Sunteți pe pagina 1din 112

TESTE

1. Sputa din astmul bronsic prezinta urmatoarele elemente patognomonice:


a. este vascoasa, perlata;
b. este aerata, rozacee;
c. este striata, numulara;
d. este vascoasa, striata;
e. este perlata, numulara.
2. In care din urmatoarele boli, dispneea este simptom dominant:
a. edem pulmonar acut;
b. pleurezie;
c. pneumotorax;
d. nevroza;
e. colica renala.
3. Sangele provenind din arborele bronsic se defineste ca:
a. hematemeza;
b. melena;
c. hemoptizie;
d. hematurie;
e. pleurezie.
4. Pneumonia este definita ca infectie a:
a. alveolelor;
b. pleurei;
c. parenchimului pulmonar;
d. bronhiilor si alveolelor;
e. laringelui.
5. Insuficienta respiratorie acuta poate fi determinata de:
a. expunerea la frig;
b. expunerea la caldura;
c. obstructia cailor respiratorii superioare;
d. expunerea la radiatii solare;
e. temperatura mediului ambiant de 21 grade C.
6. Interventia de urgenta in cazul pacientului cu edem pulmonar acut consta in;
a. scaderea circulatiei de intoarcere prin sangerare;
b. administrare de antibiotice;
c. administrare de diuretice;
d. aplicarea unei pungi cu gheata pe regiunea sternala;
e. efectuarea unei punctii pleurale.
7. Iradierea durerii toracice in bratul stang este caracteristica pentru:
a. o afectiune coronariana;
b. o spondilartroza;
c. un pneumotorax;
d. o radiculita;
e. o pancreatita acuta.
8. Fiind necesara o defibrilare, inainte de aplicarea unei manevre, ne asiguram ca;
a. pacientul nu poarta obiecte metalice;
b. nu exista in apropierea sa nimic metalic;
c. in apropiere nu se afla nici o persoana straina;
d. nimeni nu va atinge pacientul, patul sau brancardul in timpul executiei
manevrei;

e. pacientul este constient.


9. Flebografia reprezinta:
a. examenul endoscopic venos;
b. examenul radiologic venos;
c. masurarea presiunii venoase;
d. masurarea grosimii membrului inferior;
e. explorarea functionala a venei jugulare.
10. Durerea in infarctul miocardic acut prezinta caracteristicile urmatoare;
a. cedeaza la administrarea nitroglicerinei;
b. este violenta, insuportabila;
c. dureaza sub 30 de minute;
d. cedeaza la administrare de digoxin;
e. este de intensitate moderata.
11. Absenta pulsului arterial si racirea extremitatilor afectate sunt caracteristice:
a. sindromului de ischemie periferica acuta;
b. tromboflebitelor;
c. boli varicoase;
d. arteritelor;
e. artrozelor.
12. Hipoxemia reprezinta::
a. diminuarea cantitatii de oxigen in tesuturi;
b. cresterea cantitatii de oxigen in tesuturi;
c. scaderea cantitatii de dioxid de carbon in sange;
d. diminuarea cantitatii de oxigen in sange;
e. cresterea cantitatii de bioxid de carbon in tesuturi.
13. Care din urmatoarele manifestari sunt prezente la un bolnav cu ulcer gastric?
a. dureri nocturne si inainte de mese;
b. dureri in epigastru, greturi si varsaturi postprandiale;
c. durere in bara in etajul abdominal superior;
d. durere in bara in etajul abdominal inferior;
e. durere ca un pumnal in flancul drept.
14. Cum se numeste punctia peritoneului prin care se extrage lichid din cavitatea
abdominala?
a. laparotomie;
b. celiotomie;
c. laparascopie;
d. paracenteza;
e. toracocenteza.
15. Pacientul cu aspiratie gastrica continua se va supraveghea atent pentru a se
preveni:
a. edemele membrelor inferioare;
b. hemoragia;
c. deshidratarea;
d. edemele membrelor superioare;
e. pleurezia.
16. In colecistita acuta sunt prezente urmatoarele manifestari de dependenta:
a. dureri in hipocondrul drept;
b. dureri in hipocondrul stang;
c. stare comatoasa;
d. greturi, varsaturi;

e. hematemeza, melena.
17. Pentru radioscopia gastrointestinala pacientul necesita urmatoarea pregatire:
a. in dimineata zilei de examinare o clisma evacuatoare;
b. cu 3- 4 zile inaite alimentatie neflatulenta;
c. in dimineata examinarii o cana cu ceai amar;
d. in dimineata examinarii nu mananca si nu fumeaza;
e. cu 30 de minute inaintea examinarii o fiola de atropina.
18. Varsaturile cu continut alimentar vechi sunt intalnite la pacientii cu:
a. stenoza pilorica;
b. cancer gastric;
c. gastrita;
d. esofagita de reflux;
e. cancer de colon.
19. Poliuria reprezinta:
a. mictiuni frecvente cu cantitate mica de urina;
b. dureri la mictiune;
c. cantitate mare de urina eliminata in 24 de ore;
d. absenta urinei in vezica urinara;
e. incontinenta de urina.
20. Conduita de urgenta in caz de retentie urinara se refera la:
a. administrare de diuretice;
b. administrare de antispastice;
c. administrare de antibiotice;
d. sondaj vezical sau punctie vezicala;
e. punctie renala.
21. Cistita este:
a. boala cea mai frecventa a tractului urinar la femei;
b. mai frecventa la barbati;
c. caracterizata prin frison si febra mare;
d. caracterizata prin anurie si polakiurie;
e. boala cea mai frecventa la copii
22. In caz de urgenta, radiografia renala pe gol se poate executa:
a. dupa efectuarea unei clisme evacuatoare;
b. dupa efectuarea unei spalaturi vezicale;
c. dupa efectuarea sondajului vezical;
d. fara pregatire;
e. dupa efectuarea unei ecografii.
23. In nefropatiile glomerulare acute, pacientul prezinta:
a. colica renala;
b. sindrom febril;
c. sindrom cardiovascular;
d. colica abdominala;
e. ortopnee.
24. Infectia de tract urinar se defineste ca:
a. prezenta de germeni in urina peste 10.000 / ml;
b. prezenta de germeni in urina peste 100.000 / ml;
c. prezenta de germeni in urina peste 1.000 / ml;
d. prezenta de germeni in urina sub 100.000 / ml;
e. prezenta de germeni in urina peste 20.000 / ml

25. Bursita se manifesta prin:


a. sindrom inflamator;
b. varsaturi
c. ameteli;
d. afebrilitate;
e. miscari normale.
26. Luxatia coxo femurala congenitala se intalneste mai frecvent la:
a. persoana varstnica;
b. femeia la menopauza;
c. fetite;
d. baieti;
e. barbatul cu afectiuni prostatice.
27. Durata imobilizarii unei fracturi necomplicate este:
a. 30 de zile;
b. 21 30 de zile;
c. 30 90 de zile, in functie de osul fracturat;
d. 30 60 de zile;
e. 7 zile.
28. Reducerea ortopedica a unei fracturi se realizeaza:
a. sub anezstezie generala;
b. sub anestezie locala;
c. sub rahianestezie;
d. sub anestezie epidurala;
e. nu necesita anestezie.
29. Printre problemele pacientilor cu artroza intalnim:
a. risc de complicatii oculare;
b. reducerea capacitatii ventilatorii pulmonare;
c. modificarea schemei corporale;
d. hipertensiune arteriala;
e. splenomegalie.
30. Pentru evidentierea procesului de osteoporoza pacientul va efectua:
a. o artroscopie;
b. un examen radiologic osteoarticular;
c. un examen radioscopic pulmonar;
d. o punctie osoasa;
e. o endoscopie.
31. Reumatismul articular acut apare cu incidenta maxima la grupa de varsta:
a. 60 70 de ani;
b. 40 60 de ani;
c. 6 15 ani;
d. 20 30 de ani;
e. 55 70 de ani.
32. Hiperfunctia corticosuprarenala duce la:
a. diabet insipid;
b. boala Cushing;
c. boala Addison;
d. diabet insulinodependent;
e. nanism.

33. In afectiunile endocrine intalnim urmatoarele modificari ale starii mentale, cu


exceptia:
a. labilitate afectiva;
b. lentoare in gandire;
c. dificultate in vorbire;
d. agitatie marcata;
e. tulburari de memorie.
34. Hipofunctia tiroidei conduce la:
a. exoftalmie;
b. nanism;
c. mixedem;
d. gigantism;
e. diabet.
35. Reducerea functionala a articulatiilor periferice se realizeaza prin exercitii de
mobilitate:
a. activa si pasiva;
b. numai pasiva;
c. numai activa;
d. nu se efectueaza exercitii de mobilitate;
e. se efectueaza exercitii de mobilitate in exces.
36.Tahicardia si dispneea in anemii sunt semne:
a. neurosenzorial;
b. cardiovasculare;
c. neuromusculare;
d. renale;
e. genitale.
37. Paloarea tegumentului si nuanta cu tenta verzuie apare in:
a. anemia hemolitica;
b. anemia feripriva;
c. anemia Biermer;
d. apendicita;
e. hernie de disc.
38. Examenele de laborator in leucemiile acute pun in evidenta:
a. scaderea marcata a trombocitelor;
b. scaderea marcata a leucocitelor;
c. cresterea numarului de hematii;
d. cresterea numarului de trombocite;
e. scaderea numarului de hematii.
39. Tipurile de diabet zaharat sunt:
a. diabet esential;
b. diabet neesential;
c. diabet major;
d. diabet minor;
e. diabet insulinodependent si insulinoindependent.
40. La un pacient bolnav de guta in stadiul cronic, urmatoarele sunt probleme de
ingrijire:
a. dureri articulare;
b. alterarea tegumentelor prin prezenta trofilor gutosi;
c. mobilitate redusa;
d. risc de invaliditati;

e. toate sunt enunturi corecte.


41. Care este distanta la care se percepe vocea soptita?
a. 1 m;
b. 3 m
c. 5 m
d. 10 m
e. 15 m
42. Dupa efectuarea biopsiei de laringe sub anestezie locala, cel mai important lucru
pe care l va observa asistentul medical este ca:
a. pacientul sa nu vorbeasca cateva zile;
b. sa efectueze respiratie laringiana timp de 24 de ore;
c. pacientul sa faca frecvent gargara;
d. pacientului sa i fie interzisa ingestia de lichide si alimente pana la
revenirea reflexului de deglutitie;
e. pacientului sa i se administreze lichide calde oferite cu lingurita imediat
dupa punctie.
43. In afectiunile urechii externe, pacientul prezinta urmatoarele manifestari de
dependenta, cu exceptia:
a. hipoacuzie;
b. ameteli;
c. disconfort auricular;
d. secretii purulente;
e. tulburari de echilibru.
44. Pentru recoltarea secretiei otice, in cazul unui pacient cu otita supurata,
asistentul medical pregateste:
a. seringa de 5 ml;
b. seringa de 10 ml;
c. tampon montat pe port tampon;
d. ansa de platina.
e. spatula linguala.
45. Dupa amigdalectomie, pozitia pacientului poate fi:
a. sezand cu capul pe spate;
b. in decubit dorsal;
c. ortostatism;
d. decubit ventral, cu capul sprijinit pe antebrat;
e. decubit lateral stang, cu capul in hiperextensie.
46. In care din urmatoarele vicii de refractie imaginea se formeaza inaintea retinei?
a. hipermetropia;
b. miopia;
c. astigmatismul;
d. presbitia;
e. strabismul.
47. Cu ce fel de lentile se poate corecta miopia?
a. lentile biconvexe;
b. lentine biconcave;
c. lentile cilindrice;
d. lentile convergente;
e. lentile hexagonale.
48. Cataracta este:
a. vedere dubla;

b. paralizia muschiului globului ocular;


c. opacifierea cristalinului;
d. imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumina puternica;
e. imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumina slaba;
49. Determinarea acuitatii vizuale se face la optotip. Ochiul emetrop:
a. vede de la 5 m ultimul rand al optotipului;
b. vede de la 10 m - ultimul rand al optotipului;
c. vede de la 5 m penultimul rand al optotipului;
d. vede de la 7 m ultimul rand al optotipului;
e. vede de la 10 m ultimul rand al optotipului;
50. Hemostaza provizorie, prin compresiune se realizeaza prin:
a. compresiune manuala sau digitala;
b. pansament necompresiv;
c. aplicarea antipirinei pe plaga;
d. fasa elastica;
e. hemostatice intavenos.
51. Gangrena gazoasa reprezinta:
a. infectie cu clostridii;
b. infectii cu anaerobi;
c. infectii cu stafilococi;
d. infectii cu proteus;
e. infectii cu candida.
52. Pacientul cu hemoragie acuta se transporta in pozitie:
a. sezand, cu spatele sprijinit;
b. decubit lateral stang;
c. decubit lateral drept;
d. decubit ventral;
e. Trendelemburg.
53. Manifestarile de dependenta ce caracterizeaza stopul cardiorespirator sunt
urmatoarele, cu exceptia:
a. midriaza;
b. oprirea respiratiei si circulatiei;
c. hipotensiune arteriala;
d. relaxarea sfincteriana;
e. pierderea cunostintei.
54. In care din urmatoarele faze ale procesului de ingrijire stabilim daca ingrijirea
postoperatorie a fost eficienta?
a. evaluare;
b. planificare;
c. implementare;
d. diagnostic de nursing;
e. analiza datelor.
55. Care din urmatoarele se considera complicatii aparute la un bolnav imobilizat
timp indelungat la pat:
a. artrita acuta;
b. escara de decubit;
c. tulburari circulatorii centrale;
d. epistaxis;
e. lipotimie.

56. Care este atitudinea corecta la locul accidentului, in cazul unui traumatism
abdominal inchis?
a. administrare de calmante;
b. transport de urgenta la spital;
c. hemostaza locala;
d. hemostaza provizorie;
e. administrare de anticoagulante.
57. Ce manifestari sunt tipice pentru o hemoragie interna?
a. tegumente calde;
b. tegumente cianotice;
c. stare de acalmie;
d. sete accentuata;
e. indiferenta.
58. Care sunt factorii care favorizeaza degeraturile?
a. frigul umed;
b. frigul uscat;
c. incaltaminte lejera;
d. imbracaminte adecvata;
e. imobilitate prelungita.
59. Care din urmatoarele manevre se practica in cazul muscaturilor de sarpe
veninos?
a. incizia si excizia tesutului cutanat in zona lezata;
b. aplicarea garoului dedesubtul leziunii;
c. administrare de adrenalina;
d. digitalice;
e. ceaiuri calde.
60. Unul din semnele pneumotoraxului este:
a. sputa cu sange;
b. durere toracica surda;
c. absenta miscarilor toracice in timpul respiratiei;
d. expectoratie cu puroi;
e. temperatura marcata.
61. Efectuarea punctiei pleurale exploratorie poate determina urmatoarele accidente
vitale:
a. tromboflebita profunda a membrelor superioare;
b. stop cardio respirator reflex;
c. criza de astm bronsic;
d. anurie;
e. ischiurie.
62. Asistentul medical il programeaza pe pacient la un examen prin care medicul va
vizualiza interiorul bronhiilor si a traheei. Acest examen se numeste:
a. bronhografie;
b. bronhoscopie;
c. cistoscopie;
d. laringoscopie;
e. gastroscopie.
63. Criza de astm se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari:
a. sputa rozata, bradipnee;
b. sputa cu aspect perlat, tahipnee;
c. dispnee expiratorie, bradipnee;

d. dispnee inspiratorie, bradipnee;


e. tahicardie cu tahipnee.
64. Tratamentul de electie al pneumoniei pneumococice se face cu:
a. penicilina
b. oxacilina;
c. cefalosporine;
d. vancomicina;
e. sulfamide.
65. Frecventa respiratiei la adult este de:
a. 12 14 respiratii / minut
b. 14 16 respiratii / minut;
c. 10 14 respiratii / minut;
d. 16 18 respiratii / minut;
e. 18 20 respiratii / minut.
66. Pneumotoraxul este o afectiune caracterizata prin:
a. prezenta unei colectii gazoase in cavitatea pleurala;
b. prezenta unei colectii lichidiene in cavitatea pleurala;
c. prezenta unei colectii sanghinolente in cavitatea pleurala;
d. prezenta unei colectii purulente in cavitatea pleurala;
e. prezenta unei colectii mucopurulente in cavitatea pleurala.
67. Durerea din angina pectorala este cel mai frecvent declansata de:
a. pauza alimentara;
b. efortul fizic;
c. lipsa aportului vitaminei C;
d. scaderea ponderala;
e. subfebrilitate.
68. Care din urmatorii factori nu sunt implicati in aparitia varicelor membrelor
inferioare?
a. defecte congenitale si predispozitie ereditara;
b. obezitate si ortostatism prelungit;
c. sarcini multiple;
d. tumori abdominale;
e. hipercolesterolemia, ateroscleroza.
69. Oscilometria reprezinta:
a. o metoda de explorare a arterelor periferice;
b. o metoda de examinare a venelor;
c. o metoda de explorare a arterei abdominale;
d. o metoda de explorare a arterei carotide;
e. o terapie a arterelor periferice.
70. Pacientului cu varice i se recomanda purtarea ciorapilor elastici pe care ii
imbraca astfel:
a. fiind asezat in pat cu membrul superior ridicat;
b. fiind in pozitie sezand pe scaun;
c. in ortostatism;
d. fiind asezat in pat cu membrul inferior orizontal;
e. in decubit lateral drept.
71. In timpul tratamentului cu anticoagulante asistentul medical va avea in vedere:
a. notarea zilnica a diurezei;
b. supravegherea sangerarilor gingivale si nazale;
c. monitorizarea greutatii;

d. monitorizarea tensiunii arteriale;


e. aparitia icterului.
72. In cazul efectuarii unei electrocardiograme, electrodul negru se aplica:
a. la mana dreapta;
b. la mana stanga;
c. la piciorul drept;
d. la piciorul stang
e. retrosternal.
73. Gastrita acuta este produsa de urmatoarele cauze, cu exceptia:
a. excesului de alcool;
b. substantelor caustice;
c. aspirinei;
d. paracetamolului;
e. excesului de cafea.
74. Pozitia pacientului pentru punctia splenica este urmatoarea:
a. decubit dorsal, cu membrele inferioare intinse;
b. decubit dorsal cu membrele superioare pe langa corp;
c. decubit lateral drept, cu mana dreapta sub cap;
d. decubit ventral;
e. ortostatism.
75. Interventiile autonome ale asistentului medical in ingrijirea pacientului cu
hemoragie digestiva superioara sunt urmatoarele:
a. asigurarea alimentatiei, masurarea si notarea greutatii corporale si a
diurezei;
b. asigurarea repausului strict la pat in decubit dorsal;
c. aspiratie gastrica pentru evacuarea sangelui ;
d. spalatura gastrica;
e. transfuzii mici de sange proaspat.
76. In cazul unui pacient care prezinta meteorism abdominal asistentul medical, la
indicatia medicului, intervine astfel:
a. introduce o sonda pentru gaze;
b. efectueaza o clisma inalta;
c. efectueaza o electrocardiograma;
d. nu intervine, se rezolva de la sine;
e. introduce o sonda gastrica.
77. Un examen foarte util in suspiciunea de obstructie sau tumora de colon, va fi:
a. irigoscopia;
b. urografia;
c. tranzitul baritat;
d. colecistografia;
e. radiografia abdominala pe gol.
78. Dupa oprirea varsaturilor, pacientul va fi realimentat cu:
a. supe strecurate de zarzavat;
b. lapte, smantana, peste;
c. ou fiert moale, paine prajita, iaurt;
d. carne fiarta slaba, lapte, piureuri;
e. cantitati mici de ceai, din ora in ora.
79. Diagnosticul de certitudine in infectiile urinare este sustinut de:
a. examenul sumar de urina;

b. urocultura;
c. valoarea ureei sanguine;
d. valoarea creatininei;
e. valoarea bilirubinei.
80. Una dintre afectiunile urmatoare conduce la aparitia hipertensiunii arteriale
secundare:
a. ulcerul gastric;
b. infarctul miocardic acut;
c. insuficienta renala acuta;
d. diabetul zaharat;
e. ulcerul duodenal.
81. La un pacient cu anurie asistenta constata:
a. absenta urinei in vezica urinara;
b. scaderea cantitatii de urina / 24 ore;
c. eliminarea urinei cu dificultate;
d. eliminarea urinei cu sange;
e. cresterea cantitatii de urina / 24 ore.
82. Urografia reprezinta:
a. examen radiologic al aparatului renal folosind ca substanta de contrast
odiston, injectat intravenos;
b. examen radiologic al aparatului renal folosind ca substanta de contrast
iodura de sodiu 10%, injectata prin cateterism ureteral;
c. examen radiologic al vezicii urinare;
d. examen radiologic al colecistului;
e. examen endoscopic al aparatului renal.
83. Interventiile autonome ale asistentului medical in ingrijirea pacientului cu
edeme sunt:
a. masurarea zilnica a greutatii corporale si a diurezei;
b. dezinfectia regiunii edematiate si acordarea pozitiei sezand cu picioarele
atarnate;
c. alimentatie hipersodata;
d. monitorizarea la 2 ore a respiratiei;
e. administrarea tratamentului etiologic.
84. Modificarile patologice ale diurezei sunt:
a. ischiuria, disuria, anuria;
b. polachiuria, retentia de urina, enurezis;
c. oliguria, nicturia, hematuria;
d. poliuria, anuria, oliguria;
e. poliuria, polachiuria, incontinenta urinara.
85. Cifoscolioza este o boala:
a. restrictiva;
b. obstructiva;
c. a membrelor inferioare;
d. a membrelor superioare;
e. a centurii scapulohumerale.
86. In prezenta unui aparat ghipsat asistentul medical isi propune urmatoarele, cu
exceptia:
a. sesizarea oricarui miros degajat la nivelul aparatului gipsat;
b. observarea schimbarii culorii gipsului la nivelul plagii;
c. observarea culorii tegumentelor din jurul aparatului gipsat;

d. sprijinirea precoce pe membrul afectat;


e. ajutarea pacientului in satisfacerea nevoilor fundamentale.
87. Asistentul medical intocmeste impreuna cu pacientul imobilizat la pat, un orar
de schimbare a pozitiei la:
a. 6 ore;
b. 8 ore;
c. 3 ore;
d. 1 ora;
e. 2 ore.
88. Educatia pacientului pentru prevenirea afectiunilor locomotorii cuprinde:
a. asigurarea unei alimentatii hipersodate;
b. expunerea prelungita la frig;
c. efort fizic;
d. pozitionarea corecta a corpului in timpul unor activitati;
e. netratarea infectiilor microbiene si virale.
89. Educatia pacientului cu osteoporoza consta in:
a. sa nu efectueze zilnic miscare;
b. sa doarma pe un plan moale, fara perna sub cap;
c. alimentatie bogata in clorura de sodiu;
d. alimentatie bogata in calciu si vitamine;
e. alimentatie bogata in lipide.
90. In timpul tratamentului cu medicamente antiinflamatoare pacientul va primi:
a. un regim alimentar hipercaloric;
b. un regim alimentar hiposodat;
c. un regim alimentar bogat in vitamina B1;
d. un regim alimentar bogat in fier;
e. nu necesita un regim special.
91. Care din urmatoarele boli reumatismale sunt degenerative:
a. reumatismul articular acut;
b. gonartroza;
c. spondilita;
d. guta;
e. poliartrita reumatoida.
92. Hiperfunctia tiroidiana conduce la:
a. mixedem;
b. gigantism;
c. exoftalmie;
d. anosmie;
e. cecitate.
93. Feocromocitomul este o afectiune cauzata de:
a. hiperfunctiei medulosuprarenalei;
b. hiperfunctia corticosuprarenalei;
c. hiperfunctia adenohipofizei;
d. hipofunctia medulosuprarenalei;
e. hipofunctia adenihipofizei.
94. Hormonul responsabil pentru aparitia diabetului zaharat este:
a. glucagonul;
b. ADH-ul hipofizar;
c. Insulina;
d. ACTH-ul;

e. STH-ul.
95. Artroza, cea mai frecventa boala reumatica, este caracterizata prin:
a. inflamatia structurilor vertebrale;
b. uzura cartilajului articular;
c. hipotrofia extremitatilor osoase;
d. febra ridicata;
e. bulimie.
96. Diabetul zaharat prezinta urmatoarea triada simptomatica:
a. polifagie, obezitate, hiperlipidemie;
b. polipnee, poliurie, tahicardie;
c. polifagie, polidipsie, poliurie;
d. polifagie, polidipsie, tahicardie;
e. obezitate, polidipsie, poliurie.
97. Ce sfaturi putem da unei persoane are trebuie sa slabeasca, sa piarda din
greutate?
a. sa manance de doua ori pe zi;
b. sa bea ceaiuri bine indulcite;
c. sa consume concentrate de fructe;
d. sa creasca consumul de sare;
e. sa insiste pe un regim echilibrat, fara grasimi.
98. Factorii declansatori ai gutei sunt urmatorii:
a. caldura;
b. abuz alimentar, de alcool;
c. aport scazut de fructoza;
d. relaxarea psihica;
e. temperatura mediului ambiant 25 grade C.
99. Aparitia socului hipovolemic apare la:
a. pierderea unei cantitati de 1500 2000 ml sange;
b. pierderea unei cantitati de 2000 2500 ml sange;
c. pierderea unei cantitati de 25000 3000 ml sange;
d. pierderea unei cantitati de 500 100 ml sange;
e. pierderea unei cantitati sub 300 ml sange.
100. Care din urmatoarele sunt functii ale sangelui, cu exceptia:
a. transporta oxigenul si substantele nutritive la tesuturi;
b. transporta bioxidul de carbon la plamani;
c. rol in termoreglare;
d. rol in apararea organismului;
e. rol in crestere.
101. In realizarea hemostazei intervin o serie de factori:
a. vasculari;
b. termici;
c. psihici;
d. sociologici;
e. leucocitari.
102. Audiograma se efectueaza cu:
a. voce soptita la diferite distante;
b. diapazonul;
c. audiometrul;
d. raze X;
e. EEG-ul.

