Sunteți pe pagina 1din 6

Grile pediatrie- intoxicatii acute si respirator

1. Referitor la intox cu barbiturice sunt adevarate cu EXCEPTIA:


a) evolutia comei este in 2 timpi
b)tabloul clinic variaza in fct de tipul de barbiturice si doza ingerata
c)intox grava da rabdomioliza
d)
e)

2. Urm afirm despre intox acuta cu ciuperci necomestibile:
a)Intox cu Amanila phalloides are prognostic bun
b)aparitia simptomeloe dupa 6 ore are prognostic rezervat
c)sindromul resinoidian se instaleaza dupa o incubatie de 48h
d) sdr. Giromitrian debuteaza dupa o per de incubatie de o ora
e) sub actiunea amantidinelor primele leziuni apar la niv cordului

3.Afirmatia Incorecta referitoare la antidoturi:
a)in intox cu diazepam-flumazenil
b)in intox cu organofosforate-atropina
c) antidotul in intox cu organoclorurate este Toxogonimul
d) antidotul intox cu monoxid de carbon este oxigenul
e) antidotul intox cu methemoglobinizante este albastrul de metilen

4.Spalatura gastrica este efectuata la peste 12-24 h de la ingestie in intox cu:
a)diazepam
b)antidepresive triciclice
c) digitalice
d)metanol
e)etanol

5.Afirmatia Falsa legata de coma alcoolica a copilului:
a)coma agitate
b)coma linistita
c)apare la o alcolemie > 2,5%
d)se insoteste de midriaza
e) se insoteste de hipoglicemie

6.Combaterea manifestarilor anticolinergice din intox cu diazepam:
a)Toxogonin
b)Flumazenil
c)Fizostigmina
d) Atropina
e)albastru de metilen
7.Tratamentul in intox cu organofosforate este cu Exceptia:
a.spalarea tegumentului cu apa si sapun
b.administrarea de atropina ca antidote
c)admin de Toxogonin
d)admin de albastru de metilen
e)combaterea convulsiilor

8.In intox Amanita phalloides sub actiunea amanitinelor primele lez apar la:
a.cord
b.plaman
c)ficat
d)rinichi
e)creier

9.Lavajul gastric este contraindicate in in urmatoarele intox ac:
a.Antidepresive triciclice
b.barbiturice
c) Teofilina
d) petrol sau derivati
e) metale grele

10.Manifestarile sdr.muscarinic din intox cu organofosforate sunt urm cu Exceptia:
a.sialoree
b.hipersecretie bronsica
c) bronhospasm
d)midriaza
e) transpiratii

11.Biologic,hepatita toxica din intox cu Amanila phalloides se caracterizeaza cu
Exceptia:
a.cresterea transaminazelor
b.cresterea proteinelor serice
c) creste bilirubina indirecta
d)alterarea fct, hepatice
e)alterarea testelor de coagulare

12.Semnul patognomonic in intox cu monoxid de carbon:
a.cefaleea
b.TPSV
c) tahipnee
d) hipertermie
e)culoare rosu-ciresiu a fetei

13.Semnul major al intox cu substante methemoglobinizante:
a.culoarea rosie-cireasa a fetei
b.congestia mucoasei nazale
c) cianoza nu dispare la admin de oxigen
d)sialoree abundenta
e)paloare

14. Atropina este antidote in intox cu:
a)
b)
c) organoclorurate
d)organofosforate
e) etanol

15.Afirmatia Falsa legata de tipul respiratiei si frecv respiratorie la copil:
a.NN la termen are respiratie de tip abdominal,FR:40-50 resp/min
b.sugarul are o respiratie toraco-abdominala,ritm regulat,FR:30-35 resp/min
c)sugar> 6 luni respiratie spontana pe gura
d)copiii cu varsta intre 2-5 ani au o frecventa resp de 25-30 resp/min
e) copiii cu varsta intre 5-10 ani au o frecventa resp de 45 resp/min

16.Adenoidita cronica este precedata de: (enunt de verif la Alina!)
a.rinoree persistenta,purulenta
b.nu exista hipoacuzie cr
c) evolutie buna sub trat cu antibiotice
d )prezenta adenopatiilor cervicale inferioare
e)

17.Care din urm afirm este adevarata:
a.diagnosticul de etmoidita ac neexteriorizata se stabileste prin rinoscopie posterioara
b.etmoidita ac exteriorizata nu asociaza chemozis
c) etmoidita acuta nu se poate asocia cu sdr. Meningean
d) sugar cu etmoidita acuta ce asociaza celulita orbitara necesita efectuarea punctiei
lombare pt excluderea meningitei
e)etmoidita acuta nu se aociaza cu complicatii neurologice , ci doar oftalmologice

