Sunteți pe pagina 1din 90

Motto: A

conduce un autovehicul este ceva necesar.


CONTROLUL I NTREINEREA AUTOVEHICULULUI.
-MECANIC-

=>>> Autovehiculul are: motor, asiu i caroserie.


- Motorul constituie instalaia energetic proprie, ce transform energia chimic a combustibilului
folosit n energie mecanic, necesar pentru propulsia automobilului.
- asiul susine grupul organelor de transmitere a momentului motor la roile motoare, mecanismele
de conducere, precum i instalaiile auxiliare.
- Caroseria organul purttor al pasagerilor sau bunurilor transportate.
- Dup modul de aprindere al amestecului carburant, avem:
- motoare cu aprindere prin scnteie electric (MAS);
- motoare cu aprindere prin compresie(MAC motoare diesel), la care aprinderea amestecului
se realizeaz la o temperatur ridicat din cauza presiunii ridicate.
1. Mecanismul motor: - este compus:
- blocul motor cea mai mare component a motorului i are toate piesele ataate pe suprafaa sa
exterioar; n interior are cilindri, canale de rcire i ungere;
- chiulasa organul mecanismului motor care nchide cilindrul la extremitatea superioar; poate fi
unic sau pentru fiecare cilindru n parte;
- garnitura de chiulas asigur etanetatea ntre blocul motor i chiulas;
- carter partea fix a motorului situat la baza cilindrilor i se compune din dou pri:
= carterul superior turnat de regul dintr-o bucat cu blocul motor;
= carterul inferior baia de ulei.
- pistonul singurul perete mobil al camerei de ardere, care asigur evoluiile fluidului motor;
- segmenii piese inelare, care se monteaz n canalele pistonului i care prin arcuire proprie apas
pe suprafaa interioar a cilindrului realiznd etanarea acestuia; avem segmeni de comprimare i
segmeni de ungere; ei transmit cldura de la piston la cilindru;
- arborele cotit(vibrochen) transform micarea de translaie a pistonului ntr-o micare de rotaie i
transmis spre utilizare momentului motor dezvoltat de fora de presiune a gazelor;
- volantul(volanta) este de forma unui disc masiv i are rolul de a asigura uniformitatea vitezei
unghiulare a arborelui cotit:
= el uureaz pornirea motorului i plecarea autovehiculului de pe loc;
= pe volant este montat o coroan dinat ce nvrte motorul cu ajutorul
electromotorului(demaror), pentru pornirea motorului.
FUNCIONAREA MOTORULUI PE BENZIN:
n general motoarele au 4 pistoane care funcioneaz fiecare n 4 timpi:

Sectiune motor diesel

2. Mecanismul de distribuie este format din ansamblul organelor care asigur umplerea periodic
a cilindrilor cu amestec carburant i evacuarea gazelor arse din cilindrii motorului, ntr-o anumit ordine
de lucru.
- mecanismul de distribuie este format din:
= axul cu came;
= tachei;
= tije mpingtoare;
= culbutori;
= supape;
= arcurile supapelor.
>>> Arborele cu came(axul) sau arborele de distribuie este organul care primete micarea de la
arborele cotit i o transform prin intermediul tacheilor, tijelor mpingtoare la supape; el este fixat n
blocul motor sau n chiulas i este paralel cu arborele cotit; el acioneaz asupra pompei de ulei,
ruptorului-distribuitor i pompei de benzin;
= Arborele cu came se rotete cu o vitez de 2 ori mai mic dect arborele cotit.
3.Instalaia de alimentare cu combustibil :
- combustibil : benzin, motorin i GPL (gaz petrolier lichefiat);
- instalaia de alimentare cu combustibil la MAC, trebuie s asigure pulverizarea ct mai fin a
combustibilului n camera de ardere, unde se gsete aer comprimat, ntr-un moment bine definit al
ciclului de funcionare, ntr-o doz precis i dup o lege stabilit ;
- n zilele noastre a crescut nr. autovehiculelor care funcioneaz cu GPL; funcionarea acestor
motoare este identic cu cea a motoarelor MAS, numai c benzina este nlocuit cu GPL.
4. Instalaia de ungere:
- forele de frecare provoac nclzirea i uzura motorului, micoreaz lucru mecanic motor, ducnd n
final la un consum ridicat de combustibil;
> Ungerea motorului se realizeaz prin absorbia uleiului prin sorb, de ctre pompa de ulei i trimis
ctre filtrul de ulei, ndeplinind urmtoarele funcii:
- micoreaz lucru mecanic consumat pentru nvingerea forelor de frecare;
- reduce uzura pieselor motorului aflate n micare;
- reduce temperatura pieselor aflate n micare.

> instalaia de ungere este format din:


- pompa de ulei;
- filtrul de ulei;
- radiatorul de ulei.
Nivelul uleiului n motor:
- l verificai dup ce parcati autovehiculul pe o suprafata plan i opriti motorul.
ATENIE !!!: Nivelul de ulei trebuie verificat n mod regulat.
- Folosirea a mai mult sau mai putin ulei poate distruge motorul. Este normal s adaugati
anumite cantitati de ulei ntre schimburi, n functie de conditiile de exploatare.
Pentru verificarea nivelului de ulei n baie, urmai etapele de mai jos:
Parcai autovehiculul pe o suprafa dreapt. Asteptati circa 10 - 20 minute pn uleiul revine
n baia de ulei. Cu ajutorul jojei de ulei verificati nivelul de ulei;
acesta trebuie sa fie ntre cele doua semne de pe joja. (Vezi
figura).
Scoateti joja, tergeti-o cu o crp curata i introduceti-o
complet napoi. Doar acum aveti o indicatie exacta a nivelului
uleiului
din
motor!
n cazul n care este mai putin ulei, completati turnnd pe
orificiul situat pe capacul motorului, marcat corespunzator. Turnati
n cantitati mici si verificati prin citiri pe joja nivelul obtinut.
ATENIE : Folosii ulei din tipul recomandat de producator.
Nu completati cu ulei de alta marca deoarece s-ar putea ca
acestea s nu fie miscibile.
Dac pe joja citii o indicaie dincolo de valoarea maxim, consultai un mecanic
auto.
5. Instalaia de rcire: - se compune din:
- pompa de ap;
- ventilator;
- curea trapezoidal;
- radiator (ap, antigel);
- instalaie de climatizare;
- termostat.
> instalaiile de rcire sunt: - cu lichid(termostatul deschide la 71 0C - 850C);
- cu aer (curent de aer 20 60 m/s).
Nivelul lichidului de rcire: - l verificati cnd motorul este rece.
ATENTIE: Nu ndeprtai capacul de pe radiator cnd motorul este cald. Jetul de apa fierbinte sub
presiune va poate produce arsuri serioase.
- respectati, mai ales pe timp de iarna, concentratiile recomandate de fabricant pentru
temperaturile minime estimate din zona dumneavoastra. O concentratie mai mica poate duce la fisuri
ale blocului motor!
- verificati nivelul de lichid de racire din vasul de expansiune sa fie intre valorile de MIN i MAX.
- daca acesta este sub minim, adugati antigel pn la valoarea de MAX; de notat ca la unele
modele de autovehicule vasul de expansiune face corp comun cu radiatorul.
-daca n vasul de expansiune nu aveti lichid deloc, umplei-l pn la valoarea maxima si apoi
deschideti CU MOTORUL RECE capacul de pe radiator. Asigurati-va ca acesta are lichid pn n zona
superioara. - completati cu antigel nediluat; verificati specificatiile constructorului referitoare la tipul de
antigel recomandat! dac nu puteti verifica nivelul de lichid din radiator, consultati un atelier specializat
sau manualul de intretinere al masinii despre aerisirea instalatiei de racire.
ATENIE: Ptrunderea aerului n instalatia de rcire poate duce la suprancalzirea motorului!!
-exista automobile la care este indicat sa aveti antigel in instalatie pe tot timpul anului; orict ar parea

surprinzator, apa distilata simpla poate produce deteriorari ireversibile ale pompei de racire si
chiuloasei. - Citii indicatiile constructorului din cartea tehnica a masinii. Datorita faptului ca este supus
unor variatii de temperatura, antigelul are tendinta sa-si piarda calitatile in timp. O idee buna este s-l
schimbati la fiecare 2 - 3 ani sau dupa specificatiile fabricantului, indicate pe ambalaj.
6. Instalaia de aprindere MAS: - se compune din:
- bateria de acumulatoare;
- bobina de inducie;
- ruptorul distribuitor(delcoul), cu regulatorul avansului la aprindere;
- bujiile(distana ntre electrozi = 0,4-0,8 mm);
- condensatorul (capteaz curentul de autoinducie i protejeaz platina de arcul electric ce apare o
mpuc);
7. Transmisia autovehiculelor: - organele care alctuiesc transmisia unui autovehicul formeaz un tot
unitar care asigur transmiterea momentului motor la roile vehiculului.
>> Ambreiajul servete la decuplarea temporar i cuplarea progresiv a motorului la cutia de
viteze; decuplarea i cuplarea sunt necesare la pornirea de pe loc a autovehiculului iar n timpul
mersului la schimbarea treptelor cutiei de viteze.
Cum funcioneaz ambreiajul:
Ambreiajul este un mecanism pentru transmiterea miscarii de rotatie, care poate fi deconectat si
conectat dupa dorinta. Ambreiajul este util in angrenajele care au doua axe de rotatie. In asemenea
cazuri un ax este antrenat de motor iar celalalt este axul principal al cutiei de viteze. In cazul
autovehiculelor, cele doua axe se pot roti la aceeasi viteza cand ambreiajul este conectat (cand pedala
de ambreiaj este libera) si pot avea viteze diferite cand ambreiajul este deconectat sau partial actionat
(cand pedala este partial sau total apasata).
Ambreiajul auto are n principiu aceeai
functionare, lsnd la o parte aspectele de design:
unul (sau mai multe) discuri de ambreiaj, presate
intre volanta motorului si placa de presiune de
arcuri puternice.
Materialul de frictiune(al discului de ambreiaj)
variaza in compozitie in functie de tipul ambreiajului
(uscat sau in ulei). Candva materialul de frictiune a
fost azbestul dar din cauza "calitatilor" sale
cancerigene a fost eliminat pe scara larga.
Ambreiajele folosite n utilizarea la regimuri
de solicitare dura (camioane, masini de curse) sunt
de natura ceramica datorita coeficientului de frecare
ridicat, dar sunt total nepotrivite
pentru
autovehiculele "de strada" lipsindu-le acea plaja de
frecare care sa permita cuplarea lina si fara socuri.
Prin apasarea pedalei de ambreiaj actionam, prin intermediul unui rulment ("rulmentul de
presiune"), o diafragma (in limbaj de service "soarele") care este presata, indeparteaza placa de
presiune si permite rotatia libera a placii de ambreiaj ntre volanta si discul de presiune.
Arcurile mentionate mai sus sunt altele decat cele montate pe placa de presiune, vizibile in
imagine. Cele de pe placa sunt acolo pentru a prelua o parte din socurile care apar in timpul cuplarii.
Cand se elibereaza pedala (ambreiajul cupleaza), motorul are nevoie de un spor de putere, pe
care l obtinem accelernd usor. Desi n cazul majoritatii autovehiculelor se poate pleca de pe loc si cu
motorul la turatia "de relanti", aceasta manevra solicita un control fin al pedalei de ambreiaj. Pe de alta
parte ridicand turatia motorului prea mult in timpul eliberarii pedalei de ambreiaj va conduce la o uzura

prematura a suprafetei de frictiune. Eliberarea brusca a pedalei de ambreiaj va duce la o cuplare dura
si eventual la spectaculoasele efecte numite popular "scrit de roi".
Funcionarea ambreiajului auto:
Cea mai din stanga pedala a autovehiculului este
numita "ambreiaj", desi angrenajul este, asa cum am
spus, n cu totul alta parte.
Conexiunea dintre pedal i ambreiaj se face n
mare prin 2 mijloace: cablu ("cablul de ambreiaj", cei care
au condus Dacia stiu despre ce este vorba) sau sistemul
hidraulic, cu doua pistonae acionate cu uleiul de servodirectie.
Schimbarea vitezelor manual, presupune existenta
roilor dinate pentru selectia vitezelor. Prin cuplarea roilor
dinate de diverse diametre se obin diversele trepte de
viteza.
Pentru decuplarea / cuplarea rotilor dinate,
acestea trebuie sa aiba aceeasi viteza de rotatie. Mai
precis: la trecerea din orice viteza n "punctul mort" cele
doua roti dintate trebuie sa se roteasca cu aceeasi viteza.
Acest lucru se obtine apsnd ambreiajul. n acel
moment puterea motorului nu mai este transmisa cutiei de
viteze deci cele doua roi se vor roti aproximativ cu
aceeasi viteza, data de viteza de deplasare a automobilului, i separarea va avea loc usor.
S-ar zice c similar se petrece i la trecerea din "punctul mort" ntr-o vitez oarecare, nu?
Ei bine lucrurile nu stau chiar asa... n acel moment intervin alte elemente, numite sincroane, care aduc
roile dinate din cutia de viteze la aceeasi turaie nainte de cuplare. Sincroanele mpreun cu inelul de
blocare mpiedic cuplarea i respectiv micarea schimbatorului de viteze n poziia final pn n
momentul n care cele dou roi dinate (pinioane) nu au viteze egale.
Probleme ale ambreiajului:
- Problema tipica a ambreiajului este cnd acesta ncepe sa patineze. Aceasta se datoreaza n
special uzurii stratului de frictiune (al discului). La un moment dat discul de ambreiaj va ncepe sa se
roteasca independent de ansamblul volant - plac de presiune si va transmite doar partial sau deloc
miscarea de rotaie catre roti. n practic veti constata o crestere brusca a turatiei motorului nensoit
de o accelerare evidenta a autovehiculului. Cauzele pot fi: un stil de conducere sportiv, inutul frecvent
al piciorului stng pe pedal, sau daca aceasta se ntampla dupa o vizita la service, o reglare
necorespunzatoare a pedalei, "prea strans".
- O alta problema a ansamblului numit ambreiaj este rulmentul de presiune. Acesta ncepe sa
"emita" un hrit ori de cate ori este actionata pedala de ambreiaj.
- Uneori cuplarea este greoaie, nsotita de un sunet metalic i de ocuri. Conform celor scrise
mai sus, daca cele doua parti ale ambreiajului nu se separa total, cuplarea si decuplarea este greoaie
datorita imposibilitatii cutiei de a nlatura diferentele de tensiune dintre pinioanele n miscare. Problema
apare atunci cand ambreiajul este reglat "prea jos", adica atunci cnd alaturarea elementelor are loc la
sfaritul cursei pedalei.
>>Cutia de viteze are rolul:
- s permit modificarea forei de traciune n funcie variaia rezistenei la naintare;
- s realizeze ntreruperea ndelungat a legturii dintre motor i restul transmisiei n cazul n care
autovehiculul st pe loc cu motorul n funciune;
- s permit mersul napoi al autovehiculului fr a inversa sensul de rotaie al motorului.

>>Arborii planetari (planetarele): - servesc la transmiterea momentului motor de la cutia de


viteze la roile autovehiculului.
8. Sistemul de direcie: - servete la dirijarea autovehiculului pe traiectoria dorit.
- Compunere: - volan, cardanul axului volanului, caset de direcie, bielete de direcie, pivoi, fuzete.
- Elementele componente ale sistemului de direcie:
> mecanismul de acionare sau comand care transmite micarea de la volan la caseta de
direcie;
> transmisia direciei cu ajutorul creia micarea este transmis de la caseta de direcie la
fuzetele roilor. [Acum autovehiculele de fabricaie recent au direcia prevzut cu servomecanism
hidraulic; acesta reduce fora necesar pentru manevrarea volanului, contribuind la uurarea
conducerii autovehiculului i la amortizarea oscilaiilor mecanismului de direcie.]
9. Sistemul de frnare: - servete la micorarea vitezei autovehiculului pn la o valoare dorit sau
chiar la oprirea autovehiculului, precum i pentru imobilizarea autovehiculului n pant(ramp);
>>>El este de trei feluri:
* sistem de frnare cu tamburi;
* sistem de frnare cu discuri;
* sistem de frnare mixt (cu tamburi i cu discuri);

- n practic, eficiena frnelor se apreciaz dup distana n care se oprete un automobil, avnd o
anumit vitez;
- pentru a realiza spaii de frnare ct mai mici, este necesar ca frnarea s fie integral(toate roile s
frneze)
- n prezent se ntrebuineaz sistemul de frnare cu circuit independent, pentru fiecare roat n parte;
acest sistem asigur frnarea chiar dac s-a defectat un circuit.
- Clasificarea sistemului de frnare:
= sistemul principal frn de serviciu;
= sistemul staionar de frnare frna de mn(n pant, nelimitat); ATENIE: n imaginea de
mai sus FRNA DE MN ESTE ACIONAT CU PICIORUL - stng;
= sistemul suplimentar de frnare(dispozitivul de ncetinire) are rolul de a menine constant
viteza, la coborrea unor pante lungi fr utilizarea ndelungat a frnelor.
>> Frna de parcare (de mn) acioneaz numai pe roile din spate ale autovehiculului i pe toate
roile remorcii; poate fi acionat mecanic(prim cablu de oel care acioneaz pe saboi);
>> Frne cu sistem ABS antiblocare la frnare(Antiblock Braking System), un sistem echipat cu
componente antiblocare comandate electronic; n momentul cnd roile se blocheaz i apare
derapajul, scade fora de frnare care acioneaz asupra roilor, astfel derapajul nceteaz roile se
rostogolesc.
Nivelul lichidului de frn i servodirectie.
- Acesta trebuie sa se ncadreze ntre valorile MIN i MAX de pe rezervor. Uneori recipientul de
stocare este opac dar este prevazut cu o joja (indicator de nivel montat n interiorul capacului).
ATENIE: Evitati contactul dintre lichidul de servodirectie si cel de frana cu vopseaua masinii. Daca
aceasta se intampla, spalati cu apa din abundenta.
- Cele doua lichide nu sunt interschimbabile.
- Urmariti cu atentie indicatiile producatorului autovehiculului asupra tipului de lichid folosit. Acestea
sunt scrise de regula pe capacul recipientului lichidului de frana si de servodirectie.
- Fiti atenti ca lichidul folosit sa nu contina praf sau impuritati. Orice urme de praf sau impuritati pot
deteriora sistemul respectiv.
- n cazul in care completati destul de des cu lichid, consultati un atelier specializat pentru depistarea
eventualelor pierderi.
10. Suspensia autovehiculelor: - are rolul de a asigura confortabilitatea pasagerilor i a proteja
ncrctura mpotriva ocurilor, trepidaiilor i oscilaiilor duntoare cauzate de neregularitile
drumului public.
11. Echipamentul electric: - pri componente:
- bateria de acumulatoare;
- alternatorul(generatorul de curent alternativ);
- echipamentul electric de aprindere;
- echipamentul de pornire automat a motorului;
- aparate de msur i control;
- echipamentul de iluminare i semnalizare.
>>>Luminile: - fac parte din instalatia electrica a autovehiculului si cuprind farurile fa, lampile
STOP spate, luminile de stationare fata-spate, lampa de ceata, lampa alba de mers cu spatele si
lampile de semnalizare; acestea primesc curent de la alternator in timp ce motorul functioneaza, iar
daca motorul este oprit, de la baterie;
***faza lunga(lumina de drum) trebuie sa lumineze pe o distanta de minim 100 m, faza scurta (lumina
de ntalnire) trebuie sa lumineze pe o distanta de minim 30 m, dar fara sa-i orbeasc pe cei care vin
din fata; lmpile de pozitie fa cu lumina alba trebuie sa fie vizibile de la 150 m, iar lampile de pozitie
spate cu lumin roie vizibile noapte, pe timp senin, de la 150 m; lmpile STOP se aprind la apasarea
pedalei de frn si sunt de intensitate mai mare decat luminile de stationare; pentru mersul cu spatele
(napoi)se foloseste una sau doua lampi cu lumina alba; numrul de nmatriculare spate trebuie sa fie
luminat cu lumina alba vizibila de la 20 m;

- verificati daca acestea functioneaza corespunzator.


- luminile sunt mai usor de verificat seara sau ntr-o zi nourat.
= Luminile de pozitie:
- sunt amplasate 2 albe n fa i 2 roii n spate; pornii-le si observati daca prezinta o intensitate
luminoasa egala; de asemenea observati daca si alte becuri incep sa lumineze cu o intensitate
scazuta. - n acest caz aveti probleme cu mpmntarea mainii; problema ar putea fi de la un contact
oxidat; nu este ceva major, dar o vizita la un atelier specializat nu ar strica.
= Faza mica/faza mare:
- porniti motorul daca e necesar, si comutati pe faza mica; ambele faruri ar trebui sa lumineze la fel de
puternic; raza luminoasa trebuie sa fie orientata in jos; rezistati tentatiei de a regla dvs. bataia farurilor!
nimic nu este mai enervant si periculos noaptea decat o pereche de faruri reglate parca la inaltimea
ochilor tai!; daca unul dintre becuri nu lumineaza, o idee buna inainte de a-l schimba, este aceea de a
verifica sigurantele fuzibile; consultati cartea masinii pentru detalii despre amplasamentul acestora.
Faceti aceleasi teste si pentru faza mare.
= Luminile de semnalizare: - porniti motorul si semnalizati dreapta/stanga; verificati daca becul-martor
de la bord functioneaza; clipirile trebuie sa fie undeva ntre 30 - 90 pe minut; daca becurile lumineaza
continuu, probabil releul sau circuitul bistabil este defect. Vizitati un atelier auto.
= Luminile de avarie: - sunt aceleasi ca si cele de semnalizare; diferenta este ca acestea trebuie sa
opereze si in absenta contactului motor; porniti-le si verificati daca toate 4 functioneaza; daca masina
este prevazuta si pe aripi, in oglinzi cu semnalizari, si acestea ar trebui sa fie functionale; de
asemenea uitati-va dupa alte becuri care nu lumineaz.
>>>Bateria de acumulatoare:
-verificati nivelul de lichid al fiecarei celule.
ATENIE: - evitai contactul acidului din baterie (acid sulfuric, H 2SO4) cu pielea, hainele,
elementele metalice sau vopseaua autovehiculului; n caz ca aceasta se ntmpl spalati cu apa din
abundenta si sapun; hidrogenul obtinut in urma reactiilor chimice din baterie este foarte inflamabil, de
aceea evitati lucrul cu foc sau scantei in preajma bateriei.
- pastrati suprafata bateriei curata; pudra (sulfati, sulfiti) care se formeaza in jurul bornelor se poate
ndeparta usor cu o solutie de apa cu praf de gatit; un bun obicei este acela de a acoperi bornele cu un
strat subtire de vaselina.
= Asigurati-v ca bornele sunt curate i strnse suficient;
- n cazul n care nu folositi bateria pentru mai mult de 30 de zile, un sfat bun este acela de a
deconecta borna negativa (-) a bateriei, pentru a impiedica descarcarea;
- n mod normal bateriile moderne nu necesita adaugarea de apa distilata; totusi in anumite conditii de
exploatare (temperaturi ridicate pe timpul verii, etc.) este nevoie sa mai adaugati ap DISTILAT;
- asigurati-va ca nivelul acesteia este intre limitele "MIN" si "MAX" desenate pe suprafata laterala a
bateriei; strangeti inapoi capacelele de verificare.
=> nainte de a considera schimbarea bateriei, verificati daca aceasta are densitatea de lichid
corespunzatoare. Pentru aceasta, vizitati un service.

-MECANICDEFECIUNI TEHNICE I CAUZE PROBABILE DE APARIIE:


1. Pornire greoaie a motorului:
- funcionarea defectuoas a aprinderii sau alimentrii cu combustibil;
- presiune redus n compresie;
- curea distribuie rupt.
2. Motorul nu dezvolt putere:
- funcionarea defectuoas a aprinderii sau alimentrii cu combustibil;
- frne blocate;
- benzin de proast calitate.

3. Supranclzirea motorului:
- lips lichid rcire;
- termostat defect;
- pompa de ap defect;
- dereglarea distribuiei;
- radiator nfundat sau cu pierderi de lichid;
- ulei necorespunztor;
- filtru de ulei blocat (colmatat = nfundat);
- lips ulei;
- pompa de ulei funcioneaz defectuos(sit nfundat la pomp);
- frne blocate;
- ambreiajul patineaz.
4. Consum anormal de benzin:
- pierderi de benzin pe la racorduri(miroase !!!);
- filtru de ulei nfundat;
- distribuie dereglat;
- bujii defecte;
- ambreiajul patineaz;
- presiune mic n pneuri.
5. Presiune sczut a uleiului:
- manocontact ulei slbit;
- lips ulei;
- filtru ulei blocat;
- pompa de ulei nu funcioneaz la parametri.
6. Motorul nu pornete (dar se rotete):
- lips scnteie la bujii;
- bujii defecte;
- pierderi de curent la fiele de nalt tensiune;
- delcoul defect sau capacul delcoului fisurat;
- bobin inducie defect;
- reglaj aprindere defectuos;
- siguran ars.
7. Ambreiajul patineaz:
- cursa necorespunztoare a pedalei;
- disc ambreiaj uzat sau are ulei pe el;
- deformarea volantei;
- arcuri rupte la discul de ambreiaj;
- cablu uzat.
8. Sistemul de frnare:
A) pornire de pe loc greoaie:
- pierderi de lichid de frn din instalaie;
- frne supranclzite;
- ferodourile saboilor de frn uzai;
- cilindru frn al roii, defect;
- ansamblul etrier defect;
- aer n instalaia de frnare.
B) frn blocat:
- cursa de revenire a pistonului cilindrului principal blocat;
- conducte frn blocate;
- piston etrier blocat;
- reglaj frn parcare necorespunztor;
- cablu frn parcare defect.
C) pedala de frn zvcnete la apsare:
- rulmeni roat defeci sau slbii;

- fuzet defect;
- discul de frn deformat.
9. Uzur anormal pneu:
- arc rupt;
- roat neechilibrat dinamic;
- geometrie roi defectuoas;
- uzur amortizor;
- deplasri cu viteze mari;
- rulmeni roat uzai sau slbii;
- presiune pneuri necorespunztoare.
10. Manevrare defectuoas a direciei n condiii de frnare:
- uzur rulmeni;
- pierdere lichid de frn la un cilindru sau etrier;
- deformare disc;
- uzur parial a plcuelor de frn;
- dilatare pneu;
11. Joc mare la volan:
- rulment roat uzat;
- dereglarea mecanismelor din caseta de direcie;
- articulaie cardan, a axului volanului, uzat;
- rotul bielet de direcie uzat;
12. Devierea direciei n timpul frnrii:
- rulment roat uzat;
- arcuri rupte;
- pierderi de lichid de frn la cilindrii roilor;
- disc frn deformat;
- uzur inegal a plcuelor de frn ;
- umflare inegal a pneurilor;
- cilindru roat defect;
- geometria roilor fa necorespunztoare.
13.Supranclzirea roilor (tamburul):
- rulmeni roat uzai(fr vaselin);
- cilindru roat blocat(garnituri cilindru rupte, intr praf, noroi);
- plcue de frn uzate neuniform;
- arc revenire saboi spate uzat sau rupt;
- aer n instalaia de frnare.