103.Surditatea brusc instalata se trateaza cu:


a. antibiotice, antipiretice, hipnotice;
b. corticoizi, anticoagulante, vasodilatatoare;
c. antimicotice, hipotensoare, betablocante;
d. diuretice, antimicotice, hipnotice;
e. anticoagulante, antipiretice, betablocante.
104. Rinita alergica poate fi produsa de:
a. alimente nealergice;
b. pulberi vegetale inhalate;
c. unele infectii cutanate;
d. streptococul hemolitic;
e. pneumococul;
105. Dacriocistita este:
a. obturarea canalului nazo lacrimal;
b. inflamatia marginilor pleoapelor;
c. lipsa de paralelism a globiloroculari;
d. eruptii conjunctivale;
e. inflamatia valului palatin.
106. Pacientul cu miopie prezinta ca manifestare de dependenta:
a. departarea obiectelor de ochi, pentru a le vedea;
b. apropierea obiectelor de ochi, pentru a le vedea;
c. tinerea obiectelor la 30 cm de ochi pentru a le vedea;
d. tinerea obiectelor la 40 cm de ochi pentru a le vedea;
e. tinerea obiectelor la 35 cm de ochi pentru a le vedea.
107. Pacientul cu glaucom cronic necesita urmatoarele ingrijiri:
a. alimentatie hiposodata;
b. alimentatie hiposodata, cu reducerea cantitatii de lichide;
c. regim de viata fara restrictii;
d. odihna, somn cu capul asezat fara perna;
e. alimentatie hipersodata.
108. Tratamentul cataractei senile este:
a. regim alimentar;
b. tratament medicamentos;
c. combaterea aterosclerozei;
d. pauza fara ochelari dupa interventia chirurgicala;
e. extragerea pe cale chirurgicala a cristalinului.
109. Urmatoarele manifestari de dependenta pot fi prezente la pacientii cu afectiuni
oculare, cu exceptia:
a. reactie pupilara;
b. fotofobia, durerea;
c. scaderea acuitatii vizuale;
d. diplopia;
e. otomicoza.
110. Pentru prevenirea cefaleei postrahianestezice bolnavul va fi asezat in
urmatoarea pozitie in pat;
a. in decubit dorsal cu doua perne sub cap;
b. in pozitie Trendelemburg;
c. in pozitie laterala stanga;
d. in pozitie laterala dreapta;

e. in decubit dorsal, fara perna, cu capul flectat spre dreapta, cu o tavita renala
alaturi; nu va ridica capul.
111. Hemoragiile arteriale pot fi recunoscute dupa:
a. culoarea sangelui si presiunea de scurgere a acestuia;
b. cantitatea de sange pierdut;
c. starea generala a pacientului;
d. aspectul pacientului;
e. starea psihica a pacientului.
112. Tratamentul unei hernii este:
a. medical;
b. fizioterapic;
c. chirurgical;
d. simptomatic;
e. etiologic.
113. Hernia ombilical este o hernie ce apare:
a. la nivelul cicatricei ombilicale;
b. la nivelul arcadei inghinale;
c. la nivelul regiunii lombare;
d. retrosternal;
e. dorso lombar.
114. n tumorile esofagiene, semnul caracteristic este:
a. durerea retrosternal;
b. vrsturile;
c. disfagie;
d. anorexie;
e. polifagie.
115. Indicaiile chirurgicale absolute ale ulcerului gastro-duodenal sunt:
a. ulcerul perforat;
b. ulcerul nehemoragic;
c. ulcerul penetrant;
d. ulcerul varicos;
e. ulceratie la nivelul tegumentului.
116. Sngerarea gastric poate fi cauzat de:
a. ingestie de substane caustice;
b. ulcer duodenalc;
c. neoplasm gastric;
d. neoplasm hepatic;
e. neoplasm pancreatic.
117. Tabloul clinic al icterelor obstructive poate cuprinde:
a. icter progresiv;
b. durere;
c. cefalee;
d. akinezie;
e. parestezie.
118. Plastronul apendicular reprezint:
a. un proces de peritonit plastic;
b. apendicit gangrenoas
c. apendicit flegmonoas;
d. proces inflamator;
e. apendicita cronica.

119. Ocluzia intestinala prezinta urmatoarele semne caracteristice:


a. accelerarea tranzitului intestinal;
b. balonare;
c. contractura abdominala;
d. diminuarea tranzitului intestinal;
e. ascita.
120. Care este pericolul cel mai mare in perioada de trezire a bolnavului anesteziat
prin intubatie orotraheala?
a. sangerarea plagii;
b. hipotensiune arteriala;
c. caderea limbii, astuparea glotei si asfixierea bolnavului;
d. agitatia bolnavului din cauza durerii mari;
e. somnolenta bolnavului.
121. Semnele clasice ale astmului bronsic sunt:
a. expectoratie sanghinolenta;
b. subfebrilitate constanta;
c. respiratie suieratoare;
d. cresterea frecventei respiratorii;
e. tahipnee cu tahicardie
122. Interventiile autonome ale asistentului medical in hemoptizie sunt:
a. asezarea pacientului in pozitie Trendelemburg;
b. institiurea repausului fizic, psihic, vocal;
c. aplicarea unei pungi cu gheata pe regiunea abdominala;
d. invatarea pacientului sa efectueze inspiratii profunde;
e. asezarea pacientului in decubit dorsal.
123. Pentru examenul bacteriologic al sputei se pregatesc urmatoarele materiale:
a. pahar conic gradat;
b. cutie Petri sterila;
c. tavita renala;
d. tampon pentru colectarea sputei;
e. eprubeta gradata.
124. In dimineata bronhoscopiei, pacientul necesita ca pregatire:
a. clisma evacuatoare;
b. administrarea atropinei cu 30 minute inaintea examenului;
c. tratament excitant al centrilor respiratori cu 30 minute inaintea
examenului;
d. spalatura gastrica;
e. alimentatie adecvata.
125. Tuberculoza primara:
a. apare frecvent la adulti;
b. tuse peste trei saptamani;
c. febra ridicata prelungita de cauza neprecizata;
d. granulia tbc = complicatie benigna;
e. tuse sub doua saptamani
126. Pentru prevenirea afectiunilor respiratorii, pacientul este sfatuit :
a. sa evite mediul poluat, tabagismul;
b. sa evite practicarea sporturilor in timpul anotimpului rece;
c. sa evite mersul pe jos mai mult de 30 de minute;
d. sa poarte imbracaminte lejera in anotimpul rece;
e. sa nu consume cafea.

127. Durerea precordiala este o manifestare pentru;


a. bronsite;
b. infarctul de miocard;
c. pneumotoraxul spontan;
d. pneumonia streptococica;
e. ulcer gastric.
128. In mod obisnuit pulsul se masoara la nivelul:
a. venei jugulare;
b. venei temporale;
c. venei poplitee;
d. santului radial;
e. venei frontale.
129. In timpul administrarii digitalei, asistentul medical va urmari im mod deosebit:
a. temperatura;
b. diureza;
c. scaunul;
d. aparitia greturilor si varsaturilor;
e. transpiratia tegumentelor.
130. Manifestarile de dependenta intalnite la pacientul cu hipertensiune arteriala
sunt:
a. palpitatii, varsaturi;
b. dispnee, cefalee occipitala, tulburari de vedere;
c. dispnee, poliurie;
d. tahicardie, oligurie;
e. tahipnee, hipoxie.
131. In socul cardiogen, pacientul prezinta urmatoarele manifestari de dependenta:
a. tegumente reci;
b. poliurie;
c. greturi;
d. varsaturi;
e. hipertensiune arteriala.
132. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare se recomanda:
a. evitarea mersului pe jos;
b. alimentatie fara exces de sare, grasimi;
c. reducerea proteinelor din alimentatie;
d. aport crescut de sodiu;
e. interzicerea sportului fizic.
133. In vederea irigoscopiei pacientul necesita urmatoarea pregatire:
a. cu doua trei zile inainte alimentatie bogata in celuloza;
b. administrare de antispastice in seara precedenta examinarii;
c. cu doua trei zile inainte alimentatie neflatulenta, regim hidric in preziua
examenului;
d. un pranz Boyden in preziua examenului la ora 12;
e. nu necesita clisma evacuatoare.
134. Tratamentul dietetic major in ascita impune:
a. proteine in cantitate crescuta;
b. potasiu in cantitate crescuta;
c. restrictie de sodiu;
d. sodiu in cantitate crescuta;
e. restrictie de lichide.

135. La examenul obiectiv al bolnavului cu ciroza hepatica se poate decela:


a. ascita, edeme;
b. circulatie colaterala pe flancuri si epigastru;
c. circulatie colaterala pe flancuri si regiunea toracica;
d. hipertermie;
e. tahicardie.
136. Complicatiile ulcerului gastric si duodenal sunt:
a. perforatia;
b. stenoza esofagiana;
c. hemoragia digestiva inferioara;
d. stenoza pilorica;
e. ileusul.
137. Paracenteza abdominala reprezinta:
a. patrunderea cu ajutorul unui trocar in cavitatea peritoneala;
b. patrunderea cu un ac in cavitatea pleurala;
c. patrunderea cu un ac intr-un organ parenchimatos;
d. patrunderea cu un ac intr-un organ cavitar;
e. patrunderea cu un ac in loja renala.
138. Prin melena se intelege:
a. scaun moale, pastos, negru ca pacura;
b. vrstur n za de cafea;
c. rectoragie;
d. scaun cu sange proaspat;
e. scaun diareic galben verzui.
139. In pielonefrite acute, cel mai des germen incriminat in etiologie este:
a. proteus;
b. klepsiella;
c. colibacil;
d. piocianic;
e. stafilococ.
140. Urina pentru efectuarea unui examen bacteriologic se recolteaza:
a. in conditii sterile, in recipient special;
b. un esantion din cantitatea eliminata in 12 ore;
c. numai dupa administrarea a 2 litri de ceai neindulcit;
d. dupa administrarea antibioticelor;
e. inainte de efectuarea organelor genitale externe.
141. Radiografia renala simpla poate evidentia:
a. conturul si pozitia rinichilor;
b. prezenta unor calculi renali cu diferita compozitie;
c. calculi vezicali radioopaci;
d. calculi biliari radioopaci;
e. hematurie.
142. Insuficienta renala cronica este:
a. sindrom reversibil de alterare a functiei renale;
b. oprirea diurezei;
c. sindrom ireversibil de alterare a functiei renale;
d. boala cea mai frecventa a tractului urinar la femei;
e. infectie a glomerulilor.

143. Insuficienta renala acuta prezinta urmatoarele manifestari de dependenta:


a. bradipnee, poliurie, mici hemoragii cutanate;
b. bradicardie, hipotensiune arteriala, edeme;
c. varsaturi, greata, polachiurie;
d. tahicardie, polipnee, oligo anurie;
e. oligo anurie, stari de confuzie, hipotensiune arteriala.
144. Pentru efectuarea punctiei renale pacientul se aseaza in pozitie:
a. decubit lateral stang;
b. decubit lateral drept;
c. decubit ventral cu o perna tare asezata sub abdomen;
d. pozitie sezand;
e. pozitie ginecologica.
145. Bradidactilia se caracterizeaza prin:
a. degete mari si subtiri;
b. degete supranumeroase;
c. degete scurte;
d. degete mari;
e. degete mari si groase.
146. Ruptura musculara se manifesta prin urmatoarele, cu exceptia:
a. durere intensa aparuta brusc;
b. impotenta functionala;
c. deformarea regiunii la distanta;
d. echimoza;
e. vanataie.
147. Simptomele frecvente in morbul lui Pott sunt urmatoarele, cu exceptia:
a. contracturii musculare pe partile laterale ale vertebrelor afectate;
b. deformatiile osoase (cifoza) la nivelul coloanei vertebrale;
c. afebrilitate;
d. paraliziei membrelor inferioare;
e. durere.
148. Semnele de recunoastere a unei luxatii sunt urmatoarele, cu exceptia:
a. febrei ridicate si congestiei la nivelul articulatiei;
b. tumefactiei locale;
c. deformarea regiunii;
d. dureri vii care nu cedeaza la calmante;
e. impotentei functionale.
149. Poliartrita reumatoida intereseaza:
a. articulatiile sacro-iliace;
b. articulatiile mici ale membrelor;
c. articulatia halucelui;
d. articulatia umarului;
e. articulatiile mari ale membrelor.
150. Semnele si simptomele prezente la un pacient cu afectiuni reumatismale sunt:
a. durere, hiperpirexie;
b. durere, febra;
c. bradicardie;
d. mobilitate excesiva;
e. bradipnee.
151. Manifestarile de dependenta la pacientul cu afectiuni reumatismale sunt:
a. hiperactivitate;

b. necoordonarea miscarilor;
c. hipotonie;
d. miscari inadecvate;
e. euforie.
152. Interventiile proprii ale asistentului medical la pacientul cu afectiuni
reumatismale sunt;
a. comunicare, mobilizare;
b. administrarea tratamentului;
c. recolarea analizelor de laborator;
d. efectuarea unei radiografii;
e. efectuarea osteodensitometriei.
153. Care sunt interventiile de urgenta intr-o criza de tetanie?
a. aplicarea unei comprese reci pe frunte;
b. administrarea unui preparat de calciu;
c. administrarea unei fiole de furosemid;
d. administrare de oxigen;
e. regimul alimentar.
154. Somatotropul se mai numeste:
a. hormon antidiuretic;
b. hormon de crestere;
c. hormon corticostimulant;
d. hormon antihipertensiv;
e. glucagon.
155. Pentru determinarea 17-cetosteroizilor urinari se va recolta urina din:
a. 24 ore;
b. 48 ore;
c. 2 ore;
d. 12 ore;
e. 100 minute.
156. Principalul obiectiv al planului de ingrijiri pentru un hemofilic este:
a. pacientul sa nu prezinte escare de decubit;
b. pacientul sa fie ferit de traumatisme, hemoragii;
c. determinarea bilantului hidric zilnic;
d. determinarea bilantului alimentar;
e. monitorizarea diurezei.
157. Hemofilia este, cu exceptia:
a. o afectiune renala;
b. un sindrom hemoragic ereditar;
c. intalnita la barbati;
d. o afectiune cu risc de complicatii hematoame;
e. o afectiune hematologica.
158. In ce afectiuni poate aparea purpura?
a. boli infectocontagioase;
b. vasculopatii si trombocitopenii;
c. alergii medicamentoase;
d. alergii alimentare;
e. boli intestinale.
159. Ce accidente imediate in cazul punctiei sternale putem intalni?
a. hemoragie;
b. constipatie;

c. perforatia inimii si plamanului;


d. fenomene de insuficienta cardiaca;
e. hemoperitoneu.
160. Elementele figurate reprezinta din volumul sanguin:
a. 40 %
b. 35 %
c. 45 %
d. 70 %
e. 15 %
161. Otita medie acuta poate fi:
a. congestiva, catarala, supurata;
b. difuza;
c. localizata;
d. dureroasa; nedureroasa
e. difuza, supurata.
162. Sindromul Meniere este:
a. sindrom alergic;
b. proces supurativ;
c. sindrom vertiginos;
d. proces inflamator;
e. boala vasculara.
163. In cazul unui tamponament anterior (in epistaxis) mesa va fi mentinuta pe loc:
a. 20 ore;
b. 48 ore;
c. 72 ore;
d. 35 ore;
e. 10 ore.
164. Care din urmatoarele manifestari vor aparea daca un pacient a sangerat dupa
amigdalectomie:
a. paloare;
b. neliniste;
c. tahicardie;
d. reflex de inghitire crescut;
e. roseata.
165. Cand se efectueaza o instilatie auriculara la un copil se va trage usor pavilionul
urechii:
a. in sus si inainte;
b. in sus si inapoi;
c. in jos si inapoi;
d. in sus si lateral;
e. in jos si lateral.
166. Care din urmatoarele sunt considerate vicii de refractie?
a. miopia;
b. strabismul;
c. cataracta;
d. glaucomul;
e. blefarita.
167. Semnele caracteristice glaucomului cronic recent sunt:
a. pierderea vederii periferice;
b. pierderea brusca a vederii;

c. pierderea vederii centrale;


d. pierderea vederii nocturne;
e. vedere incetosata.
168. Blefarita este:
a. inflamatioa marginii libere a pleoapei;
b. inflamatia camerei anterioare a globului ocular;
c. inflamatia camerei posterioare a globului ocular;
d. intoleranta la lumina;
e. disparitia vederii.
169. Spasmele de acomodare in hipermetropie, astigmatism, se pot insoti de:
a. paloare, tahicardie, hipotensiune arteriala;
b. cefalee localizata frontal dupa citit;
c. stare de neliniste;
d. tulburari psihice;
e. parestezii.
170. Urmatoarele metode contribuie la buna pregatire psihica a bolnavului in
interventiile chirurgicale, cu exceptia:
a. inlaturarea factorilor nocivi;
b. inlesnirea vizitei familiei;
c. nu se combate durerea;
d. combaterea manifestarilor ce provoaca disconfort;
e. crearea sigurantei ca operatia si starea postoperatorie vor fi favorabile.
171. Tratamentul pacientului cu traumatism toracic consta in:
a. oxigenoterapie;
b. mobilizare activa;
c. mobilizare pasiva;
d. imobilizarea toracelui intr-un bandaj strans;
e. imobilizarea toracelui intr-un bandaj larg;
172. Care din cauzele de mai jos contribuie la ruptura splinei in doi timpi?
a. ruperea capsulei cu revarsarea sangelui in peritoneu;
b. cedarea rezistentei;
c. fragilitate vasculara;
d. traumatismul splinei cu hemoragie intrasplenica mentinuta de rezistenta
capsulei;
e. ascita.
173. Complicatia cea mai frecventa a ulcerului gastro- duodenal este:
a. cancerul gastric;
b. hemoragia digestiva;
c. gastrita cronica
d. peritonita;
e. apendicita acuta.
174. Colecistita acuta reprezinta:
a. inflamatia acuta a peretelui vezicular, coexistand in majoritatea cazurilor cu un
obstacol infundibulo cistic;
b. inflamatia cailor biliare extrahepatice;
c. inflamatia acuta a peretilor cailor biliare coexistand cu prezenta unui calcul in
coledoc;
d. inflamatia pancreasului;
e. splenomegalie.

175. Cea mai grava complicatie infectioasa postoperatorie este:


a. septicemia postoperatorie;
b. abcesul fesier;
c. infectarea plagii chirurgicale;
d. furunculul;
e. sangerarea plagii.
176. Caracteristic tromboflebitei sunt urmatoarele semne:
a. cianoza locala;
b. durerea;
c. hipotermia;
d. cianoza generala;
e. hiperemia.
177. In pozitie de decubit ventral vor fi asezati bolnavii operati:
a. pe coloana vertebrala;
b. de afectiuni pleuropulmonare;
c. de afectiuni esofagiene;
d. cu rahianestezie;
e. de afectiuni hepatice.
178. La ce categorie de bolnavi apar postoperator mai frecvent complicatii
pulmonare?
a. la bolnavii varstnici;
b. la copii;
c. la femei;
d. la nefumatori;
e. la cei care nu prezinta leziuni pulmonare preexistente.
179. Pentru pregatirea preoperatorie a pacientului cu stenoza pilorica, interventia
asistentului medical consta in:
a. reechilibrare hidroelectrolitica;
b. reechilibrare acido bazica;
c. spalaturi gastrice cu 3 4 zile inante;
d. regim hidric cu o zi inaintea operatiei;
e. regim alimentar neflatulent in seara zilei de operatie.
180. Dupa reluarea tranzitului intestinal, in ziua a treia bolnavul va fi alimentat cu:
a. piureuri, iaurt;
b. carne, legume, paine;
c. alimentele preferate;
d. peste;
e. dulciuri.
181. BPOC- ul se refer la:
a. abcesul pulmonar cu bronita cronic;
b. pneumonie pneumococic cu emfizem pulmonar;
c. stare de ru asmatic;
d. bronita cronic cu emfizem pukmoinar;
e. edemul pulmonar acut.
182. Complicaiile tuberculozei pulmonare sunt urmatoarele, cu excepia:
a. hemoptizia;
b. pneumotoraxul spontan;
c. pleurezia serofibrinoas;
d. cancerul pulmonar;
e. pleurezia purulent.

183. Durerea n IMA prezint urmatoarele caracteristici, cu excepia:


a. este localizat retrosternal sau precordial;
b. cedeaz la administrarea nitroglicerinii;
c. este violent, insuportabil;
d. dureaz peste 20 minute;
e. este nsoit de anxietate marcant.
184. Semne i simptome prezente n HTA sunt:
a. palpitaii, vrsturi, disurie;
b. dispnee, cefalee occipital, tulburri de vedere, vertij;
c. anorexie, pirozis, flatulen, dispnee;
d. dispnee, poliurie, regurgitaii;
e. cefalee, dispnee, bulimie, diplopie.
185. Durerile n Reumatismul articular acut ( RAA ) are urmtoarele caracteristici:
a. surde cu debut insidios;
b. au caracter migrator afectnd articulaiile mari:
c. se instaleaz numai la mobilizare;
d. afecteaz articulaiile mici de la mini i picioare;
e. survin n timpul nopii i se amelioreaz n timpul zilei.
186. Forma cea mai sever a scderii ponderale se numete:
a. sindrom hipoanabolic;
b. caexie;
c. adinamie;
d. nu are denumire specific;
e. toate afirmaiile sunt corecte.
187. Diabetul zaharat insulino-dependent prezint urmtoarele aspecte clinice i
paraclinice:
a. debut brusc cu sete, poliurie, polifagie i apariia cetoacidozei n timpul unei
infecii intercurente;
b. debut dup vrsta de 50 ani;
c. nivelul insulinei plasmatice crescut;
d. reziten la aciunea insulinei, anurie;
e. pierdere n greutate, oligurie, hipercalcemie.
188. Simptomul cel mai frecvent n ulcerul gastric este:
a. anorexie;
b. grea;
c. durere epigastric;
d. pirozis;
e. scdere ponderal.
189. Complicaiile colecistitei acute sunt urmtoarele, cu excepia:
a. empiemul;
b. gangrena i perforaia veziculei biliare;
c. hemoragia digestiv superioar;
d. fistulizarea i ileusul biliar;
e. pancreatita acut.
190. Cauzele lipsei de fier sunt:
a. boli inflamatorii reumatismale;
b. mucturi de animale;
c. hemodializa;
d. diet deficitar;

e. hiperlipemia.
191. Referitor la cauzele Insuficienei renale acute ( IRA ) sunt adevrate
urmtoarele, cu excepia:
a. hipovolemie;
b. scderea perfuziei renale;
c. creterea debitului cardiac;
d. deshidratare sever;
e. obstrucie vascular renal.
192. GMA ( glomerulonefrita acut ):
a. este o inflamaie a vezicii urinare;
b. debuteaz de regul la 1-6 sptmni dup o infecie stafilococic;
c. este prezena calculilor la nivelul cilor urinare;
d. este suprimarea brusc a funciilor renale;
e. este o inflamaie acut a glomerulilor ce apar n urma unei infecii streptococice.
193. Hiperfuncia tiroidian conduce la:
a. mixedem;
b. gigantism;
c. exoftalmie;
d. diabet insipid;
e. boala Addison.
194. Hipersecreia de hormon somatotrop, la un adult determin:
a. acromegalie;
b. boala Basedow;
c. nanism;
d. boala Cushing;
e. Feocromocitom.
195. Durerea din apendicit i are sediul:
a. n epigastru, cu iradiere n membrul inferior;
b. n fosa iliac dreapt, cu iradiere n lojile renale;
c. n fosa iliac dreapt, cu iradiere la nivelul membrului inferior drept;
d. n loja renal dreapt, cu iradiere n fosa iliac dreapt;
e. n hipocondrul drept, cu iradiere n umr.
196. Ieirea total sau parial a unui organ din cavitatea sau nveliul lui natural,
fr s comuinice cu exteriorul, poart numele de:
a. hernie;
b. evisceraie;
c. eventraie;
d. fimoz;
e. contuzie.
197. Ptrunderea aerului n spaiul pleural se numete:
a. embolie;
b. pneumotorax;
c. hemotorax;
d. hematocel;
e. edem.
198. Angina eritematoas este produs cel mai frecvent de:
a. virusuri;
b. pneumococi;
c. streptococ betahemolitic;

d. stafilococ,
e. Escherichia coli.
199. n care din viciile de refracie imaginea se formeaz naintea retinei?
a. hipermetropie;
b. miopie;
c. astigmatism;
d. presbiie;
e. strabism.
200. Blefarita este:
a. inflamaia marginii libere a pleoapelor;
b. inflamaia aparatului lacrimal;
c. inflamaia supurativ a folicului pilos de pe marginea pleoapei;
d. inflamaia coeneei;
e. inflamaia irisului.
201. Luxaia este:
a. ntinderea ligamentelor i a capsuulei articulare;
b. ntreruperea continuitii unui os prin aciune direct sau indirect a unui agent
traumatic;
c. ruperea capsulei articulare cu dislocarea permanent a extremitilor articulare;
d. ntreruperea continuitii tegumentului;
e. leziune produs ntre dou corpuri dure, respectiv os i pat.
202. Semnele de certitudine ale unei fracturi sunt:
a. durere, impoten funcional, scurtarea membrului;
b. ntinderea ligamentelor i a capsulei articulare,
c. mobilitate anormal la micri active sau pasive, crepitaii;
d. mobilitate anormal la micri active sau pasive, durere, echimoze;
e. durere, hematom, crepitaii.
203. Medicaia de elecie n convulsii la copii este:
a. fenobarbital fiole 10% intramuscular;
b. diazepam 0,25-0,3 mg/kgcorp/doz i.v.;
c. vitamina B6 i.v.;
d. algocalmin supozitoare;
e. miofilin 5 mg /kgcorp/doz i.v.;
204. Profialaxia oftalmiei gonococice se face nou nscutului la natere cu:
a. nitrat de argint n soluie 1 % instilat n sacul conjuctival;
b. azotat de argint n soluie de 1 % instilat n sacul conjuctival;
c. oxicianur de miercur 1%;
d. se administraz antibiotice parenteral;
e. rivanol 2 %.
205. Semnele clinice dominante ale sarcinii extauterine sunt urmtoarele, cu
excepia:
a. durere;
b. hemoragie;
c. hipertermie;
d. anomalii de ciclu;
e. lipotimie.
206. Conduita de urgen n Placenta Praevia, const n urmtoarele, cu excepia:
a. repaus la pat;
b. administrare de antispastice la indicaia medicului;
c. tampon steril n zona vulvar;

