Sunteți pe pagina 1din 35

Universitatea Dunrea de Jos din Galai

Facultatea de Istorie, Filosofie i Teologie


Departamentul de Istorie, Filosofie i Sociologie


TESTE DE ISTORIE

PENTRU ADMITEREA LA
SPECIALIZRILE

ISTORIE
FILOSOFIE
SOCIOLOGIE


din cadrul
FACULTII DE ISTORIE, FILOSOFIE I TEOLOGIE



2014
2
PRECIZRI:

Pregtirea candidailor i elaborarea subiectelor se vor realiza n conformitate cu prevederile
prezentei programe i a manualelor aprobate prin ordinele M.E.C.T.S. pentru clasa a XII-a, aflate n
vigoare n anul colar 2013-2014.

Se recomand urmtoarele manuale:
Zoe Petre (coordonator), Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corint, 2007.
Magda Stan, Cristian Vornicu, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Niculescu,
2007.
Valentin Bluoiu, Maria Grecu, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Didactic i
pedagogic, R.A., 2007.
Ioan Scurtu, Florentina Dondorici, Vasile Ionescu, Elena Emilia Lica, Octavian Osanu, Emil
Poam, Relu Stoica, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Gimnasium, 2007.
Alexandru Barnea (coordonator), Vasile Aurel Manea, Eugen Palade, Bogdan Teodorescu,
Istorie.Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corint, 2007.
Ioan Scurtu, Constantin Dinc, Nicolae Cristea, Marian Curculescu, Aurel Constantin Soare,
Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Economic Preuniversitaria, 2007.
Felicia Adscliei, Liviu Lazr, Istorie. Manual pentru clasa a XII-a, Editura Corvin, 2007.


IMPORTANT:
Testele cuprinse n acest volum se adreseaz candidailor care doresc s se
nscrie la Facultatea de Istorie, Filosofie i Teologie din cadrul Universitii Dunrea
de Jos din Galai.
Aceast Facultate are ca ofert educaional urmtoarele programe de studiu:
Istorie, Filosofie, Sociologie, Teologie Didactic, Teologie i Asisten social.
Testele de fa se afl la baza admiterii la specializarea Istorie. Pentru
specializrile Filosofie i Sociologie candidaii au opiunea de a alege s fie testai la
cunotinele de istorie sau la cunotinele de filosofie, pe baza exerciiilor-gril
elaborate de colectivul de filosofi i sociologi din cadrul facultii noastre.
Testul gril de cunotine fundamentale la disciplina Istorie va consta din 30 de
ntrebri, selectate din setul afiat mai jos. Candidaii trebuie s aleag din cele trei
variante de rspuns oferite un singur rspuns valabil.

V dorim succes !

3
Alegei varianta corect:

1. n ce perioad a domnit Decebal?
A) 87-106 d. Hr.
B) 98-117 d. Hr.
C) 45-102 d. Hr.

2. n ce perioad a domnit Burebista?
A) 82-12 . Hr.
B) 44-12 . Hr.
C) 82-44 . Hr.

3. n ce perioad au avut loc rzboaiele lui Traian cu Dacii?
A) 101-102 i 105-106 d. Hr.
B) 86-89 i 98-117 d. Hr.
C) 46-60 i 79-86 d. Hr.

4. Cea mai important consecin a pcii din anul 89 d.Hr. dintre Decebal i Domiian a fost?
A) Dacia devenea stat clientelar Romei
B) Dacia era cucerit de romani
C) Dacia era mprit ntre romani i barbari

5. n ce ora a fost ridicat Columna lui Traian?
A) Singidunum
B) Potaissa
C) Roma

6. Care este adstratul n formarea limbii romne?
A) slav
B) got
C) hun

7. n perioada de sfrit a etnogenezei romnii erau n proporie covritoare de religie:
A) cretin
B) musulman
C) iudaic

8. Cum se numea capitala Regatului dac, condus de Decebal?
A) Drobeta
B) Sarmizegetusa
C) Tamasidava

9. Cine dintre istoricii antici este considerat printele istoriei?
A) Tucidide
B) Herodot
C) Diodor din Sicilia

10. n rzboaiele civile din cadrul Imperiului roman, Burebista a sprijinit mpotriva lui Caesar pe:
A) Pompei
B) Antonius
C) Brutus

4
11. Cum l chema pe marele preot, sfetnic al regelui Burebista?
A) Deceneu
B) Scorilo
C) Duras

12. n timpul rzboaielor cu Traian, dacii au fost sprijinii de:
A) pari
B) sarmai
C) goi

13. Capitala provinciei romane Dacia a fost?
A) Buridava
B) Ulpia Traiana Sarmizegetusa
C) Apullum

14. Cretinismul este o credin de tip:
A) Monoteist
B) Politeist
C) Sincretist

15. Care este ordinea corect a urmtoarelor evenimente istorice?
A) Domnia lui Burebista; Rzboaiele lui Traian mpotriva dacilor; Constituirea
Provinciei Dacia; Retragerea armatei i administraiei romane din Provincia Dacia
B) Constituirea Provinciei Dacia; Domnia lui Burebista; Retragerea armatei i
administraiei romane din Provincia Dacia; Rzboaiele lui Traian mpotriva dacilor
C) Domnia lui Burebista; Constituirea Provinciei Dacia; Rzboaiele lui Traian
mpotriva dacilor; Retragerea armatei i administraiei romane din Provincia Dacia

16. Cine a fost cel dinti i cel mai mare rege din Thracia?
A) Decebal
B) Deceneu
C) Burebista

17. Sub ce mprat a atins Imperiul Roman cea mai mare extindere teritorial?
A) Caesar
B) Octavian Augustus
C) Traian

18. Cine dintre urmtorii autori antici a oferit cele mai detaliate informaii despre geto-daci?
A) Flavius Iosephus
B) Herodot
C) Pomponius Mela

19. Regele care a reuit s realizez primul stat unificat dac a fost:
A) Burebista
B) Scorilo
C) Duras

20. Care este titlul lucrrii lui Herodot, n care se relateaz despre campania regelui Darius
mpotriva sciilor?
A) I storii
B) I storie roman
5
C) Anale

21. Cine este considerat a fi divinitatea suprem la geto-daci?
A) Jupiter
B) Zeus
C) Zalmoxis

22. Burebista a cutat s-i disciplineze pe geto-daci prin:
A) prin baterea de monede
B) prin distrugerea viei de vie i renunarea la consumul vinului
C) prin instituirea unor recompense

23. De ce neam sunt geto-dacii?
A) traci
B) celi
C) scii

24. Grania sudic a regatului lui Burebista era constituit de:
A) Munii Haemus
B) Dunre
C) Marea Mediteran

25. Cine era generalul trimis de Domiian n anul 87 d.Hr. s-i pedepseasc pe daci i care i pierde
viaa n lupta de la Tapae?
A) Tettius Iulianus
B) Terentius Scaurianus
C) Cornelius Fuscus

26. n perioada anilor 101-102 i 105-106 d.Hr., dacii au purtat lupte cu:
A) parii
B) romanii
C) germanii

27. Colonia greceasc de pe malul Pontului Euxin care fcea comer cu geto-dacii a fost:
A) Sucidava
B) Histria
C) Dinogeia

28. Burebista a folosit ca moned a regatului dac:
A) tetradrahma macedonean
B) denarul republican roman
C) moneda dacic

29. Cum se numeau aezrile civile fortificate geto-dacice?
A) davae
B) castre
C) villae rusticae

30. Cine este arhitectul care a proiectat podul de la Drobeta n perioada 102-105?
A) Apolodor din Damasc
B) Cassius Dio
C) Eusebius din Caesareea
6

31. n ce an a fost ucis Burebista?
A) 49 .Hr.
B) 42 .Hr.
C) 44 .Hr.

