Sunteți pe pagina 1din 12

Automobile Engineering Multiple Choice Questions:

Lecture: 5
15/06/2015
Fuel Supply System:
Q1. The fuel pump in the programmed fuel injection (PFI) system is located
A.
B.
C.
D.

between the fuel-filler pipe and fuel tank


in the fuel tank
on the distributor mounting in the engine compartment
on the engine compartment bulkhead

Ans: B
Q2. In a diesel engine, the fuel is ignited by
A.
B.
C.
D.
E.

spark
injected fuel
heat resulting from compressing air that is supplied for combustion
ignition
combustion chamber.

Ans: C
Q3. Scavenging air in diesel engine means
A.
B.
C.
D.
E.

air used for combustion sent under pres-sure


forced air for cooling cylinder
burnt air containing products of combustion
air used for forcing burnt gases out of engine's cylinder during the exhaust period
air fuel mixture.

Ans: D
Q4. Supercharging is the process of
A. supplying the intake of an engine with air at a density greater than the density of the
surrounding atmosphere
B. providing forced cooling air
C. injecting excess fuel for raising more load
D. supplying compressed air to remove combustion products fully
E. raising exhaust pressure.
Ans: A
Q5. Does the supply of scavenging air at a density greater than that of atmosphere mean
engine is supercharged?
A. yes

B.
C.
D.
E.

no
to some extent
unpredictable
depends on other factors.

Ans: B
Q6. The main function of intake manifold is that it
A.
B.
C.
D.

promotes the mixture of air and fuel


reduces intake noise
cools the intake air to a suitable temperature
distributes intake air equally to the cylinders

Ans: D
Q7. In a fuel injection system, the electronic control module (ECM) calculates the optimum
fuel-injection volume for the engine condition based on the data received from the sensors,
and injects this volume of fuel into the intake manifold at the optimum timing.
A. Correct
B. Incorrect
Ans A
Q8. The function of a carburettor is to control the amount and ratio of air-fuel mixture.
A. True
B. False
Ans: A
Q9. In a Diesel engine, the function of a fuel injector is to
A.
B.
C.
D.

mix the fuel and air


ignite the air-fuel mixture
provide flame front for ignition
spray atomized fuel in the cylinder

Ans D
Q10.The function of positive crankcase ventilation (PCV) system is that it
A.
B.
C.
D.

mixes fuel with air


promotes combustion by creating a swirling movement in the air-fuel mixture
returns blow-by gases from the crankcase to the intake system
feeds blow-by gases to the exhaust manifold

Ans C
Q11. The best fuels for compression ignition engines are

A.
B.
C.
D.

straight chain paraffins


aromatics
branched chain paraffins
napthalenes

Ans D
Q12. The fuel pump of a programmed fuel injection (PFI) system operate for two seconds
when the ignition is turned to the start position to
A.
B.
C.
D.

enable the pump's fault-diagnosis function to operate


warm up and lubricate the pump
supply a large amount of fuel and thereby create a choke effect
pressurise the fuel system before the engine is started

Ans D
Q13. The path taken by intake air is
A.
B.
C.
D.

carburettor (or throttle body) - air cleaner - intake manifold - intake ports - cylinders
air cleaner - carburettor (or throttle body) -intake ports - intake manifold - cylinders
air cleaner - intake manifold - carburettor (or throttle body) - intake ports - cylinders
air cleaner - carburettor (or throttle body) - intake manifold - intake ports - cylinders

Ans D
Q14. The advantage of the fuel injection system over the carburetor system is
A.
B.
C.
D.

improved fuel efficiency


improved emission
improved power output
all of these

Ans D
Q15. Combustion in compression ignition engines is
A.
B.
C.
D.
E.

homogeneous
heterogeneous
both A and B
laminar
turbulent.

Ans: B
Q16. The fuel in diesel engine is normally injected at pressure of
A.
B.
C.
D.
E.

