Sunteți pe pagina 1din 98

June Month

Current Affairs
300 MCQ Questions
Day Wise

www.ibpsexamguru.in

June Month Current Affairs Mcq for All Bank exams


For More Banking Materials
Visit: www.ibpsexamguru.in

For Current affairs Updates on facebook ]


Join Here https://www.facebook.com/CurrentAffairsToday4u

Current Affairs Quiz: June 1st 2015

1. Which football club has grabbed Europa League title?


a) Bosco Football Club
b) Dnipro Dnipropetrovsk football club
c) Sevilla Football Club
d) Linton Football Club

2. Who among the following has been appointed as Scientific Advisor to Union
Defence Minister?
a) A Satheesh Reddy
b) G Satheesh Reddy
c) N Satheesh Reddy
d) S Satheesh Reddy

www.ibpsexamguru.in

Page 1

3. Which among the following bank has launched an Online Customer Acquisition
Solution?
a) State Bank of India
b) Bank of India
c) Bank of Baroda
d) Punjab National Bank

4. Which army has launched operations to flush out Boko Haram from Sambisa
forest?
a) Nigerian
b) Somalian
c) Serbian
d) Pakistani

5. The book titled "Ahmedabad: A City in the World" was authored by whom
among the following?
a) Amrita Shah
b) Amita Shah
c) Anita Shah
d) Anjana Shah

6. Who among the following has been appointed as Director General of


Doordarshan News?
www.ibpsexamguru.in

Page 2

a) Reena Jain
b) Veena Jain
c) Neena Jain
d) Meena Jain

7. The book titled "Super Economies" was authored by whom among the
following?
a) Randeep Bahl
b) Ranjay Bahl
c) Raghav Bahl
d) Rajesh Bahl

8. Anand Kumar, the founder of "Super 30" was recently honoured in...................
a) US
b) Canada
c) China
d) Singapore

9. Who among the following has been appointed as Cabinet Secretary to Union
Government?
a) Pradeep Kumar Sinha
b) Mandeep Kumar Sinha
c) Sandeep Kumar Sinha

www.ibpsexamguru.in

Page 3

d) Randeep Kumar Sinha

10. Which among the following state has brought 16 sectors under swiss challenge
method to develop Infrastructure?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamilnadu
d) Andhra Pradesh

ANSWER SHEET
1
C

10

Current Affairs Quiz: June 2nd 2015

1. Fourth North East Youth festival was concluded in Jorhat district of.................
a) Sikkim
b) Assam
c) Manipur
d) Mizoram

www.ibpsexamguru.in

Page 4

2. Who among the following Fifa president has resigned recently?


a) Sepp Blatter
b) Nicolas Maduro
c) Diego Maradona
d) Ali bin al Hussein
3. Who among the following has won a Norwegian prize for freedom of
expression?
a) Edward Snowden
b) Mark Zuckerberg
c) Ben Simonds
d) Bratt Shinjan
4. The biochemist Nobel Prize Chemistry winner 2004 died recently. Name him.
a) Aaron Ciechanover
b) Avram Hershko
c) Aaron Hershko
d) Irwin Rose
5. Who among the following will continue as Indian team director?
a) Kapil Dev
b) Ravi Shastri
c) Sunil Gavaskar
d) Mohd Azaharuddin
www.ibpsexamguru.in

Page 5

6. Who among the following was sworn-in as the 19th Governor of Arunachal
Pradesh?
a) Sheila Dixit
b) Ram Naik
c) Nirbhay Sharma
d) Jyoti Prasad Rajkhowa

7. Which among the following company will collaborate with Sterlite for smart
city initiatives in India?
a) Ericsson
b) Sony
c) Samsung
d) Micromax

8. Union Food and Consumer Affairs Minister.................launched a BIS App to


register complaints against sub-standard quality of products and Hallmark
jewellery.
a) Nitin Gadkari
b) Ram Vilas Paswan
c) Uma Bharti
d) Yashwant Sinha

www.ibpsexamguru.in

Page 6

9. The Reserve Bank of India has lowered GDP growth forecast to.......% for 201516 from 7.8%.
a) 7.7
b) 7.6
c) 7.5
d) 7.4
10. Who among the following was awarded with Bangladesh Liberation War
award?
a) LK Advani
b) Dr Manmohan Singh
c) Atal Bihari Vajpayee
d) Narendra Modi

ANSWER SHEET
1
B

10

Current Affairs Quiz: June 3rd 2015

1. Jyoti Prasad Rajkhowa was sworn-in as the 19th Governor of..................


a) Sikkim
b) Arunachal Pradesh
c)Mizoram
d) Manipur
www.ibpsexamguru.in

Page 7

2. Which among the following city has started its Metro railway operation
recently?
a) Jaipur
b) Raipur
c) Lucknow
d) Goa

3.................... Defence Secretary Ashton B. Carter has arrived in India.


a) US
b) UK
c) Germany
d) Russia
4. India and.....................has decided to work together on defence and security
issues.
a) Belarus
b) Belgium
c) Brazil
d) Baluchistan
5. India has signed legal agreement with the World Bank for IBRD Loan of
US$..........Million for Tamil Nadu Sustainable Urban Development Project.
a) 200

www.ibpsexamguru.in

Page 8

b) 300
c) 400
d) 500

6. India and...............has signed a new strategically important 10-year defence


framework pact.
a) US
b) UK
c) Russia
d) China

7. Who among the following former Intelligence Bureau Chief has been appointed
as the Prime Ministers special envoy on counter-terror?
a) Ayub Ibrahim
b) Akhlaque Ibrahim
c) Asif Ibrahim
d) Ashfaque Ibrahim

8. Who among the following cricketer was awarded with South African cricketer
of the year?
a) AB de Villiers
b) Morne van Wyk
c) Dale Steyn

www.ibpsexamguru.in

Page 9

d) Rilee Rossouw

9. Tamil Nadu chief minister J Jayalalithaa announced a financial aid of


Rs.........crore for farmers to improve the short-term cultivation.
a) 40
b) 41
c) 42
d) 43

10. As per latest FIFA rankings, India's new ranking is..........


a) 143
b) 142
c) 141
d) 140

ANSWER SHEET
1
B

2
A

3
A

4
A

5
C

6
A

www.ibpsexamguru.in

7
C

8
A

9
B

10
C

Page 10

Current Affairs Quiz: June 4th 2015

1. Who among the following cricketer was awarded with the T20 South African
Cricketer of the Year?
a) AB de Villiers
b) Morne van Wyk
c) Dale Steyn
d) Rilee Rossouw
2. Who among the following was appointed by Infosys as Non-Executive
Chairman of the Board?
a) R. Seshasayee
b) S. Seshasayee
c) T. Seshasayee
d) Y. Seshasayee

3. Essel Group has inked a pact with which government to set up solar parks?
a) Madhya Pradesh
b) Rajasthan
c) Chhatisgarh
d) Jharkhand
4. Who among the following cricketer was awarded with the South African
Newcomer Cricketer of the Year?
a) AB de Villiers
www.ibpsexamguru.in

Page 11

b) Morne van Wyk


c) Dale Steyn
d) Rilee Rossouw
5. India has signed legal agreement with the World Bank for IBRD Loan of US$
400 million for.........................Sustainable Urban Development Project.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

6. US Defence Secretary..............................has arrived in India.


a) Abrahim B. Carter
b) Ashton B. Carter
c) Princeton B. Carter
d) Ashley B. Carter