d. tampon vaginal;
e. abordarea unei vene cu instituirea unei perfuzii.
207. Problemele pacientului cu tulburri psihice sunt urmtoarele, cu excepia:
a. anxietate;
b. fobie;
c. alterarea nutriiei;
d. pneumonia;
e. potenial de alterare a integritii fizice.
208. Ce tipuri de oc se ncadreaz n cadrul ocului hipovolemic?
a. ocul de garou, oc alergic medicamentos;
b. ocul hemoragic, traumatic;
c. ocul cardiogen;
d. ocul operator;
e. ocul electric.
209. Cunotinele nsuite de asistentul medical n procesul educativ sunt de natur:
a. tiinific;
b. tehnic;
c. relaional;
d. etic;
e. toate rspunsurile sunt corecte.
210. Clasificarea nevoilor umane dup teoria lui Maslow sunt urmtoarele, cu
excepia:
a. nevoi fiziologice;
b. nevoi de siguran
c. nevoi de apartenen;
d. nevoi de recunoatere social;
e. nevoia de a se recreea.
211. Surse de informaie pentru culegerea de date pot fi:
a. pacientul i aparintorii;
b. membrii echipei de ngrijire;
c. dosarul medical;
d. scheme de referine;
e. toate rspunsurile sun corecte.
212. Problema de sntate se refer la:
a. cauza bolii;
b. condiia de apariie a simptomului;
c. dependena persoanei;
d. o intervenie deegat a asistentei medicale;
e. observaie i interviu.
213. Diagnosticul de nursing este:
a. o problem de dependen;
b. o eticheta a bolii;
c. o problem de dependen, cauza ei, semnele i simptomele prin care se manifest;
d. un comportament sau o atitudine a pacientului obinute n urma interveniei;
e. o intervenie planificat.
214. Eliminarea sngelui provenit din arborelel bronic se definete ca:
a. hematemez;
b. hemoptizie;
c. hematurie;
d. hemartroz;

e. hematom.
215. Alimentaia artificial prin perfuzie se practic la urmtoarele categorii de
pacienti cu exceptia:
a. inapeteni;
b. inconstienti;
c. cu tulburri de deglutiie;
d. cu stricturi esofagiene;
e. cu intoleran sau hemoragii digestive.
216. Sufebrilitatea reprezint:
a. meninerea temperaturii ntre 37-38 C;
b. scderea temperaturii corporale sub 36 C;
c. meninerea temperaturii ntre 38-39 C;
d. pierderea excesiv de cldur;
e. intensificarea metabolismului.
217. Scopul toaletei generale a pacientului imobilizat la pat este:
a. nviorarea circulaiei cutanate;
b. crearea strii de confort;
c. prevenirea escarelor de decubit;
d. stare de igien adecvat;
e. toate variantele sunt corecte.
218. Afazia este:
a. scderea masei musculare;
b. tulburarea sensibilitii pielii;
c. incapacitatea de a pronuna cuvintele;
d. tulburarea memoriei;
e. tulburarea gndirii.
219. Urmtoarele manifstri de dependen reprezint tulburri de emisie urinar
cu excepia:
a. polakiuria;
b. hematuria;
c. disuria;
d. nicturia;
e. ischiuria.
220. Dispneea Cheyne- Stockes este:
a. o respiraie accelerat;
b. o perturbare ritmic;
c. o respiraie cu amplitudini crescnde pn la maxium i apoi scznd pn la
apnee, ce dureaz 10-20 secunde; i apoi ciclu se reia;
d. o inspiraie lung urmat de o expiraie forat, apnee;
e. o respiraie n 4 timpi (inspiraie, apnee, expiraie, apnee).
221.Pentru determinarea VSH n sistem vacutainer se folosete recipeient de culoare:
a. rou;
b. galben;
c. negru;
d. albastru;
e. mov.
222. Recoltarea sngelui pentru examene biochimice se face:
a. puncie venoas;
b. dimineaa pe nemncate;
c. n sistem vacutainer;

d. se recolteaz cu sau fr anticoagulant;


e. toate rspunsurile sunt corecte.
223. Pentru recoltarea exudatului faringian avem nevoie de urmtoarele materiale cu
excepia:
a. eprubet cu tampon faringian sau ans de platin;
b. masc de tifon;
c. spatul lingual;
d. sering i ac de unic folosin;
e. tavi renal.
224. Recoltarea urinei pentru urocultur:
a. nainte de administrarea antibioticelor;
b. concomitant cu administrarea antibioticelor;
c. din urina colectat timp de 24 ore;
d. dup administrarea a unei cantiti mari de lichide;
e. toate variantele sunt corecte.
225. Spltura gastric este contraindicat n:
a. intoxicaii cu substane caustice;
b. intoxicaii alimentare sau cu substane toxice;
c. staza gastric nsoit de procese fermentative;
d. pregtirea preoperatorie n interveniile de urgen sau pe stomac;
e. pregtirea pentru examen gastroscopic.
226. Sondajul vezical efectuat n scop explorator se face pentru:
a. evacuarea coninutului cnd acesta nu se face spontan;
b. recoltarea unei cantiti de urin pentru examenul de laborator;
c. executarea unor proceduri prin sond;
d. administrarea de medicamente;
e. prevenirea iskiuriei.
227. Paracenteza reprezint:
a. ptrunderea cu ajutorul unui trocar n cavitatea peritoneal;
b. ptrunderea cu un ac ntr-un organ parenchimatos;
c. ptrunderea cu un ac n cavitatea pericardic;
d. ptrunderea cu un ac n cavitatea pleural;
e. ptrunderea cu un ac n spaiul subarahnoidian;
228. Accidentele injeciei intravenose sunt urmtoarele, cu excepia:
a. hematomul prin strpungerea venei;
b. flebalgia, datorit injectrii prea rapide a unor substane iritante;
c. paralizia, prin lezarea nervului sciatic;
d. ameeli, lipotimie, colaps;
e. injectarea soluiei n esutul perivenos.
229. Prin injecia intradermic se pot introduce n organism:
a. soluii izotone;
b. soluii cristaline;
c. soluii uleioase;
d. soluii coloidale;
e. soluii hipertone.
230. Administrarea medicamentelor pe cale rectal este indicat la:
a. pacieni operai pe anus;
b. pacieni operai pe rect;
c. pacieni cu rectoragie;
d. pacieni cu tulburri de deglutiie;

e. pacieni cu retenie urinar


231. n cazul administrrii prelungite a O2 se produce:
a. hipertensiune arterial;
b. congestie i edem alveoar;
c. hemoragie intern;
d. hematurie;
e. diplopie.
232. Semnele i simptomele care caracterizeaz stopul cardiorespirator sunt
urmatoarele, cu excepia:
a. midriaz,
b. oprirea respiraiei i circulaiei;
c. relaxare sfincterian;
d. pierderea contientei;
e. hipotensiune arterial,
233. n care din situaiile de mai jos este indicat transfuzia cu snge integral?
a. oc prin arsuri;
b. oc hemoragic;
c. ocluzie intestinal;
d. oc cronic;
e. oc cardiogen.
234. Conduita de urgen n edemul pulmonar const din:
a. administrarea la indicatia medicului de antialgice ( mialgin, fortral );
b. repaus vocal absolut;
c. pung cu ghea pe regiunea sternal;
d. instalarea bolnavului n pozitie eznd pe scaun sau pe marginea patului cu
gambele atrnnd;
e. combaterea anxietii.
235. n intoxicaia cu alcool etilic este contraindicat:
a. provocarea de vrsturi;
b. spltur gastric;
c. administrarea de vit. B6;
d. administrare de morfin;
e. perfuzie cu glucoza 5%;
236. Conduita de urgen n epistaxis const n urmtoarele, cu excepia:
a. aplicarea de comprese reci pe regiunea frontal;
b. compresiune digital pe narina care sngereaz;
c. tampon narin mbibat cu soluii hemostatice;
d. tamponament anterior al fosei nazale;
e. instilaii nazale.
237. Conduita de urgen n astmul bronic const n:
a. aezarea pacientului n poziie eznd, combaterea anxietii, administrare de
bronhodilatatoare la indicaia medicului;
b. aezarea pacientului n decubit ventral i administrarea de tonice cardiace la
indicaia medicului;
c. administrare de anticoagulante la indicaia medicului;
d. efectuarea bronhografiei la indicaia medicului;
e. recoltarea exudatului faringian la indicaia medicului.
238. Transportul unui accidentat cu fractur de cloan vertebral se face:
a. semieznd cu spatele sprijint;
b. pe targ rigid n decubit dorsal;

c. decubit lateral stng;


d. poziie Trendelenburg;
e. semieznd.
239. Care din manoperele de mai jos trebuie prima intreprins n cursul resuscitrii
cardiorespiratorii:
a. oxigenoterapia;
b. stimularea activitii centrilor respiratori deprimai;
c. asigurarea i meninerea libertii cilor respiratorii;
d. deprimarea centrilor respiratori prin substane toxice;
e. combaterea acidozei prin medicaie alcalinizant.
240. Conduita de urgen n retenia acut de urin const n:
a. administrarea de lichide;
b. administrarea de diuretice la indicatia medicului;
c. efectuarea clismei cu scop evacuator;
d. efectuarea urografiei;
e. efectuarea sondajului evacuator al vezici urinare.
241. Pentru glicemie:
a. Se recolteaz snge venos n sistem vacutainer.
b. Se recoteaz urin.
c. Se recolteaz exudat faringian.
d. Se recolteaz snge arterial pe sering fr aditivi
e. Se recolteaz snge capilar din lobul urechii
242. Din alimentaia pacientului cu obezitate se vor reduce urmtoarele alimente:
a. Produsele rafinate (ciocolata, frica, maioneza).
b. Legumele i fructele proaspete.
c. Carnea slab i laptele degresat.
d . Oul si brnza de vaci
e. Verdeurile
243. Complicaiile acute ale DZ sunt:
a. Retinopatie (scderea acuitii vizuale).
b. Arterite.
c. Com hipoglicemic, hiperglicemic.
d. Piciorul diabetic
e. Encefalopatia diabetic
244. Durerea n IMA prezint urmtoarele caracteristici cu excepia:
a. Este violent, insuportabil.
b. Dureaz peste 20 minute.
c. Apare brusc, uneori n somn
d. Cedeaz la administrarea nitroglicerinei.
e. Intensitatea este deosebit de mare
245. Din tabloul clinic al sincopei fac parte:
a. Pierderea de lung durat a strii de contien.
b. Debut lent, insidios.
c. Parez, paralizie
d. Hipertensiune arterial
e. Niciuna din variante.
246. Interveniile delegate la pacienii cu HTA sunt:
a. Asigurarea regimului alimentar hiposodat, hipolipidic.
b. Educaia pacientului pentru suprimarea fumatului.
c. Administrarea medicaiei antihipertensive.

d. Educaia pacientului privind dozarea efortului fizic


e. Asigurarea condiiilor corespunztoare pentru msurarea tensiunii arteriale
247. Ieirea total sau parial a unui organ din cavitatea sau nveliul lui normal, fr
s comunice cu exteriorul, poart numele de:
a. Eventraie.
b. Evisceraie.
c. Hernie.
d. Flegmon
d. Abces
248. Tratamentul herniei inghino-scrotale este:
a. Administrarea de simptomatice.
b. Administrarea de antialgice i intervenie chirurgical.
c. Administrarea de antibiotice
d. Exclusiv chirurgical.
e. Administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene
249 .Infecia folicului pilosebaceu cu stafilococ este:
a. Abcesul.
b. Furunculul.
c. Hidrosadenita.
d. Flegmonul
e. Erizipelul
250..Examenul de laborator principal care se efectueaz ntr-o septicemie este:
a. Analiza exudatului plgii operatorii.
b. Hemocultura repetat zilnic
c. Hemocultura repetat sptmnal.
d. Urocultura repetat sptmnal pn la negativare.
e. Coprocultura sptmnal
251. Simptomatologia n colecistita acut include:
a. Dureri n hipocondrul drept, febr, frison.
b. Stare comatoas.
c. Greuri.
d. Parez
e. Anurie
252. Pentru combaterea durerilor n colic biliar se administreaz la indicaia
medicului:
a. 1 fiol Mialgin la 6 ore.
b. 1 fiol No-Spa i 1 Algifen la nevoie.
c. 1 fiol Morfin.
d. 1 fiol Algocalmin la 3 ore
e. 1 fiol Ketonal la 2 ore
253. . Boala ulceroas se cauzeaz secreiei crescute de HCl i a infeciei cu:
a. Helicobacter Pylori.
b. E. Coli.
c. Salmonella.
d. Stafilococus aureu
e. Shigella
254 . Spltura gastric este indicat n:
a. Ulcer gastric n perioada dureroas.
b. Evidenierea unor boli parazitare ale duodenului sau cilor biliare.
c. Intoxicaii alimentare sau cu substane toxice.

d. Ulecr duodenal ntre crize


e. Gastrit hiperacid
255. Anemia semnific:
a. Scderea Hgb i a hematiilor din snge.
b. Scderea cantitii de snge din artere.
c. Paloarea posthemoragic.
d. Screrea numrului de leucocite
e. Scderea numrului de trombocite
256. n vederea punciei osoase, asistenta medical pregtete materiale necesare pentru:
a. Dezinfecie tip III.
b. Dezinfecie tip II.
c. Dezinfecie tip I.
d. Dezinfecie chirurgical urmat de igienizare
e. Dezinfecie de orice tip
257. Puncia biopsic a vezicii urinare:
a) Se execut n scop terapeutic.
b) Permite prelevarea de esut n vederea stabilirii diagnosticului.
c) Ambele variante sunt corecte
d) Permite efectuarea tratamentului local
e) Se execut n scop profilactic
258. Urmtoarele semne constituie modificri fizico-chimice ale urinei:
a) Hematuria, piuria, poliuria, anuria, albuminuria.
b) Albuminuria, disuria, scderea densitii urinare.
c) Albuminuria, hematuria, scderea densitii urinare, piuria.
d) Oliguria, hematuria, piuria
e) Anuria, albuminuria, creterea densitii urinar
259 . GNA (glomerulonefrita acut):
a) Este o inflamaie acuta a glomerurilor ce apare n urma unei infecii
streptococice.
b) Debuteaz de regul la 1-6 saptmni dup o infecie stafilococic.
c) Este o inflamaie a vezicii urinare.
d) Este o afeciune a cii urinare principale
e) Nici o variant nu este corect
260. Rinita acut reprezint:
a) Inflamaie a unuia sau mai multor sinusuri ale oaselor feei.
b) Inflamaie a mucoasei nazale de natur viral sau alergic.
c) Inflamaie a mucoasei nazale de natur alergic.
d) Inflamaie a mucoasei nazale de natur exclusiv alergic
e) Nici o variant nu este corect
261. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la pacientul cu vegetaii adenoide este
adevrat:
a) Prezint apetit sczut, astenie i somn agitat.
b) Este de vrst adult.
c) Prezint apetit crescut, este bulimic
d) Este comatos, rspunde la stimuli puternici
e) Nici o variant nu este corect
262.. Prezena sondei n stomac este indicat de marcajul acesteia citit la arcada dentar
astfel:

a) La 40 50 cm.
b) La 60 cm.
c) La 70 75 cm.
d) La 25-30 cm
e) Nici o variant nu este corect
263. Simptomele entorselor sunt:
a) Echimoz, paralizie, deformarea regiunii
b) Echimoz, parestezii, durere.
c) Durere, deformarea regiunii, crepitaie osoas.
d) Durere, impoten funcional, edem, hemartroz.
e) Durere, peteii, eritem amorf
264. Persoanele cu grupa AB sunt:
a) Donatori universali.
b) Primitori universali.
c) Primitori de snge cu grupa AB i B.
d) Donatori pentru grupa O i AB
e) Donatori pentru grupele cu Rh negativ
265. Manifestrile incompatibilitii de grupe sangvine:
a) Dureri lombare.
b) Bradipnee expiratorie.
c) Inapeten.
d) Poliurie
e) Ecolalie
266 . Accidentele tardive ale punciei osoase:
a) Febr , frison, hipotermie
b) Fracturi, pneumotorax.
c) Perforarea organelor interne.
d) Hematoame, osteomielita.
e) Nici o variant nu este corect
267. Profilaxia oftalmiei gonococice se face nou nscutului la natere cu:
a) Nitrat de argint n soluie 1% instilat n sacul conjunctival.
b) Azotat de argint n soluie de 1% instilat n sacul conjunctival.
c) Se administreaz antibiotice parenteral.
d) Se administreaz antibiotic n sacul conjunctival
e) Nou-nscutul nu necesit profilaxia oftalmiei gonococice
268. Stadiul clinic cel mai sever al astmului bronic este:
a) Astmul cardiac.
b) Starea de ru astmatic.
c) Edemul pulmonar acut.
d) Boala pulmonar obstructiv cronic
e) Nici o variant nu este corect
269. Primele ngrijiri ale nou-nscutului la sala de nateri vizeaz :
a) Dezobstrucia cilor aeriene superioare
b) Limitarea pierderilor de cldur
c) Stabilirea scorului APGAR
d) Iniierea primelor msuri de reanimare, dup caz
e) Toate variantele sunt corecte
270. Care este afirmaia fals referitoare la tuberculoza pulmonar:
a) Este rezultatul unei infecii cu bacilul Koch.
b) Este localizat la nivelul plmnului.

c) Poate s aib i alt localizare.


d) Necesit tratament strict supravegheat de lung durat
e) Necesit dispensarizare de specialitate
271. Dispneea de tip Kusmaul:
a) Este o respiratie bradipneic.
b) Este o respiratie tahipneic cu pauze scurte la sfritul fiecrui timp
respirator.
c) Se ntlnete n starea de ru astmatic.
d) Este o respiraie dispneic cu bradipnee expiratorie
e) Nici o variant nu este corect
272. Problemele pacientului cu tulburri psihice sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Alterarea nutriiei.
b) Potenial de alterare a integritii fizice.
c) Pneumonia.
d) Alterarea ritmului somn-veghe
e) Nici o variant nu este corect
273 O stare de febr peste 38C, care dureaz peste 24 ore la o luz, cum se
interpreteaz?
a) Febra produs de furia laptelui.
b) Infecie puerperal.
c) Frison fiziologic.
d) Nu are component patologic
e) Febr de sete
274. n tabloul clinic al sarcinii extrauterine se regsesc urmtoarele, cu excepia:
a)Durere.
b)Hemoragie.
c) Hipertermie.
d) Stare general alterat
e) Ameeli, lipotimie
275. Luzia fiziologic :
a) dureaz 6-8 sptmni.
b) dureaz 2 ani.
c) ovulaia se instaleaz n prima zi postpartum.
d) dureaz 6-8 luni
e) ovulaia depinde de tipul de natere
276. Hipersecreia de hormon hipofizar somatotrop la un adult determin:
a) Gigantismul.
b)Acromegalia.
c) Boala Basedow.
d) Nanismul
e) Mixedemul
277. Care dintre urmtoarele boli reumatismale au o evoluie acut:
a) Reumatismul articular acut.
b) Poliartrita reumatoid.
c) Spondilita anchilopoetic
d) Reumatismul abarticular
e) Nici o variant nu este corect
278. Manifestrile de dependena n satisfacerea nevoii de a respira sunt:
a) Disfonia, afonia

b) Epistaxis, strnut
c) Cornaj, tiraj
d) Dispnee, cianoz
e) Toate variantele sunt corecte
279. Recoltarea glicemiei se poate face:
a) Din snge capilar i venos
b) Numai din snge capilar
c) Numai din snge venos
d) Pe eprubet cu capac negru, n sistem vacutainer
e) Pe eprubet cu capac albastru , n sistem vacutainer
280. Torticolisul este o manifestare de dependen n cadrul :
a) Nevoii de a respira i a avea o bun circulaie
b) Nevoii de a se mica i a avea o bun postur
c) Nevoii de a elimina
d) Nevoii de a bea i a mnca
e) Nici o variant nu este corect
281. Schimbrile pasive de poziie ale pacienilor sunt indicate n caz de:
a) Pacieni adinamici, imobilizai
b) Pacieni psihici, agitai
c) Pacieni cu boli infectocontagioase
d) Pacieni cu boli dermatovenerice
e) Nou-nscui n timpul convulsiilor
282. Vindecarea plgilor se poate realiza prin :
a) Vindecare primar per primam
b) Vindecare secundar per secundam
c) Vindecare teriar per tertiam
d) Vindecare primar- plgile operatorii
e) Toate variantele sunt corecte
283. Prevenirea escarelor se poate realiza prin:
a) Schimbarea frecvent a poziiei n pat
b) Alimentaie exclusiv hidric
c) Monitorizarea tensiunii arteriale
d) Schimbarea lenjeriei de pat la o sptmn
e) Monitorizarea diurezei
284. Pentru efectuarea sondajului gastric se folosete :
a) Sonda Faucher
b) Sonda Foley
c) Sonda Thiemann
d) Sonda Cantor
e) Sonda Dennis
285. Clisma terapeutic se folosete cnd :
a) Pacientul este somnoros
b) Calea oral este practicabil
c) Nu se dorete ocolirea cii portale
d) Se dorete o aciune local
e) Pacientul este comatos
286. Administrarea globulelor vaginale se face
a)Dup efectuarea unei splturi vaginale
b) Dup chiuretajul uterin biopsic

c) nainte de chiuretajul uterin hemoragic


d) Cu ajutorul valvelor
e) Numai n prezena medicului
287. nainte de administrarea medicamentelor se verific :
a) Firma productoare
b) Culoarea ambalajului exterior
c) Prescripia medicului
d) Semnatura asistentei efe pe condica de farmacie
e) Toate variantele sunt corecte
288. Administrarea parenteral a medicamentelor se face cu ajutorul :
a) Injeciilor
b) Drajeurilor
c) Pulberilor
d) Unguentelor
e) Toate variantele sunt corecte
289. Prin spltur auricular se nelege
a) Curirea mucoasei digestive de exudate
b) Introducerea unui medicament prin cateter
c) Splarea sacului conjunctival cu un curent de lichid
d) Splarea conductului auditiv extern cu un curent de lichid
e) Nici o variant nu este corect
290. Pregtirea preoperatorie :
a) Este fizic i psihic
b) Nu reduce riscul de infecii postoperatorii
c) Nu are importan semnificativ n evoluia ulterioar
d) Utilizarea antisepticelor este facultativ
e) Cel mai frecvent , comportamentul asistentei produce anxietate
291. Primul ajutor n traumatismele cranio-cerebrale presupune :
a) Asigurarea poziiei eznde
b) Poziionarea victimei n decubit lateral sau ventral
c) Se poziioneaz pacientul n decubit dorsal
d) Se plaseaz pacientul n poziie Trendelemburg
e) Se transport pacientul n poziie procliv
292. Fractura mandibulei se imobilizeaz folosind
a) Cpstrul
b) Pratia
c) Inelele din colac de vat
d) Bandajarea circular
e) Nici o variant nu este corect
293. Recoltarea materiilor fecale se face pentru :
a) Depistarea hemoragiilor oculte
b) Depistarea purttorilor sntoi de germeni patogeni
c) Depistarea oulor de parazii intestinali i a chistelor
d) Depistarea tulburrilor n secreia fermenilor digestivi
e) Toate variantele sunt corecte
294. Recoltarea hemoculturii :
a) Se face pe medii de cultur
b) Nu necesit precauii speciale
c) Se face dezinfecia tegumentului de tip I
d) Purtarea mnuilor sterile este opional

e) Se recolteaz prin puncie arterial de ctre medic, ajutat de asistent


295. n cazul intoxicaiei cu alcool etilic se intervine de urgen prin :
a) Provocare de vrsturi i spltur gastric cu crbune activat
b) Aezarea pacientului n poziie Trendelemburg
c) Folosirea laptelui ca antidot imediat
d) Spltur gastro-duodenal cu ser fiziologic
e) Ridicarea obligatorie a pacientului n poziie eznd
296. Prin injecia intravenoas se administreaz :
a) Soluii cristaline
b) Soluii izotone, hipertone
c) Soluii uleioase
d) Soluii reci
e) Toate variantele sunt corecte
297. Locul injeciei subcutanate este:
a) Acelai cu al injeciei intradermice
b) n regiuni cutanate lipsite de foliculi piloi
c) n regiuni bogate n esut cutanat lax
d) n muchi voluminoi , fr vase mari i nervi
e) n zona epicranian a nou-nscutului
298. Bizoul acului folosit la injecia intradermic este :
a) Scurt
b) Lung
c) Mediu
d) Nu are importan
e) Nici o variant nu este corect
299. Proba Jeanbreau este :
a) Obligatorie n cadrul transfuziei de snge
b) O prob necesar n cadrul diagnosticrii infarctului miocardului acut
c) Necesar n diagnosticarea sarcinii
d) O prob de laborator pentru depistarea hemoragiilor oculte
e) O prob efectuat pentru analizarea funcionrii aparatului renal
300.Determinarea factorului Rho (D) este:
a) Obligatorie n cazul transfuziei de snge
b) Necesar pentru determinarea compatibilitii sanguine
c) Obligatorie n sarcin
d) Realizat prin efectuarea reaciei de aglutinare
e) Toate variantele sunt corecte
301. Complicaiile acute ale DZ sunt:
a. Com hipoglicemic, hiperglicemic.
b. Retinopatie diabetic.
c. Arterite.
d. Creterea n greutate.
e. Creterea valorilor TA.
302. Rentoarcerea n cavitatea bucal a unor cantiti din alimentele ingerate, fr
grea sau efort se numete:
a. Vrstur.
b. Regurgitaie.
c. Eructaie.
d. Vomic.
e. Expectoraie.