5-10 kg/cm2
20-25 kg/cm2
60-80 kg/cm2
90-130 kg/cm2
150-250 kg/cm2

Ans: D
Q17. The precess of breaking up or a lipuid into fine droplets by spraying is
called
A.
B.
C.
D.
E.

vaporisation
carburetion
ionisation
injection
atomisation.

Ans: E
Q18.In a typical medium speed, 4-stroke cycle diesel engine
A.
B.
C.
D.
E.

Fuel injection starts at 10 before to dead center and ends at 20 after tor dead center
fuel injection starts at top dead center and ends at 20 after top dead center
fuel injection starts at just before top dead center and ends just after top deac center
may start and end anywhere
none of the above.

Ans: A
Lecture: 6
17/06/2015
Braking System:
Q1. Which of the following symptom is caused as a result of brake disc run out ?
A.
B.
C.
D.

Ineffectiveness of the brakes


Judder during braking
Localized wearing of the brake pads
Rapid wearing of the brake pads

Ans : B
Q2. The condition that causes vapour locking in a brake system is
A.
B.
C.
D.

overheating of the fluid due to frequent brake application


overcooling of the brakes during high speed driving
keeping the vehicle without use for an extended period
an excessively high engine speed on a downhill road

Ans: A
Q3. The parking brakes employed in vehicles are operated
A.
B.
C.
D.

mechanically
hydraulically
pneumatically
none of these

Ans A
Q4. The main function of a master cylinder is to
A.
B.
C.
D.

adjust the extent of brake pedal free play


boost the force applied to brake pedal
convert brake pedal force into hydraulic pressure
ensure that all the wheel brakes are supplied with the same amount of fluid pressure

Ans C
Q5. The effect of vapour locking on the brake performance is that the
A.
B.
C.
D.

brakes function more effectively


brakes fail completely
brake operation is delayed after depression of the brake pedal
vapour locking has no effect on brake performance

Ans B
Q6. The sequence in which the force is transmitted through a brake system when the brake
pedal is depressed is
A.
B.
C.
D.

brake pedal - master cylinder - brake lines - vacuum servo mechanism - brake pads
brake pedal - vacuum servo mechanism - master cylinder - brake lines - brake pads
brake pedal - master cylinder - vacuum servo mechanism - brake lines - brake pads
brake pedal - brake lines - vacuum servo mechanism - master cylinder - brake pads

Ans B
Q7. The basic characteristics of a brake fluid is
A.
B.
C.
D.

a high boiling point


low viscosity
compatibility with rubber and metal parts
all of these

Ans D
Q8. The function of a proportioning control valve (PCV) in a brake system is to
A. ensure that equal pressure is supplied to the front and rear brakes throughout every
braking operation
B. reduce the brake fluid pressure when the brakes approach their lockup point
C. cause less brake fluid pressure to act on the front brakes than on the rear brakes when
the fluid pressure exceeds a predetermined level
D. cause less brake fluid pressure to act on the rear brakes than on the front brakes when
the fluid pressure exceeds a predetermined level.
Ans D
Q9. The advantage of having a tandem master cylinder arrangement in automobiles is that it
A. enhances safety by serving two independent lines in a divided-line brake circuit
B. enhances safety by activating the brakes using vacuum pressure in the event of brake
fluid loss

C. supplies equal fluid pressure to each line of a divided-line brake circuit, thereby
preventing the brakes from dragging on one side
D. boosts the brake fluid pressure to reduce the force required to depress the brake pedal
Ans A
Q10. The brake pedal during ABS operation
A.
B.
C.
D.

is pushed upward forcefully


pedal stroke becomes longer
transmits slight kickback to the driver's foot
all of the above

Ans C
Q11. The condition that causes vapour locking in a brake system is
A.
B.
C.
D.

overheating of the fluid due to frequent brake application


overcooling of the brakes during high speed driving
keeping the vehicle without use for an extended period
an excessively high engine speed on a downhill road

Ans A
Q12. Which of the following symptom is caused as a result of brake disc run out ?
A.
B.
C.
D.