7. Mahindra World City.......................has become the first project in Asia to


commit a carbon-positive road map as part of the C40 Cities Climate Leadership
Group.
a) Jodhpur
b) Jabalpur
c) Jaipur
d) Jhargram

www.ibpsexamguru.in

Page 12

8. As per latest FIFA rankings, which country topped the ranking?


a) Germany
b) Argentina
c) Netherland
d) Brazil
9. Jyoti Prasad Rajkhowa was sworn-in as the.............Governor of Arunachal
Pradesh.
a) 17
b) 18
c) 19
d) 20

10. Prince Harry was made a Knight Commander of the Royal Victorian Order by
his grandmother the Queen as a sign of her personal esteem. He is the..........in line
to the throne.
a) Third
b) Fourth
c) Fifth
d) Sixth

ANSWER SHEET

www.ibpsexamguru.in

Page 13

1
B

2
A

3
B

4
D

5
A

6
B

7
C

8
A

9
C

10
C

Current Affairs Quiz: June 5th 2015

1. R. Seshasayee was appointed by...........................as Non-Executive Chairman of


the Board.
a) TCS
b) Wipro
c) Infosys
d) Cognizant

2. Which country has successfully test fired a ballistic missile "Hyunmoo-2B"


capable of hitting targets anywhere in North Korea?
a) South Korea
b) North Korea
c) China
d) Japan

3. Who among the following former cricketer has been announced as the coach of
India A team and Indian U 19 cricket team?
a) Sachin R Tendulkar
b) VVS Laxman
c) Rahul Dravid
www.ibpsexamguru.in

Page 14

d) Saurav Ganguly
4. Which company has inked a pact with Rajasthan government to set up solar
parks?
a) Mahagun Group
b) CTS Group
c) Zee Group
d) Essel Group
5. World environment day was celebrated across the globe on....... June.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

6. Governmennt has appointed whom among the following as new DRDO chief,
scientific advisor to defence minister?
a) G S Reddy
b) S Christopher
c) Avinash Chander
d) Avinash reddy

7. Reliance Power signed an agreement with which country to invest $ 3 billion to


set up a mega power plant ?

www.ibpsexamguru.in

Page 15

a) Bangladesh
b) Pakistan
c) China
d) Bhutan

8. Chief Minister N. Chandrababu Naidu performed bhoomi pooja for the new
capital.........................
a) Telangana
b) Amravati
c) Hyderabad
d) Guntur

9. E-commerce firm Snapdeal and.........................have partnered to sell homes


online worth Rs. 1.1 crore.
a) Godrej Properties
b) Sobha Developers
c) DLF
d) Tata Housing

10. India and..........................sealed a historic agreement to settle a 41-year-old


land boundary dispute through exchange of territories.
a) Bangladesh
b) Pakistan

www.ibpsexamguru.in

Page 16

c) China
d) Bhutan

ANSWER SHEET
1
C

2
A

3
C

4
D

5
D

6
B

7
A

8
B

9
D

10
A

Current Affairs Quiz: June 6th 2015

1. Who among the following has been appointed as the new Central Vigilance
Commissioner?
a) Sharat Sabharwal
b) Manjula Prasher
c) Vijai Sharma
d) K.V. Chowdary

2. Who among the following has been reappointed as the MD & CEO of Yes
Bank?
a) Basant Seth
b) M A Khan Yusufi
c) Rana Kapoor

www.ibpsexamguru.in

Page 17

d) Yashovardhan Azad

3. Which among the following bank has slashed base rate by 25 bps to 9.95%?
a) Deutsche Bank
b) Standard Chartered Bank
c) HSBC Bank
d) Federal Bank
4. Indian Oil Corp will invest about Rs.................crore to raise Panipat refinery
capacity by 34% to 20.2 million tonnes by 2020.
a) 12,000
b) 13,000
c) 14,000
d) 15,000
5. Deutsche Bank has appointed whom as its new CEO?
a) Anshu Jain
b) John Cryan
c) Juergen Fitschen
d) Vijai Sharma
6. Which airways has signed deal to sell tickets to waitlisted railway travellers?
a) Kingfisher
b) Indigo

www.ibpsexamguru.in

Page 18

c) SpiceJet
d) Indian Airways

7. Who among the following has thrashed Novak Djokovic to win French Open
final?
a) Stan Wawrinka
b) Steffi Graf
c) Roger Federer
d) David Ferrer

8. Who among the following has bagged gold as India finishes 3rd at Asian
Athletics Championships?
a) Madabhushanam Sridhar Acharyulu
b) Diwan Arun Nanda
c) Tintu Luka
d) Ajay Vohra

9. The sprawl of the National Capital Region just got bigger after inclusion
of........................... district.
a) Jind
b) Karnal
c) Muzaffarnagar
d) All of the above

www.ibpsexamguru.in

Page 19

10. Indias first State-of-the-Art Tier-I Oil Spill Response Centre inagurated
in......................
a) Mumbai
b) Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad

ANSWER SHEET
1
D

2
C

3
D

4
D

5
B

6
C

7
A

8
C

9
D

10
A

Current Affairs Quiz: June 7th 2015

1. Who among the following has won gold in the skeet match at the 7th
International junior shotgun cup?
a) Lari Pesonen
b) Anantjeet Singh Naruka
c) Angadvir Singh Bajwa
d) Angadvir Naruka

2. The government has extended the term of Bank of Baroda's interim MD &
CEO................................
a) B P Sharma
b) Ranjan Dhawan
www.ibpsexamguru.in

Page 20

c) S S Mundra
d) K L Agrawal

3. Who among the following was appointed as the new Director General of
National Security Guard?
a) K C Tayal
b) M C Tayal
c) P C Tayal
d) R C Tayal
4. The Central Board of Trustees of the Employees Provident Fund Organisation
has decided to invest.....% of its funds in the equity market.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
5. ISRO has bagged "Space Pioneer award" for the year 2015 by...............National
Space Society.
a) US
b) UK
c) Russia
d) China

www.ibpsexamguru.in

Page 21

6. The Reserve Bank of India has permitted banks to take control of .........% of
stake in a company to recover financial health
a) 45
b) 50
c) 51
d) 75

7. Federal Bank has slashed base rate by 25 bps to...................%.


a) 6.95
b) 7.95
c) 8.95
d) 9.95

8. Which among the following bank has appointed John Cryan as its new CEO?
a) Deutsche Bank
b) Standard Chartered Bank
c) HSBC Bank
d) Federal Bank

9. Who among the following has won French Open final?


a) Serena Williams
b) Lucie Safarova
c) Venus Williams
www.ibpsexamguru.in

Page 22

d) Maria Sharapova

10. Who among the following was appointed as Chancellor of Nalanda University?
a) Vikram Ranashah
b) John Brett
c) George Yeo
d) Amartya Sen

ANSWER SHEET
1
B

10

Current Affairs Quiz: June 8th 2015

1. Barcelona Football Club won King's Cup "Copa del Rey title"for............th time.
a) 25
b) 26
c) 27
d) 28

www.ibpsexamguru.in

Page 23

2. Who among the following footballer has announced his retirement?


a) Gio Ferdinand
b) Rio Ferdinand
c) Lio Ferdinand
d) Nio Ferdinand
3. Who among the following has been appointed as President of Uber
Technologies Inc's India Operations?
a) Alok Jain
b) Aman Jain
c) Amit Jain
d) Amar Jain
4. Which country unveiled world's first facial recognition ATM machine?
a) Japan
b) Egland
c) China
d) Spain
5. US has removed which country from terror blacklist to strengthen its bilateral
ties with that country?
a) Somalia
b) Cuba
c) Kenya
d) Iran

www.ibpsexamguru.in

Page 24

6. Recently the book "The................Model: Political Meritocracy and the Limits of


Democracy" was written by Daniel A Bell.
a) India
b) Egland
c) China
d) Spain

7. Winner of three Wimbledon titles in a day has recently died. Name that tennis
proffessional.
a) Doris Hart
b) Doris Wart
c) Doris Fart
d) Doris Kart