32. Cornelius Fuscus s-a luptat n 87 d.Hr. la Tapae cu regele:
A) Dicomes
B) Oroles
C) Decebal

33. Care dintre urmtoarele orae nu au fost colonie greac?
A) Drobeta
B) Tomis
C) Callatis

34. Care au fost factorii externi care au dus la centralizarea primului stat dac?
A) ameninarea grecilor
B) ameninarea romanilor i a celilor
C) ameninarea sciilor

35. Care dintre urmtoarele situri a fost cetate geto-dacic?
A) Histria
B) Blidaru
C) Axiopolis

36. Geii i dacii vorbeau aceeai limb, conform autorului antic?
A) Strabon
B) Ovidiu
C) Herodot

37. Cte campanii militare au fost necesare n timpul mpratului Traian pentru cucerirea Daciei?
A) dou
B) trei
C) una

38. Dup cucerire, Traian a inclus n Provincia Moesia Inferior?
A) doar sudul Moldovei
B) cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei i colul sud-estic al
Transilvaniei
C) doar Muntenia

39. Romanii i-au retras armata i administraia din Dacia n timpul mpratului?
A) Septimiu Sever
B) Gordian al III-lea
C) Aurelian

40. Informaii despre retragerea armatei i a administraiei romane din Dacia avem de la autorul
antic?
A) Eutropius
B) Trogus Pompeius
C) Eusebius din Caesareea
7

41. Una dintre urmtoarele aezri nu a fost ora n Dacia roman. Care dintre ele?
A) Drobeta
B) Apullum
C) Histria

42. Cretinilor li s-a acordat libertatea de manifestare religioas, n 313, prin Edictul de la:
A) Ravenna
B) Milan
C) Roma

43. n perioada secolelor III-IV d.Hr. n spaiul Daciei au ptruns n calitate de migratori:
A) bulgarii
B) goii
C) slavii

44. Cretin din zona Buzului, martirizat de goi:
A) Sava Gothul
B) Epictet
C) Camasis

45. Unde au fost identificate osemintele martirilor Attalos, Philippos, Camasis i Zoticos?
A) Niculiel
B) Halmyris
C) Troesmis

46. Podul lui Apollodor din Damasc a fost construit n dreptul oraului:
A) Drobeta
B) Cernavoda
C) Dinogetia

47. mpratul care a schimbat forma de guvernare a Imperiului roman n Dominat a fost:
A) Domitian
B) Constantin cel Mare
C) Diocletian

48. Cum s-a numit teritoriul dintre Dunre i Mare, dup reforma administrativ a lui Diocletian?
A) Moesia
B) Scythia Minor
C) Moesia Inferior

49. Romanii s-au retras din Dobrogea n anul:
A) 602
B) 276
C) 330

50. Unde a fost descoperit donariul cretin cu monograma lui Hristos, datat n secolul al IV-lea?
A) Biertan
B) Niculiel
C) Apullum

51. Sub ce mprat a devenit Cretinismul religie oficial a Imperiului roman?
8
A) Valerian
B) Anastasie I
C) Teodosie cel Mare

52. Din ce grup lingvistic face parte limba romn?
A) german
B) grec
C) romanic

53. n ce an s-a produs Marea Schism dintre Biserica Rsritului i cea a Apusului?
A) 1054
B) 1009
C) 800

54. Crei populaii migratoare i este atribuit Tezaurul de la Pietroasele?
A) goti
B) gepizi
C) avari

55. n ce an s-a prbuit Imperiul Roman de Apus?
A) 309
B) 476
C) 747

56. Unde a fost exilat poetul Ovidiu?
A) Tomis
B) Halmyris
C) Histria

57. Cine este istoricul bizantin care reine expresia torna, torna fratre, folosit de un soldat din
Penisnula Balcanic n anul 587?
A) Theofilact Simocatta
B) Eutropius
C) Eusebius din Caesareea

58. Care sunt dialectele limbii romne?
A) romna nord dunrean i aromna
B) romna nord dunrean, aromna, istroromna, meglenoromna
C) istroromna i meglenoromna

59. Peste 70% din vocabularul limbii romne l formeaz ?
A) elementele romanice
B) elementele slave
C) elementele germanice

60. Rscoala generalului Phocas, care a permis slavilor s ptrund la sudul Dunrii, a avut loc n
anul:
A) 395
B) 275
C) 602

61. Identificai una dintre limbile de mai jos care nu intr n categoria celor neolatine:
9
A) italiana
B) romna
C) engleza

62. Structuri politice cu funcii defensive, constituite ntre secolele al IX-lea i al XIII-lea pe ambele
laturi ale Carpailor prin contopirea mai multor obti, erau:
A) comitatele
B) regatele
C) voievodatele

63. Forma de baz n organizarea social a romnilor la nceputul Evului Mediu era:
A) breasla
B) obtea
C) ducatul

64. Formele de organizare prestatal, specifice doar inuturilor de la est de Carpai (Moldova), au
fost:
A) ocoalele
B) obtile
C) cnezatele

65. Forma de organizare administrativ-teritorial i militar, introdus de regalitatea maghiar n
zonele de grani pentru ntrirea aprrii (n special mpotriva cumanilor i ttarilor), a fost:
A) principatul
B) ducatul
C) marca

66. Banatul de Severin a fost nfiinat n jurul anului:
A) 1230
B) 1400
C) 1111

67. Marca Moldovei a fost nfiinat de regalitatea maghiar n jurul anului:
A) 1359
B) 1352
C) 1400

68. Rscoala vlahilor din Thessalia a avut loc n anul:
A) 960
B) 1204
C) 1066

69. ara Brsei (Terra Borza) a fost consemnat prima dat ca ar romneasc (per terram
Blacorum) n anul:
A) 1100
B) 1222
C) 1356

70. Autonomie politic local romneasc, amintit n Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247, era:
A) ara Berladnicilor
B) ara Brodnicilor
C) ara Haegului
10

71. Formaiunea politic condus de Menumorut era localizat n:
A) Banat
B) Criana
C) Maramure

72. Formaiunea politic cu centrul la Cuvin n Banat era condus de:
A) Gelu
B) Glad
C) Menumorut

73. Formaiunea politic din centrul Transilvaniei, condus de Gelu, avea centrul probabil la:
A) Dbca
B) Morisena
C) Cenad

74. Legenda Sfntului Gerard (secolul al XI-lea) amintea n Banat de o formaiune politic cu
centrul la Morisena condus de:
A) Seneslau
B) Kean
C) Ahtum

75. Ungurii s-au aezat n Cmpia Pannoniei la sfritul secolului:
A) al XIII-lea
B) al IX-lea
C) al X-lea

76. Primul comitat din Transilvania, Bihorul, aflat n zona vechii ceti romno-slave de la Biharea,
este nfiinat de regalitatea maghiar n anul:
A) 1111
B) 1150
C) 1200