AM GRUPAT MAI JOS CTEVA VERIFICRI PE CARE AR TREBUI S LE


EFECTUAI SPTMNAL:
Lichidul din vasul de spalare parbriz :
- Desi apa simpla poate fi un bun lichid de spalare, aceasta este contraindicata pe timp de iarna.
ATENIE: - NU folositi antigel pentru lichidul de stergere parbriz; solicitati de la statiile de
alimentare cu combustibil numai solutie de sters parbrizul; n unele cazuri antigelul poate deteriora prin
coroziune vopseaua masinii dumneavoastra; de asemenea, nu folositi detergenti.
***- pe timpul iernii adaugati n mod obligatoriu solutie anti-nghe n vasul stergatorului de parbriz; n
caz contrar, se pot produce fisuri ale vasului sau pompei lichidului de stergere a parbrizului prin
nghetare.
Lamelele stergatorului de parbriz: - verificai uzurile sau dac acestea terg sau nu bine.
>>>defecte ale stergatorului de parbriz:
- tergatorul lasa linii circulare de apa sau praf; (lama stergatorului s-a ntrit cu trecerea timpului sau
s-a uzat pe portiuni; se impune inlocuirea lamelei strgatorului);

- benzi circulare de apa sau praf; (este varianta mai pronuntata a defectului anterior);
- zone de praf sau apa; (tergatorul tinut mult timp nefolosit produce asemenea efecte; principala
cauza este bratul stergatorului de parbriz; constituie un pericol destul de mare, reducand vizibilitatea
pe timp de noapte);
- urme radiale; (sunt datorate faptului ca ca lamela stergatorului joaca in jurul axei proprii, lsnd urme
radiale de praf sau apa; cauza poate fi lamela stergatorului sau conexiunea acesteia cu bratul);
- margini neterse; cauza este lamela stergatorului (mbtrnit) sau o presiune scazuta pe aceasta,
datorata bratului stergatorului;
- zgomot la deplasarea stergatorului pe parbriz;( lamela stergatorului mbtrnit; se impune
nlocuirea).
Pneurile; - verificati presiunea din acestea cu un manometru; valorile optime sunt de regula indicate
de producator pe stlpul central de la ua oferului; verificati de asemenea daca exista semne de
oboseala (piele de crocodil), umflaturi sau uzuri excesive.
ATENIE: Nu folositi pneuri mai vechi de 6 ani de la data fabricatiei, indiferent de aparenta lor
conditie fizica.
- mcar o data pe saptamana verificati presiunea din pneuri, incluznd rezerva;
- o presiune incorect n pneuri poate afecta durata de functionare i comportamentul vehiculului;
presiunea va fi verificata numai dupa ce vehicululul a stat parcat pentru mai mult de 3 ore sau sa mers cu el mai putin de 1 km;
- presiunile recomandate sunt afisate n cartea tehnica a masinii sau pe stlpul central stnga;
- o presiune insuficienta poate conduce la supraincalzire sau chiar la desprinderea unor bucati de
cauciuc si la explozie;
- inspectia vizuala va consta in observarea eventualelor crapaturi, deformatii, zone uzate excesiv,
de pe suprafata cauciucului. In asemenea conditii se impune inlocuirea anvelopei;
- anvelopele recente au desenate un indicator de uzura; cnd indicatorul de uzura a devenit
vizibil, cauciucurile trebuie schimbate.
ATENIE: Jentile care au fost lovite nu mai trebuie folosite, chiar daca au fost indreptate si/sau
echilibrate.
- Acestea pot ceda fara avertisment, din cauza rupturilor interne aparute in urma socului.
- Rotile neechilibrate pot reduce durata de viata a pneului si manevrabilitatea autovehiculului.
- Chiar si in conditii de folosire corespunzatoare, pneurile se pot dezechiliba. De aceea verificati-le
periodic sau cand ncep sa apara usoare vibratii ale volanului.
ATENIE: Vibraiile vor afecta i elementele de directie!
- Gropile mai mari, contactul cu trotuarul sau un accident pot modifica geometria rotilor. Verificati
geometria periodic sau atunci cand constatati uzuri neuniforme!
- Nu considerai ca pneurile de pe fata se uzeaza la fel ca cele din spate.
- Durata lor de viata scade considerabil in conditiile in care sunt supuse unor franari sau acceleratii
brutale.
V-ai trezit ntr-o diminea i cauciucul dumneavoastr are pan?
Dac totui v intereseaz acest articol haidei s v spun ce avei de fcut n cazul unei
pene de cauciuc:
Pozitionati-va masina pe un teren ferm, plan, fara pietris sau noroi.
Asigurati-va autovehicolul folosind frana de mana si selectand treapta I-a a cutiei de viteze. De
asemenea, este bine sa blocati roata opusa cu penele masinii, special livrate in acest scop, sau cu
bucati de piatra. Asta pentru a evita alunecarea masinii cand aceasta se afla pe cric.
Dac se ntmpl s fii n trafic, informatii pe ceilalti participanti la trafic ca aveti o pana, daca este
necesar, montand triunghiurile reflectorizante ale autovehiculului dv-str la o distanta corespunzatoare

in spatele autovehiculului.
Daca prezoanele (suruburile) rotii dumneavoastra au capace de plastic, indepartati-le. Slabiti usor
prezoanele rotii cu levierul corespunzator. La unele modele acest levier poate fi folosit si pentru
ridicarea cricului. Nu le slabiti complet, si cu atat mai mult nu le desurubati complet atat timp cat roata
respectiva nu este complet ridicata pe cric.
Pozitionati cricul in zona intarita de sub masina; fiti foarte atent asupra pozitiei in care il fixati: cricul
trebuie sa fie vertical, si partea superioara trebuie sa fie pe regiunea intarita de sub prag; n caz
contrar, puteti produce pagube destul de mari daca cricul cedeaza sau cade de pe cric.
ncepeti sa ridicati! Daca masina are tendinta de a aluneca de pe cric, lasati cricul inapoi si incercati
sa asigurati masina mai bine, prin frana de mana sau blocand rotile prin metoda descrisa mai sus.
n sfarsit ati ridicat roata! Asigurati-va ca distanta dintre roata si asfalt este suficienta pentru a
introduce roata de rezerva! Tineti cont ca roata pe care o puneti este umflata, pe cand cea pe care o
scoateti are pana!
Desfaceti prezoanele/suruburile rotii si schimbati rotile. Daca masina dumneavoastra este echipata
cu suruburi la roti ar putea fi mai dificil de pozitionat suruburile in gauri. Sfatul nostru este sa folositi
levierul pentru a ridica usor roata pentru pozitionare. Odata prins un surub, celalte se fixeaza usor.
ATENIE: Cricul este construit doar pentru schimbarea rotii! Nu ncercati sa executati lucrari sub
msina cu o roata ridicata pe cric.
Nu strangeti prezoanele la maxim cu masina pe cric; fixati-le ct puteti cu mana, eventual folosind si
levierul dar nu aplicati o forta prea mare.
Lasati roata de pe cric rotind levierulin sens anti-orar.
Este momentul sa strangeti suruburile la maxim. Nu este nici o problema daca folositi chiar si
picioarele pentru acesta operatie. NU incercati sa ungeti aceste prezoane cu ulei sau vaselin!
Eliberati roata(roile) blocat(e) cu pan.
Gata! Ai remediat prima dumneavoastr pan de cauciuc !!!.

CHESTIONAR MECANIC
1. Care poate fi motivul ncalzirii excesive a motorului?
a) blocarea termostatului n pozitia nchis
b) ruperea curelei de antrenare a ventilatorului sau pompei de apa
c) blocarea termostatului n pozitia deschis
2. Care poate fi motivul ncalzirii excesive a motorului?
a) blocarea termostatului n pozitia nchis
b) temperatura ridicata a aerului, vara
c) temperatura scazuta a aerului, iarna
3. Care motiv determina consum marit de carburant?
a) dereglarea carburatiei sau a sistemului de injectie a carburantului
b) conducerea ecologica
c) folosirea unui carburant ecologic
4. Uleiul din motor are rolul:
a) de a unge piesele n miscare ale acestuia, prin formarea unei pelicule de lubrifiant pe suprafata
acestora;
b) de a proteja motorul de rugina
c) de a asigura montarea usoara a motorului
5. Uleiul de motor este caracterizat prin:
a) culoare

b) temperatura
c) vscozitate si onctuozitate
6. Emisia de fum albastru a autovehiculelor se datoreaza:
a) consumului exagerat de ulei, datorita uzurii motorului
b) amestecului carburant prea bogat
c) patrunderii carburantului n baia de ulei
7. Emisia de fum negru a autovehiculelor se datoreaza:
a) consumului exagerat de ulei, datorita uzurii motorului
b) amestecului carburant prea bogat
c) patrunderii carburantului n baia de ulei
8. Calamina depusa pe electrozii bujiilor indica:
a) consumului exagerat de ulei, datorita uzurii motorului
b) amestecului carburant prea bogat
c) patrunderii carburantului n baia de ulei
9. Cresterea nivelului uleiului din baia de ulei a motorului se datoreaza:
a) defectarii pompei de ulei
b) defectarii pompei de apa
c) patrunderii carburantului sau a lichidului de racire n baia de ulei
10. Cnd trebuie schimbat lichidul antigel?
a) n fiecare an
b) o data la trei ani
c) niciodata
11. Ce se urmareste la lucrul cu solutia antigel?
a) evitarea diluarii acesteia cu apa
b) evitarea agitarii acesteia, pentru ca poate exploda
c) evitarea contactului cu aceasta pentru ca este toxica
12. Ce defectiune poate determina aprinderea lampii martor a nivelului ncarcarii acumulatorului de pe
tabloul de bord?
a) defectarea pompei de ulei
b) defectarea pompei de apa
c) ruperea curelei de actionare a alternatorului
13. Blocarea termostatului n pozitia deschis conduce la:
a) fierberea lichidului de racire
b) pierderea lichidului de racire
c) consum marit de combustibil, deoarece motorul nu atinge temperatura normala de functionare
14. Care este temperatura de regim normala a lichidului de racire?
a) 60 - 70 grade Celsius
b) 90 - 95 grade Celsius
c) 110 - 120 grade Celsius
15. Defectiunea cea mai frecventa a sistemului de racire cu lichid este:
a) ruperea ventilatorului
b) ruperea sau tensionarea necorespunzatoare a curelei de actionare a ventilatorului sau pompei de
apa
c) defectarea radiatorului

16. Ventilatorul instalatiei de racire cu lichid poate fi actionat:


a) mecanic, prin curea, de catre motor
b) electric, prin termocontact si motor electric
c) hidraulic
17. Sistemul de ungere poate fi ntretinut prin:
a) schimbarea periodica a uleiului
b) verificarea si completarea nivelului uleiului
c) spalarea radiatorului
18. Bateria de acumulatoare este descarcata daca:
a) la aprinderea farurilor, lumina acestora slabeste progresiv
b) la actionarea claxonului, acesta emite un sunet slab sau nu functioneaza
c) este mai usoara ca de obicei
19. Carui fenomen se datoreaza functionarea n continuare a motorului dupa ntreruperea contactului?
a) autoaprinderii
b) calarii
c) griparii
20. Autoaprinderea, n cazul motoarelor care functioneaza cu benzina, se poate datora:
a) reglarii gresite a aprinderii
b) utilizarii unui carburant cu cifra octanica inferioara celei recomandate
c) utilizarii unui carburant cu cifra octanica superioara celei recomandate
21. Benzinelor le este caracteristic:
a) culoarea
b) cifra octanica
c) cifra cetanica
22. Motorinelor le este caracteristica:
a) culoarea
b) cifra octanica
c) cifra cetanica
23. Motoarele cu aprindere prin comprimare (MAC sau Diesel) utilizeaza drept carburant:
a) benzina
b) motorina
c) uleiul de motor
24. Motoarele cu aprindere prin scnteie (MAS sau motoare Otto) utilizeaza drept carburant:
a) benzina
b) motorina
c) uleiul de motor
25. Blocarea motorului datorita cresterii excesive a temperaturii se numeste:
a) gripare
b) detonatie
c) calare
26. Blocarea motorului datorita lipsei ungerii se numeste:
a) gripare
b) detonatie
c) calare

27. Mecanismul mobil al motorului este alcatuit din:


a) piston, bolt, biela, arbore cotit
b) supapa, bolt, arbore cu came
c) carburator, toba de esapament
28. Supapele motorului n patru timpi sunt actionate de:
a) arborele de distributie
b) axul cardanic
c) axul compresorului
29. Ambreiajul are rolul:
a) de a cupla sau decupla progresiv motorul de restul transmisiei
b) de a asigura posibilitatea efectuarii virajelor
c) de a asigura o turatie constanta motorului.
30. Defectarea frecventa a ambreiajului poate fi determinata de:
a) actionarea ndelungata a pedalei de ambreiaj, la opriri mai lungi, cu motorul pornit
b) rularea cu viteze ridicate
c) rularea frecventa cu levierul schimbatorului de viteze scos la punctul mort
31. Defectarea frecventa a ambreiajului poate fi determinata de:
a) patinarea acestuia la turatii ridicate ale motorului
b) rularea cu viteze reduse
c) rularea frecventa cu motorul oprit
32. Defectarea frecventa a ambreiajului poate fi determinata de:
a) porniri de pe loc cu sarcini mari, care necesita turarea motorului si patinarea ndelungata a
ambreiajului
b) rularea pe autostrada
c) utilizarea de carburanti necorespunzatori
33. Care dintre motivele enumerate mai jos poate determina actionarea greoaie a volanului?
a) presiune prea mare n rotile din fata
b) presiune prea mica n rotile din fata
c) presiune prea mare n rotile din spate
34. Care poate fi cauza uzurii premature a pneurilor rotilor din fata?
a) deplasarea cu viteze reduse
b) actionarea volanului pe loc
c) reglarea defectuoasa sistemului de directie
35. Cum se procedeaza pentru repararea defectiunilor sistemului de directie?
a) se remediaza numai n ateliere autorizate
b) se apeleaza la o cunostinta care se pricepe la masini
c) acestea nu se repara, deoarece nu prezinta pericol
36. Jocul mare la volan poate fi determinat de :
a) uzura axului volanului
b) uzura pneurilor
c) uzura bieletelor de directie
37. Eliberarea incompleta a frnei de mna determina:
a) economie de carburant
b) consum suplimentar de carburant

c) ncalzirea butucilor rotilor pe care actioneaza frna de mna


38. Efortul mare solicitat la actionarea pedalei de frna poate avea drept cauze:
a) prezenta aerului n instalatie
b) griparea pistonaselor de frna ai cilindrilor receptori
c) blocarea cablului frnei de mna
39. O cursa libera mare a pedalei de frna poate fi determinata de :
a) joc prea mare ntre saboti si tambur
b) ruperea arcului de readucere a sabotilor
c) pierederea lichidului de frnare
40. O cursa libera mica a pedalei de frna poate fi determinata de:
a) pierederea lichidului de frnare
b) ruperea arcului de readucere a sabotilor
c) joc prea mic ntre saboti si tambur
41. Frna functioneaza eficient daca:
a) spatiul de frnare este ct mai mic
b) urma de frnare vizibila pe carosabil este scurta
c) pedala are cursa mare
42. Durata de serviciu a pneurilor este influentata n principal de :
a) starea sistemului de frnare
b) temperatura
c) presiunea din pneuri
43. Presiunea din pneuri se masoara:
a) la rece, dupa o perioada de stationare
b) la cald, dupa rulare
c) cu vehiculul ncarcat
44. Care este rolul cutiei de viteze?
a) permite alegerea unor rapoarte de transmitere convenabile ntre motor si roata, inclusiv scoaterea la
punctul mort;
b) asigura mersul napoi fara a inversa sensul de rotatie al motorului
c) asigura transmiterea momentului motor de la motor la roti
45. Fumul negru emis de motoarele Diesel se datoreaza:
a) nfundarii tobei de esapament
b) culorii combustibilului
c) defectiunilor sistemului de injectie
46. Termostatul este parte componenta a instalatiei de:
a) racire
b) ungere
c) aer conditionat
47. Daca pe rotile aceleiasi osii eficienta frnei este diferita, atunci:
a) dupa frnare rotile ramn blocate
b) la frnare vehiculul poate derapa lateral
c) acest lucru nu afecteaza tinuta de drum
48. Blocarea rotii n timpul rularii poate fi cauzata de:

a) griparea rulmentilor rotii respective


b) uzurii garniturilor de frnare
c) ovalizarea tamburului
49. Care dintre caracteristicile enumerate mai jos pot fi caracteristice frnei?
a) promptitudine
b) fidelitate
c) declivitate
50. Observati ca la actionarea frnei aceasta trebuie apasata de mai multe ori pentru a fi eficace. Ce
masuri luati?
a) circulati fara a tine cont de acest fenomen
b) reparati frna la un atelier specializat
c) rugati un cunoscut care se pricepe sa o repare
51. Care poarte fi cauza faptului ca volanul trage ntr-o parte?
a) ncarcatura dispusa asimetric
b) geometria rotilor directoare gresit regalata
c) presiunea prea mica din pneuri
52. Care poarte fi cauza faptului ca volanul trage ntr-o parte?
a) presiunea prea mare din pneurile rotilor din fata
b) presiunea inegala din pneurile rotilor din fata
c) presiunea prea mica din pneurile rotilor din fata
53. La utilizarea rotii de rezerva de tip subire (de urgen), se va circula cu o viteza maxima de:
a) 50 km/h
b) 60 km/h
c) 80 km/h
54. Roata de rezerva de dimensiuni normale se va utiliza:
a) doar la viteze reduse
b) doar n cazul permutarii rotilor
c) doar att ct este strict necesar
55. Vibratia volanului poate fi cauzata de:
a) neechilibrarea rotilor din fata
b) presiunea prea mare din pneurile rotilor din fata
c) neechilibrarea volanului
56. Bateria de acumulatoare are rolul:
a) de a actiona pompa de apa
b) de a actiona sistemul de ungere
c) de a asigura curent electric consumatorilor, atunci cnd motorul este oprit
57. Termostatul are rolul:
a) de a asigura racirea uleiului motor
b) de a asigura racirea habitaclului
c) de a mentine constanta temperatura motorului
58. Termostatul permite:
a) deschiderea si nchiderea circuitului aerului din motor
b) deschiderea si nchiderea circuitului lichidului de racire, ntre motor si radiator
c) deschiderea si nchiderea circuitului uleiului motor

59. Sistemul ABS permite:


a) blocarea diferentialului
b) blocarea usilor
c) pastrarea controlului asupra directiei n timpul frnarii
60. Sistemul ABS:
a) previne blocarea totala a rotilor la frnare
b) asigura blocarea totala a rotilor la frnare
c) asigura controlul tractiunii
61. Ce asigura sistemul ESP (Electronic Stability Program)?
a) controlul asupra tractiunii
b) controlul asupra frnelor
c) controlul asupra diferentialului
62. Frna de serviciu asigura:
a) imobilizarea vehiculului atunci cnd acesta sta pe loc
b) reducerea vitezei sau oprirea vehiculului, sigur, rapid si eficace
c) frnare rotilor motoare
63. Inspectia tehnica periodica (ITP) se efectueaza:
a) la ARR (Autoritatea Rutiera Romna)
b) la RAR (Registrul Auto Romn)
c) la statiile autorizate n acest sens
64. Inspectia tehnica periodica (ITP) se efectueaza:
a) dupa reparatii capitale
b) la intervalele prevazute de lege
c) lunar
65. Airbag-ul (perna de aer) are rolul:
a) de a asigura suspensia vehiculului
b) de a asigura protectia n caz de impact frontal sau lateral
c) de a sigura protectia n caz de impact din spate (telescopaj)
66. Tetierele au rolul:
a) de a asigura sprijin bratelor
b) de a asigura protectia n caz de impact frontal sau lateral
c) de a sigura protectia coloanei cervicale n caz de impact din spate (telescopaj)
67. Cifra octanica a benzinei utilizate la motoarele cu aprindere prin scnteie se alege n functie de:
a) raportul de transmitere
b) raportul final
c) raportul de compresie
68. Normele Euro 1,2,3,4 etc. reprezinta:
a) norme de consum
b) norme de poluare
c) norme de confort
69. Arderea incompleta a carburantului determina:
a) poluare suplimentara
b) consum suplimentar
c) uzura suplimentara

70. Ce fel de benzina se foloseste la motoarele dotate cu catalizator?


a) benzina aditivata
b) benzina cu cifra octanica scazuta
c) benzina fara plumb
71. Nivelul uleiului din baie se controleaza de regula cu:
a) manometrul de ulei
b) termometrul de ulei
c) joja
72. Cnd se considera ca nivelul uleiului din baie este corect?
a) cnd este peste gradatia MAX a jojei
b) cnd este sub gradatia MIN a jojei
c) cnd este ntre gradatia MIN si cea MAX a jojei
73. Care este nivelul corect al electrolitului din bateria de acumulatoare?
a) 1 mm peste nivelul placilor
b) 1 cm peste nivelul placilor
c) 10 cm peste nivelul placilor
74. La ce intervale se schimba uleiul de motor si filtrul de ulei?
a) anual
b) lunar
c) la intervalele recomandate de producatorul vehiculului
75. Expresia Tubeless de pe pneurile vehiculului desemneaza:
a) anvelope de iarna
b) anvelope fara camera
c) anvelope de curse
76. Care poate fi cauza ncalzirii accentuate a pneurilor?
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) suprancarcarea vehiculului
c) presiunea prea mica
77. Uzura diferita a pneurilor de pe aceeasi punte poate avea drept cauza:
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) ncarcarea asimetrica a vehiculului
c) defectiuni ale sistemului de frnare sau reglaj defectuos al directiei
78. Uzura pneurilor se accentueaza din cauza:
a) deplasarii cu frnari si accelerari bruste (stil agresiv de conducere)
b) deplasarii cu viteze constante (stil preventiv de conducere)
c) deplasarii pe drumuri cu piatra cubica
79. Mentinerea piciorului pe pedala de ambreiaj dupa eliberarea acesteia provoaca uzura:
a) rulmentilor rotilor motrice
b) rulmentului de presiune
c) rulmentilor alternatorului
80. Din care parte a jantei se ncepe montarea anvelopei?
a) de lnga valva
b) din partea opusa valvei
c) din oricare parte

81. La actionarea pedalei de frna aceasta pulseaza ritmic. Care poate fi cauza?
a) uzura sabotilor de frna
b) fierberea lichidului de frna
c) ovalizarea tamburilor de frna
82. Cum veti frna pe un drum alunecos, daca vehiculul nu dispune de ABS?
a) fin, cu mai multe eliberari ale pedalei de frna
b) cu o singura apasare energica a pedalei de frna
c) cu mai multe apasari energice ale pedalei de frna
83. La actionarea pedalei de frna a unei instalatii hidraulice, aceasta este elastica, ntarinduse doar
dupa apasari repetate. Care este cauza?
a) cuplajul compresorului patineaza
b) garniturile de frnare sunt murdare
c) existenta aerului n instalatie
84. Ce mpiedica sistemul ABS?
a) patinarea rotilor sub sarcina
b) deraparea vehiculului n viraj
c) blocarea rotilor la frnare
85. Care poate fi cauza ncalzirii tamburului de frna al sistemelor de frnare hidraulice?
a) garnituri de frnare uzate
b) sabotii se afla prea departe de tambur
c) arcul de readucere a sabotilor de frnare este rupt
86. Care este cauza ncalzirii excesive a anvelopelor?
a) presiunea prea mare din anvelopa
b) presiunea prea mica din anvelopa
c) rularea cu viteza excesiva
87. Ce cauzeaza aparitia taieturilor pe suprafata de rulare a anvelopei, a crapaturilor n canalele
profilului?
a) rularea cu viteza mare
b) rularea cu presiune mai mica dect cea prescrisa n anvelope
c) dezechilibrarea rotii
88. De pe care parte a jantei se ncepe demontarea anvelopei?
a) de lnga valva
b) de pe partea opusa valvei
c) de pe oricare parte
89. Care poate fi cauza descarcarii acumulatorului electric?
a) folosirea frecventa a demarorului
b) reglajul defectuos al releului de ncarcare
c) mersul cu viteze ridicate
90. n timp ce conduceti autoturismul sesizati ca volanul trage ntr-o parte. Care poate fi cauza?
a) presiune diferita n pneurile din fata
b) reglajul defectuos al geometriei rotilor directoare
c) vnt lateral puternic
91. Uzura neuniforma, n pete a suprafetei de rulare a pneurilor este cauzata de:
a) deplasarea cu viteze ridicate

b) presiunea din pneuri prea scazuta


c) uzura amortizoarelor telescopice
92. Uzura uniforma a pneurilor pe mijlocul suprafetei de rulare este cauzata de:
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) presiunea din pneuri prea scazuta
c) presiunea din pneuri prea ridicata.
93. Uzura uniforma a pneurilor la marginile suprafetei de rulare este cauzata de:
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) presiunea din pneuri prea scazuta
c) presiunea din pneuri prea ridicata
94. Consumul ridicat de combustibil si implicit conducerea neecologica sunt favorizate de:
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) folosirea permanenta a instalatiei de aer conditionat a vehiculului
c) rularea cu geamurile deschise
95. Cum se realizeaza aprinderea combustibilului la motoarele alimentate cu benzina?
a) cu bujii incandescente
b) cu bujii cu scnteie
c) prin compresiune
96. Cum se realizeaza aprinderea combustibilului la motoarele Diesel?
a) cu bujii incandescente
b) cu bujii cu scnteie
c) prin compresiune
97. Pe ce tip de anvelope se inscriptioneaza literele M+S?
a) pe anvelopele all-season (pentru toate anotimpurile)
b) pe anvelopele de iarna
c) pe anvelopele de vara
98. Ce tip de conducere favorizeaza conducerea ecologica?
a) conducerea cu viteze mari
b) conducerea cu viteza legala, fara accelerari intense
c) conducerea la turatii mari ale motorului
99. Folosirea instalatiei de aer conditionat a autovehiculului:
a) creste consumul de carburant
b) scade consumul de carburant
c) nu influenteaza consumul de carburant
100. Ce tip de benzina favorizeaza conducerea ecologica?
a) benzina aditivata cu tetraetil de plumb
b) benzina cu cifra octanica ridicata
c) benzina fara plumb
101. Ce tip de benzina se foloseste la autoturismele dotate cu catalizator?
a) benzina aditivata cu tetraetil de plumb
b) benzina cu cifra octanica scazuta
c) benzina fara plumb
102. Un motor cu aprindere prin scnteie cu raport de compresie ridicat impune folosirea unei benzine:

a) cu cifra octanica ridicata


b) cu cifra octanica scazuta
c) lipsite de aditivi
103. Ce reprezinta cifra octanica a benzinei?
a) gradul de puritate al combustibilului
b) un raport etalon dintre izooctan si heptan
c) cantitatea de izooctan din benzina
104. Catalizatorul autoturismului are rolul de a:
a) mbunatati performantele dinamice ale vehiculului
b) reduce emisiile poluante
c) reduce consumul de ulei
105. Compresorul instalatiei de aer conditionat a autoturismului este actionat :
a) mecanic, de catre motorul autovehiculului
b) electric, de catre demaror sau alt motor electric
c) electric, de catre alternator
106. Instalatia de aer conditionat:
a) ncalzeste aerul din habitaclu
b) raceste aerul din habitaclu
c) nu modifica temperatura din habitaclu
107. Cum sunt de regula rotile directoare ale autoturismelor cu tractiunea pe rotile din fata?
a) divergente sau paralele
b) convergente sau paralele
c) convergente
108. Cum sunt de regula rotile directoare ale autoturismelor cu tractiunea pe rotile din spate?
a) divergente
b) divergente sau paralele
c) convergente sau paralele
109 . Din ce se compune elementul ABS al sistemului de franare al vehiculului?
a) o unitate centrala electronica
b) senzori de viteza pentru fiecare roata
c) valve hidraulice pe circuitul de franare
110. Din ce cauza fluiera strident pneurile la viraje si franari?
a) a dereglarii unghiurilor de cadere si de convergenta a rotilor directoare
b) a strangerii excesive a articulatiilor mecanismului de directie
c) a presiunii mari in interiorul pneurilor
111. n ce situatie functioneaza cu zgomot pompa unui servomecanism hidraulic al mecanismului de
directie?
a) cand se supratureaza motorul
b) cand se afla putin ulei in instalatie
c) cand nu este intinsa cureaua de antrenare
112. Din ce cauze determina cuplarea ambreiajului cu socuri ( smucituri ) ?
a) lipsa cursei libere la pedala de ambreiaj
b) uzura canalelor butucului discului de frictiune

c) deformarea placii de presiune


113. Care dintre cauze fac ca alternatorul sa nu debiteze ori sa debiteze curent insuficient?
a) deteriorarea diodelor din puntea de redresare
b) ruperea sau slabirea curelei alternatorului
c) defectarea regulatorului de tensiune
114. Care este cea mai frecventa cauza ce determina arderea garniturii de chiuloasa?
a) nbxirea sau nfundarea filtrului de aer
b) blocarea termostatului in pozitia deschis
c) strangerea insuficienta a chiuloasei motorului
115. Ce se intelege prin raport de compresie ?
a) raportul dintre volumul total al cilindrilor si volumul maxim al unui cilindru
b) raportul dintre volumul camerei de ardere si volumul amestecului comprimat
c) raportul dintre volumul total al cilindrului si volumul camerei de ardere
116. Care sunt principalele cauze ce duc la ancrasarea bujiilor?
a) amestecul carburant prea bogat
b) patrunderea de ulei in camera de ardere
c) funcionarea neregulata a motorului
117. Din ce se compune lichidul de racire al motorului?
a) apa distilata n amestec cu antigel
b) apa in amestec cu alcool
c) numai ap
118. Blocarea termostatului n pozitia nchis conduce la:
a) supraincalzirea motorului
b) pierdera lichidului din instalatia de racire
c) arderea garniturii de chuiloasa a motorului
119. Care este rolul sondei lambda a convertizorului catalitic montat pe tubulatura de evacuare a
gazelor arse?
a) reduce emisiile poluante ale motorului
b) masoara cantitatea de oxigen ramasa neconsumata dupa ardere
c) scade uzura motorului
120. Ce tipuri de combustibili neconventionali se pot folosi la alimentarea motoarelor cu ardere
interna?
a) alcooli si eteri
b) gaze naturale si hidrogen
c) uleiuri vegetale.

RSPUNSURI
1-ab
11-c
21-b
31-a
41-a
51-b
61-a
71-c
81-c
91-c
101-c
111-b

2-a
12-c
22-c
32-a
42-c
52-b
62-a
72-c
82-a
92-c
102-a
112-bc

3-a
13-c
23-b
33-b
43-a
53-c
63-c
73-b
83-c
93-b
103-b
113-abc

4-a
14-b
24-a
34-c
44-abc
54-c
64-b
74-c
84-c
94-abc
104-b
114-c

5-c
15-b
25-c
35-a
45-c
55-a
65-b
75-b
85-c
95-b
105-a
115-c

6-a
16-ab
26-a
36-c
46-a
56-c
66-c
76-bc
86-b
96-c
106-b
116-ab

7-b
17-ab
27-a
37-bc
47-b
57-c
67-c
77-c
87-b
97-b
107-a
117-a

8-b
18-ab
28-a
38-b
48-a
58-b
68-b
78-a
88-a
98-b
108-c
118-ac

9-c
10-b
19-a
20-ab
29-a
30-a
39-a
40-c
49-ab
50-b
59-c
60-a
69-abc
70-c
79-b
80-b
89-ab
90-ab
99-a
100-c
109-abc
110-a
119-ab 120-abc

CHESTIONAR MECANIC

6
7

Autovehiculele i remorcile pot fi certificate din punct de vedere al autenticitii de ctre:


a) Autoritatea Rutier Romn;
b) Direcia Poliiei Rutiere;
c) Registrul Auto Romn.
Cnd este necesar efectuarea unei inspecii tehnice periodice, chiar dac perioada scadent nu
a fost depit:
a) n cazul n care deintorul a avut retras dreptul de conducere pe o perioad mai mare de 12
luni;
b) dac s-a pierdut certificatul de nmatriculare;
c) dac autovehiculul a avut avarii grave la mecanismul de direcie n urma unor evenimente
rutiere.
Se interzice circulaia pe drumurile publice a vehiculului dac:
a) nu a fost supus inspeciei tehnice periodice naintea datei nscrise n anexa certificatului de
nmatriculare;
b) noxele motorului ating limita maxim;
c) are montate alte dispozitive de iluminare i semnalizare dect cele omologate de autoritatea
competent.
Cnd este necesar efectuarea unei inspecii tehnice periodice, chiar dac perioada scadent nu
a fost depit:
a) dac autovehiculului i s-a efectuat o reparaie capital;
b) dac autovehiculul nu a fost folosit o perioad ndelungat;
c) n cazul n care deintorul a avut retras dreptul de conducere pe o perioad mai mare de
12 luni.
Vehiculele se nmatriculeaz numai dac:
a) au o stare tehnic i estetic foarte bun;
b) au fost omologate de ctre R.A.R.;
c) se completeaz fia de nmatriculare.
Care dintre urmtoarele cauze provoac sulfatarea bateriei de acumulatori ?
a) legturile bateriei de acumulatori sunt slabe sau rupte;
b) nivelul sczut al electrolitului din bateria de acumulatori;
c) bornele bateriei de acumulatori sunt oxidate.
Care este documentul care se elibereaz n urma omologrii unui autovehicul ?
a) autorizaia provizorie de circulaie;
b) certificatul de nmatriculare al vehiculului;

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19
20

c) cartea de identitate a vehiculului.