8. Mohun Bagan has won I-League title of football after years..........


a) 10
b) 11
c) 12
d) 13

9. Uttarakhands Health Minister............................ was conferred with World No


Tobacco Day Award 2015.

www.ibpsexamguru.in

Page 25

a) AB Negi
b) MS Negi
c) SS Negi
d) RS Negi
10. Who among the following has been appointed as Governor of Ukraine's Odessa
region?
a) Bikheil Saakashvili
b) Vikheil Saakashvili
c) Mikheil Saakashvili
d) Nikheil Saakashvili

ANSWER SHEET
1
C

2
B

3
C

4
C

5
B

6
C

7
A

8
D

9
C

10
C

Current Affairs Quiz: June 9th 2015

1. Who among the following was appointed as Executive Director of RBI?


a) Meena Hemchandra
b) Reena Hemchandra
www.ibpsexamguru.in

Page 26

c) Leena Hemchandra
d) Heena Hemchandra

2. Which among the following country has designated Ameenah Gurib-Fakim as


its first woman President?
a) UAE
b) Iraq
c) Iran
d) Mauritius

3. Who among the following was appointed as Assistant Chief of Naval staff
(Air)?
a) Philipose F Pynumootil
b) Philipose G Pynumootil
c) Philipose H Pynumootil
d) Philipose K Pynumootil
4. Who among the following has been appointed as Director of Satish Dhawan
Space Centre (SDSC) SHAR?
a) MYS Prasad
b) P Kunhikrishnan
c) MYS Shah
d) M Kunhikrishnan

www.ibpsexamguru.in

Page 27

5. The pioneer of Indias IT industry recently died. Name him.


a) Jayant Sonawala
b) Karan Sonawala
c) Hemant Sonawala
d) Himanshoo Sonawala

6. Who among the following has been appointed as Director of Liquid Propulsion
Systems Centre, ISRO?
a) I Somanath
b) P Somanath
c) R Somanath
d) S Somanath

7. Who among the following has been appointed as Director of Vikram Sarabhai
Space Centre, ISRO?
a) S Sivan
b) M Sivan
c) L Sivan
d) K Sivan

8. Hollywood actress.......................passed away recently.


a) Betsy Kalmer
b) Betsy Palmer

www.ibpsexamguru.in

Page 28

c) Betsy Lalmer
d) Betsy Halmer
9.The 92-year-old........................... has become oldest woman to complete a
marathon.
a) Harriette Thompson
b) Gladys Burrill
c) Gladys Thompson
d) Harriette Burrill

10. Who among the following was appointed as the CMD of Hero MotoCorp Ltd?
a) Aakash Munjal
b) Pawan Munjal
c) Darshit Munjal
d) Kushal Munjal

ANSWER SHEET
1
A

2
D

3
B

4
B

5
C

6
D

7
D

8
B

9
A

10
B

Current Affairs Quiz: June 10th 2015


www.ibpsexamguru.in

Page 29

1.................................. has acquired hair care brand Kesh King recently.


a) Navratna Cool Oil
b) Himratna Cool Oil
c) Emami Limited
d) Keo Karpin Limited

2. Who among the following has been appointed by ICICI Bank as Non-Executive
Chairman?
a) MK Sharma
b) KV Kamath
c) KV Sharma
d) MK Kamath

3. Who among the following was honoured with Officers of the New Zealand
Order of Merit?
a) Brendon McCullum
b) Mike Hesson
c) A & B
d) Only B
4. Who among the following was appointed as CEO of Deloitte Touche Tohmatsu
Limited?
a) Amit Renjen
www.ibpsexamguru.in

Page 30

b) Rohit Renjen
c) Punit Renjen
d) Barry Salzberg
5. Who among the following was conferred with Asian Athletics Association
Presidents award?
a) Anuraag Thakur
b) N Srinivasan
c) Suresh Kalmadi
d) Lalit Modi

6. Which metro railway will soon get its first driver-less train?
a) Jaipur
b) Delhi
c) Kolkata
d) Pune

7. India and..........................have signed agreements to enhance bilateral


cooperation recently.
a) Myanmar
b) Somalia
c) Netherlands
d) Pakistan

www.ibpsexamguru.in

Page 31

8.Volvo India has appointed whom among the following as Managing Director?
a) Tomas Ernberg
b) Tom von Bonsdorff
c) Mark Rutte
d) Mark Binshan

9. Which state government has introduced mechanical road sweepers?


a) Delhi
b) Maharashtra
c) Tamilnadu
d) Karnataka

10. Who among the following wrestler passed away recently?


a) Shankar Nath
b) Som Nath
c) Prem Nath
d) Amar Nath

www.ibpsexamguru.in

Page 32

ANSWER SHEET
1
C

2
A

3
C

4
C

5
C

6
B

7
C

8
B

9
A

10
C

Current Affairs Quiz: June 11th 2015

1. Which famous scientist was sworn-in as President of Mauritius?


a) Fatimah Gurib-Fakim
b) Ameenah Gurib-Fakim
c) Raveenah Gurib-Fakim
d) Kareenah Gurib-Fakim

2. Who among the following Scottish author has won the 2015 Baileys Women's
Prize for her fiction novel "How to be Both"?
a) Ali Smith
b) Eimear McBride
c) AM Homes
d) Laline Paull

3. ......................writer Dasaradhi Rangacharya died recently.


a) Telugu
www.ibpsexamguru.in

Page 33

b) Tamil
c) Kannada
d) Malyali
4. Union Environment Ministry has approved Coastal Road Project of
.......................
a) Goa
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Kolkata
5. Who among the following won men's singles final in Indonesia Open Badminton
tournament?
a) Kento Momota
b) Jan O. Jorgensen
c) Parupalli Kashyap
d) Xiro Momota
6. Who among the following has resigned as Co-Chief Executive Officer of
Germanys biggest bank Deutsche Bank following criticism from investors?
a) Anshu Jain
b) Juergen Fitschen
c) Both A & B
d) Only A

www.ibpsexamguru.in

Page 34

7. Who among the following has authored the book "Flood of fire"?
a) Amitosh Nag
b) Vikram Setha
c) Amitav Ghosh
d) Partho Ghosh

8. WHich state circle of India has decided to sell River Godavari water as GODJAL during Pushkaram festival season?
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Rajasthan
d) Madhya Pradesh

9.Union Ministry of Water Resources launched nationwide Jal Kranti Abhiyan


from which sity?
a) Kolkata
b) Allahabd
c) Varanasi
d) Jaipur

10. Who among the following hollywood actor died recently?


a) Miroshi Koizumi
b) Biroshi Koizumi

www.ibpsexamguru.in

Page 35

c) Viroshi Koizumi
d) Hiroshi Koizumi

ANSWER SHEET
1
B

2
A

3
A

4
B

5
A

6
C

7
C

8
A

9
D

10
D

Current Affairs Quiz: June 12th 2015

1. Which edition of International Indian Film Academy (IIFA) Awards was held in
Kuala Lumpur, Malaysia?
a) 13
b) 14
c)15
d) 16

2. Which among the following film has grabbed best film award for Indian Film
Academy (IIFA) Awards?
a) PK
b) Haider
www.ibpsexamguru.in