77. Transilvania este organizat pentru o perioad de timp ca principat de ctre regalitatea maghiar
ncepnd cu anul:
A) 1167
B) 1111
C) 1234

78. Transilvania revine la organizarea sub forma voievodatului n timpul lui Leustachius Voievoda
n anul:
A) 1113
B) 1125
C) 1176

79. Regalitatea maghiar i-a colonizat pe secui n Transilvania ncepnd cu secolul:
A) al VIII-lea
B) al XI-lea
C) al XIII-lea

80. Saii au fost colonizai n Transilvania ncepnd cu a doua jumtate a secolului:
A) al IX-lea
11
B) al X-lea
C) al XII-lea

81. Cavalerii Teutoni primesc de la regalitatea maghiar, n anul 1211:
A) ara Fgraului
B) ara Amlaului
C) ara Brsei

82. Marea invazie mongol care a cuprins i spaiul romnesc a avut loc n anul:
A) 1241
B) 1420
C) 1230

83. Cavalerii Teutoni sunt alungai din Transilvania de armata regal maghiar n anul:
A) 1234
B) 1225
C) 1111

84. Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247 a fost dat de regele maghiar:
A) Andrei al II-ea
B) Andrei al III-lea
C) Bela al IV-lea

85. Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247 amintete de existena n ara Haegului i nord-vestul
Olteniei a unui voievodat condus de:
A) Seneslau
B) Litovoi
C) Farca

86. Diploma Cavalerilor Ioanii din 1247 menioneaz existena n ara Fgraului i n nord-estul
Munteniei a unui voievodat condus de:
A) Seneslau
B) Farca
C) Ioan

87. Litovoi este ucis ca urmare a refuzului plii tributului i a insubordonrii politice n timpul
luptelor cu:
A) otomanii
B) maghiarii
C) polonezii

88. Tradiia istoric din cronicele muntene menioneaz un desclecat la sud de Carpai al unui
voievod din ara Fgraului, Negru-Vod, pe la anul:
A) 1290
B) 1350
C) 1400

89. n anul 1330, voievodul Basarab I l nvinge pe regele maghiar Carol Robert de Anjou n btlia
de la:
A) Rovine
B) Neajlov
C) Posada
12

90. Izvorul documentar care nareaz evenimentele din timpul btliei de la Posada este:
A) Alexiada
B) Cronica pictat de la Viena
C) Legenda Sfntului Gerard

91. Urmaul lui Basarab I care i-a luat titlul de domn autocrat i a ntemeiat Mitropolia Ungro-
Vlahiei n anul 1359 a fost:
A) Mircea cel Btrn
B) Vladislav I
C) Nicolae Alexandru

92. Un izvor epigrafic slav (inscripia de la Mircea-Vod), datat ca fiind din prima jumtate a
secolului al X-lea, se refer la:
A) Jupan Dimitrie
B) Jupan Gheorghe
C) Jupan Ioan

93. Alexiada, lucrarea Anei Comnnena, l menioneaz ca lider local la Drstor ctre sfritul
secolului al XI-lea pe:
A) Tatos (Chalis)
B) Satza (Saccea)
C) Pudil

94. Alexiada, lucrarea Anei Comnnena, l menioneaz ca lider local la Vicina ctre sfritul
secolului al XI-lea pe:
A) Tatos (Chalis)
B) Seslav
C) Satza (Saccea)

95. ara Crvunei (Cavarnei) este menionat documentar ncepnd cu anul:
A) 1400
B) 1300
C) 1230

96. Legenda despre Oguz han (Oguzname) i menioneaz pe romnii de la est de Carpai cu
termenul de:
A) valahi
B) ulakes
C) blahi

97. Cronicile vechi ruseti (Povestea vremurilor de demult, Cronica lui Nestor etc.) consemneaz,
pentru secolul al XII-lea, n centrul Moldovei a unei ri a:
A) Cumanilor
B) Crvunei
C) Berladnicilor

98. Documentele papale sau cele emise de cancelaria regelui Ungariei vorbesc despre ara
Brodnicilor ca fiind localizat n:
A) nordul Moldovei
B) centrul Moldovei
C) sudul Moldovei
13

99. ntr-un act papal din 1227, care se refer la rspndirea catolicismului la est de Olt i de Carpai,
n teritoriul din sudul Moldovei i nord-estul Munteniei este nfiinat:
A) Episcopia Vlahilor
B) Episcopie Slavilor
C) Episcopia Cumaniei

100. ntemeierea Mrcii Moldovei din iniiativa regelui maghiar Ludovic I de Anjou a avut loc n
jurul anului:
A) 1330
B) 1352
C) 1360

101. Tradiia istoric l consider ca autor al primului desclecat al Moldovei pe:
A) Drago
B) Bogdan
C) Sas

102. Rscoala lui Bogdan din Cuhea mpotriva politicii lui Ludovic de Anjou a avut loc n anul:
A) 1352
B) 1359
C) 1370

103. Domnul Moldovei care a acceptat n 1370 nfiinarea unei episcopii catolice la Siret a fost:
A) Lacu
B) Roman I
C) Petru I

104. Imediat dup ntemeierea Moldovei ca marc de aprare, capitala rii era la:
A) Suceava
B) Iai
C) Baia

105. Prima mitropolie ortodox moldav, cu sediul la Suceava, a fost constituit n vremea
domnitorului:
A) Alexandru cel Bun
B) Petru I Muat
C) tefan I

106. Roman I se intituleaz mare singur stpnitor, domn al rii Moldovei, de la Munte pn la
Mare, ntr-un document din anul:
A) 1387
B) 1400
C) 1393

107. n 1401, Mitropolia Moldovei, cu scaunul la Suceava, a fost recunoscut de:
A) Regele Poloniei
B) Regele Ungariei
C) Patriarhia de la Constantinopol

108. Alexandru cel Bun a domnit ntre anii:
A) 1397-1425
14
B) 1400-1430
C) 1400-1432

109. Mircea cel Btrn a luptat alturi de srbi mpotriva turcilor n 1389 n btlia de la:
A) Rovine
B) Kossovopolje
C) Nicopole

110. Btlia de la Nicopole a avut loc n:
A) septembrie 1396
B) septembrie 1394
C) mai 1402

111. n martie 1402, Alexandru cel Bun recunoatea suzeranitatea:
A) Imperiului Otoman
B) Ungariei
C) Poloniei

112. n anii 1410 i 1422, la Grnwald, respectiv Marienburg, moldovenii au luptat alturi de poloni
mpotriva:
A) otilor ttare
B) otilor turceti
C) Cavalerilor Teutoni

113. Campania cea lung, desfurat de Iancu de Hunedoara pe teritoriul Serbiei i Bulgariei a
avut loc ntre anii:
A) 1443-1444
B) 1440-1444
C) 1434-1436

114. n septembrie 1442, Iancu de Hunedoara zdrobete o oaste turceasc condus de Sehabbedin,
beilerbeiul Rumeliei, ntr-o lupt dat pe rul:
A) Arge
B) Buzu
C) Ialomia

115. n iulie 1456 are loc btlia de la:
A) Varna
B) Belgrad
C) Kossovopolje

116. Vlad epe a fost fiul lui:
A) Mircea cel Btrn
B) Dan al II-lea
C) Vlad Dracul

117. La 16/17 iunie 1462 a avut loc:
A) ruperea relaiilor cu Poarta de ctre Vlad epe prin refuzul plii tributului
B) atacul de noapte al trupelor lui Vlad epe asupra taberei otomane de lng
Trgovite
C) arestarea lui Vlad epe din porunca regelui maghiar Matia Corvin