Care din urmtoarele cauze determin scderea presiunii uleiului?
a) nfundarea sorbului pompei de ulei;
b) nivelul prea mare a uleiului n carter;
c) folosirea unui ulei prea vscos.
Ciclul de funcionare al motorului cu ardere intern n patru timpi, se realizeaz n :
a) patru rotaii complete ale arborelui cotit;
b) patru rotaii complete ale arborelui cu came;
c) dou rotaii complete ale arborelui cotit.
Cnd direcia unui autovehicul trage dreapta nseamn c:
a) este reglat incorect unghiul de convergen;
b) este reglat incorect unghiul de fug;
c) este reglat incorect unghiul de cdere.
Rateurile n galeriile de admisie i evacuare se produc din cauza :
a) supranclzirii motorului;
b) supraturrii motorului;
c) jocului prea mic dintre culbutori i supape.
Care este rolul transmisiei ?
a) transmiterea micrii de la ambreiaj la cutia de viteze;
b) transmiterea micrii de la motor la roile motrice;
c) asigurarea eficienei frnei de motor.
Uzura anvelopei pe mijlocul benzii de rulare este o consecin a rulajului :
a) cu vitez ridicat;
b) cu vitez redus;
c) cu presiune mare.
Care trebuie s fie nivelul electrolitului n bateria de acumulatori ?
a) 10-15 mm sub nivelul plcilor;
b) 10-15 mm deasupra plcilor;
c) la nivelul plcilor.
La coborrea unei pante lungi cu autovehicule echipate cu motoare cu aprindere prin scnteie se
recomand folosirea frnei de motor ntruct:
a) realizeaz o economie apreciabil de combustibil;
b) evit suprasolicitarea frnei de serviciu care n anumite condiii devine ineficient;
c) micoreaz uzura motorului.
Care poate fi indiciul exterior al consumului mrit de combustibil n urma reglrilor greite la
motor ?
a) fum de eapament alb;
b) fum de eapament albastru;
c) fum de eapament negru.
Care este rolul electromotorului?
a) antreneaz arborele cotit;
b) antreneaz compresorul;
c) antreneaz ventilatorul.
Care din urmtoarele defeciuni creeaz joc mare la volan ?
a) uzura pronunat a pneurilor roilor din fa;
b) uzura pronunat a angrenajelor din caseta de direcie;
c) uzura pronunat a suspensiei autovehiculului.
Care este rolul termostatului ?
a) menine temperatura lichidului de rcire n limitele optime;
b) nchide i deschide circuitul lichidului ctre instalaia de climatizare, la anumite temperaturi;
c) realizeaz scderea temperaturii lichidului de rcire.
Uzura pronunat a marginilor benzii de rulare se datoreaz :
a) rulrii cu presiune mai mic dect cea recomandat;

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31
32

b) rulrii cu presiune mai mare dect cea recomandat;


c) conducerii cu vitez mare.
Care este rolul bateriei de acumulatori ?
a) transform curentul de joas tensiune n curent de nalt tensiune;
b) alimenteaz consumatorii de energie electric n raport de necesiti;
c) produce curent electric necesar alimentrii consumatorilor.
Care dintre unghiurile direciei face ca, dup virare, roile directoare s revin n poziia iniial?
a) unghiul de convergen;
b) unghiul de cdere;
c) unghiul de fug.
Echipamentul de direcie prevzut cu un sistem de amplificare (servodirecie):
a) este obligatoriu pentru toate autovehiculele cu sarcin maxim pe axa directoare mai mare de
4500 kg;
b) este obligatoriu la toate tipurile de autoturisme;
c) nu exist nici o prevedere n acest sens.
Momentul motor transmis la roi n trepte inferioare de vitez este:
a) mai mic dect la arborele motorului;
b) mai mare dect la arborele motorului;
c) egal cu cel de la arborele motorului.
Care este rolul mecanismului de distribuie ?
a) asigur ptrunderea amestecului carburant n cilindri i evacuarea gazelor arse;
b) asigur distribuirea curentului electric de nalt tensiune la bujii;
c) asigur uniformizarea mersului motorului prin distribuirea surplusului de energie debitat n
timpul motor ctre ceilali timpi.
n cazul rulrii cu un pneu umflat sub presiunea indicat de constructor, uzura neuniform a benzii
de rulare se produce:
a) n zona exterioar a benzii de rulare;
b) pe creast;
c) pe toat suprafaa.
Care din urmtoarele cauze determin descrcarea bateriei de acumulatori ?
a) oxidarea bornelor;
b) desfacerea legturilor;
c) folosirea excesiv a demarorului.
Care este rolul generatorului de curent alternativ ( alternatorului) :
a) asigur pornirea automat a motorului;
b) este sursa de energie pentru consumatori n timpul funcionrii motorului i de ncrcare a
bateriei de acumulatori;
c) alimenteaz cu energie electric electromotorul.
Din ce cauz faza de ntlnire a farului bate n sus ?
a) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte n jos (sub filament);
b) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte n sus (deasupra filamentului);
c) becul bilux este montat cu ecranul fazei scurte lateral.
Inspecia tehnic a autovehiculelor destinate instruirii practice se efectueaz :
a) anual la o staie de inspecie tehnic autorizat de MT;
b) la cel mult sase luni ntr-o staie de inspecie tehnic autorizat de RAR;
c) la cel mult sase luni ntr-o staie de inspecie tehnic a M.I.
Unghiul de cdere al roilor are rolul:
a) de a mpiedica oscilaiile roii n limita jocului din rulmenii butucului;
b) de a micora tendina de deschidere a roilor;
c) de a menine roile directoare n poziie stabil de mers rectiliniu al automobilului.
Precizai care dintre cauzele urmtoare conduc la nclzirea excesiv a pneurilor:
a) rularea cu o presiune mai mare n pneuri dect cea indicat de uzina constructoare;
b) rularea fr oprire pe o distan prea mare;

33

34

35

36
37

38

39

40

41

42

43

44

c) rularea cu presiune mai mic n pneuri dect cea indicat de uzina constructoare.
Care poate fi indiciul exterior al uzurii pronunate a setului motor?
a) fum de eapament alb;
b) fum de eapament albastru;
c) fum de eapament negru.
Care din urmtoarele defeciuni conduc la patinarea ambreiajului ?
a) uzura mare a ferodourilor discurilor conduse;
b) cursa liber a pedalei de ambreiaj este prea mare;
c) ruperea prghiei de debraiere.
Dispozitivul ABS reprezint o component a unui sistem de frnare care:
a) avertizeaz asupra apariiei unei disfuncionaliti ale sistemului;
b) nu are nici o influent asupra spaiului de oprire;
c) regleaz n mod automat fora de frnare la roat, evitnd blocarea roii.
Uzura neuniform a benzii de rulare n plan transversal poate fi cauzat de:
a) bruscarea frecvent a direciei;
b) reglarea necorespunztoare a unghiurilor de fug;
c) reglarea necorespunztoare a convergenei roilor.
Care din urmtoarele cauze duce la uzura prematur a anvelopelor roilor din fa:
a) greutatea mare pe puntea din fa datorit existenei motorului;
b) solicitarea mai mare a roilor din fa la viraje i la meninerea direciei de mers;
c) reglarea greit a convergenei roilor.
Cum vei proceda cnd ncrctura depete greutatea maxim autorizat a autovehiculului ?
a) mrii presiunea n pneuri;
b) rulai cu vitez redus;
c) nu avi voie s circulai cu autovehiculul n asemenea condiii.
Care din urmtoarele defeciuni creeaz joc mare la volan?
a) convergena roilor nereglat;
b) unsori prea vscoase n caseta de direcie i la articulaii;
c) uzura pronunat a capetelor de bar.
Care este rolul ambreiajului?
a) asigur legtura dintre cutia de vitez i roile motrice;
b) cupleaz i decupleaz frna de serviciu;
c) cupleaz i decupleaz legtura dintre motor i cutia de viteze.
Inspecia tehnic a autovehiculelor noi destinate instruirii practice se efectueaz :
a) anual la o staie de inspecie tehnic autorizat de MT;
b) la cel mult un an ntr-o staie de inspecie tehnic autorizat de RAR;
c) la cel mult sase luni ntr-o staie de inspecie tehnic a M.I.
La frnare observai c autoturismul dvs. trage ntr-o parte. Care sunt cauzele posibile ?
a) volanul are joc peste limitele maxime admise;
b) suprafaa carosabilului are aderena uniform;
c) sistemul de frnare are dezechilibru mai mare de 20 %.
Ptrunderea apei n baia de ulei a motorului se constat prin :
a) mersul neregulat al motorului;
b) scderea nivelului apei n radiator;
c) existena unei spume de culoare glbuie pe joja de nivel a uleiului.
Uzura neuniform a benzii de rulare a unui pneu este produs de:
a) exploatarea pneului n condiii de suprapresiune;
b) exploatarea pneului n condiii de suprasarcin;
c) rularea cu vitez excesiv.

Care din cauzele de mai jos determin jocul mare al volanului?


a) presiune sczut n pneurile din fa;
45 b) jocul mare al fuzetei pe pivot;
c) unsoare prea vscoas n articulaiile transmisiei direciei.

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

Dup ce recunoatei c ambreiajul patineaz ?


a) la schimbarea treptelor de vitez se aude zgomot de pinioane;
b) cnd motorul se gsete n priz direct, la accelerarea brusc, autovehiculul nu dezvolt o
vitez corespunztoare;
c) la plecarea de pe loc autovehiculul produce smucituri.
Care dintre urmtoarele defeciuni ale instalaiei de rcire conduce la uzura prematur a
motorului ?
a) blocarea termostatului n poziia deschis;
b) uzura rulmenilor pompei de ap;
c) nfundarea instalaiei de nclzire.
Care dintre urmtoarele cauze provoac la efectuarea unui viraj lovituri puternice la volanul unui
autovehicul prevzut cu sistem de direcie cu servomecanism hidraulic ?
a) ptrunderea aerului n instalaia hidraulic;
b) articulaiile neunse;
c) unghiul de convergen dereglat.
Roile directoare ale autovehiculelor cu traciune pe spate, sunt de regul :
a) divergente sau paralele;
b) convergente sau paralele;
c) divergente.
Dispozitivul ABS reprezint o component a unui sistem de frnare:
a) pneumo-hidraulic asistat;
b) care avertizeaz asupra apariiei unei disfuncionaliti ale sistemului;
c) care regleaz n mod automat alunecarea n sensul de rotaie al roilor.
Ce se nelege prin anvelop de zpad ?
a) anvelopele al cror desen al benzii de rulare i structura sunt concepute pentru a asigura un
comportament mai bun pe noroi i zpad proaspt;
b) anvelopa la care desenul benzii de rulare este caracterizat, n general prin elemente, canale i /
sau proeminene masive, mai distanate unele de altele dect cele ale anvelopelor de drum;
c) anvelopa de drum care poate circula n toate anotimpurile, pe orice tip de carosabil cu aceleai
performane la rulare.
Care dintre urmtoarele cauze determin scderea puterii motorului ?
a) acumulatorul este descrcat;
b) conjuctorul-disjunctorul este defect;
c) toba de evacuare este nfundat.
Cnd se consider c autovehiculul merge n priz direct ?
a) cnd turaia arborelui cotit este mai mare dect turaia roilor;
b) cnd turaia arborelui cotit este mai mic dect turaia roilor;
c) cnd turaia arborelui cotit este egal cu turaia arborelui secundar al cutiei de viteze.
nscrisul TUBELESS pe o anvelop, semnific faptul c :
a) anvelopa este cu profil de iarn;
b) anvelopa este cu profil de var;
c) anvelopa este de tipul fr camer de aer.
Ce rol are mecanismul de direcie al autovehiculului ?
a) s permit o conducere uoar;
b) s permit bracarea cu uurin a roilor directoare;
c) s asigure stabilitatea n mers a autovehiculului.

Care este cea mai frecvent cauz care duce la arderea garniturii de chiulas ?
a) blocarea termostatului n poziie deschis;
56 b) strngerea insuficient a chiulasei;
c) nfundarea filtrului de aer.
Uzura anvelopei pe una dintre marginile benzii de rulare, se datoreaz :
a) dereglrii unghiurilor de convergen;
57 b) rulrii cu presiune sczut;
c) rulrii cu presiune ridicat.

RSPUNSURI
1-c 2-c
16-c 17-a
31-a 32-c
46-b 47-a

3-c
4-a
5-b
18-b 19-a 20-a
33-b 34-a 35-c
48-a 49-b 50-c

6-b
7-c
21-b 22-c
36-a 37-c
51-a 52-c

8-a
23-c
38-c
53-c

9-c 10-a 11-c


24-b 25-a 26-a
39-c 40-c 41-b
54-c 55-b 56-b

12-b 13-c 14-b 15-b


27-c 28-b 29-b 30-b
42-c 43-c 44-c 45-b
57-a

CHESTIONAR MECANIC
1. Care din defectiunile prezentate mai jos determina functionarea motoarelor cu aprindere prin
compresie cu fum alb excesiv?
a) blocarea resortului injectorului;
b) avansul la injectie peste o limita normala;
c) arderea garniturii de chiulasa;
2. Consumul marit de combustibil poate fi determinat de:
a) patrunderea excesiva de impuritati in filtrul de aer;
b) infundarea jiclorului principal;
c) nivelul benzinei in camera de nivel constant este mediu;
3. Cum va dati seama ca a patruns apa in baia de ulei a motorului?
a) prin constatarea diminuarii nivelului apei in instalatia de climatizare;
b) prin aparitia pe joja de nivel a uleiului a unei spume de culoare galbuie;
c) atunci cand motorul incepe sa mearga cu intreruperi;
4. Principalii factori care determina ancrasarea bujiilor sunt:
a) lichidul de racire nu mai incalzeste cilindrii;
b) patrunderile de ulei in camera de ardere;
c) amestecul combustibil prea bogat;
5. Amestecul de carburant la motoarele cu aprindere prin compresie se formeaza in:
a) cilindrii motorului;
b) pompa de injectie;
c) galeria de admisie;
6. Ce urmari are blocarea termostatului in pozitia inchis?
a) fierberea lichidului din instalatia de racire;
b) arderea garniturii de chiulasa;
c) supraincalzirea motorului;
7. Din ce cauza se produc rateurile in galeriile de admisie si evacuare?
a) existenta unor jocuri prea mici intre supape si culbutori;
b) racirea excesiva a motorului;
c) incalzirea excesiva a motorului;
8. Care este cauza cea mai frecventa care duce la arderea garniturii de chiulasa?
a) blocarea in pozitia "nchis" a termocuplului ventilatorului;
b) strangerea insuficienta a chiulasei;
c) blocarea robinetului ventilatorului;

9. Temperatura de regim la motoarele cu ardere interna este de:


a) 60C - 70C;
b) 80C - 90C;
c) 100C - 110C;
10. Uzura prematura a motorului este determinata de urmatoarea defectiune la instalatia de racire:
a) fisurarea unei pale de elice a ventilatorului;
b) blocarea in pozitia "deschis" a termostatului;
c) blocarea robinetului caloriferului de incalzirea a habitacului;
11. Amestecarea uleiului cu apa este provocata de:
a) deteriorarea garniturilor de etansare a camasilor cilindrilor;
b) fisurarea pistoanelor blocului motor;
c) fisurarea blocului motor;
12. Unde este refulat surplusul de motorina de la injectoare?
a) in pompa de injectie;
b) in rezervor;
c) in pompa de alimentare;
13. Care este rolul termostatului?
a) realizeaza presiunea necesara circulatiei lichidului de racire;
b) regleaza si mentine temperatura lichidului de racire intre limitele necesare;
c) realizeaza racirea lichidului prin ventilatie;
14. Pompa de ulei este antrenata de:
a) pinionul de pe arborele cu came;
b) pinionul de pe arborele cotit;
c) coroana dintata a rotii colante;
15. Care este rolul carburatorului?
a) asigura patrunderea amestecului carburant in camerele de ardere si evacuare a gazelor arse;
b) asigura trimiterea benzinei necesare in camera de ardere;
c) asigura formarea amestecului carburant la toate regimurile de functionare a motorului;
16. Scaderea presiunii uleiului este cauzata de:
a) nivelul prea mare al uleiului in carter;
b) infundarea sorbului pompei de ulei;
c) folosirea unui ulei mult prea vascos;
17. Care din urmatoarele cauze determina scaderea puterii motorului?
a) infundarea tobei de evacuare;
b) descarcarea bateriei de acumulare;
c) defectarea conjunctorului-disjuctor;
18. Ce rol are mecanismul de distributie?
a) asigura formarea curentului electric in ruptor si distribuirea acestuia la bujii;
b) asigura uniformizarea mersului motorului prin acumularea surplusului de energie debitat de timpul
motor si utilizarea acesteia in ceilalti timpi;
c) asigura patrunderea amestecului carburant in cilindrii si evacuarea gazelor arse;
19. Care din urmatorii factori influenteaza spatiul de franare a autovehiculelor?
a) ecartamentul rotilor, viteza de reactie a soferului;
b) diametrul rotilor, viteza de circulatie, greutatea autovehiculului;

c) viteza de circulatie, aderenta pneurilor la sol, timpul de reactie a soferului;


20. Cand se considera ca autovehiculul merge in priza directa?
a) cand turatia arborelui cotit este mai mare decat turatia rotilor;
b) cand turatia arborelui cotit este egala cu tuatia arborelui secundar al cutiei de viteze;
c) cand turatia arborelui cotit este mai mica decat turatia rotilor;
21. Consumul de combustibil peste limita normala apare?
a) atunci cand conduceti prudent;
b) atunci cand schimbi tipul de combustibil folosit;
c) cand intervine dereglarea carburatiei;
22. Crestere exagerata a regimului termic de functionare a motorului este cauzata de:
a) blocarea termostatului n poziia nchis;
b) cureaua de antrenare a pompei de apa rupta;
c) temperatura ridicata a mediului ambiant;
23. Care este rolul uleiului pentru motor?
a) de a apara motorul fata de infiltrarea amestecului carburant in baia de ulei;
b) de a scadea uzura motorului, prin crearea unui film rezistent de lubrifiant intre suprafetele pieselor
aflate in miscare;
c) acela de a demonta mai usor piesele motorului;
24. Ce constituie o calitate a uleiului de motor?
a) culorea;
b) vascozitatea;
c) punctul de congelare;
25. Fumul albastrui al esapamentului si prezenta calaminei pe suprafata bujiilor sunt cauzate de:
a) rularea obisnuita cu o viteza sub cea legala;
b) deteriorarea mecanismului motor (grup piston-cilindru);
c) folosirea unor bujii nepotrivite;
26. Ce cauze pot duce la cresterea nivelului de ulei in baia de ungere?
a) deplasarea obisnuita pe drumuri neasfaltate;
b) infiltrarea apei sau a combustibilului in baia de ulei;
c) dereglarea pompei de ulei;
27. Intretinerea sistemului de ungere se face:
a) prin controlarea si completarea uleiului in baie;
b) prin schimbarea uleiului dupa ce i-a expirat termenul de utilizare;
c) prin desfundarea deschizaturilor de aerisire ale radiatorului;
28. Temperatura lichidului de racire care asigura performanta maxima si uzura minima a motorului este
situata intre:
a) 100-130C;
b) 90-95 C;
c) 10-25 C;
29. Defectiunea instalatiei de racire a motorului cea mai des intalnita este:
a) patinarea ambreajului;
b) largirea sau ruperea curelei de antrenare a pompei de apa si a ventilatorului;
c) infundarea prizei de aer ce alimenteaza ventilatorul;

30. Circulatia frecventa cu termostatul defect, implicit, cu o temperatura a lichidului de racire sub 60C
poate duce:
a) la blocarea pompei de apa;
b) la imposibilitatea incalzirii habitaclului;
c) la un consum marit de combustibil;
31. Din ce cauze se aprinde lumina martor de la bord, care semnalizeaza functionarea generatorului
de curent?
a) rotorului pompei de apa gripat;
b) bateria de acumulatorii prezinta scurgeri de electrolit;
c) ruperii curelei de antrenare a ventilatorului, a alternatorului si a pompei de apa;
32. Care sunt masurile de precautie ce trebuiesc luate la intrebuintarea solutiei antigel?
a) nu trebuie combinata cu apa, deoarece degaja multa caldura;
b) nu se va lua nici o masura, intrucat lichidul respectiv nu este daunator;
c) se va evita contactul cu solutia antigel, intrucat este toxica;
33. De ce reguli trebuie sa tii cont la folosirea pe termen lung a solutiilor antigel:
a) urmarirea culorii lichidului antigel din vasul de expansiune;
b) verificarea constanta a nivelului optim al lichidului din vasul de expansiune;
c) dupa maxim trei ani solutia antigel trebuie complet inlocuita, indiferent ca densitatea acesteia
corespunde cerintelor;
34. Cum ti dai seama ca bateria de acumulatori este descarcata?
a) atunci cand actionezi claxonul, acesta emite un sunet slab, intrerupt;
b) aprinzand farurile constati ca intensitatea acestora scade progresiv;
c) demontand bateria, sesizezi ca aceasta este mai usoara decat de obicei;
35. Cum se numeste fenomenul cu care te confruni atunci cand intrerupand contactul electric motorul
continua sa functioneze?
a) autoaprindere;
b) calare;
c) detonatie;
36. Stricarea ambreiajului este cauzata in cele mai multe cazuri de una din urmatoarele deprinderi
gresite ale soferilor:
a) mentinerea pedalei de ambreiaj apasata, in timp ce asteapta la semafor ;
b) rularea cu jocuri mari la pedala de ambreiaj sau mecanismul de directie;
c) aducerea schimbatorului de viteze in punctul mort ;
37. Atunci cand efortul depus pentru actionarea volanului este prea mare decat in mod normal trebuie
sa verifici:
a) presiunea in pneurile din fata;
b) cum este prins volanul pe axul sau;
c) presiuna in pneuriledin spate;
38. Uzura permanenta a pneurilor din fata este cauzata in special de:
a) fenomenul apare doar la masinile cu tractiunea pe spate;
b) dereglarea geometriei directiei;
c) rularea frecventa cu viteza redusa;
39. Atunci cand apar defectiuni tehnice ale mecanismului de directie, ce trebuie sa faci?
a) sa te adresezi doar atelierelor specializate, care au personal calificat;
b) sa ceri ajutorul unor cunostinte care au mai intalnit astfel de situatii;

c) sa continui rularea, deoarece defectiunea se datoreaza starii drumului;


40. Neeliberarea completa a franei de stationare poate provoca:
a) zgomot in zona manetei franei de mana;
b) incalzirea exagerata a butucilor rotilor din spate;
c) un consum suplimentar de carburant;
41. Care sunt criteriile de evlauare a eficacitatii franelor?
a) spatiul de franare;
b) forma pedalei;
c) lungimea urmei de franare imprimata pe carosabil;
42. Durata de serviciu a pneurilor este influentata cel mai mult de:
a) starea tehnica a franei;
b) temperatura mediului inconjurator;
c) presiunea;
43. Presiunea in pneuri se masoara:
a) inaintea de a pleca la drum, cand pneurile sunt reci;
b) cand observam ca masina este aplecata intr-o parte;
c) dupa parcurgerea a cel putin patru sute sau cinci sute de kilometri, cand pneurile sunt calde;
44. Care este rolul ambreajului?
a) conduce la marirea turatiei motorului, in functie de sarcina transportata;
b) executa cuplare progresiva si decuplarea motorului de restul transmisiei;
c) garanteaza viteze diferite ale rotilor motoare la parcurgerea curbelor;
45. Care este rolul cutiei de viteze?
a) acela de a transmite puterea la roti;
b) permite mersul inapoi, fara a inversa sensul de rotatie a motorului;
c) de a stationa cu motorul in functiune;
46. Motorul Diesel al unui autoturism emite fum excesiv din cauza:
a) absentei combustibilului;
b) defectiunilor la instalatia de injectie;
c) busonului rezervorului inchis la maxim;
47. Carei instalatii ii apartine termostatul:
a) instalatiei de racire;
b) instalatiei de ungere;
c) instalatiei de alimentare;
48. Criteriul de alegere al benzinei pentru motoarele cu aprindere prin scanteie este:
a) consistenta si culoarea;
b) cifra octanica (CO);
c) cifra catanica (CC);
49. Care sunt cauzele care determina poluarea mediului ambiant de catre autovehicule?
a) rularea cu viteza redusa, fara motiv;
b) arderea incompleta si defectuoasa a combustibilului;
c) disfunctionalitatea filtrului de benzina sau motorina;
50. Ce reprezinta simbolurile EURO I, EURO II, EURO III si EURO IV?
a) standardele de poluare din UE;

b) incadrarea in anumite norme de consum a autovehicolelor;


c) parametrii tehnici de provenienta a unor vehicule din UE;
51. Fumul de culoare albastra emis de esapament indica:
a) astuparea partiala a tobei de esapament;
b) folosirea unui combustibil colorat;
c) un consum excesiv de ulei;
52. Fumul de culoare neagra emis de esapament indica:
a) un consum mare de ulei;
b) un consum prea mare de combustibil;
c) deteriorarea supapelor de evacuare;
53. Atunci cand conduci un autovehicul actionat de un motor cu aprindere prin scanteie, dotat cu
catalizator (dispozitiv anti-poluant), ce benzine trebuie sa folosesti?
a) toate tipurile de benzine cu cifra octanica peste 90;
b) doar benzine aditivate cu tetraetil de plumb;
c) numai benzine fara plumb;
54. Ce rol are catalizatorul?
a) de a garanta depoluarea atmosferica, prin arderea completa a gazelor de evacuare;
b) de a filtra carburantul inainte de a-l pulveriza in cilindri;
c) de a usura arderea amestecului carburant in cilindrii motorului;
55. Cu ajutorul carui instrument se face controlul nivelului din baie?
a) folosind manometrul de la bord;
b) utilizand joja (o tija metalica) care trebuie introdusa in blocul motor;
c) folosind turometrul de la bord;
56. Nivelul corect al uleiului din baie trebuie sa fie:
a) cu un centimetru peste nivelul MAX (maxim);
b) cu un centimetru sub reperul MIN (minim);
c) la orice nivel insemnat pe joja de ulei (intre reperele MIN-MAX).
57. Uleiul si elementul filtrant se schimba:
a) respectand intervalul de timp stabilit de constructor;
b) odata la 3 ani;
c) odata la cinci ani;
58. Ce rol joaca ABS-ul (dispozitivul antiblocare)?
a) previne blocarea rotilor in timpul franarii, indiferent de starea carosabilului;
b) in caz de ciocnire cu un obstacol asigura rotile directoare contra blocarii;
c) previne deplasarea accidentala a vehiculului parcat, prin montarea cate unui ABS la fiecare roata;
59. Care este cauza uzurii anormale a unuia dintre pneuri?
a) deplasarea nejustificata cu viteza redusa;
b) dereglarea sistemului de directie si de franare;
c) caracteristicile drumului public;
60. Uzura pneurilor creste foarte mult:
a) la demarari si franari intense, rezultatul ale unui stil agresiv de conducere;
b) la rularea masinii pe timp nefavorabil;
c) cand se conduce preventiv-defensiv;
61. AIRBEGUL (sau perna de aer) asigura:

a) amortizarea rapida a trepidatiilor cauzate de denivelarile drumurilor publice;


b) posibilitatea sofatului relaxant, sprijinind capul de aceasta;
c) un plus de protectie oferit persoanelor din masina, in cazul unui impact puternic al autoturismului;
62. Obligatia de a efectua inspectiile tehnice periodice, precum si a respectarii periodicitatii acestora ii
revine:
a) posesorului legal al autoturismului;
b) Registrului Auto Roman (RAR);
c) Service-urilor;
63. Nu este obligatoriu echipamentul de franare la remorcile cu masa totala maxima autorizata:
a) sub 300 kg;
b) peste 750 kg;
c) sub 750 kg;
64. Ce reprezinta sistemul de franare A B S (Anti-lok Breaking System)?
a) un sistem ce asigura mentinerea unei viteze constante;
b) un sistem ce nu permite blocarea rotilor in timpul franarii autovehiculelor;
c) un sistem care blocheaza rotilor motoare, la patinarea acestora;
65. Bateria de acumulatori are rolul de a:
a) alimenta consumatorii (masinii) cu energie electrica;
b) asigura functionarea instalatiei de aprindere;
c) raci lichidul de franare;
66. Ce functie are termostatul?
a) la anumite temperaturi deschide si inchide circuitul de racire;
b) asigura pornirea rapida a motorului la temperaturi scazute;
c) asigura functionarea instalatiei de racire;
67. Din ce cauze ar putea trage masina constant intr-o parte?
a) geometria incorecta a rotilor;
b) aveti in masina mai multi pasageri pe o parte, decat pe partea cealalta;
c) viteza mica;

RSPUNSURI
1-c
16-b
31-c
46-b
61-c

2-a
17-a
32-c
47-a
62-a

3-b
18-c
33-c
48-b
63-c

4-bc
19-c
34-ab
49-b
64-b

5-a
20-b
35-a
50-a
65-a

6-bc
21c
36-a
51-c
66-a

7-a
8-b
9-b 10-b 11-a
22-ab 23-b 24-c 25-b 26-b
37-a 38-b 39-a 40-bc 41-a
52-b 53-c 54-a 55-b 56-c
67-a

12-b
27-ab
42-c
57-a

13-b
28-b
43-a
58-a

14-a 15-c
29-b 30-c
44-b 45-abc
59-b 60-a

ALTE CHESTIONARE IMPORTANTE: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