Page 36

c) Mary Kom
d) Queen

3. Who among the following has grabbed best director award for Indian Film
Academy (IIFA) Awards?
a) Rajkumar Hirani
b) Vishal Bharadwaj
c) Vikas Behal
d) Umang Kumar
4. Who among the following has grabbed best actor award for Indian Film
Academy (IIFA) Awards?
a) Shahid Kapoor
b) Salman Khan
c) Shahrukh Khan
d) Aamir Khan
5. The 41st edition of G7 summit was held in........................
a) Washington
b) Spain
c) Germany
d) Norway

www.ibpsexamguru.in

Page 37

6. Which Mercedes racing driver has won the 2015 Formula 1 Canada Grand Prix
title?
a) Sebastian Vettel
b) Nico Rosberg
c) Lewis Hamilton
d) Sergio Perez

7. Who among the following has been appointed as Chief Information


Commissioner of India?
a) Vijai Sharma
b) Vinay Sharma
c) Vibhor Sharma
d) Vineet Sharma

8. World Ocean Day was observed with theme Healthy oceans, Healthy planet
on................June.
a) 9
b) 10
c) 11
d) 12

9. The book "Sourav Ganguly: Cricket, Captaincy and Controversy" was written
by whom among the following?
a) Diptodip Sarkar
www.ibpsexamguru.in

Page 38

b) Saptarshi Sarkar
c) Samir Sarkar
d) Debjoy Sarkar
10. Which among the following football club has become the the Worlds most
valuable brand in the World football with 1.2 billion US dollars?
a) Manchester United
b) Bayern Munich
c) Real Madrid
d) Barcelona Football Club

ANSWER SHEET
1
D

2
D

3
A

4
A

5
C

6
C

7
A

8
A

9
B

10
A

Current Affairs Quiz: June 13th 2015

1. ...........................Municipal Corporation has launched USE and GET PAID


scheme for Public Toilet Users to be paid 1 rupee.
a) Ahemdabad
b) Varanasi

www.ibpsexamguru.in

Page 39

c) Patna
d) Raipur

2. Who among the following has acquired an overseas cricket franchise CPL T20
team Trinidad & Tobago?
a) Shah Rukh Khan
b) Preity Zinta
c) Shilpa Shetty
d) Abhishek Bachchan

3. Indian Basketball Players Association was launched in which city?


a) Mumbai
b) Kolkata
c) Chennai
d) New Delhi
4. Recently Indian Army has carried out cross-border operation against militants in
which country?
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Afghanistan
d) Pakistan

www.ibpsexamguru.in

Page 40

5. Who among the following won women's singles final in Indonesia Open
Badminton tournament?
a) Yui Hashimoto
b) Ko Sung Hyun
c) Shin Baek Choel
d) Ratchanok

6. Who among the following has grabbed best actress award for Indian Film
Academy (IIFA) Awards?
a) Kangana Ranaut
b) Rani Mukerjee
c) Priyanka Chopra
d) Tabu

7. Which among the following film has grabbed best story award for Indian Film
Academy (IIFA) Awards?
a) PK
b) Haider
c) Mary Kom
d) Queen

8. India- born.......................... has resigned as Chief Technology Officer of Cisco.


a) Chuck Robbins
b) Marc Robbins
www.ibpsexamguru.in

Page 41

c) Padmasree Warrior
d) Padmasree Jahaan

9. Which among the following has agreed to acquire DLF's DT Cinemas for 500
crore rupees?
a) PVR Ltd
b) PDR Ltd
c) INOX Cinema Ltd
d) Fun Cinemas

10. Who among the following has been appointed as Director of CSIR-IICT
(Council of Scientific and Industrial Research-Indian Institute of Chemical
Technology)?
a) Dr. Srivari Chandrasekhar
b) Dr. Trivari Chandrasekhar
c) Dr. Nrivari Chandrasekhar
d) Dr. Privari Chandrasekhar

www.ibpsexamguru.in

Page 42

ANSWER SHEET
1
A

2
A

3
D

4
B

5
D

6
A

7
D

8
C

9
A

10
A

Current Affairs Quiz: June 14th 2015

1. Indian-origin scientist...........................developed world's first water-based


computer.
a) Manu Prakash
b) Maansingh Prakash
c) Manbendra Prakash
d) Manish Prakash

2. India,............................. has held first ever trilateral dialogue in the fields of


economy and security with special emphasis on maritime security.
a) America and Australia
b) Japan and Australia
c) China and Australia
d) Japan and China

3. Who among the following was conferred with 2015 Sant Namdev National
Award recently?

www.ibpsexamguru.in

Page 43

a) Meera Kumar
b) Bhupendra Singh Hooda
c) Parkash Singh Badal
d) Nitin Gadkari
4. Former Indian Cricketer who was wicketkeeper-batsman died recently. Name
him.
a) Hemant Kanitkar
b) Hemendra Kanitkar
c) Ravindra Kanitkar
d) Sumant Kanitkar
5. Which bank has launched mobile app "PayZapp" that allows customers to
manage card details, pay bills and sending money?
a) ICICI Bank
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) HSBC Bank

6. CCEA has approved.....................crore rupees road projects in Madhya Pradesh


and Telangana
a) 3721
b) 4721
c) 5721

www.ibpsexamguru.in

Page 44

d) 6721

7. Who among the following has been named as Delhi Law Minister?
a) Kabir Mishra
b) Ravindra Bharti
c) Jitender Tomar
d) Kapil Mishra

8. The central government will give Rs.................crore interest-free loans to sugar


mills.
a) 4,000
b) 5,000
c) 6,000
d) 7,000

9. Which online retailer has opened its biggest fulfilment centre in Hyderabad?
a) Snapdeal
b) Amazon
c) Flipkart
d) eBay

10. Who among the following was removed as Director of Indian Statistical
Institute?

www.ibpsexamguru.in

Page 45

a) Dr Bimal K Roy
b) Prof S Bandyopadhayay
c) Prof N Bandyopadhayay
d) Prof Vijoy Bandyopadhayay

ANSWER SHEET
1
A

2
B

3
C

4
A

5
C

6
B

7
D

8
C

9
B

10
A

Current Affairs Quiz: June 15th 2015

1. Chandigarh's Rock Garden creator died recently. Name him.


a) Nem Chand
b) Nek Chand
c)Prem Chand
d) Nand Chand

2. Which state and Adani Power Ltd has signed a PPA to set up 200 MW solar
power plant in Ramanathapuram?
a) Karnataka
b) Kerala
c) Andhra Pradesh

www.ibpsexamguru.in

Page 46

d) Tamil Nadu

3. Who among the following has been appointed as entrepreneur in residence of


Flipkart?
a) Ramesh Garikipati
b) Ravi Garikipati
c) Raman Garikipati
d) Raj Garikipati
4. Who among the following has been appointed as Director of Indian Statistical
Institute?
a) Mithilesh Gupta
b) Purunendu Chatterjee
c) Dr Bimal K Roy
d) Prof S Bandyopadhayay
5. Union Government has recently launched Migrant Resource Centre in which
city recently?
a) Delhi
b) Jaipur
c) Chennai
d) Kolkata

6. Recently a veteran actor died at the age of 93. Name him.

www.ibpsexamguru.in

Page 47

a) Sir Christopher John


b) Sir Christopher Puff
c) Sir Christopher Lee
d) Sir Christopher Joy

7. Who among the following Englands cricketer has retired from all forms of
cricket?
a) Batt Prior
b) Hatt Prior
c) Matt Prior
d) Vatt Prior