Ineffectiveness of the brakes


Judder during braking
Localized wearing of the brake pads
Rapid wearing of the brake pads

Ans B
Q13. The brake warning light warns the driver of
A.
B.
C.
D.

water in the master cylinder


air in the hydraulic system
failure of the primary or secondary circuit of hydraulic system
power-brake failure

Ans C
Q14. The function of antilock brake system (ABS) is that is
A.
B.
C.
D.

reduces the stopping distance


minimises the brake fade
maintains directional control during braking by preventing the wheels from locking
prevents nose dives during braking and thereby postpones locking of the wheels

Ans C
Q15. When the brake pedal free play is less than the specified value, then the
A. brake drags
B. brake fades
C. vapour locking occurs in the brake lines

D. antilock braking system malfunctions


Ans A
Q16. During braking, the brake shoe is moved outward to force the lining against the
A.
B.
C.
D.

wheel piston or cylinder


anchor pin
brake drum
wheel rim or axle

Ans C
Lecture: 7
22/6/2015
Lubrication System:
Q1. The oil pump is driven by
A.
B.
C.
D.

Camshaft
Alternator shaft
Crankshaft via drive belt
Crankshaft directly

Ans: D
Q2. Which of the following is a function of the engine's lubrication system?
A.
B.
C.
D.

Holds an adequate supply of oil


Removes contaminates from the oil
Delivers oil to all necessary areas of the engine
All of the above

Ans: D
Q3. Which of the following would not cause low oil pressure?
A.
B.
C.
D.

Plugged oil pickup screen


Excessive oil dilution
Excessive engine valve lifter wear
Excessive engine bearing wear

Ans C
Q4. Which of the following would be a likely cause excessive oil consumption?
A.
B.
C.
D.
Ans D

Faulty PCV system


Worn piston rings
Neither A nor B
Both A and B

Q5.The characteristic that is enhanced by the honing of cylinder sleeves inner surface is
A.
B.
C.
D.

cooling efficiency
resistance to wear
lubrication performance
none of these

Ans C
Q6. The function of an oil control orifice is that it
A. returns cylinder head lubricating oil to the oil pan at high speed
B. turns oil into fine mist for spray lubrication
C. regulates the pressure of engine oil supplied by the oil pump for the lubrication of
cylinder head mechanism and other purposes
D. removes impurities from cylinder head lubricating oil
Ans C
Q7. The lubrication oil flow in an engine is in the order as
A.
B.
C.
D.

oil strainer - oil pump - relief valve - oil filter - cylinder block - cylinder head - oil pan
oil pump - oil strainer - relief valve - oil filter - cylinder block - cylinder head - oil pan
oil strainer - oil filter - relief valve - oil pump - cylinder block - cylinder head - oil pan
oil strainer - oil pump - relief valve - oil filter - cylinder head - cylinder block - oil pan

Ans A
Q8. The engine oil is stored in __________ when the engine is not running.
A.
B.
C.
D.

oil pan
cylinder head
oil pump
separate oil tank

Ans A
Q9. The main cause for the change in engine oil viscosity is
A.
B.
C.
D.

humidity
temperature
vibration
contamination

Ans B
Q10. The forced-fed lubrication system means that the oil is delivered to the engine by
A.
B.
C.
D.

gravity
the pressure created by the oil pump
splashing action of the crankshaft
none of these

Ans B
Q11. The crankcase dilution means

A.
B.
C.
D.

dilution of fuel in the crankcase


dilution of oil by water in the crankcase
dilution of lubrication oil by fuel in the crankcase
dilution of mixture passing through crankcase in two-stroke engines

Ans C
Q12. The component of the oil filter that prevents the passage of metal particles and sludge is
A.
B.
C.
D.