CHESTIONAR - CONDIII TEHNICE
1. Nu aveti voie sa circulati cu autovehiculul pe drumul public daca:
a) noxele emanate depasesc limita legala;
b) certificatul de inmatriculare este deteriorat sau a fost pierdut;
c) numarul de inmatriculare este murdar;
2. Cand se efectueaza inspectia tehnica a autovehiculelor si remorcilor?
a) de 2 ori pe an;
b) la cel mult 1 an;
c) la cel mult 2 ani;
3. Cand trebuie sa refaceti inspectia tehnica inainte de termen?
a) cand conduceti un taxi;
b) cand autovehiculul are mai mult de 10 ani;
c) cand sistemul de franare a fost grav avariat;
4. Unde este scris termenul de valabilitate al inspectiei tehnice periodice?
a) in anexa certificatului de inmatriculare;
b) in manualul tehnic;
c) pe actele de la service;
5. Instalatiile de semnalizare si iluminare ale unui automobil trebuie:
a) sa fie omologate de catre autoritatea competenta;
b) sa corespunda conditiilor tehnice impuse;
c) sa fie folosite doar pe timp de noapte;
6. Nu aveti voie sa circulati pe drumul public daca:
a) ati montat pe autovehicul alte instalatii de iluminare in afara celor omologate;
b) autovehiculul este murdar;
c) ati montat in autoturism un detector de radar;
7. Nu aveti voie sa dotati autovehiculul cu:
a) alte averizoare sonore decat cele impuse de autoritatea competenta;
b) orice dispozitiv care perturba functionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului;
c) sistem de navigatie;
8. Nu aveti voie sa circulati cu automobilul atunci cand:
a) parbrizul sau luneta sunt fisurate;
b) unul din faruri este defect;
c) termenul de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat;
9. Nu aveti voie sa circulati pe drumurile publice atunci cand:
a) autovehiculul nu este dotat cu roata de rezerva;
b) anvelopele sunt de marimi si caracteristici diferite de cele inscrise in certificatul de inmatriculare;
c) autovehiculul polueaza fonic in timpul deplasarii sau stationarii;

10. Aveti voie sa dotati autovehiculul cu alt avertizor sonor in afara celui omologat de autoritatea
competenta?
a) da, daca acesta nu depaseste pragul sonor legal;
b) nu;
c) legea nu prevede;
11. Aveti voie sa dotati autovehiculul cu alte lumini in afara celor omologate de autoritatea
competenta?
a) da, daca asigura o vizibilitate mai buna in trafic;
b) nu;
c) acest lucru nu este prevazut in lege;
12. Cand au voie politistii sa va retina placutele de inmatriculare?
a) cand acestea nu corespund standardelor in vigoare;
b) cand conducatorul auto nu are asupra sa cartea de identitate si carnetul de conducere;
c) cand placutele cu numarul de inmatriculare sau inregistrare nu corespund standardelor in vigoare si
sunt montate pe vehicul;
13. Cand nu aveti voie sa circulati cu autovehiculul pe drumurile publice?
a) daca ati obtinut carnetul de conducere de mai putin de un an;
b) cand autovehiculul prezinta scurgeri de carburanti;
c) cand autovehiculul nu corespunde normelor tehnice cu privire la siguranta rutiera si la protectia
mediului inconjurator;
14. Cand ar trebui sa verificati presiunea din cauciucuri?
a) la fiecare 1000 km parcursi;
b) inainte sa porniti la drum;
c) pe timp de vara, cand temperatura este foarte ridicata;
15. Care ar putea fi motivul pentru care autoturismul trage constant intr-o parte?
a) vehiculul nu este bine echilibrat, greutatea pe una din parti fiind mai mare decat pe cealalta;
b) geometria gresita a rotilor;
c) viteza este prea mare;
16. Ce ar trebui sa faceti cand observati ca actionand o singura data pedala de franare, cursa acesteia
este prea lunga, iar pentru a scurta cursa trebuie sa actionati de mai multe ori pedala?
a) sa folositi frana mai des;
b) sa reparati frana;
c) nimic, acest lucru fiind normal;
17. De ce este bine sa reparati cat mai repede un esapament defect?
a) pentru ca din aceasta cauza automobilul emana mai multe gaze;
b) pentru ca produce un zgomot prea mare;
c) este o defectiune minora, asa ca nu ar trebuie sa constituie o prioritate;
18. Cand nu aveti voie sa circulati cu autovehiculul pe drumurile publice?
a) atunci cand nu aveti buletinul sau cartea de identitate la dumneavoastra;
b) in cazul in care nu aveti montate centuri de sigurata la toate locurile din masina;
c) atunci cand prezinta scurgeri de carburanti sau lubrifianti;
19. Cand este recomandat sa verificati presiunea din cauciucuri?
a) iarna, cand cauciucurile sunt reci;
b) inainte sa porniti la drum;
c) la fiecare 300 km parcursi;

20. Daca anvelopele sunt de marimi si caracteristici diferite de cele inscrise in certificatul de
inmatriculare, aveti voie sa circulati cu autovehiculul pe drumurile publice?
a) legal nu este prevazut;
b) da;
c) nu;
21. Cu care dintre urmatoarele dispozitive nu aveti voie sa dotati autovehiculul?
a) cu detectoare de radar;
b) cu dispozitive care perturba functionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului;
c) cu sisteme video;
22. Nu aveti voie sa circulati pe drumurile publice:
a) fara trusa medicala de prim ajutor;
b) fara placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare;
c) daca aveti luneta sau parbrizul fisurate;
23. Suneteti obligat sa aveti in dotarea autovehiculului:
a) triunghiuri reflectorizante;
b) stingator de incendiu;
c) trusa medicala de prim-ajutor;
24. Radierea din evidenta a vehiculelor se face:
a) la scoaterea definitiva din Romania a vehiculului respectiv;
b) in cazul furtului vehiculului;
c) cand proprietarul face dovada dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului la unitati specializate in
vederea dezmembrarii;

RSPUNSURI
1-a
11-b
21-b

2-c
12-ac
22-ab

3-c
13-bc
23-abc

4-a
14-b
24-abc

5-ab
15-b

6-a
16-b

7-ab
17-b

8-c
18-c

CHESTIONAR - DISTANA NTRE VEHICULE


1. ntr-o zona rezidentiala :
a) aveti voie sa circulati cu cel mult 5 km/h;
b) viteza maxima admisa este 20 km/h;
c) pietonii au voie sa foloseasca toata latimea partii carosabile;
2. Care este viteza maxima admisa intr-o zona pietonala?
a) 5 km/h;
b) 10 km/h;
c) 15 km/h;
3. Limita maxima de viteza admisa intr-o zona rezidentiala este:
a) 20 km/h;
b) 30 km/h;
c) 50 km/h;

9-bc
19-b

10-b
20-c

4. Limita maxima de viteza pentru autoturismele care circula in localitate este:


a) 40 km/h;
b) 50 km/h;
c) 60 km/h;
5. Limita maxima de viteza pentru autoturismele care circula pe autostrada este:
a) 110 km/h;
b) 120 km/h;
c) 130 km/h;
6. Limita maxima de viteza pentru autoturismele care circula pe drumurile expres sau national
europene este:
a) 110 km/h;
b) 100 km/h;
c) 90 km/h;
7. Limita maxima de viteza pentru autoturismele care circula pe drumurile nationale sau judetene este:
a) 90 km/h;
b) 50 km/h;
c) 100 km/h;
8. Limita inferioara de viteza care poate fi stabilita in localitate este:
a) 20 km/h;
b) 30 km/h;
c) 40 km/h;
9. La intalnirea indicatorului Limitare de viteza 30 km/h sunteti obligat:
a) sa circulati cu o viteza de cel mult 30 km/h;
b) sa circulati cu o viteza de cel putin 30 km/h;
c) sa nu depasiti limita maxima de viteza admisa in localitati;
10. Ce distanta trebuie sa pastrati fata de autovehiculul care circula in fata dumneavoastra?
a) de cel putin 20 m;
b) de cel putin 50 m;
c) o distanta suficienta fata de acesta, pentru a putea evita coliziunea;
11. n timp ce circulati cu autovehiculul pe drumurile publice nu aveti voie:
a) sa reduceti brusc viteza fara motive intemeiate;
b) sa faceti opriri neasteptate, fara a avea un motiv intemeiat;
c) sa opriti in afara partii carosabile;
12. Aveti voie sa depasiti limita maxima de viteza cand efectuati depasirea unui alt autovehicul?
a) da, dar nu cu mai mult de 10 km/h;
b) da, doar daca circulati pe autostrada;
c) nu;
13. Care este viteza maxima admisa intr-o zona pietonala?
a) 30 km/h;
b) 20 km/h;
c) 10 km/h;
14. Aveti obligatia sa reduceti viteza la 50 km/h in afara localitatilor:
a) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
b) in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare ;

c) pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare;


15. Aveti obligatia sa reduceti viteza la 30 km/h in localitati:
a) la schimbarea directiei de mers prin viraje;
b) in zona de actiune a indicatorului de avertizare Copii n intervalul orar 07,00-22,00;
c) cand vizibilitatea este sub 100 m in conditii de ceata, ploi torentiale, ninsori abundente;
16. Sunteti obligat sa reduceti viteza pana la 30 km/h in localitati si pana la 50 km/h in afara
localitatilor:
a) la intalnirea indicatorului Intersectie cu un drum fara prioritate;
b) la trecerea pe langa animale care sunt conduse pe partea carosabila ;
c) la trecerea prin intersectiile cu circulatie dirijata;
17. Sunteti obligat sa reduceti viteza pana la 30 km/h in localitati si pana la 50 km/h in afara
localitatilor:
a) cand circulati printr-un tunel;
b) la intalnirea indicatorului Drum cu prioritate;
c) n curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau in care vizibilitatea este mai mica de
50m;
18. Cand trebuie sa reduceti viteza pana la limita legala?
a) cand circulati pe poduri sau sub poduri;
b) in perimetrul pietelor aglomerate;
c) la schimbarea directiei de mers prin viraje;
19. Cand trebuie sa reduceti viteza pana la limita legala?
a) la intalnirea indicatorului Intersectie cu un drum fara prioritate;
b) cand circulati printr-un tunel;
c) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
20. Cand trebuie sa reduceti viteza pana la limita legala?
a) in perimetrul pietelor aglomerate;
b) la intalnirea indicatorului Depasirea interzisa;
c) in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare ;
21. Sunteti obligat sa reduceti viteza la trecerile pentru pietoni nesemaforizate?
a) nu;
b) da, doar cand drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, in imediata
apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze in traversare;
c) da, doar in afara localitatilor;
22. Aveti obligatia sa reduceti viteza la 30 km/h in localitati:
a) pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare;
b) in perimetrul pietelor aglomerate;
c) in intersectiile nedirijate;
23. Viteza maxima admisa, pe autostrada, pentru conducatorul de vehicul care are mai putin de un an
de practica de conducere este:
a) 90 km/h;
b) 110 km/h;
c) 130 km/h;
24. n localitate, in zona de actiune a indicatorului Copii sunteti obligat:
a) sa circulati cu cel mult 20 km/h;

b) sa circulati cu cel mult 5 km/h;


c) sa circulati cu cel mult 30 km/h;
25. n intersectiile nedirijate, la efectuarea virajului spre stanga, sunteti obligat:
a) sa reduceti viteza la 30 km/h in localitati sau la 50 km/h in afara localitatilor;
b) sa mariti viteza pentru a executa cat mai repede manevra;
c) sa efectuati manevra cu atentie sporita;
26. n zona de actiune a indicatorului Copii sunteti obligat:
a) sa circulati cu viteza redusa in intervalul orar 07,00-22,00;
b) sa mariti viteza pentru a trece cat mai repede de aceasta zona;
c) sa folositi claxonul pentru a ii avertiza pe copii ca urmeaza sa treceti;
27. Cand circulati pe un drum public cu o singura banda pe sens, la trecerile pentru pietoni
nesemaforizate sunteti obligat:
a) sa acordati prioritate pietonilor angajati in traversarea drumului public;
b) sa circulati cu cel mult 30 km/h in localitati si cu cel mult 50 km/h in afara localitatilor;
c) sa opriti ;
28. La trecerea printr-o intersectie cu circulatia nedirijata sunteti obligat:
a) sa acordati prioritate tuturor celorlalti participanti la trafic;
b) sa circulati cu cel mult 30 km/h in localitati si cu cel mult 50 km/h in afara localitatilor;
c) sa folositi avertizorul sonor pentru a-i atentiona pe ceilalti participanti la trafic ca urmeaza sa treceti;
29. Limita maxima de viteza, in zona de actiune a indicatorului Accident, este:
a) aceeasi cu limita maxima de viteza aplicata pe sectorul de drum pe care circulati;
b) 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara localitatilor;
c) 20 km/h;
30. Sunteti obligat sa reduceti viteza:
a) n zona de actiune a indicatorului Copii;
b) n zona de actiune a indicatorului Accident;
c) n zona de actiune a indicatorului Drum cu prioritate;
31. Ce distanta trebuie sa pastrati fata de autovehiculul care circula in fata dumneavoastra?
a) cel putin 20 m;
b) cel putin 50 m;
c) o distanta suficienta pentru a putea evita coliziunea;
32. Aveti voie sa reduceti viteza brusc fara sa aveti un motiv intemeiat?
a) nu;
b) da;
c) codul rutier nu prevede nimic pentru aceasta situatie;
33. Care este limita maxima de viteza in zonele rezidentiale?
a) 30 km/h;
b) 25 km/h;
c) 20 km/h;
34. Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau
semiremorci este:
a) cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul
tragator;

b) cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul
condus;
c) cu 5 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul
tragator;
35. Conducatorul auto, care are practica de conducere mai mica de un an, are voie sa circule pe
drumurile national europene, in afara localitatilor, cu cel mult:
a) 50 km/h;
b) 70 km/h;
c) 80 km/h;
36. Conducatorul auto, care are practica de conducere mai mica de un an, are voie sa circule pe
drumurile comunale, in afara localitatilor, cu cel mult:
a) 70 km/h;
b) 80 km/h;
c) 90 km/h;
37. Conducatorul auto, care are practica de conducere mai mica de un an, are voie sa circule pe
drumurile nationale europene, in afara localitatilor, cu cel mult:
a) 50 km/h;
b) 80 km/h;
c) 100 km/h;
38. Conducatorul auto, care are practica de conducere mai mica de un an, are voie sa circule pe
autostrazi, in afara localitatilor, cu cel mult:
a) 110 km/h;
b) 120 km/h;
c) 130 km/h;
39. n afara localitatilor, cand vizibilitatea este redusa sub 100 m, in conditii de ceata, ploi torentiale sau
ninsori abundente, sunteti obligat sa nu circulati cu viteza mai mare de:
a) 30 km/h;
b) 50 km/h;
c) 90 km/h;
40. Conducatorul auto, care are practica de conducere mai mica de un an, are voie sa circule pe
autostrazi, in afara localitatilor, cu cel mult:
a) 110 km/h;
b) 130 km/h;
c) 90 km/h;
41. Conducatorul auto, care are practica de conducere mai mica de un an, are voie sa circule pe
drumurile nationale europene, in afara localitatilor, cu cel mult:
a) 80 km/h;
b) 90 km/h;
c) 100 km/h;
42. n care dintre urmatoarele situatii nu aveti voie sa circulati cu o viteza mai mare de 50 km/h, in
afara localitatilor?
a) la trecerea prin intersectiile cu circulatie dirijata;
b) la intalnirea indicatorului Animale;
c) la trecerea pe langa animale care sunt conduse pe partea carosabila sau pe acostament;
43. n care dintre urmatoarele situatii nu aveti voie sa circulati cu o viteza mai mare de 50 km/h, in
afara localitatilor?

a) in tuneluri;
b) pe poduri ;
c) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
44. n care dintre urmatoarele situatii nu aveti voie sa circulati cu o viteza mai mare de 50 km/h, in
afara localitatilor?
a) la trecerea pe langa grupuri organizate, coloane militare sau cortegii;
b) la intalnirea indicatorului Oprire;
c) la intalnirea indicatorului Circulatia in ambele sensuri;
45. n care dintre urmatoarele situatii nu aveti voie sa circulati cu o viteza mai mare de 50 km/h, in
afara localitatilor?
a) la intalnirea indicatorului Drum cu denivelari;
b) la intalnirea indicatorului Drum aglomerat;
c) la intalnirea indicatorului Accident;
46. n care dintre urmatoarele situatii nu aveti voie sa circulati cu o viteza mai mare de 50 km/h, in
afara localitatilor?
a) cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica
umeda;
b) pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare;
c) la intalnirea indicatorului Drum cu prioritate;
47. n care dintre urmatoarele situatii nu aveti voie sa circulati cu o viteza mai mare de 30 km/h, in
localitati?
a) la trecerea pe langa animale care sunt conduse pe partea carosabila sau pe acostament;
b) la coborarea drumurilor in panta;
c) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;

RSPUNSURI
1-bc
11-ab
21-b
31-c
41-a

2-a
12-c
22-ac
32-a
42-c

3-a
13----23-b
33-c
43-c

4-b
14-abc
24-c
34-a
44-a

5-c
15-abc
25-a
35-c
45-ac

6-b
16-b
26-a
36-a
46-ab

7-a
17-c
27-ab
37-b
47-ac

8-b
18-c
28-b
38-a

9-a
19-c
29-b
39-b

CHESTIONAR - MANEVRE N TRAFIC


1. nainte de a efectua manevra de intoarcere, conducatorul auto este obligat:
a) sa mareasca viteza cu care se deplaseaza pentru a efectua cat mai repede manevra;
b) sa se incadreze pe banda de langa axul drumului;
c) sa se asigure si sa semnalizeze intentia de a efectua manevra;
2. Aveti voie sa intoarceti autoturismul daca va aflati in situatia din imagine?
a) nu, pentru ca drumul public are o latime prea mica;
b) nu, pentru ca va aflati la mai putin de 150 m de calea ferata;
c) nu;

10-c
20-c
30-ab
40-a

3. ntoarcerea autovehiculului este interzisa in zona de actiune a indicatorului:


a) Oprirea interzisa;
b) Interzis a vira la stanga;
c) Stationarea interzisa;
4. Aveti voie sa mergeti inapoi cu autoturismul pe o strada cu sens unic?
a) da, dar numai pe o distanta de cel mult 50 m;
b) nu;
c) da, dar numai daca sunteti dirijat de o alta persoana care se afla in afara autoturismului;
5. Nu aveti voie sa intoarceti vehiculul:
a) in intersectiile in care este interzis virajul la stanga;
b) in locurile unde soliditatea drumului nu permite (atunci cand exista riscul ca marginile drumului sa
cedeze);
c) pe drumurile cu sens unic;
6. ntoarcerea este interzisa:
a) pe marcajul pietonal;
b) pe poduri, pe si sub pasaje denivelate, precum si pe viaducte;
c) in intersectii, inclusiv cele cu circulatie in sens giratoriu;
7. Nu aveti voie sa efectuati manevra de intoarcere:
a) pe drumurile fara iesire;
b) in zona de actiune a indicatorului Circulatia in ambele sensuri;
c) pe pistele pentru biciclete;
8. Nu este permis mersul inapoi:
a) pe o distanta mai mare de 150 m;
b) pe o distanta mai mare de 100 m;
c) pe o distanta mai mare de 50 m;
9. Cand circulati pe un drum public cu sens unic nu aveti voie:
a) sa intoarceti;
b) sa mergeti inapoi;
c) sa opriti;
10. ntoarcerea vehiculului nu este permisa:
a) in curbe cu vizibilitatea redusa;
b) pe drumurile cu sens unic;
c) la mai putin de 150 m de calea ferata;
11. Este interzis mersul inapoi:

a) pe o distanta mai mare de 50 m;


b) pe marcajul pietonal;
c) la iesirea de pe proprietati alaturate drumurilor publice;
12. Manevra de intoarcere este interzisa:
a) la mai putin de 100 m de trecerea la nivel cu calea ferata;
b) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 7 m;
c) pe drumurile fara iesire;
13. Este interzis mersul inapoi:
a) pe o distanta mai mare de 50 m;
b) cand vizibilitatea in spate nu este asigurata;
c) la iesirea de pe proprietati alaturate drumurilor publice;
14. Cum trebuie sa semnalizati intentia de a merge inapoi cu autovehiculul?
a) folosind luminile specifice din dotare;
b) folosind mijloacele de avertizare sonore;
c) aceasta manevra nu trebuie semnalizata;
15. Nu aveti voie sa intoarceti vehiculul:
a) in zona de actiune a indicatorului Oprirea interzisa;
b) in curbe si in alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m;
c) pe partea carosabila a autostrazilor;
16. Nu aveti voie sa intoarceti vehiculul:
a) in locurile unde este interzisa depasirea;
b) pe partea carosabila a drumurilor expres si a celor nationale europene (E);
c) pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti;
17. Nu aveti voie sa intoarceti vehiculul:
a) in zona de actiune a indicatorului Interzis a vira la stanga;
b) in zona de actiune a indicatorului Drum cu prioritate;
c) in zona de actiune a indicatorului Circulatia in ambele sensuri;
18. Se interzice oprirea unui vehicul:
a) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 7 m;
b) pe drumurile publice cu sens unic;
c) in statiile mijloacelor de transport public de persoane, precum si la mai putin de 25 m inainte si dupa
acestea;
19. Se interzice oprirea unui vehicul:
a) pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la o distanta mai mica de 50 m inainte si dupa acestea;
b) in curbe si in alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m;
c) in intersectii;
20. Oprirea este interzisa:
a) la mai putin de 25 m de coltul intersectiei;
b) in zona de actiune a indicatorului Stationarea interzisa;
c) pe poduri, pe si sub pasaje denivelate, precum si pe viaducte;
21. Aveti voie sa opriti autovehiculul pe un drum public cu o latime mai mica de 6 m?
a) da;
b) nu;
c) legal nu este prevazut;

22. n intersectiile semaforizate nu aveti voie:


a) sa opriti;
b) sa stationati;
c) sa depasiti;
23. Aveti voie sa stationati pe partea carosabila a unui drum public neiluminat?
a) da, dar trebuie sa folositi triunghiurile reflectorizante;
b) nu;
c) da, daca aprindeti luminile de pozitie sau de stationare;
24. Cand aveti voie sa opriti si pe partea stanga pe sensul dumneavoastra de mers?
a) pe drumurile cu sens unic;
b) pe drumurile din afara localitatilor;
c) pe orice drum;
25. Aveti voie sa stationati in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate
drumurilor publice?
a) nu;
b) da;
c) legal nu este prevazut;
26. Aveti voie sa lasati remorca pe un drum public, pe timp de noapte?
a) da;
b) nu;
c) legal nu este prevazut;
27. Ce obligatii are conducatorul auto la parcarea autovehiculului?
a) sa nu parcheze intr-un loc neiluminat;
b) sa nu parcheze prea aproape de un alt autovehicul;
c) sa actioneze frana de ajutor, sa opreasca functionarea motorului si sa cupleze intr-o treapta de
viteza inferioara sau in cea de parcare daca autovehiculul are transmisie automata;
28. Aveti voie sa parcati autoturismul pe trotuar?
a) nu;
b) da, doar in locurile unde exista reglementari in acest sens;
c) legal nu este prevazut;
29. Exista vreo deosebire intre oprire si stationare?
a) nu;
b) da, deosebirea consta in modul de asigurare a vehiculului pe drum;
c) da, deosebirea consta in durata de imobilizare a vehiculului;
30. Oprirea este interzisa:
a) pe poduri, pe si sub pasaje denivelate, precum si pe viaducte;
b) in curbe si in alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m;
c) in locul in care se impiedica vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
31. Oprirea este interzisa:
a) pe un drum cu sens unic;
b) pe sectoarele de drum cu vizibilitate redusa si in curbe;
c) pe raza de actiune a indicatorului Stationarea interzisa;
32. Autoturismul este oprit regulamentar?

a) nu, deoarece spatiul marcat unde este oprit, este rezervat stationarii autobuzelor;
b) da, pentru ca in zona nu se afla niciun autobuz oprit;
c) da, deoarece in zona nu exista niciun indicator care sa interzica oprirea ;

33. Este oprit regulamentar autoturismul?


a) nu, deoarece oprirea este interzisa in aceasta zona, actiune reglementata de semnul aditional;
b) da, deoarece indicatorul interzice stationarea autovehiculelor, nu si oprirea lor;
c) da, deoarece nu se afla in zona de actiune a a indicatorului si a semnului aditional;

34. Unde este interzisa oprirea?


a) in locul in care se impiedica vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
b) in statiile mijloacelor de transport public de persoane, precum si la mai putin de 25 m inainte si dupa
acestea;
c) la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei;
35. Oprirea este interzisa:
a) pe pistele pentru biciclete;
b) in raza de actiune a indicatorului Drum ingustat;
c) in zonele in care drumul nu este iluminat;
36. A fost oprit regulamentar autoturismul din faa noastr?
a) da, deoarece se afla in afara razei de actiune a indicatorului si semnului aditional care interzic
oprirea;
b) da, deoarece indicatorul interzice stationarea, nu si oprirea;
c) nu, deoarece se afla in zona de actiune a indicatorului si semnului aditional care interzic oprirea;

37. Autoturismul stationeaza regulamentar?


a) da, pentru ca in zona nu exista nicio restrictie de circulatie;
b) nu, deoarece stationarea este interzisa pe un drum national;
c) nu, pentru ca stanjeneste circulatia a doua vehicule venind din sensuri opuse;

38. n care dintre urmatoarele situatii este permisa oprirea?


a) in zona de actiune a unuia dintre indicatoarele Prioritate pentru circulatia din sens invers sau
Prioritate fata de circulatia din sens invers;
b) in locurile unde este interzisa depasirea;
c) pe strazile cu sens unic;
39. Cum se semnalizeaza noaptea un autovehicul stationat pe un drum neiluminat?
a) cu ajutorul triunghiurilor reflectorizante;
b) stationarea este interzisa pe un drum neiluminat;
c) se aprind luminile de pozitie;
40. Pe drumurile nationale este permisa:
a) intoarcerea;
b) oprirea;
c) stationarea;
41. Autoturismul stationeaza regulamentar?
a) da, deoarece nu stanjeneste circulatia a doua vehicule venind din sensuri opuse;
b) nu, deoarece se afla pe un drum national european;
c) nu, deoarece drumul este intens circulat;

42. Care dintre cele doua autoturisme nu stationeaza regulamentar?


a) autoturismul albastru;
b) niciunul;
c) autoturismul galben;

43. Stationarea nu este interzisa:


a) in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor;
b) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;
c) pe drumurile nationale;
44. La ntalnirea indicatorului din imagine, autoturismul se parcheaza:
a) in zona special amenajata pentru parcare ce se afla in directia sagetii de pe indicator;
b) dupa indicatorul de informare, pe o distanta de cel mult 50 m;
c) longitudinal pe trotuar;

45. Aveti voie sa parcati:


a) pe orice drum public cu o latime mai mare de 7 m;
b) pe orice drum public unde este permisa stationarea;
c) numai in locurile special amenajate;
46. Care dintre autoturismele din imagine sunt parcate regulamentar?
a) autoturismul 3, pentru ca nu este parcat integral pe trotuar;
b) toate trei autoturismele, pentru ca respecta semnificatia indicatorului;
c) autoturismele 1 si 2, pentru ca respecta semnificatia indicatorului si a semnului aditional;

47. Care dintre autoturisme nu e parcat regulamentar?


a) autoturismul 1;
b) autoturismul 2;
c) niciunul nu este parcat regulamentar;

48. Aveti voie sa parcati ca in imaginea urmatoare?


a) da, deoarece indicatorul permite acest lucru;
b) da, deoarece autoturismul se afla in zona de actiune a indicatorului Parcare;
c) da, deoarece autoturismul nu stanjeneste nici circulatia autovehiculelor, nici pe cea a pietonilor;

49. Dintre cele trei autovehicule, care a fost parcat necorespunzator?


a) autobuzul, deoarece nu a respectat marcajul;
b) autoturismul, deoarece a parcat in fata indicatorului;
c) toate trei autovehiculele sunt parcate regulamentar;

50. Aveti voie sa stationati pe un drum public prevazut cu marcaj longitudinal continuu ce
separa sensurile de circulatie?
a) da, daca in zona nu se afla niciun indicator care sa interzica stationarea;
b) codul rutier nu prevede vreo restrictie de acest fel;
c) nu, daca prin aceasta, conducatorii celorlalte vehicule care se deplaseaza pe aceeasi directie ar fi
obligati sa treaca peste marcajul continuu;
51. Care este semnificatia indicatorului insotit de panoul aditional?
a) stationare permisa numai in zilele impare, intre orele precizate;
b) stationare interzisa in zilele impare, intre orele precizate;
c) stationare interzisa intre orele precizate;

52. Se interzice oprirea vehiculelor:


a) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;
b) in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor;
c) pe partea carosabila a drumurilor nationale europene;
53. Se interzice stationarea vehiculelor:
a) in zonele cu viteza limitata;
b) in pante si in rampe;
c) in zona rezidentiala;
54. n cazul imobilizarii involuntare a autovehiculului in tunel, conducatorul este obligat:
a) sa actioneze frana de ajutor, sa opreasca functionarea motorului si sa bracheze rotile;
b) sa opresca functionarea motorului;
c) codul rutier nu prevede nimic pentru aceasta situatie;
55. Se interzice stationarea autovehiculelor:
a) la o distanta de 25 m dupa calea ferata;
b) in zona de actiune a indicatorului Limitare de viteza;
c) in dreptul cailor de acces la proprietatile alaturate drumurilor;
56. Pe drumurile expres si pe cele nationale europene se interzice:

a) depasirea;
b) accesul motocicletelor;
c) stationarea voluntara;
57. n care dintre urmatoarele cazuri este interzisa oprirea?
a) la mai putin de 50 m inainte si dupa o cale ferata curenta;
b) la o distanta mai mica de 30 m dupa statiile mijloacelor de transport public de persoane;
c) in curbe cu vizibilitate redusa sub 100 m;