8. World Day Against Child Labour was observed worldwide on..........June.


a) 12
b) 13
c) 14
d) 15

9. Who among the following has resigned as CEO of Twitter Inc?


a) Dick Dorsey
b) Jack Costolo
c) Dick Costolo
d) Jack Dorsey
www.ibpsexamguru.in

Page 48

10. Who among the following was appointed as the Chair of Board of Directors of
the Global Alliance for Improved Nutrition?
a) Vinita Bali
b) Jay Naidoo
c) Vinita Naidoo
d) Jay Bali

ANSWER SHEET
1
B

2
D

3
B

4
D

5
C

6
C

7
C

8
A

9
C

10
A

Current Affairs Quiz: June 16th 2015

1. Who among the following has topped in the list of 2015 World's 100 highestpaid athletes?
a) Cristiano Ronaldo
b) Mahendra Singh Dhoni
c)Floyd Mayweather
d) Neymar

www.ibpsexamguru.in

Page 49

2. Moldova's Prime Minister has resigned. Name him.


a) Firil Gaburuci
b) Chiril Gaburuci
c) Kiril Gaburuci
d) Liril Gaburuci

3. Veteran....................... fast bowler Sir Wesley Winfield Hall was inducted into
the ICC Cricket Hall of Fame.
a) West Indies
b) England
c) South Africa
d) Australia
4. World Blood Donors Day was observed with theme "Thank you for saving my
life" on.................. June.
a) 13
b) 14
c) 15
d) 16
5. Sheila Kaul, the former Governor of............................died recently.
a) Andhra Pradesh
b) Himachal Pradesh

www.ibpsexamguru.in

Page 50

c) Manipur
d) Punjab

6. World famous Buddhas of Bamiyan was resurrected which country?


a) Afghanistan
b) Srilanka
c) Nepal
d) Myanmar

7. Which among the following online retail website has acquired Letsgomo Labs to
strengthen its position in mobile commerce?
a) Jabong
b) Flipkart
c) Amazon
d) Snapdeal

8. Indian Railways has rechristened Ahmedabad-Haridwar Mail Express which is


also known as 'Haridwar Mail' will be now known as...................
a) Jivan Express
b) Yoga Express
c) Swasthya Express
d) Swachchta Express

www.ibpsexamguru.in

Page 51

9. Which indian cricketer has become the ninth all-time highest test wicket-takers?
a) MS Dhoni
b) Harbhajan Singh
c) Yuvraj Singh
d) Zahir Khan

10. Union Cabinet has given nod to...................................India and Nepal Motor
Vehicle Agreement.
a) Bangladesh and China
b) China and Bhutan
c) Bangladesh and Bhutan
d) Bangladesh and Srilanka

ANSWER SHEET
1
C

2
B

3
A

4
B

5
B

6
A

7
D

8
B

9
B

10
C

Current Affairs Quiz: June 17th 2015

www.ibpsexamguru.in

Page 52

1. Who among the following is the sole indian athlete who has topped in the list of
2015 World's 100 highest-paid athletes?
a) Virat Kohli
b) Mahendra Singh Dhoni
c) Sachin Tendulkar
d) Vishwanathan Anand

2. How many African countries has created The Tripartite Free Trade Area (TFTA)
: Cape Town to Cairo free-trade zone?
a) 24
b) 25
c) 26
d) 27

3. Who among the following Indian-Origin Surgeon General was presented With
Pride of Community Award?
a) Vivek Murthy
b) Anantanand Rambachan
c) Harpreet Singh Mokha
d) Dinesh Rao
4. Reliance Capital has named whom among the following as CEO of broking,
distribution business?
a) Gopkumar
b) Kishankumar
www.ibpsexamguru.in

Page 53

c) Ramkumar
d) Shyamkumar
5. India's current account deficit has narrowed sharply to..........% of GDP in the
fourth quarter of the last financial year.
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4

6. The second border haat was opened for common people in which state bordering
Brahmanbaria district of Bangladesh?
a) Tripura
b) Manipur
c) Mizoram
d) Arunachal Pradesh

7. Who among the following has stepped down as Chairman and Managing
Director of SAIL?
a) Rakesh Singh
b) TS Vijayan
c) C.S Verma
d) Pratap Jain

www.ibpsexamguru.in

Page 54

8. The US government has opened an investigation against which Indian


outsourcing companies for possible violations of H1-B visa rules?
a) TCS
b) Infosys
c) Both A & B
d) Only A

9. Which state government has launched `Mee Bhoomi', a digital depository of


land records?
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Maharashtra

10.The Insurance Regulatory and Development Authority of India has imposed a


penalty of Rs............on Future Generali Life Insurance Company.
a) 30 lakh
b) 40 lakh
c) 50 lakh
d) 60 lakh

www.ibpsexamguru.in

Page 55

ANSWER SHEET
1
B

2
C

3
A

4
A

5
B

6
A

7
C

8
C

9
B

10
C

Current Affairs Quiz: June 18th 2015

1. The government has appointed whom as Chief Executive Officer of LIC


Nomura Mutual Fund Asset Management Company?
a) Nitesh Chowdhury
b) S Roy Sathe
c) S Roy Chowdhury
d) Nilesh Sathe

2. The United Nations General Assembly has elected whom to head General
Assembly?
a) Sam Kutesa
b) Mogens Lykketoft
c) Mogens Kutesa
d) Sam Lykketoft

3. PM Narendra Modi has launched book titled Education of Muslims by whom


among the following?
a) Professor AS Rajput
b) Professor DS Rajput
www.ibpsexamguru.in

Page 56

c) Professor HS Rajput
d) Professor JS Rajput
4. FDI inflows into the services sector and grew by over................% in 2014-15.
a) 26
b) 36
c) 46
d) 56
5. Who among the following has taken over as New Secretary, Department of
Public Enterprises?
a) Ameising Luikham
b) Kapil Dev Tripathi
c) Suresh Gupta
d) Rachit Shah

6. .................... has launched free roaming to allow all its mobile customers across
the country to receive incoming calls at no cost.
a) Vodafone
b) BSNL
c) Idea
d) Airtel

www.ibpsexamguru.in

Page 57

7. Minister of State for External Affairs V K Singh inaugurated first India............... Yoga College in..................
a) China
b) Japan
c) US
d) UK

8. As per recently released report by British Petroleum Energy Company, which


country has become the worlds largest oil producer in 2014?
a) Saudi Arabia
b) US
c) Iran
d) Iraq

9. Which state village gas come out with the new idea of contesting selfies with
daughter to save girl child?
a) Kerala
b) Delhi
c) Haryana
d) Punjab

10. Which among the following country has launched a freight train service
between its northeastern city and Europe for opening a new trade route to Europe?
a) China

www.ibpsexamguru.in

Page 58

b) Japan
c) US
d) UK

ANSWER SHEET
1
D

2
B

3
D

4
C

5
A

6
B

7
A

8
B

9
C

10
A

Current Affairs Quiz: June 19th 2015

1. Who among the following has become first Indian footballer to score 50
international goals?
a) Sunil Chhetri
b) Bhaichung Bhutia
c) Ravish Mehra
d) Nagesh Bhatia

2. India and..............has set trade target of 5 billion US dollars by 2018.


a) Scotland
b) Germany
c) Poland
www.ibpsexamguru.in

Page 59

d) China

3. Documentary on..titled Death of Gentleman was screened at


Sheffield.
a) Tennis
b) Cricket
c) Hockey
d) Kabbaddi
4. Who among the following has become first 100% blind officer in IFS?
a) Reno Zephine
b) Xeno Zephine
c) Beno Zephine
d) Deno Zephine
5. Bengaluru based Ganit labs developed 5000 rupees test forcancer
patients.
a) Ovary
b) Stomach
c) Tongue
d) Eye