15
118. Vlad epe a revenit pentru ultima oar pe tronul rii Romneti n anul:
A) 1456
B) 1476
C) 1470

119. Vlad epe a fost reinut din ordinul regelui maghiar timp de aproape 13 ani n castelul de la:
A) Viegrad
B) Belgrad
C) Bran

120. Prima domnie a lui Vlad epe a fost n anul:
A) 1450
B) 1448
C) 1444

121. n aprilie 1459, tefan cel Mare recunoate suzeranitatea regelui polon Cazimir al IV-lea prin
tratatul de la:
A) Baia
B) Overchelui
C) Colomeea

122. tefan cel Mare l-a nlturat de pe tronul Moldovei n 1457 pe:
A) Bogdan al II-lea
B) Petru al III-lea Aron
C) Petru al II-lea

123. tefan cel Mare cucerete n 1465 cetatea Chilia, aflat pn atunci n stpnirea:
A) Ungariei
B) rii Romneti
C) Imperiului Otoman

124. Victoria repurtat de tefan cel Mare mpotriva lui Matia Corvin a avut loc n anul:
A) 1458
B) 1475
C) 1467

125. La 10 ianuarie 1475 a avut loc btlia de la:
A) Codrii Cosminului
B) Rzboieni
C) Podul nalt

126. tefan cel Mare i Matia Corvin au ncheiat un tratat de alian n anul:
A) 1475
B) 1468
C) 1504

127. ntre lunile iulie-august 1484 otomanii asediaz cetile:
A) Vaslui i Brlad
B) Suceava i Roman
C) Chilia i Cetatea Alb

128. n septembrie 1485 tefan cel Mare a rennoit jurmntul de vasalitate fa de:
16
A) regele polon Ioan Albert
B) regele polon Cazimir al IV-lea
C) Imperiul Otoman

129. Btlia de la Codrii Cosminului a avut loc n:
A) octombrie 1497
B) octombrie 1484
C) iulie 1500

130. n 1487, tefan cel Mare a ncheiat pace cu turcii. Valoarea tributului era de:
A) 2000 de florini veneieni
B) 3000 de florini veneieni
C) 2000 de galbeni ungureti

131. n anul 1529, sultanul Soliman Magnificul:
A) cucerete Belgradul
B) nfrnge armatele maghiare la Mohacs
C) declaneaz asediul Vienei

132. Transilvania devine Principat autonom sub suzeranitate otoman n anul:
A) 1521
B) 1526
C) 1541

133. Btlia de la Clugreni a avut loc la data de:
A) 13/23 august 1595
B) 10/20 ianuarie 1596
C) 17/27 iunie 1597

134. n primvara anului 1596, Mihai Viteazul declaneaz o campanie peste Dunre, ajungnd
pn n apropiere de:
A) Belgrad
B) Constantinopol
C) Sofia

135. n iulie 1599, o solie trimis de Mihai Viteazul la Praga i solicita mpratului Rudolf al II-lea
permisiunea:
A) declanrii unei campanii antiotomane
B) declanrii unei campanii n Transilvania
C) declanrii unei campanii n Moldova

136. Intrarea lui Mihai Viteazul n Alba Iulia, dup lupta de la elimbr, a avut loc la data de:
A) 18 iulie 1599
B) 1 noiembrie 1599
C) 27 mai 1600

137. n mai 1600, Mihai Viteazul ntreprinde o expediie n:
A) Imperiul Otoman
B) Polonia
C) Moldova

17
138. Mihai Viteazul este nfrnt n tentativa de nbuire a rscoalei nobililor maghiari din
Transilvania la 18 septembrie 1600 n btlia de la:
A) Guruslu
B) Mirslu
C) Alba-Iulia

139. Dup intrarea sa n Alba Iulia, Mihai Viteazul a fost recunoscut de ctre Dieta Principatului
transilvnean drept:
A) lociitor al mpratului
B) Domn
C) Voievod

140. Mihai Viteazul a murit pe Cmpia Turzii la 9 august 1601, ucis din ordinul:
A) Sultanului
B) lui Andrei Bathory
C) lui Gheorghe Basta

141. Declinul Imperiului Otoman a fost marcat de nfrngerea turcilor din 1683, n btlia de la:
A) Viena
B) Paris
C) Mohacs

142. Bucovina a fost anexat de Imperiul habsburgic n anul:
A) 1718
B) 1784
C) 1775

143. Vechile capitulaii i autonomia Principatelor Romne au fost recunoscute pentru prima dat
ntr-un act cu valoare juridic internaional prin tratatul de la Kuciuk Kainargi, semnat n anul:
A) 1718
B) 1774
C) 1812

144. Nu s-a numrat printre idealurile politice ale micrii conduse de Tudor Vladimirescu:
A) ncercarea de a obine dreptile rii
B) ndeprtarea grecilor din funciile laice i ecleziastice
C) lupta pentru obinerea independenei de stat

145. Pacea de la Adrianopol a fost ncheiat n anul:
A) 1812
B) 1826
C) 1829

146. Tratatul de la Paris, dup sfritul rzboiului Crimeei, a fost ncheiat n anul:
A) 1826
B) 1829
C) 1856

147. ndeprtarea domnitorilor fanarioi din Principatele Romne s-a fcut n urma revoluiei din
anul:
A) 1784
B) 1791
18
C) 1821

148. Basarabia a fost anexat de Imperiul arist n anul:
A) 1718
B) 1774
C) 1812

149. Regulamentul Organic a fost impus n Moldova ncepnd cu anul:
A) 1832
B) 1829
C) 1826

150. Nu a fost domnitor al Principatelor Romne n secolul al XIX-lea:
A) Grigore Dimitrie Ghica
B) Mihail Sturdza
C) Alexandru Ipsilanti

151. n secolul al XVIII-lea, autonomia Principatelor romne Moldova i ara Romneasc a
fost grav afectat de impunerea:
A) Regimului arist
B) Regimului fanariot
C) Regimului austriac

152. ndeprtarea fanariotismului a fost un obiectiv maximal al revoluiei conduse:
A) Nicolae Blcescu
B) Tudor Vladimirescu
C) Horea, Cloca i Crian

153. Printre principalii reprezentani ai colii Ardelene nu s-a numrat:
A) Petru Maior
B) Gheorghe incai
C) Tudor Vladimirescu

154. Horea, Cloca i Crian au condus o rscoal a romnilor din Transilvania n anul:
A) 1769
B) 1774
C) 1784

155. Tudor Vladimirescu a fost asasinat de eteriti n anul:
A) 1820
B) 1821
C) 1828

156. Programul Cererile norodului romnesc a fost redactat n anul:
A) 1812
B) 1815
C) 1821

157. nceputul luptei de emancipare a romnilor ardeleni se leag de numele episcopului unit al
Transilvaniei:
A) Nicolae Blcescu
B) Tudor Vladimirescu
19
C) Inochentie Micu

158. Domnitorii, numii pe apte ani, erau considerai nali funcionari ai Imperiului Otoman prin
prevederile:
A) Tratatului de la Paris (1856)
B) Conveniei de la Paris (1858)
C) Conveniei de la Balta Liman (1849)