RSPUNSURI
1-c
11-abc
21-a
31-b
41-b
51-b

2-c
12-----22-ab
32-a
42-a
52-c

3-ab
13-abc
23-c
33-a
43-c
53-b

4-a
14-a
24-a
34-abc
44-a
54-b

5-abc
15-abc
25-a
35-ab
45-c
55-ac

6-ab
16-abc
26-b
36-a
46-c
56-c

7-c
17-a
27-c
37-a
47-----57-a

8-c
18-c
28-b
38-c
48------

9-a
19-abc
29-c
39-c
49-a

10-ab
20-ac
30-abc
40-abc
50-c

CHESTIONAR - OBLIGAIILE CONDUCTORILOR AUTO


1. Pe timp de noapte, conducatorul auto este obligat sa schimbe lumina de drum cu cea de intalnire:
a) de la cel putin 200 m, atat in afara localitatilor cat si in localitate, cand din sens opus se apropie un
alt autovehicul;
b) de la cel putin 200 m, numai in localitate, cand din sens opus se apropie un alt autovehicul;
c) de la cel putin 200 m, numai in afara localitatilor, cand din sens opus se apropie un alt autovehicul;
2. n cazul in care noaptea sunteti orbit de lumina farurilor autovehiculului care circula din sens opus:
a) pastrati in functiune faza de intalnire si incetiniti;
b) puneti in functiune faza de drum pentru a-l atentiona pe soferul celuilalt automobil ca circula incorect
si opriti pe marginea drumului pana aveti iar vizibilitate ;
c) schimbati alternativ faza de drum cu faza de intalnire pentru a-l atentiona pe soferul celuilalt
automobil ca circula incorect;
3. ntr-o localitate in care semnalizarea sonora este interzisa aveti voie sa claxonati doar:
a) daca va aflati la un semafor si conducatorul autoturismului din fata nu pleaca imediat ce semaforul
s-a facut verde;
b) pentru a evita un pericol imediat;
c) la trecerile pentru pietoni;
4. Pe timp de noapte, de la ce distanta, fata de vehiculul care se apropie din sens opus, trebuie sa
schimbati lumina de drum cu cea de intalnire?
a) de la cel putin 300 m;
b) de la cel putin 200 m;
c) de la cel putin 100 m;
5. Ce inseamna balansarea in plan vertical a bratului drept a unui biciclist:
a) biciclistul intentioneaza sa opreasca;
b) biciclistul intentioneaza sa vireze la dreapta;
c) biciclistul intentioneaza sa depaseasca;

6. Cand folositi lumina de drum?


a) noaptea, numai in localitate;
b) noaptea, numai in afara localitatilor;
c) noaptea, atat in localitate cat si in afara localitatilor;
7. Cand trebuie sa schimbati in mod repetat lumina de drum cu cea de intalnire?
a) pe timp de noapte, cand soferul automobilului din sens opus foloseste lumina de drum, pentru a-l
atentiona ca circula incorect;
b) pe timp de noapte, in intersectiile nedirijate prin semnale luminoase sau de vreun politist de
circulatie;
c) pe timp de noapte, la intalnirea altor autovehicule;
8. Ce intelegeti prin distanta de 100 m de la care trebuie sa semnalizati intentia de a schimba directia
de mers in afara localitatii?
a) distanta fata de locul terminarii schimbarii directiei de mers;
b) distanta ce va fi parcursa din momentul in care semnalizati si locul unde schimbati directia de mers;
c) distanta ce va fi parcursa din momentul in care semnalizati si locul terminarii manevrei;
9. Daca circulati in spatele unui biciclist si acesta intinde orizontal bratul stang inseamna ca
intentioneaza:
a) sa depaseasca sau sa-si schimbe directia de mers;
b) sa opreasca pe partea stanga;
c) sa intoarca;
10. Avertizarea sonora trebuie folosita:
a) pentru a evita un pericol imediat;
b) la trecerile pentru pietoni;
c) la trecerea pe langa un vehicul lent;
11. De la ce distanta trebuie sa semnalizati intentia de a schimba directia de mers in localitate?
a) de la 50 m;
b) de la 100 m;
c) in momentul in care incepeti sa realizati manevra;
12. Daca un autoturism il loveste pe cel din fata, din cauza ca a franat brusc, pentru a evita un pericol
imediat, a cui este vina?
a) amandoi soferii sunt vinovati;
b) a soferului autoturismului din spate, pentru ca nu a pastrat distanta de siguranta in mers;
c) a soferului autoturismului din fata, pentru ca a franat brusc;
13. Noaptea, la intalnirea unui autovehicul care circula din sens opus, trebuie:
a) sa folositi lumina de drum si sa incetiniti;
b) sa folositi lumina de intalnire si sa incetiniti;
c) sa folositi lumina de intalnire si sa circulati cat mai aproape de marginea din dreapta a carosabilului;
14. Ce obligatii aveti daca intalniti un alt autovehicul ramas in pana pe partea carosabila?
a) nu aveti nicio obligatie;
b) sa-l ajutati pe conducatorul autoturismului ramas in pana sa scoata autovehiculul de pe partea
carosabila;
c) sa remorcati autovehiculul ramas in pana pana la cel mai apropiat service;
15.Aveti voie sa conduceti un autoturism cu remorca daca aveti doar permisul de conducere categ. B
a) nu;
b) da, daca este o remorca usoara;

c) da, daca aveti permisul de mai mult de 1 an;


16. Sunteti obligat sa opriti automobilul:
a) la trecerea la nivel cu o cale ferata industriala;
b) la apropierea de o intersectie nedirijata;
c) la semnalul nevazatorilor care traverseaza strada;
17. Daca ati accidentat un pieton din cauza ca acesta traversa strada neregulamentar, ce obligatii va
revin?
a) nu aveti nicio obligatie pentru ca accidentul s-a produs din cauza pietonului;
b) sa ii acordati primul ajutor si in lipsa unui alt mijloc de transport sa il duceti la cel mai apropiat spital,
apoi sa va intoarceti la locul accidentului;
c) sa va duceti impreuna cu cel accidentat la cea mai apropiata sectie de politie;
18. Va aflati intr-o localitate rurala, pe un drum national. Pe aceeasi directie de mers se deplaseaza un
grup de copii. Cum veti proceda la trecerea pe langa grup?
a) claxonati pana se indeparteaza copii de pe partea carosabila;
b) reduceti viteza si ocoliti grupul de copii;
c) reduceti viteza, claxonati si semnalizati pentru a le atrage atentia copiilor ca urmeaza sa-i depasiti;
19. Puteti sa schimbati pozitia unui automobil ce a fost implicat intr-un accident de circulatie?
a) doar dupa sesizarea politiei;
b) da, daca accidentul s-a soldat doar cu avarii ;
c) da, dupa ce s-a acordat primul ajutor persoanelor ranite;
20. Daca ati fost implicat intr-un accident ce a avut ca rezultat moartea sau ranirea unei persoane,
puteti pleca de la locul faptei?
a) doar daca accidentul nu s-a produs din vina dumneavoastra;
b) da, daca lasati automobilul la locul faptei;
c) da, daca victima a fost transportata la spital;
21. Ce trebuie sa faceti daca ati fost implicat intr-un accident cu avarii usoare?
a) sa lasati automobilul in locul in care s-a produs accidentul si anuntati politia;
b) sa asteptati sa vina politistul din zona;
c) sa deplasati automobilul cat mai aproape de marginea drumului, sau daca este posibil in afara partii
carosabile si sa anuntati, in termen de 24 de ore, cea mai apropiata sectie de politie pentru constatare
si intocmirea documentelor legale;
22. Ce obligatii aveti in cazul in care vedeti ca un autoturism s-a rasturnat in afara drumului?
a) nu aveti nicio obligatie;
b) sa opriti si acordati primul ajutor medical ranitilor;
c) sa anuntati politia si va continuati drumul;
23. Ce trebuie sa faca soferul unui automobil cand intalneste pe drum un autovehicul cu inscriptia
coal?
a) sa claxoneze si sa semnalizeze, pentru a-l atentiona pe sofer ca urmeaza sa-l depaseasca;
b) sa conduca cu atentie sporita;
c) sa reduca viteza si sa nu depaseasca automobilul;
24. Orice conducator de automobil este obligat sa se duca la controlul medical:
a) periodic sau cand este trimis de politie;
b) daca au trecut mai mult de 2 ani de la ultima verificare medicala;
c) daca a fost bolnav o perioada mare de timp;

25. Ce trebuie sa faceti la trecerea pentru pietoni?


a) sa reduceti viteza si sa ocoliti pietonii;
b) sa opriti, sa va asigurati ca niciun pieton nu intentioneaza sa treaca si abia apoi sa treceti;
c) sa reduceti viteza si sa acordati prioritate pietonilor angajati in traversare;
26. Ce trebuie sa faceti cand medicul va prescrie un tratament?
a) sa nu luati niciun medicament inainte de a urca la volan;
b) sa intrebati daca medicamentele va pot afecta in vreun fel in timpul in care conduceti;
c) sa cereti mai multe informatii cu privire la modul lor de administrare pentru a nu va afecta
capacitatea de a conduce;
27. La cat timp dupa pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere trebuie sa anuntati
autoritatea emitenta?
a) in cel mult 7 zile;
b) in cel mult 3 zile;
c) in cel mult 30 de zile;
28. La statia de alimentare cu carburant trebuie:
a) sa opriti motorul in timpul alimentarii cu combustibil;
b) sa actionati frana de stationare;
c) sa nu alimentati decat cu combustibil corespunzator;
29. Cand trebuie sa folositi triunghiul reflectorizant?
a) noaptea, in cazul stationarii pe un drum neiluminat;
b) noaptea, in cazul opririi pe timp de ceata;
c) noaptea, cand opriti pe un drum national;
30. Cum puteti sa pastrati luminozitatea farurilor in conditii meteorologice nefavorabile?
a) schimband alternativ lumina de drum cu cea de intalnire;
b) prin reglarea fasciculului luminos;
c) pastrand tot timpul curate lentilele farurilor;
31. Ce conditii tehnice trebuie sa indeplineasca un autovehicul pentru a avea voie sa circule pe
drumurile publice?
a) sa fie inmatriculat si sa respecte conditiile tehnice legale;
b) sa nu depaseasca gabaritul inscris in certificatul de inmatriculare;
c) sa nu depaseasca masa inscrisa in certificatul de inmatriculare;
32. Ce trebuie sa faceti noaptea cand constatatati ca unul din farurile automobilului nu se mai aprinde?
a) sa asigurati cel putin functionarea farului din stanga;
b) sa folositi luminile de pozitie;
c) sa circulati cu atentie pana veti putea remedia defectiunea;
33. Ce trebuie sa faceti imediat dupa ce motorul autoturismului se defecteaza?
a) sa verificati instalatia electrica;
b) sa verificati sistemul de alimentare;
c) sa scoateti autovehiculul in afara partii carosabile, iar daca nu este posibil sa il deplasati cat mai
aproape de marginea din dreapta ;
34. n ce conditii poate politia sa va retina certificatul de inmatriculare?
a) conform codului rutier, certificatul de inmatriculare nu poate fi retinut;
b) atunci cand autovehiculul prezinta defectiuni tehnice care pun in pericol siguranta circulatiei;
c) atunci cand ati provocat un accident;

35. De la ce distanta trebuie sa folositi mijloacele de avertizare sonora pentru a atentiona pietonii care
traverseaza strada neregulamentar?
a) de la cel putin 50 m;
b) de la cel putin 30 m;
c) de la cel putin 25 m;
36. Aveti voie sa va montati si alte lumini pe autovehicul in afara de cele prevazute prin constructie?
a) da;
b) nu;
c) codul rutier nu prevede nimic pentru aceasta ;
37. Daca ati fost implicat intr-un accident ce a avut ca rezultat doar pagube materiale, unde trebuie sa
va duceti pentru a obtine actul de constatare?
a) la sectia de politie in raza careia domiciliati;
b) la Politia Rutiera Judeteana;
c) la cea mai apropiata sectie de politie;
38. Ce obligatii va revin in calitate de conducator de vehicul?
a) sa pastrati curate placutele cu numarul de inmatriculare, pentru a fi vizibile;
b) sa transportati politisti, la cererea acestora;
c) sa va prezentati la controlul medical periodic, conform legii;
39. n zona de actiune a indicatorului Claxonarea interzisa, ce mijloc de semnalizare folositi pentru a
evita un pericol iminent?
a) numai mijloacele de semnalizare luminoasa;
b) numai mijloacele de avertizare sonore;
c) atat mijloacele de semnalizare luminoasa, cat si mijloacele de avertizare sonora ;
40. Care dintre urmatoarele obligatii revin unui conducator de autovehicul?
a) sa se prezinte la controlul medical daca a fost bolnav o perioada mare de timp;
b) sa permita controlul starii tehnice a autovehiculului i al bunurilor transportate, in conditiile legii;
c) sa nu conduca dupa ce a consumat medicamente pentru tratarea bolilor cronice;
41. n timpul deplasarii nu aveti voie:
a) sa aveti alte preocupari ce v-ar putea distrage atentia ;
b) sa fumati;
c) sa umblati la radio-casetofon ;
42. Ce autovehicule pot avea in dotare lumini giratorii albastre?
a) orice autovehicul poate avea astfel de lumini;
b) numai autovehiculele ce obtin aprobarea politiei;
c) autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, serviciului de ambulanta,
protectiei civile, SRI, MApN, SPP, administratiei nationale a penitenciarelor;
43. Aveti voie sa va montati alt avertizor sonor in autovehicul in afara de cel prevazut prin constructie?
a) legea nu prevede;
b) da, daca nu depaseste pragul sonor prevazut de lege;
c) nu;
44. Daca posedati permis de conducere categoria B, aveti voie sa conduceti o masina, destinata
transportului de persoane, cu mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului soferului?
a) da;
b) nu;
c) legea nu prevede;

45. Inspectia tehnica periodica se face:


a) la cel mult un an;
b) la cel mult doi ani;
c) de doua ori pe an;
46. n localitate, sunteti obligat sa purtati centura de siguranta?
a) da;
b) nu;
c) este recomandat, dar nu obligatoriu;
47. Nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta:
a) femeile gravide;
b) copii sub 15 ani;
c) pasagerii ce stau pe locurile din spate;
48. Sunteti obligat sa purtati centura de siguranta pe drumurile din afara localitatii?
a) da;
b) nu;
c) legea nu prevede;
49. Este obligatoriu:
a) sa nu conduceti dupa ce ati consumat alcool;
b) sa va prezentati la termen la sectia de politie care v-a citat pentru solutionarea unei probleme legata
de calitatea dumneavostra de conducator;
c) sa nu conduceti dupa ce ati consumat medicamente pentru tratarea bolilor cronice;
50. Cand folositi lumina de drum?
a) noaptea, numai in localitate;
b) noaptea, numai in afara localitatilor;
c) noaptea, atat in localitati cat si in afara acestora, dupa gradul de iluminare a drumului public;
51. Cand aveti voie sa folositi semnalul sonor, intr-o localitate in care claxonatul este interzis?
a) cand transportati un bolnav;
b) ori de cate ori incercati sa evitati un pericol imediat;
c) la trecerile pentru pietoni;
52. La semnalul unui nevazator care traverseaza strada sunteti obligat:
a) sa opriti ;
b) sa reduceti viteza si sa sporiti atentia;
c) sa reduceti viteza si sa-l ocoliti;
53. Nu sunteti obligat:
a) sa verificati instalatia de climatizare;
b) sa verificati sistemul de lumini;
c) sa mentineti curat parbrizul;
54. Cand aveti voie sa schimbati pozitia unui autovehicul care a fost implicat intr-un accident?
a) dupa ce victimele au fost transportate la spital;
b) atunci cand accidentul s-a soldat doar cu avarii;
c) dupa sesizarea politiei;
55. Ce obligatii va revin daca vreti sa imprumutati autovehiculul unei persoane?

a) nu aveti nicio obligatie, pesoana careia i-ati imprumutat autovehiculul este raspunzatoare pentru
faptele sale;
b) s i dati informatii referitoare la modul de folosire al autovehiculului;
c) sa comunicati datele de identificare ale acesteia daca va sunt cerute de catre politie;
56. Ce documente trebuie sa prezentati cand sunteti oprit de politie pentru control?
a) certificatul de inmatriculare si buletinul;
b) doar permisul de conducere;
c) toate documentele prevazute de lege;
57. La cererea politistului sunteti obligat:
a) sa prezentati toate documentele prevazute de lege;
b) sa permiteti controlul starii tehnice a automobilului;
c) sa il transportati pe politist, daca acesta va solicita acest lucru;
58. Daca ati fost implicat intr-un accident, din care au rezultat doar pagube materiale, unde trebuie sa
va mergeti pentru a obtine actul de constatare?
a) la Politia Judeteana;
b) la orice sectie de politie;
c) la cea mai apropiata sectie de politie autorizata in acest scop;
59. Aveti voie sa parasiti locul unui accident in care ati fost implicat, daca s-a soldat cu vatamarea sau
decesul unei persoane?
a) da, daca victima a fost transportata la spital;
b) nu;
c) da, daca accidentul nu s-a produs din vina dumneavoastra;
60. n timpul opririi pe un drum public, aveti voie sa deschideti portierele?
a) da, dar numai pe cele de pe partea dreapta;
b) da, dar numai daca traficul nu este aglomerat;
c) da, doar dupa ce v-ati asigurat ca nu puneti in pericol circulatia celorlalte vehicule;
61. Cand trebuie sa folositi sistemul de lumini din dotarea autovehiculului?
a) cand este ceata densa;
b) pe timp de noapte;
c) la intalnirea cortegiilor;
62. Nu aveti voie:
a) sa deschideti portierele in timpul in care stationati, fara a va asigura ca nu puneti in pericol ceilalti
participanti la trafic;
b) sa aruncati pe geamul autovehiculului obiecte;
c) sa actionati asupra comenzilor radio-casetofonului;
63. Aveti voie sa parasiti locul unui accident in care ati fost implicat, daca acesta s-a soldat cu
vatamarea sau decesul unei persoane?
a) da, daca accidentul nu s-a produs din vina dumneavoastra;
b) da, dupa ce victimele au primit primul ajutor medical;
c) nu, intrucat savarsiti o infractiune;
64. Ce trebuie sa faceti la semnalul dat dintr-o masina de politie ce insoteste o coloana oficiala, prin
folosirea avertizoarelor sonore si luminoase?
a) sa opriti in afara partii carosabile, sau daca nu este posibil, cat mai aproape de acostament;
b) sa incetiniti si sa va deplasati pe prima banda;
c) sa virati dreapta la prima intersectie;

65. Ce persoane nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta?


a) soferii, atunci cand executa manevra de mers inapoi;
b) persoanele care poseda un document in acest sens, emis de o institutie medicala de specialitate;
c) femeile care poarta o sarcina vizibila;
66. Ce categorii de persoane nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta?
a) conducatorii autoturismelor, cand executa manevra de intoarcere;
b) soferii de taxi cnd au clieni;
c) persoanele cu varsta sub 14 ani;
67. n timpul orelor de pregatire a cursantilor, instructorii auto sunt obligati sa poarte centura de
siguranta?
a) da;
b) nu;
c) legal, nu este prevazut;
68. Cum se poate remorca un autovehicul ramas in pana?
a) in cazul in care nu are franele defecte, autovehiculul poate fi remorcat cu o legatura flexibila
omologata ;
b) cu o bara metalica lunga de cel putin 3 m;
c) folosind orice alta metoda de remorcare;
69. Daca va aflati pe un drum inundat de apa, cum trebuie sa conduceti?
a) astfel incat ceilalti participanti la trafic sa nu fie stropiti;
b) cu viteza redusa pentru a evita acvaplanarea;
c) cu lumina de intalnire in functiune;
70. Ce trebuie sa faceti daca sunteti imobilizat intr-un pasaj subteran?
a) sa actionati luminile de drum;
b) sa opriti motorul si sa actionati luminile de avarie;
c) sa opriti motorul si sa actionati luminile de intalnire;
71. Nu aveti voie:
a) sa vorbiti cu alti pasageri in timp ce conduceti;
b) sa mergeti cu luminile de pozitie actionate;
c) sa vorbiti la telefon dect daca folositi un sistem hands free;
72. Pe drumul public aveti voie:
a) sa depasiti pe partea dreapta;
b) sa folositi avertizorul sonor in situatii de urgenta;
c) sa aruncati obiecte pe geamul autoturismului;
73. Nu aveti voie:
a) sa transportati copii cu varste mai mici de 7 ani pe scaunul din spate;
b) sa tineti in brate animale;
c) sa fumati in timp ce conduceti;
74. Sunt scutite sa poarte centura de siguranta:
a) persoanele in varsta;
b) femeile cu o sarcina vizibila;
c) persoanele ce nu au implinit inca 12 ani;
75. Cand folositi luminile de avarie?
a) cand vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabila;

b) cand sunteti remorcat;


c) cand sunteti imobilizat intr-un pasaj subteran;
76. Cand puteti opri sau stationa regulamentar cu toate luminile stinse?
a) cand vehiculul dumneavoastra poate fi vazut de la cel putin 100 m;
b) cand vehiculul dumneavoastra poate fi vazut de la cel putin 50 m;
c) cand vehiculul dumneavoastra poate fi vazut de la cel putin 30 m;
77. Daca va intalniti pe un drum public ingustat cu un ansamblu de vehicule, cine trebuie sa execute
manevra de mers inapoi?
a) cel care are mai putin de mers pana la o portiune de drum care sa permita trecerea concomitenta a
doua vehicule venind din sensuri opuse;
b) dumneavoastra;
c) ansamblul de vehicule;
78. Pe un drum public ingust, la intalnirea unui vehicul usor cu unul greu, cine trebuie sa execute
manevra de mers inapoi, pentru a face posibila deplasarea pe acea portiune de drum?
a) trecerea se va face la libera intelegere;
b) vehiculul greu;
c) vehiculul usor;
79. Pe ce drumuri trebuie sa folositi luminile de intalnire pe timpul zilei?
a) pe drumurile judetene;
b) pe drumurile expres si nationale europene;
c) pe autostrazi;
80. ntr-o zona rezidentiala:
a) trebuie sa circulati cu o viteza de cel mult 30 km/h;
b) copii se pot juca pe partea carosabila;
c) nu aveti voie sa circulalti cu automobilul intr-o zona rezidentiala;
81. ntr-o zona rezidentiala aveti voie sa circulati:
a) cu cel mult 20 km/h;
b) cu cel mult 30 km/h;
c) cu cel mult 5 km/h;
82. Conducatorii auto nu au voie:
a) sa transporte pe drumurile publice marfuri si produse periculoase in vehicule care nu au dotari sau
echipamente necesare ;
b) sa conduca un autovehicul cu dovada inlocuitoare a permisului expirata;
c) sa transporte in autovehicul mai multe persoane decat numarul de locuri stabilite in certificatul de
inmatriculare sau de inregistrare;
83. Aveti voie sa transportati copii sub 12 ani pe scaunul din fata?
a) da;
b) nu;
c) legal nu este prevazut;
84. Aveti voie sa aplicati afise si reclame publicitare pe parbriz, pe luneta sau pe geamurile laterale?
a) da;
b) numai pe geamurile laterale;
c) numai pe luneta ;
85. Nu aveti voie sa circulati cu un autoturism daca:

a) autoturismul depaseste inaltimea inscrisa in certificatul de inmatriculare;


b) certificatul de inmatriculare este deteriorat;
c) autoturismul depaseste masa maxima autorizata, inscrisa in certificaul de inmatriculare;
86. n timp ce conduceti, nu aveti voie:
a) sa vorbiti vulgar cu ceilalti participanti la trafic;
b) sa faceti gesturi obscene;
c) sa amenintati ceilalti conducatori de autovehicule;
87. Cat timp puteti sa circulati cu un autovehicul avariat?
a) cel mult 3 zile de la data producerii avariei;
b) doar pana la cel mai apropiat service;
c) cel mult 30 de zile de la data producerii avariei;
88. Ce obligatii aveti daca vreti sa va indepartati de autovehicul, dupa ce ati oprit autovehiculul pe
partea carosabila?
a) sa opriti functionarea motorului, sa actionati frana de ajutor si sa cuplati o treapta inferioara de
viteza;
b) sa puneti in functiune luminile de intalnire;
c) sa opriti functionarea motorului si sa puneti in functiune luminile de parcare;
89. Ce obligatii aveti daca ati oprit pe partea carosabila si vreti sa va indepartati de automobil?
a) sa puneti in functiune luminile de avarie;
b) sa opriti functionarea motorului, sa actionati frana de ajutor si sa cuplati o treapta inferioara de
viteza;
c) sa nu opriti prea aproape de urmatorul vehicul;
90. Nu aveti voie sa circulati cu autovehiculul pe drumul public daca:
a) nu aveti asigurarea pentru raspundere civila incheiata;
b) anvelopele sunt de marimi si caracteristici diferite de cele inscrise in certificatul de inmatriculare;
c) ati pierdut certificatul de inmatriculare;
91. Nu aveti voie sa circulati cu autovehiculul pe drumul public daca:
a) autovehiculul depaseste inaltimea inscrisa in certificatul de inmatriculare ;
b) certificatul de inmatriculare este deteriorat sau a fost pierdut;
c) autovehiculul are o vechime mai mare de 30 de ani de la data fabricatiei;
92. Ce persoane nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta?
a) instructorii auto, in timpul orelor de pregatire a cursantilor;
b) conducatorul autoturismului de teren;
c) persoanele sub 15 ani;
93. Cand trebuie sa va faceti examinarea medicala?
a) de 2 ori pe an;
b) periodic, conform legilor in vigoare;
c) daca au trecut mai mult de 5 ani de la ultima verificare medicala;
94. Ce obligatii aveti daca s-a produs un accident in urma caruia o persoana a murit sau a fost
vatamata corporal?
a) opriti, anuntati politia si sunati la numarul de urgenta 112;
b) incercati sa aflati mai multe detalii despre cauzele accidentului;
c) nu aveti nicio obligatie;

95. Cand puteti sa conduceti pe timpul noptii autovehicule cu defectiuni la sistemul de iluminare si
semnalizare luminoasa?
a) cand functioneaza cel putin o lumina de intalnire pe partea din stanga in fata si una de pozitie in
spate;
b) cand aveti in fata un autovehicul caruia ii functioneaza sistemul de iluminare;
c) cand aveti in functiune luminile de avarie;
96. Pe timp de zi, cand circulati pe drumurile expres, pe cele nationale europene si pe autostrazi
trebuie sa aveti in functiune:
a) luminile de intalnire;
b) luminile de drum;
c) nu trebuie sa folositi nici luminile de drum, nici pe cele de intalnire;
97. Ce obligatii aveti pe timp de noapte cand din sens opus se apropie un alt vehicul?
a) sa circulati cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului;
b) sa reduceti viteza si sa schimbati luminile de drum cu cele de intalnire de la cel putin 200 m;
c) legal, nu va revine nicio obligatie;
98. Daca ati ramas in pana pe partea carosabila, cum trebuie sa semnalizati autovehiculul?
a) prin aprinderea luminilor de intalnire;
b) prin aprinderea luminilor de avarie si instalarea triunghiurilor reflectorizante;
c) prin aprinderea luminilor de pozitie;
99. Cand trebuie sa folositi luminile de avarie?
a) cand opriti pe partea carosabila;
b) cand ati ramas in pana pe partea carosabila si nu puteti deplasa autovehiculul in afara acesteia;
c) cand autovehiculul este remorcat;
100. Cand sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire in timpul zilei?
a) cand va aflati pe autostrada;
b) cand va aflati pe un drum national;
c) cand va aflati pe un drum judetean;

RSPUNSURI
1-a
11-a
21-c
31-a
41-a
51-b
61-ab
71-c
81-a
91------

2-a
12-b
22-b
32-a
42-c
52-a
62-ab
72-b
82-abc
92-a

3-b
13-b
23-b
33-c
43-c
53-----63-c
73-b
83-b
93-b

4-b
14-b
24-----34-b
44-b
54-b
64-a
74-b
84-----94-a

5-a
15-b
25-c
35-c
45-b
55-c
65-abc
75-abc
85-c
95-a

6-c
16-c
26-c
36-b
46-a
56-c
66-b
76-b
86-abc
96-a

7-b
17-b
27-c
37-c
47-a
57-ab
67-b
77-b
87-c
97-b

8-b
18-b
28-a
38-ac
48-a
58-c
68-a
78-c
88-a
98-b

9-a
19-b
29-----39-c
49-ab
59-b
69-b
79-bc
89-b
99-bc

10-a
20-----30-c
40-b
50-c
60-c
70-b
80-b
90-ab
100-a

CHESTIONAR - CONDUCEREA PREVENTIV


1. Acvaplanarea poate fi evitat atunci cnd:
a) pneurile nu sunt uzate, iar viteza este redus;
b) autoturismul este echipat cu sistem de frnare automat (tip ABS);
c) autovehiculul este suprancrcat.
2. Circuli ntr-o coloan i respeci distana fa de vehiculul din fa. Ce trebuie s faci n plus ?
a) s observi prin geamul lateral al vehiculului marginea din dreapta a prii carosabile;
b) s aprinzi lanterna de cea din spate;

c) s rmi n limita propriei benzi i s i asiguri cmpul de vizibilitate.


