Sunteți pe pagina 1din 4

Chapter 15: Metabolic And Genetic Diseases

Test Bank
MULTIPLE CHOICE
1. Which of the following conditions places the patient at risk for the development of a
malignancy?
a. Desmoplastic fibroma
b. Odontogenic myxoma
c. Pagets disease
d. Cementoblastoma
e. All the above
ANS: C

REF: Chap 15 (Pagets disease/Treatment), p 349

2. A 7-year-old girl presents with bilateral swelling of the mandible and maxilla. A
radiograph shows bilateral multilocular radiolucent lesions of all four quadrants.
Biopsy shows fibrous connective tissue with multinucleated giant cells. Serum
chemistry is within normal limits. This patient has:
a. Hyperparathyroidism
b. Cherubism
c. Osteopetrosis
d. McCune-Albright syndrome
e. Pagets disease
ANS: B
REF: Chap 15 (Cherubism/Clinical features/Histopathology), pp 355-356
3. Excessive production of growth hormone in an adult is responsible for which of the
following conditions?
a. Pagets disease
b. Acromegaly
c. Hypophosphatasia
d. Hemifacial hypertrophy
e. Gigantism
ANS: B

REF: Chap 15 (Acromegaly), pp 353-354

4. Determination of serum alkaline phosphatase would be significantly elevated in which


of the following?
a. Ameloblastoma
b. Cherubism
c. Pagets disease
d. Ossifying fibroma
e. Central giant cell granuloma
ANS: C

REF: Chap 15 (Pagets disease/Histopathology), pp 348-349

5. Bilateral symmetric enlargement of the mandible or maxilla would most likely be


seen in which of the following?
a. Garrs osteomyelitis
Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Test bank
b.
c.
d.
e.

Pagets disease
Osteosarcoma
Fibrous dysplasia
Ameloblastic fibroma

ANS: B

REF: Chap 15 (Pagets disease/Clinical features), pp 347-348

6. Hypoplastic clavicles, delayed eruption, supernumerary teeth, and frontal bone


bossing are features of:
a. Hemifacial hypertrophy
b. Cleidocranial dysplasia (dysostosis)
c. Gardners syndrome
d. Down syndrome
e. Multiple endocrine neoplasia syndrome (MEN III)
ANS: B
REF: Chap 15 (Cleidocranial dysplasia/Etiology and pathogenesis), p 359
7. Infection and jaw fracture would most likely complicate which of the following?
a. Adenomatoid odontogenic tumor
b. Osteopetrosis
c. Lateral root cyst
d. Compound odontoma
e. Fibrous dysplasia
ANS: B

REF: Chap 15 (Osteopetrosis), pp 356-358

8. Hyperthyroidism may cause which of the following?


a. Radiographic evidence of loss of lamina dura
b. Increased serum calcium
c. Multiple radiolucencies
d. Giant cell lesions of the jaws
e. None of the above
ANS: E

REF: Chap 15 (Hyperthyroidism), p 351

9. Premature exfoliation of teeth would most likely be associated with which of the
following?
a. Odontoma
b. Hypophosphatasia
c. Odontogenic keratocyst
d. Eruption cyst
e. Cleidocranial dysplasia
ANS: B

REF: Chap 15 (Hypophosphatasia), p 352

10. A vascular fibroblastic matrix in which numerous multinucleated giant cells are seen
microscopically is present in which of the following?
a. Hypophosphatasia
b. Hypothyroidism

Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Test bank

c. Hyperthyroidism
d. Hyperparathyroidism
e. All the above
ANS: D

REF: Chap 15 (Hyperparathyroidism/Histopathology), p 351

11. Impacted and supernumerary teeth are characteristically seen in which of the
following?
a. McCune-Albright syndrome
b. Cleidocranial dysplasia
c. Gardners syndrome
d. Ectodermal dysplasia
e. Regional odontodysplasia
ANS: B

REF: Chap 15 (Cleidocranial dysplasia), pp 359-360

12. Pagets disease:


a. Typically occurs in teenagers
b. Is caused by excessive production of growth hormone
c. Results in premature loss of teeth
d. Predisposes the patient to bone fracture and infection
e. All the above
ANS: D

REF: Chap 15 (Pagets disease), pp 347-349

13. Uniform and relatively symmetric bilateral hand and jaw enlargement is seen in which
of the following?
a. Fibrous dysplasia
b. Acromegaly
c. Garrs osteomyelitis
d. Ossifying fibroma
e. None of the above
ANS: B

REF: Chap 15 (Acromegaly), pp 353-354

14. The rare genetic disorder that results in generalized bony sclerosis is known as:
a. Cherubism
b. Plasma cell myeloma
c. von Recklinghausens disease
d. Fibrous dysplasia
e. Albers-Schonberg disease
ANS: E

REF: Chap 15 (Ostopetrosis/Clinical features), pp 357-358

15. A facial developmental cleft occurring to the right of the philtrum of soft tissue of the
lip that extends through the alveolar bone to the nasopalatine canal could be classified
as _____ cleft of the _____.
a. Incomplete; palate
b. Incomplete; lip
c. Complete; palate

Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

Test bank

d. Complete; lip
e. Combined; lip and palate
ANS: D
REF: Chap 15 (Clefts of the lip and palate/Clinical features), pp 368-369
16. Hyperparathyroidism causes which of the following changes in serum chemistry?
a. Decreased calcium
b. Increased calcium
c. Increased phosphorus
d. Decreased alkaline phosphatase
e. None of the above
ANS: B

REF: Chap 15 (Hyperparathyroidism), pp 349-351

17. Bilateral multilocular radiolucent lesions of the jaws were found in two children and
the father of one family. Microscopically, the lesions were composed of fibroblasts
and numerous multinucleated giant cells. These patients have:
a. Pagets disease
b. Ectodermal dysplasia
c. Osteopetrosis
d. Cherubism
e. Fibrous dysplasia
ANS: D
REF: Chap 15 (Cherubism/Clinical features/Histopathology), pp 355-356

Copyright 2012, 2008, 2003, 1999, 1993, 1989 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.