element
relief valve
check valve
case

Ans A
Q13. The engine oil viscosity is defined by __________ ratings.
A.
B.
C.
D.

automatic transmission fluid (ATF)


society of automotive engineers (SAE)
gross vehicle weight (GVW)
American petroleum institute (API)

Ans B
Q14. The engine oil level should be checked
A.
B.
C.
D.

immediately after the ignition switch is turned off


while the engine is running
a few minutes after the ignition switch is turned off
while the engine is running at high-idle speed

Ans C
Q15. In a forced feed lubrication system, the device used to guard against excessive oil
pressure, is known as
A.
B.
C.
D.

release chamber
balancer
relief valve
stop valve

Ans C
Lecture: 8
24/06/2015
Cooling System:
Q1. Engine coolant entering into engine oil, then engine oil appears
A.
B.
C.
D.

Appears Milky
becomes foamy
turns black
none of these

Ans : A
Q2. The radiator tubes are manufactured by using
A.
B.
C.
D.

Cast iron tubes


Aluminium tubes
Brass tubes
Steel tubes

Ans : C
Q3. The component in the radiator of an automobile that increases the boiling point of water
is
A.
B.
C.
D.

drain plug
water jacket
vacuum valve
pressure cap

Ans: D
Q4. In the cooling system the thermostat:
A. controls engine temperature;
B. works the air conditioner;
C. Modulates the diodes.
(A) is correct. As stated above, a faulty thermostat, causing an engine to run too hot or too
cold, can damage the engine.
Q5. A radiator cap is designed to:
A. keep water from sloshing out of the radiator;
B. keep the cooling system operating at a specified pressure;
C. last indefinitely.
(B) is correct. And when replacing the cap, be sure to install the right one for your vehicle.
Pressure recommendations vary.
Q6. A broken drive belt can cause:
A.
B.
C.
D.

overheating;
loss of power steering;
dead battery.
All of these.

Ans (D) Because all three functions are dependent upon the drive belt (or belts) all three
answers are correct.
Q7. Cooling systems on many cars today:

A. have no water pump;


B. never need to be flushed;
C. are equipped with an electric fan on the radiator.
Ans (C)
Q8. The heat transfer from coolant to air in the radiator of an automobile engine takes place
by
A.
B.
C.
D.

radiation only
convention only
convection and radiation
conduction, convection and radiation

Ans C
Q9. The purpose of a thermostat in an engine cooling system is to
A.
B.
C.
D.

prevent the coolant from boiling


allow the engine to warm up quickly
indicate the coolant temperature
pressurise the system to raise the boiling point

Ans B
Q10. The function of a radiator fan in the cooling system is that
A. it blows air through the radiator when necessary
B. it is turned by wind force as the vehicle moves forward, and its rotation drives the
water pump
C. it cools the engine by blowing air onto the cylinder block
D. it draws heat out of the engine compartment
Ans A
Q11. The commonly used antifreeze solution in automobiles is
A.
B.
C.
D.

carbon disulphide
ethylene glycol
ammonium chloride
freon-12

Ans B
Q12. Why are modern cooling systems pressurized?
A.
B.
C.
D.
Ans

To raise coolant's boiling point


To prevent leaks
To move the coolant through the system
To prevent corrosion in the system
A

Q13. What is the most likely symptom of a vehicle with a non-operational electric cooling
fan?
A.
B.
C.
D.

Overheating at highway speeds


Overheating at low speeds
Overheating at all speeds
Lack of heat from the heater core

Ans B
Q14. What is a likely harmful effect of engine overheating?
A.
B.
C.
D.

Damage to combustion chamber parts


Damage in the crankcase
Poor gas mileage
High tailpipe emissions

Ans A
Q15.. What is a likely harmful effect of engine underheating?
A.
B.
C.
D.
Ans D

High tailpipe emissions


Sludge builup in the oil
Poor gas mileage
All of the above