159. Retrocedarea judeelor Cahul, Bolgrad i Ismail ctre Moldova a fost prevzut n:
A) Tratatul de la Paris (1856)
B) Tratatul de la Berlin (1878)
C) Constituia din 1866

160. Garanii internaionale privind autonomia, neutralitatea i inviolabilitatea Principatelor
Romne au fost solicitate de reprezentanii romnilor n cadrul:
A) Conveniei de la Balta Liman
B) Congresului de Pace de la Paris
C) Divanurilor ad-hoc

161. Rol de constituie pentru statul numit Principatele Unite ale Moldovei i Valahiei a avut
documentul:
A) Convenia de la Balta Liman
B) Rezoluia adunrilor ad-hoc
C) Convenia de la Paris

162. Reprezentanii romnilor au solicitat ca n fruntea Principatelor sa fie ales un prin strin prin
documentul:
A) Convenia de la Balta Liman
B) Rezoluiile Adunrilor ad-hoc
C) Convenia de la Paris

163. Desfiinarea privilegiilor i a rangurilor boiereti, ca i egalitatea tuturor cetenilor n faa
legilor, erau prevzute n documentul:
A) Tratatul de la Paris
B) Convenia de la Balta Liman
C) Convenia de la Paris

164. Problema Unirii Principatelor Romne a fost discutat mai nti n cadrul:
A) Congresului de pace de la Paris
B) Adunrilor elective de la Iai i Bucureti
C) Conferinei de la Paris

165. Barbu tirbei i Grigore Al. Ghica au fost domnitori ai Principatelor Romne pn n anul:
A) 1829
B) 1856
C) 1859

166. Convenia de la Balta Liman a fost semnat, n afara de Turcia, i de statul:
A) Austria
B) Frana
C) Rusia

20
167. Rzboiul Crimeii a izbucnit n anul:
A) 1853
B) 1855
C) 1856

168. Moldova primea de la Rusia judeele din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad i Ismail) n anul:
A) 1855
B) 1856
C) 1853

169. Adunrile ad-hoc solicitau unirea Principatelor ntr-un singur stat numit Romnia n anul:
A) 1859
B) 1853
C) 1857

170. Tratatul care prevedea scoaterea Principatelor de sub protectoratului exclusiv al Imperiului
arist a fost semnat n 1856 la:
A) Berlin
B) Paris
C) Londra

171. Mihail Koglniceanu a ocupat funcia de prim-ministru n timpul domnitorului:
A) Alexandru Ioan Cuza
B) Carol I
C) Ioni Sandu Sturdza

172. Principatele erau puse sub garania colectiv a puterilor europene prin tratatul de pace din anul:
A) 1878
B) 1829
C) 1856

173. Unirea Principatelor pe perioada domniei lui Al. I. Cuza a fost recunoscut, n decembrie 1861,
n cadrul:
A) Conferinei puterilor garante de la Constantinopol
B) Congresului de pace de la Berlin
C) Congresului de pace de la Paris

174. Primul guvern unic al Romniei, sub conducerea conservatorului Barbu Catargiu, a fost format
n anul:
A) 1859
B) 1860
C) 1862

175. Atribuiile domnitorului Al. I. Cuza au fost mult sporite n urma loviturii de stat din:
A) 22 ianuarie 1862
B) 24 ianuarie 1864
C) 2 mai 1864

176. Statutul Dezvolttor al Conveniei de la Paris a fost nsoit de o:
A) lege a instruciunii publice
B) lege a secularizrii averilor mnstireti
C) lege electoral
21

177. Legea rural a fost adoptat n anul:
A) 1861
B) 1864
C) 1865

178. Monstruoasa Coaliie, gruparea care urmrea nlturarea lui Al. I. Cuza, a reuit s-l oblige pe
domnitor s abdice n anul:
A) 1864
B) 1865
C) 1866

179. Nu a fost realizat n perioada domniei lui Cuza:
A) Votarea legii instruciunii publice
B) Impunerea Constituiei din 1866
C) Deschiderea Adunrii legislative unice de la Bucureti

180. Legea impus de Cuza, prin care sporea numrul alegtorilor, era:
A) Legea agrar
B) Legea instruciunii publice
C) Legea electoral

181. Alexandru Ioan Cuza a impus un sistem legislativ bicameral prin formarea:
A) Constituiei
B) Corpului Ponderator
C) Comisiei centrale de la Focani

182. Oraul Bucureti a devenit capital a Romniei din anul:
A) 1858
B) 1860
C) 1862

183. Dup lovitura de stat din 2 mai 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a impus:
A) Convenia de la Balta Liman
B) Tratatul de pace de la Paris
C) Statul dezvolttor al Conveniei de la Paris

184. Legea care oferea ranilor clcai posibilitatea de a deveni proprietari deplini pe locurile
supuse posesiunii lor a fost:
A) Legea secularizrii averilor mnstireti
B) Legea rural
C) Codul civil

185. Regimul autoritar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza n Romnia a debutat n anul:
A) 1864
B) 1862
C) 1859

186. Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a acceptat propunerea i a primit acceptul familiei i al
oficialilor prusieni de a veni n Romnia n anul:
A) 1864
B) 1866
22
C) 1881

187. Printre atribuiile monarhului, conform Constituiei din 1866, nu era i aceea:
A) de a conduce armata
B) de a numi primul ministru
C) de a avea deplin putere juridic

188. Constituia din 1866 avea anumite limite n privina:
A) dreptului de vot
B) libertii cuvntului
C) libertilor individuale

189. Regele Carol I a fost cstorit cu regina:
A) Ana
B) Elena
C) Elisabeta

190. Carol I a fost ncoronat rege al Romniei n anul:
A) 1866
B) 1877
C) 1881

191. Printre liderii liberali nu s-a numrat i:
A) Ion C. Brtianu
B) Titu Maiorescu
C) C. A. Rosetti

192. Convenia militar ruso-romn prin care Imperiul arist se obliga s respecte integritatea
teritorial a Romniei a fost ncheiat n anul:
A) 1866
B) 1876
C) 1877

193. Convenia militar dintre Rusia i Romnia a fost negociat de guvernul condus de:
A) Mihail Koglniceanu
B) Lascr Catargiu
C) Ion C. Brtianu

194. Judeele din sudul Basarabiei (Cahul, Ismail, Bolgrad) au fost reanexate de Rusia n anul:
A) 1859
B) 1866
C) 1878

195. Comandantul arist al frontului balcanic care a solicitat sprijinul armatelor romne pentru
cucerirea Plevnei a fost:
A) arhiducele Nicolae
B) arul Nicolae
C) generalul Zotov

196. Tratatul de la San Stefano prevedea recunoaterea independenei statelor Romnia i:
A) Bulgaria
B) Grecia
23
C) Serbia

197. La Congresul de la Berlin, delegaia romn format din Ion C. Brtianu i Mihail
Koglniceanu nu a solicitat i:
A) garantarea integritii teritoriale
B) recunoaterea independenei
C) recunoaterea regatului

198. Petiiunea-Proclamaiune a fost programul revoluionar formulat n oraul:
A) Iai
B) Islaz
C) Bucureti

199. Nu a fost lider al revoluiei paoptiste:
A) Nicolae Blcescu
B) Ion C. Brtianu
C) Mihail Sturdza

200. Nu a fost program al revoluiei romne de la 1848:
A) Cererile norodului romnesc
B) Petiiunea-Proclamaiune
C) Prinipiile nostre pentru reformarea patriei