18.Sinuzita maxilara:
a.se caracterizeaza prin persistenta tusei productive dupa 5-7 zile de rinofaringita ac
b.diagn pozitiv necesita efectuarea CT-ului sinusal
c) rinoscopia posterioara este suficienta pt stabilirea diagnosticului pozitiv
d)Trat de electie consta in admin de macrolide
e) punctia sinusala este obligatorie

19.Care din urm afirmatii referitoare la otita medie seroasa este Falsa:
a.exsudatul steril persista in urechea medie timp de 8 saptamani in 5% din cazuri
b.exsudatul steril persista in urechea medie timp de 12 sapt in 5% din cazuri
c) persistenta exsudatului in urechea medie pana la 16 sapt de la episodul acut reprezinta
o otita medie cu exsudat rezidual
d)persistenta exsudatului > 16 sapt nu are risc pt otita colesteatomatoasa
e) persistenta exsudatului steril mai mult de 16 saptamani reprezinta un risc major de
hipoacuzie

20.Tratamentul otitei medii acute fara exsudat este cu Exceptia:
a.Amoxicilina 90 mg/kgc/zi
b.Augmentin 50 mg/kgc/zi
c) cefuroxim
d) claritromicina 15mg/kgc
e) se remite sub trat antiinflamator

21.In otoantrita,antrotomia evolueaza cu Exceptia:
a.antrotomia se poate complica cu sdr.paloare-hipertermie,la 6-12 ore post operator
b.patogenia sdr.paloare-hipertermie este probabil o insuf.suprarenaliana ac
c)vindecarea postantrotomie se realizeaza in 2-3 sapt
d) reaparitia febrei
e)sub varsta de 1n si antrotomia se realizeaza bilateral

22.Rinofaringita ac Nu se poate complica:
a.otita medie acuta
b.celulita periamigdaliana
c) limfadenita mezenterica
d)diaree infectioasa bacteriana
e)meningita

23.Sunt premise utilizarea urm solutii nazale in tratamentul rinofaringitei ac:
a.solutii nazale cu principii active puternice
b.solutii nazale uleioase
c)solutii nazale cu antibiotice
d)solutii cu ser fiziologic 9%0
e)sol nazale cu antihistaminice

24.Urmatoarele afirmatii legate de herpangina sunt cu Exceptia:
a.poate fi determinata de Epstein Barr
b.agentul etiologic Coxsackie A
c) se poate asocia cu hipertermie
d)local pot aparea microvezicule si ulceratii
e)durata bolii este autolimitata

25.Afirm adevarata legata de faringita streptococica:
a.in formula leucocitara predomina limfocitele
b.in exsudatul faringian se identifica streptococul beta hemolitic gr.A
c) ASLO creste imediat
d) ASLO creste timp de 3-6 sapt
e)titrul ASLO nu are valoare in diagn retrospectiv

26.In cadrul faringitei streptococice:
a.Trat cu antibiotic scade frecventa complicatiilor locale si imunologice
b.una din complicatiile la distanta este glomerulonefrita ac
c) . Penicilina B se poate admin la 12h
d) durata trat cu antibiotice este de 5 zile
e)streptococul este sensibil la penicilina in 100% din cazuri

27.Adenoidita ac Nu se asociaza cu:
a.febra inalta
b.rinoree seroasa
c) . Mucopurulent pe peretele posterior la faringelui
d) congestie timpanica
e)raluri de transmisie la ascultatia pulmonara

28.Care din urm affirm este adevarata:
a.sinusurile etmoidale apar radiologic intre a 3-a si a-12-a luna de viata
b.sinusurile maxilare apar radiologic de la nastere
c) sinusurile frontale apar radiologic de la nastere
d)sinusurile maxilare apar radiologic intre 8 si 12 ani
e)sinusurile frontale apar radiologic intre 3-6 ani

29.Tabloul clinic al etmoiditei ac neexteriorizate Nu cuprinde:
a.febr inalta(>39 grade Celsius)
b.stare generala grava
c)edem al radacinei nasului
d) inflamatie conjunctivala
e)inflamatie tegumentelor periorbitare

30.Etmoidita autac are urmatoarele complicatii cu Exceptia:
a.abces orbitar
b.tromboflebita de sinus cavernos
c)abces cerebral
d)meningita
e)bronsiolita

31.Rinosinuzita maxilara:
a.apare dupa 6 ani
b.ag etiologici principali sunt pneumococul si Virusul Respirator Sincitial
c) diagn se poate stabili prin rinoscopie posterioara
d)diagnosticul se poate stabili pe baza Rx de sinusuri
e)in forma leucocitara predomina limfocitoza

32.Afirm referitoare la otita medie ac supurata este Falsa:
a.se manifesta cu febra
b.asociaza otalgie violenta la debut
c) nu are de obicei tablou clinic zgomotos, este asimptomatica
d) poate asocia greata si varsaturi
e)poate determina convulsii