3. Cum constai, n timpul mersului, fr a te pune n pericol, dac pe osea este polei ?
a) circuli cu vitez redus i frnezi cu atenie, ca s verifici cum reacioneaz autovehiculul pe care l
conduci;
b) frnezi puternic;
c) circuli pe axul central al drumului.
4. Cum trebuie s procedezi atunci cnd circuli cu autovehiculul pe timp de noapte, pe o
poriune de drum liber, i dai semne de oboseal ?
a) faci pauze corespunztoare pentru odihn;
b) bei o cafea rece;
c) mreti volumul radioului.
5. La ce te poi atepta dac circuli n spatele unui camion cu remorc, ce intenioneaz s
vireze la dreapta pe o strad ngust ?
a) camionul se comport ca orice autoturism;
b) nainte de a vira, camionul se oprete;
c) nainte de a vira, camionul se angajeaz iniial spre stnga, din cauza gabaritului.
6. Ce nseamn s conduci preventiv pe timp nefavorabil ?
a) s reduci viteza pn la limita la care i asiguri o bun vizibilitate i un control deplin asupra
comenzilor;
b) s rulezi ct mai aproape de axul drumului;
c) s respeci cu strictee limitele de vitez pentru sectorul de drum pe care circuli.
7. Ce obligaie ai atunci cnd ntlneti un autovehicul cu inscripia COAL ?
a) s foloseti avertizorul sonor i s pstrezi o distan ct mai mare fa de acest autovehicul;
b) preventiv, s conduci cu atenie sporit;
c) s nu te angajezi n depirea acestuia.
8. Circuli cu un autoturism cu remorc pe o osea cu o singur band pentru fiecare direcie i
te apropii de o curb la stnga, foarte strns i fr vizibilitate. Cum trebuie adaptezi modul de
conducere ?
a) reduci viteza, circuli pe mijlocul benzii i accelerezi uor cnd ajungi n vrful curbei;
b) reduci viteza naintea curbei, din cauza pericolului mrit de derapare a remorcii;
c) menii viteza, iar n curb frnezi.
9. Cum trebuie s procedezi imediat dup un accident cu un animal slbatic ?
a) ntiinezi societile de protecie a animalelor;
b) opreti, aprinzi luminile de avarie i asiguri locul accidentului;
c) iei vnatul acas i comunici societii de asigurare daunele suferite de autoturism.
10. Pe o poriune de drum acoperit cu polei, sesizezi impactul inevitabil cu un cine. Cum vei
proceda pentru evitarea unui accident ?
a) eliberezi acceleraia, menii ferm volanul pe direcia de deplasare, fiind pregtit pentru a stabiliza
autovehiculul dup impact, prin manevrarea lin a volanului;
b) consideri c o asemenea situaie nu i se poate ntmpla;
c) ncerci, pe ct posibil, s evii impactul frontal, prin manevrarea brusc a volanului n direcia de
deplasare opus cinelui.
11. Prin conduit preventiv sa nelege :
a) comportamentul rutier care asigur prevenirea accidentelor, prin anticiparea i evitarea aciunilor
incorecte ale partenerilor de drum, precum i adaptarea vitezei de deplasare la condiiile meteo-rutiere
specifice;
b) calitatea unor conductori auto de a circula prudent, cu vitez redus, pentru a nu crea neplceri n
trafic celorlali utilizatori ai drumului public;
c) un concept valabil pentru conductorii auto nceptori.
12. n ce situaii se reduce preventiv viteza n trafic ?

a) n toate situaiile n care se prevede o stare de pericol, care poate fi evitat rulnd cu o vitez
inferioar;
b) atunci cnd eti obosit, indispus sau suferi de o afeciune care i diminueaz capacitatea de a
conduce;
c) n toate cazurile prevzute n Regulamentul pentru aplicarea legii privind circulaia pe drumurile
publice.
13. Un conductor auto te-a depit de mai multe ori, ntruct nu circul cu vitez constant.
Cum procedezi atunci cnd urmeaz s fii depit din nou ?
a) l atenionezi att cu claxonul, ct i cu braul stng, pentru a renuna la aceast manevr;
b) creezi condiii pentru a fi depit, apropiindu-te ct mai mult de partea dreapt a drumului public;
c) te deplasezi spre stnga, din timp, pentru a nu-i permite efectuarea acestei manevre.
14. n faa ta circul un tractor cu dou remorci, pe ultima fiind scris FR SEMNALIZARE.
Intenionezi s-l depeti n apropierea unei intersecii. Cum procedezi ?
a) te angajezi n depire, ntruct autovehiculul cu care te deplasezi i permite s rulezi, n mod legal,
cu o vitez mai mare;
b) atepi s treci de respectiva intersecie, chiar dac pierzi din timpul planificat al cltoriei;
c) semnalizezi efectuarea depirii i accelerezi, pentru ca manevra s dureze ct mai puin.
15. Care dintre participanii la traficul rutier au obligaia de a respecta regulile de circulaie pe
drumurile publice din interiorul localitilor ?
a) conductorii auto, att cei amatori, ct i cei profesioniti, att ziua ct i noaptea;
b) toi participanii la traficul rutier, indiferent de situaie;
c) conductorii autovehiculelor destinate transportului n comun, avnd n vedere destinaia
autovehiculelor pe care le conduc.
16. Care este viteza cu care trebuie s te deplasezi pe un drum public umed sau acoperit cu
mzg sau zpad ?
a) viteza prevzut de Regulament pentru categoria de drum pe care circuli n acel moment;
b) n aceast situaie nu trebuie s circuli cu mai mult de 20 km/h;
c) viteza care s i confere sigurana c poi opri i evita orice eveniment rutier, fr a intra n derapaj.
17. Cum pot fi reduse tensiunea nervoas i oboseala conductorului auto ?
a) circulnd cu aceeai vitez att n localiti, ct i n afara acestora;
b) rulnd cu o vitez ponderat, n condiii de siguran, i meninnd un ritm de mers constant;
c) folosind medicamente calmante sau energizante care nu sunt interzise conductorilor auto.
18. Ce se nelege prin vigilen, din punct de vedere al conduitei preventive ?
a) meninerea nentrerupt a ateniei pe timpul ntregii deplasri;
b) capacitatea de a nu intra n conflict cu organele de poliie rutier;
c) s fii odihnit i bine alimentat, pentru a nu fi obligat s opreti pe traseu.
19. Neatenia n conducere se numr printre primele cauze ale accidentelor rutiere. Cum poate
fi evitat aceasta ?
a) prin concentrarea permanent doar asupra activitilor pe care trebuie s le efectuezi pentru
conducerea autovehiculului n condiii de siguran;
b) prin alternarea strii de vigilen cu cea de relaxare la volan, ndeosebi pe sectoarele de drum n
aliniament;
c) prin punerea n funciune a unor surse de muzic cu intensitate sonor mare, pentru stimularea
vigilenei n conducere.
20. Se recomand s pstrezi sau s depozitezi anumite obiecte pe podeaua autovehiculului ?
a) da, atta vreme ct acestea nu te stnjenesc n acionarea comenzilor autovehiculului;
b) nu, ntruct exist posibilitatea rostogolirii acestor obiecte, care pot ajunge sub pedale i creeaz
situaii periculoase;
c) da, dac nu mai exist un alt loc n care s aezi obiectele de mici dimensiuni.
21. Ce poziie trebuie s aib, n timpul conducerii, un conductor auto ?
a) s stea ct mai confortabil pe scaun, cu capul rezemat de tetier i cu ambele mini pe volan, n
zona orelor 10.00 14.00;
b) s fie ct mai concentrat, s in volanul strns i privirea ndreptat numai nainte i s stea ct mai
aproape de parbriz;

c) cea mai corect poziie n timpul conducerii auto este aceea care previne apariia somnului.
22. Ce pericole genereaz fenomenul de acvaplanare ?
a) stropirea cu ap a parbrizului;
b) pierderea controlului asupra direciei;
c) stropirea cu ap a cldirilor i a pietonilor.
23. Care este principalul factor de risc pe care trebuie s-l ai n vedere la conducerea
autovehiculului prin tunele rutiere ?
a) dificultile n adaptarea vederii la intrarea i la ieirea din asemenea pasaje;
b) viteza redus de deplasare i mersul n coloan;
c) posibilitatea existenei unor denivelri ale prii carosabile.
24. Un conductor auto imprudent s-a angajat n depirea coloanei n care te afli, iar din sens
opus se apropie la mic distan un autocamion, care l semnalizeaz cu luminile. Cum trebuie s
procedezi pentru evitarea producerii unui accident ?
a) te apropii de axul drumului public, pentru a-l determina pe cel angajat n depirea coloanei s
renune la aceast manevr riscant;
b) nu ai nicio obligaie; prin urmare i continui deplasarea n coloan;
c) reduci viteza i mreti astfel distana fa de cel care circul naintea ta, crend condiii celui ce
depete neregulamentar s intre n coloan.
25. Ce tip de coliziuni au cea mai mare for de distrugere ?
a) coliziunile laterale;
b) coliziunile frontale;
c) coliziunile din spate.
26. Cum procedezi n cazul n care observi n timp util o persoan n vrst care traverseaz
neregulamentar drumul public, n faa ta ?
a) reduci din timp viteza i iei toate msurile de evitare a lovirii persoanei care traverseaz;
b) semnalizezi cu claxonul i cu luminile, pentru a mpiedica persoana respectiv s traverseze;
c) legal nu ai nicio obligaie, iar n caz de accident, pietonul imprudent va rspunde, inclusiv pentru
eventualele avarii produse.
27. Cum procedezi n situaia n care observi n faa ta o minge care se rostogolete ?
a) semnalizezi sonor, reduci viteza i circuli cu maxim atenie, ntruct este foarte posibil s apar un
copil dup minge;
b) continui s circuli cu aceeai vitez, ntruct trecerea peste minge nu este periculoas pentru
autovehicul;
c) virezi brusc n direcie opus de rostogolire a mingii.
28. Cum trebuie s procedezi atunci cnd autovehiculul derapeaz cu spatele ctre dreapta ?
a) eliberezi pedala de acceleraie i virezi uor spre dreapta;
b) frnezi puternic i redresezi vehiculul prin virare la stnga;
c) tragi rapid de volan spre stnga, fr a frna.
29. Cum vei proceda noaptea, cnd vizibilitatea este redus din cauza ceii, din punct de vedere
al circulaiei preventive ?
a) pstrezi o distan egal ntre axul drumului i marginea din dreapta a prii carosabile, rulnd cu o
vitez care s asigure oprirea ntr-un spaiu mai mic dect cel de vizibilitate;
b) circuli ct mai aproape de axul drumului;
c) circuli ct mai aproape de marginea din dreapta drumului public.
30. Prin conduit preventiv n condiii atmosferice nefavorabile se nelege :
a) s conduci cu atenie sporit i cu o vitez care s i permit oprirea n siguran i evitarea oricrui
pericol;
b) s rulezi cu o vitez mai mic dect viteza maxim legal, admis pe tronsonul de drum respectiv;
c) s foloseti att luminile de drum, ct i cele de avarie, pentru a fi mai uor de observat.
31. n cazul efecturii unui viraj la stnga cu o vitez mare, spre ce parte a drumului public are
tendina de a derapa autovehiculul ?
a) spre interiorul curbei, ctre sensul opus de mers;
b) spre dreapta, ctre exteriorul curbei;
c) autovehiculul nu poate derapa n nicio situaie.

32. Dac n spatele unui autocamion s-a format o coloan de autoturisme, care dintre acestea
trebuie s se angajeze primul n depire, n spiritul conduitei preventive ?
a) ultimul autoturism din coloan;
b) autoturismul care circul la mijlocul coloanei;
c) primul autoturism de dup autocamion.
33. Cum este bine s procedezi atunci cnd, circulnd n spatele unui biciclist, constai c
acesta dorete s schimbe direcia de mers ?
a) i asiguri condiii pentru realizarea manevrei;
b) semnalizezi sonor intenia de a-l depi;
c) nu ai nicio obligaie, ntruct acesta este un vehicul foarte lent.
34. Cum procedezi atunci cnd circuli n spatele unui vehicul cu traciune animal i constai c
acesta dorete s schimbe direcia de mers ?
a) nu ai nicio obligaie;
b) semnalizezi sonor intenia de a-l depi;
c) permii vehiculului efectuarea n siguran a manevrei.
35. Ce trebuie s ai n vedere atunci cnd urmeaz s strbai o poriune de drum public
acoperit cu piatr cubic ?
a) s reduci din timp viteza, evitnd bruscarea comenzilor;
b) s foloseti numai frna de ajutor pentru a evita derapajul;
c) s circuli ct mai aproape de axul drumului, pentru a evita lovirea acostamentului.
RSPUNSURI CONDUCEREA PREVENTIV
1-a
11-a
21-a
31-b

2-c
12-ac
22-b
32-c

3- a
13-b
23-a
33-a

4-a
14-b
24-c
34-c

5-c
15-b
25-b
35-a

6-a
16-c
26-a

7-b
17-b
27-a

8-b
18-a
28-a

9-b
19-a
29-a

10-a
20-b
30-a

Conducerea ecologic:
- Conducerea ecologica este asamblul masurilor comportamentale , de control sau verificare a
vehiculului, prin care se realizeaza economie de energie(carburant) si protejarea mediului. De aceea,
orice masura luata pentru a scadea consumul de combustibil (anvelope umflate corect, scaderea
rezistentei la naintare, oprirea motorului la stationari lungi, etc.) se nscrie n orbita conducerii
ecologice.
- Orice folosire a unui sistem auxiliar actionat de motor (aer conditionat, dispozitive servo,
generatorul de curent) va avea drept efect cresterea consumului de carburant.
- Autovehiculele sunt construite din multe materiale care, odata ajunse n stadiul de deseu, pot
polua grav mediul, fie prin toxicitatea lor (lichid de frna, antigel), fie prin perioada lunga de
descompunere (anvelope, mase plastice).
- Prelungirea duratei lor de serviciu este componenta a conducerii ecologice ( de ex.
permutarea anvelopelor la 10 mii de km ).
n urma arderii combustibilului in cilindrii motorului rezulta gazul de esapament compus din
mono-oxid de carbon CO, benzina sau motorina nearsa, funingine, iar la benzina cu plumb Pb rmn
si resturi de plumb. Motoarele moderne folosec numai benzina fara plumb caracterizata prin cifra
octanica care poate fi 95 sau 98, iar unele benzinarii au chiar si 100. Motorina este de vara sau de
iarna care rezista la -25 si chiar -30 grade celsius, motorina este caracterizata de cifra cetanic.
Normele de poluare europene EURO au impus treptat constructorilor de motoare sa scada
cantitatea de CO si de combustibil nears din gazele de esapament, s-a ajuns in zilele noastre la
EURO5.

Pentru combustibilul nears s-a prevazut un catalizator, pe teava de esapament la iesirea din
galeria de evacuare a gazelor, care arde la temperaturi mari combustibilul nears; tot pe galeria de
evacuare s-a prevazut un senzor, sonda lambda, care masoara cantitatea de oxigen din gazele de
esapament si da comanda calculatorului de bord sa dozeze combustibilul la injectoare.
- Daca s-ar folosi benzina cu plumb acesta ar infunda catalizatorul;
- Concluzia e ca poluarea este data de cantitatea de combustibil ars in cilindrii in timpul
functionarii motorului si de normele EURO indeplinite de motor;
- Turatia motorului este data de cantitatea de combustibil care intra in cilindri la apasarea
pedalei de acceleratie;
- Conducerea ecologica presupune un consum redus de combustibil ;
- Nu plecati de pe loc cu motorul supraturat adica folositi 1500 rot/min.;
- Schimbati treptele de viteza la turatii mici 2000 rot/min in loc de 3000 rot/min(la stilul de
conducere sportiv);
- Folositi treptele de viteza superioare 3, 4 sau 5;
- Evitati aglomeratiile si fluidizati traficul;
- Stabiliti traseul din timp pentru a evita drumurile inutile;
- Folositi cat mai putin aerul conditionat si recirculati aerul in interiorul masinii;
- Nu supra incarcati masina inutil;
- Nu circulati cu viteze foarte mari, peste 110 km/h consumul creste foarte mult datorita frecarii
cu aerul(rezistenta aerodinamica);
- Verificati presiunea pneurilor;
- Conduceti cu viteza constanta, evitati accelerarile bruste sau franarile bruste, reducand treptat
viteza anticipand din timp situatiile periculoase.

CHESTIONAR - CONDUCERE ECOLOGIC


1. n ce fel va sporiti confortul termic n habitaclul autovehiculului , daca conduceti ntrun oras cu un
trafic intens, pentru a proteja mediul ?
a) pornesc aerul conditionat;
b) deschid geamurile laterale;
c) pornesc aerul conditionat si las si un geam intredeschis.
2. n ce fel va sporiti confortul termic n habitaclul autovehiculului, daca conduceti pe un drum public
situat n afara localitatilor, pentru a proteja mediul ?
a) pornesc aerul conditionat;
b) deschid un geam lateral;
c) deschid doua geamuri laterale, de pe aceeasi parte a autovehiculului, pentru ca aerul sa circule.
3. Comportamentul ecologic n conducerea autovehiculului presupune:
a) planificarea traseului pentru a economisi timp si carburant;
b) evitarea zonelor cu circulatie densa , cu lucrari pe carosabil sau teren accidentat;
c) deplasarea cu viteza si accelerari bruste, pentru a scurta timpul deplasarii .
4. Efectul folosirii instalatiei de aer conditionat este:
a) scaderea puternica a gradului de confort;
b) reducerea consumului de combustibil;
c) cresterea consumului de combustibil.
5. Utilizarea pe autostrada a limitatorului de viteza pentru autovehicule dotate cu acest sistem are ca
efect :
a) cresterea consumului de carburant;
b) reducerea consumului de carburant;

c) nu are nici un efect n ceea ce priveste consumul de carburant.


6. Pentru a conduce ecologic este necesar :
a) sa verifici o data pe luna, la rece presiunea n anvelope;
b) sa nlocuiesti pneurile la fiecare 1000 km;
c) sa schimbi pneurile , ntre ele dupa parcurgerea a cca. 10.000 km;
7. Ce se ntelege prin conducere ecologica ?
a) folosirea permanenta a combustibilului biodegradabil;
b) ansamblul masurilor comportamentale, de control sau verificare a vehiculului , prin care se
realizeaza economie de energie si protejarea mediului;
c) deplasari urbane cu bicicleta, role, pe jos sau alte mijloace care nu polueaza atmosfera.
8. Cum trebuie sa conduci, astfel nct sa reduci poluarea ?
a) pornesti motorul fara a folosi acceleratia si demarezi imediat
b) pornesti motorul, apasnd acceleratia la un sfert din cursa, apoi ncalzesti motorul pentru ca n
timpul deplasarii consumul sa fie redus;
c) pornesti motorul cu acceleratia la podea, apoi pornesti de pe loc demarnd agresiv, n timpul
deplasarii folosind accelerari rapide, pentru ca motorul sa se ncalzeasca rapid.
9. n sensul conducerii ecologice a autovehiculului se recomanda:
a) sa evitati transportul obiectelor inutile n portbagaj sau habitaclu;
b) sa nu ai montat n permanenta pe autovehicul, portbagajul suplimentar;
c) sa utilizezi spoilere si faruri suplimentare.
10. Pentru a conduce ecologic se recomanda:
a) utilizarea climatizarii numai n cazul traseelor scurte;
b) utilizarea climatizarii numai cnd este absolut necesar
c) utilizarea climatizarii numai pe timp de noapte.
11. Consumul de carburant se mareste daca:
a) folosesti orice aparat electric conectat la generatorul autovehiculului (alternator);
b) lichidul de racire nu contine antigel
c) autovehiculul nu este dotat cu servo-directie.
12. n care situatii creste consumul de carburant ?
a) atunci cnd motorul nu atinge temperatura de functionare;
b) atunci cnd fumul de la esapament este de culoare neagra;
c) atunci cnd motorul functioneaza cu ntreruperi.
13. Cnd se recomanda oprirea motorului pentru reducerea consumului de combustibil ?
a) n cazul unei opriri lungi la trecerea la nivel cu calea ferata;
b) la culoarea rosie a unui semafor care de regula dureaza foarte mult;
c) la semnalul de oprire al politistului rutier.
14. Cum trebuie sa procedezi pentru a conduce ecologic un autovehicul ?
a) sa reduci viteza, folosind frna de motor;
b) sa scoti levierul schimbatorului de viteza pe punctul mort, cnd frnezi
c) sa actionezi frna de serviciu simultan cu cea de ajutor pentru a opri mai repede.
15. Pentru a conduce ecologic un autovehicul, se recomanda:
a) folosirea motorului la ralanti, n cazul stationarii voluntare.
b) oprirea motorului la coborrea unei pante, pentru a economisi carburant;
c) mentinerea unei viteze constante, de preferinta medie.

16. Conduita ecologica n conducerea unui autovehicul nseamna :


a) sa nu poluezi fonic mediul nconjurator, folosind instalatia de sonorizare la maxim;
b) sa anticipezi situatiile din trafic, astfel nct sa nu frnezi brusc si sa nu accelerezi agresiv;
c) sa ntretii permanent autovehiculul curat
17. Cauzele care determina poluarea mediului sunt:
a) arderea incompleta si defectuasa a combustibilului;
b) rularea cu viteza redusa ;
c) defectarea filtrului de carburant..
18. Cum este indicat sa demarezi, astfel nct sa reduci consumul de carburant?
a) sa schimbi succesiv treptele de viteza, astfel nct sa ajungi ct mai curnd n treapta de viteza
optima, pentru viteza de deplasare pe acel sector de drum;
b) folosesti o treapta de viteza superioara, la o turatie medie sau medie-inferioara;
c) folosesti trepte de viteza inferioare, la turatii ale motorului medii-superioare sau superioare, pentru a
obtine putere maxima.
19. Transportul bagajelor pe portbagajul de pe pavilionul autovehicului are ca efect:
a) scaderea puternica a gradului de confort;
b) reducerea consumului de combustibil;
c) cresterea consumului de combustibil.

RSPUNSURI
1-b
11-a

2-a
12-abc

3-ab
13-ab

4-c
14-a

5-b
15-c

6-ac
16-b

7-b
17-a

8-a
18-ab

9-ab
19-c

10-b

SFATURI PRACTICE:
1. Cum s conduci n trafic aglomerat?
2. Cum s conduci n ceata?
3. Cum s conduci n siguranta pe ploaie?
4. Cum s conduci noaptea?
1.Cum s conduci n trafic aglomerat?
Blocajul n trafic este o experienta neplacuta pentru toti conducatorii auto. Fie conduci zilnic, fie
conduci ocazional cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci n aceasta situatie este sa fii atent la
circulatie si sa te conformezi situatiei create.
NU ESTI SINGURUL n aceasta situatie.
Cteva ponturi n acest sens:
Ceea ce ti trebuie pentru aceasta:
a) o masina
b) trafic aglomerat
c) rabdare
Instructiuni:

Pas 1: Rami calm si accepta situatia! Sa te nfurii nu te ajuta deloc si nici nu o sa faca rndul din fata
ta sa dispara.
Pas 2: Sa fii respectuos cu ceilalti conducatori. Probabil toata lumea este nrziata si nervoasa precum
esti si tu. Sa nu fii agresiv, sa nu ncerci sa te strecori printre masini, sa accelerezi dupa care sa frnezi
brusc. Nu are sens.
Pas 3: Sa nu-ti distragi atentia de la trafic uitndu-te n jur. Daca se ntmpla vreun accident sau
ciocnire, coloana de masini va putea nainta si mai lent. Nu ngreuna situatia!
Pas 4: Sa fii prudent la schimbarea de banda! Semnalizeaza dupa care asteapta sa prinzi loc liber n
banda respectiva. Asteapta masinile care circula mai lent si cu viteza continua. Nu ncerca sa te muti
pe banda respectiva si sa frnezi brusc daca totusi nu te-au lasat... Daca produci vreun accident,
acesta va enerva oamenii si mai mult... Asteapta-ti rndul!
Pas 5: Fii atent la motociclisti si la cei care circula cu bicicleta printre benzi. Fie este legal sau nu ceea
ce fac, evita producerea vreunui accident!
Pas 6: Condusul n trafic este prea stresant pentru tine? Daca este posibil, ncearca o alta ruta, chiar
daca este mai lunga dect ruta aglomerata. Daca este posibil, planifica-ti alta perioada ca sa poti
circula cnd nu este asa de aglomerat.
Ponturi i avertismente:
- Cnd vrei sa intri pe banda alaturata, pe care masinile se misca n coloana, cauta o masina mai
mare(ex. camion).
- Acestea nu pot accelera asa de brusc ca autoturismele si s-ar putea sa fie mai usor pentru tine
sa faci schimbarea de banda.
- Nu ncerca sa intri n fata unui camion sau masina grea care ar trebui sa opreasca (ex: cnd se
apropie de semafor sau cnd coloana se opreste). Acestea au nevoie de o distanta mai mare ca sa
ncetineasca sau sa opreasca. Intra n fata unui vehicul mare numai cnd traficul, coloana este n
miscare.
2. Cum s conduci n cea?
Conducerea n ceata este periculoasa mult mai periculoasa dect cred oamenii. Minimalizeaza
posibilitatea de a avea un accident prin constientizarea riscurilor si nvatarea conducerii n conditii de
ceata!
Accesorii de care poate ai nevoie:
Atentie
Becuri far
Faruri cea
Instructiuni:
Pas 1: Redu viteza! Cele mai multe accidente fatale produse n conditii de ceata se ntmpla din cauza
vitezei mari si a imposibilitatii de a opri la timp.
Pas 2: Aprinde farurile ca ceilalti sa te poate vedea! Nu aprinde faza lunga care este directionata mai
sus si nu prea te ajuta reflectnd lumina spre tine.
Pas 3: Daca trebuie sa te opresti, daca este posibil, sa iesi complet de pe partea carosabila a
drumului.
Stinge luminile de ntlnire si aprinde luminile de avarie, astfel ceilalti participanti n trafic vor sti ca esti
acolo, dar si faptul ca nu conduci pe drum.
Pas 4: Gndeste-te ce vad ceilalti participanti n trafic urmarindu-te.
Conducerea inconsecventa(accelerari si frnari n mod repetat de ex.) poate sa enerveze conducatorii
n trafic conducnd la depasiri, care la rndul lor pot conduce la accidente grave n asemenea conditii.
Pas 5: Foloseste stergatorul, instalatia de dezaburire, daca ti trebuie, important este sa ai ferestrele
curate oferind vizibilitatea necesara.

Pas 6: Fii atent si la vitezometru. Ceata produce lumina difuza si reduce contrastul dintre obiecte.
Studiile au aratat ca oamenii conduc mai rapid, proportional cu timpul petrecut conducnd n conditii de
ceata.Nu fi prins n aceasta capcana!
Pas 7: nchide radioul, ventilatorul sau alte aparate existente n masina care produc zgomot.Asculta
masinile care se apropie nainte de a se ntoarce, de a schimba directia.
Pas 8: NU UITA - i ceilalti conducatori au distanta de vizibilitate redusa si ceata face ca drumul sa fie
umed. Semnalizeaza din timp si pe ct posibil sa nu frnezi brusc!
Ponturi si avertismente: - una dintre miscarile inteligente pe timp de ceata deasa este sa tragi pe
marginea drumului si sa astepti pna cnd ceata se ridica.
-mergi cu foarte mare atentie.
3. Cum s conduci n siguran pe ploaie?
Ploaia abundenta poate sa reduca foarte mult distanta de vizibilitate respectiv poate sa creeze
conditii de drumuri alunecoase si foarte periculoase
Nu uita, a conduce n siguranta ncepe nainte de frnare!
Lucruri de care ai putea avea nevoie:
Stergator de parbriz
Lichid de spalare parbriz
Crpa pentru stergerea parbrizului
Lumini de avarie
Instructiuni:
Pas 1: nainte de a porni asigura-te ca ai vizibilitate buna verificnd si curatnd parbrizul att din
interior ct si din exterior.
Pas 2: Verifica farurile si luminile semnalizatoare. Asigura-te ca motorul stergatorului de parbriz este
functional, spalatorul de parbriz nu este gol si lamelele din cauciuc nu sunt uzate sau rupte.
Pas 3: Pe timp de ploaie aprinde farurile mpreuna cu pornirea stergatorului de parbriz
Pas 4: n conditii dificile condu mai ncet dect dicteaza limitarile de viteza
Pas 5: Pastreaza o distanta mai mare fata de masina de dinaintea ta dect n conditii normale pentru
compensarea distantei marite de frnare.
Pas 6: Opreste-te cnd ploua abundent, cnd nu poti sa vezi clar autovehiculele din trafic sau drumul
dinaintea ta.
Popasurile, restaurantele, magazinele sunt locurile cele mai bune unde ai putea sa petreci
timpul pna cnd trece ploaia.
4.Cum s conduci noaptea?
nvata cteva modalitati de a conduce comfortabil pe timp de noapte!
Instructiuni:
Pas 1: ncepe cu mprejurimi familiare. Daca nu stii unde te afli si esti ncepator n conducerea pe timp
de noapte, cautarea indicatoarelor rutiere poate mari si mai mult discomfortul. ncepe exersarea
conducerii pe timp de noapte prin a parcurge cteva trasee prin mprejurime n fiecare noapte pna
cnd te simti comfortabil.
Pas 2: Exerseaza la apus de soare cnd nca mai este putina lumina. Cnd decizi sa te aventurezi
afara din zona ta familiara, ar fi bine sa conduci cnd mai este semi-ntuneric afara. F un scurt traseu
care se va sfrsi prin a ajunge aproape de casa pna se ntuneca. Conducerea la apus de soare pna
la ntuneric te ajuta sa te conformezi treptat astfel nct nici nu vei observa ntunecarea.
Pas 3: F clatorii frecvente pe timp de noapte ca sa-ti devina comfortabile. Prin exersarea frecventa
condusul va fi mai sigur si vei fi mai stapn pe situatiile aparute. Adu un prieten cu tine n cazul n care

devii obosit sau ngrijorat si sa stii tot timpul unde mergi. Zicala veche repetarea este mama
ntelepciunii este adevarata cnd nveti sa conduci n orice situatie ce creaza discomfort.
Ponturi si avertismente:
- Adu pe cineva cu tine n timpul exersarii pentru a usura anxietatea. ntotdeauna planifica-ti
nainte traseul pentru a nu te rataci n timpul exersarii. Aventureaz-te pe strazile laterale si rutele
alternative numai cnd poti conduce confortabil si esti pregatit pentru orice situatie posibila.
- Niciodata sa nu conduci singur daca te simti nesigur sau daca te temi ca sar putea ntmpla
ceva.
Pregtirea pentru E X A M E N :
Important este ca s te asiguri nainte de examen c ai luat parte la instruire n mod suficient i
ai experiena necesar pentru un examen reuit.
Foarte muli gndesc (n mod incorect) c pot s ia examenul cu pregtirea MINIMAL i sper
c o s treac examenul cumva.
Din practic reiese c aceasta este o estimare greit i din punct de vedere economic cost
mai mult dect pregtirea profund pentru primul examen, SIGUR, SIGUR !!!.
Dealtfel:
- Recapitularea este M A M A priceperii.
- Dac te-au picat la examen i recomandm s nu te opreti din a nva n continuare, de a exersa
(recomandabil i din punct de vedere economic i din punctul de vedere al reuirii la urmtorul
examen).
- Continuitatea nvrii trebuie asigurat, i cel puin o or pe sptmn, este mai mult dect nimica.
Dealtfel: avem nevoie de aceste cunotiine i n practic, la prima ocazie cnd vom porni la
drum cu permisul proaspt obinut.
La aceste cunotiine o s mai trebuiasc s adaugm mult experien n perioada de dup
obinerea permisului de conducere(s conducem zi de zi).
Deci: s conducem PREVENTIV - DEFENSIV.
Pregtirea de plecare - LA EXAMEN:
Examinatorul va observa dac:
- V asigurai c toate uile sunt nchise;
- Scaunul dumneavoastr este corect reglat;
- Oglinzile laterale i central sunt corect reglate;
- Ai reglat i fixat centura de siguran;
- Frna de mn este tras i maneta de viteze este pe punctul mort.
UILE: asigurati-va ca toate usile, inclusiv cele ale pasagerilor, sunt inchise. Nu uitati ca sunteti
responsabil de securitatea pasagerilor. O portiera neinchisa corect se poate deschide in mers.
SCAUNUL: reglati pozitia scaunului in asa fel incat sa va ofere un comfort maxim. Apasati
pedala de ambreiaj la maxim; trebuie sa puteti face asta fara sa va intindeti.
VOLANUL: Reglati pozitia scaunului pentru o utilizare usoara a volanului. Nu stati prea aproape
de el deoarece marginea inferioara a volanului va lovi genunchii dumneavoastra.
CENTURA DE SIGURAN: Asigurati-va ca atat dumneavoastra cat si pasagerii aveti centura
de siguranta corect fixata. Legea prevede ca toti pasagerii sa aiba centura de siguranta fixata, in cazul
in care locurile sunt prevazute cu asemenea dispozitive. Este de datoria dumneavoastra sa va
asigurati ca si pasagerii sub 12 ani au centurile fixate.
OGLINZILE: Reglati pozitia oglinzilor. Ele trebuie sa va asigure o maxima vizibilitate in spate cu
o miscare minima a capului. Reglati pozitia oglinzilor astfel incat sa reduceti unghiul mort.
Sfatul meu: Solicitati instructorului dumneavoastra informatii despre toate problemele pe care
le ntlnii! Pregatirea de plecare a autoturismului este esentiala pentru a va asigura o pozitie
confortabila si sigura la volan!