201. Nu a fost organizat o aciune public revoluionar, n anul 1848, n oraul:
A) Bucureti
B) Blaj
C) Constana

202. Nu a fost lider al revoluiei paoptiste n ara Romneasc:
A) Nicolae Blcescu
B) Ion C. Brtianu
C) Costache Negri

203. Idealurile unioniste romneti nu au fost susinute, la Congresul de pace de la Paris (1856), de
statul:
A) Frana
B) Austria
C) Rusia

204. Tratatul de pace de la Paris (1856) nu cuprindea i:
A) rmnerea Principatelor sub suzeranitatea Turciei
B) unirea Principatelor Moldova i ara Romneasc
C) trecerea Principatelor sub garania colectiv a celor apte puteri europene

205. Rezoluiile Divanurilor ad-hoc nu au cerut i:
A) respectarea autonomiei Principatelor
B) unirea Principatelor ntr-un singur stat, sub numele de Romnia
C) independena Romniei

206. Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Transilvania, cu un rol important pentru propirea naiunii
romne din Imperiul austriac (austro-ungar) n secolul al XIX-lea a fost:
A) Inochentie Micu
24
B) Samuil Micu
C) Andrei aguna

207. Memorandumul, cel mai important program naional al romnilor din Austro-Ungaria, a fost
prezentat public n anul:
A) 1821
B) 1848
C) 1892

208. Constituia din 1866 nu prevedea i:
A) Principiul suveranitii naionale
B) Deplina egalitate de vot a tuturor alegtorilor
C) Faptul c puterea legislativ era deinut de un Parlament bicameral

209. Nu a deinut funcia de prim-ministru al Romniei n perioada domniei lui Carol I:
A) Ion C. Brtianu
B) Barbu Catargiu
C) Dimitrie A. Sturdza

210. Romnia a aderat la Tripla Alian n anul:
A) 1859
B) 1866
C) 1883

211. Nu a fost lider al Partidului Conservator:
A) Lascr Catargiu
B) Constantin A. Rosetti
C) Manolache Costache Epureanu

212. Consiliul de Coroan care a decis neutralitatea Romniei la nceputul Primului Rzboi Mondial
a fost organizat n localitatea:
A) Iai
B) Cotroceni
C) Sinaia

213. n rndul statelor care au luptat n Primul Rzboi Mondial mpotriva Puterilor Centrale nu a
fost i:
A) Frana
B) Bulgaria
C) Italia

214. Luptele de la Mrti, Mreti i Oituz au avut loc n anul:
A) 1914
B) 1915
C) 1917

215. Ion Incule a fost proclamat lider al micrii naionale romneti n oraul:
A) Cernui
B) Chiinu
C) Timioara

25
216. Nu a fost lider al micrii de ntregire naional n perioada de sfrit a Primului Rzboi
Mondial :
A) Simion Brnuiu
B) Iancu Flondor
C) Alexandru Vaida-Voevod

217. Unirea Basarabiei cu Romnia a fost pronunat la Chiinu pe data de:
A) 24 ianuarie 1918
B) 27 martie 1918
C) 24 aprilie 1918

218. Dobrogea s-a aflat sub stpnire otoman pn n anul:
A) 1829
B) 1878
C) 1859

219. Unirea Bucovinei cu Romnia a fost pronunat la Cernui pe data de:
A) 27 martie 1918
B) 24 aprilie 1918
C) 28 noiembrie 1918

220. Unirea Transilvaniei cu Romnia a fost pronunat la Alba Iulia pe data de:
A) 24 ianuarie 1918
B) 27 martie 1918
C) 1 decembrie 1918

221. Votul universal a fost introdus n Romnia pentru prima dat prin reforma:
A) administrativ
B) financiar
C) electoral

222. n perioada 1918-1938, Romnia a avut un regim politic:
A) democratic
B) autoritar
C) totalitar

223. Prima constituie de dup Marea Unire a fost adoptat n anul:
A) 1921
B) 1923
C) 1925

224. Unul dintre efii Partidului Naional Liberal din perioada interbelic a fost:
A) Lascr Catargiu
B) Mihail Koglniceanu
C) Ion I.C. Brtianu

225. Prin introducerea votului universal n 1918, s-a stabilit ca prag de la care se putea vota
mplinirea vrstei de:
A) 18 ani
B) 21 ani
C) 20 ani

26
226. Extremismul de stnga a fost reprezentat din punct de vedere politic n perioada interbelic
prin:
A) Partidul Socialist
B) Partidul Social-Democrat din Romnia
C) Partidul Comunist din Romnia

227. ntre anii 1914-1927, rege al Romniei a fost:
A) Carol I
B) Ferdinand I
C) Carol al II-lea

228. Criza dinastic din decembrie 1925 a fost cauzat de:
A) renunarea la tron a prinului motenitor Carol
B) lipsa de succesori a regelui Ferdinand
C) instituirea Regenei

229. n perioada 1938-1940, regimul politic din Romnia a fost de tipul:
A) autoritate monarhic
B) democraie
C) monarhie absolutist

230. Un partid politic interbelic, reprezentativ din punct de vedere a extremismului de dreapta, a
fost:
A) Partidul Naional Liberal
B) Partidul Naional-rnesc
C) Garda de Fier

231. Partidul Naiunii a fost noua denumire adoptat n 1940 de:
A) Liga Aprrii Naional Cretine
B) Partidul Poporului
C) Frontul Renaterii Naionale

232. O consecin a pierderilor teritoriale din vara anului 1940 a fost abdicarea:
A) regelui Mihai
B) Regenei
C) regelui Carol al II-lea

233. Unul dintre cei mai mari istorici ai romnilor asasinat n 1940 de legionari a fost:
A) Nicolae Iorga
B) I.G. Duca
C) Armand Clinescu

234. n decembrie 1933, a fost asasinat de legionari primul ministru liberal:
A) I.G. Duca
B) Armand Clinescu
C) Nicolae Iorga

235. Un teoretician al doctrinei statului rnesc a fost:
A) Virgil Madgearu
B) tefan Zeletin
C) Corneliu Zelea Codreanu

27
236. Vintil Brtianu a fost teoreticianul doctrinei interbelice a:
A) poporanismului
B) semntorismului
C) neoliberalismului

237. Deviza economic prin noi nine a fost folosit n perioada interbelic de formaiunea:
A) Legiunea Arhanghelului Mihail
B) Partidul Naional rnesc
C) Partidul Naional Liberal

238. Deviza economic a porilor deschise a fost folosit n perioada interbelic de formaiunea:
A) Partidul Poporului
B) Partidul Naional Liberal
C) Partidul Naional rnesc

239. Formula prin noi nine exprim teoria:
A) protejrii culturii autohtonilor
B) protecionismului economic
C) privind libera concuren a capitalurilor

240. Interesele marii burghezii industriale i financiare interbelice a fost reprezentat politic de
formaiunea:
A) Partidul Naional rnesc
B) Partidul Naional Liberal
C) Garda de Fier

241. Un reprezentant al doctrinei rnismului a fost:
A) Ion Mihalache
B) Vintil Brtianu
C) Mihail Manoilescu

242. Iuliu Maniu a fost eful urmtoarei formaiuni politice:
A) Partidul Naional Liberal
B) Partidul Naional rnesc
C) Liga Poporului

