Sunteți pe pagina 1din 8

Varianta I

1.Cum se mai numesc enzimele?


a) protide
b) catalizatori
c) biocatalizatori
2. Din punct de vedere chimic, enzimele sunt:
a) glucide
b) lipide
c) proteine sau proteide
3. Oxidoreductazele sunt enzime care catalizeaz reaciile de:
a) hidroliz
b) degradare de oxigen
c) oxido-reducere
4. Grupa a III-a de enzime, care cuprinde izomeraze i racemaze, are formula reaciei
generale pe care o catalizeaz:
a) A + B C + D
b) A B
c) A + B C
5. Sub aspect catalitic, enzimele prezint proprietile:
a) nu micoreaza energia de activare a substantelor
b) modific echilibrul chimic al reaciilor
c) maresc viteza de reacie i particip activ la mecanismul de transfer a
substanelor
6. Proprietatea enzimelor de a aciona numai asupra unui singur substrat sau grup de
substraturi cu caractere chimice cumune este:
a) specificitatea absolut
b) specificitatea de substrat
c) specificitatea de multistrat
7. Enzimele cu structur heteroproteic au
a) in componen o coenzim i un aminoacid
b) in componen o vitamin i un pigment
c) o component proteic - apoenzima i o component neproteic - coenzima
8. Coenzimele i gruprile prostetice
a) intr n reacie cu substratul i determin specificitatea de substrat i de
aciune
b) contribuie la mecanismul de realizare a activitii enzimatice
c) nu contribuie la transportul de electroni

9. Dac se blocheaz centrul activ, enzima


a) ii pierde puterea catalitic
b) se denatureaz
c) ii pierde activitatea enzimatic
10. Legtura dintre enzim i substrat se poate realiza
a) prin legtur fizic sau prin legtur chimic
b) prin legturi directe
c) legturi covalente polare
11. Oxidoreductazele catalizeaza reactiile de:
a) oxidare
b) oxido-reducere
c) reducere
12. NAD+ contine:
a) nicotinamida, 2 resturi de riboza, ac. pirofosforic, adenina.
b) nicotinamida, 2 resturi de riboza, ac. fosforic, adenina
c) nicotinamida, 1 resturi de riboza, ac. pirofosforic, adenina
13. Transformarea reciproca a NAD+ si NADP+ se realizeaza in prezentra de fosfataza cu:
a) ADP
b) ATP
c) NAD
14. FMN contine:
a) 1 inel izoaloxazinic, 1 rest de riboza si 1 rest de ac. fosforic
b) 1 inel izoaloxazinic, 1 rest de ribitol si 1 rest de ac. fosforic
c) 1 inel izoaloxazinic, 1 rest de ribitol si 1 rest de ac. pirofosforic
15. Citocromii sunt enzime care iau parte la procesul de:
a) respiratie
b) transcriptie
c) nucleatie

16. Citocromul a contine pe langa feroporfirina si:


a) proteina
b) cuproproteina
c) cupru
17. Fenolazele determina oxidarea fenolilor la:
a) benzen
b) oxid de cupru
c) chinone
2

18. La aminoacizi trasaminazele au rol in:


a) catabolism
b) anabolism
c) activare si transport a unor grupari
19. HSCo-A contine:
a) adenozina, ac. pirofosforic, ac. pantotenic si cisteina
b) adenozina, ac. pirofosforic, ac. pantoic si cisteina
c) adenozina, ac. pirofosforic, -alanina si cisteina
20. Fosfokinazele determina transferul ac. fosforic sau pirofosforic de pe :
a) ATP
b) ADP
c) AMP
21. Din categoria hidrolazelor fac parte :
a) esterazele, proteazele, glicozidazele
b) esterazele, aldolazele, transglicozilazele
c) esterazele, racemazele, decarboxilazele
22. Din categoria aldolazelor fac parte :
a) acidul carbonic, emulsina, maltaza
b) zaharoza, lactoza, celobioza
c) enolaza, crotonaza, fumaraza
23.Anhidraza carbonica actioneaza dupa mecanismul :
Anhidraza carbonica

a) CO2 + H2O

H2CO3

H+ + HCO3-

HCO

H+ + HCO3-

HCO3

H+ + HCO3-

Anhidraza carbonica

b) CO2 + H2O
Anhidraza carbonica

c) CO2 + H2O

24. Reactiile catalizate de ligaze sunt cuplate cu reactiile :


a) de scindare a unor compusi macroergici
b) de transformare a galactozei
c) de izomerizare a unor substraturi biochimice
25. Oxidoreductazele intramoleculare catalizeaza reactia de interconversie a :
a) aldozelor si cetozelor
b) izomerilor geometrici cis-trans
c) nucleozidelor trifosforilate

26. Temperatura optima pentru activitatea enzimatica este :


a) ~ 20o C
b) ~ 37o C
c) ~ 5o C
27. Substantele care reduc activitatea enzimatica se numesc :
a) catalizatori
b) inhibitori
c) activatori