303. ncercuii varianta fals referitoare la schimbarea lenjeriei cu pacientul imobilizat:


a) Se face ntotdeauna dup toaleta pacientului.
b) Alegerea metodei se face n funcie de poziia n care poate fi aezat pacientul.
c) Depinde de limitele pacientului de mobilizare.
d) La tehnic trebuie s participe dou persoane.
e) Tehnica va fi efectuat nainte de toaleta pacientului.
304. Care dintre urmtoarele variante referitoare la mobilizarea pacientului este fals:
a) Se face cu scopul de a prevenii complicaiile pulmonare.
b) Se face cu scopul prevenirii complicaiilor postoperatorii.
c) Stimuleaz tonusul muscular.
d) Se face precoce, n funcie de starea pacientului.
e) Nu este indicat ntruct poate s oboseasc pacientul.
305. ncercuii varianta corect referitoare la alimentarea pasiv:
a) Se practic n cazul pacienilor care se pot alimenta singuri.
b) Se practic n cazul pacienilor care refuz s se alimenteze.
c) La pacienii cu tulburri de deglutiie alimentele trebuie s fie solide.
d) Se practic la pacienii care nu se pot alimenta singuri.
e) Ora mesei va fi ntodeauna asociat cu ora tratamentului.
306. Msurarea pulsului are ca scop urmtoarele mai puin:
a) Determinarea numrului de bti cardiace pe minut.
b) Obinerea de informaii despre activitatea inimii.
c) Aprecierea rspunsului inimii la medicaia cardiac.
d) Obinerea de informaii despre starea venelor.
e) Aprecierea rspunsului inimii la activitate sau stres.
307. Msurarea tensiunii arteriale are ca scop:
a) Determinarea presiunii sistolice i diastolice.
b) Evaluarea strii pacientului n ce privete volumul de snge.
c) Evaluarea randamentului inimii.
d) Aprecierea rspunsului organismului la tratament hipotensor.
e) Toate variantele posibile.
308. ntre problemele de dependen ale persoanelor cu HTA nu se regsete:
a) ntolerana la activitate.
b) Alterarea randamentului inimii.
c) Alterarea nutriiei (consum de sare n exces).
d) Alterarea meninerii sntii.
e) Alterarea integritii tegumentului.
309. ncercuii varianta corect referitoare la problemele de dependen prezente n
nevoia de a respira:
a) Intoleran la activitate.
b) Anxietate.
c) Alterarea confortului.
d) Alterarea schimburilor gazoase.
e) Toate variantele posibile.
310. ncercuii varianta corect referitoare la recoltarea sngelui pentru examene de
laborator:
a) Are ca scop, printre altele i stabilirea diagnosticului i monitorizarea rspunsului
terapeutic.
b) Puncia venoas este singura metod de recoltare a sngelui pentru examenele de
laborator.
c) Nu ofer date relevante despre starea preoperatorie a pacientului.

d) Este o intervenie autonom.


e) Tehnica nu necesit acordul pacientului fiind o tehnic executat la indicaia
medicului.
311. Apendicita este:
a) Un organ tubular ataat la nivelul cecului.
b) Inflamaia apendicelui.
c) O afeciune a intestinului subire.
d) O afeciune a intestinului gros.
e) O afeciune ce apare cel mai frecvent la vrstinici.
312. Instilaia se definete ca fiind tehnica de administrare a soluiilor medicamentoase
la nivelul:
a) Mucoaselor.
b) Tegumentelor.
c) Mucoaselor i tegumentelor.
d) Conductului auditiv intern.
e) Toate variantele sunt adevrate.
313. Durerea din apendicit are sediul:
a) n epigastru, cu iradiere la nivelul membrului inferior stg.
b) n fosa iliac dreapt, cu iradiere la nivelul membrului inferior drept.
c) n fosa iliac dreapt, cu iradiere n lojele renale.
d) n hipogastru.
e) Paraombilical cu iradiere n hipogastric.
314. n vederea administrrii medicamentelor asistenta medical verific i identific:
a) Calitatea i integritatea medicamentelor.
b) Culoarea medicamentelor (decolorarea sau supracolorarea).
c) Lichefierea substanelor solide sau opalescena soluiilor.
d) Sedimentarea, precipitarea sau existena flocoanelor n soluii.
e) Toate variantele sunt adevrate.
315. Pentru diagnosticul de localizare a HDS n prezena hematemezei i a melenei se
vor excude:
a) Menoragia, epistaxisul.
b) Hemoptizia i metroragia.
c) Gingivoragiile i metroragiile.
d) Hemoptizia, epistaxisul, gingivoragiile.
e) Hematuria i rectoragia.
316. Cel mai reprezentativ semn al ocluziei intestinale este:
a) Ileusul.
b) Meteorismul asociat cu vrsturile.
c) Durerea colicativ continu cu sediu n epigastru.
d) Durerea colicativ continu cu sediu n hipogastru.
e) Diareea de cauz infecioas.
317. ncercuii afirmaia fals referitoare la lipide:
a) Reprezint o surs important de energie pentru organism.
b) Din punct de vedere al originii pot fi animale sau vegetale.
c) ntr-o raie normal lipidele trebuie s se afle ntr-oproporie de 1 2 g pe
kg/corp/zi.
d) ntr-o raie normal lipidele reprezint 50 60% din valoarea caloric zilnic.
e) Cele mai importante surse alimentare de lipide sunt untura, untul i slnina.
318. Semnele locale caracteristice unei inflamaii sunt:
a) Durere, impoten funcional, edem decliv, febr.

b) Tumefiere, durere, subfebrilitate, paloare.


c) Roea, cldur, tumefiere, durere, impotena funcional.
d) Durerea i febra.
e) Tumefiere, durere, curbatur.
319. Infecia folicului pilosebaceu cu stafilococ este:
a) Abcesul rece.
b) Furunculul.
c) Hidrosadenita.
d) Escoriaia.
e) Papula.
320. Printre avantajele administrrii medicamentelor pe cale parenteral se numr:
a) Absorbia este independent de condiiile de absorbie din tubul digestiv.
b) Asigur protecie pentru medicamentele sensibile la aciunea sucurilor gastrice.
c) Absorbie uoar, efect rapid.
d) Este calea acesibil la pacienii incontieni.
e) Toate variantele.
321. Pneumonia pneumococic este o pneumopatie lobar acut care:
a) Este cauzat de n stafilococ.
b) Prezint un debut lent, o sptmn.
c) Evolueaz n general fr febr.
d) Debuteaz brusc, printr-un frison solemn unic, generalizat, intens.
e) Afecteaz ntotdeauna ambii plmni.
322. Ciroza hepatic este o suferin cronic cu evoluie progresiv:
a) Cu maximul de inciden ntre 60 70 ani.
b) Care are o predominan la sexul feminin.
c) Cauzat cel mai adesea de virusul hepatitic i de cauze toxice.
d) Cu evoluie favorabil i pronostic bun pe termen lung.
e) Complicat adesea cu insuficien cronic hepatic declanat de eforturi fizice,
intervenii chirurgicale.
323. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la sondajul vezical este adevrat:
a) SV reprezint introducerea unui ac pe cale transabdominal n interiorul vezicii
realiznd o comunicare ntre aceasta i exterior.
b) Tehnica se execut n scop strict explorator.
c) Este o tehnic indicat n traumatismele uretrei.
d) Unul din scopul execuiei tehnicii este acela de recoltare a unei cantiti de urin
pentru examene de laborator.
e) Toate variantele sunt corecte.
324. Furunculoza reprezint:
a) Infecia folicului pilosebaceu i a glandelor aferente.
b) Prezena mai multor furunculi odat.
c) Inflamaia glandelor sudoripare.
d) Infecie cu streptococ.
e) Prezena a dou sau mai multe flegmoane simultan.
325. Pentru recoltarea sngelui n vederea examenelor biochimice vacuumul ales va avea
dop de culoare:
a) Negru.
b) Mov.
c) Rou.
d) Albastru.
e) Galben.

326. n alegerea locului de puncie venoas executat n vederea recoltrii sngelui


pentru examene de laborator, se va ine seama de urmtoarele, cu excepia:
a) Nu se va aborda braul cu fistul arteriovenoas pentru hemodializ.
b) Se poate recolta din locuri situate deasupra cateterului venos montat (cu perfuzie
i.v.).
c) Este indicat selectarea venelor uzuale.
d) Nu se va punciona vena care prezint hematom.
e) Nu se va aborda braul aflat de aceeai parte cu mastectomia.
327. Endocardita bacterian este un proces inflamator endocardiac caracterizat prin:
a) Poate s se constituie pe un endocard anterior lezat (endocardita bacterian acut).
b) Se ntlnete mai ales la copii.
c) Cel mai adesea agent incriminat este pneumococul.
d) Se constituie pe un endocard anterior normal (endocardita bacterian subacut).
e) Existena anterioar a unei cardiopatii reumatismale.
328. ncercuii variata care nu este corect referitor la tuberculoza pulmonar:
a) Este o boal infecto-contagoioas provocat de bacilul Koch.
b) Afecteaz ntreg organismul, interesnd cu precdere plmnul i are de regul o
evoluie cronic.
c) Transmiterea se face ntotdeauna pe cale cutanat, digestiv i transplacentar.
d) Primoinfecia TBC se manifest prin: astenie, inapeten, scdere ponderal, stri
subfebrile.
e) Tratamentul etiologic se face cu tuberculostatice utilizate n asocieri de 2 3
pentru asigurarea unui tratament activ.
329. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la proteine este fals:
a) Pot fi de origine animal sau vegetal.
b) Particip la formarea anticorpilor.
c) Intr n structura unor enzime sau fermeni.
d) Cea mai important surs de proteine sunt pastele finoase i pinea.
e) Intr n structura hormonilor.
330. ncercuii afirmaia fals referitoare la hipoparatiroidism:
a) Cele mai multe cazuri se ntlnesc la vrstnici.
b) Manifestarea tipic este a bolii o constituie contractura spastic simetric a
membrelor, precedate de crampe, furnicturi.
c) Combaterea crizelor se face cu sruri de calciu administrate parenteral sau per os.
d) La copil criza este nsoit de spasm laringian.
e) Graviditatea este un factor agravant al tetaniei, din cauza pierderii de calciu n
timpul sarcinii.
331. Pacienii cu oligofrenie prezint:
a) Exagerarea ateniei voluntare.
b) Diminuarea ateniei spontane.
c) Exagerarea ateniei spontane.
d) Toate variantele sunt posibile
e) Niciuna din variante nu este adevrat.
332. Raportate la kg/corp/greutate ideal nevoile calorice n raport cu munca depus
sunt:
a) Repaus la pat 20 25 calorii/kg corp/zi; munc fizic intens i prelungit 10 15
calorii/ calorii/kg corp/zi.

b) Activitate fizic moderat 35 45 calorii/ calorii/kg corp/zi; munc foarte grea 25


30 calorii/ calorii/kg corp/zi.
c) Repaus la pat 20 25 calorii/kg corp/zi; munc uoar 30 35 calorii/kg corp/zi.
d) Munc fizic intens i prelungit 40 45 calorii/ calorii/kg corp/zi; activitate
fizic moderat 55 65 calorii/ calorii/kg corp/zi.
e) Munc uoar 30 35 calorii/kg corp/zi; repaus la pat 40 45 calorii/kg corp/zi.
333. ncercuii enunul fals referitor la bronita acut:
a) Este o inflamaie acut a mucoasei bronice.
b) Intereseaz de obicei bronhiile mari i mijlocii.
c) Cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul fumul, umiditatea.
d) Nu poate avea etiologie viral.
e) Se ntlnete frecvent si n boli ca: tuberculoza pulmonar, grip, dilataia
bronhiilor.
334. Endocardita reumatismal:
a) Este o endocardit bacterian.
b) Este o urmare a RAA care evolueaz adesea spre constituirea unor valvulopatii.
c) Nu poate evolua spre vindecare complet.
d) Prezint prognostic mai grav la adult dect la copii.
e) Nu necesit tratament medicamentos.
335. Artrita reumatoid este o afectiune cronic, care debuteaz cel mai frecvent:
a) Acut, cu dezvoltare rapid a poliartritei
b) Cu limfadenopatie si splenomegalie i febr.
c) Insidios cu oboseal, anorexie si simptome vagi musculoscheletice.
d) Cu afectarea unei singure articulaii.
e) Cu afectarea a dou articulaii a membrelor superioare.
336. Care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la fracturi nu este adevrat:
a) Fractura este un proces patologic complex care angajeaz ntreg organismul.
b) Fractura se definete ca fiind ntreruperea total sau parial a continuitii unui os
aprut n urma unui traumatism.
c) Printre semnele de certitudine ale fracturii se ntlnete i: durerea n focar,
echimoza i deformarea regiunii.
d) Lipsa transmiterii micrii dincolo de fractur este un semn de certitudine.
e) Impotena funcional, echimoza i deformarea regiunii sunt semne locale de
probabilitate a fracturilor.
337. Recoltarea materiilor fecale are ca scop:
a) Determinarea unor germeni patogeni responsabili de mbolnviri ale tubului
digestiv.
b) Administrarea tratamentului medicamentos cu aciune la nivelul inferior al tubului
digestiv.
c) Administrarea tratamentului medicamentos cu aciune la nivelul superior al tubului
digestiv.
d) Examinarea strict macroscopic a materiilor fecale.
e) Examinarea biochimic in vederea descoperirii parazitozelor intestinale.
338. Astmul bronic este o boal caracterizat prin:
a) Creterea calibrului bronhiilor i a capacitii pulmonare.
b) Dispnee inspiratorie i raluri rolflante.
c) Reducerea generalizat, variabil i ireversibil a calibrului bronhiilor.
d) Reducerea generalizat, variabil i reversibil a calibrului bronhiilor cu crize
paroxistice de dispneee expiratorie.
e) Reducerea calibrului bronhiilor cu crize paroxistice de dispneee nspiratorie.

339. Tratamentul unui abces const n:


a) Incizie, antibioticoterapie, vaccinoterapie n recidive.
b) Administrarea de antialgice i antibiotice.
c) Excizie, vaccinoterapie.
d) Administrare de antialgice, imobilizare provizorie.
e) Drenaj, antibioterapie administarre de antitermice.
340. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la hemofilie este fals:
a) Este o afeciune ereditar.
b) Se transmite prin mam descendenilor de sex masculin.
c) Se transmite descendenilor de sex feminin prin tat.
d) Se caracterizeaz prin apariia nc din copilrie a hemoragiilor.
e) Boala este caracterizat prin scderea sau absena din snge a globulinei
antihemolitice.
341. Una din urmtoarele afirmaii nu face parte din interveniile acordate n spital de
ctre asistent gravidei cu iminen de avort:
a) Urmrirea aspectului lohiilor.
b) Asigurarea repausului obligatoriu la pat.
c) Supravegherea sngerrii.
d) Administrarea la indicaia medicului de tocolitice i antispastice.
e) Administrarea de antispastice i antitermice la indicaia medicului.
342. Care din urmtoarele pot fi cauze ale gastritei acute:
a) AINS, stresul sever, septicemiile, antitermicele.
b) Stresul sever, antibioticele, septicemiile, ocul,
c) AINS, alcoolul, substanele caustice, vitaminele.
d) Alcoolul, substanele caustice, stresul sever, interveniile chirurgicale.
e) AINS, stresul sever, septicemiile, ingestia de antiacide.
343. ntr-o entors sunt contraindicate:
a) Masajul, cldura i mobilizarea forat.
b) Imobilizarea articulaiei cu ajutorul atelelor sau a aparatelor gipsate.
c) Aplicarea de comprese reci i combaterea durerii.
d) Puncia articular degajatoare n hidrartrozele mari.
e) Aplicarea unei fei elastice sau ciorap elastic pe perioada zilei.
344. Gastritele cronice nu pot fi cauzate de:
a) Bacterii.
b) Alcool.
c) Avitaminoze.
d) Reflux gastro-duodenal.
e) Hipotensoare.
345. Interveniile autonome n pregtirea preoperatorie a pacienilor sunt:
a) Recoltarea sngelui pentru analize de laborator.
b) Administarea de sedative n seara anterioar interveniei.
c) Informarea pacientului i a aparintorilor despre tipul de intervenie i evoluia
ulterioar.
d) Asigurarea regimului alimentar n funcie de intervenia chirurgical.
e) Toate variantele posibile.
346. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la GMN este fals:
a) Sunt nefropatii glomerurale cu leziuni predominant inflamatorii ale capilarelor
glomerurale.

b) n funcie de aspectul lor clinic glomerulonefritele pot fi acute, subacute sau


cronice.
c) Dup ntinderea leziunilor, glomerulonefritele pot fi difuze sau n focar.
d) Sunt nefropatii glomerurale cu leziuni predominant inflamatorii la nivelul
ureterelor.
e) Complicaiile cele mai frecvente sunt IC, edemul cerebral i insuficiena renal.
347. IRA este o suferin renal grav, caracterizat prin suprimarea brusc a funciilor
renale, exprimat clinic prin:
a) Oligurie sau anurie.
b) Hipoazotemie.
c) Polachiurie cu disurie.
d) Nicturie.
e) Enurezis nocturn
348. Caracteristic n mixeedem este:
a) Tegumente calde, umede, pr uscat friabil, bradicardie, bradilalie.
b) Bolnavii sunt sensibili la cald, femeile prezint ngroarea vocii.
c) Tahicardia, cefaleea.
d) Diareea i prezena durerilor musculare.
e) Faa mpstat, bradilalia, constipaia, bradicardia, lentoarea psihic, tegumente:
palide, uscate, reci.
349. Prima ngrijire acordat NN n sala de nateri este:
a) Stabilirea scorului Apgar.
b) Pansarea bontului ombilical.
c) Aspirarea cilor aeriene.
d) Cntrirea NN.
e) Tierea cordonului ombilical.
350. Glaucomul congenital este o form de glaucom infantil avnd ca seme clinice
tardive urmtoarele:
a) Hiperlcrimarea i fotofobia.
b) Blefarospasmul i strabismul convergent funcional.
c) Buftalmie i cornee protuberant opac.
d) Blefarospasmul i fotofobia.
e) Scderea luciului corneei.
351. Printre cauzele prerenale ale IRA se numr i:
a) Hipovolemia cauzat de: diaree, vrsturi, hemoragii, diurez exagerat.
b) Hiperperfuzie renal.
c) Administarea de substane de contrast.
d) Neoplasmul de prostat.
e) Obstrucia de vecintate (ureteral, de col).
352. Printre cauzele care determin AVC se numr:
a) Ateroscleroza, HTA.
b) Fibrilaia arterial, IM.
c) Malformaiile vasculare, traumatismele craniene.
d) Tumorile cerebrale, DZ.
e) Toate variantele sunt adevrate.
353. IRC reprezint etapa final a:
a) Glomerulonefritelor cronice, pielonefritelor cronice.
b) Glomerulonefritelor cronice, pielonefritelor acute.
c) Glomerulonefritelor ac, pielonefritelor cronice.
d) Glomerulonefritelor acute, pielonefritelor acute.

e) Nefrozelor si a HTA std II.


354. Pentru recoltarea glicemiei n sistem vacutainer, vacuumul va avea dop de culoare:
a) Roie.
b) Neagr.
c) Mov.
d) Gri.
e) Albastru deschis.
355. Una din afirmaiile ce urmeaz referitoare la puncia rahidian nu este adevrat:
a) Puncia rahidian este indicat n scop explorator i terapeutic.
b) Se definete ca fiind ptrunderea cu ajutorului unui ac n spaiul subarahnoidian.
c) Unul din scopurile punciei rahidiene este acela de a recolta LCR n vedera
examenelor macroscopice i de laborator
d) Locul ales pentru puncia lombar este D12 S1.
e) Toate variantele sunt adevrate.
356. Culegerea datelor n ntocmirea planului de ngrijire a luzei cu luzie fiziologic
presupune obinerea de informaii referitoare la:
a) Apariia secreiei lactate.
b) Tranzitul intestinal.
c) Revenirea la normal a tensiunii, pulsului.
d) Cantitatea i aspectul lohiilor.
e) Toate variantele posibile.
357. In intoxicaia cu ciuperci din grupul celor cu perioad de incubaie scurt,
simptomele i semnele apar dup:
a) 3 ore de la ingestie.
b) 15 minute, maxim 3 ore.
c) ntre 2 i 4 ore de la ingestie.
d) La 3 zile dup acestea au fost consumate.
e) Niciuna dintre variante.
358. Problemele de dependen ale luzei cu luzie fiziologic sunt:
a) Deficit de cunotine privind autongrijirea.
b) Posibil alterare a ritmului cardiac din cauza sngerrii.
c) Alterarea eliminrilor.
d) Deficit de cunotine privind igiena snilor i alptarea.
e) Toate variantele posibile..
359. Printre cauzele colicii renale nu se afl:
a) Litiaza retro-ureteral.
b) Tuberculoza renal.
c) Pielonefrita.
d) Pionefroza.
e) Gastrita acut.
360. Printre circumstanele de apariie a bolilor psihice se numr:
a) Condiiile nefavorabile ale mediului extern (calamiti naturale, rzboi).
b) Surmenajul intelectual.traumatisme i infecii care produc leziuni ale creierului.
c) Strile conflictuale, tensionate.
d) Profesii cu responsabiliti crescute.
e) Toate variantele posibile.
361. In hemoragia gastric, in prima zi, se consum:
a) ceai fierbinte;

b) ceai rece;
c) ap zaharat cald.
d) supe calde
e) ceai cald indulcit
362. In litiaza biliar se consum:
a) viscere;
b) icre;
c) came slab de pasre sau vit.
d) conserve
e) afumaturi
363. soluie hiperton se administreaz pe cale:
a) intramuscular, subcutanat;
b) intravenoas, intraarterial;
c) subcutanat, intradermic.
d) intramusculara
e) subcutanata
364. Soluiile sterile preparate in farmacia spitalului se depoziteaz in:
a) frigiderul seciei destinat acestora;
b) frigiderul din salon;
c) dulapul cu medicamente;
d) noptiera bolnavului.
e) toate raspunsurile sunt corecte
365. Dac fiola al crui coninut trebuie administrat, prezint un inscris neclar sau
dup deschidere cioburi in interior, cum procedm:
a) administrm coninutul fr reinere;
b) filtrm coninutul inainte de administrare;
c) nu administrm coninutul.
d) returnam fiola la farmacie
e) niciun raspuns nu este correct
366. Cand un medicament prezint o modificare de aspect, culoare, miros, asistenta
medical trebuie s tie c:
a) acest lucru se va intampla frecvent cu unele medicamente i este un fapt lipsit de
importan;
b) medicamentele se administreaz dar se consemneaz in foaia de observaie c era
modificat;
c) numai farmacistul rspunde de calitatea medicamentului eliberat;
d) medicamentul nu trebuie administrat ci returnat farmaciei in schimbul unuia corespunztor
calitativ.
e) nu intereseaza aspectul medicamentului
367. Prin injecia intramuscular se administreaz soluii:
a) izotone, uleioase, coloidale;
b) izotone, hipertone;
c) izotone.
d) solutii hipertone
e) solutii coloidale

368. Durerea toracic aprut in urma unui efort este caracteristic pentru:
a) infarctul miocardic;
b) pericardit;
c) angin pectoral.
d) endocardita
e) miocardita
369. Iradierea durerii toracice in braul stang este caracteristic pentru:
a) o afeciune coronarian;
b) o spondilartroz;
c) un pneumotorax;
d) o radiculit;
e) o pancreatit acut.
370. HTA arterial malign inseamn:
a) HTA complicat;
b) evoluie accelerat spre alterarea rapid a funciei renale;
c) valori tensionale mai mari de 210/120 mmHg.
d) valori tensionale mai mici de 140/70 mmHg
e) toate raspunsurile sunt corecte
371. Edemele cardiace, ascita, hidrotoraxul i hidroperitoneul caracterizeaz:
a) insuficiena ventricular stang acut;
b) insuficien ventricular dreapt cronic;
c) insuficien cardiac global.
d) IMA
e) HTA
372. Un bolnav suferind de tromboflebit a membrelor inferioare, va beneficia de
urmtoarele ingrijiri, cu excepia:
a) administrarea de anticoagulante i salicilai;
b) repaus la pat cu membrele inferioare ridicate;
c) gimnastic medical cu masaj i pedalare a piciorului;
d) inregistrarea pulsului la nivelul membrului inferior afectat din 4 in 4
e) limitarea ortostatismului
373. Care din urmtoarele manifestri sunt prezente la un bolnav cu ulcer gastric?
a) dureri nocturne i inainte de mese;
b) dureri in epigastru, greuri i vrsturi postprandiale;
c) durere in bar" in etajul abdominal superior.
d) dureri inetajul abdominal inferior
e) durere care iradiaza in maxilar
374. Gastrita acut este produs de urmtoarele cauze cu excepia:
a) excesului de alcool;
b) substanelor caustice;
c) aspirinei;
d) paracetamolului.
e) antiinflamatoare