243. Liga Aprrii Naional Cretine a fost ntemeiat n 1923 de ctre:
A) A.C. Cuza
B) Mihail Manoilescu
C) Corneliu Zelea Codreanu

244. Legionarii erau adepii alianei externe a Romniei cu:
A) Germania i Frana
B) Germania i Italia
C) Uniunea Sovietic

245. Partidul Comunist din Romnia s-a afiliat nc din momentul constituirii sale (1921) la:
A) Prima Internaional
B) Internaionala a II-a
C) Internaionala a III-a

246. Corneliu Zelea Codreanu a fost eful:
28
A) Micrii legionare
B) Partidului Corporatist
C) Ligii Aprrii Naional Cretine

247. Principiul luptei de clas a fost nscris n doctrina:
A) Partidului Comunist din Romnia
B) Partidului Naional Liberal
C) Partidului Totul pentru ar

248. n perioada 22 iunie 1941 23 august 1944, Romnia s-a aflat n rzboi mpotriva:
A) Uniunii Sovietice i a Germaniei
B) Uniunii Sovietice
C) Germaniei

249. Armata Roie era termenul prin care era desemnat armata urmtorului stat:
A) Romnia
B) U.R.S.S
C) Germania

250. Un membru al Partidului Comunist din Romnia implicat direct n actul de la 23 august 1944 a
fost:
A) Nicolae Ceauescu
B) Lucreiu Ptrcanu
C) Gheorghe Cristescu

251. Guvernul instalat n Romnia la 6 martie 1945 a avut ca preedinte al Consiliului de Minitri
(prim ministru) pe:
A) Petru Groza
B) Gheorghe Maurer
C) Gh. Gheorghiu Dej

252. Marealul Antonescu a fost nlturat de la conducerea Romniei la:
A) 23 august 1944
B) 22 iunie 1941
C) 6 mai 1945

253. n ncercarea de a evita comunizarea Romniei, Regele Mihai va apela ncepnd din august
1945 la:
A) greva regal
B) greva parlamentar
C) greva administraiei publice

254. Alegerile parlamentare de la 19 noiembrie 1946 au fost falsificate de ctre:
A) socialiti
B) comuniti
C) liberali

255. Regele Mihai a fost silit s abdice la:
A) 30 noiembrie 1948
B) 30 noiembrie 1947
C) 30 decembrie 1947

29
256. Scnteia a fost ziarul oficial al formaiunii politice:
A) Partidul Social Democrat
B) Partidul Comunist din Romnia
C) Blocul Partidelor Democratice

257. ntre 1944 i 1948 au fost cunoscute sub denumirea de partide istorice urmtoarele formaiuni
politice:
A) Partidul Naional rnesc i Partidul Naional Liberal
B) Partidul Social Democrat i Partidul Comunist din Romnia
C) Partidul Muncitoresc Romn i Partidul Comunist din Romnia

258. Unul dintre marii oameni politici interbelici romni care i-a pierdut viaa n nchisorile
comuniste a fost:
A) Gheorghe Ttrescu
B) Iuliu Maniu
C) Nicolae Iorga

259. n februarie 1948, partidul unic constituit dup modelul celui sovietic a adoptat denumirea de:
A) Partidul Comunist Romn
B) Partidul Muncitoresc Romn
C) Frontul Naional Democrat

260. Tratatul de pace de la sfritul celui de-al doilea rzboi mondial a fost ncheiat n februarie
1947 n localitatea:
A) Brest-Litovsk
B) Moscova
C) Paris

261. Diversiunea de la Tmdu, din iulie 1947, a constituit pretextul de a se interzice existena:
A) Partidului Social Democrat
B) Partidului Comunist Romn
C) Partidului Naional rnesc

262. Prima Constituie din perioada comunist a fost elaborat n anul:
A) 1948
B) 1950
C) 1952

263. Pentru a reprima orice form de opoziie mpotriva regimului comunist a fost nfiinat n
august 1948:
A) Jandarmeria
B) Direcia General a Securitii Poporului
C) Direcia General a Poliiei

264. n lupta pentru putere din interiorul Partidului Muncitoresc Romn, prima victim a grupului
Gheorghe Gheorghiu Dej a fost n 1946:
A) Vasile Pauker
B) tefan Fori
C) Ana Pauker

265. n 1952, cu sprijinul lui Stalin, au fost nlturai din fruntea conducerii Partidului:
A) Lucreiu Ptrcanu i tefan Fori
30
B) tefan Fori, Vasile Luca i Ana Pauker
C) Ana Pauker, Vasile Luca i Teoharie Georgescu

266. Prin Declaraia din aprilie 1964, Partidul Muncitoresc Romn a condamnat voalat preteniile
de hegemonie ale:
A) S.U.A.
B) U.R.S.S.
C) Chinei

267. n 1953, cel mai important eveniment din lumea comunist a fost:
A) formarea Pactului de la Varovia
B) aducerea la putere a lui Gorbaciov
C) moartea lui Stalin

268. Dup moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, noul lider al comunismului romnesc a fost:
A) Gheorghe Maurer
B) Nicolae Ceauescu
C) Vasile Luca

269. n 1965, n Romnia:
A) s-a declanat revoluia cultural
B) a fost ndeprtat Ana Pauker
C) a ncetat din via Gheorghe Gheorghiu Dej

270. Ultima Constituie comunist a fost elaborat n anul:
A) 1974
B) 1965
C) 1952

271. Din 1965, Partidul unic din Romnia s-a numit:
A) Partidul Comunist Romn
B) Partidul Muncitoresc Romn
C) Partidul Socialist

272. Prin Constituia din 1965, noua denumire a statului era:
A) Republica Popular Romn
B) Republica Socialist Romnia
C) Romnia

273. n timpul regimului Ceauescu, Romnia a fost vizitat de preedintele Franei:
A) Jacques Chirac
B) Charles de Gaulle
C) Georges Clemenceau

274. n timpul regimului Ceauescu, Romnia a fost vizitat de preedintele Statelor Unite ale
Americii:
A) George Bush
B) Richard Nixon
C) William Clinton

275. n 1968, Ceauescu a condamnat cu vehemen:
A) intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Polonia
31
B) intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Cehoslovacia
C) intervenia trupelor Pactului de la Varovia n Ungaria

276. n 1971, inspirat de modelul comunismului din China i Coreea de Nord, Nicolae Ceauescu a
introdus n Romnia:
A) modelul revoluiei culturale
B) modelul neinterveniei n treburile altor partide freti
C) modelul autonomiei interne

277. n 1974, n cadrul Congresului al XI-lea al Partidului Comunist Romn, a debutat socialismul
dinastic, prin care:
A) Gheorghe Maurer era avansat n cadrul conducerii partidului
B) Elena Ceauescu devenea al doilea om politic n stat
C) se introduceau alegerile pentru funcii politice

278. Funcia de preedinte al Republicii Socialiste Romnia a fost introdus din:
A) 1971
B) 1974
C) 1975

279. O obsesie a lui Nicolae Ceauescu a fost:
A) industrializarea forat
B) dezvoltarea agriculturii
C) depirea Uniunii Sovietice n cursa contra narmrilor