6. Who among the following has taken charge as Chairman and Managing Director
of MTNL?

www.ibpsexamguru.in

Page 60

a) Narendra Kumar Yadav


b) PK Purwar
c) AK Garg
d) SY Singh

7. Book titled Recasting India was written by whom among the following?
a) Gogol Sengupta
b) Khagol Sengupta
c) Vibhor Sengupta
d) Hindol Sengupta

8. Nathu La pass in was reopened for Kailash-Manasarovar pilgrims


after 53 years.
a) Sikkim
b) Himachal Pradesh
c) Arunachal Pradesh
d) Mizoram

9. AIBA constituted Ad-hoc committee was chaired by.for boxing in


India.
a) Kishan Narsi
b) Jay Kowli
c) Manisha Malhotra

www.ibpsexamguru.in

Page 61

d) Injeti Srinivas
10. Indias trade deficit in May 2015 narrowed to..billion US dollars.
a) 8.4
b) 9.4
c) 10.4
d) 11.4

ANSWER SHEET
1
A

2
C

3
B

4
C

5
C

6
A

7
D

8
A

9
A

10
C

Current Affairs Quiz: June 20th 2015


1. Hindi writershas grabbed 10th Navlekhan Award of Bharatiya
Jnanpith for poem Prem Gilhari Dil Akhrot and Upasana.
a) Anisha Kohli
b) Babusha Kohli
c) Manisha Kohli
d) Ravisha Kohli

www.ibpsexamguru.in

Page 62

2. SunEdison Inc has acquired..based Continuum Wind Energy Ltd.


a) China
b) Japan
c) Singapore
d) Germany

3. Which among the following will soon set up 40,000 wi-fi hot spots India?
a) BSNL
b) Vodafone
c) Airtel
d) Idea
4. Election Commission has suspends recognition of..led National
Peoples Party.
a) PA Sangma
b) MA Sangma
c) KA Sangma
d) GA Sangma
5. Indias greatest contemporary architectpassed away in
Mumbai.
a) Charles Correa
b) Shirish Patel
c) Pravina Mehta

www.ibpsexamguru.in

Page 63

d) Ravina Mehta

6. Who among the following was out of CBI and was appointed as Director of
National Crime Records Bureau?
a) Rachana Ramasundaram
b) Archana Ramasundaram
c) Suhana Ramasundaram
d) Raveena Ramasundaram

7. CCEA has approved setting up of..MW of Grid connected Solar PV


Power Projects under JNNUSM.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000

8. Book titled Modi - Incredible emergence of a star in Chinese language was


written by whom among the following?
a) Tarun Vijay
b) Narendra Vijay
c) Mahesh Vijay
d) Surendra Vijay

www.ibpsexamguru.in

Page 64

9. India and Poland has set trade target of billion US dollars by 2018.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

10. Government has approved..FDI proposals worth Rs. 6,751 crore.


a) 13
b) 14
c) 15
d) 16

ANSWER SHEET
1
B

2
C

3
A

4
A

5
A

6
B

7
B

8
A

9
D

10
D

Current Affairs Quiz: June 21st 2015

1. Who among the following was re-elected as President of Mumbai Cricket


Association?
a) Dilip Vengsarkar
www.ibpsexamguru.in

Page 65

b) Sharad Pawar
c) Ashish Shelar
d) N Srinivasan

2. Japan's Parliament passed a Bill to lower voting age from 20 to


a) 19
b) 18
c) 17
d) 16

3. The venue of the International Yoga Day event on Rajpath have been dubbed
...
a) Operation DOGA
b) Operation YOGA
c) Operation NIROGA
d) Operation HOGA
4. .HC has made wearing of helmets for two-wheelers compulsory from
1 July 2015.
a) Madras
b) Hyderabad
c) Kochi
d) Lucknow

www.ibpsexamguru.in

Page 66

5. Which company has launched Center of Excellence (CoE) for Next-Gen


Technology Solutions in Hyderabad?
a) Wipro
b) TCS
c) Infosys
d) Cognizant

6. Anti-. compound DDD107498 that inhibits protein synthesis was


discovered.
a) Cancer
b) TB
c) Malarial
d) Cholera

7. Union Cabinet has approved Housing for All facilities to all eligible people in
urban areas by..
a) 2020
b) 2021
c) 2022
d) 2023

8. Union Cabinet has given nod to introduction of Bureau of Indian Standards


Bill..
a) 2012
www.ibpsexamguru.in

Page 67

b) 2013
c) 2014
d) 2015

9. The..state Co-operative Bank will launch the Bank on Wheels to


help farmers get loans on their doorstep.
a) Bihar
b) Jharkhand
c) West Bengal
d) Odisha
10. Union Cabinet has approved Solar Power capacity target to..lakh MW under
JNNSM by 2022.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

ANSWER SHEET
1
B

2
B

3
A

4
A

5
B

6
C

www.ibpsexamguru.in

7
C

8
D

9
D

10
A

Page 68

Current Affairs Quiz: June 22nd 2015

1. Which bank has launched an online forex platform that enables customers to
book their foreign exchange transactions online?
a) SBI
b) RBI
c) UBI
d) CBI

2. Which among the following state has launched Village Mentoring Project(VMP)
to uplift villagers?
a) Haryana
b) Punjab
c) Uttarakhand
d) Sikkim

3. External Affairs Minister Sushma Swaraj visitedto participate in the


International Yoga Day event organised by the Indian Mission at the United
Nations.
a) Florida
b) Canada
c) New Jersey
d) New York
4. India observed World Yoga Day onJune 2015.
www.ibpsexamguru.in

Page 69

a) 19
b) 20
c) 21
d) 22
5. Who among the following has been appointed as Executive Director of Amnesty
International India?
a) Aakash Patel
b) Akshar Patel
c) Akshat Patel
d) Aakar Patel

6. Union Government has recently launched a weather alert service


named
a) NOWCAST
b) NEWCAST
c) FORECAST
d) FEWCAST

7. India has offered its expertise toin development of its rich natural gas
sector and decided to extend e-tourist visa to people of the African nation.
a) Bulgaria
b) Romania
c) Tanzania

www.ibpsexamguru.in

Page 70

d) Somalia

8. The.union movement has raised concerns about the access to


be granted to Chinese citizens under labour market provisions.
a) Sweden
b) American
c) Australian
d) Chinese

9. . and Australia have signed a free trade agreement to increase


market access for Australian beef and wine exporters.
a) Japan
b) China
c) Russia
d) US

10. Which country has launched worlds first electric passenger aircraft BX1E?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) India

www.ibpsexamguru.in

Page 71

ANSWER SHEET
1
A

2
A

3
D

4
C

5
D

6
A

7
C

8
C

9
B

10
B

Current Affairs Quiz: June 23rd 2015

1. Which country pulled off a historic 2-1 win to beat Brazil in the final of the Fifa
Under-20 World Cup?
a) Serbia
b) Netherland
c) Germany
d) Spain

2. Brightest Galaxy in Early Universe has been named after whom?


a) Cristiano Ronaldo as CR7
b) Lionel Messi as LM7
c) Pele as P7
d) Roger Federer as RF7

3. Who among the following has been appointed as the President of Japans
telecommunications giant SoftBank Corp?
a) Nikhil Arora
b) Nitish Arora
c) Nilesh Arora

www.ibpsexamguru.in

Page 72

d) Nikesh Arora
4. India Unlimited - a platform for connecting India and.in every field
where both stand to gain.
a) Sweden
b) Spain
c) Singapore
d) Somalia
5. State Government decided to launch State Soil Health Mission to
make..organic state.
a) Bihar
b) Jharkhand
c) West Bengal
d) Arunachal Pradesh