375. Compresele reci sunt indicate n:


a) hemoragii digestive;
b) colic hepatic;
c) inflamaii cronice.
d) reumatism articular acut
e) colica renala
376. In momentul trecerii sondei din faringe n esofag i apoi din esofag n stomac, i
se cere bolnavului:
a) s respire profund;
b) s-i in respiraia pentru a ptrunde sonda;
c) s nghit.
d) sa puna barbia in piept
e) niciun raspuns nu este correct
377. Pentru efectuarea unei clisme evacuatoare, asistenta medical va explica
procedura bolnavului i va face urmtoarele manevre, cu excepia:
a) va nclzi apa pentru clism (37,2 C) i va aeza bolnavul n decubit lateral;
b) va goli aerul din tubulatur i canul i va pensa tubul;
c) canula uns cu vasilin se introduce 15-20 cm n canalul anal;
d) va ridica irigatorul 30-40 cm deasupra patului i dac pacientul este copil, va introduce
ncet circa 300 ml lichid.
e) asistenta imbraca manusile sterile in vederea efectuarii tehnicii
378. A.I. - 18 ani, este internat cu diagnostic apendicit perforat si este pregtit
pentru interventie. Pentru care din urmtoarele motive, stomacul trebuie s fie golit
nainte de anestezia general:
a) pentru a reduce greata;
b) pentru a reduce producerea de acid clorhidric;
c) pentru a opri peristaltismul si ileusul paraclinic;
d) pentru a preveni n caz de regurgitare a continutului stomacului, aspiratia n arboreal
traheobronsic.
e) pentru o buna respiratie
379. Reacii afective i comportamentale imprevizibile prezint un pacient cu:
a) schizofrenie;
b) epilepsie;
c) oligofrenie.
d) depresie
e) apatie
380. Otita medie acut poate fi:
a) congestiva, cataral i supurat;
b) difuz i focalizat;
c) dureroas i nedureroas.
d) congestive si supurata
e) toate raspunsurile sunt corecte
381. Spltura auricular pentru dopul de cerumen se efectueaz cu soluie de:

a) rivanol 1%;
b) alcool 70;
c) bicarbonat de sodiu n glicerina 1/20.
d) rivanol 3%
e) H2O2
382. Blefarita este:
a) inflamatia marginii libere a pleoapei;
b) inflamatia camerei anterioare a globului ocular;
c) inflamatia camerei posterioare a globului ocular.
d) inflamatia corneei
e) sangerarea pleoapelor
383. Primul ajutor ntr-o arsur chimic a ochiului const din:
a) efectuarea unor splaturi imediate si prelungite cu ap;
b) acoperirea ochiului cu un pansament curat;
c) aplicarea unui unguent oftalmic.
d) instilare de picaturi oftalmice
e) nu este necesara nicio masura de urgent
384. Pacienta C, cu sarcin n luna a VIII-a, cnd s-a trezit dimineaa a observat c
pierde snge rou, curat pe cile genitale. Poate fi vorba de:
a) dezlipire prematur a placentei;
b) placenta praevia;
c) sarcin extrauterin rupt;
d) ameninarea de sarcin prematur.
e) avort spontan
385. Se spune c uterul plange" din cauza sngerrilor mici fr cheaguri, in caz
de:
a) avort spontan;
b) sarcin extrauterin;
c) placenta praevia;
d) fibrom uterin.
e) niciun raspuns nu este corect
386. Lohiile n primele 2-3 zile sunt:
a) seroase;
b) serosanghinolente;
c) sanghinolente.
d) albe
e) seroase cu mucus
387. Degeraturile de gradul I se caracterizeaz prin.
a) eritem;
b) flictene;
c) gangrena.
d) macula
e) papula

388. n cazul intoxicaiilor voluntare pentru a efectua spltura gastric este strict
necesar:
a) acordul pacientului;
b) s ctigi ncrederea pacientului;
c) s cunoti natura substanei ingerate.
d) sa calmezi bolnavul
e) toate raspunsurile sunt corecte
389. Unul din semnele pneumotoraxului este:
a) sput cu snge;
b) durere toracic surd;
c) absena micrilor toracice n timpul respiraiei.
d) tuse cu expectoratie
e) tuse fara expectoratie
390. Declanarea hemoptiziei este precedat de:
a) senzaie de cldur retrosternal, jen respiratorie;
b) senzaie de vom;
c) vrstur.
d) cefalee
e) respiratie suieratoare
391. Tulburrile de miciune sunt:
a) poliuria, oliguria, disuria;
b) anuria, polachiuria, nicturia;
c) nicturia, disuria, ischiuria, polachiuria, incontinena urinar.
d) niciun raspuns nu este correct
e) toate raspunsurile sunt corecte, mai putin d)
392. Subfebrilitatea reprezint:
a) scderea temperaturii corporale sub 36C;
b) meninerea temperaturii ntre 37 i 38C;
c) meninerea temperaturii ntre 38 i 39C.
d) mentinerea temperaturii intre 36 si 37C
e) mentinerea temperaturii intre 39 si 39.5C
393. Indicai care dintre urmtoarele afirmaii este falsa:
a) splarea minilor este cea mai important procedur pentru prevenirea infeciilor.
b) acele i instrumentele ascuite trebuie depozitate n containere dure dup utilizare.
c) dup execuia unei proceduri mnuile vor fi aruncate nainte de contactul cu un nou
pacient, iar minile splate.
d) riscul contactrii unei infecii nosocomiale este acelai pentru toi pacienii internai.
e) fr o curire adecvat instrumentele nu pot fi dezinfectate sau sterilizate corect.
394. Toracocenteza reprezint puncia:
a) cavitii peritoneale;
b) cavitii pericardice;
c) cavitii pleurale;
d) cavitatii toracice;
e) cavitatii abdominal.

395. Pentru ameliorarea respiraiei pacientului n criza de astm bronic i se d


poziia:
a) semieznd cu spatele sprijinit, braele pe lng corp;
b) decubit lateral;
c) Trendelenburg;
d) decubit dorsal;
e) toate raspunsurile sunt corecte.
396. Urografia este metoda de:
a)
radiografiere a vezicii urinare umplute cu substan de contrast, administrat pe cale
oral;
b)
radiografiere a vezicii urinare umplute cu substan de contrast, administrat pe cale
intravenoas;
c)
radiografiere a cilor biliare prin umplerea cu substan de contrast, administrat
intravenos;
d)
radiografiere simpl a rinichiului i vezicii urinare;
e)
radiografiere a rinichiului i a vezicii urinare cu ajutorul unei substane de contrast,
administrate intravenos.

a)
b)
c)
d)
e)

397. S. P. n vrst de 35 de ani este internat cu sindrom nefrotic. Care sunt


manifestrile de dependen caracteristice acestei boli:
scdere ponderal;
glob vezical;
jen lombar;
edeme ale pleoapelor i extremitilor;
disurie.

a)
b)
c)
d)
e)

398. Printre problemele pacienilor cu spondilit anchilozant ntlnim:


risc de pierdere total a capacitii funcionale;
alterarea echilibrului hidro-electrolitic;
potenial de deficit de volum lichidian;
alterarea eliminrilor;
potenial de alterare a nutriiei.

a)
b)
c)
d)
e)

399. Reumatismul articular acut are ca circumstane de apariie:


prezena anginelor streptococice n antecedente;
persoanele de sex feminin n perioada de menopauz;
persoane cu ortostatism prelungit;
persoane cu obezitate;
uzura cartilagiului articular.

a)
b)
c)
d)
e)

400. Numrul de respiraii normale la un adult este:


40-50 respiraii pe minut;
20-30 respiraii pe minut;
10-15respiraii pe minut;
30-40respiraii pe minut;
16-18respiraii pe minut.

401. Cel mai uor mod de transmitere a T.B.C.-ului pulmonar este:


a)
vesel contaminat;
b)
mini murdare;

c)
d)
e)
a)
b)
c)
d)
e)

contactul la nivelul tegumentelor;


alimente contaminate;
picturi de saliv rspndit prin tuse.
402. n care dintre afeciunile glandelor endocrine apare semn caracteristic n
manifestrile de dependen mna de mamo:
sindromul Cushing;
hipertiroidism;
acromegalie;
nanism;
hipoparatiroidie (tetanie).

a)
b)
c)
d)
e)

403. n diabetul insipid se instaleaz brusc:


poliuria;
anuria;
disuria,
piuria;
albuminuria.

a)
b)
c)
d)
e)

404. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing


MODIFICAREA ASPECTULUI PERSONAL DIN CAUZA ECHIMOZELOR LA
NIVELUL CORPULUI MANIFESTATA PRIN VANATAI MULTIPLE:
anemie
leucemie
infart miocardic
ciroza hepatica
hemofilie

a)
b)
c)
d)
e)

405. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing


TERMOREGLARE ALTERATA DIN CAUZA PROCESULUI INFECTIOS
MANIFESTATA PRIN FEBRA, FRISON, CURBATURA
leucemie
infarct miocardic
accident vascular cerebral
hemofilie
anemie

a)
b)
c)
d)
e)
a)
a)
b)

406. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing


SCHIMBAREA CULORII TEGUMENTELOR DIN CAUZA VICIULUI IN
PRODUCEREA DE SANGE MANIFESTATA PRIN TEGUMENTE PALIDE
leucemie
infarct miocardic
accident vascular cerebral
hemofilie
anemie
407. Diabetul de tip 2 este:
insulino-independent
intalint la adulti dupa 40 ani
produs de stress, sedentarism

c)
d)

consumul ridicat de produse zaharoase


toate raspunsurile corecte

a)
b)
c)
d)
e)

408. Dislipidemiile sunt afectiuni in care:


nivelul lipidelor din sange creste
nivelul lipidelor din sange scade
nivelul lipidelor nu se modifica
nivelul proteinelor creste
toate sunt raspunsuri corecte.

a)
b)
c)
d)
e)

409. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing


CRESTERE A MASEI TESUTULUI ADIPOS DIN CAUZA SEDENTARISMULUI
SI A OBICEIURILOR ALIMENTARE GRESITE MANIFESTATE PRIN
CRESTERE IN GREUTATE.
Obezitate
Hiperuricemie
Diabet zaharat
Sindromul Cushing
Hipotiroidism

a)
b)
c)
d)
e)

410. Numrul aminoacizilor eseniali (care nu pot fi sintetizai de organism) este:


7
10
9
6
12

a)
b)
c)
d)
e)

411. Tipurile de vitamine ce se gasesc in organism sunt:


Vitamine hidrosolubile
Vitamine liposolubile
Nici un raspuns corect
Primul raspuns corect
Primele doua raspunsuri sunt corecte
412. Impotenta functionala in articulatia respectiva, in cazul unei entorse este
determinata de :
durerile vii pe care le provoaca orice miscare ;
deplasari fata de normal ale oaselor ce compun articulatia;
ruperea capsulei articulare si legamentelor;
frica accidentului de a face miscari;
echimoze.

a)
b)
c)
d)
e)

413. Care din fracturile de mai jos este mai grava?


fractura de col femural;
fractura deschisa in 1/3 medie a antebratului;
fractura oaselor cotului;
fractura oaselor gambei;
fractura oaselor maini.

a)
b)
c)
d)
e)

a.
b.
c.
d.
e.

414. Ca regula generala aparatul gipsat trebuie sa cuprinda:


numai focarul de fractura;
focarul de fractura si articulatia de deasupra;
articulatia de deasupra si dedesubtul focarului de fractura;
numai articulatia de sub fractura.
toate raspunsurile sunt corecte

415. Socul hemoragic se poate produce cand:


a)
avem o hemoragie mica ,dar persistenta, decelabila prin examenul scaunului prin
proba hemoragiei oculare;
b)
hemoragie acuta cu pierdere de 10% din masa circulanta ;
c)
hemoragii acute cu pierdere ce depaseste 30%din masa circulanta;
d)
orice hemoragie e susceptibila de a produce soc hemoragic;
e)
hemoragii acute cu pierdere de 10% masa circulanta.

a)
b)
c)
d)
e)

416. Exteriorizarea subcutanata a unor organe abdominale pe linia unei vechi


cicatrici operatorii,dupa efort este:
hernie;
eventratie;
evisceratie;
tumoara abdominala;
peritonita.

a)
b)
c)
d)
e)

417. Semnul Giordano este pozitv in :


cistita acuta;
colica renala;
tbc renal;
enterocolita acuta;
apendicita acuta.
418. Care este cauza cea mai frecventa a H.D.S.?
tumorile benigne si maligne ale stomacului;
traumatismele abdominale;
boala ulceroasa;
esofagita acuta.
toate raspunsurile sunt corecte

a)
b)
c)
d)
e)

419. Profilaxia conjuctivitei gonococice la nou-nascut se face :


spalaturi conjunctivale cu ser fiziologic;
instilarea conjunctivala de cateva picaturi de penicilina;
instilarea conjunctivala a catorva picaturi de nitrat de argint 1%;
tratament sistematic al fiecarui nou-nascut cu penicilina;
instilarea de ser fiziologic.

a)
b)
c)
d)
e)

a)
b)
c)
d)
e)

420. Digestia, resobtia, metabolismul si eliminare principalilor macronutrienti se


realizeaza la nivel de:
Intestin subtire si stomac si sub actiunea alfa-amilazei salivare
La nivel de stomac
La nivel intestinal
In cavitatea bucala
Nici un raspuns corect

421. Anemia are patru cauze majore:


a)
Hemoragie
b)
Hemoliz - distrugerea excesiv a globulelor roii
c)
Producia insuficien de globule roii
d)
Nivel insuficient de hemoglobin
e)
Toate rspunsurile corecte
422. Manifestarile de dependenta cele mai des intalnite in hemofilie sunt urmatoarele:
a)
Sangerarile prelungite, hemartroza, edeme si echimoze, durere cand sunt afectate
grupele mari de muschi.
b)
Hipercoloratie
c)
Inapetenta
d)
Modificari ale fanerelor
e)
primul raspuns este corect
423. Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa:
a)
Medicul poate vorbi de vindecare atunci cnd se vorbete despre scopul tratamentului
in leucemie. (vindecare)
b)
Sindrom infectios se caracterizeaza prin febra, frison, curbatura.
c)
Transfuzia de sange are scopul de a corecta anemia.
d)
Tratamentul hemofiliei se stabileste in functie de severitatea bolii. Intrucat hemofilia
este o boala genetica, tratamentul se incepe de cele mai multe ori de la nastere.
e)
Hemofilia este o boala genetica transmisa X-linkat. Este numita astfel pentru ca
defectul este situat pe cromozomul X.
424. Ce nu se intalneste in hemofilie?
a)
Odata ce incepe sangerarea, aceasta se opreste mult mai greu decat la o persoana fara
probleme de coagulare.
b)
Sangerarile de la nivelul cavitatii bucale sangerari sunt excesive, se intalnesc mult mai
frecvent si necesita un tratament de urgenta.
c)
Sangerarea de la nivelul articulatiilor (hemartroza), de cele mai multe ori fara o
accidentare precedenta reprezinta problema cea mai frecventa la persoanele cu hemofilie,
d)
Un alt simptom frecvent al hemofiliei este sangerarea intramusculara (hematom), care
poate fi de la usoara la severa. Sangerarea musculara profunda produce dureri atroce si
cicatrizare.
e)
Modificari ale fanerelor.
425. Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa:
a)
Hemartroza se produce la o singura articulatie o data. Se poate intalni la nivelul
oricarei articulatii, dar cele mai afectate sunt articulatia genunchiului, cotului si gleznei
b)
Leucocitele au rolul de a ajuta organismul s lupte cu infeciile.
c)
Hematiile au rolul de a asigura o bun oxigenare la nivel celular, necesar pentru o
bun funcionare a organismului

d)
e)

trombocitele ajut n oprirea sngerrilor


Anemia este o boala intalnita doar la copii

426. Factorilor de risc responsabili pentru apariia leucemiei sunt urmatorii, cu


exceptia:
a)
Fumatului
b)
expunerea la nivele crescute de radiaii si la substane chimice
c)
chimioterapia i radioterapia utilizate n tratamentul cancerului
d)
boli genetice si infecia cu virusul HIV
e)
Donarea repetata de sange
427. Care este afirmatia falsa?
a)
Diabetul zahatat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea
mai frecventa boala endocrina si se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in
special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si
vasele de sange
b)
Primul ajutor in caz de hipoglicemie la persoanele constiente consta in ingestia rapida
a unui aliment zaharos, indiferent daca persoana este sau nu insulino-dependenta
c)
cea mai severa forma de denutritie o reprezinta casecsia
d)
Durerea violenta aparuta in timpul noptii la nivelul halucelui reprezinta un simptom in
diabetul zaharat
e)
In obezitatea de tip III greutatea depaseste peste 30% IMC
428. Urmatoarele afectiuni reprezinta complicatii intalnite in obezitate, cu exceptia:
a)
HTA, diabetul zahara, AVC
b)
sindromul de apnee in somn
c)
casecsia
d)
steatoza hepatica
e)
litiaza biliara, hiperlipemia
429. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing ALTERAREA
METABOLISMULUI DIN CAUZA CRESTERII LIPIDELOR DIN SANGE
MANIFESTATA PRIN XANTOAME SI XANTELASME.
a)
Dislipidemie
b)
Boala celiaca
c)
Obezitate
d)
Denutritie
e)
Diabet zaharat
430. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing RISC DE
COMPILCATII CARDIVASCULARE DIN CAUZA CRESTERII CONCENTRATIEI
DE GLUCOZA DIN SANGE MANIFESTATA PRIN VALORI TENSIONALE
CRESCUTE.
a)
Dislipidemie
b)
Boala celiaca
c)
Obezitate
d)
Denutritie
e)
Diabet zaharat
431. Care este afirmatia falsa?

a)
Formula lui Lorentz a fost cea mai utilizata, servind drept referinta in numeroase studii
clinice.
b)
Formula are avantajul de a indica o greutate relativ acceptabila pentru majoritatea
persoanelor, cu varsta peste 18 ani si cu o inaltime intre 140 si 220 cm.
c)
Formula ia in calcul inaltimea si sexul, introducand un factor de corectie proportional
cu inaltimea si variind in functie de sex.
d)
Principalul defect este faptul ca nu ia in calcul varsta individului si diferentele de
constitutie.
e)
calcularea indicelui de masa corporala, nu este o investigatie obligatorie in obezitate.
432. Principalii nutrienti sunt:
a)
glucide, lipide, proteine
b)
Minerale
c)
Vitamine
d)
Apa
e)
Toare raspunsurile corecte
433. Indicaiile dietei hiposodate sunt urmtoarele:
a)
insuficiena cardiac
b)
sindrom nefrotic
c)
HTA
d)
Insuficien renal acut i cronic
e)
toate raspunsurile sunt corecte
434. Ratia alimentara reprezinta:
a)
Ratia de alimente ingerate care satisface calitativ toate nevoile nutritive al unui individ
intr-o zi
b)
Ratia de alimente ingerate care satisface cantitativ toate nevoile nutritive al unui
individ intr-o zi
c)
Ratia de alimente ingerate care satisface calitativ si cantitativ toate nevoile nutritive al
unui individ intr-o zi
d)
Ratia de alimente ingerate care satisface calitativ si cantitativ toate nevoile nutritive al
unui individ intr-o zi, in raport cu munca, sexul, varsta, diferitel stari patologice si conditiile
de clima
e)
Alimentele dietetice consumate de un individ pe parcusul a 24 de ore.
435. Carenta de vitamina C din organism provoaca urmatoarele afectiuni:
a)
Pelagra
b)
Rahitism
c)
Osteoporoza
d)
Osteomalacie
e)
Bulimie
436. Care dintre afirmatii despre apa din oranism este falsa?
a)
In organism apa este repartizata compartimentul extracelular si compartimentul
intracelular
b)
Cantitatea de apa din organism este identica la ambele sexe
c)
Aportul de apa in organism se realizeaza prin ingestie de lichide si de alimente
d)
Stari patologice ca diabetul zaharat, diabetul insipidratia de apa trebuie crescuta
e)
40-60% din greutatea corporala a femeilor este reprezentata de apa

437. Care din simptomele,dar si complicatiile de mai jos, in cursul luxatiilor pot avea
urmari grave?
a) hemartroze si hidrartroze;
b) compresiunile vasculare si nervoase;
c) deformarea regiunii si impotenta functionala;
d) rupturile pe mari intinderi ale capsului si ligamentelor.
e) durerea.
438. Care din complicatile de mai jos
deschise,comparativ cu cele inchise?
a) emboliile pulmonare si cerebrale;
b) socul traumatic si hemoragic;
c) procesele septice de osteita sau osteomielita;
d) retentia acuta de urina;
e) febra.

sunt

mai

frecvente

in

fracturile

439. In clasificarea clinica, socul anafilactic se incadreaza in:\


a) soc cald;
b) soc rece;
c) soc congestiv;
d) soc cu distensie viscerala;
e) soc hemoragic.
440. Cauza aparitiei socului postoperator dupa un interval liber ,poate fi:
a) imputabila bolnavului operat (tarumatizat,vagotonic,cu soc cronic) care nu a fost suficient
pregatit preoperator;
b) cauzat de componenta anestezica;
c) urmarea unor factori traumatizantii din timpul operatiei;
d) urmarea unor complicatii postoperatorii :hemoragie,ocluzie,peritonita.dezechilibru
hidroelectronic, dilatatie acuta de stomac etc;
e) aport
de oxigen.
441. Care este complicatia cea mai grava a unei hernii?
a) ireductibilitatea;
b) strangularea;
c) pierderea dreptului de domiciliu;
d) aderentele sacului la continutul herniar;
e) perforatia.
442. Colica este:
a) durere accentuata prin tuse;
b) durere surda,persistenta cu tendinta de revenire dupa un interval variabil;
c) o durere cu localizare abdominala sau lombara, brusca, intensa, cu caracter spastic;
d) o durere progresiva , din ce in ce mai greu de suportat ,fara vreo localizare anume;
e) o durere care nu cedeaza la analgezice .
443. plaga abdominala care intereseaza pielea, tesutul celular subcutant,aponevrozele
si muchii ,fara a depasi peritoneul este considerata o plaga :
a) superficiala;
b) penetranta;
c) nepenetranta;

d) perforata;
e) supurata.
444. La ce ne gandim cand vine la camera de garda un bolnav care are o durere
violenta, ca o lovitura de cutit in epigastru, care iradiaza in hemiabdomenul drept,spre
fosa iliaca dreapta ,apoi se generalizeaza?
a) apendicita acuta perforata;
b) infarct mezenteric
c) ulcer gastro-duodenal perforat;
d) ocluzie intestinala;
e) pancreatita acuta.
445. De ce nu se administreaza morfina pentru combaterea durerii si sedarii
bolnavului cu pancreatita acuta?
a) deprima centrul respirator;
b) scade amplitutdinea si ritmul cardiac;
c) produce spasm al sfincterului Oddi si agraveaza boala;
d) creste secretia pancreatica;
e) produce tulburari de ritm cardiac.
446. Urmatorul semn nu exista in sindromul de ischemie acuta periferica:
a) durere intensa,instalata brusc;
b) paloarea extremitatii;
c) disparitia pulsului periferic;
d) tulburari de sensibilitate in teritoriul afectat;
e) temperatura locala mult crescuta.
447. HTA arterial malign inseamn:
a) HTA complicat;
b) evoluie accelerat spre alterarea rapid a funciei renale;
c) valori tensionale mai mari de 210/120 mmHg.
d) valori tensionale mai mici de 140/70 mmHg
e) toate raspunsurile sunt corecte
448. Otita externa difuza este:
a) inflamatia acuta a foliculului pilosalivar;
b) zona congestiva ,tumefiata, pruriginoasa si zemuinda,care cuprinde conductul sau si
pavilionul urechii;
c) o infectie secundara a pavilionului urechii ,transmisa pe cale hematogena;
d) o afectiune inflamatorie ce apare numai la bolnavi tarati: diabetici ,anemici etc.
e) o inflamatie acuta a laringelui.
449. Keratita supurativa este produsa:
a) pe cale hematogena de la un focar inflamator primitiv;
b) prin leziuni corneene printr-un corp strain: span, intepatura de unghie,ace etc.
c) complicatie a unei conjunctivite acute;
d) complicatie a dacriocistitei;
e) complicatiile glaucomului .
450. Care din elementele de mai jos sunt contraindicate in tratamentul glaucomului?
a) bolnavii trebuie sa aiba o viata linistita ,fara stres;

b) administrarea de somnifere si sedative;


c) instilatia locala de pilocarpina,ezerina sau mitacol de mai multe ori pe zi;
d) administrarea de atropina;
e) evitarea maselor copioase ,eforturilor,cafelei si alcoolului;
451.
a)
b)
c)
d)
e)

Insuficiena renal acut este:


sindrom ireversibil de alterare a funciei renale;
infecia interstiiului renal;
oprirea diurezei;
sindrom dureros acut provocat de un spasm al cilor urinare;
sindrom reversibil de alterare a funciei renale.

452.
a)
b)
c)
d)
e)

Poliartrita reumatoid se caracterizeaz prin:


inflamarea succesiv a mai multor articulaii mici;
afectarea articulaiilor minilor i picioarelor;
durere n regiunea lombar;
cefalee, ameeli, tulburri de vedere;
inflamaia structurilor vertebrale.

453.
a)
b)
c)
d)
e)
454.
a)
b)
c)
d)
e)

Pneumonia este definit ca infecia:


pleurei;
parenchimului pulmonar;
alveolelor;
arborelui bronic;
reelei sanguine i venoase.
n hiperfuncia tiroidian poate s apar:
cretere n greutate;
inapeten;
extremiti reci;
exoftalmie;
dureri articulare.