Pozitia corect la volan


Se vorbeste atata despre cum trebuie sa stam la volan... Cum trebuie sa stam la volan, cum
inem minile pe volan, cum l rotim?
Instructorul se va astepta ca dumneavoastra s:
- Va asigurati, sa semnalizati si sa efectuati manevra de schimbare a directiei in timp util;
- Sa tineti mainile pe volan intr-o pozitie ca cea ilustrata in figura;
- Evitati s v ncruciai minile n timp ce virai;
- Nu lasati volanul liber pentru a indrepta rotile masinii;
- Schimbati directia din timp si fara smucituri;
- Mentineti partea dreapta a drumului, fara a oscila printre masinile parcate pe partea dreapta;
Pentru a va usura invatarea acestor reguli elementare care in timp vor deveni instinctive, am
alcatuit urmatorul algoritm:
Cnd conduceti, priviti nainte sau spre directia catre care se indreapta autoturismul;
Folositi toate comenzile (semnalizare, stergatoare de parbriz, luminile, etc.) si schimbatorul
de viteze fara sa le cautati cu privirea. Acomodati-va din timp cu pozitia fiecaruia!
ncercati sa pastrati amandoua mainile pe volan. Pozitiile de genul: conducere cu podul
palmei sau cu o mana sunt contraindicate.
Cnd virati, pastrati-va mainile fiecare n jumatatea ei; imaginati-va volanul despartit in doua
de o dreapta verticala. Mna dreapta nu are ce cauta n zona de actiune a minii stngi si invers!
>>>Cnd virati dreapta, pastrati o distanta de aproximativ un metru de coltul trotuarului:
- Prea aproape de trotuar poate duce la calcarea acestuia cu roata din spate sau izbirea acesteia de
trotuar, deci distrugerea anvelopei;
- Prea departe de trotuar va poate duce la terminarea manevrei pe contrasens, obligand vehiculele de
pe sensul opus sa faca manevre de evitare;
ATENIE: Ori de cate ori veti rula acest film, el nu va avea valoarea unei singure ore de
practica! Solicitati instructorului dumneavoastra informatii despre toate problemele pe care le ntlnii!
n primele ore de scoala, solicitati, pentru acomodare cu indicatoarele, sa conduceti pe un drum putin
circulat! Dupa terminarea colii va trebui sa cunoasteti pozitia corecta la volan !
Plecarea de pe loc. Unghiul mort
n mod normal manevra de plecare de pe loc se executa n treapta I a cutiei de viteze, cu
exceptia cazului cand se coboara in panta, cand este o idee buna sa folositi treapta a II-a.
Examinatorul va observa dac:
- Puteti pleca de pe loc in siguranta, din spatele unui vehicul parcat si/sau in cazul in care vehiculul are
o oarecare inclinare;
- Va asigurati, semnalizati si apoi efectuati manevra;
- Verificati cu atentie unghiul mort;
- Folositi corespunzator acceleratia, ambreiajul, frana si directia.
Gata de plecare: Asigurati-va in fata si lateral ca puteti face manevra in siguranta. Verificati in
oglinzile retrovizoare traficul de masini, biciclete si pietoni. Daca totul este ok, apasati pedala de
ambreiaj la maxim si introduceti schimbatorul de viteze in treapta I a cutiei de viteze.
Accelerai: Apasati pedala de acceleratie usor pentru a obtine puterea necesara plecarii de
pe loc; ascultati sunetul motorului, daca acesta url este un semn ca ati apasat prea mult acceleraia!
Concomitent, ridicati piciorul de pe pedala de ambreiaj. La un anumit moment turatia motorului va
scadea si masina va incepe usor sa se miste spre inainte.
Asigurati-va: Verificati inca o data oglinzile retrovizoare laterale si pe cea interioara! De
asemenea inspectati si unghiul mort. Semnalizati-va intentia de a va inscrie in trafic!
Plecarea de pe loc: Este ok! Puteti pleca! Sunteti 100% sigur? Asigurati-va privind peste
umarul din stnga asupra unghiului mort. Daca totul este liber, lasati frna de mn. Masina va
ncepe sa se miste usor n fata! Dac asta nu se ntmpl, eliberati mai mult pedala de ambreiaj. Daca
masina tinde s se opreasca, apasati mai mult acceleratia! n curnd, dupa inscrierea n trafic, va
trebui sa schimbati n treapta a II-a.

Sunteti n trafic: tineti cat mai mult posibil partea dreapta a drumului cu exceptia cazului cand
indicatoarele rutiere prevad altfel sau cand doriti sa virati la intersectie stanga.

L TERMIN PE EXAMINATOR !!!


- PONTURI PENTRU EXAMEN - 5 GREELI IMPORTANTE CE MERIT EVITATE LA EXAMEN !!! (I NU NUMAI ACOLO)
Anual n Romnia cteva sute de mii de oameni ncearc s dea examenul pentru obinerea
permisului de conducere.
Pentru foarte muli dintre ei obinerea permisului este un moment important din viaa lor.
Pentru noii absolveni poate s nsemne ocazia perfect de a demonstra aptitudinea lor
respectiv a arta un REZULTAT, totodat obinerea permisului de obicei produce i un anumit sim al
libertii n oameni.
Pentru alii este o posibilitate de a gsi un nou loc de munc sau de a-i atinge scopurile.
Odat cu obinerea permisului o nou lume se deschide n faa noastr.
Din pcate marea majoritate a oamenilor care i ncearc norocul la examenul de prob
practic nu reuesc la prima ncercare.
Cauzele sunt multe; sunt care se opresc pe drum pur i simplu fr nici un motiv, sunt care
calc pe accelerator n loc de frn dar se ntmpl i situaii cnd trimit la spital pe examinator.
Iat 5 cazuri de evitat, care la prima vedere pot s par nevtmtoare, ns pot s conduc
chiar i la situaii periculoase:
1. Te opreti brusc, FR NICI UN MOTIV la indicatorul "Cedeaz trecerea":
- Caui ocazie bun s fii lovit din spate sau s te pice la examen?
- Oprete-te brusc FR NICI UN MOTIV n faa indicatorului "Cedeaz trecerea".
- Dac n-o s fii ciocnit de vreo main din spate, este o ocazie perfect de a acumula puncte de
penalitate,deoarece l obligi pe cel din spate s se opreasc sau s se ncetineasc nejustificat.
--->>--Procedura corect?:
Te apropii de intersecia cu indicatorul "Cedeaz trecerea", unde ai dori s faci viraj la dreapta
de exemplu:
- Urmrete traficul din faa ta. Dac ncetinesc sau se pregtesc de oprire, f i tu asemenea!
- Dac nu se opresc i nu reduc viteza, asigur-te c din partea stng nu te mpiedic nimic n a-ti
continua drumul cu siguran.
- Dac este aa i este curat situaia i n faa ta, circul mai departe!
Altfel: dac nu poi efectua virajul la dreapta n condiii sigure: redu viteza sau oprete-te!
2. Semnalizezi prea repede :
- n cazul n care sunt dou intersecii una dup alta i examinatorul i cere s virezi la dreapta
la al doilea, fii atent s ncepi semnalizarea numai dup ce ai trecut de prima intersecie(sau tocmai
eti n faza s treci de intersecie).
->>>De ce?
- n cazul cnd semnalizezi viraj la dreapta prea repede, mainile ce atept s ias din prima
intersecie pot s o considere ca atare(n mod justificat), ateapt la situaia c tu virezi la dreapta i
pot s sar n faa ta.
- Ai nevoie de vreun picior rupt, main lovit? Sau puncte de penalizare ? NU.
3. Semnalizezi prea trziu:

- S semnalizezi prea trziu tot se consider o problem.


- Cnd ncepi s virezi la dreapta, fii atent s semnalizezi din timp, pe ct posibil nainte de a ncepe
frnarea.
- Asta i ajut pe cei din spate s realizeze cam la ce te-ai gndit, adic cel mai probabil vei reduce
viteza i astfel vor obine i ei secunde valoroase pentru a reduce i ei viteza la rndul lor.
i n cazul n care nu se ajunge la pocnitur sau la accident mai grav, poi acumula alte puncte
de penalizare la examen prin nerespectarea acestor reguli.
4. Ezii:
- Foarte muli elevi ori din cauza emoiei la examen ori din dorina de a arta examinatorului ct de
prudeni sunt, ezit de multe ori s mearg mai departe i n situaiile n care ar putea s circule cu
siguran mai departe i fr nclcarea regulilor de circulaie.
- Lucrul acesta se ntmpl i dup obinerea permisului de conducere la oferii nceptori.
- Din prudena lor excesiv ateapt prea mult (i n situaiile n care ar putea executa cu siguran
depirea, de ex.), iar dup un timp, dup ce s-au sturat sau realizeaz c putea s fac i mai
devreme aceast depire, pur i simplu n ultimul moment sar n faa traficului din sensul opus
(bineneles n momentul n care nu se mai poate efectua depirea cu siguran). Ca i cum ar fugi
veveria peste partea carosabil a drumului.
- Un lucru este s ateptm i s ne asigurm c manevra noastr este sigur. Altceva este cnd
facem asta n mod exagerat.
- Fii prudent dar i ncreztor n tine!
Ezitarea inutil nu numai c, creaz neplcerea sau suprarea altora dar poat s i conduc la
situaii periculoase, i accidente.
5. Parcarea sau pornirea incorect din parcare:
- De foarte multe ori, mai ales in primele momente ale examinrii, se ntmpl situaia de mai jos.
- Vrei s iei din locul de parcare cu spatele, te asiguri c totul e OK i din fa i din spate,dar nu eti
atent la un lucru: mainile sau alte obstacole aflate pe partea lateral.
- Fii atent: cnd te uii n spate i ncepi s roteti volanul, odat cu nceperea micrii n spate,
partea din fa a mainii tale se va mica lateral i astfel poi atinge uor mainile parcate pe partea
dreapta sau stnga(sau diferitele obstacole ce se afl acolo). Aceasta este o greeal automatic, ai
grij la ea.
Se ntmpl des mai ales cu cei cu viziune tridimensional mai slab.

>>>ine minte cele 5 sfaturi de mai sus, ine-te pe tine i pe examinator pe partea bun
a carosabilului i departe de patul spitalului. C-ar fi incomod !!!.
Top 10 ale greelilor la examenul auto, proba practic:

Nu comite greelile altora! Ferete-te de ele!


n multe cazuri nereuita la examenul auto poate s aib consecine "devastatoare", n general
exist lucruri care depind de reuita examenului nostru.
De exemplu: primirea ofertei la un nou loc de munc sau schimbare de funcie la actualul loc de
munc.
ntr-o anumit situaie s-ar putea s se ntmple c avem nevoie de un ofer n familie, sau pur
i simplu se amn o excursie frumoas din cauza nereuitei la examenul de poliie.
Este cunoscut situaia?
Nu comite i tu greelile altora, ele avnd i scopul de a nva din ele i s ieim victorioi din
anumite situaii.
Cele Top 10 greeli de mai jos provin dintr-un sumar al experienelor romne i internaionale,
s iei n cont i tu i s ncerci s nu comii aceste greeli (PROMII ???).
Dac totui s-a ntmplat, nu nseamn sfritul lumii; mai nvei, te informezi pe tema
respectiv, dat fiind posibilitatea reexaminrii cu anse din ce n ce mai bune.

TOP 10 GREELI:
1. Se procedeaz incorect la intersecie:
Cnd ajungi la orice fel de intersecie este foarte important corelarea urmtoarelor lucruri:
- folosirea oglinzilor retrovizoare, semnalizrii din timp, poziionare n timp, folosirea vitezei, respectiv
treptei de vitez corespunztoare situaiei respective;
Te-ai asigurat c poi intra cu siguran n intersecie?
Acest lucru este foarte important n cazul virajului la stnga sau la dreapta n orice intersecie.
2. Schimbarea direciei (la stnga sau la dreapta):
Cei mai muli elevi greesc ori prin neatenia lor ori prin conducerea n mod incorect a mainii.
Soluia: meninerea vitezei sczute corespunztor situaiei respective ca s putem decide n timp cnd
i n ce msur trebuie s schimbm direcia.
Totodat este important s fim ateni la ceilali participani la circulaie, fie ei pietoni sau
conductori auto i s procedm lund n seam situaia lor.
3. Mnuirea incorect a volanului, nemeninerea direciei:
n general sunt obiceiuri proaste, care se prind foarte uor ori din exemplele vzute din viaa
de zi cu zi, dar se pot ntlni i la oferi cu mult experien.
Nu lsa n curbe periculoase volanul mainii s se ntoarc din inerie i nu lsa volanul de
exemplu cu o singur mn mai mult dect ce este strict necesar.
4. Greeli la parcare:
Parcarea este una dintre cele mai grele manevre de conducere.
Presupune de obicei o activitate foarte precaut i micri sincronizate, care de cele mai multe
ori sunt executate lent.
Micarea lent a mainii este necesar de obicei ca s putem urmri ce se ntmpl n
mprejurimea noastr i cum se schimb poziia mainii mpreun cu rotirea volanului, ca s putem
corija micarea n momentul potrivit.
De multe ori avem nevoie i de o anumit viziune n spaiu ca s putem estima n ce msur
maina noastr se mic lateral odat cu rotirea volanului i mersul napoi.
Aceasta necesit exersare.
5. Folosirea incorect a treptelor de vitez:
Este foarte important s folosim treapta de vitez corespunztoare vitezei mainii i condiiilor
de drum.
De exemplu: n cazul unei poriuni de drum cu multe obstacole i cu gropi este recomandabil s
folosim o treapt de vitez redus.
ns, n cazul n care urmeaz o poriune de drum bun, cu vizibilitate maxim, fr restricii de
circulaie, examinatorul n general ateapt s folosim o treapt de vitez mai mare.
O greeal frecvent ar fi folosirea unei trepte de vitez joas (asta poate s fie i viteza a
treia!) ntr-o situaie total nejustificat.
O alt greeal frecvent (ce poate s ne duc la nereuit la examen) ar fi cnd uitm s
repunem schimbtorul de vitez n a ntia cnd vrem s repornim dup o oprire n intersecie.
Ca o consecin este de regul blocarea circulaiei cauznd nemulumirea/suprarea celor din
spate, dar poate s fie i periculos n anumite situaii.
6. Folosirea incorect a oglinzii retrovizoare:
De ce este necesar a se uita n oglinda retrovizoare?
Este foarte important s ne asigurm dac este sau nu cineva n spatele nostru intrat deja ntr-o
manevr care ar periclita aciunea noastr.
Pe scurt: 25 - 50% din timpul tu de conducere ar trebui folosit pentru a te proteja pe tine nsui, a
proteja pe maina ta respectiv a altora i pe alii care mai circul pe drum, indiferent dac se afl pe
trotuar sau pe partea carosabil(i nu neaprat n aceast ordine).

Totodat dac ne uitm mai mult dect atta n oglind nu ne mai rmne timp pentru
acordarea ateniei necesare la drum i la conducere.
La examene a devenit un fel de obicei c se ateapt de la tine micarea minimal a capului
cnd te uii n oglinda retrovizoare.
7. Ezitarea n anumite situaii i conducerea mult prea lent:
Nu atepta s te admit la examen dac te opreti fr nici un motiv!
De exemplu: a se opri ntr-un loc/ntr-o situaie unde s-ar fi putut trece regulamentar fr oprire i fr
nici o problem.
Examinatorul ateapt de la tine s conduci n ritmul traficului, bineneles n cadrul legalitii i
a ce ne permit condiiile de drum.
Conducerea prea lent n situaiile n care am putea face i mai rapid sau mult prea rapid fr
restricii poate s cauzeze neplcerea, n foarte multe cazuri i suprarea celor aflai n circulaie
alturi de noi.
8. Executarea greit a schimbrii direciei:
Cnd ne pregtim de orice fel de schimbare a direciei s nu uitm: ncepe cu a se uita n
oglinda retrovizoare.
Cu oglinda retrovizoare ne informm asupra faptului c schimbarea direciei (fie o simpl
schimbare de band) se poate efectua cu siguran. Dup care semnalizm i ateptm s avem
spaiul necesar n circulaie (de exemplu n cazul schimbrii de band sau depirii) pentru a putea
efectua schimbarea de direcie.
Bineneles pentru aceasta trebuie estimat corect viteza noastr i a altora aflati n circulaie i
luat n considerare i capacitatea mainii pe care o conducem, estimat timpul necesar pentru a
efectua operaia respectiv.
9. Ezitarea n intersecii:
Examinatorul atta ateapt de la tine: ca la intrarea n intersecii sau ieirea din intersecii s fii
capabil s estimezi corect distanele, viteza mainilor i a spaiilor goale dintre maini.
Nu ar trebui s naintezi n intersecie, s te ntorci sau s te porneti din parcare, dac cu
operaia respectiv ncetineti traficul aflat n prioritate sau pur i simplu l obligi la schimbarea direciei
de mers a lor.
10. Pornirea din situaiile: parcare, staionare sau oprire:
Cteva cazuri cnd pot s te pice la examen: foloseti o treapt de vitez incorect, nu foloseti
oglinda retrovizoare, la pornirea n pant lai maina s se deplaseze n spate, uii s semnalizezi
datorit strii emoionale n care te afli.

A T E N I E !!!
NAINTE DE A V FACE O ASIGURARE CASCO
TREBUIE S TII URMTOARELE AVANTAJE I/SAU DEZAVANTAJE:
V prezint cteva informaii despre asigurrile CASCO. Datele oferite vor fi cele ntalnite n
majoritatea contractelor casco oferite de societile de asigurari din Romnia, fr nsa a particulariza.
1. Ce este CASCO?

- Casco este asigurare facultativa a autoturismului impotriva avariilor accidentale si furtului.


- Casco nu tine loc de asigurare obligatorie (RCA).
- De regula, asigurarea casco se ofera doar masinilor cu varste ntre 0 - 8 ani (majoritatea
asiguratorilor), 0 - 12 ani (anumiti asiguratori) sau masinilor de colectie.
2. La ce valoare se asigura masina?
Masina se asigura la o valoare cat mai apropiata de cea reala. Valoarea este stabilita de
asigurator astfel:
- se stabileste valoarea de nou a masinii (cat a valorat respectiva masina cand avea 0 km la bord): pe
baza facturii de achizitie de nou sau pe baza valorii de catalog (Schwacke, Eurotax, Apia);
- la valoarea de nou se aplica o uzura, pe baza unui tabel propriu fiecarui asigurator, in functie de
varsta masinii (calculata de la data fabricatiei), ce se scade din valoarea de nou, obtinandu-se
valoarea ramasa (valoarea la zi) a masinii;
- optional, se adauga valoarea dotarilor suplimentare, obtinandu-se suma asigurata (SA).
3. Ce este fransiza?
Fransiza este acea parte din valoarea fiecarei daune pe care o suporta proprietarul masinii.
Fransiza poate fi stabilita:
- in valoare fixa, aplicabila la fiecare dauna
- in procent din suma asigurata, aplicabila la fiecare dauna;
- in procent din valoarea fiecarei daune.
!!! Atenie mare la fransizele pe care le acceptai n poli!
>>Diferena ntre 5% din valoarea daunei i 5% din suma asigurat este mare i v putei pcli.
- De exemplu: la o masina asigurata pentru 10.000 euro, cu o fransiza la avarie partiala de 2% din
suma asigurata (deci, de 200 euro), in cazul unei avarii a carei reparatie costa 450 euro, asiguratorul
va plati 250 euro, iar proprietarul 200 euro; la o a 2-a avarie de 150 euro, asiguratorul nu va plati nimic,
iar propritarul va plati toti cei 150 euro.
- n aceeasi situatie, daca fransiza era de 2% din valoarea daunei, asiguratorul platea la prima dauna
441 euro si proprietarul 9 euro, iar la a 2-a dauna asiguratorul platea 196 euro si proprietarul 4 euro.
4. Ce riscuri acopera casco?
Casco acopera doar daunele produse la autoturismul asigurat, atata timp cat acest autoturism
este inscris legal in circulatie (inmatriculat provizoriu sau definitiv) si apartine proprietarului inscris in
polita de asigurare (radierea masinii determina incetarea automata a politei casco, cu exceptia
radierilor la sfarsitul contractelor de leasing).
Obligatia legala a unui asigurator casco este ca, in urma unui eveniment asigurat, sa plateasca
readucerea autoturismului asigurat in starea dinanintea producerii evenimentului, prin reparare sau
nlocuire.
Numarul de chei este un detaliu important. La ncheierea politei vi se cere sa declarati numarul de
chei si telecomenzi ale masinii, pe care le detineti. n caz de furt total, asiguratorul va va solicita sa i
prezentati toate aceste chei si telecomenzi. Lipsa lor sau nedeclararea lor (asiguratorul verifica la
producator, numarul total de chei emise si nregistrate n computerul masinii) va determina neplata
despagubirii, cu exceptia cazului n care la furtul masinii, oferul a fost deposedat de chei prin violenta
sau sub amenintare.
Asiguratorul va despagubi ntotdeauna efectul unui risc asigurat, dar nu si cauza.

- De exemplu: daca ruperea unui pivot in mers determina rasturnarea masinii, asigurator va despagubi
repararea masinii mai putin costul pivotului.
5. Cum platesc asiguratorii reparatiile la autovehicul?
Daca mergeti la un service care nu este agreat de asigurator, aveti o singura optiune: platiti dvs.
toata reparatie, depuneti toata documentatia necesara la asigurator si va primiti banii inapoi de la
aceste (de regula, termenul de plata este prevazut in contract si curge din momentul in care ati
completat dosarul cu toate documentele necesare).
Daca alegeti un service agreat (cu decontare directa), trebuie sa stiti ca exista mai multe feluri de
decontare directa:
- cu accept de plata;
- fara accept de plata.
n cazul decontarii directe cu accept de plata, dupa efectuarea reparatiei, service-ul va trimite
care asigurator (pe fax sau prin intermediul dvs.) devizul de reparatie si factura fiscala. Asiguratorul le
va analiza si va comunica acceptul de plata intr-un termen prevazut in polita (de regula 3-5 lucratoare).
Dupa ce primeste acceptul de plata al asiguratorului (prin fax sau prin intermediul dvs.), sevice-ul
va elibereaza masina. nainte de asta, asiguratorul are dreptul si va poate solicita sa platiti: fransiza
aplicabila si/sau ratele care au mai ramas de plata in polita si/sau prima suplimentara de reintregire a
sumei asigurate (vezi pct. 10) si/sau cheltuielile de reparatie nerecunoscute si neacceptate la plata.
n cazul decontarii directe fara accept de plata, dupa efectuarea reparatiei, service-ul va va
elibera masina imediat. nainte de asta, asiguratorul are dreptul si va poate solicita sa platiti: fransiza
aplicabila si/sau ratele care au mai ramas de plata in polita si/sau prima suplimentara de reintregire a
sumei asigurate (vezi pct. 10).
n oricare varianta de decontare, aveti posibilitatea sa platiti direct dvs., urmand sa va recuperati
banii de la asigurator.
Sfat util: existenta decontarii directe fara accept de plata reprezinta un avantaj important n
favoarea unei societati de asigurare;
6. Ce este si de ce trebuie platita prima suplimentara pentru reintregirea sumei asigurate?
Asiguratorul se angajeaza prin polita casco sa va despagubeasca in limita sumei asigurate.
Asta inseamna ca indiferent de numarul de daune si de valoarea lor, el nu va plati in total mai mult
decat suma asigurata inscrisa in polita.
Atunci cand va plateste prima dauna, asiguratorul reduce suma asigurata cu valoarea daunei
platite.
- De exemplu: la o SA de 10.000 euro, dupa plata unei daune de 1.000 euro, suma asigurata devine
9.000 euro. Cum valoarea evaluata a masinii ramane de 10.000 euro, aceasta inseamna ca mai
departe ea este subasigurata cu 10%. Aceasta inseamna ca la a 2-a dauna, in cazul exemplului dat,
asiguratorul va plati doar 90% din valoarea daunei. Pentru a ne proteja de aceasta situatie,
asiguratorul ne ofera posibilitatea ca, dupa fiecare dauna, sa reintregim SA. In exemplul dat, asiguratul
va plati o prima suplimentara calculata astfel:
> prima suplimentara = dauna platita cota de prima nscrisa n poli (nr. de luni ramase din
polita / 12).
Daca vreti, aceasta reprezinta de fapt o minipolita casco pentru partea de masina proaspat
reparata pe perioada ramasa din valabilitatea politei initiale.
Unii asiguratori va obliga sa reintregiti suma asiguratoare inainte de a va plati dauna (cea care a
generat reducerea SA), altii va obliga sa reintregiti SA la deschiderea dosarului de dauna pentru dauna
urmatoare celei care a generat reducerea SA, altii va ofera optiunea de a reintregi sau nu suma
asigurata, dupa propria preferinta.
Sfatul meu este sa rentregiti mereu suma asigurata, care ofera asa ceva; va poate scuti de timp
pierdut si zile n plus fara masina.
7. Cand e avarie totala si ce e de facut?

Avaria totala este atunci cand masina nu mai poate fi reparata (in conditiile de securitate
specificate de producator, acest lucru se stabiliste pe baza de expertiza tehnica autorizata) sau cand
reparatia costa mai mult decat (suma asigurata - fransiza aplicabila).
Avaria totala este stabilita si hotrt de catre asigurator, in baza documentatiei la dosar; dvs.
duceti masina in service autorizat, acestia evalueaza tehnic epava (ceea ce a mai ramas din masina)
si va ofera unul din cele 2 raspunsuri posibile:
- epava nu poate fi reparata, raspuns insotit de memoriu tehnic semnat si stampilat.
- epava poate fi reparata, raspuns insotit de deviz provizoriu de reparatie, semnat si stampilat.
n caz de avarie totala, asiguratorul este obligat sa plateasca o suma obtinuta prin scaderea din
SA a:
- fransizei, daca exista;
- valoarii ratelor ramase de achitat;
- valoarii epavei.
Majoritatea asiguratorilor va vor propune ei o suma pentru epava (de regula 15 - 30% din SA).
- Ceea ce trebuie sa stiti este ca NU sunteti obligati sa acceptati propunerea lor.
Faceti acest lucru doar daca va convine suma propusa.
n cazul in care refuzati propunerea asiguratorului:
- puteti negocia cu el aceasta valoare, sau
- aveti obligatia sa cautati sa valorificati cat mai bine epava. Aceasta inseamna ca veti cere oferte de la
2 - 3 cimitire de masini pentru preluarea epavei, veti cere oferta de la Remat (fier vechi), veti da anunt
in ziar si veti nota ofertele primite intr-un termen rezonabil (2-4 saptamani).
- cu toate aceste valori, va veti adresa asiguratorului si ii veti da acestuia posibilitatea sa aleaga; daca
acesta refuza oficial oricare dintre ofertele primite de dvs. si nu negociaza cu dvs. valoarea epavei,
valorificati epava la cel mai bun pret oferit si cereti asiguratorului sa va despagubeasca diferenta;
->>> asiguratorii stiu ca n instanta, ntr-un astfel de caz vor pierde n 95% din cazuri.
Statistic vorbind, se ajunge in instanta in mai putin de 0,2% din cazurile de dauna totala.
n cele mai multe cazuri, agentii constatatori ai asiguratorului va vor indica o persoana careia sa-i
vindeti epava si va vor indica si pretul tranzactiei. Dupa efectuarea tranzactiei, asiguratorul va va plati
suma rezultata din calculul prezentat mai sus.
8. Ce e de facut n cazul n care dispare masina?
- Anuntati in cel mai scurt timp posibil unitatea de politie in raza careia ati constatat dispariatia
automobilului.
- Depuneti plangere si cereti numar de nregistrare al cererii. NU plecati din unitatea de politie fara
acest numar de nregistrare.
- Anuntati in cel mai scurt timp posibil asiguratorul. Folositi in acest sens fax, email, mesaj pe robot
telefonic, orice metoda este utila si necesara.
- Asigurati-va ca detineti in original: toate cheile masinii, toate telecomenzile alarmei, cartea de
identitate a masinii.
- La asigurator se va prezenta proprietarul masinii furate, un imputernicit al acestuia sau delegatul
firmei (dupa caz).
- Dupa cca. 2 luni de la eveniment, societatea de asigurari va transmite (prin intermediul dvs.) o
solicitare oficiala de informare din partea politiei privind situatia dosarului de investigatie.
- Dupa cca. 3 luni de la eveniment, politia va emite un raspuns oficial ca dosarul nu este rezolvat
(evident, doar daca nu s-a ntamplat contrariul) si faptasul nu a fost identificat, raspuns care va ajunge
tot prin grija dvs. la asigurator.
- Asiguratorul va va plati suma rezultata din scaderea din SA a fransizei aplicabile si a ratelor ramase
de achitat in polita.
9. Cum se combin CASCO cu asigurarea RCA?