6. India has set..Guinness world records in Rajpath yoga event held on the eve
of first International Yoga Day.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

7. Who among the following vocalist has been selected for Sangita Kalanidhi
award 2015?
www.ibpsexamguru.in

Page 73

a) Sanjay Subrahmanyam
b) M. Balamuralikrishna
c) G.N. Balasubramaniam
d) Semmangudi R. Srinivasa Iyer

8. The government of India released..on International Yoga Day on June


21.
a) Stamps
b) Coins
c) Both A & B
d) Only B

9. HAL has delivered Orbiter Craft Module Structure of..to ISRO


Satellite Centre (ISAC).
a) Chandrayaan-1
b) Chandrayaan-2
c) Chandrayaan-3
d) Chandrayaan-4

10. National vendor development programme was held in which city?


a) Madras
b) Hyderabad
c) Bengaluru

www.ibpsexamguru.in

Page 74

d) Pune

ANSWER SHEET
1
A

2
A

3
D

4
A

5
D

6
B

7
A

8
C

9
B

10
C

Current Affairs Quiz: June 24th 2015

1. Who among the following has won Weber title for eighth time?
a) Roger Federer
b) Andreas Seppi
c) Andy Murray
d) Kevin Anderson

2. Who among the following has won Austrian Grand Prix of F1?
a) Nico Rossberg
b) Lewis Hamiltion
c) Felipe Massa
d) Sebastian Vettel

3. Former Indian women hockey captainpassed away.


www.ibpsexamguru.in

Page 75

a) Rashi Bala
b) Kashi Bala
c) Vashi Bala
d) Shashi Bala
4. Which among the following state has topped the list of states and UTs in
Intellectual Property Rights filing in 2013-14?
a) West Bengal
b) Maharashtra
c) Jharkhand
d) Bihar
5. SoftBank Corp,..and Foxconn formed a JV named SBG
Cleantech Ltd.
a) Cognizant Limited
b) Infosys Limited
c) Bharti Enterprises Limited
d) TCS

6. Which among the following state has topped the list of states commissioning
grid connected Solar Power projects?
a) Haryana
b) West Bengal
c) Rajasthan

www.ibpsexamguru.in

Page 76

d) Uttarakhand

7. Sister..., the successor of Mother Teresa has passed away.


a) Neelam Joshi
b) Nirmala Joshi
c) Nisha Joshi
d) Neeru Joshi

8. Which among the following state government has declared June 22 as Snake
Bird Day?
a) Haryana
b) Kerala
c) Rajasthan
d) Uttarakhand

9. Which among the following state has officially declared Blue Mormon species
as State butterfly?
a) West Bengal
b) Maharashtra
c) Jharkhand
d) Bihar

10. Which among the following country has emerged as the third largest Foreign
Direct Investment source for UK in 2014-15?
www.ibpsexamguru.in

Page 77

a) India
b) China
c) Russia
d) US

ANSWER SHEET
1
A

2
A

3
D

4
B

5
C

6
C

7
B

8
B

9
B

10
A

Current Affairs Quiz: June 25th 2015


1. India was ranked.in Global Peace Index and has wasted $340 billion due
to violence
a) 142
b) 143
c) 144
d) 145

2. How many banks to lead NTPCs debut masala bond offering?


a) Three
b) Four
www.ibpsexamguru.in

Page 78

c) Five
d) Six

3. Which among the following bank has launched a debit card equipped with
improved security features?
a) Axis Bank
b) Bank of India
c) Bank of Baroda
d) Punjab National Bank
4. Union Government has launched..Mobile Application and Web
Portal to aid flagship mission to Clean Ganga.
a) Swarn Ganga
b) Bhuvan Ganga
c) Son Ganga
d) Swachch Ganga
5. Who among the following has been appointed as Kerala's brand ambassador for
Ayurveda?
a) Steffi Grass
b) Steffi Groll
c) Steffi Graf
d) Steffi Grind

www.ibpsexamguru.in

Page 79

6. Prime Minister Narendra Modi unveiled.mega flagship schemes aimed at


developing cities and towns as "new engines for growth.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

7. How many companies have been ranked in Forbes Asias Best under a billion
list?
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13

8. Which among the following bank has appointed Anshula Kant as its CFO?
a) Bank of India
b) State Bank of India
c) Bank of Baroda
d) Punjab National Bank

9. India has lead FDI in South Asia with..billion investments in 2014.


a) 31
b) 32

www.ibpsexamguru.in

Page 80

c) 33
d) 34
10. Who among the following has been appointed as 13th ICC President?
a) N Srinivasan
b) MM Murlidharan
c) Zaheer Abbas
d) Mustafa Kamal

ANSWER SHEET
1
B

2
C

3
A

4
B

5
C

6
B

7
B

8
B

9
D

10
C

Current Affairs Quiz: June 26th 2015

1. Which district has won the UN Public Service Award 2015 for eliminating open
defecation Published?
a) Barhman
b) Nadia
c) Varanasi
d) Azamgarh

www.ibpsexamguru.in

Page 81

2. Who among the following has won bagged gold at the first leg of the Asian
Athletics Grand Prix in Bangkok?
a) Inderjeet Singh
b) Jinson Johnson
c) A & B
d) Only A

3. Who among the following has broke into top 10 of ODI bowlers rankings?
a) Shikhar Dhawan
b) Mahendra Singh Dhoni
c) Suresh Raina
d) R Ashwin

4. The Reserve Bank of India has extended the date to exchange pre-2005 bank
notes till December 31, 2015 for..time.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
5. Export-Import Bank has extended ...... million to Tanzania to extend water
pipeline
a) 266

www.ibpsexamguru.in

Page 82

b) 267
c) 268
d) 269
6. India andhave inked pacts to enhance cooperation in health sector.
a) US
b) UK
c) China
d) Russia

7. Who among the following has been appointed as new head of India region of
Ericsson?
a) Paolo Coelho
b) Paolo Jolo
c) Paolo Colella
d) Paolo Riyana

8.. operationalised a mobile tower at an altitude of 16,000 feet in Eastern


Ladakh region of Jammu and Kashmir.
a) Reliance
b) Airtel
c) Vodafone
d) BSNL

www.ibpsexamguru.in

Page 83

9. The civil aviation ministry took a decision to have a second airport in the
National Capital Region in.

a) Revar
b) Ghevar
c) Jewar
d) Kahwar

10. Who among the following has become the first Indian-born player to be drafted
in the NBA League?
a) Pranam Singh Bhamara
b) Satnam Singh Bhamara
c) Harinam Singh Bhamara
d) Satyakam Singh Bhamara

ANSWER SHEET
1
B

2
C

3
D

4
B

5
C

6
A

7
C

8
D

9
C

10
B

Current Affairs Quiz: June 27th 2015

www.ibpsexamguru.in

Page 84

1. The emerging market..nations will have their own development bank by


2015.
a) FRICS
b) BRICS
c) DRICS
d) GRICS

2. A ranking of destinations for attractiveness to foreign investors has


placed..at the top among 110 countries.
a) China
b) U.S.
c) Hong Kong
d) India
3. Government is likely to infuse additional USD..billion in public sector
banks this fiscal over and above in the Budget.
a) 1.8
b) 2.8
c) 3.8
d) 4.8
4. Former Reserve Bank governor.has been appointed as the nonexecutive director to the board the Brics New Development Bank.
a) Tito Mboweni
b) Lito Mboweni
www.ibpsexamguru.in