455. In primele 24-48 de ore un bolnav cu enterocolit acut va primi un regim:


a) hidric;
b) lacto-vegetarian;
c) lacto-fructo-vegetarian.
d) lacto fainos
e) hidric zaharat
456. Apariia papulei cu aspect de coaj de portocal " este caracteristic pentru
injecia:
a) intravenoas;
b) subcutanat;
c) intradermic.
d) intramusculara
e) niciun raspuns nu este corect
457. Resorbia medicamentului administrat prin injecie intramuscular incepe:
a) dup 5-10 minute de la administrare;
b) instantaneu;

c) imediat dup injectare.


d) dupa 30 minute
e) dupa 15 minute
458. Unui pacient i s-a recomandat perfuzie continu cu un ritm in care se vor
administra 1000ml fluid perfuzabil in 6 ore. Care din urmtoarele debite este corect
calculat dac soluia conine 10 pic/ml:
a) 22 pic/min
b) 28 pic/min
c) 32 pic/min
d) 36 pic/min.
e) 40 pic/min
459. Durerea din angina pectoral este cel mai frecvent declanat de:
a) pauz alimentar;
b) efortul fizic;
c) lipsa aportului vitaminei C.
d) administrarea de polivitamine
e) anorexie
460. Care din urmtoarele manifestri sunt semnificative pentru o insuficien
ventricular stang cu edem pulmonar:
a) dispnee cu tahicardie i raluri de staz;
b) dispnee cu ortopnee, tuse, hemoptizie, cardiomegalie;
c) hepatomegalie, dilataia jugularelor;
d) oligurie, anxietate, ascit, edeme ale membrelor inferioare.
e) toate raspunsurile sunt corecte
461. In mod obinuit pulsul se msoar la nivelul:
a) venei jugulare;
b) venei temporale;
c) venei poplitee;
d) anului radial.
e) apical
462. Dl. Z, internat pentru o afeciune cardiac, este foarte ingrijorat, ii este team de
moarte. Atitudinea o nelinitete pe soia sa, care o intreab pe asistent, de ce soul ei
are acest sentiment. Asistenta va da cel mai bun rspuns:
a) pacientul realizeaz c a avut un atac de cord i c este foarte bolnav;
b) multe alte persoane au presimirea apropierii morii;
c) senzaia de moarte iminent o au aceti bolnavi cu atac cardiac; bolnavul trebuie incurajat
pentru a reui s depeasc momentul;
d) atacul de cord a afectat raionamentul prin lipsa de oxigenare la nivelul s.n.c.
e) persoanele cu afectiuni cardio-vasculare sunt depressiv
463. Tratamentul hemoragiei gastrice presupune urmtoarele manevre cu excepia:
a) cateterizarea intravenoas i transfuzii de snge izogrup;
b) pung cu ghea pe abdomen;
c) mobilizarea precoce a pacientului;
d) sonda de aspiraie nazogastric.
e) administrarea de lichide reci cu lingurita

464. Pentru efectuarea reactiei Rivalta din lichidul de ascit se pregtesc urmtoarele
materiale:
a) soluie de acid acetic glacial;
b) soluie de sulfat de magneziu 33%;
c) soluie Haycn.
d) solutie EDTA
e) solutie de rivanol 3%
465. Doamna R, are anorexie, insomnie i a sczut n greutate. Asistenta medical tie
c aceste simptome sunt caracteristice:
a) alcoolismului;
b) depresiei;
c) isteriei;
d) apatiei.
e) inapetentei
466. Care este distana la care se percepe vocea optit:
a) 1m;
b) 3 m;
c) 5 m;
d) 10 m.
e) 2.5 m
467. Cnd se efectueaz o instilaie auricular la un copil se va trage uor pavilionul
urechii:
a) n sus i nainte;
b) n sus i napoi;
c) n jos i napoi.
d) in sus
e) in jos
468. Bolnavului amigdalectomizat recent, NA - 9 ani, i dm s bea i s mnnce:
a) lichide reci i alimente semi-lichide;
b) ceai cu lmie mult pe care-1 bea cu paiul;
c) nu are importan ce i cum.
d) supe calde
e) toate raspunsurile sunt corecte
469. n care din urmtoarele vicii de refracie imaginea se formeaz naintea retinei:
a) hipermetropia;
b) miopia;
c) astigmatismul;
d) presbiia.
e) toate raspunsurile sunt corecte
470. Care este pericolul cel mai mare n cazul pacientei C.Z., operat cu cezarian
prin intubatie orotraheal n perioada de trezire:
a) hipotensiune arterial;
b) sngerare prin vagin;
c) cderea limbii n orofaringe;
d) agitaie din cauza durerii.
e) toate raspunsurile sunt corecte
471. Care din urmtoarele elemente indic lactaia suficient a d-nei Z.G.:
a) cresterea n greutate a noului nscut;
b) umezirea cmsii n dreptul mameloanelor;
c) nou-nscutul adoarme n timpul alptrii;

d) nou-nscutul plnge dup alptare.


e) nou-nascutul varsa in timpul alaptarii
472. D-na B.G. nate un bieel cu buza de iepure" sub anestezie general; asistenta
medical o va informa despre:
a) naterea unui bieel
b) valorile funciilor vitale;
c) dorina de a urina;
d) malformaia nou-nscutului.
e) toate raspunsurile sunt corecte
473. D-na B.G. nu dorete s-i in copilul n brae; aceast reacie se datorete
faptului c:
a) nou-nscuii cu malformaii nu sunt acceptai uor;
b) mama are o reacie de respingere exagerat;
c) mama se teme s nu lezeze copilul;
d) mama consider copilul urt.
e) niciun raspuns nu este correct
474. Un bolnav cu arsuri de gradul I pe 20% din suprafaa corpului poate evolua
astfel:
a) cu stare de oc hipovolemic;
b) fr complicaii;
c) cu stare de oc toxicoseptic.
d) cu complicatii cardiovasculare
e) cu complicatii generalizate
475. Concentraia O2 n aerul inspirat este:
a) 21%;
b) 15-16%
c) 24%
d) 22%
e) 19%
476. Indicai care dintre urmtoarele afirmaii este falsa:
a) circuitele septice sunt separate de cele aseptice.
b) cele mai multe infecii ale tractului urinar apar dup cateterizarea vezicii urinare.
c) pentru prevenirea infeciilor intraspitaliceti e necesar ruperea Janului infecios.
d) clirea organismului, vaccinarea, reduce riscul contractrii infeciilor de ctre pacieni.
e) produsele eliminate de pacieni nu constituie surs de infecie.
477. Recoltarea sngelui pentru examenele biochimice se face prin:
a) puncie venoas - dimineaa, bolnavul fiind jeune ;
b) nepare n pulpa degetului;
c) ambele.
d) punctie venoasa dupa micul dejun
e) punctie venoasa la orice ora a zilei
478. Dnul l.S. de 54 de ani, fumtor, lucrtor n construcii, afirm c de dou luni
prezint dureri la mers n gamba stng, care s-au accentuat, determinndu-l s
ntrerup mersul pentru a-i ceda durerea. Care poate fi cauza durerii?
a) alterarea circulaiei venoase;
b) alterarea circulaiei arteriale periferice;
c) ambele
d) alterarea circulatiei arteriale profunde
e) toate raspunsurile sunt corecte
479. Exceptie din cadrul grupelor de alimente este:

a)
Carne si produsele din carne,
b)
laptele si produsele din lapte,
c)
oua, grasimi, condimente
d)
Cereale, legume si fructe, produse zaharoase si bauturi nealcoolice
e)
bauturi alcoolice
480. Bauturile nealcoolice cel mai frecvent folosite de om sunt:
a)
Apa potabila si minerala.
b)
Ceaiuri, sucuri de fructe si legume,
c)
Siropuri si bauturi stimulante.
d)
Cacao si cafea.
e)
Toate raspunsurile corecte
481. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing
MODIFICAREA ASPECTULUI PERSONAL DIN CAUZA ECHIMOZELOR LA
NIVELUL CORPULUI MANIFESTATA PRIN VANATAI MULTIPLE:
f) anemie
g) leucemie
h) infart miocardic
i) ciroza hepatica
j) hemofilie
482. Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa:
a)
Sindrom hemoragic este caracterizat prin gingivoragii, epistaxis, metroragii, echimoze
la nivelul corpului
b)
Feroterapia consta in administrarea de fier sub forma de solutii peros asociate cu
vitamine si acid clorhidric si administrare intramusculara administrarii in Z.
c)
In caz de efort fizic, debitul circulator creste mult in muschi, plamani, rinichi, creier si
vasele coronare.
d)
Hemoglobina este o proteina compusa dintr-o albumina numita globina si o grupare
numita hem, ce contine fier, cu rol in imunitatea nespecifica a oxigenului.(fixare)
e)
Scopul tratamentului n leucemie este acela de a distruge celulele canceroase i a
permite celulelor sntoase, normale, s se formeze n mduva osoas
483. Care dintre urmatoarele afirmatii este adevarata:
a)
Se va da insa o atentie deosebita ingrijirii cavitatii bucale, care in numeroase afectiuni
hematologice constitue poarta de intrare pentru cei mai variati germeni patogeni.
b)
Alimentatia in afectiunile hematologice este din punct de vedere caloric normala iar
ratiile de vitamine se vor administra doar pe cale orala.
c)
Feroterapia se realizeaza doar per os.
d)
In anemie nu este necesara testarea elementara a sangelui; este suficient simptomul de
paliditate.
e)
Genetica nu reprezinta o cauza a hemofiliei.
484. Cauzele care duc la apariia anemiei sunt urmatoarele, cu exceptia:
a)
abuzul de alcool i alcoolismul
b)
procesele canceroase
c)
Rezultatul unei alimentatii necorespunzatoare
d)
Donarea repetata de sange
e)
chimioterapia
485. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing
SCHIMBAREA CULORII TEGUMENTELOR DIN CAUZA VICIULUI IN
PRODUCEREA DE SANGE MANIFESTATA PRIN TEGUMENTE PALIDE
f)
leucemie
g)
infarct miocardic

h)
accident vascular cerebral
i)
hemofilie
j)
anemie
486. Care dinte afirmatii despre diabetul zaharat este falsa?
a)
se grupeaza in mai multe forme de boala cu manifestari si cauze distincte si anume:
diabet zaharat tip 1 insulino-dependent, diabet zaharat tip 2 insulino- independent diabetul
gestational
b)
in tratament acestuia este indicat consumul ridicat de alimente cu indice glicemic
crescut
c)
Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial; aparitia ambelor tipuri de diabet
este legata intr-o oarecare masura de factori ereditari, genetici si factori de mediu
d)
diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de un virus ce infecteaza celule beta din pancreas
e)
triada polidipsie, poliurie, polifagie este caracteristica.
487. Care este afirmatia falsa referitoare la dislipidemie?
a)
Exista mai multe tipuri de lipide: colesterolul, trigliceridele
b)
Colesterolul este o substanta lipidica din familia sterolilor, formata din doua fractiuni:
HDL-colesterolul si LDL colesterolul
c)
HDL-colesterolul este cunoscut drept colesterolul bun pentru ca recupereaza
colesterolul din organele si tesuturile in care este in cantitati ridicate, (tesut adipos, muschi) si
il transporta spre ficat de unde este eliminat. LDL-colesterolul, sau colesterolul rau, este
acea fractiune a colesterolului total care transporta colesterolul in ficat si il depune pe peretii
vaselor de sanga producand placile de aterom
d)
Tratamentul medicamentos este singurul principiu de tratament in dislipidemie
e)
Sursele de trigliceride sunt de natura exogena (din alimentele bogate in grasimi
animale) sau endogena (prin productie hepatica). Acestea se gasesc depozitate sub forma de
rezerve de energie in grasimea care se depune in diferite regiuni ale organismului.
488. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing
MODIFICAREA SCHEMEI CORPORALE DIN CAUZA ALIMENTATIEI
MANIFESTATE PRIN SCADERE PONDERALA.
a)
Obezitate
b)
Dislipidemie
c)
Hiperuricemie
d)
Denutritie
e)
Hemofilie
489. Care este afirmatia falsa referitoare la hiperuricemie?
a)
Hiperuricemia este data de prezenta in minus a acidului uric in sange
b)
Hiperuricemia in mod normal nu este simptomatica, si marea majoritate a oamenilor
care prezinta un nivel ridicat de acid uric in sange, nu vor suferi de guta.
c)
De multe ori cauza exacta a hiperuricemiei ramane nedescoperita, desi factorii genetici
se pare ca joaca un rol destul de important
d)
cand acidul uric se acumuleaza formeaza cristalele de acid uric in articulatii si in
tesuturile care le inconjoara
e)
manifestarile de dependent cele mei fres
f)
cvent intalnite sunt: tumefiere, edem si eritem local, durere.
490. Carenta de vitamina D din organism provoaca:
a)
Rahitism
b)
Osteoporoza
c)
Osteomalacie
d)
Anemie
e)
Primele trei respunsuri sunt corecte

491. Principala sursa de energie din organism sunt reprezentate de:


a)
Glucide
b)
Lipide
c)
Proteine
d)
Vitaminele
e)
mineralele
492. Care sunt starile fiziologice in care nevoile energetic ale organismului cresc:
a)
Alaptarea, sarcina si procesele de crestere la copii
b)
Periodele de refacere dupa o intrventie chirurgicala
c)
Perioada de maturitate
d)
Varsta inaintata
e)
Perioada de convalescenta
493. Care din fracturile de mai jos sunt clasificate dupa mecanismul de producere?
a.
fracturi prin indoiere si rasucire;
b.
fracturi inchise si deschise;
c.
fracturi complete si incomplete;
d.
fracturi epifizare si diafizare;
e.
fracturi diafizare
494. Socul produs in ocluziile intestinale si dilatatia acuta de stomac este:
a.
soc prin pierdere de plasma;
b.
soc prin pierdere de sange;
c.
soc prin pierderi hidroelectrolitice;
d.
soc toxico-septic;
e.
soc electric
495. In socul traumatic este posibila extravazarea de lichid in tesutul cerebral,care
duce la edem cerebral.Ce solutii si medicamente administram pentru combaterea
acestuia?
a.
solutie glucoza 5-10%,furosemid;
b.
solutii macromoleculare :Dextran70, Marisang;
c.
solutii hipertone:glucoza 30-50%,Manitol 20%si diuretice :furosemid;
d.
tranchilizante,sedative si antialgice;
e.
plasma.
496. Ce cantitate maxima de hemisuccinat de hidrocortizon putem administra in
cazurile grave de soc in 24 de ore?
a.
1000-2000mg;
b.
50-150 mg;
c.
40-70 mg;
d.
5-10 mg;
e.
100 mg.
497. O tumefactie aparuta dupa eforturi fizice prelungite la nivelul ombilicului ,care
dispare in clinostatism si reapare la tuse sau efort ,este:
a.
hernie epigastrica ;
b.
eventratie ombilicala;
c.
hernie ombilicala congenitala;
d.
hernie ombilicala dobandita;
e.
hernie inghinala.
498. Contuzia abdominala poate determina moartea in cateva minute dupa accident
prin:
a.
leziuni parietale fara afectarea organelor intraabdominale;

b.
hemoragie masiva prin rupturi mari ale organelor parenchimatoase si vasculare;
c.
peritonita prin perforatia unui organ cavitar;
d.
hemoragie in doi timpi;
e.
H.D.S.
499. In conditiile unei dotari corespunzatoare a serviciului de chirurgie si o stare
generala buna a bolnavului, care va fi tratamentul ulcerului gastro-duodenal perforat?
a.
aspiratie gastrica continua cu sonda nezogastrica;
b.
sutura perforatiei;
c.
excizia ulcerului si perforatiei;
d.
rezectia gastrica cu ridicarea leziunii ulceroase;
e.
sondajul duodenal.
500. Care sunt ocluziile mecanice?
a.
ileus dinamic;
b.
ocluzia prin obstructie;
c.
ileus paralitic;
d.
ocluzie prin strangulare ;
e.
pareza intestinala postoperatorie.
501. Incercuiti simptomul care nu apare in peritonita acuta difuza:
a.
dureri abdominale intense;
b.
varsaturi;
c.
scaune sanguinolente;
d.
contractura abdominala;
e.
abolirea miscarilor respiratorii ale peretelui abdominal.
502. Care din complicatiile de mai jos nu se produc in varicele membranelor
inferioare?
a.
rupturi externe si interne ale varicelor;
b.
tromboza varicoasa;
c.
embolia pulmonara si cerebrala;
d.
dermita varicoasa;
e.
ulcerul trofic.
503. Hemoroizii sunt:
a.
scurgeri de sange din regiunea anorectala;
b.
dilatatii varicoase ale plexurilor venoase din submucoasa anorectala;
c.
dilatatiile venoase de la nivelul sigmoidului;
d.
dilatatii ale venelor anale;
e.
scurgeri anale cu sange negru ca pacure.
504. Unul din simptomele mentionate ,nu exista in sinuzita acuta:
a.
cefalee;
b.
durere la presiune asupra peretelui sinuzal;
c.
semne de iritatie meningeala;
d.
febra;
e.
rinoree muco-purulenta.
505. Adenoidita acuta este inflamatia a:
a.
bucofaringelui;
b.
amigdalei nazofaringiene;
c.
amigdalei palatine;
d.
valului palatin;
e.
foselor nazale;
506. Care din simptomele de mai jos nu le gasim in glaucomul acut?
a.
dureri oculare si perioculare foarte vii;

b.
scaderea acuitatii vizuale;
c.
greturi ,varsaturi, stare generala rea, adesea in etajul superior al abdomenului;
d.
tulburari de ritm cardiac,fibrilatie atriala;
e.
camera anterioara mica,umoarea apoasa tulbure ,pupila marita nu reactioneaza la
lumina.
507. In glaucomul cronic lipseste unul din simptomele enumerate:
a.
dureri periorbitare si frontale permanente;
b.
pupila dilatata cu reflexe diminuate;
c.
tulburari de echilibru;
d.
tensiunea intraoculara marita permanent;
e.
ischemia retinei si a fasciculului nervos optic duce la atrofia acestuia si aparitia
cecitatii.
508. Care caracteristica a cataractei senile nu este corecta?
a.
este cea mai frecventa forma clinica;
b.
este rezultatul unei contuzii sau plagi a cristalinului;
c.
este bilaterala,afecteaza de obicei persoanele trecute de 60-65 ani;
d.
are o evolutie lent progresiva, cu scaderea acuitatii vizuale ,ce poate duce in 5-10 ani
la cecitate completa;
e.
se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale si opecifierea cristalinului.
509. Glomerulo-nefrita acut poate aprea n urmtoarele circumstane:
a)
restricie de ap i sodiu nejustificate;
b)
hipertensiune arterial;
c)
infecii urinare repetate;
d)
infecie streptococic;
e)
staz urinar
510. Bolnavul cu spondilit anchilozant are n schema de tratament i administrarea
de corticoizi. n acest timp pacientul va primi:
a)
regim alimentar hipercaloric;
b)
regim alimentar hipersodat;
c)
regim alimentar hiposodat;
d)
regim alimentar hiperproteic;
e)
regim alimentar desodat.
511. Pneumotoraxul este o afeciune caracterizat prin prezena n cavitatea pleural
a unei colecii:
a)
sanguinolent;
b)
purulent;
c)
gazoas;
d)
lichid;
e)
solid.
512.
a)
b)
c)
d)
e)
513.
a)
b)
c)

Administrarea soluiilor injectabile uleioase se face:


intramuscular;
intravenos;
intradermic
subcutanat
pe orice cale.
Prin introducerea accidental de aer intr-un vas de sange se produce:
embolie gazoas;
hematom;
paralizie

d)
flebolgie
e)
nu este nicio reactive a organismului
514. Unui pacient i s-a recomandat perfuzie continu cu un ritm in care se vor
administra 1000ml fluid perfuzabil in 6 ore. Care din urmtoarele debite este corect
calculat dac soluia conine 10 pic/ml:
a)
22 pic/min
b)
28 pic/min
c)
32 pic/min
d)
36 pic/min.
e)
40 pic/min
515. Durerea precordial este o manifestare pentru:
a)
bronite;
b)
infarctul de miocard;
c)
pneumotoraxul spontan
d)
nevralgia intercostala
e)
pneumonia bacteriana
516. Prioritatea interveniilor in cazul unui puseu acut de HTA este:
a)
regimul desodat;
b)
betablocantele (Propranolol);
c)
diureticele.
d)
acidul acetilsalicilic
e)
alimentatia saraca in grasimi
517. Cea mai bun metod de msurare a tensiunii arteriale este:
a)
la ambele brae, dup ce bolnavul a stat in clinostatism 5 min i ortostatism cel puin 1
min;
b)
la ambele brae stand in decubit dorsal;
c)
la ambele brae imediat dup ce a luat poziia de decubit i imediat dup ce a luat
poziia in ortostatism;
d)
la braul drept stand culcat i apoi la braul stang stand in picioare.
e)
toate raspunsurile sunt corecte
518. D-na N., imobilizat la pat de cateva sptmani, refuz s-i schimbe poziia sau
s efectueze exerciiile recomandate pentru meninerea unei circulaii adecvate a
membrelor inferioare, lntr-o zi acuz dureri la nivelul gambei stangi i i se pune
diagnosticul medical - tromboflebit. Aceasta este:
a)
o inflamaie a venei pe fondul unei tromboze venoase;
b)
o inflamaie venoas posttraumatic;
c)
o dilatare a peretelui unei artere;
d)
o ulcerare a unui vas sanguin oarecare.
e)
toate raspunsurile sunt corecte
519. Dl. G.P. este adus la camera de gard pentru durere acut de piept cu iradiere in
braul stang; in timp ce asistenta pregtete pacientul pentru examinare, determinarea
valorii pulsului la carotid nu se poate face. Este in colaps cu midriaz i apnee. Care
din urmtoarele constituie prioritate pentru asistent:
a)
las pacientul cu familia i merge dup medicul de gard;
b)
obine obscuritate in camer trgand perdelele la geamuri;
c)
incepe resuscitarea cardio-respiratorie i strig dup ajutor.
d)
chestioneaza familia in legatura cu simptomele manifestate
e)
recolteaza sange pentru examene biochimice

520. Asistenta ingrijete un bolnav de 37 ani cu HTA. Se msoar tensiunea arterial


in clinostatism i apoi in ortostatism. I se explic bolnavului c acest test este necesar
pentru determinarea unei:
a)
depresii a SNC;
b)
HTA maligne;
c)
hTA ortostatice;
d)
insuficiene circulatorii
e)
toate raspunsurile sunt corecte
521. Gastroscopia necesit pregtirea pacientului prin:
a)
evacuarea coninutului stomacal;
b)
clism evacuatoare n seara precedent examenului;
c)
nici o pregtire.
d)
regim alimentar lacto-fainos in ziua investigatiei
e)
toate raspunsurile sunt corecte
522. O sond Blakemore se monteaz pentru a opri sngerarea. Dup aplicarea
acesteia, pacientul are dificulti n respiraie. Bazndu-se pe aceast manifestare, prima
intervenie pe care asistenta medical ar trebui s o fac este:
a)
s desumfle balonaul sondei esofagiene;
b)
s-1 ncurajeze s respire adnc;
c)
s monitorizeze semnele vitale;
d)
s informeze medicul;
e)
toate raspunsurile sunt corecte
523. La cat timp dup operaia pe abdomen se reia tranzitul intestinal, in mod
obisnuit:
a)
la 7 zile;
b)
la 4-5 zile, dup rahianestezie;
c)
in dimineaa urmtoare, in interveniile fcute in afara tubului digestiv;
d)
dup felul anesteziei;
e)
la 48-78 ore.
524. n prezena vegetaiilor adenoide, un copil prezint:
a)
cefalee, paloare, apatie.
b)
respiraie pe gur mai ales noaptea, somn linitit;
c)
dispnee cu polipnee;
d)
expistaxis repetat;
e)
voce nazanat;
525. A doua zi dup natere asistenta apreciaz lohiile ca fiind normale:
a)
roii cu cheaguri;
b)
roii, moderate;
c)
cantitate mic, de aspect maroniu;
d)
diluate i albe.
e)
cantitate mare, de aspect maroniu
526. Luza T.P., prezint perineorafie, este n a III - a zi dup nastere; pentru
ngrijirea plgii folosesti:
a)
alcool de 70;
b)
soluia de permanganat de potasiu l%o;
c)
ap oxigenat;
d)
alcool iodat.
e)
toate raspunsurile sunt corecte
527. Dup natere, la palpare, uterul trebuie s fie:

a)
b)
c)
d)
e)
528.
a)
b)
c)
d)
e)
529.
a)
b)
c)
d)
e)
530.
a)
b)
c)
d)
e)
531.
a)
b)
c)
d)
e)
532.
a)
b)
c)
d)
e)
533.
a)
b)
c)
d)
e)

globulos i tonic;
globulos i flasc;
nepalpabil.
palpabil si flasc
ramolit
Involuia uterin se face cu:
0,2 cm/zi;
0,5 cm/zi;
1 cm/zi.
0.7 cm/zi
1.5 cm/zi
Colostrul are n compoziie:
antigeni;
anticorpi;
vitamine
zaharuri
toate raspunsurile sunt corecte
La formarea ragadelor pe mameloane:
nu este obligatorie ntreruperea suptului la mamelonul afectat;
se aplic local un unguent bactericid;
se vor efectua local 2-3 edine cu ultrascurte.
se aplica local alcool de 70 0
nu este necesar tratament
Care sunt factorii care favorizeaz degeraturile:
frigul umed;
frigul uscat;
imobilitatea prelungit;
nclmintea lejer.
umezeala generala
n edemul pulmonar acut pacientul se aseaz n:
clinostatism, cu capul mai ridicat dect restul corpului;
clinostatism, cu capul mai jos dect restul corpului;
pozitie seznd, cu picioarele atrnnd la marginea parului.
ortostatism
toate raspunsurile sunt corecte
Frecvena respiraiei la persoana adult este:
14-16 respiraii/min;
16-18 respiraii/min;
18-22 respiraii/min;
16-20 respiratii/min
22-24 respiratii/min

534.
a)
b)
c)
d)
e)
535.
a)

Pulsul dicrot se manifest astfel:


pauzele dintre pulsaii sunt inegale;
se percep dou pulsaii, una puternic, alta slab, urmat de pauz;
pulsaii abia perceptibile;
pauzele dintre pulsatii sunt egale;
doua pulsatii egale urmate de pauza
Hipostenuria reprezint:
urin cu snge;

b)
urin cu densitate sczut sub 1010;
c)
urin n cantitate redus/24 h.
d)
urina cu densitate mai mare de 1010
e)
toate raspunsurile sunt corecte
536. Hemoragiile menstruale prelungite se numesc:
a)
menoragii;
b)
oligomenoree;
c)
hipermenoree.
d)
dismenoree
e)
menoree
537. Prin injecia subcutanat se pot introduce n organism:
a)
substane medicamentoase izotonice lichide nedureroase;
b)
substane medicamentoase hipertonice;
c)
substane medicamentoase uleioase.
d)
Moldamin
e)
toate raspunsurile sunt corecte
538. Reacia Rivalta este pozitiv dac:
a)
pictura se transform ntr-un nor asemntor cu fumul de igar";
b)
dac soluia rmne nemodificat;
c)
dac n soluie apar flocoane;
d)
daca solutia devine rosie;
e)
daca solutia incepe sa barboteze
539. Exceptia in afirmatiile despre bazele fiziologice ale comportamentului alimentar
o reprezinta:
a)
Satietatea reprezinta un reflex dobandit care se formeaza prin contactul alimentelor cu
receptorii orofaringieni si gastrici
b)
Foamea este un reflex dobandit
c)
Un reflex innascut este foamea
d)
Apetitul si repulsia sunt tot reflexe dobandite
e)
Ingestia alimentelor si atitudinea omului fata de aceste este dirijata de sistemul nervos
central printr-o serie de acte reflexe innascute sau dobandite
540. Care dintre afirmatii despre apa din organism este falsa?
a)
Apa este elementul indispensabil vietii
b)
In organism apa este repartizata in sectorul intracelular, sectorul intravascular,
sectorul interstitial
c)
Apa din organism se elimina doar prin rinichi
d)
50-70% din greutatea corporala a barbatilor este reprezentata de apa
e)
Cantitatea totala de apa din organism reprezinta 2/3 din greutatea corpului
541. Funciile asistentei medicale sunt de natur:
a. dependent;
b. independent;
c. interdependent;
d. toate trei;
e. nici o varianta nu este corecta.
542. Empatia- calitatea esenial n nursing, se definete ca fiind:
a. identificarea asistentei cu persoana ngrijit;
b.transpunerea n pielea pacientului pentru a-i nelege problemele fr a pierde
condiia ca i cum;
c. identificarea total psihic, afectiv cu persoana ngrijit.

d. o comunicare verbal pacient- asistent medical


e. folosirea mijloacelor de comunicare non-verbala
543. Cnd se percep dou pulsaii:una puternic,alta slab,urmate de o pauz,vorbim
de:
a. puls dicrot
b. puls tahicardic
c. puls aritmic
d. puls filiform
e. puls bradicardic
544. Lanou-nascutvaloareanormala a pulsuluieste de:
a.120- 140 batai/minut
b.100- 120 batai/minut
c.80- 100 batai/minut
d.60-80 batai/minut
e.80- 90 batai/minut
545. Eliminarea sngelui din arborele bronic prin expectoraie se numete:
a. hematemez
b. hemoptizie
c. hematurie
d. melen
e. epistaxis
546. Vomica reprezint:
a. vrsturi alimentare
b. eliminare prin tuse a unei cantiti de snge
c. eliminare prin tuse a unei cantiti de puroi
d. vrstur cu snge
e. sput cu snge
547. Tratamentul pacienilor prin substane alimentare ingerate se numete:
a. raie alimentar
b. alimentaie dietetic
c. alimentaie artificial
d. alimentatie normal
e. ratie caloric
548. Hipernatriemia reprezint:
a. o tulburare a deshidratrii
b. o tulburare electrolitic
c. o afectiune digestiv
d. o tulburare hidric
e.o afectiune neurologic
549. Urmtoarele manifestri de dependen reprezint tulburri de mictiune cu
excepia:
a. albuminuria
b. polakiuria;
c. disuria;
d. enurezis.
e. ischiuria
550. Pozitia Trendelenburg se utilizeaz n situatiile urmtoare, cu exceptia:
a. anemie acut
b. hipoxie

551.