33.Factorii favorizanti ai rinofaringitei sunt cu Exceptia:
a.malnutritia
b.atopia
c)deficit imun tranzitor
d)reflux gastro-esofagian
e)alimentatia naturala

34.Tratamentul anginei streptococice Nu utilizeaza:
a.Penicilina G
b.Macrolide
c) cefalosporine
d)penicilina V
e)antivirale

35.Nu se recomanda amigdalectomia:
a.prezenta a cel putin 5 episoade de faringita/an
b.episoade severe de faringita
c) odinofagie severa dat faringitei
d)simptome persistente cel putin 1 an
e)copiilor sub varsta de 4 ani

36.Urmatoarele argumente pledeaza ptr etiologia virala a anginelor:
a.prezenta exsudatului pultaceu amigdalian
b)
c)adenita cervicala dureroasa
d)febra si frisoane
e)leucocitoza cu limfocitoza + exsudat faringian negativ

37. Tabloul clinic al adenoiditei ac Nu se caract prin:
a)obstructie nazala
b)respiratie orala
c)sforait
d)dispnee expiratorie
e)curba febrila de tip invers

38. Adenoidita ac se poate complica cel mai frecvent cu:
a)la sugar poate aparea otita acuta supurata
b)complicatiile apar la interval de o saptamana de la debut
c)pneumonie
d)rinofaringita acuta
e)meningita

39. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la otita medie este Falsa:
a)tabloul clinic este zgomotos
b)inflamatia intereseaza urechea externa
c)se asociaza cu otoree
d) examenul otoscopic releva bombarea timpanului
e)se poate complica cu meningita

40. Complicatiile de vecinatate ale otoantritei sunt urm cu Exceptia:
a)meningita otogena
b)tromboflebita de sinus lateral
c)septicemia
d)abces cerebral
e)labirintita

41. Tratamentul patogenic al bronhopneumoniei consta in:
a) Gamaglobuline intravenos
b)combaterea febrei
c)antibiotice
d)oxigenoterapie
e)mucolitice

42. Virulenta stafilococului auriu este cauzata de:
a) capsula
b)fimbrii
c)perete celular
d)enzime si toxine
e)pili

43. Complicatiile toxice ale stafilocociei pleuro- pulmonare sunt:
a)endocardita
b)abcese cerebrale
c)pneumomediastinul
d)anemia hemolitica
e)meningita

44. Dintre urmatoarele afirm referitoare la bronsiolita, una este FALSA:
a) bronsiolita este o inflam acuta infectioasa a tractului resp inf, care produce obstructie
prin hipersecretie si edem
b)in bronsiolita elem patogenic esential este bronhospasmul
c)frecventa este maxima la varsta de 3-6 luni la copiii cu risc crescut
d)in functie de severitate, se descriu trei forme de boala: usoara, moderata si severa
e)este cea mai frecventa cauza de pitalizare la copilul mic

45. Diagnosticul diferential in bronsiolita se real cu urmat entitati, CU EXCEPTIA:
a)astmul bronsic la varsta mica
b)sindromul de aspiratie
c)pneumonia franca lobara
d)mucoviscidoza
e)deficitul de alfa -1 antitripsisa

46.Dintre urmatoarele semne clinice , unul NU apare in forma severa de bronsiolita:
a)gramat expirator
b)tiraj generalizat
c)batai ale aripilor nazale
d)SO2> 95%, cornaj, disfonie
e)tulburari de perfuzie tisulara

47.Sindromul toxiinfectios din bronhopneumonie reprezinta:
a)expresia tulburarilor metab asociate hipoxiei, acidozei, hipercapniei si infectiei
b)tulburari digestive
c)semne de insuficienta renala functionala
d)participarea sistemului nervos
e)tiraj intercostal , geamat, tuse, dispnee mixta



48.Aspectul radiologoc in bronhopneumonie se caracterizeaza prin :
a) opacitate omogena de intensitate subcostala si forma triunghiulara
b)opacitati rotunde nodulare diseminate bilateral
c)infiltratie interstitiala bilaterala
d)imagini hidroaerice
e)emfizem masiv bilateral

49. In primii 2 ani de viata, pneumonia virala este produsa cel mai frecvent de:
a) virusurile gripale si paragripale
b)coronavirusuri
c)adenovirusuri
d)virusul sincitial respirator
e)citomegalovirus

50. Diagnosticul diferential al pneumoniei virale la copil nu cuprinde:
a)cancerul bronhopulmonar
b)bolile parazitare pulmonare
c)aspiratia de corp strain
d)pneumonie bacteriana
e)pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae

51. Punctia pleurala in pneumonia stafilococica aduce urmatoarele informatii:
a)releva un lichid serocitrin
b)culturile sunt negative
c)lichidul pleural este de tip transudat
d)lichidul este purulent , tip exsudat, proteine> 2,5-3 g/dl, nivel scazut al glucozei
e)citologia releva limfocitoza

52. Ex radiologic in stafilococia pleuro-pulmonara ofera urmat argumente de diagnostic:
a)se repeta saptamanal
b)releva aspect de revarsat pleural masiv in stadiul precoce
c)releva aspect de bronhopneumonie in evolutie
d)releva frecvent aspect de pneumothorax
e)releva aspect foarte caracteristic de pneumotorace sau bule de emfizem si prindere

53. Tratamentul pleureziei din stafilococia pleuro-pulmonara presupune:
a)drenajul pleural precoce, activ continuu prin toracotomie minina
b)diuretice
c)antialgice
d)lobectomie
e)reechilibrare hidro-electrolitica si acido-bazica

54.In stafilococia pleuro-pulm tratamentul formelor severe consta din:
a)antibiotice antistafilococice ( meticilina, oxacilina, flucloxacilina, timentin, vancomicina,
targocid) +aminoglicozide
b)tratamentul antibiotic trebuie admin parenteral timp de 3-4 sapt
c)tratamentul patogenic in cazurile severe( tonic cardiac, corectia anemiei, trat socului
infectios)
d)tratamentul complicatiilor ( emfizem si pleurezie)
e) toate rasp sunt corecte

55.Dintre urmatoarele afirm , una este adevarata:
a) bronsiolita edematoasa este caracteristica sugarului mare si copilului
b)bronsiolita emfizematoasa are evolutie intotdeauna grava
c)bronsiolita edematoasa apare la sugarul mic si reprezinta cea mai dispneizanta si grava
bronhopneumopatie
d)bronsiolita emfizematoasa reprezinta cea mai dispneinizanta bronhopneumopatie
e)forma comuna de boala o reprezinta cea edematoasa

56. Rx toracica in bronsiolita este necesara in urmatoarele situatii, CU EXCEPTIA:
a)forma usoara de boala
b)deteriorarea brusca a starii generale si sdr. Functional respirator
c)pneumopatie sau cardiopatie subiacenta
d)prematuritate , displazie bronhopulmonara, ventilatie mecanica
e)diagnostic incert

57.Prima masura terapeutica in cazul sugarului cu bronsiolita este reprezentata de:
a)corticoterapia
b)admin de oxigen umidifiat pt a mentine SaO2 > 92%
c)antibioterapie
d)hidratare orala
e)administrarea de bronholdilatatoare

58.Diagnosticul diferential al bronsiolitei NU se face cu :
a) fistula traheo-esofagiana
b)sdr. De aspiratie
c)deficitul de alfa-1 antitripsina
d)mucoviscidoza
e)pneumonie lobara

59. Agentul etiological pneumoniilor bact cu germeni tipici este:
a) Mycoplasma pneumoniae
b)legionella
c) chlamidia
d)streptococcus pneumonia
e)virusul sincitial respirator

60. Factorii favorizanti ai bronhopneumoniei la copil sunt:
a) adolescenta
b)imunodeficienta
c)manevrele stomatologice
d)corticoterapia inhalatorie de scurta durata
e)terenul alergic

61. Leziunea anatomica specifica in bronhopneumonie este:
a) bronhoalveolita supurata
b)edemul mucoasei bronsice
c)infiltratul eozinofilic bronhoalveolar
d)focar de congestie pulmonara unic
e)nodul cazeos

62. Sindromul cardiovascular din bronhopneumonie se manifesta prin:
a) bradicardie sinusala
b)hipotensiune arteriala
c)timp de recolorare unghiala mai mic de 3 sec
d)semne de cord pulmonar acut
e)meteorism

63. Spitalizarea unui sugar cu o afectiune respiratorie este indicata in urmatoarele
situatii, CU EXCEPTIA:
a)varsta mica ( sub 3 luni)
b)saturatia oxigenului in aerul atmosferic de 96%
c)starea gerala alterata
d)detresa respiratorie care impiedica aportul de lichide
e)patogenie subiacenta ( cardiopatie, imunodeficienta,etc)

















1.E 11.B 21.B 31.D 41.A 51.D 61.A
2.D 12.E 22.D 32.C 42.D 52.E 62.B
3.D 13.C 23.D 33.E 43.A 53.A 63.B
4.B 14.D 24.A 34.E 44.B 54.E
5.A 15.E 25.B 35.E 45.C 55.C
6.B 16.D 26.A 36.E 46.D 56.A
7.B 17.D 27.E 37.D 47.A 57.D
8.C 18.A 28.A 38.A 48.B 58.E
9.D 19.D 29.D 39.B 49.D 59.D
10.D 20.E 30.E 40.C 50.A 60.B