Page 85

c) Kito Mboweni
d) Hito Mboweni
5. ....Securities is a subsidiary ofBank BSE- 0.23% has launched its
mobile trading app in 11 different regional languages.
a) Axis
b) HDFC
c) ICICI
d) Yes

6. .and MUDRA Bank have signed a contract to finance new


entrepreneurs and small companies.
a) Union Bank of India
b) Bank of India
c) Bank of Maharashtra
d) United Bank of India

7. India is.largest carbon emitter on earth when it comes to per capita


emission accounting for 6 % of international emissions for the year 2012.
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth

www.ibpsexamguru.in

Page 86

8. Which country has determined to be a part of the China-led Asian Infrastructure


Investment Bank as a founding member?
a) Australia
b) US
c) UK
d) Russia

9. Which state authorities have determined to kind a Cabinet sub-committee named


as Krishi Cabinet?
a) Tamilnadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Haryana
10. First phase of Metro service was inaugurated by Tamil Nadu Chief
Minister J Jayalalithaa.
a) Kaithay
b) Trichur
c) Kochchi
d) Chennai

ANSWER SHEET

www.ibpsexamguru.in

Page 87

1
B

2
D

3
A

4
A

5
B

6
C

7
C

8
A

9
C

10
D

Current Affairs Quiz: June 28th 2015


1. India and..has signed multiple agreements including double
taxation avoidance treaty.
a) Thailand
b) Russia
c) China
d) Singapore

2. Who among the following was conferred with Punyabhushan Award at


Balgandharva Auditorium in Pune?
a) PratapraoPawar
b) RaghunathMashelkar
c) RajuShinde
d) Pratap Patel

3. Who among the following has authored the book Transcendence: My Spiritual
Experiences with PramukhSwamiji?
a) Subramanayam Swami
b) ArunJaitley
c) P Chidambaram
www.ibpsexamguru.in

Page 88

d)Dr APJ Abdul Kalam


4. Private insurer Bajaj Allianz has launched a weather-based crop insurance
scheme for orange crops in three districts of..
a) UP
b) West Bengal
c) Orissa
d) Maharashtra
5. Who among the following has grabbed the Norway Chess 2015 title in
Stavanger, Norway?
a) VeselinTopalov
b) Jon Ludvig Hammer
c) ViswanathanAnand
d) Magnus Carlsen

6. Who among the following has grabbed the womens doubles title of the Canada
Open Badminton tournament?
a) Michelle Li and Kaori Imabeppu
b) Selena Piek and Kaori Imabeppu
c) EefjeMuskens and Selena Piek
d) JwalaGutta and AshwniPonappa

7. The...foundation day of ShriAnandpur Sahib was celebrated recently.

www.ibpsexamguru.in

Page 89

a) 250
b) 350
c) 450
d) 550

8. Union Ministry of Finance has constituted a Task Force headed


byon Financial Redress Agency.
a) CSwarup
b) D Swarup
c) JSwarup
d) MSwarup

9. Connaught Place Central Business District in New Delhi was thecostliest


office market in the world as per Global Prime Office Occupancy Costs survey.
a) Fourth
b) Fifth
c) Sixth
d) Seventh
10. India and..has signed six MoUson establishing a collaborative
program in official statistics.
a) China
b) Romania
c) Tanzania
www.ibpsexamguru.in

Page 90

d) Bulgaria

ANSWER SHEET
1
A

2
A

3
D

4
D

5
A

6
D

7
B

8
B

9
B

10
C

Current Affairs Quiz: June 29th 2015


1. Blue Opposition Bloc led by Lars Loekke Rasmussen has wons
Parliamentary Elections.
a) Singapore
b) Denmark
c) Bulgaria
d) Hungary

2. Which among the following state has banned sale of thermocol plates to
promote leaf plates and employment generation?
a) Tamilnadu
b) Kerala
c) West bengal
d) Jharkhand

www.ibpsexamguru.in

Page 91

3. Who among the following has topped the Wealth-X released Worlds
Wealthiest Self-Made Billionaires list?
a) Carlson Magson
b) Mukesh Ambani
c) Warren Buffet
d) Bill Gates

4. Who among the following was appointed to the board of Future Majority Project
of US Republican Party?
a) Kantani Joshi
b)Antani Joshi
c) Pantani Joshi
d) Rantani Joshi
5. .Version of Bhagavad Gita was launched in. recently.
a) Russian, Russia
b) Chinese, China
c) Japanese, Japan
d) Serbian, Serbia

6. .. has launched worlds slimmest 4G phone.


Canvas Sliver 5.
a)Micromax
b) Samsung

www.ibpsexamguru.in

Page 92

c) Xiomi
d) Lava

7. Who among the following has been re-elected as chairman of UK Parliament


committee.
a) Beith Vaz
b) Jeith Vaz
c) Keith Vaz
d) Seith Vaz

8. State Assembly passed..Tea Plantation Employees


Welfare Fund Bill, 2015.
a) Jharkhand
b) UP
c) Bihar
d) West Bengal

9. lawmakers rejected Beijing-backed election reform package


which was voted down to 8 in the Legislative Council.
a) Thailand
b) Russia
c) Hong Kong
d) Japan

www.ibpsexamguru.in

Page 93

10. Exercise Ajeya Warrior -2015, a joint exercise between the armies of India
andwas held.
a) US
b) UK
c) Russia
d) China
ANSWER SHEET
1
D

2
D

3
D

4
B

5
B

6
A

7
C

8
D

9
C

10
B

Current Affairs Quiz: June 30th 2015


1. Infrastructure financing firm IDFC has appointedformer
Comptroller and Auditor General of India as independent director.
a)RonitRai
b) HarshitRai
c)MohitRai
d) VinodRai

2. Which among the following country has signed Free Trade Agreement with
Australia?
a) Russia
b) US
c) China
www.ibpsexamguru.in

Page 94

d) Japan

3. India andcan protect 1.4 million premature deaths by improving


quality of Air.
a) Russia
b) US
c) China
d) Japan
4. Union Cabinet approved agreement with.on abolishing visa
requirements for diplomatic passports.
a) Spain
b) Japan
c) Bulgaria
d) Romania
5. . has given additional charge as Director General of Bureau of
Indian Standards Published on: 18-JUN-2015 Important for Exam: 8 people agreed
Presently, he is serving as an Additional Secretary in Department of Food and
Public Distribution.
a) AGurucharan
b) DGurucharan
c) HGurucharan
d) G Gurucharan

www.ibpsexamguru.in

Page 95

6. Book titled BikhareKhyalat was written by whom among the following?


a) Abdul Haq
b) Mohammed Iqbal
c) Abujar
d) Sheikh Kamaal

7. Who among the following of US has won US Open of Golf?


a) Tennis Marther
b) Jordan Spieth
c) RonitSynthia
d) Klein Selsva

8. Commemorations of the..th anniversary of the Battle of Waterloo concluded


recently.
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400

9. Which country has won 2015 Nongfu Spring World Cup of Snooker?
a) US
b) UK
c) China
www.ibpsexamguru.in

Page 96

d) Japan
10. Who among the following has wonthe mens singles of Aegon Tennis
Championships?
a) Novak Djokovich
b) Roger Federer
c) Andy Murray
d) Kevin Anderson

ANSWER SHEET
1
D

2
C

3
C

4
A

5
D

6
A

www.ibpsexamguru.in

7
B

8
B

9
C

10
C

Page 97