280. Prin planul Valev (1964), Romniei i era destinat misiunea de a deveni n blocul comunist:
A) o furnizoare de produse agrare
B) o ar industrializat
C) un lider al Balcanilor

281. Sovromurile reprezentau:
A) cooperative agricole de producie
B) ntreprinderi mixte nfiinate dup primul rzboi mondial
C) ntreprinderi mixte romno-sovietice nfiinate dup al doilea rzboi mondial

282. La 23 martie 1945, guvernul Petru Groza a legiferat:
A) reforma financiar
B) reforma electoral
C) reforma agrar

283. Procesul de colectivizare a agriculturii n Romnia de ctre comuniti s-a finalizat prin:
A) retrocedarea proprietilor confiscate prin reforma agrar din 1921
B) nfiinarea Cooperativelor Agricole de Producie
C) mproprietrirea ranilor

284. Dup vrsta de 7 ani, fr excepie, toi copiii erau nregimentai politic n regimul comunist
n:
A) oimii Patriei
B) Organizaia Pionierilor
C) Uniunea Tineretului Comunist

32
285. Direcia General a Securitii Poporului a fost organizat nc de la nceput dup modelul
organizaiei similare din:
A) U.R.S.S.
B) China
C) dup niciun model

286. Ce nelegei prin fenomenul Piteti:
A) nfiinarea fabricii de maini Dacia de la Piteti
B) procesul de reeducare aplicat tuturor deinuilor i opozanilor politici n
nchisorile comuniste
C) un model de arhitectur urban caracteristic regimului comunist

287. O regiune preferat de regimul comunist pentru deportarea unor ntregi comuniti etnice sau
pentru stabilirea domiciliului obligatoriu n cazul opozanilor politici a fost:
A) Banatul
B) Brganul
C) Maramureul

288. n 1948, a fost desfiinat de ctre regimul comunist:
A) Biserica ortodox
B) Biserica greco-catolic
C) Biserica romano-catolic

289. Armata Roie a fost retras din Romnia n anul:
A) 1948
B) 1960
C) 1958

290. Ion Gavril Ogoreanu este cunoscut ca:
A) membru important al Partidului Comunist
B) membru cunoscut al Securitii
C) lupttor n rezistena anticomunist

291. Romnia, Cehoslovacia i Regatul Srbo-Croato-Sloven (din 1929 Iugoslavia) vor forma n
1921 aliana regional cunoscut sub denumirea de:
A) Mica nelegere
B) Puterile Centrale
C) Tripla Alian

292. Primul organism internaional nfiinat la sfritul primului rzboi mondial n numele
principiului securitii colective a fost cunoscut sub denumirea de:
A) Organizaia Naiunilor Unite
B) UNESCO
C) Societatea Naiunilor

293. Uniunea Sovietic nu a recunoscut niciodat n perioada interbelic unirea Romniei cu:
A) Banatul
B) Transilvania
C) Basarabia

294. Una dintre rile care au format mpreun cu Romnia, n 1934, nelegerea Balcanic a fost:
A) Grecia
33
B) Polonia
C) Bulgaria

295. Unul dintre cei mai mari diplomai romni interbelici, ales de dou ori ca preedinte al
Adunrii Generale a Societii Naiunilor, a fost:
A) Nicolae Titulescu
B) Ionel Brtianu
C) Nicolae Iorga

296. Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1944, a fost ncheiat ntre:
A) Germania, Italia i Japonia
B) Germania i Uniunea Sovietic
C) Germania i Italia

297. n urma notelor ultimative din 26-27 iunie 1940, Romnia a pierdut urmtoarele teritorii n
favoarea Uniunii Sovietice:
A) nord-vestul Trasilvaniei
B) Basarabia i ntreaga Bucovin
C) Basarabia, nordul Bucovinei i inutul Hera

298. Romnia a fost obligat s cedeze Ungariei, la 30 august 1940, nord-vestul Transilvaniei prin:
A) Tratatul de la Craiova
B) Dictatul de la Munchen
C) Dictatul de la Viena

299. La 14 mai 1955, statele comuniste aflate n sfera de influen a Uniunii Sovietice, au nfiinat o
organizaie militar cunoscut sub denumirea de:
A) N.A.T.O.
B) C.A.E.R.
C) Pactul de la Varovia

300. Micrile anticomuniste din Romnia, n decembrie 1989, au nceput n oraul:
A) Cluj Napoca
B) Timioara
C) Bucureti

















34
Rspunsuri corecte:
1 A 101 A 201 C
2 C 102 B 202 C
3 A 103 A 203 B
4 A 104 C 204 B
5 C 105 B 205 C
6 A 106 C 206 C
7 A 107 C 207 C
8 B 108 C 208 B
9 B 109 B 209 B
10 A 110 A 210 C
11 A 111 C 211 B
12 B 112 C 212 C
13 B 113 A 213 B
14 A 114 C 214 C
15 A 115 B 215 B
16 C 116 C 216 A
17 C 117 B 217 B
18 B 118 B 218 B
19 A 119 A 219 C
20 A 120 B 220 C
21 C 121 B 221 C
22 B 122 B 222 A
23 A 123 A 223 B
24 A 124 C 224 C
25 C 125 C 225 B
26 B 126 A 226 C
27 B 127 C 227 B
28 B 128 B 228 A
29 A 129 A 229 A
30 A 130 B 230 C
31 C 131 C 231 C
32 C 132 C 232 C
33 A 133 A 233 A
34 B 134 C 234 A
35 B 135 B 235 A
36 A 136 B 236 C
37 A 137 C 237 C
38 B 138 B 238 C
39 C 139 A 239 B
40 A 140 C 240 B
41 C 141 A 241 A
42 B 142 C 242 B
43 B 143 B 243 A
44 A 144 C 244 B
45 A 145 C 245 C
46 A 146 C 246 A
47 C 147 C 247 A
48 B 148 C 248 B
49 A 149 A 249 B
50 A 150 C 250 B
51 C 151 B 251 A
52 C 152 B 252 A
53 A 153 C 253 A
54 A 154 C 254 B
55 B 155 B 255 C
35
56 A 156 C 256 B
57 A 157 C 257 A
58 B 158 C 258 B
59 A 159 A 259 B
60 C 160 C 260 C
61 C 161 C 261 C
62 C 162 B 262 A
63 B 163 C 263 B
64 A 164 A 264 B
65 C 165 B 265 C
66 A 166 C 266 B
67 B 167 A 267 C
68 C 168 B 268 B
69 B 169 C 269 C
70 C 170 B 270 B
71 B 171 A 271 A
72 B 172 C 272 B
73 A 173 A 273 B
74 C 174 C 274 B
75 B 175 C 275 B
76 A 176 C 276 A
77 B 177 B 277 B
78 C 178 C 278 B
79 B 179 B 279 A
80 C 180 C 280 A
81 C 181 B 281 C
82 A 182 C 282 C
83 B 183 C 283 B
84 C 184 B 284 B
85 B 185 A 285 A
86 A 186 B 286 B
87 B 187 C 287 B
88 A 188 A 288 B
89 C 189 C 289 C
90 B 190 C 290 C
91 C 191 B 291 A
92 A 192 C 292 C
93 A 193 C 293 C
94 B 194 C 294 A
95 C 195 A 295 A
96 B 196 C 296 B
97 C 197 C 297 C
98 C 198 A 298 C
99 C 199 C 299 C
100 B 200 A 300 B