552.

553.

554.

555.

556.

c. hemoragii ale membrelor inferioare


d. hemoragie cerebral
e. drenajpostural
Asepsiaeste:
a. metodprofilactica dezinfectiei
b. dezinfectie n focar
c. dezinfectie curent
d. dezinfectie terminal
e. toate rspunsurile sunt corecte
Necesarul fiziologic de somn la adulti este de:
a. 12-14 ore
b. 10 ore
c. 7-9 ore
d. 5-7 ore
e. 4-6 ore
Anxietatea se definesteca find:
a. teama fata de un pericol iminent pe care nu il poate preciza
b. teama fata de un pericol bine precizat
c. disconfortul legat de nesatisfacerea unei dorinte
d. agitatie psihomotorie
e. somn agitat si ntrerupt
Administrarea medicatiei de catre asistentul medical:
a. este o functie autonoma a acestuia
b. se face doar la indicatia medicului
c. se face la cererea pacientului
d. se face la cererea familiei
e. toate variantele sunt corecte
Recoltarea urinei pentru urocultur se face:
a. nainte de administrarea antibioticelor;
b. concomitent cu administrarea antibioticelor.
c. dup administrarea antibioticelor
d. nu conteaz momentul recoltrii
e. nainte de mas
Determinarea glicemiei se poate face din:
a. snge capilar si venos
b. snge arterial
c. snge capilar
d. snge venos
e.toate variantele sunt corecte

557. Fenobarbitalul se administreaz:


a. intramuscular
b. intravenos
c. intravenos si intramuscular
d. intraarterial
e.nici o variant nu este corect
558. Introducerea sngelui pe un mediu de cultur pentru examen bacteriologic
reprezint:
a. urocultura
b. hemocultura

c. coprocultura
d. bilicultura
e. nici o variant nu este corect
559. Totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate microorganismele de la
suprafaa i din interiorul obiectelor se numete:
a. dezinfecie
b. sterilizare
c. dezinsecie
d. decontaminare
e.deratizare
560. Sunt substane anticoagulante cu exceptia:
a. fraxiparin
b. heparina
c. clexane
d. sintrom
e. fitomenadion
561. Leziunile traumatice nchise ale articulaiei cu modificarea temporar a
raporturilor anatomice normale ale suprafeelor articulare definesc:
a. entorsele
b. luxaiile
c. fracturile
d. contuzii
e. plgi
562. Accidentele care pot surveni n cazul splturii gastrice sunt:
a. ptrunderea sondei n calea aerian
b. perforatia intestinului subtire
c. pneumotorax
d. tamponad cardiac
e. ptrunderea sondei n stomac
563. Hipertensiunea aprut imediat postoperator la un pacient fr valori crescute ale
Tensiunii arteriale preoperator poate indica:
a. analgezieinadecvat
b. hidratareinsuficient
c. anoxietisulara
d. insuficientarespiratorieacuta
e. pierdere de sange la nivelulplagiioperatorii
564. Poziia n pat a pacientului operat sub rahianestezie pentru apendicita acut este:
a. decubit dorsal cu capul sprijinit pe 1 - 2 perne
b. decubit dorsal cu capul meninut n poziie fix fr pern
c. decubit lateral stng pentru a preveni apariia vrsturilor
d. pozitie semisezanda, genunchii flectati
e. pozitia cea mai comoda adoptata de bolnav
565. Pentru a menine permeabilitatea unui cateter venos, se impune:
a. asigurarea unei perfuzii continue n ritm lent 24 de ore in 24 de ore
b. lavaj pe cateter cu ser fiziologic inainte si dupa administrare
c. injectarea a 1 ml heparina doar atunci cnd se constat blocarea cateterului
d. nu are nevoie de manevre speciale
e. se schimba zilnic
566 Ce tip de pansament se va aplica in cazul unor plagi care prezintasecretii
abundente?

a. absorbant;
b. protector;
c. compresiv;
d. antifIogistic;
e. umed.
567. In intoxicatia cu ciuperci, conduita de urgenta presupune:
a. provocare de varsaturi si spalatura gastrica, transport urgent la spital;
b. combaterea febrei;
c. administrare de lichide oral;
d. administrareantialgice, antispastice
e. toate variantele sunt corecte
568. Socul septic este recunoscut prin:
a. prezenta unei infectii locale sau generale ;
b. hipertensiune arteriala, anurie, hiperemie faciala;
c.. hipertermie
d. leucopenie, sindrom de hepatocitoliza
e. toate variantele sunt corecte
569. Punctia pleurala exploratorie poate determina urmatoarele accidente vitale:
a. tromboflebita profunda a membrelor supenoare;
b. stop cardio-respirator reflex;
c. criza de astm bronsic;
d. anurie;
e. pneumoperitoneu.
570. Cum se numeste punctia peritoneului prin care se extrage lichid din cavitatea
peritoneala?
a. paracenteza;
b. laparotomie;
c. celiotomie;
d. laparoscopie;
e. paracecala.
571. Recoltarea sngelui pentru fibrinogen se face:
a. n recipient cu mediu de cultur
b. n eprubet cu dop rotu
c. n eprubet cu dop negru
d. n eprubet fr substant anticoagulant
e. n eprubet cu substant anticoagulant
572. 0-100 U/L reprezint valoarea normal pentru:
a. TGP
b. TGO
c. uree
d.amilazemie
e. amilazurie
573. Din urina colectat/24 h se poate efectua:
a. examen bacteriologic
b. determinare glucoz,proteine
c. determinarea UBG
d. examen sumar
e. toate variantele sunt corecte
574. Pozitia genupectoral este indicat pentru:
a. examen ginecologic

b. examinri si tratamente ano-rectale


c. examinri radiologice
d. dup rahianestezie
e. nici o variant nu este corect
575. Spltura auricular este indicat :
a. n scop explorator
b. n scop terapeutic
c. n scop anestezic
d. n scop anestezic si terapeutic
e. pentru ameliorarea otalgiei
576. Ca intervenii de urgen n criza de astm bronic se vor aplica:
a. administrarea oxigenoterapiei si medicaiei bronhodilatatoare i antialergice;
b. educaia pacientului cum s previn crizele de astm;
c. msuri de profilaxie
d. administrarea antibioticelor
e. toate variantele sunt corecte
577. Triada febr n platou,frison, jungi toracic este caracteristic pentru:
a. pleurezie
b. ulcer duodenal
c. cancer pulmonar
d. bronsit
e. pneumonie bacterian
578. Obiectivele imediate n ngrijirea pacientului cu IMA vizeaz:
a. combaterea durerii i anxietii;
b. prevenirea complicaiilor;
c. recuperarea i reintegrarea social a pacientului.
d. administrarea antibioticelor
e. toate variantele sunt corecte
579. Cel mai frecvent agent etiologic al endocarditei bacterie se numeste:
a. streptococul beta hemolitic de grupa A,
b. streptococul viridans,
c. clostridium
d. stafilococul auriu.
e. pneumococ
580. Durerile n RAA au urmtoarele caracteristici:
a. afecteaz articulaiile mici de la mini i picioare;
b. au caracter migrator afectnd articulaiile mari;
c. se instaleaz numai la mobilizare.
d. apar numai la debut
e. sunt de intensitate redusa,nesemnificative
581. Regimul hiperprotidic este indicat la persoanele cu:
a. insuficien renal cronic avansat
b. ateroscleroz;
c. denutriie;
d. in tratamentul cu aspirin.
e. in guta
522. n accesul gutos, pacientul prezint ca problem de dependen durerea, cu
urmtoarele
caracteristici:
a. durere monoarticular, violen, aprut brusc;

b. dureri articulare cu caracter migrator;


c. dureri ale coloanei vertebrale.
d. dureri la membrele inferioare
e. toate variantele sunt corecte
583. Semnele de recunoatere a comei hiperglicemice sunt:
a. tremurturi, piele uscat;
b. transpiratii, greuri, vrsturi;
c. greuri, vrsturi, piele uscat, halena acetonica
d.ameteli si greturi
e. senzatie de sete si transpiratii abundente..
584. Durerea care apare in hipocondrul drept, ce iradiaza in spate, umrul drept,
subscapular si in regiunea cervicala este data de:
a. apendicita acuta subhepatica
b. colica biliara
c. ulcer duodenal in criza dureroasa
d. colica renala
e. boala nflamatorie intestinala
585. Regimul alimentar in hepatita cronica cuprinde urmatoarele,ce exceptia:
a. fructe
b. carne de pasare
c. lactate
d. tocaturi
e. legume
586. Manifestrile de dependent pentru o anemie feripriva sunt:
a. coloratie icteric a tegumentelor
b. coloratie palid,tahicardie,astenie
c. tegumente uscate,HTA,unghii friabile
d .tegumente cianotice si astenie
e. nu exista semne caracteristice
587. Pacientul cu hemofilie este educat s:
a. aib o alimentatie bogat n grasimi
b. evite orice traumatism
c. aib o viat ct mai activ
d. sa faca sport de performanta
e. sa foloseasca anticoagulante
588. Insuficiena renal cronic estecaracterizat prin :
a. distrugerea ireversibil a unui numr de nefroni si suprasolicitarea funcional a
nefronilor restani
b. alterarea rapid i potenial reversibil a funciei renale
c. bacteriurie
d. apariia de leziunitubulare
e. cresterea perfuziei renale
589. Cauza posibil a reteniei acute de urin este:
a. durerea;
b. prezena calculilor;
c. deshidratarea.
d. febra
e.consumul exagerat de lichide
590. Examinri pentru evidenierea calculilor renali sunt:
a. urografia i echografia;

b. laparoscopia i sumarul de urin;


c. gastroscopia.
d. urocultura
e. ureea si creatinina
591. O definiie uzitat a obezitii este considerarea ca fiind o sporire a greutii
corpului peste greutatea ideal cu:
a. 10% i sporirea masei esutului adipos;
b. 15-20% i sporirea masei esutului adipos;
c. 12,5% i sporirea masei esutului adipos.
d. 5%
e. sporirea masei esutului adipos.
592. Factorii declanatori ai gutei sunt urmtorii:
a. caldura;
b. abuz alimentar si de alcool;
c. aport crescut de fructoz;
d. stresul psihic
e. sedentarismul
593. Distrugerea germenilor prezenti din plaga este data de:
a. dezinfectie
b. sterilizare
c. asepsie
d. antisepsie
e. nici un rspuns nu este corect
594. Sindromul peritonitic comun peritonitelor acute difuze prezint urmtoarele
elemente clinice esentiale:
a. vrsturile si diareea
b. sughitul si vrsturile
c. durerea si vrsturile
d. durerea si contractura abdominal
e. diareea si sughitul.
595. Pneumotoraxul este o afectiune caracterizata prin:
a. colectie de sange in cavitatea pleurala
b. colectie de puroi in cavitatea pleurala
c. colectie de lichid in cavitatea pleurala
d. colectie gazoasa in cavitatea pleurala
e. nici un rspuns nu este corect
596. In EPA avand ca etiologie HTA se va administra:
a. antibiotic
b. bronhoconstrictor
c. vitamine
d. diuretice
e. hemostatice
597. Rinita acut alergic poate fi produs de:
a. alimente alterate;
b. pulberi vegetale inhalate;
c. unele infecii cutanate;
d. streptococul hemolitic.
e. infectii cutanate
598. Ce este emetropia?
a. viciu de refracie in care imaginea se formeaz inaintea retinei;

b. situaia normal a refraciei in care imaginea se formeaz la nivelul maculei lutea;


c. viciu de refracie in care imaginea se formeaz inapoia retinei.
d. infectie a ochiului
e. nici un rspuns nu este corect
599 . Cataracta este:
a. vedere dubl prin paralizia muchiului globului ocular;
b. opacifierea cristalinului;
c. imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumin puternic.
d. viciu de refracie
e. infectie a ochiului
600. Ca prima masura in fracturile costale se recurge la:
a. imobilizarea fracturii
b. obtinerea unei analgezii
c. mobilizarea pacientului
d. adminiatrarea de hemostatice
e. toateraspunsurile sunt corecte
601. Prima coal de nursing din lume a fost infiinat de:
a. VirginiaHenderson;
b. FlorenceNightingale;
c. AbrahamMaslow;
d. Marta Rogers;
e. Jean Watson.
602. Manifestarea de dependen reprezint:
a. o cauza de boala;
b. o lips de cunoatere;
c. un semn sau simptom;
d. una din functiile asistentei
e. un factor care influenteaza aparitia bolii.
603. Diagnosticulde ngrijire:
a este sinonim cu diagnosticul medical
b. se bazeaza pe rezultatul explorarilor paraclinice
c. reprezinta baza intocmirii unui plan de ingrijire
d. reprezint problema de dependent a bolnavului
e. este sinonim cu obiectivele de ngrijire
604. Valorile normale ale TA la aduli este:
a.150/90 mmHg
b.115-140/75-90 mmHg
c. 90-110/60-65 mmHg
d. 140/70 mmHg
e. 100-120/60-75 mmHg
605. Prinmetodapalpatorie de masurare a tensiuniiarteriale se obtine:
a. doar valoarea tensiunii arteriale sistolice
b. valoarea tensiunii arteriale diastolice
c. valoarea tensiunii arteriale sistolice si diastolice
d. valoarea obtinut nu este cea real
e. nici o variant nu este corect
606. O respiraie cu amplitudini crescnde la maxim, apoi scznd pn la apnee care
dureaz 10-20 sec. este:
a. dispneea Cheyne-Stokes
b. o perturbare periodic a respiraiei

c. dispneea Kussmaul
d. dispnee
e. respiratia specific astmaticului
607. Meninerea temperaturii corpului ntre 37-38 grade este dat de:
a. hiperpirexie
b. subfebrilitate
c. febra moderat
d. hipotermie
e. febr ridicat
608. Vrsturile alimentare cu coninut vechi sunt manifestri ntlnite n:
a. gravidie
b. colic biliar
c. colic renal
d. stenoz piloric
e. colecistite
609. Interveniile asistentei medicale in ingrijirea unui pacient cu aport alimentar
insuficient fata de necesitatile organismului includ:
a. recomandarea facuta pacientului de a manca singur, pentru a nu fi deranjat de
ceilalti
b. stabilirea unui orar clar al meselor (3 mese/zi care sa asigure aportul caloric
adecvat)
c. modificarea orarului meselor (cate putin de mai multe ori pe zi), n functie de
tratamentele urmate
d. nu conteaz regimul alimentar
e. toate variantele sunt corecte
610. Igiena defectuoas i meninerea ndelungat a pacientului n aceeai poziie
favorizeaz:
a. apariia paraliziei
b. apariia parezei
c. apariia escarelor
d. apariia echimozelor
e. aparitia edemului
611. Distrugerea germenilor prezenti din plaga este data de:
a. dezinfectie
b. sterilizare
c. asepsie
d. antisepsie
e. nici un rspuns nu este correct
612. Infeciile nosocomiale se definesc astfel:
a. mbolnviri de natur infecioas
b. mbolnviri de natur infecioas contractate n spital, manifestate n timpul
internrii sau imediat dup externare
c. mbolnviri de natur infecioas contractate n spital
d. mbolnviri de natur infecioas contractate n spital, manifestate la o lun dup
externare
e. afectiuni pe care pacientul le are nainte de a se interna n spital
613. Totalitatea procedeelor prin care distruse sunt microorganismele de pe tegumente,
obiecte i mediu nconjurtor se numete:
a. dezinfecie
b. sterilizare

c. dezinsecie
d. decontaminare
e. deratizare
614. Solutiile hidroelectrolitice sunt:
a. plasma proaspata
b. masa eritrocitara
c. solutie de manitol20%
d. serul fiziologic
e. gelatina
615. Despre circuitul bazinetelor, plostilor, urinarelor si scuiptorilor sunt adevrate
urmtoarele:
a. obiectele sunt repartizate fiecrui bolnav indiferent de boal
b. dup folosire se transport n camere special destinate, se aplic solutii
dezinfectante si se sterilizeaz
c. dup folosire se las n saloane
d. se ncepe cu manevrele aseptice si apoi se efectueaz cele septice
e. ordinea operatiilor nu conteaz
616. Ischiuria reprezint:
a.incapacitatea rinichilor de a produce urin
b. incapacitatea vezicii urinare de a-i elimina coninutul;
c. eliminarea urinii cu durere i cu mare greutate;
d. senzaie de miciune frecvent.
e. usturime la urinare
617. Forma perlat a sputei apare n urmtoarea afectiune:
a.pneumonie
b.pleurezie
c.astm bronsic
d.cancer pulmonar
e.TBC pulmoar
618. Tubajul gastric:
a. se poate efectua cu o sond nazogastric
b. permite o apreciere a functiei cilor biliare extrahepatice
c. se execut pentru a decomprima distensia gastric
d. se efectueazcu scopul de a realiza spltur vezicala
e. se efectueaz pentru a opri o hemoragie digestiv superioar
619. Sondaju lvezical:
a. este indicat n retentia acut de urin
b. reprezint introducerea sondei vezicale n uretr
c. se efectueazcu bolnavul n decubit lateral stng
d. nu necesit msuri riguroase de asepsie
e. este contraindicat la femeia gravid
620. Substanele hipertonice se pot introduce n organism prin:
a. injecia intramuscular
b. injecia intravenoas
c. injecia subcutanat
d. injectia intradermic
e. toatevariantelesuntcorecte
621. Pe eprubet care s conin anticoagulant se recolteaz grupa de analize:
a. colesterol, Hb, glicemie
b. Hb, VSH, INR

c. Le, amilaze, uree


d. Hb, uree, creatinin
e. Fibrinogen, VDRL, sideremie
622. Numrul normal de leucocite, la adult, este :
a. 4000-8000 / cm3
b. 150 000-300 000 /mm3
c. 4000-10000 /mm3
d. 40 000-80 000 / mm3
e. 100-180 / mm
623. Identificatiasociereacorect:
a. vrstur bilioas ulcer gastric
b. vrstur cu snge boal hemoroidal
c. vrsturcu aspect fecaloid ocluzie intestinal
d. vrstur sanguinolent TBC pulmonar
e. vrsturn zatde cafea colecistit litiazic
624. La pacientul dispneic:
a. se administreaz oxigen, se monitorizeza functiile vitale
b. se monitorizez permanent functiile vitale
c. se administreaz sedative
d. se asiguro alimentatie bogat n proteine
e. se poate efectua testul de efort
625. Combinaia hemoglobinei cu bioxidul de carbon (CO2) se numete :
a. oxihemoglobin
b. carboxihemoglobin
c. carbhemoglobin
d. methemoglobin
e. hemoglobin redus
626. Reechilibrarea hidroelectrolitic a bolnavului se face n functie de:
a. bilanul intrri- bilantul iesiri
b. indicatiile familiei
c. fr corelant cu valorile ionogramei sanguine
d. n functie de starea de conttient
e. la cererea bolnavului
627. Prevenirea infectiilor la pacientul cu sond demeure presupune:
a. splarea minilor cu alcool sau solutie antiseptic
b. sonda se va conecta la un urinar
c. punga colectoare se goleste doar la 24 ore
d. urinarul trebuie s fie steril
e. nu presupun emanevre speciale
628. Care din urmtoarele manevre se practic n cazul muscturilor de sarpe si
nepturilor de insecte veninoase?
a. incizia si excizia tesutului cutanat in zona lezata;
b. aplicarea garoului deasupra leziunii:
c. profilaxie antirabic ;
d. administrare de miofilin;
c. pacientul trebuie mobilizat pentru a nu-si pierdes tarea de constient.
629. La un pacient propus pentru o intervenie chirurgical major ce implic pierderi
sangvine importante intraoperator este obligatorie determinarea preoperatorie a:
a. grupului sangvin i Rh
b. glicemiei

c. coagulogramei
d. VDRL, TPHA
e. VSH, hemoleucograma
630. La un pacient care prezint isuficien renal acut, monitorizarea diurezei
evideniaz:
a. polakiurie
b. oligurie pana la anurie
c. hematurie
d. ischiurie
e. disurie, urini hipercrome
631. In intoxicatia cu alcool etilic , se administreaza:
a. perfuzii cu glucoza , vitamine grup B, hidrocortizon
b. morfina, mialgin- intramuscular;
c. antispastice si antitermice
d. sedative ale sistemului nervos central
e. se provoaca varsaturi
632. Ce accidente se pot produce cand evacuam rapid cantitati mari de lichid prin
punctie vezical?
a. oligurie;
b. hemoragie intravezical;
c. greturi si varsaturi;
d. hipertensiune arteriala;
e. piurie.
633. Ce efecte poate avea injectarea solutiilor hipertone subcutanat?
a. produce ischemia regiunii;
b. produce necroza tesuturilor;
c. constituie locul de predilectie pentru administrarea solutiilor hipertone;
d. se resorb mai greu;
e. nici una de mai sus.
634. Unul din accidentele transfuziei este:
a. transfuzia unui snge alterat
b.flebalgie
c. hematom
d. anxietate
e. toate variantele sunt corecte
635. Spltura gastric este contraindicat n :
a. staz gastric nsotita de fermentatie gastric
b. intoxicatii cu substante caustice, varice esofagiene
c. stri febrile
d. ulcer duodenal
e. toate variantele sunt corecte
636. Pacientului i se prescrie drenaj postural pentru ca s:
a. creasc aportul sanghin la plmani;
b. intreasc musculatura respiratorie;
c. indeprteze lichidele din activitatea pleural;
d. indeprteze secreiile acumulate in arborele respirator
e. se odihneasca pacientul
637. Care dintre urmtoarele manevre nu se aplic la bolnavul n criz acut de astm
bronsic:
a. bronhodilatator

b. oxigenoterapie
c. antialergice
d. bronhoconstrictor
e. preparatecortizonice (HHC)
638. Iradierea durerii toracice in braul stang este caracteristic pentru:
a. o afeciune coronarian;
b. o spondilartroz;
c. un pneumotorax;
d. o radiculit;
e. o pancreatit acut.
639. Interveniile autonome ale asistentei pentru ngrijirea pacientului cu HTA constau
n urmatoarele cu exceptia:
a.asigurarea regimului alimentar hiposodat,
b. asigurarea regimului alimentar hipolipidic;
c. educaia pacientului pentru evitarea stresului
d. educaia pacientului pentru suprimarea fumatului;
e. administrarea medicaiei antihipertensive.
640.n timpul administrrii cortizonului, n bolile reumatismale asistenta va
supraveghea n mod deosebit:
a. alimentaia i greutatea pacientului;
b. TA i somnul;
c. scaunul, vrsturile.
d. sputa
e. pulsul
641. Regimul hiposodat este folosit in:
a. ulcer duodenal
b. pneumonie
c. hipertensiune arterial;
d. amigdalita acuta;
e. diaree.
642. Care tip de insulina se poate administra si prin injecii intravenoase?
a. insulina rapida (actrapid);
b. insulina semilenta
c. insulina lent
d. insulina mixta
e. toate variantele sunt corecte
643. In care boala metabolica apar depuneri de urati in articulatii?
a. obezitate
b. diabet zaharat
c. denutritie
d. guta
c. dislipidemie
644. Stelutele vasculare sunt caracteristice in:
a. ulcer duodenal
b. ulcer gastric
c. hepatita acuta
d. ciroza hepatica
e. hepatita cronica
645. Durerea in bara caracterizeaza:
a. ulcerul duodenal

b. colica biliara
c. colecistita acuta
d. pancreatita
e. gastrita acuta
646. Una din investigatiile cele mai fidele, cu ajutorul careia se pune diagnosticul de
ulcer gastric este:
a. biopsia
b. gastroscopia
c. ecografia
d. EKG
e. sondaj gastric
647. Pacientul cu hemofilie este educat s:
a. aib o alimentatie bogat n grasimi
b. evite orice traumatism
c. aib o viat ct mai activ
d. sa faca sport de performanta
e. sa foloseasca anticoagulante
648. Anemia feripriva este anemia cauzata de :
a. lipsa calciului
b. lipsa proteinelor
c. lipsa fierului
d. lipsa glucidelor
e. lipsa activitatilor fizice
649. Hipersecreia de hormon hipofizar somatotrop la o persoan adult determin:
a. gigantismul;
b. boala Addison
c. boala Cushing.
d. acromegalia
e. mixedem
650. Manifestarile de dependenta caracteristice hipertiroidiei sunt urmatoarele cu
exceptia:
a. crestere in greutate
b. exoftalmie
c. somn agitat,populat de cosmaruri
d. anxietate
e. alterarea tranzitului intestinal prin diaree
651. nsacul de hernie se pot gsiurmtoarele organe, cu exceptia:
a. Intestinul subtire
b. Colonul sigmoid
c. Cecul
d. Pancreasul
e. Epiplonul
652. Diagnosticul de apendicit acut poate fi afirmat pe baza urmtoarei triade:
a. Durere si aprare n fosa iliac dreapt, febr superioar lui 38C si leucocitoz
peste 10000/mm3
b. Vrsturi, diaree si febr
c. Melen, anemie si senzatie de sete
d. Durere n epigastru si hipocondrul drept, vrsturi si febr
e. Oprirea tranzitului intestinal pentru gaze si materii fecale, meteorism si nivele
hidroaerice la examenul radiografic

