Sunteți pe pagina 1din 7

WWW.JAGRANJOSH.

COM
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
2
www.jagranjosh.com
Page 2
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
1) The distance between the top of two trees of height 30 m and 38 m is 17 m. Thenwhat is the
horizontal distancebetweenthetwotrees?
a) 8
b) 12
c) 14
d) 15
Solution: (d)
2) Theorthocenterof thetriangleisthepoint of intersection of
a) Altitudes
b) Median
c) Perpendicularbisectors
d) Anglebisectors
Solution: (a)
3) When isdividedby 8, thenwhat will betheremainder?
a) 0
b) 1
c) 5
d) 7
Solution: (d)
4) Find thenumberofdigitsin 2
100
iflog 2 =.30103?
a) 30
b) 31
c) 21
d) 32
Solution: (b)
5) Theaverageweight of all thestudentsin a classis 40 kg. The averageweight ofboys is 47 kg and
that of girls is 32 kg. If the number of girls in the class is 28, then what is the total number of
studentsin theclass?
a) 28
b) 32
c) 42
Solution: (b)
Directions (67): In each of following two questions, there are given three statements followed by
three conclusions numbered I,II,and III. You have to take the given statements to be true even if they
seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions carefully and then
decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding
commonly known facts.
6) Statements:
Sometrees arebulbs.
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
3
www.jagranjosh.com
Page 3
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
No bulb issoap.
All soapsarebooks.
Conclusions:
I. Somebooksarebulbs.
II. No bookisbulb
III. Sometrees aresoaps.
(a) Nonefollows
(b) Only eitherI orII follows
(c) Only II follows
(d) Only I and III follow
Solution: (b)
7) Statement:
Fortunefavoursthe brave
Conclusions:
I. Risksarenecessary forsuccess.
II. Cowardsdiemany timesbeforetheirdeath.
Solution: (a)
Directions for questions 8 to 9: Study thefollowing information carefully and answerthequestions
givenbelow:
A, B, C, D, E, F, and G are driving different cars. They are driving i10, santro, alto, wagonR, swift, dzire
and brio cars. Thereare3 femaledriversand rest aremaledrivers. No femaledriverisdriving i10, dzire
or brio. Ds sister F is driving swift, while he is driving brio. A is driving santro while his sister B is not
driving wagonR. E isdriving dzire, whilehisbest friend Gisamale.
8)Which carisBdriving?
a) wagonR
b) swift
c) brio
d) noneofthese
9) Which car isGdriving?
a) i10
b) santro
c) alto
d) i10 orwagonR
Directions for questions 10 to 12: Study the following arrangement of letter, digit and symbols to
answerthequestionsgivenbelow.
Z Y 4 XW6 A B$ K7 N P H 9 3 M G
10)Which ofthefollowing lettersisexactly midway betweenonly lettersfalling betweenXand 3?
a) P
b) N
c) K
d)
e) Noneofthese
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
4
www.jagranjosh.com
Page 4
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
Solution: (c)
11) If each symbol of the above sequence is replaced with aletter and each digit is replacedwith new
symbol, thenhowmany letterswill betherein thesequence?
a) 4
b) 16
c) 12
d) 17
e) Noneofthese
Solution: (b)
12) If the first element from the left interchanges place with the tenth element from the left, similarly
second with ninth, third with eighth, fourth with seventh and so on, thenwhich ofthefollowing will be
seventh to the left to eight element from theright?
a) X
b) W
c) 5
d) 8
e) Noneofthese
Solution: (a)
Directions (1317):The following sentences have two blanks followed by four pairs of words as
options to fill the blanks. Choose the bestoption that bestfits the blanks in the contextof the
sentence.
13)The________ on thedeveloping nation towardsseatradewas______ later.
a) Embargo, lifted
b) Assistance, empowered
c) Taboo, prompted
d) Chagrin, repealed
14)Thehard working middleclassman was______ by hisresponsibilitiesand ______ that madehim
remain in that societal strata.
a) Emaciated, duties
b) Fettered, obligations
c) Ameliorated, restrictions
d) Palliated, resources
15)Despitefluoridewaterisnot any more_______, Waterfluoridation is______ in thispart ofthe
country.
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
5
www.jagranjosh.com
Page 5
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
a) Sporadic, rare
b) Regular, common
c) Polluted, uncommon
d) Stable, alarming
16)Eventhough thegeneticianslecturewas_______, therewerelotsof_______on thefuturetrends
ofthemysteriousfield.
a) Arcane, suspicions
b) Adumbrateflaws
c) Banal, insights
d) Moxie, ideas
17)Hedecidedto giveup on herbecauseof _____, not________.
a) Intellect, cerebral
b) reasons, emotions
c) Thoughts, mind
d) Wisdom, knowledge
Answers:
13)a
14)b
15)a
16)c
17)b
Directions (18 22): Understand the meaning of the underlined word in the contextof the sentence
and select from the option thatis similar in meaning or synonymous to the word.
18)Therulesobtaining in thelegislatureneedsto befollowed in thiscase.
a) Bought
b) Prevalent
c) Abandoned
d) Stated
19)Hisspeech wasconsideredpalter by literarypundits.
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
6
www.jagranjosh.com
Page 6
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
a) Pious
b) Rhetoric
c) Insincere
d) Voluble
20)Thehour long speech by thepolitician brought an intolerableennui.
a) Anger
b) Frustration
c) Boredom
d) Vigor
21)It needsacertain amount ofmoxie to facethepolitical pressurein fighting corruption.
a) Nerve
b) Imbroglio
c) Patience
d) Composure
22)The ideasrecommendedby theSuggestion Committee arequixotic.
a) Practical
b) Feasible
c) Impractical
d) Insipid
Answers:
18)b
19)c
20)c
21)a
22)c
Directions (2325): Understand the meaning of the underlined word in the contextof the sentence
and selectfrom the option thatis oppositein meaning to the word.
23)Themarkon hisshoulderneedsto beeffaced to conceal identity.
a) improved
b) improvised
c) expunged
d) softened
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
7
www.jagranjosh.com
Page 7
GATE APTITUDE PRACTICE TEST
24)Theimplementation ofthenew policy needstheimprimatur oftheBoard ofDirectors.
a) sanction
b) charter
c) veto
d) destruction
25)Hisbehaviorat thedining tablewasoafish.
a) uncouth
b) simpleton
c) refined
d) germane
Answers:
23)a
24)c
25)c
Copyright Jagranjosh.com
All rights reserved. No part or thewhole of this eBookmay becopied, reproduced, stored in retrieval system or
transmittedand/or citedanywhereinanyform or byanymeans (electronic, mechanical, photocopying, recording
or otherwise), without the written permission of the copyright owner. If anymisconduct comes in knowledge or
brought in notice, strictaction will be taken.
Disclaimer
Readers are requested to verify/crosscheck up to their satisfaction themselves about the advertisements,
advertorials, and external contents. If anymisshappening, ill result, mass depletion or any similar incident occurs
dueto anyinformationcitedor referencedinthis ebook, Editor, Director/s, employees of Jagranjosh.com cantbe
held liable/responsible in any matter whatsoever. No responsibilities lie as well in case of the advertisements,
advertorials, andexternal contents.