Raspunsuri:
1-c
2-c
3-c
4-b
5-c
6-b
7-c
8-b
9-a
10-a
11-b
12-a
13-b
14-b

15-a
16-b
17-c
18-b
19-a
20-a
21. a
22. c
23. a
24. a
25. a
26. a
27. b

Varianta II
1. Ce rol au enzimele?
a) in biosinteza i degradarea substanelor din materia vie
b) in producerea de energie
c) in funcionarea complex i normal a organismului
2. Dup locul unde i manifest activitatea, enzimele sunt:
4

a) exoenzime i endoenzime
b) hipoenzime i hiperenzime
c) monoenzime i microenzime
3. Grupa I de enzime cuprinde clasele:
a) oxidoreductaze, transferaze i hidrolaze
b) hidrolaze, liaze i ligaze
c) izomeraze, racemaze i liaze
4. Cte clase de enzime exist ?
a) 5
b) 6
c) 7
5. Care enun, referitor la enzime, este adevrat?
a) fac posibil desfurarea simultan a mai multor reacii n celule
b) nu favorizeaz cuplarea diferitelor reacii
c) nu rmn neschimbate calitativ i cantitativ
6. Specificitatea de aciune este proprietatea enzimelor de:
a) a aciona asupra mai multor substraturi nrudite sub aspect chimic
b) a aciona asupra unui singur substrat
c) a cataliza numai anumite reacii chimice sau un grup de reacii chimice
asemntoare
7. Apoenzima
a) nu este termolabil i coloidal
b) dac este denaturat, enzima i pierde activitatea enzimatic
c) intr n reacie cu coenzima i determin specificitatea stereochimic

8. Enzimele cu structur holoproteic formeaz prin hidroliz doar


a) glicozide
b) hidrolaze
c) aminoacizi
9. Enzimele formeaz cu substratul un complex intermediar, enzim-substrat care
a) este instabil
b) este stabil
c) crete activitatea enzimatic
10. Modelul centrului activ indus:
a) consider c enzima are o structur rigid n zona centrului activ
b) modific conformaional structura centrului activ

c) explic legarea substratului de enzim prin tranziiile conformaionale din

structura teriar a proteinei enzimatice


11. Dehidrogenazele pirin-nucleotidice sunt enzime anaerobe ce transporta in iteriorul
celulelor:
a) H
b) HO
c) H2O
12. NADP+ mai contine, fata de NAD+:
a) un rest de ac. pirofosforic
b) un rest de riboza
c) un rest de ac. fosforic
13. Dehidrogenazale flavin-nucleotidice sunt enzime aerobe care preiau H2 de la :
a) dehidrogenazele anaerobe sau direct de pe substrat
b) dehidrogenazele anaerobe
c) direct de pe substrat
14. FAD contine:
a) AMP si ATP
b) FMN si ADP
c) FMN si AMP
15. In citocromul c legatura dintre apoenzima si coenzima, la nivelul gruparilor
vinilice, se face prin legaturi:
a) disulfidice
b) sulfidice
c) amidice
16. Ozilazele sunt enzime care .............. reactiile dintre diferite substraturi si oxigen
molecular:
a) catalizeaza
b) reduce
c) oxideaza
17. Transglucozilazele transfera resturi de:
a) poliglucide
b) glucide
c) monoglucide
18. Partea activa a coenzimei A este gruparea:
a) -SH
b) -CoA
c) R-CO

19. Legatura dintre HSCo-A si radicalul acil este o legatura macroergica, prin hidroliza
careia se elibereaza:
a) 8 kcal
b) 80 kcal/mol
c) 8 kcal/mol
20. Hidrolazele sunt enzime care determina scindarea unor substante com puse, cu
ajutorul:
a) H
b) H2O
c) O.
21. Liazele sunt enzime care determina :
a) sinteza acidului carbonic
b) ruperea unor legaturi chimice din moleculele substratului
c) hidrolizarea legaturilor peptidice
22. Aspartaza actioneaza asupra legaturii :
a) HS-CoA
b) C-N
c) R-CO23. Enzimele care actioneaza asupra substraturilor cu un singur centru chiral sunt :
a) transferazele
b) epimerazele
c) racemazele

24.Ecuatia reactiei catalizate enzimatic este :


k1

a) S+E

k2

E+P

SE
k-2

k1

b) S+E

k2

SE

E+P
k-2

k1

c) S+E

k2

ES

SE
k-2

25.Factorii care influenteaza activitatea enzimelor sunt :


a) caldura, masa, viteza de reactie
b) temperatura, pH-ul, activatorii, inhibitorii
c) gradul de saturatie, viteza de reactie
7

26.Substantele care maresc activitatea enzimatica se numesc :


a) catalizatori
b) inhibitori
c) activatori
27.Inhibarea enzimelor se poate produce si sub actiunea :
a) radiatiilor din domeniul Viz
b) radiatiilor UV
c) radiatiilor gama

Raspunsuri:
1-a
2-a
3-a
4-b
5-a
6-c
7-b
8-c
9-a
10-c
11-a
12-c
13-a
14-c

15-a
16-a
17-c
18-a
19-c
20-b
21. b
22. b
23. c
24. b
25. b
26. c
27. b