653. Semnele clinice locale ale infectiei chirurgicale sunt reprezentate de urmatoarele cu
exceptia:
a. roseata
b. limfangit
c. caldura
d. tumefactie
e. durerea
654. Tamponada cardiaca apare in cadrul urmatoarei afectiuni:
a. pleurezie
b. endocardita
c. IMA
d. pericardita
e. pneumotorax
655. Voletul costal este:
a. fractura unei coaste
b. fracturamaimultorcoaste
c. fractura mai multor coastea laturate
d. fractura a doua coaste
e. segment din peretele toracic ntins pe cel putin trei coaste consecutive ntre dou
focare de fractur paralele
656. Pacientului cu laringit acut i se recomand:
a. repaus vocal ;
b. aport crescut de lichide reci;
c. s continue fumatul
d. sa stea in camera cu aer rece
e. sa manance inghetata
657. Pacientul cu cataract senil prezint ca manifestre de dependen:
a. scderea progresiv a acuitii vizuale;
b. secreie ocular purulent;
c. dureri oculare i perioculare vii.
d. scadereasecretiei lacrimale
e. nici o varianta nu este corecta
658. Glaucomul este:
a. o tumoare la nivelul umorii apoase;
b. imposibilitatea de acomodare la intuneric;
c. hipertensiune intraocular.
d. hipotensiune arteriala
e. inflamatie oculara
659. Ruptura capsulei articulare, a ligamentelor, cu dislocarea oaselor din articulaie,
pierznd contactul dintre ele, parial sau total este:
a. fractura
b. luxaia
c. entorsa
d. fractura deschisa
e. entorsagr.III
660. Semnele de certitudine ale fracturilor sunt urmatoarele cu exceptia:
a. mobilitate anormala
b. lipsa transmiterii miscarii
c. crepitatie ososa

d. intreruperea traiectului osos


e. stare generala alterata
661. Procesul de nursing este:
a. o intervenie delegat a asistentei medicale;
b. un demers tiinific pentru supravegherea bolnavului;
c. un demers tiinific pentru ingrijirea bolnavului;
d. o intervenie proprie a asistentei medicale;
e. o metod organizat i sistematic ce permite acordarea de ingrijiri individualizate.
662. Cand are de indeplinit o intervenie de nursing, asistenta va avea grij in primul
rand :
a. s raporteze colegei de echip efectele procedurii asupra pacientului;
b. s explice pacientului procedura astfel incat acesta s ineleag scopul i rezultatele
acesteia;
c. s pregteasc echipamentul necesar i s poziioneze pacientul;
d. sa ceara consimtamantul pacientului fara sa-i explice procedura;
e. nici o varianta nu este corecta.
663. Pentru a evalua corect temperatura corpului,termometrul va fi meninut n axil:
a. 8 min.
b. 10 min.
c. 5 min.
d. nu onteaza timpul
e. 3 min.
664. Dispneea Kussmaul este:
a. o respiraie n patru timpi, o inspiraie profund urmat de o scurt pauz i o
expiraie scurt, zgomotoas, dup care urmeaz o alt pauz scurt;
b. o respiraie accelerat;
c. o perturbare ritmic i periodic a respiraiei.
d. o respiraie accelerat;
e. o respiraie cu amplitudini crescnde pn la maximum i apoi scznd pn la
apnee, ce dureaz 10-20 secunde
665. Cum catalogati temperatura de 38-39C?
a. stare subfebrila;
b. febra moderata;
c. febra ridicata;
d. febra foarte ridicata;
e. febra in platou.
666. Pentru calcularea nevoilor calorice ale organismului asistenta med. ia n
consideraie:
a. activitate desfurat de individ
b. greutatea corporal
c. vrsta,greutatea corporal,activitatea individului
d.vrsta i greutatea corporal
e. apetitul individului
667. Melena este:
a. scaun moale, de culoare rou-viu
b. vrstura cu snge
c. vrstur fecaloid
d. scaun diareic
e. scaun moale, lucios, de culoare neagr, ca pcura

668. Pentru prevenirea escarelor de decubit, interveniile autonome ale asistentei


medicale sunt:
a. schimbarea poziiei pacientului la interval de 6-8 ore;
b. meninerea tegumentelor curate i uscate;
c. schimbarea poziiei pacientului la interval de dou ore i meninerea tegumentelor
curate i uscate.
d. este suficient meninerea lenjeriei curate
e. nici o variant nu este corect
669. Hemiplegia se definete ca pierderea total a funciei motorii a:
a. membrelor inferioare;
b. ntregului corp
c. unui membru;
d. membrelor superioare;
e. unei jumti laterale a corpului.
670. Oliguria reprezint:
a. scderea diurezei
b. creterea diurezei
c. absena diurezei
d. eliminarea unei urinihiperpigmentate
e. eliminarea unei cantiti mici de urin,cu durere
671. Vrsturile matinale sunt specifice n:
a. stenoz piloric
b. ulcer duodenal
c. varice esofagiene
d. sarcin,alcoolism
e. infecie urinar
672. Hematuria constn :
a. Emisia de urin purulent;
b. Emisia de urin cu pigmeni biliari;
c. Emisia de urin cu porfirine;
d. Emisia de urin cu mioglobin;
e. Emisia de urin cu snge;
673. Pozitia pacientei pentru montarea sondei vezicale este:
a. decubit dorsal
b. pozitie ginecologica
c. ambele variante sunt corecte
d. decubit lateral stng
e. genupectoral
674. Administrarea oxigenului pe sonda nazala se face cu scopul:
a. aprovizionarii tesuturilor cu oxigen n caz de hipoxie
b. cresterii metabolismului energetic al organismului
c. ambele variante sunt corecte
d. corectrii deficitului de calciu
e. sedrii bolnavului
675. Coma se defineste prin:
a. pstrarea constientei cua lterarea functiilor vegetative
b. imposibilitatea pacientului de a rmne treaz si de a reactiona la stimuli
c. abolirea starii de constient n grade diferite
d. hipotensiune arteriala sever
e. tahicardie

676. Efectuarea clismelor n scop evacuator se face pentru:


a. administrarea diureticelor
b. pregtirea pacientului pentru amigdalectomie
c. tratamentul bolilor diareice acute
d. evacuarea coninutului intestinului gros;
e. nici o variant nu este corect
677. Legat de administrarea antibioticelor injectabile este adevrat c:
a. se pot administra dou antibiotice n aceiai sering
b. administrarea se face ntotdeauna n bolus rapid (1 -2 minute)
c. pot aprea reacii alergice mergnd pn la oc anafilactic
d. se administreaz ntotdeauna post prandial
e. toate variantele sunt corecte
678. 70-105 mg/dl este valoarea normal pentru:
a. colesterol
b. amilazemie
c. glicemie
d. calciu ionic
e. uree urinar
679. Accidentele injeciei intramusculare sunt urmtoarele cu excepia:
a. durere vie prin atingerea nervului sciatic;
b. paralizie prin lezarea unui nerv;
c. embolie prin introducerea accidental ntr-un vas de snge a unei substane uleioase.
d. flebalgia
e. supuratia aseptic
680. Leziunea tegumentar caracterizat ca fiind o ridictur a epidermului plin cu
lichid clar se numeste ;
a. vezicul
b. papul
c. macul
d. ampul
e. crust
681. In care dintre hemoragiile de mai jos se pierde mai repede snge:
a. hemoragie venoas
b. hemoragie capilar
c. hemoragie arterial
d. hemoragie venoas i capilar
e. nici o variant nu este corect
682. Condiiile unui bun pansament sunt:
a. s nu fie dureros, s fie protector
b. s fie schimbat la indicaia pacientului
c. s fie schimbat la 2 - 3 ore
d. s fie fcut n condiii septice
e. s nu fie absorbant
683. Identificati asocierea corect:
a. dispnee - sete de aer
b .inapetenta - pofta crescuta de a manca
c. disurie - dureri la inghitire
d. impotenta functionala mobilitate crescuta
e. sialoree grasimi crescute in sange
684. Cine este donator universal (ce grup sanguin) :

a. OI
b. AII
c. ABIV
d. BIII
e. OI i ABIV
685. Care dintre urmtoarele afeciuni poate necesita instituirea unei sonde urinare
demeure:
a. intervenii chirurgicale ale vezicii urinare i prostatei
b. infecii ale uretrei
c. fracturi de membru inferior
d. hemipareze
e. polaki - disurie
686. Hemoragia din cile urinare se evidentiaz prin:
a. hematurie;
b. scaderea brutala a tensiunii arteriale;
c. colica renala;
d. polakiurie
e. toate de mai sus.
687. Ce trebuie sa intreprindem cand avem un accidentat cu plaga muscata de un caine necunoscut?
a. sa cautam cainele si sa urmarim evolutia acestuia;
b. efectuam toaleta, sutura plagii. profilaxie antitetanica, antibiotice;
c. efectuam toaleta minutioasa a plagii: debridare, profilaxie antitetanica, trimitem pacientul la serviciul
antirabic;
d. excizie si sutura a plagii, antibiotice;
e. toaletarea plagii, sutura imediata, antibioterapie locala si generala

688. In intoxicatia cu barbiturice:


a. exista antidot specific;
b.se efectueaza spalatura gastric cu suspensie de carbune activat ;
c.se administreaza excitante ale sistemului nervos;
d. se hidrateaza pe cale orala
e. toate variantele sunt corecte
689. O stare lipotimica la o femeie tanara cu semne de abdomen acut , la varsta
procreatiei orienteaza diagnosticul spre:
a. apendicita acuta;
b. sarcina ectopica rupta;
c. colecistita acuta;
d. ulcer gastric
e. anexita acuta
690. Hemostaza locala in epistaxisul benign se realizeaza prin:
a. compresie digitala pe narina sangeranda cel putin 10 minute si aplicare comprese
reci fronto-nazal;
b. administrare antialgice parenteral
c. administrare de hemostatice intramuscular
d. transport de urgenta in serviciul ORL
e. toate variantele sunt corecte
691. Caracteristicile durerii in colica renala sunt ;
a. localizare suprapubiana, durere vie

b. localizare lombara, cu iradiere spre organele genitale si radacina coapsei


c. localizare lombara, bilaterala, cu iradiere in tot abdomenul
d.durere colicativa in abdomenul superior
e. durere in mezogastru cu iradiere in coloana vertebrala
692. Care din procedeele de mai jos pot efectua hemostaza definitiva?
a. perfuzii cu ser fiziologic si glucozat 5-10%;
b. administrarea de hemostatice: vitamina K, venostat, adrenostazin;
c. ligatura si sutura vaselor;
d. asezarea bolnavului in pozitie Trendelenburg;
e. transfuzii si administrare de plasma proaspata.
693. Punctia pleurala exploratorie poate determina urmatoarele accidente vitale:
a. tromboflebita profunda a membrelor superioare;
b. stop cardio-respirator reflex;
c. criza de astm bronsic;
d. anurie;
e. pneumoperitoneu.
694. Punctia venoasa pentru recoltare de sange se face in scop:
a. terapeutic;
b. de evacuare;
c. de diagnostic si explorare;
d. bioptic;
e. toate de mai sus.
695. Care este locul de electie pentru administrarea injctiilor intramusculare?
a. cadranul superoextern al fesei;
b. regiunea deltoidiana;
c. muschiidrepti abdominali;
d. fata posterioara a coapsei;
e. la plica cotului.
696. Precizati pentru care din urmatoareleafectiuniestecaracteristicfrisonul solemn:
a. bronsita
b. T.B.C. renal
c. debutul pneumoniei,
d. malarie,
e. hemoragii abundente.
697. Tratamentul etiologic al TBC pulmonara presupune administrarea de:
a. simptomatice
b .tubertculostatice
c. hemostatice
d. antianemice
e. antitermice
698. Prioritatea interveniilor in cazul unui puseu acut de HTA este:
a. regimul desodat;
b. betablocantele
c. diureticele.
d. antialgicele
e. toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
699. IMA apare n urmtoarele circumstane, cu excepia:
a. mesele copioase,
b. dup infecii aerogene;
c. dup imobilizarea prelungit la pat.

d. efortul fizic,
e. expunerea la frig;
700. Durerile n poliartrita reumatoida au urmtoarele caracteristici:
a. afecteaz articulaiile mici de la mini i picioare;
b. au caracter migrator afectnd articulaiile mari;
c. se instaleaz numai la mobilizare.
d. apar numai la debut
d. sunt de intensitate redusa, nesemnificative
701. Dietoterapia in hepatita cronica nu cuprinde:
a. afumturile;
b. carnea slab viel, pasre;
c. lactate
d. fructe
e. legume
702. Comei hipoglicemice i sunt caracteristice urmtoarele manifestri de dependen:
a. halen acetonic;
b. tremurturi, transpiraii;
c. semne de deshidratare.
d. respiratia de tip Kussmaul
e. respitatia de tip Cheine-Stokes
703. Pacientul cu obezitate prezint urmtoarele probleme de dependen, cu excepia:
a. alterarea eliminrilor urinare;
b. alterarea mobilitii;
c. tulburri circulatorii
d. alterarea termoreglrii.
e. tulburri respiratorii;
704. Care dintre urmtoarele medicamente nu se administreaz n colecistita acut:
a. papaverin
b. algocalmin
c. morfin
d. scobutil
e. antibiotic
705. Agentul etiologic principal al ulcerului gastric este:
a. fumatul
b. Helicobacter pylori
c. tonusul vagal crescut
d. refluxul gastro-duodenal
e. scderea rezistentei mucoasei gastrice
706. Hemofilia este:
a. o afeciune renal
b. un sindrom hemoragic ereditar
c. o afectiune care debuteaza la varsta adulta
d. afectiunea a carei tratament etiologic este antibioticul
e. nici o varianta nu este corecta
707. Glomerulonefrita acuta poate avea drept cauza:
a.infectii pneumococice
b. infectii virale
c. infectii streptococice
d. parazitoze intestinale
e. infectii genital

708. Edemele din bolile renale sunt:


a. cianotice, pufoase
b. cianotice, indurate
c. roii, tegumentele prezentnd telenagiectazii
d. albe si dureroase
e. albe, pufoase, nedureroase
709. Tahicardia (peste 140 batai/min.) care nu dispare nici in timpul somnului este caracteristica
pentru:
a. obezitate
b. hipertiroidism
c. Addison
d. diabet insipid
e. hipotiroidism
710. Tratamentul profilactic al gusilor:
a. Const din hormonoterapie substitutiv
b. Presupune tiroidectomia subtotal
c. Presupune lobectomia
d. Este indicat n regiunile endemice
e. Nici una dintre variante nu este corect
711. Simptomele caracteristice ocluziei intestinale sunt :
a. Accelerarea tranzitului intestinal, sughitul si inapetenta
b. Vrsturile, diareea si meteorismul abdominal
c. Pirozisul, eructatiile, regurgitatiile
d. Diaree si vrsturile
e. ntreruperea tranzitului intestinal si meteorismul abdominal.
712. Urmtoarele afirmatii cu privire la hidrosadenit sunt adevrate cu exceptia:
a. se prezint sub form de nodul hipodermic de aspectul unei nodozitti dureroase
b. este localizat axilar
c. este pruriginoas
d. specific este multiplicitatea leziunilor
e. reprezinto acumulare de furuncule la nivelul cefei
713. Embolia pulmonara are un aspect dramatic, manifestandu-se prin:
a.astenie
b.somnolenta si tuse seaca
c.durere de intensitate medie
d.durere intensa sub forma de junghi, dispnee, cianoza, tahicardie
e.bradicardie,cianoza,durere
714. In cazul unui traumatism toracic, pacientul se transporta astfel:
a. in decubit dorsal
b. in decubit lateral
c. in decubit ventral
d. in pozitie Trendelenburg
e. in pozitie sezanda
715. Durerea otic, in prezena unui furuncul, este exacerbat de ctre:
a. tuse;
b. efort fizic mediu
c. traciunea pavilionului urechii si masticaie
d. respiraia profund.
e. alimentatie sub forma lichida
716. Otita medie acut poate fi:

a. congestiva, cataral i supurat;


b. difuz i focalizat;
c. dureroas i nedureroas.
d. nedureroasa si difuza
e. focalizata si dureroasa
717. Conjunctivita acut se manifest cu:
a. hiperemia fetei;
b. secreie conjunctival , senzaie de arsur i usturime local.
c. durere la nivelul fetei
d. secretii nazale
e. toate variantele sunt corecte
718. Tratamentul cataractei senile este:
a. regim alimentar i tratament medicamentos;
b. combaterea aterosclerozei;
c. extragerea pe cale chirurgical a cristalinului;
d. purtarea de ochelari
e. evitarea luminii.
719. Este necesar efectuarea unei radiografii pentru diagnosticul de certitudine a :
a. fracturii
b. luxaiei
c. entorsei
d. hematomului
e. toate variantele sunt corecte
720. Intr-o fractura deschisa, la locul accidentului, plaga:
a. se exploreaza instrumental
b .se ingrijeste dupa imobilizarea fracturii
c. se trateaza cu antibiotic local
d. se curata prin stergere cu compresa sterila,dupa efectuarea hemostazei
e. toate variantele sunt corecte

BAREM DE CORECTARE
1.
2.
3.
4.
5.

a
a
c
c
c

6. a
7. a
8. d
9. b
10. b
11. a
12. d
13. b
14. d
15. c
16. a
17. d
18. a
19. c
20. d
21. a
22. d
23. c
24. b
25. a
26. c
27. c
28. a
29. c
30. b
31. c
32. b
33. d
34. c
35. a
36. b
37. b
38. a
39. e
40. e
41. c
42. d
43. e
44. c
45. d
46. b
47. b
48. c
49. a
50. a
51. b
52. e
53. c
54. a
55. b

56. b
57. d
58. e
59. a
60. c
61. b
62. b
63. c
64. a
65. d
66. a
67. b
68. e
69. a
70. d
71. b
72. c
73. d
74. b
75. b
76. a
77. a
78. e
79. b
80. c
81. a
82. a
83. a
84. d
85. a
86. d
87. e
88. d
89. d
90. b
91. b
92. c
93. a
94. c.
95. b
96. c
97. e
98. b
99. a
100.
101.
102.
103.
104.
105.

e
a
c
b
b
a

106.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
113.
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.
122.
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.
130.
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.
144.
145.
146.
147.
148.
149.
150.
151.
152.
153.
154.
155.

b
b
e
e
e
a
c
a
c
a
c
a
a
b
c
c
b
b
b
b
a
b
d
d
b
a
b
c
c
a
a
a
a
c
a
a
c
d
c
c
c
d
a
b
b
c
a
b
b
a

156.
157.
158.
159.
160.
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
179.
180.
181.
182.
183.
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.
193.
194.
195.
196.
197.
198.
199.
200.
201.
202.
203.
204.
205.

b
a
b
c
c
a
c
b
c
b
a
a
a
b
c.
a
d
b
a
a
b
a
a
c
a
d
d
b
b
b
b
a
c
c
d
c
e
c
a
c
a
b
c
b
a
c
c
b
a
c

206.
207.
208.
209.
210.
211.
212.
213.
214.
215.
216.
217.
218.
219.
220.
221.
222.
223.
224.
225.
226.
227.
228.
229.
230.
231.
232.
233.
234.
235.
236.
237.
238.
239.
240.
241.
242.
243.
244.
245.
246.
247.
248.
249.
250.
251.
252.
253.
254.
255.

d
d
b
e
e
e
c
c
b
a
a
e
c
b
c
c
e
d
a
a
b
a
c
a
d
b
e
b
d
d
e
a
b
c
e
a
a
c
d
e
c
c
d
b
c
a
b
a
c
a

256.
257.
258.
259.
260.
261.
262.
263.
264.
265.
266.
267.
268.
269.
270.
271.
272.
273.
274.
275.
276.
277.
278.
279.
280.
281.
282.
283.
284.
285.
286.
287.
288.
289.
290.
291.
292.
293.
294.
295.
296.
297.
298.
299.
300.
301.
302.
303.
304.
305.

a
b
c
a
b
a
a
d
b
a
d
a
b
e
c
b
c
b
c
a
b
a
e
a
b
a
e
a
a
d
a
c
a
d
a
b
a
e
a
a
b
c
a
a
e
a
b
e
e
d

306.
307.
308.
309.
310.
311.
312.
313.
314.
315.
316.
317.
318.
319.
320.
321.
322.
323.
324.
325.
326.
327.
328.
329.
330.
331.
332.
333.
334.
335.
336.
337.
338.
339.
340.
341.
342.
343.
344.
345.
346.
347.
348.
349.
350.
351.
352.
353.
354.
355.

d
e
e
e
a
b
a
b
e
d
a
d
c
b
e
d
c
d
b
c
b
e
c
d
a
b
c
d
b
c
c
a
d
a
c
a
d
a
e
d
d
a
e
c
c
a
e
a
a
d

356.
357.
358.
359.
360.

e
b
e
e
e

361.
362.
363.
364.
365.
366.
367.
368.
369.
370.
371.
372.
373.
374.
375.
376.
377.
378.
379.
380.
381.
382.
383.
384.
385.
386.
387.
388.
389.
390.
391.
392.
393.
394.
395.
396.
397.
398.

b
c
b
a
c
d
a
c
a
b
c
c
b
d
a
c
c
d
a
a
c
a
a
b
b
c
a
c
c
a
c
b
d
c
a
e
d
a

399.
400.
401.
402.
403.
404.
405.
406.
407.
408.
409.
410.
411.
412.
413.
414.
415.
416.
417.
418.
419.
420.
421.
422.
423.
424.
425.
426.
427.
428.
429.
430.
431.
432.
433.
434.
435.
436.
437.
438.
439.
440.
441.
442.

a
e
e
e
a
b
a
e
d
a
a
c
e
a
b
c
c
b
b
c
c
a
e
e
a
e
e
e
d
c
a
e
e
e
e
d
a
b
b
c
a
d
b
c

443.
444.
445.
446.
447.
448.
449.
450.
451.
452.
453.
454.
455.
456.
457.
458.
459.
460.
461.
462.
463.
464.
465.
466.
467.
468.
469.
470.
471.
472.
473.
474.
475.
476.
477.
478.
479.
480.
481.
482.
483.
484.
485.
486.

c
c
c
e
b
b
b
d
e
b
b
d
a
c
c
b
b
b
d
c
c
a
b
c
b
a
b
c
a
a
a
b
a
e
a
b
e
e
b
d
a
d
e
b

487.
488.
489.
490.
491.
492.
493.
494.
495.
496.
497.
498.
499.
500.
501.
502.
503.
504.
505.
506.
507.
508.
509.
510.
511.
512.
513.
514.
515.
516.
517.
518.
519.
520.
521.
522.
523.
524.
525.
526.
527.
528.
529.
530.

d
d
a
e
a
a
a
c
c
a
d
b
d
d
c
c
b
c
b
d
c
b
a
e
c
a
a
b
b
c
a
a
c
c
a
a
e
e
b
c
a
c
b
b

531.
532.
533.
534.
535.
536.
537.
538.
539.
540.
541.
542.
543.
544.
545.
546.
547.
548.
549.
550.
551.
552.
553.
554.
555.
556.
557.
558.
559.
560.
561.
562.
563.
564.
565.
566.
567.
568.
569.
570.
571.
572.
573.
574.

c
c
b
b
b
a
a
a
b
c
d
b
a
a
b
c
b
b
a
d
a
c
a
b
a
a
a
b
b
e
b
a
a
b
b
a
a
a
b
a
e
d
b
b

575.
576.
577.
578.
579.
580.
581.
582.
583.
584.
585.
586.
587.
588.
589.
590.
591.
592.
593.
594.
595.
596.
597.
598.
599.
600.
601.
602.
603.
604.
605.
606.
607.
608.
609.
610.
611.
612.
613.
614.
615.
616.
617.
618.

b
a
c
a
a
b
c
a
c
b
d
b
b
a
b
a
a
b
d
d
d
d
b
b
b
b
b
c
c
b
a
a
b
d
b
c
d
b
a
d
b
b
c
a

619.
620.
621.
622.
623.
624.
625.
626.
627.
628.
629.
630.
631.
632.
633.
634.
635.
636.
637.
638.
639.
640.
641.
642.
643.
644.
645.
646.
647.
648.
649.
650.
651.
652.
653.
654.
655.
656.
657.
658.
659.
660.
661.
662.

a
b
b
c
c
a
b
a
a
b
a
b
a
b
b
a
b
d
d
a
e
a
c
a
d
d
d
b
b
c
d
a
d
a
b
d
e
a
a
c
b
e
e
b

663.
664.
665.
666.
667.
668.
669.
670.
671.
672.
673.
674.
675.
676.
677.
678.
679.
680.
681.
682.
683.
684.
685.
686.
687.
688.
689.
690.
691.
692.
693.
694.
695.
696.
697.
698.
699.
700.
701.
702.
703.
704.
705.
706.

b
a
b
c
e
c
e
a
d
e
b
a
c
d
c
c
d
a
c
a
a
a
a
a
c
b
b
a
b
c
b
c
a
c
b
c
c
a
a
b
a
c
b
b

707.
708.
709.
710.
711.
712.
713.
714.
715.
716.
717.
718.
719.
720.

c
e
b
d
e
e
d
e
c
a
b
c
a
d