Atunci cnd masina dvs. este avariata intr-un accident, dar vinovat este alt sofer, va aflati in fata
unei alternative:
- reparati masina pe asigurarea obligatorie RCA a vinovatului;
- reparati masina pe casco-ul dvs.
=> Daca alegeti sa reparati masina pe RCA-ul vinovatului, trebuie sa urmati pasii prezentati la pct. 8,
cu precizarea ca in loc sa va adresati asiguratorului casco, va veti adresa asiguratorului RCA al
vinovatului.
=> Daca alegeti sa folositi casco-ul, veti urma exact pasii indicati la pct. 8, urmand ca asiguratorul dvs.
casco sa se ocupe de toate formalitatile de recuperare a banilor de la asiguratorul RCA (acest demers
este denumit regres).
Trebuie sa stiti insa ca majoritatea asiguratorilor va vor considera intreaga dauna in sarcina dvs. (la
calculul primei din anul urmator si in ceea ce priveste reintregirea sumei asigurate), indiferent de suma
recuperata de la asiguratorul RCA. Sunt si asiguratori care fac exceptie de la aceasta regula si va vor
considera dauna proprie doar partea de suma nerecuperata de la asiguratorul RCA.
Daca veti folosi casco veti beneficia de toate avantejele politei (decontare directa, service-uri mai
bune, viteza mai mare de procesare a dosarului).
Daca veti repara pe RCA, trebuie sa va asteptati la urmatoarele:
- service-urile agreate (cele unde exista decontare directa) sunt ieftine si slab-mediu calitative;
- dosarele de dauna se proceseaza mai greoi decat cele casco;
- n cazul n care alegeti sa nu folositi service-urile agreate, va ramane doar optiunea sa va platiti
singur reparatia, urmand sa va recuperati partial dauna.
Partial, deoarece pe RCA: se tine cont de uzura masinii (in functie de varsta, se aplica un
coeficient de reducere asupra sumei despagubite), manopera este despagubita doar la tariful orar mai
mic al service-urilor agreate, orice reparatie si consumabile/ accesorii ce nu erau strict necesare nu
sunt despagubite (de ex. lichidul din instalatia de racire trebuie recuperat integral in caz de interventie
asupra ei si nu va fi despagubit deloc).

Din 2009, Asiguratii CASCO implicati n accidente fr victime nu mai trec pe la Politie.
Soferii care au polite CASCO implicati in accidente de circulatie soldate doar cu avarierea
propriului vehicul vor putea solicita asiguratorului, de la 1 ianuarie 2009, documentele pentru reparatia
masinii fara sa mai fie necesara deplasarea asiguratului la Politie.
"Suntem constienti de faptul ca pentru asiguratori implementarea acestor norme va insemna un
efort suplimentar de resurse umane si timp. Pentru asigurati, nsa, aceste norme sunt o alternativa la
actuala procedura, ceea ce inseamna practic o economie de timp prin eliminarea drumului la unitatea
de politie", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.
Prevederea este inclusa in Ordinul 12/2008 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA),
publicat in Monitorul Oficial la finele lunii iulie.
Potrivit actului normativ, companiile de profil emit asiguratilor lor CASCO, la cerere, incepand cu
1 ianuarie 2009, documentele pentru repararea vehiculelor, inclusiv in cazul in care se constata dauna
totala si masina nu mai poate fi reparata.
Asiguratorul va elibera documentele pentru inceperea lucrarilor de reparare a vehiculului dupa ce
posesorul politei CASCO il va instiinta despre pagubele produse fie intr-un accident de circulatie din
care a rezultat numai avarierea propriei masini, fie in alte imprejurari decat un accident de circulatie.
n aceste doua situatii, deplasarea asiguratului CASCO la Politie nu mai este necesara, au
precizat reprezentantii institutiei.
Declaratiile de accident si documentele de incepere a lucrarilor pentru repararea vehiculului vor fi
emise de asiguratori si vor contine informatiile prevazute in anexele Ordinului 12/2008.

Potrivit actului normativ, eliberarea documentului de incepere a reparatiilor nu constituie nota


tehnica finala de constatare a daunelor si nici obligatie de plata din partea asiguratorului.
ACCIDENTE UOARE FR POLIIE !
Totusi noul an mai prevesteste si semne bune; sau, cel putin teoretic, asa ni s-a promis. Din
2009, potrivit unei Ordonante de Urgenta intrata n vigoare, anumite accidente usoare nu mai trebuie
sa fie nregistrate la politie; soferii care au parte de astfel de incidente nu mai trebuie sa treaca pe la
politie, ci direct la societatea de asigurare care le-a emis polita CASCO.
Singura conditie e ca cei doi sa ajunga la o ntelegere, iar cel responsabil de producerea
accidentului sa se declare vinovat.
N CAZUL N CARE AMBII SOFERI SUSTIN CA SUNT NEVINOVATI, TOTUL SE VA REZOLVA
CA SI PNA ACUM, LA BIROURILE DE LA ACCIDENTE USOARE; NS DACA AGENTUL DE
DAUNE DE LA FIRMA DE ASIGURARE CONSTATA CA ACCIDENTUL NU S-A PRODUS N
CIRCUMSTANTELE DESCRISE DE CONDUCATORII AUTO POATE LUA HOTARREA SA-I
TRIMITA LA POLITIE.
Prevederile Ordonanei de Urgen se aplica si n cazul celor care i gsesc masina lovita sau
zgriata n parcare.

CE ACTE NSOESC O MAIN SECOND HAND STRIN


Atunci cand cumparati o masina din afara tarii trebuie sa aveti foarte mare grija de toate actele
procurate o data cu masina deoarece acestea sunt cele mai importante. Lor li se adauga insa foarte
multe hartii pe care trebuie sa le dobanditi pe teritoriul tarii.
Cum foarte multi dintre romani nu se incumeta sa mearga personal sa-si achizitioneze o masina
din strainatate, acestia apeleaza la asa numitii samsari. Majoritatea ofertelor din tara sunt cu masini
second-hand aduse din strainatate care nu sunt inscrise inca in circulatie in Romania. Trebuie sa aveti
mare grija pentru ca o masina care pare sa fie un chilipir se poate transforma intr-un calvar, in cazul in
care cumparatorul nu este foarte atent la cateva detalii esentiale ale tranzactiei.
n primul rand atentie mare la actele care vin cu masina. Acestea trebuie sa contina cartea
masinii din tara de origine, unde sunt inscrise toate caracteristicile masinii, inclusiv norma de poluare,
pe baza careia se stabileste nivelul taxei de prima inmatriculare.
Este necesar ca, in momentul tranzactiei, cumparatorul sa primeasca si contractul de vanzarecumparare prin care persoana care vinde masina a intrat in posesia acesteia in tara de origine. Acest
document contine informatii cruciale printre care: defectiunile tehnice ale autoturismului, daca a fost
avariat, numarul de kilometrii parcursi, pretul platit de catre posesor in tara de origine si daca fostul
proprietar ofera garantie.
n momentul in care samsarul aduce masina in tara el trebuie, obligatoriu, sa o declare la
Administratia Financiara de unde apartine, pentru a plati inpozitul aferent. Atunci cand masina este
instrainata, el trebuie sa ofere cumparatorului si un certificat financiar care sa ateste plata acestui
impozit.
O alta problema o poate constitui valabilitatea numerelor de inmatriculare provizorii.
Atunci cand masina este introdusa in tara se obtine un set de placute cu numere provizorii(roii)
cu o valabilitate de 30 de zile. Mare atentie ca aceste numere sa nu fie expirate sau sa expire intr-o
perioada foarte scurta de timp.
Nu uitati sa cereti si placutele de inmatriculare din tara de origine, pentru ca acestea sunt
necesare la Politie atunci cand inscrieti autoturismul.
Pasul urmator este sa mergeti la RAR pentru obtinerea certificatului de autenticitate, realizarea
inspectiei tehnice periodice si eliberarea cartii masinii. Daca numere provizorii expira pana la data
programarii la RAR aveti doua posibilitati: transportarea masinii pe platforma sau eliberarea unor noi
numere provizorii valabile inca 30 de zile.
Dupa obtinerea actelor de la RAR se poate plati taxa de prima inmatriculare dupa care trebuie
platit impozitul aferent bunului. Pentru aceasta este necesara prezentarea certificatului fiscal obtinut de
la dealer. In cazul in care acesta lipseste, noul proprietar va trebui sa plateasca si sumele aferente

impozitului datorat de dealer si eventual o amenda.


n cazul in care masina este inca cu numere provizorii din tara de origine inseamna ca
persoana care a adus masina in tara nu a efectuat inca nici unul dintre pasii enumerati mai sus si veti
intampina foarte multe probleme cand doriti sa inmatriculati autoturismul pe numele dumneavostra:
aveti de umblat pe la mai multe oficialitati pentru eliberarea anumitor acte si apoi urmeaza sa strabateti
pasii pe care ii aveti dumneavostra de facut in mod normal.
Asta inseamna foarte mult timp pierdut, rabdare si nu in ultimul rand bani.

AMENZI MAI MARI PENTRU OFERII CARE NCALC REGULILE DE


CIRCULAIE
De la 1 ianuarie 2009, pentru cei care Incalca regulile de circulatie punctul de amenda a crescut
de la 54 la 60 de lei. Daca nu purtati centura scoateti din buzunar 180 de lei, iar pentru cei care vor
trece pe rosu Codul Rutier prevede 5 puncte de penalizare, echivalentul unei amenzi de 300 de lei.
Avem masina, avem valoare! Cam asa gndesc multi dintre cei care, dupa ce si-au achizitionat masini
ultimul tip le tureaza cu tupeu, fara sa respecte macar regulile elementare de circulatie. Daca In anul
2006, atunci cnd Legislatia Rutiera a fost schimbata pentru prima data In conformitate cu legile rutiere
europene, conducatorii auto mai "simulau" ct de ct frica amenzilor, la scurt timp lucrurile au intrat In
"normalitatea" specific romneasca. Iar bilantul tragic al mortilor si al ranitilor de pe soselele tarii
vorbeste de la sine.
SCHIMBRI RUTIERE DE CRIZ:
nca din prima zi a lui 2009 si n plina criza valoarea amenzilor rutiere a crescut odata cu
salariul minim pe economie, ridicndu-se astfel la maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice si
6.000 de lei pentru persoane juridice, fata de 1.080 de lei pentru persoane fizice si 5.400 de lei pentru
firme, pna In prezent.
Cu alte cuvinte, din 2009, pentru un punct amenda veti scoate din buzunar 60 de lei, adica 10%
din salariul minim brut pe economie.
Pentru contraventiile din clasa I de sanctiuni, printre care se numara si refuzul de a purta
centura de siguranta, conducatorii auto sunt penalizati cu doua sau trei puncte, ceea ce dupa noile
reguli reprezinta o amenda cuprinsa ntre 120 si 180 de lei.
Sanctiuni similare vor primi si soferii care prefera sa foloseasca telefonul mobil n loc de hands-free.
Pentru contraventiile din clasa a-II-a de sanctiuni, cum ar fi trecerea pe culoarea rosie a
semaforului,Codul Rutier prevede 5 puncte de penalizare, adica echivalentul unei amenzi de 300 RON.
Nu sunt iertati nici conducatorii auto care nu opresc la "STOP" sau cei care depasesc cu 40 km/h
viteza maxima admisa; pe acestia i asteapta amenzile din clasa a III-a (ntre 6 si 8 puncte); adica vor
scoate din buzunar de la 36 la 480 de lei (fa de max. 432 de lei pna acum).
NU VA INSULTAI COLEGII DE TRAFIC!
Mare atentie pentru oferii nervoi!
n acest caz, e mai bine sa evitati sa va urcati la volanul masinii; nu de alta, dar daca va veti
insulta colegii de trafic riscati sa primiti amenzi din clasa a IV-a a sanctiunilor, adica Intre 540 si 1.200
de lei, iar puncte amenda de la 9 la 20 de puncte amenda.
Acelasi lucru vor pati si cei care transporta copii sub 12 ani pe locurile din fata a masinilor,
blocheaza intersectiile sau depasesc cu 50 de kilometri/ora viteza maxima admisa.

7 METODE DE A SCPA DE AMENDA PENTRU RADAR:

Multi dintre noi nu stiu ce drepturi au atunci cand sunt opriti de politie sub pretextul depasirii
vitezei legale. In cele ce urmeaza va prezentam sapte reguli, publicate pe site-ul e-transport.ro, pe
care trebuie sa le respectati atunci cand sunteti opriti din acest motiv:
1. n momentul in care politistul va opreste pentru depasirea vitezei, la cererea dvs., el
TREBUIE sa aiba asupra lui si sa va prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de catre
Biroul Roman de Metrologie Legala, buletinul de verificare metrologica in termen de valabilitate
respectiv 12 luni de la data efectuarii verificarii i autorizatia de operator radar pentru cel care va
ncheia procesul-verbal.
Lipsa oricaruia din aceste documente trebuie prevazuta de dvs. la rubrica "alte mentiuni" si este
caz de nulitate absoluta a procesului-verbal.
2. Politistii nu au voie sa mearga cu radarul mobil oprit si sa-l porneasca atunci cand dvs. sunteti
foarte aproape de el. Aparatul radar, conform normelor metrologice, are o functie de autotestare care
se face automat la fiecare pornire a aparatului.
Cat timp n partea stanga jos a fotografiei apare litera "T" aparatul radar nu si-a terminat
autotestarea si conform normelor masuratorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislatiei
rutiere (mai apare si o dunga alba care este exact peste ultima cifra din viteza prevazuta pe mijlocul
fotografiei).
De asemenea, tot conform normelor metrologice, politistii nu au voie sa foloseasca aparatul
radar scos de pe suport deoarece nu se respecta unghiul de incidenta si nici nu au voie sa foloseasca
un paravan pe care sa-l ridice la apropierea autovehiculului.
3. Aparatul radar de tip stationar nu poate fi amplasat in apropierea unei surse puternice de
radiatii electromagnetice, adica un stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau, cel mai des, o
instalatie electrica de inalta tensiune.
Normele pentru proiectarea si amplasarea unei locuinte prevad pentru evitarea poluarii
electromagnetice amplasarea locuintei la cel putin 200 m de o retea electrica de inalta tensiune.
Deci, aparatul radar trebuie sa fie cel putin la 200 m de instalatia electrica de inalta tensiune, in
afara campului electromagnetic. Aparatul radar stationar are lungimea fasciculului de 400-500 m.
Daca acest fascicul este indreptat spre instalatia electrica de inalta tensiune in timpul masurarii
ceea ce se poate determina foarte usor din fotografie, atunci distanta la care trebuie sa fie amplasat
aparatul radar stationar creste pana la 400-500 m functie de unghi.
4. Daca in fotografiile depuse in instanta drept probe de catre Politie apar mai multe
autovehicule simultan, verificati in toate fotografiile distanta dintre dvs. si celelalte autovehicule.
Daca aceasta variaza de la prima fotografie la a doua, atunci nu dvs. aveati neaparat viteza cea
mare din toate si este clar ca se incalca normele metrologice care prevad ca masuratorile nu pot
constitui probe daca circula simultan mai multe autovehicule si nu se poate determina CLAR
autovehiculul vizat.
5. Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul care constata
contraventia se numeste agent constatator.
Agentul constatator este si cel care aplica sanctiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate
absoluta.
Deci, daca un agent constata contraventia, dar procesu-verbal este intocmit de un alt agent
(situatia in care se transmite viteza prin statie), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare si in
urma contestatiei dvs. instanta il va anula, va anula si amenda si punctele.
6. Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul constatator are
obligatia sa aduca la cunostinta contravenientului ca are dreptul de a avea sau nu obiectiuni pe care sa
le inscrie la rubrica "alte mentiuni" sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
Deci, daca la rubrica "alte mentiuni" nu este completat nimic, atunci procesul-verbal este nul de
drept si instanta il va anula si va anula si amenda si punctele.

7. Camerele digitale amplasate pe drumuri nu sunt omologate de Biroul Roman de Metrologie


Legala (BRML) si nu pot fi folosite pentru determinarea vitezei legale, ci doar pentru probarea unei
depasiri neregulamentare, trecerea pe rosu la semafor si altele de acest gen.
Sistemul omologat de BRML este principiul buclei inductive: in asfalt sunt amplasati doi senzori
electromagnetici la o distanta de 5 metri unul de celalalt.
La trecerea prin dreptul primului senzor acesta imprima autovehiculului o amprenta magnetica
unica.
La trecerea prin dreptul celui de-al doilea senzor acesta calculeaza viteza si daca este mai mare
decat cea legala, trimite comanda catre camera digitala care face fotografia din spate.
Camerele care sunt prevazute cu bucla inductiva sunt doar 6 din cele 49 amplasate pana in
prezent si ele se afla pe DN1 la: Balotesti, Ciolpani, Puchenii Mari, Barcanesti, Comarnic, Sinaia.
Camerele digitale din orase niciuna nu are bucla inductiva.
Se observa foarte usor care camere au si bucle inductive prin faptul ca, pe fiecare sens, in
dreptul camerelor respective lipite de asfalt, in exteriorul asfaltului, sunt doua portiuni de beton de circa
30 cm / 15 cm, la circa 5 m una de cealalta, in care sunt ncastrati senzorii.
ACESTEA FIIND SPUSE, V INVIT S CONDUCEI PREVENTIV - DEFENSIV I S
RESPECTAI VITEZA LEGAL !

TRUCURI PENTRU UN CONDUS ECONOMIC


Cat consuma masina ta? Sfaturi pentru sofat sigur si economic:
- oferul influenteaza in mod esential consumul de combustibil.
- Daca va adaptati stilul de condus, puteti realiza economii de combustibil intre 15% si 20 % .
- Ce poate face conducatorul auto impotriva cresterii preturilor la carburanti? Aproape nimic,
sau totusi exista ceva?
Va propunem sa invatati in trei serii consecutive cum sa reduceti semnficativ consumul de combustibil,
in deplina siguranta.
Cel care va va indruma este campionul mondial al condusului economic, Gerhard Plattner, renumit in
Romania prin recordul de consum de combustibil cu Skoda Fabia 1.4 TDI, inregistrat anul trecut.
"Consumul este mic atunci cand iti doresti cu adevarat sa economisesti", descrie Plattner esentialul
teoriei sale.
Parbrizul:
Un parbriz curat este de o importanta majora pentru sofatul in siguranta. Iarna, cand parbrizul
se abureste deseori sau ingheata, este important sa il putem dezaburi sau dezgheta cat mai rapid cu
putinta.
Coborati parasolarul cand porniti instalatia de dezghetare, pentru a scurta circularea aerului, asfel
incat parbrizul sa se dezghete mult mai repede.
Daca lasati parasolarele ridicate, tot aerul care vine de la ventilatie va circula catre intreg interiorul
autovehiculului si nu va avea efectul dorit imediat. Prin aceasta manevra sporiti siguranta la volan, prin
dezaburirea rapida a parbrizului, fapt ce va inlesneste pornirea la drum.
Transportul de bagaje:
Puteti economisi carburant evitand sa transportati bagaje inutile. Majoritatea dintre noi au in
masina bagaje inutile in fiecare zi, in greutate medie de 50 de kilograme.
O regula de baza in sofatul economic spune ca 100 de kilograme in plus inseamna un consum

suplimentar de 0,7 litri. Asadar, renuntati la tot ce nu va trebuie din portbagaj.


Nu uitati insa ca siguranta in trafic este cea mai importanta. Economisiti doar acolo unde este cazul.
Alte aspecte de luat n considerare ar fi :
- Nu lasati motorul sa se incalzeasca stnd pe loc. Imediat ce porniti motorul trebuie sa plecati de pe
loc. Nu uitati sa va puneti centura nainte de a porni motorul;
- Accelerati ferm, schimbati rapid treptele de viteza, nu tineti masina inutil in cate o treapta de viteza.
Cand ati ajuns la viteza dorita, mentineti-o constanta;
- Mersul cu farurile aprinse pe timpul zilei (cu exceptia modelelor la care farurile pornesc automat
odata cu motorul) costa pana la 0,2 litri suplimentari la suta de kilometri;
- Adaptati stilul dumneavoastra de condus profilului de drum. Daca mergeti la munte, profitati de viteza
pe care v-o ofera o coborare in panta pentru a avea putere suplimentara la urcarea pantei urmatoare.
Cele 20 de secunde si semaforul:
n oras se poate economisi combustibil foarte usor: in primul rand, aici este consumul de
carburant cel mai ridicat, apoi joaca un rol deosebit in ambuteiaje si la schimbarea benzii felul in care
lucrati cu picioarele.
"Economisirea de carburant trebuie privita ca un sport", spune expertul Gerhard Plattner: "Puin
ambitie nu strica, iar sanatos este oricum."
Asadar, daca apropierea in ultimii metri inainte de semafor impreuna cu statul la culoarea rosie
urmeaza sa dureze mai mult de 20 de secunde exista un singur sfat: opriti motorul! Dar atentie:
servofrana nu va mai functiona la puterea obisnuita.
Plattner: "Chiar si daca observati ca ati stat la semafor doar 15 secunde, este oricum bine. Mai
bine estimati de doua ori gresit, dar nimeriti 10 semafoare corect. n Romania exista langa semafor o
numaratoare inversa care indica daca merita sa opriti motorul.
Doua sfaturi pentru extreme: majoritatea automobilelor diesel pot ajunge pana la 50 de km/h cu
motorul doar la relanti, printr-o schimbare foarte atenta a treptelor de viteza.
i: daca va apropiati de semafor, ati oprit motorul, dar observati ca trece deja pe verde, nu porniti
motorul punand contactul si introducand o treapta de viteza, ci porniti-l cu contactul(cu cheia), ca si
cum ati fi stat pe loc. Altfel introduceti o frana de motor inutila.
Trucuri cu aerul cald n masina:
Vara este sezon pentru instalatiile de aer conditionat, iar aici intervine Gerhard Plattner, expertul
austriac in materie de economie de combustibil. "La o masina mare, cum este Skoda Octavia, setarea
aerului conditionat pe maximum rece poate creste consumul de carburant. Majoritatea oamenilor care
se urca in masina supraincalzita si dotata cu aer conditionat gresesc, pornind aerul pe treapta cea mai
mare de ventilatie si setand temperatura cea mai scazuta. Asta nu costa doar combustibil, ci va
provoca si o raceala pe masura."
Corect si mai de efect este sa deschideti intai toate geamurile, astfel incat la pornirea de pe loc
sa iasa tot aerul cald din interiorul masinii. Apoi puteti da ventilatia la maximum, dar la o temperatura
moderata, de exemplu 22 de grade Celsius.
ncalzirea scaunelor pe timp de iarna:
ncalzirea scaunelor, o inventie utila si placuta. Dar consuma si multa energie. Se intampla
frecvent ca cineva care merge in timpul saptamanii singur in masina, la serviciu de exemplu, sa circule
in weekend cu familia. Cand este frig, sotia sa doreste, evident, sa se bucure de scaunul incalzit. Dar
cel tarziu duminica seara ea coboara si uita sa opreasca incalzirea scaunului pasagerului. Asta
inseamna ca peste saptamana hraniti un consumator inutil de curent.
Aerul conditionat si incalzirea scaunelor contribuie in mod esential la siguranta condusului, prin
confortul oferit soferului. Aveti in vedere ca ele consuma combustibil suplimentar, dar nu va ganditi sa

economisiti cand nu este cazul. Cum ar fi sa renuntati la aerul conditionat cand afara este caldura de
peste 35 de grade Celsius. Sau mai bine sa nghetati iarna decat sa activati incalzirea scaunelor. i n
acest caz este valabila regula sigurantei personale, care are prioritate absoluta.
Anvelopele de iarna:
Anvelopele de iarna consuma, din cauza amestecului de cauciuc ceva mai moale, putin mai
mult decat cele de vara. Iar cele cu spike-uri si mai mult. Cine vrea totusi sa economiseasca si aici
combustibil nu isi cumpara anvelope late de iarna, ci cea mai ingusta varianta aprobata pentru modelul
sau de masina.
La mersul prin zapada trebuie curatata zapada care se depune sub aripi in jurul rotilor: nu doar
ca aceasta poate frana rotile, dar atarna inutil si la greutate; tinuta de drum a masinii este sigura numai
atunci cand si presiunea in anvelope este corecta.
Foarte important: anvelopele de iarna trebuie montate atunci cand temperatura exterioara
scade sub 7 grade Celsius, indiferent daca pe strada exista zapada sau nu.
- > > > O presiune corecta in anvelope economiseste combustibil. Dar mai ales contribuiti in mod
important la siguranta in circulatie.

M E C A N I C - curs rapid
Dereglarea carburatiei, dereglarea aprinderii sau defectarea injectoarelor pot determina un
consum de combustibil peste limitele normale.
Prezenta calaminei pe suprafata bujiilor si fumul albastru al esapamentului indica faptul ca
mecanismul motor (grup piston-cilindru) este uzat.
Motorul Disel al unui autoturism poate sa emita fum ca urmare a unor defectiuni la instalatia de
injectie.
Organele mobile ale mecanismului motor sunt: -pistonul, segmentii, boltul, biela, arborele cotit si
volantul.
Arderea incompleta si defectoasa a combustibilului determina poluarea mediului ambiant de
catre autovehicule.
Fumul de culoare albastra emis de esapament indica un consum exagerat de ulei.
Fumul de culoare negra emis de esapament indica un consum exagerat de combustibil.
Atunci cand conduceti un autovehicul actionat de un motor cu aprindere prin scanteie, dotat cu
catalizator, trebuie sa utilizati numai benzina fara plumb.
Catalizatorul asigura o poluare atmosferica redusa, prin arderea completa a gazelor de evacuare.
Defectarea termostatului sau ruperea curelei de antrenare a pompei de apa pot determina
cresterea excesiva a regimului termic de functionare a motorului.
Temperatura lichidului de racire, care asigura performanta maxima si uzura minima a motorului
este cuprinsa in intervalul 90-95 grade C.
Cele mai frecvente defectiuni ale instalatiei de racire a motorului sunt slabirea sau ruperea curelei
de antrenare a ventilitaorului si a pompei de apa.
Circulatia frecventa cu termostatul defect si, implicit, cu o temperatura a lichidului de racire sub
60 grade C conduce la cresterea consumului de combustibil cu 30 % - 90 %.
Rolul termostatului este de a inchide si de a deschide circuitul lichidului de racire la anumite
temperaturi.
Uleiul pentru motor are rolul de a reduce uzura motorului, prin creearea unui fir rezistent de
lubrefiant intre suprafetele pieselor aflate in miscare.
Vascozitatea si punctul de congelare reprezinta clitatile unui ulei de motor.
Pentru intretinerea sistemului de ungere, trebuie sa efectuati verificarea si competarea nivelului
uleiului din baie si sa inlocuiti uleiul dupa expirarea termenului de utilizare.
Controlul uleiului din baie se face cu ajutorul unei tije metalice numite, joja, introdusa in blocul
motor.

Schimbarea uleiului si a elementului filtrant se face conform periodicitatii stabilite de constructor.


Aprinderea luminii martor de la bord, care semnalizeaza functionarea generatorului de curent,
poate indica ruperea curelei de antrenare a pompei de apa, a ventilatorului si a alternatorului.
Dupa intreruperea contactului electric, motorul continua sa functioneze. Fenomenul se numeste
autoaprindere electrica.
Bateria de acumulatori este descarcata daca, la aprinderea farurilor, intensitatea luminoasa a
acestora scade progresiv, sau cand este actionat claxonul, acesta emite un sunet slab , intrerupt.
Ambreiajul are rolul de a realiza cuplarea progresiva si decuplarea motorului de restul transmisiei.
n pozitia debraiat discul de ambreaj nu atinge discul motor (volanta) si roile (mainii) nu sunt
antrenate in miscare.
n pozitia patinat, rotile(mainii) sunt partial antrenate.
n pozitia ambreiat discurile sunt presate puternic iar rotile(mainii) sunt antrenate total.
Cutia de viteze asigura puterea transmis rotilor(mainii), permite mersul inapoi, fara a inversa
sensul de rotatie a motorului precum si stationarea(mainii) cu motorul in functiune.
Cutia de viteze face posibila utilizarea motorului in regimul cel mai favorabil, in functie de forta
care se cere.
Este gresit sa sprijini piciorul pe pedala de ambreiaj in timpul deplasarii sau asteptarea la semafor
cu pedala de ambreiaj apasata, ele duc la defectarea frecventa(rapid) a ambreiajului.

I DORESC MULT NOROC, RESPECTIV


NVARE I CONDUCERE PLCUT!