de diferenele individuale existente n interiorul grupului.

13
Excludere i inegalitate. Combaterea Discriminrii. Romii, rasismul i discriminarea,
www.dromesquere.net, accesat n data de 14 aprilie 2011
14
Allport, G.W. (1954) The nature of prejudice, Cambridge MA, Addison Wesleij, n Richard y Bourhis,
Jacques Philippe Lezens (coord.) (1997) Stereotipuri, discriminare i relaii intergrupuri, Ed. Polirom,
Iai, p. 125
15
Susan T. Fiske (1998) Stereotyping, prejudice and discrimination, Handbook of social pszcology (4th. ed),
p. 357
16
Septimiu Chelcea (coord), Loredana Ivan, Gabriel Jderu, Andreea Moldoveanu (2006) Psihosociologie.
Teorie i aplicaii, Ed. Economic, Bucureti, p. 194
17
Rupert Brown (1995) Prejudice. Its Social Pszcology, Cambridge, Blackwell Publishers
Stereotipurile i prejudecile sunt comportamente nvate, ce se autoperpetuaz.
n ceea ce privete relaia dintre cele dou concepte exist opinia c indivizii care posed
stereotipuri puternice asupra unui grup vor avea automat prejudeci la adresa membrilor
grupului respectiv. Cu toate c cercetrile n acest problem nu sunt foarte numeroase,
acelea care exist tind s infirme, cel puin parial, aceast ipotez. O serie de studii au
artat c existena prejudecilor determin formarea i dezvoltarea unui stereotip negativ.
Mai multe cercetri sugereaz ideea conform creia stereotipul este activat n mod
incotient i automat n cazul contactului cu membri unui grup. n cazul unui stereotip
negativ situaie mai aproape de realitatea cotidian acesta nu face dect s favorizeze
apariia prejudecilor.
Exist stereotipuri regse la marea majoritate de indivizi sau chiar la toate grupurile
cunoscute n interiorul societii. Acestea au o existen independent i formeaz o parte a
patrimoniului cultural comun, existnd ca imagini sau reprezentri definite pe baz de
consens. Ca membri ai societii, suntem cu toii supui influienei acestor stereotipuri
sociale att de des pe parcursul procesului de socializare nct ne formm reprezentri
mentale interne ale acestora. Aceast cunoastere a stereotipului social aparine n mod egal
tuturor membrilor societii i este att de des utilizat nct produce o asociere automat
cu grupul la care se refer. Acest lucru nu nseamn neaprat c fiecare membru al
societii va interioriza stereotipul social.
Indivizii difer n ceea ce priveste nivelul de prejudecat la adresa unui anumit
grup. Orice membru al societii are anse egale de a accede la tereotipurile grupurilor
celor mai cunoscute i, n consecin, poate activa reprezentarea mental a acestuia.
Persoanele cu un nivel ridicat al prejudecilor i cu reprezentare cognitiv detaliat asupra
unui grup vor activa o serie de informaii cu predominan negativ. n mod contrar,
persoanele cu un nivel sczut al prejudecilor vor activa un mixt de informaii negative i
pozitive. Aa cum se poate observa, reprezentrile pe care cele dou categorii le au asupra
unui grup sunt diferite. Dincolo de aceste viziuni diferite, persoanele cu un nivel ridicat al
prejudecilor dar care nu posed i o reprezentare cognitiv detaliat a grupului vizat vor
activa, de asemenea, n mod automat, un bloc de informaii negative. ns n acest caz este
vorba, n principal, de informaii negative genetice, activate datorit caracterului negativ
general i nu neaprat aflate ntr-un raport specific cu grupul vizat. Sistemnul cognitiv al
unei persoane cu nivel ridicat d eprejudeci tinde s resping automat orice grup exterior.
Aceste persoane nu au nevoie s modifice informaia activat automat n momentul n care
aceasta devine contient deoarece nu percep nici un conflict cu propiul sistem de credine
sau cu sentimentul lor de identitate social. n ceea ce priveste persoanele cu nivel sczut
de prejudeci, colecia de informaii pozitive i negative activate automat intr n
contradicie cu propriile credine i cu propria identitate social (de a fi tolerant). Cei mai
muli cercettori cred c, n ciuda faptului c aceste persoane nu reuesc ntotdeauna s
inhibe informaiile negative, au cel mai adesea tendina de a face acest lucru n momentul
n care devin contiente de ele. Este totui posibil ca, atunci cnd atenia nu este focalizat
pe informaia stereotip activ, caracterul ei negativ s persiste puind chiar influiena n
mod incontient judecile asupra membrilor grupului vizat de stereotipul negativ.





Bibliografie.

Allport, G.W. (1954) The nature of prejudice, Cambridge MA, Addison Wesleij,
n Richard y Bourhis;
Boncu tefan (2002) Psihologia influienei sociale, Ed. Polirom, Iasi
Brown Rupert (1995) Prejudice. Its Social Pszcology, Cambridge, Blackwell
Publishers;
Carrier Herv (1997) Dizionario della cultura. Per lanalisi culturale e
linculturazione, Libreria Editrice Vaticana, Citt del Vaticano;
Cernat Vasile (2005) Psihologia stereotipurilor, Ed. Polirom, Iai;
Chelcea Septimiu (coord), Loredana Ivan, Gabriel Jderu, Andreea Moldoveanu
(2006) Psihosociologie. Teorie i aplicaii, Ed. Economic, Bucureti;
Devos, T., Comby, L i Deschampsm J C. (1995) Appartenance sociales et
jugements de variabilit intragroupes, n Cahiers internationaux de psichologie sociale,
27, p. 9 43;
Fiske T. Susan (1998) Stereotyping, prejudice and discrimination, Handbook of
social pszcology (4th. ed);
Hamilton, D. L. i Sherman, J. W., Stereotzpes, n Wzer, R. S. i Srull, T.K. (edit.)
Handbook of Social Cognition (ediia a 2 a), vol 2, Hillsdale, NJ, Lawrence Erlbaum,
1994, p.1 68;
Larousse Marele dicionar al Psihologiei, (2006) Ed. Trei, Bucureti, p. 1175
1176;
Lezens Jacques Philippe (coord.) (1997) Stereotipuri, discriminare i relaii
intergrupuri, Ed. Polirom, Iai;
Mitrofan Laureniu, (2007) Stereotipuri i destereotipizri dumani i aliai
inviyibili n relaiile interumane, n Journal of Experimential Psychotherapy, no, 38,
Quasthoff Uwe (1973) Soziales Vorurteil und Kommunikation, Frankfurt am
Main;
Yzerbyt Vicent, Rocher Steve, Schadron George (1997) Stereotypes as
Explanation: A Subjective Essentialistic View of Group Perceptionn Oakes, Penelope,
Naomi Ellemers

Excludere i inegalitate. Combaterea Discriminrii. Romii, rasismul i
discriminarea, www.dromesquere.net, accesat n data de 14 aprilie 2011